Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kursy liturgiczne

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9]

DarekB
08-02-2012, 10:55
KGR... ale to tylko w pakiecie z transferem w czasie na grudzień 2011 ;-)

Vter
08-02-2012, 14:16
..... Artykuł też przeczytałem i nie znalazłem tam żadnego innego rozwiązania dla mnie, jak tylko czekać do grudnia (a potrzebne mi to na kwiecień).

a ja przeczytałem coś takiego (w dodatku wyboldowane):

"Istnieje możliwość uzyskania tymczasowego zaświadczenia (ważnego do końca roku). Należy na adres Kurii przesłać prośbę o jego wydanie wraz z opinią księdza proboszcza parafii zamieszkania. Na adres zwrotny prześlemy stosowne zaświadczenie. "

epicure
09-02-2012, 14:00
Nie jestem katolikiem. Nie sądzę, aby proboszcz parafii w miejscu mojego zamieszkania wydał pozytywną opinię na mój temat. Nigdy w życiu mnie nawet na oczy nie widział.

dolomity
10-02-2012, 00:12
Nie jestem katolikiem. Nie sądzę, aby proboszcz parafii w miejscu mojego zamieszkania wydał pozytywną opinię na mój temat. Nigdy w życiu mnie nawet na oczy nie widział.

Tym bardziej kurs może się przydać. Przed kwietniem kursów organizowanych gdzieś w Polsce jest wiele. Doświadczenie uczy, że lepiej w takiej sytuacji mieć wiedzę (i dokument) z innej diecezji, niż nie mieć nic.

krzysztofT
13-02-2012, 13:29
Szkolenie dla fotografujących i filmujących celebracje liturgiczne.

Świdnica - 17 marca (sobota). ZGŁOSZENIA TYLKO DO 09.03!

W trosce o kształtowanie właściwych postaw podczas zgromadzeń liturgicznych, realizując zalecenia zawarte we Wskazaniach Komisji Episkopatu Polski ds. liturgii i duszpasterstwa liturgicznego dotyczące filmowania i fotografowania podczas celebracji liturgii, Biuro Prasowe Świdnickiej Kurii Biskupiej organizuje kurs dotyczący filmowania i fotografowania celebracji liturgicznych.

Kurs odbędzie się w sobotę, 17 marca 2012 r., w auli Świdnickiej Kurii Biskupiej (pl. Jana Pawła II 1, Świdnica). Rozpoczęcie o godzinie 10:00. Szkolenie będzie trwało ok. 5 godzin i obejmie: omówienie instrukcji Episkopatu, zagadnienia liturgiczne oraz część praktyczną. Kurs poprowadzą: ks. dr Dominik Ostrowski – wiecerektor WSD w Świdnicy, ks. Łukasz Ziemski – rzecznik prasowy kurii, oraz fotoreporterzy: p. Dariusz Gdesz (Polskapresse, Gazeta Wrocławska) i p. Tomasz Pietrzyk (portal swidnica24).

Zgłoszenia prosimy przesyłać do 09 marca na adres: rzecznik@diecezja.swidnica.pl lub pocztą tradycyjną na adres kurii: Rzecznik Prasowy Świdnickiej Kurii Biskupiej, pl. Jana Pawła II 1, 58-100 Świdnica. W zgłoszeniu należy podać następujące dane: imię i nazwisko uczestnika kursu, adres zamieszkania oraz adres poczty elektronicznej. Nie będą potrzebne inne dane ani dokumenty. Nie potrzebne jest również zdjęcie.

Ofiara za udział w szkoleniu wynosi 100 zł (przeznaczona między innymi na koszty cateringu, identyfikatorów). Ofiarę regulujemy w dniu szkolenia. Uczestnicy szkolenia otrzymują imienny identyfikator, zaświadczenie oraz instrukcję Episkopatu. Uzyskane uprawnienia ważne są przez 5 lat.

ks. Łukasz Ziemski - rzecznik kurii
(tel. 792-155-933

nniwi
15-02-2012, 13:24
witam
może kogoś zainteresuje
http://www.diecezja.swidnica.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=485:szkolenie-dla-fotografujcych-i-filmujcych-celebracje-liturgiczne&catid=115:komunikaty&Itemid=123
pozdrawiam

iza73
15-02-2012, 22:15
"Ofiara za udział w szkoleniu wynosi 100 zł" - A czemu nie opłata ? Bo rachunek trzeba by wystawić, jaki VAT z tego?!
Ale abstrahując od tego przypadku w roku 2010 Kuria Metropolitalna w Katowicach robiła kurs/szkolenie dwudniowe - opłata co łaska za poświęcony czas, wynajem sali, prąd itd. (ludzie dawali po 20zł, 50zł ...) na zaświadczeniu nie ma daty "ważności" ;)

betinus
19-02-2012, 14:29
w Katowicach od zawsze chyba robią te szkolenia za "co łaska"... my byliśmy na kursie już ładnych parę lat temu i również otrzymaliśmy "bezterminowo"...

jak czytam że gdzieś wydają pozwolenia czasowe to aż mi się włos jeży....

najlepsze w tym wszystkim jest to, że gdy nie mieliśmy zaświadczenia, to księża marudzili, że jak bez papierka... od czasu jak mamy zaświadczenie z Kurii Katowickiej to jeszcze ani razu nie musiałem wyciągać go z torby, żeby udowodnić... wnioski... do wyciągnięcia samemu :D

dj_zibi
19-02-2012, 18:43
O wrocławiu cos wiadomo??

dolomity
20-02-2012, 00:43
w Katowicach od zawsze chyba robią te szkolenia za "co łaska"... my byliśmy na kursie już ładnych parę lat temu i również otrzymaliśmy "bezterminowo"...

jak czytam że gdzieś wydają pozwolenia czasowe to aż mi się włos jeży....

najlepsze w tym wszystkim jest to, że gdy nie mieliśmy zaświadczenia, to księża marudzili, że jak bez papierka... od czasu jak mamy zaświadczenie z Kurii Katowickiej to jeszcze ani razu nie musiałem wyciągać go z torby, żeby udowodnić... wnioski... do wyciągnięcia samemu :D

Widzą, że skończyłeś kurs, bo zachowujesz się tak, jak uczą na szkoleniu?

betinus
22-02-2012, 10:43
Widzą, że skończyłeś kurs, bo zachowujesz się tak, jak uczą na szkoleniu?

nie mam bladego pojęcia :D

prawda jest taka, że nie sądzę, żebym po odbyciu tego kursu cokolwiek zmienił w swoim postępowaniu podczas uroczystości... zawsze starałem i staram się być jak najmniej widoczny i nie przeszkadzać.... taki standard...

A i co najważniejsze... ZAWSZE, ale to ZAWSZE idę przed mszą przywitać się i pogadać chwilkę z księdzem... niby twierdzą, że nie mają, żadnych uwag, ani nic, ale widać zawsze po twarzy, że jego (księdza) ego jest mile połechtane, jak przyjdziesz i zapytasz, czy ma jakieś uwagi, bądź propozycje :D

Podmiotek
22-02-2012, 23:51
Ponieważ zapisałem się na kurs w Łodzi/Porszewicach, to śledzę sobie materiały, które publikują w związku z nim. Jest m.in. tekst, w którym sporo wypowiadają się księża: http://archidiecezja.lodz.pl/new/?news_id=5c98781b8c3be996ea9e158c0e85de5c.
Co jakiś czas dodają jakieś nowe materiały, a ostatnio pojawiła się też wypowiedź... księdza luterańskiego. Czekam jeszcze na prawosławnego i rabina, bo przecież Łódź to miasto czterech kultur ;-)

Aga&Bart
24-02-2012, 12:45
Najbliższy kurs w Wawie ma być w kwietniu- koszt 200zł, przynajmniej taką dostałam informację ;)

gadget_zary
24-02-2012, 13:02
O wrocławiu cos wiadomo??

Kilka stron wcześniej podawałem numer do Księdza Rasiaka z diecezji wrocławskiej. Zadzwoń i zapytaj, kursy są organizowane kiedy zbierze się grupa (ok.15-20 osób)

zunaj
28-02-2012, 16:43
Gdyby ktoś słyszał o kursie w Bydgoszczy, Toruniu czy Płocku - to będę wdzięczny za info

DarekB
28-02-2012, 20:44
...to będę wdzięczny za info

Możesz sprawdzić na stronach www każdej z diecezji. W Toruniu było chyba w połowie lutego br.

Zbyszko666
13-03-2012, 21:08
Kurs w Katowicach zakończony. Termin dożywotni :) co jest najlepszym odzwierciedleniem 2 dniowego pobytu w Katowicach. Koszt 50zł czyli prawie,że nic.

iza73
14-03-2012, 11:12
Te 50zł to "co łaska" czy cena "urzędowa" ? Ciekawi mnie bo kiedyś było "co łaska" bez dopisku "nie mniej niż" Oczywiście też było bez daty ważności :)

TOMBIS
14-03-2012, 11:36
Kraków najbliższy kurs 24-25 04.12-cena 150zł, dla studenta 120zł

oldarcher
14-03-2012, 11:44
A coś w Radomiu lub okolicach?

Da__FreaK
15-03-2012, 18:34
Kiedy takowy kurs w Szczecinie ? Ma ktos moze jakies info ?:) Dzien godzina itp ?:)

Zbyszko666
15-03-2012, 18:51
Te 50zł to "co łaska" czy cena "urzędowa" ? Ciekawi mnie bo kiedyś było "co łaska" bez dopisku "nie mniej niż" Oczywiście też było bez daty ważności :)
Sekretariat wyznaczył kwotę 50zł. Bez żadnych dopisków itp...8-) Oczywiście jak to "batman" stwierdził jest to ofiara.. za którą zapłaciło koło 250 osób. :) Grunt ,że jest.:wink:

arkosol
15-03-2012, 18:59
Czy ktoś wie,czy w Łowiczu w kwietniu odbędzie się kurs?

lubang
16-03-2012, 09:33
Czy ktoś słyszał o kursie organizowanym na terenie Archidiecezji katowickiej ?

wiktor2323
18-03-2012, 17:12
A coś w Radomiu lub okolicach?

Radom w ubiegłym roku organizował kurs jakoś w okolicach marca. I z tego co się orientuje to jest to stały termin. Możesz jeszcze przedzwonić do Kielc

Zbyszko666
18-03-2012, 17:26
Czy ktoś słyszał o kursie organizowanym na terenie Archidiecezji katowickiej ?

poczytaj stronę wstecz. i się dowiesz.:mrgreen:

skylight
21-03-2012, 14:15
Ponieważ zapisałem się na kurs w Łodzi/Porszewicach, to śledzę sobie materiały, które publikują w związku z nim. Jest m.in. tekst, w którym sporo wypowiadają się księża: http://archidiecezja.lodz.pl/new/?news_id=5c98781b8c3be996ea9e158c0e85de5c.
Co jakiś czas dodają jakieś nowe materiały, a ostatnio pojawiła się też wypowiedź... księdza luterańskiego. Czekam jeszcze na prawosławnego i rabina, bo przecież Łódź to miasto czterech kultur ;-)

a kiedy jest ten kurs na który się zapisałeś?

Podmiotek
22-03-2012, 09:33
a kiedy jest ten kurs na który się zapisałeś?

Ten kurs już był - 3 marca. Następny ma być na przełomie listopada i grudnia. Nie było na nim wprawdzie pastora czy popa, ale rzeczywiście są przygotowane na YT ich wypowiedzi. Organizatorzy twierdzili, że postarają się jeszcze o stanowisko rabina, ale nie dotrą do duchownego islamskiego, bo w Łodzi nie ma meczetu...

skylight
23-03-2012, 10:11
o... szkoda, zgapiłam :/
A jak to w Łodzi w skrócie wygląda? Tj. ile to trwa i ile kosztuje?

dolomity
24-03-2012, 00:06
o... szkoda, zgapiłam :/
A jak to w Łodzi w skrócie wygląda? Tj. ile to trwa i ile kosztuje?

Tu: http://archidiecezja.lodz.pl/new/?news_id=e09c9c86468097b19b48f60b5c41a22f
masz dość obszerne info na ten temat.

skylight
26-03-2012, 09:15
dzięki dolomity! Chyba muszę lepiej opanować szukanie ;)

Stach84
15-04-2012, 10:40
Piszecie że jeśli ktoś nie jest katolikiem to ten kurs jeszcze bardziej może mu się przydać bo pozna dokładnie cały przebieg uroczystości. Ja tez tak myślałem, więc wysłałem zapytanie do Archidiecezji Lubelskiej. Mam już kilka ślubów w kościele za sobą, chciałem jednak uzyskać to pozwolenie, żeby wszystko było jak należy. Odpowiedź była taka, że kurs jest kierowany do wyłącznie do katolików. Gdzie sens i logika takich kursów w takim razie?Następny ślub mam w czerwcu, Co byście odpowiedzieli księdzu w na moim miejscu na pytanie o zaświadczenie?

