PDA

Zobacz pełną wersję : Kursy liturgiczne

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9

basala
03-01-2010, 20:15
Mnie denerwuje tylko fakt wymagania jakiegoś bzdurnego świstka od proboszcza[...]
Znajdź instytucję, która nie wymaga świstków. Przy staraniach o pracę ważniejsze od twoich faktycznych umiejętności są zaświadczania o ich posiadaniu...

Krzychu
03-01-2010, 20:20
Bez jaj; fotograf to praca i jeśli jesteś "niewidzialny" to nie powinno nikomu przeszkadzać ani jakiej jesteś narodowości ani wyznania - nawet w kościele MZ.

Wiele rzeczy być nie powinno, natomiast jest jak jest... Poza tym te zaswiadczenie od proboszcza z parafii to nie jest specjalny problem - podobne jest potrzebne jak się zostaje chrzestnym itd... Czasami wystarczy dobra ofiara ;-)

Natomiast jak ktoś jest niewierzący i w kościele ktory jest dość ściśle związany z wiarą go nie chcą, to jeżeli posiada trochę kultury osobistej powinien uszanować fakt że gdzieś go nie chcą...

xsardas
03-01-2010, 20:22
Ale proszę Cię nie porównuj świstka o byciu praktykującym katolikiem z dokumentami poświadczającymi kwalifikację...

Natomiast jak ktoś jest niewierzący i w kościele ktory jest dość ściśle związany z wiarą go nie chcą, to jeżeli posiada trochę kultury osobistej powinien uszanować fakt że gdzieś go nie chcą...

Masz sklep chcesz rozpocząć sprzedaż alkoholu, odmawiają Ci bo urzędnik miał tego dnia rozwolnienie. Nie wmówisz mi, że nie będziesz się starał w najbliższym możliwym okresie o ta samą licencję, a kultura osobista nie ma tu nic do rzeczy.

Handelson
03-01-2010, 20:26

Nikt z księży na kursie, który kończyłem (Gniezno) nie mówił, że nie chcą niewierzących. Było kilka wątków wyżej.
Na kursie jedno, w życiu co innego...
I o to chyba biega... Co do uszanowania czy Cię chcą czy nie chcą...
Co ma zrobić Para Młoda, która chce mieć takiego fotografa a nie innego (polecanego przez księdza)?
EDIT: xsardas znowu szybszy :) Faktycznie gadamy o dwóch sprawach i jakoś noworocznie nie możemy wskoczyć na wspólne tory ;)

Janusz Body
03-01-2010, 20:28
Czy jeśli ksiądz odmowi udzielenia ślubu ateiście, to tez jest dyskryminacja religijna? .....

Ksiądz popełni grzech ciężki (odmówi udzielenia sakramentu tej wierzącej drugiej osobie) i złamie prawo kanoniczne, które mówi dość wyraźnie o ślubach wiernych z niewiernymi. Zły przykład podałeś.

Ja tam mam i tak swoje zdanie. Kościół nie jest własnością proboszcza - on jest tam TYLKO zarządcą a właścicielami są parafianie i to ONI i tylko ONI mogli by odmówić komukolwiek wejścia do tego przybytku. (Za czyją kasę to zbudowano? Kościoła?)

A jakby postawić pytanie przewrotnie? Ja jestem buddystą ale mam wątpliwości co do swojej religii* i chciałbym się nawrócić na najlepszą z religii ale przed nawróceniem chciałbym się co nieco zapoznać, również z kościołem. To co? Nie mogę bo mi proboszcz odmówi prawa wejścia? No to on stoi na mojej drodze do jedynie słusznej wiary.

Przez ponad 35 lat żyłem w jedynie słusznym systemie gdzie rację miał sekretarz organizacji. Teraz żyję w systemie jedynie słusznej religii, której administracja odmawia mi dostępu do dóbr kultury narodowej (np. wstępu do Kościoła Mariackiego) bo jestem niewierzący. P A R A N O J A!!!

*wiem, wiem buddyzm nie jest religią tylko filozofią. przykład taki podałem ;-)

PS. Robiłem zdjęcia, grzecznościowo, na kilku ślubach. Nikt nigdy się nie zapytał czy mam jakiś papier od mojego miejscowego czarownika. I owszem, ksiądz był ZAWSZE uprzedzony. Tylko jeden, wiele lat temu, miał jakieś wątpliwości. Widać wraca nowe. :-)

basala
03-01-2010, 20:32
Ale proszę Cię nie porównuj świstka o byciu praktykującym katolikiem z dokumentami poświadczającymi kwalifikację... Dlaczego?

Formularz zgłoszeniowy wysłałem do Kurii Metropolitalnej w Poznaniu bez akceptacji proboszcza, pomimo iż takowa była wymagana. Nie jestem gorliwie praktykującym katolikiem, jednak szczerość została nagrodzona. :-D Choć muszę przyznać, że miałem różne takie pokusy... ;) Kiedyś będę musiał się z tego wyspowiadać. :-D

xsardas
03-01-2010, 20:39
Tam miało być kwalifikacji zawodowych ;)

Ha to fajnie że się tak udało :D Ja na szczęście kurs robiłem w światłym miejscu i takiego wymyślnego papierka nie wymagali :) a nawet fakturę VAT chcieli dać :)

dinderi
03-01-2010, 21:37
Kościół nie jest własnością proboszcza - on jest tam TYLKO zarządcą a właścicielami są parafianie i to ONI i tylko ONI mogli by odmówić komukolwiek wejścia do tego przybytku. (Za czyją kasę to zbudowano? Kościoła?)
Ja nie chcę się wdawać w dyskusję natury poprawności etycznej działań przedstawicieli kościoła, bo forum CB to nie miejsce na to. A i tak nic by taka dyskusja nie zmieniła. Wiem to niestety z doswiadczenia. Ja próbuje odnieść się do faktów, w ten sam sposób jak faktem jest, ze światło w naszych aparatach mierzone jest w odniesieniu do 12% szarości. ;)
Faktem jest, niestety, a wynika to z zapisów prawa, że to nie wierni sa wlaścicielem majatku koscielnego. Kościół katolicki to nie gmina żydowska więc w kwestii proboszcza, parafianie mają prawie nic do gadania. Tutaj włascicielem całego majątku, mimo że pochodzacego z datków, jest kościół jako organizacja. A proboszcz, niestety, jest władcą absoulutnym w parafii, chyba ze przestanie sie to podobac jego zwierzchnikowi. Takie sa fakty, niestety.
Dlatego, w jednej parafii bedzie tak, a w drugiej inaczej. Od proboszcza jako CZŁOWIEKA zależy, jak potraktuje fotografa. Czy mu będzie przeszkadzało jego ew. inne wyznanie, czy nie, czy będzie wymagał zaświadczeń, czy nie i ew. jeszcze pomoże w sprawach technicznych. I nic tego nie zmieni, dopóki pozycja koscioła katolickiego w naszym kraju będzie tak silna, jak obecnie jest, niestety.
Reausumując, trzeba sobie uswiadomić czasem gorzka prawdę, że kościół to nie do końca instytucja użyteczności publicznej. Jej "powszechność" to tylko taki chwyt marketingowy, bo nie wyczerpuje definicji słowa "powszechny". I albo to zaakceptujemy i przestaniemy sie tym podniecac, albo nie. W tym drugim przypadku, cokolwiek byśmy nie robili, to tylko na swoja szkode, niestety.

Ps. Ewentualne odejscie z łona kościoła w akcie "protestu", również jest forma akceptacji.

Soundman
03-01-2010, 21:41
Ale czemu Was to denerwuje ? Chyba normalne że ktoś wpuszcza ludzi do "siebie" na zasadach które sam ustala, nie ?

Proboszcz nie jest u "siebie" tylko w miejscu gdzie można powiedzieć pracuje. Pozatym gdybyśmy tak myśleli jak Ty przyjacielu to niesądzisz że niedługo żeby być gościem na weselu w rozumieniu iść do kogoś na ślub kościelny to będzie trzeba pozałatwiać sobie papiery że sie jest wierzącym i praktykującym itp itd ?? Jako fotograf na ślubie jestem tam jako osoba która ma pracę do wykonania na zamówienie pary młodej a nie księdza a upoważnienie to tak naprawdę tylko kwitek za który trzeba było nieżle zapłacić bo kosztowało 70 zł a było nas z 80 100 osob na tym kursie też bym chciał tyle zarabiać przez te kilka godzin co tam spędziliśmy.

Różne mamy zdania i pewnie każdy ma trochę racji ale tak jak sam wspomniałeś żeby coś załatwić wystarczy tylko trochę większa tzw"ofiara" i to udowadnia że coniektórzy urządzili sobie z kościoła serwis usługowy za niezłą kasę. Kiedyś byłem świadkiem na ślubie mieliśmy kwitki do spowiedzi obowiązki oddania karteczek wypełnionych z spowiedzi itp myślisz że ktoś o tym pamiętał jak już przyszło do zapłaty ??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Ja nie chcę się wdawać w dyskusję natury poprawności etycznej działań przedstawicieli kościoła, bo forum CB to nie miejsce na to. A i tak nic by taka dyskusja nie zmieniła. Wiem to niestety z doswiadczenia. Ja próbuje odnieść się do faktów, w ten sam sposób jak faktem jest, ze światło w naszych aparatach mierzone jest w odniesieniu do 12% szarości. ;)
Faktem jest, niestety, a wynika to z zapisów prawa, że to nie wierni sa wlaścicielem majatku koscielnego. Kościół katolicki to nie gmina żydowska więc w kwestii proboszcza, parafianie mają prawie nic do gadania. Tutaj włascicielem całego majątku, mimo że pochodzacego z datków, jest kościół jako organizacja. A proboszcz, niestety, jest władcą absoulutnym w parafii, chyba ze przestanie sie to podobac jego zwierzchnikowi. Takie sa fakty, niestety.
Dlatego, w jednej parafii bedzie tak, a w drugiej inaczej. Od proboszcza jako CZŁOWIEKA zależy, jak potraktuje fotografa. Czy mu będzie przeszkadzało jego ew. inne wyznanie, czy nie, czy będzie wymagał zaświadczeń, czy nie i ew. jeszcze pomoże w sprawach technicznych. I nic tego nie zmieni, dopóki pozycja koscioła katolickiego w naszym kraju będzie tak silna, jak obecnie jest, niestety.
Reausumując, trzeba sobie uswiadomić czasem gorzka prawdę, że kościół to nie do końca instytucja użyteczności publicznej. Jej "powszechność" to tylko taki chwyt marketingowy, bo nie wyczerpuje definicji słowa "powszechny". I albo to zaakceptujemy i przestaniemy sie tym podniecac, albo nie. W tym drugim przypadku, cokolwiek byśmy nie robili, to tylko na swoja szkode, niestety.

Ps. Ewentualne odejscie z łona kościoła w akcie "protestu", również jest forma akceptacji.

W sumie się trochę z Tobą zgadzam nic na to nie poradzimy a moje zdanie jest krótkie upoważnienie mieć trzeba licząc się z chęcią robienia ślubów bo to jeden z dodatkowych świstków działających na Twoją korzyść. A ogolnie to ten cały cyrk jest po to żeby parze młodej w dniu ślubu nie zafundować zawału serca w postaci decyzji proboszcza o niedopuszczeniu fotografa do fotografowania przy ślubie bo mnie akurat w tym wszystkim proboszcz najmniej obchodzi tylko to żeby para młoda miała pracę przezemnie dobrze wykonaną.

pank
03-01-2010, 23:14
Tak sobie czytam te wszystkie pobożne, nomen omen, życzenia, wszystko fajnie tylko adresat nie ten. Czy Wam się to podoba czy nie, Kościół Katolicki to w Polsce potężna i mocno autonomiczna instytucja i nic z tym nie da się zrobić. To znaczy da się, ale trzeba by założyć partię polityczną, zdobyć poparcie, wygrać wybory i wypowiedzieć albo renegocjować konkordat. W tej chwili jest tak, że jak diecezja wymyśli sobie zaświadczenie od proboszcza że jest się praktykującym katolikiem to jest to nieodwołalne i nic z tym nie można zrobić, KK to jedyna instytucja od decyzji której nie ma sądowej drogi odwoławczej, więc, moi drodzy, pogódźcie się z tym że jak chcecie fotografować śluby to musicie przystać na wszystkie stawiane przez księży warunki. Na razie nie jest najgorzej, zawsze można zrobić taki kurs w diecezji która nie wymaga takich zaświadczeń, jeszcze. Z resztą, nawet z zaświadczeniem, proboszcz parafii w której odbywa się ślub może Was wywalić na zbity pysk bo taki będzie miał kaprys i też nic nie można z tym zrobić.

dinderi
03-01-2010, 23:20
ale trzeba by założyć partię polityczną, zdobyć poparcie, wygrać wybory i wypowiedzieć albo renegocjować konkordat.Zapomniałes o ekskomunice i "piętnie antychrysta" na co najmniej 5 pokoleń w dół i 2 w górę ;)

izabela11
05-01-2010, 17:13
hej
czy ktoś może wie kiedy bedzie odbywał sie kolejny kurs liturgiczny dla fotografów w szczecinie i we wrocławiu ??

