Zobacz pełną wersję : System Micro Four Thirds
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
koniecpolska
10-02-2012, 14:51
Kupowanie bezlusterkowego aparatu, i konieczność dokupienia lornetki, moim zdaniem, stawia pod znakiem zapytania sensowność operacji. ;DJak wiadomo, E-1 jest nie mniej pancerny niż najnowszy Leopard, tak że można nim wbijać gwoździe, więc napiszę:
Kupowanie bezlusterkowego aparatu, i konieczność dokupienia młotka, moim zdaniem, stawia pod znakiem zapytania sensowność operacji. :wink:
Kolekcjoner
11-02-2012, 06:21
Która lustrzanka ma w nazwie lustrzanka?
Każda w sklepie :cool:. Właśnie o nazwę tu chodzi póki co.
Co oferują "systemy lustrzankowe" świadomym amatorom czego nie mogą zaoferować bezlusterkowce?
Nie wiem czemu mnie o to pytasz?
Co oferują "systemy lustrzankowe" świadomym amatorom czego nie mogą zaoferować bezlusterkowce?
Możliwość rozwoju? Przeskoczenie do body/szkła półprofesjonalnego potem do profi wraz ze wzrostem apetytu, zasobności gotówki, pasji itp. Jak kupisz bezlusterkowca to jesteś "udupiony" nic poza małe, często wyglądające-jak-chińskie-zabawki-na-komunię nie otrzymasz, co więcej nic w tej kwestii się w najbliższych latach nie zmieni, nawet pseudo retro moda tego nie jest wstanie zmienić.
Quadrifoglio
11-02-2012, 12:03
Możliwość rozwoju? Przeskoczenie do body/szkła półprofesjonalnego potem do profi wraz ze wzrostem apetytu, zasobności gotówki, pasji itp. Jak kupisz bezlusterkowca to jesteś "udupiony" nic poza małe, często wyglądające-jak-chińskie-zabawki-na-komunię nie otrzymasz, co więcej nic w tej kwestii się w najbliższych latach nie zmieni, nawet pseudo retro moda tego nie jest wstanie zmienić.
Należy przede wszystkim zapytać do czego i komu ma służyć aparat. To podstawowe pytanie. A zaraz potem, czy będę chciał dokupować sprzętu, rozwijać się w różnych innych kierunkach fotografii, często o specyficznych wymaganiach sprzętowych.
No i odpowiedź jest na tym forum raczej "banalnie prosta" - dla czego kupuje się świadomie Canony (nawet te z cropem) - dla systemu szkieł które można podpiąć do jednych i drugich.
Klienci w sklepie dzielą się na tych, którzy wiedzą co chcą kupić, i na tych, którzy nie wiedzą. Ci pierwsi mogą chcieć lustrzankę, ale równie dobrze mogą jej nie chcieć. A Ci drudzy kupią taki produkt, na jaki naciągnie ich sprzedawca. Jak trafią na promotora Olympusa, wyjdą ze sklepu z PENem. Jak trafią na promotora innej marki, to wiadomo...
Możliwość rozwoju? Przeskoczenie do body/szkła półprofesjonalnego potem do profi wraz ze wzrostem apetytu, zasobności gotówki, pasji itp..
Czyli jak kupiłem Rebelka z dual kitem, jestem spokojny, że jak już kupię wymarzoną cegłę (tu wpisz co jest aktualnie naj w EOS) podepnę do niej ulubione, nie wyglądające jak chińskie zabawki na komunię, obiektywy. Co więcej, podepnę do cegły swój prezent na Mikołaja od rodziców, ci gdy zobaczyli, że złapałem bakcyla zacisnęli pasa i kupili mi ef-s 1755IS za ty$iaka...
Możliwość rozwoju? Przeskoczenie do body/szkła półprofesjonalnego potem do profi wraz ze wzrostem apetytu, zasobności gotówki, pasji itp. Jak kupisz bezlusterkowca to jesteś "udupiony...
Jak kupisz bezlusterkowca, a potem chcesz przechodzić na sprzęt "profi", to jesteś tak samo udupiony, jakbyś kupił Canona 1000D z kitem EF-S (ba, dotyczy to nawet Canona 7D z obiektywami EF-S dużo droższymi, niż zwykły kit). Tak czy siak musisz wymienić wszystko: puszkę, obiektyw, akumulatory, nawet karty pamięci. Niektórym być może zostanie jakaś stałka EF za 400 zł i lampa Tumaksa czy jakiegoś Sunpaka za 500 zł, bo w opinii przeciętnego użytkownika droższych akcesoriów raczej nie warto kupować do plastikowych zabawek entry-level.
Gdybym wiedział, że przechodząc po latach na sprzęt FF wart 20 tys. zł, zaoszczędzę "aż" 900 zł (na starych klamotach, których wstyd podpiąć do profesjonalnego sprzętu), z miejsca brałbym bezlusterkowca jako swój pierwszy aparat, gdyby tylko okazało się, że jest mniejszy/ładniejszy/cichszy/kolorowy/retro/sretro/z lepszą gwarancją (niepotrzebne skreślić).
A warto jeszcze wziąć pod uwagę, że tego typu rozterki dotyczą najwyżej co dziesiątego użytkownika najprostszych lustrzanek. Cała reszta nigdy nie przejdzie na sprzęt "profi" ani nawet nie dowie się, że taki sprzęt w ogóle istnieje. Co nie znaczy, że nie kupi sobie obiektywu makro, portretowej stałki czy jakiegoś UWA.
CzłowiekZ
11-02-2012, 15:56
Nie wiem czemu mnie o to pytasz?
Ponieważ stwierdziłeś, że
Co bardziej świadomi kupią ze względu na system
więc pytam Ciebie :)
Kolekcjoner
11-02-2012, 17:06
A warto jeszcze wziąć pod uwagę, że tego typu rozterki dotyczą najwyżej co dziesiątego użytkownika najprostszych lustrzanek. Cała reszta nigdy nie przejdzie na sprzęt "profi" ani nawet nie dowie się, że taki sprzęt w ogóle istnieje. Co nie znaczy, że nie kupi sobie obiektywu makro, portretowej stałki czy jakiegoś UWA.
Problem w tym że to zupełnie nie ma znaczenia w obliczu faktu chęci posiadania systemu jakim posługują się profi. Pomijam już fakt, że dla bardzo wielu laików znajomość nazw aparatów kończy się na dwóch góra trzech firmach. Jak mojej znajomej poleciłem ostatnio zakup Pentaxa to w ogóle nie wiedziała że ta firma robi aparaty.
Ponieważ stwierdziłeś, że
więc pytam Ciebie :)
No tak napisałem, bo system najbardziej kojarzący się z profesjonalną fotografią to C, N. A ludzie lubią sobie poprawiać samopoczucie kupując coś czym robią profi - niezależnie od tego czy dla nich to ma sens czy nie i niezależnie od tego, że kupią plastikowe wydmuchy, a nie eLe za kilkadziesiąt tysięcy. Nie wiem co w tym jest takiego niezrozumiałego? Przecież większość decyzji zakupowych jest związana z emocjami, a nie racjonalnym wyborem. Mało tego badania marketingowe pokazują, że to szczególnie mocno działa w grupie osób które już jakieś pojęcie o temacie posiadają. Prosto mówiąc jak już taki ktoś się uprze, że ma być Nikon to żaden sprzedawca mu tego nie wyperswaduje.
Reasumując ten przydługi wywód Olek zrobił puszkę dla bardzo dobrze wiedzących czego im potrzeba i są niewielkie szanse, że kupi ją nuworysz dlatego nie sądzę żeby to był killer dslr entry level (do tego się cały czas odnoszę). Oczywiście lepiej by było gdybym się mylił w moich wywodach, bo to by oznaczało że 600-tkę będzie niedługo można kupić za 1000 zł, a nie a 2500 8-).
jacek_73
11-02-2012, 17:16
...No tak napisałem, bo system najbardziej kojarzący się z profesjonalną fotografią to C, N. A ludzie lubią sobie poprawiać samopoczucie kupując coś czym robią profi - niezależnie od tego czy dla nich to ma sens czy nie i niezależnie od tego, że kupią plastikowe wydmuchy, a nie eLe za kilkadziesiąt tysięcy....
A nie Leica i Hasselblad się najbardziej kojarzą z profi:?: Mi by hasel bardzo poprawił samopoczucie :rolleyes:
Kolekcjoner
11-02-2012, 17:33
Tak i mają modele, które może kupić przeciętny Kowalski czy Smith ;).
Quadrifoglio
11-02-2012, 18:59
Reasumując ten przydługi wywód Olek zrobił puszkę dla bardzo dobrze wiedzących czego im potrzeba i są niewielkie szanse, że kupi ją nuworysz dlatego nie sądzę żeby to był killer dslr entry level (do tego się cały czas odnoszę). Oczywiście lepiej by było gdybym się mylił w moich wywodach, bo to by oznaczało że 600-tkę będzie niedługo można kupić za 1000 zł, a nie a 2500 8-).
No wiesz, do niedawna Sony też nie kojarzyło się z fotografią a teraz sa wszędziew ilościach hurtowych, czego nie można powiedzieć o Canonie ;-)
A co do ceny 600 - myslę, że gdyby Olek poważnie zagroził tandemowi C-N to mozna by ja było kupić za 1000. Pytanie czy to dobrze, czy źle. Bo jeszcze na rynku są małpki w tej cenie, i to wtedy ... śwat się zawali.
A co do wszelkich "nowosci" właśnie przetestowałem na sobie że nie warto ... 1,5 roku temu kupiłem dysk zewnętrzny Samsunga, ktory się popsuł. Gwarancja nawet na 3 lata ... tyle, że Samsung sprzedał fabryke i realizowanie gwarancji Seaget'owi, a Seagat (maile na koniec świata) najpierw nie mógł znaleźć takeigo dysku, potem twierdził że faktura dotyczy dysku zewnętrznego a ja chcę im zwrócić wewnętrzny, a jak podesłałem zdjęcia to stwierdzili, że gwarancji nie uwaględnią ponieważ otworzyłem pokrywę pod która były numery i sam dysk (mimo, że nalepki gwarancyjne są dopiero przy tym wewnętrznym dysku).
Obiecałem sobie, że firmy Samsung i Seagate już na mnie nigdy nie zarobią. Jako klient moge im zrobić w zasadzie teraz tylko to, ale jeszcze trochę pożyję i trochę różnego sprzętu kupię, na pewno nie tych firm.
Czyli jak kupiłem Rebelka z dual kitem, jestem spokojny
Jak kupisz bezlusterkowca, a potem chcesz przechodzić na sprzęt "profi", to jesteś tak samo udupiony, jakbyś kupił Canona 1000D z kitem EF-S
Panowie, wiecie o co chodzi. Poza tym była mowa o "świadomym amatorze". Ja dla przykładu kupiłem kiedyś 450D z 17-40 i 50 1.8 z myślą, że kiedyś uzbieram do 5D i co i uzbierałem ;) (dość szybko zbierałem, bo 450D to była największa moja pomyłka). Ale faktycznie 1000D z dual kitem może jedynie trzymać przy systemie jedynie poprzez np. dodatkowe akcesoria np. lapmę zew. lub po prostu przyzwyczajenie do softu (ja np. lubie dpp).
No wiesz, do niedawna Sony też nie kojarzyło się z fotografią a teraz sa wszędziew ilościach hurtowych, czego nie można powiedzieć o Canonie
BTW. Gdybym ja był właścicielem Canona .nie zmartwiłbym się faktem że sprzęt konkurencji
leży wszędzie w ilościach hurtowych a mojego nie widać mimo większej produkcji.
Ale ja to sie na handlu słabo znam :idea:
Piotr_0602
26-02-2012, 00:44
Nowy Olek OM-D ma bardzo wydajną stabilizację. Olek reklamuje jej skuteczność jako 5EV, choć wiadomo że w życiu bywa gorzej niż w idealnych warunkach testowych producenta.
Ale po niezależnym przetestowaniu okazuje się że naprawdę jest nieźle:
http://www.pekkapotka.com/journal/2012/2/24/olympus-e-m5-5-axis-image-stabilization.html
Im dłuższa ogniskowa, tym uzysk ze stabilizacji większy. Może do 5EV nie doszli, ale do 4EV jak najbardziej.
Teraz Olek powinien wypuścić naprawdę długie tele do swojego systemu, by to wykorzystać.
grzeSiuu
03-03-2012, 20:44
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14522&om-d-e-m5-zdjecia-plenerowe
Oglądam fotki testowe i widzę że mój S90 dale jepszy obrazek w jpg od olka.
http://files.fotopolis.pl/download/pw-omd-06.JPG
iso 200 pełne gipsu
Ciągle szukam tego yeti, czyli wspaniałego olkowego jpg'a....
Kolekcjoner
03-03-2012, 21:12
Ciągle szukam tego yeti, czyli wspaniałego olkowego jpg'a....
To jak spora większość nie "zarażonych" ;).
Oglądam fotki testowe i widzę że mój S90 dale jepszy obrazek w jpg od olka.
http://files.fotopolis.pl/download/pw-omd-06.JPG
Akurat takie zdjęcie jak to powyżej niezależnie czy zrobione kompaktem, micro czy fulfrejmem będzie wyglądało podobnie. Nie wiem czego oczekiwałeś.
"Ciężkie" te zdjęcia, "brudne". Zbyt mocny kontrast, jednocześnie niedoświetlone, AWB leci w żółć. Typowy olympusowski jpeg, według niektórych najlepszy na rynku ;)
Piotr_0602
07-03-2012, 09:13
ciekawe jaki postęp w jakości obrazka daje nowy OM-D - jeden z pierwszych testów:
http://robinwong.blogspot.com/2012/03/olympus-om-d-e-m5-review-batu-caves-kl.html
Wątpię żeby jakiś postęp nastąpił (może w stosunku do poprzednich Olków). Matryca pewnie jest z Panasonica, czyli na wysokich czułościach Olek dogoni Pasikoniki G3 i GH2.
Piotr_0602
07-03-2012, 10:22
na razie nie wiadomo czyja jest matryca:
http://www.fourthirds-user.com/forum/blog.php?b=532
Olek za żadne skarby nie chce powiedzieć kto ją zrobił (tajemnica handlowa?).
Pojawiają się informacje że aparat ma wyraźnie lepszy obrazek od dotychczasowego w m43, ale czy to Olek tyle wyciągnął z matrycy Panasa czy może zmienił dostawcę, czy może Panas zaczął robić lepsze matryce - nie wiadomo.
Wielkość nie ma aż takiego znaczenia (w stosunku do APS różnica nie jest duża), co niedawno potwierdził Canon dla G1X (prawie ten sam rozmiar matrycy co m43):
http://www.techradar.com/news/photography-video-capture/cameras/canon-explains-g1-x-sensor-size-1063154
jak technologia i oprogramowanie.
grzeSiuu
17-03-2012, 13:16
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14593&olympus-om-d-e-m5-test
Kolekcjoner
17-03-2012, 13:41
No i?
grzeSiuu
17-03-2012, 15:10
jeżeli "no i" kierowałeś do mnie... hmm, to nic.
podrzuciłem dla zainteresowanych test na polskim portalu.
wg mnie aparat jest godny zainteresowania.
Kolekcjoner
17-03-2012, 19:01
jeżeli "no i" kierowałeś do mnie... hmm, to nic.
Do Ciebie :cool:. Myślałem że napiszesz jakieś wnioski z tego testu :cool:.
Więcej o tym Olku mówią sample z dpreview, niż cały ten "test" na fotopolis:
http://www.dpreview.com/previews/olympusem5/7
Widać, że w szumach Olek dociągnął do konkurencji. Ciekawe jak z będzie z DR.
szambonur
18-03-2012, 21:56
Więcej o tym Olku mówią sample z dpreview, niż cały ten "test" na fotopolis:
http://www.dpreview.com/previews/olympusem5/7
Widać, że w szumach Olek dociągnął do konkurencji. Ciekawe jak z będzie z DR.
Właśnie, według tego testu, postęp w "szumach" jest bardzo znaczący, bez porównania z tym co produkowały inne olki z jakimi miałem do czynienia...
Eee tam.
Poprawili tylko metody jego usuwania, ale degradacja detali pozostała.
Zerknijcie na różnicę w odwzorowaniu faktury materiału tej tablicy między ISO 200 a 400
http://www.fotopolis.pl/obrazki/pw-omd-iso200.jpg
http://www.fotopolis.pl/obrazki/pw-omd-iso400.jpg
Jak dla mnie porażka, szczególnie za prawie 5000 zł
grzeSiuu
19-03-2012, 19:38
Eee tam.
mam prośbę rozwiń swoje spostrzeżenie.
czy to stosunek wg Ciebie niskiej jakości do wysokiej ceny, może niska jakość w stosunku do konkurencji, a może porównujesz do pełnej klatki ???
jestem ciekawy :D
5000 za aparacik który ma tak "wspaniały" rozmyty obrazek już na ISO 400 ?
Odpowiedz sobie sam ;)
No chyba że niepotrzebnie włączyli odszumianie :)
Ale się podniecacie jpegami z fotopolis. Rzućcie okiem na rawy z dpreview. Znacznie ciekawsze wnioski można na ich podstawie wyciągnąć.
Kolekcjoner
19-03-2012, 23:08
Ale się podniecacie jpegami z fotopolis. Rzućcie okiem na rawy z dpreview. Znacznie ciekawsze wnioski można na ich podstawie wyciągnąć.
To prawda - zupełnie porządnie to wygląda nawet na wyższych iso.
grzeSiuu
20-03-2012, 02:03
5000 za aparacik
dla mnie to lekka spekulacja.
ale fakt faktem 5000 to troszki za dużo jak na mój gust.
3000, to chętnie bym dał... szybciej za niego niż za G1X
:D
http://www.bhphotovideo.com/c/product/842930-REG/Olympus_V204040SU000_OM_D_E_M5_Micro_Four.html
Nie będzie kosztował 5 kafli, raczej w okolicach 4. A dla kumatych taniej... ;)
Piotr_0602
23-03-2012, 15:05
test OM-D vel EM-5
http://www.hardwarezone.com.sg/review-olympus-om-d-e-m5-oh-my-darling-updated
"ltogether new is born: Charm. Any photographer would be hard-pressed not to have fun shooting with the E-M5. The mostly well-placed controls let you give it swift commands which are promptly obeyed. Its quick and accurate auto-focus, together with the excellent image stabilization and image quality at higher ISO speeds, conspire to help you catch the most fleeting of moments"
vs. NEX-7:
"E-M5 is in the same pricing ballpark as the Sony NEX-7, selling for S$1999 with a 18-55mm kit lens. The Sony NEX-7 is also a high-performing, feature-rich camera, packing a bigger 24MP APS-C sensor with a maximum shooting speed of 10fps. Its Tri-Navi control system also offers quick and intuitive ease of use - it's definitely no slouch when compared to the E-M5."
"The one definitive edge the E-M5 offers against the NEX-7 is the system; Micro Four Thirds offers the richest selection of native and third-party lenses for a mirrorless system today, while the NEX system is still in much need of native lenses"
Piotr_0602
05-04-2012, 09:24
Następne body do systemu m43:
http://www.dpreview.com/previews/panasonicdmcgf5/3
Teraz są już (z nowych):
Olympus E3, EPL3, EPM1, OM-D
Panasonic GX1, GF5, GH2, a GF3 (pewnie nadal są nowe w sklepach)
a z drugiej ręki (lub ze starych zapasów):
Olympus EP1, EPL1, EP2, EPL2
Panasonic G1, G2, GF1, GF2, GH1
Łącznie system już popełnił 17 body... :shock:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
Przy okazji zastanawiam się, dlaczego Olympus nie wykorzystuje swojego potencjału spoza branży foto w systemie micro43?
Teoretycznie robi świetne dyktafony, w tym profesjonalne - dlaczego nie zrobi opcji podpięcia ich do body micro43? Na gorącą stopkę, albo do jakiegoś uchywtu podłączone kabelkiem do body? Ma gotowe body, ma gotowe dyktafony, wystarczy je połączyć. Do filmów jak znalazł.
Olympus robi też lornetki. Dlaczego nie zrobi więc jakiegoś zestawu do digoscopingu dedykowanego do micro43? Jakaś luneta z adapterem, może jakaś wymiana elektroniczna informacji między lunetą a aparatem, crop x2, i mamy ogniskowe 1000mm albo więcej. Dział lornetek istnieje, dział foto też, dużo pracy by nie trzeba.
Ma też branżę medyczną. Mógłby zrobić jakieś akcesoria do micro43 przydatne naprzykład dla stomatologów do dokumentacji, by zrobić pacjentowi fotkę koronki lub do podobnych zastosowań. Szczególnie micro powinno Olympusa interesować. Przy okazji zastanawiam się, dlaczego Olympus nie wykorzystuje swojego potencjału spoza branży foto w systemie micro43?
Teoretycznie robi świetne dyktafony, w tym profesjonalne - dlaczego nie zrobi opcji podpięcia ich do body micro43? Na gorącą stopkę, albo do jakiegoś uchywtu podłączone kabelkiem do body? Ma gotowe body, ma gotowe dyktafony, wystarczy je połączyć. Do filmów jak znalazł.
Olympus robi też lornetki. Dlaczego nie zrobi więc jakiegoś zestawu do digoscopingu dedykowanego do micro43? Jakaś luneta z adapterem, może jakaś wymiana elektroniczna informacji między lunetą a aparatem, crop x2, i mamy ogniskowe 1000mm albo więcej. Dział lornetek istnieje, dział foto też, dużo pracy by nie trzeba.
