Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Cos nowego na horyzoncie?

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8]

Arek Piekarz
20-02-2007, 00:44
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img203.exs.cx/img203/963/1d39yf.jpg)
Canon 1D3 Mark III? Kiepski fake... W dodatku na obiektywie nie ma literek IS :D

MMM
20-02-2007, 00:45
Canon EF 10-24 F/2.8 L USM mnie kusi ale tylko jako ciekawostka bo jak dla mnie to za szeroku. na cropie to moze by jeszcze spoko bylo ale na FF...:/
Skoro są chętni na pełnoklatkową Sigmę 12-24 to i na ten lensik się znajdą.

emisiaczek
20-02-2007, 00:47
ja obstawiam ze digic III to digic II tylko mu I domalowali :) uwielbiam marketing jeszcze troche i bedzie digic 5 z radiatorem i wentylem

lukep
20-02-2007, 00:53
W!

EF 10-24 ze swiatlem F=2.8, musialby kosztowac jakies min. 8k pln, ale kto wie czy nie kupie jak juz bedzie na rynku. Prawdziwy hardcore na FF to 8 fisheye ;)

Zdrowko

akustyk
20-02-2007, 00:54
Skoro są chętni na pełnoklatkową Sigmę 12-24 to i na ten lensik się znajdą.
skoro znajduja sie chetni na 10-22 ktory jest na rynku od jakichs 2 lat, to mowiac brzydko, nie ma * we wsi, zeby Canon wypuscil nowe szklo. zwlaszcza tak wypasione do cropa, w sytuacji kiedy wszelkie dziala zostaly wytoczone zeby sprzedawac FF i zniechecac wahajacych sie od APS-C :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Schüttelsensor
cholera nie widomo czy to wibrujacy sensor czy wibrujacy filtr jak w 400d
chyba ze canon juz nie planuje sprzedazy IS za dwa lata ;)

schütteln = strącać, zrzucać.
stabilizacja sensora = stabilisierter Sensor

mowiac po polsku: bzdet dla leni, ktorym nie chce sie dmuchac gruchy

MMM
20-02-2007, 00:58
skoro znajduja sie chetni na 10-22 ktory jest na rynku od jakichs 2 lat, to mowiac brzydko, nie ma * we wsi, zeby Canon wypuscil nowe szklo. zwlaszcza tak wypasione do cropa, w sytuacji kiedy wszelkie dziala zostaly wytoczone zeby sprzedawac FF i zniechecac wahajacych sie od APS-C :)
Do cropa z literką "L"? :)

akustyk
20-02-2007, 01:06
Do cropa z literką "L"? :)
no to tym bardziej nie widze tego lensa :)

ale spoko... nie zniechecam wiernych... :twisted:

snowboarder
20-02-2007, 03:50
W belgijskim sklepie pojawily sie 400 f5.6L IS za 2000 Euro
i 100-400 f4L IS za 2500 Euro. Ten drugi zdecydowanie za tani...
Jest tam tez 40D...

http://www.geheugenkaart.be/English/store/viewitem.asp?idproduct=8982630

http://www.geheugenkaart.be/Nederlands/store/viewitem.asp?idproduct=8981222

KuchateK
20-02-2007, 04:13
siedzialem na niemieckim forum canona i przed chwilą podano następującą wiadomosc:
1 D Mark III ohne Crop ( 1,3er Crop gibts nicht mehr )

12,8 Mio Pixel ( Vollformat )

Crop nicht? No to mnie pasuje :D

Fajne sa te wasze dywagacje dotyczace MF od canona czy systemow modulowych. Tyle ze jesli Canon wpompuje worek pieniedzy w cos takiego to taka modlulowa matryca do zestawu bedzie kosztowala lepiej jak nowy 22mpix 1ds. A gdzie reszta? Marzenia fajne, ale poza paroma naprawde dobrze dzianymi zapalencami i ludzmi ktorym sie to zwroci nikt tego nie kupi bo nie bedzie go na to stac.

A nawet jesli bedzie to calosciowe urzadzenie to nadal cena bedzie zaporowa w stosunku do obecnych 1ds'ow. Liczac obecna konkurencje systemow MF zgodnych z workami istniejacych szkiel, ktore juz wszyscy zainteresowani srednim maja poupychane po szafach Canon ma mierne szanse zaistniec na tym rynku wypuszczajac caly nowy system. A sprzedawac tego w cenie dumpingowej raczej nie beda.

Tego nikt nie kupi. Nie darmo landszafciarze i cala reszta porzuca swoje ciezkie i wielkie klocki MF przesiadajac sie na mniejsze i tansze digitale FF od Canona. Skoro mozna miec pancerna "mala" jedynke (teraz jeszcze bez wbudowanego gripa :D) z kompletem szkiel i porownywalna jakoscia starych zelatynowych MF za cene jednej przystawki po co przeplacac?

Digital FF udowodnil ze sredni analogowy mozna zastapic dosyc skutecznie w wiekszosci zastosowan. To widac tez po cropie ktory skutecznie zastapil masowke zelatynowa 35mm.

Kolekcjoner
20-02-2007, 04:40
W belgijskim sklepie pojawily sie 400 f5.6L IS za 2000 Euro
i 100-400 f4L IS za 2500 Euro. Ten drugi zdecydowanie za tani...
Jest tam tez 40D...

http://www.geheugenkaart.be/English/store/viewitem.asp?idproduct=8982630

http://www.geheugenkaart.be/Nederlands/store/viewitem.asp?idproduct=8981222

Ale ten ich 40D to przepisane dane 30D tylko z matrycą z 400D. Albo fake albo wiedzą, że bedzie tylko nie znają dokładnych specyfikacji.
Co do obiektywów to wyglądają na prawdziwe. Co do ceny 100-400/4 - może Canon chce zrobić prezent użytkownikom :mrgreen: na swoje 70-te urodziny ;):).
I bardzo prawdopodobne, że to wszystkie nowości przed PMA :(.

KuchateK
20-02-2007, 04:44
Dorzuca do 40'stki uszczelki, kompatybilnosc z wifi gripem i naprawde nic wiecej nie potrzeba aby konkurowac z D200 ;)

snowboarder
20-02-2007, 06:04
WOW!!! 6 (slownie szesc) nowych Niko-coolpix'ow na glownej
stronie dpreview!!! Canon, strzez sie :lol:

MMM
20-02-2007, 10:55
Moje typy :
2. Canon EOS 40D 10MP, x 1.6, DIGIC III, 5 FPS

...i czyszczenie matrycy. Tyle to wiadomo, pytanie jest inne, co ponad to pojawi się w 40D?
- lepszy wizjer?
- lepszy AF?
- AutoISO?

gwozdzt
20-02-2007, 11:09
... pytanie jest inne, co ponad to pojawi się w 40D?
- lepszy wizjer?
Przewijało się juz w tym wątku kilkukrotnie "new viewfinder".

- lepszy AF?
Tu mam obawy.

