Zobacz pełną wersję : Nowości Sony.
Wygląda na to, że jest to tylko facelifting starej setki. Trochę wyższe ISO, parę bajerów. Nie ma nawet lifeview, które zaczynają wszyscy stosować.
Wygląda na to, że jest to tylko facelifting starej setki. Trochę wyższe ISO, parę bajerów. Nie ma nawet lifeview, które zaczynają wszyscy stosować.
Nowy, ładniejszy, odchudzony i tańszy na starcie.
No, ale przede wszystkim poprawiono ponoć większość rzeczy, która doskwierała użytkownikom A100 (np. Af, szumy).
O różnicach znajdziecie najwięcej na kilku pierwszych stronach w poście na forum KM:
OPIS SONY A200 (http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=15614)
W amatorskim segmencie, jak najbardziej ciekawa propozycja
pzdr
Tomek
Raczej myślę, że będzie więcej. Tyle Mpx i "ta sama" matryca (choć to przecież niemożliwe, bo w końcu zrobł ją Nikon ;):lol:) do tego być może w tańszej puszce niż D3 to by oznaczało bezpośrednią walkę w rodzinie - dość trudne do wyobrażenia.
no chyba, że mają umowę, że Sony poczeka z wprowadzeniem dobrego FFa, aż sprzeda się odpowiednia ilość D3 :cool:
BTW: może będzie wymarzone przez niektórych użytkowników bagnetu A500 z CMOS-em 12 mpx coś a'la N D80.
ale to chyba w 2009 i tylko w ...Erze :lol:
Nowy, ładniejszy, odchudzony i tańszy na starcie.
chyba tylko nizsza cena jest tu potencjalnym plusem, i moze nizsza waga jesli wziac pod uwage segment docelowy
No, ale przede wszystkim poprawiono ponoć większość rzeczy, która doskwierała użytkownikom A100 (np. Af, szumy).
szumy sa zawsze poprawiane i co nowy korpus ktoras firma wypuszcza, to w dniu premiery "loi Canona jak nalezy". po czym pojawiaja sie pierwsze nietendencyjne testy i wychodzi, ze nic nowego pod sloncem.
szczerze? to jest nadal CCD i nadal 10Mpix. moze i jakos usprawnione, ale zachowujac realne podejscie do zycia, nie spodziewalbym sie zauwazalnej w praktyce roznicy do A100. moze i Sony zmniejszylo szumy, ale mam tutaj szczere obawy, czy idac droga Nikona, redukujac szumy nie zredukowalo tez szczegolowosci zdjecia
pozyjemy, zobaczymy
co do AF - powiedzialbym, ze najwyzszy czas bo pod wzgledem AF bylo co poprawic.
O różnicach znajdziecie najwięcej na kilku pierwszych stronach w poście na forum KM:
na moje oko, to jest to dobry watek dla osob, ktore robily sobie beke z Canona i jego epsilonowych zmian miedzy korpusami. bo bedzie ciezko mi udowodnic, ze A200 naprawde istotnie rozni sie od A100. jest to w sumie wypuszczenie pseudo-nowego produktu, gdzie troche elektroniki uleglo zmianie. kluczowe jest pytanie na ile aktualizacja AF cos wnosi, ale sadzac po segmencie docelowym korpusu, nie spodziewalbym sie tu zadnych cudow.
moim zdaniem, to taki troche "pentaksizm" - generowanie pozycji w folderach reklamowych epsilonowymi zmianami. jak ktos przygladal sie Pentaksom istD, istDS, istDL, istDS2, istDL2, K100, K110 to chyba wie o czym mowa.
na moje oko, to jest to dobry watek dla osob, ktore robily sobie beke z Canona i jego epsilonowych zmian miedzy korpusami. bo bedzie ciezko mi udowodnic, ze A200 naprawde istotnie rozni sie od A100. jest to w sumie wypuszczenie pseudo-nowego produktu, gdzie troche elektroniki uleglo zmianie. kluczowe jest pytanie na ile aktualizacja AF cos wnosi, ale sadzac po segmencie docelowym korpusu, nie spodziewalbym sie tu zadnych cudow.
Mam wrażenie, że ze mną polemizowałeś, a przecież Ja jak i większość osób z forum Minolty uważa podobnie, że to tylko face lifting i za rok nikt się nie będzie zastanawiał, czy między A100 i A200 są jakiekolwiek różnice.
A Pentaksizm niestety jest ogólnym zjawiskiem nowoczesnego marketingu i nakręcania koniunktury na nowsze modele i dotyczy niestety wszystkich systemów :???:
EDIT: Jak widać musiał dotknąć tez i sony
pzdr
Kolekcjoner
07-01-2008, 15:01
Ciekawe. W sumie N D40x też "prawie" nie szumi mając CCD. Myślę że to klasyka postępowania wielkich firm. Dużo szumu (informacyjnego) mało konkretów ale obnizka ceny ale napis 10MPx jak w kompaktach - ładniutka. Będzie się sprzedawać jak miód :).
Mam wrażenie, że ze mną polemizowałeś, a przecież Ja jak i większość osób z forum Minolty uważa podobnie
a to sprostuje. nie, nie chodzilo mi o polemike. po prostu wskazalem fakt, za ktory kiedys niektorzy tzw. "fanboys" innych systemow (glownie Nikona) pietnowali Canona.
A Pentaksizm niestety jest ogólnym zjawiskiem nowoczesnego marketingu i nakręcania koniunktury na nowsze modele i dotyczy niestety wszystkich systemów :???:
zgadza sie. i ma pewne wady i zalety. zalety takie, ze zamiast co 4 lata rewolucje uzytkownicy maja co 1,5 roku ewolucje i w dowolnym momencie wybor stosunkowo nowoczesnego sprzetu. jak ktos pamieta modlitwe Nikoniarzy o nastepce zlomowatego D100 (w czasach kiedy Canon mial odlegly o lata swietlne 20D) to chyba najlepiej widac zalety krotszego cyklu zycia produktu
Kolekcjoner
07-01-2008, 19:07
W jednym z wywiadów jakaś pani z Sony powiedziała, że A200 nie zastępuje A100 tylko jest to model niższy. W tym wypadku oznaczałoby, że ma być jeszcze model pomiędzy A700 i A200. To by wiele wyjaśniało w kwestii braku jakiegoś skoku w porównaniu do A100.
BTW: podobno wycięli podgląd GO w stosunku do A100.
W jednym z wywiadów jakaś pani z Sony powiedziała, że A200 nie zastępuje A100 tylko jest to model niższy. W tym wypadku oznaczałoby, że ma być jeszcze model pomiędzy A700 i A200. To by wiele wyjaśniało w kwestii braku jakiegoś skoku w porównaniu do A100.
BTW: podobno wycięli podgląd GO w stosunku do A100.
i to by mialo sens co piszesz - ze zrobieniem miejsca na jeszcze jeden korpus.
co do przycisku GO - zgadzam sie z kims na forum KKM, ze dla docelowej grupy odbiorcow, to zupelnie pomijalny ficzer. natomiast mozemy spokojnie spodziewac sie przycisku "Sony Hiper Sharpness Evaluation" w tym brakujacym modelu posrednim :) zwlaszcza jesli tam bedzie jakis Live View (pardon: "Extra True Real Scene Preview") ;)
...moim zdaniem, to taki troche "pentaksizm" - generowanie pozycji w folderach reklamowych epsilonowymi zmianami. jak ktos przygladal sie Pentaksom istD, istDS, istDL, istDS2, istDL2, K100, K110 to chyba wie o czym mowa.
... ma pewne wady i zalety. zalety takie, ze zamiast co 4 lata rewolucje uzytkownicy maja co 1,5 roku ewolucje i w dowolnym momencie wybor stosunkowo nowoczesnego sprzetu. ...
Tak swoją drogą, to nie bardzo wiem, o co chodzi z tym Pentax'em. Dobry, czy zły? Ja powoli przymierzam się do zakupu SLR i biorę Pentax'a K10 pod uwagę. Jest taka jedna istotna zaleta K10, która do mnie przemawia. Oto ona:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/PentaxK10D/Images/Features/seals.jpg)
Czy inni też to oferują? A zatem, czy jest to ewolucja, czy rewolucja? Przecież aparat, to nie tylko megapiksele i optyka. Aparat, to również inne cechy, takie jak np. logicznie przemyślane menu lub dobrze funkcjonująca stabilizacja matrycy.
A jeżeli chodzi o A200, to dzisiaj rzeczywiście trudno dopatrzeć się rewolucji w stosunku do A100. Dlatego zaczekam jeszcze trochę i zobaczę, co Canon ma do powiedzenia, bo już chyba nadszedł czas na następcę 400D. Nie wiem, jaką długofalową politykę ma Canon, ale myślę, że prędzej, czy później rynek wymusi powszechne stosowanie stabilizacji matrycy. Tak też nie wiem, czy Canon szykuje ewo- czy rewo-, ale jeśli nic, to być może właśnie kupię A200. Nawet jeśli za rok już nikt nie będzie pamiętał, czym A200 różni się od A100. Ale może na wiosnę... ;)
Kolekcjoner
07-01-2008, 21:00
i to by mialo sens co piszesz - ze zrobieniem miejsca na jeszcze jeden korpus.
co do przycisku GO - zgadzam sie z kims na forum KKM, ze dla docelowej grupy odbiorcow, to zupelnie pomijalny ficzer. natomiast mozemy spokojnie spodziewac sie przycisku "Sony Hiper Sharpness Evaluation" w tym brakujacym modelu posrednim :) zwlaszcza jesli tam bedzie jakis Live View (pardon: "Extra True Real Scene Preview") ;)
Nawet fajny skrót: ETRSP - brzmi marketingowo :mrgreen:.
Dopiero co Sony pokazało Alpha 200, a już zaczyna być głośno o nowym modelu z Live View.
Wygląda "prawie" tak samo jak A200. Prawda? Niestety, ale cena nie będzie niska - SRP ma wynieść 1700 USD. Szkoda. :(
Ale być może za dwa tygodnie pojawi się Canon 450D. Jeśli przewidywania się sprawdzą, to jeszcze w styczniu będziemy mogli zacząć planowanie zakupów na tegoroczne wakacje :)
albercikk
10-01-2008, 09:39
a w tym roku maja wypuścić jeszcze chyba dwa nowe modele, jak podgonią z dobrymi szkłami, a nie wątpię że podgonią, tylko to musi potrwać, to za jakiś rok, dwa Sony będzie na równi z Nikonem i Canonem, nie wątpię że tak będzie to tylko kwestia czasu, Sony ma kasę i dobry marketing a także dobrych fachowców od Foto przejętych z KM, jeśli Canon się w końcu nie obudzi i będzie spał dalej to za jakiś czas może się okazać że to Canon będzie gonił resztę....albo będą dalej dumnie lewitować oderwani od rzeczywistości....cóż wielkie mocarstwa z reguły zawsze spotyka taki sam koniec.
Pozdrawiam
a w tym roku maja wypuścić jeszcze chyba dwa nowe modele, jak podgonią z dobrymi szkłami, a nie wątpię że podgonią, tylko to musi potrwać, ...
A czy zrobili już coś w kierunku wbudowania silnika AF w obiektywy oraz cichych i szybkich napędów ultradźwiękowych typu USM, SWM, HSM, SDM, SWD ?
Bo jeśli nie, to chyba są z tym na szarym końcu...
a w tym roku maja wypuścić jeszcze chyba dwa nowe modele, jak podgonią z dobrymi szkłami, a nie wątpię że podgonią, tylko to musi potrwać, to za jakiś rok, dwa Sony będzie na równi z Nikonem i Canonem
nawet nie musza az tak bardzo gonic. kase w swiecie DSLR napedzaja tanie lustrzanki, ktore sprzedaje sie na peczki. Sony juz takie ma i je skutecznie sprzedaje. a ze "cztery srebrne literki" sa bardzo skuteczne w wywolywaniu drżenia porzadania u Kowalskiego, to Sony juz niezle z tego torta wykraja.
natomiast rynek pro to moze im jeszcze chwile zajac. potrzeba troche czasu zanim ludzie przekonaja sie, ze mozna w ten sprzet bez obawy zainwestowac. i kilka przebojowych produktow, ktore nie tylko doganiaja rynek, ale daja uzytkownikom cos istotnie tworczego. poki co Sony niezle wyciera sobie tylek etykietka Zeiss i to jest dobry sposob na atakowanie segmentu pro. ale do tego musza tez zrobic korpus z najwyzszej polki. co wiecej: potem go jeszcze trzeba sprzedac.
nie wątpię że tak będzie to tylko kwestia czasu, Sony ma kasę i dobry marketing a także dobrych fachowców od Foto przejętych z KM
Minolta od lat ssala z marketingiem i nieumiejetnoscia sprzedania dobrych pomyslow. to byla jej najwieksza bolaczka. z Sony ten problem zdecydowanie nie grozi. oni by nawet gowno zapakowali w sreberko, walneli na nim "cztery magiczne literki", wpompowali kase w gazety i ulotki duzych sieci elektro, i by szlo jak woda.
co do tych specjalistow z Minolty, to bym ich nie przecenial. dosc powiedziec, ze przez ostatnie lata istnienia firma posilkowala sie mocno pomoca Tamrona w projektowaniu/produkcji obiektywow. na moje oko, to bez zatrudnienie nowych ludzi i dofinansowania tego dzialu sie nie obejdzie, bo na samej szufladzie sp. Minolty i ludziach, ktorzy ja tworzyli wszystkiego Sony nie osiagnie.
jeśli Canon się w końcu nie obudzi i będzie spał dalej to za jakiś czas może się okazać że to Canon będzie gonił resztę....
zwazywszy na to, ze do czasu niedawnych premier Nikona (i w zasadzie tylko Nikona, bo inne firmy robia tyly) Canon byl technologicznie mocno z przodu wzgledem reszty malego obrazka, to to jest bardzo mocna teza. zwlaszcza jak sie uwzgledni fakt, ze tam caly czas trwa R&D.
zeby wygryzc Canona z tej pozycji inne firmy musialyby przez dlugie lata robic produkty zdecydowanie lepsze lub tez wprowadzic jakas rewolucje. na dzien dzisiejszy nie ma takiej mozliwosci. moze kiedys w przyszlosci, ale takie rzeczy nie dzieja sie z dnia na dzien.
Kolekcjoner
10-01-2008, 13:51
nawet nie musza az tak bardzo gonic. kase w swiecie DSLR napedzaja tanie lustrzanki, ktore sprzedaje sie na peczki. Sony juz takie ma i je skutecznie sprzedaje. a ze "cztery srebrne literki" sa bardzo skuteczne w wywolywaniu drżenia porzadania u Kowalskiego, to Sony juz niezle z tego torta wykraja.
(....)
Co też chyba widać po ich strategii mnożenia korpusów w segmencie amatorskim. Nawiasem mówiąc nieboszczka minolta robiła to samo - tyle że to nie ten potencjał.
