PDA

Zobacz pełną wersję : Nowości Sony.

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7

Tommygun
01-12-2009, 09:58
Znaczy uważałeś że stabilizacja przyda Ci się przy ruchomych obiektach?
No to rzeczywiście... baaaardzo ją przeceniałeś - najwyraźniej nie wiedząc jak działa :roll: .
Raczej nie zrozumiałeś, zdarza się ;)
Może wprost - zmieniłem system (canonem focę i tak dość często od paru lat)i stabilizacja matrycy przy podejmowaniu decyzji w ogóle nie miała dla mnie żadnego znaczenia. Dobrze znam jej działanie, zalety i ograniczenia. Często osoby nie mające doświadczenia ze stabilizacją matrycy lub tak naprawde nie wiedzące po co ona jest, przeceniają jej znaczenie i tyle :rolleyes:

Kolekcjoner
01-12-2009, 16:15
Często osoby nie mające doświadczenia ze stabilizacją matrycy lub tak naprawde nie wiedzące po co ona jest, przeceniają jej znaczenie i tyle :rolleyes:

I uważasz, że tą "światłą" wiedzą trzeba się tu z nami dzielić w tym wątku? W szczególności w odniesieniu do MMM? Co jak co można różne rzeczy o Nim pisać ale nie, że nie wie po co mu stabilizacja albo, że nie ma doświadczenia :lol:. Paradne - na prawdę :lol:.

il Dottore
01-12-2009, 19:03
Jeśli matryce FF Sony przestaną szumieć, to w połączeniu z doskonałą szklarnią Zeissa może być bardzo ciekawy i konkurencyjny system.
I pewnego dnia wielu może mieć prawdziwy dylemat systemowy.
Póki co, Sony oferuje tylko 2 naprawdę interesujące i innowacyjne produkty: czytacza e-booków i Walkmany serii X. :)

Ernest_DLRS
01-12-2009, 21:04
Dla fotografów studyjnych i tylko studyjnych już w tym momencie jest niezły wybór jeżeli chodzi o zarówno puchy C i S, ewentualnie N, jak i gamę obiektywów tych firm (choć N ma najbiedniej).

Tommygun
01-12-2009, 21:42
Tak, obecnie do studia i np. landszaftów sony ma niezłą ofertę szkieł, zasadniczo cały zakres pokryty, problem to raczej średnia półka i raczej dla nielicznych długie stałki. Zanim sony przejęło dział foto KM, to KM przez kilka lat wypuściła tylko kita 18-70 +dwie cyfrowe puszki i przez to mają sporo do nadrobienia i to robią. To z czasem będzie mocny gracz na tym rynku.

gietrzy
01-12-2009, 22:08
To z czasem będzie mocny gracz na tym rynku.

Dlaczego z czasem? Mają 16-80, IS w body. Wystarczy zrezygnować z debilnego (sprawdzałem) gripa/uchwytu body w najnowszych aps-c puszkach, chyba, że ktoś lubi kciukiem robić zdjęcia.
A... i ztcp mają jako jedyni ef-s 30mm macro.

Kolekcjoner
01-12-2009, 22:19
Jeśli matryce FF Sony przestaną szumieć,

Hmmm... nie wiem jak to jest ale te matryce po włożeniu do Nikona jakoś dostają skrzydeł ;). To chyba jednak kwestia softu, a to jest bardzo trudno nadrobić ze względu na to że albo się ma do tego dobrych ludzi albo nie.

Gietrzy - mocny gracz - może też oznaczać - udział w rynku, a tu nie jest zbyt różowo - ciągle nie ma nawet trzeciej części tego co ma Nikon.

Michu (Pentax)
01-12-2009, 22:28
Nie wiem, jak jest z szumami w A550, ale matryca Sony (podobna lub ta sama) w entry puszce Pentaksa K-x (APS-C) szumi na poziomie... D700. Przynajmniej wg. imaging-resource:
http://farm3.static.flickr.com/2502/4115380180_3d34211b51_o.jpg
Z lewej D700, ISO 6400.

akustyk
01-12-2009, 22:38
Nie wiem, jak jest z szumami w A550, ale matryca Sony (podobna lub ta sama) w entry puszce Pentaksa K-x (APS-C) szumi na poziomie... D700. Przynajmniej wg. imaging-resource.

to by mnie bardzo zdziwilo, bo o ile konwersja do JPEG w korpusach Sony jest mierna, o tyle w wydaniu Pentaksa nawet takie okreslenie byloby eufemizmem.

jedyne moim zdaniem wytlumaczenie, dlaczego pomiar imaging-resource wyszedl taki sam, to wyrugowanie odszumiania z rownania. bo przy maksymalnym odszumianiu ten K-x moze miec szumy na poziomie D700. co niestety nie oznacza, ze detal pozostaje na jakimkolwiek akceptowalnym poziomie. o poziomie FF 12Mpix laskawie zapominajac

Michu (Pentax)
01-12-2009, 22:47
Nie mam pojęcia. Można samemu spojrzeć na zdjęcia, porównać. Ilość detalu wydaje się taka sama. Być może jest to owa nowa technologia matryc (sorry - nie jestem techniczny) którą jakiś czas temu się chwalili. Pozostaje po prostu zaczekać na więcej testów, by się przekonać jak jest na prawdę.
Przy czym nie da się ukryć, że K-x wzbudza na naszym forum sensację swoimi wysokimi, użytecznymi czułościami wśród posiadaczy tego korpusu.

wojkij
02-12-2009, 00:24
http://farm3.static.flickr.com/2502/4115380180_3d34211b51_o.jpg
Z lewej D700, ISO 6400.

Ten sampel to jakiś bubel, 6400 w d700 na 100% wygląda zdecydowanie lepiej. To że wybrali fragment poza go też dużo mówi.

Aż z ciekawości sprawdziłem i antyk 1ds mk2 już lepiej wypada(3200+1ev, 1/80 2.8 ): <klik> (http://img686.imageshack.us/img686/9477/wv2h21923.jpg)

A d700 to przecież inna liga jeśli chodzi o wysokie iso, coś słabo z wiarygodnością tego portalu.

Jerry_R
02-12-2009, 00:45
Sugeruje ZAWSZY porownujac szumy - ROZROZNIAC RAW i JPG.

Dana firma moze miec nieciekawy JPG, nienajgorszy RAW i odwrotnie.

Malo tego, nawet porownanie JPG roznych puszek jest dyskusyjne, gdyz w kazdej z nich mozna ustawic rozne poziomy odszumiania (czyt. balans szum vs detale)...

Kolekcjoner
02-12-2009, 01:00
Z tym, że dobry jpg daje też informację jaki potencjał tkwi w danej puszce 8).

Jerry_R
02-12-2009, 01:08
Z tym, że dobry jpg daje też informację jaki potencjał tkwi w danej puszce 8).
A zly nie oznacza, ze RAW jest do kitu 8-)

MC_
02-12-2009, 08:12
@ gietrzy: debilny chwyt jest tylko w zupelnym entrylevel. A5x0 maja normalny, a tez sa cropami.
@ akustyk: obejrzyj sobie fotki z A550. Nie dali tam idiotycznego 18mega i obraz nawet na wysokich iso jest bardzo dobry, bez kolorowych plam.

gietrzy
02-12-2009, 08:31
Aż z ciekawości sprawdziłem i antyk 1ds mk2 już lepiej wypada(3200+1ev, 1/80 2.8 ): <klik> (http://img686.imageshack.us/img686/9477/wv2h21923.jpg)

Wow, dobrze, że w 7D naprawili banding ;) - mimo wszystko dsII wymiata.

A550 vs. D700 - to jakieś żarty ten link, nawet Niedźwiedź pisał, że woli swoje D3 od 5D bo ma piękne (używalne) 6400, ja mam ten próg jeszcze bardziej odjechany :mrgreen:

@ gietrzy: debilny chwyt jest tylko w zupelnym entrylevel. A5x0 maja normalny, a tez sa cropami.

Tak, ale sklepy kupują od Sony PL za swoje a jak ten towar schodzi zapytaj się tych, którzy płacą za ten... uchwyt.
Sony b. dużo straci jak straci sympatię właścicieli sklepów foto, Martyna (respect!), dominik i tompac sprawy nie załatwią.

@ akustyk: obejrzyj sobie fotki z A550. Nie dali tam idiotycznego 18mega i obraz nawet na wysokich iso jest bardzo dobry, bez kolorowych plam.

Idiotyczny sensor 18 MPx? Chyba wrzucę tego cropa z 17-55, 12800, 1/10, oczywiście otwarty. Tak jak pisałem w wątku o 7D - ten sensor wyznacza kierunek rozwoju konkurencyjnych sensorów do 2012 włącznie.

Kolorowe plamy? Tak są na 12800 zdecydowanie rzadsze niż chociażby na 6400 w 50D. Oczywiście w 1:1 na 18 MPx, na odbitkach njiet. Tylko widzisz w Canonie zostaje mi marchewka, za którą od kilku lat goni Sony a marchewka nazywa się detal/szczegół, którego chyba nie zaprzeczysz ?! ;) na kropie Michu_Pentax po prostu ni ma.
Ale dosyć tego, wszyscy tu kibicujemy Sonówce, bo tylko Sony/Nikon/Pentax (jak pisze nawet canonrumors) gwarantuje ruch w ef-s ;) także ja chcę ef-s 20/1.8!!!

Michu (Pentax)
14-12-2009, 23:51
Kolorowe plamy? Tak są na 12800 zdecydowanie rzadsze niż chociażby na 6400 w 50D. Oczywiście w 1:1 na 18 MPx, na odbitkach njiet. Tylko widzisz w Canonie zostaje mi marchewka, za którą od kilku lat goni Sony a marchewka nazywa się detal/szczegół, którego chyba nie zaprzeczysz ?! ;) na kropie Michu_Pentax po prostu ni ma.
Yhm-hmmm... Znaczy Gietrzy - nie chciałbym niczego sugerować, ani tym bardziej rozpętywać jakiejkolwiek wojenki systemowej - zważywszy na fakt, że po pierwsze mi wysokie ISO i tak zwisa a po drugie uważam, że aparat służy do robienia zdjęć i tyle, ale skoro powołujesz się na link, który zapodaję, to może skup się dokładniej na tym, co oznacza słowo PRAWA i LEWA. Sampel zapodany przeze mnie ma ZNACZNIE więcej szczegółów z matrycy cropowej (co sugeruje postęp w matrycach Sony). Podobne porównanie K-x i 7D przy ISO 6400 pokazuje, że mimo wszystko te 18MPxl nie robi za dobrze Canonowi.
Jak wspomniałem - nie prowadzę żadnej krucjaty, i sam za Sony nie przepadam, ale uważam, że siłowe naginanie faktów i tworzenie własnych praw fizyki (Najkon nigdy nie będzie miał pełnej klatki, bo to fizycznie niemożliwe) i teorii (Zdjęcia z Canona nie mają duszy) po prostu ośmiesza daną osobę za czas jakiś.
Mi samemu nie do końca chce się wierzyć w tak znakomite osiągi tychże matryc, więc po prostu proponuję z wszelkimi wnioskami wstrzymać się do ukazanie się testów na jakiś Opacznych czy innych Deprewiewach.
Tymczasem zaś życzę spokoju i pogody ducha.

Kolekcjoner
15-12-2009, 12:02
Yhm-hmmm... Znaczy Gietrzy - nie chciałbym niczego sugerować, ani tym bardziej rozpętywać jakiejkolwiek wojenki systemowej - zważywszy na fakt, że po pierwsze mi wysokie ISO i tak zwisa a po drugie uważam, że aparat służy do robienia zdjęć i tyle, ale skoro powołujesz się na link, który zapodaję, to może skup się dokładniej na tym, co oznacza słowo PRAWA i LEWA. Sampel zapodany przeze mnie ma ZNACZNIE więcej szczegółów z matrycy cropowej (co sugeruje postęp w matrycach Sony). Podobne porównanie K-x i 7D przy ISO 6400 pokazuje, że mimo wszystko te 18MPxl nie robi za dobrze Canonowi.
Jak wspomniałem - nie prowadzę żadnej krucjaty, i sam za Sony nie przepadam, ale uważam, że siłowe naginanie faktów i tworzenie własnych praw fizyki (Najkon nigdy nie będzie miał pełnej klatki, bo to fizycznie niemożliwe) i teorii (Zdjęcia z Canona nie mają duszy) po prostu ośmiesza daną osobę za czas jakiś.
Mi samemu nie do końca chce się wierzyć w tak znakomite osiągi tychże matryc, więc po prostu proponuję z wszelkimi wnioskami wstrzymać się do ukazanie się testów na jakiś Opacznych czy innych Deprewiewach.
Tymczasem zaś życzę spokoju i pogody ducha.

Trochę się już zgubiłem o jakie porównania chodzi ale generalnie dla mnie są to porównania - co dany soft wyciąga z danej matrycy przy danym szkle. Tylko o tym możemy mówić, a nie o jakichś przełomach w technologii matryc bo ich już od wielu lat nie ma 8-).

MC_
15-12-2009, 12:43
Gietrzy, mialem na mysli DR, ktory w 7D jest bardzo lichy. Jak tak dalej pojdzie, to jego nastepca dorowna w tej kwestii Olkowi, niestety. A to byl wlasnie szczegol, ktory mnie powstrzymal przed zakupem tego aparatu.

Ernest_DLRS
23-12-2009, 18:45
A Wy tylko rozprawiacie nad tymi d*mi sratami zamiast zdjęcia robić...

Henio.eu
24-12-2009, 00:33
tak sobie myślę czy w wątku Sonego nie powinno się rozdzielić na dwa:
- technologie ogólne, nowinki, rozwiązania
- obiektywy Sony (ew. Lustrzanki i obiektywy)

a z nowości (a przynajmniej ja o nich wcześniej nie wiedziałem choć skoro są testy i jest podana cena w zł to nowością być nie może ale chyba nie było)

Sony Party-shot IPT-DS1 - podstawka którą ustawiamy np. na imprezie i sama wyszukuje ososby i robi zdjęcia obracając aparatem.

link do artykułu na fotopolis:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10137&skad=news

Vitez
24-12-2009, 09:49
tak sobie myślę czy w wątku Sonego nie powinno się rozdzielić na dwa

Nie, bo nie jesteśmy na forum Sony :roll: .

domi
28-12-2009, 00:22
Michu: już Ci kiedyś pisałem - A550 nie ma matrycy takiej jak pentaks, nie zgadza się liczba Mpix (jak już A500). Przedstawione porównanie jest za to zupełnie chybione (do D700). Jedno nie ma detali wcale lub jest poza GO raczej, oba okrutnie odszumiane jak z taniej noki.

Gietrzy: po pierwsze Twój argument o mnie do pary z tompakiem jest nie na miejscu.
Po drugie to mylisz sobie marchewki - canon od dawna dawał bardziej mydlany obraz, ale za to lepszą czułość. Ile to było wojen o ccd vs cmos? Dzisiaj ccd jakby przegrały, za to wszyscy mają cmos, ale miejsca się odwróciły. W low-light performance góruje nikon. Canon więc leci w rozdzielczość i w 7D wynik jest ok, ale jasnym kosztem związanym z czułością i DR. Sony za to skupia się na budowaniu systemu bez wielkiego wow.

gietrzy
28-12-2009, 08:58
Gietrzy: po pierwsze Twój argument o mnie do pary z tompakiem jest nie na miejscu.

Bo?
Dla mnie ty, tompac i Martyna to dzisiaj najważniejsze osoby w Sony_PL Viking-Marketing Division. Nie przychodzą mi na myśl równie wierni warriorzy jak Wy. Nie obraź się, ale Martynę rozumiem, tompac'a też...

Po drugie to mylisz sobie marchewki - canon od dawna dawał bardziej mydlany obraz, ale za to lepszą czułość.

Ktoś Ci kiedyś doradził w usenecie coś w ten deseń: Dominik, musisz dojrzeć do miękkiego obrazu... ale generalnie bez komentarza.

W low-light performance góruje nikon.

Yyy?
Jeśli masz na myśli autofokus w ciemnościach to pewnie tak (zaznaczam jednak, że nie wiem jak się ma sprawa z 1D3 i teraz 4), jeśli jakość obrazka to na razie nie ma jak tego zbadać. D3s jest miodzio, ale Marek4 ma więcej MPx, mniejszy sensor a szumi (zostawia tą samą ilość detalu na 6400+) podobnie...
Jeśli chodzi o crop to najlepsze co się trafiło Canonierom od czasów 20D to 7D CMOS: bez bandingu na czwórce - H (patrz porównania z 50D). Równie udany imho jest Nikon D300s jednak nie można imho powiedzieć, że góruje bo np. 17-55 ma niestabilizowane, itd.

