Zobacz pełną wersję : Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy
Byc moze jest tak jak mowisz - zapewne kobieta udzialajaca mi informacji uogolnila z tymi punktami PKD i mozna swiadczyc uslugi nie tylko z tych wnioskowych.
Ale na 100% nie mozna brac umow o dzielo i zlecenie.
MM-architekci
08-04-2010, 15:28
ciekaw , bo umowa na slub , to w sumie umowa o dzielo jakby nie patrzec
czy ktos z Was startowal o dotacje z Katowic. Interesuje mnie czy sa konktrole sprzetu czy tym podobne zabiegi? mozna dostac kase na auto jezeli sie odpowiednio uargementuje ta prosbe?
ciekaw , bo umowa na slub , to w sumie umowa o dzielo jakby nie patrzec
niby na jakiej podstawie? ;) wydaje mi sie, ze aby ktos wystawil Ci umowe o dzielo to musi prowadzic dzialalnosc gospodarcza ;) to co podpisujesz z klientami to umowa cywilno-prawna, a nie forma zatrudnienia ;)
wydaje mi sie, ze aby ktos wystawil Ci umowe o dzielo to musi prowadzic dzialalnosc gospodarcza ;)
I masz rację - wydaje Ci się :roll: .
to co podpisujesz z klientami to umowa cywilno-prawna, a nie forma zatrudnienia ;)
Umowa o dzieło to umowa cywilnoprawna, którą mogą podpisać osoby fizyczne ( http://forumprawne.org/umowy-zlecenia-o-dzielo/82076-umowa-o-dzielo-pomiedzy-osobami-fizycznymi.html ) niekoniecznie posiadające działalność gospodarczą. Nie jest to forma zatrudnienia a jedna z form umów cywilnoprawnych :roll: .
Więc krótko mówiąc, nigdzie nie można pracować przez pierwszy rok od dostania dotacji ?
Krótko mówiąc z tego co ja usłyszałem na szkoleniu z Przedsiębiorczości w PUP Tomaszów maz,nie można nigdzie pracować przez pierwszy rok,nie wiem jak w innych UP ale chyba dotyczy to każdego.
MM-architekci
08-04-2010, 20:42
nie mozna na etacie
Mnie pani poinformowala, ze nie mozna zawierac umow o dzielo i umow zlecen... no to jak ja mam prowadzic ta dzialalnosc? ;)
Dowiem sie jak bede podpisywal umowe na pieniazki.
MM-architekci
08-04-2010, 23:27
nie sluchaj pani z pupu , US w zaleznosci od formy rozliczania sie , bedzie wiedzial jakie prawnie umowy mozna zawierac
ale to nie US daje mi dotacje, tylko pani z PUPu ;)
Do dotacji są ustawy,
ale każdy PUP ma swoje własne rozporządzenia więc nie można tego porównywać i pytać się o opinie osób z innych powiatów (co powiat to obyczaj i własne zasady!). Najlepiej dopytać się w miejscu, gdzie będziecie bezpośrednio korzystać z dotacji
Najprawdopodobniej w większości przypadków nie można przez rok pracować na podstawie umowy o pracę a reszta form zatrudnienia i rozliczenia jest możliwa (umowa zlecenie, umowa o dzieło itp..).
Na szczęście ja już dostałem dotację i czekam na przelew.
T.
tomidlo, orientujesz się może jaki jest u Ciebie okres czasu od przyznania dotacji do otrzymania przelewu? Czy szkolenie w Twoim przypadku (nawet jednodniowe) było konieczne?
ja dzis odbylem swoje 'szkolenie' z doradca - polegalo na wypelnieniu 2 ankiet na krzyz i prztaknieciu glowa ;)
MM-architekci
09-04-2010, 09:17
ale to nie US daje mi dotacje, tylko pani z PUPu ;)
ale ustawy sa ponad regulamin PUP , a w PUPie czesto gesto osoby ktore obsluguje dotacji maja wiedze ograniczona tylko w tym zakresie i wprowadzaja w blad
Dołączyłem do grona szczęśliwców :) Otrzymałem dzisiaj pismo z UP - decyzja pozytywna. Teraz zapraszają mnie na spotkanie, ale co na nim będzie, tego nie wiem.
tomidlo, orientujesz się może jaki jest u Ciebie okres czasu od przyznania dotacji do otrzymania przelewu? Czy szkolenie w Twoim przypadku (nawet jednodniowe) było konieczne?
Nie miałem szkolenia. Następnego dnia po podpisaniu umowy otrzymałem pieniądze :).
To wszystko to pikuś!!!
Dziś w ciągu 1 dnia udało mi sie załatwić REGON, WPIS, NIP (bo gdzieś zagubiłem), odwiedziłem ZUS, US i podpisałem umowę z biurem księgowym, założyłem konto firmowe :),
NIe robiłem tego w Wawie, ale medal za czas w jakim to wszystko załatwiłem to mi sie należy!:-D
MM-architekci
09-04-2010, 23:37
dziwne ze zalatwiles jednoczesnie wpis do ewidencji i regon , generalnie to wszystko za nas zalatwiaja w wiekszosci , urzad miasta
dziwne ze zalatwiles jednoczesnie wpis do ewidencji i regon , generalnie to wszystko za nas zalatwiaja w wiekszosci , urzad miasta
Dla mnie liczył się czas, nie zajmuję się tylko fotografią. W poniedziałek mam podpisanie ważnej umowy i do tego czasu musiałem mieć wszystkie dokumenty. Mi zależało na konkretnym terminie, jeżeli liczysz na "Przyjazne Państwo" to masz taką możliwośc ale czekasz minimum 3-4 tygodnie na komplet dokumentów!
Firmę zakładam po to aby zarabiać kasę a nie "generalnie" czekać na załatienie w większości dokumentów w "jedym okienku".
T.
MM-architekci
10-04-2010, 09:17
w tydzien sie wyrabiaja , chociaz moze to byc roznie , szybciej idzie jak sie samemu lata z papierami to fakt
Jak wyglądała u was procedura od momentu otrzymania pisma z UP z decyzją o pozytywnym rozpatrzeniu wniosku do momentu podpisania umowy? Dzisiaj już miałem jechać do mojego UP, ale jeszcze na wszelki wypadek zadzwoniłem do nich i zapytałem czy przypadkiem nie trzeba złożyć innych dokumentów. No i okazuje się, że potrzebne jest zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o niezaleganiu podatkowym czy coś podobnego. Też musieliście coś takiego składać?
Nie, nic takiego nie mialo miejsca. Ja musialem dostarczyc jedynie numer konta oraz NIP w formie dokumentu na ktorym byly jeszcze moje dane - w tym wypadku wystarczyl wyciag z banku oraz zeszloroczny PIT.
Czyli wychodzi na to, że co urząd to inna procedura.
Tak było i raczej już zawsze będzie
w naszym PUP co 6 miesięcy kazali dostarczać z ZUS-u i US informację o nieprzerwanym prowadzeniu działalności.
Hm, czy ktoś mógłby mnie poinformować jak to jest z ryczałtem w usługach fotograficznych?
W ustawie mamy coś takiego:
art. 12 ust. 2 i) (nie wiem jak to się przedstawia :P) :
Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi: 17 % przychodów ze świadczenia usług: pozyskiwania personelu (PKWiU 74.50.2), z zastrzeżeniem załącznika nr 2 do ustawy, dezynfekcji i tępienia szkodników (PKWiU 74.70.11), fotograficznych (PKWiU 74.81), z zastrzeżeniem załącznika nr 2 do ustawy, przyjmowania telefonów (PKWiU 74.83.11), powielania (PKWiU 74.83.12), organizowania wystaw, targów i kongresów (PKWiU 74.84.15), z zastrzeżeniem załącznika nr 2 do ustawy[...]
jednak usługi fotograficzne aktualnie są pod numerem 74.20Z... więc tak jakby nie dotyczy do tego punktu (chyba, że były jakieś poprawki do tej ustawy?). W takim razie będzie to 8.5% a nie 17%? :|
moje wielotygodniowe przeboje z UP mogą okazać się bezowocne... Mimo akceptacji wniosku prawdopodobnie nie podpiszę umowy. Ostatnio kazano mi złożyć oświadczenie o stanie majątkowym (nie rozumiem w jakim celu), dziś okazało się, że UP wymaga potwierdzenia i blokady tegoż majątku. Z wnioskowanych 19.400k przyznano mi równe 19k, a dziś okazuje się, że mogę dostać tylko 14k lub nawet 10 k... :o
Deklaracje UP o ich przychylności to jakiś żart. Jeśli ktoś przychodzi do nich po taką pomoc, to musi się liczyć z masą problemów, a w efekcie może się okazać, że wszystko na darmo, np. z powodu wewnętrznych przepisów UP, o których się dowiaduje długo po złożeniu wniosku i kolejnych wizyt...
Nie masz mozliwosci wybrania innej formy zabezpieczenia? Masz dostep do regulaminu UP? Jesli nie ma czegos w regulaminie przyznania dotacji to moga sobie wymagac.
Z 6 możliwości podanych we wniosku mam wybrany akt notarialny, który nie jest dla nich żadną formą zabezpieczenia (więc po co tam jest?). Pozostałe opcje wymagają własnej gotówki. Najpierw powiedziano mi o kwocie podobnej do wnioskowanej (mogła być mniejsza, więc podałam 14k), a dziś okazuje się, że ta kwota powinna być jednak większa od wnioskowanej - paranoja! Jako że po roku czasu będą ze mnie ściągać 27k więc muszę mieć... dużo PLN, żeby dostać dotację w wysokości 19k :o
Kolejną opcją jest poręczenie, a osób spełniających warunki nie mam...
Regulamin UP powinien być tu: http://pup.pisz.pl/Download.html ale takowego nie ma... We wniosku znajduje się regulamin, więc zainteresowanych zapraszam do obejrzenia, jak taki wniosek wygląda i ile informacji zawiera strona na temat wniosku o dofinansowanie. Przed złożeniem wniosku pytałam o regulamin, dostałam informację, że takiego brak :D Nie ma regulaminu - są tylko zasady ogólne.
Wprowadz zmiane do wniosku - wybierz zabezpieczenie w postaci weksla. Wtedy wystarcza zyranci z dochodem ok. 1950zl netto
nie mam osób, które będą spełniały te warunki... od razu wybrałabym którąś z tych opcji, gdyby nie ograniczenia wiekowe, zarobkowe, itd. Jakimś trafem moi znajomi wpakowali się w głupie umowy o dzieło lub na zlecenie, nie mając stałych dochodów lub są przyjęci na pół etatu chociaż pracują na cały. Obecna sytuacja nie jest pomocna, a urzędy przychylne do wsparcia przy realizacji własnej firmy.
Życzę Wam powodzenia i wielu klientów... i gratuluję, że Wam się udało.
a dobrowolne poddanie się egzekucji poświadczone aktem notarialnym ???
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
z tego co się orientowałem to jakieś 500zł kosztuje u notariusza ... możesz tego spróbować
Jak widać urzędy nie ułatwiają ludziom życia. Ariene, a pytałaś dlaczego chcą przyznać Ci mniej niż wnioskowałaś? Środki się skończyły, czy jak?
Nie moga przyznac wiecej niz wynosi zabezpieczenie.
ja dostałem dzisiaj telefon że mam się w czwartek zjawić w starostwie u jakiegoś doradcy... co to może oznaczać? Mieliście takie spotkania?
Tak - wypelnilem 2 ankiety i po krzyku.
Tak - wypelnilem 2 ankiety i po krzyku.
dzięki za szybką odpowiedz.
te dwie ankiety decydują o przychylnym rozpatrzeniu wniosku? mógłbyś mniej więcej napisać czego dotyczyły te ankiety?
Hmm, u mnie jak narazie 0 problemow, jestem w trakcie przymusowego tygodniowego szkolenia, jesli je ukoncze to 20 mam ostatecznie zweryfikować papiery, jesli wszystko bedzie ok to podpisze umowe i niby za 2-3 dni pieniążki beda na koncie, forma zabezpieczenia to akt notarialny o dobrowolnym poddaniu sie karze i nikt do tej pory niemiał zastrzeżeń:smile:
gixxxer, właśnie tę formę zabezpieczenia wybrałam - akt notarialny! Uważają, że to nie jest dla nich wystarczającym, a wręcz żadnym zabezpieczeniem, ponieważ nie posiadam żadnego majątku własnego... Muszę więc zagwarantować im kwotę wyższą od wnioskowanej(19k) i zrobić blokadę konta lub gwarancję bankową na bardzo dużą kwotę - jako osoba bezrobotna.
Jutro mam jeszcze jakieś spotkanie, pewnie rozmowę na temat planów firmy, lub właśnie szkolenie. Próbowałam się dziś dowiedzieć konkretnych informacji o jutrzejszym spotkaniu, powiedziano mi tylko: "nie wiem". Nie było możliwości znalezienia osoby, która wie... :|
Niemniej, dziwne, że UP mający pomagać ludziom bezrobotnym oczekuje tak potężnego wkładu pieniędzy, jednocześnie utrudniając, a nawet uniemożliwiając uzyskanie tejże pomocy. Wygląda to tak, że wnioskuję o sprzęt za taką kwotę, bo mi się przywidziało że tak ma być, a UP udowodni mi, że stać mnie na to już teraz i nie muszą mi pomagać.
Przypomnę, że UP deklarował swoją przychylność, a jak narazie mam tylko coraz większe problemy z uzyskaniem państwowego wsparcia.
....Przypomnę, że UP deklarował swoją przychylność, a jak narazie mam tylko coraz większe problemy z uzyskaniem państwowego wsparcia.
Wg urzednikow wyglada to tak:
"...Powyzsze podyktowane jest koniecznoscia dbalosci o finanse publiczne (Ustawa z dnia 27 sierpnia 2009r. Dz. U. 2009.157.1240) oraz zapewnienia skutecznego egzekwowania ewentualnego zwrotu srodkow".
Z taka adnotacja dostalem pismo z UP w sprawie innego zabezpieczenia niz poreczenie osob trzecich... Czyli jak masz wlasne pieniadze, to po co bierzesz pozyczke... Tak to mozna odebrac... Ale to tylko, jak ktos nie ma poreczycieli...
czy ktoś wypełniał jakieś ankiety w starostwie powiatowym? możecie napisać czego dotyczyły?
W moim UP wypełniałem 2 pierwsza dotyczyła mojej obsługi jako klienta bo wdrażają iso, a druga juz po przyznaniu środków, po 12 miesiącach na zakończenie do tkz dokumentacji, zadnych szczegółowych pytań ogólne sprawy związane z prowadzeniem działalności w 1 niestety troche piałem na plus dla pani bo środków nie miałem jeszcze przyznanych więc byłe lekko zaszachowany, ale pracując na co dzień w systemach zarządzania spisałem srednie opinie ubierając je w dobrane słowa, a pani u tak chyba nie wiedziała o co chodzi, bo wdrażają teraz jak mówiła jakieś iso i coś wymyślają.
Co do zabezpieczeń majątkowych lub finansowego potwierdzania, to sam mogę potwierdzić że w moim UP było podobnie zasada masz co zastawić to tak nie ma masz miedzi to siedź w domu, a to że dajemy dobrowolne poddanie się egzekucji nic nie daje bo jak nie ma z czego ściągnąć to co urząd do komornika skieruje pusty wniosek o ściąganie zaległości. Coraz mocniejsze bariery tworzą żeby było trudniej otrzymać środki, mój kolega składał wniosek o wpis do hipoteki działki budowlanej na zasadzie zabezpieczenia i UP byłby właścicielem części jego posesji, na szczęście, pożerowałem mu razem z moją żoną i w ostatniej chwili zmienił zabezpieczenie ale koszty ksiąg wpisów, pana notariusza poniósł ponad 1000 zł popłynął, to się nazywa prewencyjne działanie Urzędu.