E.3
05-01-2010, 17:28
Panowie a jak z kursami w szczecinie? bo dzwonie pisze maile do kurii, i albo brak odzewu, albo nikt nic nie wie. proszę o jakieś szczególowe informacje, jeśli ktoś takie posiada.

xsardas
05-01-2010, 20:24
Koordynatorem jest ks. Sławomir Zyga piszcie do niego lub dzwońcie lub udajcie się osobiście. Jeżeli on nic nie wie to znaczy że na razie kursu nie będzie.

introll
06-01-2010, 12:44
Takiego wała
Co wam się ludzie po...... w głowie. Ja robie zdjecia 4 lata już na ślubach, zawsze mi zabraniają robić zdjęć, ale czy takie czarny pan przed ołtarzem mnie wyrzuci z kościoła...hehe. Nie zapłace za nic kurii, jak tylko bedę miał czas przygotuje pdf-ka wam do druku z tym zaswiadczeniem i każdy za FREE sobie podrukuje i uzupełni swoje:) pozdrawiam
Godząc się na sami im interes napędzacie!!!!!! koniec z takimi nadużyciami!!

Chris_11
06-01-2010, 12:50
Takiego wała
Co wam się ludzie po...... w głowie. Ja robie zdjecia 4 lata już na ślubach, zawsze mi zabraniają robić zdjęć, ale czy takie czarny pan przed ołtarzem mnie wyrzuci z kościoła...hehe. Nie zapłace za nic kurii, jak tylko bedę miał czas przygotuje pdf-ka wam do druku z tym zaswiadczeniem i każdy za FREE sobie podrukuje i uzupełni swoje:) pozdrawiam
Godząc się na sami im interes napędzacie!!!!!! koniec z takimi nadużyciami!!

Gratuluję podejścia.
To może od razu wydrukuj sobie legitymację ubezpieczeniową, dowód osobisty, prawo jazdy i kartę kredytową, bo wtedy to już w ogóle za nic nie będziesz musiał płacić.

Żenujący poziom, ale chyba sam nick mówi za siebie.

gadget_zary
06-01-2010, 18:17
Wiadomo coś o kursie we Wrocławiu

Husky
07-01-2010, 15:35
W dniu 3.2.2010r w kurii diecezjalnej w Drohiczynie w godzinach 16-18 odbędzie się szkolenie.
Potrzebne:
- jedno zdjęcie paszportowe
- opłata 100 zł
- opinia miejscowego proboszcza

Ewentualne informacje i rezerwacja:
http://www.drohiczyn.opoka.org.pl/?action=kancelaria

Zabiorę osoby jadące z Warszawy ze sobą za zwrot kosztów paliwa.

shutter
07-01-2010, 18:07
Regularne kursu liturgiczne odbywają się w kurii diecezjalnej w Łowiczu w każdy pierwszy wtorek miesiąca. Szybko i miło, rozmowa na temat bez zbędnych przepytywań ze znajomości Pisma Św.
Potrzebne zdjęcie, papier od proboszcza i 80pln.
Szczegóły na tutaj. (http://www.diecezja.lowicz.pl/serwis/index.php?id=806&idd=230)

manfred1
07-01-2010, 19:28
9-10.02.10 Kraków godz: 16-19 Archidiecezja Krakowska.

canis_lupus
07-01-2010, 20:35
I właśnie na ten krakowski kurs wybieram sie ja
http://www.foto-liturgia.pl/

manfred1
07-01-2010, 22:52
i jo tys bede

aneko
09-01-2010, 01:12
A jak wygląda sytuacja z kursami w Łodzi? Dowiadywał się ktoś ?
Lepiej jechać do Łowicza.

Jeśli zebrały by się 2/3 osoby można zrobić zrzutkę:)
Ja jadę jak tylko poprawi się sytuacja na drogach.

robgr85
09-01-2010, 01:41
ostatnio wysłałem maila z zapytaniem odnośnie terminów kursów liturgicznych w Gdyni/Trojmiescie pod adres: adalbertus <at> diecezja.gda.pl dostałem odpowiedź, iż wszystko zależy od ilości chętnych, planują kolejny kurs na marzec, ew kwiecień... i że mam śledzić stronę bo tak na prawdę nie ma żadnego pewnego terminu. Może chętni z trójmiasta podeślą podobne zapytania o termin, co mogłoby przyspieszyć trochę termin przyszłego kursu :>

Pozdr.

Tezet-gdynia
09-01-2010, 03:58
rob, nie pytales moze dyskretnie o szacowany koszt? ;)

root
09-01-2010, 10:55
dla zainteresowanych z rzeszowa i okolic (chyba, że ktoś z dalszej okolicy jest chętny - zapraszamy :)) kurs odbędzie się na początku marca br. w instytucie JPII (http://www.instytut.rzeszow.pl/).

zapisy przyjmowane są pod numerem tel. (17) 852-89-88 w. 10

koszt i dokładniejszą datę podam prawdopodobnie w poniedziałek.

robgr85
09-01-2010, 23:26
rob, nie pytales moze dyskretnie o szacowany koszt? ;)

niet, bez wzgledu na koszt udam się na najbliższy kurs... jakby było faktycznie dużo za dużo to możemy się we dwójkę zebrać i wyskoczyć przy wszystkich z zapytaniem skąd ta cena bo nasz kolega z (trzeba by wybrać jakieś inne województwo) robił miesiąc prędzej za kwotę o xx zł niższą ;)

Pozdr.

P.S. Najlepiej napisz do nich maila z zapytaniem, będą wiedzieć że już 2 osoby są zainteresowane i może trochę przyspieszą...

iblip
11-01-2010, 12:06
W lutym jest kurs w Tarnowie:
http://www.diecezja.tarnow.pl/index_01.php?r_ip=23

mk307
11-01-2010, 15:01
A ktoś słyszał kiedy będą takowe we Wrocławiu i jakie mogą być przypuszczalne koszty bo różne mity krążą. Walczę z Księdzem o informacje on spycha do Pani Irenki pani Irenka odsyła do księdza i tak proszę za tydzień w przyszłym miesiącu itp ...

aneko
12-01-2010, 00:20
Podobno kursy dla Łodziaków będą w Porszewicach 20 marca, zapisy elektroniczne od 1.02

maxwwo
12-01-2010, 01:59
Wie ktoś może kiedy taki kurs odbędzie się w Gdyni, w nowym roku? Ile sobie za ten świstek życzą teraz? i czy jest bezterminowy? Albo zna ktoś maila do osoby która będzie się orientować w temacie nowego terminu?

Jeśli chodzi o Gdynie to też jestem zainteresowany, jak by ktoś miał jakieś info to prosze na PW. Jak dzwniłem na początku grudnia to "miła Pani" stwierdziła, że nie wie kiedy bedzie, może za kilka miesięcy!.
Do zainteresowanych kursem z Trójmiasta, może zrobimy listę osób chętnych i wyślemy do kurii myślę, że jak by się zebrało 15-20 osób to by zorganizowali. Ja bym miał jeszcze jedną osobe prawdopodobnie, dwaj koledzy wcześniej pisali to już 4 osoby.

fil91
12-01-2010, 02:33
Jeśli chodzi o Gdynie to też jestem zainteresowany, jak by ktoś miał jakieś info to prosze na PW. Jak dzwniłem na początku grudnia to "miła Pani" stwierdziła, że nie wie kiedy bedzie, może za kilka miesięcy!.
Do zainteresowanych kursem z Trójmiasta, może zrobimy listę osób chętnych i wyślemy do kurii myślę, że jak by się zebrało 15-20 osób to by zorganizowali. Ja bym miał jeszcze jedną osobe prawdopodobnie, dwaj koledzy wcześniej pisali to już 4 osoby.

Można by coś zorganizować , również z kolegą jesteśmy zainteresowani takim kursem...6 osób
Jak zaczniesz działać to pisz na PW

famtom
12-01-2010, 11:20
Czy ten kurs z Porszewic (koło Łodzi) daje uprawnienia na czas nieokreślony czy czy to tylko terminowe pozwolenie?

Husky
12-01-2010, 11:50
Regularne kursu liturgiczne odbywają się w kurii diecezjalnej w Łowiczu w każdy pierwszy wtorek miesiąca. Szybko i miło, rozmowa na temat bez zbędnych przepytywań ze znajomości Pisma Św.
Potrzebne zdjęcie, papier od proboszcza i 80pln.
Szczegóły na tutaj. (http://www.diecezja.lowicz.pl/serwis/index.php?id=806&idd=230)

Kurs odbędzie się w środę 3lutego. Jedzie ktoś z Warszawy?

sadamczuk
12-01-2010, 13:18
Lepiej jechać do Łowicza.

Jeśli zebrały by się 2/3 osoby można zrobić zrzutkę:)
Ja jadę jak tylko poprawi się sytuacja na drogach.

Ja planuję jechać do Łowicza na ten najbliższy kurs. Z otrzymanych przeze mnie informacji odbędzie się on w środę - 3 lutego, ponieważ we wtorek jest święto i został on przesunięty na środę.

Kto jedzie ze mną???

aneko
12-01-2010, 21:06
Nie wiem czy ten w Porszewicach jest bezterminowy :( Łowicki podobno tak.

I już nie wiem czy czekać czy jechać do Łowicza. Można by zebrać 2-3 osoby, wyszłoby taniej.

robgr85
12-01-2010, 21:54
Można by coś zorganizować , również z kolegą jesteśmy zainteresowani takim kursem...6 osób
Jak zaczniesz działać to pisz na PW

Pewnie, w razie czego możecie dopisać mnie na listę, czekam na PW.

Pozdr.

fil91
12-01-2010, 22:08
Pewnie, w razie czego możecie dopisać mnie na listę, czekam na PW.

Pozdr.

Kolega dzwonił dzisiaj żeby zorientować się co do terminu kolejnego kursu - odpowiedz "proszę zadzwonić w lutym na razie nie ma czasu na organizację kursu z uwagi na kolędy "

maxwwo
12-01-2010, 23:43
Dzwoniłem dzisiaj do Gdyni, Pani prosiła abym zadzwonił w piątek miedzy 9-11 będzie proboszcz. Możliwość ze zorganizowaniem kursu jak będzie ileś tam osób to raczej się da, ale dokładniej to w piątek z proboszczem. Jak coś Będę wiedział to dam znać. pozdrawiam

Tezet-gdynia
13-01-2010, 01:11
A to musi byc w jakims konkretnym miejscu ? Czy kazdy proboszcz moze poprowadzic w dowolnym miejscu ? Bo jesli w miare dowolny to moze udalo by mi sie cos ugrac sensownego ;)

maxwwo
13-01-2010, 17:14
To się odbywa w wybranych parafiach np. woj. pomorskie w Gdyni, z mojego miasta tam mnie skierowano.

Tezet-gdynia
13-01-2010, 17:38
Nie no, chodzilo mi bardziej czy wlasnie sa wyznaczone jakies parafie np. w gdyni ktore mogly by zorganizowac. Bo w tamtym roku z tego co jest na stronie archidiecezji to bylo NMPKP na ulicy swietojanskiej.

maxwwo
15-01-2010, 11:24
Dzwoniłem do Gdyni i usłyszałem " proszę dzwonić pod koniec stycznia, kurs odbędzie się prawdopodobnie w drugiej połowie lutego" tak wiec czekamy ...

izabela11
19-01-2010, 23:01
witam

Legnica organizuje kurs liturgiczny dla fotografów

http://www.legniczka.com/news,single,init,article,832

pozdro

Lulu1988
19-01-2010, 23:05
Czy zdarzyło się Wam, że ksiądz miał do Was jakieś zastrzeżenia, ponieważ macie legitkę z innej diecezji?

airhead
20-01-2010, 00:09
Czy zdarzyło się Wam, że ksiądz miał do Was jakieś zastrzeżenia, ponieważ macie legitkę z innej diecezji?
jak by tak robili, to byśmy mieli w Warszawie niezłe cyrki - po dwóch stronach Wisły są dwie decezje
tylko że u nas to archidiecezja to robiła... chyba

mk307
20-01-2010, 00:31
Witam właśnie mam świeże informacje z Kurii Dolnośląskiej zbierają chętnych na szkolenie odnośnie fotografii ślubnej w trakcie ceremonii kościelnej.

Na razie jest 9 osób, potrzeba 20 ludków.

Szkolenie kilkugodzinne w jeden dzień w Kurii, prowadzone przez ks. prof., koszt 165 zł ważne 60 miesięcy. Otrzymujemy identyfikator ze szkolenia (legitymację)
Potrzebne zdjęcie legitymacyjne i dobrze by było jak mamy zaświadczenie od naszego księdza z parafii że jesteśmy katolikiem, ale to niekoniecznie. Pani mówiła że będzie łatwiej po prostu.