- AutoISO?
oczywiscie konfigurowalne (ISO max/min, f/stop max/min, shutter max/min)
i zapomniałeś jeszcze o master-kukułce :-)

Jakby to wszystko wrzucili od razu a nie co rok po jednym ficzerku (o ile w ogóle?), to faktycznie mógłby zakonkurować z D200 :-)

akustyk
20-02-2007, 11:18
co mialoby byc w tym nowym celowniku?
siatka? stale widniejace ISO?

gabarytowo jest OK przy tej jasnosci dziurki i tej matowce,
dzieki ktorej manualnie tez mozna wyostrzyc. to ostatnie
ewentualnie jest do "naprawienia" przez Canona

gwozdzt
20-02-2007, 11:40
co mialoby byc w tym nowym celowniku?
Powiększenie!
conajmniej na poziomie 0,95x (przy zachowaniu 95% krycia).

EDIT:
zaraz ktoś powie, że wtedy wizjer będzie za ciemny.
Więc niech się przyłóżą, pokombinują, zrobią New Super Hiper Bright Laser Matte i będzie jasny!

siatka?
Tyż :-)

stale widniejace ISO?
Tyż :-)

akustyk
20-02-2007, 13:12
Powiększenie!
conajmniej na poziomie 0,95x (przy zachowaniu 95% krycia).

EDIT:
zaraz ktoś powie, że wtedy wizjer będzie za ciemny.
Więc niech się przyłóżą, pokombinują, zrobią New Super Hiper Bright Laser Matte i będzie jasny!

https://canon-board.info/imgimported/2007/02/1162_1-2.jpg
źródło (http://www.filmpolski.pl/z1/62o/1162_1.jpg)

Canon - jak mowia, tak robia! :)

w wizjer jestem sklonny uwierzyc, ze Canon rzuci na stol. 5D to i tak nie zagrozi, a ludziki beda mordki cieszyc :)

Cichy
20-02-2007, 13:51
Normalnie wątek onanistów :D :D :D Leję jak to czytam.

Poohutch
20-02-2007, 14:08

pewnie dlatego to mój ulubiony wątek ;)

Ja obstawiam EOS 40D = 30D 10 Mpix + uszczelnienia + anti-dust + 1fps + nowy procesor (głównie z nazwy)/ulepszony AF/ulepszony pomiar matrycowy

Więcej rewelacji bym się nie spodziewał. Jeżeli będzie jasny wizjer z dużym powiększeniem to będzie coś godnego pochwały, ale nie mam złudzeń.

Jeżeli canon chce pokazać coś szczególnego na rocznicę to pewnie będzie to w segmencie profi, czyli połączenie funkcjonalności serii 1ds z 1d i pożegnanie z cropem 1.3.

Powyższe to takie niepoważne gdybania, proszę nie traktować ich zbyt serio.

WereWolf
20-02-2007, 14:27

Ja obstawiam EOS 40D = 30D 10 Mpix + uszczelnienia + anti-dust + 1fps + nowy procesor (głównie z nazwy)/ulepszony AF/ulepszony pomiar matrycowy

1 fps :confused:

Zodiakalny Rak
20-02-2007, 14:39

(ciach...)
Powyższe to takie niepoważne gdybania, proszę nie traktować ich zbyt serio.

1 fps :confused:... no przeciez prosil aby nie traktowac zbyt serio :-)

pozdrawiam,

Poohutch
20-02-2007, 14:41
"+1" = o jedną klatę na sekundę więcej niż dotąd, chyba zbyt skróciłem

Nemeo
20-02-2007, 14:52
Normalnie wątek onanistów :D :D :D

Może tytuł wątku zmienić z "Coś nowego na horyzoncie ?" na " Onanizm sprzętowy.":lol:

Olgierd
20-02-2007, 15:07
1. Canon EOS 1D Mark III : 12 MP, Crop 1.2, DIGIC III, 8,5 FPS
Szklarnia :
2. Canon EF 24-70 F/2.8 L USM IS

Super - na to czekam od dawna :grin: , tylko teraz mam odwieczny dylemat słoik czy puszka :confused:
:mrgreen:

Może tytuł wątku zmienić z "Coś nowego na horyzoncie ?" na " Onanizm sprzętowy.":lol:

najlepiej bez "...sprzętowy" - po co się sprzętem zasłaniać :mrgreen:

MMM
20-02-2007, 16:08
Ja myślę że to wogóle powinien być główny wątek tego forum, proponuję przypiąć. hehe

Zodiakalny Rak
20-02-2007, 16:14
... no to sie zaczynam powoli wycofywac :wink:

a na powaznie to zagladam tu odruchowo, zawsze jak wchodze na CB
przyzwyczajenie z ostatnich tygodni jak przezd kupnem korpusu zawsze
sprawdzalem czy nie ma jakichs informacji, ktore moglyby cos zmienic
w moich planach - czesto tez weryfikowanych w tym watku :D

i tak mi juz zostalo, takze ja nie jestem zadnym onanista :rolleyes:

pozdrowienia

toma20D
20-02-2007, 16:32
...wczorajszy watek pochodzacy z niemieckiego forum canona zostal usuniety przez niemieckiego moderatora ....jestem juz bardziej przekonany ze faktycznie był przeciek:-D poniewaz inne sensacyjne pozostaly

siedzialem na niemieckim forum canona i przed chwilą podano następującą wiadomosc:
1 D Mark III ohne Crop ( 1,3er Crop gibts nicht mehr )

12,8 Mio Pixel ( Vollformat )
Serienbilder 8,3 Bilder pro sec.
COMS der 5 D
Gehäuse der Mark II N
Preis ca. 4200,-

40 D

10,2 Mio Pixel
1,6 er Crop
Schüttelsensor
5 Bilder pro Sec.
Sonst wie 30 D

ca. 1300,-

Und ein Update der 1 DS Mark II ( großer Monitor etc. )
Ab Sebt. mit 22 Mio. Pixel.

ciekawe czy się sprawdzi ?

SebaWolf
20-02-2007, 16:43
wielki mi przeciek jesli chodzi o 40d, to ze nastepca 30d bedzie mial 10mpx i odkurzacz i tak samo jak poprzednik bedzie mial miejsce na założenie obiektywu i dziurkę na kartę pamieci ;)

mor_feusz
20-02-2007, 16:47
wielki mi przeciek jesli chodzi o 40d, to ze nastepca 30d bedzie mial 10mpx i odkurzacz i tak samo jak poprzednik bedzie mial miejsce na założenie obiektywu i dziurkę na kartę pamieci ;)
Nie zapomnij o miejscu na wlozenie bateryjki :)

Vitez
20-02-2007, 16:52
...wczorajszy watek pochodzacy z niemieckiego forum canona zostal usuniety przez niemieckiego moderatora ....jestem juz bardziej przekonany ze faktycznie był przeciek:-D poniewaz inne sensacyjne pozostaly

Ciekawe czemu do nas nikt z Canon Polska jeszcze sie nie zglosil ;)

mor_feusz
20-02-2007, 16:55

Pewnie dlatego ze 50% watkow kazali by wyciac :)

scanus
20-02-2007, 17:13
... a może dlatego, że wszystkie tutejsze dywagacje są tak pojechane, że nie zagrażają rzeczywistym nowościom Canona. :)

trampek
20-02-2007, 17:26
a moze ze na tamtym forum pprzesadzili i tylko ma byc upgrade do 10Mpix i nic wiecej..

marnow
20-02-2007, 17:32
Jeszcze 48h ....wszystko bedzie jasne :-)

snowboarder
20-02-2007, 17:33

ale czytasz...

