Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7

blum
28-10-2009, 22:47
Mnie się wydaje, że nie ma problemu ale to nie będzie wzięcie dotacji na żonę tylko po prostu żona weźmie dotację na siebie ;)

mastercheat
28-10-2009, 23:14
Mnie się wydaje, że nie ma problemu ale to nie będzie wzięcie dotacji na żonę tylko po prostu żona weźmie dotację na siebie ;)

No no, oczywiście że żona weźmie :)

Martwię się tylko troszkę, że wniosek może być odrzucony ze względu na brak "kwalifikacji" żony. Np bo ja np. mam przynajmniej ten kurs z kurii, a żonka na razie jeszcze nie.
Czy warto zainwestować tez dla niej w ten kurs?

romuszek
28-10-2009, 23:16
do mac22

W zasadzie te pieniądze z UP nie są obwarowane jakimiś szczególnie drobiazgowymi biznesplanami, czy też poświadczeniami o wykształceniu w kierunku otwieranej działalności.
Po prostu UP posiada do rozdysponowania pieniądze, a podstawowym warunkiem jest posiadanie statusu bezrobotnego.
Wiadome jest, że żona musi powiedzieć, że ma doświadczenie w temacie - ma przecież takie hobby, zdjęcia wykonywała znajomym np. bezpłatnie i wszyscy ją zachęcają do otwarcia własnej działalności w tym temacie.

Nie ma tutaj (bynajmniej w moim mieście) oceny kilkudziesięciu wnioskodawców i wybranie najbardziej trafnych - rokujących powodzenie biznesów. Kasę daje się wg kolejności składania wniosków. A więc może ją dostać ktoś zamierzający już setny zakład fryzjerski by po roku zamknąć biznes, a ktoś kto chce otworzyć pierwszą grotę solną w promieniu 100km tej kasy nie dostanie, bo złożył wniosek kilka dni później.

Co innego co do kasy 40.000. Tam jest konkretna ocena - otrzymuje się ilość punktów i kasę dostaje tylko góra tej piramidy. Chętnych jest często 10-20 osób na jedno miejsce, tam też nie trzeba być bezrobotnym.

Powodzenia!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A kurs warto zrobić - nawet jeśli żona będzie ci tylko od czasu do czasu pomagać.
Księża trafiają się różni. mi już psują krew, ale to temat rzeka na inny wątek.
Na pewno lepiej mieć, żeby pokazać jak się trafi taki typ.

arturs
28-10-2009, 23:28
Spytam wprost.

Czy ktoś próbował wziąć dotację na bezrobotną żonę?

Martwię się tylko troszkę, że wniosek może być odrzucony ze względu na brak "kwalifikacji" żony. Np bo ja np. mam przynajmniej ten kurs z kurii, a żonka na razie jeszcze nie.
Czy warto zainwestować tez dla niej w ten kurs?

dokładnie tak u nas było - tzn. ja pracuję na etacie a żona na siebie działalność założyła.. z tym że nie jest to "wałek" ;) bo żona dosyć długo już foci.. nawet tu konto (http://www.canon-board.info/member.php?u=8002)ma swoje .. a co do kursu to u nas było tak jak piszesz - właśnie żeby "kwalifikacje" potwierdzić zarządali kwitu z kurii ;) - ja miałem swój, żona nie - więc szybka wycieczka do Łowicza na kurs sprawę załatwiła..
a'propos - jutro przychodzą do nas na kontrolę więc zobaczymy jak będzie..

mac22
29-10-2009, 09:46
W takim razie życzę powodzonka na kontroli.

a ja biorę się za poszukiwanie kursu (swój robiłem w Cz-wie, ale jakoś w tym roku nie widzę żeby był organizowany)

no i pomalutku biorę się za biznesplan :)

tylko w moim przypadku, żonka ma orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, wiec pewnie jak się zarejestruje to będzie biznesplan składała w innym miejscu ale za to może dostać ponad 40 000.
Więc muszę się jeszcze sporo dowiedzieć.

a generalnie chcemy robić coś więcej niż tylko śluby i wesela. Czyli poza tym wszystkie impresy okolicznościowe. Foto reklamowe, packshoty, jakieś mini studio na początek (myślę ze za 5-6 tyś uda się sprzęt kupić). a z czasem może by się uda)ło jakiś stacjonarny punkt otworzyć (zdjęcia do dowodów paszportów itp. ) no a jak już będzie punkt to może i sklepik :) no i + sklep www, a może portal o fotografii z ogłoszeniami.... :grin:
oj się rozmarzyłem...

blum
29-10-2009, 10:39
a'propos - jutro przychodzą do nas na kontrolę więc zobaczymy jak będzie..
ja już miałem pierwszą kontrolę ;) Powodzenia.

żonka ma orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, wiec pewnie jak się zarejestruje to będzie biznesplan składała w innym miejscu ale za to może dostać ponad 40 000
PFRON. Pół roku temu było do wzięcia 46 400, firmę trzeba prowadzić 2 lata, jest komisja przed którą trzeba nawijać i bajerować o większą kasę ;)
W/w suma jest zależna od tego jak się sprzedamy, ilu jest chętnych i czy nie okroili ich na dzień dobry (zmniejszyli sumę do rozdysponowania pomiędzy kandydatów).
Poza tym (ma orzeczenie więc i ustaloną/przyznaną rentę?) nie będzie się mogła zarejestrować jako bezrobotna tylko osoba poszukująca pracy nie pozostająca w zatrudnieniu a tym samym nie może starać się o dotację z PUPu.

MM-architekci
29-10-2009, 10:59
po jakim czasie mieliscie kontrole ? i co kontroluja w ogole ? ;]

blum
29-10-2009, 11:04
Ja nie brałem dotacji z PUPu. Kontrolę miałem jakiś miesiąc, może dwa po otwarciu firmy. Przyszły dwie miłe panie i sprawdzały zgodność faktur z zakupionym sprzętem.

mac22
29-10-2009, 11:05
ja już miałem pierwszą kontrolę ;) Powodzenia.

PFRON. Pół roku temu było do wzięcia 46 400, firmę trzeba prowadzić 2 lata, jest komisja przed którą trzeba nawijać i bajerować o większą kasę ;)
W/w suma jest zależna od tego jak się sprzedamy, ilu jest chętnych i czy nie okroili ich na dzień dobry (zmniejszyli sumę do rozdysponowania pomiędzy kandydatów).
Poza tym (ma orzeczenie więc i ustaloną/przyznaną rentę?) nie będzie się mogła zarejestrować jako bezrobotna tylko osoba poszukująca pracy nie pozostająca w zatrudnieniu a tym samym nie może starać się o dotację z PUPu.

nie, nie ma renty. Orzeczenie nie z ZUS, tylko orzeczenie powiatowego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności (umiarkowany stopień niepełnosprawności).

Czyli niepełnosprawni mają trudniej o dotację :) o to Polska właśnie ;)

blum
29-10-2009, 11:12
nie, nie ma renty. Orzeczenie nie z ZUS, tylko orzeczenie powiatowego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności (umiarkowany stopień niepełnosprawności).
Wiem, że nie z ZUSu :-)
Mam identyczne orzeczenie ale i papier o przyznaniu renty socjalnej. Nie ważne czy renta została zawieszona z powodu innej pracy i nie jest pobierana, ważny jest papier o jej przyznaniu. Przez to nie mogłem się zarejestrować jako bezrobotny i nie mogłem się starać o dofinansowanie z PUPu. Nie ma jednak tego złego... poszedłem do PFRONu (do Starostwa Powiatowego, podobno w różnych miastach PUP się tym również zajmuje) i zgarnąłem więcej ;)

mac22
29-10-2009, 11:22
aha to widzę ze doświadczony jeż jesteś w tych tematach.
Żona nie ma papieru o przyznaniu renty socjalnej, więc myślę że nei powinno być problemu.
Ale może orientujesz się jak to jest jeśli orzeczenie nie jest bezterminowe? To znaczy co 2 lata musi chodzić po nowe (od nowa komisja).

blum
29-10-2009, 11:26
Oj, nie mam zielonego pojęcia. Ja mam bezterminowe. Trzeba będzie się dowiedzieć na miejscu albo przedzwonić do PFRONu (http://www.pfron.org.pl/portal/pl/).

mac22
29-10-2009, 11:31
ok tak czy inaczej serdeczne dzięki za pomoc

arturs
29-10-2009, 12:05
właśnie żona dzwoniła że kontrola była i poszła ;)
tzn. przyszły 2 osoby z wypisanym protokołem - sprawdzili czy sprzęt jest taki jak na ich kwitach (z tym że dokładność była taka że miał być "aparat Canon" a nie "aparat Canon 5d mark II", czy miał być "monitor LCD" a nie "monitor LCD NEC 2190UXi" - więc jakby ktoś się uparł to pokazałby cokolwiek i też by przeszło) - całość trwała maksymalnie 3-4 minuty i po zawodach ;)

Ernest_DLRS
29-10-2009, 12:44
No bo tak to generalnie wygląda. Jak chopaky mają do obskoczenia dziennie kilkadziesiąt takich firm, to nie mają ochoty drobiazgowo sprawdzać, byle by było (polskie realia) :]

Tadek...
14-12-2009, 17:46
Witam
I ja mam pytanko w sprawie dofinansowania...

Żeby załozyc firme nie trzeba miec 18 lat...mozna byc niepelnoletnim i miec własne firme(lub miec przedstawiciela prawnego, ktory ma ukonczone 18lat..)

zeby starac sie o dofinansowanie trzeba byc bezrobotnym. Wiec uczen jest bezrobotny czy nie?

Pozdrawiam

airhead
14-12-2009, 18:08
nie, wg urzędowej definicji uczeń ani student nie jest bezrobotnym

Tadek...
14-12-2009, 18:12
racja uczen zarabia :)....

Lulu1988
14-12-2009, 18:40
Nie zarabia, ale też nie musi rejestrować się w UP czy opłacać składek itp, tak samo jest ze studentem dziennym, bo już zaoczni mogą się starać o dofinansowanie.

Tak apropos to ciekawe ile będą dawać $ po nowym roku...

Tadek...
14-12-2009, 18:45
czyli nie ma żadnej mozliwosci na takie dofinansowanie? :( napewno nie ma zadnej luki w prawie? :)

Lulu1988
14-12-2009, 18:53
Możliwość jest......trzeba tylko poczekać do ukończenia 18 roku życia :grin:
A luki w prawie to są, ale dla przedsiębiorców, którzy zarabiają grube miliony i robią przekręty na każdym kroku :] Dla zwykłego obywatela prawo może być co najwyżej in perfecte, ale w przypadku dofinansowania jasno i wyraźnie jest powiedziane, że trzeba być bezrobotnym!

Wystarczy tego OT.

aaamator
14-12-2009, 20:50
Bo to dofinansowanie ma służyć w końcu bezrobotnym :)

nagor
15-12-2009, 13:28
Tadek jeśli nie masz 18 to może ktoś wziąć kto ma 18 lat dofinansowanie ale na siebie nie na ciebie.
a jak masz 18 i jesteś studentem to jak umiejetnie to zrobisz i nie przyznasz się zę jesteś studentem tylko pozostajesz na bezrobociu to możesz ise zarejestrować.

arturs
15-12-2009, 13:52
Tadek jeśli nie masz 18 to może ktoś wziąć kto ma 18 lat dofinansowanie ale na siebie nie na ciebie.
a jak masz 18 i jesteś studentem to jak umiejetnie to zrobisz i nie przyznasz się zę jesteś studentem tylko pozostajesz na bezrobociu to możesz ise zarejestrować.

taa.. a ZUS to się nie kapnie? uczelnia czy szkoła zgłasza wszystkich do ZUSu więc ciężko żeby się nie pokapowali że coś jest nie tak.. namawiając na takie coś namawiasz chłopaka do wyłudzenia kasy z urzędu pracy co na pewno podpada pod jakieś paragrafy więc nie pisz takich rzeczy bo urzędnicy mają możliwości sprawdzenia takich rzeczy..

Quechua
18-12-2009, 11:30
ZUSu nie obchodzi czy się uczysz czy nie więc mogą sie kapnąć. T masz firmę, pracujesz i studiujesz. Urząd Pracy może mieć do tego ALE, ale na pewno nie ZUS. Ważne, żebyś im płacił. Ale nie polecam robić przekrętów, strasznie kontrolują i są cholernie szczegółowi.

mk307
18-12-2009, 13:25
Studenci nie otrzymają świadczeń jeżeli korzystają z funduszu DeMinis, są one przyznawane dla bezrobotnych, chyba że po otrzymaniu dotacji wrócisz na studia, lub składasz wniosek na wakacjach.

Od przyszłego roku ruszają nowe fundusze dla kobiet-mam które są po urlopach macierzyńskich lub wychowawczych i nie mają powrotu do pracy, albo chcą spróbować własnych sił we własnym biznesie. Korzystać mogą z nich panie które nie są zameldowane w miastach wojewódzkich, tylko gmina i powiaty otrzymują środki. Jest kilka małych warunków do spełnienia np komplet szkoleń, marketingowe, księgowy, bhp, ale firma która Was pilotuje ma obowiązek pomocy wam w przygotowaniu biznes planu i przeprowadzeniu niezbędnych szkoleń, to oni aprobują Was do dotacji, i co najciekawsze nie mogą wziąć za to grosza, otrzymują profity z organizacji przyznającej fundusze strukturalne. Od wiosny rusza ten program, we wrześniu tego roku Unia go wypuściła. Sam dla żony będę się starał o to. Gra jest warta świeczki przyznają do 40tyś zł, warunki jak wyżej i trzeba otworzyć i prowadzić działalność przez 24 miesiące, dodatkowo jak bierzemy pracownika to przez 24 mies, otrzymujemy dodatkową kasę w kwocie 1000 zł na zagospodarowanie stanowiska nowemu pracownikowi. Tyle info zdążyłem wydrzeć z jednej z dolnośląskich firm która startowała do przetaru celem służenia "bezpłatną" pomocą nowemu pracodawcy.

MM-architekci
20-12-2009, 00:13
bedac na wakacjach nadal jest studentem wiec... urzad pracy pyta sie czy jest sie na dziennych czy wieczorowych badz uzupelniajacych , wiec jak sklamiesz a to wyjdzie masz przesrane - o ile dostaniesz - bezzwloczny zrot dotacji , co najmniej

nagor
20-12-2009, 15:21
taa.. a ZUS to się nie kapnie? uczelnia czy szkoła zgłasza wszystkich do ZUSu więc ciężko żeby się nie pokapowali że coś jest nie tak.. namawiając na takie coś namawiasz chłopaka do wyłudzenia kasy z urzędu pracy co na pewno podpada pod jakieś paragrafy więc nie pisz takich rzeczy bo urzędnicy mają możliwości sprawdzenia takich rzeczy..

Zawsze możńa zrezygnowac ze studiów i złożyc wniosek.
albo nie byc studentem złozyc wniosek a potem iść na studia w umowie nie ma nić o tym że nie możesz iśc na studia.
A bedąć na dziekance... niby jest sie studentem...

PS Nie namawiam nikogo do wyłudzania!! tylko mowie jak to wyglada w polskiej szarej rzeczywistości.

Urzedasy robia przekrety na gróbe mld i nikt ich za to nie sciaga, a gdy zwykły obywatel chce uczciewie dostac od UP 18 tys i przy okazji popełni mały błąd (przekret) to go zaraz wszyscy chcą zlinczowac nazwac wyłudzaczem... eh przesadzacie.

MM-architekci
20-12-2009, 15:28
no nagle ide na 3 rok studiow :D

bedac na dziekance ma sie pelne prawa i jest sie studentem a nie niby jest sie ;]

UrGuR
20-12-2009, 15:55
Reasumując, bo strasznie to pogmatwane, a na dodatek nie znam sie jeszcze na urzędowych sprawach. Mając 18 lat i będąc uczniem liceum można starać sie o jakieś dofinansowanie na działalność, w tym wypadku na sprzęt fotograficzny, czy nie? Póki co pytam czysto hipotetycznie, ale w kwietniu 2010 bede miał 18 lat i chce zacząć zarabiać na zdjęciach, a nie robić je tylko dla siebie i tu pytanie , czy w mojej sytuacji bede miał szanse na jakieś dofinansowanie? A druga sprawa, czy trzeba mieć zarejestrowaną firme czy coś w ten deseń żeby ubiegać sie o dofinansowanie?

Aa, czy mowa tu również o dotacjach z unii, czy to zupełnie inny temat?

MM-architekci
20-12-2009, 17:00
to moze poczytaj temat bo sa tu odpowiedzi na twoje pytania jak to wyglada

konczysz 18 lat mozesz sie rejestrowac jako bezrobotny ( o ile mi wiadomo jedynie podstawowka jest obowiazkowa ) , tylko jesli uczysz sie w liceum/studia dzienne - nie mozesz byc bezrobotnym

Goomis
20-12-2009, 18:32
jest możliwość dostać dotacje Europejską a nie z UP jak się jest studentem. nie jest to 18k a ok. 40k no i jest dużo trudniej ją dostać ale można się o nią starać będąc studentem lub nawet zatrudnionym.

Lulu1988
20-12-2009, 19:08
Z tymi 40k z UE też nie jest za pięknie jakby się wydawało. Z ciekawości zaszedłem ostatnio do centrum informacji (czy jakoś tak) w Sandomierzu i kiedy przyszedł czas składania wniosków: przyjęli ich 260 >>> następnie wybrali 60 >>> po czym dotację przyznano 30 osobom. Dodatkowo nie dostaje się całości pieniędzy jakie człowiek potrzebuje, a bodajże 60-70% (raczej 60).
Tak na odczepnego zapytałem się jakby to było z fotografią. Nie mając w planach/biznesplanie żadnego studia itp szanse baaardzo maleją. Najlepsze jest to jak powiedziałem, że terenem działania byłaby cała Polska. Gościu popatrzył dziwnym wzrokiem i odp. że wtedy szanse są praktycznie zerowe - ogólnie rzecz ujmując: wg urzędników większe szanse zarówno na dotację jak i utrzymanie się na rynku ma fotograf, który klientów szuka jedynie w jednym mieście :D

MM-architekci
20-12-2009, 20:17
a co w tym dziwnego ? oni nie wiedza ze fotograf slubny moze po polsce jezdzic... w ich przekonaniu fotograf ma zaklad 4m na 4m , i klepie fotki do legitki... plytko mysla i tak to sie konczy

z tym ze dostaje sie 60% to chyba nie ta dotacja ( takie warunki sa w wypadku posiadania firmy i checi rozwoju - trzeba miec srodki wylozyc je , po czym zwracaja 60-70% bodaj )

a tu jest 40k , ale jesli uznaja ze tyle ci zbedne bo np tego nie trzeba kupic dadza 35k

astroadamo
20-12-2009, 22:32
Mam jeszcze pytanko co do dofinansowania z urzędu pracy. Aby przedstawić mój wkład własny muszę mieć faktury vat na sprzęt czy wystarczą zwykłe paragony? Faktur niestety na nic nie brałem.

MM-architekci
21-12-2009, 12:03
nic nie musisz miec , opisujesz co masz ewentualnie , a papiery to na kursy/szkolenia itp motywy poswiadczajace jakies twoje wybitne zdolnosci :D

ja dalem papiery z kursow komp. zwiazanych z projektowaniem... zawsze cos

mastercheat
30-12-2009, 13:57
Heheheheh nie kombinuj :D

I tak- FV nie musi Ci nikt wystawiać, jedynie umowa kupna-sprzedaży, idziesz do UC, bierzesz jakiś tam kwitek zapomniałem nazwy (jak powiesz o co chodzi to Ci dadzą właściwy) wypełniasz go, składasz podpisy wraz z kumplem - "właścicielem" sprzętu i odnosisz do UC, płacisz podatek i to wszystko.

a u mnie w UP to nie przejdzie :(

dzwoniłem przed chwilą się dowiadywać i na sprzęt używany musi być faktura albo rachunek niestety.

UP Częstochowa

ps. może ma ktoś z was jakiś komis albo sklepik i chciałby i mógłby mi pomóc i przy okazji oczywiście troszkę zarobić.

mastercheat
02-01-2010, 13:48
Proszę o radę tych, którzy którzy są już po i mają doświadczenie w tym temacie.

Jaką formę opodatkowania najlepiej wybrać?

Jakie są wady i zalety danej formy?

czy można wystawiać faktury VAT? Czy można wykonywać usługi dla firm?