(....)
natomiast rynek pro to moze im jeszcze chwile zajac. potrzeba troche czasu zanim ludzie przekonaja sie, ze mozna w ten sprzet bez obawy zainwestowac. i kilka przebojowych produktow, ktore nie tylko doganiaja rynek, ale daja uzytkownikom cos istotnie tworczego. poki co Sony niezle wyciera sobie tylek etykietka Zeiss i to jest dobry sposob na atakowanie segmentu pro. ale do tego musza tez zrobic korpus z najwyzszej polki. co wiecej: potem go jeszcze trzeba sprzedac. (....)
Z tym Zeissem to wydaje mi się, że Sony troche rozmienia na drobne markę. Myślałem że to będą takie ichniejsze L-ki, a oni robią całkiem tanie słoiki o przeciętnej jakości z tym napisem. Być może jednak marketingowo nie jest to głupie.
(....)
zwazywszy na to, ze do czasu niedawnych premier Nikona (i w zasadzie tylko Nikona, bo inne firmy robia tyly) Canon byl technologicznie mocno z przodu wzgledem reszty malego obrazka, to to jest bardzo mocna teza. zwlaszcza jak sie uwzgledni fakt, ze tam caly czas trwa R&D.
zeby wygryzc Canona z tej pozycji inne firmy musialyby przez dlugie lata robic produkty zdecydowanie lepsze lub tez wprowadzic jakas rewolucje. na dzien dzisiejszy nie ma takiej mozliwosci. moze kiedys w przyszlosci, ale takie rzeczy nie dzieja sie z dnia na dzien.
Też jestem o tym głęboko przekonany choć era drobnych kroczków się IMO skończyła lub kończy - i bardzo dobrze dla nas.
Co do tego co napisał Gwozdzt to Sony nie ma żadnych szans na rynku pro i semipro jeśli szerzej nie wprowadzi SSM-anów.
albercikk
10-01-2008, 14:47
Co do tego co napisał Gwozdzt to Sony nie ma żadnych szans na rynku pro i semipro jeśli szerzej nie wprowadzi SSM-anów.
Myślę że widzą co robią i biedą wprowadzać takie szkła stopniowo wraz ze wzrostem liczby użytkowników systemu, wzrostem zapotrzebowania użytkowników systemu na bardziej zaawansowane zabawki oraz wzrostem zaufania potencialnych semi-pro i pro klientów do lustrzanek marki Sony, bo tylko wtedy będzie to miało sens dla firmy gdy będzie realna szansa na dużą sprzedaż tego typu bądź co bądź nie najtańszych szkieł.
Pozdrawiam
Myślę że widzą co robią i biedą wprowadzać takie szkła stopniowo wraz ze wzrostem liczby użytkowników systemu
Narazie to sporo im tez ucieka
W!
Stworzenie dobrych szkiel z ogniskowymi powyzej 200, to kilka lat testow, dobra puszka pro i wciskanie wszedzie gdzie sie da, do testowania. Bez urazy ale Sony jest jeszcze w wieku niemowlecym w tej dzialce i nie widze ich szansy w najblizych kilku latach.
Canon jest tak ceniony, bo ich szkla sa wytrzymale, dobrze skonstruowane i stabilne (pomijajac swietna jakosc dlugich stalek), do tego maja rewelacyjne puszki z serii XD.
Zdrowko
Minolta od lat ssala z marketingiem i nieumiejetnoscia sprzedania dobrych pomyslow. to byla jej najwieksza bolaczka. z Sony ten problem zdecydowanie nie grozi. oni by nawet gowno zapakowali w sreberko, walneli na nim "cztery magiczne literki", wpompowali kase w gazety i ulotki duzych sieci elektro, i by szlo jak woda.
Sony nie musi "pakowac gowna" jak to obrazowo napisales. Sony zazwyczaj pakuje dobrze zrobione produkty. To dlatego magiczne cztery literki tak dzialaja na masy. zapracowali sobie na dobry wizerunek.
Czesc.Ch.
Narazie to sporo im tez ucieka
a to niekoniecznie prawda.
prawda czasu jest taka, ze z grona bylych Minolciarzy czesc pouciekala w miedzyczasie ze wzgledu na brak ruchu w cyfrowym interesie wokol bagnetu Minolty. na dzien dzisiejszy to obejmuje zapewne juz tylko tych, ktorzy fotografuja zarobkowo, choc A700 jest dla nich ciekawa propozycja.
natomiast prawda ekranu jest taka, ze wypuszczenie DSLR z magicznymi czterema srebrnymi literkami na kopulce generuje ogromny rynek nowych uzytkownikow DSLR. tych, ktorzy do tej pory pstrykali malpkami z funkcja podlaczenia do telewizora lub Playstation. dzisiaj w polu ich widzenia pojawilo sie takie pojecie jak "lustrzanka cyfrowa", a ze bedzie im sie ladnie komponowala obok telewizorka lub kina domowego... :)
tak, upraszczam i sobie robie beke. ale powiedzmy sobie wprost, ze sam fakt wejscia Sony w ten rynek mocno ten rynek rozszerzyl o tych wlasnie uzytkownikow, ktorzy to kupia bo pisze na obudowie "Sony". a tacy ludzie maja chajcu jak lodu... wiedzy i znajomosci tematu... z tym juz roznie bywa
Dokładnie jest jak pisze akustyk, tę strategię potwierdzają pracownicy Sony Polska. Sony patrzy szerzej na rynek, a nie przez pryzmat forumowej piaskownicy ;)
Zaczęli produkcję od niskich modeli, które skierowane były do nowych użytkowników. Dopiero A700 jest ukłonem w stronę starych użytkowników (zaawansowanych amatorów), którzy jeszcze zostali przy bagnecie A z resztkami szkieł po Minolcie.
pzdr
Ja tez mowie o tym nowym nabytku klienteli, ktory gdy pozna sprzet zaczyna uciekac, bo sa pewne niedociagniecia, a pozniej oczekiwanie na sprzet, bo brak serwisu w Polsce, przynajmniej za moich czasow tak bylo, ale nie slyszalem aby to poprawiono, no i pozniej dostajesz sprzet w ktorym nic nie zrobiono (mowie o swoim przypadku, ale znam wiele przypadkow z opowiesci innych)... serwis na Zytniej w porownaniu to naprawde ideal.
Ja tez mowie o tym nowym nabytku klienteli, ktory gdy pozna sprzet zaczyna uciekac, bo sa pewne niedociagniecia, a pozniej oczekiwanie na sprzet, bo brak serwisu w Polsce, przynajmniej za moich czasow tak bylo, ale nie slyszalem aby to poprawiono, no i pozniej dostajesz sprzet w ktorym nic nie zrobiono (mowie o swoim przypadku, ale znam wiele przypadkow z opowiesci innych)... serwis na Zytniej w porownaniu to naprawde ideal.
Ale chyba opisujesz swoje doświadczenia z KM 7D i serwisem KoniciMinolty. Nie wiem czy dużo się zmieniło, bo z serwisu nie korzystałem, ale na forum jest o wiele mniej narzekań niż kiedyś, więc albo serwis się poprawił, albo sprzęt jest lepiej dopracowany.
Ale chyba opisujesz swoje doświadczenia z KM 7D i serwisem KoniciMinolty. Nie wiem czy dużo się zmieniło, bo z serwisu nie korzystałem, ale na forum jest o wiele mniej narzekań niż kiedyś, więc albo serwis się poprawił, albo sprzęt jest lepiej dopracowany.
bardziej o A100 mówił i to było jakieś 6msc temu więc nie dawno ;)
privilege
11-01-2008, 21:09
Co by nie mówić o SONY to hybryda R1 naprawdę się im udała ...to przez ten aparat rok zwlekałem z zakupem lustra Canona :) ...
Co by nie mówić o SONY to hybryda R1 naprawdę się im udała ...to przez ten aparat rok zwlekałem z zakupem lustra Canona :) ...
Tu sie zgodze, sam mialem na nia tez ochote i wzialem A100 w koncu, szkoda, ze zarzneli ta linie i nie pomysleli o R2
Kolekcjoner
12-01-2008, 01:43
Tu sie zgodze, sam mialem na nia tez ochote i wzialem A100 w koncu, szkoda, ze zarzneli ta linie i nie pomysleli o R2
Nie rozwijali, bo by im zjadało sprzedaż lustrzanek. Czysty marketing.
Nie wiem czy pamietacie ale Sony to pionier fotografii cyfrowej i producent ( najwiekszy matryc).
Sony produkuje najlepsze (koszmarnie drogie)kamery cyfrowe, duzo bardziej skomplikowane niz lustrzaneczki. Tak wiec technologiczne zaplecze firmy jest olbrzymie( najwieksze w tej branzy).
Skad sie biora wiec komentarze znaffffcufff o "producencie telewizorow i konsol?
czesc.Ch.
KuchateK
13-01-2008, 18:40
Te kamery sony zwykle dozbraja sie szklami Canona, takimi z zielonym paskiem :)
Te kamery sony zwykle dozbraja sie szklami Canona, takimi z zielonym paskiem :)
Chyba zartujesz??
czesc.Ch
Kolekcjoner
13-01-2008, 21:51
Chyba zartujesz??
czesc.Ch
W temacie kamer to słowo "najlepsze" nie istnieje. Jest kilku równorzędnych producentów kamer. Sony ma olbrzymi rynek i technologie ale dziady też robią 8).
KuchateK
13-01-2008, 22:23
Chyba zartujesz??
Chyba nie... "Zajsa" sie spodziewales?
Daleko nie szukajac... B&H > Professional Video > Production > Camcorders & Cameras > Professional Camcorders > Camcorders (ENG) (http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=sort&A=search&Q=&sortDrop=Price%3A+High+to+Low&bl=&atl=Brand_Sony&pn=1&st=categoryNavigation&mnp=0.0&mxp=0.0&sv=1881&shs=&ac=&fi=all&pn=1&ci=1881&cmpsrch=&cltp=&clsgr=). Aby sobie uproscic... Po lewej kilkamy Sony a po prawej sortujemy po cenie (malejaco)...
Mimo, ze pierwsza (http://www.bhphotovideo.com/c/product/410747-REG/Sony_DVW970_DVW_970_2_3_Inch_3_CCD_Digital.html) na liscie za grubo ponad 40k jest sprzedawana bez obiektywu a na obrazku troche logosow z obiektywu brakuje da sie zauwazyc zielony pasek... Cakiem szybko na tej samej stronie mozna znalezc ten (http://www.bhphotovideo.com/c/product/428952-REG/Canon_J17EX7_7B_IASE_Canon_J17ex77BIASE_17x_2_3_.h tml) oto obiektyw, ktory jest do niej podpiety.
Druga (http://www.bhphotovideo.com/c/product/428407-REG/Sony_PDW530_Sony_PDW_530_XDCAM_Camcorder.html) z listy na liscie akcesoriow na pierwszym miejscu ma obiektyw Canona.
Dalej nie chce mi sie szukac. Jednak nawet "na ulicach" podczas roznych imprez bardzo duzo (chyba spora wiekszosc) pro kamer sony zawdziecza obraz wlasnie Canon'owi.
Kolekcjoner
13-01-2008, 23:24
Price: $ 14,309.95
A my narzekamy, że L-ki drogie :lol:.
A zielony pasek na tych obiektywach to znaczy to samo, co zielony "na naszych"?
"MY" mamy czerwony!
//tzn. ja akurat nie mam [jeszcze!]
KuchateK
14-01-2008, 06:03
Chyba jednak nie. Przynajmniej na ulotkach i w specyfikacjach ciezko cos o tym znalezc przy szklach z takim paskiem. Co jak co, marketingowcy by czegos takiego nie przepuscili :mrgreen: Tak na marginesie to Canon obiektywow do kamer (http://www.canon.com/bctv/products/) ma co najmniej drugie tyle co EF'ow, albo i wiecej.
Nie wiem czy pamietacie ale Sony...
Sony pionierem mozna by i nazwac. Cos tam dawno temu pokazywali.
Tyle, ze dzisiaj Sony do swoich topowych kamer ma dopinane szkla od Canona. Do wszystkich gorszych seryjnie pakuja Zeissa. Nie rozpedzal bym sie wiec tak z twierdzeniem, ze z ich osiagnieciami moga sobie zaczac robic co chca. Pomimo zaplecza taka kamera mimo ceny wcale bardziej skomplikowana od dslr'a nie jest (bajery, funkcje i jakosc tam kosztuja, nie komplikacja) a do zbudowania systemu lustrzanek oprocz kamer, telewizorow, konsol i calej reszty brakuje im pewnego istotnego elementu.
Cala teoria o wykopaniu Canona przez Sony juz lada moment z rynku ma wiec jedna istotna dziure... O ile nie wyloza duzo dolarow to Sony zostaje laska i resztki legendy wyswiechtanego przez nich w kompaktach Zeiss'a albo Tamrony z inna naklejka.
Poza tym Canon ma jeszcze kilkadziesiat lat tradycji i sporo opatentowanych technologii z tym zwiazanych na ktorych beda mogli utrudnic Sony'emu przejecie pozycji lidera.
Tak na marginesie to Canon obiektywow do kamer (http://www.canon.com/bctv/products/) ma co najmniej drugie tyle co EF'ow, albo i wiecej.
Zaczynam rozumieć, dlaczego nawet "profesjonalne marki i elki" pozostają w sekcji "Consumer products" na Canon USA ;)
Jak by kogoś interesowało jak A700 wypada w porównaniu do 40D i D300 to zapraszam:
http://www.optyczne.pl//59.1-Test_aparatu-Sony_Alpha_DSLR-A700.html
Jak by kogoś interesowało jak A700 wypada w porównaniu do 40D i D300 to zapraszam:
http://www.optyczne.pl//59.1-Test_aparatu-Sony_Alpha_DSLR-A700.html
Od niechcenia zauważył Arek... ;)
A jak go odbierają Minolciarze?
Pewnie tradycyjnie źle, bo oni nas uważają, za twardogłowych canonierów :)
patrzac na to jak subiektywna i krytyczna jest opinia o ergonomii A700 to poniekad trudno sie dziwic. ja bym sie chyba wstrzymal z uwzglednianiem w ocenie (a nawet opinii) takich rzeczy jak obsluga korpusu. widze o czym mowa i rozumiem, ze to moze byc problem i stanowic wade w porownaniu z konkurencyjnymi korpusami, ale mam swiadomosc, ze taka rzecz jak ergonomia jest kwestia mocno wzgledna i tak naprawde ergo A700 moga oceniac uczciwie uzytkownicy Dynaksow 7(D) czy 9. bo to do nich adresowany jest ten sprzet i to im ma pasowac.
No ale tą opinię wydał Krzysiek, który nigdy nie miał Canona :) Poza tym chyba ona nie jest mocno krytyczna. Czepiał się tylko małej wygody dotarcia do przycisków pod prawą ręką, przy czym zaznaczył, że można ich nie używać i korzystać z panelu kontrolnego wyświetlanego na czytelnym LCD.