Canon więc leci w rozdzielczość i w 7D wynik jest ok, ale jasnym kosztem związanym z czułością i DR. Sony za to skupia się na budowaniu systemu bez wielkiego wow.

Dom,
czy ty nie masz odbiornika propagandy w domu, nie wychodzisz na ulicę, nie bywasz w sklepach brańżowych, czy jesteś zamknięty na świat?

MC_
28-12-2009, 11:27
gietrzy, ale niestety domi ma troche racji. W 7D przegieli z megapikselami, a przez to DR jest cieniutki.
Z kolei pierwsze sample z MkIV pokazuja, ze ustepuje on D3s jesli chodzi o szumy na najwyzszych iso.
Dopiero co zmienilem system z Sony, ale zaslepiony nowym nabytkiem nie jestem.
Gdyby Nikon mial kilka fajniejszych szkielek, to z cala pewnoscia mialbym D700 obecnie.

krzysiek29
28-12-2009, 12:35
Dopiero co zmienilem system z Sony, ale zaslepiony nowym nabytkiem nie jestem.
Gdyby Nikon mial kilka fajniejszych szkielek, to z cala pewnoscia mialbym D700 obecnie.

czyli wyszedłeś z Sony czy do niego wszedłeś ?

gietrzy
28-12-2009, 12:53
czyli wyszedłeś z Sony czy do niego wszedłeś ?

Miał Alfioka kupił 7D

MC_
28-12-2009, 16:48
No, widze, ze kolega gietrzy wie lepiej co mam :lol:

Mialem A700, teraz mam 5D2.

wojkij
28-12-2009, 23:05
A to ktoś świadomie w ogóle wchodzi w system sony? Nie ma jasnego podziału na spadkowiczów z minolty i klientów media markt?

Sergiusz
29-12-2009, 00:00
Miałem kiedyś Minolta 800Si i pięć jako takich w ponad połowie profesjonalnych szkieł. Automatycznie powinienem przejść na cyfrową lustrzankę i pewnie bym to zrobił ale takowej nie było. I aby nie iść z torbami kupiłem Nikon-a. Ale czekałem dalej. A 100 z mojego punktu widzenia nie nadawała się do pracy zawodowej więc czekałem dalej. Obiektywy sprzedałem dawno po pojawieniu się A 700. Tak, że trudno mówić o spadkobiercach Minolta. Nie mniej od czasu pojawienia się na rynku A 900 a teraz A 850 chodzą mi te puszki po głowie. Nie będę wymieniał zad i walet tych puszek bo to nie ma sensu w tym wątku. Nie mniej są to najtańsze bardzo solidne puszki FF na rynku.

domi
29-12-2009, 03:30
Bo?
Dla mnie ty, tompac i Martyna to dzisiaj najważniejsze osoby w Sony_PL Viking-Marketing Division. Nie przychodzą mi na myśl równie wierni warriorzy jak Wy. Nie obraź się, ale Martynę rozumiem, tompac'a też...

I taki sam canonowy warrior z Ciebie.
Czy to dziwne, że jako użytkownik systemu czytam więcej o sony, wypowiadam się więcej na te tematy? Mam się odzywać tu na forum w dziale lustrzanek cyfrowych o detalach, gdzie w menu jest konkretne pozycja? Takich rzeczy po prostu nie wiem.
Przyjmij w końcu do swojej wiadomości, że posiadanie jakiejś puszki nie jest jednoznaczne z religią.

Ktoś Ci kiedyś doradził w usenecie coś w ten deseń: Dominik, musisz dojrzeć do miękkiego obrazu... ale generalnie bez komentarza.

Charakter obrazu CMOS i CCD akurat ma się nijak do pojęcia "miękki obraz". Zdecydowanie CMOS wydaje się mniej wyraźny (podkreślam słowo "wydaje się") i ile to było dyskusji o tym w czasach gdy nikon miał tylko CCD, a canon tylko CMOS.
W każdym razie to co pisałeś o detalach mija się zupełnie z prawdą, no chyba że oceniasz beznadziejne JPG z A850 czy A900.

Yyy?
Jeśli masz na myśli autofokus w ciemnościach to pewnie tak (zaznaczam jednak, że nie wiem jak się ma sprawa z 1D3 i teraz 4), jeśli jakość obrazka to na razie nie ma jak tego zbadać. D3s jest miodzio, ale Marek4 ma więcej MPx, mniejszy sensor a szumi (zostawia tą samą ilość detalu na 6400+) podobnie...
Jeśli chodzi o crop to najlepsze co się trafiło Canonierom od czasów 20D to 7D CMOS: bez bandingu na czwórce - H (patrz porównania z 50D). Równie udany imho jest Nikon D300s jednak nie można imho powiedzieć, że góruje bo np. 17-55 ma niestabilizowane, itd.

Dopiero co jak pokazywałem sample z A900 zmniejszane razem z rozmywaniem to było święte oburzenie, że oszustwo i odszumianie, a teraz sam przyjmujesz tę samą ideologię?
Dodam, że jeszcze pierwszy w szeregu krzyczałeś, że po co tyle Mpix, że komputery niepotrzebnie zapycha itd. Czy po kupnie 7D nagle wszelkie poglądy w temacie Ci się odmieniły? A zaraz będziesz pisał o tym że ktoś jest warriorem bo to i tamto.

Dom,
czy ty nie masz odbiornika propagandy w domu,

Jeśli chodzi Ci o telewizję to ile razy Ci pisałem, że nie mam? Telewizor widzę jak odwiedzam raz na jakiś dłuższy czas rodziców. Wybacz ale nie mam zielonego pojęcia jakie tam są reklamy sonego i ile ich jest oraz na jakich kanałach.

nie wychodzisz na ulicę, nie bywasz w sklepach brańżowych, czy jesteś zamknięty na świat?

Powiedz czemu tylko reklamy sonego wywołują taką nienawiść? Jedyną jaką widzę to jak mijam fotojokera, mają z tyłu telewizor i tam cośtam wyświetlają. Ale co mnie to obchodzi? Czemu na wszelkich forach tyle komentarzy o tym jak by to jeden z drugim jakiejśtam reklamy nie widział?

gietrzy
29-12-2009, 08:44
I taki sam canonowy warrior z Ciebie.

Nie odpowiedziałeś na pytanie. Już nie odpowiadaj.*

Przyjmij w końcu do swojej wiadomości, że posiadanie jakiejś puszki nie jest jednoznaczne z religią.

ROTFL

Charakter obrazu CMOS i CCD akurat ma się nijak do pojęcia "miękki obraz".

Charaktery to są w serialach, ty pisałeś o Canonowym mydle, ja o radach jakie ci dawano byś wreszcie pokochał obraz ze swojej ukochanej Alfy (nie mylić z Romeo).

Dopiero co jak pokazywałem sample z A900 zmniejszane razem z rozmywaniem to było święte oburzenie, że oszustwo i odszumianie, a teraz sam przyjmujesz tę samą ideologię?

Dom, przyznaję: nie wiem o czym piszesz, ale już nie wyjaśniaj*
Ja pisałem o AF i jakości obrazu. Do twojej wiadomości: nigdy nie używam NR, nawet chroma. Nawet w LX3 mam to ustawione na -2.

Dodam, że jeszcze pierwszy w szeregu krzyczałeś, że po co tyle Mpix, że komputery niepotrzebnie zapycha itd. Czy po kupnie 7D nagle wszelkie poglądy w temacie Ci się odmieniły?

Być może było to w czasach kiedy kupowałem 5D, po kupnie tego korpusu stwierdziłem jednak, że pełna klatka to jeszcze za mało... MPx ... dla mnie.
Poglądy odmieniły mi się jak możesz przeczytać PRZED kupnem 7D.

Jeśli chodzi Ci o telewizję to ile razy Ci pisałem, że nie mam?

Respect, choć nie przypominam sobie byś mi osobiście o tym pisał....

Powiedz czemu tylko reklamy sonego wywołują taką nienawiść?

Nienawiść? ROTFL.

* - przepraszam cię, ale skorzystam z veta (ignore user)

Czy masz coś do powiedzenia w temacie jak w tytule?

MC_
29-12-2009, 10:24
A to ktoś świadomie w ogóle wchodzi w system sony? Nie ma jasnego podziału na spadkowiczów z minolty i klientów media markt?

Musze Cie zszokowac, ale raczej tak :oops:

domi
29-12-2009, 11:35
Nie odpowiedziałeś na pytanie. Już nie odpowiadaj.*

Po prostu Twoje personalne uwagi są nie na miejscu i wbrew kulturze. Nie masz argumentów w dyskusji i wmawiasz sobie i innym wiadro pomyj. A wszystko przez logo konkretnego aparatu który ktoś nosi nad bagnetem.

ROTFL

No śmiej się do woli, szkoda tylko że tylko tyle potrafisz.

Charaktery to są w serialach, ty pisałeś o Canonowym mydle, ja o radach jakie ci dawano byś wreszcie pokochał obraz ze swojej ukochanej Alfy (nie mylić z Romeo).

Chłopie - nie ośmieszaj się. Po pierwsze nie ulega wątpliwości, że obraz CCD i CMOS są inne. Można sobie to nazywać jak się chce, ale Twoja teza powyżej jest niedorzeczna, a teraz usiłujesz desperacko wybrnąć. Po drugie argument, który przypadkiem Ci się spodobał tyczył zupełnie czegoś innego i nie miał jakiegokolwiek związku z konkretnym producentem (chodziło o optykę i delikatnie mówiąc miękkie rysowanie, chociaż wątpię, że tak ładnie ktokolwiek dzisiaj mówi na *wady* optyki). Po trzecie po raz kolejny mówię, że alfa nie jest moja ukochana i wstrzymaj się z takimi wnioskami może, bo tylko widać jak bardzo zaślepiony jesteś.

Dom, przyznaję: nie wiem o czym piszesz, ale już nie wyjaśniaj*
Ja pisałem o AF i jakości obrazu. Do twojej wiadomości: nigdy nie używam NR, nawet chroma. Nawet w LX3 mam to ustawione na -2.

Mówię o tym, że po zmianie na 7D nagle megapiksele zaczęły Ci być wyjątkowo na rękę, nagle uznajesz zmniejszanie w taki sposób, aby dorównać w iso do nikona (jak zrobisz to nieodpowiednio - wzmocnisz szum). Dziwne tylko że jesteś na tyle wielkim cynikiem, że nie potrafisz się teraz przyznać. Jak bym miał chwilkę to bym Ci wypisał konkretne cytaty gdzie stajesz po drugiej stronie tematu.

Być może było to w czasach kiedy kupowałem 5D, po kupnie tego korpusu stwierdziłem jednak, że pełna klatka to jeszcze za mało... MPx ... dla mnie.
Poglądy odmieniły mi się jak możesz przeczytać PRZED kupnem 7D.

7D nie jest bardzo długo dostępny na rynku, jeszcze niedawno prezentowałeś zupełnie odmienne podejście i 24Mpix w A900 czy D3x było dla Ciebie okrutną wadą. Rozumie, że nagle to zalety, bo 24Mpix to dziś najwięcej w klasie? Pamiętaj też, że te 24Mpix z grubsza dawały 12Mpix o szumach jak z D700 (to udowodniłem i nawet sam to przyznałeś źle wskazując modele z sampli). Nie jest w końcu tajemnicą, że nadwyżkę informacji można świetnie przełożyć na mniejszy szum, tylko trzeba to potrafić (równie dobrze można je zmarnować, a szum wzmocnić).

Respect, choć nie przypominam sobie byś mi osobiście o tym pisał....

Co to zmienia nagle (w kontekście wcześniejszej Twojej wypowiedzi, nie "osobistego pisania")?

Nienawiść? ROTFL.
* - przepraszam cię, ale skorzystam z veta (ignore user)
Czy masz coś do powiedzenia w temacie jak w tytule?

Po pierwsze Twoje ignorowanie nie odbiera mi prawa do odpowiedzi w tym do obrony przed Twoimi, często niestety niedorzecznymi argumentami.
Po drugie sam zacząłeś od zwrotów ad persona i wypisując tezy bez pokrycia (vide marchewka).
Po trzecie obrażasz się jak dziecko, które nie dostało na lody. Tak niestety - Twoja postawa jest dla mnie dziecinna. Tak reagują dzieci.

Mam pytanie do administracji - kolega dla mnie w jawny sposób narusza punkt pierwszy regulaminu. Po prostu personalnie obraża - zresztą nie tylko mnie (chociaż nie wiem kim jest Martyna), a jak widać również nie potrafi rzeczowo odpowiedzieć na konkretne argumenty, a wyciąga niezbyt pasujące nawet sprawy nie związane stricte z tematem by w końcu się obrazić. Czy wobec tego ktoś mógłby zareagować?
(nie chodzi o czyszczenie, banowanie czy cokolwiek, ale o jasne stanowisko w takiej sprawie).

ps. na wszelki wypadek przeczytałem raz jeszcze. Jestem pewny że słowo cynik jest użyte zgodnie z definicją. Porównanie przy obrażaniu się też nie jest nieprawdą.

Merde
29-12-2009, 16:07
zresztą nie tylko mnie (chociaż nie wiem kim jest Martyna)

Chodziło o Martynę Wojciechowską.

Vitez
30-12-2009, 23:33
Mam pytanie do administracji - kolega dla mnie w jawny sposób narusza punkt pierwszy regulaminu. Po prostu personalnie obraża - zresztą nie tylko mnie (chociaż nie wiem kim jest Martyna), a jak widać również nie potrafi rzeczowo odpowiedzieć na konkretne argumenty, a wyciąga niezbyt pasujące nawet sprawy nie związane stricte z tematem by w końcu się obrazić. Czy wobec tego ktoś mógłby zareagować?
(nie chodzi o czyszczenie, banowanie czy cokolwiek, ale o jasne stanowisko w takiej sprawie).

Powinniście to sobie na privie wyjaśnić bo się ochłapami obrzucacie niepotrzebnie. Nie widzę tu obrażania, tylko zwykłe "moja racja jest mojsza niż twojsza".
Twoja prośba to albo zbyt subiektywna ocena sytuacji, albo zabrakło Ci argumentów i próbujesz cięższe armaty wytoczyć... nie uda Ci się i proponuję w tym miejscu skończyć wojenkę gietrzy vs domi.
W przypadku dalszej dyskusji w tym kierunku - pójdziemy sobie do Pralni.

domi
01-01-2010, 15:11
Po pierwsze nie uważam, aby brakło mi argumentów (brakło za to na nie odpowiedzi). Po drugie zdecydowanie nie podoba mi się ten poziom netykiety - wydawało mi się, że regulamin w punkcie pierwszym właśnie o tym mówi (słowo: chamstwo). Po trzecie, tyle w tym temacie, więc ewentualną odpowiedź od Ciebie proszę na pw.

Kolekcjoner
05-01-2010, 05:40
No i kolejny klon serii 500 (chyba) czyli właściwie odchudzona 550:
http://www.dpreview.com/news/1001/10010506sonyA450.asp
Nie wiem dla kogo ale jest "nowość" Alfa 450.

gietrzy
05-01-2010, 08:41
Nie wiem dla kogo ale jest "nowość" Alfa 450.

Myślę, że to jasne. Kluczowa cecha: klapie lustrem do 7 kl/s poniżej $1k.
Czy jest coś podobnego w ofercie C czy N? Nie mogą zaatakować MPx (póki co) to atakują kl/s. Ostry atak imho i dobrze :mrgreen:
Może doczekamy się pierwszego Rebelka z 5 kl/s, co by mi bardzo pasowało.

MC_
05-01-2010, 08:43
Jesli taki aparat powstanie, to raczej istotniejsze bedzie umieszczenie pierwszy raz przez S matrycy CMOS w tanszym aparacie.

akustyk
05-01-2010, 09:15
Jesli taki aparat powstanie, to raczej istotniejsze bedzie umieszczenie pierwszy raz przez S matrycy CMOS w tanszym aparacie.

z punktu widzenia targetu - rzecz bez znaczenia. i tak czy tak stoi 14 Mpix, wiec klient MM sie slini, ze dostaje wpi* pikseli. a te klatki na sekunde tez robia duze numerki, wiec masowy juz po majtach sika, ze zaszpanuje cyferkami. napis "Sony" tez jest mega seksi...

nie robmy tego bledu, ze traktujemy klienta masowego jako myslacego racjonalnie ;)

natomiast, zmiana CCD na CMOS jest tu faktycznie istotna, bo to (przynajmniej w formacie RAW) ma szanse zostac pierwszym budzetowym Sony, ktore nie szumi jak "dokola las". chociaz dla targetu tej puszki nie ma to wiekszego znaczenia. a osobna kwestia, ze 4-srebrne-litery i tak potencjal CMOS-u spieprza impresjonistyczna konwersja do JPEG-a :twisted:

MC_
05-01-2010, 09:23
Aparat juz jest:

Akustyk, w kwestii szumow i "impresjonistycznej konwersji" to obejrzyj sobie zdjecia z A5x0. Z cala pewnoscia nie jest gorzej niz w C/N.

gietrzy
05-01-2010, 09:57
Aparat juz jest:

Czytasz ten wątek?

