Zobacz pełną wersję : Podejrzane aukcje na Allegro itp.
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
drugi egzemplarz dostepny to:
http://allegro.pl/item361742543_canon_usm_70_210_3_5_4_5.html
sa tam rowniez sample. na moje amatorskie oko wydaje sie ze ladne wyszly ... a jak skomentuje je fachowe oko ? :)
"Ładne" zdjęcia to pojęcie względne. Wszystko zależy od umiejętności fotografa oraz sprzętu. Najlepszym rozwiązaniem przy kupnie sprzętu foto jest oczywiście jego własnoręczne sprawdzenie i przetestowanie. Takie zdjęcia zamieszczone na aukcji i rzekomo wykonane sprzedawanym obiektywem wnoszą niewiele gdyż na ich podstawie nie można ocenić prawdziwej jakości oraz możliwości sprzętu. Są za małe i nie ukazują żadnych szczegółów. Lepszym rozwiązaniem było by zamieszczenie linku do plików RAW. Wtedy zdjęcia były by w pełnej rozdzielczości oraz dodatkowo mielibyśmy podgląd EXIF-a.
Jeżeli chodzi o aspekt cenowy to moim zdaniem bardzie interesująca jest pierwsza z propozycji (750 zł.). W tej cenie otrzymujemy obiektyw wraz z oryginalną osłoną oraz "darmową" przesyłkę.
może nie podejrzana, ale ... to w 300D są takie same aku jak w 350/400D ?
http://www.allegro.pl/item370490075_oryginalny_canon_nb_2lh_300d_350d_40 0d_gwaracja.html
może nie podejrzana, ale ... to w 300D są takie same aku jak w 350/400D ?
Do zasilania modelu 300D stosuje się akumulatory o oznaczeniu BP-511, tak więc jest to ewidentna pomyłka w opisie aukcji. Ogniw NB-2LH nie można zastosować do zasilania Canon-a 300D.
terminator
21-08-2008, 08:12
Myślę, że artykuł wyjaśnia mechanizm działania oszustów internetowych:
http://bezpieczenstwo.onet.pl/1503181,item,1,1,5,,artykuly.html
towersivy
21-08-2008, 15:40
Qurcze szok, ale gigant, zastanawia mnie tylko fakt ze pomimo tego ze trąbi sie w prasie, w necie itp o podobnych oszustwach dalej nie brakuje amatorów "Super Okazji"......
Pzdr.
http://allegro.pl/item422592929_sandisk_ultra_ii_sd_2_gb_15mb_s_prom ocja.html czy mial ktos do czynienia z tym sklepem, czy ta karta jest oryginalna?
Zaszokował mnie przedmiot tej aukcji:
http://www.allegro.pl/item422465869_interfoto_canon_400_2_8_l_extender_x 2_canon_400.html#photo
Co za szkodnik używał tego szkła. U mnie nawet narzędzia ślusarskie są w lepszym stanie. Czy on gwoździe obiektywem wbijał? Zgroza!
paweleverest
26-08-2008, 09:40
Niestety - takie widoki to codzienność w świecie fotografów przyrody - tam obiektywy pieszceone nie są ( bagna, drzewa, piach, woda robi swoje a ta sztuka ma pewnie z 15 lat ;) )
jak na czterech setkę, jest w nie najgorszym stanie, widziałem sztuki gorzej wyglądające, jak mówi paweleverest, jak ktoś kupuje taki sprzęt, to nie po to by go pieścić, i chuchać, tylko ma konkretny pomysł na jego wykorzystanie, najczęściej w trudnych warunkach...
Też nie jestem zaszokowany jej stanem, szkło jak szło. Używane.
Coronado
15-09-2008, 22:52
Przedmiot nie jest zwiazany z fotografia ale moze warto wiedziec jak takie sprawy sie tocza...
http://hubalaga.blog.onet.pl/
Przedmiot nie jest zwiazany z fotografia ale moze warto wiedziec jak takie sprawy sie tocza...
Ja kilka lat temu zmieniłem miejsce zamieszkania i w związku z tym zmieniłem online dane na allegro, znaczy też mi zablokują konto jak im się nie spodobam?
Jakiś UOKiK powinien się tym zając. Dają klientowi możliwość zmiany danych żeby go potem za to ukarać. Bareja by się nie powstydził pomysłu :)
Dokąłdnie moje konto na allegro zostało zablokowane bo zmneiłem dane. Konto zostało zablokowane w chwili gdy "cos od nich chciałem".
terminator
16-09-2008, 17:23
Myślę jednak, że to dobrze. Zaufanie jest bardzo dobry, a nadzór jeszcze lepsza. Pewnie nie byliby tacy wrażliwi, gdyby nie codzienne przekręty robione przez handlujących na tym portalu. Ja zmieniłem adres zamieszkania dwa lata temu, zmieniłem dane w opcji ustawienia i nikt mi do tej pory niczego nie zablokował, pomimo setki transakcji, ale w tym czasie "nic od nich nie chciałem". To może dlatego...
Ha!
To ja widzę ze to jest nagminne...mnie zrobili dokładnie taki sam numer, zmieniłem miejsce zamieszakania i wpisałem inny adres. Jakiez było mnje zdziwienie kiedy pewnego dnia wysławszy maila z prośbą o zwrot kosztów aukcji (niedojrzały alegrowicz) zobaczyłem zablokowane konto. Info od nich brzmiało: "Przepraszamy bardzo ble ble ble z powodu naruszenia regulaminu ble ble ble konto zostało zablokowane. Prosimy o przesłanie kopii dowodu osobistego bądź dokumentu potwierdzającego zameldowanie pod nowym adresem" Żadnemu bałwanowi z drugiej strony komputera nie przyszło do głowy że zmieniłem adres na adres w pracy żeby po 17 nie lecieć z ozorem na pocztę po paczki. Oczywiście zwrotu prowizji nie otrzymałem. Złodzieje.
Pouczajacy i ciekawy artykuł. Pozdrawiam :)
Ha!
To ja widzę ze to jest nagminne...mnie zrobili dokładnie taki sam numer, zmieniłem miejsce zamieszakania i wpisałem inny adres. Jakiez było mnje zdziwienie kiedy pewnego dnia wysławszy maila z prośbą o zwrot kosztów aukcji (niedojrzały alegrowicz) zobaczyłem zablokowane konto. Info od nich brzmiało: "Przepraszamy bardzo ble ble ble z powodu naruszenia regulaminu ble ble ble konto zostało zablokowane. Prosimy o przesłanie kopii dowodu osobistego bądź dokumentu potwierdzającego zameldowanie pod nowym adresem" Żadnemu bałwanowi z drugiej strony komputera nie przyszło do głowy że zmieniłem adres na adres w pracy żeby po 17 nie lecieć z ozorem na pocztę po paczki. Oczywiście zwrotu prowizji nie otrzymałem. Złodzieje.
A w regulaminie to chyba chodzi o ADRES ZAMIESZKANIA. To jeszcze jest w Polsce taki parametr (jeden z kilku) identyfikujący osobę. Adres wysyłki zawsze możesz sobie w inny sposób ustalić. Z tymi "bałwanami" to nieco przesadziłeś, bo właściwie to Ty zachowałeś się jak b.... Podanie niewłaściwego adresu ZAMIESZKANIA to oszustwo! Chyba, że dopuszczasz takie odstępstwo od prawdy. Nie dziw się zatem reakcji Allegr. Sam bym tak zrobił.
terminator
17-09-2008, 10:08
No właśnie. Adres ZAMIESZKANIA, czy ZAMELDOWANIA. Przez jakiś czas mieszkałem w wynajętym mieszkaniu (zameldowanie czasowe) i w tym czasie dokonałem rejestracji konta na Allegro. Póżniej kupiłem mieszkanie i zameldowałem się na pobyt stały w innym miejscu. W opcji ustawienia zmieniłem adres na obecny. Nie mogłem podać przy rejestracji starego adresu zameldowania stałego, bo list z Allegro poszedłby gdzieś w kosmos, w miejsce oddalone o 400 km, gdzie nie mieszkałem od 3 lat.
A w regulaminie to chyba chodzi o ADRES ZAMIESZKANIA. To jeszcze jest w Polsce taki parametr (jeden z kilku) identyfikujący osobę. Adres wysyłki zawsze możesz sobie w inny sposób ustalić. Z tymi "bałwanami" to nieco przesadziłeś, bo właściwie to Ty zachowałeś się jak b.... Podanie niewłaściwego adresu ZAMIESZKANIA to oszustwo! Chyba, że dopuszczasz takie odstępstwo od prawdy. Nie dziw się zatem reakcji Allegr. Sam bym tak zrobił.
Pokaż mi zakładkę w Ustawieniach i danych adresowych gdzie możesz wpisac adrs korespondencyjny dla korespondencji z Allegro.pl. Jest jedynie "Adres do wysyłki" który wg opisu nie jest adresem do korespondencji, czytaj uważnie zanim znowu napiszesz "chyba".
terminator
17-09-2008, 10:56
Biperek,
W zakładce USTAWIENIA, przed formularzem z danymi, jest coś takiego:
Dane osobowe
Tutaj możesz sprawdzić swoje dane. Możesz je także zaktualizować oraz zmienić hasło lub adres e-mail.
Popraw dane, jeśli są niekompletne lub nieaktualne i kliknij Zastosuj.
Podanie kompletnych i aktualnych danych jest warunkiem korzystania z Allegro.
Więc w zasadzie zmiana w zakładce wg mnie wystarczy.
Pokaż mi zakładkę w Ustawieniach i danych adresowych gdzie możesz wpisac adrs korespondencyjny dla korespondencji z Allegro.pl. Jest jedynie "Adres do wysyłki" który wg opisu nie jest adresem do korespondencji, czytaj uważnie zanim znowu napiszesz "chyba".
Traktując literalnie, zmieniłeś adres (w zakładce "adres zamieszkania") na nieprawdziwy. "Chyba" powinieneś mieć pretensje do siebie samego.
Traktując literalnie, zmieniłeś adres (w zakładce "adres zamieszkania") na nieprawdziwy. "Chyba" powinieneś mieć pretensje do siebie samego.
Osoby fizyczne, w celu Rejestracji, powinny wypełnić formularz rejestracyjny poprzez podanie: swojego imienia i nazwiska, pełnego adresu kontaktowego wraz z nazwą kraju i regionu (województwa), adresu e-mail, numeru telefonu kontaktowego, nazwy, pod którą osoba rejestrująca zamierza występować w Allegro (login) oraz hasła (Konta Prywatne). Osoby fizyczne korzystające z Allegro w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą zobowiązane są również podać nazwę (firmę), pod którą prowadzą działalność gospodarczą (Konta Firmowe).
Powiedz mi w takim razie gdzie w regulaminie Allegro.pl jest wyrażenie “adres zameldowania” ? Jeśli masz konto Ana Allegro.pl zaloguj się, wejdź w zakładkę Ustawienia i przypatrz się stronie DANE OSOBOWE, gdzie jest wyrażenie "adres zameldowania" ?
Jeśli się chce dyskutować na temat regulaminów to "przekonanie" i werbalizowanie słowa "chyba" nie wystarczy, wprowadzasz tylko zamieszanie swoimi komentarzami. Myślenie i stosowanie teorii "bo tak być powinno" w stosunku do regualminu jest niewłaściwe- regulamin jest jasny i czytelny wg mnie, najpierw go więc przeczytaj a później pisz kto jest bałwanem wg Ciebie bo juz wystarczy jeden bałwan na Allegro.pl który "wiedział lepiej" jak brzmi regulamin i jak go stosować.
http://allegro.pl/item440352566_canon_50d.html no nie wiem, może wymyślam... ale ta ilość komentarzy mnie zastanowiła i wysyłka dopiero w październiku.
Ja też mogę sobie założyć konto na allegro o takiej samej nazwie jak znany i pozytywny użytkownik e-bay.
Mam nadzieję, że wszystko jest oki ale jeśli się pomyliłem to z góry przepraszam użytkownika ArtekPhoto z allegro.
Pozdrawiam.
http://allegro.pl/item440352566_canon_50d.html no nie wiem, może wymyślam... ale ta ilość komentarzy mnie zastanowiła i wysyłka dopiero w październiku.
Ja też mogę sobie założyć konto na allegro o takiej samej nazwie jak znany i pozytywny użytkownik e-bay.
Mam nadzieję, że wszystko jest oki ale jeśli się pomyliłem to z góry przepraszam użytkownika ArtekPhoto z allegro.
Pozdrawiam.
Nie no przesadzasz, kiedyś trzeba zacząć a 50d nie wyszedł jeszcze :)
Biperek,
W zakładce USTAWIENIA, przed formularzem z danymi, jest coś takiego:
Dane osobowe
Tutaj możesz sprawdzić swoje dane. Możesz je także zaktualizować oraz zmienić hasło lub adres e-mail.