Kolekcjoner
14-01-2008, 16:28
Z tą ergonomią to jest problem. Jest to rzecz bardzo indywidualna i temat rzeczywiście śliski. Dla mnie np.: chwalona wszędzie obsługa Nikonów nie jest wcale tak idealna. Sony A100 jak wziąłem do ręki to przez pierwsze kilka minut nie potrafiłem zmienić najprostrzych parametrów. No ale ja mam canony od 89r. więc .... mój obiektywizm w tej kwestii jest mocno dyskusyjny. Jednakowóż jak czytam w teście, że jakiś układ guzików jest dobry/zły to zawsze wzbudza to mój duży niepokój.
No i tu się mylisz, bo test został przyjęty spokojnie (chyba jakies uprzedzenia masz do minolciarzy :mrgreen: ).
Pewnie dlatego że wasze testy są coraz lepsze tzn. opisują sprzęt, zamiast go oceniać.
Zgadzam się, że narzekanie na rozmieszczenie przycisków to sprawa śliska.
Większość uwag krytycznych jest zbieżna z tym co zaobserwowali pierwsi użytkownicy A700.
p.s. jak bym się miał czepiać, to bym tylko zauważył, że w tabeli porównującej D300, 40D i A700 nie ma wzmianki o stabilizacji w korpusie, co niewątpliwie jest przewagą A700.
pozdr
Tomek
Witam,
Znajomy który jest dość wysoko w Sony coś mi tam marudził że Sony Alfa 900 pokaże się pod koniec lata, w Polsce będzie dostępna już prawdopodobnie na jesieni... To wreszcie może być ciekawa puszka tego producenta LCD ;)
Sam swojego czasu testowałem Alfe 700 ze szkłami ZEISSA i Minolty 85/1.4, 70-200 f2.8 jak i 135/1.8 i nie powiem całość robiła solidne wrażenie mam na myśli BODY, jedyna wadą jak dla mnie to brak wyświetlacza na górze.
Co wy na to?
jpg, przechwycony gdzieś w sieci, ale pewnie zawiera część prawdy...:razz:
źródło (http://img254.imageshack.us/my.php?image=a900mt1.jpg)
yggdrassill
27-01-2008, 16:27
było juz
plakat zmontowany
w to nie wątpię, ale ma być ff na 100% :)
Myślici, że profi porzucą system canona lub nikona dla sony...?
z czasem część na pewno tak. chociaż może bardziej nowi użytkownicy puszek a nie starzy wyjadacze skłonią się ku takiej zmianie.
A ja myślę, że sony tak sobie poeksperymentuje w segmencie semi-pro i pro dochodząc do wniosków, że to im się nie opłaca... No chyba, że poniosą te koszty dla prestiżu.
Myślici, że profi porzucą system canona lub nikona dla sony...?
No właśnie ... też sie nad tym zastanawiałem. Sony pakuje ogromna kasę w coraz wyższą jakość i promocję swoich lustrzanek. Zobaczymy, może profi nie porzucą systemu C czy N ale na pewno wpłynie to stymulująco na sytuację na rynku gdzie renomowane tradycyjne marki będą czuły oddech "nowej" konkurencji :p
A ja myślę, że sony tak sobie poeksperymentuje w segmencie semi-pro i pro dochodząc do wniosków, że to im się nie opłaca... No chyba, że poniosą te koszty dla prestiżu.
na to bym nie liczył, idą do przodu na maxa ...
Kolekcjoner
27-01-2008, 21:00
Bardzo wątpię w taką strategię. Raczej na pewno nie ponoszą kosztów związanych z rozwojem działu dslr dla idei. Akcjonariusze by nie byli zachwyceni czymś takim. Na pewno nie mają złudzeń, że zawojują rynek ale jak dobrze wypozycjonują A900 to może uda im się wykroić kawałek tortu. Szczególnie, że powiedzmy sobie szczerze w segmencie profi puszki mają tylko Canon i Nikon więc nie ma jakiegoś wielkiego tłoku. Dodatkowy wybór jaki stworzy być może Sony, niektórzy mogą przyjąć z dużym entuzjazmem.
Sony nie ma jeszcze tej pozycji na rynku, zeby wypuscic flagship FF. bo nikt tego nie kupi.
natomiast dobrym pytaniem jest, czy moga wypuscic budzetowe FF, ktore byc moze by i bezposrednio nie podgryzlo 5D, ale pojawilo sie gdzies miedzy 5D a D3.
a to, powiedzmy sobie otwarcie, byloby fantastyczna sytuacja :)
...natomiast dobrym pytaniem jest, czy moga wypuscic budzetowe FF, ktore byc moze by i bezposrednio nie podgryzlo 5D, ale pojawilo sie gdzies miedzy 5D a D3...
...to mogłoby mieć sens;)
Sony nie ma jeszcze tej pozycji na rynku, zeby wypuscic flagship FF. bo nikt tego nie kupi.
natomiast dobrym pytaniem jest, czy moga wypuscic budzetowe FF, ktore byc moze by i bezposrednio nie podgryzlo 5D, ale pojawilo sie gdzies miedzy 5D a D3.
Tak pewnie będzie podobnie jak z A700, gdzieś pomiędzy C 40D a N D300.
I premiera ma być przed jesienią, czyli pewnie druga połowa września, tak jak to było z A700 w zeszłym roku.
pzdr
Tomek
oj tu bym się nie zgodził że nikt, zwolennicy Minolty tylko czekają na ten ruch...
a co z innymi użytkownikami - tymi nie przywiązanymi do konkretnej marki, myślę że target byłby dosyć duży a do tego jeszcze Mega Promocja ze strony Sony 8)
Moim zdaniem, dadzą rade :-P
oj tu bym się nie zgodził że nikt, zwolennicy Minolty tylko czekają na ten ruch...
tylko, ze to nie chodzi tylko o to, kto bylby zainteresowany. to jeszcze trzeba sprzedac. nie 100 osobom, a kilku(dziesieciu/set) tysiacom.
a takiej rzeszy profesjonalnych uzytkownikow bagnetu Minolty moze nie byc. od czasow Dynaksa 9 Minolta nie miala korpusu w pelni profesjonalnego. a to jednak jest troche lat i wielu sposrod tych, co na fotografii zarabiaja i na nia wydaja, zdazylo swoje pieniadze wydac na Canona lub Nikona. czy wsrod tych osob, ktore pozostaly da sie sprzedac dostatecznie duzo korpusow z najwyzszej polki, zeby sie koszta R&D, a przede wszystkim marketingu (zwyczajowo przekraczajace N-krotnie koszta R&D w Sony) zwrocily - to jest dobre pytanie. jesli Sony wypusci taki korpus, to znaczy, ze sie zwroci :)
tylko, ze to nie chodzi tylko o to, kto bylby zainteresowany. to jeszcze trzeba sprzedac. nie 100 osobom, a kilku(dziesieciu/set) tysiacom.
a takiej rzeszy profesjonalnych uzytkownikow bagnetu Minolty moze nie byc. od czasow Dynaksa 9 Minolta nie miala korpusu w pelni profesjonalnego. a to jednak jest troche lat i wielu sposrod tych, co na fotografii zarabiaja i na nia wydaja, zdazylo swoje pieniadze wydac na Canona lub Nikona. czy wsrod tych osob, ktore pozostaly da sie sprzedac dostatecznie duzo korpusow z najwyzszej polki, zeby sie koszta R&D, a przede wszystkim marketingu (zwyczajowo przekraczajace N-krotnie koszta R&D w Sony) zwrocily - to jest dobre pytanie. jesli Sony wypusci taki korpus, to znaczy, ze sie zwroci :)
Nie da się od razu. Dlatego Sony od pewnego czasu realizuje (jak już wspominalismy w którejś rozmowie) politykę.
1. Masy (dotychczas A100)
2. Amatorzy (dotychczas A100).
3. Zaawansowani amatorzy i pogrobowcy Minoli (od niedawna A700)
4. moze kiedys profi
Na najbliższej PMA pokażą się A200 (typowo dla mas - Taki Nikon D40 tyle, że z redukcją drgań - wykastrowana A100)
A300 coś jak A200, ale bardziej zaawansowane z LV i odchylanym TV z tyłu. A350 taki jak A300 tyle, że zamiast 10Mpix, będzie 14. (coś pomiędzy 450D, a 40D)
LINK (http://minoltaspain.com/foros/index.php?topic=9136.msg90829#msg90829)
A900 zostanie na jesień
Wychodzi na to, że Sony na tych PMA najwięcej się napracuje.
pozdr
Tomek
Kolekcjoner
29-01-2008, 14:21
Pytanie tylko: po co im tyle podobnych puszek w jednym segmencie?
no przestan... a 350D, 400D i 450D to co, jak nie robienie sztucznego tloku :mrgreen:
CzłowiekZ
29-01-2008, 14:34
W kupie siła 8) Dobrze że nie postawili na różne kolory :wink:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no przestan... a 350D, 400D i 450D to co, jak nie robienie sztucznego tloku :mrgreen:
To się nazywa możliwość wyboru adekwatny do posiadanych umiejętności, potrzeb i zasobów finansowych :-D
Kolekcjoner
29-01-2008, 14:48
350D już nie robią. To jedno, a drugie te puszki się jednak sporo różnią.
Nie wiem tylko pytam. Być może w obecnym zalewie sprzętu z niższej półki jest to słuszna strategia? Tak jak może słuszną strategią jest wymienianie co kilka miesięcy (głównie napisu :mrgreen:) w puszkach entry level przez Nikona ;).
(....)To się nazywa możliwość wyboru adekwatny do posiadanych umiejętności, potrzeb i zasobów finansowych :-D
Trochę nie rozumiem tych kpin??
To jest pytanie retoryczne ??
A po co robi się tyle podobnych spacerzoomów - w zbliżonych cenach, jakości i ogniskowej.
Po to żeby gawiedź była dopieszczona i wybrała swój aparacik, który będzie najlepszy do danych potrzeb /lepszy od aparatu sąsiada :)
Jak była jedna puszka to marudzenie użytkowników, że system umiera, jak jest za dużo do wyboru tez źle....
Kolekcjoner
29-01-2008, 18:43
Tyle że jak jest dużo podobnych produktów to może się skończyć tym, że zdesperowany klient wybierze produkt konkurencji :mrgreen:.
Kolekcjoner
29-01-2008, 19:26
No to chyba będzie ciąg dalszy A300/A300K/A350: dyxum (http://dyxum.com/dforum/forum_posts.asp?TID=26507&PID=275801#275801).
Najwidoczniej nie mogli się zdecydować jaką matrycę wsadzić do tej puszki :mrgreen:.
sniper88
30-01-2008, 11:54
http://optyczne.pl/779-nowo%B6%E6-Pe%B3na_klatka_od_SONY_!!.html
Chyba Canon nie bedzie mial wyboru, i musi zaktualizowac 5D:mrgreen:
http://optyczne.pl/779-nowo%B6%E6-Pe%B3na_klatka_od_SONY_!!.html
no wreszcie!
Chyba Canon nie bedzie mial wyboru, i musi zaktualizowac 5D:mrgreen:
a tu juz nie bylbym taki pewny. jesli ta matryca wejdzie w bardziej wypasionym body to bedzie kosztowala. a 5D poki co Canon moze klepac tanio i w duzych ilosciach, zjezdzajac z cena do niskiego poziomu.
chociaz nie zdziwilbym sie, gdyby wszedl solidnie odswiezony 5D w nieco wyzszej cenie. na pewno te 24 Mpix moga byc dla Canona niepokojace, bo to potencjalnie oznacza aparat dla studyjnych i landszafciarzy, gdzie poki co 5D wymiatal.
sniper88
30-01-2008, 13:31
Jak nic nie zrobia to pewnie wyjdzie tak, ze bedzie tani FF w postaci 5D, srednio drogie D3 i Sony, a potem drogi Ds. Wiec moze zrobia 3D i 7D tak jak niektore plotki mowily, bo inaczej Canon bedzie mial pewna dziure na rynku....poczekamy zobaczymy;)
na pewno te 24 Mpix moga byc dla Canona niepokojace, bo to potencjalnie oznacza aparat dla studyjnych i landszafciarzy, gdzie poki co 5D wymiatal.
24 megapiksele ale 6 fps! To oznacza że nie będzie to ew. aparat tylko do studio i landszaftu...
W!
Vitez, to nie oznacza, ze tak szybko beda pracowaly te aparaty. Efektywnosc naswietlania matrycu w 5D jest 6kl/s... A to co mamy to polowa w body.
Zdrowko
24 megapiksele ale 6 fps! To oznacza że nie będzie to ew. aparat tylko do studio i landszaftu...
Niekoniecznie - to matryca CMOS - mogą wyjąć ~11MPx ze środka i +10kl/s będzie osiągalne - oczywiście - jeśli będą chcieli...
Kolekcjoner
30-01-2008, 14:45
Jedno jest pewne. Konkurencja się zagęszcza ale jest ciągle mocno spóźniona w stosunku do naszej cudnej ;) firmy. Tu nie chodzi o odpowiedź Canona w segmencie 5D, bo to zupełnie inny rynek. Po prostu widać z tego, że wiedzieli kiedy dać nowego Ds-a.
Brawo Sony :D. Widać że poważnie wzięli się do roboty.
Ano, zagęszcza się. Gdzie drwa rąbią... itd. Będą też ofiary. Na pewno stracą trochę użytkownicy, bo prawdopodobnie puszki będą wypuszczane co rok nowe. Z drugiej strony taka konkurencja napędzi postęp i obniży ceny. Ale będą też ofiary większe. Stawiam na Olympusa, który nie będzie w stanie nadążyć, a przy tym nie będzie oferować nic interesującego. Czy dla pozostałych 4, znaczy C, N, S i docelowo Pentax/Samsung będzie dość miejsca na rynku?
Ano, zagęszcza się. Gdzie drwa rąbią... itd. Będą też ofiary. Na pewno stracą trochę użytkownicy, bo prawdopodobnie puszki będą wypuszczane co rok nowe.
to gdzie jest ta strata?
ze bedzie wiekszy wybor? :confused:
Z drugiej strony taka konkurencja napędzi postęp i obniży ceny. Ale będą też ofiary większe. Stawiam na Olympusa, który nie będzie w stanie nadążyć, a przy tym nie będzie oferować nic interesującego.
Oly sobie da rade. oni maja swoja nisze i dobrze sie w nia wpasowuja.
Czy dla pozostałych 4, znaczy C, N, S i docelowo Pentax/Samsung będzie dość miejsca na rynku?
bedzie. o ile Pentax nie przyhamuje trendu wspolpracy z Samsungiem i bedzie nadal poprawial sie pod wzgledem elektronicznym i przede wszystkim marketingowym, to to jest realny gracz na rynku. nie pierwszoligowy, ale zauwazalny
Kolekcjoner
30-01-2008, 17:06
(....)
Oly sobie da rade. oni maja swoja nisze i dobrze sie w nia wpasowuja.
(....)
