Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowości Sony.

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7]

Jerry_R
01-10-2010, 17:26
Dodatkowe matryce Sony beda produkowane przez Fujitsu? http://www.sonyalpharumors.com/fujitsu-to-manufacture-cmos-sensors-for-sony-image-sensors-world/

psl
03-10-2010, 20:45
Widać, że plotki o dobrej sprzedaży NEX'a są prawdziwe. Skoro potrzeba wynajmować podwykonawców do produkcji matryc, bo jak widać nie starcza ich. Prawdopodobnie te dla nikona czy pentaxa są już zakontraktowane i nie można im obcinać. Nowe puszki stoją w kolejce, bo matryc braknie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Gdyby tak canon na gwałt szukał podwykonawców produkujących matryce to info byłaby optymistyczna ;-)

MC_
03-10-2010, 21:52
Sony robi matryce także do kompaktów i do aparatów komórkowych...

wyrwiflak
05-10-2010, 18:53
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img405.imageshack.us/img405/4189/96322737.jpg)

psl
05-10-2010, 19:18
Niebieski to NEX. Ale co oznaczają pozostałe kolory (Panas, oly, NX? No i który jest który).
Który by nie był którym, to ten różowy musi się nieźle wściekać ;-)

domi
05-10-2010, 20:03
To są takie same pobożne życzenia jak od samsunga, że będą w tym temacie najlepsi.
Różowy to oczywiście panas. Dalej jest olek i z ułamkiem udziału samsung.

Samsung zapewne widzi te statystyki z deko innymi podpisami ;)

Póki co sony dobrze w temacie idzie, mimo że nie mają za wiele na dobrą sprawę do pokazania w stosunku do obozu panas-oly. Samsung rzeczywiście wciąż odstaje w tył.

wyrwiflak
05-10-2010, 20:06
To są takie same pobożne życzenia jak od samsunga, że będą w tym temacie najlepsi.
Różowy to oczywiście panas. Dalej jest olek i z ułamkiem udziału samsung.

Jeśli te oznaczenia tygodni to tygodnie roku to wykres wygląda nie na prognozy (jak u samsunga) tylko raczej istniejący udział w rynku.

domi
05-10-2010, 20:11
No właśnie mniej więcej tak by wychodziło - w końcu nex był ogłoszony 5 miesięcy temu, a dostępny jest mniej więcej od 4.
Jednak nie wierzę w ten optymizm za bardzo. Tak słodko to napewno nie jest :) Faktem jest za to to, że sony statystykami sprzedaży się niechętnie chwali, a sporo sprzedaje swoimi kanałami z dokładnie takim zastrzeżeniem. Dochodzi do śmiesznych sytuacji, gdzie np. jedno z znanych pisemek przedstawiło daleko idące wnioski z sprzedaży lusterek w PL bez uwzględniania ich :) O kant tyłka takie statystyki :)

jotes25
05-10-2010, 20:54
Ten wykres wygląda bardzo prawdopodobnie, ale tylko w odniesieniu do rynku japońskiego.

psl
05-10-2010, 20:58
Te dane są prawdopodobnie z JAP. W Polsce podejrzewam jest jeszcze większa dysproporcja na korzyść sony. Pomijam ceny. Ale w każdym niemal sklepie foto sony w eksponowanym miejscu wali po oczach. Oly jeszcze gdzieniegdzie się pojawia na wysokości kolan lub pod sufitem. A panasa wypatrzeć to sukces i w ogóle chyba mało gdzie go sprzedają. Także o czym my tu mówimy. Jaka konkurencja?
No proszę. A o samsungu nawet zapomniałem napisać ;-)

wyrwiflak
06-10-2010, 08:52
Tabela nie podaje rzędu sprzedazy rynku - spadek udziału procentowego wcale nie oznacza spadku ilosci sprzedanych egzemplarzy - biorac pod uwagę jak bardzo dynamicznie roziwja się ten segment rynku.

akustyk
06-10-2010, 09:05
Jeśli te oznaczenia tygodni to tygodnie roku to wykres wygląda nie na prognozy (jak u samsunga) tylko raczej istniejący udział w rynku.

a raczej sprzedaz w danym tygodniu. i to by brzmialo bardziej prawdopodobnie.

psl
06-10-2010, 09:18
spadek udziału procentowego wcale nie oznacza spadku ilosci sprzedanych egzemplarzy - biorac pod uwagę jak bardzo dynamicznie roziwja się ten segment rynku.

Prawdopodobnie jest jak piszesz. Ale nie mamy możliwości zweryfikowania tego na 100%. Jedno wydaje się pewne. Największy procent w udziału rynku wiąże się z największą sprzedażą. Jeżeli jakaś firma sprzedaje 50% to jest niemal monopolistą. Jeżeli zdobywa ten rynek w 5 czy 4 miesiące to świadczy to o ogromnej dominacji i słabości konkurencji.

akustyk
06-10-2010, 09:47
Największy procent w udziału rynku wiąże się z największą sprzedażą. Jeżeli jakaś firma sprzedaje 50% to jest niemal monopolistą. Jeżeli zdobywa ten rynek w 5 czy 4 miesiące to świadczy to o ogromnej dominacji i słabości konkurencji.
jesli Sony w 5 tygodniu sprzedaje 50% wszystkich bezlusterkowcow, to bynajmniej nie swiadczy to o osiagnieciu dominujacej pozycji tam, gdzie Olympus goni swoje Peny juz od dobrych 50 tygodni albo i wiecej.

patrzac na tygodniowe slupki mozna zobaczyc, jak kazda premiera korpusu chocby Pentaksa czy Olympusa winduje te marki do kilkudziesieciu procent woluminu sprzedazy. a nieodmiennie ich udzial w runku nie przekracza jakichs tam lekko polsmiesznych procentow...

sprobujmy patrzec na takie rzeczy z troszke szersza perspektywa czasowa i nie nadinterpretowac lokalnych mod w ogolnej statystyce...

psl
06-10-2010, 12:52
sprobujmy patrzec na takie rzeczy z troszke szersza perspektywa czasowa i nie nadinterpretowac lokalnych mod w ogolnej statystyce...

Jedyną perspektywą jaką mamy jest ta którą mamy. A z niej wynika, że sony po 3 czy 4 misiącach zdominował cały rynek bezlusterkowców na zasadzie niemal monopolisty. Dziś nic nie wskazuje na to, że za miesiąc czy dwa sony będzie sprzedawało jak to określiłeś "śmieszny procent". Na dziś ma 50%, a jak pisałem wg mnie prawdopodobnie w Polsce sporo więcej ze względu na sposób sprzedaży, cenę i reklamę.
Tego typu informacja jest istotna dla klienta. Choćby na zasadzie takiej, że może się on obawiać plajty jakiegoś systemu lub jego marginalizacji (co czesto może wiązac się z wyższymi cenami). Przykład 4/3 pokazuje, że mozna wydać kupe kasy na sprzęt i potem mieć problem, bo producent postanowił bawić sie innymi zabawkami. Właśnie ze względu na mizerną sprzedaż. Nawet jeżeli dany sprzęt jest najlepszy na swiecie, to musi się sprzedawać.

HuleLam
06-10-2010, 13:00
A może to stabilizacja a nie sensor :lol:

Efekt zamkniętego akwarium - moduł sensora i stabilizacji są ciasno upchnięte za półprzepuszczalnym lustrem.
zdRAWki

akustyk
06-10-2010, 13:29
Jedyną perspektywą jaką mamy jest ta którą mamy. A z niej wynika, że sony po 3 czy 4 misiącach zdominował cały rynek bezlusterkowców na zasadzie niemal monopolisty.

no wlasnie caly czas chyba nie rozumiesz. to, ze w krotkim okresie czasu dobrze sprzedaje sie nowosc rynkowa, ma niewielkie bezposrednie przelozenie na pozycje firmy. niemal kazdy co bardziej wyczekiwany model aparatu sprzedaje sie dobrze w pierwszych tygodniach sprzedazy - a juz na pewno bardziej niz w tygodniach pozniejszych. daleko nie szukajac Pentax sprzedawal jakies wielkie ilosc bodajze K7 w pierwszym miesiacu po premierze i bynajmniej cuda z tego jakies nie wynikly...

Dziś nic nie wskazuje na to, że za miesiąc czy dwa sony będzie sprzedawało jak to określiłeś "śmieszny procent". Na dziś ma 50%, a jak pisałem wg mnie prawdopodobnie w Polsce sporo więcej ze względu na sposób sprzedaży, cenę i reklamę.

a za 2 miesiace olympus pokaze jakas nowosc i nagle okaze sie, ze to on sprzedaje 50% aparatow. i teraz wlaczamy na chwile samodzielne, krytyczne analizowanie faktow i domyslamy sie dlaczego...

psl
06-10-2010, 13:52
a za 2 miesiace olympus pokaze jakas nowosc i nagle okaze sie, ze to on sprzedaje 50% aparatow.

Wierzysz w to, że nowy olympus może mieć takie wejście jak NEX? Ale tak na serio. Gdyby było tak jak piszesz, że każdy wydając nowy aparat ma 50% sprzedaż to byłoby proste jak budowa cepa. Tak nie jest. Oczywiście nowość jest atrakcyjna przez krótki okres czasu, ale tu akurat jest coś więcej niż nowość. Marketing i dobrze dobrany odbiorca. To nie tak, że sony nic nie robi i zajmuje 50% rynku tylko ze względu na to, że jest nowy produkt. Uważasz, że np. gh2 będzie się sprzedawał jak nex? Dlatego właśnie myślę, że za miesiąc sony nie będize sprzedawało "śmiesznego procenta".
Ale oczywiście możemy sobie dyskutować. Czas pokaże jak będzie.

wyrwiflak
06-10-2010, 14:15
http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/sony_nex_firmware_update.shtml

w skrócie dodano:
-programowanie funkcji 2 z 3 przycisków (tylko w trybie PASM)
-kontrola przesłony przed rozpoczęciem filmowania
-działa autofocus z przejściówką na lustrzane obiektywy alpha, tylko z tymi z SAM/SSM

akustyk
06-10-2010, 14:15
Wierzysz w to, że nowy olympus może mieć takie wejście jak NEX?

jakby wypuscil nowego Pena? owszem.

Ale tak na serio. Gdyby było tak jak piszesz, że każdy wydając nowy aparat ma 50% sprzedaż to byłoby proste jak budowa cepa. Tak nie jest. Oczywiście nowość jest atrakcyjna przez krótki okres czasu, ale tu akurat jest coś więcej niż nowość. Marketing i dobrze dobrany odbiorca.

ale ja sie z tym zgadzam. nie zgadzam sie tylko z ekstrapolowaniem wynikow tygodniowej sprzedazy rynkowych nowosci na wnioski o udziale rynkowym. z krotkiego rachunku: jesli przez ostatnie 10 tygodni Sony sprzedaje 50% wszystkich bezlusterkowcow, a wczesniej przez 50 tygodni to Olympus robil robil minimum 50%, to procentowy udzial Sony w rynku nadal nie stanowi jakiegos wielkiego procentu, bo to wciaz moze 10% sprzedanych w ciagu roku aparatow. nawet uwzgledniajac jakas korekte na wzrost rynku, to to nadal jest kilkanascie procent.

parafrazujac: gdyby to bylo tak proste, ze kilka tygodni dobrej sprzedazy daje trwaly i silny udzial w rynku... to ludzie nie uzywaliby sprzetu Nikona czy Canona, ktorzy zainwestowali lata ciezkiej pracy i dedykacji w swoje systemy (D)SLR tylko Sony czy jakiegos Olympusa 4/3.

psl
06-10-2010, 15:00
jakby wypuscil nowego Pena? owszem.
Kiedys pewnie wypuści to zweryfikujemy.

ale ja sie z tym zgadzam. nie zgadzam sie tylko z ekstrapolowaniem wynikow tygodniowej sprzedazy rynkowych nowosci na wnioski o udziale rynkowym. z krotkiego rachunku: jesli przez ostatnie 10 tygodni Sony sprzedaje 50% wszystkich bezlusterkowcow, a wczesniej przez 50 tygodni to Olympus robil robil minimum 50%, to procentowy udzial Sony w rynku nadal nie stanowi jakiegos wielkiego procentu, bo to wciaz moze 10% sprzedanych w ciagu roku aparatow. nawet uwzgledniajac jakas korekte na wzrost rynku, to to nadal jest kilkanascie procent.

parafrazujac: gdyby to bylo tak proste, ze kilka tygodni dobrej sprzedazy daje trwaly i silny udzial w rynku... to ludzie nie uzywaliby sprzetu Nikona czy Canona, ktorzy zainwestowali lata ciezkiej pracy i dedykacji w swoje systemy (D)SLR tylko Sony czy jakiegos Olympusa 4/3.

Nie można porównywać w liczbach bezwzględnych sprzedaży firmy, która jest na rynku od 50 tygodni z taką co sprzedaje od 4 miesięcy. Niemniej jednak porównania procentowe sprzedaży dziś są sensowne i dla firm najważniejsze (plus prognozy). Tym bardziej szokujące, że nowa firma w kilkanaście tygodni zdominowała rynek w stopniu wielkim. To nie jest tylko efekt nowości. Świadczy równiez o słabości tych, co są od dawna na rynku. Żadna nowa lustrzanka sony tak nie zdominowała konkurencji własnie dlatego, że są mocni konkurenci jak canon czy nikon. Tam gdzie konkurencja jest słaba mozna w kilka miesięcy praktycznie ją zmarginalizować. Zobaczymy zatem czy za kilka miesięcy trend się utrzyma czy nie. jeżeli tak to ja mam więcej racji. Jeżeli nie - słuszniejsze jest to co Ty piszesz.
Jeżeli ktoś może zagrozić pozycji sony jeżeli mówimy o skali sprzedaży to na pewno nie nowy PEN, ale samsung (na dziś), canon czy nikon (w przyszłości).
Nawet olympus juz zapowiada jakieś profesjonalne PENy - czyli zaczyna nawiewać w niszę profi bezlusterkowego. Co z tego wyjdzie to sam jestem ciekawy.