Popraw dane, jeśli są niekompletne lub nieaktualne i kliknij Zastosuj.
Podanie kompletnych i aktualnych danych jest warunkiem korzystania z Allegro.
Więc w zasadzie zmiana w zakładce wg mnie wystarczy.
Ale ja właśnie dokładnie tak zrobiłem. Prawdopodobnie osoby, które uskarżały się na kłopoty z kontem na allegro robiły tak samo, a oni potem traktują to jako pretekst do blokowania konta. Chyba, że coś źle zrozumiałem.
Ale ja właśnie dokładnie tak zrobiłem. Prawdopodobnie osoby, które uskarżały się na kłopoty z kontem na allegro robiły tak samo, a oni potem traktują to jako pretekst do blokowania konta. Chyba, że coś źle zrozumiałem.
No ja tak zrobiłem, mimo ze Allegro wyraźnie pisze: "Możesz je także zaktualizować". Takie zagranie traktuję jako oczywiste łapanie klienta na haczyk żeby w przyszłosci nie wypłacić odszkodowania/rekompensaty czy zwrotu prowizji. Kombinowanie i złodziejstwo w czystej postaci.
jeklaskaMM
18-09-2008, 09:41
Pozdrawiam.
zawsze można napisać do gościa z ebaya czy ma konto o tym samym nicku na allegro...
zawsze można napisać do gościa z ebaya czy ma konto o tym samym nicku na allegro...
no tak ..... Pozdrawiam ;)
http://allegro.pl/item447321848_ef_s_18_55_stan_idealny_oslona_tulip an_od_1zl.html
polecam zbadać exif`y zdjęć robione tym kitem .. :D i co gorsza to ludzie to wezmą :/
Blindseeker
07-10-2008, 11:53
http://allegro.pl/item447321848_ef_s_18_55_stan_idealny_oslona_tulip an_od_1zl.html
polecam zbadać exif`y zdjęć robione tym kitem .. :D i co gorsza to ludzie to wezmą :/
Taaa.... niezły bokeh z tego kita ;) i strasznie jasny - może to seria limitowana?
MM-architekci
07-10-2008, 12:08
Ale ... chyba 1 fota jest z kita faktycznie ;]
Blindseeker
07-10-2008, 12:12
W sumie to może nie taka zła aukcja - obiektyw 18-55/f1.8 za ~150 zł..... :-)
Osłona typu tulipanowego założona na obiektyw który podczas ustawiania ostrości zmienia położenie przedniej soczewki świadczy tylko i wyłącznie o tym iż osoba która sprzedaje ów sprzęt nie posiada elementarnej wiedzy w kwestii sensu używania osłona przeciwsłonecznych.
Taaa.... niezły bokeh z tego kita ;) i strasznie jasny - może to seria limitowana?
Tja.. Bo to jest szkło z serii K ;)
A najfajniejsze fotki i tak podpiął z Fuji Sp-3000 :mrgreen:
... i co gorsza to ludzie to wezmą ...
Oczywiście ponieważ większości z potencjalnych kupców prawdopodobnie nie przyjdzie do głowy iż prezentowane zdjęcia nie są wykonane sprzedawanym obiektywem, a wystarczyła by chwila poświęcona na sprawdzenie EXIT-a danego zdjęcia aby wszystko było jasne. To najzwyklejsze w świecie oszustwo w myśl zasady "cel uświęca środki".
Ja w tym przypadku polecam użycie formularza ze strony: http://allegro.pl/report_item.php?item_id=447321848 gdyż jest to zwykłe oszustwo, nic więcej.
Pozdr.
Dzisiaj rano zaproponowałem temu Panu usunięcie zdjęć w ciągu 24h. Jeśli tego nie zrobi - stanie się jak piszesz brzoza.
A w skrajnym przypadku można też wysłać licytujacym 2,3 zrzuty z Exifa z podkreślonym przekrętem. Przecież do kontaktu z nimi wystarcza konto na allegro.
canis_lupus
07-10-2008, 14:07
Dzwoniłem do gościa. Twardo twierdzi że zdjęcia zostały wykonane tym obiektywem :D
No to lepszy oszołom :)
Może mu jednak wysłać wypunktowane exify? ;) I tak nie wyedytuje :twisted:
canis_lupus
07-10-2008, 14:16
zadzwońcie też..
Wysłałem maile do licytujących.
A sam chyba zalicytuję.
Gość ma 2 aukcje i na obu prezentuje lewe fotki.
Ciekawi mnie to co byście zrobili gdyby ktoś jakąś eLką zrobił zdjęcia, a prezentowałby je jako zrobione kitem. Z tym, że exif byłby usunięty;)
Polecam zerknięcie na tytuł drugiej aukcji w/w jegomościa :
http://allegro.pl/item447331250_sigma_55_200_f1_4_5_6dc_stan_idealny _bez_mydlenia.html
Według niego jasność sprzedawanego obiektywu zmienia się w granicach f/1.4-5.6 chociaż na obiektywie pisze jak byk f/4-5.6. Niewątpliwie gość zna się na rzeczy.
Ten sam patent - światło 1,8 :-)
analogforever
07-10-2008, 20:23
Ciekawi mnie to co byście zrobili gdyby ktoś jakąś eLką zrobił zdjęcia, a prezentowałby je jako zrobione kitem. Z tym, że exif byłby usunięty;)
IMO większość zdjęć dodanych do aukcji pokazujących możliwości obiektywu nie jest w 100% uczciwa,są naogół "podkręcone" w programach graficznych ,a mam odczucia że podawane wartości ekspozycji też się różnią od tego co widać na fotkach,jeśli w dzisiejszych czasach softowe zabawy są małym oszustwem,to pokazanie zdjęcia zrobionego na f4, a opisnego jako f2,8 jest jawnym oszustwem.Jako przykład niezbyt czystej gry można podać sprzedających obiektywy lustrzane gdzie zamieszczone sample nie pokazują dużej winiety jaką wprowadzają te konstrukcje co jest niezależne i nieuniknione od producenta obiektywu.
GWojcik85
08-10-2008, 01:09
Polecam zerknięcie na tytuł drugiej aukcji w/w jegomościa :
http://allegro.pl/item447331250_sigma_55_200_f1_4_5_6dc_stan_idealny _bez_mydlenia.html
Według niego jasność sprzedawanego obiektywu zmienia się w granicach f/1.4-5.6 chociaż na obiektywie pisze jak byk f/4-5.6. Niewątpliwie gość zna się na rzeczy.
obiektyw ma ma parametry 55-200mm f/4-5,6
natomiast fotki pokazane na aukcji robione są przy 50mm f1.8
myślę, że tylko ostatnia fotka może być zrobiona na tym obiektywie
Gorzej, że nieuczciwość może ujść płazem. Poza "canonanistami" praktycznie nikt nie sprawdza exifa.
A przy pierwszych zarzutach dotyczących jakości zdjęć nieuczciwy sprzedawca odpowie, że się po porostu nie umie robić zdjęć. Poza tym taki obiektyw łyknie raczej amator a takiemu łatwo "wcisnąć kit".
canis_lupus
08-10-2008, 08:53
Zamęczyłem gościa, odwołał obie aukcje podająć za powóc "błąd w aukcji". Ciekawe czy teraz wystawi to samo z usuniętymi exifami... Mam kopie :D
Myślę że dołożyło się do tego forum ;) Wiem o kilku osobach które mailowały wczoraj do kolesia w tej sprawie :twisted:
Allegro trzeba zgłaszać takie rzeczy. Koleś walnie teraz foty bez exifa (niekoniecznie te same) a takto była szansa że allegro zablokuje mu konto.
O ile nikt nie wytłumaczył mu czym jest Exif, to sam tego raczej nie znajdzie/nie_wyedytuje. Inna sprawa że można to cały czas zgłosić allegro, niech monitorują jego aukcje. Kiedyś w podobnym przypadku zblokowali gościa w 3 miesiące od zdjęcia podejrzanej aukcji. Próbował ją wystawić znowu, i po 24 h dostał bana :twisted:
Przekręty można zgłaszać tylko i wyłącznie w czasie trwania aukcji. Interwencja Allegro będzie tylko wtedy gdy również nastąpi w czasie trwania aukcji, a na to trzeba poczekać kilka dni.
Ostatnio miałem walkę z jednym przekrętasem za to że mi nieuczciwie postawił negatywny komentarz. Skupuje gnojek uszkodzone podzespoły komputerowe, które próbuje sobie chałupnicznym sposobem naprawiać. Jak mu się naprawa nie uda to straszy sprzedawcę negatywem i chce zwrócić zakupiony sprzęt. Nie dałem się szantażować więc wystawił mi negatywa.
Pomyślałem że nie puszczę tego płazem gnojkowi i się przyjrzałem jego aukcjom. Sam się podkładał bo wystawiał aukcje z opisem niezgodnym z regulaminem. Po zablokowaniu jednego konta od razu wystawiał towar na następnym i dalej robił te same przekręty. Dopiero po zablokowaniu sześciu kolejnych kont zaczął wystawiać zgodnie z regulaminem.
Wracając do tematu. Allegro pozwala na zakładanie kilku kont i sprzedawanie z nich równocześnie. Gdy ktoś robi przekręt na jednym to pozostałe zostają nietknięte, jedynym warunkiem jest płacenie prowizji. Szkoda więc czasu na wasze "akcje" bo to nic nie da, a za rozsyłanie "niechcianej poczty" do licytujących można zarobić tylko ostrzeżenie od Allegro :-)
canis_lupus
08-10-2008, 11:28
Przekręt oczywiście zgłosiłem allegro.
Przekręty można zgłaszać tylko i wyłącznie w czasie trwania aukcji. Interwencja Allegro będzie tylko wtedy gdy również nastąpi w czasie trwania aukcji, a na to trzeba poczekać kilka dni.
W takim razie sporo się zmieniło. Akcja o której wspominałem miała miejsce ok. 3 lat temu. Również dotyczyła sprzętu foto, a sprzedający póbował opchnąć kilka Minoltowskich szkieł MD posługując się opisem i zdjęciami sprzętu kilka razy droższego (świadomie).
za rozsyłanie "niechcianej poczty" do licytujących można zarobić tylko ostrzeżenie od Allegro
Naprawdę myslisz, że któryś z licytujących poczuł się urażony sytuacją, i złożył administratorom donos o niechcianej korespondencji? :mrgreen:
Chociaż.. To byłoby bardzo Polskie :twisted:
Na całe szczęście conajmniej canis_lupus puścił cynk. Ja miałem to zrobić dziś rano, a myślę że znalazło się jeszcze parę osób, które ruszyło tę sprawę.
A ja osobiście przedzwoniłem do gościa, i mogę powiedzieć tyle ze koleś dalej wlali ściemę. Najpierw powiedział ze błąd w opisie:D a później że obiektyw jest nadal do kupienia za 180zł. i co najważniejsze ze wszystkie zdjęcia są zrobione tym obiektywem.
canis_lupus
08-10-2008, 14:43
Też dzwoniłem, twardo upierał się ze dane w exifie to jakas pomyłka jest
canis_lupus
08-10-2008, 18:35
Jeden z licytujących mi nawet podziękował!
Ostatnio miałem walkę z jednym przekrętasem za to że mi nieuczciwie postawił negatywny komentarz. Skupuje gnojek uszkodzone podzespoły komputerowe, które próbuje sobie chałupnicznym sposobem naprawiać. Jak mu się naprawa nie uda to straszy sprzedawcę negatywem i chce zwrócić zakupiony sprzęt. Nie dałem się szantażować więc wystawił mi negatywa.
Pomyślałem że nie puszczę tego płazem gnojkowi i się przyjrzałem jego aukcjom. Sam się podkładał bo wystawiał aukcje z opisem niezgodnym z regulaminem. Po zablokowaniu jednego konta od razu wystawiał towar na następnym i dalej robił te same przekręty. Dopiero po zablokowaniu sześciu kolejnych kont zaczął wystawiać zgodnie z regulaminem.
Wracając do tematu. Allegro pozwala na zakładanie kilku kont i sprzedawanie z nich równocześnie. Gdy ktoś robi przekręt na jednym to pozostałe zostają nietknięte, jedynym warunkiem jest płacenie prowizji. Szkoda więc czasu na wasze "akcje" bo to nic nie da, a za rozsyłanie "niechcianej poczty" do licytujących można zarobić tylko ostrzeżenie od Allegro :-)
Ja zawsze zgłaszam ściemy i zawsze jest jakaś reakcja. Najczęściej nie jest tak źle jak opisujesz ale lepiej zgłosić niż pozwolić oszustowi działać dalej.
Jestem niemal pewien, że puszkę wystawiał ostatnio ktoś inny, aukcja była dokładnie ta sama, opis, zdjęcia.
http://www.allegro.pl/item455385857_canon_eos_1d_mark_iii_gw_do_11_2009. html
Sprawdziłem i....
http://www.allegro.pl/item444041217_canon_eos_1d_mark_iii_gw_do_11_2009. html
jmarciniak
08-10-2008, 19:07
Jestem niemal pewien, że puszkę wystawiał ostatnio ktoś inny, aukcja była dokładnie ta sama, opis, zdjęcia.