Zapisy zbiera Pani Irena tel. 713271118 lub kontaktujcie się ze mną.

Zapraszam

Patryk_mirek
20-01-2010, 01:00
O! bardzo interesująco brzmi fragment:
i dobrze by było jak mamy zaświadczenie od naszego księdza z parafii że jesteśmy katolikiem, ale to niekoniecznie.

Możesz coś więcej napisać na ten temat?
bo ja jestem BARDZO zainteresowany szkoleniem i się z pewnością zapiszę o ile mocno uszczuplone po sprzętowych zakupach fundusze pozwolą (a może i nawet przyciągnę kilka osób)

merger
20-01-2010, 01:39
o w koncu jakies informacje z regionu ;) jak nie zapomne to zadzwonie jutro. rozumiem, ze kurs we wroclawiu?

kinimodgdynia
20-01-2010, 02:40
kurs w Gdyni kosztuje 100pln. W pakiecie oprócz zalaminowanej legitki i zaświadczenia cyt. "do powieszenia w zakładzie" dostaje się jeszcze ksiażkę o fotografowaniu i filmowaniu w kościele :p ostatni kurs był pod koniec października i uczestniczyło ok. 30-40 osób. Pani zakonnica prosiła o zaświadczenia z parafii, ale ksiądz powiedział, że możemy sobie darować.

Chris_11
20-01-2010, 15:21
O! bardzo interesująco brzmi fragment:
i dobrze by było jak mamy zaświadczenie od naszego księdza z parafii że jesteśmy katolikiem, ale to niekoniecznie.

Możesz coś więcej napisać na ten temat?
bo ja jestem BARDZO zainteresowany szkoleniem i się z pewnością zapiszę o ile mocno uszczuplone po sprzętowych zakupach fundusze pozwolą (a może i nawet przyciągnę kilka osób)

Ile razy można pisać, że nie jest to zaświadczenie o byciu katolikiem, a jedynie oświadczenie księdza, że jesteś z Jego parafii i zna Cię chociażby z widzenia.

merger
20-01-2010, 16:08
Ile razy można pisać, że nie jest to zaświadczenie o byciu katolikiem, a jedynie oświadczenie księdza, że jesteś z Jego parafii i zna Cię chociażby z widzenia.

no nie do konca. przynajmniej mila pani po drugiej stronie telefonu powiedziala, ze swiadectwo, ze jest sie katolikiem praktykujacym. Na pytanie, co jesli ktos jest niewierzacy, pani powiedziala, ze przeciez niewyrzuca ;) Ogolnie nie trzeba miec tego papierka, wedlug niej, ale wiekszosc przynosi..

HuleLam
20-01-2010, 16:41
no nie do konca. przynajmniej mila pani po drugiej stronie telefonu powiedziala, ze swiadectwo, ze jest sie katolikiem praktykujacym. Na pytanie, co jesli ktos jest niewierzacy, pani powiedziala, ze przeciez niewyrzuca ;) Ogolnie nie trzeba miec tego papierka, wedlug niej, ale wiekszosc przynosi..

Cóż, pewnie zakładają, że lepiej nie musieć tłumaczyć pewnych terminów ;)
zdRAWki

izabela11
22-01-2010, 18:09
czy ktos wie cos o kursie we wroclawiu , dzwonie do pani Irenki numer podany wyzej i nic, nikt juz ktorys dzien z rzedu nue odbiera :(

Patryk_mirek
22-01-2010, 18:12
Dzwonić to sobie możesz kiedy chcesz, ale uprzedzam, że p. Irenka jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 10 do 13. Dzisiaj się zapisałem i będzie najprawdopodobniej pod koniec lutego...

Elgi
24-01-2010, 18:54
Na stronie GTF Gdańsk obublikowano informacje o kursie "fotografa kościelnego".
Termin 4.02.10 godz: 18, cena 100zł.
Więcej informacji znajdziecie na w/w stronie.

robgr85
24-01-2010, 19:59
Na stronie GTF Gdańsk obublikowano informacje o kursie "fotografa kościelnego".
Termin 4.02.10 godz: 18, cena 100zł.
Więcej informacji znajdziecie na w/w stronie.

ale to chyba nie jest to samo co kurs liturgiczny...

Czacha
24-01-2010, 20:08
masz racje - po prostu GTF chce sobie troche dorobic na dzialalnosc ;) z kursem liturgicznym nie ma to raczej zbyt wiele wspolnego, a jedyne co po nim bedziemy mieli to papierek do niczego nie potrzebny ;)

mam nadzieje ze to nie bylo celowe wprowadzanie w blad

schizart
24-01-2010, 20:48
Witam!
Kurs liturgiczny w Tarnowie zaczyna się 6.02.2010 o godzinie 9:00 - ja pewnie będę...
Pozdrawiam

Buaha
24-01-2010, 20:55
Ktoś się może orientuje kiedy kurs w Poznaniu lub okolicach?

micles
24-01-2010, 21:27
W Poznaniu był 10.12.2009r

Buaha
24-01-2010, 21:38
no właśnie przegapiłem... ale czy już wiadomo kiedy będzie znowu? Niekoniecznie musi być w Poznaniu, okolice też wchodzą w gre.

Chris_11
26-01-2010, 09:51
Już wiadomo... W grudniu tego roku.
Jeśli chodzi o okolice to najbliżej pewnie w Bydgoszczy.

Buaha
26-01-2010, 21:57
Nie wiem czy nie potrafię szukać ale nie mogę znaleźć kiedy taki kurs się w Bydgoszczy odbywa. Czy ktoś mógłby pomóc i podać jeśli już wiadomo?

root
29-01-2010, 12:48
dla zainteresowanych z rzeszowa i okolic - http://www.instytut.rzeszow.pl/strona.aspx?id=51,4,7,1 (cena 200 złotych, data: 2-5 marca).

Hom_er
30-01-2010, 22:37
Kurs w Krakowie 9-10 luty 2010 r.:

http://www.liturgia-foto.pl/

Buaha
31-01-2010, 00:10
A mam jeszcze jedno pytanie.
Jak się ma w praktyce wymaganie takiel legitymacji.
Często się zdarza że ksiądz prosi was żebyście pokazali papierek?

Bart3k
31-01-2010, 01:25
Buaha - mi się zdarzyło może 2 razy że ksiadz pytał o papier... zgodnie z prawdą odpowiadałem mam i sięgałem do torby i odpowiedź była.. to ok... tylko na ołtarz nie wchodź :)... swoją drogą to własnie lukałem do torby i musze iść po pieczątkę do kurii bo mi termin ważności minął

Buaha
31-01-2010, 12:08
Bart3k - a ile ślubów masz już za sobą?

micles
31-01-2010, 12:10
U mnie prosili w 5-10%. W każdym razie rzadko, ale nie na tyle rzadko, żeby olać sprawę.

mk307
31-01-2010, 13:47
Po wrocławskim szkoleniu świstek jest ważny przez 60 miesięcy i obowiązuje na terenie całej RP, we wszystkich kościołach rzymsko-katolickich, ale po zachowaniu zasad przyjętych przez duszpasterstwo, tzn narzuconych przez sam kościół, sposób zachowana w trakcie samej mszy, a także samego zachowania w obiekcie sakralnym, tego ma nauczyć ten kurs liturgiczny ...

sadamczuk
31-01-2010, 13:52
Wybieracie się na kurs do Łowicza? Ja będę jechać pksem lub pkp tam... Mam nadzieję, że pogoda dopisze i odbędę kurs. Do zobaczenia na miejscu.
Ja będę jechać z Łodzi :).

szuler
31-01-2010, 15:33
a kiedy i w jakich godz. jest ten kurs ?

pavel_9
31-01-2010, 23:36
kinimod--> wiadomo coś więcej odnośnie tego kursu...gdzie dokładnie dzwoniles/as po informacje?

marekb
31-01-2010, 23:48
A mam jeszcze jedno pytanie.
Jak się ma w praktyce wymaganie takiel legitymacji.
Często się zdarza że ksiądz prosi was żebyście pokazali papierek?zauważam z czasem, że coraz częściej. Pewnie mają coraz więcej kamerunów i pstryków z tupetem. Coraz częściej też proszą o okazanie.

blazejs
01-02-2010, 14:20
Czy ktos ma jakies informacje o kursie w Katowicach lub Bielsku? Powinno byc chyba kolo Wielkanocy...

sadamczuk
01-02-2010, 15:09
a kiedy i w jakich godz. jest ten kurs ?

W tą środę o 12.00 w Łowiczu :)

izabela11
01-02-2010, 21:07
czy ktoś wie kiedy kurs we wrocku i o której bo czekam na odpowiedź od pani Irenki która robi zapiski i nie dzwoni, a ja nie chce go przegapić, a pani Irenka nie odbiera jak dzwonie

robgr85
01-02-2010, 22:40
czy ktoś wie kiedy kurs we wrocku i o której bo czekam na odpowiedź od pani Irenki która robi zapiski i nie dzwoni, a ja nie chce go przegapić, a pani Irenka nie odbiera jak dzwonie

zadzwoń z budki, albo jakiegoś domowego nr'u ;-)

maxwwo
05-02-2010, 22:21
Trójmiasto narazie wiadomo tylko, że koniec lutego. Niestety nie są wstanie powiedzieć nic więcej powiedzieć. Temat dalej bede śledził gdy tylko czegoś się dowiem to dam znać jak by ktoś chciał sam się dowiadywać to parafia NMP w Gdyni 058 6200552. Można też śledzić kalendarz "imprez" www.diecezja.gda.pl pozdrawiam

dolomity
05-02-2010, 23:31
Na stronie www.archidiecezja.lodz.pl pojawiła się zapowiedź najbliższego kursu, który odbędzie się 20 marca (sobota) o godz. 9.00 w Porszewicach (pod Łodzią). Kurs jednodniowy, zapisy prowadzone są przez internet.

arturs
06-02-2010, 01:34
w Kielcach:
http://www.kielce.opoka.org.pl/?mod=wsad&mode=dokument&q=aktualnosci;120;;1373

Osoby chcące filmować lub wykonywać zdjęcia podczas uroczystości religijnych w kościołach, zapraszamy na przygotowujący do tego kurs. Odbędzie się on w budynku Kurii Diecezjalnej w piątek 26.02.2010 r., rozpoczęcie o godz. 17.00. Nie jest konieczne wcześnijsze zgłaszanie się lub zapisywanie. Zapytania proszę kierować telefonicznie pod numer 041-3445425.

marcinradom
06-02-2010, 12:01
w Radomiu kurs odbędzie się 20 lutego o 9:30 w auli wyższego seminarium duchownego. konkrety przekażę w poniedziałek o ile dodzwonię się do kurii.
pozdrawiam

Krystian
06-02-2010, 14:15
w Kielcach:
http://www.kielce.opoka.org.pl/?mod=wsad&mode=dokument&q=aktualnosci;120;;1373

Osoby chcące filmować lub wykonywać zdjęcia podczas uroczystości religijnych w kościołach, zapraszamy na przygotowujący do tego kurs. Odbędzie się on w budynku Kurii Diecezjalnej w piątek 26.02.2010 r., rozpoczęcie o godz. 17.00. Nie jest konieczne wcześnijsze zgłaszanie się lub zapisywanie. Zapytania proszę kierować telefonicznie pod numer 041-3445425.

Arturs nie wiesz ile u nas ten kurs kosztuje?

arturs
07-02-2010, 00:05
Arturs nie wiesz ile u nas ten kurs kosztuje?

nie wiem.. coś koło 80-100 zł było, ale w tym roku nie wiem

isul
07-02-2010, 14:32
Ja też chętnie bym się na taki kurs wybrala w Szczecinie.. Mam nadzieję, ze tym razem nie przegapię... ;/

Ariene
08-02-2010, 23:00
ile taki kurs teraz kosztuje w Wawie? Na stronie Diecezji nie ma żadnego info, trzeba czekać do marca na rozpoczęcie listy chętnych... Często tu są robione takie kursy?

marcinradom
09-02-2010, 21:19
jestem w szoku!
dzwoniłem i by uczestniczyć w kursie trzeba spełnić kilka warunków:
1. zdjęcie - 1 sztuka
2. podanie o przyjęcie na kurs (!)
3. zaświadczenie o moralności od proboszcza (!)
i najciekawsze
4. ofiara 200pln (!)
zawsze starałem się bronić księży, ale 200pln ofiary (zawsze sądziłem że ofiara to dobrowolna wpłata) to chyba najdrożej w całym kraju.
pozdrawiam

pank
09-02-2010, 23:41
ile taki kurs teraz kosztuje w Wawie? Na stronie Diecezji nie ma żadnego info, trzeba czekać do marca na rozpoczęcie listy chętnych... Często tu są robione takie kursy?

