Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Cos nowego na horyzoncie?

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8

caravaggio
20-08-2006, 08:33
a juz na marginesie mowiac: o wiele bardziej wk... w Canonie jest brak mozliwosci korekty ekspozycji o +3EV.
Dziwna sprawa... ja mam Canona i mnie nie wk... ten brak - bo dziwnym trafem ja mam +/- 3EV.

Moze po prostu masz niewlasciwy w stosunku do swoich potrzeb aparat? Albo niewlasciwe potrzeby w stosunku do swojego aparatu? ;-)

To ja teraz przytoczę co dizisaj zauważyłem.
Paru reporterów (nie tylko z wielkopolski ale i ogólnopolskich :) ) - do tele miało canona, a do szerokiego kąta nikona.
:)
A co w tym dziwnego? Sam bym na taki zestaw postawil, gdyby mnie reportaz choc troche interesowal.

Yarko
20-08-2006, 08:39
Jesli chodzi o szkla, to na rynku rumorsowym aktualnie
najwyzsze notowania maja 50 f1.2L i 100-400 f4L

Jeśli przypuszczenia potwierdziłyby się to ja akurat nie byłbym zadowolony.

50L ? chyba jedyne sensowne zastosowanie tego szkła to studio...

Jednak i tak najbardziej palaca potrzeba jest porzadny szeroki
prime, a o czyms takim nic...

no i jeszcze jakby kosztował poniżej 1000$, ale jest to raczej mało prawdopodobne... :(

akustyk
20-08-2006, 11:16
Dziwna sprawa... ja mam Canona i mnie nie wk... ten brak - bo dziwnym trafem ja mam +/- 3EV.

no i fajnie. ja zazdroszcze, bo bardzo by mi sie przydalo

Moze po prostu masz niewlasciwy w stosunku do swoich potrzeb aparat? Albo niewlasciwe potrzeby w stosunku do swojego aparatu? ;-)
wiesz.... czasem jest tak, ze jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma. mnie generalnie Canon pasuje, tylko nie lubie przerazliwej powolnosci tej firmy we wprowadzaniu pewnych rozwiazan podyktowanych logika uzytkowania.

moim zdaniem Canon w zespole projektujacym korpusy powinien, obok inzynierow, miec jednak tez fotografow, ktorzy opstyrkiwali by aparaty w praktyce i oceniali ergonomie i przydatnosc ficzerow. w tym tez fotografow nie sportu i nie akcji, bo rynek uzytkownikow Canona rozszerza sie ostatnimi laty na inne dzialki tez. fajnie, gdyby potrzeby tych innych fotografow tez byly uwzgledniane.

banalny przyklad: jako landszafciarz 90% zdjec robie w Av. czasem, ze wzgledu na wygode potrzebuje przeskoczyc na M. dlaczego, do jasnej ciasnej, w M musze miec kolka zamienione miejscami? dlaczego w 1-kach jest C.Fn do ich zmiany, a w 10D/20D/30D Canon to olal?

muflon
20-08-2006, 11:29
moim zdaniem Canon w zespole projektujacym korpusy powinien, obok inzynierow, miec jednak tez fotografow, ktorzy opstyrkiwali by aparaty w praktyce i oceniali ergonomie i przydatnosc ficzerow.
Przerabialiśmy to już przecież :) Ja jestem raczej pewny, że tam są fotografowie - ale ich zadanie jest dokładnie odwrotne :mrgreen: Mianowicie podpowiadają działowi marketingu czego jeszcze nie zrobić w puszkach semi-pro, żeby nie podkopać sprzedaży najdroższego sprzętu :mrgreen:

Diego
20-08-2006, 11:46
banalny przyklad: jako landszafciarz 90% zdjec robie w Av. czasem, ze wzgledu na wygode potrzebuje przeskoczyc na M. dlaczego, do jasnej ciasnej, w M musze miec kolka zamienione miejscami? dlaczego w 1-kach jest C.Fn do ich zmiany, a w 10D/20D/30D Canon to olal?

Albo brak drabinki naswietlania (moj Nikon FG* posiada tą zaawansowana technologie) i korekty o 3 ev -- oczywiscie jest ale tylko w 1dynkach.

*dla tych co nie wiedza: Nikon FG to taki odpowiednik dzisiejszego C 300.

akustyk
20-08-2006, 11:55
Albo brak drabinki naswietlania (moj Nikon FG* posiada tą zaawansowana technologie) i korekty o 3 ev -- oczywiscie jest ale tylko w 1dynkach.

*dla tych co nie wiedza: Nikon FG to taki odpowiednik dzisiejszego C 300.
no to juz zeby sobie do konca podworowac z Canona ja tylko napisze, ze wyjatkowo spodobala mi sie reklamowka nowowychodzacego 5D, w ktorej "spot" reklamowany byl jako profesjonalny ficzer, i jakis tam pan fotograf (nie pamietam nazwiska, ale wziety landszafciarz) objasnial z pelna powaga, ze to niewiarygodnie zaawansowana technologia wybitnie pomagajaca w zdjeciach...

brawo Sherlocku! jak na to wpadles? :mrgreen:

ale w sumie to fajnie, ze zaawansowana technologie Canona taka np. Minolta pakowala w kosztujacy 300$ korpus Dynax 5 :mrgreen:

alien
20-08-2006, 12:11
Mianowicie podpowiadają działowi marketingu czego jeszcze nie zrobić w puszkach semi-pro, żeby nie podkopać sprzedaży najdroższego sprzętu

coś w tym jest , ale np. sony nie ma tego problemu...i obawiam się ze Canon będzie sie musial mocno napocić aby utrzymac aktualne ceny swoich najlepszych lustrzanek...Szczególnie ze zaraz po nowym roku wyjdzie nowe lustro sony&minolta company - oparte o matryce asp-h i pewnie majace na pokladzie 12-13 milionów pikseli...Taki canon 5d bez wbudowanego flesza moze przejsc do lamusa jesli cena nie pójdzie w dół...tym bardziej ,że minolta jest znana z super ergonomii i stabilizacji obrazu a takze powłoki antykurzowej :) Jedynym atutem 5d bedzie pelna klatka - ale nie dla wszystkich to musi byc atut bo pakując mniejsza matryce do nowej lustrzanki sony - nie bedzie efektu rurki oraz mocno rozmytych krawędzi na zdjęciach...

Na dziś dzień sony tylko zapaliło czerwone swiatełko dla Canona....ale już za kilka miesiecy to będzie prawdziwy alarm dla marketingowców z C. - i już nie moge się doczekać co wymysla ,żeby znowu być górą =)

Narazie ja żadnej deski ratunku dostrzec nie potrafie...Canon sam się wpakował w być może poważne problemy....ale nie wierze zeby nie przewidział takiego obrotu sprawy - musi mieć jakieś koło ratunkowe w zanadżu..;)

ags
20-08-2006, 12:20
Ja sie z walki o klienta mogę tylko cieszyć :)

piast9
20-08-2006, 12:27
coś w tym jest , ale np. sony nie ma tego problemu...
Bo Sony walczy dopiero o rynek. Canon ma na nim silną pozycję. Pewnie wtedy, gdy czarownikom z marketingu wyjdzie z obliczeń, że trzeba, to pojawi się MLU na guziku, ISO w wizjerze czy większy grip w entry-level.

Cyborg
20-08-2006, 15:31
Do 24.VIII coraz bliżej. Coś się zaczyna dziać. Bob Atkins napisał:
"Update August 17th : A few websites have been advertising a Magic Lantern Guide for a "CANON EOS REBEL XTi (EOS 370D)". The Magic Lantern series of books and guides are quite well known and cover most major cameras including all the Canon EOS DSLRs. Availability is given as February 2007 and the ISBN number is given as 1600590993. Some of these web pages have been pulled and now only exist as Google cached pages, so perhaps a few people have been getting a little ahead of themselves with the announcements!

What does this mean? Well, as I said earlier (further down the page), it's probably reasonable to expect a Rebel XT face-lift this fall. Probably nothing major (i.e. no new sensor), so a small upgrade would be consistent with an small name change, e.g. from XT to XTi and 350D to 370D. So I'd say a Canon EOS Digital Rebel XTi (EOS 370D) wouldn't be a big surprise this fall, in fact it's something I'd expect."

Kolekcjoner
20-08-2006, 16:10
(...)What does this mean?(...)
Bob sam sobie odpowiada na to pytanie:mrgreen:.

(...)Probably nothing(...)

snowboarder
20-08-2006, 16:11
Ale bedzie numer, gdy jedyna nowosc to bedzie 370D...
No beda 4 nowosci: czarny 370D, srebrny 370D, plus oba z kitem :-)

Wtedy szczerze zaczalbym watpic czy Canon kiedykolwiek
wypusci jakies nowe szkla. Bylaby to tez raczej pewnosc, ze
technologia DO jest slepa uliczka albo raczej, ze nie nadaje sie
do lepszych szkiel. Malo o tym bylo ostatnio, ale to jednak jest
dosc kompromitujace kiedy po wielkiej pompie z jaka wypuszczono
400 f4 DO 5 lat temu czy wiecej - nic. Poza amatorskim, za wysoko
cenionym zoomem... Podobnie zreszta jesli nowy rumorsowy zoom
100-400 f4 IS naprawde istnieje i nie jest DO. To bylaby idealna
technologia do tego szkla, by je zmniejszyc fizycznie.

Do tej pory Nikon byl przedmiotem zartow jesli chodzi o szkla,
w pewnym sensie nadal jest - spytajcie Nionowcow ile czekaja
na wersje dlugich tele z VR, a ta technologia jest sprawdzona
i wydaje sie to banalne update'owac 400, 500 i 600...

alien
20-08-2006, 16:35
W sumie można się było tego spodziewać - zmiany będą tylko kosmetyczne a więc głównie chodzi o ergonomie - tak swoja drogą bardzo istotna sprawa w następcy 350d =)

Mysle ze dodadzą też iso 3200 i zwiększą bufor...a wszystko będzie za rozsądną cene - wtedy jest szansa ,ze canon będzie dalej rzadził w tym segmencie rynku =)

Yarko
20-08-2006, 16:35
Do tej pory Nikon byl przedmiotem zartow jesli chodzi o szkla,
w pewnym sensie nadal jest - spytajcie Nionowcow ile czekaja
na wersje dlugich tele z VR, a ta technologia jest sprawdzona
i wydaje sie to banalne update'owac 400, 500 i 600...

Ciekawe ile my poczekamy na dobry, tani kit pokroju 18-70, oby jak najkrócej, bo akurat w tej kwestii to Canon jest przedmiotem żartów...
...niestety akurat mi nie jest do śmiechu, bo jako użytkownik-amator chciałbym mieć możliwość zakupu czegoś co przynajmniej nie rozpadnie mi się po roku użytkowania...

Marcoone
20-08-2006, 18:33
Jedynym atutem 5d bedzie pelna klatka - ale nie dla wszystkich to musi byc atut bo pakując mniejsza matryce do nowej lustrzanki sony - nie bedzie efektu rurki oraz mocno rozmytych krawędzi na zdjęciach...

Kurcze, ja też bym się chętnie dowiedział co to jest ten "efekt rurki" i te "mocno rozmyte krawędzie na zdjęciach" przy fotografowaniu FF ? :shock:

Kolekcjoner
20-08-2006, 21:52
(...)...byc moze nie kazde szkło tak ma ale te tansze tak..a przeciez malo którego amatora stac na świetnej jakosci ,drogie szkiełka...(...)

Tyle że póki co to FF jest robiony dla profesjonałów :smile: lubo bardzo bogatych amatorów, a oni i tak tanich szkieł nie kupują więc nie widzę tu problemu.

(...)Szczególnie ze zaraz po nowym roku wyjdzie nowe lustro sony&minolta company - oparte o matryce asp-h i pewnie majace na pokladzie 12-13 milionów pikseli...Taki canon 5d bez wbudowanego flesza moze przejsc do lamusa jesli cena nie pójdzie w dół...(...)
Pytanie kiedy przedstawiciele firmy sony coś takiego anonsowali, bo ja nigdzie nie mogę znaleźć? Może jestem zbyt mało wytrwały :mrgreen:.
Po co komu flesz w 5D to jedno, a drugie to to, że w 5D liczy się jakość obrazowania + system jaki oferuje canon, nie sądzę żeby zawodowcy szybko się przesiedli na sony. Zwłaszcza że są przecieki, że ma się pojawić coś w rodzaju 5DmkII - z tą samą matrycą, tańszy, mniej szumiący (panowie w Foto Kurierze pewnie znów nie zauważą) i z kilkoma dodatkowymi ficzerami.

Co do szieł DO i tego o czym pisał snowboarder to rzeczywiście sytuacja jest dziwna. Wynalazek niezły ale chyba zbyt drogi. Chociaż znów chodzą słuchy, że mają być jakieś nowości. Zobaczymy.

alien
20-08-2006, 22:01
Tyle że póki co to FF jest robiony dla profesjonałów lubo bardzo bogatych amatorów, a oni i tak tanich szkieł nie kupują więc nie widzę tu problemu.

no niezupełnie , canona 5d ciezko nazwac aparatem dla profesjonalistów...

Po co komu flesz w 5D to jedno, a drugie to to, że w 5D liczy się jakość obrazowania + system jaki oferuje canon, nie sądzę żeby zawodowcy szybko się przesiedli na sony

a kto tu mówi o zawodowcach =) Chodzi o zaawansowanych fotoamatorów ,którzy są nie lada kąskiem dla każdej z wyzej wymienionych firm :)

Zwłaszcza że są przecieki, że ma się pojawić coś w rodzaju 5DmkII - z tą samą matrycą, tańszy, mniej szumiący (panowie w Foto Kurierze pewnie znów nie zauważą) i z kilkoma dodatkowymi ficzerami.

pożyjemy zobaczymy..szczególnie cena bedzie bardzo istotną sprawą =)

piast9
20-08-2006, 22:05
Co do szieł DO i tego o czym pisał snowboarder to rzeczywiście sytuacja jest dziwna. Wynalazek niezły ale chyba zbyt drogi. Chociaż znów chodzą słuchy, że mają być jakieś nowości. Zobaczymy.
Może ludziom, do których jest adresowany, przeszkadza bokeh w prążki?

Kolekcjoner
20-08-2006, 22:16
Wiesz alien 5D jest adresowany do zawodowców i został zaprojektowany przez canona pod tym kątem. Nawet ostatnio dostał nagrodę w karegorii aparat profesjonalny. Było o tym zresztą już wiele razy.