:lol:

oddech
20-02-2007, 17:34

Nas nie odwiedzą, ponieważ jesteśmy najmniej ważną grupą odbiorców. My to prestiż, który Canon ma od lat.
Przecież ci spośród nas, którzy mają skromną puszeczkę i 1-2 tanie obiektywy nie śledzą tego wątku, nie czekają na nowości. Bawią się fotografią i sprawia im to radość.
Jednym słowem nie są targetem dla Canona.
Ci natomiast z potężnymi szklarniami i drogimi puszkami nie zmienią systemu (jednostkowe przypadki należy zignorować). Tym samym Canon może na nich "lać". Już są w szponach koncernu i pozostaną.

Obserwując rynek reklamy zauważyłem, że znacznie więcej wagi przywiązuje się do automatów, IXUSów i innych tego typu użądzeń. Nikon, Canon, Samsung, Panasonic, HP itp. wydają fortuny a promowanie takich modeli.
Dlaczego? Bo to są dla nich pieniądze. Ilu nas jest zarejestrowanych na forum? 8000? Jestem pewiem, że w przeciętnym Media Markt w Polsce sprzedaje się podobna ilość aparatów kompaktowych w ciągu miesiąca. A lustrzanek ile? 50? Nie wspominając o koszcie wyprodukowania lustrzanki i kompaktu.

Także przyzwyczajmy się, że ten segment aparatów będzie traktowany po macoszemu.

HOWGH

KuchateK
20-02-2007, 17:34
W przeciwienstwie do takiego dpreview to my mamy malenkie forum gdzies tam daleko Polsce w niezrozumialym jezyku... Kto by sie tym interesowal. Poprostu tego nikt nie czyta ;)

Choc za Bonkowe 3D to powinni cale forum zwinac :)

emisiaczek
20-02-2007, 17:40
patrze na nowe wypusty kompaktowe nikona
jeszcze rok-dwa i dobijemy do iso 10'000
strach sie bac co oni jeszcze wymysla

czornyj
20-02-2007, 18:01
patrze na nowe wypusty kompaktowe nikona
jeszcze rok-dwa i dobijemy do iso 10'000
strach sie bac co oni jeszcze wymysla

Mnie bardziej zastanawia, jakim cudem udało im się do g... kompaktu skonstruować zoomika, o rozdzielczości równej legendarnym stałkom Zeissa i Leiki, bo przecież właśnie taki obiektyw jest konieczny by uzyskać sensowne rezultaty z matrycy o rozdzielczości 250 lp/mm... I jak udało im się przełamać barierę limitu dyfrakcyjnego...

mjastrzebski
20-02-2007, 18:03
Mnie bardziej zastanawia, jakim cudem udało im się do g... kompaktu skonstruować zoomika, o rozdzielczości równej legendarnym stałkom Zeissa i Leiki, bo przecież właśnie taki obiektyw jest konieczny by uzyskać sensowne rezultaty z matrycy o rozdzielczości 250 lp/mm...

A kto mowi, ze im sie udalo......

Marcin

akustyk
20-02-2007, 18:45
Nie zapomnij o miejscu na wlozenie bateryjki :)
nie upieralbym sie.

tu tylko Direct Print jest tak pewny, jak to, ze na Boze Narodzenie bedzie w TV "Kevin sam w domu" :mrgreen:

Kolekcjoner
20-02-2007, 18:48
No to jakby podsumować jedynkę to mamy:
FF 16 MPx (pewnie sensor podobny do tego z Ds-a)
8.3 kl/s
Body jak było.
WiFi
Crop 1.3 10 MPx 10kl/s
Iso 3200 (określone jako "very clean") + dodatkowo iso 6400
Bufor (przy cropie = "no limits")
Smieciarka.
Ulepszony wyświetlacz (być może OLED)
AF 45 punktów w tym 19 krzyżowych
Digic III x2
Cena 4500$ na start.

I teraz proszę nie mówcie, że nie chcecie takiego body. Jeśli nie to ja biorę dwa :mrgreen:.

Aha wg. najnowszych rumorów Ds-a w dotychczasowej postaci w ogóle nie będzie.

mjastrzebski
20-02-2007, 19:10
No to jakby podsumować jedynkę to mamy:
8.3 kl/s
Body jak było.
WiFi
Crop 1.3 10 MPx 10kl/s
Smieciarka.
Digic III x2
Cena 4500$ na start.

I teraz proszę nie mówcie, że nie chcecie takiego body. Jeśli nie to ja biorę dwa :mrgreen:.

Aha wg. najnowszych rumorów Ds-a w dotychczasowej postaci w ogóle nie będzie.

Ale tu spokojnie jest miejsce na trojke, w cenie tak 3k USD. Zakladajac ze cena 5D bedzie oscylowac w okolicach 2k$.

Marcin

gietrzy
20-02-2007, 19:12
I teraz proszę nie mówcie, że nie chcecie takiego body. Jeśli nie to ja biorę dwa :mrgreen:

Ja chcę od Canona:

- deklaracji co do przyszłości EF!

- AI SERVO nie gorsze niż z eNki
- AA z 1D classic
- DR
- AF od -1; obecny w ciemnościach to żenada
- buit in grip nie gówno typu BG-Ex
- lżejsze baterie
- czyste 3200 (obecne 1600 z 5d), opcja 6400 - baj baj żółte citroenki DX :smile:
- klatka pełna pikseli
- obsługa CF, nie SD; wykorzystane w pełni możliwośći Extreme IV (czytaj 20MB/s)
- 1/250s synchro
- w cenie... no za darmo tego nie dadzą :)

do tego aparatu poproszę 200/1.8L IS, nowe 70-200L, i coś na szeroko i wtedy I'm done na ładnych parę lat :)

Olgierd
20-02-2007, 19:28

a na to przeciek mam: Są tak zajęci nadciągającą promocją swego okrętu flagowego: A-550, że nie mają czasu na duperele :mrgreen::twisted::mrgreen:

Vitez
20-02-2007, 23:22
I teraz proszę nie mówcie, że nie chcecie takiego body. Jeśli nie to ja biorę dwa :mrgreen:

Bede powtarzal jak zdarta plyta - ja chce tylko EC. Jak nie dadza to nic wiecej jak 1DMkIIN w dobrej cenie nie potrzebuje 8) .

arturs
20-02-2007, 23:22
Ja chcę od Canona:

[....]

i wtedy I'm done na ładnych parę lat :)

Co ty ;-), będziesz "done" maksymalnie do następnego "półtorarocza" :mrgreen:

Pozdr
Artur

Arek Piekarz
21-02-2007, 00:11
Bede powtarzal jak zdarta plyta - ja chce tylko EC.
Nie chcę cię rozczarować, ale nic nie wskazuje na to, że w nowej jedynce pojawi sę EC. Jak na razie ten ficzer w cyfrówkach pojawił się tylko w 3D Bonka ;-) i stąd pewnie wzięły się twoje nadzieje. No ale ja nic nie wiem, to tylko spekulacje i wszystko może się zdarzyć ;-)

martini
21-02-2007, 02:42
na czym niby mialoby polegac te eye control ? :rolleyes:
jak myslicie, czy cena 30tki moze jeszcze spasc ? obecnie z kitem mozna dostac za 4,199zl.

