Zobacz pełną wersję : Cos nowego na horyzoncie?
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
MaciekCi
01-02-2007, 12:39
A może możliwość SD ? Podwójne gniazdo ? Co za sens by był pakowania w 400D CF , 40D SD ... mi się wydaje, że jak ma być SD to już SD/CF i to samo w nowym 5D ...
Canon od zawsze dawał CF i musi się liczyć z tym, że większość userów Canona ma już zakupione CFy , sprzedawać tego to nijak bo za grosze ... Równie dobrze mogliby dać inne mocowanie szkieł w 40D ... ;) co za sens ?
No to nowe ploty:
40D=10Mp, anti dust, new display, 5fps, 9+2 AF points, 100-1600+H, EF-S, crop 1.6, SD, new viewfinder, DIGICIII, option: Wifi grip
Wreszcie coś dla mnie optymistycznego. Jeśli to będzie rzeczywiście taka kicha to przynajmniej nie będzie mnie korcić zamiana mojego 30D na nowy model :)
Wreszcie coś dla mnie optymistycznego. Jeśli to będzie rzeczywiście taka kicha to przynajmniej nie będzie mnie korcić zamiana mojego 30D na nowy model :)
Tylko trzeba sobie zadać pytanie ile w tej plotce jest prawdy ?:-)
Paprochwbody
01-02-2007, 14:24
Jeśli takie są nowości Canona (zwłaszcza 40D), to to będzie "Conon". Eh...
Kolekcjoner
01-02-2007, 15:38
- AD na co mi to jak trudniejsze brudy i tak trzeba szorowac/gruszkowac.
Marketing :)
- nowy wyswietlacz...hmm ten z 30d chyba nie jest za stary wiec nie widze powodu do tak szybkiej zmiany, no moze bardziej energooszczedny?
Nie wiadomo może OLED. Może większy???
- przy af-ie znow w punkty sie bawia... zamiast zrobic cos porownywalnego do nikona...
Nie mogą dać bo crop nie ten;) :D. Ten AF z 5D by wystarczył.
- SD ehh...
W sumie dziwne ale może być. Przynajmniej moja ślubna nie będzie mi podbierać kart :lol:.
- nowy wizjer, no no ciekawe co wymysla, baardzo chcialbym linie podzialu, zeby nie rownac horyzontu do punktow AF :)
Nie wiem co tu można poprawić przy tej wielkości lustra no chyba, że przerobią to dokumentnie - w co akurat w przypadku canona bardzo wątpię.
- DIGICIII poprzedni sie wyrania w duzo wyzszych modelach wiec tez nie widze potrzeby.
Może chodzi o większy bufor w RAW-ach - byłoby bardzo przyjemnie :).
No i na koniec :) Jak w moim przypadku, 20d trzyma sie dobrze i tylko 2 Mpix mniej wiec chyba dalej nie bedzie update'u, niech ze w koncu wepchna tego FF-a w cos za 6000, bo tak to mimo wszytsko nie wielkie roznice...
Jak dla mnie to by mogli spokojnie zostawić te 8 MPx.
Canon w tym roku jest bardzo tajemniczy. Podobno nie dawali zbyt dużo sprzętu do testów w związku z tym może być bardzo mało wiarygodnych przecieków.
...podobno d70(nie mowiac o d200, d80) ma lepszy AF od 5d szczegolnie w gorszym swietle :) A jezeli chodzi o wizjer, to przy cropie w N lepiej widac, porownywalem ze swoim 20d i naprawde jest duuuza roznica i chyba nie choodzi tu o ta 0,1x roznice w cropie.
No ja bym chcial ze 12 Mpix, zawsze to wygodniej kadrowac, za to szybkostrzelnosc do niczego mi nie potrzebna :)
Z tym Oledem mozesz miec racje podobno mniej pradu to wysysa, a co do wielkosci to chyba troche miejsca moze juz braknac dla reki po prawej stronie.
snowboarder
01-02-2007, 18:45
A może możliwość SD ? Podwójne gniazdo ?
Masz racje. CF/SD
Ja przepraszam, ale jaka "kicha"?
Przeciez te specs to dokladnie to, czego wiekszosc sie spodziewa...
Przeciez nie wloza tam AF z 1D ani wiecej MP... Ja to jest kicha, to
poczekaj na nowy 1D MkIII - 12MP, FF, 8fps...
Kolekcjoner
01-02-2007, 18:50
...podobno d70(nie mowiac o d200, d80) ma lepszy AF od 5d szczegolnie w gorszym swietle :) A jezeli chodzi o wizjer, to przy cropie w N lepiej widac, porownywalem ze swoim 20d i naprawde jest duuuza roznica i chyba nie choodzi tu o ta 0,1x roznice w cropie.
Wiesz to porównaj sobie wielkość lustra np. w D50 i 350D lub nawet w 30-tce. Przecież lustro w D50 jest niewiele mniejsze niż w korpusach pełnoklatkowych. Przynajmniej tak jest w przypadku 50E. Natomiast w D80 jest już mniejsze i wizjer wcale nie jest znów taki jasny. Owszem bardzo ładny obraz (lepszy niż w 30D) ale na moje oko ciemniejszy.
Ja przepraszam, ale jaka "kicha"?
Przeciez te specs to dokladnie to, czego wiekszosc sie spodziewa...
Przeciez nie wloza tam AF z 1D ani wiecej MP... Ja to jest kicha, to
poczekaj na nowy 1D MkIII - 12MP, FF, 8fps...
Kicha bo:
- AF nie taki jak w 5D
- brak AutoISO
Fajnie że nowy wizjer, mam nadzieję że będzie podobny jak w D200 ale tak samo jasny i kontrastowy jak w 30D.
Nowy wyświetlacz to zbędny bajer, lepiej niech popracują nad wyświetlaniem obrazu na tym co jest teraz bo powiększenia jakieś nieostre wychodzą.
Viracocha
01-02-2007, 19:07
Znalazłem na włoskim forum Canona:
Canon EOS 1D Mark III: 12Mp, x1.2 and DIGIC III, 8,5fps and raw until 25 every, dust removals and length grip crisis possible (grip détachable en kit French expressions are like this), SD+CF and Wifi. (2007 January) - 3000Eur
AF improve, photometry improvements and iso3200 picture qualities the improvements and jpg picture quality improvements become accomplished plentifully: The d it appears to be being an efficiency improvement which [cik] 3 is common.
- Canon EOS 40D 10Mp, x1.6 and DIGIC III and 5fps, dust removal, ISO de 100 a 3200, AF side strongs-point extend or the improvement of AF efficiencies is forecast (PMA 2007 April) - 1200Eur
Kolekcjoner
01-02-2007, 19:14
New year, new rumours
With the annual PMA photo dealer convention and trade show taking place in Las Vegas in a few weeks (see PMAI) rumours of new EOS products are starting to appear.
For the most part, the rumours are based on speculation. These days, Canon guards information about new DSLR products very closely - even the names of new cameras are known by only a few select groups of people before the launch day.
If the last few years are a reliable guide, there will be a press conference in the third week of February. If there are any new EOS products, we will send an EOS-mail newsletter giving you details.
In the meantime, don't rely on what you see on the internet. For example, there is currently an EF 50mm f1.8L lens for sale on eBay. The only problem is that Canon has never manufactured an L-series 50mm f1.8 lens!
To raczej 100% pewne źródło.
Sugerujesz , że fora Canona to jakieś wiarygodne źródła informacji ? :) No w sumie biorąc pod uwagę naszą Bonkową 3D .. ;)
Viracocha
01-02-2007, 19:24
Sugerujesz , że fora Canona to jakieś wiarygodne źródła informacji ? :) No w sumie biorąc pod uwagę naszą Bonkową 3D .. ;)
Eee, to tak bardziej w ramach informacji/ciekawostki. Tam też prawie się biją o to co będzie i kiedy ;)
Canon EOS 1D Mark III [...] (2007 January)
He, he... To na pewno się sprawdzi... ;)
mjastrzebski
01-02-2007, 19:32
Canon EOS 1D Mark III: 12Mp, x1.2 and DIGIC III, 8,5fps and raw until 25 every, dust removals and length grip crisis possible (grip détachable en kit French expressions are like this), SD+CF and Wifi. (2007 January) - 3000Eur
AF improve, photometry improvements and iso3200 picture qualities the improvements and jpg picture quality improvements become accomplished plentifully: The d it appears to be being an efficiency improvement which [cik] 3 is common.
- Canon EOS 40D 10Mp, x1.6 and DIGIC III and 5fps, dust removal, ISO de 100 a 3200, AF side strongs-point extend or the improvement of AF efficiencies is forecast (PMA 2007 April) - 1200Eur
To juz sie pomalu nudne robi, tak szczerze mowiac. Nie ma ktos zaznajomionego studenta psychologii czy czego takiego, ktory sie do pracy magisterskiej szykuje?? Mam dla takiej osoby pare pomyslow na temat pracy z analizy zachowan w internecie:
1. "Ile zacytowan w internecie przerabia wish-list'e na pelnoprawny rumour" :P
2. "Onanizm sprzetowy w aspekcie gluchego telefonu" :P
3. "Wplyw Bonkowej 3-ki na sprzetowo-onanistyczne zachowania stadne na forach dyskusyjnych". :P
Zdjecia idzicie robic tym co macie.
A ja kupuje 5-tke w przyszlym tygodniu. W pupci mam czy i kiedy sie pojawi 6D, 3D, czy 16 i 3/4 D MKIIIIII.
Zarzad domowy pozytywnie zaopiniowal inwestycje, wiec sekundy nie mysle sie zastanawiac, czy 6D bedzie mial 0.17% mniejsze szumy, czy bedzie ostro rysowal cegly, tudziez posiadal strzepywaczke do paprochow. Gruszke se kupie.
:P
Marcin
To juz sie pomalu nudne robi, tak szczerze mowiac.
Sorry, mjastrzebski, ale chyba nikt nie każe Ci tutaj zaglądać? Nikt Ci również nie zabrania już teraz 5d kupować?
Ja jak na razie wstrzymuje się z zakupem 5D, bo mi się nie spieszy, aparat mam i zdjęcia pstrykam... Aż za dużo ;)
A to wszystko tutaj trzeba czytać z przymrużeniem oka. Ja tak robie i bawię się świetnie ;)
Widzę ciśnienie macie jak nastolatki przed pierwszym okresem :lol:
Jak już coś nowego wyskoczy to załóżcie osobny wątek co bym wiedział. Tutaj póki co, nie ma sensu zaglądać :mrgreen:
Niech no któryś weźmie w końcu dupę w garść i do wróżki się przejedzie :lol:
Albo STS'y obstawiajcie ;-)
PS. Wiem, że nikt nie każe mi tu zaglądać :P
Viracocha
01-02-2007, 22:21
Widzę ciśnienie macie jak nastolatki przed pierwszym okresem :lol:
To typowe objawy zespołu napięcia przednowopuszkowego :)
To typowe objawy zespołu napięcia przednowopuszkowego :)
Ciekaw jestem czy po wypuszczeniu nowości powstanie kolejny wątek na 1,2k postów z marudzeniem jakie to 'bee', nieładne, za drogie...
Pewnie tak. A po dwóch tygodniach od tego czasu powstanie kolejny wątek z wróżeniem nowości na rok 2008 :lol:
Ciekaw jestem czy po wypuszczeniu nowości powstanie kolejny wątek na 1,2k postów z marudzeniem jakie to 'bee', nieładne, za drogie...
Pewnie tak. A po dwóch tygodniach od tego czasu powstanie kolejny wątek z wróżeniem nowości na rok 2008 :lol:
I na tym polega cały 'fun' :)
tak wogole to ten wątek raczej w hydepark byc powinien bo juz dawno rozstał sie z realiami... :D
Michu (Pentax)
01-02-2007, 23:14
Skipper - jest dobrze, to nie są żadne gdybania.
Podobno Canon wchodzi w system 4/3 - słyszeliście?
MaciekCi
02-02-2007, 01:35
:lol: kurna , serio , na początku ten temat był ciekawy , teraz to już totalny "offroad" ;]
4 nowe ficzery co 3 lata :mrgreen:
nie wierze... z reguly dodawanie ficzerow (poza pakowaniem fps-ow i punktow AF) zajmuje im kilka dobrych lat. czasem dluzej
Kolekcjoner
02-02-2007, 02:39
Skipper - jest dobrze, to nie są żadne gdybania.
Też raczej trudno uwierzyć. Canon to taka "Zosia samosia". Raczej wolą promować coś swojego niż przyłączać sie do jakichś gotowych rozwiązań.
A po za tym: "I co oni będą z tego mieli?"
MaciekCi
02-02-2007, 10:17
Może ktoś mi podać jakikolwiek plus formatu 4/3 ? Bo pozatym, że pasuje świetnie na tapetę pulpitu innego atrybutu znaleźć nie mogę. :) w Labach chamsko ucinają ... A większość drukarek jest przygotowanych do 3:2. Zresztą osobiście wolę 3:2, zupełnie inaczej się kadruje ... według mnie lepiej ; D i zasady podziału kadru z przed xx lat nadal mają zastosowanie w 3/2 a w 4/3 już nie jest tak kolorowo. :)
Może coś przeoczyłem ?
EDIT : Wydaje mi się, że powinno się dążyć do fotograficznej doskonałosci - analogów (tam przecież format był 3:2) a nie od nich uciekać ...
ahm.
wiesz..
dla niektórych doskonałość to kwadrat.
;]
oskarkowy
02-02-2007, 10:30
EDIT : Wydaje mi się, że powinno się dążyć do fotograficznej doskonałosci - analogów (tam przecież format był 3:2) a nie od nich uciekać ...
"Fotograficzna doskonałość" to rzecz bardzo względna. Dla mnie rzeczona brzmi "6x6".
Rok temu Olek zapowiadał co prawda puchę w kwadracie, ale niestety na zapowiedziach się skończyło. Szkoda, bo może okazałoby się, że jest na to spory rynek i ktoś jeszcze zdecydowałby się na wypuszczenie takiej puszki w małoobrazkowym formacie.
edit: adamek :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ale daliscie sie sprowokowac:D
4:3 sie swietnie uklada w pionie. to duzo wygodniejszy kopmozycyjnie format do pionow niz 3:2 i absolutnie nie dziwie sie ludziom robiacym martwa nature czy portret w 645, lub ewentualnie tym olympusowym pseudosprzetem :)
idealny format? 4:5 oczywiscie ;)
MaciekCi
02-02-2007, 11:11
adamek , oskarkowy -> Nie łapcie mnie za słówka :mrgreen: , doskonale wiecie, że chodziło mi o 35mm :mrgreen: z tą "doskonałością" racje , my mistake ;)
akustyk -> Ja tam do pionu już się przyzwyczaiłem w systemie 3:2 ... a co do martwej natury to rzeczywiście, często przycinam fotki i wychodzi coś takiego jak 4:3 / 4:5 :)
Ciekawa dyskusja się zrobiła o tych formatach.
Z kwadratowym formatem nie miałem bezposrednio do czynienia, ale dostrzegam jego ideał. Zdjecia w kwadracie mają jakąś taką harmonię, są jak dla mnie bardzo przyjemne w odbiorze.
Od strony technicznej kwadrat też ma jak najbardziej uzasadnienie: obiektyw tworzy obraz okrągły, a kwadrat jest najwiekszym polem prostokątnym, jakie można wpisać w okrąg, zatem najmniej się "marnuje" obrazu tworzonego przez obiektyw.
Od strony praktycznej też wygląda to bardzo fajnie, zawsze trzymamy aparat tak samo, nie trzeba żadnych gripów, itp ;-)
Same plusy!
Tylko na razie wykonywanie zdjęc w tym formacie jest dla mnie zbyt trudne:mrgreen:
Przy okazji: kompletnie nie znalazłem zrozumienia, kiedy "potępiłem" panoramiczne matryce w laptopach:
http://canon-board.info/showthread.php?p=272925#post272925
co o tym myślicie?