Poprzedni był co łaska i to na konto domu samotnej matki, nikt nie sprawdzał wpłat. Kursy są 2 razy do roku, a przynajmniej tak było w zeszłym, jak nie zrobisz teraz to następny późną jesienią. Zaświadczenie ważne bezterminowo i nie trzeba żadnych idiotycznych świstków przynosić.

Ariene
10-02-2010, 16:48
dzięki pank :)
marcinradom, jak widzisz, warto odwiedzić Wawę, na taki cel z innym podejściem wpłaca się PLN ;)

root
10-02-2010, 17:11
dla zainteresowanych z rzeszowa i okolic - http://www.instytut.rzeszow.pl/strona.aspx?id=51,4,7,1 (cena 200 złotych, data: 2-5 marca).

jestem w szoku!
dzwoniłem i by uczestniczyć w kursie trzeba spełnić kilka warunków:
1. zdjęcie - 1 sztuka
2. podanie o przyjęcie na kurs (!)
3. zaświadczenie o moralności od proboszcza (!)
i najciekawsze
4. ofiara 200pln (!)
zawsze starałem się bronić księży, ale 200pln ofiary (zawsze sądziłem że ofiara to dobrowolna wpłata) to chyba najdrożej w całym kraju.
pozdrawiam
jak widzisz stawka taka sama jak w rzeszowie. tak samo wymagania.

marcinradom
10-02-2010, 21:27
dzięki pank :)
marcinradom, jak widzisz, warto odwiedzić Wawę, na taki cel z innym podejściem wpłaca się PLN ;)
inna diecezja więc może być problem. dodatkowo jeśli doliczyć koszty dojazdu wyjdzie zbliżony koszt. na kurs wybieram się, tylko mnie trochę mierzi mieszanie ofiary z opłatą.
pozdrawiam

danielo_18
10-02-2010, 22:59
Witam!

mam pytanie czy ktoś wie kiedy będzie kurs liturgiczny w Katowicach bo jestem zainteresowany! proszę o info z góry dzięki

BeatX
11-02-2010, 11:15
Ja też chętnie bym się na taki kurs wybrala w Szczecinie.. Mam nadzieję, ze tym razem nie przegapię... ;/
podlaczam sie pod to pytanie.
ma ktos informacje gdzie, kiedy i za ile mozna zalatwic sobie taki kurs w Szczecinie?

More86
11-02-2010, 22:41
W Gdańsku kurs ma być jakoś na początku marca, dokładnej daty nie ustalono
Pozdrawiam

ajec
13-02-2010, 11:23
DIECEZJA ŁOWICKA

Kurs fotografowania odbywa się w każdy pierwszy wtorek miesiąca w budynku Kurii Diecezjalnej, przy ulicy Stary Rynek 20, pok. 15, o godzinie 12.00. Zajęcia prowadzi ks. Tomasz Jackowski.

Na kurs, wszyscy zainteresowani powinni przynieść następujące dokumenty:
- 1 zdjęcie,
- zaświadczenie od własnego księdza proboszcza o wyrażeniu zgody na udział w kursie,

Wszelkich dodatkowych informacji udziela ks. Tomasz Jackowski - 0602 496 016, jacuchy@wp.pl

DIECEZJA KIELECKA

Należy przynieść zdjęcie o wymiarach 3,5 x 2,5 cm.

Ks. Sławomir Sarek

Gdyby był ktoś chętny spod Warszawy wybrać się na któryś z powyższych kursów plissss chętnie się zabiorę :)

izabela11
15-02-2010, 17:34
witam
we wroclawiu organizuja kurs dla fotografow , tak sie zlozylo ze wiem tylko tyle czy ktos ma adres gdzie odbedzie sie ten kurs i co ze soba zabrac?? wiem tylko ze 6 marca
dzieki

pozdrowienia

pavel_9
16-02-2010, 16:21
w trójmieście z tego co mi wiadomo to 1-2 marca w kosciele NMP w Gdyni o 19:30 bodajże, koszt na razie niznany ale pewnie będzie to około 100 PLN

chuba
16-02-2010, 18:40
Ja mogę polecić kurs w Łowiczu. Koszt to 80 zł, czas trwania niecałą godzinę. Legitka ważna na cały kraj, dożywotnio :wink:

magart
16-02-2010, 19:23
Obecnie nie ma już czegoś takiego jak dożywotnio.

basala
16-02-2010, 19:36
Chyba nie ma czegoś takiego, jak ważna na cały kraj.

Bart3k
16-02-2010, 20:01
z tą ważnością to jest tak... że jak pojedziesz w obce miejsce a nie masz... będzie krzywopatrzenia... jak masz cokolwiek nawet z innej diecezji to jednak pomocne będzie w rozmowie z księdzem :) Ja swojego paszportu użyłem właśnie ostatnio na wyjeździe w Krośnie... a dokument robiony w Bielsku. Nie było najmniejszego problemu. Swoją drogą w Bielsku kurs trwa 3 dni po 3 godziny a widzę że w niektórych miastach to godzina i z głowy :)

kuba_psk
16-02-2010, 20:34
Diecezja Przemyska:

Kurs I stopnia (okres waznosci akredytacji 1 rok) koszt 50 zł, trwał 1,5 godzinki w tym kawka, herbatka i ciasteczka. Za rok odbedzie sie II stopnia i okres waznosci 10 lat.

maxwwo
17-02-2010, 13:50
Potwierdzam jeśli chodzi o Trójmiasto Gdynia NMP 1-2marca 19.30. Koszt nieznany pani powiedziała, "że wcześniej było chyba 150zł ale nie chce wprowadzać w błąd" ustala proboszcz na miejscu. Nie ma zapisów poprostu być.

marcinradom
17-02-2010, 19:19
zapisałem się już na kurs. po zbieraniu dokumentów, po zdjęciach, podaniach i kasie udało mi się to załatwić. jak pisałem wcześniej, w Radomiu trzeba złożyć:
- podanie (zwykła prośba o wpisanie na listę uczestników),
- jedno foto legitymacyjne
- zaświadczenie od swego proboszcza (u mnie nie chcieli za to kasy) wygląda ono tak:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.bmwauto.pl/kurs.jpg)
- ofiara 200pln, choć uważam, że ofiara to datek w dowolnej kwocie. ja raczej nazwałbym to opłatą. jak zwał tak zwał, zapłacić trzeba.
kurs odbędzie się 20 lutego (sobota) o 9:30 w auli seminarium na ulicy młyńskiej i ma potrwać około 6 godzin. przewidzianych jest 4 prowadzących - wykładowców - prelegentów. zapisy tylko do piątku 19 lutego.
pozdrawiam

Czacha
17-02-2010, 19:32
W Bialymstoku nie ma zbiorowych kursow - nalezy zadzwonic do Kurii, tam otrzymuje sie telefon do ksiedza odpowiedzialngeo za te sprawy. Umawiamy sie z nim na spotkanie, na ktorym ksiadz prowadzi 5-minutowy monolog pt. "co robic, czego nie robic" w trakcie liturgii, po czym zyczy powodzenia i zaprasza nastepnego dnia po odbior legitymacji - oczywiscie legitymacja do wydania po wczesniejszym uiszczeniu 100zl w kasie Kurii.

Legitymacja jest wazna na rok czasu, ale nie dluzej niz do 30 kwietnia. Przedluzenie kosztuje 50zl. Zezwolenie obowiazuje jedynie na terenie danej Diecezji.. ale nie sądze aby ksieza z innych diecezji mieli jakies obiekcje, w koncu i tak wszystko opiera na sie na zasadach ustalanych przez Episkopat ktore obowiazuja na terenie calego kraju.

Hom_er
17-02-2010, 19:35
Kilka dni temu odbył się taki kursik w Krakowie.
120 zł.
Dożywotnio (pytałem prowadzącego)! :)
I nigdzie nie jest napisane, że tylko na diecezję krakowską :)

Czacha
17-02-2010, 19:45
Co parafia, to obyczaj ;)

chuba
17-02-2010, 20:07
Obecnie nie ma już czegoś takiego jak dożywotnio.
W Łowiczu, ks. prowadzący wyraźnie zaznaczał, że jest ważna dożywotnio i na cały kraj. Mówił, że w drastycznych przypadkach mogą komuś cofnąć, ale jeszcze u nich tak się nie zdarzyło :wink:

Bart3k
17-02-2010, 20:27
W Łowiczu, ks. prowadzący wyraźnie zaznaczał, że jest ważna dożywotnio i na cały kraj. Mówił, że w drastycznych przypadkach mogą komuś cofnąć, ale jeszcze u nich tak się nie zdarzyło :wink:

W Bielsku było dożywocie ale wprowadzili odnawianie ponieważ zastrzegają sobie możliwość cofniecia w przypadku skarg... a przedłużenie jest właśnie gwarancją kontroli nad tym... przedłużenie jest bezpłatne... tylko trzeba się przespacerować do kurii

XLKKL
17-02-2010, 22:40
Szkoleniu dla fotografów i kamerzystów kościelnych uroczystości liturgicznych w Szczecinie odbędzie się w dniu 6 marca 2010 w godzinach 9.00 - 16.00.
Koszt kursu: 100 zł + Vat - możliwe uzyskanie faktury

W programie szkolenia:
- Liturgia sakramentów i sakramentaliów
- Zadania fotografa podczas liturgii w dokumentach i przepisach Konferencji Episkopatu Polski
- Wybrane zagadnienia prawne (prawo autorskie).
- Zasady praktyczne fotografowania i filmowania w kościołach
- Architektura sakralna.

Aby się zapisać należy wysłać e-maila do ks. Sławomira Zygi na adres:
koordynator@kuria.pl

Soundman
18-02-2010, 19:57
Ciekawe co będą gadac o prawie autorskim

mk307
19-02-2010, 11:47
UWAGA koledzy, kto był zainteresowany kursem liturgicznym we Wrocławiu, i dzwonił do pani Irenki to informuję że odbędzie się takowy 6 Marca 2010 o godz. 10.00 w Kurii Dolnośląskiej w Ośrodku Audio-Wizulanym. Będzie jednodniowy opłata bez zmian 165 zł, kto zainteresowany dzownić do pani nr tel. 713271118 i potwierdzać przybycie.

kmi
19-02-2010, 12:26
Trójmiasto narazie wiadomo tylko, że koniec lutego. Niestety nie są wstanie powiedzieć nic więcej powiedzieć. Temat dalej bede śledził gdy tylko czegoś się dowiem to dam znać jak by ktoś chciał sam się dowiadywać to parafia NMP w Gdyni 058 6200552. Można też śledzić kalendarz "imprez" www.diecezja.gda.pl pozdrawiam

Na stronce właśnie widzę info o kursie w dniach 1-2 w Gdyni. W temacie wymagań "przynieść ze sobą dwa zdjęcia formatu paszportowego". Zakładam jeszcze jakąś opłatę, ale co mnie najbardziej interesuje, brak konieczności zaświadczenia z własnej parafii " o moralności", bo na takowe szans nie mam.:-D
wiec mam pytanie, czy to niedopatrzenie na stronie diecezji , czy faktycznie na kursach w kościele NMP w Gdyni zaświadczenia od własnego proboszcza konieczne nie są?

marbuk22
19-02-2010, 13:08
UWAGA koledzy, kto był zainteresowany kursem liturgicznym we Wrocławiu, i dzwonił do pani Irenki to informuję że odbędzie się takowy 6 Marca 2010 o godz. 10.00 w Kurii Dolnośląskiej w Ośrodku Audio-Wizulanym. Będzie jednodniowy opłata bez zmian 165 zł, kto zainteresowany dzownić do pani nr tel. 713271118 i potwierdzać przybycie.

Z tego co się jeszcze dowiedziałem dodam, że najlepiej by było jakby chętni zgłosili się najpóźniej w przyszłym tygodniu we wskazane miejsce przynosząc ze sobą:
- zaświadczenie z parafii, że jest się praktykującym katolikiem [:D]
- jedno zdjęcie legitymacyjne
- zaliczkę 50zł
- oraz jeśli to możliwe 2-3 zdjęcia [~10x15] wykonane podczas jakiejś uroczystości w kościele, które to zostaną dołączone do "ich" dokumentów.

*Powtarzam to co usłyszałem dzwoniąc pod podany nr tel.