Sprawdziłem i....
hmmm ale co tutaj jest podejrzanego bo jakos nie bardzo rozumiem?:rolleyes:
Sprawdziłem i....
Być może użytkownik o nick-u Radar1980 kupił body od użytkownika Foto_Wechta i teraz sam chce się go pozbyć. Dla mnie także w tych dwu aukcjach nie ma niczego podejrzanego.
terminator
08-10-2008, 20:21
Być może użytkownik o nick-u Radar1980 kupił body od użytkownika Foto_Wechta i teraz sam chce się go pozbyć. Dla mnie także w tych dwu aukcjach nie ma niczego podejrzanego.
Może nic dziwnego, ale skarbówkę może zainteresować...
analogforever
08-10-2008, 20:44
Może nic dziwnego, ale skarbówkę może zainteresować...
Nie wygłupiaj się ,kofident jesteś ,co w tym dziwnego może facet ma dwa konta na allegro i to ta sama osoba,przecież można mieć klika kont oficjalnie.
terminator
08-10-2008, 22:28
Konfidentem nie jestem, ale czy to nie jest lekkie naciąganie rzeczywistości? Który z nas ma dwa lub więcej kont na Allegro? I od razu nasuwa się pytanie: w jakim celu ten sam użytkownik rejestruje drugie, trzecie, piąte konto?
Konfidentem nie jestem, ale czy to nie jest lekkie naciąganie rzeczywistości? Który z nas ma dwa lub więcej kont na Allegro? I od razu nasuwa się pytanie: w jakim celu ten sam użytkownik rejestruje drugie, trzecie, piąte konto?
Ale skąd masz pewność iż w/w konta należą do jednej i tej samej osoby?
analogforever
08-10-2008, 23:20
Po wystawionym towarze i lokalizacji można przypuszczać że to ta sama osoba,chyba że jakiś przypadek ,co to zresztą za różnica ,facet sprzedaje aparat i niech se sprzedaje,dla mnie nic niepodejrzanego .
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sam mam dwa i bynajmniej nie po to żeby kogoś oszukać.Zawsze zainteresowany może odebrać przedmiot osobiście ,i chyba każdy normalny przy kwocie sprzedaży ok 7kzł tak zrobi.
terminator
08-10-2008, 23:23
Moja ostatnia wypowiedź była raczej do:
...przecież można mieć klika kont oficjalnie.
Oczywiście, można kupić coś i sprzedać (bo mi nie podchodzi:-)), ale w przypadku kwoty przekraczającej 1000 zł należy podzielić się z fiskusem. Piszę to tak na wszelki wypadek, wiem jak funkcjonują US, ale żeby ktoś nie był zdziwiony, odkopią coś po latach i walną z odsetkami.;)
analogforever
08-10-2008, 23:29
masz racje ,niepomyslełem że to powyżej 1000zł i należy się pit.
Który z nas ma dwa lub więcej kont na Allegro? I od razu nasuwa się pytanie: w jakim celu ten sam użytkownik rejestruje drugie, trzecie, piąte konto?
Ja mam trzy konta.
W jakim celu? Czasem sprzedawca handluje w różnych kategoriach i dla każdej zakłada osobne konto by nie sprzedawać na jednym bielizny, perfum i np. rowerów :P Jeszcze jedno można założyć na prywatne zakupy, po co kupujący mają przeglądać, co ja kupowałem.
Generalnie mógłbyś tak samo pytać: po co ludziom trzy auta, dwa telewizory, dwa body? Po prostu mają i nic Ci do tego.
canis_lupus
08-10-2008, 23:41
Mały OT:
A jak sprzedam aparat na częsci tylko że w całości?części będzie 7 po 1000zł i juz. :D
... w przypadku kwoty przekraczającej 1000 zł należy podzielić się z fiskusem.
Przepisy to jedno natomiast ich egzekwowanie to zupełnie odrębna sprawa. Jeżeli rozmawiamy o aukcjach internetowych które kończą się kwotą 1000 zł lub wyższą, to obserwując sam serwis Allegro, jest ich tak wiele iż ich kontrola jest praktycznie niemożliwa. Jeżeli US chciałby na tym polu działać efektywnie musiał by zatrudnić wiele osób których zadaniem było by tylko i wyłącznie obserwowanie w/w aukcji co w końcowym rachunku "zysków/strat" pewnie nie było by zbyt opłacalne.
Jeżeli chodzi o odprowadzanie podatku po sfinalizowaniu aukcji zamykającej się kwotą 1000 zł lub większą to wydaje mi się iż niewiele osób prywatnych pamięta lub wie o takim obowiązku, a jeszcze mniej się z niego wywiązuje.
Nie interesują mnie w tym konkretnym przypadku przepisy skarbowe i prawa handlowego - nie o to tutaj mi chodzi.
Nie wierzę poprosti, że gość ,,B'' sprzedaje puszkę, którą kupił od usera ,,A'' - korzysta z tego samego szablonu aukcji,tych samych zdjęć? No ludzie, trochę pomyślunku. Tamtą, pierwsza aukcję zamknął - nie dostał ceny. Wystawia albo w ramach drugiego konta, albo wystawia mu to znajomy. Nie twierdzę, że to łamanie prawa, ale nie budzi to mojego zaufania, może niesłusznie, ale jednak.
fotokor1
24-10-2008, 11:57
czy to filtr czy mocowanie?? bo chyba coś mi tu nie pasuje
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=465826538
canis_lupus
24-10-2008, 12:03
Rozbity filtr Hoya Skylight na 49mm.
DonBolano
24-10-2008, 12:05
wyglada na filtr - hoya hmc skylight - przynajmniej takie napisy na zdjeciu sa :)
fotokor1
24-10-2008, 12:07
no właśnie taki kwiatek od allegrowicza
ktory rozmiarowo na pewno nie wejdzie na ww. zenitara,
wiec stawiam na omylkowo wybrane zdjecie nie na blad
slownikowy
MacGyver
24-10-2008, 12:23
ktory rozmiarowo na pewno nie wejdzie na ww. zenitara,
Zależy na którego, Zenitar 50/2 ma właśnie taki rozmiar filtra :-)
Zależy na którego, Zenitar 50/2 ma właśnie taki rozmiar filtra :-)
ale tam nie ma mowy o 50/2 ;)
MacGyver
24-10-2008, 12:29
Zenitar to Zenitar :-)
A sprzedawcy coś się najwyraźniej pomyliło, bo ma jescze jedną taką aukcję z jeszcze bardziej nieostrym foto rozbitego filtra :-)
http://www.allegro.pl/item465826531_mocowanie_m42_gwint_m42_z_obiektywu_ zenitar.html
DonBolano
24-10-2008, 12:32
To jakas szopka jest.. Kto takie fotki daje?
MacGyver
24-10-2008, 12:34
:oops::confused:
Do tego też nie pasuje, zapomniałem, on ma filtr 46 :mrgreen:
reasumując: odpowiedź na pytanie "co to jest? " brzmi:
- w wersji optymistycznej jest to jeden z z wielu niechlujnych sprzedawców, wystawiający aukcje nie sprawdziwszy nawet co napisał i jakie zdjęcie zamieścił.
- natomiast w wersji pesymistycznej cwaniak usiłujący sprzedać rozbite filtry :?
Niezależnie od wersji można obie te aukcje zraportować:
http://www.allegro.pl/report_item.php?item_id=465826538
http://www.allegro.pl/report_item.php?item_id=465826531
Biorąc pod uwagę ilość negatywów/pozytywów, stawiałbym na niechlujność. Może przed zgłoszeniem niezgodności warto wysłać mu PM-a? Parę osób u nas już się przekonało jak nieprzyjemne jest zablokowanie konta na alledrogo...
Yoshitaka
24-10-2008, 17:49
reasumując: odpowiedź na pytanie "co to jest? " brzmi:
- w wersji optymistycznej jest to jeden z z wielu niechlujnych sprzedawców, wystawiający aukcje nie sprawdziwszy nawet co napisał i jakie zdjęcie zamieścił.
- natomiast w wersji pesymistycznej cwaniak usiłujący sprzedać rozbite filtry :?
Niezależnie od wersji można obie te aukcje zraportować:
http://www.allegro.pl/report_item.php?item_id=465826538
http://www.allegro.pl/report_item.php?item_id=465826531
Raczej pierwsza opcja, w innych jego aukcjach sprzedaje ten filtr, nawet fota podobna i tak samo kiepskiej jakości.
Napisałem do gościa, żeby zweryfikował czy aukcja dotyczy przedmiotu na zdjęciu. Ciekawe czy coś odpisze :mrgreen:
Treść wiadomości:
Witam
Zdjęcie chyba nie pokazuje tego czego dotyczy aukcja !
Pozdr.
Marcin
Witam,
zaszła pomyłka, dziękuję za zwrócenie uwagi.
Pozdrawiam.
Taką otrzymałem odpowiedź.
fotokor1
26-10-2008, 09:57
Raczej pierwsza opcja, w innych jego aukcjach sprzedaje ten filtr, nawet fota podobna i tak samo kiepskiej jakości.
Napisałem do gościa, żeby zweryfikował czy aukcja dotyczy przedmiotu na zdjęciu. Ciekawe czy coś odpisze :mrgreen:
Taką otrzymałem odpowiedź.
chyba kolega cię nie posłuchał dołożył jeszcze kilka takich samych kwiatków:evil:
Witam serdecznie.
Niezła próba naciągnięcia i do tego niesamowity retusz :)
http://allegro.pl/item462259065_j_e_d_y_n_y_canon_ef18_55_is_do_d30_ d60_10d.html
Witam serdecznie.
Niezła próba naciągnięcia i do tego niesamowity retusz :)
http://allegro.pl/item462259065_j_e_d_y_n_y_canon_ef18_55_is_do_d30_ d60_10d.html
nie postarał się z tym retuszem. tragicznie to wygląda.
Kolejny "kwiatek" tegoż samego użytkownika. Według sprzedawcy poniższy obiektyw pasuje do Canon-a D60 i D30. Po prostu rewelacja.
http://allegro.pl/item467161836_canon_ef_18_55_uniwersalny_takze_do_ d30_d60_i_10d.html
Kolejny "kwiatek" tegoż samego użytkownika. Według sprzedawcy poniższy obiektyw pasuje do Canon-a D60 i D30. Po prostu rewelacja.
http://allegro.pl/item467161836_canon_ef_18_55_uniwersalny_takze_do_ d30_d60_i_10d.html
Dupka przerobiona, nie rozumiem o co ci chodzi.
... nie rozumiem o co ci chodzi.
O stwierdzenie iż pasuje do Canon-a D60 oraz D30. Dobrze by było gdyby sprzedawca wiedział do czego "pasuje" sprzęt który oferuje.
Po obcięciu dupki EF-Sy pasują do D60, D30 i 10D.
Chyba że nie wiesz o istnieniu takich aparatów...
Po obcięciu dupki EF-Sy pasują do D60, D30 i 10D.
Chyba że nie wiesz o istnieniu takich aparatów...
Chyba nie za bardzo rozumiesz co miałem na myśli. Chodzi o to iż zamiast "... do cyfrowych lustrzanek Canona takich jak: D30 D60" powinno być napisane "... do cyfrowych lustrzanek Nikona takich jak: D30 D60" i tyle.
Chyba nie za bardzo rozumiesz co miałem na myśli. Chodzi o to iż zamiast "... do cyfrowych lustrzanek Canona takich jak: D30 D60" powinno być napisane "... do cyfrowych lustrzanek Nikona takich jak: D30 D60" i tyle.
ktos tu chyba lekcji nie odrobil :P
https://canon-board.info/imgimported/2008/10/Canon_EOS_D30-2.jpg
źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Canon_EOS_D30.jpg)
ktos tu chyba lekcji nie odrobil :P
O, ciekawe. W takim razie oczywiście zwracam honor. Sądząc po ich "wątpliwej obecności" na rynku, modele te chyba raczej nie należą do zbyt popularnych.
malinowski
26-10-2008, 11:55
to są stare modele jedne z pierwszych po w miarę "przystępnej" cenie. Nie trzeba było sprzedawać domu aby mieć DSLR'a
... to są stare modele ...
EOS D60 miał premierę w 2002 roku, czyli nie aż tak dawno.
EOS D60 miał premierę w 2002 roku, czyli nie aż tak dawno.
Biorąc pod uwagę fakt że przed chwilą jeszcze nie wiedziałeś o jego istnieniu darowałbym sobie na Twoim miejscu dalszą dyskusję.
Biorąc pod uwagę fakt że przed chwilą jeszcze nie wiedziałeś o jego istnieniu darowałbym sobie na Twoim miejscu dalszą dyskusję.