DarekB
15-04-2012, 11:50
A mnie (podejrzewam, że nie tylko mnie) nikt nie pytał jakiego jestem wyznania.
Nie jest istotne jakiego Ty jesteś wyznania, tylko w jakiej świątyni będziesz robić zdjęcia. Przecież do meczetu nie wleziesz z buciorami pomimo, że Twoje wyznanie Ci na to pozwala.
IMHO niepotrzebnie zadawałeś takie pytanie bo w tym przypadku najmniej istotne są Twoje preferencje.

Stach84
15-04-2012, 12:07
IMHO niepotrzebnie zadawałeś takie pytanie bo w tym przypadku najmniej istotne są Twoje preferencje.

Nie mogę się z Tobą zgodzić. Pytanie zadałem dlatego, że na formularzu zgłoszeniowym ma być pieczątka z kurii i podpis proboszcza.

DarekB
15-04-2012, 12:29
Nie mogę się z Tobą zgodzić. Pytanie zadałem dlatego, że na formularzu zgłoszeniowym ma być pieczątka z kurii i podpis proboszcza.

Widać co diecezja to inny zwyczaj niestety.
W Porszewicach było jedynie zgłoszenie przez internet, a w Olsztynie zostałem "odstrzelony" bo jestem z terenu innej diecezji.

frani0
15-04-2012, 17:51
U mnie trzeba było przynieść zaświadczenie od księdza, że należę do tej parafii... No i oczywiście ksiądz chciał "co łaska"...

xxania514xx
06-06-2012, 13:41
Witam. Chciałabym się dowiedzieć czy w najbliższym czasie odbędzie się ten kurs w Diecezji Bydgoskiej ?

AdaH
06-06-2012, 13:53
Z tego co pamiętam kursy w Bydgoszczy są raz w roku. Szukaj informacji na stronie diecezji we wrześniu-październiku. Głowy nie daję, ale zdaje się, że tak właśnie jest.

xxania514xx
06-06-2012, 14:01
Z tego co pamiętam kursy w Bydgoszczy są raz w roku. Szukaj informacji na stronie diecezji we wrześniu-październiku. Głowy nie daję, ale zdaje się, że tak właśnie jest.

Dziękuje za informację. Niestety na stronie diecezji nie mogę tego znaleźć. :neutral:

workinger
06-06-2012, 23:17
Zadzwoń do diecezji i wszystko tobie powiedzą, chyba, że masz czas i możesz sprawdzać co jakiś czas newsy na głównej diecezji, powinna tam się pojawić informacja o takim kursie z 4 tygodnie wcześniej..

xxania514xx
07-06-2012, 14:42
Jutro zamierzam wybrać się do mojego proboszcza i spytać czy może wie coś w tej sprawie. Jeśli nie to skorzystam z rady i zadzwonie do diecezji.;)

McKiller
17-08-2012, 22:51
Witam, Chciałbym odbyć taki kurs czy jest ktoś zorientowany czy będzie coś takiego w Łomży lub okolicy ? dzięki za odpowiedź

Zbyszko666
18-08-2012, 00:10
w przyszłym roku moze zrobisz.. lub tego.

McKiller
18-08-2012, 09:19
w przyszłym roku moze zrobisz.. lub tego.

na prawdę bardzo mi pomogłeś tą odpowiedzią ...

mk
18-08-2012, 10:22
Posiedziałem chwilę przy wujku google:

Archidiecezja Lubelska - Aktualności (http://diecezja.lublin.pl/news,198)

Archidiecezja Poznaska - Kurs dla fotografw i operatorw sprztu audiowizualnego 2012 (http://www.archpoznan.pl/content/view/1410/202/)

Ja dzwoniłem do archidiecezji najbliższych i pytałem :-) Znalazłem akurat w najbliższym czasie w Łodzi, bardzo dobre szkolenie, wszystko omówione jak trzeba i na wszystkie pytania odpowiadają.

Pozdrawiam Marcin Stańczak!

lomiarz.wroc
19-08-2012, 20:01
Witam.
Czy ktoś może będzie się wybierał w niedalekim czasie na kurs we wrocku?

Matsunami
19-08-2012, 22:47
A kiedy owy ma się odbyć?

MrSpike
24-08-2012, 10:22
Archidiecezja Lubelska - Aktualności (http://diecezja.lublin.pl/news,198)

Archidiecezja Poznaska - Kurs dla fotografw i operatorw sprztu audiowizualnego 2012 (http://www.archpoznan.pl/content/view/1410/202/)

Koszt, to kilkadziesiąt złotych

no to ladnie. w stolicy to 2 dni i 200zl...

wisiena
24-08-2012, 11:23
Drobo macie. W Archidiecezi Przemyskiej w tamtym roku było 50zł i spokój na 5 lat.

mk
24-08-2012, 11:56
Drobo macie. W Archidiecezi Przemyskiej w tamtym roku było 50zł i spokój na 5 lat.
Czemu na 5 lat, z tego co mi wiadomo takie upoważnienie nie jest wydawane na 5 lat czy więcej tylko raz na całe życie ; ) Ja płaciłem w Łodzi 120 zł ; )

lomiarz.wroc
24-08-2012, 23:24
We Wrocławiu taki kurs odbędzie się 15 września 2012 roku o godzinie 10.00. Trzeba wcześniej zadzwonić żeby pani wpisała nas na listę. Wspominała też o liście od swojego proboszcza czy aby jesteśmy "przykładnymi katolikami" (poważnie!). Do tego zabrać 3 zdjęcia, nie muszą być ślubne, + jedno legitymacyjne ale nie podała wymiarów i 165 zł. To wszystko trzeba przynieść między godzinami 10 a 13 od pn do pt. Kurs odbędzie się przy ul. Katedralnej 13 w p.6 i potrwa ok 2 godzin.

gadget_zary
25-08-2012, 11:58
We Wrocławiu taki kurs odbędzie się 15 września 2012 roku o godzinie 10.00. Trzeba wcześniej zadzwonić żeby pani wpisała nas na listę. Wspominała też o liście od swojego proboszcza czy aby jesteśmy "przykładnymi katolikami" (poważnie!). Do tego zabrać 3 zdjęcia, nie muszą być ślubne, + jedno legitymacyjne ale nie podała wymiarów i 165 zł. To wszystko trzeba przynieść między godzinami 10 a 13 od pn do pt. Kurs odbędzie się przy ul. Katedralnej 13 w p.6 i potrwa ok 2 godzin.

To zaświadczenie to pic. Nic ci nie zrobią jak go nie będziesz mieć (u mnie proboszcz mnie prawie zabił śmiechem jak po to przyszedłem i powiedział, żeby już nie wymyślali kolejnych pierdół).

Czemu na 5 lat, z tego co mi wiadomo takie upoważnienie nie jest wydawane na 5 lat czy więcej tylko raz na całe życie ; ) Ja płaciłem w Łodzi 120 zł ; )

Każda archidiecezja rządzi się swoimi prawami :) Gdzieś w tym wątku było nawet info, że ktoś dostał zaświadczenie dożywotnio i bezpłatnie :).

McKiller
13-09-2012, 14:51
Czy jest możliwość zrobienia takiego kursu w Olsztynie jednego dnia?

DarekB
13-09-2012, 17:02
Na stronie archidiecezji warminskiej są namiary na kompetentnego gościa i chyba materiały do pobrania. Gość jest bodajże z Barczewa.

Żwirek
06-02-2013, 20:55
Czy ktoś się orientuje czy w najbliższym czasie wyżej wymieniony kurs jest organizowany w kujawsko-pomorskim ?

iza73
06-02-2013, 21:27
Czy ktoś się orientuje czy w najbliższym czasie wyżej wymieniony kurs jest organizowany w kujawsko-pomorskim ?
Może zadzwoń do kurii i się spytaj, trudne ?!

Żwirek
06-02-2013, 22:11
Może zadzwoń do kurii i się spytaj, trudne ?!

Liczyłem, że może ktoś coś słyszał że np w jego okolicy aktualnie taki kurs ma się odbywać, bo jak pewnie zauwazyłeś pytam o całe województwo a nie np konkretna kurie bydgoską.
Tak cz siak, dziękuje za serdeczną odpowiedź :)

iza73
06-02-2013, 22:37
Liczyłem, że może ktoś coś słyszał że np w jego okolicy aktualnie taki kurs ma się odbywać, bo jak pewnie zauwazyłeś pytam o całe województwo a nie np konkretna kurie bydgoską.
Tak cz siak, dziękuje za serdeczną odpowiedź :)
No przesadzasz :)
Myślisz, że w tym "biznesie" będą wszyscy ci odpowiadali i proponowali sesje :)
Pisałam o kurii - szefostwo okolicy. Czyli wszystkie firmy podlegające !

sanchin
12-02-2013, 09:47
9 marca odbędzie się kurs w diecezji legnickiej

Więcej info: Diecezja Legnicka (http://diecezja.legnica.pl/documents/158)

wojstek_s
13-02-2013, 10:41
Witam,
Czy ktoś się orientuje kiedy w Diecezji Gliwickiej jest organizowany kurs liturgiczny??
Nie widziałem aby gdzieś wyżej było napisane. A na stronie diecezji nie ma info.

p0m
13-02-2013, 14:10
wojtek_s - najlepiej jest zadzwonić do kurii / wysłać maila i się wszystkiego dowiedzieć albo się do kurii przejść.

m_o_b_y
13-02-2013, 14:42

Czyli 82.50 PLN od głowy za godzinę razy ilość kursantów daje czysty przychód, na pewno wolny od podatku.
Nieźle, rentowność w pełni zapewniona.
A jakąś wiedzę w zamian za tak godziwą stawkę się zdobywa ??? :-D
Pozdrówka

kosdkp
13-02-2013, 15:14
To zaświadczenie to pic. Nic ci nie zrobią jak go nie będziesz mieć (u mnie proboszcz mnie prawie zabił śmiechem jak po to przyszedłem i powiedział, żeby już nie wymyślali kolejnych pierdół).

Każda archidiecezja rządzi się swoimi prawami :) Gdzieś w tym wątku było nawet info, że ktoś dostał zaświadczenie dożywotnio i bezpłatnie :).

Mnie o zaświadczenie zapytała raz Panna Młoda:mrgreen:

Otrzymałem bezpłatnie, choć na 3 lata, i ważność już się poszła . Jutro jadę po nowe.

wojstek_s
13-02-2013, 18:13
Ok. Będę dzwonił i jak się dowiem to podam na forum info.

szymik
13-02-2013, 21:45
wojstek_s Diecezja Gliwicka nie organizuje kursów (dzwoniłem z miesiąc temu)

hercle
14-02-2013, 10:34
Czyli 82.50 PLN od głowy za godzinę razy ilość kursantów daje czysty przychód, na pewno wolny od podatku.
Nieźle, rentowność w pełni zapewniona.
A jakąś wiedzę w zamian za tak godziwą stawkę się zdobywa ??? :-D
Pozdrówka
W Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej kurs na fotografa/operatora kamery to dwie soboty z rzędu po 8 godzin każda. Koszt to 100 zł. Na pocieszenie legitymacja bez terminu ważności.

centur
14-02-2013, 11:12
a czy innowiercy/ateiści mogą już sobie taki kurs zrobić czy dalej wymagane jest zaświadczenie od proboszcza ???

p0m
14-02-2013, 16:49
centur - to chyba zależy od kurii. we wrocławskiej powinno się przynieść zaświadczenie od proboszcza, ale ja nie przyniosłem i miałem miłą rozmowę (pisze bez ironii)z Panią, która powiedziała, że lepiej (?) byłoby, gdybym przyniósł, ale summa summarum nie trzeba.
tylko, że miałem wymówkę, by nie przynieść zaświadczenia, bo nie mieszkam w parafii, do której "jestem zapisany" i proboszcz nie dałby mi tego świstka. wydaje mi się, że inna gadka mogła być, gdybyś otwarcie powiedział, że jesteś ateistą...

m_o_b_y
15-02-2013, 00:23
W Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej kurs na fotografa/operatora kamery to dwie soboty z rzędu po 8 godzin każda. Koszt to 100 zł. Na pocieszenie legitymacja bez terminu ważności.