Drogie koleżeństwo - potrzebuję Waszej porady. Otóż potrzebuję aparatu dla mojej żonki (amatorki, ale z prawidłowo rozwiniętym zmysłem estetycznym). Aparat ma dawać bdb jakość JPGa i mieć wizjer (optyczny lub możliwie dobry EVF). Jako człowiek wypaczony wieloma latami współpracy z firmą z czerwonym logo najpierw zafundowałem połowicy 40D. Niestety konieczność targania ze sobą tego "klocka" skutecznie ograniczyła ilość zdjęć wykonanych przez moją żonę. I tu docieramy do pytania zasadniczego: jak sądzicie, co będzie lepszym wyborem dla początkującego amatora: 1000D, 1100D (ze szkłem 18-55 IS) czy może... Lumix G2 (ze szkłem 14-42 MOIS)? Ku swojemu zaskoczeniu powoli coraz bliżej mi do tej ostatniej opcji. Co o tym sądzicie?
Co o tym sądzicie?
Przerabiam to obecnie już z kolejną koleżanką. Po raz kolejny konkurencja "jest za wolna i gubi ostrość".
Odpowiadając wprost na twoje pytanie Panasonic G3 z 14-42X, bardzo ważny ten "iks" na szkle.
Jeśli chodzi o G3 i "iksa" to zarówno jedno jak i drugie przekracza budżet przeznaczony na ten zakup... G2 ze zwykłym kitem to kwestia raptem 1500zł (nowy z gwarancją). Jak się ma sprawa wizjera w G2? Jest naprawdę tak duży i wyraźny jak piszą w testach? Znam z oględzin sklepowych EVFy od superzoomów i tam jest tragicznie (światełko w tunelu).
Piotr_0602
15-04-2012, 15:21
Jak się ma sprawa wizjera w G2? Jest naprawdę tak duży i wyraźny jak piszą w testach? Znam z oględzin sklepowych EVFy od superzoomów i tam jest tragicznie (światełko w tunelu).
To zdaje się identyczny wizjer jak w G1 i GH1, a o wizjerze GH1 można przeczytać w teście na dpreview:
http://www.dpreview.com/reviews/panasonicdmcgh1/4
jest tam porównanie rozmiarów do wizjera optycznego z Olka E-420, Canona 500D i Canona 1Ds - EVF z GH1 (a więc i z G2) jest zbliżony rozmiarami do OVF z Canona 1Ds (wysokość ta sama, różni się szerokością z powodu innych proporcji ekranu/matrycy 4:3 vs. 3:2). W stosunku do budżetowych luster - DUŻO większy.
I mały cytat z testu:
"We've certainly been impressed by the unit. There's still the slight color 'tearing' if you move your eye too quickly (something common to all field sequential viewfinders we've tried), but the sharpness, resolution, refresh rate, brightness and color are excellent. The real revelation is when you try it next to the Olympus E-450 (using our tried and tested method of putting a camera up to each eye); the GH1's viewfinder image looks huge, and a lot brighter with a standard zoom attached. There's no doubt that electronic viewfinders aren't going to replace optical reflex finders for all applications in the near future (the display gets quite noisy and the refresh rate drops to a rather 'jerky' level in very low light, and it will inevitably impact on shutter lag), but this is a real move in the right direction - it's perfectly possible to check critical focus using the EVF, and there seems to be very little video lag."
Dzięki serdeczne za ten post. Wiele mi wyjaśnił. Pewności jeszcze nie ma (przyszła właścicielka się waha), ale zdaje się, że w końcu sprawa zakończy się na 1000D. Fotki z niego są jakieś takie najmniej "plastikowe" (jak to przyszła właścicielka ujęła). O końcowej decyzji nie omieszkam wspomnieć.
zdaje się, że w końcu sprawa zakończy się na 1000D. Fotki z niego są jakieś takie najmniej "plastikowe" (jak to przyszła właścicielka ujęła). O końcowej decyzji nie omieszkam wspomnieć.
W takim razie już wybrała. Nie mieszaj więc jej już w głowie. Najważniejsze, żeby była zadowolona.
Drogie koleżeństwo - potrzebuję Waszej porady. Otóż potrzebuję aparatu dla mojej żonki (amatorki, ale z prawidłowo rozwiniętym zmysłem estetycznym). Aparat ma dawać bdb jakość JPGa i mieć wizjer (optyczny lub możliwie dobry EVF). Jako człowiek wypaczony wieloma latami współpracy z firmą z czerwonym logo najpierw zafundowałem połowicy 40D. Niestety konieczność targania ze sobą tego "klocka" skutecznie ograniczyła ilość zdjęć wykonanych przez moją żonę. I tu docieramy do pytania zasadniczego: jak sądzicie, co będzie lepszym wyborem dla początkującego amatora: 1000D, 1100D (ze szkłem 18-55 IS) czy może... Lumix G2 (ze szkłem 14-42 MOIS)? Ku swojemu zaskoczeniu powoli coraz bliżej mi do tej ostatniej opcji. Co o tym sądzicie?
Polecam Fuji x10. Genialny jpg (dynamika, kolory, balans bieli). Ma wizjer optyczny, jest świetnie wykonany, nieduży i lekki. Zdecydowanie bardziej przypadł mi go gustu niż Nex-5n z 18-55, którego miałem okazję testować 2 tygodnie.
Piotr_0602
16-04-2012, 14:10
Jeśli nie zamienia zmieniac obiektywów i zostać TYLKO przy kitowym, czyli czymś w granicach ekwiwalentu dla FF 28-80mm (mniej więcej), lustrzanka czy bezlusterkowiec nie mają wielkiego sensu. Lepiej rzeczywiście kupić jakiś topowy kompakt ze sporą (jak na kompakty) matrycą choć mniejszą do tych z bezlusterkowców czy luster, za to z jasnym zoomem.
Taki Fuji X10 z matrycą 2/3'' i zoomem f/2-2.8 lub Olympus XZ-1 z matrycą 1/1.63'' i zoomem f/1.8-2.5 zbiorą porównywalną ilość światła i dadzą podobne efekty co aparat z matrycą rozmiarów 4/3'' czy APS-C i ciemnym kitem f/3.5-5.6.
A całość poręczniejsza i zmieści się w każdej damskiej torebce.
Tyle EV co straci na ISO w stosunku do większych matryc, zyska na jasnym zoomie.
Efekt ten sam a gabaryty zupełnie inne.
Tyle że EVF wizjera nie ma. Choć w Fuji X10 jest za to optyczny (choć kiepski, z błędem paralaksy i malutki), a w Olku XZ1 jest możliwość podpięcia do gorącej stopki świetnego EVF porównywalnego do tego wbudowanego w G1/G2/GH1 - wizjer VF-2.
Opcją jest także nowy kompakt Canona G1X czy GX1. Ma co prawda ciemny zoom, ale matrycę jak bezlusterkowce.
Gietrzy ma rację - sama wybrała (wcale nie najgorzej), więc nie ma co mieszać. Fuji x10 to bardzo fajny aparat, ale wizjer niestety nie nadaje się do kwiatków i robaczków (ulubione tematy mojej żonki). Paralaksa ... Sam rozumiesz.
Piotr_0602
16-04-2012, 18:58
Jest w końcu test Olympusa OM-D w wykonaniu Optycznych:
http://www.optyczne.pl/178.9-Test_aparatu-Olympus_OM-D_E-M5_Podsumowanie.html
Zdaje się że to nie jest ta matryca co w Panasach i PEN-ach, bo osiągi ma lepsze - praktycznie na poziomie Sony NEX-5N.
"Niewątpliwie Olympus OM-D E-M5 to bardzo udany aparat wśród bezlusterkowców tego producenta i można nawet zaliczyć go do modeli przełomowych. Po pierwsze, oferuje on jakość obrazu lepszą niż dotychczasowe PEN-y, a to czynnik na jaki zaawansowany fotograf zwraca największą uwagę. "
Piotr_0602, po krótkiej zabawie rawami z E-M5 i GH2 też się zastanawiałem czy ta matryca jest dziełem Panasa, czy to jest ulepszona matryca, czy Panas po prostu w tej kwestii ma gorsze oprogramowanie własnego aparatu. Bo różnica była spora.
PS.
Na pewno nie jest ta co w PENach bo ma 16mpx, a PENy mają 12 :-)
Piotr_0602, po krótkiej zabawie rawami z E-M5 i GH2 też się zastanawiałem czy ta matryca jest dziełem Panasa, czy to jest ulepszona matryca, czy Panas po prostu w tej kwestii ma gorsze oprogramowanie własnego aparatu. Bo różnica była spora.
To powtórka z rozrywki:
porównanie DR pomiędzy E-M5 (od dzisiaj zwany Oleg Szatan) i GH2 (od dzisiaj zwany The King is dead*)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=41250011
* - dotyczy tylko foto, nie video
To powtórka z rozrywki:
porównanie DR pomiędzy E-M5 (od dzisiaj zwany Oleg Szatan) i GH2 (od dzisiaj zwany The King is dead*)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=41250011
* - dotyczy tylko foto, nie video
Heh .. wyglada ze juz nawe olek robi lepsze matryce od canona ... no coz tak sie konczy zabawa w VideoRaw4K ...
Piotr_0602
24-04-2012, 10:33
Opinia od Steve'a Huff o OM-D:
"have been shooting with the OM-D E-M5 for a few days now and absolutely love it. Without a doubt it is my top mirrorless choice right now. Above the Fuji, Sony and others. Why is this? Well, not only for its design, build, size, color, sharpness, high ISO performance and speed and responsiveness but also due to the lenses available"
więcej tutaj:
http://www.stevehuffphoto.com/2012/04/23/om-d-e-m5-greater-dynamic-range-than-the-x-pro-1-plus-1st-quick-snaps/
Przemek_PC
24-04-2012, 12:31
Na moje oko ekspozycja na tych przykładowych zdjęciach nie jest jednakowa, wygląda jakby GH2 zbierał więcej światła i stąd przepalona lampa i jaśniejsza ciemność pod biurkiem.
Piotr_0602
30-04-2012, 11:37
Jest w końcu recenzja OM-D na dpreview:
http://www.dpreview.com/reviews/olympusem5/21
Potwierdzają świetną opinię z testu Optyczne.pl - na dpreview dostał GOLD AWARD, co się rzadko zdarza.
Z zarzutów niewiele - świetny AF i stabilizacja trochę są słabsze w trybie ciągłym, drobne zarzuty do gripa (kwestia chyba jakie kto ma ręce) i niektórych przycisków (małe w małym aparacie), a resztę można poprawić firmwarem.
Podsumowanie:
"The Olympus OM-D E-M5 is certainly the most capable Micro Four Thirds cameras we've reviewed and arguably the most likeable mirrorless model yet. It falls down a little bit on its continuous focusing but we have no absolutely no complaints about the image quality. It's small, attractive and a pleasure to use, and its pictures are equally enjoyable."
Wyszła chyba kolejna zaleta stabilizacji optycznej w obiektywach. Tak reklamowana stabilizacja matrycy w nowym Olympusie nie działa w trybie zdjęć seryjnych...
Kolekcjoner
01-05-2012, 10:53
Wyszła chyba kolejna zaleta stabilizacji optycznej w obiektywach. Tak reklamowana stabilizacja matrycy w nowym Olympusie nie działa w trybie zdjęć seryjnych...
To wiadomo już od dawna.
Piotr_0602
01-05-2012, 11:35
Jedno zdanie z podsumowania testu Dpreview jest warte podkreślenia:
"If you're absolutely unwilling to compromise on image quality then spending twice the money and moving up to the bulk of a full-frame is the only way of gaining a significant step up from the E-M5."
http://www.dpreview.com/reviews/olympusem5/22
Czyli APS nie ma sensu, bo jeśli chcemy mieć znaczący postęp w jakości obrazka, to zostaje nam już tylko FF. A skoro lustrznka APS wyraźnie lepszego postępu jakości nie da, skoro AF jest już tak samo szybki, to po co dźwigać za dużo?
Szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę jak znaczna jest różnica gabarytów:
http://www.dpreview.com/reviews/olympusEM5/images/comparedtoRebel.jpg
Wkrótce zostaną tylko komórki, bezlusterkowe i lustra FF.
Nie wdajac sie w szczegolowa polemike: ciekawe czy np. Nikon sprzeda 10 razy tyle modelu 3200 czy moze 50 razy tyle co Olympus korpusu Om-d? Tyle w kwestii smierci aps-c :D
Kolekcjoner
01-05-2012, 16:02
Jedno zdanie z podsumowania testu Dpreview jest warte podkreślenia:
"If you're absolutely unwilling to compromise on image quality then spending twice the money and moving up to the bulk of a full-frame is the only way of gaining a significant step up from the E-M5."
http://www.dpreview.com/reviews/olympusem5/22
Czyli APS nie ma sensu, bo jeśli chcemy mieć znaczący postęp w jakości obrazka, to zostaje nam już tylko FF. A skoro lustrznka APS wyraźnie lepszego postępu jakości nie da, skoro AF jest już tak samo szybki, to po co dźwigać za dużo?
Szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę jak znaczna jest różnica gabarytów:
http://www.dpreview.com/reviews/olympusEM5/images/comparedtoRebel.jpg
Tak od jednej recenzji w necie :lol:.
Tak od jednej recenzji w necie :lol:.
Czasami od jednego postu.
BTW. Olympus na bieżący rok zaplanował jeszcze dwa mikro szkiełka, oczywiście oprócz zimowych 60mm macro i 75mm tele.
Wniosek jakże prawdziwy, szkoda że nie biorący pod uwagę takiego drobiazgu jak cena.
Kolekcjoner
01-05-2012, 18:15
Nie no globalnie patrząc to z czasem zostaną wyłącznie aparaty z EVF - to jest IMHO pewne. Tylko że to jeszcze potrwa, trzeba dopracować technologię i szeroko to wejdzie jak się na to zdecydują najwięksi gracze, a nie firmy niszowe.
Sergiusz
01-05-2012, 18:46
Nie no globalnie patrząc to z czasem zostaną wyłącznie aparaty z EVF - to jest IMHO pewne. Tylko że to jeszcze potrwa, trzeba dopracować technologię i szeroko to wejdzie jak się na to zdecydują najwięksi gracze, a nie firmy niszowe.
Technologia jest OK. Czekają aż odejdą starsze pokolenia.
Hehe, sprostowanie, testujący na dpreview przyznał się, że głupoty napisał...
Piotr_0602
07-05-2012, 08:53
Nowa recenzja nowego Olka - od Steve Huff'a:
"have been using the E-M5 for over 3 weeks now and have found the camera to be an absolute joy to use. Micro 4/3 has now really matured and Olympus has answered many of our concerns, needs, and wants and seriously, I am not sure how much better the Micro 4/3 format can get!"
http://www.stevehuffphoto.com/2012/05/06/the-olympus-om-d-e-m5-digital-camera-review-micro-43-finally-matures-for-real-by-steve-huff/
Jakość zdjęć znacznie się polepszyła w stosunku do poprzednich modeli micro43:
""WOW, I was impressed by the high ISO performance of this camera. It is a big leap up from the E-P3 so BRAVO to Olympus. The camera will still not give you X-Pro 1 ISO performance but up to 3200 ISO it is VERY usable and actually very close to the X-Pro. I recommend to turn OFF Noise Reduction. Dynamic Range does indeed seem to be better as I have not had any issues with blown highlights. Overall, the image quality of this camera is damn good. "
I fragmenty z podsumowania:
"If you want something easy to shoot that can grow with you over time, the E-M5 is a great choice. It is amazingly versatile as well and it no longer has limitations of the 1st gen Micro 4/3 cameras as the sensor is now capable of great low light shots using higher ISO. The AF is blazing fast and accurate though I did have a few missed shots using the 45 1.8 where the camera focused BEHIND the subject. To be fair, the NEX-7 does this all the time with the Zeiss 24 and the Fuji X100 and X-Pro 1 did it as well."
OM-D spokojnie zastąpi APS, ale oczywiście nowe FF da lepszą jakość zadjęć:
"Even so, this camera rocks. No, it will not give you full frame quality. You will not get that Leica look nor will you have the capabilities of a Nikon D800. BUT if you want a small little well made powerhouse that does almost no wrong, the E-M5 is one of my TOP picks right now in the smaller camera/larger sensor market."
Praktycznie dotychczasowe słabości poprzednich modeli m43 zostawił OM-D za sobą:
"To all of those who feared M4/3 in the past, fear no more. The E-M5 is versatile, capable, fun, serious, well built and offers everything we can ask for in a take anywhere camera. BRAVO OLYMPUS! I highly recommend this one guys as I can not imagine anyone not liking it (as long as you have at least one good lens). "
Zalecane przez recenzenta szkiełka dla OM-D:
"recommended lenses for the OM-D E-M5
The Olympus 12mm f/2 – At $799 it is not cheap, but it is quality all the way. Superb lens for this camera system. This is a 24mm equivalent. (see more shots in my E-P3 review)
The Olympus 45 f/1.8 – Great for portraits and shallow depth of field. This will give you a 90mm equivalent. $399 (quick review here)
The Panasonic 14 f/2.5 – Want a less expensive wide angle prime? This one is just about as good as the 12 for MUCH less! (review here)
The Panasonic 25 f/1.4 – A Panasonic/Leica collaboration so it has to be good right? A 25 Summilux for your M4/3. $539 but worth it though the lens is larger and rattles the aperture when you are powered on. (quick review here)
The Panasonic 20 f/1.7 – The original and classic! This is a great lens and if you can find it, buy it! (review here)
The Panasonic 45-200 – (for those who want a good quality tele zoom on the cheap) (see it in use in my G2 review)
The Voigtlander 17 f/0.95 – This one is big, it is heavy, but it gives you the speed you sometimes need!"
Pewnie dodałbym do tego jeszcze tanie manualne rybie oko dedykowane do m43 - malutkiego i rewelacyjnego optycznie Samyanga 7,5mm f/3.5 (dla fisza AF nie ma znaczenia).
Nikt nie zauwazyl nowego 12-35?
http://www.dpreview.com/news/2012/05/21/Panasonic-12-35mm-F2-8-fast-standard-zoom-for-micro-four-thirds
Szklo do video wydaje sie bajka. Dobry zakres jasny i stabilizacja. Przy tym zachowali calkiem zgrabne rozmiary jak na takiego lensa. Cena juz mniej zgrabna, ploty mowia o 1k$..
Nikt nie zauwazyl nowego 12-35?
Zauważył, w sąsiednim wątku (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=72825&page=58).
wyrwiflak
24-05-2012, 10:13
hoho, ktoś tu chyba przeholował lekko...
http://www.dpreview.com/news/2012/05/24/Olympus-announces-m-zuiko-75mm-F1-8
hoho, ktoś tu chyba przeholował lekko...
http://www.dpreview.com/news/2012/05/24/Olympus-announces-m-zuiko-75mm-F1-8
M4/3 to zabawny system, mają fantastyczne body (OM-D) i sporo kapitalnych szkieł (12/2, 17/0,95, 20/1,9, 25/0,95, 25/1,4, 45/1,8, 75/1,8 i inne), ale ceny mają pogrzane. Z chęcią kupiłbym OM-D z paroma stałkami, ale nie uśmiecha mi się płacić za to 10.000, albo lepiej. 1000 zł za jedną część gripa do OM-D? 4000 zł za szkło do tego systemu? W sumie to zarzut nie tylko do Olympusa, ale ogólnie, ceny X-Pro 1, Nex7 (ze szkłami/szkłem), 5DIII, D800, 1DX (!!!) i pozostałych to jakiś niesmaczny żart.
Powoli zaczyna wychodzić, że Leica M9, nawet z idiotycznie drogimi szkłami jest rozsądnym wyjściem z sytuacji, gdzie chce się mieć jakość i małe rozmiary. 15.000 za (używane) body. Tyle kosztuje pięcioletni 1DsIII, nowe 5DIII, system Fuji X czy w/w OM-D i dwa dobre szkła. Nie wiem w sumie czy to kryzys, czy kogoś tam zdrowo pogrzało :mrgreen:
Nie wiem w sumie czy to kryzys, czy kogoś tam zdrowo pogrzało :mrgreen:
Mocny Jen to raz, dwa to cena nowości premiera a trzy to fakt, że od czasu premiery poprzedniego szkła klasy " M43 SHG" tj. 12mm f/2.0 minęło już 11 miesięcy i cena (przed podatkiem osłonowym) jaka była taka nadal jest - $799.
Imho to Panas spadł z konia, cena Olka miło zaskakuje, choć z drugiej strony mała PanaLajka 25/1.4 to koszt (na wejściu) tylko $600 z osłoną. Nieważne ja już zbieram na filtr LCW Vario ND fi 58 :mrgreen:
ps. a propos niesmacznych żartów: policz proszę: 1. ile lat tematu wydano 300D, 2. ile lat upłynęło od premiery Nikkora 35/1.8DX
M4/3 to zabawny system, mają fantastyczne body (OM-D) i sporo kapitalnych szkieł (12/2, 17/0,95, 20/1,9, 25/0,95, 25/1,4, 45/1,8, 75/1,8 i inne), ale ceny mają pogrzane. Z chęcią kupiłbym OM-D z paroma stałkami, ale nie uśmiecha mi się płacić za to 10.000, albo lepiej. 1000 zł za jedną część gripa do OM-D? 4000 zł za szkło do tego systemu? W sumie to zarzut nie tylko do Olympusa, ale ogólnie, ceny X-Pro 1, Nex7 (ze szkłami/szkłem), 5DIII, D800, 1DX (!!!) i pozostałych to jakiś niesmaczny żart.
Powoli zaczyna wychodzić, że Leica M9, nawet z idiotycznie drogimi szkłami jest rozsądnym wyjściem z sytuacji, gdzie chce się mieć jakość i małe rozmiary. 15.000 za (używane) body. Tyle kosztuje pięcioletni 1DsIII, nowe 5DIII, system Fuji X czy w/w OM-D i dwa dobre szkła. Nie wiem w sumie czy to kryzys, czy kogoś tam zdrowo pogrzało :mrgreen:
Olympus Pen E-P1 jak sie pojawił na rynku też kosztował coś około 4 00pln !?! teraz nowy E-P2 na gwarancji można znaleźć za ok 1000zł i pewnie tak samo będzie z OMD jak rynek ochłonie po testach ochach... i ...achach:)
prawo nowości:mrgreen:
Kolekcjoner
24-05-2012, 14:51
ps. a propos niesmacznych żartów: policz proszę: 1. ile lat tematu wydano 300D, 2. ile lat upłynęło od premiery Nikkora 35/1.8DX
Pawle ale ile to lat od tego czasu minęło - to tak jakby podawać przykłady ze Starożytnego Egiptu że coś tam było drogie ;).
