PDA

Zobacz pełną wersję : Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20

Em Es
19-11-2011, 23:38
tym razem to nie ja - info o podejrzanej aukcji znalazłem na nikoniarze.pl - w sumie warto zaglądać i tu i tam :) ja tylko przeszukałem czeluścia sieci i znalazłem oryginalne zdjęcie sklepu które wykorzystano w aukcjach po drobnych przeróbkach

luciferi
20-11-2011, 14:22
już im zawiesili konto

Em Es
20-11-2011, 19:10
...co oznacza że dział bezpieczeństwa Allegro pracuje także w niedziele :)

zain
22-11-2011, 22:20
Ja jakiś czas temu kupiłem obiektyw i do dnia dzisiejszego go nie zobaczyłem. Link http://allegro.pl/obiektyw-tamron-55-200-f-4-5-6dill-ld-canon-i1848929923.html Fakt tani, ale ,że gość nie miał komentarzy, to wybrałem przesyłkę za pobraniem z możliwością sprawdzenia na poczcie ( bo miał być nowy) No i do dziś zero kontaktu :) Więc albo koleś nie żyje, albo wcale taki nowy nie był.

Kolekcjoner
22-11-2011, 22:43
Co do ceny za cenę minimalną ;) to oni chyba dążą do tego żeby była rzeczywista aukcja od złotówki albo kup teraz. Czemu nie wiem ale tak to wygląda.

Sunders
25-11-2011, 21:20
Nastepny "odwolywacz": http://allegro.pl/show_item.php?item=1948350889 :roll:
Chyba warto sporzadzic liste "odwolywaczy" - pozwolilaby na zaoszczedzenie czasu na obserwowanie takich aukcji :-?

Darx
25-11-2011, 21:52
Wiesz, co z tymi "odwoływaczami" bywa różnie. W życiu nie skusiłbym się napisać, że obiektyw uległ uszkodzeniu, a kilka dni później wystawiać go ponownie jako obiektyw bez wad. W Polsce ludzie zaczynają być strasznymi snobami, a takich spryciarzy nie dasz rady zliczyć. W dodatku nawet ich liczba zwiększa się.

Kiedyś sprzedawałem Canoneta. Aukcja była ustawiona na 10 dni bodajże, a mi akurat gdzieś tak w połowie trafił się wyjazd biznesowy. Bardzo dużo osób było zainteresowanych aukcją, a ja nie byłem pewien czy wrócę za dwa tygodnie czy być może następnego dnia. Ku nie pewności odwołałem aukcję podając informację o nieplanowanym wyjeździe. Dodałem także, że aparat na pewno trafi z powrotem na aukcje, a osoby biorące wcześniej w niej udział zostaną poinformowane.

Wyjechałem, minął tydzień. Przeglądając skrzynkę pocztową natknąłem się na 2 maile od osoby, której nie zanotowałem na liście licytujących. Mail był dosyć nie miły. Nie były to co, prawda wyzwiska, ale za tą osobą przemawiała złość. W odpowiedzi na mój mail z przeprosinami dostałem kolejny tym razem z wyzwiskiem i groźbą, że odpowiednie organy zostały powiadomione. Rachu-ciachu, następnego dnia pojawiła się poczta od zespołu allegro, iż został złamany regulamin, ale na szczęście było to zaledwie ostrzeżenie.

Wczytuję się w ten dział od jakiegoś czasu i widzę po niektórych, że są nieco rygorystyczni. Rozumiem zdarzają się sytuacje kiedy pojawia się 'ten zły', ale nie popadajmy w histerię.

Sunders
25-11-2011, 22:19
Wiesz, co z tymi "odwoływaczami" bywa różnie./.../Wczytuję się w ten dział od jakiegoś czasu i widzę po niektórych, że są nieco rygorystyczni. Rozumiem zdarzają się sytuacje kiedy pojawia się 'ten zły', ale nie popadajmy w histerię.

IMO szanujmy siebie na wzajem i swoj czas. O histerii mowy nie ma ;)

Rosicky
26-11-2011, 00:21
moze nie podejrzane, ale dziwne, po jakich WYSOKICH cenach sprzedawane sa tu obiektywy - np. 17-40 za przeszlo 3800zl...
http://allegro.pl/listing/user.php/run?us_id=22194232&category=50590

semyazza
26-11-2011, 10:54
zarobic mozna albo marżą, albo ilością.
przy tych cenach to najprawdopodobniej dolozy do interesu :)

Em Es
26-11-2011, 16:07
coś mi tu śmierdzi :

http://allegro.pl/conon-5d-polecam-i1960435575.html

Merde
26-11-2011, 16:10
coś mi tu śmierdzi :

Ale co konkretnie?

AdaMMus
26-11-2011, 16:32
coś mi tu śmierdzi :
Wcześniej sprzedał już parę tego typu gratów tj. "nowych, powystawowych z Holandii", kupujący raczej zadowoleni. Chyba, że masz na myśli pochodzenie sprzętu, a konkretnie legalność.

Bolek02
26-11-2011, 17:34
Myślę, że jak na razie zwyczajna aukcja - 4 dni do końca, cena jeszcze duuużo urośnie.
Sprzęt powystawowy i bez gwarancji to jeszcze nie zbrodnia :)

Em Es
26-11-2011, 23:34
pewnie tak... jest niechlujnie 5d w tytule 5d2 w opisie

latant
27-11-2011, 00:02

i do tego podał w informacji dodatkowej, że ma wbudowaną lampę

Darx
27-11-2011, 01:43

i do tego podał w informacji dodatkowej, że ma wbudowaną lampę

Straszne! Nie macie nic lepszego do roboty. Wiem, że pogoda nie należy do urokliwych, modelki chorują, ale nie czepiajcie się byle głupot.

@Sunders o to dokładnie mi chodziło w poprzedniej wypowiedzi.

Wiesz, co z tymi "odwoływaczami" bywa różnie.

Wczytuję się w ten dział od jakiegoś czasu i widzę po niektórych, że są nieco rygorystyczni. Rozumiem zdarzają się sytuacje kiedy pojawia się 'ten zły', ale nie popadajmy w histerię.

O czepianie się byle czego na siłę...:roll:

Em Es
27-11-2011, 05:09
Darx > jak poszperasz nieco wstecz to zauważysz że pojawiały się tu wpisy mogące ochronić kogoś od wtopy... moim subiektywnym zdaniem - taka aukcja nie wygląda OK i ja na pewno bym od takiej osoby nic nie kupił :) taki bałagan w opisie dla mnie jest nie do przyjęcia i widząc coś takiego spodziewam się osoby mało poważnej i wiarygodnej - i tyle
...zupełnie podobnie jak ignoruję ludzi nie wiedzących do czego służy caps lock ;)

...moja domowa modelka w pełni zdrowia na szczęście :)

Bolek02
27-11-2011, 12:13
Sama aukcja nie jest zbyt przejrzysta, ale wystawiający nie posiada negatywnych opinii i wystawia tego sprzętu całkiem sporo. Może ma po prostu jakieś dojścia w Holandii na sprzęt powystawowy :)

Goomis
27-11-2011, 13:10
czy całkiem sporo to nie powiedział bym.
Ma komentarze za 6takich aukcji i 4 obecnie wystawione.
W dodatku nigdy jeszcze nie miał sprzętu tak drogiego jak 5D2.
Ale widać, że nie wie co sprzedaje, posiłkuje się tylko opisami z netu.
W każdym razie jest opcja odbioru osobistego, więc w czym problem?

Em Es
27-11-2011, 13:11
cóż pozytywnych garść ma :) zadałem przed chwilką pytanie : "czy można prosić o nr seryjny aparatu ? " ...oznacza ono w translacji "chciałbym wierzyć że powystawowy"

zain
27-11-2011, 14:03
co to jest 16 pozytywów, nie bądźcie śmieszni. W życiu bym mu kasy nie wysłał. Tylko odbiór osobisty, najlepiej z kimś i dokładne sprawdzenie sprzętu przy odbiorze. Poza tym nie polecam od razu brać kasy przy odbiorze osobistym. Lepiej zostawić w samochodzie. O różnych przypadkach już słyszałem...

Darx
27-11-2011, 15:24
@Em Es, nie zrozumieliśmy się. Ochrona kupujących jak najbardziej, ale tutaj chodzi o wszystkich gapiów. Nie można skreślać kogoś za, to że próbuje. Każdemu przysługuje takie prawo. W dodatku pojawia się opcja odbioru osobistego, więc problemu nie ma?

zadałem przed chwilką pytanie : "czy można prosić o nr seryjny aparatu ? "
Takim podejściem też nie zawsze radzę się sugerować. Nie każdy musi być w temacie ;)

co to jest 16 pozytywów, nie bądźcie śmieszni. W życiu bym mu kasy nie wysłał.

No właśnie, co daje 16 pozytywnych komentarzy? Czy może moje czterdzieści parę postów czy Twoich sześć? Z tego też powodu wszyscy posiadający po 20 tysięcy postów mają nas ignorować? Wiadomo, że zaufanie nie wyrazi żadna ilość postów, komentarzy, gwiazdek i innych typów punktacji. Trzeba po prostu rozsądnie to rozegrać.

Em Es, najlepiej było by zamienić ze sprzedającym kilka słów telefoniczne. On jest zaledwie człowiekiem więc podania numeru telefonu nie powinien Ci odmówić 8-)

must.know
27-11-2011, 16:32
Trochę poza tematem ale normalnie za każdym razem jak wejdę w ten wątek to po prostu widzę tysiąc komentarzy jednego linku, a koledze EM ES to trzeba by dać tytuł "śledczego forum" bo chyba żadnego wątku bez własnego komentarza nie wypuści.

mar_ko
27-11-2011, 18:06
Może niespecjalnie podejrzane, ale nie za bardzo wiem, gdzie to wstawić. Jakby co to niech moderator mnie zabije (ostatecznie może usunąć posta).

Zastanawiają mnie sanki lampy - całe srebrne - oznacza to, że są tak zjechane (na co zdjęcia i ogólny wygląd sprzętu nie wskazują), czy też niektóre piątki "już tak mają"?

tombas
27-11-2011, 18:53
Może niespecjalnie podejrzane, ale nie za bardzo wiem, gdzie to wstawić. Jakby co to niech moderator mnie zabije (ostatecznie może usunąć posta).

Zastanawiają mnie sanki lampy - całe srebrne - oznacza to, że są tak zjechane (na co zdjęcia i ogólny wygląd sprzętu nie wskazują), czy też niektóre piątki "już tak mają"?
mysle, że nie jest to "normalne" zużycie tylko inwencja własna właściciela estety, któremu troszke sie te sanki przytarły i postanowił zrobic "ładniej":-D

fil91
27-11-2011, 20:19

Sam też w jednym egzemplarzu 5d tak wyczyściłem sanki z farby:grin:
Można też zakupić nowe "srebrne" ( oczywiście czarne również)
BTW Canon miał poroniony pomysł aby pokrywać sanki farbą:twisted:

zain
27-11-2011, 20:35
Sorki ,że to tu wstawiam ,ale nie mogłem się powstrzymać. Dlaczego ludzie dają takie pieniądze za stary obiektyw ? Przecież dołożyć 3 stówki i będzie używka 1.4 . Poza tym ciekawi mnie skąd ten sprzedający ma tyle tych 50-tek.

Warto za metalowy bagnet dopłacać 300 zł ? :D

janmar
27-11-2011, 21:05
Zeby napisać że wytarła się farba na sankach aparatu,niekoniecznie należy wstawiać lnk do transakcji na allegro.
Żeby napisać że na allegro są aukcje obiektywu za określoną kwotę niekonieczne jest wstawianie linków.
Wątek zamienia sie w strony Allegro.
Zbędne linki pousuwałem.Proszę o nie wstawianie ich bez potrzeby.

szambonur
27-11-2011, 22:00
Sanki w mojej "piątce" od nowości były srebrne, więc nie wiem o co chodzi...

Merde
27-11-2011, 23:12
Sanki w mojej "piątce" od nowości były srebrne, więc nie wiem o co chodzi...

Bo pewnie masz Mark II...

szambonur
28-11-2011, 00:16
Bo pewnie masz Mark II...

dokładnie tak samo jak wspomniana aukcja na allegro..., niepotrzebne zamieszanie się tylko zrobiło...

Merde
28-11-2011, 00:21
dokładnie tak samo jak wspomniana aukcja na allegro..., niepotrzebne zamieszanie się tylko zrobiło...

A skąd, na linkowanej aukcji sprzedawana była pierwsza wersja 5D.

szambonur
28-11-2011, 00:27
A skąd, na linkowanej aukcji sprzedawana była pierwsza wersja 5D.

http://allegro.pl/conon-5d-polecam-i1960435575.html
rozumiem że dyskusja dotyczy tej aukcji, chyba że zaginą inny przykład i to mnie wprowadziło w błąd...

Merde
28-11-2011, 00:31
rozumiem że dyskusja dotyczy tej aukcji, chyba że zaginą inny przykład i to mnie wprowadziło w błąd...

Nie, chodziło o inną aukcję, do której link został wymoderowany.

fil91
30-11-2011, 14:48
Ale gość jest uparty ... kolejna odsłona znanej sprawy
http://allegro.pl/lustrzanka-cyfrowa-canon-eos-5d-mark-ii-obiektyw-i1968462738.html
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zdjęcie wzięte oczywiście z netu:
zdjęcie (http://www.google.pl/imgres?q=canon+5d+mark+ii&start=464&hl=pl&sa=X&biw=1920&bih=937&tbm=isch&prmd=imvnsr&tbnid=k3c-vwxjrroOEM:&imgrefurl=http://www.kokosy.pl/bazar/rtv_foto/aparaty_foto/34305.html&docid=s2f3fOXSK0yLhM&itg=1&imgurl=http://img.kokosy.pl/get/67954/245/184&w=245&h=184&ei=XifWTv7yEcGQ4gTu-rmPAQ&zoom=1&chk=sbg&iact=hc&vpx=636&vpy=393&dur=353&hovh=147&hovw=196&tx=98&ty=64&sig=115956145749817218171&page=11&tbnh=135&tbnw=195&ndsp=40&ved=1t:429,r:34,s:464)

maczkus
30-11-2011, 14:58
http://allegro.pl/lustrzanka-cyfrowa-canon-eos-5d-mark-ii-obiektyw-i1968462738.html
zdjęcie wzięte oczywiście z netu:
zdjęcie (http://www.google.pl/imgres?q=canon+5d+mark+ii&start=464&hl=pl&sa=X&biw=1920&bih=937&tbm=isch&prmd=imvnsr&tbnid=k3c-vwxjrroOEM:&imgrefurl=http://www.kokosy.pl/bazar/rtv_foto/aparaty_foto/34305.html&docid=s2f3fOXSK0yLhM&itg=1&imgurl=http://img.kokosy.pl/get/67954/245/184&w=245&h=184&ei=XifWTv7yEcGQ4gTu-rmPAQ&zoom=1&chk=sbg&iact=hc&vpx=636&vpy=393&dur=353&hovh=147&hovw=196&tx=98&ty=64&sig=115956145749817218171&page=11&tbnh=135&tbnw=195&ndsp=40&ved=1t:429,r:34,s:464)

Co tu jest podejrzanego?

fil91
30-11-2011, 15:01
Co tu jest podejrzanego?

