Zobacz pełną wersję : Kursy liturgiczne
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
Mam nadzieję, że tego info jeszcze tu nie było (jeżeli było to sorry za zaśmiecenie):
Archidiecezja Krakowska kursy w dwóch terminach
6-7 październik (wtorek-środa)
13-14 październik (wtorek-środa)
Kurs odbywa się w sali "Kordelianum" przy ul. Św. Marka 10 w Krakowie. Są to dwa spotkania w godz. 16.00 - 19.00. Przychodząc na kurs należy przynieść ze sobą podpisane zdjęcie (max. 30x40mm) oraz wpłacić 120 zł (gdy w kursie uczestniczy małżeństwo lub 2 pracowników firmy opłata wynosi 100 zł od osoby. Przy większej liczbie zgłoszeń z jednej firmy - 90 zł od osoby. Studenci - 90 zł od osoby). Wpłaty dokonuje się gotówką w dniu rozpoczęcia kursu. Osoby potrzebujące faktury proszone są o przyniesienie wypisanych już danych potrzebnych do faktury.
Zgłoszenia przyjmowane są drogą elektroniczną na adres: agpleb@gmail.com. Przy zgłoszeniu należy podać swoje imię i nazwisko oraz adres zamieszkania. W przypadku wątpliwości dzwonić pod numer: 693/414-795.
To tyle..sam się wybieram, więc mówię do zobaczenia.
Ja już jakiś czas temu się na to zapisałem (6-7), wysłałem zgłoszenie i jakaś Pani mi odpisała że zgłoszenie i miejsce zostało zarezerwowane. :smile:
w kuj-pom jakoś cicho o takich kursach.... mam nadzieje ze jeszcze w tym roku kurs będize bo ostatni był chyba 2 lata temu...
Ja również czekam na Warszawę, ewentualnie ujdzie nawet ten Łowicz…
Jakby ktoś wiedział o kursie w Kuj-pom - byłbym wdzięczny za info! ;-)
Ernest_DLRS
24-08-2009, 21:24
Jakby było coś wiadomo o Warszawie lub najbliższych okolicach (woj.) to piszcie tu w temacie info, dzieki z góry.
Pozdrawiam!
Witam,
bardzo sie ciesze ze znalazłam to forum, sama fotografuje sprzetem Canona i juz znalazłam kilka bardzo przydatnych informacji :)
Mam pytanie odnosnie robienia zdjec w kosciele na slubie. Otoz niebawem bede fotograwem na slubie, dzisiaj bylam nawet pocwiczyc sobie w kosciele i powiem szczerze mialam problem z dobrym ustawieniem.
Posiadam 400D oraz EF 24-70mm f/2.8 L USM, mam tez lampe błyskowa.
Czy moglaby sprosic o jakies rady z ustawieniem tego sprzetu ?Moze ktos ma pododbny zesawt i doswiadczenie z kosciolem?
P.S.
Jest to moj pierwszy post a na forum jestem od 30 minut dlatego przepraszam jesli wrzucilam posta nie tu gdzie trzeba:)
trzeszcz6
29-08-2009, 18:50
klik (http://foto.jasiu.pl/) tu jest poradnik jak robić zdjęcia z lampą, miłej lektury :)
i tu też coś znajdziesz
http://www.trochetechniki.pl/Fotografia-slubna-dla-amatorow-%E2%80%93-wybor-sprzetu,t,653,page,1.html
Przydalo by ci sie cos szerszego. O ile w kosciele jeszcze da rade to jesli znajdziesz sie w niewielkiej sali weselnej to cienko.
No właśnie, czy ktoś coś wie o Wawie?
Z kim należy uzgadniać fotografowanie w kościele?
Z proboszczem czy z księdzem prowadzącym ceremonie ślubną? Mogą przecież mieć różne podejście do fotografowania podczas ślubu i to co sie ustali z proboszczem nie zawsze można "wyegzekwować" od księdza na ślubie, a wiadomo że nie ma sensu się spierać tuż przed ślubem.
A może warto porozmawiać z dwoma? Jak Wy takie kwestie rozwiązujecie?
MM-architekci
04-09-2009, 09:57
z ksiedzem prowadzacym ceremonie
Don_Pedro_123
04-09-2009, 09:59
Zawsze najpierw rozmawiam z proboszczem - bo to on jest gospodarzem miejsca. Następnie z celebransem - bo to jemu będę się "plątał pod nogami".
Ok to ja wiem:)
Nowy kurs 14 października w Warszawie - informacja otrzymana telefonicznie od przemiłego Księdza :(, info wisi na stronie >>TU<< (http://www.archidiecezja.warszawa.pl/homepage/?a=3385) Tylko nie zapytałem czy trzeba mieć info od Twojego proboszcza??
Nigdzie nie jest napisane jak można się zapisać.
Nigdzie nie jest napisane jak można się zapisać.
Nie ma zapisów, idziesz i jesteś:)
O, w zeszłym roku na miesiąc przed już nie było miejsc i trzeba się było zapisywać.
A co (i ile) trzeba mieć ze sobą?
mbiesiadnik
11-09-2009, 09:37
Witam. Chyba jeszcze nikt nie pisał o tym kursie na śląsku. Zgłoszenia pod adres : greger@kuria.bielsko.pl Pozdrawiam.
KURS DLA FOTOGRAFÓW ORAZ OPERATORÓW SPRZĘTU AUDIOWIZUALNEGO PODCZAS CELEBRACJI LITURGII
Komisja Liturgiczna Diecezji Bielsko-Żywieckiej informuje, że zajęcia kursu dla fotografów i operatorów sprzętu audiowizualnego podczas sprawowania liturgii, odbędą się w następujące wtorki: 15 oraz 22 września 2009 roku. Zajęcia rozpoczną się o godzinie 17.30, zaś zakończenie jest przewidywane około godziny 20.00. Udział w zajęciach jest obowiązkowy, dlatego nie ma możliwości spóźnienia oraz wcześniej-szego opuszczenia zajęć. Należy tak zaplanować czas, aby móc uczestniczyć w całych zajęciach.
Wykłady odbywać się będą w budynku parafialnym kościoła pw. Św. Pawła Apostoła w Bielsku-Białej (Osiedle Polskich Skrzydeł, ul. Św. Pawła 2). Dojazd sa-mochodami jest możliwy tylko od ulicy Trzech Diamentów, następnie Tańskiego i Św. Pawła (nie ma wjazdu od ulicy Cieszyńskiej). Samochód proszę zostawić na parkingu obok kościoła.
Na pierwsze zajęcia należy przywieźć:
* jedną fotografię formatu paszportowego (podpisaną z tyłu),
* opinię własnego Księdza Proboszcza (proszę powiedzieć, że chodzi o kurs),
* 70,oo złotych - opłata za cały kurs oraz wydanie certyfikatu.
Przyjmowana będzie tylko pełna dokumentacja. Na miejscu zostaną rozdane podania do wypełnienia. Uczestnicy otrzymają także stosowny dokument Konferencji Episkopatu Polski, który będzie przedmiotem prywatnego studium.
Zajęcia zostaną sfinalizowane ustnym zaliczeniem. Termin zostanie uzgodniony podczas pierwszych zajęć.
martyna_p
11-09-2009, 11:45
W dniach 6 i 20 listopada Wydział Duszpasterski Kurii Diecezji Bydgoskiej organizuje kurs dla fotografów i operatorów kamer video. Kurs odbywać się będzie w godzinach od 18.00 do 19.30 w gmachu Kurii Diecezjalnej, przy ul. Malczewskiego 1. Uczestnicy zobowiązani są do udziału w obu spotkaniach. Na pierwsze spotkanie należy zabrać ze sobą dowód osobisty oraz zdjęcie.
i link
http://www.diecezja.byd.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=501:kurs-dla-fotografow-i-operatorow-kamer-video-&catid=34:aktualnoci
Małe sprostowanie a propos kursów warszawskich. Napisałem do kancelarii kurii maila z pytaniem o szczegóły i ew. konieczność zapisania się na kurs i dostałem odpowiedź że co prawda ksiądz który to organizuje w ziemi świętej se siedzi teraz ale żebym przysłał dane to zapiszą, więc jednak chyba trzeba.
a teren poznania?? coś się tu odbywa w tym kierunku??
otoz chialbym poinformowac ze w diecezji krakowskiej nie ma juz wolnych miejsc w dniach 6-7 , 14-17 ale sa za to jeszcze wolne na 20-21
pozdrawiam
Dobrze wiedzieć, wybiera się ktoś na wolny termin (20-21) ? Bo ja chyba zawitam.
trzeszcz6
13-09-2009, 15:05
A czy wiadomo o innej dacie dla Warszawy? pzdr :)
a teren poznania?? coś się tu odbywa w tym kierunku??
Co roku w połowie grudnia. Po wrześniu zaglądaj na www.archpoznan.pl. http://www.archpoznan.pl/index.php?option=com_search&Itemid=99999999&searchword=fotograf%F3w&submit=Szukaj&searchphrase=any&ordering=newest
mojalewastopa
13-09-2009, 17:33
Czy ktoś z Was brał już udział w kursie w Bielsku Białej wcześniej? Czy upoważnienie/legitymacja jest wystawiana na czas określony??
