Zobacz pełną wersję : Cos nowego na horyzoncie?
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
GrzesiekK
20-01-2007, 14:02
co najwyzej pokażą odpicowane 5ds ktore nie bedzie sie roznic od starego praktycznie niczym, ale w ulotkach bedzie promowane jako "najnowszy i najlepszy aparat cyfrowy".
Nikon cos takiego zrobil w przypadku d70 i d70s, cena nowego modelu wzrosla a uzytkownicy ciesza sie ze kupili nowsze body ;)
Kolekcjoner
20-01-2007, 14:37
co najwyzej pokażą odpicowane 5ds ktore nie bedzie sie roznic od starego praktycznie niczym, ale w ulotkach bedzie promowane jako "najnowszy i najlepszy aparat cyfrowy".
Nikon cos takiego zrobil w przypadku d70 i d70s, cena nowego modelu wzrosla a uzytkownicy ciesza sie ze kupili nowsze body ;)
Raczej nie sądzę żeby tak było. Canon jest póki co samotny na polu innowacji ale to nie przeszkadza im od czasu do czasu wypuszczać coś ciekawego i nowego. Po za tym w tym roku jest jubileusz i myślę że będą chcieli zabłysnąć. Sony pracuje intensywnie nad FF-em o czym sądzę, że w Canonie więdzą więcej niż my. Także strategia zakładająca że jesteśmy najlepsi i możemy nic nie robić albo prawie nic to nie jest racjonalna droga z ich punktu widzenia. A Canon jest też bardzo dobrze znany (oprócz zarabiania pieniędzy) z umiejętności przewidywania sytuacji na rynku. Zobaczymy.
Dawno nie bylo zadnych nowych spekulacji :-)
Na FM jest super post odnośnie dylematów Canona (inside info). Po krótce: Według Canona dobrze byłoby wypuścić i 3D i 7D w tym samym czasie.
Wszyscy wiemy, że Canon pokazuje "tylko" 2 puszki jednocześnie.
30D wymaga natychmiastowej aktualizacji dzięki i D80 i K10D...nowa 1Dynka miała być pokazana na Photokinie 2006...
...Jarek napisał 14 stycznia o prototypie 3D a Uwe Steinmueller dziś (1/20/2007) na swojej stronce wystawił i 1Ds2 i 1D2 na sprzedaż...
PMA - nowa 1Dynka, nowy 30D
IFA - nowe FF
KuchateK
20-01-2007, 19:33
Zgodnie ze znanym kalkulatorem megapikseli (http://www.cdrom.pl/index.php?title=Kalkulator_megapikseli) 12MP wystarcza do zachowania fotograficznej jakości zdjęcia 300x400cm, jeśli ogląda się je z odległości ~350cm lub więcej.
Mam w domu sciane 300x400. Nie mam niestety mozliwosci ogladac jej z odleglosci 350cm. Co wtedy? Wybacz, ale duze zdjecie nie znaczy ze nalezy je ogladac z ilus metrow zeby widziec cale na raz.
Cala frajda sie zaczyna kiedy mozna podchodzic, podchodzic i odkrywac ciagle nowe detale.
Kiedyś moja ciotka miała cholernie drogą fototapetę, tak właśnie 4m na 2.5m :) Mogłem godzinami ślęczeć z nosem w ścianie :mrgreen: Tak jak napisał Kuchatek, takie zdjęcie to taka "przygoda", gdzie ciągle się coś nowego odkrywa.
Mam w domu sciane 300x400. Nie mam niestety mozliwosci ogladac jej z odleglosci 350cm. Co wtedy? Wybacz, ale duze zdjecie nie znaczy ze nalezy je ogladac z ilus metrow zeby widziec cale na raz.
Cala frajda sie zaczyna kiedy mozna podchodzic, podchodzic i odkrywac ciagle nowe detale.
A niby czemu robienie fototapety wysokiej rozdzielczości na powierzchnie 300x400cm ma umożliwić małoobrazkowy 5D? To fajnie mieć aparat do wszystkiego, ale chyba macie zbyt wygórowane oczekiwania.
Michu (Pentax)
20-01-2007, 20:40
Wybaczcie, bo trochę nie ten tego.
Nie widzę najmniejszego powodu, by zwiększać ilość MPxl. Dla ponad 90% nas to w zupełności wystarcza. Dla osób takich jak Snowboarder czy też innych wielbicieli delektowania się wydrukami wielkoformatowymi z nosem w ścianie jest Hasselblad. I dowcip moim zdaniem nie powinien polegać na pakowaniu w puszkę małoformatową coraz to większych rozdzielczości, tylko na obniżce cen średniego formatu.
DamianPa
20-01-2007, 20:47
Widzę, że administrator tego forum ma w swojej psiarni prawdziwego charta wyścigowego. Tak bardzo wyścigowego, że zerwał mu się z łańcucha i w amoku wynikającym z nagłego przypływu swobody dał mi ostrzeżenie za to, że podobno kogoś obraziłem :lol:
Cóż... mnie administracja osiedla na którym mieszkam obliguje do tego, żebym swojemu owczarkowi zakładał kaganiec, gdy wychodzę z nim na spacer ;-) Myślę, że ewentualność zastosowania podobnych zasad na tym forum byłaby warta wzięcia pod uwagę ;-)
Acha - dopóki rzeczony chart biega luzem i samopas :lol: może zwrócę uwagę na fakt, że nikogo w tym poście nie obrażam nazywając psem. To tylko porównanie sytuacji, zwane w języku polskim ANALOGIĄ (http://pl.wikipedia.org/wiki/Analogia) :lol: Jestem pewien, że rzeczony chart otarł się kiedyś o ten termin w trakcie swojego żmudnego procesu edukacji :lol:
A za powyższe dostajesz kolejne.
-------------------------------------------
Zaś wracając do tematu ;-)
Kuchatek, muflon - wiem, niektórzy na mieście podchodzą na metr do bannerów reklamowych drukowanych na siatce. Nie bardzo jestem w stanie sobie wyobrazić co ciekawego oprócz oczek tej siatki tam widzą, ale widocznie coś tam jest :lol:
Mi się zawsze wydawało, że oglądanie np. portretu nie polega na przyglądaniu się samej tęczówce oka, tylko na podziwianiu całości... a więc należy robić to z takiej odległości, żeby całość dała się ogarnąć wzrokiem. Ale oczywiście rozumiem, że niektórzy są po prostu analitykami pikseli, a nie koneserami fotografii. Dokładnie tak, jak niektórzy są onanistami sprzętowymi, a nie fotografami ;-)
Kuchatek, muflon - wiem, niektórzy na mieście podchodzą na metr do bannerów reklamowych drukowanych na siatce. Nie bardzo jestem w stanie sobie wyobrazić co ciekawego oprócz oczek tej siatki tam widzą, ale widocznie coś tam jest :lol:
Jasne - ja nie jestem zwolennikiem tego żeby z powodu tego że ktoś czasem chce wydrukować fototapetę, wszystkie aparaty powinny mieć 50Mpix :) Zresztą już pewnie wcześniej wyjdą niedoskonałości optyki. Ale sztywne podpieranie się kalkulatorem ("nie ma sensu, bo o tu tak wychodzi") to takie samo przegięcie w drugą stronę.
Zaibatsu
20-01-2007, 21:27
Niezadowolenie jest motorem postępu Panie Damianie, i prędzej czy puźniej jeśli ludzie czegoś pragną to to dostają. Ne widzę nic złego w tym że ktoś chciałby by puszka wielkości 1D dawała odbitki 4000x3000, wręcz przeciwnie mi też byłoby to na rękę :D To co już o swoich mażeniach mówić nie wolno bo Pan Damian ma odmienne zdanie, jak Ci wystarczy to co masz to proszę bardzo żyj szczęśliwie i pozwól żyć innym ;p
DamianPa
20-01-2007, 22:00
To co już o swoich mażeniach mówić nie wolno bo Pan Damian ma odmienne zdanie, jak Ci wystarczy to co masz to proszę bardzo żyj szczęśliwie i pozwól żyć innym ;p
MaŻenia, powiadasz? Hmmm :roll:
Cóż... oczywiście każdy może maRZyć. Wiele dyskutujących na tym forum osób marzy o tym, żeby do umiejętności obsługi aparatu dołożyć umiejętność fotografowania, i niekulturalnie byłoby się z tego naigrywać ;-)
Tyle, że marzenia a rzeczywistość to zupełnie inna para kaloszy. A na dodatek ja nie mówiłem o tym, co się komu marzy, tylko o możliwościach ludzkiego oka. A jeśli o to chodzi, to jestem w stanie założyć się o każde pieniądze, że kolega snowboarder oglądając wspomnianą przez niego odbitkę 3x4m z odległości pozwalającej objąć ją w całości wzrokiem nie odróżni 12MP z 5D od 16MP z 1Ds czy 39MP z PO (nie mylić z platfusami obywatelskimi). To pewne jak 2x2.
Ktoś kiedyś powiedział bardzo mądrze - jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać? Ewentualnie po jaka cholerę na siłę pompować pełnoklatkową matrycę ponad zdrowy rozsądek, jeśli i tak korzyści będą niezauważalne?
No... chyba, że dla samej idei masturbowania się cyferkami ;-) Jak to kiedyś w piosence było: "Każdy ma jakiegoś bzika, każdy jakieś hobby ma" :lol: Niektórzy widzą sens nawet w strzelaniu z bazooki do komara, a jakże :lol: Tylko obawiam się, że specjaliści od marketingu Canona nie podzielają takiego punktu widzenia :lol:
Wiele dyskutujących na tym forum osób marzy o tym, żeby do umiejętności obsługi aparatu dołożyć umiejętność fotografowania, i niekulturalnie byłoby się z tego naigrywać ;-)
ale masz jakies wsparcie?
w sensie - podsrywasz pod adresem innych, ktorych nawet dobrze nie znasz, a sam swoich zdjec nie bardzo chcesz pokazac. a jeszcze na dodatek uogolniasz.
z odległości pozwalającej objąć ją w całości wzrokiem
Cytując klasyków :lol: czytaj ze zrozumieniem. On (i kilka innych osób w tym wątku) nie chce tej odbitki oglądać "z odległości pozwalającej objąć ją w całości". Co wcale zresztą nie oznacza popadania w drugą skrajność, czyli pixel-peeping.
Zaibatsu
20-01-2007, 22:38
Ja na przykład widzę zastosowanie dla odbitek 4000x3000 w wysokiej rozdzielczości oglądanych z bliskiej odległości. Wolałbym jednak coś w rodzaju uszczelnionej jedynki niż nieporęcznego średniegoformatu do wykonania takiej fotografi :) Ktoś kto robił kiedyś zdjęcia na regatach, wyprawach wysokogórskich lub w innych trudnych warunkach napewno to zrozumie, a inni, zapewne by zabłysnąc swą "dojrzałością" będą w subtelny sposób mówić o moich skłonnościach seksualno sprzętowych :)
DamianPa
20-01-2007, 22:40
a sam swoich zdjec nie bardzo chcesz pokazac
Nie umieszczam swojej "produkcji" w internecie, bo oglądanie fotografii w palecie webowej to dla mnie żart, i to w dodatku niesmaczny :lol: Jak chcesz zobaczyć moje zdjęcia, to służę albumem - dowolnym z półki.
Poza tym nie bardzo rozumiem co cię obchodzi czy i jakie zdjęcia robię?
Potrafię poznać dobrą fotografię (rzadkość tutaj, w której ty masz spory udział procentowy) od gniotów (determinujących nominalny poziom Canon Boardu) ;-) Dokładnie tak samo, jak Zygmunt Kałużyński potrafił odróżnić dobre kino od cienizny, mimo, że (być może cię to zdziwi) żadnego filmu nigdy nie zrobił :razz:
A tak poza tym to chyba jest to wątek o antycypacji nowości sprzętowych, więc nie wtrącaj offtopiców na temat moich zdjęć :razz:
Kolekcjoner
20-01-2007, 23:10
Wybaczcie, bo trochę nie ten tego.
Nie widzę najmniejszego powodu, by zwiększać ilość MPxl. Dla ponad 90% nas to w zupełności wystarcza. Dla osób takich jak Snowboarder czy też innych wielbicieli delektowania się wydrukami wielkoformatowymi z nosem w ścianie jest Hasselblad. I dowcip moim zdaniem nie powinien polegać na pakowaniu w puszkę małoformatową coraz to większych rozdzielczości, tylko na obniżce cen średniego formatu.
Pchanie coraz większej ilości pixeli na tę samą wielkość matrycy ma póki co jedynie sens marketingowy. I niestety obawiam się że z tego powodu wyścig ten będzie trwał nadal. Myślę że szczególnie takie firmy jak Sony chcąc zabłysnąć będą to podsycać.
snowboarder
20-01-2007, 23:15
Konkretniejsze info:
http://www.caborian.com/content/view/848/1/
1Ds MkIII - 22MP
1D MkIII - 12MP crop mode
200 f1.8L IS
Wyglada na najpewniejsze info do tej pory.
Za dwa miesiace pokaze porownanie 22MP 1Ds z 5D :-)
Michu (Pentax)
20-01-2007, 23:59
22MP może brzmieć o tyle sensownie, że na owym PMA w końcu zadebiutuje 645D Pentaksa z ceną dotychczasowego Mk II i matrycą 18MPxl (lub 22MPxl).
Jarek Jaworski
21-01-2007, 01:45
Nie umieszczam swojej "produkcji" w internecie, bo oglądanie fotografii w palecie webowej to dla mnie żart, i to w dodatku niesmaczny :lol: Jak chcesz zobaczyć moje zdjęcia, to służę albumem - dowolnym z półki.