Panowie sytuacja wyglada nastepujaco.
Canon to nie firma krzak, nie przebranzowila sie z robienia kaloszy na produkcje cyfrowek, tylko zajumuje sie tym od lat. Malo tego, to najwieksza korporacja w tej branzy z jedynym tak duzym doswiadczeniem i obszernym zapleczem techniczny (jedyne chyba tylko sony moze sie im teraz rownac).
W laoblatoriach nie pracuja nad jedna czy dwoma konkretnymi puszkami, takze wstawienie dwoch czy trzech nowych przyciskow, zmiana matrycy czy wiekszy ekran to dla nich zaden problem.
Tam sie tworzy technologie, kokretne rozwiazania i przedewszystkim czeka sie na konkurnecje.
Kanon mnostwo skonczonych produktow tworzy tylko i wylacznie na pulke jak np Rebel K2D czy jak go tam inaczej zwac.
W kompjuterach maja dziesiatki roznych projektow puszek (mam na mysli same puszki bez bebechow) a to co sie do nich wpakuje to kwestia tego co pokaza inni producenci cyfrowek.
Robia, robia i tylko czekaja co wypusci konkurencja.
Canon to Nie Caritas. Canon to Korporacja. A korporacje nie robia Nic co nie przynosi najwiekszej ilosci pieniazkow jak najmniejszym kosztem.
Tak ze pozostaje liczyc na sony, fuji czy tez nikona ktory notabene ma sie najgorzej z calej czworki bo sam nie robi prawie nic.
Pozostaje nam liczyc na konkurencje ktora kieruje sie tymi samymi zasadami.
Nie oszukujmy sie na rynku nie ma lepszych puszek niz 1Ds Mark II cz 5D.
I dopoki nikt nie wyskoczy z czyms rewolucyjnym Canon tez sie nie wychyli.
mjastrzebski
02-02-2007, 11:41
Robia, robia i tylko czekaja co wypusci konkurencja.
Canon to Nie Caritas. Canon to Korporacja. A korporacje nie robia Nic co nie przynosi najwiekszej ilosci pieniazkow jak najmniejszym kosztem.
Dobrze gada. Ja nierozumialem nigdy nadziei na nowe sprzety od Cwanona, wiazane z jakis ich tam rocznica systemu EOS. To jest firma, ktora ma robic dobrze akcjonariuszom, czyli zarabiac, a nie wypuszczac super sprzetu na rocznice.
Jesli rynek i konkurencja by ich do tego zmusila, to pokazali by wszystkie karty juz rok temu, przed rocznica. A jesli rynek i konkurencja ich do smialych posuniec nie zmusi, to i na 100 rocznice, nie odslonia wszystkich kart, i tego co tam maja w labolatoriach.
Marcin
Ja bym raczej powiedział, że nie ma lepszych matryc.
Odnośnie 1-dynki się nie wypowiadam, ale już taki 5D jeśli chodzi o funkcjonalności i ficzery to jest surowy, goły i wesoły.
W tym aparacie nie ma nic z wyjątkiem duzej, wspaniałej matrycy.
Nie ma konfigurowalnej automatyki ISO, nie obsługuje bezprzewodowo flashy systemowych, brakuje mu szybkostrzelności na poziomie 5fps, nie mozna wyswietlić siatki w wizjerze, nie ma uszczelnien, itd, itp...
Absolutnie nie twierdzę, że to wszystko jest niezbędne; ale poza jakością zdjęc i formatem FF takie D200/K10D leją go z każdej strony, co zreszta wcale mnie nie dziwi - nie potrafią zrobić takiej matrycy, to nadrabiają czym mogą.
oskarkowy
02-02-2007, 11:47
Tylko na razie wykonywanie zdjęc w tym formacie jest dla mnie zbyt trudne:mrgreen:
Kadrowanie w kwadracie to strasznie trudne wyzwanie. Niektórym może się wydawać, że to nic trudnego, ale kompozycja w kwadracie jest wyjątkowo wymagająca.
Panowie sytuacja wyglada nastepujaco.
Canon to nie firma krzak, nie przebranzowila sie z robienia kaloszy na produkcje cyfrowek, tylko zajumuje sie tym od lat. Malo tego, to najwieksza korporacja w tej branzy z jedynym tak duzym doswiadczeniem i obszernym zapleczem techniczny (jedyne chyba tylko sony moze sie im teraz rownac).
I dlatego najlepszych projektantów i designerów zatrudnia w Polsce? Coś ściemniasz :mrgreen:
I dopoki nikt nie wyskoczy z czyms rewolucyjnym Canon tez sie nie wychyli.
Słuchajcie, Bonk jest na usługach monopolisty. To kłamca, kapitalista i ten, no.. liberał.
Bonk, nawet mi się nie waż mieć racji :!: :x
Nie oszukujmy sie na rynku nie ma lepszych puszek niz 1Ds Mark II cz 5D.I dopoki nikt nie wyskoczy z czyms rewolucyjnym Canon tez sie nie wychyli.
Chcesz powiedziec, ze jesli konkurencja nie wypusci podobnego/lepszego technologicznie sprzetu niz w/w puszki, to Canon nie ruszy do przodu z nowymi body?
A macie jakies informacje na temat nowych szkiel.
Moze by tak 35mm f/2 zmodernizowali.
A ja coś czuję, że następcy 5d nie będzie jeszcze teraz. Bo i w sumie po co ? Nikon nawet palcem nie kiwnął , żeby zatrzymać odpływ użytkowników swojego systemu do konkurencji, wiec Canon nie ma żadnego bodźca żeby puszczać nową puszkę. Na dodatek 5d w kicie zdrożało o 100 ojro.
slawi_3000
02-02-2007, 11:57
W tym aparacie nie ma nic z wyjątkiem duzej, wspaniałej matrycy.
A jakby tak:
A ja coś czuję, że następcy 5d nie będzie jeszcze teraz. Bo i w sumie po co ?
Marketingowo masz racje, ale rozwojowo... takie myslenie blokuje rozwijanie technologii. Zawsze jest niebezpiecenstwo, ze konkurencja moze wskoczyc z czyms lepszym i co wtedy?
A jakby tak:
Aż tak nie trzeba :mrgreen:
Niemniej denerwujące jest to bezwzględne wyrachowanie Canona, kiedy u konkurencji można zobaczyć, jakie ciekawe i przydatne funkcje może mieć korpus nawet o połowę tańszy.
mjastrzebski
02-02-2007, 12:16
A ja coś czuję, że następcy 5d nie będzie jeszcze teraz. Bo i w sumie po co ? Nikon nawet palcem nie kiwnął , żeby zatrzymać odpływ użytkowników swojego systemu do konkurencji, wiec Canon nie ma żadnego bodźca żeby puszczać nową puszkę. Na dodatek 5d w kicie zdrożało o 100 ojro.
Bedzie bedzie nastepca, chocby po to, zeby bylo jak u Canona w zegarku. A ze bedzie to nastepca na miare 20D->30D, to juz inna bajka. Dolaza garsc *******, ktore ich nie beda kosztowaly majatku i troche fukcjonalnosci, ktora na dobra sprawe mozna pewnie zrobic programowo. I bedzie Panie "nowym model" ;-)
Pozyjom, obaczym. Wszystko to tylko gdybania.
Marcin
JW tym aparacie nie ma nic z wyjątkiem duzej, wspaniałej matrycy. Nie ma konfigurowalnej automatyki ISO, nie obsługuje bezprzewodowo flashy systemowych, brakuje mu szybkostrzelności na poziomie 5fps, nie mozna wyswietlić siatki w wizjerze, nie ma uszczelnien, itd, itp...
Wszystko to prawda... a i tak schodzi jak świeże bułeczki, czasem z dokładnością do lokalnych zawirowań spowowodanych spekulacjami "a może Canon wypuści"... :-D Zatem po co "naprawiać jeśli nie jest zepsute"?
MacGyver
02-02-2007, 14:23
A macie jakies informacje na temat nowych szkiel.
Moze by tak 35mm f/2 zmodernizowali.
Też bym chiał, ale to raczej mało prawdopodobne. Amatorskie stałki, z wyłączeniem portretówek i macro oczywiście, to teraz produkt niszowy i moim zdaniem prędzej zrezygnują z produkcji niż go zmodernizują.... i obym się mylił :cry:
oskarkowy
02-02-2007, 14:58
Też bym chiał, ale to raczej mało prawdopodobne. Amatorskie stałki, z wyłączeniem portretówek i macro oczywiście, to teraz produkt niszowy i moim zdaniem prędzej zrezygnują z produkcji niż go zmodernizują.... i obym się mylił :cry:
Szczerze wątpię. Straciliby część klientów, którzy teraz wypruwają się na wersje jaśniejsze. Zresztą tym ciemniejszym stałkom też niewiele brakuje:
http://www.grabek.pl/chwilowe/IMG_7719.jpg
(duży plik bez obróbki i kompresji)
85/1.8 przy f/2 sam byłem mocno zdziwony. Więc czasem powstaje pytanie, czy naprawdę warto wydać te kilka tysięcy więcej.
Przy okazji 35L wiem, że warto (zupełnie inne szkło), ale przy 85L ciągle mam wątpliwości.
Kolekcjoner
02-02-2007, 15:56
Chcesz powiedziec, ze jesli konkurencja nie wypusci podobnego/lepszego technologicznie sprzetu niz w/w puszki, to Canon nie ruszy do przodu z nowymi body?
Bardzo prawdopodobne. Zresztą w przypadku jedynek tak jest. Wstrzymują już któryś raz. Bo po co się wychylać.
Marketingowo masz racje, ale rozwojowo... takie myslenie blokuje rozwijanie technologii. Zawsze jest niebezpiecenstwo, ze konkurencja moze wskoczyc z czyms lepszym i co wtedy?
Nic nie blokuje. Technologie rozwijają nieustannie. Tylko większość ląduje w szafie/sejfie/komputerze lub w innych zastosowaniach. I na ogół nie widzi światła dziennego. Podstawa to być o krok przed konkurencją ale nie więcej. Zresztą to jest też częściowo odpowiedź na pytanie dlaczego 5D jest taki a nie inny. W jakim celu robić super mega wypasioną puszkę jak i tak konkurenci nie mają nic do zaoferowania w tym segmencie - czysty marketing.
Chodzą słuchy że Sony pracuje nad FF-em w związku z tym nie jest wykluczone że canon nadal będzie się wstrzymywał z wypuszczeniem czegoś nowego w tym segmencie.
Jak konkurencja wyskoczy z czymś lepszym to wyciągną z szafy co trzeba. Zresztą i tak mają na rynku kilka rzeczy których inni nie mają (DO, FF). I więcej nie potrzeba :).
Po za tym Canon stosuje bezwzględną zasadę:
- Chcesz to masz najlepsze puszki i system na rynku ale płać (jak za woły - to fakt), a jak się nie podoba to spier..... do konkurencji.
Po za tym Canon stosuje bezwzględną zasadę: - Chcesz to masz najlepsze puszki
Ileż można powtarzać: nie puszki, a matryce!
http://canon-board.info/showpost.php?p=276054&postcount=1285
system na rynku ale płać (jak za woły - to fakt),
System mogę się zgodzić. Ale też najbardziej pazerny za jakiekolwiek pierdoły systemowe, typu kabelek, wężyk, itp...
a jak się nie podoba to spier..... do konkurencji.
I coraz więcej amatorów będzie tak robić.
Sam powoli przygotowuję się do pozegnania z 300D i jeśli u Canona nie pojawi się nie pojawi się coś z lepszym wizjerem i większą matrycą to coraz częściej spoglądam w strone D80 + AF-S 18-70 DX lub K10D + DA 16-45 AL
Nic nie blokuje. Technologie rozwijają nieustannie. Tylko większość ląduje w szafie/sejfie/komputerze lub w innych zastosowaniach. I na ogół nie widzi światła dziennego. Podstawa to być o krok przed konkurencją ale nie więcej.
W momencie wypuszczenia D80 Nikon stał się liderem w segmencie amatorskim a nawet zaczął atakować segment "semi-pro" Canona. Zresztą 30D jest moim zdaniem "półprofesjonalne" chyba tylko dzięki 5fps :-)
W momencie wypuszczenia D80 Nikon stał się liderem w segmencie amatorskim a nawet zaczął atakować segment "semi-pro" Canona. Zresztą 30D jest moim zdaniem "półprofesjonalne" chyba tylko dzięki 5fps :-)
30d nigdy nie było puszką semi-pro, chyba że w chipie :)
DoMiNiQuE
02-02-2007, 17:31
30d nigdy nie było puszką semi-pro, chyba że w chipie :)
Jak nie jest jak jest. Marketingowo to jest wlasnie segment semi-pro czy Ci sie to podoba czy nie ;)
Jak nie jest jak jest. Marketingowo to jest wlasnie segment semi-pro czy Ci sie to podoba czy nie ;)
W ostatnim chip foto - video poszli jeszcze dalej. Ankietę na profesjonalną lustrzankę roku wygrał ... 30D przed D2Xs :) No ale nic dziwnego skoro główną nagrodą dla uczestników ankiety jest ... 30D.
DoMiNiQuE
02-02-2007, 18:17
Eee takich gazet to ja nawet nie biore do reki wiec moga sobie tam wypisywac co im sie podoba :-) Nawet jakby w ich tescie 400D okazal sie bardzej PRO niz 5D bo ma czyszczenie matrycy, to bym sie raczej nie zdziwil :-)
dobrze ze nie kupuje tej gazetki :-) ale porównanie i zwycięstwo 30D nad D2x jest nie smaczne. To tak jak by porównać Opla Astre z BMW seri 7 i pewnie znajdzie się jakiś idiota który powie ze Astra lepsza bo mniej pali :-) i kolor ma ładniejszy
Kolekcjoner
02-02-2007, 19:08
Ileż można powtarzać: nie puszki, a matryce!
http://canon-board.info/showpost.php?p=276054&postcount=1285
Ja jednak pozwolisz że podtrzymam tezę o puszkach. Nie miałem dotąd w rękach lepszej puchy niż 1D, a uwierz mi że sporo tego było :).
(...) Ale też najbardziej pazerny za jakiekolwiek pierdoły systemowe, typu kabelek, wężyk, itp...
To zobacz sobie na ceny tych rzeczy u nikona albo np. ceny dodatków do kamer Sony. Mogą milionera posłać z torbami.
Sam powoli przygotowuję się do pozegnania z 300D i jeśli u Canona nie pojawi się nie pojawi się coś z lepszym wizjerem i większą matrycą to coraz częściej spoglądam w strone D80 + AF-S 18-70 DX lub K10D + DA 16-45 AL
Tak teraz jest, że w pewnych segmentach mają lepszą ofertę inne firmy (szczególnie w kwestii szkieł). Niejednemu to sugerowałem. Choć szkoda gdybyś opuścił to forum :).
No i tak ma być. Krok do przodu nie mniej nie więcej. Dlatego min. sprzedaż na ten rok zakładają na poziomie 38 mld$, a nie 6 -ciu jak Nikon :D.
dobrze ze nie kupuje tej gazetki :-) ale porównanie i zwycięstwo 30D nad D2x jest nie smaczne.
Porównanie jak porównanie. Można porównywać wszystko ze wszystkim. Jedynie co z tych porównań wynika. Miałem możliwość podziałać troszkę D2Xs i nie miałbym nic przeciwko żeby zagościł u mnie na stałe. Na prawdę świetna maszynka. 30D ma się do niego nijak. Jedyna wada to to, że powyżej iso 800 szumi jak woda w kiblu :).
KuchateK
02-02-2007, 19:59
Przyznaj sie, dali Ci ta trojke do testowania i chcesz nas podenerwowac :mrgreen:
Michu (Pentax)
02-02-2007, 20:02
Nie oszukujmy sie na rynku nie ma lepszych puszek niz 1Ds Mark II cz 5D. To Ty chyba nie słyszałeś o Yakumo.