Czy ktoś z Was brał już udział w kursie w Bielsku Białej wcześniej? Czy upoważnienie/legitymacja jest wystawiana na czas określony??
"Legita" jest jak książeczka partyjna :mrgreen: i niestety jest tam miejsce na coroczne przedłużanie :twisted: pozwolenia na focenie więc dla mnie lipa i dlatego mam z kurii katowickiej - wygląda to dużo lepiej :) . Odpuść B-B, Kraków i śmigaj do Katowic. Masz blisko (najbliżej). Trzeba tylko sprawdzić terminy.
Pozdrawiam.
W dniach 6 i 20 listopada Wydział Duszpasterski Kurii Diecezji Bydgoskiej organizuje kurs dla fotografów i operatorów kamer video. Kurs odbywać się będzie w godzinach od 18.00 do 19.30 w gmachu Kurii Diecezjalnej, przy ul. Malczewskiego 1. Uczestnicy zobowiązani są do udziału w obu spotkaniach. Na pierwsze spotkanie należy zabrać ze sobą dowód osobisty oraz zdjęcie.
i link
http://www.diecezja.byd.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=501:kurs-dla-fotografow-i-operatorow-kamer-video-&catid=34:aktualnoci
Spadłaś mi z nieba ;-). Trzeba się jakoś zapisywać? Jakaś opłata? Ktoś coś wie? Prosze o info ;-)
Pozdrawiam
A ma ktoś jakieś info odnośnie Szczecina? Jak byłem zasięgnąć języka w czerwcu wspominali coś o kursie wrzesień/październik, ale żadnego info nie ma :|
djkowal123
14-09-2009, 16:45
A czy któraś/yś z koleżanek i kolegów wie coś w tym temacie bedzie robione w 3mieście w najbliższym czasie??
"Legita" jest jak książeczka partyjna :mrgreen: i niestety jest tam miejsce na coroczne przedłużanie :twisted: pozwolenia na focenie więc dla mnie lipa i dlatego mam z kurii katowickiej - wygląda to dużo lepiej :) . Odpuść B-B, Kraków i śmigaj do Katowic. Masz blisko (najbliżej). Trzeba tylko sprawdzić terminy.
Pozdrawiam.
A jak to jest rozwiązane w Katowicach? No i jak wyglądają widoki na najbliższe szkolenia (data/kwota) ?
mbiesiadnik
14-09-2009, 18:45
Pozdrawiam.
Z tego co ja się dowiedziałem, pozwolenie jest ważne bezterminowo. Jeżeli chodzi o Katowice, to kurs jest organizowany raz w roku przed świętami wielkanocnymi. Dzwoniłem do kurii i takiej informacji mi udzielono.
A czy któraś/yś z koleżanek i kolegów wie coś w tym temacie bedzie robione w 3mieście w najbliższym czasie??
Również byłabym zainteresowana ;)
Z tego co ja się dowiedziałem, pozwolenie jest ważne bezterminowo. Jeżeli chodzi o Katowice, to kurs jest organizowany raz w roku przed świętami wielkanocnymi. Dzwoniłem do kurii i takiej informacji mi udzielono.
Bezterminowo w Bielsku B. ? W legitce masz miejsce na pieczątki, które należy uzupełniać co dwa* lata :!: W tym celu trzeba udać się do B.B., i jeśli nie ma żadnych skarg na foto to jest pieczątka i zgoda na kolejne dwa* (?) lata (już bez dodatkowej opłaty). Więc jest "terminowo".
*- właśnie jestem po rozmowie z kolegą, który niedawno wyrabiał w B.B. i on ma na dwa lata - kiedyś było na rok.
A to w D to mam, trzeba w Krk to załatwić. Raz zrobię, żeby nie było, a później sobie będę drukował i laminował, w razie jakiś "odnowień".
A to w D to mam, trzeba w Krk to załatwić. Raz zrobię, żeby nie było, a później sobie będę drukował i laminował, w razie jakiś "odnowień".
Ale w Krakowie wygląda to chyba całkiem inaczej ? To co otrzymujesz w Bielsku Białej jest "legitymacją" w twardej oprawie (coś jak stare dowody osobiste) i tam masz miejsce na pieczątki, podpisy, daty. Więc drukowanie i laminowanie w przypadku legity diecezji Bielsko-Żywieckiej nic nie da :-D . Ewentualnie ziemniak i podróba pieczątki ? Ale to oszustwo i grzech :twisted: :mrgreen: ;) :) .
mbiesiadnik
14-09-2009, 21:18
Bezterminowo w Bielsku B. ? W legitce masz miejsce na pieczątki, które należy uzupełniać co dwa* lata :!: W tym celu trzeba udać się do B.B., i jeśli nie ma żadnych skarg na foto to jest pieczątka i zgoda na kolejne dwa* (?) lata (już bez dodatkowej opłaty). Więc jest "terminowo".
*- właśnie jestem po rozmowie z kolegą, który niedawno wyrabiał w B.B. i on ma na dwa lata - kiedyś było na rok.
Pisałem dzisiaj emila do księdza, który to organizuje, z zapytaniem na jaki okres czasu jest ważne pozwolenie i napisał mi że jest bezterminowo, wiec nie wiem jaka jest prawda. Jutro jadę na to spotkanie do B.B. i przekonam się osobiście :) dam znać. Może się coś zmieniło i dają rzeczywiście bezterminowo, a może ksiądz coś kręci.
[...]a może ksiądz coś kręci. No teraz to poszłeś po bandzie. ;) Zamiast legitki dostaniesz bana na przebywanie wewnątrz kościoła. :-D
mbiesiadnik
14-09-2009, 21:35
No teraz to poszłeś po bandzie. ;) Zamiast legitki dostaniesz bana na przebywanie wewnątrz kościoła. :-D
No cóż, skoro są rozbieżności, ktoś kręci :) albo tak jak napisałem coś się zmieniło
Ksiądz nie może kręcić, bo ksiądz odprawia mszę. W czasie gdy ksiądz odprawia mszę, to kamerzysta go kręci :D
... Jutro jadę na to spotkanie do B.B. i przekonam się osobiście :) dam znać. Może się coś zmieniło i dają rzeczywiście bezterminowo, a może ksiądz coś kręci.
Legite dostaniesz (albo i nie :mrgreen: ;-) ) po drugim spotkaniu, czyli na pewno nie jutro.
Jeśli owy ksiądz czyta to forum, to "zakręci" Tobą podczas kursu ;-) .
Ale w Krakowie wygląda to chyba całkiem inaczej ? To co otrzymujesz w Bielsku Białej jest "legitymacją" w twardej oprawie (coś jak stare dowody osobiste) i tam masz miejsce na pieczątki, podpisy, daty. Więc drukowanie i laminowanie w przypadku legity diecezji Bielsko-Żywieckiej nic nie da :-D . Ewentualnie ziemniak i podróba pieczątki ? Ale to oszustwo i grzech :twisted: :mrgreen: ;) :) .
Z podkarpacia są formatu karty kredytowej. Kawałek papieru z foto i pieczątką, w całości zalaminowane (kumpel pokazywał). Z tego co patrzyłem to tam nie ma żadnej daty wygaśnięcia.
mojalewastopa
14-09-2009, 22:32
..hehe BuRton..jakby co to ja będę asekurował..bo się też wybieram ;)..
mbiesiadnik
14-09-2009, 22:33
Legite dostaniesz (albo i nie :mrgreen: ;-) ) po drugim spotkaniu, czyli na pewno nie jutro.
Jeśli owy ksiądz czyta to forum, to "zakręci" Tobą podczas kursu ;-) .
"Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgodzić trzeba" :) Pozdrawiam owego księdza jeżeli czyta :)
Zobaczymy jutro co to będzie. Jak by co to wsparcie masz jak widać ;)
Ja też się wybieram.
z Łowicza sią bezterminowe (wiem bo żona ma stamtąd) a z Kielc co roku trzeba po pieczątkę za 3 dychy lecieć ;)
ja tez Ci udziele wsparcia :) tez sie wybieram
wiec do zobaczenia dzis przed/w kosciele :d
mojalewastopa
15-09-2009, 21:04
..pierwszy dzień kursu za nami..w Bielsku wszystko jasne- legitka bezterminowa..
cześć mam pytanie odnoszące się do wymaganej opinii od "swojego" proboszcza:co w momencie gdy fotograf nie jest wyznania katolickiego?bo przecież chyba tacy są i wiem że legitki mają.czy ktoś orientuje?
cześć mam pytanie odnoszące się do wymaganej opinii od "swojego" proboszcza:co w momencie gdy fotograf nie jest wyznania katolickiego?bo przecież chyba tacy są i wiem że legitki mają.czy ktoś orientuje?
W Poznaniu niby było wymagane, a ostatecznie nie było sprawdzane.
A jeśli nawet to myślę, że nie będzie problemu jeśli się wcześniej o tym poinformuje.
A w Koszalinie (a dokładniej pobliskim Sianowie) bez kwitu od proboszcza nie ma co startować. Jak się nie ma tego na szkoleniu to koniecznie trzeba dosłać.