Być może;) :grin: (nie dziwiłbym się :mrgreen:). Ja widziałem zdjęcia z tego obiektywu ale akurat to nie zwróciło mojej uwagi (nie twierdzę, że czegoś takiego nie było). Mnie się wydaje, że głównym problemem jest stosunek cena/jasność. Choć jak czytam różne zachodnie fora to np. ten 400 DO jest dość popularny i sobie go chwalą.
Pewnie jest tak, że jeżeli teraz czegoś nowego "DO" nie będzie to można się spodziewać, że dali sobie spokój.

Wygląda tak że niektórzy już wiedzą jak będzie wyglądał :mrgreen: 370D. Co prawda numerek jakby przez przypadek :mrgreen: zasłonięty ale obrazki fajne.

Zdjęcia można obejrzeć tutaj (http://www.pconline.com.cn/digital/dc/daogou/market/0601/749315_5.html).

muflon
20-08-2006, 22:28
http://www.pbase.com/omar_brannstrom/canon_400mm_do_f4_test_gallery - ja tam prążków nie widzę... do tego sporo robione cropem 1.3, gdzie chyba już powinno być zacząć widać "efekt rurki" i "rozmyte krawędzie" :lol:

Kolekcjoner
20-08-2006, 22:33
Tutaj (http://www.thesafeshop.co.uk/products/EOS2D.html) jeszcze EOS 2D i 4D :mrgreen:.

yggdrassill
20-08-2006, 22:44
Dla mnie jako amatora bardziej korzystny jest zakup aparatu z matryca aps-h i np. 13 milionami pikseli - taniej zaplace a bede miał całkiem dobre zdjęcia...:)
idąc tym tropem to może jeszcze korzystniejszy bylby zakup puszki z matrycą 1/2,5'' z kompaktów :P i koszt moze spadlby do 200-300 baksow za body ;) dla amatora jak znalazl ;)
i masz wtedy to co najlepsze ze szkla - samo centrum :) zadnych rurek i rozmyc

piast9
20-08-2006, 22:45
http://www.pbase.com/omar_brannstrom/canon_400mm_do_f4_test_gallery - ja tam prążków nie widzę...
Ja takiego obiektywu nie mam, także nie potestuję, ale photozone.de zauważylo przy 70-300 coś takiego:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_70300_4556do_is/bokeh.jpg)

Kolekcjoner
20-08-2006, 22:59
Z tymi 70-300 to w ogóle jest gorzej. To zoom więc ten element DO jest trójwarstwowy i stwarza nie tylko takie problemy. Te obiektywy są takie drogie min. dlatego, że odległość pomiędzy poszczególnymi elementami w DO, (które w 400 mają średnicę 9cm) musi być utrzymana z dokładnością do nanometrów. Także każdy sobie może teraz wyobrazić jakie to stwarza problemy w produkcji seryjnej.
Krótko rzecz ujmując gdyby to było tanie to nawet mimo pewnych wad byłby to hit, a tak to raczej ciekawostka dla bogatych.

alien
21-08-2006, 00:03
idąc tym tropem to może jeszcze korzystniejszy bylby zakup puszki z matrycą 1/2,5'' z kompaktów :P i koszt moze spadlby do 200-300 baksow za body dla amatora jak znalazl
i masz wtedy to co najlepsze ze szkla - samo centrum zadnych rurek i rozmyc

z takimi pomysłami na pewno daleko zajdziesz ;)

p.s canon 30d by mi wystarczył z nawiązką =)

konradl
21-08-2006, 01:50
Wygląda tak że niektórzy już wiedzą jak będzie wyglądał :mrgreen: 370D. Co prawda numerek jakby przez przypadek :mrgreen: zasłonięty ale obrazki fajne.

Zdjęcia można obejrzeć tutaj (http://www.pconline.com.cn/digital/dc/daogou/market/0601/749315_5.html).

Tylko czemu on sie niczym nie rozni od czarnego 300d? :)

Pozdr.

KuchateK
21-08-2006, 04:05
Ludzie lubia czarne 300D, wiec czemu nie?

Choc tam na pierwszym to jednak raczej zero a nie siedem :D

Kolekcjoner
21-08-2006, 04:25
(...)Choc tam na pierwszym to jednak raczej zero a nie siedem :D
Eeee.. czepiasz;) się szczegółów:mrgreen:.

Dodałem jeszcze do mojej listy:razz:: EF 500mm f/2.8 DO IS USM.

piast9
21-08-2006, 10:11
Dodałem jeszcze do mojej listy:razz:: EF 500mm f/2.8 DO IS USM.
Hehe, źrenica wejściowa prawie 180mm, pewnie wyszłoby, że sam obiektyw miałby 300mm średnicy. Niezłe wiadro. ;)

Fotos
21-08-2006, 12:13
Guzik tam Canon pokaze - 350D z wiekszym wyswietlaczem.
Chyba ze cos w klasie 1D, ta "nowa legenda"...
Alpha nadaje sie na razie do obserwacjji, a z D80 latwo konkurowac obnizajac cene 30D. Ciekawe ze nikt juz nie pamieta w tej rozgrywce o Olympusach i Pentaxach :-)
Pikslami Canon nigdy sie nie przejmowal, A510 mial 3 i sprzedawal sie swietnie. Matryca CMOS 8MP trzyma sie dobrze. Jak dla mnie, Canon ma ciagle najlepsza wypadkowa wszelkich wad i zalet. Dotyczy to praktycznie wszystkich aparatow z kazdej klasy. I na tym tez polega sukces 350D. Dobrze ze jest taki gracz jak Sony, bo do tej pory C+N dzielili sie rynkiem, a reszta bylo za slaba. Sony to nie Minolta i bedzie sie rozpychac. Nie sadze jednak, zeby poza Alfa cos szybko pokazali. Rynek profi to trudny segment, latwo sie spalic i drzwi sie zamkna.
Podobno (ile mozna ?) 24.08 ma byc tylko jeden aparat, gratulacje dla Canon-Security za liczne wiarygodne przecieki ;-)

alien
21-08-2006, 12:38
Mysle ze od poczatku 2007 roku skoncza sie zarty i zacznie sie rywalizacja na powaznie...ale na dzien dzisiejszy zgadzam się z tobą Fotos ,że Canon ma ciagle najlepsza wypadkowa wszelkich wad i zalet....=) No i najbogatszy system...to trzeba docenić prędzej czy pózniej :)

Kolekcjoner
21-08-2006, 17:52
Tutaj (http://www.northlight-images.co.uk/Canon_1DS_MkIII.html) jest coś ciekawego. Takie odliczanie było czynne przez kilka godzin w czechach, teraz już nie działa.

alien
21-08-2006, 21:54
Rebel XTi (Digic 2)
10.1 mp @ 3fps
Sensor cleaning unit(ultrasonic vibrations on low pass filter)
2 new lenses -- 50mm 1.2L and 70-200mm 4L IS
Any 1Ds 2 follow on only to get previewed (for next spring)

no no zapowiada się bardzo ciekawie.......dzięki za linka kolekcjoner!

MMM
21-08-2006, 22:49
Tutaj (http://www.northlight-images.co.uk/Canon_1DS_MkIII.html) jest coś ciekawego.
Tam są same ciekawe rzeczy np. "Introducing the revolutionary EOS 3D..." :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

źródło (http://www.northlight-images.co.uk/1DS_replacement/canon_eos3d_3.jpg)

KuchateK
21-08-2006, 23:09
Bonk pewnie fabryke w domu uruchomil i nie wyrabia z zamowieniami na te trojki, dlatego nie ma czasu na forum :mrgreen:

Fotos
22-08-2006, 10:52
>>10.1 mp @ 3fps

Te 10Mpix to chyba brak pomyslow - dlaczego nie 12 ?
Ze niby Sony i Nikon ma 10, to Canon tez ?
Jeszcze wyjdzie na to, ze XTi bedzie mial gorsze szumy niz XT i 350D zamiast staniec to zdrozeje :-)
Zupelnie nie wiem po co Canon mialby robic matryce CMOS 10MPix, skoro do 30D nawet takiej nie wlozyl. Ekonomicznie bez sensu, chyba, ze wezma CCD od Sony. Ale wtedy traca przewage CMOSa.
Dobrze ze 24 juz za chwile, bo wszystkie te domysly to zyczenia tych ktorzy chcieliby miec Alfe od Canona :-)
Canona bardzo wolno zwieksza matryce, na rynku sa 8 i powoli wchodza 10, a kompakty A540/A700 czy nawet S3 jada ciagle na 5/6. Matryca to dobry haczyk marketingowy, ale kazdy kij ma dwa konce - im wieksza tym trudniej nad nia zapanowac.

gietrzy
22-08-2006, 11:13
400D to podobno pewniak...

źródło (http://img213.imageshack.us/my.php?image=3701mw9.jpg)

źródło (http://img219.imageshack.us/my.php?image=3702dj3.jpg)

ags
22-08-2006, 11:22
A masz te obrazki w cache'u jeszcze? Bo tam już tylko <chińskie literki />index.htm<chińskie literki />

alien
22-08-2006, 11:49
Te 10Mpix to chyba brak pomyslow - dlaczego nie 12 ?
Ze niby Sony i Nikon ma 10, to Canon tez ?
Jeszcze wyjdzie na to, ze XTi bedzie mial gorsze szumy niz XT i 350D zamiast staniec to zdrozeje
Zupelnie nie wiem po co Canon mialby robic matryce CMOS 10MPix, skoro do 30D nawet takiej nie wlozyl. Ekonomicznie bez sensu, chyba, ze wezma CCD od Sony.

niezupełnie bez sensu...zwróc uwage jak znikoma jest różnica miedzy 8 a 10 mp....na odbitce na pewno nie zauwazysz różnicy.Amotor jednak patrzy na to z zupełnie innej strony....widzi sony ma 10 i canon ma 10 wiec pewnie wezmie canona bo mniejsze szumy itd.

A wracajac do zdjec 400d...chyba nadal trzeba bedzie wszystko potwierdzac klawiszem "ok" , szkoda ze tego nie poprawili :) Mimo wszystko na pewno bedzie to całkiem udany aparacik =)

piast9
22-08-2006, 12:11
A wracajac do zdjec 400d...chyba nadal trzeba bedzie wszystko potwierdzac klawiszem "ok" , szkoda ze tego nie poprawili :) Mimo wszystko na pewno bedzie to całkiem udany aparacik =)
Grip wygąda na niezmieniony. Brak LCD z ustawieniami, ale to ogólna tendencja w niskiej półce z dużymi telewizorami niestety. Jakaś zielona lampka obok włącznika...

A potwierdzenie OK w niczym nie przeszkadza tym, którzy nigdy nie mieli w rękach aparatu gdzie było inaczej ;)

alien
22-08-2006, 12:21
Szkoda ,że joystika nie ma ;p

p_lar
22-08-2006, 12:39
Bonk, domaluj joystick! Może być z force feedbackiem...

Fotos
22-08-2006, 12:40
Ooooooo... jest na szczescie Print Button, a balem sie, ze pojde na odwyk :-) Mam nadzieje ze jest tylko i wylacznie Print Buttonem, zebym go "przypadkiem" nie przestawil :-)
Cos mi to wyglada nierealnie i LCD jakies male, no moze aparat jest wiekszy. Poza tym to wersja amerykanska.

>>Amotor jednak patrzy na to z zupełnie innej strony....widzi >>sony ma 10 i canon ma 10 wiec pewnie wezmie canona bo >>mniejsze szumy itd.

A prawdziwy amator wie co to sa szumy ? :-) Chyba te w uszach ;-) Canon za to widzi rynek i koszty. Produkcja dwoch matryc 8 i 10 jest bez sensu, chyba ze zrobia upgrade 30D. Juz raczej widze ekspansje 8MPix np. w S4.
A jeszcze plotki:
A630, 8MPix, ISO 800
350D, price drop, produkcja do konca 2006
Potwierdza sie 50/1.2L

DoMiNiQuE
22-08-2006, 12:42
źródło (http://img213.imageshack.us/my.php?image=3701mw9.jpg)

źródło (http://img219.imageshack.us/my.php?image=3702dj3.jpg)
gietrzy, skad to masz? ja znalazlem cos takiego.

źródło (http://img219.imageshack.us/img219/7172/newxtit4.jpg)

ahh te fejki ;)

alien
22-08-2006, 12:49
Canon za to widzi rynek i koszty. Produkcja dwoch matryc 8 i 10 jest bez sensu,

mysle ze amatorzy docenią wysiłek Canona w 10 mp matrycę i odwdzięczą mu się z nawiązką =) Choć po cześci masz racje - z pozoru to nie miałoby żadnego sensu ;)

A co do szumów - spoko wejdzie na pierwsze lepsze forum i sie wszystkiego dowie =)

gietrzy
22-08-2006, 13:06
gietrzy, skad to masz?
ahh te fejki ;)
Z China Town. W sumie tak tylko dla jaj zamieściłem. Mam tylko nadzieję, że nowy aparat nie będzie mniejszy od 350D bo to poprostu będzie tragedia!
Ja wciąż czekam na słodkie stałki...

caravaggio
22-08-2006, 14:19
Mam tylko nadzieję, że nowy aparat nie będzie mniejszy od 350D bo to poprostu będzie tragedia!
Planujesz zakup tego nowego aparatu, czy tylko tak dyzurnie lamentujesz? :lol:

gietrzy
22-08-2006, 14:23
Planujesz zakup tego nowego aparatu, czy tylko tak dyzurnie lamentujesz? :lol:
Nie, nie planuje. Mam 350D z przebiegiem około 100 zdjęć.
Napewno planuje zakupy szkieł, tych jasnych, ale jeżeli pokażą tylko 50L to będzie mi bardzo przykro :sad:

caravaggio
22-08-2006, 14:28
Nie, nie planuje. Mam 350D z przebiegiem około 100 zdjęć.
No to w czym problem? Ja mam korpus ktorym mozna gwozdzie wbijac i do tego praymierzam sie do sredniego. I szczerze mowiac mam gleboko w dupie to, czy nowa lustrzanka Canona w segmencie "amator" bedzie taka sama jak 350D, czy moze zmniejsza ja do rozmiarow breloczka do kluczy i beda sprzedawac jako insert do Pani Domu :lol:
I tak nie jest to moja strefa zainteresowan, wiec niech sie martwia inni ;-) Ty tez masz dobry aparat, a przy takim przebiegu (o ile to prawda) lepszego nie trzeba... wiec czym sie dolujesz? ;-)

DoMiNiQuE
22-08-2006, 14:32
No to w czym problem? Ja mam korpus ktorym mozna gwozdzie wbijac i do tego praymierzam sie do sredniego. I szczerze mowiac mam gleboko w dupie to, czy nowa lustrzanka Canona w segmencie "amator" bedzie taka sama jak 350D, czy moze zmniejsza ja do rozmiarow breloczka do kluczy i beda sprzedawac jako insert do Pani Domu :lol:
I tak nie jest to moja strefa zainteresowan, wiec niech sie martwia inni ;-)

Nie ma to jak sie publicznie dowartosciowac ;) Problem w tym, ze tych 'innych' jest zdecydowanie wiecej niz tych' przymierzajacych sie do sredniego' a w dodatku sa ciekawi czym ich Canon w tym roku zaskoczy. Przeszkadza Ci to w czyms?

swiderski
22-08-2006, 14:41
Mam tylko nadzieję, że nowy aparat nie będzie mniejszy od 350D bo to poprostu będzie tragedia!

