Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20

Husky
26-03-2011, 22:57
Dopisek dostał dodany 17marca. Ostatnia osoba licytowała dzisiaj więc wie o co walczy.

dinderi
26-03-2011, 23:37
Zastanawiam sie dlaczego taka wysoka cena, przeciez za ta kase mogliby sobie ludzie kupic uzywana w bdb stanie 430exIINie tylko używaną, ale nową za niewiele więcej. :) To mnie zawsze fascynuje, że na używkę z cenie nowej zawsze znajdzie się amator :D

koper90
27-03-2011, 07:37
No ale patrzcie wcześniej były oferty 430EXII która poszła za 640zł... Wiec gdzie tu logika?

pawciolbn
27-03-2011, 08:30
Każdy sprzedaje zaś ile uważa,a to nie wydaje mi się byc podejrzane. Równie dobrze można by wrzucić tu aukcje 5D z przedziałem cenowym powyżej 4,5k, a i takie są.

_fiolek
28-03-2011, 12:35
Czy ktos kupowal u > http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=20315108

i poleca ???

Merde
28-03-2011, 12:43
Czy ktos kupowal u > http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=20315108

i poleca ???

http://canon-board.info/showthread.php?p=441240
http://canon-board.info/showthread.php?t=22841

Polecam, a jakże... wyszukiwarkę :mrgreen:

malang
29-03-2011, 19:31
Poszukując 40d na allegro trafiłem na taką aukcję:
http://allegro.pl/canon-40d-ideal-komplet-real-foto-zobacz-i1531371632.html

Wszystko wygląda całkiem ładnie, ale 2 tyg temu tą samą aukcję widziałem zakończoną z kwotą ok. 1500zł. Trochę mnie to zdziwiło, że ponownie została wystawiona. Zapytałem się Pana ile zrobił klatek tym aparatem oraz dlaczego aukcja ponownie jest na allegro. Odpowiedział mi grzecznie, że przebiegu nie zna, nie liczył, wystawił ponownie ponieważ poprzednia tranzakcja nie została sfinalizowana. No dalej niby wszystko ok, ale w tzw. międzyczasie sprawdziłem personalia adresata przesyłki http://www.fotoo.pl/zdjecia/files/2011-03/3dd6d481.jpg jeszcze wtedy nowego 40d. Okazało się, że te dane pokrywają się z pracownią fotografii http://www.favore.pl/120163_fotografia-slubna-tomasz-doszak-czarnowasy-opolskie.html ... Jak myślicie, jaka jest szansa, że opis "Jest to półprofesjonalny model Canona, ale nigdy nie był używany jako sprzęt który ma na siebie zarobić (sesje ślubne, studio), jestem pasjonatem fotografii i zdjęcia robie dla siebie" jest w tym momencie zgodny z prawdą?

N00bek
29-03-2011, 19:47
Gdybym miał szukać wyjścia skusiłbym się o telefon do owego fotografa - nie ten z aukcji, ale z jego opisu ;)

Zawsze może Ci się udać coś wyczaić ;)

Hubi78
29-03-2011, 20:01
Cwaniaki widząc że cena nie urośnie podstawiają osoby znajome i podbijają ogłoszenie.
Woli stracić taki delikwent 30-40zł niż sprzedać taniej. Następnie wystawia ponownie aukcje. Takie są moje przypuszczenia ponieważ jak wytłumaczyć aukcje które się zakończyły sprzedażą a są wystawiane ponownie?

malang
29-03-2011, 20:10
Jeszcze chwile poszperałem i sytuacja się wyjaśniła w zupełności. Odpowiedź na e-maila dostałem z adresu splice@o2.pl, ten sam widnieje na tym ogłoszeniu reportażu ślubnego:

http://allegro.pl/reportaz-slubny-chelm-za-darmo-zobacz-i1449606576.html

Tak więc zawsze warto poszukać potwierdzenia opisu towarów sprzedających na allegro ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Cwaniaki widząc że cena nie urośnie podstawiają osoby znajome i podbijają ogłoszenie.
Woli stracić taki delikwent 30-40zł niż sprzedać taniej. Następnie wystawia ponownie aukcje. Takie są moje przypuszczenia ponieważ jak wytłumaczyć aukcje które się zakończyły sprzedażą a są wystawiane ponownie?

Czasem tak bywa niestety, gdyż ludzie podbijają czasem dla zabawy. Jest to zatrważające, ale podbijają cene, wygrywają aukcję a potem mówią, że nie mają pieniędzy. Ale w tym wypadku myślę, że masz rację, znajomy za mocno podbił i muszą wystawić jeszcze raz. Najgorsze jest to, że sprzęt wygląda naprawdę na mało używany, więc ciężko jest poznać, że to ślubniak...

N00bek
29-03-2011, 21:19
Zapytałem się Pana ile zrobił klatek tym aparatem oraz dlaczego aukcja ponownie jest na allegro. Odpowiedział mi grzecznie, że przebiegu nie zna, nie liczył1, wystawił ponownie ponieważ poprzednia tranzakcja nie została sfinalizowana2.

Ad1.
EOS info sprawdza przebieg aparatu. Dobrze było by go poprosić o screenshota z eosinfo ;) Zresztą nie tylko eos info go sprawdza (oczywiście nie mam na myśli liczenie na palcach).

Ad2.
Miałem przypadek podobny, ale na ustalonych warunkach z kupującą. Wpłaciła mi zaledwie 1800 złotych. Daną aukcję wygrała za 2200złotych. Umówiła się ze mną, że resztę pieniędzy wpłaci po dotarciu aparatu. Podesłała mi swój dowód osobisty - skan. Tak jak przypuszczałem była to starsza osoba. Stąd też by tłumaczyło to fakt iż nie uregulowała pełnej kwoty.
Jednak do rzeczy. Umówiliśmy się na wysyłkę po dniu zaksięgowania pieniędzy. Owszem dotarły. Posłałem jej maila. Zadzwoniłem także, że pieniądze są na koncie i wyślę dzisiaj. Niestety,a raczej stety na moje szczęście utknąłem w korku. Paczki nie wysłałem, a następnego dnia (i przez kolejne kilka dni) miałem kilka wyjazdów. Omyłkowo wysłałem maila, iż paczka została wysłana. Cisza. Następnego dnia zadzwoniłem do owej Pani. Ciągłe braki sygnału przez całodzienne dzwonienie wprowadziły mnie w stan nerwowości. Wiadomo, że starsza osoba mogła nie mieć do mnie zaufania. Teraz najciekawsze. Po wysłaniu kolejnego maila - przyszła zaledwie informacja, że podany mail nie istnieje. Wprowadzałem ten sam mail, co wcześniej przychodziło z niego kilka wiadomości. Dwa dni siedziałem jak na szpilkach, co chwilka denerwując się. Spojrzałem na konto bankowe (przyszło stypendium) pieniądze dotyczące aparatu zniknęły. Tak samo zniknęło wszystko inne. Zostały wycofane dokładnie tego samego dnia, godzinę później kiedy napisałem do nich iż paczka została 'wysłana'.

Po długich poszukiwaniach znalazłem tę kobietę. Jedyne czego się dowiedziałem, to bełkot na temat córki sąsiadki - tyle. :-?

O matko! Ale się rozpisałem ;)

m-a-r
29-03-2011, 21:28
W jaki sposób zniknęły pieniądze z Twojego konta? Wydawało mi się, że jeśli jakaś kasa wpłynie na Twoje konto to nie ma już możliwości, żeby nadawca wycofał przelew.

Robson01
29-03-2011, 23:20
Oczywiście, że wpłacający nie może wycofać wpłaty która już znalazła się na Twoim koncie. Taką operacje może wykonać tylko właściciel konta.

xxkomarxx
29-03-2011, 23:21
Ad1.

... Spojrzałem na konto bankowe (przyszło stypendium) pieniądze dotyczące aparatu zniknęły. Tak samo zniknęło wszystko inne. Zostały wycofane dokładnie tego samego dnia, godzinę później kiedy napisałem do nich iż paczka została 'wysłana'.

Po długich poszukiwaniach znalazłem tę kobietę. Jedyne czego się dowiedziałem, to bełkot na temat córki sąsiadki - tyle. :-?

Dziwna sprawa żeby zaksięgowane pieniądze mogły zniknąć.
Sprawa do Archiwum X :)

Kolekcjoner
30-03-2011, 00:43
To jest jakiś absurd. Nie ma możliwości wycofania pieniędzy z cudzego konta.

malang
30-03-2011, 08:07
Wycofanie wcześniej wpłaconych pieniędzy jest możliwe np. w paypalu, przy przelewach bezpośrednich nie sądzę.

N00bek
30-03-2011, 09:51
To jest jakiś absurd. Nie ma możliwości wycofania pieniędzy z cudzego konta.

Nie będę się wypowiadał, co dla mnie jest absurdem ;)

Jestem w ING od dobrych kilku lat. Jednak nie jestem w stanie wam Panowie nazwać całej tej operacji. Do rzeczy. Jeżeli ktoś wykona przelew do mnie, to na moim koncie pojawi się informacja, iż te pieniądze się na nim znajdują. Jednak, nie mogę ich wypłacać, przemieszczać - czyli są, ale nie w postaci fizycznej.

Tłumaczyłem to sobie tak; System ing dostaje potwierdzenie wykonania przelewu na taką lub taką kwotę. Automat dodaje cyferki do rachunku, a w historii rachunku, widać mały symbol (nie zauważyłem go wcześniej). Jednak te pieniądze dopiero fizycznie do mnie trafią zapewne za 2-3 dni ;) Kiedy inny bank wykona pozostałe procesy.

Z tego, co mi wiadomo w PKO wyświetlana jest data wykonania przelewu, dotarcia pieniędzy. Można go jeszcze anulować.

tomfoot
30-03-2011, 11:28
Nie będę się wypowiadał, co dla mnie jest absurdem ;)

Jestem w ING od dobrych kilku lat. Jednak nie jestem w stanie wam Panowie nazwać całej tej operacji. Do rzeczy. Jeżeli ktoś wykona przelew do mnie, to na moim koncie pojawi się informacja, iż te pieniądze się na nim znajdują. Jednak, nie mogę ich wypłacać, przemieszczać - czyli są, ale nie w postaci fizycznej.

Tłumaczyłem to sobie tak; System ing dostaje potwierdzenie wykonania przelewu na taką lub taką kwotę. Automat dodaje cyferki do rachunku, a w historii rachunku, widać mały symbol (nie zauważyłem go wcześniej). Jednak te pieniądze dopiero fizycznie do mnie trafią zapewne za 2-3 dni ;) Kiedy inny bank wykona pozostałe procesy.

Z tego, co mi wiadomo w PKO wyświetlana jest data wykonania przelewu, dotarcia pieniędzy. Można go jeszcze anulować.

Wiesz co, zmień lepiej bank. Bo masz jakieś konto inne niż wszyscy. I jeszcze jedno, zgłoś swój bank do prokuratury bo postępuje niezgodnie z prawem.

Kolekcjoner
30-03-2011, 12:12
Wiesz co, zmień lepiej bank. Bo masz jakieś konto inne niż wszyscy. I jeszcze jedno, zgłoś swój bank do prokuratury bo postępuje niezgodnie z prawem.

Zmiana banku chyba niewiele da :wink:. Ja też mam konto w Śląskim od wielu lat i nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Sprawa jest ważna, bo jeśli jest możliwe wycofanie pieniędzy z mojego konta bez mojej wiedzy to ja dziękuję :rolleyes:. Aż się zapytam czy to możliwe.

tomfoot
30-03-2011, 12:35
Zmiana banku chyba niewiele da :wink:. Ja też mam konto w Śląskim od wielu lat i nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Sprawa jest ważna, bo jeśli jest możliwe wycofanie pieniędzy z mojego konta bez mojej wiedzy to ja dziękuję :rolleyes:. Aż się zapytam czy to możliwe.

Chodziło mi po prostu o to, że nie ma możliwości wycofania bez naszej zgody pieniędzy które na nasze konto trafiły, chyba że trafiły na skutek błędu (np. błednie wpisany numer konta na przelewie - co dziś jest już przypadkiem skrajnym, bo dane odbiorcy i numer konta muszą się zgadzać, chyba że ktoś wpisuje na przelewie sam numer konta). Nawet urząd skarbowy czy pg może tylko zająć środki na koncie, ale nie je pobrać bez decyzji sądu. Środki na koncie bankowym nie pokażą się, dopóki nie zostaną zaksięgowane. A jak zostaną zaksięgowane, to nie zostaną cofnięte. Chyba, że adres banku, to Kajmany, Russian Street 17 :-)

mc_iek
30-03-2011, 12:37
Mam konto w Śląskim już 11 lat i tez jakoś nie zauważyłem, żeby była taka możliwość. Chwila, w której z banku dokonującego przelew przychodzi informacja o wykonaniu operacji, jest chwilą w której ING księguje pieniądze na moim koncie i już. Jedyna szansa na cofnięcie przelewu była by w czasie między zleceniem przez klienta, a wysłaniem informacji przez bank, bo banki wymieniają się takimi danymi co jakiś czas, typu godzina, dwie, lub jeżeli zlecenie przelewu dokonane jest w czasie, gdy bank nie pracuje. Z moich obserwacji wynika, że między 21-szą a 8-mą oraz przez całą niedzielę system Śląskiego nie księguje operacji. Niestety nie mam pojęcia, czy systemy bankowe dają możliwość wstrzymania takiego przelewu w tym czasie.

tomfoot
30-03-2011, 12:59
Panowie, ale w ogóle nie ma o czym mówić. Gdyby system banku dawał taką możliwość jak opisywana, to nie byłaby ona wykorzystywana w celu zakupu body canona za 2000 zł tylko do operacji znacznie grubszej. Chyba szkoda więcej czasu na opisywanie wyssanych z palca bzdur?
PS. Mam na myśli konkretnie to, że wolałbym w ten sposób kupić Audi Q7 niż stare body.

maczkus
30-03-2011, 13:26
W jaki sposób zniknęły pieniądze z Twojego konta? Wydawało mi się, że jeśli jakaś kasa wpłynie na Twoje konto to nie ma już możliwości, żeby nadawca wycofał przelew.