Zielony
21-02-2007, 03:29

Za pomocą ficzera EyeControl możesz sobie wybierać punkt AF za pomocą oka :grin: Tzn na który punkt AF spojrzysz w wizjerze to będzie on wybrany jako aktywny. Najpierw trzeba jednak chyba wykalibrować ten ficzer pod własną gałkę.

BTW, ktoś może powiedzieć na ile skuteczna i praktyczna była ta funkcja w analogowych puszkach?? Czy to taki zbędny wodotrysk? :roll:

gwozdzt
21-02-2007, 08:28
BTW, ktoś może powiedzieć na ile skuteczna i praktyczna była ta funkcja w analogowych puszkach?? Czy to taki zbędny wodotrysk? :roll:
W moim odczuciu sprawa wyglada tak, że funkcja ta nabierała znaczenia wraz ze wzrostem liczby punktów AF.
Miałem w rękach "trójkę" i przy 45 pktach AF działało to pięknie. Gdzie nie spojrzałeś - tam aparat ostrzył.
Natomiast w EOS 50E czy EOS 5 przy 3/5 poziomych pktach AF nie miało to dla mnie wielkiego sensu i nawet swojego 50 kupiłem w wersji bez EC.
7-mio pktowej 30-tki w rękach nie miałem; przypuszczam jednak, ze w nim EC zaczynał już nabierać sensu, choc rozmieszczenie sensorów AF pozostawia wiele do życzenia (brak czujników w "mocnych pktach).

focus
21-02-2007, 09:31
Niby mam EC w EOS 30 z 7 punktami, i choć działa precyzyjnie nawet dla okularnika to używam tego niezwykle rzadko.
90% zdjęć i tak stosuje centralny punkt, EC czasami przy karkołomnych ustawieniach aparatu do zdjęć makro, gdzie chciałem wyostrzyć na inny punkt niż środkowy nie zmieniając kadru.
Dla większości ujęć szybciej zadziała AF na centralnym a później zmiana kadru

jotes25
21-02-2007, 09:57
jak myslicie, czy cena 30tki moze jeszcze spasc ? obecnie z kitem mozna dostac za 4,199zl.
Przed chwilą nowe body 30D poszło na allegro za 3350. Jeśli zobaczymy 40D czy jak tam będzie się nazywac, to cena 30D powinna na stałe zagościć w okolicach 3000.

mark_solo
21-02-2007, 10:11
Używałem EOS 3 przez 4 lata. Zawsze miałem EC włączone. Działał bardzo dobrze w poziomie. Trochę gorzej w pionie. Teraz w 30D bardzo mi tego brakuje. W 50E EC to była raczej pomyłka. Za mało punktów AF.

scanus
21-02-2007, 10:37
To prawda, EC przy trzech punktach AF w 50E to może była pewna przesada. Ja częściej niż ostrzenia używałem podglądu głębi ostrości. Było to dużo łatwiejsze niż szukanie guzika na body.

MMM
21-02-2007, 10:58
Używałem EOS 3 przez 4 lata. Zawsze miałem EC włączone. Działał bardzo dobrze w poziomie. Trochę gorzej w pionie. Teraz w 30D bardzo mi tego brakuje.
Efektywność punktów innych niż centralny jest raczej średnia, lepiej i tak używać centralnego bo przynajmniej jest pewność że szybko wyostrzy tam gdzie trzeba. Gdyby te wszystkie punkty miały czujniki krzyżowe to i owszem, używanie ich nabiera sensu razem z EC.

EDIT:
Zobaczcie jak nagle 30D poznikał z Allegro, u mnie wszystkie oferty mieszczą się na jednej stronie :). Widać wszyscy się spodziewają następcy już teraz.

Olgierd
21-02-2007, 12:02
Kto chce kupić 40D :?: :?: :?:
Zapraszam do sklepu:
http://www.geheugenkaart.be/english/store/viewitem.asp?idproduct=8981440
:eek:

jotes25
21-02-2007, 12:14
Drooooogo. U nas w MM odkurzacze tańsze, nie mówiąc o gruszce w aptece ;)

trampek
21-02-2007, 12:15
Zapraszam do sklepu:

Jezeli to prawda to Canon okaze sie byc najgorszy z konkurencji. I jeszce jedno: moze jest tak ze najzwyczajniej canon nie ma nic do pokazania a te projekty poukrywane po laboratoriach to jedna wielka bajka.

Acha ja musze powiedziec ze to moj ulubiony watek:)

scanus
21-02-2007, 12:17
Digic II? :roll:
1700 euro? :roll:

To jakaś porażka...

gwozdzt
21-02-2007, 12:20

To jakaś porażka...
Małoby sens, jakby był FullFrame ;-)

MacGyver
21-02-2007, 12:28
Małoby sens, jakby był FullFrame ;-)
Marzyciel... :-D

gwozdzt
21-02-2007, 12:30
Marzyciel... :-D
Nie marzyciel tylko realista :-)
Bo albo się pomylili z ceną, albo ze specyfikacją :-)

Zaibatsu
21-02-2007, 12:32
No to do zobaczenia 8)

to co Vitez oglądamy jutro te kserokopiarki :wink:

MacGyver
21-02-2007, 12:45
Nie marzyciel tylko realista :-)
Jeśli Canon wypuściłby FF w takiej cenie to Nikon mógłby na dobrą sprawę zaprzestać produkcji D200.... no dobra, robić co jakiś czas krótką serię dla pasjonatów i fanatyków marki :mrgreen:

qwerty1237
21-02-2007, 12:52

To jakaś porażka...

Nie sadze... za 1,5 kola zlotowek wiecej masz juz 5D, wiec ja chromole 40D za taka cene...

arra
21-02-2007, 12:52
Jeśli Canon wypuściłby FF w takiej cenie to Nikon mógłby na dobrą sprawę zaprzestać produkcji D200.... no dobra, robić co jakiś czas krótką serię dla pasjonatów i fanatyków marki :mrgreen:

A tego bysmy przecierz nie chcieli, Ci z Canona tez pewnie aktualnie foca D200, wiec sami by sobie zrobili kuku ;)

Kolekcjoner
21-02-2007, 13:13

To jakaś porażka...

A mnie się zdaje że to jakaś wierutna bzdura jest.

A tego bysmy przecierz nie chcieli, Ci z Canona tez pewnie aktualnie foca D200, wiec sami by sobie zrobili kuku ;)

Myślę że nikt rozsądny nie będzie źle życzył nikonowi, bo to by była pętla na szyję dla nas wszystkich. Wyobraźmy sobie, że nie ma na tym rynku żadnej sensownej konkurecji i mamy: takie np. 20D za 6000 PLN, 5D za 14000, 400D za 3500. I nie wiadomo kiedy nowe modele, bo i po co.

Co do nowej jedynki to dodatkowe informacje są następujące:
oprócz:

8.3 kl/s
Body jak było.
WiFi
Crop 1.3 10 MPx 10kl/s
Smieciarka.
Digic III x2
Cena 4500$ na start.
Ma mieć jeszcze format HD Photo :).