Kolekcjoner
03-02-2007, 06:10
Widać że Canon poważnie traktuje PMA, bo wynajęli tam największą powierzchnię zresztą zaraz przy wejściu. Widać też że gotówki to im nie brak :D.
http://www.pmai.org/pma07/content/pdf/general_floorplan_first_level.pdf
Ciekawe czy można wywnioskować coś o nowych sprzętach z tego, kto z kim sąsiaduje na PMA? :mrgreen:
Znalazłem ciekawą rzecz, która wygląda... na bzdurę. :roll:
Canon 1Ds Mark III mini Camera - czyli nowy 1Ds wielkości 5D?
Nowe mocowanie szkieł?
http://photography-on-the.net/forum/...splay.php?f=82 (http://photography-on-the.net/forum/forumdisplay.php?f=82)
Tam to sie chyba chłopakom nudzi. Z resztą chyba sami w to nie wierzą.
Może Bonk narysuje jakby to miało wyglądać. :D
oskarkowy
03-02-2007, 10:48
Widać też że gotówki to im nie brak :D.
Pan płaci, pani płaci.. Vitez wziął kredyt :mrgreen:
http://photography-on-the.net/forum/...splay.php?f=82 (http://photography-on-the.net/forum/forumdisplay.php?f=82)
Tu się niektórzy dziwią, ze wątek z plotkami tak się rozrósł, a pod tym linkiem wyżej są całe sub-fora z plotkami:
Camera Rumors and Predictions, threads: 263
Lens Rumors and Predictions, threads: 85
Other Rumors and Predictions, threads: 41
:grin:
Cieniutcy jesteśmy... :grin:
Kolekcjoner
03-02-2007, 12:07
Tu się niektórzy dziwią, ze wątek z plotkami tak się rozrósł, a pod tym linkiem wyżej są całe sub-fora z plotkami:
Camera Rumors and Predictions, threads: 263
Lens Rumors and Predictions, threads: 85
Other Rumors and Predictions, threads: 41
:grin:
Cieniutcy jesteśmy... :grin:
No nie da się ukryć :D.
A tak w temacie;) to te dywagacje na temat tego co się pojawiło na stronie Online Photographer wyglądają albo na przeciek z testu któregoś z wielu różnych nawet studialnych projektów canona albo na podpuchę samego canona po to żeby trochę zamącić :mrgreen:. Choć informacja że zaczęli produkcję matryc 22 MPx pochodzi z dość pewnego źródła :D.
oraz ew. nowe mocowanie szkieł pod te 22 mega - heh ;)
Paprochwbody
03-02-2007, 16:16
Najświeższa plota: sprzedawca z Foto it mówi "że bankowo będzie następca jedynki", piątki jeszcze nie, bo się sprzedaje...
Jak spekulacje, to spekulacje:))
Kolekcjoner
03-02-2007, 18:00
oraz ew. nowe mocowanie szkieł pod te 22 mega - heh ;)
To raczej wtedy jak zrobią średni format, Nie sądzę żeby w Ds-ie było im do czegoś potrzebne nowe mocowanie.
Najświeższa plota: sprzedawca z Foto it mówi "że bankowo będzie następca jedynki", piątki jeszcze nie, bo się sprzedaje...
No to się zgadza. Ostatnie informacje są takie, że w Germanii;) w wielu sklepach nie ma już 1Ds MkII - dostępność - za cztery tygodnie. Nie ma też transmitera WFT-E1. Z tego można wnioskować, że nowe jedynki będą miały wbudowany. Zresztą C.Westfall też o tym wspominał. No a jak będzie nowy Ds to następca piątki - najprędzej na jesieni.
Gratuluję źródła informacji, BTW znam sprzedawcę z Foto It i raczej nie opierał bym się na jego wiedzy :P
snowboarder
03-02-2007, 21:16
Bralem pod uwage sprzedaz mojego 5D teraz, ale ze szansa
na update jest bliska zeru, zaryzykuje :-) Gdybym mial 1Ds MkII
to bym sprzedal...
Jarek, jak tam twoj testowy 3D? Cos sie dzieje?
Paprochwbody
04-02-2007, 00:35
Gratuluję źródła informacji, BTW znam sprzedawcę z Foto It i raczej nie opierał bym się na jego wiedzy :P
Ja go nie znam; nie kazałem mu "się przysięgać":)
To co napisałem wynika z rozmowy z nim. Jak wiesz więcej to uchyl rąbka...
Ja nic nie wiem. Tyle tylko, ze 5 d nie tanieje, a wprost przeciwnie.
Widać że Canon poważnie traktuje PMA, bo wynajęli tam największą powierzchnię zresztą zaraz przy wejściu. Widać też że gotówki to im nie brak :D.
http://www.pmai.org/pma07/content/pdf/general_floorplan_first_level.pdf
zauważ też, że po obu stronach stoiska są toalety - widać szykują jakieś niesamowicie mocne uderzenie ;)
wszystkim podekscytowanym przypominam pogłoski przed photokiną - że niby będzie jakaś super nowość, która pozostawi konkurencję lata świetlne w tyle ...
mattnick
04-02-2007, 01:19
ja liczę nadal na EF 10-600 is 2.8 :)
KuchateK
04-02-2007, 06:50
Co do mini jedynki... To akurat nie takie glupie i bardzo mozliwe. Analogi byly "mniejsze" a booster dopinany opcjonalnie. Byc moze powroca do starego sposobu. A ze grip bedzie pewnie minimalnie po 599 dolarow to akurat bedzie nowe zrodlo zarabiania pieniedzy :mrgreen:
mattnick
04-02-2007, 11:14
hehe...ale body tańsze o 599 :)
Kolekcjoner
04-02-2007, 11:41
zauważ też, że po obu stronach stoiska są toalety - widać szykują jakieś niesamowicie mocne uderzenie ;)
wszystkim podekscytowanym przypominam pogłoski przed photokiną - że niby będzie jakaś super nowość, która pozostawi konkurencję lata świetlne w tyle ...
Problem polega na tym że niestety mogą sobie pozwolić na to żeby nic nie pokazać. Choć to dość wątpliwe. W końcu mają jubileusz.
hehe...ale body tańsze o 599 :)
Myślę że wątpię :mrgreen:.
obserwator
04-02-2007, 12:31
No nie wiem Panowie, ale chyba Wam płacą za prorokowanie, jak maklerom, skoro tak oblegacie ten wątek - to musi być pasjonujące ;) - nawet bardziej niź fotografia :)
Pozdrawiam
No nie wiem Panowie, ale chyba Wam płacą za prorokowanie, jak maklerom, skoro tak oblegacie ten wątek - to musi być pasjonujące ;) - nawet bardziej niź fotografia :)
Pozdrawiam
majac w dorobku takie pstryki jak w podczepionym linku akurat bym sie nie wychylal z takimi tekstami
ignore
obserwator
04-02-2007, 17:27
Nikogo nie oceniam po jego dorobku...tym bardziej Ciebie Akustyk...
Gratuluję poziomu riposty...
Mimo wszystko Pozdrawiam
PS.Chyba schodzimy z tematu
cos dla podgrzania spekulacji:
dzisiejszy Super Bowl, na ktorym maja byc rzekomo te nowe puchy, mozna obejrzec w kraju nad Wisla - w TVU Playerze jest kanal CBS, gdzie impreza ma byc rzekomo trasmitowana.
no to jak ktos lubi po nocy siedziec i analizowac co przypieto do bialych fallusow... :)
snowboarder
04-02-2007, 22:32
cos dla podgrzania spekulacji:
dzisiejszy Super Bowl, na ktorym maja byc rzekomo te nowe puchy, mozna obejrzec w kraju nad Wisla - w TVU Playerze jest kanal CBS, gdzie impreza ma byc rzekomo trasmitowana.
no to jak ktos lubi po nocy siedziec i analizowac co przypieto do bialych fallusow... :)
Superbowl jest na CBS, wiec nie rzekomo... Ale ogladac go dla
Canona to profanacja. W tym roku szykuje sie najlepszy mecz
od lat, dwie swietne druzyny, po prostu odlot. Najwieksze swieto
najlepszego sportu a ty o aparatach :confused:
Superbowl jest na CBS, wiec nie rzekomo... Ale ogladac go dla
Canona to profanacja. W tym roku szykuje sie najlepszy mecz
ze sportow polnocnoamerykanskich osobiscie tylko hokej :) bieganiny panow w obcislych spodenkach nie opanowalem i mnie poki co mnie nie bierze :) poniekad, wyszukiwanie aparatow i onanizowanie sie ich wywrozonymi z fusow parametrami jeszcze mniej :)
OT: Superbowl mnie nie rusza. Ciekawe jest za ro rugby, zwłaszcza w wykonaniu All Blacks...
snowboarder
05-02-2007, 05:28
No wiec moze mi sie wydawalo, ale mignela mi pod koniec jedna
jedynka z wyjatkowo duzym LCD...
A mecz zaczal sie rewelacyjnie, a potem Chicago dalo ciala...
Gratulacje dla Paytona!
Acha, "Purple Rain" byl ekstra!
W tym roku szykuje sie najlepszy mecz
W sumie jest to historyczny final, poniewaz pierwszy raz w historii tej dyscypliny do finalu doszedl czarnoskory trener - w tym wypadku dwoch( prywatnie przyjaciele ktorzy kiedys razem pracowali):wink:
Zainteresowanie nowym 1Ds-III jest takie, jakby połowa forumowiczów zamierzała sobie go kupić na tegorocznego zajączka...
Zainteresowanie nowym 1Ds-III jest takie, jakby połowa forumowiczów zamierzała sobie go kupić na tegorocznego zajączka...
:lol:
ja kupie jak bedzie miał FF + programowego cropa
Kupic, to moze nie, ale to pewnie w nim bedzie mozna zobaczyc jaka bedzie tendencja odnosnie nowosci oraz przewidziec, co niedlugo przejdzie do klas nizszych.
snowboarder
05-02-2007, 14:49
Chyba nie tylko ja zauwazylem wieksze LCD na paru jedynkach...
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=21941100
Chyba nie tylko ja zauwazylem wieksze LCD na paru jedynkach...
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=21941100
Może ktoś cie przekleił z Mirandy ;-) ... ja czekam na szkła
... ja czekam na szkła
A na jakie biedaku? ;)
A na jakie biedaku? ;)
Canon dał próbkę nowej technologii w super 70-200/4L IS. Szkło rozwala sensor 8 MPx przy f/5.6
Narazie czekam, ale generalnie planuje przesiadke na zoomy f/4L IS plus, od biedy, specjalne 2-3 stałki.
snowboarder
06-02-2007, 14:40
Widze, ze trzeba temu watkowi dac nowy boost :-)
Recap ostatnich rumors:
- 1Ds MkIII (22Mp) will be 20,67 MP effective,
switchable between 3:2 and 4:3 with supported lenses,
both formats make a 20MP file
- 40D will be 10,32 MP, little more than 400D
each pixel is full color (!!!) - even the 40D (TrueColor?)
Jesli to jest prawda, to sorry Nikon... Dowiemy sie juz niedlugo,
wczoraj dostalem moj pass na PMA :-) Wybiera sie ktos?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.wildlifeland.com/temp/pma.jpg)
Nie bardzo rozumiem. Co to znaczy, ze kazdy piksel jest "pelnokolorowy(?)"?
SebaWolf
06-02-2007, 14:55
mam nadzieję że w drugiej części zdania chodzi o przetwornik a nie rozmiar samego aparatu bo to by była załamka
Tomasz Golinski
06-02-2007, 14:58
Nie bardzo rozumiem. Co to znaczy, ze kazdy piksel jest "pelnokolorowy(?)"?
W cyfrówkach (poza sigma z foveonem) każdy piksel rejestruje tylko jeden kolor - na przemian R G lub B. Dopiero wywoływanie rawów daje normalny kolorowy obraz. Tak więc 6Mpix to chwyt marketningowy. Efektywnie jest ich sporo mniej (pewnie jednak trochę więcej niż jedna trzecia).
Szczerze wątpie, żeby canon zrobił matryce pełnokolorowe, a już na pewno nie tej wielkości.
Zodiakalny Rak
06-02-2007, 15:00
Widze, ze trzeba temu watkowi dac nowy boost :-)
... chyba zostaniesz Naszym forumowym Maxem Kolonko! :grin:
pozdrawiam,
mam nadzieję że w drugiej części zdania chodzi o przetwornik a nie rozmiar samego aparatu bo to by była załamka
zapewne chodzi o rozmiar matrycy i ilość mpx - vide 20D/30D-350D
Dobre!
Tylko w takim razie musi byc ktoś drugi na zmianę bo jak były jakieś złe wiadomości z US to Max Kolonko nigdy nie występował :lol:
snowboarder
06-02-2007, 15:06
Szczerze wątpie, żeby canon zrobił matryce pełnokolorowe, a już na pewno nie tej wielkości.
Brzmi dosc optymistycznie :-)
Ale z drugiej strony co mogloby byc wiekszym wydarzeniem na
20-lecie EOS-a i 70-lecie firmy? Jesli to prawda, to byloby to
wydarzenie na miare D30...
Podejrzewam, ze moze to byc jakas posrednia technologia, moze
np. 2 kolory na pixel, trzeci interpolowany?
pozdrawiam,
mam nadziej, ze mnie nie obrazasz :lol:
Jak juz bym mial wybierac, to wolalbym Ramionko,
Kolanka oszczedzam na snowboard...
40D will be 10,32 MP, little more than 400D
Jesli to jest prawda, to sorry Nikon...
Czyli dalej cała para idzie w matryce, a nic w korpus...?
Jeśli tak, to w moim przypadku bedzie to raczej welcome Nikon! or Pentax :-)
Bo jeśli chodzi o matrycę, to w zupełności wystarcza mi ta z 300D; natomiast bardzo mi się podobają korpusy D80/D200 oraz K10D.
Recap ostatnich rumors:
- 1Ds MkIII (22Mp) will be 20,67 MP effective,
switchable between 3:2 and 4:3 with supported lenses,
both formats make a 20MP file
hehe... jednak pozwole sobie ponabijac z autorow tych wymyslow. bo zycie jakos pokazuje, ze to co wysysaja z palca autorzy takich rumor-ow, a to co potem faktycznie sie pojawia, to jak opakowanie zewnetrzne Windowsa a jego wnetrze :) wersja dla nie-informatykow: jak gwiazdy filmowe przed makeup-em i juz "zrobione":
https://canon-board.info/imgimported/2007/02/20050316beauty5-1.jpg
źródło (http://lee.org/blog/images/20050316-beauty5.jpg)
a roznice miedzy marzeniami uzytkownikow a polityka Canona krotko mozna ujac tak:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://akustyk.magma-net.pl/temp/BANKI.JPG)
i niestety oni sa gora :(
Nie wiem czy byl juz ten link, ale moze nie o 40D (http://www.simplus.pl/simplus/showDoc.do?idx=1017691)
snowboarder
06-02-2007, 15:58
...roznice miedzy marzeniami uzytkownikow a polityka Canona...
E tam, pesymista z ciebie... Ja nie wierze, by Canon po paru latach
totalnej nieaktywnosci pozwolil sobie na PMA bez wiekszego uderzenia.
W koncu na cos wydaja te pienadze z budzetu R&D. Foveon, mala
firmka, mogli pokazac sensor TrueColor kilka lat temu, myslisz ze
Canon nie ma nic takiego na tapecie? Maja najwieksze doswiadczenie
aktualnie w produkcji sensorow, zaloze sie ze maja/moga pokazac cos
ekstra. Czy stac ich na czekanie dluzej?
Pewnie i tak, jak ostatnie wyniki finansowe pokazuja, firma ma
sie znakomicie. Ale moim zdaniem zbyt wiele sie sklada czynnikow
aktualnie... Chocby nadchodzaca w 2008 olimpiada na najwiekszym
rynku swiata - Chinach. Nie nalezy tego wydarzenia niedoceniac.