Olympus Pen E-P1 jak sie pojawił na rynku też kosztował coś około 4 00pln !?! teraz nowy E-P2 na gwarancji można znaleźć za ok 1000zł i pewnie tak samo będzie z OMD jak rynek ochłonie po testach ochach... i ...achach:)
I jak się okaże że sprzedaż jest śladowa :mrgreen:.
Pawle ale ile to lat od tego czasu minęło - to tak jakby podawać przykłady ze Starożytnego Egiptu że coś tam było drogie ;)
Nie było drogie bo kosztowało tak jak większość/cała elektronika klasy prosumer czyli $1000 co ztcp wychodziło 3500 zł (przy 6500 zł. za 20D), ale... ja nie o tym ;)
Chodziło o to, że tyle lat temu lider obrazowania czy jak sobie tam przyklaskują wprowadził puszkę aps-c i do dzisiaj brak odpowiednika "standardu" dla Kowalskiego, gdzie u konkurencji był już w roku... i ma się calkiem dobrze i przy okazji tanio (ja swojego kupiłem za 5 pln-stówek).
Chodziło o to, że tyle lat temu lider obrazowania czy jak sobie tam przyklaskują wprowadził puszkę aps-c i do dzisiaj brak odpowiednika "standardu" dla Kowalskiego, gdzie u konkurencji był już w roku... i ma się calkiem dobrze i przy okazji tanio (ja swojego kupiłem za 5 pln-stówek).
W sumie Nikon musiał, bo nie miał w ogóle standardu z autofocusem dla wykastrowanych ze śrubokręta puszek entry level.
Canon miał dwa: stary i taki-se optycznie 35/2 i sporo droższy 35/1.4.
Kolekcjoner
24-05-2012, 15:44
Widocznie "liderowi" to niepotrzebne :cool: albo nie widzą rynku na to. Moim zdaniem jest to rzecz pomijalna i skupianie się na tym to strata czasu :cool:.
Canon miał dwa: stary i taki-se optycznie 35/2 i sporo droższy 35/1.4.
Miałem kiedyś 35L, ztcp również na dwóch 350D, gdybym nie czytał twoich postów w nex czy pen, zapytałbym czy żartujesz, ale po ich przeczytaniu muszę przyznać, że równasz do innego moda :) i nie, nie chodzi mi o uliczkę w Pradze, na fotce Muflona.
Widocznie "liderowi" to niepotrzebne :cool: albo to rzecz pomijalna i skupianie się na tym to strata czasu :cool:.
Dokładnie to samo powtarzam znajomym. Kupno Rebela "w omlecie" i czekanie do ... śmierci na ef-s 30mm w srebrzance nie ma sensu - jedno z pytań szczęśliwego nabywcy D5100 to czy będzie z tyłu rozmyte jak na "tamtych zdjęciach*". Powiedziałem, że podobnie i jak za 600 zł to nawet bardzo.
* - D3 z 200/2VR i 5D z 70-300IS
Kolekcjoner
24-05-2012, 21:10
Dokładnie to samo powtarzam znajomym. Kupno Rebela "w omlecie" i czekanie do ... śmierci na ef-s 30mm w srebrzance nie ma sensu - jedno z pytań szczęśliwego nabywcy D5100 to czy będzie z tyłu rozmyte jak na "tamtych zdjęciach*". Powiedziałem, że podobnie i jak za 600 zł to nawet bardzo.
* - D3 z 200/2VR i 5D z 70-300IS
Piszesz o jakichś niesamowitych przypadkach. Jeszcze nigdy się nie spotkałem żeby jakiś amator pytający o to jaki wybrać aparat (co drugi dzień mnie ktoś o to pyta) odnosił się do takich zestawów W 99.9% przypadków nikt z nich nie widział zdjęć z puszek i szkieł o których mowa, a nawet jak widział to i tak nie odróżni :cool:. Dla mnie to są jakieś wirtualne przykłady - co nie znaczy że wydumane.
Zresztą jak ktoś chce mieć rozmycie to szkoda życia dla takich substytutów i lepiej kupić coś z FF :cool:.
Miałem kiedyś 35L, ztcp również na dwóch 350D, gdybym nie czytał twoich postów w nex czy pen, zapytałbym czy żartujesz, ale po ich przeczytaniu muszę przyznać, że równasz do innego moda :) i nie, nie chodzi mi o uliczkę w Pradze, na fotce Muflona.
Znaczy gdzieś jakiś błąd logiczny widzisz w tym co napisałem?
PS: Nikkorek fajny jest, nie przeczę. Jedno mnie tylko dziwi - czemu Nikon tak nisko go wycenił?
Nie, po prostu kiedyś się wygłupiłem i spróbowałem 35L na Rebelu bez gripa, było wygodniej niż z 24-70L i walczyłem dzielnie. Cytując Kolekcjonera 35L i Rebel to jakiś wirtualny przykład, prawdopodobnie większość targetu nigdy się nie dowie, że szkło może tyle kosztować a cena Nikkoretki? W tamtych czasach to był szok, podwójny: DX i FX, w sumie taki gratis dla Fatman'ów i początek ostrej walki o klienta środka... szkłami.
wyrwiflak
25-05-2012, 11:15
PS: Nikkorek fajny jest, nie przeczę. Jedno mnie tylko dziwi - czemu Nikon tak nisko go wycenił?
A co tu wyceniać drogo? 35DX jest przeciętny mechanicznie, Af ma wolnawy, brak jakichkolwiek bajerów typu skala ostrości, przy dużym popycie można sprzedawać tanio.
Nie, po prostu kiedyś się wygłupiłem i spróbowałem 35L na Rebelu bez gripa, było wygodniej niż z 24-70L i walczyłem dzielnie. Cytując Kolekcjonera 35L i Rebel to jakiś wirtualny przykład, prawdopodobnie większość targetu nigdy się nie dowie, że szkło może tyle kosztować a cena Nikkoretki? W tamtych czasach to był szok, podwójny: DX i FX, w sumie taki gratis dla Fatman'ów i początek ostrej walki o klienta środka... szkłami.
No jasne, ale crop to nie tylko rebele. Poza tym podałem DWA przykłady. Ja mam ten tańszy i patrząc przez pryzmat ceny - chwalę sobie.
A co tu wyceniać drogo? 35DX jest przeciętny mechanicznie, Af ma wolnawy, brak jakichkolwiek bajerów typu skala ostrości, przy dużym popycie można sprzedawać tanio.
Bo można? Ten lens schodziłby dalej jak woda za cenę 2x wyższą.
wyrwiflak
26-05-2012, 06:48
Bo można? Ten lens schodziłby dalej jak woda za cenę 2x wyższą.
za cenę niemal x2 wyższą nadal w ofercie jest 35/2D
Piotr_0602
28-05-2012, 23:34
rozmiary nowego zooma 12-35 f/2.8 (ekw. 24-70mm)
jak na jasny zoom - maleństwo:
http://www.popco.net/zboard/view.php?id=dica_review&no=797
wyrwiflak
29-05-2012, 08:36
ale kolorki...
Przemek_PC
29-05-2012, 10:07
Na ebay-u jest w przedsprzedaży za .... $1999.
Na ebay-u jest w przedsprzedaży za .... $1999.
To szkło będzie można normalne kupić za 24-36 miesięcy. Wtedy cena powinna spaść o $150-200. Teraz - imho - tylko wideo pro.
To co mnie osobiście ciekawi najbardziej to które z dwóch (12-35X, 24-70II) wyjdzie lepiej w testach. Oczywiście ciekawość czysto onanistyczna, nie planuję kupić żadnego z tych szkieł, natomiast ciekawi mnie na ile skutecznie Panas zastosował korekcje: geometrii, CA, winiety, flar względem gołego (przed DPP) Canona.
mam pytanie czy macie jakieś doświadczenia ostrość jakość fotek ...(w sieci są oczywiście testy ale jakieś skrajne opinie?) z obiektywem m43 12-50mm teraz jest to kit do OMD topowego modelu a i na popularnym serwisie aukcyjnym było kilka sztuk ?
Jakość jak w typowym, nowoczesnym kicie. Do brandzlowania się nad cropami 1:1 może się nie nadaje, ale w praktyce sprawdzi się do tego, do czego jest przeznaczony.
Piotr_0602
01-06-2012, 14:42
mam pytanie czy macie jakieś doświadczenia ostrość jakość fotek ...(w sieci są oczywiście testy ale jakieś skrajne opinie?) z obiektywem m43 12-50mm teraz jest to kit do OMD topowego modelu a i na popularnym serwisie aukcyjnym było kilka sztuk ?
budowa świetna, optycznie ciemny na końcu i bez rewelacji (wystarczy przeczytać test na Optyczne.pl), do filmów świetny, do zdjęć, hmmm... na pewno nada się do zdjęć w deszczu, ale optycznie kit 14-42mm będzie lepszy (i mniejszy)
Po Sc-K kolei na Sigmę. Na Photokinie zaprezentują nowe konstrukcje, zaprojektowane specjalnie dla m43. Słowo klucz "specjalnie dla m43" czytam jako taniej już było.
Zapowiedziana w lutym portretówka Oly coraz bliżej sklepów:
http://olympus-imaging.jp/product/dslr/mlens/75_18/sample/images/index_sample05.jpg
wyrwiflak
20-06-2012, 08:18
Po Sc-K kolei na Sigmę. Na Photokinie zaprezentują nowe konstrukcje, zaprojektowane specjalnie dla m43. Słowo klucz "specjalnie dla m43" czytam jako taniej już było.
to by chyba był pierwszy raz w historii sigmy gdy wypuści szkło tylko pod 1 system. "Specjalnie" w przypadku Sigmy może oznaczać "tym razem nie adaptujemy obiektywów ze swoich kompaktów DP" :)
Zapowiedziana w lutym portretówka Oly coraz bliżej sklepów:
http://olympus-imaging.jp/product/dslr/mlens/75_18/sample/images/index_sample05.jpg
Szkoda że cena trochę wysoka - 3499 zł :sad:
wyrwiflak
20-06-2012, 09:43
kuszą tymi zdjęciami azjatek a potem człowiek kupi taki obiektyw i nigdzie nie może takiej azjatki znaleźć...
Szkoda że cena trochę wysoka - 3499 zł :sad:
Zapraszamy na forum Olympusa (aktualnie w serwisie), można znaleźć wiele, ciekawych informacji oraz po spełnieniu odpowiednich warunków zostać przyjętym do programu OJ, gdzie świat nie jest już taki drogi.
Tak czy siak coraz więcej testów w sieci nowej srebrzanki od Oly, teraz czas na Pekka Potka
http://www.pekkapotka.com/samples/olympus-zuiko-m-75mm-f18/
A tak wygląda po prostu ładny zestaw do fotografii
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.pekkapotka.com/storage/ZuikoM75mm18-01.jpg?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1340731280110)
Piotr_0602
27-06-2012, 12:26
Ciekawy obiektyw ten Olympus 75mm f/1.8. Ekwiwalent 150mm f/1.8 (kąt widzenia), a GO płytsza niż w 85/1.8 na FF, płytsza niż z 100mm f/2.8 na FF, choć nie aż tak płytka jak 135mm f/2 na FF. Jak na to co oferuje - mały. Oraz świetnie wykonany.
Ten blogger ma same superlatywy przy ocenie szkiełka:
" little chromatic aberration can be seen and it is removed entirely by checking Lightroom 4 Chromatic Aberration check mark. Practically no vignetting and no distortion can be seen. Yes, post processing Zuiko M. 75mm files is boring, not much to do and what is is left is quite repeating shot after shot."
"focusing is instantaneous and I ran into no hunting"
Zapraszamy na forum Olympusa (aktualnie w serwisie), można znaleźć wiele, ciekawych informacji oraz po spełnieniu odpowiednich warunków zostać przyjętym do programu OJ, gdzie świat nie jest już taki drogi.
Dziękuję za zaproszenie,ale nie skorzystam. Czytam wasze forum raz na jakiś czas. Co do OJ to nie jestem typem człowieka który wielbi sprzęt ponad wszystko. Nie zamierzam budować ołtarzyków nowemu Oliemu OM-D :mrgreen:.
Posiadając GH2 i EPL1 jakoś mnie do niego nie ciągnie. Co innego gdyby dali tą matrycę w nowych PEN-ach. Wówczas może zamieniłbym EPL1 na taki EPL4. Zobaczymy co pokażą na Photokinie. Jestem też ciekaw m12-60/2,8-4 który niby też ma być tam pokazany.
Piotr_0602
28-06-2012, 10:14
Podobno Olympus ma pokazać na Photokinie dwa następne szkieła do m43:
http://www.43rumors.com/ft2-new-olympus-25mm-f1-8-and-12-60mm-lens-coming-at-photokina/
1) 12-60mm f/2.8-4 - czyli wersję świetnego 12-60 z 4/3, ten ma być niewiele większy od obecnego kitowego 12-50 (chyba Olek wziął do serca krytykę osiągów optycznych i ciemnicy obecnego kita do OM-D)
2) 25mm f/1.8 - jeśli optycznie bedzie na poziomie 45/1.8 to będzie hit, ma być nieduży i tani - świetna alternatywa dla Panasa/Leici 25mm f/1.4
A kiedy jakies przyzwoita stalka min. 300/4 + telekonwerter?
Pytanie po co ?
Jak ktoś chce się bawić tego typu obiektywami to wybierze lustro
Pytanie po co ?
Zalezy od rodzaju zabawy. Np. dla mnie ciekawa jest migawka elektroniczna, wiadomo, ze llustro nie nadazy tak szybko klapac.
Pytanie po co ?
No nie koniecznie, jak ktoś taki lens to wybierze - imho - największą gęstość pikseli (aktualnie D800/D3200). Migawka mechaniczna jest niezbędna do zapewnienia najlepszej jakości obrazka - mówił mi Uematsu San, jednocześnie zapewniając, że GH3 NIE będzie miał elektronicznej, więc takowa jest przed nami około 18-24 miesiące licząc od pierwszego miesiąca dostępności GH3.
Przemek_PC
28-06-2012, 23:47
Słowo w temacie długich ogniskowych. Do GH2 zapiąłem przez przejściówkę Sigmę 120-400. Uwzględniając crop zrobiło się z niej 240-800. Po włączeniu dodatkowego cropa w trybie video zrobiło się około 2000/5,6 Dzięki REWELACYJNEMU jak na tą klasę sprzętu wizjerowi GH2 dało się spokojnie ostrzyć ręcznie. Niestety statyw wymiękł :(
Sergiusz
29-06-2012, 01:20
Jak się pojawił m4/3 to liczyłem na przynajmniej jeden solidny korpus i kilka odpowiednich szkieł. Miało być małe i kieszonkowe o parametrach lustrzanki. Myślałem, że pojawi się 7mm f2,8 12mm f1,4 17mm f1,4 25mm f1,2 40mm f1,2 i 65mm f1,4 plus kilka kitowych zoomów ale o niezłych parametrach. Wtedy byłaby to jakaś alternatywa dla lustrzanek. Ale jak zawsze w tym systemie nic takiego się nie pojawiło i zapewne nie pojawi się. Odgrzewane starocie z 4/3 gdzie też na obiecankach się skończyło.
Tak tylko ile kosztowałyby tego typu obiektywy. Kto wówczas chciałby kupić m4/3. Z drugiej strony są w systemie takie perełki jak Voitki 17mm/0,95 i 25mm/0,95.
Piotr_0602
29-06-2012, 08:28
f/0.95 w manualu to niszowa nisza. Gdyby miało AF to byłoby coś, ale tak... Mamy XXI wiek, drugą dekadę, w manualu to można się bawić najwyżej w filmowanie albo makro.
300/4 do m43? Trochę gubi się sens podpinania tego pod małe body. Chyba że będzie wyraźnie mniejsza średnica filtra i mniejsze gabaryty niż Canonowej L-ki 300/4, a i cena WYRAŹNIE mniejsza. Dla weekendowych amatorów ptaków - czemu nie, po dokręceniu gripa do OM-D....
Tyle że to ekwiwalent kąta widzenia 600mm na FF. Nie wiem czy to już nie przekracza możliwości stabilizacji matrycy i czy nie odpada robienie zdjęć z ręki. A jak już mamy dźwigać statyw i fotografować z zasadzki, to znika urok małego poręcznego zestawu. Choć swoją drogą 200mm f/4 - by zachować małe rozmiary - lub nieco jaśniej (o ile nie rozwali to małych gabarytów) - tym dało by się jeszcze zrobić z ręki (ekw. 400mm) ze stabilizacją z OM-D. W końcu przecież taki obiektyw może się rozsuwać, jak zoomy Olka 14-42 - pozycja transportowa i robocza.
Ale cały urok tego systemu to małe stałki, tak by całość była mała i poręczna.
A tymczasem udało się Olkowi kolejne małe szkiełko (po 12/2 i 45/1.8) - 75mm f/1.8. Kolejna recenzja i same superlatywy:
http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1521/cat/14
"Conclusion
There's a lot to like about the Olympus 75mm ƒ/1.8 M.Zuiko; simply amazing results for sharpness, great resistance to chromatic aberration, very low corner shading and near-zero distortion. Add in excellent build quality and good looks, and you have a package that's sure to please any photographer. The only sticking point might be the price - at around $900, it is an expensive optic. But seeing as at the time of writing there are no other lenses that offer this focal length and fast aperture setting, and given the exceptional performance, it's not surprising that Olympus is charging the premium price."
Jak się pojawił m4/3 to liczyłem na przynajmniej jeden solidny korpus
GF1 na przykład, co w nim jest niesolidnego? E-M5 to najnowszy przykład. Słucham.
i kilka odpowiednich szkieł.
I kilka odpowiednich jest, dodatkowo podzielonych na grupy ze względu na zawartość biletów NBP w portfelu.
Miało być małe i kieszonkowe o parametrach lustrzanki.
Jest b. dobre 20/1.7, jest dobre 14/2.5, jest co najwyżej średnie 17/2.8, jest b. dobre 45/1.8 - wszystkie relatywnie tanie, większość pozwala na kieszonkowość i low light.
No może mi brakuje 10/2.0 lub 2.8 lub 4 ;)
Myślałem, że pojawi się 7mm f2,8 12mm f1,4 17mm f1,4 25mm f1,2 40mm f1,2 i 65mm f1,4 plus kilka kitowych zoomów ale o niezłych parametrach.
1. Ja myślałem, że nawet po tylu latach (w domyśle: po 35/1.8DX) naleśnik 40/2.8 będzie jednak miał przedrostek ef-s...
2. PL 25/1.4 kosztuje sześć $tówek, kupiłbyś 1.2 za 900 USD mając obok opcje: f/1.7 za 400 i f/1.4 za wspomniane 600? Tu podpowiedź: mechanicznie PanaLajka jest lata świetlne za EF 50/1.4 :)
Kupiłbyś 40/1.2 za (nawet) te 900 USD mając obok opcję: f/1.8 za 400
65/1.4 i 7/2.8 pewnie byłyby w okolicy 1100/900 też byś je (wszystkie) kupił?
MSZ (niczym nie poparty hurra optymizm) i 12/1.4 i 17/1.4 jest przed nami jakieś 12 i 18 miesięcy.
Wtedy byłaby to jakaś alternatywa dla lustrzanek.
Alternatywa w sensie czego: sportu, low light, lepszej ergonomii?
Imho M43 straci sens kiedy powstanie coś DOKŁADNIE na wymiar GF1 (szczególności grubość), ale z EVF, z matrycą - powiem wprost - Nikona, w rozmiarze aps-c i szklarnią równie atrakcyjną jak w mikro :)
Oczywiście nie mam na myśli GO, która w M43, przynajmniej dla mnie jest zaletą; większy margines na ruchy dziecka w tył/przód.
Ale jak zawsze w tym systemie nic takiego się nie pojawiło i zapewne nie pojawi się. Odgrzewane starocie z 4/3 gdzie też na obiecankach się skończyło.
Smak odgrzewanych kotletów zależy od technologii podgrzewacza. Jak wrzucisz do mikrofali to się mocno zdziwisz, co innego jak podgrzejesz na gazie czy drewnie ;)
9-18, to szkiełko ładnie odgrzano, nie jest to idealna optyka, ale chyba nie taką chcieli zrobić.
Jeśli zaś chodzi o obiecanki w tym momencie ztcp Oly (i słusznie - viva 'la Samyang) nie dotrzymał słowa i pomimo umieszczenia w szklanej road mapie swojej rybki, nic takiego nie pokazał.
Podsumowując: M43 ma mniejszy sensor i raczej nie zanosi się na to by te szkła pasowały do korpusów z logo Canon.
Piotr_0602
29-06-2012, 12:55
Odgrzewane starocie z 4/3 gdzie też na obiecankach się skończyło.
Na razie zestaw stałek zrobił się całkiem kuszący.
7,5/3.5 fish, 8/3.5 fish, 12/2, 20/1.7, 25/1.4, 45/1.8, 75/1.8 plus 60/2.8 macro
wszystkie optycznie świetne.
Odgrzany kotlet 9-18/4-5.6 ma swoje zalety, szczególnie jesli porownamy rozmiary tego pod m43 i pod lustro 4/3. Podobnie można by potraktować Pansa 7-14/4 jako świetnie podgrzany kotlez z Zuiko 7-14/4 (różnica rozmiarów dramatyczna).