Kolega raczej nie czyta tego wątku:mad:
1. 5dII+ 24-105 za 6,5k:lol:
2. Jeden z forumowych kolegów już kiedyś dał się nabrać... pieniążki na szczęście udało się odzyskać
3. Na ostatnich 20 wątku stronach aukcja o tym samym schemacie pojawia się kilkukrotnie:twisted:

Anvil
30-11-2011, 15:12
i jak widać znowu ktoś dał się skusić..

simarik
30-11-2011, 16:20
Ciekawe czy kupiec zgłosi się na forum o pomoc w sprawie tej aukcji.
Mam nadzieję, że jednak w jego przypadku nie powtórzy się sytuacja opisywana wcześniej - ale coś czuje po kościach, że będzie miał problem.

P.S. Nie da się coś zrobić ze sprzedawcą, żeby ukrócić tą praktykę?

MMM
30-11-2011, 16:29
Właśnie miałem dorzucić do wątku ten link :D. Znowu będzie próbował ukraść komuś 3000zł... Skąd biorą się tacy kupujący? Przecież nie trzeba czytać forum żeby od razu wyczuć wałek.

damian26
30-11-2011, 20:25
Właśnie miałem dorzucić do wątku ten link :D. Znowu będzie próbował ukraść komuś 3000zł... Skąd biorą się tacy kupujący? Przecież nie trzeba czytać forum żeby od razu wyczuć wałek.

Ale smród! Doprawdy niepełnosprawnym trzeba być żeby się na te warunki godzić...

Sunders
30-11-2011, 21:18
Ukrywając nazwy użytkowników licytujących Allegro sprzyja takim oszustwom :!: :roll:

Em Es
30-11-2011, 22:11
sprzedawcy są różni !!! schemat działania oszusta - pisze na różnych forach (z grami itp) dla młodych ludzi (ci jak wiadomo potrzebuja kasy...) że jest za granicą , ma dostęp do sprzętu a nie ma jak wystawić i szuka kogoś kto za godną prowizję wystawi aukcje... małolaty się na to łapią , wystawiają ze swojego konta...

marfot
30-11-2011, 23:00
Ale smród! Doprawdy niepełnosprawnym trzeba być żeby się na te warunki godzić...

Cena Jest Najważniejsza ! 5k PLN do przodu :shock:.
Swoją drogą trochę ryzykowny dla "oszusta" ten przekręt bo kasa jak rozumiem trafia na konto podstawionego słupa i co dalej ma się dziać ?

Darx
30-11-2011, 23:12
Cena Jest Najważniejsza ! 5k PLN do przodu :shock:.
Swoją drogą trochę ryzykowny dla "oszusta" ten przekręt bo kasa jak rozumiem trafia na konto podstawionego słupa i co dalej ma się dziać ?

To działa na troszeczkę innej zasadzie. Pieniądze wpłacane są bezpośrednio na konto oszusta. Po czasie te przykładowe 10% leci do sprzedawcy z allegro. Można powiedzieć, że jeden z moich znajomych brał udział w tego typu szwindlu. Czy przestał praktykować tego niestety nie wiem.

Cały proces odbywa się przez automat. Dosłownie kilka minut po otrzymaniu informacji od kupującego o wpłacie, dostajesz informację o należnej prowizji.

Najczęściej odpowiedzialnością biorą za to Ci, co na szybko inwestują. W jakieś gry czy różne takie. Ów znajomy zajmował się sprzedażą słuchawek DJ-owskich KOSSa, Senheiser po zabójczo niskich cenach, czasem nawet 40% taniej niż oryginały. Podobnie jak w tej sytuacji nie było żadnych słuchawek.

Poza tym. Nie tylko "g**niarze" idą na taki układ. Najczęściej są to osoby dorosłe ze sporym doświadczeniem w handlu. Chęć dorobienia daje się każdemu we znaki. :evil:

marfot
30-11-2011, 23:30
To działa na troszeczkę innej zasadzie. Pieniądze wpłacane są bezpośrednio na konto oszusta. Po czasie te przykładowe 10% leci do sprzedawcy z allegro.

To znaczy, że te kilka tysięcy trzeba wpłacić na czyjeś konto inne niż sprzedającego - chyba, że podana nazwa konta i numer są niezgodne a bank tego nie sprawdza.

szambonur
30-11-2011, 23:36
z tego co widzę to proceder jest doskonale rozpracowany przez forumowiczów, to dlaczego Allegro nie blokuje takich śmierdzących aukcji z urzędu...?

MMM
30-11-2011, 23:45
z tego co widzę to proceder jest doskonale rozpracowany przez forumowiczów, to dlaczego Allegro nie blokuje takich śmierdzących aukcji z urzędu...?
Ponieważ allegro żyje z prowizji i dopóki nie ma oczywistych dowodów że ktoś oszukuje to niczego nie zablokują, a "oczywiste dowody" to są dopiero kiedy ktoś nie dostał po miesiącu aparatu. Samo wystawienie aukcji z ceną 50% wartości rynkowej, albo żądanie przedpłaty 50% i opieranie się na wnioskach wyciąganych ze zdrowego rozsądku to dla nich za mało.
Kiedyś ganiałem jednego oszusta, który posiadał z 10 kont na allegro. Kiedy blokowali mu jedno konto za łamanie regulaminu to zupełnie nie obchodził ich fakt że gościu ma jeszcze 9 z których sobie dalej może sprzedawać. Historia się po krótkim czasie powtarzała z kolejnymi kontami i za każdym razem blokowane było tylko jedno, a on sobie zakładał nowe.

szambonur
30-11-2011, 23:52
właśnie dlatego nic przez allegro nie kupuje...

nowart
30-11-2011, 23:57
Znowu będzie próbował ukraść komuś 3000zł... Skąd biorą się tacy kupujący? Przecież nie trzeba czytać forum żeby od razu wyczuć wałek.

3500zł taniej to wystarczająca dla wielu zachęta, żeby nie pytać o szczegóły. Jak pokazuje nam doświadczenie jest pewna granica cenowa, po przekroczeniu której ludzie będą się zabijać, żeby kupić sprzęt, choćby bił ich po oczach wielki baner z ostrzeżeniem, że sprzęt jest lewy...
Pół biedy , że to nie chęć umyślnego paserstwa a zwykła naiwność i wiara w św. Mikołaja, który odda nam sprzęt za pół ceny. Tylko niestety za głupotę i niewiedzę też się płaci więc prędzej czy później i tego bidulka z aukcji ujrzymy tutaj tonącego we łzach :-|

seti_60d
01-12-2011, 00:10

Dodam swoje 5 groszy a propos kupowania na aukcjach.

1. Kupujemy od sprawdzonych gości, którzy mają dużą liczbę punktów. Ale patrzymy też na:
- ile użytkownik sprzedał, bo mógł kupić 100 rzeczy za grosze a teraz sprzedaje 1 swój wałek
- przede wszystkim ile jest negatywów i to ilościowo, a nie tylko procentowo, bo 1% przy 80000 komentarzy to już setki niezadowolonych klientów
- dokładne sprawdzenie - jest dużo sprzedawców, którzy mają mnóstwo anulowanych negatywów - przynajmniej kiedyś to było widać, kupujący boją się dawać negatywa, a nawet jak dadzą, to często anulują, bo boją się negatywa dla siebie

2. Szukamy odbioru osobistego albo płatności przy odbiorze od kuriera i:
- przy dużej kasie idziemy w grupie a najlepiej umawiamy się na odbiór w miejscu publicznym

3. Nie podniecamy się i nie kupujemy czegoś za połowę ceny:
-jeśli jest to aukcja od 1 zł, to niska cena wygranej może być w porządku, ale może się nie spodobać sprzedającemu
- jeśli kupujemy coś za pół darmo w opcji kup teraz - spodziewajmy się problemów i bądźmy naszykowani na wszystko

REASUMUJĄC, w fotografii Canon jestem jeszcze oseskiem, ale w sprawach handlu na allegro i podobnych portalach mam bardzo bogate doświadczenie i niebawem będę już pełnoletnim userem - jakby co można do mnie na PW pisać, choć od razu mówię, że nie odpiszę od razu, także szybkie decyzje trzeba podejmować z ROZWAGĄ.

3500zł taniej to wystarczająca dla wielu zachęta, żeby nie pytać o szczegóły. Jak pokazuje nam doświadczenie jest pewna granica cenowa, po przekroczeniu której ludzie będą się zabijać, żeby kupić sprzęt, choćby bił ich po oczach wielki baner z ostrzeżeniem, że sprzęt jest lewy...
Pół biedy , że to nie chęć umyślnego paserstwa a zwykła naiwność i wiara w św. Mikołaja, który odda nam sprzęt za pół ceny. Tylko niestety za głupotę i niewiedzę też się płaci więc prędzej czy później i tego bidulka z aukcji ujrzymy tutaj tonącego we łzach :-|

Ciekawe jak do tego podchodzi allegro - skoro oferują bezpiecze zakupy do 10 tys, to powinni za każdym razem zwracać kasę.

Em Es
01-12-2011, 00:53
Ponieważ allegro żyje z prowizji i dopóki nie ma oczywistych dowodów że ktoś oszukuje to niczego nie zablokują, a "oczywiste dowody" to są dopiero kiedy ktoś nie dostał po miesiącu aparatu. Samo wystawienie aukcji z ceną 50% wartości rynkowej, albo żądanie przedpłaty 50% i opieranie się na wnioskach wyciąganych ze zdrowego rozsądku to dla nich za mało.
Kiedyś ganiałem jednego oszusta, który posiadał z 10 kont na allegro. Kiedy blokowali mu jedno konto za łamanie regulaminu to zupełnie nie obchodził ich fakt że gościu ma jeszcze 9 z których sobie dalej może sprzedawać. Historia się po krótkim czasie powtarzała z kolejnymi kontami i za każdym razem blokowane było tylko jedno, a on sobie zakładał nowe.

Allegro blokuje i to szybko - tylko trzeba zgłaszać... ostatnio zgłaszałem "wałek" na 20k na Allegro - robiłem to koło 3-4 rano w nocy z soboty na niedzielę , do końca aukcji było ledwie kilkanaście godzin - byłem pełen obaw o niedzielną pracę działu bezpieczeństwa Allegro - okazało się że niepotrzebnie :) koło południa zablokowano konto sprzedawcy zanim jakakolwiek jego aukcja się skończyła :) ale... mając na uwadze obawy o niedzielnę pracę w/w działu próbowałem zainteresować sprawą numer 112 - i tu była komedia... dzwonię z Łodzi czyli do Łodzi , mówię o co chodzi , proszę o poinformowanie o sprawie stosownej jednostki z Poznania z sugestią jak najszybszego odwiedzenia przez nich Allegro , podania info i de facto zapobiegnięciu oszustwa - co na to łódzkie 112 ? proszę zgłosić pisemnie jutro rano i podaje mi adres :mrgreen::mrgreen::mrgreen: mówię że jest XXI wiek a i czas ma tu znaczenie... konsultacje z przełożonym - to samo - proszę się zgłosić... wyśmiałem i podziękowałem :)

Allegro odpowiada z POK do 10kzł i wcale im nie zależy na wypłacaniu odszkodowań - jest jedno ale... nie zwrócą nic przy wpłacie na konto bankowe inne niż to z danych w Allegro ! wpłata na konto podane mailem czy w opisie aukcji - problem :/

zakupy od niepewnych sprzedawców - załóżmy że otrzymujemy paczkę - ale co jest w środku :?:;) nie do udowodnienia jeśli nie jestesmy mądrzejsi od oszusta - opisywałem ileś stron temu jak się zabezpieczyć - nigdy nie odbieramy w domu/firmie , odbieramy na poczcie/oddziale firmy kurierskiej , nagrywamy moment odbioru i otwarcia paczki kamerą/kamerką i robimy to tak aby mieć świadka w postaci pracownika poczty/kuriera - jeśli w paczce jest zonk spokojnie wybieramy 112 i zapraszamy do przyjazdu z powodu oszustwa :)

niestety po tabunach durnych maili z dzikiego lądu pojawiły się inne zagrożenia na Allegro i radzę na to uważać

seti_60d
01-12-2011, 02:08
Allegro odpowiada z POK do 10kzł ... nie zwrócą nic przy wpłacie na konto bankowe inne niż to z danych w Allegro ! wpłata na konto podane mailem czy w opisie aukcji - problem :/

Co fakt, to fakt - ale trzeba przecie myśleć - były już kiedyś takie przekręty, że kolesie wysyłali maile do wygranych ze swoim numerem konta - nic się nie zmieniło chyba...

ely13
01-12-2011, 08:40
Dostałem właśnie takiego maila, gdzie oszust podszył się pod osobę sprzedającą i przysłał mi e-mail z informacją o koncie do przelewu.
E-mail był idealnie podrobiony i jedyne co mi się rzuciło od razu w oczy, to niewyświetlające się grafiki od punktów za komentarze (te gwiazdki).
Jak zacząłem głębiej analizować i przyglądać się temu e-mailowi, to znalazłem oczywiście więcej różnic (niezgodność adresu, itd.) i oszustwo było oczywiste.

Więc mail od razu do administracji allegro i na policję, kopię wysłałem również do prawdziwego sprzedającego, żeby wiedział że ktoś się próbuje pod niego podszyć.

W dzisiejszych czasach trzeba mieć oczy dookoła głowy i ograniczone zaufanie do wszystkich - jak na drodze podczas prowadzenia samochodu.
I lepiej 2 a nawet 3 razy się zastanowić, zanim na pałę kliknie się w cokolwiek.
A okazje, że nowy sprzęt warty 5000zł można kupić za 2500zł to można między bajki wsadzić - nikt nie jest idiotą i nie będzie robił innym (obcym) prezentów. 5-10% taniej - OK. Jak więcej, to coś tu może śmierdzieć...

Em Es
01-12-2011, 10:25
Co fakt, to fakt - ale trzeba przecie myśleć - były już kiedyś takie przekręty, że kolesie wysyłali maile do wygranych ze swoim numerem konta - nic się nie zmieniło chyba...

tak ale ci wysyłają nr konta z poziomu allegro - prawdziwy mail - i na to niektórzy dają się złapać - nie wysyłają fake`owych maili

damian26
02-12-2011, 23:38
Kolejny wałek zresztą już o tym pisałem:
http://www.kupsprzedaj.pl/o/canon-5d-eos-mark-2/1313599
a teraz tu:
http://allegro.pl/eos-5d-mark-ii-ef-24-105-l-is-usm-canon-550ex-i1951958832.html

a tak apropo gdzie to zgłaszacie?

ARN
02-12-2011, 23:58
Kolejny wałek zresztą już o tym pisałem:
a teraz tu:
http://allegro.pl/eos-5d-mark-ii-ef-24-105-l-is-usm-canon-550ex-i1951958832.html

Z całym szacunkiem - po czym wnosisz, że coś jest nie w porządku?

ahaed
03-12-2011, 00:39
Z całym szacunkiem - po czym wnosisz, że coś jest nie w porządku?

Popieram pytanie.
Też jestem ciekaw.

seti_60d
03-12-2011, 01:00
tak ale ci wysyłają nr konta z poziomu allegro - prawdziwy mail - i na to niektórzy dają się złapać - nie wysyłają fake`owych maili

Znają regulamin :D wiedzą, że chcą kogoś orżnąć i starają się jak mogą.