By miec nasycony rynek nowymi apratami w lecie '08, Canon
MUSI je wypuscic teraz, najpozniej latem... Czyli pokazac teraz.
Canon nie moze sobie tez pozwolic na utrate segmentu 30D/40D bo
to ci ludzie najwiecej wydaja na obiektywy i drukarki.
Pokazanie 40D tylko z sensorem 10MP byloby naprawde zbyt malym
wydarzeniem moim zdaniem... Trudno byloby taki aprat zareklamowac
jako jakakolwiek nowosc. Prawdziwa nowoscia w tym segmencie
byl tylko pierwszy D30 i pozniej 20D. Czas na kolejna :-)
A to ze flagowy 1Ds MkIII MUSI miec cos z wykopem jest dla mnie
oczywiste.
E tam, pesymista z ciebie... Ja nie wierze, by Canon po paru latach
totalnej nieaktywnosci pozwolil sobie na PMA bez wiekszego uderzenia.
W koncu na cos wydaja te pienadze z budzetu R&D. Foveon, mala
firmka, mogli pokazac sensor TrueColor kilka lat temu, myslisz ze
Canon nie ma nic takiego na tapecie?
nie no... ja z polibudy jestem :) przyzwyczajony do tego, ze owszem, mozliwosci mozliwosciami, ale kiedy tylko sie da to idzie sie po najmniejszej linii oporu :) a jak do tej pory Canon wiele nie zrobil, zebym wierzyl, ze bedzie i tym razem inaczej.
1Ds musi byc uderzeniem, nie mam co do tego watpliwosci. matryca FF przestala byc glownym fetyszem sprzedajacym ten aparat, wiec musi byc cos powazniejszego w jego ficzerach.
ale juz co do tego, ze 40D bedzie rewolucja to mam watpliwosci. na pewno taki numer jak 20D->30D nie przejdzie, ale cudow bym tu zdecydowanie nie oczekiwal.
Pokazanie 40D tylko z sensorem 10MP byloby naprawde zbyt malym wydarzeniem moim zdaniem... .
Pokazanie 40D z jakimkolwiek zmienionym sensorem APS-C bez choćby niektórych ficzerów takich jak konfigurowalna automatyka ISO, powiększony wizjer (0,95x) najlepiej z siatką trójpodziału, kontrola flashy systemowych nie będzie dla mnie żadnym wydarzeniem...
Pokazanie 40D z jakimkolwiek zmienionym sensorem APS-C bez choćby niektórych ficzerów takich jak konfigurowalna automatyka ISO, powiększony wizjer (0,95x) najlepiej z siatką trójpodziału, kontrola flashy systemowych nie będzie dla mnie żadnym wydarzeniem...
pokazanie 40D z wyraznie podpakowanym zestawem ficzerow zrobi z linii xxD mocniejsza konkurencje wzgledem 5D. ktory to poki co wydaje sie kluczowym produktem Canona dla fotografow semi-pro i firma robi wszystko by watpiacych przekonac, ze nalezy wyzylowac sie na zakup piatki :)
w jakikolwiek mocny skok do przodu lini xxD bym osobiscie nie wierzyl. drobny retusz matrycy, rzucenie jakis smiesznych ficzerow na pozarcie, moze lepszy AF i troche lepsza szybkostrzelnosc (w sensie 6fps nie 5fps) co i tak nie zrobi konkurencji 5D... i tyle ;)
moze sie myle, ale ani logika, ani tym bardziej poprzednie dzialania Canona, wybitnie obliczone na wyciskanie szmalu, nie daja tu podstaw do innego myslenia :(
Akustyk, podły jesteś. Wszystkie złudzenia ludziom zabierasz. :wink:
hmm
lepszy af i większa szybkostrzelność to coś co mi się podoba. :D
snowboarder
06-02-2007, 17:19
pokazanie 40D z wyraznie podpakowanym zestawem ficzerow zrobi z linii xxD mocniejsza konkurencje wzgledem 5D...
nie zrobi. 5D nadal bedzie tanim FF-ejmem.
40D byloby wyborem fotografow ptakow ale wiele osob nadal
wybierze 5D dla FF...
Moim zdaniem "nasycona" linia Canona moglaby miec jednoczesnie
super aparat z cropem, konkurujacy praktycznie z D200/D2x i tani aparat
z FF - oba w identycznej cenie. Wtedy bys mial prawdziwy wybor -
predkosc i crop badz FF... Bylyby to jakby tansze odpowiedniki
1D i 1Ds.
A gdyby Canon wypuscil 40D z dobrym AF, mocna puszka i super
jakoscia zdjec, to juz teraz D2x nie mialby praktycznie nad nim zalet...
A D200 wymieklby jeszcze bardziej roznica jakosci zdjec...
Aktualnie wydaje mi sie, ze wielu zaawansowanych fotografow
ptakow zaczyna myslec o Nikonie, bo Canon wydaje sie nie traktowac
cropa powaznie, lecz jako amatorski krok w kierunku FF.
A wielu lubi crop i chce dobra puszke 1.6x. Plus 200-400 f4VR
jest mocnym argumentem... A na marginesie, obserwacja i fotorafowanie
ptakow to najdynamiczniej rozwijajace sie hobby w USA.
Ludzie ci wydaja ogromne pieniadze na swoja pasje...
mjastrzebski
06-02-2007, 17:26
hmm
lepszy af i większa szybkostrzelność to coś co mi się podoba. :D
Jaki lepszy AF? Popatrzcie sobie na wszelkie usprawnienia jakie wprowadzal Canon kiedykolwiek w dSLR pomiedzy modelami. Nie myslcie ze sie zwiekszy jego szybkosc czy dokladnosc w sposob drastyczny. Ze raptem wszystkie punkty zrobia sie krzyzowe, ze ilosc punktow zwiekszy sie 2-krotnie, albo doloza EC??
Otoz nie. Wszystko na co bym liczyl, to moze ze 2 czy 4 dodakowe niewidoczne pola tak jak jest w 5D. Jakies bardzo drobne usprawnienie to tak, ale zadnych rewolucji to ja bym sie spodziewal.
Marcin
moze sie myle, ale ani logika, ani tym bardziej poprzednie dzialania Canona, wybitnie obliczone na wyciskanie szmalu, nie daja tu podstaw do innego myslenia :(
Jest to koncern japoński (podatność na sugestie odbiorców może być porównana do zwrotności tankowca), zupełnie inna mentalność - jednakże biorąc pod uwagę jubileusz, można spodziewać się zmian podnoszących prestiż firmy. Osobiście mam nadzieje, że zmiany w 40D będą przedsmakiem tego, co zobaczymy w następcy 5D.
mjastrzebski
06-02-2007, 17:35
nie zrobi. 5D nadal bedzie tanim FF-ejmem.
40D byloby wyborem fotografow ptakow ale wiele osob nadal
wybierze 5D dla FF...
Moim zdaniem "nasycona" linia Canona moglaby miec jednoczesnie
super aparat z cropem, konkurujacy praktycznie z D200/D2x i tani aparat
z FF - oba w identycznej cenie. Wtedy bys mial prawdziwy wybor -
predkosc i crop badz FF... Bylyby to jakby tansze odpowiedniki
1D i 1Ds.
A gdyby Canon wypuscil 40D z dobrym AF, mocna puszka i super
jakoscia zdjec, to juz teraz D2x nie mialby praktycznie nad nim zalet...
A D200 wymieklby jeszcze bardziej roznica jakosci zdjec...
Aktualnie wydaje mi sie, ze wielu zaawansowanych fotografow
ptakow zaczyna myslec o Nikonie, bo Canon wydaje sie nie traktowac
cropa powaznie, lecz jako amatorski krok w kierunku FF.
A wielu lubi crop i chce dobra puszke 1.6x. Plus 200-400 f4VR
jest mocnym argumentem... A na marginesie, obserwacja i fotorafowanie
ptakow to najdynamiczniej rozwijajace sie hobby w USA.
Ludzie ci wydaja ogromne pieniadze na swoja pasje...
Idealem posylajacym Nikona do piachu to by byla taka linia aparatow:
- trabant (jaki jest kazdy widzi)
- 40D z normalnym(!) AF tak na poziomie D200 lub chociaz D80, moze troszke pouszczelnianym zeby wszyscy szczali z radosci, 5kl/s, itp. Aparat, ktory by zjadl D80.
- tanie FF (5D), taki FF trabant, w cenie ciut wyzszej niz 40D, tak np: 1800$, cos czego w Nikonie po prostu nie ma, i chocby skaly sraly, takiej jakosci obrazu w Nikonie nie dostaniesz.
- 3D, czyli takie 40D, tylko FF, moze jeszcze szybsze niz 40D, moze EC, itp, czyli cos co pobije D200, i bedzie smialo konkurowac z D2
- i potem 1 lub 2 jedynki, jak kto tam woli.
Canon to moglby zrobic z palcem nie powiem gdzie. Wszystko zalezy tylko od tego czy chce/musi. A po wynikach finansowych widac ponoc, ze nie musi :-(
Bo Canon to firma ktor ma zarabiac pieniazki, a nie dawac uzytkownikom 2x lepsze body za te same pieniadze, tylko dlatego ze rocznica jakas.....
Swoja droga, z racji pozycjonowania apratow przez Canon wedlug jakosci AF, to ta trojka sie prosi ze hej. Bo jednak 20/30D do jedynek to podobniez przepasc.
Marcin
Jest to koncern japoński (podatność na sugestie odbiorców może być porównana do zwrotności tankowca),
no z tym bym, dla odmiany, polemizowal :) 70-200/4 L IS, 24-105 L IS czy 50/1.2 L to najprostsze przyklady szkiel "skrojonych" na miare odbiorcow i wedlug ich zyczen.
jesli o to chodzi to Canonowi nie mozna zarzucic takiej nonszalancji na jaka sobie pozwala Nikon. ta firma slucha zyczen uzytkownikow, a nie wciska kit o wyzszosci DX nad FF :D
Canon co najwyzej spelnia marzenia je z "lekkim opoznieniem" (aaaa.... no nie odpuszcze sobie: rozwiazanie problemu MLU udalo im sie zrobic po... 15 latach blagan uzytkownikow :D ). a ze te realizacje sa czesto pieronsko drogie to inna bajka
zupełnie inna mentalność - jednakże biorąc pod uwagę jubileusz, można spodziewać się zmian podnoszących prestiż firmy. Osobiście mam nadzieje, że zmiany w 40D będą przedsmakiem tego, co zobaczymy w następcy 5D.
dlugofalowa prognoza? tania linia FF idzie w kierunku realizacji zyczen landszafciarzy. dosc zaniedbywanej przez Canona dlugie lata grupy fotografow, dla ktorej nieduzy gabarytowo i mobilny (w odroznieniu od MF) aparat dajacy druki jakosci niegdys osiagalnej od 645 wzwyz jest manna z nieba (no dobra, niezbyt tania manna :) ). dla ktorych celownik ma znaczenie (sorry Winnetou, ale APS-C to jest dziurka od klucza, chocby skaly sraly)
poniekad widzialbym bardziej tutaj ewentualne uszczelki.
bardzo dlugofalowe wrozenie z fusow? modulowy nastepca 5-tki. z wymiennymi kopulkami (jak w srednim), sciankami, modulami rejestrowania obrazu (karty pamieci lub inne nosniki / transmitery bezprzewodowe). poniekad, landszafciarz ma na to czas, a i moze sobie pozwolic na rozstawienie laptopa i przerzucanie zrobionych zdjec od razu na dysk przez 802.11g.
powstaje oczywiscie pytanie kiedy to byloby mozliwe? moja odruchowa odpowiedz: jak Nikon czy Sony zrobia w koncu FF i bedzie to mialo rece i nogi. czyli obawiam sie, ze raczej niezbyt szybko.
a linia 30D zostaje dla ptaszarzy i szybkostrzelcow, ktorzy nie potrzebuja (lub nie maja kasy) na jedynki
Kolekcjoner
06-02-2007, 17:56
Gwozdzt ja bym się niespodziewał nic przełomowego w tym segmencie. Tu zgadzam się całkowicie z akustykiem. Oni po prostu nie mają żadnego powodu żeby coś nadzwyczajnego wypuszczać. Pewnikiem dadzą kilka ficzerów żeby podgryźć konkurentów z tego segmentu. U canona po prostu jak chcesz mieć to wszystko w body to musisz wybecalować i nie ma na to rady.
Z tym DX-em i brakiem (u canona) profesjonalnej puszki w tym segmencie to prawda. Pytanie czy rzeczywiście jest na to rynek o który warto się bić? Zresztą ich przywiązanie :mrgreen: do tego segmentu widać choćby po ilości i jakości canonowych szkieł pod cropa.
yggdrassill
06-02-2007, 18:10
wg najświeższych danych canon zrobi totalna rewolucje w puszkach ;) pod hasłem "sam zrób sobie puszkę"
kazdy klient sam bedzie skladal swoj aparat i tak:
bedzie sobie mogl wziac np. uklad AF z jedynki, LCD z np. z dwudziestki i wszystko wrzucic do puszki trabanta ;)
albo odwrotnie ;)
jak ktos bedzie chcial uszczelnienia to dodadzą do body opakowanie silikonu ;)
no z tym bym, dla odmiany, polemizowal :) 70-200/4 L IS, 24-105 L IS czy 50/1.2 L to najprostsze przyklady szkiel "skrojonych" na miare odbiorcow i wedlug ich zyczen.
Nie, no - z tej grupy jedynie 70-200/4 L IS zaliczyłbym do tych "wysłuchanych", 24-105 L IS wyszedł jako "KIT" do 5D, a brak 50/1.2 L mało kogo bolał...
Arek Piekarz
06-02-2007, 18:12
Nie wiem czy byl juz ten link, ale moze nie o 40D (http://www.simplus.pl/simplus/showDoc.do?idx=1017691)
To zdanie z podaj strony mnie zabiło:
"(...) Canon i jego model 30D traci dystans do konkurencji Nikona D80 i Sony Alpha, a nawet do własnego produktu, 400D(...)" :D:D:D
mjastrzebski
06-02-2007, 18:14
Nie, no - z tej grupy jedynie 70-200/4 L IS zaliczyłbym do tych "wysłuchanych", 24-105 L IS wyszedł jako "KIT" do 5D, a brak 50/1.2 L mało kogo bolał...
Dokladnie. A ile narodu prosi o przyzwoite, szerokie stalki?? Chocby poprawione 35 F2, 28mm/24 i cos kolo lub ponizej 20mm.??
Marcin
co do 24-105 mozemy podyskutowac, czy to byla odpowiedz na zadane czy niezadane pytanie :) praktyka pokazuje, ze lens jest swietnym uzupelnieniem 5D i mimo niemalej ceny sprzedaje sie dobrze. przypuszczam, ze Canon poszedl tu po analogi do 28-135 IS, ktory kiedys tez byl bardzo chodliwym towarem i zrobil od razu produkt, ktory moglby sie pojawic w zadaniach uzytkownikow. w koncu wiele osob wydalo te 8k za korpus i pewnie chcialoby porzadny obiektyw all-around (nawet za te 4k zlotych) zamiast mooocno przecietnego w cyfrze 28-135 IS
co do 50/1.2 - mysle, ze dla docelowego grona odiorcow (a nie jest to przecietny Kowalski) jednak jest to obiektyw wyczekany. zwlaszcza przy korpusie FF
Zaibatsu
07-02-2007, 06:24
Proszem Pani a Oskarkowy to narobił wszystkim apetytu a teraz milczy :mrgreen:
Idealem posylajacym Nikona do piachu (...)
Jesli to jest prawda, to sorry Nikon...
sorry, ale takie wypowiedzi są dla mnie rozbrajające, raz śmieszą dziecinnym podejściem, innym razem złoszczą bezmyślnością...