Priorytet nie pomagać utrudniać, odsyłać do kogoś innego, albo informować że właśnie to przejęłam, albo wróciłam z urlopu, nie jestem zorientowana, tak wiem że są też wyjątki, szczególnie osoby z młodszego pokolenia naszego bym powiedział. itd, itp...
W moim PUP malzenstwo nie moze byc zyrantami, chyba ze posiadaja rozdzielnosc majatkowa. W przypadku malzenstw, 2gie z malzonkow tez jest niezbedne, pomimo ze nie zyruje.
w Piszu notariusz ma zdecydowanie bardziej przyjazne ceny - 220 zł (przed chwilą byłam na konsultacji) :]
Ogólnie rzecz biorąc - po co we wnioskach jest ta opcja zabezpieczenia, jeśli UP jej nie akceptuje?
MM-architekci
14-04-2010, 14:07
Bo jest opcja dla PUPu , nie dla nas :D
A PUP sie zabezpiecza w najprostszy sposob.
Dzisiaj Wife moje złożyło wniosek, nie ja byłem żyrantem , bo tak nie można okazało się w końcu. Ale kazali czekać teraz od miesiąca do nawet dwóch :(
A teraz tak ładnie 5DM2 tanieje ;)
Co do pracy wkleje wam tutaj info u nas z PUPu
"...1. Środki na podjęcie działalności gospodarczej mogą być przyznane osobie bezrobotnej jeżeli:
- Nie korzystała z bezzwrotnych środków z Funduszu Pracy lub innych funduszy publicznych na podjęcie działalności gospodarczej lub rolniczej.
- Nie prowadziła działalności gospodarczej w okresie 12 miesięcy przed
- dniem złożenia wniosku,
- Nie posiadała wpisu do ewidencji działalności gospodarczej w okresie 12 miesięcy przed dniem złożenia wniosku.
- Wykorzysta przyznane środki zgodnie z przeznaczeniem.
- Nie podejmie zatrudnienia w okresie 12 miesięcy po dniu rozpoczęcia
prowadzenia działalności gospodarczej i nie zawiesi w tym okresie
działalności gospodarczej.
- Nie była karana w okresie 2 lat przed dniem złożenia wniosku za
przestępstwa przeciwko obrotowi gospodarczemu w rozumieniu ustawy z
dnia 06.06.1997r. Kodeks Karny.
- Nie złożyła wniosku o przyznanie środków na podjęcie działalności
gospodarczej lub wniosku o przystąpieniu do spółdzielni socjalnej, do
innego starosty.
- w okresie ostatnich 12 miesięcy nie odmówiła bez uzasadnionej przyczyny propozycji zatrudnienia, szkolenia, stażu, przygotowania zawodowego, innej pracy zarobkowej, prac społecznie użytecznych, prac interwencyjnych, robót publicznych.
2. W oparciu o przyznane środki można podjąć działalność:
• produkcyjną, usługową, handlową za wyjątkiem:
- udzielanej w zakresie działalności związanej z produkcją, przetwarzaniem i wprowadzaniem do obrotu produktów wymienionych w załączniku I do Traktatu WE,
- udzielanej dla działalności związanej z eksportem, jeżeli pomoc jest bezpośrednio związana z ilością wywożonych produktów, ustanowieniem i funkcjonowaniem sieci dystrybucji lub wydatkami bieżącymi dotyczącymi działalności eksportowej,
- do pomocy uwarunkowanej pierwszeństwem użycia towarów produkcji krajowej przed towarami importowanymi.
- W przypadku usług transportowych dotacja nie może być przeznaczona na zakup samochodu.
3. Wypłata przyznanych środków następuje na podstawie umowy zawartej z
Bezrobotnym – Wnioskodawcą na wskazane osobiste konto bankowe.
4. Osoba bezrobotna, która otrzymała środki na podjęcie działalności gospodarczej zobowiązana jest m.in. do:
1 / wykorzystanie przyznanych środków zgodnie z przeznaczeniem,
2 / prowadzenia działalności przez okres nie krótszy niż 12 miesięcy,
3/ dotrzymanie innych warunków umowy,
5. W przypadku nie dotrzymania warunków umowy osoba bezrobotna, która
otrzymała środki zobowiązana jest do zwrotu całej kwoty otrzymanych
środków wraz z odsetkami ustawowymi, naliczonymi od dnia uzyskania
środków, w ciągu 30 dni od daty otrzymania wezwania z Urzędu
6. Osoba ubiegająca się o przyznanie środków na podjęcie działalności
gospodarczej z Funduszu Pracy składa w powiatowym urzędzie pracy
wniosek /druki w pokoju nr 19 oraz na stronie internetowej/ zawierający szczegółowe informacje dotyczące planowanej działalności.
7. Wszystkie złożone wnioski opiniowane są przez specjalnie powołaną
Komisję; dopiero po uzyskaniu takiej opinii podejmowane są konkretne
decyzje odnośnie przyznania środków. Wnioskodawca uczestniczy w
posiedzeniu Komisji.
8. Maksymalna kwota nie może przekroczyć 6 krotnego przeciętnego
wynagrodzenia – nie więcej niż 18 000zł w 2010 roku.
9. Jako zabezpieczenie zwrotu przyznanych środków przyjmowane jest
poręczenie 2 osób fizycznych osiągających stałe dochody brutto wynoszące w skali miesiąca w granicach kwoty 60% przeciętnego wynagrodzenia – dotyczy każdej osoby poręczającej. W przypadku osób zamężnych wymagana jest zgoda współmałżonków. Współmałżonek wnioskodawcy także musi wyrazić zgodę.
Dopuszczalne jest także poręczenie bankowe lub blokada lokaty terminowej zapewniającej 100% zwrot i odsetek.
10. Środki na podjęcie działalności gospodarczej nie powinny być wykorzystane na sfinansowanie: budowy, remontów, zakup nieruchomości oraz opłat administracyjnych, skarbowych i czynszowych.
11. Wykorzystanie przyznanych środków powinno nastąpić w okresie
od dnia zawarcia umowy do 30 dnia od daty rozpoczęcia działalności
gospodarczej.
12. Osoba ubiegająca się o dotację nie może mieć wpisu do ewidencji działalności gospodarczej w dniu podpisywania umowy. Po wpis można
wystąpić najwcześniej po dniu wpływu dotacji na konto bankowe.
..."
A 2gie z małżonków też musi podpisać i wypełnić odpowiednie pisemko dokładnie tak jak zamężnych żyrantów.
9. pkt jasno mówi o co chodzi.
Po dzisiejszej rozmowie ... brakuje słów :D
W poniedziałek dostałam telefoniczne zaproszenie na rekrutację, więc wczoraj stawiłam się w celu realizacji spotkania. Okazało się, że zarówno pracownicy jak i sama p. kierownik nie wie o co chodzi. Dziś uskuteczniając to spotkanie nie wiedzieli co ze mną zrobić to kazali przejść do pokoju nr... tam pani zdziwiona po co przyszłam, więc mówię, że na spotkanie mnie skierowano... Popatrzyła, pozastanawiała się i wymyśliła, że może mi dać ankietę do wypełnienia i zrobić test na komputerze. Pytania typu jaka jestem i co lubię - standardowy test psychologiczny. Po tym teście dziewczyna zaczęła pytać o staż pracy, miejsca pracy i kilka suchych pytań na temat planów (czym się będę różnić od konkurencji itp.). Kwadrans wcześniej pytałam p. kierownik czy taka rozmowa jest przeprowadzana w kolejnych etapach, na co padła odpowiedź, że absolutnie nie :D
Ale przejdźmy do rzeczy... ciąg dalszy szukania alternatywy dla formy zabezpieczenia środków skończył się propozycją, żebym zablokowała na koncie 14k + podpisała umowę z firmą pożyczkowo - poręczycielską... najlepsze - przed podpisaniem umowy o dofinansowanie!!! Dodam dla mniej zorientowanych, że taka firma to zwykły pośrednik, który weźmie za nas kredyt z banku, z którym ma umowę :D
No to ładne buty, oni w tej Wawce to już totalnie poszaleli, weź zablokuj 14K na koncie. Szaleju się najedli, chyba pierwszy raz w życiu nie żałuję że mieszkam w małym mieście (ale ładnym ;))
Ariene ma boje z Urzędem Pracy w Piszu, a nie w Wawce. Jak to czytam to myślę sobie, że mimo wszystko mój UP nie jest taki straszny ;)
a ja żałuję, że nie składałam wniosku w Wawie tylko w Piszu...
btw. inną opcją jest blokada konta na kwotę 27k :) .........
uuups pardon-dobrze gadasz :)
wydaje mi sie, ze zawsze mozna sprobowac uderzyc gdzies wyzej z ta sprawa - doniesc ze UP za wszelka cene utrudnia skorzystanie z pomocy na rozpoczecie dzialalnosci ... albo znajdz tych zyrantow ;p
wiedzieliście że kolejność wpisywanych punktów PKD we wniosku ma kluczowe znaczenie?
ja nie wiedziałem i chyba przez to nie uda mi się uzyskać dotacji :(
na który z punktów stworzyłeś dokładny biznesplan? Czy wszystkie PKD dokładnie opisywałeś? Na jakim etapie jesteś i o czym dokładnie informują? Jeśli to możliwe, załatwiaj wszystko na piśmie. Ja popełniłam ten błąd, że długo rozmawiałam z kierowniczką, a jak poprosiłam o pismo, to stwierdziła, że nic mi nie napisze. Cała nasza rozmowa totalnie zmieniła wygląd, cała treść okazała się bezzasadna. A wszystkim polecam zapoznać się z regulaminem oraz uzyskać informacje na okres od akceptacji wniosku do podpisania umowy.
wiedzieliście że kolejność wpisywanych punktów PKD we wniosku ma kluczowe znaczenie?
ja nie wiedziałem i chyba przez to nie uda mi się uzyskać dotacji :(
dokładnie nie tyle kolejność co wybranie GŁÓWNEGO rodzaju działalności - reszta może być dowolna
gixxxer, właśnie tę formę zabezpieczenia wybrałam - akt notarialny! Uważają, że to nie jest dla nich wystarczającym, a wręcz żadnym zabezpieczeniem, ponieważ nie posiadam żadnego majątku własnego... Muszę więc zagwarantować im kwotę wyższą od wnioskowanej(19k) i zrobić blokadę konta lub gwarancję bankową na bardzo dużą kwotę - jako osoba bezrobotna.
Jutro mam jeszcze jakieś spotkanie, pewnie rozmowę na temat planów firmy, lub właśnie szkolenie. Próbowałam się dziś dowiedzieć konkretnych informacji o jutrzejszym spotkaniu, powiedziano mi tylko: "nie wiem". Nie było możliwości znalezienia osoby, która wie... :|
Niemniej, dziwne, że UP mający pomagać ludziom bezrobotnym oczekuje tak potężnego wkładu pieniędzy, jednocześnie utrudniając, a nawet uniemożliwiając uzyskanie tejże pomocy. Wygląda to tak, że wnioskuję o sprzęt za taką kwotę, bo mi się przywidziało że tak ma być, a UP udowodni mi, że stać mnie na to już teraz i nie muszą mi pomagać.
Przypomnę, że UP deklarował swoją przychylność, a jak narazie mam tylko coraz większe problemy z uzyskaniem państwowego wsparcia.
Ariene ... to samo było u mnie we Wolsztynie, kiedy zaproponowałem tego typu zabezpieczenie, odwarknięto mi jedynie, że taka forma zabezpieczenia nigdy w życiu nie przejdzie przed komisją :confused: ... nie kontynuowałem rozmowy, nie było sensu .... na szczęście kuzyn mi poświadczył :roll:
... aaa .... i z góry dostałem informację, że przyznawane jest max. 15k :-?
potwierdza się teoria, że co urząd to inne "widzimisie" :evil:
dokładnie nie tyle kolejność co wybranie GŁÓWNEGO rodzaju działalności - reszta może być dowolna
U mnie we wniosku jest napisane tak:
1. Projektowany rodzaj przedsięwzięcia (proszę określić przedmiot działalności gospodarczej, zgodnie z Polską Klasyfikacją Działalności - PKD):
wg mnie nie wynika z tego że któraś działalność jest główna
na który z punktów stworzyłeś dokładny biznesplan? Czy wszystkie PKD dokładnie opisywałeś? Na jakim etapie jesteś i o czym dokładnie informują? Jeśli to możliwe, załatwiaj wszystko na piśmie. Ja popełniłam ten błąd, że długo rozmawiałam z kierowniczką, a jak poprosiłam o pismo, to stwierdziła, że nic mi nie napisze. Cała nasza rozmowa totalnie zmieniła wygląd, cała treść okazała się bezzasadna. A wszystkim polecam zapoznać się z regulaminem oraz uzyskać informacje na okres od akceptacji wniosku do podpisania umowy.
Ja jeszcze nie pisałem dokładnego biznes planu, jestem na etapie wniosku i takiego podstawowego biznesplanu. (Chodzi o program 6.2) Wszystkie PKD dokładnie opisywałem. Ale zauważyłem że urzędnicy wiedzą jeszcze mniej niż my ;)
U mnie we wniosku jest napisane tak:
1. Projektowany rodzaj przedsięwzięcia (proszę określić przedmiot działalności gospodarczej, zgodnie z Polską Klasyfikacją Działalności - PKD):
wg mnie nie wynika z tego że któraś działalność jest główna
Ja jeszcze nie pisałem dokładnego biznes planu, jestem na etapie wniosku i takiego podstawowego biznesplanu. (Chodzi o program 6.2) Wszystkie PKD
dokładnie opisywałem. Ale zauważyłem że urzędnicy wiedzą jeszcze mniej niż my ;)
Ale we wpisie do ewidencji jest jako główne to co jest na początku i to musi się pokrywać z rodzajem działalności na jaką jest przyznawana dotacja
Ale we wpisie do ewidencji jest jako główne to co jest na początku i to musi się pokrywać z rodzajem działalności na jaką jest przyznawana dotacja
ok... dzięki za wyjaśnienie
gixxxer, w Piszu Dyrektor ma ostatnie zdanie, a pani z którą rozmawiałam jest jednocześnie dyr. i kierowniczką ;) Pozostałe pracowniczki NIC nie wiedzą i ze wszystkim odsyłają do p. kierownik, ba wręcz wprowadzają w błąd, co miała okazję doświadczyć sama p. kierownik. Pracownicy są od przyjmowania podpisów na papierkach.
UP jest z tymi dotacjami po to, by pomagać bezrobotnym w założeniu firmy. Ale jak się okazuje, w przypadkach jak mój, UP tylko naraził mnie na straty...
deejay013
15-04-2010, 19:56
witam forumowiczów !!
mam do was nastepujace pytania:
1.czy miejsce rejestracji firmy musi byc takie samo co miejsce dzialalnosci? (chcialbym dzialalnosc prowadzic w innym miescie/wojewodztwie)
2.czy w momencie skladania wniosku musze miec juz podany dokladny adres tej dzialalnosci w tym miescie?
3.czy nie bedzie problemu jesli cala kwota z funduszy zostanie przeznaczona na wyposazenie lokalu nie w miejscu gdzie firma jest zarejestrowana tylko w miejscu gdzie bedzie ona prowadzila swoja dzialalnosc?
4.jak bardzo dokladny ma byc kosztorys w BP?
5.czy UP moze zakwestionować ze cos jest za drogie i mozna to taniej kupic?
narazie to tyle...
z gory dziekuje za odpowiedzi!