Najlepiej zawsze znaleźć w swojej okolicy sklep, nawet przez alledrogo czy inny portal, no i wtedy idziemy, oglądamy i kupujemy na miejscu :)

Em Es
03-12-2011, 01:44

może po skradzionych zdjęciach ? :D a może po kontakcie na gmail a nie via Allegro ? :D
schemat się powtarza... tylko cena za wysoko na złapanie leszcza

seti_60d
03-12-2011, 02:23

może po skradzionych zdjęciach ? :D a może po kontakcie na gmail a nie via Allegro ? :D
schemat się powtarza... tylko cena za wysoko na złapanie leszcza

Co do tego ogłoszenia, to raczej niewiedza albo głupota osoby sprzedającej - pisze on(a), że cały zestaw, czyli wskazuje to na to, że wszystkie obiektywy i torba (a może i 2 body widoczne w tej torbie) to zestaw i to można kupić.

Z drugiej strony tytuł wskazuje ewidentnie, że mamy do czynienia z samym body, a o gwarancji nie ma mowy, czyli cena jak najbardziej adekwatna.

Zdjęcia oczywiście poprzeklejane, ale też uszkodzenie mózgu sprzedającego, bo każdy patrząc na to ogłoszenie od razu myśli o wałku.

Allegro daje jednak jakieś dodatkowe info i przynajmniej trochę bezpieczeństwa. Z tym ogłoszeniem jest tak, że jak ktoś ma ochotę, to powinien kupić, choć tu się nie da kliknąć i kupić... a potem można dochodzić praw przed sądem. Tak naprawdę niewiele można, bo to tylko ogłoszenie, dopiero jak sprzedający wyrazi jakoś jasną zgodę na sprzedaż całego zestawu ze zdjęć za tę cenę (choćby via mail) to można już coś zrobić.

Zaraz spróbuję po prostu to kupić, bo się opłaca :)

Dodane:
Patrzyłem inne ogłoszenia tego usera, to raczej nie żaden wałek...

axk
03-12-2011, 15:59
...nagrywamy moment odbioru i otwarcia paczki kamerą/kamerką i robimy to tak aby mieć świadka w postaci pracownika poczty/kuriera - jeśli w paczce jest zonk spokojnie wybieramy 112 i zapraszamy do przyjazdu z powodu oszustwa...

W teorii może jest to jakieś zabezpieczenie jednakże nie sądzę aby w rzeczywistości ktokolwiek robił takie "ceregiele" przy odbieraniu przesyłki.

Bolek02
03-12-2011, 17:09
Bez przesady - to, że zdjęcie zapożyczone przy cenie 10.500zł to nie wyglada wcale na wałek :(

ahaed
05-12-2011, 00:22
zakupy od niepewnych sprzedawców - załóżmy że otrzymujemy paczkę - ale co jest w środku :?:;) nie do udowodnienia jeśli nie jestesmy mądrzejsi od oszusta - opisywałem ileś stron temu jak się zabezpieczyć - nigdy nie odbieramy w domu/firmie , odbieramy na poczcie/oddziale firmy kurierskiej , nagrywamy moment odbioru i otwarcia paczki kamerą/kamerką i robimy to tak aby mieć świadka w postaci pracownika poczty/kuriera - jeśli w paczce jest zonk spokojnie wybieramy 112 i zapraszamy do przyjazdu z powodu oszustwa :)

niestety po tabunach durnych maili z dzikiego lądu pojawiły się inne zagrożenia na Allegro i radzę na to uważać

O ja pi...... :shock:.

Bez komentarza.
Rozumiem bezpieczeństwo przy transakcji, ale to już zaczyna podpadać pod fobię.
Sprzedaje właśnie śmieszną przejściówkę. Też mnie nagrasz? Daj mi najpierw scenariusz do przeczytania i zaoferuj gażę za to. Wtedy porozmawiamy o nagrywaniu.
Bo jak na razie, to mojej zgody przy odbiorze osobistym byś nie miał.
Nie jestem osobą publiczną więc mam prawo odmówić.

Co robisz w tym przypadku?
CBA? FBI? CIA? MI6? Specnaz?

Em Es
05-12-2011, 00:48
chyba przeoczyłeś że to wątek dotyczący podejrzanych zakupów... a nie od normalnych allegrowiczów...

niestety niczego nie dam do przeczytania i z gaży też nici... nigdzie też nie pisałem o hipotetycznym nagrywaniu przy odbiorze osobistym - to akurat każdy myślący człowiek
potrafi umówić w sposób zapewniający bezpieczeństwo obu stronom...

więcej zrozumienia słowa pisanego życzę

...a jakby ktoś chciał cię nagrać to zapewniam że mógłby to zrobić tak że nie miałbyś o tym pojęcia - ale to już mało istotne :)

Hubi78
05-12-2011, 01:00
właśnie dlatego nic przez allegro nie kupuje...

Bo nie umiesz kupowac to nie kupujesz.

ahaed
05-12-2011, 01:34
...a jakby ktoś chciał cię nagrać to zapewniam że mógłby to zrobić tak że nie miałbyś o tym pojęcia - ale to już mało istotne :)

Ach te stare komunistyczne czasy ;)

A czy to aby jest do końca zgodne z prawem? ;)

Rozumiem się zabezpieczyć przy transakcji. Ale takie "zabezpieczenia" są już trochę chorobliwe.
Czytałem cały temat. Więc spokojnie, nie wyrwałem słów z kontekstu. Po prostu bałbym się transakcji z Tobą. Mam wrażenie, że jesteś jednym z tych co się potem czepiają każdej najmniejszej pierdoły.

No ale luz.
Tak tylko napisałem swoje zdanie i nic więcej.

MC_
05-12-2011, 09:09
chyba przeoczyłeś że to wątek dotyczący podejrzanych zakupów... a nie od normalnych allegrowiczów...

Czyli, zgodnie z Twoją logiką ja jestem podejrzany. Nic na allegro jeszcze nie sprzedałem, kupiłem trochę mniej niż 20 przedmiotów... :roll:

tombas
05-12-2011, 11:09
Czyli, zgodnie z Twoją logiką ja jestem podejrzany. Nic na allegro jeszcze nie sprzedałem, kupiłem trochę mniej niż 20 przedmiotów... :roll:
sorry Cie bardzo ale tak to wygląda:-P może nie podejrzany, ale napewno zachował bym daleko idąca ostrożnośc w wypadku zakupu na większa kwotę i nie wpłacał kasy

MC_
05-12-2011, 11:13
A gdybym sprzedawał przez to forum?

tombas
05-12-2011, 11:16
A gdybym sprzedawał przez to forum?
nie mieszaj 2 róznych spraw, wątek jest o aukcjach allegro, nie każda sprzedaż forumowa jest równoczesna ze sprzedażą na allegro i odwrotnie

MC_
05-12-2011, 11:19
Tylko spytałem.

Chociaż, zupełnie teoretycznie, gdybym coś kupował na większą kasę to... też bym miał duże opory przed wysłaniem kasy ;)

Adamss68
05-12-2011, 11:42
Hubi78,czy możesz mi napisać,na czym polega umiejętność kupowania na Allegro?
Ostatni zostałem zrobiony we wała...przez Allegro,gość podszył się pod konto innego Allegrowicza.

Merde
05-12-2011, 11:54
Ostatni zostałem zrobiony we wała...przez Allegro,gość podszył się pod konto innego Allegrowicza.

Co znaczy "podszył się"? Włamał na konto, czy wysłał maila który wyglądał jak od rzeczywistego użytkownika?

tombas
05-12-2011, 11:57
a czy "kupując" miałes wrazenie, że właśnie zrobiłes swietny interes? jesli tak to masz odpowiedź, gdy cos jest sprzedawane po cenie bardzo trakcyjnej, to jest to w 99% cena bardzo dobra, ale dla sprzedającego:mrgreen:

Em Es
05-12-2011, 12:48
Mam wrażenie, że jesteś jednym z tych co się potem czepiają każdej najmniejszej pierdoły.

masz istotny problem z wyciąganiem wniosków - skoro przekopałeś temat to zapewne wiesz kto włozył link do aukcji na której próbowano skroić na 8kzł kolegę z forum... jakbyś nie wiedział - ja :mrgreen:

gdybyś znał mój nick na allegro wiedziałbyś że nie mam problemu z zakupami w sieci - nawet najmniejszego , nie sprawdzam paczek itd itd - kupuję bez szukania "dziwnych" okazji ...intuicja zawiodła mnie tylko raz na mało istotną kwotę (ułamek wartości lustrzanki) - po zgloszeniu na Policji $$ wróciły - nie mam w zwyczaju wyrzucać w kosmos nawet 200 zł

Bolek02
05-12-2011, 13:28
masz istotny problem z wyciąganiem wniosków - skoro przekopałeś temat to zapewne wiesz kto włozył link do aukcji na której próbowano skroić na 8kzł kolegę z forum... jakbyś nie wiedział - ja :mrgreen:

gdybyś znał mój nick na allegro wiedziałbyś że nie mam problemu z zakupami w sieci - nawet najmniejszego , nie sprawdzam paczek itd itd - kupuję bez szukania "dziwnych" okazji ...intuicja zawiodła mnie tylko raz na mało istotną kwotę (ułamek wartości lustrzanki) - po zgloszeniu na Policji $$ wróciły - nie mam w zwyczaju wyrzucać w kosmos nawet 200 zł

No tak, wszystko to prawda, ale wynka z tego, że wszystkich traktujesz jako potencjalnych kombinatorów. To nie jest już intuicja, tylko podejrzliwośc na maxa. Co będzie jak kogoś niewinnie napiętnujesz - myślałes o tym, że będzie niefajnie :(

Adamss68
05-12-2011, 13:54
tombas,nie miałem żadnego wrażenia taniości,cena była jak najbardziej adekwatna do sprzedawanego obiektywu.
Merde,skorzystał z konta innego Allegrowicza,czyli zabezpieczenia Allegro można między bajki włożyć

Bolek02
05-12-2011, 14:03
Skoro przejął kontrolę nad kontem, to własciciel powinien to zauważyć i zgłosić. Mógł także Ciebie ostrzec w obliczu tego faktu :(

Adamss68
05-12-2011, 14:12
Właściciel,jak sądzę nic o tym nie wiedział,po fakcie zostałem poinformowany z Allegro.
Na Policji dowiedzałem się,że gość przekręcił ludzi na ok.sto tys.Pod ile kont trzeba się podszyć i ile czasu trzeba rajcować po portalu,aby nabrać ludzi na taką kasę?

Hubi78
05-12-2011, 14:19

Nie napalać się jak szczerbaty na suchary bo okazja super sie trafia.
Owszem okazje są i będą ale niektórym w ogóle czerwona lampka się nie zapala. Jeśli ktoś sprzedaje coś drogiego i nie udostępnia odbioru osobistego to wybacz ale dla mnie to oszust i krętacz. Od razu zaznaczam że nie mam na myśli sklepów które oferują tylko wysyłke ze względu na zarabianie na przesyłkach...Może ci się wydaje to dziwne ale kupowania na allegro trzeba się nauczyć sam przez to przeszedłem.
Nie wiem jak ktoś może się podszyć pod kogoś, no chyba że ktoś zna loginy i hasła zarówno do poczty uzytkownika jak i allegro

Adamss68
05-12-2011, 14:39
Nie napalać się jak szczerbaty na suchary bo okazja super sie trafia.
Owszem okazje są i będą ale niektórym w ogóle czerwona lampka się nie zapala. Jeśli ktoś sprzedaje coś drogiego i nie udostępnia odbioru osobistego to wybacz ale dla mnie to oszust i krętacz. Od razu zaznaczam że nie mam na myśli sklepów które oferują tylko wysyłke ze względu na zarabianie na przesyłkach...Może ci się wydaje to dziwne ale kupowania na allegro trzeba się nauczyć sam przez to przeszedłem.
Nie wiem jak ktoś może się podszyć pod kogoś, no chyba że ktoś zna loginy i hasła zarówno do poczty uzytkownika jak i allegro
Właśnie,chodzi mi o to,że Allegro nie zabespieczyło odpowiednio konta użytkownika.Uwierz,aukcja wyglądała tak,że sam byś się nabrał.
Czyli reasumując:Zapłaćcie prowizję,a dalej róbcie co chcecie.

Merde
05-12-2011, 14:43
Właśnie,chodzi mi o to,że Allegro nie zabezpieczyło odpowiednio konta użytkownika.

Na głupotę użytkowników nie ma zabezpieczenia, włamy na konto to w większości przypadków słownikowe hasła na konto / e-mail lub keylogger zainstalowany na dostępnym publicznie komputerze.

Adamss68
05-12-2011, 14:49
Na głupotę użytkowników nie ma zabezpieczenia, włamy na konto to w większości przypadków słownikowe hasła na konto / e-mail lub keylogger zainstalowany na dostępnym publicznie komputerze.
Możliwe że masz rację,tylko mam z Plicji że podszył się nie tylko pod jedno z konto,i nie bardzo mi się chce wierzyć że wszyscy oni mieli
słownikowe hasła.

Merde
05-12-2011, 15:01
Możliwe że masz rację,tylko mam z Plicji że podszył się nie tylko pod jedno z konto,i nie bardzo mi się chce wierzyć że wszyscy oni mieli
słownikowe hasła.

Zdziwiłbyś się jak łatwo czasem "odzyskać" takie hasło...

Adamss68
05-12-2011, 15:10
Zdziwiłbyś się jak łatwo czasem "odzyskać" takie hasło...
Przyznam,że informatyk ze mnie żaden,i tu możesz mieć całkowita rację.
Tylko,skoro ktoś powierza portalowi swoje dane,nie ważne jakie hasło sobie wklepuje,ten portal powinien mu zapewnić należytą ochronę swoich danych.
Tym bardziej,że zarabia na nim pieniądze(portal).

Kolaj
05-12-2011, 15:14
A czy to aby jest do końca zgodne z prawem? ;)
Założenie sobie monitoringu w domu? Oczywiście, że zgodne! Dlaczego nie? Wszędzie jest pełno takich kamer i nikt nikomu żadnej gaży aktorskiej nie płaci ani o zdanie nie pyta.

Merde
05-12-2011, 15:31
Tylko,skoro ktoś powierza portalowi swoje dane,nie ważne jakie hasło sobie wklepuje,ten portal powinien mu zapewnić należytą ochronę swoich danych.

Cały czas próbuję ci wytłumaczyć, że "dziura bezpieczeństwa" może nie być winą Allegro. Włamywacz normalnie loguje się mając login i hasło zdobyte w inny sposób. Jak sobie wyobrażasz zapewnienie ochrony w takim przypadku?
Czytnik linii papilarnych? Autentykacja przez wideokonferencję?

OrzelPiotr
05-12-2011, 16:19
Ja sobie wyobrażam przez certyfikat kwalifikowany :] ... np nie możesz wystawić aukcji bez takowego podpisu.

Merde
05-12-2011, 16:29
Ja sobie wyobrażam przez certyfikat kwalifikowany :] ... np nie możesz wystawić aukcji bez takowego podpisu.

A ja sobie wyobrażam... odpływ użytkowników z tak zabezpieczonego serwisu aukcyjnego. 90% userów nie poradzi sobie z takim podpisem.

OrzelPiotr
05-12-2011, 16:34
Wbrew pozorom nie jest to aż tak skomplikowane - a po drugie można by go wymagać tylko w aukcjach z przedmiotami od określonej wartości.

STR8
05-12-2011, 16:51

Dlaczego twierdzisz, że to głupota? Bardziej odpowiednie określenie to " niewiedza ", bo czy nie wiedząc o czymś, to znaczy być głupim ?