Po wysłaniu bowiem Nikona (Sony) do piachu można będzie się cieszyć: podwyżką cen produktów Canona, zastojem i odcinaniem kuponów od sukcesu. Otóż ja się wręcz modlę, by Nikony D200/80/40 nałożyły Canonowi jak najbardziej w dupę, bo to jedyna szansa, że za rozsądne pieniądze może jeszcze pod koniec roku będę mógł zrobić przesiadkę na 30D (lub jego następcę), do tego może dokupię zamiast gównianego, plastikowego słoiczka, sensowny obiektyw kitowy, na poziomie choćby nikona 18-70.
Marzenie o starciu z powierzchni ziemi konkurencji jest myśleniem na miarę Kim Dzong Ila, Fidela i innych znanych teoretyków monopolu.
sorry, ale takie wypowiedzi są dla mnie rozbrajające, raz śmieszą dziecinnym podejściem, innym razem złoszczą bezmyślnością...
Po wysłaniu bowiem Nikona (Sonny) do piachu można będzie się cieszyć:podwyżką cen produktów Canona, zastojem i odcinaniem kuponów od sukcesu. Otóż ja się wręcz modlę, by Nikony D200/80/40 nałożyły Canonowi jak najbardziej w dupę, bo to jedyna szansa, że za rozsądne pieniądze może jeszcze pod koniec roku będę mógł zrobić przesiadkę na 30D (lub jego następcę), do tego może dokupię zamiast gównianego, plastikowego słoiczka, sensowny obiektyw kitowy, na poziomie choćby nikona 18-70.
Marzenie o starciu z powierzchni ziemi konkurencji jest myśleniem na miarę Kim Dzong Ila, Fidela i innych znanych teretyków monopolu.
Masz rację, im bardziej Nikon, będzie kopał w dupę Canona, tym więcej nowych technologii Canon musi pokazać, co wyjdzie tylko nam onanistom na dobre:lol: , tylko inna sprawa jest taka, że Nikon kopie Canona w dupę bardzo rzadko.:lol:
tylko inna sprawa jest taka, że Nikon kopie Canona w dupę bardzo rzadko.:lol:
niestety, choć dane sprzedaży pokazują, że D80 trochę przykopał - kto wie, czy dzięki temu nie będziemy mieli 40D ...
Proszem Pani a Oskarkowy to narobił wszystkim apetytu a teraz milczy :mrgreen:
pewnie się bawi nową puszką i nawet na forum nie zagląda
Może ktoś mi podać jakikolwiek plus formatu 4/3 ? Bo pozatym, że pasuje świetnie na tapetę pulpitu innego atrybutu znaleźć nie mogę. :) w Labach chamsko ucinają ... A większość drukarek jest przygotowanych do 3:2. Zresztą osobiście wolę 3:2, zupełnie inaczej się kadruje ... według mnie lepiej ; D i zasady podziału kadru z przed xx lat nadal mają zastosowanie w 3/2 a w 4/3 już nie jest tak kolorowo. :)
Może coś przeoczyłem ?
W tym artykule: http://www.bobatkins.com/photography/digital/panoramic_digital.html
Bob Atkins snuje (czysto teoretyczne) rozważania w zupełnie odwrotnym kierunku - jak wprowadzić format panoramiczny na bazie APS-C.
Nie uwzględnia jednak faktu że dużo szkieł (szczególnie nowych) przycina rzutowany obraz do formatu 24x36mm aby zminimalizować spadek kontrastu.
Jak plotki, to plotki...
Przeczytałem właśnie, żę "Canon are briefing UK Pro dealers on upcoming models on Friday 23rd, embargoed till the 24th. I'm guessing the same date worldwide?
So we should soon have more than rumours"
Ale to niestety chyba jednak kolejna plotka. Nie sądzę, żeby takie wydarzenie nastąpiło tuż przed weekendem. Czy prawdopodobne jest, że C przedstawiłby nowe modele przed PMA? :roll:
Chociaż to nie pierwszy taki news. Pojawiła się też informacja o przedłużeniu sprzedaży rabatowej 30D w Stanach do 19 lutego, co ma mieć jakiś związek z premierą nowego korpusu.
oskarkowy
07-02-2007, 11:33
pewnie się bawi nową puszką i nawet na forum nie zagląda
Shit.. zagląda. Co gorsza bez puszki i bez wieści. Wstyd i sromota :oops:
...wczoraj dostalem moj pass na PMA :-)
Czekamy zatem na fotki z imprezy :smile:
BTW, ciekawe czy jak już dostaniesz tego 1Ds mkIII/3D do ręki to czy będziesz mógł sfocić co nieco na własny CF i zapodać nam sample.
Smiesznie bedzie jak wyjdzie 1dmIII za okolo 40k i nowe szkla 200/1,8 IS i jeszcze jakies tele w cenie 35k za sztuke ale za to o jakosci takiej ktora wyczerpuje sensor 22mPix. Nie bedziemy mogli nic powiedziec bo w koncu nowosci tylko co nam po nich... i trzeba bedzie waek zamknac z powodu samobojstw...
oskarkowy
07-02-2007, 12:04
Ale za to 5D zaczną sie sprzedawać jak ciepłe bułeczki.. Coś czuję, że tak się to własnie skończy. Wszyscy czekaja na fajna puszkę a jak się okaże, że będzie za fajna, to pokupują 5D, bo to sprawdzony i bardzo dobry korpus.
Kolekcjoner
07-02-2007, 12:37
Ale za to 5D zaczną sie sprzedawać jak ciepłe bułeczki.. Coś czuję, że tak się to własnie skończy. Wszyscy czekaja na fajna puszkę a jak się okaże, że będzie za fajna, to pokupują 5D, bo to sprawdzony i bardzo dobry korpus.
Tak będzie, bo nowości w tym segmencie to bym się nie spodziewał :).
Zodiakalny Rak
07-02-2007, 12:52
Ale za to 5D zaczną sie sprzedawać jak ciepłe bułeczki.. Coś czuję, że tak się to własnie skończy. Wszyscy czekaja na fajna puszkę a jak się okaże, że będzie za fajna, to pokupują 5D, bo to sprawdzony i bardzo dobry korpus.... a czekaja czekaja. :-)
... a czekaja czekaja. :-)
Jak nie wyjdzie teraz jakiś następca 5D, w miarę sensownej cenie / do 13 kPLN / to będę, delikatnie mówiąc, wkur...ny.:twisted:
oskarkowy
07-02-2007, 13:16
Jak nie wyjdzie teraz jakiś następca 5D, w miarę sensownej cenie / do 13 kPLN / to będę, delikatnie mówiąc, wkur...ny.:twisted:
Ja będziesz szedł dać im po buziach, to zadzwoń wcześniej, pójdziemy razem :mrgreen:
Jak nie wyjdzie teraz jakiś następca 5D, w miarę sensownej cenie / do 13 kPLN / to będę, delikatnie mówiąc, wkur...ny.
Wytoczysz proces Canonowi i zgarniesz odszkodowanie :lol:
Zodiakalny Rak
07-02-2007, 13:27
Ja będziesz szedł dać im po buziach, to zadzwoń wcześniej, pójdziemy razem :mrgreen:
siu, siu :mrgreen:
a tak BTW to chyba kupie juz teraz 5D. Jesli wejdzie nastepca co to go oskarkowy po kryjomu testuje i nie chce pary z geby puscic, to bedzie kosztowal jakies 12-13k pln. Wowczas wszyscy, ktorych nie stac na 3D (w tym i ja :mrgreen: ), ktorzy z niecierpliwoscia czekaja na tego 3D (coby cena FF spadla) rzuca sie na 5D bo "niby" winien byc takiej. A tu pewni bedzie guzik i TIPy podniosa na tej fali cene (na pewno nie spadnie - chyba, za Canon zapoda info o zaprzestaniu produkcji 5D w co nie wierze). Gdzie marketingowcy, dawac opinie zanim Cichy przyjdzie i potwierdzi jak wyzej. :grin:
pozdrawiam,
Potwierdzam jak wyżej :)
PS. Ale widoków na następce 5d na wiosne nie widze żadnych. I żadne znaki na niebie i ziemi tego nie wskazują. Co innego z 30d, na którego cena wczoraj poszła w dół za zachodnią granicą.
forester
07-02-2007, 13:53
PS. Ale widoków na następce 5d na wiosne nie widze żadnych. I żadne znaki na niebie i ziemi tego nie wskazują. Co innego z 30d, na którego cena wczoraj poszła w dół za zachodnią granicą.
Nieprawda. Ceny 5D w UK spadają. 1499 funtów za body w http://www.jacobsdigital.co.uk/index.php?target=products&product_id=43443 i 1999 funtów za 5D z 24-105/4L IS USM (1599 funtów body) http://www.warehouseexpress.com/ to prawie 200 funtów taniej. Jeszcze jessops(www.jessops.co.uk) nie obniżył ceny ale wcześniej cała trójka obniżyła ceny 30D do 699 funtów.
Zodiakalny Rak
07-02-2007, 13:57
Nieprawda. Ceny 5D w UK spadają. 1499£ za body w http://www.jacobsdigital.co.uk/index.php?target=products&product_id=43443 i 1999£ za 5D z 24-105/4L IS USM (1599£ body)
http://www.warehouseexpress.com/ to prawie 200 £ taniej. Jeszcze jessops(www.jessops.co.uk) nie obniżył ceny ale wcześniej cała trójka obniżyła ceny 30D do 699£
Cichy, klamczuszku - nieladnie, nieladnie. :grin:
No to do tablicy, glowa w dol i jak na spowiedzi ...
pozdrawiam,
Przecież ja mówię o rynku niemieckim a nie brytyjskim.
Kolekcjoner
07-02-2007, 14:28
To możesz już powoli zacząć się wk... itd., bo widoki moim zdaniem na nowe 5D i to jeszcze we "w miarę sensownej cenie" są takie same jak na to, że canon w nowym 40D nie da przycisku "Print Button" :lol:.
Arek Piekarz
07-02-2007, 17:16
Znalezione na http://photography-on-the.net/forum/ (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=272677&page=2) w wątku o 1Ds Mk III:
"I shoot weddings and am constantly being asked how many MP are the cameras I shoot with. Clients aren't impressed if I say 8.3MP and even 12.8MP is only a little more than many P&S cameras now. When I say 22MP, they will see more value having me than uncle fred with his new Xti"
Widać, jakie problemy stwarza nieświadomość technologiczna większości ludzi i negatywny wpływ marketingowców od kompaktów na (pół)profesjonalny rynek.
mjastrzebski
07-02-2007, 17:23
Znalezione na http://photography-on-the.net/forum/ (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=272677&page=2) w wątku o 1Ds Mk III:
"I shoot weddings and am constantly being asked how many MP are the cameras I shoot with. Clients aren't impressed if I say 8.3MP and even 12.8MP is only a little more than many P&S cameras now. When I say 22MP, they will see more value having me than uncle fred with his new Xti"
Widać, jakie problemy stwarza nieświadomość technologiczna większości ludzi i negatywny wpływ marketingowców od kompaktów na (pół)profesjonalny rynek.
Dzieki unym marketingowcom po za piekselami, ostatnio czesto pada tez pytanie o to czy ma stabilizacje :-)))
Marcin
no jak masz 5d albo jedynke to mowisz ze jasne ze masz stabilizacje i do tego 30 MP. bo ktos kto sie nie zna na aparatach w to uwierzy. a jak ktos sie zna to nie zada takiego pytania nawet;)
kurde-licze na to ze wejdzie nastepca 30D i to z jak najmniejsza liczba udogodnien. bo wtedy cena 30D spadnie, kupie go sobie i nie bede zalowal ze nie kupilem nastepcy, bo nic w nim nie ma:D
w sumie narazie to i tak trzeba sie wstrzymac z zakupami i robic tym co sie ma, bo moze zamiast cropa bedzie mozna za lekka doplata kupic FF. glupi marketing.
oskarkowy
07-02-2007, 17:43
no jak masz 5d albo jedynke to mowisz ze jasne ze masz stabilizacje i do tego 30 MP. bo ktos kto sie nie zna na aparatach w to uwierzy. a jak ktos sie zna to nie zada takiego pytania nawet;)
Tacy od "ile pixeli" i "jaki zoom", to jeszcze nic. Ostatnio dopadł mnie jakiś koleś na imprezie firmowej i molestował od 50/1.2, przez 27-70L po 70-200/2.8L. Nie powiem, ucieszyłem się, że świadomość w narodzie rośnie, ale i kłopotliwość odpowiedzi w sytuacji gdy jesteś tam w pracy jest znacznie większa. A takiemu człowiekowi nie możesz przecież rzucić "30mpix", albo inne spadaj.
Mimo wszystko na pewno fajniej się z nim gadało, niż z takimi od pixeli.
Ostatnio dopadł mnie jakiś koleś na imprezie firmowej i molestował...
To akurat nie byłem ja, ale zdarzyło mi się molestować parę razy... :mrgreen:
Ostatnio podczas pewnego wydarzenia sportowego byłem upierdliwie namonly wobec pewnego pana, który robił zdjęcia dla GW i miał torbę pełną szkiełek z czerwonymi paskami... :twisted:
A miał mega wielką fryzurę? I srebrną taśmę na 70-200? Jak tak to trafiłeś na Kubę Atysa. ;]
oskakrowy: ja najczęściej nie jestem w takich wypadkach super rozmowny...
jak fotografuje to nie lubię gadać.
bez sensu. :)
Kolekcjoner
07-02-2007, 19:03
A miał mega wielką fryzurę? I srebrną taśmę na 70-200? Jak tak to trafiłeś na Kubę Atysa. ;]
oskakrowy: ja najczęściej nie jestem w takich wypadkach super rozmowny...
jak fotografuje to nie lubię gadać.
bez sensu. :)
Mnie też to denerwuje jak ktoś mi gada za uchem w takich momentach.
A tak dla podtrzymania tematu: Bob Atkins wymyślił dość ciekawą rzecz. Aparat panoramiczny i to na bazie obecnego bagnetu canona. Crop 0.9.
Tutaj jest LINK (http://www.bobatkins.com/photography/digital/panoramic_digital.html).
Mnie się podoba :).
Tomasz Golinski
07-02-2007, 19:06
A czemu nie od razu okrągły sensor? Kadrujesz jak chcesz i zawsze masz kadr prosty :)
A tak dla podtrzymania tematu: Bob Atkins wymyślił dość ciekawą rzecz. Aparat panoramiczny i to na bazie obecnego bagnetu canona. Crop 0.9.
Tutaj jest LINK.
Mnie się podoba .
IMHO bezsens i myślenie w złym kierunku. Marnotrawstwo obiektywów.
TG myśli we właściwym:
A czemu nie od razu okrągły sensor? Kadrujesz jak chcesz i zawsze masz kadr prosty :)
To by wcale nie było takie głupie. Obraz dawany przez obiektyw zostałby zarejestrowanyny przez sensor w 100%.
A potem każdy by sobie wycropował wg uznania: jeden kwadrat a'la MF, drugi pocztówkę, inny panoramkę, itd...
IMHO bezsens i myślenie w złym kierunku. Marnotrawstwo obiektywów.
TG myśli we właściwym:
[...] Obraz dawany przez obiektyw zostałby zarejestrowanyny przez sensor w 100%.
A potem każdy by sobie wycropował wg uznania
Tylko wtedy byłoby marnotrawstwo matrycy... :lol:
Ale pomysł ciekawy... ;)
Tomasz Golinski
07-02-2007, 23:29
Czemu marnotrawstwo matrycy? Możesz wrzucać okrągłe zdjęcia :)
hehe... a co sie bedziemy szczypac - pojdzmy nawet dalej: matryca o ukladzie radialnym, zamiast klasycznej i do bolu oklepanej "kartezjanskiej" :)
nawet by pasowalo do roznych praw optyki :)
Ciekawe co by powiedział gość z fabryki jakby mu kazać ciąć kółka z wafli... :roll:
Ciekawe co by powiedział gość z fabryki jakby mu kazać ciąć kółka z wafli... :roll:
A gdyby tak robic wafle od razu w dobrym rozmiarze? :-D Ewentualnie przyjąć aktualne jako "dobry rozmiar" :lol: Oczyma duszy (!) mojej widzę cyfrowe przystawki do dużego formatu i uzysk 0.01% :mrgreen:
Arek Piekarz
08-02-2007, 00:53
Tajne zdjęcia wykonane przez wywiad Canona:
https://canon-board.info/imgimported/2007/02/73084736-1.jpg
źródło (http://www.pbase.com/gzillgi/image/73084736.jpg)
Jeśli to prawda, to sorry, Canon :twisted:
A na serio, to znalazłem to na forum Nikona (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16962&page=2) :lol: Część nikonowców liczy, że będzie dwóch następców D2Hs i D2Xs - szybki, z mniejszą rozdzielczością i wolniejszy FF :D
Ciekawe co by powiedział gość z fabryki jakby mu kazać ciąć kółka z wafli... :roll: ja robie i kwadratowe i okrągłe wafle:)
ja robie i kwadratowe i okrągłe wafle:)
A nie kremówki? :-P ;)
A nie kremówki? :-P ;)
wszyscy lubia kremowki :D
djtermoz
08-02-2007, 01:27
A gdyby tak robic wafle od razu w dobrym rozmiarze?Juz gdzies o tym gdybalem. To wcale nie glupie bo te prostokatne matryce wycinane sa wlasnie z okraglych wafli. Wiec w sumie przy okraglej matrycy odpadaloby ciecie wafli a to juz jakas oszczednosc jest.
Druga sprawa to dowolnosc kadrowania.
Trzecia sprawa o pelne wyorzystanie optyki.
Niestety tego chyba nie doczekamy bo jakos sie tradycyjnie przyjelo ze wszystko jest rownane do prostokata.
:lol: Część nikonowców liczy, że będzie dwóch następców D2Hs i D2Xs - szybki, z mniejszą rozdzielczością i wolniejszy FF :D
od kiedy to Nikon jest w stanie sam zrobic matryce, ktorej nie byloby wstyd wlozyc w korpus? bo jesli mnie pamiec nie myli to ostatni przypadek ich wlasnej matrycy to D1H i jesli chodzi o jej jakosc, to moze lepiej spuscic zaslone milczenia...
a Ja wole gofry szczególnie z Władysławowa,
mega wielkie i mega wypaśne :grin: już mam smaka mam...
Wiec w sumie przy okraglej matrycy odpadaloby ciecie wafli a to juz jakas oszczednosc jest.
jesli wafel ma rozmiar matrycy. ale jesli jest analogicznie do prockow (jest???) to raczej wafel jest duzo wiekszy, a wtedy ciecie kolek powoduje dosc duze straty. i o tyle niedobrze, ze wraz ze wzrostem wafla wieksze niz w przypadku ciecia na prostokaty (przy kolistych wycinkach wzrost jest kwadratowy wzgledem srednicy, a przy prostokatach (z grubsza) liniowy)
Druga sprawa to dowolnosc kadrowania.
tylko takie jedno pytanie: a jak technologicznie wtedy rozwiazac celownik?
obawiam sie, ze pytanie jest mocno nieglupie
Kolekcjoner
08-02-2007, 01:34
od kiedy to Nikon jest w stanie sam zrobic matryce, ktorej nie byloby wstyd wlozyc w korpus? bo jesli mnie pamiec nie myli to ostatni przypadek ich wlasnej matrycy to D1H i jesli chodzi o jej jakosc, to moze lepiej spuscic zaslone milczenia...
Ostatnio to Lbcast w Nikonie D2Hs :).
Tomasz Golinski
08-02-2007, 01:37
Wyświetlać linie/zaciemnienia w wizjerze.
ja się obawiam przykołowej matrycy o optykę... która jednak jest optymalizowana pod kwadrat. ;]
Ostatnio to Lbcast w Nikonie D2Hs :).
a to sorki za blad.
aczkolwiek z tego co pamietam, to mimo magicznej nazwy jakosc zdjec jednak byla daleka od magicznosci
LCD nałożony na matówkę (jak w Nikonie) i po problemie.
Problemy są jednak inne:
1. Ze względu na odległość bagnetu do matrycy i związany z tym rozmiar lustra nie można wykorzystać matrycy wyższej niż 24mm (15mm w APS-C).
2. Dużo nowych szkieł obcina obraz do rozmiaru 24x36 aby zmiejszyć odbicia.
Już o tym pisałem dzisiaj w tym wątku podając jako pierwszy link do Boba Atkinsa - przyznać się kto ma ustawione ignore na mnie ;)
Wyświetlać linie/zaciemnienia w wizjerze.
to nie jest problem akurat. bardziej mi chodzilo o rozmiar wizjera i sposob na wyswietlanie informacji w nim. ograniczenie widoku to chocby matowka moznaby rozwiazac
1. Ze względu na odległość bagnetu do matrycy i związany z tym rozmiar lustra nie można wykorzystać matrycy wyższej niż 24mm (15mm w APS-C).
2. Dużo nowych szkieł obcina obraz do rozmiaru 24x36 aby zmiejszyć odbicia.
Już o tym pisałem dzisiaj w tym wątku podając jako pierwszy link do Boba Atkinsa - przyznać się kto ma ustawione ignore na mnie ;)
hehe... no ja mam :)
oba powyzsze argumenty trafne. poza moze APS-C i 15mm, bo to chyba tylko Canon wymyslil na sile zmodyfikowany bagnet, podczas gdy inni producenci dalej jada szkla do APS-C z normalnymi "dupkami" EF.
ja się obawiam przykołowej matrycy o optykę... która jednak jest optymalizowana pod kwadrat. ;]
Optymalizowana? I "kwadrat"?
Szkła sa okrągłe z natury. Tylko w niektórych z nich jest dodatkowa blenda do obrazu 24x36mm.
A może możliwość SD ? Podwójne gniazdo ? Co za sens by był pakowania w 400D CF , 40D SD ... mi się wydaje, że jak ma być SD to już SD/CF i to samo w nowym 5D ...
Canon od zawsze dawał CF i musi się liczyć z tym, że większość userów Canona ma już zakupione CFy , sprzedawać tego to nijak bo za grosze ... Równie dobrze mogliby dać inne mocowanie szkieł w 40D ... ;) co za sens ?
No cóż, z kartami jak ze wszystkim - kiedyś trzeba zacząć! Poza tym 400D mógł mieć po prostu za małe rozmiary na upakowanie drugiego gniazda i elektroniki do niego. Wiem, że "poważne" sprzęty powinny używać "poważnych" kart, ale jak widać producenci myślą inaczej. Poza tym w realiach zachodnich kupno karty 4GB to żaden wielki wydatek. A stara CF podniesie cenę sprzedawanego zestawu o parę groszy.
Mówiąc kwadrat miałem na mysli prostokąt. ;]
moja wina. :)
A chodzi mi o to, że skoro obecnie niektóre szkła nie wyrabiają w rogach na full frame, to mogłoby to być jeszcze bardziej widczone w przypadku kołowej matrycy - chodzi o te miejsca, które teraz są niewidoczne przez matrycę.
oskarkowy
08-02-2007, 14:46
A chodzi mi o to, że skoro obecnie niektóre szkła nie wyrabiają w rogach na full frame, to mogłoby to być jeszcze bardziej widczone w przypadku...
Błąd logiczny: skoro nie ma rogów, to nie ma gdzie się "nie wyrabiać" :mrgreen:
mjastrzebski
08-02-2007, 15:28
Błąd logiczny: skoro nie ma rogów, to nie ma gdzie się "nie wyrabiać" :mrgreen:
Ale Adamek chcial wpisac obecna prostokatna matryce w hipoteteyczna okragla. Znaczy sie okragla bylaby wieksza po powierzchni niz prostokata.
To wtedy nie tyle ze by sie szklo nie wyrabialo po rogach, ale po "okregu" :D
Marcin
oskarkowy
08-02-2007, 15:34
To wtedy nie tyle ze by sie szklo nie wyrabialo po rogach, ale po "okregu" :D
Marcin
Teraz, to już siejesz defetyzm i pomówienia.
Ja już słyszałem, że szkła nie wyrabiają się rogach. Ale skąd niby Ty masz wiedzeić, czy po okręgu też nie będą sie wyrabiały? Miałeś taki aparat? Sprawdziłeś?
To nie gadaj.
ale to da rade sprawdzic. :D
wystarczy podlaczyc obiektyw maloobrazkowy do puszki na sredni format (tylko prosze, nie pytajcie jak - nie wiem).
Teraz, to już siejesz defetyzm i pomówienia.
Ja już słyszałem, że szkła nie wyrabiają się rogach. Ale skąd niby Ty masz wiedzeić, czy po okręgu też nie będą sie wyrabiały? Miałeś taki aparat? Sprawdziłeś?
To nie gadaj.
Ale to oczywiste. Jeśli teraz masz w rogach takie plagi :lol: jak: CA, winietowanie i nieostrość to w przypadku okrągłego sensora masz to wszystko na obwodzie.
Ale to jest powrót do korzeni :mrgreen: - pierwsze zarejestrowane obrazy były okrągłe.
Matryca zbudowana w układzie radialnym? ... chyba tylko do badań fotometrycznych :lol:
Mimo wszystko łatwiej dokonywać wszelkiej obróbki sprzętowej i programowej gdy gęstość i wzajemne relacje komórek są stałe.
Natomiast okrągła matryca z ortogonalnym układem komórek - jak najbardziej!
Koniec "problemów" kadrowania... toż to lepsze od kwadratu :D
Można by wtedy w ustawieniach aparatu wybrać odpowiednie proporcje automatycznego kadrowania do prostokąta jeśli ktoś koniecznie chciałby uniknąć późniejszej obróbki z przycinaniem ;)
Kolekcjoner
09-02-2007, 04:04
No więc jeśli chodzi o najświeższe wiadomości :mrgreen:.
To podobno canon stworzył/tworzy nową linię szkieł o nazwie HD ??? lub coś takiego. Są to szkła o jeszcze wyższej jakości niż L-ki (swoją drogą ciekawe jak je oznakują - trzy czerwone paski, a może całe będą czerwone :lol:).
Ich cechą ma być min. większe pole krycia przystosowane do nowych puszek :confused:, większa rozdzielczość. Mają też posiadać więcej kontaktów elektrycznych??? I ulepszony jeszcze szybszy AF.
Nawet nie próbuję sobie wyobrazić ile będą kosztować :mrgreen:.
W sumie to dla mnie najciekwsze jest czy canon wreszcie zrobi jakieś fajne szerokie szkła. Dla mnie nie koniecznie musiały by być HD. Taka np. "zwykła" pospolita :mrgreen: L-ka 20/2 L w zupełności by mi wystarczyła :).
moze jak wejda nowe szkla to eLki potanieja:D
KuchateK
09-02-2007, 06:07
Chyba sie komus z lekka poprzekrecalo. Canon rzeczywiscie zrobil obiektywy oznaczone HD(-EC)... Tylko, ze one sa do:
high definition digital motion picture production
http://www.usa.canon.com/html/industrial_bctv/pro_hdec.shtml
Do tego cala kolekcja innych obiektywow do lapania obrazow ruchomych.
http://www.usa.canon.com/opd/view/QPFSearch.jsp
Tutaj rzeczywiscie nowosci sie pojawiaja. Wiele z nich ostatnio dostalo znaczek HD badz pojawily sie nowe modele. Zastapienia eLek to raczej dlugo chyba jeszcze nie doczekamy (nie zebym nie chcial, zawsze to jakies urozmaicenie :D).
Co do większej rozdzielczości HD nad L - naprawdę nie widzę takiej potrzeby :confused:
Oczekiwana rozdzielczość elek jest przecież większa niż potrzebna w hd.
W cyfrowym filmie w zasadzie stosowane są klatki do 4096x2160 punktów, z drobnymi wyjątkami dochodzącymi do 12mpix... ale więcej to czyste marnotrawstwo ;)
http://www.usa.canon.com/html/industrial_bctv/pro_hdec.shtml
Te lensy są po prostu piękne :D Znacznie bardziej wole czarne niż te niby białe :mrgreen:
Są to szkła o jeszcze wyższej jakości niż L-ki (swoją drogą ciekawe jak je oznakują - trzy czerwone paski, a może całe będą czerwone :lol:).
:lol: Teraz faktycznie dresy przestaną się interesować wyłącznie komórkami :mrgreen:
A tak na serio, pasek canona wymięka przy pasku obiektywów kamer Red: http://red.com/lenses.htm :lol:
A tak na serio, pasek canona wymięka przy pasku obiektywów kamer Red: http://red.com/lenses.htm :lol:
Wygląda bardziej na pierścień statywowy.
Ale nie da się ukryć - daje po oczach :-) Co ich szurnęło, żeby to tak na czerwono pomalować? :-)
czekajcie bo moze czegos nie rozumiem - ale czy to nie sa szkla do kamer??:/
czekajcie bo moze czegos nie rozumiem - ale czy to nie sa szkla do kamer??:/
z inglisza montion to ruch... :):)
edit: nawiazalem do zlego postu...
oczywiście, że do kamer... ale porównać i tak można :)
Wygląda bardziej na pierścień statywowy.
Ale nie da się ukryć - daje po oczach :-) Co ich szurnęło, żeby to tak na czerwono pomalować? :-)
hehe... mam wrazenie, ze nazwa firmy moze byc tu jakas przeslanka :)
Zodiakalny Rak
09-02-2007, 12:58
hehe... mam wrazenie, ze nazwa firmy moze byc tu jakas przeslanka :)OT ... i nawet dzisiaj widzialem w "zwyklym sklepie" czerwone paski do aparatow Canona ... ach te sztuczki marketingowe EOT
Zostawmy więc już paski w spokoju...
Mam Sigmę z czerwonym paskiem i nie mogę powiedzieć aby była wspaniała.
Może u nich paskiem oznaczają te gorsze szkła? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
KuchateK
09-02-2007, 17:20
Oczekiwana rozdzielczość elek jest przecież większa niż potrzebna w hd.
Ale oczekiwania marketingu tez sa :twisted: Jak jeden glup poprawil swoje badziewia i opisal HD to teraz wszyscy musza :D Biora stara elke, robia nowa obudowe i mozna zdzierac kase dowoli :mrgreen:
Kolekcjoner
09-02-2007, 17:56
Chyba sie komus z lekka poprzekrecalo.
Na pewno nic się nie poprzekręcało :mrgreen:. Chodzi o obiektywy do dslr-ów. I nie mają zastąpić L-ek. Mają (rzekomo ;):)) uzupełnić linię L-ek od góry.
obiektywy high definition uzupełniające serię L od góry i nie zagrażające eLkom??
Nie bardzo to widzę... no chyba, że hd = średni format :mrgreen:
oskarkowy
09-02-2007, 19:09
Na pewno nic się nie poprzekręcało :mrgreen:. Chodzi o obiektywy do dslr-ów. I nie mają zastąpić L-ek. Mają (rzekomo ;):)) uzupełnić linię L-ek od góry.
Tylko jak oni chcą to zrobić technicznie? Czy z tymi lepszymi, jaśniejszymi i szybszymi szkłami będzie w komplecie dodawany szerpa? Bo zawsze zwiększenie zakresu, jasności i jakości szkieł kojarzy mi się przede wszsytkim z bólami kręgosłupa :?
KuchateK
09-02-2007, 19:18
No i dlaczego HD? Ja wiem ze swiat opanowala kretynska mania wysokiej rozdzielczosci we wszystkim (kodak ma film zelatynowy HD (http://www.kodak.com/global/en/service/photofinishing/consumerFilms/filmIDhighDef.shtml) :mrgreen:), ale oznaczac tak obiektywy do aparatow to chyba lekka przesada.