Z bezsensownego okresu wypuszczania worków ciemnych zoomów (w stylu iluś wersji 14-42 czy takiego 70-300) chyba wyszli. Ostatnim wytworem ciemnej strony mocy może będzie 12-60 ze światłem f/6.3 na końcu.
Gdyby odgrzał Olek takie kotlety jak 14-54mm f/2.8-3.5 czy 50-200mm f/2.8-3.5 ze starego lustrzankowego 4/3, oczywiście o odpowiednio mniejszych dla m43 gabarytach i podobnie atrakcyjnych (albo lepiej tańszych) cenach, to byłoby całkiem smaczne danie.
Swego czasu to była całkiem ciekawa propozycja. Zakres ekwiwalentu 28-400mm w dwóch jasnych zoomach za ciekawą cenę.
14-54mm f/2.8-3.5 zastąpił potem droższy i większy 12-60mm f/2.8-4 -> też zacny. Tego też mogliby odgrzać (i pojawiły się plotki że będzie).
Piotr_0602
03-07-2012, 08:34
Sony w micro43:
http://www.43rumors.com/president-hiroyuki-sasa-says-e-m5-sensor-is-from-sony/
Po długim monopolu Panasonica na matryce do micro43 (a wcześniej wyparciu Kodaka z 4/3) pojawił się drugi producent matryc w tym systemie. Olympus długo nie przyznawał się kto jest producentrem matrycy w OM-D, ale teraz przyznano się że jest nim Sony.
Z bardzo dobrym skutkiem, bo to jest obecnie najlepsza matryca w systemie. A Panasonic ma motywację do zrobienia lepszych matryc.
Było nie było, dla systemu dobrze, im więcej firm go wspiera.
Dwóch producentów matryc - Panasonic i Sony. Gdyby Sigma nie była taka uparta i nie forsowała swoich ultraniszowych aparatów ze swoim bagnetem, to mogła by też popełnić jakieś body do m43 z matrycą Foevon.
Dwóch producentów body - Olympus i Panasonic.
Obiektyw z bagnetem micro43 popełniło już co najmniej 7 producentów optyki - Panasonic, Olympus. Voighlander, Sigma, Samyang, Tokina, Schneider Kreuznach (doliczając obecność obiektywów Leica/Panasonic można by liczyć 8).
Lampy do m43 na pewno robi Olympus i klony Pansonic, oraz Metz oraz Nissin (ale chyba też inni producenci lamp też mają swoje modele do 4/3-micro43.
Swoją drogą Sony sprzedaje już matryce do Nikona, Fuji, Olympusa, o aparatach Sony nie wspominając...
(doliczając obecność obiektywów Leica/Panasonic można by liczyć 8).
Przestań! ;)
*** to tylko znaczek, to są szkła (i ka$a) Panasa.
Swoją drogą Sony sprzedaje już matryce do Nikona, Fuji, Olympusa, o aparatach Sony nie wspominając...
A Pentax kupuje od Canona...
Piotr_0602
03-07-2012, 09:00
To ilu jeszcze zostało producentów matryc do aparatów? Canon, Panasonic, Sony, Sigma (Foevon), Fuji (oprócz kupowania od Sony robi też swoje). Kodak jeszcze jakieś robi (robił przecież dla Leica)? Ktoś jeszcze?
...
A Pentax kupuje od Canona...
Od kiedy to? Przeciez zawsze brali od sony o ile siegam pamiecia.. Seria K-5 miala jeszcze na pewno od sony
To ilu jeszcze zostało producentów matryc do aparatów? Canon, Panasonic, Sony, Sigma (Foevon), Fuji (oprócz kupowania od Sony robi też swoje). Kodak jeszcze jakieś robi (robił przecież dla Leica)? Ktoś jeszcze?
Aptina..
wyrwiflak
04-07-2012, 13:25
Od kiedy to? Przeciez zawsze brali od sony o ile siegam pamiecia.. Seria K-5 miala jeszcze na pewno od sony
Aptina..
Renesas Japan (D3/D700)
Pentax używał jeszcze maryc Samsunga min. w K20D i w K-7
Test autora, którego starzy forumowicze pamiętają na bank. Tym razem autor obala mity "obserwujących" nt. zum-naleśnika tj. PZ14-42X
Review: Panasonic Lumix G X Vario PZ 14-42mm f/3.5-5.6 Lens (http://www.wlcastleman.com/equip/reviews/pz14-42/index.htm)
Test autora, którego starzy forumowicze pamiętają na bank. Tym razem autor obala mity "obserwujących" nt. zum-naleśnika tj. PZ14-42X
Review: Panasonic Lumix G X Vario PZ 14-42mm f/3.5-5.6 Lens (http://www.wlcastleman.com/equip/reviews/pz14-42/index.htm)
Dla mnie ten test jest bardziej "miażdżący" dla tego obiektywu niż ten z portalu jak to ładnie określiłeś "obserwujących". Za 1500 zł dostajemy najgorszy optycznie obiektyw w systemie m4/3.
Dla mnie ten test jest bardziej "miażdżący" dla tego obiektywu niż ten z portalu jak to ładnie określiłeś "obserwujących". Za 1500 zł dostajemy najgorszy optycznie obiektyw w systemie m4/3.
1. Pudło, obserwujący to nie optyczne.pl :), akurat optyczne da się lubić za testy szkieł, choć imho ich obiektywizm "wylądował" - cytując Siarę z chwilą przetestowania PZ14-42X na korpusie Olka. Proponuję im testować szkła ef-s na 1Ds Mark III...
2. Konkuzja/wnioski i popularność tego szkła mówią same za siebie. BTW. Ja tych rycin nawet nie oglądam tylko sammple i czytam tekst. Potem BreezeBrowser (z opcją Ctrl+Q).
3. Miażdżący - wiesz podobno to 20/1.7 jest wooolne i głośno bzyczy, dzisiaj wiemy/słyszymy trochę więcej ;)
Reasumując: chciałbym mieć parę miesięcy temu wybór GH2@14-42OIS lub GH2@PZ14-42X.
Nowa portretówka mZD75 (E-M5) i dlaczego powinni coś zrobić z seriami Mini/GF czyli Słona riposta RX100
Olympus 75f1.8 is such a remarkable lens (except pricy) Lots of photos and image: Micro Four Thirds Talk Forum: Digital Photography Review (http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=42132204)
oasisman
29-07-2012, 18:49
1. Pudło, obserwujący to nie optyczne.pl :), akurat optyczne da się lubić za testy szkieł, choć imho ich obiektywizm "wylądował" - cytując Siarę z chwilą przetestowania PZ14-42X na korpusie Olka. Proponuję im testować szkła ef-s na 1Ds Mark III...
2. Konkuzja/wnioski i popularność tego szkła mówią same za siebie. BTW. Ja tych rycin nawet nie oglądam tylko sammple i czytam tekst. Potem BreezeBrowser (z opcją Ctrl+Q).
3. Miażdżący - wiesz podobno to 20/1.7 jest wooolne i głośno bzyczy, dzisiaj wiemy/słyszymy trochę więcej ;)
Reasumując: chciałbym mieć parę miesięcy temu wybór GH2@14-42OIS lub GH2@PZ14-42X.
Ja miałem taki wybór no i niestety mam szkło, które jest tragiczne na długim końcu....mydło i tyle.
Ja miałem taki wybór no i niestety mam szkło, które jest tragiczne na długim końcu....mydło i tyle.
Żeby było jasne: jeśli twój egz PZ 14-42X nie posiada problemów szeroko opisanych na forum dpreview (rozmycie obrazka spowodowane prawdopodobnie brakiem kontroli jakości we wczesnym etapie produkcji) - w każdej chwili zamienię swój 14-42 OIS na twój 14-42X. Reszta na priv. Mojego nawet nie wyjąłem z pudełka i tak naprawdę nawet nie wiem czy w nim jest ;)
Żeby było jasne: jeśli twój egz PZ 14-42X nie posiada problemów szeroko opisanych na forum dpreview (rozmycie obrazka spowodowane prawdopodobnie brakiem kontroli jakości we wczesnym etapie produkcji) - w każdej chwili zamienię swój 14-42 OIS na twój 14-42X. Reszta na priv. Mojego nawet nie wyjąłem z pudełka i tak naprawdę nawet nie wiem czy w nim jest ;)
A kita z zestawu GF1 nie zostawiłeś sobie? Bo w Panasie dzieję się coś dziwnego, im dalej w rozwoju tym gorsze te obiektywy kitowe optycznie robią :lol:
A kita z zestawu GF1 nie zostawiłeś sobie?
Nie, z żalem go sprzedałem kupując jaśniejszy model.
Bo w Panasie dzieję się coś dziwnego, im dalej w rozwoju tym gorsze te obiektywy kitowe optycznie robią :lol:
I tak i nie. 14-45 - najlepszy optycznie kit kiedykolwiek? został z premedytacją zastąpiony omletem. W ten sposób zrobili miejsce dla 12-35X, którego ostrość nieznacznie przewyższa tą uzyskiwaną pierwszym kitem (14-45). Szkła Panasa mają złą sławę ponieważ target woli puszki Oly :), które nie usuwają z automatu aberracji chromatycznej, która - o zgrozo - jest widoczna i to nie na niskim poziomie nawet w 12-35X. Jest to pikuś jak używa się body Panasa, na Olympusach jest różowo/zielono mi. Takie podejście pokazuje, że jest walka wewnątrz mikro i to denerwuje wszystkich. samo korzystanie z cyfrowej korekcji nie jest złe samo w sobie tylko system miał być - w pełni - kompatybilny.
Ponieważ mam rawy z 12-35X@12mm mogę z całą pewnością stwierdzić, że nie mając opcji Adobe (np. Linuch i RawTherapee) bardzo bym się nie spieszył z kupnem 12-35X, szczególnie jeśli zależy mi na 12mm - taniej wyjdzie Samyang :mrgreen:
Moim zdaniem szczególnie dla tej ogniskowej wymagane jest zrobienie własnego profili korekcji geometrii, co ciekawe jest on - dcp - wspierany przez RawTherapee, w ogóle ten program rządzi (na Atomie ;)) w wersji portable@ramdisk :)
I tak i nie. 14-45 - najlepszy optycznie kit kiedykolwiek? [ciach] Szkła Panasa mają złą sławę ponieważ target woli puszki Oly :), które nie usuwają z automatu aberracji chromatycznej, która - o zgrozo - jest widoczna i to nie na niskim poziomie nawet w 12-35X.
To w końcu ta optyka jest wybitna, czy przeciętna? Jedno zdanie przeczy drugiemu...
To w końcu ta optyka jest wybitna, czy przeciętna? Jedno zdanie przeczy drugiemu...
Ja nie narzekam* :mrgreen:
Poza rybką żadne z moich szkieł (14-42 OIS nie wyjąłem z pudełka) nie ma tak hm... monstrualnej ;) ac jaką prezentuje np. 24-105L (przed DPP), nawet budżetowy zoom 11x. To nie koniec podobieństw do C, ostatni mój nabytek - jasne tele - przypomina mini 85L i w wadze i w - jak na standardy M43 - nie za szybkim AF.
W tym momencie czekam na 35-100X do wideo (Panas<->Panas) więc uroki szkła przed korekcją cyfrową mnie nie obchodzą. Kiedyś jeszcze chciałem 12/1.4, ale nie sądzę by Panas pobił Olka w temacie ostrych brzegów (25DG jest mniej ostre od 20/1.7), stąd wolę Olkowe f/2.0 i rzeźnię, ba czasami nawet na potrzeby szerokości kręcę suwakami w RT, co dodaje spektakularną dystorsję :)
* - kumplowi złazi guma (jak w Nikkorach) z 14-140 (2 sztuki)
PS. Odpowiedzi na postawione pytanie szukaj u prawdziwych ekspertów tego (i nie tylko) forum.
...żadne z moich szkieł (...) nie ma tak hm... monstrualnej ;) ac jaką prezentuje np. 24-105L (...) uroki szkła przed korekcją cyfrową mnie nie obchodzą.
Ale o urokach 24-105L przed korekcją raczysz wspominać z istną rozkoszą. Dziwne...
oasisman
30-07-2012, 15:39
No przecież piszę, że mydełko na długim końcu :-) mimo że wg. numeru seryjnego (HN2DF....) nie jest to ta pierwsza mega trefna partia, i nie jest tak źle jak u niektórych na dprev., to wg. mnie dalej nie do przyjęcia...zobaczymy co na to Panas Polska :-D
...zobaczymy co na to Panas Polska :-D
Stwierdzą że ten typ tak ma ;)
Piotr_0602
07-08-2012, 11:35
wątek na forum dpreview - osoby który zastąpiły lustrzanki bezlusterkowcami (micro43):
Consider to jump from Nikon DSLR to OM-D: Micro Four Thirds Talk Forum: Digital Photography Review (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1041&thread=42201647)
Piotr_0602
07-08-2012, 22:24
Ciekawa recenzja OM-D:
Olympus OM-D E-M5 Review ť Echenique dot com (http://www.echenique.com/index.php/2012/08/05/olympus-om-d-e-m5-review/#)
"Conclusion
Olympus got pretty close to a bullseye with the OM-D E-M5. Excellent ergonomics, amazing stabilization, a kick-ass sensor, super-fast AF (in single-shot mode, anyway), access to legacy glass, weather-sealing, rugged build and great high-ISO performance all in a small, easy to carry size. All it really needs is focus peaking and better continuous AF performance and they will have a real winner on their hands."
Co do OM-D, to dzisiaj pobawiłem się chwilę w sklepie i o ile jestem zaszokowany szybkością AF, to LCD to jakaś kpina jest, odświeżanie chyba 3 klatki na sekundę z widocznym rollingiem, może w lepszym świetle byłoby lepiej, ale nawet w 5D2 jest o 3 klasy lepiej przy LV, kurde nawet moja stara R1-ka działa płynnie przy kadrowaniu LCD. Aparat nastawiony na operowanie LV powinien ten fragment mieć dopracowany do perfekcji :/. Kompletna dyskwalifikacja aparatu. Do tego dochodzi jeszcze kompletny brak ergonomii uchwytu i mamy gotowy przepis na nieszczęście. Szkoda bo byłem zainteresowany ze względu na możliwości tego body :/
PS. Zauważyłem, że kitowe szkło do tego Olka ma chyba zoom by-wire? Kurde, dlaczego? Czemu to ma takiego laga i w dodatku jeszcze wydaje dźwięki przy zoomowaniu, da się to jakoś obejść? :/
PS. Zauważyłem, że kitowe szkło do tego Olka ma chyba zoom by-wire? Kurde, dlaczego? Czemu to ma takiego laga i w dodatku jeszcze wydaje dźwięki przy zoomowaniu, da się to jakoś obejść? :/
EM5 - rollin' - ma baardzo poprawiony, coś musiałeś nie doczytać? Ekranik też ma mocny (piszę na podstawie XZ1).
Brak ergonomii - target bezlusterkowców to Azja a tam grabki jakby mniejsze; dla reszty jest grip; btw to właśnie z tego powodu uwielbiam grubość GF1.
Zoomik - to jest zaawansowany PZ; jest tam - ztcp - kilka opcji prędkości zumowania. Jak to dokładnie działa nie pamiętam bo mnie to szkło nie interesuje. Musisz doczytać lub popytać na forum Oly.
Dlaczego jesteś zszokowany AF :mrgreen:
Piotr_0602
08-08-2012, 08:47
Co do OM-D, to dzisiaj pobawiłem się chwilę w sklepie i o ile jestem zaszokowany szybkością AF, to LCD to jakaś kpina jest, odświeżanie chyba 3 klatki na sekundę z widocznym rollingiem, może w lepszym świetle byłoby lepiej, ale nawet w 5D2 jest o 3 klasy lepiej przy LV, kurde nawet moja stara R1-ka działa płynnie przy kadrowaniu LCD. Aparat nastawiony na operowanie LV powinien ten fragment mieć dopracowany do perfekcji :/. Kompletna dyskwalifikacja aparatu. Do tego dochodzi jeszcze kompletny brak ergonomii uchwytu i mamy gotowy przepis na nieszczęście. Szkoda bo byłem zainteresowany ze względu na możliwości tego body :/
Miałem w rękach OMD (krótko, co pawda) i jakiegoś laga na LCD (OLED de facto) nie zauważyłem. Ciemno jakoś nie było (normalne oświetlenie we wnętrzu), ale też nie było jasno. Tam są w menu jakieś ustawienia częstości odświeżania w menu, przynajmniej dla EVF - może ktoś coś poprzestawiał w sklepie?
Ale podejrzewam coś innego. Większość apratów z detekcją kontrastu w kiepskich warunkach spowalnia i pojawiają się lagi, a obraz na ekranie śnieży. Mogę sobie wyobrazić że ciemne pomieszczenie plus f/6.3 na długim końcu kitowego zooma mogło by dać taki efekt.
W lustrach Canonach, gdy podepniemy telekonwenter do obiektywu f/5.6 i zrobi się ciemniej niż f/5.6, AF na detekcji fazy mocno słabuje (o ile w ogóle działa). A wg instrukcji przy obiektywach ciemniejszych od f/5.6 AF nie działa. Tu mogła by być podobna przyczyna - ciemne pomieszczenie plus f/6.3 = lagi.
Co innego przymknięcie przysłony przy robieniu zdjęcia, a co innego praca cały czas na małym otworze.
IMO używanie bezlusterkowców z tak ciemnymi zoomami (ciemniej niż f/5.6) nie ma większego sensu. A jakość obrazu jaką dostaniemy z kitowym zoomem f/3.5-5.6 może być zbliżona do tego co możemy dostać z kompaktu z matrycą 1/1.63'' i jasnym zoomem (XZ1 ma f/1.8-2.5, a nowy Panasonic LX7 f/1.4-2.3). A do OMD dali zoom który na długim końcu ma f/6.3.
Bezlusterkowce rozwiną skrzydła z jasnymi stałkami - taki OMD z 12mm f/2, 20mm f/1.7, 25mm f/1.4, 45mm f/1.8, 75mm f/1.8, ewentualnie zoomem 12-35mm f/2.8 to zupełnie inna bajka. Olek popełnił dwa zoomy ciemniejsze niż f/5.6 na długim końcu - wg mnie to pomyłka.
Kitowy zoom ma ruchomy jeden pierścień (przesuwalny wzdłuż obiektywu). Efekt jest taki że po jego przesunięciu zoomujemy właśnie jak kamerą czy kompaktem - by-wire, a po cofnięciu pierścienia do normalnej pozycji - normalnie. W sklepie musiał to ktoś przełączyć.
Zoomowanie wyłącznie by-wire mają dwa zoomy Panasonica - naleśnik 14-42mm oraz tele 45-175mm.
Olek użył w 12-50 genialnego rozwiązania - mamy do wyboru zoom tradycyjny, oraz po przesunięciu pierścienia na obiektwyie by-wire (do filmowania).
To rozwiązanie plus jakość wykonania robią świetne wrażenie. Tylko obiektyw za ciemny... Takie samo wrażenie odnieśli w teście obiektywu na Optyczne.pl
Dlaczego jesteś zszokowany AF :mrgreen:
Jak dla mnie jest szybszy niż w 5D2 :shock:
Pierwszy raz coś takiego widziałem przy kontrstowym AF-ie, a ostrzyłem od makro do nieskończoności.
Co do ekranu to pójdę się jeszcze zatem pobawić, może faktycznie ktoś namieszał w ustawieniach, ale naprawdę jakoś tak wszystko maksymalnie niepłynnie działało, bo jakościowo / rozdzielczościowo ekranik jest zacny.
Podczas zabawy z E-M5 nie zauważyłem nic takiego, obraz zarówno na LCD jak i w wizjerze był wyświetlany płynnie.
Co do zoomu 12-50 to działa on w 2 trybach, elektrycznym i mechanicznym. Tryb zmienia się poprzez przesunięcie pierścienia ogniskowej w tył<->przód. Co ciekawe w trybie mechanicznym też nie byłem pewien, czy jest to naprawdę tryb mechaniczny, bo podczas zoomowania też słyszałem ciche bzyczenie tak jakby silniczek pracował i opór pierścienia był też jakiś inny niż przy zwykłych obiektywach. Sprawdziłem więc jak przekłada się szybkość obrotu pierścienia na zoomowanie, i przy wolnych obrotach obiektyw zoomował powoli, a przy szybkich zoomował szybko. Więc albo faktycznie jest to zoom mechaniczny i tylko tak dziwnie działa, albo dobrze zrobiony zoom elektryczny.
Pierwsze słyszę o lagach w LV. Bawiłem się tym aparatem kilka razy i nic takiego nie występowało.
(FT5) New E-PM3 and E-PL5 with same Olympus E-M5 16 Megapixel Sony sensor! | 43 Rumors (http://www.43rumors.com/ft5-new-e-pm3-and-e-pl5-with-same-olympus-e-m5-16-megapixel-sony-sensor/)
To jest informacja na którą czekałem
Piotr_0602
12-09-2012, 09:05
test 12-35mm f/2.8 do micro43 (ekwiwalent 24-70mm):
Panasonic LUMIX G X VARIO 12-35mm f/2.8 ASPH POWER OIS - Review / Test Report (http://www.photozone.de/m43/766_pana1235f28)
Z podsumowania:
- dobre szkiełko, ale gwiazdą nie jest
- ostre w centrum, na brzegach słabiej
- dystorsja jest, ale korygowana programowo przez body (zarówna Panasa jak i Olka)
- aberracje są, korygowane programowo przez body Panasonica (ale nie przez body Olympusa)
- jakość wykonania super
- szybki i cichy AF
- bokeh całkiem ładny
- małe i poręczne (jak na zoom ze stałym światłem f/2.8)
Poziomu stałek do micro43 nie osiąga. No, ale te naprawdę mają wysoki poziom (12/2, 20/1.7, 25/1.4, 45/1.8, 75/1.8, a i zapowiadanego w przyszłości 17/1.8).