Poza tym nie bardzo rozumiem co cię obchodzi czy i jakie zdjęcia robię?
Potrafię poznać dobrą fotografię (rzadkość tutaj, w której ty masz spory udział procentowy) od gniotów (determinujących nominalny poziom Canon Boardu) ;-) Dokładnie tak samo, jak Zygmunt Kałużyński potrafił odróżnić dobre kino od cienizny, mimo, że (być może cię to zdziwi) żadnego filmu nigdy nie zrobił :razz:
A tak poza tym to chyba jest to wątek o antycypacji nowości sprzętowych, więc nie wtrącaj offtopiców na temat moich zdjęć :razz:
Mimo, ze powyższy argument o Kałużyńskim trafia do mnie. Twoja wypowiedz o nie umieszczaniu swoich zdjec w internecie, dziala na mnie jak plachta na byka. Od razu mam ochote zobaczyc Twoje zdjecia, licze, ze je pokazesz.
A wracajac do wielkosci powiekszen i ilosci megapixeli. Jezeli ktos sprzedaje klientowi odbitke, powiedzmy 1 metr dlugosci, co jest bardziej uczciwym i profesjonalnym podejsciem, wykonac ja aparatem 12 czy 22 Mpix? Oczywiscie zakladam, ze profesjonaliste stac na taki aparat i ze w ogole bedzie taki 1ds Mark III
Nie umieszczam swojej "produkcji" w internecie, bo oglądanie fotografii w palecie webowej to dla mnie żart, i to w dodatku niesmaczny :lol:
Zażartuj niesmacznie, i pokaż swoje fotografie pierwszy raz w internecie, chętnie je zobaczę.
Nie umieszczam swojej "produkcji" w internecie, bo oglądanie fotografii w palecie webowej to dla mnie żart
Wiesz, żeby wyzwolić obrazki z palety webowej wymyślono użycie jotpegów.
Zaibatsu
21-01-2007, 11:10
22MP może brzmieć o tyle sensownie, że na owym PMA w końcu zadebiutuje 645D Pentaksa z ceną dotychczasowego Mk II i matrycą 18MPxl (lub 22MPxl).
Od 2003 roku nie mogą się z tą puszką wyjaić, cóż mam nadzieję że w końcu im się uda za co trzymam kciuki :D
oskarkowy
21-01-2007, 11:27
Ja na przykład widzę zastosowanie dla odbitek 4000x3000 w wysokiej rozdzielczości oglądanych z bliskiej odległości. Wolałbym jednak coś w rodzaju uszczelnionej jedynki niż nieporęcznego średniegoformatu do wykonania takiej fotografi :) Ktoś kto robił kiedyś zdjęcia na regatach, wyprawach wysokogórskich lub w innych trudnych warunkach napewno to zrozumie, a inni, zapewne by zabłysnąc swą "dojrzałością" będą w subtelny sposób mówić o moich skłonnościach seksualno sprzętowych :)
Z tego co wiem, działa to jednak w drugą stronę. Im dalszą przebyłeś drogę, tym cięższy aparat jesteś gotów ze sobą zabrać. Niech przykładem będzie tutaj nieodżałowany Słoń, doskonały fotograf i taternik. Choć przez wiele lat wykonywał swe prace małoobrazkowymi canonami, w swe ostatnie wyprawy zabierał już 6x7. Któż to wie, czym fotografowałby za klika lat?
...a Uwe Steinmueller dziś (1/20/2007) na swojej stronce wystawił i 1Ds2 i 1D2 na sprzedaż...
Oto co sam zainteresowany napisał na ten temat:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=21739094
>Did anybody note this on http://www.outbackphoto.com: "For sale: our trusty used Canon 1Ds Mk. II + Canon 1D Mk. II". B&U Steinmüller are selling their current gear. I guess they have the new bodys already available for testing...
This has absolutely nothing to do with any rumors or information I would have. The 1DsII is for sale as I want it lighter with the 5D (have one and now need a second body). The 1D Mk. II is for sale because we hardly use high frame rates anymore.
As said this has nothing to do with these rumors. I am in the guessing game too and assume there will be a new high end body at PMA. No idea what it might be.
Uwe
Kolekcjoner
21-01-2007, 12:12
Konkretniejsze info:
http://www.caborian.com/content/view/848/1/
(...)
Rumor, rumors. New Canon new series 1 and 200 1,8 IS
writing by Oscar reixa
Saturday, 20 of January of 2007
Dand moment are a rumor, but it seems quite clear that Canon will shortly present/display its new series of professional cameras.
It is spoken of which in February or at the most in March the new cameras appear, although some can be seen into the hands of photographers of test during the American SuperBowl next the 4 of February.
The cameras it seems that they will be totally new, counting on new design and functionalities, reason why they will not be mere versions existing Mark III of 1D and 1Ds Mark II.
Speech of versions Full Frame in both models, with resolutions of 22 and 12 MP and selectionable cut factor by the user like in Nikon D2X.
The cameras could go accompanied by a new version of objective 200 1,8, this time with stabilizer of image IS.
200 1,8 were elimando of the catalogue by Canon after giving many problems with their last cameras and are many the photographers who thus throw in lack an objective in range of Canon.
........?
Jurek Plieth
21-01-2007, 12:45
...A jeśli o to chodzi, to jestem w stanie założyć się o każde pieniądze, że kolega snowboarder oglądając wspomnianą przez niego odbitkę 3x4m z odległości pozwalającej objąć ją w całości wzrokiem nie odróżni 12MP z 5D od 16MP z 1Ds czy 39MP
Nareszcie jeden głos rozsądku wśród tysięcy bzdetnych wypocin.
...z PO (nie mylić z platfusami obywatelskimi).
A na dodatek ten fatalny brak wyczucia dla tzw. "poprawności politycznej" obowiązujacej tutaj.
Oj nie pożyjesz Ty sobie na tym forum, nie pożyjesz :rolleyes:
praktyczna funkcja taki elektroniczny crop 2x kiedys w nikonie mi się przydał
Kolekcjoner
21-01-2007, 13:09
praktyczna funkcja taki elektroniczny crop 2x kiedys w nikonie mi się przydał
Bardzo mi się to podoba. Po za tym wtedy mam raw-y 6.8 MPx małe zgrabne, a nie jakieś potwory :D.
Zaibatsu
21-01-2007, 14:00
Z tego co wiem, działa to jednak w drugą stronę. Im dalszą przebyłeś drogę, tym cięższy aparat jesteś gotów ze sobą zabrać. Niech przykładem będzie tutaj nieodżałowany Słoń, doskonały fotograf i taternik. Choć przez wiele lat wykonywał swe prace małoobrazkowymi canonami, w swe ostatnie wyprawy zabierał już 6x7. Któż to wie, czym fotografowałby za klika lat?
Tak ale tego 6x7 nie użyje w każdych warunkach :D
Tak ale tego 6x7 nie użyje w każdych warunkach :D
ty my tu rozmawiamy o robieniu widoków,swiatyni itp a nie reportarzu pod ostrzałem gdzies ze strefy działań wojennych... :D
Nareszcie jeden głos rozsądku wśród tysięcy bzdetnych wypocin.
Czyli krótko mówiąc (przeliczyłem kalkulatorkiem :-P): dowolne body powyżej 6Mpix to onanizm sprzętowy, ew. "bzdetne wypociny". W końcu przy "oglądaniu z odległości pozwalającej objąć zdjęcie w całości wzrokiem" większa rozdzielczość jest nie do odróżnienia...
Zaibatsu
21-01-2007, 18:30
ty my tu rozmawiamy o robieniu widoków,swiatyni itp a nie reportarzu pod ostrzałem gdzies ze strefy działań wojennych... :D
A co jeśli wdrapujesz się w taką pogodę :p
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img96.imageshack.us/img96/3636/20pw9.jpg)
czasami prześwity w chmurach dają przepiękne widoki
My tu gadu gadu, a tu sie na stronce w HK pojawila pierwsza zajawka:
źródło (http://img226.imageshack.us/img226/8702/40d9th.jpg)
Na razie pusto, ale znaczy ze pewnie cos bedzie jednak w tym temacie ;)
Gdzie ta zajawka? :lol:
Tja, pewnie miało być 400D, tylko się ktoś pierdyknął.
Gdzie ta zajawka? :lol:
Tja, pewnie miało być 400D, tylko się ktoś pierdyknął.
Strona o 400D jest w innym miejscu ;)
tu jest o 400D:
http://www.canon.com.hk/en/consumer/product/ProductDetail.aspx?product_id=10289&series_id=15
tu o 40D: http://www.canon.com.hk/en/consumer/product/productdetail.aspx?product_id=10320&series_id=1000
Kurde, chyba faktycznie coś jest na rzeczy :-)
Poprawiłem sobie ten drugi link:
http://www.canon.com.hk/en/consumer/product/productdetail.aspx?product_id=10320&series_id=15
SebaWolf
22-01-2007, 12:20
no i znowu zaczynam nerwowo przebierać nogami a do PMA jeszcze 46 dni
mam wrazenie, ze niektorym to by "****" na murze wystarczylo napisac i juz by glaskali... :mrgreen:
szczerze mówiąc nie interesuje mnie 40d bo :
a) nie moja półka
b) pewnie wsadzą 10 Mpx, odkurzacz i DigicIII i niestety już 20d i 30d się zdjęć robić nie da :)
Tylko bonkowe 3d może zrobić jakąkolwiek rewolucję :D
SebaWolf
22-01-2007, 13:06
mam wrazenie, ze niektorym to by "****" na murze wystarczylo napisac i juz by glaskali... :mrgreen:
a coś ty taki zlośliwy, ja na przykład nie chciałbym znaleść się znów w sytuacji kiedy kupiłem 350d a za chwile pojawilo się 400d praktycznie w tej samej cenie dlatego co nie którzy tu na forum wolą się wstrzymać z zakupem 30d i zobaczyć co bedzie w marcu zeby nie pluc sobie potem w brode
Dobra, jak Wam malo to moze jeszcze cos takiego:
źródło (http://img266.imageshack.us/img266/8066/8001gd.jpg)
Dobra, jak Wam malo to moze jeszcze cos takiego:
źródło (http://image4.xitek.com/forum/200701/1340/134054/134054_1169428328.jpg)
jak mozesz to zhostuj to gdzies indziej.... bo nie hula
SebaWolf
22-01-2007, 13:29
niewiem jak u innych ale u mnie nic nie widać niestety
sorry za powtorzenie pisalismy w tym samym czasie
niewiem jak u innych ale u mnie nic nie widać niestety
sorry za powtorzenie pisalismy w tym samym czasie
Wrzucilem na inny site. Widac teraz?
U mnie widać tylko pisankę... :lol:
2377
czyzby Wielkanoc ;-)
U mnie widać tylko pisankę... :lol:
2377
czyzby Wielkanoc ;-)
Odswiez, tego juz nie ma na xiteku tylko tu:
źródło (http://img266.imageshack.us/img266/8066/8001gd.jpg)
SebaWolf
22-01-2007, 13:33
u mnie jest wporzo teraz, działo robi wrażenie a cene pewnie jeszcze wieksze
Hę? 800mm? Najlepsze jest to: 'for home' :lol:
Odswiez, tego juz nie ma na xiteku tylko tu:
Oooo jest :-)
800/5,6 DO IS :-)
fajne, ale nie L :shock: :confused:
fajne, ale nie L :shock: :confused:
400 f/4 DO tez nie jest L.
Moze jak jest DO to nie moze byc L?!?
Hę? 800mm? Najlepsze jest to: 'for home' :lol:
400 f/4 DO tez jest for home
...a ja byłem pewien że to wątek o nowościach sprzętowych :confused:
...a ja byłem pewien że to wątek o nowościach sprzętowych :confused:
Ten wątek posiada wiele dygresji, ale zawsze jakoś trafia na własciwe tory (vide poprzednia strona :-))
Jak dla mnie to ktoś tu robi nas w balona...
Jak dla mnie to ktoś tu robi nas w balona...
Czy ja wiem...???
40D kiedyś w końcu tak czy siak wyjdzie, więc sobie ping-pongi z Hongkongu stronkę przygotowali.
800/5,6 DO IS też wygląda całkiem realnie.
zresztą te 800 to się już wcześniej przewijało...
http://canon-board.info/showpost.php?p=269378&postcount=955&highlight=800
To dlaczego teraz żaden z tych linków nie działa?
O proszę. Takiego lensa widzieliście? ;)
EDIT: oj, przegapiłem w jednym miejscu.....
To dlaczego teraz żaden z tych linków nie działa?
No a jak myslisz dlaczego? Jak sobie wyobrazasz zeby taka informacja byla dostepna oficjalnie dluzej niz kilka minut (sekund), przed oficjalna premiera. W przypadku Canona zawsze tak jest, ze najpierw sa niby przypadkowe przecieki na stronach a dopiero potem ogloszenie oficjalne. Zawsze tak bylo odkad pamietam.
Po drugie ten watek jest czysto spekulacyjny, wiec jak chcesz to tak traktuj te informacje.
No a jak myslisz dlaczego? Jak sobie wyobrazasz zeby taka informacja byla dostepna oficjalnie dluzej niz kilka minut (sekund), przed oficjalna premiera.
A ja sobie nie wyobrażam aby webmaster eksperymentował sobie na żywej oficjalnej stronie wstawiając niewprowadzone na rynek produkty.
A ja sobie nie wyobrażam aby webmaster eksperymentował sobie na żywej oficjalnej stronie wstawiając niewprowadzone na rynek produkty.