Dla tych co czekają na 40D wiadomości nie są pomyślne. Ma być ale w terminie późniejszym :mrgreen:.

konradl
21-02-2007, 13:36
Co do 40d to jak ma byc takie jak tam podano to dla mnie i chyba nie tylko moze w ogole go nie byc, to samo co 20d... :)

Michu (Pentax)
21-02-2007, 13:44
Uuuu... Pół doby do godziny zero i żadnych przecieków...
Co dziwne - u nas też cisza (choć jutro też ma być ciekawe info o nowych produktach), u Oleksego cisza, choć ich nowe puszki mają pozamiatać rynek. Hmmm... Czyżby po Photokinie rozstrzelano wszystkich życzliwych?

gwozdzt
21-02-2007, 13:45
Co do 40d to jak ma byc takie jak tam podano to dla mnie i chyba nie tylko moze w ogole go nie byc, ...
Jesli o mnie chodzi, to aparaty z cropem mogą już w ogóle nie wychodzić (bo taki już mam i następnego kupować nie mam zamiaru).
Naturalną koleją rzeczy, a właściwie powrotem do normalności jest dla mnie tylko matryca 24x36mm; z tym że nie na najwyższej półce aparatów profesjonalnych, lecz w klasie dwucyfrowej.
I w zasadzie wszystko mi jedno jak długo będę na to czekał. Byle mój aparat do tego czasu nie odmówił posłuszeństwa :-)

EDIT:
chciałbym jeszcze dodać, że powyższe to nie jest jakaś chwilowa zjawka, lecz trwale wypracowane stanowisko :-)
http://canon-board.info/showpost.php?p=211345&postcount=431 z dn. 28-08-2006

Nemeo
21-02-2007, 13:59

Dobre:lol: :lol: :lol:

aptur
21-02-2007, 14:11
Jesli o mnie chodzi, to aparaty z cropem mogą już w ogóle nie wychodzić (bo taki już mam i następnego kupować nie mam zamiaru).

Ja myślę podobnie. W dalszej perspektywie interesuje mnie tylko FF. Już teraz pod tym kątem kompletuje obiektywy. Nie zarabiam na fotografi więc jakoś specjalnie do tego FF mi się jednak nie śpieszy. Planuję zakup gdy cena spadnie poniżej 5 tys. Czy stanie się to za rok czy dwa nie ma dla mnie znaczenia.

Arek_O
21-02-2007, 14:25
Swoją drogą to dziwne, że nie ma przecieków. Bo kontrolowane przecieki są dobre marketingowo. Przypomina się sytuacja z 400D, w której konkurencja wiedząc o planowanej premierze w jej dniu zarzuciła sieć dziesiątkami nowych kompaktów tak aby news o 400D zginął w szumie. Canon skutecznie się przed tym obronił poprzez "błąd" webmajstra z Honkongu i przeciek, który spowodował, że o 400D gadało się przez 3 dni przed właściwą premierą, a potem także w jej trakcie.

Czyżby więc brak przecieków sugerował niemożność pochwalenia się czymś wartościowym? Jutro się przekonamy. Do zobaczenia na konferencji.

Arek

scanus
21-02-2007, 14:26
Ja myślę podobnie. W dalszej perspektywie interesuje mnie tylko FF. Już teraz pod tym kątem kompletuje obiektywy. Nie zarabiam na fotografi więc jakoś specjalnie do tego FF mi się jednak nie śpieszy. Planuję zakup gdy cena spadnie poniżej 5 tys. Czy stanie się to za rok czy dwa nie ma dla mnie znaczenia.

Ale chciałbyś żeby nastąpiło to raczej wcześniej niż później? :)
Przy polityce Canona z 40D za 1700 euro, to możesz poczekać dość długo.
O ile to, co się dzieje z jedynkami ma mniejszy wpływ na linię XXXD to interferencje między Xd a XXD są już dość silne.

gwozdzt
21-02-2007, 14:32
Przy polityce Canona z 40D za 1700 euro,...
Wierzysz w to?? Bo ja już napisałem, w sumie całkiem serio: rąbnęli się z ceną lub specyfikacją.
Kto by to kupił? 1700 EUR to daje 6500zł. Za 5000 kupisz D200. Za 8000 jest 5D.
Ja nie widze nabywców na 40D w tym kształcie i cenie.

aptur
21-02-2007, 14:34
Ale chciałbyś żeby nastąpiło to raczej wcześniej niż później? :)
Przy polityce Canona z 40D za 1700 euro, to możesz poczekać dość długo.
O ile to, co się dzieje z jedynkami ma mniejszy wpływ na linię XXXD to interferencje między Xd a XXD są już dość silne.

Ja się obawiam czegoś innego. Canon wypuszcza FF w obudowie 350D (albo jeszcze gorszej o ile się da) i jednoczesnie jakiegoś następce 5D co wcale nie będzie dużo tańszy. Zrobiliby coś na kształt linii 350D-30D tylko z FF.

jatzzek
21-02-2007, 14:34
Zapraszam do sklepu:

Spokojnie, jakie FF? Przeciez jest napisane:

"Compatible with all EF/EF-S lenses and EX"

Ktory Canon FF jest compatible with EF-S lenses?

aptur
21-02-2007, 14:36

NA RAZIE żaden :)

gwozdzt
21-02-2007, 14:39
Spokojnie, jakie FF? Przeciez jest napisane:

"Compatible with all EF/EF-S lenses and EX"

Ile razy można powtarzać, że musieli się pomylić w cenie lub specyfikacji!

Widzę dwie możliwości:
- 1700 EUR i "compatibile EF lens only" :-)
- 1100-1200 EUR i Compatible with all EF/EF-S lenses

scanus
21-02-2007, 14:40
Jest też napisane:

"CMOS sensor
An 10.1 Megapixel CMOS sensor provides the sensitivity needed for clean, detailed images with fine colour gradation. Large sensor pixels allow for wide dynamic range and reduced noise at higher ISO speeds. The 22.5 x 15mm sensor size adds an effective 1.6x increase to the focal length of EF lenses, extending reach at the telephoto end."

..więc to chyba nie jest FF, co?

mjastrzebski
21-02-2007, 14:41
Ja się obawiam czegoś innego. Canon wypuszcza FF w obudowie 350D (albo jeszcze gorszej o ile się da) i jednoczesnie jakiegoś następce 5D co wcale nie będzie dużo tańszy. Zrobiliby coś na kształt linii 350D-30D tylko z FF.

Nie kumam po co. Toz 5D, to wlasnie 30D z wieksza matrca. Z dokladnoscia do kl/s. A przeciez nie beda odswiezac 400D bo to ma dopiero pare miesiecy. Predzej czy pozniej pewnie w 700D bedzie pelna matrcya. Ale to nie predzej niz za (strzelam) 5 lat. Pare upgradow z matrca 1.6x jeszcze pociagnal.

Po za tym xxxD to popularna i tania lustrznka dla mas (albo dla bidnych polakow). Wsadzenie FF podrozylo by sprawe diabelnie. Tak w kolano to nawet Nikon sobie nie strzela.

marcin

gwozdzt
21-02-2007, 14:42
..więc to chyba nie jest FF, co?
No to dalej są dwie możliwości:
- rąbnęli sie z cena,
- liczą na jelenia :mrgreen:

arra
21-02-2007, 14:44
No to dalej są dwie możliwości:
- rąbnęli sie z cena,
- liczą na jelenia :mrgreen:

Przeciez mowili o reorganizacji i ze ceny pojda do gory, to ida ;). Skoro 400D mial byc za pona 3k to 6k za 40D nie wydaje sie takie nierealne ;)

aptur
21-02-2007, 14:47
Nie kumam po co. Toz 5D, to wlasnie 30D z wieksza matrca. Z dokladnoscia do kl/s.
marcin

Tutaj się mylisz - 5D ma 3kl/s, 30D - 5kl/s

mjastrzebski
21-02-2007, 14:48
Tutaj się mylisz - 5D ma 3kl/s, 30D - 5kl/s

Przeczytaj uwaznie co napisalem. "Z dokladnoscia do kl/s".

