Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kursy liturgiczne

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9

gunia1990
27-11-2008, 18:44
ja musze pogadac z moim proboszczem,c zy mnie w końcu zgłosi...

malinowski
30-11-2008, 18:54
kurs w diecezji Gdańskiej:

http://www.info.diecezja.gda.pl/engine.php?fm=32&id=1512&ret=31&ed=32

11-12 grudnia w Gdyni

JanJar
01-12-2008, 18:48
Kurs w Lublinie ma się odbyć na początku przyszłego roku, być może w styczniu.
Szczegóły tu:
http://kuria.lublin.pl/www/Informacja_o_kursach_liturgicznych_dla_fotograf%C3 %B3w_i_operator%C3%B3w_kamer_video
Inne informacje uzyskane bezpośrednio "u źródła":
- ma trwać 2 dni (piątek-sobota)
- koszt ok. 200zł

Malin
01-12-2008, 19:33
Kurs dla Radomian odbędzie się w pierwszą sobotę Wielkie Postu 2009.

konar
02-12-2008, 00:36
Ja juz mam swoj "papierek" :)

adi760303
02-12-2008, 10:57
Dzisiaj rozpoczynaja się kursy w Krakowie (czas trawnia 2-3.12) koszt 120 PLN od osoby

SylwiaSz
02-12-2008, 13:39
W Warszawie najbliższe kursy odbędą się 20,21 i 23 kwietnia 2009r w kurii w sali św. Jana Chrzciciela przy ul. Miodowej 17/19.

Kurs jest darmowy (tzn organizatorzy podają nr konta - na cele charytatywne - ale wpłata jest dobrowolna, a sam kurs jako taki jest darmowy).

A wiecie może w jakich godzinach ten kurs się odbywa?
Mam nadzieję, że popołudniowo?...

diverek
02-12-2008, 15:05
6 i 13 grudnia odbędzie sie owy kurs w Zielonej Górze. Koszt 100 zł od osoby. Godziny 9.30 do 14.30. W razie pytań dzwonić pod nr 068-458-25-70

sleep
02-12-2008, 15:21
Mała ciekawostka - w Płocku na kursie było 168 osób, każdy wpłacił 100 zł. Posiadanie takiego kursu nie upoważnia do robienia zdjęć podczas uroczystości ślubnych bez zgody miejscowego proboszcza !!! Reasumując - do czego potrzebny jest taki kurs? skoro i tak wszystko musisz uzgodnić z miejscowym proboszczem.

Pozdrawiam

jkl8
02-12-2008, 20:38
Mała ciekawostka - w Płocku było 168 osób, każdy wpłacił 100 zł. Reasumując - do czego potrzebny jest taki kurs? skoro i tak wszystko musisz uzgodnić z miejscowym proboszczem.

No przecież wiesz, z dawien dawna jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.

koy
03-12-2008, 23:05
Mała ciekawostka - w Płocku na kursie było 168 osób, każdy wpłacił 100 zł. Posiadanie takiego kursu nie upoważnia do robienia zdjęć podczas uroczystości ślubnych bez zgody miejscowego proboszcza !!! Reasumując - do czego potrzebny jest taki kurs? skoro i tak wszystko musisz uzgodnić z miejscowym proboszczem.

Pozdrawiam

Kurs upowaznia Cie do fotografowania i filmowania podczas liturgii, wiec masz juz sprawe formalna zalatwiona. Ale jak wiadomo kazdy kosciol ma swojego proboszcza i ma on prawo dyktowac warunki. Jesli bedzie mial kaprys ze mozna robic zdjecia tylko z daleko i bez lampy to niestety nawet papierek nic nie da.
Ale przypadki kiedy proboszcz sprzeciwia sie z wlasnego widzimisie to naprawde rzadkosc. Juz samo pokazanie legitymacji powoduje "lepsze" traktowanie, gdyz ksiadz ma pewnosc ze wiesz jak sie poruszac w kosciele.

zaitsev
05-12-2008, 18:00
Czy ktoś w Poznaniu wybiera się 13.XII.2008 na kurs?

Owszem... ;)

Tomeksad2
07-12-2008, 20:00
Ja niedawno ukończyłem taki kurs we Włocławku. Jeden dzień od 9 do 16 i kosztował 150 zł.
Ciekawą rzecz powiedział nam ksiądz, który jest odpowiedzialny za te kursy. Otóż planują zrobić coś w rodzaju akredytacji i ma to polegać na tym, że np. młodzi jak przychodzą do księdza by uzgodnić termin ślubu i chcą mieć foto to dostaną karteczkę, na której mają napisać dane fotografa i jeżeli jest na liście osób, które ukończyły kurs wtedy otrzymują zgodę by ten właśnie fotograf robił foto. Ciekawe czy to przejdzie i ewentualnie jak to będzie wyglądało.

terminator
08-12-2008, 15:40
Musieliby zrobić jakąś centralną bazę fotografów z ukończonymi kursami - bo w przeciwnym wypadku młodzi będą skazani na fotografa ze swojej parafii (diecezji).

SylwiaSz
08-12-2008, 16:29
bo w przeciwnym wypadku młodzi będą skazani na fotografa ze swojej parafii (diecezji).

Może o to właśnie w tym chodzi? :evil:

jeesoo
13-12-2008, 00:25
nie sposób się nie zgodzić z uwagą Preskalera dot. małych i dużych "grajdołków" ...

Co do prawosławnych ceremonii - samo ślubowanie podobnie jak w katolickim, tam dochodzą motywy z zakładaniem koron. Trudniej zrobić zdjęcia gościom zgromadzonym w kościele ponieważ jest nieco więcej modlitw (powtarzanych w większości po 3 razy) - wle jak komuś nie przeszkadzają klienci z otwartymi ustami na zdjęciu to problem znika.

Bez względu na obrządek nigdy nie wolno wchodzić pomiędzy księdza a parę młodą.

Co do uwagi o kamerzystach - nie tylko dźwięk migawki bywa dla nas denerwujący. Zdarza się fotograf próbujący "zagadać" w momencie pracy kamery, fotograf przepychający się "ciałem" podczas ślubowania, czy fotograf wchodzący w kadr (tło) - czy Wy czasem nie widzicie jak się tak ustawiacie że macie kamerzystę w tle który nie ucieknie nigdzie na bok ? ;>
Najbardziej rozbrajający są fotografowie zakładający na ślubowanie krótkie obiektywy/robiący standardami ale na minimalnej ogniskowej - i podchodzący ekstremalnie blisko. Nie sposób takiego ominąć kadrem. Do tego kadrujący w pionie i zasłaniający lampą błyskową obiektyw kamery (brawo).

PS. Nagrywam i fotografuję - nie chciałbym żeby ktoś odebrał tego posta tendencyjnie ;>

zaitsev
13-12-2008, 15:02
Poznaniaki już mają swój kartonik. :D
Co ciekawe było ponad 100 osób. Koszt 20zł.
Dwóch księży omówiło w nieco ponad godzinę główne zasady zachowania w Kościele, wypisali dokumenty i to wszystko. ;) Nie sprawdzano obecności, ani tej słynnej 'rekomendacji', chociaż ksiądz zaznaczył że zgłoszono około 100 osób, a 'nielegalnie' przybyło nieco więcej, także 'kurier' jechał do Kurii po więcej upoważnień, bo dla wszystkich by nie starczyło. :P

airhead
13-12-2008, 15:28
Co do uwagi o kamerzystach - nie tylko dźwięk migawki bywa dla nas denerwujący. Zdarza się fotograf próbujący "zagadać" w momencie pracy kamery, fotograf przepychający się "ciałem" podczas ślubowania, czy fotograf wchodzący w kadr (tło) - czy Wy czasem nie widzicie jak się tak ustawiacie że macie kamerzystę w tle który nie ucieknie nigdzie na bok ? ;>

widzimy, ale musimy ;]

robgr85
13-12-2008, 19:03
FAQ bardzo fajny, dzięki!

marcin_s18
13-12-2008, 23:51
W Kurii legnickiej najbliższy kurs planowany jest na marzec 2009r. Kuria prosi, żeby na początku lutego 2009r. kontaktować się z nimi w tej sprawie.

pawel-foto
13-12-2008, 23:57
Musieliby zrobić jakąś centralną bazę fotografów z ukończonymi kursami - bo w przeciwnym wypadku młodzi będą skazani na fotografa ze swojej parafii (diecezji).

A myślisz że w Kielcach nie ma? Zostajesz wpisany do kompa i już! Ja kończyłem ponad 10 lat temu i kilka lat temu jak przyszedłem odnowić (30zł/rok :evil:) to ksiądz do mnie, że mnie jeszcze nie ma w kompie i zostałem dopisany. Jak był kurs w którym uczestniczyłem to w kurii kompów nie było!

Cichy
14-12-2008, 01:47
Poznaniaki już mają swój kartonik. :D :P

Taaa, teraz stu pstrykaczy z lustrzankami za 1500 zł z Media Marktu będzie miało licencje :D Bombowa sprawa ten kurs, można wejść z ulicy i po godzinie jesteś profi...

djcargo
14-12-2008, 02:56
A nie wie ktoś czy nie szykuje się taki kurs w Łodzi? Na stronie archidiecezji niestety żadnej informacji nie ma... Ostatnio byłem na ślubie u znajomych i proboszcz o legitymację nie pytał, ale wolałbym taki papier jednak mieć :] I nie po to żeby po nim zostać profi :P

djcargo
14-12-2008, 03:52
Nagrywam i fotografuję - nie chciałbym żeby ktoś odebrał tego posta tendencyjnie ;>

Mam nadzieję, że nie naraz jedno i drugie :mrgreen:

sitek
14-12-2008, 10:14
A nie wie ktoś czy nie szykuje się taki kurs w Łodzi? Na stronie archidiecezji niestety żadnej informacji nie ma... Ostatnio byłem na ślubie u znajomych i proboszcz o legitymację nie pytał, ale wolałbym taki papier jednak mieć :] I nie po to żeby po nim zostać profi :P

Dzwoniłem do kurii, jakoś w listopadzie, ma być dopiero na wiosnę. Straszne ciśnienie się na te kursy zrobiło, a w praktyce wygląda to tak jak napisał Cichy:(
Jeszcze trochę, a telefonami będą "profesjonaliści" robić.

axk
14-12-2008, 12:56
... można wejść z ulicy i po godzinie jesteś profi...

Dlaczego od razu "profi". Po godzinie takie osoby "z lustrzankami za 1500 zł z Media Marktu" będą wiedziały jak poprawnie zachować się podczas liturgii i tylko tyle. Przecież taki kurs uczy tylko i wyłącznie "spraw porządkowych" a nie techniki fotografowania.

Cichy
14-12-2008, 23:20
Po godzinie takie osoby "z lustrzankami za 1500 zł z Media Marktu" będą wiedziały jak poprawnie zachować się podczas liturgii i tylko tyle.

Jasne, podczas całego kursu nie padły kluczowe uwagi, chociażby kiedy nie powinno się podczas mszy fotografować. Jedyne co zapamiętałem z całej ponad godzinnej gadaniny to to, żeby nie wchodzić na prezbiterium oraz żeby zwracać uwagę innnym w kościele, żeby nie robili zdjęć bo nie mają upoważnienia... Ogólnie bzdury, żadnych praktycznych uwag. Najlepsze to to, żeby sobie znaleźć jedno dobre miejsce do fotografowania :roll: żeby nie biegać po kościele, "teraz są takie aparaty, że można spokojnie robić zdjęcia z chóru (tam gdzie organy) i wszystko będzie widać". Wielkie LOL.

zaitsev
14-12-2008, 23:23
Cichy, masz rację... Co do frekwencji byłem załamany, liczyłem na max. 20 osób. Ale z drugiej strony myślę, że 1/3 to byli kamerzyści, a z pozostałych zostanie najwyżej 10% tych, którzy potraktują to poważnie. No i jeszcze trzeba się przebić... I tak jak axk powiedział - to w sumie tylko zaświadczenie o ukończeniu kursu (który właściwie był przydługawym kazaniem nt. zachowania w Kościele), a nie umowa na utworzenie monopolu robienia zdjęć w danej parafii...
Z drugiej strony faktycznie część pomyśli, że są już profoto i zaczną coś nieumiejętnie robić za kasę, ale myślę że niewielu jest takich i szybko się wykruszą...