A ja sobie wyobrazam, zwlaszcza ze administrator ma pewnie niewiele wspolnego z firma Canon, a zadana robote trzeba wykonac (podstrone z otrzymanych materialow, bez uaktualniania strony glownej). To czysty przypadek, ze ktos wpisal taki link, ktorego nie ma na stronie glownej. Nie wykluczone, ze moglbyc to rowniez przeciek kontrolowany. Nie wykluczam jednoczesnie, ze moze to byc zwykla sciema, ale jak juz to dobrze spreparowana. (Link do 40D byl caly czas dostepny, a teraz juz nie jest.)
Kolekcjoner
22-01-2007, 14:29
No to wystarczy przypomnieć sobie sytuację jaka była przed oficjalną premierą 400D i dwóch L-ek. Też pojawiły się przez chwilę niby przez przypadek na stronach canona.
jesli to prawda będzie kosztowało najmniej 10 koła $ ale paparazzi to kupią :mrgreen:
Poddaję się - nie znam się na marketingu w takim razie. Moim zdaniem w.w. obrazki to raczej przeciek kontrolowany. Nie bardzo wiem jakim cudem ktoś akurat przez przypadek wpisał do linka 800mm_f5.6dois
Poddaję się - nie znam się na marketingu w takim razie. Moim zdaniem w.w. obrazki to raczej przeciek kontrolowany. Nie bardzo wiem jakim cudem ktoś akurat przez przypadek wpisał do linka 800mm_f5.6dois
Ja się wcale nie dziwie takim "cudom". Byłem webmasterem i wiem (po logach), co ludzie wpisują w pole adresu przeglądarki. Tu działa prawo wielkich liczb, a takich, jak my, debatujących o tym, jakie to nowości wypuści Canon są na świecie dziesiątki tysięcy. Wystarczy mały przeciek o możliwości pojawienia sie EFxxxxxXX, a pewnie już setki próbują go wklepać do przeglądarki... :lol:
Marcin Kułak
22-01-2007, 16:49
Swoją drogą - czy to fizycznie możliwe zrobienie obiektywu o TAKIEJ ogniskowej z TAKIM światłem...? Ja rozumiem, że był kiedyś obiektyw 50mm f/1, ale taki... ?
Hmmmm...
nie widzisz że to rozwleczone foto ??? :|
a 800 Do IS wygląda smakowicie... Pewnie jednak cena będzie nie do przełknięcia... Myslicie, że ile ? 10 k $ ?
Swoją drogą - czy to fizycznie możliwe zrobienie obiektywu o TAKIEJ ogniskowej z TAKIM światłem...?
A co ma się nie dać :) Wyglądałby zapewne jakoś tak:
źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/1/1b/Topol-M.jpg)
tyle że średnica sporo większa :)
(zapiszę sobie ten obrazek na okoliczność następnych rumours ;-) to będzie przeciek ze strony Canona na temat 5600/4L IS :mrgreen:)
Swoją drogą - czy to fizycznie możliwe zrobienie obiektywu o TAKIEJ ogniskowej z TAKIM światłem...? Ja rozumiem, że był kiedyś obiektyw 50mm f/1, ale taki... ?
Hmmmm...
W zasadzie jest na to wzor wiec nie trzeba sie domyslac. tylko nie pamietam jaki:)http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_przysłony)... Sory za OT
edit; i jeszcze tu (http://pl.wikipedia.org/wiki/Otwór_względny_obiektywu)
KubaZowsik
22-01-2007, 17:12
Co do nowości - to doszły mnie słuchy że pojawi się w sprzedaży Front/Back Focus repair KIT for Canon 400D ....
Marcin Kułak
22-01-2007, 17:35
nie widzisz że to rozwleczone foto ??? :|
Oj widzę... ;-)
Już zapytać się nie można ;p
Kupiłbym od razu... A nie ma białych?
Co do nowości - to doszły mnie słuchy że pojawi się w sprzedaży Front/Back Focus repair KIT for Canon 400D ....
To serwisy zostaną bez pracy... ;-)
A propos nowości - 400 f5.6 L IS
źródło (http://img263.imageshack.us/img263/4220/400f56is3il.jpg)
A z której strony przypina się aparat? ;)
jak dalej beda takie jaja to nikt juz tu nie bedzie zagladal:)
Taaak słyszałem, składa się z kluczyka do kręcenia w tej dziurce przy migawce i nadmuchiwanej tablicy testowej.
No kurde, zaczynam się bać że rzeczywiście wprowadzą ten supertani xx-400/4IS.. A wtedy... słowo się rzekło ;-)
u cichego widze ze jakis edit byl.... na 5,6):)
był bo na tym zdjeciu to jednak 5.6 jest :)
Kolekcjoner
22-01-2007, 19:21
A propos nowości - 400 f5.6 L IS
źródło (http://img263.imageshack.us/img263/4220/400f56is3il.jpg)
Wygląda prawie jak prawdziwy :mrgreen:.
nawiazujac do fotki muflona 600 1L IS DO USM, tutaj wersja miejska (uzyteczna tez na male wypady) no i cala szklarnie od razu wozic ze soba mozna
źródło (http://zlot.scholaris.pl/foto2003/thumb/t_01wyrzutnia.jpg)
500 F1,8L IS USM
400 F1,2L IS USM
300 F1L IS USM
16-35 F1 IS USM
24-70 F1,2 IS USM DO
itd.
swietny na ptaki taki z napedem 4x6
Wygląda prawie jak prawdziwy :mrgreen:.
Eee, proporcje nie te. Dodanie IS do 400/5.6 na pewno nie sprawi, że zacznie być podobny do... no, 500/4 czy 600/4? :mrgreen:
MacGyver
22-01-2007, 21:05
źródło (http://zlot.scholaris.pl/foto2003/thumb/t_01wyrzutnia.jpg)
Panowie to forum ma w nazwie "canon" a nie "cannon" i nie jest o uzbrojeniu ;-)
... no, a przynajmniej jak dotąd nie było :lol:
Kolekcjoner
22-01-2007, 21:15
Eee, proporcje nie te. Dodanie IS do 400/5.6 na pewno nie sprawi, że zacznie być podobny do... no, 500/4 czy 600/4? :mrgreen:
Proporcje zawsze można zmienić :mrgreen:.
Proporcje zawsze można zmienić :mrgreen:.
Tyle że tu trzeba by do tego ze stożka zrobić walec :mrgreen:
Kolekcjoner
22-01-2007, 21:48
Tyle że tu trzeba by do tego ze stożka zrobić walec :mrgreen:
Ja myślę że Ty zupełnie nie doceniasz;) możliwości PS-a i talentu niektórych zapaleńców :lol:.
Coś od tego czekania berety zaczynają chyba uciskać, a Canon milczy jak grób, żeby nie skończyło się jak z 30-tką.
ale daliście czadu z tymi nowymi szkłami, nie dość że super parametry to jeszcze wersja pancerna, można z takim wyjść w nocy na Pragę...
Kolekcjoner
22-01-2007, 22:57
ale daliście czadu z tymi nowymi szkłami, nie dość że super parametry to jeszcze wersja pancerna, można z takim wyjść w nocy na Pragę...
Ale chyba jednak bejsbol;) tańszy :D.
Powiedzmy sobie szczerze, że jeśli z tym 800/5,6 DO to prawda - a wydaje mi się że tak - to cena jego będzie kosmiczna. Canon tu nie ma żadnej konkurencji. Zwłaszcza że biorąc pod uwagę jego pewnie niezbyt duże wymiary będzie miał wzięcie o jakim tylko można pomarzyć. I to nawet gdyby był po 20 k$.
Ten watek czyta sie zupelnie jak powiesc SF :mrgreen:
Fajny jest.
BONK! Gdzie żeś Ty bywał? :-D Możesz się czuć ojcem duchowym tego wątku... i dziesiątków innych wątków, artykułow w sieci itp :-P Witamy z powrotem!
DoMiNiQuE
23-01-2007, 15:42
Ojciec EOSa 3D powrocil! Witaj spowrotem :D Tesknilismy ;)
Ale chyba jednak bejsbol;) tańszy :D.
Powiedzmy sobie szczerze, że jeśli z tym 800/5,6 DO to prawda - a wydaje mi się że tak - to cena jego będzie kosmiczna. Canon tu nie ma żadnej konkurencji. Zwłaszcza że biorąc pod uwagę jego pewnie niezbyt duże wymiary będzie miał wzięcie o jakim tylko można pomarzyć. I to nawet gdyby był po 20 k$.
ma konkurencje: 400/2,8 is + tc 2x
Ooo bonk ;)
Narysował byś jakieś nowe body :D:D:D
Ooo bonk ;)
Narysował byś jakieś nowe body :D:D:D
ja to bym poprisł następcę 1dmk II - i tak nie kupię, ale będzie łądny.
;]
az sie lezka w oku kreci jak czlowiek wroci na stare smieci
;)
Edit: tylko sie nie obrazcie odrazu za te "smieci"
az sie lezka w oku kreci jak czlowiek wroci na stare smieci
;)
Edit: tylko sie nie obrazcie odrazu za te "smieci"
Stare. Też coś.
DamianPa
23-01-2007, 19:14
Dawno nic mnie tak nie rozbawiło, jak ten nieudolny fake nowej 400-tki z IS :lol:
Światło jak w starej wersji, która średnicą nie różniła się zbytnio od 70-200, a gabaryty (porównując ogólną wielkość szkła do wielkości jego bagnetu) takie, jakby to było 1.8 albo lepiej :lol:
Nie dziwię się ludziom, którzy z nudów dla jaj różne takie fake'i produkują. Ale gamonie, które w to wierzą, przyprawiają mnie o zakwasy mięśni brzucha - ze śmiechu :lol:
Ojciec EOSa 3D powrocil! Witaj spowrotem :D Tesknilismy ;)
Szczerze mowiac to myslalem ze bonk to jest jakis kultowy projektant-tworca znanych egzemplarzy marki canon z czech... a tu prosZe czlonek forum... tak ale ja nowy jestem
Zaibatsu
24-01-2007, 00:17
To ja tak całkiem z innej beczki ;-) OSKARKOWY JAK TAM NOWA PUCHA!!! :mrgreen:
wlasnie i co z tym 40D.............????????????
edit: JAk Tokina 16-50 bedzie super optycznie i jak 40d nic nie pokaze oraz 3d nie obnizy ceny 5d do powiedzmy 6000 brutto. to sie (powaznie) obraze i kupie sobie nikona d80/d200 z ta wlasnie tokina. Inna sprawa ze ta tokina jest jedyna rzecza ktora moze mnie utrzymac przez dluzszy czas przy cropie.
Uwaga komunikat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
moze piszmy takie posty to sie moze canon wystrasz i zacznie brac nas powaznie pod uwage. a nie. piszemy tylko ze strasznie chemy wszyscy miec 5d a przez to sami cene trzymamy tak wysokoi canon ma gdzies obnizanie ceny bo i po co ? poczeka a my i tak zaplacimy.
Trampek nie licz na taką obniżkę ceny 5D, nierealne.
Postaw się po stronie marketingowców Canona i wszystko stanie się jasne.
oskarkowy, dostałeś już to cudo do testów ?
Kolekcjoner
24-01-2007, 11:54
No właśnie :confused: :D.
oskarkowy
24-01-2007, 13:50
Wychodzi na to, że trochę za wcześnie się pochwaliłem (ale takie dostałem info).
Jak pisałem, akcja jest czysto grzecznościowa i zupełnie ode mnie nie zależna.
Sprzętu jeszcze nie ma w Polsce, Arek nawet nie wie, co to za maszynka. Ma być nowa pucha i dwa nowe szkiełka. Kiedy? Może za parę dni, może za tydzień. Po prostu komuś wcześniej coś się z terminami obsunęło i teraz trudno coś ustalić.
Jak tylko sprzęt przyleci do Polski, to myslę, że bez problemu powrzucam sample i jakiś konkretny opis.
KuchateK
24-01-2007, 19:14
"Bolesność mięśni" tutaj > http://canon-board.info/showthread.php?t=18982
myslę, że bez problemu powrzucam sample i jakiś konkretny opis.
Mysle, ze bedzie totalne embargo informacyjne, jak zwykle. Ale w zupelnosci wystarczy jak bakniesz "sa uszczelki, jest nowy af, wiecej mpix" bez zaglebiania sie w detale.
oskarkowy
24-01-2007, 19:46
Jak półtora roku temu wypuszczali 5tkę, to udało mi się tutaj powrzucać sample sporo przed premierą. I nikt nie krzyczał.
Nawet nie wiesz, jak chciałbym pojawić się z taką informacją: "Ja ta, nic nie wiem, ale podobno są uszczelki, EC, więcej pixeli i AF z jedynki"
Jak półtora roku temu wypuszczali 5tkę, to udało mi się tutaj powrzucać sample sporo przed premierą. I nikt nie krzyczał.
Nawet nie wiesz, jak chciałbym pojawić się z taką informacją: "Ja ta, nic nie wiem, ale podobno są uszczelki, EC, więcej pixeli i AF z jedynki"
i było sie odzywac?:)
teraz Cie zjedza jak nie daj Boże jednak nie dostaniesz aparatu albo co gorsza 100 stronnicowy cyrograf do podpisania włąsną krwią iż nie napiszesz do dnia premiery nawet słowa Canon, nie bedzie uzywał cyfr od 0 do 60 oraz wszystkich slów powiązanych nawet luźno z fotografią:mrgreen:
teraz Cie zjedza jak nie daj Boże jednak nie dostaniesz aparatu albo co gorsza 100 stronnicowy cyrograf do podpisania włąsną krwią iż nie napiszesz do dnia premiery nawet słowa Canon, nie bedzie uzywał cyfr od 0 do 60 oraz wszystkich slów powiązanych nawet luźno z fotografią:mrgreen:
prywatnej poczty nie filtruja:)
oskarkowy
24-01-2007, 20:16
teraz Cie zjedza jak nie daj Boże jednak nie dostaniesz aparatu albo co gorsza
Rozumni nie będą mieli problemu z przyswojeniem słowa: "niedałosie", na opinii pozostałych średnio mi zależy :mrgreen:
Ale jestem dobrej myśli. W końcu canon musi jakoś delikatnie zasugerować większości z nas, że czas sumować możliwości na lokatach.