Pixie
19-02-2010, 14:35
Kurs w Gyni odbédzie sie 1i 2 marca w kosciele Najświętszej Maryi Panny
Królowej Polski
przy ul. Świętojańskiej. Trzeba zabrac dwa zdjęcia paszportowe. Rozpoczecie kursu o godz. 19:30. Zadne zaświadczenia chyba nie potrzebne, bo pani z kuri nic mi o tym nie wspomniala. Wszelkie pytania: proszę kierować do księdza E. Skalskiego, który będzie
prowadził kurs (e-mail: krolgdy@diecezja.gda.pl) (ksiadz na maile nie odpowiada)

Thomason2005
19-02-2010, 17:35
Wie Ktoś może na temat kursów liturgicznych dla fotografów w Wawce?
Sprawdzałem stronę Kurii, ale nie znalazłem odpowiedniego tematu, a ostatnią przegapiłem...

pank
19-02-2010, 17:37
W marcu albo kwietniu zapisy mają ruszyć.

simon83
19-02-2010, 21:01
Czy wrocławski kurs daje bezterminową zgodę na fotografowanie? Co organizatorzy twierdzą o honorowaniu papierka w innych częściach kraju? Kursu w Gnieźnie chyba nie doczekam się zbyt szybko, więc z chęcią skorzystałbym z tutejszego.

Edit:
Informacja od Kurii Metropolitarnej w Gnieźnie: kurs organizowany jest raz w roku, w listopadzie.

nadol93
19-02-2010, 22:10
Witam, a ten kurs liturgiczny w Gdyni ile będzie kosztował ? i czy trzeba być pełnoletnim żeby w nim uczestniczyć ?

marcinradom
20-02-2010, 18:46
no i po kursie!
bardzo rzeczowy i przydatny. prowadzących było czterech: trzech księży i jeden fotografik z cechu w radomiu i jednocześnie wykładowca ze szkoły fotografów w wawie. łączny czas trwania to 3 godziny i nie powiem by były zmarnowane.
zapewne ucieszy fakt, że legitymacja autoryzowanego przez kurię fotografa jest honorowana w całej Polsce. przepisy obowiązujące operatorów audio - video są ustalane przez biskupów z całej Polski i są jednakowe w każdej diecezji. jeśli jakiś ksiądz twierdzi inaczej to albo jest złośliwy albo nie douczony. w takich przypadkach należy informację o odmawiającym księdzu przekazać do kurii, która wydała nam pozwolenie. w radomiu pozwolenie wydawane jest na trzy lata, po tym okresie wymaga "odnowienia" bez kursów. domyślam się że za opłatą. dokumenty potwierdzające odbycie takiego kursu mamy dostać za miesiąc. w skład ma wchodzić legitymacja, identyfikator, wytyczne dotyczące zachowania w kościele oraz jakaś książka. w sumie mam pozytywne wrażenia i to bardzo.
pozdrawiam

blum
20-02-2010, 20:16
zapewne ucieszy fakt, że legitymacja autoryzowanego przez kurię fotografa jest honorowana w całej Polsce.
Robiłem rok temu w Radomiu i na mojej jest napisane "uprawnia do rejestracji uroczystości religijnych w kościołach diecezji radomskiej". Coś się zmieniło?

marcinradom
20-02-2010, 23:19
nie wiem czy się zmieniło. pytaliśmy organizatora kursu i udzielił nam odpowiedzi, którą wyżej przedstawiłem. sam jeszcze tej legitymacji nie widziałem. oczywiście wydaje ją kuria radomska, lecz organizator poinformował nas, że przepisy są takie same w całej Polsce, więc i upoważnienie jest w całej Polsce ważne.
pozdrawiam

greg7878
23-02-2010, 11:41
Kuria Diecezjalna w Sosnowcu organizuje kurs dla fotografów dn. 20.03.2010r w godz. 9.00-13.00 , niestety , uczestnikami mogą być tylko mieszkańcy Diecezji Sosnowieckiej.

Dodatkowe info : http://www.diecezja.sosnowiec.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=3819&Itemid=1

Koszt 50 zł.

Ja się już zapisałem :-D !

elpolako
23-02-2010, 18:43
Na stronce właśnie widzę info o kursie w dniach 1-2 w Gdyni. W temacie wymagań "przynieść ze sobą dwa zdjęcia formatu paszportowego". Zakładam jeszcze jakąś opłatę, ale co mnie najbardziej interesuje, brak konieczności zaświadczenia z własnej parafii " o moralności", bo na takowe szans nie mam.:-D
wiec mam pytanie, czy to niedopatrzenie na stronie diecezji , czy faktycznie na kursach w kościele NMP w Gdyni zaświadczenia od własnego proboszcza konieczne nie są?

w październiku zaświadczenie kosztowało 100pln, o czym prowadzący poinformował na koniec pierwszego dnia;) Legitymacja i zaświadczenie są bezterminowe. Co do zaświadczenia z parafii, była prośba o takowe, ale nie było konieczne do otrzymania zaświadczenia.

JaroW
24-02-2010, 11:14
27.03 2010 odbędzie się kurs w Świdnicy, więcej szczegółów tutaj (http://83.15.83.50/teksty/988.html)

bagatela
24-02-2010, 14:59
Witam, czy Kuria Częstochowska organizuje taki kurs w najbliższym czasie, może ktoś wie?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

Husky
24-02-2010, 17:57
Czy osoby które brały udział w kursie 3lutego w Łowiczu otrzymały już legitymacje? Minęły 3 tygodnie i dalej nie mam poczty z kurii. Dzwoniłem i powiedziano mi , że wysłano w ubiegłym tygodniu...

beniamin2
27-02-2010, 01:23
Archidiecezja Katowicka

Kurs dla fotografów i kamerzystów odbędzie się 23 i 24 marca br. (wtorek i środa) w godz. 16.30 – 18.00 w auli Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Śląskiego przy
ul. Jordana 18.

mam nadzieję że inf na stronie kurii są aktualne :)

pozdrawiam

sirgerwazy
01-03-2010, 19:16
mam pytznie dzisiejszy kurs liturgiczny dla fotografow w Gdyni odbedzie sie w kosciele NMP ale na ul.Swietojanskiej czy na ul Armi Krajowej 26 ?? Poniewaz google zna tylko kosciol NMP na ul Armi Krajowej...

pdart
01-03-2010, 20:16
Czy ktoś z Warszawy wybiera się na środowy kurs do Łowicza?

Tezet-gdynia
02-03-2010, 02:45
mam pytznie dzisiejszy kurs liturgiczny dla fotografow w Gdyni odbedzie sie w kosciele NMP ale na ul.Swietojanskiej czy na ul Armi Krajowej 26 ?? Poniewaz google zna tylko kosciol NMP na ul Armi Krajowej...

Trafiles wkoncu ? Oczywiscie chodzi o ten na Swietojanskiej.

Husky
02-03-2010, 13:36
Czy ktoś z Warszawy wybiera się na środowy kurs do Łowicza?
Przypomnij księdzu , że nie otrzymaliśmy jeszcze legitymacji ze szkolenia lutowego.

aneanima
04-03-2010, 19:06
jest już informacja o kursie w Lublinie!

http://kuria.lublin.pl/www/Kurs_liturgiczny_dla_fotografów

NawaShibari
05-03-2010, 17:25
27.03 2010 odbędzie się kurs w Świdnicy, więcej szczegółów tutaj (http://83.15.83.50/teksty/988.html)
Właśnie dzwoniłem do osoby odpowiedzialnej za ten kurs i dowiedziałem się, że nie potrzebne są żadne zaświadczenia od Proboszcza o byciu praktykującym katolikiem - "przecież w Kościele mogą fotografować ludzie różnych wyznań" - jak powiedział ksiądz, z którym rozmawiałem. Żeby takie podejście było wszędzie...

iktorn92
05-03-2010, 20:49
Wybiera się ktos do legnicy w przyszlą sobotę? :)

root
05-03-2010, 21:31
dzisiaj odbyło się ostatnie spotkanie w rzeszowie. legitymacje zostały rozdane. są honorowane w całym kraju. natomiast nie ma okresu ważności, dokument jest aktualny bezterminowo.

Alocit
06-03-2010, 11:03
Od dzisiaj wystartowal kurs liturgiczny w Opolu. Cena 150 zl.

marbuk22
06-03-2010, 17:39
Kurs we Wrocławiu został przełożony z dzisiaj na 20 marca godz. 10 w Ośrodku audio-wizualnym Kurii przy ul. Katedralnej.
Zatem pewnie jeszcze można się zapisać.

Patryk_mirek
06-03-2010, 18:51
Kurs we Wrocławiu został przełożony z dzisiaj na 20 marca godz. 10 w Ośrodku audio-wizualnym Kurii przy ul. Katedralnej.
Zatem pewnie jeszcze można się zapisać.

Pewnie za mało ludzi się zebrało... sam widziałeś kolejkę ;]

sirgerwazy
06-03-2010, 19:29
Trafiles wkoncu ? Oczywiscie chodzi o ten na Swietojanskiej.

taa trafiłem :)

ps odbiór legitek 12 marca ??

pozdrawiam

merger
06-03-2010, 19:54
Pewnie za mało ludzi się zebrało... sam widziałeś kolejkę ;]

a idz, zero kontaktu, ze bedzie przelozony, nic. moglem sie wyspac dzis..

Virtuoz
06-03-2010, 23:56
Dziś odbyło się szkolenie w Szczecinie. Wszystko niby OK... ale...
1. większość wykładów nie na temat, o tego stopnia, iż kilku uczestników spało podczas omawiania stylów architektury sakralnej,
2. całość sprawia wrażenie "mocno komercyjnego",
3. Pan filmowiec przedstawiony przez prowadzącego jako wybitny profesjonalista większość wykładu poświęcił sposobowi rozmieszczenia własnego oświetlenia w kościele, mało tego - twierdzi, że "dodatkowym oświetleniem w kościele tworzy się nastrój" :roll:
Za to zarówno Pan profi kamerman i fotograf nie zapomnieli dodać, że prowadzą dodatkowe ( ależ oczywiście - płatne ) szkolenia, na które baaaardzo serdecznie zapraszają :?
4. Wyróżnić należy pozytywnie wykład odnośnie aspektów prawnych ( prawo autorskie, realizacja umów o dzieło, co można fotografować a co nie ).

Oczywiście zaznaczam, iż nie podważam umiejętności czy wiedzy zaproszonych wykładowców, w szczególności filmowca i fotografa, nie znam, nie widziałem Ich prac, a swoje twierdzenia opieram wyłącznie na subiektywnych odczuciach i doświadczeniach.

Generalnie certyfikat ze zdjęciem odebrany. Ważność - 2 lata.
Z automatu przedłużany jeśli nie będzie skarg.

Ucholino
08-03-2010, 00:05
Pytanie do osób ze śląska:
Czy orientujecie się może ile takowy kurs kosztuje??

blazejs
08-03-2010, 11:59
Dzwonilem do kurii w sprawie kursu w Katowicach. Wystarczy przyjsc z dokumentem tozsamosci, nie trzeba zaswiadczenia od proboszcza ani zdjec. Formalnie jest darmowo, ale ma byc jakis dobrowolny datek.

deejay24h
08-03-2010, 13:10
blazejs dzięki za info. Ja się raczej pojawię

Tezet-gdynia
08-03-2010, 13:59
taa trafiłem :)

ps odbiór legitek 12 marca ??

pozdrawiam

Tak :) do 11? i 17-19 ? ;)

baton87
08-03-2010, 14:00
witam,orientuje się ktoś jak to jest ze szkoleniem w łódzkiej kurii??kiedy co i jak??dzięki z góry!

gixxxer
08-03-2010, 15:19
Od dzisiaj wystartowal kurs liturgiczny w Opolu. Cena 150 zl.

:shock:150zł:shock:
byłem na takim kursie w Poznaniu w grudniu 2009 - 30zł/pełen Kościół/legitymacje od ręki, ale czy na cały kraj są ważne to nie wiem

szuler
08-03-2010, 15:56
w łodzkim są 20 marca
http://archidiecezja.lodz.pl/?mod=kurs-fotooperator&act=delete&id=&key=

robgr85
08-03-2010, 23:33
Tak :) do 11? i 17-19 ? ;)

skąd te znaki zapytania :) wiem że w piątek można wpaść przed 19tą (ale czy od 17 to nie jestem pewien), zapamiętałem bo to chyba jedyny z podanych terminów który mi pasuje. Ponoć jakoś jeszcze w niedzielę można odbierać, ale dokładnych godzin nie pamiętam.

Pozdr.

Virtuoz
08-03-2010, 23:46
... czy na cały kraj są ważne to nie wiem

Wszystkie kursy opierają się na tych samych wytycznych.
Certyfikaty tym samym akceptowane na terenie całego kraju.

drsemen
08-03-2010, 23:57
:shock:150zł:shock:
byłem na takim kursie w Poznaniu w grudniu 2009 - 30zł/pełen Kościół/legitymacje od ręki, ale czy na cały kraj są ważne to nie wiem

Wszystkie kursy opierają się na tych samych wytycznych.
Certyfikaty tym samym akceptowane na terenie całego kraju.
Też byłem na tym w Poznaniu i z tego co pamiętam upoważnienie/legitka jest ważne na terenie Archidiecezji, która ją wydała a to czy będzie można na tą legitke działać poza jej granicami zależy w głównej mierze od dobrej woli kustosza/proboszcza danego kościoła. Może taki jeden z drugim robić problemy.