Nowych plotek? garść.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1037&message=34148728
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1037&message=34149319

Będzie jazda za 2 lata z EVIL'ami :mrgreen:

Akustyk, w kwestii szumow i "impresjonistycznej konwersji" to obejrzyj sobie zdjecia z A5x0. Z cala pewnoscia nie jest gorzej niz w C/N.

No i obejrzałem. Ponieważ nie chcę kolejnego flame'a napiszę, że te zdjęcia (6400+; optyczne.pl) są nieostro ostre. Jeśli to są jotpegi to jest nadzieja, "jeśli rawy" to imho tragedia.
Niestety w Canonie 7D nie robię w jpg (pierwszy dslr Canona, który mnie przeraża jotpegiem), ale spróbuję i napiszę czy Canon też tak brutalnie usuwa szczegół, dodaje radial blur i na sam koniec przejeżdża wszystko fakturą kaszki manny.

http://ns22277.ovh.net/plikioptyczne/SA550/DSC05493.JPG
http://ns22277.ovh.net/plikioptyczne/SA550/DSC04627.JPG

Powtarzam, być może Canon robi to samo w jpg, o rawie i kolorowych plamkach 7D@12800 już pisałem w "oficjalnym wątku".

MC_
05-01-2010, 10:04
Plotek nie czytam, bo wiekszosc nich to co najwyzej polprawdy.

A jakosc z iso12800 spokojnie starcza do ogladania na monitorze (co robi znakomita wiekszosc posiadajacych aparat) lub do odbitek 15x21.
Nie kazdy oglada zdjecia pixel po pixelu.

Mi z kolei wysokie iso z 7D sie nawet podoba.

gietrzy
05-01-2010, 10:24
Plotek nie czytam, bo wiekszosc nich to co najwyzej polprawdy

Czy wiadomość o pełnej klatce 32 MPx w cenie $1000 (nawet Sony) na Wigilię 2010 nie powoduję u ciebie szybszego bicia serca?

Nie kazdy oglada zdjecia pixel po pixelu.

Nie raz pisałem, napiszę jeszcze raz.
Oglądam zdjęcia na 15,4" ekranie laptopa, w rozdzielczości 1920x1200, w przeglądarce BreezeBrowser z włączonym wyostrzaniem (Ctrl+Q).

MC_
05-01-2010, 10:25
gietrzy, nie traktuj tak wszystkiego do siebie. Sa jeszcze inni ludzie na tym swiecie.
Piszac to, co zacytowales mialem na mysli przecietnego uzytkownika.

akustyk
05-01-2010, 10:35
zgoda, w interesujacych mnie zakresach (100-800) jest znosnie. ten kitowy sloik Sony jest koszmarny, ale z 50/1.4 zaczyna to ludzi przypominac.

MC_
05-01-2010, 10:37
Kit to kit. Cudow wymagac nie nalezy. Tym bardziej, ze np. A5x0+kit to roznica w cenie ok. 50zl.

krzysiek29
05-01-2010, 13:03
Czy wiadomość o pełnej klatce 32 MPx w cenie $1000 (nawet Sony) na Wigilię 2010 nie powoduję u ciebie szybszego bicia serca?

Przy takiej przecenie FF magia pełnej klatki by wyblakła i mogłaby popsuć magię Świąt ;-)

Ja tam kibicuję Sony i myślę, że 5D mark IV będzie już w okolicach 1000$

Merde
05-01-2010, 14:16

W jpegach? Raczysz sobie żartować. Jest tak:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img709.imageshack.us/img709/941/a550blur.jpg)

MC_
05-01-2010, 14:19
Wiesz, jakos odzwyczailem sie od sleczenia nad cropami i analiz pixel po pixelu. Co nie zmienia faktu, ze kolorowych plackow tam nie widze.

Merde
05-01-2010, 14:20
Wiesz, jakos odzwyczailem sie od sleczenia nad cropami i analiz pixel po pixelu. Co nie zmienia faktu, ze kolorowych plackow tam nie widze.

No pewnie, bo jest totalny blur w kanale czerwonym. To jest zaledwie iso 1600!
RAW jest przyzwoity (nie powala na kolana, ale jest IMHO OK), ale konwersja do jpega jest dalej żałosna. Porównaj sobie jak to wygląda w tym "przepakowanym" 7D...

gietrzy
05-01-2010, 14:26
Co nie zmienia faktu, ze kolorowych plackow tam nie widze.

Dżizas, pisałem o kolorowych plamkach w 7D na 12800, przykłady tu
http://canon-board.info/showpost.php?p=743190&postcount=1977

By pozostać w temacie Sony:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=34155593

MC_
05-01-2010, 14:31
Gietrzy, dżizas, przeczytaj pierwsza linijke posta nr 1046. Jeszcze raz. I jeszcze raz.

gietrzy
05-01-2010, 14:37
Gietrzy, dżizas, przeczytaj pierwsza linijke posta nr 1046. Jeszcze raz. I jeszcze raz.

http://canon-board.info/showpost.php?p=750990&postcount=17

/off

Kolekcjoner
05-01-2010, 15:09
Nie no ale nie podejrzewam "targetu" o analizę cropów. Bądźmy realistami ;)8).

airhead
05-01-2010, 19:20
Nie no ale nie podejrzewam "targetu" o analizę cropów. Bądźmy realistami ;)8).
wręcz przeciwnie chyba
moim zdaniem to właśnie amatorzy najbardziej przejmują się sprzętem

akustyk
05-01-2010, 19:59
wręcz przeciwnie chyba
moim zdaniem to właśnie amatorzy najbardziej przejmują się sprzętem

rozroznijmy dwie rzeczy: podzial na amatorow/profesjonalistow i podzial na ignorantow/entuzjastow-onanistow.

fotograf profesjonalny to fotograf, ktory istotna czesc kosztow zycia pokrywa z dochodow uzyskanych w wyniku wykonywania zdjec. amatorzy to reszta, czyli ci, dla ktorych fotografia nie jest zrodlem utrzymania. kropka.

ignorant to ktos, kto wykonujac zdjecia ma gleboko w d* tlo tego procesu. aparat sluzy do wykonywania zdjec i interesujacy jest o tyle, o ile jego obsluga musi pochlaniac mozg.
entuzjasta-onanista, to ktos, dla kogo najwazniejszym zagadnieniem sa narzedzia. dawniej traktowalo sie to jako zboczenie (jakby moj pradziadek bral siekiere do rabania drewna i zamiast machac stal i sie modlil nad obloscia trzonka, to by go prababka zwyczajnie opierniczyla), ale przy cenie nowoczesnej elektroniki i ogolnym dobrobycie takie zachowania okazuja sie dopuszczalne ;)

gwozdziem programu jest to, ze mozna byc ignorantem tak bedac amatorem jak i profesjonalista. choc nieodmiennie ignorant-profesjonalista to znacznie mniej ludny biegun niz amator-onanista-malkontent :mrgreen:

Kolekcjoner
05-01-2010, 20:45
rozroznijmy dwie rzeczy: podzial na amatorow/profesjonalistow i podzial na ignorantow/entuzjastow-onanistow.

Otóż to :). Zresztą wielu żyje w błogiej nieświadomości jakie badziewie kupili ;):mrgreen: aż do momentu ....
....do momentu jak zaglądną np. na to forum :D.

gietrzy
07-01-2010, 09:07
Był GPS, był projektor a teraz Sony ma swojego Macgyvera'a :mrgreen:
http://optyczne.pl/2546-nowo%C5%9B%C4%87-Sony_Cyber-shot_DSC-HX5_i_DSC-TX7.html

Czekam na igłę do szycia i paliwko turystyczne w tabletkach

gietrzy
26-01-2010, 10:22
I Sony ma backfokusa ;)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10279
http://files.fotopolis.pl/download/tk-DSC01940.JPG

MC_
26-01-2010, 11:55
Myślałeś, że Canon ma monopol na problemy z AFem?

akustyk
26-01-2010, 12:05
Myślałeś, że Canon ma monopol na problemy z AFem?
nie wiem jak gietrzy, ale ja akurat mialem okazje korzystac z body Minolty (D7D) i jak dla mnie AF w tym korpusie to byl ogolnie jeden wielki problem. tzn. "problem" to najlepiej pasujace do opisu tego ukladu slowo.

ze wolny to pol biedy, ale ze skrajne czujniki wykrywaly kontrast tylko wzdluz krawedzi klatki a nie prostopadle (w sensie, ze na pionowym slupie w poziomym kadrze gorny czy dolny czujnik nie potrafily zlapac ostrosci) to juz lekka porazka...

MC_
26-01-2010, 12:07
Od tego czasu sporo się zmieniło :-)

akustyk
26-01-2010, 12:28
Od tego czasu sporo się zmieniło :-)

nie przecze. z Sony mialem w lapie tylko A200 i tam nie bylo jakiegos zauwazalnego postepu wzgledem D7D, przynajmniej w kwestii predkosci. natomiast potrafie sobie wyobrazic, ze w wyzszych korpusach siedzi cos lepszego. i to juz z czystej matematyki wynika, ze jest postep - bo dodanie czegokolwiek do (prawie) zera daje procentowo ogromny wzrost ;)

arra
26-01-2010, 12:30
I Sony ma backfokusa ;)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10279
http://files.fotopolis.pl/download/tk-DSC01940.JPG

Przecież problem z AF w Canonie to nie problem z back lub front fokusem, bo to mają wszyscy, problemem w Canonie jest syndrom "nie wiadomo gdzie fokus i dlaczego tam"
;)

akustyk
26-01-2010, 12:34
Przecież problem z AF w Canonie to nie problem z back lub front fokusem, bo to mają wszyscy, problemem w Canonie jest syndrom "nie wiadomo gdzie fokus i dlaczego tam"
;)
ale to jak w morde strzelil pasuje do cytowanego pstryka z fotopolis :)

MC_
26-01-2010, 13:52
A700 ma AF szybszy i pewniejszy niż A200. Od niej z kolei trochę lepszy jest A900/850.
A5x0 są szybsze od wymienionych wcześniej.

A700 na centralnym jest bardzo podobna do 5D2. Na bocznych Canon jest jednak trochę lepszy.

gietrzy
16-02-2010, 14:42
Powracając do plotkarskiego E-mount:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=34550024

MC_
16-02-2010, 15:17
O ile dobrze pamiętam, to ten magazyn japoński ma renomę podobną do naszego "Faktu" ;-)

gietrzy
16-02-2010, 16:24
O ile dobrze pamiętam, to ten magazyn japoński ma renomę podobną do naszego "Faktu" ;-)

Zastanawiałem się czy to puszczać, tu na forum, ale skoro Nikon wyjeżdża ze swoim Coolpixem na sterydach, na bank Sony musi wpieprzyć w ten segment cokolwiek ze swoim znaczkiem.

SONY make.believe

:mrgreen:

MC_
16-02-2010, 19:02
Wcześniej było Sony like.no.other ;-)

Kolekcjoner
16-02-2010, 23:55
Sony coś siadło. Ploty chodzą, że w segmencie sprzedaży dslr i to mimo bardzo agresywnych ruchów nie jest tak różowo jak zakładali.
Miejmy nadzieję że to bajki, bo ten panujący duopol jest dla nas wszystkich fatalny.

Sergiusz
17-02-2010, 00:17
Masz na myśli Sony i Nikon?

Kolekcjoner
17-02-2010, 01:59
C i N.

Viracocha
17-02-2010, 15:08
Masz na myśli Sony i Nikon?
Do duopolu na rynku dSLR, to Sonemu jeszcze sporo brakuje.

preinwher
17-02-2010, 15:51
Do duopolu na rynku dSLR, to Sonemu jeszcze sporo brakuje.

Chodzi o to by deptali po piętach :)
Nic tak nie działa na liderów jak konkurencja na dodatek z potężnym marketingiem.

Viracocha
17-02-2010, 16:01
Chodzi o to by deptali po piętach :)
Nic tak nie działa na liderów jak konkurencja na dodatek z potężnym marketingiem.
W to akurat chyba nikt nie wątpi.
Kłopot jednak w tym, żeby Sony przekonało wszystkich, a zwłaszcza Canona i Nikona, że faktycznie depcze im po piętach i może lada chwila przepchnąć się do przodu.

Kolekcjoner
18-02-2010, 00:01
W to akurat chyba nikt nie wątpi.
Kłopot jednak w tym, żeby Sony przekonało wszystkich, a zwłaszcza Canona i Nikona, że faktycznie depcze im po piętach i może lada chwila przepchnąć się do przodu.
Hmmm czy ja wiem. Właśnie mam wrażenie, że przekonało że póki co C+N mogą spać spokojnie. Sony jest na rynku już pewien czas i nadal w ogonie.
Jak preinwher napisał nic tak nie mobilizuje jak mocny konkurent, a tu.... ? To już Pentax miał ostatnio dwie bardzo mocne premiery jak tak dalej pójdzie to Sony z całym tym swoim majdanem wyląduje na czwartej lokacie.

Viracocha
18-02-2010, 00:26
Hmmm czy ja wiem. Właśnie mam wrażenie, że przekonało że póki co C+N mogą spać spokojnie. Sony jest na rynku już pewien czas i nadal w ogonie.
Ja się z tym zgadzam. Chodziło mi o to, żeby Sony przekonało nas wszystkich oraz Canona i Nikona, nie marketingiem, ale dokonaniami. Mnie nie przekonuje, pewnie C i N tym bardziej.

mc_iek
18-02-2010, 00:32
Tak się kończy sytuacja, gdy ma się w ofercie więcej puszek, niż słoików...

Sergiusz
18-02-2010, 00:36
Coś mi się widzi, ze Nikona już dawno przekonało. A ostatnio przekonała się też o tym Leica.

Viracocha
18-02-2010, 00:52
Coś mi się widzi, ze Nikona już dawno przekonało. A ostatnio przekonała się też o tym Leica.
Tylko co z tego dla nas wynika. Dalej na rynku dSLR Canonowi i Nikonowi brakuje godnych przeciwników.

MC_
18-02-2010, 08:35
Tak się kończy sytuacja, gdy ma się w ofercie więcej puszek, niż słoików...

Akurat w systemie jest wiele świetnych obiektywów. Tylko, że dosyć drogich i nie dla polskiego przeciętnego amatora.

gietrzy
18-02-2010, 08:44
Akurat w systemie jest wiele świetnych obiektywów. Tylko, że dosyć drogich i nie dla polskiego przeciętnego amatora.

Z tym polskim to za bardzo nie wyskakuj, bo wyniki sprzedaży Amazon USA i Amazon Japan mówią same za siebie a Polski nie dotyczą...

By pozostać w temacie wątku: teraz także Sony ma swojego twardziela TX5, z sensorem BSI.

MC_
18-02-2010, 08:55
A co mają wyniki sprzedaży na Amazon do zasobności portfela polskiego amatora?

CzłowiekZ
18-02-2010, 09:21

A co ma chudy portfel polskiego amatora do globalnej sprzedaż szkieł i korpusów Sony?

Założę się, że roczna sprzedaż szkieł Sony w Polsce jest na poziomie max 2-u tygodniowej sprzedaży przez Amazon.

MC_
18-02-2010, 09:36
A co ma chudy portfel polskiego amatora do globalnej sprzedaż szkieł i korpusów Sony?

Założę się, że roczna sprzedaż szkieł Sony w Polsce jest na poziomie max 2-u tygodniowej sprzedaży przez Amazon.

Gdybyś uważniej przyczytał posty na tej stronie, to byś wiedział, że pisałem to w nawiązaniu do stwierdzenia, że w systemie Sony jest więcej korpusów niż obiektywów.

gietrzy
18-02-2010, 10:09

A co ma zasobności portfela polskiego amatora do takiej a nie innej (przypomnę ci: większej) oferty puszek, niż słoików?

Generalnie to MI już nie musisz odpowiadać. Chciałeś imho słabą (w stosunku do nakładów na marketing) sprzedaż systemu Alpha przerzucić na sytuację finansową w kraju... wyszło jak widać. Nie tylko maciek (i ja) czy mówiąc wprost polscy amatorzy fotografii nie rozumiemy oferty korpusów Sony, piszą o tym i na Zachodzie, gdzie jest więcej Dularów czy EURO.