Zostanę chyba jego fanem bo to już po raz n-ty :) Najlepszy jest Nikon D30 :)
D30 D60 to sa 2 pierwsze modele lustrzanek cyfrowych Canona a obiektyw EFS 18-55 przerobiony osobiscie mialem do D30 i razem z nim sprzedalem dopiero ok 3 lat temu.
D30 D60 to sa 2 pierwsze modele lustrzanek cyfrowych Canona a obiektyw EFS 18-55 przerobiony osobiscie mialem do D30 i razem z nim sprzedalem dopiero ok 3 lat temu.
Nie są dwa pierwsze... Było wcześniej trochę innych wynalazków - D2000 pojawiający się co jakiś czas jako nowość podawany przez internetowych mistrzów, DCS'y robione razem z Kodakiem itp...
paweleverest
28-10-2008, 08:38
http://www.allegro.pl/item468922189_obiektyw_canon_ef_70_300mm_f_4_5_6_i s_usm.html :shock: :shock:
:shock:
chyba że to wpływ przewidywań odnośnie szybujacego $ ;)
http://www.allegro.pl/item468922189_obiektyw_canon_ef_70_300mm_f_4_5_6_i s_usm.html :shock: :shock:
chyba że to wpływ przewidywań odnośnie szybujacego $ ;)
...ale to drogo, tanio, czy... ?
jeklaskaMM
28-10-2008, 13:35
to jest raczej spowodowane tym że szkło zostało zakupione w MM
...ale to drogo, tanio, czy... ?
Cena jak najbardziej atrakcyjna. Cena nowego w B&H po przeliczeniu na złotówki kształtuje się w granicach 1480 zł.
Moze jest z tej niezbyt udanej serii... LINK (http://www.canon-europe.com/Support/Consumer_Products/products/cameras/EF_Lenses/IS/EF_70-300mm_f4-56_IS_USM.aspx?type=important&faqtcmuri=tcm:13-522142)
http://www.allegro.pl/item469125741_nowy_canon_5d_3_obiektywy_12_akcesor i_fvat_gwar.html
"Canon Eos 5D + 3 Obiektywy + 12 DODAKTÓW
APARAT POSIADA ROK GWARANCJI W NIKON POLSKA" :shock:
"ZAWARTOŚĆ SUPER ZESTAWU TO:
* Canon EOS 5D
* Obiektyw Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
* Obiektyw Canon EF 75-300mm
* Obiektyw Szerokokątny 0.45x :lol:
* 2 Filtry UV
* Karta CF 8GB
* Czytnik Kart Pamięci CF
* Dodatkowa Lampa Błyskowa FLASH
* Profesjonalna Torba Na Aparat
* Luksusowa Walizka Aluminiowa Na Sprzęt
* Profesjonalny Statyw Z Poziomicą
* Mini Statyw Kieszonkowy
* 2 Pokrowce Na Obiektywy
* 2 Zaślepki Na Obiektywy
* Zestaw Do Czyszczenia Aparatu Oraz Obiektywów"
ktos chetny? :roll::lol:
Hellfire
02-11-2008, 23:20
Ciekawe ile klatek wytrzyma 5D z podpiętym 18-55 :D
Obiektyw Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS do 5d :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Błagam, chciałem położyć się spać, a tarzam się ze śmiechu po podłodze.
http://www.allegro.pl/item469125741_nowy_canon_5d_3_obiektywy_12_akcesor i_fvat_gwar.html
Ciekawe co to jest ta: "Dodatkowa Lampa Błyskowa FLASH"? :lol::lol::lol:
Zadałbym jeszcze pytanie sprzedającemu czy sprzedawane w "zestawie" filtry UV mają gwinty pasujące do tych obiektywów, a szczególnie do "Obiektyw Szerokokątny 0.45x" :mrgreen:
APARAT POSIADA ROK GWARANCJI W NIKON POLSKA" :shock:
Cholera, pewnie Canon splajtował i wykupiony przez konkurencję a my jeszcze nic nie wiemy?? :confused:
Ciekawe co to jest ta: "Dodatkowa Lampa Błyskowa FLASH"? :lol::lol::lol:
aukcja jest dokladnie opisana - nawet zdjecie jest ;)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.sklepameryka.home.pl/aukcja/aparaty/nikon_d80/normalne/lampa.jpg)
" * Uruchamiany jako slave przez FLASH kamery - Twój aparat używa lampy automatycznie - tak jak swojej - wbudowanej..
* Możliwość użycia również w trybach: manualnym, auto, auto-with-slave.
* Używa standardowych baterii AA."
:-D
i jeszcze jedno ;) dla zainteresowanych :lol:
źródło (http://www.sklepameryka.home.pl/aukcja/zdjecia-real/8_FLASH_maly_DIGITAL_CONCEPT_resize.jpg)
A moze to jakies nowe 5D bo pomijajac fakt, że dodają do niego obiektyw EF-S, to dodatkowo napisali:
APARAT POSIADA POLSKIE MENU
No i pewnie taki nowy niewiele waży, skoro dodaja do niego :
Mini Statyw Kieszonkowy
pomijajac fakt, że do tych pokrowcow dodanych zmiesci sie polowa obiektywu.
Za to "Nareszcie Twoje obiektywy wolne od rys i zadrapań dzięki profesjonalnym zaślepką. " ( O ile beda pasowac rozmiarem do tych obiektywow).
Ciekawe ilu chetnych maja na takie super zestawy z tyloma DODAKTAMI.
luciferi
04-11-2008, 21:27
najlepsze jest to:
'Wystawiamy fakture VAT na usługe sprowadzenia sprzętu, tj 10% wartości końcowej. "
nie ma to jak konkretny dowod zakupu sprzetu ;)
MacGyver
22-12-2008, 13:11
http://www.allegro.pl/item512020994_canon_eos_10d_obiektywy_lampa_batery _kit_filtry.html
Coś się to wszystko kupy nie trzyma :-) Ładowarki też na fotach nie ma, pewnie zamiennik kupiony na innej aukcji jeszcze nie dotarł :-)
Witam - odkopałem ten wątek, bo mam jakiegoś podejrzanego typa ( oczywiście - mogę się mylić ).
Szukam od tygodni 85 f/1.8 - trafiłem na tą aukcję
http://www.allegro.pl/item518907672_canon_ef_85_1_8_ze_sklepu_okazja.htm l
I niby wszystko jest okey, ale...
Kiedy aukcja się pojawiła, zdjęcie obiektywu przedstawiało EF 100mm.
Napisałem do sprzedającego: Co jest przedmiotem sprzedaży - obiektyw w opisie aukcji czy ten na zdjęciu.
W odpowiedzi dostałem : " Spadaj "
Nie odpuściłem, i spytałem o co mu chodzi, że zwracam uwagę na istotny błąd i tak dalej.
W odpowiedzi, już milej :"Wybacz . Ale sam wiesz jacy wkurzający sa ludzie a zwłąszcza gówniarze z tymi ptaniami innymi ich głupotami. Zmieniłem już dzięki za spostrzeżeniee . Szampańskiej zabawy życze"
Jako że kusił mnie ten obiektyw, ale obawy co do kolesia z 17 komentarzami i 2 negatywami były duże, więc zacząłem szukać kogoś z jego miejscowości by dokonał zakupu osobiście i napisałem mu tak : "Wybacz że zawracam gitarę.
Jestem zainteresowany 85tką ale: nie mogę dać więcej niż 900 pln, oraz nie jestem w stanie dokonać przedpłaty, więc aktualnie szukam kolegi fotografa z bydgoszczy, który mógłby transakcji dokonać w moim imieniu ( z ręki do ręki ).
Jeśli to nie problem, prosiłbym o fotki testowe - jedną dowolną ( bez obróbki full size raw ), a drugą - tabeli testowej na BF/FF ( oczywiście na f/1.8).
Rozumiem że to dużo o co proszę, więc spoko luz - jak nie, to nie."
Odpowiedź sprzedającego : "Mam zapakowany ten obiektyw wiec tu trujesz mi dupę. Za 950 ci go oddam. Kombinuj szybciej bo mam takich jak ty magików wielu a napewno któryś z nich się zdecyduje na ta cene jw. Pozdrawiam"
Trochę zdziwiło mnie to podejście, więc napisałem: "Ok, rozumiem, w takim razie mnie nie licz, rezygnuję."
A odpowiedź w znanym już stylu przyszła : "Nie zawracaj mi wiecej ****"
I co - licytować ? :-)
Witam - odkopałem ten wątek, bo mam jakiegoś podejrzanego typa ( oczywiście - mogę się mylić ).
Szukam od tygodni 85 f/1.8 - trafiłem na tą aukcję
I niby wszystko jest okey, ale...
Kiedy aukcja się pojawiła, zdjęcie obiektywu przedstawiało EF 100mm.
Napisałem do sprzedającego: Co jest przedmiotem sprzedaży - obiektyw w opisie aukcji czy ten na zdjęciu.
W odpowiedzi dostałem : " Spadaj "
Nie odpuściłem, i spytałem o co mu chodzi, że zwracam uwagę na istotny błąd i tak dalej.
W odpowiedzi, już milej :"Wybacz . Ale sam wiesz jacy wkurzający sa ludzie a zwłąszcza gówniarze z tymi ptaniami innymi ich głupotami. Zmieniłem już dzięki za spostrzeżeniee . Szampańskiej zabawy życze"
Jako że kusił mnie ten obiektyw, ale obawy co do kolesia z 17 komentarzami i 2 negatywami były duże, więc zacząłem szukać kogoś z jego miejscowości by dokonał zakupu osobiście i napisałem mu tak : "Wybacz że zawracam gitarę.
Jestem zainteresowany 85tką ale: nie mogę dać więcej niż 900 pln, oraz nie jestem w stanie dokonać przedpłaty, więc aktualnie szukam kolegi fotografa z bydgoszczy, który mógłby transakcji dokonać w moim imieniu ( z ręki do ręki ).
Jeśli to nie problem, prosiłbym o fotki testowe - jedną dowolną ( bez obróbki full size raw ), a drugą - tabeli testowej na BF/FF ( oczywiście na f/1.8).
Rozumiem że to dużo o co proszę, więc spoko luz - jak nie, to nie."
Odpowiedź sprzedającego : "Mam zapakowany ten obiektyw wiec tu trujesz mi dupę. Za 950 ci go oddam. Kombinuj szybciej bo mam takich jak ty magików wielu a napewno któryś z nich się zdecyduje na ta cene jw. Pozdrawiam"
Trochę zdziwiło mnie to podejście, więc napisałem: "Ok, rozumiem, w takim razie mnie nie licz, rezygnuję."
A odpowiedź w znanym już stylu przyszła : "Nie zawracaj mi wiecej ****"
I co - licytować ? :-)
pewnie że nie.. a w sprawie 85ki wysyłam PW bo kolega chyba ma do sprzedania
Tezet-gdynia
05-01-2009, 01:31
http://www.allegro.pl/item512020994_canon_eos_10d_obiektywy_lampa_batery _kit_filtry.html
Coś się to wszystko kupy nie trzyma :-) Ładowarki też na fotach nie ma, pewnie zamiennik kupiony na innej aukcji jeszcze nie dotarł :-)
i posiada zoom cyfrowy :P chyba klikne link na aukcji po prawe na gorze :mrgreen:
Flanel dzięki... dzięki również innym za ostrzeżenie przed tą aukcją:
Poprosiłem sprzedającego o odwołanie mojej oferty....
pozdrawiam Jacek
Ciekawy negatyw ma:
"Negatyw za całościowe podejście do aukcji!. Agresywny w kontakcie z ludźmi, targowanie każdej złotówki aż do bólu a po otrzymaniu ubezpieczenia gratis-brak zadowolenia i wyzwiska. Niepoważny facet!!!
[Odpowiedź z:wto 29 sty 2008 17:08:32 CET] Zapłaciciłem pieniądze za przesyłkę zignorował mnie.Nie dotrzymał słownej umowy.Ubezpieczył na połowę wartości kłamał.Nie rzetelnie opisał produkt brak szacunku do osóby 2x starszej w rozmowie.Za moj neutralny dał mi negatywa wstyd."
Brak szacunku dla osoby 2x starszej... Wiec moze ma 16 lat, a druga osoba 8 ;)
Brak szacunku dla osoby 2x starszej... Wiec moze ma 16 lat, a druga osoba 8 ;)
Na prośbę o wycofanie mojej oferty dostałem odpowiedź:
"Maiałem opinię po stażu Allegowicza że mam do czynienia z powazna osoba nie wycofuję ofert i w razie zmian sytuacji prosze byc gotowy na zakup"
delikatnie mówiąc.... brak życzliwosći i dobrej woli.....:???: ja najwyżej ryzykuję negatywa.... a szkiełka poszukam innego- bo nie dosyć że sprzedawca "fajny inaczej" to jeszcze zniezbyt pewny towar.
cieszę się że mogłem pomóc.
widzę jednak, że kolejna osoba licytuje.
Została już poinformowana.
cieszę się że mogłem pomóc.
widzę jednak, że kolejna osoba licytuje.
Została już poinformowana.
Ale niestety nie odwołuje ofert ten osobnik.... :|
Tezet-gdynia
06-01-2009, 21:17
Wyslijcie wszystkie rozmowy mailowe do obslugi allegro, i napiszcie ze po jego zachowaniu boicie sie ze to oszust. Moze oni cos zdzialaja ;)
pierwsze maile wysłałem 5 dni temu.
Bez rezultatu..
Ale jestem w kontakcie z tym który aukcję wygrał, i w razie czego pomogę.
Canonowicz
06-01-2009, 22:12
Witam!
Niestety to ja zostałem wielkim wygranym/przegranym tej aukcji z obiektywem. Jak się potoczy dalej zobaczymy. Dziękuję za ostrzeżenia odnośnie sprzedającego. Będę bardziej rozważny przy finalizowaniu transakcji.
Natomiast dla "Flanel-a" jest inna aukcja po adresem:
http://www.allegro.pl/item521922739_canon_ef_85_f1_8_usm_lodz_od_reki_10 00zl.html
gdzie sprzedający jest z pewnością bardziej wiarygodny. Jednak cena wyjściowa to 1000 zł.
Dziękuję, ale znalazła się już dobra dusza na CB, która zaofiarowała mi swój używany obiektyw 85, i niebawem do mnie zawita :-)
Canonowicz
07-01-2009, 23:51
Witam ponownie.
Pomimo pewnych obaw przy zakupie wyżej wspomnianego obiektywu sprzedający okazał się całkiem w porządku osobą. Dla bezpieczeństwa wybrałem się dzisiaj po odbiór obiektywu osobiście podczas fatalnej pogody (śnieżyca) i sporej odległości ok. 150 km. Jednak nie chciałem ryzykować. Przez to niewiele zyskałem ale transakcja przebiegła bez przeszkód i obiektyw jest jak najbardziej w porządku. Ostrzy jak żyleta i papiery też grają. Pomimo tego nie była to moja najlepsza aukcja chociażby ze względu na niewielką w tej chwili róznicę w wartości pomiędzy nowym a zakupionym przeze mnie. Najważniejsze jednak, że wszystko gra. Dziękuję za ostrzeżenia nawet jeśli nie były w tym wypadku słuszne to mimo wszystko miło, że ktoś ma ochotę pomóc innym osobom w tego typu sytuacjach. Pozdrawiam wszystkich.
Tezet-gdynia
09-01-2009, 01:24
Cieszymy sie ze dobrze sie skonczylo bo jego zachowanie swiadczylo inaczej. Oby zdjecia z niego byly teraz jak najlepsze! ;)
Cieszymy sie ze dobrze sie skonczylo bo jego zachowanie swiadczylo inaczej. Oby zdjecia z niego byly teraz jak najlepsze! ;)
A nie przesadzacie aby? Że gościu dość obcesowo pisze, a nie "ą-ę" to nie świadczy o jego nieuczciwości! Ewentualnie może tylko o niskiej kulturze osobistej...
Thomason2005
09-01-2009, 10:14
Witam!
Niestety to ja zostałem wielkim wygranym/przegranym tej aukcji z obiektywem. Jak się potoczy dalej zobaczymy. Dziękuję za ostrzeżenia odnośnie sprzedającego. Będę bardziej rozważny przy finalizowaniu transakcji.
Natomiast dla "Flanel-a" jest inna aukcja po adresem:
http://www.allegro.pl/item521922739_canon_ef_85_f1_8_usm_lodz_od_reki_10 00zl.html
gdzie sprzedający jest z pewnością bardziej wiarygodny. Jednak cena wyjściowa to 1000 zł.
sprzedany za 3tys. zł???
adams_bart
09-01-2009, 10:26
cena startowa 3000zł :shock:
Pewnie znajdzie się wielu chętnych ;-)
Zadałem mu pytanie na allegro. Napisał, że obiektyw się już sprzedał (ciekawe za ile...). Aukcja lada moment zniknie.
Tezet-gdynia
09-01-2009, 12:54
A nie przesadzacie aby? Że gościu dość obcesowo pisze, a nie "ą-ę" to nie świadczy o jego nieuczciwości! Ewentualnie może tylko o niskiej kulturze osobistej...
Wyobrazasz sobie takiego sprzedajacego w normalnym sklepie ? :-| Bo ja jakos nie :-|
Wbrew pozorom jest troche takich sprzedawcow, ktorzy na wejsciu do sklepu witaja z gracja i szykiem: Czego?! . Niektorzy wychodza z zalozenia ze liczy sie tylko towar, a cos takiego jak podejscie do klienta czy kultura osobista uwazaja za zbyteczny wysilek. Najlepiej takie sklepy omijac i odstraszac innych, moze wtedy zmadrzeja.
Canonowicz
09-01-2009, 20:37
Z pewnością tacy sprzedawcy najbardziej szkodzą sami sobie. Ja kiedy jechałem po odbiór miałem bardzo dużo znaków zapytania, które się później rozwiały. Ale może dreszczyk emocji i trochę adrenaliny czasami pomaga :)
Podejrzane zakupy w sklepie?
Jakiś czas temu wchodzę do Fotojoker w Lublinie (tak przy okazji zakupów w markecie) i widzę dwóch sprzedawców w czarnych krawatach z żółtym napisem , ale co tam witrynka Canon jest więc pytam o możliwość sprowadzenia i cenę 85 1.8 i 50 1.4. Zostałem potraktowany jak trędowaty i dowiedziałem się że takie obiektywy tylko na zamówienie (nikt tego nie kupuje to po co magazynować) w kosmicznej cenie a po za tym to badziew.
Pomyliłem trochę allegro ze sklepem ale co tam , zawsze ktoś z jaśnie tu panujących przeniesie do info o sprzedawcach.:oops:
Podejrzane zakupy w sklepie?
Jakiś czas temu wchodzę do Fotojoker w Lublinie (tak przy okazji zakupów w markecie) i widzę dwóch sprzedawców w czarnych krawatach z żółtym napisem , ale co tam witrynka Canon jest więc pytam o możliwość sprowadzenia i cenę 85 1.8
A to ciekawe, bo ja będąc w FJ w Gdyni, zadałem pytanie czy mają ową 85 kę... Pani powiedziała że nie. Ja na to czy można zamówić, czy sprowadzą i za ile.
Usłyszałem. Nie - nie zamawiamy.
W ****ch się poprzewracało ?!
Może nie o aparatach stricte ale powiedzcie mi czy można sprzedawać program , który jest darmowy?
http://www.allegro.pl/item528911609_wytnij_tlo_edytuj_zdj_darmowym_progr amem_inne.html
pomijam "fachowość" obróbki zdjęć
MacGyver
13-01-2009, 17:25
Płacisz za "kurs" i płytkę.
Wiele redakcji sprzedawało płytki z freewarem podklejone na papierku w postaci czasopisma :-)
Czyli ja równiez mogę powgrywać czyjąć ciężką pracę bez licencji ani pozwolenia na takie wykorzystanie programu, dodać jakiś "kurs" nawet w powerpoincie i będzie git? No to nic tylko robić interesy.
piotrek72t
13-01-2009, 17:48
W przypadku programów komputerowych, wszystko zależy od licencji na jakiej są udostępniane, licencje typu GPU, BSD dopuszczają takie praktyki.
Może nie o aparatach stricte ale powiedzcie mi czy można sprzedawać program , który jest darmowy?
Normalnie, co w tym dziwnego widzisz? Licencja nie zabrania, więc jest dozwolone. Jeśli tylko znajduje jele^H^Hnabywców, to pogratulować.
Czyli ja równiez mogę powgrywać czyjąć ciężką pracę bez licencji ani pozwolenia na takie wykorzystanie programu, dodać jakiś "kurs" nawet w powerpoincie i będzie git? No to nic tylko robić interesy.
Ale jaką i czyją ciężką pracę? Przecież autorzy GIMPa tylko się cieszą że ktoś rozpowszechnia ich pracę. A kurs w aukcji pewnie jest dziełem aukcjotwórcy.
EDIT: a gdyby aukcjotwórca sprzedawał nośniki z samym kursem, to jak byś to odbierała?
michalab
15-01-2009, 23:38
Płacisz za "kurs" i płytkę.
Wiele redakcji sprzedawało płytki z freewarem podklejone na papierku w postaci czasopisma :-)
GIMP jest na licencji GNU GPL. Twórcy tej licencji czyli FSF (a w szczególności Stallman) przy każdej możliwej okazji tłumaczą, że Free w nazwie FSF znaczy wolny co nie koniecznie znaczy darmowy, i że sprzedawanie programów na licencji GNU GPL jest jak najbardziej OK.
uwaga, smierdzi mi tu niezlym przekretem
http://www.allegro.pl/item551623358_canon_eos_40d_najtaniej.html
Najlepsze jest to, że nie można zgłosić, że aukcja jest próbą oszustwa, bo takiej opcji po prostu nie ma w formularzu zgłaszania naruszenia regulaminu.
fahrenheit
08-02-2009, 21:37
pare kwiatków z tej aukcji
JESLI NIKT NIE ODBIERA, PROSZE PROBOWAC POZNIEJ <--- mnie rozbawiło
KONTAKT MAILOWY RONALDO1.32@O2.PL <--- LOL mega profeska
akcja wpłać i płacz
0 komentarzy, brak możliwości odbioru osobistego - przy tej cenie to sytuacja wygląda naprawdę jednoznacznie.
pare kwiatków z tej aukcji
JESLI NIKT NIE ODBIERA, PROSZE PROBOWAC POZNIEJ <--- mnie rozbawiło
KONTAKT MAILOWY RONALDO1.32@O2.PL <--- LOL mega profeska
Mnie zabiło to - "NIKO D60" - http://www.allegro.pl/item551617608_niko_d60_18_55dx_sdhc.html - moze jeszcze blady? :shock:
fahrenheit
08-02-2009, 21:50
i kup teraz, więc nie można potencjalnych kupujących ostrzec
Cichy, ale można uwagi do sprzedwcy zgłosić co nimniejszym uczyniłem
Gdzie są te uwagi co do sprzedawcy ?
Miasto: Chrzów - oczywiście nie ma takowego.
fahrenheit
08-02-2009, 22:00
źródło (http://imageshack.us)
źródło (http://g.imageshack.us/img404/cixhypr7.png/1/)
'Prosimy o powarzne oferty' :)
Chyba, że z miastem jest tak samo jak z Niko w opisie Nikona - może miał być Chorzów, ale w biegu do łatwej kasy się rypnęli.
Chyba, że z miastem jest tak samo jak z Niko w opisie Nikona - może miał być Chorzów, ale w biegu do łatwej kasy się rypnęli.
nie.. jak dostanie ktoś potem jakiegoś Canomatic'a na napisem "NIKO D60" to nie będzie mógł powiedzieć że kupił na aukcji NIKONa bo opis był wyraźny a że ktoś nie umie czytać i sobie to N dośpiewał to jego problem
POZDRAWIAMY TRV_GSM_AGD
nawet w swojej nazwie sie gosc rypnal :lol:
ot taki poczatkujacy nasladowca "japanfoto" - jaki intelekt, taki przekret :lol: :mrgreen:
uwaga, smierdzi mi tu niezlym przekretem
http://www.allegro.pl/item551623358_canon_eos_40d_najtaniej.html
Aukcja jest tak kompletnie niewiarygodna i podejrzana iż jak dla mnie udział w niej jednoznacznie wskazuje na totalny idiotyzm oraz brak chociażby odrobiny zdrowego rozsądku osoby licytującej. Czyżby sprzedający wzorował się na działalności Japan-Foto? Pozostaje mieć nadzieję, iż po ostatniej aferze z udziałem Japan-Foto nikt zdrowo myślący z takich ofert nie skorzysta.
Ale zwróć uwagę iż podpis widniejący na zdjęciach jest już zapisany w sposób poprawny czyli rtv_gsm_agd.
ot taki poczatkujacy nasladowca "japanfoto" - jaki intelekt, taki przekret :lol: :mrgreen:
W końcu kryzys mamy :) W tym okresie nasili się powstawanie tajemniczych TRV_GSM_AGD firm, na które pewnie niestety ktoś się nabierze...
W tym okresie nasili się powstawanie tajemniczych TRV_GSM_AGD firm,
o ile to w ogole jakas firma jest - mnie sie wydaje ze to jakis "inteligentny inaczej" nastolatek wpadl na pomysl jak szybko uzbierac troche grosza ;-)
zero swiadomosci "co bedzie dalej" - po prostu poszedl na zywiol :mrgreen:
Żywot użytkownika rtv_gsm_agd na Allegro definitywnie dobiegł końca :
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=12747811
http://www.allegro.pl/item551490188_canon_eos_5d_mark_2_z_uszkodzona_sro dkowa_dioda_a.html
co prawda uszkodzona tylko dioda (Doda?) ale moze ktos sie skusi? w koncu w idealnym stanie używany wczesniej przez bardzo dobrego fotografa..... chociaz tyle negatywow ma sprzedajaca
http://www.allegro.pl/item551490188_canon_eos_5d_mark_2_z_uszkodzona_sro dkowa_dioda_a.html
co prawda uszkodzona tylko dioda (Doda?) ale moze ktos sie skusi? w koncu w idealnym stanie używany wczesniej przez bardzo dobrego fotografa..... chociaz tyle negatywow ma sprzedajaca
Zgroza.
Z komentarzy wystawionych przez sprzedającą: "Pani straszy osobe ktora byla w szpitalu na serce nieda".
Cóż. Uszkodzona dioda i zapewne inne elementy tego użytkownika :mrgreen:
Zdjęcia "bardzo dobrego fotografa", naprawdę są extra :)
trolluch
09-02-2009, 00:15
a według mnie to na zdjęciu nie jest 5Dmk2 - brakuje ślicznego napisu "Mark II" w dolnym rogu korpusu... :) - poza tym fotka jakaś niewyraźna...
Przejrzałem ostatnie wpisy i nie widziałem, żeby ktoś o tej aukcji pisał:
http://allegro.pl/item545829809_canon_eos_1d_mark_ii_wyposazenie_dod atkowe.html
Kurczę, pomijam badziewne dodatki, ale sam obiektyw przecież jest warty jakieś 4500 zł.
Nawet możnaby te 25 dni poczekać, aż to z Japonii ściągną :D Ale coś mi się w to wierzyć nie chce :D
MM-architekci
11-02-2009, 10:17
http://www.allegro.pl/item553792832_canon_eos_5d.html jest juz nowa aukcja
opis rozwala.... sa chetni ? :D
'http://www.allegro.pl/item553792832_canon_eos_5d.html jest juz nowa aukcja
opis rozwala.... sa chetni ? '
Już same komentarze w profilu tej pani mówią wszystko.
Pozdrawiam.
Przejrzałem ostatnie wpisy i nie widziałem, żeby ktoś o tej aukcji pisał:
http://allegro.pl/item545829809_canon_eos_1d_mark_ii_wyposazenie_dod atkowe.html
Kurczę, pomijam badziewne dodatki, ale sam obiektyw przecież jest warty jakieś 4500 zł.
Nawet możnaby te 25 dni poczekać, aż to z Japonii ściągną :D Ale coś mi się w to wierzyć nie chce :D
To jest ten sam gosciu, ktory sprowadzal ze stanow z podobnymi drobiazgami rewelacje tylku Canon 5D + 18-55 3.5-4.5 :D i do tego gratis mini statyw. Co do ostatniej auckji Mk1 .. Jesli nie dzialaja i porysowany LCD to faktycznie dbal. Szkoda , ze tekst o uzywaniu przez super fotografa gdzies pominięto...
http://www.allegro.pl/item553792832_canon_eos_5d.html jest juz nowa aukcja
opis rozwala.... sa chetni ? :D
Napisałem pytanie do sprzedającej o co chodzi z ta diodą?:mrgreen:
odp:
"jakość jest prawie taka sama(szumy itd) jak w nowym 5d mark 2, całe
wyposazenie 2 kable, baterie, ladowarka, dmuchawka czy jak to sie tam
nazywa, mam jeszcze karty pamieci, srodkowe diody przy fokusowaniu
słabo się swieca na czerwono a ta centralna wogole co
nie zmienia nic na zdjeciu, ostrzy tak jak nowy:)"
masakra.......
MM-architekci
11-02-2009, 19:14
Moze on jest nawet sprawny a sprzedajaca nie zdaje sobie z tego sprawy bo nie wie co jest czym ;]
albo ta piątka jest jeszcze ciepła........
To jest ten sam gosciu, ktory sprowadzal ze stanow z podobnymi drobiazgami rewelacje tylku Canon 5D + 18-55 3.5-4.5 :D i do tego gratis mini statyw.
Tak jak pisałem, gratisy - gratisami, ale cena jest bardzo zachęcająca i zastanawiam się w czym rzecz :D
"Wpłata na konto bankowe (płatność z góry)" i komentarze głownie za drobnostki?
https://canon-board.info/imgimported/2009/02/2323087403_b5f70a87a3-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3024/2323087403_b5f70a87a3.jpg)
:mrgreen:
michalab
14-02-2009, 09:47
"Wpłata na konto bankowe (płatność z góry)" i komentarze głownie za drobnostki?
:mrgreen:
Obawiam się, że nie wiesz za co są komentarze (może powiesz jak to można sprawdzić - oprócz tych kilku ostatnich oczywiście), ale ze wnioskiem się zgadzam.
Zdjęcia "bardzo dobrego fotografa", naprawdę są extra :)
Myślę że najprościej spytać od razu "bardzo dobrego fotografa" Macieja Boryny jak to z tym aparatem jest. On na pewno wie o co chodzi :lol:
http://boryna.digart.pl
MMM- ale on to chyba uzywał tego mkII, który jakims dziwnym trafem nie został sprzedany:)- http://www.allegro.pl/item551490188_canon_eos_5d_mark_2_z_uszkodzona_sro dkowa_dioda_a.html
teraz została tylko stara piatka- http://www.allegro.pl/item553792832_canon_eos_5d.html
dziwne, obydwie z uszkodzonymi diodami- niezły kit coby choć trochę uwiarygodnić niską cenę
Ciekawe co powiecie na to?
http://www.allegro.pl/item556913586_canon_eos_30d_z_obiektywem_szczecin. html
Myślę że na tak zaniedbany (czyt. zapuszczony) sprzęt bym się nie skusił:D
Faktycznie, wszystko wróciło do normy:-|szkoda:lol:
uzywajcie archiwizatorów aukcji, żeby można było sobie później obejrzeć...
Jakieś dziwne rzeczy dzieją się na aukcjach tego gościa:
http://www.allegro.pl/item559382680_canon_5d_gwarancja.html
To samo 5D sprzedawał 2 tygodnie temu i wycofał oferty z powodu jakiegoś "uszkodzenia".
http://www.allegro.pl/item538388125_canon_5d_gwarancja.html
Jakieś dziwne rzeczy dzieją się na aukcjach tego gościa:
To samo 5D sprzedawał 2 tygodnie temu i wycofał oferty z powodu jakiegoś "uszkodzenia".
Nie sądzę aby było w tym coś dziwnego. Sprzedający zapewne "wyczuł" iż nie sprzeda korpusu w założonej sobie kwocie i najzwyczajniej w świecie odwołał złożone oferty podając najczęstszy powód czyli uszkodzenie sprzętu. Możliwe także iż jest to inny korpus, jednakże osobiście w takie przypadki nie wierzę.
Sprawdziłem gościa
http://www.wycofa.pl/?login=jejec
Jak widać często mu się sprzęt psuje !
Na prośbę Kupującego (418395313 (http://allegro.pl/show_item.php?item=418395313)) * Po nieszczęsliwym upadku na podłogę nie działa autofokus (nie ostrzy) Przepraszam za kłopot (378969720 (http://allegro.pl/show_item.php?item=378969720)) * Usterka techniczna po serwisowaniu wstawie przedmiot ponownie przepraszam (322374473 (http://allegro.pl/show_item.php?item=322374473)) * Usterka techniacza po serwisowaniu wystawię przedmoit ponownie przepraszam (322376673 (http://allegro.pl/show_item.php?item=322376673)) * Usterka techniczna po serwisie wystawie przedmiot ponownie przepraszam (322379933 (http://allegro.pl/show_item.php?item=322379933)) * Usterka techniczna (293620455 (http://allegro.pl/show_item.php?item=293620455)) * Usterka techniczna (293617866 (http://allegro.pl/show_item.php?item=293617866)) * Przyczyny obiektywne mogące spowodować nie wywiązanie się wobec kupujacego (290697639 (http://allegro.pl/show_item.php?item=290697639)) * Przyczyny obiektywne mogące spowodować nie wywiązanie się wobec kupujacego (291514019 (http://allegro.pl/show_item.php?item=291514019)) * Usterka techniczna (267777579 (http://allegro.pl/show_item.php?item=267777579)) * Usterka techniaczna (267778420 (http://allegro.pl/show_item.php?item=267778420)) * Usterka techniczna (267778670 (http://allegro.pl/show_item.php?item=267778670)) * przepadek sprzetu (260567075 (http://allegro.pl/show_item.php?item=260567075)) *
Licytowałem już raz taką wycofaną aukcję. Po wycofaniu zadzwoniłem do kolesia i się pytam jaka musiałaby być kwota, żeby nie wycofał. Koleś rżnął głupa i mówił, że przed chwilą syn mu zwalił szkło ze stołu na podłogę. Allegro powinno jakoś mądrze to rozwiązać :D
januszP.
17-02-2009, 21:54
ktoś niedawno opisywał -może na tych stronach- kontakt z tym gościem. (chodziło chyba o jakieś szkło. O ile pamiętam był to dość dziwny i nieprzyjemny kontakt.
szarlatan
19-02-2009, 19:46
http://allegro.pl/item561665633_canon_eos_1d_mark_iii_body.html
1d mark III, przebieg 400 zdjęć, cena 5999, jak dla mnie wałek na 2 tysiące przedpłaty
jakoś nie mam zaufania do ludzi, którzy sprzedając sprzęt za kilka, kilkanaście tysięcy złotych nie umieją sklecić poprawnie dwóch zdań w języku polskim...
poza tym sprzedał 2 rzeczy z czego jeden - wnioskując po komentarzu - to przekręt... no ale znając życie z pewnością znajdzie się naiwny łowca okazji :)
co do pana "jejec" - proponuję przejechać się i osobiście poznać ten ... "ewenement". wrażenia niezapomniane :lol:
http://allegro.pl/item561665633_canon_eos_1d_mark_iii_body.html
1d mark III, przebieg 400 zdjęć, cena 5999, jak dla mnie wałek na 2 tysiące przedpłaty
Przecież od razu widać iż ta aukcja to jedna wielka kpina. Nie sądzę aby znalazł aż tak naiwnego nabywcę.
fahrenheit
19-02-2009, 20:17
na d700 znalazł, więc głupich nie sieją
MM-architekci
20-02-2009, 15:58
http://www.allegro.pl/item562254606_canon_eos_5d_dodatki_okazja_zobacz.h tml
ciag dalszy
chyba ktos kupil , wtopil i sprzedaje znowu , moze ktos z ciekawosci ma nie daleko i sprawdzi co faktycznie jest nie tak ze sprzetem ? ;]
fajna ta folia na LCD, musi być nówka sztuka:)
fahrenheit
09-03-2009, 20:12
http://allegro.pl/item573411545_canon_5d_grip_uzywany_gwarancja.html
ktoś szuka może oryginalnego gripa do mkII to może jeszcze dostać starą 5 gratis
Co ciekawe, ten grip to BG-E4, a pudełko jest od BG-E6. To dopiero pokręcone :)
Pan "jejec" sprzedaje swoje 5D już chyba po raz czwarty :-)
Co ciekawe jego wartość wzrosła z 4500zł na 6000zł po tym jak aparat zaliczył "upadek"
został "uszkodzony"
a także zwiększył się przebieg o 1500 klatek :mrgreen:.
http://www.allegro.pl/item579234564_canon_5d_gwarancja.html
Zgłosić do allegro i już.
To samo świadczy o jejec'u - 31% procent wycofanych aukcji :)
GhostRider
18-03-2009, 10:10
To samo świadczy o jejec'u - 31% procent wycofanych aukcji :)
Tylko trzeba wiedzieć, że:
Informujemy, że od grudnia 2008 wycofa nie zbiera już nowych danych o wycofywaczach. Powodem jest blokada adresu IP przez serwis Allegro.
Tylko trzeba wiedzieć, że:
Leniuchy albo ściema... co za problem zarejestrować usługę pod innym adresem IP?
A potem bawić się w kotka i myszkę za pomocą przeróżnych anonimyserów. Wystarczy tylko chcieć ale może im nie zależy a może przyczyny są głębsze :roll: .
http://allegro.pl/item589251424_canon_eos_5d.html
Generalnie zastanawiał mnie brak ładowarki.
Zapytałem w sumie dwukrotnie o to czy są jakieś papiery i o numer seryjny żeby sprawdzić datę(taka trochę ściema)
Koleś milczy. Nie wiem gdybym ja sprzedawał 5D z 24-105 to raczej bym się interesował jak idzie sprzedaż...
Wygląda mi trochę na "rwany z szyi" albo "uwalony z auta" oczywiście nie twierdzę, że tak jest no ale okoliczności i zachowanie sprzedawcy tak trochę wskazuje...
MacGyver
23-03-2009, 21:23
... zwłaszcza że brak ładowarki rekompensuje "memory card" w zestawie. Ciekawe czy chociaż fotki z tej karty skasował :mrgreen:
No i nie napisal nic o filtrze na obiektywie - czyzby nie wiedzial ze to jest oddzielny element ??
Jak dla mnie jumany komus na ulicy bo chyba kazdy kto kupuje tej klasy sprzet zostawia sobie pudełko i papiery a tym bardziej ladowarke :)
... zwłaszcza że brak ładowarki rekompensuje "memory card" w zestawie. Ciekawe czy chociaż fotki z tej karty skasował :mrgreen:
nawet jak skasował to może nabywca je odzyska ;) - i może w firmware aparatu będzie wpisany właściciel ;)
Nie wiem czy zgłaszać do allegro w sumie :( Nie chcę robić człowiekowi gnoju nie wiedząc na 100% przecież no ale nic nie odpowiedział na moje 2maile. Zestaw ewidentnie śmierdzi kradzionym tak z ulicy czy z auta bo jest wszystko co się ma przy sobie jak się fotki pstryka a nie ma dokładnie tego co zostaje w chacie... :/ Ciężka sprawa... Może go spłoszyłem tym numerem seryjnym... Niech ktoś jeszcze się spróbuje dowiedzieć!
Brak ładowarki jeszcze można wyjaśnić spaliła się, spadła, zepsuła a koleś ma drugie body na BP511 to nie kupował drugiej... No ale unikanie odpowiedzi na pytania o pudło, dokumenty itd. to już śmierdzi ewidentnie
FlatEric
23-03-2009, 22:26
przebieg ok 4000 tys.
Rzekłbym, że cokolwiek zajechany... :twisted:
Pzdr
Grzesiu
Jedynie w miejscu mocowania do statywu niewielki slad po statywie co jest nieuniknione przy pracy ze statywem.
Mistrz;)
http://allegro.pl/item591884994_canon_50d_nowy_kup_teraz_cena_3099_z l.html
http://allegro.pl/item591884994_canon_50d_nowy_kup_teraz_cena_3099_z l.html
I co w niej dziwnego?
at to,że ta puszka chodzi między 3749 a 3990
trolluch
24-03-2009, 00:32
aparat jest fabrycznie NOWY ( nigdy nie używany )- gwarancja rozruchowa
jakoś tak dziwnie - jeśli jest z Niemiec, to powinien mieć podbitą gwarancję europejską
No, z VATem tyle będzie. ;)
To akurat nie jest żaden wyznacznik, może po prostu ktoś nagle potrzebuje gotówki. Poza tym iż aparat nie posiada gwarancji dla mnie w tej aukcji nie ma niczego podejrzanego.
Co ciekawe jego wartość wzrosła z 4500zł na 6000zł po tym jak aparat zaliczył "upadek"
został "uszkodzony"
znow sie pojawil, ciekawe skoro taka okazja i nik nie kupuje:)
http://www.allegro.pl/item587275342_canon_5d_gwarancja.html
brak tel kontaktowego i brak rzeczywistych zdjec zastanawia i zniecheca..
pozdrawiam,
dario
http://www.allegro.pl/item591862390_canon_70_200_f2_8l_is_usm.html
niska cena ale to mozna czasem zrozumiec, gorzej ze sprzedajacy chce wszystko zalatwic poprzez maila (nie podaje telefonu, choc twierdzi, ze jest w PL) i to zdjecie z sieci. Moim zdaniem wskazana ostroznosc przy (0) dorobku sprzedajacego
pozdrawiam,
darek
ps. jest tego wiecej u niego:)
http://www.allegro.pl/item591580467_canon_24_70_f2_8l_usm.html
ps. jest tego wiecej u niego:)
http://www.allegro.pl/item591580467_canon_24_70_f2_8l_usm.html
Takie oferty można stosunkowo łatwo "zweryfikować" pytając o możliwość odbioru osobistego i sprawdzenia sprzętu przed sfinalizowaniem transakcji. Jeżeli sprzedający nie stwarza żadnych problemów i godzi się na takie rozwiązanie to ok, jeżeli nie ma takiej możliwości to lepiej od razu dać sobie spokój. Nikt o zdrowych zmysłach nie odbierze przesyłki pobraniowej której koszt liczony jest w tysiącach złotych od osoby z zerowym dorobkiem komentarzy, że o braku numeru telefonu nie wspomnę.
Takie oferty można stosunkowo łatwo "zweryfikować" pytając o możliwość odbioru osobistego i sprawdzenia sprzętu przed sfinalizowaniem transakcji. Jeżeli sprzedający nie stwarza żadnych problemów i godzi się na takie rozwiązanie to ok
Akurat :lol:, to najprostszy sposób żeby dać się oszukać myśląc że jest się cwanym :lol:. Standardowo na takie pytania gość najpierw odpowiada że odbiór osobisty jest możliwy i w ten sposób usypia czujność potencjalnej ofiary. Dopiero jak konkretnie będziesz się chciał umówić to też się zgodzi ale odpisze w ostatniej chwili że ma "służbowy wyjazd do Ciechocinka" i nie może.
Dopiero jak konkretnie będziesz się chciał umówić to też się zgodzi ale odpisze w ostatniej chwili że ma "służbowy wyjazd do Ciechocinka" i nie może.
I w takiej sytuacji rezygnujesz z jego oferty szukając innej i tyle. Nic w takiej sytuacji nie tracisz (może poza ewentualnymi kosztami przejazdu) a zapytanie nic nie kosztuje.
I w takiej sytuacji rezygnujesz z jego oferty szukając innej i tyle. Nic w takiej sytuacji nie tracisz (może poza ewentualnymi kosztami przejazdu) a zapytanie nic nie kosztuje.
No jeśli ktoś mieszka na drugim końcu Polski i zapytanie traktuje tylko jako sposób na sprawdzenie wiarygodności sprzedawcy to może się przejechać...
No jeśli ktoś mieszka na drugim końcu Polski i zapytanie traktuje tylko jako sposób na sprawdzenie wiarygodności sprzedawcy to może się przejechać...
Oczywiście, ryzyko istnieje zawsze.
sebcio80
24-03-2009, 15:33
do Bolesławca daleko nie mam, ;-) zwrot kasy na paliwo + mała prwozicja i moge jechac odebrac sprzet ;-)
znow sie pojawil, ciekawe skoro taka okazja i nik nie kupuje:)
http://www.allegro.pl/item587275342_canon_5d_gwarancja.html
brak tel kontaktowego i brak rzeczywistych zdjec zastanawia i zniecheca..
pozdrawiam,
dario
hehhe "Wygranej aukcji życze " :) A moze raczej... modlitwy zeby znow nie spadl albo innego wydumanego powodu usuniecia aukcji.
Michalec
26-03-2009, 15:41
6tysiecy za 5d mk I? to okazja ?? O_o
jak ja kupilem rok temu 5d mk I + 24-105 za 6.5tysiaca nową.
został "uszkodzony"
OK,
Sprawdziłem kolesia osobiście. Jesienią kupowałem od niego EF 50mm/f1.4. Cena bardzo atrakcyjna. Full komplet, jak nowy/sklepowy. Z tego co pamiętam obiektyw miał kilka miesięcy. W związku z tym, że jestesmy z tego samego miasta zaproponowałem mailowo odbiór osobisty. Zgodził się bez problemu i umówiliśmy się w mieście. Był punktualnie, obiektyw w kartoniku, papiery, itp. Na tą chwilę bez zastrzeżeń. Przypiąłem szkło do body i zacząłem robić fotki by sprawdzić AF i wogóle. Cały czas on mnie wypytywał o sprzęt jakiego używam, o opinie na temat różnych szkieł i body. Trochę w życiu powymieniałem sprzętu więc gadka się nie urywała ;-) Miał pojęcie o istniejących obiektywach, body, nie był zupełnym "leszczem". Głównie interesowały go drogie i dobre sprzęty typu "eLki", 5D, itp... Kupowany przeze mnie obiektyw okazał się w porządku i zdecydowałem się dokonac transakcji. Po zakupie człowiek dość szybko się ulotnił ale bez specjalnej paniki ;-) Po powrocie do domu spostrzegłem, że aukcję zakonczył na parę chwil przed spotkaniem (sprawdzenie i ewentualny zakup był w trakcie trwania aukcji - taki test przed podjęciem decyzji, 1 dzień do końca, cena na chwilę spotkania go satysfakcjonowała). Do tego przy dokładnym sprawdzeniu na boku jednej z wewnętrznych soczewek dostrzegłem minimalną, 2-3mm, ryskę/ślad/skazę. Ma ona gubość iluś tam setnych milimetra i absolutnie nie ma wpływu na zdjęcia ale fakt pozostaje. Z czasem optycznie i mechanicznie okazał się bez zarzutu. I niby teoretycznie wszystko powinno być ok ale pozostało jakieś takie niemiłe wspomnienie i wrażenie "czegoś nie w porządku". Trudno to opisać ale z całą pewnością każdy sprzęt od niego, jeśli wogóle, będę oglądał pod lupą i dobrze się zastanawiał...
Falszywy powod odwolania ofert - moim zdaniem jest to nie powazne traktowanie kupujacych, jesli nie chce sie sprzedawac za posrednictwem allegro to po co wystawiac bez ceny minimalnej i pozniej odwolywac oferty podajac nie prawdziwy powod??? Takie zchowania nalezy pietnowac i przestrzegac kupujacych przed "odwolywaczami"
http://www.allegro.pl/item596397634_canon_70_200_l_f_4.html
http://canon-board.info/showthread.php?t=45307
Majchalak
28-03-2009, 21:29
Falszywy powod odwolania ofert - moim zdaniem jest to nie powazne traktowanie kupujacych, jesli nie chce sie sprzedawac za posrednictwem allegro to po co wystawiac bez ceny minimalnej i pozniej odwolywac oferty podajac nie prawdziwy powod??? Takie zchowania nalezy pietnowac i przestrzegac kupujacych przed "odwolywaczami"
TO niestety norma... na Allegro info, że uszkodzony, na forum, że sprzedany...
Takie zchowania nalezy pietnowac i przestrzegac kupujacych przed "odwolywaczami"
Co zrobiles w tej sprawie? Powiadomiles Allegro o probie wyludzenia od nich naleznej prowizji?
Czy lubisz tylko ponarzekac? Wiesz, co to wiedziec o przestepstwie i niezglosic organom?
Jakby co, polecam sciezke:
Kontakt z Działem Obsługi Użytkownika Allegro \ Jestem Kupujacym \ Sprzedajacy rozpoczal procedure zwrotu prowizji
Szanowni Panstwo, uzytkownik PErON71:
- wystawil przedmiot
- nastepnie sprzedal go poza Allegro
- oszukal Allegro oraz Kupujacych, iz przedmiot ulegl uszkodzeniu
[...]
Taa, proponuje go jeszcze odszukać, obedrzeć ze skóry i ugotować w wielkim kotle wypełnionym posezonowym olejem z jakiejś nadmorskiej smażalni ryb. Litości.
Ludzie, a co to jest portal właścicieli allegro. Można się przecież dogadać taniej bez prowizji allegro, a adnotacja o możliwości zakończenia przed czasem i tak jest niezgodna z regulaminem. Tak się przecież ten świat kręci - przynajmniej w Polsce. Tylko nie piętnujcie mnie bo sami nie raz tak robiliści bądź próbowaliście aniołki.
trolluch
29-03-2009, 00:34
Tyle, że właściciele allegro to nie firma charytatywna, i jeśli wystawia się za ich pośrednictwem towar na sprzedaż, to znaczy, że zna się i akceptuje ich regulamin.
Tak więc takie postępowanie jak najbardziej zasługuje na napiętnowanie...
Taa, proponuje go jeszcze odszukać, obedrzeć ze skóry i ugotować w wielkim kotle wypełnionym posezonowym olejem z jakiejś nadmorskiej smażalni ryb. Litości.
Nie wiem o co Ci chodzi? Lubisz dobijac interes z kims kto OSZUKUJE?
W dzisiejszych czasach chyba sie nie obdziera i gotuje, sa bardziej cywilizowane rozwiazania.
Ja nie trawie jednego: narzekania i nic nie robienia. Jak sie cos komus nie podoba, to zawsze pytam: "A co TY zrobiles, zeby bylo lepiej?" I czasem probuje pomoc, np. poprzez pokazanie jakichs mozliwosci.
Ten gostek OSZUKUJE:
-portal z ktorym zawarl umowe - poprzez NIE PLACENIE PROWIZJI
-kupujacych (czyli np. NAS) poprzez ZWODZENIE wizja wygranej aukcji
Lubisz taki styl? Nie sadze...
dziobolek
29-03-2009, 02:59
Chłopaki, nie tylko allegro tak funkcjonuje.
Na przesławnym ebay jest to samo.
Pozdrówka!
Nie uzasadnia to robienia przekretow :/
Wkurza mnie jak cho..ra kiedy np licytujesz u takiego, a pozniej zostajesz wystrzelony w kosmos mimo wygranej aukcji! (A w innej nie brales udzialu, bo zdecydowales sie na ta konkretna!). Wkurza mnie to tym bardziej, kiedy jestem sprzedajacym, ktos Ci d... zawraca jak to mu na przedmiocie aukcji zalezy, a pozniej miesiacami nie chce odebrac kupionego towaru :/
Ponoc zyjemy w panstwie prawa...
Ludzie, a co to jest portal właścicieli allegro.
Mój stosunek do portalu allegro obrazuje moja sygnaturka, ale on też oszukuje kupujących. Tego już nie toleruję.
Tylko nie piętnujcie mnie bo sami nie raz tak robiliści bądź próbowaliście aniołki.
Łżesz, teraz przeproś publicznie.
Merde - Ludwik Dorn się z ciebie zrobił: vide ,,łżesz''. Po co te emocje. Do Allegro trzeba z dystansem, jeśli ktoś nabawia się wrzodów żołądka z powodu odwołania aukcji w ostatniej minucie bo ,,body wpadło do wody'' to powinien unikać takich miejsc. Ryzyko? A gdzie go nie ma. Sam kupowałem nie raz w ciemno od ludzi poznanych w necie. Odpukać, nigdy mnie nie oszukano (tzn nie dostałem cegły). Jestem jednak daleki pod podejrzewania każdego o wszystko. To, że koleś nie odpisuje na maile a sprzedaje set 5d ze szkłem nie musi oznaczać, że je ukradł...Sam kiedyś zmagałem się ze starszą panią, która wystawiała 24-70 po mężu (wersja oficjalna:) umówiłem się na odbiór następnego dnia w Poznaniu, a godzinę przed wyjazdem był telefon ,,jest jeden pan i daje 300 pln więcej, co pan na to''? Serdecznie pani podziękowałem... C'est la vie.
...sami nie raz tak robiliści bądź próbowaliście aniołki.
Może mów (pisz) za siebie.
Albo są zasady, albo nie. Nie powinno być tak że zasady są dla frajerów .Ja przed licytacją sprawdzam gościa na http://www.wycofa.pl/
Jak tam figuruje to niech robi interesy z innymi cwaniakami,,aniołkami,,. Szkoda że od grudnia 2008 wycofa nie zbiera już nowych danych o wycofywaczach. Powodem jest blokada adresu IP przez serwis Allegro.
MacGyver
29-03-2009, 17:14
Bez zbędnych emocji panowie. Krętacz nie równa się oszust.
Fajnie że jest ten wątek, przedmiotową piątką pewnie nikt z forum się już nie zainteresuje, ale nie bawmy się w prawników i nie wyzywajmy nawzajem.
Albo są zasady, albo nie. Nie powinno być tak że zasady są dla frajerów .Ja przed licytacją sprawdzam gościa na http://www.wycofa.pl/
Jak tam figuruje to niech robi interesy z innymi cwaniakami,,aniołkami,,. Szkoda że od grudnia 2008 wycofa nie zbiera już nowych danych o wycofywaczach. Powodem jest blokada adresu IP przez serwis Allegro.
Wycofa pl już niestety nie zbiera informacji, taka funkcja powinna być dostępna normalnie w allegro.
Jestem jednak daleki pod podejrzewania każdego o wszystko. To, że koleś nie odpisuje na maile a sprzedaje set 5d ze szkłem nie musi oznaczać, że je ukradł...
Ja nie napisałem, że jestem przekonany na 100% o tym, ze ten sprzęt jest kradziony. Próbowałem się dowiedzieć grzecznie nie wydając pewnego wyroku no ale zachowanie sprzedającego ewidentnie było podejrzane... Zauważyłeś, że skrócił czas aukcji o tydzień? Aukcja oryginalnie była wystawiona na 14dni. Jak pisałem posta tutaj czyli 23.03 było podajrze 9dni do końca, po czym abrakadabra i po 2dniach aukcja się zakończyła... Czemu? Czyżby dostał więcej maili i ciśnienie podskoczyło? Tego się już nie dowiemy... Mam tylko nadzieję, że ten kto kupił nie miał takich podejrzeń jak ja i ma teraz czyste sumienie...
Najgorsze jest to, że zawsze znajdzie się ktoś kto kupi kradziony sprzęt bo jest tanio i nie obchodzi go to, że ktoś na ten sprzęt sobie uczciwie zapracował, a taki ch*j osiąga zysk kosztem innych... I jak tu wyjść z patologii skoro zbrodnia jak się okazuje popłaca??
Gdyby na Allegro była opłata za wycofanie aukcji (np. równa wielokrotności prowizji) to wtedy przed wystawieniem przedmiotów na aukcji (a na pewno przed odwołaniem aukcji) jeden z drugim zastanowiłby się odrobinę. Wk..wia mnie odwoływanie przed końcem aukcji jeśli cena nie satysfakcjonuje.
Ci co radza wyluzowac, olac, twierdza, ze tak juz jest i to norma - po co czytaja ten watek?
Zasada, ktory Rudy Giuliani w NJ wprowadzil sie sprawdzila, tepic najmniejsze wykroczenia od podstaw, od najmlodszego wieku. To nie znaczy palic, zabijac, itd.
Jak wspominany dwudziestolatek (chyba, ze i u nas naklamal), czlonek naszego forum - przyzwyczai sie do oszustwa na skale obiektywu 70-200 L, za jakis czas zapewne zwiekszy skale dzialania. I to nie moje gdybanie, lecz statystyka.
Co zrobiles w tej sprawie? Powiadomiles Allegro o probie wyludzenia od nich naleznej prowizji?
Czy lubisz tylko ponarzekac? Wiesz, co to wiedziec o przestepstwie i niezglosic organom?
Jakby co, polecam sciezke:
Kontakt z Działem Obsługi Użytkownika Allegro \ Jestem Kupujacym \ Sprzedajacy rozpoczal procedure zwrotu prowizji
Szanowni Panstwo, uzytkownik PErON71:
- wystawil przedmiot
[...]
Witaj,
jasne ze zglosilem, zawsze zglaszam i zachecam do tego innych wspollicytujacych z prostego powodu, za takie odwolanie "sprzedajacy odwolywacz" dostaje ostrzezenie, trzy takie ostrzezenia i ZAWIESZAJA konto!
pozdrawiam,
dario
Ludzie, a co to jest portal właścicieli allegro. Można się przecież dogadać taniej bez prowizji allegro, a adnotacja o możliwości zakończenia przed czasem i tak jest niezgodna z regulaminem. Tak się przecież ten świat kręci - przynajmniej w Polsce. Tylko nie piętnujcie mnie bo sami nie raz tak robiliści bądź próbowaliście aniołki.
nigdy tak nie zrobilem i nie zrobie, od tego jest aukcja z CENA MINIMALNA, wowczas konczac aukcje nie odwoluje sie ofert, pod warunkiem oczywiscie ze cena minimalna nie zostala osiagnieta tak jest uczciwie ale drozej bo taka aukcja kosztuje (jej wystawienie) ale cos za cos!
pozdrawiam,
dario
Jest jeszcze inny serwis www.odwolywacze.piasta.pl:
tu mozna dodac:
http://www.odwolywacze.piasta.pl/index.php?page=lista/dodaj
a tu mozna sprawdzic:
http://www.odwolywacze.piasta.pl/index.php?page=search/search
polecam wpisywac kazda napotkana odwolana aukcje - jest to skuteczne i co dla niektorych wazne anonimowe!
mozna tez korzystac z serwisu www.kokarda.pl www.kokarda.pl i dodac takiego sprzedawce do nielubianych i nie kupowac / licytowac w przyszlosci
off-topic ale moze warto przeczytac:)
omijali clo i sprzedawali na aukcjach, niestety to tez dotyczy czesto sprzetu z dzialu foto (usa) drugim, czesto nie zauwazanym procederem sa przypadki nie placenia podatku vat od importowanych towarow kupowanych w kraju z ktorego sa importowane w cenach netto (uk, niemcy) - nie nalezy miec zludzen kupujac nowe towary w nierynkowo niskich cenach bez legalnych polskich dowodow zakupu
http://www.aukcjepl.info/content/view/412/31/
http://www.aukcjepl.info/content/view/504/31/
Gostek chyba pousuwal swoje posty na CB (te o sprzedazy), nie wiem tez czy nie usunal konta. A moze admini to zrobili? Albo nie moge odnalezc...
A wystarczylo, zeby napisal cos w stylu: czesc wszystkim, sorki, tak jakos wyszlo, nie zastanawialem sie, nie wiedzialem, ze az tyle osob moze zabolec moje postepowanie, wiecej nie bede tak robil...
Ale do tego trzeba jaj. A oszukiwac latwo.
Merde - Ludwik Dorn się z ciebie zrobił: vide ,,łżesz''. Po co te emocje.
Gdyby tu były emocje, dopisałbym "... jak pies" ;-)
Nie przepadam za cwaniaczkami którym się permanentnie sprzęt "psuje" i "upada", ale jeszcze bardziej nie lubię jak ktoś bezpodstawnie mnie do nich porównuje.
- wystawil przedmiot
hmmm, w sumie przedmiot był uszkodzony...
http://canon-board.info/showthread.php?t=44224
MacGyver
30-03-2009, 10:57
No to albo, w ciągu tego miesiąca, odwiedził Żytnią, albo opis:
Obiektyw używany w stanie idealnym
jest delikatnie mówiąc nieprawdziwy.
off-topic ale moze warto przeczytac:)
omijali clo i sprzedawali na aukcjach, niestety to tez dotyczy czesto sprzetu z dzialu foto (usa) drugim, czesto nie zauwazanym procederem sa przypadki nie placenia podatku vat od importowanych towarow kupowanych w kraju z ktorego sa importowane w cenach netto (uk, niemcy) - nie nalezy miec zludzen kupujac nowe towary w nierynkowo niskich cenach bez legalnych polskich dowodow zakupu
http://www.aukcjepl.info/content/view/412/31/
http://www.aukcjepl.info/content/view/504/31/
Hej,
Straszny FUD - powtórzę jedyną sensowną opinię (pracownika Allegro) - Za przemyt odpowiada przemytnik. To, że Sąd zaocznie założył złą wolę kupującego (który niestawił się na rozprawie...) - to już inna bajka.
Zarty jakies? "Obiektyw używany w stanie idealnym".
No nie moglem nie powtorzyc tego co MacGyver...
Gostek chyba pousuwal swoje posty na CB (te o sprzedazy)...
Zwykły użytkownik nie ma takiej możliwości (może to zrobić tylko do 30 minut od chwili publikacji posta).
MacGyver
30-03-2009, 11:55
Wątek został skasowany przez moderatora (standardowa procedura, gy pojawia się adnotacja "sprzedane" to kasujemy). Przywróciłem, w tej chwili widzą go już wszyscy użytkownicy.
daddylonglegs
30-03-2009, 15:27
Witam!
W związku z oszczerstwami w moim kierunku chciałem wyjaśnić kilka wątków.
Temat z opisywanym problemem AF napisałem, gdy kupiłem obiektyw w sklepie Interfoto przez allegro. Po 3 dniach użytkowania zwróciłem obiektyw ponieważ silnik AF się zacinał. Po 50 wymienionych mejlach i 30 telefonach do sprzedawcy sklepu, który ciągle nic nie widział poprosiłem o numer do szefa, z którym szybko wyjaśniłem sprawę i dostałem zwrot całej gotówki. Ponownie wystawiłem topic z chęcią kupienia obiektywu 70-200 f/4 i zgłosił się do mnie Marcin Dryl od którego nabyłem drugi obiektyw w stanie idealnym bez śladów użytkowania (oczywiście poza osłoną).
Moja oferta sprzedaży 70-200 wisiała na CB kilka dni, nikt się do mnie nie odezwał więc byłem zmuszony wystawić obiektyw na oczy większej liczy oczy. Zgłosił się do mnie facet, który zaproponował mi satysfakcjonującą mnie cenę. Dogadaliśmy się na zaufanie ze strony kupującego i wpłata na konto należytej kwoty.
Sprzedałem wcześniej aparat i dwa obiektywy tamron 28-75 na zasadzie zaufania, z których użytkownicy CB są zadowoleni. I jeśli przeczytają ten wątek o mojej osobie staną po mojej stronie.
Wiele osób dogaduje się na sprzedaż poza aukcją, która służy jako reklama obiektywu płacąc tylko za wystawienie aukcji.
Nie rozumiem osób, które piszą do mnie na gadu-gadu z pretensjami i wyzwiskami. Mam prawo zrezygnować ze sprzedaży nie podając przyczyny. Przepraszam tych, których boli fakt, że znalazł się sprytniejszy.
Potrzebne linki:
http://www.allegro.pl/item554330451_interfoto_canon_70_200_4_l_canon_70_ 200_ratywarto.html
Pozdrawiam :)