1100eu lol, m43 dalej bezsensu.
W sensie g.o. to 5.6 więc apsc 16-50 f/4 kasuje to na starcie. Dodatkowo strata przynajmniej ev do apsc. Jeżeli Sony E 16-50 mm f/3.5-5.6 będzie znośny optycznie to jeszcze będzie 2 razy mniejszy. Trzeba by kupić do tego OMG żeby jakością zbliżyć się do matryc nexa. Heh
hellbike
12-09-2012, 11:34
Cudownie szybko sie to wszystko rozwija, caly rynek bezlusterkowcow. Niedlugo beda pelne klatki, a C/N nie maja jeszcze nawet bezlusterkowcow dla "zaawansowanego uzytkownika".
Wieszcze im los fujifilmu:rolleyes:
Dodatkowo strata przynajmniej ev do apsc.
Nie przynajmniej EV, tylko 2/3 EV. A w porównaniu do APS-C Canona to nawet bliżej 1/2 EV.
hellbike
12-09-2012, 12:22
W sensie g.o. to 5.6 więc apsc 16-50 f/4 kasuje to na starcie. Dodatkowo strata przynajmniej ev do apsc. Jeżeli Sony E 16-50 mm f/3.5-5.6 będzie znośny optycznie to jeszcze będzie 2 razy mniejszy. Trzeba by kupić do tego OMG żeby jakością zbliżyć się do matryc nexa. Heh
5.6 w porownaniu do ff. w porownaniu do cropa bedzie to f/4, a konkretnie ciut mniej niz f/4.
Piotr_0602
12-09-2012, 12:52
W sensie g.o. to 5.6 więc apsc 16-50 f/4 kasuje to na starcie.
2/3 do APS, "strata" to zależnie od tego na co patrzymy:
- ISO i DR - kwestia samej technologii matrycy, taki OMD ma matrycę od Sony i osiągi na poziomie NEXów (albo nawet minimalnie lepiej - kwestia oprogramowania matrycy)
- czasy - kwestia światła obiektywów - f/2.8 da taki sam czas dla tego samego ISO, niezależnie czy używamy micro43, APS czy FF
- Megapixele - tu jest z reguły strata, ale po co komu tyle ich, dla większości i 12Mpix wystarczy w 95% przypadków
- płytkie GO - strata właśnie tego 2/3 EV do APS, ale to można nadrobić szkiełkiem jaśniejszym o 2/3, szczerze mówiąc znacząca róznica jest tutaj dopiero pomiędzy micro43 a FF
- głębokie GO - to nie strata, tylko zysk o 2/3 EV do APS
Jeżeli Sony E 16-50 mm f/3.5-5.6 będzie znośny optycznie to jeszcze będzie 2 razy mniejszy.
Tu jest pies pogrzebany. Ten Sony to naleśnik, czyli kompromisy. W micro43 są kitowe zoomy z zakresu 14-42 zwykłe, składane do pozycji transportowej oraz naleśniki. Naleśnik wypada optycznie najsłabiej.
Poza tym Sony do tej pory nie popisało się jakością optyki. 16/2.8 kiepski, 35/3.5 macro kiepski, 50/1.8 śliczny bookeh ale trzeba przymykać... Zeiss 24/1.8 stoi nieźle, ale też kosztuje - 1000$ w USA, u nas drożej. Większość optyki do Zeissów trzeba przymknąć (czasem sporo) i funduje nam sporo CA.
Stałki do micro43 - jak na razie, wg testów Optycznych choćby - rewelacja.
Nawet super jasne stałki ( Voigtlander Nokton 17.5 mm f/0.95 Asph. - zdjęcia przykładowe - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5137-nowo%C5%9B%C4%87-Voigtlander_Nokton_17.5_mm_f_0.95_Asph._-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html) ) nie dają na m43 żadnego efektu (plastyki czy tam jak by to nie nazwać). Te matryce niby w testach mają dobre wyniki a zdjęcia wychodzą bez polotu. Taki FF z 35 2.0 daje więcej.
hellbike
12-09-2012, 13:08
Faktycznie porownujac zdjecia z e-m5 z takim np. x-pro1, te drugie wygladaja znacznie ciekawiej.
Fajnie by bylo, gdyby ktos mogl dac jakies sensowne zdjecia tej samem sceny zrobione jednym i drugim aparatem.
Taki FF z 35 2.0 daje więcej.
Akurat w porównaniu do 17,5 mm f/0,95, to taki FF daje mniej.
--- Kolejny post ---
Fajnie by bylo, gdyby ktos mogl dac jakies sensowne zdjecia tej samem sceny zrobione jednym i drugim aparatem.
Jak tylko X-E1 pojawi się w sprzedaży, zrobię takie porównanie.
Może tak: daje większy efekt na zdjęciach.
Może tak: daje większy efekt na zdjęciach.
Czyli że niby co?
koniecpolska
12-09-2012, 14:03
Może tak: daje większy efekt na zdjęciach.Jak zwykle przedstawiasz swoją wydumaną teoryjkę bez pokrycia w rzeczywistości.
Jeśli "daje większy efekt na zdjęciach", to łaskawie podziel zdjęcia z linku poniżej na te robione matrycą m4/3 i APS-C - użyte były podobne ekwiwalenty ogniskowych i przysłon. Do boju specu.
Test dla gavin'a (http://minus.com/mbp1P3ZOBy)
Że niby to że jak patrzę na zdjęcie z FF 35L na 2.0 to mi się podoba, a jak patrzę na jakiekolwiek sample z m43 z 17 f/0,95 to po prostu mi się nie podoba. To coś w stylu że kogoś lubię a kogoś mniej. Nie da się tego przeliczyć na procenty. Może wy potraficie obliczyć że Jurka lubię na 86,5% i o 14,5% mniej niż Józka. Po prostu podoba mi się obrazek z FF. Można użyć słowa :D plastyka :D
@koniecpolska ileż razy można, wygłupiasz się z tymi samplami jak na nikoniarzach, wstaw jeszcze foty na tle białej ściany z f/8 i jakiegokolwiek aparatu/obiektywu/telefony/kamerki internetowej aha i tak wygrywa Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5 Lx-5
koniecpolska
12-09-2012, 14:50
gavin, "plastyka" sraty pierdaty opowiadasz, jakby było tak jak mówisz, to z mojej testowej kolekcji, bez problemu można by wskazać zdjęcie z tą Twoją "plastyką".
PS
Co do LX5, to oczywiście też, gdybym zrobił nim zdjęcie z podobnym ekwiwalentem ogniskowej i przysłony, to też nie byłbyś w stanie na podstawie twojej "plastyki" wybrać pomiędzy m43, aps-c i 1/1.63" - taka jest prawda i przestań się ośmieszać.
ok, przestaję ;) rynce mi opadły
Kolekcjoner
12-09-2012, 16:06
Panowie - proszę zaprzestać tych wojenek.
Przed chwilą na innym forum pisałem coś na ten temat więc wklejam :-) Wiele osób myśli, że różnica pomiędzy 4/3 i APS-C jest taka jak pomiędzy APS-C i małym obrazkiem i wynosi 1EV (czyli, że APS-C jest równo pomiędzy 4/3 i FF) ale to nie prawda. Różnica pomiędzy 4/3 i APS-C wynosi ok 2/3 EV. Podobnie jak różnica pomiędzy APS-C i APS-H oraz pomiędzy APS-H i małym obrazkiem.
CzłowiekZ
17-09-2012, 09:08
kolejna stałka
źródło (http://cdn.asia.cnet.com/story_media/62218738/sc101_17mm_600x450.jpg)
i freak
źródło (http://cdn.asia.cnet.com/story_media/62218738/sc101_15mmbodycap_600x450.jpg)
Just Posted: Olympus PEN E-PL5 and E-PM2 preview, with E-PL5 samples: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/news/2012/09/17/Olympus-PEN-Lite-E-PL5-and-PEN-E-PM2-Preview-Micro-Four-Thirds)
Olympus PEN E-PL5 i E-PM2 - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5179-nowo%C5%9B%C4%87-Olympus_PEN_E-PL5_i_E-PM2.html)
No to wyszły nowe PEN-y
Piotr_0602
17-09-2012, 14:30
Just Posted: Olympus PEN E-PL5 and E-PM2 preview, with E-PL5 samples: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/news/2012/09/17/Olympus-PEN-Lite-E-PL5-and-PEN-E-PM2-Preview-Micro-Four-Thirds)
Olympus PEN E-PL5 i E-PM2 - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5179-nowo%C5%9B%C4%87-Olympus_PEN_E-PL5_i_E-PM2.html)
No to wyszły nowe PEN-y
nie tylko nowe PENy w micro43, ale też nowy Panasonic GH3.
No i troche się wysypało szkiełek do micro43:
1) Olympus 60mm f/2.8 macro - MTFy są rewelacyjne, a szkło malutkie jak na makro. Już jest, bo słychać o nim było od paru miesięcy, a teraz zaraz będzie w sklepach.
2) Olympus 17mm f/1.8 (pokazano obiektyw, ale to jeszcze nie produkt finalny).
3) Olympus 15mm f/8 - to jakieś dziwadło, raczej dekielek- zatyczna do body niż obiektyw.
4) Panasonic 35-100mm f/2.8 (czyli ekwiwalent 70-200mm f/2.8 na FF). Razem z 12-35mm f/2.8 oferuje już Panasonic podstawowy zakres jasnych zoomów.
5,6,7) Niszowa firma ze 100-letnią tradycją - obiektywy Schneider (z AF-em):
- 14 F2.0
- 30 F1.4
- 60 F2.4 macro
ale to tanie nie będzie, więc raczej niszowe. Tym bardziej że tańsze (prawdopodobnie) obiektwy są juz w micro43:
- Olympus 12mm f/2
- Panasonic 14mm f/2.5 (naleśnik)
- Leica-Panasonic 25mm f/1.4
- Olympus 60mm f/2.8 macro
Pytanie jak dobre musiałyby być ten Scheidery by kupić je zamiast już dostępnych. Tym bardziej że te Olki i Panasy 12/2, 25/1.4 i 60/2.8 są bardzo dobre.
8,9) Panasonic zapowiedział że wypuści 42,5mm f/1.2 (ekwiwalent 85mm f/1.2) oraz 150mm f/2.8 (ekwiwalent 300mm f/2.8). Tanio nie będzie.
Panasonic teases 42.5mm f/1.2 and 150mm f/2.8 MFT lenses, slated for release by 2014 -- Engadget (http://www.engadget.com/2012/09/17/panasonic-teases-42-5mm-150mm-lenses/)
10).... może będzie coś jeszcze od niezależnych - Sigma? Samyang? Tokina? Tamron?
11) Olympus ma podobno pokazać nowy roadmap...
No tanio to na pewno nie było i nie będzie ;) Nawet dekiel kosztuje 80euro.
No tanio to na pewno nie było i nie będzie ;) Nawet dekiel kosztuje 80euro.
Ale już nie trzeba kupować OM-D :grin:
Piotr_0602
17-09-2012, 17:54
Ale już nie trzeba kupować OM-D :grin:
Rzeczywiście - tą samą matrycę ma malutki EPM2 oraz niedrogi EPL5.
No i jak ktoś chce większe od OM-D body z kołkami, przyciskami, dużym gripem, wszystkomające to zawsze ma opcję w micro43 Panasonica GH3.
Jak ktoś chce ambitniejsze zoomy tą są teraz 12-35 i 35-100, oba ze stałym światłem f/2.8.
Jak ktoś chce stałki to ma 12/2, 14/2, 14/2.5 (naleśnik), 17/1.8 (zapowiedź na razie), 17,5/0.95 (manual), 17/2.8 (naleśnik), 20/1.7 (naleśnik), 25/1.4, 25/0.95 (manual), 30/1.4, 45/1.8, 75/1.8 (ekw. 150mm). Oferta w zakresie 12-75 (ekw. 24-150mm) kompletna. Jak za 1,5 roku dojdzie jeszcze 42,5/1.2 oraz 150/2.8 to już trudno coś jeszcze będzie dodać.
Jak ktoś chce rybie oko ma 8/3.5 z AFem oraz tanie 7,5/3.5 bez AF.
Jak ktoś chce makro, to ma 45/2.8 macro i 60/2.8 macro.
No i ciemniejsze zoomy, dwa UWA, długie tele...
System prawie kompletny, niewiele zostaje do uzupełnienia.
Jeszcze Minolta zapowiedziała 43mm 1,4
Wysłane z telefonu
Piotr_0602
17-09-2012, 23:00
Jeszcze Minolta zapowiedziała 43mm 1,4
Wysłane z telefonu
Chyba Kodak, ale Kodak to nie wiem czy jeszcze dyszy. Minolta to teraz Sonolta, czyli Sony Alfa.
Kolega dobrze napisał Konica - Minolta
Patent surprise! Is Konica-Minolta going to release the first m43 lens soon? A 43mm f/1.4? | 43 Rumors (http://www.43rumors.com/patent-surprise-is-konica-minolta-going-to-release-the-first-m43-lens-soon-a-43mm-f1-4/)
Olympus PEN E-PL5 - pierwsze zdjęcia - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5190-nowo%C5%9B%C4%87-Olympus_PEN_E-PL5_-_pierwsze_zdj%C4%99cia.html)
Zdjęcia wyglądają dobrze, szczególnie jeśli porównam je do EPL1. U mnie szykuje się zmiana na EPM2. Chyba że Olympus Polska mnie zaskoczy i różnica z EPL5 będzie mniejsza niż 400-500 zł, bo za odchylany monitorek, wymienny grip, kółko wyborów trybów i przycisk powiększenia zdjęcia na body jakoś nie chce mi się tyle płacić.
Gdzieś czytałem że cena E-PL5 ma być na poziomie 700euro ale ile ma kosztować mniejszy brat nie słyszałem.
Może watro zaczekać?
Zdziwiłbym się, gdyby Olympus nie wypuścił E-P5 z tą samą matrycą.
Wtedy cenowo może zrobić się ciasno, a to zysk dla konsumentów, bo co się nie sprzeda, to stanieje.
Ja będąc szczerym zdziwiłbym się gdyby E-P5 powstał, bo tak naprawdę co mogliby dać 5-osiową stabilizację, co jeszcze? Niedługo ma wyjść bardziej profi OM-D. Szybciej uwierzę w spadek ceny obecnego OM-D. Dla mnie ten aparat jest za duży, mam GH2, drugi duży m43 odpada. Chcę małe body i tyle.:mrgreen:
hellbike
19-09-2012, 11:43
e-m5 do kupienia we wloszech za 790 euro.
Piotr_0602
19-09-2012, 12:29
Olympus PEN E-PL5 - pierwsze zdjęcia - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5190-nowo%C5%9B%C4%87-Olympus_PEN_E-PL5_-_pierwsze_zdj%C4%99cia.html)
Zdjęcia wyglądają dobrze, szczególnie jeśli porównam je do EPL1. U mnie szykuje się zmiana na EPM2. Chyba że Olympus Polska mnie zaskoczy i różnica z EPL5 będzie mniejsza niż 400-500 zł, bo za odchylany monitorek, wymienny grip, kółko wyborów trybów i przycisk powiększenia zdjęcia na body jakoś nie chce mi się tyle płacić.
Olek nie może jakoś wyraźnie rozróżnić swoich modeli. Choć to problem wielu firm.
W lustrach dużą różnicę dawała jakość AF, ale w bezlusterkowcach to głównie jakość procesora i softu decyduje o AF, a ten taki sam we wszystkich modelach.
Choć wizje body dwóch producentów w jednym systemie - Panasonica i Olympusa - są na tyle różne że się uzupełniają i dzięki temu róznicują sysem.
Wkrótce pewnie będą i maksymalnie małe body (już są), a la dalmierz z EVF, oldskulowe typu OM-D, niedużo nowoczesne (G5), i większe profi typu GH3 (a może te obiecane profi Olka współpracujące świetnie ze szkłami z lustrzankowego 4/3).
Z punktu widzenia oferty samego Olympusa - sensownie że wyrzucili z oferty następcę EP3, bo różnice pomiedzy EP3 i EPL3 nie uzasadniały różnicy ceny, a pod pewnymi względami tańszy był lepszy.
Teraz nieco wyraźniej zróżnicowali.
OM-D ma lepszą stablizację, uszczelnienia, więcej kółek i przycisków, EVF, uszczelnienia, magnezowe body, szybkostrzelność, opcje dwuczęściowego gripa.
EPL5 ruchomy ekran.
EPM2 najmniejszy i najmniej przycisków i kółek.
Mogliby większe różnice wprowadzić jeszcze softem. Nie kastrować, ale dodać więcej funkcji do OM-D, nieco mniej do EPL5, a nie dodawać do EPM2. Pytanie co to miałoby być? Peaking mode? Może jakąś dodatkową funkcjonalność dla niszowych dziedzin fotografii - fotografia w podczerwieni, slow motion, opcje do tworzenia filmów poklatkowych (np. przyśpieszony wzrost roślin), HDR, makro, zawansowane zdalne sterowanie do zdjęć przyrodniczych, itp. itd.
Mogliby też to zróżnicować przez akcesoria. Wyprodukować coś co ma więcej funkcji z OM-D a mniej z EPL5 i jeszcze mniej z EPM2. Może nowy PENPAL, z Wi-Fi zamiast bluetootha, sterowaniem ze smartfonów (Android? iOS? Windows Phone? Symbian?), GPS-em i własnym zasilaniem. Może coś na kształt Pocket Vizard czy canonowego systemu sterowania lampami przez Wi-Fi? Albo specjalne zaawansowane wężyki spustowe, z róznymi opcjami dla różnych body?
Skoro jest gorąca stopka z dodatkowym portem elektornicznym, to aż sie prosi o różne fikuśne akcesoria.
Do następcy E-P3 mogli by wstawić wizjer i lekko powiększyć grip.
Do następcy E-P3 mogli by wstawić wizjer i lekko powiększyć grip.
Z wizjerem, to raczej będzie za duża konkurencja dla OM-D.
zastanawia mnie, co poza uszczelnieniami, ergonomią, wizjerem i trybem seryjnym musi być słabsze, niż w OM-D, żeby nie zabić jego sprzedaży.
Sam wszedłem ostatnio w u4/3 (używany GF1), żeby przyszłościowo kupić Olka ze świetną matrycą, a oni mi tu robią taką przyjemność i wypuszczają tańsze korpusy z tym samym sensorem. Trzeba będzie poczekać i zobaczyć ceny.
No i warto też zobaczyć, jak się sprawdzi nowa matryca w GH3.
Wracając do Olka, to sądzę, że E-P5 wypuszczą. Gdyby mieli skasować linię, to skasowaliby E-PL. Bo głupio usunąć topowego PENa (OM-D to przecież nie PEN)
Z wizjerem, to raczej będzie za duża konkurencja dla OM-D.
zastanawia mnie, co poza uszczelnieniami, ergonomią, wizjerem i trybem seryjnym musi być słabsze, niż w OM-D, żeby nie zabić jego sprzedaży.
Myślę, że to co wymieniłeś już wystarczy. Ostatecznie mogą ten wizjer zrobić trochę gorszy niż w OMD.
Dobrze, to teraz mi powiedzcie, co będzie jak cena 789 euro za OM-D nie będzie tylko promocją, a ceną na stałe - przypominam że EPL5 będzie kosztował 700 euro. Zatem ile musiałby kosztować EP-5?
hellbike
19-09-2012, 17:04
cena 790 to normalna cena we wloszech, przynajmniej w kilku sklepach.
Dlaczego tak tanio, do konca nie wiadomo.
Piotr_0602
20-09-2012, 10:58
Aż się dziwię że Olympus nie pokazał na Photokinie jakiegoś telekonwertera x2. Niedawno wypuszczony 75mm f/1.8 aż się o to prosi.
Skoro Olympus 75mm f/1.8 jest aż taki dobry jak czyta się w testach, to dobry jakościowo telekonwenter x2 też dałby dobry obraz.
przykładowy test:
Fotopolis.pl: Olympus M.Zuiko Digital ED 75mm f/1.8 - test (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15363&p=12)
75mm f/1.8 (ekwiwalent 150mm na FF) plus telekonwener x2 dałby 150mm f/3.5 (ekwiwalent 300mm na FF). To tylko o 0,5EV ciemniej niż zapowiadany za rok lub dwa Panasonic (Leica?) 150mm f/2.8. A taniej, i o mniejszych gabarytach.
A na razie, zamiast telekonwentera x2, na Photokinie pokazano jeszcze jedno szkiełko - niszowe:
następne niemieckie szkiełko do micro43 - 15mm F4.5 Shift lens:
"made by Voigtländer, the shift mechanism is by another German company"
Malutkie szkło do krajobrazów i architektury -
filtr 52mm, waga 200gram, f/4.5, długość 65mm - ale tanie nie będzie - 1k€, dostępnośc w listopadzie.
15mm F4.5 Shift lens for micro43 - Personal View Talks (http://www.personal-view.com/talks/discussion/4624/15mm-f4.5-shift-lens-for-micro43#Item_2)
koniecpolska
20-09-2012, 15:37
Malutkie szkło do krajobrazów i architektury -
filtr 52mm, waga 200gram, f/4.5, długość 65mm - ale tanie nie będzie - 1k€, dostępnośc w listopadzie.
15mm F4.5 Shift lens for micro43 - Personal View Talks (http://www.personal-view.com/talks/discussion/4624/15mm-f4.5-shift-lens-for-micro43#Item_2)I to jest ból m4/3 ... do Nex'a kupię sobie S30mm/2.8 i mam to samo co z 20mm/1.7 na m43 za połowę mniejszą kasę. Niestety aby mieć porównywalny zestaw trzeba zainwestować w obiektywy.
Masz to samo co 22.5mm f/2.1. Do f/1.7 trochę brakuje.
Piotr_0602
20-09-2012, 19:40
Masz to samo co 22.5mm f/2.1. Do f/1.7 trochę brakuje.