Najlepsze to to, żeby sobie znaleźć jedno dobre miejsce do fotografowania :roll: żeby nie biegać po kościele, "teraz są takie aparaty, że można spokojnie robić zdjęcia z chóru (tam gdzie organy) i wszystko będzie widać". Wielkie LOL.
Taa, pan który siedział koło mnie kulał się z tego ze śmiechu... ;)

Don_Pedro_123
15-12-2008, 01:29
Jasne, podczas całego kursu nie padły kluczowe uwagi, chociażby kiedy nie powinno się podczas mszy fotografować...

Bo w wyznaniu rzymskokatolickim nie ma takich momentów - są jedynie "życzenia" księży wynikające z lokalnych przyzwyczjeń i/lub personalnego nastawienia owych księży.

kijek
06-01-2009, 12:27
Niestety, nie zdołałem być na kursie w Zielonej Górze. Czy ktoś orientuje się gdzie w północno/południowo -zachodniej Polsce w najbliższych miesiącach odbędzie się kurs? (może Wrocław, Szczecin? albo gdzieś indziej?)
Na pewno z początkiem maja będzie w Legnicy ale to trochę późno..
Zaczynam się już czuć nieswojo kiedy kolejny raz ktoś pyta się mnie o legitymację. Na szczęście jeszcze nigdy mi nie odmówiono pozwolenia na robienie zdjęć w kościele.. ale wszystko do czasu..

tombas
07-01-2009, 10:05
Czy ktoś z okolic Nowego Sącza wybiera się na najbliższy kurs do Krakowa http://www.diecezja.pl/index.php?page=kurs
zbieram ekipę:-D

TomS
07-01-2009, 10:22
We Wrocławiu kursu nie ma. Po prostu idziesz pokazujesz kilka zdjęć i dostajesz papierek.

kijek
07-01-2009, 16:59
TomS czy możesz napisać gdzie ewentualnie trzeba sie zgłosić we Wrocławiu w celu uzyskania legitymacji?
Jakiś adres, telefon?

TomS
07-01-2009, 17:41
tel nie mam. A adresu nie znam. Ale jeśli stoisz plecami do głównego wejścia katedry to idziesz prosto taką uliczką i po kilkunastu metrach po lewej stronie są duże drzwi z nr 13. Wchodzisz i tam jest jakiś ksiądz i on ciebie wpuszcza do środka i mówi gdzie iść.

_invictus
09-01-2009, 17:50
Czy ktoś z okolic Nowego Sącza wybiera się na najbliższy kurs do Krakowa http://www.diecezja.pl/index.php?page=kurs
zbieram ekipę:-D

ja się wybieram, co prawda nie z NS, ale chętny jestem jeśli potrzebna jest ekipa

virpower
09-01-2009, 21:15
Czy ktoś się orientuje o kursie liturgicznym w RADOMIU? ..lub okolice? ..jakaś ekipa chętna w razie czego? Pozdrawiam, Sebastian, stielerstudio.pl

blum
09-01-2009, 22:18
Czy ktoś się orientuje o kursie liturgicznym w RADOMIU? ..lub okolice?
ktos mi mowil ze jakos w lutym ale niesprawdzone info. trzeba sie dowiedziec bo rowniez chetny do Radomia jestem ;)

virpower
09-01-2009, 22:28
..ale w Krakowie jest - Termin najbliższego kursu: - 3-4 luty (wtorek-środa).- i się zastanawiam czy nie jechać. Jest nas dwóch odemnie, takze jesli byłby ktoś zainteresowany zrobieniem kursu to możemy się spotkac z okolic w Krakowie? podaje linka do diecezji z opisami: http://www.diecezja.pl/index.php?page=kurs
Pozdrowionka, Sebastianm stielerstudio.pl

Malin
09-01-2009, 22:39
Dzwoniłem i...

virpower
09-01-2009, 22:50
no tak, ale dokładnie kiedy? hmm.. wiesz coś bliżej/ i gdzie zadzwonic? do Archidiecezji chyba - kurde muszę zadzwonić i spytam. koniecznie ;)

blum
09-01-2009, 23:00
czyli 28 luty 2009. trzeba sie zapisac :)

Malin
09-01-2009, 23:04
no tak, ale dokładnie kiedy? hmm.. wiesz coś bliżej/ i gdzie zadzwonic? do Archidiecezji chyba - kurde muszę zadzwonić i spytam. koniecznie ;)

Wystarczy zadzwonić do kurii tylko zapomniałem z której strony wziąłem numer. Chyba z tej http://firmy2.pkt.pl/slowo_miasto/kuria_Radom_a3VyaWFfUmFkb20=.html

blum
09-01-2009, 23:14
a znana jest cena, ilosc spotkan aby odbyc kurs, papierek od proboszcza czy potrzebny..?

Malin
09-01-2009, 23:16
Z tego co mi wiadomo, papierek od proboszcza zawsze jest mile widziany. Ceny wtedy nie znali, a ilość spotkań, bodajże jedno. Dzwoniłem w grudniu, także mogli jeszcze wszystkiego nie wiedzieć lub mogłem rozmawiać z osobą niepoinformowaną

blum
09-01-2009, 23:20
ilość spotkań, bodajże jedno. Dzwoniłem w grudniu
byloby super :) postaram sie zadzwonic w przyszlym tygodniu.. moze cos wiecej beda wiedziec.

Malin
09-01-2009, 23:27
Świetnie, jeśli możesz zostaw informacje na forum :)

blum
09-01-2009, 23:36
nie omieszkam zrobic inaczej ;-)

sokoolka
10-01-2009, 21:24
Czy ktoś wie kiedy ma być kurs w Katowicach ? Na stronie kurii nic nie moge znaleźć :/

HA!SO
12-01-2009, 12:16
Wybieram się i ja na radomski kurs -ale ja już jestem ciut zorientowany, więc:

kurs w Radomiu odbędzie się 28 lutego w radomskim seminarium
zapisy od 1 lutego w siedzibie radia Plus - na Malczewskiego
spotkanie jednorazowe
liczba miejsc nieograniczona
o kasę nie pytałem :( - wyleciało mi z głowy, jakby ktoś jeszcze dzwonił to niech zapyta czy ten kwit od proboszcza potrzebny:)

arturs
12-01-2009, 17:09
jakby ktoś jeszcze dzwonił to niech zapyta czy ten kwit od proboszcza potrzebny:)

lepiej niech nie pyta - bo się okaże że potrzebny i znowu parę złotych z kieszeni ;) a tak to "przypali się głupa" że telefonicznie nikt nie informował i tyle..

blum
12-01-2009, 17:40
lepiej niech nie pyta - bo się okaże że potrzebny i znowu parę złotych z kieszeni ;)
za to tez kaza sobie placic? ksiadz po koledzie chodzil, koperte dostal i jeszcze? ech

Laos
12-01-2009, 21:36
Witam
Bylem na stronie diecezji warszawskiej i nic o kursach liturgicznych nie ma. Jest kontakt do masy księży, ale nic konkretnego nie napisano.
Ktoś robił w Warszawie? Gdzie i za ile?
Pozdrawiam

woyd
19-01-2009, 17:59
czołem

podobno kuria szczecińska zaczęła organizować kursy - ktoś wie gdzie (u kogo) się można czegoś szczegółowego dowiedzieć ??

Memoriz
19-01-2009, 20:10
dzwoniłem do kurii w Katowicach , kursy będą na początku marca.

diverek
21-01-2009, 10:07
czołem

podobno kuria szczecińska zaczęła organizować kursy - ktoś wie gdzie (u kogo) się można czegoś szczegółowego dowiedzieć ??

Dzwoniłem do nich pod koniec listopada. Kurs odbył sie w połowie grudnia. Przewidywany kolejny termin to grudzień 2009.

thedoc
21-01-2009, 10:31
Dzwoniłem do nich pod koniec listopada. Kurs odbył sie w połowie grudnia. Przewidywany kolejny termin to grudzień 2009.

szkoda że nie było żadnej o tym informacji, może zbierze się kilka osób z zachodniopomorskiego i spróbujemy się do nich zgłosić?

woyd
21-01-2009, 11:20
Czołem

To masz nieaktualne informacje. Dostałem cynk od znajomego, że najbliższy na który są wolne miejsca będzie w marcu. Dzwoniąć do Kurii (www.szczecin.kuria.pl) można uzyskać informacje jak się zapisać.

iktorn92
21-01-2009, 11:55
Wiecie coś może na temat kursów w jeleniej Górze bądź okolicach? (Wrocław np.) Będę wdzięczny za wszelkie info. Pzdr.

marcin_s18
21-01-2009, 12:01
W Legnicy będzie w marcu, w lutym trzeba się dowiadywać w kurii. Jak będę coś więcej wiedział, to napisze.

woyd
21-01-2009, 12:14
Sory za podchody, ale zależało mi na tym, by załapać się na marcowy kurs. Dostałem potwierdzenie, że jestem na liście, więc mogę teraz podzielić się wiedzą:

Najbliższy kurs w Szczecinie będzie w marcu (termin dokładny nieznany).
Żeby się zapisać trzeba wysłać kontaktowego maila ze swoimi danymi na adres: koordynator (małpa) kuria.pl - ks. Sławomir Zyga.

Ja w odpowiedzi dostałem krótkie potwierdzenie o wpisaniu na listę. Termin i reszta ma przyjść później.

Pozdrawiam
Woyd

marcin_s18
21-01-2009, 12:54
W Legnicy będzie w marcu, w lutym trzeba się dowiadywać w kurii. Jak będę coś więcej wiedział, to napisze.

Wiem już wszystko:

Wydział Duszpasterski Legnickiej Kurii Biskupiej i Redaktorzy legnickiej edycji tygodnika "Niedziela" za aprobatą Biskupa Legnickiego zapraszają na diecezjalny kurs dotyczący fotografowania i filmowania. Zostanie on zorganizowany w dniu 21 marca 2009r.

Szczegóły dostępne tutaj (http://diecezja.legnica.pl/aktual/a_685.php).

blum
21-01-2009, 13:28
Świetnie, jeśli możesz zostaw informacje na forum :)
Radom.
Spotkanie jednorazowe, cena nieznana ale w granicach 200zł, podanie oraz opinia od proboszcza, dwa zdjecia, zapisy od 1 lutego.

Laos
22-01-2009, 10:41
Witam
Czy ksiądz naprawdę sprawdza zaświadczenie o kursie liturgicznym?
Znajomi prosili mnie o foty na ślubie i amatorsko chciałbym je zrobić. Będzie problem?

Krzychu
22-01-2009, 11:04
Witam
Czy ksiądz naprawdę sprawdza zaświadczenie o kursie liturgicznym?
Znajomi prosili mnie o foty na ślubie i amatorsko chciałbym je zrobić. Będzie problem?

Zależy od księdza. Mnie nigdy przenigdy nie prosił, ale ja śluby / chrzty robiłem może z 10 razy...

woyd
22-01-2009, 12:53
Zależy od księdza. Mnie nigdy przenigdy nie prosił, ale ja śluby / chrzty robiłem może z 10 razy...

Też tak myślę. A po części też od regionu z jakiego pochodzisz. Np. w zachodniopomorskim o ile dobrze kojarzę kuria długo nie widziała potrzeby takich kursów, dopiero pod koniec ubiegłego roku zaczęła je organizować.