16 godzin szkolenia ??? :shock:
O czym ??? :D

Pozdrówka

shutter
19-02-2013, 23:17
W Kurii Łowickiej nie doczekali się mojego zaświadczenia - miałem dosłać pocztą, bo nie zdążyłem załatwić tej sprawy przed kursem, potem o niej zapomniałem. Mimo tego, jakiś miesiąc po kursie, listonosz niespodziewanie przyniósł mi list z oczekiwaną legitymacją.

iza73
19-02-2013, 23:39
Witam,
Czy ktoś się orientuje kiedy w Diecezji Gliwickiej jest organizowany kurs liturgiczny??
Nie widziałem aby gdzieś wyżej było napisane. A na stronie diecezji nie ma info.
Ludzie, kto szuka nie błądzi !
Ciężko zadzwonić, nie wszystko jest w internecie !
Nie rozumiem, jak można nie poszukać tak prostych spraw !
W Katowicach w roku 2010 w marcu był taki kurs, i pamiętam, że byli tam ludzie z Gliwic !
Ale ... było myśleć wcześniej bo info na stronie Kurii Metropolitalnej Katowice pisze :

Zakończyły się zapisy na kurs dla fotografów i kamerzystów

Informujemy, że wszystkie miejsca na kursie dla fotografów i kamerzystów zostały już zarezerwowane i zapisy dobiegły końca.

dodam tylko, że zaświadczenia były wydawane beztermionowo i za tz. "Bóg zapłać" do koszyka, dawali 5zł i 100zł ;)

wojstek_s
22-02-2013, 00:04
Ludzie, kto szuka nie błądzi !
Ciężko zadzwonić, nie wszystko jest w internecie !
Nie rozumiem, jak można nie poszukać tak prostych spraw !
W Katowicach w roku 2010 w marcu był taki kurs, i pamiętam, że byli tam ludzie z Gliwic !
Ale ... było myśleć wcześniej bo info na stronie Kurii Metropolitalnej Katowice pisze :

Zakończyły się zapisy na kurs dla fotografów i kamerzystów

Informujemy, że wszystkie miejsca na kursie dla fotografów i kamerzystów zostały już zarezerwowane i zapisy dobiegły końca.

dodam tylko, że zaświadczenia były wydawane beztermionowo i za tz. "Bóg zapłać" do koszyka, dawali 5zł i 100zł ;)

A kto napisał że nie szukamy. Było napisane ze na stronie diecezji gliwickiej nie ma...

hercle
22-02-2013, 15:07
16 godzin szkolenia ??? :shock:
O czym ??? :D

Pozdrówka

Też się do dzisiaj zastanawiam. W sumie nic czego człowiek ze zdrowym rozsądkiem by się nie domyślił.

Z ciekawszych tematów to wykład jednego z prelegentów który tłumacząc co to msza święta udowodnił na przykładzie, że jest to ta przestrzeń między palcami na fresku Michała Anioła - Stworzenie Adama:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.magazynsztuki.pl/wp-content/uploads/2012/09/Michał-Anioł_Stworzenie-Adama1.jpg)

a czy innowiercy/ateiści mogą już sobie taki kurs zrobić czy dalej wymagane jest zaświadczenie od proboszcza ???

Żadne zaświadczenie nie było wymagane ani nikt nikogo o wiarę nie pytał.

wojstek_s
18-03-2013, 22:38
Byłem na szkoleniu teraz w sobotę które trwało 2 godz. Legitymacja bezterminowa- plastik jak karta debet... Widać wszystko zależy od kurii.

MastaMarek
18-03-2013, 22:49
Ja odbylem tez taki kurs ... dwudniowy :] calkiem fajny nawet. Czego sie nauczylem. Kosciol nie lubi Palikota i PO, jak da sie ksiedzu w lape to wszystko mozna zalatwic ;) oprocz tego oczywiscie kilka fajnych praktycznych rozwiazan odnosnie zdjec i video. Licencja bezterminowa.

PioterD
20-03-2013, 21:30
Również odbyłem taki kurs - w Warszawie na UKSW, dwa spotkania po 3h. I szczerze polecam tym, którzy myślą o dobrym i w pełni świadomym fotografowaniu podczas Liturgii Mszy Św. To niekoniecznie są "rzeczy", których jest w stanie sie domyślić każdy rozsądny człowiek. No chyba, że jest bardzo mocno zakotwiczony w sprawy wiary. O samym fotografowaniu tak naprawdę było niewiele - więcej o właściwym zachowaniu się, przeżywaniu, rozumieniu w czym się uczestniczy, dawaniu przykładu innym a jednocześnie nie zwracaniu na siebie uwagi. Warto.

fotom
21-03-2013, 12:07
Żadne zaświadczenie nie było wymagane ani nikt nikogo o wiarę nie pytał.
U mnie (Kraków) też nie pytał, ale kurs był zakończony obowiązkową mszą św., po której były wręczane legitki.

malwes
17-10-2013, 15:25
Ja też uczestniczyłam. Archidiecezja W-wska. 2 dni po 3h. Według mnie warto. Pierwszy dzień typowo teologiczny, z praktyką fotograficzną nie związany - bo nastawiony na to aby fotografom wytłumaczyć na czym polega liturgia (aby rozumieli w czym uczestniczą). Prowadzony z jednej strony "od podstaw" ale nie nachalny - każdej osobie nie wierzącej czy innej wiary niż katolicka na pewno będzie pomocny. Ja bym na przykład bardzo chciała aby istniały takie kursy nie tylko w kościele katolickim - bo można nieświadomie urazić wiele osób niewłaściwym zachowaniem w miejscu dla nich świętym jeśli nie zna się zasad, które tam panują. Może było długawo - ale dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o słowotwórstwie, historii świąt różnego rodzaju czy też pochodzeniu i znaczeniu znaków - w tym o tym dlaczego przez pierwsze tysiąclecie mężczyźni nie nosili obrączek ;). Profesor z dużą dozą dystansu i kultury osobistej. Drugi dzień już na temat praktyki - głównie w konwencji czego robić nie należy. Dużo humoru. Kurs wartościowy - warto odbyć.

Preskaler
17-10-2013, 16:11
.... Kurs wartościowy - warto odbyć.

A... jakiej wartości (opłata)?

p0m
17-10-2013, 16:43
kurs był zakończony obowiązkową mszą św :evil:

layt
17-10-2013, 17:45
Gdyby ktoś był z okolic Poznania to... 23 Listopad 2013

Archidiecezja Poznaska - Kurs dla fotografw i operatorw sprztu audiowizualnego 2013 (http://www.archpoznan.pl/content/view/1410/202/)

centur
17-10-2013, 18:34
U mnie (Kraków) też nie pytał, ale kurs był zakończony obowiązkową mszą św., po której były wręczane legitki.
ciekawe jak się poczuli innowiercy i ateiści...

Matsil
18-10-2013, 19:51
Tak jak na ślubie który chcą focić...

iza73
18-10-2013, 19:54
Byłem na szkoleniu teraz w sobotę które trwało 2 godz. Legitymacja bezterminowa- plastik jak karta debet... Widać wszystko zależy od kurii.
A gdzie wydają takie "karty", może da się wymienić na kartkę A5 wydaną w Kurii Metropolitarnej w Katowicach.

centur
18-10-2013, 19:58
Tak jak na ślubie który chcą focić...
nie wiem jak inni ale jako nie-katolik inaczej odbieram mszę jako fotograf/kamerzysta (a właściwie jej nie odbieram i nie uczestniczę bo jestem tam jako bierny obserwator) a inaczej gdybym był zmuszony aby w niej uczestniczyć... no chyba ze ta msza to tylko była taka 'pokazówka' z zajęciami praktycznymi w ramach szkolenia....

iza73
18-10-2013, 20:24
Traktujesz ceremonię jako sesję fotograficzną z zachowaniem szacunku i odpowiedniej kultury dla danego wyznania. Zapewne cykanie 10klatek na sekundę nie będzie dobrze widzane przez osobę celebrująca jak i osoby uczestniczące.

centur
18-10-2013, 20:30
wiem jak się zachować w kościele (filmuję od 20 lat), nie o tym pisałem kolego...

iza73
18-10-2013, 20:54
wiem jak się zachować w kościele (filmuję od 20 lat), nie o tym pisałem kolego...
A... ok 20 lat to długo, zacząłeś pewnie na tasmie 8mm lub na VHS ;)

pan.kolega
18-10-2013, 20:55

Czuję Twój ból i cierpienie....byłem kiedyś w synagodze na nabożeństwie z okazju bat micwy - do dziś nie mogę dojść do siebie, tak mnie tam upokorzono. Musiałem siadać i wstawać z 50 razy i udawać , że czytam z jakichś ksiag w których nie mogłem nigdy znaleźć co trzeba. Koszmar dla innowiercy.

Aha, i jeszcze kazali mi na głowę nałożyć zupełnie nietwarzowa czapkę, żeby mnie dodatkowo ośmieszyć i sponiewierać.

Ale ja tam byłem z własnej woli - dokładnie jak fotograf ślubny na kursie.

Pociesz się, że do światyni mormońskej na ceremonię ślubu w ogóle nie wejdzesz nie będac Mormonem. A jak już się nawrócisz, to i tak zdjęć nie wolno robić i koniec dyskusji. Kursów i legitymacji nie ma - i może tak jest lepiej.

centur
18-10-2013, 21:52
A... ok 20 lat to długo, zacząłeś pewnie na tasmie 8mm lub na VHS ;)
no nie da się ukryć ale pocieszam się że skoro nie zaczynałem kariery od niemych, czarno-białych filmów to jeszcze aż taki stary nie jestem 8-)

Ale ja tam byłem z własnej woli - dokładnie jak fotograf ślubny na kursie
ja też, na szczęście trafił mi się kurs bez obowiązkowego zaświadczenia od proboszcza i obowiązkowej mszy... a druga sprawa, nigdy nie przyjąłbym zlecenia które wymagałoby ode mnie jakiegolwiek czynnego uczestnictwa w nabożeństwie także dla mnie to żaden problem...

iza73
18-10-2013, 22:14
no nie da się ukryć ale pocieszam się że skoro nie zaczynałem kariery od niemych, czarno-białych filmów to jeszcze aż taki stary nie jestem 8-)

Starość to pojęcie względne dot. fotografii.
Nieme filmy, czarno białe filmy bardzo ciężko nakręcić ! Masz tylko barwę w dwóch podstawowych kolorach by pokazać obraz i dzwiek !

5pirit
18-10-2013, 22:50
Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa z przedłużeniem legitymacji na czas nieokreślony w kurii Szczecińskiej. Jakoś 3 lata temu robiłem tam kurs, i legitymacja była ważna rok czasu. Po tym okresie jak ktoś chciał i nie było żadnych znaków, że fotograf zachował się nie ten teges, mógł ją przedłużyć właśnie na czas nieokreślony. Pisałem do nich maila, ale przekierowali mnie na innego maila, no a tam już nikt nie odpisał.

Jak się wkurzę to zeskanuję legitkę przerobię datę albo wymażę, wydrukuję, dam do laminowania i będzie wieczna :p

iza73
18-10-2013, 23:24
Pisałem do nich maila, ale przekierowali mnie na innego maila, no a tam już nikt nie odpisał.

Myślę, że należy dryndnąć i się dowiedzieć. Pewnie notowali kursantów, tak było w katowicach w Kurii Metropolitarnej.

malwes
19-10-2013, 21:23
A... jakiej wartości (opłata)?

200zł, niestety. Dużo wg mnie mimo wszystko. Legitymacja bezterminowa. Zalaminowana, ze zdjęciem.

iza73
19-10-2013, 21:35
200zł, niestety.
Rachunek dali ? Bo jaknie to ......

tomekcm
07-01-2014, 20:50
Hej! Wiadomo coś o kusie w Katowicach??

iza73
07-01-2014, 21:04
Kuria Metropolitalna w Katowicach
ul. Jordana 39
40-951 Katowice

tel. 32 251 21 60
tel. 519 546 000

Archidiecezja katowicka (http://www.archidiecezja.katowice.pl/)

google pozdrawiają :)

robsku
07-01-2014, 21:21
czy orientuje się ktoś czy jest oraganizowany kurs na terenie Warszawy ?? albo gdzie można tego szukać

tomekcm
07-01-2014, 21:43
Kuria Metropolitalna w Katowicach
ul. Jordana 39
40-951 Katowice

tel. 32 251 21 60
tel. 519 546 000

Archidiecezja katowicka (http://www.archidiecezja.katowice.pl/)

google pozdrawiają :)

Boże za jakie grzechy takie mądre ludzie!!! Znam jeszcze BING! Ale to nie było moje pytanie!!!!

iza73
07-01-2014, 22:03
Boże za jakie grzechy takie mądre ludzie!!! Znam jeszcze BING! Ale to nie było moje pytanie!!!!
Chcesz robić biznes na foto ślubnym a nie chce ci się poszukać w google i zadzwonić. Może jeszcze ci klientów nadać ?!

tomekcm
07-01-2014, 22:07
Chcesz robić biznes na foto ślubnym a nie chce ci się poszukać w google i zadzwonić. Może jeszcze ci klientów nadać ?!
A Kto Ci powiedział, że chce robić jakiś biznes??? Google?? Daruj sobie takie odpowiedzi!!!!!

iza73
07-01-2014, 22:25
A Kto Ci powiedział, że chce robić jakiś biznes??? Google?? Daruj sobie takie odpowiedzi!!!!!
To po co ci zezwolenie na fotografowanie w kościele :)
Nie lubie leni którym nie chce się poszukać a chcą mieć wszystko podane na tacy.

tomekcm
08-01-2014, 16:47
To po co ci zezwolenie na fotografowanie w kościele :)
Nie lubie leni którym nie chce się poszukać a chcą mieć wszystko podane na tacy.