Tylko pod względem płytkiej GO. 2/3 EV tylko.
Za to czasy są jak dla f/2.8 a nie f/1.7.
ISO i DR przy tej samej technologii matryc takie same (albo bardzo podobne) - vide test Optyczne.pl i porównanie OM-D do NEX-5 (a także do X1pro).
Faktycznie różnica będzie (przy tej samej technologii matryc) na Megapixelach. Większa matryca powinna mieć ich więcej. Ale po co komu 20Mpix i więcej? Monitor wyświetli fullHD (2Mpix), na wydruki dla większości (A4, A3) wystarczy kilkanaście Mpix, do filmów 2Mpix, a do galerii internetowych jeszcze mniej.
Większa matryca to głównie GO, ale różnica jest duża pomiędzy micro43 a FF, a nie pomiędzy micro43 a APS.
Zawsze jednak można użyć plugina do Photoshopa - Alien Skin Software:
Alien Skin Software: Bokeh Depth of Field Examples (http://www.alienskin.com/bokeh/examples/depth-of-field.aspx)
Kto pierwszy coś takiego zaimplementuje do firmware kompaktów, zgarnie dużą pulę z rynku.
Z opisu wynika, że ten plugin nie działa automatycznie i aby zastosować ten plugin musisz najpierw zaznaczyć obiekt który ma pozostać ostry, a z tym jest trochę pracy aby zrobić to dokładnie. Wprawdzie jest kompakt Sony HX20V (http://www.optyczne.pl/16.6-Test-Test_wakacyjnych_kompakt%C3%B3w_2012_Sony_Cyber-shot_DSC-HX20V_-_test_aparatu.html) który robi coś takiego, ale efekty nie są tak dobre. Więc jak ktoś lubi małą GO to pozostaje albo aparat z dużą matrycą albo rzeźbienie w PSie.
To co o ilości pikseli piszesz nie do końca jest prawdą. Po pierwsze więcej pikseli może się przydać do robienia cropa czy tzw. zoomu cyfrowego. Po drugie jeśli mamy zdjęcie z większą liczbą pikseli o tej samej jakości per piksel co mniejsze zdjęcie, to po zmniejszeniu tego większego zdjęcia do rozdzielczości mniejszego będziemy mieli mniejszy szum i lepszą ostrość. Pozostaje pytanie jak często ta większa liczba pikseli będzie nam potrzebna w praktyce...
koniecpolska
21-09-2012, 10:21
Tylko pod względem płytkiej GO. 2/3 EV tylko.
Za to czasy są jak dla f/2.8 a nie f/1.7.
ISO i DR przy tej samej technologii matryc takie same (albo bardzo podobne) - vide test Optyczne.pl i porównanie OM-D do NEX-5 (a także do X1pro).
1. NEX z ISO i DR o jakim matryce m43 mogły śnić tylko były do kupienia już ponad trzy lata temu ... Ja ponad 2 lata temu kupiłem puszkę NEX'a za 500zł (nowa z gwarancją).
2. Póki co za "matrycę OMD" muszę zapłacić 1000Euro, "porównywalną" matrycę z NEX mam za 1000zł. Jest nadzieja, że będzie taniej w m43, ale i tak te 500Euro, jak na razie, za PENa M2/PL5 trzeba będzie wybulić.
3. W GO różnica 2/3eV, 1eV czy 3/2eV i tak praktycznie nie do rozróżnienia.
4. Niestety matryca APS-C zawsze będzie 1eV z szumami do przodu i nic tego nie zmieni - a to powoduje konieczność kupna obiektywu o 1EV jaśniejszego, co ciągnie za sobą koszty.
--- Kolejny post ---
Większa matryca to głównie GO, ale różnica jest duża pomiędzy micro43 a FF, a nie pomiędzy micro43 a APS.
Zawsze jednak można użyć plugina do Photoshopa - Alien Skin Software:
Alien Skin Software: Bokeh Depth of Field Examples (http://www.alienskin.com/bokeh/examples/depth-of-field.aspx)
Kto pierwszy coś takiego zaimplementuje do firmware kompaktów, zgarnie dużą pulę z rynku.Chyba w Fuji X10 jest coś takiego.
Piotr_0602
21-09-2012, 11:56
2. Póki co za "matrycę OMD" muszę zapłacić 1000Euro, "porównywalną" matrycę z NEX mam za 1000zł. Jest nadzieja, że będzie taniej w m43, ale i tak te 500Euro, jak na razie, za PENa M2/PL5 trzeba będzie wybulić.
.
Już chyba nie, ten OM-D to odpowiednik NEX-7. Właśnie pokazano nowe PENy z matrycami tymi samymi co OM-D (od Sony). EPL3 kosztował przed Photokiną chyba 1500 zł za kit, EPM1 taniej. Po pierwszym szale, za parę miesięcy ceny EPL5 i EPM2 dojdą do tego poziomu (albo szybciej, bo konkurencja NEXów zmusi do tego).
Co nie zmienia faktu że nowy NEX6 to bardzo mocny zawodnik, a obiektywów trochę się pojawiło do NEXów (poczekajmy jednak na testy, bo dotychczasowe wypadały w nich słabo).
A propos testów, pojawiły się testy nowego makro do micro43 - 60mm f/2.8 macro:
Review | M.Zuiko Digital 60mm f/2.8 macro Episode 1 & 2 Ť z u i k o h o l i c s (http://zuikoholics.wordpress.com/2012/09/21/review-m-zuiko-digital-60mm-f2-8-macro-episode-1-2/)
Robin Wong: Olympus M.Zuiko 60mm F2.8 Macro Review: Extreme Close Up Shooting (http://robinwong.blogspot.it/2012/09/olympus-mzuiko-60mm-f28-macro-review.html)
wypada bardzo sympatycznie...
--- Kolejny post ---
Z opisu wynika, że ten plugin nie działa automatycznie i aby zastosować ten plugin musisz najpierw zaznaczyć obiekt który ma pozostać ostry, a z tym jest trochę pracy aby zrobić to dokładnie. Wprawdzie jest kompakt Sony HX20V (http://www.optyczne.pl/16.6-Test-Test_wakacyjnych_kompakt%C3%B3w_2012_Sony_Cyber-shot_DSC-HX20V_-_test_aparatu.html) który robi coś takiego, ale efekty nie są tak dobre. Więc jak ktoś lubi małą GO to pozostaje albo aparat z dużą matrycą albo rzeźbienie w PSie.
Co do Alien Skin, owszem, na razie to wymaga gmerania w PSie, ale możliwość jest by mieć po przerobieniu tym pluginem ze zwykłego kompaktu bookeh jak z FF i 85/1.2. Ktoś to musiałby ulepszyć i inteligentnie zaimplementować do jakiegoś kompaktu (z jasną optyką, nie dla płytkiej GO ale dla krótkich czasów). Choć pewnie pierwsze sprawne programy typu Alien Skin pojawią się nie w kompaktach czy bezlusterkwocach, ale w komórkach. Coś a la Istagram. Taki iPhone czy apraty na Androidzie (albo i na Windows Phone) to dużo większy rynek niż wszyscy użytkownicy Canonów, Nikonów, Olympusów, Pentaxów i Sony razem wzięci.
Z pewnością takie pluginy będą ulepszane i wraz ze wzrostem wydajności urządzeń mobilnych trafią do aparatów i telefonów. Myślę, że sporym ułatwieniem będzie zastosowanie technologii 3d - dwa obiektywy pozwolą łatwiej ocenić który fragment obrazu reprezentuje który obiekt oraz jakie są odległości pomiędzy obiektami.
Z pewnością takie pluginy będą ulepszane i wraz ze wzrostem wydajności urządzeń mobilnych trafią do aparatów i telefonów. Myślę, że sporym ułatwieniem będzie zastosowanie technologii 3d - dwa obiektywy pozwolą łatwiej ocenić który fragment obrazu reprezentuje który obiekt oraz jakie są odległości pomiędzy obiektami.
3D w jakims stopniu powinno poprawić jakość efektu natomiast może się okazać że trzeba do tego 2 oddalonych w miare daleko od siebei obiektywów.. Niestety bokeh jest funkcją bazującą na informacji o "głębokości" pixeli na zdjęciu.. a taką informację ciężko zdobyć. Niełatwo ją też "namalować" ręcznie na istniejącym zdjęciu.
koniecpolska
21-09-2012, 15:51
Już chyba nie, ten OM-D to odpowiednik NEX-7. A po co NEX-7? Na matrycę OMD spokojnie wystarczy matryca z NEX-5 lub nawet NEX-3, ta z NEX-5N czy NEX-6 są niestety lepsze od OMD.
Chyba w Fuji X10 jest coś takiego.
Mają. O kant d... można to potłuc.
Czy mi się wydaje, czy to całe mikro 4/3 umiera śmiercią naturalną ?
Nie wydaje się, podobnie było z 4/3.
Czy mi się wydaje, czy to całe mikro 4/3 umiera śmiercią naturalną ?
Z czego ten wniosek?
Na mój gust, to się rozwija i to szybko.
Pojawiają się nowe korpusy i obiektywy, mają świetny mechanizm AF.
Mają też niewykorzystany potencjał - za mało obiektywów o naprawdę dobrym stosunku jakość/cena. Rewelacyjny pod tym względem jest 45/1.8, bardzo dobrze prezentuje się 20/1.7, ale dalej?
Są dobre szkła, ale drogie. Są tanie naleśniki, ale wybitnych obrazów nie dają (źle nie jest, ale chciałoby się więcej).
Gdyby dołożyli kilka naprawdę jasnych szkieł (1,4 i jaśniej), to system byłby w zasadzie kompletny.
Ale i tak nie ma powodów, żeby sądzić, że upadnie.
To takie pytanie żeby rozruszać wątek?:mrgreen:
Tak, jak APS-C(też miało umrzeć) żyje i ma się dobrze
koniecpolska
21-09-2012, 17:47
Z czego ten wniosek?Podłączam się pod pytanie.
Mają też niewykorzystany potencjał - za mało obiektywów o naprawdę dobrym stosunku jakość/cena. Rewelacyjny pod tym względem jest 45/1.8, bardzo dobrze prezentuje się 20/1.7, ale dalej?
Też tak myślę. Tyle, że jak będzie dużo tanich, to kto będzie kupował te drozsze?
Ostatnio kupiłem Sigmę 30mm/2.8 ... jakiż to plastic fantastic, ale optycznie ok i w miarę tani. I gdym miał kupować od nowa, to też bym go wybrał.
W każdym systemie są obiektywy tzw. "konie pociągowe" W 4/3 jest to np. ZD14-54mm2.8-3.5, dla którego warto było pozostać w systemie.
Dla Olympusowego m43 to winien to być hipotetyczny naleśnik 17mm2.0 (nie jak jest teraz 2.8) oraz kit 14-45mm/2.8-4.0 zamiast tego pierwszego kita - byłby argument kompensujący powiedzenie "mała matryca" - mówiłoby się "ale kit jasny, nie ma lepszego u konkurencji". Zastanawiam się dlaczego Olek tak nie zrobił?
Szczerze gdy pierwszy raz ujrzałem m4/3 nawet mi się spodobało mniejsze od lustrzanek poręczne itp. W tej chwili z całej gromady m4/3 na moją uwagę zwrócił jedynie GH3. I takie GH3 w wydaniu np Canona z chęcią bym kupił. Ale to jedynie tyle ciekawe w jaką stronę ma iść cała idea bezusterkowość. Która powstała jako w pewnym sensie konkurencja dla lustrzanek. Pamiętacie że ani Panasonic ani Olympus nie zaistnieli na rynku Stricte DSLR. Więc postanowili stworzyć nawą gałąź prócz już istniejących segmentów lustrzanek i kompaktów. Z ich punktu widzenia było najsensowniejsze rozwiązanie.
koniecpolska
21-09-2012, 21:08
Pamiętacie że ani Panasonic ani Olympus nie zaistnieli na rynku Stricte DSLR. Człowieku dokształć się proszę, bo bzdury wygadujesz. W systemie 4/3 są takie szkła jakich Canon nie miał i nigdy nie będzie miał w swoim APS-C, a może i nawet w FF.
jacek_73
21-09-2012, 21:13
...W systemie 4/3 są takie szkła jakich Canon nie miał i nigdy nie będzie miał w swoim APS-C, a może i nawet w FF.
Niesamowite.
Kolekcjoner
21-09-2012, 21:29
Niesamowite.
Też tak sądzę 8-). Podejrzewam że w związku z tym Canon powinien ze wstydu zwinąć interes :lol:.
Przemek_PC
21-09-2012, 21:51
Patrząc na to co poza jakością zdjęć, która oczywiście jest ważna oferuje Panasonic GH3 czy choćby GH2 a np. 60D to rzeczywiście Canon powinien się wstydzić.
CzłowiekZ
22-09-2012, 09:19
Dla Olympusowego m43 to winien to być hipotetyczny naleśnik 17mm2.0 (nie jak jest teraz 2.8) oraz kit 14-45mm/2.8-4.0 zamiast tego pierwszego kita - byłby argument kompensujący powiedzenie "mała matryca" - mówiłoby się "ale kit jasny, nie ma lepszego u konkurencji". Zastanawiam się dlaczego Olek tak nie zrobił?
Będzie 17mm F1.8
Też tak sądzę :cool:. Podejrzewam że w związku z tym Canon powinien ze wstydu zwinąć interes :lol:.
Nikon zaczął od zwijania forum :mrgreen:
Piotr_0602
24-09-2012, 11:44
Test Voigtlandera 17,5mm f/0.95 (ekwiwalent 35mm) do micro43 na Optyczne.pl:
Test Voigtlander Nokton 17.5 mm f/0.95 Aspherical - Podsumowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/272.11-Test_obiektywu-Voigtlander_Nokton_17.5_mm_f_0.95_Aspherical_Podsu mowanie.html)
wypadł dobrze, ale ma kilka wad (które znikają po przymknięcu, a tu jest z czego przymykać):
Zalety:
bardzo solidna i świetnie wykonana obudowa,
bardzo dobre światło f/0.95,
świetna jakość obrazu w centrum kadru,
dobra rozdzielczość na brzegu kadru (oprócz okolic maksymalnego otworu względnego),
przyzwoicie kontrolowana aberracja chromatyczna,
mało uciążliwa dystorsja.
Wady:
zauważalna aberracja sferyczna,
bardzo duża koma na przysłonach f/0.95 i f/1.4,
bardzo duże winietowanie w okolicach maksymalnego otworu względnego,
przeciętna praca pod ostre światło.
Lepiej co prawda wypadł Voigtlander 25mm f/0.95 (ma mniej wad):
Test Voigtlander Nokton 25 mm f/0.95 - Podsumowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/214.11-Test_obiektywu-Voigtlander_Nokton_25_mm_f_0.95_Podsumowanie.html)
ale 17,5mm mimo iż rekordu rozdzielczości brata nie bije (choć też jest BARDZO, BARDZO ostry i do rekordu na f/2.8 się zbliża), to za to jest ostry w centrum już od pełnej dziury.
Szkoda tylko że taki drogi, i manualny...
PS.
Ciekawie jak wypadnie w testach 75/1.8 od Olka, czy dorówna Voigtlanderom?
Sergiusz
24-09-2012, 17:48
Człowieku dokształć się proszę, bo bzdury wygadujesz. W systemie 4/3 są takie szkła jakich Canon nie miał i nigdy nie będzie miał w swoim APS-C, a może i nawet w FF.
Dwa szkła razem.
Piotr_0602
26-09-2012, 09:20
Sony kupiło 10% akcji Olympusa. Mariaż tych dwóch firm to najwyraźniej przepływ technologii pomiędzy nimi. Stąd matryca Sony w Olympusie OM-D i nowych PENach.
To, zdaje się, też definitywny rozwód Olympusa z Panasoniciem. Czyli konkurencja w jednym systemie micro43. Dla użytkowników teoretycznie na plus. Optyka kompatybilna, lampy także, a matryce i technologie body rozwijane niezależnie. Więc każdy kto wejdzie w system i zgromadzi trochę optyki, przy wymianie body będzie miał większy wybór.
Ciekawe jakie jeszcze technologie przepłyną pomiędzy Sony i Olympusem? Zminiaturyzowana stablizacja matrycy od Olympusa do Sony (Sony miało technologię od Minolty, ale widać nie zmieściła się w NEX-ach, a Olympus swoją daje radę upchać nawet w maleństwach typu EPM2)? Najwydajniejsze ultradźwiękowe czyszczenie matrycy od Olka do Sony? Półprzepuszczalne lustro do planowanego nowego body starego systemu 4/3 lub jakiejś hybrydy systemów micro43 z 4/3 (by wykorzystać worek świetnych zoomów z 4/3)? Następne technologie matryc od Sony do Olka?
Panasonic teraz będzie miał trudniej, jeśli nie dogoni technologią matryc Sony. Ale jego oferta body jest różna od oferty body Olympusa (większe gabarytowo nastawione na filmowanie Panasonici), więc dla użytkownika systemu jest wybór.
Swoją drogą Canon też będzie miał trudniej jeśli nie podgoni technologii matryc. Odstaje dziś tak samo jak Panasonic od peletonu. W najnowszych testach DxOMark Olympus OM-D z nieco mniejszą od APS Canona matrycą ma lepsze wyniki niż cropowe lustra Canona.
Nieustanny wyścig...
(...)
Panasonic teraz będzie miał trudniej, jeśli nie dogoni technologią matryc Sony. (..)
Nieustanny wyścig...
Chyba coś jednak działają:
SmartFSI - 13 MP sensor od Panasonica - Twój Vortal Technologiczny - FrazPC.pl (http://www.frazpc.pl/aktualnosci/922168,SmartFSI_-_13_MP_sensor_od_Panasonica.html)
Kolekcjoner
26-09-2012, 15:43
Swoją drogą Canon też będzie miał trudniej jeśli nie podgoni technologii matryc.
Śpij spokojnie - dadzą radę ;).
Śpij spokojnie - dadzą radę ;).
Albo dadzą GPS i Wi-Fi ;)
Piotr_0602
28-09-2012, 10:27
Rozmiary Panasonica 35-100 f/2.8 (ekw. 70-200 f/2.8, GO minimalnie płytsza jak f/4 na APS (2/3EV) i f/5.6 na FF), i kilka zdjęć zrobionych tym obiektywem:
[First Impression] (http://www.popco.net/zboard/view.php?id=dica_review&no=829)
Fajny obiektyw, ale drogi boleśnie.
1500$ na BHphoto.com w USA. Wiem że najnowszy Canon 70-200 f/2.8L IS stoi za 2200$, ale mimo tego samego światła f/2.8 i stabilizacji, trochę są jednak nieporównywalne.
Podoba mi się, pozwala lepiej rozmyć tło niż myślałem. Jeśli będzie ostry to znajdzie nabywców nawet za taką cenę. W zasadzie m4/3 ma już wszystko co potrzeba. Można sobie chyba już tylko życzyć aby było taniej.
Pojawiły się oficjalne polskie ceny na nowości Olka
EPL5 + kit - 3099 zł
EPM2 + kit - 2599 zł
Piotr_0602
01-10-2012, 12:13
Pojawiły się oficjalne polskie ceny na nowości Olka
EPL5 + kit - 3099 zł
EPM2 + kit - 2599 zł
No to pytanie jak się będzie to miało do ceny Sony NEX-6 (z wbudowanym EVF). Powinno być WYRAŹNIE tańsze, nawet wyraźnie tańszy powinien być zestaw EPL5 plus VF-2 od NEX-6.
Inaczej sukcesu nie wróżę.
Swoją drogą, Olek zawsze startuje z górnego pułapu. EPL3 można złapać w kicie za około 1,5KPLN, więc dwukrotność tej kwoty za następcę dziwi. Cena musi szybko spać poniżej 2kPLN.
To już nie te czasy gdy nie było konkurencji dla micro43. Fuji, choć górna półka cenowa, ostatnio mocno rozbudowało swój system. OM-D ma silną konkurencję. A Sony, przynajmniej na deklaracjach na Photokinie, nieźle uzupełniło ofertę obiektywów. W tym segmencie zaczyna się zagęszczać.
EPL5 bez wizjera nie wypada za dobrze przy NEX6. Nawet jeśli AF szybszy (zobaczymy co pokaże NEX6) i obrazek z matyc od Sony zbliżony, nawet jeśli oferta obiektywów nadal większa (i lepiej wypadają w testach), to brak wizjera jest wadą. 3100 zł powinien na starcie kosztować zestaw EPL5 plus VF-2 (od biedy gorszy VF-3).
koniecpolska
01-10-2012, 12:40
Będzie 17mm F1.8.... tyle, że w cenie 3 lub 4 razy większej niż 17mm/2.8 ... a to już nie jest cena dla "koń pociągowy" systemu. No i 17mm/1.8 nie jest naleśnikiem.
Piotr_0602
01-10-2012, 13:38
Test 75mm f/1.8 na Optycznych - następny wybitny obiektyw do systemu:
Test Olympus M.Zuiko Digital 75 mm f/1.8 ED - Podsumowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/275.11-Test_obiektywu-Olympus_M.Zuiko_Digital_75_mm_f_1.8_ED_Podsumowani e.html)
Podsumowanie:
Zalety:
zwarta, metalowa i bardzo dobrze wykonana obudowa,
rewelacyjna jakość obrazu w centrum kadru,
bardzo dobra jakość obrazu na brzegu kadru,
genialnie korygowana aberracja chromatyczna,
mała aberracja sferyczna,
niewielka dystorsja,
dobrze korygowana koma,
umiarkowane winietowanie,
szybki i celny autofokus.
Wady:
bardzo skromne wyposażenie standardowe,
praca pod ostre światło mogłaby być lepsza.