Mojej koleżance zdarzyła się*podobna sytuacja w Inteligo. Dostała przez pomyłkę od kogoś*przelew na 5000zł, na drugi dzień kasa zniknęła z konta bez żadnego słowa wyjaśnienia.

Merde
30-03-2011, 13:29
Mojej koleżance zdarzyła się*podobna sytuacja w Inteligo. Dostała przez pomyłkę od kogoś*przelew na 5000zł, na drugi dzień kasa zniknęła z konta bez żadnego słowa wyjaśnienia.

Takie sytuacje faktycznie się zdarzają, jeśli jest to błąd systemu bankowego.
W przypadku prawidłowo wykonanego i zaksięgowanego przelewu nie ma takiej możliwości, to by przecież otwierało furtkę do gigantycznych nadużyć.

goldfin
30-03-2011, 15:19
Być może to było płacone przez system PayPal ?

http://lui445.blog.onet.pl/oszusci-sa-wsrod-nas,2,ID424263374,n

tomfoot
30-03-2011, 16:10

To nie jest podobna sytuacja. Jak wyżej pisałem - jeżeli przelew trafił błędnie na dane konto, to może zostać wycofany. Przy czym błędnie nie oznacza, że najpierw można wysłać przelew na czyjeś konto, wysłać potwierdzenie przelewu, a potem pobiec do banku z krzykiem "sorry pomyłka". Błąd popełnił system bankowy, a nie świadomie działając wierzyciel.

AdamMaxx
30-03-2011, 19:55
Co prawda nie Allegro ale dziwnie to wygląda. (http://tablica.pl/oferta/canon-eos-5d-mark-ii-body-ID5IrC.html)

jaceksw
30-03-2011, 20:05
Co prawda nie Allegro ale dziwnie to wygląda. (http://tablica.pl/oferta/canon-eos-5d-mark-ii-body-ID5IrC.html)
Ma jeszcze iPhone'a 4G za 500.

J.

wlodal
30-03-2011, 23:29
Miałem się już nie odzywać w temacie banków . Zadałem jednak pytanie w PKO - czy móżna odwołać przelew . Oto pełna odp. , która myślę zakończy dyskusję w tym temacie i wyjasni te zaistniałe "dziwy".

Szanowny Panie,

W odpowiedzi na Pana e-mail uprzejmie informujemy, że nie ma możliwości anulowania przelewu, jeżeli został on zrealizowany i znajduje na historii rachunku.
Istnieje możliwość anulowania przelewu zleconego z przyszłą datą realizacji. Tego rodzaju przelewy znajdują się na liście "Transakcje oczekujące na realizację", w sekcji "Transakcje", "Transakcje niezrealizowane".
Aby anulować wybraną transakcję znajdującą się na liście transakcji oczekujących należy przy jej szczegółach na stronie internetowej wybrać opcję "Anuluj". Informujemy także, że transakcję z listy transakcji oczekujących można anulować do końca dnia poprzedzającego datę jej realizacji.
Ponadto istnieje możliwość anulowania przelewu z bieżącą datą wykonania na rachunek w innym banku, gdy taki przelew oczekuje na najbliższą sesję wychodząca PKO Banku Polskiego. Przelew taki po jego zleceniu znajdzie się bezpośrednio na historii rachunku i równocześnie będzie widoczny w przelewach oczekujących, z możliwością jego anulowania. Po zrealizowaniu, przelew przestanie być prezentowany wśród transakcji oczekujących.
Natomiast przelew do innego banku zlecony po ostatniej sesji wychodzącej można anulować do czasu rozpoczęcia przetwarzania nocnego.
Jednocześnie informujemy, że przelewy zlecane drogą elektroniczną, zgodnie z przepisami obowiązującego prawa, realizowane są na podstawie prawidłowo podanego numeru rachunku Odbiorcy.
Bank nie weryfikuje zgodności nazwy Odbiorcy przelewu z podanym numerem rachunku Odbiorcy. A zatem przelewy zlecane w serwisie internetowym iPKO księgowane są na rachunku podanym przez zlecającego przelew.
Przypominamy, że nowy format numeru rachunku (tzw. format NRB) składa się z 26 cyfr. W skład numeru wchodzą: (a) liczba kontrolna - 2 pierwsze cyfry, (b) numer rozliczeniowy jednostki (np. oddziału) banku - 8 kolejnych cyfr, (c) numer rachunku Klienta w ramach tej jednostki - pozostałych 16 cyfr.
Dodatkowo wyjaśniamy, że wiążące informacje na temat zwrotu środków z przelewu, który został przekazany na niewłaściwy rachunek może Pan uzyskać kontaktując się z oddziałem Banku, w którym prowadzony jest rachunek Odbiorcy przelewu lub z oddziałem PKO Banku Polskiego, w którym prowadzony jest Pana rachunek.
W przypadku jakichkolwiek dodatkowych pytań lub wątpliwości prosimy o ponowny kontakt.

Z poważaniem,

Tomasz Drozd

PKO Bank Polski
Centrum Bankowości Elektronicznej/Wydział Obsługi Klienta II

dinderi
31-03-2011, 11:15
Takie sytuacje faktycznie się zdarzają, jeśli jest to błąd systemu bankowego.
W przypadku prawidłowo wykonanego i zaksięgowanego przelewu nie ma takiej możliwości, to by przecież otwierało furtkę do gigantycznych nadużyć.
Taka sytuacja jest możliwa w przypadku, jeśli pieniądze zostaną zaksięgowane na koncie w wyniku pomyłki operatora bankowego (czyt. systemu). Osoba sprawdzająca operacje automatyczne może wycofać taką wpłatę. Powinno jednak być to wyjaśnione, chociażby w historii rachunku

pawciolbn
31-03-2011, 12:20
Ma jeszcze iPhone'a 4G za 500.

J.

Po przemianowaniu cen na Euro i pomnożeniu przez cene 1EU wychodzi tak jak w powinno.

Bangi
31-03-2011, 12:44
Taka sytuacja jest możliwa w przypadku, jeśli pieniądze zostaną zaksięgowane na koncie w wyniku pomyłki operatora bankowego (czyt. systemu). Osoba sprawdzająca operacje automatyczne może wycofać taką wpłatę. Powinno jednak być to wyjaśnione, chociażby w historii rachunku

dokładnie, a do tego niezgodne z prawem. tak naprawdę w sytuacji gdy otrzymamy przez pomyłkę czyjś przelew (czytaj ktoś się pomylił i przelał na nasze konto) to tylko dzięki naszej uprzejmości taki "poszkodowany" może sprawę szybko załatwić, a bank bez naszej zgody nie ma prawa sam pobrać pieniędzy, z kolei jak nie jesteśmy uprzejmi to "poszkodowany" może żadać zwrotu w ostateczności sądowo, na podstwie przepisów o bezpodstwnym wzbogaceniu:cool:

Staszku
10-04-2011, 22:37
Jeśli mogę zapytać, co sądzicie o: http://allegro.pl/canon-ef-400-2-8-l-is-usm-f-2-8-stabilizacja-i1553899960.html
Nic nie wiadomo na temat numerów i daty produkcji, historii sprzętu i użytkowników. Osoba sprzedająca ma co prawda 80 komentarzy, ale z tego tylko 5 ze sprzedaży, zaś ostatnie aukcje dotyczyły przedmiotów po 1 zł. Najbardziej obawiam się w takich przypadkach, żeby nie trafić na "ciepły towar".

gavin
10-04-2011, 23:05
Spytaj sprzedawcę o szczegóły - papierki i numer seryjny

Piotr1
13-04-2011, 21:32
Nic nie wiadomo na temat numerów i daty produkcji, historii sprzętu i użytkowników. Osoba sprzedająca ma co prawda 80 komentarzy, ale z tego tylko 5 ze sprzedaży, zaś ostatnie aukcje dotyczyły przedmiotów po 1 zł. Najbardziej obawiam się w takich przypadkach, żeby nie trafić na "ciepły towar". Twój problem rozwiązało Allegro ;-)

Jago
17-04-2011, 13:19
Tutaj poszedł trochę po bandzie: http://allegro.pl/canon-ef-70-300mm-f-4-5-6-is-usm-jak-nowy-70-300-i1552115895.html z kosztami dostawy :mrgreen:

Sunders
17-04-2011, 13:43
W zasadzie to mógłby się tymi kosztami dostawy zadowolić, a obiektyw dać już gratis :mrgreen:

Varite
18-04-2011, 22:09
A co sądzicie o tych dwóch aukcjach, warto?

Przy pierwszej przebieg to prawie 6 tysięcy zdjęć
http://allegro.pl/canon-eos-400d-18-55-kit-i1554948047.html

I druga:
http://allegro.pl/canon-eos-400d-18-55-oraz-dodatki-bcm-krakow-i1556612710.html

Szkoda, że nie mogę sprawdzić rzeczywistego przebiegu tak jak w Nikonach za pomocą Opandy, tylko musiałabym uwierzyć na słowo sprzedającym...

To byłaby moja pierwsza lustrzanka, na razie nie chcę za dużo inwestować, tylko ćwiczyć aż do znudzenia manual :)

Las3k
18-04-2011, 23:25
Możesz sprawdzić, są programy do tego, np. EosInfo.

tombas
19-04-2011, 07:51
A co sądzicie o tych dwóch aukcjach, warto?

Przy pierwszej przebieg to prawie 6 tysięcy zdjęć
http://allegro.pl/canon-eos-400d-18-55-kit-i1554948047.html

I druga:
http://allegro.pl/canon-eos-400d-18-55-oraz-dodatki-bcm-krakow-i1556612710.html

Szkoda, że nie mogę sprawdzić rzeczywistego przebiegu tak jak w Nikonach za pomocą Opandy, tylko musiałabym uwierzyć na słowo sprzedającym...

To byłaby moja pierwsza lustrzanka, na razie nie chcę za dużo inwestować, tylko ćwiczyć aż do znudzenia manual :)
tego sprzętu raczej się nie katuje, wiec przebiegi mogą byc realne, kupuj i ciesz sie lustrem:)

Możesz sprawdzić, są programy do tego, np. EosInfo.
w 400d także:?:, człowiek uczy sie całe życie:mrgreen:

bernard78
19-04-2011, 08:22
http://allegro.pl/canon-ef-70-300mm-f-4-5-6-is-usm-jak-nowy-70-300-i1552115895.html

pewnie pomyłka z tymi kosztami....

ale jednak ktoś go kupił :-D

Jago
19-04-2011, 08:54
http://allegro.pl/canon-ef-70-300mm-f-4-5-6-is-usm-jak-nowy-70-300-i1552115895.html

Z ewentualnych kosztów transportu na pewno zrezygnował :wink:

dinderi
19-04-2011, 18:02
Z forumowej giełdy: http://canon-board.info/showthread.php?t=75300

24-70 f/2.8 IS - szkło które istnieje tylko w marzeniach pt. użytkowników

3 miesiące po gwarancji, ale wszystkie papiery się "pogubiły".

"Ostatnio rzadko" używany, ale cena 2950 zł. ;)

tombas
19-04-2011, 18:40
Z forumowej giełdy: http://canon-board.info/showthread.php?t=75300

24-70 f/2.8 IS - szkło które istnieje tylko w marzeniach pt. użytkowników

3 miesiące po gwarancji, ale wszystkie papiery się "pogubiły".

"Ostatnio rzadko" używany, ale cena 2950 zł. ;)
napisałem do kupującego pm, że go kupuje, i nawet nie chce się targować:mrgreen:

xxkomarxx
19-04-2011, 18:50
Czyżby prototyp.

beniamin2
19-04-2011, 23:26
Ja również ostatnio nadziałem się na mega akcję.

Przeszukiwałem allegro w poszukiwaniu atrakcyjnej piątki i aż tu nagle pewnego piątku pojawia się wymarzona sztuka
http://allegro.pl/canon-5d-mark-i-w-stanie-perfekcyjnym-i1516890852.html . Nic tylko brać...opnie w porządku więc i wątpliwości nie miałem.
Przelew poprzez płacę z allegro dla przyspieszenie sprawy.

Środa po zakończeni aukcji a o aparacie nic nie wiadomo...
dzwonię do dziewczyny która wcześniej zapewniała o przebiegu i całej reszcie i okazuje się że aparat nie należy do niej, ale jej współpracownik go wyśle.
Dostałem Numer do Krzysztofa. K ...ale gość jest za granicą więc nie może odebrać.
Kontakt w poniedziałek .....wszytko ustalimy....
Poniedziałek - wyślę jutro
Wtorek -jutro na pewno
środa - na 100% jutro
(już ogromne problemy z kontaktem i mailowym i telefonicznym)
czw..
pt...za granicą + problemy rodzinne
w poniedziałek na pewno aparat albo kasa z
itd itd....
(wszystko co pisze w ogromnym skrócie)

tydzień trzeci to samo.....