W zakresie usług foto chciałbym robić nie tylko okolicznościówkę, ale także fotki reklamowe, usługi foto dla firm itp. (wszystko co się da z zakresu foto.) (PS. niedawno miałem telefon o foto do katalogu płaszczy kolekcja wiosna-lato :) niestety potrzebna była faktura VAT, a ja nawet działalności jeszcze nie mam...)

chciałbym mieć także możliwość rozliczania na tą działalność innych żeczy jak np. dochody ze strony www z ogłoszeniami, wykonywanie stron www itp.

jak forma będzie najlepsza, przy założeniu że na początku (w pierwszym roku) zleceń będzie bardzo mało...

kondeusz
02-01-2010, 15:54
Jaką formę opodatkowania najlepiej wybrać?
Jakie są wady i zalety danej formy?

Nie ma najlepszej formy opodatkowania. Każda ma swoje wady i zalety.

Polecam zacząć od podstawowej lektury:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_dochodowy_od_os%C3%B3b_fizycznych

W skrócie są 3 formy opodatkwania dla osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą:
- karta podatkowa
- ryczałt od przychodów ewidencjonowanych
- opadatkowanie na zasadach ogólnych

Karta podatkowa dotyczy głównie osób, które prowadzą działalność opartą na tzw. zawodach wolnych, czyli lekarzy, prawników, czy nawet fotografów prowadzących jeden typ działalności związany z jedną branżą.

Zalety:
- stała kwota podatku uzależniona od wielkości miasta, w której wykonuje się działalność (pomniejszona o część kosztu składki zdrowotnej) niezależna od wysokości przychodów. Czyli wykonując tylko i wyłącznie działalność fotograficzną możesz zarabiać 1 mln złotych, a podatku płacisz np. 400 zł co miesiąc.

Wady:
- co miesiąc trzeba płacić podatek jako taki, niezależnie czy ma się straty, czy ma się zyski, co nie każdemu na początku jest na rękę.

Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych przeznaczony jest (wg mnie) dla osób, których działalność jest dosyć nieregularna. Czyli raz mają przychody, innego miesiąca nie mają przychodów itd. Wtedy podstawą opodatkowania jest wysokość przychodu uzyskanego. Podatek jest procentem od uzyksanego przychodu. Czyli jak zarabiamy dużo, to płacimy dużo Państwu. Jak zarabiamy mało, albo nic, to stosunkowo mało, albo nic płacimy Państwu.

Zalety:
- jak zarabiamy to płacimy podatki (i to dosyć sporo), jak nie zarabiamy to nie płacimy

Wady:
- nie można uwzględnić poniesonych kosztów uzyskania przychodu do odliczenia podatku.

Opodatkowanie na zasadach ogólnych jest przeznaczone dla osób, które prowadzą kilka różnych profili działalności jednocześnie np. fotografia, projektowanie stron, działalność agencji reklamowych itp. W tym typie opodatkowania podatek płacony jest od zysku jaki generuje firma, czyli od przychodu firmy odejmujemy koszty i jeżeli coś zostanie to od tej kwoty płacimy podatek.

Są dwa rodzej opodatkowania na zasadach ogólnych:
- skala podatkowa
- podatek liniowy

Skala podatkowa, płaci się 18% podatku minus ulga podatkowa (556,02 zł). Przy podatku liniowym płaci się po prostu 19%.

Zalety skali podatkowej:
- można uwzględniać koszty przy obliczaniu podatku.
- wartość podatku obniża się o wartość ulgi podatkowej

Wady:
- większy bajzel z liczeniem podatku

Zalety podatku liniowego:
- można uwzględniać koszty przy obliczaniu podatku.
- mniejszy bajzel z liczeniem podatku, łatwo obliczyć konkretną wartość podatku bez zbędnych pomyłek

Wady:
- nie ma ulgi podatkowej, tak jak jest to przy skali podatkowej

Przykład z życia:
Przychód firmy wyniósł 10 000 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 9 000 zł.

- przy wyborze karty podatkowej zapłaciłbyś stałą kwotę np. (nie wiem ile wynosi wysokość podatku dla usług fotograficznych) 400 zł minus 197 zł składki zdrowotnej, czyli dla przykładu jakieś 203 zł. Jest to kwota niezależna od przychodów, kosztów i zysków firmy.

- przy wyborze ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, zapłaciłbyś 20% (chyba taka jest stawka dla usług fotograficznych) wysokości przychodu, czyli 2000 zł. Kwota ta zależna jest od wysokości przychodów. Koszty nie mają wpływu na wysokość podatku.

- przy wyborze opodatkowania na zasadach ogólnych, wysokość podatku wyniosłaby, po odjęciu kosztów od przychodu odpowiednio:
1.) Skala podatkowa, 18% od 1000 zł zysku to 180 zł, minus ulga podatkowa, czyli 0 zł.

2.) przy wyborze podatku liniowego ,19% od 1000 zł, czyli 190 zł.

czy można wystawiać faktury VAT? Czy można wykonywać usługi dla firm?

W zakresie usług foto chciałbym robić nie tylko okolicznościówkę, ale także fotki reklamowe, usługi foto dla firm itp. (wszystko co się da z zakresu foto.) (PS. niedawno miałem telefon o foto do katalogu płaszczy kolekcja wiosna-lato :) niestety potrzebna była faktura VAT, a ja nawet działalności jeszcze nie mam...)

To jest największy problem osób, które nie prowadzą działalności gospodarczej - podatek VAT.

Jeżeli jesteś osobą rozpoczynającą działalność gospodarczą, możesz wybrać na samym początku czy chcesz być VATowcem, czy nie. Czyli czy chcesz płacić podatek VAT od swoich usług, czy też nie. Podatek VAT jest potrzebny osobom, które moją sporo kosztów obarczonych podatkiem VAT, aby następnie te osoby mogły sobie ten podatek odliczyć (nie będę się zagłębiać jak to robić, gdyż temat VATu jest istną kobyłą i nie da się tego napisać w paru zdaniach).

Ale wracając konkretnie do Twojego pytania. Tak będziesz mógł wystawiać faktury lub rachunki. Różnica jest taka, że jeżeli zdecydujesz się zostać VATowcem, to będziesz wystawiać Faktury VAT. Jeżeli nie zostaniesz Vatowcem, to będziesz wystawiać po prostu rachunki (takie same dowody księgowe jak faktury VAT tylko nie obarczone dodatkowym narzutem jaki jest podatek VAT). Zakładając czysto hipotetycznie, że zostajesz VATowcem. Czyli do swoich usług musisz dodać 22%, które to będziesz oddawać Urzędowi Skarbowemu.

Przykład jak to wygląda z podatkiem VAT i bez:

Jakaś konkretna usługa wykonania Twoich zdjęć wynosi 1 000 zł.

Jeżeli jesteś VATowcem, to do tej kwoty musisz doliczyć 22% (w przypadku usług fotograficznych), czyli wychodzi 1 220 zł. Jeżeli robisz zdjęcia dla firm to sprawa jest dosyć prosta, gdyż sporo firm jest VATowcami i dzięki temu będą w stanie sobie ten podatek później odliczyć (czyli w jakiś sposob stajesz się bardziej atrakcyjny dla firmy). Czyli inne firmy interesuje kwota netto - 1 000 zł.

Jednak sytuacja się zmienia, w momencie, kiedy robisz zdjęcia dla osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej, jak np. pary młode. W momencie, kiedy umawiasz się z parą, że zrobisz im ślub za 1 000 zł, a oni do tego zażyczą sobie fakturę VAT na usługę. To nagle się okazuje, że zamiast zarobić 1 000 zł netto od tego 1 000 zł musisz jeszcze obliczyć podatek VAT, który musisz odjąć od tej kwoty, a następnie oddać Urzędowi Skarbowemu. Czyli netto wychodzi ok 820 zł plus 180 zł podatku VAT. Jednak jak stwierdzisz, że Ty chcesz 1 000 zł plus podatek, to para młoda musi dodatkowo zapłacić podatek VAT, czyli 220 zł, a łączna kwota usługi wyniesie nie 1000 zł, a 1220 zł (czuly mniej atrakcyjnie dla pary młodej).

Sytuacja jest trochę inna jeżeli nie jesteś VATowcem, czyli wystawiasz zwykłe faktury lub rachunki.

W przypadku firm, wystawiasz rachunek na 1000 zł. Firma, która od Ciebie tą usługę kupuje, zaksięguje sobie to w koszty, ale nie odliczy sobie podatku VAT. Czyli robisz się trochę mniej atrakcyjny dla firm.

Z drugiej strony, robiąc zlecenie dla pary młodej, która życzy sobie rachunku na usługę, wystawiasz po prostu rachunek na 1000 zł bez dodatkowego obciążania finansowego. Czyli robisz się bardziej atrakcyjny dla klienta indywdiualnego.

chciałbym mieć także możliwość rozliczania na tą działalność innych żeczy jak np. dochody ze strony www z ogłoszeniami, wykonywanie stron www itp.

rzeczy ;)

jak forma będzie najlepsza, przy założeniu że na początku (w pierwszym roku) zleceń będzie bardzo mało...

W przypadku kilku profilów prowadzenia działalności praktycznie nie mozesz wybrać niczego innego poza ogólną formą opodatkowania. Wybór będziesz miał czy chcesz formę opodatkowania opartą na Skali czy Podatku liniowym oraz czy chcesz zostać VATowcem, czy też nie.

Goomis
02-01-2010, 15:55
Ja jestem na książce przych.-rozch.
VATowcem nie jestem, robiłem już zlecenia dla firm - oni rachunki też przecież przyjmują tylko, że ew. mogą marudzić bo im się nie chce jeżeli są VATowcami bo łatwiej im się z faktur rozliczać niż z rachunków.
A faktury/rachunki za działania firmy możesz wystawiać na wszystko na co masz uprawnienia zgodnie z numerami PKD jakie masz przypisane.

mastercheat
02-01-2010, 16:39
dzięki za obszerne wyjaśnienia. Oj muszę się sporo dokształcić.

KPiR to jest inaczej opodatkowania na zasadach ogólnych? czy to jest kolejna forma?

ps. Czy jak bym był na VAT-cie to jeśli para młoda nie zażąda faktury VAT, to nie muszę jej wystawiać? moge dac wtedy rachunek bez VAT?

kondeusz
02-01-2010, 16:54
dzięki za obszerne wyjaśnienia. Oj muszę się sporo dokształcić.

KPiR to jest inaczej opodatkowania na zasadach ogólnych?

KPiR jest jakby narzędziem do wyliczania podatku na potrzeby księgowości na zasadach ogólnych, więc poniekąd: Tak :)

ps. Czy jak bym był na VAT-cie to jeśli para młoda nie zażąda faktury VAT, to nie muszę jej wystawiać? moge dac wtedy rachunek bez VAT?

Wedle prawa, jeżeli jesteś Vatowcem, musisz wystawić fakturę VAT poświadczającą sprzedaż usługi. Nie możesz sobie wybrać, że raz wystawię sobie Fakturę VAT, a raz zwykły rachunek.

Wybierasz VAT, to wszędzie dodajesz VAT.

Rezygnujesz z VAT, to nigdzie nie dodajesz VATu.

mastercheat
02-01-2010, 18:20
dzięki jeszcze raz.

A ryczałt dla fotografów wynosi chyba 8,5%, a nie 20%

co do karty podatkowej to w zależności od liczby pracowników i liczby mieszkańcó miejscowości wygląda to tak::

liczba pracowników/do 5 000 mieszk/ponad 5 000do 50 000 miesz /Powyżej50 000 mieszk

0/ 176/ 208/ 226
1/ 385/ 417/ 447
2/ 470/ 509/ 556
3/ 531/ 603/ 686
4/ 603/ 701/ 778

mastercheat
02-01-2010, 20:55
no to ryczał właśnie odpadł bo :

Wykaz usług, których świadczenie wyłącza podatnika z opodatkowania ryczałtem
od przychodów ewidencjonowanych, oznaczonych według Polskiej Klasyfikacji
Wyrobów i Usług:

grupa 74.4 Usługi reklamowe
grupa 74.81.23 Usługi wykonywania fotografii reklamowych i podobnych

:(

ps. na usługi foto poza tymi które wymieniłem na ryczałcie jest 17% ...

MM-architekci
02-01-2010, 20:59
Ja jestem na książce przych.-rozch.
VATowcem nie jestem, robiłem już zlecenia dla firm - oni rachunki też przecież przyjmują tylko, że ew. mogą marudzić bo im się nie chce jeżeli są VATowcami bo łatwiej im się z faktur rozliczać niż z rachunków.
A faktury/rachunki za działania firmy możesz wystawiać na wszystko na co masz uprawnienia zgodnie z numerami PKD jakie masz przypisane.

moze w kpir ale nie w ryczalcie czy karcie pod.

wlasnie kolega juz napisal

jesli ktos robi cos do reklamy to zostaje rozliczanie sie na zasadach ogolnych - czyli masa zabawy czasem

albo kombinowanie ;]

ja wybralem ryczalt , niestety 20% nie 8.5% , bo tak to bym zostal , w przyszlym tygodniu skladam wniosek i chce na karte podatkowa przejsca , wyjdzie mi ~ 50 zl miesiecznie haraczu i hulaj dusza :D

mastercheat
02-01-2010, 22:24
jak to 20 %, przecież ustawie o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów
osiąganych przez osoby fizyczne

Art. 12.1. Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi:
1) 20% przychodów osiąganych w zakresie wolnych zawodów,
2) 17 % przychodów ze świadczenia usług:
...
i) pozyskiwania personelu (PKWiU 74.50.2), z zastrzeżeniem załącznika
nr 2 do ustawy, dezynfekcji i tępienia szkodników (PKWiU 74.70.11),
fotograficznych (PKWiU 74.81), z zastrzeżeniem załącznika nr 2 do
ustawy, przyjmowania telefonów (PKWiU 74.83.11), powielania
(PKWiU 74.83.12), organizowania wystaw, targów i kongresów
(PKWiU 74.84.15), z zastrzeżeniem załącznika nr 2 do ustawy,
...

więc powinno być 17%

Natomiast zastanawiam się czy na karcie podatkowej także jest obostrzenie ze nie można robić zdjęć reklamowych. W ustawie zastrzeżenie jest tylko w części dotyczącej ryczałtu.

ps. jak ci to 50 zł wyszło?
kurcze sam sobie odpowiadam. ale może komuś się przyda.
Podstawowa minusy karty podatkowej (jak dla mnie) to:
- prowadząc działalność nie możemy korzystać z usług innych firm, a także zatrudniać osób na umowę zlecenia i o dzieło do wykonywania prac związanych z naszą działalnością. Bez przeszkód możemy natomiast zatrudniać osoby na umowę o pracę.
- nie możemy świadczyć usług i produkować dla innych firm. Pozostają Ci jedynie odbiorcy indywidualni. (Czyli reklamowa i tak odpada jak zresztą wszystko co dla firm)

na plus to to, że
- współmałżonek nie może prowadzić działalności gospodarczej w tym samym zakresie co My. Dozwolone jest natomiast, aby współmałżonek pracował razem z nami, ale nie może on posiadać swojej firmy, której działalność jest taka sama jak Nasza lub się z nią pokrywa.

MM-architekci
03-01-2010, 01:22
Hmm i znow cos przeoczylem co ktos znalazl ;] dzieki.

50 zl ? w lodzi KP ~ 270 zl? - czesc podstawy zostaje tam 50-60 zl do placenia

o ile korzystanie z uslug innych firm to pikus , to swiadczenie uslug dla firm juz problem , chociaz zalezy wlasnie od tego jaki zakres zdjeciowy sie oferuje hmm no mam 3 tyg przemyslec sprawe

jestes pewien ze 17% ? bo ja wlasnie szukalem i skonczylo sie na 20% bo to wolny zawod co za tym idzie juz od 1100 zl wzwyz miesiecznego przychodzu trzeba placic podatek :/ , stad myslalem o karcie...

mastercheat
03-01-2010, 01:41
Z tym świadczeniem usług dla innych firm to nie jestem taki pewien...
Trzeba to sprawdzić

Tak znalazłem na stronce:
http://mambiznes.pl/artykuly/czytaj/id/82/karta_podatkowa

ale jakoś w ustawie nie mogę się tego doszukać...

chyba będzie terzba zadzwonić do US i dopytać.

Bo jeśli jednak będzie można świadczyć usługi dla innych firm, to jak dla mnie na pierwszy rok było by idealnie.
Inne usługi na razie bym sobie darował, Podatek do zapłaty w mojej miejscowości to 208 zł więc podatku po odliczeniu zdrowotnego bym nie płacił prawie wcale :)

MM-architekci
03-01-2010, 10:41
mnie to z lekka dziwi :

Wyboru zasad opodatkowania kartą podatkową dokonać można:

* przed rozpoczęciem działalności, albo
* do 20 stycznia ze skutkiem od 1 stycznia kolejnego roku działalnośc

ze niby teraz zloze i za rok bede mogl byc na karcie , a niby XXI wiek mamy :/...

Tu tez tak napisali :

"Nasza firma, prócz znalezienia się w ustawowym spisie, musi spełniać także kilka innych warunków. Jednym z podstawowych jest to, iż nie możemy korzystać z usług innych firm. Ponadto niemożliwe jest zatrudnienie pracowników na umowę inną niż umowa o pracę. Ograniczenia dotyczą także współmałżonka, który nie może prowadzić działalności w tym samym zakresie co my, nie może też świadczyć usług ani produkować dla innych firm. Nie ma natomiast przeciwwskazań do tego, by współmałżonek był zatrudniony w naszej firmie. Jedynym odbiorcą naszych usług może być klient indywidualny."

Tylko tu chyba jest blad , bo co jak popsuje mi sie kibel w studio to nie moge korzystac z uslug innych firm i dostac rachunku za naprawe :D

mastercheat
03-01-2010, 11:30
Wszystko się zgadza z ustawą. jedynie nie mogę znaleźć wzmianki o tym że jest jakieś ograniczenie tylko do klientów indywidualnych.

Z tym kolejnym rokiem to muszę jeszcze doczytać bo to by było dziwne

Co do nie korzystania z usług innych firm to:

3) przy prowadzeniu działalności nie korzystają z usług osób nie zatrudnionych
przez siebie na podstawie umowy o pracę, oraz z usług innych przedsiębiorstw
i zakładów, chyba że chodzi o usługi specjalistyczne,

z tym że:

3. Za usługi specjalistyczne w rozumieniu ust. 1 pkt 3 uważa się czynności i prace
wchodzące w inny niż zgłoszony zakres działalności, niezbędne do całkowitego
wykonania wyrobu lub świadczonej usługi, w tym również czynności i prace
towarzyszące, o których mowa w załączniku nr 4.

a w załączniku 4 przy usługach fotograficzych jest:

Wykonywanie w zakładzie i poza zakładem fotografii,
filmów i przeźroczy: portretowych,
reportażowych, okolicznościowych, krajobrazowych,
technicznych itp. Wykonywanie fotokopii.
Wykonywanie prac powierzonych. Sporządzanie
odbitek fotograficznych na papierze,
porcelanie itp. Przedmiot działalności nie obejmuje
prac wykonywanych na kasetach magnetowidowych.

i tu się robi pewien problem, bo teoretycznie nie możemy sobie np. wywołać fotek w labie....

chociaż z drugiej strony no to nie musimy z labu brać żadnego rachunku, no bo i po co jak i tak nie możemy go odpisać...
no więc z tym kolejnym rokiem to też chyba jakaś bzdura:

Art. 29.
1. Wniosek o zastosowanie opodatkowania w formie karty podatkowej, według
ustalonego wzoru, za dany rok podatkowy, podatnik składa właściwemu naczelnikowi
urzędu skarbowego, nie później niż do dnia 20 stycznia roku podatkowego,
a jeżeli podatnik rozpoczyna działalność w trakcie roku podatkowego -
przed rozpoczęciem działalności. Jeżeli do dnia 20 stycznia roku podatkowego
podatnik nie zgłosił likwidacji działalności gospodarczej lub nie dokonał wyboru
innej formy opodatkowania, uważa się, że prowadzi nadal działalność opodatkowaną
w tej formie. W przypadku prowadzenia pozarolniczej działalności
gospodarczej w formie spółki cywilnej wniosek o zastosowanie opodatkowania
w formie karty podatkowej składa jeden ze wspólników.