Bo lubię robić zdjęcia w kościele. A nie lubię jak ktoś nie ma nic do powiedzenia na zadany temat a się wtrąca i mądruje!

iza73
08-01-2014, 17:09
Może pomyśl - pisałeś o kursach w Katowicach, podałam pełne namiary i sobie zażartowałam o google to się napuszyłeś jak paw.
Nie czaruj o robieniu zdjęć w kościele tak sobie bo na takie fotki każdy proboszcz pozwala, czepiają się podczas ślubów.
Komu chcesz oczy mydlić, i jeszcze wystarczy wejść na twój link w podpisie 8-)
Nie bój się nie jestem z U.S. :lol:

Veox
08-01-2014, 17:11
Bo lubię robić zdjęcia w kościele. A nie lubię jak ktoś nie ma nic do powiedzenia na zadany temat a się wtrąca i mądruje!

Ta a w stopce:

c 5dmII+ c 50d + s 50mm 1.4 + c 70-200 4 L + c 24 2.8 + kilka lampek i statywik
OGORZAŁY Tomasz (http://www.ogorzalytomasz.ownlog.com)

ja tam widzę ślubniaczki :-)

tomekcm
08-01-2014, 19:11
Ta a w stopce:

ja tam widzę ślubniaczki :-)

Nie dla kasy... to znajomi:) A tak po za tym to dzieki za reklame bloga. Duzo wejsc z canonboard :)

doradzia
06-03-2014, 12:36
11-12 marzec Katowice, gdyby ktoś był chętny ; )

jinks
03-04-2014, 12:52
Ktoś się orientuje, czy obecnie będą prowadzone jakieś kursy w woj. świętokrzyskim, ew. małopolskim? W Kielcach już był, do diecezji sandomierskiej nie mogę się dodzwonić, termin w KRK mi niestety nie odpowiada:(

Ktoś coś wie...?

p0lish
03-06-2014, 18:05
Ktoś się orientuje, czy obecnie będą prowadzone jakieś kursy w woj. świętokrzyskim, ew. małopolskim? W Kielcach już był, do diecezji sandomierskiej nie mogę się dodzwonić, termin w KRK mi niestety nie odpowiada:(

Ktoś coś wie...?

Kursy i Warsztaty (http://www.liturgia-foto.pl/index.html)

Ja natomiast szukam w WWA i najbliższy termin to Listopad :(
Gdyy w KRA było to 1dniowe spotkanie to pewnie bym sobie dojechał, ale płacenie dodatkowo za nocleg to bezsens

foksu
08-06-2014, 15:03

Ktoś coś wie...?

czy to nie jest termin 24-25 czerwiec dla krakowa ? bo znalazlem taki termin na jednej stronie ale mi sie zapodziala i teraz ni huhu nie moge jej znalezc...

tlustyx
08-06-2014, 22:33
czy to nie jest termin 24-25 czerwiec dla krakowa ? bo znalazlem taki termin na jednej stronie ale mi sie zapodziala i teraz ni huhu nie moge jej znalezc...
Nie pamiętam strony, ale to adres do zgłoszenia: agpleb@gmail.com
"KURS FOTOGRAFÓW I OPERATORÓW KAMER " (24-25 czerwca) w Krakowie

karp29
15-06-2014, 20:50
Ktoś wie gdzie sie zgłosic na kurs w zachodniopomorskim ? W kurii szczecińsko-kamieńskiej uzyskalem tylko adres email na ktory mam pisac w tej sprawie i cisza :/

--- Kolejny post ---

Ktoś wie gdzie sie zgłosic na kurs w zachodniopomorskim ? W kurii szczecińsko-kamieńskiej uzyskalem tylko adres email na ktory mam pisac w tej sprawie i cisza :/

darekPolsztyn
15-06-2014, 22:12
Zazwyczaj tak jest, że jest wyznaczona przez kurię osoba, która się zajmuje organizacją kursów. Niestety są to też osoby w starszym wieku, które chyba nie są zbyt często przy kompie. Sugerowałby jeszcze chwilkę poczekać i jeśli dalej będzie cisza to zadzwonić do kurii. W warmińsko-mazurskiej po wysłaniu maila do takiej osoby, otrzymuje się dokumenty do zapoznania się i przygotowania do "egzaminu". Trzeba też wysłać podanie ze zdjęciem. Egzamin to tylko formalność, gdzie właściwie nie ma formy odpytywania czy sprawdzania. Taka pogawędka, na luzie.

karp29
15-06-2014, 22:29
dzieki, poczekam ..., a potem bede walił drzwiami i oknami :)

--- Kolejny post ---

dzieki, poczekam ..., a potem bede walił drzwiami i oknami :)

faraon20
07-07-2014, 12:27

Ktoś coś wie...?

podbijam. Ma ktoś jakieś info? Kielce ewentualnie Radom?
Szukałem info na necie ale przecież coś znaleźć to po prostu jak igły w sianie.

karp29
07-07-2014, 17:39
dzwoń do kurii, ja sie dowiedzialem :), innego sposobu niema.

centur
07-07-2014, 18:26
proboszczowie ostatnio szaleją, 20 lat przebujałem się bez tego papieru i tylko raz miałęm problem, teraz nagle zaczęli sprawdzać na co 3 weselu, nie mam pojęcia w czym rzecz...

jacech1
07-07-2014, 18:49
Jak nie wiesz o co chodzi to chodzi o kasę :-)

dexter77
07-07-2014, 20:52
Generalnie 2 lata temu nie było mi po drodze na kurs, rok temu w terminie także byłem zajęty... Może mam farta, ale jeszcze nigdy nie przytrafiła mi się prośba o pokazanie jakiegokolwiek zaświadczenia : ) Z drugiej strony informuje zawsze o tym młodych i proszę, aby powiadomili o tym także księdza dużo przed, żeby nie było niespodzianek : )

iza73
07-07-2014, 21:42
Papierek warto mieć. Ostatnio jak fociłam ślub to ksiądz chciał zobaczyć papier. Ale tak naprawdę nie wiem czy go czytał bo było to w trakcie jak młodzi przyszli podpisywać dokumenty w kancelarii. Spytał się tylko czy wiem kiedy nie robic zdjęć i to było na tyle.

centur
07-07-2014, 21:56
jeden mój znajomy parę lat przebujał się na podróbie (skan + PS + domowa drukarka) i nigdy nikt się nie pokapował mimo że 3-4 razy musiał okazać ...

iza73
07-07-2014, 22:10
Nie wiem jak gdzie indziej ale ja płaciłam za kurs w Kurii Metropolitalnej w Katowicach "co łaska". Dawali po 5zł, 50zł, 100zł... Niestety, "polak potrfi", szkoda 50zł gdzie za jedną sesję kasuje ~1500zł :)

jamaki
07-07-2014, 22:14
niech fakture wystawią wtedy mozna placić, jesli już jesteśmy przy ''polakach ktorzy potrafią''.

iza73
07-07-2014, 22:29
A za śluby, pogrzeby, chrzciny itd. wystawiają, Ty wystawiasz FVat jak robisz zdjęcia czy robisz jako TFP :D ? Wiesz, mieszkałam troszkę za granicą i to nie teraz ale w latach 90-00 - polaka zawsze poznasz za granicą - kombinacje, co ile kosztuje, ile można przewieść, jaki zysk, jak oszukać SG, US itd ...

centur
08-07-2014, 00:24
bo w Polsce jest tak naprawdę bieda, tzn oficjalnie bieda, gdyby nie szara strefa wiele polskich rodzin powyzdychałoby z głodu lub trafili by na bruk ponieważ płacimy gigantyczne podatki i przeróżne haracze dla państwa (jedne z najwyższych na świecie) w naszym kochanym kraju, zielonej wyspie mlekiem i miodem płynącej... tu tylko jeden przykład:
Kwota wolna od podatku w Polsce jest niższa niż w... Tanzanii (http://zus.pox.pl/pit/kwota-wolna-od-podatku-w-polsce-jest-nizsza-niz-w--tanzanii.htm)

DarekB
08-07-2014, 06:53
niech fakture wystawią wtedy mozna placić, jesli już jesteśmy przy ''polakach ktorzy potrafią''.
Zapłaciłem 100zl. Fakturę dostałem.
Słucham riposty ;-)

dexter77
08-07-2014, 11:26
bo w Polsce jest tak naprawdę bieda, tzn oficjalnie bieda, gdyby nie szara strefa wiele polskich rodzin powyzdychałoby z głodu lub trafili by na bruk ponieważ płacimy gigantyczne podatki i przeróżne haracze dla państwa (jedne z najwyższych na świecie) w naszym kochanym kraju, zielonej wyspie mlekiem i miodem płynącej... tu tylko jeden przykład:
Kwota wolna od podatku w Polsce jest niższa niż w... Tanzanii (http://zus.pox.pl/pit/kwota-wolna-od-podatku-w-polsce-jest-nizsza-niz-w--tanzanii.htm)

W Polsce (i na całym świecie) jest tak jak sobie naścielimy. I nie warto generalizować subiektywnymi spostrzeżeniami.

centur
08-07-2014, 13:57
kwota wolna od podatku nie jest żadnym "subiektywnym spostrzeżeniem" bo prawda jest taka, że w prawie każdym innym cywilizowanym kraju,a nawet w 3 świecie (jak wynika z tabeli) większość Polaków ze swoimi dochodami rzędu 1680zł brutto/m-c, podatku dochodowego nie zapłaciłaby w ogóle bo jest to głodowa pensja pozwalająca ledwie zrobić opłaty i kupić jakieś śmieciowe żarcie a i to nie zawsze... Oczywiście nawet gdyby tak było i rząd powyższyłby kwotę wolną nawet x20 to i tak wciąż płacimy tak gigantyczne pieniądze w podatkach ukrytych typu vat, akcyza itp (o akcjach typu nacjonalizacja OFE juz nie wspominam) że z czystym sumieniem możemy powiedzieć że jesteśmy perfidnie łupieni przez państwo w majestacie prawa...

dexter77
09-07-2014, 10:38
Myślę, że to forum to nieodpowiednie miejsce na takie dyskusje :) a przynajmniej nie ten dział :)

Tommeck
14-07-2014, 13:04
Pozostając w temacie kursów, a delikatnie wychodząc z polityki (rozgrzewa mnie temat w sekundzie, o ileż szybciej niż dobre %%). W picie jest coś takiego jak darowizna. Jak ktoś w kościele wrzuca i liczy ile, to se potem może odliczyć ulgę. Podobno, bo sam nigdy nie odpisywałem. A kurs też mam zrobiony w Katowicach i też wrzucałem co łaska, ale na pewno nie pięć zł. :) Kościół rządzi się swoimi prawami. I o ile więcej Ci z Wiejskiej w Wawie robią nas w wała niż księża. A jak nie chcecie płacić w kościołach, to róbcie tylko śluby w USC. Tam kurs liturgiczny niepotrzebny. :)

iza73
14-07-2014, 14:59
A kurs też mam zrobiony w Katowicach i też wrzucałem co łaska, ale na pewno nie pięć zł.
Dałam chyba 20 w papierku do koszyka a przedemną chłopak dał chyba 10zł po 2zł :)
Z ciekwości zapytam, kiedy robiłeś tam kurs i czy też dostałeś zaświadczenie na kartce A5 i bezterminowo ? Ostatnio widziałam takie zaświadczenia wielkości karty kredytowej ale terminowe.

Tommeck
15-07-2014, 10:00
Robiłem w 2010. Karta A5 bezterminowa. Skopiowałem, zalaminowałem, więc trzyma się nieźle. W tym roku znajomy robił. Dostał w formie książeczki wielkości starego zielonego dowodu osobistego. Ale nie pamiętam, czy terminowa. Musiałbym sprawdzić. :)

kalatos
15-07-2014, 10:10
Robiłem w 2009 roku w diecezji łowickiej. Dostałem w formie książeczki / starego dowodu osobistego bezterminowo.

czerwiniak
23-01-2015, 23:31
Jest jakieś info odnośnie gdzie i kiedy w W-wie można zrobić papier dla pokazanie klerowi? ( znajoma potrzebuje )

infinity
09-03-2015, 13:45
Jeśli ktoś się orientuje jak sprawa wygląda we Wrocławiu to też proszę o info :)

Przemek_PC
09-03-2015, 14:00
Na pewno orientuja sie w kurii, wystarczy zadzwonic.

msgraf
17-07-2015, 13:07
woj. Łódzkie wie ktoś coś?

becekpl
17-07-2015, 13:14
Na pewno orientuja sie w kurii, wystarczy zadzwonic......

paulusus
14-10-2015, 17:57
Cześć
Dla zainteresowanych w Krakowie jest kurs 1-2 grudzień 2015
Zapisy przez stronę internetową
KursFoto.diecezja.pl (http://Www.kursfoto.diecezja.pl)
Mam nadzieje ze pomogłem
Od razu zaznaczam że w Tarnowie w tym roku niema.

darekPolsztyn
15-10-2015, 20:13
W Olsztynie 21 listopada

dexter77
20-11-2015, 10:22
W Poznaniu jutro, tj. 21.11.2015 :)

merida
08-02-2016, 15:41
Jakieś wieści o kursie liturgicznym w Małopolsce?

andrew84
10-02-2016, 09:31
Warszawa 8-9 marca http://www.pwtw.pl/kurs-dla-fotografow/

malwie
03-03-2016, 21:14
Witam :) powiedzcie mi proszę czy kurs liturgiczny muszę zrobić tylko i wyłącznie w moim województwie, czy mogę w całym kraju ?