Kolekcjoner
09-02-2007, 19:59
obiektywy high definition uzupełniające serię L od góry i nie zagrażające eLkom??
Nie bardzo to widzę... no chyba, że hd = średni format :mrgreen:
Myślę że to żaden problem :mrgreen:. Wystarczy zadbać żeby odpowiednio kosztowały. A najdłuższe L-ki po prostu z czasem wycofać ze sprzedaży :).
Tylko jak oni chcą to zrobić technicznie? Czy z tymi lepszymi, jaśniejszymi i szybszymi szkłami będzie w komplecie dodawany szerpa? Bo zawsze zwiększenie zakresu, jasności i jakości szkieł kojarzy mi się przede wszsytkim z bólami kręgosłupa :?
Podobno mają być właśnie lżejsze. Co do nazewnictwa to nie przywiązywał bym póki co do tego HD zbyt dużej wagi :D.
Wprowadzą nową linię? To nie miałoby sensu.
Mają co rozwijać - linia DO. Zielony pasek jest ładniejszy od czerwonego a obiektywy faktycznie są lżejsze. :mrgreen:
nie sadze aby te szkla weszly dla slr-ow. ani tych z d i bez d.
e tam. teraz 1dnki beda mialy kadrowanie przez lcd i mozliwosc nagrywania filmow i po to nowe obiektywy HD motion ;) w koncu jak film i na 1d, to tylko w jakosci HighDefinition :D
Michu (Pentax)
09-02-2007, 23:20
Gdyby to miała być prawda, to dotyczyłoby to jedynie szkieł produkowanych pod cropa. W zasdzie w takim znaczeniu wszystko by się zgadzało: jaśniejsze, lżejsze, niezagrażające eLkom, lepsze optycznie.
w takim wypadku to mogloby byc ciekawe rozwiazanie, bo wszyscy sie skarza ze nie ma dobrych szkiel pod cropa - poza drogim, niewspolmiernym do jakosci, 17-55. ale wtedy pojawia sie problem dla uzytkownika - co wybrac?:)
Arek Piekarz
10-02-2007, 01:03
ale wtedy pojawia sie problem dla uzytkownika - co wybrac?:)
Lepiej, żeby był zbyt duży wybór niż zbyt mały ;-) Vide ilość niczym-się-nie-różniących kompaktów Canona, Nikona, Panasonica... :twisted:
Kolekcjoner
10-02-2007, 12:01
Gdyby to miała być prawda, to dotyczyłoby to jedynie szkieł produkowanych pod cropa. W zasdzie w takim znaczeniu wszystko by się zgadzało: jaśniejsze, lżejsze, niezagrażające eLkom, lepsze optycznie.
A to już zupełne SF. Canon nie pali się w najmniejszym stopniu do rozwijania tej linii szkieł. Zresztą po co? Myślę że w tym segmencie (EF-S) będą (jeśli w ogóle) wyłącznie bardzo amatorskie konstrukcje w stylu 18-200 IS lub podobne jak sugerował Snowboarder.
Co do HD czy jak im tam jeśli w ogóle będzie coś takiego to wyłącznie z myślą o takich puszkach jak Ds. Być może w canonie zrodził się pomysł żeby tę linię sprzętu rozbudować. Może uważają że jest to sposób na wyciągnięcie dodatkowych pieniędzy i podniesienie prestiżu? Może też chodzić o zamknięcie ust tym którzy mówią, że większość obecnie produkowanych szkieł nie nadaje się do FF-a.
Może też chodzić o zamknięcie ust tym którzy mówią, że większość obecnie produkowanych szkieł nie nadaje się do FF-a.
To może jak linia High Definition po jakimś czasie również stanie się typową i niczym specjalnym, znów czymś także i ją przyduszą od góry?
Na przykład takim nowym wynalazkiem, dajmy na to, serią eXtreme Definition :lol:
Zodiakalny Rak
10-02-2007, 15:45
To może jak linia High Definition po jakimś czasie również stanie się typową i niczym specjalnym, znów czymś także i ją przyduszą od góry?
Na przykład takim nowym wynalazkiem, dajmy na to, serią eXtreme Definition :lol:
extreme to bedzie cena nowych zabawek po 23.02
mnie raczej interesuje jaka będzie cena starych zabawek ;)
Zodiakalny Rak
10-02-2007, 16:16
mnie raczej interesuje jaka będzie cena starych zabawek ;)... o widzisz, i tu problem, tez czekam na nowosci po to aby kupic stare w nizszej cenie ale nie jestem pewien czy tak akurat bedzie a jesli bedzie to czy od razu czy za jakies kilka m-cy (mnie chodzi po glowie 5D)
EDIT: zanim Cichy cos napisze - Klient nasz pan! ;)
pozdrawiam,
ciekawy tekst
http://www.imx.nl/photosite/comments/c031.html
Jezeli 1d bedzie kosztowal 4500$ to na spadek cen 5d specjalnie liczyc nie mozemy.
Swoja droga wyglada na to, ze na rynku profesjonalnym Canon zostanie niedlugo monopolista.
Miejmy nadzieje, ze Nikon tez ma cos ciekawego w zanadrzu i bedzie jakas konkurencja na rynku.
Monopole nie są korzystne dla użytkowników. Z drugiej strony widać przewagę Canona nad pozostałymi producentami.
Czekajmy na magiczny dzień 23.
Ze względu na interes użytkownika Canona... trzymam kciuki za Nikosia i Soniaka :mrgreen:
KuchateK
11-02-2007, 17:56
ciekawy tekst
Ciekawe, ile z tego okaże się prawdą.
Jezeli 1d bedzie kosztowal 4500$ to na spadek cen 5d specjalnie liczyc nie mozemy.
Fakt, tysiąc-półtora więcej jak prognozowane 3D.
Ale mimo wszystko będzie na rynku tańszy i solidny model FF. Matryca 5D z solidnoscia jedynki za mniej jak 1Ds mark II i pare generacji do przodu jak 1Ds. Prawie jak bonk 3D :) Gdyby po jakims czasie cena spadla do 4000 mozna by powiedziec, ze jednak Canon posluchal :mrgreen:
Jednoczesnie sprytnie nabijaja sobie portfel. Juz nie da sie przeliczyc 400mm razy crop i trzeba kupic 500mm :D
Jesli wyjdzie takie 1D FF jedynie co pozostaje aby sie czepić to "moze by minimalnie mniejszy?". Choc liczac, ze 20D/5D z gripem jest taki sam, nie ma na co bardzo narzekac :D
Ze względu na interes użytkownika Canona... trzymam kciuki za Nikosia i Soniaka :mrgreen:
Teraz pozostaje tylko czekac na FF od Sony :D Na Nikona jak zwykle nie ma co liczyc :twisted:
Ale mimo wszystko będzie na rynku tańszy i solidny model FF. Matryca 5D z solidnoscia jedynki za mniej jak 1Ds mark II i pare generacji do przodu jak 1Ds.
I to wszystko mimo praktycznego braku silnej konkurencji.. Może ten Canon okaże się nie aż taki zły jak go malują/malujemy? ;-)
Gdyby po jakims czasie cena spadla do 4000 mozna by powiedziec, ze jednak Canon posluchal :mrgreen:
jeśli cena spadnie do 4000 zieleńców, to większość z nas tu obecnych padnie na zawał ze szczęścia :cool: co więcej będziemy szczęśliwi, że canon nas posłuchał ;-)
Jednoczesnie sprytnie nabijaja sobie portfel. Juz nie da sie przeliczyc 400mm razy crop i trzeba kupic 500mm :D
No cóż, patrząc na te pięciocyfrowe ceny... chyba będzie trzeba jednak pójść w ślady snow'a :lol:
http://canon-board.info/showthread.php?t=3335
Kolekcjoner
12-02-2007, 00:14
No cóż, patrząc na te pięciocyfrowe ceny... chyba będzie trzeba jednak pójść w ślady snow'a :lol:
http://canon-board.info/showthread.php?t=3335
Lub zmienić system :).
ciekawy tekst
Bardzo ciekawy. Zwłaszcza że przecieki od tego gościa podobno już się sprawdzały. Jednak dla tych, którzy spodziewli się szybko następcy 5D (jak ja nie ukrywam :rolleyes:) to by była bardzo zła wiadomość. Żegnaj tanie FF na długo :cry:.
Jedno tylko mnie zastanawia. Co tam za matrycę wpakowali do tego 1D, bo nie może być ta z 5-tki jak pisze ten gość, bo ma za wolny transfer. Zwłaszcza że tu z opisu wynikałoby, że transfer=no limits :confused:.
Cena też wydaje mi sie podejrzana. Chyba że albo canon wie o czymś czego my nie wiemy (FF-Sony) albo chce załatwić konkurencję "na zimno".
Żegnaj tanie FF na długo :cry:
A może o to w tym wszystkim chodzi?? :roll:
KuchateK
12-02-2007, 02:25
Matryca moze byc technologicznie taka sama. Przynajmniej jesli chodzi o pixele, mikrosoczewki, filtr i jakosc obrazu... Zwiekszenie transferu to kwestia dodania paru lini na wyjscie wiecej. Tak naprawde nikt nie wie ile w piatce to ograniczenie matrycy a ile marketingu ;) Canon juz dawno mogl sie na to przygotowac.
Mimo wszystko takie dolozenie od gory kolejnego FF to dobra wiadomosc. Bylo by i tanie i dobre FF :D Tak jak wszyscy chcieli czekajac na 3D.
Warto zauwazyc, ze obecnie cena 1D mark IIN mozna dostac za $3400, a prognozowana cena nastepcy to $4500. Canon nie moze obecnym klientom nagle wypuscic puszki zastepujacej znacznie drozej. Liczac ze po jakims czasie cena spadnie do normalnego pulapu $3999 i u Canona kazda nastepna puszka to dwie poprzednie dalszy spadek ceny piatki jest nieunikniony. Nie beda w stanie jej sprzedawac za $2700 plus grip kiedy za niecaly tysiac wiecej bedzie mozna dostac jedynke.
Kolekcjoner
12-02-2007, 03:16
A to niekoniecznie zauważ, że jak się weźmie "jedynkowego cropa" z tej matrycy (12.8 MPx) to masz tę samą ilość pixeli co w starej jedynce (i chyba - tego już nie przeliczałem) identyczną ich wielkość. Być może taki crop nawet będzie możliwy do uzyskania w tej puszce. Nie jestem pewien czy reporterom potrzeba niemal 13 mln-owych obrazków. Zwłaszcza że są tacy co używają jednak raw-ów.
Matryca moze byc technologicznie taka sama. Przynajmniej jesli chodzi o pixele, mikrosoczewki, filtr i jakosc obrazu... Zwiekszenie transferu to kwestia dodania paru lini na wyjscie wiecej. Tak naprawde nikt nie wie ile w piatce to ograniczenie matrycy a ile marketingu ;) Canon juz dawno mogl sie na to przygotowac.
Mógł też zrobić zupełnie nową o tej liczbie pixeli :).
Warto zauwazyc, ze obecnie cena 1D mark IIN mozna dostac za $3400, a prognozowana cena nastepcy to $4500. Canon nie moze obecnym klientom nagle wypuscic puszki zastepujacej znacznie drozej. Liczac ze po jakims czasie cena spadnie do normalnego pulapu $3999 i u Canona kazda nastepna puszka to dwie poprzednie dalszy spadek ceny piatki jest nieunikniony. Nie beda w stanie jej sprzedawac za $2700 plus grip kiedy za niecaly tysiac wiecej bedzie mozna dostac jedynke.
Pewnie tak ale to raczej nie oznacza ani szybkiego ani dużego obniżenia ceny 5D. Choć ten nowy 1D będzie kusił. Oj będzie :D. Jeśli oczywiście w ogóle będzie :).
snowboarder
12-02-2007, 05:28
Artykul zostal usuniety, wiec 1D 12MP FF i 1Ds 22MP to praktycznie
pewniaki...
edit: zauwazylem, ze 1D ma byc bez gripa (!) jak 1V
KuchateK
12-02-2007, 08:27
Nie zostala moze komus kopia na dysku?
Artykul zostal usuniety, wiec 1D 12MP FF i 1Ds 22MP to praktycznie
pewniaki...
edit: zauwazylem, ze 1D ma byc bez gripa (!) jak 1V
To ze klient usunal artykul moze oznaczac rowniez ze serwer/provider nie wytrzymal ilosci odwiedzin ;)
Co do tresci:
"The strategy then is clear: the amateur market will be served by APS-C with 1.5/1.6 crop factor and a new range of lenses. The professional high-end market will be exclusively served by full-format sensors allowing all Canon lenses to operate at the true computed focal length and viewing angle."
Czy ja z tego artykulu dobrze wywnioskowalem, ze ma byc czysty podzial na amotorskie z kropem 1.6 i nowym zestawem szkiel oraz pro wszystkie FF? Jezeli tak to nie spodziewalbym sie szybko FF w "amatorskiej" cenie, co wiecej przyszlosc 5D wydaje sie niepewna.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=22022988
Zodiakalny Rak
12-02-2007, 10:33
Czy ja z tego artykulu dobrze wywnioskowalem, ze ma byc czysty podzial na amotorskie z kropem 1.6 i nowym zestawem szkiel oraz pro wszystkie FF? Jezeli tak to nie spodziewalbym sie szybko FF w "amatorskiej" cenie, co wiecej przyszlosc 5D wydaje sie niepewna.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=22022988Z czescia Twoich wnioskow sie zgadzam ale dlaczego 5D mialby byc zagrozony?
Mimo wszystko 5D to tani FF i czytajac ten watek ma wielu zwolennikow jak i (wciaz) chetnych.
pozdrawiam,
Z tego artykułu wynika, że nowy 1D nie będzie miał bufora tylko zdjęcia będzie zapisyał prosto na kartę. Co ze zdjęciami w serii w takim razie ?
A jeśli chodzi o brak gripa, to mnie akurat taka opcja odpowiada.
4,5 k $ to praktycznie 15000 u nas. Jakby nie patrzeć - dwie piątki de :)
Mnie sie podoba ten 1D bez gripa. Ale czemu bez bufora ??? Zdjecia zapisywane prosto na karte? A co w przypadku zdjec seryjnych ?
mjastrzebski
12-02-2007, 14:40
Z tego artykułu wynika, że nowy 1D nie będzie miał bufora tylko zdjęcia będzie zapisyał prosto na kartę. Co ze zdjęciami w serii w takim razie ?
Ja to rozumiem tak:
Jesli powiedzmy procesor przetwarza np: 4 kl/s a mozliwosc zapisu na karte przez jej predkosc jest limitowana do 2kl/s, to bufor pomaga wydluzyc serie przchowujac dane przed zapisem.
Ale jesli jest odwrotnie i procesor by przetwarzal 2kl/s, a karta moze zapisac 4kl/s, to bufor i tak bylby pusty, wiec niespecjalnie potrzebny.
Wiec generalnie bufor to lekarstwo na powolne karty. A ze te ostanio mocno przyspieszyly, wiec moze sie okazac, ze juz nie sa potrzbne.
Marcin
Kolekcjoner
12-02-2007, 15:18
Ja to rozumiem tak:
Jesli powiedzmy procesor przetwarza np: 4 kl/s a mozliwosc zapisu na karte przez jej predkosc jest limitowana do 2kl/s, to bufor pomaga wydluzyc serie przchowujac dane przed zapisem.
Ale jesli jest odwrotnie i procesor by przetwarzal 2kl/s, a karta moze zapisac 4kl/s, to bufor i tak bylby pusty, wiec niespecjalnie potrzebny.
Wiec generalnie bufor to lekarstwo na powolne karty. A ze te ostanio mocno przyspieszyly, wiec moze sie okazac, ze juz nie sa potrzbne.