"Obiektyw wypada świetnie, lista zalet jest długa, lista wad bardzo krótka i zawiera mniej istotne pozycje. Ja jestem zadowolony, producent obiektywu zadowolony, Czytelnicy będą w komentarzach chwalić, nie będzie żadnych kontrowersji, nikt nie będzie sugerował, że po raz n-ty trafił nam się felerny egzemplarz. Pełna i zasłużona sielanka. Z jednej strony chciałbym więcej takich testów. Z drugiej strony, gdyby wszystkie obiektywy byłyby tak dobre, szybko stałbym się bezrobotny. Cieszę się jednak, że od czasu do czasu trafia się obiektyw, o którym można pisać praktycznie w samych superlatywach. Olympus M.Zuiko Digital 75 mm f/1.8 ED niewątpliwie jest takim instrumentem"
koniecpolska
01-10-2012, 20:48
Test 75mm f/1.8 na Optycznych - następny wybitny obiektyw ...z równie wybitną ceną 899Euro. Niemniej jednak faktycznie b. dobry obiektyw.
No to pytanie jak się będzie to miało do ceny Sony NEX-6 (z wbudowanym EVF). Powinno być WYRAŹNIE tańsze, nawet wyraźnie tańszy powinien być zestaw EPL5 plus VF-2 od NEX-6.
Inaczej sukcesu nie wróżę.
Dokładnie! NEX-6 jest strzałem w dziesiątkę. Myślę jednak, że ceny zejdą do realnego poziomu już w styczniu.
No i czekamy na E-P5 z wbudowanym wizjerem. Może nawet tym nowym Epsonem 2.4M.
Nie wiem jak Wy, ale ja jestem rozczarowany nowym GH3. Nie po to sprzedawałem klocka 5D, żeby znowu mieć innego klocka. A chcę mieć EVF. Dlatego dobrze, że jest NEX-6. Niech wywiera presję ;-)
koniecpolska
02-10-2012, 09:58
Dokładnie! NEX-6 jest strzałem w dziesiątkę. Myślę jednak, że ceny zejdą do realnego poziomu już w styczniu.
No i czekamy na E-P5 z wbudowanym wizjerem. Może nawet tym nowym Epsonem 2.4M.Po zawarciu ostatnich aliansów, to jeśli już będzie EVF w E-Px to będzie to 2,4M ale od Sony.
Nie wiem jak Wy, ale ja jestem rozczarowany nowym GH3. Nie po to sprzedawałem klocka 5D, żeby znowu mieć innego klocka. A chcę mieć EVF. Dlatego dobrze, że jest NEX-6. Niech wywiera presję ;-)GHx to są klocki z definicji, chcesz mieć coś mniejszego z EVF wbudowanym to masz serię G. Ponoć G5 to taki GH2.5 jeśli chodzi o matrycę i funkcjonalność. Tyle, że trzeba poczekać na jego rozhakowanie.
GHx to są klocki z definicji, chcesz mieć coś mniejszego z EVF wbudowanym to masz serię G. Ponoć G5 to taki GH2.5 jeśli chodzi o matrycę i funkcjonalność. Tyle, że trzeba poczekać na jego rozhakowanie.
Ale G5 też jest duży! m43 ma matrycę mniejszą od APS-C a jednak NEX-6 może być rozmiarów GX1!
Poza tym matryca w G5 nie jest jakaś porywająca. Jest gorsza (http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/816%7C0/(brand)/Panasonic/(appareil2)/793%7C0/(brand2)/Olympus/(appareil3)/630%7C0/(brand3)/Panasonic) niż w leciwym GH1, którego używam.
koniecpolska
02-10-2012, 11:48
Z tymi wymiarami NEX-6 vs G5 to nie ma co przesadzać Compare camera dimensions side by side (http://camerasize.com/compare/#375,347)
Ani jednego, ani drugiego do kieszeni nie włożysz ... więc taka różnica jest do pominięcia.
Fakt różnią się designem ... i to może mieć znaczenie - estetyczne.
PS
Jeśli ktoś robi zdjęcia, to GH1 powinno mu wystarczyć na lata. Inna sprawa jeśli ma wirusa "onanizmu sprzętowego", wtedy faktycznie po premierze kolejnej nowości na rynku, stary aparat od razu przestaje robić zdjęcia.
Nie wiem jak Wy, ale ja jestem rozczarowany nowym GH3. Nie po to sprzedawałem klocka 5D, żeby znowu mieć innego klocka. A chcę mieć EVF. Dlatego dobrze, że jest NEX-6. Niech wywiera presję ;-)
Ja nie jestem rozczarowany. Małe bezlusterkowce są fajne dopóki podpina się pod nie coś lekkiego. Jak podepniesz lampę i/lub większe szkło to już takie fajne nie są. Dlatego podoba mi się, że wreszcie ktoś wypuścił takiego GH3. Z tego co widzę na YT to rozmiary GH3 są akurat w sam raz i powinno się nim przyjemnie fotografować.
Przemek_PC
02-10-2012, 22:11
Co do rozmiarów m43 to podam może trochę dziwny przykład ale GH2 zastąpił w moim przypadku lustrzankę z dwoma obiektywami i kamerę wideo więc różnica w rozmiarze spoooooora. Różnica w jakości video też spoooora oczywiście na korzyść GH2. Różnica w jakości zdjęć niewielka o ile w ogóle widoczna przy zdjęciach nazwijmy to pocztówkowych. Różnica w komforcie chodzenia po górach z GH2 na szyi zamiast z dużą i ciężką torbą na ramieniu bezcenna.
Piotr_0602
04-10-2012, 10:35
Małe bezlusterkowce są fajne dopóki podpina się pod nie coś lekkiego. Jak podepniesz lampę i/lub większe szkło to już takie fajne nie są. Dlatego podoba mi się, że wreszcie ktoś wypuścił takiego GH3. Z tego co widzę na YT to rozmiary GH3 są akurat w sam raz i powinno się nim przyjemnie fotografować.
Dokładnie. Nabyłem ostatnio OM-D i małe stałki. Rewelacja, gabaryty i waga - żadna lustrzanka tu nie dorówna. A swoje FF wyprzedaję... OMD mi wystarczy, a mam go dużo częściej ze sobą.
Ale pożyczyłem od znajomego na parę dni Panasonica 100-300mm f/4-5.6 (ekw. 600mm na długim końcu). Owszem, kompatybilne, działa, itp. ale gabaryty już nie te. Raz - niewygodnie się to trzyma z tym body (bez dokręconego gripa), średnica za duża (filtr 67mm, podczas gdy na stałkach mam albo 37mm, albo 46mm, 75/1.8 ma 58mm i to górna granica).
Inna sprawa że ogniskowe już dla moich potrzeb niepraktyczne, trudno było mi zaleźć zastosowanie dla ekwiwalentu FF ogniskowych 200-600mm.
Za to taki OM-D ze stałkami typu 12/2, 25/1.4, 45/1.8... miód i malina. Jeszcze nieźle jest z obiektywami typu 12-50 czy 60/2.8 macro (ten sam mniej więcej rozmiar) - dłuższe, ale średnica obiektywu nieduża i jakoś to razem się komponuje.
Do 100-300 to już co najmniej body rozmiarów G1, G2, GH1, GH2... zmniejszone G3, G5 będą już chyba za małe. No i nowy GH3 może pasować.
ciekawe jak by pasował Panasonic 35-100 f/2.8 do OM-D. Ten obiektyw jest mniejszy od 100-300mm. Może byłoby znośnie.
A podpinanie do OM-D przez jakieś adaptery obiektywów od luster, np. tych z 4/3, szczególnie dużych 12-35/2, 35-100/2, 150/2, a nawet 12-60/2.8-4... pomyłka. No, może z gripem byłoby lepiej, ale nie mam takowego (i nie chcę, bo micro43 ma być małe).
Ogólnie w micro43 jest wybór. Skoro są szkła gabarytów 100-300mm f/4-5.6, to są też stosownie większe body - GH2, GH3... A do małych szkieł - 12/2, 25/1.4, 45/1.8, 60/2.8 macro, 75/1.8, itp... - są body mniejsze jak OMD, GX1, EP3, G3, G5... A jak ktoś chce zmieścić aparat w większej kieszeni - są obiektywy naleśniki i body typu EPM1, EPM2, EPL3, GF3... Jak komu odpowiada, a i tak zawsze zestaw mniejszy od lustrzankowego.
Bynajmniej nie mam wspomnianego wirusa.
(Swoją drogą to taki brzydki sposób na zbicie argumentów, prawda? Szczególnie w stosunku do tych, którzy mieli czelność powołać się na wyniki publikowane przez DxO. Taka dygresja.)
Ogólnie w micro43 jest wybór.
Ogólnie tak, ale ja nie znajduję aparatu, który pasowałby mi do końca. A chodzi o prostą rzecz, która co więcej została już zaimplementowana właśnie w NEX-6. Myślę o takim GF1 lub GX1 z wbudowanym EVF. Chcę taki kształt, bo wtedy z naleśnikiem można go mieć np. pod kurtką. Seria Gx/GHx jest "gruba' (grip + wystający EVF) i nie spełnia moich oczekiwań. NEX-6 jest fajny, ale szkła będą duże. Dlatego wybrałem m43, ale widzę, że albo produkuje się coś faktycznie małego (typu PEN-y czy GF-y) albo z EVF. Dlaczego Sony może a Panas i Oly nie? OMD jest najbliżej tego czego szukam i pewnie kupię go kiedyś (jak ceny spadną), ale liczę na to, że pokaże się jakiś PEN z wbudowanym EVF. Opcja PEN + zewnętrzny EVF mnie nie interesuje, bo nie mam wtedy sensora zbliżeniowego, co jest uciążliwe. Tylko tyle i aż tyle.
Piotr_0602
04-10-2012, 12:11
Dlaczego Sony może a Panas i Oly nie? OMD jest najbliżej tego czego szukam i pewnie kupię go kiedyś (jak ceny spadną), ale liczę na to, że pokaże się jakiś PEN z wbudowanym EVF.
Myślę że nie ma możliwości by taki aparat w micro43 się wkrótce nie pojawił.
Sony NEX-6-em i Fuji EX-1-em zmuszą Olympusa i Panasonica do tego.
Olympus pokazał następcę EPM1 (czyli EPM2) oraz EPL3 (czyli EPL5), ale nie pokazał następcy EP3.
Po premierach konkurencji pewnie wkrótce pojawi się EP5 z EVF.
A jak nie, to Panasonic GX2 z EVF.
Nie mają wyjścia.
A co do małych obiektywów, może nie taki mały, ale dramatycznie mniejszy od lustrzankowych obiektywów o tym samym kącie widzenia i f/2.8:
źródło (http://www.dpreview.com/previews/panasonic-lumix-g-x-35-100-2-8-ois/images/f2p8-telezooms.jpg)
i jego test:
Panasonic Lumix G X Vario 35-100mm f/2.8 Asph OIS Lens Review (http://www.ephotozine.com/article/panasonic-lumix-g-x-vario-35-100mm-f-2-8-asph-ois-lens-review-20373)
"Verdict
With Panasonic and Olympus both releasing Micro Four Thirds system cameras with professional aspirations, it's no surprise that the lenses available should catch up.
Panasonic's 35-100mm is a fine lens that is priced reasonably, especially when compared to lenses covering the same angles of view for 35mm format, with the added bonus of being much more compact, and lightweight.
Although the price may put this lens beyond the reach of your average amateur snapper, they are not the intended market for a lens like this.
Pros
- Excellent sharpness
- Low distortion
- Weather sealed build
- Fast focusing
- Constant f/2.8 aperture
- Effective image stabilisation
- Compact size for a telephoto zoom
Cons
- Sharpness towards the edges of the frame could be better (although perfectly adequate for most purposes)"
CzłowiekZ
05-10-2012, 08:14
chyba do f/4L IS (iso)
Różnica w rozmiarach wciąż znacząca
https://canon-board.info/imgimported/2012/10/Canon70200mmLLensSizeComparison-2.jpg
źródło (http://media.the-digital-picture.com/Images/Other/Canon-70-200mm-L-Lens-Size-Comparison.jpg)
Myślę że nie ma możliwości by taki aparat w micro43 się wkrótce nie pojawił.
Podobnie rozumuję i ... czekam.
A co do 35-100: ciekawi mnie czy kiedykolwiek powstanie wersja 35-100/2? Olek pokazał, że można, ale czy będzie się opłacało? Kto kupi 35-100/2 do m43 za $2000 (albo więcej)?
bartmika
10-10-2012, 11:56
Dokładnie. Nabyłem ostatnio OM-D i małe stałki. Rewelacja, gabaryty i waga - żadna lustrzanka tu nie dorówna. A swoje FF wyprzedaję... OMD mi wystarczy, a mam go dużo częściej ze sobą.
Ale pożyczyłem od znajomego na parę dni Panasonica 100-300mm f/4-5.6 (ekw. 600mm na długim końcu). Owszem, kompatybilne, działa, itp. ale gabaryty już nie te. Raz - niewygodnie się to trzyma z tym body (bez dokręconego gripa), średnica za duża (filtr 67mm, podczas gdy na stałkach mam albo 37mm, albo 46mm, 75/1.8 ma 58mm i to górna granica).
Inna sprawa że ogniskowe już dla moich potrzeb niepraktyczne, trudno było mi zaleźć zastosowanie dla ekwiwalentu FF ogniskowych 200-600mm.
Za to taki OM-D ze stałkami typu 12/2, 25/1.4, 45/1.8... miód i malina. Jeszcze nieźle jest z obiektywami typu 12-50 czy 60/2.8 macro (ten sam mniej więcej rozmiar) - dłuższe, ale średnica obiektywu nieduża i jakoś to razem się komponuje.
Do 100-300 to już co najmniej body rozmiarów G1, G2, GH1, GH2... zmniejszone G3, G5 będą już chyba za małe. No i nowy GH3 może pasować.
ciekawe jak by pasował Panasonic 35-100 f/2.8 do OM-D. Ten obiektyw jest mniejszy od 100-300mm. Może byłoby znośnie.
A podpinanie do OM-D przez jakieś adaptery obiektywów od luster, np. tych z 4/3, szczególnie dużych 12-35/2, 35-100/2, 150/2, a nawet 12-60/2.8-4... pomyłka. No, może z gripem byłoby lepiej, ale nie mam takowego (i nie chcę, bo micro43 ma być małe).
Ogólnie w micro43 jest wybór. Skoro są szkła gabarytów 100-300mm f/4-5.6, to są też stosownie większe body - GH2, GH3... A do małych szkieł - 12/2, 25/1.4, 45/1.8, 60/2.8 macro, 75/1.8, itp... - są body mniejsze jak OMD, GX1, EP3, G3, G5... A jak ktoś chce zmieścić aparat w większej kieszeni - są obiektywy naleśniki i body typu EPM1, EPM2, EPL3, GF3... Jak komu odpowiada, a i tak zawsze zestaw mniejszy od lustrzankowego.
Miesiąc temu zrobiłem podobny manewr. Sprzedałem 5D MKII z obiektywami: 50/1.4, 17-40/4 i 70-200/f4 oraz 85/1.8. Dlaczego tak zrobiłem? Ze względu na wagę, która mnie ograniczała. Fotogafuję głównie w plenerze, wyjazdy, wyprawy rowerowe, czasem po prostu idąc do pracy. Dźwiganie na co dzień 5D MK II z choćby 50/1.4 stało się męczące. OM-D mam teraz prawie zawsze ze sobą w plecaku. Nie będę się rozpisywał o samym aparacie OM-D, uważam, że możliwości ma naprawdę duże. AF jest duuuużo szybszy niż w 5D. Póki co obiektywy z Canona zastępuję powoli tymi z m4/3. Zamiast 17-40 mam 9-18, 50mm to teraz PL 25 oraz bardzo dobry obiektyw Olympusa 45mm 1.8. Robiłem ostatnio zdjęcia na maratonie w Warszawie obiektywem Olympusa 45/1.8 z AF ustawionym na trakking. Świetnie dał sobie radę! Problem mam z baaardzo dobrym 70-200/f4, który świetnie sprawdzał się jako tele w krajobrazach.. Na nowego Panasonic-a 35-100/2.8 chyba żal mi kasy. Zapewne będzie kosztował w okolicach 4500-5000zł. Myślałem nawet nad Olympusem 75/1.8 ale ... sam nie wiem co zrobić.
Poza tym w Olympusie jak Ci się coś popsuje na gwarancji po prostu dostajesz nowe od ręki;) Podobną politykę serwisową ma Garmin.
Przemek_PC
10-10-2012, 12:01
70-200/f4L podpinam do GH2 przez przejściówkę i jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Oczywiście AF nie działa ale do krajobrazów można się bez niego obejść.
Piotr_0602
10-10-2012, 14:06
Miesiąc temu zrobiłem podobny manewr. Sprzedałem 5D MKII z obiektywami: 50/1.4, 17-40/4 i 70-200/f4 oraz 85/1.8.
A ja już też wyprzedałem ostatnie graty FF. Szczerze mówiąc, nie żałuję.
Ostatnie moje fotki z OM-D przekonują, że nie ustępuje staremu 5DmkI, z którego byłem bardzo zadowolony. A gabaryty teraz - mniejsze. Cały zestaw mieszczę w małej torbie Think Tank Retrospevtive 5, która wygląda jak chlebak a nie torba foto (a jest świetna i bardzo solidna).
Na razie mama OMD plus 12/2 i 45/1.8, ale czekam na dostawę 75/1.8 i używanej FL-36R. Wszystko w torbie się zmieści i jeszcze zostanie miejsce na 25/1.4 lub potencjalny 17/1.8, a może i drugą lampę. Może jeszcze 9-18 kupię albo 60/2.8 macro.
W FF miałem podobnie - Sigmę 50/1.4, 70-200/4 IS, 17-40/4, 85/1.8, lampę. Teraz 45/1.8 daje wystarczająco płytką GO, a z 75/1.8 będzie jeszcze płyciej. Najbardziej będzie żal 70-200/4, ale myślę że komplet 45/1.8 i 75/1.8 zastąpi go, a czasy bedą krótsze, oba też będą stabilizowane (matryca z IS), GO nawet płytsza przy tych samych kątach widzenia. Na 35-100/2.8 raczej nie wymienię, bo gabaryty nie są dużo mniejsze niż 100-300 (choć jednak mniejsze) a ten z OM-D ergonomiczny nie był.
Jakość zdjęć nie odbiega od 5DmkI, co potwierdzają testy DxOMark:
DxOMark - Compare cameras side by side (http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/793%7C0/(brand)/Olympus/(appareil2)/619%7C0/(brand2)/Canon/(appareil3)/176%7C0/(brand3)/Canon)
A takiego Canona 7D nawet przewyższa, a od 5DmkII tak znowu na minus nie odstaje.
Na plus (do 5DmkI) dochodzi odchylany dotykowy OLED, pełna kontrola nad ekspozycją na wizjerze elektronicznym przed zrobieniem zdjęcia, abrdzo dobra stabilizacja WSZYSTKICH obiektywów, opcja filmów (mkI ich nie robił), opcja obsługi z menu kart z Wi-Fi i przerzucanie zdjęć do smartfona, i inne drobne wynalazki. A przede wszystkim - waga i gabaryty, nie tylko body, ale przede wszystkim obiektywów.
Co straciłem - optyczny wizjer miał swoje zalety, ergonomia w 5D nieco jednak lepsza (może kwestia przyzwyczajenia) no i bateria starczała na dłużej.
Jest tu jeszcze jeden aspekt - łatwiej wymienić za parę lat body na nowe. Skoro po paru latach matryca rozmiarów micro43 dogoniła starszą matrycę FF, to za parę następnych lat następna generacja dogoni osiągi obecnych matryc FF. A już te z 5DmkI mi wystarczały. Na nowe FF mnie nie stać, by wydać taką kasę na body, na nowe body micro43 za kilka lat będzie mnie stać.
Ale przede wszystkim gabaryty...
Piotr_0602
05-11-2012, 11:39
kolejny test 75mm f/1.8 (ekwiwalent 150mm f/1.8)
Olympus M.Zuiko Digital 75mm f/1.8 Lens Review (http://www.ephotozine.com/article/olympus-m-zuiko-digital-75mm-f-1-8-lens-review-20557)
VERDICT
"Micro Four Thirds system camera owners who are already looking at this lens probably don't need any more convincing of it's worth, but those who hadn't yet considered it may be interested to see just how well this optic performs. It's amongst the sharpest lenses currently available for any camera system, it's well built and a pleasure to use.
The price is actually quite good value when such high optical performance is delivered. It can certainly give the Zeiss' and Leica's a run for their money."
Piotr_0602
12-11-2012, 12:41
I kolejny test Optycznych - tym razem macro 60mm f/2.8.
Jak zwykle w wykonaniu Olka, po 12/2, 45/1.8, 75/1.8 - kolejny bardzo dobry obiektyw do systemu.
Maleńkie makro - jest tam porównanie do Canona 85/1.8, który wygląda przy nim jak grubas (długość praktycznie ta sama).
Test Olympus M.Zuiko Digital 60 mm f/2.8 ED Macro - Podsumowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/279.11-Test_obiektywu-Olympus_M.Zuiko_Digital_60_mm_f_2.8_ED_Macro_Podsu mowanie.html)
z podsumowania:
"Zalety:
- zgrabny i ciekawie zaprojektowany korpus obiektywu,
- rewelacyjna jakość obrazu w centrum kadru,
- dobra jakość obrazu na brzegu kadru,
- niewielka aberracja chromatyczna,
- zerowa dystorsja,
- świetnie korygowana koma,
- umiarkowane winietowanie,
- cichy i bardzo celny autofokus.