Patrząc na 350D i fejkowe "370/400D", to chyba wielkość będzie podobna (chociażby pokrętło, które ustawione jest po prawej stronie wizjera):):

źródło (http://img174.imageshack.us/my.php?image=backto7.jpg),
źródło (http://img174.imageshack.us/my.php?image=newxtit4lj1.jpg)

gietrzy
22-08-2006, 14:43
No to w czym problem?
Troszeczkę przysnąłem. Jaki problem ;-)

a przy takim przebiegu (o ile to prawda)
Nie pamiętam dokładnie, chyba 92 zdjęcia :mrgreen:

wiec czym sie dolujesz? ;-)
Tym, że niewiem jakim algorytmem Canon wybiera, które ze szkieł, które ma w testach, wejdą do produkcji.

caravaggio
22-08-2006, 15:21
Nie ma to jak sie publicznie dowartosciowac ;)
Nie ma to jak przeczytac posta ze zrozumieniem, nie? ;-)

Problem w tym, ze tych 'innych' jest zdecydowanie wiecej
Tyle, ze gietrzy wyraznie napisal, ze nie nalezy do tych 'innych' i nie zamierza byc potencjalnym nabywca nowego aparatu. Dlatego tez zauwazylem, ze w jego przypadku (patrz: odpowiedz na pierwszy cytat) narzekanie na zmniejszone rozmiary nowego aparatu jest mniej wiecej tak samo uzasadnione, jak narzekanie ze F16 wyciaga tylko ok. 2100 km/h, podczas gdy taki SR-71 jest o polowe szybszy :lol:

Kolekcjoner
22-08-2006, 16:46
Wiesz caravaggio ja bym był ostrożny w ocenianiu co dla kogo jest uzasadnione, a co nie, zwłaszcza na podstawie tego co ktoś pisze na forum.

Z tych zdjęć (pomijając czy to PS czy coś innego) wynika niezbicie, że jedno co canon istotnego zmienił to dodali "Print Button":mrgreen:.

DoMiNiQuE
22-08-2006, 16:56
Z tych zdjęć (pomijając czy to PS czy coś innego) wynika niezbicie, że jedno co canon istotnego zmienił to dodali "Print Button":mrgreen:.
Nie tylko. 1/8000s, duzy wizjer!, wiekszy LCD, przyciski z 30D i korekra ekspozycji -/+3EV, nowy przycisk podswietlania i dioda od CF ktore dorysowalem na szybko :mrgreen: Paremetry juz sobie sami wymyslcie ;)

Kolekcjoner
22-08-2006, 17:08
(...)Jakaś zielona lampka obok włącznika...(...)
To jest dodatkowe potwierdzenie działania "Print Button"

Fotos
22-08-2006, 17:49
>>dioda od CF

Nieprawda, nowy Canon bedzie dzialal na CF i SD :-)
A moze nawet HSD...

MMM
22-08-2006, 18:57
No dobra, macie oficjalne zdjęcie sprzed dwóch dni, nie pytajcie skąd mam :)

źródło (http://img335.imageshack.us/img335/4994/370il6.jpg)

Il fuoco
22-08-2006, 19:00
370 czy 400 D?

DoMiNiQuE
22-08-2006, 19:14
nie pytajcie skąd mam :)
Widze, ze z tego samego zrodla co ja ;)

MMM
22-08-2006, 19:51
Widze, ze z tego samego zrodla co ja ;)
Może battle na 370D? :)

DoMiNiQuE
22-08-2006, 19:56
Może battle na 370D? :)
Ja juz swojego zrobionego na szybko wstawilem ;) Choc moznaby sie pokusic jeszcze o filting body a nie sama baze z 350D :)

Tasma
22-08-2006, 21:51
MMM
niestety nie mozesz zostac dopuszczony do battle'a
zapomniales o podstawowym warunku jakim jest przycisk Direct Print
bez niego nie bedzie ani 370, ani 400 ani nawet 420 d czy co tam jeszcze wymysla
ciekawe czy w nowym Ds'ie sobie odpuszcza ;)

Arek Piekarz
22-08-2006, 23:43
Matryca to dobry haczyk marketingowy, ale kazdy kij ma dwa konce - im wieksza tym trudniej nad nia zapanowac.
Mylisz się! Im większa matryca, tym lepiej - przekłada się to na mniejszy crop i szumy oraz lepsze odwzorowanie kolorów. Pewnie miałeś na myśli "im więcej pikseli, tym trudniej nad nimi zapanować" - i tu bym się z tobą zgodził.

swiderski
22-08-2006, 23:44
Jak nie będzie Direct Print, to przecież żaden "Profi" nawet na niego nie spojrzy, a potem pójdzie i kupi Sony :mrgreen:

Tomasz Golinski
22-08-2006, 23:45
Im większa matryca, tym lepiej - przekłada się to na mniejszy crop i szumy oraz lepsze odwzorowanie kolorów.
Pierwsze - to masło maślane. Drugie - jasne. Trzecie - zupełnie niezrozumiałe dla mnie.

Dodałbym jeszcze, ze większa matryca to mniejsza GO.

Arek Piekarz
22-08-2006, 23:55
Pierwsze - to masło maślane. Drugie - jasne. Trzecie - zupełnie niezrozumiałe dla mnie.

Dodałbym jeszcze, ze większa matryca to mniejsza GO.
Wyraziłem się trochę niejasno. Miałem na myśli, że przy takiej samej liczbie pikseli na matrycach o różnych wielkościach, lepsze efekty osiągnie się na tej większej. Dzieje się tak, ponieważ większe "piksele" mają lepszą zdolność do rejestrowania światła, czyli jasności, barwy itp.

Tomasz Golinski
22-08-2006, 23:56
1. Piksele nie rejestują barwy tylko jasność.
2. Ta lepsza zdolność, to właśnie mniejsze szumy oraz ewentualnie większa rozpiętość tonalna lub ilość bitów.

Arek Piekarz
23-08-2006, 00:40
1. Piksele nie rejestują barwy tylko jasność.
2. Ta lepsza zdolność, to właśnie mniejsze szumy oraz ewentualnie większa rozpiętość tonalna lub ilość bitów.
Z ust mi to wyjąłeś ;-)

alien
23-08-2006, 01:00
Arek to miło ze chcesz sie pochwalic dopiero co zdobytą wiedza z brukowca ale my to wszystko wiemy =)

Lepiej wrócmy do tematu :)

Kolekcjoner
23-08-2006, 04:02
Według najnowszych "danych" jest tak:
- Będą 3 nowe aparaty
a)1DsmkIII 22MP
b)1DmkIII 12MP (ta sama matryca co w 5D)
3)370D
albo tak:
- Podobno niektórzy widzieli już nowy newsletter canona i jest tam jedyna nowość:
1DsX
22 -24MP (różnie podają:mrgreen:)
DigitIII, 5kl/s crop. 12MP - 10kl/s
OLED 3" rozdz VGA 640x480

i żadnych innych nowości do Photokiny:lol:!
Wg. tej drugiej informacji 370 to FAKE!

A teraz przenosimy się do świata realnego:mrgreen: :smile:!

Fragment newsletter'a z dpreview:

(...)This show is set to be the biggest Photokina to date and will play host to several significant new products from the major players, most of which will be announced in the next few weeks. (...)
Ten ostatni cytat jest o tyle prawdziwy, że pochodzi z mojej skrzynki mail'owej:mrgreen:. I chyba Askey'owi można wierzyć!
Tak czy tak, będzie się działo:grin:.

snowboarder
23-08-2006, 06:38
400D to podobno pewniak...
Ale slyszalem cos, w co trudno uwierzyc! Podobno
calkiem niedlugo pojawia sie jakies nowe L-obiektywy!

No coz, moje zrodlo sprzed 2 miesiecy mialo racje...
400D i dwa L-obiektywy (google-tlumaczenie z chinskiego):

Challenges for the new standards-based digital Chan Fan-Canon EOS 400D and issued digital cameras Danfan; EF lens products ?2006-08-22?

August 24, 2006, Canon (China) Ltd. in Beijing issued a 35-mm single lens reflective camera digital new products EOS 400D . This new product with a number of the latest technologies from Canon, with outstanding picture quality, mature design and perfect functions for induction-level digital cameras Shanfan established higher standards. EOS 400D 10.1 million effective pixels using new CMOS image sensor with integrated dust removal system is the most advanced and equipped with 2.5-inch wide-area automatic offer LCD,9 point autofocus system, rich photographs style Airframe delicate portable.

"This is the long-awaited market products to be 10 million pixels and improve the removal system level marked EOS 400D Entry level digital cameras Danfan will lead into a new era. "Canon (China) Co., Ltd. Department senior general manager of consumer products images information Jigangda sang said," Canon is a long history of camera manufacturers, but also digital video industry leaders, sets in the areas top technology advantages, EOS 400D Performance closer to the professional level digital cameras Shanfan also have higher Xingjiebi. "

The boundary pixels CMOS image sensor and high-performance digital video processor.

Image sensor and digital image processor two core technologies, determine digital cameras in picture quality Danfan the performance. Canon independent development and manufacture of CMOS image sensors with Xinzaobi high, wide dynamic range, low transmission speed and consumption advantages EOS 400D Use APS-C size (22.2 x 14.8 mm) CMOS image sensor, lens focal length conversion factor is 1.6 times, which reached 10.1 million effective pixels, maximum resolution photographs to 3888 x 2592 pixels, ISO sensibility scope of the installation by 100 to 1,600. ensure that the lighting in various conditions can be used EOS 400D The picture quality was excellent.

Canon independent development of the second generation of high-performance digital image processor DIGIC II, the unique structure and processing algorithms for high picture quality and high-speed image processing at the same time achieve its high-resolution CMOS image sensors with the combination of photographs with rich details and a realistic sense of the true colors restored.

The complete removal of functional

Dan Fan for digital camera lens can be an important advantage for shooting different subjects photographs facilitated. However, the replacement lens in the process, outside dust very easily into Airframe house, once dust in the image sensor, attached to the photographs, may be visible, resulting in lower picture quality. EOS 400D Canon introduced the EOS develop new integrated dust removal system, which is a curb dust including the generation, accumulation and removal of a comprehensive and effective measures for sensor dust, EOS 400D Danfan also become digital cameras, Canon EOS 1, with the dust functional models. EOS 400D Airframe internal (such as the shutter unit and serial Gai, etc.) used to contain dust crumbs from agencies and materials, and conducted Kangjingdian processing, which can greatly reduce dust particles all the time and the adsorption process. For the removal of dust, EOS integrated dust removal system following three measures : Since cleaning sensors modules (Self Cleaning Sensor Unit), removal functions (Dust Delete function) and manual cleaning sensors.

First, since the cleaning sensors modules

EOS 400D There are three levels of CMOS optical sensors former low-tide, low-tide sensors and sealed together, dust only chemical components in the sensor most of the first outer layer optical low-tide, without entering internal components. In the first top-tier low-camera installed piezoelectric elements, piezoelectric components produced by ultrasound vibration to the first tier in the low-tide accelerated vibration, thereby causing chemical in his dust, the dust will adhere ended in the first tier of 25-40 low-bottom filter material. In EOS 400D The acquiescence of, cameras, sensors switch on the machine and communications modules can be activated automatically since cleaning; Switch on the machine may also be required under state through the establishment of manual activation of the menu functions. Clean sensors modules since about 1 seconds each time, it can effectively remove most of the dust through. Canon EOS cameras filmed priority is always the design ideas, since the sensors clean modules work, half will be interrupted by the camera shutter button and immediately return to shooting clean state to ensure that photographers not to miss the decisive moment.

Second, dust removal function

For some special minor or special Nien stubborn dust, sensors modules may be difficult to effectively clean since removed. To deal with this situation, EOS 400D The removal functions will be very effective, through this function, one can check out the material in the low-level image size and location of the dust removal data, and their subsequent removal of data added to the image data, pictures, then Digital Photo Professional 2.2 software through random to the removal of image data effectively reduce dust impact or dust effects reduced to less than aware of the extent.

Third, the manual removal

Through the camera menu "clean sensors" functional and lock up reflective panels, opened the shutter curtains, gas blowing softly blew onto the dust in the sensor components.

The comprehensive professional functions and further enhance performance.

EOS 400D Introduced with the same high-precision 9:00 EOS 30D automatically wide area autofocus system, compared with the previous generation of products, automatic light autofocus function in a weaker environment. 35 meter zone evaluation system provides evaluation meter, and the central focus of local orbital average orbital three ways. Use the 2.5-inch 230,000 pixels offer LCD, a menu and browse photographs more clearly, convenient, the screen brightness can be adjusted in the context of 7 level, the highest brightness than the EOS 30D and EOS 5D raise about 40%. LCD above the closing show additional sensors, sensors to detect eye to people close to the optical span devices to film, with the closure of an LCD showing avoid bright LCD cause eye irritation. EOS 400 with "style photographs (Picture Style)" function. Choose different photos style, as the film features different options to meet different shooting intention, in addition to the pre-set standards, portrait, landscape, neutral, reliable and monochromatic set up six, three more since the definition photographs style. Each style can to Ruiduo, contrast, saturation, and other parameters for fine-tuning, unlimited meet photographic creativity. EOS 400D 11 Since the definition of functions, user-friendly habits on the basis of their own creation. Which prolonged exposure Jiangzao functions could be designed as "automatic" camera automatically detect exposure time to reach or exceed 1 seconds photographs, Jiangzao.

Speed performance digital cameras Danfan important indicators, EOS 400D The activation speed is 0.2 seconds, Lianpai rate reached 3 Zhang / s, a maximum of 27 shooting Zhang Zhang JPEG or 10 raw photos. Shutter speed range is 1/4000-30 seconds, the maximum flash synchronization speed of 1/200 seconds.

The good compatibility of the EOS system.

EOS 400D Overall balance of the 60 compatible Canon; EF lens series, including Canon specifically for use APS-C size CMOS image sensor digital camera designed Shanfan EF-S programs such huge lens group for shooting various topics users a comprehensive solution. EOS 400D Ex series Speedlite flash support, to ensure the E-TTL II environment can be optimized in various flash exposure. Battery boxes and handle BG-E3 facilitate vertical shoot to install 2 NB-2LH lithium batteries, can be installed 6 5th batteries.

The connectivity and software.