1,2,3 patrz regulamin,
4. bardzo bardzo dokładny,
5. może, zaprosi na rozmowę, a Ty wywalczysz swoje racje, by dostać co chcesz.
MM-architekci
15-04-2010, 21:23
idz do swojego urzedu ! niestety tam lepiej dopytywac sie o szczegoly po pozniej kwiatki wychodza...
Misiek87
18-04-2010, 15:22
Rozumiem, ze to watek dotyczacy dofinansowania na rozpoczecie dzialalnosci, ale dotyczy on osob, ktore moge sie zarejestrowac jako bezrobotni... a nie studentow dziennych. Bo z tego co wiem to my nie mozemy jako bezrobotni sie zarejestrowac, mimo iz czesto mamy zajecia 1-2 dni w tygodniu i moznaby prowadzic firme :).
Moje pytanie brzmi - sa jakies dofinansowania na zalozenie dzialalnosci, z ktorych moga skorzystac studenci dzienni? Jesli to off top duzy tutaj to do kosza ;)
MM-architekci
18-04-2010, 19:29
Dofinansowania z EU na 40k , o tym tez tu co nieco bylo wspomniane.
Co to za uczelnia gdzie zajecia dzienne sa 1 w tygodniu ...
Tiaak dofinansowanie na 40K.... jeśli będzie :)
O ile mi wiadomo, to jest na kwotę 35k...
Ariene, cos bliżej proszę :)
Pewnie jak zwykle co urzad to inna kwota u mnie mowili o 40 tys, ale zeby otrzymac takie dofinansowanie jest owiele trudniej, przedewszystkim dobry biznes plan, bardziej rozbudowany niz we wniosku na 19 z UP, wieksza komisja u mnie 12 osob, duzo chetnych i stosunkowo malo przyznanych dotacji w zeszlym sezonie chyba 4 osoby na 20 , duzo trudnejsze rozliczenia koncowe no i z tego co sie orientuje to pieniazki przelewane w transzach
Dofinansowanie z UE 40tys zł, wszystko na raz na konto.
Do 40 tyś ale dla firm nowo powstałych które wygrały konkurs rekrutacyjny, w firmie która prowadzi szkolenia w każdym województwie inna, w zależności która wygra konkurs-przetarg na te szkolenia, ściśle określone uwarunkowania, w dolnośląskim z wyszczególnieniem dla kobiet 25-40 powracających do aktywności zawodowej, lub pracujących w małych lub mikro przedsiębiorstwach na umowę o pracę, dodatkowo kolejny najważniejszy warunek wkład własny 10%, i w tym roku to działalność musi być z wiązana z promowaniem własnego regionu, i jeszcze mały dodatek związana z Euro 2012.
Więc mistrzostwo świata kto wygra. Do tego EU ograniczyła przyznawanie środków, więc wygrywają najlepsi "oczywiście"...
Pieniążki, o których mowa (do 40 tys. zł) są z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (POKL) - Poddziałanie 6.2. Nie są to pieniądze dla firm nowopowstałych, ale dla tych, którzy dopiero zamierzają otworzyć działalność gospodarczą. W zasadzie jedynym i najważniejszym obostrzeniem dla wszystkich chętnych jest to, że w przeciągu ostatnich 12 miesięcy nie mogli oni prowadzić własnej działalności gospodarczej. Kwoty dofinansowania są różne i wynikają one z biznesplanu. Maksymalna kwota to 40 tys., choć może być też mniej. W każdym województwie są inne instytucje, które rozdysponowują te pieniążki. Najprościej zerknąć sobie na listę operatorów POKL 6.2 w danym województwie, na której są podane szczegółowe terminy naboru i grupy docelowe. Jak wpiszemy w google "lista 6.2 [nazwa województwa]", powinna nam wyskoczyć strona z wspomnianą listą.
Ciekawostką jest to, że osoby do 25. roku życia, kobiety, niepełnosprawni, długotrwale bezrobotni, zamieszkali w gminach wiejskich i miejsko – wiejskich oraz miast do 25 tys. zamierzający podjąć zatrudnienie w branżach nie związanych z produkcją roślinną czy zwierzęcą i powyżej 45. roku życia dostają dodatkowe punkty przy rekrutacji.
Co do wypłaty pieniążków, to wszystko zależy od tego, jakie mamy zabezpieczenie i poręczycieli. Jeśli wybierzemy weksel in blanco jako formę zabezpieczenia, to pieniążki dostajemy w kilku mniejszych transzach (do 30% wartości wsparcia, ale nie mniejszych niż 15%). W przypadku poręczenia środki przekazywane są w dwóch transzach. Pierwsza transza będzie przekazana w formie zaliczki. Druga transza (płatność końcowa) zostanie przekazana uczestnikowi projektu w formie refundacji, po ostatecznym rozliczeniu przy czym druga transza powinna stanowić od 15 do 30 % wartości wsparcia.
Niektóre projekty POKL 6.2 zakładają też tzw. wsparcie pomostowe na okres 6 lub 12 m-cy, z których można opłacić ZUSy, etc.
Trzeba się jednak liczyć z tym, że zanim dostaniemy pieniążki z POKL 6.2 upłynie trochę wody. Od momentu rekrutacji i złożenia papierków, trzeba przejść cały cykl szkoleniowy. W efekcie, często dopiero po roku można zobaczyć na oczy te pieniądze.
Dotację na działalność gospodarczą łatwiej dostać z urzędu pracy. W POKL 6.2 jest o wiele większa konkurencja. Ponadto duży nacisk kładzie się tu na innowacyjność. To tak gwoli wyjaśnienia :)
Pieniążki, o których mowa (do 40 tys. zł) są z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (POKL) - Poddziałanie 6.2. Nie są to pieniądze dla firm nowopowstałych, ale dla tych, którzy dopiero zamierzają otworzyć działalność gospodarczą.
W takim razie skad dostaly owe pieniadze firmy ktore juz istnialy jakis czas na rynku? Inny rodzaj dotacji?
Nie mam pojęcia, o jakich firmach mówisz. Wytyczne POKL 6.2 mówią wyraźnie, że o dotacje mogą ubiegać się osoby, które przez ostatnie 12 miesięcy nie prowadziły działalności gospodarczej. Być może firmy, o których wspomniałeś dostały pieniądze na rozwój z Regionalnego Programu Operacyjnego, ale tam już trzeba mieć wkład własny.
MM-architekci
19-04-2010, 12:03
W takim razie skad dostaly owe pieniadze firmy ktore juz istnialy jakis czas na rynku? Inny rodzaj dotacji?
no to konkret ktore firmy ? dotacje sa rozne , jesli dostaly to na pewno z innego programu
Co, ze niby mam ci wymienic teraz wszystkie firmy ktore dostaly taka dotacje? :D
Mnie interesowalo to z jakiego programu jest finansowana taka dotacja na co odpowiedz juz poniekad otrzymalem.
MM-architekci
19-04-2010, 13:32
No bo piszesz rzeczy nie prawdziwe , i pozniej jak ktos szuka info to tylko bzdury czyta. Na tej samej zasadzie rok temu ja szukalem i tez czytalem takie bzdurki , bo ktos gdzies cos w miesnym uslyszal i dalej przekazuje ;]
Tzn wg ciebie nie ma dotacji dla firm juz istniejacych?
http://www.bierzdotacje.pl/category/dotacje-dla-istniejacych-firm/dotacje-unijne-mmp/
MM-architekci
19-04-2010, 14:25
Kolego czytaj wyzej co napisalem , i co sam napisales. Mowa w tym watku o dwoch dotacjach. Zadnej nie mozne dostac dzialajaca juz firma.
Do 40 tyś ale dla firm nowo powstałych które wygrały konkurs rekrutacyjny, w firmie która prowadzi szkolenia w każdym województwie inna, w zależności która wygra konkurs-przetarg na te szkolenia, ściśle określone uwarunkowania, w dolnośląskim z wyszczególnieniem dla kobiet 25-40 powracających do aktywności zawodowej, lub pracujących w małych lub mikro przedsiębiorstwach na umowę o pracę, dodatkowo kolejny najważniejszy warunek wkład własny 10%, i w tym roku to działalność musi być z wiązana z promowaniem własnego regionu, i jeszcze mały dodatek związana z Euro 2012.
Więc mistrzostwo świata kto wygra. Do tego EU ograniczyła przyznawanie środków, więc wygrywają najlepsi "oczywiście"...
Te dotacje to jeden wielki żart, przeszedłem wszystkie etapy rekrutacji we Wrocławiu, zostałem zakwalifikowany do dofinansowania ale nie otrzymałem go z powodu "braku środków".
Mydlą oczy - 6 edycji, w każdej teoretycznie dofinansowanie powinno dostać 15 osób a dostaje 5(czyli w sumie 30 przez ponad rok) bo resztę kasy zjadają szkolenia i obsługa wielgachnego biura z 10 pracownikami...
Takie cyrki to chyba tylko w Polsce są możliwe...
wojkij, ja również uważam to za niezbyt smaczny żart... Mi w UP po akceptacji wniosku ostatecznie i tak odmówiono dotacji z powodu braku środków, ale własnych...
Misiek87
19-04-2010, 19:37
Poprosze o link :)
SKasowac ten post i powyzszy. Zly watek. Nie ma tu edycji albo "kasuj"? :>
Witam,
ja mam pytanie dla tych osób co przeszły przez wszystkie etapy rekrutacji z działania 6.2: o co chodzi w testach badających predyspozycje uczestnika? Jakie pytania na tym teście padają?
wojkij, ja również uważam to za niezbyt smaczny żart... Mi w UP po akceptacji wniosku ostatecznie i tak odmówiono dotacji z powodu braku środków, ale własnych...
1. Prawnik (Biuro Porad Prawnych) pomoże Ci, za niedużą kwotę, przeanalizować sytuację prawną - bo może rzeczywiście powinni uznać inne zabezpieczenie niż środki własne?
2. Zgłoś się jeszcze raz, w Wawie
...
zdRAWki
PS a dotacje i tak są be!
Jak to w końcu jest w Twojej sytuacji? Rozumiem, że gdybyś miała żyrantów, to otrzymałabyś dotacje bez problemu?
tak, tzn. podobno tak - tu śmiem powątpiewać, bo już trzy sprawy miałam mieć załatwione, a po załatwieniu okazywało się, że to jednak nie to, że trzeba coś inaczej załatwić bo jednak nie pasuje...
Jak wcześniej pisałam, dostawałam interesujące propozycje zastępcze od pani kierownik i to mnie najbardziej zastanawia. Wyjaśniłam jej dokładnie dlaczego nie mogę skorzystać z żyrantów, a jej pomysły na prawdę przebiły moje oczekiwania... zresztą nie tylko moje, ale i kilku innych osób, w tym także notariusza, prawnika oraz osób, które przeszły przez dotacje. O dziwo im nikt nie kazał rezygnować z aktu notarialnego :| ani wybierać do tego dodatkowych form zabezpieczenia środków. Z tego co gdzieś tam powiało informacjami, podobnie dzieje się w Olsztynie, czyli akt notarialny jest we wniosku ale nie w rzeczywistości. Jakby nie patrzeć, to trochę robienie ludzi w balona.
Misiek87
20-04-2010, 12:20
Jedyne rozwiazanie to zawiesic sie w prawach studenta i reaktywowac. Ale tez masa zachodu i nie ma pewnosci, ze wniosek tak szybko rozpatrza pewnie. Bo zawiecha to na wakacje jedynie ;).
Ten przepis jest niekonstytucyjny :>
Duzo zachodu z tym programem Kapital Ludzki. Ale zycze powodzenia wszystkim, ktorzy sie staraja!
Ten przepis jest niekonstytucyjny :>
Który przepis? Że student dzienny != bezrobotny? Każdy chciałby jeszcze zasiłek do stypy! ;)
zdRAWki
Misiek87
20-04-2010, 15:19
Skoro student zaoczny, ktory studiuje w soboty/niedziele moze dostac ta kase to student dzienny tez powinien. Ja mam zajecia obowiazkowe w srody - cala sroda, od rana do poznego popoludnia. I potem caly tydzien wolny. W dodatku dzialalnosci gospodarczej nie trzeba prowadzic w tygodniu - mozna w weekend. Sluby glownie odbywaja sie w weekend (choc niekoniecznie, aczkolwiek wiekszosc). W dodatku fotografia to taki zawod, gdzie mozna byc "panem wlasnego czasu" i pracowac kiedy sie to zorganizuje.
W dodatku przy obecnych cenach mieszkan drozsze jest studiowanie dziennie niz zaocznie :). I to duzo drozsze :).
Ale no coz - takie regulaminy, nic sie nie poradzi :).
MM-architekci
20-04-2010, 15:39
To ile masz zajec to nikogo nie interesuje ,nie rozpatruj tego na wlasnym przypadku bo tak ci na reke. Na studiach dziennych zajecia sa do poludnia , w pelnym wymiarze tygodnia , wiec trudno zeby taka osoba mogla uzyskac status bezrobotnego. Na dodatek na prywatnych uczelniach im placa ! wiec tym bardziej byla by to paranoja.... zreszta na panstwowych tez. Po nocach tez mozna prowadzic dzialalnosc w koncu wesele jest wieczorem , to dlaczego pracujacy nie maja dostac dotacji...
MM-architekci Zgadam się. Tym bardziej że okres studiowania na studiach stacjonarnych (nie wiem jak z zaocznymi) liczy się potem do stażu pracy.
Misiek87
20-04-2010, 16:31
A co to znaczy, ze "na prywatnych i panstwowych im placa"?
Bo nie kumam...
MM-architekci
20-04-2010, 17:36
Stypendia , różne różniaste i nie tylko.
Misiek87
20-04-2010, 17:40
No tak, ale to zarowno na studiach dziennych i zaocznych sa stypendia. Aczkolwiek kazdy ma szanse jedynie na stypendium za wyniki w nauce/sporcie, a tak to juz wiekszosc uzalezniona jest od sytuacji materialnej :).
MM-architekci
20-04-2010, 18:01
Na zaocznych to nie wiem czy tak daja. Az tak w to nie wnikam , nie temat tez na to. Wiem ze sporo sie pozmienialo i uczelnie niektore calkiem niezle placa.
Studia wieczorowe/zaoczne sa dla osob pracujacych. To nie jest darmowa edukacja. Stad mozliwosc uzyskania statusu bezrobotnego.
Misiek87
20-04-2010, 18:15
Rozumiem co masz na mysli. Po prostu chodzi mi o to, ze dziennym sie za duzo nie pomaga ;). Chyba, ze rodzina ma bardoz niskie dochody, rodzina niekompletna.
Ostatnio czesta praktyka na studiach zaocznych jest zwalnianie z czesnych za semestr/rok. Ale to zabieg marketingowy zeby zachecic do wybrania tej szkoly, dostaje pewnie niewielu.
W kazdym razie eot :) Nie ma co drazyc.
MM-architekci
20-04-2010, 18:20
Z jakiej racji pomagac ? Studia darmowe nigdy nie sa , wiec za nim ktos sie wybierze dobrze jest przemyslec sobie to i owo. Mozna dostac kredyt studencki zawsze. Na stypendiu za nauke dosc latwo sie zalapac , nie trzeba po nocach kuc.
A co do zwolnien , moze i tak , ale w 90% na gownianych uczelniach i "zapchaj dziure" kierunkach.
No tak, ale to zarowno na studiach dziennych i zaocznych sa stypendia. Aczkolwiek kazdy ma szanse jedynie na stypendium za wyniki w nauce/sporcie, a tak to juz wiekszosc uzalezniona jest od sytuacji materialnej :).
dokadnie ! masz $$$ - studiujesz na dziennych, jesteś w 100% pewien tego co chcesz - studiujesz na dziennych
nie masz $$$ i sprecyzowanego kierunku + dorabiasz aby studiować - jesteś na zaocznych/wieczorowych ... życie :-?