Goomis
03-01-2010, 12:39
moim zdaniem takie obwarowania na kartę podatkową ją po prostu dyskwalifikują. Co prawda płacisz bardzo niewiele ale kosztem jakich ograniczeń...
U nas na kursie księgowa każdemu doradzała jaki rodzaj i jestem na KPiR i uważam, że tak jest najlepiej. Jedynie kwestia bycia VATowcem to już indywidualna sprawa - ja nie chcę, no chyba, że przekroczę próg to trudno ;-)

MM-architekci
03-01-2010, 17:57
od tego roku prog zwiekszono , i dobrze , wiec zazwyczaj nie warto

mastercheat
04-01-2010, 16:46
ok, czy ktoś może ma jakiś pomysł gdzie można zadzwonić albo napisać, żeby dowiedzieć się czy na karcie podatkowej faktycznie nie można świadczyć usług dla firm?

Dzwoniłem do mojego US i Pani powiedziała, że nie można fotografii reklamowej. A jak spytałem czy to nie dotyczy czasem ryczałtu, to spytała kogoś tam i powiedział, że w ogóle na Karcie można tylko usługi dla ludności...

Niestety nie mogę tego znaleźć w ustawie nigdzie. Tylko przy niektórych usługach w tabeli jest zaznaczona dla ludności (przy foto nie ma).

MM-architekci
04-01-2010, 17:25
hahah urzedasy :D trzeba by na pismie napisac to wtedy bedzie 100% pewnosci jak jest.
w ksiazce z 2008 roku jaka mam ( abc biznesu ) nie ma nic o tym ze nie mozna swiadczyc uslug dla firm

w sumie trzeba by sie wczytac w ustawie i sie za to wezme dzis chyba
no wiec :
Art. 25.
1. Podatnicy prowadzący działalność, o której mowa w art. 23, podlegają opodatkowaniu w formie karty podatkowej, jeżeli:
1) złożą wniosek o zastosowanie opodatkowania w tej formie,
2) we wniosku, o którym mowa w pkt 1, zgłoszą prowadzenie działalności wymienionej w jednej z 12 części tabeli,
3) przy prowadzeniu działalności nie korzystają z usług osób nie zatrudnionych przez siebie na podstawie umowy o pracę oraz z usług z innych przedsiębiorstw i zakładów, chyba że chodzi o usługi specjalistyczne,
4) nie prowadzą, poza jednym z rodzajów działalności wymienionej w art. 23, innej pozarolniczej działalności gospodarczej,
5) małżonek podatnika nie prowadzi działalności w tym samym zakresie,
6) nie wytwarzają wyrobów opodatkowanych, na podstawie odrębnych przepisów, podatkiem akcyzowym.

czyli mozna swiadczyc uslugi dla firm

no chyba ze w calej tej ustawie gdzies cos przeoczylem ;]

w tym roku w miescie powyzej 50k mieszkancow stawka 255 zl - skladka zdrowotna

root
04-01-2010, 22:01
niewiarygodne, a jednak ... 3 dni, w krótkich przerwach czasowych przebrnąłem przez CAŁY wątek i przeczytałem każdy post. jeżeli pamięć mnie nie myli to chyba była wzmianka o tym jakie są progi przy różnych formach rozliczenia, ale znaleźć to teraz ... ciężko trochę. gdyby ktoś przypomniał - byłoby fajnie :)

druga rzecz jaka przychodzi mi na myśl to, to że za 2, 3 lata będziemy mieć tak dużo fotografów na rynku (o ile większość nie zamknie interesu po roku), że strach będzie do lodówki zaglądać .. ;P

(...)

Urzedasy robia przekrety na gróbe mld i nikt ich za to nie sciaga, a gdy zwykły obywatel chce uczciewie dostac od UP 18 tys i przy okazji popełni mały błąd (przekret) to go zaraz wszyscy chcą zlinczowac nazwac wyłudzaczem... eh przesadzacie.
akurat ten sposób, który podałeś nie jest "uczciwy", więc z zarzuty poniekąd słuszne, natomiast oburzenie już nie :)

sam zastanawiam się nad rejestracją, dotacją w tym roku z UE. zwłaszcza, że jestem obecnie na trzecim roku informatyki, specjalność: grafika komputerowa (sporo zajęć/warsztatów z fotografii), a ponadto niebawem zacznę warsztaty u michała drozda. z takich ciekawszych informacji to mieszkam na podkarpaciu, czyli generalnie jednym z biedniejszych województw :)

gushman
04-01-2010, 23:04
W sumie to aż nie chce mi się wierzyć, że może być takie ograniczenie, że nie można świadczyć usług dla firm. Brzmi cokolwiek absurdalnie, choć nie takie bzdety zawierają nasze przepisy podatkowe. Mnie to co prawda nie dotyczy, ale gdyby ktoś mógł jednoznacznie rozstrzygnąć ten temat to byłoby miło.

PS Takie coś znalazłem:

"Nie każda działalność gospodarcza może rozliczać się dzięki karcie podatkowej. Obejmuje ona głównie małe zakłady usługowe, wytwórczo-usługowe oraz handlowe. Przykładowo mogą to być: usługi zegarmistrzowskie, tapicerskie, krawieckie czy transportowe, handel detaliczny, niektóre rodzaje działalności gastronomicznej, działalność rozrywkowa, wolne zawody w zakresie ochrony zdrowia, częściowo rolnictwo i inne. Wszystkie rodzaje działalności objęte rozliczeniem kartą podatkową, wymienione są szczegółowo w załączniku nr 3 do Ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Ustawę tę znajdziemy w Dzienniku Ustaw z 1998 r. nr 144, pozycja 930.
Nasza firma, prócz znalezienia się w ustawowym spisie, musi spełniać także kilka innych warunków. Jednym z podstawowych jest to, iż nie możemy korzystać z usług innych firm. Ponadto niemożliwe jest zatrudnienie pracowników na umowę inną niż umowa o pracę. Ograniczenia dotyczą także współmałżonka, który nie może prowadzić działalności w tym samym zakresie co my, nie może też świadczyć usług ani produkować dla innych firm. Nie ma natomiast przeciwwskazań do tego, by współmałżonek był zatrudniony w naszej firmie. Jedynym odbiorcą naszych usług może być klient indywidualny.
Rozliczając się przy pomocy karty podatkowej musimy wiedzieć o kilku niedogodnościach z tym związanych. Po pierwsze nie mamy możliwości odliczania strat ani prawa do ulg. Karta zobowiązuje nas do wydawania na życzenie klienta rachunków i faktur VAT, ponadto musimy przechowywać je przez okres 5 lat. Obowiązki związane z zatrudnieniem pracowników wiążą się z koniecznością prowadzenia ewidencji zatrudnienia oraz karty przychodów pracowników. Musimy także powiadamiać urząd skarbowy o wszelkich zmianach w naszej firmie, odnoszących się do opodatkowania kartą.

Czyli jednak?

MM-architekci
04-01-2010, 23:10
No wkleilem art ustawy i nie ma tam tego w ograniczeniach.

mastercheat
04-01-2010, 23:45
tu jest jakiś opis:

http://ksiegowosc.infor.pl/poradniki/655,3383,8,Rozliczenia-zryczaltowane-i-opodatkowanie-najmu-w-interpretacjach-organow-podatkowych.html

Warunkiem opodatkowania przychodów uzyskiwanych przez lekarza zryczałtowanym podatkiem dochodowym w formie karty podatkowej jest osobiste wykonywanie działalności gospodarczej oraz wykonywanie tej działalności wyłącznie na rzecz osób fizycznych.

ale chyba fotografia pod to nie podchodzi, bo tu bardziej chodziło o wolny zawód - lekarz.

wg. ustawy wolny zawód to:

11) wolny zawód – pozarolniczą działalność gospodarczą wykonywaną osobiście przez lekarzy, lekarzy
stomatologów, lekarzy weterynarii, techników dentystycznych, felczerów, połoŜne, pielęgniarki, tłumaczy
oraz nauczycieli w zakresie świadczenia usług edukacyjnych polegających na udzielaniu lekcji na
godziny, jeśli działalność ta nie jest wykonywana na rzecz osób prawnych oraz jednostek
organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej albo na rzecz osób fizycznych dla potrzeb
prowadzonej przez nie pozarolniczej działalności gospodarczej, z tym Ŝe za osobiste wykonywanie
wolnego zawodu uwaŜa się wykonywanie działalności bez zatrudniania na podstawie umów o pracę,
umów zlecenia, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze osób, które wykonują
czynności związane z istotą danego zawodu,

i tutaj w tekście faktycznie są jakieś zastrzeżenia ale dotyczą tylko tych zawodów jak dla mnie.

hellopaul
05-01-2010, 03:45
Chłopaki, każdy kto składa wniosek to PAMIĘTAJCIE O SKREŚLENIU odpowiedniego słowa na ostatnich stronach wniosków.

Przygotowałem ***** taki biznes plan że to sie w glowie nie miesci, pomagała mi przy nim kobieta która pisze biznesplany na dotacje o grube miliony (i to z powodzeniem), całą ksiegowosc mialem wyjasnioną i sprawdzoną przez księgową z 30 letnim stażem, załączyłem jeszce referencje klientów i... wniosek oddalony bo nie skreśliłem tych słów.

W Jeleniej Górze jest do ****, bo z tego co mi wiadomo to w krakowie nawet jak ktos ma coś źle we wniosku to dzwonia i kaza poprawic. A ja wiem, że u nas to sprawdzają datami bo kumpel tez skladal i skoro on wiedzial juz 5 grudnia a ja dopiero 20 to wiadomo ze kasa byla juz rozdysponowana. W dodatku przedluzyli sobie rozpartywanie wniosku z miesiąca na miesiac. Widzialem te 4 kartki wniosku kumpla (nic innego nie miał) i mial tam takie bzdury powypisywane ze to sie w glowie nie miesci a mimo to dostal bo zlozyl wczesniej.

U nas w PUPie był taki sajgon ze pod koniec otworzyli drugi pokoj, wleźliśmy tam w 15 osób i kobieta kazala tylko wziac pieczatke, poprzybijac sobie na kazdej stronie i sie podpisac, nawet tego nie sprawdzała.

W dodatku dzisiaj dzwonie i sie pytam jak to teraz jest, bo ja jestem tam zarejestrowany jako bezrobotny a nie chce miec od nich pracy bo prace to sobie moge sam zalatwic, a wiem ze na wniosku jest cos takiego ze jak sie odrzucilo od nich oferte pracy to nie mozna zlozyc. A ta kobieta do mnie z japą że ona tego nie wie bo jeszcze nie wiedza jakie beda przepisy :/ I ze terminow kolejnych wnioskow tez nie znaja :/

MM-architekci
05-01-2010, 10:39
co urzad to zasady

przygotuj sie ze do okolo polowy lutego dopiero beda znac przepisy na nowy rok , w sumie to stwierdza pewnie ze nic sie nie zmienilo :D

mastercheat
05-01-2010, 12:38
A może było by warto do Janusza Weiss-a zadzwonić :)
Dzwonie to Pana/Pani w nietypowej sprawie :)

Znalazłem interpretację, może nie do końca na temat, ale w treści można by wnioskować ze nie ma przeciwwskazań do świadczenie usług dla firm na karcie podatkowej.

Gość pyta czy będzie mógł wystawiać faktury swojemu pracodawcy. (No chyba że ten pracodawca nie jest firmą, ale to raczej nie jest możliwe... chyba... :-?)

http://sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=184917&i_smpp_s_strona=2

Czy w ramach prowadzonej działalności fotograficznej, z której przychód opodatkowany jest zryczałtowanym podatkiem dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w formie karty podatkowej, Wnioskodawca będzie miał prawo do wykonywania prac i wystawiania faktur dla swojego pracodawcy?

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Pana M. ... przedstawione we wniosku z dnia 27 marca 2008 r. (data wpływu – 31 marca 2008 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie karty podatkowej – jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 31 marca 2008 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie karty podatkowej.

Wnioskodawca został wezwany pismem z dnia 30 maja 2008 r. Nr IPPB1/415-378/08-2/AJ do uzupełnienia złożonego wniosku. Pismem z dnia 4 czerwca 2008 r. (data wpływu: 9 czerwca 2008 r.) wniosek został uzupełniony.

W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawca jest zatrudniony na umowę o pracę, w wymiarze pełnego etatu na p w uczelni. Planuje On rozpocząć działalność gospodarczą w zakresie usług fotograficznych ze wskazanym symbolem 74.81.Z.

Dodaje, iż zgodnie z informacją uzyskaną w urzędzie skarbowym, przychód uzyskiwany z ww. działalności fotograficznej będzie opodatkowany zryczałtowanym podatkiem dochodowym w formie karty podatkowej, Jednocześnie będzie On mógł się starać o obniżenie stawki podatku o 80%. Ponadto Wnioskodawca poinformował, że nie będzie zatrudniać pracowników.

W związku z powyższym zadano następujące pytanie.

Czy w ramach prowadzonej działalności fotograficznej, z której przychód opodatkowany jest zryczałtowanym podatkiem dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w formie karty podatkowej, Wnioskodawca będzie miał prawo do wykonywania prac i wystawiania faktur dla swojego pracodawcy...

Zdaniem Wnioskodawcy, możliwe jest świadczenie usług i wystawianie faktur przez Zainteresowanego swojemu pracodawcy przy opodatkowaniu przychodu w formie karty podatkowej.

W ustawie z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, w rozdziale 2 - ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, w art. 8 znajduje się informacja, że świadcząc usługi na rzecz byłego lub obecnego pracodawcy traci się prawo do ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

W rozdziale 3 - karta podatkowa - nie znalazł Zainteresowany takiego sformułowania.

W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego zdarzenia przyszłego uznaje się za prawidłowe.

W myśl art. 23 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 20 listopada 1998 roku o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, zwanej dalej ustawą, zryczałtowany podatek dochodowy w formie karty podatkowej mogą płacić podatnicy prowadzący działalność usługową lub wytwórczo-usługową, określoną w części I tabeli stanowiącej załącznik nr 3 do ustawy, zwanej dalej "tabelą", w zakresie wymienionym w załączniku nr 4 do ustawy - przy zatrudnieniu nie przekraczającym stanu określonego w tabeli.

Tabela stanowiąca załącznik nr 3, o której mowa wyżej, zawiera miesięczne stawki podatku dochodowego w formie karty podatkowej.

W tabeli określono stawki dla działalności usługowej oraz wytwórczo-usługowej w następującym układzie: zakres działalności (rubryka 2), oznaczenie stawek (rubryka 3) oraz kwoty stawek miesięcznych ustalonych w zależności od liczby mieszkańców, w której prowadzona jest działalność (rubryki 4, 5, 6).

W pozycji 90 tabeli określono stawki dla działalności usługowej w zakresie usług fotograficznych: świadczone z wykorzystaniem urządzeń do samoczynnego automatycznego naświetlania odbitek (samoczynnych printerów), przy czym dla działalności usługowej w tym zakresie ustawodawca przewidział możliwość obniżki stawki karty podatkowej o 80% podatnikom, którzy przy równoczesnym zatrudnieniu na podstawie umowy o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy wykonują usługi i nie zatrudniają pracowników oraz osób, o których mowa w art. 25 ust. 6 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Przy ww. obniżce podatnicy ci nie mogą równocześnie korzystać z obniżek przewidzianych w art. 27 ust. 1-4 wyżej cyt. ustawy.

W odniesieniu do wystawiania rachunków, faktur (art. 21 ust. 1 ww. ustawy) przez podatników prowadzących działalność opodatkowaną w formie karty podatkowej, są oni obowiązani wydawać na żądanie klienta rachunki i faktury, o których mowa w odrębnych przepisach, stwierdzające m.in. wykonanie usługi, oraz przechowywać w kolejności numerów kopii tych rachunków i faktur w okresie pięciu lat podatkowych, licząc od końca roku, w którym wystawiono rachunek lub fakturę.

Z przedstawionego we wniosku zdarzenia przyszłego wynika, iż Wnioskodawca będzie wykonywał usługi fotograficzne na rzecz byłego lub obecnego pracodawcy i nie będzie zatrudniał pracowników. Będzie obowiązany do wydawania na żądanie klienta rachunków bądź faktur, stwierdzających wykonanie przedmiotowej usługi.

Jednocześnie zauważyć należy, iż przepisy ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie karty podatkowej nie wprowadzają zakazu świadczenia usług na rzecz byłych lub obecnych pracodawców.

Reasumując stwierdzić należy, iż Wnioskodawca w ramach prowadzonej działalności fotograficznej, z której przychód opodatkowany jest zryczałtowanym podatkiem dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w formie karty podatkowej, będzie miał prawo wykonywania usług fotograficznych dla swojego pracodawcy, oraz wystawiania rachunków bądź faktur zgodnie z odrębnymi przepisami.

Interpretacja dotyczy zdarzenia przyszłego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dniu wydania interpretacji.

Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, ul. Jasna 2/4, 00-013 Warszawa po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu – do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach – art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Warszawie, Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Płocku, ul. 1 Maja 10, 09-402 Płock.

MM-architekci
05-01-2010, 21:20
nie chce mi sie czytac ;p

ale mozna swiadczyc uslugi dla firm , takze ja skladam wniosek o karte i pozyjemy zobaczymy ;]

szymanskij
05-01-2010, 22:18
A mógłby ktoś przesłać swój biznes plan ? Nie chcę nic ściągać ale chciałbym zobaczyć jak go napisaliście. Odezwij się jak możesz na gg 3805226

gushman
06-01-2010, 21:16
nie chce mi sie czytac ;p

ale mozna swiadczyc uslugi dla firm , takze ja skladam wniosek o karte i pozyjemy zobaczymy ;]

Jak to składasz wniosek? To jeszcze tej działalności nie prowadzisz?

MM-architekci
06-01-2010, 23:26
uscislajac skladam bodaj pit-16 , czyli przejscie z ryczaltu na karte

mastercheat
07-01-2010, 01:21
a ja jestem coraz bardziej zdecydowany na zasady ogólne i opodatkowanie w skali progresywnej.

dochodów się wielkich w pierwszym roku nie spodziewam więc i podatków też nie. A jak dobrze dodam koszty to może i na zero wyjdzie ;)

tylko prowadzenia całej tej KPiR się boję troszeczkę... :(

MM-architekci
07-01-2010, 10:03
ale po co od kazdego zlecenia placic ? mam malo umow poki co ale powiedzmy na sierpien sa juz dwie na kwote ponad 5k , przy karcie zaplace te 60 zl i mam spokoj a tak musial bym kosztow szukac bagatela na 1000 zl ? no i jak sam wspomniales prowadzenie rachunkow , ja bym sie tego nie podjal :D , wiec znow koszta ksiegowej co miesiac

chyba do czasu az naprawde swojej dzialalnosci nie rozkrecimy na dobre , inne zlecenia itp sprawy , to lepiej karta wypada

magart
07-01-2010, 10:47
No tak, ale jeśli nie masz umów to na ryczałcie nic nie płacisz. A za przychody w wysokości 5k masz do zapłaty podatek w wysokości około 230zł.
Już nie mówiąc, że np fotografia reklamowa nie może być na karcie podatkowej..

Jakie koszta na 1000zł? Przecież na ryczałcie koszty nie grają żadnej roli.

MM-architekci
07-01-2010, 10:58
zle zrozumiales

przy ryczalcie place 20% dochodowego , wiec od 5k bedzie 1000 zl , no minus skladka zdrowotna zostanie jakies 800 zl podatk do zaplacanie

przy karcie zaplace te 60 zl i mam spokoj , skad ci wyszlo 230 zl przy ryczalcie ? ;]

a bedac na zasadach ogolnych musial bym szukac kosztow zeby je odliczyc od podatku i to by byla zabawa

magart
07-01-2010, 11:51
Policzyłem 8,5% za usługę.
Kurczę - fotografia reklamowa też nie może być na ryczałcie.

mastercheat
07-01-2010, 11:53
No tak, ale jeśli nie masz umów to na ryczałcie nic nie płacisz. A za przychody w wysokości 5k masz do zapłaty podatek w wysokości około 230zł.
Już nie mówiąc, że np fotografia reklamowa nie może być na karcie podatkowej..

Jakie koszta na 1000zł? Przecież na ryczałcie koszty nie grają żadnej roli.