Marcin

aptur
21-02-2007, 14:53
Przeczytaj uwaznie co napisalem. "Z dokladnoscia do kl/s".

Marcin

Czytam uważnie. Z dokładnoscią konkretnych wyrazów które znaczą to co znaczą :)
Zwrot "z dokładnością" oznacza, że nawet w takich szczegółach jest tak samo.

gwozdzt
21-02-2007, 14:55
Przeciez mowili o reorganizacji i ze ceny pojda do gory,
Mówić to se mogą:cool: . Ceny urzedowe mamy już za sobą :-)
Wolny rynek i konkurencja robią swoje i kierunek cen jest jeden: 2529

Skoro 400D mial byc za pona 3k
A jest za 2400
http://www.allegro.pl/item167418219.html

Canon Polska też mieli zamykać z początkiem lutego a tu bęc:
http://canon-board.info/showpost.php?p=284055&postcount=1701

Nie ze mną te numery, Canon :mrgreen:

mjastrzebski
21-02-2007, 15:08
A jest za 2400
http://www.allegro.pl/item167418219.html

2250 pln
http://www.allegro.pl/item168698330_canon_400d_body_nowe_canon_pl_okazja .html

arra
21-02-2007, 15:19
2250 pln
http://www.allegro.pl/item168698330_canon_400d_body_nowe_canon_pl_okazja .html

Spokojnie to jeszcze sa ceny sprzed podwyzki, jakies pozostalosci magazynowe, jak to mowia niektorzy sprzedawcy na tym forum (opowiadajac o znacznych podwyzkach cen szkiel i body) ;)

Vitez
21-02-2007, 15:24
Nie chcę cię rozczarować, ale nic nie wskazuje na to, że w nowej jedynce pojawi sę EC. Jak na razie ten ficzer w cyfrówkach pojawił się tylko w 3D Bonka ;-) i stąd pewnie wzięły się twoje nadzieje. No ale ja nic nie wiem, to tylko spekulacje i wszystko może się zdarzyć ;-)

Wiem jak dziala choc nie uzywalem i wiem ze powinien byc tylko w body z kilkudziesiecioma punktami AF.
Do moich potrzeb bardzo przydatne - sledzenie pilki/akcji (koty, nozna halowa, siatkowka, samoloty) i przenoszenie ostrosci przy plytkiej GO (koty, portrety).
Jak nie bedzie EC to gorzej dla mojej wygody ale lepiej dla mojego portfela ;) - spodziewam sie dobrej ceny na uzywane 1DMkIIN.

Czyżby więc brak przecieków sugerował niemożność pochwalenia się czymś wartościowym? Jutro się przekonamy. Do zobaczenia na konferencji.

Arek

Ja to moze jakas drukareczke bym przytulil niz kserokopiarke ;) .
Moze sie zdzwonimy jakos przed konferencja by wspolnie o forum lobbowac pania Izabele ;)

Kolekcjoner
21-02-2007, 17:25
Chłopaki Wy na prawdę poważnie rozważacie to co w tym sklepie pokazali. Przeca to brednie jakieś kompletne. Tak samo jak to, że canon przy kompletnym braku konkurencji pokaże FF-a za 1700 Eur. Co do tego że w puszce 40D będzie cokolwiek innego niż crop 1.6 też nie mam najmniejszych wątpliwości :).

Uuuu... Pół doby do godziny zero i żadnych przecieków...
Co dziwne - u nas też cisza (choć jutro też ma być ciekawe info o nowych produktach), u Oleksego cisza, choć ich nowe puszki mają pozamiatać rynek. Hmmm... Czyżby po Photokinie rozstrzelano wszystkich życzliwych?

Coś wygląda na to że tak :). Po za tym nie jest i nie było nigdy powiedziane, że to właśnie jutro jest ten dzień. Być może będą typowo marketingowe zapowiedzi nowości :).

trucker
21-02-2007, 17:46
A ja jestem sklonny dac wiare temu gosciowi ktory na FM napisal:
1DMkIII - 10MP,10fps, 3"Live LCD
40D - 10MP, 5fps, 3"LCD
Nastepca 1Ds z 22MP - na jesien
5D - w nastepnym roku
Nowe szerokie szklo 16-35 F2.8 dla nawego 1Ds(z 22MP):-D

ddarc
21-02-2007, 18:04
Co do 40d to jak ma byc takie jak tam podano to dla mnie i chyba nie tylko moze w ogole go nie byc, to samo co 20d... :)

jeśli ten link to prawda...

to 40D będzie miał dalej crop 1.6 więc spokojnie zbieram na 5D lub jego następcę. No chyba że wsadzą chociaż crop 1.3 ( w co wątpie).. ale wtedy można by się pozastanawiać.

Nie kalkuluje się dokładać powiedzmy ze 2 tyś z 30D żeby mieć matryce 10mpx( i tak na formacie 10x15 nic nie zobaczę chyba że pod lupą:roll: )

..Poza tym 30D to bardzo fajna puszka...no może troszkę za ciężka ze szkłem i podpiętą lampą....jak dla mojej żony:mrgreen:

Chyba że do 40D wsadzą staba z minolty;-) to biore

schabu
21-02-2007, 18:20
jak takie bedzie 40D to sprawdza sie moje oczekiwania ze nastepca 30D to kupa ktora doprowadzi do spadku cen poprzednika:D

skalny
21-02-2007, 18:37
Zapraszam Szanowne Towarzystwo do przeskanowania forow konkurencyjnych firm jak Olympus czy Nikon - tam tez wrze nie mniej niz na naszym forum w kwestii nowosci Canona.

Kolekcjoner
21-02-2007, 18:51
Zapraszam Szanowne Towarzystwo do przeskanowania forow konkurencyjnych firm jak Olympus czy Nikon - tam tez wrze nie mniej niz na naszym forum w kwestii nowosci Canona.

A jakieś szczegóły, bo na nikonie;) nic nie mogę znależć. Gdzie to wrzenie :shock:?

Michu (Pentax)
21-02-2007, 19:06
Może kolega Skalny akurat jajka gotował...

gietrzy
21-02-2007, 19:30
Może kolega Skalny akurat jajka gotował...

Ty, Limited, ty nie bądź taki mądry ;)

Dobra, jutro o 9:00 (Warszawa) puszcza NDA. Jak nie pokażą moich szkieł to w akcie desperacji wdepne w Nikona :)

muflon
21-02-2007, 19:39
Właśnie, o której dokładnie jest "godzina zero"? I jakiego czasu? ;-)

adamek
21-02-2007, 19:42
a może chociaż 18-55 III ?
;)

gietrzy
21-02-2007, 19:45

Podobno 22.02., 8:00 GMT, czyli najpierw Japan, potem dpreview a końcu Steve

gzak
21-02-2007, 20:03

Jak to "najpierw", "potem"? ;)
Godzina "8:00 GMT" jest wszędzie w tym samym momencie ;)

Kolekcjoner
21-02-2007, 20:13

17.00 czasu Tokio. 9.00 czasu Warszawskiego :).