Panowie zaraz wpadnie Vitez i pozamiata:mrgreen: a wracając do wątku to dziś miałem okazje porozmawiać z kierowniczka mojego UP i zapytałem dlaczego takie rozbieżności z ta możliwością zabezpieczenia przez akt notarialny(przykład Ariene), stwierdziła ze niektóre urzędy boja się tej formy bo nie maja zbyt wielkiej możliwości sprawdzenia czy rzeczywiście posiadamy jakiś majątek czy nie, ale skoro podpisujemy papier u notariusza to ona osobiście jest spokojna bo jak stwierdziła od ewentualnych późniejszych roszczeń i tak jest sad i komornicy a nie UP.
MM-architekci
20-04-2010, 23:02
Jak to nie ma jak sprawdzic jak to i tak u notariusza trzeba zalatwic , a na lewo sie tego nie zrobi , poza tym w akcie jest napisane wszystko .... nie ma to jak wykwalifikowana kadra w urzedzie :/
jak wspominałam, pracowałam w doradztwie fin. - prawnym, a także potwierdziłam swoją wiedzę konsultując się z notariuszem w Piszu. Na darmo taki akt nie jest podpisywany, jakąś skuteczność to ma i nikt nie słyszał o takich wymaganiach ze strony UP. Nikt z rozmówców nie był w stanie tego poprzeć jakimś przepisem. Chyba jednak warto będzie zasięgnąć informacji szerzej?
Btw. dziś dostałam kolejne telefoniczne wezwanie na stawienie się na ciąg dalszy spotkań. Poinformowałam grzecznie pracowniczkę, że ze względu na odmowę podpisania ze mną umowy przez panią kierownik dalsze spotkania mnie raczej nie dotyczą. Po kilku minutach dostałam także odpowiedź mailem od p. kierownik. Na prośbę o udzielenie mi pisemnej informacji na temat powodu odmowy podpisania ze mną umowy na zaakceptowaną kwotę, dostałam info ogólne o rodzajach zabezpieczenia, oraz informację, że mając 14k mogę dostać 14k. Szkoda, że nie udzieliła już wzmianki o swojej propozycji - podpisać umowę z firmą poręczycielską (pośrednik w kredycie na 25k), zablokować dodatkowo moje 14k na koncie i podpisujemy umowę od razu...
Mój wniosek został rozpatrzony pozytywnie kilkanaście dni temu i teraz zaczynają się "niespodzianki". Po pierwsze - pani w UP stwierdziła, że sama umowa użyczenia lokalu (właścicielką mieszkania jest moja mama) nie wystarczy i potrzebuję zgody spółdzielni mieszkaniowej na prowadzenie tam działalności. Ale to nic. Pani urzędniczka stwierdziła, że prowadząc firmę muszę koniecznie zawiesić szyld i na to też muszę mieć zgodę spółdzielni. Słyszeliście o czymś takim? Na nic się zdały moje tłumaczenia, że tego typu działalność prowadzi się poza siedzibą firmy i nie potrzebuję szyldu. W odpowiedzi usłyszałem "ja pracuję tutaj kilkanaście lat i proszę mnie nie pouczać". A już pomijam fakt, że w regulaminie przyznawania dotacji jak wół stoi, że wystarczy sama umowa użyczenia. Zresztą pytałem ich o to jeszcze przed złożeniem wniosku i potwierdzili, że sama umowa wystarczy.
Kolejna sprawa - wnioskowałem o 17500. Teraz okazało się, że powinienem tą sumę "podciągnąć" do 18000, bo inaczej coś się tam im nie będzie zgadzać. Musiałem więc wprowadzić modyfikacje w specyfikacji zakupów. Wyszło mi tak, że ostatecznie przekroczyłem te 18 tys. o kilkadziesiąt zł. I tu jest problem, bo musi to być równo 18 000, co do grosza. A wiadomo przecież, że ceny sprzętu foto szybko się zmieniają i nie sposób przewidzieć jak sytuacja będzie wyglądała za miesiąc. Urzędu to jednak nie interesuje. Zresztą raz mówią co innego, następnym razem co innego.
W ogóle mam wrażenie, że UP rozpatrzył mój wniosek pozytywnie bez zaglądania do niego. Pewnie na zasadzie - była kasa, to przyznajemy dotacje tym co wnioskowali, a potem myślimy co dalej. No bo przecież gdyby ta kobieta przeczytała wcześniej mój wniosek i biznesplan, to wiedziałaby doskonale jakiego rodzaju działalność zamierzam prowadzić i nie zadawałaby mi absurdalnych pytań. A tak to już po rozpatrzeniu wniosku oni dopiero zauważają w nim jakieś błędy i mnie o tym informują. Poza tym co chwilę dowiaduję się, że trzeba donieść jakieś dokumenty, tak jakby nie można było poinformować o tym wcześniej. W ten sposób tracę mnóstwo czasu, bo co kilka dni muszę kursować między moim miastem, a Warszawą gdzie obecnie mieszkam.
I jeszcze pytanko - jak w klasyfikacji PKD wygląda zapis przy usługach fotograficznych?
Ja wpisałem we wniosku tak:
74.20.23 - Usługi wykonywania fotografii lub zapisów wideo takich wydarzeń jak: śluby, wesela,
pokazy mody, zawody itp.
74.20.22 - Usługi wykonywania fotografii reklamowych i podobnych
Pani w urzędzie twierdzi, że za dużo tych cyfr i powinienem to poprawić. Ma rację?
Mój wniosek został rozpatrzony pozytywnie kilkanaście dni temu i teraz zaczynają się "niespodzianki". Po pierwsze - pani w UP stwierdziła, że sama umowa użyczenia lokalu (właścicielką mieszkania jest moja mama) nie wystarczy i potrzebuję zgody spółdzielni mieszkaniowej na prowadzenie tam działalności. Ale to nic. Pani urzędniczka stwierdziła, że prowadząc firmę muszę koniecznie zawiesić szyld i na to też muszę mieć zgodę spółdzielni. Słyszeliście o czymś takim? Na nic się zdały moje tłumaczenia, że tego typu działalność prowadzi się poza siedzibą firmy i nie potrzebuję szyldu. W odpowiedzi usłyszałem "ja pracuję tutaj kilkanaście lat i proszę mnie nie pouczać". A już pomijam fakt, że w regulaminie przyznawania dotacji jak wół stoi, że wystarczy sama umowa użyczenia. Zresztą pytałem ich o to jeszcze przed złożeniem wniosku i potwierdzili, że sama umowa wystarczy.
Poproś żaby zażądali takiego czegoś na piśmie z podaniem podstawy prawnej.. co do mieszkania to nie napisałeś czy to własnościowe (akt notarialny) czy spółdzielcze. i niech podadzą podstawę z czego wynika konieczność wywieszenia szyldu bo skoro organ rejestracyjny (urząd miasta) nie wymaga to co im do tego? oznaczone naklejkami mają być rzeczy które kupisz oraz miejsce pracy - u mnie wystarczyły naklejki wewnątrz szafy przesuwnej gdzie stał monitor z dotacji zakupiony
Kolejna sprawa - wnioskowałem o 17500. Teraz okazało się, że powinienem tą sumę "podciągnąć" do 18000, bo inaczej coś się tam im nie będzie zgadzać. Musiałem więc wprowadzić modyfikacje w specyfikacji zakupów. Wyszło mi tak, że ostatecznie przekroczyłem te 18 tys. o kilkadziesiąt zł. I tu jest problem, bo musi to być równo 18 000, co do grosza. A wiadomo przecież, że ceny sprzętu foto szybko się zmieniają i nie sposób przewidzieć jak sytuacja będzie wyglądała za miesiąc. Urzędu to jednak nie interesuje. Zresztą raz mówią co innego, następnym razem co innego.
eee.. jak masz jakiś zaprzyjaźniony sklep albo nawet przy zakupie w necie się dogadaj żeby faktura były dokładnie na takie ceny jak na biznesplanie (przy czym raczej problemu nie będzie bo ceny spadają więc będziesz miał małą nadwyżkę), a różnicę weź na drugą fakturę albo paragon albo w ogóle bez kwitów - przy tej kwocie to zawsze dostaniesz z różnicy jakąś kartę pamięci czy coś..
W ogóle mam wrażenie, że UP rozpatrzył mój wniosek pozytywnie bez zaglądania do niego. Pewnie na zasadzie - była kasa, to przyznajemy dotacje tym co wnioskowali, a potem myślimy co dalej. No bo przecież gdyby ta kobieta przeczytała wcześniej mój wniosek i biznesplan, to wiedziałaby doskonale jakiego rodzaju działalność zamierzam prowadzić i nie zadawałaby mi absurdalnych pytań. A tak to już po rozpatrzeniu wniosku oni dopiero zauważają w nim jakieś błędy i mnie o tym informują. Poza tym co chwilę dowiaduję się, że trzeba donieść jakieś dokumenty, tak jakby nie można było poinformować o tym wcześniej. W ten sposób tracę mnóstwo czasu, bo co kilka dni muszę kursować między moim miastem, a Warszawą gdzie obecnie mieszkam.
ano.. nikt nie mówił że łatwo będzie ;)
I jeszcze pytanko - jak w klasyfikacji PKD wygląda zapis przy usługach fotograficznych?
Ja wpisałem we wniosku tak:
74.20.23 - Usługi wykonywania fotografii lub zapisów wideo takich wydarzeń jak: śluby, wesela,
pokazy mody, zawody itp.
74.20.22 - Usługi wykonywania fotografii reklamowych i podobnych
Pani w urzędzie twierdzi, że za dużo tych cyfr i powinienem to poprawić. Ma rację?
za dużo bo do celów dotacji potrzebny jest tylko jeden kod.
sprawdź czy w nowym obowiązującym PKD te kody występują bo coś się zmieniało - pamiętaj że PIERWSZE PKD które wpiszesz we wniosku o rejestrację działalności w urzędzie miasta/gminy MUSI być zgodne z tym co we wniosku o dotację podasz (we wpisie do EWD możesz podać dużo więcej kodów) - we wniosku podajesz JEDEN - tzw. WIODĄCY (czyli pierwszy z wpisu do EWD) i te kody muszą być takie same)
@arturs
Mieszkanie jest własnościowe. Moja mama jest jego właścicielką, dysponuje aktem notarialnym. Ale babka w urzędzie upierała się, że musi być zgoda spółdzielni.
Co do tego szyldu, to też pierwszy raz słyszę, żeby był konieczny gdy prowadzimy firmę. Jeszcze bym zrozumiał, gdy jest to firma typu usługi fryzjerskie czy jakiś sklep. Ale w tym przypadku takie wymaganie to absurd.
Z tymi kodami PKD to jest taka sprawa, że nie pamiętam już skąd je spisałem. Ale na pewno były to kody aktualne, na 2010 rok. Chciałem być dokładny, a teraz okazuje się, że kody mają być tylko 5-cyfrowe.
Co do mieszkania i jego użyczenia, umowa wystarcza, ale chodzi o właściciela lokalu, bo jeżeli macie własnościowe to urzędniczka nie ma podstaw do takiej gadki, a jeżeli to spółdzielcze, lub komunalne, to wtedy faktycznie powinieneś mieć pismo informujące spółdzielnie, lub zarządce i twojej działalności, a szyld powieś wizytówkę na klatce na tablicy ogłoszeń i po sprawie. Można wnioskować o zawyżoną kwotę bo resztę możesz zawsze dopłacić z własnych środków, a zawsze do wyrównania kwoty można poprosić znajomego o umowę na serwis,usługę, zakup do 1000 zł jest bez opodatkowania w US, i wyrównasz pani kwotę, ja musiałem pisać pismo o zmianie przekazania środków na zakupy bo ceny w ciągu miesiąca sporo spadły i ponad 1000 zł mi zostało a nie ma co im oddawać.
Co do rejestracji to fakt PKD pierwszy nr jest ważny, tkz. kluczowy, ale w Ewidencji i tak nadają go w starym systemie czyli i tak inny nr niż podasz, ale to było ponad rok temu więc może w Urzędzie coś się zmieniło.
MM-architekci
22-04-2010, 08:24
PKD 74.20.Z
Co do umowy , spoldzielnia nie ma nic do gadania , a ani urzednik jest glupia jak but , widac przez kilkanascie lat nic sie nie nauczyla. Napisal bym pismo do dyrektora urzedu w tej sprawie. Odnosnie zakupow , kwote mozna przekroczyc i za przeproszeniem , g..o prawda nie musi byc rowne 18k. To tylko kolejny kretynski wymysly urzedu.
Generalnie jesli komus z was , urzad ( urzedniczka konkretnie ) robi taki cyrk , skarka do dyrekcji albo urzedu wojewodzkiego ktory bodaj nadzoruje pupu i dotacje. Ta czytam i wychodzi na to ze miejscami cyrki sie zaczynaja :/.
Zgadza się, cyrki się zaczynają.
Ja w pewnym momencie zostałam zaprowadzona przez pracowniczkę do kierowniczki na omówienie mojej sytuacji. Po kilku godzinach uznałam, że chcę się widzieć z panią dyrektor i dobrze, że o to nie poprosiłam, bo okazało się, że kierowniczka jest jednocześnie dyrektorką :|
Urząd wojewódzki o ile w ogóle odpowiada, to udziela jeszcze mniej wartościowe informacje niż pracownicy UP.
Osoby będące w Warszawie w najbliższych dniach zapraszam na spotkanie w sprawie dotacji. Szczegóły na PW.
PhobosD2
22-04-2010, 10:23
Tak obserwuje na bieżąco cały wątek na temat dotacji i widzę że nieźle rzucają wam kłody pod nogi , zamiast ułatwiać to utrudniają. Mój brat dostał dofinansowanie w wysokości 17k i na szczęście wszystko idzie bardzo ładnie i bez problemów. Jak już uda się mu podpisać umowę ( mam nadzieję że na początku maja) do wtedy wam podam więcej szczegółów co i jak było no i gdzie :D.
Tym którzy sie starają o dotację mogę życzyć tylko powodzenia. Nie dajcie się.
Co do mieszkania i jego użyczenia, umowa wystarcza, ale chodzi o właściciela lokalu, bo jeżeli macie własnościowe to urzędniczka nie ma podstaw do takiej gadki, a jeżeli to spółdzielcze, lub komunalne, to wtedy faktycznie powinieneś mieć pismo informujące spółdzielnie, lub zarządce i twojej działalności, a szyld powieś wizytówkę na klatce na tablicy ogłoszeń i po sprawie.
Jeszcze a'propos tej kwestii. Oczywiście mieszkanie jest własnościowe. Czytam na ten temat w internecie i z tego co się dowiaduję, to zgoda spółdzielni wymagana jest wtedy, gdy zmienia się przeznaczenie mieszkania. A jak wiecie w przypadku takiej działalności nie ma o tym mowy. Jeszcze pewnie będę się "produkował" w UP na ten temat i jeśli ciągle będą wymagać zgody spółdzielni to złożę pismo do dyrektora, tak jak mi radzicie.
Coś na temat szyldu firmy na budynku http://www.grupy.egospodarka.pl/Re-oznaczenie-siedziby-firmy-dlugie,p,615361,9.html http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/firmaw_040907/firmaw_a_13.html Temat z roku 2004, czyli takiego obowiązku nie ma od dawna. No ale pani pracuje "kilkanaście lat" i mogła nie zauważyć że przepisy się zmieniły :)
szymanskij
22-04-2010, 21:44
Ja już prawie na finiszu :) We wtorek jadę podpisać umowę i do dzieła :P Innym także życzę udanej drogi po dotację i nie poddawajcie się.