Ale z czego wynika że, na karcie nie można robić reklamowe? :)

Ale tak czy siak sobie myślę... po co na siłę robić "reklamową"
Przecież na rachunku można napisać, zamiast fotografia reklamowa, np. zdjęcia produktów, fotografia mody, albo obsługa fotograficzna spotkania, lub też fotografia wnętrz, fotografia budynku itd. :roll:

mk307
07-01-2010, 12:01
Przy moim profilu działalności zmuszony byłem do VAT-u odrazu wybrałem zasady ogólne 19 procent, wiadomo że przez pierwszy rok i drugi teraz moje koszty przerosły dochód więc podatku nie płacę. Poza tym przy takim typie opodatkowania można sporo zakupów wrzucać w koszty, a jeszcze jak ma się samochód nawet prywatny można rozliczać paliwo i koszty napraw i inne usługi jakieś.
Ważna informacja to taka że jak się zwolnisz z firmy to później przez 24 miesiące nie możesz jej świadczyć usług których wykonywałeś pracę zawodową.

Co do dofinanasowania, to ja skorzystałem z tego unijnego poprzez urząd pracy jako bezrobotny na otwarcie działalności, ale sporo informacji jest na tej stronie http://www.kapitalludzki.gov.pl/, jak również należy szukać informacje na stronach swoich regionalnych urządów, tam też zamieszczane są informacje na jakie typy działalności są dofinansowania i dla kogo, np teraz na topie jest związane wszystko z EURO 2012 i sprawy związane z promowaniem swojego regionu. Co jeszcze mogę podpowiedzieć ze w większości to panie mają większe szanse na otrzymanie środków.

mastercheat
07-01-2010, 12:02
Policzyłem 8,5% za usługę.
Kurczę - fotografia reklamowa też nie może być na ryczałcie.

no na ryczałcie właśnie nie wolno reklamowej (17% a nie 20 , i nie 8,5), na karcie podatkowej nigdzie nie ma ani słowa o takim zastrzeżeniu w ustawie.

1) 20% przychodów osiąganych w zakresie wolnych zawodów,
2) 17 % przychodów ze świadczenia usług:
a) reprodukcji komputerowych nośników informacji (PKWiU 22.33.10),
b) pośrednictwa w sprzedaŜy pojazdów mechanicznych (PKWiU 50.10.30), pośrednictwa w sprzedaŜy
części i akcesoriów do pojazdów mechanicznych (PKWiU 50.30.30), pośrednictwa w sprzedaŜy
motocykli oraz części i akcesoriów do nich (PKWiU 50.40.30),
c) pośrednictwa w handlu hurtowym (PKWiU grupa 51.1), z zastrzeŜeniem załącznika nr 2 do ustawy,
d) hoteli (PKWiU grupa 55.1), świadczonych przez obiekty noclegowe turystyki oraz inne miejsca
krótkotrwałego zakwaterowania (PKWiU grupa 55.2),
e) parkingowych (PKWiU 63.21.24), obsługi centrali wzywania radio-taxi (PKWiU 63.21.25–00.10),
pilotowania (PKWiU 63.22.12), organizatorów i pośredników turystycznych (PKWiU grupa 63.3),
f) w zakresie zarządzania nieruchomościami, świadczonych na zlecenie (PKWiU 70.32), z
zastrzeŜeniem załącznika nr 2 do ustawy,
g) wynajmu samochodów osobowych (PKWiU 71.1), wynajmu pozostałych środków transportu (PKWiU
71.2),
h) doradztwa w zakresie sprzętu komputerowego (PKWiU 72.1), w zakresie oprogramowania (PKWiU
72.2), przetwarzania danych (PKWiU 72.3),
i) pozyskiwania personelu (PKWiU 74.50.2), z zastrzeŜeniem załącznika nr 2 do ustawy, dezynfekcji i
tępienia szkodników (PKWiU 74.70.11), fotograficznych (PKWiU 74.81), z zastrzeŜeniem załącznika
nr 2 do ustawy, przyjmowania telefonów (PKWiU 74.83.11), powielania (PKWiU 74.83.12),
organizowania wystaw, targów i kongresów (PKWiU 74.84.15), z zastrzeŜeniem załącznika nr 2 do
ustawy,
j) poradnictwa dla dzieci, gdzie indziej niesklasyfikowanych (PKWiU 85.32.13), opieki społecznej
świadczonych przez instytucje o charakterze doraźnym (PKWiU 85.32.14), opieki społecznej
związanych z przystosowaniem zawodowym (PKWiU 85.32.15)
– z zastrzeŜeniem pkt 1 i 3–5,
3) 8,5 %:
a) przychodów, o których mowa w art. 6 ust. 1a, do kwoty stanowiącej równowartość 4000 euro; od
nadwyŜki ponad tę kwotę ryczałt wynosi 20 % przychodów,
b) przychodów z działalności usługowej, w tym przychodów z działalności gastronomicznej w zakresie
sprzedaŜy napojów o zawartości alkoholu powyŜej 1,5 %, z zastrzeŜeniem pkt 1, 2, 4 i 5 oraz
załącznika nr 2 do ustawy,
c) przychodów związanych ze zwalczaniem poŜarów i zapobieganiem poŜarom (PKWiU 75.25.11),
d) przychodów ze świadczenia usług związanych z prowadzeniem przedszkoli oraz oddziałów
przedszkolnych w szkołach podstawowych, w tym specjalnych – dotyczy wyłącznie przygotowania
dzieci do nauki w szkole (PKWiU 80.10.11 ex),
e) przychodów ze świadczenia usług związanych z ogrodami botanicznymi i zoologicznymi oraz
obszarami z obiektami chronionej przyrody (PKWiU 92.53),
f) przychodów z działalności polegającej na wytwarzaniu przedmiotów (wyrobów) z materiału
powierzonego przez zamawiającego,
g) prowizji uzyskanej przez komisanta ze sprzedaŜy na podstawie umowy komisu,
h) prowizji uzyskanej przez kolportera prasy na podstawie umowy o kolportaŜ prasy,
i) przychodów, o których mowa w art. 14 ust. 2 pkt 11 i 12 ustawy o podatku dochodowym,
4) 5,5%:
INFOR Page 5 of 59
cdweb:/taweb-cgi/taweb.exe?x=d&o=d&i=13&d=IB&v=IB&q=(GP2009228007*):P... 2010-01-04
a) przychodów z działalności wytwórczej, robót budowlanych lub w zakresie przewozów ładunków
taborem samochodowym o ładowności powyŜej 2 ton,
b) [3] uzyskanej prowizji z działalności handlowej w zakresie sprzedaŜy jednorazowych biletów
komunikacji miejskiej, znaczków do biletów miesięcznych, znaczków pocztowych, Ŝetonów i
kart magnetycznych do automatów,
5) 3,0% przychodów:
a) z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaŜy napojów o zawartości alkoholu
powyŜej 1,5%,
b) z działalności usługowej w zakresie handlu,
c) ze świadczenia usług związanych z produkcją zwierzęcą, zaliczonych zgodnie z Polską Klasyfikacją
Wyrobów i Usług do klasy 01.42 – usługi związane z chowem i hodowlą zwierząt (z wyjątkiem usług
weterynaryjnych),
d) z działalności rybaków morskich i zalewowych w zakresie sprzedaŜy ryb i innych surowców
pochodzących z własnych połowów, z wyjątkiem sprzedaŜy konserw oraz prezerw z ryb i innych
surowców z połowów,
e) o których mowa w art. 14 ust. 2 pkt 2 i 5–10 ustawy o podatku dochodowym,
f) z odpłatnego zbycia ruchomych składników majątku będących środkami trwałymi, ujętych w wykazie
środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych oraz składników majątku, o których mowa
w art. 22d ust. 1 ustawy o podatku dochodowym, z wyłączeniem składników, których wartość
początkowa, ustalona zgodnie z art. 22g ustawy o podatku dochodowym, jest niŜsza niŜ 1500 zł,
nieujętych w ewidencji środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych,
wykorzystywanych w pozarolniczej działalności gospodarczej, nawet jeŜeli przed zbyciem zostały
wycofane z tej działalności gospodarczej, a pomiędzy pierwszym dniem miesiąca następującego po
miesiącu, w którym składnik majątku został wycofany z działalności, i dniem jego zbycia nie upłynęło
sześć lat.

MM-architekci
07-01-2010, 13:08
Tylko ze ja mam PKD 74.20 - uslugi fotograficzne, skad wziales PKWiU 74.81 ?

a to wolny zawod - 20% podatku na ryczalcie

ani na karcie podatkowej ani na ryczalcie nie mozna robic zdjec reklamowych - trzeba przejsc wtedy na zasady ogolne

owszem mozna tak jak napisales robic ale to oszustwo bedzie w zasadzie , zdjecia produktow to juz fotografia reklamowa , niech ci sie urzednik przyczepi a masz problem

magart
07-01-2010, 13:48
74.20 to działalność fotograficzna
74.81 usługi fotograficzne

Sam się teraz nieco zakręciłem, ale może wspólnie dojdziemy do konsensusu.

Jeszcze jedna sprawa: 74.20 jest wykluczone z opodatkowania poprzez ryczałt (wg załącznika 2 ustawy o ryczałcie). Natomiast 74.81 nie jest wykluczone oprócz podgrupy zdjęć reklamowych.

Co do 17% to się właśnie uświadomiłem i to dobrze że w tym momencie a nie później...
A jeśli to prawda, to chyba faktycznie już lepiej z ryczałtu (czy to 17% czy 20%) przejść na inna formę opodatkowanie. Chociaż na zasady ogólne bo przynajmniej koszta można poodejmować.
Ewentualnie tak jak napisałeś - na kartę, ale to już zależy ile dowalą opłat w US.

MM-architekci
07-01-2010, 14:07
Karta jest stala. A nie ile sobie urzad wymysli. Zalezy tylko od wielkosci miejscowosci ( ilosci mieszkancow ) i ilosc zatrudnionych osob.

nie widze tutaj 74.20 - http://www.senat.gov.pl/K4/DOK/DR/100/137-2.htm

magart
07-01-2010, 14:24
Ja natomiast widzę np tu:
http://e-prawnik.pl/biznes/prawo-podatkowe/podatek-dochodowy-od-osob-fizycznych/artykuly/kto-nie-moze-korzystac-z-ryczaltu.html
74.2 pod które podlega podobno również 74.20 :
http://www.poznan.pl/mim/public/msp/pkd.html?co=print&ekd_kod=74.20.Z

Tylko czemu różnią się te listy wykluczeń??

Edit:
Oświećcie mnie, ale już sam nie wiem - zależnie jak wyszukuję to pkd wychodzi pod 74.20 "Działalność fotograficzna" lub "Działalność w zakresie architektury i inżynierii"
Może szukam jednoczenie w różnych PKD 2004 i 2007, nie mogę do tego dojść, za dużo stron z opisami...

MM-architekci
07-01-2010, 14:28
gdzie ty tu masz 74.20 ;]

jest grupa 74.2 -Usługi architektoniczne i inżynierskie , wiec to co innego i jest zapis o foto reklamowym co sie zgadza - grupa 74.81.23 - Usługi wykonywania fotografii reklamowych i podobnych

to 74.2 jest troche nie jasne , skad sie tu wzielo

a i za wiedze z takich portali jak e-prawnik.pl itp dziekuje , roi sie tam od bykow , chocby o braku mozliwosci swiadczenia uslugo dla firm co jest bzdura , wiec jesli juz to trzeba sprawdzac w ustawie i zalacznikach

magart
07-01-2010, 14:57
jest jeszcze: http://bip.mf.gov.pl/dokument.php?const=3&dzial=133&id=155592&PortalMF=a7d9f19c...%3Fref%3DHadiZayifla.Com
co się pokrywa z moim wcześniejszym linkiem.

Ale masz chyba rację. Jak w ostatniej wypowiedzi napisałem - haczyk tkwi w różnych oznaczeniach pkd. Swoją drogę denerwuje mnie, że jest taki bałagan i nigdzie nie podają wg którego pkd podają 2004 czy 2007. A właściwie chodzi tu o PKWiU, aczkolwiek oznaczenia są analogiczne i pozwolę sobie niżej porównać pkd.

I tak wg kluczy przejść pkd:
2004 ........ 2007
74.81.Z = 74.20.Z działalność fotograficzna
natomiast:
2004 ......... 2007
74.81.Z = 71.11.Z działalność architektoniczna - co nas nie dotyczy

Więc to co wcześniej napisałem, że się wyklucza z ryczałtu to bzdury, za co przepraszam. Jednak zwróćcie uwagę, że nastąpił zbieg okoliczności w zbieżności oznaczeń grup PKD. Co za tym idzie, jak sobie zobaczycie na innych forach foto (np. nikon) ludzie podejmują podobne dyskusje do tej zaczętej przeze mnie. Jak się okazuje niepotrzebnie bo wszystko jest ok...

Natomiast 2 sprawa trzeba by wyjaśnić definitywnie jaki jest dla fotografów podatek w ryczałcie.

mastercheat
07-01-2010, 15:36
Tylko ze ja mam PKD 74.20 - uslugi fotograficzne, skad wziales PKWiU 74.81 ?

a to wolny zawod - 20% podatku na ryczalcie

ani na karcie podatkowej ani na ryczalcie nie mozna robic zdjec reklamowych - trzeba przejsc wtedy na zasady ogolne

owszem mozna tak jak napisales robic ale to oszustwo bedzie w zasadzie , zdjecia produktow to juz fotografia reklamowa , niech ci sie urzednik przyczepi a masz problem

Mamy PKD oraz PKWIU. Dwie różne rzeczy - jedna mówi o działalności a druga o usługach..
PKD 74.20 to nie usługi fotograficzne tylko Działalność fotograficzna

natomiast PKWiU się zmienia (PKD pewnie też) i tak:
Wg PKWiU 2008:
74.2 USŁUGI FOTOGRAFICZNE
74.20 USŁUGI FOTOGRAFICZNE

74.20.22 Usługi wykonywania fotografii reklamowych i podobnych
74.20.22.0 Usługi wykonywania fotografii reklamowych i podobnych

Wg PKWiU 2004 (starego - ten jest w ustawie):
74.81 Usługi fotograficzne
74.81.23 Usługi wykonywania fotografii reklamowych i podobnych

W tej ustawie są po prostu podane stare PKWiU 2004.

Wolny zawód nie jest to na pewno w myśl tej ustawy, ponieważ wolne zawody są w niej zdefiniowane i są to:

11) wolny zawód – pozarolniczą działalność gospodarczą wykonywaną osobiście przez lekarzy, lekarzy
stomatologów, lekarzy weterynarii, techników dentystycznych, felczerów, połoŜne, pielęgniarki, tłumaczy
oraz nauczycieli w zakresie świadczenia usług edukacyjnych polegających na udzielaniu lekcji na
godziny, jeśli działalność ta nie jest wykonywana na rzecz osób prawnych oraz jednostek
organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej albo na rzecz osób fizycznych dla potrzeb
prowadzonej przez nie pozarolniczej działalności gospodarczej, z tym Ŝe za osobiste wykonywanie
wolnego zawodu uwaŜa się wykonywanie działalności bez zatrudniania na podstawie umów o pracę,
umów zlecenia, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze osób, które wykonują
czynności związane z istotą danego zawodu,

Więc jeśli nie jest to wolny zawód, a fotografia jest jasno określona w tabeli przy 17%, to chyba nie ma sensu doszukiwać się jej gdzie indziej.

a co to nazwy np zdjęcia produktów, to w sumie skąd fotograf ma wiedzieć do czego będą użyte zdjęcia które wykonuje.
Jeśli firma zleca mi wykonanie zdjęć produktów to ciężko mi powiedzieć do jakich celów jest to potrzebne. Może jest to potrzebne np. do dokumentacji technicznej. Albo w firmie chce sobie zrobić wystrój wnętrza ze zdjęciami, albo chodzi o archwizację. Nie wszystkie zdjęcia dal firmy to z założenia jest reklama.

załączam wyszukiwarki (wpisane jest "fotografii", ale można też spróbować "fotograficzne"):

pkwiu 2008 (http://pkwiu.fiok.pl/?q=fotografia)

pkwiu 2004 (http://pkwiu2004.fiok.pl/?q=fotografii)

pkd 2007 (http://pkd.fiok.pl/?q=fotograficzne)

Reasumując
na ryczałcie można usługi foto za 17 % od przychodu (nie mylić z dochodem - czyli nie możemy odjąć kosztów) ale z zastrzeżeniem ze nie wolno reklamowych.

na karcie podatkowej można usługi foto, podatek stały co miesiąc ustalony raz na rok na podstawie wielkości miast i liczby pracowników.
(ja osobiście nie znalazłem nigdzie w ustawie że nie można robić w tej formie zdjęć reklamowych)

na zasadach ogólnych
albo progresywne czyli do jakiegoś tam dochodu podatek 18% od dochodów (przychody-koszty) i do tego jeszcze jakieś odliczenie, jak dochody przekroczą próg jakiś to % podatku znacząco rośnie.

albo liniowy czyli niezależnie od wielkości dochodów 19% i bez dodatkowego odliczenia.

Na zasadach ogólnych można robić co się chce także reklamowe i dla firm.

MM-architekci
07-01-2010, 16:01
Generalnie w 2009 jest nowa klasyfikacja i PKD i PKWiU. W papierach mam 74.20 PKD - rozliczalem sie z urzedem , ba nawet blad zrobilem i poprawialem , nikt do niczego sie nie czepial.

Zapis :
Wg PKWiU 2004 (starego - ten jest w ustawie):
74.81 Usługi fotograficzne
74.81.23 Usługi wykonywania fotografii reklamowych i podobnych

Jest NIE AKTUALNY ! Wiec poslugujemy sie 74.20 i dalej pokrewnych jak foto reklamowe.

Hmm z tymi 17% to szkoda ze dzis bedac w urzedzie nie spytalem sie. Ja to rozliczalem jako 20%.

A co do produktowki , w umowie zazwyczaj masz napisane do czego zdjecia sa wykorzystane - bo to chyba wazny zapis zebys wiedzial kto i gdzie wykorzystuje twoje foto - wiec coz owszem produktowka nie musi byc uzyta do reklamy.

Snowboy
09-01-2010, 12:54
czy warto starać się o dofinansowanie równocześnie przez dwie osoby z rodziny?? tzn. ja i moja żona??
Osobiście planowałem uruchomić działalność (zajmuję się grafiką), moja żona jest obecnie tuż przed porodem (po zakończeniu urlopu macierzyńskiego nie chce wracać do poprzedniej pracy). Czy zatem ma to sens abym ja ubiegał się o dofinansowanie z UP a żona powiedzmy z EU?? -czy taka sytuacja nie wpłynie negatywnie na ocenę wniosków?? Ja chciałbym otworzyć firmę usługi graficzne a żona fotograficzne.

-czy fakt posiadania wykształcenia kierunkowego (grafika, fotografia) zwiększa szansę otrzymania dofinansowania??

-czy fakt że posiadam profesjonalny sprzęt (monitor, oprogramowanie, tablet itp) zwiększa szanse na otrzymanie dofinansowania?? czy lepiej sprzedać to co mam i za dofinansowanie zakupić to samo??

MM-architekci
10-01-2010, 12:05
1. trzeba by doczytac regulaminy , wydaje mi sie ze nie bedzie problemu o ile dostaniecie
2. zwieksza
3. pewnie tez , czy to up czy ue dotacja , jesli sprzet wykorzystasz to ja bym zostawil , we wniosku wpisalem ze mam sprzet dobrej klasy to pewnie uwiarygodnia ze ma sie doczynienia juz z tematem

aha

jakby ktos chcial rozszerzyc PKD , a dotacje ma z UP , to w sumie u mnie w lodzi mozna wniosek zlozyc z prosba , jesli jest zwiazane z glownym PKD problemu ponoc nie robia , po niedzieli skladam prosbe

Bieda
12-01-2010, 11:40
czy warto starać się o dofinansowanie równocześnie przez dwie osoby z rodziny?? tzn. ja i moja żona??
Osobiście planowałem uruchomić działalność (zajmuję się grafiką), moja żona jest obecnie tuż przed porodem (po zakończeniu urlopu macierzyńskiego nie chce wracać do poprzedniej pracy). Czy zatem ma to sens abym ja ubiegał się o dofinansowanie z UP a żona powiedzmy z EU?? -czy taka sytuacja nie wpłynie negatywnie na ocenę wniosków?? Ja chciałbym otworzyć firmę usługi graficzne a żona fotograficzne.

-czy fakt posiadania wykształcenia kierunkowego (grafika, fotografia) zwiększa szansę otrzymania dofinansowania??