Kolekcjoner
24-01-2007, 20:41
Rozumni nie będą mieli problemu z przyswojeniem słowa: "niedałosie", na opinii pozostałych średnio mi zależy :mrgreen:
Ale jestem dobrej myśli. W końcu canon musi jakoś delikatnie zasugerować większości z nas, że czas sumować możliwości na lokatach.
Tak czy tak - Oj czas, czas :D.
Oskarkowy moze wiesz albo sie domslasz jaka bedzie cena tego nowego cudenka?
W końcu canon musi jakoś delikatnie zasugerować większości z nas, że czas sumować możliwości na lokatach.
Na jutro mam umowione spotkanie z doradca klienta w banku u siebie... zgadnij po co ;) .
oskarkowy
24-01-2007, 22:14
Oskarkowy moze wiesz albo sie domslasz jaka bedzie cena tego nowego cudenka?
Słyszałem, że nie ma być wyższa, niż 5D na starcie (ok. 12.000zł). Ile w tym prawdy - nie wiem.
Na jutro mam umowione spotkanie z doradca klienta w banku u siebie... zgadnij po co ;) .
Żeby zapewnić kotom właściwe warunki bytowe? :mrgreen:
Na jutro mam umowione spotkanie z doradca klienta w banku u siebie... zgadnij po co ;) . prosić o prolongatę kredytu??:mrgreen:
MaciekCi
25-01-2007, 16:01
Niech będzie taka 5D i do tego
-uszczelnienia
-Digic III
-lepszy AF
-5fps
-więcej Mpix (może 16 ? :mrgreen: ) przy szumie jak 5D
i niech kosztuje te 12000zł :) nic więcej mi do szczęścia nie trzeba ... Poza uszczelkami chyba reszta sprawdzi się na 99% ... odkurzacza mieć nie muszę bo nie ma to jak ręczne czyszczenie.
Właściwie Canon to by mógł pomyśleć o tym ISO w wizjerze - nie przy zmianie. Skoro i tak "odnawia" puszki to mógłby przy okazji machnąc i to ... Jaki by nie było - na FF trzeba się przesiąść ;) będzie mój ;)
qwerty1237
25-01-2007, 16:49
Na jabym wrzucil jeszcze rzutowanie lini trojpodzialu na matowke :-)
to moze w ogole takie skalowanie laserowe jak kij golfowy w jednej kobedii z Chevy Chase'em :mrgreen:
BTW moja ex ma Nikona coolpixa 7900(czy jak sie to pisze) nie nowy model ale swoja droga bardzo fajny kompakt o sporych mozliwosciach.
jest tam taki program dla kompletnych idiotów, gdzie w zaleznosci od rodzaju wybranego motywu rysuje na LCD linie jak ma wyglądać kadr z określeniem miejsc gdzie umiescic głowy przy portetach, horyzont, czy szczyty gór etc... jak to zobaczyłem to po prostu wymiekłem :mrgreen:
-uszczelnienia
Tego się raczej nie doczekamy. Za dużo by stracili klientów na 1dynki.
-Digic III
Jako bajer do folderu to może i dobre. Ale do robienia zdjęć - po co. Digic II wyrabia.
-więcej Mpix (może 16 ? :mrgreen: )
Boże uchowaj. Tych, co są starczy.
Kolekcjoner
25-01-2007, 17:18
(...)BTW moja ex ma Nikona coolpixa 7900(czy jak sie to pisze) nie nowy model ale swoja droga bardzo fajny kompakt o sporych mozliwosciach.
jest tam taki program dla kompletnych idiotów, gdzie w zaleznosci od rodzaju wybranego motywu rysuje na LCD linie jak ma wyglądać kadr z określeniem miejsc gdzie umiescic głowy przy portetach, horyzont, czy szczyty gór etc... jak to zobaczyłem to po prostu wymiekłem :mrgreen:
Czyżbyś sugerował, że coś takiego będzie w nowym 5D ;) :mrgreen:?
Czyżbyś sugerował, że coś takiego będzie w nowym 5D ;) :mrgreen:?
hmmm tak prawde mówiąc to moze to wcale nie byłby taki głupi pomysł bo jak pomyslec co za zdjęcia robia co poniektórzy...:roll:
ale za jedną opcja bym sie podpisał obiema rekami....
rzucane na matowke(oraz zewnętrzne laserowe) skalowanie linijki do badania FF, BF i innych 2 literowych skrótów :mrgreen:
to powinna byc opcja do wszystkich aparatów bez wyjątku... cos jak ABS i airbagi w samochodach.. pomagają przezyc ;)
-uszczelnienia
Bez nich i tak ludzie kupią tylko dla samej pełnej klatki.
-Digic III
Nie jest potrzebny do niczego
-lepszy AF
Żeby wyrównać do poziomu D200.
-5fps
Bez tego i tak ludzie kupią. Rzadko strzelam seriami, ale muszę przyznać że 5fps w moim 30D świetnie się sprawdza przy robieniu braketingu EV z ręki :-)
-więcej Mpix (może 16 ? :mrgreen: )
Absolutnie nie. 12mpix w zupełności wystarczą i jest to najmniej potrzebne ulepszenie 5D.
Spodziewam się niewielkich zmian, wymuszonych upgradem 30D do konkurencji. AF, AutoISO, jakieś bajery w wizjerze, linie podziału itp.
Ulepszenia 5D pewnie będą dotyczyć tych samych rzeczy żeby wyższy model nie odstawał od niższego następcy 30D.
Kolekcjoner
25-01-2007, 21:12
Póki co w wielu sklepach obie jedynki są "out of stock". Mało tego nawet na zamówienie nie ma. Pojawiła się natomiast na chwilę zajawka 1Ds MkIII bez specyfikacji za to w cenie....... uwaga !!! 13,300 Euro :D.
Póki co w wielu sklepach obie jedynki są "out of stock". Mało tego nawet na zamówienie nie ma. Pojawiła się natomiast na chwilę zajawka 1Ds MkIII bez specyfikacji za to w cenie....... uwaga !!! 13,300 Euro :D.
to co to, kurcze, sredni format bedzie? :roll:
Kolekcjoner
25-01-2007, 21:59
to co to, kurcze, sredni format bedzie? :roll:
Jeśli w ogóle jest się nad czym zastanawiać to możliwe, że Canon znów wsadził tam coś całkiem nowego. Tylko cOooo... :confused:? Musiało to by być coś na prawdę ekstra żeby usprawiedliwić taką cenę. Toż przecież to jest drożej niż Mamya ZD !
Zaibatsu
25-01-2007, 22:11
Taka cena jest kosmiczna i raczej nie widzę dla niej usprawiedliwienia, bo gdyby dali taką maszynkę która usprawiedliwiła by tą cenę to różnica między nią a poprzedniczką musiała by być gigantyczna tylko po co wówczas wycofywać 1dsII?
Kolekcjoner
25-01-2007, 22:16
(...)tylko po co wówczas wycofywać 1dsII?
No to akurat proste :) żeby zrobić miejsce dla nowej wypasionej wersji 5D, być może z matrycą 16 Mpx.
Zaibatsu
25-01-2007, 22:21
raczej widzę inny scenariusz 3D w cenie 1DsII a 5 będzie miała innego następcę, inaczej powstaje spora luka cenowa chyba że 40D podwindują do ceny 5-tki ;p
Kolekcjoner
25-01-2007, 22:43
raczej widzę inny scenariusz 3D w cenie 1DsII a 5 będzie miała innego następcę, inaczej powstaje spora luka cenowa chyba że 40D podwindują do ceny 5-tki ;p
Pisząc nowa wypasiona wersja 5D miałem na myśli właśnie coś takiego jak mityczne 3D :). Po prostu trudno orzec jak się to będzie nazywało.
KuchateK
25-01-2007, 23:03
Canon nie wprowadza nowych modeli w cenie znaczaco wyzszej jak tych, ktore zastepuja, wiec ta cena IMHO jest z kosmosu tak samo prawdziwa jak 75% innych plot z cropem 1.3x w 40D na czele.
Canon nie wprowadza nowych modeli w cenie znaczaco wyzszej jak tych, ktore zastepuja,
Ale ponoć nowa jedynka ma zastąpić oba dzisiejsze 1DIIN oraz 1DsII, więc jakby dodac cenę obu, to może by i tyle wyszło? ;-)
KuchateK
25-01-2007, 23:55
Ale ponoć nowa jedynka ma zastąpić oba dzisiejsze 1DIIN oraz 1DsII, więc jakby dodac cenę obu, to może by i tyle wyszło? ;-)
1D kosztuje niecale 4 tysiace dolcow. Jak myslisz? Ilu kupi sprzet 9 tysiecy drozej tylko dlatego ze ma jakies FF i mpix ktore mu kompletnie nie potrzebne w pracy? Za te pieniadze moze miec trzy 1DmkIIN. Takie tlumaczenia sa glupie. Dwa w jednym nie znaczy, ze cene tez mnozymy. Mimo wszystko dostajesz jeden (!) aparat.
Cena laczonego modelu moze byc co najwyzej pomiedzy obecnymi jedynkami, w granicach 5k$. A tak naprawde powinna byc w cenie obecnego 1DmkIIN. W innym wypadku obecni posiadacze szybszego i tanszego modelu zostaja na lodzie, a to Canonowi nie wyjdzie na dobre.
Te 13k euro moglo sie przysnic tylko jakiemus kiepskiemu trollowi futuryscie. Pucha w tej cenie nie zaistnieje na rynku jako zastepca obecnych modeli, bo nikt normalny tego nie kupi. Canon do tej pory nowszym modelom systematycznie obniza ceny w stosunku do poprzednikow, wiec takie ploty to imho kompletna bzdura.
Emocje coraz większe, z jednej strony czekamy na relację oskarkowego z drugiej cały czas snujemy domysły a Vitez już szykuje kasę.
Emocje coraz większe, z jednej strony czekamy na relację oskarkowego z drugiej cały czas snujemy domysły a Vitez już szykuje kasę.
A Ty co, narrator ??
:mrgreen:
Emocje coraz większe, z jednej strony czekamy na relację oskarkowego z drugiej cały czas snujemy domysły a Vitez już szykuje kasę.A Ty co, narrator ??
:mrgreen:
po prostu tekst miesiąca....
mało z fotela nie spadłem :mrgreen:
djtermoz
26-01-2007, 02:37
Gdybanie na temat nowej puszki mnie nie podnieca bo cokolwiek to bedzie to i tak nie kupie. "Piatka" mi w zupelnosci wystarcza.
Bardziej czekam na nowe szkielka. Na dpreview juz tez gdybaja co nowego Japonce pokaza i wypisuja wishlist. Wsrod durnych propozycji typu 18-200mm IS, bardzo czesto pojawia sie jednak 20/2L. Jak widac nie tylko my o tym myslimy. Jeszcze zeby w Japonii o tym pomysleli to byloby dobrze.
Czas pokaze ile w tym prawdy. A prawda jest ze porzadna 20-stka jest bardzo pozadana. Ale taka porzadna czyli z minimalnymi znieszktalceniami i CA, ostry w centrum od pelnej dziury i na calej klatce gdzies przy f/5.6-11. Do tego nawet nie musialby byc f/2L. Do krajobrazu jak znalazl.
Ech, marzenia...
oskarkowy
26-01-2007, 09:34
Słuchaj.. Fuji s2/s3 to miały. Chyba nie widziałeś.. :mrgreen:
Matówka architektoniczna kosztuje 100zł, masz taki podział, jaki tylko chcesz.
I nic Ci nie świeci w oczy na pomarańczowo przesłaniając horyzont
Bardziej czekam na nowe szkielka. Na dpreview juz tez gdybaja co nowego Japonce pokaza i wypisuja wishlist. Wsrod durnych propozycji typu 18-200mm IS, bardzo czesto pojawia sie jednak 20/2L. Jak widac nie tylko my o tym myslimy. Jeszcze zeby w Japonii o tym pomysleli to byloby dobrze.
do niedawna wszystkie L-ki "krotsze" byly co dwa stopnie: a wiec odliczajac od 135L: nie 100, ale 85L, nie 50 (do niedawna!) ale 35L, nie 28 ale 24L, nie 20 ale 14L. czy celowo czy przez przypadek - nie wiem :)
za dobra 20-tka do cyfry jestem calym sercem. bardziej za wypasiona 24-ka, bo to z punktu widzenia landszaftow jednak najlepszy szeroki kat, ale i 20-tka nie do pogardzenia dla reporterow czy okazyjnie "widoczkow" :)
Canon ostatnio jakby sie zaczal przejmowac szklami. w sumie niedziwne, bo korpusy powyzej polki amatorskiej sa mniej lub bardziej przed konkurencja, wiec wypadaloby teraz kroic uzyszkodnikow za soczewki fluorytowe :)
jestem za wypasiona cyfrowa 24-ka. i moze 20 z IS-em?
oskarkowy
26-01-2007, 10:01
jestem za wypasiona cyfrowa 24-ka. i moze 20 z IS-em?
