Zobacz pełną wersję : Cos nowego na horyzoncie?
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
mjastrzebski
18-12-2006, 18:26
Będzie AF z 5D bo ten co jest teraz to jak na puszkę "semi-pro" porażka. Nawet D80 ostrzy chyba lepiej.
Ale zgodnie z tym co Canon pisze, ten w 5D to jest to samo co 30D z dokladnoscia do tych ukrytych punktow, ktore dzialaja tylko w trybie servo.
Wiec zadna tam rewelacja tez.
Ale fakt, tez mysle ze taki wlasnie zagosci w 40D. Wydaje sie to logiczne,
Marcin
w praktyce w 30D jest gorszy af niz w 5D mam na mysli działanie w ciemnych miejscach i z TC. Tam gdzie 30D juz nie drgnie 5D jeszcze ustawia ostrość.
Będzie AF z 5D bo ten co jest teraz to jak na puszkę "semi-pro" porażka. Nawet D80 ostrzy chyba lepiej.
jakie nawet, musze cie rozczarowac ale d80 zjada ta cała canoniate wraz z 30d :lol: smutne ale prawdziwie :neutral: pozostaje nam tylko sobie zyczyc zeby wsadzali do C takie af jak w N :rolleyes:
Jak zapniesz do ktoregos EF-S'a (to nie sigma, ten obiektyw ma duperel zapobiegajacy wkreceniu w bagnet EF) to pogadamy...
Chyba żartujesz?
Bierzemy używanego EOSa 300-500 (zrobi takie samo zdjęcie testowe jak 1V), usuwamy lustro, poprawiamy pilnikiem bagnet i cykamy.
Że droga zabawa? Po pierwsze może operacja nie jest całkowicie nieodwracalna i z tym EOSem da się jeszcze coś zrobić. Po drugie - wcale nie takie drogie - ileż kosztuje taka 300 lub 500tka? Po trzecie: te koszty to i tak ułamek tego ile trzeba zapłacić kompetentnej osobie za zrobienie takich testów i opracowanie wyników.
Poza tym jak pisza tutaj inni, klisza ma sie nijak do matryc.
Nijak? Nie słyszałem o obiektywie, który dawał by lepsze rezultaty z matrycą niż z analogiem. Tak więc z cyfrą sprawują się nieco gorzej z powodu artefaktów generowanych przez matrycę (dyskretyzacja przestrzenna, problemy z telecentrycznością, itp.) O ile gorzej? – to mniej więcej wiadomo. Tak więc testy na analogu pozwalają dość dokładnie oszacować, czego możemy się spodziewać przy cyfrze. Przynajmniej „od góry”.
Tak więc testy na analogu pozwalają dość dokładnie oszacować, czego możemy się spodziewać przy cyfrze. Przynajmniej „od góry”.
jesli uzywamy filmu o ziarnistosci pozwalajacej wykorzystac rozdzielczosc.
ale to jest, jak slusznie zauwazyles, oszacowanie od gory - O(n). a z Omega(n) to to moze miec malo wspolnego - zwlaszcza w szerokich katach, wiec nie mozna tego bezwarunkowo traktowac miarodajnie
Kolekcjoner
19-12-2006, 01:52
jakie nawet, musze cie rozczarowac ale d80 zjada ta cała canoniate wraz z 30d :lol: smutne ale prawdziwie :neutral: pozostaje nam tylko sobie zyczyc zeby wsadzali do C takie af jak w N :rolleyes:
A zapodasz jakieś testy, które by to wykazały czy tylko to są takie opowieści?
(....) O ile gorzej? – to mniej więcej wiadomo. Tak więc testy na analogu pozwalają dość dokładnie oszacować, czego możemy się spodziewać przy cyfrze. Przynajmniej „od góry”.
Znam obiektywy które w analu sprawdzały się niemal identycznie, a w cyfrze dawały bardzo różne efekty także nie wiem czy tu jest takie jednoznaczne przełożenie?
Do czasu pojawienia się (jakieś 9 miesięcy) 40D może się jeszcze tyle namieszać na tym rynku, że nie byłbym taki pewien czy canon będzie mógł znów opędzlować tę puszkę odgrzewanymi kotletami na zasadzie przekładania bebechów z jednej do drugiej. Do niedawna też tak sądziłem ale mam wrażenie, że konkurenci naciskają coraz mocniej.
czy ktos z Was ma wiecej informacji o tym aparacie ?
KuchateK
19-12-2006, 03:55
"Dopiero co" wyszedl 1D mark II N. Nowego jakis czas jeszcze nie bedzie. Jeszcze nie bylo nastepcy 1Ds mark II.
Znam obiektywy które w analu !!! sprawdzały się niemal identycznie...
Pliiizzz, na kliszy!
BPNMSP
Pliiizzz, na kliszy!
BPNMSP
Błonie? ;)
"Dopiero co" wyszedl 1D mark II N. Nowego jakis czas jeszcze nie bedzie. Jeszcze nie bylo nastepcy 1Ds mark II.
Naprawdę myślicie że nie ma co liczyć na jedynkę D nową w okolicach lutego - marca ?? Zastanawiam się czy się nie wstrzymać z zakupem obecnej, fajnie jest mieć coś świeżego ale jeśli do końca lutego myślicie że na bank nie będzie to biorę tą. Proszę o wasze zdanie. Pozdrawiam
oskarkowy
19-12-2006, 17:53
Będzie nowa jednyka Ds, będzie trójka.. A jak nie będzie trójki, to zmieniam system na nikona :mrgreen:
U canona Panie, to jak w zegarku.
Będzie nowa jednyka Ds, będzie trójka.. A jak nie będzie trójki, to zmieniam system na nikona :mrgreen: U canona Panie, to jak w zegarku.
To ja sobie zacytuję, żebyś nie mógł potem wyedytować posta :mrgreen:
oskarkowy
19-12-2006, 18:16
To ja sobie zacytuję, żebyś nie mógł potem wyedytować posta :mrgreen:
Świnia, tego nie przewidziałem
Canon: pliz, pliz... :mrgreen:
Będzie nowa jednyka Ds, będzie trójka.. A jak nie będzie trójki, to zmieniam system na nikona :mrgreen:
U canona Panie, to jak w zegarku.
Ok trochę poczytałem o tym niby 3D (fotka według większości na dpreview to lipa). Dwie matryce z 10D.. nie wiem skąd te wieści ale brzmią dziwnie czemu nie z 20D.. Myślicie że bardziej się można spodziewać puszki w stronę 1Ds czy 1D to dla mnie ważne? Dla mnie byłby ideałem FF, 12 mln px, AF z 1D Mk II i 8,5 fps, czy ja tak wiele żądam :mrgreen:
Ok trochę poczytałem o tym niby 3D (fotka według większości na dpreview to lipa). Dwie matryce z 10D.. nie wiem skąd te wieści ale brzmią dziwnie czemu nie z 20D.. Myślicie że bardziej się można spodziewać puszki w stronę 1Ds czy 1D to dla mnie ważne? Dla mnie byłby ideałem FF, 12 mln px, AF z 1D Mk II i 8,5 fps, czy ja tak wiele żądam :mrgreen:
oczywiście w cenie 30D :cool:
Paweł Grabowski
19-12-2006, 21:53
Nie wiem za bardzo czego chcecie od 30D. Moim zdaniem to aparat prawie idealny, jak widać po 400D czyszczenie matrycy to lipa. Użytkownicy 350D którzy zmienili na 400D przestali narzekać na AF i to nawet z Tamronem, ja tez nie narzekam na 30D, czasami nie trafi ale to raczej w trudnych warunkach oświetleniowych. Lepszy AF czemu nie tego nigdy zbyt wiele , ale chyba nie ma co liczyć na AF z serii 1 , ten z 5D może lepszy ale czy nie jest lepszy dlatego ze przez większa dziure wpada więcej światła? Nie znam się na budowie dslr Canona wiec może zrobiłem gafe , wiec proszę o łagodny wymiar kary.
Generalnie podajcie co można dodać jeszcze do 30D, może uszczelki, na to w obecnej polityce Canona chyba można liczyć bo skoro matryca lepsza niż u innych to oni wygrywać zaczynają obudową. Może to ten kierunek. Większa matryca (tzn większa ilośc pixeli) w semi pro moim zdaniem jest bez sensu bo tylko pliki będzie generować większe i szybciej dysk zapychać , mulić programy do obróbki zdjęć. Ja tam zbieram na szkła i cieszę się że mam jedną z najlepszych puszek amatorskich/semi pro na rynku. Tak tylko sam do siebie się uśmiecham jak robię zdjęcia pół roku po zakupie i dalej mi się podobają i to bardzo :-) i zdjęcia i ich robienie i sam sprzęt:-). Tylko tych obiektywów co ich nie mam żal. Sorki za chwile słabości.
Pozdrowki
Paweł
Nie wiem za bardzo czego chcecie od 30D. Moim zdaniem to aparat prawie idealny
z punktu widzenia nietypowego, ale coraz czestszego uzytkownika sprzetu Canona
1. uszczelki. sa szczelne szkla, warto miec do nich nieprzeciekajace body
2. automatyka ISO (i ISO na zawsze w celowniku)
3. duperela, ale bardzo przydatna: drabinka do +/- 3EV. do ekspozycji i do blysku.
4. mowiac o blysku - mozliwosc kontrolowania lamp zdalnych lampa z body.
5. wieloplastrowy pomiar ekspozycji z automatyka n1aswietlania "na jasne partie", "na ciemne partie", "na srednio".
6. anti-shake z opcja robienia na zyczenie tilt-shifta w korpusie :)
7. wbudowany pelnowymiarowy interfejs SD.
8. czytnik RFID. taki, ze bym sobie nakleil na filtry RFID-y, a body by mi w EXIF-ie pozapisywalo z czym focilem
9. (marzenie, nie mam pojecia czy technicznie wykonalne) matryca o konfigurowalnej kontrastowosci. cos takiego, co na zyczenie mozna by przestawic na rozpietosc tonalna 3EV i fotografowac sceny o malym kontrascie nie tracac plynnosci tonalnej
ad 7. po pierwsze do dzialania jako rownolegla karta pamieci. po drugie zeby dzialala jako sieciowka WiFi (sa takie na pelny interfejs SD). po trzecie: do wykorzystania w gniezdzie SD karty kryptograficznej, dorabiajacej podpisy cyfrowe do zdjec
czesc pewnie brzmi jak science-fiction, ale czesc to rzeczy "z zycia wziete".
Paweł Grabowski
19-12-2006, 22:27
Akustyk takie rzeczy to tylko w Erze ;-). Może tam maja jakąś wypasioną komórkę i zdziwko nas wszystkich złapie :-).
Szczerze i bez żartów, ale mnie jako amatora zdziwiło że aż tyle rzeczy można zmieścić do puszki. Myślę jednak że to o czym piszesz prędzej można się spodziewać w aparatach profesjonalnych serii 1 bo 30D to puszka amatorska/semi pro. Z jednym się zgadzamy uszczelki i moim zdaniem dla Canona to zajefajny chwyt marketingowy bo za małą kasę daje dyngs z 1-dynek i wiara się cieszy. Miło było przeczytać że nie oczekujesz większej matrycy i lepszego AF :-)
Pozdrawiam
Paweł
nie brzmi jak science-fiction, ale czesc to rzeczy "z zycia wziete".
akustyk to ja ciebie zapytam, czym ty focisz ? chyba ze to scisla tajemnica zawodowa 8-)
mattnick
19-12-2006, 22:29
albo wojskowa :)
Myślę jednak że to o czym piszesz prędzej można się spodziewać w aparatach profesjonalnych serii 1 bo 30D to puszka amatorska/semi pro.
nie mam co do tego watpliwosci. niemniej, korzystajac z udzielonego glosu, chcialem sobie pomarzyc jakby wygladal moj idealny 40D :)
akustyk to ja ciebie zapytam, czym ty focisz ? chyba ze to scisla tajemnica zawodowa 8-)
z zycia wziete byly akurat punkty 1-6 :)
mjastrzebski
19-12-2006, 22:55
z punktu widzenia nietypowego, ale coraz czestszego uzytkownika sprzetu Canona
1. uszczelki. sa szczelne szkla, warto miec do nich nieprzeciekajace body
2. automatyka ISO (i ISO na zawsze w celowniku)
3. duperela, ale bardzo przydatna: drabinka do +/- 3EV. do ekspozycji i do blysku.
4. mowiac o blysku - mozliwosc kontrolowania lamp zdalnych lampa z body.
5. wieloplastrowy pomiar ekspozycji z automatyka n1aswietlania "na jasne partie", "na ciemne partie", "na srednio".
6. anti-shake z opcja robienia na zyczenie tilt-shifta w korpusie :)
7. wbudowany pelnowymiarowy interfejs SD.
8. czytnik RFID. taki, ze bym sobie nakleil na filtry RFID-y, a body by mi w EXIF-ie pozapisywalo z czym focilem
9. (marzenie, nie mam pojecia czy technicznie wykonalne) matryca o konfigurowalnej kontrastowosci. cos takiego, co na zyczenie mozna by przestawic na rozpietosc tonalna 3EV i fotografowac sceny o malym kontrascie nie tracac plynnosci tonalnej
ad 7. po pierwsze do dzialania jako rownolegla karta pamieci. po drugie zeby dzialala jako sieciowka WiFi (sa takie na pelny interfejs SD). po trzecie: do wykorzystania w gniezdzie SD karty kryptograficznej, dorabiajacej podpisy cyfrowe do zdjec
czesc pewnie brzmi jak science-fiction, ale czesc to rzeczy "z zycia wziete".
Dorzuce pare wlasnych drobiazgow:
1. Konfigurowalny czas trwania blokady ekspozycji.
2. Pamiec blokady ekspozycji. Naciskam *, i jak nacisne drugi raz, to w wizerze (chocnby tam gdzie ISO),pokazuje mi sie roznica pomiedzy dwoma pomiarami w EV. O tych rzadko ludziska pisza. A ja bym chcial cus takiego miec. Bo leniwy jestem i kiepsko algorytmy licze w pamieci :P
3. 5 i tylko 5 czujnikow AF. 5 krzyzowych ;-) 1 w srodku i 4 w mocnych punktach :D. Zadnych tam rombow. Dobra zartowalem ;-)
Ale i tak mimo ze dwa pierwsz, ba, wiekszosc naszych "zycze" to software, to i tak nic z tego nie bedzie ;-)
Marcin
Dorzuce pare wlasnych drobiazgow:
1. Konfigurowalny czas trwania blokady ekspozycji.
w programie Audio-Video (jak mowia koledzy spod zoltego sztandaru) tez mnie to zawsze wkurzalo. odkad robie w trybie Mistrzow nie uzywam * wiec mi to nie przeszkadza :)
Kolekcjoner
19-12-2006, 23:28
(...) odkad robie w trybie Mistrzow (...)
Masz na myśli zielony :mrgreen: oczywiście :lol:?
Jak dla mnie mogliby dać:
- autoiso,
- wywalić tematyczne,
- dać lepszy grip ale nie na stałe - taki jak w K10D,
- 6 kl/s,
- podwoić bufor albo co tam będziemy się szczypać 40 Raw - ów w serii,
- dać iso 6400,
- możliwość dowolnego oprogramowywania przycisków - z direct print włącznie :)
- zagęścić punkty AF w środku,
- dodać tryb silent
- wywalić kukułkę,
- zapodać możliwość robienia w trybie crop 2x
- zapodać możliwość robienia raw-ów o rozdzielczości 4 - krotnie mniejszej niż nominalna - czyli jak np. będzie matryca 12 Mpx to 3 Mpx.
Chyba wystarczy :).
-
-
Ps "-" zostawiłem jak mi sie jeszcze cuś przypomni :mrgreen:. Może napiszmy list otwarty do Canona :D.
oskarkowy
19-12-2006, 23:31
w programie Audio-Video (jak mowia koledzy spod zoltego sztandaru) tez mnie to zawsze wkurzalo. odkad robie w trybie Mistrzow nie uzywam * wiec mi to nie przeszkadza :)
Tej jednej rzeczy akurat bardzo mi brakuje w canonach i nie ma co ukrywać, ze to bardzo użyteczna funkcja w nikonach. A przecież można by to zrealizować wyłącznie wymianą softu w aparatach. Czemu nie ma tej funkcji - nie wiem.
Dla nie zorientowanych w temacie: chodzi o możliwość zablokowania "minimalnego" czasu naświetlania w trybie AV, poniżej którego aparat albo podbija ISO, albo zmniejsza przysłonę, albo co tam jeszcze, żeby tylko utrzymać ekspozycję i nie ruszyć zdjęcia.
Wyobraźcie sobie taki program, gdzie można ustawić 1/ogniskową i zapomnieć o tych wszystkich cyferkowych duperelach 8)
Kolekcjoner, co to jest kukułka?
Ten dzyndzol na górze, który uderza w czoło jak się przez przypadek przekręci tryb na zielony i w ciemności naciśnie spust migawki.
Ja bym nie usuwał, czasem przydaje się do rozświetlenia a nie zawsze tacham ze sobą zewnętrzną lampę.
KuchateK
20-12-2006, 00:22
ad 7. po pierwsze do dzialania jako rownolegla karta pamieci. po drugie zeby dzialala jako sieciowka WiFi (sa takie na pelny interfejs SD).
Ten pomysl moze zabic wireless usb.
po trzecie: do wykorzystania w gniezdzie SD karty kryptograficznej, dorabiajacej podpisy cyfrowe do zdjec
Ale jakas kryptografia w puszkach juz jest. Potrzeba cos innego?
DVK-E2 data verification kit
http://www.canon.lv/products/about.asp?id=1225
Choc strona troche nieaktualna, 20D i inne tez to maja.
Ale jakas kryptografia w puszkach juz jest. Potrzeba cos innego?