Virtuoz
09-03-2010, 00:07
... Może taki jeden z drugim robić problemy.

Ano może. Dodatkowo zacytuję napis widniejący na odwrocie mojej legitki: " Fotografowanie i filmowanie celebracji liturgicznej wymaga uprzedniej zgody miejscowego proboszcza lub rektora kościoła.".
Czyli należy dodać, że posiadanie miejscowej legitymacji też nie jest odgórną zgodą.

marcinradom
09-03-2010, 20:03
na kursie w Radomiu prowadzący poinformował nas, że legitymacja upoważnia do fotografowania w każdym kościele katolickim w Polsce. nie zgodzić się może na fotografowanie każdy ksiądz, nawet w diecezji w której kurs został ukończony. w przypadkach odmowy należy poinformować kurię, która wydała nam pozwolenie. oczywiście to nic nie zmieni, przynajmniej od razu, ale informacje o odmowie będą przekazywane do odpowiedniej kurii. księdza nie wywalą zapewne, ale pouczenie od swego zwierzchnika dostanie. jak już zostało wcześniej napisane, zasady dotyczące zachowania fotografa w kościele są takie same w całej Polsce. to tak samo jak z prawem jazdy :-)
pozdrawiam

NawaShibari
10-03-2010, 14:03
Właśnie dzwoniłem do osoby odpowiedzialnej za ten kurs i dowiedziałem się, że nie potrzebne są żadne zaświadczenia od Proboszcza o byciu praktykującym katolikiem - "przecież w Kościele mogą fotografować ludzie różnych wyznań" - jak powiedział ksiądz, z którym rozmawiałem. Żeby takie podejście było wszędzie...

Szczegóły kursu w Świdnicy przedstawiają się następująco:

Przebieg kursu:
1. Omówienie Instrukcji Episkopatu Polski.
2. Zagadnienia liturgiczne.
3. Zagadnienia praktyczne.

Szczegóły:
1. Uprawnienie jest ważne 5 lat
2. Uczestnicy otrzymują: zaświadczenie, identyfikator, Instrukcję Episkopatu
3. Koszt kursu: 100 zł
4. Termin: 27 marca (sobota) godz. 9:30
5. Czas trwania: 5 godzin

Tezet-gdynia
10-03-2010, 14:40
skąd te znaki zapytania :) wiem że w piątek można wpaść przed 19tą (ale czy od 17 to nie jestem pewien), zapamiętałem bo to chyba jedyny z podanych terminów który mi pasuje. Ponoć jakoś jeszcze w niedzielę można odbierać, ale dokładnych godzin nie pamiętam.

Pozdr.

Bo z moja pamiecia ostatnio nie jest najlepiej ;) Tez bede przed 19sta - do 18-stej chyba sa parkomaty czynne :P

sirgerwazy
10-03-2010, 14:45
Bo z moja pamiecia ostatnio nie jest najlepiej ;) Tez bede przed 19sta - do 18-stej chyba sa parkomaty czynne :P

cos czuje ze wiekszosc bedzie przed 19 ;)

sadamczuk
10-03-2010, 17:49
Czy osoby które brały udział w kursie 3lutego w Łowiczu otrzymały już legitymacje? Minęły 3 tygodnie i dalej nie mam poczty z kurii. Dzwoniłem i powiedziano mi , że wysłano w ubiegłym tygodniu...

Ja otrzymałam!

patric89
10-03-2010, 18:04
Wie ktoś może kiedy odbędzie sie jakiś najbliższy kurs w Krakowie?

ElSor
10-03-2010, 22:12
Też byłem na tym w Poznaniu i z tego co pamiętam upoważnienie/legitka jest ważne na terenie Archidiecezji, która ją wydała a to czy będzie można na tą legitke działać poza jej granicami zależy w głównej mierze od dobrej woli kustosza/proboszcza danego kościoła. Może taki jeden z drugim robić problemy.
Na kursie w Opolu powiedzieli ze legitymacja jest wazna na terenie metropolii gornoslaskiej bo istnieja tam nieco odmienne zasady a to czy ksiadz z innej czesci Polski powoli robic zdjecia czy nie zalezy juz od niego samego...
Jak dla mnie jest to 1dna wielka mafia :evil:

galekeg
11-03-2010, 10:56
(wklejone ze strony ARCHIDIECEZJI LUBELSKIEJ)
Lublin
Kurs liturgiczny dla fotografów

Kurs foto 23-24 kwietnia 2010 r.

Wszystkich zainteresowanych informujemy, iż najbliższy kurs liturgiczny dla fotografów, odbędzie się 23-24 kwietnia (piątek po południu, sobota przed południem).

Prosimy o składanie podań zgodnie z informacjami podanymi w linku powyżej

Ks. Zbigniew Wójtowicz Informacja o kursach liturgicznych dla fotografów i operatorów kamer video

Kurs przeprowadza Archidiecezjalna Komisja ds. Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego w Lublinie (zgodnie ze Statutem tejże Komisji z dnia 16 listopada 2008 r., p. 12 h) zasadniczo dwa razy w roku (w ostatni weekend października i kwietnia).

Chętni do wzięcia udziału w kursie winni złożyć podanie o przyjęcie na kurs na adres Komisji osobiście lub pocztą (Kuria Metropolitalna ul. Prymasa S. Wyszyńskiego 2, 20-950 Lublin – z dopiskiem Kurs Foto). W podaniu należy umieścić adres pocztowy (jak również e-mailowy, jeśli istnieje) kandydata. Podanie winno być podpisane przez własnego Księdza Proboszcza i opieczętowane pieczęcią parafialną (jest to swoista opinia moralności o kandydacie).

Najpóźniej na tydzień przed kursem kandydaci zostają listownie (lub drogą e-mailową) poinformowani o terminie, miejscu i pozostałych szczegółach związanych z kursem. Informacja o opłacie (za lokal, posiłek, wykładowców, legitymacje), którą za każdym razem ustala Komisja biorąc pod uwagę liczbę kandydatów, jest przekazywana w zaproszeniu. Obowiązujące przepisy liturgiczne wymagają ukończenia takiego kursu, aby można było dokumentować różnego rodzaju wydarzenia liturgiczne we wnętrzu kościoła.

Wszelkie pytania związane z kursem prosimy kierować do ks. dr. Zbigniewa Wójtowicza – członka tejże Komisji odpowiedzialnego personalnie za organizację kursu: tel. 081 444 74 48; kom. 605 058 028.

Koper
11-03-2010, 22:26

Legitymacje można odbierać w godzinach urzędowania biura parafialnego:
Poniedziałki i piątki w godzinach: 9-11 oraz 17-19
Środy w godzinach: 17-19

Odbiłem się dwa razy to i godziny zapamiętałem:)

A dla tych którym nie pasują terminy, pozostaje jeszcze niedziala w zakrystii, chyba między mszami, ale pewien nie jestem.

danielo_18
12-03-2010, 15:21
Witam

Kurs do fotografów i filmowców w Katowicach odbędzie się 23 i 24 Marca 2010r. w Auli Wydziału Teologicznego w Katowicach przy ulicy Jordana 18. Godziny kursu: od 16.30 do 18.00 kurs trwa 2 dni.

deejay24h
12-03-2010, 15:25
danielo_18 Dwie strony wstecz o tym pisano.

ap85
12-03-2010, 16:14
Wybieram się do Katowic, parę postów wcześniej przeczytałem że wystarczy mieć ze sobą tylko dokument tożsamości. Chciałem zapytać czy na pewno?

deejay24h
12-03-2010, 17:11
ap85 Z tego co tutaj koledzy piszą to nie powinno być inaczej .

blazejs
12-03-2010, 17:44
Wybieram się do Katowic, parę postów wcześniej przeczytałem że wystarczy mieć ze sobą tylko dokument tożsamości. Chciałem zapytać czy na pewno?

Tak mi powiedziano w Kurii. Mozesz zadzwonic i potwierdzic.

Tezet-gdynia
12-03-2010, 20:19
Odebrane :) Jakby ktos sie zastanawial, lub mial watpliwosci to:

a) Pomimo ze jest napisane ze "... na terenie Archidiecezji Gdanskiej" - Jest wazne na terenie calej polski ;)
b) Jest bezterminowe ;)

katharsis
16-03-2010, 10:51
gdyby ktoś potrzebował - WARSZAWA

Kuria Metropolitalna Warszawska organizuje kurs liturgiczny dla fotografów i operatorów kamer w dniach 20 i 21 kwietnia w godz. 17-20 w Sali św. Jana Chrzciciela w kurii warszawskiej przy ul. Miodowej 17/19

Zapisy przyjmowane są:
Tel. 22 53 17 244 w godz. 9-14
e-mail: draw@warszawa.opoka.org.pl

Należy podać imię, nazwisko, telefon kontaktowy.

Zapłatę za kurs stanowi ofiara 110 zł na potrzeby Domu Samotnej Matki w Chyliczkach

www.dsmchyliczki.pl

Konto: Bank Spółdzielczy Piaseczno Nr 56 8002 0004 0000 2091 2000 0001

niiika
16-03-2010, 15:13
A czy ktoś wie, czy legitymacja z Warszawy jest bezterminowa?

Vitez
16-03-2010, 16:40
A czy ktoś wie, czy legitymacja z Warszawy jest bezterminowa?

Przejrzenie tego wątku pod tym kątem zajęło by Ci max pół godziny a tak to już półtorej czekasz na odpowiedź...
Moja jest bezterminowa.

briho
16-03-2010, 19:56
gdyby ktoś potrzebował - WARSZAWA

Kuria Metropolitalna Warszawska organizuje kurs liturgiczny dla fotografów i operatorów kamer w dniach 20 i 21 kwietnia w godz. 17-20 w Sali św. Jana Chrzciciela w kurii warszawskiej przy ul. Miodowej 17/19

Zapisy przyjmowane są:
Tel. 22 53 17 244 w godz. 9-14
e-mail: draw@warszawa.opoka.org.pl

Należy podać imię, nazwisko, telefon kontaktowy.

Zapłatę za kurs stanowi ofiara 110 zł na potrzeby Domu Samotnej Matki w Chyliczkach

www.dsmchyliczki.pl

Konto: Bank Spółdzielczy Piaseczno Nr 56 8002 0004 0000 2091 2000 0001

Czy ktoś już zapisał się na ten kurs? Rozumiem, że można poprzez maila. Czy od razu robić wpłatę na konto?

katharsis
17-03-2010, 00:36
Czy ktoś już zapisał się na ten kurs? Rozumiem, że można poprzez maila. Czy od razu robić wpłatę na konto?

Zapisałam się, ale telefonicznie. W przypadku zapisów mailem lepiej poczekać na potwierdzenie, że zostałeś wpisany na listę.

Smaugh
17-03-2010, 00:45
Kuria Sosnowiec

Witam
Zapisałem się na kurs w Sosnowcu. Poinformowano mnie, ze mam mieć ze sobą zdjęcie i 50 zł. Powiedziano mi tez, ze zaświadczenie wydaja na 5 lat. Tak jest wszędzie czy Kuria Sosnowicka tak sobie wymyśliła? Jak tak, to może w Katowicach dają bezterminowo?

Smaugh
17-03-2010, 15:45
Potwierdzam info od Beniamina2
(dzwoniłem przed chwilką)

Kurs dla fotografów i kamerzystów odbędzie się 23 i 24 w godz. 16.30 – 18.00 w auli Wydziału Teologicznego. Koszt kursu ”co łaska”, ale skoro w Sosnowcu biorą 50zł to ty wypadało tez tyle dać. Nie potrzeba fotki bo zaświadczenie jest bez niej. Najważniejsze na koniec. Zaświadczenie jest bezterminowe.
Kurii Sosnowieckiej już podziękujemy. :)

Boxster
18-03-2010, 11:23
Czy któryś z kolegów ma wiedzę na temat najbliższego kursu organizowanego, gdzieś w okolicach woj. kujawsko-pomorskiego, bo jechać 400km i to jest na 2 dni lekko boli... Ew. jestem się w stanie poświęcić jeśli legitka zostanie wydana bezterminowo, a kurs będzie jednodniowy.
Będę wdzięczny za informacje.

briho
18-03-2010, 13:15
Czy ktoś orientuje się czy w Warszawie te kursy odbywają się częściej niż raz do roku? Chciałem się dzisiaj zapisać, ale okazuje się, że jest już komplet chętnych i nic z tego :|
A może ktoś wie gdzie ewentualnie w okolicach Warszawy można odbyć ten kurs tak maksymalnie do końca maja b.r.?

Vitez
18-03-2010, 16:51
Czy ktoś orientuje się czy w Warszawie te kursy odbywają się częściej niż raz do roku? Chciałem się dzisiaj zapisać, ale okazuje się, że jest już komplet chętnych i nic z tego :|
A może ktoś wie gdzie ewentualnie w okolicach Warszawy można odbyć ten kurs tak maksymalnie do końca maja b.r.?