Zresztą... skoro w tym kraju jest niemal 90% katolików to po co kursy - wszyscy powinni wiedzieć jak się w kościele zachować - czyż nie ?? ;D

adobija
27-01-2009, 11:37
W diecezji bielsko-żywieckiej podobno ma być w okresie Wielkanocy... ja już się zgłosiłem....zobaczymy co z tego będzie.

myszeczka22lat
27-01-2009, 19:47
witajcie
Wie ktoś może o kursie liturgicznym w Bydgoszczy lub okolicach? Za wszelkie info będę wdzięczna

Don_Pedro_123
27-01-2009, 19:51
witajcie
Wie ktoś może o kursie liturgicznym w Bydgoszczy lub okolicach? Za wszelkie info będę wdzięczna

W Bydgoszczy był w listopadzie... Organizują tylko raz w roku.

myszeczka22lat
31-01-2009, 11:22
A w okolicach? może Gdańsk? Toruń??

Nikoden
02-02-2009, 12:33
A ja miałem taką sytuację. Fociłem w kościele chrzest wszystko było omówione z księdzem i to, że nie mam pozwolenia i to, że wiem jak się zachować. Zdziwienie nadeszło wtedy gdy po zakończeniu liturgii podszedł do mnie jakiś młody ksiądz i zapytał o ledigimację. Kopara mi opadła bo z jednej strony dogadałem się z proboszczem, że takiego dokumentu nie posiadam a z drugiej strony ten młody który patrzył na mnie swoimi pięknymi oczami i czekał na papierek. Czułem, że praca się dla mnie skończyła a kulminacja chrzcin przede mną. Zgodnie z prawdą odpowiedziałem, że nie mam legitymacji, za to mam pozwolenie proboszcza. Wymiana spojrzeń i uśmiech ze strony młodego. Ot zażartował sobie ze mnie. :-D

Zemfira
02-02-2009, 13:05
Ja szukam kursu w okolicach Katowic i Sosnowca, jak na razie bez rezultatów, chyba się pofatyguję do diecezji osobiście, bo telefonów nikt nie raczy tam odbierać ;)

Memoriz
03-02-2009, 16:12
Ja szukam kursu w okolicach Katowic i Sosnowca, jak na razie bez rezultatów, chyba się pofatyguję do diecezji osobiście, bo telefonów nikt nie raczy tam odbierać ;)

w K-ce będzie na początku marca, terminu jeszcze nie znają. Również planuję być na tym szkoleniu.

pst
03-02-2009, 23:27
w K-ce będzie na początku marca, terminu jeszcze nie znają. Również planuję być na tym szkoleniu.

a mógłbys coś więcej napisać? albo gdzie śledzić info? ja próbowałem w Gliwicach znależć info ale nic z tego...

Memoriz
04-02-2009, 09:44
a mógłbys coś więcej napisać? albo gdzie śledzić info? ja próbowałem w Gliwicach znależć info ale nic z tego...

Chyba nigdzie nie ma informacji, trzeba dzwonić ponieważ termin będzie ustalony na dniach. Kursy prawdopodobnie odbędą sie na wydziale teologicznym.

kradyna
06-02-2009, 20:56
Ja mam robić w przyszłym roku zdjęcia na ślubie,gdzie ksiądz jest właśnie bardzo ,,regulaminowy''.Nie ma kwitka=nie ma zdjęć,więc muszę sobie do tego czasu wyrobić.Dzięki Zielony za podanie linku,o to mi właśnie chodziło.

Jesli można wiedzieć to dzie to pozwolenie załatwic?? Pozdrawiam Piotr:mrgreen:

Memoriz
07-02-2009, 13:50
Jesli można wiedzieć to dzie to pozwolenie załatwic?? Pozdrawiam Piotr:mrgreen:

Nawet zbytnio szukać nie trzeba...
Jest temat nawet przyklejony na głównej stronie. Gdzie ludzie podają terminy w której diecezji i kiedy się odbywają szkolenia.
http://canon-board.info/showthread.php?t=32459

radioamator
11-02-2009, 19:08
Podane są już terminy kursów w Warszawie

W pierwszym półroczu 2009 r. planowane są dwa terminy kursu: pierwszy termin w sobotę 7 marca (9:00-15:00), a drugi termin w dniach 20, 21 i 23 kwietnia (17.00-19.00).

Zajęcia będą się odbywały w Kurii Metropolitalnej Warszawskiej, przy ul. Miodowej 17/19 (sala św. Jana Chrzciciela).

Koszt 100 PLN (płatne na miejscu).

Zapisy na kurs można dokonywać internetowo: fundacja@dobrawiadomość.org.pl
lub telefonicznie (kom): (+48) 796 797 987

Szczegóły na www.dobrawiadomosc.org.pl.

Memoriz
11-02-2009, 20:13
a mógłbys coś więcej napisać?
Info można śledzić telefonicznie ;) numer podany na stronie kurii.
Kursy mają być 10-11 marca o godzinie 16:30-18:00.
Osoby wybierające się prosze o zabranie forumowego ID w celu szybkiego rozpoznania koleżeństwa :lol:

MM-architekci
12-02-2009, 16:46
Ktos cos wie w temacie Lodzi ?

konsos
13-02-2009, 14:48
Rzeczywiście Bywa z tymi Proboszczami różnie i to nie koniecznie w małych miastach . Zdarzyło mi się być na ślubie (jako gość) w jednym z Łódzkich kościołów … gdzie proboszcz za każdym razem gdy kamerzysta lub fotograf odwracali się tyłem do ołtarza przerywał liturgię i milczał , ja byli odwróceni obaj przodem to kontynuował . Po jakiś 15 min zarówno do kamerzysty jak i fotografa dotarła „delikatna aluzja” i ci zaczęli chodzić tyłem i stawać bokiem…Wyglądało to dość groteskowo zwłaszcza jak biedak z kamerom przewrócił się :( .

jkl8
14-02-2009, 16:16
Ktos cos wie w temacie Lodzi ?

W ubiegłym roku otrzymałem odpowiedź, że planowany jest kurs na wiosnę 2009 roku. Ponoć informacji można zasięgnąć telefonicznie o ile komuś uda się dodzwonić. Nr tel 042 66-48-725. Gdyby komukolwiek udało się dodzwonić i poznać szczegóły niech się nimi podzieli na forum.

largoxxx
15-02-2009, 13:28
w dniach 14 i 21 marca w kosciele pw.św. Krzyża i św. Filipa Neri oraz oraorium Ksiezy Filipinów w Tarnowie, przy ul. Piłsudskiego 9
o 9 Msza św nastepnie wykład do godziny 13 30
warunkiem otrzymania pozwolenia jest udzial w dwoch kursach
zgłoszenia na kurs wydział duszpasterstwa ogolnego kurii dieciezjalnej w Tarnowie w terminie od 16 lutego do 10 marca telefon 014 63 17 380 email wydzdusz@diecezja.tarnow.pl
na pierwsze spotkanie nalezy dostarczyc 2 foty <3cm-4cm> no i oczywiscie 50zl

jesli ktos jest chetny zbieram ekipe z okolic nowego sącza
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zapomnialem dodac ze jest potrzebne skierowanie od ksiedz aproboszcza na kurs

MM-architekci
15-02-2009, 13:42
Eee nie bardzo rozumiem , tzn ze powinienem byc katolikiem , i dostac skierowanie od swojego ksiedza proboszcza aby wziac udzial w kursie ?

largoxxx
15-02-2009, 13:50
dzwoniłem do ks ktory zajmuje sie tym w tarnowie i tak poleci wiec przekazuje to co on powiedzial aczkolwiek moze to byc roznie odebrane

MM-architekci
15-02-2009, 13:54
rozumiem , moze o to chodzi zeby nie podrozowac po polsce za kursami i czekac na te u siebie w miescie , bo jesli chodzi o to co wczesniej napisalem , to nie mam slow...

SausageDog
17-02-2009, 01:30
Aż strach zgubić taki dokument, jeszcze trzeba będzie go drugi raz wyrabiać bo duplikatów raczej nie dają. A może ktoś zrobił sobie taką "kopię bezpieczeństwa" i zeskanował zaświadczenie? Ech droga na skróty zawsze jest łatwiejsza :mrgreen:

blum
17-02-2009, 04:11
A może ktoś zrobił sobie taką "kopię bezpieczeństwa" i zeskanował zaświadczenie? Ech droga na skróty zawsze jest łatwiejsza :mrgreen:
niekoniecznie latwiejsza. Jak trafisz na ksiedza, ktoremu bedzie sie chcialo zajrzec do bazy...
http://canon-board.info/showpost.php?p=573214&postcount=427 :twisted:

jkl8
17-02-2009, 14:18
na stronie http://archidiecezja.lodz.pl/ pojawiła się informacja o kursach w Łodzi. Rusza w poniedziałek 9 marca o 19 przy ul. Skorupki 3 i to w zasadzie wszystko

pjakusz
17-02-2009, 14:28
Aż strach zgubić taki dokument, jeszcze trzeba będzie go drugi raz wyrabiać bo duplikatów raczej nie dają. A może ktoś zrobił sobie taką "kopię bezpieczeństwa" i zeskanował zaświadczenie? Ech droga na skróty zawsze jest łatwiejsza :mrgreen:

W Gdyni dają duplikaty w razie zgubienia :) Przynajmniej tak twierdził ksiądz na kursie.

dream catcher
17-02-2009, 20:03
Wybiera sie ktoś na kurs do Krakowa? 3-4 Marca, więcej info tutaj
:arrow: http://www.diecezja.pl/index.php?page=kurs

MM-architekci
17-02-2009, 20:43
W lodzi 9 marca o godz 18 zapisy a 19 zaczyna sie kurs ! Nie ma zapisow telefonicznych.

bakulik
17-02-2009, 21:49
Witam.

Kurs w Gdyni odbędzie się w dniach 17-19 marca.

Więcej na forum Nikona - http://nikon.org.pl/showthread.php?p=1132235

piotrusb
17-02-2009, 22:02
Panowie i Panie, wiadomo coś o kursie w okolicach Częstochowy? Przyda się w końcu pozwolenie na nowy sezon :oops:

MM-architekci
17-02-2009, 22:24
Generalnie to sie z biegu mozna zapisac czy "cos" trzeba miec oprocz dowodu pewnie ? ;]

piotrusb
17-02-2009, 22:27
Generalnie to sie z biegu mozna zapisac czy "cos" trzeba miec oprocz dowodu pewnie ? ;]

Na paru stronach pisało, że trzeba/przyda się/powinno się mieć jakiś papiur polecający od swojego księdza proboszcza:rolleyes:

Malin
17-02-2009, 22:46
Na paru stronach pisało, że trzeba/przyda się/powinno się mieć jakiś papiur polecający od swojego księdza proboszcza:rolleyes:

Tak zwana opinia...

Czy w każdej diecezji jest tak, że pozwolenia zostają wydane tylko na jeden rok?

dream catcher
17-02-2009, 22:57
Tak zwana opinia...

Czy w każdej diecezji jest tak, że pozwolenia zostają wydane tylko na jeden rok?

No właśnie... czytając ten wątek parę razy pojawiło sie takie stwierdzenie...

HA!SO
17-02-2009, 23:45
Każda diecezja z tego co czytam (bo radomska na pewno) organizuje raz w roku kurs - raz. Wyobrażacie sobie, że raz w roku wszyscy z danej diecezji którzy z tego żyją bądź dorabiają zbierają się na tym kursie? :)
Przecież wyglądałoby to jak niedzielna msza w katedrze a legitymacje wydawaliby tydzień. :)

Zapewne kiedyś wpadną na taki pomysł, bo tzw ofiara (na rachunku dostałem "ofiara na kurs" ) to piękny kąsek - w Radomiu 200zł - rozbój w biały dzień.