Wady:
- skromne wyposażenie standardowe,
- zauważalny astygmatyzm na maksymalnym otworze względnym. "
"Kolejny test sprzętu firmy Olympus pokazuje, że stałoogniskowe obiektywy tej firmy można kupować praktycznie w ciemno. Firma trzyma wysoki poziom swojej optyki i nie pozwala sobie na wypuszczanie bubli. W ogóle odnoszę wrażenie, że z zalewu ostatnich wpadek, not serwisowych, aktualizacji oprogramowań itp., to właśnie Olympus wychodzi obronną ręką. Jego produkty są dopracowane, a firma nie robi z pierwszych klientów beta-testerów. W dzisiejszych czasach to naprawdę godne pochwały i podkreślenia.
Nie piszę za dużo o obiektywie, bo nie ma się tutaj nad czym rozwodzić. Po pierwsze, w systemie Mikro 4/3 nie ma on konkurencji, po drugie, jest na tyle dobry, że spokojnie można każdemu polecić jego zakup, co niniejszym czynimy."
Poza tym w Olympusie jak Ci się coś popsuje na gwarancji po prostu dostajesz nowe od ręki;) Podobną politykę serwisową ma Garmin.
Obsługa serwisowa w Olympusie jest świetna i bardzo "user friendly", niemniej nie ma zasady ani praktyki o jakiej piszesz - nowe od ręki w przypadku popsucia.
Piotr_0602
15-11-2012, 10:03
Oficjalna premiera odpowiednika 35mm na FF - Olympus 17mm f/1.8.
Olympus M.Zuiko Digital 17 mm f/1.8 - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5377-nowo%C5%9B%C4%87-Olympus_M.Zuiko_Digital_17_mm_f_1.8.html)
Robin Wong: Olympus M.Zuiko 17mm F1.8 Review: Street Shooting (http://robinwong.blogspot.be/2012/11/olympus-mzuiko-17mm-f18-review-street.html)
Teraz w micro43 jest już komplet świetnych optycznie stałek:
Olympus 12mm f/2, Olympus 17mm f/1.8, Panasonic-Leica 25mm f/1.4, Olympus 45mm f/1.8 oraz Olympuys 75mm 1/.8. Pokryty ekwiwalent FF od 24mm do 150mm.
To bezkompromisowy zestaw jeśli chodzi o jakość optyczną, bo wybór stałek jest większy:
- 7,5mm f/3.5 manualne rybie oko (Saymang)
- 8mm f/3.5 rybie oko z AF (Panasonic)
- 12mm f/2 z AF (Olympus)
- 14mm f/2 z AF (Schneider-Kreuznach) - ale bardzo drogo, jak Zeiss
- 14mm f/2.5 "naleśnik" z AF (Panasonic)
- 17mm f/2.8 "naleśnik" z AF (Olympus)
- 17mm f/1.8 z AF (Olympus)
- 17,5mm f/0.95 manualny (Voigtlander)
- 19mm f/2.8 z AF (Sigma)
- 20mm f/1.7 "naleśnikk) z AF (Panasonic)
- 25mm f/1.4 z AF (Panasonic-Leica)
- 25mm f/0.95 manualny (Voightlander)
- 30mm f/2.8 z AF (Sigma)
- 30mm f/1.4 z AF (Schneider-Kreuznach) - bardzo drogo, jak Zeiss
- 45mm f/1.8 z AF (Olympus)
- 45mm f/2.8 macro z AF (Panasonic-Leica)
- 60mm f/2.8 macro z AF (Olympus)
- 60mm f/2.4 macro z AF (Schneider-Kreuznach) - bardzo drogo, jak Zeiss
- 75mm f/1.8 z AF (Olympus)
- 300mm f/6.3 manualny lustrzany (Tokina)
Na 2013-2014 Panasonic zapowiada 42,5mm f/1.2 oraz 150mm f/2.8.
Do tego jeszcze jasne zoomy od Panasonica 12-35mm f/2.8 oraz 35-100mm f/2.8, oraz masa różnych ciemnych zoomów (f/3.5-5.6, f/4-5.6, f/4, f/4.3-6.7, f/3.4-6.3) z zakresami od 7mm do 300mm. A w 2013 następne...
Trudno narzekać na wybór obiektywów...
Piotr_0602
23-01-2013, 13:29
Do standardu micro43 dołączyło niedawno kilka firm:
1) Blackmagic Design Ltd to australijska firma, która w zeszłym roku zaprezentowała kamerę wideo wyposażoną w bagnet dla obiektywów Mikro Cztery Trzecie.
2) JK Imaging Ltd to amerykańska firma, która wykupiła licencję na sprzedaż aparatów pod marką Kodak i zapowiedziała, iż jeszcze w tym roku poszerzy swoją ofertę o bezlusterkowca z mocowaniem Mikro Cztery Trzecie.
3) Photron Ltd to firma założona w 1968 roku w Japonii, która specjalizuje się w produkcji kamer wideo rejestrujących obraz z szybkością nawet 1.5 mln klatek na sekundę.
4) SVS-VISTEK GmbH to firma pochodząca z Niemiec, która specjalizuje się w produkcji kamer przemysłowych.
5) View Plus Inc to japoński producent, który posiada w swojej ofercie specjalistyczne aparaty cyfrowe wykorzystywane w przemyśle.
Pięć nowych firm wspierających Mikro Cztery Trzecie - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5546-nowo%C5%9B%C4%87-Pi%C4%99%C4%87_nowych_firm_wspieraj%C4%85cych_Mikr o_Cztery_Trzecie.html)
Będzie 3-ci producent aparatów fotograficznych do systemu (ze znaczkiem Kodak), nie licząc Blackmagic które już swoje body wypuściło (ale to profesjonalna kamera a nie aparat fotograficzny). I producenci kamer do przemysłu przechodzą z bagnetu C i M42 na micro43, co potencjalnie daje duży (przemysłowy, nie amatorski) rynek systemowi.
ciekawie to podsumował Thom Hogan
m4/3 Expands | Sans Mirror ? mirrorless, interchangeable lens cameras | Thom Hogan (http://www.sansmirror.com/newsviews/m43-expands.html)
Quadrifoglio
23-01-2013, 23:33
Do standardu micro43 dołączyło niedawno kilka firm:
1) Blackmagic Design Ltd to australijska firma, która w zeszłym roku zaprezentowała kamerę wideo wyposażoną w bagnet dla obiektywów Mikro Cztery Trzecie.
2) JK Imaging Ltd to amerykańska firma, która wykupiła licencję na sprzedaż aparatów pod marką Kodak i zapowiedziała, iż jeszcze w tym roku poszerzy swoją ofertę o bezlusterkowca z mocowaniem Mikro Cztery Trzecie.
3) Photron Ltd to firma założona w 1968 roku w Japonii, która specjalizuje się w produkcji kamer wideo rejestrujących obraz z szybkością nawet 1.5 mln klatek na sekundę.
4) SVS-VISTEK GmbH to firma pochodząca z Niemiec, która specjalizuje się w produkcji kamer przemysłowych.
5) View Plus Inc to japoński producent, który posiada w swojej ofercie specjalistyczne aparaty cyfrowe wykorzystywane w przemyśle.
Pięć nowych firm wspierających Mikro Cztery Trzecie - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5546-nowo%C5%9B%C4%87-Pi%C4%99%C4%87_nowych_firm_wspieraj%C4%85cych_Mikr o_Cztery_Trzecie.html)
Będzie 3-ci producent aparatów fotograficznych do systemu (ze znaczkiem Kodak), nie licząc Blackmagic które już swoje body wypuściło (ale to profesjonalna kamera a nie aparat fotograficzny). I producenci kamer do przemysłu przechodzą z bagnetu C i M42 na micro43, co potencjalnie daje duży (przemysłowy, nie amatorski) rynek systemowi.
ciekawie to podsumował Thom Hogan
m4/3 Expands | Sans Mirror ? mirrorless, interchangeable lens cameras | Thom Hogan (http://www.sansmirror.com/newsviews/m43-expands.html)
Wydaje mi się, czy ty juz robisz tu codzienna prasówkę nt systemu olympusa?
To jest wątek o olympusie ale nie nachalna reklama. Ciągłe podbijanie byle tylko temat był na górze jest mało przyzwoite.
Piotr_0602
24-01-2013, 01:04
Wydaje mi się, czy ty juz robisz tu codzienna prasówkę nt systemu olympusa?
To jest wątek o olympusie ale nie nachalna reklama. Ciągłe podbijanie byle tylko temat był na górze jest mało przyzwoite.
1) poprzedni mój post w tym wątku był w listopadzie
2) coś się wydarzyło nietypowego (łącznie z reaktywacją marki Kodak, było nie było, zasłużonej dla fotografii) więc skrobnęłem post
3) gdzie w ostatnim moim poście pada słowo "Olympus"?
Dobrze będzie jak dołączy kolejny producent aparatów m4/3. Dla wszystkich, może tylko dla konkurencji gorzej.
Z telefonu
Quadrifoglio
24-01-2013, 21:17
1) poprzedni mój post w tym wątku był w listopadzie
2) coś się wydarzyło nietypowego (łącznie z reaktywacją marki Kodak, było nie było, zasłużonej dla fotografii) więc skrobnęłem post
3) gdzie w ostatnim moim poście pada słowo "Olympus"?
Sory, zagalopowałem się, aczkolwiek na podbijanie to trochę wygląda.
Witajcie, zamierzam wymienić mój system Canona (40D + kit + Sigma 30 1.4 + 70-200 4IS + 580EXII) na coś mniejszego pokroju Olympusa, Sony. Widzę, że kilka osób posiada ciekawe zestawy Olympusa. Napiszcie proszę kilka słów jak sprawuje się Olek ze stałkami 45, 60 bądź szeroko 9-18. Interesuje mnie działanie AF w trybie One Shot oraz Servo. Da się takim zestawem zrobić np. zdjęcie szybko poruszającego się kota? Ja zamierzam kupić model E-PL5 jako ciut tańszą alternatywą dla O-MD.
Piotr_0602
25-01-2013, 11:05
Napiszcie proszę kilka słów jak sprawuje się Olek ze stałkami 45, 60 bądź szeroko 9-18. Interesuje mnie działanie AF w trybie One Shot oraz Servo. Da się takim zestawem zrobić np. zdjęcie szybko poruszającego się kota?
45/1.8 chodzi szybko, 9-18 też. Starsze obiektywy z początków systemu (17/2.8, 20/1.7, pierwsze wersje kitowych 14-42, makro 45/2.8) miały wolniejszy AF, ale w nowszych już śmiga. Taki 9-18, i wszystkie nowe wersje zoomów, 12/2, 14/2.5, 25/1.4, 45/1.8, 75/1.8, nawet 60/2.8 macro mają szybki AF.
Co do AF-C, śledzenia ciągłego, micro43 (i wszystkie inne bezlusterkowce) zostają jeszcze z tyłu za lustrzankami. Co do AF-S, autofocus jest równie szybki (jeśli nie szybszy) w porównaniu do tego z lustrzanek. AF z OM-D niczym nie ustępuje do szybkości AF-u na centralnym w Canonie 5D. Nie ma ograniczenia co do rozmieszczenia punktów AF (tu nie ma podziału na centralne, boczne, pojedyncze i krzyżowe), można też pluchem wskazywać punkty AF na ekranie (dotykowy OLED).
Domyślnie ustawiony AF ma trochę sporych rozmiarów ramkę, choć można ją zmniejszyć (mogłoby to jednak być wygodniejsze). Brakuje mi takiego joysticka do wyboru punktu AF jaki miałem w 5D. wybór pokrętłem jest mniej wygodny (używając wizjera w OM-D). Co innego wybór paluchem punktu AF kadrując z ekranu (odchylany) - w przypadku EPL-5 to chyba byłoby standardem (chyba że przypnie się wizjer VF-2, może znajdzie się używka?). Co do kota - nie mam takowego. Ale przy fotografowaniu biegających dzieci AF-S jest na tyle szybki że nie ma problemu przy łapaniu ostrości.
Starsze PENy miały słabszy AF, od 3-ciej generacji jest już OK, w najnowszej jeszcze lepiej. Panasonic miał przyzwoity AF od początku, a w najnowszych wersjach jest jeszcze lepiej. Jaki AF będzie miał obiecany na drugą połowę 2013 Kodak-micro43? Nie wiadomo...
--- Kolejny post ---
A, i nie ma tematu problemów BF/FF. To nie jest AF na detekcji fazy, nie trzeba microregulacji czy wysyłania szkieł z body do serwisu. Szczególnie jeśli miałeś nietrafiony w AF egzemplarz Sigmy. W micro43 Sigmy powinny równie dobrze trafiać jak Olympusy czy Panasonici. Choć na razie wybór Sigm do systemu niewielki, to ostatnio jest ciekawa promocja na Sigmy do micro43.
W Niemczech są po 95€ za sztukę - Sigma 19mm f/2.8 oraz Sigma 30mm f/2.8. O ile komuś takie kąty widzenia i światło w stałkach odpowiada. Nie dziwię się, bo pewnie się nie sprzedają obiektywy nie projektowane pod micro43, ale przezbrojone w taki bagnet projekty pod APS. Są ciekawsze propozycje Olków i Panasoniców w podobnym zakresie. Ale za taką cenę...
Ale chodzą plotki że pojawi się Sigma 25/1.4 do micro43, to byłby znacznie ciekawszy obiektyw.
Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź:) Rozważam system Olympusa lub Sony zatem E-PL5 kontra NEX 6. OM-D niestety zbyt drogi a i gabaryty troszkę za duże. Mam nadzieję, że E-PL5 ma taki sam autofocus jak starszy, większy brat.
Tak to taki sam AF.
Z telefonu
W takim razie matryca i AF takie same, rozmiar i cena na korzyść E-PL5 jedyne co przemawia za O-MD to wizjer plus odrobinę lepszy LCD no i uszczelnienia.
Aleximov
26-01-2013, 18:38
... no i wydajniejsza stabilizacja w O-MD niż E-PL5 (czy E-PM2) - jeśli ktoś jej potrzebuje.
Pozdrawiam, Alex
PS: Ja jednak pewnie kupię E-PL5 (O-MD ciut za drogi i za bardzo odstaje "kominek" :) - do kieszeni nie bardzo chce wejść...)
Dokładnie tak, E-PL5 jest sporo mniejszy a zdjęcia i AF jak w O-MD. Jakie obiektywy zamierzasz kupić?
Aleximov
26-01-2013, 21:32
Witam,
Ja ? Mam obecnie E-PL1 z obiektywami oly 45/1.8 (bardzo polecam, super szkiełko), pana 20/1.7 (też fajne, choć wolny AF...) oraz oly 14-150 (taki "spacerowy zoom", daje radę) - do tego kilka manualnych M42 z adapterem. Podłączam też systemowe szkła z Canona - głównie kita C55-250 (do focenia ptaszków, jest lepszy optycznie niż oly, choć brak AFu...). Myślałem o E-PL5, bo lepsza matryca niż w E-PL1 no i większy zakres ISO - a ze szkiełek, to czekam na dobre tele (miało być 200/2.8 do m4/3, ale na razie o nim cisza...) i ew. coś szerokiego i nie za drogiego (oly 12mm trochę jeszcze drogi).
Pozdrawiam, Alex
EDIT: Ew. może pana 14/2.5 jako coś (w miarę) szerokiego ?
Chyba poczekam z zakupem. Podobno niebawem ma wyjść nowy aparacik Olympusa być może będzie to następca O-MD. Miesiąc czy dwa wytrzymam:)
Do zestawu z E-PL5 zamierzam kupić:
9-18
plus
stałka 45 lub 60 lub 12, tymczasem czekam na nowe dobre wieści:)
Piotr_0602
28-01-2013, 11:25
EPM2, EPL5 i OMD to elektroncznie te same bebechy. OMD o tyle jest lepsiejszy, że ma:
- wbudowany wizjer
- zdaje się lepszą stabilizację matrycy
- lepszą ergonomię (więcej przycisków i kółek)
- uszczelnienia
- opcję gripu z dodatkową baterią, dodatkowymi kółkami i przyciskami (jeśli ktoś chce)
Poza tym EPL5 w niczym mu ustępować nie będzie. Też ma dotykowy odchylany OLED. Wizjerka można poszukać - może sie trafi z drugiej ręki VF-2, który pod pewnymi względami nawet byłby lepszy, bo odchylany (jest jeszcze VF-3 ale gorszy).
Ergonomię uchwytu można zmienić przez odkręcane gripy (pasuję te z EP3), albo przez dedykowany skórzany pokrowiec.
EPL1 i EPL5 to już duża różnica, na korzyść nowego przemawia:
- dużo, dużo szybszy autofocus
- dużo lepsza matryca
- ruchomy i dużo lepszy ekran
Aleximov
28-01-2013, 15:03
Witam,
Racja, Piotr, dlatego coraz poważniej myślę o zmianie - waham się tylko, czy E-PL5 czy tańszy E-PM2. Tryb pracy w dotychczasowym E-PL1 rzadko zmieniam (prawie na stałe Av), więc kółka trybów nie musi być (można zmieniać w menu jak w E-PM2), odchylany ekran też nie musi być (mam już wizjer VF-2 - świetny, polecam) - trochę tylko wbudowanej lampy brak (czasem się przydawała...). No nic, pożyjemy, zobaczymy :)
Pozdrawiam, Alex
Piotr_0602
28-01-2013, 17:32
- trochę tylko wbudowanej lampy brak (czasem się przydawała...)., Alex
zawsze można dokupić bardzo kompaktową i cienką FL-300R albo taniutkiego Metza 24 AF-1
Ale jak jest VF-2 to rzeczywiście OM-D można zastąpić tańszym EPL5 lub EPM2.
Piotr_0602
29-01-2013, 14:23
Nowe obiektywy do systemu micro43:
1) Tamron 14-150mm f/3.5-5.8 Di III VC - dedykowany tylko do micro43 (ekwiwalent 28-300mm)
Tamron 14-150 mm f/3.5-5.8 Di III VC - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5573-nowo%C5%9B%C4%87-Tamron_14-150_mm_f_3.5-5.8_Di_III_VC.html)
To ciekawostka, bo pierwszy obiektyw Tamrona pod ten system. Konkurencja (oby tańsza) dla Panasonica 14-140mm f/4-5.6 OIS oraz Olympusa 14-150mm f/4-5.6. Ze stabilizacją, więc zdatna dla wszystkich body (Panasonica, Olympusa oraz pod koniec 2013 - Kodaka).
2) 3 Sigmy, w tym 2 to nowe wersje istniejących obiektywów, a jeden to nowa konstrukcja.
Obiektywy projektowane raczej pod APS (NEX) ale przerobione pod bagnet micro43, stąd nieco ciemno jak na stałki (f/2.8). Na micro43 powinny mieć lepsze właściwości niż na NEX, bo nie korzystają z najsłabszych brzegów.
a) 19mm f/2.8 (ekwiwalent 38mm)
b) 30mm f/2.8 (ekwiwalent 60mm)
c) 60mm f/2.8 (ekwiwalent 120mm) - nowa konstrukcja
czyli bez rewelacji, ale przy niskich cenach do rozważenia (stare wersje 19mm i 30mm kosztują obecnie w promocji w Niemczech po 99€)
Piotr_0602
31-01-2013, 09:19
Kolejny Voigtlander do micro43. Optycznie pewnie równie dobry jak pozostałe, choć oczywiście manualny.
42,5mm f/0.95, czyli GO płytka jak z 85mm f/1.9 na FF, czasy oczywiście odpowiednie dla f/0.95.
New Voigtlander Cosina 42.5mm f/0.95 lens! | 43 Rumors (http://www.43rumors.com/new-voigtlander-cosina-42-5mm-f0-95-lens/)
czyli jest już cała seria Voigtlanderów do micro43:
- 17,5mm f/0.95 (ekwiwalent 35mm)
- 25mm f/0.95 (ekwiwalent 50mm)
- 42,5mm f/0.95 (ekwiwalent 85mm)
Jak ktoś akceptuje ręczne ostrzenie (można powiększyć obraz na wizjerze albo ekranie), to ciekawa propozycja.
Olympus tymczasem odnowił 70-300mm f/4-6.7 (ekwiwalent 600mm na końcu, ale ciemnica). Ma być tańszy niż poprzednik. Ale światło bez zmian.
Piotr_0602
31-01-2013, 10:05
Gdyby tak jeszcze Voigtlander (albo ktoś inny) zrobił dalmierz do systemu micro43 (Bessa?), bez AF, z dalmierzowym ręcznym ostrzeniem, znalazło by się trochę miłośników takiego sprzętu.
Trochę zacnych, manualnych obiektywów powstało z bagnetem micro43 - wspomniane Voigtlandery, SLR Magic, lustrzany Tokiny, rybka Samyanga... Można by na tym podstawić dalmierzowy pod-system micro43 bez AF.
Z optycznym dalmierzem? He he...
...bez AF, z dalmierzowym ręcznym ostrzeniem...
Po co?
Quadrifoglio
31-01-2013, 22:49
Kolejny Voigtlander do micro43. Optycznie pewnie równie dobry jak pozostałe, choć oczywiście manualny.
42,5mm f/0.95, czyli GO płytka jak z 85mm f/1.9 na FF, czasy oczywiście odpowiednie dla f/0.95.
New Voigtlander Cosina 42.5mm f/0.95 lens! | 43 Rumors (http://www.43rumors.com/new-voigtlander-cosina-42-5mm-f0-95-lens/)
czyli jest już cała seria Voigtlanderów do micro43:
- 17,5mm f/0.95 (ekwiwalent 35mm)
- 25mm f/0.95 (ekwiwalent 50mm)
- 42,5mm f/0.95 (ekwiwalent 85mm)
Jak ktoś akceptuje ręczne ostrzenie (można powiększyć obraz na wizjerze albo ekranie), to ciekawa propozycja.
Olympus tymczasem odnowił 70-300mm f/4-6.7 (ekwiwalent 600mm na końcu, ale ciemnica). Ma być tańszy niż poprzednik. Ale światło bez zmian.
Im bardziej przyglądam się mitro 4/3 i polityce Olympusa dotyczącej obiektywów, tym bardziej się dziwię, jak można tak się dać nabierać.