A możesz najpierw poczytać, potem pytać? Szczególnie parę postów wyżej polecam...

briho
19-03-2010, 00:22
A byłbyś tak miły i wskazał mi te parę postów wyżej, o których piszesz, w których znajdę odpowiedź na moje pytania? Przeczytałem wszystkie posty z marca i nie zauważyłem.

(Swoją drogą, zamiast pomóc, niektórzy swoimi komentarzami nie wnoszą zupełnie nic do dyskusji).

merger
19-03-2010, 00:50
ktos siadl moze i odpowiedzial na pytania, ktore dostalismy w ramach przelozonego kursu we wroclawiu?

Vitez
19-03-2010, 17:52
A byłbyś tak miły i wskazał mi te parę postów wyżej, o których piszesz, w których znajdę odpowiedź na moje pytania? Przeczytałem wszystkie posty z marca i nie zauważyłem.

A dopiero doczytałem że już komplet. Pozostają Ci inne kurie.

pdart
20-03-2010, 13:25
A byłbyś tak miły i wskazał mi te parę postów wyżej, o których piszesz, w których znajdę odpowiedź na moje pytania? Przeczytałem wszystkie posty z marca i nie zauważyłem....

Niedaleko Warszawy możesz odbyć kurs w Łowiczu
Info poniżej

http://fundacja.diecezja.lowicz.pl/index.php?id=806&idd=230

Ariene
20-03-2010, 15:34
Komplet zebrał się w Wawie w błyskawicznym tempie, miałam to szczęście zdążyć się zapisać (telefonicznie, z mailem różnie bywa)...
Legitymacja ważna jest bez ograniczeń terytorialno - terminowych, a w cenę ofiary 110 zł wliczone są też materiały na kurs.

simon83
23-03-2010, 00:24
ktos siadl moze i odpowiedzial na pytania, ktore dostalismy w ramach przelozonego kursu we wroclawiu?

W bieżącą sobotę będzie kurs w Świdnicy, na który wybieram się. Jeżeli ktoś zamierza doszkolić się jednak w Świdnicy (100zł, 5h, 5 lat), to można zrobić wspólny wyjazd.

maczik
23-03-2010, 00:59
Wybieram się jutro do Katowic... kawał drogi i obowiązkowy nocleg ale ponoć za "co łaska" i bezterminowo - taką mam nadzieję. Dzięki za info.

merger
23-03-2010, 01:27
W bieżącą sobotę będzie kurs w Świdnicy, na który wybieram się. Jeżeli ktoś zamierza doszkolić się jednak w Świdnicy (100zł, 5h, 5 lat), to można zrobić wspólny wyjazd.

no ja jestem juz po kursie we wrocku ;) dosc sprawnie poszlo w sumie.

szuler
23-03-2010, 09:19
jestem po kursie w Porszewicach (łódzkie) ogólnie spoko 5h; 100 zł; bezterminowe; 120 uczestników :)

dreamstorm
23-03-2010, 09:43
Ja byłem w Sosnowcu ,20go , 3 godziny, 50 zł , 5 lat . Był ktoś jeszcze :)?

ElSor
23-03-2010, 10:12
Wyglada na to ze w Opolu najdrozej - 150zl i najdluzej - 3x po 3-3,5h.
Szczescie takie ze bezterminowo.

westu
23-03-2010, 11:19

Dzwoniłem do kurii, powiedzieli mi na recepcji, że ten kurs jest raz na rok :o prawda to?

Nie używałem słów "szczęść boże" itp. tylko normalnie jakbym dzwonił do instytucji, może dlatego?

herna
23-03-2010, 14:03

Też byłem w ten dzień :-D, i nawet mi sie podobało, spodziewałem się większej ilości marketingu kościelnego.

Dzwoniłem do kurii, powiedzieli mi na recepcji, że ten kurs jest raz na rok :o prawda to?

Nie używałem słów "szczęść boże" itp. tylko normalnie jakbym dzwonił do instytucji, może dlatego?

Podobno ma być jeszcze druga edycja :), bo było sporo osób które się nie zapisały meilowo lub telefonicznie. Po za tym podobno lista się szybko zapełniła i ją zamknęli. A na stronie nie było informacji, że należy sie spieszyć bo ilość miejsc ograniczona. Zadzoń i zapytaj.

westu
23-03-2010, 17:00
Właśnie dostałem odpowiedź na mejla, że w Katowicach kurs będzie dopiero... za rok :shock:

magart
23-03-2010, 17:25

Ja byłem rok temu, nie było problemu z rozmową. W ogóle w tej kurii podchodzą bardzo rozsądnie do ludzi. Dla mnie, choć prywatnie jestem ateistą, kurs tam był bardzo OK.

westu
23-03-2010, 18:58
Ja byłem rok temu, nie było problemu z rozmową. W ogóle w tej kurii podchodzą bardzo rozsądnie do ludzi. Dla mnie, choć prywatnie jestem ateistą, kurs tam był bardzo OK.

No nie wiem, mnie nie odpowiedziała ani na dzień dobry ani na dowidzenia :P

No ale nieważne, widzę, że będę musiał zrobić kurs w Krakowie.

sergi
23-03-2010, 19:13
a wiesz kiedy i gdzie rusza kurs w Kraku?

greg7878
23-03-2010, 20:16

Też byłem ( a kurs w praktyce trwał 2,5 godziny :lol: ).

deejay24h
23-03-2010, 20:18
Ludzie co się w tych Katowicach działo??:mrgreen: Ciekawi mnie tylko jak wiele z tego wyniosą osoby stojące na korytarzu.

blazejs
23-03-2010, 21:09
Właśnie dostałem odpowiedź na mejla, że w Katowicach kurs będzie dopiero... za rok :shock:

Przegapiles, dzis byl.

Ludzie co się w tych Katowicach działo??:mrgreen: Ciekawi mnie tylko jak wiele z tego wyniosą osoby stojące na korytarzu.

3 setki ludzi... Bylem w szoku..

plaucjusz
23-03-2010, 21:31
a wiesz kiedy i gdzie rusza kurs w Kraku?

minuta szukania

Ariene
23-03-2010, 21:34
3 setki ludzi... Bylem w szoku..
czy to znaczy, że w Katowicach przybyło właśnie 300 nowych foto/ video? :shock:

blazejs
23-03-2010, 21:38
czy to znaczy, że w Katowicach przybyło właśnie 300 nowych foto/ video? :shock:

Nie wiem jak to zinterpretowac. Wiekszosc osob raczej ponizej 25 lat. Sala na 240 miejsc pelna, ludzie siedzieli na schodach i przy wejsciu.

Smaugh
24-03-2010, 00:38
Przy mnie siedział chłopiec co na oko to miał chyba z 16 lat (albo bardzo młodo wyglądał)
Ariene weź pod uwagę ze jeszcze w Sosnowcu było powyżej setki, a to tuż obok :)

Ariene
24-03-2010, 01:00
No tak, zanim dotrzemy z Katowic do W-wy... droga długa jest...
W W-wie błyskawicznie zebrała się grupa, ciekawam jak dużo będzie osób na szkoleniu.

szuler
24-03-2010, 08:17
niedługo połowa gości na ślubie będzie miała kursy ;)

azgar
24-03-2010, 08:25
Jeśli kogoś zainteresuje to w Sandomierzu będzie organizowany Kurs Liturgiczny dla Fotografów i Kamerzystów.
termin - trzy spotkania 09, 16, 23 marca 2010 (chociaż na stronie jest napisane że 5 dni)
godziny - 15.00 - 18.15
cena - 250 zł.
ważność zaświadczenia - 5 lat.
Szczegóły pod adresem: http://www.instteol.sandomierz.opoka.org.pl/newsy.htm
Pomyłka oczywiście chodzi o miesiąc kwiecień

Ariene
24-03-2010, 09:53
"Opłata za kurs wynosi 250 zł."
"Na zakończenie uczestnicy kursu otrzymają stosowne upoważnienia, ważne na okres 5 lat, z możliwością przedłużenia na kolejne 5 lat pod warunkiem udziału w specjalnych warsztatach organizowanych każdego roku."
tak, bardzo interesujące... :| Pytanie(retoryczne), czy za każde takie uczestnictwo w specjalnych corocznych warsztatach (warunkujących przedłużenie) trzeba płacić dodatkowo, czy to pokrywa koszt 250zł ?!

herna
24-03-2010, 13:35
Nie wiem jak to zinterpretowac. Wiekszosc osob raczej ponizej 25 lat. Sala na 240 miejsc pelna, ludzie siedzieli na schodach i przy wejsciu.

Popularność dotacji z UP, niska cena Nikona D60 :-D, koledzy i koleżanki w wieku poborowym (do ślubu) i są jeszcze osoby, które nie robią śłubnych na co dzień, ale trafia im się okazyjne zlecenie i papier się przyda.
To sie ludzi troche nazbiera.

Hexen
24-03-2010, 13:57
Na Warsawski kurs nie ma już miejsc i lista jest zamknięta. Prawdopodobnie przed wakacjami zostanie zorganizaowany kolejny kurs, ale jeszcze nie jest to jeszcze potwierdzone.
Trzeba pilnować sprawy.
Podobno zaskoczeni są zainteresowaniem - tak przynajmniej wynikało z wypowiedzi po drugiej stronie słuchawki.

westu
24-03-2010, 18:35
Zapisałem się do Krakowa na 27-28.04
Trzy wcześniejsze kursy pełne :shocked:

beniamin2
24-03-2010, 21:26
w Katowicach rozdano dzisiaj 500 zezwoleń :O:O:O:O
co najlepsze byli ludzie którzy po usłyszeniu słów "co łaska" sięgnęli na dno kieszeni rzucając przed księdza BILONEM
- oby wam się zwróciło !!!
dzisiaj już dużo lepiej z poziomem - było czego a przede wszystkim "kogo" posłuchać

pozdrawiam

deejay24h
24-03-2010, 21:58
beniamin2 masz racje ksiądz prowadzący dzisiejszy wykład był the best:mrgreen:
A Jeśli chodzi o dobrowolną opłatę..... czym wy do jasnej anielki robicie te zdjęcia jednorazówkami ???????? żeby po 10-20zł dawać? Zważając na to że np w słynnym Sosnowcu opłata wynosi 50zł na 5 lat. Wstyd takie jest moje zdanie ktoś robi wam przysługę a zresztą szkoda słów.

baton87
24-03-2010, 22:18
Panowie orientuje się ktoś może jak to jest w łodzkiem,był 20 marca a kiedy następny??

dolomity
25-03-2010, 00:01
Panowie orientuje się ktoś może jak to jest w łodzkiem,był 20 marca a kiedy następny??

"Kolejny kurs liturgiczny odbędzie się na terenie archidiecezji łódzkiej 13 listopada 2010 r., również w Archidiecezjalnym Ośrodku Rekolekcyjno-Konferencyjnym w Porszewicach. Zapisy, podobnie jak w ostatnim przypadku, prowadzone będą wyłącznie drogą elektroniczną" - źródło: http://www.archidiecezja.lodz.pl/new/mainframe2.php?news_id=04fcca8c4c43efb4265989b1a60 68705

Makabra7
25-03-2010, 01:22
Co do "kursu" w katowicach to ja dalem akurat 20zl - dlaczego otwarlem portfel i widze 2 banknoty 200zl i 20zl - 200 nie dam za ta scieme robie sluby od 2 lat a dopiero teraz poszedlem "po papierek" wczensiej przechodzily zawsze "dobrowolne datki na kosciol".
Ale zauwaz jedno - sama nazwa "dobrowolny datek" czy tez "co laska" - Kazdy daje tyle ile moze zwlaszcza ze bylo tam sporo osob ktore nie zyja z fotografowania tylko traktuja to jako pasje ... przyszly po zaswiadczenie "jednorazowe" bo chca sobie porobic fotki raz na 5 lat od parady na slubie qzyna itp. Samo szkolenie bylo nawet znosne ale napewno nie idealne W kazdym, badz razie ocenianie poziomu fotografa na podstawie tego ile kladzie na tace jest plytkie i pozbawione jakiegokolwiek sensu...

beniamin2
25-03-2010, 09:42
" ocenianie poziomu fotografa na podstawie tego ile kladzie na tace jest plytkie i pozbawione jakiegokolwiek sensu..."

ocenianie jako człowieka ? czy osenianie jako fotografa ?
bo nie widzę żeby ktoś to wcześniej zrobił....
ja pobudziłem do zastanowienia a to co pomyslisz daje właśnie takie efekty....

pcplus
25-03-2010, 12:06
Zapisałem się do Krakowa na 27-28.04
Trzy wcześniejsze kursy pełne :shocked:

Czy mozesz powiedzieć jak, co, gdzie i jak no i za ile ?