Em Es
05-12-2011, 18:19
No tak, wszystko to prawda, ale wynka z tego, że wszystkich traktujesz jako potencjalnych kombinatorów. To nie jest już intuicja, tylko podejrzliwośc na maxa. Co będzie jak kogoś niewinnie napiętnujesz - myślałes o tym, że będzie niefajnie :(

znowu nadinterpretacja... wątek jest o podejrzanych aukcjach , sam kupuję na aukcjach które nie budzą moich podejrzeń - nie traktuję nikogo jako potencjalnego kombinatora... kupuję , płacę (najczęściej przez Allegro) i spokojnie czekam na przesyłkę

na blisko 200 zakupów z Allegro wtopę miałem tylko raz tak jak już pisałem :)

Merde
05-12-2011, 18:40
Dlaczego twierdzisz, że to głupota? Bardziej odpowiednie określenie to " niewiedza ", bo czy nie wiedząc o czymś, to znaczy być głupim ?

Bo to taka sama "niewiedza" jak zostawianie klucza do mieszkania pod wycieraczką.

STR8
05-12-2011, 19:34
Bo to taka sama "niewiedza" jak zostawianie klucza do mieszkania pod wycieraczką.

uważam, że wiedza informatyczna nie jest wiedzą elementarną, a na pewno jej jej brak nie czyni nikogo głupim. Inna sprawą jest, że komentuje się zachowanie osoby, która została oszukana a powinno się napiętnować postępowanie człowieka, które to hasło wykradł.
Bo czy mając wiedzę, że klucze znajdują się pod wycieraczką, możemy bezkarnie korzystać sobie z mieszkania osoby, która te klucze zostawiła ?

hekselman
05-12-2011, 19:53
Wszystko fajnie tylko - mądry Polak po szkodzie.
Prawda jest taka że cały system jest od podstaw do bani.
Opiera sie na tradycji która z równym traktowaniem podmiotów - nie ma nic wspólnego.
Obecne zasady na Allegro preferują sprzedających i te są ewidentnie popierane przez serwis. Ma w tym jakis interes?... ;-)
Spróbujcie złamać "standard Allegro": kupujący wysyła kasę w ciemno
na: dostaję towar a potem płacę.
Jakim i czyim ryzykiem to się różni?!
KAŻDA taka propozycja budzi co najmniej śmiech - dlaczego?
Dla mnie jedyną NORMALNĄ formą sprzedaży/kupna jest taka na którą zgadzają sie OBIE STRONY. Jesli ktoś swoimi "podregulaminami" narzuca mi coś co stoi w sprzeczności z moim poczuciem bezpieczeństwa - mam go gdzieś.
Allegro mogłoby być bezpiecznym portalem handlowym gdyby było tym zainteresowane. Nie jest - bo z tego nie ma kasy. Po co usprawniać coś co działa? Po co sobie robić pod górkę?
Dlaczego wciąż jest tak że mnóstwo ludzi nie wie o opcji pocztowej: za pobraniem ze sprawdzeniem zawartosci PRZED ZAPŁATĄ?
Dlaczego budzi to opór?
Obawę? - Przed czym? Uczciwy nie ma nic do ukrycia i powinien dać szanesę kupującemu! Ubezpieczamy przesyłkę; płącimy za nią z góry i - oglądam i wiem co kupuję!
Żaden kurier "do pięt" nie dorasta temu sytemowi bo kasę weźmie i da ci cegłę - a potem będzie z tobą bolał "ach co za oszust"!!!
Dlaczego tego typu sprzedaż to wciąż rarytas? Dlaczego Allegro tego nie poleca tylko usiłuje wzbudzać zaufanie swoim "rankingiem" płacących prowizję sprzedawców?
Czy też mydlić oczy swoim systemem rekompensat...

Sunders
06-12-2011, 08:23
Dziwna sprawa, nowy w tytule 100-400L IS a w opisie i na zdjeciu 400/5,5L IS::
http://allegro.pl/canon-ef-100-400mm-f-4-5-5-6l-is-usm-nowy-krakow-i1979264551.html
Nie wie cosprzedaje :???:

Merde
06-12-2011, 09:06
Dziwna sprawa, nowy w tytule 100-400L IS a w opisie i na zdjeciu 400/5,5L IS

Kopiuj-wklej z tej aukcji (http://allegro.pl/canon-ef-100-400mm-f-4-5-5-6l-is-usm-nowy-krakow-i1979261540.html), ale zapomniał poprawić tytuł.

placykumaster
12-12-2011, 19:09
Ostatnio zgłosił się do mnie zainteresowany kupnem aparatu allegrowicz, po kilku krótkich mailach w języku angielskim, dostałem taką ciekawostkę od niego.
Zaznaczałem, że odbiór tylko osobisty. Po wklejeniu treści do neta, wyskakuje cała litania podobnych przypadków.

Hello,

OK Thanks..I am From United State.Am very much okay with the price and condition of the item and i can pay to your bank account..So all i want you to do now is get me the shipment cost of the package by POCZTEX EMS / POLAND POST to the receiver My Sister in Nigeria and also send me your full bank details so that i can be able to commence with the payments to your account okay.Below is the receivers address so you can calculate the shipment cost plus item cost and also send me your full bank details for payment.

Here is My Sister shipping address below:

Address: 101, Kayode Street Onipanu
City: Shomolu
State: Lagos
zip Code: 23401
Country: Nigeria

Also provide me the following details for payment:

Name :
Address :
Account Number :
BIC/S.W.I.F.T :
Bank Name :
Phone number :
Total Estimate to be sent to your account including shipping cost :

http://www.pocztex.pl/ems_cennik_uslug.php

I await your soonest reply.
Regards.

jacek_73
12-12-2011, 19:21
Ostatnio zgłosił się do mnie zainteresowany kupnem aparatu allegrowicz...

... Nigeria...

Regards.

Nigeria...guuut :lol: widać Nigeria is BACK :lol:

dinderi
12-12-2011, 20:04
Ja bym im podał nr konta. Jak będa pieniądze na koncie, wtedy wysłał aparat. :)
Tylko, że pieniędzy nie będzie, przyjdzie za to e-mail z prośbą o szybkie wysłanie, bo kasa w drodze, a suka się własnie szczeni etc. etc.

Em Es
12-12-2011, 20:10
w****** stara jak świat :) jedna z tysiąca odmian wałka nigeryjskiego :)

jacek_73
12-12-2011, 20:25
Ostatnio zgłosił się do mnie zainteresowany kupnem aparatu allegrowicz...

Ciekawe czy ONI znają polski język:?:

Odpisz im niech sobie tłumaczą :D

Ja chciałem opowiedzieć taki dowcip w imieniu brata: „Dwóch taterników w kompletnym stroju alpinisty wybrało się do lasu. I tam była taka mała huta... Ona była w jaskini i w tej jaskini była taka, hmm, taka sopla... z góry. I tam taka... ciekło tam tak po niej. I oni wchodzą do tego lasu i spotykają taką rozwódkę, która się ich pyta: – Panowie, jak na Górną Perć? A oni mówią: – Nie wiemy, babciu... I potem poszli dalej i spotkali takiego puchacza.”

Natan
12-12-2011, 20:36
Ostatnio zgłosił się do mnie zainteresowany kupnem aparatu allegrowicz, po kilku krótkich mailach w języku angielskim, dostałem taką ciekawostkę od niego.
Zaznaczałem, że odbiór tylko osobisty. Po wklejeniu treści do neta, wyskakuje cała litania podobnych przypadków.

Hello,

OK Thanks..I am From United State.Am very much okay with the price and condition of the item and i can pay to your bank account..So all i want you to do now is get me the shipment cost of the package by POCZTEX EMS / POLAND POST to the receiver My Sister in Nigeria and also send me your full bank details so that i can be able to commence with the payments to your account okay.Below is the receivers address so you can calculate the shipment cost plus item cost and also send me your full bank details for payment.

Here is My Sister shipping address below:

Address: 101, Kayode Street Onipanu
City: Shomolu
State: Lagos
zip Code: 23401
Country: Nigeria

Also provide me the following details for payment:

Name :
Address :
Account Number :
BIC/S.W.I.F.T :
Bank Name :
Phone number :
Total Estimate to be sent to your account including shipping cost :

http://www.pocztex.pl/ems_cennik_uslug.php

I await your soonest reply.
Regards.

Cześć.

Parę tygodni temu miałem ten sam przypadek gdy chciałem sprzedać tel. na allegro tylko, że koleś był z juesej:)
Co oni myślą, że kto się na to nabierze:roll:

G11
12-12-2011, 20:37
Koresponduję właśnie sobie z nigeryjczykiem wbo chce kupić kamerę na allegro.
Podeślę następnym razem powyższy cytat :)
Ciekawe co odpisze.

jacek_73
12-12-2011, 20:39
...Co oni myślą, że kto się na to nabierze:roll:

To chyba bot całą robotę robi
i jakiegoś łosia od czasu do czasu wyłowi.

P.S.
niech sobie tłumoczą...a cooo :D

adawro
12-12-2011, 21:24
Kiedyś z nudów odpisałem na takie maile.
Goście z każdym mailem coraz bardziej domagają się szybkiego wysłania towaru
przysyłają jakieś pseudo potwierdzenia z ich banków, że niby już wysłali ale kasa oczywiście nigdy nie przyszła na moje konto. Co ciekawe także jak wystawiłem na allegro usługę i oni chcieli żebym im usługę reportażu wysłał - jak napisałem , że powinni opłacić mój przejazd i zakwaterowanie to już się nie odezwali.

karabud
12-12-2011, 22:05
Co do allegrowiczów których należy omijać szerokim łukiem - foto-oto(sprzedał mi zagrybiony obiektyw i bardzo nieuprzejmy w obsłudze) - bmbn - to samo tylko, że porysowanego Zenitara. Czy jest gdzieś jeszcze osobny wątek aby przestrzec pozostałych forumowiczów ?

jacek_73
12-12-2011, 22:13
...Czy jest gdzieś jeszcze osobny wątek aby przestrzec pozostałych forumowiczów ?

bardziej wartościowy wydaje się być negatyw na allegro:arrow:

kristek
12-12-2011, 22:32
Ja dostawalem propozycje z Ukrainy i Bialorusi na maila od osob ktore dopiero co sie zarejestrowaly. Nawet nie odpisywalem.

koraf
12-12-2011, 22:35
Miałem dokładnie tak samo, również nawet nie odpisywałem, szkoda czasu na takie propozycje ;).

axk
12-12-2011, 23:27
...zagrybiony obiektyw...

A możesz po polsku?

nowart
12-12-2011, 23:49
pewnie literówka, axk nie bądź taki szczegółowy - oczywiste , że chodzi o zarybiony. albo zagrzybiony... a już sam nie wiem ;)

co do rosyjskojęzycznych maili - jakieś zatrzęsienie ostatnio z nimi. czyżby nigeryjczykom zrobiło się za gorąco i postanowili zasmakować chłodniejszych klimatów? :D

Em Es
13-12-2011, 00:14
raczej ci z chłodniejszych chcą się poopalać :D a na to muszą najpierw "zarobić" :D

fil91
13-12-2011, 15:19
pewnie literówka, axk nie bądź taki szczegółowy - oczywiste , że chodzi o zarybiony. albo zagrzybiony... a już sam nie wiem ;)

co do rosyjskojęzycznych maili - jakieś zatrzęsienie ostatnio z nimi. czyżby nigeryjczykom zrobiło się za gorąco i postanowili zasmakować chłodniejszych klimatów? :D

Zwróć uwagę że IP nadal z Nigerii :smile: 41......

Chris_11
13-12-2011, 17:46
Ja również podczas niedawnej sprzedaży dostałem maila od nigeryjskich przyjaciół. :)
Pociągnąłem nawet temat aż do momentu, w którym dostałem maila niby to od banku, który musi mieć potwierdzenie wysyłki przedmiotu, żeby wypłacić mi pieniądze... Odpowiedziałem uroczą serią łaciny kuchennej w dialekcie angielskim, żeby zrozumieli i..... tydzień później dostałem dostałem maila od tej samej osoby, o tej samej treści.

Cierpliwi są. :)

Odpowiadając na pytanie, kto się na to łapie, to polecam wklepać w google i można się przerazić, ile osób w to uwierzyło i w ciemno posłało towar na czarny ląd...
Ale z drugiej strony... skoro są ludzie skłonni wpłacać po kilka tysięcy zł nieznanym osobom i czekać 3-4 tygodnie na sprzęt.... to chyba nie ma się co dziwić.
Wydaje mi się, że jest kwestią czasu, kiedy w tym dziale pojawi się wiadomość od nowo zarejestrowanej osoby, która będzie wylewać swoje żale, bo wysłała cenny sprzęt swojemu czarnemu przyjacielowi tylko na podstawie sfałszowanych maili z nibybanku.

Tak w ogóle... Jakim to trzeba być trepem, żeby dać się porobić tak bardzo i wysyłać sprzęt złodziejowi ZA WŁASNE PIENIĄDZE! :)

Glorf
13-12-2011, 18:35
Typowy Niggeryjski Szwindel. I co jest ciekawe, ludzie sie na to wciaz nabieraja i godza wyslac towar bez zatwierdzenia wplaty na koncie :lol:

jacek_73
13-12-2011, 19:25
....Tak w ogóle... Jakim to trzeba być trepem, żeby dać się porobić tak bardzo i wysyłać sprzęt złodziejowi ZA WŁASNE PIENIĄDZE! :)

Nie takim wielkim jakby się mogło wydawać :evil:

Chris_11
13-12-2011, 20:19
Chyba jednak bardzo, bo o ile zrozumiałbym, gdyby ci nigeryjscy wałkarze przesyłali chociaż te kilkadziesiąt złotych na wysyłkę, żeby uwiarygodnić przekręt, to o tyle jeśli ktoś wysyła za damski frajer sprzęt na inny kontynent tylko na podstawie maila, w którym uroczy czarny kolega szczerzy się swoimi białymi ząbkami i zapewnia, że pieniądze na pewno zostaną przelane, to dla mnie równie dobrze może się od razu wypiąć i czekać na gwałt.....

Glorf
13-12-2011, 20:25
Oni ciut inaczej dzialaja - mowia ze przelali pieniadze do jakiegos banku (np big bank of berkerley) i zeby szybko szybko wyslac im sprzet i pieniadze da sie odebrac tylko wysylajac im skan nadania przesylki. Dla "uwiarygodnienia" w mailu sa rozciagniete zdjecia prezesow ktorzy sie usmiechaja podpisujac jakis protokol (oczywiscie chodzi o nasz przelew :D) oraz zdjecia samego banku. Naprawde nie jest mi zal tych cos ie nabiora na cos takiego, uwazam ze takie osoby powinny byc ubezwlasnowolnione finansowo.

Darx
14-12-2011, 22:49
Szwindel znany od początków istnienia allegro. Widziałem jak kilka osób żali się na forach, że posłało obiektyw za wielką wodę na murzyńskie wioski, a nigdy tego pieniądza nie dostało. Najbardziej ciekawi mnie czy nie wywinąć takiego szwindla tym naszym biało-zębnym przyjaciołom. Jeśli odpowiednim językiem się do nich ukierunkować :P

Tak poza tym, nie zginął komuś 550D z Włocławka?
http://allegro.pl/canon-550-d-i1996244911.html

Goomis
15-12-2011, 00:21
Szwindel znany od początków istnienia allegro. Widziałem jak kilka osób żali się na forach, że posłało obiektyw za wielką wodę na murzyńskie wioski, a nigdy tego pieniądza nie dostało. Najbardziej ciekawi mnie czy nie wywinąć takiego szwindla tym naszym biało-zębnym przyjaciołom. Jeśli odpowiednim językiem się do nich ukierunkować :P

Tak poza tym, nie zginął komuś 550D z Włocławka?
http://allegro.pl/canon-550-d-i1996244911.html

Jest gdzieś w necie jak jakiś Brytyjczyk czy Amerykanin takiego scammera przekręcił. Rozchodziło się o lapka podajrze macbooka. Nie pamiętam dokładnie ale szło to w skrócie tak, że wysłał w ten sposób, że naciągacz musiał zapłacić za przesyłkę przy odbiorze + jeszcze cło. A w przesyłce był segregator "stylizowany" mazakami na tego kompa :D
O tutaj jak komuś chce się czytać:
http://www.zug.com/pranks/powerbook/index.html

madc0w
16-12-2011, 15:19
http://allegro.pl/super-okazja-bcm-canon-eos-d-60-d-body-i1991255695.html
:) ktoś nieźle zarobi

sebfoto
16-12-2011, 15:21
http://allegro.pl/super-okazja-bcm-canon-eos-d-60-d-body-i1991255695.html
:) ktoś nieźle zarobi

Dlaczego? To d60, nie 60d.

Merde
16-12-2011, 15:24

No właśnie.
"SUPER OKAZJA BCM CANON EOS D 60 D BODY"

Podkreślam: D 60 D.
Manipulacja słowami kluczowymi, która ma na celu wprowadzenie w błąd nieświadomych użytkowników Allegro.

Zobacz jaką cenę osiągnął na aukcji...

madc0w
16-12-2011, 15:24

zarobi wystawiający aukcję d60 to przecież straszny staroć warty grosze :)

sebfoto
16-12-2011, 15:25
zarobi wystawiający aukcję d60 to przecież straszny staroć warty grosze :)

Wątpie by ktoś to kupił, chyba że ze strasznego rozpędu i roztargnienia.

EDIT: Z roztargnienia nie zauważyłem że faktycznie ktoś tam licytuje. Porażka.

MC_
16-12-2011, 15:40
I to zaciekle. Ludzie są GŁUPI.

szuler
16-12-2011, 15:53
to będzie prawdziwa paczka z niespodzianką i nowy wątek "mój 60D jest trochę inny"

madc0w
16-12-2011, 16:00
to będzie prawdziwa paczka z niespodzianką i nowy wątek "mój 60D jest trochę inny"

:D no i będzie płacz i zgrzytanie zębami a w tym wypadku kupujący nic nie może zrobić :) na zdjęciu dokładnie widać że to d60 sprzedającym jest os prywatna wiec teoretycznie nie ma 10dni na oddanie sprzętu

sebfoto
16-12-2011, 16:31
:D no i będzie płacz i zgrzytanie zębami a w tym wypadku kupujący nic nie może zrobić :) na zdjęciu dokładnie widać że to d60 sprzedającym jest os prywatna wiec teoretycznie nie ma 10dni na oddanie sprzętu

Właśnie nie ma tych 10 dni. Gdyby kupić od firmy, to wówczas tak.

enter
16-12-2011, 16:40
o, masakra dwóch się jeszcze na koniec wystrzelało do 2700zł : )
taaaaa
a może3 to już unikat i cena jest już wynikiem przejścia Canona D60 na półki kolekcjonerów :D

Kolaj
16-12-2011, 16:42
Tiaaa, no to się zwycięzca zdziwi. BTW, czy w takich sytuacjach obowiązuje przepis o możliwości wycofania się z zakupu na odległość w ciągu 10 dni?

sebfoto
16-12-2011, 16:59
Tiaaa, no to się zwycięzca zdziwi. BTW, czy w takich sytuacjach obowiązuje przepis o możliwości wycofania się z zakupu na odległość w ciągu 10 dni?

O ile wiem, to nie. Ponadto zgodnie z literą prawa (Ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów z dn. 2 marca 2000r.) - kupujący ma prawo do zwrotu zakupionego towaru w ciągu 10 dni od daty jego otrzymania.
Prawo to przysługuje kupującym przedmiot w opcji Kup Teraz, natomiast przepisów powyższej ustawy nie stosuje się do przedmiotów zakupionych w licytacji (Art.16.1 pkt 10).

tombas
16-12-2011, 17:21
WOW!!! numer lepszy, niż "sprzedaż" 5dmkII z 24-105L o których było głosno kilka stron wcześniej:shock: bo właściwie wszystko jest OK (w opisie jest d60)

DarekB
16-12-2011, 17:25
Masakra... ktos bedzie miec niezly prezent pod choinka ;-)

Sent from my Milestone using Tapatalk

jacek_73
16-12-2011, 17:50
I to zaciekle. Ludzie są GŁUPI.

Nie to ci drudzy są tacy cfani :|

BTW: wiedza kosztuje:!:

Goomis
16-12-2011, 17:57
Nie to ci drudzy są tacy cfani :|

BTW: wiedza kosztuje:!:

chyba właśnie niewiedza kosztuje
Co ciekawe na pewno kilka osób zgłaszało tą aukcję do allegro
(akustyk i ja - to wiem: http://www.canon-board.info/showthread.php?p=1026372#post1026372 - ostatnie kilka postów) a allegro nie zareagowało.
Bo jak się nie zna na sprzęcie C. to nie widać, że coś jest nie tak :/
Masakra

jacek_73
16-12-2011, 18:00
Wiedza kosztuje - wiedza.

...ale za jedyne 2 700 się można dowiedzieć...i zapamiętać na długo.

madc0w
16-12-2011, 18:23
Wiedza kosztuje - wiedza.

...ale za jedyne 2 700 się można dowiedzieć...i zapamiętać na długo.

darmowa edukacja to mit :D

KUBAwo
16-12-2011, 20:13
Jest gdzieś w necie jak jakiś Brytyjczyk czy Amerykanin takiego scammera przekręcił. Rozchodziło się o lapka podajrze macbooka. Nie pamiętam dokładnie ale szło to w skrócie tak, że wysłał w ten sposób, że naciągacz musiał zapłacić za przesyłkę przy odbiorze + jeszcze cło. A w przesyłce był segregator "stylizowany" mazakami na tego kompa :D
O tutaj jak komuś chce się czytać:
http://www.zug.com/pranks/powerbook/index.html

Heh dobre, nieźle mnie wciągnęło. :)

Goomis
16-12-2011, 20:52
Heh dobre, nieźle mnie wciągnęło. :)

Zwróć uwagę na samą końcówkę.
Wysyłający P-P-P-P-Powerbooka zniknął bez śladu :p więc się nie wciągaj za bardzo xD

axk
17-12-2011, 01:37

Na załączonym zdjęciu wyraźnie widać instrukcję od D60 i to moim zdaniem powinno rozwiać wątpliwości przed przystąpieniem do licytacji. Zresztą w opisie także jest jednoznaczna informacja o modelu D60.

...zgodnie z literą prawa (Ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów z dn. 2 marca 2000r.) - kupujący ma prawo do zwrotu zakupionego towaru w ciągu 10 dni od daty jego otrzymania.
Prawo to przysługuje kupującym przedmiot w opcji Kup Teraz, natomiast przepisów powyższej ustawy nie stosuje się do przedmiotów zakupionych w licytacji (Art.16.1 pkt 10).

A nie jest przypadkiem tak, że z prawa do zwrotu w ciągu 10 dni od daty zakupu można skorzystać jedynie w przypadku zakupu od podmiotu prowadzącego DG?

sebfoto
17-12-2011, 02:19
Na załączonym zdjęciu wyraźnie widać instrukcję od D60 i to moim zdaniem powinno rozwiać wątpliwości przed przystąpieniem do licytacji. Zresztą w opisie także jest jednoznaczna informacja o modelu D60.

A nie jest przypadkiem tak, że z prawa do zwrotu w ciągu 10 dni od daty zakupu można skorzystać jedynie w przypadku zakupu od podmiotu prowadzącego DG?

Dokładnie tak jest.
Wkleiłem tekst z regulaminu sklepu internetowego, z którego korzystam. W przypadku osób fizycznych zastosować będzie trzeba KC i rękojmie, ale imho nie ma podstaw by uznać opis aukcji za wprowadzający w błąd. Szczególnie w kontekści załączonego zdjęcia.

Chris_11
17-12-2011, 08:59
Skoro już zalicytował ten aparat ktoś, kto najwyraźniej się kompletnie nie zna na sprzęcie to i różnicy między D60 a 60D nie zauważy...

szuler
17-12-2011, 09:12
dla nas to jest dziwne, ale niedawno kupowałem TV i też nie wiedziałem jaki kupić i co ma mieć
no coż trzeba się znać lub mieć kogo poradzić (nie sprzedawcy)

enter
17-12-2011, 09:53
chyba właśnie niewiedza kosztuje
Co ciekawe na pewno kilka osób zgłaszało tą aukcję do allegro
(akustyk i ja - to wiem: http://www.canon-board.info/showthread.php?p=1026372#post1026372 - ostatnie kilka postów) a allegro nie zareagowało.
Masakra

ja wiem ąże zgłaszały przynajmniej 4 osoby z różnych kompów i IP
zgłoszenia były przez użytkowników zalogowanych w niezalezne konta w allegro

ale wystarczy że ktoś z allegro nie wie o co biega D60D to tego nie zdejmie

marfot
17-12-2011, 09:59
Skoro już zalicytował ten aparat ktoś, kto najwyraźniej się kompletnie nie zna na sprzęcie to i różnicy między D60 a 60D nie zauważy...

Jeśli kupujący czytał inne wątki na naszym forum to myślę, że dokonał świadomego wyboru. D60 posiada nie przeładowaną matrycę z wielgachnym pixelem, brak durnych gadżetów jak kręcenie filmów czy obrotowy wyświetlacz, kiepski wyświeltacz - jest więc jakby mniejszym bratem wynoszonego pod niebiosa 5D.

jacek_73
17-12-2011, 11:19
Jeśli kupujący czytał inne wątki na naszym forum to myślę, że dokonał świadomego wyboru. D60 posiada nie przeładowaną matrycę z wielgachnym pixelem, brak durnych gadżetów jak kręcenie filmów czy obrotowy wyświetlacz, kiepski wyświeltacz - jest więc jakby mniejszym bratem wynoszonego pod niebiosa 5D.

Proszę, nie żartuj z cudzego nieszczęścia :evil:

Darx
17-12-2011, 12:38
Być może skończyło się na zakupie poza allegro, negocjacjach albo rzeczywiście ktoś ma w tyłek ;)

Chris_11
17-12-2011, 12:47
ja wiem ąże zgłaszały przynajmniej 4 osoby z różnych kompów i IP
zgłoszenia były przez użytkowników zalogowanych w niezalezne konta w allegro

ale wystarczy że ktoś z allegro nie wie o co biega D60D to tego nie zdejmie

Wybaczcie, ale ja nie rozumiem, dlaczego ta aukcja miałaby być ściągnięta.
Jak wół na zdjęciu jest D60 aż się rzuca w oczy (instrukcja + pudełko), w opisie jest D60, a to że w tytule aukcji jest "d 60 d" to cóż... każdy próbuje ściągnąć na swoją aukcję jak największą liczbę osób w każdy możliwy sposób.

Można mieć wątpliwości na temat, czy to zagranie jest fair, ale na pewno nie kwalifikuje się do zamykania aukcji.
Mało to jest innych, w których tytule jest np.: "50D nie 5D, 1D" i co... wklepujesz "5D", czy "1D", wyskakuje taka aukcja, a co dalej z tym zrobisz to już zależy od Twojej inteligencji i znajomości sprzętu. A może nawet stwierdzisz po takiej aukcji, że jednak 5D Ci nie potrzebny i łykniesz taką 50D. I co? Od razu chłostać takiego sprzedawce?
Takie czasy, że aby sprzedać to trzeba się chwytać każdego "łitu marketingowego", a że naród jest tak naiwny to tylko ułatwia sprawę...

Ale IMHO, nie ma w tym zagraniu żadnych znamion łamania regulaminu...

Ja wychodzę z prostej zasady: nie znam się - szukam informacji w internecie i dokształcam się albo pytam tych, co się znają, a nie lecę na hurra i kupuje, bo z kolorowej gazetki, których tony w ciągu tygodnia dostaje do swojej skrzynki pocztowej, świeci mi się piękna cena ubrana w czapeczkę św. mikołaja...

jacek_73
17-12-2011, 13:04
...Jak wół na zdjęciu jest D60 aż się rzuca w oczy (instrukcja + pudełko), w opisie jest D60, a to że w tytule aukcji jest "d 60 d" to cóż... każdy próbuje ściągnąć na swoją aukcję jak największą liczbę osób w każdy możliwy sposób....

Dla Ciebie jest wszystko w PORZO:?: no to OK.

Tytuł aukcji D 60 D - zdjęcie jak byk, jak bardzo przypomina mi to zakładanie wnyków w lesie - też się zwierzaki łapią...GŁUPIE SĄ?

Chris_11
17-12-2011, 13:25
Dla Ciebie jest wszystko w PORZO:?: no to OK.

Tytuł aukcji D 60 D - zdjęcie jak byk, jak bardzo przypomina mi to zakładanie wnyków w lesie - też się zwierzaki łapią...GŁUPIE SĄ?

I tu się mogę z Tobą zgodzić... Coraz częściej niektóre zachowania, jakie obserwuje u ludzi sprawiają, że mam wrażenie, że są zwierzętami.....

Świetne porównanie.

I odpowiadając na Twoje pytanie - tak, uważam, że wszystko jest w porządku.
A skoro już wchodzimy na temat uczciwości, to jestem ciekaw, czy Ty sprzedając na przykład samochód jesteś zawsze szczery i o każdej usterce, czy problemie mówisz potencjalnemu kupującemu........ I co? To jest "w porzo"??
Myślę, że to porównanie jest nieco bliższe naszemu życiu niż zrównywanie nas ze zwięrzętami.

Goomis
17-12-2011, 14:19
I tu się mogę z Tobą zgodzić... Coraz częściej niektóre zachowania, jakie obserwuje u ludzi sprawiają, że mam wrażenie, że są zwierzętami.....

Świetne porównanie.

I odpowiadając na Twoje pytanie - tak, uważam, że wszystko jest w porządku.
A skoro już wchodzimy na temat uczciwości, to jestem ciekaw, czy Ty sprzedając na przykład samochód jesteś zawsze szczery i o każdej usterce, czy problemie mówisz potencjalnemu kupującemu........ I co? To jest "w porzo"??
Myślę, że to porównanie jest nieco bliższe naszemu życiu niż zrównywanie nas ze zwięrzętami.

No to prawda.
Ludziom się włącza lampka: "OKAZJA, OSZCZĘDNOŚĆ" co czasem jest równoznaczne z wyłączeniem "systemów": "ZDROWY ROZSĄDEK, BEZPIECZEŃSTWO" i potem jest żal na forum "o Jezu dałem się orżnąć na allegro, pomóżcie"
A co do sprzedawania auta:
"No panie oczywiście, że nie bity! Toż w życiu bym na niego ręki nie podniósł" :D

jacek_73
17-12-2011, 14:37
...czy Ty sprzedając na przykład samochód jesteś zawsze szczery i o każdej usterce, czy problemie mówisz potencjalnemu kupującemu........ I co? To jest "w porzo"??...

Z Twojej wypowiedzi wynika, jakobyś posiadł ezoteryczną wiedzę, że sprzedaje zdezelowane samochody i wciskał potencjalnym kupującym że wszystko gra. Zaspakajając ciekawość chciałbym oświadczyć iż nic takiego nie miało miejsca i póki co nikogo jeszcze nie oszukałem.

Dziękuje za uwagę.

Chris_11
17-12-2011, 14:46
...i póki co nikogo jeszcze nie oszukałem.

No właśnie... A czy Sprzedający z aukcji D60 kogoś oszukał??
Jeśli wstawienie jednej literki w tytule aukcji świadczy o oszustwie to spokojnie 30% aukcji można z miejsca uznać za oszustwo.

Facet świadomie lub też nie (bo tego nie wiemy) wykorzystał naturalną chęć Polaków do oszczędzania, a że trafił na podatny grunt to cóż... Jego szczęście.

A może w ogóle rozwodzimy się nad bezsensownym tematem, bo zarówno Kupujący jak i Sprzedający mają świadomość co robią?

jacek_73
17-12-2011, 14:53
...
A może w ogóle rozwodzimy się nad bezsensownym tematem, bo zarówno Kupujący jak i Sprzedający mają świadomość co robią?

Sprzedający miał na pewno świadomość - nie odwołuję aukcji, napisane CapssLockiem, przypadkowa zbieżność między D60 a 60D, no i zupełnie przypadkowo nie wspomniał że mamy do czynienia z 10 letnim gruchotem.

Kupujący jakby miał świadomość, to wątpię że dałby więcej niż 400zł - kolejna ofiara zgrabnej manipulacji, nie żaden głupek ani nic w ten deseń:!:

Chris_11
17-12-2011, 15:05
I znów wracamy do meritum sprawy, czyli świadomości i inteligencji Kupujących...
Po raz kolejny odwołam się do przykładów z życia wziętych...

Setki tysięcy Polaków pobrało kredyty w cudownym roku 2008, kiedy euro było po 3,2 a dolar po niecałe 2zł, a teraz jest płacz.... I czyja to wina? Banków, że dawały te kredyty, bo przecież powinny uświadomić, że może być gorzej? Czy ludzi, którzy nie raczyli pomyśleć nieco dłużej i poszli na zasadzie: "jakoś to będzie"??
A ilu ludzi kupuje samochód wydając swoją ostatnią złotówkę (bo przecież trzeba mieć Audi, Mercedesa, BMW!), a jak przyjdzie do najmniejszej naprawy to jest zdziwienie, ile to kosztuje?
I czyja to wina? Sprzedawców? Powinni pytać każdego Kupującego: "a wie Pan, ile kosztuje serwis?"

Nie wiń Sprzedawcy za naiwność Kupującego.....

jacek_73
17-12-2011, 15:13
...
Nie wiń Sprzedawcy za naiwność Kupującego.....

Ja go nie winię tylko nazywam po imieniu: Zwykły Cwaniak

Jeśli Zwykły Cwaniak czuje się urażony pozostaje mu już tylko wkroczyć na drogę sądową - bo zdania nie zmienię.

Kolekcjoner
17-12-2011, 15:42
A skoro już wchodzimy na temat uczciwości, to jestem ciekaw, czy Ty sprzedając na przykład samochód jesteś zawsze szczery i o każdej usterce, czy problemie mówisz potencjalnemu kupującemu........
Wiesz może Ci się to wydawać dziwne ale są ludzie którzy tak dokładnie robią :cool:.

No niestety ale w sumie nie ma się co dziwić, że tacy są skoro jest na to przyzwolenie.

MC_
17-12-2011, 15:47
A jak wobec tego nazwać osobę, która widzi, że sprzedawca pomylił się wpisując cenę KT?

Zwykły cwaniak.

akustyk
17-12-2011, 15:58
No właśnie... A czy Sprzedający z aukcji D60 kogoś oszukał??

sprzedajacy jest oczywiscie w porzadku, poza tym, ze co najmniej ode mnie dostal wyrazna informacje, ze "D 60 D" to jest napis w prowadzajacy w blad i ze powinien go skorygowac... w zwiazku z czym nie moze zaslaniac sie bledem (dostrzezonym) badz niewiedza (skorygowana).

opis aukcji pozostal niezmieniony, wiec trudno mi w tej sytuacji naprawde wierzyc w dobra wole tego sprzedajacego. moim zdaniem jest to, mowiac w prostych zolnierskich slowach, pie* oszust.

na wypadek gdyby kupujacy ten aparat mial dotrzec na CB i szukac drogi wyjscia: owszem, mam kopie komunikacji ze sprzedajacym, w ktorej wyraznie zignorowal uwage o wprowadzajacym w blad opisie. wiec jak najbardziej swiadomie probowal sprzedac ten sprzet sugerujac, ze chodzi o 60D.

Merde
17-12-2011, 16:05
A jak wobec tego nazwać osobę, która widzi, że sprzedawca pomylił się wpisując cenę KT?

Zwykły cwaniak.

Całkowita zgoda. Mało to takich? Nawet tutaj na forum...

Chris_11
17-12-2011, 16:05
No niestety ale w sumie nie ma się co dziwić, że tacy są skoro jest na to przyzwolenie.

Ale dlaczego nie ma być przyzwolenia skoro nie łamie regulaminu?
Co innego, że nikt tutaj nikogo nie przymuszał do zakupu... To Kupujący ma podejmować ŚWIADOMĄ decyzje podczas zakupu.

Mało to jest jeszcze sklepów, w których wisi karteczka "po odejściu od kasy reklamacji nie uwzględnia się". I to też jest cwaniactwo?

I żeby nie było wątpliwości... Również uważam, że w tym wypadku jest to cwaniactwo, ale nie żal mi ludzi, którzy się na to łapią, bo sami są sobie winni.

jacek_73
17-12-2011, 16:14
Ale dlaczego nie ma być przyzwolenia skoro nie łamie regulaminu?...

Dlatego że to zwykłe walenie w członka:!:

Dlaczego ma być na to przyzwolenie, bo są tacy którzy dadzą się naciąć? Mi też nie jest żal - wiedza kosztuje - ale nie hodujmy może następnych cffaniaków, bo z niektórych wypowiedzi wynika, że wszystko jest OK...i jest to bardzo zachęcające:evil:

G11
17-12-2011, 16:21
Coraz częściej niektóre zachowania, jakie obserwuje u ludzi sprawiają, że mam wrażenie, że są zwierzętami.....

Masz coś do zwierząt?
One nie oszukują dla zysku i zabijają tylko aby zdobyć pożywienie (nigdy na zapas). Ludzi są gorsi od zwierząt.

Chris_11
17-12-2011, 16:23
Masz coś do zwierząt?

Do zwierząt nie... Do ludzi.

horak
17-12-2011, 16:33
Ci, którzy uważają, że wszystko jest ok najwyraźniej nigdy nie zostali poszkodowani, a każdy wie, że zostać ofiarą oszusta jest bardzo prosto. Może gdy poczujecie to na własnej skórze to zmienicie podejście do tego typu numerów chyba, że również żerujecie na ludzkiej naiwności.

Ps. Tą aukcję może wygrać ktoś kto nie ma pojęcia o fotografii ale licytuje sprzęt na prezent bo ktoś sobie wymarzył taki model dostać
Chris_11 - takiego kogoś też nazwiesz naiwniakiem i powiesz, że ma pełną świadomość co kupuje. Ty być może znasz się na sprzęcie foto co nie znaczy, że każdy kupujący też musie się znać.

akustyk
17-12-2011, 16:34
Ale dlaczego nie ma być przyzwolenia skoro nie łamie regulaminu?

ja tam pamietam jeszcze, ze w dekalogu chrzescijanskim jest przykazanie 7-me, ktore mowi zwyczajnie "nie kradnij". podobnie jest w wielu innych religiach, ale nie znam, wiec sie nie powolam ;)
abstrahujac od religii, ludzie dorosli najczesciej maja jakies poczucie moralnosci, ktore tez mowi, ze wprowadzanie w blad, ktorego skutkiem jest czyjas szkoda, tez nie jest prawidlowe.

zaden regulamin mnie tego mowic nie musi a od ludzi, ktorymi sie otaczam, oczekuje tego samego. ja rozumiem, ze w Polsce na skutek powszechnosci pewnych cwaniackich zachowan przestalo sie na nie zwracac uwage. ale nie robmy ze zlodziejstwa nagle czegos normalnego.

ta aukcja to jest celowe wprowadzenie kupujacych w blad i celowe wykorzystanie jego niewiedzy/nadmiernego entuzjazmu, ze szkodliwym dla tego kupujacego skutkiem. niech sobie to bedzie nawet regulaminowe, jesli dla ciebie to jest wazniejsze kryterium, dla mnie taki delikwent jest zlodziejem i kropka. nie potrzebuje regulaminow tam, gdzie moj wewnetrzny kompas moralny jest gleboko przeciwko takim zachowaniom.

jacek_73
17-12-2011, 16:43
...ja rozumiem, ze w Polsce na skutek powszechnosci pewnych cwaniackich zachowan przestalo sie na nie zwracac uwage....

Ja Cię bardzo, ale to bardzo proszę - nie wyciągaj z postów trzech (może czterech) osób wniosków które krzywdzą (chyba jednak) większość obywateli naszego pięknego kraju.

Ta aukcja jest też tylko jedną na eN.

Chris_11
17-12-2011, 16:49
Ps. Tą aukcję może wygrać ktoś kto nie ma pojęcia o fotografii ale licytuje sprzęt na prezent bo ktoś sobie wymarzył taki model dostać
Chris_11 - takiego kogoś też nazwiesz naiwniakiem i powiesz, że ma pełną świadomość co kupuje.

Nawet ostatnio w Smyku widziałem Kobietę, która kupowała jakąś zabawkę na prezent, a że nie za bardzo się znała to... zadzwoniła i dopytała. Proste. Mi, jak babcie za dziecka kupowały prezent, to też się dopytywały, czy wszystko się zgadza.

ja tam pamietam jeszcze, ze w dekalogu chrzescijanskim jest przykazanie 7-me, ktore mowi zwyczajnie "nie kradnij". podobnie jest w wielu innych religiach, ale nie znam, wiec sie nie powolam ;)
abstrahujac od religii, ludzie dorosli najczesciej maja jakies poczucie moralnosci, ktore tez mowi, ze wprowadzanie w blad, ktorego skutkiem jest czyjas szkoda, tez nie jest prawidlowe.

Ale tutaj nikt nikogo nie okrada! Nie przystawia pistoletu do głowy i każe kupować.
Jak ja swego czasu sprzedawałem sztućce i okazało się, że cena ostateczna przewyższyła cenę (a tym samym moje najśmielsze oczekiwania) dokładnie takiego samego zestawu na innych aukcjach w formie "Kup Teraz" to też jestem cwaniakiem? Złodziejem? Powinienem oddać różnice?
Czy to raczej Kupujący nie dopilnowali swojego interesu?

Ja również jestem zagorzałym przeciwnikiem cwaniactwa i uważam to za cwaniacką akcję, ale w moim odczuciu nie jest to aukcja, przez którą trzeba gwałcić administratorów Allegro, że powinni ją zamknąć.
Jeśli ktoś chce się dać wydymać za własną kasę tylko z powodu chęci oszczędzenia lub braku znajomości to jego sprawa...

Kolaj
17-12-2011, 16:58
Ja również jestem zagorzałym przeciwnikiem cwaniactwa [...]No widzę, widzę. Dajesz temu dość dobitnie wyraz od wielu postów. :-?

sprocket73
17-12-2011, 17:00
...nie wyciągaj z postów trzech (może czterech) osób wniosków które krzywdzą (chyba jednak) większość obywateli naszego pięknego kraju.

Ale przeciez tylko jedna osoba idzie w zaparte, że wszystko jest wporzo i kupujący sami sobie są winni - Chris_11
A że krzyczy najgłośniej i napisał na ten temat kilkanaście postów, to sprawia wrażenie, że całe tłumy popierają takie przekręty.

Kolaj
17-12-2011, 17:00
Jak ja swego czasu sprzedawałem sztućce i okazało się, że cena ostateczna przewyższyła cenę Ale czy napisałeś w opisie, że są srebrne, choć w istocie były po prostu w srebrnym kolorze? Bo to przecież też nie byłoby, formalnie rzecz ujmując, kłamstwo, prawda?

akustyk
17-12-2011, 17:04
Ja Cię bardzo, ale to bardzo proszę - nie wyciągaj z postów trzech (może czterech) osób wniosków które krzywdzą (chyba jednak) większość obywateli naszego pięknego kraju.
absolutnie nie o to mo chodzilo ;)

Chris_11
17-12-2011, 17:06
Czyli rozumiem, że to, że na zdjęciach widać, że jest to ewidentnie D60 i w opisie jest też D60, a tylko w tytule widnieje zmyłka (i to jeszcze napisane tak, że aż się prosi o dokładniejsze dopytanie) kwalifikuje sprzedającego do skończonego cwaniaka i złodzieja?

Dla mnie jest wręcz odwrotnie... Aukcja obrazuje głupotę kupujących i pęd do oszczędzania za wszelką cenę.

sebfoto
17-12-2011, 17:11

Jeśli Zwykły Cwaniak czuje się urażony pozostaje mu już tylko wkroczyć na drogę sądową - bo zdania nie zmienię.

Mocne słowa. Spokojnie.
Opis aukcji był jasny jak słońce. Co do nazwy aukcji - wystarczy wpisać 'd60' i już pojawi się ponad 20 ofert z tytułami: 'CANON EOS 60D 60 D 60' i inne kombinacje. Większość o ile nie wszystkie dotyczą sprzedaży '60d'. Gdyby tak rygorystycznie podchodzić do nazywania aukcji, to faktycznie spokojnie 30% ofert powinno zniknąć bez dwóch zdań. Nie tylko z działu fotografia.
Każdy kij ma dwa końce, w tym konkretnym przypadku zdania będą podzielone, to oczywiste. Nie mam zamiaru bronić sprzedawcy, ani szczuć go paragrafami z perspektywy zawiedzonego kupującego. Nie zmienia to faktu, iż kupujący ma własną wolę, a nieznajomość branży/sprzętu/prawa nigdy nie zwalnia z odpowiedzialności. Dlatego też sprawa może znaleźć się na wokandzie, a wcale nie musi.
Swoją drogą jakiś czas temu kupiłem samochód za 1zł, bo sprzedawca się pomylił przy wystawianiu. Nie mam jednak chęci, ni czasu na wycieczki po sądach, zatem wyświadczyłem sprzedawcy przysługę i obyło się bez sądów czy wysyłania pieniędzy lub wydania towaru. Gdyby trafiło na kogoś innego to sprawa mogłaby się ciągnąć jak z wiadrem. (http://www.tvn24.pl/12690,1625398,0,1,1-5-roku-procesu-o-wiadro-za-8-50-zl,wiadomosc.html)

Ale przeciez tylko jedna osoba idzie w zaparte, że wszystko jest wporzo i kupujący sami sobie są winni - Chris_11
A że krzyczy najgłośniej i napisał na ten temat kilkanaście postów, to sprawia wrażenie, że całe tłumy popierają takie przekręty.

imho przekrętem byłoby 60d na zdjęciu i w opisie.
Mam inną ciekawostkę - kupowałem niedawno body na aukcji - był opis, było zdjęcie body, akcesoriów i pudełka. Okazało się przy odbiorze osobistym że z pudełka została tylko przednia i boczna ścianka. Resztę ktoś wyciął i wyrzucił ponoć przy przeprowadzce. Nie czułem się oszukany. Powinienem?

[ciach]
Dla mnie jest wręcz odwrotnie... Aukcja obrazuje głupotę kupujących i pęd do oszczędzania za wszelką cenę.

Dokładnie. To tak jak w innym wątku - ktoś pisał, że wysłał kasę do kogoś kto miał 24-70 + puszkę dużo taniej niż cena rynkowa. Okazało się, że to ewidentny scam, a naiwny kupujący mieszkając w USA zamiast kupić np. w B&H, to jednak wolał wybrać nieznane źródło. Teraz płacz i lamęt.
Trzeba mysleć!

Kolaj
17-12-2011, 17:19
Czyli rozumiem, że to, że na zdjęciach widać, że jest to ewidentnie D60 i w opisie jest też D60, a tylko w tytule widnieje zmyłka (i to jeszcze napisane tak, że aż się prosi o dokładniejsze dopytanie) kwalifikuje sprzedającego do skończonego cwaniaka i złodzieja?Czyli czytasz wybiórczo, tylko to,co chcesz. Celowo pomijasz to, że sprzedawca był całkowicie, w 100% świadom, że tytuł aukcji jest mylący. Był o tym informowany i nic z tym nie zrobił. A, że był mylący, to chyba nie pozostawia złudzeń, skoro zakończyło się taką a nie inną ceną i tyle osób się licytowało.

I właśnie ta świadomość stanowi tutaj o cwaniactwie.

Chris_11
17-12-2011, 17:23
Pytanie, co odpowiadał, kiedy ktoś do niego pisał maila z zapytaniem, jaki to faktycznie jest model aparatu, bo każdy, średnio myślący licytujący zadał by takie pytanie widząc tytuł i opis...

Ja ze swojej strony zakończę już tą dyskusję akcentem religijnym skoro już ktoś się do religii odwołał.

"Kto z Was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamień."

Jestem ciekaw, ilu z tych obrażonych tą aukcją w życiu nie "zacwaniakowało" i przyznali się, kiedy w sklepie w kasie okazało się, że towar jest tańszy niż na półce, że sprzedając auto niczego nie ukryli, że nie jechali autobusem bez biletu, nie przekraczali prędkości, podwójnej ciągłej, nie przechodzili poza pasami, opłacają abonament rtv................

jacek_73
17-12-2011, 17:27
...
Trzeba mysleć!

No właśnie

...
Opis aukcji był jasny jak słońce....

Niestety ciężko się z tym zgodzić (i widzę że nie tylko to moje zdanie) czyli wychodzi że jesteśmy bezmyślne głupki :confused:

Gratulując dobrego samopoczucia, a poniekąd troszkę go zazdroszcząc życzę wszystkim w 100% świadomych i udanych zakupów (nie tylko świątecznych - ale tak przy okazji), a sobie Świata bez przekrętasów i forum canon-board.info bez tego smutnego wątku:rolleyes:

horak
17-12-2011, 17:27
sebfoto - z tym sądem to wyświadczyłeś sobie przysługę a nie sprzedawcy. Bo gdybyś do niego poszedł to miałbyś większe kłopoty niż ten sprzedawca bo w sposób świadomy i z premedytacją wykorzystałeś jego błąd kupując od niego samochód za 1 zł

sebfoto
17-12-2011, 18:23
sebfoto - z tym sądem to wyświadczyłeś sobie przysługę a nie sprzedawcy. Bo gdybyś do niego poszedł to miałbyś większe kłopoty niż ten sprzedawca bo w sposób świadomy i z premedytacją wykorzystałeś jego błąd kupując od niego samochód za 1 zł

Przesadzasz, aczkolwiek nie będę przedstawiał wszystkich argumentów, bo to nie ma sensu, a offtop się rozrośnie niemiłosiernie.

horak
17-12-2011, 18:37
Sam napisałeś wcześniej, że sprzedawca się pomylił więc kupiłeś auto za zeta. Świadomie wykorzystałeś jego błąd. Nie widzę żadnej przesady w moim stwierdzeniu, a mamy w Polsce prawo takie, a nie inne, że idąc z tym do sądu to ty mógłbyś za to beknąć.

sebfoto
17-12-2011, 18:41
Sam napisałeś wcześniej, że sprzedawca się pomylił więc kupiłeś auto za zeta. Świadomie wykorzystałeś jego błąd. Nie widzę żadnej przesady w moim stwierdzeniu, a mamy w Polsce prawo takie, a nie inne, że idąc z tym do sądu to ty mógłbyś za to beknąć.

Była podobna historia z EF 50/1.4 sprzedawane przez sklep na allegro za 300zł - nowe. Kupiłbyś? Obeszłoby Cię to, że cena rynkowa jest dużo wyższa? Uważasz, że na wokandzie tłumaczenie sprzedawcy o błedzie byłoby uznane na jego korzyść? EOT. Naprawdę nie ma sensu drążyć tego wątku, to nie forum prawne.

jacek_73
17-12-2011, 18:47
Była podobna historia z EF 50/1.4 sprzedawane przez sklep na allegro za 300zł - nowe. Kupiłbyś? ...EOT...

Czerwona dioda w głowie..i trzeba się dowiedzieć czy to przypadkiem nie 50/1.8...ale się sprzedawcy pomyliło. Były takie przypadki, owszem - tylko to troszkę na zasadzie świadomego ładowania łapsk w nocnik :twisted:

sebfoto
17-12-2011, 18:48
Czerwona dioda w głowie..i trzeba się dowiedzieć czy to przypadkiem nie 50/1.8...ale się sprzedawcy pomyliło. Były takie przypadki, owszem - tylko to troszkę na zasadzie świadomego ładowania łapsk w nocnik :twisted:

To były 1.4. Pomyłka sprzedawcy naprawdę :)

Kolaj
17-12-2011, 18:48
Była podobna historia z EF 50/1.4 sprzedawane przez sklep na allegro za 300zł - nowe. Kupiłbyś?Oczywiście, że nie. Doskonale sobie zdaję sprawę, że taka cena jest absolutnie nierealna i musi być wynikiem pomyłki, prawdopodobnie polegającej na wystawieniu na aukcję wersji 1.4 zamiast 1.8.

sebfoto
17-12-2011, 19:03
Oczywiście, że nie. Doskonale sobie zdaję sprawę, że taka cena jest absolutnie nierealna i musi być wynikiem pomyłki, prawdopodobnie polegającej na wystawieniu na aukcję wersji 1.4 zamiast 1.8.

A dlaczego nie? Opis, tytuł, zdjęcia na aukcji były do 1.4. Na innych aukcjach były 1.8 w tej samej cenie. Według mnie to była promocja, a nie żerowanie na pomyłce sprzedawcy. Gdyby ktoś obstawał przy swoim to byłoby jak z tym wiadrem o którym wspomniałem wcześniej - sprawa w sądzie przez X czasu. Podobnie może się skończyć z 'd60 d', ale imho to sprzedawca będzie żądał zapłaty za towar niż kupujący wydania towaru zgodnego z opisem, gdyż z pewnością będzie zgodny z opisem.

Kolaj
17-12-2011, 19:10
A dlaczego nie?A dlatego, że nie żyję według zasady "śmierć frajerom!". Argumentu o promocji nie chce mi się komentować.

WiatruMistrz
18-12-2011, 11:32
http://allegro.pl/canon-ef-100mm-f-2-8-l-is-usm-oslona-i1998987094.html
mam podejżenie że to lewy towar bo na wszystkich fotach jest zakryty serial number oraz zero opisu od siebie o historii sprzętu.

axk
18-12-2011, 11:54
mam podejżenie że to lewy towar bo na wszystkich fotach jest zakryty serial number oraz zero opisu od siebie o historii sprzętu.

Może wystarczy poprosić o przesłanie numeru? A co do historii sprzętu to czy jest obowiązek opisywania jego przeżyć? Jedni przedstawiają dzieje swojego sprzętu, inni zwyczajnie nie widzą takiej potrzeby i tego nie robią.

jacek_73
18-12-2011, 11:57
Wiatrumistrza zdenerwowała pewnie niska cena - tak, tak dwa tysie a i tak nikt nie bierze :) Najprawdopodobniej przesadzona inwestycja (macro jest nie dla każdego), może jakieś tajemne rozliczenie z kimś za długi...a może jednak kradziony...:confused:

photolo
18-12-2011, 17:09

Ściśle rzecz ujmując to numer nie jest "zakryty" tylko jest niewidoczny bo obiektyw jest położony tak, a nie inaczej, zresztą nie pamiętam gdzie ten model ma nr seryjny, może mieć od spodu, a może mieć np. na bagnecie, a co do opisu... no cóż... mogłoby być napisane Canon EF 100 f/2,8 L IS USM Macro i tyle, obowiązku opisywania nie ma, dobra wola sprzedającego.

Selena
18-12-2011, 20:34
nie pamiętam gdzie ten model ma nr seryjny, może mieć od spodu, a może mieć np. na bagnecie...
I tak właśnie jest - 100L ma numer seryjny od spodu na metalowym bagnecie.
Z założonym tylnym dekielkiem nie da się zobaczyć SN w tym szkle :wink:

agaj666
18-12-2011, 20:55
Widać komuś to nie przeszkadzało, bo został sprzedany.

Darx
20-12-2011, 23:29
Widać komuś to nie przeszkadzało, bo został sprzedany.

Spójrz na jaką literkę zaczyna się nick tego, co go kupił ;)

Jago
20-12-2011, 23:56
Co sądzicie o tym: http://allegro.pl/obiektyw-canon-70-200-1-4-l-is-usm-i2002768316.html :?: Niby na pierwszy rzut oka nic podejrzanego :!: Zakręcona sprzedająca ;)

MC_
21-12-2011, 08:37
A co tutaj podejrzanego?
Jeśli nic to po co pisać w tym wątku?

Jago
21-12-2011, 09:52
Jak dla mnie trochę podejrzane są dwa różne punkty odbioru (Poznań i Kraków) - jest to tylko moje subiektywne odczucie które może być oczywiście całkiem inne od Twojego.

MC_
21-12-2011, 09:57
Ja często jeżdżę między Słupskiem a Toruniem i też mógłbym zrobić odbiór i tu i tu. Wiele osób tak niestety żyje.

Twoje subiektywne uczucie graniczy z przewrażliwieniem.

nowart
21-12-2011, 12:33
I tym prostym sposobem trafiłeś na listę podejrzanych mataczy :)
Widzisz jak łatwo podpaść, kiedy chce się dobrze ? Niemal jak w żarcie o policjantach i akwarium ;)

MC_
21-12-2011, 12:36
Trudno, jakoś to przeżyję. O ile pamiętam, to Ty również potrafisz dowieźć towar z Poznania, ty podejrzany typie ty!

;)

agaj666
21-12-2011, 12:39
Ja sprzedaję na allePazerno i mam kilka punktów odbioru. Też jestem podejrzany?

horak
21-12-2011, 12:44
Jesteś potencjalnie niebezpieczny bo idziesz kupującym na rękę i dzięki tobie Ci bardziej ostrożni nie kupią kota w worku.

Jago
21-12-2011, 13:17
....Twoje subiektywne uczucie graniczy z przewrażliwieniem.

Całkiem możliwe :-P

horak
21-12-2011, 13:35
Zawsze powtarzam, że ostrożności nigdy za wiele ale nie można też popadać w paranoję i odrobinę zaufania do drugiego człowieka też trzeba mieć bo inaczej wszystko zeszłoby na psy.

oki1999
21-12-2011, 15:27
Osoba sprzedająca aparaty Canon oraz iphon -y podająca się za Karolinę Racibosz lub zwana również Aleksandra Rutkiewicz / Karoliną Rutkiewicz posiadająca numer telefonu 788424453 jest oszustką. Sama jestem świadkiem sytuacji wyłudzenia pieniędzy. Zostały jej przelane pieniądze w formie zaliczki 500 zł za aparat Canon 5D i ani kasy ani aparatu.!!!Kłamie ,że ciągle jest w pracy , że ma głośnik w telefonie zepsuty i nie może odebrać.Numeru przesyłki paczki nie podała. Później kłamała ,że paczkę cofnęła ( dzwoniono do UPS i udzielono informacji ,że nie ma na takiej opcji-paczka jest nadana i ewentualnie od odbiorcy może wrócić). Dziewczyna podaje ,że jest ze Starachowic , a sprawdziłam jej numer IP z jakiego komputera pisała maile okazało się ,że jest z Bydgoszczy.
OSTRZEŻENIE DLA UCZCIWYCH, KTÓRY SWOJĄ MIARKĄ LUDZI MIERZĄ ...
Dziewczyna na również aukcje na Tablica.pl
Pozdrawiam ,
Magdalena.

Kolekcjoner
21-12-2011, 16:08
Proszę podać aukcję z którą był problem. To nie jest wątek zbiorczy o problemach z zakupami.

dinderi
21-12-2011, 17:11
Osoba sprzedająca aparaty Canon oraz iphon -y podająca się za Karolinę Racibosz lub zwana również Aleksandra Rutkiewicz / Karoliną Rutkiewicz posiadająca numer telefonu 788424453 jest oszustką.

Już tu o takiej wspominano http://skrzwww.canon-board.info/showthread.php?p=1016766#post1016766

tombas
21-12-2011, 17:55
Chcemy, nowego, poprawionego 24-70 - no to jest:mrgreen:
http://allegro.pl/canon-24-70-f-2-8-l-usm-wyjatkowy-i2011289513.html

oki1999
21-12-2011, 22:11
Tak ja to wysłałam również na inne portale. Ogłoszenie sprzedaży aparatu znalazłam na Tablica.pl , które już zostało usunięte po wpłaceniu zaliczki za aparat. Dzięki portalowi Canon Board.info znalazłam dane tej Pani wpisując jej numer telefonu -użytkownik damian 26 opisuje sytuacje , która mnie dotknęła- tyle ,że się dałam nabrać..;( Szkoda, że po fakcie ale przynajmniej wiedziałam jak naprowadzić policje na Panią, która pieniążki wzięła , a aparatu nie wysłała- bo pewnie go nie ma ...

http://skrzwww.canon-board.info/showthread.php?t=12083&page=448

photolo
22-12-2011, 08:18
I to kobieta kobiecie zgotowała ten los... Mało na forum jest ludzi z Bydgoszczy? wystarczyło poprosić o obejrzenie sprzętu czy pomoc w odbiorze i nie byloby kłopotu, a z podawaniem danych osobowych, adresowych itp. to bym uważał, choć z moralnego punktu widzenia teoretycznie jest to OK., to polskie prawo jest tak napisane, że mimo, że to Ty jesteś poszkodowana, możesz mieć z tego powodu spore nieprzyjemności. Pozdrawiam.

Darx
22-12-2011, 12:18
Mało na forum jest ludzi z Bydgoszczy? wystarczyło poprosić o obejrzenie sprzętu czy pomoc w odbiorze i nie byloby kłopotu

Prawda jest taka, że osoby działające w taki sposób nie stawiają się na spotkaniach. Kilkanaście stron wcześniej ktoś chadzał po lokalach, cukierniach czy nawet sklepach z akcesoriami erotycznymi. Był wodzony za nos by w końcu otrzymać informację, drogą e-mailową, że są braki towaru. Gdyby jeden z forumowiczów podjął się zadania. Jestem absolutnie pewien, że sprzętu by nie zobaczył.

Najczęstszym wyjaśnieniem takich (pseudo-sprzedawców) są zarobki. Jak tutaj nie skorzystać z oferty bogatego "kogoś" przebywającego obecnie za granicą i nie posiadającego konta na allegro oraz innych portalach aukcyjnych. Ludzie szukają łatwych zarobków. Nie uogólniajmy, że są to małolaty, są to też dojrzałe osoby, często też po sześćdziesiątce dorabiające do emerytury.

Od 2009 odnotowano gwałtowny wzrost fałszych-sprzedawców. Co jakiś czas pojawia się artykuł na temat kradzieży. Problemem nie jest wybranie się po "wyborczą" czy zajrzenie do internetu. Wygoglowanie tego i tego sprzedającego, a w szczególności sprawdzenie go pod kątem autentyczności. W taki sposób podchodzę do zakupów od osoby prywatnej. Sam nawet dbam o kontakt z osobą, która kupiła ode mnie.
Magdaleno, współczuję i liczę na pomyślne zakończenie sprawy, powodzenia.

nowart
22-12-2011, 15:10
Od 2009 odnotowano gwałtowny wzrost fałszych-sprzedawców. Co jakiś czas pojawia się artykuł na temat kradzieży.Wygoglowanie tego i tego sprzedającego, a w szczególności sprawdzenie go pod kątem autentyczności

Prawda jest taka, że większość ludzi widząc sprzedawcę ze sporym dorobkiem i nieposzlakowaną opinią kontra jakiś "niewiadomokto" mający to samo stówkę taniej to dostają małpiego rozumu, przełącza się w główce pstryczek wyłączający ostrożność i lecą na łeb na szyję szukać iluzorycznych oszczędności...
Dlatego właśnie złodziejaszków będzie z dnia na dzień coraz więcej i więcej...

ambro
23-12-2011, 17:13
http://allegro.pl/super-okazja-bcm-canon-eos-d-60-d-body-i2010131022.html

Aukcja ma taki tytuł i opis, że łatwo się pomylić, że chodzi o Canona 60D a nie o starego D60. Jak widać po cenie parę osób się nabrało.

G11
23-12-2011, 17:32
Trzeba być ślepym i na dodatek głupim żeby się pomylić aby nie zauważyć różnicy pomiędzy D60 a 60D.

wiktor2323
23-12-2011, 17:39
Widocznie są na tym świecie na tyle głupi i nieuważni , żeby kupić D60 jako 60D. Chociaż były już aukcje zdjecia iphona które poszło za 700 zł.. :P

softgbs
23-12-2011, 18:07
ludzie się nie znają to i D60 za 2,5k kupią :D

DarekB
23-12-2011, 18:24
No kupił za 2700zł, zorientował się co kupił i teraz szuka jelenia.

Merde
23-12-2011, 18:52
No kupił za 2700zł, zorientował się co kupił i teraz szuka jelenia.

I znalazł. Ale jaja, jeszcze na tym zarobił...

DarekB
23-12-2011, 19:48
Wyglada na to ze na kolejnej aukcji sprzeda sie za 3300zl ;-) Ta pucha pobije rekord w ilosci wlascicieli.

Wysłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk

nowart
23-12-2011, 19:54
Ta pucha to kwintesencja handlu sprzętem używanym w Polsce. Czy to autozłom, czy foto, czy inne używki. Wszystko jak nowe, prawie nieużywane, oczywiście bez wad. Syf przykryty pudrem w celu jak najkorzystniejszego wydymania drugiego człowieka...

Merde
23-12-2011, 20:39
Ta pucha to kwintesencja handlu sprzętem używanym w Polsce. Czy to autozłom, czy foto, czy inne używki. Wszystko jak nowe, prawie nieużywane, oczywiście bez wad. Syf przykryty pudrem w celu jak najkorzystniejszego wydymania drugiego człowieka...

Nowart, tutaj (http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1028081&postcount=23) pytałeś w co inwestować. Teraz już wiesz :mrgreen:

sprocket73
23-12-2011, 20:44
Aparat kupilem mojej zonie na prezent, ale okazal sie nietrafiony, dlatego wyladowal tutaj!
Wygląda na to że napisał szczerą prawdę ;)
Ciekawe czy jak cena dalej będzie szła w górę to Canon wznowi produkcję tego modelu?

tomfoot
23-12-2011, 21:17
Nie rozumiem Was. Najpierw setki osob narzekaja, ze canon produkuje gnioty typu 60d z gibanym lcd lub 5d mk2 z upakowana mpxi matryca, a potem sie dziwicie ze ludzie wola za ciezka kase kupic kultowy sprzet :-)

Yoshitaka
23-12-2011, 21:23
Wygląda na to że napisał szczerą prawdę ;)
Ciekawe czy jak cena dalej będzie szła w górę to Canon wznowi produkcję tego modelu?

Szkoda tylko, że nie miał odwagi wystawić sprzedawcy komentarza po aukcji.

ambro
23-12-2011, 21:35
Ciekawe czy będzie finalizacja ten transakcji. Osoba, która nie ma dużego pojęcia o sprzęcie bardzo łatwo może dać się nabrać, a tekst aukcji jest sprytnie napisany, bo nie można zarzucić, że jest tam jakaś nieprawda. Jedynie tytuł i literka D po 60. Dodano spacje, aby nie było zbyt jednoznacznie i drugą literę z przodu. Jak zobaczyłem tą aukcję to zgłosiłem do allegro jako podejrzaną (manipulacja słowami kluczowymi), ale widać pracownicy portalu nie znaleźli powodu aby ją zablokować.

PawelB
23-12-2011, 21:39
Sam się naciął na tytuł aukcji poprzednio, to teraz powtórzył ten numer.

Matt_K-K
23-12-2011, 21:49
Wśród puszek sporo można znaleźć modeli nazwanych tak, że mogłyby posłużyć do szybkiego dorobienia się korzystając z nieuwagi kupujących.

Oprócz D60 i D30, znając zachowania części naszego społeczeństwa ( brak czytania ze zrozumieniem lub w ogóle pominięcie opisów ), pewnie udałoby się też nieźle sprzedać Minoltę 7d ( była nawet taka aukcja, ale z kuriozalnie wysoką ceną kup teraz, więc pewnie nikt się nie skusił ) jako "rywala" Canona 7d. Pewnie z odpowiednim "wkrętem" dałoby się jakiś z modeli analogowych wcisnąć jako cyfrowy - np. Canon 50E - że niby literówka ( "E" zamiast "D" ) a że nie cyfrowy....jak to nie cyfrowy? Ma LCD, więc pewnie jest cyfrowy! :) Z drugiej strony nie sądzę, by często dochodziło do pomyłek na linii 1D-1Ds...

wiktor2323
23-12-2011, 21:57

Już pędzę wyjaśnić. Obiektyw kupiłem ja, ponieważ miałem możliwość odbioru osobistego. Nie jest kradziony, numer seryjny nie figuruje jako "lewy" i nie miałem problemu żeby uzyskać go przed licytacją, jest jak nowy i właśnie testuje;) Też miałem podejrzenia, bo opis był bardzo skromny a na zdjęciach niepokazane numery itp. Zaryzykowałem tylko i wyłącznie dlatego, że miałem po niego 100 km i jak się okazuje było warto.

nowart
23-12-2011, 22:16
Rozumiem, że byłeś osobiście w serwisie lub przesłałeś tam szkło w celu zweryfikowania faktu, że nie widnieje w bazie sprzętu kradzionego?

Jago
24-12-2011, 00:44
Rozumiem, że byłeś osobiście w serwisie lub przesłałeś tam szkło w celu zweryfikowania faktu, że nie widnieje w bazie sprzętu kradzionego?

A może był na Policji - oni także mają swoją kartotekę rzeczy skradzionych. Generalnie wiktor2323 gratki z okazji udanego zakupu - za ten cash (i jego stan) też bym kupił to szkiełko.

Goomis
24-12-2011, 00:49
http://allegro.pl/super-okazja-bcm-canon-eos-d-60-d-body-i2010131022.html

Aukcja ma taki tytuł i opis, że łatwo się pomylić, że chodzi o Canona 60D a nie o starego D60. Jak widać po cenie parę osób się nabrało.

No i ktoś podał zgniłe jajo dalej. Ciekawe kiedy będzie finał tego łańcuszka. :p

Darx
24-12-2011, 02:08
Spokojnie. Pewnie skończy się na 10k. Niestety moja wyobraźnia nie sięga aż tak daleko żeby określić jaki byłby opis. Póki, co widzę, że ludzie to musieli z rąk wypaść i łbem o wannę zahaczyć.

RNz
24-12-2011, 10:26
No i ktoś podał zgniłe jajo dalej. Ciekawe kiedy będzie finał tego łańcuszka. :p

I do jakiej kwoty dojdzie w finale ;)
Jak na razie jest to dobra inwestycja :shock:

nowart
24-12-2011, 11:44
A może był na Policji - oni także mają swoją kartotekę rzeczy skradzionych..

No pewnie, że "jakąś" tam ma... tak samo jak RossiElectro przed którym przestrzegałem na nikoniarzach i sprzęt od niego, z którym ludzie do dziś biegają do komisariatów chcąc dowiedzieć się szczegółów i zwrócić sprzęt. słyszą często, że nie mają tych nr seryjnych w bazie, wszystko jest w porządku, mają nie zawracać **** i iść sobie do domu. Kontakt z tą samą instytucją tylko w Warszawie - zajmującą się daną sprawą - daje już inny efekt i sprzęt zostaje zarekwirowany jako pochodzący z przestępstwa.
Sprzęt z gigantycznego przestępstwa, którego pół europy szuka od pół roku nie widnieje w większości danych polskich komisariatów - widać jeszcze gołąb pocztowy nie doleciał z papierami :roll:
Może to tyle na temat skuteczności Policji i ich kartotek...

xxkomarxx
24-12-2011, 11:47
Myślę że dużo drożej już się nie sprzeda, ba w następnej aukcji aparat może osiągnąć max 600zł. Powodem takiego zainteresowania jest też fakt że są święta. Rodzice chcą kupić prezent dziecku czy jakoś tak i nie koniecznie znają się na sprzęcie. Usłyszeli coś 60 i d więc patrzą jest i cena niższa niż nowego a stan świetny 2 baterie. No to jak okazja. A potem się okazuje że jednak nie do końca tak różowo to wygląda a może to limited edition old designe. :)

jacek_73
24-12-2011, 12:45

Najmiękciejszy splunie sobie w brodę i wystawi negatywny komentarz:?:

Przemek_PC
24-12-2011, 12:45
To samo było z D30 kiedy pojawił się 30D :)

jacek_73
24-12-2011, 12:51
To samo było z D30 kiedy pojawił się 30D :)

Najlepiej całą winę zwalić na canona, że tak po cajmersku pooznaczał aparaty, że stare gruchoty można wziąć i sprzedać jako najnowsze modele :p

wiktor2323
24-12-2011, 13:32

Nie chce mi się wyjaśniać co, jak, dlaczego i po co. Obiektyw jest sprawdzony i w 100% legalny. Gdybym miał jakieś obawy że może być z trefnego źródła bym go nie kupił:)

BRS
26-12-2011, 14:41
Najmiękciejszy splunie sobie w brodę i wystawi negatywny komentarz:?:
a ma inne wyjscie? sprzet jest widoczny na zdjeciach doskonale
na instrukcjach napisane jak wol D60..
ogolnie nie wiem czy mozna to uznac za nieuczciwosc.. bo w blad nikt nikogo nie wprowadza <mysli>
choc i tak wspolczuje ludziom ktorzy nie zwracaja uwagi na szczegoly

Najlepiej całą winę zwalić na canona, że tak po cajmersku pooznaczał aparaty, że stare gruchoty można wziąć i sprzedać jako najnowsze modele
hahah tak tak to ich wina:p

jacek_73
26-12-2011, 14:57
...ogolnie nie wiem czy mozna to uznac za nieuczciwosc.. ...

Uczciwością tego nazwać nie można:neutral: 10 stron tego wątku wstecz było na ten temat - zdaje się wyczerpująco :evil: ...ale nie każdy musi podzielać moje zdanie w tej kwestii.

szambonur
26-12-2011, 15:06
bermar78 który zakupił D60 za 2700 a następnie sprzedał z zyskiem, prawdopodobnie jakiemuś "jeleniowi" aktualnie sprzedaje jakiś inny aparacik, domniemywać można iż o sprzęcie pojęcie ma, również to iż handluje przez allegro w miarę regularnie świadczy iż jest "dojrzałym" allegrowiczem... Czyżby tak się dał wrobić, może to był świadomy zakup... ;)

jacek_73
26-12-2011, 15:15
...Czyżby tak się dał wrobić, może to był świadomy zakup... ;)

IMHO: wypadek przy pracy ;-)

Pamiętacie co Krzepicki powiedział kiedyś Dyzmie: nie ma takiego cwaniaka, na którego nie znalazłby się lepszy:!:

bucefal14
26-12-2011, 18:16
A zaczęło się dość niewinnie, dziwne że wtedy nie było "jeleni" czyżby magia świąt?
http://allegro.pl/super-okazja-bcm-canon-eos-d-60-d-body-i1986101701.html

G11
26-12-2011, 18:30
http://poznan.gumtree.pl/c-ViewAd?AdId=319527823&MessageId=MSG.VIEW_AD.REPLY_TO_AD_SENT&ilIds=319981854%2C319970585%2C320018684%2C32000649 7%2C319994011%2C319957877%2C319965831%2C319965322% 2C319962274%2C319956448%2C319946217%2C319934908%2C 319930393%2C319878186%2C319846421%2C319838529%2C29 6641050%2C319832644%2C319828096%2C319784456%2C3197 79064%2C319719265%2C319721552%2C319680345%2C319749 969%2C319723215%2C304329770%2C312272910%2C27807351 3%2C319706881%2C165411775%2C319697841%2C269319264% 2C319691800%2C319683034%2C305857408%2C319676433%2C 319674876%2C319539323%2C319542025%2C311963932%2C31 9547390%2C319537262%2C319536593%2C319527823%2C3195 15647%2C319496812%2C319479546%2C319454382%2C319444 076&ilNext=2&ilPrev=-1&ilProvider=SearchIdListProvider&ilqcCatId=0&ilqcKeyword=canon&mpname=LocClass-R2S&mpuid=59953347%3B319527823%3B18448727%3B3200006%3B 4%3B9021%3B%3B%3B%3B1317929517354&secev=AQAAATLWh4wAAM0AAAACACExMzJkYWI4ODEyYS5hMjBi MjY2LmRlYjguZmZmY2RlNjYAAAAAEwubjwEAAAAjAAAAADF4y4 DoUBYEwlBWU58X50%2FobfOJr%2F2vOg**
Łańcuszek z D60 zaczął się w październiku na Qumtree.

szambonur
26-12-2011, 18:48
W tym całym zamieszaniu z D 60 D taki łańcuszek ma też dobre strony, zdemaskował dwóch użytkowników MarcinGrześ i bermar78 jako zwykłych oszustów i kombinatorów..., bo tak należy nazywać tych osobników...

Goomis
27-12-2011, 00:12
A zaczęło się dość niewinnie, dziwne że wtedy nie było "jeleni" czyżby magia świąt?
http://allegro.pl/super-okazja-bcm-canon-eos-d-60-d-body-i1986101701.html

Ciekawe co koleś zrobi :D Trzeba było wystawić z kup teraz np. 2500 :P