EOS 400D A USB 2.0 high-speed transmission interface, through the cameras embedded PTP transmission agreement, cameras and computers can directly connect photo transmission, or with the support of PictBridge cameras will be connected to the printer and print photos directly.

EOS 400D Random with the latest version of Canon digital cameras Shanfan solution EOS digital solution disk Ver. 13, including specifically for digital camera applications development Danfan the EOS 195,000 1.1 (Windows/Macintosh) strong professional image processing software Digital Photo Professional 2.2 (Windows/Macintosh) check images and editing software ZoomBrowser ex 5.7 (Windows) /ImageBrowser 5.7 (Macintosh), the raw image processing software raw Image Task 2.4 (Windows/Macintosh); PhotoStitch 3.1 software image combinations (Windows/Macintosh).

The family of two; EF lens star.

"L" is the first letter of the English words luxury in the EOS series Shanfan cameras use; EF series lens, red "L" as a symbol of the highest optical quality of Canon. And EOS 400D There are also issued two; EF lens new products, which are new members of the L lens, with a distinct personality and outstanding image quality.

The new lens; EF 70-200mm f/4L is USM.

Canon launched in 1999 Yuanshe photography; EF 70-200mm f/4L USM sets excellent optical quality and lightweight portable characteristics favored by many users. With the popularity of digital cameras Danfan, users will browse or photographs enlarged print, more convenient than ever, cameras and camera instability caused problems more easily blurred images shown. In such cases, an increase of is (Image Stabilizer) optical image stabilizer new products; EF 70-200mm f/4L is USM will help users shooting clearer picture.

; EF is USM 70-200mm f/4L optical lenses structure is 15 Group 20, which includes one of fluorite lenses and two pieces of ultra-dispersive (jump) lenses. It is 1.2 metres recently stabbed distance, using circular ultrasonic motor-driven automatic autofocus lens, quiet and speedy and has a full-time manual autofocus function. Canon is optical image stabilizer available to the largest number of four stalls shutter speed Fangdoudong results. Better results raise dust and waterproof sealed Ti performance. Scene optical components are used environmental unleaded glass materials.

The new lens; EF 50mm f/1.2L USM.

There will be a large-calibre professional focus has always been; EF lens series of the most watched products to their excellent image quality and strong performance of a large number of amateur photographers dream. Canon first use of high index of refraction glass manufacturing large-calibre high-precision non-spherical lenses have excellent resolution and contrast, the big winner of the second focus of imaging to become a USM; EF 50mm f/1.2L f/1.2L II USM EF85 mm section after another shooting portrait photographs weapon.

; EF 50mm USM f/1.2L optical lenses structure is six groups of eight, including one of the non-spherical lenses. Recently stabbed distance of 0.45 metres, eight films circular aperture can be very soft, the focus imaging. In conjunction with the use of digital cameras, Chan Fan, super spectral coating technology effectively curbed images and flicker phenomenon. Circular ultrasonic motor-driven automatic autofocus lens, and a full-time manual autofocus function. New sealed more effective dust and waterproof drip effect. Scene optical components are used environmental unleaded glass materials.

Kolekcjoner
23-08-2006, 07:22
No jak na legendę to niezbyt dużo ale zawsze coś. Jeżeli to prawda to znaczy, że część (drobna) przecieków się sprawdziła:D. Najciekawsze co będzie z szumami przy tych 10MP, bo niektórzy o ile dobrze pamiętam pisali nawet na tym forum:smile:, że Canon doszedł już do ściany z 8MP:mrgreen:.

Tutaj (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1031&thread=19703111&page=1)są dosyć ładne zdjęcia tych nowych wynalazków.

muflon
23-08-2006, 09:59
Uff... już się bałem, że sprawdzi się 400/5.6IS, 100-400/4 albo coś innego z tego zakresu ;-) Czyli jednak nie będzie nęcenia do wydawania $$$ :-)

Z tego 70-200/4IS to ja bym się przedwcześnie nie cieszył... poczekajcie na cenę :-P :-P :-P

MMM
23-08-2006, 10:10
Z tego 70-200/4IS to ja bym się przedwcześnie nie cieszył... poczekajcie na cenę :-P :-P :-P
Dokładnie to pomyślałem, pewnie będzie niewiele tańszy od 70-200 2.8 bez IS.
Ja chcę IS w puszce!

gietrzy
23-08-2006, 10:11
Obecna cena 70-200/4 w BH $585. IS, sealed, stawiam na $1000.
Osobiście zmarszczyła mnie cena 50L, no ale jak będzie ostro na f/1.2 to :mrgreen:

adamek
23-08-2006, 10:14
400d z autofocusem z 30d??
hmm..

MMM
23-08-2006, 10:15
no ale jak będzie ostro na f/1.2 to :mrgreen:
Jaaaasne to będzie super, będzie sobie można porobić testy AF przy f/1.2 i na tym się używanie "pełnej dziury" skończy :)

twlodar
23-08-2006, 10:15
Ale te całe nowości to dla amatorów czekających na coś do ich puszek
APS-C brzmią jak: pocałujcie nas w ****la..

MMM
23-08-2006, 10:17
400d z autofocusem z 30d??
hmm..
Chyba tylko rozstaw punktów w układzie rombu.

oskarkowy
23-08-2006, 10:27
masz tele z ISem. To, że będzie działało też z pełną klatką, to chyba nie oznacza, że się pogryzie z APS-C.

muflon
23-08-2006, 10:28
Oczywiście że tak, a czego się spodziewałeś? :lol: Spota, wymiennych matówek i MLU na przycisku? :lol:

DoMiNiQuE
23-08-2006, 10:29
masz tele z ISem. To, że będzie działało też z pełną klatką, to chyba nie oznacza, że się pogryzie z APS-C.
ale ich ceny nie sa amatorskie i pewnie o to twlodar'owi chodzilo ;)

gietrzy
23-08-2006, 10:29
Jaaaasne to będzie super, będzie sobie można porobić testy AF przy f/1.2 i na tym się używanie "pełnej dziury" skończy :)
Chyba u Ciebie się na testach skończy, ja lubie zdjęcia na pełnej dziurze, co nie przeszkadza robić na f/8 jeśli światło pozwala.
Ciekawe kiedy będzie w BH
BTW. Ja testy robie na 135/2L to szkło jest bezlitosne dla błędów AF.

aptur
23-08-2006, 10:30
Z opisu 400D: l"ighter than 350D, more plastics" :mrgreen:
No i rzecz jasna przycisk direct print tez jest.

twlodar
23-08-2006, 10:36
Mnie segment amatorski interesuje o tyle, że mnie siostra poprosiła
o kupienie jej DSLRa.. No i ja mam Canona, chce czy nie chce, to na
kupowanie tanich szkieł mnie nie stać (chyba, że jako zapchajdziury
tymczasowe), ale czy spokojnie też jej takowego kupię? Co do niego
podepnę? 18-55? 17-85?

Kolekcjoner
23-08-2006, 10:37
Z opisu 400D: l"ighter than 350D, more plastics" :mrgreen:
To będziesz musiał poczekać na 40D:mrgreen:.

aptur
23-08-2006, 10:42
To będziesz musiał poczekać na 40D:mrgreen:.

Olewam to i robię zdjęcia :)

tompac
23-08-2006, 10:43
no to się stawka nieźle wyrównała, teraz wszystko w rekach marketingowców ;)

aaaaa i jeszcze jedno, czy pojawią się płacze na brak drugiego wyświetlacza? ;)

muflon
23-08-2006, 10:52
aaaaa i jeszcze jedno, czy pojawią się płacze na brak drugiego wyświetlacza? ;)
Errm.. no tego na początku nie zauważyłem, ale jeśli tak jest.. to IMHO, w połączeniu z innymi detalami, zapomnieli dodać jedno zero w nazwie ;-)

Fotos
23-08-2006, 10:56
Cos mi ten 400D podejrzanie wyglada, lepiej poczekajmy na jakies oficjalne info.

piast9
23-08-2006, 11:01
Cos mi ten 400D podejrzanie wyglada, lepiej poczekajmy na jakies oficjalne info.
Zwłaszcza, że to już jutro AFAIR

alien
23-08-2006, 11:03
i co Fotos miałem racje - 10 mp :) Powłoke antykurzową też przewidziałem - yes yes yes! ;p
Już chyba rozgryzłem w jaki sposób canon bedzie prowadzić swój marketing =)
Według moich planów na poczatku 2007r bedzie juz nastepca 30d...ale narazie ciiiii ;)

arra
23-08-2006, 12:05
Chyba tylko rozstaw punktów w układzie rombu.

"EOS 400D Introduced with the same high-precision 9:00 EOS 30D automatically wide area autofocus"

Ten sam co w 30D

sal
23-08-2006, 12:17
Z tego 70-200/4IS to ja bym się przedwcześnie nie cieszył... poczekajcie na cenę :-P :-P :-P A czekam, czekam :-)

aptur
23-08-2006, 12:50
Ja się zastanawiam jak im się udało zrobić to body "lighter i more plastic" :D

oskarkowy
23-08-2006, 13:05
Ja się zastanawiam jak im się udało zrobić to body "lighter i more plastic" :D
W tej dziedzinie Canon zawsze czynił cuda :mrgreen:

akustyk
23-08-2006, 13:10
e tam... ja caly czas czekam na "przeciekly" kiedys Communion-Camera - 3000D :)
bo jak ktos myslal, ze 350D realizuje ekstremum gownianosci-plastikowosci, to mialby oczywisty dowod, ze jednak nie :lol:

alien
23-08-2006, 13:13
To ,że lighter to moim zdaniem swietna wiadomość ale more plastic nie brzmi zachęcająco =(
Jakość zdjęć pewnie będzie minimalnie lepsza niż w canonie 30d ale tak jak pisałem wcześniej miedzy 8 a 10 milionami pikseli jest bardzo niewielka różnica i na odbitkach nie da sie zauwazyć różnicy , za to amator który ogląda zdjecia tylko na monitorze da sie skusić ;)
Mysle ,ze szykuje sie kolejny udany model i jestem bardzo ciekawy jak wypadnie na tle alphy i nikosia d80....

gwozdzt
23-08-2006, 13:14
e tam... ja caly czas czekam na "przeciekly" kiedys Communion-Camera - 3000D :)

Kto wie... w sumie w lustrach cyfrowych nie ma jeszcze odpowiednika T50 z FD czy EOSów 750/850 :-)

PS. Gdyby ktoś nie wiedział co mam na myśli, to tu są linki:
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/canon/fdresources/SLRs/t50/index.htm
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/eos/eoscamera/750-850/eos850.htm

AdrianP
23-08-2006, 13:57
Lighter and more plastic nie brzmi zachęcająco... czy w w ogóle można robić mniejsze i mniej ergonomiczne DSLR-y niż 350D?

edit: No tak można

https://canon-board.info/imgimported/2006/04/eos1_14l-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/static/present/eos1_14l.jpg)

gawryl
23-08-2006, 14:58
Lighter and more plastic nie brzmi zachęcająco... czy w w ogóle można robić mniejsze i mniej ergonomiczne DSLR-y niż 350D?

edit: No tak można

https://canon-board.info/imgimported/2006/04/eos1_14l-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/static/present/eos1_14l.jpg)
po exifie widac, ze to prowokacja ;)

Camera Make: NIKON CORPORATION

Camera Model: NIKON D200

Image Date: 2006:02:23 16:23:24

Flash Used: Yes (Strobe light detected)

Focal Length: 60.0mm (35mm equivalent: 90mm)

Exposure Time: 0.0080 s (1/125)

Aperture: f/8.0

ISO equiv: 800

White Balance: Auto

Metering Mode: Matrix

Exposure: Manual

Exposure Mode: Manual

bartosz108
23-08-2006, 15:32
Konkretne info
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4754

Arek Piekarz
23-08-2006, 18:03
Matryca to dobry haczyk marketingowy, ale kazdy kij ma dwa konce - im wieksza tym trudniej nad nia zapanowac.

Arek to miło ze chcesz sie pochwalic dopiero co zdobytą wiedza z brukowca ale my to wszystko wiemy =)
(...)
Widać, nie wszyscy to wiedzą, dlatego ich poprawiam ;-) Już nie OTuję.

AdrianP
23-08-2006, 18:46
Na Canona poczekamy do jutra, a teraz chciałbym zwrócić uwagę na pewien aparat, którego poprzednik już zyskał dobrą opinię, mówię mianowicie o olympusie E-2.

cyt. fotopolis
Zwolennicy otwartego Systemu 4/3 usłyszeli dwie wiadomości - dobrą i złą. Zła była taka, że na tegorocznej Photokinie nie poznamy następcy profesjonalnego modelu E-1. Czekamy na ten aparat już cztery lata i będziemy musieli jeszcze na pewien czas uzbroić się w cierpliwość. Podobno jednak gra jest warta świeczki. Przedstawiciele Olympusa przekonują bowiem, że opóźnienie wynika z tego, że nowy produkt ma być niemal "doskonały" i całkowicie bezkompromisowy. Na razie musimy wierzyć na słowo, ale w swoim czasie zweryfikujemy te zapewnienia. Miejmy nadzieję, że się nie zawiedziemy.

"niemal doskonały" i "bezkompromisowy"...
Ciekawi mnie ta pucha, im lepsza konkurencja tym niższe ceny Canonów :mrgreen:

aptur
23-08-2006, 21:08
Na Canona poczekamy do jutra, a teraz chciałbym zwrócić uwagę na pewien aparat, którego poprzednik już zyskał dobrą opinię, mówię mianowicie o olympusie E-2.

"niemal doskonały" i "bezkompromisowy"...
Ciekawi mnie ta pucha, im lepsza konkurencja tym niższe ceny Canonów :mrgreen:

Osibiście kibicuję olkowi. Mam jakiś sentyment do tych sprzętów. A E-1 to fajna maszyna o świetnej ergonomii.

piast9
23-08-2006, 21:38
Jak już niejednokrotnie pisałem, w E-1 zafascynował mnie dźwięk lustra i migawki. A raczej jego brak ;)

muflon
24-08-2006, 11:55
"Efekt rurki" wydzielony tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=13817 :-D

Don SzaSzlykos
24-08-2006, 15:12
http://web.canon.jp/Imaging/eosdigital3/ (http://web.canon.jp/Imaging/eosdigital3/)

HOT LINK :)

nie wiem czy był juz takowy link jak tak to sorr ale zeby nie było ze nie bylo bo jest :)
moze macie jakies inne info na ten temat
dawac tu:)

muflon
24-08-2006, 15:19
No i gdzie ten 'eosdigital3' no gdzie?? ;-)

MMM
24-08-2006, 15:20
No i gdzie ten 'eosdigital3' no gdzie?? ;-)
Jeszcze pertraktują z Bonkiem ;)

Don SzaSzlykos
24-08-2006, 15:21
no fakt nazwa stronki jest po pierunie :)
dla zmyly konkurencji :D

oskarkowy
24-08-2006, 15:24
Nie drażnij mnie, skąd ja teraz kasę na to wezmę? Żadnych trójek w nazwach, przynajmniej występujących samotnie :evil:

Zielony
24-08-2006, 18:13
No i co? To tyle jeśli chodzi o nowości? 400D i nic więcej? :lol:
Sorki, ale nie na bieżąco jestem :mrgreen: Nie to co Wy ;-)

Jac
24-08-2006, 19:12
przeciez jest 50/1.2 L :mrgreen:

siuuuper

Arek Piekarz
24-08-2006, 19:21
Haha, jednak dali srebrną wersję :-D

Zielony
24-08-2006, 19:38
przeciez jest 50/1.2 L :mrgreen:

Zaraz i tak się okaże (po testach forumowiczów), że jest prawie tak samo ostry jak 50/1.8 II więc po **** przepłacać :lol: I tak w koło...