5pirit
18-02-2009, 00:11
Kurka ludziska wytłumaczcie mi jedną rzecz a mianowicie, czy kurs trzeba robić w swojej diecezji czy można w innych. Dla ciekawości powysyłałem maile do różnych i jest w sumie 50/50 tzn jedni mówią że u nich nie mogę bo inna diecezja a u drugich kajne problem. I teraz już zwariowałem a zastanawiam się nad tym w Gdyni tylko znowu nie wiadomo czy mnie przyjmą albo raczej czy są wolne miejsca ;)

dream catcher
18-02-2009, 00:32
5pirit logicznie rzecz biorąc, to nie ma znaczenia gdzie, bo zdjęcia bedziesz robił w całej Polszy, więc plebana będzie interesowała jedynie legitka, ale jak jest w rzeczywistości...? ;)

axk
18-02-2009, 00:45

Nie w każdej. W diecezji katowickiej pozwolenia wydawane są bezterminowo a opłata za uczestnictwo w kursie jest dobrowolna (wpłata na określony cel charytatywny).

largoxxx
18-02-2009, 14:36
w Tarnowie tez jest bez terminowo oplata to 50zl

Vitez
19-02-2009, 13:40
Panowie i Panie, wiadomo coś o kursie w okolicach Częstochowy? Przyda się w końcu pozwolenie na nowy sezon :oops:

Był w listopadzie :roll:

http://canon-board.info/showpost.php?p=539772&postcount=374

Memoriz
21-02-2009, 20:05
W diecezji katowickiej pozwolenia wydawane są bezterminowo a opłata za uczestnictwo w kursie jest dobrowolna (wpłata na określony cel charytatywny).

dokładnie. co łaska, czyli z 5 dych trzeba zostawić ;)

swiderski
21-02-2009, 20:14
dokładnie. co łaska, czyli z 5 dych trzeba zostawić ;)

W Szczecinie nie dość że kosztowało 100zł, to jeszcze kurs ważny jest przez 2 lata. Potem, podobno automatycznie, jeżeli nie będzie skarg przechodzi na bezterminowy. Podobno. ;)

Fakt, że dostaliśmy świstek z państwową pieczątką ośrodka szkolenia i zalaminowany identyfikator ze zdjęciem. Wiadomo - bardziej profi. ;)

axk
21-02-2009, 23:31
...co łaska, czyli z 5 dych trzeba zostawić ;)

Ależ nikt Tobie nie karze "zostawiać 5 dych", równie dobrze możesz "zostawić" 5 zł i także otrzymasz pozwolenie - Twój wybór.

dolomity
24-02-2009, 10:11
Witam!

9 marca 2009 r. rusza w Łodzi kurs dla fotografów (i kamerzystów). Informacja na http://www.archidiecezja.lodz.pl.

wasiu
24-02-2009, 13:54
Próbowałem się dodzwonić do kurii w Łodzi, żeby dowiedzieć się szczegółów ale nikt nie odbiera :(

MM-architekci
24-02-2009, 16:33
Nic Ci nie powiedza - pisale juz wczesniej strone badz dwie , 9 marca na 18 w kurii zapisy i 19 zaczyna sie szkolenie , ma trwac przed 3 dni i nic wiecej nie wiem.

largoxxx
26-02-2009, 11:15
Pozdrawiam jesli ktoś jst chetny lub chetna na kurs w tarnowie ja wybieram sie samochodem, jesli zbierze sie grupka 4 chętnych jestem z okolic Nowego Sącza

piotrusb
26-02-2009, 19:39
Witam,

Jest to informacja dla osób, które chciały by zrobić kurs fotografowania w kościele i są z okolic Śląska. Pomyślałem, że warto o tym poinformować...

Kurs dla fotografów odbywa sie w Katowicach w dniach 10-11 marzec w godzinach od 16:30 do 18:00

Aula wydziału teologicznego Uniwersytet Śląski ul.Jordana 18

W sumie warto taki papier mieć... Kurs jest bezpłatny, ale będzie jakaś zbiórka pieniędzy na jakiś cel

Pozdrawiam!

Trzeba wpisać 5 znaków, więc wpisuję nawet trochę więcej :)

krazek1
27-02-2009, 13:36
28 marca 2009 roku w Sianowie koło Koszalina odbędzie się kurs dla fotografów i kamerzystów
ul. Kościelna 1, godz 10.00
- koszt 70 złotych
- rekomendacja od proboszcza
- zdjęcie legitymacyjne

tel. 094 343 87 18

MM-architekci
27-02-2009, 14:08
Hahaha rekomendacja od proboszcza , czyli jednak podejscie kosciola gdzieniegdzie jest zalosne...

jacq
27-02-2009, 14:13
Czy te legitymacje w całym kraju są inne??
Bo jak się dowiadywałem w Warszawie nie potrzeba zdjęć..

ExploRa
27-02-2009, 14:18
28 marca 2009 roku w Sianowie koło Koszalina odbędzie się kurs dla fotografów i kamerzystów
ul. Kościelna 1, godz 10.00
- koszt 70 złotych
- rekomendacja od proboszcza
- zdjęcie legitymacyjne

tel. 094 343 87 18

... do 16.00 :)

djaras
27-02-2009, 15:38
Z tego co znalazłem na forum "żółtego bractwa" to 17-19 marca, odbędzie się takowy kurs w GDYNI, ul. Świętojańska, Kolegiata.
Wybiera się ktoś?

bakulik
27-02-2009, 15:57
Z tego co znalazłem na forum "żółtego bractwa" to 17-19 marca, odbędzie się takowy kurs w GDYNI, ul. Świętojańska, Kolegiata.

Tak, nawet pisałem o tym tu http://canon-board.info/showthread.php?p=607165.

myszeczka22lat
01-03-2009, 13:50
Witam
Dziś byłam u swojego księdza proboszcza i oto co dostałam za informacje od niego:

Kurs dla fotografów i operatorów kamer video w Diecezji Pelplińskiej
Kierując sie troską o świętość liturgii, a także miejsca jej sprawowania, Diecezjalna Komisja do Spraw Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego informuje, że w sobotę 18 kwietnia 2009r., o godzinie 9.30, w gmachu Wyższego Seminarium Duchownego w Pelplinie, rozpocznie się specjalny kurs dla fotografów i operatorów kamer. Uczestnikami kursu mogą być jedynie osoby uczestniczące w życiu Kościoła i parafii, szanujące świętość miejsca i czynności liturgicznych. Każdy kandydat winien przywieść opinię własnego księdza proboszcza oraz podpisane przez niego pismo polecające. Opłata za kurs wynosi 250zł. Obejmuje ona koszty szkolenia, materiały dydaktyczne oraz obiad.
Obowiązujące przepisy liturgiczne wymagają ukończenia takiego kursu, aby było można dokumentować różnego rodzaju wydarzenia liturgiczne we wnętrzu kościoła.
Uprasza się księży proboszczów o poinformowanie chętnych do wzięcia udziału w kursie i przysłanie zgłoszeń na adres: ks. Adam Matuszewski, Plac Mariacki 7 , 83-130 Pelplin.

MM-architekci
01-03-2009, 14:12
To jest jawna dyskryminacja... z biegiem czasu nic tylko sie utwierdzam czym tak naprawde jest instytucja nazywana "kosciolem" , a mamy XXI wiek niby...

donald7000
01-03-2009, 14:31
Polemika czym jest kościół mogłaby trwać 100 lat, nie ma co kruszyć kopii. Zachciało im się uregulowań to sobie wymyślili. Najgorsze jest to że na takich spotkaniach-kursach, nikt konkretnie nie powie kiedy można robić zdjęcia a kiedy nie.
Trzeba uważnie obserwować i nie zakłócać porządku liturgii.
Po każdym takim diecezjalnym kursie wystosowane jest pismo to wszystkich parafii o legitymowanie osób które chcą w kościołach wykonywać zdjęcia. Więc papierek trzeba mieć, bo jak pojedziemy na zapadła wieś, gdzie proboszcz uważa się za boga to mogą być problemy w razie braku świstka.
Oczywiście ceny za te kursy są... przepraszam, nie ceny tylko dobrowolne ofiary w z góry określonej kwocie są różnorodne, w zależności od diecezji i chęci szybkiego zarobku.
Po jednym takim kursie, który trwa około 3-4 godzin, ktoś może zgarnąć nawet 14000 złotych. Oczywiście nadal trzeba pamiętać że papier papierem, ale jak ksiądz powie że nie wyraża zgody to będziemy mieli problem.

arturs
01-03-2009, 15:02
To jest jawna dyskryminacja... z biegiem czasu nic tylko sie utwierdzam czym tak naprawde jest instytucja nazywana "kosciolem" , a mamy XXI wiek niby...

dyskryminacja czy nie to szkoda czasu na takie dywagacje bo one nic nie zmienią - tu przynajmniej określili jasno co, gdzie, kiedy i za ile a nie jakieś "co łaska".. co do opinii od proboszcza to oczywiście może być kwestia dyskusyjna..
ale na opłatę za taki kurs/papier nie ma się co oburzać bo prawie każdy z fotografujących zawodowo ślub na tym zarabia - nie mówcie że biorąc od tysiąca do trzech za ślub nie stać fotografa na 50-250 zł na taki papier - nawet raz do roku bo to hipokryzja..

Pozdrawiam
Artur

MM-architekci
01-03-2009, 15:09
Wiem wiem dlatego nic wiecej juz nie pisz ;] ,oplata to co innego i w to nie wnikam ani w jej wysokosc , ale papierek polecajacy jednoznaczny jest dla mnie z tym ze musi to byc osoba wierzaca , a to juz... ekhm no ;].

woyd
01-03-2009, 17:27

Ciekawe, czy jak się Księdzu auto zepsuje, to idzie do katolickiego mechanika, czy do po prostu najlepszego mechanika :D Spotkałem się już z odmową wykonania zlecenia ze względu na przekonania religijne. Odmówiono wprawdzie nie mnie, ale mojemu kumplowi z branży video. Sam jestem protestantem i zapisałem się na najbliższy kurs - dla świstka. Ciekawe, co z tego wyjdzie :0)

AgaP
01-03-2009, 19:59
W Lublinie taki kurs ma się odbyć 6-7 marca.

I zapytam od razu, czy ktoś wie, jak ma ta rekomendacja od proboszcze wyglądać?? (o treść mi chodzi- albo może proboszczowie są już w tym względzie "przeszkoleni" i sami wiedzą? :wink:)

Evitagen
01-03-2009, 20:13
Wiedza wiedza, musisz tylko proboszczowi powiedziec z jakiej okazji ma ja wypisac.

pjoter
01-03-2009, 20:36
Nie zapomnij tylko sypnąć mu troszkę mamony.

AgaP
01-03-2009, 20:42
Nie zapomnij tylko sypnąć mu troszkę mamony.

Iiii, tam, nie demonizujmy, są tacy co za darmo na pewno wypiszą. Nasz raczej tak, z tego co słyszałam.

bakulik
01-03-2009, 21:02
Sam jestem protestantem...

No właśnie - czy na ślubach protestanckich/prawosławnych/żydowskich/muzułmańskich (bo chyba wolno na nich fotografować i się to robi, a w Polsce są osoby tych wyznań, mimo że należą do mniejszości, więc tym bardziej jest prawdopodobne, że fotograf będzie innego wyznania, a więc nieobeznany z ceremonią) duchowny żąda jakichkolwiek papierów na potwierdzenie ukończenia stosownego kursu? Czy takie kursy są w ogóle organizowane?

woyd
01-03-2009, 22:56
No właśnie - czy na ślubach protestanckich/prawosławnych/żydowskich/muzułmańskich (bo chyba wolno na nich fotografować i się to robi, a w Polsce są osoby tych wyznań, mimo że należą do mniejszości, więc tym bardziej jest prawdopodobne, że fotograf będzie innego wyznania, a więc nieobeznany z ceremonią) duchowny żąda jakichkolwiek papierów na potwierdzenie ukończenia stosownego kursu? Czy takie kursy są w ogóle organizowane?