DVK-E2 data verification kit
DVK, o ile mnie pamiec nie myli, to mechanizm poswiadczajacy integralnosc ciagu bitow, czyli z polskiego na nasze: pozwalajacy wykrywac manipulacje przy plikach ze zdjeciami. nie ma nigdzie mowy o operatorze aparatu, a samo body pojawia sie posrednio
krypto ktore mi chodzi po glowie to podpis cyfrowy. majacy moc dowodowa w zakresie: kto, jakim body, jakie zdjecie wykonal. a to tylko pojedynczy przypadek, bo majac otwarty interfejs mozna zrobic wszystko. wlacznie z szyfrowaniem w biegu calych zdjec i uniemozliwieniem odczytu karty badz plikow przez nieupowazniona osobe.
ale realnie to tego nie widze, zwlaszcza na polce potencjalnego 40D. za mala swiadomosc rynku, za malo szumu wokol tematu. predzej rynek wymusi uzywanie jednolitego i ustandaryzowanego formatu RAW. a to pewnie tez nastapi nie predzej niz Nikony przestana szumiec. tak ze se jeszcze poczekamy... :lol:
Kolekcjoner
20-12-2006, 00:59
piast9 już wyjaśnił - wbudowana lampa błyskowa - mnie raczej tylko denerwuje swoją obecnością ale nie upieram się - możemy zostawić :mrgreen:.
KuchateK
20-12-2006, 02:24
DVK, o ile mnie pamiec nie myli, to mechanizm poswiadczajacy integralnosc ciagu bitow, czyli z polskiego na nasze: pozwalajacy wykrywac manipulacje przy plikach ze zdjeciami. nie ma nigdzie mowy o operatorze aparatu, a samo body pojawia sie posrednio
krypto ktore mi chodzi po glowie to podpis cyfrowy. majacy moc dowodowa w zakresie: kto, jakim body, jakie zdjecie wykonal.
DVK wlasnie to ma umozliwiac. Zreszta chyba spelnia nawet jakis standard ISO w tym temacie, a przynajmniej Canon sie o to staral.
Skoro masz plik z puszki, mozesz udowodnic ze nie zostal zmodyfikowany ani jeden bit a w srodku jest zapisany numer seryjny indywidualny dla kazdego body to w czym problem z udowodnieniem ze to wlasnie ta puszka?
W/g zapisanego niezmodyfikowanego exifa mozesz tylko udowodnic "czym" i "kiedy".
Bez wbudowanej w body biometrii nie udowodnisz kto pociagnal za spust :D
Ale moze przejma kiedys nieco technologii przyszlosci planowanej dla broni. Choc tam taniej przyblokowac dostep rfid wbudowanym w obraczke na rece i czytnikiem w rekojesci jak za pomoca odczytu odciskow.
a to tylko pojedynczy przypadek, bo majac otwarty interfejs mozna zrobic wszystko.
Nalezy zaczac od tego, ze "otwarty" u Canona raczej nie przejdzie.
Poza tym obsluga takich kart wymagala by czegos typu "system operacyjny" i mozliwosci wgrywania sterownikow, a to nie jest komora czy pda aby sobie na to mozna pozwolic. Rynek jest niestety nieco niestandardowy w tym temacie i narazie nawet wifi, ktore uzywalo by znacznie wiecej osob nie mozna sie dopatrzec za rozsadne pieniadze...
wlacznie z szyfrowaniem w biegu calych zdjec i uniemozliwieniem odczytu karty badz plikow przez nieupowazniona osobe.
No to bedzie pewien problem.
Zacznij od tego, ze to wymaga mocy obliczeniowej ktora kosztuje energie, czas, miejsce w body i pieniadze za sprzet i opracowanie.
Malo kto tego potrzebuje aby implementowac to seryjnie przy brakach czysto programowych jak auto iso czy przyblokowanie czasu w Av. A liczac, ze bedzie to kosztowalo tez jakis uklad badz fragment digica "iles tam" lepiej zeby dali uszczelki.
Poza tym nie widze duzego sensu robienia takich operacji. Jak ktos bardzo bedzie chcial to i tak dorwie te zdjecia kradnac do kompletu puszke czy komputer.
W sumie to tez obecnie mozna zrobic. Wystarczy wysylac zdjecia z aparatu do komputera przewodem czy bezprzewodowo (laptopy sa dzisiaj na tyle male ze mozna wytrzymac kilo czy dwa w plecaku) i szyfrowac tuz po zrobieniu. Na wbudowane WIFI czy inny standard bezprzewodowy znajdzie sie wieksza ilosc chetnych jak szyfrowanie plikow na karte.
ale realnie to tego nie widze, zwlaszcza na polce potencjalnego 40D. za mala swiadomosc rynku, za malo szumu wokol tematu.
To czego wymagal rynek juz jest. Mozna, podobnie jak za zelatynowych czasow i negatywow przedstawianych w sadzie, udowodnic ze fota zostala zrobiona przez posiadacza puszki. Na reszte nie widze zapotrzebowania. Nawet DVK nie jest popularne, wiec po co implementowac wiecej?
predzej rynek wymusi uzywanie jednolitego i ustandaryzowanego formatu RAW. a to pewnie tez nastapi nie predzej niz Nikony przestana szumiec. tak ze se jeszcze poczekamy... :lol:
DNG jest juz w pentaxach, wiec mozna powiedziec, ze rynek juz wymusil standardowy RAW. Kwestia czasu az wszyscy sie do tego dostosuja.
A Nikon, oby szumial wiecznie, to nie wiem czy przestanie :D
Broncobilly
20-12-2006, 03:05
koniecznie jeszcze trzeba by obsługę GPS dołaczyć (najlepiej na BT) - na wbudowany moduł sam bym chętnie dodatkowe 200-300 zł wyłożył
Paweł Grabowski
20-12-2006, 12:03
I to wszystko koledzy w puszce za 4,5kzł z segmentu amatorskiego/semi -pro??? Wy chyba żyjecie w innym świecie. Albo zacznijcie robic zakupy w Erze. Jeżeli o tym wszystkim pisalibyście odnośnie serii 1 to znaczyłoby że jest o czym rozmawiać a tak to szkoda stukania w klawiaturę.
Pozdrówki
Paweł
I to wszystko koledzy w puszcze za 4,5kzł z segmentu amatorskiego/semi -pro??? Wy chyba żyjecie w innym świecie. Albo zacznijcie robic zakupy w Erze. Jeżeli o tym wszystkim pisalibyście odnośnie serii 1 to znaczyłoby że jest o czym rozmawiać a tak to szkoda stukania w klawiaturę.
Pozdrówki
Paweł
to bylo odnosnie nastepcy 400d ;-) :p
Kolekcjoner
20-12-2006, 19:03
I to wszystko koledzy w puszce za 4,5kzł z segmentu amatorskiego/semi -pro??? Wy chyba żyjecie w innym świecie. Albo zacznijcie robic zakupy w Erze. Jeżeli o tym wszystkim pisalibyście odnośnie serii 1 to znaczyłoby że jest o czym rozmawiać a tak to szkoda stukania w klawiaturę.
Pozdrówki
Paweł
Bardzo dużo z tych rzeczy (przynajmniej tego o czym ja pisałem, bo akustyk to raczej zachczył o SF :mrgreen:) w jedynkach już jest także nie ma czego chcieć w tym przypadku. Po za tym coś tam do tego 40D będą musieli wsadzić po za większą matrycą i śmieciarą ;):).
Z tym że na to jeszcze mają sporo czasu.
Dla mnie ciekawsze będzie co na prawdę pokażą w lutym.
Czy ktoś może wie kiedy jest PMA w 2007 roku?
Michu (Pentax)
20-12-2006, 19:19
8-11 marzec.
Dla nie zorientowanych w temacie: chodzi o możliwość zablokowania "minimalnego" czasu naświetlania w trybie AV, poniżej którego aparat albo podbija ISO, albo zmniejsza przysłonę, albo co tam jeszcze, żeby tylko utrzymać ekspozycję i nie ruszyć zdjęcia.
coś nieco podobnego Canona ma - safe shift w Tv i Av.
Kolekcjoner
20-12-2006, 19:51
8-11 marzec.
Dzięki :D.
No to jeszcze cały styczeń, pewnie cały luty i coś się pojawi :). Na tydzień przed powinno już coś być. Z plotek wynika że wreszcie powinien być następca 1Ds mkII.
Skoro masz plik z puszki, mozesz udowodnic ze nie zostal zmodyfikowany ani jeden bit a w srodku jest zapisany numer seryjny indywidualny dla kazdego body to w czym problem z udowodnieniem ze to wlasnie ta puszka?
jesli calosc spelnia standard ISO ktory traktuje o niepodrabialnosci takich informacji jak serial body (nie wiem czy tak jest - interpretuje na korzysc Canona) to wszystko OK. aczkolwiek osoby fotografa to nadal nie potwierdza
W/g zapisanego niezmodyfikowanego exifa mozesz tylko udowodnic "czym" i "kiedy".
EXIF-a potrafi byle zdolny przedszkolak przerobic. to akurat nie ma zadnej mocy dowodowej
Bez wbudowanej w body biometrii nie udowodnisz kto pociagnal za spust :D
niewazne. jak sie do e-banku logujesz to bank tez ma w d... czy to jestes Ty czy nie :) grunt ze ten co sie loguje zna haslo, ktorego utrzymanie w sekrecie jest broszka niejakiego Kuchatka, co ma zapisane w umowie :)
na podobnej zasadzie - fotograf ma na chipie w SD swoj klucz prywatny i to mu pozwala udowodnic autorstwo zdjecia. jego broszka jest, zeby tej karty SD nie zgubil
Ale moze przejma kiedys nieco technologii przyszlosci planowanej dla broni. Choc tam taniej przyblokowac dostep rfid wbudowanym w obraczke na rece i czytnikiem w rekojesci jak za pomoca odczytu odciskow.
jesli dobrze rozumiem, to chyba przesadzasz. RFID to w zasadzie juz terazniejszosc i moze jeszcze nie jest dostepne "w kiosku na rogu", ale moze sie lada dzien pojawic :)
Nalezy zaczac od tego, ze "otwarty" u Canona raczej nie przejdzie.
ugh... you nailed it :)
Zacznij od tego, ze to wymaga mocy obliczeniowej ktora kosztuje energie, czas, miejsce w body i pieniadze za sprzet i opracowanie.
nie jest tak zle. dedykowany chip do DES-a czy AES-a to praktycznie polutowane druciki i inteligencji w tym nie ma. zuzycie mocy jest na poziomie tysiecznych tego co telewizor 2,5" :) krypto asymetryczne do podpisu (RSA, ElGamal) jest wyraznie drozsze, ale tez byloby mniej uzytkowane
Poza tym nie widze duzego sensu robienia takich operacji. Jak ktos bardzo bedzie chcial to i tak dorwie te zdjecia kradnac do kompletu puszke czy komputer.
a tu sie nie zgodze. mozna taka kryptografie posadzic, ze kradziez aparatu i karty ze zdjeciami CF i krypto SD nic nie da. przypuscmy, ze odczyt zdjec wymagalby karty chipowej wpietej do kompa. takie karty chipowe w wersji USB w detalu kosztuja jakies 30$. w hurcie to bedzie raptem kilka zielonych
sek w tym, ze szans realnych na takie rzeczy nie ma. bo za maly rynek docelowy. moze w kolejnym 1Ds, ale to sie okaze
DNG jest juz w pentaxach, wiec mozna powiedziec, ze rynek juz wymusil standardowy RAW. Kwestia czasu az wszyscy sie do tego dostosuja.
DNG to format Adobe. prywatnej firmy. niby jak popatrzyc na PDF (tez licencjonowany przez Adobe'a) to tak sie czlowiek nie boi tego formatu, ale cos w 100% otwartego i nielicencjonowanego, a juz co najmniej nie pojedynczej firmy a jakiegos konsorcjum, byloby lepsze.
aczkolwiek, lepszy rydz niz nic.
paweleverest
20-12-2006, 21:59
Generalnie super by było gdyby do starej analogowej puszki EOS 3 włożyli matryce z 5D w cenie obecnego 5D więcej marzeń nie mam :)
acha przydała by się kukułka ale taka jak była w analogowej piatce :)
Kolekcjoner
20-12-2006, 22:02
DNG to format Adobe. prywatnej firmy. niby jak popatrzyc na PDF (tez licencjonowany przez Adobe'a) to tak sie czlowiek nie boi tego formatu, ale cos w 100% otwartego i nielicencjonowanego, a juz co najmniej nie pojedynczej firmy a jakiegos konsorcjum, byloby lepsze.
Pytanie tylko co da ten niby uniwersalny DNG i czy nie spowoduje ograniczeń dla producenta puszki, bo jeśli tak to zapomnijcie. Po za tym wartałoby sprawdzić czy pliki z DNG i Raw np. z Pentaxa K10D są tożsame jakościowo, bo jeśli DNG narzuca jakieś ograniczenia jakościowe lub w obróbce to ja go nie chcę znać i mam nadzieję że Canon w to nie wejdzie.
oskarkowy
20-12-2006, 22:59
Generalnie super by było gdyby do starej puszki EOS 3 włożyli matryce z 5D w cenie obecnego 5D więcej marzeń nie mam :)
Ja mam. Niech migawka ma dźwięk z EOS5 (bo tą z trójki można było trupa obudzić) i dołożą grip. No i ETTL II, bo nie chcę sobie przypominać tych starych pomysłów na oświetlanie.
KuchateK
20-12-2006, 23:09
jesli calosc spelnia standard ISO ktory traktuje o niepodrabialnosci takich informacji jak serial body (nie wiem czy tak jest - interpretuje na korzysc Canona) to wszystko OK. aczkolwiek osoby fotografa to nadal nie potwierdza
No... Oczywiscie. Ale to jak z Twoim przykladem banku ponizej.
Twoja brocha pilnowac puchy, ktora jest dowodem rzeczowym ze zdjecie jest z niej. Jak udowodnisz ze jest Twoja, to i zdjecie Twoje.
EXIF-a potrafi byle zdolny przedszkolak przerobic. to akurat nie ma zadnej mocy dowodowej
Tak. Ale nikt nie bedzie w stanie wsadzic tego exifa do rawa podpisanego przez dana puszke tak aby DVK potwierdzil autentycznosc i fakt niedokonania zadnych zmian w pliku.
niewazne. jak sie do e-banku logujesz to bank tez ma w d... czy to jestes Ty czy nie :) grunt ze ten co sie loguje zna haslo, ktorego utrzymanie w sekrecie jest broszka niejakiego Kuchatka, co ma zapisane w umowie :)
Otoz to. Tak samo w sadzie. Masz puszke > zdjecie Twoje. Twoja brocha zeby Ci puchy nie podprowadzili.
na podobnej zasadzie - fotograf ma na chipie w SD swoj klucz prywatny i to mu pozwala udowodnic autorstwo zdjecia. jego broszka jest, zeby tej karty SD nie zgubil
Tyle miec karte SD z kluczem co i puszke podpisujaca zdjecia. Na jedno wychodzi i caly mechanizm jest obecnie identyczny. Tyle ze znacznie prostrzy w obsludze i stosowaniu. Raptem jeden "custom function" do przelaczenia.
jesli dobrze rozumiem, to chyba przesadzasz. RFID to w zasadzie juz terazniejszosc i moze jeszcze nie jest dostepne "w kiosku na rogu", ale moze sie lada dzien pojawic :)
RFID dziala z powodzeniem juz od bardzo dawna. Durne bramki w sklepach to wlasnie RFID i stosowane sa juz grubo ponad 10 lat. Tyle ze takie elementy jak zaprezentowany powyzej to nadal stosunkowo odlegla przyszlosc.
Narazie kombinuja jak to upchnac wszystkim do majtek (w nowych banknotach w USA juz sa) aby wielki brat mogl latwiej sledzic co, kiedy, kto, gdzie, ile... A potem zasyp reklam.
nie jest tak zle. dedykowany chip do DES-a czy AES-a to praktycznie polutowane druciki i inteligencji w tym nie ma. zuzycie mocy jest na poziomie tysiecznych tego co telewizor 2,5" :) krypto asymetryczne do podpisu (RSA, ElGamal) jest wyraznie drozsze, ale tez byloby mniej uzytkowane
a tu sie nie zgodze. mozna taka kryptografie posadzic, ze kradziez aparatu i karty ze zdjeciami CF i krypto SD nic nie da. przypuscmy, ze odczyt zdjec wymagalby karty chipowej wpietej do kompa. takie karty chipowe w wersji USB w detalu kosztuja jakies 30$. w hurcie to bedzie raptem kilka zielonych
Liczac ze normalne WIFI kosztuje 50 zielonych za dobrej jakosci karte a u Canona *******a do puszki $1000, to za to nie zaplacisz wiele mniej. Ba... Liczac znacznie mniejszy rynek za to beda chcieli minimum $1500 :D
Poza tym popatrz ile to wymaga modyfikacji i dodatkowych elementow. Karty z kluczami, soft do odszyfrowania... Klucze publiczne, prywatne, czipy... Dostaniesz raptem mozliwosc zaszyfrowania plikow na karte, ktorego chyba nikt naprawde nie potrzebuje. Stracisz mozliwosc podgladu w puszce czegokolwiek. A jak zapisywac miniatury obok to i tak cala ta kryptografia nic Ci nie da bo beda doskonale widziec jakie foty sa na karcie.
A jak szlak trafi HDD z kluczem to jak zdjecia z karty wyciagnac? Juz widze te setki postow na forach.
sek w tym, ze szans realnych na takie rzeczy nie ma. bo za maly rynek docelowy. moze w kolejnym 1Ds, ale to sie okaze
Ktos kto potrzebuje duzego bezpieczenstwa moze zapiac przewodem puche do laptopa i szyfrowac na nim pliki jak splywaja z aparatu. Cala reszta to naprawde bardzo zbedny wydatek.
A autorstwo zdjecia da sie obecnie udowodnic bardzo skutecznie.
Bylo by... Ale wez ich przekonaj do tego.
Otoz to.
Czy ktoś coś wie więcej o tym....
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Canon EOS 3D is rumored to have 45AF points with eye controlled focus which offers instant, intuitive AF in almost any situation by linking eye movement with the multiple AF points.
Tomasz Golinski
22-12-2006, 01:09
Chyba pora zacząc za to warny stawiać :twisted:
Ten obiektyw w Stodole juz widzialem
e tam obiektyw...
ja mam to 3D. co Was interesuje? :)
Jak to co? Wszystko, specyfikacja i cena.
e tam obiektyw...
Podobno jednak 46, a nie 45 punktow AF.
Tomasz Golinski
22-12-2006, 01:23
Ten obiektyw w Stodole juz widzialem
+/- 10mm :DD
e tam obiektyw...
Mnie głuwnie hodzi o to czy łatwo jest trafic w pszycisk dajrekt print i jak szybko zaczyna sie proces drukowania (z dokladnoscia do 0,3 sec)? ;)
A ja bym chciał zobaczyć zdjęcie aparatu bez gripa ;)
no to nie zabłysnąłem jak na pierwszego posta na tym forum... :oops: przepraszam
Tomasz Golinski
22-12-2006, 01:31
no to nie zabłysłem jak na pierwszego posta na tym forum... :oops: przepraszam
Wyjaśniam o co chodzi: ten aparat narysował nasz kolega z forum: Bonk. Było to jakiś rok temu :)
no to nie zabłysłem jak na pierwszego posta na tym forum... :oops: przepraszam
Spoko :)
Wazniejsza jest sprawa lampy blyskowej ... akustyk czy skoro nie ma jej na gorze to jest w srodku body za obiektywem ?
Ja mam w Firefoxie wyciągnięte canon-boardowe RSS do paska zakładek, także zawsze jak widzę nowy nagłówek "Canon 3D" to z nadzieją i szybszym biciem serca go od razu otwieram,.... a tam zawsze nieśmiertelna trójka Bonka.
no to nie zabłysnąłem jak na pierwszego posta na tym forum... :oops: przepraszam
Witamy na forum.
Nie ty jeden dałeś się nabrać na Bonk-ową 3D.
Ona już żyje własnym cyber życiem.
punktow AF jest 23. przypuszczam, ze 45 zostawiaja na nastepce trojki :) poki co i te 23 wkurzajace, bo ciezko sie biegle poruszac. dobrze, ze przez USB mozna klawiature podlaczyc od kompa i przypisac pola AF do klawiszy
co do pracy przycisku Direct Print - nie mam zastrzezen. denerwuje ten biegajacy piesek zadajacy pytania jaki format, ile kopii, jaki papier itd. itp., ale moze w nowym firmwarze to rozwiaza. cieszyc sie, ze tylko raz szczeka po wlaczeniu aparatu :)
podobno można wreszcie robić zdjęcia patrząc na LCD zamiast w wizjer. No weszcie canon pomyślał;)
Może w miedzyczasie Bonk zrobił nową puszkę? Canon 3D MKII? :mrgreen:
Jak kiedyś Canon naprawdę zrobi tego 3D to nikt wtedy nie uwierzy hyhy :mrgreen:
podobno można wreszcie robić zdjęcia patrząc na LCD zamiast w wizjer. No weszcie canon pomyślał;)
ta prowokacje dementuje :) aczkolwiek w temacie LSD - bardzo porzadny jest w 3D. kat widzenia siega 240 stopni :-D
ta prowokacje dementuje :) aczkolwiek w temacie LSD - bardzo porzadny jest w 3D. kat widzenia siega 240 stopni :-D
phi podobno najnowsze nikony maja kat widzenia nawet przekraczajacy 360 stopni! to nie zart - takie sa fakty ! :lol:
KuchateK
22-12-2006, 19:14
Skasujcie temat, naprawdę szkoda miejsca.
Eeee... Bonk, jak juz wroci, bedzie mogl zobaczyc ile zamieszania narobil :mrgreen:
Olszewski
22-12-2006, 22:46
Bardzo ladnie wyglada :) Czemu 5D nie jest wzorowany na nim?:)
KuchateK
22-12-2006, 23:04
"Bonk trojka" to byla fantazja na temat tego co wyjdzie wtedy jak wyszlo 5D i nikt nie wiedzial jak bedzie wygladac.
Btw... 1Ds jest ladniejszy :D A "Bonk trojka" to juz wogole wypas :mrgreen:
MacGyver
22-12-2006, 23:49
To może chociaż sekwencje video można nagrywać?
To może chociaż sekwencje video można nagrywać?
a pewnie. DIGIC VI robi w locie konwersje 13fps do formatu VGA i z miejsca skleja we Flashowa animacje SWF, albo w MOV.
na tej stronie (http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akustyk/temp/przyklad.html) mozna zobaczyc przykladowe filmiki ;-)
oskarkowy
23-12-2006, 15:07
Kuchatek i akustyk:
Bardzo fascynujące są te Wasze wywody na temat zabezpiecznia i potrzeb zabezpieczania fotografii. Znalazłem tylko jedną słabą stronę, którą pominęliście. Żeby zabezpieczać, to trzeba mieć jeszcze co zabezpieczać. Więc delikatnie zasugeruję, żebyśmy skupili się na robieniu takich zdjęć, które ktoś będzie w ogóle chciał nam podprowadzić. Czego sobie i Wam świątecznie życzę :mrgreen:
DamianPa
23-12-2006, 15:45
Więc delikatnie zasugeruję, żebyśmy skupili się na robieniu takich zdjęć, które ktoś będzie w ogóle chciał nam podprowadzić.
Nie wiem jak wyglądają dokonania Kuchatka, ale znając z Onephoto.net dorobek Akustyka śmiem twierdzić, że akurat on nie potrzebuje się skupiać na robieniu takich zdjęć, bo wychodzą mu one w sposób jak najbardziej naturalny - tak, jak innym ludziom spanie czy trawienie.
Natomiast w twoim przypadku twoje świąteczne życzenia są w mojej opinii jak najbardziej uzasadnione.
DamianPa - akurat przesadzasz, bo nie samym Onephoto fotografia sie kreci :)
oskarkowy - zabezpieczenie mnie potrzebne sa osobiscie srednio. ale jak ktos robi na sluzbowym sprzecie i w warunkach "drogich zdjec" (typu reportaz w miejscu zdarzen) to te sprawy moga miec znaczenie. chociaz nie tylko oni.
ale znowu - czy ten rynek jest na tyle duzy, zeby miec lobby o wplywie na Canona? :)
a tak BTW: na pewno do tego watku byla odpowiedz? ;)
piotrart
01-01-2007, 00:38
Tu można coś poczytać
http://www.northlight-images.co.uk/Canon_1DS_MkIII.html
Pozdrawiam
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku
paweleverest
01-01-2007, 11:34
Tu można coś poczytać
Pozdrawiam
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku
Hymm pieknie by było gdyby to była prawda. Ale patrząc na liste szkieł wymienionych w tym tekscie i ich ceny to raczej pobożne życzenia piszącego :) ( EF 100-400 f:4,0L IS3gen - 1200E - mniam!!- szkoda że tylko w wyobrażni :) )
EF 100-400 f:4,0L IS3gen - 1200E
No coś takiego i to za tyle, to kupiłbym od ręki, choćby i ryzykując awanturę w domu :)
Wygląda to, jak zbiór życzeń zebrany z różnych stron internetowych na świecie.
wyglada jak masturbacja pajacow, ktorzy zamiast zajmowac sie dobrym wykorzystaniem posiadanego sprzetu wymyslaja tysiace wymowek, zeby piescic kosztujaca grube pieniadze elektronike.
a mimo to sa ludzie, ktorzy sie tym ekscytuja...
Kolekcjoner
01-01-2007, 20:31
wyglada jak masturbacja pajacow, ktorzy zamiast zajmowac sie dobrym wykorzystaniem posiadanego sprzetu wymyslaja tysiace wymowek, zeby piescic kosztujaca grube pieniadze elektronike.
a mimo to sa ludzie, ktorzy sie tym ekscytuja...
A ja mam wrażenie, że podchodzisz do tego zbyt poważnie. Przecież dla niektórych to dobra zabawa. I co z tego że się podniecają - co w tym złego?
A po za tym komentarze tego gościa świadczą, że ma on spory dystans do tych informacji.
A ja mam wrażenie, że podchodzisz do tego zbyt poważnie. Przecież dla niektórych to dobra zabawa. I co z tego że się podniecają - co w tym złego?
wiesz... no, niby tak... ale jak ktorys rok z rzedu widzisz ludzi wypisujacych komlpetne bzdury o fikcyjnych aparatach, a potem faktyczne modele wypuszczane przez producentow... jak to sie mawia na polibudzie: epsilonowa korelacja pomiedzy tymi ciagami :)
A po za tym komentarze tego gościa świadczą, że ma on spory dystans do tych informacji.
i tego samego zyczylbym czytelnikom takich banialukow :)
Kolekcjoner
01-01-2007, 22:26
(....)i tego samego zyczylbym czytelnikom takich banialukow :)
Staram się :lol: :mrgreen:.
Kolekcjoner
03-01-2007, 04:45
Tutaj jeszcze też dość ciekawe wywody Boba Atkinsa na zadany temat :D.
http://www.bobatkins.com/photography/digital/canon_predictions_2007.html
hehe... czytalem. zdecydowanie ma facet racje. zwlaszcza jak pisze o zamienniku 5D cos w desen: "marzenia, te duze i te malenkie..." :)
Arek Piekarz
06-01-2007, 00:28
Właśnie uzbierałem na nowe, wymarzone szkło - Canon 10-22/3.5-.4.5 USM do 20D i... mam dylemat. W marcu najprawdopodobniej odbędą się premiery nowych obiektywów i aparatów (miejmy nadzieję), w tym BYĆ MOŻE Canon EF 10-24/2.8 L USM. Plotkę tę wziąłem z Northlight-Images, choć sądzę, że to będzie mocowanie EFS, nie EF. Jako fotoreporter wiem, jak ważny i przydatny jest jasny obiektyw i ten model naprawdę mnie tym kusi ;-)
Pojawia się pytanie - czy warto czekać te parę miesięcy, nie wiedząc, czy na pewno pojawi się to szkło? Pod koniec stycznia będę robił zdjęcia na studniówce i rolę ultra-szerokiego kąta trudno będzie przecenić. Poza tym, praca nim byłaby dla mnie czystą zabawą, zwłaszcza dzięki niesamowitym przerysowaniom, które on tworzy. Z drugiej strony, tak szeroka L-ka może być tylko marzeniem jakiegoś internauty, który zasiał wątpliwości i zamęt w umysłach tysięcy fotografów ;-) i nie ma sensu ryzykować. Co o tym myślicie?
(...)
w tym BYĆ MOŻE Canon EF 10-24/2.8 L USM. Plotkę tę wziąłem z Northlight-Images
(...)
a teraz realnie: wymien jeden, logiczny powod, dla ktorego taki obiektyw mialby powstac. pomijam kompletna sprzecznosc czegos takiego z wszelkimi dzialaniami Canona w ostatnich latach. jeden logiczny, majacy rece i nogi powod, zeby Canon taki lens wypuscil.
to ze jakis pajac wymyslil plote nie oznacza, ze jest w niej cien sensu. a w tym wypadku to kompletnie nie ma racji bytu. zadnej
EDIT: zastanawia mnie kiedy dojdzie do sytuacji, ze jak ktos na forum dpreview.com albo na takich brykach jak Northlight-Images wrzuci napis "****", to onanisci przed monitorami zaczna go glaskac :(
Jako fotoreporter wiem...
Pojawia się pytanie - czy warto czekać te parę miesięcy, nie wiedząc, czy na pewno pojawi się to szkło?
jako fotoreporter powinienes wiedziec i to:P;)
Arek Piekarz
06-01-2007, 00:56
a teraz realnie: wymien jeden, logiczny powod, dla ktorego taki obiektyw mialby powstac. pomijam kompletna sprzecznosc czegos takiego z wszelkimi dzialaniami Canona w ostatnich latach. jeden logiczny, majacy rece i nogi powod, zeby Canon taki lens wypuscil.
to ze jakis pajac wymyslil plote nie oznacza, ze jest w niej cien sensu. a w tym wypadku to kompletnie nie ma racji bytu. zadnej
Jak mówiłem, wg mnie taki obiektyw mógłby powstać tylko dla cropa 1.6x. Mało prawdopodobne, by był eLką, bo Canon jak na razie nie wypuścił żadnego szkła tej serii pod EFS-a...
... ale wypuścił jasny zoom standardowy - 17-55/2.8 IS USM, co pozwala mi sądzić, że mógłby zaserwować klientom także bardzo jasny szeroki kąt. Ach, marzenia... ;-)
wypuszczanie szkla ultra-szerokokatnego do cropa w takiej cenie (musialoby to kosztowac spokojnie 5k PLN) byloby strzalem w plecy dla 5D do ktorego mozna kupic 16-35/2.8 (nota bene w okolicach tych 5k PLN). jesli Canon ma do wyboru zachecac ludzi do cropa albo do FF to chyba latwo zgadnac jaki bedzie wynik.
a poza tym 10-22 jest, sprzedaje sie, ludzie nie narzekaja. po co psuc zarobki konstrukcji raz zaplaconej i teraz juz wylacznie dojonej finansowo? :)
Jak mówiłem, wg mnie taki obiektyw mógłby powstać tylko dla cropa 1.6x. Mało prawdopodobne, by był eLką, bo Canon jak na razie nie wypuścił żadnego szkła tej serii pod EFS-a...
... ale wypuścił jasny zoom standardowy - 17-55/2.8 IS USM, co pozwala mi sądzić, że mógłby zaserwować klientom także bardzo jasny szeroki kąt. Ach, marzenia... ;-)
no 10 mm na cropie to jak 16 mm na FF wiec nie koniecznie musza to byc marzenia:)
wypuszczanie szkla ultra-szerokokatnego do cropa w takiej cenie (musialoby to kosztowac spokojnie 5k PLN) byloby strzalem w plecy dla 5D do ktorego mozna kupic 16-35/2.8 (nota bene w okolicach tych 5k PLN). jesli Canon ma do wyboru zachecac ludzi do cropa albo do FF to chyba latwo zgadnac jaki bedzie wynik.
a poza tym 10-22 jest, sprzedaje sie, ludzie nie narzekaja. po co psuc zarobki konstrukcji raz zaplaconej i teraz juz wylacznie dojonej finansowo? :)
mysle ze strzal w plecy dla 5D to lekka przesada...
Kolekcjoner
06-01-2007, 01:28
Niestety logika faktów i działań marketingu Canona jest dokładnie taka jak pisze Akustyk.
Po za tym spójrz jeszcze krytycznie na ceny które są obok tych szkieł przecież (znając canona) to czysta fantazja.
- Canon ef 200mm F/2.8 L USM IS -1000Eur
- Canon ef 400mm F/4 L USM IS -1400 Eur
- Canon ef 10-24 F/2.8 L USM - 1200Eur
- Canon ef 24-70 F/2.8 L USM IS - 1000Eur
- Canon ef 100-400 F/4 L USM IS(3) -1200Eur
np. 400 F/4 IS za 1400 Euro :lol: :lol: :lol:
To pisał ktoś kto pojęcia nie ma o niczym właściwie ...:mrgreen:.
Co nie zmienia faktu, że nowości mogą być i zaczekać do marca warto.
jakbym mial obstawiac nowosci to widzialbym dobra 20mm stalke do FF. moze i L, ale niekoniecznie. cos takiego, co rzeszy "przesiadlych" na 5D landszafciarzy daloby rasowy, porzadny ultra-szeroki kat.
chociaz jak znam Canona, to nie zdziwilbym sie, gdyby rzucil 17-40/4 L IS. w mysl zasady, ze ciul z jakoscia, byle byl ostatnio fetyszyzowany antiszejk :)
24-70 z IS jest bez sensu skoro niedawno wyszlo 24-105. predzej widzialbym jakies 100 macro IS, na wzor nikkorowskiego szkla.
trampek9
06-01-2007, 01:44
Wg mnie to czego u Canona najbardziej brakuje to jasna szeroka "amatorska" stałka. Może pojawi się coś w okolicu 18 - 20 ze światłem 1,8 czy 2,0 - mnie bardzo brakuje takiego szkła. Ostatecznie nawet 20 2,8 Mark II mogłoby być ale z poprawioną optyką.
Kolekcjoner
06-01-2007, 02:03
Widzę że znów czas na Listę Kolekcjonera ;) :D
Obiektywy:
EF 35/1.8
EF 40/1.2L
EF 50/1.2L
EF 200/1.8 L IS - bardzo dużo się o nim mówi od dawna, że ma byc - podobno gdzieś testowali
EF 400/5.6 L IS - podobno starą wersję canon wycofał więc kto wie
EF 500/2.8 L DO IS
EF 24-50/2.0
EF 24-70/2.8 IS
EF 70-200/4 L IS
EF 100-300/2.8 IS
EF 100-400/4.5-5.6 L IS MkII - ostatnio się pojawił w sieci ma być z najnowszym IS-em
EF 100-400/4 L IS - kosztowałby majątek
EF 200-400/4 DO IS - to samo co wyżej ale jeszcze gorzej
EF 500/4 L DO IS
EF 600/5,6 L
EF 1500/4 L IS DO
być może 800 DO??
Aparaty:
4000D - komentarz jak dla 3000D
3000D bardzo małe szanse żeby canon schodził niżej
370D
400D
35D
40D
50D
7D
5Dn (mkII)
4D
3D
1DmkIII
1DsmkIII
1Dsx
1Dx
Średni format (chodzą słuchy że podobno Canon kupił od Contaxa/Kyocera ten dział łącznie z nazwą)
Na czerwono to co już na bank wypada. Na zielono to co się sprawdziło.
Na niebiesko to co ma szansę ;):).
Sporo się tego nazbierało:mrgreen:. Wypisałem tylko te które nosiły chociaż cień cech prawdopodobieństwa, bo wishlist jest znacznie dłuższa:mrgreen: :-D.
New Brand - może nowa seria z EVF, może system modularny. Tu nawet mało wiarygodnych przecieków nie ma tylko domysły i spekulacje. O możliwości wprowadzenia aparatów z EVF wspominał w wywiadzie na PMA '06 Chuck Westfall.
Jak widać domysłów mnóstwo konkretów ... lepiej nie mówić :D.
Widzę że znów czas na Listę Kolekcjonera ;) :D
tak to tylko w Erze... :)
mnie sie 24-50/2.0 podoba. jakby to bylo znosnej ostrosci to wymarzona portretowka do wnetrz. moze ciut szersza, ale z braku laku...
EDIT: wishlist aqustyka:
wypasione 15mm do cropa (swiatlo moze byc nawet f/4, ale jakby byla mala srednica filtra to ekstra)
fajny zoomiq w desen 50-250 do cropa, ale taki zeby nie ssal w dlugim koncu bez zaczernienia do f/8
zdalna kontrola nad lampkami przez body. Nikon jakos qrde potrafi! :)
Na czerwono to co już na bank wypada.
No nie wiem, możliwe, ale podobno ma być 4000D. Nie wiem na ile to "podobno" jest prawdziwe. Link (już gdzieś był na tym forum):
http://www.dialogen.no/foto/EOS_cameras.pdf
Kolekcjoner
06-01-2007, 17:15
No nie wiem, możliwe, ale podobno ma być 4000D. Nie wiem na ile to "podobno" jest prawdziwe. Link (już gdzieś był na tym forum):
http://www.dialogen.no/foto/EOS_cameras.pdf
Moim zdaniem są zerowe szanse na ten model. Wydaje mi się że w chwili obecnej dwa trabanty canonowi wystarczą :D. Ale nie ma sprawy dopisałem :).
Ja (zresztą nie tylko ja :D) uważam, że canonowi dużo bardziej brakuje przyzwoitego korpusu w segmencie semi-pro niż mnożenie korpusów amatorskich. Miejmy nadzieję że najbliższe miesiące potwierdzą te przypuszczenia :).
Moim zdaniem są zerowe szanse na ten model. Wydaje mi się że w chwili obecnej dwa trabanty canonowi wystarczą :D. Ale nie ma sprawy dopisałem :).
Ja (zresztą nie tylko ja :D) uważam, że canonowi dużo bardziej brakuje przyzwoitego korpusu w segmencie semi-pro niż mnożenie korpusów amatorskich. Miejmy nadzieję że najbliższe miesiące potwierdzą te przypuszczenia :).
Tak masz rację Canonowi brakuje przyzwoitego kurpusu w klasie semi-profi. Ba każde dziecko wie, że 20 , 30 i 5 to szajs i nie da się tym zdjęć robić...
Kolekcjoner
07-01-2007, 00:24
(...)Ba każde dziecko wie, że 20 , 30 i 5 to szajs i nie da się tym zdjęć robić...
Nie bardzo rozumiem czemu to piszesz :shock:? A gdzie ja napisałem że to szajs? To bardzo przyzwoite sprzęty :).
Tak masz rację Canonowi brakuje przyzwoitego kurpusu w klasie semi-profi. Ba każde dziecko wie, że 20 , 30 i 5 to szajs i nie da się tym zdjęć robić...
Problem widze jest z klasyfikacja "co to jest semi-profi" . Polak skategoryzuje wg ceny i dla niego 30D/5D juz jest semi-profi bo cena przekracza czesto dwie pensje. Dla amerykanca semi-profi jest konkretny zakres mozliwosci a nie cena... i tu np 5D moze sie lapie ale tak ledwo.
Definicja rozni sie tez z powodu roznego postrzegania profesjonalizmu. I dlatego zawsze jeden bedzie sie upieral ze 20D/30D to juz semi-profi, podczas gdy inny bedzie udowadnial ze to nadal polka typowo amatorska. I w zaleznosci od punktu widzenia/siedzenia czy przyjetego zestawu definicji - obaj maja racje.
paweleverest
07-01-2007, 13:00
Dla amerykanca semi-profi jest konkretny zakres mozliwosci a nie cena... i tu np 5D moze sie lapie ale tak ledwo.
Vitez z tego co piszesz to jedynem sprzetem semi-profi mogła by byc JEDYNKA. Co w takim razie jest sprzetem PROFI ???? chyba że średni format analogowy choć do profesjonalnej reporterki nie był by zbyt poręczny :).
Canon juz dawno ustalił granice pomiędzy sprzetem amatorskim półprofesjonalnym i profesjonalnym rozgraniczając go liczbą cyferek w nazwie body.
tu małe dygresja:
Wiem niektórzy nie kalsyfikują EOS'a 5 jako profesjonalnego sprzetu bo ma 3 klatki na sekunde. Sęk w tym że ma on inne rzeczy które dla profesjonalisty zajmującego się np portretemi biją na głowe te nawet 8,5 klatek na sekunde i dla takiego człowieka to własnie EOS 5 bedzie sprzetem profesjonalnym bo jest dopasowany idealnie do jego potzreb związanych z pracą. Problem u nas jest taki że z powodu ograniczonego budżetu niektórzy z nas ( większość ) chciała by mieć jeden aparat do wszystkiego który w kazdej dziedzinie zachowywał by sie idealnie i przy okazji nie kosztował więcej niż 4000zł. Niestety z doświadczenia wiem że takich rzeczy nie ma i to nietylko na polu fotografii "Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego" i dlatego trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie co w danej dziedzine nas najbardziej interesuje i do tego dobrać sprzet. Jeżeli natomiast interesują nas dwie odrębne dziąły fotografi jak np sport i portret to niestety bedziemy musieli kupić dwa rodzaje body o ile bedzie nas na to stać.
Koniec dygresji o 5D :)
Wracając do podziłau sprzetu na klasy to tutaj tez musimy sobie uświadomić co i po co kupujemy :
klasa amatorska - jak sama nazwa mówi jest dla amatorów (ludzi którzy nie zarabiają na fotografi ale lubią mieć dobre zdjęcia, mieć kontrole nad procesem ich powstwania i mieć możliwośc rozbudowy swojego sprzet o dodatkowe akcesoria pozwalające rozwijać ich zainteresowania)
Sprzet taki bedzie tani, żeby amator lub człowiek, który zaczyna interesować się fotografią mógł sobie na niego pozwolic. Niestety w ramach tej klasy nie możemy liczyć na super doaldne podzespoły, body o niesamowitej wytrzymałości itd bo nie jest to celem tla tej grupy produktów. Ich zadaniem jest wciągnąć potencjalnych klientów głębiej w świat fotografi i otworzyć im droge do wyższych kals sprzetowych (chyba że ich marzenia fotograficzne nie wykraczają poza ten poziom podstwaowy )
Reasumująć kalsa idealna na start dla kogoś komu znudziły się kompakty. Bardzo dobrzez że taka klasa jest bo w przeciwnym razie początkujący musieli by kupować od razu 1dmkII by po miesiącu stwierdzić ze fotografia to jednak nie jest to co ich kręci :) (Przedstawiciel tej kalsy to 400D)
Klasa pól profesjonalna ( semi-pro ) - to klasa która sprawia najwięcej kontrowersji gdyż adresowana jest do byłych uzytkowników kalsy amatorskiej którzy stwierdzili że fotografia to jest to co chcą robić i być może nawet zacząć na tym zarabiać.
Sprztęt w tej klasie jest już bardziej wytrzymały ( przygotowany na długie menczarnie z pasjonatem :) ) pozwalający na większą kontrole i oferujący większa dokładność.
Wg mnie kalsa ta jest najbardziej nerwożerna gdyz producent chce stworzyć aparat który bedzie się jakoś sprawdzał w każdej dziedzinie a zarazmem kosztował na tyle nie dużo żeby wiekszość zawansowanych amatorów mogła sobie na niego pozwolić.
To staranie o uniwersalnośc takiego sprzętu niestety ma swoje wady bo jak wsponiałem na początku gdy coś jest do wszystkiego tzn że jest do niczego ;) Oczywiście twierdzenie jest troche przekoloryzowane ale prawda jest taka że body z tego segmentu niegdy nie da nam takiego efektu jak profesjonalne body sprecyzowane pod konkretny obszar naszych zainteresowań ( drugą stroną medalu jest to że w 90% sytuacji ta róznica bedzie na tyle mała że wręcz niestotna dla końcowego odbiorcy zdjęcia ) .
( typowy przedstawiciel to 30D)
Segment Profesjonalny - Hymm sam profesjonalistą nie jestem więc ciężko mi się tu wypowiadac ale opierając się na dziedzinie w której mam większe doświadczenie niż fotografia powiem tak:
Nie nalezy Fotografi ogólnej traktować jako zawód i twierdzić ze jesteśmy profesjonalistami pod kazdym względem ( gdyż twierdzenie które zastosowałem do aparatów bedzie dotyczyło fotografa - jak ktoś jest do wszytskiego to jest do niczego :) )
Jeżeli jesteśmy już profesjonalistami to napewno widzimy co daje nam najwięcej dochodów i w czym jesteśmy naprawde dobrzy - pod tą dziłąke fotografi powinniśmy zbierać jak najlepszy sprzet, żeby efekt naszych prac był jak najlepszy
I tak jezeli mamy najwięcej klientów i pieniędzy z portretowania ludzi to oczywiście 5D
Jęzeli natomista to na czym zarabiamy nazywa się sportem lub reporterką to 1d...
Nie mówie oczywiście że ktoś kto ma 5D nie może przyjąć zlecenia na reportaż z zawodów sportowych jako dodatkowe zadanie. Musi być tylko świadomy że efekty jego pracy moga być gorsze niż tej osoby która ma bardziej odpowiedni sprzet do tego tematu.
Jeżeli natomiast nasze zadania zawodowe bedą wymagały częstego przeskakiwania między tematami i naprawde jesteśmy w stanie zajmować się dwoma dziedzinami naraz to niestety ale musimy kupić drugie body bo z tego zyjemy i za to nam płacą.
Zresztą co ja tu pisze zawodowcy wiedzą o co chodzi.
( przedstawiciele 5D, 1dmkII...)
Na koniec jeszce jedno bardzo wazne zdanie 400D może zrobić lepsze zdjęcie niż 1dsmkII bo fotografia to nie tylko aparat ;)
Vitez z tego co piszesz to jedynem sprzetem semi-profi mogła by byc JEDYNKA. Co w takim razie jest sprzetem PROFI ???? (...)
Wracając do podziłau sprzetu na klasy to tutaj tez musimy sobie uświadomić co i po co kupujemy
Chcialem jedynie zwrocic uwage ze co innego dla Polaka bedzie profi a co innego dla amerykanca. Czyli co innego Canon moze nazwac swoim segmentem 'sei-profi' a Polak zdziwiony zrobi wielkie oczy "przeciez to juz jest fullwypas profi body a nie jakies nedzne semi-profi" .
Nie probuje tu robic klasyfikacji. Przeczytaj jeszcze raz ostatnie zdanie mojego postu - nie ma sensu klasyfikowanie na sile danego body w danej kategorii. Bo dla ciebie co innego bedzie semi-profi niz dla "profi" np z USA.
paweleverest
07-01-2007, 13:36
Nie probuje tu robic klasyfikacji. Przeczytaj jeszcze raz ostatnie zdanie mojego postu - nie ma sensu klasyfikowanie na sile danego body w danej kategorii. Bo dla ciebie co innego bedzie semi-profi niz dla "profi" np z USA.
Dla mnie o klasyfikacj sprzeytu nie świadczy cena ale jego możliwości w danej dziedzinie. Taka zasada powinna obowiązywać wszędzie niezależnie od kontynentu. Nie zmienia to faktu że przęciętny amerykanin kupi lepsze body niż przeciętny mieszkaniec kraju nad Wisłą o ile tylko takie body bedzie mu potrzebne .
Kolekcjoner
07-01-2007, 13:51
Dla mnie o klasyfikacj sprzeytu nie świadczy cena ale jego możliwości w danej dziedzinie. Taka zasada powinna obowiązywać wszędzie niezależnie od kontynentu.
No właśnie to miałem na myśli używając skrótu myślowego semi -profi. Marzy mi się (nie tylko mnie zresztą) body pomiędzy 1D a 30D. Taki EOS 3 w cyfrze. Dla mnie 30D to jednak bardziej aparat dla amatora niż profesjonalisty. Aczkolwiek są to rzeczy bardzo umowne. Tak samo jak to kto jest amatorem a kto zawodowcem.
Być może powinienem to ująć tak, że brak w ofercie canona profesjonalnej puszki stanowiącej uzupełnienie dla jedynki. W nikonie tak jest od lat F90 i F4, F100 i F5, teraz D200 i D2X.
5D to nie jest to. Jest to wspaniała puszka ale np. dla mnie zbyt mało uniwersalna. To trochę taki średni format w cyfrze.
Oczywiście jest to punkt widzenia z mojego podwórka :D.
5D to nie jest to. Jest to wspaniała puszka ale np. dla mnie zbyt mało uniwersalna. To trochę taki średni format w cyfrze.
Oczywiście jest to punkt widzenia z mojego podwórka :D.
i po cos to napisał? :D teraz to sie dopiero zacznie :mrgreen:
Kolekcjoner
07-01-2007, 14:20
i po cos to napisał? :D teraz to sie dopiero zacznie :mrgreen:
Wiesz , "raz kozie śmierć" :lol:. Po za tym to przecież komplement był :D.
A mi wystarczyłoby coś a la Zenit z matrycą i auto focusem :P . No i oczywiście z odpowienio niską ceną. Szkoda, że takich nie robią.
Zdjęcie robi fotograf, a nie aparat ;) .
A mi wystarczyłoby coś a la Zenit z matrycą i auto focusem :P .
Może wiec ЗЕНИТ-408 ? ;)
Niestety prace nad modelem zostały zatrzymane...
http://www.zenit.istra.ru/qa/qa-digital.html
oskarkowy
07-01-2007, 17:46
Napiszę trochę swoich spostrzeżeń. Porównanie z Amerykanami jest bardzo śliskie z kliku powodów. Owszem, zarabiają oni kilkakrotnie więcej niż my, do tego sprzęt jest u nich zdecydowanie tańszy niż u nas.
Jednak pamiętajcie, że tam inaczej rozkłada się wydatki. U nas na upartego mając 100$ na głowę w rodzinie miesięcznie idzie spokojnie przeżyć. Tam, co najwyżej można iść do restauracji a i to nie do każdej.
Robiłem ostatnio zlecenie dla przemiłego człowieka ze Stanów. Dogadaliśmy się tak, że prócz samego zlecenia, on jeszcze przywiezie mi szkiełko, za które mu oddzielnie zapłacę. Choć człowiek do biednych nie należał i sam miał system canona, kilkakrotnie przed zakupem upewniał się, czy obiektyw odbiorę (i zdaje się, że do samego końca nie był tego pewien - bał się, że będzie musiał go oddać, ponieść koszty itp). A za samo zlecenie płacił mi naprawdę wiele razy więcej, niż wartość tego, co kosztowałoby go przy zwrocie szkła do sklepu.
Moim zdaniem (choć nigdy nie żyłem w Stanach i to wszystko tylko moje domysły), tam większość zarobków pochłania samo codzienne życie (czynsze, kredyty, jedzenie). To, że elektronikę i paliwo mają taniej, to nie znaczy, że naprawdę mogą sobie pozwolić na wypasioną puszkę z każdej pensji. PO porstu inaczej rozkładają się tam wydatki.
Dzielenie systemów profesjonalnych ze względu na to, co ktoś może sobie kupić, to jakieś zupełne nieporozumienie.
Z mojego punktu widzenia:
5D - sprzęt profi - niepowtarzalna jakość obrazu, matryca i ilość pixeli w sam raz.
1DmkII - sprzęt semiprofi - mniej pixeli, większe szumy, inna plastyka itp.
Oczywiście z punktu widzenia ornitologa, czy fotografa sportu, to wierutne bzdury, ale wszystko zależy od punktu siedzenia.
Z mojego punktu widzenia:
5D - sprzęt profi - niepowtarzalna jakość obrazu, matryca i ilość pixeli w sam raz.
1DmkII - sprzęt semiprofi - mniej pixeli, większe szumy, inna plastyka itp.
Oczywiście z punktu widzenia ornitologa, czy fotografa sportu, to wierutne bzdury, ale wszystko zależy od punktu siedzenia.
No przeciez ja wlasnie o tym... a nie o cenie czy zarobkach.
oskarkowy
07-01-2007, 18:16
No przeciez ja wlasnie o tym... a nie o cenie czy zarobkach.
I dlatego pisałem pod Twoim ;)
Każdemu według potrzeb.
Może wiec ЗЕНИТ-408 ? ;)
Naprawdę szkoda. Aczkolwiek myślałem, że Zenitów już prawie nie produkują, a tu proszę, weszli (prawie) w cyfrową erę.
Ciekawe jakie obiektywy by do niego pasowały... M42 :roll: Z drugiej strony raczej coś z AF.
Ale naprawdę, ciekawi mnie to, czy kiedyś ktoś wyprodukuje cyfrowy korpus który miałby maksymalnie mało bajerów (jak tryby i inne). Tylko AF i ewentualnie tryby Tv i Av. No i zmianę ISO.
Pewnie to niemożliwe, bo mało kto by je kupował, chyba że kosztowałby bardzo mało. Idąc dalej "wykopałby" z rynku zaawansowane kompakty (co już się zaczyna (niestety?) przez wypuszczenie N D40).
Arek Piekarz
07-01-2007, 20:48
Naprawdę szkoda. Aczkolwiek myślałem, że Zenitów już prawie nie produkują, a tu proszę, weszli (prawie) w cyfrową erę.
Ciekawe jakie obiektywy by do niego pasowały... M42 :roll: Z drugiej strony raczej coś z AF.
Ale naprawdę, ciekawi mnie to, czy kiedyś ktoś wyprodukuje cyfrowy korpus który miałby maksymalnie mało bajerów (jak tryby i inne). Tylko AF i ewentualnie tryby Tv i Av. No i zmianę ISO.
Pewnie to niemożliwe, bo mało kto by je kupował, chyba że kosztowałby bardzo mało. Idąc dalej "wykopałby" z rynku zaawansowane kompakty (co już się zaczyna (niestety?) przez wypuszczenie N D40).
Przecież powstała cyfrowa Leica i kilka innych niszowych aparatów w tej formie.
Chodzi mi o bardzo tani (tańszy od np. 400D) i bardzo okrojony w funkcje aparat. Ale równocześnie nie nastawiony na odbiorców, którzy używali wcześniej kompaktów tylko na zielonym kwadraciku i nie mają pojęcia o technice fotograficznej.
Może wiec ЗЕНИТ-408 ? ;)
Heh.. nie wiedziałem o tym Zenonku :-) Ale M42 to żaden problem - przejściówka i hula :-)
Ciekawe by było, gdyby jakaś Sigma, Sony, Fuji czy ktokolwiek inny pokusił się kiedyś o wypuszczenie body DSLR z mocowaniem FD !
To by się dopiero porobiło :-)
Kolekcjoner
07-01-2007, 23:38
Heh.. nie wiedziałem o tym Zenonku :-) Ale M42 to żaden problem - przejściówka i hula :-)
Ciekawe by było, gdyby jakaś Sigma, Sony, Fuji czy ktokolwiek inny pokusił się kiedyś o wypuszczenie body DSLR z mocowaniem FD !
To by się dopiero porobiło :-)
To byłby konkurent dla 5-tki ;):):
8 Мп полноразмерную (24x36 мм) составную матрицу
Aczkolwiek z mojego doświadczenia wynika, że jak jeszcze ruskie aparaty mechaniczne (jak się dobrze trafiło :)) były bardzo przyzwoite to wszelka elektronika to już tragedia. Ciekawe skąd planowali wziąć matrycę?
Kolekcjoner
07-01-2007, 23:56
No niestety szkoda, że ich zlikwidowali. Może by ich ktoś kupił np. jakiś koreańczyk. Mogłaby powstać całkiem fajna alternatywa:). Pełnoklatkowa cyfrówka na obiektywy M42 :).
Tak BTW - o tym Zenicie to mógłby być całkiem niezły osobny wątek - może jakiś Mod by wydzielił???
Kolekcjoner ale po co bic piane o aparacie ktorego nie ma i pewnie nie bedzie? choc masz racje szkoda ze tego nie pociągneli... bo takie obiektywy Zeissa np to kawałek naprawde wyczesanego szkła... a mocowanie go do puszek canona przez jakies reduktory to... ja nie mam zadnego dosiwadczenia ale z tego co widze to tylko narzekają ludzie na takie rozwiązanie
no a Nikon... Nikon przekonał ich do produkcji szkieł z ich mocowaniem...
Kolekcjoner
08-01-2007, 01:19
(....) ja nie mam zadnego dosiwadczenia ale z tego co widze to tylko narzekają ludzie na takie rozwiązanie
no a Nikon... Nikon przekonał ich do produkcji szkieł z ich mocowaniem...
To chyba jest tak, że zeiss nie robi szkieł pod mocowanie canona z dwóch powodów. Jeden to koszty licencji na bagnet (canon nie rozpieszcza pod tym względem) drugie to jak mówił przedstawiciel Zeissa- Użytkownicy Canona mogą korzystać z tych obiektywów w pełnym zakresie ponieważ do canona pasuje bez problemu wszystko co da sie przykręcić na gwint M42, a z takim mocowaniem Zeiss też robi swoje szkła.
PS. Podobno 8-11 ma coś być :mrgreen:.
PS. Podobno 8-11 ma coś być :mrgreen:.
8 - 11 co? mm, 8 listopada czy -2? :)
8 - 11 co? mm, 8 listopada czy -2? :)
uch... ale mature to nie z matmy zdawales, nie? 8-)
moze chodzilo o styczen, swoja droga?
... Jeden to koszty licencji na bagnet (canon nie rozpieszcza pod tym względem) ...
No własnie, pisząc o cyfrowym korpusie na bagnet FD miałem nadzieję, ze w tym kierunku rozwinie się jakaś dyskusja.
Jak to jest, że producenci niezależni mogą produkować obiektywy z różnymi begnetami, a nie produkują korpusów?
Dlaczego taka Sigma produkuje obiektywy ze wszystkimi możliwymi mocowaniami, a dla korpusów opracowała własny z niczym niekompatybilny bagnet? Chyba korzystniej by im było wypuszczać korpusy we wszystkich rodzajach (C/N/M/P).
O co wiec w tym chodzi? Przy obiektywach nie łamią praw patentowych, a przy korpusach by te prawa łamali? To jak, te prawa działają tylko z jednej strony mocowania?
A wracając do FD. Prawa patentowe tez nie są wieczne (coś mi świta o 20-tu latach?) więc dlaczego choćby właśnie Sigma nie zwietrzyła jeszcze interesu w wypuszczeniu korpusu DSLR z takim mocowaniem? Przecież tyle wspaniałych szkiełek się marnuje...
Natomiast odnosnie Zenka i M42 to nie ma czego żałować, gdyż szkła M42 elegancko pracuja na EOSach :-) No chyba jedynie szkoda tego 8MPix FullFrame, bo to by akurat było kapitalne (o ile by ta matryca miała sensowną jakość ).
No własnie, pisząc o cyfrowym korpusie na bagnet FD miałem nadzieję, ze w tym kierunku rozwinie się jakaś dyskusja.
Jak to jest, że producenci niezależni mogą produkować obiektywy z różnymi begnetami, a nie produkują korpusów?
A Fuji i Kodak ? Fuji cały czas tłucze korpusy z bagnetem Nikona, Kodak robił z i z bagnetem Canona i z bagnetem Nikona... Może po prostu się nie opłaca ?
Kolekcjoner
08-01-2007, 18:57
Może po prostu się nie opłaca ?
Niestety obawiam się, że właśnie tak jest.
Fuji to trochę inna sprawa oni biorą puszke od nikona i wsadzają swoją matrycę po czym sprzedają w niekonkurencyjnej cenie.
oskarkowy
08-01-2007, 20:04
Niestety obawiam się, że właśnie tak jest.
Fuji to trochę inna sprawa oni biorą puszke od nikona i wsadzają swoją matrycę po czym sprzedają w niekonkurencyjnej cenie.
Cos pokręciłeś. Puszki nikona świetnie leżą w ręku, s2/s3 (jeśli wziąć pod uwagę wygodę używania), pochodzi w prostej linii od cegły.
Kolekcjoner
08-01-2007, 20:48
Cos pokręciłeś. Puszki nikona świetnie leżą w ręku, s2/s3 (jeśli wziąć pod uwagę wygodę używania), pochodzi w prostej linii od cegły.
No ale co pokręciłem?
oskarkowy
08-01-2007, 20:50
No ale co pokręciłęm?
To, że biorą puszki od nikona. Nikon nie buduje puszek, które potrafia skutecznie zniechęcić do fotografii. S3 trzyma się jak cegłę, nawet spustu szukasz wzrokiem, bo wymacać się nie da. A już to, co widać na matówce.. ech.. :mrgreen:
Kolekcjoner
08-01-2007, 22:23
To, że biorą puszki od nikona. Nikon nie buduje puszek, które potrafia skutecznie zniechęcić do fotografii. S3 trzyma się jak cegłę, nawet spustu szukasz wzrokiem, bo wymacać się nie da. A już to, co widać na matówce.. ech.. :mrgreen:
No ale takie są fakty - S3 to trochę przerobione F80, a S5 to D200. Wiesz, a to że wszystko da się zepsuć to inna sprawa :). Choć po S5 widać, że lekcję odrobili i tutaj chyba zmian w body jest stosunkowo mało.
Na marginesie to dziwię się, że te firmy się jeszcze nie połączyły.
Ile waszym zdaniem będzie kosztowało nowe cudo canona - 3D ?
oskarkowy
10-01-2007, 09:58
Ile waszym zdaniem będzie kosztowało nowe cudo canona - 3D ?
Zakładając spełnienie wszystkich naszych realnych zachcianek, to po wykorzystaniu elementu "nowinki" cena nie powinna przekraczać 12-13kzł. Gorzej, jak zbliżą ten model za bardzo do flagowego i krzykną z 5kwięcej.. :-(
Pytanie, jak naprawdę będzie wyglądać ten aparat.
Sam nie wiem czy się łudzić że będzie w jakiejś normalnej cenie, czy dać sobie spokój i brać 5D ?
Pytanie, jak naprawdę będzie wyglądać ten
aparat.
Tego nikt nie wie (no chyba że bonk ;-))
Ja obstawiam na integrację jedynek oraz podział 5D na "higher model" i "lower model"
Sam nie wiem czy się łudzić że będzie w jakiejś normalnej cenie, czy dać sobie spokój i brać 5D ?
łudzić nie łudzić, po prostu poczekać.
Przecież nawet jeśli nowy model nie spełni oczekiwań cenowo-ficzerowych, to po premierze nowości 5D powinno potanieć.
oskarkowy
10-01-2007, 10:23
Możesz poczekać 3 miesiące? Wszystko będzie wiadomo. Nawet jak 3ka będzie wypasiona i nieziemsko droga, to 5tka i tak jeszcze parę złotych stanieje. Ja tam czekam.
Ja bym 5D teraz absolutnie nie kupował. Może sprawdzą się pogłoski o "rozmienieniu" tego modele na dwa, czyli w puszce 30D będzie 5D MkII i drugi model czyli 3D. Zmian w 5DMkII będzie sporo, przecież taki aparat nie może być obrazowo świetny a funkcjonalnie pod pewnymi względami gorszy niż taki np. D80.
Możesz poczekać 3 miesiące? Wszystko będzie wiadomo. Nawet jak 3ka będzie wypasiona i nieziemsko droga, to 5tka i tak jeszcze parę złotych stanieje. Ja tam czekam.
Masz rację, to będzie chyba najlepsze wyjście.
Może zdarzy się cud i 3D w ramach nowej polityki cenowej canona /czyt. ostateczne rozwiązanie kwestii nikonowskiej :lol:nie mylić z żydowską / będzie minimalnie droższy od 5D.;)
tylko ze jest taka kwestia ze canon nie robi sam sobie konkurencji zeby różnica cen była minimalna do istniejącej 5d to musieliby ja wycofac bo nikt by nie kupował nowy aparat musi byc droższy
tylko ze jest taka kwestia ze canon nie robi sam sobie konkurencji zeby różnica cen była minimalna do istniejącej 5d to musieliby ja wycofac bo nikt by nie kupował nowy aparat musi byc droższy
Zgadzam się, ale przecież jak wyjdzie 3D, to dni produkcji 5D będą już policzone, jeśli nie od razu wstrzymane.
Może zdarzy się cud i 3D będzie minimalnie droższy od 5D.;)
Będzie tak na 99 %. tylko że w chwili wejścia na rynek5 D
oskarkowy
10-01-2007, 13:03
Będzie tak na 99 %. tylko że w chwili wejścia na rynek5 D
W chwili wejścia na rynek 5D kosztowało 11.900 z fakturą. W tej chwili cena 8300-8500 jest w miarę standardową. Jak 3D będzie miał nawet tę samą matrycę, a będzie wygodniejszy, bardziej zwarty i z dobrym AF, to 12.000zł będzie niewielką ceną za tak puszkę.
Tylko, żeby miał wbudowanego gripa i chodził na bp 511 :mrgreen:
paweleverest
10-01-2007, 14:56
W chwili wejścia na rynek 5D kosztowało 11.900 z fakturą. W tej chwili cena 8300-8500 jest w miarę standardową. Jak 3D będzie miał nawet tę samą matrycę, a będzie wygodniejszy, bardziej zwarty i z dobrym AF, to 12.000zł będzie niewielką ceną za tak puszkę.
Tylko, żeby miał wbudowanego gripa i chodził na bp 511 :mrgreen:
Oby nie miał wbudowanego gripa !! :)
Oby nie miał wbudowanego gripa !! :)
Też mi to przyszło do głowy.
Jaka jest korzyść z przyrośnietego gripa wobec dokręcanego?
Porownaj w reku 10D+grip i 1D to zobaczysz :) (nie mowie o 20D/30D, bo one pod tym wzgledem sa mocno spieprzone).
oskarkowy
10-01-2007, 15:14
Też mi to przyszło do głowy.
Zakładam sytuację, że aparat bez gripa nie daje się trzymać. Wtedy grip na stałę jest stabilniejszy przy mocowaniu statywowym. Do tego nie płacisz 600-800zł więcej.
Porownaj w reku 10D+grip i 1D to zobaczysz :)
Nie mam dostępu do jedynki.
Nie mam dostępu do jedynki.
Trochę sobie żartowałem :) Ale tak serio, to jest zupełnie inna budowa body, solidność, trzymanie się na statywie itp. 10D to i tak pod tym względem było jeszcze spoko. Ale np. w takim 20D to już masz ewidentnie w ręku dwa kawałki plastiku zamiast jednego, to po prostu czuć. Do tego "3D" będzie raczej sporym aparatem, podejrzewam że coś jak 5D - które bez gripa trzyma się całkiem fajnie, a z - wygląda jakoś tak dziwnie :)
Do tego "3D" będzie raczej sporym aparatem, podejrzewam że coś jak 5D - które bez gripa trzyma się całkiem fajnie, a z - wygląda jakoś tak dziwnie :)
przeciez miedzy 5D i 30D jesli chodzi o trzymanie to nie ma kompletnie róznicy(przytnajmniej ja jej nie widze ani w rozmiarze ani w masie)z tyłu to nawet rozróznic ich sie nie da. róznica w obudowie to jest tak naprawde na poziomie wbudowanej lampy... 5D jej nie ma :)
lepszym odniesieniem do 3D (przynajniej zdjęc jakie sie ukazują w necie) byłby Nikon D2X ktory swoją droga fajnie sie trzyma... do moje dłoni bardziej pasuje jak jedynka (do portfela chyba też ;))
przeciez miedzy 5D i 30D jesli chodzi o trzymanie to nie ma kompletnie róznicy
Eee, no jak nie ma jak jest :) Owszem, ksztalt, guziki, ekran, baterie... wszystko to na zdjeciu wyglada jak kalka 30D (rozni sie tylko lampa), ale w rzeczywistosci (i w reku) to roznica jak najbardziej jest! 5D jest wiekszy. Troche tak jak.... analogowa trojka ;-)
lepszym odniesieniem do 3D (przynajniej zdjęc jakie sie ukazują w necie) byłby Nikon D2X ktory swoją droga fajnie sie trzyma...
A to swoja droga :) Zreszta nawet D200 pod tym wzgledem jest super... chyba jedyne body ktore mi sie dobrze trzymalo bez gripa... Ale 5D jest tez "prawie dobre" jesli o to chodzi.
djtermoz
10-01-2007, 17:41
Skoro tak sobie gdybamy to mozna wymyslic ze Canon moze zostawic 5D i wprowadzic 3D jako cos oczko wyzej:
30D - $1200
5D - $2500
3D - $3500
1DIIn - $4500
Jak widzicie miejsce w szeregu jest, roznica w cenach jest wyrazna i Canon sobie w kolano sam strzelac nie bedzie.
A co do przyszlego 5D to mam nadzieje ze NIE bedzie mial gripa. Ludzie m.in. dlatego go kupowali ze byl mniejszy od jedynek. Nie kazdy potrzebuje takiej cegly jak 1DIIn. Szczegolnie w podrozy.
EDIT: Moj blad - 1DIIn juz zjechal do $3500 wiec miejsce w szeregu sie zmniejsza.
5D musialby staniec do okolo $2200 a 3D by byl za jakies $3000.
Roznica miedzy 3D a 1DIIn bylaby mniej wiecej taka jak miedzy 5D a 1DIIn gdy 5D sie dopiero pojawil. Wtedy wielu mialo problem czy brac 5D czy doplacac do jedynki.
No chyba ze Canon zunifikuje obie jedynki, wtedy to co innego.
wklejam bo mi sie bardzo spodobalo
Canon EOS 1D Mark III: 12Mp x1.2, DIGIC III, 8,5fps, until raw 25 every, dust removal, length grip crisis possibility (the grip den kit swelling up expression is like this), the SD+CF and the Wifi. (2007 January) - 3000Eur
The AF improve, anger quality of photometry improvement and the iso3200 the improvement and jpg anger quality improvement become accomplished plentifully,: The D it appears to be being an efficiency improvement which Jig 3 is common.
- Canon EOS 40D 10Mp, x1.6, DIGIC III, 5fps, dust removal, the ISO de 100 a 3200, AF side strong-point increases, or, improvement of AF efficiency Ye Sang Doem (PMA 20074 month) - 1200Eur
The PMA the lenses which are 20074 month TBA
- In consequence of the fact that Canon ef 400mm F/4 L USM IS black -1400 Eur
- canon ef 10-24 F/2.8 L USM - 1200Eur
- In consequence of the fact that Canon ef 100-400 F/4 L USM IS (3) black that the water service which will become it is, box -1200Eur
The price is a forecast price or a drawing up volition hope price one possibility.
Again once emphasizing... lwu me Is. lwu me Petty there is a right equator and it tries to raise from information dimension.
And it is not confirmed lwu me one compared to...
ids mk2 succeeding model: It says that the some pro are doing test already. 22Mp The rumor will be above digic 3, 3 inch LCD and dust removal,3 degummed yarn... It remained and as the person who is a tester from the public piece being announced next year in April.
Origin it reinforces the square damp-proof portion which is November come into the market plan which will come and the bedspread which it says that ni information about the price of 1:1 reeds which will come out from the cone newly waits compared to comes out flowing.
And... One compared to... 1:1 reeds B causing to defecate with the supply elder brother, and the middle class elder brother coming out Rab ni all. As well next year April announcement
30d Currently 5d with it equips the almost similar evening sunlight in size and 5d as the reed which is cheap coming out does. With additional function square damp-proof (it probably is dust removal which probably is place square damp-proof which becomes anti dust... well it will not know.) The cross sensor comes to be many. D Jig 3
Currently 5d 16Mp the sensor it is sweet in size and 5 degummed yarn and square damp-proof (anti-dust) the cross sensor comes to be many, the reed which affixes D Jig 3 coming out Rab ni all.
When it becomes like this and 40d middle charge all FF sensor runs last and 400d only the succession khu remains with Rob sensor and as.
Different contents the broad way which is confirmed it will amend.
The source: SLR club SundayShooter writing
translator, zeby nie bylo pomowien :)
Tez (by) mi sie spodobalo... (nie mowie o tlumaczeniu ;))
Zwlaszcza to:
- canon ef 10-24 F/2.8 L USM
Ale pomarzyc zawsze mozna. :)
10-24 to kompletna bzdura, ale jak sie okazuje w granicach poboznych zyczen wielu uzytkownikow. jak mowia: wiara czyni cuda, ale logiczne myslenie oszczedza zawodow
najlepsze są czarne elki.
;]
Kolekcjoner
11-01-2007, 01:27
najlepsze są czarne elki.
;]
Tjaa i w szczególnośći te 400/4 za 1400 Euro. To już nawet śmieszne nie jest.
Natomiast to co dał Akustyk było już jakiś czas temu nawet w lepszym tłumaczeniu ale wyżej na giełdzie jest następujaca "informacja" :mrgreen::
1DsTc (True Colour), is a true colour processor (many have referred to Canon's patents in this area for a long time) which will deliver everything a 1Ds2 and 1D2 currently delivers:-
Features:-
- 16.2 MP (Equiv 32MP bayer sensor)
- 8fps (buffer 32 RAW, unlimited large Jpg)
- ISO50-6400 (custom function ISO18 and ISO12800)
- Dust prevention system (upgraded 400D model)
- full frame
- 8.2MP mode for sports shooters (uses full sensor, but @ 8.2MP)
- Mirror lockup programmable button(s)
- 11 shot bracketing (available 11,7,5 & 3)
- Personal and custom functions all available in camera
- EXIF data from lenses including calulated focus distance
- Focus spots can be seen in previews
- Preview screen autorotates depending on how you hold camera
And more.....
:D.
MaciekCi
11-01-2007, 19:46
Jakoś mnie rozbawiło :
:lol:
50-6400 to już extremalnie a jeszcze 18 i 12800 ... hyh :lol: :grin:
Kolekcjoner
12-01-2007, 04:54
Jakoś mnie rozbawiło :
:lol:
50-6400 to już extremalnie a jeszcze 18 i 12800 ... hyh :lol: :grin:
Nie martw sie mnie to rozbawiło w całości :mrgreen:.
Póki co w canonie USA trwają promocje na wszystko co tylko się da (no może z wyjątkiem 400D):
http://www.usa.canon.com/app/html/NFL/index.html?id=specialoffers
http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=PromotionsAct&promocat=General
KuchateK
14-01-2007, 02:37
A co do przyszlego 5D to mam nadzieje ze NIE bedzie mial gripa. Ludzie m.in. dlatego go kupowali ze byl mniejszy od jedynek.
Bonk trojka jest troche mniejsza od jedynek ;)
Nie kazdy potrzebuje takiej cegly jak 1DIIn. Szczegolnie w podrozy.
Mimo wszystko chyba lepsza taka "mniejsza" jedynka w postaci Bonk 3D jak 30D/5D z gripem.
Dla pstrykacza wiekszy problem jedynek to gigantyczne baterie czy ladowarki.
Jak nie chca niech nie kupuja wiekszego modelu :D Canon zostawi 5D pewnie jeszcze nieco po premierze trojki, wiec beda sobie mogli kupic mniejszy.
EDIT: Moj blad - 1DIIn juz zjechal do $3500 wiec miejsce w szeregu sie zmniejsza. No chyba ze Canon zunifikuje obie jedynki, wtedy to co innego.
Canon to zapowiedzial. Teraz trzeba tylko poczekac na realizacje.
Ja bym jednak 1DIIn do 5D nie rownal. Cena to jedno, reszta to inna bajka.
Kolekcjoner
14-01-2007, 02:59
Canon to zapowiedzial. Teraz trzeba tylko poczekac na realizacje.
No właśnie Chuck Westfall (chyba tak sie pisze:)) to ostatnio dementował. Znaczy że wcale nie musi tak być :D.
snowboarder
14-01-2007, 10:19
10-24 to kompletna bzdura, ale jak sie okazuje w granicach poboznych zyczen wielu uzytkownikow. jak mowia: wiara czyni cuda, ale logiczne myslenie oszczedza zawodow
Dobry jest 100-400 f4 IS za 1200 Euro. Jako, ze Nikon swoj
200-400 f4 VR sprzedaje za $5000, Canon jak widac wybral
agresywny pricing :lol:
Kurcze, ze nie ma jakichs powazniejszych przeciekow...
oskarkowy
14-01-2007, 10:24
A co tam, pochwalę się :mrgreen:
Za około tydzień będę miał przedprodukcyjną trójkę do testów (starzy forumowicze pamiętają pewnie - miałem już tak 5D sporo przed premierą). Z aparatem mają być dwa nowe szkła. Zobaczymy co to będzie.
Jak tylko nie będzie blokady informacji, to postaram się coś pokazać i opowiedzieć.
Aha, cenę tej puszki juz przewidzieliście. Ktoś tam zdecydował sie pomachać nikonowi na pożegnanie :mrgreen:
Zaibatsu
14-01-2007, 10:34
Oskarkowy a kiedy premiera ? :)
oskarkowy
14-01-2007, 10:46
Oskarkowy a kiedy premiera ? :)
Pojęcia nie mam. Ale na pewno w lutym będzie wszystko wiadomo, w końcu nie wypuszczą aparatu po PMA. Ja nawet nie wiem, czy ten aparat, którym będę mogł się pobawić będzie dokładnie taki, jak wersja produkcyjna.
ZTCW Canon często ma puszki bez napisów, które nie są później produkowane.
snowboarder
14-01-2007, 10:54
Za około tydzień będę miał przedprodukcyjną trójkę do testów (starzy forumowicze pamiętają pewnie - miałem już tak 5D sporo przed premierą). Z aparatem mają być dwa nowe szkła. Zobaczymy co to będzie.
Jak tylko nie będzie blokady informacji, to postaram się coś pokazać i opowiedzieć.
Aha, cenę tej puszki juz przewidzieliście. Ktoś tam zdecydował sie pomachać nikonowi na pożegnanie :mrgreen:
Super! Masz tylko spora szanse dostac cos, co juz w przedbiegach
odpadlo... To tak niestety dziala, jest sporo roznych wersji w testach...
(sorry, wlasnie zauwazylem, ze to samo napisales...)
Ale szkla powinny byc pewne.
Dla mnie ciekawe jest czy owa 3D bedzie bardziej mini 1D, czy mini 1Ds.
Rozdzielczosc czy predkosc? Jak stawiacie?
No i czy te dwa szkla to szeroki prime i lekkie tele :lol:
oskarkowy
14-01-2007, 11:05
Ale szkla powinny byc pewne.
Miejmy nadzieję, że pokażą coś ultraszerokiego przygotowanego pod FF. OIDP do nowego EOS3 szarpnęli się w 1995r na 28-135IS i 550EX. Moze teraz wypuszczą do tej puszki jakąś fajną stałkę 20mm?
Dla mnie ciekawe jest czy owa 3D bedzie bardziej mini 1D, czy mini 1Ds.
Rozdzielczosc czy predkosc? Jak stawiacie?
Tutaj cieżko coś wyrokować po poprzednim modelu. Mam nadzieję, że będzie coś pomiędzy, czyli matryca jak w 5D, jakieś 3-5kl/s, AF z 1DmkII, grip w puszce i uszczelki. No i niech będzie EC. W końcu nawet na ulotkach sterowanie będzie wyglądało jak sensacja sezonu.
rysiaczek
14-01-2007, 11:05
oskarkowy, wez sie pochwal jeszcze troche - z jakiego 'ramienia' Ty tak te przedprodukcyjne wersje do testow dostajesz?? Nie zebym chcial, ot ciekaw jestem polityki wyboru testerow:) Jezeli nie mozesz na forum, to prosze na PM
oskarkowy
14-01-2007, 11:13
oskarkowy, wez sie pochwal jeszcze troche - z jakiego 'ramienia' Ty tak te przedprodukcyjne wersje do testow dostajesz?? Nie zebym chcial, ot ciekaw jestem polityki wyboru testerow:) Jezeli nie mozesz na forum, to prosze na PM
To się dzieje jakby zupełnie przypadkiem. Dzwoni do mnie pewien przemiły i dobrze wyekwipowany człowiek i proponuje spotkanie na testy. Wychodzi na to, że mam szczęście :mrgreen:
Kolekcjoner
14-01-2007, 11:55
Zobaczymy co to będzie.
Na pewno :mrgreen:. Przynajmniej spróbuj coś przemycić miedzy wierszami :mrgreen:.
To się dzieje jakby zupełnie przypadkiem. Dzwoni do mnie pewien przemiły i dobrze wyekwipowany człowiek i proponuje spotkanie na testy. Wychodzi na to, że mam szczęście :mrgreen:
rozumiem oskarkowego..ja tak kiedys testowalem materialy AGFY....
wiedzialem tylko ze negatyw kolorowy czulosc 100,200,400 .....bez nazwy , no name... a pozniej okazalo sie te to co to byla optima..... i ultra.....
znajomy dostawal materialy kodaka d studia..... i nie wiem skad i dlaczego ktos trafil do mnie....
Ciekaw jestem co powie oskarkowy po beta testach. Logika marketingu Canona wskazuje, że należałoby uporządkować sprawę "1". Raczej nie będzie ruchu w zakresie 30D bo to jeszcze za wcześnie. 5D sprzedaje się za dobrze ale "1" czekają na jakiś ruch. Wprowadzenie 3D mogłoby wyeliminować 1DmkIIn. Oczywiście pytanie co zaoferuje to body. Pewnie większą matrycę i będzie to FF z 1 mpx. Pewnie lepszy AF niż ten z 5D - może więcej punktów? Pewnie pojawi się DIGIC III i anti dust znany już z 400D. Te posunięcia byłyby logiczne i technicznie proste do wprowadzenia. Podejrzewam, że nowa puszka będzie miała możliwość wykonywania większej ilości zdjęć w serii i na sekundę, to był częsty zarzut do 5D.
Na weryfikację przyjdzie nam poczekać. Pozostaje jeszcze kwestia cen ale tutaj na razie można snuć spekulacje...
oskarkowy
14-01-2007, 12:26
Tak się składa, że o cenie wiem chyba trochę więcej niż o samym aparacie. Jak już wyżej napisałem: główna cenowa myśl przewodnia tego przydługiego wątku jest słuszna. Pytanie, co za to dostaniemy?
oskarkowy zakładając, że masz dobre informacje cenowe a zakładam, że masz to pozostaje pytanie co możemy otrzymać za cenę nowego body. W tym aspekcie Twój beta test będzie szczególnie ważny informacyjnie dla nas. Zobaczymy co potwierdzi się z naszych podejrzeń i życzeń.
to ja juz nawet BGE2 nie kupuje tylko pcham kase w skarpete :D
No a ja wlasnie zawyrokowalem ze jesli nowy model bedzie spelnial moje wymagania (ok 8fsp, matryca moze byc z 5D, usczelnienia, wbudowany grip, AF z 1DMkIIN, EC) to sie szarpne na niego jeszcze na pozna wiosne zapewne... a jesli nie to mam nadzieje ze 1DMkIIN stanieje po wyjsciu 'nastepcy' 8)
Prosze jak to sa zarty to juz dajcie spokoj...
Kolekcjoner
15-01-2007, 07:19
Prosze jak to sa zarty to juz dajcie spokoj...
Raczej Nie! :D
snowboarder
17-01-2007, 01:44
Moze teraz wypuszczą do tej puszki jakąś fajną stałkę 20mm?
To by sie wydawalo oczywiste... Tym czasem dzis mnie jakies
sluchy o nowym zoomie doszly. Geeze, Czy Canon na serio gra
w zaparte z tym szerokim katem?
Tym czasem dzis mnie jakies sluchy o nowym zoomie doszly.
tak mi sie cisnie samo... jak zoom to i IS i jeszcze do pelni szczescia szeroki zakres. wychodzi jak w morde strzelil 18-200 IS (wzglednie 28-300 IS jesli bedzie FF) czyli kolejne mydly-widly-i-powidly - sloik o miernej jakosci i nieludzko wysokiej cenie :(
A ja nie pojmuje, dlaczego jeszcze nikt nie wypuscil cropowego odpowiednika takich szkiel jak 24-70 lub 24-105, po kiego mi szklo 17-xx, ani to wystarczajaco szeroki ani to wystarczajaco dlugie. Wiec pytam gdzie obiektywy EF-S 15-50 i 15-70 IS ???
Kolekcjoner
17-01-2007, 10:11
A ja nie pojmuje, dlaczego jeszcze nikt nie wypuscil cropowego odpowiednika takich szkiel jak 24-70 lub 24-105, po kiego mi szklo 17-xx, ani to wystarczajaco szeroki ani to wystarczajaco dlugie. Wiec pytam gdzie obiektywy EF-S 15-50 i 15-70 IS ???
Na canona bym nie liczył pod tym względem. Ja w ogóle jakoś słabo widzę rozwijanie przez nich linii EF-S. Może zrobią coś takiego jak napisał akustyk.
a moze wreszcie dadzą cos w klasie Nikkora 200-400 f4 :D
co pewnie bedzie kosztowało majątek ale za to jakie by piekne było :D
a moze wreszcie dadzą cos w klasie Nikkora 200-400 f4 :D
co pewnie bedzie kosztowało majątek ale za to jakie by piekne było :D
A co w tym szkle jest takiego pieknego?
na pewno cena :)
Wyliczając po kolei zalety, to, w zupełnie przypadkowej kolejności: 200-400, f/4 i VR :mrgreen:
Przez jakiś czas miałem ochotę na stałkę 200/2.8, ale jak zobaczyłem mydełko na zdjęciach to mi przeszło. Może zrobią teraz 200mm 1.8 IS. Zgaduję że cena będzie taka sama jak 70-200/2.8 bez IS :).
Kolekcjoner
17-01-2007, 12:10
Np.: liczba soczewek - 24 -chyba rekord :D.
Przez jakiś czas miałem ochotę na stałkę 200/2.8, ale jak zobaczyłem mydełko na zdjęciach to mi przeszło. Może zrobią teraz 200mm 1.8 IS. Zgaduję że cena będzie taka sama jak 70-200/2.8 bez IS :).
To musiałeś trafić na jakiś felerny egzemplarz, bo mój znajomy ostatni zanabył;) i odbyłem nim całą długą sesję i uważam że to świetne szkło. Już od pełnej dziury.
Co do 200/1.8 IS to już dawno się mówi, że ma sie pojawić :).
Zgaduję że cena będzie taka sama jak 70-200/2.8 bez IS :).
Hm... 200 1,8 kosztował $5000...
To musiałeś trafić na jakiś felerny egzemplarz, bo mój znajomy ostatni zanabył;) i odbyłem nim całą długą sesję i uważam że to świetne szkło. Już od pełnej dziury.
Oglądałem RAWy z 2 sztuk. Na f/2.8 mydełko, na f/4 trochę lepiej ale i tak daleko do 70-200/4.
Oglądałem RAWy z 2 sztuk. Na f/2.8 mydełko, na f/4 trochę lepiej ale i tak daleko do 70-200/4.
bo czwórka 70-200 jest najostrzejszym zoomem w całej szklarni canona wiec przyrównywanie nie ma sensu to dwa rózne obiektywy :)
2.8 ma za to wiecej swiatła, a wiadomo ze im jaśniejszy obiektyw tym wiecej problemów optycznych do pokonania szczególnie przy zoomie:)
bo czwórka 70-200 jest najostrzejszym zoomem w całej szklarni canona wiec przyrównywanie nie ma sensu to dwa rózne obiektywy :)
2.8 ma za to wiecej swiatła, a wiadomo ze im jaśniejszy obiektyw tym wiecej problemów optycznych do pokonania szczególnie przy zoomie:)
Ale o ile nadążam za wątkiem mowa tu o stałce, a nie zoomie...
Wyliczając po kolei zalety, to, w zupełnie przypadkowej kolejności: 200-400, f/4 i VR :mrgreen:
No i cena jak za 500 f/4 IS, a chyba nie powiesz ze wolalbys zooma od porzadnej stalki do fotografii przyrody?
Nie zmienia to faktu że 200/2.8 to mydło. Zapominasz też chyba że konstrukcja stałki jest prostsza niż zooma więc jakość obrazu opwinna być lepsza a nie gorsza.
a to przperaszam pogubiłem sie:oops: myslałem ze mowa o 70-200 w wersji 2.8 :) jesli o stałke chodzi to sie nie wypowiem, na zywo nigdy jej nie widziałem. ale jeśli rzeczywiscie jest mydło to moze jakas uderzona była, któreś szkło sie przesuneło i stąd nieostrość, ale jak mówie nie znam tego szkła za to znam tego nikkora 200-400 f4 i powiem szczerze.... moze to panzerfaust ale chciałbym takie szkło miec(i kogos kto bedzie je za mną nosił) :mrgreen:
Wiem ze to zarty ale 200mm 1.8 IS bedzie jednym z najdrozszych szkiel Canona. jak wersja bez IS juz osoagala takie sumy to z IS moze byuc w granicach 400/2,8 bo z z tc 2X to juz nie wiele ciemniejsze jakosc powiedzmy moze byc porownywalna IS IV generacji. wiec obstawiam kolo 7000$:):):) i w zaszadzie nad czym tu is erozpisywac bo na peno nie ma na co czekac.....:(
edit: nikon 200/2 kosztuje 4000$ wiec moze troszke przesadzilem. ale z tcx2 to Canon jest pravie 0.5EV jasniejszy:)
Juz prawie 2 lata temu pisalem ze przyszlosc jest w matrycach tak czulych, ze niebedzie potrzeby uzywac lamp blyskowych
Wiem ze to zarty ale 200mm 1.8 IS bedzie jednym z najdrozszych szkiel Canona.
Też mi się tak zdaje. Jeśli taki obiektyw wyjdzie, to będzie kosztował w tych samych granicach co trzy najdroższe (nie licząc 1200L ;-)) stałki Canona. A co najgorsze... będzie warty tych pieniędzy :mrgreen:
snowboarder
17-01-2007, 22:59
No i cena jak za 500 f/4 IS, a chyba nie powiesz ze wolalbys zooma od porzadnej stalki do fotografii przyrody?
Widzisz, ewidentnie nie widziales 200-400 f4VR i zdjec z niego...
Jakosc jest porownywalna do 500 f4L IS, na tym poziomie trudno
mowic co lepsze, inaczej pokusilbym sie na wskazanie tego
"zooma" Nikona. Rewelacja. Takze dla moich warunkow zoom jest
bardzo wygodny, bo czesto jestem blisko ptakow i wystarczy maly
ruch i kadr bylby za ciasny, zoom daje ci opcje zoomowania ;-)
Co do 200 f2.8L, to jest to obiektyw na poziomie 135 f2L
i za przeproszeniem wciaga wszystkie wersje 70-200 lewa dziurka.
Wiec ktos, kto twierdzi, ze mydlo mial ewidentnie popsute szklo.
Nie robcie temu swietnemy szklu zlej opinii w oparciu o jakis lemon.
Jesli te dwa nowe szkla, to 20mm f..L i 200-400 f4L IS, to
wraca moja wiara w Canona i moj portfel, bez wzgledu na cene,
robi sie dosc gwaltownie (jednego dnia) chudszy :lol:
Jesli tylko jedno z nich wchodzi, tez jest super.
Jesli to 18-200IS to dno...
slawi_3000
17-01-2007, 23:02
To już prawie 1000 postów, nie będe przeglądał, sorry jeżeli było:
길어져서 가립니다.
Canon EOS 1D Mark III : 12Mp, x1.2, DIGIC III, 8,5fps,raw 25매까지, 먼지제거, 세로그립분리가능(grip détachable en kit 불어 표현이 이렇습니다), SD+CF, Wifi.(2007 1월) - 3000Eur
AF향상, 측광향상, iso3200의 화질 많이 향상, jpg화질 향상이 이루어짐 : 디직 3의 공통된 성능향상일것 같습니다.
- Canon EOS 40D 10Mp, x1.6, DIGIC III, 5fps, 먼지제거, ISO de 100 a 3200, AF측거점이 늘어나거나 AF성능의 향상이 예상됨 (PMA 2007 4월) - 1200Eur
PMA 2007 4월 발표예정인 렌즈들
- Canon ef 400mm F/4 L USM IS 흑통 -1400 Eur
- canon ef 10-24 F/2.8 L USM - 1200Eur
- Canon ef 100-400 F/4 L USM IS(3) 흑통이 될수도있다고 함 -1200Eur
Pzdr
Sławek
snowboarder
17-01-2007, 23:05
... sorry jeżeli było:
Totalna bzdura, kazde w wymienionych szkiel bylby co najmniej
dwa razy drozsze, czesc 3-4 razy drozsza...
Takze kolejne zyczenia - ploty
slawi_3000
17-01-2007, 23:11
Totalna bzdura, kazde w wymienionych szkiel bylby co najmniej
dwa razy drozsze, czesc 3-4 razy drozsza...
Takze kolejne zyczenia - ploty
:) Taki plotkarski wątek, najbardziej ubawił mnie ten pełnoklatkowy 10-24 2.8 za 1200 euro
EDIT: Sportowy C ma być na Superbowl (4 luty :) )
:) Taki plotkarski wątek, najbardziej ubawił mnie ten pełnoklatkowy 10-24 2.8 za 1200 euro
bawiloby mnie to, gdybym nie uwazal masturbowania sie przed specyfikacjami elektroniki uzytkowej za kompletny idiotyzm i odmiane choroby umyslowej :mrgreen:
niewolnikom emocjonowania sie takimi specyfikacjami wypada tylko powiedziec: "wiara czyni cuda". aczkolwiek rzadziej niz poslugiwanie sie mozgiem
Co do 200 f2.8L, to jest to obiektyw na poziomie 135 f2L
i za przeproszeniem wciaga wszystkie wersje 70-200 lewa dziurka.
Wiec ktos, kto twierdzi, ze mydlo mial ewidentnie popsute szklo.
To mnie ucieszyłeś, bo bardzo chciałem to kupić a oglądane RAWy mnie tylko zniechęciły. Jakość tego co widziałem to mogę porównać do 50/1.4 na pełnej dziurze, czyli lekkie mydełko i duże aberracje poza GO.
Krzysztof Bieliński
18-01-2007, 04:14
Cóż, przesiadałem się kiedyś z czwórki na 2,8 i wiem, że to bzdura. Proszę nie szerzyć takich opinii na forum, bo ludzie się tym jednak sugerują.
W 2,8 już przy 2,8 obraz jest dużo lepszy, bez porównania, a jeśli przymkniemy do 4, to różnica jest kolosalna. Mam 2,8 bez IS, bo porównywałem i ten był ostrzejszy, czym potwierdziłem sobie wszelkie sensowne testy, jakie znalazłem w sieci. Podobnie jak z czwórką.
To tak trochę na marginesie wątku, ale te rozmowy generalnie są mocno na marginesie momentami. :roll: Wróćmy do wątku. Ja osobiście czekam na opis nowego aparatu od oskarkowego :)
paweleverest
18-01-2007, 08:48
Cóż, przesiadałem się kiedyś z czwórki na 2,8 i wiem, że to bzdura. Proszę nie szerzyć takich opinii na forum, bo ludzie się tym jednak sugerują.
W 2,8 już przy 2,8 obraz jest dużo lepszy, bez porównania, a jeśli przymkniemy do 4, to różnica jest kolosalna. Mam 2,8 bez IS, bo porównywałem i ten był ostrzejszy, czym potwierdziłem sobie wszelkie sensowne testy, jakie znalazłem w sieci. Podobnie jak z czwórką.
To tak trochę na marginesie wątku, ale te rozmowy generalnie są mocno na marginesie momentami. :roll: Wróćmy do wątku. Ja osobiście czekam na opis nowego aparatu od oskarkowego :)
Dorzuce jednak 3 grosze do tego OT wątku twierdzenie ze 70-200 4,0L jest ostrzejsze od 2,8 bierze się z tego że jest on faktycznie ostrzejszy ale tylko na jednej jedynej ogniskowej - na 200 mm( na pozostałych wygrywa 2,8 ) Roznica jest spora bo 2,8 nawet przymkniete do 4,0 nie da tak ostrego obrazu ja 4,0 z pełnej dziury. Po przymknieciu 4,0 do 5,6 to niesetty ale i większość stałek ma problemy z uzyskaniem takich wyników. Temat jest mi znany bo przerabiałem go na dwóch wymienionych szkłach. Poniżej link ze zdjęciam porównawczymi:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=15491
reasumująć jezeli zależy ci na długim końcu nie potrzebujesz światła 2,8 , nie robisz zdjąć pod światło ,nie lubisz nosić ciężarów to bierz 4,0 w każdym innym przypadku 2,8
oskarkowy
18-01-2007, 09:59
Mam jeszcze /4L i znam możliwości wersji /2.8IS. Uczciwie muszę przyznać, że jasniejszy jest zdecydowanie ostrzejszy przy f/4. Jest też dużo szybszy i pewniejszy AF. Kontrast chyba równie ładny.
Dorzuce jednak 3 grosze do tego OT wątku twierdzenie ze 70-200 4,0L jest ostrzejsze od 2,8 bierze się z tego że jest on faktycznie ostrzejszy ale tylko na jednej jedynej ogniskowej - na 200 mm( na pozostałych wygrywa 2,8 ) Roznica jest spora bo 2,8 nawet przymkniete do 4,0 nie da tak ostrego obrazu ja 4,0 z pełnej dziury.
Tak się zastanawiam, czy to jednak nie zależy od konkretnych egzemplarzy? Mojemu 70-200/4 nic nie brakuje, jednak uczciwie muszę przyznać, że jaśniejsze są ostrzejsze (bawiłem się dwoma egzemplarzami).
paweleverest
18-01-2007, 10:19
Tak się zastanawiam, czy to jednak nie zależy od konkretnych egzemplarzy? Mojemu 70-200/4 nic nie brakuje, jednak uczciwie muszę przyznać, że jaśniejsze są ostrzejsze (bawiłem się dwoma egzemplarzami).
To pewne że można trafic na mydło ale odnośnie ogniskowej 200 mm był test w FVD 10/2006 który dokładnie potwierdzał to co występuje na moich zdjęciach.
Kolekcjoner
18-01-2007, 10:19
Chłopaki ale tu była mowa o 200/2.8, a nie 70-200/2.8 także jakieś zupełne poplątanie z pomieszaniem się zrobiło.
Może skoro mówimy o szkłach to zapodam moją listę żeby wrócić do tematu :mrgreen::
Obiektywy:
EF 35/1.8
EF 40/1.2L
EF 50/1.2L
EF 200/1.8 L IS - bardzo dużo się o nim mówi od dawna, że ma byc - podobno gdzieś testowali
EF 500/2.8 L DO IS
EF 24-50/2.0
EF 24-70/2.8 IS
EF 70-200/4 L IS
EF 100-300/2.8 IS
EF 100-400/4.5-5.6 L IS MkII - ostatnio się pojawił w sieci ma być z najnowszym IS-em
EF 500/4 L DO IS
EF 600/5,6 L
EF 1500/4 L IS DO
być może 800 DO??
Na zielono to co się sprawdziło.
Wishlist jest znacznie dłuższa :-D.
paweleverest
18-01-2007, 10:24
Kolekcjoner ja mam tylko jedno pytanie co do tej listy - jaką cene przewidujesz za 1500 4,0L IS DO ?? Bo ja myśle że z 3 kamienice na Krupówkach by trzeba było sprzedać :)
mjastrzebski
18-01-2007, 10:33
Chłopaki ale tu była mowa o 200/2.8, a nie 70-200/2.8 także jakieś zupełne poplątanie z pomieszaniem się zrobiło.
Może skoro mówimy o szkłach to zapodam moją listę żeby wrócić do tematu :mrgreen::
Obiektywy:
EF 35/1.8
EF 40/1.2L
EF 50/1.2L
EF 500/2.8 L DO IS
EF 24-50/2.0
EF 24-70/2.8 IS
EF 70-200/4 L IS
EF 100-300/2.8 IS
EF 500/4 L DO IS
EF 600/5,6 L
EF 1500/4 L IS DO
być może 800 DO??
Na zielono to co się sprawdziło.
Wishlist jest znacznie dłuższa :-D.
Nie zebym chcial zeby cos takiego sie pojawilo, ale ja bym na Twoim miejscu dopisal do listy jakis robiony pod niewymagajacego uzyszkodnika syfilis w stylu 18-200 IS, tudziez 28-300 IS.
To bardziej realne niestety, niz te wszystkie fajne szkla ktore wymieniles ;-)
Marcin
Krzysztof Bieliński
18-01-2007, 17:04
Dorzuce jednak 3 grosze do tego OT wątku twierdzenie ze 70-200 4,0L jest ostrzejsze od 2,8 bierze się z tego że jest on faktycznie ostrzejszy ale tylko na jednej jedynej ogniskowej - na 200 mm( na pozostałych wygrywa 2,8 ) Roznica jest spora bo 2,8 nawet przymkniete do 4,0 nie da tak ostrego obrazu ja 4,0 z pełnej dziury. Po przymknieciu 4,0 do 5,6 to niesetty ale i większość stałek ma problemy z uzyskaniem takich wyników. Temat jest mi znany bo przerabiałem go na dwóch wymienionych szkłach. Poniżej link ze zdjęciam porównawczymi:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=15491
reasumująć jezeli zależy ci na długim końcu nie potrzebujesz światła 2,8 , nie robisz zdjąć pod światło ,nie lubisz nosić ciężarów to bierz 4,0 w każdym innym przypadku 2,8
I znowu przekłamanie. :roll: Przy długim końcu obiektyw 70-200/2,8 jest właśnie dużo lepszy od 70-200/4. Raczej przy 70mm można jeszcze dyskutować, że te liczby się zbliżają, a nawet przy przymknięciu do 5,6 czwórka jest lepsza. Z tym, że ja nigdy nie przymykam do 5,6, bo po co, skoro mam super ostry obraz przy 4.
W moim odczuciu obiektywów, które sprawdzałem, w 70-200/2,8 jest dużo ostrzejszy obraz, szczególnie przy świetle 4, w centrum kadru, a na brzegach już zupełnie bez porównania. Ale mogłeś trafić na zły model. Poza tym spójrzmy na te liczby z photozone.de, które tak chętnie przytaczasz (i które moim zdaniem są całkiem miarodajne, do tej pory potwierdzało mi się mniej więcej to, co tam jest, kiedy sprawdzałem obiektywy przed i po zakupie).
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_70200_28/index.htm
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_70200_4/index.htm
Przenieśmy tę rozmowę już tam, gdzie o tym pisałeś, to nienajlepsze na to miejsce.
Poza tym nie musimy wszędzie próbować sobie racjonalizować zakupu tańszego sprzętu. To tak jakbym mówił, że mój 10D daje lepszy obraz od 5D. :)
paweleverest
18-01-2007, 17:13
wiesz ciężko generalizować ja trafiłem zupełnie na odwrót i polecam wykresy z FVD z numeru 10/2006 które dokładnie to samo pokazują.
Ale fakt faktem trzeba przenięśc w inne miejsce tą rozmowe :)
Kolekcjoner
18-01-2007, 18:41
Nie zebym chcial zeby cos takiego sie pojawilo, ale ja bym na Twoim miejscu dopisal do listy jakis robiony pod niewymagajacego uzyszkodnika syfilis w stylu 18-200 IS, tudziez 28-300 IS.
To bardziej realne niestety, niz te wszystkie fajne szkla ktore wymieniles ;-)
Marcin
Chcesz masz :D.
Jest niewątpliwie pewne prawdopodobieństwo wypuszczenia takiego szkła :).
Obiektywy:
EF 35/1.8
EF 40/1.2L
EF 500/4 L DO IS
EF 500/2.8 L DO IS
EF 600/5,6 L
EF 1500/4 L IS DO
być może 800 DO??
18-200/??? IS - niestety są spore szanse na takie cuś
EF 24-50/2.0
EF 24-70/2.8 IS
EF 100-300/2.8 IS
Kolekcjoner ja mam tylko jedno pytanie co do tej listy - jaką cene przewidujesz za 1500 4,0L IS DO ?? Bo ja myśle że z 3 kamienice na Krupówkach by trzeba było sprzedać :)
Ze 200k$. Agencje rządowe byłoby stać :).
I znowu przekłamanie.
Wedlug tego testu nie masz racji
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=104&FLI=4&API=0&LensComp=242&FLIComp=4&APIComp=2&Camera=9&CameraComp=9
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=104&FLI=4&API=0&LensComp=242&FLIComp=4&APIComp=2&Camera=9&CameraComp=9
O kurcze, ale fajna strona! Obiektywy obiektywami, ale można tam jak na dłoni zobaczyć np. wpływ TC na jakość (Niestety nie we wszystkich kombinacjach :()
djtermoz
18-01-2007, 19:52
O kurcze, ale fajna strona!
Fajna, fajna... ale super ciekawe jest porownanie 50/1.2L i 50/1.4. Nie wiem jak oni te testy robili ale okazuje sie ze 50/1.2 nie ma w zasadzie zadnej przewagi nad tansza 50/1.4 (poza jasnoscia), nawet w rogach jest troche gorszy i do tego ma w rogach CA ktore nie zanika wcale (nawet przy f11)! Podczas gdy 50/1.4 przymkniety do f4-5.6 to cud, miod i orzeszki co moge potwierdzic bo wiem do czego jest zdolny egzemplarz, ktory posiadam.
Kolekcjoner
18-01-2007, 20:04
No niestety też potwierdza się w całej rozciągłości (o czym było juz nie raz) że 24-70/2.8, a 24-105/4 IS to dwa inne światy jeśli chodzi o ostrość.
Choć z drugiej strony... porównajcie 70-200/2.8IS vs bez IS, @200mm, f/2.8... IS wypada lepiej???
Choć z drugiej strony... porównajcie 70-200/2.8IS vs bez IS, @200mm, f/2.8... IS wypada lepiej???
Testy, testy... pewnie AF źle trafił i tyle.
Testy, testy... pewnie AF źle trafił i tyle.
W dobrym teście nie ma prawa. Nie kilka razy pod rząd... chyba że jest walnięty ;-)
wracajac do tematu:
There won't be a 5D replacement until the Autumn. All "Mark2" cameras are up for change, so there wont actually be a 1DMk3 or a 1DsMk3. There will be two cameras, the 'lesser' one will come in as full frame and with the 12+ MP of the current 5D (end of APS-H?) while the 'best' will have more MP than the current 1DsMk2 - both will get enough extra features to stand out from the crowd. No news about the 30D, but this was from 'pro' sources.
cytat za:
KuchateK
19-01-2007, 06:26
1D pelna klatka? Juz go chce :mrgreen:
Strasznie duzo roznych teorii. Ciekawe co wyjdzie z tego w praktyce :roll:
Kolekcjoner
19-01-2007, 10:41
1D pelna klatka? Juz go chce :mrgreen:
Strasznie duzo roznych teorii. Ciekawe co wyjdzie z tego w praktyce :roll:
Póki co to jest tyle sprzecznych informacji na temat tego co będzie, że z dużym prawdopodobieństwem można założyć że w rzeczywistości nikt nic nie wie konkretnego. Podejrzewam że jeśli ktoś z Canona czyta te "news-y" to ma niezły ubaw :).
Podejrzewam że jeśli ktoś z Canona czyta te "news-y" to ma niezły ubaw :).
albo juz ustalają kontrakt z Kaczorami i Macierewiczem na wyszukiwanie ukłądu i agentów w strukturze firmy :D a zakupy kancelarii to tylko zasłona dymna do spotkań w celu ustalenia warunków kontraktu :mrgreen:
[jasnowidz mode on]Bedzie 40D (lub 50D, bo 40D za bardzo przypomina 400) z matryca z 400D, nowym AF-em z ukytymi dodatkowymi polami (moze nawet innym rozlozeniem pol), DIGIC III, auto iso, lekko ulepszonym wizjerem, nadal 5 fps, moze jakies wi-fi ale watpliwe, kilka nikomu niepotrzebnych funkcji ukrytych w menu, cena 4500-5000PLN na wejscie.
Mysle tez ze jest czas na nowy zaawasowany kit dla 40D, cos w stylu 17-120IS, albo (mam nadzieje) 15-70 f/4 IS, cena z kitem +1500 albo +3000.[jasnowidz mode off]
Po cichu jednak licze na full-frejma w body 40D za 7000-8000k.
Wlasciwie to czemu nie mogloby byc:
40D - 1.6x crop 5fps 10mpix - cena 4500
40Df - 1x crop 3fps 12mpix - cena 7500
;)
Paweł Grabowski
19-01-2007, 19:08
arra , tylko po co 40Df skoro to jest 5D , nie masz tylko lampy wbudowanej ale za to masz jasny wizjer. Kosztuje nowka 8000 - 8500zł, 500-1000 zl przy tej kwocie nie robi już żadnej różnicy. Można rozłożyć na rok na raty :-).
Pozdrawiam
Paweł
arra , tylko po co 40Df skoro to jest 5D , nie masz tylko lampy wbudowanej ale za to masz jasny wizjer. Kosztuje nowka 8000 - 8500zł, 500-1000 zl przy tej kwocie nie robi już żadnej różnicy. Można rozłożyć na rok na raty :-).
Pozdrawiam
Paweł
Po to, ze 5D jest dla mnie (i nie tylko) zbyt duzy. Ja chcialbym miec pelnoklatkowy odpowiednik 30-tki, maly zgrabny, z duzym wizjerem i z lampa.
Co waszym zdaniem musiałby mieć 3D w stosunku do 5D, żebyście go kupili za te ... powiedzmy 12.000 PLN ?
Co waszym zdaniem musiałby mieć 3D w stosunku do 5D, żebyście go kupili za te ... powiedzmy 12.000 PLN ?
- uszelki
- bezprzewodowe sterowanie lampami
- podwojne gniazdo kart pamieci
- wbudowane wifi
- czujnik dla pilotow bezprzewodowych (cos w rodzaju takiego go... jakie jest do Nikonow D50/D70)
- precyzyjny, pracujacy w ciemnicy i niekocznie superszybki AF
- matryce z wieksza rozpietoscia tonalna (z checia cos na wzor Super-CCD Fuji)
- wbudowany anti-shake
a ze sa to pobozne zyczenia i poza uszczelkami nic nie ma szansy na pojawienie sie... :(
matryce z 5D, obudowe z Nikona D2X, AF z 1D(albo analogowej 3) i jak dla mnie naprawde wystarczy :)
może jeszcze wspołprace z GPS jesli koniecznie ma byc jakis bajer:mrgreen:
snowboarder
19-01-2007, 22:41
- co najmniej 16MP
- 5fps
- lepsza matryca (Dynamic Range)
- lepszy AF
- szczelnosc
To wszystko, reszta, wszelki wifi itd mnie kompletnie
nie interesuja. Nie chce zadnych drgajacych sensorow
(anti dust) ani IS w korpusie.
Z tych punktow, jesli 2 bylyby spelnione,
w tym wieksza rozdzielczosc, pewnie bym upgrade'owal.
djtermoz
19-01-2007, 22:45
co najmniej 16MP
Mozesz sie przyznac po co? 12mpx nie wystarczy? Robisz takie duze wydruki czy mocno cropujesz?
lepsza matryca (Dynamic Range)To jest chyba JEDYNY argument, ktory moglby mnie zmusic do wymiany sprzetu w przyszlosci.
Paweł Grabowski
19-01-2007, 23:08
Po to, ze 5D jest dla mnie (i nie tylko) zbyt duzy. Ja chcialbym miec pelnoklatkowy odpowiednik 30-tki, maly zgrabny, z duzym wizjerem i z lampa.
Widze ze miales obydwa w rece, ja także miałem obydwa w ręce i różnicy nie widziałem zbyt wielkiej w rozmiarach.
Pozdrowki
Paweł
- co najmniej 16MP
ja nie wiem czy jest sens.. wiecej pixeli to może dać szum wiekszy, a roździelczosc obiektywów tez sie gdzies kończy...
ja to bym moze jeszcze dodał ISO od 25 :)
snowboarder
19-01-2007, 23:20
Mozesz sie przyznac po co? 12mpx nie wystarczy? Robisz takie duze wydruki czy mocno cropujesz?
Wlasnie wrocilem z jednego z najwspanialszych miejsc na ziemi -
swiatyn Angkor. Pewnie drugi raz tam nie pojade, chocby
dlatego, ze to miejsce zostanie zrujnowane. Moje zdjecia stamtad sa
dla mnie bezcenne i chcialbym, zeby byly jak najwyzszej jakosci.
Moj kolega organizuje wlasnie wystawy w opuszczonej elektrowni -
szokujace wnetrze, bardzo wysokie. Rozmawialem z nim -
masz pomysl jak wydrukowac 12MP plik na plytach powiedzmy -
3 na 4 metry?
Probowales robic wysokiej jakosci landscape, gdzie chcesz by
kazde drzewo bylo wyrazne?
Jak dla mnie nigdy nie bedzie wystarczajacej ilosci MP.
Zobaczymy, co Canon pokaze, ale mozliwe, ze zostawie 5D
i po prostu dokupie nowa wersje 1Ds...
A w przyszlosci chcialbym 5d z 48MP. To bylabo gdzies blisko
granicy, ktora moze by mnie zdowolila :-)
I wiem, ze kilka szkiel, ktore mam daloby rade taki aparat obsluzyc...
ja nie wiem czy jest sens.. wiecej pixeli to może dać szum wiekszy,
poki co z kazda wersja nowego aparatu Canon udowadnia,
ze to nieprawda...
Wiadomo, ze nie chce poswiecen. Ale Canon raczej tez nie.
Jak wypuszcza 48MP wersje 5D, to znaczy, ze uznaja, ze jakosc
jest dobra...
Wlasnie wrocilem z jednego z najwspanialszych miejsc na ziemi -
swiatyn Angkor. Pewnie drugi raz tam nie pojade, chocby
dlatego, ze to miejsce zostanie zrujnowane. Moje zdjecia stamtad sa
Moj kolega organizuje wlasnie wystawy w opuszczonej elektrowni -
szokujace wnetrze, bardzo wysokie. Rozmawialem z nim -
3 na 4 metry?
dwie sprawy...
pierwsza: zamiast pitolic o megapixelach pokazałbys te fotki:)
druga: iloscia pixeli nie przeskoczysz moim zdaniem ograniczeń klatki 35mm
musiałbys zmienic format klatki na wieksza i to raczej nie na sredni tylko wielki..
widziałem małżeństwo(wczoraj na NG by reportaż) chodzacych z wielkim fotmatem(o wyglądzie jak z XIXw.) po pystyni mojave wiec da sie... choc dla mnie dwa tej wielkosci aparaty ze statywami, kazdy zestaw ze 20 kilto i czystej wody hardcore :D
djtermoz
19-01-2007, 23:47
Wlasnie wrocilem z jednego z najwspanialszych miejsc na ziemi (...) Moje zdjecia stamtad sa
(...) masz pomysl jak wydrukowac 12MP plik na plytach powiedzmy -
3 na 4 metry? Probowales robic wysokiej jakosci landscape, gdzie chcesz by kazde drzewo bylo wyrazne?To trzeba bylo sie nie bawic w jakies cyfry tylko jechac tam z 8"x10" albo wiecej. Moglbys sobie spokojnie zrobic odbitki po 8x10 metrow. Calkiem serio to pisze. Mialbys nie tylko widoczne wszystkie drzewa ale i pojedyncze liscie.
Czasem chetnie zrobilbym sobie odbitke 2x3 metry. Czasem tzn bardzo rzadko. Mimo to te 12MP to jeszcze na dlugo mi starczy. Wiecej nie chce bo wiem ze RAWy urosna. Canon z 48MP? Jeszcze nie czas na 48MB pliki RAW. Jeszcze nie teraz.
Wracajac do watku - ciagle czekam az Canon dostrzeze uzytkownikow, ktorzy maja DSLR i szukaja mniejszego aparatu nie rezygnujac z jakosci. Jeszcze chyba nie ma na to takiego rynku ale gdzie jest moj kompakt Canona z matryca APS-C (np. z 30D), szumami takimi jak w lustrzance, rozsadnym sterowaniem (pokretla, przyciski a nie wszystko zakopane w menu), i obiektywem powiedzmy 35/f2 IS? Za cene $500 znalazl by chyba sporo chetnych.
snowboarder
19-01-2007, 23:59
dwie sprawy...
pierwsza: zamiast pitolic o megapixelach pokazałbys te fotki:)
druga: iloscia pixeli nie przeskoczysz moim zdaniem ograniczeń klatki 35mm
musiałbys zmienic format klatki na wieksza i to raczej nie na sredni tylko wielki..
widziałem małżeństwo(wczoraj na NG by reportaż) chodzacych z wielkim fotmatem(o wyglądzie jak z XIXw.) po pystyni mojave wiec da sie... choc dla mnie dwa tej wielkosci aparaty ze statywami, kazdy zestaw ze 20 kilto i czystej wody hardcore :D
Suchajcie, ja nie che innego formatu ze wzgledow praktycznych.
Jestem w stanie przelknac wielkosc 1Ds, ale to wszystko.
Ja licze, ze rozwoj technologii pozwoli na 48MP Canon.
Moze za 5 lat? Moze juz nastepna (po tej nowej teraz)
generacja 1Ds? Kto wie. Nawet przy aktualnym "zwolnieniu"
MP przyrostu, 5 lat temu 1Ds mial 11MP, ten co teraz wejdzie
bedzie co najmnie dwa razy tyle. Za 5 lat dwa razy tyle
i mamy 48MP :-)
Fotki z Angkor sa tu: http://www.wildlifeland.com/Angkor/
no to przez te 5 lat korzystaj ze sredniego formatu skoro jestes w stanie przelknac wielkosc 1Ds ;)
Kolekcjoner
20-01-2007, 00:53
Jak dla mnie 3D chciałbym żeby było odpowiednikiem analogowej trójki + matryca 13 MPx niekoniecznie FF może być APS-H, iso 50-6400. Koniecznie bez wbudowanego gripa za to z opcjonalnym w stylu pentaxa K10D. Karty SD/CF. Mógłby mieć zmiennego cropa (tego jednak Canon chyba nie da). Szybkostrzelność do 6kl/s. Seria do 40 Raw. Mógłbym na takie coś się spokojnie zrujnować na poziomie gdzieś 8500-9000. Jeśli miałoby kosztować więcej to biorę 1D MkIIn :).
snowboarder
20-01-2007, 05:49
no to przez te 5 lat korzystaj ze sredniego formatu skoro jestes w stanie przelknac wielkosc 1Ds ;)
Tak, ale...
Wielkosc to jedno, ale poza tym:
- 3fps albo wiecej, sredni format 1fps albo mniej...
- zaczac wszystko od nowa, nie tylko nowe body za $30K,
ale zestaw obiektywow za drugie tyle...
- mam wszystkie najlepsze szkla Canona, nowe 1Ds MkIII za $8K
i nic mi wiecej nie potrzeba (dopoki ten 48MP Canon nie jest do
kupienia...)
Poza tym ja lubie Canona, wole wydac na ta firme niz PhaseOne
i wspomagac europejska gospodarke... :lol:
Zaibatsu
20-01-2007, 09:56
Oskarkowy halo halo masz już tą przedprodukcyjną 3-kę :D ??????????
DamianPa
20-01-2007, 09:58
Rozmawialem z nim -
3 na 4 metry?
Normalnie.
Zgodnie ze znanym kalkulatorem megapikseli (http://www.cdrom.pl/index.php?title=Kalkulator_megapikseli) 12MP wystarcza do zachowania fotograficznej jakości zdjęcia 300x400cm, jeśli ogląda się je z odległości ~350cm lub więcej. I to się sprawdza w praniu, widziałem wydruki wielkoformatowe o powierzchniach rzędu kilkuset metrów kwadratowych - myślisz, że niby czym były te zdjęcia robione, że pikseli wystarczyło? Teleskopem Hubble'a?? :lol: :lol: :lol:
Eeeeech... żeby to jeszcze jakaś blondynka napisała, to bym może zrozumiał. Ale jak czytam takie brednie w wypowiedziach osób, które fotografują i na dodatek (podobno :lol:) znają się na tym, to mi zajady od śmiechu pękają. Podreperowałbyś swoją wiedzę na temat wydolności ludzkiego oka, bo mocno pod tym względem kulejesz :lol:
No, chyba że jesteś typowym onanistą sprzętowym i nic ponadto, takim, który sprawdza ostrość na zdjęciu w Photoshopie piksel po pikselu, odbitki B1 ogląda... to znaczy chciałem powiedzieć analizuje z odległości 5cm z użyciem lupy, a numerki w specyfikacji sprzętu mają na niego taki sam magiczny wpływ, jak na tabuny lamusów kupujących w Carrefour czy Tesco komputery na zasadzie "o rany!! komputer 3GHz, i tylko 1500zl!! ale okazja!!" :lol:
Jeśli tak, to... przepraszam, że rozsypałem ci klocki i poprzewracałem foremki - już wychodzę z tej piaskownicy i nie przeszkadzam :lol:
AF z D2X/D2H (9 krzyżowych na całej powierzchni klatki). Wymieniam od razu.
oskarkowy
20-01-2007, 10:08
Oskarkowy halo halo masz już tą przedprodukcyjną 3-kę :D ??????????
Ciągle na etapie "już za minutkę, już za momencik" :-(
Myślisz, że sam nie jestem ciekaw? Niestety akcja jest czysto grzecznościowa i zupełnie nie ode mnie zależy.
1. EC
2. lepszy AF
3. koniecznie FF
i niech kurde nie skrzypi :x
Oskarkowy trzymasz nas w niepewności ale z tego co piszesz nie ma co narzekać pozostaje tylko cierpliwość.
a ja oczekyje ze trojka obnizy cene 5d do powiedzmy 6000. tyle od niej wymagam. przynajmniej jak na moje potrzeby..
ech... rozczulacie mnie ;-) Canon, nie majacy w tej dzialce zadnej konkurencji cenowej mialby wprowadzac sam z siebie, bez wyraznej potrzeby sprzet istotnie lepszy (nie podpicowany, podszlifowany, tylko istotnie dopakowany bajerami), a obnizac ceny juz istniejacego, ktory z braku alternatyw sprzedaje sie dobrze?
ech... tylko, ze zycie to nie jest "Krolewna Sniezka", "Dawno temu w trawie" czy nawet "Gwiezdne Wojny" i dobro niekoniecznie zwycieza, a szlachetni niekoniecznie sa nagradzani. raczej odwrotnie - biznes to takie *******o obliczone na krojenie bogatych i dawanie jeszcze bogatszym... :)
ech... rozczulacie mnie ;-) Canon, nie majacy w tej dzialce zadnej konkurencji cenowej mialby wprowadzac sam z siebie, bez wyraznej potrzeby sprzet istotnie lepszy (nie podpicowany, podszlifowany, tylko istotnie dopakowany bajerami), a obnizac ceny juz istniejacego, ktory z braku alternatyw sprzedaje sie dobrze?
Muszą coś dać do 40D bo konkurencja daje sie we znaki. A skoro tak, to 6D nie może być gorszy i jeśli cena zostanie na tym samym poziomie co teraz to nowe bajery musza się w nim pojawić.
paweleverest
20-01-2007, 13:36
Gdybania gdybaniami ale ja ma takie typy na 3D :
Wersja pierwsza 3D= 1dmkIIN (ta sama matryca APS-H AF itd ) w mniejszej nieuszczelnionej puszce bez gripa + wodotryski :) Cena w okolicy 9500zł - byłbym z niej suuuuuper zadowolony.
Wrerskja druga 3D= 5D z 5 klatkami na sekunde + wodotryski:) cena 9500zł - ta wersja już nie była by dla mnie taką pokusą :(
snowboarder
20-01-2007, 13:44
Normalnie.
Zgodnie ze znanym kalkulatorem megapikseli (http://www.cdrom.pl/index.php?title=Kalkulator_megapikseli) 12MP wystarcza do zachowania fotograficznej jakości zdjęcia 300x400cm, jeśli ogląda się je z odległości ~350cm lub więcej. I to się sprawdza w praniu, widziałem wydruki wielkoformatowe o powierzchniach rzędu kilkuset metrów kwadratowych - myślisz, że niby czym były te zdjęcia robione, że pikseli wystarczyło? Teleskopem Hubble'a?? :lol: :lol: :lol:
Eeeeech... żeby to jeszcze jakaś blondynka napisała...
A skad wiesz, ze ja nie jestem blondynka? Nie przypominam sobie,
zebysmy sie kiedys widzieli... Zreszta sadzac po poscie srednia
przyjemnosc mnie ominela...
Uzywaj sobie swoich kalkulatorow, swojego czasu Moose Peterson
zrobil zdjecie Coolpixem 950 i powiekszenie bylo ogromnych
rozmiarow posterem na Sunset Blvd. W/g niego tez bylo super
jakosci :lol: i w sumie w/g twojego "znanego kalkulatora" z
odleglosci 100 metrow wygladal ekstra...
Wtedy Moose robil tez zdjecia pierwszym 1MP Nikonem D1
i wszystkim udowadnial, ze nigdy lepsza rozdzielczosc nie bedzie
mu potrzebna...
Ja jestem onanista i mi wydruk 3x4 metry z 12 MP tak sobie sie
podoba. Nie wystarcza mi, ze z odleglosci 4 metrow widac
co to jest...
Muszą coś dać do 40D bo konkurencja daje sie we znaki. A skoro tak, to 6D nie może być gorszy i jeśli cena zostanie na tym samym poziomie co teraz to nowe bajery musza się w nim pojawić.
kto powiedzial, ze teraz bedzie 40D?
skoro mnostwo osob w tej chwili odpuszcza sobie 30D i od razu ciula na 5D, to Canon musialby byc mocno glupi, zeby odbierac im ta mozliwosc wydania dodatkowych pieniedzy. a Canonowi mozna bardzo wiele zarzucic, ale nie brak umiejetnosci wysysania naiwniakow z forsy. w tym sa perfekcyjni jak bez mala Microsoft
na oko, to linia xxD bedzie prawdopodobnie z czasem obnizana, rownolegle z linia xxxD. cenowo i ficzerowo. tak zeby watpiacy mieli szanse przekonac sie, ze lepiej kupic 5D. ktore poki co jest niezagrozone i wszelkie mysli na temat jego upgrade'u mozna sobie miedzy bajki wlozyc. do czasu pojawienia sie jakiejkolwiek konkurencji na rynku 5D bedzie, podobnie jak dzis jedynki, utrzymywany w dluzszym niz 18-miesieczny cyklu produkcyjnym. why fix if it ain't broken?
sorry, jesli kogos pozbawilem marzen o 137-polowym AF, 73 fps-ach, uszczelnianym body FF za 5000zl. ale tu wystarczy glowa ruszyc, zeby wybic sobie z glowy takie bzdurne pomysly. jak to bylo w starym kawale: sorry Winnetou, ale biznes is biznes :)