Przede wszystkim to Olek ma wsparcie Panasonic'a. Póki to wsparcie jest mogą spać spokojnie :).
Niekoniecznie - to matryca CMOS - mogą wyjąć ~11MPx ze środka i +10kl/s będzie osiągalne - oczywiście - jeśli będą chcieli...
A na potwierdzenie znalazłem to na DPreview (http://www.dpreview.com/news/0801/08013001sony35mmcmossensor.asp):
" 2. “Column-Parallel A/D Conversion method” achieves high S/N and high-speed imaging
3. High-speed digital output (12 channel parallel LVDS output)
* CDS/PGA (24dB) Circuit (PGA: Programmable Gain Amplifier)
* 12bit-AD Converter on chip
* Diversified readout mode
* All-pixel scan mode 6.3 frame/s (12bit)
* Window readout"
A zatem, m.in. każda kolumna ma swój przetwornik AC (Sony's specialite de la maison), dzięki PGA będą mogli kalibrować ewentualny banding, oraz - to co wytłuściłem - będzie można czytać wybrane fragmenty matrycy - ukłon w stronę "dynamic crop" i "contrast AF".
(...)to co wytłuściłem - będzie można czytać wybrane fragmenty matrycy - ukłon w stronę "dynamic crop" i "contrast AF".
z tym, ze dotyczy to wylacznie wycinania prostokatow z matrycy. a wiec kadrow w ksztalcie kolka, koniczynki czy chocby serduszka sie nie zrobi? :-D
z tym, ze dotyczy to wylacznie wycinania prostokatow z matrycy. a wiec kadrow w ksztalcie kolka, koniczynki czy chocby serduszka sie nie zrobi? :-D
Widzę, że Szacowny Kolega zmierza do tego, żeby "zamknęło" kolejny wątek z nowościami w tytule... :mrgreen:
PS
Ale widać, że szansa na "one body to rule'em all" jest...
No niech wreszcie ktoś zrobi jakiś konkurencyjny korpus z małym obrazkiem. Obiecałem sobie że 5D jest ostatnim tak prymitywnym aparatem za tyle pieniędzy jaki kupiłem :-)
Tia, A300 i A350... Na ich tle 40d wygląda dość przaśnie jeśli chodzi o LV - bez AF i odchylanego LCD. Mam nadzieję, że konkurencja oduczy wreszcie naszą ulubioną firmę oszczędzać tam, gdzie nie powinna tego robić.
fajnie wygladaja te A300/A350. niewygorowana cena a korpusy calkiem rzeskie.
co do LV - no, mieli wiecej czasu to dopracowali. Canon pewnie w nowym 5D i 50D podgoni z analogicznym rozwiazaniem, bo to ma na pewno wiecej sensu.
a ten 24-70 tez niewaski lensik. kilo zywej masy... :)
Teraz już oficjalnie: http://www.dpreview.com/news/0801/08013004sonyalpha300350.asp
Quick Live View - nazwa jak testu ciążowego ;)
Jakiś aparat miał już też osobną matrycę do LV?
kwanonno1
30-01-2008, 23:59
O dziwo cena za sony a350 jest taka sama jak za 450d ....coś czuje że canon znowu ostro bedzie musial zejsc z ceną ;)
a ten 24-70 tez niewaski lensik. kilo zywej masy... :)
Sony przygotowuje się solidnie pod pełną klatke. Będą jaja, jak Sony stwierdzi, że nie sprzeda Nikonowi matrycy :-)
Sony przygotowuje się solidnie pod pełną klatke. Będą jaja, jak Sony stwierdzi, że nie sprzeda Nikonowi matrycy :-)
a to nie bylo jakos tak, ze to Nikon aktywnie wspolpracuje i w ogole dostarcza steppery i bez Nikona to Sony moze... Playstation co najwyzej robic (chociaz nie jestem pewien czy nadal to jest prawda) ? :lol:
raczej do tego nie dojdzie, bo przeciez w kompaktach Sony tez karmi swoimi sensorami pol konkurencji (albo i wiecej) i wszyscy z tego zadowoleni. czy taki ruch kalkulowalby sie Sony w lustrzankach? nie wiem... raczej nie sadze
Jak Sony wypuści jeszcze parę szerszych stałek Zeissa, to będzie fajny system w połączeniu z tanią FF :-)
Quadrifoglio
31-01-2008, 00:50
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6882
Wobec takiej ofensywy Canon daje ciała aż miło .... pada mit wielkiego Canona niestety na naszych oczach. Magazyny były puste ...
Jak Sony wypuści jeszcze parę szerszych stałek Zeissa, to będzie fajny system w połączeniu z tanią FF :-)
Sony - tanie?
sven, jesli dobrze kojarze, to tu u mnie ziolka i grzybki sa legalne, a nie w Polsce :)
Sony nigdy nie bylo i nie bedzie tanie. chocby mialo najbardziej ... technologie na danym rynku, to placic i tak sie bedzie jak za zboze "bo sa magiczne 4 srebrne litery". i nie da sie inaczej.
poki co Sony jest konkurencyjne cenowo, ale jak tylko zbuduja sobie jakas solidna pozycje na tym rynku to Alfy beda drozsze od konkurencji (w stosunku do mozliwosci). a przede wszystkim na akcesoriach Sony uprawiac bedzie bezpardonowy rozboj. zreszta... popatrz na sloiki do tych Alf - wcale nie sa lepsze niz w Canonie czy Nikonie a cena jest nierzadko z ksiezyca wzieta...
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6882
Wobec takiej ofensywy Canon daje ciała aż miło .... pada mit wielkiego Canona niestety na naszych oczach. Magazyny były puste ...
to co, juz Canon padl, czy jeszcze bedzie podrygiwal?
nie no... moze nie wpadajmy w dramatyczny ton tak od razu... ?
pada mit wielkiego Canona niestety na naszych oczach. Magazyny były puste ...
Tak? A gdzie dokładnie pada? Jakoś ja tego nie widzę i nie sądzę, żeby raptem Canon stracił pozycję lidera sprzedaży na rynku DSLR.
Kolekcjoner
31-01-2008, 00:55
Teraz już oficjalnie: http://www.dpreview.com/news/0801/08013004sonyalpha300350.asp
Ale tu zdajsie chodzi o to, że działa AF w normalnym trybie, a nie jak w kompaktach. Świetny pomysł :D. Sony przyszalało :D.
No i bardzo dobrze - wreszcie cwanon poczuje co to konkurencja
Ale tu zdajsie chodzi o to, że działa AF w normalnym trybie, a nie jak w kompaktach. Świetny pomysł :D. Sony przyszalało :D.
no tak jak oboje piszecie z Bahredem na przemian.
Sony ma matryce do LV w kopulce. jak widac na tyle szczegolowa, ze wystarcza do dobrego obrazu na telewizorku z tylu.
fajnie to wymyslili. widac, ze walcza i szukaja sposobow na zainteresowanie klientow.
w porownaniu z tymi nowymi pomyslami Sonolty czy wczesniejszymi Nikona (D300, D3) to Canon wydaje sie niemozebnie skostnialy i niechetny do kombinowania z ficzerami. to w sumie nic nowego, bo to od kilku lat tak wyglada, ale czasem przydaloby sie ze strony Canona nieco wiecej kreatywnosci. nie takiej rozumianej jako przycisk do drukowania :(
Mam dziwne wrażenie, że czasy 'rewolucyjnych' zmian w stylu 20d-30d odeszły w przeszłość:mrgreen:
Przez następny rok do czasu premiery 50d Canon będzie sporo z tyłu. W końcu będą się musieli mocno postrać:mrgreen:
Sony - tanie?
sven, jesli dobrze kojarze, to tu u mnie ziolka i grzybki sa legalne, a nie w Polsce :)
Sony nigdy nie bylo i nie bedzie tanie.
Akustyk: ty za dużo tych grzybków nie konsumuj :-)
Co do cen, to sam jestem ciekaw jak Sony wypozycjonuje swojego pierwszego FF, ale myślę, że będzie to najtańszy dostępny FF. Może 1500$ ?
myślę, że będzie to najtańszy dostępny FF. Może 1500$ ?
A ja myślę, że będzie niewiele tańszy od D3 niestety.
A ja myślę, że będzie niewiele tańszy od D3 niestety.
mało prawdopodobne
Akustyk: ty za dużo tych grzybków nie konsumuj :-)
nie no... co Ty :) nie dam sie :)
źródło (http://www.jaunted.com/files/admin/mushroomshop.jpg)
Co do cen, to sam jestem ciekaw jak Sony wypozycjonuje swojego pierwszego FF, ale myślę, że będzie to najtańszy dostępny FF. Może 1500$ ?
ja bym obstawial miedzy D3 a 5D. cos z "normalnym" korpusem ale walniete w srodku te 24 Mpix z jakims umiarkowanym fps-em. jak rynek lyknie to wrzucic 24Mpix z 6fps i crop z 10 fps.
Quadrifoglio
31-01-2008, 01:17
Tak? A gdzie dokładnie pada? Jakoś ja tego nie widzę i nie sądzę, żeby raptem Canon stracił pozycję lidera sprzedaży na rynku DSLR.
Jeszcze chwila... 200-300-350 pokazali w ciągu 2 tygodni.
A co mają powiedzieć chłopaki od N jak zobaczyli D60?
Canon spokojnie stawia fabrykę CMOS-ów, a roczne wahnięcia sprzedaży przy mniej więcej rocznym cyklu wypuszczania nowych aparatów to akurat, żeby móc równie spokojnie rozważać ewentualny zakup co drugiego następcy.
Kolekcjoner
31-01-2008, 01:28
Wiesz ale od ilości lustrzanek w ofercie nie zależy ich sprzedaż :D.
KuchateK
31-01-2008, 02:54
Mam dziwne wrażenie, że czasy 'rewolucyjnych' zmian w stylu 20d-30d odeszły w przeszłość:mrgreen:
Przez następny rok do czasu premiery 50d Canon będzie sporo z tyłu. W końcu będą się musieli mocno postrać:mrgreen:
Oby to co piszesz okazalo sie prawda :P
Canon to niestety duza firma, a te bywaja ociezale w zmianie kierunku.
po tych wszytskich nowosciach czuje sie jak bym mial jakiegos zloma z niszowej firemki... :)
No i ogolnie to tak chyba jest, bo akurat ten segment ktory mnie i chyba nie tylko interesuje jest przez canona OMIJANY... mamy wybor albo 450d albo 1d/1ds. 40d to ja nawet nie wiem jak okreslic patrzac na aparaty konkurencji (jak rowniez canonowskie 450d), a 5d co by nie gadac jest juz przestarzaly.
...ksera przeslonily Canonowi swiat... to juz nie te czasy gdzie byl niedomagajacy Nikon i jedyne CMOS-y produkcji canona, chyba czas sie wziac do roboty.
Quadrifoglio
31-01-2008, 05:37
Wiesz ale od ilości lustrzanek w ofercie nie zależy ich sprzedaż :D.
Podstawy marketingu ... nie miejsce tu na tłumaczenia, prawda ? Po 18 latach jako takiego wolnego rynku masz na półce w sklepie 10 rodzajów pasty do zębów ... po co, wystarczył by 1 ?
CzłowiekZ
31-01-2008, 09:21
Tak Olympus E330. Może po tej akcji Sony Olympus wypuści następce :wink:
źródło (http://imageshack.us)
michalab
31-01-2008, 10:04
No to LV w Sony rządzi. Nie tylko AF działa normalnie, ale też ekranik odchylany i to tak rozwiązane, że jednym ruchem podnosi się do góry, czyli do pozycji, w której najczęściej się go używa.
kwanonno1
31-01-2008, 10:08
ciekawe jaka teraz bedzie cena 450d na początku marca...mialo być 2700 ;) :)
No i chyba ewenement - dwie takie same puszki z mozliwoscia wyboru 10v14mpix tyle ze .. no wlasnie CCD :/ ( czyzby juz nikt nie chcial kupowac od nich tych 10mpix matryc ? ).
mjastrzebski
31-01-2008, 11:21
No i chyba ewenement - dwie takie same puszki z mozliwoscia wyboru 10v14mpix tyle ze .. no wlasnie CCD :/ ( czyzby juz nikt nie chcial kupowac od nich tych 10mpix matryc ? ).
Zobaczysz glace z tych 14mln CCD APS-C powyzej powiedzmy ISO400 i zrozumiesz, czemu dali taka alternatywe ;-)
Marcin
A-350 ISO 400 - Zeiss 24-70/2,8
http://img222.imageshack.us/img222/4198/400dsc00012nd9.jpg
A-350 ISO 800 - Zeiss 24-70/2,8
http://img170.imageshack.us/img170/6606/800dsc00020bu2.jpg
http://img255.imageshack.us/img255/9753/dsc00023gs8.jpg
http://img143.imageshack.us/img143/907/800dsc00071ev3.jpg
A-350 ISO 1600 - Zeiss 24-70/2,8
http://img407.imageshack.us/img407/6936/1600dsc00026ru3.jpg
http://img352.imageshack.us/img352/3268/1600dsc00033tf7.jpg
http://img145.imageshack.us/img145/3716/1600dsc00124vu1.jpg
kwanonno1
31-01-2008, 11:27
zacytuj raz jeszcze bo nic sie nie otwiera :)
Zobaczysz glace z tych 14mln CCD APS-C powyzej powiedzmy ISO400 i zrozumiesz, czemu dali taka alternatywe ;-)
Marcin
nawet na 10mpix to to cudo nie bedzie, jedyne wytlumaczenie widze w pozbywaniu sie starej technologi. Tylko te 14mpix CCD mnie zastanawia. Majac przeciez 12mpix CMOS robia 14Mpix CCD? Moze opracowali taka matryce w nadzieii ze ktos to kupi a okazalo sie ze nie? No chyba ze jest to aspekt finansowo techniczny ze nie latwo przestawic fabryke z CCD->CMOS. Natomiast jeśli to zapowiedz jaka matryca bedzie w nastepcy d80 to bylby chyba strzal w noge dla nikona... ( a moze dla d60x, tym sposobem nikon moglby najnizsza linie dslr odswiezac co pol roku :D)
Zacytowałem raz jeszcze - już się otwiera
Nie uważam tego za kaszanę... powiem więcej - podoba mi się :)
Jak widzać technologia i algorytmy nie stoją w miejscu :)
mjastrzebski
31-01-2008, 11:44
Zacytowałem raz jeszcze - już się otwiera
Nie uważam tego za kaszanę... powiem więcej - podoba mi się :)
Jak widzać technologia i algorytmy nie stoją w miejscu :)
Jest ostro (dzieki dobremu szklu) i nie ma glacy, co cieszy. Szum kolorowy latwy do zwalczenia. Sama puszka wypasiona. Pomysl z Live View i AF fazowym piekny po prostu. Zawalczyl Sony o segment amatorski, oj zawalczyl.