Postanowiłem że mam dość więc dzwonie do niego o pieniądze nie odbiera -jak zawsze tłumacząc pracą+problemami rodzinnymi+ granicą....itd itp.

w końcu wysyła 1cz...1500 zł i znowu cisza....mimo obiecanej wieczorem reszty

W pewnym momencie uznałem że nie ma to sensu więc mobilizuję koleżankę od której kupiłem pociągając ją do odpowiedzialności...
po 10 minutach od telefonu....
Oddzwania do mnie gość który nie ma czasu odebrać moich telefonów i mówi że nie jestem pępkiem świata i on nie rzuci rodziny pracy i całego życia żeby mi wysłać aparat....albo pieniądze...

Wieczorem po obiecankach wchodzę na allegro szukać dalej maszyny szczęścia a tu http://allegro.pl/canon-5d-i1557459385.html ...skąd ja to znam...
napisałem o tym do allegro ale kompletne zignorowało sprawę...

Podjuszony całą sytuacją skontaktowałem się z radcą prawnym i wystosowaliśmy pismo wzywające do zapłaty....wraz z kontaktem telefonicznym który dał skutek w postaci 90% wpłaty w ciągu następnych 30 minut.

Na pozostałe 10% mimo próśb wyszło kolejne pismo z kancelarii...
i do dziś czekam na skutki....

Co najciekawsze w całej sytuacji wchodzę dzisiaj na allegro a tutaj znowu maszyna szczęścia http://allegro.pl/canon-5d-z-gripem-swietny-stan-i1572272619.html z tymi samymi zdjęciami. Więc pisze do gościa czy to "kolejne oszustwo Panów Krzysztofa K. i WOJCIECHA CZUPRYŃSKIEGO"....a tutaj odpisuje mi młody gość że nie wie o co chodzi i czy miałem z nimi wcześniej do czynienia.

Po rozmowie telefonicznej kazało się że panowie pod pretekstem braku możliwości wystawiani takiej ilości sprzętu jaka mają nabierają innych użytkowników allegro na wystawianie sprzętu podając gotowy opis i zdjecia za których sprzedaż otrzymają prowizję 200zł....właściwie sprzedając za to odpowiedzialność cywilną za całą akcję.
Bezpiecznie godzą się na przelanie pieniędzy na swoje konto a potem bez 200zł resztę wysyłają do Pana Wojciecha albo Krzysztofa po których głos ginie.

Przepraszam za niedomówienia ale całość trwała ponad miesiąc i nie sposób wszystko opisać.... Ostrzegam każdego kto zobaczy ten aparat na allegro...lub dostrzeże możliwość zarobienia łatwych pieniędzy poświęcając swoja opinię.

dinderi
19-04-2011, 23:37
A gdzie w tym wszystkim policja?

greg1981
19-04-2011, 23:39
Poprostu wierzyć sie nie chce co ludzie potrafią wymyśleć, jednak jak to jest, że nie boja sie póxniejszej odpowiedzialności.

beniamin2
19-04-2011, 23:40
sprawa tak się przeciągała że pominąłem ją mając dobre kontakty prawnicze....a smutne to znając zasady policyjne...
pewnie gdyby sprawa nie wyjaśniła się finansowo aby odzyskać pieniądze zgłosiłbym sprawę policji

dinderi
19-04-2011, 23:45
Ale nadal masz w plecy 10%?

beniamin2
19-04-2011, 23:47
patrzcie lepiej na to...10minut po poście.....
http://allegro.pl/canon-5d-bge4-grip-b-dobry-stan-i1573231754.html

a dalej jestem 10% w plecy
udało się ochronić przed kolejną klęską kontaktu

Jago
20-04-2011, 06:00
sprawa tak się przeciągała że pominąłem ją mając dobre kontakty prawnicze....a smutne to znając zasady policyjne...
pewnie gdyby sprawa nie wyjaśniła się finansowo aby odzyskać pieniądze zgłosiłbym sprawę policji

Ale nawet nie próbowałeś tego zgłosić na Policję :?:
I właśnie na takie postawy jak Twoja liczą oszuści - troszkę przeciągną, troszkę ściemnią, troszkę potupią nóżkami a suma summarum i tak 10% pozostaje w ich kieszeni. Odliczając prowizje dla słupa, to przy takich 10-ciu numerach ma się wcale niemałą darmową kasę.
Sądzę, że niezależnie od sprawności naszego wymiaru sprawiedliwości takie fakty powinno im się zgłaszać :!:

beniamin2
20-04-2011, 07:20
ale ja absolutnie nie odpuściłem tej kasy. Dam znać jak wszystko się wyjaśni.

MPE
20-04-2011, 08:35
Czyli jak rozumiem, jednak dostałeś zwrot pieniędzy 90% i zostało Ci do rozliczenia jeszcze 10 ? To i tak nieźle :)

xxkomarxx
20-04-2011, 08:52
ale ja absolutnie nie odpuściłem tej kasy. Dam znać jak wszystko się wyjaśni.

Kolego. Pisałem o tych naciągaczach jakiś czas temu. Razem z kolegą nacięliśmy się na tych oszustów. Z tym że ja na 5500 tys za 5dMK2.
Sprawa wyglądała dokładnie tak samo. Dokładnie tych dwóch panów którzy sprzedają nie ze swojego konta przez inne osoby.

Z tym że my po wielu próbach kasę odzyskaliśmy w całości. Też było że jestem pepkiem swiata że nie wysyłają bo wydzwaniam że niemcy że to że tamto że otwierają biuro. Jeśli mogę pomóc pisz na PW.

MPE
20-04-2011, 09:02
Odsyłają kasę po czasie ? Jakiś patent.

xxkomarxx
20-04-2011, 09:08
To co oni modzą jest dziwne.

airhead
20-04-2011, 10:06

może napisał mu, że chce odebrać osobiście :)))

MPE
20-04-2011, 10:19
Albo się dowie ile to kosztuje :)

beniamin2
20-04-2011, 13:19
udało mi się ostrzec wczoraj 2 ludzi którzy wystawili już ich sprzęt - zakończyli aukcję i dzisiaj są spokojni. Jak zobaczycie jeszcze kiedyś na allegro te zdjęcia http://allegro.pl/canon-5d-bge4-grip...573231754.html ....bądźcie koleżeńscy i poinformujcie ludzi o próbie oszustwa.
http://allegro.pl/canon-5d-bge4-grip-b-dobry-stan-i1573231754.html

xxkomarxx
20-04-2011, 14:24
Ja bym się nie sugerował tym aparatem. Goście pożyczają sprzęt od znajomych albo biorą z wypożyczalni. Cykają kilka zdjęć i na allegro. Ciężko wyczaić. Najlepiej prosić o sample z tego aparatu z pełnym exifem. Jakie zdjęcie zrobić to trzeba samemu wymyślić (sprawdzić daty itp goście tego sprzętu nie mają więc skąd sample). I jeśli sprzedawca powie że sprzedaje komuś to po prostu odpuścić ewentualnie zapytać o tych panów.

MPE
20-04-2011, 14:26
Mam pytanie - dostałeś zwrot kasy ?

xxkomarxx
20-04-2011, 15:04
Po tygodniach czekania w końcu tak.

MPE
20-04-2011, 15:14
Dzięki, ale pytałem się kolegi Benjamina.

beniamin2
20-04-2011, 15:17
Mam pytanie - dostałeś zwrot kasy ?

gdybyś dokładnie przeczytał posta to chyba można wywnioskować że 90%.
Chyba ze pytasz już a propos pozostałych 10%?

jeżeli tak to wciąż czekam

MPE
20-04-2011, 15:35
Tak dokładnie - chodzi mi o całościowe rozwiązanie sprawy. A pytam dlatego, bo miałem podobną sytuację ale ja dostałem zwrot całości, choć owszem były jakieś gry na zwłokę. I zastanawiam się - gdzie tu biznes :) Sam bym wszedł w coś równie opłacalnego :D

beniamin2
20-04-2011, 15:39
dzięki za taki biznes.....
dla mnie to zwykli złodzieje....

nigdy w życiu nie przyszło by mi do głowy żeby tak pomyśleć a co dopiero zastanawiać się czy w coś takiego wejść

wierzę w Twoje dobre intencje ale dla mnie to śmieszne nie jest i nie było

xxkomarxx
20-04-2011, 15:47
Tak dokładnie - chodzi mi o całościowe rozwiązanie sprawy. A pytam dlatego, bo miałem podobną sytuację ale ja dostałem zwrot całości, choć owszem były jakieś gry na zwłokę. I zastanawiam się - gdzie tu biznes :) Sam bym wszedł w coś równie opłacalnego :D

A potem pojawi się temat. "Kupiłem u MPE" wpłaciłem czekam... i nic....
Po prostu nieoprocentowany kredyt.

MPE
20-04-2011, 16:04
No właśnie usiłuję zrozumieć, gdzie tu jest myk :) Bo nie sądzę że chłopcy robią to dla idei..
No wiesz, z tymi złodziejami to jednak się tak nie rozpędzaj... Cwaniaki to i owszem. Młody jesteś to jeszcze wielu rzeczy nie doświadczyłeś. W tym kraju złodziej może ci pierwszy wytoczyć proces za nazwanie go złodziejem :D tu - jeśli zwracają kasę... Panie, toż to niemalże kryształowy biznes i gala TERAZ POLSKA się należy.

Ja coś podobnego przeżyłem z firmą ubezpieczeniową - to dopiero byli złodzieje ! Lecz w majestacie prawa :) Coś jak politycy :D, ale to nie te forum żeby o tym pisać. Mogę Ci zadać kilka pytań na PW później ?

beniamin2
20-04-2011, 16:12
nie widzę problemu :)
.....a ....co do poprawności moich przekonań...
jak inaczej nazwać ludzi którzy zabrali mi pieniądze i nie oddali po dziś dzień...?
pożyczkobiorcami ?.....nierozsądnymi biznesmenami o dziwnych zapędach ?
Robinhoodami społeczeństwa....?
.....

xxkomarxx
20-04-2011, 16:45
Goście mogą mieć poważne problemy finansowe. Wystawiają aukcje sprzedają nieistniejący towar a potem spłacają zaległe długi, potem znowu wystawiają i spłacają upominających się i tak bez końca. Z tym że jeśli dają kasę tym co im wystawiają to się robi jak Polska dziura budżetowa....

beniamin2
20-04-2011, 21:35
Dochodzimy do sedna naszego problemu.
Tutaj reklamuje się nasz pan Krzysiu wraz z Wiernym towarzyszem broni panem Wojtkiem.
http://www.biznesforum.pl/allegro-sprzedaz-vt91201.html?sid=e3d8006c7c4e3392032203635c399c17

mnie do gustu najbardziej przypadły zapewnienia :
"Mam 39 lat, więc nie jestem jakimś szczeniakiem szukającym "łosi" - wszystko jest jak najbardziej w porządku - do zweryfikowania i sprawdzenia"

albo to:
"rozliczenia prowadzę rzetelnie,"

ilu ludzi już wkręcili.....?

basala
20-04-2011, 22:42
Dochodzimy do sedna naszego problemu.
Tutaj reklamuje się nasz pan Krzysiu wraz z Wiernym towarzyszem broni panem Wojtkiem.
http://www.biznesforum.pl/allegro-sprzedaz-vt91201.html?sid=e3d8006c7c4e3392032203635c399c17
To na pewno jest żart. Na pewno...

xxkomarxx
20-04-2011, 22:43
Obawiam się że nie.

basala
20-04-2011, 23:02
Nie chcę obrażać tych, co udostępniają swoje konta takim "biznesmenom", ale co trzeba mieć w głowie, żeby iść na taki układ? Przerażające.
Dobrze, że czytam ten wątek. Będę szczery: uczę się na Waszych błędach. Choć jeśli sam strzelę "allegrowego babola", też opiszę go tu. :)

xxkomarxx
20-04-2011, 23:08
W tym wątku chodzi o to żeby ostrzec innych przed jakby to powiedział kapitan bomba
Tępymi ch...

beniamin2
20-04-2011, 23:30
eee....:D
powiem wam że każda chwila mojego życia pozwala dotrzeć do nowych wątków...
okazuje się że pan Krzysztof.....to pan Wojciech....wymiękam !!!!!!!
nie tłumacze jak do tego doszedłem ale to pewne....(musiałbym zdradzić dane adresowe i telefoniczne )
"bóg ojciec-syn boży i duch święty..."

OMFG

Elvi
22-04-2011, 19:04
Niezły numer z tymi wałkami. Ciekawe jak można udostępnić komuś obcemu swoje prywatne konto.

beniamin2
22-04-2011, 21:19
nikt nie udostępniał konta.
Ktoś brał na swoje konto odpowiedzialność za sprzedaż....ale robił to samodzielnie z dostarczonych mu jednakowych dla wszystkich materiałów. Co oprócz naszych zamieszanych osobowości stanowiło najsłabszy punkt programu.

beniamin2
23-04-2011, 11:55
odzyskałem wszystkie pieniądze....
To szczęście w nieszczęściu, gdyż okazało się, że pani wystawiająca aparat który ja zakupiłem, nie była dla pana K osobą zupełnie obojętną. Ciągła mobilizacja ze strony znajomej pani A. doprowadziła do odzyskania omawianej wcześniej kwoty 90% . Resztę pieniędzy odzyskałem już przez wyrozumiałość sprzedającej na allegro....która podsumowała że ma sposób by odzyskać pieniądze od gościa którego część sprzętu studyjnego ma u siebie w domu.
W tym wszystkim postanowiłem nie opiniować już negatywnej aukcji w której Bogu ducha winna kobieta poznała z innej strony swojego znajomego....

basala
23-04-2011, 12:40
nikt nie udostępniał konta.
Ktoś brał na swoje konto odpowiedzialność za sprzedaż...
No jak nie, jak tak.