Arek Piekarz
21-02-2007, 20:14
Na stronie eflens.com (http://eflens.com/) (u dołu) pojawiła się luka pomiędzy 30D a 5D na nowy aparat - czyżby 40D? :-) Ale czemu tylko jedna?

mjastrzebski
21-02-2007, 20:16
Na stronie eflens.com (http://eflens.com/) (u dołu) pojawiła się luka pomiędzy 30D a 5D na nowy aparat - czyżby 40D? :-) Ale czemu tylko jedna?

Powiem lepiej!!!
http://eflens.com/eos40d/

Marcin

Nemeo
21-02-2007, 20:20
Ale czemu tylko jedna?

Właśnie, a gdzie miejsce na jakiegoś nowego Marka ?

muflon
21-02-2007, 20:28
Ja myślę że przy takiej okazji różne Stevy i Phile raczej nie śpią w nocy ;-)

MacGyver
21-02-2007, 20:34
a może chociaż 18-55 III ?
;)
Najlepiej niech mu dołożą IS i to będzie właśnie ta super nowość, hit sezonu, a nie jakieś tam puszki czy inne eLki :mrgreen:

hyzop
21-02-2007, 20:36
Powiem lepiej!!!
http://eflens.com/eos40d/

Marcin

To niby, że takie nieostre zdjęcia robi.;)

Kolekcjoner
21-02-2007, 20:45
Właśnie, a gdzie miejsce na jakiegoś nowego Marka ?

No w jednym miejscu :): jest miejsce (http://www.canon-me.com/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/index.asp) :D przynajmniej teoretycznie także możliwe że coś się pojawi.

Póki co ciekawą informacją jest to, że nowy MkIII miałby mieć "Live view". Ciekawe jakby to rozwiązali, bo na pewno nie tak jak w E330.
W sumie to nie byłoby złe mieć coś takiego :).

marnow
21-02-2007, 20:46
Wlasnie a gdzie nowy Mark III ?

KuchateK
21-02-2007, 21:05
Ja bym na rewolucje typu crop 1.3x w dwucyfrowej puszce czy "live view" w jedynce na waszym miejscu nie liczyl.

Michu (Pentax)
21-02-2007, 21:10
40D, coś niewyraźnie dziś wyglądasz...
Prawdę powiedziawszy podziwiam szczelność przecieków. Ale pewnie zasługa polskiego hydraulika. Tak więc nie ma chyba sensu już przetupywać nerwowo z nogi na nogę - za 13 godzin nastąpi wstrzymanie oddechu, i... albo jęk zawodu albo krótkie yeach!.
Live view - choć dla mnie zbędny bajer - to zapewne dla reporterów rewelacyjne narzędzie. Być może właśnie to byłoby powodem podniesienia ceny...

scanus
21-02-2007, 21:20
Sądzę, że jednak jęk zawodu i zgrzytanie zębami... :(

emisiaczek
21-02-2007, 21:35
zadnego zawodu nie bedzie, kazdy onanista tu jak zbawienia czeka na ten parotygodniowy moment gdy 40d bedzie juz na polce a 30d bedzie starociem ale tez na niej bedzie polce tylko o 30% taniej :) oczekiwania biednych polskich kieszeni.

Zaibatsu
21-02-2007, 21:53
zadnego zawodu nie bedzie, kazdy onanista tu jak zbawienia czeka na ten parotygodniowy moment gdy 40d bedzie juz na polce a 30d bedzie starociem ale tez na niej bedzie polce tylko o 30% taniej :) oczekiwania biednych polskich kieszeni.

Gdybym był posiadaczem 10-tki być moze nad upgrade'm do 40 bym się zastanawiał, ale nie widzę takowego powodu z 20 czy też 30D szczególnie jesli dotychczasowe przecieki się sprawdzą. Ja czekam na zmianę w segmęcie 5-tki ewentualnie gdyby 1D MarkIII był z FF :rolleyes:

MMM
21-02-2007, 22:05
Live view - choć dla mnie zbędny bajer - to zapewne dla reporterów rewelacyjne narzędzie. Być może właśnie to byłoby powodem podniesienia ceny...
To jest czasem przydatna rzecz ale pod warunkiem że wyświetlacz jest odchylany. Zakładając że rzeczywiście coś takiego ma się pojawić to znając bezczelność marketoidów Canona będzie wyglądać tak, że owszem podgląd będzie ale za to zmniejszą wyświetlacz po to żeby za 1,5 roku go łaskawie powiększyć, za z 3 lata dodadzą odchylany LCD i dzięki temu będą promować nowy model :mrgreen:

gietrzy
21-02-2007, 22:08
Live view - choć dla mnie zbędny bajer - to zapewne dla reporterów rewelacyjne narzędzie.
Dokładnie, wiele bym dał, żeby mieć to w pracy ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Jak to "najpierw", "potem"? ;)
Godzina "8:00 GMT" jest wszędzie w tym samym momencie ;)
Za Kazikiem spalam się :oops: ale zaczne wyć jak wilk jeśli tym razem nie wyjdzie jakieś fajne szkiełko!

MaciekCi
21-02-2007, 22:19
No ja też czekałem/czekam na coś w segmencie 5D/1DmkIII (jeśli FF) ... Ale skoro nic o nich nie słychać ... to niby do kiedy ja mam czekać ? Jesień ... Mi na wiosnę/lato 07 przydałby się FF ... :( cóż ... 5D trzeba będzie nabyć i zaoszczędzoną kasę w zmianę 70-300 na 100-400 ... ehh ... a miało być tak pięknie ; /

miszaqq
21-02-2007, 22:53
tutaj ciekawy link, pokazujacy gorki i dolki poszukiwanej frazy na google, w tym przypadku 'canon eos'

http://google.com/trends?q=canon+eos&date=all&geo=all&ctab=0&sa=N

scanus
21-02-2007, 22:58
A w Tokio już 6 rano. :lol:

Zielony
21-02-2007, 23:23
No to kto (ręka w górę) wziął urlop w pracy, żeby spokojnie z szampanikiem czekać na wieści przy monitorze? :lol:

Arek Piekarz
21-02-2007, 23:33
tutaj ciekawy link, pokazujacy gorki i dolki poszukiwanej frazy na google, w tym przypadku 'canon eos'

http://google.com/trends?q=canon+eos&date=all&geo=all&ctab=0&sa=N
A tutaj częstość szukania Canona 3D (http://google.com/trends?q=canon+3d&date=2006&geo=all&ctab=2&sa=N) :D:D Strony w języku polskim uplasowały się na drugim miejscu ;-)

Kolekcjoner
21-02-2007, 23:39
To jest czasem przydatna rzecz ale pod warunkiem że wyświetlacz jest odchylany. Zakładając że rzeczywiście coś takiego ma się pojawić to znając bezczelność marketoidów Canona będzie wyglądać tak, że owszem podgląd będzie ale za to zmniejszą wyświetlacz po to żeby za 1,5 roku go łaskawie powiększyć, za z 3 lata dodadzą odchylany LCD i dzięki temu będą promować nowy model :mrgreen:

Ma być 3" :).

Za Kazikiem spalam się :oops: ale zaczne wyć jak wilk jeśli tym razem nie wyjdzie jakieś fajne szkiełko!