Canonie boj sie ;-)
Marcin
Będzie jak zwykle wielkie gadanie że mega wypas Body a potem jak zwykle:lol: jakośc obrazowania Canona i tak bedzie na wyzszym poziomie:mrgreen:
Zawsze tak było wyszły nowe nikony i Canonem nie dało się robić zdjeć. 5D potaniał i nagle jednak robi zdjęcia.
przecież 450D tez ma AF fazowy
Kolekcjoner
31-01-2008, 14:55
Podstawy marketingu ... nie miejsce tu na tłumaczenia, prawda ? Po 18 latach jako takiego wolnego rynku masz na półce w sklepie 10 rodzajów pasty do zębów ... po co, wystarczył by 1 ?
Tu nie ma symetrii piszemy o czymś innym ;):).
przecież 450D tez ma AF fazowy
No ma ale nie w LV.
Zawsze tak było wyszły nowe nikony i Canonem nie dało się robić zdjeć. 5D potaniał i nagle jednak robi zdjęcia.
Zdjęcia to się da robić i zapalniczką, chodzi tylko o wygodę. Jakby 400D miał takie cudo to miałbym na koncie kilka fajnych zdjęć więcej :|
gacek kiedyś nie mieli takich bajerów i robili lepse zdjęcia jak my dziś:)
Wiem ze to nie tłumaczenie ale też nie jest tłumaczeniem że byś miał więcej lepszych zdjęć.
gacek kiedyś nie mieli takich bajerów i robili lepse zdjęcia jak my dziś:)
Oni - tak, ja - nie :D
A czy jest tłumaczeniem - może jest, może nie jest. Zapewne to wszystko od zdolności zależy. Jak mam jakąś scenę do sfotografowania z wysoka, a nie mam gdzie wejść, to moje niestety nie wystarczają. Jedyne, co mogę zrobić, to unieść aparat do góry i strzelić. Czasem się trafi, czasem się nie trafi, ale trafi się za piątym razem, a czasem tego piątego razu już nie będzie.
Teraz lepsze tłumaczenie? ;)
NA PMA wypłynęło tez info od Sony, że mają już działający SSS dla pełnej klatki i [pewni wkrótce zobaczymy go w A900 (http://news.sel.sony.com/images/large/consumer/digital_imaging/Flagship_model_prototype_at_PMA2008_lg.JPG)
pzdr
bedzie sie dzialo...:)
http://fotopolis.pl/index.php?n=6889
bedzie sie dzialo...:)
http://fotopolis.pl/index.php?n=6889
Co Wy na to, chłopaki-Minolciaki? Dobrze jest?
yggdrassill
31-01-2008, 21:09
Co Wy na to, chłopaki-Minolciaki? Dobrze jest?
widocznie dobrze
na kkm juz detronizuja marka2 ;) no poprawili na ds mk3 ;)
jeszcze tego nie wyprodukowali ale podobno jest najlepszy ;)
Ale sie ciesze nie macie pojecia !!!!!!!!!
Tyle ze bedzie kosztowala 20k jak nic.....
BRAWO SONY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wiem ze to nie ma znaczenia ale moj 5d gripped w porownaniu z nowa FF sony gripped z tylu wyglada jak kliszak z lat 90tych...:)
kwanonno1
31-01-2008, 22:08
trampek czyzbys mial juz dość swojego 5d ;)
yggdrassill
31-01-2008, 22:11
ostatnio i moj 5d jakos nie chce juz zdjec robic ;)
tyle super wypasionych puszek stoi w gablotach, ze juz z 5d dobrych zdjec nie bedzie ;)
trampek czyzbys mial juz dość swojego 5d ;)
nie oczywiscie ze nie .nawet bardziej. nie moge wyjsci z podziwu dla tej puszki w polaczeniu z Lkami. Zakladam sie o duze pieniadze ze sony ze swoimi zaisami nie da takich kolorow:
źródło (http://img409.imageshack.us/img409/6945/mg1691sut1.jpg)
źródło (http://img112.imageshack.us/img112/927/mg1610et7.jpg)
Kolekcjoner
31-01-2008, 22:26
Sony dało czadu na tym PMA. Jak ktoś miał wątpliwości co do tego kto na tym rynku chce walczyć z najmocniejszymi to już ich nie ma.
kwanonno1
31-01-2008, 22:32
ta zapowiedz sony jest gwarancja tego ze teraz cena 5d bedzie leciec łeb na szyje...canon tak naprawde nie ma już nic do zyskania za to duuużo do stracenia :)
Nikon oczywiście też się włączy do tej walki bo już nie ma innego wyboru...pewnie liczył ze jeszcze z rok spokoju będzie ;)
Sony dało czadu na tym PMA. Jak ktoś miał wątpliwości co do tego kto na tym rynku chce walczyć z najmocniejszymi to już ich nie ma.
i bardzo dobrze; mam nadzieję, że canon i nikon odczują to w swoich bilansach i wezmą się do roboty. wygląda na to, że największy problem będzie miał w przyszłości nikon. sony, pentax (Samsung) i Canon mają kupe kasy a nikon....
daja rade chlopaki. na prawde godne podziwu tempo i determinacja we wprowadzaniu sprzetu, ktory ma sporo ciekawych udogodnien.
z tym detronizowaniem Panow Markow i Pan eL to moze nie tak od razu, ale na pewno jest to interesujacy i wart grzechu sprzet.
teraz pan Canon moglby troche ruszyc d* i przestac serwowac odgrzewane kotlety. konkurencja juz ma dobre matryce, teraz pora, zeby Canon sie wzial za korpusy...
Kolekcjoner
31-01-2008, 22:51
(....)wygląda na to, że największy problem będzie miał w przyszłości nikon. sony, pentax (Samsung) i Canon mają kupe kasy a nikon....
Dzięki Bogu to nie nasze zmartwienie.
To że Sony idzie do przodu wynika też z tego, że ten system prwawie umarł i muszą to nadrobić. Pamiętajmy że był czasy kiedy Minolta była pierwsza na rynku (jeśli chodzi o sprzedaż).
wygląda na to, że największy problem będzie miał w przyszłości nikon. sony, pentax (Samsung) i Canon mają kupe kasy a nikon....
a nikon bedzie musiał robic po prostu najlepsze aparaty ;-)
To że Sony idzie do przodu wynika też z tego, że ten system prwawie umarł i muszą to nadrobić. Pamiętajmy że był czasy kiedy Minolta była pierwsza na rynku (jeśli chodzi o sprzedaż).
tak, było 5 firm - C, N, M, P, O no i jeszcze Leica i wszyscy jakoś współistnieli.
ja rozumiem ciągoty do dominacji canona, ale jak widac to wcale firmie na dobre nie wyszło, bo spoczeła trochę na laurach (5D). A tu nie tylko D3 nikona, ale i Sony chce FF i to 24 MP, Pentax pokazał coś fajnego+szkła - zdaje się, że monopolu C nie będzie. I chyba to dobrze? I dla nowych body i dla cen.
a nikon bedzie musiał robic po prostu najlepsze aparaty ;-)
no faktycznie zrobił; to ostatnie cudo sie chyba d60 nazywa? :-)
nie wiem czy było? http://news.sel.sony.com/images/large/consumer/digital_imaging/digital_cameras/dslr/Alpha_lenses_2_lg.jpg
+ A900 jeszcze ;)
Kolekcjoner
31-01-2008, 23:15
(....)
tak, było 5 firm - C, N, M, P, O no i jeszcze Leica i wszyscy jakoś współistnieli.
ja rozumiem ciągoty do dominacji canona, ale jak widac to wcale firmie na dobre nie wyszło, bo spoczeła trochę na laurach (5D). A tu nie tylko D3 nikona, ale i Sony chce FF i to 24 MP, Pentax pokazał coś fajnego+szkła - zdaje się, że monopolu C nie będzie. I chyba to dobrze? I dla nowych body i dla cen.
No było tak - sam pamiętam :). Z dominacji Canona nic dobrego szczególnie użytkownikom systemu nie przychodzi więc jak najbardziej dobrze, że inni dociskają śrubę :). Ja mam wrażenie, że ostatnie premiery Canona wskazują że już się coś zmienia. Myślę że z czasem będzie co raz lepiej.
nie wiem czy było?
+ A900 jeszcze ;)
dla lepszego wrażenia powinni jeszcze zrobić kilka wersji A300 z pośrednimi wartościami mpix między 10 a 14 i trochę obudów od obiektywów tam z tyłu dorzucić, przecież i tak nikt się nie zorientuje.
No było tak - sam pamiętam :). Z dominacji Canona nic dobrego szczególnie użytkownikom systemu nie przychodzi więc jak najbardziej dobrze, że inni dociskają śrubę :). Ja mam wrażenie, że ostatnie premiery Canona wskazują że już się coś zmienia. Myślę że z czasem będzie co raz lepiej.
jak sony pokaze jeszcze jakieś fajne stałki 24, 35, 50 to zacznie się robić ciekawa alternatywa
jak sony pokaze jeszcze jakieś fajne stałki 24, 35, 50 to zacznie się robić ciekawa alternatywa
50/1,4
50/2,8 macro
w tej ogniskowej wystarczy są naprawdę fajne :)
Edit:
Jest 35/1,4 G (drogi i rewelacyjny)
20/2,8 też jeszcze konstrukcja Minolty o świetnej jakości
Kolekcjoner
31-01-2008, 23:27
Myślę że to tylko kwestia czasu, a jak im jeszcze te stałki zaprojektuje cajs ;) to może to być całkiem poważna oferta na którą nie jeden się skusi. Cały czas jednak należy pamiętać, że mówimy o rzeczach wirtualnych. Nie wiadomo tak na prawdę choćby najprostrzej rzeczy jak ta matryca będzie obrazować?
Myślę że to tylko kwestia czasu, a jak im jeszcze te stałki zaprojektuje cajs ;) to może to być całkiem poważna oferta na którą nie jeden się skusi. Cały czas jednak należy pamiętać, że mówimy o rzeczach wirtualnych. Nie wiadomo tak na prawdę choćby najprostrzej rzeczy jak ta matryca będzie obrazować?
wirtualne, ale takie d3x jest jeszcze bardziej wirtualne, żeby nie powiedzieć nienarodzone :-)
wirtualne, ale takie d3x jest jeszcze bardziej wirtualne, żeby nie powiedzieć nienarodzone :-)
No to sam sobie odpowiedz, czy wolisz oglądać hmm "poczęcie", czy "rozwiązanie"? ;)
Kolekcjoner
01-02-2008, 01:20
Ja myślę że ta "premiera" jest dlatego istotna, bo Sony przestanie być postrzegane mentalnie jako firma, która sobie coś tam skrobnie od czasu do czasu tylko jako jedna z najbardziej liczących się w branży.
Taka zmiana może na początku nie będzie odczuwalna ale z czasem doprowadzi do tego, że zaczną zyskiwać z tego powodu użytkowników z entry-level. I to tych najbardziej wartościowych - chcących się rozwijać i dokupowywać szkła, lampy etc. Dla kogoś kto wchodzi dopiero w system możliwość (nawet tylko potencjalna) kupienia puszki profesjonalnej jest bardzo zachęcająca.
Sony pokazuje ten model ze względu nie tyle na profesjonalistów, a ze względów czysto psychologicznych :) Ludzie wchodzący w dany system często chcą mieć system nie gorszy od innych. Lepszość/gorszość wyznaczana jest przez to jak daleko mogą sięgnąć marzeniami o sprzęcie. Tak to działa w Canonie i tak to działa w wielu branżach, np. w motoryzacji gdzie ktoś "wchodzący" w Mercedesa może sobie marzyć o S-klasie jeżdżąc klasą A i mówiąc - ja też mam merca :)
Ponad to uważam, że niektórym wspaniałym szkiełkom minolty należy się wreszcie taki korpus cyfrowy który jest w stanie wykorzystać ich potencjał :)
sniper88
01-02-2008, 10:18
dla lepszego wrażenia powinni jeszcze zrobić kilka wersji A300 z pośrednimi wartościami mpix między 10 a 14 i trochę obudów od obiektywów tam z tyłu dorzucić, przecież i tak nikt się nie zorientuje.
Akurat pomysl z dwoma wersjami o roznych ilosciach mpix jest fenomenalny-jak ktos patrzy tylko jaki zuuuum, ile to ma megapixeluff:?::!::?::!:, to bedzie zachwycony wersja 14mpix, natomiast jak ktos pomysli: a po co mi to? Jeszcze zacznie bardziej szumic... to sobie wezmie ten aparat z mniejsza matryca, i obaj beda zachwyceni. Jakby 450d mial do wyboru 8-12mpix, to ja pewnie wzialbym ta pierwsza wersje;)
yggdrassill
01-02-2008, 10:33
sony idzie w megapiksele i gadzety, zaczyna od entry level
ale chyba razem za tym nie idzie jakosc obrazu, tak to wyglada jesli sie obejrzy sample z alfy350 zamieszczone na kkm przez goscia z sony, to co sie dzieje z obrazem w cieniach jest nieciekawe juz przy iso400
kwanonno1
01-02-2008, 11:29
to nie do konca prawda poniewaz zawsze mozesz kupic a300 lub a200 który na pewno lepiej bedzie sobie radził z wyzszymi czułosciami :)
Kolekcjoner
01-02-2008, 12:09
Całkiem akceptowalnie ;). Natomiast ostrość, szczegół jak należy :).
Edit: szczegół jest jak trzeba ale na wyższych iso (od 800) wygląda na to, że A700 ma go więcej niż A350 :lol:.
Akurat pomysl z dwoma wersjami o roznych ilosciach mpix jest fenomenalny-jak ktos patrzy tylko jaki zuuuum, ile to ma megapixeluff:?::!::?::!:, to bedzie zachwycony wersja 14mpix, natomiast jak ktos pomysli: a po co mi to? Jeszcze zacznie bardziej szumic... to sobie wezmie ten aparat z mniejsza matryca, i obaj beda zachwyceni. Jakby 450d mial do wyboru 8-12mpix, to ja pewnie wzialbym ta pierwsza wersje;)
Pomysł też uważam za znakomity i też uważam że 450D z matrycą od 20D byłby lepszym aparatem. Pisałem żartem w kontekście tej mającej robić wrażenie liczby korpusów na zdjęciu :-)
Akurat pomysl z dwoma wersjami o roznych ilosciach mpix jest fenomenalny...
Pomysł też uważam za znakomity...
a moze to kiedyś pójdzie w kierunku wymiennych matryc?
http://pl.youtube.com/watch?v=Ii6nT0ZQmnM
narazie na ff idzie :)
krzysiek29
01-02-2008, 13:24
a moze to kiedyś pójdzie w kierunku wymiennych matryc?
takich jednorazowych nawiniętych na szpulkę (po 24-36szt) o rozdzielcziści i czułości do wyboru..:idea: :smile:
pozdrawiam Krzysiek
takich jednorazowych nawiniętych na szpulkę (po 24-36szt) o rozdzielcziści i czułości do wyboru..:idea: :smile:
:-)
ale ja się serio zastanawiam? bo tak
- zrobili dwa identyczne korpusy (a300/a350) różniące się matrycą, a konkretnie rozdzielczością.