Jimmy Return
24-04-2010, 17:05
jakie są opłaty związane z prowadzeniem działalności jak już się dostanie to dofinansowanie? ile się tego wszystkiego płaci razem?
MM-architekci
24-04-2010, 17:10
tyle ile wychodzi w miesiacu
zadales mocno ogolne pytanie , o zus jest staly , to podatek zalezy od formy rozliczenia/przychodu
Jimmy Return
24-04-2010, 17:17
no przykładowo nie mam żadnego przychodu,nie uda mi się podpisać żadnej umowy o wykonanie fotografii czy to ślubnej czy innej,zero klientów i wtedy jaka jest opłata miesięczna rozumiem zus ile tego jest?urząd skarbowy też coś wtedy bierze?
MM-architekci
24-04-2010, 17:20
zrozum , ze to zalezy od formy rozliczenia ... moze byc 0 zl a moze byc kilkaset zlotych
skladki http://www.zus.pl/default.asp?id=35&p=1
PhobosD2X
24-04-2010, 18:46
jakie są opłaty związane z prowadzeniem działalności jak już się dostanie to dofinansowanie? ile się tego wszystkiego płaci razem?
Witam
Też się dołączam do pytania: ile wynoszą co miesięczne opłaty przy karcie podatkowej( nie licząc podatku od tego co sie zarobi) bo trudno jest znaleźć prostą odpowiedź; może ktoś z was niedawno zakładał firmę więc powinien wiedzieć ile trzeba płacić zusowi ?
MM-architekci
24-04-2010, 18:48
dalem link , czy to na prawde za malo ? :roll:
wczesniej bylo o formie rozliczania sie , na karcie stawki sa rozne w zaleznosci od miejsca zamieszkania , albo ~ 270 zl albo ~ 550 zl
Witam
Też się dołączam do pytania: ile wynoszą co miesięczne opłaty przy karcie podatkowej( nie licząc podatku od tego co sie zarobi) bo trudno jest znaleźć prostą odpowiedź; może ktoś z was niedawno zakładał firmę więc powinien wiedzieć ile trzeba płacić zusowi ?
jak pierwsza działalność albo w ciągu 5ciu lat wstecz nie było to zus około 330 a jak nie to około 800
Przy rozliczeniu na warunkach ogólnych ulgowym zusie to koszt prowadzenia firmy jest w granicach 300 zł troche ponad, plus koszty podatku jezeli sporo zarabiasz ...
W moim przypadku to będzie: ZUS - 350 zł i stawka karty podatkowej - 54 zł. Czyli miesięcznie do zapłaty 4 stówki.
Podstawowe koszty to ZUS i składka na ubezpieczenie zdrowotne - razem niecałe 400zł
A dla US zależnie od formy opodatkowania i radzę dokładnie doczytać przepisy, albo lepiej poradzić się księgowego, bo nieznajomość prawa (szczególnie podatkowego) szkodzi.
A mnie Urząd Pracy właśnie wysyła na 8-dniowe szkolenie (miałem nadzieję, że potrwa krócej), a potem podpisanie umowy - tu będzie trochę śmieszna sytuacja, bo wraz ze mną idzie żona, żyranci wraz z małżonkami, no, a że my i żyranci mamy małe dzieci, to musimy je zabrać, bo same w domu nie zostaną. W sumie uzbiera się 8 osób do podpisania 1 umowy :)
pzdr
Tomek
Posiada ktoś wzór zaświadczenia o tym, iż sprzęt zakupiony od osoby fizycznej nie był wcześniej nabyty ze środków pochodzących z pomocy publicznej?
U Was wystarczył zwykły odręczny bohomaz ? Wiem, wiem co urząd to wymagania.
Obciach się przyznać, ale przekroczyłem magiczny 30dniowy okres przeznaczony na zakupy… [o jeden dzień za późno wydałem ostatnie kilka stów… bo marzec ma 31 dni...] i musze się posiłkować „legalną umową zakupu”.
Pomożecie?
MM-architekci
26-04-2010, 19:58
ale takie wzoru nie ma... dopisuje sie linijke tekstu i to wszystko
btw ma sie 2 miesiace na zakup w sumie , ladnie sie ociagales
Oki, dziękuję!!
Czyli jest jak myślałem.
8.03 umowa. 9.03 kasa. 9.03 wpis. 15.03 działalność.... sam sobie skróciłem:( pytanie po co:)
W samej umowie, oświadczenie sprzedającego, poza tym przecież mogłeś zrobić zakup kilka dni wcześniej co też będzie określone w umowie a jeżeli kwota nie przekracza 1000 zł to nie ma potrzeby rejestrowania i opłacania jej w US, wiec chyba problem będzie łatwo pokonać, zawsze można donieść dokument i napisać wyjaśnienie dlaczego nie złożyłeś w terminie, miałem podobnie, UP nawet się upomniał o wszystkie dokumenty zakupu i było to ponad 30 dni, napisałem wyjaśnienie i po 14 dniach otrzymałem odpowiedź pozytywną.
W samej umowie, oświadczenie sprzedającego, poza tym przecież mogłeś zrobić zakup kilka dni wcześniej co też będzie określone w umowie a jeżeli kwota nie przekracza 1000 zł to nie ma potrzeby rejestrowania i opłacania jej w US, wiec chyba problem będzie łatwo pokonać, zawsze można donieść dokument i napisać wyjaśnienie dlaczego nie złożyłeś w terminie, miałem podobnie, UP nawet się upomniał o wszystkie dokumenty zakupu i było to ponad 30 dni, napisałem wyjaśnienie i po 14 dniach otrzymałem odpowiedź pozytywną.
Tak, na umowie zakup będzie z datą wstecz. Tak wiem o <1000.
Dziekuję i pozdrawiam
ale takie wzoru nie ma... dopisuje sie linijke tekstu i to wszystko
btw ma sie 2 miesiace na zakup w sumie , ladnie sie ociagales
nawet nie 30 dni. wpis do VAT 18.03...
MM-architekci
27-04-2010, 08:42
nie nie nie co ma wpis do vat ?
masz pierwsze 30 dni od podpisania umowy z pupem do czasu rejestracji firmy
kolejne 30 dni , od tej rejestracji
wiec max mozna 2 miesiace wyciagnac , zreszta skoro to pare dni napisz pismo ze czekales na towar czy cos i po sprawie
Mała porada dla tych którzy będą zakładali działalność aby wpis do ewidencji był z pocztku miesiąca tj. najlepiej z 2 lub 3 dnia miesiąca. Pozwoli to zaoszczędzić wam 500 zł na ulgowym Zus bo dzięki temu ulga będzie trwała 25 a nie 24 miesiące.
nie nie nie co ma wpis do vat ?
masz pierwsze 30 dni od podpisania umowy z pupem do czasu rejestracji firmy
kolejne 30 dni , od tej rejestracji
wiec max mozna 2 miesiace wyciagnac , zreszta skoro to pare dni napisz pismo ze czekales na towar czy cos i po sprawie
Dopiero od 18.03 jestem na VAT, rejestracja dział 15.03 [nie będąc Vatowcem nie mogłem odliczć VAtu] stąd mniej niz 30 dni .
Problem juz rozwiązany - umowa zawarta 29 dnia. wszystko gra.
pozdrawiam
Jeszcze jedno małe info, w naszym UP wydają zaświadczenie że jest się bezrobotnym, co umożliwia w Urzędzie Miejskim rejestrację działalności z tkz. zniżką czyli bezkosztowo, zostajemy zwolnieni z opłat, może to mała oszczędność ale jednak.
Moja kasa juz wydana - sprzet przyjezdza dzis :) To co czytam na ostatnich stronach tego watku sprawia ze w kieszeni otwiera mi sie noz... jakas masakra z tymi urzednikami. Takie cyrki wam odstawiaja, ze zaczynam dziekowac Bogu ze u mnie juz po wszystkim praktycznie - jeszcze tylko zalozenie dzialalnosci.
MM-architekci
30-04-2010, 10:07
Jeszcze jedno małe info, w naszym UP wydają zaświadczenie że jest się bezrobotnym, co umożliwia w Urzędzie Miejskim rejestrację działalności z tkz. zniżką czyli bezkosztowo, zostajemy zwolnieni z opłat, może to mała oszczędność ale jednak.
Nie mialem takiego oswiadczenia , nie nie placilem przy zakladaniu dzialalnosci ( chyba ze UM wiedzial juz o tym )
Zmieniły się przepisy od kwienia, rozpoczęcie działalności jest bezpłatne dla wszystkich.
Ale miło, że udało się wprowadzić urzędnikom Ciebie w miły nastrój.
T.
Misiek87
01-05-2010, 08:43
Czacha pochwal sie zakupami ;).
Ja w wakacje planuje zawiesic sie w prawach studenta i potem reaktywowac i w tym czasie zlozyc wniosek do PUPu. Ciekawe czy zdaza rozpatrzyc i co powiedza moje Panie z Dziekanatu ;)
5D2 + 35L + 50/1.4 + 85/1.8 + 580EXII + 16GB UDMA .. i jeszcze na grip zostalo :)
Wczoraj zrobilem pierwsze fotki testowe ;)
http://www.piotrczechowski.pl/blog/2010/el-toska-przed-wystawa/
Uszy psy obcinają a Ty robisz zdjęcia? ? ?
Że ci na samą fotografie dali to nieźle musiałeś ich zauroczyć u nas w urzędzie artyści są traktowani po macoszemu, ja musiałem 2 profile otworzyć, bo na fotki albo video bym nie dostał.
15 letnie doswiadczenie poparte wersnizami, zalozenie oraz dzialalnosc w bgf, 4letnia praca w sklepie foto, doswiadczenie w pracy jako operator, wspolprowadzenie kursow dla poczatkujacych ... fotografia to moje zycie, wiec mysle ze gdyby nie dali byl by dopiero to skandal :p
ale kolega z 2-letnim stazem w zdjeciach slubnym (ja mam staz 2 slubow, a nie lat) nie dostal ... ot zagwozdka
Pewnie stwierdzili że sezonowo będzie focił kotlety, i dlatego nie otrzymał bo za duże ryzyko przy niepowodzeniu.
ja mam pytanie do tych osób co przeszły przez wszystkie etapy rekrutacji z działania 6.2: o co chodzi w testach badających predyspozycje uczestnika? Jakie pytania na tym teście padają?
Już wcześniej o tym pisali wróć parę ładnych stron w tym wątku to znajdziesz, u nas było to w formie Quizu, z odpowiedziami, pewnie chodzi o to czy podołasz pracować samotnie prowadząc firmę w stresie i czy nie jesteś hulaszczy w wydawaniu kasy zresztą nie twojej przynajmniej na początku. ;]
ja mam pytanie do tych osób co przeszły przez wszystkie etapy rekrutacji z działania 6.2: o co chodzi w testach badających predyspozycje uczestnika? Jakie pytania na tym teście padają?
Pytania są różne np. czy lubisz pracować na działce, czy majsterkujesz, czy czujesz się dobrze w towarzystwie osób starszych itp.
Hey dzisiaj moje Wife było na rozmowie "kwalifikacyjnej" w PUP, zaniosła zdjecia. Kazali czekac do miesiąca czasu na decyzję.
No i w końcu podpisałem umowę z UP, pieniądze już na koncie i zaczynam kompletować sprzęt. Jest tylko jedna rzecz, która mnie denerwuje. Urząd upiera się przy tym, że trzeba wywiesić szyld na zewnątrz budynku. W umowie zawarli taki zapis. Zastanawiam się teraz jak z tego wybrnąć, bo moja spółdzielnia mieszkaniowa nie jest za bardzo przychylna takiemu rozwiązaniu.
No i w końcu podpisałem umowę z UP, pieniądze już na koncie i zaczynam kompletować sprzęt. Jest tylko jedna rzecz, która mnie denerwuje. Urząd upiera się przy tym, że trzeba wywiesić szyld na zewnątrz budynku. W umowie zawarli taki zapis. Zastanawiam się teraz jak z tego wybrnąć, bo moja spółdzielnia mieszkaniowa nie jest za bardzo przychylna takiemu rozwiązaniu.
Naklejka w oknie, widoczna z zewnątrz: i wilk ("mumia europejska") syty i owca cała (Ty masz spokój ze Sp-nią).
zdRAWki
Pochwalę się, w poniedziałek idę podpisać umowę :)
MM-architekci
14-05-2010, 16:09
Pismo ze spółdzielni z odmowną decyzją złóż w urzędzie po prostu.
mastercheat
15-05-2010, 00:25
no i ja tez już kupuję.
Tylko taki mały problem, że się ceny pozmieniały przez ten czas, a PUP na pytanie co zrobić jak trochę kasy zostanie i czy można coś dokupić jeszcze za te pieniądze, stwierdził, że trzeba wszystko wydać tak jak było na wniosku i za tyle ile było napisane...
Jakiś idiotyzm...
zważywszy na to, że na wniosku było 18583, a przyznali 18500. I już i tak nie da się równo...
no to dogadaj sie z jakims sprzedawca, aby wystawil taka a nie inna fakture, a zaplac tyle ile masz zaplacic ;)
mastercheat
15-05-2010, 10:04
no to dogadaj sie z jakims sprzedawca, aby wystawil taka a nie inna fakture, a zaplac tyle ile masz zaplacic ;)
No właśnie z dwoma już próbowałem, ale nic z tego. Może dlatego ze przez maila pytałem. Telefonicznie było by pewnie inaczej, ale nie podali telefonów...
Zawsze możesz mieć wyższą kwotę jak coś w urzędzie powiesz że resztę dołożyłeś ze środków własnych, albo napisz z kolegą, kuzynem umowę na kwotę jaką potrzebujesz do rozliczenie, np na filtr UV na 85 zł, albo i więcej, nie mogą tego zakwestionować, a przepis nie mówi że musisz kupić wszystko na FA.
mastercheat
15-05-2010, 10:44
Zawsze możesz mieć wyższą kwotę jak coś w urzędzie powiesz że resztę dołożyłeś ze środków własnych, albo napisz z kolegą, kuzynem umowę na kwotę jaką potrzebujesz do rozliczenie, np na filtr UV na 85 zł, albo i więcej, nie mogą tego zakwestionować, a przepis nie mówi że musisz kupić wszystko na FA.
Przepis może nie mówi, ale moja umowa z PUP mówi ze tylko rachunek lub faktura... Gdyby nie to że bym miał wiele wiele łatwiej... :(
A tu właśnie chodzi o kwotę niższą. Bo we wniosku miałem 5d za 4500, a mam okazję kupić za równe 4000. A 500 zawsze mógłbym przeznaczyć an pas, filtry jakiejś itp.
U mnie też była dziwna sprawa. We wniosku miałem wpisane 18 048, a przyznali mi równo 18 tys. I te 18 tysiaków muszę wydać i udokumentować fakturami. Natomiast z tego co się dowiedziałem, to jeśli przekroczę tę kwotę, o resztę po prostu dopłacam z własnej kieszeni.
MM-architekci
15-05-2010, 11:59
To napisz podanie do dyrektora z argumentacja skąd różnica w cenie , że to korzystne itp i powinno przejść , ja tak robiłem. Od razu jak coś możesz złożyć taki wniosek i niech go rozpatrzą.
Momentami utwierdzam się w przekonaniu że niektórzy urzędnicy to powinni rowy kopać...
mastercheat
15-05-2010, 18:19
Momentami utwierdzam się w przekonaniu że niektórzy urzędnicy to powinni rowy kopać...
No taka Polska właśnie...
To samo z mega pomysłem na jedno okienko...
niby sama idea w sobie fajna, że idziemy do urzędu miasta i składamy jeden wniosek i oni już sami załatwiają resztę (US, ZUS, Sąd gospodarczy) ale...