RobertS
03-03-2016, 21:40
W całym kraju.

solti
03-03-2016, 23:00
Zrobić możesz, ale z honorowaniem już jest różnie. Generalnie zazwyczaj zaświadczenie z jednej diecezji powinno być honorowane w pozostałych, ale wcale nie musi. Tak naprawdę w diecezjach innych, niż ta, która wydała zaświadczenie, wszystko zależy od dobrej woli księdza. Tyle w teorii (informacje zasłyszane kilka lat temu na kursie od księdza prowadzącego kurs) a jak jest w praktyce, to pewnie więcej potrafią powiedzieć inni koledzy, bo ja osobiście fotografuję tylko dla znajomych i poza diecezję jeszcze nie wyjechałem;)

r_m
03-03-2016, 23:11
czy kurs liturgiczny muszę zrobić tylko i wyłącznie w moim województwie, czy mogę w całym kraju ?
Zrobić w całym kraju, ale kiedyś teoria mówiła tak, że "ważny" jest robiony w tej diecezji, w której jest dany kościół. W tej chwili normalni księża nawet nie wymagają okazania zaświadczenia, większość jedynie pyta, czy "ekipa" (foto/video) była na kursach, ale jeśli trafisz na wyjątkowo up...wego, może sobie odpisać dane z Twojego "świadectwa"/"legitymacji"/"zaświadczenia"*, dokładnie oglądać, sprawdzać ważność** i mieć zastrzeżenia, jeśli będzie z innej diecezji.

* - w niektórych jest to "legitymacja" nawet ze zdjęciem, w innych "świadectwo ukończenia", w innych "zaświadczenie o udziale w ..."
** - bywały o określonej ważności, i bez żadnej daty ważności, zależnie od diecezji

Uzupełnienie: zgoda na pracę ekipy podczas uroczystości zależy od księdza, warto o tym pamiętać i odpowiednio wcześniej przyjść do niego, przedstawić się i poprosić o zgodę. Podejście "mam świadectwo to mogę robić co chcę i klecha nie będzie mi rozkazywał" nie jest najlepszym podejściem, znajomy był gościem na ślubie, na którym ksiądz poprosił pana fotografa przez głośniki o nieprzeszkadzanie w nabożeństwie i przerwał mszę do chwili, gdy fotograf usiadł w ławce.

solti
04-03-2016, 00:18
Generalnie posiadanie zaświadczenia nie zwalnia z pytania księdza o pozwolenie - też jest o tym na kursie. Powinno być za to tak, że jeżeli już mamy zaświadczenie z danej diecezji, to ksiądz, po wcześniejszym uzgodnieniu warunków fotografowania, nie powinien odmówić fotografowi.

merida
04-03-2016, 04:16
Kurs kursem, ale są czepialscy księża. Miałem sytuację, gdzie ksiądz ewidentnie chciał się*o coś*przyczepić i jak już*pokazałem papier, to dosłownie wyrzucił mnie z zakrystii za brak krawata(czarne spodnie,biała koszula,czarne buty i marynarka były. Na szczęście miałem w samochodzie krawat, którego już*nie wyciągam ze schowka na wszelki wypadek.

DarekB
04-03-2016, 07:24
W Olsztynie tylko dla swoich ziomków robią. Pierwsze pytanie przy zapisywaniu to miejscowość i jak nie podlega się pod ich jursdykcję to nie ma szans.

aptur
04-03-2016, 07:58
jak już*pokazałem papier, to dosłownie wyrzucił mnie z zakrystii za brak krawata
Wiadomo. Klient w krawacie jest mniej awanturujący się.

W Olsztynie tylko dla swoich ziomków robią. Pierwsze pytanie przy zapisywaniu to miejscowość i jak nie podlega się pod ich jursdykcję to nie ma szans.
Msze także powinni odprawiać tylko dla mieszkańców diecezji.

DarekB
04-03-2016, 14:25
Msze także powinni odprawiać tylko dla mieszkańców diecezji.

Jedynie przy tacy nie ma problemu ;-)

malwie
04-03-2016, 23:49
Normalnie czarna mafia! Zrezygnowałam z kursu w Opolu na który miałam jechać jutro. Po pierwsze trwa 3 soboty, koszt 200zł, no i musiałabym dojezdzać co tydzień 120 km na owy kurs. Po drugie na kurs nie przyjmą mnie bez zaświadczenia od mojego księdza proboszcza, który rekomenduje mnie na taki kurs. Więc poszłam po wymaganą rekomendacje i cooo. Pierwsze pytanie które padło to jaki jest mój status rodzinny? Więc mówię, że jestem mężatką. A proboszcz pyta mnie cy u nas w parafi był ślub, więc mówię mu, że mam tylko cywilny. i co???? Nie dostałąm owej rekomendacji bo żyje w grzechu!!!!!! Czujecie jaka paranoja. Co ma to czy jestem mężatką, rozwódką czy niewierzącą do mojego wykonywanego zawodu! Masakra jakaś, aż śmieszne!

solti
04-03-2016, 23:58
trwa 3 soboty
W Poznaniu 3, ale godziny...

malwie
05-03-2016, 00:19

tak dokładnie, 3 soboty wielkiego postu w godzinach 10-15 :)

rafels3
05-03-2016, 02:14
Łapcie kurs w Łódzkiem. Kilka godzin bezstresowej pogadanki z całkiem ludzkimi księżmi. Zapisy na kurs ogłaszają na stronie diecezji łódzkiej. Polecam ;)

r_m
05-03-2016, 03:41
proboszcz pyta mnie cy u nas w parafi był ślub, więc mówię mu, że mam tylko cywilny. i co???? Nie dostałąm owej rekomendacji bo żyje w grzechu!!!!!!

Wiesz, powinnaś docenić, że zechciał z Tobą rozmawiać, i nie kazał innym wiernym na Was pluć, choć chyba idziemy w takim kierunku, że i coś podobnego może zostać uchwalone.
Katowice, jeśli nic się nie zmieniło, to dwa dni, bez żadnych dziwnych wymagań, zbiórka "co łaska" na koniec, potwierdzenie bez daty ważności (dobrych kilka lat temu, ale chyba nic się nie zmieniło).

iza73
05-03-2016, 10:57
Czujecie jaka paranoja. Co ma to czy jestem mężatką, rozwódką czy niewierzącą do mojego wykonywanego zawodu! Masakra jakaś, aż śmieszne!
Paranoja to wogóle te kursy, znaleźli sobie źródło dochodu. Byłam na kursie w Katowicach i tak wogóle nie było nic konkretnego ale papierek jest ;)

5pirit
05-03-2016, 11:02
A kiedy i gdzie w Poznaniu? I czy można z innego miasta?

rafels3
05-03-2016, 11:13
A kiedy i gdzie w Poznaniu? I czy można z innego miasta?
Jak ogłoszą, to tutaj podadzą info:
Archidiecezja Pozna?ska - Kurs dla fotograf?w i operator?w sprz?tu audiowizualnego 2015 (http://www.archpoznan.pl/content/view/1410/202/)

solti
05-03-2016, 11:38
A kiedy i gdzie w Poznaniu?
Co roku w listopadzie. Szczegóły, jak podał rafels3, będą podane na stronie diecezji.

5pirit
05-03-2016, 12:13
O ludu do listopada czekać?! Zrobiliby z dwa razy w roku.

Na jaki okres wydają zaświadczenia, czy są bezterminowe? Bo byłem w Szczecinie na kursie i się okazało, że dawali na rok, a po roku jeżeli nikt nie zgłosił skargi to przedłużali dożywotnio, ale po roku nie udało się załatwić tego bezterminowego gdyż w ogóle nie mogłem się skontaktować z jakąkolwiek osobą odpowiedzialną za to.

Orientujecie się jak jest w Poznaniu? Mam dość blisko, bo tylko 100km więc jest sens.

rafels3
05-03-2016, 12:33
O ludu do listopada czekać??!

"Istnieje możliwość uzyskania tymczasowego zaświadczenia (ważnego do końca roku). Należy na adres Kurii przesłać prośbę o jego wydanie wraz z opinią księdza proboszcza parafii zamieszkania. Na adres zwrotny prześlemy stosowne zaświadczenie."

robson999
05-03-2016, 12:48
Spojrzałem na moją licencję i tam nie ma okresu ważności, tylko niepokoi mnie to zdanie:
"Ukończył kurs dla fotografów i operatorów filmowych podczas celebracji liturgicznych w Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej".
Czyli co, mogę fotografować tylko na terenie tej jednej diecezji, czy to jest informacja o tym, że tam odbył się ten kurs?

W zasadzie, to wystarczy jeden telefon, ale ciekawi mnie jak wy to macie ujęte.

iza73
05-03-2016, 12:49
Aby robić zdjęcia zgoda księdza proboszcza ! Do czego doszło w tym kraju. A jak ktoś jest ateistą, jehowym, buddystą itd ... to co nie wolno mu fotografować w KK ?! Żenada.

rafels3
05-03-2016, 13:00
Aby robić zdjęcia zgoda księdzaa proboszcza ! Do czego doszło w tym kraju. A jak ktoś jest ateistą, jehowym, buddystą itd ... to co nie wolno mu fotografować w KK ?! Żenada.
Bardzo daleko mi do KK, ale księża mają w tym względzie rację. Kultura wymaga, by zapytać GOSPODARZA miejsca o zgodę na jakąkolwiek formę działalności w jego obrębie. Z pewnością 99% księży nie będzie miało problemu z udzieleniem takiej zgody, jeśli się ich odpowiednio wcześniej o swoich zamiarach powiadomi.

iza73
05-03-2016, 13:24
Tu nie chodzi o zgodę "gospodarza" ale o ten papierek. Co ma wspólnego fotografia z opinią proboszcza ? Może jeszcze trzeba będzie pokazywać zeszyty z religii ?!

5pirit
05-03-2016, 13:44
Napisałem do nich maila i potwierdzili, że kursy robią tylko raz w roku w okresie jesiennym.

rafels3
05-03-2016, 15:14
Tu nie chodzi o zgodę "gospodarza" ale o ten papierek. Co ma wspólnego fotografia z opinią proboszcza ? Może jeszcze trzeba będzie pokazywać zeszyty z religii ?!
Ano to, że ludzie nie potrafią się zachować: wchodzą za ołtarz, na krzesła/ławki, mają niestosowny ubiór itd. To przykłady rzucane na kursie. Sam byłem świadkiem podobnych. "Papierek" informuje danego księdza, że gość z aparatem został uświadomiony o ograniczeniach i konieczności poszanowania miejsca i uroczystości, w której uczestniczy. Na kursie padło pytanie: co z "niewiernymi"? Ano... nic. To, czy ktoś jest wierzący lub nie (jak np. w moim przypadku) nie ma znaczenia dla nich. Ważne, że "zna zasady".

iza73
05-03-2016, 19:40
Co to znaczy niestosowny ubiór. Ciekawe że księża nie zwracają uwagi na ubiór gdy ludzie dają na tacę.

rafels3
05-03-2016, 20:17
Idź na kurs, to się dowiesz. Generalnie: to ich podwórko i mają prawo wyznaczać swoje zasady. Nie chcesz się do nich dostosować? Twój problem...

iza73
05-03-2016, 20:35
Byłam z 7 lat temu i nic to nie wniosło do mojego życia oprócz tego że mam ten papier gdzie na np. 200 ślubów chyba 2 razy się o to pytano !
Na szczęście kurs był w Katowicach i nie ma daty przydatności do spożycia. Opłata też była dowolna a nie jak gdzie indziej po 200 !

r_m
05-03-2016, 22:53
Aby robić zdjęcia zgoda księdza proboszcza ! Do czego doszło w tym kraju. A jak ktoś jest ateistą, jehowym, buddystą itd ... to co nie wolno mu fotografować w KK ?! Żenada.