Nie - nigdy o czymś takim nie słyszałem ani nikt tego ode mnie nigdy nie wymagał. Jedyne co obowiązuje to poziom IQ wystarczający do tego, by wyczuć, kiedy można a kiedy nie.

Gregor79
01-03-2009, 23:12
Był w listopadzie :roll:

http://canon-board.info/showpost.php?p=539772&postcount=374

Był, ponieważ sam w nim uczestniczyłem... Kosztowało mnie to 200zł na 10 lat.

AgaP
02-03-2009, 20:52
Na świeżo, po wizycie w kurii (lubelskiej): Na podaniu o przyjęcie na kurs musi być "rekomendacja" księdza proboszcza Waszej parafii, czy pastora albo popa by zaakceptowali- na prawdę nie wiem, ale ksiądz, który ma prowadzić zajęcia powiedział, że potrzebują zaświadczenia, że jestem wierząca-praktykująca..., co chyba raczej inne wyznania wyklucza...

jeesoo
02-03-2009, 21:30
djcargo : oczywiście że nie jednocześnie.

konsos : może z tego i dla księdza wynikła jakaś nauczka ...

bubblefactory
05-03-2009, 12:12
Skończyłyśmy kurs i powiem tylko tyle, że niezapomniane wrażenia ;p

Bobb
05-03-2009, 16:30
niestety na marcowy termin kursu w Warszawie lista już jest zamknięta, tak więc postanowiłem wybrać się na kurs w moje rodzinne strony do Katowic, tak się składa, że w tym terminie będe tam służbowo, jeśli ktoś z Forumowiczów również jest chętny to proponuję jakoś się umówić, miło byłoby się spotkać na miejscu :-)

budzikk
05-03-2009, 18:08
~Bobb, jedziesz teraz- 10, 11 marca na kurs do Katowic, również się wybieramy ze znajomymi.

Jeśli tak to mam pytanie czy wiesz jak wygląda to wszystko- zapisy, czy potrzeba jakieś zdjęcia itd. ? :)

Bobb
05-03-2009, 19:15
budzikk
dzwoniłem dziś do Kurii w K-cach i dowiedziałem się, że zapisy są wyłącznie w 1-szym dniu przed rozpoczęsciem kursu, zasugerowano mi, żebym był wcześniej tj. przed 16.00, ale w przeciwieństwie do Wawy nie zdarzyło się jeszcze, żeby nie było miejsc, więc ponoć mogęw być spokojny ;-)
Acha, nie trzeba zabierać żadnych "rekomendacji" od swojego proboszcza, jedynie należy posiadać jakiś dowód tożsamości ze zdjęciem, natomiast samych zdjęć nie trzeba.
Opłata z tego co zrozumiałem jest dowolna, ale "sugerowana" to 50 zł na cel harytatywny.

AgaP
05-03-2009, 20:31
Bobb, to chyba tylko w Lublinie takie klocki: rekomendacja proboszcza, zdjęcie legitymacyjne do przyniesienia od razu na kurs i opłata w wysokości 190 PLN. Acha, i dostaje się pocztą imienne zaproszenie, które trzeba na kurs przynieść.

Bobb
05-03-2009, 20:46
AgaP, to zapraszamy do Katowic, w końcu zgodnie z informacją uzyskaną w Kurii Warszawskiej zezwolenia te mają zasięg ogólnopolski, tak więc możesz śmiało zdobyć "uprawnienia" gdziekolwiek.
Ważne jest to co powiedział mi ksiądz na koniec - tak czy inaczej o tym czy i jak można fotografować decyduje ksiądz i jemu też się zdarzyło, że nie zgodził się na pracę fotografa, który np. kładł mu się na podłodze przed ołtarzem :shock:

fahrenheit
05-03-2009, 23:04
ja dostałem mail z kurii warszawskiej. Nie ma słowa szczęść boże, ale 2 razy przypomniano o konieczności płacenia. Dodatkowo jako prezent za 10zł otrzymam książkę o której nigdy nie słyszałem. Qrczak, a można było te 10PLN na ekspozycje bez tajemnic przeznaczyć. Dziś jestem antyklerykałem

budzikk
05-03-2009, 23:39
Opłata z tego co zrozumiałem jest dowolna, ale "sugerowana" to 50 zł na cel harytatywny.

daj spokój... cel charytatywny- nowa bryka dla księdza, jakby to było na chore dzieci, dom dziecka etc. to jak najbardziej, ale szczytny cel może być w każdego pojęciu inny! ;)

Do zobaczenia na kursie w takim bądź razie. :)

Bobb
06-03-2009, 00:00
daj spokój... cel charytatywny- nowa bryka dla księdza, jakby to było na chore dzieci, dom dziecka etc. to jak najbardziej, ale szczytny cel może być w każdego pojęciu inny! ;)

No tak, masz rację, a z informacji uzyskanej w Wawie wynika, iż zamierzają wprowadzić pozwolenia czasowe, najprawdopodobniej z rocznym terminem ważności, wyobrażacie sobie jaki to będzie spęd na "szkoleniach"?
Na pocieszenie usłyszałem, że ma być więcej niż jeden kurs rocznie, w tym momencie na usta ciśnie mi się słowo KOMERCJALIZACJA...

Tak czy inaczej do zobaczenia na kursie :-)

spino
06-03-2009, 00:58
ja filmuję i fotografuję w kościołach (nie jednocześnie :-) ) i powiem szczerze że IMHO wbrew pozorom z kamerą jest trudniejsza robota (jeśli są dwie osoby - fotograf i kamerzysta)
Niezależnie od tego w jakim kościele, czy posiada się "licencję" czy nie - żelazna zasada - należy przed ceremonią porozmawiać z księdzem, pokazać się i spytać o pozwolenie (tak profilaktycznie) i ewentualne o jego sugestie.
---
Kiedyś w obcej parafii- być może dzięki wstępnej rozmowie - pod koniec ślubu ksiądz podziękował mi i pochwalił z mównicy - że byłem "niewidoczny" itp. i trochę mnie zareklamował ;-). Zaskoczyło mnie to totalnie, bo zachowywałem się tak normalnie. Ciekawe jak się inni musieli zachowywać skoro na ich tle mnie pochwalił? Może tak jak tu pisano powyżej - wchodzili między młodych a księdza ??

piotrusb
06-03-2009, 10:21
Ciekaw jestem, czy faktycznie "dobrowolny cel charytatywny" to będzie numer konta w banku jakiejś fundacji (i na to mogę dać z przyjemnością), czy będzie "chodzić" taca wśród uczestników kursu w Katowicach. Na drugą opcję nie ma bata, nie dam nic i koniec.

Bobb
06-03-2009, 10:50
Wpłatę na konto zawsze można odliczyć od podatku ;-)

Info dla chętnych na kurs w Kielcach - jest już dzisiaj!!!
szczegóły na stronie http://www.kielce.opoka.org.pl/?mod=...osci;120;;1237
cyt:
Osoby chcące filmować lub wykonywać zdjęcia podczas uroczystości religijnych w kościołach, zapraszamy na przygotowujący do tego kurs. Odbędzie się on w budynku Kurii Diecezjalnej w piątek 06.03.2009 r., rozpoczęcie o godz. 17.00. Zapytania telefoniczne pod numer 602758365.

Należy przynieść zdjęcie o wymiarach 3,5 x 2,5 cm.

sluzalekmichal
06-03-2009, 11:40
Kurs Liturgiczny - Katowice

10 - 11.03.2009 - Aula Wydziału Teologicznego - ul.Jordana 18 - na wprost Katedry
godz. 16.30 - 18.00
2 dni obowiązkowe.

Pozdrawiam
M.S.

axk
06-03-2009, 12:24
daj spokój... cel charytatywny- nowa bryka dla księdza...

W zeszłym roku kiedy byłem na kursie organizowanym przez Archidiecezję Katowicką jako cel charytatywny wskazany był dom samotnej matki i dziecka. Zapewne w tym roku będzie podobnie, tak więc jak masz wypisywać takie bzdury to lepiej zamilcz. Druga sprawa - nie podoba się to nie płać i nie idź na kurs, nikt Cię do tego nie zmusza.

Modzel
06-03-2009, 12:49
Diecezja sosnowiecka organizuje kurs 25 kwietnia. wiecej info ponizej:
http://www.diecezja.sosnowiec.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2333&Itemid=1

pjotrekm
06-03-2009, 15:19
Witam

A czy ktoś wie jak wygląda sprawa kursów we Wrocławiu?

pozdrawiam

Bobb
06-03-2009, 16:18
Witam

A czy ktoś wie jak wygląda sprawa kursów we Wrocławiu?

pozdrawiam

Zapytaj w Kurii:
50-328 Wrocław, ul. Katedralna 13/15
tel. (071)322-50-81, 327-11-11; fax (071)322-82-69
e-mail: kuria@archidiecezja.wroc.pl
pn-pt: 800 - 1500
so: 800 - 1300

Wracając jeszcze do warunków uczestnictwa w kursach zastanawia mnie skąd takie zróżnicowanie (ceny, konieczność dostarczenia zdjęcia), niezależnie od wszystkiego trzeba na to spojrzeć z tej strony, że cena 50-100 a nawet 250 zł zwraca się po pierwszym zleceniu, więc nie ma co narzekać :-)

BelYaal
06-03-2009, 16:29
niezależnie od wszystkiego trzeba na to spojrzeć z tej strony, że cena 50-100 a nawet 250 zł zwraca się po pierwszym zleceniu, więc nie ma co narzekać :-)

Jest na co narzekac, bo nie znam innego kraju, gdzie takie cos jest wymagane, jak jakies zaswiadczenie, a wspominalem w innym temacie o Sycylii, gdzie nikt nie robil zadnego problemu dla fotografa, ktory mial 2 asystentow z oswietleniem, plus ja na doczepke focacy dla rodziny z Polski.
Juz tu nie wspomne ile ichni fotograf bierze kasy, ale ta asysta juz cos mowi :)
Wracajac do tematu, jesli chodzi o Warszawe, to nie ma tu nic o datku na cel charytatywny, a jeszcze cos takiego przyszlo....

"W związku z opłatą za kurs 100 PLN pragniemy poinformować, że zamówiliśmy dla każdego z Państwa książkę pt. „Fotograf i kamerzysta w czasie sprawowania liturgii”, gdzie znajdziecie przydatne pomoce w analizowaniu tego co usłyszycie na Kursie. Koszt książki wynosi 10 PLN. Dlatego pełna opłata Kursu wynosi 110PLN. Dla sprawności w organizacji proszę o przygotowanie gotowej kwoty."

fahrenheit
06-03-2009, 16:47
no właśnie czekam co ta książka w moje życie wniesie i obstawiam,że autor przed nazwiskiem ma ks. albo komuś książka nie schodziła to się z kurią dogadał. Jak to będzie tylko na rok to niech sobie tą książkę w...., jutro zobaczymy (się)

Vitez
06-03-2009, 18:40
obstawiam,że autor przed nazwiskiem ma ks. albo komuś książka nie schodziła to się z kurią dogadał.

Po co obstawiać? Wystarczy tytuł w googla wrzucić. Autora brak, wydawnictwo Bernardinum, do kupienia w necie za 5 zł :roll: .

budzikk
06-03-2009, 19:24
W zeszłym roku kiedy byłem na kursie organizowanym przez Archidiecezję Katowicką jako cel charytatywny wskazany był dom samotnej matki i dziecka. Zapewne w tym roku będzie podobnie, tak więc jak masz wypisywać takie bzdury to lepiej zamilcz. Druga sprawa - nie podoba się to nie płać i nie idź na kurs, nikt Cię do tego nie zmusza.

szkoda tylko, że nie doczytałeś drogi kolego do końca mojego postu...

wyraźnie napisałem, że jeśli jest to cel podany: dom dziecka, chore dzieci etc. to jak najbardziej dam, aczkolwiek, gdy nie wiadomo na co dajesz to można się domyślić...

poczytaj, przemyśl- pozdrawiam. :)

axk
06-03-2009, 19:40
szkoda tylko, że nie doczytałeś drogi kolego do końca mojego postu...