Na wniosku trzeba podać nr konta. I zaczynają się schody...
Praktycznie wszystkie banki mają zastrzeżenie w umowie że konta prywatnego nie można używać do celów działalności gospodarczej, więc trzeba założyć konto firmowe.
No a żeby założyć konto firmowe to trzeba nieć KRS i i Regon. I koło nam się zamyka, A idea jednego okienka leży w gruzach...
I tak czy siak trzeba wszędzie jechać osobno....
A najlepsze jest to, że żadne przepisy prawa nie wymagają tego aby do DG mieć konto firmowe (zniesiono ten wymóg kilka lat temu). Tylko Banki żerują na niewiedzy ludzi i wciskają na siłę konta firmowe...
MM-architekci
15-05-2010, 18:34
Wpisałem nr konta prywatnego i pierwsze słyszę żeby banki zabraniały czegoś takiego.
mastercheat
15-05-2010, 18:51
Wpisałem nr konta prywatnego i pierwsze słyszę żeby banki zabraniały czegoś takiego.
no to poczytaj dokładnie swoją umowę z bankiem albo regulamin. Nie wiem jakie mogą z tego w przyszłości wyniknąć problemy.
dla przykładu fragment umowy z m-bankiem.
§ 3.
1. mBank otwiera i prowadzi rachunki wskazane w Dziale II niniejszego Regulaminu.
2. O ile postanowienia Działu II nie stanowia inaczej, rachunki otwierane i prowadzone przez
mBank słu8a do przechowywania srodków pienie8nych nale8acych do Posiadacza rachunku
oraz przeprowadzania na jego zlecenie rozliczen i prowadzone moga byc jako rachunki
wspólne dla dwóch Współposiadaczy.
3. Rachunki nie moga byc wykorzystywane przez ich posiadaczy do przeprowadzania rozliczen
pienie8nych zwiazanych z prowadzeniem działalnosci gospodarczej.
A najlepsze jest to, że żadne przepisy prawa nie wymagają tego aby do DG mieć konto firmowe (zniesiono ten wymóg kilka lat temu). Tylko Banki żerują na niewiedzy ludzi i wciskają na siłę konta firmowe...
To wybierz bank, który nie ma takiej zasady :). Prawo reguluje czego nie można, a nie to co można.
zdRAWki
mastercheat
16-05-2010, 23:26
To wybierz bank, który nie ma takiej zasady :). Prawo reguluje czego nie można, a nie to co można.
zdRAWki
Oj, chyba jednak, przy zakładaniu podam aktualne konto prywatne, a jak już będą numery Regon i KRS to wyślę do US i ZUS zmianę nr konta :)
gratuluje tym którym się udało. ja niestety dostałem pismo że nie zostałem zakwalifikowany, żadnego wyjaśnienia z jakiego powodu. Trochę mnie to dziwi że nawet słowem nie wspomnieli dlaczego odrzucili mój wniosek. Czy nie powinni chociaż napisać dlaczego?
Podali pewnie punk z którego odpadłeś, ale przecież to administracja, masz prawo do odwołania bo kierownika urzędu, a jeśli nie to do jego zwierzchnika. Zawsze można zadzwonić zapytać, może miałeś za dobry pomysł i teraz ktoś inny z rodziny w UP środki właśnie pozyskuje. Walka o dotację jest teraz b.duża.
Małe sprostowanie co do konta, to UP wpłaca pieniądze na dowolne konto wskazane przez Ciebie, a ty masz im dostarczyć potwierdzenie salda, czy to wydruk z internetu czy z terminala w Banku, lub z okienka, przynajmniej tak w moim było, dodatkowo ja w US mam zgłoszone swoje konto priv, z którego dokonuje wszystkich opłat i do tej pory nikt mi głowy za to nie urwał, na FA podaje konto firmowe również z tego samego internetowego banku, ale po co płacić za przelewy z konta firmowego, mi wystarczy że płacę za przelew z 1 konta na drugie.
Czy ktoś z Poznania lub okolic ma możliwość wystawienia zaświadczenia? Że brałem udział w jakichś warsztatach etc? Bo niestety same portfolio nie wystarczy...
kontakt na priv najlepiej
od razu mówię że nie będę robił konkurencji ślubnym :] inny profil działalności
No to trochę o moim wnioskowaniu:
- 30.04 oddałem wniosek do PUP
- 12.05 otrzymałem odpowiedź (akceptacja)
- 17.04 podpisałem umowę i od razu dostałem pieniądze (do ręki...)
- 17.04 oddałem wniosek o wpis do ewidencji
na resztę czekam
Mam pytanie:
spisywał ktoś umowę cywilno prawną (umowę kupna sprzedaży) podczas zakupów? Jakie są zasady w takim przypadku, ile wynosi podatek?
Ehh nie da się edytować :/ 17.05 oczywiście a nie 17.04
MM-architekci
17-05-2010, 16:23
no to iście zabójcze tempo , zwłaszcza 5 dni do podpisania umowy ( żyrantów nie miałeś ? )
podatek PPC , ile teraz jest 2% ?
Ekspresowe tempo dlatego, że razem z wnioskiem oddałem pismo do dyrektora PUP z prośbą o przyspieszenie analizy wniosku (co polecam zrobić innym walczącym o dotację). Żyrantem był mój ojciec + "z automatu" matka.
Też coś czytałem, że 1-2%, zależy co się kupuję. Chciałbym na taką umowę kupić 17-40/4L i 35/1.4L. To jest umowa cywilno prawna?
Normalna umowa kupna sprzedaży i jeżeli wartość przekracza 1000 zł konieczna jest rejestracja jej w US i opodatkowanie 2%, panie przy okienku pomogą ci wypełnić druczek.
Mam pytanie:
spisywał ktoś umowę cywilno prawną (umowę kupna sprzedaży) podczas zakupów? Jakie są zasady w takim przypadku, ile wynosi podatek?
Ale w związku z czym taka umowa? U mnie umowa kupna-sprzedaży musi być spisana tylko w przypadku zakupu sprzętu używanego o wartości powyżej 1 tys. PLN.
Ja natomiast mam problem innego nieco rodzaju. Zamówiłem obiektyw z innego miasta i okazało się sklep wystawił mi fakturę, do której wliczył koszt dostarczenia paczki kurierem. W umowie mam zapis, że środki z dotacji nie mogą być wydatkowane na pokrycie kosztów transportu towaru. Wiedziałem o tym i z góry założyłem, że ewentualne koszty dostawy zapłacę z własnej kieszeni. Napisałem w tej sprawie do sprzedawcy, poprosiłem o ponowne wystawienie faktury i niestety sprzedawca się na to nie zgadza. Teraz nie bardzo wiem co z tym zrobić. Mam nadzieję, że urząd nie będzie nadgorliwy i nie będzie się czepiał o te 20 zł. Czy ktoś z was miał taką sytuację?
EDIT:
Co do tej umowy kupna-sprzedaży to może kurka źle zrozumiałem. O co w tym tak naprawdę chodzi? Nie wystarczy PUPowi sama faktura?
mk307 - dzięki za odpowiedź. Czyli bez obaw mogę kupować używki? ;) Masz może wzór takiej umowy? (tak tak, wiem na google jest pełno, ale nie ma to jak sprawdzona...)
briho - wystarczy pupowi fakturka, ale jak chce kupić szkło od kogoś, kto tej fakturki wystawić nie może (osoba prywatna) to muszę z nią spisać właśnie taką umowę i odprowadzić podatek od kwoty sprzedaży ;)
MM-architekci
18-05-2010, 08:46
Ale , kiedy ja składałem wniosek.
Aby kupić używke trzeba było we wniosku przedstawić wstępną umowe KS na ten zakup , oraz przedstawić info że w sklepie ten sprzęt droższy dlatego chce używke.
Jak się teraz pozmieniało i można od ręki kupować to dobrze.
Ja kupując używany zrobiłem wydruki ze sklepów internetowych i allegro, wykazując różnicę, najważniejszy na umowie jest zapis potwierdzający zapłatę, czyli oświadczenie sprzedającego że otrzymał zapłatę w kwocie wymienionej w umowie, ja dopisywałem coś takiego na końcu, nawet przy FA prosiłem sprzedawców o taki zapis lub wydruk KP, bo takie miał życzenie mój UP.
Potrzebny jest na umowie dopisek , że kupowany sprzęt nie był zakupiony ze środków otzymanych jako dotacja z UP.
MM-architekci
18-05-2010, 12:20
I radze w umowie wpisać że zapłacone gotówką , nawet jak poszedł przelew. Oszczędzi to ewentualnych kłopotów.
Pytałem dziś w swoim UP i bez problemu mogę kupować rzeczy używane, bylebym miał umowę sprzedaży oraz z tego tytułu odprowadził odpowiedni podatek.
MM-architekci
18-05-2010, 13:57
Czyli pewne rzeczy na plus się zmieniają ;]
Bo ta przedwstępna umowa to tylko masa zabawy tylko heh
Po za podatkiem, pamiętaj, że poza datą sprzedaży, trzeba też wyraźnie napisać w umowie formę zapłaty i datę zapłaty !!
pzdr
Ale w związku z czym taka umowa? U mnie umowa kupna-sprzedaży musi być spisana tylko w przypadku zakupu sprzętu używanego o wartości powyżej 1 tys. PLN.
Ja natomiast mam problem innego nieco rodzaju. Zamówiłem obiektyw z innego miasta i okazało się sklep wystawił mi fakturę, do której wliczył koszt dostarczenia paczki kurierem. W umowie mam zapis, że środki z dotacji nie mogą być wydatkowane na pokrycie kosztów transportu towaru. Wiedziałem o tym i z góry założyłem, że ewentualne koszty dostawy zapłacę z własnej kieszeni. Napisałem w tej sprawie do sprzedawcy, poprosiłem o ponowne wystawienie faktury i niestety sprzedawca się na to nie zgadza. Teraz nie bardzo wiem co z tym zrobić. Mam nadzieję, że urząd nie będzie nadgorliwy i nie będzie się czepiał o te 20 zł. Czy ktoś z was miał taką sytuację?
EDIT:
Co do tej umowy kupna-sprzedaży to może kurka źle zrozumiałem. O co w tym tak naprawdę chodzi? Nie wystarczy PUPowi sama faktura?
faktura wystarczy, do rozliczenia wezmą tylko kwotę z pozycji faktury dot. sprzętu a paczki nie uwzględnią..
I radze w umowie wpisać że zapłacone gotówką , nawet jak poszedł przelew. Oszczędzi to ewentualnych kłopotów.
a u nas obowiązkowo był przelew albo wystawiona KP do faktury przez firmę - przy umowie KS musiał być przelew bo inaczej podejrzewali że się od szwagra kupiło i przepiło od razu kasę itp. a tak ślad w przelewach zostaje
MM-architekci
20-05-2010, 11:04
a przelew to szwagier nie zrobi ? :D , generalnie głupie te urzędy czasem jak nie wiem co
ja mialem ten zakup używki nieco zagmatwany i przelew poszedł nawet nie z mojego konta heh , teraz wygląda to inaczej z tego co widze
Nio i my otrzymalismy, jeszcze teraz jakies szkolenie i koniec, ktoś wie jak długo ono trwa?
U mnie trwało 2 tygodnie.
a przelew to szwagier nie zrobi ? :D , generalnie głupie te urzędy czasem jak nie wiem co
ano głupie...
ja mialem ten zakup używki nieco zagmatwany i przelew poszedł nawet nie z mojego konta heh , teraz wygląda to inaczej z tego co widze
u nas by to nie przeszło - nawet gorzej bo żona była dopisana do mojego konta jako osoba upoważniona i się nie dało przelać kasy i trzeba było konto specjalnie pod urząd pracy i dotację zakładać
MM-architekci
20-05-2010, 13:50
u mnie też nie przeszło ;]
btw 1 czerwca mija pierwszy rok i ide się rozliczyć , tzn daje 2 papierki i po sprawie
u mnie też nie przeszło ;]
btw 1 czerwca mija pierwszy rok i ide się rozliczyć , tzn daje 2 papierki i po sprawie
no u nas też - tyle że w lipcu?
Jakie 2 papierki? ZUS i ??
MM-architekci
20-05-2010, 23:14
o widzisz zapomnialem juz heh , czy wpis do ewidencji swiezy czy skarbowka i info o podatku , chyba to drugie
w umowie wsio jest
o widzisz zapomnialem juz heh , czy wpis do ewidencji swiezy czy skarbowka i info o podatku , chyba to drugie
w umowie wsio jest
właśnie dlatego pytam bo o ile pamiętam to tylko ZUS trzeba przynieść..
sprawdziłem w umowie - u nas nic nie ma - tylko tyle że zobowiązuje się prowadzić działalność przez 12 miesięcy, ani słowa o tym co trzeba na koniec przynieść, a wykaz co na początku po podpisaniu umowy jest bardzo szczegółowy
W naszym UP po 12 pełnych miesiącach od zgłoszenia działalności, należy doniećś zaświadczenie i nieprzerywalnym okresie prowadzenia działalności z ZUS i US. Na szczęście nie sprawdzają czy terminowo płacisz ZUS.
MM-architekci
21-05-2010, 08:30
Ja dzowniłem się dopytać , tylko już zapomniałem :D
Ale , w umowie mam że papier z ZUS-s i US ma być.
mógłby mnie ktoś doinformować ile wynoszą składki przez pierwszy rok prowadzenia działalności? zdrowotne i społeczne?
Dostałem informację , że po 6 miesiącach walki otrzymałem dotację!!!
mógłby mnie ktoś doinformować ile wynoszą składki przez pierwszy rok prowadzenia działalności? zdrowotne i społeczne?
jak nie prowadziłeś działalności do tej pory to razem trochę ponad 330zł
Gratulacje, starałeś się o 40k czy o tą kaske z PUP
Z PUP 18500,00zł.
I trwało to 6 miesięcy? Ożesz...
Współczuję takiego długiego okresu oczekiwania :/
Pół roku, "jacyś dziwni Ci PUPowcy", ceny to chyba zmieniły się z pięć razy.
Gratulacje, ale 6 miesięcy to totalna przesada.
U mnie od oddania wniosku do PUP poprzez otrzymanie dotacji do całkowitego zarejestrowania firmy (czyli ZUS, US i reszta) minął niecały miesiąc...
mastercheat
25-05-2010, 09:57
Pół roku, "jacyś dziwni Ci PUPowcy", ceny to chyba zmieniły się z pięć razy.
No i to właśnie jest duży problem. Przynajmniej dla mojego PUP....
Drugi problem to zakup sprzętu. Ja np. wpisałem w wniosku lampy studyjne pewnej firmy, a tu się okazuje że teraz nie można ich dostać nigdzie w Polsce. A dystrybutor czeka na transport już 2 miesiące....
Pytanko do tych co już mają załatwione otwarcie działalności.
1.Ile wam to zajęło
2.Jak załatwialiście (jedno okienko, czy może osobiście wszędzie?)
3.Czy były jakieś niespodzianki po drodze?
No i to właśnie jest duży problem. Przynajmniej dla mojego PUP....
Drugi problem to zakup sprzętu. Ja np. wpisałem w wniosku lampy studyjne pewnej firmy, a tu się okazuje że teraz nie można ich dostać nigdzie w Polsce. A dystrybutor czeka na transport już 2 miesiące....
A jakis aneks do umowy, nie wchodzi w rachubę.
mastercheat
25-05-2010, 14:24
A jakis aneks do umowy, nie wchodzi w rachubę.
dodzwoniłem się do UP-u i nie jest jednak tak źle.
Gość powiedział, że może być inne byle by pisało ze to są lampy.
co do cen to może być tylko ewntualnie droższe, tańsze nie da rady.