Aby robić zdjęcia jest potrzebna zgoda gospodarza, w tym przypadku księdza. Nie jestem "katotalibem", ale uważam, że choćby kultura wymaga "uzgodnienia zasad współpracy". Czasem ksiądz coś zasugeruje, czasem "zasugeruje", ale większość z nich jest normalna i rozumie, że chcemy jak najlepiej wykonać swoją pracę, jednak te mniej normalne wyjątki z naszej strony obiektywu powodują pewną ostrożność ze strony księży.
Jeśli miałaś na myśli to zaświadczenie, o którym pisał (w cytacie) rafels3, to zwróć uwagę, że chodzi o wydanie tymczasowego potwierdzenia, że fotograf zna zasady obowiązujące podczas imprez kościelnych. Jeśli ktoś pilnie potrzebuje takiego potwierdzenia, i nie może czekać do kursu, to w jakiś sposób trzeba potwierdzić, że np. nie przyjdzie do pracy w klapkach i t-shircie (z opowieści dalszej rodziny, byli gośćmi na takiej mszy), albo nie zacznie robić zdjęć z ambony podczas kazania.
Napisałaś, że kurs Ci nic nie dał - być może na Twoim o tym nie wspominali (albo nie zwróciłaś uwagi), ale mówią co to jest stosowny i niestosowny ubiór, mówią, czy tylko wierzący może fotografować, czasem (odpowiadając na pytania) wspominają tez o przebiegu ślubu w innych "odłamach" (w miarę wiedzy posiadanej przez prowadzących wykład).

iza73
05-03-2016, 23:05
Ciekawe, że inne wiary, kościoły nie wymagają takich zaświadczeń. Robiłam zdjęcia na wielu ślubach wielu religii ! A tak na marginesie, kto dostał pokwitowanie wpłaty za taki kurs. Ot szara strefa finansowa.

r_m
05-03-2016, 23:17
Nie jestem pewien, czy na zakończenie kursu w Katowicach nie mówili o dokumentach księgowych, robiłem dawniej niż Ty, więc już nie pamiętam.
Znajomy robił w Krakowie KursFoto.diecezja.pl (http://kursfoto.diecezja.pl/)
Specjalnie dla Ciebie cytat:
Osoby potrzebujące faktury proszone są o przyniesienie wypisanych już danych potrzebnych do faktury

solti
05-03-2016, 23:19
A jak Ty organizujesz imprezę u siebie w domu, to pozwalasz każdemu chętnemu z ulicy wejść i pstrykać zdjęcia? Ja na pewno nie! Osobiście rozumiem, że kursy są pewnym utrudnieniem, ale również rozumiem sens ich istnienia. Jak się czasem patrzy, co ludzie z aparatami wyrabiają w kościołach, to nawet dziwię się, że księża są tak pobłażliwi...

DarekB
05-03-2016, 23:23
A tak na marginesie, kto dostał pokwitowanie wpłaty za taki kurs. Ot szara strefa finansowa.

Bezproblemowo wystawiali fakturę lub kwit KP w zależności od życzenia, a kwity bezterminowe.

Tom77
05-03-2016, 23:24
A jak Ty organizujesz imprezę u siebie w domu, to pozwalasz każdemu chętnemu z ulicy wejść i pstrykać zdjęcia? Ja na pewno nie! Osobiście rozumiem, że kursy są pewnym utrudnieniem, ale również rozumiem sens ich istnienia. Jak się czasem patrzy, co ludzie z aparatami wyrabiają w kościołach, to nawet dziwię się, że księża są tak pobłażliwi...

Na imprezie u siebie w domu jesteś u siebie, zapłaciłeś/zapracowałeś za mieszkanie więc wara obcemu. Kościół to nie prywatne podwórko, zapłacił za to każdy kto płaci podatki i każdy powinien bez jakiegokolwiek pozwolenia robić tam zdjęcia a pobieranie za to opłaty to .... pozostawię to bez komentarza.

rafels3
05-03-2016, 23:26
A tak na marginesie, kto dostał pokwitowanie wpłaty za taki kurs. Ot szara strefa finansowa.
Nie siej fermentu... Zawsze otrzymasz stosowne dokumenty. Wystarczy zażądać takowych. Wydają je bez zająknięcia.

Kościół to nie prywatne podwórko, zapłacił za to każdy kto płaci podatki i każdy powinien bez jakiegokolwiek pozwolenia robić tam zdjęcia
Myśląc w ten sposób, mogę wejść w dowolne miejsce utrzymywane/dotowane przez Państwo i robić, co mi się rzewnie podoba, bo przecież na to płacę... ;)

Tom77
05-03-2016, 23:35
Nie siej fermentu... Zawsze otrzymasz stosowne dokumenty. Wystarczy zażądać takowych. Wydają je bez zająknięcia.

Myśląc w ten sposób, mogę wejść w dowolne miejsce utrzymywane/dotowane przez Państwo i robić, co mi się rzewnie podoba, bo przecież na to płacę... ;)

A nie możesz ?

iza73
05-03-2016, 23:38
Ja jestem cieta bo wiem jak to wygląda, za kasę zrobią wszystko i tylko o to chodzi. Wiem po śmierci Ojca jak to wygląda.
Na 100% podglądają te fora by sprawdzać co i jak a wiem to :)
Poprostu jeśli by to bylo normalne to by wypisywali za darmo takie świstki ale wyczaili że to faja kasa i bez podatku.
Koszyk w katowicach 7 lat temu to pękał z przepychu 20, 50, 100zł ! Chciała bym za dwa dni tyle kasy zarobić.

rafels3
05-03-2016, 23:44
A nie możesz ?
Np. wejdź do Sejmu, URM itd. itp. i powiedz, że "chcesz sobie pofocić" ;)
Aha: do mnie (lotnisko wojskowe) też Cię nie wpuszczą :P

solti
05-03-2016, 23:47
Na 100% podglądają te fora by sprawdzać co i jak a wiem to :)
:lol: Paranoja sięgnęła zenitu!:mrgreen:

wyczaili że to faja kasa i bez podatku
No rzeczywiście super kasa... 40 zł za bezterminowe zaświadczenie - naprawdę rewelacyjny biznes. Poza tym piszesz tak, jakby te kursy wprowadzono wczoraj. Ja z kolei, jak tylko sięgnę pamięcią, to takie kursy pamiętam od zawsze. Poza tym nie mając zaliczonego kursu naprawdę nie jest żadnym problemem, żeby załatwić zaświadczenie czasowe. Pierwsze fotografowanie w kościele zaliczyłem właśnie na papierku czasowym, którego wyrobienie (korespondencyjnie) zajęło mi tydzień.

BartasPL
06-03-2016, 01:59
Ja się wybieram na kurs w Warszawie za dni kilka. Żeby się na niego zgłosić trzeba złożyć podanie jak do dziekana na studiach o powtarzanie roku ;) Ja, niżesz podpisany ...... uprzejmie proszę o przyjęcie mnie na liturgiczny kurs dla fotografów (...) prośbę swą motywuję (...) a na dole podania podana jest cena... 200zł :)
No mają tupet!

salas
06-03-2016, 12:14
skończcie z tym tematem kościoła, to nie jest miejsce na takie rozmowy. Na priv albo wyjazd.

Tom77
06-03-2016, 12:56
Np. wejdź do Sejmu, URM itd. itp. i powiedz, że "chcesz sobie pofocić" ;)
Aha: do mnie (lotnisko wojskowe) też Cię nie wpuszczą :P

A co ma kościół do miejsc gdzie jest zakaz fotografowania. Na to czy potrafisz się zachować w odpowiednich miejscach nie mają wpływu płatne kursy i zaswiadczenia

aptur
06-03-2016, 13:03
Już kilka razy spotkałem się informacją, że aby zapisać się na kurs, trzeba mieć opinię swojego księdza proboszcza. Co jak co, ale to już według mnie niezłe przegięcie.
Na szczęście kurs robiłem parę lat temu w normalnych warunkach. Nikt mnie o nic nie pytał i na zakończenie ksiądz prowadzący zachęcił jeszcze aby podrzucić wizytówki do biura parafialnego. Kurs trwał dwa dni. Znaczy się godzinę dziennie.

r_m
06-03-2016, 14:33
Na to czy potrafisz się zachować w odpowiednich miejscach nie mają wpływu płatne kursy i zaswiadczenia

Masz rację, to sprawa indywidualnej kultury człowieka. Jednak opowieści o fotografach wchodzących tam gdzie nie powinni, ubranych jak na plażę, i kładących się na podłodze "do lepszego ujęcia" nie biorą się z powietrza, stąd się wzięły kursy - żeby niektórym uświadomić, że nie wszystko można robić, i nie zawsze.

Kolekcjoner
06-03-2016, 14:45
Masz rację, to sprawa indywidualnej kultury człowieka. Jednak opowieści o fotografach wchodzących tam gdzie nie powinni, ubranych jak na plażę, i kładących się na podłodze "do lepszego ujęcia" nie biorą się z powietrza, stąd się wzięły kursy - żeby niektórym uświadomić, że nie wszystko można robić, i nie zawsze.
Dokładnie. Obrażanie się na kościół że stawia wymagania jest zwyczajnie dziecinne.

Wątek wyczyszczony bardzo proszę nie kontynuować w kierunku polityki i religii.

horak
06-03-2016, 15:18
Pamiętam jak dawno temu sceptycznie podchodziłem do idei takiego kursu. Po jego odbyciu zmieniłem zdanie diametralnie. Uważam, że jest potrzebny. Za specjalnie do kościoła nie chodzę i nie wiedziałem podczas jakich etapów ceremonii nie należy robić zdjęć, nauczyłem się odpowiednio poruszać po świątyni, nabyłem śmiałości w przywitaniu się z księdzem i ogólnie dzięki temu mam lepsze samopoczucie. Na dodatek mało gości pałęta mi się pod nogami bo mają większą świadomość że profi foto może to zrobić lepiej a do tego cykają się jeszcze księdza. Gdyby nie było reguł to wszyscy goście stałby pod ołtarzem i walili seriami ze wszystkiego czym się da, a kościół rozświetliłby się od fleszy niczym celebryta pod ścianką.

eleroo
06-03-2016, 21:55
Kurs kursem, dobrze, że jest, ale te opinie proboszcza przy zapisywaniu to jakaś bzdura. W teorii to taki kurs bardziej się przecież niewierzącym przydaje.

Tom77
06-03-2016, 22:06
Kurs kursem, dobrze, że jest, ale te opinie proboszcza przy zapisywaniu to jakaś bzdura. W teorii to taki kurs bardziej się przecież niewierzącym przydaje.

A wierzący wie gdzie można z aparatem latać :)

eleroo
06-03-2016, 22:21
Zna obrządek i zasady poruszania się po kościele a przynajmniej powinien je znać.

eleroo
06-03-2016, 22:23
Zresztą tylko jakiś pacan bez kultury będzie skakał po ołtarzu...

Tom77
06-03-2016, 22:51
Powinni zabronić sprzedaży lustrzanek niewierzącym

eleroo
06-03-2016, 23:05
Ciekawe kiedy pojawią się parafialni fotografowie :D

r_m
06-03-2016, 23:30

Oni zawsze są, stąd w niektórych miejscach fotograf "z papierkiem" zawsze ma pod górkę i niektórzy księża szukają każdego pretekstu aby uniemożliwić lub co najmniej utrudnić pracę, jeśli fotograf nie jest "zaprzyjaźniony" z parafią (tzn. nie "wspomaga" księdza proboszcza). Młodzi na naukach nawet wprost dostają wizytówkę fotografa z komentarzem "ten Pan zawsze u nas robi" lub podobną zachętą. M.in. dlatego dobrze mieć przy sobie świadectwo z kursu i "awaryjny krawat", żeby nie dać żadnego pretekstu "czarnym panom" do zakazu pracy.

rafels3
07-04-2016, 08:26
Już niedługo problem focenia w kościołach sam się rozwiąże :D
Czarni w natarciu:

Zakazać robienia zdjęć w kościele podczas mszy - zaproponował to papieżowi Franciszkowi prefekt Kongregacji Kultu Bożego kard. Robert Sarah. - Jeśli chcemy odzyskać prawdziwą liturgię, papież ma władzę, by przegonić fotografów sprzed ołtarza - stwierdził.

Watykan: propozycja zakazu fotografowania liturgii - TVN24 (http://www.tvn24.pl/watykan-propozycja-zakazu-fotografowania-liturgii,633561,s.html)

Przemek_PC
07-04-2016, 09:28
Jak dla mnie bardzo dobrze. Mniej roboty, mniej biegania, mniej stresu. Jestem za.

r_m
07-04-2016, 10:02
Ciekawy pomysł, jednak niepełny, warto byłoby go rozszerzyć o zakaz korzystania z urządzeń do rejestracji i przekazywania dźwięku oraz obrazu. Zniknęłyby transmisje radiowe i tv, co najskuteczniej zlikwidowałoby problem "gwiazdorzenia" :)

mateu-sz
24-04-2016, 16:03
Przydatne nie powiem, legitymacja hmmm wiele ślubów chrztów i komuni za mną i jakos zawsze wystarczyła rozmowa z księdzem ;)

aptur
24-04-2016, 17:29
Przydatne nie powiem, legitymacja hmmm wiele ślubów chrztów i komuni za mną i jakos zawsze wystarczyła rozmowa z księdzem ;)

Jeśli jeden raz trafisz tak, że rozmowa nie wystarczy to co zrobisz? Powiesz młodym że musisz zrezygnować i aby sobie znaleźli kogoś innego?

Shadow
28-09-2016, 12:35
Ja w sumie raz dupę kamerzyście uratowałem bo nie miał przy sobie legitki, ja pokazałem swoją a ksiądz na to: "Aha to Wy jesteście razem dobra to róbcie tylko żebym podczas kazania Was na środku kościoła nie widział"

99fotopl
05-10-2016, 15:55
Przydatne, praktyczne informacje. Zawsze dobrze mieć taką legitymację ze sobą. Księża często o to pytają. Wyrobienie takiej legitymacji w Krakowie zajmuje tylko dwa popołudnia i kosztuje 120 zł. Pozdrawiam.