Oczywiście że doczytałem do końca. Skoro nie byłeś pewien na jaki cel będą zbierane datki to po co wypisywałeś bzdury w stylu "nowa bryka dla księdza"?

...poczytaj, przemyśl- pozdrawiam. :)

Ta uwaga tyczy się Twojej osoby. Prosta zasada : nie jesteś czegoś pewien - nie pisz.

budzikk
06-03-2009, 20:38
Oczywiście że doczytałem do końca. Skoro nie byłeś pewien na jaki cel będą zbierane datki to po co wypisywałeś bzdury w stylu "nowa bryka dla księdza"?

Jest podane konto- na które wpłacasz datek czy faktycznie ksiądz zbiera jak to ktoś wcześniej napisał "z tacką"?

Jeżeli jest to konto z nazwą instytucji itd. to zwracam honor, w co wątpię...

Pozdrawiam.

donald7000
06-03-2009, 23:07
Widzę, że wrze! O co wrze? O "czarne" wrze.
A czy ktoś wie dlaczego świstek obowiązuje na terenie jednej diecezji?
Czy jest na to jakiś paragraf ?

axk
06-03-2009, 23:12
A czy ktoś wie dlaczego świstek obowiązuje na terenie jednej diecezji?
Czy jest na to jakiś paragraf ?

Właśnie brak odgórnych regulacji, odnośnie "zasięgu" obowiązywania oraz czasu ważności uprawnień, jest w tych kursach najdziwniejszy. Skoro funkcjonuje "to" w takiej a nie innej formie znaczy się iż tak ma być. Tak na marginesie to pozwolenie wydawane przez Archidiecezję Katowicką obowiązują na terenie całego kraju - przynajmniej w teorii.

dream catcher
06-03-2009, 23:58
Więc w każdej diecezji musiałbym wyrabiać legitke na nowo? Wyrobiłem w krk, więc jak będę chciał robić ślub we wrocku ksiądz może mi jej nie uwzględnić...? Panowie... albo ja tu czegoś nie rozumiem, albo ktoś tu herezje szerzy :twisted: ;)

axk
07-03-2009, 00:10
...więc jak będę chciał robić ślub we wrocku ksiądz może mi jej nie uwzględnić...?

Oczywiście, w końcu ma takie prawo.

BelYaal
07-03-2009, 00:17
A tak z ciekawosci, to zdarzylo sie komus, ze mu nie pozwolono focic z powodu braku tego papierka?

Memoriz
07-03-2009, 00:28
A tak z ciekawosci, to zdarzylo sie komus, ze mu nie pozwolono focic z powodu braku tego papierka?

lepiej żeby taka sytuacja nie miała miejsca , dmuchać na zimne , bo gdyby faktycznie ktoś miał okazje spierniczyć młodym tak ważny dzień w ich życiu to marny los tej osoby...

BelYaal
07-03-2009, 00:40
Ale ta osoba nie bedzie przypadkiem klecha, ktory sie uparl na ten swistek? Kurcze nie dajmy sie zeswirowac, przeciez kazdy z nas raczej ma IQ wieksze od szympansa aby nie skakac po swiecznikach, chocby dlatego, ze potrafimy obslugiwac aparaty :)
Szczerze powiedziawszy, to z czystej przekory odechciewa mi sie isc na ten kurs, aby spotkac sie z klecha, ktory "koniecznie" bedzie wymagal odemnie tego swistka

zanussi
07-03-2009, 00:41
Pierdoły prawicie... w Bielsku-Białej z racji na dużą ilośc uczestników kurs rozbity został na dwa spotkania, jedno się odbyło, drugie pod koniec marca. Koszt 70 zł. Ksiądz wyraźnie powiedział, że pozwolenie ważne jest na terenie wszystkich diecezji katolickich i ewangelickich i prawosławnych też. Dążą do tego aby pozwolenie ważne było do końca życia - wydawane jednorazowo.... Trzeba tylko uważnie słuchać a nie przysypiać ;-)
ludzie.... przecież my zarabiamy grubą forsę za te śluby i Wy jeszcze macie jakieś problemy z kursem który kosztuje 5% czy 10% kasy którą sie bierze za jeden ślub?

BelYaal
07-03-2009, 00:56
ludzie.... przecież my zarabiamy grubą forsę za te śluby i Wy jeszcze macie jakieś problemy z kursem który kosztuje 5% czy 10% kasy którą sie bierze za jeden ślub?

Tu nie chodzi o to kto ile zarabia, kurs moze i kosztowac 5zl, chodzi mi o to, czemu jedynie w naszym kraju akurat jest to jedynie wymagane, slyszal ktos cos o fotografie slubnym, latajacym po kosciele na golasa, albo nawet ubranym i "bezszczeszczacym" swoim zachowaniem, ubiorem, badz nie wiem czym kosciol?
Wspomnialem juz o Sycyli, tam fotograf wzial kase za slub o jakiej wielu pewnie by marzylo... a ma zlecen od cholery i czemu tam nie musi miec kursow, swistkow, czy nie wiem czego? Co zrobisz w sytuacji, gdy np zaczynasz focic slubnie, po tych kursach, nastepne sa za rok i klecha sie uprze na taki papier?

zanussi
07-03-2009, 01:09
ja myślę, że my wiemy co robimy, ale taki ksiądz nie zawsze trafia na normalnego uporządkowanego fotografa i pewnie o to tu chodzi.... żyjemy w kraju "ustawowo" katolickim niestety i pewnych spraw na razie nie przeskoczymy...

Piotrfoto
07-03-2009, 01:53
Dzisiaj tj.6.03.2009 jestem po pierwszym dniu takiego kursu w archidiecezji lubelskiej, jutro jeszcze musze zmarnować parę godzin, żeby dostać zezwolenie. Koszt: 190zł. W cenę wliczyli teczkę w zmateriałami liturgicznymi - czyli cztery kartki xero z informacją na jakiej podstawie wprowadza się zezwolenia, wynajęcie sali w domu katechetycznym. Na 12.30 jutro przewidziano obiad dla uczestników więc prowadzący stwierdził że część kasy pójdzie na kieszonkowe dla sióstr które gotowały zupę. Kupę gadania o pierdołach, wnioski właściwie cudo: 1. Pozwolenie obowiązuje tylko na terenie archidiecezji lubelskiej czyli np. w Krakowie gdybym fotografował ślub ksiądz może zakazać mi wykonania zdjęć bo będę miał nieważne pozwolenie lub ksiądz może stwierdzić że na miejscu mają własnych fotografów. 2. Prowadzący klecha stwierdził, że jesteśmy tolerowanym podczas uroczystości "ciałem obcym". 3. Legitymację otrzymuję in blanco, widnieje tam tylko numer partyjny - zdjęcie wklejam sobie sam. 4. 95% czasu szkoleniowego to czcza gadanina o strukturze mszy świętej i zachęcanie do kupna książeczek o liturgii słowa. 5. Kurs jest moim zdaniem formą wyłudzenia pieniędzy - było ponad 80 osób x 190zł....6. 5 lat fotografowałem bez zezwolenia i mnie cholera podkusiło żeby wywalić w błoto pieniądze....AAAAAMMmmmmEEEEEN

kristof77
07-03-2009, 02:02
ja myślę, że my wiemy co robimy, ale taki ksiądz nie zawsze trafia na normalnego uporządkowanego fotografa i pewnie o to tu chodzi.... żyjemy w kraju "ustawowo" katolickim niestety i pewnych spraw na razie nie przeskoczymy...

Dzięki temu forum wiem, że coś takiego jak obowiązkowy, odpłatny kurs dla foto/video jest konieczny aby w ogóle rozmawiać z księdzem o robieniu zdjęć w kościele... i że tylko jeden fotograf itd...
Nie zajmuję się fotografowaniem za pieniądze, ale chciałem zrobić przysługę koledze (też Węgier) który będzie miał ślub w kwietniu br. dlatego też zapisałem się szybko na najbliższy termin. Z tego co mi wiadomo nie zamówił odpłatnej usługi u fotografa. Pewnie będzie to mój jedyny ślub kościelny na którym zrobię kilka zdjęć... Trochę się czuję naciągnięty przez kościół, bo przecież będę się różnił fizycznie jedynie sprzętem od pozostałych osób które będą cykali fotki kompaktami.

Ja brałem pół roku temu ślub na Węgrzech i po za fotografem to jeszcze kuzynka z ASP latała z moim lustrem. Nie było żadnych legitymowań, spisywania nr PESEL, pretensji czy uwag lub groźnych min proboszcza. Z tego co wiem nasz fotograf też nie płacił nic dla parafii.

Trochę się obawiam, że po ukończonym kursie i nieprzespanych nocach czytania forum o fotografii ślubnej... dostanę negatywną odpowiedź od proboszcza... i zostanie mi robienie fotek na 400mm za ławki w silent mode.

zanussi
07-03-2009, 02:08
co parafia to inne niby ich przepisy.... kler to jednak cicha, legalna czarna mafia....

SausageDog
07-03-2009, 15:13
Właśnie wróciłem z kursu kursu w warszawie. 5h, trzech prowadzących i kupa śmiechu, bardzo sympatycznie i rzeczowo poprowadzone, polecam.
Najważniejsze czego się dowiedzieliśmy, to że wszystko należy ustalić wcześniej z księdzem bo on w kościele może mieć zupełnie inne zasady a jak coś mu się nie spodoba to i papierek nie pomoże.

zanussi
07-03-2009, 15:30
... no u mnie też rzeczowo i dużo wiedzy, ale fakt że co parafia to inny przepis jest niestety czasem dużym utrudnieniem.... ba - co ksiądz to inne podejście - czasem po roku w tym samym kościele można się zdziwić...

kristof77
07-03-2009, 19:31
No i się stało... kurs w Kurii Warszawskiej ukończony. Potwierdzam słowa SausageDog'a.
Ja miałem odczucie, że trochę naciągany był, tzn. 3 godziny spokojnie wystarczą... nawet z przerwą na zjedzenie pączków, rozdanie zaświadczeń i ze wspólną modlitwą na koniec.

Ciekawostka z kursu: proporcja Fotograficy vs. Filmowcy 10:1 (Pozostałe info też dostępne na forum)

Plotka: Archidiecezja dąży do wprowadzenia terminów ważności certyfikatów oraz stara się o wyegzekwowanie opinii od proboszcza, iż osoba ubiegająca się o zaświadczenie jest praktykującym katolikiem. Aczkolwiek ani wygasające zaświadczenia, ani pisemna opinia proboszcza o fotografie nie jest zbytnio realna...

KMV10
07-03-2009, 19:57
(...)i ze wspólną modlitwą na koniec.(...)

Wszyscy uczestnicy kursu wzięli w niej udział, czy ktoś się "wypisał"?
A co z innowiercami?

kristof77
07-03-2009, 20:02
A co z innowiercami?

No cóż... Nie widziałem, żeby ktoś wymknął się jak tylko zabrzmiała komenda "Wstańmy do wspólnej modlitwy na koniec"... pewnie przed obawą, że papierek może przepaść jak teraz się wychyli:rolleyes:

Piotrfoto
07-03-2009, 20:16
Jeszcze raz słowem uzupełnienia wypowiedzi z wczoraj. Tudej w ostatni dzień kursu start nastąpił o 9.00. Posiedzieliśmy na korytarzu w czterech przez 1,5 godziny i nie straciliśmy nic okazało się że prowadzący pierwszy wykład powtórzył to samo co było w piątek a od siebie dodał, że fotograf nie powinien wcale poruszać się po kościele. o 11 przyszedł główny giguś ksiundz profesurrr i pieprzył dyrdymały na temat sakramentów, cichaczem zaproponował z dwie książki po 25zł. W amoku zaczepił eutanazję i rozwinął palący problem wszystkich fotografów tudzież kamerzystów - spowiedź. Zabraniał spowiadania się w niedziele i dni świateczne - co jak wiemy stanowi clou naszej pracy:-). Porysował esy floresy na tablicy, rozwinął temat święceń kapłańskich. Małe piekiełko do 12.30 i koniec.

Vitez
07-03-2009, 20:42
A co z innowiercami?

Innowiercy się wprawiali ;) . W końcu w kościele mają się nie wyróżniać, w tym i zachowaniem, więc udawanie modlitwy to przydatna umiejętność.

AgaP
07-03-2009, 22:56
cichaczem zaproponował z dwie książki po 25zł. W amoku zaczepił eutanazję

Tak gwoli uściślenia: jedną książkę po 25 wciskał, a eutanazję tylko "wspomniał" ;-D.

Nawiasem mówiąc z tym wchodzeniem i wychodzeniem to była wolnoamerykanka, a dodatkowo legitymacje wydawane były bez przyklejonych zdjęć. I od razu nasuwa mi się myśl, że bez żadnych problemów można było podstawić jakąś inna osobę, byle tej samej płci, bo potwierdzenia, że ja to ja, też nie żądali... Czeski film...

Toffic
07-03-2009, 23:04
Tak gwoli uściślenia: jedną książkę po 25 wciskał, a eutanazję tylko "wspomniał" ;-D.

Nawiasem mówiąc z tym wchodzeniem i wychodzeniem to była wolnoamerykanka, a dodatkowo legitymacje wydawane były bez przyklejonych zdjęć. I od razu nasuwa mi się myśl, że bez żadnych problemów można było podstawić jakąś inna osobę, byle tej samej płci, bo potwierdzenia, że ja to ja, też nie żądali... Czeski film...

To tylko potwierdza tezę, iż to co najistotniejsze w tych szkoleniach to ... mamona. Taki podatek.
Przepraszam za OT.

KMV10
08-03-2009, 14:40
Innowiercy się wprawiali ;) . W końcu w kościele mają się nie wyróżniać, w tym i zachowaniem, więc udawanie modlitwy to przydatna umiejętność.
:mrgreen: Może i tak, lecz dla tych chcących być w zgodzie z sumieniem może być to problem.

Vitez
08-03-2009, 19:47
:mrgreen: Może i tak, lecz dla tych chcących być w zgodzie z sumieniem może być to problem.

Wstać to nie problem dla sumienia. Mówić modlitwę i się przeżegnać to już nikt nie zmusi :p . Można w milczeniu przeczekać do końca :twisted: .

magart
09-03-2009, 01:49

W skrócie: jak wchodzimy do meczetu to trzeba zdjąć buty (itp.), czy nam to się podoba czy nie... Wystarczy przestrzegać zasad obowiązujących w danej świątyni i być w zgodzie z sumieniem.

Diecezja sosnowiecka organizuje kurs 25 kwietnia. wiecej info ponizej:
http://www.diecezja.sosnowiec.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2333&Itemid=1

Swoją drogą to ciekawy termin wybrali - sobota.
Nie ma to jak przyjaźnie traktować klienta...

zuczek
09-03-2009, 20:50
Ja osobiście jestem bardzo zadowolony :) po sobotnim kursie w Warszawie.. sporo ludzi było .. Sam kurs był bardzo ciekawie poprowadzony przez ciekawych energicznych ludzi no i opowieści Filmowca w tvp bezcenne :).

Sam jestem można powiedzieć niewierzący bo nie praktykuje chociaż wierzę w Boga. Ale kto wie .. może będzie jak z opowieści o fotografie który poprzez fotografowanie ślubów się "nawrócił".

Polecam wszystkim którzy nie dotarli aby udali się w kwietniu do Warszawy na Kurs naprawdę warto było wydać 110zł !!

ps. pozdrowienia dla sąsiadów z 3 i 4 rzędu ze środka.

piotrusb
09-03-2009, 21:56
Jutro kurs w Katowicach, jak się poznamy, my, ludzie z Canon-Board'a? :lol:

Zemfira
09-03-2009, 22:34
Dołączam się do pytania, bo planuję również tam być z innym canonowcem.

Corehoorn
09-03-2009, 22:53
Ciekawe czy w tym roku w Katowicach Ksiądz prowadzący również będzie mówił o rozpoznaniu aparatu po odgłosach migawki w 30D :D

szybki-pl
10-03-2009, 00:09
14 i 21 marca 9.30-16
Cena 100zł +20zł za ozdobny certyfikat.
Tel 0-68-458-25-70
ift@teologia.edu.pl

kwietowy
10-03-2009, 11:17
No to widze, ze w tych Katowicach bedzie troszke ludzi z forum, bo ja tez planuje byc;)

Bobb
10-03-2009, 11:33
Jutro kurs w Katowicach, jak się poznamy, my, ludzie z Canon-Board'a? :lol:
Z kilkoma zainteresowanymi osobami wymieniliśmy się kontaktami na pw, a z pozostałymi jakoś się "skrzykniemy",
spoko, damy radę ;-)

sluzalekmichal
10-03-2009, 11:57
Z kilkoma zainteresowanymi osobami wymieniliśmy się kontaktami na pw, a z pozostałymi jakoś się "skrzykniemy",
spoko, damy radę ;-)
Z Warszawy do Katowic? No kto by pomyślał. Do zobaczyska.

M>S>

Bobb
10-03-2009, 12:15
Z Warszawy do Katowic? No kto by pomyślał. Do zobaczyska.
M>S>
Nie do końca, w Wawie mieszkam i pracuję, a pochodzę z Rybnika, tak się "przypadkiem" złożyło, że jestem służbowo do środy na Śląsku, tak więc do zobaczyska :-)

himi
10-03-2009, 13:08
Poznań jest tylko w grudniu?

pilapl
10-03-2009, 13:57
Czy może ktoś orientuję się, kiedy organizowany jest jakiś kurs w promieniu 200 km od Piły.Najlepiej jednodniowy.

Clutch
10-03-2009, 14:00
No właśnie jak sprawa wygląda w Poznaniu?Ktos kiedś był?Ile kosztował?Ile trwał?i czy ktoś orientuje sie i wybiera na takowy w najbliższym czasie z Poznania?

pozdrawiam

himi
10-03-2009, 15:29
Ja miałem jechać w grudniu, jeden dzień, taniocha jakaś - 25 pln zdaje sie, ale kolejny chyba znów dopiero za rok, niedobrze....Gdzies muszę zdobyć ten papier...

Zemfira
10-03-2009, 20:45
Do dzisiejszych Katowickich słuchaczy kursu, jest pomysł, żeby się jutro poznać przed kursem. Co Wy na to?

kwietowy
10-03-2009, 21:21
Ja jestem chetny, trzeba tylko okreslic jakies miejsce spotkania ;-)

Memoriz
10-03-2009, 22:07
ba, fajnie byłoby pogadać ;-)

piotrusb
10-03-2009, 22:07
My z Częstochowy jedziemy o 13, w Kato będziemy koło 15, możemy się umówić gdzieś pod Wydziałem i się poznać w końcu :)

PS: Może ktoś spod Częstochowy też jedzie w tych godziniach, to będzie raźniej w grupie tam dojechać?
PS2: A może ktoś dalej od Czewy będzie w tych godzinach w jej okolicach? ;)

budzikk
10-03-2009, 22:14
My z ~piotrusiemb dzisiaj uczestniczyliśmy w tym katowickim kursie- polecam!

Generalnie bez żadnych 'spiętych' regułek, ludzko, przyjaźnie, z żartem całość poprowadzona.

Co do spotkania to jestem jak najbardziej za! Podajcie gdzie i o której- tak jak napisał Piotrek, my tam jutro będziemy koło godziny 15. :)

Pozdrawiam.

renes
10-03-2009, 22:19
Czy ktoś wie, czy w Warszawie w kwietniu będzie jeszcze kurs? Miałem informację że organizowany jest w kwietniu a nie marcu.

zuczek
10-03-2009, 22:22
będzie będzie

http://www.archidiecezja.warszawa.pl/homepage/?a=2784

MM-architekci
10-03-2009, 22:22
W lodzi tez ciekawie , gwiazde mamy , dzis nas kamerowal , tak sie mowi chyba ;] , najpierw skromnie z krzeselka poznie latal po sali troche i szukal ciekawych kadrow :D , pewnie na youtube bedziemy , jak zaczely sie pytania dopiero dal popis , wszyscy chcieli go zlinczowac ;] , mlodzi beda mieli z nim wesolo chociaz , bo tym sprzetem ktory mial raczej dobrego filmu nie zrobic...

Zemfira
10-03-2009, 22:23
może przy drzwiach wejściowych, żeby miejsce siedzące było, albo zajmijmy sobie ostatni rządek w sali z prawej strony od wejscia :D

piotrusb
10-03-2009, 22:35
Myśmy dzisiaj siedzieli na schodach po lewej stronie sali ;)

Ale ok, może być przy drzwiach wejściowych na salę, po prawej stronie ;)

krzysztofr
10-03-2009, 22:39
Kurs jak kurs :) ale krzesła mogli by dać wygodniejsze :)

sitek
10-03-2009, 22:51
W lodzi tez ciekawie , gwiazde mamy , dzis nas kamerowal , tak sie mowi chyba ;] , najpierw skromnie z krzeselka poznie latal po sali troche i szukal ciekawych kadrow :D , pewnie na youtube bedziemy , jak zaczely sie pytania dopiero dal popis , wszyscy chcieli go zlinczowac ;] , mlodzi beda mieli z nim wesolo chociaz , bo tym sprzetem ktory mial raczej dobrego filmu nie zrobic...

Nic mi nie mów siedziałem obok niego i już nie dawałem rady ze śmiechu:mrgreen: Ale chociaż pytania konkretne zadawał:mrgreen:

budzikk
10-03-2009, 22:52
krzesła jak krzesła... my siedzieliśmy na schodach :p
osób było zadziwiająco sporo. 250 miejsc siedzących na sali- wszystkie zajęte, a z 50 osób jeszcze stało! ;)

może być przy drzwiach wejściowych na salę- po prawo!
do jutra! ;)

Smile
10-03-2009, 23:05
Nic mi nie mów siedziałem obok niego i już nie dawałem rady ze śmiechu:mrgreen: Ale chociaż pytania konkretne zadawał:mrgreen:

Ja dziś popłakałem się ze śmiechu :lol: Nawet prowadzący nie wytrzymał:D

renes
10-03-2009, 23:13
będzie będzie

Dzięki.

Bobb
10-03-2009, 23:57
może przy drzwiach wejściowych, żeby miejsce siedzące było, albo zajmijmy sobie ostatni rządek w sali z prawej strony od wejscia :D

Ten kto będzie pierwszy niech zajmie miejsca dla pozostałych :-)
Apropos, jutro wracam do Wawy, gdyby ktoś miał potrzebę to gdzieś po drodze mogę go podrzucić.

krzychul
11-03-2009, 01:45
Pozdrawiam, wszystkich z Katowickiego kursu i do zobaczenia o 16.

himi
11-03-2009, 09:58
A ja jadę do Legnicy:)

kwietowy
11-03-2009, 23:16
Niezle wedlug listy wczoraj na kursie w Katowicach bylo 370 osob ;)
Heh, nie mialem dzisiaj szczescia bo utknalem w korku jak jechalem z pracy i dojechalem juz w trakcie wiec nie poznalem braci forumowej :-|

himi
11-03-2009, 23:33
Dżisas, więc na rynku foto śląskim nie ma już miejsca dla nikogo:)

BuRton
11-03-2009, 23:44
Dżisas, więc na rynku foto śląskim nie ma już miejsca dla nikogo:)

No tak. Bo są jeszcze ci, co takie pozwolenie mają od dawna. Ale przy tym zagęszczeniu ludności...nie jeden jeszcze się wyżywi ;-) .

woyd
12-03-2009, 22:44
Czołem

dostałem dzisiaj maila ze szczecińskiej kurii z terminem najbliższego kursu: 21.03.09.
Ktoś się jeszcze z forum na ten kurs wybiera ??