-czy fakt że posiadam profesjonalny sprzęt (monitor, oprogramowanie, tablet itp) zwiększa szanse na otrzymanie dofinansowania?? czy lepiej sprzedać to co mam i za dofinansowanie zakupić to samo??

na 1 i 2 już dostałeś odpowiedź.

Jeśli chodzi o swój sprzęt to tak, zwiększa to szanse na otrzymanie dofinansowania, ale z kolei zmniejsza szanse na zakup takiego samego nowszego sprzętu. tzn. jak napiszesz we wniosku, że masz monitor, ale chcesz dodatkowo 4 tys. na lepszy, to ktoś Ci może odrzucić ten wydatek, bo przecież masz monitor który wnosisz do firmy, tak samo z kompem. Jeśli chodzi o oprogramowanie to nie wymienia się szczegółowo nazw programów, więc jest większe pole manewru.

pzdr

elrond2000
12-01-2010, 13:25
A co w momencie gdy siedze te 3 miesiace na bezrobotnym, dostaje dotacje i powiedzmy 2 miesiace po starcie znajduje prace na etat??
beda sie czepiac? ......

MMM
12-01-2010, 13:39
A co w momencie gdy siedze te 3 miesiace na bezrobotnym, dostaje dotacje i powiedzmy 2 miesiace po starcie znajduje prace na etat??
beda sie czepiac? ......
Nie, ale będziesz musiał zwrócić dofinansowanie :-)

ghrond
12-01-2010, 13:40
beda sie czepiac? ......

na etat nie można, jedynie umowa o dzieło itp. było już tutaj wielokrotnie, wystarczy poczytać ;)

arturs
12-01-2010, 16:15
Nie, ale będziesz musiał zwrócić dofinansowanie :-)

w dodatku z ustawowymi odsetkami

nagor
12-01-2010, 23:53
niekoniecznie bedzie musiałzwrócic jeżeli:
- bedzie to praca w zawodzie w którym składał o dofinansowanie
- i jednocześnie dostal zgode od dyrekcji up (lub kogoś kto wydaje dofinansowanie) na podjecie tego typu pracy.

jest to w regulaminie bodajrze.

uczciwy
13-01-2010, 01:58
Po 1. można ubiegać się o 2 body? nie chcę niczego wyłudzać. 2 body są mi potrzebne na wypadek awarii 1 - odpowiadam przez klientami i jak mi body padnie, to jestem skonczony.

Po 2. od kiedy do kiedy najlepiej brać kaske?

Po 3. ile wynosi na ten rok ten obniżony ZUS?

Po 4. jaki podatek mam placic, jak chce robic dla firm i nie-firm? ale odpowiedzcie bez zbednych zawilosci :-)

thx!

MM-architekci
13-01-2010, 10:47
niekoniecznie bedzie musiałzwrócic jeżeli:
- bedzie to praca w zawodzie w którym składał o dofinansowanie
- i jednocześnie dostal zgode od dyrekcji up (lub kogoś kto wydaje dofinansowanie) na podjecie tego typu pracy.

jest to w regulaminie bodajrze.

jesli to praca na etat , zwraca kase , a o tym ze praca w zawodzie to skad wiesz ? bo to juz paranoja by byla , to na co dofinansowanie wtedy ;] , co do drugiej opcji to moze i tak sie da ale cienko widze zeby to mozna bylo latwo przepchnac , a w samym reg jest jasno napisane ze podejmowac zatrudnienia na etacie nie wolno

1. ubiegasz sie o to co ci potrzebne , o ile potrafisz to uargumentowac
2. im szybciej tym lepiej
3. www.google.pl - to moze chociaz min wysilku ?
4. forme opodatkowania mozna wybrac kazda , w tym wypadku czy robisz dla firm czy nie , nie ma znaczenia , wiekszosc na pewno bedzie wolala fakturki

nagor
13-01-2010, 16:20
ad 1 możesz na drugie body bo musisz mieć wkład własny w postaci jakiegoś sprzetu - moze być foto

ad 2 od dzis :D tzn idz zarejestruj ie jako bezrobotny i możesz skladać wniosek na drugi dzień

ad 3 na ten rok jeszcze nie wiem a na tamten było ok 224,24 + 113,56 (czyli 337,8) w tym roku pewnieminimalnie wiecej

ad 4 co do podatku - powiem tyle ile wiem prowadz KPiR a podatek płacisz odchodowy ale nie pamietam ile na książce jest.

uczciwy
13-01-2010, 20:06
1. nie wiem czy mnie dobrze zrozumieliscie. ja chce za kaske, ktora mi daja wzisc 2 body, np. Canon 50D + Canon 7D. jak mi sie popsuje, to chce miec backup. i czy komus sie udalo wziasc 2x body i jak to uargumentowac???

5. czy za kaske, ktora mi daje moge sobie kupic software do kompa do obrobki zdjec? Photoshop???

6. jeszcze jedno. czy idzie wziasc dofinansowanie, jak jeszcze nie mielismy zadnego zlecenia?

Goomis
13-01-2010, 20:24
Ja mialem 40D jako wkład własny i brałem 5DmkII. Ogólnie bardzo mile widziany jest jakiś wkład własny, dobrze jeżeli jest to jakiś sprzęt z działalnością związany gdyż widać wtedy, że masz już jakieś doświadczenie w tej materii.
Ale ogólnie nie sądzę żeby był problem z wzięciem dwóch body tylko raczej bym się zastanowił czy to ma sens. Lepiej wziąć np. 7D i zostawić sobie to body które masz - to i tak tylko backup w razie sytuacji krytycznej ;-) Za 50D trzeba wyłożyć ~3,5k zł to lepiej za to jakieś szkło wziąć(17-55/2.8 np.)

MM-architekci
13-01-2010, 21:33
1. no przecierz ci napisalismy , ze mozna , a uargumentowac to trzeba samemu , skad mamy wiedziec do czego ci sprzet i czy potrzebujesz backupu ? poza tym wybacz , to lekka przesada za kogos pisac wniosek , jesli tak prostej rzeczy nie jestes w stanie zrobic jak masz zamiar firme prowadzic ? i to wcale smieszne nie jest...

5. tak
6. pytanie do wrozki , my komisja rozpatrujaca nie jestesmy , generalnie mozna , bo ja tak dostalem ( zalczylem jednak bodaj dwie umowy o zdjecia slubne , i promese wspolpracy od gazety )

mastercheat
13-01-2010, 22:08
A nie miałeś problemu, z tym że załączyłeś te umowy?

nie czepiali się tego że jak to umowy skoro nie ma działalności. albo skoro możesz robić foto bez działalności to po co w ogóle zakładać?

Ja w sumie mam spisanej jakieś tam umowy o dzieło na ten rok i się zastanawiałem czy to ujmować w biznesplanie.

MM-architekci
13-01-2010, 22:27
te umowy dla nich to promesy jakby , moze i nawet jest to naginanie prawa ( chociaz odprowadzajac podatek od tego wszystk ok , a te umowy to nie 20 umow i moj dochod roczny ) ale watpie , pokazujesz im ze masz juz zlecenia a zalozenie dzialalnosci to kolejny krok

uczciwy
13-01-2010, 22:48
a jak nie mam zadnych zlecen, to tez sie warto starac o ta dotacje??? nie chce bulic tych 350 zl co miesiac jak nie bede mial zlecen!!! a znow do zlecen potrzebuje extra sprzetu conajmniej 5d II i dobrych szkiel na ktore bedzie mnie stac jak dostane dotacje i wtedy cis zaczne robic ale nie wiem czy bede mial zlecenia i jak szybko..... jak to zalatwic??? pomozcie cos. dzieki tak wogole.

wojkij
13-01-2010, 22:55
a jak nie mam zadnych zlecen, to tez sie warto starac o ta dotacje??? nie chce bulic tych 350 zl co miesiac jak nie bede mial zlecen!!! a znow do zlecen potrzebuje extra sprzetu conajmniej 5d II i dobrych szkiel na ktore bedzie mnie stac jak dostane dotacje i wtedy cis zaczne robic ale nie wiem czy bede mial zlecenia i jak szybko..... jak to zalatwic??? pomozcie cos. dzieki tak wogole.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img94.imageshack.us/img94/8596/imgsiostramm4.jpg)

Dzizys charajs - zainstaluj sobie człowieku firefoxa i zacznij używać shifta, pojedynczych kropek a zrezygnuj z wykrzykników i znaków zapytania.

szuler
13-01-2010, 22:59
po pierwsze musisz mieć pojęcie o robieniu zdjęć
po drugie posiadać portfolio, aby zdobyć zlecenia
dopiero wtedy sprzęt i naprawdę nie musi to być 5d2 i same stałki "L"

MM-architekci
14-01-2010, 00:08
do zlecen potrzeba umiejetnosci i sensownego portfolio , wiec faktycznie pomysl o dotacji na cos innego , bo daleko nie zajedziesz...

Husky
14-01-2010, 00:23
Kolega ma coś wspólnego z fotografią poza pisaniem na forum Canonistów?

mastercheat
24-01-2010, 12:32
znana jest już komuś aktualna kwota dotacji?

u mnie w użędzie już można składać wnioski, ale zdaje się ze jeszcze kwota nie została podana.

tak sobie liczę i porównuję te średnie zarobki z poszczególnych kwartałów i wychodzi mi, że to będzie teraz ok 19500 zł do wzięcia.

Kurcze przydało by się już to dokładnie wiedzieć, żeby wiedzieć jak zakupy rozplanować.

color
24-01-2010, 12:37
U mnie w zeszlym roku bylo 18500zł, ale w tym babka powiedziala ze jeszcze nie wiedza bo nie dostali narazie swojego przydzialu z centrali:neutral: jak bedzie wiecej to znow bede w kropce co wybrac:mrgreen:

mastercheat
24-01-2010, 13:36
no kurcze. jak by było te 19500 to bym ciutkę ograniczył sprzęt studyjny i by starczyło na C28 1.8, oprócz C85 1.8

Bieda
25-01-2010, 00:33
U mnie w zeszlym roku bylo 18500zł, ale w tym babka powiedziala ze jeszcze nie wiedza bo nie dostali narazie swojego przydzialu z centrali:neutral: jak bedzie wiecej to znow bede w kropce co wybrac:mrgreen:

6xśrednia krajowa z roku poprzedniego, w Poznaniu już wyliczyli, że w tym roku będzie to 18650 zł - max. kwota dotacji

mastercheat
25-01-2010, 01:04
6xśrednia krajowa z roku poprzedniego, w Poznaniu już wyliczyli, że w tym roku będzie to 18650 zł - max. kwota dotacji

jak z poprzedniego roku?
6*średnia krajowa z poprzedniego kwartału!

w III kwartale 2009 średnia była 3113,86 zł i wyszło 18683,16

natomiast ja pytam o IV kwartał :), którego średnia będzie ogłoszona ok 10 lutego pewnie.

średnia w sektorze przedsiębiorstw już jest ogłoszona i wzrosła ok 140 zł, więc jest szansa, żs ogólna wzrośnie podobnie.

mk307
25-01-2010, 01:25
Kwota zależy od regionu Polski w dolnośląskim ja np miałem 15.9 tys, a mój szwagier w innym powiecie miał 18 tyś, również Urzędy Pracy w zależności od umiejscowienia sami uwarunkowują wypłatę świadczeń, w mojej gminie tkz. twoimi potwierdzającymi że dasz rade (żyranci), mogły być osoby tylko z mojej gminy. U szwagra mógł sobie brać z całej RP, co kraj to obyczaj. W tym roku większość przyznawanych dotacji będzie kierowana dla nowo otwierających którzy będą mieli coś wspólnego z rozwojem firmy pod kątem promowania swojego regionu do EURO 2012, podobnie jak programy z Dotacji Unijnych, przyznawane, na tkz. zwane 10% wkładu własnego dużo bardziej obostrzone restrykcyjnie w przyznawaniu środków. Po prostu po roku Cię rozliczają z każdego grosza i pytają dlaczego ci się nie udało, jednakże osoby które otrzymają środki będą wcześniej po wygraniu konkursów, prowadzone przez firmy które będą przygotowywać w trakcie bezpłatnych szkoleń, przyszłego szefa w księgowości, planowaniu wydatków, biznes planie itp. To tylko dzięki nim można pozyskać dotację to te firmy wyznaczone w regionach które wygrały konkursy na jesieni 2009 roku będą decydowały o tym kto dlaczego i ile otrzyma.

Adso
25-01-2010, 08:37
ile można wyciągnąć takiego dofinansowania?

Obecnie ruszają projekty unijne i można uzyskać do 40tys dofinansowania

Jaca9
25-01-2010, 10:39
Jak wygląda sprawa z bezrobociem? Trzeba na nim być jakiś okres? Czy wystarczy że się jest i tyle. Dowiedziałem się że dokumenty do złożenia dotacji będą dopiero w marcu, bo ponoć co rok to są inne.

Czacha
25-01-2010, 10:42
wejdz na strone swojego PUP i spradz regulamin - ogolnie zasada jest taka, ze aby otrzymac dotacje musisz miec 3-misieczny okres zarejestrowanego bezrobocia .... ale nie jestem pewien czy przypadkiem nie da sie zlozyc wniosku wczesniej, tylko dotacji nie dostaniesz przed uplywem tych 3-mcy?

MM-architekci
25-01-2010, 11:02
albo zapisz sie na studia , to nie musisz czekac 3 miesiecy :D

btw co roku gadaja ze beda inne wnioski a sa te same , zenua...

swoja droga kazdy zainteresowany powinien ruszyc 4 litery do swojego urzedu pracy bo w KAZDYM sa inne zasady wew dotyczace wnioskow

mastercheat
25-01-2010, 13:21
dokładnie w każdym są inne zasady.

u mnie w Częstochowie nie trzeba żadnych 3 miesięcy. Rejestrujesz się i możesz składać.

wnioski już można w tym roku u mnie składać.

U mnie tez nie ma ograniczenia kwoty na sprzęt używany, w innych pup jest. Ale za to trzeba mnieć na ten używany sprzęt rachunek lub fakturę, czyli zakup od osoby prywatnej odpada... w innych up nie robią takiego problemu.

każdy up ma inny wniosek. i każdy UP może ograniczyć kwotę która domyślenie wynosi 6*wysokość przeciętnego wynagrodzenia obowiązującego w dniu zawarcia umowy.
to wynagrodzenie jest ogłaszane co kwartał więc kwota co kwartał może się zmienić.

Czacha
25-01-2010, 13:26
dokladnie, bo zapis mowi o tym, ze dofinansowanie nie moze przekroczyc 6x krotnosci ... a nie, ze ma tyle wynosic ;)

Lukaasz
25-01-2010, 14:27
U mnie w przemyskim PUP też nie wymagają rejestracji 3 miesiące wcześniej, po rejestracji można się od razu starać o dofinansowanie.
Coraz bardziej jednak interesuję się dofinansowaniem z UE, byłem w odpowiedniej instytucji, tyle że Pani - bardzo miła zresztą i pomocna - poinformowała mnie, że dopiero walczą oni o przyznanie środków w UE na ten rok. Sama rekrutacja kandydatów ma się odbyć w okolicach kwietnia, czy to u nich czy w innym miejscu. Ktoś się może orientował jak jest w innych regionach? Pytam poniekąd z ciekawości.
Pozdrawiam.

briho
08-02-2010, 13:18
Witajcie. Przeglądam ten wątek od kilku dni. Przymierzam się do rozpoczęcia własnej działalności w fotografii okolicznościowej i chcę ubiegać się o środki z UP. I mam mały dylemat. Sprawa wygląda w taki sposób, że mieszkam od 1,5 roku w Warszawie (bez meldunku, po prostu wynajmuję tu mieszkanie), natomiast zameldowany jestem w moim rodzinnym mieście, tj. Ostrołęce i z tamtego UP ubiegam się o dofinansowanie. Działalność gospodarcza będzie prowadzona na terenie W-wy i okolic, no ale zarejestrować ją muszę na adres "domowy". Czy w takim wypadku warto w ogóle informować UP, że działalność będę prowadził w W-wie? Czy nie będą robili z tego powodu problemów? Proszę o poradę kogoś bardziej doświadczonego w temacie. Z góry dzięki.

Czacha
08-02-2010, 13:34
w wniosku o dofinansowanie wpisz, ze obaszar Twoich dzialan to teren calego kraju "a w szczegolnosci wojewodztwa.." ;) nikt tego nie bedzie sprawdzal gdzie i z kim podpisujesz umowy ... ba.. nawet nie beda sprawdzali czy jakies masz ;)

briho
08-02-2010, 14:26
Dzięki za odpowiedź. Właśnie zastanawiałem się czy we wniosku można ująć to w taki sposób.

arturs
08-02-2010, 22:52
a w Kielcach najbardziej liczyło się że głównym obszarem działalności był powiat kielecki - urzędy są na terenie miasta/powiatu i tam mają zwalczać bezrobocie - więc lepiej napisać że najpierw Ostrołęka a potem "trochę" dalej ;)

briho
08-02-2010, 23:17
No właśnie, to daliście mi do myślenia ;) Oczywiście wpisanie odpowiedniego zdania do wniosku nie stanowi problemu, pytanie tylko czy UP kontroluje w jakikolwiek sposób miejsce wykonywania działalności gospodarczej? Jest w ogóle obowiązek prowadzenia działalności w miejscu jej "zameldowania"? Wydaje mi się, że o czymś takim przepisy nie mówią.

Ariene
08-02-2010, 23:36
briho mam podobną sytuację, Wawa --> mazury :) Wpisuję swoje tereny z rozszerzeniem na cały kraj :)
Mam natomiast pytanie, jak zrozumieć taki punkt:
"Przewidywany %-wy udział środków FP w kosztach ogółem uruchomienia działalności..."
Nie bardzo rozumiem jak mam to liczyć? Jeśli wnioskuję o 18.488 zł... co to są koszty uruchomienia działalności, czy chodzi o sprzęt i o opłaty? Jak to wyliczyć? matematyka nie jest moją mocną stroną :)

arturs
08-02-2010, 23:57
No właśnie, to daliście mi do myślenia ;) Oczywiście wpisanie odpowiedniego zdania do wniosku nie stanowi problemu, pytanie tylko czy UP kontroluje w jakikolwiek sposób miejsce wykonywania działalności gospodarczej? Jest w ogóle obowiązek prowadzenia działalności w miejscu jej "zameldowania"? Wydaje mi się, że o czymś takim przepisy nie mówią.

Jak w EWD wpiszesz cały kraj to tam możesz działać.. a nikt tego nie sprawdza bo co może Ci powiedzieć? Ty powiesz że jak stamtąd Klienci się zgłosili to miałeś ich wygonić?

briho mam podobną sytuację, Wawa --> mazury :) Wpisuję swoje tereny z rozszerzeniem na cały kraj :)
Mam natomiast pytanie, jak zrozumieć taki punkt:
"Przewidywany %-wy udział środków FP w kosztach ogółem uruchomienia działalności..."
Nie bardzo rozumiem jak mam to liczyć? Jeśli wnioskuję o 18.488 zł... co to są koszty uruchomienia działalności, czy chodzi o sprzęt i o opłaty? Jak to wyliczyć? matematyka nie jest moją mocną stroną :)

Ja wpisałem we wniosku wartość całego sprzętu posiadanego (po cenach zakupu licząc ;) ) i wyszło że dotacja z PUP to niecałe 50% wartości kosztów uruchomienia działalności..

MM-architekci
09-02-2010, 10:41

Nie ale firma musi byc na jakis adres zarejestrowana , na lokal ktory jest albo twoja wlasnoscia ( moze byc czesciowo twoja ) albo np na wynajety ( wtedy moze byc potrzebna przedwstepna umowa najmu lokalu ).