A ten kto kupi, to go wyzwią od burżujów :twisted:

akustyk
24-08-2006, 19:40
no bo pewnie robi zdjecia niedoswietlone :D

gietrzy
24-08-2006, 20:23
A ten kto kupi, to go wyzwią od burżujów :twisted:
Ja już się przyzwyczaiłem... olewać :)

snowboarder
24-08-2006, 21:28
DIGIC III

z dzisiejszego komunikatu Canona:

To support its success, Canon designs, develops and manufactures its own lenses, image sensors, image processors and color rendering software. With consistently high annual investments in research and development, Canon continues to stay ahead of the market with its innovative imaging technologies, such as UA (Ultra High Refractive Index Aspherical) Lens Technology, the DIGIC II (Digital Imaging Integrated Circuit) and DIGIC III image processors, as well as Canon CMOS image sensors for the company's EOS Digital SLR cameras.

Czyli ta "prawdziwa" nowosc moze sie jeszcze pojawic...

alien
24-08-2006, 22:06
trzymajmy kciuki =))))

KuchateK
24-08-2006, 22:48
DIGIC II (Digital Imaging Integrated Circuit) and DIGIC III
W ktoryms pdf'ie od canona istnieje tez 1Ds mkII N ;)

Kolekcjoner
24-08-2006, 23:39
To raczej było wiadomo, że 400D to przygrywka. Nie dziwota, że go dali wcześniej, bo sony wymiata;), a D80 tuż, tuż. Najbardziej zabawne to będzie jak 400D pojawi się w sklepach wcześniej niż D80:mrgreen:.

akustyk
24-08-2006, 23:42
Najbardziej zabawne to będzie jak 400D pojawi się w sklepach wcześniej niż D80:mrgreen:.
to nie jest zabawne, tylko w zasadzie mozna przyjac z wysokim prawdopodobienstwem za fakt zastany.

Nikonowi od dluzszego czasu nie zdarzylo sie wprowadzic do sprzedazy modelu zapowiedzianego nie dalej niz kilka miesiecy wczesniej. a u Canona jest po bozemu: zapowiedz - na drugi dzien w wazniejszych sklepach, a na drugi tydzien juz w kazdej w budce z piwem w Socjalistycznej Republice Gornego Nilu ;-)

Kolekcjoner
25-08-2006, 00:40
(...) a na drugi tydzien juz w kazdej w budce z piwem w Socjalistycznej Republice Gornego Nilu ;-)
Powiem Ci akustyk, że dzień w którym Cię zabraknie na forum będzie jednym z najgorszych dla CB:mrgreen: :-D :-D :lol:!

mjastrzebski
25-08-2006, 10:06
DIGIC III

A co, mysleliscie ze Cwanon tak za darmo i bez powodu wsadzil do 400D AF z 30-tki??
Po mojemu to jest deklaracja napisana otwartym tekstem, ze nasterpca 30D bezie mial lepsiejszy uklad AF. Albo bedzie ta Bonkowa 3D-legenda.

Marcin

Cyborg
25-08-2006, 10:11
DIGIC III

z dzisiejszego komunikatu Canona:

To support its success, Canon designs, develops and manufactures its own lenses, image sensors, image processors and color rendering software. With consistently high annual investments in research and development, Canon continues to stay ahead of the market with its innovative imaging technologies, such as UA (Ultra High Refractive Index Aspherical) Lens Technology, the DIGIC II (Digital Imaging Integrated Circuit) and DIGIC III image processors, as well as Canon CMOS image sensors for the company's EOS Digital SLR cameras.

E... Pewnie miało być DIGIC i DIGIC II. Jakby anonsowali DIGIC III to z wielką pompą.
Tam w Canonie USA pewnie nieźle piją z okazji wczorajszej premiery: Nową 50/1.2L umieścili w dziele TELE: http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ProductCatIndexAct&fcategoryid=153 :-)
O innych literówkach na ich stronie pisałem wczoraj.

twi
25-08-2006, 13:50
A nie sądzicie przypadkiem, że Canon coś sobie zatrzymał z tych nowości na Photokinę?

piast9
25-08-2006, 14:53
Sądzimy.

Kolekcjoner
25-08-2006, 22:30
Co do tego to nawet można postawić dolary przeciw orzechom że będzie i nawet wiadomo co:mrgreen:!

tomson
26-08-2006, 03:38
ile tych dolarow postawicie i ciekaw jestem na co..skoro to pewne <rotfl>

gietrzy
26-08-2006, 10:20
ile tych dolarow postawicie i ciekaw jestem na co..skoro to pewne <rotfl>

1. 16mp, 24x36mm, 8fps, $4500 (na wejściu może $5000)
2. 22mp, 24x36mm, 4fps, $8000 (na wejściu może $10000)

cytat z FM.

Kolekcjoner
26-08-2006, 17:27
Jest jeszcze inna spekulacja.
1Ds 16,7MP 8Fps Digit III.

gietrzy
26-08-2006, 20:23
Jest jeszcze inna spekulacja.
1Ds 16,7MP 8Fps Digit III.
Bez żartów, proszę.

Kolejny cytat dający w dupę Canonowi i niosący nadzieję na zmiany na lepsze:

Market wise Canon needs to stop the small upgrades , it does bring in money no question but it also strenghtens other OEM, really in the long run they are weakening there market share like this, folks don't see any real changes they just move on. Lke me for one. i just did not seee them introducing products that i needed for a long time. But that is me but they still have to watch there backs. I smell something bigger than them as far as product coming out. it really is time Canon gets trumped and it will happen this time. let's see if i am right. i know the leica M is killer but what else remains to be seen. interesting to watch what unfolds in the coming weeks.

Leica
Fuji keep a eye on this

No Pro canon.

Czekamy :) bo chyba tylko to zmusi Canona do zmian bardziej gruntownych niż 20D na 30D i 16 MPx na 22 MPx

Cyborg
26-08-2006, 20:34
...

Podobają mi się goście, ktorzy doradzają Canonowi - najlepszej od dziesięcioleci maszynie do robienia kasy w brznży foto - co ma zrobić, żeby konkurencja ich nie zjadła :D

gietrzy
26-08-2006, 21:59
Podobają mi się goście, ktorzy doradzają Canonowi - najlepszej od dziesięcioleci maszynie do robienia kasy w brznży foto - co ma zrobić, żeby konkurencja ich nie zjadła :D
???????

snowboarder
27-08-2006, 00:02
Bez żartów, proszę.

...i know the leica M is killer but what else remains to be seen. interesting to watch what unfolds in the coming weeks.

Leica
Fuji keep a eye on this

No Pro canon.

Czekamy :) bo chyba tylko to zmusi Canona do zmian bardziej gruntownych niż 20D na 30D i 16 MPx na 22 MPx

Sorry, ale to jest jakas czysta paranoja.
Zgoda, ze w "dolnych" strefach Canon poczul konkurencje.
Alfa-szmalfa i D80, 10MP, blah, blah. Wiec wypuscili 400D,
ktore kosztuje $800 i tyle bedzie, jesli chodzi o tamte dwa aparaty...
Ale w "gornych" strefach nie ma nic, co moze Canonowi zagrozic!!!
Nic. Nada. Zero.
Sorry, ale nie rozsmieszaj mnie Leica M8. To aparat dla wyznawcow
religijnych tej marki, nikogo wiecej.
Przyznaje, moje zainteresowanie padlo chwilowo na tem przedmiot
porzadania... I dosc szybko odeszlo.
Leica to malutka firemka, ktora nie ma szans na rynku szybkich
zmian w fotografii cyfrowej. Owszem ich obiektywy sa super
i gdyby pomysleli, to daliby sie kupic Canonowi. I byloby super.
Ale proba konkurencji na rynku cyfrowym to klapa.
10MP jest jeszcze OK w 2006, ale ich nastepny aparat wyjdzie
za 5 lat, gdy Canon bedzie przy model SUPER ONE 39MP!
Dodatkowo potega Leica to obiektywy szerokie, a M8 to crop 1.3
Wiec swietny 21 f2.8 robi sie nudnym 28mm
Wypuszczaja podobno jakis tri-costam szeroki kat, ale f4
Gdzie tu legenda Leica - zdjecia przy swietle zastanym?
Nawet myslalem nad tym, kupie sobie M8 i 21mm, bede mial
super lekki aparat do szerokich landscape'ow. Komplet to ~$8000
Za tyle ja na serio wole kupic 1Ds MkIII.
Jedyna szansa na jakakolwiek konkurencje dla gornych Canonow
to digital backs, Phase One itd. Ale poki co to kompletnie nie ta
polka cenowa i Canon pewnie nawet nie spoglada w tamta strone...

Takze mamy sytuacje jaka mamy. Canon wypusci w ciagu miesiaca
super camere, 1Ds MkIII z Digic III i 22MP i podyktuje cene, jaka
chce. Mam nadzieje, ze to bedzie $8K. Nie bedzie rewolucji, tylko ewolucja.
Super jakosc, troche wiecej fps i 22MP pelnego szalenstwa.
Moze pokaze wam testy z 35L i 85L przed Nowym Rokiem ;-)

muflon
27-08-2006, 00:03
???????
Innymi słowy, można by tym panom powiedzieć: "nie ucz ojca dzieci robić" ;-) Ja się zgadzam z tym co napisał Cyborg. Od dawna powtarzam: ta firma ma w nosie fotografów. Ale jedna rzecz na której znają się i wykonują perfekcyjnie to zarabianie pieniędzy. Przecież zakładając, że jednak projektowanie nowych modeli trochę trwa, to oni już dawno mają na deskach kreślarskich takie rzeczy, że nawet Bonkowi się nie śniło ;-) A z takich "dobrych rad" to mają pewnie dobry ubaw :)

gietrzy
27-08-2006, 00:26
Sorry, ale to jest jakas czysta paranoja.
Przepraszam, myślałem, że facet jest poważny, ale to zwykły troll. W dyskusji o przyszłych problemach (konkurencji) Canona zaczął przytaczać argumenty typu D200. Niemniej jednak ciekawe czy Fuji puści niezłego bąka, który miałby wpłynąć na przyćmienie Canona na Photokinie?

Innymi słowy, można by tym panom powiedzieć: "nie ucz ojca dzieci robić" ;-) Ja się zgadzam z tym co napisał Cyborg.
Ja zrozumiałem, że niby pił do mnie, ale dzisiaj jestem nie na chodzie.

Moze pokaze wam testy z 85L przed Nowym Rokiem ;-)
Może przed 2007 kupie 85 L II ;-) to spróbujemy wspólnie z zapomnianym kolegą wykonać battla 85 vs 85L vs. 85 L II

zanussi
27-08-2006, 00:35
Ależ jak na rasowych Canonowców to macie im straszliwie dużo do zarzucenia. No weźcie i napiszcie do japonii i zawrzyjcie w tym liście wszelkie prośby grośby i życzenia.... takie nabijanie postów nie ma zupełnie sensu a i czytać sie nie chce... nie wiecie co tam Canon z Sony kombinują? A jaki to ma związek z fotografią? gdzie to potem na zdjęciu widać? tym bardziej na tej wielkości zdjęciu, które to później laduje u cioci w albumie... a nie daj Boże w jakiejś gazecie... a zdjęcie tam nie większe od znaczka pocztowego... takie bla bla bla z waszej strony.... bla bla bla

snowboarder
27-08-2006, 04:55
Przepraszam, myślałem, że facet jest poważny, ale to zwykły troll. W dyskusji o przyszłych problemach (konkurencji) Canona zaczął przytaczać argumenty typu D200. Niemniej jednak ciekawe czy Fuji puści niezłego bąka, który miałby wpłynąć na przyćmienie Canona na Photokinie?

Za co ty przepraszasz??? Moim zdaniem 1Ds MkIII to pewniak,
a Fuji... zobaczymy. S4 czy co tam to ma byc?
Ma FF? Maja do niego szkla jak 35 f1.4L, 85 f1.2L i 135 f2L?
Nie i nie. Wiec pas i pas :-)
Sorry, ale po 5D trudno sie przesiasc na crop...
A dla tych szkiel jedyna konkurencja jest Leica i Zeiss.

BolekZ
27-08-2006, 23:30
Za co ty przepraszasz??? Moim zdaniem 1Ds MkIII to pewniak,
a Fuji... zobaczymy. S4 czy co tam to ma byc?
Ma FF? Maja do niego szkla jak 35 f1.4L, 85 f1.2L i 135 f2L?
Nie i nie. Wiec pas i pas :-)
Sorry, ale po 5D trudno sie przesiasc na crop...
A dla tych szkiel jedyna konkurencja jest Leica i Zeiss.
:rolleyes: bez trafienia 6 w kumulacji w LOTTO będzie trudno kupić....:confused:

Fotos
28-08-2006, 11:21
Ok, zgoda ze w wyzszej polce Canonowi nikt nie zagrozi przez najblizsze pare lat, bo tam ciagle jest "wiecej" fotografii niz cyfry. Ale od dolu Canon jest skutecznie podgryzany juz teraz. Niewatpliwy sukces Alfy ( negowanie tego faktu jest dla mnie ignorancja ) swiadczy o tym, ze Canon ma troche inna konkurencje niz kiedys. System alfy jest w budowie (Zeiss, Sony), Nikon rowniez odgraza sie nowymi obiektywami. Bodajze to przedstawieciel Sony stwierdzil, ze przyszla foto-technika zostanie wyznaczona przez segment "consumer". Moze to wizja Sony, ale tak stalo sie juz w wielu dziedzinach (np. komorki, komputery, audio).

gietrzy
28-08-2006, 11:40
System alfy jest w budowie (Zeiss, Sony), Nikon rowniez odgraza sie nowymi obiektywami.
Ok, to czekam na coś lepszego niż 24, 35, 50, 85, 135, 200 (obie), 300, 400 (wszystkie 3!), 500, 600 - to w eLce.
Pozwolisz, że pomine TSE? ;-)
Z drugiej strony czekam na coś lepszego niż 35/2, 50/1.4, 85/1.8, 100/2, 70-200/4
Wszystko pod EF a nie DX, cenowo konkurencyjne.
Zobacz na Olympusa ile czasu im zajmuje budowa systemu.
BTW: Nie bitchuje tu Sony czy Nikona, wręcz przeciwnie.