Ceny poszły w górę :( więc z tym raczej problemu mieć nie będziesz.
W Poznaniu złożyłem wniosek w lutym, wczoraj podpisałem umowę, kasę dostanę za kilka dni, czyli wychodzi prawie 5 miesięcy . W tym czasie miałem ze 3 akcje, gdzie musiałem się stawić w UP związane ze zmianami przepisów, kwoty dotacji itp.
...świat administracji państwowej
A to dopiero początek drogi przedsiębiorcy - jaja się zaczną z ZUSem i skarbówką ;)
W Polsce trzeba mieć mocną "psyche", żeby wygrać z systemem :]
pzdr
Misiek87
25-05-2010, 21:12
Bezrobotny ubiegający się o środki na podjęcie działalności gospodarczej powinien spełniać
następujące warunki:
1) być zarejestrowany w powiatowym urzędzie pracy przez minimum 1 miesiąc,
I zalatw tu cos szybko ;)
mastercheat
25-05-2010, 21:14
Ceny poszły w górę :( więc z tym raczej problemu mieć nie będziesz.
Na szczęście z większością zdążyłem przed skokiem dolara. Zostały mi już tylko lampy studyjne chińczyki :/ i kilka pierdółek.
Czy ktoś z Was wypełnił wniosek EDG-1.
Jaką datę trzeba wpisać w polu 20. Data powstania obowiązku opłacania składek ZUS
(dotyczy jedynie składek do których poboru zobowiązany jest ZUS)?
Czy ktoś z Was wypełnił wniosek EDG-1.
Jaką datę trzeba wpisać w polu 20. Data powstania obowiązku opłacania składek ZUS
(dotyczy jedynie składek do których poboru zobowiązany jest ZUS)?
Z tego co pamiętam data rozpoczęcia działalności gospodarczej.
Jak coś to bapka w Urzędzie Miasta Ci podpowie ;)
Na szczęście z większością zdążyłem przed skokiem dolara. Zostały mi już tylko lampy studyjne chińczyki :/ i kilka pierdółek.
Szczęściarzu, jak zaczałem się starać było jako tako, potem spadło a teraz znów rośnie, i tak mimo, że zawyżyłem trochę ceny we wniosku to chyba wyjdzie na ścisk :(
mastercheat
26-05-2010, 09:01
Z tego co pamiętam data rozpoczęcia działalności gospodarczej.
Jak coś to bapka w Urzędzie Miasta Ci podpowie ;)
Dzięki. Właśnie gdzieś tak wyczytałem i tak wpisałem bo wniosek składałem przez ePUAP :) czyli elektronicznie. Ciekawe co z tego wyjdzie. Niby jak do nich dojdzie to mają zadzwonić i umówić, żeby przyjść podpisać tylko.
Chociaż i tak nie ominie mnie pewnie wizyta w US, chociażby po to żeby wybrać kartę podatku.
ps. jak jest z tym obniżonym zus-em. Dostaje się to z automatu czy trzeba coś gdzieś zawozić?
Wiadomo kiedy ma ruszyć II tura dotacji w tym roku, niestety na pierwsza nie zdarzyłem wszystkiego załatwić :-(
Nieskromnie pochwalę się że mnie także się udało.dziś podpisałem umowę i jeszcze dziś kasa ma być na koncie(16500).przyznam szczerze trochę to trwało,bo w lutym byłem na szkoleniu a dopiero teraz kasa ale trochę w tym winy zakładów pracy moich poręczycieli którzy tak ociągali się z zaświadczeniami no a później to już z górki.od momentu złożenia wniosku w sumie do dziś niecałe 5 tyg.
Dzięki. Właśnie gdzieś tak wyczytałem i tak wpisałem bo wniosek składałem przez ePUAP :) czyli elektronicznie. Ciekawe co z tego wyjdzie. Niby jak do nich dojdzie to mają zadzwonić i umówić, żeby przyjść podpisać tylko.
O proszę, to ja o tym nie wiedziałem ;) Co jeszcze da się przez Internet załatwić jeśli chodzi o firmę?
Chociaż i tak nie ominie mnie pewnie wizyta w US, chociażby po to żeby wybrać kartę podatku.
No ja musiałem taki jeden papierek wypełnić i oddać.
ps. jak jest z tym obniżonym zus-em. Dostaje się to z automatu czy trzeba coś gdzieś zawozić?
W ZUSie też musiałem być i tam bapka mi powiedziała, że do 10 lipca (od 1.06 rozpoczynam działalność więc miesiąc + 10 dni) mam czas na wypełnienie ZUS-DRA i mam w nim wpisać kwoty takie jak są przy obniżonym ZUSie.
W ogóle i w US i w ZUS obsługiwały mnie miłe i pomocne Panie, byłem zaskoczony bo przygotowywałem się na co innego :D
mastercheat
26-05-2010, 23:00
Dzięki wielkie za pomoc!
ps. w którym miejscu pytali o lokal czy jesteś właścicielem i czy w ogóle pytali gdzieś o to ?
Dzięki wielkie za pomoc!
ps. w którym miejscu pytali o lokal czy jesteś właścicielem i czy w ogóle pytali gdzieś o to ?
Eee bodajże podczas odbierania wpisu do ewidencji w Urzędzie Miasta bapka pytała, czy lokal będzie używany tylko do działalności gosp. czy również do mieszkania. O właściciela nikt mnie nie pytał.
mastercheat
27-05-2010, 12:21
Eee bodajże podczas odbierania wpisu do ewidencji w Urzędzie Miasta bapka pytała, czy lokal będzie używany tylko do działalności gosp. czy również do mieszkania. O właściciela nikt mnie nie pytał.
czytałem gdzieś ze chyba w US trzeba mieś kopię aktu, ale pewien nie jestem jak to w końcu jest.
o tutaj to jest:
http://www.olsztyn.is.gov.pl/2808/index.php?view=article&catid=93%3Adruki-do-pobrania&id=1498%3Arejestracja&option=com_content&Itemid=161
tylko nie wiem na ile to aktualne...
czytałem gdzieś ze chyba w US trzeba mieś kopię aktu, ale pewien nie jestem jak to w końcu jest.
o tutaj to jest:
http://www.olsztyn.is.gov.pl/2808/index.php?view=article&catid=93%3Adruki-do-pobrania&id=1498%3Arejestracja&option=com_content&Itemid=161
tylko nie wiem na ile to aktualne...
Wiesz co jak zakładałem jakiś czas temu działalność, to nic takiego nie było, co prawda wtedy latało się od okienka do okienka (a raczej z jednego końca miasta na drugi), więc może i to się zmieniło.
W 2009 roku załatwiając dokumentację trzeba było wykonać biegi maratońskie bo z UP( zaświadczenie że bezrobotny) do UM(wpis do ewidencji) stamtąd do US(nadanie NIP jak ktoś nie miał), końcowo do GUS ( nadanie Regon), oczywiście można to wszystko załatwić wysyłając ale czas się wydłuża ...
mastercheat
22-06-2010, 15:19
Orientuje się ktoś kiedy trzeba zapłacić pierwszą składkę ZUS, żeby można było odliczyć w pierwszym miesiącu działalności od podatku?
działalności startuje od 10 czerwca.
Pierwszy zus niby termin do 10 lipca (za czerwiec)
pierwszy podatek do 20 lipca (za czerwiec) (karta podatkowa)
czy żeby odliczyć część składki zdrowotnej od podatku za czerwiec, to muszę ZUS-y fizycznie wpłacić w czerwcu czy mogę do 10-tego lipca?
MM-architekci
22-06-2010, 17:45
no a po co masz wcześniej ?
płacisz zus do 10 , płacisz kartę (odliczając część podstawy ) i wsio
możesz wpierw zapłacić kartę np 2 a zus 8
poza tym o ile mi wiadomo na karcie do 7 się płaci podatek
teoretycznie zdrowotne można zapłacić np. w czerwcu za czerwiec, przynajmniej tak w US mi mówili i wtedy można odliczyć od podatku (podatek odlicza się od zdrowotnego zapłaconego miesiąc wcześniej) ale przyznam że nie praktykowałem :)
mastercheat
22-06-2010, 23:12
teoretycznie zdrowotne można zapłacić np. w czerwcu za czerwiec, przynajmniej tak w US mi mówili i wtedy można odliczyć od (podatek odlicza się od zdrowotnego zapłaconego miesiąc wcześniej) ale przyznam że nie praktykowałem :)
O to właśnie pytam. Tak aby za pierwszy miesiąc DG można było juz zapłacić mniejszy podatek.
poza tym o ile mi wiadomo na karcie do 7 się płaci
Racja już mi się pomieszało to wszystko :)
Wiadomo może coś kiedy rusza II tura dofinansowania z UP ??
kubak1988
23-06-2010, 10:09
Witam!
Ostatnio zaobserowałem duże zainteresowanie dofinansowaniem z Urzędu Pracy a tym samym dużą dezorientację w tej materii. Jako, że jestem na świeżo z tymi sprawami postaram się opisać wszystko jak należy takie coś załatwić. Mam nadzieję, że rozwieje to dużo niewiadomych. Tymniemniej zaznaczam, że przepisy w różnych Urzędach Pracy mogą się różnić, ale idea jest taka sama. No to zaczynamy...
Jakie warunki musimy spełniać, aby starać się o dofinansowanie?
Warunkiem koniecznym jest status bezrobotnego. Jest on potrzebny tylko w momencie składania wniosku i w momencie podpisania umowy. Następnie możemy podjąć studia stacjonarne, ale nie możemy podjąć innej pracy.
Ile wynosi kwota dofinansowania?
Kwota ta nie jest taka sama w każdym urzędzie, ale waha się w okolicach 18 000 zł. Zależy to od Dyrektora PUP'u.
Od czego zacząć?
Proponuję udać się do swojego Urzędu Pracy. W każdym z nich powinna być zatrudniona osoba zajmująca się takimi dofinansowaniami. Najlepiej powiedzieć o jaką działalność chodzi, po prostu porozmawiać jak z człowiekiem. Dowiedzieć się co dokładnie musi być zawarte we wniosku i jakich dokumentów będziemy potrzebować.
Kolejny krok...
Wnioski zazwyczaj dostępne są na stronach internetowych PUP. Niestety najczęściej zapisane są w formacie PDF, który jest trudny do edycji. Warto poprosić przy wizycie w Urzędzie Pracy o format DOC. Znacznie ułatwi nam to edycję wniosku.
Następnie...
Istnieją dwie szkoły wniosków o dofinansowanie.
Piersza opcja to taka, że wniosek jest bardzo obszerny i zawiera dużo elementów, które musiałyby być zawarte w biznesplanie. W takim wypadku wypełniamy tylko wniosek i kompletujemy dokumenty. Nie musimy pisać osobno biznesplanu.
Druga opcja wygląda w ten sposób, że wniosek jest mniej obszerny, ale prócz potrzebnych dokumentów musimy dostarczyć osobno biznesplan.
No to wypełniamy wniosek/piszemy biznesplan...
Co powinien zawierać taki biznesplan?
Napewno musimy dokonać analizy rynku, na którym chcemy działać. Należy wziąć pod uwagę przede wszystkim takie aspekty jak społeczny i ekonomiczny.
Musimy przeanalizować konkurencję, siłę przetargową nabywców (warto zapoznać się z analizą 5 sił Portera). Najlepiej operować konkretnymi danymi, czyli pisać kto oferuje jakie usługi i za ile.
Ważna jest również analiza SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats, czyli Mocne Strony, Słabe Strony, Szanse i Zagrożenia). Tu musimy brać pod uwagę przede wszystkim uwarunkowania mikroekonomiczne. Nie należy też przedstawiać tej analizy w taki sposób, że po pierwszym miesiącu działalności konkurenci uciekną na drzewo. Należy przede wszystkim uwydatnić nasze zalety, tymniemniej napewno znajdą się jakieś słabsze strony, o których też należy wspomnieć. Należy również przeanalizować stopień bezrobocia w danej miejscowości.
Ważne, aby pamiętać, że w mocnych i słabych stronach piszemy bezpośrednio o NASZYCH cechach, nie analizujemy tu rynku.
W szansach i zagrożeniach rozważamy sprzyjające i zagrażające czynniki otoczenia.
Po przeprowadzonej analizie, która powinna zawierać się w formie macierzowej należy pokazać drogi zniwelowania zagrożeń w otoczeniu i sposoby przezwyciężenia swoich słabych stron.
Nasza wiedza z zakresu, który umożliwi prowadzenie działalności....
Jako, że pewnie każdy z Was bierze udział w różnego rodzaju konkursach fotograficznych, kończył różne szkoły, wykonywał zlecenia, warto byłoby to pokazać.
Do dokumentacji nie są koniecznie wymagane oficjalne dyplomy. Wystarczą nawet zrzuty ekranu potwierdzające wygraną i jakiekolwiek inne dokumenty pokazujące, że mamy jakąś wiedzę w tej materii. Jeśli mamy zajać się np. fotografią ślubną to dołączmy nasze najlepsze prace z tej dziedziny. Generalnie liczy się wszystko, co pokaże że wiemy co robimy.
Księgowość / rachunkowość...
W takim wniosku należy również uzupełnić tabelę z wyborem formy opodatkowania, planowanymi przychodami itd.
MOIM ZDANIEM:
Warto wybrać formę opodatkowania : Ryczałt ewidencyjny 8,5% i nie wybierać opcji bycia płatnikiem VAT.
Dlaczego? Jeśli nie będziemy generować dużych przychodów nie będziemy płacić żadnego podatku dochodowego.
Jak liczymy podatek dochodowy w wypadku ryczałtu ewidencyjnego 8,5%?
Planowany przychód mnożymy przez 8,5%, następnie odejmujemy od tego stawkę zdrowotną możliwą do odliczenia (2411,04 zł).
Nie należy przesadzać z wysokością przychodu, są to jedynie szacunki i nie wpisujmy odrazu 100 000zł.
Pamiętajmy o wszystkich kosztach, takich jak koszt ogrzewania, energii itd.
Jeśli firmę zakładamy w domu - nie wpisujemy wszystkich liczników, a jedynie szacunkowo - część. Dla przykładu jeśli w domu mieszkają 4 osoby to nie wpisujemy kosztów całej rodziny a tylko 1/5, bo w tym momencie w domu funkcjonujesz zarówno jako osoba fizyczna jak i firma.
jeZUS....
Niestety ZUS będziemy musieli sami płacić, kwota to około 350 zł miesięcznie. Przez dwa lata jest on obniżony właśnie do takiej kwoty. Na te 350zł składa się składka zdrowotna oraz składka socjalna.
Po wypełnieniu tej tabeli należy wyjaśnić skąd taki, a nie inny szacowany przychód i skąd takie, a nie inne koszty.
Gdzie rejestrować firmę?
Spokojnie może być to mieszkanie nasze lub naszych rodziców. Jako, że działalność będzie prowadzona zazwyczaj u zleceniodawcy nie musimy posiadać osobnej nieruchomości na prowadzenie działalności gospodarczej.
W wypadku, kiedy firma ma być prowadzona u nas w mieszkaniu, dodajemy akt notarialny do dokumentacji.
W wypadku, kiedy firma ma być prowadzona w mieszkaniu rodziców, będziemy potrzebować do dokumentacji umowę nieodpłatnego użyczenia i najlepiej akt notarialny potwierdzający własność danej nieruchomości.
Najprzyjemniejsze... :D
Tabelka do uzupełnienia z listą sprzętu, który chcemy kupić.
Wygląda ona w taki sposób, że po wpisaniu np. aparatu piszemy ile pieniędzy wyłoży na niego UP a ile my.