5pirit
12-03-2009, 23:40
Będę również, już się zapisałem :)

himi
13-03-2009, 20:01
Legnica - poza mną leci jeszcze Richie, kompletujemy forumowiczów na Legnicę:)

marcin_s18
13-03-2009, 20:07
Legnica - poza mną leci jeszcze Richie, kompletujemy forumowiczów na Legnicę:)

Nie zapominaj o mnie :)

Zemfira
13-03-2009, 23:57
Heh, nie mialem dzisiaj szczescia bo utknalem w korku jak jechalem z pracy i dojechalem juz w trakcie wiec nie poznalem braci forumowej :-|
A poznaliśmy się i owszem, nawet siedzieliśmy kupami canonowymi, jakkolwiek to brzmi. Na pocieszenie powiem lepiej się spóźnić niż samochód na lawecie mieć ;)

woyd
14-03-2009, 11:00
Braliście sprzęt na te kursy ?? Było coś praktycznego ??

ps. doczytałem ostatnio z kumplem, że w dieciezji szczecińskiej kurs jest ważny 2 lata. Ciekawe co się po tych 2 latach w Kościele zmieni :)

kristof77
14-03-2009, 11:25
Braliście sprzęt na te kursy ?? Było coś praktycznego ??

ps. doczytałem ostatnio z kumplem, że w dieciezji szczecińskiej kurs jest ważny 2 lata. Ciekawe co się po tych 2 latach w Kościele zmieni :)

W Warszawie nie sprzęt fotograficzny tylko odliczona gotówka była potrzebna. Nie było żadnych "lekcji praktycznych" w kościele. Siedzisz w salce i słuchasz.

Ksiądz prowadzący uzasadniał ograniczoną ważność zaświadczeń tym, że fotograf to zwykły człowiek i może coś zapomnieć więc warto przypomnieć mu po jakimś czasie zasady obowiązujące na liturgiach.

himi
14-03-2009, 11:55
W Warszawie nie sprzęt fotograficzny tylko odliczona gotówka była potrzebna. Nie było żadnych "lekcji praktycznych" w kościele. Siedzisz w salce i słuchasz.

Ksiądz prowadzący uzasadniał ograniczoną ważność zaświadczeń tym, że fotograf to zwykły człowiek i może coś zapomnieć więc warto przypomnieć mu po jakimś czasie zasady obowiązujące na liturgiach.

Zajęcia praktyczne:twisted:Przecież to wyłącznie o mamonę chodzi. Skąd tak wielkie rozbieżności w cenach? Z gospodarności kurii... Poznań taniocha, Wawa -drogo jak diabłem. Czytam, że gdzieś po 200-300 pln. Szajba jakaś, za papier?

piotrthx
14-03-2009, 12:49
http://www.diecezja.sosnowiec.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2333&Itemid=158

w sosnowcu 50zł

w kwietniu sa dwa terminy do wyboru, szczegoly w linku. Moze ktos sie wybiera?

himi
14-03-2009, 13:41
Żeby nie było tak daleko...Do Legnicy mam tylko 110km. Papier na 5 lat.

Bobb
14-03-2009, 17:08
A poznaliśmy się i owszem, nawet siedzieliśmy kupami canonowymi, jakkolwiek to brzmi.

Co prawda mieliśmy siedzieć jedną wielką kupą canonową (btw. spodobało mi sie to określenie:lol:) ale ze względu na niemożność odróżnienia przez niektórych strony lewej od prawej powstały 2 kupy, nie będę tu wymieniał konkretnie o kogo chodzi, bo by sie kol. budzikk obraził :mrgreen:

A tak serio - serdeczne pozdrowienia dla canonowej braci z Częstochowy :-)

Zemfira
14-03-2009, 19:28
http://www.diecezja.sosnowiec.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2333&Itemid=158

w sosnowcu 50zł

w kwietniu sa dwa terminy do wyboru, szczegoly w linku. Moze ktos sie wybiera?
Jak dobrze, ze się do Katosów dotoczyłam :) Edytowałam, bo wiadomosci w linku doczytałam.

pjotrekm
14-03-2009, 19:51
Jakby ktoś się pytał, to ja też jadę do Legnicy.

woyd
14-03-2009, 22:47

:)) Zwłaszcza aktywni zawodowo fotografowie ślubni :D

largoxxx
14-03-2009, 23:08
dzis była pierwsza cześć kursu liturgicznego dla fotografów w Tarnowie jestem ciekaw czy ktoś z CB był dzis? Jak tam samopoczucie po dniu spędzonym na słuchaniu dlugiego kazania ????

kristof77
14-03-2009, 23:12
:)) Zwłaszcza aktywni zawodowo fotografowie ślubni :D

Pewnie tacy to są najgorsi... ;) Gubi ich rutyna, rozkręcają się w celu lepszych zdjęć próbują naginać gdzie tylko się da... a tu bach... papierek do odnowienia... I po 6 godzinach wykładu znów stają się aniołkami ;)

Wiadomo, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę. Przecież kościół dobrze wie ile zarabiają zawodowcy na ślubach i że zależy im na tej pracy i tak zapłacą za zaświadczenie... Nie zdziwiłbym się gdyby za rok takie zaświadczenie kosztowałoby 500 zł i byłoby ważne jeden rok.

renes
15-03-2009, 01:26
W Warszawie najbliższy kurs w kwietniu, opłata 110zł (w cenie książka).

Czy może ktoś z uczestników z marca potwierdzić że okres ważności pozowolenia wydanego w W-wie także ma 2 lata?

kristof77
15-03-2009, 02:00
W Warszawie najbliższy kurs w kwietniu, opłata 110zł (w cenie książka).

Czy może ktoś z uczestników z marca potwierdzić że okres ważności pozowolenia wydanego w W-wie także ma 2 lata?

Potwierdzam, że zaświadczenie podpisane przez Prezesa Fundacji "Dobra Wiadomość" oraz moderatora Kurii Warszawskiej jest wydane na okres bezterminowy. Tzn. nie figuruje na nim żaden termin ważności lub też jakakolwiek data wygaśnięcia.

Wygląda to mniej więcej tak:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img4.imageshack.us/my.php?image=kuria.jpg)

Vitez
15-03-2009, 03:24
Potwierdzam, że zaświadczenie podpisane przez Prezesa Fundacji "Dobra Wiadomość" oraz moderatora Kurii Warszawskiej jest wydane na okres bezterminowy. Tzn. nie figuruje na nim żaden termin ważności lub też jakakolwiek data wygaśnięcia.

Wygląda to mniej więcej tak:

Jak wyżej - potwierdzam że uczestnicy kursu marcowego w Warszawie otrzymali zaświadczenie bezterminowo.

Ale w czasie kursu ksiądz prowadzący wyraźnie zasugerował że przyszłe kursy będą "odnawiane" np co roku ("dniem zadumy" czy jakoś tak), oraz że będzie w przyszłości potrzebne w Warszawie zaświadczenie od proboszcza.

MM-architekci
15-03-2009, 09:30
Niedlugo trzeba bedzie robic badania krwi , moczu , od tak , zeby profesjonalnie wygladalo i wiadomo za co sie placi... kurde zamiast podejsc do tego sensownie to widze ze w niektorych miastach to parodia jest. W lodzi chodziaz pare slow bylo powiedzianych , od osob nie wtajemniczonych w cykanie slubow , a tacy tez tam byli :D , uslyszalem ze wlasnie dobrze bo czegos sie dowiedzieli , ale po reaz enty historyjka o mojzeszu ? o tym kim jest bog ? itd itp itd itp... Jak ma ten kurs wygladac sensownie to nich bedzie kursem z prawdziwego zdarzenia , przemyslanym , a nie lekacja religii...

Memoriz
15-03-2009, 14:24
tak i co roku będzie obowiązkowa opłata z książką w prezencie,
przyznaje iż zaspałem na szkolenia w K-ce, jednakże pofatygowałem się na rozmowę z księdzem prowadzącym wykłady i uzasadnienie ważności tego "papierka" jest dla mnie bynajmniej śmieszne.

ania1410
15-03-2009, 14:45
http://www.diecezja.gda.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=407
rozpoczyna się nowy kurs - dla zainteresowanych

djaras
16-03-2009, 09:54
ania1410: wiesz coś nt. kosztów? jest jakaś ustalona stawka?

knaitsabes
16-03-2009, 14:07
Zbieram grupę kilkunastu osób zainteresowanych Kursem Liturgicznym dla foto-operatorów z woj. łódzkiego. Poprzedni kurs odbył się z tego co wiem 9 marca 2009 w Łodzi, przy ul. ks. I. Skorupki 3., niestety kilka osób go przeoczyło.
Dowiedziałem się że następny kurs organizowany będzie w Piotrkowie Tryb., jednak dokładny termin nie jest jeszcze znany.

efish
17-03-2009, 11:02
Proponuje zrobić jakąś listę. W jakim mieście ile kosztuje, ile dni trwa kurs, itp.
Każdy będzie mógł sobie wybrać, gdzie najlepiej taki kurs odbębnić :mrgreen:

himi
17-03-2009, 11:33
Ma ktoś kwit z ubiegłego roku z Legnicy? Zapisują tam termin ważności?

bakulik
17-03-2009, 11:35
http://www.diecezja.gda.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=407
rozpoczyna się nowy kurs - dla zainteresowanych

Było już info o tym, ale dobrze, że przypomniałaś.

http://canon-board.info/showthread.php?p=607165

ania1410: wiesz coś nt. kosztów? jest jakaś ustalona stawka?

http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=76804&page=27

"Należy się spodziewać opłaty w wysokości około 100 złotych."

sitek
17-03-2009, 11:58
Zbieram grupę kilkunastu osób zainteresowanych Kursem Liturgicznym dla foto-operatorów z woj. łódzkiego. Poprzedni kurs odbył się z tego co wiem 9 marca 2009 w Łodzi, przy ul. ks. I. Skorupki 3., niestety kilka osób go przeoczyło.
Dowiedziałem się że następny kurs organizowany będzie w Piotrkowie Tryb., jednak dokładny termin nie jest jeszcze znany.

Prowadzący mówił, że najszybciej na jesieni w nowej salce na którą poszły pieniądze z kursu.
A co do tych zaświadczeń wydawanych na czas określony to prowadzący kurs ksiądz był mocno zdziwiony, przecież cyt:"nic się w tej kwestii nie zmieni przez kilka lat, więc jaki jest sens zezwoleń czasowych?"
Widać co miasto to inne zwyczaje.

marcin_s18
17-03-2009, 12:15
W Legnicy można się również zapisać w dniu kursu, w recepcji. Także jak ktoś do końca nie jest jeszcze zdecydowany, a się zdecyduje to nie ma żadnego problemu.

djaras
17-03-2009, 12:17
Kto się wybiera dziś na kurs w gdyni??

bakulik
17-03-2009, 13:19
Kto się wybiera dziś na kurs w gdyni??

Ja się wybieram.

pawello91
18-03-2009, 17:40
Mam pytanie wie ktoś jakie pytania są na kursie liturgicznym?? Chodzi mi to o egzamin koncowy.

tombas
18-03-2009, 17:45
Mam pytanie wie ktoś jakie pytania są na kursie liturgicznym?? Chodzi mi to o egzamin koncowy.
same trudne:-D a tak poważnie to jaki egzamin... w Krakowie o żadnym egzaminie nie ma mowy.

himi
18-03-2009, 21:48
To ilu nas jedzie Legnicy? Robimy jakiś browar po kursie?:)

pawello91
18-03-2009, 22:00
No ja obecnie jestem na kursie liturgicznym w Opolu. i 28 marca mam egzamin:) dlatego sie pytam:)

jkl8
18-03-2009, 22:36

Ja znam jedno: "dałeś już na ofiarę synu"