A po co do tak szerokich szkiel wkładać IS? Skory czasy i tak są na granicy rzucania lustra, ruchu człowieka w kadrze itp, to po co tam IS?
Ile zejdziesz z tej 1/20? Myślisz, że do 1/4? Tam już nie potrzeba wytłumiać mikrowibracji, tylko pieprznięcie lustrem czy ruchy dłoni ;ub bujanie się ramion.
IMO IS ma świetne zastosowanie w długich szkłach. Pozwala na zejście z 1/200 do 1/60 i to jest ogromny zysk. Ale wywalczenie z 1/20 na 1/15 (bo realnie więcej z powtarzalnymi efektami nie zejdziesz), to już bez sensu.
Tym bardziej, że wielu fotografów przy 24mm te 1/15 utrzymuje bez problemu z ręki.
A po co do tak szerokich szkiel wkładać IS? Skory czasy i tak są na granicy rzucania lustra, ruchu człowieka w kadrze itp, to po co tam IS?
Ile zejdziesz z tej 1/20? Myślisz, że do 1/4?
hehe... 1/4 to ja i bez IS-a ciagne z lapy jak musze. z IS-em oczekiwalbym kapke lepszej (i czestszej) ostrosci i mozliwosci wejscia w czasy 1/2~1s.
i oczywiscie, ze ludzie byliby poruszeni. kto powiedzial, ze tego bym nie chcial :)
aa... i mowiac szczerze, malo mnie w tym momencie obchodzi, ze pod lupka jakies tam detale tla bylyby lekko ruszone. na ekranie i w druku maloformatowym beda dostatecznie ostre. i chwatit! 8-)
Tam już nie potrzeba wytłumiać mikrowibracji, tylko pieprznięcie lustrem czy ruchy dłoni ;ub bujanie się ramion.
teoretycznie tak. w praktyce... jakos sie daje :) w tym wypadku jednak jestem za praktyka, chocby teoria twierdzila, ze sie nie da :)
IMO IS ma świetne zastosowanie w długich szkłach. Pozwala na zejście z 1/200 do 1/60 i to jest ogromny zysk. Ale wywalczenie z 1/20 na 1/15 (bo realnie więcej z powtarzalnymi efektami nie zejdziesz), to już bez sensu.
Tym bardziej, że wielu fotografów przy 24mm te 1/15 utrzymuje bez problemu z ręki.
dlugie szkla mnie osobiscie nie interesuja, dlatego o nich nie pisalem :) ale bardzo szerokimi robie duzo i czesto i tutaj dodatkowe usztywnienie mialoby dla mnie duzo sensu. owszem, poruszenie ludzi jest nieuniknione i tutaj jedyna stabilizacja wymaga spojenia alkoholem lub nafaszerowania jakims olowiem :D
ale jesli IS-em wyciagne na dluuugim czasie tlo, to to juz jest bardzo duzo. nie mowiac o tym, ze na zdjeciach bez ludzi (lub z ich drugorzedna rola) bylaby to bezwarunkowo super sprawa
FOTOGRAF
26-01-2007, 11:32
źródło (http://images4.fotosik.pl/302/17855bf40a686fc0.jpg)
40D
Marny fake. Tylne kółko jest w róznych miejscach na widoku z tyłu i z boku.
WereWolf
26-01-2007, 11:35
40D
taa... widziałem już na innym forum... najlepsze jest miejsce na kciuk :D
juz chocby fakt, ze nie ma przycisku DirectPrint swiadczy dobitnie, ze to kolejna bzdura :D
DoMiNiQuE
26-01-2007, 11:47
a na lewym profilu jest napisane jak byk 20D. Ludzie to juz nawet porzadnego fejka nie potrafia zrobic :(
yggdrassill
26-01-2007, 11:52
poza tym na prawym gornym to o ile dobrze widze napisane jest 20D ;)
edit: uprzedzil mnie juz Dominique ;)
pewnie odtwarza DVD. ale ez direct print to rzeczywiscie fake
Edit: Zapomialem dodac. Zastanawialem sie co mnie przekona do kupienia 40d. :
uwaga uwaga : POLSKIE MENU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:):):)
ja bym sie chyba nie polapal. ;]
tak jak i w polskim photoshopie u kolegi nie umiem dzialac. :)
perqsista
26-01-2007, 16:55
Podobno Canon wysłuchał pobożnych życzeń klientów;-)
źródło (http://img124.imageshack.us/img124/6718/40dky3.jpg)
Kurde, znowu sanki czarne zrobili?? Toż od groma ludzi po tygodniu będzie klęło, że tyle kasy wyłożyli a tu farba odpryskuje :lol:
Powinni zrobić takie jak w Nikonie :twisted:
Kolekcjoner
26-01-2007, 19:33
Ta czwórka jakaś tak koślawa :mrgreen:.
a ja mam nadzieje ze (mniejsza z tym czy to jest fake czy nie) ze bedzie wspieral bg-e2 - bo jak nie to PRZECHODZE DO NIKONA ! ! ! ! ! ! ! !
edit: nawet mi sie podoba:)
perqsista
26-01-2007, 20:15
W sumie to powinien sie nazywać 40Ds:mrgreen:
wpinam swoje grosze w rozomwę :D
te ostatnie zdjęcie kilka postów wyżej,
pokazuje 40D po siłowni bo mu strasznie bary urosły, szczególnie prawy :)
Swoją drogą wygląda dość ciekawie i nawet wygodnie...
Swoją drogą wygląda dość ciekawie i nawet wygodnie...
Szczególnie przycisk umiejscowiony koło koła nastaw :???:
qwerty1237
26-01-2007, 21:00
No bo to wlasnie jest przycisk do direct print a przeciez mowiliscie ze to fake bo go nie ma ;-)
perqsista
26-01-2007, 23:02
Szczególnie przycisk umiejscowiony koło koła nastaw :???:
Jakoś w 1DSMK2 nikomu nie przeszkadzał a w 40 d już tak :wink:
slawi_3000
27-01-2007, 19:16
No więc wiadomo już, że 1DsMkIII będzie MF (48x36). Są pierwsze zdjęcia:
Dalsze szczegóły za 15 minut!:lol:
EDIT: No dobrze, to jest projekt Collaniego z 1984 r., projektowanie biomorficzne, niezłe - prawda?
taaaaaaa projekt canona sprzed wieeelu lat :))) szczegoly za kilka minut :)
edit
link:
http://www.io.tudelft.nl/public/vdm/fca/canon/col101.htm
slawi_3000
27-01-2007, 19:24
taaaaaaa projekt canona sprzed wieeelu lat :))) szczegoly za kilka minut :)
edit
link:
http://www.io.tudelft.nl/public/vdm/fca/canon/col101.htm
Gratuluję tempa i wiedzy!
Zaibatsu
27-01-2007, 19:36
No więc wiadomo już, że 1DsMkIII będzie MF (48x36). Są pierwsze zdjęcia:
Dalsze szczegóły za 15 minut!:lol:
EDIT: No dobrze, to jest projekt Collaniego z 1984 r., projektowanie biomorficzne, niezłe - prawda?
oo mamo z czym to się je :roll:
slawi_3000
27-01-2007, 19:39
oo mamo z czym to się je :roll:
W latach 80-tych pełno było rzeczy projektowanych w tym stylu przez Collaniego. Do dzisiaj pozostał chyba jedynie długopis Pelikana.
Zaibatsu
27-01-2007, 19:40
Chyba za młody jestem :mrgreen:
W latach 80-tych pełno było rzeczy projektowanych w tym stylu przez Collaniego. Do dzisiaj pozostał chyba jedynie długopis Pelikana.
... no i z tego co pamiętam wystylizował Canona T-90...
Kolekcjoner
28-01-2007, 01:08
Jeśli prawdą jest że Canon w najbliższym czasie ma wypusćić 1Ds MkIII (a dużo na to wskazuje) to można zapomnieć o nowych modelach FF dla ludu;) na PMA. Na nową 5-tkę przyjdzie poczekać co najmniej do jesieni :(.
forester
28-01-2007, 03:30
http://www.camera-news.com/2006/08/27/canon-eos-3d-counting-the-days/
KuchateK
28-01-2007, 06:45
No i znowu ten bzdurny crop 1.3x...
no z tym cropem to przesadzili, juz mi sie niepodoba, a moglo byc tak pieknie...
pytanie co to znaczy DR: "DIGIC III provides even greater DR"?
no i sa "jakies" uszczelki, przynajmniej to dobre :)
No i znowu ten bzdurny crop 1.3x...
Gdyby poczytał trochę wypowiedzi ludzi z Canona to by wiedział, że crop 1.3x to już przeszłość.
Nie mniej podobają mi się próby uwierzytelniania swoich wizji:razz:
Proponuję dodanie do regulaminu punktu: wklejanie "3D" narysowanego dawno temu przez Bonka karane jest banem na tydzień ;-)
Nie wszyscy czytają regulamin...nie wszyscy potrafią czytać ale ban mogą poczuć.
forester
28-01-2007, 13:22
Proponuję dodanie do regulaminu punktu: wklejanie "3D" narysowanego dawno temu przez Bonka karane jest banem na tydzień ;-)
przepraszam jeżeli to lipa. Poddam się dobrowolnie karze. Nie będę wchodził na forum przez tydzień :cry:
PS. Dobrze że nie wkleiłem 40D(lub 35D)bo 2 tygodnie bym nie wytrzymał
PS. Dobrze że nie wkleiłem 40D(lub 35D)bo 2 tygodnie bym nie wytrzymał
Eee nie, 40D czy 35D ma w sumie krótką historię :) Ale zestaw "3D+40/1.2" pojawia się średnio raz na tydzień :mrgreen:
oskarkowy
28-01-2007, 14:22
Eee nie, 40D czy 35D ma w sumie krótką historię :) Ale zestaw "3D+40/1.2" pojawia się średnio raz na tydzień :mrgreen:
Od przynajmniej półtora roku.. :mad:
Oskarkowy domyślam się, że jeszcze nie trafiła owa "beta" w Twoje ręce ale pewnie będziesz mógł niedługo zdementować plotki o 3D, 35D, 40D, 50D..etc.
Mam takie przeczucie, że Canon szykuje coś dużego, mogłyby o tym świadczyć kolejne fale wyprzedaży choćby w Adoramie.
Nie mniej to tylko moje podejrzenie, spekulacja.
oskarkowy
28-01-2007, 14:40
Oskarkowy domyślam się, że jeszcze nie trafiła owa "beta" w Twoje ręce ale pewnie będziesz mógł niedługo zdementować plotki o 3D, 35D, 40D, 50D..etc.
NIestety wciaż czekam. Ale na szczęście nikt niczego nie odwoływał, więc sprawa wciaż aktualna. Tyle,że wszyscy się niecierpliwią (a ja najbardziej).
Mam takie przeczucie, że Canon szykuje coś dużego, mogłyby o tym świadczyć kolejne fale wyprzedaży choćby w Adoramie.
Nie mniej to tylko moje podejrzenie, spekulacja.
Masz dobry tok myślenia. Biorąc pod uwagę wcześniejsze duże wyprzedaże przed ciekawszymi modelami, szykuje się coś ładnego. Pytanie, czy będzie się to podobało tylko marketingowcom w Canonie, czy również i nam.
Na koniec coś, co zabrzmi jak dowcip. Chciałbym móc kupić te Bonkowe... 40/1.2. Przypasowałoby mi bardzo, gdyby miało jakość 35L.
Hmmm, myślę, że raczej mało prawdopodobny jest ten 40/1.2 ale nigdy nie wiadomo.
Canon musiał zrobić solidną analizę rynku, ruchów konkurentów czyli Nikon, Sigma i może trochę Pentax. Tak naprawdę 30D był rozwiązaniem tymczasowym aby zyskać chwilę czasu i zobaczyć co wprowadzi konkurencja w 2006 roku. Pewne nowe pomysły, które najprawdopodobniej pojawią się w nowych konstrukcjach pojawiły się w 400D ale to chyba wierzchołek góry.
Mam nadzieję, że jeszcze 7-10 dni i pojawią się wiarygodne informacje.
snowboarder
28-01-2007, 17:48
Wiarygodne to beda jak je Canon oglosi...
Jako, ze PMA mam w tym roku po sasiedzku, to sie na
jeden dzien wybiore i sprobuje raporcik tu pokazac.
Wtedy beda to wiarygodne informacje :-)
Jako, ze PMA mam w tym roku po sasiedzku
Państwowe Muzeum Archeologiczne? to oni mają info o nowosciach?:mrgreen:
Kiedy rozpoczyna się PMA ?
Tak naprawdę 30D był rozwiązaniem tymczasowym aby zyskać chwilę czasu i zobaczyć co wprowadzi konkurencja w 2006 roku.
Ale rozwiązaniem jak się okazało dobrym tylko na krótką metę. A wystarczyło dać lepszy AF z 5D i już taki D80 nawet by nie podskoczył. Za to Canon ma spadek sprzedaży 30D, cashback 590zł i panikę że trzeba natychmiast coś nowego wypuścić. Sami są winni swojej zachłanności, dobrze im tak :mrgreen:
Kolekcjoner
28-01-2007, 19:25
Kiedy rozpoczyna się PMA ?
Jakoś 8 Marca - było już kilkanaście :mrgreen: stron temu :).
A jak obstawiacie PMA, moim zdaniem będzie 1Ds MkIII, 200/1.8 IS. Matryce 22Mpx w każdym razie już robią :D.
Nie jest też wykluczone, że jednak dadzą 40D wcześniej niż na jesieni - ze względów min. o których napisał MMM.