Tomek67
05-10-2016, 19:43
Wyrobienie takiej legitymacji w Krakowie zajmuje tylko dwa popołudnia i kosztuje 120 zł. Pozdrawiam.
W Wawie za dwa popołudnia chcą 200zł

marcinmarg
06-10-2016, 08:39
Zapraszam do mojej miejscowości jest jeden "fotograf" tolerowany przez księdza i to oczywiście osoba z pierwszej ławki w kościele, idąc dalej w przypadku komunii itd nie ma prawa nikt inny fotografować.

aptur
06-10-2016, 08:43
Zapraszam do mojej miejscowości jest jeden "fotograf" tolerowany przez księdza i to oczywiście osoba z pierwszej ławki w kościele, idąc dalej w przypadku komunii itd nie ma prawa nikt inny fotografować.
Twarda rozmowa zainteresowanych (nie fotografa) z księdzem powinna rozwiązać problem.

Masaesu
12-12-2016, 16:24
Gdzie taki kurs mozna wykonac w Krakowie? Orientuje się ktos moze? Z góry dzięki :)

P.S. Dopiero zaczynam wykonywac fotografie slubną ( 4 sluby) a juz trafił mi się jeden ksiadz, ktory był strasznie negatywnie nastawiony, ze niemam tego papierka... ;/
I powiedział mi abym nie kładła się czasami na ołtarzu robiąc zdjęcia xD istna paranoja ale musiałam zachowac spokój ducha xD

r_m
12-12-2016, 23:01
trafił mi się jeden ksiadz, ktory był strasznie negatywnie nastawiony, ze niemam tego papierka... ;/

Źle na to patrzysz: był do Ciebie bardzo pozytywnie nastawiony (tym bardziej, jeśli się dowiedział o braku papierka bezpośrednio przed ślubem, spotkałem takich, którzy zabroniliby Ci "rozpraszania wiernych podczas uroczystości", a gdybyś przypadkiem robiła zdjęcia przerwaliby mszę i poprosili fotografa albo o zajęcie miejsca albo o opuszczenie kościoła), i dlatego mogłaś robić zdjęcia.
Spotkałem takich, którzy spisywali dane "zaświadczenia" ("zezwolenia" - w różnych miejscach różnie to się nazywało), bo podobno zdarzali się "fotografowie", którzy legitymowali się sfałszowanymi papierkami. A co do zachowania, to kursy nie zostały wprowadzone przypadkiem, i te prośby też nie wzięły się z powietrza - wyobraź sobie jak musiał wyglądać ślub, na którym fotograf w trakcie mszy kładł się na ołtarzu aby mieć "wyjątkowe ujęcie".

Myślę, że google na hasło np. "kurs fotografów kościelnych Kraków" da jakieś sensowne wyniki :)

michalgawlik
08-01-2018, 10:09
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, w którym z dużych miast do przystąpienia do kursu nie jest wymagane błogosławieństwo proboszcza ? Przeglądałem informacje z różnych kurii w necie i z listy wymaganych dokumentów nie wynika, że jest coś takiego potrzebne.

Tomek67
08-01-2018, 10:54
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, w którym z dużych miast do przystąpienia do kursu nie jest wymagane błogosławieństwo proboszcza ? Przeglądałem informacje z różnych kurii w necie i z listy wymaganych dokumentów nie wynika, że jest coś takiego potrzebne.
W Warszawie nie jest.
Zaliczyłem ten kurs ponad rok temu.
Tylko kasa się liczy i obecność.

5pirit
09-01-2018, 16:32
Ostatnio był w Poznaniu i niby było wymagane pismo ze swojej parafii, ale jak się później okazało niekoniecznie.

michalab
09-01-2018, 16:36
W Warszawie nie jest.
Zaliczyłem ten kurs ponad rok temu.
Tylko kasa się liczy i obecność.
Ja robiłem już dawno temu, też W Warszawie, i nic nie płaciłem, ani nie przedstawiałem żadnego zaświadczenia.

michalgawlik
09-01-2018, 16:49
Dzięki, będę się rozglądał za terminami.

bastianpl
18-02-2018, 02:04
Dla zainteresowanych Kurs Liturgiczny dla fotografów – 20-21 marca 2018 r. na terenie Warszawy, okolic, Mazowsza jest już nabór LINK (http://www.pwtw.pl/kurs-dla-fotografow/)

--- Kolejny post ---

Ja robiłem już dawno temu, też W Warszawie, i nic nie płaciłem, ani nie przedstawiałem żadnego zaświadczenia.

Kasa kasą ale czegoś pozytywnego człowiek może się dowiedzieć/nauczyć. Natomiast wiemy, co jest oczywiste że jeśli byłoby tak ciemno jak w d.... to i lampą się błyśnie jeśli nawet L-ka nie pomoże bez pytania a potem tłumaczenie i pogawędka z księdzem przy okazji na temat ostatniej zaistniałej sytuacji :p Nie sądze, że ksiądz podczas ceremonii wyrzuciłby fotografa który przestrzega większości zasad panujących w tym wydarzeniu tylko dla tego że sam wie jak jest ciemno, chyba że się mylę.

Matt_K-K
20-03-2018, 19:54
Na ostatnim kursie w Krakowie ( oj tłoczno było ) nie było apropos lampy żadnych przeciwskazań poza robieniem z kościoła dyskoteki. Jak się raz na jakiś czas błyśnie, to pewnie nic się wielkiego nie stanie. Nie zdarzyło mi się nigdy w kościele błyskać, ale wyobrażam sobie jakieś stare drewniane ciemne kościółki gdzie bez lampy może być kiepsko.

bati
21-03-2018, 00:25
W minioną sobotę też byłem na kursie liturgicznym pod Łodzią i jeśli lampy używa się z umiarem, od czasu do czasu to nikt (czytaj ksiądz) nie powinien mieć pretensji.

Przemek_PC
21-03-2018, 00:33
Lampa najbardziej przeszkadza kamerzystom, tyle ze nie sam blysk lampy co wzorki wspomagania AF. No i zawsze ale to zawsze mam w kadrze fotografa stojacego za para mloda, przegladajacego zdjecia w aparacie.

tombas
21-03-2018, 08:40
No i zawsze ale to zawsze mam w kadrze fotografa stojacego za para mloda, przegladajacego zdjecia w aparacie.
Ty tak na serio??? absolutnie nie chce wywoływac wojny, ani wątek do tego ani czas ale jak juz lecimy po stereotypach to...
spotykam na swojej drodze spoconych facetów w plastikowych butach i plastikowych koszulach z krótkim rekawem , ale za to w krawcie :-) swiecacych swoja nowa lampa ledowa YN w rozmiarze 50x50cm i stojacych pól metra od PM w kosciele i podobnie przy 1 tańcu,tak ze naprawde trudno cos pokadrowac zeby Pana Kameruna i jego wasów nie było na zdjęciu,
a potem na sali podchodzacych go gości z mikrofonem w trakcie obiadu i usilnie namawiających do składania zyczen PM...
mam wymieniac dalej...
ale żyby byc sprawiedliwym, to jest w mojej okolicy kilku filmowców (swiadomie nie używam tu słowa kamerun) z którymi naprawde da sie przyjemnie pracowac

Przemek_PC
21-03-2018, 11:15
Na temat ubioru fotografow moglbym napisac wiele, od jeansow, flanelowych koszul w krate, czy polarow z wyhaftowanym na plecach adresem strony www. Wiekszosc jest rowniez spocona co zreszta w upalny dzien, bedac w ruchu jest normalnym zjawiskiem, Ty sie nie pocisz?

tombas
21-03-2018, 12:12
Ty sie nie pocisz?
zaczynamy personalne wycieczki?
no prosze Cie...
zapytaj jeszcze czy smierdze lub czy na zlecenie przychdze umyty.
dziekuje ale na tym poziomie nie bede rozmawiał

Przemek_PC
21-03-2018, 12:23
Sam zszedles na ten poziom swoja pierwsza wypowiedzia.

NieOstrzy
28-07-2019, 00:03
Ja mam takie pytanie... Ile godzin trwa ten kurs? Przeczytałem, że kurs krakowski trwa 2 razy po 3 godziny. I w sumie za bardzo nie widze powody ani do tego by kurs trwał aż 6 godzin, ani powodów nie widzę do tego by się spotykać AŻ DWA RAZy by dostać ten niepotrzebny papier.

Osobiście fotografowałem dotąd 2 śluby oraz 1 komunię świętą. W obu przypadkach ani nikt tego nie wymagał, ani nawet wcześniej nie zapoznałem się z księdzem.

Czemu ten kurs trwa aż tak długo?

p0m
28-07-2019, 02:08

to wie tylko ksiądz, który to prowadzi. ja byłem dawno temu we Wrocławiu, ksiądz gadał z jakąś godzinę, nic ciekawego i nic nowego. więcej czasu spędziło się na odbiorze nikomu niepotrzebną legitymację.

aptur
28-07-2019, 12:42
Ja mam takie pytanie... Ile godzin trwa ten kurs? Przeczytałem, że kurs krakowski trwa 2 razy po 3 godziny. I w sumie za bardzo nie widze powody ani do tego by kurs trwał aż 6 godzin, ani powodów nie widzę do tego by się spotykać AŻ DWA RAZy by dostać ten niepotrzebny papier.

Osobiście fotografowałem dotąd 2 śluby oraz 1 komunię świętą. W obu przypadkach ani nikt tego nie wymagał, ani nawet wcześniej nie zapoznałem się z księdzem.

Jeżeli według ciebie papier jest nieptrzebny to po co w ogóle drążysz temat? Nie chcesz to nie idziesz.

robertskc7
28-07-2019, 22:03
to wie tylko ksiądz, który to prowadzi. ja byłem dawno temu we Wrocławiu, ksiądz gadał z jakąś godzinę, nic ciekawego i nic nowego. więcej czasu spędziło się na odbiorze nikomu niepotrzebną legitymację.

A ja byłem w tym roku i się dowiedziałem wielu ciekawych rzeczy. np. takich, że Twoje nie stosowne zachowanie podczas przysięgi może być podstawą legalnego rozwodu, lub że zgodnie wytycznymi episkopatu tylko jedna osoba poza księdzem ma prawo przebywania i do uwiecznienia zaślubin/ ( poza kościelnym ) i wiele innych ciekawych i nie potrzebnych rzeczy. Wpadamy z butami do czyjejś świątyni i... po co to komu... no nie ? W sumie jak pan od liczników wpada na chatę w uwalonych butach z błocie z fajką w gębie i mówi, że on musi, bo to jego praca... tak dla księdza wygląda fotograf, który wpada mu do kościoła i krzyczy, że on musi bo to jego praca i żadnej legitymacji nie potrzebuje...są pewne standardy, wszędzie!

p0m
28-07-2019, 22:33
A ja byłem w tym roku i się dowiedziałem wielu ciekawych rzeczy. np. takich, że Twoje nie stosowne zachowanie podczas przysięgi może być podstawą legalnego rozwodu, lub że zgodnie wytycznymi episkopatu tylko jedna osoba poza księdzem ma prawo przebywania i do uwiecznienia zaślubin/ ( poza kościelnym ) i wiele innych ciekawych i nie potrzebnych rzeczy. Wpadamy z butami do czyjejś świątyni i... po co to komu... no nie ? W sumie jak pan od liczników wpada na chatę w uwalonych butach z błocie z fajką w gębie i mówi, że on musi, bo to jego praca... tak dla księdza wygląda fotograf, który wpada mu do kościoła i krzyczy, że on musi bo to jego praca i żadnej legitymacji nie potrzebuje...są pewne standardy, wszędzie!

o co Ci chodzi? po co ten atak? masz nierówno pod sufitem? nie wiem jak Ty, ale ja na ślubach uwalonych butów nie miałem;)

stwierdziłem, że JA na kursie się niczego nowego nie dowiedziałem, czego bym nie wiedział wcześniej, np. zasięgając researchu w necie i rozmawiając wcześniej ze znajomym księdzem. co nie oznacza, że jakiś noob, co nigdy w kościele nie był i nie potrafi się dostosować do momentu, nie dowie się czegoś nowego. wszystko jest względne. księża też idą na ustępstwa i sami się nie trzymają "wytycznych episkopatu". Byłem kiedyś jako gość na ślubie, gdzie kamerun rozstawił sobie światło, co było niezgodne z tymi "wytycznymi". z drugiej strony są młoty, które wchodzą na bezczela do prezbiterium, bo chcą lepsze foty robić xd

NieOstrzy
28-07-2019, 22:48
Jeżeli według ciebie papier jest nieptrzebny to po co w ogóle drążysz temat? Nie chcesz to nie idziesz.