No to kto (ręka w górę) wziął urlop w pracy, żeby spokojnie z szampanikiem czekać na wieści przy monitorze? :lol:

No.... czas zmienić pampersa :mrgreen:.

Kolekcjoner
22-02-2007, 02:54
No 40d Sorry NEW
It's not coming at PMA....

:cry:

Broncobilly
22-02-2007, 03:25
Pewnie cała para pójdzie w gwizd ;-)

KuchateK
22-02-2007, 04:19
Dadza nowa piatke, ktorej sie nikt nie spodziewa, a ktora w/g kalendarza po 18 miesiacach powinna byc (no chyba ze to model wypuszczany jak jedynki z wiekszym odstepem), a 30D poczeka na nastepce do jesieni... Tak jak powinno byc :mrgreen:

Kolekcjoner
22-02-2007, 04:32
Póki co ten: tsiphoto się nie mylił. Wygląda mi na kogoś z Canona :). Jest też bardzo oszczędny w słowach :mrgreen:. Gdyby canon opóźnił premierę 40D albo inaczej, dał 40D wg. planu :D to byłaby to spora szansa dla innych firm. Pytanie czy są na to przygotowane. Szczególnie myślę tu o Sony. No a nikon miałby szansę na hit z D200s.

djtermoz
22-02-2007, 06:26
Na dpreview juz wiedza co bedzie:

http://www.dpreview.com/news/0702/07022208canoneos1dmarkiii.asp

"Pre-PMA 2007: Canon has today announced the latest generation of their EOS-1D series. The Mark III has a ten megapixel APS-H (1.3x FOV crop) CMOS sensor and can shoot at ten frames per second. It features the updated DIGIC III image processor, a new 19 area Auto Focus system and a 3.0" LCD monitor."

A tutaj oficjalnie:

EOS-1D Mark III (http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ModelDetailAct&fcategoryid=139&modelid=14999)

EF 16-35mm f/2.8L II USM (http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ModelDetailAct&fcategoryid=148&modelid=14907)

alton
22-02-2007, 06:30
hehe 118 stron.
40, 30 megapixli a tu raptem 10...
Oj dzieci, dzieci...:)

marnow
22-02-2007, 06:33
No i mamy koledzy oficjalny news:

http://www.usa.canon.com/templatedata/pressrelease/20070221_1dmark3.html

Zapraszam do lektury :-)

--
Marnow

Kolekcjoner
22-02-2007, 06:35
W kwestii nowych body. obiektywu i lampy zapraszam do odpowiednich wątków :):
1D Mark III (http://canon-board.info/showthread.php?t=19872)
16-35/2.8 L II (http://canon-board.info/showthread.php?t=19873)
Speedlite 580EX II (http://canon-board.info/showthread.php?t=19874)
:D

Wszystko sprawdziło się niemal idealnie trzeba przyznać, że ten ktoś miał info z pierwszej ręki.
Czyli jednak crop 1.3 będzie nadal tak jak mówił C. Westfall.

Z tego też wynika, że 40D na PMA niet :(.

Zaibatsu
22-02-2007, 08:08
żałoba :cry:

vasco
22-02-2007, 08:14
No to sobie Canon zaszalal na urodziny, dokladnie jak wszyscy przewidywali:mrgreen:

oddech
22-02-2007, 08:20
mówiłem, że mają wszystko w D...

trucker
22-02-2007, 08:25
Wyglada na to ze obstawilem wlasciwego konia:-D

gwozdzt
22-02-2007, 08:59

w sumie same odgrzewane kotlety. III, II, II
Az mnie to skłoniło do refleksji, kiedy ostatnio Canon pokazał coś nowego, innowacyjnego?
W segmencie profi na pewno były to pierwsze 1D i 1Ds, potem już tylko liftingi II, III, N...
Równie oczywistym krokiem milowym był D30 (pierwszy nieprofejonalny DSLR), nastepnym mniejszym 20D (5fps).
Rewolucyjny w swoim czasie był 300D (jako pierwszy amatorski DSLR).
No i ostatnia rzeczywista nowość to 5D (pierwszy FF DSLR o nieco szerszym kręgu odbiorców) i jeśli chodzi o puszki to by chyba było na tyle.

Ciekawe kiedy znowu wyjdzie coś NAPRAWDĘ nowego, na miarę zintegrowanej jedynki, FF w serii dwucyfrowej, czy choćby słynnego już 3D?

Kolekcjoner
22-02-2007, 09:03
Co do szkieł to bardzo możliwe, że jeszcze sobie zostawili coś na PMA. W końcu to prawie trzy tygodnie.

gwozdzt ale to co wymieniłeś (
na miarę zintegrowanej jedynki, FF w serii dwucyfrowej, czy choćby słynnego już 3D?) nie jest niczym przełomowym.
A o zintegrowanej jedynce to można zapomnieć na długie lata. Po co robic jedną jedynkę skoro mogą być dwie. Mało tego są tacy co obie kupią. Czysty marketing.

vasco
22-02-2007, 10:34
I wyszlo ze oskarkowy zrobil najmadrzej:)
odwyk:mrgreen: nowa piatka za grosze i wakacje na lazurowym wybrzezu:)
A wszyscy ktorzy czekali na cos nowego beda zgrzytac zebami patrzac jak jej cena idzie w gore...

Jeszcze PMA nie bylo :D Nie jest powiedziane ze nic wiecej nie bedzie :D Mogli dac teraz cos zeby ludzie zajeli sie nowoscia a nie sledzili wyciekow.

A to prawda. Ja czekam na nowe obiektywy, chcialbym jakiegos spacerzooma EF-S, wspomniany 17-135 IS brzmial interesujaco... Albo 100-400 Mark II...

schabu
22-02-2007, 10:53
Jeszcze PMA nie bylo :D
no tak - bedzie sie czekalo od jednych targow do drugich...no i moze za jakis czas uda sie canonowi nas zadowolic.

emisiaczek
22-02-2007, 11:11
jak tam w watku onanistycznym ... czekacze na 40d pewnie juz zwieracze tak zacisniete ze nie idzie myslec ;) Jeszcze bedzie nie bujcie

scanus
22-02-2007, 11:13
Mam pytanie do znawców zachowań Canona: czy jest możliwe, że jeszcze przed lub na PMA nasza ulubiona firma pokaże coś nowego z interesującego nas asortymentu, czy to raczej mało prawdopodobne?

Jeśli ta jedynka jest wszystkim (z wyjątkiem kompaktów) co mają na jubileusz, to to jakaś poruta i sromota jest.

A może oni zapomnieli, że są jakieś rocznice? :roll:

Cichy
22-02-2007, 11:13
Mówiłem, ze nie wyjdzie następca 5 :P Jeśli to wszystkie nowości z półki DSLR i osprzętu, to niezła kicha Canonie..

Vitez
22-02-2007, 11:14

Podpisze sie pod tym i zamykam wreszcie tego tasiemca. Czy sie komu nowe szkielko/puszka podobaja czy nie - przedyskutujcie w najaktualniejszych watkach. Pobawie sie tez zaraz w przenoszenie postow.
Latwiej koncentrowac sie w nowych punktach na funkcjonalnosci nowych gadzetow Canona.
Jak pojawia sie realne rumours odnosnie nastepcy 30D czy 5D to smialo zalozcie nowy watek.