Bodajze to przedstawieciel Sony stwierdzil, ze przyszla foto-technika zostanie wyznaczona przez segment "consumer". Moze to wizja Sony, ale tak stalo sie juz w wielu dziedzinach (np. komorki, komputery, audio).
Nie to nie wizja Sony, w 2004 roku dyrektor Canona powiedział, że konkurencja zawsze atakuje z dołu. Są tego świadomi i są na to przygotowani.
Planują 45% udział w rynku dSLR w grudniu 2006! To będzie interesujące zobaczyć ile Canon może polecieć z ceną w dół za 350D w grudniu.
Czyżby pierwszy dSLR za $500?
Jest jeszcze spora szansa by niejaki Kaleid (jeśli przekręciłem to przepraszam) przegrał zakład z RadiemErewan :mrgreen:

Kolekcjoner
28-08-2006, 12:58
Ok, zgoda... (...)
To wszystko prawda. Tylko co z tego wynika? Jakie są konkluzje? Po za tym że zwłaszcza w entry level ceny muszą spadać.

Jest jeszcze spora szansa by niejaki Kaleid (jeśli przekręciłem to przepraszam) przegrał zakład z RadiemErewan
A jakieś szczegóły....bo nie za bardzo wiem (pewnie nie tylko ja:-D) o co chodzi?

gietrzy
28-08-2006, 13:34
A jakieś szczegóły....bo nie za bardzo wiem (pewnie nie tylko ja:-D) o co chodzi?
Pełna klatka za $2000 do końca 2006.

oskarkowy
28-08-2006, 13:40
Pełna klatka za $2000 do końca 2006.
Choć wtedy wyglądało to realnie, to Radek (i chyba połowa grupy razem z nim) przeszacował jednak tempo rozwoju tej działki fotografii. Juz teraz widać, że to nierealne do końca roku.

gwozdzt
28-08-2006, 14:00
Choć wtedy wyglądało to realnie, to Radek (i chyba połowa grupy razem z nim) przeszacował jednak tempo rozwoju tej działki fotografii. Juz teraz widać, że to nierealne do końca roku.
Ja do szacunków przywołuję sobie zawsze fakt, że pierwszy DSLR z matrycą APS-C dla szerszego kręgu odbiorców (czyli D30) na wejściu w 2000r kosztował 3000$. Po trzech latach w 2003r mielismy już Trabanta w cenie poniżej 1000$, a co mamy dziś w klasie APS-C to wszyscy tutaj dobrze wiedzą...
5D na starcie w ubiegłym roku kosztował właśnie te 3000$. Na razie od jego premiery upłynął zaledwie rok, ale można chyba przypuszczać, że sytuacja w FullFrame będzie rozwijała się w podobnym tempie. Co z tego wyniknie, niech sobie każdy sam spróbuje wededukować... :-)

emisiaczek
28-08-2006, 14:08
z innej beczki
nasza cienka wyszukiwarka nie zwrocila wynikow wiec ...

chyba jest nowy digimate a dokladnie digimate v
teraz spokojnie mozna fotki/filmy/mp3 ogladac na lcd
chyba wiele osob na to czekalo .... oczywiscie jest ta sama wada co zawsze cena ... na allegro widzialem za 800 z 40giga ... coz miejmy nadzieje ze za niedlugo cena za gole digimate v spadnie do 200pln :)

Olgierd
28-08-2006, 15:05
Z drugiej strony czekam na coś lepszego niż 35/2, 50/1.4, 85/1.8, 100/2, 70-200/4

50/1.2 :grin:

gietrzy
28-08-2006, 15:13
50/1.2 :grin:
Chodziło mi o szkła dostępne dla każdego. Z drugiej strony stawiam w ciemno tezę, że 50/1.2 jest gorsze od 85/1.8 zarówno i do portetu (za krótki) i do sportu (wolniejszy AF).

Fotos
28-08-2006, 15:47
Z 50/1.4 i 85/1.8 to akurat nie bedzie problemu:
Planar 50/1.4
Planar 85/1.4

Chyba ze Cosina sp... robote Zeissa. Nie widze jakos specjalnie problemu aby przy cenach optyki Canona, nie zrobic czegos porownywalnego. Tym bardziej ze Canon ma slabe zoomy dla ludu (patrz popularnosc Tamrona).
Z dlugimy tele jest trudniej, bo trzeba zdobyc tych co maja duzo $$$. Ale patrzmy realnie - system buduje sie latami.
Sony ma na razie jedna Alfe. Dla profi ma matryce w Nikonie :-)

>>Tylko co z tego wynika? Jakie są konkluzje?

Zalezy dla kogo - dla mnie, ze Canon nie przyklada sie do rynku entry, a moglby :-)

Kolekcjoner
29-08-2006, 00:03
>>Tylko co z tego wynika? Jakie są konkluzje?

Zalezy dla kogo - dla mnie, ze Canon nie przyklada sie do rynku entry, a moglby :-)
Oni się przykładają na tyle na ile księgowi zalecają żeby to robić:mrgreen:. Jeżeli w entry level biją rekordy sprzedaży to po co więcej:-D. Jak ich konkurencja przyciśnie (a zaczyna) to się bardziej postarają:-D. Przede wszystkim muszą coś zrobić z ofertą najtańszych szkieł, bo tu w porównaniu do Nikona zaczyna być kiepsko. Jeśli chodzi o puszki to myślę, że powinni lada moment dać body bez lustra z wymiennymi obiektywami:).

Fotos
29-08-2006, 11:27
>>entry level biją rekordy sprzedaży to po co więcej

Jesli przyjac za kontekst rozwazan calego Canona i fakt, ze dzial foto to ok. 10% calego biznesu, to mozna dojsc do wniosku ze ta dzialka w ogole jest bez znaczenia dla Canona :-)
I tu sie zgodze, ze dopoki w cyfrakach nie jest zle ( a jest na razie dobrze) to Canon moze robic co chce.
Z drugiej strony do niedawna byl Canon i Nikon i reszta.
Teraz w kompaktach Canon ma ok 20% (Sony podobnie), a wiec przewaga mala, a w DSLRach traci na rzecz Sony.
Wchodzi na to, ze w czolowce jest trzeci gracz Sony, a to dalej, ze Canon ma nowego konkurenta, co wiecej o znacznie wiekszych mozliwosciach niz Nikon. Co z tego wyniknie w przyszlosci ? Tu mozna powrozyc, a najlepiej poczekac. Dla nas - na pewno nizsze ceny i nowe mozliwosci sprzetu. I oto chodzi :-)

alien
29-08-2006, 13:09
Mógłbyś podawać zródła swoich informacji przy okazji? :)

Fotos
29-08-2006, 14:39
>>Mógłbyś podawać zródła swoich informacji przy okazji?

A to do mnie to pytanie ? :confused:
Jakies zrodlo, no na przyklad www.canon.com :-)

lukep
30-08-2006, 08:55
W!

To Wam powiem ze cos sie dzieje, Canon wyslal list i zmienil ceny na modele
5D oraz 30D, sa w zakupie hurtowym teraz odpowiednio za: 7.099 pln netto do niedawan 8400 netto oraz 3490 netto do niedawna 4150 netto ;)
Albo bedzie jednak jedno dwa nowe body, albo to jest odpowiedz na zmiany na rynku... Tak czy owak fajnie, bo wyglada to na obnizke jaks znaczna aparatow nareszcie!

Zdrowko

p.s. Dane ktore dostalem pochodza od dystrubutora jednego z wiekszych w .pl, nie moge rzecz jasna powiedziec ktorego (...Data, wiec prosze wybrac przedrostek)

Vitez
30-08-2006, 09:52
p.s. Dane ktore dostalem pochodza od dystrubutora jednego z wiekszych w .pl, nie moge rzecz jasna powiedziec ktorego (...Data, wiec prosze wybrac przedrostek)

A to sie usmialem :lol: ;) (z 'kamuflazu' ).

http://www.canon.com.pl/gdzie_kupic/peryferia_komputerowe/?wojewodztwo=mazowieckie

(zauwazcie ze na stronce Canon Polska nie ma kategorii 'gdzie kupic - aparaty' )

lukep
30-08-2006, 09:58
W!

Vitez, sa nadal dwie mozliwosci ;/ Heh...
A propos widze ze glowni dystrybtorzy rowniez obnizyli ceny 350D. Juz jest pniezej 2000 netto.

Zdrowko

Fotos
30-08-2006, 11:20
>>A propos widze ze glowni dystrybtorzy rowniez obnizyli >>ceny 350D

Na allegro cena 350D jest juz na poziomie 2199. Import niezalezny pewno szybko pociagnie cene w dol (wyprzedaz na zachodzie). A wiec pytanie kto da pierwszy:
1999 za 350D i 3999 za 30D ? :-)
Chyba jednak NIKON D80 zadzialal.

Czacha
30-08-2006, 11:27
Pierwsze bylo MM ;)

edit: a nie.. mieli rowno 2000 :mrgreen:

gietrzy
01-09-2006, 12:58
Dawno nie bylo zadnych nowych spekulacji :-)

Status informacji: plotka

Photokina 2006 - nowe, szybsze G7

gwozdzt
01-09-2006, 13:04
Status informacji: plotka

Photokina 2006 - nowe, szybsze G7
Było :-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=14053

gietrzy
01-09-2006, 13:06
Było :-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=14053

A to przepraszam :)

gwozdzt
01-09-2006, 13:18
A to przepraszam :)
http://canon-board.info/showpost.php?p=206830&postcount=8 :mrgreen:

alien
01-09-2006, 13:29
Na allegro cena 350D jest juz na poziomie 2199. Import niezalezny pewno szybko pociagnie cene w dol (wyprzedaz na zachodzie). A wiec pytanie kto da pierwszy:
1999 za 350D i 3999 za 30D ?
Chyba jednak NIKON D80 zadzialal.

nikon zadziałał?...nie sądze...jakbym dzisiaj miał wybór nikon d80 czy canon 20d to wzialbym tego drugiego z pocalowaniem w reke...
Osoby odpowiadajace za marketing w nikonie juz dawno powinny zostac zwolnione...to co sie tam wyrabia przez ostatnie pół roku przechodzi ludzkie pojęcie =) Jesli nikon d80 nie zejdzie z cena ponizej 3000 to bedzie mu bardzo ciezko....

alx_80
01-09-2006, 14:05
"Confirmed new 5D with higher pixel sensor and more frames per second. (No other information) Will be shown at Photokina. To be released after Photokina"

to by mialo sens w polaczeniu z aktualna obnizka cen 5d...

zrodlo:
http://www.northlight-images.co.uk/Canon_1DS_MkIII.html

to nawet lepsze hehe

"I did know that they were working on the 85 f/1.2L and 50 f/1.2L that I told you earlier. Canon R&D is working on new DSLRs. We'll see 3D, successor of 5D and DRebel. I have no information about the 40D. They're also working on a series of non L wide angle lenses such as 24, 28, and 35. There're no plan, or I don't know, to replace 24L and 35L. R&D has many different groups working on different project. I only know one. So my information is only 70% accurate. Don't buy anything now especially the 30D and 5D. Dell is offering 25% off for the 5D. You should now why. The 5D successor is better than you can imagine. All DSLRs will have a big jump in performance. The pushed out the 30D just to buy time and fill the gap."

gwozdzt
01-09-2006, 14:08
"Confirmed new 5D with higher pixel sensor and more frames per second. (No other information) Will be shown at Photokina. To be released after Photokina"

Moze by i miało, ale nie bardzo pasuje do 18-miesięcznego cyklu życia produktu u Canona :-)
5D ma dopiero rok i będzie do liftingu chyba dopiero na wiosnę?

gietrzy
01-09-2006, 14:11

zrodlo:
http://www.northlight-images.co.uk/Canon_1DS_MkIII.html

No właśnie się zastanawiam czy napewno tu chodzi o następcę 5D czy być może 3D. Jeśli 3D to będzie ono za duuuuużo za dużo większe pieniążki.

Zresztą ktoś już o tym wspomniał bardzo dokładnie na FM ;-)

alx_80
01-09-2006, 14:18
dokladnie :) ale z drugiej strony ceny ciagle spadaja na 1ds nigdy nie bedzie mnie stac na 5d moze bym uzbieral... a moze bedzie warto wstrzymac sie pol roku i dozbierac do 3d szczegolnie ze mam czym robic zdjecia a nie lubie zmieniac czesto body :)
no i ten 3d to juz sie robi prawie mit :)
a co do cyklu canona to zawsze moze sie cos zmienic bo szczerze mowiac upgrade z 20d na 30d faktycznie wyglada jakby byl robiony troche "na szybko"

gwozdzt
01-09-2006, 14:24
a co do cyklu canona to zawsze moze sie cos zmienic
Niby tak, mając na uwadze, że ogólnie w elektronice wszystko cały czas przyśpiesza :-)

bo szczerze mowiac upgrade z 20d na 30d faktycznie wyglada jakby byl robiony troche "na szybko"
To jest raczej antyprzykład. Gdzie tu widzisz "szybko"? Przecież 18 m-cy trzeba było czekać.
Idąc tym tropem, to następca 5D powinien wyjść właśnie na wiosnę i to niewiele zmieniony.

alx_80
01-09-2006, 14:35
czasowo sie zgadza :) piszac "na szybko" mialem na mysli zakres zmian :)

toma20D
01-09-2006, 23:47
udało mi się znalezc najbardziej skrywana wersje 1D Mark IV ale prezentacja odbedzie sie tu na forum:mrgreen: http://home.rochester.rr.com/bigconig1/index.jpg

Kolekcjoner
02-09-2006, 06:33
Wygląda na to że pogłoski o tym, że nie będzie zbyt szybko nowego 1D są prawdziwe:-( . Jest o tym w tym (http://www.bjp-online.com/public/showPage.html?page=342932) artykule:razz:.

akustyk
06-09-2006, 02:37
40D ?