Smaugh
26-03-2010, 00:25
Mówcie co chcecie, a mnie się podobał kurs w Katowicach :)
Dałem co łaska 50, czyli tyle ile brali w Sosnowcu. Tylko to zaświadczenie to porażka. Trochę wielkie. W Krakowie wyrabiają w wielkości karty chipowej. A to będzie trzeba zalaminować i schować do torby z aparatem :(

Hiv
26-03-2010, 01:18
Byłem w Łodzi w sobotę - jak dla mnie zmarnowany czas i pieniądze a tak naprawdę nie daje nam to za wiele... A już na pewno nie z samej wiedzy.
Dla mnie po prostu kolejna możliwość wyrwania kilkunastu tysięcy dla diecezji dwa razy do roku...

maczik
26-03-2010, 01:20
Ja do Katowic pofatygowałem się aż z Wlkp. :) przeoczyłem listopadowy kurs w Gnieźnie i grudniowy kurs w Poznaniu więc przebolałem nawet to, że przyszło mi noclegować w tym zacnym mieście... teraz pozostaje mieć tylko nadzieję, że to osobliwe zaświadczenie (tylko imię i nazwisko... po kie licho było adres podawać?) będzie funkcjonować w moich okolicach :D dla pełnej jasności - w Katowicach (kurs 2 x 1,5h) przygotowano 518 zaświadczeń (w tym 150 dla kobiet)... może mi ktoś przypomnieć nazwisko ostatniego wykładowcy? :) dla niego też warto było się tu pojawić

beniamin2
26-03-2010, 12:09
żeby mieć statystycznie rozeznanie jaka część z jakiej diecezji :D
było na początku dnia 2 :D

ElSor
26-03-2010, 12:48
Byłem w Łodzi w sobotę - jak dla mnie zmarnowany czas i pieniądze a tak naprawdę nie daje nam to za wiele... A już na pewno nie z samej wiedzy.
Dla mnie po prostu kolejna możliwość wyrwania kilkunastu tysięcy dla diecezji dwa razy do roku...
W Opolu omowili szczegolowo to co w linku (zreszta dawali tez to w formie drukowanej) - http://www.kuria.gliwice.pl/czytelnia/ksiazki/index.php?numer=05

blazejs
26-03-2010, 12:51
Ja do Katowic pofatygowałem się aż z Wlkp. :) przeoczyłem listopadowy kurs w Gnieźnie i grudniowy kurs w Poznaniu więc przebolałem nawet to, że przyszło mi noclegować w tym zacnym mieście... teraz pozostaje mieć tylko nadzieję, że to osobliwe zaświadczenie (tylko imię i nazwisko... po kie licho było adres podawać?) będzie funkcjonować w moich okolicach :D

Mam nadzieje:) Mnie czekaja w przyszlosci 2 sluby u rodziny w Wielkopolsce:)

deejay24h
26-03-2010, 13:23
maczik Adres chyba do informacji kurii. Jak się ktoś poskarży na ciebie to żeby wiedzieli gdzie wysłać list z informacją o cofnięciu Zaświadczenia :). Osoba która prowadziła szkolenie w drugi dzień to Ks.Dr Grzegorz Strzelczyk.

gavin
26-03-2010, 13:40
dalibyście foto jak te zaświadczenia wyglądają :)

maczik
26-03-2010, 15:24
maczik Adres chyba do informacji kurii. Jak się ktoś poskarży na ciebie to żeby wiedzieli gdzie wysłać list z informacją o cofnięciu Zaświadczenia :). Osoba która prowadziła szkolenie w drugi dzień to Ks.Dr Grzegorz Strzelczyk.

pewnie masz rację... zastanawiałem się tylko jak się ma to zaświadczenie, na którym widnieje tylko imię i nazwisko - do zaświadczeń ze zdjęciem itp., które praktykowane są w wielu innych miejscach :)
Ks.Dr Grzegorz Strzelczyk... heh - gdyby takich duchownych było więcej pewnie miałbym zupełnie inny stosunek do Kościoła... niesamowity facet :)

simon83
27-03-2010, 15:50
Świdnicki kurs zakończony. 5 godzin opowiadania z przerwami na kawę i ciasteczko. Mimo, że wiele ten kurs nie wniesie do mojego stylu pracy (większość przedstawionych zasad znam i stosuję), uważam że warto było. Organizacja bez zarzutów.

amroz
27-03-2010, 16:47
Świdnicki kurs zakończony. 5 godzin opowiadania z przerwami na kawę i ciasteczko. Mimo, że wiele ten kurs nie wniesie do mojego stylu pracy (większość przedstawionych zasad znam i stosuję), uważam że warto było. Organizacja bez zarzutów.

Zagadnienia praktyczne: fotoreporter Dariusz Gdesz - Polska The Times i fotoreporter Tomasz Pietrzyk to po prostu jakiś dramat. Zamiast przekazać to co w temacie, czyli zachowanie się podczas liturgii to opowiadali dlaczego warto archiwizować zdjęcia i inne mało istotne bzdury. A praktyki zero. Słyszałem że tłumaczyli się później że i tak każdy wie jak zachowywać się w kościele wiec dlatego o czym innym nawijali:???: No więc po co ich obecność tam? Ja autentycznie czekałem najbardziej na ich występ żeby coś dowiedzieć się od "profesjonalistów" i nie dowiedziałem się. Natomiast jak dla mnie to księża wyłożyli temat ze swojej strony bardzo dobrze.
Ale papier już jest i teraz czekać aż pocztą przyślą plakietki

Skylines
29-03-2010, 13:33
Gdzie w Szczecinie można się dowiedzieć o terminach kursów. Czy jest jakaś strona netowa z mozliwością zapisania się ?

pawciolbn
29-03-2010, 13:45
Czy ktoś w Lublinie wybiera się? 24-24 kwietnia br? Wiadomo jak z miejscami? Ofiara? itp.
Dzięki za info

marcinradom
30-03-2010, 11:24
no ja wreszcie odebrałem glejt, tzn identyfikator. mogę już biegać po kościołach :-)
pozdrawiam

Hexen
30-03-2010, 12:03
Informacja dla tych, co nie zalapali sie na kurs w Warszawie w kwietniu:

http://www.archidiecezja.warszawa.pl/homepage/aktualnosci_nowosci/?a=4044

aneanima
30-03-2010, 16:02
ja się wybieram na kurs w Lublinie. już jakiś czas temu wysłałam podanie (oczywiście podpisane i opieczętowane przez proboszcza ;)) i wczoraj dostałam maila z dokładnymi informacjami co, gdzie i kiedy. koszt: 150zł. mogę ewentualnie przesłać maila z konkretami.

barman_pl
06-04-2010, 03:03
Orientuje się może ktoś kiedy jest najbliższy kurs w województwie Łódzkim ?...
Bo niby glejt mieć trzeba :neutral: więc kurs by się przydał...

pzodr.

Strebor
06-04-2010, 14:16
Kolejny kurs liturgiczny odbędzie się na terenie archidiecezji łódzkiej 13 listopada 2010 r., również w Archidiecezjalnym Ośrodku Rekolekcyjno-Konferencyjnym w Porszewicach. Zapisy, podobnie jak w ostatnim przypadku, prowadzone będą wyłącznie drogą elektroniczną.

Polecam od początku listopada obserwować http://archidiecezja.lodz.pl/ coby nie przegapić a za wczasu przygotować sobie zdjęcie legitymacyjne w wersji elektonicznej jeśli nie podniosą ceny to 100 PLNów na osrodek kosztuja te papierki. Polecam zabrać sobie coś do poczytania bo są chyba 4 wykłady i w zasadze na kazdym to samo.

toshimitsu
06-04-2010, 14:53
Witam ktos moze pamieta kiedy sie odbywaja te kursy na dozywotnie legitki w Lowiczu?

introll
08-04-2010, 10:06
A no jak idziesz na msze to też im płać w końcu ktoś tą ceremonie odprawia:):):) ale pewnie i tak na tace się daje nie??:D:D:D:D he?;/

Boxster
08-04-2010, 23:17
Info Łowicz - http://canon-board.info/

rewddd
08-04-2010, 23:44
jest cos obecnie w opolskim? nysa i okolice;) jesli tak za ile i na ile;)

Misiek87
11-04-2010, 14:18
A we Wroclawiu sie cos szykuje? Albo gdzies w Wielkopolsce? :> W Poznaniu widzialem, ze w grudniu jest co roku - jakies inne parafie/diecezje?

Mam pracowac jako 2gi fotograf dorywczo przez cale lato z innym fotografem/kamerzysta i zastanawiam sie czy nie spotka mnie koniecznosc okazania takiego zaswiadczenia. Jeszcze w mojej miescinie, gdzie ksiezy sie zna na co dzien nie bedzie problemu - ale jak pojade gdzies w teren i sie okaze, ze nie moge focic? Powinienem zrobic ten kurs? Czy wystarczy, ze jedna osoba ma?

mk307
13-04-2010, 07:51
We Wrocławiu skończył się miesiąc temu, było sporo osób, dali identyfikatory w Kaplicy, i było szkolenie z Ks. z ośrodka Audio-Wizualnego, nic nie mówił o kolejnym i chyba już w tym roku nie będzie, coś tak przebąkiwał bo nie mają już czasu. Osób było z 80 około, także takie małe stadko, telefon do pani Irenki z Archidiecezji Wrocławskiej był we wcześniejszych postaw, tylko ona będzie coś wiedziała, radze dzwonić koło 8-9 rano później to już ja ciężko uchwycić

patric89
14-04-2010, 19:57
Wie ktoś może kiedy sie odbywa najbliższy w Krakowie??

sergi
15-04-2010, 20:11
27-28 kwietnia o ile są jeszcze miejsca

Feelip
16-04-2010, 13:48
A kiedy w Bydgoszczy? Gdzie to mozna sprawdzac na biezaco?

Birband
16-04-2010, 23:32
Koledzy – wrzućcie jakieś zdjęcia tych zaświadczeń z zaklejonymi danymi osobowymi.
Niech będzie porównanie, co gdzie i kto wymaga.

Vitez
17-04-2010, 09:17
Koledzy – wrzućcie jakieś zdjęcia tych zaświadczeń z zaklejonymi danymi osobowymi.
Niech będzie porównanie, co gdzie i kto wymaga.

Mhm... jasne... ktoś zabulił za kurs, a kolega sobie wydrukuje podstawiając tylko swoje dane. Nie dajcie się nabrać :? .

Birband
19-04-2010, 16:06
Mhm... jasne... ktoś zabulił za kurs, a kolega sobie wydrukuje podstawiając tylko swoje dane. Nie dajcie się nabrać :? .

Szanowny kolego Vitez. To co kolega sugeruje, jest według polskiego prawa przestępstwem i nie przypuszczam, ze w każdym widzi kolega złoczyńcę. Takim przypuszczeniem, wyrażonym zwłaszcza na piśmie można kogoś obrazić i narazić na poważne konsekwencje. Nie sądze, że kolega miał taki cel i rozgrzeszam z pochopnej oceny. Kierowała mną tylko ciekawość.
Pozdrawiam Birbant.

Vitez
19-04-2010, 23:31
Takim przypuszczeniem, wyrażonym zwłaszcza na piśmie można kogoś obrazić i narazić na poważne konsekwencje. Nie sądze, że kolega miał taki cel i rozgrzeszam z pochopnej oceny.

Ocena nie była pochopna. Moim celem była przestroga i prośba o roztropność, nie obrażanie kogokolwiek. Nietrudno się domyśleć co można zrobić w Photoshopie z takimi skanami, więc tylko o tym przypomniałem.
Poczytaj cały ten wątek to zauważysz niejeden przypadek 'cwaniakowania' w tym kierunku, więc i nie dziw się uprzedzeniom.

pawciolbn
19-04-2010, 23:44
W najbliższy weekend (23-24.04) jest kurs organizowany przez lubelską kurię, przy ul. Unii Lubelskiej.. wybiera się ktoś z forumowiczów?
oczywiście z woj. lubelskiego :)

Birband
21-04-2010, 18:55
Ocena nie była pochopna. Moim celem była przestroga i prośba o roztropność, nie obrażanie kogokolwiek. Nietrudno się domyśleć co można zrobić w Photoshopie z takimi skanami, więc tylko o tym przypomniałem.
Poczytaj cały ten wątek to zauważysz niejeden przypadek 'cwaniakowania' w tym kierunku, więc i nie dziw się uprzedzeniom.

Może kolega ma racje; nie wgłębiałem się tak w temat i staram się, widzieć w ludziach ich lepsze strony. Niekiedy rzeczywiście można się zawieść.
Co do kolegi sugestii, to jak ktoś by pojechał tak ekstremalnie „pod bandzie” i chciał się narazić na konsekwencje, to w każdym programie graficznym, n.p CorelDraw stworzy sobie takie zaświadczenie z wszelkimi pieczęciami, nadrukami, a nawet znakami wodnymi, prawdziwe lub wymyślone. Przecież jesteśmy grafikami. I więcej wiary w ludzi! :-)