Mile widziany jest jakikolwiek wkład własny, zarówno finansowy jak i rzeczowy.
Następnie musimy uzasadnić dlaczego taki, a nie inny aparat czy obiektyw jest nam potrzebny. Musimy pamiętać, że urzędnicy to niekoniecznie fotografowie, więc nie piszmy ultraprofesjonalnym językiem.
Pojawiały się również głosy, że wpisując wartość kupowanego sprzętu, jego wartość przy zakupie nie może się różnić nawet o złotówkę.
To błędna informacja, urzędnicy to też ludzie i wiedzą, że przez miesiąc (bo tyle UP ma na rozpatrzenie wniosku) dużo na rynku może się zmienić. Ważne, żeby nie były to porażające różnice.
A czy możemy kupić sprzęt używany bez faktury?
W większości przypadków możemy. Jeśli cena nie przekracza 1000 zł wystarczy, że spiszemy ze sprzedającym zwykłą umowę kupna-sprzedaży.
Jeśli cena przekracza 1000 zł musimy udać się z taką umową do urzedu skarbowego i tam zapłacić podatek od takiej rzeczy.
Kolejny krok - idziemy się rejestrować...
W tym momencie pewnie będziesz się czuł/a najdziwniej. Staniesz w kolejce do tajemniczego pokoju, dostaniesz wniosek, wypełnisz, Pani spojrzy na Ciebie przygnębiającym wzrokiem, ale...już na drugi dzień możesz złożyć wniosek o dofinansowanie.
Warto zrobić to jak najszybciej, żeby nie zdążyli Cię wysłać na jakieś szkolenia itd.
Do zarejestrowania będziemy potrzebowali:
Dowód osobisty
Świadectwo ukończenia danej szkoły
ew. Świadectwo pracy (jeśli pracowałeś/aś wcześniej w stosunku pracy)
A jakich dokumentów będziesz potrzebować do złożenia wniosku?
Umowa użyczenia lokalu lub akt notarialny
Dokumenty stwierdzające Twoją wiedzę w temacie
Oświadczenie o zameldowaniu na pobyt stały (w urzedzie Miasta i Gminy w wydziale meldunkowym taki dostaniesz)
Świadectwo pracy (jeśli pracowałeś/aś wcześniej w stosunku pracy)
Świadectwo ukończenia szkoły (np. świadectwo dojrzałości / dyplom)
Potem...
UP ma 30 dni na rozpatrzenie wniosku. Po podjęciu decyzji (pozytywnie) należy udać się do UP z dwiema osobami, które będą Twoimi żyrantami.
W wypadku jeśli będą to rodzice majacy wspólnotę majątkową będą musieli przyjść obydwoje, ale niestety w świetle przepisów nie mogą z osobna poręczyć tego dofinansowania. Inaczej ma się sprawa w której nie mają wspólnoty. Jeśli obydwoje mają dochód powyżej 1600zł brutto/m-c, obydwoje mogą poręczyć takie dofinansowanie.
Częściej bywa, że rodzice jednak mają wspólnotę majątkową, więc w tym momencie trzeba poszukać jeszcze kogoś, kto ma dochód większy niż 1600zł brutto/m-c i poprosić go o poręczenie cywilne.
Ewentualnie istnieje możliwość zastawienia nieruchomości, ale to wymaga poświadczenia notarialnego, co dodatkowo kosztuje.
Nastpęnie...
Następnym krokiem są Zakupy. Po ich zrobieniu rozliczamy się z UP przedstawiajac faktury i zakładamy firmę.
Po krótce mówiąc musimy odwiedzić:
-Urząd Miasta i Gminy
-Urząd Skarbowy
-ZUS
-Urząd Statystyczny
-Bank (jeśli zakładamy konto firmowe)
-Biuro poligraficzne - wyrabiamy pieczątkę firmową
-Państwową Inspekcję Pracy (jeśli mamy zamiar kogoś zatrudnić, ale ten krok najzwyczajniej sobie darujmy).
I od tej chwili cieszymy się własną firmą !
Czego nie wolno zrobić?
Nie wolno nam sprzedać tego sprzętu, gdyż urzędnik przyjdzie do nas i sprawdzi czy firma rzeczywiście istnieje i czy nie spieniężyliśmy sprzętu i nie pojechaliśmy na wczasy albo nie wyremontowaliśmy sobie sypialni.
Mam nadzieję, że trochę to rozjaśni sprawę.
Pozdrawiam,
Kuba Kaźmierczyk.
kubak1988
23-06-2010, 10:13
Dofinansowanie z UP z tego co wiem nie odbywa się w turach.
Ja sądziłem że pierwszy "rzut" jest na początku roku w tym wypadku marzec, a drugi coś w połowie np. sierpień.
Ja sądziłem że pierwszy "rzut" jest na początku roku w tym wypadku marzec, a drugi coś w połowie np. sierpień.
Chyba chodzi raczej o szkolenie z zakresu "ABC Przedsiebiorczości" ono w zalezności od PUPa odbywa się w turach, my decyzję o tym, że zostało nam przyznane otrzymaliśmy prawie miesiąc temu, a jak narazie na szkolenie nas nie skierowali :(
Majchalak
23-06-2010, 11:17
Nie ma tur (przynajmniej u mnie w Chorzowie) - jest określona pewna ilość dotacji roczna i tyle...
Inaczej sprawa się ma w dofinansowaniach POKL - wtedy wszystko zależy od częstotliwości ogłaszania konkursów i tego o co beneficjenci wnioskują...
Witajcie ponownie. Właśnie zakładam działalność i myślę o tej karcie podatkowej. Wiem, że są tutaj osoby, które rozliczają się w ten sposób. Mam pytanie - czy będąc na karcie podatkowej możecie oferować swoje usługi firmom? Albo w ogóle komukolwiek innemu niż klienci indywidualni?
MM-architekci
23-06-2010, 12:48
Było o tym , poczytaj trochę. Niżej temat o tym jak zacząć śluby i tam też jest.
@ MM-architekci
A czy byłbyś tak uprzejmy i odpisał mi po prostu TAK/NIE na moje pytanie? :) Temat, o którym piszesz znalazłem, ale aktualnie nie mam czasu, żeby przedzierać się przez wszystkie strony w poszukiwaniu tej jednej informacji. Z góry dzięki.
MM-architekci
23-06-2010, 14:06
Tak.
ps. Wystarczy kilka ostatnich stron.
mastercheat
23-06-2010, 14:37
Witajcie ponownie. Właśnie zakładam działalność i myślę o tej karcie podatkowej. Wiem, że są tutaj osoby, które rozliczają się w ten sposób. Mam pytanie - czy będąc na karcie podatkowej możecie oferować swoje usługi firmom? Albo w ogóle komukolwiek innemu niż klienci indywidualni?
w USTAWIE z dnia 20 listopada 1998 r. o "zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne" nie mogę się nigdzie doszukać żeby było zabronione wykonywanie usług dla firm, przy fotografii. Niestety urzędnicy w US czytają wszystko na swój sposób i twierdza że nie można.
Owszem przy niektórych rodzajach działalności jest wzmianka że tylko dla ludności, ale przy fotografii czegoś takiego nie znalazłem.
Podobnie ma się sprawa z fotografią reklamową i podobną.
Owszem jest niby zakaz wykonywania takiej działalności, ale jest on tylko w "Rozdział 2
Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych" gdzie jest odwołanie do załącznika 2
natomiast w
"Rozdział 3
Karta podatkowa" nie ma nic na ten temat więc moim zdaniem karty podatkowej to ograniczenie nie dotyczy.
Pociągnę temat karty podatkowej, bo im dalej w las, tym więcej drzew ;) Przeczytałem ten fragment w/w ustawy i faktycznie w przypadku karty podatkowej nie ma zapisu, że nie można świadczyć usług na rzecz innych firm. Ale znowu czytam na innym forum, że jednak nie można i że US może się przyczepić. A co w następującej sytuacji - kupuję albumy i zamawiam odbitki dla klientów. Czyli korzystam z usług innych firm. Będąc na karcie podatkowej nie mogę tego robić? Jak w takim przypadku z tego wybrnąć, kupować albumy i zamawiać odbitki na osobę prywatną? Tyle że wtedy nie wliczę sobie tego do kosztów i nie odliczę od podatku. Ciekawi mnie jak ludzie, którzy wybrali kartę podatkową sobie z tym radzą. Czy US faktycznie wszystko tak dokładnie kontroluje?
EDIT: przeoczyłem ten temat na forum: http://canon-board.info/showthread.php?t=49202
Tam się jednak dopiszę.
mastercheat
24-06-2010, 00:04
Ale co ty kolego chcesz na karcie podatkowej odpisywać od podatku :?:
Przecież, na karcie masz stały podatek ustalony z góry i tyle masz zapłacić i koniec.
ps. można korzystać z usług specjalistycznych. trudno żebyś sobie sam ten album wyprodukował.
ps. nie wolno zatrudniać pracowników na umowy zlecenia i o dzieło
Ale co ty kolego chcesz na karcie podatkowej odpisywać od podatku :?:
Przecież, na karcie masz stały podatek ustalony z góry i tyle masz zapłacić i koniec.
Racja, moja pomyłka. Za dużo czytam o tym ostatnio i już mi się miesza ;)
(ciach)
natomiast w
"Rozdział 3
Karta podatkowa" nie ma nic na ten temat więc moim zdaniem karty podatkowej to ograniczenie nie dotyczy.
Ale w załączniku dot karty podatkowej jest dokładnie opisany zakres usług fotograficznych i nie mam tam fotografii reklamowej musiałbyś ładnie wmontować ja np w fot techniczną, ale to i tak odważyłbym się robić takie usługi tylko po uzyskaniu interpretacji indywidualnej.
Aha co do usług dla firm, nie ma takiego zakazu i nie spotkałem się aby US kwestionował takie działanie.
Ponieważ nie można edytować to w innym wątku ustaliliśmy że fot reklamową można podciągnąc po "itp" załącznika określającego zakres usług fotograficznych w karcie podatkowej ale ja z doświadczeń z wieloma US'ami podpowiadam jak coś nie jest jasno opisane wystepować o interpretacje indywidualną.
ps. nie wolno zatrudniać pracowników na umowy zlecenia i o dzieło
Mieszasz pojęcia. Pracownik jest zatrudniony tylko wtedy, kiedy jest umowa o prace. Tylko wtedy jesteś pracodawcą. W pozostałych przypadkach NIE.
Gdzie tu jest opcja "edytuj"?. Napiszę jeszcze raz aby było jaśniej:
Pracownik jest tylko wtedy, gdy zatrudniony jest na umowę o pracę. Tylko wtedy jesteś pracodawcą. W pozostałych przypadkach NIE jesteś pracodawcą i nie masz pracowników. Umowa o dzieło i umowa zlecenie to umowa pomiędzy zleceniodawcą i zleceniobiorcą itp.
Ale co ty kolego chcesz na karcie podatkowej odpisywać od podatku :?
Kilka postów wyżej chciałeś odpisywać ZUS od podatku. To można w końcu czy nie można? :)
mastercheat
24-06-2010, 23:16
Oj, kolego na zleceniobiorcach i pracownikach to już akurat zęby zjadłem, a to co napisałem to dla uproszczenia żeby wszyscy zrozumieli (ale tak masz rację nie powinno się tego tak nazywać). ps. zajmuje się m. in. BHP w firmie, która ma 30 pracowników i ok 600 zleceniobiorców ;)
Jak masz firmę fotograficzną i chcesz zatrudnić fotografa, który będzie dla Ciebie wykonywał zdjęcia, to możesz to zrobić tylko przez stosunek pracy czyli umowę o pracę. Umowa zlecenie i o dzieło odpada na karcie podatkowej. Natomiast jeśli chcesz mieć sprzątaczkę to nie ma problemu, może być umowa zlecenie bo to już usługa specjalistyczna w stosunku do fotografii.
Kilka postów wyżej chciałeś odpisywać ZUS od podatku. To można w końcu czy nie można?
Ale zdecydujmy się mówimy o podatku czy o ZUS-ie? Bo ja odpisywałem na posta koledze który chciał koszty działalności (zakupy itp.) odpisywać od podatku.
Natomiast jeśli chodzi o ZUS to owszem można odliczyć część składki zdrowotnej od podatku który wyszedł do zapłaty. ALe to odliczenie jest również możliwe w pozostałych formach opodatkowania.
reasumując, na karcie podatkowej
-płacimy podatek ustalony z góry, nie ma czegoś takiego jak koszty itp które można odpisać.
-podatek możemy pomniejszyć o zapłaconą składkę zdrowotną (jej część).
Stara się ktoś teraz o dotacje na foto?
Ja jestem teraz w trakcie kompletowania dokumentów, zaświadczeń itp. mam nadzieje że w przeciągu tygodnia uda mi się wszystko zebrać i złożyć niebawem to do PUP.
Majchalak
05-07-2010, 13:45
Stara się ktoś teraz o dotacje na foto?
ja tydzień temu złożyłem wniosek - jutro mam posiedzenie komisji...
Majchalak - To napisz jutro jak było na komisji, co pytali i ogólne wrażenia.
Majchalak
06-07-2010, 19:10
Mieli dzwonić i podać godzinę spotkania - nie zadzwonili.
Ja z kolei do nich dzwoniłem i nie byli w stanie dać mi jakiejkolwiek informacji oprócz tego, że komisja ma dziś posiedzenie i na pewno ktoś się ze mną skontaktuje.
Podobno u mnie (w Chorzowie) komisja obraduje sama i bez rozmowy ze mną podejmuje decyzję o przyznaniu dotacji... Dziwne, ale zobaczymy czy to prawda...
Jutro mam termin stawienia się w urzędzie na podpis, więc postaram się zasięgnąć języka...
MM-architekci
06-07-2010, 19:31
Wszędzie komisja sama obraduje , co najwyżej idzie się na rozmowę z przedstawicielem urzędu który wypyta o różne rzeczy i wystawi opinię. Choć i tego może nie być.
Majchalak
07-07-2010, 00:21
rozmowę miałem w dzień składania wniosku - sprawdzanie załączników, potwierdzanie zgodności dokumentów z oryginałem itp.
ale kobitka twierdziła, że na pewno zadzwonią w dzień posiedzenia komisji...
MM-architekci
07-07-2010, 07:34
To nie o taką rozmowę chodzi.
Majchalak
07-07-2010, 11:53
To nie o taką rozmowę chodzi.
Byłem dziś w urzędzie - żadnej innej rozmowy już nie będzie - ewentualnie podpisywanie z nimi umowy i formalności związane z poręczycielem.
Wygląda na to, że w każdym urzędzie procedura nieco się różni.
Dziś zwrócili mi albumy, które stanowiły jeden z załączników do wniosku, a w piątek mają do mnie dzwonić kiedy mam wpaść po odbiór opinii i decyzji.
Wygląda na to, że w każdym urzędzie procedura nieco się różni.
Bo tak dokładnie jest. I proszę - ja rozumiem nerwy czy podekscytowanie, ale nie róbcie sobie z tego wątku bloga...
Dokumenty złożone, dzisiaj posiedzenie komisji i zobaczymy co dalej...
Dzisiaj była kontrola, wszystko pozytywnie rozpatrzone w piątek podpisanie umowy i pieniążki :D
A dlaczego jesteś kolejna osobą, która myli ten wątek ze swoim indywidualnym blogiem?
I to po odpowiednich uwagach właśnie w tym kierunku tuż nad Twoimi postami...
Widać wątek umarł :( nikt już dotacji nie bierze czy co...
V. postraszył i ludzie się boją ;)
a serio to w środę mamy dostarczyć zaświadczenia z zus i us o prowadzeniu działalności i dotacja będzie rozliczona..