PDA

Zobacz pełną wersję : Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

tom634
05-08-2007, 11:24
Jak pokazuję znajomym z rodziny jakim sprzętem focę, to pierwsze na co patrzą, to właśnie na napisy na osłonie. :mrgreen:

APP
05-08-2007, 12:53
Jeśli ktoś to faktycznie kupi, to już chyba nie tylko ręce mi opadną :-|
A co ma znaczyć: "Na innych moich aukacjach mozna kupic pojedyncze elementy z tej aukcji !!!" ?
To tylko taka próba zachęcenia innych do zajrzenia do innych aukcji? Bo tych o, których pisze, to tam nie ma, a w ogóle to chyba tak nie wolno?
Komedia jakaś...

brylas
05-08-2007, 15:07
usuwali mu poprzednie aukcje to pewnie i tą usuną:)

mkwiek
05-08-2007, 15:14
ja proponowałem (na wabia :) )odkupienie od niego kilku rzeczy - napisał, że wiele osób pyta i dla najciekawszych ofert wystawi specjalne aukcje :)
ciekawe :)

Canon EOS System
05-08-2007, 16:08
Patrzcie na co trafiłem na allegro :D

http://www.allegro.pl/item220890167__zestaw_dla_profesionalistycanon_eos _1ds_mark_ii.html

Powiedzcie co trzeba zrobić, żeby być fotografem i umieć sobie jeszcze uzbierać na tyle sprzętu. Bo bycie fotografem bez profesjonalnego sprzętu to bezsens jak dla mnie (nie chcę obrazić nikogo kto uważa inaczej - to po prostu moje zdanie), już chyba lepiej wyjechać i robić coś innego. Jeżeli miałbym zostać w przyszłości fotografem to chciałbym mieć chociaż z jedną jedynkę nową i zapasową starszą i kilka ładnych szkiełek. Jak to jest z tymi zleceniami itd. Ile płacą? Wiem, że to raczej osobiste pytania i jeżeli nie chcesz odpowiedzieć na forum to napisz na mój e-mail: canon_eos@tlen.pl ale ja po prostu chciałbym wiedzieć jak jest, bo fajnie byłoby być fotografem w przyszłości.

Z góry dzięki.

canon_eos@tlen.pl

marekb
05-08-2007, 16:12
jest juz wątek na temat tej aukcji...

Canon EOS System
05-08-2007, 16:14
Nie zauważyłem - dzięki, zaraz poszukam, ale pytanie i tak jest trochę inne...

schabu
05-08-2007, 16:16
do packshotów też byś potrzebował dwie jedynki i super szkiełka?:P
i to za szkło:Obiektyw Canon ES-79 II ??:D

grzanka
05-08-2007, 16:20
jak wyzej marekb juz wspomnial

zamykamy ??

odpowiedz na pytanie, kazdy z nas robi spolecznie, w ramach caritas. A zeby sobie kupic taki zestaw musisz jezdzic BMW 7 tak jak ten misiek z tej aukcji. Ale on jak udowodnil potrafi robic tez zdjecia telefonem komorkowym.

Canon EOS System
05-08-2007, 16:23
jak wyzej marekb juz wspomnial

zamykamy ??

Jeszcze nie... :)

M.I.K
05-08-2007, 16:25
napewno MUSISZ jezdzic serią 7?

ms714033
11-09-2007, 19:51
Witam

Co powiecie o tej aukcji:
http://www.allegro.pl/item243472761_aparat_canon_eos_40d_body_battery_ki t.html ???

Jakiś dziwna strona internetowa tego sklepu - bez żadnego tytułu??? Ten opis aukcji też jakiś nie taki.

Cosik mnie tu waniajet!!!

Może źle oceniam to niech mnie ktoś wyprostuje, ale gość nie sprzedał jeszcze nigdy żadnego przedmiotu.

Dodatkowo bank w Łodzi, a lokalizacja Katowice.

JaBlam
11-09-2007, 20:17
Ja mieszkam w Krakowie a konto mam z adresem w Olsztynie.. co w tym dziwnego? Nie dopatrzylem sie jakis dziwnosci. Cena normalna - nawet lekko zawyzona. A ze nie sprzedal? w 2001 roku mialem 1 komentarz na allegro! Kazdy kiedys zaczyna.

mkwiek
11-09-2007, 20:19
można płacić PayPalem - to ponoć bardzo bezpieczne :D

bakulik
11-09-2007, 20:44
Dodatkowo bank w Łodzi, a lokalizacja Katowice.

Toż to mBank. :)

towersivy
29-10-2007, 22:04
Witam!

Nie wiem czy taki wątek powstał ale nie czas teraz na szukanie, jeśli powstał proszę dokleić i z góry przepraszam.

Dzisiaj około 20:15 wygrałem aukcje na nie małą sumę (1850zł) po około 4 minutach odzywa się ktoś na gg - podaje numer konta oraz pełne dane do wpłaty i prosi abym wpłacił pieniądze po czym dodaję że po wpłacie wyśle towar na swój koszt, poprosił aby wysłał meila poprzez system allegro bezpośredniego z mojego niku, po czym dostałem odpowiedz że pisze z komórki....wał jak 100% uczulam wszystkich aby każdą przeprowadzoną transakcję potwierdzali poprzez rozmowę telefoniczną lub poprzez meile wysyłane za pośrednictwem servisu allegro.

PS: nie wiem jak u was ale u mnie allegro w tej chwili praktycznie nie funkcjonuje.....założę się że wykorzystują niesprawność systemu do oszukiwania ludzi....qurde łapy po wyrywać!!

Pzdr.

m_o_b_y
29-10-2007, 23:39
Witam!

Nie wiem czy taki wątek powstał ale nie czas teraz na szukanie, jeśli powstał proszę dokleić i z góry przepraszam.

Dzisiaj około 20:15 wygrałem aukcje na nie małą sumę (1850zł) po około 4 minutach odzywa się ktoś na gg - podaje numer konta oraz pełne dane do wpłaty i prosi abym wpłacił pieniądze po czym dodaję że po wpłacie wyśle towar na swój koszt, poprosił aby wysłał meila poprzez system allegro bezpośredniego z mojego niku, po czym dostałem odpowiedz że pisze z komórki....wał jak 100% uczulam wszystkich aby każdą przeprowadzoną transakcję potwierdzali poprzez rozmowę telefoniczną lub poprzez meile wysyłane za pośrednictwem servisu allegro.

PS: nie wiem jak u was ale u mnie allegro w tej chwili praktycznie nie funkcjonuje.....założę się że wykorzystują niesprawność systemu do oszukiwania ludzi....qurde łapy po wyrywać!!

Pzdr.

Czy mógłbyś podać adres, pod którym można zobaczyc Twoją ofertę szkieł do Canona?
Pozdrówka

franker
30-10-2007, 00:20

fakt, ostatnio coś licytowałem, 5 min. przed końcem licytacji jakieś błędy z logowaniem, licytacją itp.
przedmiot oczywiście sprzedany:evil:

zby
30-10-2007, 00:37
towersivy, nie kupuje na allegro zbyt czesto (kilkadziesiat transakcji) ale takie walki zdarzyly mi sie juz dwa razy. w obu przypadkach moja szybka interwencja u obslugi allegro zaowocowala natychmiastowym zawieszeniem konta zlodzieja. bylem mile zaskoczony szybkoscia zalatwiania tego typu reklamacji na allegro.szkoda tylko, ze gdyby byla to powiedzmy moja mama, czyli osoba korzystajaca z allegro ale o necie majaca nikle pojecie, pewnie pozegnala by sie z pieniedzmi:/
pozdrawiam

towersivy
30-10-2007, 07:18
Heh najlepsze jest to że licytacji jednak nie wygrałem.....wczoraj najwidoczniej ktoś zawiesił prace systemu, @#$@$# gnoje to wykorzystały i zapewne oszukali mnóstwo osób.Właśnie dostałem od innej osoby która licytowała inny sprzęt u tego sprzedawcy.....cytat" Witam, wczoraj wygraliśmy oboje sprzęt u tego samego sprzedawcy, po krótkiej chwili skontaktował się ze mną podał numer konta itp, pieniądze wpłaciłem a dzisiaj po przyjściu do Pracy ogarnął mnie strach bo aukcja dalej trwa.....czy Pan również wpłacił Pieniądze??.........." nie no szok jednak już kogoś oszukali.

Premislaus
30-10-2007, 10:16
Allegro jako portal jest o.k, natomiast ciągłe awarie techniczne to jest już inna historia. Licytujesz i nie jesteś pewien czy "system" sie nie zawiesi. Ja także rzadko dostaję dziwne maile, ale jeżeli nie zgadza się z adresem podanym na allegro to od razu zgłoszenia do Administratora portalu.

terminator
30-10-2007, 12:13
Jeżeli system Allegro w trakcie końcowej licytacji się zawiesi, wszystkie aukcje, które się kończą, są automatycznie przedłużane o 24 godziny. A wałki się zdarzają. System Allegro wysyła automatycznie maila z powiadomieniem o wygranej aukcji (chyba, że macie wyłączoną opcję) i są tam dane sprzedającego, często nr konta. Żadne GG.

scooter
30-10-2007, 17:12
Generalnie allegro jest ok jeśli chodzi o reakcje na oczywistych oszustów, natomiast system komentarzy jest porażką ... jeśli np kupisz przedmiot i po kilku dniach dostaniesz PRAWIE wylicytowany przedmiot to po negocjacjach ze sprzedawcą czasami się uda to odkręcić, natomiast jeśli sprzedawca nie ma ochoty na odkręcenie całego cyrku to allegro ma Cię w d....e

m_o_b_y
30-10-2007, 21:55
Generalnie allegro jest ok jeśli chodzi o reakcje na oczywistych oszustów, natomiast system komentarzy jest porażką ... jeśli np kupisz przedmiot i po kilku dniach dostaniesz PRAWIE wylicytowany przedmiot to po negocjacjach ze sprzedawcą czasami się uda to odkręcić, natomiast jeśli sprzedawca nie ma ochoty na odkręcenie całego cyrku to allegro ma Cię w d....e

Nie bardzo rozumiem, dlaczego uważasz system komentarzy za porażkę?
Jesli kontrahent jest nierzetelny, to mu dajesz negatywa i inni się zastanowią, zanim coś u niego kupią.
Ja zawsze sprawdzam komentarze, zanim coś kupię.
Pozdrówka

arturs
31-10-2007, 00:41
Nie bardzo rozumiem, dlaczego uważasz system komentarzy za porażkę?
Jesli kontrahent jest nierzetelny, to mu dajesz negatywa i inni się zastanowią, zanim coś u niego kupią.
Ja zawsze sprawdzam komentarze, zanim coś kupię.
Pozdrówka

Bo to jest porażka.. Jak dasz negatywa to i dostaniesz go w zamian..IMHO w sporej części wystarczyłoby tylko JEDNA modyfikacja.. żeby sprzedjący musiał PIERWSZY wystawić komentarz.. sprzedawcy najczęściej czakają aż kupujący wystawi komentarz - i jak jest neutralny albo negatyw bo coś jest nie tak to rewanżują się tym samym.. a kupujący przecież z chwilą wysłania pieniędzy pierwszy wywiązał sie z zawartej umowy i na tym jego rola sie kończy.. potem już wszystko w rekach sprzedawcy - jak szybko i sprawnie wyśle towar i będzie ok to dostanie pozytywa, ale jak coś spieprzy to czemu ja jako kupujący mam za to mieć negatywa "w rewanżu" i potem użerać się z obsługą allegro żeby anulować..
Sprzedawca powiniem wystawiać komentarz w momencie otrzymania kasy.. i tyle by wystarczyło żeby znacząco usprawnić serwis aukcyjny..

Pozdrawiam
Artur

mattnick
31-10-2007, 00:49
... kupujący przecież z chwilą wysłania pieniędzy pierwszy wywiązał sie z zawartej umowy i na tym jego rola sie kończy.. potem już wszystko w rekach sprzedawcy ...

No chyba, że wysyłamy za pobraniem :)

arturs
31-10-2007, 01:02
No chyba, że wysyłamy za pobraniem :)

Dlatego nie napisałem że to rozwiąże wszystkie problemy ale sporą część na pewno..
zresztą ja zarówno prywatnie (głównie kupuję) nie chcę nigdy za pobraniem bo po pierwsze kosztuje parę złotych, po drugie konto łatwiej namierzyć niż jakiegoś hipotetycznego nadawcę cegły, poza tym sporo sprzedawców zwłaszcza droższych rzeczy nie przewiduje opcji za pobraniem, z firmy dużo sprzedajemy poprzez allegro i prawie wszystko za uprzednim przelewem.. i nikt nie robi problemów..

dj_zibi
31-10-2007, 10:50
Arturs wszystkie droższe sprzęty jak jest taka możliwość chce za pobraniem ze sprawdzeniem zawartości. Jak nie to odbierasz przy pani w okienku i również przy niej otwierasz jest cegła dzwonisz na policje i po sprawie:)

arturs
31-10-2007, 22:20
Arturs wszystkie droższe sprzęty jak jest taka możliwość chce za pobraniem ze sprawdzeniem zawartości. Jak nie to odbierasz przy pani w okienku i również przy niej otwierasz jest cegła dzwonisz na policje i po sprawie:)

A czy ja mówię że nie?? mówię tylko że NA PRZYKŁAD takie małe usprawnienie by pomogło.. nie wiem.. przy aukcji zrobić okienko jaki rodzaj przesyłki w z zależności od tego komentowac itp.. generalnie chodzi o to że allegro zarabia na tym taką kasę że ma głęboko gdzieś opinie użytkowników bo od paru lat ludzie narzekają a nic się nie zmienia.. Sam piszesz - "o ile jest taka możliwość.." a jak nie ma - pomysłów użytkownicy mają dużo tylko allegro nie ma chęci nic poprawiać..

dj_zibi
31-10-2007, 23:52
Arturs źle odebrałes moja wypowiedź to nie był atak a sprostowanie. wiem jak działa allegro troszku kupuje dużo sprzedaje i wiem że kupujących ma glęboko... .

JaBlam
01-11-2007, 00:08
Ja zawsze pisze w aukcji ze jako osoba wystawiajaca przedmiot wystawiam komentarz jako drugi. Bo kasa bedzie zwykle ta sama... nawet jej na oczy nie zobacze tylko bank. Jak ja jestem osoba kupujaca to zawsze daje komentarz jako pierwszy - jesli tylko otrzymam przesylke i dostosuje sie do zawartosci i stanu.

A co do systemu "zab za zab" to niestety jest to prawda. W ogole wiele osob ma nierowno pod sufitem i w ogole na allegro nie powinni kupowac ani wystawiac. Kiedys sprzedawalem skrzypce stare i wysylalem na drugi koniec Polski. Po 2 tygodniach przyszlo ze nie ma adresata Potem moj ojciec pojechal w delegacji w okolice i zabral skrzypce ze soba do osobistego odebrania. A ja 2 dni potem dostalem komentarz negatywny ze w futerale nie bylo smyczka (o ktorego braku napisalem w opisie). Innym razem na moja prosbe o sample ze szkla tamrona facet przyslal mi zdjecia naswietlane 1/5 sek (bo tweirdzil ze mu tak aparat wyznaczyl parametry) ale ze poza tym obiektyw jest super. Wiec zrezygnowalem i wycofalem oferte. A ten $^*() nie wycofal tylko napisal negatywa ze jestem nierzetelny.

m_o_b_y
01-11-2007, 15:40
Bo to jest porażka.. Jak dasz negatywa to i dostaniesz go w zamian..IMHO w sporej części wystarczyłoby tylko JEDNA modyfikacja.. żeby sprzedjący musiał PIERWSZY wystawić komentarz.. sprzedawcy najczęściej czakają aż kupujący wystawi komentarz - i jak jest neutralny albo negatyw bo coś jest nie tak to rewanżują się tym samym.. a kupujący przecież z chwilą wysłania pieniędzy pierwszy wywiązał sie z zawartej umowy i na tym jego rola sie kończy.. potem już wszystko w rekach sprzedawcy - jak szybko i sprawnie wyśle towar i będzie ok to dostanie pozytywa, ale jak coś spieprzy to czemu ja jako kupujący mam za to mieć negatywa "w rewanżu" i potem użerać się z obsługą allegro żeby anulować..
Sprzedawca powiniem wystawiać komentarz w momencie otrzymania kasy.. i tyle by wystarczyło żeby znacząco usprawnić serwis aukcyjny..

Pozdrawiam
Artur

Hmm, chyba nie zawsze można wystawić negatywa w rewanżu, bo przecież musi być jakies logiczne uzasadnienie?
Swoją drogą zastanawiające, jak to możliwe, że niektórzy sprzedający mają tysiące pozytywów i zero negatywów?
Chyba w tym tkwi jednak jakiś przekręt?
Pozdrówka

janmar
01-11-2007, 15:45
Chyba w tym tkwi jednak jakiś przekręt?
Pozdrówka

Jezeli rzetelność kupiecką nazwiemy"przekrętem"to tak:mrgreen: Pozdrawiam:)

m_o_b_y
05-11-2007, 00:20
Jezeli rzetelność kupiecką nazwiemy"przekrętem"to tak:mrgreen: Pozdrawiam:)

Przejrzałem kilka stron i juz zaczynam rozumieć sprzedających nie mających żadnych negatywów.
Oni po prostu nie wystawiają nikomu negatywów, aby uniknąć negatywów odwetowych.
Ja wysłałem jednemu sprzedawcy pozytywa, ale napisałem, że inny był szybszy. W związku z tym, pomimo prawidłowej transakcji i mojej pozytywnej oceny, nie dostałem żadnej opinii. Gdybym dał negatywa, to sam bym też na pewno swojego pierwszego negatywa otrzymał. Bo opinia nie wymaga żadnego sensownego uzasadnienia. Widziałem takie negatywy odwetowe, gdzie pisało np. "słaby kontakt" i tyle. Nikt tego nie sprawdza.
Tak więc ten system ocen - niestety - nie funkcjonuje i nie można na nim polegać.
Warto o tym pamiętać, aby uniknąć przykrych doświadczeń z nieuczciwymi kontrahentami.
Pozdrówka

JaBlam
05-11-2007, 19:10
Ja kiedys mialem sytuacje takie ze sprzedajacy mimo ze nie wywiazal sie z transakcji albo przedmiot okazal sie bublem, napisal do mnie zebym mu nie wystawial negatywa bo po co sobie nawzajem psuc opinie. I tak wystawilem. Olewam to co wystawi mi druga strona w przypadku kiedy sie wywiazalem ze swojej strony. Zawsze mozna usprawiedliwienie napisac pod negatywem.

m_o_b_y
08-11-2007, 01:25
Ja kiedys mialem sytuacje takie ze sprzedajacy mimo ze nie wywiazal sie z transakcji albo przedmiot okazal sie bublem, napisal do mnie zebym mu nie wystawial negatywa bo po co sobie nawzajem psuc opinie. I tak wystawilem. Olewam to co wystawi mi druga strona w przypadku kiedy sie wywiazalem ze swojej strony. Zawsze mozna usprawiedliwienie napisac pod negatywem.

Usprawiedliwienia nie każdy czyta, a negatyw jest negatywem i wielu na odczytaniu negatywu poprzestaje. I tak kółko sie zamyka.:D
Pozdrówka

lempl
08-11-2007, 01:58
Jak ktoś będzie chciał coś kupić, to i usprawiedliwienie przeczyta.
Ja po ostatniej wpadce zawsze dokładnie sprawdzam za co wystawiono sprzedawcy negatywy, a sam ZAWSZE je wystawiam jeśli coś jest nie tak.
Tylko uczciwe i niebojaźliwe podejście do komentarzy ma sens. Jeśli oszukany nie wystawisz neg, to oszust/złodziej/sprzedawca ma bardzo duże szanse na naciągnięcie następnych ludzi na swoje 'okazje'. Rzeczowy negatyw to IMO potężna broń przeciwko naciągaczom.

lukep
08-11-2007, 11:18
W!

Ja raz nie wystawilem ewidentnego negatywa, z prostej przyczyny, bo wiedzialem ze tez go dostane. Czlowiek przeslal mi przedmiot tak zniszczony ze nie nadaje sie do uzytku i to w cenie zupelnie wysokiej. Napisalem mu ze odesle i zeby najpierw przelal mi kase z powrotem, ale od roku cisza i tak to jakos sie rozmylo... Zabraklo mi pary na wystawianie komentaza... Mysle ze zle zrobilem a teraz to juz troche glupio i tyle. Tak to dziala, system komentazy na A. jest zly i to jest monitowane od dluzszego czasu w tym serwisie.

Zdrowko

Cyborg
08-11-2007, 11:35
Ja zawsze pisze w aukcji ze jako osoba wystawiajaca przedmiot wystawiam komentarz jako drugi. Bo kasa bedzie zwykle ta sama... nawet jej na oczy nie zobacze tylko bank.
No i dlaczego tak robisz? Jeżeli kupujący w terminie Ci zapłacił to w 100% wypełnił swoje obowiązki z racji umowy sprzedaży i należy mu się pozytywny kometarz. Na co jeszcze czekasz?
To że piszesz o tym w opisie aukcji nie jest żadnym usprawiedliwieniem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Zabraklo mi pary na wystawianie komentaza... Mysle ze zle zrobilem a teraz to juz troche glupio i tyle.
Szacunek za to że jesteś w stanie tu o tym pisać.

Tak to dziala, system komentazy na A. jest zly i to jest monitowane od dluzszego czasu w tym serwisie.
Jest zły i będzie zły. Nie ma sensu o tym monitować. Administratorom zależy tylko na tym żeby wyglądał na sprawny i żeby było jak najmniej negatywnych komentarzy, bo to zmniejsza obroty. Informacji, jak działa ten mechanizm można znaleźć dużo, nawet na tym forum. Sam kiedyś, w swojej naiwności parokrotnie zgłaszałem jakieś chińskie podróbki sprzedawane jako Canon i co? Nic, zero reakcji. W ostatnich dniach wybuchła afera z zabawkami "Bindeez", które stanowią poważne zagrożenie dla dzieci. I co? Nic. Nadal na Allegro jest >80 aukcji z tymi koralikami.

terminator
08-11-2007, 21:22
A korzystaliście kiedyś z Escrow?

Escrow to system zabezpieczenia transakcji. Polega on na tym, że najpierw Kupujący wpłaca pieniądze za wylicytowany przedmiot na konto w Płatnościach Allegro. Następnie Sprzedający wysyła towar do Kupującego. Dopiero, gdy Kupujący potwierdzi otrzymanie towaru, Sprzedający może dysponować zapłatą.

http://allegro.pl/country_pages/1/0/education/guide/index.php?page=3&type=1

Myślę, że to jest dobre narzędzie, aby zmusić sprzedających do rzetelności.

arturs
08-11-2007, 22:44

Escrow to system zabezpieczenia transakcji. Polega on na tym, że najpierw Kupujący wpłaca pieniądze za wylicytowany przedmiot na konto w Płatnościach Allegro. Następnie Sprzedający wysyła towar do Kupującego. Dopiero, gdy Kupujący potwierdzi otrzymanie towaru, Sprzedający może dysponować zapłatą.

No.. tylko zmuś kogoś do płacenia dodatkowo
http://allegro.pl/country_pages/1/0/online_payments_agreement.php

terminator
09-11-2007, 07:36
Masz rację. Nie doczytałem...

m_o_b_y
09-11-2007, 23:55

To jest dobre rozwiązania, od dawna funkcjonujące w USA i nie tylko.
Oszuści nie wejdą w taki deal.
Pozdrówka

JurekGR
11-11-2007, 16:23
Ciekawy jestem ile osób skorzysta z tej oferty:
http://www.allegro.pl/item268207668_canon_5d_nowy_tanioooo_5500zl_.html
http://www.allegro.pl/item268212879_canon_40d_nowy_tanioooo_3400zl_.html

Szczególnie forma zapłaty bardzo zachęca :-)

JaBlam
11-11-2007, 16:32
Ciekawy jestem ile osób skorzysta z tej oferty:
http://www.allegro.pl/item268207668_canon_5d_nowy_tanioooo_5500zl_.html
http://www.allegro.pl/item268212879_canon_40d_nowy_tanioooo_3400zl_.html

Szczególnie forma zapłaty bardzo zachęca :-)

Pewnie taki sam przekret jak z tymi kartami CF... ale znajda sie naiwni. Juz nie takie widzialem akcje! Przedplate mozna w sklepie zrobic ale nie u goscia "niewiemco"

http://www.allegro.pl/item262471589_dvd_medion_z_divix_czytnik_kart_sd_m mc_tylko_1zl.html

Ktos zainteresowany na wysylke "za pobraniem" ? Cena atrakcyjna!

lempl
11-11-2007, 16:34
Rzeczywiscie, oferta ze kurde jak nie wiem co :mrgreen:

JaBlam
11-11-2007, 16:40
Rzeczywiscie, oferta ze kurde jak nie wiem co :mrgreen:

Haslo : NIKOMU NIE POZWOLIMY POBIC NASZYCH CEN jest wrecz 100% trafione!

rafla
13-11-2007, 16:59
Ja raz nie wystawilem ewidentnego negatywa, z prostej przyczyny, bo wiedzialem ze tez go dostane. Czlowiek przeslal mi przedmiot tak zniszczony

Mialem podobna sytuacje... ale sie nie balem i wystawilem nega. Gosc do tej pory mi nie wystawil komentarza, tylko w klamliwy sposob skomentowal moj. Ja juz nie moge odpowiedziec na jego klamstwa. Ogolnie jak ktos zasluzyl to nie ma co sie bac tylko wystawiac nega i koniec zabawy.

terminator
26-11-2007, 22:00
Co powiecie na to:

http://allegro.pl/item260225642_canon_ef_24_70_mm_uszkodzony.html

i na to:

http://allegro.pl/item274298686_canon_ef_24_70_f_2_8_l_usm_macro_0_3 8m_1gb_cf.html

???

mattnick
26-11-2007, 22:04
na drugie nic nie powiem...odbiór osobisty...więc raczej nie bardzo...poza tym exif'y niepusuwane...zdjęcia robione nikonem d200

chyba, ze piszesz w tym kontekscie http://allegro.pl/item259387058_259387058.html

aaaaaaaaa...rozumiem o co chodzi...że gość sprzedaje uszkodzony za taką kasę...

są 2 możliwości...obiektyw był sprawny a chodzilo jedynie o prowizję dla allegro...albo gościu kupił uszkodzony...naprawił za 1000 sprzedaje za 4000 :)

terminator
26-11-2007, 22:11
Po zastanowieniu stwierdzam, że chyba nie ma lipy. Za duża przewałka by była..

Chociaż mogło tak być, że pierwszy kupujący wypiął się...

root
01-12-2007, 01:12
a co powiecie na to -> http://www.allegro.pl/item276665287_canon_eos_1d_trojmiasto_bcm_.html ?

brak ceny minimalnej, aktualna cena ledwie przekracza 2k i dwa dni do konca.

asterix
01-12-2007, 01:57
i co z tego ? przeca to jest stara jedynka... nawet 1000 zl bym za nia nie dal :)

m_o_b_y
01-12-2007, 02:21
Mialem podobna sytuacje... ale sie nie balem i wystawilem nega. Gosc do tej pory mi nie wystawil komentarza, tylko w klamliwy sposob skomentowal moj. Ja juz nie moge odpowiedziec na jego klamstwa. Ogolnie jak ktos zasluzyl to nie ma co sie bac tylko wystawiac nega i koniec zabawy.

Chyba nie jest aż tak dobrze.
Ty wystawiasz negatyw i Twój adwersarz rewanżuje Ci się tym samym, pod byle pozorem.
Np. pisze, że słaby z Tobą kontakt, albo cokolwiek innego.
I tak tracisz cnotę bez przyjemności. :)
Pozdrówka

daddylonglegs
01-12-2007, 08:25
no ciekawy jestem ile zarobił na tym dilu :)

Musical box
01-12-2007, 09:58
Co powiecie na to:

i na to:

http://allegro.pl/item274298686_canon_ef_24_70_f_2_8_l_usm_macro_0_3 8m_1gb_cf.html

???

terminator gratuluje spostrzegawczości, mnie po podaniu dwóch linków trochę zajęło spostrzeżenie o co chodzi

iktorn92
01-12-2007, 10:12
Heh no to albo zrobił interes życia albo sprzedaje swoja w co wątpię. Ciekaw jestem tylko ile na tym zarobił. Kupić 24-70 za 200 zł!!!!!! Ma kolej farta nie ma co....

GrzegorzS
01-12-2007, 10:19
Heh no to albo zrobił interes życia albo sprzedaje swoja w co wątpię. Ciekaw jestem tylko ile na tym zarobił. Kupić 24-70 za 200 zł!!!!!! Ma kolej farta nie ma co....
no ale jeśli opis jest zgodny z rzeczywistością że "Obiektyw jest uszkodzony, nie działa mechanika, zgrzyta i lata coś w środku, poza tym silnie zabrudzony wewnatzr."
to ta okazj robi sie troche mniej atrakcyjna

terminator
01-12-2007, 10:55
Wysłał go do kalibracji na Żytnią i zrobili mu za 200 złotych :lol: :lol: :lol:

matmak
01-12-2007, 19:51
Obserwowałem tą aukcję za 200zł ja jeszcze trwała i była to "aukcja prywatna"... więc możliwe że chciał więcej niż te dwie stówki.

ErnestPierwszy
02-12-2007, 00:56
Co powiecie na to:

i na to:

???

Miał 1 miesiąc na naprawę. Może naprawił na Żytniej za 1500 zł i sprzedał za 3150 i jest 1450 do przodu...

nagor
03-12-2007, 21:13
http://www.allegro.pl/item272677300_obiektyw_tamron_28_200mm.html
wy tyle dywagacji robiliście na temat 450D a tu koleć piszę zę uzywał obiektywu do tego aparatu - wiec po co się zastyanawiać co bedzie miał wystarczy zapytać tego pana:D

terminator
03-12-2007, 23:30
http://www.allegro.pl/item272677300_obiektyw_tamron_28_200mm.html
wy tyle dywagacji robiliście na temat 450D a tu koleć piszę zę uzywał obiektywu do tego aparatu - wiec po co się zastyanawiać co bedzie miał wystarczy zapytać tego pana:D

Canon coś wypluł w wersji limitowanej?

krzys_jg
09-12-2007, 11:52
A ja zanalałem teraz na allegro:
http://allegro.pl/item281549287_obiektyw_canon_28_70_usm_2_8_l_okazy jna_cena.html
Co o tym sądzicie? tym bardziej, że sprzedawca ma 0 komentarzy...

Paprochwbody
09-12-2007, 12:04
Akurat 28-70 może tyle kosztować, może też być z jakimiś wadami.

towersivy
10-12-2007, 21:19
Sprzęt można odebrać osobiście więc dla ludzi z Wawy, wszystko do oblukania przed kupnem.

Pzdr.

Rob
20-12-2007, 16:22
Gość wystawia na raz masę sprzętu (głównie profesjonalne kamery cyfrowe), ale również aparaty fotograficzne. Żeby było śmieszniej, do tej pory sprzedał np. łóżeczko dla dziecka, kozaczki dziecięce, jakiś kostium itd. itp.:
http://www.allegro.pl/show_shop.php?shop_id=3526710

Większość opisów w jęz. angielskim, widać, że sam ma niewielkie pojęcie o tym, co sprzedaje. Np. dla tego "sprzedawcy" Leica R-9 to "profesjonalny aparat cyfrowy".

Co o tym myślicie? Jak dla mnie, wygląda to bardzo podejrzanie.

robsonikus
20-12-2007, 19:44
Dlatego dziwi mnie czasami naiwnosc ludzi, ktorzy maja pozniej do kazdego pretensje ze stalo sie to co sie stalo. Nie oceniam....czy jest to przekret czy nie, ale ja nawet gdyby byla okazja to nie zakupilbym u takiego allegrowicza drogiego sprzetu. Prosta sprawa na zarobienie kilkudziesieciu tysiaków:)

Jacek Deka
21-12-2007, 00:41
Coś nie podobają mi się aukcje tego samego gościa.
Sprzęt wart sporo, a tu do złotówki i to bez minimum.

Pierwsza aukcja (http://www.allegro.pl/item286887615_canon_eos_5d_obiektyw_lampa_bcm_.htm l)
Druga aukcja (http://www.allegro.pl/item287209445_canon_zoom_lens_ef_24_70mm_1_2_8_l_u sm_bcm_.html)

Może komuś jakiś czas temu taki sprzęt skradziono, bo z opisu wynika, że sprzedawca to kompletny laik.

wojkij
21-12-2007, 00:59
Widac ze krojony, brak pudelka i kabli, ladowarka pewnie dokupiona.

Allensteiner
23-12-2007, 17:00
ma ktoś chęć na 1Ds?
http://www.allegro.pl/item286397037_super_aparat_sprawdz_.html

Delorian77
23-12-2007, 17:42
to sie nazywa tuning marki:)

a co do http://allegro.pl/item260225642_canon_ef_24_70_mm_uszkodzony.html to sam chciałem go kupic ........tyle ze on w momencie zszedl.

franker
26-12-2007, 02:38
o kurde 1000zł:| ale ktoś ma talent...:)

himi
26-12-2007, 14:00
to sie nazywa tuning marki:)

a co do http://allegro.pl/item260225642_canon_ef_24_70_mm_uszkodzony.html to sam chciałem go kupic ........tyle ze on w momencie zszedl.

Chciałeś naprawiać?

paulusus
26-12-2007, 19:40
ma ktoś chęć na 1Ds?
http://www.allegro.pl/item286397037_super_aparat_sprawdz_.html

ta aukcja wymiata :)

Gringo997
26-12-2007, 20:34
85mm f1.0 aukcja (http://www.allegro.pl/item287481853_canon_ef_50_1_0_l_ultrasonic.html)

gosc dotychczas sprzedawal jakies *******y a teraz takie szkielko. ciekawe...

michalab
26-12-2007, 22:18
85mm f1.0 aukcja (http://www.allegro.pl/item287481853_canon_ef_50_1_0_l_ultrasonic.html)

1. Jednak 50mm, 85f1.0 chyba jednak nie było
2. Skąd wiesz, że sprzedawał same pierdoły? Ja widzę co było tylko na kilku ostatnich aukcjach.

corass
27-12-2007, 00:02

jak dla mnie wow. nie wiedziałem, że jest taki obiektyw:) jestem ciekawy zdjęć z tego obiektywu.

Gringo997
27-12-2007, 11:55
1. Jednak 50mm, 85f1.0 chyba jednak nie było
2. Skąd wiesz, że sprzedawał same pierdoły? Ja widzę co było tylko na kilku ostatnich aukcjach.

ad 1 nie było???? w celu sprawdzenia jakości zapraszam na www.pbase.com (http://www.pbase.com/cameras/canon/ef_50_1u )
ad 2 z tego co widzę po ostatnich aukcjach to właśnie są tanie pierdoły

McKane
27-12-2007, 12:11
ad 1 nie było???? w celu sprawdzenia jakości zapraszam na www.pbase.com (http://www.pbase.com/cameras/canon/ef_50_1u )
ad 2 z tego co widzę po ostatnich aukcjach to właśnie są tanie pierdoły

ad 1 No i o czym swiadczy ten link ? :) ze 50/1.0 bylo ale 85/1.0 raczej canon nie wyprodukowal, co na poczatku sugerowales.

alfsky
27-12-2007, 13:21
http://www.wlcastleman.com/equip/reviews/50mm/index.htm

Porównanie z 50 1.4 i 50 1.8.

Olszewski
28-12-2007, 17:23

Najfajniejszy jest cytat na aukcji:

Ile znasz osób, ktore widziały ten obiektyw "na żywo"?

Czy Ty widziałeś ten obiektyw "na żywo"?

Dlaczego nie dopisał jeszcze:

Nie przejmuj się! Ty też go nie zobaczysz!! :)

A osłona przeciwsłoneczna, o której pisze jest dedykowana dla 85/1.2 L - może gość się pomylił ;)

himi
01-01-2008, 18:56
http://www.allegro.pl/item291374054_body_canon_eos_5d.html

nowy - powystawowy - polecam rzut oka na mocowanie lampy....porysował się na wystawie

Olszewski
01-01-2008, 19:24
http://www.allegro.pl/item291376898_body_canon_eos_1d_mark_iii.html

ten sam allegrowicz

paulusus
01-01-2008, 20:32
jakoś na nowe nie wyglądają .... zreszą jak mają być powystawowe to jak to, bez papierów ?

Olszewski
01-01-2008, 20:42
jakoś na nowe nie wyglądają .... zreszą jak mają być powystawowe to jak to, bez papierów ?

Bo zapewne nie są. Na tym co zaczepia się pasek do aparatu ewidentnie widać, że jest obdarty.

Allensteiner
02-01-2008, 12:08
rewelacyjny 1Ds powraca, tym razem prosto od Mikołaja :)

może jednak ktos sie skusi ?

http://www.allegro.pl/item289137953_super_aparat_eos_1ds_eos_1ds_1_ds_sp rawdz_.html

towersivy
02-01-2008, 13:48
Qurcze sprawa z tym Ds-em to niezła przeginka........

Co do tych powystawowych to można kupić taki sprzęt tylko trzeba mieć dojścia, taki sprzęt najczęściej pochodzi z różnych pokazów itp i jego stan może być na prawdę różny wiec radze uważać, moim zdaniem w grę wchodziłby tylko odbiór osobisty i minimum 7 dni gwarancji rozruchowej.

ukasus
02-01-2008, 23:05
http://allegro.pl/item289901330_body_canon_mark_ii_70_200_28_70_16_3 5.html

KOMPLET OBIEKTYWOW CANONA 28-70/2.8 CENA 2800, 16-35/2.8 CENA2500, 70-200/2.8 CENA 2900, BODY CANON MARK II CENA 5000,....., JEZELI KTOS JEST ZAINTERESOWANY ZAKUPEM CALEGO ZESTAWU ZA KWOTE 13200 TO LAMPE DOKLADAM GRATIS
hmm
czy możliwa jest taka cena ..?
a i jeszcze w zestawie 580ex gratis ... toż taki zestawik to ideał

iktorn92
02-01-2008, 23:23
hmm
czy możliwa jest taka cena ..?
a i jeszcze w zestawie 580ex gratis ... toż taki zestawik to ideał

A widziałeś w jakim to stanie. Farba od 70-200 odpada i jest poniszczone. pewnie po fotoreporterze. 1d przebieg pewnie kolo 250tys . Jak dla mnie to władować sie na mine.

ukasus
02-01-2008, 23:29
nawet jeżeli przebieg 250 tys.. to wymiana migawki i dalej śmigasz ...
a co do farby to liczy sie autofocus i brak rys na szkle ..
coś o tym wiem bo sam jestem fotoreporterem :)
i każdy jak widzi stan mojej sigmy to sie głowę łapie że to jeszcze działa :) (i to jak) tylko fakt ze raz już ja serwisowałem (prowadnica poszła)..
dla mnie cena jest podejrzanie niska ... jeżeli sie upewnię że wszystko legalne to poważnie sie zastanowię czy nie kupić takiego kombosa ..

michalab
03-01-2008, 01:02
Według opisu sprzedawca wystawia fakturę, to chyba znacznie podnosi wiarygodność.

arex1973
03-01-2008, 12:21
No nie koniecznie, ja kiedyś dostałem fakturę, z danymi firmy i pieczątka!

Tyle, że firma była fikcją.

Jacek Deka
03-01-2008, 12:42
Sprzęt mocno zużyty, sama farba i migawka to nie wszystko. Silniki USM zapewne też będą do wymiany, 16-35 ma wyłamaną krawędź czyli może nie być taki szczelny. Szkła na 100% porysowane, bo nie mają filtrów. Za tę cenę to ja dziękuję.

A co do tych aukcji 5D, 1D mkIII i Nikona to na 100% są z wystawy, ale buchnięte, bo papiery czy pudełko, albo nawet ładowarka powinna być, a tu nie ma. Nie mają nawet dekli co świadczy o tym, że na wystawie musiały być założone na nie obiektywy. Nie zdziwię się jak następnym razem koleś wystawi lensy.

micles
03-01-2008, 17:55
Nie mają nawet dekli co świadczy o tym, że na wystawie musiały być założone na nie obiektywy. Nie zdziwię się jak następnym razem koleś wystawi lensy.W bydgoskim makro aparaty być może i były na początku skompletowane, ale po jakimś czasie (czyt. wtedy jak tam byłem i oglądałem) zostały tylko z tym co jest przymocowane na stałe = muszla oczna zdjęta, obiektywu/dekielka brak, świeci pięknym usyfionym od tłustych paluchów lustrem ^^

bakulik
03-01-2008, 20:22
jakoś na nowe nie wyglądają ....

http://tiny.pl/p5wc - taka opinia z pl.rec.foto.cyfrowa

himi
06-01-2008, 19:57
A widziałeś w jakim to stanie. Farba od 70-200 odpada i jest poniszczone. pewnie po fotoreporterze. 1d przebieg pewnie kolo 250tys . Jak dla mnie to władować sie na mine.

To, że po fotoreporterze to jeszcze nie tragedia. Zwłaszcza dla szkieł. Rysy w niczym nie eliminują szkła IMO (oczywiście cena musi być stosowna). Z ciekawości zaczynam korespondencję z ,,trybuną'', czy to aby nie z torby jakiegoś fotorepa walniętej mu z gabloty....Zawsze to zastanawia jak profi wyprzedaje cały system, choć kilku moich znajomych zmieniało systemy kilka razy w ciągu ostatnich nastu lat.

Po dokładnym przyjrzeniu się fotom - oj ten sprzęt jakkolwiek szanowany nie był. Body wygląda jak wożone luzem w bagażniku kombi.

asterix
06-01-2008, 23:04
nie mowmy, ze brak filtrow uv to murowane rysy :) bez przesady panowie i panie :)

Mi jakos by bylo szkoda na Lki zakladac UVki :) w koncu to juz daje pewna strate jakosci - wiadomo, ze lepszy filter = mniejsza strata ale to zawsze jakas strata.

Rysy na tubach czesto biora sie z podpierania sprzetu na byle czym (ploty, krzaki, murki itd itd... same soczewki moga byc ok

himi
06-01-2008, 23:24
Ale jednak powiedzmy sobie szczerze, nie wygląda to jak najlepsza rekomendacja. Ślady na body wskazują na loty, a nie zwykłe używanie. Pewnie, można brać, ale na jak długo? Zanim trafi na Żytnią. BTW - 3 godziny temu zapytałem sprzedawcę o papiery i pudła...Nic.
Prostuję doszedł mail: na wszystko są F VAT i pudła. Pozostaje tylko stopień zużycia.

gwozdzt
09-01-2008, 14:26
a co o tym sądzicie?
http://www.allegro.pl/item294859059.html

solti
09-01-2008, 14:57
satatyw Manfrotto 455B z głowicą 141RC
I to ma być głowica Manfrotto? Przecież to jest Goldphoto:lol: Całość jak na mnie robi mocno podejrzane wrażenie.

micles
09-01-2008, 17:19
tylko odbiór osobistyCzyżby szykowało się klepanko? :P A może tylko po to, żeby nie udokumentowywać sprzedaży aż tak bardzo?

enter
09-01-2008, 17:55
I to ma być głowica Manfrotto? Przecież to jest Goldphoto:lol: Całość jak na mnie robi mocno podejrzane wrażenie.

a na jakiej podstawie twierdzisz że to GF - dostałes @ z numerem?

http://www.digicool.de/equipment/141.jpg

moim zdaniem jak najbardziej jest to stara frotka

himi
09-01-2008, 18:01
a co o tym sądzicie?
http://www.allegro.pl/item294859059.html

A co ci nie pasuje? Nie rozumiem
Cena niewygórowana, ale jak ktoś chce sprzedać całość, musi zjechać

solti
09-01-2008, 18:11
Może pospieszyłem się w osądzie. W sumie po takim 'znaczku pocztowym' nie powinienem tego oceniać. Przyznaję się do winy:oops:

gwozdzt
09-01-2008, 21:17
A co ci nie pasuje?
sam do końca nie wiem :-)
kurde, chyba najbardziej ta walizka jak od Canomatica :-)
http://www.canomatic.de/images/cano_koffer.jpg (http://www.canomatic.de/images/cano_koffer.jpg)

Czy ktoś z kolegów trzyma/transportuje sprzęt w takiej walizce?

towersivy
09-01-2008, 21:29

No to strzeliłeś gapę to jest frotka a nie żadne goldphoto więc ten :lol: może zadziałać w 2 stronę ;)

Pzdr.

himi
09-01-2008, 21:40
sam do końca nie wiem :-)
kurde, chyba najbardziej ta walizka jak od Canomatica :-)
http://www.canomatic.de/images/cano_koffer.jpg (http://www.canomatic.de/images/cano_koffer.jpg)

Czy ktoś z kolegów trzyma/transportuje sprzęt w takiej walizce?

Mam kolegę starszej daty, nosi właśnie w takim magicznym kufrze. Nie oceniam, stwierdzam fakt.

Grigorij
15-01-2008, 23:58
Witam po raz pierwszy, właśnie chcę zakupić w sumie około 10 GB pamięci CF do mojego 20D i obserwując Allegro czasami scyzoryk sam mi się otwiera w kieszeni... Oto przykład gostka który sprzedaje "lewe" SanDisk- i żeby było śmieszniej- ma 100% pozytywnych komentarzy. Oto link do aukcji gościa o nicku "komanczo":

http://www.allegro.pl/item292500426_sandisk_compact_flash_extreme_iii_4g b_gratis.html

a poniżej link do strany jak odróżnić fake od oryginału:

http://reviews.ebay.com.au/FAKE-SanDisk-Extreme-Compact-Flash-Cards-Exposed_W0QQugidZ10000000001449653

Przyjrzyjcie się opakowaniu...
Pozdrawiam i przestrzegam.

mattnick
16-01-2008, 00:17
oprosiłeś o zdjęcia produktu na maila czy oceniasz te co są w aukcji i moga pochodzić np. z internetu ??

Farben
21-01-2008, 19:01
Moze zbyt pochopnie, ale mnie osobiscie cos tu smierdzi:

http://allegro.pl/item298028934_nowy_canon_ef_17_40_f_4_l_usm_przywi eziony_z_usa_.html

Osoba podpisujaca sie jako czesława odmawia zrobienia zdjecia testowego obiektywem oraz spotkania sie na miescie w celu przetestowania sprawnosci tego szkla.

mario2007
21-01-2008, 19:11
bo czesława pewno nie ma pojęcia co sprzedaje !!! ale tak naprawdę to w usa to kosztuje 650 usd + 8% taxu czyli ca 1650 pln . jak pani kupiła 10 to dali rabat i jest to realna kwota .

http://www.digicool.de/equipment/141.jpg

to zdjęcie już nie produkowanej głowicy manfrotto 141 rc . jest lepsza od aktualnej , bo metalowa . to nie jest gf !!!

kwv
09-02-2008, 14:24
Na ebay został sprzedany

Canon 400mm EF Lens f/2.8 L ImageStabilizer USM Set

za 711 EURO tj. ok 2600zł :shock: :shock:

http://cgi.ebay.pl/Canon-400mm-EF-Lens-f-2-8-L-ImageStabilizer-USM-Set_W0QQitemZ220197622948QQihZ012QQcategoryZ3636QQ ssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

w Polsce za takie szkiełko trzeba zapłacić 30 tyś http://www.ceneo.pl/37525

Czyżby OKAZJA uciekła z pod nosa :confused:

Cichy
09-02-2008, 14:36
Zna ktoś hiszpański? Może nie miał jednej soczewki albo co :)

michalab
09-02-2008, 18:45
http://babelfish.altavista.com/ zna jako tako hiszpański, nie widzę, aby w opisie było coś o wadach.

wojkij
09-02-2008, 19:10
Sprzedający: ricovarez( 0 ) Nowy użytkownik serwisu eBay (mniej niż 30 dni)

Wszystko jasne?:p

AdamO.
15-02-2008, 17:54
http://allegro.pl/item312520550_canon_ef_70_200mm_f_2_8l_is_usm_nowy _.html
czy ten allegrowicz szuka łosia na łatwa kase czy nie wie co sprzedaje?? bo za taka cene to dziwne

wojkij
15-02-2008, 18:07
Tu masz podobna oferte: http://canon-board.info/showthread.php?t=30543

http://www.adorama.com/CA70200ISU.html

1600usd x 2,5 = 4k pln

Widocznie spieszy sie chlopakowi a nic nie traci, za pobraniem z mozliwoscia otwarcia poprosic. Jesli sie nie zgodzi to kombinuje:)

Jacek Deka
15-02-2008, 19:09
Moim zdaniem ta aukcja to czekanie na frajera :)
"Odbiór osobisty – nie możliwy.
Jedynie wysyłka."

czajna
15-02-2008, 19:13
W sumie to nie wiadomo co o tym sądzić, wg exifa fotka zrobiona 5D ale data zrobienia zdjęcia wydaje się dziwna bo 14.11.2007... Dosyć "stara" fotka jak na sprzedaż nówki szkła... Zrozumiałbym jakby ktoś sprzedawał hurtowo, to fotki sa takie same cały czas, a przy pojedynczej aukcji fotki produktu są raczej świeższe...

SdoubleU
15-02-2008, 20:28
Widziałem tą aukcję już wcześniej i pomyślałem że to poszukiwanie jelenia - jakoś dziwnie nie wierzę w takie okazje.

Ernest_DLRS
16-02-2008, 09:05
No za taką kase tylko odbiór osobisty wchodzi w gre.

D@niel
17-02-2008, 23:53
Witam . A co sądzicie o tej aukcji 16-35 mm II 2,8 . Czy ktoś coś brał może od nich ?
Jestem mocno zainteresowany zakupem a cena jest b. atrakcyjna .

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=314355286&msg=Aukcja+zosta%C5%82a+dodana+do+obserwowanych.%0 A%09%3C%2Fp%3E%3Cp%3EAby+przed+zako%C5%84czeniem+o trzyma%C4%87+e-mail+z+przypomnieniem%2C%3Cbr+%2F%3Ezmie%C5%84+ust awienia+w+zak%C5%82adce%0A%09%3Ci%3EMoje+Allegro+% 3E+Aukcje+%3E+%3Ca+href%3D%22%2Fmy_allegro.php%3Fp age%3Dauctions%26type%3Dwatch%22%3EObserwuj%C4%99% 3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E

Scream
18-02-2008, 00:22
Właśnie też niedawno trafiłem na ich stronę. Ceny mają b. atrakcyjne, czy ktoś dokonywał u nich zakupu i może się podzielić spostrzeżeniami?

Ernest_DLRS
18-02-2008, 02:12
http://www.allegro.pl/item314281520_foto_taniej_nikon_d2hs_gwarancja_jak _nowy.html

LOL? Coś mi tu śmierdzi...

D@niel
18-02-2008, 02:31
Przeglądając gościa wystawione ukończone aukcje duża większośc to jakieś folie na wyswietlacz ,kabelki, tanie filtry przedstawiajace niewielka wartosc. Ciekawostką jest że ten obiektyw 4 dni temu kosztował 400 zł więcej na ich głównej stronie....hmmm nie wiem czy ryzykowac ? Niby ich strona http://www.fototaniej.pl przekonuje ,ale może ktoś jest w stanie sprawdzi czy taka firma faktycznie jest pod takim adresem , bo ja niestety mam jakieś 450 km.

Bulka
18-02-2008, 03:40
Nie wiem, ale na stronie chwala sie, ze fotkami zajmuja sie od 30 lat - nie widac tego za chiny ludowe po zdjeciach tego nikona ;)

Ernest_DLRS
18-02-2008, 11:44
Swoją drogą ta ich strona straszna amatorka.

JiNN
18-02-2008, 12:25
Hmm dziwne,ze w ofercie maja NOWEGO CANON'a 40D za 3100 i nie wystawiaja na allegro?Ale faktycznie jakos ta ich stronka to taka co w gimnazjum sie robi na zajeciach informatyki.
HaHa lepsze texty są w zakładce "O Firmie":

Założenia firmy:
Klient w naszym sklepie kupi sprzęt w dobrej cenie albo nie kupi go wcale. Wysokich cen nawet nie proponujemy.
Słabych aparatów i kiepskich obiektywów nie bierzemy do ręki i nie sprzedajemy.
W związku z powyższym, sprzedajemy sprzęt fotograficzny najlepszych obecnie na świecie firm Canon i Nikon (głównie lustrzanki) po możliwie najniższych cenach.

I coś innego:

Sprzedaż internetowa firmy Foto Taniej powstała dzięki dotacji Funduszu Unii Europejskiej.
Mamy ambicje aby nasza strona internetowa była najbardzie jprzejrzysta i czytelna w internecie

iktorn92
18-02-2008, 12:33
Ja kupowałem u nich swoje 20d. Wszytko ok bez problemów świetny kontakt firma istnieje gwarancja 6miechów na body. tylko mały problem. niedawno odkryłem ze mi stopka nie działa w 20d:( no cóż telefon rozmowa i załatwione tylko trzeba wysłać....
Tak przy okzazji naprawy realizują na zytniej i sprzet maja naprawde w dobrym stanie. btw. nie kupwac na allegro tylko poza przez telefon. bo jak na allegro to doliczaja prowizję. ja kupilem poza i bez problemów.

JaroW
19-02-2008, 11:56
A co myślicie o tym
http://www.allegro.pl/item305175714_canon_ef_75_300_is_usm.html
aukcja zakończona,komentarz pozytywny,a za 2 tygodnie
http://www.allegro.pl/item315112262_canon_ef_75_300_is_usm.html
jakoś nie jarzę o co chodzi

adamek
19-02-2008, 12:40
Może po prostu ten sprzedawca ma dwa takie same obiektywy?

Ernest_DLRS
19-02-2008, 14:16
A co myślicie o tym
...
jakoś nie jarzę o co chodzi

Nie musisz sie o to obawiać, bardzo często gdy mają kilka takich samych przedmiotów, sprzedają jeden PO drugim, nie jednocześnie, i po prostu kopiują aukcje. Często stosowana praktyka, ale wszystko jest ok.

JaroW
19-02-2008, 17:21
Może po prostu ten sprzedawca ma dwa takie same obiektywy?

Jedynie to przyszło mi na myśl.

Cichy
19-02-2008, 18:36
Inna praktyka - jak za niska cena, wtedy kolega przebija i aukcję się zamyka i wystawia na nową. Tylko po co prowizję płacić...

michalab
19-02-2008, 18:41
Na allegro nawet jeśli nie doszło do transakcji i prowizja została zwrócona to komentarz można wystawić i tak.

firley
19-02-2008, 21:03
Było?
Porównaj opis z przedmiotem aukcji :)
http://www.allegro.pl/item312812796_jak_canon_70_200_l_ultrasonic_ef_usm _70_200.html

himi
19-02-2008, 21:13
,,Trochę'' się pomylił w opisie...

a to fajne ,,Canon wycofał 70-210 bojąc się, że nie sprzeda L''.

terminator
19-02-2008, 21:15
Było?
Porównaj opis z przedmiotem aukcji :)
http://www.allegro.pl/item312812796_jak_canon_70_200_l_ultrasonic_ef_usm _70_200.html

jak*** CANON 70-200 L ...

Co tu nie gra? 70-210 często jest porównywany jeśli chodzi o jakość zdjęć do 70-200 L...

panach03
19-02-2008, 22:48
Zapłaci prowizje a za tydzień powiadomi Allegro ze dogadal sie z kupujacym o anulowaniu transakcji.
Wszyscy zadowoleni oprócz uczciwych allegrowiczów.

firley
20-02-2008, 00:21
jak*** CANON 70-200 L ...
Co tu nie gra? 70-210 często jest porównywany jeśli chodzi o jakość zdjęć do 70-200 L...
Nie posiadam obydwu szkieł. Zdawało mi się że to aukcja na "złapanie jelenia". W sumie w tytule aukcji powinna chyba być nazwa towaru a nie do czego on jest podobny. to jak by sprzedawać: patyki jak długopisy :P no nic.
Pozdrawiam

terminator
20-02-2008, 10:52
Świat jest pełen jeleni, a jak robi dużą różnicę:D

marfot
20-02-2008, 22:19
Z takim opisem ten obiektyw ładnie się pozycjonuje na wyszukiwarce ze swoją ceną 1299 miedzy L-kami po 2000 i lepiej a nie między dwoma konkurentami po 600 i 750 zł.

towersivy
20-02-2008, 23:18
Cena jest jaka jest, być może znajdzie się nabywca, do do jakości optycznej, ja nie potrafie rozróżnić zdjęć robionych 70-210 i 70-200L pod względem optycznym szkiełka są bardzo podobne....mechanicznie dzieli je sporo....to szkiełko jest bardzo rozsądnym zakupem no ale hmmm w innej cenie :mrgreen: :)

Pzdr.

marfot
21-02-2008, 00:22
Jak kupowałem swoje 70-200/4L to porównywałem właśnie z 70-210 ale przy fotkach krajobrazu i max dziurze to była przepaść. Wtedy jeszcze poprawnie testowano obiektywy (7 lat temu) i testy to potwierdzały:
http://www.photodo.com/product_260_p4.html
http://www.photodo.com/product_390_p4.html
Dzisiaj pewnie wypadłyby jednakowo przy MTF50 i stąd pewnie jak w tytule aukcji;-) .

sergi
03-03-2008, 19:40
a To widzieli?
5D + 24-105 za 6k. Jeżeli to nie ściema to niezły deal
http://www.allegro.pl/item323141082_eos_5d_canon_ef_24_105mm_f_4l_is_usm _lens_4_gb_sd.html

wojkij
03-03-2008, 20:04
Taaa, nie ma to jak konto z 30 komentarzami z aukcji typu fartuszek za 17zl itp.

Przekret jak nic, ciekawe czy jakis naiwny przesle gosciowi kase na konto...

himi
03-03-2008, 20:07
No ktoś kupił. Ofert nie odwołał, chyba, że kupujący podstawiony. Prowizje zapłaci i szlus.

wojkij
03-03-2008, 20:15
Tak czy inaczej za jakis miesiac pewnie zobaczymy 3 negatywy pelne bluzgow:)

Kubak82
03-03-2008, 20:21
Wujek likwiduje kolekcje EOS 5D stąd koniecznoś wyprzedaży

:lol: :lol: :lol:

reszta opisu nie lepsza - profesjonalizm pelna geba - wujek musi byc majster skoro wcisnal tam karty SD :mrgreen:

nawet nie zal mi tych naiwniakow ktorzy zalicytowali na tej aukcji :twisted:

MMM
03-03-2008, 21:51
No ktoś kupił. Ofert nie odwołał, chyba, że kupujący podstawiony. Prowizje zapłaci i szlus.
Nic nie zapłaci. Kiedyś do firmy w której pracowałem przyszedł koleś i mi opowiadał jak się robi takie rzeczy.
Idziesz na jakieś odludzie gdzie stoją puste działki z numerem i przekupujesz listonosza dobrą flaszką że jak coś na ten adres przyjdzie to ma dać tobie. W ten sposób rejestrujesz konto na Allegro z potwierdzeniem adresu.
Potem wystawiasz jakieś aukcje ze śmiesznymi towarami typu torebki foliowe za 1zł etc. od których oczywiście płacisz prowizję i zbierasz pozytywne komentarze.
Na koniec robisz wała na kilkanaście tysięcy wystawiając np 3 sztuki 5D, pobierasz forsę z konta i tyle cię widzieli.

terminator
03-03-2008, 22:18
Też myślę, że gość zbiera na wyjazd... do wujka, do Austrii..

Vitez
03-03-2008, 23:17
pobierasz forsę z konta i tyle cię widzieli.

I tu jest słaby punkt, bo jeszcze musisz konto albo na spreparowany dowód założyć albo kogoś podstawić.
Bo jak swoje to... długo cię znajdą?

sergi
03-03-2008, 23:59
Ja ponad rok temu zostałem oszukany. Na szczęście tylko na 400zł. Zgłosiłem sprawę na policję, kasę dostałem z ubezpieczenia allegro. Okazało się że konto w banku i na allegro zostało założone na jakiegoś kolesia, który był całkowicie sparaliżowany od wielu lat...
Widać te gnoje mają różne sposoby.

Goomis
04-03-2008, 02:08
Generalnie możnaby będąc świadomym, że to może byc wałek zalicytowac i po otrzymaniu danych do przelewu poprostu się tam przejechac pod ten adres z kolegami i sprawdzic czy adres aby na pewno istnieje i czy pan ma aparat dla nas :-P Jak nie to bah i do sądu z nim i jeżeli dobrze mi się wydaje to będzie musiał nam ten sprzęt sprzedac za tyle właśnie :-P - ok ale ogólnie wiem, że to co napisałem to tylko w filmach albo w erze :-P W ogóle to ja nie rozumiem takich ludzi co to kupili. Ja bym na pewno tylko i wyłącznie finalizował podczas odbioru osobistego - chociażby jeszcze żeby sprawdzic czy wszystko działa. No chyba, że kupowałbym w jakimś sprawdzonym już sklepie albo u jakiegoś sprawdzonego TIPa co daleko mieszka to bym mógł zaufac i finalizowac kurierem. Niektórzy są albo naiwni, albo głupi albo nie wiem co jeszcze...

Makudonarudo
04-03-2008, 10:01
Można się zabezpieczyć jeszcze w inny sposób.
Przelew na konto jak i wysyłka za pobraniem ma swoje zalety czy wady dla kupującego jak i dla sprzedającego.

Można znaleźć złoty środek.
Ja w takim wypadku próbowałbym wymusić przedpłatę na konto w wysokości np 50 zł i za tą kasę niech wyśle za pobraniem.

Z jednej strony Sprzedawca nie będzie się musiał martwić że nie odbiorę , a nawet jeśli to on kasy nie straci za wysyłanie , straci tylko 2 tygodnie na oczekiwanie na powrót nieodebranej paczki.
Ale wiadomo że raczej mało osób będzie się bawiło w ten sposób tracąc 50zł.
Chyba że ktoś jest bogaty i wyjątkowo mu się nudzi.
A z drugiej strony klient w najgorszym wypadku traci 50zł a nie 6000 zł.

gwozdzt
04-03-2008, 10:19
a To widzieli?
5D + 24-105 za 6k. Jeżeli to nie ściema to niezły deal
http://www.allegro.pl/item323141082_eos_5d_canon_ef_24_105mm_f_4l_is_usm _lens_4_gb_sd.html
nie wiem na czym polega haczyk, ale z całą pewnością mozna stwierdzić, że sprzedający się specjalnie ze swoją osobą nie kryje:
http://nasza-klasa.pl/profile/1781137

Tomasz1972
04-03-2008, 10:21
nie wiem na czym polega haczyk, ale z całą pewnością mozna stwierdzić, że sprzedający się specjalnie ze swoją osobą nie kryje:

:) i na coś się może przydać "nasza-klasa" :)

Chris_11
04-03-2008, 12:01
:) i na coś się może przydać "nasza-klasa" :)

Oczywiście, że może... Nawet nasza polska policja nie ukrywa się z faktem, że w poszukiwaniu przestępców korzysta z naszej-klasy. :)

MMM
04-03-2008, 12:31
Pod warunkiem że to konto nie jest lewe. Robiąc wałek na kilkanaście tysięcy różne rzeczy można wymyślać dla uwiarygodnienia swojej osoby.

terminator
04-03-2008, 13:31
A co powiecie na takie praktyki:

http://www.allegro.pl/item323238521_nowy_skaner_nasluchowy_radioshack_pr o_84.html

zwróćcie uwagę na koszt wysyłki.

Dla porównania:

http://www.allegro.pl/item323517056_radioshack_pro_84_super_skaner_.html

tmaciak
04-03-2008, 13:33
Prowizję omijają?

gwozdzt
04-03-2008, 13:36
A co powiecie na takie praktyki:
http://www.allegro.pl/item323238521_nowy_skaner_nasluchowy_radioshack_pr o_84.html
zwróćcie uwagę na koszt wysyłki.

Dla porównania:
http://www.allegro.pl/item323517056_radioshack_pro_84_super_skaner_.html
dziecinada :???:

na takich pajaców jest już prosta rada - rubryka 'z dostawą'

4270

inna sprawa, że trzeba chyba w takich przypadkach zgłaszać naruszenie zasad:
http://www.allegro.pl/help_item.php?tid=76&item=401&zoom=N

"Niedozwolone jest również pobieranie kosztów przesyłki, które są w rażący sposób zawyżone. Sprzedający jest zobowiązany do pobierania kosztów transportu w rzeczywistej wielkości "

irekaro
04-03-2008, 13:54
jeśli chodzi o 5D z tą eLką to zauważyłem, ze te towary ( bluzeczka za 17zł ) to on kupił a nie sprzedał- tak nabił punkty.

cineo
04-03-2008, 14:56
na takich pajaców jest już prosta rada - rubryka 'z dostawą' "[/I]

Pod warunkiem wypełnienia okienka dotyczącego kosztów dostawy - jak w tym przypadku. A niestety często koszta dostawy wskazane są tylko w informacjacach dodatkowych o aukcji. Co nie zmienia faktu, że koń jaki jest każdy widzi :):)
Pozdrawiam

Tanto
04-03-2008, 23:26
Ciekawe jaka była by jazda gdybym kupił i pojawił się u gościa żeby odebrać towar osobiście - raczej nie miał by jak doliczyć kosztów transportu :twisted:

Goomis
05-03-2008, 00:05
Ale z tą naszą klasą to nieźle :-D Wygląda jakby kolo faktycznie istniał... Ciekawe można obserwowac jak te 5D się tam sprzedały jak komentarze zaistnieją. Jeszcze się okaże, że faktycznie za tyle sprzedał i wtedy wszyscy będą płakac, że nie zdążyli :-P

Kubak82
05-03-2008, 07:08
Jeszcze się okaże, że faktycznie za tyle sprzedał i wtedy wszyscy będą płakac, że nie zdążyli :-P

wtedy poczekamy az "wujek bedzie sprzedawal kolekcje 1Ds" :mrgreen: :lol: ;)

noel
16-03-2008, 21:44
...a w komentarzach

http://allegro.pl/show_user.php?uid=1539056

dalej cisza ?........ wujek na flomarkach sprzętu szuka? ;)

towersivy
18-03-2008, 07:24
Ludzie czekają, pewnie wkrótce sypną się negi :D

Goomis
18-03-2008, 23:42
No brak pozytywów to już jest znak do podejrzeń... Szczególnie, że taki sprzęt to się śle tylko kurierem więc licząc 2dni na przelew, dzień na wysyłkę, dzień na dojście to już daaawno powinny byc komenty :-P Pewnie są problemy z wysyłką a koleś już siedzi gdzieś nie wiadomo gdzie :-P - właśnie sobie tak pomyślałem, że jeżeli ktoś np. zrobi taki wałek bo se wyjeżdża właśnie na stałe np. do USA to co? Capną go tam? Znaczy czy policja będzie wiedziec, że on wyleciał do USA i mogą go tam znaleźc i pociągnąc do odpowiedzialności? No i tu jeszcze się pojawia pytanie czy będzie im się chciało :-P

terminator
18-03-2008, 23:48
A kupujący nie odpisują na maile z zapytaniem o wiarygodność sprzedającego od innych użytkowników Allegro...:!:

noel
19-03-2008, 08:02
a może to jedna wielka "rodzina" ? ;) ..... dziś kupują od "wujka", jutro "wujek kupi od nich :lol:

jeklaskaMM
22-03-2008, 13:15
koledzy pomóżcie... co myślicie o tych aukcjach:
http://www.allegro.pl/item330094334_canon_speedlite_580ex_ii.html
http://www.allegro.pl/item330263551_canon_eos_5_d_body_only_12_8_megapix el_4_gb_cf.html

warto? dostanę cashback?

sergi
22-03-2008, 13:18
nie dostaniesz cashbacku

Chris_11
22-03-2008, 13:19
No i możesz się narzić na cło.

jeklaskaMM
22-03-2008, 13:23
właśnie... to wszystko wygląda tylko tak różowo... ale z tym cłem to chyba jest różnie prawda?
z drugiej strony nigdy nie chciałbym tego na sobie testować (uda się czy się nie uda)

Chris_11
22-03-2008, 13:26
Z bardzo skąpego opisu aukcji wnioskuję, że sprzedawca ma ogólny "zlew" na Klienta i interesuje go wyłącznie sprzedaż, także wcale się nie zdziwie, że nawet się nie przejmie, wpisze faktyczną zawatość paczki i wartość i dostaniesz dobrych kilka złotówek cła do zapłacenia.

Goomis
22-03-2008, 18:46
Z cłem różnie, ważne żeby w paczce nie było żadnych dokumentów określających wartośc sprzętu. Jeżeli paczka pójdzie jako gift bez ubezpieczenia czyli bez deklarowania wartości - to ja bym chyba umarł czekając. Wiadomym jest, że paczki z USA się czasem "gubią". Bezstresowe zakupy w USA to jak ktoś przywozi.

Chris_11
23-03-2008, 15:16
A tutaj jaka atrakcyjna oferta:

http://www.allegro.pl/item333344463_canon_eos_40d_body_nowy_nieuzywany.h tml :)

Ciekawi mnie to "ksero dowodu zakupu" i gwarancja.

mkwiek
23-03-2008, 15:45
Ciekawi mnie to "ksero dowodu zakupu" i gwarancja.

ksero dowodu zakupu jest normalnie akceptowane :)

sergi
24-03-2008, 17:23
Canon 5D za 3500zł
http://www.allegro.pl/item334703861_canon_5d.html

podaje nie tyle jako podejrzaną aukcję ale jako ciekawostkę ;)

Goomis
24-03-2008, 23:28
Canon 5D za 3500zł

Może rwany z szyi? ;-> A tak wracając do starego tematu to nadal nie ma komentów u gościa od tych trzech 5D + 24-105 od wujka :-P

djcargo
25-03-2008, 01:02
Canon 5D za 3500zł

Heh, dwuletni aparat i ok. 3500 zdjęc. Chyba mu się jedno zero skasowało :)

noel
25-03-2008, 08:37
Heh, dwuletni aparat i ok. 3500 zdjęc. Chyba mu się jedno zero skasowało :)

nie 0 na końcu - tylko 9 na początku ;)

emiel
25-03-2008, 11:03
przesiadka na nowy model, ciekawe jaki, moze o czyms nie wiemy?

nomad_fh
25-03-2008, 12:22
http://allegro.pl/item312520550_canon_ef_70_200mm_f_2_8l_is_usm_nowy _.html
czy ten allegrowicz szuka łosia na łatwa kase czy nie wie co sprzedaje?? bo za taka cene to dziwne

Moim zdaniem ta aukcja to czekanie na frajera :)
"Odbiór osobisty – nie możliwy.
Jedynie wysyłka."

Akurat obserwowałem kiedyś tą aukcję. W sumie poszło za 4 tys. Komentarz wystawiony (chyba, że to wujek Czesław kupił i wystawił koment). Koment: "mało gwazdek, ale sprzedający godny zaufania, sprzęt zgodny z opisem, stan perfekcyjny i kompletny, dostarczony zgodnie z najdrobniejszymi ustaleniami i w szybkim terminie, gorąco polecam!"

JurekGR
30-03-2008, 12:32
Oferta kusząca cenowo ale te 0 komentarzy i przedpłata na konto...
http://www.allegro.pl/item338221246_obiektyw_canon_70_200_4_0l_usm.html

tymk27
30-03-2008, 12:53
ale przeciez pisze ze moziwy odbior osobisty

JurekGR
30-03-2008, 12:55
Za daleko mam trochę.
Moze ktoś inny skorzysta.
Ale cena niespotykana raczej.

noel
30-03-2008, 13:34
...a u "wujka" nadal cisza :)

fotofather
01-04-2008, 13:34
...a u "wujka" nadal cisza :)

Odgrzewam wątek, bo wujek się dzisiaj logowal. Nie wyjechal ???? Wrócil ???:mrgreen:

noel
01-04-2008, 13:55
Odgrzewam wątek, bo wujek się dzisiaj logowal. Nie wyjechal ???? Wrócil ???:mrgreen:

sprawdza czy "negi" się już sypią :)

MMM
04-04-2008, 21:53
"Obiektyw kupiony 8 miesięcy temu jednak nigdy nie wykorzystany gdyż w tym samym czasie okazało sie ze jestem w ciąży i hobby musiało zejść na plan dalszy"

http://www.allegro.pl/item338266638_canon_85_1_2_okazja_bcm.html

ale przeciez pisze ze moziwy odbior osobisty
To po to żeby wzbudzić zaufanie. Tym co są na miejscu powie że niemożliwy bo akurat wyjechał do Łodzi w sprawach służbowych albo coś w tym stylu...:mrgreen:

gwozdzt
04-04-2008, 22:14
"Obiektyw kupiony 8 miesięcy temu jednak nigdy nie wykorzystany gdyż w tym samym czasie okazało sie ze jestem w ciąży i hobby musiało zejść na plan dalszy"

http://www.allegro.pl/item338266638_canon_85_1_2_okazja_bcm.html

Nie przesadzasz? To (mk I)

Niechby to kosztowało wtedy tyle co dziś (II), a więc 1750 $
http://www.adorama.com/CA85122AF.html

niech wtedy były papiery po 2,6-2,7 złociszy (strzelam, nie chce mi się szukać :-)),
wychodzi akurat te 4600zł.

Laska przytargała ze Stanów, były wielkie plany... ale zaciążyła,
zresztą - zerknij w jej aukcje
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=2187104

- skupuje śpiochy ...
http://www.allegro.pl/item313258789_313258789.html
http://www.allegro.pl/item310564471_310564471.html
http://www.allegro.pl/item312113600_312113600.html

nie wierzę, aby aż tak przemyślana akcja.

teraz dzieciak woła "am am", nie ma co do garnka włożyć i sprzedaje słoik po kosztach, co by kupić inne słoiki, tym razem "gerbery" ;-)

Jest pudło, papiery (chyba?), jakbym miał kasę i potrzebę to bym brał, z odbiorem osobistym w towarzystwie dwóch moich rosłych kolegów :-)
a jak zacznie ściemniać - to neg i do widzenia...

michalab
04-04-2008, 23:09
Jest pudło, papiery (chyba?), jakbym miał kasę i potrzebę to bym brał, z odbiorem osobistym w towarzystwie dwóch moich rosłych kolegów :-)
Tylko, że jeśli z jej strony jest wszystko w porządku, to masz

Kobieta + dzieciak + słoik vs. trzech drągali

Poszedł byś na jej miejscu na to?

gwozdzt
04-04-2008, 23:41
Tylko, że jeśli z jej strony jest wszystko w porządku,
Przypuszczam, że tak właśnie jest.

Kobieta + dzieciak + słoik vs. trzech drągali
Umawiam sie w publicznym miejscu, ja nie jestem drągal, kolegów proszę o dyskretne towarzystwo (~50m), i kto jej każe przychodzić z dzieckiem? :-)

marekk_ok
05-04-2008, 00:15
:

Moment zajscia w ciaze i sama ciaza to chyba nie jest powod aby zarzucac hobby? Rozumiem po urodzeniu dziecka - ale w ciazy :confused:
Niemniej mysle ze to nie jest podejrzana aukcja (aczkolwiek tlumaczenie ciaza jest troche dziwne?) - pojechac, sprawdzic, kupic.

arturs
05-04-2008, 00:23
Moment zajscia w ciaze i sama ciaza to chyba nie jest powod aby zarzucac hobby? Rozumiem po urodzeniu dziecka - ale w ciazy :confused:
Niemniej mysle ze to nie jest podejrzana aukcja (aczkolwiek tlumaczenie ciaza jest troche dziwne?) - pojechac, sprawdzic, kupic.

A byłeś kiedyś w ciąży ;) ?? Ja też nie - ale np. moja żona przy obydwu córkach miała duże problemy z nimi - czyli w 6-tym miesiącu w szpitalu, wcześniej wyraźny nakaz leżenia - z powodu na poważne zagrożenie donoszenia ciąży - z pierwszą się udało dotrzymać do termimu porodu, druga córka urodziła się w 7mym miesiącu - na szczęście bez powikłań - ale wracając do tematu - dla mojej żony to czas w którym na 100% nie miałaby jak oddawać się takiemu hobby jak fotografia.. a potam.. są inne wydatki przy małym dziecku.. dla mnie to nie jest jakieś szczególnie podejrzane - oczywiście umówienie się gdzieś w publicznym miejscu nie zaszkodzi..

marekk_ok
05-04-2008, 00:45
A byłeś kiedyś w ciąży ;) ?? Ja też nie - ale np. moja żona przy obydwu córkach miała duże problemy z nimi - czyli w 6-tym miesiącu w szpitalu, wcześniej wyraźny nakaz leżenia - z powodu na poważne zagrożenie donoszenia ciąży - z pierwszą się udało dotrzymać do termimu porodu, druga córka urodziła się w 7mym miesiącu - na szczęście bez powikłań - ale wracając do tematu - dla mojej żony to czas w którym na 100% nie miałaby jak oddawać się takiemu hobby jak fotografia.. a potam.. są inne wydatki przy małym dziecku.. dla mnie to nie jest jakieś szczególnie podejrzane - oczywiście umówienie się gdzieś w publicznym miejscu nie zaszkodzi..

Jasne ze ciaza z problemami wyklucza chyba jakiekolwiek hobby.
Piszac iz to dla mnie dziwne - oczywiscie zalozylem ze ciaza byla bez problemow i wowczas to hobby typu foto nie powinno przeszkadzac.
Ale moze masz racje i kobieta nie chciala sie wdawac w szczegoly i swoja prywatnosc.
Po urodzeniu sie dziecka - wszelkie hobby sa niewazne - pojawiaja sie inne priorytety - i tak IMHO powinno byc :-)
Dostalem przed chwila nastepujacego maila z Allegro:
---------------------------------------------------------------------
Wiadomość od: terry_john2008 (0)
--------------------------------------------------------------------------------
Hello,
my name is mr bobby kelly i am interested in buying your item from you since i have seen your detail in allegro auction.
i want you to know that i am buying this item for my son for his birthday coming very soon i will pay you the sum of 500 EURO for this item and i we be paying you through online bank transfer ok.
so i will like you to get back to me and tell me more about this item ok
awaiting for your response soonest
best regards
----------------------------------------------------------------------
Sprzedaje przedmiot na Allegro i dostalem przed chwila powyzszego maila - dodam ze facet ma konto zawieszone na Allegro i zadnego zakupu , zadnej sprzedazy z tego konta.
Co o tym sadzicie - bo dla mnie to oczywista "sciema".
Tylko zastanawiam sie na co facet liczy jak ten przekret mialby wygladac?
A moze sie myle?

Vitez
05-04-2008, 02:23
Tylko zastanawiam sie na co facet liczy jak ten przekret mialby wygladac?

Wyśle ci sfejkowane dowody nadania przelewu i będzie nalegał na 'extremely urgent' wysyłkę bo urodziny synka tuż tuż a przelewy zagraniczne tak długo idą. Tobie zmięknie serce bo to ma być prezent, wyślesz przedmiot zanim pieniądze dojdą na konto "bo przecież udowodnił że przelał" a tu ... nigdy nie dojdą.

Stary numer - kusić większą kwotą niż wartość sprzedawanego przedmiotu a jednocześnie uzasadniając wszystko presją czasu i uczuć (rodzinnych, do narzeczonej itp).

ToSemJa
05-04-2008, 02:54
do mnie kiedys pisal gosc z afryki ktory mieszka w angli i chce mi zaplacic 2000 funtow za laptopa ktory byl kup teraz 700zl :P podobno dla kuzyna w nigerii :P

marekk_ok
05-04-2008, 08:53
Wyśle ci sfejkowane dowody nadania przelewu i będzie nalegał na 'extremely urgent' wysyłkę bo urodziny synka tuż tuż a przelewy zagraniczne tak długo idą. Tobie zmięknie serce bo to ma być prezent, wyślesz przedmiot zanim pieniądze dojdą na konto "bo przecież udowodnił że przelał" a tu ... nigdy nie dojdą.

Stary numer - kusić większą kwotą niż wartość sprzedawanego przedmiotu a jednocześnie uzasadniając wszystko presją czasu i uczuć (rodzinnych, do narzeczonej itp).

Dzieki za wyjasnienie tego "mechanizmu".
Z jednej strony to dosc naiwne ze ktos wysyla towar przed otrzymaniem kasy, ale z drugiej strony czesto pewnie jest jak Piszesz.

mattnick
05-04-2008, 15:31
zgódź się...zobaczymy co napisze w kolejnym mailu :)

Misiaque
05-04-2008, 15:57
Swego rodzaju nauczyciel angielskiego prowadził wymianę maili z ludźmi od "nigerian spam", bardzo zabawną i pouczającą, było to w Internecie zamieszczone, ale już chyba nigdy tego nie znajdę... Wkręcał tych oszustów, oni próbowali wkręcać go... :)

Też radzę odpisać, będzie się z czego pośmiać.

marekk_ok
05-04-2008, 17:51
OK, napisalem maila ze jestem zainteresowany i aby mi podal swoj adres :-)
Zapytalem tez co sie stalo ze ma zamknieta konto na Allegro?
Zobaczymy co napisze?

Misiaque
05-04-2008, 22:43
Rotfl :d

muflon
05-04-2008, 23:15
Swego rodzaju nauczyciel angielskiego prowadził wymianę maili z ludźmi od "nigerian spam", bardzo zabawną i pouczającą, było to w Internecie zamieszczone, ale już chyba nigdy tego nie znajdę... Wkręcał tych oszustów, oni próbowali wkręcać go... :)
http://419eater.com/ - uwaga: czytanie przy jedzeniu grozi wymianą klawiatury/monitora :)

marekk_ok
07-04-2008, 13:40
Ciag dalszy historii:
- facet odezwal sie - pisze ze towar mam wyslac dla jego syna w Nigerii.
- podaje adres syna i prosi o wylicznie kwoty wysylki poprzez ems pocztex
- pyta sie abym moje dane i moje konto i ze sprawa jest bardzo pilna

Wszystko sie chyba uklada w "case" o ktorym pisal Vitez.

Nie wiem czy wyslac swoje dane, gdyz nie jestem zwolennikiem rozpowszechniania swoich danych osobowych na lewo i prawo.

A moze to uczciwy facet :-) nie chcialbym kogos uczciwego wciagac w "intryge". Chociaz wierzyc mi sie nie chce nawet jakbym bardzo chcial.

sergi
07-04-2008, 13:59
A moze to uczciwy facet :-) nie chcialbym kogos uczciwego wciagac w "intryge". Chociaz wierzyc mi sie nie chce nawet jakbym bardzo chcial.

Uczciwy... taaaa...
Proponuję nie wysyłać żadnych danych i zapomnieć o wysyłaniu czegokolwiek pilnie do afryki. Gdy mieszkałem w UK oszustwa tego typu zdarzały się tam znacznie częściej. Zawsze ten sam schemat a ludzie dawali się nabijać w butelkę nagminnie. Być może dlatego że brytyjczycy są znacznie ufniejsi od nas.

marekk_ok
07-04-2008, 14:26
Przed otrzymaniem kasy na moje konto raczej bym nie wyslal niczego. Jak rozumiem gdybym podal mu swoje dane to facet jutro by pisal ze prosi o wysylke towaru bo juz kase posłał, wysylajac podrobiony dokument przelewu?
Prawdopodobnie to musi czasem dzialac bo inaczej Ci ludzie by tego nie probowali. Ciekaw jestem ile maja "trafien" - ilu ludzi w to uwierzy?

noel
07-04-2008, 14:48
Przed otrzymaniem kasy na moje konto raczej bym nie wyslal niczego. Jak rozumiem gdybym podal mu swoje dane to facet jutro by pisal ze prosi o wysylke towaru bo juz kase posłał, wysylajac podrobiony dokument przelewu?
Prawdopodobnie to musi czasem dzialac bo inaczej Ci ludzie by tego nie probowali. Ciekaw jestem ile maja "trafien" - ilu ludzi w to uwierzy?

można napisać że się wysłało, a wysłać dopiero jak kaska wpłynie :)..... w przypadku wpłynięcia kaski , zwalić zwłokę na pocztex :)

Chris_11
07-04-2008, 15:00
Stempla z datą nadania nie oszukasz. ;)

chavez
07-04-2008, 15:31
Wierzyć nie ma co zwłaszcza, że:

do mnie kiedys pisal gosc z afryki ktory mieszka w angli i chce mi zaplacic 2000 funtow za laptopa ktory byl kup teraz 700zl :P podobno dla kuzyna w nigerii :P
Raz ma syna, raz kuzyna w Nigerii ;) .

Skorpion
07-04-2008, 15:34
Stempla z datą nadania nie oszukasz. ;)

Powiesz wtedy ze za pierwszym razem wrocilo.. wiec wyslales jeszcze raz ;)

micles
07-04-2008, 16:40
Wszedłem na tą stronę o scambaitingu : podobało mi się mp3 z nagraniem "wypadku przed Western Union" :P A także namówienie scammera na przepisanie się z islamu na judaizm :P

Vitez
08-04-2008, 01:21

Słowo klucz tu to Nigeria. Zapomnij o nim. Jedna z wielu odmian "Nigerian scam" . I co najgorsze - im się to ciągle udaje.

Makudonarudo
08-04-2008, 07:24
Słowo klucz tu to Nigeria. Zapomnij o nim. Jedna z wielu odmian "Nigerian scam" . I co najgorsze - im się to ciągle udaje.

To zamiast aparatu wysłać im bombę i skończy się nigerian scam.
Albo jakąś łajnobombę:)

djcargo
14-04-2008, 01:28
Albo jakąś łajnobombę:)

O tak, wsadzić do foliówki wędzone szproty i jajko :P I wysłać ekonomiczną żeby szła miesiąc, żeby przesyłka spokojnie zakisła :)

speed13
20-04-2008, 22:17
przeniesione z "Obiektywy i Lampy blyskowe"

Jak dla mnie trochę niska cena .:?:

http://www.allegro.pl/item345272785_canon_70_200mm_f_2_8l_usm_ef.html

orte
20-04-2008, 23:05
A wiesz co to jest licytacja ? Jakoś nie widzę tam opcji "Kup teraz".

mor_feusz
20-04-2008, 23:32
moze dla tego ze "do konca zostalo 4 dni"?

wojkij
21-04-2008, 00:19
http://canon-board.info/showthread.php?t=12083&page=97

Powinny byc kartki za tworzenie nowych, bezsensownych tematow w zlym miejscu i o nieregulaminowym tytule...

MMM
29-04-2008, 19:48
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

http://www.allegro.pl/item352984856_fotojulia_canon_85_1_4_waw_sklep_now y_.html

matmak
29-04-2008, 19:58
Czyżby przedpremierowy egzemplarz? W dodatku za taką cenę.. fiu fiu. :D

towersivy
29-04-2008, 21:52
Dali czadu z tym 85/1.4 canona, perfekcyjna znajomosc towaru :)

Pzdr.

radosny
06-05-2008, 09:48
uwaga ..

na allegro ktos wystawil :

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=352984856

canon ef 85 mm 1,4 :))) hehe..

odezwalem sie do sprzedawcy, ze to jakas pomylka..
odpowiedzial, ze :
ze to jednak nie jest 1,4 ..ale 1,8 i ze nie kosztuje 2990 tylko 1220 .

no comment

Musical box
06-05-2008, 09:52
Ja już miałem z Foto Julią przejścia... na szczęście postawiłem na swoim. Chociaż ceny atrakcyjne mają

himi
06-05-2008, 10:06
No, ale jaką promocję cenową zastosował. Napisz mu może, że to jednak 5,6 - za stówkę puści:)

Vadim
06-05-2008, 10:11
Coś się chyba Julii z Nikonem pomerdało...:mrgreen:
A swoją drogą to szkoda, że Canon nie ma takiego szkiełka, bo pewnie jakościowo byłoby super, a i cena do przełknięcia.

Pozdrawiam

RobertS
06-05-2008, 11:40
[QUOTE=Vadim;467736]Coś się chyba Julii z Nikonem pomerdało...:mrgreen:
A swoją drogą to szkoda, że Canon nie ma takiego szkiełka, bo pewnie jakościowo byłoby super, a i cena do przełknięcia.

Bez przesady, są 1,2 2 wersje a z ceną do przełknięcia jest przecież 1,8

Pozdrawiam

matmak
06-05-2008, 11:45
http://canon-board.info/showpost.php?p=465143&postcount=974

Vadim
06-05-2008, 11:48
Bez przesady, są 1,2 2 wersje a z ceną do przełknięcia jest przecież 1,8

Pozdrawiam

Idę o zakład, że taki Canon 85/1.4L USM za jakieś 3000pln sprzedawałby się jak ciepłe bułeczki. :)
Przesadą jest dziurawa oferta i przepaść cenowa pomiędzy dostępnymi szkłami w tej ogniskowej, czyli 85/1.8 i 85/1.2L.

Pozdrawiam

Pikczer
06-05-2008, 12:14
Oj - to jest dopiero he, he :)

http://www.allegro.pl/item352115665_e_oko_canon_70_200_2_8_l_usm.html

Stan opisany jako:
Obiektyw używany w stanie dobrym, widoczne ślady używania , w 100% sprawny technicznie :lol: :mrgreen: :lol: :lol:

To ciekaw jestem kiedy opisaliby jako stan sredni - chyba bez soczewek :lol:

himi
06-05-2008, 12:17
Dodajmy jeszcze ,,szkła lekko porysowane'', uffff

radosny
06-05-2008, 13:49
oo..i juz z 1,4 jest 1,8 :) i cena wynormalniala :)

mattnick
06-05-2008, 14:29
no...ale co to jest aberacja komatyczna ??

yogi-bear
06-05-2008, 14:38
no...ale co to jest aberacja komatyczna ??

http://pl.wikipedia.org/wiki/Aberracja_komatyczna

mattnick
06-05-2008, 21:57
o...dzięki :)

Łukasz_M
07-05-2008, 23:27
http://www.allegro.pl/item353381933_jasny_standart_portret_canon_1_4_50m m_ideal.html
:shock:

Mellan
08-05-2008, 00:33
To się chyba komuś za dużo o jedną dziewiątkę pyknęło...
Ciekawe czy są licytanci ?
No i jaka fajna cena "kup teraz"... tylko zamknąć oczy i brać....
:lol:

marekbp
08-05-2008, 09:19
To się chyba komuś za dużo o jedną dziewiątkę pyknęło...

Niekoniecznie. Na Allegro kilka dni temu zlikwidowano aukcje prywatne, które pozwalały sprzedawcom traktować te aukcje bardziej jako oferty sprzedaży niż prawdziwe aukcje. Cała transakcja odbywała się poza Allegro aby nie płacić prowizji. Teraz wystawia się aukcje z kosmicznymi cenami - kto będzie chciał kupić i tak skontaktuje się ze sprzedającym i znów sprzedaż będzie poza allegro.

Peri Noid
08-05-2008, 11:18
Pozostaje pytanie, czy to się opłaca - bo prowizję płaci się w takiej sytuacji w zależności od ceny wystawianej.

Kolaj
08-05-2008, 11:58
Pozostaje pytanie, czy to się opłaca - bo prowizję płaci się w takiej sytuacji w zależności od ceny wystawianej.O ile wiem, to w przypadku, kiedy nie dojdzie do sprzedaży poprzez Allegro, to prowizja za samo wystawienie przedmiotu z ceną powyżej 250 zł wynosi zawsze 2 zł.

axk
08-05-2008, 14:02
Na Allegro kilka dni temu zlikwidowano aukcje prywatne ...

W ich miejsce pojawiły się "aukcje specjalne". Coś na wzór aukcji prywatnych. Problem w tym iż zwykły użytkownik bez "przyzwolenia" serwisu Allegro nie ma możliwości wystawienia takiej aukcji. Ciekawe czy wprowadzając nowy rodzaj aukcji Allegro chce mieć nad nimi większą kontrolę (aukcji prywatnych zbytnio nie dało się kontrolować ponieważ mógł je wystawiać każdy) czy też chodzi o wprowadzenie nowej płatnej opcji i czerpanie z tego korzyści finansowych.

Łukasz_M
09-05-2008, 08:34
Niekoniecznie. Na Allegro kilka dni temu zlikwidowano aukcje prywatne, które pozwalały sprzedawcom traktować te aukcje bardziej jako oferty sprzedaży niż prawdziwe aukcje. Cała transakcja odbywała się poza Allegro aby nie płacić prowizji. Teraz wystawia się aukcje z kosmicznymi cenami - kto będzie chciał kupić i tak skontaktuje się ze sprzedającym i znów sprzedaż będzie poza allegro.

No, to niby cos tam wyjaśnia, choc mi się zawsze wydawało, ze klientow to przyciaga sie raczej niskimi cenami, a nie na odwrot :D
Coz, czasy sie zmieniają...

seves
15-05-2008, 17:53
Witam
Prosze o informacje czy ktos kupowal juz u tego sprzedawcy? czy warto robic z nim interesy?

http://www.allegro.pl/item363224412_ef_70_210mm_f3_5_4_5_usm_et_65_ii_ex tra_stan_.html

Pozdrawiam

axk
15-05-2008, 18:07
Witam
Prosze o informacje czy ktos kupowal juz u tego sprzedawcy? czy warto robic z nim interesy?

http://www.allegro.pl/item363224412_ef_70_210mm_f3_5_4_5_usm_et_65_ii_ex tra_stan_.html

Pozdrawiam

Sądząc po ilości pozytywnych komentarzy (99.4%) jest to sprawdzony "Allegrowicz". Jeżeli natomiast chodzi o cenę oferowanego zestawu to jest ona na przyzwoitym poziomie.

Merde
15-05-2008, 18:59
Witam
Pozdrawiam

Facet ma zakład foto w Dąbrowie Tarnowskiej, siedzi już w tej branży trochę lat.
Sam się zastanawiałem nad tym szkiełkiem jakiś czas temu (właśnie od Lindena), ale w końcu stanęło na 70-200 f/4 L.

seves
15-05-2008, 19:39
drugi egzemplarz dostepny to:
http://allegro.pl/item361742543_canon_usm_70_210_3_5_4_5.html

sa tam rowniez sample. na moje amatorskie oko wydaje sie ze ladne wyszly ... a jak skomentuje je fachowe oko ? :)