..pierwszy dzień kursu za nami..w Bielsku wszystko jasne- legitka bezterminowa..
Bezterminowa powiadasz :rolleyes: . Ciekawe czy po drugim dniu kursu to się potwierdzi. Najwyższy czas na taką zmianę. Ciekawe czy samo pozwolenie też będzie inaczej wyglądać ? Napisz jak będziesz ją już mieć.
Bezterminowa powiadasz :rolleyes: . Ciekawe czy po drugim dniu kursu to się potwierdzi. Najwyższy czas na taką zmianę. Ciekawe czy samo pozwolenie też będzie inaczej wyglądać ? Napisz jak będziesz ją już mieć.
Nie będzie już takiej formy jak dotychczas. Bez pieczątek.
W pierwszym dniu kursu już były prezentowane nowe pozwolenia :)
Nie będzie już takiej formy jak dotychczas. Bez pieczątek.
W pierwszym dniu kursu już były prezentowane nowe pozwolenia :)
To cieszy. Wreszcie się chyba zorientowali, że część potencjalnych uczestników robi kurs w ościennych kuriach i omija bielsko-żywiecką.
Ernest_DLRS
17-09-2009, 16:10
No dobra e-mail do warszawskiej wysłany, mam nadzieję, że miejsca jeszcze są na październik :)
Polecam nie płacić i nie robić żadnych kursów - a ksiądz nie może nikogo z kościoła wygonić podczas mszy, wystarczy nie zgłaszać uprzednio, że się robi zdjęcia i udawać kogoś z rodziny. Ja nie miałem z tym nigdy problemów.
Ja w sprawie kursu w Bydgoszczy :)
na stronie nie ma żadnych szczegółów więc moze ktoś się kontaktował i wie czy nie trzeba się zapisywać wcześniej gdzieś??
no i czy jakies opłaty sa :)
Polecam nie płacić i nie robić żadnych kursów - a ksiądz nie może nikogo z kościoła wygonić podczas mszy, wystarczy nie zgłaszać uprzednio, że się robi zdjęcia i udawać kogoś z rodziny. Ja nie miałem z tym nigdy problemów.
Ojojo...:-D już to było wałkowane. Pewnie, że nie może wygonić z kościoła ale jak najbardziej może zabronić FOTOGRAFOWAĆ ! Jeśli zajmujesz się fotografowaniem ślubów zawodowo to "gratuluję" Ci "profesjonalizmu".
Powiedz to młodym, którym, z chęci bycia buntownikiem, rozwalisz ceremonię. Nie chcesz mieć nic wspólnego z KK, zmień profesję, a jak chcesz być fotografem ślubnym, grzecznie się dostosuj, z szacunku do klienta.
No dobra e-mail do warszawskiej wysłany, mam nadzieję, że miejsca jeszcze są na październik :)
Pisałeś normalnie na maila kurii? ja też pisałem ale zero odezwu:(
Napisz tu: http://www.dobrawiadomosc.org.pl/?kontakt-formularzkontaktowy
Napisz tu: http://www.dobrawiadomosc.org.pl/?kontakt-formularzkontaktowy
THX, już na stronie archidiecezji pojawił się konkretny email na który trzeba wysyłać info na temat chęci uczestnictwa, zatem napisałem tam.
Daj znać kiedy będzie można.
Thomason2005
19-09-2009, 09:10
Czy wiadomo coś na temat kursów liturgicznych w Wawce?
organizuje je Fundacja "Dobra wiadomość" - sprawdź na ich stronie
Czy ktoś z Państwa zna termin i miejsce najbliższego kursu liturgicznego dla fotografów i operatorów kamer w Koszalinie lub okolicach ?
Lulu1988
22-09-2009, 15:06
Dla zainteresowanych - świeży news sprzed 30 minut:
Diecezja Sandomierska
- kurs organizowany będzie w październiku lub dopiero w kwietniu - warunkiem jest zgłoszenie się co najmniej 15 osób
- czas trwania kursu to 5 piątków z rzędu w godz. 15-18, czyli łącznie 15h :shock: - dozwolona jest tylko jedna nieobecność
- certyfikat/legitka/jakby to nie zwał ważny jest 5 lat
- i na koniec gwóźdź programu, czyli cena....250zł :lol:
Dla zainteresowanych - świeży news sprzed 30 minut:
Diecezja Sandomierska
- kurs organizowany będzie w październiku lub dopiero w kwietniu - warunkiem jest zgłoszenie się co najmniej 15 osób
- czas trwania kursu to 5 piątków z rzędu w godz. 15-18, czyli łącznie 15h :shock: - dozwolona jest tylko jedna nieobecność
- certyfikat/legitka/jakby to nie zwał ważny jest 5 lat
- i na koniec gwóźdź programu, czyli cena....250zł :lol:
"...Podlosc ludzka nie zna granic..."
Dla zainteresowanych z Diecezji Szczecińsko - Kamieńskiej wklejam treść maila który otrzymałem z kurii:
Szanowni Państwo!
W związku z wcześniejszym wstępnym zgłoszenie przez Państwa zamiaru uczestniczenia
w Szkoleniu dla fotografów i kamerzystów kościelnych uroczystości liturgicznych
proszę o potwierdzenie uczestnictwa w kursie, który będzie organizowany w dniu 17 października 2009 r.
Data spotkań: 17 października 2009 godz. 9.00 â 16.00 (jedno spotkanie)
Miejsce: Wydział Teologiczny Uniwersytetu Szczecińskiego,
Szczecin, ul. Papieża Pawła VI nr 2, sala 204 (Aula Pawła VI), II piętro
W programie szkolenia:
- Liturgia sakramentów i sakramentaliów
- Zadania fotografa podczas liturgii w dokumentach i przepisach Konferencji Episkopatu Polski
- Wybrane zagadnienia prawne (prawo autorskie i przepisy porządkowe).
- Zasady praktyczne fotografowania i filmowania w kościołach
- Architektura sakralna.
Potwierdzenie udziału należy zgłosić wiadomością zwrotną do dnia 30 wrześnie 2009
Po potwierdzeniu udziału zostaną Państwu przesłane niezbędne informacje w celu formalnego zapisania się na kurs
Ja już jestem po kursie w koszalinie więc raczej się nie wybieram. Jak ktoś będzie wiedział jakie są koszta i wymagania to niech da tu znać bo jak niewielkie to może się wybiorę raz jeszcze.
Czy ktoś z Państwa zna termin i miejsce najbliższego kursu liturgicznego dla fotografów i operatorów kamer w Koszalinie lub okolicach ?
Tak, zna. 7 listopad 2009 TUTAJ (http://www.koszalin.opoka.org.pl/new/i.php?m=5&i=54)
maki1000
25-09-2009, 20:41
A może wiecie czy będzie organizowane coś w okolicach Rzeszowa?
amphotos
26-09-2009, 09:38
Wiecie może coś na temat najbliższych kursów w Przemyślu albo gdzieś okolicach?
Ernest_DLRS
26-09-2009, 12:14
Ja wysłałem jakoś tydzień temu email zarówno do Fundacji, jak i do Kurii bezpośrednio i dziś otrzymałem potwierdzenie przyjęcia na kurs (WARSZAWA) , tak więc jak ktoś ma chęć to pisać do nich czym prędzej, może jeszcze są miejsca.
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chodzi oczywiście o kurs 14-15 października
michal_sokolowski
26-09-2009, 14:40
a cena tego jaka ?
Ernest_DLRS
26-09-2009, 14:46
Taka ile uznasz za stosowne.
Ja wysłałem jakoś tydzień temu email zarówno do Fundacji, jak i do Kurii bezpośrednio i dziś otrzymałem potwierdzenie przyjęcia na kurs (WARSZAWA) , tak więc jak ktoś ma chęć to pisać do nich czym prędzej, może jeszcze są miejsca.
Pozdrawiam
Chodzi oczywiście o kurs 14-15 października
kurde, ja nic nie dostałem, a maila też wysłałem i na adres kontaktowy kurii i na bozelko@wp.pl czyli ten podany do zapisów. Na razie cisza:(
Mam nadzieję, że problemów nie będzie.
carlsson
29-09-2009, 17:16
Hehe na kurs to każdego przyjmą kto ma aparat - kochana kuria kasy chce się nachapać! Żal to co się dzieje w tym kraju.
Byłem na takim kursie gdzie pojawił się pan pro z TV i tłumaczył jak kamerować hehe później przyszedł drugi pan pro-foto, który natomiast mówił jak stawać koło ołtarza i, że używać tylko jasnych obiektywów LOL! Na koniec dyplomik i świadectwo ukończenia kursiku. Wszytko za jedyne 150 PLN! Prosty plan na dużą kasę i jeszcze z fiskusem nie trzeba się rozliczać. Generalnie sprawa jest taka,ze jak masz temat ślubny w rejonie ''zamieszkania'' to identyfikator jest zbędny. Łatwiej wyjdzie dogadanie się z księdzem bo na 100% mogę być pewny, że i tak podczas uroczystości ślubnej rodzina pary młodej będzie biegała po kościele i robiła zdjęcia.
wstaw_ziemniaki
30-09-2009, 13:53
Cześć!