Marcin
Tak tylko że jedynce może być do przemielenia (przy najbardziej optymistycznych założeniach) 80MB/s. Pokaż mi karty które mają taki transfer. IMHO jakaś bzdura albo błąd w tłumaczeniu.
Tak BTW to chyba nie ten wątek :lol:.
Kolekcjoner
12-02-2007, 15:25
Tu masz pełny tekst: http://photography-on-the.net/forum/showpost.php?p=2691676&postcount=3 :).
(...)Czy ja z tego artykulu dobrze wywnioskowalem, ze ma byc czysty podzial na amotorskie z kropem 1.6 i nowym zestawem szkiel oraz pro wszystkie FF? Jezeli tak to nie spodziewalbym sie szybko FF w "amatorskiej" cenie, co wiecej przyszlosc 5D wydaje sie niepewna.
Nie da się ukryć, że bardzo trafnie :).
Mnie sie podoba ten 1D bez gripa. Ale czemu bez bufora ??? Zdjecia zapisywane prosto na karte? A co w przypadku zdjec seryjnych ?
Ten brak bufora to jakaś bzdura lub błąd w tłumaczeniu. Zresztą gość jest znany z tego, że pisze po angielsku tak jakby używał translatora. Na LL była recenzja jego książki bodajrze i zwrócili uwagę na to, że zawartość merytoryczna perfekt ale język tragiczny.
Zodiakalny Rak
12-02-2007, 15:28
Tu masz pełny tekst: http://photography-on-the.net/forum/showpost.php?p=2691676&postcount=3 :).
Czy ja z tego artykulu dobrze wywnioskowalem ... przyszlosc 5D wydaje sie niepewna.
Nie da się ukryć, że bardzo trafnie :).Dlaczego?
Kolekcjoner
12-02-2007, 15:37
Dlaczego?
Troszkę wyciąłeś całą wypowiedź kolegi. Ja odnosiłem sie bardziej do kwestii ceny i wprowadzenia następcy. Natomiast co do tego czy on będzie i w jakiej formie :confused:? Trzeba być dobrej myśli :).
oskarkowy
12-02-2007, 15:57
Nasz wishlist to pikuś przy tym. I 3D nie ma. :evil:
Arek Piekarz
12-02-2007, 16:03
Znalezione w sieci
Haha, przewidują już 1D Mark VI :D:D:D
Kolekcjoner
12-02-2007, 16:03
Nasz wishlist to pikuś przy tym. I 3D nie ma. :evil:
No wg. tego tekstu 3D to właśnie nowe 1D :(.
KuchateK
12-02-2007, 16:07
Liczac to 1.3X to bzdura jakas.
Znalezione w sieci
Prawie jak tablica Mendelejewa :lol:
beachcomber
12-02-2007, 16:37
pytanie z innej beczki, ale do tego watku sie wszystko nada... :) dlaczego 1d, 3d, 5d - a co z 2d i 4d? wiem, ze nazewnictwo przeszlo z analogowego systemu eos i pozwla sie zorientowac jaki to segment, ale skad w ogole taka regula nazewnictwa? czyzby wchodzily to jakies aspekty kulturalne?
o 4d kiedys bylo. Nie bedzie. tak jak nie ma Fuji S4 pro i zadnego nikona w wersji 4. Podbno dla japoncow to jakas pechowa/szczegolna liczba i przsynosi chyba pecha
Zodiakalny Rak
12-02-2007, 16:45
... ciagnac temat ewentualnego nastepcy FF - 5D ("3D") zastanawiam sie nad tym czy w historii wspolczesnej (cyfrowej canona) byly jakies przypadki aby nastepca obecnego modelu (np. 300D->350D->400D, czy 10D->20D->30D) nie wszedl 18 m-cy po poprzedniku?
jezeli nie bylo to moze i teraz wszystkie spekulacje powinny sie sprawdzic ... wiem, wiem to strzelanie we wlasna stope (bo niby brak konkurencji) ale pamietajmy, ze to japonczycy jak cos powiedza to tak bedzie i dodatkowo moze ich sily wywiadowcze sa lepsze od naszych i jednak szykuje sie FF z szyldem sony?
i inne pytanie ala "historyczne" czy byl przypadek aby model zastepowany nie przestal byc produkowany - pytam o ewentualne zagrozenie produkcji 5D?
pozdrawiam,
Michu (Pentax)
"4" fonetycznie brzmi tak, jak śmierć. A oni chyba są przesądni.
Kolekcjoner
Liczac to 1.3X to bzdura jakas.
No ale 1.3 ma właśnie nie być :). Czy coś przeoczyłem?
Przynajmniej w 1D.
KuchateK
12-02-2007, 16:51
Do kilku typow z dpreview dociera z opoznieniem... Wrecz wcale, liczac ze i 3D jest 1.3x ;)
snowboarder
12-02-2007, 16:58
Czlowiek to ciekawy gatunek...
Najpierw tony blagan o "mala wersje" 1D, czy go zwal 3D, czy nie...
Teraz na dpreview czytam wlasnia jaka to bzdura zeby 1D byl
bez gripa :lol:
Jesli o mnie chodzi, to 22MP 1Ds z opcjonalnym gripem (co ma dokladnie
sens - moglby byc grip z GPS-em np, moglby byc z wifi, co by kto
chcial, a o jakosc sie specjalnie nie obawiam...) to bylaby chyba
camera-marzenie. Nawet nie przypuszczalem, ze mogliby cos takiego
zrobic... Po prostu byloby to takie "super 5D".
KuchateK
12-02-2007, 16:59
Nie zgodze z takim wnioskiem.
Canon juz "dawno dawno", tuz po wyjsciu 20D, przyznal sie ze crop 1.3x to byl skok w bok wymuszony technologia (a wlasciwie cena), oraz ze w przyszlosci ten rozmiar zostanie zarzucony gdyz sa juz w stanie robic szybkie FF. Po tej zapowiedzi wielu liczylo na legendarne "one", czyli dwa w jednym. Dwa w jednym nie ma, ale to ze obecnie 1D ma byc FF to naturalna kolej rzeczy i nieunikniony plan rozwoju wyznaczony pare lat temu. Wszystko z pewnoscia, aby z tych elek wycisnac ile w sobie maja bez jakiegos obcinania po bokach i dorabiania nowych szerszych.
Co do nowych szkiel. Cala nowa linia? Nie ma mowy.
Na pare ef-s'ow jest jeszcze miejsce na rynku, ale to beda wynalazki typu 18-200 IS. Moze jakis lepszy kit. Szerokie, ktorych w linii ef'ow poza 17-40 i nieco drogawym 16-35 praktycznie nie ma.
Tele nadal ludzie beda kupowac FF, bo tu nie ma sensu robic fury szkiel skoro juz jest cala linia 70-200 i sporo innych obok. Zdaje sie samych zoomow tele jest 12 (http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ProductCatIndexAct&fcategoryid=150) ;) Magia bialej lufy musi byc :D Zreszta widac to tez po takim modelu jak 55-200, ktory jest stylistycznie i ogniskowo uzupelnieniem kita i jednoczesnie szklem na FF.
Mimo segmentacji i podzialow oraz szerokiej oferty chodzi tez o przywiazanie do firmy i ciagniecie do coraz wyzszych modeli PLYNNIE. Canon z 5D przekonal sie ze to niezly magnes na dolary od klientow, nie tylko na swoich ale i uzytkownikow Nikona czy innych firm. Ludzie chca jakosci, a crop tyle nie daje.
Umozliwienie im latwego przejscia z nizszych modeli z cropem na wyzsze FF bez wymiany kompletnie wszystkiego (poza lampa :D) jest jak najbardziej w interesie Canona. 5D i szkla tele sa tu swietnym lacznikiem. A jak nieco potanieje piatka i zwiekszy sie dystans do jedynek powinno sie pojawic na rynku tez nieco posrednie 3D. Rownierz puszka bardziej amatorska jak profesjonalna dla chetnych wydac jeszcze wiecej rzadnych jakosci nieprofesjonalistow, ktorym niekoniecznie trzeba 8fps, a pare uszczelek nie zawadzi :mrgreen:
a nikon f4 był.
Teraz za to ledwo ciagna... Smierc :mrgreen:
snowboarder
12-02-2007, 17:06
Ale gdzie to miejsce na 3D? Miedzy 5D a 1D?
Przy tak niskiej cenie 1D z FF?
Mielibysmy wtedy aparat co $1000 -
40D za $1K z groszami,
5D za $2K (lub "nizszy" update 5D)
3D za $3k (lub "wyzszy" update 5D)
1D za $4 z groszami...
no i 1Ds za ... nie wiadomo ile, pewnie $8K...
Mozliwe, w sumie czemu nie? Tylko 1D z ostatniego
opisu brzmi dla mnie jak 3D. Nawet cenowo...
KuchateK
12-02-2007, 17:11
jezeli nie bylo to moze i teraz wszystkie spekulacje powinny sie sprawdzic ... wiem, wiem to strzelanie we wlasna stope (bo niby brak konkurencji) ale pamietajmy, ze to japonczycy jak cos powiedza to tak bedzie i dodatkowo moze ich sily wywiadowcze sa lepsze od naszych i jednak szykuje sie FF z szyldem sony?
Moga zaszalec. 70-lecie firmy. 20-lecie systemu EOS. Swieto kopniaka zasadzonemu nikonowi tak skutecznie, ze do tej pory sie mu odbija :D
Szpiegostwo przemyslowe z pewnoscia dziala. Jesli wiedza o zamiarach i zapedach konkurencji na FF wziac z laboratorium pare gotowych prototypow i skierowac do podukcji aby zgarnac jak najwiecej dla siebie i wyssac wolne fundusze z klientow to najlepsza opcja.
i inne pytanie ala "historyczne" czy byl przypadek aby model zastepowany nie przestal byc produkowany - pytam o ewentualne zagrozenie produkcji 5D?
Jesli przestana produkowac 5D wyjdzie cos innego na jego miejsce. Choc by mkII z odkurzaczem i paroma *******ami dodatkowymi. Zastepowalnosc musi byc. Musi byc tez model na miejsce starego w tej samej (badz nizszej) cenie.
Moga go przetrzymac do wrzesnia. Jedynki maja dluzszy cykl, 5D tez moga potrzymac pol roku dluzej.
Kolekcjoner
12-02-2007, 17:12
Czlowiek to ciekawy gatunek...
Najpierw tony blagan o "mala wersje" 1D, czy go zwal 3D, czy nie...
Teraz na dpreview czytam wlasnia jaka to bzdura zeby 1D byl
bez gripa :lol:
Jesli o mnie chodzi, to 22MP 1Ds z opcjonalnym gripem (co ma dokladnie
sens - moglby byc grip z GPS-em np, moglby byc z wifi, co by kto
chcial, a o jakosc sie specjalnie nie obawiam...) to bylaby chyba
camera-marzenie. Nawet nie przypuszczalem, ze mogliby cos takiego
zrobic... Po prostu byloby to takie "super 5D".
No a po za tym to bardzo podobne do canona. Mogą czesać dodatkową kasę za dedykowany grip. Który na pewno tani nie będzie. W czasch świetności 1V kosztował bodajrze ok. 2 kzł. Nie wiadomo czy 1D też nie będzie miał gripa. Jeśli nie to sytuacja analogiczna. przy czym może być np. tak że dopiero z gripem będzie osiągał max szybkość seryjnych. To tak dla dodatkowej motywacji :mrgreen:.
Teraz za to ledwo ciagna... Smierc :mrgreen:
No tu się kompletnie nie zgodzę. Wyniki finansowe i lawinowy wręcz wzrost sprzedaży nikona jawnie przeczy temu co piszesz :).
Co do cropa 1.3 to jest też teoretycznie możliwe, że wypuszczą jakąś puszkę z taką matrycą coś w rodzaju semi-pro. Mogło by to solidnie zdemontować przewagę np. takich puszek jak D200 czy tego co planuje Sony. Zaletą cr.1.3 jest naświetlanie tylko w jednym przebiegu przez co jest znacznie tańszy w produkcji od FF-a. To poważna pokusa. Zaznaczam że jest to wyłącznie moja spekulacja :).
KuchateK
12-02-2007, 17:17
Ale gdzie to miejsce na 3D? Miedzy 5D a 1D?
Przy tak niskiej cenie 1D z FF?
Jesli bedzie 1D z FF i bez gripa i FF to 3D wydaje sie mniej prawdopodobne.
Ale w analogach byly znacznie mniejsze roznice w cenach i miejsce na 3D znalezli.
Technologia nie bedzie kosztowac nic, gdyz to kwestia wlozenia istniejacych puzli w obudowe z innym numerkiem. Tym, ktorym 5D za delikatne a jedynki za drogie moze bardzo spasowac. A gdyby mial kilka mpix wiecej jak szybkie 1D (powiedzmy 16) byl by modelem bardzo pozadanym.
No tu się kompletnie nie zgodzę. Wyniki finansowe i lawinowy wręcz wzrost sprzedaży nikona jawnie przeczy temu co piszesz :)
No zarty oczywiscie... Ale zarty zartami. Gdzies tak w okolicach wyscia f4 canon wprowadzil EOS'a z EF...
A pozniej?
https://canon-board.info/imgimported/2007/02/VThianMan100MFinals9-1.jpg
źródło (http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/eos/images/VThianMan100MFinals9.jpg)
Dobra... OT i zarty na bok.
Co do cropa 1.3 to jest też teoretycznie możliwe, że wypuszczą jakąś puszkę z taką matrycą coś w rodzaju semi-pro. Mogło by to solidnie zdemontować przewagę np. takich puszek jak D200 czy tego co planuje Sony. Zaletą cr.1.3 jest naświetlanie tylko w jednym przebiegu przez co jest znacznie tańszy w produkcji od FF-a. To poważna pokusa. Zaznaczam że jest to wyłącznie moja spekulacja :).
Tyle ze D200 kosztuje... malo. Tani jak barszcz jest ;) Na niego jedynym sposobem jest wprowadzenie uszczelek do 40D.
Arek Piekarz
12-02-2007, 18:52
Tyle ze D200 kosztuje... malo. Tani jak barszcz jest ;) Na niego jedynym sposobem jest wprowadzenie uszczelek do 40D.
Jakby to zrobili i cena byłaby znośna, to zmieniłbym wyznanie na Canona :D A na serio to jest inna możliwość - wprowadzić nowy model wypełniający lukę między 30D i 5D, który miałby szanse zmniejszyć sprzedaż Nikonów ;-) Sam znam człowieka, który sprzedał 20D ze szkłami (a długo siedział w systemie Canona) i kupił D200 + 17-55/2.8 + 70-200/2.8 + SB800 właśnie dlatego, że D200 jest uszczelniony, szybki, (w miarę) tani i - uwaga - nie ma wbudowanego gripa. Dzięki tej ostatniej cesze jest bardziej uniwersalny - bo można go brać i w góry, bo mniej waży, i na większe imprezy, bo w razie potrzeby da się doczepić gripa. Takiego aparatu brakuje w ofercie Canona.
Swieto kopniaka zasadzonemu nikonowi tak skutecznie, ze do tej pory sie mu odbija :D
Jak czytam Twoje wypowiedzi, to myślę sobie, że mógłbyś być przynajmniej zastępca muły Omara :lol:
Bo gdybyś miał choć prowizję od każdej eLki, którą zaprezentowałeś w kolejnym poście, to byłbyś dla mnie guru, a tak jesteś strasznie śmieszny 8-)
a poważnie mówiąc, co ja - posiadacz trabiego - mam z kopów zasadzanych nikonowi i ze 100 eLek używanych przez fotoreporterów, szczególnie z tych za kilkanaście tysiaków? :roll:
slawi_3000
12-02-2007, 19:14
co ja - posiadacz trabiego - mam z kopów zasadzanych nikonowi i ze 100 eLek używanych przez fotoreporterów, szczególnie z tych za kilkanaście tysiaków? :roll:
A co chciałbyś mieć?