- logiczne, że nikt nie kupi obu, więc potencjalnemu nabywcy sprzedają tylko jeden korpus i jedna matrycę.
- a gdyby tak robili korpus i wymienne matryce, to klientowi zdecydowanemu na ten korpus mieliby potencjalną szansę sprzedać tenże korpus oraz kilka matryc.
czyli gdyby zrobili jeden korpus i wymienne matryce, to od jednego potencjalnego nabywcy tego korpusu mieliby szansę wyciągnąć więcej pieniedzy, niz w przypadku gdy wypuścili dwa korpusy, bo drugą matrycę niejeden by dokupił, a drugiej identycznej puszki nikt nie kupi.
jakie są błędy w moim myśleniu?
czyli gdyby zrobili jeden korpus i wymienne matryce, to od jednego potencjalnego nabywcy tego korpusu mieliby szansę wyciągnąć więcej pieniedzy, niz w przypadku gdy wypuścili dwa korpusy, bo drugą matrycę niejeden by dokupił, a drugiej identycznej puszki nikt nie kupi.
jakie są błędy w moim myśleniu?
Wszystko ok, tylko te matryce nie mogłyby pasować do starszych modeli bo inaczej nie zarobią na sprzedaży nowych korpusów.
sniper88
01-02-2008, 14:38
Zaraz bedzie tak jak w srednim (?) formacie- puszka to jedno, przystawka cyfrowa drugie:mrgreen:
co do LV - no, mieli wiecej czasu to dopracowali. Canon pewnie w nowym 5D i 50D podgoni z analogicznym rozwiazaniem, bo to ma na pewno wiecej sensu.
Za bardzo "analogicznie" nie może być, bo pewnie musielibyśmy się pozbyć pryzmatów na rzecz ruchomych lusterek. Ale w xxxD - czemu nie! :rolleyes:
CzłowiekZ
01-02-2008, 15:07
to nie do konca prawda poniewaz zawsze mozesz kupic a300 lub a200 który na pewno lepiej bedzie sobie radził z wyzszymi czułosciami :)
Jeszcze jest kwestia LV i szybkości w serii.
Zakladam sie o duze pieniadze ze sony ze swoimi zaisami nie da takich kolorow:
też się mogę o to założyć, gdyby moje dziecko miało takie trupio blade lico zapewne udałbym sie do lekarza ale spokojnie możemy założyć że to prezent od C ;)
Ale sie ciesze nie macie pojecia !!!!!!!!!
Tyle ze bedzie kosztowala 20k jak nic.....
Widzę że lubisz sie zakładać, to może sie założymy, że w momencie rozpoczęcia sprzedaży będą sklepy (o ile nie wszystkie) gdzie cena będzie sie składać z 4 cyfr.
pozdrowienia dla wszystkich - szczegolnie dla tych rozczarowanych ;)
jak dzis ta teza wygląda u kolegi? ;)
Czyli jednak da się zrobić stabilizację matrycą w FF?
Czyli jednak da się zrobić stabilizację matrycą w FF?
Wygląda na to, że się da :wink:
Kolekcjoner
01-02-2008, 16:21
Pragnę zauważyć, że to dopiero rozstrzygniemy w październiku ;):D.
Pragnę zauważyć, że to dopiero rozstrzygniemy w październiku ;):D.
co najwyżej osobiście pomacamy bo to body jest juz faktem ;)
CzłowiekZ
01-02-2008, 18:40
Zależy od ceny. Jak zawołają 15 000 zł to dużo w Polsce nie sprzedadzą.
a jak ma wygladac?
cos wiadomo o sprzedazy tego modelu? na dzien dzisiejszy?
sniper88
02-02-2008, 00:50
cos wiadomo o sprzedazy tego modelu? na dzien dzisiejszy?
Wiadomo ze sprzedaz ma byc, i co wiecej, ma ruszyc jeszcze w tym roku:mrgreen:
nie no... tak bez bawienia sie w dziecinady...
aparatu jeszcze nie ma, wiec poki co rozmowa jest o przyszlym modelu. nie wiadomo co on tam bedzie mial, poza matryca i stabilizacja.
tak, wiem, ze sa prototypy. ale jesli chcemy mowic o weryfikacji sprzetu na rynku, to on musi byc na polkach sklepowych, nie w folderach albo dostepny na przedplaty albo na kartki :)
natomiast, na dzien dzisiejszy ja moge bez wiekszego wstydu przyznac sie, ze niedocenilem Sony i ze ta firma mnie mocno zaskoczyla tempem. w swiecie sprzetu fotograficznego DSLR pod ta marka to nowy twor, a mimo to firma mocno walczy i atakuje zaawansowanych uzytkownikow. i nie jest to tylko atak 4 magicznymi literkami, ale czyms co wyglada na solidny, konkurencyjny i nowoczesny produkt.
wypuszczenie wypasionej, profesjonalnej puszki w tak krotkim czasie od wejscia na rynek jest godne podziwu. wiele osob, ze mna wlacznie, spodziewalo sie, ze to potrwa dluzej. a wyglada na to, ze jednak duzo szybciej. z tym ze rezerwuje sobie opinie i ocene trafnosci moich przewidywan do czasu faktycznego pojawienia sie A900. bo poki co, to nie mamy zadnych konkretnych podstaw do dyskusji...
niemniej, oddajac cesarzowi co cesarskie, Sony dalo mocno po garach i pokazalo, ze nie boi sie wejsc z butami na rynek i pokopac po jajcach Canona czy Nikona. patrzac na pewna skostnialosc obecnych "wielkich", mozna sie tylko z tego cieszyc, ze ktos ich zmusi do walki o rynek. a konkurencyjna do 5D pelna klatka to cos, o czym wiele osob moglo tylko marzyc. trzymam kciuki za dalsze premiery Sony i z checia dam sie jeszcze raz przekonac, ze tej firmy nie docenilem.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6899
Już myślałem że nowe A350 szumi mniej niż mój 5D na ISO3200 a to jednak pomyłka, podlinkowali te same zdjęcia dla ISO400 i 3200 :-)
Poprawny link do 3200 to ten:
źródło (http://www.fotopolis.pl/obrazki/A350pmaphoto3-11.jpg)
Kolekcjoner
02-02-2008, 16:58
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6899
Już myślałem że nowe A350 szumi mniej niż mój 5D na ISO3200 a to jednak pomyłka, podlinkowali te same zdjęcia dla ISO400 i 3200 :-)
Poprawny link do 3200 to ten:
źródło (http://www.fotopolis.pl/obrazki/A350pmaphoto3-11.jpg)
Klasyczna sraczunia ;) dla CCD :lol:.
Zibi1970
02-02-2008, 18:48
no ale to jest tylko wycinek calego zdjecia. majac to na uwadze trza stwierdzic ze szum przy 14 MP i iso 3200 jest calkiem uzyteczny
no ale to jest tylko wycinek calego zdjecia. majac to na uwadze trza stwierdzic ze szum przy 14 MP i iso 3200 jest calkiem uzyteczny
szum moze i jest uzyteczny, ale detali to te zdjecia za grosz nie maja uzytecznych.
yggdrassill
02-02-2008, 19:05
szum moze i jest uzyteczny, ale detali to te zdjecia za grosz nie maja uzytecznych.
a sa tu w ogole jakies detale?
a sa tu w ogole jakies detale?
na fototpolis sa zdjecia ISO 100. papka, ale to raczej wina sloika, bo przy ISO 100 nie da sie tak spaprac matrycy.
te sample wygladaja kiepsciutko. co z tego wynika na temat samego korpusu to juz zupelnie inne pytanie
wypuszczenie wypasionej, profesjonalnej puszki
nie wiem czego oczekujesz pod tym określeniem ale IMHO to nie będzie aparat z poziomu 1D czy D3 - to będzie coś al'a D300 ale z FF
na fototpolis sa zdjecia ISO 100. papka, ale to raczej wina sloika, bo przy ISO 100 nie da sie tak spaprac matrycy.
Podobnie jak w przypadku opublikowanych wcześniej zdjęć z D60 nie mogliśmy użyć statywu, więc proszę nam wybaczyć, że zdjęcia są poruszone.
nie wiem czego oczekujesz pod tym określeniem ale IMHO to nie będzie aparat z poziomu 1D czy D3 - to będzie coś al'a D300 ale z FF
nieznacznie upraszczajac, ale D300 + FF = D3, wiec nie rozumiem jaki aparat probujesz zdefiniowac.
moje przypuszczenie jest takie, ze Sony nie wypusci puszki tak gadzeciarskiej jak D3, ale tez strzeli wyzej niz 5D. patrzac na matryce ktora maja, rynkiem do podbicia beda uzytkownicy 5D (studio, krajobraz, produkt). jesli cos takiego masz na mysli, to chyba bym sie wstrzymal z okresleniem "flagship". Sony moze wiecej, tylko na rynek super-drogiego-wypasionego-wypasu musi jeszcze poczekac. z tym ze ja juz nie bede zgadywal ile ani uzywal okreslenia, ze "jeszcze troche"...
Podobnie jak w przypadku opublikowanych wcześniej zdjęć z D60 nie mogliśmy użyć statywu, więc proszę nam wybaczyć, że zdjęcia są poruszone.
aaa... ale lampy blyskowej w tym A300 nie ma?
Ludziki nie ma się co podniecać 24 MP Sony, bo podejrzewam, że jakość zdjęć będzie znacznie gorsza od tych z D3 i 5D ;). Mają matrycę, każda sznująca się firma produkująca matryce może wyprodukować matrycę o wymiarach FF i kilkunastu, dziesięciu hybrydo/pikseli ... problemem jest jakość takiego produktu, a jako że Sony markuje stosunkowo niskiej jakości elektronikę w super cenach to większość ludzików wie, więc nie martwiłbym się o pozycję Canona i Nikona na rynku DSLR :)
ta jasne - powodznie w dalszym okłamywaniu się;)
Sony markuje stosunkowo niskiej jakości elektronikę w super cenach
Np. wyświetlacze LCD stosowane w lustrzankach Canona :lol: ;)
Kolekcjoner
02-02-2008, 21:52
Ludziki nie ma się co podniecać 24 MP Sony, bo podejrzewam, że jakość zdjęć będzie znacznie gorsza od tych z D3 i 5D ;). Mają matrycę, każda sznująca się firma produkująca matryce może wyprodukować matrycę o wymiarach FF i kilkunastu, dziesięciu hybrydo/pikseli ... problemem jest jakość takiego produktu, a jako że Sony markuje stosunkowo niskiej jakości elektronikę w super cenach to większość ludzików wie, więc nie martwiłbym się o pozycję Canona i Nikona na rynku DSLR :)
Ja bym jednak przemyślał to jeszcze raz ;).
aaa... ale lampy blyskowej w tym A300 nie ma?
tyle ze to raczej na zewnatrz bylo... chyba ze to makieta.... to sie nabralem...
Zibi1970
04-02-2008, 10:18
czemu nie uzyto lampy nie dowiemy sie ale miekkosc obrazu jest wlasnie zasluga dlugiego naswietlania a nie slabej matrycy. obraz z D60 tez okropnie rozmazany a matryca przeciez inna.
Sony markuje stosunkowo niskiej jakości elektronikę w super cenach
no np matryce w D300 i D3, badziew tzw i LCD w d300 i d3, kolejny badziew :)
nie bawmy sie w zgadywanki, firma ma petencjał (i $ i chęci) ale zanim coś wywalczy poczekać troche trzeba
no np matryce w D300 i D3, badziew tzw i LCD w d300 i d3, kolejny badziew :)
Ale dobrze wiesz, ze musza popracowac jeszcze nad AF.. i serwisem w Polsce.
Ale dobrze wiesz, ze musza popracowac jeszcze nad AF.. i serwisem w Polsce.
nie wiem jak jest w a700 ale w a100/d5d był ... do bani zupełnie. zdjęcia robic sie dało, ale niesmak pozostawał :)
nie wiem jak jest w a700 ale w a100/d5d był ... do bani zupełnie. zdjęcia robic sie dało, ale niesmak pozostawał :)Nie przesadzaj. W D5D bylo do przyjecia (choc wiele brakowalo). W A100 bylo lepiej. W A700 jest IMO dobrze.
Zibi1970
05-02-2008, 21:47
przy a700 to juz bardziej od szkiel zalezy predkosc AF. sigma 17-35, 28-70, tamron 17-35 ostrza blyskawicznie, porownywalnie z 17-40 L w 40D tyle ze glosniej.
Nie przesadzaj. W D5D bylo do przyjecia (choc wiele brakowalo). W A100 bylo lepiej. W A700 jest IMO dobrze.
posiadałem, używałem to wiem? w porównaniu z 5D, które i tak chyba do demonów szybkości AF nie należy jest PRZEPAŚĆ. w sumie to o Sony złego słowa nie powiem, ale AF jest do bani (a700 NIE UŻYWAŁEM, a podobno jest już nieźle)
Kolekcjoner
02-07-2008, 16:10
http://www.fotografuj.pl/News/Plotki_na_temat_Sony_A900/id/1986
Jeśli to prawda to będzie ostro :D. Choć średnio w to wierzę. Ciekawe kto położyłby głowę przy takiej polityce?
bylo by pieknie - FF za 2000$ na wstepie i 24MP
i do tego jeszcze takie szkla
wtedy juz naprawde zaczala by sie era cyfrowej pelnej klatki
Jeśli to prawda to będzie ostro :D. Choć średnio w to wierzę. Ciekawe kto położyłby głowę przy takiej polityce?
Od paru lat piszę uparcie na tym forum, że niedługo nie będziemy pamiętać o APS-C. A po fabrykach Olympusa będzie hulał wiatr ;)
Ile obecnie może wynosić koszt produkcji 5d? Na pewno nie więcej niż kilkaset dolarów...
tu bym sie nie zgodzil- crop jeszcze przynajmniej z 5lat bedzie
i tego jestem pewien na 99%
zapomniasz ze dla nie ktorych mniejsza matryca wcale nie jest wada a zaleta
tu bym sie nie zgodzil- crop jeszcze przynajmniej z 5lat bedzie
i tego jestem pewien na 99%
zapomniasz ze dla nie ktorych mniejsza matryca wcale nie jest wada a zaleta
Nie zapominam. A cropować się będzie jak w D3.
tak ale jeszcze z 5 lat bedzie normalnie aps-c w aparatach z serii tych bardzo amatorskich :D taka moja opinia
Bagnet007
02-07-2008, 16:49
Ja, to bym w ogóle nie tykał nic poniżej 11x14" :mrgreen:
A na poważnie, to z tego co widzę "FF" stał się chyba jedynym słusznym formatem z czym nie do końca mogę się zgodzić (IMHO jak to mówią).
tak ale jeszcze z 5 lat bedzie normalnie aps-c w aparatach z serii tych bardzo amatorskich :D taka moja opinia
5 może nie, na 2 się jakoś zgodzę ;)
A na poważnie, to z tego co widzę "FF" stał się chyba jedynym słusznym formatem z czym nie do końca mogę się zgodzić (IMHO jak to mówią).