Tak, papier jest niepotrzebny co UDOWODNIŁEM pisząc w swojej wiadomości.
Po co drążę temat i pytam? Po to, że nikt nie zabrania mi tutaj o coś pytać.

mi episkopatu tylko jedna osoba poza księdzem ma prawo przebywania i do uwiecznienia zaślubin/ ( poza kościelnym ) i wiele inn
Że co takiego? Napisałes, że ksiądz i ty może fotografować? Really? Serio? I co to właściwie ma znaczyć, ze ksiądz i ty możesz fotografować w kościele? Ksiądz zamierza nam w tym pomagać że tak mówi?
Nie, fotograf ślubny nie jest powodem żadnego rozwodu.
Właśnie dlatego Was pytam o to co na tym kursie właściwie się dzieje :D

Kolekcjoner
29-07-2019, 00:45
Że co takiego? Napisałes, że ksiądz i ty może fotografować? Really? Serio? I co to właściwie ma znaczyć, ze ksiądz i ty możesz fotografować w kościele? Ksiądz zamierza nam w tym pomagać że tak mówi?
Nie, fotograf ślubny nie jest powodem żadnego rozwodu.
Właśnie dlatego Was pytam o to co na tym kursie właściwie się dzieje :D

Ale że co? Zabraniasz księżom i episkopatowi wyznaczania zasad które im odpowiadają? Bądźmy poważni ;)....

NieOstrzy
29-07-2019, 00:56
Zasady są PO COŚ. I dobrze jest jeśli one mają sens.

Kolekcjoner
29-07-2019, 00:59
Zasady są PO COŚ. I dobrze jest jeśli one mają sens.
Zasady ustala tutaj instytucja w której jesteś gościem i albo się dostosujesz albo do widzenia 8-).

p0m
29-07-2019, 03:39
Zasady ustala tutaj instytucja w której jesteś gościem i albo się dostosujesz albo do widzenia 8-).

dokładnie.

aptur
29-07-2019, 07:51
D

Niczego nie udowodniłeś. To że nikt nie zapytał ciebie o papier gdy fotografowałeś aż dwa śluby o niczym nie świadczy.
Jeszcze raz napiszę. Nie chcesz to nie idziesz. Tylko żebyś się pewnego dnia na ślubie nie zdziwił. Choć bardziej zdziwi się para młoda gdy ksiądz nie zgodzi się abyś robił zdjęcia.
Jeżeli ktoś serio podchodzi do fotografowania w kościele to takie zaświadczenie z kurii posiada.

robertskc7
29-07-2019, 08:42
o co Ci chodzi? po co ten atak? masz nierówno pod sufitem? nie wiem jak Ty, ale ja na ślubach uwalonych butów nie miałem;)

stwierdziłem, że JA na kursie się niczego nowego nie dowiedziałem, czego bym nie wiedział wcześniej, np. zasięgając researchu w necie i rozmawiając wcześniej ze znajomym księdzem. co nie oznacza, że jakiś noob, co nigdy w kościele nie był i nie potrafi się dostosować do momentu, nie dowie się czegoś nowego. wszystko jest względne. księża też idą na ustępstwa i sami się nie trzymają "wytycznych episkopatu". Byłem kiedyś jako gość na ślubie, gdzie kamerun rozstawił sobie światło, co było niezgodne z tymi "wytycznymi". z drugiej strony są młoty, które wchodzą na bezczela do prezbiterium, bo chcą lepsze foty robić xd

sorry to nie do Ciebie, tylko ogólnie na pytanie po co i co na kursie. Na kursie tegorocznym w Łomży właśnie to co napisałem wcześniej. Źle zrozumiałeś. Napisałem że poza księdzem podczas przysięgi może przebywać tylko jedna osoba czyli fotograf lub kamerzysta. Nie może być 3 bo taki pan młody może powołać się podczas rozwodu, że był rozproszony przez osoby trzecie i nie mówił przysięgi a powtarzał słowa księdza. To nie sią moje wymysły. Dwa. co do "butów" i buractwa to dokładnie tak "nas" odbierają księża czasami. Chodzi mi o cwanika tylu tshirt z logo firmy, brudne trampki i teksty typu jestem w pracy tak samo jak on i legitymacji nie potrzebuję. Wytyczne są a proboszcz dodatkowo ustala co i jak wg siebie. Po to idziesz zawsze przed mszą a legitka po to bo masz taki obowiązek i zeby ksiązdz nie musiał Ci tłumaczyć dlaczego nie można a co można i kiedy można.

p0m
29-07-2019, 12:38
mimo iż do (K)kościoła mi bardzo daleko, to zdaję sobie sprawę, że księża to też ludzie, a nie tylko urzędnicy, którzy się trzymają wytycznych. miesiąc temu robiłem zdjęcia na ślubie i oprócz mnie był jeszcze wynajęty foto (ja robiłem grzecznościowo w formie upominku) i kamerun. ksiądz problemów nie robił.

robertskc7
29-07-2019, 13:37
mimo iż do (K)kościoła mi bardzo daleko, to zdaję sobie sprawę, że księża to też ludzie, a nie tylko urzędnicy, którzy się trzymają wytycznych. miesiąc temu robiłem zdjęcia na ślubie i oprócz mnie był jeszcze wynajęty foto (ja robiłem grzecznościowo w formie upominku) i kamerun. ksiądz problemów nie robił.

To wyobraź sobie co by było gdyby zaczęli robić. :)

NieOstrzy
29-07-2019, 14:12
bo taki pan młody może powołać się podczas rozwodu, że był rozproszony przez osoby trzecie i nie mówił przysięgi a powtarzał słowa księdza.
Przepraszam ale czy my jesteśmy dorośli i poważni? :)
Facet, nie wiem co przysięgać swojej ŻONIE a co nie bo... drugi fotograf jest temu winien? Niczego głupszego w ostatnim czasie chyba nie słysząłem :) Wiem, że to mówił Ci ksiądz, ja tylko komentuje że jest to strasznie głupie.

Kolejna sprawa, oprócz fotografa wielu członków rodzin wymyka się by też zrobić fotki czy kręcić nawet film "dla siebie i rodziny". Nie spotkałem się by ksiądz robił jakiś problem.

Generalnie to nikt z was nie spotkał się jeszcze z księdzem, który robiłby problem, także nie ma powodu do obaw.

I ksiądz nikogo nie wyprosi z kościoła. Para młoda mu PŁACI PIENIĄDZE więc wymaga aby ten fotograf był.

Kolekcjoner
29-07-2019, 15:52
Generalnie to nikt z was nie spotkał się jeszcze z księdzem, który robiłby problem, także nie ma powodu do obaw.

I ksiądz nikogo nie wyprosi z kościoła. Para młoda mu PŁACI PIENIĄDZE więc wymaga aby ten fotograf był.

Oczywiście że były takie przypadki. Ja sam znam sytuację jak ksiądz wyprosił fotografa z kościoła. Foto się upierał że on ma umowę z młodymi - zawołali proboszcza i nie było "zlituj się".

aptur
29-07-2019, 17:21

Jeżeli te wywody to efekt sfotografowanych przez ciebie dwóch ślubów to gratuluję :mrgreen:

candar
30-07-2019, 22:09

Jasssssne :) Tak przy okazji mam legitkę na taką okazję i nie mam obaw, że dostanę "zakaz wjazdu" (bo jeszcze wcześniej wszystko dodatkowo domawiam), który obecnie jest coraz bardziej powszechny i szczerze popieram taki zakaz z uwagi na fotoziutków z łapanki nie mających pojęcia, że działają na szkodę zawodowych kotleciarzy (których szanuje, bo to trudny kawałek chleba).

:)))))))))))))))))))))))

Padłem! Normalnie tekst dnia ;) Zapraszam na Kaszuby na śluby to się bardzo mocno zdziwisz ;)

BTW - Odbycie kursy liturgicznego i posiadanie potwierdzenia uczestnictwa w nim (legitymacji) jest jedynie informacją dla księdza, że posiadamy wiedzę, która pozwoli na bezkonfliktowe zarejestrowanie sakramentu za pomocą aparatu czy kamery. O ile oczywiście będziemy zachowywać się zgodnie z wiedzą, jaką mamy, a nie biegać po ołtarzu. Zaświadczenie to nie upoważnia do wstępu i rejestrowania uroczystości w kościele. Jest jedynie dowodem ukończenia przez nas kursu. Zgodę na fotografowanie w kościele udziela każdorazowo jego gospodarz (czyli proboszcz, albo ksiądz odprawiający daną msze) i może się nie zgodzić nawet w przypadku, gdy mamy ukończony kurs.

Polecam poczytać:

Fotografowanie w kościele

"Jestem wielkim miłośnikiem fotografowania i mam na swym koncie sporo ciekawych zdjęć. Ostatnio zostałem poproszony o obsługę fotograficzną ślubu moich przyjaciół. Przyjąłem to zadanie z wielką radością. Okazało się jednak, że już na samym początku ceremonii ślubnej ksiądz zakazał mi fotografowania, żądając jakiegoś zaświadczenia o kursie dla fotografików kościelnych. Chciałem robić zdjęcia bez żadnych finansowych gratyfikacji. Uważam, że trochę znam się na robieniu zdjęć, dlaczego więc zabroniono mi tego? O co chodzi w tych kościelnych kursach dla fotografów?
J. S."

Oraz punkt widzenia księdza (z którym akurat zgadzam się w całej rozciągłości):
"Należę do ludzi raczej spokojnych. Nie umiem krzyczeć i dość trudno mnie wyprowadzić z równowagi. Raz jednak bardzo mnie poniosły nerwy i to, niestety, podczas Mszy św. z obrzędem chrztu. Od samego początku Liturgii jakaś pani, najwidoczniej z rodziny chrzczonego dziecka, zaczęła robić zdjęcia. Biegała przed ołtarzem z aparatem fotograficznym, wyginała się w różne pozy, aby uzyskać lepsze ujęcia, co jakiś czas uruchamiała lampę błyskową, kierując w wiernych silny strumień światła prosto w oczy. Cierpliwie znosiłem to podczas obrzędów wstępnych. Ale podczas pierwszego czytania już zacząłem przygryzać wargi ze złości. Pani była tak przejęta swoją rolą, że kompletnie nie angażowała się w akcję liturgiczną. Robiła to tak wyzywająco, że uczestnicy tej Mszy św. nie mogli myśleć o Panu Bogu, lecz wzrokiem śledzili fotografującą panią. Kiedy zacząłem mówić pierwsze zdania kazania, pani rozwinęła jeszcze bardziej swoje fotograficzne układy. Nie wytrzymałem i zacząłem spokojnie zwracać jej uwagę. Niestety, nawet słowa upomnienia padające z ambony nie wytrąciły owej pani z fotograficznego transu. Tamtej niedzieli prawie nikt nie mógł się spokojnie pomodlić. Być może jest to ekstremalny przykład jakiegoś nieodpowiedzialnego zachowania pojedynczej osoby, ale czy na pewno? Proszę się przyjrzeć uroczystościom pierwszokomunijnym oraz ślubom. Kamery i aparaty fotograficzne są coraz częściej ważniejsze niż modlitwa i czynności liturgiczne. Zdarza mi się często przyglądać parom narzeczonych podczas sakramentu małżeństwa. Gdyby zliczyć ich spojrzenia w kierunku ołtarza i w kierunku kamery czy aparatów fotograficznych, myślę, że w niejednym przypadku tych drugich spojrzeń byłoby więcej. Doskonale rozumiem, że te ważne wydarzenia dobrze jest utrwalić dla potomnych, ale trzeba to robić z wielką kulturą i szacunkiem dla świętych czynności. Uroczystości kościelne to przecież spotkanie człowieka z Bogiem, a nie okazja do kolejnej sesji zdjęciowej. Z tej racji w Kościele prowadzi się specjalne kursy dla fotografów. Uczą się oni struktury obrzędów liturgicznych oraz właściwego zachowania podczas uroczystości religijnych, tak aby fotografowanie czy rejestrowanie przy pomocy kamery nie przeszkodziło sprawowanej Liturgii. Z tego właśnie wynikają owe wymagania, jakie postawił Ci ksiądz. Myślę, że to rozumiesz i że potrafisz rozeznać, co jest ważniejsze w tym wszystkim. Warto może przypomnieć przy tej okazji czytelnikom, że czymś właściwym byłoby skierowanie prośby do kapłana sprawującego Liturgię o możliwość robienia zdjęć w kościele. W ten sposób uniknęłoby się niepotrzebnych nieporozumień, a i sam kapłan byłby przygotowany na to, że podczas modlitwy będą robione zdjęcia.
Dostałem kiedyś zaproszenie od narzeczonych na ich ślub. Na zaproszeniu była między innymi informacja dla wszystkich gości o tym, że podczas ceremonii zaślubin zdjęcia będzie robił wynajęty przez młodych fotograf i zostaną one potem przesłane do wszystkich gości. Informacja ta była opatrzona prośbą o niezabieranie na ślub własnych aparatów fotograficznych i kamer. Dzięki temu pewnie wszystkie ciotki i wujkowie mogli spokojnie modlić się za młodych, nie martwiąc się o konieczność robienia zdjęć pamiątkowych. W dobie komórek dostosowanych do robienia zdjęć fotografowanie może stać się istną plagą obrzędów religijnych. Nie psujmy więc tych świętych chwil robieniem z nich sesji zdjęciowych!"