Jesli na czyjs lokal to chyba przejdzie ale ten ktos jakis papier potwierdzajacy ze wyraza na to zgode musi byc.

simon83
09-02-2010, 10:59
Wystarczy umowa użyczenia lokalu, np. od rodziców. Jest to o tyle lepsze od wynajmu, że nie ma problemów z podatkami (właściciel musiałby płacić od przychodu z tytułu wynajmu). Weź pod uwagę to, że od powierzchni przeznaczonej na działalność gospodarczą płacisz większy podatek w UMiG. Z tego względu ja oficjalnie korzystam z 6m2. Wystarczy na biurko i komputer :)

briho
09-02-2010, 12:18
Firma będzie zarejestrowana na mieszkanie, które jest własnością mojej mamy. Rozumiem, że taka umowa użyczenia wystarczy? Jeszcze kwestia tych m2. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. To znaczy, że mogę wyodrębnić na działalność gospodarczą tylko jeden pokój i wybrać ten najmniejszy, żeby płacić mniejszy podatek? Czy w ogóle podatku nie trzeba będzie płacić, gdy będę "korzystał" z mieszkania użyczonego przez moją mamę?

mastercheat
09-02-2010, 13:25
Wystarczy umowa użyczenia lokalu, np. od rodziców. Jest to o tyle lepsze od wynajmu, że nie ma problemów z podatkami (właściciel musiałby płacić od przychodu z tytułu wynajmu). Weź pod uwagę to, że od powierzchni przeznaczonej na działalność gospodarczą płacisz większy podatek w UMiG. Z tego względu ja oficjalnie korzystam z 6m2. Wystarczy na biurko i komputer :)

płacisz większy tylko wtedy gdy tą wyznaczoną część wykorzystujesz tylko na działalność i nie korzystasz z tej części w celach prywatno/mieszkaniowych.

Jęśli korzystasz z niej także do normalnego mieszkania to płacisz normalny podatek.

„(…) Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 2 lit.a) ustawy z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 121, poz. 844 ze zm.) budynki mieszkalne lub ich części podlegają opodatkowaniu niższą preferencyjną stawką podatku od nieruchomości, chyba że są zajęte na prowadzenie działalności gospodarczej, gdyż wówczas podlegają opodatkowaniu według stawek przewidzianych w art. 5 ust. 1 pkt 2 lit.b) ww. ustawy.

Zwrot „zajęte na prowadzenie działalności gospodarczej” oznacza, że budynek mieszkalny lub jego część musi być faktycznie zajęty na działalność gospodarczą, nie wystarczy więc fakt, że jest on związany z działalnością gospodarczą, gdyż znajduje się w posiadaniu przedsiębiorcy. Tezę tę potwierdza także orzecznictwo sądowe - w wyroku z dnia 11 sierpnia 1992 r. Naczelny Sąd Administracyjny orzekł, iż przepis ten wymaga, aby część budynku mieszkalnego była przeznaczona dla prowadzenia w niej działalności gospodarczej z wyłączeniem funkcji mieszkalnych i innych, związanych z zamieszkiwaniem w budynku (syg.akt SA/Wr 650/92 – aktualny również w obecnym stanie prawnym).

Jednocześnie z przepisu art. 5 ust. 1 pkt 2 lit.b) ustawy o podatkach i opłatach lokalnych nie wynika, by warunkiem zastosowania wyższej stawki podatku do opodatkowania części lokalu mieszkalnego było wyłączenie funkcji mieszkalnej całego lokalu mieszkalnego.

Jeżeli zatem lokal mieszkalny lub jego część został zajęty na prowadzenie działalności gospodarczej, ale powierzchnie zajmowane na prowadzenie działalności gospodarczej służą jednocześnie celom mieszkalnym, to będą one korzystały ze stawki określonej w art. 5 ust. 1 pkt 2 lit.a) ustawy o podatkach i opłatach lokalnych, tj. jak dla budynków mieszkalnych.

Należy zwrócić uwagę, że potwierdzeniem faktycznego zajęcia budynku mieszkalnego lub jego części na prowadzenie działalności gospodarczej może być między innymi fakt rozliczania w ramach prowadzonej działalności gospodarczej kosztów związanych z utrzymaniem budynku mieszkalnego lub jego części (np. kosztów zużycia energii, wody, centralnego ogrzewania, wywozu śmieci itp.) lub wprowadzenie tego budynku lub jego części do ewidencji środków trwałych.(…)”

briho
09-02-2010, 13:54
Uff, coraz większy mam mętlik w głowie. Czy możecie mi tak chłopski rozum napisać jak to będzie w moim przypadku? Czyli - rejestruję działalność gospodarczą w Ostrołęce, w mieszkaniu, którego właścicielem jest moja matka. Sporządzam umowę użyczenia lokalu i moja matka ją podpisuje. Ja natomiast mieszkam w Warszawie i w tym mieszkaniu, na który będzie zarejestrowana firma de facto nie będę prowadził żadnej działalności (no ale wiadomo, trzeba zarejestrować tam firmę). Czy w takim przypadku muszę płacić dodatkowy podatek?

odi
09-02-2010, 14:22
Uff, coraz większy mam mętlik w głowie. Czy możecie mi tak chłopski rozum napisać jak to będzie w moim przypadku? Czyli - rejestruję działalność gospodarczą w Ostrołęce, w mieszkaniu, którego właścicielem jest moja matka. Sporządzam umowę użyczenia lokalu i moja matka ją podpisuje. Ja natomiast mieszkam w Warszawie i w tym mieszkaniu, na który będzie zarejestrowana firma de facto nie będę prowadził żadnej działalności (no ale wiadomo, trzeba zarejestrować tam firmę). Czy w takim przypadku muszę płacić dodatkowy podatek?
No proszę, końkureńcja z Ostrołęki:)
A kiedy zamierzasz się zająć papierkami, bo ja jadę w Piątek:)
Choć jak patrzę na PF to jednak nie konkurencja:)

briho
09-02-2010, 15:01
Na razie portfolio ślubne mam małe, miałem tylko 2 śluby "zrobione" u znajomych za friko. Stronkę sobie stworzę jak już założę firmę :)

Ariene
09-02-2010, 15:14
odi, przy takim nadmiarze klientów nie masz co się martwić konkurencją na zapas, poza tym mimo firmy w Wawie, w tym fachu można obsługiwać cały kraj. 60% moich zleceń to granice Polski :D
Zastanawiam się jeszcze nad potwierdzeniem w postaci odpisu z Księgi Wieczystej, czy to pomoże oprócz umowy użyczenia?
Briho, a nie lepiej by Ci było o tę stronkę postarać się przed złożeniem wniosku i przedstawić ją jako krok podjęty w imię firmy?

briho
09-02-2010, 15:32
Briho, a nie lepiej by Ci było o tę stronkę postarać się przed złożeniem wniosku i przedstawić ją jako krok podjęty w imię firmy?

To jest dobre pytanie :) Generalnie chodzi mi o to, że jeśli już robić stronę, to żeby ona jakoś "w miarę" wyglądała. A to chcę zlecić mojemu znajomemu, który zna się na takich rzeczach. Być może jednak stworzę tak na szybko jakieś miniportfolio żeby mieć co pokazać w UP. W każdym razie mam kilka swoich stron, udzielam się w fotografii od paru lat, mam jakieś kursy na koncie, sukcesy w konkursach, wystawy itp. Co prawda nie związane ściśle z fotografią ślubną, ale pochwalić się będzie można ;)

EDIT>
Przeczytałem właśnie kryteria przyznawania dofinansowania w moim UP i jest tam taki zapis:

"Środki Funduszu Pracy na podjęcie działalności gospodarczej udzielane są osobom
bezrobotnym zarejestrowanym w Powiatowym Urzędzie Pracy w Ostrołęce, którzy
zamierzają prowadzić działalność gospodarczą na terenie Ostrołęki lub powiatu ostrołęckiego."

I jak z tego wybrnąć? Kłamać we wniosku, że działalność będę prowadził tylko w Ostrołęce i na terenie powiatu ostrołęckiego? Z drugiej strony ten zapis wydaje mi się absurdalny przy tego typu działalności, która jest przecież mobilna. Jednego weekendu mogę mieć zlecenie w Ostrołęce, innego w Warszawie, a innego np. w Grodzisku Mazowieckim.

Jak wygląda ta kwestia w UP w waszych miastach?

Ariene
09-02-2010, 18:54
W moim wniosku nie ma tego w kryteriach, a jedynie nacisk na 12 miesięczne prowadzenie Dz. G. Jest owszem we wniosku pytanie na jakim terenie będę działać, ale to nie zobowiązujące. Czy u Ciebie jest jakiś regulamin? W Piszu tego nie ma! :D Jedyny ważny fragment to rozporządzenie ministra, czyli jakieś niezrozumiałe parafki :)
Wracając do adresu, mam coś takiego:
"Bezrobotny zamierzający podjąć Dz. G. może złożyć do starosty właściwego ze względu na miejsce zamieszkania lub pobytu, albo ze względu na miejsce prowadzenia działalności, wniosek o..." kasę ;)
Dzięki za przypomnienie o wystawie! :)

MM-architekci
09-02-2010, 19:04
No to wpisz gdzie masz zamiar prowadzic , nikt ci nie zabroni robic zlecen z poza miasta swojego czy powiatu , to tylko glupi i martwy w wiekszosci zapis. Chodzi bardziej o to zeby "lepki" nie meldowaly sie u ciebie ( a mieszkaja w duzej aglomeracji ) i dostawaly dotacje , czyli w sumie jak ty :D , zartuje, ale powiedzmy ze bardziej o takie dzialanie. Kasa ma byc dla osob z regionu generalnie.

Btw strone zrob , i tak moga nie obejrzec , u mnie nie widziala bo dostepu do netu nie ma :D , kazda rzecz potwierdzajaca twoje umiejetnosci warto wpisac.

briho
09-02-2010, 19:05
Nie wiem czy nazwać to regulaminem, nazywa się to "Kryteria przyznawania bezrobotnemu jednorazowo środków funduszu pracy na podjęcie działalności gospodarczej - załącznik do Zarządzenia nr 3/2010 Dyrektora Powiatowego Urzędu Pracy w Ostrołęce z dnia 5 lutego 2010 r."

No i jedno z kryteriów jest takie jak zacytowałem wyżej.

simon83
09-02-2010, 19:32
Lokalizacja działalności odnosi się do siedziby firmy, a nie do miejsca wykonywania usług. Ponadto we wniosku EDG podajecie także tylko jedną siedzibę. Któraś ze stron wniosku mówi o obszarach działalności, ale to dotyczy dodatkowych lokalizacji (np. biur terenowych). Taka przynajmniej była moja interpretacja i jak na razie sprawdza się. Zgodnie z Waszą interpretacją otwierając sklep internetowy nie mogę sprzedać nikomu towaru poza granicami powiatu? ;P

Czacha
09-02-2010, 19:34
GUS podal sredni dochod za IV kwartal zeszlego roku - 3.243,60 zł czyli wzrost o 4,7proc. Nie wiem co na to urzedy pracy, ale teoretycznie powinno dac sie wyrwac z dotacji 19.461zl

co do zastanawiania sie co wpisac w rubryczce dotyczacej zakresu terytorialnego dzialan - wpiszcie cokolwiek ... przeciez nikt tego nie sprawdza!

odi
09-02-2010, 20:16
odi, przy takim nadmiarze klientów nie masz co się martwić konkurencją na zapas, poza tym mimo firmy w Wawie, w tym fachu można obsługiwać cały kraj. 60% moich zleceń to granice Polski :D
Zastanawiam się jeszcze nad potwierdzeniem w postaci odpisu z Księgi Wieczystej, czy to pomoże oprócz umowy użyczenia?

Ja napisałem to jako joke, proszę nie traktować tego w żadnym razie na poważnie. Co do samej dotacji to z tego co wiem to nie ma chyba problemów z jej otrzymaniem, zatem obawiać się nie musisz, chyba że się mylę.

BTW takie 19Kzl to miły zastrzyk, szczególnie na ślubniaki, to pozwala na skompletowanie optymalnego zestawu ze słabym backupem, ale na start magia. Ja pracując na etacie niestety takiej dotacji nie dostanę, a w dotacje unijne niestety ciężko się wbić:(

mastercheat
09-02-2010, 22:32
GUS podal sredni dochod za IV kwartal zeszlego roku - 3.243,60 zł czyli wzrost o 4,7proc. Nie wiem co na to urzedy pracy, ale teoretycznie powinno dac sie wyrwac z dotacji 19.461zl

co do zastanawiania sie co wpisac w rubryczce dotyczacej zakresu terytorialnego dzialan - wpiszcie cokolwiek ... przeciez nikt tego nie sprawdza!

coś mi się zdaje, że jeśli o dotacje idzie to będą tą zmianę uwzględniać najwcześniej na koniec lutego. A szkoda bo ja w poniedziałek zamierzam złożyć.

Ariene
09-02-2010, 22:40
Ja napisałem to jako joke, proszę nie traktować tego w żadnym razie na poważnie.
też tak uważam ;)

Co do samej dotacji to z tego co wiem to nie ma chyba problemów z jej otrzymaniem, zatem obawiać się nie musisz, chyba że się mylę.
ja akurat nie mam powodów do zmartwień, no może poza wyczarowaniem logicznego biznesplanu ;) Ale pani z UP zapytała o jaką firmę zabiegam, na co mi te pieniądze, w obawie, że otworzę kolejny szmateks w miasteczku :D Po usłyszeniu fotograf odetchnęła spokojniej :)
mastercheat, dla mnie to świetna wiadomość, spieszyłam się z wypełnianiem ale niezbyt skutecznie i mam obsuwę, jak widzę na moją korzyść - nie warto się spieszyć ;)
Edit
dziś ściągnęłam świeży wniosek i widzę, że zmieniła się kwota o +200 zł. To przypomina giełdę i trzeba być na bieżąco :P

Lulu1988
09-02-2010, 22:42
Jeśli dobrze pamiętam to dofinansowanie wg IV kwartału będzie obowiązywać od 1 marca. Zadzwoń mastercheat do swojego UP i się upewnij bo warto poczekać te 3 tygodnie i mieć tysiaka więcej do wydania.

mastercheat
09-02-2010, 22:49
Jeśli dobrze pamiętam to dofinansowanie wg IV kwartału będzie obowiązywać od 1 marca. Zadzwoń mastercheat do swojego UP i się upewnij bo warto poczekać te 3 tygodnie i mieć tysiaka więcej do wydania.

ale można też się nie załapać w ogóle....:(

Lulu1988
09-02-2010, 22:59
Jak większe miasto to rzeczywiście może być problem. U mnie w zeszłym roku można było składać wnioski bodajże do końca września (jak się skończyły przyznane środki to wyciągnęli kasę z rezerw).

mastercheat
09-02-2010, 23:39
no u mnie w zeszłym roku wstrzymali przyjmowanie wniosków: 2009-04-24.

wolę jednak nie ryzykować.

Husky
10-02-2010, 10:01
Naprawdę uważacie , że tak łatwo dostać dotację z UP??? Składających podania jest kilka razy więcej niż tych co otrzymają kasę...
Pytanie do osób które otrzymały dotację - ile czasu minęło od złożenia ankiety do czasu otrzymania pieniędzy?

mastercheat
10-02-2010, 10:23
Nikt nie mówi że jest łatwo.

ale zawsze łatwiej jak się złoży, niż jak się nie złoży ;)

A że rozpatrywane są w kolejności składania, to lepiej złożyć wcześniej żeby jak by co kasy nie brakło, bo to dopiero była by kicha jak by się człowiek dowiedział, że by dostał bo biznes plan dobry ale kasy brakło....

magart
10-02-2010, 11:00
Pytanie do osób które otrzymały dotację - ile czasu minęło od złożenia ankiety do czasu otrzymania pieniędzy?

Przy normalnych warunkach - czyli wstępny biznesplan (ankieta), wstępna selekcja, 2-tygodniowy kurs, znowu czekanie na ocenę ostatecznego biznesplanu, podpisanie umowy - wyszło pół roku.
Dodam, że ludzi było tyle (ponad 100), że wspomniany kurs był na kilka tur po 10-20 osób.

W warunkach przyspieszonych tzn bez kursów, kiedy składało się od razu biznesplan czas czekania na pieniądze to 1-2 miesiące. Oczywiście w biznesplanie musiało wszystko grać.

No, chyba że ktoś chce starać się o większą kasę z od beneficjentów z urzędu wojewódzkiego - wtedy czeka się ze 2 lata :shock: Dodam, że tam jest niecałe 2x tyle.

simon83
10-02-2010, 11:16

Miesiąc, co do dnia, od momentu złożenia kompletu dokumentów. Wcześniej ok. 2 tygodnie czasu na napisanie biznesplanu, załatwienie dokumentów poręczeniowych i wypełnienie wniosku. Później trochę papierków dla UMiG, ZUS, US, GUS, banku i gotowe :)

MM-architekci
10-02-2010, 11:25
w lodzi dawali kazdemu , nawet idiocie , byle wniosek i papiery byly dobre :D

Czacha
10-02-2010, 11:44
a ja słyszałem, ze brodatym nie dają ... ;)

mk307
10-02-2010, 12:09
Mogę dodać że teraz przy otwieraniu działalności jeżeli nie jest to z Urzędu Pracy to obowiązkowe jest posiadanie odpowiednich kwalifikacji i firmy które organizują konkursy dla osób starających się o dotacje z EU, szkolą nas z księgowości, zasad marketingu, obsługi klienta, pomagają w przygotowaniu biznes planu, i to one dokonują wstępnej selekcji pomysłów na biznes. To jest do przebrnięcia gorzej zaczyna się po roku działalności, bo EU sprawdza nasze poczynania o bada przyczyny dlaczego się nie udało, zaczyna się spowiadanie dość konkretne.
W urzędzie pracy po roku przedstawiamy zaświadczenia z ZUS i US i mamy święty spokój, możemy nawet w 13 miesiącu zamknąć działalność i nikt nas o nic nie pyta.

lukaszfus
10-02-2010, 12:15
dotację może i dają, ... tylko potem jeszcze trzeba funkcjonować przez co najmniej rok ;) - jeżeli mógłbym doradzić coś młodszym stażem adeptom, to lepiej przyjąć metodę małych kroczków, bez szaleństw dotacji, działalności gosp. i kredytów bo branża fotograficzna jest wyjątkowo niewdzięczna i kapryśna - pozdrawiam i sukcesów życzę

(fotograf ...na szczęście już nie zawodowy)

color
10-02-2010, 12:35
2 tyg przed koncem zeszlego roku tesciowa zlozyla wniosek a ze po wyliczeniach w UP zostala im jeszcze kasa do wydania to przed 1 stycznia pieniazki byly juz na koncie bez zadnych szkolen itd:-o ja od poczatku tego roku czekam az w koncu podadza max kwote o ktora sie mozna starac, no i jakby to bylo te 19 tys to 1 tys wiecej piechota nie chodzi:roll:

Czacha
10-02-2010, 12:40
ja wychodze z zalozenia, ze w te 3tygodnie ktore musial bym zaczekac dluzej aby miec tysiaka wiecej, jestem w stanie zarobic troche wiecej ;)

color
10-02-2010, 12:53
ja juz tez bardzo chetnie przytulilbym nowa 5 do siebie:mrgreen: ale za ten "dodatkowy tysiaczek" mozna by jeszcze jakies graty dokupic:smile:

Husky
10-02-2010, 20:30
Hmmm... Wszędzie tak łatwo uzyskać dotacje oprócz mojego UP gdzie złożonych jest około 400 wniosków z czego ma zostać wybranych około 100 dla których zostaną przyznane dotacje.

Lukaasz
11-02-2010, 13:37
Dzwoniłem dzisiaj do swojego PUP i Pan mi powiedział, że mogę wniosek złożyć nawet dziś a maksymalna kwota którą mi ewentualnie przyznają będzie zależeć od miesiąca w którym zakończy się procedura. Krótko mówiąc, można złożyć na dniach a dostać więcej, przynajmniej tak jest u mnie, u was powinno być podobnie, tak myślę :)

Czacha
11-02-2010, 13:40
Jesli przyznaja wiecej, to bedziesz musial pisac poprawki do projektu - nie moze byc tak ze dostaniesz 19tys a wydasz 18.500 .. tym bardziej ze we wniosku piszesz o jaka kwote sie starasz wiec jak moga przyznac wiecej?

Lukaasz
11-02-2010, 13:56
Wiem, że nie ma opcji żeby wydać mniej niż od nich otrzymam :), ale z tego co zrozumiałem, można podać kwotę wyższą niż maksymalna dotacja, a oni i tak przyznają tyle ile mogą, czy chcą. W każdym bądź razie warto podzwonić do swoich UP i się dowiedzieć jeśli komuś bardzo zależy na czasie :)

AdiQa
11-02-2010, 15:07
Ja właśnie składam wniosek w Szczecinie. Nie czekam na podwyżkę bo wtedy przypuszczalnie więcej osób będzie składać i mniejsze szanse dla mnie na otrzymanie. W Szczecinie jest i tak średnio 60% "przyznawalności" dotacji więc niezbyt ciekawie :(

Mam do Was pytanie, głównie do tych co już składali wnioski lub się orientują w temacie:
mam możliwość zaprezentowania swojego pomysłu przed komisją (10 minut czasu dają) i zastanawiam się czy warto i jak to wygląda w praktyce. Czy ktoś robił taką prezentację?
Czy w jej trakcie komisja zadaje jakieś pytania? Czy to coś faktycznie daje w ogólnej ocenie wniosku?

Osobiście zastanawiam się nad taką prezentacją i jej ewentualną formą. Niby warto bo (podobno) można dodatkowe punkty dostać, ale ponieważ zwykle się stresuję w rozmowach z urzędnikami to mam obawę, że zamiast sobie pomóc to zaszkodzę :rolleyes:

Co o tym myślicie? Czy w Waszych Urzędach też jest taka możliwość? Będziecie się na to decydować?

Czacha
11-02-2010, 15:53
Wystarczy odpowiednia argumentacja pisemna oraz dolaczone dokumenty wraz z potfolio.

AdiQa
11-02-2010, 16:06
A w jakiej formie dołączyć portfolio?
Bo ja mam następujące (dodatkowe) dokumenty:
-zaświadczenie o ukończeniu kursu foto
-listy referencyjne od klientów
-oświadczenia współpracy
-biznesplan

Właśnie zastanawiałam się nad pokazaniem portfolio w trakcie prezentacji (na lapku na przykład) ;)

A Ty będziesz dołączał wydrukowane zdjęcia?

Czacha
11-02-2010, 16:12
tak, dolaczam 30 fotek 15x21cm - przede wszystkim reporterka, potrety i troche ze slubow

wiem ze komisja nie jest od artyzmu, ale oprocz zaswiadczen z kursow (sam prowadzilem dwa), informacji o 7-letniej dzialalnosci w stowarzyszeniu fotograficznym, pracy jako operator oraz swoich osiagnieciach indwidualnych pomyslalem ze warto je dorzucic ... jak to mawiaja jedno zdjecie warte tysiaca slow :)

AdiQa
11-02-2010, 16:17
Może masz rację, kurcze, że też nie pomyślałam o tym. Jutro muszę złożyć to nie wiem czy teraz zdążę podrukować. Ale może się uda. Dzięki :)

briho
11-02-2010, 20:42
Ja również zamierzam dołączyć kilkanaście odbitek zdjęć, do tego ksero dyplomów, które zdobywałem w konkursach foto, ksero z gazet i czasopism, w których były prezentowane moje zdjęcia, wydruki ze stron internetowych, na których były wykorzystane moje zdjęcia, "screenshoty" z moich stron internetowych, no i biznesplan.

A mam takie pytanko. Czy pod pojęcie fotografii okolicznościowej można podciągnąć portrety?

mastercheat
11-02-2010, 22:42
tak, dolaczam 30 fotek 15x21cm - przede wszystkim reporterka, potrety i troche ze slubow

wiem ze komisja nie jest od artyzmu, ale oprocz zaswiadczen z kursow (sam prowadzilem dwa), informacji o 7-letniej dzialalnosci w stowarzyszeniu fotograficznym, pracy jako operator oraz swoich osiagnieciach indwidualnych pomyslalem ze warto je dorzucic ... jak to mawiaja jedno zdjecie warte tysiaca slow :)

no ja waśnie idę jutro odebrać foty z labu.

masz może jakiś pomysł jak je wpiąć do biznesplanu? :)

Koperta jakoś mi się źle kojarzy :) a też nie chciałbym aby się poniewierały za bardzo...

arturs
11-02-2010, 23:06
a w Kielcach zażyczyli sobie tylko kwitka z Kurii.. dzięki czemu mieliśmy okazję Łowicz odwiedzić bo w Kielcach raz w roku tylko robią kurs - to był jedyny wymóg, żadnych zdjęć itp. nie chcieli..

Czacha
11-02-2010, 23:35
Nikt nie twierdzi ze chca zdjecia - ale glupio by bylo nie dostac dotacji bo zabraklo 1 punktu i a noz widelec dolaczone zdjecia to zalatwia ;)

MM-architekci
11-02-2010, 23:36
Jesli przyznaja wiecej, to bedziesz musial pisac poprawki do projektu - nie moze byc tak ze dostaniesz 19tys a wydasz 18.500 .. tym bardziej ze we wniosku piszesz o jaka kwote sie starasz wiec jak moga przyznac wiecej?

to zrobi spis na 19k jak cos dorzuci gdyby dostal 18,5k , poza tym u mnie nawet po przyznaniu dotacji mozna bylo zmieniac plan zakupow piszac wniosek z prosba i krotka argumentacja

Czacha
11-02-2010, 23:40
oczywiscie ze mozna, ale kto lubi biurokracje? :)

MM-architekci
12-02-2010, 00:26
ale to ostatecznsc ;]

a ci co zakladaja firme powinni ja polubic wiec zawsze okazja /;d

Czacha
12-02-2010, 00:41
a ja na smierc zapomnialem o papierku z Kurii .. no to skladanie wniosku przelozone na nastepny tydzien .. a mialo byc tak pieknie

arturs
12-02-2010, 01:22
a ja na smierc zapomnialem o papierku z Kurii .. no to skladanie wniosku przelozone na nastepny tydzien .. a mialo byc tak pieknie

złóż bez tego, najwyżej doniesiesz.. u nas tak się dało..

Czacha
12-02-2010, 01:36
dopisze, ze jestem 'w trakcie' ;)

briho
12-02-2010, 01:36
Czy ten papierek z kurii ma duże znaczenie? U mnie kurs będzie dopiero na początku kwietnia, a wniosek do UP chcę złożyć na początku marca.

ps. we wniosku chcę właśnie wpisać coś w stylu "że jestem w trakcie" ;)

Lulu1988
12-02-2010, 09:42
....u mnie nawet po przyznaniu dotacji mozna bylo zmieniac plan zakupow piszac wniosek z prosba i krotka argumentacja
Co kraj to obyczaj; w moim UP jest jeszcze lepiej bo np jak się kupi wszystko wyszczególnione w bp i zostanie nam jeszcze np 500zł to można coś dokupić, a dopiero po fakcie złożyć notatkę dlaczego było nam to potrzebne. A co również ciekawe: jakbym np napisał, że kupię 24L, a przyjadę ze sklepu z 35L to też nic sobie z tego nie robią.

Jaca9
12-02-2010, 09:50
Jak by się czepiali choć wątpię zawsze można powiedzieć że nie było, dlaczego tam kupowałem bo dali dobry rabat czy coś by się wymyśliło. Orientujecie się może czy po założeniu firmy gdy już wszystko się zakupiło, firma ładnie prosperuje można gdzieś zacząć pracować na Umowę o Dzięło lub o Prace.

mastercheat
12-02-2010, 10:05
Z tego co ja wiem to umowa o prace odpada przez rok. O dzieło chyba można, ale nie z poprzednim pracodawcą czy jakoś tak. Głowy uciąć nie dam.

MM-architekci
12-02-2010, 10:20
Co kraj to obyczaj; w moim UP jest jeszcze lepiej bo np jak się kupi wszystko wyszczególnione w bp i zostanie nam jeszcze np 500zł to można coś dokupić, a dopiero po fakcie złożyć notatkę dlaczego było nam to potrzebne. A co również ciekawe: jakbym np napisał, że kupię 24L, a przyjadę ze sklepu z 35L to też nic sobie z tego nie robią.

ale ja kupilem i dopiero pisalem prosbe o przyjecie zmian w liscie zakupowej ;] , generalnie wystarczyl telefon wczesniej z zapytaniem i zdrowy rozsadek , czyli kupno sprzetu foto innego a nie zgrzewki wudki ;]

Czacha
12-02-2010, 12:18
Jak by się czepiali choć wątpię zawsze można powiedzieć że nie było, dlaczego tam kupowałem bo dali dobry rabat czy coś by się wymyśliło. Orientujecie się może czy po założeniu firmy gdy już wszystko się zakupiło, firma ładnie prosperuje można gdzieś zacząć pracować na Umowę o Dzięło lub o Prace.

przez rok nie mozesz podejmowac umowy o pracy. nie mozesz tez pracowac na zlecenie poprzedniego pracodwacy. no i z tego co mi sie wydaje, choc nie jestem pewien, umowy ktore ew. bedziesz podpisywal z innymi firmami musza byc w ramach prowadzonej dzialalnosci

AdiQa
12-02-2010, 22:31
W Szczecinie dużą wagę przykładają też do oświadczeń współpracy podpisanych przez przyszłych klientów (osoby prywatne oraz firmy). Za to można dostać sporo punktów z tego co się orientuję, bo dla komisji oznacza to większe szanse na utrzymanie firmy.

Hubi78
12-02-2010, 23:51
Nie znam dokładnie sprawy dotacji w Foto ale czy jeśli dotacja jest 19k to nie jest tak że niekoniecznie tyle się dostanie?

Jaca9
13-02-2010, 00:01
Z tego co mi wiadomo, tyle ile jest tyle się dostaje jak się wszystko przejdzie.

Czacha
13-02-2010, 00:05
Maksymalna kwota dotacji nie moze byc wieksza niz 6-krotnosc sredniego wynagrodzenia za ostatni kwartal.. ale to nie oznacza wcale, ze musi tez sie temu rownac. Przewaznie jest deczko mniej. U mnie daja 18.500zl a powinno byc troche wiecej.

color
13-02-2010, 00:16
Dzis dzwonilem do UP i miła pani powiedziala ze jeszcze niewiedza dokladnie chociaz dzwonili gdzies tam wyzej, podobno po 20 beda juz cos wiecej wiedziec i PODOBNO ma byc cos wiecej od 1 marca - 19? moze wlasnie tak jak pisales Czacha ze wzgledu na ten wzrost.

Jaca9
13-02-2010, 00:19
No to pozostaje nam czekać, oby 20 już coś wiedzieli.

amphotos
13-02-2010, 14:44
Nie znam dokładnie sprawy dotacji w Foto ale czy jeśli dotacja jest 19k to nie jest tak że niekoniecznie tyle się dostanie?

Racja, chodzi tylko o odpowiednie stworzenie biznesplanu, to otwiera drzwi do dotacji.

ajec
14-02-2010, 20:18
Zakończył się proces rekrutacji wniosków o przyznanie środków na działalność gospodarczą "Przedsiębiorczość szansą dla kobiet" w Wojewódzkim Urzędzie Pracy w Warszawie.
KLIK (http://wup.mazowsze.pl/new/?phtml=248025752)

Było 7 dni na złożenie wniosków czytaj Biznes Plan. Wnioski następnie rozpatrywane były pod względem merytorycznym i formalnym i po zatwierdzeniu przez komisję kandydatki wzywane były na:
1. Test (na inteligencję) po którym Komisja wykluczyła cześć kandydatek (ze 120wniosków pozostało ok 90).
2.Rozmowa z Doradcą Zawodowym o planowanej działalności-poruszone były wszystkie zagadnienia z Biznes Planu czyli-miejsce działalności,rodzaj,sposób promocji ,marketing szkoła,kursy,dodatkowe zainteresowania itp itd i dlaczego ta właśnie działalność.

Za obie części kwalifikacji były przyznawane punkty.
Z 90 wniosków wyłonionych do drugiego etapu kwalifikacji, Komisja wyłoniła 32 osoby zakwalifikowane do ostatniego etapu tj. szkolenia podstawowe i warsztat przygotowania biznes planu.
Po tym etapie i podpisaniu umowy z WUP można zakładać działalność gospodarczą a stawka 40 000zł jest bardzo zachęcająca do przejścia całego tego procesu.

Jeśli są Panie na forum spełniające warunki w regulaminie WUP to podobno w kwietniu ma być ogłoszony nabór na kolejna edycje programu "Przedsiębiorczość szansą dla kobiet". Chociaż terminy obrad Komisji i czas rozpoczęcia szkoleń nieco się przedłużył,wiec kolejna edycja programu może być również w nieco późniejszym terminie.
Ale jeśli ktoś byłby zainteresowany warto śledzić informacje na stronie WUP.
Pozdrawiam

Jaca9
18-02-2010, 12:30
Widać że wszyscy czekają na 20.02.2010r

Czacha
18-02-2010, 13:15
Myslisz ze warto? A jak sie okaze ze daja.. mniej? ;) Mam zamiar zlozyc wniosek jutro, troche mi sie przeciagnelo z legitka 'slubna'.

mastercheat
18-02-2010, 13:48
Ja już mam złożony :-P (we wtorek)

teraz pozostaje oczekiwanie...

ale zdaje się że ludzi coraz więcej.

Jak ja byłem u doradcy do biznesplany to czekałem na poradę tydzień. A teraz czeka się już miesiąc :)

Sunders
18-02-2010, 14:15
Myslisz ze warto? A jak sie okaze ze daja..
Jak zaczną "dawać" i wszyscy ruszą na zakupy, to ceny sprzętu pójdą w górę :shock: :smile:

briho
18-02-2010, 14:55
Ja składam wniosek na początku marca, bo w moim UP powiedzieli mi, że podobno od marca mają mieć więcej środków przeznaczonych na dofinansowanie. Też jestem ciekaw ilu chętnych się zgłosi i jak długo będzie trzeba czekać na rozpatrzenie wniosku.

magart
18-02-2010, 15:26
Zakończył się proces rekrutacji wniosków o przyznanie środków na działalność gospodarczą "Przedsiębiorczość szansą dla kobiet" w Wojewódzkim Urzędzie Pracy w Warszawie.
KLIK (http://wup.mazowsze.pl/new/?phtml=248025752)

Było 7 dni na złożenie wniosków czytaj Biznes Plan. Wnioski następnie rozpatrywane były pod względem merytorycznym i formalnym i po zatwierdzeniu przez komisję kandydatki wzywane były na:
1. Test (na inteligencję) po którym Komisja wykluczyła cześć kandydatek (ze 120wniosków pozostało ok 90).
2.Rozmowa z Doradcą Zawodowym o planowanej działalności-poruszone były wszystkie zagadnienia z Biznes Planu czyli-miejsce działalności,rodzaj,sposób promocji ,marketing szkoła,kursy,dodatkowe zainteresowania itp itd i dlaczego ta właśnie działalność.

Za obie części kwalifikacji były przyznawane punkty.
Z 90 wniosków wyłonionych do drugiego etapu kwalifikacji, Komisja wyłoniła 32 osoby zakwalifikowane do ostatniego etapu tj. szkolenia podstawowe i warsztat przygotowania biznes planu.
Po tym etapie i podpisaniu umowy z WUP można zakładać działalność gospodarczą a stawka 40 000zł jest bardzo zachęcająca do przejścia całego tego procesu.

Jeśli są Panie na forum spełniające warunki w regulaminie WUP to podobno w kwietniu ma być ogłoszony nabór na kolejna edycje programu "Przedsiębiorczość szansą dla kobiet". Chociaż terminy obrad Komisji i czas rozpoczęcia szkoleń nieco się przedłużył,wiec kolejna edycja programu może być również w nieco późniejszym terminie.
Ale jeśli ktoś byłby zainteresowany warto śledzić informacje na stronie WUP.
Pozdrawiam

Dodam tylko od siebie, bo parę etapów takiego projektu przeszliśmy (ja i żona).
Szanse są nikłe, bo na 1 miejsce jest 10 osób średnio. Składają to najczęściej firmy już istniejące przez osoby 3 itp. Albo jeśli się przyjrzeć to okazuje się że najwięcej jest punktów na określone działalności. Np.widziałem jak u jednego beneficjenta były konkretne warunki - samozatrudnienie jako
przedstawiciel ubezpieczeniowy, no i tylko dla kobiet.
Także nie jest takie hop siup.

Aha, i jeszcze to nie jest tak że się dostanie 40k zł. To jest górna granica. Ale po drodze pieniądze są wydawane przez beneficjenta na różne koszty.
No i czas - długie miesiące zanim się przejdzie te wszystkie etapy i na koniec nie ma gwarancji, że dostaniemy dotację.

szymanskij
19-02-2010, 00:01
A czy ktoś kto już złożył dokumenty mógłby przesłać w celu zaznajomienia się ?

Jaca9
19-02-2010, 11:58
U mnie jest tak ze wzory dokumentów są co roku inne i dopiero na początku marca będą dostępne dla chętnych o dotacje, więc nie ma co składać w lutym :(

ajec
19-02-2010, 14:58
Dodam tylko od siebie, bo parę etapów takiego projektu przeszliśmy (ja i żona).
Szanse są nikłe, bo na 1 miejsce jest 10 osób średnio. Składają to najczęściej firmy już istniejące przez osoby 3 itp. Albo jeśli się przyjrzeć to okazuje się że najwięcej jest punktów na określone działalności. Np.widziałem jak u jednego beneficjenta były konkretne warunki - samozatrudnienie jako
przedstawiciel ubezpieczeniowy, no i tylko dla kobiet.
Także nie jest takie hop siup.

Aha, i jeszcze to nie jest tak że się dostanie 40k zł. To jest górna granica. Ale po drodze pieniądze są wydawane przez beneficjenta na różne koszty.
No i czas - długie miesiące zanim się przejdzie te wszystkie etapy i na koniec nie ma gwarancji, że dostaniemy dotację.

Ale może składałeś wniosek w podobnym projekcie,bo to może być różnica. Ja mówię za siebie przeszłam ten etap pierwszy który trwał ok 2 miesiące bo weszły w ten okres Święta teraz rozpoczęliśmy szkolenia które trwają miesiąc,po tym czasie po podpisaniu umowy i założeniu działalności dostaje się 80% tej kwoty pozostała część po sprawdzeniu przez osobę czy zostało wydane dokładnie na to co pisało się w projekcie.
I tutaj akurat nie wchodziło w grę posiadanie wcześniej działalności i posianie już jakiejś pozycji na rynku.
Po za tym we wniosku jest jak byk czarnymi literami napisane 40 tys i trzeba na to rozpisac biznes plan.
A szanse faktycznie ze 120 osób dostaje 32 ale moim zdaniem warto zawalczyć.

mk307
19-02-2010, 15:24
U nas w dolnośląskim jest problem większość wniosków została odrzucona, przyczyny (dziwne) niby formalne błędy i jeszcze obostrzenie że nie można poprawionego wniosku złożyć chodzi o dotacje 20-40 tyś zł, co do wniosku z Urzędu Pracy to przyjmują ale na ten rok jeszcze nie otrzymali środków..., nie mówię tutaj o mieście Wrocław tylko o powiatach

maik30d
19-02-2010, 23:18
Witam. Ja staram się o dofinansowanie z Up na otwarcie działalności zajmującej się fotografią okolicznościową. Mam dwa szkolenia lecz w Up mile widziane jest zaświadczenie, iż mam jakieś doświedczenie np. nieodpłatne focenie ślubu jako praktykujący fotograf itp. Czy ktoś z kolegów wypisałby mi takie zaświadczenie ?? :rolleyes:

HuleLam
20-02-2010, 09:35
Witam. Ja staram się o dofinansowanie z Up na otwarcie działalności zajmującej się fotografią okolicznościową. Mam dwa szkolenia lecz w Up mile widziane jest zaświadczenie, iż mam jakieś doświedczenie np. nieodpłatne focenie ślubu jako praktykujący fotograf itp. Czy ktoś z kolegów wypisałby mi takie zaświadczenie ?? :rolleyes:

Ale chcesz dostać lipne zaświadczenie i tak o tym trąbisz? :rolleyes: Lepiej daj ogłoszenie "za darmo przepracuję/przepraktykuję ślub jako II fotograf".
zdRAWki

briho
20-02-2010, 12:49
A ja z kolei mam możliwość "zaklepania" sobie pracy jako fotograf na ślubie mojego znajomego, który odbędzie się w połowie maja. W czerwcu z kolei moja kuzynka będzie chrzciła dziecko i też chcę na tej uroczystości pofocić. I teraz taka kwestia - jak wiadomo mile widziane jest dołączenie do wniosku o dofinansowanie zawartych umów wstępnych z klientem. Dołączaliście coś takiego? W jaki sposób ma to wyglądać?

gushman
20-02-2010, 14:24

A nie mógłbyś choćby pokazać jakichś zdjęć ślubnych swojego autorstwa? Chyba, że dopiero zaczynasz myśleć o fotografii ślubnej. :|

maik30d
21-02-2010, 10:47
A nie mógłbyś choćby pokazać jakichś zdjęć ślubnych swojego autorstwa? Chyba, że dopiero zaczynasz myśleć o fotografii ślubnej. :|
Robiłem śluby u znajomych lecz w UP kobieta powiedziała, że takie zaświadczenie zwiększa szanse na dofinansowanie. Teraz jest post, więc nie mam jak pracować jako 2 fotograf. Serio bardzo potrzebuje takiego "lipnego" zaświadczenia :roll:

briho
21-02-2010, 12:20
Jeśli robiłeś śluby u znajomych, to może niech znajomi podpiszą Ci oświadczenie. Dołącz do tego parę zdjęć ze ślubu. Ja chyba tak zrobię, bo też nie mam żadnych "oficjalnych" zaświadczeń.
Poza tym chyba warto dołączać do wniosku wszystko co związane z fotografią, nawet niekoniecznie ślubną. Na innym forum wyczytałem, że ktoś dołączył nawet jakiś certyfikat komputerowy, który ma stwierdzać, że ten ktoś posiada umiejętność posługiwania się programami graficznymi (co ma znaczenie przy obróbce zdjęć). Nie wiem czy to trochę nie na wyrost, no ale jak widać ludzie kombinują na różne sposoby ;)

szymanskij
21-02-2010, 22:31
Ja od 1 marca zaczynam kurs ABC Biznesu :) Trwa do 12 marca :) A pozniej skladanie pewnie wniosku :) Ale caly czas mam dylemat jaka forme opodatkowania najlepiej wybrac. Czytalem to co pisaliscie ale kazdy inaczej mowi :D No moze na kursie mi cos podpowiedza :P

Czacha
21-02-2010, 22:34
Oszacuj jaki bedziesz mial dochod, jakie koszty ... i zdecyduj ;)

szymanskij
22-02-2010, 00:37
Ciężko oszacować :) A co proponujesz ?

Czacha
22-02-2010, 01:11
.. porponuje karte podatkowa :)

briho
22-02-2010, 01:45
Z kartą podatkową jest taki problem, że niezależnie od tego czy działalność przynosi zyski, czy nie, to i tak musisz co miesiąc płacić podatek. Nie każdemu na początku jest to na rękę.

A lepiej być Vat-owcem, czy nie?

arturs
22-02-2010, 01:57
ja wziąłem ryczałt bez VATu

Czacha
22-02-2010, 09:13
Z kartą podatkową jest taki problem, że niezależnie od tego czy działalność przynosi zyski, czy nie, to i tak musisz co miesiąc płacić podatek. Nie każdemu na początku jest to na rękę.

ta, przy karcie faktycznie sie wybulisz... taaaakie kwoty ze ho ho ;)

MM-architekci
22-02-2010, 09:28
zakladajac firme , na poczatek , wzialem ryczalt , po 2 miesiacach juz musialem placic podatek , przewyzszajacy koszty karty podatkowej i byl jednak blad

teraz przechodze na karte , czy place sam zus 330 zl , czy doliczajac karte i razem 390 zl to roznica mala , a mama swiety spokoj

Jaca9
22-02-2010, 09:29
Już wiadomo o ile $$$ będzie można się ubiegać to będzie 19,461,60 zł Jest troszkę kasiorki ;)

Maver
22-02-2010, 09:36
Nie ale firma musi byc na jakis adres zarejestrowana , na lokal ktory jest albo twoja wlasnoscia ( moze byc czesciowo twoja ) albo np na wynajety ( wtedy moze byc potrzebna przedwstepna umowa najmu lokalu ).

Jesli na czyjs lokal to chyba przejdzie ale ten ktos jakis papier potwierdzajacy ze wyraza na to zgode musi byc.

Dokladnie. Wystarczy swistek od babci ze wyraza zgode na zarejestrowanie dz. gosp. w jej mieszkaniu (na przyklad).
Oczywiscie babcia musi byc wlascicielka tego mieszkania.

W ten sposob babcie mozna zastapic np sąsiadem itp...

Ja od 1 marca zaczynam kurs ABC Biznesu :) Trwa do 12 marca :) A pozniej skladanie pewnie wniosku :) Ale caly czas mam dylemat jaka forme opodatkowania najlepiej wybrac. Czytalem to co pisaliscie ale kazdy inaczej mowi :D No moze na kursie mi cos podpowiedza :P

Jesli bedziesz sobie generowal jakies koszty dzialalnosci, to np zasady ogolne i ksiazka. A jesli nie planujesz przynosic miliona faktur i odliczac kazdego grosza od podatku to ryczalt. Zaplacisz 8.5% podatku i masz swiety spokoj.
Na zasadach ogolnych masz 19% ale masz mozliwosc odliczania sobie wszystkiego od podatku. Oczywiscie rzeczy ktore mozna podciagnac jakos pod rodzaj prowadzonej dzialalnosci gospodarczej.

W zasadzie zamiast kursow itp... idz do jakiejs ksiegowej i zapytaj co w Twoim przypadku bedzie lepsze i czym sie to bedzie roznic.
Rozliczanie sie samemu napewno jest oszczednoscia tych 100-200 zeta miesiecznie. Ale mnie osobiscie nie chcialo by sie z tym bawic. Raz z miesiacu zanosze papiery do ksiegowej, a potem dostaje mailem wysokosc podatku i vatu do zaplacenia. Bawienie sie z tym samemu jest prawie jak wyrywanie samemu sobie zeba z oszczednosci zeby nie isc do dentysty.

mk307
22-02-2010, 09:41
W naszym UP staje się przed komisją która liczy kilka osób tzn, ktoś z UP, ktoś z Urzędu Miejskiego, 2 osoby najwięksi przedsiębiorcy w gminie lub powiecie, i ktoś jeszcze. Akurat ja składałem na 2 profile działalności dokumenty, w biznes planie wpisałem że dochód uzależniony jest od nasilenia sezonowego czyli w okresach od maja do września to głównie fotografia, a w pozostałych to sprawy związane z systemami zarządzania.
Padło pytanie było to prawie 3 lata temu czemu kupuje tak drogi aparat notabene 40D wpisałem, odpowiedziałem panu w prosty sposób czy chciałby żebym na ślubie jego dziecka pracował małpką z marketu za 499 zł, np z biedronki, i tyle... więcej już mnie nie wzywali, ja dotacje uzyskiwałem w 2008 roku wiec trochę czasu już minęło, wtedy też Urzędy bardziej się wachały w przekazywaniu środków...

Maver
22-02-2010, 09:44

A to ciekawe stwierdzenie.
Zwlasza ze podatek DOCHODOWY, placi sie od DOCHODU. Wiec jesli nie masz DOCHODU (a nie przychodu) to nie placisz podatku bo nie ma od czego go zaplacic. Wiec jesli dzialalnosc nie przynosi zysku, to jakim cudem mial bys zaplacic podatek? Od czego? Ujemnego stanu konta?

MM-architekci
22-02-2010, 11:21
Maver to moze doczytaj na czym polega karta podatkowa. Placisz podatek nie od dochodu , tylko stala kwote.

Btw ryczalt i 8.5% ? Chyba nie bardzo ...

briho
22-02-2010, 11:48
No właśnie jaki procent obowiązuje w przypadku ryczałtu? 8,5 % to wydaje mi się za mało.

szymanskij
22-02-2010, 12:51
Ja znalazłem coś takiego:

Usługi fotograficzne: świadczone z wykorzystaniem urządzeń do samoczynnego automatycznego naświetlania odbitek (samoczynnych printerów).

Przy 0 osób zatrudnionych dla miasta powyżej 50 000 ludności miesięczna opłata: 589zł

To chyba nie dotyczy nas? A innego nie znalazłem.

mk307
22-02-2010, 13:01
Ja prowadzę rozliczenia na zasadach ogólnych 19%, w tamtym roku wystawiałem rachunki jedynie ale niestety moje usługi związane z doradztwem zostały opodatkowane Vat. Więc wniosek + 200 zł i jestem Vatowcem, ale z drugiej strony to ma swoje plusy bo mogę sobie teraz całe zakupy wrzucać do kosztów, i jeszcze jedna ważna rzecz, doszło mi kilka firm bo wystawiam im FA Vat a nie rachunek, a szkolenia które prowadzę są zwolnione z Vat zgodnie z PKWiU, ale i tak lepiej brzmi faktura niż rachunek. Osobiście mi to wyszło na lepsze... chyba

briho
22-02-2010, 13:42
Moje pytanie w sprawie ryczałtu nieaktualne. W przypadku usług fotograficznych stawka wynosi 17%.

szymanskij
22-02-2010, 14:34
A macie jakieś przykłady rekomendacji czy też pism które potwierdzają Waszą współpracę z jakimiś instytucjami? Jeśli tak to podeślijcie: szymanskij@plusnet.pl

Dziexs:)

MM-architekci
22-02-2010, 20:02
Ja znalazłem coś takiego:

To chyba nie dotyczy nas? A innego nie znalazłem.

nizej byla stawka dla osob ktore nie wykonujac odbitek , tzn nie zarabiaja na nich wiec doczytaj

place 20% na ryczalcie , nikt mi nie zwrocil uwagi ze zle w urzadzie skarbowym ( co jak cos ale by to wylapali raczej )

szymanskij
22-02-2010, 20:17
No przejrzałem :) Niżej jest "pozostałe" ale kwota też niezbyt niska: 255zł

MM-architekci
22-02-2010, 20:39
to poczytaj temat ten , badz w innym dziale na temat foto slubnej i kwestii opodatkowania , co mozna od czego odliczac

zreszta w googlach tez jest chyba duzo o karcie podatkowej

Jaca9
22-02-2010, 21:49
A ja mam pytanie z innej beczki, przy wnioskowaniu o dotacje, wszystko robicie sami, biznes plan i resztę czy wszystko zanosicie np. do doradcy i on wszystko pisze a wam daje gotowe wnioski ?

MM-architekci
23-02-2010, 00:43
jesli ktos ma problem wypelnic wniosek do UP , i oddaje doradcy , to lepiej niech w ogole sobie odpusci bo to by bylo co najmniej zenujace ubiegac sie o dotacje :D

color
23-02-2010, 00:44
Jaca9 - ja wpisałem wszystko co wiem a resztę z pomocą pani z UP w końcu od czegoś tam siedzą :smile:
szymanskij - mi pani z US powiedziała tak - ze dla mojej miejscowości i zakresu działalności kwota wynosi 234 zł. MM-architekci kilka stron wcześniej pisał jak co się liczy, ja o rekomendacje poprosiłem wszystkich dotychczasowych klientów a wzory masz w goooogl.. dołączyłem jeszcze kilkanaście fotek i zaświadczenie z kurii. Wszystko ładnie spiąłem w teczuszkę, oddając pani przejrzała mi wszystkie strony i zadała kilkanaście pytań a na końcu przyznała się ze będzie w komisji oceniającej:oops:. Pani stwierdziła ze jestem jednym z lepiej przygotowanych:mrgreen: a o samych zdjęciach rozmawialiśmy z pół godziny – jak to już ktoś tu napisał, jedno zdjęcie jest warte więcej niż 1000 słów..
czy jakoś tak:mrgreen::smile:

mastercheat
23-02-2010, 00:49
No to fajnie miałeś.
U mnie tylko wzięli wniosek i ani me ani be...
Równie dobrze mogli urnę postawić na korytarzu...

co do karty podatkowej to odlicza się składkę zdrowotną i do zapłaty zostaje ok 50 zł miesięcznie.

color
23-02-2010, 00:58
No nie do końca bo jak pojechałem pierwszym razem to okazało sie ze zmienili wniosek na ten rok i trzeba jeszcze raz wszystko od nowa, ale link na stronie oczywiście do starego.
Każdy kto złożył stary będzie musiał pisać jeszcze raz, ja trafiłem na mila panią która wyjaśniła co i jak, ale jak dla mnie to mogliby faktycznie jakiś wzór przedstawić i było by mniej pytań.

szymanskij
23-02-2010, 01:21
dołączyłem jeszcze kilkanaście fotek

różne fotki czy tylko związane z fotografią ślubną ?
A PKD macie 74.20 ?

http://www.dzialalnosc-fotograficzna.pkd-24.pl/

MM-architekci
23-02-2010, 09:16
tak 74.20

rozmazane arhtystyczne fotki mozna sobie odpuscic , dajesz to co swiadczy o twoich umiejetnosciach i podpada pod komercje powiedzmy , na czym mozna zarobic

mastercheat
23-02-2010, 09:39
jesli ktos ma problem wypelnic wniosek do UP , i oddaje doradcy , to lepiej niech w ogole sobie odpusci bo to by bylo co najmniej zenujace ubiegac sie o dotacje :D

nie tak znowu do końca. Wnioski są różnie w różnych urzędach. Jedne mniej skomplikowane drugie bardziej. A człowiek nauczony życia w Polsce wszędzie szuka haczyków ;)

Np. ja miałem kilka niejasności. Chociażby z tabelką zakupową.
1. Czy jeśli kupuję np 2 sztuki lampy studyjnej takiej samej, to mam to rozpisać na 2 pozycje, czy tez wpisać w jednej z dopiskiem 2 szt. i zsumować kwotę?
2. W tabelce pozycji jest 18 a ja chcę kupić 25. Gdzie to wpisać. Czy można wyedytować (co nie jest proste bo to PDF) tabelkę i dopisać kilka wierszy czy tez to jest jakieś ograniczenie formalne że nie można więcej rzeczy niż jest pozycji w tabelce?

takie niby pierdoły, a człowiek się boi żeby nie odrzucili np. bo wniosek źle wypełniony...

MM-architekci
23-02-2010, 10:36
mnie 2 razy wzywali do poprawek , nie odrzucali z powodu drobnych bledow

to o czym mowisz rozumiem , ale wypelnianie wniosku przez kogos to jednak nie porozumienie , ten wniosek jest prosty sam w sobie , pewne rzeczy np te o ktorych mowisz czy zrobisz tak czy tak to przejdzie

od tego poza tym sa spotkania na ktorych watpliwosci wyjasniaja badz mozna to zrobic skladajac wniosek

mastercheat
23-02-2010, 11:50
mnie 2 razy wzywali do poprawek , nie odrzucali z powodu drobnych bledow

to o czym mowisz rozumiem , ale wypelnianie wniosku przez kogos to jednak nie porozumienie , ten wniosek jest prosty sam w sobie , pewne rzeczy np te o ktorych mowisz czy zrobisz tak czy tak to przejdzie

od tego poza tym sa spotkania na ktorych watpliwosci wyjasniaja badz mozna to zrobic skladajac wniosek

No jasne, u mnie tematy, których nie byłem pewien załatwiły 2 telefony do UP i jedna wizyta osobista.

color
23-02-2010, 12:50
Tydzien czasu nie potrafia zmienic bezposredniego linka na stronie i dalej ludzie pewnie wypelniaja stare wnioski :-? a zdjecia dodalem rozne, wiekszosc z imprez masowych no i moje skromne slubniaki, ale drukowalem sam na papierze foto a4 a pozniej w koszulki, wygladalo to skromnie ale dosc schludnie:smile:

Jaca9
23-02-2010, 13:03
Wniosek przeszedł pomyślnie? W pisałeś że masz coś $$$ odłożone np. na wpis do ewidencji, pierwsza składkę ZUS itd.

color
23-02-2010, 13:18
Tzn tylko przyjeli moj wniosek dopiero po 15 beda dzwonic czy rozpatrzyli go pomyslnie, ze swoich pieniazkow wpisalem koszty reklamy, ubezpieczenia sprzetu,koszt zakupu nowego sprzetu komputerowego.

Jaca9
23-02-2010, 13:39
Na te wszystkie zakupy jest wymagana faktura? Czy jak się zakupiło komputer parę miesięcy temu to też można go tak wpisać czy już nie za bardzo ? Rozumiem że o pełna kwotę się starasz?

color
23-02-2010, 13:48
Tzn niewiem do konca czy to ktos bedzie sprawdzal, bo w koncu Ty z wlasnych pieniedzy bedziesz coś tam kupowal, i czy dokladnie tyle wydasz ile napisales to chyba zalezy do Ciebie i generalnie nieda sie raczej przewidziec co do zlotowki, ze wydasz na reklame powiedzmy 1000 zł.

Jaca9
23-02-2010, 13:54
Co prawda to prawda, Twój UP jest w dużym mieście.

briho
23-02-2010, 14:50
A ja mam pytanko odnośnie tych rekomendacji klientów, które można dołączyć do wniosku. Czy taka rekomendacja musi być napisana przez klienta odręcznie, czy można to napisać na komputerze, a zainteresowanym dać tylko do podpisania? Mam kilka takich zadowolonych par i dużo szybciej by było, gdyby wystarczył sam tylko ich podpis.

color
23-02-2010, 15:24
Kolego, zrobisz jak zechcesz, to ze dajesz cos dodatkowo to tylko Twoja sprawa i nigdzie nie jest napisane w jakiej formie, ja miałem pisane odręcznie i z kompa:smile:

123
23-02-2010, 15:42
hej
jutro idę na spotkanie w sprawie unijnych dotacji.
jeśli dowiem się czegoś "wartościowego" to z miłą chęcią się podzielę

Jaca9
23-02-2010, 15:44
Przy pokazaniu zaświadczeń od innych par pytali czy był % do skarbówki od prowadzony? czy wszystko na lewo

magart
23-02-2010, 15:51
Wszystko zależy jaka jest konkurencja w danym UP. Jak są ciency zawodnicy to wystarczy nieco pobajerować w biznesplanie i kasa niedługo będzie w naszych rękach. Ni ema co przesadzać z dodatkowymi rekomendacjami i innymi świstkami ja nie będą dobrze wpisane w biznesplan i odpowiednio uzasadnione.
Ja tam 3 biznesplany popisałem i za każdym razem w UP otwierali oczy z zachwytu. A że pisarzem dobrym nie jestem, jedynie co, to troszkę analityczny umysł mam to stwierdziłem, że bardzo kiepski poziom ogólny jest ludzi co się starają o dotację ;)
Jedynie przy swoim własnym biznesplanie przedobrzyłem i wpisałem realne kwoty na początku czyli dosyć pokaźne straty w pierwszych miesiącach. Przez to niepotrzebnie musiałem uzupełniać biznesplan o wyjaśnienie dlaczego strata i jak sobie z tym poradzę.

Tak więc polecam wypełniać/pisać biznesplany z dużym polotem, nie koniecznie realny, a te realia mieć tylko na względzie, bo jednak jakieś tam koszta będą co miesiąc czy się zarabia czy nie :)

szymanskij
23-02-2010, 23:08
A ja tylko pytanie do karty podatkowej ? Czy nie ma jakiegoś ograniczenia na sumę wystawionych faktur ? Bo wtedy ja mogę sobie wystawiać np na kwotę 10 000zł i tak będę płacił tylko te 50-60 zł ?

arturs
24-02-2010, 01:19
A ja tylko pytanie do karty podatkowej ? Czy nie ma jakiegoś ograniczenia na sumę wystawionych faktur ? Bo wtedy ja mogę sobie wystawiać np na kwotę 10 000zł i tak będę płacił tylko te 50-60 zł ?

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/371090,od_2010_roku_wzrosna_stawki_karty_podatkowe j.html

maik30d
25-02-2010, 08:52
A macie jakieś przykłady rekomendacji czy też pism które potwierdzają Waszą współpracę z jakimiś instytucjami? Jeśli tak to podeślijcie: szymanskij@plusnet.pl

Dziexs:)
dołączam się do prośby. Głównie chodzi mi o wzór rekomendacji od byłych klientów maik30d@interia.pl

NIkt z fotografów na Cb prowadzących działaloność nie jest tak łaskawy żeby wystawić zaświadczenie o jakim pisałem wcześniej ??:oops:

Pawel_G
25-02-2010, 09:16
Przepraszam jak kogoś obrażę ale jeśli nie potrafinie napisać prostego listu polecającego to jak zamierzacie napisać biznes plan i prowadzić potem działalnośc gospodarczą? Ja wiem że dotacja jest fajna bo można kupić sporo sprzętu itp ale pewne podstawy wiedzy są niestety konieczne.

Stach84
25-02-2010, 11:40
Ja mam pytanie do tych, którzy już otrzymali dotacje. Czy mieliście takie sytuacje, że urzędnicy zakwestionowali którąś pozycje z waszych fotograficznych zakupów? Czy oni wogóle ingerują w nasz biznes plan jeśli chodzi o same zakupy?