1.6x 10M CMOS senor
Anti-dust feature
2.5 inch LCD
9 focus points
5 fps
CF

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=19890732

bede zwyczajowo zgryzliwy: taka specyfikacja oznacza aparat jakby zaprojektowany przez studentow Polibudy ("po najmniejszej linii oporu"), a to mi jak w morde strzelil pasuje do polityki Canona. i bez robienia sobie zartow dodam, ze brzmi dla mnie stukrotnie realniej niz dywagacje o uszczelnieniach, AF z jedynek, czy tym podobnych poboznych zyczeniach uzytkownikow.

a ze autor tego watku z dpreview mial juz rzekomo wczesniej trafic z przepowiedniami, to sie jeszcze dodatnio przeklada na prawdopodobienstwo realnosci tego modelu.

kolejna rewolucja w stajni Canona, nie ma co... :lol: :mrgreen: "every legend has a begining" :lol:

Kolekcjoner
06-09-2006, 04:24
Tyle że mało prawdopodobny jest ten AF (dotąd xxD, miały zawsze bardziej zaawansowany niż xxxD). A druga rzecz to po pół roku w sumie taka kosmetyka:shock:??? Dziwne to by było:shock:.
Akustyk rozumiem w pełni Twój sarkazm :mrgreen: ale modernizacje poszczególnych modeli nie zawsze były kosmetyczne. W przypadku np. 350D -400D jednak tych zmian jest sporo. Także raczej myślę, że to Fake (przynajmniej jeśli chodzi o specyfikacje):-P. A co do tego gościa na dprewiev to owszem to i owo przewidział ale co do niektórych rzeczy to się srodze mylił - no chyba, że mu Canon taki numer specjalnie wyciął:mrgreen:.

Jeszcze co do tych zmian to canon też jednak stara się przynajmniej:mrgreen: (różnie im to wychodzi:mrgreen: - proszę się nie śmiać;-)) ale jednak, trafić ze zmianami w to czego oczekują użytkownicy. Przykład to 30D -20D w sumie poprawki może drobne ale jednak bardzo użyteczne.
Po za tym takiego czegoś to się nie wymyśla na kolanie i trochę trwa zanim coś zaprojektują. Myślę że jak wypuszczali 30D to matryce 10Mpx do 400D były już co najmniej w fazie prototypów, mogli przecież poczekać jeszcze pół roku z premierą 30-tki i dać ją z nową matrycą i antidust, a nie wymieniać za pół roku kolejny model co z rynkowego punktu widzenia wcale nie musi być dobrze odebrane.

Kubaman
06-09-2006, 08:06
ta specyfikacja jest bardzo prowdopodobna jeśłi Canon myśli o małym zdegradowaniu XXD i wprowadzeniu wypasionego następcy 5D lub czegoś pomiędzy. Jeśli nie zmienią AF, to będzie nie warte wymiany.

gietrzy
06-09-2006, 14:16

Super Peter jeszcze nigdy się nie pomylił

Offical name: 7D
Size: smaller than 5D
Config: almost same as 5D
Price: around $US2100
Launch: 2007 first quarter

Jarek, mówiłem, że Radkowi braknie 2-3 miesiące ;-)

oskarkowy
06-09-2006, 14:21
Fajnie, oby tylko okazało się to prawdą. Właśnie szukam czegoś sensownego, żeby móc zapiąć 85mm i nie zdejmować. Myślałem o 1Ds, ale w takim wypadku chyba poczekam.

gwozdzt
06-09-2006, 14:51
Super Peter jeszcze nigdy się nie pomylił

Świetnie :-)
Zatem następny będzie:

Offical name: 8D
Size: same as 7D
Config: almost same as 7D
Price: less than $US1500
Launch: 2008 third quarter

I ten sobie kupię!:mrgreen:

Zodiakalny Rak
06-09-2006, 15:00

Zatem następny będzie:
Offical name: 8D
Size: same as 7D
Config: almost same as 7D
Price: less than $US1500
Launch: 2008 third quarter

Zartujecie sobie chlopaki a ja tam mam taka cicha nadzieje, ze wejdzie nastepca 5D i wowczas ceny piatki spadna i sobie ja zakupie. :-) Mysle o tym od dluzszego czasu przy zakupie swoich szkielek.

pozdrawiam,

gietrzy
06-09-2006, 15:10
Zartujecie sobie chlopaki
Napisałem wyraźnie na początku: ktoś o nicku SuperPeter jeszcze nigdy się nie pomylił...

5D dla mnie jako hobbysty nie jest wart więcej niż 6000 PLN. Co innego dla zawodowców. Dla nich 1Ds2 jest taniochą, ale o tym to chyba Bonk powinien coś więcej napisać ;-)
Nie tak dawno był za 7600 na allegro a bez pudełka i ładowarki mogłem kupić za 7000 zaraz po premierze.

Zodiakalny Rak
06-09-2006, 15:16
5D dla mnie jako hobbysty nie jest wart więcej niż 6000 PLN.No i jest to mozliwe do osiagniecia w IQ'07 po wejsciu nastepcy. Juz dzisiaj mozna kupic za 8,5k.
A przeciez jeszcze c.a. 6 m-cy do premiery.

adamek
06-09-2006, 15:35
nieee.
Będzie 9d (numeracja co 2. ;) )

KuchateK
06-09-2006, 16:29
Do nastepcy 30D moga wrzucic AF z 5D. Pare punktow extra, w sam raz na ulotki ;) Lepsze sledzenie, 5fps... W sam raz na baby 1D.

A w dlugo oczekiwanym 3D AF z analogowej trojki ;) Do tego uszczelki i iso w wizjerze, odkrecany grip. Sensor mogl by zostac... Baby 1ds za $2500 :mrgreen:

lackowa
06-09-2006, 21:55
Co o tym sądzicie, przeglądając tą strone może być to prawda o 40D chyba to nie żart. http://gadgets.fosfor.se/category/cameras/

gietrzy
06-09-2006, 22:21
Co o tym sądzicie, przeglądając tą strone może być to prawda o 40D chyba to nie żart. http://gadgets.fosfor.se/category/cameras/
Jeśli masz na myśli obrazek to to jest pikuś. Kolega Bonk w PS bez CAD ;-) stworzył 3D i EF 40/1.2L w którego wierzy/uwierzył cały świat oprócz canon-board :mrgreen:

Kolekcjoner
06-09-2006, 23:39
Napisałem wyraźnie na początku: ktoś o nicku SuperPeter jeszcze nigdy się nie pomylił...(...)
No niestety muszę Cię rozczarować pomylił się i to już kilkakrotnie:-). Np. przewidywał 7 miesięcy temu, że wkrótce miał być 1Ds RS, że miało być 370D, że miała być w sierpniu tego roku odpowiedź canona na N D200, że miał być nowy 5D przed Mistrzostwami Świata.
Oczywiście miał/ma też jakieś źródło informacji dobrych, bo kilka rzeczy udało mu sie przewidzieć bardzo trafnie. Byłbym jednak ostrożny w stuprocentową wiarę co do informacji pochodzących z tego źródła.
Można być pewnym, że Canon coś pokaże przed i na Photokinie. Także nie będziemy musieli długo czekać żeby to zweryfikować.
W sumie tych nowości jest 35 razem z tymi co już były:mrgreen:.

snowboarder
07-09-2006, 00:59
W sumie to ma sens. Kiedys Canon mial z 10 aparatow analogowych,
od najprostszego do 1v. Dlaczego teraz tak by nie mialo byc?
5D to w sumie prosty aparat, tyle, ze ma FF. Canon moze go zachowac
w troche nizszym przedziale cenowym, a co za tym idzie zmniejszyc.
5D dostalby wiekszy bufor, lepszy AF i wiecej MP.
Cala linia bylaby jakos tak:

- mini Rebel/4000D
- 400D
- 40D (niewiele nowego, bo zostawiaja miejsce dla 7D)
- 7D
- 5D upgrade
- 3D (miejsce w tabeli trzymane na nie wiadomo co...)
- 1D MkII N
- 1Ds MkII N
- Super One

Od 7D wszystko FF za wyjatkiem 1D i ewentualnie 3D.
3D moze pojsc w szybkosc, wtedy moze miec crop, lub
jakosc, ale tu nie ma zbytnio miejsca miedzy update'owanym 5D
a 1Ds. W sumie calkiem niezla linia, kazdy znajdzie cos dla siebie.
Ja sadze, ze zadowolilbym sie czyms jak 16MP 5D z lepszym buforem
i AF. A na zwierzeta 3D z cropem. 5D jest super, ale czasem
chcialbym miec powiedzmy jeszcze lepsza "archiwalnie" jakosc.
Jedziesz gdziesz w niesamowite miejsce, nie wiesz, czy kiedys tam
jeszcze bedziesz, a za pare lat 12MP pliki to bedzie zart przy istniejacych
wtedy 39MP maszynach :-)

KuchateK
07-09-2006, 02:56
Mysle ze to raczej bedzie:
4000D
400D
40D
3D
1ds/1d albo super one/one rs ;)

Od 3D w gore FF, 45 punktow AF i uszczelki. 1D mkII N to z duzym prawdopodobienstwem ostatnia puszka z cropem 1.3x. W trojce odkrecany grip albo wielkosc jak bonkowej ;) Jedynki mimo wszystko sa za duze.

Wiecej nie ma sensu. Roznice w funkcjonalnosci byly by minimalne, roznice w cenach tez. Trzymanie prawie takich samych aparatow za prawie taka sama kase to tylko dodatkowy koszt. Lepiej jeden lepszy taniej.

Kolekcjoner
07-09-2006, 03:59
Tak jeszcze na marginesie tego 40D najbardziej podoba mi się odpowiedź przedstawiciela canona:mrgreen:. Zwłaszcza pierwsze zdanie dużo wyjaśnia:mrgreen: :lol:.

"Please know that this camera is not scheduled for a release anytime soon that we know of, or if it even being developed at this time. The EOS 30D is still current, and will remain so for a while. I am sorry to say that your writer may have been misinformed.
While we are no strangers to internet rumors, We ask you to please remove your posting on this camera, because it instructs consumers to not buy the EOS 30D, which we feel is not a good business practice." from Canon

KuchateK
07-09-2006, 04:40
U canona jak w zegarku. Puszka co 18 miesiecy. Ciagle powtarzam i ciagle jakies glupie ploty jakichs napalonych, ktorzy by juz cos nowego chcieli po pol roku.

A to ze nie ma 10mpix, czyscidelka na matrycy i paru ******* nic nie znaczy. Mozna walczyc nie tylko funkcjami ale i cena.

Lenik
07-09-2006, 05:11
Co do ceny to mnie cały czas zastanawia kiedy 350D zacznie tanieć, bo narazie nie zauważyłem jakiś zmian z cenach :/ a że jestem na kupnie, to dość uważnie się przyglądam...
Sam nie wiem czy czekać jeszcze z miesiąc może dwa czy kupić teraz, bo ceny i tak już bardziej nie pójdą w dół ???

Kolekcjoner
07-09-2006, 05:26
Myślę że czekać ceny powinny lecieć zwłaszcza, że póki co to 400D jeszcze się nie pojawił w sklepach, a już ceny trochę pojechały. No a jak wyjdą kolejne 40D, 4000D i 40000D.........:mrgreen:.

KuchateK
07-09-2006, 06:13
No a jak wyjdą kolejne 40D, 4000D i 40000D.........:mrgreen:.
...to juz dawno 350'tki nigdzie nie dostaniesz nowej :mrgreen:

Czekac na "taniej" albo "lepiej" mozesz bez konca.

Kolekcjoner
07-09-2006, 07:18
...to juz dawno 350'tki nigdzie nie dostaniesz nowej :mrgreen:

Czekac na "taniej" albo "lepiej" mozesz bez konca.
Też racja nie ma na to mądrych:mrgreen:.

mjastrzebski
07-09-2006, 08:39
Mysle ze to raczej bedzie:
4000D
400D
40D
3D
1ds/1d albo super one/one rs ;)

Od 3D w gore FF, 45 punktow AF i uszczelki. 1D mkII N to z duzym prawdopodobienstwem ostatnia puszka z cropem 1.3x. W trojce odkrecany grip albo wielkosc jak bonkowej ;) Jedynki mimo wszystko sa za duze.

Wiecej nie ma sensu. Roznice w funkcjonalnosci byly by minimalne, roznice w cenach tez. Trzymanie prawie takich samych aparatow za prawie taka sama kase to tylko dodatkowy koszt. Lepiej jeden lepszy taniej.
A canon i tak zrobi po swojemu :PPPP

pozdrowka
Marcin

beachcomber
07-09-2006, 14:44
Jedziesz gdziesz w niesamowite miejsce, nie wiesz, czy kiedys tam
jeszcze bedziesz, a za pare lat 12MP pliki to bedzie zart przy istniejacych
wtedy 39MP maszynach :-)

:mrgreen: ale sie usmialem snowboarder z tego zdania...:-P i co wtedy zamiast odbitki A1 do rodzinnego albumu zrobisz sobie cos znacznie wiekszego?;-)

perian
07-09-2006, 16:18
:mrgreen: ale sie usmialem snowboarder z tego zdania...:-P i co wtedy zamiast odbitki A1 do rodzinnego albumu zrobisz sobie cos znacznie wiekszego?;-)

To może pójść w inną stronę: z jednego zdjęcia zrobisz sobie kilka odbitek A1, wykorzystując wycinki zrobionego zdjęcia.

muflon
07-09-2006, 16:23
I na ścianę, i na ścianę :mrgreen: (fototapeta)

tomalxx
14-09-2006, 22:46
Trochę odświeżę wątek.

Procesor DIGIC III w kompaktach IMO świadczy o tym, że szykuje się chyba premiera w segmencie jednocyfrowych DSLR.

KuchateK
14-09-2006, 22:53
Nowy 1Ds to by sie przydal... Starego mozna by taniej kupic :twisted:

akustyk
14-09-2006, 23:10
I na ścianę, i na ścianę :mrgreen: (fototapeta)

eee tam... na sciane to u nas z komorki foty :) z normalnego aparatu to my dach oklejamy, zeby na zdjeciach z kosmosu nawalonego wujka Gienka na sylwestrze bylo widac :)

czornyj
15-09-2006, 00:48
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/Canon_4D.jpg)

Kolekcjoner
15-09-2006, 00:50
No to jak odświerzamy to ja pozwolę sobie przypomnieć moje zestawienie:

Obiektywy:
EF 35/1.8
EF 40/1.2L
EF 50/1.2L
EF 200/1.8 L IS
EF 400/5.6 L IS
EF 500/2.8 L DO IS
EF 24-50/2.0
EF 24-70/2.8 IS
EF 70-200/4 L IS
EF 100-300/2.8 IS
EF 100-400/4 L IS
być może 800 DO??

Aparaty:
3000D
370D
400D
35D
40D
50D
7D
5Dn (mkII)
4D
3D
1DmkIII
1DsmkIII
1Dsx
Średni format (chodzą słuchy że podobno Canon kupił od Contaxa/Kyocera ten dział łącznie z nazwą)

Na czerwono to co już na bank wypada. Na zielono to co się sprawdziło.
Sporo się tego nazbierało:mrgreen:. Wypisałem tylko te które nosiły chociaż cień cech prawdopodobieństwa, bo wishlist jest znacznie dłuższa:mrgreen: :-D.