Jedynym słusznym to może nie, ale te wszystkie cropy 2x, 1.6x, 1.5x, 1.3x itp itd. przyniosły więcej zamętu niż pożytku.
Skoro sprzedają ps3 poniżej kosztów, to czemu nie lustrzanki?:)
Gdyby wypuścili puszkę w cenie 1ds, to pewnie światowe zapotrzebowanie pokryła by produkcja w ilościu 10szt/rok:)
Jeśli to prawda, to będziemy mieli kilka bardzo interesujących miesięcy przed soba.
Taaa, jeden gość na F też chciał tylko czarne samochody sprzedawać. ;)
Być może na forum, za te 2-5 lat, wszyscy będą mieli FF, ale pozostała większa większość już niekoniecznie.
W samochodach też nie wszyscy chcą i mają 6.0 V12... a w komputerach Quadro QX9650.
Być może na forum, za te 2-5 lat, wszyscy będą mieli FF, ale pozostała większa większość już niekoniecznie.
W samochodach też nie wszyscy chcą i mają 6.0 V12... a w komputerach Quadro QX9650.
Ale to nie jest dobre porównanie, bo FF to miałem już ćwierć wieku temu... Więc nie żądam zbyt wiele ;) Za to ile razy szlag mnie trafia, gdy biorę 50-tkę i okazuje się, że na cropie trudno tym cokolwiek sfotografować...
Ale to nie jest dobre porównanie, bo FF to miałem już ćwierć wieku temu...
No - to ja w sumie też tak jakoś ;)
Kolekcjoner
02-07-2008, 18:18
(...) Za to ile razy szlag mnie trafia, gdy biorę 50-tkę i okazuje się, że na cropie trudno tym cokolwiek sfotografować...
Ciebie ale tysięcy pstrykaczy w ogóle :). Dla nich ważniejsze jest żeby mieć wybajerowaną lustrzankę najlepiej z zoom-em 20x i macro ;). Mam kilku znajomych, którzy interesują się fotografią i z ostatnich nowości to ich najbardziej rajcuje LV w Sony i to, że ma tyle Mpx. Niektórzy z nich nawet nie wiedzą co to crop czy FF.
no mnie wlasnie najbardziej wkurza w cropie to ze z obiektywu superszerokakatnego robi sie szeroki, z szerokiego standard itp
chodz np 70-200 na cropie jest super:D zakres jest wrecz idealny( no moze czasem brakuje z 20mm na dole ale to juz troche czepianie sie:D)
Ciebie ale tysięcy pstrykaczy w ogóle :). Dla nich ważniejsze jest żeby mieć wybajerowaną lustrzankę najlepiej z zoom-em 20x i macro ;). Mam kilku znajomych, którzy interesują się fotografią i z ostatnich nowości to ich najbardziej rajcuje LV w Sony i to, że ma tyle Mpx. Niektórzy z nich nawet nie wiedzą co to crop czy FF.
No właśnie, gdyby nie było cropa, to wiedza ta byłaby absolutnie zbędna...
no mnie wlasnie najbardziej wkurza w cropie to ze z obiektywu superszerokakatnego robi sie szeroki, z szerokiego standard itp
chodz np 70-200 na cropie jest super:D zakres jest wrecz idealny( no moze czasem brakuje z 20mm na dole ale to juz troche czepianie sie:D)
Kupujesz 10-22 albo tokine 12-24 i po problemie, a dzwiganie bigmy zamiast 70-300is też może być wkurzające:)
no tak akurat mialem na mysli np stalki
po 2 gdy ktos interesowal sie fotografia w czasach gdy krolowaly aparaty analogowe i nazbieral troche szkla to nagle wszystkie jego obiektywy zmieniaja zastosownanie
kiedys np 28 1,8 bylo swietnym szklem do szerych ujec a teraz robi sie z tego prawie ze portretowka a przynajmniej standard
Bagnet007
02-07-2008, 19:39
Jedynym słusznym to może nie, ale te wszystkie cropy 2x, 1.6x, 1.5x, 1.3x itp itd. przyniosły więcej zamętu niż pożytku.
Może i racja, choć każdy wśród nich znajdzie coś dla siebie.
Nie zapominam. A cropować się będzie jak w D3.
DX to nie tylko tańsza i mniejsza matryca. Pamiętaj o obiektywach. Gdyby było tak jak mówisz, to by zarzucono optykę do DX. A mniejsza, lżejsza i tańsza optyka jest co najmniej takim samym atutem jak niższa cena body czy większa GO.
DX to nie tylko tańsza i mniejsza matryca. Pamiętaj o obiektywach. Gdyby było tak jak mówisz, to by zarzucono optykę do DX. A mniejsza, lżejsza i tańsza optyka jest co najmniej takim samym atutem jak niższa cena body czy większa GO.
Tutaj się różnimy. Bo tej lżejszej, tańszej i mniejszej optyki po prostu ... nie ma.
Dla mnie to mrzonka. Przynajmniej u Canona. Jakoś nie widzę pędu do rozwoju takich obiektywów poza chwilowym wypełnieniem luk na rynku i zgarnięciem kasy. Jest jakaś L-ka np. na EF-S? Nie ma. I nie będzie.
Na przeciwległym końcu jest pewnie Olympus, gdzie z "cyfrowych" obiektywów uczyniono sztandarową cechę systemu. Tyle, że nie ma ich za dużo, nie zawsze są takie jasne i lekkie, a czasami zasada w ogóle nie obowiązuje (patrz design 70-300 wzięty od Sigmy).
Tutaj się różnimy. Bo tej lżejszej, tańszej i mniejszej optyki po prostu ... nie ma.
Dla mnie to mrzonka. Przynajmniej u Canona. Jakoś nie widzę pędu do rozwoju takich obiektywów poza chwilowym wypełnieniem luk na rynku i zgarnięciem kasy. Jest jakaś L-ka np. na EF-S? Nie ma. I nie będzie.
Na przeciwległym końcu jest pewnie Olympus, gdzie z "cyfrowych" obiektywów uczyniono sztandarową cechę systemu. Tyle, że nie ma ich za dużo, nie zawsze są takie jasne i lekkie, a czasami zasada w ogóle nie obowiązuje (patrz design 70-300 wzięty od Sigmy).
17-85is jest trochę mniejszy i lżejszy od 28-135is, 17-55is a 24-70L też się trochę różnią rozmiarami i wagą. Zwróć uwagę, że 70-300 u Olympusa pracuje jako 140-600, taki obiektyw pod FF by ważył co najmniej 3kg a nie 0,5kg:)
EFS jest przeznaczony dla amatorów, jeśli ktoś chce więcej może podpiąć pod cropa elkę:) Aparaty FF tanieją i pewnie za kilka lat crop będzie dostępny tylko w segmencie entry level. Po co budować masowo szkła skoro osobom dla których sa przeznaczone do pełni szczęścia wystarczą dwa zoomy?
Kolekcjoner
02-07-2008, 21:28
Może i mżonka ale akurat Canon nigdy się nie krygował ;) i od początku było wiadomo, że prędzej czy później na FF-ie i tak się skończy. A szkła "lekkie, tanie i mniejsze" są choćby 18-55 IS i 55-250 IS.
Co do olka to tam też można znaleźć kilka małych, jasnych i bardzo dobrych optycznie szkieł. Być może ten system też wciąż nie wykorzystuje w pełni zalet małej matrycy.
Dla mnie to mrzonka. Przynajmniej u Canona. Jakoś nie widzę pędu do rozwoju takich obiektywów poza chwilowym wypełnieniem luk na rynku i zgarnięciem kasy. Jest jakaś L-ka np. na EF-S? Nie ma. I nie będzie..
może Nikon po prostu inaczej podszedł do tematu? Widział tyle zalet DX, że nie było gwarancji, że w ogóle wejdą w FF! To nie było bez podstaw, DX ma zalety. Zresztą Olympus też widział zalety małej matrycy. To ma sens.
Jest taka mniejsza, lżejsza, tańsza optyka. Pytanie czy ty tylko czy nie myślisz "pod siebie", tylko o rynku zawodowym ? Firma robi kasę nie tylko na L-kach, a także na kitach 18-55 itp.
może Nikon po prostu inaczej podszedł do tematu? Widział tyle zalet DX, że nie było gwarancji, że w ogóle wejdą w FF!
albo tez wiedzial, ze nie bedzie mial w rozsadnym czasie na tyle taniego FF, wiec zeby nie odpuszczac rynku wszedl w niepelny rozmiar.
swoja droga ciekaw jestem jak to wygladalo naprawde. Nikon dlugo trzymal uzytkownikow przy wizji wyzszosci DX i "niepotrzebnosci" FF, nie dajac zadnych sygnalow, ze kiedys wypusci FF. jakies powody tego wodzenia za nos musialy byc...
To nie było bez podstaw, DX ma zalety. Zresztą Olympus też widział zalety małej matrycy. To ma sens.
ej no... zostawmy na chwile marketingowy belkot i przejdzmy do faktow. a sa one takie, ze Olympus przespal wejscie lustrzanek z AF i nie mial systemu wymiennej optyki z polaczeniem elektronicznym. ale siedzial w fotografii cyfrowej i tez chcial cos z torta o nazwie DSLR wyrwac. oni nie mieli zadnego wyboru tylko stworzyc system obiektywow od zera. a poniewaz w tamtym momencie nie bylo mozliwosci zrobienia FF to zdecydowali sie na mniejszy format, trafiajacy w obrana luke rynkowa.
a gadka o mniejszych, lzejszych obiektywach, latwiejszym projektowaniu, mniejszych gabarytach... to jest pochodna tego stanu rzeczy. ktora marketingowcy maluja jako najwieksza zalete. a jest to po prostu skutek niemoznosci wejscia na rynek tak jak to zrobil Canon i Nikon, czyli poprzez wyprodukowaniue puszki pod istniejace obiektywy - a wiec pod istniejaca juz rzesze uzytkownikow. takie swoiste dorabianie ideologii do impotencji :) ideologi w sumie nie bez racji i nie da sie ukryc, ze te 4/3 ma swoje miejsce na rynku. ale te proby nazywania skutkow przyczynami sa jak malowanie myszy na szaro i sprzedawanie jako slonie w wersji desktop :)
Jeśli to prawda to będzie ostro :D. oj bardzo bym chciał. 3d za powiedzmy 4-5kpln. ojjjj!!!
tylko, że zwyczajnie nie wierzę. Wystarczy sprawdzić ceny szkieł Soniacza by błyskawicznie wrócić na ziemię. Może to plotka aby konkurencja narobiła w portki..
... przejdzmy do faktow. a sa one takie, ze Olympus przespal wejscie lustrzanek z AF i nie mial systemu wymiennej optyki z polaczeniem elektronicznym. ale siedzial w fotografii cyfrowej i tez chcial cos z torta o nazwie DSLR wyrwac. oni nie mieli zadnego wyboru tylko stworzyc system obiektywow od zera. a poniewaz w tamtym momencie nie bylo mozliwosci zrobienia FF to zdecydowali sie na mniejszy format, trafiajacy w obrana luke rynkowa....
Nie zgodze sie z tym.
stare manualne obiektywy nikona działaja na cyfrakach, Pentaxa też. Olympus miał optyke małoobrazkową (co z tego, że manualną?) i to naprawdę super. Mógł zrobic to co Nikon czy Pentax, dołożyć styki i silnik. Ale widzieli zalety miniaturyzacji i sądzili, że pójdzie za nimi reszta. Zawiedli się. Zauważ, że historia fotografii to ciągłe zmniejszanie rozmiarów klatki. DX nie wygrał z tego samego powodu dlaczego nie wygrał analogowy APS. Jest za dużo kompatybilnej małoobrazkowej optyki w rękach użytkowników.
Nie zgodze sie z tym.
stare manualne obiektywy nikona działaja na cyfrakach, Pentaxa też. Olympus miał optyke małoobrazkową (co z tego, że manualną?) i to naprawdę super. Mógł zrobic to co Nikon czy Pentax, dołożyć styki i silnik.
dobra, krotkie pytanie: dlaczego w takim razie tego nie zrobil?
kiedy wszyscy dookola tlukli lustrzanki na wymienna optyke
(na ktorej, nie jest tajemnica, mozna bic niezla kase), Olympus
ograniczyl sie do kompaktow i badziewia typu IS-... z wbudowanym
obiektywem.
dlaczego wtedy nie mozna bylo dorzucic silnika i stykow?
inna kwestia: pominmy to pytanie i zalozmy, ze nie ma zadnych
technicznych przeszkod. jaki jest sens projektowania systemu
cyfrowego pod stare obiektywy OM, ktorych posiadaczy
i uzytkownikow na swiecie jest relatywnie malo (w stosunku
do szkiel AF Canona, Nikona czy Minolty)? co sprowadza sie
do oczywistego wniosku, ktory wczesniej napisalem - Oly nie
mial wyboru tylko musial stworzyc system od zera.
Ale widzieli zalety miniaturyzacji i sądzili, że pójdzie za nimi reszta. Zawiedli się. Zauważ, że historia fotografii to ciągłe zmniejszanie rozmiarów klatki. DX nie wygrał z tego samego powodu dlaczego nie wygrał analogowy APS.
nie jestem pewien, czy DX tak zupelnie przegral. prawdopodobnie
zostanie na trwale w puszkach amatorskich. a te, poki co, stanowia
ogromna czesc rynku. jakosc dzisiejszych matryc DX przerasta 90%
ich amatorskich uzytkownikow :)
mysle, ze Oly sie nie zawiodl, bo 4/3 maja szanse funkcjonowac
jako sprzet amatorski. wszystko zalezy od marketingu firmy. dla
amatora cyfrowe 4/3 wystarcza pod wzgledem jakosci. a trzezwe
podejscie Olympusa do projektowania aparatow ma duzo sensu.
czemu padl analogowy APS? dobre pytanie. nie wiem tylko na ile
zwiazane z APS w cyfrze. bo tutaj to byla koniecznosc i przecieranie
szlaku, a nie proba wciskania ludziom, ze APS jest lepsze od 135mm
(przyslowiowego: ze czarne jest biale).