Ale rozwiązaniem jak się okazało dobrym tylko na krótką metę. A wystarczyło dać lepszy AF z 5D i już taki D80 nawet by nie podskoczył. Za to Canon ma spadek sprzedaży 30D, cashback 590zł i panikę że trzeba natychmiast coś nowego wypuścić. Sami są winni swojej zachłanności, dobrze im tak :mrgreen:
Marketing wie co robi, po co wypuszczać za dużo na raz jak można poczekać i mając gotowe rozwiązania wypuszczać je powoli i mieć więcej okazji do sprzedaży nowych puszek?
Ten cashback to dobra okazja do zbadania rynku.
Nie bój nic Canon swoje wziął.
Marketing wie co robi, po co wypuszczać za dużo na raz jak można poczekać i mając gotowe rozwiązania wypuszczać je powoli i mieć więcej okazji do sprzedaży nowych puszek?
Zgoda, ale cashback świadczy o tym że się tym razem przejechali. Nikon na D80 nie musi robić żadnego cashback żeby się dobrze sprzedawał...
Zgoda, ale cashback świadczy o tym że się tym razem przejechali. Nikon na D80 nie musi robić żadnego cashback żeby się dobrze sprzedawał...
przeciez 30D sie dobrze sprzedawał... a Nikon moze cashbacku nie robił ale sadze iz canon mniej kasy na marketing wydał niz nikon :D bo wydawał 590 zeta na kazda sprzedaną puszke na ktorej i tak w cholere zarabiał bo wielkich nakładów przy tworzeniu 30D nie poniesli patrząc na róznice w stosunku do poprzedzającego modelu a nikon wywalił miliony $ na bycie wszędzie i opracowanie 80D... choc moim zdaniem dodawanie podręcznika fotografii za free do puszek było akurat genialnym posunieciem bez wzgledu na wartosc merytoryczna tegoz podręcznika :) jak równiez odwoływanie sie do tradycji...
własnie w 3 gazetach traktujących o fotografii nikon wywalił 10 stronnicowe artykuły na temat historii systemu i tego co osiagnęli... i to działa na ludzi... na mnie równiez jesli mam być szczery... bo to sie dobrze czyta
patrząc na to co robie w zyciu naprawde jesli 3D nie bedzie aparatem pokroju D200 z lepsza matryca to ciezko mi bedzie zostac przy canonie bo jedynka jest dla mnie za duza a 5D niestety za delikatne :(
snowboarder
28-01-2007, 20:54
Czyli co - na serio sie spodziewamy 3D teraz?
A jesli tak, to ma to byc upgrade 5D czy calkiem nowy aparat...
Bo od nie wiem odkad 3D ma sie pojawic i sie nigdy nie pojawia.
Dlaczego teraz? Przeciez na upgrade 5D jeszcze za wczesnie.
Calkiem nowy model gdy 1-nki sie prosza o upgrade a 30D
dostaje baty od Nikona? Nie za duzo sie spodziewamy na PMA?
Moje typy na za miesiac to 1Ds MkIII (na 100%), 1D MkIII (na 85%),
i 40D (na 75%). Plus 200 f1.8L IS i 20 f2L. Nie wierze, by Canon
wypuscil naraz wiecej niz 3 nowe aparaty...
choc moim zdaniem dodawanie podręcznika fotografii za free do puszek było akurat genialnym posunieciem bez wzgledu na wartosc merytoryczna tegoz podręcznika :)
Ten podręcznik chyba tylko do D40 dawali. Ale pomysł niezły. Canon nawet nie potrafi zrobić porządnej instrukcji obsługi do aparatu, to co dają do 30D to skandal.
dlaczego "30D dostaje baty od nikona"? nigdzie kupic 30D prawie nie mozna :P wiec chyba niezle sie sprzedaje ;) w sklepach mowili ze jak bułeczki wychodzą, ledwo sie wyrobiłem przed końcem stycznia z moim zakupem.
dlaczego "30D dostaje baty od nikona"? nigdzie kupic 30D prawie nie mozna :P wiec chyba niezle sie sprzedaje ;) w sklepach mowili ze jak bułeczki wychodzą, ledwo sie wyrobiłem przed końcem stycznia z moim zakupem.
bo jakby nie patrzec... D200 jest od niego lepsze :D a powoli jak patrze na zdjęcia kolegi ktory na nim pracuje to przestaje byc pewien czy aby napewno w efekcie końcowym matryca 30D jest na tyle lepsza by rekompensowac całą reszte... nie mówie o testowych fotach w powiekszeniu 500% na ekranie monitora tylko o papierze :)
w sumie sa podobne, porownywalne skoro je się porownuje, i moze D200 faktycznie jest lepszy, ale nie jakoś drastycznie.
Z tym ze d200 kosztuje ~4800zl
a 30D ~3600? (po cashbacku :) )
wiec łaski d200 nie robi ze jest lepszy ;)
Czyli co - na serio sie spodziewamy 3D teraz?...
Dlaczego teraz? Przeciez na upgrade 5D jeszcze za wczesnie.
...
Dlaczego za wcześnie ? Według zwyczajów Canona, to dokładnie na 5D jest pora.
bo jakby nie patrzec... D200 jest od niego lepsze :D a powoli jak patrze na zdjęcia kolegi ktory na nim pracuje to przestaje byc pewien czy aby napewno w efekcie końcowym matryca 30D jest na tyle lepsza by rekompensowac całą reszte... nie mówie o testowych fotach w powiekszeniu 500% na ekranie monitora tylko o papierze :)
Może popatrz na to inaczej. D200 to coś co znajduje się między 30D (lepszy od 30D) a 5D (słabszy niż 5D). Zatem porównywać D200 do 30D to nieporozumienie. D200 ma sporo zalet ale też i wad, wiem bo mam okazję od czasu do czasu poużywać. Poza tym ta dyskusja trąca onanizmem sprzętowym, liczy się robienie zdjęć a sprzęt jest ważny ale zawsze na drugim miejscu.
oskarkowy
28-01-2007, 22:13
Poza tym ta dyskusja trąca onanizmem sprzętowym, liczy się robienie zdjęć a sprzęt jest ważny ale zawsze na drugim miejscu.
Wyjdzie OT, ale się nie zgodzę. Odkąd mam możliwość świadomego dobierania sprzętu zauważam, że zdjęcia są dużo ciekawsze. Po prostu nie muszę się przejmować, czy mi AF trafi, albo czy przy f/4 będzie wystarczająco ostro. A ten czas mogę spokojnie poświęcić na kombinowanie i polowanie. Mój wniosek: lepszy sprzęt w najprostszy z możliwych sposób przekłada się na lepsze zdjęcia.
Mało tego, wiele zdjęć nie jest możliwa do wykonania przy kiepskim sprzęcie.
Kolekcjoner
28-01-2007, 22:14
Z tą lepszością to i tak i nie jako body lepsze aczkolwiek mało jest rzeczy których mi brakuje w 30D a są w D200. Za to jest kilka które są w 30D a bardzo by mi ich brakowało w D200.
Dlaczego za wcześnie ? Według zwyczajów Canona, to dokładnie na 5D jest pora.
Zależy. Jeśli to wg. canona profi puszka to dwa lata jak nic. A ponieważ konkurencji z nikąd to sobie mogą lecieć w kulki do woli :D.
Może popatrz na to inaczej. D200 to coś co znajduje się między 30D (lepszy od 30D) a 5D (słabszy niż 5D). Zatem porównywać D200 do 30D to nieporozumienie. D200 ma sporo zalet ale też i wad, wiem bo mam okazję od czasu do czasu poużywać. Poza tym ta dyskusja trąca onanizmem sprzętowym, liczy się robienie zdjęć a sprzęt jest ważny ale zawsze na drugim miejscu.
No tak ale i tak w sumie tu dyskutujemy o sprzęcie więc jakoś to trzeba znosić :D.
A sytuacja jest dokładnie taka jak opisałeś nie ma odpowiedników. Jednakowóż 30D dużo bliżej do D200 niż D200 do 5D i to bynajmniej nie w kategorii który lepszy :).
No tak ale i tak w sumie tu dyskutujemy o sprzęcie więc jakoś to trzeba znosić :D.
A sytuacja jest dokładnie taka jak opisałeś nie ma odpowiedników. Jednakowóż 30D dużo bliżej do D200 niż D200 do 5D i to bynajmniej nie w kategorii który lepszy :).
Oczywiście, że dyskutujemy o sprzęcie ale czasem za bardzo zapędzamy się w ślepy zaułek.
Zgadzam się z Oskarkowym, który pisze, że lepszy sprzęt pozwala na uzyskanie lepszych wyników i to prawda, z którą się zgadzam całkowicie.
Co do pozycji D200 to porównywanie puszki z matrycą APS-C do puszki z matrycą APS to nieporozumienie ale nader częsta zabawa działów marketingowych. W rewanży Canon powinien porównać 400D z D200.
Poza tym ta dyskusja trąca onanizmem sprzętowym, liczy się robienie zdjęć a sprzęt jest ważny ale zawsze na drugim miejscu.
to nie jest onanizm tylko zimna kalkulacja... juz raz taki dylemt miałem wybrałem 30D do dzis nie wiem czy słusznie ale mam i robie tym co mam... ta wyższosc D200 widze równiez z mojego niezwykle subiektywnego punktu widzenia... który powoduje równiez to iż nikt mnie nie przekona ze ktorykolwiek tamron 17-50 czy28-75 jest lepszy od 17-40L. tym elmentem jest solidnosc konstrukcji... i mam w d.. menu i inne rzeczy bo tego sie mozna nauczyc choc programowalne przycicski to jednak cos czego w 30D brakuje... ale mi najbardziej brakuje tej obudowy ktora teoretycznie jak spojrzec na mateiały jest identyczna... a jednak nie do konca:) 30d kupiłem tylko i wyłącznie ze wzgledu na matryce bo w sumie nie miałem szkieł ani jednego ani drugiego analogowa miałem Leice... i jesli porównywac fotki na ekranie kompa to jednak Canon wypada tu lepiej... ale na papierze ta przewaga gdzies ginie... a solidnosc konstrukcji i jednak jakby nie patrzec lepszy AF pozostają :) stad kiedy zapytanoo co by mnie przekonało do 3D napisałem ze uszczelniona obudowa z nikona i to najlepiej nie D200 ale D2X'a i lepszy AF :)
w sumie sa podobne, porownywalne skoro je się porownuje, i moze D200 faktycznie jest lepszy, ale nie jakoś drastycznie.
Z tym ze d200 kosztuje ~4800zl
a 30D ~3600? (po cashbacku :) )
wiec łaski d200 nie robi ze jest lepszy ;)
teraz ceny są porównywalne, jak ja kupowałem 30d to kosztował 4600 a d200 około 6800 a to już była duża róznica
snowboarder
28-01-2007, 22:52
Tak zeszlo na Nikona, jak to jest swietny itd... prawie placzemy
nad grobem Canona.
Tymczasem ogladalem final Australian Open i staralem sie znalezc
chocby jedno szklo Nikona... :-)
https://canon-board.info/imgimported/2007/01/28tennis1600-1.jpg
źródło (http://graphics8.nytimes.com/images/2007/01/28/sports/28tennis.1.600.jpg)
Zaibatsu
28-01-2007, 22:55
dostałem od znajomego z UK
źródło (http://img404.imageshack.us/img404/9566/canon3dfu1.jpg)
co o tym sądzicie?
nie kupuje tego... komus sie nudzi i projektuje takie obrazki :)
za to taki design rządzi :D
http://www.pbase.com/image/62940250
snowboarder
28-01-2007, 23:00
Tekst jest prawie kopia z opisu 1Ds MkII:
http://www.canon.co.uk/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_1Ds_markII/index.asp
"...detail of 50MB files. It has all the features and disaster-proof build quality expected from a professional EOS body."
staraja sie wszyscy, staraja...
:lol:
DoMiNiQuE
28-01-2007, 23:01
co o tym sądzicie?
Wg mnie kolega powinien zmienic przegladarke :mrgreen:
Zaibatsu
28-01-2007, 23:04
Tekst jest prawie kopia z opisu 1Ds MkII:
http://www.canon.co.uk/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_1Ds_markII/index.asp
"...detail of 50MB files. It has all the features and disaster-proof build quality expected from a professional EOS body."
staraja sie wszyscy, staraja...
:lol:
no tak nawet nic o odkurzaczu nie napisali :mrgreen:
Kolekcjoner
28-01-2007, 23:28
nie kupuje tego... komus sie nudzi i projektuje takie obrazki :)
za to taki design rządzi :D
http://www.pbase.com/image/62940250
Fajne nawet bardzo :). Ciekawe jak to zrobiono?
Fajne nawet bardzo :). Ciekawe jak to zrobiono?
pojęcia nie mam i nawet nie chce spekulowac ale powiem szczerze ze sam bym sobie cos takiego zamówił...
był tu gdzies watek odnosnie oklejania eLek nawet linki do strony były wiec moze po prostu ktos takie rzeczy robi na zamówienie :)
Marcin Kułak
28-01-2007, 23:41
pojęcia nie mam i nawet nie chce spekulowac ale powiem szczerze ze sam bym sobie cos takiego zamówił...
był tu gdzies watek odnosnie oklejania eLek nawet linki do strony były wiec moze po prostu ktos takie rzeczy robi na zamówienie :)
Hmmm...
Na oklejenie to raczej nie wygląda, zwłaszcza na obiektywie (tak na moje ok, ale mogę się mylić). Może jakaś farba, ale to by chyba ciut zaszkodziło sprzętowi, chyba, żeby malować przed złożeniem całości, ale w takie zamówienia to się firma C nie bawi...? ;-)
Kolekcjoner
29-01-2007, 00:01
Wątek znalazłem: http://canon-board.info/showthread.php?t=19077 ale te okleiny wyglądają tandetnie. To co dałeś na prawdę robi wrażenie :).
Tak BTW ostatnio moja małżonka wymyśliła sobie, że jej wymarzony następny aparat ma być najlepiej: w kolorze granatowo - szarym, matryca FF 6 Mpx, wielkość zbliżona do N D80 (absolutnie nie większy :)), oczywiście bez gripa, punkty ostrości wybierane okiem...:D.
Jeżeli w wojsku są w stanie przmalować wszystko to dlaczego niby zwykły canon miał by stanowić jakiś problem.
Szczególnie przy budżecie amerykańskiej armi, który każdy widzi ile może :)
Odnośnie spekulacji na temat nowego sprzętu, w międzyczasie małej konforntacji C-N. Najchętniej kupiłbym teraz 30D w akcji promocyjnej i byłoby to zgodne z myślą wielu ekonomistów pracujacych dla Canona. Tej całej burzy psychologicznej, plotek na temat podwyżek w canonie, można powoli mieć już dość. Całość jest coraz bardzije zagmantwana i mniej przejżystaa.
Konkurent N ma troche inną politykę, chyba bardziej przystępną dla codziennego amatora, który fotografi nie traktuje jak maszynki do pieniędzy. A może to tylko mi się tak zdaje?
dostałem od znajomego z UK
źródło (http://img404.imageshack.us/img404/9566/canon3dfu1.jpg)
co o tym sądzicie?
Nic, łatwo zweryfikować, zobacz http://www.canon.co.uk/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/index.asp
Kolekcjoner
29-01-2007, 02:47
Dosyć to długie i nie wiem czy już nie było gdzieś tu cytowane ale brzmi bardzo wiarygodnie:
Re: 'Un-Official' pre-PMA Rumor Thread
Hi,
I posted on this topic in August 2007 way back in the old Photokina Rumour thread. My ‘source” has just come back from one of his regular business trips to Japan (days ago) where he again met his old colleague buddy now involved in DSLR marketing at Canon at their favourite Sushi bar…
Summarising the previous post Canon was going to replace all their DSLR range in 2007 except for the 400D. There would be:
30D Replacement (40D?) with
• Anti-dust
• 5D like AF
• 10.2mp 4 channel sensor (though they were testing a 12 mp one)
• Still 1.6 crop for those EF-S lenses
• DIGIC III and sensor changes to give better high ISO and lower noise (especially at 1600 and 3200 ISO)
• Very similar appearance to 30D
5D would be split into FF two lines to create full frame demand
• Low end – similar to current 12 Mp sensor but with a more 30D like body (could be a 7D?) and DIGIC III. This low end and xxD series were meant to provide a more cost effective choice between 1.6 and FF for the advance amateur and allow a gradual migration to more full frame over time driven by the market.
• High end with more MP (16mp but not the 1D sensor), improved AF for the full frame, DIGIC III etc. (could be a 3D?)
The 1 Series was being replaced as well
• Canon were very excited by this replacement
• A different division markets these to the normal DSLRs so details were more sketchy (DIGIC III and much better ISO and dynamic range mentioned)
• There had been some late changes which back then (August 2006) were risking the 1 series not making Photokina.
• Canon were working on two new 1 series abut would probably only release one of them for now.
History shows that the 1 series replacment was not announced at Photokina. So that leaves a lot of cameras for 2007
Anyway, according to my “source” this is all still true and Canon is ready to produce these cameras (technology finalised). Indeed 1 series samples are apparently out there (Jeff / Fred?). But the 1 series delay has meant that they need to select what to announce at the PMA – they don’t want to announce all 4 cameras as the dealer channels would complain (too much change / obsolete product at once.) Canon’s thinking (as far as my sources contact was ‘on the inside” was to announce 2 cameras at PMA and 2 later in the year.
This is where it gets interesting - the dilemma for Canon here is:
• The 1 series should be announced first for pride / reputation with the new features
• Even though the 1 series sells in very limited quantities, the professional camera division in Canon has a lot of clout - seen as creating a brand image leadership in the whole camera space.
• The 30D replacement is badly required as the 20D/30D’s combined market share has dropped radically over the last few months due to a combination of internal competition from the 400D and the market impact of the Nikon D80 and Sony A100 etc.
• The 30D series segment is seen as important to Canon because of lens on-sell. This market and upwards tends to buy extra lenses, including high value lenses (I interpret that to be “high profit”).
• The two 5D replacements make the most sense if sold together. Though they could announce the high end one first (as a 5D replacment) and then follow with the low end (entry level FF). The low end 5D repalcement is thought too similar to the 5D to be released while the 5D is in the market.
• The 5D has not sold as well as hoped in most markets except when rebates are offered. However Canon still sell lots more of them that the 1 series and they are nicely profitable. They also have excellent resell on high value lenses.
• The combination of Nikon's aggressive D40 / D80 / D200 range, with the Sony A100 is taking more DSLR market share than Canon predicted. The 400D is selling very well but Canon know they need to regain more of the midrange DLR market quickly to maintain the lens sales and ‘own’ the system for the advanced amateur and semi-pro etc.
• Sony is known to be working on CMOS sensors at 1.6 and FF for their DSLR range and are expected to continue to complete aggressively on features. (Interesting to see what this does for Nikon who currently buy their CCD sensor from Sony) (Also interesting to see no mention of Pentax, which seems stange..).
• Hence the big dilemma – 30D replacement and 1 series replacement now or 30D and one of the 5D replacements now and leave the other 5D and 1 series for later. Or do they upset their channels (never a good idea) and issue 3 cammeras to give the market at knockout puch. In terms of revenue and immediate market share protection delaying the 1 series further makes sense. But the new high end 5D replacement to very close to the 1 series performance (16mp etc), and in terms of prestige, the 1 series should be the best… (Note, no mention of delaying the 30D replacement so I guess that is a given?)
Apparently the internal discussions at Canon have been “very vigorous”. As far as my “source’s” contact was concerned it was 99% likely to be the 1 series and 30D replacement for PMA, the 5D replacements being left to later this year and potentially even split into 2 years.
Anyway – still a grain of salt needed – these are Sushi and Saki conversations in Japan and my “source’s” colleague buddy may be boasting / trying to impress etc… But it makes some sense..
Interesting that there is no mention of a Nikon D40 competitor… Maybe too soon for Canon to react…. Regardless it would seem that the free market is working with Nikon and Sony likely to force a faster pace out of Canon than we have had over the last few years where they have dominated the DSLR market. This can only be good!
More fuel for the fire…
(Oh and after Photokina I bought a new 5D as I felt that 6+ months of great photos with a fantastic camera was better than waiting and waiting for rumours and promises. And I haven’t regretted this for 1 second! After whatever actually is announced and released comes on sale the 5D will be just as good…)
Geoff
29-01-2007, 02:58
Nie wszyscy czytają regulamin...nie wszyscy potrafią czytać ale ban mogą poczuć.
Kolega Mac chciał mi dać bana(i sugerował że nie czytałem regulaminu) a kilka godzin później wkleił dokładnie tą samą strone :?: Oj nieładnie :sad:
http://www.camera-news.com/2006/08/27/canon-eos-3d-counting-the-days/
Nic, łatwo zweryfikować, zobacz http://www.canon.co.uk/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/index.asp
bo jakby nie patrzec... D200 jest od niego lepsze :D a powoli jak patrze na zdjęcia kolegi ktory na nim pracuje to przestaje byc pewien czy aby napewno w efekcie końcowym matryca 30D jest na tyle lepsza by rekompensowac całą reszte...
Boze Skipper, wez kup se w koncu tego Nikona, bo opowiesci o zdjeciach Twojego kolegi staja sie powoli nudne. Jezeli nie widzisz roznicy w fotkach to czemu sie meczysz, zmiana systemu naprawde tak bardzo nie boli, ja juz mam za soba 2 zmiany, bo biore to co mi najbardziej odpowiada i na co mnie stac, a nie zadreczam sie ciagle. Tak dla kontr przykladu, ja po 1,5 roku z Nikonem mam na scianie 1 (slownie jedna) fotke z Nikona i kolo 30 z Canona, bo co druknalem (czy to na drukarce czy w labie) cos z Nikona to bylo zawsze nie tak (albo niebo zbyt ciezkie, albo zielona cera osoby, albo cyjanowe niebo itp.), choc na erkanie dalo sie zjesc.
Wiec do dziela, D200 czeka.
Boze Skipper, wez kup se w koncu tego Nikona, bo opowiesci o zdjeciach Twojego kolegi staja sie powoli nudne. Jezeli nie widzisz roznicy w fotkach to czemu sie meczysz, zmiana systemu naprawde tak bardzo nie boli, ja juz mam za soba 2 zmiany, bo biore to co mi najbardziej odpowiada i na co mnie stac, a nie zadreczam sie ciagle. Tak dla kontr przykladu, ja po 1,5 roku z Nikonem mam na scianie 1 (slownie jedna) fotke z Nikona i kolo 30 z Canona, bo co druknalem (czy to na drukarce czy w labie) cos z Nikona to bylo zawsze nie tak (albo niebo zbyt ciezkie, albo zielona cera osoby, albo cyjanowe niebo itp.), choc na erkanie dalo sie zjesc.
stary ale po co tak nerwowo? :)
napisałem o tym iż róznica jest niewidoczna na papierze dopiero drugi raz(pierwszy byłw innym wątku az sie dziwie ze tak dobrze pamietasz 8-) ) i to bardziej w trosce o pewien obiektywizm osądu jak zachyt...
ja jestem zadowolony z aparatu ktory posiadam w końcu na niego sie zdecydowałem choc to moja absolutnie pierwsza przygoda z cyfrą bo wczesniej troche jak talib sie przed nią broniłem :)
są dwie rzeczy tylko ktore mnie irytują i to wszystko :) ja kocham pancerny sprzet a D200 jest taki i jednak ma bardziej twórczy AF(choc ja i tak jestem przyzwyczajony do manuala ale AF coraz bardziej mi sie podoba :)) ale ma też wiele innych wad...
bez obaw wymieniłbym juz dawno gdybym doszedł do wniosku ze jednak chce...
nie wiem może i sie zdecyduje jesli nowy rzut sprzętu canona nie spełni moich oczekiwań pod kątem of-roadowym ze tak to nazwe :)
wiec sie nie irytuj juz napij meliski a swiat bedzie piekniejszy :mrgreen:
Tak dla kontr przykladu, ja po 1,5 roku z Nikonem mam na scianie 1 (slownie jedna) fotke z Nikona i kolo 30 z Canona, bo co druknalem (czy to na drukarce czy w labie) cos z Nikona to bylo zawsze nie tak (albo niebo zbyt ciezkie, albo zielona cera osoby, albo cyjanowe niebo itp.), choc na erkanie dalo sie zjesc.
Tak dla przykładu - warto czasem w ustawieniach w Nikonie zmienić przestrzeń barwną lub nauczyć się posługiwać dobrym konwerterem RAW. Z Nikona można uzyskać dobre rezultaty - tylko trzeba dać mu szansę.
Oczywiście - dodam, że pomysł z zamianą 30D na D200 uważam za cholernie kiepski, szczególnie jak się już ma trochę dobrych szkieł. Tym bardziej, że w systemie Nikona nie ma odpowiedników 17-40 i 70-200 f/4
panceryny to moze jest ale nie d200 tylko d2x a nikon dobry trzeba tylko dac mu szanse i nocki spedzac na obróbce i ratowaniu fotek i bedzie ok.
panceryny to moze jest ale nie d200 tylko d2x a nikon dobry trzeba tylko dac mu szanse i nocki spedzac na obróbce i ratowaniu fotek i bedzie ok.
słuszna uwaga - pancerność D200 jest niewiele większa od pancerności 30D (no owszem, ma uszczelnienia).
Ale z tymi nockami to bym nie przesadzał - ot, ustawiasz batch w konwerterze i idziesz kawkę zrobić ;)
Czornyj, na pewno sie da, tylko jak sobie przypomne ile spedzilem na profilowaniu C1 i ACR-a, i jak juz doszedlem do tego ze niebo jest niebieskie jak powinno, trawa zielona a kwiatki czerowne, to na kolejnej focie z tym samym profilem mialem to samo tylko ze niebieskie byly galki oczne, zielona skora a czerowne oczy (od lampy, hyhy ;).
Ludzie nie kupuje sie aparatu (systemu) zeby sie z nim meczyc. Dla mnie focenie Nikonem to przyjemnosc, gorzej z obrobka rezultatow. Z Canonem mam odwrotnie, wiec chwilowo sie troche pomecze ;)
Pozdrawiam.
Z Canonem mam odwrotnie, wiec chwilowo sie troche pomecze ;)
Pozdrawiam.
i kto tu sie męczy ?:roll:
oczywiscie żartuje :)
BTW ale patrząc na Twoje fotki to raczej ciezkie meczarnie to nie sa ;) qrcze nawet te z 70 fajne sa niektóre :)
i kto tu sie męczy ?:roll:
oczywiscie żartuje :)
BTW ale patrząc na Twoje fotki to raczej ciezkie meczarnie to nie sa ;) qrcze nawet te z 70 fajne sa niektóre :)
:) Mecze sie w pozytywnym tego slowa znaczeniu :)
Arra vs. sven/oskarkowy/DoMiNiQuE/MacGyver - możecie dokończyć tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=19138
no dobra, to zeby napedzic temat - w niedziele SuperBowl i podobno maja tam byc klepane nowe body Canona.
kto oglada w TV i szuka L-ek przyczepionych do czegos innego? :D
Kolekcjoner
30-01-2007, 01:59
no dobra, to zeby napedzic temat - w niedziele SuperBowl i podobno maja tam byc klepane nowe body Canona.
kto oglada w TV i szuka L-ek przyczepionych do czegos innego? :D
No podobno mają testować nowe jedynki. W tym min. 1Ds 22Mpx (bez wbudowanego gripa) i 1D 12MPx.
Pierwsze zdjecie długo oczekiwanego Canona 3D.:lol:
źródło (http://www.reckmann.org/wp-content/eos_3d.jpg)
Pierwsze zdjecie długo oczekiwanego Canona 3D.:lol:
źródło (http://www.reckmann.org/wp-content/eos_3d.jpg)
fake. nie ma direct printa.
nastepny prosze :mrgreen:
paweleverest
30-01-2007, 14:50
fake. nie ma direct printa.
nastepny prosze :mrgreen:
Nie no jak to nie ma - rozkładasz go na pól ( jak każdą lepszą komórke ) i tam masz full wypas guziczków :)
nie no. serio uwazasz, ze najwazniejszy przycisk bylby ukryty pod jakas skladana klapka?
spust migawki moze byc pod klapka. ale nie direct print. no nie robmy sobie jaj z pogrzebu :mrgreen:
nie no. serio uwazasz, ze najwazniejszy przycisk bylby ukryty pod jakas skladana klapka?
spust migawki moze byc pod klapka. ale nie direct print. no nie robmy sobie jaj z pogrzebu :mrgreen:
nie musi byc przycisku funcja jest... eye control :D
spoglądasz na niego i on od razu wie ze ma drukowac 8)
oskarkowy
30-01-2007, 15:32
Tak sobie czytam ostatnie posty i odnoszę dziwne wrażenie, że brak sensownych informacji odciska się złowrogim piętnem na naszych umysłach.
Zodiakalny Rak
30-01-2007, 15:34
Tak sobie czytam ostatnie posty i odnoszę dziwne wrażenie, że brak sensownych informacji odciska się złowrogim piętnem na naszych umysłach.Mozna to tylko tlumaczyc dosc duzym napieciem zwiazanym z oczekiwaniem.
Ciekawe ilu z Nas zmieni cokolwiek w torbie po pojawieniu sie tych rewelacji?
pozdrawiam,
Kolekcjoner
30-01-2007, 15:47
Mozna to tylko tlumaczyc dosc duzym napieciem zwiazanym z oczekiwaniem.
pozdrawiam,
Jeśli spełnią się przepowiednie o nowym 1Ds to obawiam się że nie wielu :(.
Zodiakalny Rak
30-01-2007, 16:08
Co do mnie to strasznie przebieram nogami. Chce kupic 5D ale jesli plotki o 3D okaza sie prawdziwe to poczekam jeszcze na lekki spadek cen 5D, co najmniej do zdyskontowania tych "niby podwyzek" o 100 Euro, ktore moznabylo zaobserwowac po podwyzkach na allegro u znanych TIPow. Chyba, ze moja cierpliwosc da za wygrana. ;) Gdyby nie powtarzalnosc tych 18 miesiecznych okresow, po ktorych zawsze nastepuje nowosc ...
pozdrawiam,
Cene juz znam. Jesli body za ta cene spelni oczekiwania to zagosci w torbie... jesli nie to stara, dobra jedynka (MkIIN) sie ta znajdzie.
snowboarder
30-01-2007, 20:00
Tak sobie czytam ostatnie posty i odnoszę dziwne wrażenie, że brak sensownych informacji odciska się złowrogim piętnem na naszych umysłach.
Nic dodac nic ujac :-)
A tak swoja droga na swiezo zerknalem na ta tabelke:
http://www.bobatkins.com/photography/digital/canon_predictions_2007.html
i w sumie doszedlem do wniosku, ze przez ostatnie dwa lata
jedyna nowosc to 5D. W 2004 Canon wypuscil 20D i mocno poprawione
1D i 1Ds, od tego czasu tylko 5D cos wnioslo, reszta to w sumie
kosmetyka. A 2006 to tylko 30D (praktycznie nic nowego) i 400D.
Chyba na serio czas na cos nowego...
Nic dodac nic ujac :-)
A tak swoja droga na swiezo zerknalem na ta tabelke:
http://www.bobatkins.com/photography/digital/canon_predictions_2007.html
i w sumie doszedlem do wniosku, ze przez ostatnie dwa lata
jedyna nowosc to 5D. W 2004 Canon wypuscil 20D i mocno poprawione
1D i 1Ds, od tego czasu tylko 5D cos wnioslo, reszta to w sumie
kosmetyka. A 2006 to tylko 30D (praktycznie nic nowego) i 400D.
Chyba na serio czas na cos nowego...
400D osobiście zaliczyłbym jednak po stronie pewnych innowacji niekoniecznie jedynie kosmetycznych. Immanentna część dSLR tj. matryca była i chyba dalej jest pewną nowością - czy bardzo istotną - to już dyskusyjna kwestia :)
Kolekcjoner
30-01-2007, 21:30
No ten odkurzacz to jest coś nowego. Marketingowo to działa świetnie. Sam słyszałem od wielu postronnych ludzi że wymieniali to jako zaletę (niezależnie czy rzeczywiście to coś daje czy nie).
Natomiast zgadzam się ze Snowboarderem, że canon już od dłuższego czasu śpi. I czas wreszcie wstawać :evil:. Pobódka :mrgreen:!!!!
Cene juz znam.
Chyba orientacyjną ?
Zodiakalny Rak
31-01-2007, 00:30
Cene juz znam. Jesli body za ta cene spelni oczekiwania to zagosci w torbie... jesli nie to stara, dobra jedynka (MkIIN) sie ta znajdzie.To pochwal sie co wiesz.
Chyba orientacyjną ? ... czego Panowie czego?
pozdrawiam,
snowboarder
31-01-2007, 02:33
... czego Panowie czego?
Dobre! :-)
Przeciez oni nie wiedza napewno, oni tylko marza...
Ale fajnie, ze juz wiedza ile wydadza na te marzenia :lol:
Mysle, ze wiekszosc czeka na wyimaginowany 3D, pewnie raczej
skonczy sie na czekaniu.
Druga spora grupa czeka na 40D, ci powinni byc happy.
Jest tez grupa czekajaca na 1Ds MkIII i 1D MkIII, ci raczej tez
powinni dostac to na co czekaja... Zobaczymy za miesiac.
Szkoda, ze kompletnie ucichlo o szklach. Te dwa nowe, nie wiesz
Jarek nic nowego o nich?
To pochwal sie co wiesz.
Tyle samo co oskarkowy tu napisal w tym watku. Czyli snowboarder ladnie to podsumowal a i ja swoje podsumowanie napisalem - jesli cos w oczekiwanej cenie i spelniajacego moje wymagania sie pojawi to pewnie kupie. Jesli nie to bedzie 1DMkIIN.
Co do szkiel to chcialbym jakies 20 1.8 nie L, o jakosci ok 50 1.4 czy 85 1.8 i rownie rozsadnej jak te szkla cenie. Bo jesli juz jakas 20tka L bedzie to pewnie w okolicach 6 tys zl lub lepiej.
Kolekcjoner
31-01-2007, 20:56
Na tej stronie: http://www.bobatkins.com/photography/digital/rumors.html jest link do wyników finansowych canona (w dziale aparatów min). I wynika z tego, że zarobki rosną, sprzedaż i produkcja jest co raz bardziej opłacalna (wzrost o ok. 54%). 30D i 400D sprzedają się świetnie. Cała sprzedaż w tym dziale im wzrosła o 20%. W ogóle wynika z tego, że są szczęśliwi. Pytanie tylko co z tego wynika dla nas. Czy znów nie będzie tak, że środkowy i dolny sektor sobie zostawią na później. A coś mi podpowiada że tak może być.
Ps. Tak z ciekawostek. Warto dodać że canon zanotował też wzrost sprzedaży apartów analogowych :).
W ogóle wynika z tego, że są szczęśliwi. Pytanie tylko co z tego wynika dla nas.
Wiadomo, wszystko co najgorsze. Tylko mocny spadek sprzedaży jest w stanie zmusić Canona do dbania o nowych użytkowników.
juz kiedys pisalem o tym. ze takimi watkami jak ten tylko pogarszamy swoja sytuacje. Chcac wszystkie te puszki sloiki Canon tylko rece zaciera i cene trzyma, bo jak nie jeden napisal ze najwazniejsze to zdjecia robic wiec i tak czy tak kupimy..
juz kiedys pisalem o tym. ze takimi watkami jak ten tylko pogarszamy swoja sytuacje.
:confused: :confused:
a niby to w jaki sposób :?: :?: jaki odsetek produkcji sprzedaje sie w Polsce ? 3 - 3.5 %
:confused: :confused:
a niby to w jaki sposób :?: :?: jaki odsetek produkcji sprzedaje sie w Polsce ? 3 - 3.5 %
W Polsce to chyba 0,3%.
juz kiedys pisalem o tym. ze takimi watkami jak ten tylko pogarszamy swoja sytuacje. Chcac wszystkie te puszki sloiki Canon tylko rece zaciera i cene trzyma, bo jak nie jeden napisal ze najwazniejsze to zdjecia robic wiec i tak czy tak kupimy..
nie tylko cene trzyma ale i podnosi. Też miałem kiedyś taki okres, że nie wyrabialem z produkcja ciasteczek to i podniosłem cene a i tak kupowali...(od 05.lutego podobno oficjalnie drożeje) ale potem zjechałem bo konkurencja mnie przeskoczyła... to taki mikroprzykład...:))
p.s. nie wie ktoś jak zwiększyc sprzedaż ciastek...:( ??
Tomasz Golinski
31-01-2007, 23:33
Ciastka tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=19210
Zodiakalny Rak
01-02-2007, 01:00
Hipotetycznie, jak wszystko w tym watku: gdyby wszedl nastepca 5D (jak kolwiek by sie nie nazywal ale FF) to o ile waszym zdaniem spadalby cena 5D i w jakim czasie?
Pytam bo jestem zdecydowany kupic 5D i jeszcze (... nie wiem jak dlugo) czekam na info o nowosciach liczac, ze jesli wejdzie to bedzie mial wplyw na cene 5D (w dol oczywiscie). Czy ja sie oby nie ludze?
I dodatkowe pytanie, czy przy nastepcy 5D (takim 3D z 16,7 M i 45 AF) czy Canon przestanie produkowac 5D?
pozdrawiam,
Ale męczysz ucho o te 5d. Już byś dawno 3 razy kupił.
snowboarder
01-02-2007, 02:17
No to nowe ploty:
40D=10Mp, anti dust, new display, 5fps, 9+2 AF points, 100-1600+H, EF-S, crop 1.6, SD, new viewfinder, DIGICIII, option: Wifi grip
1DsmkIII= 22mp, 2,5"lcd, 45AF, DIGICIII, 100-3200+H+L, 4fps, high speed crop mode 8,5fps
12-24EF, 17-135EF-S IS
Geeze, mam nadzieje, ze te zoomy to nieprawda, ale o zoomach
juz slyszalem wczesniej niestety...
Poza tym odejscie od CF w 40D z pewnoscia troche ludzi wkurzy...
Kolekcjoner
01-02-2007, 03:09
No to nowe ploty:
40D=10Mp, anti dust, new display, 5fps, 9+2 AF points, 100-1600+H, EF-S, crop 1.6, SD, new viewfinder, DIGICIII, option: Wifi grip
1DsmkIII= 22mp, 2,5"lcd, 45AF, DIGICIII, 100-3200+H+L, 4fps, high speed crop mode 8,5fps
12-24EF, 17-135EF-S IS
Geeze, mam nadzieje, ze te zoomy to nieprawda, ale o zoomach
juz slyszalem wczesniej niestety...
Poza tym odejscie od CF w 40D z pewnoscia troche ludzi wkurzy...
Bez wątpienia. Tylko po co by im było to SD :confused:? Przecież gdyby chcieli w to wejść to można było to zrobić w 400D. Może chodzi o szybkość? Miejmy nadzieję, że to jednak lipa. Zwłaszcza ten AF. Canon to oszczędna firma :mrgreen: i jeśli coś dadzą nowego to z ..wyższego modelu żeby nie musieć tworzyć nowego chipa :mrgreen:.
No to nowe ploty:
- AD na co mi to jak trudniejsze brudy i tak trzeba szorowac/gruszkowac.
- nowy wyswietlacz...hmm ten z 30d chyba nie jest za stary wiec nie widze powodu do tak szybkiej zmiany, no moze bardziej energooszczedny?
- przy af-ie znow w punkty sie bawia... zamiast zrobic cos porownywalnego do nikona...
- SD ehh...
- nowy wizjer, no no ciekawe co wymysla, baardzo chcialbym linie podzialu, zeby nie rownac horyzontu do punktow AF :)
- DIGICIII poprzedni sie wyrania w duzo wyzszych modelach wiec tez nie widze potrzeby.
No i na koniec :) Jak w moim przypadku, 20d trzyma sie dobrze i tylko 2 Mpix mniej wiec chyba dalej nie bedzie update'u, niech ze w koncu wepchna tego FF-a w cos za 6000, bo tak to mimo wszytsko nie wielkie roznice...
No to nowe ploty:
SD??? A co oni zakupili mentorów z Nikona, żeby wpaść na tak idiotyczny pomysł??? :shock:
snowboarder, skąd masz te "rewelacje" o SD w 40D ?