KuchateK
15-09-2006, 04:19
http://members.chello.pl/m.kaluza/Canon_4D.jpg
To ja zacytuje encyklopedie (http://lostpedia.com/wiki/The_Numbers):

4 is a very unlucky number in Korea. Its pronunciation is similar to the pronunciation of the Chinese character for Death. Typically, elevators are marked "F" instead of "4".
Zreszta nie tylko korea ale i pare krajow pobocznych...

Byl eos 5, byl eos 3... Nie ma eosa 4. Nie bylo i nie bedzie... Kazdy tak oznaczony to kiepska podroba.

Wiesiek_TGT
15-09-2006, 07:04
No to jak odświerzamy to ja pozwolę sobie przypomnieć moje zestawienie:

Obiektywy:
EF 35/1.8
EF 40/1.2L
EF 50/1.2L
EF 200/1.8 L IS
EF 400/5.6 L IS
EF 500/2.8 L DO IS
EF 24-50/2.0
EF 24-70/2.8 IS
EF 70-200/4 L IS
EF 100-300/2.8 IS
EF 100-400/4 L IS
być może 800 DO??
.

A gdzie na tym wykazie jest moje marzenie, czyli 200-400/4 L IS. Słyszałem o kimś kto dla tego jednego obiektywu zminił system na Nikona.

Wiesiek

akustyk
15-09-2006, 09:15
a gdzie na tym wykazie sa 20/2.8 II i 24/1.4L II - zoptymalizowane do matryc FF?

fajnie by bylo, jakby po stworzeniu aparatu, ktory teraz masowo kupuja landszafciarze, Canon dal tez dobre szkla do niego

alien
15-09-2006, 10:37
Nie wiedziałem ,że nasi mali azjatyccy przyjaciele sa tacy przesądni =)

MMM
15-09-2006, 13:09

Byl eos 5, byl eos 3... Nie ma eosa 4. Nie bylo i nie bedzie... Kazdy tak oznaczony to kiepska podroba.

To tam pewnie nikt nie kupuje obiektywów f/4 ;)

Kolekcjoner
15-09-2006, 13:10
Ładny ten 4D. Jest tylko jedno ale.... Dziwne podobieństwo do EOS-a 1V. No ale cóż może w canonie też zaczynają oszczędzać:mrgreen:.

vbel
16-09-2006, 12:31

Witam

Tutaj się z Tobą zgodzę.
Ci wróżbici to nie wiedzą, że w Japonii to nawet nie ma pokoju nr 4 w żadnym hotelu.

Pozdrawiam

AdrianP
16-09-2006, 13:17

A nikon F4? :mrgreen:

Kolekcjoner
16-09-2006, 14:05
A nikon F4? :mrgreen:

No i właśnie chyba im nie przyniósł szczęścia:mrgreen:.

Vitez
16-09-2006, 20:09
Ci wróżbici to nie wiedzą, że w Japonii to nawet nie ma pokoju nr 4 w żadnym hotelu.

Canona G4 tez nie bylo. Jak wychodzil G5 to ploty szly ze 4 to jakis podobno bardzo brzydki znak w ichnim alfabecie :roll: .

trampek
16-09-2006, 21:07
Czyżby pierwszy dSLR za $500?
J

to popatrz tu (http://hotbuyselectronics.com/nikon_d50.htm)

KuchateK
16-09-2006, 22:16
A Ty tu:
http://www.resellerratings.com/seller1938.html

Kolekcjoner
17-09-2006, 00:45

A co to ma pokazać:-)?

Edit: Zła strona mi się wgrała:(. Teraz widzę 499$ zgadza sie:).

KuchateK
17-09-2006, 01:27
Co z tego ze 499? Sproboj tam kupic... Jak nie wtopisz pieniedzy tos szczesciarz.

Kolekcjoner
17-09-2006, 01:39
Co z tego ze 499? Sproboj tam kupic... Jak nie wtopisz pieniedzy tos szczesciarz.

E... wiem zajrzałem do linka, który zapodałeś dziękuję postoję :mrgreen:.

A wracając do tematu to coś cicho się zrobiło.
Tak na marginesie rzecz wziąwszy to właściwie na tle tego co dotąd wypuściła konkurencja to Canon nawet nie musi nic wypuszczać nowego. Wystarczy tylko trochę obniżyć ceny i tyle. Niezbyt dobrze to wygląda:(.

KuchateK
17-09-2006, 02:35
Piszesz o pentaxie?

Kolekcjoner
17-09-2006, 02:38
Nie tylko coś mnie tknęło;) :) jak poczytałem dpreview :) i wiadomy wątek..

slawi_3000
18-09-2006, 11:25
O 1Ds MkIII coraz glosniej, 22MP za $8K...

No, podobno jest już i ma 26 MP. Jednak pokazany będzie dopiero na PMA '07 (marzec). To ponoć ze względu na nowe, topowe obiektywy, które dadzą radę tej matrycy, a które nie są jeszcze ukończone (chodzi o szeroki kąt)
??? A ja zamówiłem 24-70:roll:

trampek
18-09-2006, 11:38

kupowalem 420ex i wszystko ok

Kolekcjoner
19-09-2006, 18:22
W sprawie nowości to pojawiła się ciekawa informacja na http://www.northlight-images.co.uk/Canon_1DS_MkIII.html. Wygląda na to że Canon chce powołać do życia nową markę. Pytanie tylko jaką.
Tutaj jeszcze link bezpośredni (http://www.canon-europe.com/Images/13_387949.swf). Trzeba wejść w zakładkę "Main Stage".

alx_80
19-09-2006, 19:08
np nowa kopiarka lub skaner :):):) ale po cichu licze ze jednak cos z EOS

Jac
19-09-2006, 20:51
a moze Canon zmieni BAGNET??? - byla juz kiedys na tym forum dyskusja o tym ;-) i ze sie przymierza...? hmmm

oskarkowy
19-09-2006, 21:45
Gdyby canon wszedł w końcu w średni format, zachowując choćby standard mocowania lampy oraz filozofię pracy, byłoby świetnie.

Kolekcjoner
19-09-2006, 22:47
Ja raczej myślę że (po pogrzebaniu trochę po sieci) oni mają zamiar wejść na rynek HDTV z wyświetlaczami SED. Także to niekoniecznie musi dotyczyć fotografii:(.

Paweł Grabowski
25-09-2006, 17:52
I co Canon nic nowego nie pokazal na Photokinie??? A to pech ;-).

alien
25-09-2006, 18:48
Jeszcze ma czas...dajcie mu szanse....:)

Mac
25-09-2006, 19:22
I co Canon nic nowego nie pokazal na Photokinie??? A to pech ;-).

Spokojnie będzie G7 i jeszcze jakies kompakciki a gdzieś widziałem informacje o 40D. Jutro wszystko będzie wiadome.

Kolekcjoner
25-09-2006, 20:17
No jeśli ma coś pokazać to jutro. Jaki sens trzymać tajemnicę przez tyle czasu i pokazywać coś w dniu prasowym licząc na to że dziennikarze nie puszczą farby:) :lol:.
Myślę że jutro będzie nowy .........................;):).

oskarkowy
25-09-2006, 20:32
3D :mrgreen:

Paweł Grabowski
25-09-2006, 20:41
3D by Bonk :-) of course

Mutt
25-09-2006, 21:00
no i do tego kitowy 40 mm ;]

Kolekcjoner
25-09-2006, 21:04
Dla ułatwienia podam "zaktualizowaną" listę;):).

Obiektywy:
EF 35/1.8
EF 40/1.2L
EF 50/1.2L
EF 200/1.8 L IS
EF 400/5.6 L IS
EF 500/2.8 L DO IS
EF 24-50/2.0
EF 24-70/2.8 IS
EF 70-200/4 L IS
EF 100-300/2.8 IS
EF 100-400/4 L IS
EF 200-400/4 DO IS
EF 500/4 L DO IS
EF 600/5,6 L
EF 1500/4 L IS DO
być może 800 DO??

Aparaty:
3000D
370D
400D
35D
40D
50D
7D
5Dn (mkII)
4D
3D
1DmkIII
1DsmkIII
1Dsx
1Dx
Średni format (chodzą słuchy że podobno Canon kupił od Contaxa/Kyocera ten dział łącznie z nazwą)

Na czerwono to co już na bank wypada. Na zielono to co się sprawdziło.
Sporo się tego nazbierało:mrgreen:. Wypisałem tylko te które nosiły chociaż cień cech prawdopodobieństwa, bo wishlist jest znacznie dłuższa:mrgreen: :-D.

New Brand - może nowa seria z EVF, może system modularny. Tu nawet mało wiarygodnych przecieków nie ma tylko domysły i spekulacje. O możliwości wprowadzenia aparatów z EVF wspominał w wywiadzie na PMA '06 Chuck Westfall.

Chodzą też plotki o podrasowanym 30DN który rzekomo ma być pokazany jutro. Zmiany kosmetyczne i softowe:).

Paweł Grabowski
26-09-2006, 12:35
I co wiadomo juz cos bo chyba jednak Canon nic nie pokazal z absolutnych nowosci (o G7 bylo wiadomo wczesniej).

Pozdrowki

hyzop
26-09-2006, 19:58
Chyba Canon co miał pokazać to już pokazał.

Zielony
26-09-2006, 20:54
Dobra, to zakładajcie nowy wątek co Canon może wypuści na wiosnę :lol:

KuchateK
26-09-2006, 20:55
3D baj bonk :mrgreen:

snowboarder
26-09-2006, 21:02

Swiete slowa. A na serio, to zdaje sie, ze odlozyli premiere...
Nie wiadomo z jakich powodow?

1. Produkcja i tak nie ruszylaby w pelni przez pare miesiecy
wiec to nie w stylu Canona zapowiadac cos, co dostepne dopiero w 2007.
Mozna to zrobic na PMA...

2. Szkla wysiadaja przy 22MP. To bylby dopiero numer...

3. W zaleznosci od tego co to jest - jesli to jest "tylko" 1Ds MkII N, to moze
zdecydowali sie w ogole to zabic i wypuscic sprzet nowej generacji
na 70-ta rocznice w 2007?

Na co stawiacie?

Driver
26-09-2006, 21:11
Na co stawiacie?

Wiadome że na Tolka Banana :lol:

Sory, nie mogłem się powstrzymać :twisted:

Kolekcjoner
26-09-2006, 21:13
Swiete slowa. A na serio, to zdaje sie, ze odlozyli premiere...
Nie wiadomo z jakich powodow?

1. Produkcja i tak nie ruszylaby w pelni przez pare miesiecy
wiec to nie w stylu Canona zapowiadac cos, co dostepne dopiero w 2007.
Mozna to zrobic na PMA...

2. Szkla wysiadaja przy 22MP. To bylby dopiero numer...

3. W zaleznosci od tego co to jest - jesli to jest "tylko" 1Ds MkII N, to moze
zdecydowali sie w ogole to zabic i wypuscic sprzet nowej generacji
na 70-ta rocznice w 2007?

Na co stawiacie?

Nie wiadomo co to jeszcze będzie ten new brand - może nic związanego z fotografią, a może odpowiedź na któreś z tych pytań. Póki co photokina jeszcze trwa także jeszcze bym poczekał ze spekulacjami:).

Po za tym to kto ma dopingować Canona do wypuszczania czegokolwiek nowego?
Co takiego wypuściła konkurencja, że będzie widać te tysiące wyprzedawanych L-ek na ebay'u kupionych nierzadko za majątek:)? O body już litościwie nie wspomnę.

Paweł Grabowski
26-09-2006, 21:44
Wlasnie, konkurencja skupila sie na poziomie 400D Canona wiec jest jak jest. Oczekiwalem na nastepce 5D , bo wtedy moze by ten ostatni cos potanial , a tak to dalej zbeiram na 24-105ISL :-). Zreszta moze zrezygnowali z pokazania 3D po tym jak dojrzeli do zbudowania 3d by Bonk, powtarzam sie ale mysle ze takie body byloby dla bardzo ambitnych amatorow idealneno i dla profi jak drugie body. Mniejsze od 1 a w jednej obudowie z BP i uszczelnione, z EC moglbym zrezygnowac, choc w swoim analogu bardzo lubie ten system.

Pozdrowki

KuchateK
26-09-2006, 22:02
Do premiery nastepcy 5D jest jeszcze pol roku. Canon do tej pory nie zszedl ponizej 18 miesiecy, wiec nie ma co oczekiwac na zmiane w tym wypadku. Zwlaszcza ze sprzedaz 5D idzie im swietnie.

Kolekcjoner
27-09-2006, 01:30
Do premiery nastepcy 5D jest jeszcze pol roku. Canon do tej pory nie zszedl ponizej 18 miesiecy, wiec nie ma co oczekiwac na zmiane w tym wypadku. Zwlaszcza ze sprzedaz 5D idzie im swietnie.

No i to właśnie jest najgorsze. Taką miałem nadzieję że stanieje :x.

MMM
27-09-2006, 08:17
No i to właśnie jest najgorsze. Taką miałem nadzieję że stanieje :x.
Bez przerwy ktoś pisze że jak wejdzie nowy model to stary stanieje albo że jak konkurencja coś wypuściła to Canon musi stanieć etc. Tylko jakoś jeszcze w historii się to nie sprawdziło, wszystko odbywa się znanym od lat cyklem, nowy model zastępuje stary, który nie zdąży stanieć bo za chwilę nie mozna już nowego kupić. Cena 20D jakoś nie spadła znacząco po wejściu 30D, 350D po wejściu 400D, 30D po D80, "L"-ki z IS nie staniały po wejściu Alfy z wbudowanym AS ;) itd, tak więc można mieć pobożne życzenia a życie i tak pokazuje coś innego...

Paradox
27-09-2006, 09:17
Myślę,że teraz będzie cisza,bo przecież jest masa różnych canonów na rynku i każdy może sobie coś wybrać.Moim zdaniem powinni teraz skupić się raczej na matrycy i nad nią prowadzić badania i udoskonalenia bo to jest najważniejsze.
Co do uszczelnień i metalowych korpusów w przedziale dla amatorów to napewno nie był by dla nich problem,lecz problemem była by cena rynkowa.Okazało by się,że lustrzanka amatorska a strasznie droga i też było by zle bo zaczeły by się narzekania na ceny.Tak się zastanawiam nad tymi spekulacjami i jestem ciekawy jaki procent użytkowników kupuje starsze modele po premierze nowego?!
Pozdrawiam.

vbel
27-09-2006, 09:20

I znowu pół roku onanizmu i marzeń :lol: