Zobacz pełną wersję : Cos nowego na horyzoncie?
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
KuchateK
12-02-2007, 19:35
a tak jesteś strasznie śmieszny 8-)
Mialo byc smieszne 8)
a poważnie mówiąc, co ja - posiadacz trabiego - mam z kopów zasadzanych nikonowi i ze 100 eLek używanych przez fotoreporterów, szczególnie z tych za kilkanaście tysiaków? :roll:
Popatrz co maja uzytkownicy tak popularnych systemow jak te markowane przez minolte czy pentaxa. Juz wiesz co masz?
Kupowac wszystkiego nie musisz, ale jak juz cos bedziesz chcial to masz wybor i nie musisz myslec o zmianie systemu z powazna strata bo Nikon stwierdzil ze cropa nikt nie potrzebuje.
korpus na poziomie chociaż D50 (a najlepiej D80) z kitem Canona (a nie bf/ff tamronem) z zakresem i jakością 18-70 w cenie do 3.5k. Dla amatora to chyba sensowniejsze oczekiwania, niż ciągłe jaranie się, czy będzie eLka ze światłem 1.2, lub korpus ff z uszczelnieniami, który jak po dwóch latach stanieje, to będzie sa superową cenę, powiedzmy 14 tysięcy. O jaraniu się Nikonem nie wspomnę. Mam wrażenie, że niektórzy lepiej by się czuli na forum nikona, tak często go wspominają ...
edit w międzyczasie Kuchatek napisał, więc jeśłi miało być śmiesznie, to przyznaję Ci udało się, sorry nie wiedziałem, jesteś baaardzo śmieszny. A dalej nie wiem, co mam, bo eLka wielkości panzerfausta, w cenie 30 tys. nie rajcuje mnie w ogóle, nawet jeśli poszerza mój wybór (:-D) i używają jej tłumy reporterów.
KuchateK
12-02-2007, 20:44
Dobra, sarkazm na bok.
Canon wyszedl na prowadzenie. Dzieki temu ma pieniadze na tworzenie wlasnych swietnych elementow do puszek bez laski i szumow od sony. Moze sobie pozwolic na tworzenie dowolnych elementow i co rusz nie szuka wsparcia u samsungow, panasonikow, sony czy hoyi wypuszczajac co targi to samo badziewie w nowej obudowie.
Canon moze nie jest idealny, zwlaszcza jesli chodzi o wybor tanich szkiel. Ale nie jest tez taki najgorszy. Mimo wszystko fotografuje sie dla zdjec a nie guziczkow na puszce. A zdjecia obecnie produkuja matryce i na tym skupia sie caly ped wszystkich na rynku. Trzeba czasem przymknac oko na braki albo poczekac. Idealow nie ma.
Mniej szkiel nie znaczy ze nic nie robia. Puszki wychodza regularnie z usprawnieniami w tym co najwazniejsze i ciagle udowoadniaja ze zdjecia moga byc jeszcze lepsze za te same pieniadze. Tanie szkla tez z pewnoscia z czasem uzupelnia. Nie postawili wszystkiego na cropa jak konkurencja, wiec mniejsze matryce i szkla do nich traktowane sa nieco na boku. Konkurencja w tym segmencie jednak zaczyna dociskac Canon nie pozwoli sobie na to, aby na jego puszkach wisialy Tamrony.
W normalnym swiecie mozna sobie pozwolic na zakup 5D czy dobrych szkiel do imprezowej fotografi kotletow. Nie wszystkie szkla sa duze i nie wszystkie po 30 tysiecy. Narzekac na ceny mozna, ale duza wine ponosi tutaj odstawanie Polski w zarobkach od sredniej swiatowej. Nie polityka Canona.
D50? Wlasnie o tym pisze... Stary kotlet (matryca) z nowa data przydatnosci w postaci numerka na puszce. Doprawione paroma funkcjami, ale dalej czuc ze to nie to. Co z tego kita jak dalej nie ma go za bardzo do czego dopiac zeby nie miec blurowanej szumozy?
To ja juz wole plastikowego kita od Canona i poczekac albo odzalowac troche i kupic jakas solidna elke. Przynajmniej wiem, ze za jakis czas bede mogl do tych szkiel dopiac cos uczciwego i moje zdjecia na tym zyskaja. W zyciu trzeba sie rozwijac. Z canonem poczatki moze sa i trudne, ale im wyzszy poziom tym lepiej.
W normalnym swiecie mozna sobie pozwolic na zakup 5D czy dobrych szkiel do imprezowej fotografi kotletow. Nie wszystkie szkla sa duze i nie wszystkie po 30 tysiecy. Narzekac na ceny mozna, ale duza wine ponosi tutaj odstawanie Polski w zarobkach od sredniej swiatowej.
Podpisuje się pod tym rękami i nogami :) Dodałbym jeszcze negatywny wpływ UE na wysokość cen w porównaniu do US.
Kolekcjoner
12-02-2007, 21:29
korpus na poziomie chociaż D50 (a najlepiej D80) z kitem Canona (a nie bf/ff tamronem) z zakresem i jakością 18-70 w cenie do 3.5k. Dla amatora to chyba sensowniejsze oczekiwania, niż ciągłe jaranie się, czy będzie eLka ze światłem 1.2, lub korpus ff z uszczelnieniami, który jak po dwóch latach stanieje, to będzie sa superową cenę, powiedzmy 14 tysięcy. O jaraniu się Nikonem nie wspomnę. Mam wrażenie, że niektórzy lepiej by się czuli na forum nikona, tak często go wspominają ...
edit w międzyczasie Kuchatek napisał, więc jeśłi miało być śmiesznie, to przyznaję Ci udało się, sorry nie wiedziałem, jesteś baaardzo śmieszny. A dalej nie wiem, co mam, bo eLka wielkości panzerfausta, w cenie 30 tys. nie rajcuje mnie w ogóle, nawet jeśli poszerza mój wybór (:-D) i używają jej tłumy reporterów.
Wiesz nie ma co biadolić. Jeżeli podobają Ci się D50 czy D80 to nic prostrzego niż zmienić system. Mogę Ci niemal zagwarantować że tego typu puszek za takie pieniądze u Canona nie będzie. Oni mają zupełnie inna strategię rynkową i na co innego są nastawieni. Zgadzam sie z tym że dla osób które nie mają ochoty wydawać majątku na sprzęt Nikon ma bardzo przyzwoitą ofertę. Ale wyżej bywa już różnie i nie piszę tu o obiektywach za 30 kzł.
Druga rzecz to to co napisał Kuchatek. Nie ma co patrzeć na relacje cenowe u nas. 5D na zachodzie to nie jest aparat dla elity. Nie przesadzajmy.
KuchateK nie twierdzę, że jest najgorszy, póki co mam canona ..
co do d50, to muszę Cię zwartwić, ale z tym pudełkiem mam do czynienia prawie co tydzień (w górkach, z kumplem) i ja żadnej różnicy pomiędzy 300D a D50 nie widzę, a blurowanej szumozy to już szczególnie. Chyba Ci się z D80 pomyliło ;-) Aparat fajne fotki robi. Dlaczego więc mam 300D? bo to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa, a że kupiłem używanego, za psie pieniądze, to nie narzekam. A że stoję pomiedzy dwoma systemami (bo w koło mnie same nikony - szef ma i dwóch kumpli), to wkurzają mnie bzdury, które tutaj co chwilę wyczytuję.
snowboarder
12-02-2007, 21:43
Poza tym wydaje mi sie, ze niektorzy uzytkownicy maja nierealistyczne
marzenia. Ja rozumiem chec posiadania fajnego pierwszego korpusu
z super zoomem za 100PLN, ale w sumie po co?
Jesli wchodzisz w D-SLR to znaczy, ze myslisz o rozwijanie sie i systemu.
Jesli nie, to jakas hybryda jest pewnie o wiele lepszym dla ciebie rozwiazaniem.
Jesli tak, to moze 400D z np. 35 f2 jest znacznie lepszym pierwszym
zestawem, zarowno do nauki jak i robienia lepszych zdjec,
niz np. Nikon D50 z 18-200 zoomem...
KuchateK
12-02-2007, 21:53
Dobra, niech Ci bedzie, d50 fajne fotki robi. Tylko co dalej? Zrobia D30 jeszcze bardziej wyciete na antyku 6mpix? Wymienic na D80 albo D200 z, jak sam przyznajesz, blurowana szumoza? ;) Perspektywy u Nikona tez nie sa takie wysmienite.
Fakt, kity maja dobre i puszki maja guziczki pomyslane, funkcje przydatne i nawet zdjecia z tego jakies sa. Ale tylko "jakies" i rewelacji to oni takiej niestety nie maja zeby stawiac ich za wzor. Pluc mozna na kity u Canona albo kiepawe puszki, ale z drugiej strony tez nie ma kokosow.
Z niewygodną puszką jakoś można sobie poradzić a zdjęcia to robi przede wszystkim matryca (jeżeli pominąć chwilowo pewną organiczną przystawkę do aparatu) ;)
ja widze jeszcze inna kolejność:
człowiek + matryca + lens + na końcu przyciski :-)
Marcoone
12-02-2007, 22:27
A że stoję pomiedzy dwoma systemami (bo w koło mnie same nikony - szef ma i dwóch kumpli), to wkurzają mnie bzdury, które tutaj co chwilę wyczytuję.
Nie widzę sensu "wkurzania się na bzdury, które tutaj co chwila wyczytujesz". Forum czytam od dawna i wyrobiłem sobie nawyk "filtrowania" wypowiedzi zabarwionych jakimkolwiek fanatyzmem sprzętowym. Większość z nich traktuję jako żarty, a wypowiedź Kuchatka (a właściwie jej fragment) która tak Ciebie "zbulwersowała" pod powyższe miano podpadła juz na wstępie.
Włącz "filtry" i nie będziesz miał powodów do zdenerwowania. Jeśli jesteś zainteresowany zdobywaniem i/lub pogłębianiem wiedzy na temat systemu Canona to forum to jest całkiem przyjemnym miejscem.
korpus na poziomie chociaż D50 (a najlepiej D80)... A dalej nie wiem, co mam
Masz 350 D, 400d
do tego 70-200 f:4 i 17-40 f:4, znajdź obiektywy o takiej jakości i cenie u konkurencji
Masz 350 D, 400d
do tego 70-200 f:4 i 17-40 f:4, znajdź obiektywy o takiej jakości i cenie u konkurencji
masz D80 i do niego Nikkora 12-24. znajdz kombo dajace taki duzy celownik i tak porzadne szerokie katy w Canonie.
GrzesiekK
13-02-2007, 00:54
masz 350d, 400d. Znajdz obiektyw klasy nikonowskiego 18-70 w rozsadnej cenie.
Pamiętacie takie powiedzonko "canon robi najlepsze aparaty a nikon najlepsze zdjęcia"? odnoszę wrażenie, że obecnie jest dokładnie odwrotnie...
masz 350d, 400d. Znajdz obiektyw klasy nikonowskiego 18-70 w rozsadnej cenie.
Pamiętacie takie powiedzonko "canon robi najlepsze aparaty a nikon najlepsze zdjęcia"? odnoszę wrażenie, że obecnie jest dokładnie odwrotnie...
jesli przezyjesz syfiasty AF to Tamron 17-50. aczkolwiek nie tej samej klasy co Nikkor 18-70, bo ten drugi mimo obwieszczenia go 8-mym cudem swiata (przez jego posiadaczy) jest mocno przecietny. poza tym Tamron ma sporo swiatla wiecej.
po stronie 18-70 jest tylko szybki i cichy AF
o 4d kiedys bylo. Nie bedzie. tak jak nie ma Fuji S4 pro i zadnego nikona w wersji 4. Podbno dla japoncow to jakas pechowa/szczegolna liczba i przsynosi chyba pecha
nom, tak jak z seria G Canona: byly wszystkie numerki 1-7, poza G4 :twisted:
masz D80 i do niego Nikkora 12-24. znajdz kombo dajace taki duzy celownik i tak porzadne szerokie katy w Canonie.
30D + Canon 10-22
30D + Canon 10-22
nie ta cena. a optycznie Nikkor lepszy
nie ta cena. a optycznie Nikkor lepszy
Jak nie ta cena?
30D + 10-22 = 3800 + 2600 = 6400
D80 + 12-24 = 3000 + 3500 = 6500
GrzesiekK
13-02-2007, 01:32
Akustyk,
tamron 17-50 jest prawie 2 razy drozszy od 18-70 (co prawda cenowo 400d+17-50 wyjdzie podobnie do d80+18-70) .
Jak dla mnie nikon w segmencie amatorskim ma przewage. Bo co tutaj canon oferuje? 400d - robi dobrej jakosci zdjęcia, ale ergonomii brak.
A w nikonie?, wczesniej d50 i d70s a teraz d40 (odpowiednik wydmuszki 400d tyle ze sporo tanszy) i d80. Nowe d70s kupisz w granicach 1700zł. Szkła podobnie - kitowiec 18-55, 18-70 (cyfrowy odpowiednik 28-105), całkiem przyzwoite tele 70-300g. W canonie? kit 18-55 albo elki.
W dodatku af w nikonie z szklami innych producentow dziala zdecydowanie lepiej
To samo w przypadku d200 - swietna puszka, ale matryca do kitu.
PS. zdaje się, że fotografujesz krajobrazy. Co Cie powstrzymalo od zakupu jakiegos nikona wlasnie z tym nikkorem 12-24/f4?
Jak nie ta cena?
30D + 10-22 = 3800 + 2600 = 6400
D80 + 12-24 = 3000 + 3500 = 6500
no mniej wiecej, z dokladnoscia do lokalnych wahan cen
pozostaje roznica na obiektywie. lub na korpusie - jak kto co woli :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
tamron 17-50 jest prawie 2 razy drozszy od 18-70 (co prawda cenowo 400d+17-50 wyjdzie podobnie do d80+18-70) .
Jak dla mnie nikon w segmencie amatorskim ma przewage. Bo co tutaj canon oferuje? 400d - robi dobrej jakosci zdjęcia, ale ergonomii brak.
zgadzam sie w 100%. chyba, ze nie boli Cie zakup uzywanego korpusu, bo tutaj w cenie 400D mozna miec bez porownania lepsze 20D
PS. zdaje się, że fotografujesz lkrajobrazt. Co Cie powstrzymalo od zakupu jakiegos nikona wlasnie z tym nikkorem 12-24/f4?
Nikon itself.
w tej samej cenie co Canon 10D moglem kupic tylko i wylacznie plastikowego D70 z malenkim tunelikiem udajacym celownik, albo myslec o dozbieraniu i kupieniu juz wtedy (pazdziernik 2004) tracacego zdechla myszka D100, ani matryca ani konstrukcja nie konkurujacego z 10D
wybor byl naprawde prosty
MacGyver
13-02-2007, 02:01
tamron 17-50 jest prawie 2 razy drozszy od 18-70
Nie no, zaraz, Nikon 18-70 kosztuje 1200 ~ 1450 zł, Tamron 17-50 około 1500 (ceny ze sklepów internetowych), jak by tego nie porównywać to nie jest to dwukrotna różnica :twisted:
W canonie? kit 18-55 albo elki.
Jest jeszcze 17-85 IS po drodze za około 2000 zł. Fakt że drogi, może nawet za drogi, ale od eLek tańszy a nad wymienionymi wyżej ma tę przewagę że jest dłuższy i stabilizowany.
18-70 w ofercie stanowi niewątpliwą przewagę systemu Nikona ale nie ma też co przeginać w drugą stronę.
GrzesiekK
13-02-2007, 02:22
Nie no, zaraz, Nikon 18-70 kosztuje 1200 ~ 1450 zł, Tamron 17-50 około 1500 (ceny ze sklepów internetowych), jak by tego nie porównywać to nie jest to dwukrotna różnica :twisted:
Jest jeszcze 17-85 IS po drodze za około 2000 zł. Fakt że drogi, może nawet za drogi, ale od eLek tańszy a nad wymienionymi wyżej ma tę przewagę że jest dłuższy i stabilizowany.
18-70 w ofercie stanowi niewątpliwą przewagę systemu Nikona ale nie ma też co przeginać w drugą stronę.
18-70 mozna kupic na allegro (ceny wachają się od 700 do 1000zł - kolega ostatnio kupił za 700zł z groszami) - stąd moje stwierdzenie, że jest dwa razy tańszy.
17-85 IS optycznie to dziadostwo (wiem bo miałem przez pewien czas)
W sumie canon mógłby wprowadzic takie 17-85 bez IS jako kitowy obiektyw do 40d/tego co bedzie nowoscia w semipro pod cropa. Dosyc czesto w tym watku pojawiaja sie przypuszczenai ze canon bedzie rozwijac linię szkieł pod cropa.
Z mojej strony EOT, za dużo tutaj o nikonie :D
To samo w przypadku d200 - swietna puszka, ale matryca do kitu.
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos30d/page26.asp
konia z rzędem temu, kto wyjaśni mi na czym polega "kitowość" tej matrycy. Nie mówię oczywiście o szumach ... choć różnica najbardziej widoczna jest w jpg. Jak już pisałem, ja nie widzę większych różnic w jakości obrazowania pomiędzy dwoma systemami.
Kolekcjoner
13-02-2007, 02:42
A w nikonie?, wczesniej d50 i d70s a teraz d40 (odpowiednik wydmuszki 400d tyle ze sporo tanszy) i d80.
No nie nie tu troszkę przesadzasz D40 z 400D ma tylko tyle wspólnego, że są podobnej wielkości i mają w nazwie "D" i "4". Tak na prawdę 400D to aparat o sporo większych możliwościach niż wykastrowany D40.
(...)
W sumie canon mógłby wprowadzic takie 17-85 bez IS jako kitowy obiektyw do 40d/tego co bedzie nowoscia w semipro pod cropa. Dosyc czesto w tym watku pojawiaja sie przypuszczenai ze canon bedzie rozwijac linię szkieł pod cropa.
Z mojej strony EOT, za dużo tutaj o nikonie :D
Wątpię że canon będzie rozwijał linię szkieł pod cropa. Nawet bardzo. Może dadzą jakieś 18- 200 IS. Na cuda optyki bym w tym segmencie nie liczył. To już prędzej uwierzę w przepowiednie, że dadzą jakąś linię szkieł o parametrach lepszych niż L-ki (zawsze znajdą się snoby chętne wydać majątek po to żeby mieć coś "ekstra"). Co do nikona to należy się modlić żeby podgryzał canona ile wlezie. W naszym dobrze pojętym interesie.
snowboarder
13-02-2007, 02:49
Mysle, ze na PMA bedzie kilka szych z Canona, pomecze ich troche
i twoj przyklad przytocze... Choc 10-22 ma dobra reputacje, obawiam sie,
ze wiem jaka bedzie odpowiedz...
W sumie jade obejrzec tylko Canona i Epsona, wiec jakbyscie mieli
jakies konkretne pytania, to z checia pognebie towarzystwo
z "Canon" na koszulkach. Napewno pomecze ich o szerokie katy
(jesli nic takiego nie pokaza), o zgrabny mini 1D z cropem (czy crop
traktuja tylko amatorsko, czy planuja cos na serio)... Smialo dopiscie sie
do listy. Tylko serio konkretne pytania prosze.
MacGyver
13-02-2007, 02:51
...
Biorąc pod uwagę opinie o 17-85 IS to pewnie niedługo cena spadnie do takiego poziomu, jakby nie miał IS, a wtedy nowy KIT do 30/40D nie będzie mieć raczej racji bytu. W tej chwili można go już dostać na allegro za 1650 zł (http://allegro.pl/item164630094_canon_ef_17_85_mm_f_4_5_8_is_usm_fv_ gw_22_4985420.html), czyli cena powoli staje się rozsądna.
Mysle, ze na PMA bedzie kilka szych z Canona, pomecze ich troche
i twoj przyklad przytocze... Choc 10-22 ma dobra reputacje, obawiam sie,
ze wiem jaka bedzie odpowiedz...
10-22 jest na tyle dobry, ze jego nastepcy nie nalezy sie spodziewac przez najblizsze kilkanascie lat, jesli w ogole :)
moze raczej cos w desen 12-35/4 IS, czyli szerokiego spacerzooma do cropa, chociaz pewnie kosztowaloby to blizej 17-55 IS niz 17-85 IS :(
Kolekcjoner
13-02-2007, 03:24
Tutaj jeszcze cytat z FM. Jeden z użytkowników napisał to dwa tygodnie temu. Zadziwia zgodność tych przewidywań z tym co dał na swojej stronie Erwin Puts. Można zatem przypuszczać, że parametry które podaje "Antony" są prawdziwe.
Antony
Registered: Jun 06, 2005
Total Posts: 275
Country: Australia
Re: 'Un-Official' pre-PMA Rumor Thread
Ok, after no real rumours for some time I am going to make my predictions for the 1 Series for 2007.
A new 1D series camera will be announced for PMA. It will have a size similar to the 1V, and will be 8.5 fps with a full frame 12.8MP sensor. ISO will now be 100-3200 (extendable to 50 and 6400). There will be a refinement of the 45 focus point system, with more cross sensors.
There will be multiple grips available for the camera, including a WiFi grip, and a basic grip that simply adds battery capacity.
There will be a customiseable button that can be set to MLU.
The camera will be very water-resistant and will have a shutter rated for 200,000 cycles.
Price will be approx US$4500, dropping to under $4,000 within 12 months.
Approximately 3 months later the new 1Ds will be announced. It will be effectively the same camera, but with a 22MP sensor, and a maximum frame rate of 5fps. Price will be $7500, dropping to $7,000 within 12 months
Neither camera will feature internal storage. Neither camera will feature a larger than 24mm x 36mm sensor. There will be no further 1.3x cameras.
Canon will also issue a 40D at PMA - not prepared to speculate re. that.
OK, now this is all speculation, but I reckon it is very close to what is going to happen this year.
Jan 31, 2007 at 11:38 AM
Dla mnie dość ciekawe :confused:.
Oczywiście możliwe też, że gość jest jasnowidzem albo że wszystko to jedna wielka bzdura.
KuchateK
13-02-2007, 05:59
Jesli 1D bedzie taki jak "rumorsy" powyzej to z legendarnej bonk trojki w specyfikacji brakuje tylko "3" na obudowie ;) Liczac te 8fps czy wifi grip to dali nawet nieco wiecej :D
Bonk, nabroiles wysmienicie :mrgreen:
Tylko serio konkretne pytania prosze.
Jedyne o co mozna teraz pytac Canona to nowe szkla. Jakiegos taniego szerokiego zooma z segmentu ef-s'ow i odswiezone szerokie stalki.
Michu (Pentax)
13-02-2007, 08:56
Wątpię że canon będzie rozwijał linię szkieł pod cropa. Nawet bardzo. Może dadzą jakieś 18- 200 IS. Na cuda optyki bym w tym segmencie nie liczył. To już prędzej uwierzę w przepowiednie, że dadzą jakąś linię szkieł o parametrach lepszych niż L-ki (zawsze znajdą się snoby chętne wydać majątek po to żeby mieć coś "ekstra").
Ja tam się nie znam, ale dodanie lini szkieł do cropa jest bardziej opłacalne - z pewnościąwięcej tegoi typu szkieł by się sprzedało a i zapewne w produkcji prostrze toto i łatwiejsze niż to, o czym piszesz. Był by to po prostu kolejny sposób na wyciągnięcie kasy. Poza tym, z tego co zauważyłem, to jednak więcej osób narzeka właśnie na brak szkieł do x1,6 niż czegoś powyżej "L". Choć w związku z rcznicami może Canon zaszaleć - tego też nie należy wykluczyć...
Jak już pisałem, ja nie widzę większych różnic w jakości obrazowania pomiędzy dwoma systemami.
Porob okolo roku jednym i drugim i wtedy cos napisz. W testach moge ci udowodnic ze nie ma roznicy miedzy miedzy Canonem G3 a 5D, nawet widzialem watek, gdzie autror "udowadnia" ze A610 ma duzo lepsze kolory, ekspozycje itp. niz 5D. Matryca CCD pomimo swoich zalet, w codziennym foceniu obrazuje inaczej, bardziej miekko i plastycznie IMHO, inaczej tez reaguje na skladowe kolorow. Jezeli ktos tego nie widzi, to faktycznie nie ma tematu. Probowales wyciagac cos z niedoswietlonej matrycy CCD? Tego w testach dpreview nie znajdziesz. Oczywiscie wszystko jest kwestia gustu i upodoban, ja bylem przez rok zauroczony slabym filtrem AA w D70, szkoda ze ta wlasnosc nie jest juz kontynuowana w nowych produktach Nikona, ale z kolorami zawsze cos bylo nie tak. Szumy mozemy sobie darowac, akurat wydaje mi sie ze na iso200-400 Nikon szumi mniej.
Pozdrawiam
Ja tam się nie znam, ale dodanie lini szkieł do cropa jest bardziej opłacalne
Jedynie low-end'owych, bo majac w perspektywie przesiadke na FF raczej nikt swiadomie nie kupi pro szkla pod cropa. Tak wiec po dziwnym i w sumie zaprzeczajacym mojej tezie szkle 17-55IS (w sumie majacym sens, dla tych ktorzy z wiadomych powodow pragna pozostac z cropem), raczej nie spodziewalbym sie nic nowego z najwyzszej polki pod cropa.
Jedynie low-end'owych, bo majac w perspektywie przesiadke na FF raczej nikt swiadomie nie kupi pro szkla pod cropa.
Co rozumiesz przez low-end? Plastiki 4.5 - 5.6 czy wszystko co nie jest L
Bo wiesz, ja chętnie posiadłbym porządnego standardowego zooma i nie planuję przesiadki na FF ze względu na koszt puszki. Zużyje mi się 350-ka to pewnie sprawię sobie następnego cropa. Chyba że nastąpi to w czasie w którym cropowe puszki będą jedynie kastratami w stylu D40 Nikona. Jakoś narazie plusy FF nie przesłoniły mi minusów.
A niecierpliwie wyczekuję niecierpliwie Tokiny 16-50 i wyników jej testów mimo spodziewanej ceny powyżej 2kPLN.
Co rozumiesz przez low-end? Plastiki 4.5 - 5.6 czy wszystko co nie jest L
Bo wiesz, ja chętnie posiadłbym porządnego standardowego zooma i nie planuję przesiadki na FF ze względu na koszt puszki. Zużyje mi się 350-ka to pewnie sprawię sobie następnego cropa. Chyba że nastąpi to w czasie w którym cropowe puszki będą jedynie kastratami w stylu D40 Nikona. Jakoś narazie plusy FF nie przesłoniły mi minusów.
A niecierpliwie wyczekuję niecierpliwie Tokiny 16-50 i wyników jej testów mimo spodziewanej ceny powyżej 2kPLN.
Low end, to szkla ponizej 3k, bez uszczelnien, ale w miare przyzwoite optycznie (w koncu sa nowe i z powlokami pod cyfre). Stalek EF-S bym sie raczej nie spodziewal (znowu wyjatek 60mm EF-S), no chyba, ze sie myle i Canon wyskoczy z jakims szeroka stalka w stylu 16mm 2.8 EF-S.
Masz standardowego zooma pod cropa: 17-55IS, to ze cena jest troche z innej bajki to juz inna kwestia, ja jakbym mial zamiar zostac z cropem, to bym w tego zooma poszedl (chocbym mial sie zadluzyc), bo nic lepszego w tej cenie nie ma i raczej dlugo nie bedzie, a wiec spokoj na lata.
Ja tez czekam na Tokine, ale cudow optycznych bym sie nie spodziewal, natomiast po tym jak mialem 12-24 moge powiedziec, ze za jakosc wykonania warto w szklo od Tokiny pojsc :)
Na razie, po zniknięciu cropa 1.3, Canon wyrażnie dzieli rynek na 2 klasy określone rozmiarami kadru. Wszelkie analizy pozwalają sądzić, że ten podział się utrzyma jeszcze długo, chociażby przez rozwijające się hobby focenia ptaków, dla którego mnożnik ogniskowej jest błogosławieństwem :D
A teraz na serio - spojrzenie czysto ekonomiczne:
Dzięki entry-level o mniejszej klatce, można rozwijającego się klienta skasować dwa razy - raz body+szkła na cropa, a potem fullframe jak zechce dołączyć do segmentu pro. Wypuszczenie lepszych ( droższych :) ) szkieł pod cropa i jednocześnie zwiększenie przepaści cenowej między body APS-C i FF spowoduje, że klienci będą inwestować bardziej w posiadanego już cropa, do granic jego możliwości. A potem, jak dojdą do etapu przesiadki na pełną klatkę, będą musieli większość szkieł kupować od nowa. Ale nie wszystkie - na szczęście Canon nie wpadł na to (tzn. na pewno wpadł ale nie wykorzystał tego) aby uczynić body z cropem kompatybilne wyłącznie z EF-S :mrgreen:
Masz standardowego zooma pod cropa: 17-55IS, to ze cena jest troche z innej bajki to juz inna kwestia
Otóż to. Poczekajmy na Tokinę, albo może pojawi się 17-55 2.8 ale bez IS za <3kPLN?
Sorry za OT.
Wszyscy narzekający na ten obiektyw zapominają, dla kogo i po co był skonstruowany. To ma być uniwersalny (trochę szeroki, trochę portret) "słoik" dla amatora, który trzaska fotki dla przyjemności, do "rodzinnego" kotleta, zlecający odbitki 10*15 (góra 20*30) do rodzinnego albumu, który nie zastanawia się, co to aberracja, dystorsja i winieta, i nie patrzy na zdjęcie na ekranie monitora z powiększeniem 100%, w dodatku na brzeg kadru.
Mam taki obiektyw od niedawna. Oczywiście, tak jak napisałem wyżej, eLka to to nie jest (miałem obiektyw z tej serii i mam skalę porównawczą). Pstrykałem nim przez cały wyjazd na narty do Włoch i porównując moje odbitki z "kompakcikami" to było to niebo a ziemia.
Inna sprawa, że Canon nie ma nic do zaoferowania, jeżeli chodzi o standardowe zoomy (coś jak 24-85), dla "zaawasowanych amatorów" pod cropa. Trzeba po prostu ciułać na 5D albo czekać aż Canon się zlituje i obniży ceny na FF. Albo zmienić system.
Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem swoją wypowiedzią. Jeżeli tak, to przepraszam, nie miałem takiego zamiaru.
Jeszcze raz przepraszam za OT.
Jak już ktoś napisał 10-22 Canona i np. 30D lub 20D
Czytałem, że ten nikkor optycznie jest rewelacyjny, ale jednak jego cena do małych nie należy, a zaglądając na forum Nikona to tak jak i u nas jako alternatywa dla amatorów jest wybierana Tokina 12-24. A cenowo łatwiej będzie amatorowi pokryć róznicę między Tokiną a Canonem niż Tokiną a Nikonem.
Mnie po prostu ze względu na 17-40,70-200 f:4 i 10-22 lepiej odpowiada system Canona.
A tak na marginesie, czy ten 12-24 to nie jest moze Tokina jakoś ulepszona w Nikonie:grin: są takie obiektywy w jednym i drugim systemie 24-85, które jak czytałem na pl.rec.foto różnią się tylko napisem
A ja powiem 5 D i sigma 12-24, i szukaj panie u nikona takiej szerokości. Budżet w zasadzie bez zanczenia
Oczywiście nie mając argumentów odpowiesz że albo "za drogo' albo "komu potrzeba takiej szerokości" :lol:
W sumie jade obejrzec tylko Canona i Epsona, wiec jakbyscie mieli
jakies konkretne pytania, to z checia pognebie towarzystwo
z "Canon" na koszulkach. Smialo dopiscie sie
do listy. Tylko serio konkretne pytania prosze.
Ja mam pytanie, czy canon ma przynajmniej w planach jakieś szkło które załata ogromną przepaść cenową między :
Canon EF 400mm f/5,6L USM za 6000 PLN, a Canon EF 500mm f/4L IS USM za 25200 PLN.
Wiem że 500 L jest jaśniejsza, ale chyba dałoby się wsadzić w tą lukę / różnica 20.000 PLN / jakieś nowe szkło ?
Ja mam pytanie, czy canon ma przynajmniej w planach jakieś szkło które załata ogromną przepaść cenową między :
Canon EF 400mm f/5,6L USM za 6000 PLN, a Canon EF 500mm f/4L IS USM za 25200 PLN.
Wiem że 500 L jest jaśniejsza, ale chyba dałoby się wsadzić w tą lukę / różnica 20.000 PLN / jakieś nowe szkło ?
Tia... Będzie Canon EF 400mm f/5,6L USM IS za 12000 PLN... Zadowolony?? ;)
Nemeo, dobre pytanie. Coś klasy 400 mm f/4 z ISem lub bez by się przydało.
Arek
Arek
Właśnie o czymś takim myślałem.
Na to, że Canon będzie wypuszczać szkła bez IS, to bym raczej nie liczył :lol:
Zodiakalny Rak
13-02-2007, 16:37
Na to, że Canon będzie wypuszczać szkła bez IS, to bym raczej nie liczył :lol:... dlaczego? jest wiele opinii, ze IS nie dodaje a odbiera jakosci wiec ...
... dlaczego? jest wiele opinii, ze IS nie dodaje a odbiera jakosci wiec ...
....vide 70-200/4 L IS :D
... dlaczego? jest wiele opinii, ze IS nie dodaje a odbiera jakosci wiec ...
Najczęściej są to opinie tych którzy nie mają ISa :evil:
Zodiakalny Rak
13-02-2007, 16:50
Najczęściej są to opinie tych którzy nie mają ISa :evil:... no to trolujesz bo ja akurat mam 2 szkla z ISem ...
paweleverest
13-02-2007, 16:58
Arek
Przecież macie 400 4,0L DO IS :)
Co do wpływu IS to zależy od szkła w które jest włożony . W moim aktualnym sprzęcie nie narzekam na jakość ale kiedyś sparzyłem się na IS-iku i to bardzo ( tak na oko jakieś 900zł ;) )
Co do wpływu IS to zależy od szkła w które jest włożony . W moim aktualnym sprzęcie nie narzekam na jakość ale kiedyś sparzyłem się na IS-iku i to bardzo ( tak na oko jakieś 900zł ;) )
Rozumiem, że chodzi o 300/4 IS? Pamiętasz może, który to był rocznik? Mam wrażenie, że Canon miał jakiś problem z tymi szkłami, a nowe są teraz już OK.
Przecież macie 400 4,0L DO IS :)
No tak. Ale Nemeo nałożył dodatkowy warunek o wypełnianiu odpowiedniej luki cenowej :)
snowboarder
13-02-2007, 17:34
Absolutnie extra pytanie, rownowazne temu o szeroki kat.
Ja marze o 500 f5.6L IS, z aparatem klasy 1D AF dzialalby z 1.4x
Lub 200-400 f4L IS, ale to byloby znowu $5K...
Lub wreszcie cos extra DO za rozsadna cene. Chodza ploty o nowych
lzejszych super tele, zobaczymy...
Czyli mogę liczyć na ciebie, że spróbujesz się coś na ten temat dowiedzieć ?
Kolekcjoner
13-02-2007, 18:50
A teraz na serio - spojrzenie czysto ekonomiczne:
Dzięki entry-level o mniejszej klatce, można rozwijającego się klienta skasować dwa razy - raz body+szkła na cropa, a potem fullframe jak zechce dołączyć do segmentu pro. Wypuszczenie lepszych ( droższych :) ) szkieł pod cropa i jednocześnie zwiększenie przepaści cenowej między body APS-C i FF spowoduje, że klienci będą inwestować bardziej w posiadanego już cropa, do granic jego możliwości. A potem, jak dojdą do etapu przesiadki na pełną klatkę, będą musieli większość szkieł kupować od nowa. Ale nie wszystkie - na szczęście Canon nie wpadł na to (tzn. na pewno wpadł ale nie wykorzystał tego) aby uczynić body z cropem kompatybilne wyłącznie z EF-S :mrgreen:
Bez obrazy obawiam się, że tak mogliby rozumować klienci całkowicie pozbawieni, rozsądku. Zwykle to już po pierwszym zakupie reflektują się, że jest FF i może kiedyś.... W związku z tym inwestują raczej w szkła pod pełną klatkę. Oczywiście wyłączam z tego grona osoby, które świadomie zostają przy cropie. Jak ktoś zakłada, że prędzej czy później może przesiądzie się na FF to nie będzie do bólu inwestował w cropo-we szkła. Na przetrwanie ma u canona 6 szt. i tyle. Zwłaszcza że sprawa dotyczy tylko szerokich szkieł, bo długich zwyczajnie pod cropa nie opłaca się projektować (przynajmniej canonowi). Dlatego nie spodziwałbym się rozwijania lini szkieł EF-S. To po prostu z punktu widzenia canona nieopłacalne i sprzeczne z ich strategią.
Ja marze o 500 f5.6L IS, z aparatem klasy 1D AF dzialalby z 1.4x
Lub 200-400 f4L IS, ale to byloby znowu $5K...
Lub wreszcie cos extra DO za rozsadna cene. Chodza ploty o nowych
lzejszych super tele, zobaczymy...
Pytanie o 500/5.6 IS L bardzo zasadne :). No to ja jeszcze dodam z drugiego końca moje 20/2??? L lub coś w tych okolicach?
paweleverest
13-02-2007, 19:36
Rozumiem, że chodzi o 300/4 IS? Pamiętasz może, który to był rocznik? Mam wrażenie, że Canon miał jakiś problem z tymi szkłami, a nowe są teraz już OK.
2006 czyli nie tak stary :)
No tak. Ale Nemeo nałożył dodatkowy warunek o wypełnianiu odpowiedniej luki cenowej :)
no przecież wypełnia jest o jakieś 3000zł tańszy do 500 4,0L IS ;)
Zwykle to już po pierwszym zakupie reflektują się, że jest FF i może kiedyś.... W związku z tym inwestują raczej w szkła pod pełną klatkę
Tak, ja jestem tego przykladem i czekam na tansza puszke FF :)
Kolekcjoner
13-02-2007, 22:51
To jeszcze małe zdjątko :D.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.northlight-images.co.uk/1DS_replacement/1dnrs.jpg)
mnie może aż tak nie interesują nowości co może spadek cen .. moe wkońcu kupiłbym sobie wymarzone 70-200 f4
O, tego jeszcze chyba tu nie było :) Fajny :-D
mnie może aż tak nie interesują nowości co może spadek cen .. moe wkońcu kupiłbym sobie wymarzone 70-200 f4
Obiektywy niestety poszły w górę.
Bracia Rosjanie znów górą, Putin im załatwił :)
Czyli już wiadomo będzie 1DNRs a cena?
KuchateK
13-02-2007, 23:39
A gdzie odkrecany grip?
Bonk, moze Ty cos namalujesz? :twisted:
A gdzie odkrecany grip?
Bonk, moze Ty cos namalujesz? :twisted:
Kuchatek, to Ty jeszcze nie wiesz? Odkręcany będzie w wersji 1DONRs...extra cena +500 $.
Bonkowy mi się bardziej podoba.:-D
to dla amatorow jest ta srebrna wersja? :D :wink:
Arek Piekarz
14-02-2007, 00:09
Tak, ten korpus w kolorze srebrnym to osławiony 3000D, czyli zupełny entry-level. Jak widać na załączonym obrazku, jest on do samodzielnego złożenia - Canon tnie koszty :D:D:D
Kupujesz srebrną wersję i malujesz na taki kolor jaki ci się podoba np: różowy lub woodland.:lol:
Kupujesz srebrną wersję i malujesz na taki kolor jaki ci się podoba np: różowy lub woodland.:lol:
o w morde... bedzie ladnie wygladal obok domku Barbie... łał :mrgreen:
snowboarder
14-02-2007, 17:47
Kurcze, 10 dni i nic na mur? Czyzby Canon na serio az tak
upilnowal wszystkich? Przy "pewnych" nowych 1D, 1Ds i 40D
a takze szklach wydaje sie, ze jakis przeciek by sie pojawil...
KuchateK
14-02-2007, 18:00
Moze nic nie zrobili? :roll: To by dopiero byla niespodzianka :twisted: :mrgreen:
Tak na marginesie... Zauwazylem ze kity 5D z 24-105 poznikaly ze sklepow. Jeszcze nie tak dawno tego troche bylo. Moze jednak bedzie jakis nastepca?
...przecieków jest zdecydowany nadmiar, tylko że ich cholera nie chcą autoryzować ;-)
KuchateK
14-02-2007, 18:06
Jeszcze troszke... Trzeba usiasc i spokojnie poczekac :D Co mialo byc to bedzie.
Kolekcjoner
14-02-2007, 18:08
Kurcze, 10 dni i nic na mur? Czyzby Canon na serio az tak
upilnowal wszystkich? Przy "pewnych" nowych 1D, 1Ds i 40D
a takze szklach wydaje sie, ze jakis przeciek by sie pojawil...
Wiesz przecieków jest sporo tylko, że odnoszę wrażenie, że sporo z nich jest "kontrolowanych". Właśnie po to żeby namieszać.
Póki co najpewniejsze info jakie udało mi się znaleźć to to, że będzie coś nowego przed PMA :mrgreen:.
Moze nic nie zrobili? :roll: To by dopiero byla niespodzianka :twisted: :mrgreen:
Jak nowe ściereczki do obiektywów nazywasz "niczym" to nie spodziewaj się za wiele :mrgreen:
Canon mysle ze za duzo by zaryzykowal (duuuuuzo za duuuuuuuuzo) gdyby nic NAPRAWDE ciekawego nie pokazal. i wcale tu nie mysle o jedynkach i szklach DO. Mowie tu o 40d przynajmniej. Jak dla mnie to juz teraz jest troszke pozno. Podobno ma byc nowy d200s z lepszymi szumami i w podobnej do dzisaijzej ceny. wiec jak wyjdzie 40d w granicach 4500zl to moze sie canon przeliczyc...
Kolekcjoner
14-02-2007, 19:14
Canon mysle ze za duzo by zaryzykowal (duuuuuzo za duuuuuuuuzo) gdyby nic NAPRAWDE ciekawego nie pokazal. i wcale tu nie mysle o jedynkach i szklach DO. Mowie tu o 40d przynajmniej. Jak dla mnie to juz teraz jest troszke pozno. Podobno ma byc nowy d200s z lepszymi szumami i w podobnej do dzisaijzej ceny. wiec jak wyjdzie 40d w granicach 4500zl to moze sie canon przeliczyc...
Problem polega na tym, że canon póki co może na prawdę nic nie wypuścić i to właściwie nie zmieni sytuacji. Zmienić dużo może się wtedy gdyby Sony coś dało nowego ale póki co przynajmniej na PMA nic nie będzie. Poza zapowiedziami być może nowych puszek.
Wiesz D200 jest świetnym aparatem ale jak do niego dadzą tę samą matrycę tylko z lepszym softowym odszumianiem to to nadal będzie ten sam odgrzany kotlet.
Tak już całkiem na poważnie to myślę, że jedynki już trochę przypleśniały ze starości i wypadałoby je wymienić ale czy to co z tych rumorów wynika jest jakieś przełomowe na miarę dwóch rocznic? Mi na takie nie wygląda.
snowboarder
14-02-2007, 19:21
Sporo nowych przeciekow dzisiaj na http://www.northlight-images.co.uk/Canon_1DS_MkIII.html
Czyzby Feb 22 jest tym dniem? Glowna prezentacja w Kenii?
Potwierdzaja sie przecieki o 1Ds 22MP w mniejszej formie,
nowej linii szkiel... Coraz ciekawiej...
Oskarkowy, bo się utopisz z tą wodą w ustach:mrgreen:
oskarkowy
14-02-2007, 19:49
Oskarkowy, bo się utopisz z tą wodą w ustach:mrgreen:
Ale ja nic nie wiem. Teraz juz mi musicie uwierzyć.
Kontakt nawalił i tyle.
Zresztą napiszę Wam jak ja na to patrzę. Miałem do wyboru, albo dokupić sobie nową super hiper niewiadomojaką puszkę, albo kupić kolejne 5D i 135L.
No i właśnie siedzę i onanizuję się testowymi żyletoobrazkami na f/2 :mrgreen:
A jutro zabieram graty i za resztę tego co nie wydałem na sprzęt jadę na tydzień na Lazurowe Wybrzeże popolować na knotki. Mam wizję ciemnych wąskich uliczek nocą, wieczornych luminacji kasyn Monaco, jakichś aktów na plaży o zachodzie słońca i co tam jeszcze się zdąży przestrzelić.
A jak już wrócę, to świat będzie już inny. Wszyscy będą leczyć odciski na dłoniach po oficjalnych zapowiedziach canona, paru zadłuzy się na nowe zabawki, kilku innych strzeli sobie w głowę, a moi stali wielbiciele i tak wykażą, że bez wątpienia najlepszą puszką jest Nikon D50 :mrgreen:
Jeszcze ktoś się nie zorientował? Taaak, jestem po terapii. Teraz będę UŻYWAŁ aparatów. Czego i Wam życzę.
snowboarder
14-02-2007, 19:56
Taaak, jestem po terapii. Teraz będę UŻYWAŁ aparatów. Czego i Wam życzę.
Stary, a twoj lekarz udziela porad telefonicznie?
oskarkowy
14-02-2007, 20:20
Stary, a twoj lekarz udziela porad telefonicznie?
A jesteś pewien, że chcesz się wpędzić w ten sam stan, w którym ja jestem?
jakichś aktów na plaży o zachodzie słońca
to nie zapomnij wrzucic na strone :D
Ciekawe czy w 40D włożyliby dokładnie taką samą matrycę jak w 400D, gdzie jakoś trudno spostrzec te dodatkowe szczegóły.
KuchateK
14-02-2007, 21:44
Ciekawe czy w 40D włożyliby dokładnie taką samą matrycę jak w 400D, gdzie jakoś trudno spostrzec te dodatkowe szczegóły.
No jak Ciezko :twisted: Nie widzisz roznicy miedzy tymi dwoma cyframi wzgledem samotnej osemki? :mrgreen:
snowboarder
14-02-2007, 21:49
A new 1D series camera will be announced for PMA. It will have a size similar to the 1V, and will be 8.5 fps with a full frame 12.8MP sensor. ISO will now be 100-3200 (extendable to 50 and 6400). There will be a refinement of the 45 focus point system, with more cross sensors.
There will be multiple grips available for the camera, including a WiFi grip, and a basic grip that simply adds battery capacity.
The camera will be very water-resistant and will have a shutter rated for 200,000 cycles.
Approximately 3 months later the new 1Ds will be announced. It will be effectively the same camera, but with a 22MP sensor, and a maximum frame rate of 5fps. Price will be $7500, dropping to $7,000 within 12 months
Neither camera will feature internal storage. Neither camera will feature a larger than 24mm x 36mm sensor. There will be no further 1.3x cameras.
emisiaczek
14-02-2007, 21:56
@snowborder
zroooodlo to raz a dwa to "There will be no further ..." takie cos w biznesie to raczej miedzy palce.
Swoja droga wredne jest to ustalanie ilosci klapniec ktos powinien za to klapnac.
oskarkowy
14-02-2007, 21:57
Skąd to wziąłeś? I dlaczego tam nie ma słowa o EC? :evil:
Reszta brzmi całkiem realnie.
Swoja droga wredne jest to ustalanie ilosci klapniec ktos powinien za to klapnac.
Taki parametr to całkiem normalna informacja techniczna. Zresztą i tak nikt nie uwierzyłby, że migawka wytrzyma więcej niż te 200K.
snowboarder
14-02-2007, 22:37
Przeciez to oczywiste, ze jesli 1D bedzie FF, to nie bedzie juz
nigdy 1.3 cropa. Co w tym dziwnego?
Dla mnie wazna jest kolejnosc tych dwoch puszek, bylem pewny,
ze 1Ds bedzie pierwszy...
EC - czy kiedykolwiek seria 1 miala EC? Myslalem, ze 3-ka tylko...
A o 3D mozna zapomniec, jesli 1D nie ma gripa, to jest to praktycznie 3D.
W sumie wszyscy czekajacy na 3D powinni byc happy...
ja czekam na Dsa więc nie jestem happy
KuchateK
14-02-2007, 22:48
Ja jestem... Mysle ze reszta tez powinna. Numer na obudowie nie ma takiego duzego znaczenia. Ba... Jedynka jest bardziej profesjonalna :D
..
W sumie wszyscy czekajacy na 3D powinni byc happy...
Tak tylko wszyscy co mówili, że widzieli by go za 12k, myśleli, a może będzie za 9 k :rolleyes:
oskarkowy
14-02-2007, 22:54
Tak tylko wszyscy co mówili, że widzieli by go za 12k, myśleli, a może będzie za 9 k :rolleyes:
Spokojnie, przecież to było oczywiste, że tej klasy puszka nie będzie kosztowała 9kzł. Ciekaw jestem tylko, czy to będzie ta sama matryca, co z 5D, czy jakaś inna. No i jak szybko puszka pojawi się w spisach głównych konwerterów RAW.
paweleverest
14-02-2007, 23:24
Jak nowe ściereczki do obiektywów nazywasz "niczym" to nie spodziewaj się za wiele :mrgreen:
możesz podać te ścieżki bo jakoś nie mogę nic znaleść ;)
Kolekcjoner
15-02-2007, 00:34
No to jest dokładnie to co napisał Puts. Mają się nazywać 1Dv i 1Dsv. Tylko że to nadal tylko mendlowanie tego samego źródła.
Spokojnie, przecież to było oczywiste, że tej klasy puszka nie będzie kosztowała 9kzł. Ciekaw jestem tylko, czy to będzie ta sama matryca, co z 5D, czy jakaś inna. No i jak szybko puszka pojawi się w spisach głównych konwerterów RAW.
Ta sama być nie może. Było jakieś 20 stron wstecz :D.
co ty mówisz od kiedy jedynka jest bardziej profi od jedynki Ds
snowboarder
15-02-2007, 01:34
No to jest dokładnie to co napisał Puts.
Moze wiec po prostu oznacza to, ze to prawda?
A dokladnie np. nie widzialem wczesniej ceny nowego 1Ds
i szczerze ulzylo mi, ze nie jest to $10K...
Cichnie natomiast sprawa nowego 40D. Moze Canon nie zdecyduje sie
na zbyt wiele premier naraz...
KuchateK
15-02-2007, 01:38
To nie moglo byc $10k, gdyz obecny jest znacznie taniej. A canon jeszcze nigdy nie wypuscil nastepcy drozej jak poprzednik.
Mysle ze trzy puszki teraz bardzo nie zbulwersuja tych, ktorym ponoc wiele puszek ma zaszkodzic.
Kolekcjoner
15-02-2007, 03:17
Moze wiec po prostu oznacza to, ze to prawda?
A dokladnie np. nie widzialem wczesniej ceny nowego 1Ds
i szczerze ulzylo mi, ze nie jest to $10K...
Cichnie natomiast sprawa nowego 40D. Moze Canon nie zdecyduje sie
na zbyt wiele premier naraz...
Wiesz wg. podstawowej zasady propagandy to największa bzdura powtarzana wielokrotnie powoduje że z czasem ludzie w to uwierzą :).
Po za tym może właśnie będzie tylko 40D dlatego o nim cicho :).
(...)Mysle ze trzy puszki teraz bardzo nie zbulwersuja tych, ktorym ponoc wiele puszek ma zaszkodzic.
Wg. obecnych przepowiedni mają być niby dwie puszki przed PMA 40D i 1Dv. 1Dsv ma być trzy miechy później. Średni format?? i nowe szkła wedle sierpnia, a późną jesienią nowy 5D.
A co będzie? Może po 22-gim będziemy mądrzejsi. Póki co to się można już pogubić w tym wszystkim.
snowboarder
15-02-2007, 07:20
F@ck! Jesli naprawde 1Ds bedzie pozniej, to sie wkurze. Wczoraj
kupilem bilet do Vegas, bo nie chce mi sie jechac 4 godziny w kazda
strone, a tam ma nie byc 1Ds??? Z drugiej strony 1D ma byc w sumie
identycznym aparatem, wiec chyba bedzie co dotknac :lol:
Kurcze, juz troche mam dosc tych rumors'ow... Niech Canon w koncu
da co ma dac, bo ten watek zaczyna sie wymykac spod kontroli...
Zodiakalny Rak
15-02-2007, 17:03
nieco OT ale tylko nieco:
... cos sie ruszylo, na allegro cena 5D u chlopakow z FOTOit spadla ponizej 8k pln (7999 :-) ) a ja przed momentem od swojego starego dostawcy ze stodoly (gielda) dostalem informacje, ze moze mi sprzedac za 7850 pln (i nie kupilem u niego 1 mln pln coby mial na mnie nie zarabiac) ...
pozdrawiam,
Kolekcjoner
15-02-2007, 17:15
... cos sie ruszylo, na allegro cena 5D u chlopakow z FOTOit spadla ponizej 8k pln (7999 :-) ) a ja przed momentem od swojego starego dostawcy ze stodoly (gielda) dostalem informacje, ze moze mi sprzedac za 7850 pln (i nie kupilem u niego 1 mln pln coby mial na mnie nie zarabiac) ...
pozdrawiam,
Napływają sygnały z różnych stron świata, że rzeczywiście cena 5D spada. W stanach po rabatach można dostać za 2150. Co to oznacza trudno powiedzieć. Może zwyczajnie canon korzystając z licznych "przecieków" i rumorrów :) opróżnia magazyny. Wcale nie jest powiedziane, że robią to po to żeby zrobić miejsce dla następcy.
Aha i jeszcze coś z dpreview na poprawienie humoru:
ohh, you right , I took lunch today with Canon's president and he gave me all the info regarding to new Canon cameras to be on the market pretty soon as well lenses , here's the info, new canon 6D 56Mp , and canon ef 10-600 f1.0, I can't tell you more details, it's top secret! :lol: :lol:
Zodiakalny Rak
15-02-2007, 17:19
Napływają sygnały z różnych stron świata, że rzeczywiście cena 5D spada. W stanach po rabatach można dostać za 2150. Co to oznacza trudno powiedzieć. Może zwyczajnie canon korzystając z licznych "przecieków" i rumorrów :) opróżnia magazyny. Wcale nie jest powiedziane, że robią to po to żeby zrobić miejsce dla następcy.... ciekawe tylko do ilu moze spasc, nie chodzi mi o to aby nie przeplacac te 200-400 pln bo za tyle to sobie komfort psychiczny posiadania i robienia fotek moge wyszacowac ale jesli obnizka mialaby byc rzedu 1k pln lub wiecej i zejsc jeszcze poniezej 6k pln to ...
oskarkowy
15-02-2007, 17:23
... ciekawe tylko do ilu moze spasc, nie chodzi mi o to aby nie przeplacac te 200-400 pln bo za tyle to sobie komfort psychiczny posiadania i robienia fotek moge wyszacowac ale jesli obnizka mialaby byc rzedu 1k pln lub wiecej i zejsc jeszcze poniezej 6k pln to ...
Na pewno w ogóle zaczna rozdawać za darmo.
Nienawiść do nikona może przybierać bardzo różne oblicza, ale chyba nie aż takie.
Zodiakalny Rak
15-02-2007, 17:29
Na pewno w ogóle zaczna rozdawać za darmo.
Nienawiść do nikona może przybierać bardzo różne oblicza, ale chyba nie aż takie.
... wybacz ale podjalem decyzje o kupnie 5D jakis czas temu - od tego czasu monitoruje rynek i widze i sledze wachniecia, najpier byla podwyzka o 100 EUR a poniej spadek do pierwotnej (z przed podwyzki) ceny i teraz zjazd w dol wiec pytanie dla mnie ma sens i nie jest banalne
rozumiem, ze nie dla wszystkich pieniadz ma taka wartosc ale ... to pozostaw kazdemu z nas
udanego pobytu na lazurowym
pozdrawiam
Kolekcjoner
15-02-2007, 17:30
(...)
Wiesz różnie może być czasem ktoś może najzwyczajniej "wyjść z nerw". Np ten człek:
D200 = noise machine
Może canon chce zapobiec takiej frustracji :lol: :lol:.
macie zdrowie... a pewnie nic sie nie pojawi a Canon ogłosi upadło stąd takie obniżki by nie oddac za duzego VATu na koniec :D
mjastrzebski
15-02-2007, 18:40
pozdrawiam,
A ja wczoraj od nich kupilem za 8200. Ale nie zamierzam sie juz tym stresowac, bo aparat jest super :-)
I radze zrobic to samo i skupic sie na zdjeciach. 100PLN w ta czy tamta.........
Marcin
Paprochwbody
15-02-2007, 18:56
A ja kupiłem od nich za 8000 też wczoraj, chyba w Foto It ceny szybko się zmieniają. Bolał ten wydatek, stres dla mnie, ale zobaczyłem zdjęcia i...jest dużo lepiej:)
snowboarder
15-02-2007, 19:29
To was pogonilo, na tydzien przed anonsem nowych aparatow?
Przeciez nikt napewno nie wie, czy tam sie nie pojawi np.
mini 5D za $2K? Moim zdaniem teraz to decyzja jest tylko w rekach
wyzszych kregow Canona, jak znam zycie, to sa gotowi
zaanonsowac kazde nowe body, z wyjatkiem najtanszego...
Co wybiera/wybrali to bedzie bardziej decyzja marketingu niz
dostepnych technologii.
mjastrzebski
15-02-2007, 19:40
dostepnych technologii.
Anons za tydzien, a na polce za miesiac czy dwa. A jesli sie akurat jak w moim przypadku gdzies jedzie, to te potencjalnie pare setek roznicy, to nie robi roznicy ;-)
Marcin
Kolekcjoner
15-02-2007, 19:42
dostepnych technologii.
No tak ale przez to 5D nie zacznie robić gorszych zdjęć. Czy jest szansa na jakąś znaczącą obniżkę cen FF-a? IMHO w obecnej sytuacji bardzo wątpię.
Jedyne co mogłoby być argumentem żeby się wstrzymać to to gdyby canon pokazał coś na prawdę przełomowego al'a Foveon lub matrycę o zdecydowanie większej dynamice. Bo zwiększanie pikseli to mnie przynajmniej jest potrzebne jak kolec w nodze.
snowboarder
15-02-2007, 20:08
No tak ale przez to 5D nie zacznie robić gorszych zdjęć...
E tam, jak bys tak myslal, to bys nie byl non-stop tu na tym watku :lol:
Nowe zabawki! Nowe zabawki!
Ja jedyne co bym chciał to nowa tania stałka 400 lub 500 z IS.. Poza tym nie zgłaszam zapotrzebowania :)
Kolekcjoner
15-02-2007, 20:34
E tam, jak bys tak myslal, to bys nie byl non-stop tu na tym watku :lol:
Nowe zabawki! Nowe zabawki!
Eeee, bo założyłeś i teraz tylko czas tracę :mrgreen: :lol:. Tak to bym spał spokojnie i cieszył się z tego co jest;) :D.
To ja bardzo chętnie kupię lekko używane 5d, w przyzwoitej cenie ;)
Być może jest to ostatnia szansa tak drogo sprzedać używane 5d ......
Może też być nówka bez faktury grubo poniżej 8k zł.
Nie prowadzę żadnej działalności więc faktur nie zbieram!!!
Może też być nówka bez faktury grubo poniżej 8k zł.
Nie prowadzę żadnej działalności więc faktur nie zbieram!!!
Kupowanie 5D, na parę dni przed PMA to chyba nie najlepszy pomysł, chyba że właśnie gdzieś wyjeżdżasz i potrzebujesz body na już.
Sporo nowych przeciekow dzisiaj na http://www.northlight-images.co.uk/Canon_1DS_MkIII.html
Czyzby Feb 22 jest tym dniem? Glowna prezentacja w Kenii?
Potwierdzaja sie przecieki o 1Ds 22MP w mniejszej formie,
nowej linii szkiel... Coraz ciekawiej...
W pewnym sensie moge potwierdzic date 22 lutego.
W czwartek 22 lutego Canon Polska organizuje konferencje prasowa 'dla wybranych' by zaprezentowac rozwiazania technologiczne i nowosci sprzetowe Wiosna 2007.
Specyfikacja nowego 1D calkiem ciekawa ale jesli bedzie bez EC to... moze mi ktos odsprzeda za dobra cene malo zuzytego 1DMkIIN? przesiadajac sie na pelnoklatkowego szybkostrzala 8) .
Arek Piekarz
16-02-2007, 16:17
Na stronie photography-on-the.net (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=277391) przed chwilą pojawił się rumour o bonkowym 3D :D:D Niesamowite, jak kłamstwo powtarzane tysiące razy może stać się dla wielu prawdą ;-)
eeee
to chyba najlepszy chwila abym zaczął sprzedawać ten aparat na ebayu
kurna to było zmajstrowane tylko dla zabawy,
aż strach pomyśleć co można zrobić gdy się wystarczająco mocno chce wcisnać komuś specjalnie jakieś kłamstwo
aż strach pomyśleć co można zrobić gdy się wystarczająco mocno chce wcisnać komuś specjalnie jakieś kłamstwo
jak co??? Samo-PIS dochodzi do włądzy :D
Kolekcjoner
16-02-2007, 17:25
Póki co na przykład na FM Forum jest rozmowa o królikach na Saturnie :lol:. Czyżby nowe puszki Canona były równie prawdopodobne :D?
Aha i jeszcze nowe szkło/a Canona:
źródło (http://www.superwasp.org/images/8cams.jpg)
:lol:
snowboarder
16-02-2007, 20:12
Kurcze, ludziom odbilo, juz nawet nie ma z kim powaznie
o rumors'ach pogadac :lol:
KuchateK
16-02-2007, 20:18
A masz cos nowego? Jeszcze paru ktorym sie bardzo nie udzielilo moze znajdziesz :D
I tak nie wytrzymaja tych 6 dni (ludzie albo Canon) i zaraz beda kontrolowane przecieki spowodowane "weekendowym maintenance na serwerach powodujacym klopoty techniczne" .
Btw relacje z konferencji oczywiscie zdam 8)
Konkurencja to też coś szykuje, bo ceny D200 spadają niesamowicie ?
snowboarder
16-02-2007, 20:36
A masz cos nowego? Jeszcze paru ktorym sie bardzo nie udzielilo moze znajdziesz :D
Teraz dlugi weekend, jutro powinienem sie widziec z paroma facetami,
co na mur wiedza... Ale obawiam sie, ze nie puszcza pary.
Jakos chyba Canon na serio tajemnicy pilnuje tym razem...
Poza oczywiscie "kontrolowanymi przeciekami", ale tych jakos brak?
Nawet Jarek tego swojego na testy w koncu nie dostal...
Troche mnie martwia te ostatnie uwagi typu - nic nowego,
dopiero pozniej... To by byla masakra :lol:
KuchateK
16-02-2007, 20:39
Jeszcze w historii nie bylo nigdy "nic nowego" gdy mialo byc, wiec tym razem raczej takiego numeru tez nie wywina. Na nedzne uaktualnienia typu 20D>30D tez nie bardzo sobie moga pozwolic, zwlaszcza liczac to co zrobili z 400D.
Mozemy co najwyzej sie spierac co dokladnie i jakie wyjdzie.
(ludzie albo Canon) i zaraz beda kontrolowane przecieki
Canon to nie ludzie ? ;)
Poza tym kurde jak tak was czytam to jak dzieci, jak dzieci... ;-) Jakby tych kilku dni nikt nie mógł poczekać.
snowboarder
16-02-2007, 20:44
Tym bardziej, ze 1Ds MkIII byl gotowy jesienia...
(patrz pierwszy post w tym dlugim watku ;-) )
Wyglada jednak, ze wersja teraz wychadzaca bedzie innym aparatem....
No coz, zobaczymy...
Kolekcjoner
16-02-2007, 21:00
Tym bardziej, ze 1Ds MkIII byl gotowy jesienia...
(patrz pierwszy post w tym dlugim watku ;-) )
Eee.. przydługim tylko 168 stron :D. Na FM chłopcy wykręcili już 250 w dużo krótszym czasie i nadal wiedzą tyle co my czyli nic :).
Jeszcze w historii nie bylo nigdy "nic nowego" gdy mialo byc, wiec tym razem raczej takiego numeru tez nie wywina. Na nedzne uaktualnienia typu 20D>30D tez nie bardzo sobie moga pozwolic, zwlaszcza liczac to co zrobili z 400D.
......
No, domniemane 40D to takie 400D w większej obudowie.
KuchateK
16-02-2007, 21:17
Teraz trzeba poczekac do 22 i zobaczyc czy konferencje wypala i co na nich zaprezentuja.
W pewnym sensie moge potwierdzic date 22 lutego.
W czwartek 22 lutego Canon Polska organizuje konferencje prasowa 'dla wybranych' by zaprezentowac rozwiazania technologiczne i nowosci sprzetowe Wiosna 2007.
Czy 22.02.2007 Canon Polska poda także ceny ?
Czy 22.02.2007 Canon Polska poda także ceny ?
"Tego dnia Canon Polska odkryje przed Wami rozwiązania technologiczne i nowości sprzętowe Wiosna 2007".
Tyle wiem.
wiec moze powiedzą ze na wiosnę bedziemy mieli nową serie drukarek i tyle :-)
wiec moze powiedzą ze na wiosnę bedziemy mieli nową serie drukarek i tyle :-)
Biore pod uwage taka ewentualnosc. W koncu w Polsce Canon najwiekszy rynek ma w segmencie kserokopiarek, drukarek itp maszyn biurowych ;) .
Ciekawe ile będzie kosztował następca 5D / o ile taki wyjdzie /, a ile następca 1D MARK II N ?
Ciekawe ile będzie kosztował następca 5D / o ile taki wyjdzie /, a ile następca 1D MARK II N ?
Wg mnie i jeden i drugi to bedzie jedno - opisywany tu juz bezgripowy 1D za ok 4500$, docelowa cena 4000$ . O podobnej cenie nowej jedynki juz wczesniej czytalem. Watpie by Canon wcisnal jeszcze cos pomiedzy.
Jesli bedzie inaczej to bedzie ciekawiej.
Jesli ten nowy 1D nie bedzie mial EC to szukam 1DMkIIN w dobrej cenie 8) .
caravaggio
17-02-2007, 14:57
Jesli ten nowy 1D nie bedzie mial EC to szukam 1DMkIIN w dobrej cenie 8) .
Tak z czystej ciekawosci - a po co ci profesjonalny, reporterski korpus? Potrzeby, czy chec imponowania innym ta jedynka przed "D"?
Pytam serio, bo zdjecia jakie prezentujesz raczej preferowalyby pojscie w strone 5D (mam na mysli raczej "filozofie" sprzetowa a nie adekwatna do poziomu klase sprzetu).
KuchateK
17-02-2007, 17:22
Przy obecnej cenie za 5D w granicach $2700 i docelowej na nowe 1D $4000 male szanse, ze dorzuca model pomiedzy. Ale jesli by 5D mialo spasc do ceny jaka mozna wycisnac po rabatach, czyli ~$2200 to juz na nowe "cos pomiedzy" robi sie nieco miejsca.
snowboarder
17-02-2007, 17:46
Tak z czystej ciekawosci - a po co ci profesjonalny, reporterski korpus?
Ja przepraszam, ale pytanie typu "po co ci dany aparat"
jest zakazane na tym forum. Po co? Jak to po co? Bo jest!!!
Jesli nie czujesz potrzeby wydania makabrycznej ilosci pieniedzy
na nowy, lsniacy aparat, ktory ma trylion MP i robi
milion klatek na sekunde, to ja cie zupelnie nie rozumiem...
Tak z czystej ciekawosci - a po co ci profesjonalny, reporterski korpus? Potrzeby, czy chec imponowania innym ta jedynka przed "D"?
a istnieje taka możliwość, że ktoś po prostu chce? Ma kasę i chce? Tylu się dookoła porobiło artystów, że nawet już sprzętu kupić sobie nie można wedle portfela i wolnej woli.
Nie jestem adwokatem Viteza, ani nie uderzam osobiście do ciebie z tymi artystami. Po prostu pytam, czy istnieje wspomniana możliwość według ciebie, i jeśli istnieje to przestańmy stosować takie fałszywe argumenty.
EDIT: ha snowboarder, podaj grabę :)
ja tez, jak mi troche kaski spłynie, to se kupie i wiesz co ci do tego...??
snowboarder
17-02-2007, 17:58
Tak trzymac chlopaki! "Po co ci?" smie sie pytac, kurcze, co on
z Saturna sie urwal? (sorry, ale ten dowcip tylko sledzacy watek
na fredmiranda.com zrozumieja... :lol:)
Troll dostał okresu więc przypomniał o sobie. Olać.
A ja myślę że pytanie "po co Ci taki aparat" wcale nie jest pozbawione sensu....
Gość widzi czym pstryka Vitez, to się chce dowiedzieć co nim kieruje, ot taka zwykła ciekawość ....
P.S.
Może chciałby poszpanować aparatem i myśli że jedynka się bardziej do tego nada ???
Scooter, po co Ci 30D? Nie wystarczyło D30?? ;)
PS. Po co Ci 75-300 skoro dramacik? Rozdaj dzieciakom ;-)
snowboarder
17-02-2007, 20:04
Czytajac na dpreview narzekania Thoma Hogana na Nikona
(ciekawa lektura, na serio), trafilem na taki post:
This past week I've been contacted by two Phase One sales reps, one from the East Coast, another from the midwest. They are really pushing product upgrades right now.
I point this out because it doesn't feel like a normal sales call. It's as if their in double time mode right now to get product moving for some reason, and the discounts they are offering are substantial, another oddity, Phase One isn't known as a product with much pricing "wiggle room".
It's as if they have wind of a forth coming product that could compete with their entry level (16 - 22 MP) offerings. Just the feeling I'm getting ...
Umocnilo mnie to w przekonaniu, ze moze jednak 1Ds MkIII
pojawi sie na PMA... Poza tym z kontekstu wynika, ze setki pros
czekaja teraz na nastepna wersje high MP camery, niewazne C czy N,
jest ogromna presja ze strony agencji i wydawnictw by wskoczyc
na wyzsza MP-slowa polke... Jesli C nic nie pokaze, to sporo z nich
zdecyduje sie na MF i beda wtedy straceni dla Canona...
30d dlatego że ma dokładniejszy af, większy wizjer, i kólko z tłu a 350d który miałem wcześniej tego nie miał.
A 75-300 bo tymczasem nie mam nic innego w tym zakresie :)))
P.S.
Zielony nie czepiaj się ;)
Pytam serio, bo zdjecia jakie prezentujesz raczej preferowalyby pojscie w strone 5D (mam na mysli raczej "filozofie" sprzetowa a nie adekwatna do poziomu klase sprzetu).
Zdecydowanie chec imponowania ;) .
A bardziej serio - potrzebuje szybkiego AF, duzo fps, duzego bufora i uszczelnien. Np do zdjec sportowych i samolotow.
Na tyle dlugo (ponad 2 lata) pstrykam juz 20D ze wiem dokladnie w jakich sytuacjach czegos mi w nim brakuje do szczescia (nie napisze "pelni" szczescia bo zawsze moze byc jeszcze lepiej ;) ).
Pelna klatka, super niskie szumy, super glebia ostrosci i plastyka obrazu - niekonieczne.
Nie widze u siebie 5D wg swoich wymagan.
Widac zle odczytujesz moja "filozofie" , najprawdopodobniej na podstawie zbyt ograniczonych danych wejsciowych (maly zakres tego co robie, pokazuje publicznie :p ).
Pojawila sie tez sugestia ze powyzsza wypowiedz jest klasy "po co ci tak drogi sprzet jak robisz kiepskie fotki" ... jesli tak to odpowiedz brzmi: "bo tak" .
Kolekcjoner
18-02-2007, 02:03
Czytajac na dpreview narzekania Thoma Hogana na Nikona
(ciekawa lektura, na serio), trafilem na taki post:
This past week I've been contacted by two Phase One sales reps, one from the East Coast, another from the midwest. They are really pushing product upgrades right now.
I point this out because it doesn't feel like a normal sales call. It's as if their in double time mode right now to get product moving for some reason, and the discounts they are offering are substantial, another oddity, Phase One isn't known as a product with much pricing "wiggle room".
It's as if they have wind of a forth coming product that could compete with their entry level (16 - 22 MP) offerings. Just the feeling I'm getting ...
Umocnilo mnie to w przekonaniu, ze moze jednak 1Ds MkIII
pojawi sie na PMA... Poza tym z kontekstu wynika, ze setki pros
czekaja teraz na nastepna wersje high MP camery, niewazne C czy N,
jest ogromna presja ze strony agencji i wydawnictw by wskoczyc
na wyzsza MP-slowa polke... Jesli C nic nie pokaze, to sporo z nich
zdecyduje sie na MF i beda wtedy straceni dla Canona...
Ja myślę że robione jest też troszkę szumu wokół aparatów średnioformatowych, bo co tu dużo mówić. Chłopaki zaczynają robić w portki ze strachu :). Wejście takiej firmy jak canon na ten rynek może dla nich oznaczać niebyt w szybkim tempie (mowa tu o firmach produkujących średni format).
snowboarder
18-02-2007, 02:48
4 dni i nic ne wiadomo :lol: Niezle jaja, takiego roku jeszcze nie bylo.
Nadal jednak chyba stawiam na 22MP 1Ds i 40D....
Kolekcjoner
18-02-2007, 02:52
4 dni i nic ne wiadomo :lol: Niezle jaja, takiego roku jeszcze nie bylo.
Nadal jednak chyba stawiam na 22MP 1Ds i 40D....
Ja już się boję obstawiać cokolwiek. Powiem że tzw. przecieki teraz to już jest niezła jazda :). W sumie jednak to wygląda najbardziej konkretnie:
40D=10Mp, anti dust, new display, 5fps, 9+2 AF points pricing: 100-1600+H, EF-S,x 1.6, SD, new viewfinder, DIGICIII, option: Wifi grip
1DsmkIII= 22mp, 2,5"lcd, PS, 45AF, DIGICIII, 100-3200+H+L, 1.0, 4fps, high speed crop mode 8,5fps
12-24EF
17-135EF-S IS
800/5.6 IS DO
Pixma ip6xxx: wireless pictbridge,
Selphy ipES miniprinter wireless pictbridge,
Powershot A740 IS wireless 10Mp DIGICIII, 6x zoom, WiFi.
IXUSi10 zoom 10Mp lifestyle, IXUS 70 edition,
DC50 DVD camcorder
KuchateK
18-02-2007, 06:58
A 1D dla mnie? :mrgreen:
Mysle ze druga jedynke tez moga zaprezentowac do kompletu. A na jesieni odswiezona piatka.
Canon i sredni format ? a po co im to,wiecie ile w tamtym roku na swiecie sprzedalo sie przystawek do sredniego ........? 300 szt, co to jest za wynik.chyba ze pojadą z dampingową ceną
caravaggio
18-02-2007, 09:15
Troll dostał okresu więc przypomniał o sobie. Olać.
No jezeli moje pytanie jest odbieranie jako trollowanie, to wypada mi jedynie wyrazic ogromne wspolczucie dla uzytkownikow tego forum, bo jak widac zakompleksienie rozwija sie tutaj w skali porownywalnej do epidemii goraczki krwotocznej w Zairze.
A tak na marginesie - ciekawe, ze adresat mojego pytania potrafil po ludzku na nie odpowiedziec. Reszta zaprezentowala typowa postawe pospolitych szczekaczy oburzonych tym, ze ktos smial w ogole ocenic ich wybor (nawet, jesli bylo to na zasadzie sugestii a nie szyderstwa). O moderatorze, ktory mi wreczyl ostrzezenie, nawet nie wspomne... widac powinien sie cofnac do podstawowki i odswiezyc trudna umiejetnosc czytania ze zrozumieniem :lol:
Albo przynajmniej poprosic o male korepetycje Viteza, bo on - jako jeden z niewielu tutaj - pytanie zrozumial i potrafil na nie merytorycznie i bez strojenia gowniarskich fochow odpowiedziec :lol:
: Dobra juz skonczmy ta dyskusje o tym po co Vitezowi nowy korpus. Zaczelo sie od niezbyt fortunnie zadanego pytania w poscie #1639 autorstwa caravaggio.
Sadze, ze nie ma sie o co spierac. Pytanie bylo na bardzo niskim poziomie, pojawil sie jakis motyw imponowania przed "D". Caravaggio czy chodzilo ci o du..? Jesli tak to sam sobie odpowiedz, czy bylo to grzeczne pytanie, czy raczej takie jakie zadaje sie po trzecim piwie swojemu ziomkowi? A czy Vitez jest twoim ziomalem? No wlasnie...
A jesli chodzi o reakcje snowboardera i Zielonego, to moim zdaniem tez byly one niskiego lotu...no ale sa oni niejako usprawiedliwieni, bo poziom pytania caravaggio zdeterminowal poziom pozniejszych odpowiedzi (chociaz dla mnie to slabe wytlumaczenie). I juz skonczmy ten temat, bo wrozenie co bedzie na PMA jest duzo ciekawsze niz jakies oklepane osobiste wycieczki :)
Ktos w tym watku napisal, w tej chwili nie ma sensu kupowac 5D, bo jak na PMA pokaza jakas nowinke, to cena 5D spadnie. Ja mysle, ze wlasnie teraz jest najlepszy czas i najlepsza cena na kupno 5D. Jest ogromna fala oczekiwan na nastepce 5D i duzo zgadywania (niewazne czy to bedzie cos ala bonkowe 3D, czy jakis mini 1D). Ludzie liczac na jakis prezent od Canona juz zbieraja kase... czyli pozbywaja sie sprzetu. Poniewaz ceny i produkty jakie pojawia sie na PMA sa jedna wielka niewiadoma, to cena uzywanego 5D, moze byc zupelnie nieadekwatna do ceny jego nastepcy (nieadekwatnie niska, bo fala oczekiwan jest duza). Jak Canon pokaze produkty i ceny, to nastapi korekta cen uzywanego sprzetu, m.in. uzywanych 5D... jak znam zycie bedzie to korekta w gore :) Oczywiscie za 6-9 miesiecy cena nastepcy 5D spadnie do "przyzwoitej" ceny, a sam 5D bedzie wowczas naprawde tani (tanszy niz na fali oczekiwan). Podobnie bylo z nastepca 70-200/4L, czyli z 70-200/4L IS... wszyscy sie na niego napalili, niektorzy pozbywali sie starych 70-200/4L (i cena byla atrakcyjna). Potem byla premiera i wszyscy poznali cene za nowego 70-200/4L IS... no i wielu zapal troche sie ochlodzil i od razu cena uzywanych 70-200/4L zostala skorygowana do gory. Ale minelo juz ponad pol roku od premiery 70-200/4L IS i jego cena odpowiednio zmalala, a ceny uzywanych 70-200/4L sa tak niskie, ze tylko brac.
No ale ta analiza dotyczny sprzetu uzywanego, jesli chodzi o ceny sklepowe to trudno powiedziec.
caravaggio
18-02-2007, 11:20
Pytanie bylo na bardzo niskim poziomie, pojawil sie jakis motyw imponowania przed "D". Caravaggio czy chodzilo ci o du..? Jesli tak to sam sobie odpowiedz, czy bylo to grzeczne pytanie, czy raczej takie jakie zadaje sie po trzecim piwie swojemu ziomkowi? A czy Vitez jest twoim ziomalem? No wlasnie...
Po pierwsze - albo ktos kupuje sprzet, bo mu taki jest potrzebny (tak, jak to twierdzi Vitez), albo taki, jakiego potrzebuje jego wlasne wybujale ego (tak, jak to ma miejsce w przypadku wielu tutejszych dyskutantow). W pierwszym przypadku chodzi o potrzeby, w drugim - o imponowanie. Przypomnijmy sobie zatem, o co ja pytalem Viteza i ocenmy, czy rzeczywiscie pytanie bylo na niskim poziomie... tym bardziej, ze zostalo poparte sugestia odnosnie doboru sprzetu do prezentowanych kierunkow "dzialanosci" :razz:
Po drugie - jesli jeszcze nie zauwazyles, to spiesze poinformowac cie, ze kazdy korpus cyfrowy Canona ma w nazwie "D", a przed tym "D" jest jakas liczba/cyfra. Jesli wiec pisze o "imponowaniu jedynka przed 'D'", to... no no wlaaaaasnie, o co mi moze chodzic? :lol: Rowniez tobie polece porozmawianie z Vitezem na temat wspomnianych wczesniej korepetycji.
Zas jesli chodzi o "ziomali" - ziomale glownie stoja po klatkach, zlopia browar i pala trawe. W moim towarzystwie sformulowania "ziomal" nie zwyklo sie stosowac, ja mam znajomych z duzo wyzszej polki. Ale mniemam, ze musi byc cos w tym, ze ty takich sformulowan uzywasz...
Marek Kondrat w C.K. Dezerterach powiedzial, ze "istotnie tak to juz jest, iz najwieksza uwage zwraca na siebie idiota". Czytujac rozne fora i grupy dyskusyjne nie sposob odmowic mu racji...
A to przepraszam... zle zinterpretowalem zdanie "imponowac ta jedynka przed "D". W mojej interpretacji bylo to pytanie niegrzeczne, a w oryginalnej tylko troche zuchwale.
Zas jesli chodzi o "ziomali" - ziomale glownie stoja po klatkach, zlopia browar i pala trawe. W moim towarzystwie sformulowania "ziomal" nie zwyklo sie stosowac, ja mam znajomych z duzo wyzszej polki. Ale mniemam, ze musi byc cos w tym, ze ty takich sformulowan uzywasz...
..."istotnie tak to juz jest, iz najwieksza uwage zwraca na siebie idiota". Czytujac rozne fora i grupy dyskusyjne nie sposob odmowic mu racji...
Brawo miszczu cietej riposty! Musisz byc teraz z siebie dumny.
OK w zwiazku z tym, ze masz racje, to czy juz mozemy skonczyc?
www.northlight-images.co.uk
40D=10Mp, anti dust, new display, 5fps, 9+2 AF points pricing: 100-1600+H, EF-S,x 1.6, SD, new viewfinder, DIGICIII, option: Wifi grip
Cały czas się zastanawiam gdzie tu jest odpowiedź na ruchy konkurencji? Z funkcji mających teoretycznie jakiś wpływ na jakość fotografowania można od biedy zaliczyć te dwa dodatkowe punkty AF i może nowy wizjer choć nie wiadomo co nowego miałoby się w nim znaleźć np. więcej informacji, matówka z liniami podziału?
Taki AF to nie jest zupełnie to czego chcą ludzie, bo oczekiwania są w stronę większej precyzji i pracy w gorszych warunkach a nie jakieś śmieszne dodatkowe dwa punkty które nie będą miały krzyżowych czujników.
Konkurencja dała bardzo pożyteczny tryb AutoISO a żadnych wieści o tym samym ze strony Canona brak.
Krótko mówiąc zmiany są na miarę 20D->30D czyli już za rok będzie znowu panika że trzeba szybko coś wypuścić i będzie 50D.
"Dzięki pewnemu forum dyskusyjnemu dowiedziałem się, jak wielu idiotów jest na świecie" - caravaggio, 1963-????
:mrgreen:
Doświadczenie uczy, że warto się wiele razy zastanowić nim się jakąkolwiek wypowiedź wyśle. Dotyczy to i ciebie, i osób które starały się wyręczyć Viteza w odpowiedzi na zadane pytanie. Widać ich ego zostało bardzo urażone uwagą o bezsensownym wydawaniu pieniędzy ;)
Coż, dla jednych amatorów to dużo, dla innych nie, jeszcze inni żyją ze zdjęć więc wybierają najlepszy sprzęt wedle uznania. Każdy kupuje co chce i lepiej nie komentować tego... w ogóle lepiej niczego nie komentować dopóki się nie jest 100% pewnym słuszności swej tezy - w przypadku tematów technicznych, a w przypadku tematów osobistych preferencji - nie komentować w żadnym wypadku. :D
Poziom kultury na forum jest znacznie wyższy od średniej internetowej, ale i tak dosyć często się tu ludzie obrażają nawzajem. Być może za wiele szczerości :D
SD ? Na pewno wszyscy posiadacze aktualnych i starszych korpusów się ucieszą :) :)
z tego co słyszałem SD ma być instalowane równolegle do CF i tak byłoby może sensownie. Trochę żal tych zakupionych kart CF jakby miały nagle iść do kosza ... raczej zbyt gwałtowna zmiana do wprowadzenia natychmiast ;)
caravaggio
18-02-2007, 12:13
OK w zwiazku z tym, ze masz racje, to czy juz mozemy skonczyc?
Oczywiscie, ze tak. Swoja droga nie bardzo rozumiem, czemu co poniektorzy w ogole ten offtopic rozpoczeli... ale to juz ich problem, nie moj ;-)
....
Krótko mówiąc zmiany są na miarę 20D->30D czyli już za rok będzie znowu panika że trzeba szybko coś wypuścić i będzie 50D.
I to jest mistrzostwo Canona.
snowboarder
18-02-2007, 13:29
...Reszta zaprezentowala typowa postawe pospolitych szczekaczy oburzonych tym, ze ktos smial w ogole ocenic ich wybor
Z calym szacunkiem (w sumie nie wiem czemu, bo dosc ordynarnie mnie
tu obrazasz), ale ty na serio nie zauwazyles, ze moja odpowiedz byla
z przymruzeniem oka?! Nic dziwnego, ze taki smetny to narod,
chyba resztki poczucia humoru wyginely wraz z nastaniem IV RP...
Smutne to.
A wracajac do tematu, najswiezsze wiesci tragiczne.
Podobno jedyny nowy aparat to 10MP 10fps 1.3crop...
a skąd te wieści jeśli mogę zapytać? Chętnie poczytam.
Canon to wie, jak uczcić swoją podwójną rocznicę.:lol:
snowboarder
18-02-2007, 13:57
Na dpreview facet rzucil krotko:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=22094214
po czym znaleziono, ze bezblednie przewidzial on XTi i oba ostatnie szkla.
Na FM odrazu kilku "wiedzacych" podchwycilo, ze to prawda
i faktycznie jeden z nich z tydzien temu rzucil dokladnie te same
liczby...
Nie wiem czy pisalem ale moj stosunek do 1,3 jest bardzo pozytywny. Wiec przychylam sie do prosby Kubmana i prosze o zrodlo.
Edit: wyprzedziles mnie...:)
.....
A jakiej ceny można oczekiwać ?
OK, zaraz doczytam. Ale z tego raczej nie wygląda, że jedynki nie będzie, tylko że 40D będzie. A to pozostawia sprawy otwarte.
snowboarder
18-02-2007, 14:04
Nie rozumiem... To ma po prostu byc 1D mkIII, bez rewelacji.
Pewnie super aparat, 10fps (!) - bajka, ale gdzie jasny gwint
jest jakikolwiek prawdziwy rozwoj? Przeciez jesli to prawda,
to Canon nie poprawia 30D (czyli traci jeszcze bardziej w tym segmencie),
nie ma odswiezonego flagowego modelu (1Ds MkII chyba najwiekszy
kretyn teraz nie kupi), a ten odswiezony 1D rozni sie tak minimalnie
od MkII N, ze tez chyba specjalnie upgrade'owac nie warto.
Chyba, ze jest to faktycznie nowa forma, bez gripa za to z
jakimis super opcjami... Tak czy inaczej brzmi slabiutko...
ja tam jestem fanem aparatów o cropie 1.3
:D
Mi by coś takiego odpowiadało... chociaż i tak mnie nie będzie stać.
;)
snowboarder
18-02-2007, 14:14
Przeczytajcie ostatni post w mega watku na FM.
Facet dokladnie opisuje prototyp sprzed ponad pol roku - 16MP 1Ds
z "dynamicznym cropem" do 10MP 1.3 - test hybrydy 1D/1Ds...
Wracamy do pomyslu o Super One... Niezle jaja, nie wiem czemu,
ale uwielbiam te spekulacje :lol:
caravaggio
18-02-2007, 14:27
Z calym szacunkiem (w sumie nie wiem czemu, bo dosc ordynarnie mnie tu obrazasz), ale ty na serio nie zauwazyles, ze moja odpowiedz byla z przymruzeniem oka?!
Z calym szacunkiem rowniez - a skad wniosek, ze ciebie zaliczylem do grona szczekaczy?
No i zeby nie bylo kompletnie OT - dla mnie crop 1.3 jest uzasadniony tylko jako HSC przy pelnoklatkowej matrycy. Tak, jak to ma miejsce w Nikonie (pomijajac fakt, ze tam nie ma FF).
hyhy ja odkłądam kase na pierwszą jedynkę a tutaj juz mark III się szykuje :)
emisiaczek
18-02-2007, 16:33
podobno maja dac 450D zostaje 10mpix, doloza nowego digica, o 1mm zwieksza grip, bateria bedzie miec polowe pojemnosci tego co w 400d ale beda dawac odrazu dwie. Oczywiscie SD.
170ston glupot wiec postanowilem dopisac swoje :)
170ston glupot wiec postanowilem dopisac swoje :)
168 dopiero :lol:
Daj im szanse. Może na tych 2 do 170 coś mądrego się pojawi :lol: :lol:
Zastanawia mnie fakt dlaczego na kilka dni przed PMA totalnie nic nie wiadomo na temat nowości Canona ?
Odpowiedź ciśnie się na usta tylko jedna :
Canon nic nowego teraz nie wypuści, i dlatego nikt nic nie wie.:D
paweleverest
18-02-2007, 18:22
Ha dla mnie to akurat była by rewelacyjna wiadomość - pod warunkiem że matryca była by przyzwoita pod względem szumów i AF powiedzmy na poziomie 5D. Wtedy z mojego 30D przesiadałbym się bez dłuższego zastanawiania. Na 10 fps mi nie zależey ale jak już dają to czemu nie :)
acha w sumie to jeszce cena była by ważna przed podjęciem decyzji :)
KuchateK
18-02-2007, 19:06
Wracamy do pomyslu o Super One...
Mimo wszystko 1.3 mialo nie byc. Dynamiczny to jest jedyny crop jaki powinien teraz byc w puszkach tego typu jesli chca byc zgodni sami ze soba ;)
Z calym szacunkiem (w sumie nie wiem czemu, bo dosc ordynarnie mnie
tu obrazasz), ale ty na serio nie zauwazyles, ze moja odpowiedz byla
z przymruzeniem oka?! Nic dziwnego, ze taki smetny to narod,
chyba resztki poczucia humoru wyginely wraz z nastaniem IV RP...
Smutne to.
Mimo wszystko 1.3 mialo nie byc. Dynamiczny to jest jedyny crop jaki powinien teraz byc w puszkach tego typu jesli chca byc zgodni sami ze soba ;)
Właśnie sobie rozmyślałem o cropie 1,3.
MSZ crop 1,3 (w aparacie XXD) to najlepsze, co Canon mógłby zrobić dla trochę bardziej zaawansowanych fotoamatorów. Dlaczego? Ponieważ 24mm to 32 mm na tym cropie, a Canon ma 3 obiektywy (w tym jeden nie L, ale całkiem niezły) zaczynające się od tej ogniskowej. I skończyłby się problem, że aby mieć jednocześnie szeroki kąt i lekkie tele (portret) w amatorskiej cyfrze, przy jednocześnie niezłej jakości, to trzeba mieć 2 obiektywy. A 17-40 zostałby dalej UWA lensem, a nie "protezą" standardowego zooma.
Przy okazji Canon na długie lata uciekłby konkurencji (przecież są "wafle" do produkcji matryc z 350D/20D, wystarczyłoby je wykrajać większe, więc byłoby więcej MPix) i nie musiałby martwić się o "ficzery" i mógłby dalej sobie odcinać kupony.
Dla mnie 30D z matrycą o wielkości matrycy z 1D MkII starczyłaby na długo, a przy okazji taka matryca ma same zalety: lepsze przejścia tonalne, plastyka obrazu itp. jeszcze do tego DIGIC III i Nikon miałby problem, bo sam nie robi matryc, musiałby poprosić Sony, a Sony niekoniecznie będzie chciało się zgodzić, bo sami mogą coś takiego chcieć zrobić.
A swoją drogą taka wielkość matrycy byłaby dla Nikona rozwiązaniem przy trudnościach z FF. Przecież ma w ofercie dwa fajne Nikkory: 24-120VR i 24-85 pod pełną klatkę. Do tego zrobiliby 24-70/2.8 i już. A obraz z takiego aparatu przy marycy CCD wykorzystywanej dotychczas też zyskałby na jakości.
moim zdaniem zułepnie bez sensu:
- wszystkie lensy EFS poszłyby do kosza
- wycinanie większych matryc z wafla do 20D/30D może jest proste, tylko droższe a konkurencja nie śpi. Lepiej wpakować więcej pikseli w ten sam kawałek krzemu.
- 1,3 to takie nie wiadomo co. Najpewniej zniknie, bo to zbyt mała różnica względem FF aby jednoznacznie przekonać kupującego z grubym portfelem, że warto wydać kasę na pełną klatkę.
moim zdaniem zułepnie bez sensu:
- wszystkie lensy EFS poszłyby do kosza
- wycinanie większych matryc z wafla do 20D/30D może jest proste, tylko droższe a konkurencja nie śpi. Lepiej wpakować więcej pikseli w ten sam kawałek krzemu.
- 1,3 to takie nie wiadomo co. Najpewniej zniknie, bo to zbyt mała różnica względem FF aby jednoznacznie przekonać kupującego z grubym portfelem, że warto wydać kasę na pełną klatkę.
Masz rację co do EFS-ów, ale ile takich szkieł jest? Słownie: sześć (18-55,18-55 USM, 17-55 IS, 17-85 IS, 10-22 i 60 Macro), z czego 3 warte polecenia (17-55 IS, 10-22, 60 Macro) w tym 1 koszmarnie drogi (17-55 IS).
Poza tym, XXXD byłby entry level (1,6), XXD semi pro (1,3), a FF pro. Czyli zbyt na EFS-y by był, bo jest entry level i stare XXD.
Nawet, gdyby crop 1,6 zniknąłby całkowicie, to myślę, że to i tak byłaby mała strata dla takiego koncernu jak Canon.
Kiedyś też zrobili ruch, który przekreślili wszystkie swoje lensy przeszli z FD na EF i też parę dobrych lensów poszło "do kosza".
A jak na tym wyszli?
Wszyscy wiemy.
Co do wpychania pikseli versus konkurencja, to się nie zgodzę. Przy jednoczesnym powiększeniu matrycy i zwiększeniu Mpix Canon ucieka konkurencji na 2-3 lata w klasie semi pro i mógłby odcinać kupony tak jak przy przejściu z 20D na 30D. Nikt w tej chwili nie ma takiej matrycy w niższym segmencie cenowym.
Co do małej różnicy pomiędzy cropem 1,3 a FF łatwo temu zaradzić. Wystarczy zrobić upgrade 5D (uszczelnienia, trochę lepszy af i np. 5fps) i podnieść jego cenę.
http://theonlinephotographer.blogspot.com/2007/01/latest-from-rumor-mill.html
mała zgrabna puszka (z rozdzielczością średnioformatowej przystawki) i nowo zaprojektowane do niej szkła ... ! w testach przez Leibovitz, jestem naprawdę ciekaw!
MIKE JOHNSTON - jest powaznym gosciem skoro to umieścił u siebie na stronie to ... nie jest to chyba wyssane ...z ?
(jego felietony po polsku na Fotopolis http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=1&lewa=6&arch=1)
- nie liczy się ile jest rodzajów szkieł, tylko ile ich sprzedali. Czyli sporo. Wystawienie do wiatru takiej rzeszy klientów przy tak mocnej konkurencji jest samobójem. Analogia z FD nie jest dobra bo jest wprowadzenie zmieniło epokę: udostępniło AF, USM i IS. Rezygnacja z cropa x1.6 byłaby po prostu nieuzasadnioną kpiną z posiadaczy EFS.
- powtórzyłeś już to dwa razy, a ja ciągle nie wiem co i jak. W jaki niby sposób Canon mógłby odskoczyć na 2-3 lata konkurencji wycinając z wafli do 30D matryce wielkości około 10.5MPx droższe o 30% od tych stosowanych u konkurencji :roll:
KuchateK
18-02-2007, 21:28
1.3 to jest kompromis wymuszony wymagana szybkoscia puszki 1D. Teraz, po wyjsciu 5D szanse na 1.3 w czymkolwiek sa bardzo male. Raz, ze Canon zapowiedzial, ze technologia poprawila sie do tego stopnia iz szybka puszka moze miec FF. Dwa ze narobili juz kilka ef-s'ow i trzeba na nich zarobic.
Przejscie z FD na EF bylo wymuszone sukcesem puszek z AF Minolty. Canon obecnie nie musi zwiekszac matryc. Odcina kupony decyzji o produkcji wlasnych matryc, ktore poziomem szumow sa do tej pory przez konkurencje niedoscignione.
Dowodem na to, ze nie musza nic zmieniac w matrycy sa "kiepskie" puszki w jakie je opakowywuja w porownaniu choc by do takiego D200 :D
- nie liczy się ile jest rodzajów szkieł, tylko ile ich sprzedali. Czyli sporo. Wystawienie do wiatru takiej rzeszy klientów przy tak mocnej konkurencji jest samobójem. Analogia z FD nie jest dobra bo jest wprowadzenie zmieniło epokę: udostępniło AF, USM i IS. Rezygnacja z cropa x1.6 byłaby po prostu nieuzasadnioną kpiną z posiadaczy EFS.:
Zgoda. Więc tak, jak napisałem wyżej, crop 1,6 mógłby zostać w XXXD.
- powtórzyłeś już to dwa razy, a ja ciągle nie wiem co i jak. W jaki niby sposób Canon mógłby odskoczyć na 2-3 lata konkurencji wycinając z wafli do 30D matryce wielkości około 10.5MPx droższe o 30% od tych stosowanych u konkurencji :roll:
Może źle rozumuję, ale wydawało mi się, że większa matryca=jeszcze lepsze właściwości obrazu (szumy, przejścia tonalne, itp). Chyba tak jest przy porównaniu matrycy 1D z 5D (gdzieś było na forum, że jakby wyciąć z "wafla" używanego do produkcji matryc do 1D matrycę FF, to miałaby mniej więcej tyle Mpix, ile ma 5D).
Canon obecnie nie musi zwiekszac matryc. Odcina kupony decyzji o produkcji wlasnych matryc, ktore poziomem szumow sa do tej pory przez konkurencje niedoscignione.
Dowodem na to, ze nie musza nic zmieniac w matrycy sa "kiepskie" puszki w jakie je opakowywuja w porownaniu choc by do takiego D200 :D
Hmmm... Niestety to prawda.
Rzeczywiście, z punktu widzenia przewagi technologicznej Canon nie musi wprowadzać cropa 1,3.
Może to jest droga dla Nikona i Sony na "podgryzienie" Canona? Nikon ma problemy z jakością obrazu przy FF, ale przy cropie 1,3? Tylko znowu te szkła DX... Eeeech...
No nie wiem... Ja przynajmniej, chciałbym mieć matrycę o wielkości tej z 1D w body z 30D. Byłoby tańsze niż FF, a 24mm dawałyby szanse na to, że aby pokryć zakres standardowego zooma jednym obiektywem, a nie dwoma (przy odpowiedniej relacji jakości do ceny).
A ja to bym chciał, żeby Canon zmienił mocowanie w nowych puszkach
Kupiłbym sobie mega wypasioną puszkę (albo dwie) z mocowaniem EF za jakiś rok i kilka najlepszych szkiełek i bujałbym się z tym sprzętem przez jakieś 10-15 lat :)
Tylko się nie rozczarujcie ;) (http://www.sklep-mm.com/index.php?p2187,eos-40d-ef-s-18-55-mm-ef-55-200mm-power-supply-grip-bg-e3-including-lithium-battery)
w.
Tylko się nie rozczarujcie ;) (http://www.sklep-mm.com/index.php?p2187,eos-40d-ef-s-18-55-mm-ef-55-200mm-power-supply-grip-bg-e3-including-lithium-battery)
w.
Było już..
A to było ?
źródło (http://rising.heavy.jp/blog/archives/images/yc_shop-img300x243-1157370096canon_eos_40d-11.jpg)
Nowy Eos 3D.
źródło (http://i.pbase.com/o4/77/644877/1/56833740.eos3d.jpg)
do fotek stereo :) W sumie moglo by w waskim zakresie byc przydatne ;)
do fotek stereo :) W sumie moglo by w waskim zakresie byc przydatne ;)
Następna fota dla tych, co już nie mogą się doczekać nowości Canona.:lol:
źródło (http://www.lacoctelera.com/juananguerrero/imagen/eos3d.jpg)
mattnick
19-02-2007, 00:56
Nemeo to chyba dopiero 2d...jesZzce jeden by się przydał...ale możnaby było od razu robić i szerokim i tele :)
Kolekcjoner
19-02-2007, 03:15
Nie rozumiem... To ma po prostu byc 1D mkIII, bez rewelacji.
Pewnie super aparat, 10fps (!) - bajka, ale gdzie jasny gwint
jest jakikolwiek prawdziwy rozwoj? Przeciez jesli to prawda,
to Canon nie poprawia 30D (czyli traci jeszcze bardziej w tym segmencie),
nie ma odswiezonego flagowego modelu (1Ds MkII chyba najwiekszy
kretyn teraz nie kupi), a ten odswiezony 1D rozni sie tak minimalnie
od MkII N, ze tez chyba specjalnie upgrade'owac nie warto.
Chyba, ze jest to faktycznie nowa forma, bez gripa za to z
jakimis super opcjami... Tak czy inaczej brzmi slabiutko...
Chyba jednak zbyt mało danych żeby z góry skazywać to nowe 1D na śmierć :D.
Ja wiem że Ty czekasz na Ds-a 22Mpx :mrgreen: ale on będzie. To tylko kwestia czy teraz czy za kwartał. Jakoś nie wierzę żeby canon wypuścił dwie jedynki na raz.
Masz rację co do EFS-ów, ale ile takich szkieł jest? Słownie: sześć (18-55,18-55 USM, 17-55 IS, 17-85 IS, 10-22 i 60 Macro), z czego 3 warte polecenia (17-55 IS, 10-22, 60 Macro) w tym 1 koszmarnie drogi (17-55 IS).
(....)
Wg. mnie nie ma żadnych szans na 1.3 w korpusie typu 30D to by był klasyczny strzał w nogę, a tego canon sobie nie zrobi. Może w jakimś innym body (3D???) ale nie w następcy 30-tki.
Co do cropa 1.3 to jego zasadniczą zaletą w porównaniu do FF-a jest to, że jest to największy crop jaki się uzyskuje przy jednokrotnym naświetleniu wafla krzemu przez co jest tylko 3-krotnie droższy od 1.6, a nie dziesięciokrotnie jak FF. I to że canon może/chce to wykorzystać wcale by mnie nie dziwiło.
Zaibatsu
19-02-2007, 13:27
Dostałem dzisiaj zaproszenie na konferencje:D
źródło (http://img66.imageshack.us/img66/9280/canonxg6.jpg)
więc byle do 22-go :mrgreen:
źródło (http://img66.imageshack.us/img66/9280/canonxg6.jpg)
Ja czegoś nie rozumiem? przecież Canon-Polska mieli zamknąć:confused:
http://canon-board.info/showthread.php?t=18878
Może tak mieli zamknąć jak miał wyjśc 3D... :D:D
Życzę miłego oglądania kopiarek :D
No to do zobaczenia 8)
No to do zobaczenia 8)
Vitez napisz po konferencji, jakie drukarki i kopiarki zaprezentuje w nowym roku Canon.:lol:
Może właśnie zamknięcie Canon Polska to ta przyszłość?
:D
Zodiakalny Rak
19-02-2007, 17:07
Może właśnie zamknięcie Canon Polska to ta przyszłość?
:D... nowosc znaczy sie :mrgreen:
jakosciowo chyba nie bylaby az taka zla co?
pozdrawiam,
snowboarder
19-02-2007, 17:47
Chyba jednak zbyt mało danych żeby z góry skazywać to nowe 1D na śmierć :D.
Ja wiem że Ty czekasz na Ds-a 22Mpx :mrgreen: ale on będzie. To tylko kwestia czy teraz czy za kwartał. Jakoś nie wierzę żeby canon wypuścił dwie jedynki na raz.
No ale na serio, jesli ten nowy 1D bylby powiedzmy 16MP FF, 10MP 1.3x
to nie sadzisz, ze raczej tego typy przeciek bylby puszczony? Nikt
takiego aparatu nie opisalby "10MP, 10fps 1.3x". A jesli to jest to,
to jak dla mnie nic specjalnego, zreszta sadzac po reakcjach online,
nie tylko dla mnie.
Jasne, ze ja egoistycznie chce 1Ds i nie chce czekac przez kolejne kwarty,
tym bardziej, ze np. w lipcu przydalby mi sie bardzo :lol:
Ale tak po prostu, Canon nie dotknal 1Ds-a od 30 miesiecy, od co najmniej
pol roku silne ploty o nastepcy sprowadzily sprzedac tego modelu
do zera. Kolejne pol roku to juz by byla przesada... Chyba, ze na serio
Canon wprowadza cos jeszcze wyzej i tak bardzo im nie zalezy.
Pomyslmy - jestem Canon i mam na tapecie zupelnie nowa linie
MF, "double FF" :-) - super-hyper aparat za powiedzmy $16K
i kilka nowych rewelacyjnych szkiel.
Czy wiedzac o tym wprowadzilbym najpierw 22MP 1Ds i ryzykowal
utrata potencjalnych nabywcow tego Super-Hyper 1 na korzysc wlasnie
tanszego i normalnego nowego 1Ds, czy wlasnie odwrotnie -
z rozmachem wprowadzil nowa linie, a po jakims czasie dla tych,
ktorzy z roznych powodow jej nie kupili, "a tu, BTW macie jeszcze
wersje dla ubogich - nowy 22MP 1Ds MkIII"... Pomysl, to ma sens...
snowboarder nie jestes sam ja tez czekam na tego Dsa i potrzebuje go teraz a nie na jesień :-(
Kolekcjoner
19-02-2007, 18:27
Może chodziło o hurtownie i przeniesienie dystrybucji sprzętu do jednego europejskiego centrum, a nie o likwidację całego odziału.
No ale na serio, jesli ten nowy 1D bylby powiedzmy 16MP FF, 10MP 1.3x
to nie sadzisz, ze raczej tego typy przeciek bylby puszczony? Nikt
takiego aparatu nie opisalby "10MP, 10fps 1.3x". A jesli to jest to,
to jak dla mnie nic specjalnego, zreszta sadzac po reakcjach online,
nie tylko dla mnie.
Jasne, ze ja egoistycznie chce 1Ds i nie chce czekac przez kolejne kwarty,
tym bardziej, ze np. w lipcu przydalby mi sie bardzo :lol:
Ale tak po prostu, Canon nie dotknal 1Ds-a od 30 miesiecy, od co najmniej
pol roku silne ploty o nastepcy sprowadzily sprzedac tego modelu
do zera. Kolejne pol roku to juz by byla przesada... Chyba, ze na serio
Canon wprowadza cos jeszcze wyzej i tak bardzo im nie zalezy.
Pomyslmy - jestem Canon i mam na tapecie zupelnie nowa linie
MF, "double FF" :-) - super-hyper aparat za powiedzmy $16K
i kilka nowych rewelacyjnych szkiel.
Czy wiedzac o tym wprowadzilbym najpierw 22MP 1Ds i ryzykowal
utrata potencjalnych nabywcow tego Super-Hyper 1 na korzysc wlasnie
tanszego i normalnego nowego 1Ds, czy wlasnie odwrotnie -
z rozmachem wprowadzil nowa linie, a po jakims czasie dla tych,
ktorzy z roznych powodow jej nie kupili, "a tu, BTW macie jeszcze
wersje dla ubogich - nowy 22MP 1Ds MkIII"... Pomysl, to ma sens...
Tak to ma sens jak najbardziej :). Dlatego może mieć też sens 1D MkIII (10MPx 10Fps cr. 1.3) w korpusie jak dotychczas. Wypuszczony przed PMA.
Co do sprzedaży 1Ds to ona i tak była symboliczna, a obecnie to chyba w ogóle wyprzedają magazyny, bo z oferty wielu sklepów po prostu zniknął.
Jeszcze w temacie 40D. Ma być podobno w zupełnie innym mniejszym body niż 30-tka. To by było zresztą logiczne posunięcie ze względu na konkurencję i tendencje jakie panują.
Jeszcze w temacie 40D. Ma być podobno w zupełnie innym mniejszym body niż 30-tka. To by było zresztą logiczne posunięcie ze względu na konkurencję i tendencje jakie panują.
O, a skąd taka informacja? Wielkość puszki w tym segmencie nie zmieniła się od czasów D30. Zmniejszenie to wg mnie zły pomysł, bo to co jest leży w dłoni znakomicie.
XXXD pomniejszaja to moze XXD zaczna powieszkac:D
snowboarder
19-02-2007, 19:35
No to robi sie coraz ciekawiej :lol:
Pojawila sie plota o nowym 32MP (!!!) 1Ds. Niby bzdura, ale facet,
ktory to rzucil podpisal sie imieniem i nazwiskiem - maly research
online znajduje jego wizytowke z innego forum.
Okazuje sie bylym pracownikiem Canon Australia, dokladnie
wczesniej przewidzial 20D...
32MP, geeze to znaczy dwa nowe 500GB dyski po kazdej
foto-wyprawie.... :-)
Hi, I am Paul from Tasmania Australia. A brief history starting in about 1968 when I took my first photo (which I still have) at Taronga Park zoo in Sydney using a Kodak box Brownie. My first SLR was a pentax ME Super, & have since owned Olympus, Nikon Leica, Bronica, & mostly for about 12 years Hasselblads.
I worked for Canon inMelbourne in their photographic service dept for 4 years which is where I came to the realization that Canon were the best cameras available for my purposes. I had a couple of Eos 1bodies followed up by a couple of 1N's. I started out in digital ... I reckon that the 1DSII is a significant improvement. What next...... well, I would speculate that the holy grail is dynamic range & my expectation is that Canon will make improvements in this area.
32MP to nonsens. Optyka tego nie uciągnie - to z 200 linii na mm.
snowboarder
19-02-2007, 19:48
Po pierwsze nie do konca wiadomo jaki format ten 1Ds mialby miec ;-)
A po drugie 32 MP to mniej wiecej rozszerzenie 400D na FF.
Nikon D2X ma zblizona gestosc pixeli i nikt nie mowi "nonsens"...
KuchateK
19-02-2007, 19:48
Wywala filtr AA i nie bedzie tak zle ;)
Arek Piekarz
19-02-2007, 19:49
Polecam lekturę artykułu na fotopolis.pl (http://fotopolis.pl/index.php?n=5490) - Sony rozwija się w dobrym kierunku, by dokopać Canonowi :D Już nie CCD, a CMOS i nie idą w megapikselowy wyścig. Wiem, że ta matryca będzie zapewne użyta w kamerach... ale gdyby w aparacie zamontowali migawkę zdolną rozwijać prędkość 60 fps'ów, mógłby on konkurować z 1DMkIIN ;-)
KuchateK
19-02-2007, 19:51
To jest matryca 1/1,8". To sobie moga w kompakta wsadzic albo kamery video a nie konkurowac z 1D. Do tego nikt nie bedzie robil lustra bo crop wyjdzie minimalnie 5x ;).
Pewnie stad te pogloski o nowej lini szkiel, ale 32MP to bylby za duzy skok. Zrobia 22MP i wszyscy i tak beda skakac ze szcześcia:)
Nikon D2X ma zblizona gestosc pixeli i nikt nie mowi "nonsens"...
I jak widać matryca 5D mimo tej samej rozdzielczości osiąga lepsze rezultaty. 1Ds MkII też nie oferuje w stosunku do 5D cudów. Ale fakt - jeśli wywalą OLPF, to będzie nieco lepiej...
Wiem, że ta matryca będzie zapewne użyta w kamerach... ale gdyby w aparacie zamontowali migawkę zdolną rozwijać prędkość 60 fps'ów, mógłby on konkurować z 1DMkIIN ;-)
musieli by najpierw Nobla dostac z rozpedzania lustra do 60 klapniec na sek ;)
no to sobie policzmy powiedzmy ze lustro jest pod katem 45st do matrycy wysokosci 24mm, czyli zeby zakrylo matryce musi byc dlugosci ~34mm , w trakcie podnoszenia, krawedz lustra pokona droge ~ 26.7mm no i opuszczanie kolejne 26.7mm co daje nam na jedno "machniecie" droge ~53.3mm no i teraz x60 :mrgreen: czyli mamy ~3,2 m/sek co daje 11,5 km/h - powodzenia - o przeciazeniach nie wspomne ;-) bo wektor predkosci zmienia sie ~120 razy ;-)
kurde moze zrobic lustro obrotowe? jak nasze drzwi na forum ;-) :mrgreen:
zosatwić lustro nieruchomo
Kolekcjoner
19-02-2007, 20:21
Wywalenie filtra AA to byłby kolosalny zysk, a przy takiej rozdzielczości możliwe, że już się da. Druga sprawa to to że tu mowa chyba o większyn formacie niż 24x36mm. Być może pierwsze próby robili z korpusem typu 1Ds. W końcu Mamiya ZD (48x36) jest bardzo podobnej wielkości jak Ds także bez problemu mogą do takiego body wepchnąć matrycę średnioformatową.
Ta matryca sony to raczej do kompaktów żeby można było filmy kręcić (nie wymaga migawki) :).
Albo zrezygnować z lustra... tylko, że to kompakt będzie. :)
snowboarder
19-02-2007, 20:55
Druga sprawa to to że tu mowa chyba o większyn formacie niż 24x36mm. Być może pierwsze próby robili z korpusem typu 1Ds.
No wlasnie... Wyobrazmy sobie, ze jest to 32MP, ale na powiedzmy
troszke wiekszym formacie niz 36x24mm, np. ~43x29mm
Nowe mocowanie dla szkiel obslugujacych pelna nowa matryce,
ale... no wlasnie, od razu dostepna przejsciowka z nowego
Super-EF do EF. Takze wszystkie istniejace szkla sa nadal
Full Frame (w rozumieniu 36x24mm) na nowym body, tyle tylko,
ze nie 32MP a cos kolo 22MP...
Do tego od razu dostepne 4 nowe Super-EF obiektywy na nowy format -
22mm f2, 35mm f1.2 i 55mm f1.0 i 75mm f1.2
Wystarczajacy bang na 25 rocznice?
Nie, poważnie.
na moje oko, to albo sredni format z prawdziwego zdarzenia, albo dalej FF z nowymi ficzerami. cos posrodku to troche takie sralimuszki...
Thom Hogan wykoncypowal kiedys modulowy DSLR. no to ja za czyms takim w wydaniu Canona. niech beda Super-lensy, ale nie matryca z gory zadana, tylko do wyboru. jeden woli 6x4.5, inny kwadrat, jeszcze inny 6x7. szkla do wszystkiego na raz mozna zrobic, do tego wspolny chassis, modul zapisu danych (twardy dysk, albo gniazdo kart pamieci, albo nadajnik wifi), modul celownika, modul migawki, ...
niech i kolo obrazowania takich Super-lensow nie bedzie wielkosci zwyklego sredniego, ale dostatecznie duze, zeby oplacalo sie bawic w takie matryce.
mowimy o sprzecie, ktory nie bedzie konkurencja dla cyfrowych Hasseli (bo to nie ten typ klienta), ale ktory stanowi naturalna kontynuacje dla chocby landszafciarzy, ktorzy w tej chwili masowo porzucaja swoje Mamiyki czy Broniki dla 5D.
Kolekcjoner
19-02-2007, 22:00
na moje oko, to albo sredni format z prawdziwego zdarzenia, albo dalej FF z nowymi ficzerami. cos posrodku to troche takie sralimuszki...
Thom Hogan wykoncypowal kiedys modulowy DSLR. no to ja za czyms takim w wydaniu Canona. niech beda Super-lensy, ale nie matryca z gory zadana, tylko do wyboru. jeden woli 6x4.5, inny kwadrat, jeszcze inny 6x7. szkla do wszystkiego na raz mozna zrobic, do tego wspolny chassis, modul zapisu danych (twardy dysk, albo gniazdo kart pamieci, albo nadajnik wifi), modul celownika, modul migawki, ...
niech i kolo obrazowania takich Super-lensow nie bedzie wielkosci zwyklego sredniego, ale dostatecznie duze, zeby oplacalo sie bawic w takie matryce.
mowimy o sprzecie, ktory nie bedzie konkurencja dla cyfrowych Hasseli (bo to nie ten typ klienta), ale ktory stanowi naturalna kontynuacje dla chocby landszafciarzy, ktorzy w tej chwili masowo porzucaja swoje Mamiyki czy Broniki dla 5D.
Ja myślę że jednak jeśli canon zrobi średni format to być może obiektywy będą miały (albo już takie są :mrgreen:) pole krycia wystarczające nawet dla 70x60mm. Natomiast puszki będą sprzedawać klasyczne - bez możliwosci wymiany matrycy etc. Po prostu w ten sposób można wyciągnąć więcej zielonych od klientów.
Po za tym taka puszka wielkości np. Mamyi ZD jest jeszcze do zaakceptowania przy krajobrazie, w podróży. Natomiat przy formacie 6x6 cm, 6x7 robi się choćby ze względu na lustro i wziernik takie bydlę, że to już tylko do studia.
Spodziewam się też, że taki system będzie umiarkowanie drogi :D. Dostępny nawet dla średnio zarabiających pro i amatorów na zachodzie. Podejrzewam że tego właśnie boją się obecni producenci MF. Bo ja marzę np. o czymś takim jak Mamiya ZD ale jednak bardziej uniwersalnym głównie w kwestii matrycy i szklarni. I myślę, że to canon jest w stanie zapewnić. Gdyby wypuścili taki korpus w cenie poniżej 10k$ to byłby to nokaut dla konkurentów.
Jest tylko mały problem. Wielkosć lustra. W tych nowych korpusach muszą zrobić większą odległość bagnetu od matrycy - 44mm nie wystarczy. Także stare szkła mogłyby być kompatybilne tylko z przejściówka z elementem optycznym, a to jak wiadomo nie jest zbyt eleganckie rozwiązanie. Bo nowe oczywiście w dół mogą być w pełni kompatybilne bez żadnego problemu.
Michu (Pentax)
19-02-2007, 22:22
Chłopaki - ja Wam naprawdę dobrze życzę. Spełnienia tych marzeń i trelelele. Tylko że przypominam sobie, co było przed premierą 30D - te nadzieje i podobne do tych dywagacje. A potem nastąpiła premiera i chyba jako jedyny broniłem na tym forum tej puszki. Upadek tym bardziej boli, im wyżej się wejdzie.
Wątek zapoczątkowany przez Kolekcjonera (związany z nowymi szkłami) dotyczył szkieł HD o rewelacyjnej jakości, ale mniejszych, lepszych i jaśniejszych od obecnie dostępnych. Jeżeli to prawda, to aby pasowały do MF lub nawet 35mm, Canon musiałby obejść/złamać prawa fizyki.
Mi jakoś się nie chce wierzyćw to, że ta firma wchodzi w średni format. Pewnie - mając analityków tkwiących w temacie - być może dostrzegli, że rynek DSLR jest bliski nasycenia i należy szukać innych kierunkó ekspansji. Ale tak serio - ile jest w tym zimno skalkulowanej logiki a ile chciejstwa użytkowników?
Pomyślmy, 22 prezentacja w PL - trzeba przygotować jakieś materiały dla gości, do prezentacji - ktoś to musiał tłumaczyć, ktoś wydrukować, ktoś przesłać, no przecież nie robili tego w WSI, bo w rozsypce. Przecieki powinny być i to konkretne, no chyba, że nie ma, o czym.
Pomyślmy, 22 prezentacja w PL - trzeba przygotować jakieś materiały dla gości, do prezentacji - ktoś to musiał tłumaczyć, ktoś wydrukować, ktoś przesłać, no przecież nie robili tego w WSI, bo w rozsypce. Przecieki powinny być i to konkretne, no chyba, że nie ma, o czym.
a skad. zatrudnia sie tlumacza z umowa sformulowana tak, ze "morda w kubel albo my ciebie kill him" i odsyla wynik do Kraju Wschodzacej Wisni, czy jak to tam szlo. wydrukowane paczuszki przylatuja do PL wraz z druczkami dla calej reszty regionu.
sumarycznie taniej i mniej przeciekow :)
siedzialem na niemieckim forum canona i przed chwilą podano następującą wiadomosc:
1 D Mark III ohne Crop ( 1,3er Crop gibts nicht mehr )
12,8 Mio Pixel ( Vollformat )
Serienbilder 8,3 Bilder pro sec.
COMS der 5 D
Gehäuse der Mark II N
Preis ca. 4200,-
40 D
10,2 Mio Pixel
1,6 er Crop
Schüttelsensor
5 Bilder pro Sec.
Sonst wie 30 D
ca. 1300,-
Und ein Update der 1 DS Mark II ( großer Monitor etc. )
Ab Sebt. mit 22 Mio. Pixel.
ciekawe czy się sprawdzi ?
siedzialem na niemieckim forum canona i przed chwilą podano następującą wiadomosc:
1 D Mark III ohne Crop ( 1,3er Crop gibts nicht mehr )
12,8 Mio Pixel ( Vollformat )
Serienbilder 8,3 Bilder pro sec.
COMS der 5 D
Gehäuse der Mark II N
Preis ca. 4200,-
40 D
10,2 Mio Pixel
1,6 er Crop
Schüttelsensor
5 Bilder pro Sec.
Sonst wie 30 D
ca. 1300,-
Und ein Update der 1 DS Mark II ( großer Monitor etc. )
Ab Sebt. mit 22 Mio. Pixel.
ciekawe czy się sprawdzi ?
Ja tez przed chwila widzialem na innym forum dokladnie taki sam zestaw + kilka szkiel, mysle ze praktycznie to juz jest pewne na 99% :-)
--
Marnow
Kolekcjoner
19-02-2007, 23:36
Mi jakoś się nie chce wierzyćw to, że ta firma wchodzi w średni format. Pewnie - mając analityków tkwiących w temacie - być może dostrzegli, że rynek DSLR jest bliski nasycenia i należy szukać innych kierunkó ekspansji. Ale tak serio - ile jest w tym zimno skalkulowanej logiki a ile chciejstwa użytkowników?
W tej chwili to już bardzo ciężko powiedzieć :mrgreen:.
Fakt jest że firma o potencjale takim jak Canon na swój jubileusz może (choć nie musi) się postarać i wypuścić coś na prawdę ciekawego :).
Ja tez przed chwila widzialem na innym forum dokladnie taki sam zestaw + kilka szkiel, mysle ze praktycznie to juz jest pewne na 99% :-)
Tak samo jak wszystko inne :mrgreen:.
--
Marnow
Wrzucisz linka ?
zaraz, zaraz... przeciez ten 40D to mial byc D200-killer, uszczelki nawet na fleszu, 77Mpix, 147fps, 87 punktow AF, wykrywanie twarzy, czujnik intencji autora, hiperprogramy, auto-ISO do 10000 (nie musze mowic ze gladkie jak dupcia niemowlecia) itd. itp. :D :D
?que pasa?
Michu (Pentax)
19-02-2007, 23:45
Los Carabinieros del alpagos finitos...
znaczy się kasiora w zęby i zasuwaj, kto żyw po piątkę póki cenę nie podbiją - skoro tak się to z tymi nowościami rysuje :)
emisiaczek
19-02-2007, 23:58
40 D
10,2 Mio Pixel
1,6 er Crop
Schüttelsensor
5 Bilder pro Sec.
Sonst wie 30 D
a co to jest ten
Schüttelsensor
cholera nie widomo czy to wibrujacy sensor czy wibrujacy filtr jak w 400d
chyba ze canon juz nie planuje sprzedazy IS za dwa lata ;)
A jakich szkieł?
Dajcie linka..
no ja i tak najbardziej czekam na nowosci u konkurencji:D
Wychodzi, że Canon wysłuchał narzekań i będzie 400D w większej obudowie.
Moje typy :
Body :
1. Canon EOS 1D Mark III : 12 MP, Crop 1.2, DIGIC III, 8,5 FPS
2. Canon EOS 40D 10MP, x 1.6, DIGIC III, 5 FPS
Szklarnia :
1. Canon EF 10-24 F/2.8 L USM
2. Canon EF 24-70 F/2.8 L USM IS
3. Canon EF 200mm F/2.8 L USM IS
4. Canon EF 100-400 F/4 L USM IS
5. Canon EF 400mm F/4 L USM IS
Co wy obstawiacie ?
Schüttelsensor
to rozwiazanie rodem z 400 D czyszczenie matrycy
to szkielko Canon EF 10-24 F/2.8 L USM ..mocno ,mocno kuszące :lol:
to szkielko Canon EF 10-24 F/2.8 L USM ..mocno ,mocno kuszące :lol:
Szkoda że nierealne. Fizycznie taka jasność jest może do osiągnięcia, ale zapewne nie za normalne pieniądze.
da ktoś linka do tej szklarni?
emisiaczek
20-02-2007, 00:29
Schüttelsensor dla mnie na koncu jest sensor a filtr to nie sensor ;) w takich wypadku to poprostu 400d dla bogatszych, dobrze ze jest i gdybym mial 10d a potrzebowal nowosci to bym kupil.
Wychodzi, że Canon wysłuchał narzekań i będzie 400D w większej obudowie.
gdzie ty widzisz nastepce 400d
źródło (http://img203.exs.cx/img203/963/1d39yf.jpg)
Canon EF 10-24 F/2.8 L USM mnie kusi ale tylko jako ciekawostka bo jak dla mnie to za szeroku. na cropie to moze by jeszcze spoko bylo ale na FF...:/