Jeśli ktoś się spóźnił na kurs we Wrocławiu - tak jak ja ;) - który odbył się 26 września, to dostałem dzisiaj informacje, że zbierana jest nowa grupa i jak tylko uzbiera się gromadka to ruszają z kursem.
Aby załapać się na listę oczekujących należy skontaktować się z
Ośrodkiem Audiowizualnym Kurii Metropolitalnej pod numerem telefonu (071)327-11-18.
Pozdrówki
ktoś już zapisał się na Poznański kurs, czy jeszcze nie ruszyly zapisy?
Ja w sprawie kursu w Bydgoszczy :)
na stronie nie ma żadnych szczegółów więc moze ktoś się kontaktował i wie czy nie trzeba się zapisywać wcześniej gdzieś??
no i czy jakies opłaty sa :)
Wysłałem im emaila, ale cisza póki co :/
Soundman
01-10-2009, 01:37
Wysłałem im emaila, ale cisza póki co :/
No to się odpowiedzi nie spodziewaj ja tam i już mailowałem i dzwoniłem i wszystko mają gdzieś nikt nigdy na nic nie odpowiada. Jak chcecie coś załatwić to trzeba zorganizować kogoś kto się tam przejdzie poprostu bo żeźbię ten temat już z 2 miesiące i niestety ci księża są niekontaktowi przez jakiekolwiek telefony czy maile.
damianroy
01-10-2009, 07:13
ci księża są niekontaktowi przez jakiekolwiek telefony czy maile.
Ja muszę powiedzieć że w diecezji Bielsko -Żywieckiej jest bardzo dobry kontakt , sekretarz komisji liturgicznej odpisuje na maile i odbiera telefony !!
Ja pytałem o kurs w kwietniu i zostalem poinformowany że odbywa sie raz w roku i tylko w okresie wielkiego postu , czyli było już po , jednak ksiądz poinformował że gdyby byli chętni i będzie odpowiednia ich ilość to może uda sie zorganizować jesienią i że o tym poinformuje mailowo . I poinformował , jestem już po :)) , więc tylko chwalić moją diecezje !!
ktoś już zapisał się na Poznański kurs, czy jeszcze nie ruszyly zapisy?
A była już informacja na stronie kurii? Raczej nie...
Kurs w Gnieźnie:
http://www.archidiecezja.pl/pl/aktualnosci/kurs_dla_fotografow.html
Dla zainteresowanych z okolic Bydgoszczy
"W dniach 6 i 20 listopada Wydział Duszpasterski Kurii Diecezji Bydgoskiej organizuje kurs dla fotografów i operatorów kamer video. Kurs odbywać się będzie w godzinach od 18.00 do 19.30 w gmachu Kurii Diecezjalnej, przy ul. Malczewskiego 1. Uczestnicy zobowiązani są do udziału w obu spotkaniach. Na pierwsze spotkanie należy zabrać ze sobą dowód osobisty oraz zdjęcie."
Soundman
04-10-2009, 00:14
jakby sie kurde zgadali ze sobą ...
Jeszcze trzeba się dowiedzieć, czy są zapisy, opłaty...
Jeśli chodzi o bydgoszcz to w ogóle się nie odzywają ;-P. Micles dałbyś radę jakos poszukać w wolnym czasie? np. wejść i zapytać? Bo na emaile nie odpisują w ogóle...
Byłbym wdzięczny (i pewnie nie tylko ja).
Pozdrawiam
Lulu1988
04-10-2009, 22:32
micles, Ty nie marudź :P W D.Sandomierskiej kurs (będzie) trwa(ł) 15 godzin, a cena tej przyjemności to 250zł. Zanosi się, że będę musiał zapłacić najwięcej ze wszystkich :lol: Za takie pieniądze to powinni od ręki legitki wystawiać ;)
Ja do Bydgoszczy bym się śmignął pociągiem z Warszawy, jak będzie trzeba.
byle tylko terminy mi podpasowały i pozostałe warunki. na maile nie odpisuja.
micles, Ty nie marudź :P W D.Sandomierskiej kurs (będzie) trwa(ł) 15 godzin, a cena tej przyjemności to 250zł. Zanosi się, że będę musiał zapłacić najwięcej ze wszystkich :lol: Za takie pieniądze to powinni od ręki legitki wystawiać ;)
i to chyba jeszcze kilka piątków z rzędu - taniej wyniesie Cię przejażdżka do Rzeszowa czy Kielc ;)
masahuku
04-10-2009, 23:42
Do Kielc to już chyba nie. Kurs był 2.X, następnego terminu nie znam.
Do Kielc to już chyba nie. Kurs był 2.X, następnego terminu nie znam.
pewnie na początku marca jak zawsze
Micles dałbyś radę jakos poszukać w wolnym czasie? np. wejść i zapytać? Bo na emaile nie odpisują w ogóle...Ja już Poznaniak niestety, tylko na kursy wrócę do chaty na weekendy. Może Soundman? :D
Jutro akurat jestem gościnnie w Poznaniu ale wtorek/środa podejdę zapytać ;-)
Lulu1988
05-10-2009, 11:24
masahuku , arturs , gdybyście wiedzieli coś o kursie w Kielcach to please...dajcie znać. Przecież to jest chore, żeby jeździć na kurs przez 5 piątków :evil:
W ogóle....bardzo proszę o info na temat tegorocznych kursów w następujących miastach: Kielce, Radom, Lublin, Zamość?, Rzeszów, Tarnów.
Wybiorę się na pierwszy lepszy, bo nawet tracąc 4h na dojazdy i 2h na słuchanie 'wykładowcy' będę 9h do przodu ;)
Lulu1988, wygląda na to że się spotkamy.
Wychodzę z podobnego założenia, z tym, że mieszkam w Warszawie…
Lulu1988
05-10-2009, 12:02
To obyś my się spotkali jak najszybciej ;)
Jak narazie za dużo się nie dowiedziałem:
- Lublin - trzeba przesłać pocztą (nie elektroniczną) zgłoszenie i czekać na info o kursie - musi uzbierać się minimum 20 osób
- Radom - ks nie było bo miał inne sprawy na głowie, "proszę zadzwonić za godzinę" :] rozmowa bardzo przyjemna, nic tylko się pochlastać
- Tarnów - kurs będzie, ale dopiero marzec/kwiecień
- Rzeszów - odebrał portier bo inni są na rozpoczęciu roku, "proszę zadzwonić jutro"
Edit:
- Zamość - takiego kursu nigdy tam nie było i raczej na pewno nie będzie :lol:
Ja już Poznaniak niestety, tylko na kursy wrócę do chaty na weekendy. Może Soundman? :D
To zapytaj tak kolegów z Bydzi, żeby przy okazji wpadli :P Ja mam 60km do Bydgoszczy i jechać specjalnie troche się nie opłaca :p Jakbyś coś wiedział to dasz cynk?
Jeśli tak to do zobaczenia mam nadzieje :D
lucas_yas
05-10-2009, 15:39
dzwoniłem do Gniezna:
- nie ma zapisów
- legitymacja ważna bezterminowo
- koszt: 50-60 PLN
tylko te dwa spotkania... Nie dało się na jednym załatwić?
Jedno spotkanie i bezproblemowo jest w Łowiczu..
A w Łowiczu kiedy jest najbliższy kurs?
A w Łowiczu kiedy jest najbliższy kurs?
w każdą pierwszą środę miesiąca o 12 (zobacz na stronie kurii) - koszt to był chyba 80 zł - bezterminowo ważne i trwało 1,5 godziny - z kielc jechaliśmy około 3 godzin o ile pamiętam..
czyli wynikałoby z tego że jest pojutrze.. aha i w wakacje nie robią kursów
Lulu1988
05-10-2009, 17:51
Do Łowicza mam 266km, ale jeśli rzeczywiście w środę odbywa się kurs to chyba zabiorę manele i w drogę. Jeździć lubię, a słuchać nie trzeba przez 15 godzin o 'przeżyciu duchowym' ;)
Jutro będę dzwonił, ale jakby ktoś już wcześniej się dowiedział to proszę o posta albo/i PM :)
Znalazłem info na stronie kurii, że takie kursy odbywają się we wtorki.
Źródło (http://www.diecezja.lowicz.pl/serwis/index.php?id=806&idd=230)
Czy ktoś jutro się wybiera na ul. Św. Marka w Krakowie :?::razz:;-)
Znalazłem info na stronie kurii, że takie kursy odbywają się we wtorki.
Źródło (http://www.diecezja.lowicz.pl/serwis/index.php?id=806&idd=230)
a to się zmieniło.. bo my na 100% byliśmy 3 czerwca we środę.. no to jutro w takim razie ;)
smelbo, do zobaczenia jutro
Soundman
05-10-2009, 21:25
Ja już Poznaniak niestety, tylko na kursy wrócę do chaty na weekendy. Może Soundman? :D
Ja ?? przecie ja ze żnina ;p musze Cie o moj kabelek ścignąć :D
A Ty Fumar skąd jesteś ??
Lulu1988
05-10-2009, 21:28
Nie wiecie może czy da radę dosłać po wszystkim zaświadczenie od księdza?
Musiałbym wyjechać koło 7, żeby zdążyć do Łowicza, a przecież nie będę go budził z samego rana :]
smelbo, do zobaczenia jutro
Oooo widzę, że się ktoś znalazł :lol:
Soundman Sępólno Krajeńskie - takie tam zadu*** :D 10 tys mieszkańców. Do Żnina bodajże 90km?
Chętnie bym się dowiedział co z tym kursem :D Moze jutro dostane jakies info ;-)
Lulu1988
06-10-2009, 06:58
Jeśli ktoś to zdąży przeczytać, a wybiera się do Łowicza to podpowiem, że poznać mnie będzie można po: wieku 21 lat, 166cm wzrostu i niebieskiej bluzie ;)
Czy już ktoś ma może informacje na temat kursów grudniowych w Poznaniu lub okolicy
Na stronie www.archpoznan.pl. nie ma jeszcze żadnych informacji.
pani_od_kotów
07-10-2009, 09:13
W Gnieźnie kurs odbędzie się 14 i 21 listopada. Nie piszą, ile kasy chcą, ale z tego co słyszałam, na pierwszym spotkaniu zbierają, na drugim się legitymację dostaje.
Info: http://www.archidiecezja.pl/pl/aktualnosci/kurs_dla_fotografow.html
lucas_yas
07-10-2009, 09:38
dzwoniłem do Gniezna:
- nie ma zapisów
- legitymacja ważna bezterminowo
- koszt: 50-60 PLN
Pisałem dwie strony wcześniej
Żeby w bydgoszczy jeszcze odbierali... od 2ch dni się dodzwonić nie mogę + nie odpisują na emaile :/
Pisałem na poprzedniej stronie, ze podejdę zapytać...
Jutro będzie info nt. Bydgoszczy, o ile ktoś będzie w biurze ;-)
Ktos z Krakowa lub okolic orientuje się jak to teraz wygląda?
Ktos z Krakowa lub okolic orientuje się jak to teraz wygląda?
Ja dziś skończyłem, trwało 2 dni, moim zdaniem mogło trwać jeden. Ale ogólnie spoko ;) 120zł kosztowało - bezterminowo, za tydzień kolejne ale chyba nie ma już miejsc
Pisałem na poprzedniej stronie, ze podejdę zapytać...
Jutro będzie info nt. Bydgoszczy, o ile ktoś będzie w biurze ;-)
Super! Wiszę Ci browara ;-)
Czy już ktoś ma może informacje na temat kursów grudniowych w Poznaniu lub okolicy
Na stronie www.archpoznan.pl. nie ma jeszcze żadnych informacji.
No czyli jeszcze nikt nic nie wie...
Niestety dziś nie otrzymałem żadnej wiążącej odpowiedzi nt kursu w Bydgoszczy, jutro idę jeszcze raz, obiecali przygotować dokładne informacje.
Affirmative! Czekamy z niecierpliwością.
Micles - a Ty nie masz jeszcze takiego kursu?
W Każdym razie do zobaczenia (mam nadzieję:D)
A nic ;D Czekam na Intense, bo wczoraj miało być info a tu cisza :P
A wie ktoś może, kiedy kurs odbędzie się w Tarnowie? :>
Conrado5
11-10-2009, 17:55
Moi Drodzy sam chętnie zrobię taki kurs...Gdzieś w okolicach Kielc...dojadę do 150km w jedną stronę...Kraków, Tarnów, Częstochowa...wszędzie...ktoś pytał o najbliższy kurs w Krakowie...są jakieś informacje?
Pozdrawiam
amphotos
11-10-2009, 19:19
W Przemyślu jest w tą środę, od 16,30 do 19,30 ;).
a czy ktoś z was wybiera się na kurs do krakowa w dniach 13-14 października i jest z okolic katowic lub bedzie przejerzdżał przez okolice rybnika?
osobiście się na niego wybieram więc opcjonalnie szukam ewentualnego transportu :).
A jak radzicie sobie w chwili wychodzenia młodych, wtedy kiedy idą pomiedzy ławkami do wyjscia? Mam za soba dopiero kilkanascie ślubów i zastanawiam się jak robią to bardziej doświadczeni. W moim przypadku czesto wyglądało to tak że musiałem "walczyć" z kamerzysta o miejsce przed młodymi. Czasami tez wyskakują nagle goscie z kompaktami. Wiadomo że przejście trwa bardzo krótko. Jak sobie z tym poradzić?
Czasami tez wyskakują nagle goscie z kompaktami. [...] Jak sobie z tym poradzić?
T a r a n e m :mrgreen:
Sergiusz
12-10-2009, 16:54
A jak sobie radzisz z Parą wchodzącą do kościoła? To mniej więcej to samo tylko od końca. :-DPopełniane błędy na większości zdjęć są te same w obu przypadkach.
dolomity
12-10-2009, 18:06
Kurs liturgiczny dla fotografów i operatorów kamer zaplanowany jest na sobotę, 21 listopada. Jednorazowe spotkanie odbędzie się w Piotrkowie Trybunalskim w kościele Matki Boskiej Śnieżnej. Zapisy wyłącznie poprzez internet od 14 października do 18 listopada). Źródło - www.archidiecezja.lodz.pl.
GWojcik85
12-10-2009, 19:08
Dla zainteresowanych. W Lublinie 6 - 7 listopada 2009r
Opłata za kurs 150zł
Piątek 16:00 - 19:30
Sobota 9:00 - 12:30
Potrzebna zgoda proboszcza
1 zdjęcie do legitymacji
A jak sobie radzisz z Parą wchodzącą do kościoła? To mniej więcej to samo tylko od końca. :-DPopełniane błędy na większości zdjęć są te same w obu przypadkach.
To fakt:)Czyli zawsze walka z kamerzystą?:)
Sergiusz
12-10-2009, 19:50
Ja bym tu używał dla bezpieczeństwa nazwy operator. Po co walczyć? On wykonuje taką samą pracę jak ty. Nie lepiej przed ceremonią podać sobie łapki i zamiast walczyć współpracować? Oczywiście życie nie składa się z samych przyjemności i trzeba przewidzieć, pewne utrudnienia podczas robienia zdjęć. Wystarczy być po tej samej stronie co operator aby uniknąć go na zdjęciach.
Co do osób fotografujących kompaktami to powinieneś być nieco szybszy i zanim oni wyciągną ręce do zdjęcia to już powinieneś być po robocie. :-D
Ja bym tu używał dla bezpieczeństwa nazwy operator. Po co walczyć? On wykonuje taką samą pracę jak ty. Nie lepiej przed ceremonią podać sobie łapki i zamiast walczyć współpracować?
Walka to oczywiscie w przenośni:) Nigdy nie miałem zamiaru z nikim na slubie walczyć i przepychać się. Wiadomo że każdy z nas (operator i fotograf) chciałby jak najlepsze ujęcia i przeszkadzanie sobie widocznie jest nieuniknione. Pozostaje w takim razie trzymać się blisko kamerzysty, który jak zauwarzyłem jest dośc blisko młodych. Pozostaje więc zapomnieć i jakims krótkim tele i cykac z bliska, dobrze rozumię?
Sergiusz
12-10-2009, 20:16
Ja napisałem o stronie a nie o bliskości i jednym przypadku czyli wejścia drzwiami wyjściowymi lub odwrotnie co się nie tyczy całej ceremonii.
Wiadomo że przejście trwa bardzo krótko. Jak sobie z tym poradzić?
Warto też pogadać z Młodymi jeszcze przed ślubem, żeby przy wchodzeniu i wychodzeniu nie biegli, jak to zwykle bywa. Wtedy nawet jak zapomną o tym to w czasie zbyt szybkiego marszu powinno wystarczyć danie znaku Młodym aby zwolnili.
a z jakiej odległości robicie najczęściej tego typu ujęcia?
Moi Drodzy sam chętnie zrobię taki kurs...Gdzieś w okolicach Kielc...dojadę do 150km w jedną stronę...Kraków, Tarnów, Częstochowa...wszędzie...ktoś pytał o najbliższy kurs w Krakowie...są jakieś informacje?
Pozdrawiam
Było już wcześniej w tym temacie podane. Kursy odbywają się w Krakowie. Najbliższy jutro:
13-14 październik - ale brak miejsc
Kolejne (w Krakowie):
20-21 października
3-4 listopada.
Więcej info:
http://www.liturgia-foto.pl/
Ernest_DLRS
12-10-2009, 22:37
Najciekawiej i najefektowniej wyglądają wyjścia z kościoła na szerokim kącie, dynamika takich ujęć "zapiera dech w piersiach" :)
A wiadomo, przy UWA należy zbliżyć się na odl. ok 3m i koniecznie uważać na przerysowania!
Dilbercik
14-10-2009, 09:49
ktos dzis kursuje w Warszawie ?
Ernest_DLRS
14-10-2009, 11:38
Ja również będe.
ktos ogarnia temat we wroclawiu moze?
A info od Intense nt. Bydgoszczy jak nie było tak nie ma :/
amphotos
14-10-2009, 20:41
W Przemyślu się właśnie skończył kurs, z nowym księdzem - prowadzącym. Koszt całkowity to 50zł ;).
Witam
Widziałem że ktoś wrzucał już info, ale dla przypomnienia, od wczoraj ruszyły zapisy na kurs w Piotrkowie Tryb.:
http://archidiecezja.lodz.pl/new/mainframe2.php?mod=kurs-fotooperator
PS. Ja będę jechał z Pabianic autem i mam jedno miejsce wolne, jakby ktoś był chętny się zabrać.
A info od Intense nt. Bydgoszczy jak nie było tak nie ma :/
Informacja jest pełna: :smile:Cytuję"
"W dniach 6 i 20 listopada Wydział Duszpasterski Kurii Diecezji Bydgoskiej organizuje kurs dla fotografów i operatorów kamer video. Kurs odbywać się będzie w godzinach od 18.00 do 19.30 w gmachu Kurii Diecezjalnej, przy ul. Malczewskiego 1. Uczestnicy zobowiązani są do udziału w obu spotkaniach. Na pierwsze spotkanie należy zabrać ze sobą dowód osobisty oraz zdjęcie."
Nic wiecej nie trzeba i nie ma.Sala jest duża tak że zapisów nie ma.Po prostu trzeba się zgłosić jw.
Tyle informacji można uzyskać telefonicznie i myslę że wystarczy.Pozdrawiam
Janmar, ale ja rozumiem doskonale i znam tę informację z kurii. Tylko, że kolega zadeklarował się, że poinformuje nas o zapisach i czy coś taki kurs kosztuje.
Co do telefonu - do kurii 3 dni próbowalem się dodzwonić o różnych godzinach - nikt nie odbierał, a do Bydgoszczy mam 60km, więc nie pojadę zapytać ;-)
Pozdrawiam
Lulu1988
15-10-2009, 15:57
Patrz pan, ja zrobiłem 270km do Łowicza, a tu nagle wysyp kursów w bliżej położonych miastach :] Ale co tam....przynajmniej jest dożywotnia legitka :D
Patrz pan, ja zrobiłem 270km do Łowicza, a tu nagle wysyp kursów w bliżej położonych miastach :] Ale co tam....przynajmniej jest dożywotnia legitka :D
zgaduję że udało się ściemnić że zaświadczenia od proboszcza zapomniałeś :mrgreen: ?
Lulu1988
15-10-2009, 20:10
O dziwo nie musiałem ściemniać: odwiedziłem proboszcza o 7:20, a 10 minut później byłem w drodze do Łowicza :D
Ernest_DLRS
15-10-2009, 21:21
Kolejny kurs w Warszawskiej odbędzie się w połowie kwietnia 2010, informacja oficjalna od ks.
Ta sama informacja wisi na stronie kurii. Cieszę się że już mam to z głowy.
amphotos
15-10-2009, 22:04
Ło, a nam czytano biskupie informacje, że aby otrzymać wieloletnią legitymację, to trzeba minimum dwa razy stawić się na kursie (dwa stopnie). Do tej pory były aż 3, ale zniesiono do dwóch.. Na razie dostałem roczną :neutral:
Ernest_DLRS
15-10-2009, 22:15
U nas na szczęście wieczysta. Było miło i momentami zabawnie, ale wystarczy :D
barman_pl
16-10-2009, 00:37
Witam
Widziałem że ktoś wrzucał już info, ale dla przypomnienia, od wczoraj ruszyły zapisy na kurs w Piotrkowie Tryb.:
PS. Ja będę jechał z Pabianic autem i mam jedno miejsce wolne, jakby ktoś był chętny się zabrać.
Dzięki za linka - obecny ;)...
Pozdr.
Dilbercik
16-10-2009, 08:36
oj tak wiecej jak 6godzin to juz nie da sie wysiedziec :)
ale fakt prowadzacy w wawie calkiem ok :) batman z klasa i humorem
Najbliższy kurs liturgiczny dla fotografów i operatorów kamer video organizowany przez Wydział Duszpasterski i Archidiecezjalną Komisję ds. Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego rozpocznie się w piątek 6 listopada br. o godz. 16.00 (do 19.30) w „Domu Nadziei” Caritas Archidiecezji Lubelskiej przy ul. Unii Lubelskiej 15 w Lublinie (wjazd za „Targiem pod Zamkiem”.
Następnego dnia w sobotę 7 listopada zajęcia odbywać się będą w godz. 9.00-12.30.
Wszyscy kandydaci, którzy już złożyli bądź złożą w najbliższym czasie podania do Wydziału Duszpasterskiego Kurii Metropolitalnej otrzymają listowne zaproszenie wraz z innymi szczegółowymi informacjami o przebiegu kursu.
ks. dr Zbigniew Wójtowicz
kontakt e-mail: z.wojtowicz@kuria.lublin.pl
081/532-12-65
Źródło: "http://kuria.lublin.pl/www/Kurs_liturgiczny_dla_fotograf%C3%B3w_i_operator%C3 %B3w_kamer_video"
kinimodgdynia
17-10-2009, 18:41
Info u kursie w Gdyni, 19-20.10 o 19.30 w kościele na Świętojańskiej:
http://www.info.diecezja.gda.pl/engine.php?fm=32&id=1980&ret=30&ed=32
No i po kursie w Krk. Do legitymacji, gratisss książka-modlitewnik rekolekcyjny z Janem Pawłem II ;)
Pierwszy dzień bite 3h, jak dla mnie bardzo sennie. Drugi dzień do zniesienia, zakończony krótką mszą i rozdaniem legitek.
Zapowiedziano też warsztaty/plener dla osób które brały udział w krakowskich kursach liturgicznych. Warsztaty 40zł (07.11.2009) + Plener z modelką w sukni ślubnej 30zl (14.11.2009). Więcej na http://www.liturgia-foto.pl/
Pozdr
propanol
25-10-2009, 13:24
uderza ktos na ten kurs w Lublinie ?
W Poznaniu ni widu, ni słychu. Zazwyczaj o tej porze było już coś wiadomo, chyba że ja nie widzę...
Chris_11
29-10-2009, 21:06
W Poznaniu ni widu, ni słychu. Zazwyczaj o tej porze było już coś wiadomo, chyba że ja nie widzę...
Chyba jeszcze za wcześnie. Ja liczę na jakąś informację w połowie listopada.
Zapisy: Brak
Kasa: 130zł :O
Termin ważności: 5 lat
IMO, nie opłaca się. Nie robię jeszcze profesjonalnie ślubów, więc dla mnie - kasa w błoto. Wole pojechać dalej trochę i zapłacić za bezterminową legitke.
NATURALNIE MÓWIMY O BYDGOSZCZY
Dzięki za info rysib
Kurcze, teraz nie wiem czy jeździć do Bydzi jak palant, czy poczekać na kursy w Poznaniu... :(
Leonardo
30-10-2009, 21:17
Dzwoniłem do Poznania
Ma być w grudniu ale nie wiedzą jeszcze za ile i kiedy dokładnie.
Mam nadzieję, że pomimo znikomej liczby postów ta informacja okaże się prawdziwa :P No nic, to chyba zrobię sobie w Poznaniu. Czy kursanci z poprzednich lat mogliby odezwać się ile było spotkań, za ile $ i w jakim miesiącu zdawali?
z mojego doświadczenia :
Poznań , 16.12.2006 , koszt 20 PLN , Legitymacja ważna bez terminowo .
pzdr
paweł
aha. było to jedno spotkanie w sobotę , 2 godziny jak sie nie mylę .;-)
No to najs, pozostaje nam tylko czekać :P
Chyba jeszcze za wcześnie. Ja liczę na jakąś informację w połowie listopada.
Przez dwa ostatnie lata, wiadomo było na początku października.
Ha, no i proszę:
http://www.archpoznan.pl/content/view/1410/202/
Kurs dla fotografów i operatorów sprzętu audiowizualnego 2009
Komisja Liturgiczna Archidiecezji Poznańskiej po raz kolejny organizuje kurs dla fotografów i operatorów sprzętu audiowizualnego.
Kurs odbędzie się w kościele pw. Najświętszego Zbawiciela w Poznaniu przy ul. Fredry 11, w sobotę 12 grudnia 2009 roku od godz. 10.00 do 13.00. Koszty organizacyjne kursu wynoszą 30,- zł od osoby.
Księdza Proboszcza uprzejmie prosimy, by poinformował parafian o w/w. kursie.
Wypełniony formularz zgłoszeniowy z danymi kandydata wraz z akceptacją księdza proboszcza, prosimy przesłać do dnia 10 grudnia br. na adres Kurii Metropolitalnej: 61-109 Poznań, Ostrów Tumski 2, z dopiskiem „Kurs dla fotografów".
Poznań, dnia 26 października 2009 roku
N. 6305/2009
Biskup Grzegorz Balcerek
Wikariusz Generalny
Ks. Ireneusz Dosz
Kanclerz Kurii
Very najs! Dzięki za info!