Jakby cię denerwowało co piszę proszę wrzuć mnie do ignore list ;)

/off

MC_
18-02-2010, 10:24
To świetnie, że wiesz lepiej ode mnie co chciałem a czego nie chciałem.
Interesujący poziom retoryki.

Dodam jeszcze jedno: większość amatorów/początkujących zatrzymuje się na zestawie korpus+kit(y). A najwięcej lamentu o braki na tej półce podnoszą profi lub osoby, które o sprzęcie Sony ma pojęcie o tyle, że widziało go w MM lub FJ.

Mnie też możesz dodać do ignorowanych.

CzłowiekZ
18-02-2010, 10:45
To świetnie, że wiesz lepiej ode mnie co chciałem a czego nie chciałem.
Interesujący poziom retoryki.

Dodam jeszcze jedno: większość amatorów/początkujących zatrzymuje się na zestawie korpus+kit(y). A najwięcej lamentu o braki na tej półce podnoszą profi lub osoby, które o sprzęcie Sony ma pojęcie o tyle, że widziało go w MM lub FJ.

Mnie też możesz dodać do ignorowanych.

To jest straszne!

Własnie otworzyłem lodówkę, a tam Ambasador Sony Alfa :lol:

Nie oszukujmy się Sony nie pokazało ostatni nic godnego uwagi ani profi, ani polskiego amatora z cienkim portfelem. Kilku początkujących nabrało się na reklamy tego samego entrylevel w kilku wariacjach i ot cały sukces sprzedaży Sony 2008/2009. Aktualnie cała konkurencja jest lepsza i w podobnej cenie.

MC_
18-02-2010, 10:49
Wymień lodówkę.

A tak poważnie, to oczywiście modele A230,330,380 nie są ciekawe. W przeciwieństwie do A450-500-550. Dla amatora w sam raz. Dobrze leżą w ręku, dobra jakość obrazowania itp.

dzik
18-02-2010, 11:43
Sony ma ciekawe puszki, ale ich sposob sprzedazy przyprawia o mdlosci.
W FJ maja takie cisnienie na wcisniecie alfy. Byl zdecydowany klient na 500D usylszal zeby brac alfe "bo od krecenia filmow matryca traci kolory".

Kolekcjoner
18-02-2010, 13:50
A tak poważnie, to oczywiście modele A230,330,380 nie są ciekawe. W przeciwieństwie do A450-500-550. Dla amatora w sam raz. Dobrze leżą w ręku, dobra jakość obrazowania itp.

Wiesz poniekąd tak jest jak piszesz ale wcześniej były modele np. A350 w których napakowali pikseli bez sensu; owocowało to sporymi szumami do tego ten ciemny wizjer. Efekt. Dwóch moich znajomych, którzy na fali marketingu kupili Sony teraz je sprzedają i kupują sprzęt innych firm. Oczywiście nie musi to świadczyć o ogólnej tendencji ale może wskazywać, że ten rynek rządzi się pewnymi specyficznymi prawami i proste wypuszczanie "dwudziestu" podobnych modeli przeładowanych bajerami niekoniecznie musi oznaczać sukces rynkowy. Do tego dochodzi jeszcze taki czynnik, że amatorowi który chce kupić coś ambitniejszego od entry level pozostaje albo kupić A850 albo zmienić system. Brak sensownego korpusu na miarę 50D czy D300 u Sony to bardzo poważna dziura.

Canon i Nikon prawdopodobnie dobrze wiedzą jedno. Nawet najtańsze modele muszą mieć coś co będzie użytkownika ciągnęło do zostania w systemie. W Sony IMHO tego nie ma.

MC_
18-02-2010, 13:56
No tak, od czasu zaprzestania produkcji A700 jest pewna dziura. Ale coś mi się wydaje, że niedługo zostanie zapełniona.

A350/380 faktycznie ma matrycę CCD zbyt napakowaną, ale tymi aparatami wbrew pozorom da się też robić zdjęcia. Wizjer też jest niezbyt, ale za to AF w LV działa jak trzeba, a to dla części przesiadkowiczów z kompakta ma spore znaczenie.

gietrzy
21-02-2010, 14:31
Na PMA następca A700 i nowe NEX'y na razie z plasteliny ;)
Imho mądry ruch, zaobserwują co rzuci Samsung, jak to przyjmie rynek i gdzie ewentualnie mogą się wybić ze szkłami.

MC_
21-02-2010, 20:10
Konkretniej:
http://www.dpreview.com/news/1002/10022103sony2010.asp
Jakoś nie mam wątpliwości, że tryb video będzie w tym przypadku działał jak należy.

akustyk
21-02-2010, 20:37
i w kontekscie tego wideo zanuce (na melodie Natalii Kukulskiej :D ):

co powie Nikon.... co powie Nikon... czy Full HD zrobi czy zameczy JPEG-a... on spi... :lol:

szwayko
22-02-2010, 08:51
Po Samsungu NX10 teraz Sony wprowadza swoj kompakt z wymiena optyka. Robi sie ciekawie. Matryca pewnie rozmiaru APS-C. Jezeli cena bedzie przyzwoita, a znajac Sony pewnie tak. To Panas i Olek zakonczyli wlasnie sprzedaz swojego micro4/3 po zawyzonych cenach.

źródło (http://img69.imageshack.us/img69/8053/29971sony3.jpg)

akustyk
22-02-2010, 09:23
Po Samsungu NX10 teraz Sony wprowadza swoj kompakt z wymiena optyka. Robi sie ciekawie. Matryca pewnie rozmiaru APS-C. Jezeli cena bedzie przyzwoita, a znajac Sony pewnie tak. To Panas i Olek zakonczyli wlasnie sprzedaz swojego micro4/3 po zawyzonych cenach.

tez niekoniecznie. znajac Sony, to dopiero teraz mozemy zobaczyc co to tak naprawde znaczy "zawyzone ceny".

odczucie mowi, ze w odroznieniu od DSLR w tej dzialce Sony moze wypuscic taka pstrykaweczke cenowo polke wyzej niz Pen. nie pisze jakosciowo, bo to w koncu Sony, ale to moze byc drozsze. i obnizki cen na Panasie/Olku to doraznie nie wymusi.

inna kwestia, ze te mikrusy to jest wet-dream sprzedawcow sklepowych: jako nowosc rynkowa maja duzo reklamy, nie za duzy wolumen sprzedazy i wysoka cene, dlatego pozwalaja ukrecic duze marze. i to niejako samo napedza sprzedaz tego sprzetu. a kto jak kto, ale Sony doskonale wie jak zyc z hurtownikami i sprzedawcami detalicznymi. malo kto

szwayko
22-02-2010, 09:29
Dorzuce jeszcze info z fotopolis.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10459

Jednak to rozmiar APS o czym sie chwala w kontekscie do mikro4/3

źródło (http://www.fotopolis.pl/obrazki/malaalfa-sensor.jpg)

gietrzy
22-02-2010, 09:41
Po Samsungu NX10 teraz Sony

Dla mnie i Samsung i Sony zawaliły, zero szkieł na widok, których serce przyspiesza ;)
Tylko po 2, duże (jak na EVIL) zoomy. OK, można zrobić dużego zooma, ale imho jak na razie udało się to tylko Panasonikowi w przypadku jednego szkła: m/43 7-14.

Czyli stara śpiewka... zero polotu w szkłach (np. 16-160 na apsc czy 16-50/2.8-4) tylko stare, skrojone pod EVIL konstrukcje, ograniczające kreatywność (ani szerokie, ani jasne).

Jedno co mnie jeszcze ciekawi to flesz: Samsung ma za dużego ogóra, Panasonic bez sensowne, za drogie FL-220, Olek prawie idealne (kapkę za duży) FL-36R. Sony mogło by się wybić tym fajnym, obracanym patentem z dużej lampki, zawartym w konstrukcji wielkości pomiędzy FL-20 a FL-36R Olympusa.

Kolekcjoner
22-02-2010, 17:33
Dla mnie takie "premiery" są nieco żałosne. Jako klienta mnie takie zapowiedzi odstraszają, a nie zachęcają.

jacula
22-02-2010, 18:12
Czyli stara śpiewka... zero polotu w szkłach (np. 16-160 na apsc czy 16-50/2.8-4) tylko stare, skrojone pod EVIL konstrukcje, ograniczające kreatywność (ani szerokie, ani jasne).

No właśnie. Jak to jest, że pod FF w każdym systemie był jakiś ciekawy spacer zoom od 24mm, a pod aps-c i m4/3 jak już są, to drogie. Taki Canon 24-85/3,5-4,5 - ma usm i niezłą jasność i jest przede wszystkim tani. Czemu brak odpowiedników na mniejsze matryce? Wszystkie kity od 28mm.

gietrzy
22-02-2010, 18:20
Wszystkie kity od 28mm.

Sony ma superowe 16-80 ZA i budżetowe 16-105.
Canon (7D kit) ma 15-85 IS a Nikon 16-85VR.

jacula
22-02-2010, 18:40
Wiem, ale z wymienionych najtańszy kosztuje od 1600 zł wzyż. Czy 24mm musi być zarezerwowane dla bogaczy, skoro w czasach analoga nie bylo? Co z amatorami? Czemu nie robią 16-55mm/3,5-5,6? Aż się prosi o coś takiego, a nie tylko 18mm.

Kolekcjoner
22-02-2010, 22:38
Wiem, ale z wymienionych najtańszy kosztuje od 1600 zł wzyż. Czy 24mm musi być zarezerwowane dla bogaczy, skoro w czasach analoga nie bylo? Co z amatorami? Czemu nie robią 16-55mm/3,5-5,6? Aż się prosi o coś takiego, a nie tylko 18mm.

Szczególnie w przypadku Canona (crop 1.6) jest to bardzo słuszna uwaga.

Bahrd
25-02-2010, 20:22
i w kontekscie tego wideo zanuce (na melodie Natalii Kukulskiej :D ):
co powie Nikon.... co powie Nikon... czy Full HD zrobi czy zameczy JPEG-a... on spi... :lol:
Czy ja tu dobrze widzę rękojeść a la Nikon? ;)
http://a.img-dpreview.com/news/1002/sony/PMA_2010_Sony_5.jpg

oskardj92
26-02-2010, 20:55
A się SONY rozchasało :D

Bahrd
27-02-2010, 19:53
Czy dobrze rozumiem, że Sony poświęca wizjer optyczny w zamian za szybki AF podczas filmowania/Live View?
http://photorumors.com/2010/02/25/interesting-patents-from-sony-and-panasonic/

aptur
27-02-2010, 20:07
Fajnie że się wreszcie coś rusza w temacie małego kompaktu z przyzwoitą matrycą. Chętnie bym kupił coś małego z sensorem APS-C i mały jasnym obiektywem.

gwozdzt
27-02-2010, 21:41
Wiem, ale z wymienionych najtańszy kosztuje od 1600 zł wzyż. Czy 24mm musi być zarezerwowane dla bogaczy, skoro w czasach analoga nie bylo?
Było tak samo - 24-85 USM też kosztował wtedy nowy 1600.
Jakieś 5-6 lat temu dałem 1100 za używkę w dobrym stanie i wcale wtedy nie przepłaciłem.

Czemu nie robią 16-55mm/3,5-5,6? Aż się prosi o coś takiego, a nie tylko 18mm.
w rzeczonych czasach analoga też robili plastikowe kity 28-80 oraz 28-90 a nie 24mm.

jacula
28-02-2010, 01:13
Było tak samo - 24-85 USM też kosztował wtedy nowy 1600.
Jakieś 5-6 lat temu dałem 1100 za używkę w dobrym stanie i wcale wtedy nie przepłaciłem.

w rzeczonych czasach analoga też robili plastikowe kity 28-80 oraz 28-90 a nie 24mm.

Zmierzam tylko do tego, że obecnie do pełnej klatki można mieć uniwersalny i tani zoom 24-85 (używka ok. 600-700 zł), a do aps-c nie ma odpowiedników i to w żadnym systemie. No może poza sony 16-105:)

CzłowiekZ
28-02-2010, 09:55
No właśnie. Jak to jest, że pod FF w każdym systemie był jakiś ciekawy spacer zoom od 24mm, a pod aps-c i m4/3 jak już są, to drogie. Taki Canon 24-85/3,5-4,5 - ma usm i niezłą jasność i jest przede wszystkim tani. Czemu brak odpowiedników na mniejsze matryce? Wszystkie kity od 28mm.

Sony ma superowe 16-80 ZA i budżetowe 16-105.
Canon (7D kit) ma 15-85 IS a Nikon 16-85VR.

A 4/3 ma 12-60mm F2.8-4.0 SWD

http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=116

MC_
28-02-2010, 10:11
Który jest tak samo świetny jak CZ16-80.

Sunders
28-02-2010, 12:44
CZ 16-80 być mógłby być tak samo świetny jak oly 12-60 SWD, gdyby miał SSM.

akustyk
28-02-2010, 21:41
Zuiko 12-60 jest niedostepne w sklepach, ostatnia znana cena to 760 EUR.

zeby troche perpektywe oddac: 24-105 L kosztuje obecnie 880 EUR. kryje 4x wieksza powierzchnie i jest do czego go wpiac

ergo: nie robmy sobie jaj z pogrzebu

MC_
28-02-2010, 22:00
CZ 16-80 być mógłby być tak samo świetny jak oly 12-60 SWD, gdyby miał SSM.

Chodzi Ci o głośność pracy?

Bahrd
06-03-2010, 22:52
Kilka informacji o nowych matrycach Exmor R: http://www.sony.net/Products/SC-HP/cx_news/vol59/pdf/featuring_Exmorr.pdf

gietrzy
19-03-2010, 09:26
Maj 2010:

- 2 x EVIL
- 2 x alpha samiec
- tweaks A900

Czekamy!

gietrzy
30-03-2010, 05:22
http://www.dpreview.com/lensreviews/sony_70-200_2p8_m15/

MC_
30-03-2010, 06:47
Moje wnioski z używania:
- ostry na f2.8 niezależnie od rozmiaru matrycy
- w ekstremalnych warunkach pogodowych nie testowałem, ale jakoś nie podejrzewam o "wpadkę" w tej kategorii
- bardzo przyjemny bokeh, szczególnie jak na zum
- dobra cena.

wyrwiflak
26-04-2010, 11:41
https://canon-board.info/imgimported/2010/04/nex3-1.jpg
źródło (http://sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2010/04/nex3.jpg)

gietrzy
26-04-2010, 11:43
https://canon-board.info/imgimported/2010/04/nex3-1.jpg
źródło (http://sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2010/04/nex3.jpg)

Wow, jeśli to jest 16/24mm to... trochę duże to bydlę ;) tym bardziej, że to nex-3 (zakładam, że 5 będzie większa)

wyrwiflak
26-04-2010, 11:52
Ano wrażeniowo może wyglada na bydle ale trudno wielkosc odniesć do czegoś konkretnego. Poza tym plotki mówią o stabilizacji w optyce zamiast przesuwu matrycy co może wpłynąć na wielkość obiektywów. Lampka wygląda podobnie do obecnej najsłabszej 20tki sony, włącza się ją podnosząc, wyłącza opuszczając do pozycji transportowej.

jotes25
26-04-2010, 17:10
Proporcji naleśnika to raczej nie ma. Co do stabilizacji, to byłaby chyba pierwsza stabilizowana stałka o tej ogniskowej? Raczej mało sensowne...

MC_
26-04-2010, 18:32
Ciekawe, że o braku sensu stabilizacji przy takiej ogniskowej mówią osoby, które nie mają żadnego wyboru... :roll:

jotes25
26-04-2010, 18:46
Zdarza mi się używać stabilizowanego kita 18-55 na szerokim końcu :lol:

wyrwiflak
26-04-2010, 19:17
Proporcji naleśnika to raczej nie ma. Co do stabilizacji, to byłaby chyba pierwsza stabilizowana stałka o tej ogniskowej? Raczej mało sensowne...

Jeśli nie zdarza się tobie robienie statycznych ujęć szerokokątnych we wnętrzach przy świetle zastanym to faktycznie możesz nie widzieć potrzeby stabilizowania tej ogniskowej. Mi się z racji zawodu takie ujęcia zdarzają niemal notorycznie i widzę spory sens stabilizowania tej ogniskowej, a przy braku trzepnięcia lustra myślę że utrzymanie 1/2-1 sek ekspozycji wreszcie nie będzie jakimś wyzwaniem i pozwoli nieco domknąć przesłonę dla zwiększenia GO

jotes25
26-04-2010, 19:29
Zgadza się. Co do braku klapnięcia lustra, to pewnie tę zaletę skutecznie zniweczy fotografowanie w pozycji zombie :lol: Wiem, wiem, będą EVF, kiedyś...

gietrzy
28-04-2010, 08:37
NEX5:
Effective pixels:14,000,000
Sensitivity: ISO200-12800
AF Sensor: 11
Display scale: 3 inch
Video shoot: 1080p format
Body type: Single Lens electronic viewfinder
Manual operation: Full manual support
Sensor type: APS-C CMOS
Battery Type: FW50 Special lithium battery
Memory card type: SDHC Cards / MS Memory Stick
Flash Type: External
Focusing aids: Parameter correcting focus assist lamp
Support hotshoe: Yes
Data Interface: USB2.0
Pixel and class: 920,000-pixel LCD screen
Lens Description: Sony E series lens mount

NEX3:
Is almost the same camera but with following difference:
Video shoot: 720p format

akustyk
28-04-2010, 10:29
Jeśli nie zdarza się tobie robienie statycznych ujęć szerokokątnych we wnętrzach przy świetle zastanym to faktycznie możesz nie widzieć potrzeby stabilizowania tej ogniskowej.

tak tylko nawiasem wspomne - to czego potrzebujesz nazywa sie po prostu: statyw. i przy calej zaje* stabilizacji, wysokich ISO i cudow-wiankow, bardzo czesto jest najprostszym i najlepszym rozwiazaniem. co wiecej: wbrew obiegowej opinii, statyw wcale nie gryzie

jotes25
28-04-2010, 10:57
Ba! Ale statyw to taki staromodny bardzo jest ;) :lol:

MC_
28-04-2010, 11:52
Tyle, że statyw trzeba po pierwsze nosić ze sobą, a po drugie nie wszędzie można go rozstawić.

akustyk
28-04-2010, 12:13
oczywiscie, to stary "sprawdzony" tekst.

szkoda, ze w 90% przypadkow to po prostu wymowka dla lenistwa

no ale to nie moje zdjecia... ja swoja prace szanuje i nie stac mnie na chodzenie na skroty "bo statyw jest ciezki" (zreszta moj wazy nieco ponad 1,5 kg, niewiele wiecej niz korpus z nakreconym sloiczkiem)... szkoda mi czasu i pieniedzy, poswieconych na rekonesans miejsca, dojazd do niego i nierzadko wstep. nie stac mnie na gonienie gniotow z reki... :)

MC_
28-04-2010, 12:18
To już Twoje podejście i masz do niego prawo. Ja pozwolę sobie pozostać przy własnym zdaniu.

wyrwiflak
28-04-2010, 12:39
tak tylko nawiasem wspomne - to czego potrzebujesz nazywa sie po prostu: statyw. i przy calej zaje* stabilizacji, wysokich ISO i cudow-wiankow, bardzo czesto jest najprostszym i najlepszym rozwiazaniem. co wiecej: wbrew obiegowej opinii, statyw wcale nie gryzie

Wiem co to statyw - wogóle nie wchodzi w grę. Posiadam takie ustrojstwo, nawet trzymam je bez kagańca, ale nie zamierzam go ze sobą nosić cały czas, to już by było przegięcie.

Bahrd
02-05-2010, 18:40
W pewnym sensie konkurencja dla wideo-lustrzanek: http://www.engadget.com/2010/05/02/sony-ex3-prototype-3d-camcorder-spotted-destined-for-retail-cha/
PS
Jest już wersja Wall-Ego od Panasonika http://www.engadget.com/2010/02/16/panasonic-goes-3d-crazy-with-ag-3da1-camcorder-and-ag-hmx100-vid/ ;)

Czekam na skok Canona w trzeci wymiar... ;)

Kolekcjoner
02-05-2010, 18:56
W pewnym sensie konkurencja dla wideo-lustrzanek: http://www.engadget.com/2010/05/02/sony-ex3-prototype-3d-camcorder-spotted-destined-for-retail-cha/
PS
Jest już wersja Wall-Ego od Panasonika http://www.engadget.com/2010/02/16/panasonic-goes-3d-crazy-with-ag-3da1-camcorder-and-ag-hmx100-vid/ ;)

Czekam na skok Canona w trzeci wymiar... ;)

Pewnikiem najpierw to się doczekamy obiektywów 3D do kamer z takim napisem 8).

Sergiusz
02-05-2010, 19:11
Podwójny obiektyw będzie miał pewnie sporą konkurencję. Sony zrobiło kamerę 3D z jednym obiektywem a separacja obrazu jest wewnątrz urządzenia.

Bahrd
02-05-2010, 19:24
Pewnikiem najpierw to się doczekamy obiektywów 3D do kamer z takim napisem 8).

Sony zrobiło kamerę 3D z jednym obiektywem a separacja obrazu jest wewnątrz urządzenia.
Faktycznie - sprytne - http://www.engadget.com/2009/10/01/sony-single-lens-240-fps-camera-is-great-for-3d-and-2d-sports/

dzik
11-05-2010, 08:23
Dzisiaj ma byc oficjalna premiera.
http://phototwist.com/sony-nex-3-review/

W koncu grozny konkurent dla m4/3

gietrzy
11-05-2010, 08:47
Jerry powklejał parę pierwszych wrażeń na forum Oly.
Przeklejam moje "pierwsze wrażenie" ;)

Niech pokażą mi to co lubię najbardziej (i znam z 7D) czyli pokój 4x6, jedyne źródło światła to żarówka obudowana bryłą soli (jakieś 20W w porywach) 2 metry od modela, ewentualnie 32&quot; TV 3 metry, nie w linii prostej, i teraz 1/10 (z IS) lub 1/30 bez, f/2.8, i12800 portret typu głowa by zobaczyć włosy, rzęsy brwi lub innymi słowy: micro detal.

Lub po prostu: niech pokażą jakiś portret w ciemnej kafejce przy czasach jak wyżej.

Do wszystkich Oly userów: nie zapominajcie, że imho największa siła Olka tkwi w silniku jpg - zero strat czasu na głupoty typu raw bo jpg wygląda ślicznie: IBIS, AWB, ostrość, stosunek ziarno/detal = set it, forget it!
Pomijam już rezurekcję 707 - komu się podoba ten nowy ogór czytaj zestaw z zumem? Sorry, wolałbym sobie nakleić Jestem Nikon na swoim GF1...
Osobiście mając PL45, P20 czekam na anons 12mm z nadzieją, że nie będzie ciemniejszy niż f/2.8.

Nie dajcie się, Samsung też ma tanie zagrywki na stronie, że niby jego aps-c jest bardziej hi-rez bo jest większy. Jak jest (h-iso vs.GF1) każdy widzi A i do zweryfikowania AF i współpraca z fleszem

edit1: no przepraszam, ale tam z tyłu jeśli chodzi o ergonomię (klawiszologię) to ja nic nie widzę???
Toż to lata świetlne za LX3, nie piszę o puszkach m/43 bo Sony się reklamuje world smallest, etc.

Fajny z tą stałką, ale gdzie do Olka tzn. gdzie się podział IS

Piotr_0602
11-05-2010, 09:10
Robi wizualnie świetne wrażenie:

http://dpreview.com/previews/sonynex5/

matryca większa a aparat mniejszy od micro43.
I ruchomy LCD...

Jak nic ceny m43 muszą zlecieć...

jotes25
11-05-2010, 09:24
Robi wizualnie świetne wrażenie:

Muszę przyznać, że dawno żaden aparat nie zrobił na mnie takiego wrażenia. Nie dość, że jest naprawdę malutki, ma świetny design. Olki i GF1 wyglądają przy nim na niefajne pudełka. Duże brawa dla Sony, postarali się :)

gwozdzt
11-05-2010, 09:44
komu się podoba ten nowy ogór czytaj zestaw z zumem?
nie trzeba było długo czekać na głosy zachwytu :-)

Odpowiadając na pytanie: mnie się nie podoba. Aparat jest nieproporcjonalny do obiektywu - całość przypomina telefon komórkowy z dołączonym obiektywem, a jeszcze niedawno śmialiśmy z takich urządzeń:

https://canon-board.info/imgimported/2010/05/MobilePhoneTelescope6230D_640-2.jpg
źródło (http://www.purepc.pl/files/Image/news/2006/07/MobilePhoneTelescope-6230D_640.jpg)

No ale de gustibus non est disputandum - to ma zdjecia robić, a nie wyglądać :-)

tezmarek
11-05-2010, 09:50
Wszystko ładnie, tylko gdzie jest jakiś wizjer?

szwayko
11-05-2010, 09:58
Wszystko ładnie, tylko gdzie jest jakiś wizjer?

Sa sanki zamontujesz sobie jakis judasz albo ramke do kadrowania jak za bardzo dawnych czasow ;-)

Fajnie wyglada porownanie wiekosci

źródło (http://www.dpreview.com/previews/SonyNEX5/Images/comparedto-001.jpg)

Lumix malutka matryca duza obudowa, Sony ma odwrotnie ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
[QUOTE=szwayko;814426]Sa sanki zamontujesz sobie jakis judasz albo ramke do kadrowania jak za bardzo dawnych czasow ;-)

Tylko ze to jakies nowe mocowanie - terminal - ale jest przynajmniej zwykla sruba ;-)

źródło (http://www.dpreview.com/previews/SonyNEX5/Images/flash_under.jpg)

jotes25
11-05-2010, 13:44
Jak patrzę na zdjęcie http://dpreview.com/previews/SonyNEX5/Images/EMount-nolens.jpg to wydaje mi się, że bagnet ma spory zapas? FF? Może ktoś pomierzy lub w inny sposób wyprowadzi mnie z błędu? ;)

Piotr_0602
11-05-2010, 14:31
Tak Sony sugeruje. Że bagnet jest duży bo "przyszłościowy". Ludzie tak to interpretują, że Sony zrobi kiedyś NEXa FF. Ale wywalili stabilizację matrycy. Za to wsadzili softwarowe wynalazki ze swoich najnowszych kompaktów (panorama z ręki, HDR, zapowiedź 3D z jednego obiektywu).

jotes25
11-05-2010, 14:37
Podejrzewam, że stabilizacja matrycy może się jeszcze pojawić w jakimś "grubszym" korpusie, to nie problem. Tutaj chodziło pewnie o efekt wizualny, żeby się bardziej odróżnić od konkurencji...

mc_iek
11-05-2010, 15:59
Podejrzewam, że stabilizacja matrycy może się jeszcze pojawić w jakimś "grubszym" korpusie, to nie problem. Tutaj chodziło pewnie o efekt wizualny, żeby się bardziej odróżnić od konkurencji...

Za trzy lata pojawi się jako nowość.

Kolekcjoner
12-05-2010, 01:56
Jak patrzę na zdjęcie http://dpreview.com/previews/SonyNEX5/Images/EMount-nolens.jpg to wydaje mi się, że bagnet ma spory zapas? FF? Może ktoś pomierzy lub w inny sposób wyprowadzi mnie z błędu? ;)

Chodzi chyba o kompatybilność ze szkłami do systemu alfa - o ile wiem jest przejściówka. Moim zdaniem świetna propozycja Sony - może to być hit sprzedaży - w szczególności znając marketing Sony. Powoli zaczyna to przypominać jakieś futurystyczne wizje sprzed wielu wielu lat - czyli matrycę przyczepioną do obiektywu.
Bardzo dobry ruch, będzie się ostro działo, szczególnie że wielcy jeszcze nie pokazali swoich pomysłów na ten segment.

Sergiusz
12-05-2010, 02:43
A mi się zdaje, że wielcy coś zaspali lub nie docenili poczynań konkurencji. I pewnie jeszcze przed wakacjami Oly i Panas czymś zaskoczą.

Kolekcjoner
12-05-2010, 03:55
A mi się zdaje, że wielcy coś zaspali lub nie docenili poczynań konkurencji. I pewnie jeszcze przed wakacjami Oly i Panas czymś zaskoczą.

Może, a może też czekają na to jak to zostanie przyjęte i jakie wady mają poszczególne rozwiązania - taka wiedza może być bezcenna.

oskardj92
12-05-2010, 07:05
Olympus na pewno nas czymś zaskoczy, on jest z tego znany. Większoś jego pomysłów to były strzały w dziesiątkę.

gietrzy
12-05-2010, 07:48

Mam nadzieję, że Oly 12mm kupię (2011) razem w kicie z najtańszym Olkiem z wbudowanym stabilizatorem oraz nie zobaczę w nim migawki, która jaka głośna jest każdy słyszy. To mi wystarczy by kupić drugi korpus m43.
Poza tym wszyscy przebąkują o "wbudowanym HDR" - cokolwiek mają na myśli jest za :mrgreen:
Sony? Na razie ssie... rozmiarem. Zobaczcie na zdjęcia z imprez na całym świecie. Naleśnik bez IS a wielkością przypomina dekiel do Nikkora 14-24, można to wybaczyć tylko pod jednym warunkiem: wzorowa jakość optyczna bez jakiejkolwiek winiety.
Body? Filigranowa Japonka trzyma swoimi trzema palcami czyli u mnie w porywach dwa palce i po "grypie".
Zoomów nie komentuje bo nie lubię sci-fi... wprost nie mogę się doczekać szkła macro (mając w pamięci szok jaki przeżyłem pierwszy raz patrząc na PL45OIS).
Będąc konsekwentnym: jest dobrze. Mamy 16mm/2.8, czekamy na 35mm f/1.4 i 60/2.8 macro lub najlepiej f/2.0 i można wchodzić w E-mount.

psl
12-05-2010, 08:31
Fajny soniak. Tylko niestety matryca APS-C wymaga kobylastych obiektywów. Jeżeli użytkownik chce mieć zakres ogniskowych np. 18-200 to potrzebuje do tego naprawdę niezłą artylerię. A nawet jeden uniwersalny obiektyw 18-200 musiałby być praktycznie taki jak do tradycyjnych lustrzanek. Miniaturyzacja tu praktycznie nie istnieje. Mała puszka plus gigantyczne obiektywy. 4/3 ma przynajmniej mniejsze obiektywy i przez to większy sens w kontekście miniaturyzacji.
A gdyby tak canon do bezlusterkowca włożył matrycę mniejszą nawet od 4/3, ale w formacie 3:2 to można by wówczas zaproponować sensownego i niewielkiego zooma. Wtedy jest uniwersalność, jakość i przy tym możliwość wymiany obiektywów faktycznie w formie zmianiaturyzowanej.

CzłowiekZ
12-05-2010, 08:38

Najlepiej jak zaskoczą nas cenami GF1 z 20mm za 1999 zł :cool:

A gdyby tak canon do bezlusterkowca włożył matrycę mniejszą nawet od 4/3, ale w formacie 3:2 to można by wówczas zaproponować sensownego i niewielkiego zooma. Wtedy jest uniwersalność, jakość i przy tym możliwość wymiany obiektywów faktycznie w formie zmianiaturyzowanej.

Jaki tu znaczenia ma format matrycy?

W m43 masz wszystkie formaty 4:3, 3:2, 16:9 i 1:1

gietrzy
12-05-2010, 08:44
A gdyby tak canon do bezlusterkowca włożył matrycę mniejszą nawet od 4/3, ale w formacie 3:2 to można by wówczas zaproponować sensownego i niewielkiego zooma.

Dokładnie o tym samym myślę, plus BSI w Canona nazwane HS (nowy Ixy 300HS).

Tylko odrobić lekcje z NEX'a i NX10:

1. Complicated and fiddly menu system teamed with very little external controls
2. A dust reduction system that doesn't work nearly as good as the competition (not good for such a exposed sensor)- Quoted from Imaging Resource Review "We have found, however, that in-camera dust-removal systems are less than perfectly effective. You're still going to need to use a sensor-cleaning kit fairly often, so the advantage of in-body dust removal is perhaps less than it might seem. If you've got dust specks on your sensor (and sooner or later you will), you're going to need to clean it." Ouch!
3. Big lenses, sans 16mm prime
4. Prime 16mm no stabilization, too wide for portraits, not a good street shooting focal length, horrible close focus distance, and lots of CA and soft corners. Sigh.
5. NO ISO 100 (again, wow, still haven't learned eh?)
6. NO Noise Reduction off setting (strong or weak).. still haven't learned
7. High price as a kit
8. Auto ISO only goes up to 1600? (per spec sheet on IR)

http://www.alphamountworld.com/forums/photography-all-brands/sony-nex-counting-sores/2010-5/5731

i Panasonika GF1 :mrgreen:

http://43rumors.com/panasonic-gf1-vs-sony-nex5-autofocus-speed-test/

Poza tym na IR są tabelki z lagiem migawki: nie pamiętam dokładnie czasów GF1, ale Sony chyba troszku wolniejsze.

Najważniejsza lekcja: nie przenoście nam stolicy do Krakowa ;)

zamiast zakresu 28-88 dajcie 24-90 jako standard. Kit z natury zawsze jest ciemny więc da radę.
Do tego 24/2.0, 50/1.4, 90-100/2.0 lub 2.8 IS

psl
12-05-2010, 08:50
Jaki tu znaczenia ma format matrycy?

W m43 masz wszystkie formaty 4:3, 3:2, 16:9 i 1:1
Format w olku jest 4/3. Inne "formaty" to przycinanie tej jednej matrycy w różny sposób.
Format nie ma znaczenia w kontekście wielkości obiektywów tylko rozmiar fizyczny matrycy. Im mniejsza tym łatwiej zrobić dobry zoom przy zachowaniu jego miniaturyzacji. Natomiast pisałem o 3:2 dlatego, że jest to format który mi akurat odpowiada i poza tym nie widzę sensu aby canon wprowadzał matrycę 4/3.

CzłowiekZ
12-05-2010, 08:55
Format w olku jest 4/3. Inne "formaty" to przycinanie tej jednej matrycy w różny sposób.
Format nie ma znaczenia w kontekście wielkości obiektywów tylko rozmiar fizyczny matrycy. Im mniejsza tym łatwiej zrobić dobry zoom przy zachowaniu jego miniaturyzacji. Natomiast pisałem o 3:2 dlatego, że jest to format który mi akurat odpowiada i poza tym nie widzę sensu aby canon wprowadzał matrycę 4/3.

Ale to wciąż nie ma znaczenie, czy format będzie przycięty softem czy w fabryce.

I tak będzie wykorzystany dłuższy bok.

Przewaga jest taka, że softem łatwiej zmienić format i kadrować w dowolnym momencie.

akustyk
12-05-2010, 09:27
Olympus na pewno nas czymś zaskoczy, on jest z tego znany. Większoś jego pomysłów to były strzały w dziesiątkę.
szczegolnie pomysl tkwienia przy OM-ach i przekonywania swiata, ze bagnetu elektronicznego z AF "nie bylo, nie ma i nigdy nie bedzie potrzebny", w czasach, w ktorych nawet Pentax juz sie za to zabral...

czego nieunikniona konsekwencja byl i jest caly wypierd postaci 4/3. i dopiero teraz w postaci m4/3 zaczelo to miec jakikolwiek sens, a nie tylko marketingowe bicie piany ;)

sorki, ale tak jak mam duzo szacunku dla systemu OM, tak od poczatku laty 90-tych Olympus to jest trzecia liga. z koniecznosci skazana na generowanie nowych nisz rynkowych, ale nie robny z tego generowania bog wie jakiego wizjonerstwa ;)

Piotr_0602
12-05-2010, 09:53
porównanie szybkości AF w NEX i GF1:

http://43rumors.com/panasonic-gf1-vs-sony-nex5-autofocus-speed-test/

akustyk
12-05-2010, 10:28
zastanawia mnie na ile taka roznica w jakosci AF (bylo nie bylo zauwazalna) wplywa na sprzedaz. bo to jest cos, co da sie przykryc ladnymi plakatami i smarowaniem sprzedawcom w sklepach...

jotes25
12-05-2010, 10:36
Oczywiście, że drugorzędne. Zwłaszcza, że jak wyjdziesz z tym na dwór, to często na LCD nawet nie dojrzysz czy i gdzie się ostrość ustawiła :lol:

akustyk
12-05-2010, 12:46
Oczywiście, że drugorzędne. Zwłaszcza, że jak wyjdziesz z tym na dwór, to często na LCD nawet nie dojrzysz czy i gdzie się ostrość ustawiła :lol:

no ale wtedy to co najmniej zapipczy.
a znajac milosnikow czterech srebrnych literek, to bedzie caly kurant jak, nie przymierzajac, przy ladowaniu Ryanaira :mrgreen:

wyrwiflak
12-05-2010, 14:04
Dobra ilustracja całości nowości:

https://canon-board.info/imgimported/2010/05/sonyNEX-2.jpg
źródło (http://kurtmunger.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/May2010/sonyNEX.jpg)

gietrzy
12-05-2010, 15:08
https://canon-board.info/imgimported/2010/05/086-4.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/366/405/086.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2010/05/087-4.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/366/405/087.jpg)

No prawdziwa konkurencja, tylko jak to złapać?
Na stronce jest też flash pokazujący operację "Ninja" (Taxi ;)) tj. odpinanie fleszka - no ergonomiczna bajka, dla kogoś komu 1D/D3 idealnie leży w dłoni... przy okazji ile takich operacji wytrzyma plasticzany gwint/śrubka?
Trzeba jednak zauważyć, że dźwięk migawki jakby delikatniejszy od GF1, mi bardziej podchodzi.

http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/pview/20100512_366405.html

BTW. Na optycznych pełna mobilizacja Sonówek, nawet wśród artystów... poczułem się taki mały, niczym matryca m43 kiedy czytałem, że nexy to jednak nie ma być jakość Alfy.
Że niby nie jest ze mnie prawdziwy expert, nie czytałem instrukcji obsługi i w ogóle kontrastu nie przestawiłem... wziąwszy sobie uwagi Mentora do serca zacząłem wertować w Necie za instrukcją, ale znalazłem tylko reklamę/oficjalny materiał na YT.
Z pozdrowieniami dla wszystkich ekspertów - gietrzy, maluczki jak matryca m43

źródło (http://img193.imageshack.us/img193/1566/800xz.jpg)

http://www.youtube.com/watch?v=9GZM6h4mLQY

:mrgreen:

Piotr_0602
12-05-2010, 15:11
i FF się zmieści:

http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=73404&page=8

MC_
12-05-2010, 15:17
A ja myślałem, że tam jest mobilizacja sonofobów...

Fakt faktem, że te zdjęcia pokazują jedno: NEXami da się robić beznadziejne fotki.

Kolekcjoner
12-05-2010, 17:15
:lol::lol:

zastanawia mnie na ile taka roznica w jakosci AF (bylo nie bylo zauwazalna) wplywa na sprzedaz. bo to jest cos, co da sie przykryc ladnymi plakatami i smarowaniem sprzedawcom w sklepach...

Myślę że nijak. Stare przysłowie pszczół mówi, że nie liczy się pomysł liczy się pomysł na sprzedaż 8-).

gietrzy
12-05-2010, 22:09
http://www.dpreview.com/news/1005/10051202sonynex5samplesgallery.asp

MC_
13-05-2010, 07:45
Ojej, okazuje się, że jednak NEXem można robić zdjęcia?

akustyk
13-05-2010, 12:57
nawet lepsze niz moj Powershot 520.
nie za wiele, ale jednak lepsze... ;)

gietrzy
14-05-2010, 08:21
Ojej, okazuje się, że jednak NEXem można robić zdjęcia?

Tak, ale dopiero pod koniec roku i w dodatku (jak to zawsze w jpg by Sony) tylko do iso 400.
http://www.eoshd.com/content.php?183-Sony-NEX7-to-rival-GH2-in-September

NEX 7 (wydmuszka entry Alfy)

full manual
AVCHD 24 Mbps
1080p 24/60
720p 60/120
mega fajny exmor

Czyli ja bym sobie odpuścił nex 3/5 by zobaczyć czy Oly i Panas wyciągną wnioski z imho debilnej strategii szkieł, cen tychże jak również debiutu Sony. Moim zdaniem do wygrania i zamknięcia tematu foto (video to już inna bajka) w m43 brakuje 2 (słownie: dwóch) małych szkiełek: 12mm f/2.5 i 50mm f/2.0 macro.
Gdyby mieli te szkiełka dzisiaj dostępne byłoby pozamiatane. Nie wyobrażam sobie (mając EP-L1, 12mm, 20mm, 50mm macro i 14-42 kit) co mogliby mi zaoferować inni czego nie ma w m43.
Oczywiście piszę o odbiorcy consumer, nie o górnikach rozwiercających rawy na ósme części w PS.

Poza tym

PS - if you're wondering where Canon are in all of this. They have technology under development, but are waiting to see where the cards fall elsewhere. Panasonic and Sony - to big rivals, have now shown their hand. So the path is now a bit clearer for Canon and Nikon to respond with better products, ahead of time. Look for Canon announcement around October, if not earlier!

Piotr_0602
14-05-2010, 12:57
pierwsze wrażenia z NEX-a:

http://www.swiatobrazu.pl/sony-nex-5-pierwsze-wrazenia-czesc-1-20343.html,1

miło słyszeć o dobrej jakości wykonania
i wielkim atutem jest ruchomy LCD (podświetlany LED-ami)

ale jak patrzę na fotki z tego szerokątnego naleśnika Sony:
http://fotografuj.pl/Article/Sony_NEX_5_pierwsze_wrazenia_i_przykladowe_zdjecia/id/239

to jakoś rzucają mi się w oczy aberracje (jak z kompaktu, i to nie najlepszego)

sam już nie wiem... kręci mnie taki sprzęt głównie z "naleśnikiem"
gdyby m43 spadło w cenie i pojawił się wreszcie malutki szeroki kąt + jasny portret (nie makro, a przynajmniej nie w cenie tej czterdziestkipiątki Panasa)...

W każdym razie - konkurencja - świetna rzecz. Sony wypuściło naprawdę coś KONKURENCYJNEGO, bo Samsung na razie daje ciała.

Cichy
14-05-2010, 13:19
Fajny sprzęcik, ale jak na mój gust to te korpusiki mogłyby być odrobine wieksze, zwłaszcza, że szkła wyłażą poza gabaryty samego body :)

gietrzy
14-05-2010, 14:06
miło słyszeć o dobrej jakości wykonania

Właśnie jestem po wywiadzie "z rekinem": produkowany będzie w Tajlandii; kto nie wie o czym piszę proszę poszukać w necie ostatniej rewelacji Asusowego netbooka :mrgreen:

i wielkim atutem jest ruchomy LCD (podświetlany LED-ami)
ale jak patrzę na fotki z tego szerokątnego naleśnika Sony:
sam już nie wiem... kręci mnie taki sprzęt głównie z "naleśnikiem"
gdyby m43 spadło w cenie i pojawił się wreszcie malutki szeroki kąt + jasny portret (nie makro, a przynajmniej nie w cenie tej czterdziestkipiątki Panasa)...

Piotr przewaga m43 nad Sony:

- IBIS
- AWB w większości przypadków praktycznie wzorowy
- ziarno na h-iso "Nikona" (e-pl1 i pewnie inne)
- zauważalnie lepszy stosunek szum/detal na h-iso już w jpg; raw do weryfikacji
- najlepszy silnik jpg na rynku (PEN)
- dostępny od zaraz
- korekcja wad obiektyw on the fly - podobno Sony miało to (evil) zrobić lepiej niż O/P...
- szybszy AF (Panas)
- wbudowany flesz
- normalna (w sufit), mocna lampa (FL-36*)
- w programie Oly Jedi (???) ceny niższe
- dostępny (niezrozumiały), ale dostępny lens roadmap
- skuteczna czyszczałka matrycy

* - nie bez wad; czas ładowania to żart godny pluginu Jpeg 2000 od Adobe.

Przewaga NEX:

- w rawie ta maszynka będzie wgniatać jeśli chodzi o low light, ale dopiero jak wyjdzie piąty firmware do modelu z IBIS lub stałka 1.4 IS ;)
- SONY; to gwarancja ostrej jazdy o klienta w najlepszym wydaniu
- SONY; wkrótce filmy z tego będą wgniatać
- SONY; powoli do celu; ...system buduje się latami..., w m43 ostatecznie po 14/2.5 masz gotowy system

P 14/2.5 - szeroko w nano wymiarze
P 20/1.7 - standard w micro wymiarze
O 14-150 - zumidło
P 14-42 - kit od Ferrari (CDAF)
PL 45/2.8 macro - żyletka i do portretu i do kwiatka i na robala
P 45-200 OIS - wakacyjne tele, idealny stosunek ceny/jakości
P 100-300 OIS - safari
O 9-18 - szeroki kąt

Masz trzy stałki (14, 20, 45) lub trzy zumy (9-18, 14-42, 45-200), wszystko z IS w przypadku korpusów Oly.
Również tak jak ty ostrzę sobie ząbki na szerokie 12mm. Natomiast co portretówki: przy PL45OIS Oly mógłby zrobić 50/1.4. Wtedy oboje byśmy go kupili. Jednak nie licz (patrz m9-18 ) na darmoszkę.

Ernest_DLRS
14-05-2010, 18:09
Nie no dajcie spokój. Jak to wygląda? To są aparaciki dla panienek, które nie zabierają do torebki niczego co jest cięższe niż paczka chusteczek.

MariuszJ
14-05-2010, 18:35
One są właśnie do torebek, plecaczków, toreb podróżnych - nikt tu nie mierzy w inny target. Rozmiar ma znaczenie, ale w tym przypadku w drugą stronę.

Wmówienie mojej żonie, że trzycyfrowy Canon jest poręcznym sprzętem amatorskim, ubliżało by jej inteligencji ;) Szczególnie po dokręceniu 17-55 :D

Nie postrzegajmy świata przez pryzmat tego forum, z populacją o rozkładzie dwóch ślubniaków na jednego amatora :D

wyrwiflak
14-05-2010, 20:13
Chyba nikon sporo robi/robił w tajlandii. Pamiętam ten nadruk z kita 18-70/3,5-4,5. Jakoś dawał radę mimo że tam robiony. Gwint lampki i na lampkę nie są plastikowe.

Ładna graficzna recenzja tych gadżetów w jakimś ciekawie wyglądającym języku:
http://www.wapy.com/entiz/read.php?num=2793

akustyk
15-05-2010, 00:57
Wmówienie mojej żonie, że trzycyfrowy Canon jest poręcznym sprzętem amatorskim, ubliżało by jej inteligencji ;) Szczególnie po dokręceniu 17-55 :D

to akurat jest kwestia gustu. mojej slubnej dawalem do macania kilka korpusow, w tym D90, ale dopiero przy 450D z kitem stwierdzila, ze to jej pasuje. nie chciala sluchac o mniejszych korpusach.

fakt, ze to jezdzi nie w damskiej torebce, tylko w moim plecaku (na moich plecach), no ale werdykt co do ergonomii byl tu jednoznaczny. nawet mimo prezentowania przeze mnie D90, ktory badz co badz od 450D jest, przynajmniej dla mnie, duzo wygodniejszy...

Kolekcjoner
15-05-2010, 01:58
Piotr przewaga m43 nad Sony:

gietrzy - wyhamuj trochę 8). Tego aparatu jeszcze nie ma na rynku te zdjęcia na dpreview to może być jakiś spisek ;) (ostatnio w modzie). Więc na generalne oceny i porównania jeszcze czas 8).
Poza tym taka lista zalet i wad to nie jest matematyka to raczej rzecz preferencji i tu trudno wypunktować przewagę. Gdyby tak było to niektóre firmy miałby sprzedaż 100%, a inne 0. Nawet najbardziej egzotyczne konstrukcje znajdują nabywców - to dowód, że jakiekolwiek listy, rankingi są funta kłaków niewarte.

to akurat jest kwestia gustu. mojej slubnej dawalem do macania kilka korpusow, w tym D90, ale dopiero przy 450D z kitem stwierdzila, ze to jej pasuje. nie chciala sluchac o mniejszych korpusach.

fakt, ze to jezdzi nie w damskiej torebce, tylko w moim plecaku (na moich plecach), no ale werdykt co do ergonomii byl tu jednoznaczny. nawet mimo prezentowania przeze mnie D90, ktory badz co badz od 450D jest, przynajmniej dla mnie, duzo wygodniejszy...

Ciekawe, bo odkąd moja wzięła ten aparat do ręki (450D) to teraz cały czas wspomina, że może 550D by był dla niej 8). Więc najwyraźniej Canon wie dla kogo te aparaty ;):grin:.

pan.kolega
15-05-2010, 08:14
Samo ekscytowanie się niuansami między serią 3 cyfrową a czymś odrobinkę większym jest oznaką zniewieścienia. Ach ta ergonomia...jak to się w rączce mieści... Wszystkie Canony są dla dziewcząt.

Prawdziwy kowboj się takimi cackami nie bawi, tylko czymś takim jak poniżej.
To jest kamera dla chłopa.

http://www.youtube.com/watch?v=a64iG-A-cRI&feature=related

MariuszJ
15-05-2010, 10:40
Nigdy nie ufaj aparatowi, który możesz unieść!

gietrzy
15-05-2010, 11:42
gietrzy - wyhamuj trochę 8).

Spoko, mi nadmierna prędkość nie grozi :mrgreen: (->arturs)
Taka lista została stworzona ad hock na aktualne ;) potrzeby Piotra 602 i rzeczywiście jest wypadkową moich preferencji, doświadczenia (w tym z Sony dslr; :wow: a jednak ;)) i z samym potworem (koncernem).

Podstawowa sprawa - imho - po Olku, szczególnie E-PL1, to EVIL = .jpg (zobacz swoją wypowiedź w moim wątku o LX3 ;))
I dopóki Sony jest zrobi dobrego jpg'a i IBIS będzie imho gorsze od Oly.

Drugie primo: EVIL = rozmiar, ale brutto czyli całego zestawu.
Tu GF1, 14, 20, 45 rządzi, ale chciałbym się miło rozczarować, gdyż jeśli Sony dobrze zaprogramowało ten sensor w rawie (w jpg jak jest każdy widzi a mi się nie chce czekać z 5 firmware'rów -> A700) i jeśli jest nadzieja na jakąś stałkę f/1.8 optycznie dorównującą 20/1.7 to ja z chęcią kupię nex-3 do zdjęć w lochach ;)

Trzecia spraw: m43 wcale nie musi być lepszy od nex! Nie dalej jak wczoraj fociłem swoim zestawem i na 100/flesz i na 3200. Zdjęcia, jak na te warunki całkiem OK. Fakt chciałbym mieć możliwość 12800, ale nie za tą cenę (tragicznie mały korpus).

Więc na generalne oceny i porównania jeszcze czas 8).

Dokładnie, Piotr dużo rzeczy pisze, co Oly powinien a tymczasem imho powinien jedno: obniżyć ceny obecnych PENów lub puścić kolejnego (IBIS i stopka to podstawa) jeszcze tańszy, jeszcze lepszy/dokładniejszy (AWB, kolor), może być kastrat bez rawa, może być stary LCD, plastik, byle by miał tylko iAuto, S i M.

Poza tym taka lista zalet i wad to nie jest matematyka to raczej rzecz preferencji i tu trudno wypunktować przewagę.

Odnosisz się do realu, a tu jest forum internetowe ;)
Ja doskonale zdaję sobie sprawę co np. Janko Muzykant czy tompac mogliby zrobić gorszymi sprzętami (zdjęcie/autoportret w basenie leśnym/Kielce autorstwa tompaca dla mnie to mistrzostwo świata, tak jak jego bombowe sample (nikoniarze.pl/ weryfikujące skuteczność AF w A850, ale to już lepszy sprzęt) także spokojnie i tak wszystko sprowadza się do operatora nie cenzora.

Slider
15-05-2010, 13:12
Spoko, mi nadmierna prędkość nie grozi :mrgreen: (->arturs) (...) Fakt chciałbym mieć możliwość 12800, ale nie za tą cenę (tragicznie mały korpus).

Sorry za offtop, bo to może ja wypadłem z obiegu, ale z czasem czytanie Twoich postów sprawia mi coraz większe trudności..:mrgreen: :lol:

Kolekcjoner
16-05-2010, 20:08
i tak wszystko sprowadza się do operatora nie cenzora.

Co za ulga, że się zgadzamy :mrgreen::-D.

Piotr_0602
17-05-2010, 11:25
Dokładnie, Piotr dużo rzeczy pisze, co Oly powinien a tymczasem imho powinien jedno: obniżyć ceny obecnych PENów lub puścić kolejnego (IBIS i stopka to podstawa) jeszcze tańszy, jeszcze lepszy/dokładniejszy (AWB, kolor), może być kastrat bez rawa, może być stary LCD, plastik, byle by miał tylko iAuto, S i M.

Dla mnie osobiście JPG to sprawa drugorzędna. Lustrem w 95% przypadków robię RAW. I tak nad każdą fotką chwilę spędzę nad kompem, a to utnę to co niepotrzebnie weszło w kadr, a to balana bieli poprawię, a to ekspozycję o 0,3EV przesunę. Wolę RAW, w JPG każdy błąd do poprawki już jest bardziej problemowy, a i informacji od razu mniej. JPG to sobie mogę zrobić na kompie, jeśl RAW będzie lepszy to i JPG będzie lepszy, choć może nie od razu z puszki.

Przemawia do mnie ruchomy LCD w Sony i większa (choć nie przesadzajmy z tą różnicą rozmiarów) matryca (także zapowiedzie zdjęć/filmów 3D, HDR i panorama z ręki). W Olku przemawia do mnie stabilizacja matrycy, świetny (na stopkę) EVF (choć pewnie Sony też taki zrobi) i ultraszeroki 9-18. W Panasie 20/1.7 (czyli też w Olku) i szybki AF, oraz najlepsze (na razie) opcje fimowe. Na razie nie ma ideałów.

Co do jednego do popieram w 100%. Olek powinien opuścić ceny. Skoro może sprzedawać taniej E620 czy E450, to jeszcze taniej (z uwagi na niższe koszty produkcji i prostszą konstrukcję) powinien sprzedawać EPL1. Nie musi być on lepszy od Sony, ale może być WYRAŹNIE tańszy. Gdyby miał niższe ceny już rok temu, już miałby DUZY kawał tortu i do podziału dla Sony, Samsunga i innych zostałoby znacznie mniej (szczególnie jeśli byłoby JUŻ kilka droższych, ale bardzo zacnych szkiełek do m43), lub zostawałaby opcja przystąpienia do micro43. Panas z Olkiem mieli swój czas na wyłączność, zupełnie bez żadnej konkurencji i zdobycie dużej części rynku i zupełnie go nie wykorzystali.

Gdybym miał już dziś body micro43, EVF na stopkę, ze dwa fajne szkiełka, pewnie bym nawet nie myślał o Sony, tylko patrzył jakie to nowe szkiełko Olek lub Panas wypuszczą lub jakie upgrady zrobią w następnym body. A tak ceny skutecznie zablokowały chęć na zakup i nadal zastanawiam się KTÓREGO PRODUCENTA micro kupię (i w jaki system się wpakuję na dłużej).

gietrzy
17-05-2010, 12:02
Przemawia do mnie ruchomy LCD w Sony

Ruchomy to jest G/H1. W Sony jest odchylany.

(także zapowiedzie zdjęć/filmów 3D, HDR i panorama z ręki).

Kolekcjoner i to ja miałem wyhamować? Piotr jest ktoś w Polszy kto nadaje sygnał 3D?
HDR - dobrego automat nie zrobi (znacznie lepszy jest DRO/ALO/D-Light).
Panorama: automatem? Oglądałem "hands on nex-3 review" na cnet, kobitka wyraźnie mówi i pokazuje gdzie automatyka nexa się wykrzacza i m. in. to właśnie funkcja automatycznej panoramy.

i ultraszeroki 9-18.

BTW. wg pierwszych doniesień z Pana korpusami daje różowy zafarb.

Na razie nie ma ideałów.

I nigdy nie będzie. E-PL1 to najsensowniejszy kompromis.

Gdyby miał niższe ceny już rok temu, już miałby DUZY kawał tortu i do podziału dla Sony, Samsunga i innych zostałoby znacznie mniej

Piotr przepraszam, ale naiwny jesteś. Taka sama byłaby pieśń PROfesorów wyczekujących i na niższe ceny i na na większy sensor... nie zauważyłeś jak chociażby tu, na C-B, jest gnojony aps-c crop? Oczywiście w wątkach nt. dslr. W wątkach o evil wszystkie PROfesory nagle pokochały maluczkiego cropa...chyba wszystko sprowadza się do braku kasy idealnego evila tj. M9 ;)

Co do szkieł: no cóż takie życie. Ten komu kit i 20 nie wystarczają i tak poczeka na 12-14/2.5 i 50/2.0.

A tak ceny skutecznie zablokowały chęć na zakup i nadal zastanawiam się KTÓREGO PRODUCENTA micro kupię (i w jaki system się wpakuję na dłużej).

Po tym co siedzi w tym nowym Ixusie HS, jestem pewien, że kupisz Canona. Po wejściu Sony w EVIL, Canon czy Nikon nie mają wyboru.

Piotr_0602
17-05-2010, 12:25
Ruchomy to jest G/H1. W Sony jest odchylany.

Co prawda to prawda. Rozwiązanie Panas (i lustra Olka) jest wyraźnie lepsze, tylko że nie ma go w maluchach GF1/E1P1/EP2/EPL1. Sony zrobiło to, w dodatku ekran jest bardzo cienki (nie taki gruby jak w E-3) i ma wyższą rozdzielczość niż ekrany Olka i Panasa. Bezlutrzankowiec aż się prosi o ruchomy ekran.

3D w tej chwili to przyszłość, ale niedaleka. Linie na zwykłe LCD - HD już się pewnie zamortyzowały, w sklepach nie ma dawno już CRT, pojawiają się modele 3D już za znośne pieniądze. Za rok-dwa rozkręci się marketing 3D, filmy już się pojawiają, a jakaś kablówka zacznie pewnie puszczać wkrótce 3 (już jakiś satelita zaczyna coś nadawać). Przecież jakoś trzeba namówić ludzi do wymiany świeżo zakupionych 50-calowych cienkich LCD-ków full HD. Avatar też zrobił swoje, sporo nowych filmów w kinie (wszystkie dla dzieci) są w 3D. Sony może dziś tego nie oferuje, ale przewiduje przyszłość w swoim systemie i to dobrze o nim świadczy. Pewnie będzie to forsować, bo to także rozkręcanie sprzedaży swoich telewizorów Bravia, Playstation 4 też będzie 3D. Sony ma w upowszechnianiu 3D interes.

NEXy mają na razie pewnie przedprodukcyjny firmware. Dopracują to. Sęk w tym, że Sony wprowadza jakieś przydatne rozwiązania. Wszyscy coś się starają wymyśleć żeby opchnąć swój towar. Jedne funkcje sa średnio przydatne (rozpoznawanie twarzy), inne mają sens i nową użyteczność. Panorama z ręki czy HDR "w locie" to nowa funkcjonalność. Oczywiście lepszą panoramę zrobię starym lustrem na statywie z głowicą do panoram, ale ile taka głowica kosztuje? Wolę to niż kolejne megapixele.

Stabilizacja matrycy, panorama z ręki, HDR w locie - chwileczkę, po co ja mam targać statyw?

Micro w wersji Canona daje mi tylko tyle, ile będzie wspólnie kompatybilne z lustrzankowym systemem. Podpinanie 70-200 f/4L IS w body rozmiarów NEX-a nie ma sensu. Najwyżej budżetowe stałki 28/1.8, 50/1.4, 85/1.8 ale też wolałbym odpowiedniki micro (w dodatku te ogniskowe interesują mnie na FF a nie na APS-C). Co innego gdybym był użytkownikiem luster Pentaxa i właścicielem paru "naleśników". Co więc może być wspólnego? Gorąca stopka, soft na kompa, wężyk spustowy (pilot)? Podpinenie pod body a la NEX mojego Metza 58 nie ma sensu. Canon nie daje do wszystkich modeli sterowania bezprzewodowego lampami (Olek daje). Jedynie co wspólnego rozpatruję, to ewentualny zakup PocketWizarda w tej nowej wersji (zminiaturyzowanej) - powinien pasować zarówno do micro-Canona i luster Canona.
Canon byłby wygodny gdyby miał maksymalnie dużo wspólnego z lustrzankowym systemem i gdyby miał się ukazać w sensownym czasie.

Obecnie micro43 JEST i Sony za chwilę będzie. Oba systemy mają swoje zalety, micro jest w rozwoju systemu sporo do przodu, ale Sony zaskoczyło pozywnie.

gietrzy
19-05-2010, 08:11
dpreview.com
Sony poinformowało, że 16/2.8 jednak mocno ssie w porównaniu do konkurencji (m43 czy NX) i ma je zrobić lepiej ;)
Zeiss? plastic UD? Jedno jest pewne: na pewno będzie mniejsze :mrgreen:

CzłowiekZ
19-05-2010, 09:05
Co prawda to prawda.

Stabilizacja matrycy, panorama z ręki, HDR w locie - chwileczkę, po co ja mam targać statyw?

Zwolnij trochę człowieku. NEXy nie mają stabilizacji matrycy, szkła są słabe, panorama z ręki jest bez rewelacji - chyba ze zrobisz ją ze statywem i utrzymasz poziom, HDR w locie robisz dowolnym programem.

Nex nie wprowadził niczego nadzwyczajnego, ani przełomowego. Jest średnio i nie wszystkim podoba się desing. W porównaniu do m43 wyglada jak kastrat, świadomi użytkownicy nie pobiegna do sklepów tego kupić, bo na rynku są lepsze dla nich rozwiązania. Marketing zrobi swoje, ale co dalej?

gietrzy
20-05-2010, 09:15
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/special/20100520_368000.html

gietrzy
24-05-2010, 11:18
http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=9295

konradl
24-05-2010, 11:49
jak patrze na te sample to... jezus maria... bez przesady ale lepsza optyke maja kompakty, juz nie mowiac o olkowych wynalazkach.

gietrzy
24-05-2010, 12:13
jak patrze na te sample to... jezus maria... bez przesady ale lepsza optyke maja kompakty, juz nie mowiac o olkowych wynalazkach.

Zeiss potęgą jest i basta! ;)

gietrzy
25-05-2010, 07:47
http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/sony-nex5.shtml

http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/sony-nex5.shtml

HX5 vs. NEX-5

źródło (http://www.luminous-landscape.com/images-104/fringe.jpg)

Optyka panie optyka. Mieliśmy zrobić lepiej (od m43), ale ostatecznie zrobiliśmy taniej.
O czy P kit takich kwiatków nie ma i/lub nie pokazuje... przypomina mi to pracę otwartym EF 85/1.8 w silnie kontrastowych warunkach.

No nic czekamy na resztę drużyny.

Sergiusz
26-05-2010, 20:02
Nie bardzo wiem co zrobią z tym dalej ale w sumie ciekawy patent http://www.sony.net/SonyInfo/News/Press/201005/10-070E/index.html

konradl
26-05-2010, 21:48
imo nie ma cudow, matryca sporo wieksza niz w olku, a obiektyw wyposazony w soczewki wielkosci tych z kompaktow(i to nie na poziomie g3). Chyba slepy zaulek bo nie mozna pozostawic duzej matrycy i zminiaturyzowac tylko obiektywu. Wystarczy popatrzec ze nawet przy standardowym lustrzankowym cropie zalozmy 550d i przy standardowej wielkosci obiektywow, przy tej ilosci mpix to nie jest takie hop siup zeby zapewnic dobra jakosc w calym kadrze.

wyrwiflak
27-05-2010, 13:22
O czy P kit takich kwiatków nie ma i/lub nie pokazuje... przypomina mi to pracę otwartym EF 85/1.8 w silnie kontrastowych warunkach.

To właściwie pokazuje jedynie to że w porównaniu do P/O obraz z NEXów jest mniej lub wogóle nie korygowany poz wzgledem wad optyki takich jak winietowanie/dystorsja/aberracja. Począwszy od G1 panas wprowadza pełną korektę tych wad zarówno w jpeg jak i RAW.

http://www.photozone.de/olympus--four-thirds-lens-tests/414-pana_1445_3556?start=1

konradl
27-05-2010, 13:27
ale to nie tylko o to chodzi, korekcja dystorsji czy AC ostrosci nie zwroci, a wrecz przeciwnie. Chociaz jak patrze na te papke to juz jej raczej nic jej nie zaszkodzi.

gwozdzt
27-05-2010, 13:28
Nie bardzo wiem co zrobią z tym dalej ale w sumie ciekawy patent http://www.sony.net/SonyInfo/News/Press/201005/10-070E/index.html
a niech sobie robią co chcą, bo z fotografią (http://pl.wikipedia.org/wiki/Fotografia) u podstaw której leży "zarejestrowanie trwałego, pojedynczego obrazu za pomocą światła" niewiele to ma wspólnego, ponieważ przedstawiony patent służy do odtwarzania obrazu a nie do rejestracji. ;-)

gietrzy
28-05-2010, 12:28
W ciągu 3 miesięcy zobaczymy 6 (słownie: sześć) nowych aps-c Alfioków... Sony trzyma (swoje) standardy, nie ma to jak klarowna oferta ;)

Dwie Alfy z CCD@14, pozostałe z - UWAGA! - ExmorHD, czyli star wars na dobre.

akustyk
28-05-2010, 13:14
W ciągu 3 miesięcy zobaczymy 6 (słownie: sześć) nowych aps-c Alfioków... Sony trzyma (swoje) standardy, nie ma to jak klarowna oferta ;)
kupe go* na amatorska polke, a srodek, gdzie sie najwiecej niewolnikow lapie, lezy kompletnie odlogiem. bo niech nawet wyjdzie ta reinkarnacja A700 (zgaduje: CCD 14Mpix :mrgreen: ) to wpiac do niego nie ma co.