Elvi
23-04-2011, 13:41
Najważniejsze że wszystko dobrze się skończyło i odzyskałeś pieniądze. Szkoda tylko że taka sytuacja miała miejsce i musiałeś się natrudzić, tracić czas na zwrot kosztów. Osobiście nie wierze że na tym się skończy, tylko będą próbowali robić takie wałki dalej z innych kont. Dziwi mnie tylko to, że ludzie dają się w to wszystko wmanipulować.

beniamin2
23-04-2011, 13:44
Dziwi mnie tylko to, że ludzie dają się w to wszystko wmanipulować.

mam nadzieję że chodzi Ci o ludzi którzy sprzedają za ich namową a nie o tych którzy kupują... ?
Bo wkręcić się w realną cenę z realnym opisem na rzadko wystawiany sprzęt ciężko nie jest :)

Elvi
23-04-2011, 13:53
Oczywiście że tak. Taki potencjalny kupiec nigdy by nie przypuszczał że sprzedający to osoba trzecia. Człowiek z natury jest ufny i nie można z góry podchodzić do każdego kupującego z założeniem że chce nas oszukać. Każdy z nas mógłby się w ten sposób nabrać i trzeba powiedzieć to uczciwie.

xxkomarxx
23-04-2011, 15:32
odzyskałem wszystkie pieniądze....
To szczęście w nieszczęściu, gdyż okazało się, że pani wystawiająca aparat który ja zakupiłem, nie była dla pana K osobą zupełnie obojętną. Ciągła mobilizacja ze strony znajomej pani A. doprowadziła do odzyskania omawianej wcześniej kwoty 90% . Resztę pieniędzy odzyskałem już przez wyrozumiałość sprzedającej na allegro....która podsumowała że ma sposób by odzyskać pieniądze od gościa którego część sprzętu studyjnego ma u siebie w domu.
W tym wszystkim postanowiłem nie opiniować już negatywnej aukcji w której Bogu ducha winna kobieta poznała z innej strony swojego znajomego....

To wszystko jest bardzo dziwne. Zawsze są to ich znajomi. Zawsze pojawia się jakaś Pani która jest ich znajomą albo znajomą kogoś z ich rodziny....
Wystawiali też aukcje z konta jakiejś dziewczyny która była modelką pana Krzysztofa K. konto jej i pana KK jest na maxmodels.
Konto zostało oczywiście zawieszone
Ten link mi pasuje do nich jak ulał :)
http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110422/BIALYSTOK/856888931

beniamin2
23-04-2011, 15:47
mistrzostwo świata....
Wszystko dopasowane co do słowa....
artykuł z wczoraj....22 kiwetnia
tym bardziej idę dzisiaj podziękować niebiosom ze odzyskałem pieniądze.....!!!!!!!!!!!

xxkomarxx
23-04-2011, 15:52
No zgadza się co do joty.
Widać zgłoszeń było dużo.

Pawel_G
23-04-2011, 19:34
Oj w końcu Pan Krzysztof i Pan Wojtek wpadli. To była kwestia czasu. Dobrze że i mnie udało się odzyskać kasę.

nowart
24-04-2011, 11:52
Czyli puenta tej przydługawej historyjki jaka? Że niby krzysztofy, wojtki i montechristy to ta sama spółeczka z Białegostoku? Ale jaja :D

xxkomarxx
24-04-2011, 13:43
Czyli puenta tej przydługawej historyjki jaka? Że niby krzysztofy, wojtki i montechristy to ta sama spółeczka z Białegostoku? Ale jaja :D

Z okazji Wielkanocy takie jaja są możliwe. Ich konto było spalone to znaleźli inny sposób na "biznes"
Obyśmy więcej o nich nie usłyszeli.

beniamin2
24-04-2011, 14:38
Gdyby tak przy świętach jaj było za mało opisuję co nastąpiło.

Zaraz po odzyskaniu tej większej części pieniędzy,(przed opisaniem poprzedniej sprawy na forum) postanowiłem poszukać swojego szczęści dalej odwiedzając codziennie "znany portal aukcyjny :p" a że nic ciekawego się nie pojawiało, tak na naszej forumowej giełdzie jak i tam...w ruch poszedł silnik google:
"sprzedam 5d" ....zaawansowane i tematy z 24 godzin i.......
w środę 14 kwietnia po poszukiwaniach odnalazłem ogłoszenie na gumtree...
Sprzedam 5d...itd itp....
W aukcji opis całkiem realny więc skontaktowałem się mailowo czy ogłoszenie nadal aktualne...
rankiem następnego dnia mail zwrotny z informacją że aktualne.
....
podstawowe pytania o przebieg i zastosowanie aparatu ...itd.
oraz prośba o podanie nr telefonu dla kontaktu:

odp.
"witam w zalaczeniu fotki, przebieg to ok 12tys zdjec, ma jakies poltora roku, stan idealny, w komplecie wszystko to co w pudelku sklepowym plus grip"
oraz nr telefonu 503...805
(zdjęcia wskazywałby na stan opisany w ogłoszeniu)
wszedłem na stronę www wędrując po mailu i rzeczywiście gość zajmuje się fotografią ma wiele ogłoszeń swoich usług więc nie jest "anonimem"

oddzwaniam i typowa rozmowa telefoniczna na temat chęci zakupienia aparatu...opowiedziałem również że jest po nieprzyjemnej sprawie z poprzednim kontrahentem, więc moje zaufanie co do takich spraw jest mocno nagięte....

zapewnienie o uczciwości samodzielnym wykonywaniu zleceń foto itd....
proszę więc o wystawienie aukcji na allegro...na co otrzymuje odp. "że Konta niestety nie ma bo nie zajmuje się takimi rzeczami".

doszliśmy więc do porozumienia, w którym dostaję wszystkie dane osobowe gościa oraz w mailu prowizoryczną umowę co zawiera i jak zostanie zrealizowana. Podpisana przez pana Grzegorza wraca do mnie z ustaleniami : połowa teraz połowa po otrzymaniu sprzętu.

proszę również o możliwie szybką wysyłkę na której obojgu powinno nam zależeć..na co uzyskuję szczerą odp. że niestety nie chce mi obiecywać a potem nie spełnić obietnicy, więc nada paczkę w czwartek rano. Chcąc mieć sprawę pod kontrolą proszę o przesłanie numeru nadania. Rankiem następnego dnia przypominam się po czym otrzymuje sms`ową odp że posłał mi rano maila w sprawie....

"Witam Dzień Dobry mam do Pana prośbe bo wczoraj wieczorem okazało się że w wwekend mam zdjęcia a nie będe miał czym ich zrobić bo swój drugi aparat odbieram dopiero w wtorek wiec jesli PAn może przystać na moją prośbe to mogę wyśłąć aparat w poniedziałek kurierm np. na mój koszt., bardzo prosz`e o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby."
sms "niestety nie mogę rozmawiać przez tel bo jestem w pracy kontakt jedynie sms"

mówię sobie ok...grzeczna prośba więc i z mojej strony grzeczne przyzwolenie.

Sprawa przeciąga się do poniedziałku.

Poniedziałek sms z rana z zapytaniem o wysyłkę z odp ze strony pana Grzegorza W.
"niestety nie uda mi się rano-jestem w szpitalu ale postaram się wieczorem"
next 18:00
"nadal jestem w szpitalu postaram się jutro rano"
next d 9:00- po pytaniu z mojej strony?
"nadal jestem w szpitalu - wyjdzie wieczorem"

i tutaj mój niepokój spowodowany tatą sytuacją więc....skoro mamy google to bach bach : Grzegorz Wiśniewski i tu..........KUR...A MAĆ!!!!!!!!!!!

Nogi mi zmiękły..... usiadłem....z niedowierzaniem w swoją naiwność czytając tytuł pierwszego wyniku :

"Grzegorz W. seryjny oszust"
http://photohibition.blogspot.com/2010/09/grzegorz-wisniewski-seryjny-oszust.html

.....spiąłem się i dzwonię ...nie odbiera i odpisuje
"nie mogę rozmawiać jestem w pracy wyłącznie sms"

no to bach drugi telefon i sms "w sprawie zdjęć ślubnych"
próba tel i.....po pierwszym sygnale pan Grzegorz już nie pracuje....
"wyjaśniam sytuację i wymagam natychmiastowego zwrotu pieniędzy nie słuchając żadnych intencji i wyjaśnień ...i informuję o postępowaniu w wyniku braku pieniędzy na koncie w dniu dzisiejszym do godziny 18...słychać tylko oburzające ....."Dobrze ....dobrze..."

...pieniądze oczywiście nie doszły więc plan B
Moja małżonka jest radcą prawnym więc szybciutko skierowałem wzór pisma do prokuratury w Otwocku ...o podejrzeniu popełnienia przestępstwa...podsyłając panu G na maila co zostanie wysłane...

Ton kontaktu zmieniał się natychmiastowo...
...nie chcę kłopotów itp....rano będą....itd...

po kontaktach telefonicznych z kancelaria i ze mną wyłącznie smsowych dnia następnego ...czas na odesłanie pieniędzy zostaje przedłużony do godziny 16:00
z czego wystraszony powagą podejścia pan Grzegorz się wywiązuje.

O godzinie 13:00 następnego dnia wszystkie pieniądze wróciły na swoje miejsce.

Piszę to odrobinę kręcąc na siebie bicz "Naiwności" ale myślę że również dla dobra publicznego informując, o osobie która dopuszcza się ponownie, tego typu czynów.

Tego przygotowania do świat nie zapomnę nigdy...............

Goomis
24-04-2011, 16:37
Gdyby tak przy świętach jaj było za mało opisuję co nastąpiło.
(ciach, ciach, ciach)

Nie żebym się czepiał bo ogólnie sam jestem dusigrosz ale jeżeli chodzi o takie kwoty, a już w ogóle po takich przejściach to naprawdę szkoda dołożyc parę stówek lub czasu i kupowac od pewniaków, albo pofatygowac tyłek osobiście lub dogadac się na kuriera z płatnością przy odbiorze?
Chociażby dla własnego spokoju ducha? Dobrze jeszcze, że małżonka jest radcą bo jeszcze by doszły dodatkowe koszta za usługi prawnicze.
Jak napisałem też czatuję na okazje jeżeli chcę coś kupic, ale w sprzęcie foto, jeżeli nowy to albo od pewnego sprzedawcy albo odbiór osobisty albo kurier za pobraniem. Jeżeli używany to albo sprzęt który znam (od znajomego, znajomego znajomego) albo odbiór osobisty.

beniamin2
24-04-2011, 17:18
doszedłem do tego sam....:) teraz mam takie nastawienie że nawet pocztex z otwarciem przed płatnością wzbudza moje podejrzenia :p

wlodal
24-04-2011, 17:38
Nie żebym się czepiał bo ogólnie sam jestem dusigrosz ale jeżeli chodzi o takie kwoty, a już w ogóle po takich przejściach to naprawdę szkoda dołożyc parę stówek lub czasu i kupowac od pewniaków, albo pofatygowac tyłek osobiście lub dogadac się na kuriera z płatnością przy odbiorze?.

Kurier płatny przy odbiorze nic nie daje ( płacisz przed otwarciem paczki ). W przypadku takich "cyrkowców" to nie jest zabezpieczenie . Jeśli dostaniesz figę - będziesz musiał gościa skarżyć o oszustwo . Jeszcze udowodnij , że paczka była orginalnie zapakowana . Jeśli nie , to w grę może wchodzić jeszcze nieuczciwość kuriera .
Tylko pocztex z płatnością realizowaną po sprawdzeniu, zapewnia bezpieczeństwo i możliwość szybkiego sprawdzenia .

beniamin2
24-04-2011, 17:53
nie do końca się zgodzę
....sprzęt którego nie ma sprawia już kłopot w wysłaniu....może to idiotyczne ale w jakimś stopniu może przerastać ich intelektualny zasób działania. (nie godzili się na taką opcję).
Zmienia również to że pieniądze tracisz dopiero w momencie otrzymania przesyłki...i masz świadka - (oprócz figi oczywiście) przez co dochodzenie jest prostsze.

Zabezpieczenie oczywiście żadne ale prawdopodobieństwo mniejsze....a to już ważne!

wlodal
24-04-2011, 18:30
nie do końca się zgodzę
....sprzęt którego nie ma sprawia już kłopot w wysłaniu....może to idiotyczne ale w jakimś stopniu może przerastać ich intelektualny zasób działania. (nie godzili się na taką opcję).
Zmienia również to że pieniądze tracisz dopiero w momencie otrzymania przesyłki...i masz świadka - (oprócz figi oczywiście) przez co dochodzenie jest prostsze.
Zabezpieczenie oczywiście żadne ale prawdopodobieństwo mniejsze....a to już ważne!

Myślę , że człowiek ten nie należy do ograniczonych - jeśli chodzi o jego "główkę". Z kolei - odnośnie świadków jest powiedzenie - nie raz świadek jest gorszy niż złodziej !.
Ciekawe , skąd się to powiedzenie wzięło ?.
Jeśli zaś chodzi o sądzenie się - to osobiście - po siedmiu latach sądzenia się z ZUS , mam jak na razie dość . Muszę zrobić sobie przerwę . Dlatego wolę unikać takich dwuznacznych sytuacji . Sprzęt jednak kupuję u sprawdzonych ludzi i jeszcze nigdy się nie zawiodłem - nie mówiąc już o takich problemach , jak te opisywane .
Rozumię jednak tych , którzy szukają okazji taniego kupna .
TYLKO WIĘCEJ ROZWAGI !! .
Czy to ważne kiedy tracę kasę - jeśli w ogólnym rozrachunku ją mam stracić ?.
Jak to ma być pociecha , że tracę dopiero :mrgreen:po odbiorze przesyłki ?.

Elvi
24-04-2011, 19:15
Wielu ludzi ma obawy z wysłaniem pieniędzy na konto ale jak powiesz że wyślesz za pobraniem to wtedy są na TAK. Tylko że to nic nie załatwia bo klient musi najpierw zapłacić a później może okazać się że dostanie np cegłę.

N00bek
24-04-2011, 19:49
Coś czuję, że kolega @beniamin2, będzie musiał kupić w sklepie ze wcześniejszym pomacaniem - mowa o 5mk2. Innego rozwiązania nie widzę, a jestem pewien, że znowu może się przejechać - wtedy już szaleju dostanie...

Sam polowałem na 5dmk1 i niestety każdy sprzedawca - tzn nie każdy, bo byli i tacy u których po prostu aukcji nie wygrałem :( Jednak Ci z, którymi miałem do czynienia nie potrafili się wywiązać z tego, co gwarantowali.
Na allegro jak widzę, to kich po prostu z 5d. Jak nie zarysowana i zajechana to przebiegi powyżej 80 tysięcy. Jeśli jednak przebieg wynosi 20 tysięcy, to cena kosmiczna :(

Elvi
24-04-2011, 20:00
Zapomniałeś dodać że w 5d nie sprawdzisz stanu licznika dlatego wielu oszustów mówi że niewiele używany a później okazuje się że stan licznika jest dość pokaźny

sanminen
24-04-2011, 22:09
beniamin2 tez bylem w kontakcie z tym Panem z gumtree na szczescie na komorce ma poczte wlaczona i tam jest podane jego imie i nazwisko.. no i dzieki wujkowi google udalo mi sie uniknac takiej nieprzyjemnej sytuacji.

A co do allegro to jednak mozna cos trafic - mi sie udalo jakies 2 tygodnie temu 5d z gripem z przebiegiem 10 tys (potwierdzilem osobiscie na zytniej). Aparat od 1-go wlasciciela z 2008 roku. Tyle ze pofatygowalem sie osobiscie mimo, iz 450 km bylo w jedna strone. Jako, ze cena byla atrakcyjna 2999 (a ostatecznie sprzedajacy sam oposcil jeszcze o 100 - jako podziekowanie i rekompensate za fatyge osobista) - stwierdzilem ze lepiej stracic 250 pln na paliwo niz 3000 - w razie oszustwa. No ale sie udalo - wiec nie nalezy generalizowac a jedynie podchodzic ostroznie do tematu.

Pozdrawiam i zycze samych udanych transakcji

N00bek
24-04-2011, 22:22
Miałeś po prostu szczęście, jak ja do 430EX2 niedawno i te kilka lat temu 50D. Jednak jak patrze po allegro na starą 5d to zaczynam sobie myśleć, że odłożę sobie na mark2 albo 3 ;) Chyba nawet lepiej na tym wyjdę ;)

Goomis
25-04-2011, 00:14
Kurier płatny przy odbiorze nic nie daje ( płacisz przed otwarciem paczki ). W przypadku takich "cyrkowców" to nie jest zabezpieczenie . Jeśli dostaniesz figę - będziesz musiał gościa skarżyć o oszustwo . Jeszcze udowodnij , że paczka była orginalnie zapakowana . Jeśli nie , to w grę może wchodzić jeszcze nieuczciwość kuriera .
Tylko pocztex z płatnością realizowaną po sprawdzeniu, zapewnia bezpieczeństwo i możliwość szybkiego sprawdzenia .

Po to się deklaruje zawartośc paczki przy wysyłce żeby nie było potem tłumaczenia "sprzedawcy", że przecież kupiłeś od niego figę za 7tys. :-P
Wystarczy kuriera przed zapłatą spytac jaka jest deklaracja jak się nie zgadza to nie przyjąc paczki i już.
Chociaż faktem jest, że jednak pocztex ze sprawdzeniem przed zapłatą jest lepszy.

Elvi
25-04-2011, 08:56
http://allegro.pl/canon-50d-body-okazja-w-krakowie-akumulator-i1580534222.html

To jest przykład dlaczego nigdy nie kupie nic od nikogo z Krakowa.
e-mail zwrotny od użytkownika który sprzedaje aparat wklejam poniżej. Szkoda tylko że w treści nie napisał istotnych informacji o stanie licznika i o tym że migawka była wymieniana nie wspominając już o serwisie.

Witam
Migawka jest nowa została w styczniu tego roku wymieniona w Warszawie na Zytniej przy 37000. teraz moze ma zrobione z 3000 fotek.aparat nigdy nie upadł itp. Mozna sobie zadzwonic na Zytnia i sprawdzić. Tez mam papierek na to z gwarancja 6 miesiecy. Aparat jest sprawny, uzywany sporadycznie przez moja dziewczyne, ona sprzedaje bo chce kupic pelna klatke.

N00bek
25-04-2011, 09:25
No ale @Elvi, widzisz zawsze są handlarze. Nawet nie wierze by ten chłopak ot nagle sprzedający dwa aparaty cokolwiek o tym wiedział. Wszedł na szybko na forum, przejrzał dwa tematy jeden o serwisie i migawce drugi o 50D i już nagle aparat ma zrobione tyle i tyle zdjęć.

Kilkanaście stron wcześniej opisałem moją sytuację przy kupowaniu 5dmk2, tzn nowej w bardzo dobrej cenie. Gdyż było to w moim rodzinnym mieście - Toruniu. Jednak do rzeczy, jak głupi chodziłem po starówce i szukałem adresu. Tam gdzie zachodziłem albo była kamienica albo jakiś sklep - tylko nie fotograficzny.

W dodatku pod koniec zwrócono mi uwagę, że jednak tego aparatu nie kupiłem więc nie mam nic do gadania.

Coś mi naprawdę mówi, że aparatu będę szukał nowego bo na allegro same żmije (oczywiście nie uogólniam, ale jednak sami widzicie)

W ogóle po tej sprawie z 50D - skoki cenowe i niewiadome przebiegi wychodzi na to, że co drugi sprzedawca tego body nie ma pojęcia co się z nim działo.

Najczęstsze odpowiedzi: "używała go moja żona/kochanka/dziewczyna" ; "nie, nie korzystał z niego profesjonalista" - chociaż po niektórzy mają wypisane jak byk na swoich portfoliach wykorzystany sprzęt.

xxkomarxx
25-04-2011, 09:54
Tak to jest z tymi sprzedawcami i oszustami. Ja po wielu perypetiach poszedłem po rozum do głowy i wole zapłacić kilka stów więcej i mieć niż zapłacić mniej i nie mieć nic poza problemami. W końcu kupiłem 5dmk2 od fotografa który używał go jako zapasu do nikona. Postanowił pozbyć się jednego systemu. Oczywiście nie było żadnego problemu z odbiorem osobistym, testami itp. Kontakt super. A że cena trochę wyższa niż "okazje" na allegro to już mi nie przeszkadza. Cieszę się pięknym obrazkiem i tym czym jest fotografia.

marekbodzioch
25-04-2011, 10:31
Okazje się zdarzają i nie muszą to być oszustwa.
Ja osobiście sprzedałem 50D + 50/1,8 + oryginalny grip + 4 akumulatory za 2300 zł
aparat był w pełni sprawny w brdzo dobrym stanie.

Natomiast niedawno kuliłem 16-35 II za 3500 zł
http://allegro.pl/canon-16-35-f-2-8-l-mk-ii-usm-i1538203985.html
Zakupiłem obiektyw po warunkiem że będzie wysłany z możliwością sprawdzenia zawartości. I jest OK. Obiektyw jest nowy nie mam żadnych śladów używania a sprzedający dołączył paragon potwierdzający jego zakup.

Tak wiec okazje się zdarzają ale trzeba być ostrożnym.

w przeszłości kupiłem na alegro
10-22 za 1900zł (nówka)
17-40 za 1700 zł
24-105 za 2400zł (nówka)
70-200 za 1750zł (nówka)
i teraz
16-35 za 3500(nówka)
i jeszcze 50/1,4 za 1100

Elvi
25-04-2011, 11:49
Mi się udało kupić 10-22 nowy za 1500zł i każdy się dziwił. Fakt faktem była to mega okazja i zrobiona tylko dla mnie. Obiektyw został kupiony w dobie kryzysu gdzie cena jego osiągała najwyższe ceny. Nowy kosztowa wtedy 3200zł

Merde
25-04-2011, 12:19
Mi się udało kupić 10-22 nowy za 1500zł i każdy się dziwił. Fakt faktem była to mega okazja i zrobiona tylko dla mnie. Obiektyw został kupiony w dobie kryzysu gdzie cena jego osiągała najwyższe ceny. Nowy kosztowa wtedy 3200zł

Takie okazje idealnie pasują do tego wątku. Jesteś pewien pochodzenia tego obiektywu?

Sunders
25-04-2011, 12:48
Mi się udało kupić 10-22 nowy za 1500zł i każdy się dziwił.
Też się dziwię :? Może podaj numer seryjny tego obiektywu :?

liquidsound
25-04-2011, 12:48
Mi sie udalo lampke 430EX II z wszystkimi papierami kupic za 500zl, praktycznie igla nowka z wygladu :)

rostek andrzej
25-04-2011, 12:56
Też się dziwię :? Może podaj numer seryjny tego obiektywu :?

He he, teraz pewnie zapadnie niezręczna cisza:mrgreen:

Hubi78
25-04-2011, 13:30
Dlaczego ktoś ma podawać nr seryjny obiektywu?
Gdyby ktoś mi coś takiego napisał na pewno bym nie podał dla samego faktu że nie muszę się nikomu z niczego tłumaczyć

Merde
25-04-2011, 14:42
na pewno bym nie podał dla samego faktu że nie muszę się nikomu z niczego tłumaczyć

Jeśli obiektyw był kradziony (nie twierdzę że w tym przypadku tak było), to wierz mi, musiałbyś się tłumaczyć.

Hubi78
25-04-2011, 14:56
Jeśli był, ale ani ja ani Ty tego nie wiesz. Wiesz ile ludzi kupuje apraty i obiektywy nie mając dowodu zakupu? bardzo dużo. Gdyby tak każdego podejrzewać o to, że kupił coś sporo taniej to chyba byśmy się nie opędzili od podejrzeń....Body 50d kosztuje teraz od 2800 do nawet 3200 z małym licznikiem na gwarancji z papierami. Ja takie body kupiłem za 2 tys odsprzedałem z zyskiem i nie pamietam jaki miał numer seryjny i nawet gdyby był kradziony to nie miałem takiej wiadomości przy zakupie. Gdybym wiedział że jest kradziony to bym w ogóle nie kupował. Tak samo jak większość ludzi. Myślę że każdy kupuje sprzęt w dobrej wierze.

wlodal
25-04-2011, 15:08
Jeśli był, ale ani ja ani Ty tego nie wiesz. Wiesz ile ludzi kupuje apraty i obiektywy nie mając dowodu zakupu? bardzo dużo. Gdyby tak każdego podejrzewać o to, że kupił coś sporo taniej to chyba byśmy się nie opędzili od podejrzeń....Body 50d kosztuje teraz od 2800 do nawet 3200 z małym licznikiem na gwarancji z papierami. Ja takie body kupiłem za 2 tys odsprzedałem z zyskiem i nie pamietam jaki miał numer seryjny i nawet gdyby był kradziony to nie miałem takiej wiadomości przy zakupie. Gdybym wiedział że jest kradziony to bym w ogóle nie kupował. Tak samo jak większość ludzi. Myślę że każdy kupuje sprzęt w dobrej wierze.

Jeśli mówimy o tym samym body , to mogę podać Ci numer :-D. Wszystkie body i szkła miałem/mam zgłaszane na moim koncie Canona - wraz z numerami . Tak więc jeśli nawet nie mam dowodu zakupu - bo gdzieś go wcięło - zawsze można zgłosić zapytanie do Canona . :roll: i uzyskać potwierdzenie .

Totalny
25-04-2011, 15:36
Pisałem w sprawie tego C50 co wyżej.

i odpowiedzi.

"Witam
wymiana migawki ma tylko cieszyc bo to jest element ktory sie zluzywa! cena 2100 mnie nie interesuje , bo i tak jest najtansza na allego. nie daje zadnej rekojmi . bo jest gwarancja na aparat!!!
Pozdrawiam

Rok daje Canon Polska, drugi rok sklep ;) do stycznia 2012 a na migawke daje Canon Polska"

nie wiem sam.. szukam już z 2 tygodnie i nic nie mogę znaleźć.

trzeszcz6
26-04-2011, 09:42
A ja kupiłem w poprzednim tygodniu 5d na allegro, za 3200 :D wszystko ok stan świetny :) można znaleźć okazję :D

beniamin2
26-04-2011, 09:53
przepraszam że nie a propos tematu wątku...ale myślę że ciekawie zakończy dwa ostatnie tematy.... Wczoraj udało mi się już osobiście pomacać i kupić sprzęt. :)

xxkomarxx
26-04-2011, 10:57
I co kupiłeś po tych przygodach.

beniamin2
26-04-2011, 11:01
spotkałem wydaje się uczciwego gościa....
który zgodził się podjechać do połowy trasy
Kupiłem starą piątkę bo na tyle mnie było teraz stać a potrzebowałem aparat do soboty :)
udokumentowane 10.000 przebiegu z aparatu z 2008 roku.
:) jestem zadowolony

jaceksw
26-04-2011, 22:00
Co najmniej 400 tysięcy złotych wyłudzili dwaj oszuści, którzy na Allegro oferowali aparaty cyfrowe firmy Canon. Przestępców zatrzymali policjanci z Poznania. (http://nasygnale.pl/kat,1025343,title,Wielki-przekret-na-Allegro-oszusci-zgarneli-400-tys-zl,wid,13353247,wiadomosc.html?ticaid=6c32e)

J.

Merde
26-04-2011, 22:29
Imię i inicjał nazwiska nawet się zgadza, ciekawe jak się sprawa zakończy.

xxkomarxx
26-04-2011, 22:47
Hmm. Ciężko powiedzieć czy panowie pójdą siedzieć. Mogą w sumie tłumaczyć się że sprzęt mieli zamiar sprzedać ale coś wypadło itp itd. W sumie często (jak można wyczytać) pieniądze zwracali.

Inicjały się zgadzają miejscowości też. Tylko co poczną naiwni ludzie którzy wystawiali im aukcje. To do nich teraz będą się dobijać niedoszli kupujący którzy stracili pieniądze.

Hubi78
28-04-2011, 14:43
Conrado nowe wcielenie

http://allegro.pl/canon-eos-450d-obiektyw-18-55-idealny-na-komunie-i1586316573.html

xxkomarxx
28-04-2011, 15:14
Ja tu nie widzę nic podejrzanego..

Hubi78
28-04-2011, 15:49
To ty chyba nie wiesz kto to jest Conrado

maczkus
28-04-2011, 16:03
Conrado nowe wcielenie

http://allegro.pl/canon-eos-450d-obiektyw-18-55-idealny-na-komunie-i1586316573.html

Na miejscu kolesia przeniósłbym się na ebay, bo na Allegro już jest spalony ;)

MacGyver
28-04-2011, 18:26
Swoją drogą, ciekawe na kogo on te konta rejestruje.

DarekB
29-04-2011, 08:45
http://allegro.pl/canon-1d-mark-ii-body-super-stan-akcesoria-i1570220099.html
http://allegro.pl/canon-1d-mark-ii-body-bardzo-zadbany-i1588621661.html

To samo body, ten sam numer konta bank, ten sam nr telefonu... różne przebiegi, różne konta Allegro.

maczkus
29-04-2011, 08:49

To samo body, ten sam numer konta bank, ten sam nr telefonu... różne przebiegi, różne konta Allegro.

ROTFL!!! Coraz więcej paranoików się pojawia w tym wątku ;)))
Jeśli to to samo body to czemu numery seryjne są inne? :)

sprocket73
29-04-2011, 08:50

przecież to nie jest to samo body - ma inne nuery seryjne, widać to na zdjęciu

DarekB
29-04-2011, 09:17
No fakt... pomerdały mi się zdjęcia :-(
Ale do paranoika to mi daleko, także ostrożnie ze słowami.

A swoją drogą, to nie można na jedynym koncie wystawiać?

raladan
29-04-2011, 10:41
Dla niewtajemniczonych, kto to jest ten "Conrado" ???

Merde
29-04-2011, 10:45

Ja wiem, że ten wątek jest dosyć długi, ale na litość - poszukaj sobie sam...

dinderi
29-04-2011, 10:49
"Conrado"Handlarz/mitoman/bajkopisaż. Wszystkie rzeczy które sprzedaje są albo nietrafionym prezentem, albo leżały w szafie nigdy nie używane, albo przywiozła ciocia z Niemiec, a tak naprawdę to są bardzo ładnie odpacykowane sprzęty z niewiadomą historią. Zwykle mocno uzywane.

sebfoto
29-04-2011, 10:49

Czarny charakter :)
Tak czy owak, warto przewertować cały wątek by wiedzieć co w trawie piszczy :)

mkev
01-05-2011, 23:50
czy wiecie coś nt. usera allegro: oczutwychczar z poznania?

Nick i strona przedmiotu nie wygląda przekonująco, stąd moje pytanie, czy kupował ktoś już coś od niego?

Jago
02-05-2011, 01:04
Handlarz/mitoman/bajkopisaż. Wszystkie rzeczy które sprzedaje są albo nietrafionym prezentem, albo leżały w szafie nigdy nie używane, albo przywiozła ciocia z Niemiec, a tak naprawdę to są bardzo ładnie odpacykowane sprzęty z niewiadomą historią. Zwykle mocno uzywane.

Nie owijajmy nic w bawełnę - jest to oszust :!: Zresztą najlepiej jest tak jak napisał sebfoto przeczytać cały wątek o tym pseudo-handlarzu.

Merde
02-05-2011, 06:35
czy wiecie coś nt. usera allegro: oczutwychczar z poznania?

OczuTwychCzar Poznań.
Omijać.

Hubi78
02-05-2011, 14:38
Dla mnie sam nik tego użytkownika jest podejrzany od momentu kiedy go tylko zobaczyłem

mkev
02-05-2011, 16:41
OczuTwychCzar Poznań.
Omijać.

tak sądziłem. Ten 'magiczny' nick jakoś nie przemawiał do mnie od początku.
Dzięki, będę omijać szerokim łukiem.

N00bek
04-05-2011, 00:11
OczuTwychCzar Poznań.
Omijać.

I kurcze i tak istnieją i tak. Złapali ich już raz, a oni dalej. Aż chce mi się krzyknąć; "kocham Polskę!".:evil:

beniamin2
05-05-2011, 10:57
dzisiaj dostałem telefon w sprawie kolejnego oszustwa pana Grzegorza W....
człowiek jest niezmordowany...

Hubi78
05-05-2011, 13:46
http://allegro.pl/canon-eos-7d-body-i1584794584.html

Odradzam kupno tej puszki. Nie warta jest nawet połowy tej sumy.
Rdza na body widoczna gołym okiem. Rdza występuje także na śrubkach widoczny jest także biały nalot który się sypie. Ładowarka także jakaś podróba. Oglądałem dzisiaj to body 7D tak więc wiem co pisze.

trzeszcz6
05-05-2011, 19:34
zdjęć już nie ma, więc musiało coś być na rzeczy...

xxkomarxx
05-05-2011, 20:22
Zdjęcie zjadła rdza i się rozsypało :)

Bolek02
05-05-2011, 21:43
Jak to możliwe, jeszcze nie widziałem zardzewiałego Canona a 7D to już wogóle :(

Jago
05-05-2011, 22:50
zdjęć już nie ma, więc musiało coś być na rzeczy...

Tylko pasek i ładowarka w komplecie.

Jasne że tak -

Miniroman
05-05-2011, 23:54
http://allegro.pl/obiektyw-canon-ew-75bii-i1577894541.html

W sumie nie pisałem do niego (sprzedawcy), ale jest to co najmniej podejrzane. Zatem nie "zginął" przypadkiem komuś ten TS?

xxkomarxx
05-05-2011, 23:58
Nazwa dobra. Pewno to najbardziej rzucało się w oczy.
Nawet nie wie co sprzedaje.

spuki
06-05-2011, 14:11
Jakie konsekwencje mogą czekać osoby (sprzedawcy), które odwołują oferty licytacji z przyczyn innych niż kradzież czy zniszczenie? Np. Transakcja nie dochodzi do skutku bo sprzedawca odwołał oferty i zamknął licytację.

Krzychu
06-05-2011, 14:24
Jakie konsekwencje mogą czekać osoby (sprzedawcy), które odwołują oferty licytacji z przyczyn innych niż kradzież czy zniszczenie? Np. Transakcja nie dochodzi do skutku bo sprzedawca odwołał oferty i zamknął licytację.

Żadne.

Merde
06-05-2011, 14:28
Żadne.

Ponoć w przypadku nagminnego odwoływania ofert Allegro zawiesza konta.

xxkomarxx
06-05-2011, 20:48
Zawiesza jeśli jest duża ilość próśb o zwroty prowizji(wcześniej ostrzeżenie). Jeśli nikt nie licytuje to nic się nie stanie. Im więcej razy wystawisz tym lepiej dla nich. Ale w przypadku jeśli ktoś licytuje i odwołuje się dość często to wiadomo że coś nie gra albo że zostało nawiązane porozumienie poza allegro (patrz strata prowizji)

myu.fokeshi
06-05-2011, 22:58
beniamin2

ja tutaj kilka miesiecy temu pisalem o swoich przygodach z Grzegorzem W. z Otwocka, on jest jakis popier....co kilka miesiecy robi takie akcje. poszukaj w necie...wystawia sprzet ktorego nie ma, pozniej kreci, ze w szpitalu on albo zona i po straszeniu policja zwraca kase. nie wiem o co mu chodzi, ale to sie nadaje do telewizji.

Hubi78
07-05-2011, 09:14
To jaki ma nik na allegro pan W. ?

spuki
07-05-2011, 10:12
Żadne.

Ponoć w przypadku nagminnego odwoływania ofert Allegro zawiesza konta.

Zawiesza jeśli jest duża ilość próśb o zwroty prowizji(wcześniej ostrzeżenie). Jeśli nikt nie (...)

Dzięki za odpowiedzi na pytanie.
Bardzo irytują mnie takie zachowania sprzedawców. Szkoda, że jako licytujący możemy złożyć tylko zawiadomienie do allegro za co sprzedawca dostanie nic nie wnoszące dla jego konta ostrzeżenie.

myu.fokeshi
08-05-2011, 00:18
Hubi78, Wiśniewski sprzedaje głównie na CB, i innych forach...wiecie co jest najgorsze? po mojej akcji rok temu, znalazłem go na NK i napisałem do jego żony, rodziny i znajomych, co wyprawia...m.in. o tym, że właśnie swoją żonę do szpitala wysyła i jak widać wogóle na nim to wrażenia nie zrobiło, bo nadal kręci te same numery...co za człowiek?!?!

N00bek
08-05-2011, 09:18
znalazłem go na NK i napisałem do jego żony, rodziny i znajomych, co wyprawia...m.in. o tym, że właśnie swoją żonę do szpitala wysyła i jak widać wogóle na nim to wrażenia nie zrobiło, bo nadal kręci te same numery...co za człowiek?!?!

Widocznie żona jak i pozostała część rodzinki mają albo w......e na to albo po prostu to olewają. Jeśli po miesiącu człowiek oddaje pieniądze, to być może gdzieś tam obstawia te grosze. W PL każdy kombinuje czy to ksiądz czy jakiś sprzedawca, to już chyba nie ma znaczenia.

beniamin2
08-05-2011, 11:38
Pisałem ostatnio na temat kontaktującego się ze mną pana w sprawie G. Wiśniewskiego
po paru wymienionych zdaniach i ustaleniu taktyki działania oddzwonił do mnie w piątek z informacją że sprawa się rozwiązała......i tu uwaga......
przysłał aparat zgodny ze zgodnym przebiegiem i opisem....
tym bardziej jest dla mnie alienem ....:D
sory za błąd w zdaniu....
*przysłał aparat ze zgodnym przebiegiem i opisem....

xxkomarxx
08-05-2011, 11:41
pierwszy przypadek w jego karierze :)
Cudowne nawrócenie.

poszukiwacz2006
08-05-2011, 11:59
O co chodzi gościowi, zwariował czy liczy na jakiegoś frajera ?
http://allegro.pl/canon-5d-mki-canon-24-105-is-f4-0-i1601003925.html

Sunders
08-05-2011, 12:22
Wygląda na próbę wyprania 20kpln :mrgreen:

DarekB
08-05-2011, 12:24
[/url]

Ten frajera nie znalazł ;-)

http://allegro.pl/eos-300d-i1592510741.html

mar_ko
08-05-2011, 12:25
Chyba że aparat jest wyjątkowy, bo np. robiono nim zdjęcia jakimś Sławnym Ludziom (albo pierwszym właścicielem był np. Einstein):-D

xxkomarxx
08-05-2011, 12:30
Albo ewidentnie chce sprzedać poza allegro. Cena taka aby wynik był na pierwszym miejscu przy szukaniu od najdroższej.

tomfoot
08-05-2011, 13:16

Ja tam myślę, że to jest okazja. W końcu przesyłka paczką jest gratis!

beniamin2
08-05-2011, 13:47
Podana cena kup teraz! nie jest pomyłką! Bardzo proszę o trochę rozsądku w mailach oraz nie zwracanie mi uwagi na rzekomą pomyłkę. Sprzęt jest na sprzedaż, a podana cena jest obowiązująca i nie podlega negocjacjom.

Pozdrawiam,
~gobaszewski

......może cena spowodowana jest mianem....."najbardziej tajemniczego 5d na allegro"

xxkomarxx
08-05-2011, 14:39
Aparat 5d w wersji I ale z wnętrzem 5dmk3. Prototyp skradziony z canona. Nie pisze tego ale cena sama to sugeruje

Sunders
08-05-2011, 14:45
Podana cena kup teraz! nie jest pomyłką! Bardzo proszę o trochę rozsądku w mailach oraz nie zwracanie mi uwagi na rzekomą pomyłkę/.../......może cena spowodowana jest mianem....."najbardziej tajemniczego 5d na allegro"
Gdybyś dodał to w opisie aukcji, to ... może wysokość ceny byłaby zrozumiała i nikt nie sugerowałby Ci pomyłki :-? :wink:

beniamin2
08-05-2011, 22:00
sugerujesz że to ja go sprzedaję?
podpisałem słowa znaleziona na aukcji bez cudzysłowia imieniem autora "~gobaszewski"

sebfoto
09-05-2011, 13:08
http://allegro.pl/show_item.php?item=1577894541
obiektyw nadal dostępny
tym razem nieco taniej i lekko podretuszowanym tytułem aukcji http://allegro.pl/obiektyw-canon-ts-e24-i1603583428.html

Wie ktoś coś więcej o tej aukcji?
dodatkowe info jakie otrzymałem po zapytaniu przez formularz:
"dokumentów nie mam zadnych do obiektywu przywieziony został z włoch"
"umowa kupna wchodzi w gre jezeli ma pan taką umowę bo ja nie posiadam"

heh

N00bek
12-05-2011, 23:37
dodatkowe info jakie otrzymałem po zapytaniu przez formularz:
"dokumentów nie mam zadnych do obiektywu przywieziony został z włoch"
"umowa kupna wchodzi w gre jezeli ma pan taką umowę bo ja nie posiadam"

heh

Info z maila mojego prywatnego:

Ostrzy w punkt. Wszystko pracuje należycie. Kilka tygodni temu otrzymałem go w spadku od wujka, jak byłem za granicą.

Czyli jest pokrywa się z historyjką powyżej, ale...

Witam, obiektyw pracował z 450d,60d oraz 1dsmk2. Mógłbym powiedzieć, że jestem bardzo z niego zadowolony. Niestety gdzieś zapodziałem podczas przeprowadzki papiery oraz karton. Został mi tylko orginalny pokrowiec oraz objektyw

Takie info dostałem na maila firmowego. Czyli nie jest tak kolorowo :(

rzewus
13-05-2011, 23:57
5 dni temu otrzymałem taką odpowiedź:
"witam jak najbardziej mozna zakonczyc jezeli jest pan zainteresowany i odbiór osobisty tez jest mozliwy cena 2200zł satysfakcjonowała by pana? prosze o kontakt telefoniczny poniewaz nie bede miała dostepu do komputera przez najblizsze dni..."
Nie chciało mi się już dzwonić, bo utwierdziłem się w przekonaniu, że jest to śmierdząca sprawa.

mbiesiadnik
14-05-2011, 21:57
Ja również zapytałem co i jak, oraz poprosiłem o numer seryjny obiektywu. Dostałem taką odpowiedź :

"witam, obiektyw był bardzo mało używany przezemnie moim zdaniem obiektyw jest w bardzo dobrym stanie nie jest zniszczony prosze o szybkie namyslenie sie ponieważ chce go po zakonczeniu aukcji jezeli nie bedzie nikogo zainteresowanego oddac w komis poniewaz bardzo pilnie potrzebuje pieniążków pozdrawiam na wszelkie pytania odpowwiem telefonicznie poniewaz nie mam tak czestego dostepu do internetu pozdrawiam i mam nadzieje ze tranzakcja dojdzie do skutku i bedzie pan bardzo zadowolony"

Jak widać zero odnośnie numeru seryjnego. Napisałem jeszcze raz prośbę i zobaczymy czy coś odpiszę.

fil91
15-05-2011, 13:29
Myślę że nie trzeba opisywać, zobaczcie osobę licytującą:roll::twisted:
http://allegro.pl/nikon-nikkor-70-200-f2-8g-ed-if-af-svr-lens-i1607910229.html
http://allegro.pl/nikon-nikkor-70-200-f2-8g-ed-if-af-svr-lens-i1616039564.html

arturs
15-05-2011, 15:28
Myślę że nie trzeba opisywać, zobaczcie osobę licytującą:roll::twisted:
http://allegro.pl/nikon-nikkor-70-200-f2-8g-ed-if-af-svr-lens-i1607910229.html
http://allegro.pl/nikon-nikkor-70-200-f2-8g-ed-if-af-svr-lens-i1616039564.html

ale o co chodzi?

fil91
15-05-2011, 15:45
ale o co chodzi?

Obiektyw sprzedany 10 maja za 3800zł osobie x , teraz ponownie wystawiony na aukcję i kto licytuję:-D ponownie(pierwsza) oferta od tej samej osoby .Pomijając już opis ..."PRZYSŁONA JEST W KOMPLECIE":lol:

jacek_73
15-05-2011, 15:49
ale dlaczego założyłeś, że to osoba kupująca (nota bene wygrywająca poprzednią licytację) nie wywiązała się z umowy, a nie np. osoba sprzedająca?

fil91
15-05-2011, 16:14
ale dlaczego założyłeś, że to osoba kupująca (nota bene wygrywająca poprzednią licytację) nie wywiązała się z umowy, a nie np. osoba sprzedająca?

"Widzę" że nadal nie rozumiesz:-Dmamy tutaj typowy przykład podbijania ceny w aukcji. Za pierwszym razem się nie udało bo nikt poza "podstawioną" osobą nie zalicytował :twisted:

jacek_73
15-05-2011, 16:20
tylko, z tego co się orientuję - osoba sprzedająca winna zapłacić do allegro prowizję tytułem sfinalizowanej transakcji:roll: i powiedzmy się wymigała. I co? Wstawia ponownie - jak myślisz ile razy taki machloj przejdzie? Allegro nie lubi jak się ich wali w rogi na kasę :-D

fil91
15-05-2011, 16:29
tylko, z tego co się orientuję - osoba sprzedająca winna zapłacić do allegro prowizję tytułem sfinalizowanej transakcji:roll: i powiedzmy się wymigała. I co? Wstawia ponownie - jak myślisz ile razy taki machloj przejdzie? Allegro nie lubi jak się ich wali w rogi na kasę :-D

Pewnie skorzystają ze zwrotu prowizji :-D
Mam nadzieję że się mylę i nie jest to "brzydko" pachnąca sprawa , bo parę obiektywów w/w allegrowicza już się dzisiaj sprzedało .
Właśnie wyczytałem że można odebrać osobiście...lokalizacja allegro:D

poszukiwacz2006
16-05-2011, 20:00
Kurczę, ktoś jednak powinien się tym zainteresować, śmierdzi na odległość:

DarekB
16-05-2011, 20:35
Było już.
Tym razem doszedł licytujący ;-)

xxkomarxx
16-05-2011, 22:12
Zrobił zakup życia. :)

Tibby
16-05-2011, 22:21
Cholera! A ja swoja piątkę sprzedałem za chyba 3.200zł. Gdybym pomyślał, dokupiłbym nowy 24-105 IS i byłbym 'co nieco' do przodu...

Krzychu
17-05-2011, 06:22
Zrobił zakup życia. :)

E tam, naciął sprzedającego na prowizję...

mar_ko
17-05-2011, 07:54
Żarty żartami Panowie (i Panie), ale ja nie mogę zrozumieć jak to się stało. Chyba że to jakiś przekręt a ja w niewinności swojej tego nie dostrzegam?

Merde
17-05-2011, 08:21
Żarty żartami Panowie (i Panie), ale ja nie mogę zrozumieć jak to się stało. Chyba że to jakiś przekręt a ja w niewinności swojej tego nie dostrzegam?

Trochę spekuluję, ale moim zdaniem wygląda to tak:

1. Sprzedający wystawia aparat za cenę kilkukrotnie zawyżoną w stosunku do rynkowej. Cel: znalezienie kupca zainteresowanego sfinalizowaniem transakcji poza Allegro (już w urealnionej cenie, bez płacenia prowizji)
2. Kupujący rejestruje konto na Allegro tylko po to, żeby pokrzyżować plany sprzedającego. Klika "kup teraz", ale z zamiarem niewywiązania się z umowy. Konto z zerowym dorobkiem, pewnie "na słupa".

Efekt: sprzedający musi zapłacić prowizję (ile to będzie -z 800 zł?). Pieniądze oczywiście odzyska, ale po kilku tygodniach użerania się z "botami" z centrum obsługi sporów Allegro.

tombas
17-05-2011, 15:22
nie sugeruję, że coś w tym podejrzanego, ale ciekawostka, bo nie często trafia na rynek
http://allegro.pl/e-oko-canon-50-1-0-l-usm-unikat-i1620592771.html

evangelion69
17-05-2011, 15:57
unikot !

ARN
17-05-2011, 16:51
20-letni UNIKOT :-)

Goomis
17-05-2011, 19:58
ostatnio był w prywatnej aukcji i to dosyć długo stał na alle za w sumie nie wielką kasę (coś między 5-7tys. jeżeli dobrze kojarzę??)
Może to ten? kupili, trochę przeczekali i chcą zarobić? :-)

Chris_11
17-05-2011, 20:23
Efekt: sprzedający musi zapłacić prowizję (ile to będzie -z 800 zł?). Pieniądze oczywiście odzyska, ale po kilku tygodniach użerania się z "botami" z centrum obsługi sporów Allegro.

Przede wszystkim - najpierw musiałby zapłacić tą prowizję, bo allegro samo z konta nie ściągnie, a z tego, co pamiętam, to opłaty naliczane są raz na miesiąc i masz czas do 14. dnia danego miesiąca na opłatę.
A jak nie to blokada konta. Także, sprzedający może spać spokojnie.

Sunders
17-05-2011, 22:17
ostatnio był w prywatnej aukcji i to dosyć długo stał na alle za w sumie nie wielką kasę (coś między 5-7tys. jeżeli dobrze kojarzę??)
Może to ten? kupili, trochę przeczekali i chcą zarobić? :-)
Ciekawe czy znajdzie się kolekcjoner, który spełni ich oczekiwania finansowe :-?

AdamMaxx
18-05-2011, 00:49
http://allegro.pl/obiektyw-canon-ts-e24-i1603583428.html
Dziwnie tanio i chyba nie wie co sprzedaje. Nawet jeśli zniszczony z zewnątrz przy sprawnej mechanice, elektronice i optyce wart więcej.

tombas
18-05-2011, 06:57
http://allegro.pl/obiektyw-canon-ts-e24-i1603583428.html
Dziwnie tanio i chyba nie wie co sprzedaje. Nawet jeśli zniszczony z zewnątrz przy sprawnej mechanice, elektronice i optyce wart więcej.
było już kilka razy (czytaj, a nie tylko pisz:-D )

Goomis
18-05-2011, 13:01
ktoś w końcu i tak kupi tego ts-a Chociaż jest on ewidentnie podprowadzony.
Zadzwoni, ktoś, powie, że za 1900 weźmie od reki poza allegro i sam odbierze to się gostek zgodzi

mbiesiadnik
18-05-2011, 15:09
Odnośnie numeru seryjnego dostałem takie info :
"canon inc.made in japan us0902 ew-75bII TS-E24MN E-72MM"
Wpisywałem numer w necie i nie wyskakuje nic odnośnie tej "zguby".

MC_
18-05-2011, 15:10
A gdzie tam numer seryjny widać?

N00bek
18-05-2011, 15:35
Odnośnie numeru seryjnego dostałem takie info :
"canon inc.made in japan us0902 ew-75bII TS-E24MN E-72MM"
Wpisywałem numer w necie i nie wyskakuje nic odnośnie tej "zguby".

Możliwe, że rzeczywiście zdarzyło mu się być za granicą - pewnie znalazł na dworcu takie cudo w pokrowcu (może ktoś się wypakowywał) i teraz chce się pozbyć.

Nie każdy jest w stanie zgłosić zagubienie sprzętu. Niektórzy wręcz zapominają o nim. Wczoraj znalazłem 600d z 50/1.4 - leżało w krzakach. Pierwsze, co zrobiłem to dzisiaj rozwiesiłem (w tym miejscu gdzie znalazłem) ogłoszenia odnośnie aparatu. Oczywiście zgłosiła się - nie jedna osoba, a tuzin. Zaproponowałem podanie numeru seryjnego z pudełka chociażby, to wyłoniło zwycięzcę. Kobieta dzisiaj wieczorem wpadnie i odbierze sprzęt.

Najczęstsze odpowiedzi na podanie numeru:
- zapomniałem,
- nie mam pudełka, bo przeprowadzka,
- dostałem sam korpus... (chociaż w ogłoszeniu jest jak byk, że z obiektywem ;) ).

axk
18-05-2011, 15:35
A gdzie tam numer seryjny widać?

Prawdopodobnie chodzi o to aby właśnie nie było go widać.

basala
18-05-2011, 15:38
(...)Oczywiście zgłosiła się - nie jedna osoba, a tuzin. Zaproponowałem podanie numeru seryjnego z pudełka chociażby, to wyłoniło zwycięzcę(...)

Najczęstsze odpowiedzi na podanie numeru:
- zapomniałem,
- nie mam pudełka, bo przeprowadzka,
- dostałem sam korpus... (chociaż w ogłoszeniu jest jak byk, że z obiektywem ;) ).
To jest oczywiście żart? :shock:

fil91
18-05-2011, 18:02
Aukcja nie jest podejrzana , ale jako ciekawostka:lol:
Panie i Panowie nowa wersja http://allegro.pl/canon-ef-35-f-1-4-l-ii-usm-i1622327540.html

meehaw
18-05-2011, 23:06
przedmioty tego użytkownika... coś podejrzane, bo papierów brak...

http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=5238259

xxkomarxx
18-05-2011, 23:21
przedmioty tego użytkownika... coś podejrzane, bo papierów brak...

http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=5238259

E tam zaraz podejrzana. Ja też nie mam papierów do szkiełek bo gwarancja się dawno skończyła i wywaliłem wszystko co zalegało niepotrzebnie na półkach i co. Będę chciał sprzedać też będzie to podejrzane???

MC_
18-05-2011, 23:25
Papierów może i brak, ale pudła są. Bez przesady.

xxkomarxx
18-05-2011, 23:33
Z tego co widzę brak papierów tylko do 5d.

Bolek02
19-05-2011, 07:42
Poza tym oferowany do sprzedaży 5DII sfotografowany tak, że widac nr fabryczny. Kto tak robi jeśli ma nieuczciwe intencje ? poza tym brak opakowania nie jest przestępstwem :)

Grzery
19-05-2011, 09:14
Kurczę, ktoś jednak powinien się tym zainteresować, śmierdzi na odległość:

Możliwe, że aukcja ma inny cel. Transakcja na allegro może być pewnego rodzaju udokumentowaniem nabycia środka trwałego (w koszty firmy). Tym sposobem "kupujący" zarabia na podatku dochodowym jakieś 4 tys. zł. (jeśli jest na podatku liniowym).

ARN
19-05-2011, 10:37
Możliwe, że aukcja ma inny cel. Transakcja na allegro może być pewnego rodzaju udokumentowaniem nabycia środka trwałego (w koszty firmy). Tym sposobem "kupujący" zarabia na podatku dochodowym jakieś 4 tys. zł. (jeśli jest na podatku liniowym).

ale w skali kilku lat, potrzebnych do amortyzacji
A VATu nie odliczy

szuler
19-05-2011, 12:49
do tego i tak potrzebna jest umowa aukcja allecoś nie jest podstawą udokumentowania zakupu

Whucash
23-05-2011, 21:01
http://allegro.pl/canon-ef-lens-24-70-1-2-8-l-super-77mm-i1631058374.html
A co myślicie o tym? Właśnie trafiłem na tą aukcje

koraf
23-05-2011, 21:05
Osobiście nie wierzę w garbate aniołki ;), jak masz czas i pieniądze to pojedź i sprawdź :mrgreen:.

Whucash
23-05-2011, 21:09
Nie zebym miał jakies wątpliwości, pytanie czy kradziony? W jego aukcjach jest kupe sprzętu foto i wszystko bez pudełek i innych badziewi, które sie trzyma w domu..

koraf
23-05-2011, 21:19
Dokładnie, kto "normalny" pozbywa się sprzętu (zakładam sprawny) wartego kilka tysięcy z tym co dała fabryka, za 1/4 ceny gdyż brak tego co właśnie fabryka dała ? Jedyne wytłumaczenie : wg mnie sprzęt mocno podejrzany :twisted:.

Whucash
23-05-2011, 21:24
My tu gadu gadu a tam juz wszystko poszlo..100mm USm za 400zl hehe 24-70 za 800:) Myślałem, że temat tego gościa był już tu kiedyś poruszany.

koraf
23-05-2011, 21:31
To teraz należy czekać na c.d.n. nabitych w butelkę ;).

xxkomarxx
23-05-2011, 22:27
Te sprzęty jak już poszły to poza allegro i nie za 1/4 ceny. Po prostu ktoś zalicytował i zgodzili się zakończyć aukcję za taką cenę aby klient miał potwierdzone kupno itp.

Niby śmieszne ale zdziwić się można ile ludzi tak właśnie robi.

szmitkens
23-05-2011, 22:40
http://allegro.pl/canon-ef-lens-24-70-1-2-8-l-super-77mm-i1631058374.html
A co myślicie o tym? Właśnie trafiłem na tą aukcje

Właśnie ten Pan dostał 2 nowe komentarze :mrgreen:
Można sprawdzić czy jest uczciwy

Robson01
23-05-2011, 22:49
Poniżej tych dwóch negatywów jest pozytywny komentarz za telefon LG510, a tymczasem ten sam telefon (identyczny opis i zdjęcia) ponownie został wystawiony. Bardzo dziwne.

xxkomarxx
23-05-2011, 23:36
No kolejny który myśli że zarobi miliony na oszustwie :)

Krasuski
24-05-2011, 00:23
No kolejny który myśli że zarobi miliony na oszustwie :)

Po prostu wakacje idą ...

koraf
24-05-2011, 07:31
Właśnie ten Pan dostał 2 nowe komentarze :mrgreen:
Można sprawdzić czy jest uczciwy
Tylko jedno powiem - a nie mówiłem ? :mrgreen:

xxkomarxx
24-05-2011, 10:57
Tylko jedno powiem - a nie mówiłem ? :mrgreen:

Masz nosa :)

ciusiek
24-05-2011, 17:40
co sądzicie?
taki przebieg i 3k w dół?

http://allegro.pl/5d-bg-e4-2650-zdjec-i1619244760.html

Chuck
24-05-2011, 18:09
"Informujemy, że byliśmy zmuszeni zawiesić konto Sprzedającego marcinsowa222, u którego w ostatnim czasie dokonał(a) Pan(i) zakupu.

Zalecamy wstrzymanie się z wpłatą pieniędzy do czasu odblokowania konta Sprzedającego."
Długo nie trzeba było czekać.

MC_
25-05-2011, 07:49
co sądzicie?
taki przebieg i 3k w dół?

http://allegro.pl/5d-bg-e4-2650-zdjec-i1619244760.html

Jakie 3k w dół? :confused:

gavin
25-05-2011, 08:04
ciusiek to jest 5D mkI i tyle kosztuje normalnie

Bangi
25-05-2011, 08:49
może ciusiek-owi chodzi o przebieg, że poniżej 3K...

MC_
25-05-2011, 08:54
O tak, bo każdy posiadacz takiego aparatu trzaska zdjęcia tysiącami na każdym śluboweselu...

tombas
25-05-2011, 08:55
nadal nie znalazł nowego własciciela http://allegro.pl/obiektyw-canon-ew-75-bii-i1633704477.html może teraz się uda:-D a swoją drogą to faktycznie musi byc "coś nie teges" bo Pani była skłonna oddać go za 1800zł

sebfoto
25-05-2011, 08:57
nadal nie znalazł nowego własciciela http://allegro.pl/obiektyw-canon-ew-75-bii-i1633704477.html ale za to zmieniła się nazwa obiektywu, może teraz się uda:-D a swoją drogą to faktycznie musi byc "coś nie teges" bo Pani była skłonna oddać go za 1800zł

Żałosna jest ta cała aukcja, jak i sam sprzedawca. Może trzeba porozsyłać zapytania do różnych agencji reklamowych i informacyjnych z info o numerze seryjnym i zapytaniem, czy przypadkiem komuś nie zniknęło to szkło?

Merde
25-05-2011, 09:51
Żałosna jest ta cała aukcja, jak i sam sprzedawca. Może trzeba porozsyłać zapytania do różnych agencji reklamowych i informacyjnych z info o numerze seryjnym i zapytaniem, czy przypadkiem komuś nie zniknęło to szkło?

Szkło mogło zmienić właściciela za granicą, wtedy sobie można rozsyłać do woli...

Goomis
25-05-2011, 13:53
szkło jest ewidentnie kradzione
Jeżeli ktoś je kupi to albo jest głupi, albo w pełni świadomie tego faktu.

micles
25-05-2011, 14:20
Jak ktoś w tytule aukcji zapisuje symbol osłony przeciwsłonecznej, to trudno żeby towar był czysty :p

Goomis
26-05-2011, 11:48
Co prawda trochę już "po ptokach"
http://allegro.pl/show_item.php?item=1624869534
co ciekawe(niecałe 2miechy wcześniej, inne numery seryjne sprzętu):
http://allegro.pl/canon-5d-jak-nowy-przebieg-5454-i1542936631.html
Foty są ze stycznia i ich autorem jest Ben Russel czyli są ściągnięte z neta.
Moje pytanie:

Witam!

Byłbym zainteresowany tym aparatem, ale kilka szczegółów mnie dręczy, otóż:
1. Dlaczego sprzedał pan już aparat o innym numerze seryjnym z tymi samymi zdjęciami przedmiotu?
2. Zdjęcia są wykonane 22.01.201 przez aparat 50D należący do pana 'Ben Russel" czyli jak mniemam, nie przez pana.

Poproszę o prawdziwe zdjęcia aparatu o którym mowa, również ze zdjęciem pokazującym numer seryjny.

Pozdrawiam
Odpowiedź sprzedającego:

Witam, jezeli jutro nie sprzedam aparatu to przesle Panu zdjecia. Aparat wyglada Jak nowy wiec trudo aby roznily sie one wygladem. Pozatym jesli niema widocznych rys, otarc itp to nieraz uzywam tych samych zdjec.
W kazdym razie tak Jak pisalem jesli go nie sprzedam jutro przesle Panu zdjecia oryginalu
Jeżeli aukcję wygrał ktoś z forum to zalecam sporą ostrożność!

Hubi78
26-05-2011, 13:50
http://allegro.pl/show_item.php?item=1633761448

Może nic by nie było w tym dziwnego gdyby nie fakt, że po jakims czasie dostałem wiadomość od zupełnie innej osoby. Oto treść tej wiadomości:

Witam

Dostałem namiary na Państwa od kolegi który sprzedawał na allegro Canon 50D ale wycofał go

ze sprzedaży, ma do sprzedania również taki korpus. Może by byli Państwo zainteresowani?

Korpus jest w stanie idealnym brak śladów użytkowania w zestawi wszystko co daje producent

Czyli pełen komplet, dodatkowo na wyświetlacz główny jest naklejona plexi ochronna o wartości

250 zł dodatkowo daję drugą baterię ( 150zł kosztowała) Odbiór najlepiej osobisty Warszawa

lub wysyłka po wpłacie na konto, korpus wystawię również na allegro jakoś w przyszłym tygodniu

cena jaka mnie interesuje to około 2650 zł.

Mam również do sprzedania obiektyw Cannon EF100-400 is, obiektyw również jak korpus stan idealny cena 3900 zł.

Pozdrawiam

Chris_11
26-05-2011, 15:50

Jak ktoś w tytule aukcji zapisuje symbol osłony przeciwsłonecznej, to trudno żeby towar był czysty :p

A znalezienie nie wchodzi już w grę?

Goomis
26-05-2011, 18:28
A znalezienie nie wchodzi już w grę?

Taaa wróżka mu wymieniła za ostatniego mleczaka którego zostawił pod poduszką...

Poczytaj wcześniejsze posty to zobaczysz, że koleś podaje sprzeczne informacje różnym ludziom.
Poza tym gdybym ja znalazł coś takiego to poszukałbym właściciela a nie wystawił na allegro...

N00bek
02-06-2011, 15:45
http://allegro.pl/canon-5d-i1647089416.html

100.000 przebiegu i oczy dosłownie pękają...

Bangi
02-06-2011, 17:21
niby tylko ciągle z jednym obiektywem, choć właściciel ma tyle szklanek ;)

Kolekcjoner
02-06-2011, 17:39

Ja bym był jednak ostrożny z takimi oskarżeniami póki nie ma realnych dowodów.

Elvi
02-06-2011, 18:05
Tylko tak się składa że on często sprzedaje jakieś 5d wersja I

xxkomarxx
02-06-2011, 18:27
Co prawda trochę już "po ptokach"
http://allegro.pl/show_item.php?item=1624869534
co ciekawe(niecałe 2miechy wcześniej, inne numery seryjne sprzętu):
http://allegro.pl/canon-5d-jak-nowy-przebieg-5454-i1542936631.html
Foty są ze stycznia i ich autorem jest Ben Russel czyli są ściągnięte z neta.
Moje pytanie:

Odpowiedź sprzedającego:

Jeżeli aukcję wygrał ktoś z forum to zalecam sporą ostrożność!

Nie ma co panikować. Gość jest ok. Kupowałem u niego i nic złego się nie działo. Dużo informacji zdjęcia aparatu i aparatem. Nic nie ma do ukrycie i odpowiada na wszelkie pytania. Daje możliwość sprawdzenia przed zapłatą odbiór osobisty też jest możliwy. W razie jakby sprzęt nam nie spasował to zwraca pieniądze.

dj_zibi
05-06-2011, 23:00
Tez testowałem u niego 5D ostatecznie się nie zdecydowałem, ale pewniak!

adriandz1
08-06-2011, 19:13

WTF???????????????

tom517
08-06-2011, 19:18
Kolo, który kupił pewnie myślał że 2000, taki chłyt :(

maczkus
08-06-2011, 19:20

WTF???????????????

Mega okazja.

sebfoto
08-06-2011, 19:32

WTF???????????????

Ja takich od razu wrzucam do listy zbanowanych sprzedawców. ;)