W PŃ-u legitka bezterminowa? Jeśli tak to bym śmignął do Poznania i spokój :D
W PŃ-u legitka bezterminowa? Jeśli tak to bym śmignął do Poznania i spokój :D
W zeszłym roku były wydawane bezterminowo.
ArekLodzPl
01-11-2009, 22:44
Witam
powiedz mi kiedy będzie ten kurs, bo po wysłaniu zgłoszenia żadnych informacji co gdzie kiedy nie dostałem
Ten kurs w Piotrkowie będzie zdaje się 21.11 - ale bliższe informacje zniknęły ze strony... Ktoś wie coś więcej? gdzie? o której? Ja będę jechał z Wawy...
Powiedzcie czy legitka z poznania była ze zdjęciem? Nic nie piszą o zabraniu zdjęcia.
A co ze Szczecinem? Wiadomo kiedy najbliższy kurs? :roll:
Ten kurs w Piotrkowie będzie zdaje się 21.11 - ale bliższe informacje zniknęły ze strony... Ktoś wie coś więcej? gdzie? o której? Ja będę jechał z Wawy...
http://archidiecezja.lodz.pl/?news_id=3aa573bd36d2c3d06c6f81b6a67b06cc
Powiedzcie czy legitka z poznania była ze zdjęciem? Nic nie piszą o zabraniu zdjęcia.
Była bez zdjęcia.
Ktoś chyba umieszczał już info że w szczecinie już był kurs o0
Była bez zdjęcia.
Dzięki za info
xsardas dzięki, fakt może się spóźniłem :|
Wiadomo kiedy następny?
napisz do fundacji szczecińska sekretariat_szn@interia.pl lub bezpośrednio do księdza zajmującego się organizowaniem kursów koordynator@kuria.pl
Nooooo w końcu w Poznaniu i to bezterminowo :) i tylko 3 godzinki :) i tylko 30 zł :)))))
Chris_11
04-11-2009, 16:57
A kto się wybiera na poznański kurs?? :)
A kto się wybiera na poznański kurs?? :)
No właśnie ja, wkońcu bo mi już wstyd latać po kościele bez legitymacji
Ja (jeżeli wysłanie zgłoszenia za jakieś 2-3 tygodnie nie będzie za późno - bo dopiero wtedy będę w swojej parafii :D)
Może przejdę się z ciekawości, bo legitkę już mam. ;)
Może przejdę się z ciekawości, bo legitkę już mam. ;)
2 osoby z Puszczykowa ruszają na kurs
Dzisiaj przydybałam Proboszcza.
Papiery mam podpisane od ręki.
Jutro wysyłamy.
Siekiera777
09-11-2009, 12:07
I do tego łatwo złapać ostrość, jako że takie momenty często są dość dynamiczne. Sypanie ryżem czy innm stuffem..
Mam nadzieję Ernest że nia masz nic naprzeciw nawiązywaniu, hehe :)
2 osoby z Puszczykowa ruszają na kurs
Będzie i trzecia, proboszcza postaram się złapać jutro..
Będzie i trzecia, proboszcza postaram się złapać jutro..
Silna ekipa pod wezwaniem....?
trzeba sobie jakieś wykombinować:P
gunia1990
11-11-2009, 01:18
ale jaki kurs? kiedy? może mnie ktoś oświecić? nie spóźniłam się?
ale jaki kurs? kiedy? może mnie ktoś oświecić? nie spóźniłam się? Nie spóźniłaś się:
:-D
Papier od proboszcza dzisiaj poszedł priorytetem.
Nie wiem czy już było, ale już późno : zdjęcie legitymacyjne zabrać ze sobą?
Nie wiem czy już było, ale już późno : zdjęcie legitymacyjne zabrać ze sobą?
Było. :D Co do zdjęcia - w zeszłym roku legitymacje były bez zdjęć. Teraz też nie widzę adnotacji, że trzeba mieć zdjęcie...
@Edit: Chociaż z drugiej strony, moje krótkie, nędzne życie nauczyło mnie, że warto mieć w portfelu (oprócz zdjęcia swojej wybranki :mrgreen: ) swoje zdjęcie. :P
Handelson
11-11-2009, 12:00
W Gnieźnie mamy się stawić ze zdjęciem :)
http://www.archidiecezja.pl/pl/aktualnosci/kurs_dla_fotografow.html
Soundman
13-11-2009, 23:44
Ktoś jutro rusza na gniezno ?? dzwoniłem do nich i 100 zł chcą ;/
Soundman
14-11-2009, 18:35
No i pierwsza część kursu gnieżnieńskiego już zakończona. Koszt 70 zł dają bezterminowe legitymacje i książeczki z wyaśnieniami i sprawami dotyczącymi kursu. W następnym tygodniu kolejna część równierz 2 godziny, ksiądz odpowiadający za sprawy organizacyjne informował że jeśli ktoś się nie wyrobił na dzisiaj to może przyjść na następną część i jakoś zostanie mu to zaliczone podał też maila także gdyby ktoś chciał jechać niech się odezwie.
Pewne osoby na kursie mówiły że Poznańskie upoważnienia nie są wszędzie honorowane spotkał się ktoś z tym ??
Pewne osoby na kursie mówiły że Poznańskie upoważnienia nie są wszędzie honorowane spotkał się ktoś z tym ??
Oczywiście są honorowane tylko na terenie całej Archidiecezji Poznańskiej... :D
Soundman
14-11-2009, 22:30
Oczywiście są honorowane tylko na terenie całej Archidiecezji Poznańskiej... :D
No dobra a jak sie wyjedzie dalej to już rzeba robić drugie szkolenie gdziekolwiek indziej tak ??:)
E tam. Myślę, że nie będzie raczej większych problemów z uznaniem ich nawet poza Poznańską.
Soundman
14-11-2009, 22:35
Ja tylko piszę to co mówili ludzie którzy tam zrobili i przyjechali do gniezna robić drugą
No dobra a jak sie wyjedzie dalej to już rzeba robić drugie szkolenie gdziekolwiek indziej tak ??:)
Różnie... To już raczej zależy od nastawienia proboszcza danej parafii... :D
Soundman
14-11-2009, 23:39
dziś się na szkoleniu śmiali że powinni tez robić szkolenia dla księży bo podczas tego wygkładu na szkoleniu ksiądz mówi że jedną z najważniejszych rzeczy jest homilia i powinno się to nakręcić na to odzywa się kilku że księża nie pozwalają tego kręcić i tak w kółko ;D
Witam Was,
Czy ktos wie kiedy jest jakiś najbliższy kurs na Śląsku? Im taniej tym lepiej :)
Ciekawski
16-11-2009, 21:25
To ja trochę inaczej - ile procent zdjęć robicie na szeroko, ile średnio (ok. 50 mm) a ile tele?
W jakich chwilach szeroko albo wąsko i jakie ujęcia?
Grigoras
17-11-2009, 14:53
Wiecie może coś więcej na temat tego sobotniego kursu w Piotrkowie Trybunalskim? Jak to ma wyglądać dokładnie, ile to może potrwać? Na stronie Archidiecezji jest tylko godzina rozpoczęcia..
aneanima
21-11-2009, 10:03
witam! czy ktoś z Lublina może się wybiera w najbliższym czasie gdzieś na takowy kurs? bo ja przegapiłam niestety Lbn i zastanawiam się nad Łowiczem...
Jest juz informacja na temat kursu w Poznaniu.
Chris_11
02-12-2009, 09:33
Kilka stron wcześniej...
http://canon-board.info/showpost.php?p=722822&postcount=1033
Jest juz informacja na temat kursu w Poznaniu.
Wcześnie się obudziłeś. :grin:
Poznań, dnia 26 października 2009 roku
Tigrisso
09-12-2009, 05:58
Wie ktoś może kiedy taki kurs odbędzie się w Gdyni, w nowym roku? Ile sobie za ten świstek życzą teraz? i czy jest bezterminowy? Albo zna ktoś maila do osoby która będzie się orientować w temacie nowego terminu?
Chris_11
09-12-2009, 10:27
Pytaj w kurii, bo z Ich strony internetowej wynika, że organizują, kiedy jest zainteresowanie.
Próbowałem znaleźć, ale nie udało mi się.
Mam następujące pytanie: czy kurs liturgiczny dla fotografów trzeba ukończyć w swojej diecezji?
Czy można uczestniczyć obojętnie, w której się chce?
W tych diecezjach, w których się planuje robić śluby (jeżeli dobrze kojarzę rangę diecezji)
Mam następujące pytanie: czy kurs liturgiczny dla fotografów trzeba ukończyć w swojej diecezji?
Czy można uczestniczyć obojętnie, w której się chce? Prowadzący kursy asekurują się mówiąc, że legitymacja jest ważna na terenie danej diecezji. Formalnie tak jest, ale czy były przypadki, że proboszcz nie wyraził zgody na robienie zdjęć tylko dlatego, że fotograf miał upoważnienie z innej diecezji?
Mi tylko raz problemy jeden robił, jak nie miałem :P
Nie miałeś upoważnienia w ogóle, czy nie miałeś właściwego dla danej diecezji?
yellowpliszka
17-12-2009, 14:45
Przewietrzyć się i pośpiewać? ;-)
A może zagrać jakiś lepszy kawałek na organach:-D
Kazdy od czego zaczynal :) Choc za swiatlo 4.0 i wbudowanego flasha powinno mu sie dostac :)
A dlaczego?
Wie ktoś może kiedy taki kurs odbędzie się w Gdyni, w nowym roku? Ile sobie za ten świstek życzą teraz? i czy jest bezterminowy? Albo zna ktoś maila do osoby która będzie się orientować w temacie nowego terminu?
jakbyś się czegoś dowiedział to czekam na PW :)
witam wszystkich na forum
moj kolega ostatni poszedl zdac taki kurs i ksiadz zaczol go przepytywac ze starego i nowego testamentu . i troche mnie to zadziwilo bo chyba nie ma zadnych wytycznych ze fotograf slubny musi byc katolikiem
obecnie mieszkam w usa i tu nie ma takich kursow . kazdy moze ropbic zdjecia w kazdym kosciele byle tylko umial sie zachowac i uszanowal obyczaje panujace w danej religi
moze ktos potwierdzic czy to prawda o tych kursach
dzieki :-)
Ale jaka prawda? Prawda że są. Co diecezja to inne wymagania i przebieg kursu. Np. w Łowiczu żeby w ogóle zapisać się na kurs potrzeba zaświadczenia od proboszcza ze swojej parafii że jest się praktykującym katolikiem, w Warszawie wystarczyło się odpowiednio wcześnie zapisać, nawet zapłata była autentycznie "co łaska" i to na konto domu samotnej matki, nikt z resztą nie sprawdzał kto i ile wpłacił.
katharsis
03-01-2010, 01:28
w Warszawie wystarczyło się odpowiednio wcześnie zapisać, nawet zapłata była autentycznie "co łaska" i to na konto domu samotnej matki, nikt z resztą nie sprawdzał kto i ile wpłacił.
nawet nie wiesz, jak mnie pocieszyłeś :D
Czy ktoś zna termin kolejnego kursu w Warszawie?
edit: wujek Google podpowiedział, więc dzielę się informacją:
http://archidiecezja.warszawa.pl/homepage/?a=3385
Chris_11
03-01-2010, 12:55
Np. w Łowiczu żeby w ogóle zapisać się na kurs potrzeba zaświadczenia od proboszcza ze swojej parafii że jest się praktykującym katolikiem,
Nie jest to zaświadczenie o "byciu praktykującym katolikiem", a co najwyżej wyrażenie zgody księdza proboszcza o udział w kursie.
Nie jest to zaświadczenie o "byciu praktykującym katolikiem", a co najwyżej wyrażenie zgody księdza proboszcza o udział w kursie.
Rozumiem że ksiądz proboszcz bez problemu wyda takie zaświadczenie każdemu kto poprosi?
Jeśli nie łamie prawo o wolności wyznań...
Jeśli nie łamie prawo o wolności wyznań...
A z której strony?
Wiecie coś może o kursach w Radomiu i okolicach?
Są znane jakieś terminy kolejnych kursów liturgicznych w trójmieście?
Wiecie coś może o kursach w Radomiu i okolicach?
Rok temu w Radomiu zapisy były od 1 lutego więc dzwoń i się dowiaduj.
Cena ok 200zł, jedno spotkanie, legitymacja ważna 3 lata, podanie i opinia od proboszcza, 2 zdjęcia.
Pretender
03-01-2010, 16:06
A jak wygląda sytuacja z kursami w Łodzi? Dowiadywał się ktoś ?
A z której strony?
No choćby z takiej, iż jak nie jesteś katolikiem to nie dostaniesz świstka i nie możesz przystąpić do kursu. A to już jest dyskryminacją religijną.
No choćby z takiej, iż jak nie jesteś katolikiem to nie dostaniesz świstka i nie możesz przystąpić do kursu. A to już jest dyskryminacją religijną.Czy jeśli ksiądz odmowi udzielenia ślubu ateiście, to tez jest dyskryminacja religijna? Czy, jeśli np. nie wydamy zezwolenia na prace w Polsce czarnoskóremu Nigeryjczykowi, to jest dyskryminacja rasowa, czy narodowościowa?
No zastanów się ;) Kosciół to instytucja autonomiczna więc ma prawo wydac lub nie wydac takiego zaświadczenia, wg własnego widzimisię.
Handelson
03-01-2010, 18:37
Ukończyłem kurs w Gnieźnie i prowadzący wyraźnie powiedział, że fotograf/kamerzysta NIE MUSI być wierzący, żeby dostał pozwolenie na rejestrację obrządku.
Dinderi - z całym szacunkiem ale nie Ty bierzesz ślub; jesteś TYLKO osobą, która rejestruje to co się dzieje i wymagana jest od Ciebie znajomość obrządku i umiejętność zachowania się w tym miejscu. Tak mówili na kursie ;)
Dinderi - z całym szacunkiem ale nie Ty bierzesz ślub; jesteś TYLKO osobą, która rejestruje to co się dzieje i wymagana jest od Ciebie znajomość obrządku i umiejętność zachowania się w tym miejscu. Tak mówili na kursie ;)Ależ to nie ulega żadnej wątpliwości. Wątpliwymi wydają mi się jedynie zarzuty, do których sie odnioslem. Chyba sie nie zrozumielismy.
Czy jeśli ksiądz odmówi udzielenia ślubu ateiście, to tez jest dyskryminacja religijna? Czy, jeśli np. nie wydamy zezwolenia na prace w Polsce czarnoskóremu Nigeryjczykowi, to jest dyskryminacja rasowa, czy narodowościowa?
No zastanów się ;) Kościół to instytucja autonomiczna więc ma prawo wydać lub nie wydać takiego zaświadczenia, wg własnego widzimisię.
Od udzielenia ślubu ateiście jest Urząd Cywilny. Zależy z jakich powodów owego zaświadczenia temu hipotetycznemu Nigeryjczykowi nie wydamy(bo jeśli z powodu koloru skóry to jak najbardziej jest to dyskryminacja), poza tym takie kwestie regulują przepisy prawne. A skoro ktoś chce wykonywać zawód fotografa i uwieczniać ceremonie kościelne, to kościół nie ma prawa mu tego ograniczyć z takich powodów jak wiara. A ów kurs jest po to aby osoba chcąca to robić, nauczyła się jak należycie zachowywać się w trakcie wszelkich uroczystości liturgicznych.
Handelson
03-01-2010, 19:15
Chodzi mi o to, że rozumiem dlaczego np. Kościół odmawia ateiście udzielenia ślubu. A nie rozumiem dlaczego np. ma prawo odmówić zezwolenia fotografowi/kamerzyście (nawet ateiście). Dla mnie to nie jest równorzędna sprawa. Ateista ślubu brać nie musi a foto ma zlecenie i koniec. Jeśli potrafi się zachować w miejscu świętym to dlaczego Mu odmawiać? To tak po przemyśleniach po KURSIE :)
PS. Jeśli zareagowałem zbyt gwałtownie (mam nadzieję, że nie :)) to wybacz... jakoś tak się dziwnie nerwowo czuję jak pomyślę, że jutro do pracy po dwóch tygodniach nieróbstwa :)
EDIT: Xsardas był szybszy... ale ode mnie dzisiaj wszyscy są szybsi ;)
Soundman
03-01-2010, 19:33
Mnie też nerwi że co niektórzy księża uważają że jeśli chcesz fotografować śluby to musisz być katolikiem. Bo takie myślenie dla mnie to faktycznie dyskryminacja a z drugiej strony nabijanie sobie kasy bo skoro jesteś katolikiem to się potrafisz zachować w kościele i wiesz jakie tam są zwyczaje a o tym jest ten kurs. Czasem to takie przeczenie sobie. Też byłem w gnieżnie i padły słuszne słowa proboszcz jest królem swojej parafii to że masz upoważnienie nie uprawnia Cię do fotografowania daje Ci tylko możliwość innymi słowy zrób sobie kurs i zapłac to może jakiś proboszcz cie wpuści do kościoła z aparatem to też mnie denerwuje niby taka instytucja a każdy może i tak robić co chce.
Ale czemu Was to denerwuje ? Chyba normalne że ktoś wpuszcza ludzi do "siebie" na zasadach które sam ustala, nie ?
Mnie denerwuje tylko fakt wymagania jakiegoś bzdurnego świstka od proboszcza. Świadczy to tylko i wyłącznie o zacofaniu i ciemnocie kościoła w niektórych regionach kraju.
Handelson
03-01-2010, 20:12
Ale czemu Was to denerwuje ? Chyba normalne że ktoś wpuszcza ludzi do "siebie" na zasadach które sam ustala, nie ?
Myśląc w ten sposób: nie zrobisz/wejdziesz nigdzie i nigdy ponieważ właściciel lokalu (kościół, restauracja, klub sportowy, pub) nie chce widzieć fotografa (Ciebie) ponieważ masz np. kolczyk w uchu albo za duży aparat :)
Bez jaj; fotograf to praca i jeśli jesteś "niewidzialny" to nie powinno nikomu przeszkadzać ani jakiej jesteś narodowości ani wyznania - nawet w kościele MZ.