MC_
28-05-2010, 13:16
1. Najwięcej użytkowników "łapie" się na półkę amatorską.
2. Następca A700 będzie pewnie miał taką matrycę jak A550.
3. Co do obiektywów, to są i pewne braki i pewne perełki.

Ale najważniejsze to wypowiedzieć się nie używając danego sprzętu.

akustyk
28-05-2010, 13:38
1. Najwięcej użytkowników "łapie" się na półkę amatorską.
ale to nie sa ci, ktorzy zostaja niewolnikami. amator nie bedzie dokupowal tych drozszych szkiel systemowych, ktore go blokuja przed przeskokiem. on raczej po kilku latach pojdzie do sklepu po nowy zestaw i jakakolwiek ciaglosc systemowa nie bedzie mu robila wielkiej roznicy

3. Co do obiektywów, to są i pewne braki i pewne perełki.
Ale najważniejsze to wypowiedzieć się nie używając danego sprzętu.

ale co mi po "nie uzywajac"?

mam 3000 EUR i chce kupic zestaw ogolny. w Canonie mam 5D mkI + 17-40 + 24-105 + 70-200. w cropie tez moge: 7D + 10-22 + 17-55 + 70-200. w Sony? nawet jak juz sie pokaze ten korpus A700+ i zejdzie z cena do rozsadnych 1000~1200 EUR, to co ja mam do niego wpiac? tak realnie.

chodzi mi o realny wybor co moge sobie kupic majac okreslona kwote. Sony ma kupe amatorskich szkielek i na drugim koncu fajne Zeissy - ale nic sensownego posrodku. ja nie musze tego pouzywac, zeby ocenic, czy bedzie dla mnie uzyteczne.

MC_
28-05-2010, 14:54
Ależ ja się zgadzam, że "na środku" nie ma zbyt wiele.

Opa_Apo
28-05-2010, 16:01
Przerywając wrzącą dyskusję na temat nex'ów i alph. To co prawda nie nowość, ale jak dla mnie bomba. LINK (http://www.swiatobrazu.pl/sony-135-mm-f28-%5Bt45%5D-stf-test-20429.html) Dlaczego Canon nie ma jeszcze czegoś takiego? No chyba, że 135 soft focus to Canonowy odpowiednik tego obiektywu, ale mi się zawsze zdawało, że on zmiękcza obraz cały (jak kiedyś pończocha). Potwierdzi ktoś? Zaprzeczy?

MC_
28-05-2010, 16:03
To zupełnie co innego.

Opa_Apo
28-05-2010, 16:09
Dlaczego więc Canon nie ma takiego wynalazku? Sony wypuściło go już w 2006. Przecież to jest bajka obiektyw do portretów.

MC_
28-05-2010, 16:13
Sony "przejęło" ten obiektyw od Minolty. Teraz go tylko kontynuuje.

Nie wiem czemu Canon nie ma takiej propozycji. Używałem go z A900 i obraz daje przepiękny. Trzeba tylko pamiętać, że nie ma AFa ani potwierdzenia oraz jego faktyczna jasność to f4.5.

Opa_Apo
28-05-2010, 16:18
Myślę, że można by było dandeliona dokleić i było by potwierdzenie. A 4,5 też by mi nie przeszkadzalo, a wręcz przeciwnie bo ja żeby uzyskać podobny efekt muszę dawać jak najmniejszą przesłonę, a przez to filtry ND zakładać (robię tylko w plenerze, a nie w studio). Reasumując chcę go w Canonie! A jak by AF dorzucili to już w ogóle miód.

MC_
28-05-2010, 16:21
Na którejś z zagranicznych stron czytałem mądry wywód, że AFa nie da się w takim szkle zrobić.
Niestety, powodów nie pamiętam.

Opa_Apo
28-05-2010, 16:23
ah :( szkoda. No cóż. Bez AF też bym łyknął. Dzięki za odpowiedzi :)

pan.kolega
01-06-2010, 07:24
Na którejś z zagranicznych stron czytałem mądry wywód, że AFa nie da się w takim szkle zrobić.
Niestety, powodów nie pamiętam.

Powód jest taki, że AF patrzy przez obiektyw na geometrycznych krańcach jego max. otworu, bez wzglętu na to jaki ten otwór jest.

A ta Minolta/Sony ma soczewkę sciemniającą sie stopniowo ku brzegom (apodyzacyjną). Przy samym brzegu musi być dobrych kilka stopów ciemniej (bo średnia jest ponad 1 stop ciemniej), i dla AF to jest za mało światła.

Więc AF "fazowego" ani potwierdzenia raczej nigdy w tego typu szkle nie będzie. Ale za to nie ma problemu z ostrzeniem na matrycy z Live View.

gietrzy
01-06-2010, 21:44
http://tinyurl.com/2wmhzr2

Opa_Apo
01-06-2010, 22:18
Powód jest taki, że AF patrzy przez obiektyw na geometrycznych krańcach jego max. otworu, bez wzglętu na to jaki ten otwór jest.

A jakiś powód jest, dla którego AF patrzy na krańcach otworu? Szczerze to nawet nie potrafię sobie tego wyobrazić. Nie musiał by się moduł AF wtedy jakoś przesuwać?

Bagnet007
01-06-2010, 22:37

Nie na bezwzględnych końcach, tylko na określonych stałych kątach względem osi opt. Na pewno nie korzysta z pełnego otwarcia np 1,4.

airhead
01-06-2010, 23:39
konkretnie to 2,8 i 5,6 w większości puszek
dwie wartości, bo są dwa typy tych czujników

Kolekcjoner
02-06-2010, 08:05
Panowie nie chciałbym się wtrącać do tej interesującej dyskusji ale to nie wątek o AF-ie i o tym jak działa tylko o nowościach Sony. Dajcie już spokój z tym offtopem. :)

akustyk
02-06-2010, 09:04
Panowie nie chciałbym się wtrącać do tej interesującej dyskusji ale to nie wątek o AF-ie i o tym jak działa tylko o nowościach Sony. Dajcie już spokój z tym offtopem. :)

nie no... nie przesadzajmy. bicia piany i piep*a o wydmuchanych z sziszy premierach jest juz na tym forum dostatecznie duzo - a ten lens STF w Minolcie to jest ciekawostka dropsa. a bylo nie bylo gdzie indziej nie pasuje taki OT

gietrzy
04-06-2010, 08:47
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/sony-e-16mm-f2-8-review-samples/slideshow

Fajne jest to co powiedziała szycha z Panasonic: m43 to taki złoty środek pomiędzy jakością obrazka a rozmiarem. Nex to interesujący produkt, ale zmniejszanie rozmiarów body i tak nic nie da, pod aps-c optyka musi być po prostu zauważalnie większa.

akustyk: nie licytuj się ze mną na czerwone kartki bo zacznę kląć jak stary szewc ;)

akustyk
04-06-2010, 09:43
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/sony-e-16mm-f2-8-review-samples/slideshow

jak na cropa, zwlaszcza Sony, to nie jest tak zle. cos w tym lensie widac poprawili

Fajne jest to co powiedziała szycha z Panasonic: m43 to taki złoty środek pomiędzy jakością obrazka a rozmiarem. Nex to interesujący produkt, ale zmniejszanie rozmiarów body i tak nic nie da, pod aps-c optyka musi być po prostu zauważalnie większa.

to akurat przesadzil. kolo obrazowe APS-C nie jest jakos wybitnie wieksze niz 4/3 - a patrzac na rogi tego 16/2.8, to Sony i tak nie projektuje lensow pod pelny rozmiar APS-C (i znajac uzytkownikow - ma 100% racje) :lol:

ale swoja droga, to jakby Olek zszedl z Penem z cena do poziomu przyzwoitosci i dal fajny standard (taki funkcjonalny odpowiednik Zuiko 50/1.8 pod wzgledem ogniskowej i GO)... ja mam nadal weak spot dla OM-a i dla zwyklej wlasnej przyjemnosci bym sobie kiedys kupil. a cyfranka lepsza niz analny OM-2 :)

akustyk: nie licytuj się ze mną na czerwone kartki bo zacznę kląć jak stary szewc ;)
e... to wypadek przy pracy, niezamiezony. akurat sie zgadzam i posypuje leb popiolem :)

il Dottore
05-06-2010, 00:20

Widziałem ostatnio taką galeryjkę z Pena, że przestało mi być do śmiechu... :)
Ale po tym Sony mozna jechać bez skrupułów. :D

gietrzy
07-06-2010, 11:00
http://www.swiatobrazu.pl/sony-nex-3-pierwsze-wrazenia-i-zdjecia-testowe-20559.html?from=hot-news

gietrzy
08-06-2010, 08:05
http://www.dpreview.com/news/1006/10060704SonyNEX5nex3review.asp

Fajnie, że zawyża iso (jak 20D czy GF1), mi jednak najbardziej podoba się praca dużych obiektywów na brzegach :)

http://tinyurl.com/342jesu
http://tinyurl.com/339tf63

Jednym słowem: viva em cztery, do tej pory najlepszy stosunek jakości do rozmiaru.

gwozdzt
09-06-2010, 12:21
Jakieś nowe Alfy (290, 390) pokazali:
http://optyczne.pl/3008-nowość-Sony_DSLR-A390_i_DSLR-A290.html
http://www.dpreview.com/news/1006/10060901sonya390a290.asp

na pierwszy rzut oka widać, że poprawili uchwyt, który "zepsuli" w poprzednich modelach; natomiast szczegółowo specyfikacji nie chce mi się przegladać, bo niczego specjalnie ciekawego się po tych modelach nie spodziewam :-)

Kolekcjoner
09-06-2010, 14:09
Kolejne klony. Stara strategia Sony polegająca na mnożeniu niczym praktycznie nie różniących się modeli.

Sergiusz
09-06-2010, 14:34
Może w obrębie własnych modeli się nie różnią ale od innych modeli tą różnicę widać. I to pomiędzy lustrzanką a kompaktem. I to chyba w całkiem niezamierzonym przez producenta kierunku http://www.fotofanklub.pl/index.php/component/content/article/29-news/170-nowe-funkcjonalne-lustrzanki-cyfrowe-sony-dla#comments

wyrwiflak
09-06-2010, 14:34
Strategia stara, ale wątpię by Sony to wymyśliło. Inni korzystają z niej również.

gietrzy
15-06-2010, 13:53
http://www.dpreview.com/news/1006/10061502rayqualsonynexadapter.asp

... a Panas wypuścił rybę...

gietrzy
16-06-2010, 08:54
http://tinyurl.com/35ekvoj

gietrzy
18-06-2010, 07:35
http://tinyurl.com/3494py6
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11067&p=0

2000 z kit zoomem, 2400 z 16 i 18-55. Bravo. Czekamy na EPL-1 kit za 1500.

BTW. GF1 to kolejny (po GH1) model, w którym tester13 odblokował m. in. 30 min ograniczenie filmików, baterie firm trzecich, 24/25P bez kontenera i MJPEG 1080p (do 80 mbps włącznie!) w 4:2:2. Niedługo zabiera się za G2...
Sony, kiedy możemy liczyć na "automagiczny", oficjalny firmware?

Manfred
23-06-2010, 17:50
zrobilem moj wlasny "microNEX":-D:-D:-D
body: Sony DSC- W30
: Computar 3.5-8 f1.4 1/3" CS (junk).
przerobka byla zdziebko agresywna.
odpalilem i przez moment dzialal ale bateria padla.
szwagier przywiezie ladowarke wieczorem to wrzuce jakies sample.
o ile beda jakies.
w razie sukcesu dogadam sie z sony w sprawie $$$:-D:-D:-D

źródło (http://www.filesavr.com/Pa7YG2kO)

źródło (http://www.filesavr.com/QgA1EYcb)
link do zdjec mojego microNEX-a
http://picasaweb.google.com/112960941617410594715/OstatnioZaktualizowane#5486000134060814994

Sergiusz
23-06-2010, 18:44
Mam tego Nex 5 z dwoma obiektywami i nie powiem aparat robi wrażenie. Pogoda jest coraz lepsza może w końcu zacznie padać to będzie można porobić jakieś zdjęcia.

gietrzy
01-07-2010, 07:33
The updates are as follows.

- "3D Panorama" Swing Adding Functionality
- Panorama "Swing" Improvement
- Reduce battery drain when turned off
- Starting in dark scenes, improves response
- Other

Update dostępny na stronach PSP ;)

gietrzy
02-07-2010, 13:30
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11132

Bardzo mi się podoba zdjęcie z flarą na 16mm.

Poza tym... miało być tak pięknie, panoramy z ręki, z automatu a wyszło jak widać już na miniaturce pierwszego sampla ;).
Trochę błędów z CDAF się wkradło. Czyżby za mało kontrastu jest pomiędzy Mają a mleczem? :mrgreen:

Po to jest 12800 żeby go używać... to tak a propos
Optyka: bez komentarza.
Panowie z Sony! Proszę o firmware powodujący usuwanie wad optyki w korpusie on the fly, bo mieliście to zrobić lepiej niż m43 a wyszło jak widać (w muzeum).

konradl
02-07-2010, 20:28
no jak optyka bez komentarza... trzeba to skomentowac bo bez tego za daleko nie zajedziesz.
A wyglada to dramatycznie, juz pomijam AC bo to sie skoryguje ale to myyydlo. Na poziomie pikseli jak to ogladam to czuje sie jak bym sie cofnal w czasie o jakies 7 lat do pierwszych kompaktow.

MC_
02-07-2010, 20:34
Oczywiście mówimy o zdjęciach na minimalnym poziomie wyostrzenia?

gietrzy
02-07-2010, 21:47
Oczywiście mówimy o zdjęciach na minimalnym poziomie wyostrzenia?

Mówimy o zdjęciach z linka. Oczywiście ściągnąłeś chociaż jedno i sprawdziłeś poziomy nasycenia, kontrastu i wyostrzania...

MC_
02-07-2010, 21:55
Nie wiem czy zadałeś sobie trud dostrzeżenia znaku zapytania. Dla ułatwienia wygląda on tak: ?

Sergiusz
08-07-2010, 01:33
Nie to abym popełnił jakiś super test ale opisałem moje wrażenia z kilkudniowego pstrykania Nex 5 http://fotofanklub.pl/index.php/theme/38-aparaty/181-test-sony-nex-5-

gietrzy
08-07-2010, 08:41
Nie to abym popełnił jakiś super test ale opisałem moje wrażenia z kilkudniowego pstrykania Nex 5 http://fotofanklub.pl/index.php/theme/38-aparaty/181-test-sony-nex-5-

Nie czytałem całości tylko podpisy pod zdjęciami: sam aparat można naprawić firmwarem (AWB), gorzej z optyką (f/8 przy 14 MPx żeby mieć ostre 50% pokrycia kadru ;)).
Szkoda! Ten aparat ma ogromne możliwości (pierwsza strona sample "low light" - ogromna przewaga nad m43) a machina reklamowa (drugi półfinał nie wygrała Hiszpania tylko Sony) już ruszyła.
Suma sumarum imho lepsze m43. Lepszy kompromis i rozmiaru i jakości obrazka i optyki: są szkła Leici i są mocne optycznie tanie kit zumy.

MC_, jotes, dzik czekam ;)

jotes25
08-07-2010, 10:03
MC_, jotes, dzik czekam ;)

Zawsze gotowy :). Już pisałem, że nie uprawiam krytykanctwa. Raczej częściej będę się pojawiać w wątku m43. Może nawet jako użytkownik ;)

MC_
08-07-2010, 10:19
A na co czekasz?

Sergiusz
08-07-2010, 16:44
Chyba będzie czas niebawem aby telewizor zmienić http://www.fotofanklub.pl/index.php/component/content/article/29-news/182-nowe-aparaty-cyfrowe-cyber-shot

gietrzy
08-07-2010, 18:54
Chyba będzie czas niebawem aby telewizor zmienić http://www.fotofanklub.pl/index.php/component/content/article/29-news/182-nowe-aparaty-cyfrowe-cyber-shot

Nie czytałem, ale jeśli masz na myśli 3D to Japonia ztcw wypięła się na to. Czas więc na pranie mózgu w EU.

Sergiusz
08-07-2010, 20:36
Jeśli kupię kolejny telewizor to pewnie już innych nie będzie jak 3 D Oglądałem film reklamowy w 3D i efekt jest. Ale jak to będzie na statycznym zdjęciu nie mam pojęcia.