Quadrifoglio
06-10-2010, 22:03
Udział w rynku to tylko Przychody. Liczy się rentowność sprzedaży. Jaki udział w rynku ma Ferrari ?

psl
07-10-2010, 05:38
Udział w rynku to tylko Przychody. Liczy się rentowność sprzedaży. Jaki udział w rynku ma Ferrari ?
A jaką ma rentowność?

Jerry_R
08-10-2010, 02:59
https://canon-board.info/imgimported/2010/10/Sonysensoroverheatingduringvideo-2.png
źródło (http://photorumors.com/wp-content/uploads/2010/10/Sony-sensor-overheating-during-video.png)

wyrwiflak
08-10-2010, 09:17
idzie zima, ciekawe ile przy: 10, 0 i -10 :)

Piotr_0602
13-10-2010, 10:24
Oj, ponownie daje Sony ciała z obiektwem do NEX-a.
16/2.8 wypadł u Optycznych bardzo kiepsko, a teraz zoom też za dobrych not nie ma.
Kilka poważnych wpadek, aberracje, mydło na brzegach, do wybitynych, a nawet dobrych, na pewno nie należy.

http://optyczne.pl/202.11-Test_obiektywu-Sony_E_18-55_mm_f_3.5-5.6_OSS_Podsumowanie.html

Jak na razie cała optyka NEXów jest raczej kiepska. Zoom najwyżej średni jeśli nie słaby, stałka jeszcze gorsza. Mimo dobrej matrycy, trudno będzie wyciągnąć to co najlepsze z systemu z taką optyką. Jeśli następne zapowiadane obiektywy też będą takie... Cóż, pozostaje agresywny marketing.

Ja w tej chwili o bezlusterkowcach Sony zapominam.
Jak na razie micro43 rządzi, a i Samsung spisuje się dużo lepiej od Sony.

MC_
13-10-2010, 11:34
Dziwne, że jakoś koledzy używający w/w zestawów nie zauważyli jeszcze...

jotes25
13-10-2010, 12:12
Dziwne, że jakoś koledzy używający w/w zestawów nie zauważyli jeszcze...

Pewnie zamiast czytać testy, robią zdjęcia :lol:

MC_
13-10-2010, 12:14
Ewentualnie fotografują coś innego niż tablice testowe/ściany/dekielki ;-)

Jerry_R
13-10-2010, 12:31
Zoom najwyżej średni jeśli nie słaby, stałka jeszcze gorsza.
Szkoda, ze nie ma porownania z 14-45mm Panasonica, a jest z duzo slabszym 14-42mm Olympusa.

Szkoda, ze czesc ludzi patrzac na rezultaty - wyrabia sobie opinie o bezlusterkowcach jako takich. Akurat Sony tu zaniza srednia i to mocno, Panas ciagnie w gore. Wszystkie szkla E nie sa godne matrycy, ktora tam siedzi.

Sony ma jeszcze lustra, wiec za dobra jakosc E mu nie pasi. Pojawia sie szkla Zeiss - jakosc bedzie dobra, ale cena wysoka. Panas z kolei nie ma w swojej ofercie konkurencji z gornej polki, wiec stara sie jak moze, wspolpracujac zreszta z Leica. Choc i jemu zdaza sie wypuscic slabizne, jak ostatnie 14-42mm.

Patrzac na zapowiadane szkla systemu E - widac, ze najoptymalniejszy rozmiar body i szkiel ma caly czas u43 i Samsung.

Kolekcjoner
13-10-2010, 16:24
Cóż, pozostaje agresywny marketing.

Nie "pozostaje" tylko to jest podstawa w dzisiejszym świecie.

Jak na razie micro43 rządzi

Ale w czym - w przekonaniu wyznawców systemu ;)8-)? Ciekawe czy to rządzenie skończy się jak zwykle u Olka czyli kolejnym nowym przełomowym i przyszłościowym systemem :lol:.

gietrzy
13-10-2010, 16:35
Ale w czym - w przekonaniu wyznawców systemu ;)8-)?

Niektórzy marzą o E5 z gwintem pod m/43, razem z 14-150 to wystarczy spokojnie na kolejne 10 lat (piszę z własnego doświadczenia tj. Oly E10)

wyrwiflak
14-10-2010, 09:30
Jeśli ten sam obiektyw (E18-55) wychodzi średnio w tescie optycznych i naprawdę dobrze w tescie np. na photozone, to co jest grane? Dlaczego nagle wszystkim bardziej pasuje jeździć po nim i uważają nieprzychylną recenzję za bardziej wiarygodną/wygodniejszą?

MC_
14-10-2010, 09:41
Bo to Sony i forum Canona...

A z nowości to fw3 do NEXa wprowadza AF przy przejściówce ze szkłami SSM/SAM na bagnecie A.

akustyk
14-10-2010, 10:50
ja na photozone widze dosc podobne wyniki: ostry srodek, kiepskie rogi, wielkie aberracje. a ze ilosc gwiazdek w ocenie jest duza... umowmy sie, ze system oceniania tego pana jest dla mnie nieodmiennie niezrozumialy ;) to jest algorytmicznie i numerycznie myslacy germanin, ktory nie rozumie, ze realnego uzytkownika (=fotografa, wykonujacego zdjecia danym sprzetem) malo obchodza same numerki bez kontekstu zastosowan szkla.

pan z photozone namietnie zniza oceny jasnym stalkom za niska rozdzielczosc rogow blisko pelnej dziury (tak jakby dla kogos robiacego portrety mialo to jakiekolwiek znaczenie) a zawyza za raptem przyzwoite wyniki standardowych zoomow - gdzie wlasnie dla odbiorcow szkla ta ostrosc ma znaczenie...

testy optycznych sa IMHO znacznie bardziej przystajace do rzeczywistosci, ale nieodmiennie polecam jednak ogladac samemu przede wszystkim przykladowe zdjecia, potem dopiero gole wyniki. i przykladac to do swoich potrzeb/budzetow.

a zdjecia w tescie optycznych sa nedzne, te z photozone raptem ciutke lepsze. jak na kompakt to niezle, ale bez przesady...

Jerry_R
14-10-2010, 11:19
A propo ogladania - zazwyczaj to jest jedynie wynik algorytmow w puszce, czyli JPG. On jest rozny u roznych producentow i nie mowi jeszcze ile mozna naprawde wyciagnac. Chyba, ze ktos JPG'ow tylko uzywa.

MC_
14-10-2010, 11:26
I takich osób jest bardzo dużo.

akustyk
14-10-2010, 11:38
A propo ogladania - zazwyczaj to jest jedynie wynik algorytmow w puszce, czyli JPG. On jest rozny u roznych producentow i nie mowi jeszcze ile mozna naprawde wyciagnac. Chyba, ze ktos JPG'ow tylko uzywa.

to jest zasadniczo prawda, ale jesli na kazdym jednym samplu jest chroniczny brak szczegolow i aberracje jak, nie przymierzajac, w jakiejs Tokinie, to tego juz sie nie da tak latwo zwalic na JPEG-a.

z drugiej strony... optyczne, jesli mnie pamiec nie myli, domyslnie wrzucaja nieostrzone JPEG-i. i o ile trzeba brac poprawke na to, ze w ostatecznym rozrachunku te foty beda wizualnie lepsze, to jednak nieodmiennie szczegolowosci im nie przybedzie. a w tym wypadku to nawet nie ma z czego. przyzwoite 1024x768 sie z tego zrobi, ale przy podgladzie rozmiaru Full HD to jest i bedzie bieda az piszczy.

Jerry_R
14-10-2010, 11:41
Zgadza sie. Trzeba jeszcze pamietac, ze parametr wyostrzania na minimum - w roznych puszkach tez oznacza co innego.

Merde
14-10-2010, 15:54
Niektórzy marzą o E5 z gwintem pod m/43, razem z 14-150

Jaki to ma sens - wielkie body z małymi (no, nie do końca...) obiektywami?

to wystarczy spokojnie na kolejne 10 lat (piszę z własnego doświadczenia tj. Oly E10)

Ty jesteś mało wiarygodny, zmieniasz sprzęt prawie tak często jak (nie przymierzając) Himi :mrgreen:

Manfred
14-10-2010, 18:08
co nowego u Sony?

nowy Vegas Pro 10
przetestowane no i mila niespodzianka - GPU support
na moim Gateway'u FX mozna komfortowo bawic sie z surowymi plikami z piatki (w miare).
koniec zabawy w transcoding i inne upierdliwosci.

gietrzy
15-10-2010, 09:11
Jaki to ma sens - wielkie body z małymi (no, nie do końca...) obiektywami?

Takie body będzie zawsze weather sealed w przeciwieństwie nie do niektórych modeli Canona by wymienić tu przypadki zardzewienia 7D i 1D4 :shock:.
Poza tym to po porostu (tak ja czytam tą zapowiedź) będzie czołg; zobacz E10 i koniecznie weź do ręki, nawet nie pamiętam ile razy mi upadł. To będzie drogie body, ale to nie będzie zabawka jak PL1.

Ty jesteś mało wiarygodny, zmieniasz sprzęt prawie tak często jak (nie przymierzając) Himi :mrgreen:

Przypadki/aparaty, o których zdarza mi się w necie pisać w większości należą do moich znajomych i/lub pracodawcy.
To aparaty, których zakup sam rekomendowałem pod dokładnie opisane potrzeby i ponoszę za moje decyzje pełną odpowiedzialność.
Np. jedyną wpadką była rekomendacja S5IS - AF porażka, kolory AWB tragedia, wg właścicielki gorsze od małpki Kodaka.
Aktualnie oczekuję na testy tego nowego kompaktu z zoomem 800mm Canona by wiedzieć czy można toto polecać (priorytet Face detection, małe szumy na 800, w miarę dobre 1600 po zeskalowaniu do 1080p).

Kolekcjoner
15-10-2010, 23:46
Takie body będzie zawsze weather sealed w przeciwieństwie nie do niektórych modeli Canona by wymienić tu przypadki zardzewienia 7D i 1D4 :shock:.

To mnie ciekawi - możesz zapodać konkretny przypadek - jakiś link :). Mnie głównie chodzi o śnieg ale deszcz też - chyba, że ktoś kwasu nalał :mrgreen:.

HuleLam
16-10-2010, 11:10
To mnie ciekawi - możesz zapodać konkretny przypadek - jakiś link :). Mnie głównie chodzi o śnieg ale deszcz też - chyba, że ktoś kwasu nalał :mrgreen:.

Może Darek Dżygit z Irlandii?
zdRAWki

gietrzy
16-10-2010, 12:12

http://canon-board.info/showthread.php?t=69631

Kolekcjoner
16-10-2010, 16:35
Czyli dalej wiem, że nic nie wiem.

wyrwiflak
21-10-2010, 10:25
Test Zeissa 24/2
http://dpreview.com/lensreviews/sony_24_2_m15/

Tylko jedna wada - flara na FF

_igi
23-10-2010, 23:24
W ogole im dluzej patrze na te szkla sonego, tym ciezej mi powiedziec ze to slaba firma. Mysle ze nie mialbym zbyt duzych oporow na przesiadke na A900 z workiem zeissow ;)

Ernest_DLRS
24-10-2010, 13:29
W ogole im dluzej patrze na te szkla sonego, tym ciezej mi powiedziec ze to slaba firma. Mysle ze nie mialbym zbyt duzych oporow na przesiadke na A900 z workiem zeissow ;)

Do studia gdzie operujesz na niskich ISO jak najbardziej, ale wyjdź ze studia i zacznij robić na wyższym ISO (powyżej 800) i będzie kaszana...

Jerry_R
24-10-2010, 14:02
W ogole im dluzej patrze na te szkla sonego, tym ciezej mi powiedziec ze to slaba firma
To nie zadne szkla Soniego, czyt. nie produkt inzynierow Sony, zeby nie wspomniec Minolty.

Zeiss produkuje szklarnie na rozne bagnety.

X_ray
24-10-2010, 19:04
To nie zadne szkla Soniego, czyt. nie produkt inzynierow Sony, zeby nie wspomniec Minolty.

Lecz tylko do S z AFem ;-)

Kolekcjoner
25-10-2010, 01:05

No właśnie tu jest ten drobny zgrzyt ;)8-).

Sergiusz
25-10-2010, 02:55
To jest właśnie dziwne. Był jakiś Contax co ustawiał ostrość bez względu na obiektyw bo miał ruchomą płaszczyznę filmu. Mało tego jakoś A 900 podobna jest z kształtu do Contaxa. Jakoś tak z pojawieniem się na rynku pierwszej cyfrowej lustrzanki Sony zniknęło z rynku kilka innych firm.

MC_
25-10-2010, 06:57

I warto dodać, że są to zupełnie inne konstrukcje.

wyrwiflak
25-10-2010, 09:13
To jest właśnie dziwne. Był jakiś Contax co ustawiał ostrość bez względu na obiektyw bo miał ruchomą płaszczyznę filmu. Mało tego jakoś A 900 podobna jest z kształtu do Contaxa. Jakoś tak z pojawieniem się na rynku pierwszej cyfrowej lustrzanki Sony zniknęło z rynku kilka innych firm.

Contax zniknął z rynku na długo przed przejęciem KM przez Sony, w A900 widać wiele z kształtów Dynaxa 9 który był szczytowym osiągnięciem Minolty.

Do studia gdzie operujesz na niskich ISO jak najbardziej, ale wyjdź ze studia i zacznij robić na wyższym ISO (powyżej 800) i będzie kaszana...

to jest generalnie prawdą o ile zamierza się robić jedynie jpegi... w połączeniu RAW z dobrym wołaczem (niekoniecznie ACR...) A900/850 dają efekty nieodbiegające od tych z D3x

akustyk
25-10-2010, 09:35

ja rowniez. zwlaszcza ze do A900, w odroznieniu od FF Canona, mozna zapiac szerokokatny obiektyw, ktory ma nawet ostre rogi (w odroznieniu od: "obleca po domknieciu do f/11").

z drugiej strony: cenowo, wagowo i niestety tez pod wzgledem reputacji - A900 plus worek Zeissow jest dla mnie dosc mocno awykonalne. moze jeszcze gdybym zaczynal od zera, to bym sie mogl zastanowic...
EDIT: nie no, obejrzalem sobie jeszcze szybko ceny tych Zeissow...

nie no, jednak rogi 17-40 sa i jeszcze dlugo pozostana OK... :)

Jerry_R
25-10-2010, 23:42
"Sony and Zeiss just defined the future lens strategy. All future Zeiss lenses will be Fullframe. There will be no more Zeiss DT lenses"
http://www.sonyalpharumors.com/sr5-all-future-zeiss-lenses-will-be-fullframe-3-4-new-zeiss-lenses-within-18-months/

I Sony my wyjsc z FF ?!?

Kolekcjoner
26-10-2010, 01:07

Z tego co mi wiadomo to Contaxa wykupił lata temu Canon. Firmę zlikwidowali - chodziło zapewne głównie o patenty.

wyrwiflak
26-10-2010, 09:08
"Sony and Zeiss just defined the future lens strategy. All future Zeiss lenses will be Fullframe. There will be no more Zeiss DT lenses"
http://www.sonyalpharumors.com/sr5-all-future-zeiss-lenses-will-be-fullframe-3-4-new-zeiss-lenses-within-18-months/

I Sony my wyjsc z FF ?!?

Troszkę szkoda że nie będzie nic zeissa pod DT bo wychodziło im to lepiej niż
Sony G i całej reszcie - 16-80DT jest świetny...

X_ray
26-10-2010, 11:30
Troszkę szkoda że nie będzie nic zeissa pod DT bo wychodziło im to lepiej niż
Sony G i całej reszcie - 16-80DT jest świetny...

1. To pełnoklatkowca nie można przykręcić do kropa? ;)
2. No oczywiście jeśli kiedyś w końcu wypuszczą kropowe body godne takich szkieł.
3. 200/2 od kajsa...:shock:

gietrzy
26-10-2010, 11:42
3. 200/2 od kajsa...:shock:

No powinno być... lżejsze od Nikkora :mrgreen:

MC_
26-10-2010, 11:45
Aż nie chcę myśleć ile taki potwór by kosztował.

gietrzy
26-10-2010, 11:52
Aż nie chcę myśleć ile taki potwór by kosztował.

Na pewno mniej niż N czy C.
Jeśli to ma być Sony to dobre $3000, jeśli Zeiss - $4000-4500.
Każda inna cena to obrażanie lojalnych klientów.

Warunek konieczny: f/2 ostre nie jak N czy C, wskazana optymalizacja pod f/2-4 i/lub ostrość w narożnikach.
Bokeh (opcja Zeiss) musi przynajmniej dorównać Nikkorowi, wskazany lepszy budyń.

MC_
26-10-2010, 11:54
Jakoś nie wydaje mi sie, aby był tańszy.
Co nie zmienia faktu, że w/w szkła wcale mnie nie interesują.

Tommygun
26-10-2010, 12:09

Ciekawe.

W kazdym razie sony-zeiss to nie jest szkło zeissa jako takiego. Zeiss te szkła projektuje, tak samo jak w przypadku zeissów w nokiach. Szkła produkuje już sony, choć i to nie do końca prawda, ponoć kiedyś podwykonawcą była cosina, teraz nie wiadomo, nie chwalą się. Szkła sony-zeiss widzą fabrykę zeissa tylko wówczs, gdy jakiś prawcownik przyniesie je ze sobą do pracy, tych w laboratorium nie liczę. W każdym razie optycznie lensy są świetne ale mechanicznie mają czasem czkawkę, jak mój były 24-70.

wyrwiflak
26-10-2010, 13:22
Przykręcić to można wiele ale optyka zoptymalizowana pod aps-c ma spory sens - nie targa się niepotrzebnie jakijś ilości szkła które nie jest używane - widziałeś jaki malutki jest ZA16-80? Waga i rozmiar też ma niekiedy znaczenie ;)

gietrzy
26-10-2010, 15:21
Sony ostro nadrobi pod koniec roku - W USA sprzedawcy handlujący Sonym mają 5% więcej niż handlując... Nikonem. Szczegóły na bythom.com
Nex pójdzie do przodu w słupkach sprzedaży ;)

X_ray
26-10-2010, 15:30
No powinno być... lżejsze od Nikkora :mrgreen:

To akurat nie powinno być trudne :mrgreen:

Na pewno mniej niż N czy C.
Jeśli to ma być Sony to dobre $3000, jeśli Zeiss - $4000-4500.
Każda inna cena to obrażanie lojalnych klientów.

Warunek konieczny: f/2 ostre nie jak N czy C, wskazana optymalizacja pod f/2-4 i/lub ostrość w narożnikach.
Bokeh (opcja Zeiss) musi przynajmniej dorównać Nikkorowi, wskazany lepszy budyń.

Patrząć na ceny 135/1.8 w odniesieniu do konkurencji wcale nie takie pewne że musiał by być tańszy. :wink:

Ciekawe.

W kazdym razie sony-zeiss to nie jest szkło zeissa jako takiego. Zeiss te szkła projektuje, tak samo jak w przypadku zeissów w nokiach. Szkła produkuje już sony, choć i to nie do końca prawda, ponoć kiedyś podwykonawcą była cosina, teraz nie wiadomo, nie chwalą się. Szkła sony-zeiss widzą fabrykę zeissa tylko wówczs, gdy jakiś prawcownik przyniesie je ze sobą do pracy, tych w laboratorium nie liczę. W każdym razie optycznie lensy są świetne ale mechanicznie mają czasem czkawkę, jak mój były 24-70.

Hmm mi się wydawało że zeiss kontroluje też produkcję optyki natomiast obudowa to już nie ich ogródek. Dlatego są 2 certyfikaty.

Przykręcić to można wiele ale optyka zoptymalizowana pod aps-c ma spory sens - nie targa się niepotrzebnie jakijś ilości szkła które nie jest używane - widziałeś jaki malutki jest ZA16-80? Waga i rozmiar też ma niekiedy znaczenie ;)

Ja wiem czy taki maleńki? Normalny lens nie za mały nie za duży :wink:
Co do targania, chce się najlepszą dostępną jakość? To się targa i już :]

Tommygun
26-10-2010, 16:18
Hmm mi się wydawało że zeiss kontroluje też produkcję optyki natomiast obudowa to już nie ich ogródek. Dlatego są 2 certyfikaty.
No chyba miałem dwa ale na obydwu były japońskie nazwiska, na jednym na pewno, jak zeiss z Niemiec miałby kontrolować optykę w Japonii?MOże jakoś to robią ale w kazdym razie optyka w sony-zeiss jest ok, choć moim zdaniem nie warta aż takiego przepłacania (musiałem kupić aby to stwierdzić), mechanika za taką cenę powinna być na pewno lepsza, w praktyce 24-105/4L za 3 tysiaki to pod względem budowy przy zeissie 24-70 jednak solidniejsza konstrukcja. Sony 24-70 względem 24-70/2.8L nie powinien kosztować więcej niż 500-800 zł, na tyle wyceniam różnice w optyce, widoczne jednak na dużych powiększeniach. Zanim sprzedałem sony, to dużo fociłem canonami i stąd moje wielokrotne bezpośrednie porównania.

Zreszta dzisiejsze ploty prawią, że apple chce kupić soniaka, więc kto wie co będzie :lol:

mc_iek
26-10-2010, 17:02
Zeiss zacznie robić optykę do iPoda?

Kolekcjoner
26-10-2010, 20:20
Zreszta dzisiejsze ploty prawią, że apple chce kupić soniaka, więc kto wie co będzie :lol:
Według mnie byłoby to bardzo trudne. Akcjonariat firm japońskich jest bardzo rozdrobniony (min. po to żeby było je trudno przejąć). Skupić w jednym ręku wystarczającą do przejęcia kontroli nad korporacją ilość akcji może być niezwykle trudne. Ale nie da się też zaprzeczyć, że wyniki finansowe Sony są wręcz fatalne więc kto wie?

Sergiusz
26-10-2010, 20:51
Z tego co mi wiadomo to Contaxa wykupił lata temu Canon. Firmę zlikwidowali - chodziło zapewne głównie o patenty.

Kilka lat temu markę Contax wykupiła japońska firma Kyocera. W 2005 roku zaprzestano produkcji aparatów fotograficznych Contax. http://pl.wikipedia.org/wiki/Contax
W okolicach 2005 roku zniknęły przynajmniej cztery marki z rynku Contax, Yashica, Konica i Minolta. Ciekawe ile miały procent rynku i kto wypełnił tę lukę?

Kolekcjoner
26-10-2010, 21:03
Kilka lat temu markę Contax wykupiła japońska firma Kyocera. W 2005 roku zaprzestano produkcji aparatów fotograficznych Contax. http://pl.wikipedia.org/wiki/Contax

No a ploty mówią, że od Kyocery Canon - ale nie twierdzę że to pewnik.

W okolicach 2005 roku zniknęły przynajmniej cztery marki z rynku Contax, Yashica, Konica i Minolta. Ciekawe ile miały procent rynku i kto wypełnił tę lukę?

Minolta swego czasu miała największy udział w rynku ponad 30%. A kto zeżarł - C i N 8-). Teraz Sony trochę próbuje odzyskać. Rynek nie lubi próżni ;-).

gietrzy
26-10-2010, 22:39
Ale nie da się też zaprzeczyć, że wyniki finansowe Sony są wręcz fatalne więc kto wie?

O?! Super, jest szansa na budżetowy (nawet w Polszy) korpus FF.

Kolekcjoner
26-10-2010, 23:07

Wątpię.

HuleLam
27-10-2010, 06:49

...w obudowie Nex-a
zdRAWki

wyrwiflak
27-10-2010, 09:39
Ale nie da się też zaprzeczyć, że wyniki finansowe Sony są wręcz fatalne więc kto wie?

Link please :) Chodzi o Sony Imaging?

dzik
27-10-2010, 14:36
Plotka mowi o:
- Adobe, trudno mi to sobie wyobrazic, szczegolnie ze firmy strasznie sie kochaja, jak go kupia powstanie flash na iphone? :lol:
- Disney, co z tego, niech kupuja, stefan jest w ich zarzadzie
- Sony, cale? Czy po to by produkowac lustrzanki pozbawione wymiennych kart sd i mozliwoscia zrzucenia zdjec tylko przez itunes :lol:

Kolekcjoner
27-10-2010, 14:49
Link please :) Chodzi o Sony Imaging?

Wejdź sobie na forbes'a, wejdź na sony.biz wszystko tam masz. Chodzi o całą grupę. Od kilku lat straty - podobno najbardziej popłynęli na PS. Niby teraz coś drgnęło i się odgrażają, że ma być super - zobaczymy. Co prawda to i tak nic w porównaniu z Panasem niemal 4mld $ w plecy w zeszłym roku :lol:.

Jerry_R
27-10-2010, 15:13
to i tak nic w porównaniu z Panasem niemal 4mld $ w plecy w zeszłym roku :lol:.
Ciekawe co dla Panasa znacza 4 mld. Bo Sony przy Panasie (Matshishita) Sony to malenstwo.

sebcio80
27-10-2010, 15:41
to, że ktoś skończył rok na minusie, nie oznacza ze ma straty, jest jeszcze takie pojecie jak 'inwestycja'

w tym samym Forbesie marka Sony jest druga po Google na świecie, i nalezało by ocenić ile sama marka przez ten rok zyskała,

Kolekcjoner
27-10-2010, 19:31
Ciekawe co dla Panasa znacza 4 mld. Bo Sony przy Panasie (Matshishita) Sony to malenstwo.

Na pewno nie oznacza upadku natomiast podejrzewam że akcjonariusze nie skaczą pod sufit szczególnie jak firmy o porównywalnym potencjale w tym samym czasie zarabiają albo przynajmniej mniej tracą. Co do wielkości to wygląda na to że pod względem wartości rynkowej i wielkości sprzedaży to bardzo podobne wielkościowo firmy. Co do wartości tego co może być obrócone na gotówkę (najtrywialniej rzecz ująwszy) wartość Sony jest dwukrotnie większa od Panasonika wiec nie wiem skąd takie przekonanie, że Sony to maleństwo???

Co do rankingów to wiadomo że wszystko zależy co się weźmie pod uwagę. W rankingu Forbesa Sony ma miejsce 421, Panas 444.

wyrwiflak
03-11-2010, 10:29
Dla wszystkich którzy uważają DxOmark za jakikolwiek wyróżnik:

http://www.sonyalpharumors.com/the-sony-a55-has-the-best-aps-c-sensor-says-dxomark/

MC_
03-11-2010, 10:30
No to teraz będą głosy, że albo Dxo zostało kupione albo jest do niczego :mrgreen:

akustyk
03-11-2010, 10:54
do wynikow sie nie odniose, ale pomiary DxO... mam co do nich mocno mieszane odczucia. akurat te dwa aparaty mam:
http://www.dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/Compare-sensors/%28appareil1%29/185|0/%28appareil2%29/176|0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Canon/%28brand2%29/Canon
i roznica miedzy tym co produkuja ich matryce to jest przepasc. zupelnie inaczej niz to co mozna wyczytac na wykresach DxO.

widze rowniez roznice miedzy zdjeciami z tych dwoch puszek:
http://www.dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/Compare-sensors/%28appareil1%29/185|0/%28appareil2%29/179|0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Canon/%28brand2%29/Canon

i ona tez nie wyglada tak jak na wykresach. ta nowsza matryca jest o dwa rzedy wielkosci lepsza od starej :)

arra
03-11-2010, 11:08
Plotka mowi o:
- Adobe, trudno mi to sobie wyobrazic, szczegolnie ze firmy strasznie sie kochaja, jak go kupia powstanie flash na iphone? :lol:

Oby nie, nie ma większego syfu niż aplikacje pisane we flaszu, zwłaszcza na smartonach i tabletach.

Jerry_R
05-11-2010, 19:28
No to teraz będą głosy, że albo Dxo zostało kupione albo jest do niczego :mrgreen:
Dlaczego tak uwazasz? Teraz ta bardzo dobra matryca, w roznych odmianach bedzie trafiala do roznych puch, w tym Nikona, pewnie Fuji X100. Tylko sie cieszyc. Coraz wiecej bedzie sie mozna kierowac przy wyborze systemu szklarnia, czy ergonomia.

wyrwiflak
05-11-2010, 20:07

jest nowy lider punktacji - Pentax K5 przebił wszystkie inne testowane aps-c

Kolekcjoner
05-11-2010, 21:49
Z tego co słyszałem to DxO ma silny związek kapitałowy z Sony więc te wyniki nie mogą być inne.

Jerry_R
05-11-2010, 21:57
Najlepsza jazda, ze jak A55 bylo najlepsze - Alpha Rumors oglaszalo to wszem i wobec, a jak pojawil sie test Pentaxa - pisza, ze cos nie tak z wynikami :-)

gietrzy
09-11-2010, 08:44
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://ww3.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2010/11/liquid_lenses.jpg)

Sony liquid lenses

-non-movement glasses for zoom or AF
-less glasses inside the lens
-faster electrical response
-non-motor on the glass
-silence AF mode

Parę lat temu na dpreview był njius w ten sam deseń, ale wtedy bohaterem było ztcp Casio.
____

Sony Super-35mm kamerka PMW-F3 - $28K - Canon ósemkę tańszy; patrz CR

https://canon-board.info/imgimported/2010/11/sony1-2.jpg
źródło (http://av.watch.impress.co.jp/img/avw/docs/405/502/sony1.jpg)

wyrwiflak
14-11-2010, 11:30
http://kurtmunger.com/sony_dt_35mm_f_1_8_reviewid235.html

gietrzy
16-11-2010, 09:19
Pragnę pocieszyć wszystkich zmartwionych zbyt wysokimi cenami szkieł Panasa czy Olka czy NX ;)

https://canon-board.info/imgimported/2010/11/oktober_sales-1.png
źródło (http://sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2010/11/oktober_sales.png)
dane za październik; Japonia.
Specjalne pozdrowienia dla niewierzących ;)

Kolekcjoner
16-11-2010, 15:20
Pragnę pocieszyć wszystkich zmartwionych zbyt wysokimi cenami szkieł Panasa czy Olka czy NX ;)

https://canon-board.info/imgimported/2010/11/oktober_sales-1.png
źródło (http://sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2010/11/oktober_sales.png)
dane za październik; Japonia.
Specjalne pozdrowienia dla niewierzących ;)

To widzę, że u skośnookich Canon i Nikon też do lamusa ;-) - też pozdrawiam 8-)?

mc_iek
16-11-2010, 15:26
Ale o co chodzi, bo nie znam tego narzecza? To jest ilość sztuk poszczególnych modeli sprzedanych wczoraj w warzywniaku za rogiem, czy ilość klatek na sekundę kwadrat przemnożona przez odległość rzutu nieświeżym jajkiem wykonanego przez ekipy producentów w czasie Tokijskiej Spartakiady Miłośników Canon-Board?

gietrzy
16-11-2010, 15:57
Ale o co chodzi, bo nie znam tego narzecza? To jest ilość sztuk poszczególnych modeli sprzedanych wczoraj w warzywniaku za rogiem, czy ilość klatek na sekundę kwadrat przemnożona przez odległość rzutu nieświeżym jajkiem wykonanego przez ekipy producentów w czasie Tokijskiej Spartakiady Miłośników Canon-Board?

Zapomniałeś o silni.

Manfred
17-11-2010, 11:41
35mm dla nexa i innych, za mniej niz 100$
ciekawe
http://www.stevehuffphoto.com/2010/11/15/slr-magic-35-1-7-lens-review-on-the-sony-nex-5/

Tommygun
17-11-2010, 12:32
jest nowy lider punktacji - Pentax K5 przebił wszystkie inne testowane aps-cciekawe, czy alpharumors zamieści erratę :lol:

d7000 niemal identycznie jak k5 i tym sposobem a55 na 3 miejscu (no chyba, ze jeszcze coś jest w rankingu przed a55). D7000 ma chyba tę samą matrycę, sony powinno kupić kilku informatyków z nikona, bo to kolejny raz jak niby nie te same a jednak te same matryce inaczej punktują w puszkach sony i nikona, na rzecz nikona oczywiście :roll:
Tak czy inaczej to się nazywa postęp i powinno wszystkich cieszyć.

MC_
17-11-2010, 12:34
Kamera FF:
http://www.optyczne.pl/3469-nowość-Sony_NXCAM.html#komentarz

wyrwiflak
17-11-2010, 12:47
ciekawe, czy alpharumors zamieści erratę :lol:

d7000 niemal identycznie jak k5 i tym sposobem a55 na 3 miejscu (no chyba, ze jeszcze coś jest w rankingu przed a55). D7000 ma chyba tę samą matrycę, sony powinno kupić kilku informatyków z nikona, bo to kolejny raz jak niby nie te same a jednak te same matryce inaczej punktują w puszkach sony i nikona, na rzecz nikona oczywiście :roll:
Tak czy inaczej to się nazywa postęp i powinno wszystkich cieszyć.

Ta sama matryca jest też w A580. Sam fakt wyższej punktacji w DxO Mark może oznaczać jedynie że producent optymalizuje obraz spacjalnie pod ten własnie test, niekoniecznie oznacza to że obraz jest obiektywnie lepszy. Widziałem porównania obrazu z D7000 vs K5 i na wysokich czułościach było widać odmienny sposób traktowania szumu przez soft tych aparatów, ale nie powiem żeby ten Pentaxa był zdecydowanie lepszy.

arra
17-11-2010, 13:05
Kamera FF:
http://www.optyczne.pl/3469-nowość-Sony_NXCAM.html#komentarz

Jaka zaś FF? Chyba, że FF w kontekście formatu video.

wyrwiflak
17-11-2010, 14:41
Jaka zaś FF? Chyba, że FF w kontekście formatu video.

A w jakim kontekście można mówić o kamerze wideo? Dla kamer to jest FF

HuleLam
17-11-2010, 15:16
A w jakim kontekście można mówić o kamerze wideo? Dla kamer to jest FF

Dla kamer to jest Super35 - po co jeszcze bardziej komplikować? Czy 16mm to "FF"? czy 8mm to "FF"? Czy Panavision/70mm to "FF" ?

zdRAWki

Tommygun
23-11-2010, 09:39
Ta sama matryca jest też w A580. Sam fakt wyższej punktacji w DxO Mark może oznaczać jedynie że producent optymalizuje obraz spacjalnie pod ten własnie test, niekoniecznie oznacza to że obraz jest obiektywnie lepszy. Widziałem porównania obrazu z D7000 vs K5 i na wysokich czułościach było widać odmienny sposób traktowania szumu przez soft tych aparatów, ale nie powiem żeby ten Pentaxa był zdecydowanie lepszy.hmm ale chyba nie sądzisz, że sony czy nikon budują aparaty z myślą o dxo ;)
a że testy organoleptyczne są najlepsze to potwierdzam, gdybym miał wierzyć testom, to nie miałbym co najmniej dwóch aparatów z których byłem lub jestem zadowolony.

wyrwiflak
23-11-2010, 10:53
najwyraźniej jednak DxO[i inni] ma jakiś wpływ na tworzenie softów przez producentów {vide K5 który z tą samą matrycą osiąga punktowo znacznie lepsze wyniki niż d7000}, ktoś podawał linka do forum dpreview gdzie pokazane było w jaki sposób ingerencja poprawiająca wyniki DxO ma wpływ na ogólną jakość obrazu.

akustyk
23-11-2010, 11:22
hmm ale chyba nie sądzisz, że sony czy nikon budują aparaty z myślą o dxo ;)
nie wiem jak samo dxo, ale Nikon zdecydowanie robi(l) rozpaprywanie pikseli pod katem pomiarow szumow. potem wychodzilo, ze D90 ma nie wiadomo jakie wyniki w porownaniu z 50D, gdy tymczasem po podostrzeniu tego mydla okazywalo sie, ze szumi jak smierc :)

micles
23-11-2010, 12:05
Kamera FF:
http://www.optyczne.pl/3469-nowość-Sony_NXCAM.html#komentarzNie-FF :
Super-35mm (24.89×18.66 mm).

gietrzy
23-11-2010, 12:16
gdy tymczasem po podostrzeniu tego mydla okazywalo sie, ze szumi jak smierc :)

Że zacytuję klasyka: "nie znasz się na miękkim obrazie" :mrgreen:

akustyk
23-11-2010, 12:19
Że zacytuję klasyka: "nie znasz się na miękkim obrazie" :mrgreen:

przepraszam. zawsze mialem Canona, i nic nie bylo miekkie :mrgreen:

wyrwiflak
01-12-2010, 17:02
http://kurtmunger.com/sony_85mm_f_2_8_reviewid189.html

konradl
01-12-2010, 17:55
przepraszam. zawsze mialem Canona, i nic nie bylo miekkie :mrgreen:

Powinno być tak:
"przepraszam. zawsze mialem Canona, i nic* nie bylo miekkie"

*oprocz rogów :)

Sergiusz
02-12-2010, 15:10
DSLR-A900/A850 aktualizacjia oprogramowania http://fotofanklub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=248:dslr-a900a850-aktualizacjia-oprogramowania&catid=29:news

akustyk
02-12-2010, 20:21
Powinno być tak:
"przepraszam. zawsze mialem Canona, i nic* nie bylo miekkie"

*oprocz rogów :)

a nie... to pardon. jesli juz wrzucamy obiektyw do porownania, to oczywiscie ja moge podac przyklady czerwonych paskow, ktorym nie tylko w rogach niejedno brakuje :)

ale od beltania przy matrycach sie poki co powstrzymywali :)

gietrzy
03-12-2010, 08:17
Ale numer bythom.com lepszy od marketingowców N****a.
Przewidział kilka miesięcy temu, że Nikon zbyt agresywnie obciął swoją produkcję i teraz dzięki m. in. temu Sony wyprzedza N****a na Tajwanie na rynku aparatów z wymienną optyką - odpowiedio 30% vs. 20-25%.
Jak zostało podane przyczynił się do tego Nex oraz wspomniany wcześniej brak dostępności produktów N****a :shock:

BTW. Canon 42-43%

Tommygun
03-12-2010, 13:54
nie wiem jak samo dxo, ale Nikon zdecydowanie robi(l) rozpaprywanie pikseli pod katem pomiarow szumow. potem wychodzilo, ze D90 ma nie wiadomo jakie wyniki w porownaniu z 50D, gdy tymczasem po podostrzeniu tego mydla okazywalo sie, ze szumi jak smierc :)Ostatnio dość mocno przypatrywałem się d700 i gdzieś się dogrzebałem do informacji, że najkon dla obniżenia szumów potrafi wycinać niektóre składowe, które mu najbardziej szumią aby móc podciągnąć jeszcze resztę i przez to np. d700 ma problem z oddaniem fioletu i podobnych barw ale za to w testach na szumofonię wychodzi co najmniej dobrze (to o fiolecie chyba nawet na nikoniarzach było). Być może pochodną tego jest to, że niektórzy nie lubią odcieni skóry z nikona.

ad rem - dziwi mnie, że sony wydaje soft poprawiający działanie AFa w a850/900, wielu kolegów z KKM twierdziło, że wydawanie nowego softu świadczy o niechlujstwie producenta, bo wypuścił coś niedziałającego jak należy a a900 jest super-hiper i nie wymaga żadnych poprawek itp itd.
Ciekawe czy teraz z nowym softem uda się już złapać w sztucznym lub słabszym świetle w af-c (servo) centralnym czujnikiem np. idące dziecko, bo gdy 5dI i II wyrabiał mi w ok 50-70% przypadków, to a900 w tych samych warunkach dawał... no niczego nie dawał, ostrość na uszach i to w najlepszych przypadkach :???: Co ciekawe - właściciele 5-ek, którzy focili moim a900 doszukiwali się, że może komora lustra jest brudna czy coś takiego, bo AF ciągły nie działa jak należy (oczywiście, nic nie było zbrudzone). Dla złapania w miarę ostro musiałem przejść do trybu pojedynczego AFa, który był szybszy i musiałem dać regulację AFa -20 :lol:

Piotr_0602
08-12-2010, 15:41
NEX-5 vs. Ricoh GRX

http://www.stevehuffphoto.com/2010/11/29/quick-comparison-ricoh-gxr-vs-sony-nex-5/

wyrwiflak
13-12-2010, 12:42
m43 na NEXie:
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1042&thread=37146395
http://www.flickr.com/photos/41626753@N06/5247688036/

Cichy
13-12-2010, 16:25
No ten Wojtek nie jest stworzony do pracy z NEXem. To już nie jest winieta, tylko ucinanie kadru.

Ember
20-12-2010, 22:14
A ja ostatnio zaopatrzylem sie w nexa 3. Na razie jestem bardzo zadowolony teraz pozostaje mi kupic adapter do EOSa dla 50 f/1.8 albo cos na m42 ;]
W sumie bardzo przyjemny aparat z tego nexa :]

wyrwiflak
22-12-2010, 16:35
Test E16/2,8 pokazujący różnicę między wersją pre-production a retail:
test (http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=it&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=auto&tl=en&u=http://www.dslrmagazine.com/pruebas/pruebas-tecnicas/sony-e-16-mm-f-2-8-la-prueba-2.html)

Jerry_R
22-12-2010, 16:42
Tak na szybko spytam, nie mam teraz czasu czytac testu - da sie jakosc rozroznic, czy szklo jest pre, czy oficjalne?

wyrwiflak
23-12-2010, 10:05
Generalnie te "pre-" nie trafiły do sprzedaży tylko były wykorzystywane na początku w celach promocyjnych, szkła które kupujemy są już poprawione. Z testu wynika że różnica jest spora, z tym że z cieniasa poprawiono je na przeciętniaka - spory skok jakościowy ale IMHO trzecia rewizja wskazana :) Jest tez ładnie zaznaczone jak wygląda jakosć w zakresie kryjacym matryce m4/3

...osobiście do zdjeć od f5,6 nie mam zastrzeżeń a na bliższych odległościach centralne kadry na f2,8 są w pełni używalne.

Jerry_R
23-12-2010, 12:45
Ja mam zatem swietny egzemplarz, bo uzywam glownie na 2.8, 5.6 i 8 i naprawde jestem zadowolony.
Na srodku jest ostry od 2.8. Naprawde ostry...

Ember
24-12-2010, 13:00
Sam też najczęściej używam na 2.8 i nie mam zastrzeżeń. Przynajmniej na środku. powyżej 5.6 nie miałem jeszcze za bardzo okazji testować więc sie nie wypowiem, ale może być tylko lepiej