Jest za dużo kompatybilnej małoobrazkowej optyki w rękach użytkowników.
i wlasnie to jest przyczyna sukcesu Canona i Nikona w sprzedawaniu
lustrzanek cyfrowych. bo bylo co do nich zapiac.
oj bardzo bym chciał. 3d za powiedzmy 4-5kpln. ojjjj!!!
tylko, że zwyczajnie nie wierzę. Wystarczy sprawdzić ceny szkieł Soniacza by błyskawicznie wrócić na ziemię. Może to plotka aby konkurencja narobiła w portki..
a ja wierzę w 900 sony za 5 czy 6 kilo zł. To jest zupełnie rozsądna metoda; tania puszka i drogie szkła. Jeżeli sony chce powalczyć z canonem i nikonem, to jest to jakiś sposób (zwłaszcza w kontekście tego, że 900 i nikon d3x będą miały tą samą matrycę :-)
dobra, krotkie pytanie: dlaczego w takim razie tego nie zrobil?
kiedy wszyscy dookola tlukli lustrzanki na wymienna optyke
(na ktorej, nie jest tajemnica, mozna bic niezla kase), Olympus
ograniczyl sie do kompaktow i badziewia typu IS-... z wbudowanym
obiektywem.
dlaczego wtedy nie mozna bylo dorzucic silnika i stykow?
można było, ale OLY wolał wejść w 4/3 bo wg nich to było bardziej perspektywiczne długofalowo.
inna kwestia: pominmy to pytanie i zalozmy, ze nie ma zadnych
technicznych przeszkod. jaki jest sens projektowania systemu
cyfrowego pod stare obiektywy OM, ktorych posiadaczy
i uzytkownikow na swiecie jest relatywnie malo (w stosunku
do szkiel AF Canona, Nikona czy Minolty)? co sprowadza sie
do oczywistego wniosku, ktory wczesniej napisalem - Oly nie
mial wyboru tylko musial stworzyc system od zera.
Moment. Oly nie mógł wejść w system obiektywów C czy N :) . Były Zuiko, więcej czy mniej, ale były. U Pentaxa czy Minolty tez nie było jakoś nadzwyczaj dużo optyki. Ale lepiej zaczynac z czyms takim, niz od nowa. Oly nie musiał tworzyć od zera. Chciał tworzyc od zera, bo widział w tym sens (mniejsze matryce, szkła, wymiary, ciężar, cena). To co innego.
Prawie przekonał do tego innych - Nikon uwierzył, że mniejsze jest lepsze, gdyby nie gigantyczna ilość szkieł i legenda wstecznej kompatybilnosci to .... byłby pewnie nikon 4/3 :-D
nie jestem pewien, czy DX tak zupelnie przegral. prawdopodobnie
zostanie na trwale w puszkach amatorskich. a te, poki co, stanowia
ogromna czesc rynku. jakosc dzisiejszych matryc DX przerasta 90%
ich amatorskich uzytkownikow :)
też sądzę, że DX nie przegrał - na półce amatorskiej na pewno jeszcze długo nie.
mysle, ze Oly sie nie zawiodl
żle mnie zrozumiałeś, OLY nie zawiódł, to inni zawiedli OLY, bo nie weszli masowo w ten system. W każdym razie nie weszli ci najważniejsi - C i N.
Kolekcjoner
03-07-2008, 00:28
oj bardzo bym chciał. 3d za powiedzmy 4-5kpln. ojjjj!!!
Teorie spiskowe: albo żeby ludzie nie kupowali D700 w obecnej cenie albo żeby zbić efekt zachłyśnięcia nowością (my też mamy i to taniej), albo żeby wręcz zmniejszyć sprzedaż tej puszki (no bo się ludzie zastanowią, że mogą mieć taniej "lepsze").
Ja niestety też słabo w to wierzę :( choć byłoby pięknie.
. Były Zuiko, więcej czy mniej, ale były. U Pentaxa czy Minolty tez nie było jakoś nadzwyczaj dużo optyki. Ale lepiej zaczynac z czyms takim, niz od nowa. Oly nie musiał tworzyć od zera.
Pentax i Minolta robili nowoczesne puszki z AF, Olympus w tym czasie nowoczesne robił wyłącznie kompakty. Dla nich slr skończył się kiedy AF wygrał z MF. Twoim zdaniem powinni wskrzeszać z zaświatów Zuiko zamiast zbudować nowy system jak Canon kiedy zabił FD albo Minolta kiedy zrezygnowała z MD? Dzięki 4/3 i niższemu kosztowi produkcji matrycy znaleźli dla siebie niszę i chwała im za to:)
...Dla nich slr skończył się kiedy AF wygrał z MF. Twoim zdaniem powinni wskrzeszać z zaświatów Zuiko zamiast zbudować nowy system jak Canon kiedy zabił FD albo Minolta kiedy zrezygnowała z MD? Dzięki 4/3 i niższemu kosztowi produkcji matrycy znaleźli dla siebie niszę i chwała im za to:)
zapewne jeśli się cokolwiek zamierza, to zapewne rozważa się sporo opcji. Bo nie jest tak, że coś ma tylko same plusy (czy minusy). Co wybrano - wiadomo.
Dla fotografii - lepiej że jest wybór. To nie ja twierdze, że DX (czy 4/3) nie ma przyszłości, a wręcz przeciwnie - wskazuje, że chronologia rozwoju body przyzna kiedyś rację małemu formatowi.
Chciał tworzyc od zera, bo widział w tym sens (mniejsze matryce, szkła, wymiary, ciężar, cena). To co innego.
I myslac o tym stworzyl male poreczne E-3, do tego szkla ktore jedna dzialke przyslony w stosunku do konkurencji przyplacily cena i wielkimi wymiarami.
Jesli mam dzwigac to wole FF, albo system gdzie moge podpiac cropa i FF.
Znam osoby ktore w olympusie widzialy nadzieje na przejecie troche rynku dalmierzy, czyli male odporne na wszystko aparaty.
I myslac o tym stworzyl [...] szkla ktore jedna dzialke przyslony w stosunku do konkurencji przyplacily cena i wielkimi wymiarami.
a jakby tego było mało, ta jedna działka przysłony nie załatwia tematu, bo np. ze względu na GO potrzeba by dwóch działek:
http://canon-board.info/showthread.php?t=35752
EDIT:
i tam proszę prowadzić dalszą dyskusję nt. wpływu cropa na GO itd...
dzisiaj przeczytałem że :cena Sony A900 ma nie przekroczyć 2000 dolarów
Ciekawe czy to prawda : http://fotografuj.pl/News/Plotki_na_temat_Sony_A900/id/1986
http://canon-board.info/showthread.php?t=25539&page=45
Myslisz ze jaka informacja ozywila ten watek? :)
Łukasz_M
03-07-2008, 21:10
Ciekawe, dlaczego niektorzy na siłę udowadniający, że Sony jest od telewizorow, albo PlayStation, nie pamiętają o tym, że ta firma już jakiś czas temu (w 81r) kombinowała z takimi oto wynalazkami http://fotografia.bblog.pl/wpis,wszystko;stoi;w;miejscu;,165.html
Tak więc jej aspiracje zw z fotografią nie wzięły się z ksziężyca. :)
i jak widać zupełnie im nie wyszło :lol:
Łukasz_M
03-07-2008, 21:27
Bo się właśnie playstation zajęli...
Jest duże prawdopodobieństwo, że gdyby wtedy nie spoczęli na laurach, to dziś tego forum mogłoby w ogole nie być :D
Wyprzedzili epokę trochę :)
Kolekcjoner
03-07-2008, 21:56
Bo się właśnie playstation zajęli...
Jest duże prawdopodobieństwo, że gdyby wtedy nie spoczęli na laurach, to dziś tego forum mogłoby w ogole nie być :D (....)
A niby dlaczego :rolleyes:?
polecam przeczytac historie playstation, w ktorej to mozna m.in. wyczytac jak to sony tylko mialo wyprodukowac naped dla konsoli nintendo a ostatecznie pokłócili sie z w/w firma i zrobili wlasna konsole. playstation wlasnie. konsole ktora byla niekwestionowanym liderem tegoz rynku i ktora w ciagu 5 lat sprzedala sie w ilosciach przekraczajcych 100 milionow (sic!). pozniej bylo ps2, ktore to odnioslo podobny sukces.
jakos zawsze, gdy czytam o tym jak to sony - firma od telewizorow ( i teraz juz konsol tez!) - robi matryce dla nikona (w tym FX) i lacze to z faktem, ze sony kupilo sobie minolte to nie moge oprzec sie wrazeniu, ze juz to w gdzies widzialem... w historii powstania playstation wlasnie.
sony ma hajs. kiedys dokladalo do playstation 2 (na poczatku) bo zarabiali kase na grach. teraz moga robic tanie puszku i w podobny sposob zarabiac na obiektywach - kolejne analogie.
nie jestem fanem sony, ale zalosne sa te wszystkie przesmiewki - bo firma od telewizorow, bo liveview i duzo pixli. to po prostu pokazywanie jak bardzo ma sie myslenie zamkniete w pudelku, za ktore trudno wykroczyc z wyobraznia.
http://canon-board.info/showthread.php?t=25539&page=45
Myslisz ze jaka informacja ozywila ten watek? :)
Przepraszam za nieuwagę:D
Niedzwiedz
03-07-2008, 22:18
no takie sonby mi sie widzi 24 mpx FF stabilizacja w body , do tego szklo eLkojebca zaiss 85 1,4 no i z tych nowosci 35 1,4 i zyc nie umierac :) tylko skad memorystiki 50 GB kupowac ;)
generalnie ejstem na tak :) kupie jak sie pokaze :D
16-65mm f/1.4 zoom - wow!
16-65mm f/1.4 zoom - wow!
Ale matryca 10x12mm :)
To lepsze:
COPAL PROTOTYPE - 1984. The Copal CV-1 electronic camera prototype had a 2/3-inch CCD and a 9-27 mm zoom, f/1.2 lens.
Kolekcjoner
03-07-2008, 22:57
no takie sonby mi sie widzi 24 mpx FF stabilizacja w body , do tego szklo eLkojebca zaiss 85 1,4 no i z tych nowosci 35 1,4 i zyc nie umierac :) tylko skad memorystiki 50 GB kupowac ;)
generalnie ejstem na tak :) kupie jak sie pokaze :D
Łorany ;) - Niedźwiedź znów będzie zmieniał system :mrgreen:.
Łorany ;) - Niedźwiedź znów będzie zmieniał system :mrgreen:.
kurcze, czesciej to chyba tylko moja 2-letnia corka zmienia chlopakow... :D
Niedzwiedz
03-07-2008, 23:42
to taki niedzwiedziofolkrol raz do roku zmiana sytemu :)
nie no bez jaj zaiss 85 1,4 jest mega niezly :)
5% czy 10% lepszy od canona 85 1.2 v2?:p
Co do tego ze sony sprzedawalo konsole ponizej kosztow produkcji i ze z puszkami moze robic podobnie .. hmm nie sadze.
W przypadku konsol sprawa jest prosta. Moga sobie na to pozwolic. Tak samo jak MS czy Nintendo, na poczatku do kazdej z tych konsol doplacali niezle. Wprawdzie w ciagu calego zycia produktu (konsoli) pracuje sie nad tym aby zmniejszyc koszty ich produkcji (wersji PS2 jest/bylo kilka jesli nie kilkanascie) to jednak nie dzieje sie to z dnia na dzien. Poza tym jak ktos zauwazyl Sony glownie i w sumie w wiekszosci zarabia na grach. Z kazdej kopii (dane sprzed 4 lat) gry zdziera 11$( xbox 10$, nintendo 9$). Niestety nie da sie na konsole wypuscic gry bez zgody producenta konsoli (co kosztuje) wiec kontroluja caly rynek. Dodatkowo aby rozpoczac produkcje gry producent gry musi zakupic tzw Devkit, tzn kosole umozliwiajaca Debug + soft do tego. To tez swoje kosztowalo (10tys $ do ps2 o ile dobrze pamietam).
Analogiczne rozwiazanie w przypadku obiektywow kiepsko bedzie funkcjonowac. Przede wszystkim ze wzgledu na ilosc sprzedawanych obiektywow oraz tego ze np tamron/sigma sprzedaje obiektywy z ktorych
Sony w ogole nie zobaczy pieniedzy. Dodatkowo duzo szkiel jest w obiegu wiec nie kazdy musi kupowac. Nie kazdy wchodzacy w system tez kupi 85/1.4 + 35/1.4 + 70-200SSM + 24-70SMM. Dodatkowo jest to sprzet dla zaawansowanego amatora ktory potrafi sobie policzyc co mu sie oplaca jako system całosciowo..
Reasumujac: Sony moze uruchomic agresywna polityke cenowa bo maja dobrze opanowana elektronike, natomiast sprzedaz puszki ponizej kosztow produkcji ... czornyjo to widze ;)
Quadrifoglio
06-07-2008, 18:59
bylo by pieknie - FF za 2000$ na wstepie i 24MP
i do tego jeszcze takie szkla
wtedy juz naprawde zaczala by sie era cyfrowej pelnej klatki
Panowie, już dziś FF jest za 2 tyś USA. Popatrzcie sobie na cenę body 5D na B&H Photo.
Czekam na wejście 5D II ... by kupić w Polsce nowe 5D za 4 tys lub mniej.
Panowie, już dziś FF jest za 2 tyś USA. Popatrzcie sobie na cenę body 5D na B&H Photo.
Czekam na wejście 5D II ... by kupić w Polsce nowe 5D za 4 tys lub mniej.
chyba czegoś nie rozumiesz. On pisał o tej puszce Sony, która ma mieć 24Mpx i być topowym modelem firmy na rynku. Coś a la 1Ds. Stare 5D ma najlepszą na świecie jakość obrazu i absolutnie nic więcej. Skoro taki piękny kastrat kosztuje dzisiaj 1800 dolarów, to po rzeczonej premierze studyjnego Sony musiałby spaść w granice tysiąca, a może i mniej.
ryszard_ochódzki
07-07-2008, 10:01
W weekend miałem okazję trzymać w łapach a700 ze szkłem 16-105. I powiem szczerze, że zestaw naprawdę przyjemny. Zupełnie inne menu w porównaniu z Canonem. Stosunkowo szybki autofokus choć nie mogłem sprawdzić panoramy.
I może nie odkryję Ameryki, ale Sony zawojuje mocno rynek! Po pierwsze ma stabilizację ( i nie ważne, że trochę gorszę od Canonowskiej) dla każdego szkła po drugie ma markę do której łatwo przyciągnąć klientów z kompaktów, a po trzecie i najważniejsze dla większości pstrykaczy świata: ma wyjście HDMI. Jak podłączyłem swoja piątkę pod telewizor LCD to moje fotki przy Alfie chowają się pod kołdrę bo zwykły kabel video nie pokaże pełnej jakości obrazu.
A foty puszczane po HDMI z Soniaka dla osób, które fotografują amatorsko po prostu powalają.
A przecież często o to chodzi żeby pokazać swoje pstryki rodzinie na telewizorze...
Kolekcjoner
04-08-2008, 19:49
Podobno 14 sieprnia ma być jakaś konferencja Sony. Czy pokażą nową Alfę???
Podobno to nie ten moment ;)
KuchateK
05-08-2008, 06:02
Mysle ze pora na nich. O A900 mowi sie na tyle dlugo, ze chyba pora go w koncu zaprezentowac.
tani FF od Sony?
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1037&message=28876988
Sumie z grubsza się pokrywa z zapowiedziami z czasu premiery d700. Co prawda nie 2000 a 2300 i nie USD a GBP, ale z grubsza się zgadza:mrgreen: