PDA

Zobacz pełną wersję : Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20

v.1958
22-12-2010, 22:44
Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Handelek ma tyle wspólnego z dobrym obyczajem co lis z listem, a to o czym piszesz to pewnego rodzaju ryzyko kupieckie, które może się opłacić lub nie. Coś na zasadzie: lepszy wróbel w garści, niż 500 zł. na lokacie

nie można być "trochę" uczciwym - albo jest się uczciwym, albo nie
jeśli ktoś robi machlojki z kończeniem aukcji - nie ma co żałować, również może przekręcić np. ze stanem technicznym, przebiegiem sprzętu itp ("sztandarowy" przykład to np. conrado)

Handelson
22-12-2010, 22:46
I już pierwszy dał się złapać...

neros1977
22-12-2010, 22:55
Witam.
Mimo tego że wydaję się dość nowy na tym forum to jestem z nami od jakiegoś czasu.

Ostatnio postanowiłem zrobić sobie prezent gwiazdkowy i kupić grip do 7d. Jako że chwilowo nie stać mnie na oryginał chciałem kupić zamiennik Phottixa który wystawiła pewna firma z Łomianek, gdzie obecnie mieszkam.

http://allegro.pl/canon-eos-7d-battery-pack-grip-bg-e7-wklad-aa-i1351590523.html

Podjechałem osobiście i to był jedyny plus. Okazało się że zaoferowano mi grip który w niczym nie przypominał Phottixa a dodatkowo wesoły pan powiedział że innych nie mają i nie będą mieli i że to to samo co Phottix. Nieopatrznie jednak pokazał mi grip który mają do 30,40,50D właśnie firmy Phottix i był on zupełnie inny od tego który zaoferował mi sprzedawca.

Być może to odosobniony przypadek jednak przestrzegam kupujących gdyż cena jest atrakcjyjna, jednak podobne badziewie można kupić na allegro taniej.

Pozdrawiam
Paweł Mildner

MacGyver
22-12-2010, 23:41
Z lektury komentarzy wynika że u tego sprzedawcy to nie pierwszy przypadek gdy towar nie pokrywa się z opisem aukcji. I jakoś nie che mi się wierzyć że to przypadek czy zwykła pomyłka :-)

czerwiniak
23-12-2010, 00:05
neros1977
Ja ostatnio kupowałem u Pana :
http://allegro.pl/my_page.php?uid=3832142
wyzwalacz + odbiornik i wiele innych przedmiotów i było OK.
Fakt, wesoły pan.

oszczepnik
23-12-2010, 00:22
Natknąłem się na posty o Conrado czy jak mu tam, możecie coś więcej napisać, sprzęt ma w cenie ale czy jest kradziony. Ktoś coś wie więcej, jakieś opinie?
pozdro

Handelson
23-12-2010, 00:25
Natknąłem się na posty o Conrado czy jak mu tam, możecie coś więcej napisać, sprzęt ma w cenie ale czy jest kradziony. Ktoś coś wie więcej, jakieś opinie?
pozdro

A mało to o nim?
http://www.google.pl/search?num=100&q=conrado+site%3Acanon-board.info&tbs=&tbo=1
:roll:

jacapa
23-12-2010, 00:35
Po prostu nie można wierzyć w żadne słowo Conrado, np. obiektyw z rysą kupiony po okazyjnej cenie od forumowego kolegi wylądował na Allegro jako idealny , wręcz sklepowy stan. Prezent od cioci z Ameryki :twisted:
Patologiczny kłamca, nie wolno wierzyć w ani jedno słowo. Opisy w aukcjach kwieciste i obszerne najczęściej nie zgodne z prawdą. Dużo zdjęć w aukcji , ale zrobione tak aby nie było widać tego co powinno być widać. itp.

Edzia79
23-12-2010, 10:02
Conrado to krętacz i oszust i wielu formułowiczów zna jego zagrania. Ma kilka kont na allegro bynajmniej wystawia przedmioty i może nie było w tym nic dziwnego gdyby nie fakt że nr tel się powtarzał u dwóch różnych użytkowników. Wystawia przedmioty opisując że niewiele używane, albo że to prezent czy zmiana systemu. Oczywiście to kłamstwa. Wielokrotnie wycofuje aukcje licytujących allegrowiczów po czym wystawia ten sam przedmiot z innego konta. Omijaj ogłoszenia użytkownika Koniu Maciek czy jakoś tak a także zwracaj uwage na ogłoszenia z Kielc bo to jest podwyższone ryzyko.

Husky
23-12-2010, 10:04
Edzia czemu tak ostro od wczoraj nabijasz posty?

axk
23-12-2010, 10:28
Edzia czemu tak ostro od wczoraj nabijasz posty?

Jeszcze tylko 14 i...

oszczepnik
23-12-2010, 10:59
Spoko pytam dlatego,że miał na aukcji po dobrej cenie dsIII dlatego mnie to ciekawi bo byłem gotów coś zakupić. A teraz nie wiem, nawet wstępnie się z nim kontaktowałem i preferował odbiór osobisty więc ...
pozdr

Handelson
23-12-2010, 17:18
... więc ...

Więc bierz, tylko później bez płaczu proszę :roll:

marito
23-12-2010, 17:46
Spoko pytam dlatego,że miał na aukcji po dobrej cenie dsIII dlatego mnie to ciekawi bo byłem gotów coś zakupić. A teraz nie wiem, nawet wstępnie się z nim kontaktowałem i preferował odbiór osobisty więc ...
pozdr

Więc z tego wynika, że jak chcesz od tego mistrza coś kupić to tylko z odbiorem osobistym - zobaczysz, pomacasz i sam się przekonasz czy sprzęt wart kupna. Jeśli zaś kupno na odległość - omijaj go szerokim łukiem.

oszczepnik
23-12-2010, 18:07
spokojnie nie mam na czole napisane frajer :), jeśli się spotkam obejrzę pomacam i zobaczę:)
nie napalam się na gadżety :) już:D
pozdr
p.s idźcie placki piecz i schaby na wigilie a nie na forum siedzicie:D

korona-pl
23-12-2010, 18:18
miał na aukcji po dobrej cenie dsIII
Ten z urwanym gwintem do mocowania statywu?
Jeśli tak, to zastanów się czego trzeba, żeby tak załatwić body...:roll:

mathom
23-12-2010, 18:20
p.s idźcie placki piecz i schaby na wigilie a nie na forum siedzicie:D

mnie żona wygnała do kompa. 1 raz w życiu :D

oszczepnik
23-12-2010, 18:35
Ten z urwanym gwintem do mocowania statywu?
Jeśli tak, to zastanów się czego trzeba, żeby tak załatwić body...:roll:

Nie o tego mi chodziło miał innego i gość wylicytował za 10500:) więc chyba nikt za taką kwotę nie ryzykuje. Zresztą kończąc pojadę zobaczę obejrzę i zdecyduje :)
p.s a mnie zona ciągle na górę woła :D
pzdr

kobas8
29-12-2010, 22:12
co to bylo ? jezeli to prawda szkoda ze sie spóźniłem...:/ ale podejrzewam ze pomylka z 1.8

http://allegro.pl/obiektyw-canon-ef-50-mm-f-1-4-do-canon-50mm-f-1-4-i1389522852.html

Husky
29-12-2010, 22:24
Zabraklo 1 przed 399.

WiatruMistrz
29-12-2010, 23:06
Zabraklo 1 przed 399.

Ciekawe czy im to sprzeda w tej cenie ... farciarze

luciferi
30-12-2010, 10:37
1,4 ma po 1399 wiec ewidentna pomylka, bedzie szarpanie o dokonczenie transakcji

tombas
30-12-2010, 11:14
i całkiem mozliwe, że 10K w plecy...

MC_
30-12-2010, 11:17
Pomyłka jest na tyle oczywista, że będzie mógł się wymigać od transakcji.
Poza tym - jakoś bym nie miał sumienia wykłócać się o taką cenę. Co najwyżej bym jakiś rabat zaproponował.

tombas
30-12-2010, 11:22
Poza tym - jakoś bym nie miał sumienia wykłócać się o taką cenę.
to po co by kupowali po 5szt? na wypadek awarii?:-D

MC_
30-12-2010, 11:28
Właśnie, żeby wykorzystać czyjąś pomyłkę...

axk
30-12-2010, 11:36
Pomyłka jest na tyle oczywista, że będzie mógł się wymigać od transakcji.

Niekoniecznie. Opis zamieszczony na aukcji oraz zdjęcie wyraźnie wskazywały na to że przedmiotem aukcji jest model EF 50 f/1.4. Poza tym została zawarta formalna umowa K-S. Jedno jest pewne - będzie nerwowo.

MC_
30-12-2010, 11:39
No i co z tego?
Każdy kto zna ceny sprzętu wiedział dokładnie, że jest to pomyłka i ją wykorzystał.
Sprzedawca może spokojnie uchylić się od skutków.

tombas
30-12-2010, 11:43
No i co z tego?
Każdy kto zna ceny sprzętu wiedział dokładnie, że jest to pomyłka i ją wykorzystał.
Sprzedawca może spokojnie uchylić się od skutków.
nie kazdy kupujący musi sie orientowac w cenach na runku, znalazł taką na szkło jakie mu poradzono na forum:-D, uznał że jest Ok i kupił 5 szt dla siebie, dziecka, szwagra, cioci itd.. i za taka ma otrzymac

MC_
30-12-2010, 12:13
Powodzenia.

vinietu
30-12-2010, 12:45
Jedno jest pewne - będzie nerwowo.
Być może ...może też usiądzie i spokojnie , np. skonsultuje z żoną przy kolacyjce..co wybrać kochanie; 10k w plecy czy 2 negatywy na zacnym portalu ;)

nowart
30-12-2010, 13:10
MC ma rację. Niestety, zleciały się hieny i próbują ugrać parę złociszy na czyjejś ewidentnej pomyłce. Widać wyraźnie, że to pomyłka - sprzedawca nie umieścił ceny 699 czy 999. Tu doskonale widać, że zabrakło jedynki w cenie...
Na szczęście bez problemu uchyli się od sprzedaży aczkolwiek jeśli ktoś w napadzie złośliwości się uprze to negatywną opinię też wystawi - tylko, że w mojej ocenie wystawiając takową sprzedawcy wystawi ją GŁÓWNIE SOBIE...

axk
30-12-2010, 13:14
...czy 2 negatywy na zacnym portalu...

Jeżeli kupujący będą uparci to zapewne na negatywach się nie skończy. Była kiedyś głośna sprawa osoby która wystawiła na aukcji samochód (to że był on "wirtualny" nie jest w tym momencie istotne) którego cena była na poziomie dużo dużo niższym a niżeli cena rynkowa. Oczywiście po zakończeniu a co za tym idzie sprzedaży samochodu (na kupca nie trzeba było długo czekać) sprzedający tłumaczył się że tylko chciał "oszacować" wartość samochodu a w kwestii ceny zaszła ewidentna pomyłka którą wykorzystał kupujący. Sprawa znalazła finał w sądzie gdzie sprzedający oczywiście przegrał.

MC_
30-12-2010, 13:18
O ile dobrze pamiętam, to tam nie było kup teraz a normalna licytacja.

rzewus
30-12-2010, 15:12
Widzę, że nie jestem sam w takiej sytuacji.
Wspominałem tutaj wcześniej o wygranej przeze mnie licytacji Sigmy 10-20 (post #3127 (http://canon-board.info/showpost.php?p=901013&postcount=3127)). Kobieta, która wystawiła obiektyw cały czas ściemniała, żeby wykręcić się od sprzedaży. Jak na razie udało jej się uzyskać zwrot prowizji od allegro. Co ciekawe, dopiero wczoraj (po miesiącu) dostałem tę informację.
Odpowiednio wcześnie odezwałem się do prawnika i od nowego roku zaczynamy postępowanie sądowe.
Ciekaw jestem jak zakończy się sprawa z tymi 50-kami.

nowart
30-12-2010, 15:21
Aukcja z pięćdziesiątkami to zgoła odmienna sytuacja od Twojej...
p.s. dziwię się, że chce Ci się szarpać z człowiekiem z drugiego końca kraju o taką pietruszkę... warto?

rzewus
30-12-2010, 15:39
W sumie masz rację - u mnie jest co innego.
Po tym co kobieta do mnie pisała, mam już dość i chcę jej w końcu udowodnić kto ma rację. Wiem, że gra nie jest warta świeczki, ale jestem uparty i chętnie zobaczę jak się wyjaśni ta sprawa.

Krasuski
30-12-2010, 15:41
Odpowiednio wcześnie odezwałem się do prawnika i od nowego roku zaczynamy postępowanie sądowe.

Jaki sens ?
Bo ktoś się pomylił to już trzeba mu życie uprzykrzyć ?
Ludzie opanujcie maszyny

jacapa
30-12-2010, 15:56
Jaki sens ?
Bo ktoś się pomylił to już trzeba mu życie uprzykrzyć ?
Ludzie opanujcie maszyny

chyba nie doczytałeś o co chodzi.

rzewus
30-12-2010, 15:58
W moim przypadku nikt się nie pomylił. Osoba celowo nie chce sprzedać wylicytowanego przedmiotu (wystawionego na aukcję bez ceny minimalnej), bo kwota jest dużo za niska. Po sugestiach forumowiczów doszedłem do wniosku, że chamstwo trzeba tępić. Skoro ktoś nawarzył sobie mleko, musi je wypić.

Krasuski
30-12-2010, 16:22
Przepraszam
nie doczytałem jak kolega wcześniej zauważył

rzewus - rozumiem Cię

Tezet-gdynia
30-12-2010, 16:36
Z ta 50-tka moze wcale nie blad. Wiecie, hurtem taniej :P Przepraszam, ale jesli wystawiam gdzies jakis przedmiot na sprzedaz/wysylam przelew/list i mam swiadomosc ze to jest powiazane z prawna umowa, to sprawdzam WSZYSTKO, lacznie ze swoimi danymi, i kazda kropka 100 razy, by nie bylo pomylki. Wiec jesli ktos nie wpisal 1 to jego blad, za bledy sie placi. Jakby sie pomylil i wpisal 2 zamiast 1, i ktos by to kupil w cenie prawie dwa razy drozszej, to blad kupujacego ze nie sprawdzil cen rynkowych, a sprzedajacy by sie cieszyl. Raz wygrywa jeden, raz drugi. Jak w starym dowcipie, ktory wiekszosc zna, konczacym sie pointa: a mogl zabic...

MC_
30-12-2010, 16:45
Gratuluję Ci, że jesteś taki perfekcyjny i idealny :roll:

Misiek87
30-12-2010, 16:46
Gdyby tam bylo 450 to juz blad nie bylby taki oczywisty, zabraklo jedynki. Z tego co wiem to sady dwa lata temu szly w strone ochrony kupujacego (po tej aukcji z samochodem wartym 100 000, ktory psozedl za 25000), ale obecnie trend sie zmienia. Jesli jest to oczywista omylka to sady przyznaja racje przedsiebiorcom. Tak samo jakby wystawil raz omylkowo 50 1.4 za 150 zl sztuka. Nowki, z faktura - gwarantuje, ze wybroni sie, ze to omylka.

Zycze powodzenia walczacym, ale nie wydaje mi sie zeby byli w stanie wygrac taki towar w takiej cenie :) Jak ktos bedzie znal rozwoj wydarzen, dac znac ;)

MaRyBu
30-12-2010, 17:01
Sprawa nie jest dość skomplikowana. Wszystko zależy od czasu jaki upłynął od momentu
ukazania się ogłoszenia na allegro do czasu zawarcia umowy. Znany jest mi przypadek gdy pomyłkowo podano cenę sprzedaży samochodu kup teraz 1000zł zamiast 10000zł. Transakcja została zawarta 15 sekund po ukazaniu się ogłoszenia. Sprzedający oczywiście nie chciał się zgodzić na sprzedaż za tak niską cenę. Prawomocnym wyrokiem sądu uznano,że sprzedający nie miał czasu na poprawkę błędnie wpisanej ceny a kupujący chciał wykorzystać ten błąd. Uznano racje sprzedającego.
Jak z tego wynika gdyby ogłoszenie znajdowało się na allegro powiedzmy kolkanaście godzin to wyrok prawdopodobnie byłby inny.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W całej tej sprawie jest jeszcze aspekt moralny. Gdybym kupił obiektyw z tego ogłoszenia i sprzedający by mi powiedział, że się pomylił to bym się zgodził na anulowanie transakcji bez negatywów i sytaszenia sądami.

Vitez
30-12-2010, 17:10
Jeżeli kupujący będą uparci to zapewne na negatywach się nie skończy. Była kiedyś głośna sprawa osoby która wystawiła na aukcji samochód (to że był on "wirtualny" nie jest w tym momencie istotne) którego cena była na poziomie dużo dużo niższym a niżeli cena rynkowa. Oczywiście po zakończeniu a co za tym idzie sprzedaży samochodu (na kupca nie trzeba było długo czekać) sprzedający tłumaczył się że tylko chciał "oszacować" wartość samochodu a w kwestii ceny zaszła ewidentna pomyłka którą wykorzystał kupujący. Sprawa znalazła finał w sądzie gdzie sprzedający oczywiście przegrał.

Jednakże w tym przypadku o wiele łatwiej udowodnić że to pomyłka a nie specjalnie zaniżona cena.

A wtedy polecam Kodeks Cywilny:

Art. 84. § 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej.
§ 2. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny).

Tezet-gdynia
30-12-2010, 17:39
Gratuluję Ci, że jesteś taki perfekcyjny i idealny :roll:

Nie idealny, ale jesli chodzi o sprawy takie jak na tej aukcji - czyli zysk - to jednak staram sie o to dbac :roll:

W sumie fajny pomysl, wystawie samochod za nizej, wszyscy sie zleca, ktos kupi. Zloze oswiadczenie ze blad, uchyle sie od sprzedazy. Ale ludzie i tak beda przegladac aukcje z mysla - a moze tym razem sie pomyli i nie wywinie. Ogladalnosc jest ? Jest ! Nie minie duzo czasu, a taka forma stanie sie reklama, zachecajaca do czestego sprawdzania aukcji wystawiajacego :roll:

OrzelPiotr
30-12-2010, 18:29
Zwykle dwa razy się tego samego błędu nie popełnia :]

Tezet-gdynia
30-12-2010, 18:38
Jesli poniesie sie konsekwencje. Bo jesli sie nie poniesie, to wchodzi sie w tryb - i tak nic nikt nie zrobi. A pozniej z niektorych wyrastaja otc i inni.

Misiek87
30-12-2010, 18:41
Na pewno sady sa w stanie dowiedziec sie czy kupujacy nie korzysta z oprogramowania, ktore szuka takich "ofert" na allegro - wtedy od razu przegrana ;). Samochody za 1 zl nie przejda ;)

jacapa
30-12-2010, 18:48
Jesli poniesie sie konsekwencje. Bo jesli sie nie poniesie, to wchodzi sie w tryb - i tak nic nikt nie zrobi. A pozniej z niektorych wyrastaja otc i inni.

Dlatego popieram działania "rzewus".
Niektórym się wydaje że słowo dane w internecie nic nie znaczy.
Klikając ENTER należy zdawać sobie sprawę , że dajemy swój podpis , prawie jak na wekslu. Nowe czasy nowe media , ale zasady te same.

MC_
30-12-2010, 18:49
O, i weksel tutaj widzę się pojawił.
Ciekawe co jeszcze...

axk
30-12-2010, 18:50
...czy kupujacy nie korzysta z oprogramowania, ktore szuka takich "ofert" na allegro...

A co to za oprogramowanie i jakie oferty ma niby wyszukiwać?

Misiek87
30-12-2010, 18:54
Oprogramowanie, ktore szuka oferty samochodow w super atrakcyjnych cenach. Na biezaco sledzi allegro, pojawia sie dana oferta w danej cenie, jaka wybral kupujacy - kupuje od razu. Chodzi zwlaszcza o szukanie ofert za 10% ceny, gdy ktos sie pomyli.

jacapa
30-12-2010, 18:57
O, i weksel tutaj widzę się pojawił.
Ciekawe co jeszcze...

Nic bo to jest właściwie to samo. Słowo jest słowo. podpis jest podpis. Zobowiązanie jet zobowiązaniem. Koniec kropka, to nie jest zabawa , to nie są jaja. Dorosły człowiek powinien sobie zdawać z tego sprawę.

MC_
30-12-2010, 19:36
Dorosły człowiek powinien sobie zdawać sprawę z tego, że inny dorosły człowiek może popełnić błąd.
Ja bym nie miał sumienia wykorzystać czyjąś pomyłkę.

Ale rozumiem, że jeśli w sklepie ekspedientka wyda resztę nie z 50zł a ze 100zł, to odejdziesz z uśmiechem gratulując sobie szczęścia.

Tezet-gdynia
30-12-2010, 19:44
Ale rozumiem, że jeśli w sklepie ekspedientka wyda resztę nie z 50zł a ze 100zł, to odejdziesz z uśmiechem gratulując sobie szczęścia.

A jak zamiast wydac ze 100 to wyda z 50 ? Upomnisz sie ?

jacapa
30-12-2010, 19:46

Ja rozumiem dyskusję na temat. Ty niestety nie , mylisz tematy.
Nie czytasz i nie wiesz o czym dyskutujesz , ale dyskutujesz.Cofnij się ze trzy strony i zrozumiesz że piszesz o d..pie.
Nie chodzi o pomyłkę tylko o zlewanie drugiej strony.

MC_
30-12-2010, 19:55
Ja piszę o pomyłce przy sprzedaży obiektywów 50/1.4

Widzę, że kulturą się wspaniale popisujesz.

A jak zamiast wydac ze 100 to wyda z 50 ? Upomnisz sie ?

Upomnę się jak wyda za dużo i jak wyda za mało. To jest uczciwe.

Tezet-gdynia
30-12-2010, 19:59
Dlaczego sie upomnisz ? Przeciez nie chciala Cie oszukac, przypadkiem to zrobila. Rozumiesz ? Przypadkiem. Sa przypadki pozytywne dla jednej strony, i sa przypadki pozytywne dla drugiej strony. Lub jak wolisz, sa przypadki negatywne dla jednej strony, i sa negatywne dla drugiej. Ja nie sprawdzam czesto reszty, bo chodze do sklepow gdzie mnie znaja i mam do nich zaufanie. Wiec na drugi dzien jakbym zauwazyl ze mam mniej, to bym nie krzyczal ze oszukala, tylko ze sam popelnilem blad nie sprawdzajac. Jakby wydala wiecej, to tez nie mialbym pewnosci ze to akurat ta, a nie w innym sklepie. Moja wina, nie sprawdzilem, jej wina ze nie zauwazyla. Ktos skorzystal, ktos stracil. Przypadek. Ale po takim przypadku sprawdzal bym juz zawsze, bo byla by to nauczka. Bez nauczki czlowiek sie nie nauczy i tyle.

MC_
30-12-2010, 20:02
Mam odmienne zdanie.
Jeśli reszta by się nie zgadzała o kilka groszy - pewnie bym nie zauważył.
Ale jeśli byłaby rażąco zbyt mała lub rażąco zawyżona - co byłoby widać na pierwszy rzut oka jak w tej sprawie - z całą pewnością bym interweniował. Bo każdy popełnia błędy. Ja też w swojej pracy. Moje na szczęście można zazwyczaj cofnąć w terminie 7 dni (choć nie zawsze).
I ze świadomością, że sprzedawca będzie musiał dopłacać ze swojej kieszeni jakoś by mi humoru nie poprawiła.

Ty możesz traktować to inaczej. Twój wybór, Twoje sumienie.

jacapa
30-12-2010, 20:08
Ja piszę o pomyłce przy sprzedaży obiektywów 50/1.4

To jest oczywista oczywistość , nie ma o czym pisać.

Widzę, że kulturą się wspaniale popisujesz.

Staram się, ale i ty się postaraj aby nie prowokować. Rozumiem, że nie świadomie i nie mam urazu , ale czuj bluesa.

Kolekcjoner
30-12-2010, 20:27
Panowie - spokojnie :). Nie ma co zaostrzać niepotrzebnie dyskusji. Kwestie o których mowa to bardziej sprawa sumienia każdego z nas. Nie ma sensu się licytować na uczciwość.

MaRyBu
30-12-2010, 20:38
W grudniu odwiedził mnie serdeczny kolega z lat szkolnych, który w 80-roku wyjechał do USA. Pooglądał "dyskusje" naszych polityków w telewizji. Zalogował sie na portalach społecznościowych. Odwiedził strony Nikoniarze i Canon-board poczytał westchnął i powiedział: Teraz rozumiem dlaczego Polska będzie niedługo jedynym krajem, którego obywatele będą musieli ubiegać sie o wizy do USA.
Przepraszam, że może nie na temat ale nie mogłem się powstrzymać od przytoczenia jego wypowiedzi.

Goomis
30-12-2010, 21:56
Jeżeli chodzi o sprawę 50-tek to jak bym zobaczył taką cenę to oczywiście od razu bym zalicytował... Jednak jeżeli sprzedawca potem napisałby mi, że zaszła pomyłka, że nie napisał "1" przed kwotą 399 i pokazał na dowód inną poprawną aukcję to bym na pewno się wycofał z transakcji... Ale to już kwestia indywidualna człowieka.

Natomiast inną zupełnie sprawą jest ta która się przytrafiła koledze "rzewus"
Tu jest ewidentne chamstwo sprzedającego! Popełnił błąd, ale taki, że pomylił się przy próbie OSZUSTWA. Tak bo wg. regulaminu allegro popełnił oszustwo bo odwołał aukcje i sprzedał "fanta" poza serwisem. Tylko, że zamiast odwołać z wycofaniem ofert odwołał bez tej opcji i tu popełnił błąd.
Ba ordynarnie się do tego przyznał w mailu. Pierwsze co bym zrobił przesłałbym link do aukcji i korespondencję ze sprzedawcą do allegro. Tym bardziej jeżeli sprzedawca otrzymał zwrot prowizji. Allegro też na pewno tego płazem nie puści. A jeżeli sami tej kobiecie założą sprawę(a mogą - za oszustwo i wyłudzenie(prowizji)) to tym lepiej dla oszukanego kupującego. Jak zapadnie wyrok będzie miał wsparcie.
Rzewus sprawę w sądzie raczej wygrasz. Żyjemy w takich czasach, gdzie mail czy sms jest pełnoprawnym dowodem sądowym. I bardzo dobrze! Buractwo i chamstwo trzeba zwalczać. Niech ludzie nie myślą, że mogą drugich walić w trąbę i im to ujdzie płazem.

Bangi
30-12-2010, 22:04
Jeżeli chodzi o sprawę 50-tek to jak bym zobaczył taką cenę to oczywiście od razu bym zalicytował... Jednak jeżeli sprzedawca potem napisałby mi, że zaszła pomyłka, że nie napisał "1" przed kwotą 399
tak w nawiązaniu do powyższego to nie wiem czy pamiętacie ale jakiś czas temu było głośno o sprawie w sądzie - chodziło o to, że sprzedający samochód w Allegro pomylił się i zamiast kilkudziesięciu tysięcy PLN cena za pojazd była kilkanaście tysięcy PLN - niestety przegrał tą sprawę...

axk
30-12-2010, 22:11
...jakiś czas temu było głośno o sprawie w sądzie - chodziło o to, że sprzedający samochód w Allegro pomylił się i zamiast kilkudziesięciu tysięcy PLN cena za pojazd była kilkanaście tysięcy PLN - niestety przegrał tą sprawę...

Wspomniałem o tym kilkanaście postów wcześniej.

rzewus
30-12-2010, 22:21
Za MC_ i Goomis, widząc maila od Sprzedającego, że przy aukcji zabrakło "1" a początku, od razu bym odpuścił. W końcu każdy może się pomylić.

Jeśli chodzi o moją sprawę, to dzięki Goomis za podsunięcie pomysłu. Napiszę do Allegro skargę na użytkownika, bo po tym jak zwrócono jej prowizję czuję się jakbym dostał kuksańca. Oby sprawdziło się powiedzenie "ten się śmieje, kto się śmieje ostatni".

Wydaje mi się, że nieświadome błędy Sprzedających traktowane są przez sądy zupełnie inaczej.

Bangi
30-12-2010, 23:24
Wspomniałem o tym kilkanaście postów wcześniej.
nie sięgnąłem aż tak daleko w tył :(

Goomis
31-12-2010, 14:24
Za MC_ i Goomis, widząc maila od Sprzedającego, że przy aukcji zabrakło "1" a początku, od razu bym odpuścił. W końcu każdy może się pomylić.

Jeśli chodzi o moją sprawę, to dzięki Goomis za podsunięcie pomysłu. Napiszę do Allegro skargę na użytkownika, bo po tym jak zwrócono jej prowizję czuję się jakbym dostał kuksańca. Oby sprawdziło się powiedzenie "ten się śmieje, kto się śmieje ostatni".

Wydaje mi się, że nieświadome błędy Sprzedających traktowane są przez sądy zupełnie inaczej.

Najlepiej "przekaż dalej" czyli zrób fwd tej wiadomości od sprzedawczyni pod adres allegro do zgłaszania nieprawidłowości. Opisz całą sytuację i zaznacz wyraźnie, że to jest dowód na złamanie regulaminu allegro a ponadto, że sprzedawca otrzymał zwrot prowizji.

Swoją drogą, żeby otrzymać zwrot prowizji to musiałeś dostać wiadomość od allegro, że sprzedawca ubiega się o zwrot i wymaga to Twojego potwierdzenia i to chyba nawet z zaznaczeniem opcji z czyjej winy transakcja nie doszła do skutku(to już nie jestem pewien...)Ale na pewno musisz potwierdzić allegro, że transakcja nie doszła do skutku i zwrot prowizji przysługuje sprzedającemu!

nowart
31-12-2010, 14:34
Swoją drogą, żeby otrzymać zwrot prowizji to musiałeś dostać wiadomość od allegro, że sprzedawca ubiega się o zwrot i wymaga to Twojego potwierdzenia i to chyba nawet z zaznaczeniem opcji z czyjej winy transakcja nie doszła do skutku(to już nie jestem pewien...)Ale na pewno musisz potwierdzić allegro, że transakcja nie doszła do skutku i zwrot prowizji przysługuje sprzedającemu!

Obsługa klienta allegro to śmiech na sali. Wszystko z klucza lub na zasadzie kopiuj-wklej. Niejednokrotnie byłem w podobnej sytuacji, kiedy to po jakimś czasie dowiadywałem się z maila od allegro, że sprzedawca rozpoczął procedurę zwrotu prowizji. Opisywałem, że transakcja jak najbardziej do skutku doszła itd itp... po paru dniach zawsze info że sprzedawca zwrot prowizji otrzymał.
Zbędny trud zatem...

MC_
31-12-2010, 15:14
Śmieszne, bo tutaj akurat powinno im zależeć.

lukaszr
31-12-2010, 16:52
Czasami mam wrażenie, że Allegro nie zna takich słów jak: "zależeć", "jakość", "poszanowanie klienta".

axk
31-12-2010, 17:00
Czasami mam wrażenie, że Allegro nie zna takich słów jak: (...) "poszanowanie klienta".

Poszanowanie się należy, ale tylko sprzedającym.

Bolek02
31-12-2010, 17:14
Sądząc po negatywnych komentarzam na koncie sprzedającego napewno sobie poradzi :)

lukaszr
31-12-2010, 17:54
Poszanowanie się należy, ale tylko sprzedającym.

W końcu płacą za to. Nie to co kupujący.

rzewus
31-12-2010, 18:02
Obsługa klienta allegro to śmiech na sali. Wszystko z klucza lub na zasadzie kopiuj-wklej.
Niestety odnoszę takie samo wrażenie. Od razu jak tylko dostałem informację o tym, że Sprzedający wystąpił o zwrot prowizji, odpisałem Allegro jak wygląda sprawa. Nie otrzymałem odpowiedzi. Dopiero po przypomnieniu napisali:
Informuję, że prowizja od sprzedaży w powyższej aukcji została zwrócona Sprzedającemu, ponieważ do transakcji nie doszło.
Nadmieniam, że w każdym powiadomieniu dotyczącym procedury zwrotu prowizji zamieszczony jest wskazany przez Sprzedającego powód braku finalizacji transakcji. Ma on jednak charakter informacyjny i nie stanowi osądu na temat przebiegu transakcji.
Pragnę dodać, że zwrot prowizji otrzymuje Sprzedający od naszego Serwisu, nie od Pana jako Kupującego."
Według mnie ich działanie jest nienormalne, a to co im napisałem w wyjaśnieniu kompletnie zignorowali.
Warto wspomnieć, że przy każdej odpowiedzi jest magiczne: Dziękuję za wiadomość i przepraszam za długi czas oczekiwania na odpowiedź..

sebfoto
02-01-2011, 21:32
http://allegro.pl/obiektyw-canon-ef-50-mm-f-1-4-do-canon-50mm-f-1-4-i1389522852.html

ktoś się machnął w cenie?
Już widzę waszą dyskusję. :)

sprocket73
02-01-2011, 21:50
ktoś się machnął w cenie?

Brakło jedynki na początku - tutaj ten sam sprzedawca i ten sam obiektyw (ta sama ilość 10 sztuk) i normalna cena:
http://allegro.pl/obiektyw-canon-ef-50-mm-f-1-4-do-canon-50mm-f-1-4-i1389463661.html

jacapa
02-01-2011, 21:52
Obiektywy najprawdopodobniej poszły za tą jakże niską cenę, ponieważ jeden z licytujących(z 1 niebieską gwiazdką) wystawił już sprzedającemu pozytywa o treści:

"wszystko w porządku!!!"

;)

Raczej nie możliwe żeby w jeden dzień kupił, zapłacił, przesyłka dotarła i wystawił komentarz.

sebfoto
02-01-2011, 22:17
czyli sprzedający pewnie dogadał się z kupującym $$ ;)

Właściwie to może była prowokacja. Teraz sprzedawca ma niezły marketing szeptany :)

Raczej nie możliwe żeby w jeden dzień kupił, zapłacił, przesyłka dotarła i wystawił komentarz.

Odebrał osobiście w sylwestra :D

addie
03-01-2011, 11:37
Broń Boże nie chce nikogo osądzać ani oczerniać. Od dłuższego czasu poluje na używkę bg-e2n i ceny 1-2letnich gripów dochodziły nawet do 450-500zł !! A tu proszę nówka z gwarancja za 380zł ?!
http://allegro.pl/battery-pack-canon-bg-e2n-20d-30d-40d-50d-bg-e2-i1387984493.html
Jak to możliwe skoro najtańsze oferty w sklepach to 620zł.

nowart
03-01-2011, 11:58
Na allegro te gripy od dawna leżą za ok 370-400zł w ilości kilkanaście ofert zatem nie wiem o jakich sklepach piszesz. No i coś widać kiepsko polujesz ;) Zatem bierz teraz bo schodzą już z rynku i taniej nie bedzie skoro niewiele niżej stoi chiński szmelc z Alf, Delt itp...

addie
03-01-2011, 12:18
o widzisz ! Pewnie spowodowane jest to niekompatybilnością z następcami 50d
dzięki.

szunaj
03-01-2011, 15:12
czyli sprzedający pewnie dogadał się z kupującym $$ ;)
Na to to bym nie liczył w przypadku tego sklepu.
Przeczytałem kilkadziesiąt negatywnych komentarzy, które wystawili kupujący i odpowiedzi tego sklepu na nie, polecam poczytać. Nawet, jeśli te negatywne komentarze kupujących to złośliwe i niesłusznie są to to jak w odpowiedziach zostały potraktowane osoby wystawiające negatywne komentarze mówi samo za siebie o kulturze osób pracujących w tym sklepie. Z danych o sklepie można wyczytać, że to sklep internetowy prowadzony rodzinnie tym bardziej dziwi mnie, że tego typu teksty wypisywane w odpowiedzi na negatywne komentarze są normą.
Pozdrawiam.
Żeby nie było że bezpodstawnie pomawiam to dla przykładu perełki:

Kupujacy:
To są oszuści!! wyjątkowo długi czas oczekiwania na przesyłkę W końcu przesłali uszkodzony sprzęt i nawet nie chcą słyszeć o prawie do zwrotu towaru, w rozmowie telefonicznej szef firmy stwierdził, że "mogę mu naskoczyć"
Odpowiedź:
Odrażający kłamczuch ! Wysyłka natychmiastowa, sprzęt odesłał nam w stu procentach sprawny co potwierdził serwis Canon Poland, dla świętego spokoju mimo to wymieniliśmy na nowy i oto komentarz....ps.pan nie może nikomu nawet naskoczyć

Kupujący: RADZĘ UWAŻAĆ .Człowiek niezrównoważony emocjonalnie .Całkowity brak kultury.W sytuacjach konfliktowych traci poczucie odpowiedzialności za spzrzedany towar.Dla mnie to stracone 300zł Dla zasady pokażę mu,ze nie jest bezkarny.NIE POLECAM!!!
Odpowiedź:
ten chłopak ma bardzo poważny problem alkocholowy......stracony czas, kompletny brak zasad na Allegro, finalnie komentarz nie zawierający jednego słowa prawdy za to obraźliwy - charaktersystyczne zachowanie dla tego młodego alkocholika.

jacapa
03-01-2011, 15:56
Ciekawe , naprawdę niezłe.

MaD77
03-01-2011, 16:22
Rzeczywiście niezły oryginał z pana faxteljacek. Za wszystkie neutralne komentarze w rewanżu powystawiał negatywy do tego okraszone inwektywami.

rzewus
05-01-2011, 00:28
Dostałem odpowiedź od Allegro - nie zaskoczyli. Dziękują za kontakt i informują, że wszelkie szczegóły dotyczące finalizacji transakcji i ewentualnych zwrotów Kupujący i Sprzedający powinni ustalać między sobą. Allegro nie będąc stroną zawieranych za jego pośrednictwem transakcji, nie ingeruje w sytuacje sporne między Użytkownikami.
Tyle w temacie.

sebfoto
05-01-2011, 21:10
http://allegro.pl/show_item.php?item=1393400730 kolejny sprzedawca odwołujący oferty bez wyraźnego powodu. Sprzedał poza allegro?

rzewus
05-01-2011, 22:55
Może sprzedał poza Allegro. Na wszelki wypadek miał cenę minimalną i "w porę" odwołał wszystkie oferty. Moim zdaniem formalnie wszystko jest ok.
Wiecie może, czy za takie działanie ponosi się jakieś konsekwencje?

sebfoto
06-01-2011, 14:14
Może sprzedał poza Allegro. Na wszelki wypadek miał cenę minimalną i "w porę" odwołał wszystkie oferty. Moim zdaniem formalnie wszystko jest ok.
Wiecie może, czy za takie działanie ponosi się jakieś konsekwencje?

Oprócz spadku wiarygodności, imho, żadnych innych konsekwencji nie będzie.

fleder
06-01-2011, 17:35
Witam, ja zapodam coś takiego:
http://allegro.pl/canon-eos-1d-mark-ii-n-i1388344558.html
Czy to jest podejrzane? Jak dla mnie podejrzane jest jedynie to że nikt nie licytuje :) Co sądzicie?

tombas
06-01-2011, 17:48
Witam, ja zapodam coś takiego:
http://allegro.pl/canon-eos-1d-mark-ii-n-i1388344558.html
Czy to jest podejrzane? Jak dla mnie podejrzane jest jedynie to że nikt nie licytuje :) Co sądzicie?
a po co teraz? jeszcze 4 dni:-D

Bolek02
06-01-2011, 18:06
Nic podejrzanego w tek aukcji nie ma, to standardowa licytacja :)

rafalp88
06-01-2011, 18:19
Coś mi się wydaje że to nie było pomyłka z f 1.8
tylko ktoś w cenie nie dopisał 1 przed 399;)
Zobacz że cała aukcja wystawiona jest pod 50mm f1.4
U nich to szkło kosztuje 1399zł
http://allegro.pl/obiektyw-canon-ef-50-mm-f-1-4-do-canon-50mm-f-1-4-i1389463661.html

Była dobra okazja do zakupu 10 sztuk ;)

rzewus
06-01-2011, 22:03
ktoś w cenie nie dopisał 1 przed 399;)
Zdaje się, że wcześniej było o tym wiadomo... Post nr #3331 (http://www.canon-board.info/showpost.php?p=914052&postcount=3331) wyjaśnia wszystko.

Staszku
08-01-2011, 19:04
Jedno szkło na dwóch aukcjach?
http://allegro.pl/canon-300-f-4-is-300mm-jak-nowy-i1402644873.html
http://allegro.pl/canon-300-f-4-is-300mm-jak-nowy-i1392036668.html

Przy okazji, jeśli mogę spytać - widzę, że ten obiektyw próbują sprzedać od ok. 1.5 roku schodząc z ceny w tym czasie o kilka tysięcy:
http://allegro.pl/interfoto-canon-400mm-f-2-8-l-is-usm-400-2-8-raty-i1391006671.html

Czy to pewny sprzedawca, czy cena jest zbyt wygórowana?

ygd
09-01-2011, 13:22
To jest komis, więc trzeba uważać, bez zobaczenia i ocenienia stanu sprzętu na własne oczy bym nie śmiał kupić. Z tego co pamiętam była jakaś akcja z nieautentycznym przebiegiem 5D od tego sprzedawcy.

Goomis
09-01-2011, 19:31
Ta 400 to ciekawa aukcja - bo jak wchodzę na allegro w kategorię foto-obiektywy to go nie ma na liście?? O_o dziwne...(tak samo jest z ich 300/2.8 ...)
Szczerze? Jak na interfoto to szkło jest w super stanie + dają gwarancję 12miechów! Oczywiście odbierałbym osobiście ale IMHO dobra oferta...

nowart
10-01-2011, 14:59
Pewnie dlatego, że allegrowe zasady mające na celu wyłącznie ochronę własnych interesów, wprowadziło w paru działach defaultowy filtr wyrzucający z wyników wyszukiwania wszystkie aukcje a pozostawiając wyłącznie oferty KupTeraz.

HuleLam
10-01-2011, 15:43
Czy to pewny sprzedawca, czy cena jest zbyt wygórowana?
Interfoto... zatem kupuj wyłącznie osobiście, nie przez neta.
zdRAWki

MacGyver
10-01-2011, 16:27
Interfoto... zatem kupuj wyłącznie osobiście, nie przez neta.i
Dokładnie, interfoto znane jest z koloryzowani opisów od ładnych paru lat (to jeden z pierwszych fotokomisów, sprzedających przez internet.
http://www.interfoto.eu/#CANON
Te ich opisy, n/bp, n/u itd, ktoś kiedyś rozszyfrował (na pl.rec.foto bodajże) jako (cytuję z pamięci):
n - nieźle zajechany
n/u - nieźle zajechany, uszkodzony
n/bp - nieźle zajechany, będzie padał
:-)

Raus
10-01-2011, 19:11
Rozglądam się za 5D

Co myślicie o tej aukcji?

http://allegro.pl/canon-eos-5d-oryginalny-zestaw-dodatki-i1407402585.html

Cena bardzo niska. Na pytanie o przebieg sprzedawca odpowiedział że używał aparatu 3 lata i przebiegu nie zna

kiray
10-01-2011, 19:35
Rozglądam się za 5D

Cena bardzo niska. Na pytanie o przebieg sprzedawca odpowiedział że używał aparatu 3 lata i przebiegu nie zna

Nic dziwnego, że nie zna przebiegu, ja też nie znam przebiegu swojego aparatu. Fakt cena jedna z niższych, ale czy to powód, aby zaraz coś podejrzewać?

Raus
10-01-2011, 19:40
Nic dziwnego, że nie zna przebiegu, ja też nie znam przebiegu swojego aparatu. Fakt cena jedna z niższych, ale czy to powód, aby zaraz coś podejrzewać?

No wiesz orientacyjny jako taki każdy raczej zna. Czy jest to około 20tys czy 80tys. A jak patrze że niektórzy wystawiają z przebiegiem 60-80tys za 3.300zł to dlatego lekkie podejrzenia mam

Hubi78
10-01-2011, 20:18
Wydaje mi się że każdy wie co ma, więc pewnie przebieg jest spory. Najlepiej powiedzieć że się nie zna żeby później kupujący miał pretensje sam do siebie

szunaj
10-01-2011, 20:22
Rozglądam się za 5D

Na moje oko to obudowa aparatu była bardzo nieudolnie czyszczona, efekt taki że teraz nawet plastik się błyszczy nienaturalnie. Zapytaj sprzedającego czym czyścił jak się nie przyzna to prawdy nie mówi. Co do przebiegu migawki to jak jest on na przyzwoitym niezbyt dużym poziomie to w interesie sprzedającego jest go choćby mniej więcej podać. Każdy wie że można przebieg sprawdzić w serwisie a w przypadku niedużego potwierdzonego przebiegu można wówczas uzyskać większą cenę. O dokumentach zakupu ani słowa tak jak i o tym czy aparat był naprawiany/serwisowany.
No ale ja to wymagający jestem jeśli chodzi o rynek wtórny i u mnie takie braki to od razu dyskwalifikują sprzedającego a już zwłaszcza na aledrogo bo jak by co to przecież nie było tego w opisie aukcji no i nie ma sprawy.
Pozdrawiam.

Bolek02
10-01-2011, 20:26
Wygląda po bliższej analizie fotek na raczej zjechany egzemplarz. To też cena atrakcyjna żeby sprzedać :)

Raus
10-01-2011, 20:28
Dokładnie Panowie tak jak piszecie - niby nie wiadomo a tu bach...120tys:twisted:

Dlatego lepiej sob ie daruję tą sztukę.

Interesowałem się jeszcze tym - http://allegro.pl/canon-5d-wroclaw-2x-cf-maly-potwier-przebieg-i1402642808.html

Bo co prawda jest dokument na przebieg, ale ten kontakt ze ścianą....:-D

marito
10-01-2011, 20:29
A nie można sprawdzić przebiegu programem jak Eos info? Gdy miałem 40D to sprawdzałem nim przebieg bez żadnego problemu w ciągu kilku sekund.

Raus
10-01-2011, 20:32
A nie można sprawdzić przebiegu programem jak Eos info? Gdy miałem 40D to sprawdzałem nim przebieg bez żadnego problemu w ciągu kilku sekund.

Właśnie problem w tym że w 5D nie można

marito
10-01-2011, 20:40
Hmmm, no to zostaje Żytnia.

Bolek02
10-01-2011, 20:51
Dokładnie Panowie tak jak piszecie - niby nie wiadomo a tu bach...120tys:twisted:

Dlatego lepiej sob ie daruję tą sztukę.

Interesowałem się jeszcze tym - http://allegro.pl/canon-5d-wroclaw-2x-cf-maly-potwier-przebieg-i1402642808.html

Bo co prawda jest dokument na przebieg, ale ten kontakt ze ścianą....:-D

No, ten kontakt ze ścianą to nie żarty :confused: może być różnie.

fil91
10-01-2011, 20:51
Wygląda po bliższej analizie fotek na raczej zjechany egzemplarz. To też cena atrakcyjna żeby sprzedać :)

Dosyć ciekawe stwierdzenie po czym wnioskujesz że jest zajechany?(pytam poważnie:-D)
Po exifie widać że właściciel kupił 5d mark II i to pewnie jest powodem sprzedaży.
Nie widzę w tej aukcji nic podejrzanego , żeby nie było nie mam w mojej wypowiedzi żadnego "interesu" (nie znam sprzedającego)

Bolek02
10-01-2011, 20:52
Hmmm, no to zostaje Żytnia.

No nie bardzo, jak Sprzedający daleko od Kupującego :)

Dosyć ciekawe stwierdzenie po czym wnioskujesz że jest zajechany?(pytam poważnie:-D)
Po exifie widać że właściciel kupił 5d mark II i to pewnie jest powodem sprzedaży.
Nie widzę w tej aukcji nic podejrzanego , żeby nie było nie mam w mojej wypowiedzi żadnego "interesu" (nie znam sprzedającego)

Po wyglądzie - jedna strona błyszcząca a druga matowa na pierwszej focie :(

No nie bardzo, jak Sprzedający daleko od Kupującego :)

W tej aukcji nie ma nic podejrzanego - jaki aparat taka cena.

fil91
10-01-2011, 21:02

Z jednej strony na aparat pada światło(ostre nie modyfikowane) z drugiej nie , do tego dość agresywna obróbka podbity kontrast i clarity ... efekt gotowy.
Na kolejnym zdjęciu druga strona też się "błyszczy"
pozdrawiam

agolek91
10-01-2011, 21:40
Potrzebuję pilnie Waszej porady! Od 2 tygodni uganiam się za canonem 50mm 1.4 Zamawiałam w kilku sklepach - albo nie ma na magazynie, albo trwa inwentaryzacja. Dziś znalazłam taka aukcję, czy wydaje się Wam ona podejrzana?
http://allegro.pl/canon-ef-50mm-1-4-usm-stan-idealny-i1406700354.html
Nie znam gościa, obiektyw jest używany, stan niby idealny. Problem w tym, ze jest na licytacji, więc w razie problemów, nie będę mogła go zwrócić (zwrot dotyczy "kup teraz"). Proponujecie czekać dalej?

Raus
10-01-2011, 21:50
Potrzebuję pilnie Waszej porady! Od 2 tygodni uganiam się za canonem 50mm 1.4 Zamawiałam w kilku sklepach - albo nie ma na magazynie, albo trwa inwentaryzacja. Dziś znalazłam taka aukcję, czy wydaje się Wam ona podejrzana?
http://allegro.pl/canon-ef-50mm-1-4-usm-stan-idealny-i1406700354.html
Nie znam gościa, obiektyw jest używany, stan niby idealny. Problem w tym, ze jest na licytacji, więc w razie problemów, nie będę mogła go zwrócić (zwrot dotyczy "kup teraz"). Proponujecie czekać dalej?

Dla mnie koleś jest dziwny bo wystawił kilka dni tem 5D z takim opisem - http://allegro.pl/canon-5d-bdb-stan-komplet-i1400892922.html

do dziś go nie dodał i na maila też nie odpisuje

Merde
11-01-2011, 14:14
No, ten kontakt ze ścianą to nie żarty :confused: może być różnie.

Przesadzasz, to tylko lekkie przytarcie.

MacGyver
11-01-2011, 14:35
Potrzebuję pilnie Waszej porady!

Mam do sprzedania używany obiektyw Canon EF 50mm f/1.4 USM. Jestem jego pierwszym właścicielem i używałem wyłącznie amatorsko. Bardzo dbam o swój sprzęt, w zw. z tym szkło jest w świetnym stanie technicznym i optycznym - brak rys, otarć, obtłuczeń, wgnieceń itd. Nigdy nie upadł ani nie był naprawiany. Od nowości nakręcony był filtr UV
A na aukcjach kupa innego sprzętu, kilka puszek, Canon Nikon, wszystkie mało używane, zawsze z filtrem, przy części sprzętu wprost pisze że on go używał. Ponadto w ofercie jakieś narty i inne graty.
Nie chcę oskarżać człowieka ale dla mnie to mało wiarygodne. Wygląda na handlarza bez zarejestrowanej działalności gospodarczej, nawet strony "o mnie" nie chciało mu się zrobić.

2bowler4
11-01-2011, 14:54
rozmawiałem z nim wczoraj, twierdzi, że kupuje okazyjnie sprzęt min. od ślubniaków, ale jest pewny jakości swojego sprzętu (ciekawe skąd?), więc raczej jak MacGyver pisał

MacGyver
11-01-2011, 15:51
To może jeszcze inne "kfiatki":
24-70/2.8 L

jest to wyselekcjonowany, bardzo ostry egzemplarz od pełnej dziury
To chyba najlepiej robiony uniwersalny zoom Canona, nieostre egzemplarze, jako ewidentnie wadliwe, wracają do sprzedawców.
Nikkor 24-70/2.8

BARDZO MAŁO UŻYWANY.
SPRZEDAJE BO POTRZEBUJE GOTÓWKI.
A kto kupuje tak drogiego uniwersalnego zooma żeby go "mało używać"? Zwolennik ultrajasnych stałek kupi raczej coś ciemniejszego z większą krotnością zooma, bo jasność już ma, potrzeba mu uniwersalności. Ewentualnie przyrodnik czy spoter z dużym budżetem na swoje hobby, ale ich jest naprawdę mało. No i to "sprzedaje bo potrzebuję gotówki", to w końcu sprzedający używa sytemu Nikon czy Canon, bo jakoś wierzyć mi się nie chce że fundnął sobie takie wypasione zestawy w obu (no bo i po co).

Nie można przyjmować a priori że sprzęt od tego pana ma wady, ale takie manipulowanie opisami wiarygodności, w moich oczach, mu nie dodaje.

marito
11-01-2011, 17:47
Nie można przyjmować a priori że sprzęt od tego pana ma wady, ale takie manipulowanie opisami wiarygodności, w moich oczach, mu nie dodaje.

No fakt ale chłop widać żyje z handlu więc normalne, że upiększa opisy żeby sprzęt sprzedać - co sie dziwić. To tak jak z autami - Polak chętniej kupi wóz gdy ma na liczniku kręcone 120k km niż realne, uczciwe 250k km mimo że w 99% wie że licznik był podrasowywany. Swego czasu dość mocno bawiłem sie obiektywami na gwint M42 i jak się popatrzyło na Allegro to co drugi obiektyw był "kultowy" i w sklepowym stanie. Siła marketingu. Uważam że jak się ma blisko do gościa to można podjechać, a na odległość trochę ryzyko jak to od handlarza. Lepiej ogłosić chęć kupna na forumowej giełdzie, może jakiś sprawdzony użytkownik ma akurat takie szkło do opchnięcia.

jacek_73
11-01-2011, 17:48
...

Ten pan jest handlarzem i czerpie z tego zyski to fakt, ale ogólnie opinie ma nie najgorszą (choć negatywy są i to dość poważne). Na pewno nie jest to miłośnik fotografii.

rozmawiałem z nim wczoraj, twierdzi, że kupuje okazyjnie sprzęt min. od ślubniaków, ale jest pewny jakości swojego sprzętu (ciekawe skąd?), więc raczej jak MacGyver pisał

Raczej skupuje po serwisach aukcyjnych byle taniej, a doliczając swoją (niemałą prowizję) i tak ma korzystne ceny.

Najlepiej sobie poczytać wystawione mu komentarze negatywne, wniosek nasunie się jeden: można się przejechać, a w razie jakby coś było nie tak należy liczyć się ze stratą nerwów...nie twierdzę iż omawiany obiektyw jest wadliwy , wręcz przeciwnie, ale zawsze.

MacGyver
11-01-2011, 18:22
No fakt ale chłop widać żyje z handlu więc normalne, że upiększa opisy żeby sprzęt sprzedać - co sie dziwić....Siła marketingu
Marketing to, w moim rozumieniu, podkreślanie zalet i umniejszanie znaczenia wad a nie, odpowiednio, wymyślanie fałszywych pierwszych i ukrywanie drugich. Dla mnie to jest oszustwo. Mniej lub bardziej szkodliwe, ale oszustwo!

To tak jak z autami - Polak chętniej kupi wóz gdy ma na liczniku kręcone 120k km niż realne, uczciwe 250k km mimo że w 99% wie że licznik był podrasowywany.
Jak widać Polak Polakowi nie równy. Ja wolę znać prawdę, bo wiem jakich dalszych kosztów się po takim aucie spodziewać. Z resztą, raz się naciąłem i używanych aut szukam wyłącznie w komisach przysalonowych, z realnie udokumentowanym przebiegiem i historią serwisową.

Swego czasu dość mocno bawiłem sie obiektywami na gwint M42 i jak się popatrzyło na Allegro to co drugi obiektyw był "kultowy" i w sklepowym stanie.
He, he, przypomina się słynny ekrowa, który Heliosa opisywał tak jak by on był lepszy od szkieł Leica :-D

Lepiej ogłosić chęć kupna na forumowej giełdzie, może jakiś sprawdzony użytkownik ma akurat takie szkło do opchnięcia.
Pytająca koleżanka nie może, bo ma za krótki staż i brakuje jej dorobku.

marito
11-01-2011, 18:35
Marketing to, w moim rozumieniu, podkreślanie zalet i umniejszanie znaczenia wad a nie, odpowiednio, wymyślanie fałszywych pierwszych i ukrywanie drugich. Dla mnie to jest oszustwo. Mniej lub bardziej szkodliwe, ale oszustwo!
Ehhh nie znam się ale coś czuję że kariery w biznesie bys nie zrobił z takim uczciwym podejściem :)

Jak widać Polak Polakowi nie równy. Ja wolę znać prawdę, bo wiem jakich dalszych kosztów się po takim aucie spodziewać. Z resztą, raz się naciąłem i używanych aut szukam wyłącznie w komisach przysalonowych, z realnie udokumentowanym przebiegiem i historią serwisową.
Ano widzisz, sam mówisz że musiałeś się naciąć żeby zmądrzeć.

He, he, przypomina się słynny ekrowa, który Heliosa opisywał tak jak by on był lepszy od szkieł Leica :-D
He he przypomniałeś mi, faktycznie jego opisy były rewelacyjne:) Heliosa jak heliosa ale pamiętam jak opisywał obiektywy od FEDa przerobione do makro - Leici się chowały :)

Pytająca koleżanka nie może, bo ma za krótki staż i brakuje jej dorobku.
To może ograniczyć minimalną liczbę postów do działu "sprzedam" a "kupię" zostawić jak było? tak tylko luźno myslę...

MacGyver
11-01-2011, 19:07
Ehhh nie znam się ale coś czuję że kariery w biznesie bys nie zrobił z takim uczciwym podejściem :)
Od 13 lat jestem "na swoim" ale fakt, faktem Bentleya i zabytkowego pałacyku nie posiadam :-D
Koloryzować mi się zdarza, takie życie, no ale nie w tak prymitywny i naciągany sposób.
A jak na Allegrze wyzbywałem się swoich szkiełek M42 napisałem samą prawdę (bo nawet stwierdzenie że lekko zatłuszczone listki przysłony w Jupiterze to normalka było prawdziwe, ja nie widziałem Jupiego który by nie miał) i wszystko opchnąłem z zyskiem, nawet Orestora 100/2.8, który był totalnie nieznanym szkłem.

Ano widzisz, sam mówisz że musiałeś się naciąć żeby zmądrzeć.
Przebieg był duży i o tym wiedziałem, problem wynikał z tego że auto pochodziło z Włoch i poprzedni właściciel serwisował je u kowala a i to niezbyt regularnie.

To może ograniczyć minimalną liczbę postów do działu "sprzedam" a "kupię" zostawić jak było? tak tylko luźno myslę...
Zgłosiłem taki wniosek ale został przez "radę najwyższą" odrzucony i nie ma co kontynuować tematu bo jest on zamknięty.

marito
11-01-2011, 19:24
Zgłosiłem taki wniosek ale został przez "radę najwyższą" odrzucony i nie ma co kontynuować tematu bo jest on zamknięty.

Ano nie wiedziałem o tym, ale skoro tak mówisz to faktycznie-siła wyższa.

Raus
11-01-2011, 23:21
Miał ktoś do czynienia z tym sprzedawcą - http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=13270501

Jestem z nim umówiony - ma mi jutro sprawdzić przebieg 5d - niby bardzo malutki bo robił fotki tylko na wycieczkach itd

marito
11-01-2011, 23:26
Tiaaaaa... na wycieczkach :) Zadaj mu kilka technicznych pytań i od razu będziesz wiedzialłczy gościu faktycznie zna sie na fotografii i cos tam nim pstrykał czy to poprostu kolejny handlarz.

Raus
11-01-2011, 23:30
Tiaaaaa... na wycieczkach :) Zadaj mu kilka technicznych pytań i od razu będziesz wiedzialłczy gościu faktycznie zna sie na fotografii i cos tam nim pstrykał czy to poprostu kolejny handlarz.

Własnie że faktycznie wygląda na laika! Bo np pisze mi że jedno firmware od nowości w aparacie i nic nie grzebał. A na pytanie czy może mi sprawdzić przebieg na Żytniej skoro jest z Wawy odpowiedział pytając gdzie dokładnie ma podjechać i o co poprosić bo się na tym nie zna. Jutro ma niby ten przebieg sprawdzić

marito
11-01-2011, 23:37
No kurczę na mój chłopski rozum to nikt nie kupuje 5D do pstrykania na wycieczkach tylko robi to osoba ktora jakieś pojęcie o fotografii juz ma. Obstawiam jednak że to handlarz

MacGyver
11-01-2011, 23:51
Opisy przyklejane z reklam owych prasówek, kradzione zdjęcia, handlarz "czym popadnie" jak nic :-) Nie znaczy to że sprzęt jest w złym stanie ale trzeba uważać, bo taki potrafi uszkodzić próbując coś tam "sprowadzić" albo przy pakowaniu (sam miałęm taką sytuację, pisałem już kiedyś o tym).
A że używany na wycieczkach, całkiem możliwe, ja swoją piątką też nie fotografuje trawnika pod balkonem :-)

dinderi
11-01-2011, 23:55
No kurczę na mój chłopski rozum to nikt nie kupuje 5D do pstrykania na wycieczkach tylko robi to osoba ktora jakieś pojęcie o fotografii juz ma. Obstawiam jednak że to handlarzJa kupiłem do pstrykania, również na wycieczkach...

Raus
11-01-2011, 23:59
Opisy przyklejane z reklam owych prasówek, kradzione zdjęcia, handlarz "czym popadnie" jak nic :-) Nie znaczy to że sprzęt jest w złym stanie ale trzeba uważać, bo taki potrafi uszkodzić próbując coś tam "sprowadzić" albo przy pakowaniu (sam miałęm taką sytuację, pisałem już kiedyś o tym).
A że używany na wycieczkach, całkiem możliwe, ja swoją piątką też nie fotografuje trawnika pod balkonem :-)

Ehh chyba nigdy nie kupie tego 5D:-D

Oczywiście ze wszystkim możemy się mylić ale mi też coś od początku nie pasowało. Hmm no i do tego szkła które sprzedaje - 24-70L i 100-400L hmm niby zrobił niecałe 7tys tym body!!

MacGyver
12-01-2011, 00:11
Ehh chyba nigdy nie kupie tego 5D:-D
Cierpliwości, jeśli chcesz kupić dobrą używkę w dobrej cenie trzeba za nią zapolować, tym bardziej że masz czym robić zdjęcia.

Oczywiście ze wszystkim możemy się mylić ale mi też coś od początku nie pasowało. Hmm no i do tego szkła które sprzedaje - 24-70L i 100-400L hmm niby zrobił niecałe 7tys tym body!!Wątpliwe aby był to zestaw używany przez tego człowieka ale to nie znaczy że nie należał do amatora.

h_stamper
16-01-2011, 02:43
Tu jest ciekawy "kwiatek": http://allegro.pl/canon-ew-83h-super-stan-i1407358455.html

Ktoś mu po kilku dniach chyba zwrócił uwagę co to za obiektyw i chłopina próbował się poprawić, ale dalej mu nie wyszło (LKA ;-)

matti_1989
16-01-2011, 03:21
Niema co się śmiać. Upatrzysz taką aukcje, dzwonisz do kolesia, że np. za 1200zł bierzesz natychmiast:) I Pan się zgadza bo nie wie co sprzedaje.

arturs
16-01-2011, 12:24
Niema co się śmiać. Upatrzysz taką aukcje, dzwonisz do kolesia, że np. za 1200zł bierzesz natychmiast:) I Pan się zgadza bo nie wie co sprzedaje.

a za np. pół roku wysyłasz szkło do serwisu i zamiast zwrotu szkła odwiedzają Cię smutni panowie w niebieskich wdziankach i pytają skąd miałeś kradzione szkło :mrgreen:

pe.en.de
16-01-2011, 12:27
A widzicie te fotki które sam pstryknął obiektywowi?
Czy dalej sądzi ktoś że to zawodowiec? Pomijam już "paprochy".

matti_1989
16-01-2011, 12:50
a za np. pół roku wysyłasz szkło do serwisu i zamiast zwrotu szkła odwiedzają Cię smutni panowie w niebieskich wdziankach i pytają skąd miałeś kradzione szkło :mrgreen:

A jest w ogóle dokładna baza skradzionego sprzętu foto gdzieś? Można np. iść na policje i sprawdzić tak jak telefon komórkowy??

rzewus
16-01-2011, 15:13
Tu jest ciekawy "kwiatek": http://allegro.pl/canon-ew-83h-super-stan-i1407358455.html
Już po wszystkim: "Błednie wystawiona aukcja opis, obiektyw bedzie wystawiony w poźniejszym czasie." :)

annasss
16-01-2011, 17:10
witam, mam w planach zakup nowej lustrzanki. Do tej pory robiłam zdjęcia Canonem 300D i jako wierna tej marce chcę zakupić model 400d. Myślałam również o Nikonie d3000, ale nie jestem pewna, nie znam się na tych aparatach.
Wracając do tematu, zastanawiają mnie te egzemplarze na allegro:
Co sądzicie na ich temat:

http://allegro.pl/canon-eos-400d-torba-gratis-karta-4gb-i1415798825.html

http://allegro.pl/canon-eos-400d-obiektyw-18-55mm-dodatki-i1415465662.html

http://allegro.pl/canon-400d-18-55mm-pelen-komplet-2gb-i1413937391.html

http://allegro.pl/canon-eos-400d-kup-teraz-dostawa-0zl-kurierem-i1413541248.html

http://allegro.pl/canon-rebel-xti-400d-canon-ef-s-18-55-dodatki-i1411943827.html

http://allegro.pl/canon-eos-400d-sigma-18-200-bonusy-i1414346032.html

pozostawiam Wam ich ocenę, będę wdzięczna za pomoc.

jacapa
16-01-2011, 17:34

Ktoś mu po kilku dniach chyba zwrócił uwagę co to za obiektyw i chłopina próbował się poprawić, ale dalej mu nie wyszło (LKA ;-)

Pozamiatane.
Nie dał się wykiwać , sam wykiwał :wink:

Już po wszystkim: "Błednie wystawiona aukcja opis, obiektyw bedzie wystawiony w poźniejszym czasie." :)

Sprzedany poza Allegro.

luciferi
16-01-2011, 20:12
jeszcze 5d mkii sprzedaje, tez z kanady

MacGyver
16-01-2011, 20:24
witam, mam w planach zakup nowej lustrzanki. Do tej pory robiłam zdjęcia Canonem 300D i jako wierna tej marce chcę zakupić model 400d. Myślałam również o Nikonie d3000, ale nie jestem pewna, nie znam się na tych aparatach.
.....
A potrzebujesz z obiektywem czy został Ci z 300D ?

Bogdan56_Ch
16-01-2011, 20:29

http://allegro.pl/canon-eos-400d-torba-gratis-karta-4gb-i1415798825.html

http://allegro.pl/canon-eos-400d-obiektyw-18-55mm-dodatki-i1415465662.html

http://allegro.pl/canon-400d-18-55mm-pelen-komplet-2gb-i1413937391.html

http://allegro.pl/canon-eos-400d-kup-teraz-dostawa-0zl-kurierem-i1413541248.html

http://allegro.pl/canon-rebel-xti-400d-canon-ef-s-18-55-dodatki-i1411943827.html

http://allegro.pl/canon-eos-400d-sigma-18-200-bonusy-i1414346032.html

Trudno ocenic czy sprzedający ma na aukcji sprzęt w pełni sprawny. Najlepiej wybrać takiego, który mieszka blisko, umówic się i samej przetestować przed zakupem. Robiłaś Canonem 300D i jeżeli pozostały jakieś obiektywy to można je wykorzystać w 400D.

Co do Nikona, to przeczytaj podsumowanie testu z fotopolis:
Testując Nikona D3000 nie omijało nas wrażenie, że powtórnie opisujemy model D60. Są to bardzo zbliżone aparaty, które z zewnątrz różnią przede wszystkim rozmiarem monitora (na korzyść D3000 oczywiście).

Nikonem D3000 jednak fotografuje się przyjemniej niż D60, wpływ na to ma zastosowanie bardziej zaawansowanego, 11-polowego układu AF. To główna i najbardziej odczuwalna zmiana w stosunku do poprzedników posiadających ubogi 3-polowy AF. Teraz zdjęcia portretowe wykonuje się szybciej i precyzyjniej - czasem nawet bez przekadrowań. Kolejną sytuacją, w której odczujemy działanie nowego autofokusa jest fotografowanie obiektów będących w ruchu, czyli np. popularnego panoramowania - tryb śledzenia 3D skutecznie utrzymuje ostrość na wybranym obiekcie.

D3000 jest jednak ubogo wyposażonym korpusem, niestety do modelu D5000 sporo mu brakuje. Przede wszystkim chodzi o brak nowoczesnej matrycy CMOS, ruchomego wyświetlacza oraz funkcji Live View. Miłośnicy kręcenia filmów lustrzankami również muszą pomyśleć o wyższych modelach D5000 lub D90.

Wg mnie, jak kupować Nikona to od D90 lub jemu podobny. Canona 400D miałem kiedyś i miło wspominam.

annasss
16-01-2011, 21:51
Niestety poprzednik 300D zostaje razem z obiektywem oddany w inne ręce.
Wszystkie z aukcji, które pokazywałam są z daleka, nie będę miała możliwości odbioru osobistego. Chciałabym ucelować na sprzedawcę, który po prostu dbał o swój aparat.

MacGyver
16-01-2011, 22:33
Niestety poprzednik 300D zostaje razem z obiektywem oddany w inne ręce.
Jeśli nie masz innych, poza KIT-em, obiektywów do 300D to interesująca może być dla Ciebie oferta z Sigmą 18-200 (szkło raczej słabe ale 18-55 też do królów optyki nie należ a Sigma jest bardziej uniwersalna)

Chciałabym ucelować na sprzedawcę, który po prostu dbał o swój aparat.
Żaden z tych aparatów nie wygląda na zaniedbany czy zajechany.

Kolekcjoner
16-01-2011, 23:48
Wszystkie z aukcji, które pokazywałam są z daleka, nie będę miała możliwości odbioru osobistego. Chciałabym ucelować na sprzedawcę, który po prostu dbał o swój aparat.

Wiesz to jest zawsze taka trudność kupowania czegokolwiek używanego i powiązane z tym ryzyko. Zresztą to że coś jest zadbane wcale nie musi oznaczać, że jest w idealnym stanie technicznym. Ja widziałem 20D znajomego który wyglądał jak z pudełka, a miał już drugą migawkę ze stanem licznika 40 tyś (pracował cały czas w studiu przy fotografowaniu przedmiotów).
Może znajdź kogoś z forum kto mieszka w pobliżu interesującego Cię sprzętu i zgodzi się go obejrzeć.

preinwher
17-01-2011, 00:12
Może znajdź kogoś z forum kto mieszka w pobliżu interesującego Cię sprzętu i zgodzi się go obejrzeć.

Tutaj lista forumowiczów którzy chętnie pomogą http://canon-board.info/showthread.php?t=64110

enter
17-01-2011, 17:28
bardzo ciekawe
użytkownik wystawia na 2 aukcjach po 5 kompletów
canona 5D mkII w cenie 2800zł za komplet

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4740640

z odbiorem osobistym tylko ??

dinderi
17-01-2011, 17:50
I jak narazie, żadnego komentarza od kupujących. Dziwne i ciekawe.
Obrobili komuś sklep foto ostatnio?

enter
17-01-2011, 17:51
albo konto alegrowe zajumali właścicielce
e, już usunięte aukcje

jasiu_q
18-01-2011, 14:31
O co chodzi w tej aukcji (http://allegro.pl/sprzedam-aparat-foto-i1408409816.html)? :twisted:

MacGyver
18-01-2011, 14:32
O co chodzi w tej aukcji (http://allegro.pl/sprzedam-aparat-foto-i1408409816.html)? :twisted:
Ktoś chyba ziół nadużywa :-D

dinderi
18-01-2011, 14:33
Przecież jest opis :D
Kiedyś do mojej firmy zgłosił się taki rafalski, który doskonale pasował do charakteru tej aukcji :D

jasiu_q
18-01-2011, 14:50
Przecież jest opis :D

Ale zdjęć brak. Oczywiście sprzętu, żeby nie było że biega o te gratisowe zdjęcie psa :-D

annasss
19-01-2011, 23:42
Jeśli nie masz innych, poza KIT-em, obiektywów do 300D to interesująca może być dla Ciebie oferta z Sigmą 18-200 .

Niestety sigma odpadła, sprzedający nie robi zdjęć amatorsko, odpisując na moje zapytanie był podpis z linkiem do strony www gdzie było jego portfolio :/

Poszukiwania nadal trwają, może wreszcie pojawi się coś w moim mieście i godnego uwagi.

N00bek
20-01-2011, 12:49
Niestety sigma odpadła, sprzedający nie robi zdjęć amatorsko, odpisując na moje zapytanie był podpis z linkiem do strony www gdzie było jego portfolio :/

Poszukiwania nadal trwają, może wreszcie pojawi się coś w moim mieście i godnego uwagi.

Kurcze dziwi mnie fakt, że ten OT nie jest przerzucony do jakiegoś innego wątku - chociażby w "dla początkujących" :roll:

gavin
20-01-2011, 14:24
jeżeli nie robi amatorsko to na 99% bierze tą sigmą raz do roku w góry czy gdzieś tam...
a nie trzaska nią ślubów... :)

Bartek_902
20-01-2011, 20:49
http://allegro.pl/show_item.php?item=1421958305
Super cena i super stan,ktoś mnie uprzedził zanim dostałem odpowiedz na maila...ciekawe jakie to źródło,stan techniczny wewnatrz itd bo cena podejrzanie niska

szunaj
20-01-2011, 22:32
http://allegro.pl/show_item.php?item=1421958305
Super cena i super stan,ktoś mnie uprzedził zanim dostałem odpowiedz na maila...ciekawe jakie to źródło,stan techniczny wewnatrz itd bo cena podejrzanie niska
Myślę że nie masz czego załować bo ten obiektyw był już w grudniu wystawiany na sprzedaż za 3500zł i wówczas chętnych nie było:
http://allegro.pl/canon-ef-300mm-f-4-l-is-usm-i1365837266.html

Moim zdanie zbyt skromny opis, nowy obiektyw fabryczny komplet a o gwarancji, pochodzeniu i dokumentach cicho sza. Jakoś nie wierzę by w cenie 40% poniżej rynkowej ceny ktoś sprzedawał taki nowy obiektyw z dokumentami potwierdzającymi jego pochodzenie. Cudów na alledrogo nie ma ten obiektyw musi być trefny.
Pozdrawiam.

Bartek_902
20-01-2011, 22:45
Moja uwage zwróciło jeszcze dziwne stare pudełko,jak by stara czcionka i w ogóle,jak ogladałem to szkło w sklepie pudełko było na 100% inne,widocznie to szkiełko było kupione ładnych pare latek temu,tak jak mówiłem na zdjeciach wizualnie pieknie,tylko ciekawe jak mechanicznie w tej cenie to wygląda

N00bek
21-01-2011, 00:32
w taki sposób kupiłem samochód. Na zdjęciach piękny miał wszystko. Poszedł na lekkie poprawki lakiernicze i po odebraniu go, 2 tygodnie później miał nawet na siłę poucinane kable od głośników czy wyrwane światła podświetlenia tablicy :(

OrzelPiotr
21-01-2011, 00:59
Poszedł na lekkie poprawki lakiernicze i po odebraniu go, 2 tygodnie później miał nawet na siłę poucinane kable od głośników czy wyrwane światła podświetlenia tablicy :(

Lekkie to są zaprawki, a do tego te 2 tygodnie naprawy - był dzwon i tyle - i to jeszcze takie rzeczy wypisujesz w podejrzanych aukcjach, ehh...

photolo
21-01-2011, 01:28
Cytat:
Napisał agolek91
http://allegro.pl/canon-ef-50mm-1-4-...406700354.html

Dla mnie koleś jest dziwny bo wystawił kilka dni tem 5D z takim opisem - http://allegro.pl/canon-5d-bdb-stan-...400892922.html

do dziś go nie dodał i na maila też nie odpisuje

A dla mnie, od wczoraj, plast01 jest zwykłym złodziejem i oszustem. Przeglądam Allegro i co widzę? - zdjęcia mojego autorstwa, w dodatku podpisane nic'kiem plast01... Otórz oświadczam wszem i wobec, że na zdjęciach w aukcji http://allegro.pl/canon-ef-85-mm-f-1-8-usm-i1420406852.html znajduje się nie obiektyw oferowany przez sprzedającego plast01 tylko obiektyw, który sprzedałem 17.11.2010r. na aukcji nr 1316607879. Jeżeli ktoś jest zainteresowany zweryfikowaniem tej wiadomości to po uzyskaniu zgody nabywcy mogę podać kontakt do niego. Reasumując, nie dość, że plast01 pomimo zastrzeżenia jakie znajdowało się na końcu aukcji i bez jakiegokolwiek kontaktu ze mną ukradł moje zdjęcia, nie dość, że umieścił na nich swój nick (na szczęście to ja mam zdjęcia z EXIF'em) to jeszcze w chwili obecnej oszukuje potencjalnych nabywców tego obiektywu... po prostu chamstwo i bezczelność, w związku z powyższym mam prawo przypuszczać, że zdjęcia zamieszczone w jego innych aukcjach też nie są jego autorstwa i nie są to zdjęcia sprzedawanych egzemplarzy. Oczywiście sprawę zgłosiłem do Allegro.

Elvi
23-01-2011, 14:08
No i dobrze zrobiłeś bo w ten sposób jego aukcja powinna zostać zamknięta. Swoją drogą to dlaczego nie podpisałeś zdjęcia swoim loginem?

Hubi78
23-01-2011, 18:10
http://allegro.pl/canon-24-70-f2-8-l-usm-aukcja-prywatna-i1426996627.html

Ciekawe ile razy bedzie jeszcze zmieniał system Conrado

gerbil
23-01-2011, 18:35
Pewnie kradzione. Gdyby świadomie przywiózł sprzęt, to nie byłoby szansy na taką pomyłkę...
proszę o usunięcie powyższego posta. jakaś dziwna pomyłka z mojej strony. sorki ;)

Tezet-gdynia
23-01-2011, 20:26
No i zdjęcie iphone4 poszlo za 540zl... Ciekawe jak dalej sie akcja potoczy...

Pop
23-01-2011, 22:02
Wygrałe ostanio aukcję http://allegro.pl/24-70-f-2-8-usm-ef-do-canona-i1407351591.html użytkownika jaworek_5_1 i z całą pewnością mogę powiedzieć że koleś jest lewy a przynajmniej krętacz. Obiektyw wylicytowałem za 1500zł i po moim mailu facet zaczął się wychowywać. Najpierw twierdził że odwołał aukcję (lol a ja ją wygrałem) potem że go nie ma bo jak go dostał to sie okazało że jest zapusty i musiał go odesłać a teraz że to był podrabiany obiektyw a chin i że powinienem się tego domyślać. A w aucji (co bylo podejrzane) nie było za wielu informacji ale byłą ze obiektyw jest oryginalny!

Mam szczerą ochotę zrobić coś żeby dać takiemu nieuczciwemu sprzedawcy jakąś nauczkę, miał ktoś kiedyś podobne akcje? Co mogę z tym zrobić? Do sądu go podać, do jakiegoś rzecznika?

pozdrawiam

Bardzo proszę o przestrzeganie regulaminu forum (w szczególności pkt. 6.).
Pozdrawiam
K.

gerbil
23-01-2011, 22:09
Obiektyw wystawił w kategorii pozostałe, więc można to dwojako interpretować. Z drugiej strony jest zdjęcie, tytuł i opis. Sprawa raczej do wygrania.

Las3k
23-01-2011, 22:41
Do sądu, wylicytowałeś oryginalny, sprawny itd obiektyw i koleś MUSI Ci go za daną kwotę sprzedać, proste.

axk
23-01-2011, 22:56
Obiektyw wylicytowałem za 1500zł...

I na prawdę byłeś na tyle naiwny aby uwierzyć w to że kupisz go za kwotę nie będącą nawet połową jego rynkowej ceny?

enter
24-01-2011, 03:19
pojechałbym po odbiór :) jest płatność przy odbiorze
a jak chcesz zapłacić wcześniej to płać z kredytowej szybciej dostaniesz zwrot kasy jak sprzedawca się nie wywiąże

myu.fokeshi
24-01-2011, 13:34
http://allegro.pl/sprzet-canon-zestaw-i1427184329.html

nie stracił ktoś ostatnio takiego sprzętu? zestaw wygląda idealnie jak zaj***y.

micles
24-01-2011, 15:59
Nie wiem co w tej aukcji aż takiego podejrzanego. No, może torby bym nie sprzedawał jakbym kupował FF, ale może ma koleś drugą. Z drugiej strony ja też mam nadmiarowe torby/plecaki i w sumie sprzedawałbym komplet, żeby kupujący nie musiał już się o
"opakowanie" martwić...

MacGyver
24-01-2011, 17:00
Nie wiem co w tej aukcji aż takiego podejrzanego.
Dużo, nawet bardzo dużo:
1. Body na zdjęciu ma przypięty 17-85 a w skład zestawu wchodzi 18-55 IS.
2. Na kolejnym zdjęciu przedstawiony jest 18-55 II a nie 18-55 IS
3. Zdjęcia przedstawiające graty są kradzione. Przedstawiają nowy sprzęt i zostały zassane z netu.
4. W aukcji nie ma mowy o takich drobiazgach jak ładowarka, akumulator, pasek, płyta z softem, papiery, pudełko.
5. Enigmatyczny tytuł i opis aukcji (a właściwie jego brak) świadczy o tym że sprzedający nie bardzo wie co sprzedaje i jest na tyle głupi/bezczelny/leniwy że nie chciało mu się nawet przykleić czegokolwiek z netu.
6. Zdanie "Naprawde polecam sprzęt sprzedaje dlatego ze chcem zakupic pełną klatke chodzi o Canon EOS 5D Mark II " pisał analfabeta.

dinderi
24-01-2011, 17:04
Zdanie "Naprawde polecam sprzęt sprzedaje dlatego ze chcem zakupic pełną klatke chodzi o Canon EOS 5D Mark II " pisał analfabeta.
Albo ktoś ze Śląska Cieszyńskiego i się zapomniał, że powinien literacką polszczyzną.

szunaj
24-01-2011, 17:11
Do tego co napisał MacGyver dodam że nie wiadomo ile lat ma ten sprzęt bo informacji o tym brak, brak również informacji o dokumentach które by potwierdzały legalne pochodzenie sprzętu.
Zanim więc ktoś napisze że nie widzi w tej aukcji nic podejrzanego powinien się bardzo mocno zastanowić bo taka opinia to wpuszczanie ewentualnego kupca w maliny.
Pozdrawiam.

Las3k
24-01-2011, 20:00
Analfabeci też mają pieniądze na drogie aparaty, nie ma w tym nic dziwnego.

myu.fokeshi
25-01-2011, 14:26
micles, dinderi, las3k - nie wiem, Was to bawi? mam wrazenie, ze uwazacie sie za bardzo dowcipnych. to Wam tylko napisze, nie - nie jestescie zabawni ;)

dobrze wiecie, ze ta aukcja smierdzi przynajmniej z powodow wymienianych przez mcgyvera, wiec chyba chodzi Wam o nabijanie postow? wrzuccie lepiej jakiegos podejrzanego linka zamiast tych bzdurnych komentarzy

EOT...

Las3k
25-01-2011, 19:02
Nie, piszę to jak najbardziej serio. Każdy opisuje przedmioty tak, na ile pozwala mu czas, wiedza i zdolności intelektualne. To paranoja i zazdrość nazywać oszustem kogoś, kto wie o sprzęcie mniej niż my i uniemożliwiać mu sprzedaż. Teraz EOT.

Merde
25-01-2011, 19:19
dobrze wiecie, ze ta aukcja smierdzi przynajmniej z powodow wymienianych przez mcgyvera

Tylko pod warunkiem, że przypuszczenia o braku ładowarki itp (przecież to, że w opisie aukcji nic o nich nie wspomniano nie znaczy z automatu że ich nie ma) są prawdziwe. Ktoś się pokusił o sprawdzenie, czy tak sobie spekulować będziecie na podstawie zajumanych z netu zdjęć?

Michał Świerkot
25-01-2011, 19:44
Przed chwilą dzwoniłem do gościa, można odebrać osobiście, 30 km od Wrocławia, w komplecie opakowanie, rachunki, w pudelku wycięty kod kreskowy ( wysłany na promocję Canona - zwrot kasy ). Właściciel od dwóch lat posiada ten aparat, nie zna przebiegu, od roku zajmuje się fotografią ślubną.

El_Chueco
25-01-2011, 19:57
I się wszystko wyjaśniło :]
- ciekaw jestem jego zdjęć ślubnych :]

Michał Świerkot
25-01-2011, 20:02
No jeszcze trzeba by spróbować odebrać osobiście.

Merde
25-01-2011, 20:03
I się wszystko wyjaśniło :]
- ciekaw jestem jego zdjęć ślubnych :]

Pewnie też zajumane z sieci ;-)
Ale wracając do tematu - rozumiem podejrzenia, ale nie dopuśćmy do tego, żeby przerodziły się one w paranoję.
Kradzież zdjęć sama w sobie jest naganna, ale wyciąganie na tej podstawie takich wniosków jak kilka postów wyżej też nie jest roztropne.

szunaj
25-01-2011, 20:59
Jak dla mnie to nic się nie wyjaśniło.
Telefonowałem do sprzedającego wczoraj i wówczas sprzedający na pytanie ile lat ma ten sprzęt i czy ma dokumenty zakupu odpowiedział że nie wie dokładnie ile lat ma sprzęt dwa albo trzy i że musi sprawdzić, powiedział też że dokumenty są. Poprosiłem by te udzielone mi informacje umieścił w opisie tej swojej aukcji. Jak widać w opisie aukcji nadal brak takich informacji.
Przy takim podejściu do opisywania sprzedawanego sprzętu jakie prezentuje ten sprzedawca który zdecydował się sprzedać tego typu sprzęt ale nie wie ile ma on lat a jakimś cudem cenę skalkulował to on dla mnie jest mało wiarygodnym sprzedawcą by kupować u niego cokolwiek. Pamiętać należy że opis w aukcji sprzedawanego przedmiotu zobowiązuje sprzedawcę do tego by po zakupie nabywca otrzymał zakupiony przedmiot zgodny z tym opisem ale w tym przypadku nie ma to zastosowania bo nawet zdjęcia przedmiotów nie przedstawiają tego co jest sprzedawane! To co kupimy w tej aukcji i w jakim to jest faktycznie stanie to zagadka, takie są fakty! To co powiedział sprzedający przez telefon to tylko ulotne słowa których nie chce potwierdzić w opisie aukcji.
Pozdrawiam.

myu.fokeshi
25-01-2011, 21:05
ja nikogo oszustem nie nazwalem, a temat dotyczy "podejrzanych" aukcji, a ta - co potwierdzaja wpisy - jak najbardziej jest. praktycznie zero informacji o sprzecie, skopiowane zdjecia, kto mi powie, ze to nie jest podejrzane. wiecej linkow i mniej dyskusji o faktach w tym temacie

dinderi
25-01-2011, 22:23
micles, dinderi, las3k - nie wiem, Was to bawi? Kompletnie nie rozumiem, o co Ci chodzi. Wyraziłem tylko opinię na temat gramatyki uzytej w opisie aukcji, a która MacGyver skomentował, że aukcję wystawił analfabeta. Co więcej, nie wyczułem "kpiny", ani w tym co napisał Micles, ani Las3k.
W ten sposób mówi się na Śląsku Cieszyńskim, w zupełnie naturalny i normalny sposób. Nie żartowałem z niczego. A w związku z tym, żeby nie prowokować ew. skojarzeń, nie ukraszałem swojej wypowiedzi żadnymi emotikonami.
Co do "zabawności", zdaję sobie sprawę, że moje poczucie humoru, którego akurat mocno skąpiłem w tym wątku, spotyka się nader często z brakiem zrozumienia. Nie mniej, dziękuję za poinformowanie mnie o tym. Jestem do tego faktu równie mocno przyzwyczajony, jak do tego, że świat pełen jest głupców.
Pozdrawiam, nie szastając humorem.

N00bek
26-01-2011, 00:35
Przed chwilą dzwoniłem do gościa, można odebrać osobiście, 30 km od Wrocławia, w komplecie opakowanie, rachunki, w pudelku wycięty kod kreskowy ( wysłany na promocję Canona - zwrot kasy ). Właściciel od dwóch lat posiada ten aparat, nie zna przebiegu, od roku zajmuje się fotografią ślubną.

No to teraz cosik ode mnie. Wysłałem dokładnie 3 dni temu maila do ów gościa. Odpisała mi kobieta, najbardziej po polsku bez zbędnych problemów z gramatyką.

Mail ode mnie wyglądał tak:

Treść wiadomości:
Witam

Jaki przebieg posiada sprzedawany przez Pana korpus?
W jakich warunkach był wykorzystywany...
Czy w zestawie jest pudełko oraz części z zestawu?

Pozdrawiam
Tomasz

, a odpowiedź wyglądała między innymi tak:

WITAM!

POSIADA OKOŁO 50 TYŚ KLATEK

BYŁ WYKORZYSTYWANY W FOTOGRAFII ŚLUBNEJ

POSIADAM CAŁY ZESTAW

Raz wiadomo o przebiegu, a raz nie? Jeszcze około godziny 20.30 wykonałem telefon. Tym razem zgłosiła się kobieta, która to przekazała mi informację, że przebieg wynosi 50 tysięcy klatek. Zdziwił mnie jednak fakt, że na hasło "potwierdzenie z żytniej" poplątał się jej język i rozmowa między nami została skończona..., przepraszam prowadzę auto czy mógłby Pan zadzwonić później.

Oczywiście, nie jestem w stanie zweryfikować gdzie była i co robiła, ale takiej ciszy w samochodzie chyba nikt nie ma ;)

Rzecz jasna mowa o tej aukcji http://allegro.pl/sprzet-canon-zestaw-i1427184329.html

Merde
26-01-2011, 08:04
Zdziwił mnie jednak fakt, że na hasło "potwierdzenie z żytniej" poplątał się jej język i rozmowa między nami została skończona...,

Nie wiem czemu zakładasz, że użytkownik sprzętu marki Canon musi mieć wiedzę o nim na poziomie przeciętnego onanisty sprzętowego z c-b.
PS: 40D nie musi "lądować" na Żytniej żeby mu odczytać przebieg, o tym chyba powinieneś wiedzieć... Dalej IMHO szukacie dziury w całym.

zieli33
26-01-2011, 16:15
Ot ciekawostka.
Licytacja Cnona 1 link (http://allegro.pl/canon-eos-1-z-bosterem-e1-bcm-i1391711491.html) zakończona na 306zł
Teraz ponownie wystawiona pomimo sprzedania link (http://allegro.pl/show_item.php?item=1430421698). Tym razem cena wywoławcza 375zł.
W tytule boster E1, w opisie boster E2.

Merde
26-01-2011, 17:08
Ot ciekawostka.
Licytacja Cnona 1 link (http://allegro.pl/canon-eos-1-z-bosterem-e1-bcm-i1391711491.html) zakończona na 306zł
Teraz ponownie wystawiona pomimo sprzedania link (http://allegro.pl/show_item.php?item=1430421698). Tym razem cena wywoławcza 375zł.
W tytule boster E1, w opisie boster E2.

Za pierwszą aukcję dostał pozytywa, sam komentarza nie wystawił.
Obstawiam, że kupujący się wycofał z transakcji, dlatego aparat znów trafił na alledrogo.
Marcina kojarzę z dawnych czasów i o ile ręczyć za jego uczciwość nie mogę, to nie wydaje mi się że jest oszustem. E1/E2 to pewnie zwykła literówka - jeśli ktoś jest zainteresowany, to sobie dopyta.

zieli33
26-01-2011, 18:24
Wystawił temu użytkownikowi komentarze za 2 inne aukcje na których wygrał licytacje.
Nie sugeruję, że ktoś jest oszustem (i nic na to nie wskazuje). Mi to wygląda na podbijanie ceny przez znajomych.

myu.fokeshi
27-01-2011, 23:32
http://allegro.pl/canon-ef-70-200-f-2-8-l-usm-i1432713784.html

wszystkie aukcje tego uzytkownika wydaja mi sie podejrzane. 0 komentarzy, brak mozliwosci odbioru osobistego, brak telefonu, szczatkowe informacje o przedmiocie, brak prawdziwych zdjec, zanizona cena i jeszcze do tego faktura vat. smierdzaca sprawa
http://allegro.pl/canon-24-70-f-2-8-i1433772526.html

nie tyle podejrzany co bardzo ciekawy opis :) polecam lekture! :)
moze by tak zrobic akcje dodawania do obserwowanych dla jaj? :) heh

pawciolbn
28-01-2011, 13:03
ej. ciekawy nie ciekawy, ale ma koleś rację. sam wystawiłem ostatnio 55-250 i teraz 17-55 i w ciągu dnia mmiałem przy tele 146 odwiedzin 38 obserwujących, a przy 17-55 mam 46 odwiedzin i 12 obserwujących po dniu. Ciekawe ilu z CB obserwuje te aukcje, a później komentarze...

matti_1989
28-01-2011, 13:06
ej. ciekawy nie ciekawy, ale ma koleś rację. sam wystawiłem ostatnio 55-250 i teraz 17-55 i w ciągu dnia mmiałem przy tele 146 odwiedzin 38 obserwujących, a przy 17-55 mam 46 odwiedzin i 12 obserwujących po dniu. Ciekawe ilu z CB obserwuje te aukcje, a później komentarze...

Ja bardzo często obserwuję podobne aukcje, żeby być na bieżąco z cenami oraz z trendami prowadzania licytacji przez polskich allegrowiczów, takie dane później się przydają.

pawciolbn
28-01-2011, 13:14
Dla mnie bywa zgubne porównywanie cen Allegro i odnoszenie sie do nich w swoich aukcjach. Dałem za szkło 3400, ma jeszcze 3 miechy gwarancji, zadbane itp itd. W komplecie UV, polar i osłona. Wypadałoby wystawić za 2700, ale to śmieszna cena. Ludzie na Allegro szukają tanio, a tani nie zawsze się da.

chociażby ta AUKCJA (http://allegro.pl/canon-eos-30d-tamron-17-50-f2-8-idealny-4tys-i1428076408.html) wydaje się być ciekawa, chociaż nie jest tanio..

kadol
28-01-2011, 13:54

Po jednym dniu na mojej aukcji jest 6 oberwujących i o czym to świadczy..., o niczym. Niech sobie patrzą, jak ktoś kupi to fajnie. A czy kogoś stać na ten obiektyw czy nie to już jego sprawa.
Odnośnie opisu tamtej aukcji to jest to niezła reklama.

MacGyver
28-01-2011, 18:24
Ale wracając do tematu - rozumiem podejrzenia, ale nie dopuśćmy do tego, żeby przerodziły się one w paranoję.
Kradzież zdjęć sama w sobie jest naganna, ale wyciąganie na tej podstawie takich wniosków jak kilka postów wyżej też nie jest roztropne.
Widzisz, nawet sklepy internetowe ogłaszając się na allegro z nowym sprzętem wypisują co jest w pudełku a nie tylko "pełny zestaw fabryczny".
Ponadto tytuł wątku jest "podejrzane" a nie "złodziejskie", "oszukańcze" czy "lewe".
Nie mam nic do kupowania sprzętu od ludzi, którzy weszli w jego posiadanie przypadkiem (choć nie ukrywam że w przypadku tak skomplikowanych i kosztownych fantów jak dSLR jestem ostrożny) ale chronicznie nie znoszę handlarzyn co to jednego dnia bielizna, drugiego telewizor a trzeciego komisowy sprzęt foto i za każdym razem udają że mają pojęcie o tym co sprzedają.

szunaj
28-01-2011, 18:50
Kradziony sprzęt foto nieraz jest sprzedawany na aukcjach a czy spotkał się ktoś z sytuacją że na pytanie o dokumenty sprzedający z allegro ściemniał że nie ma bo to czy tamto że np. sprzęt jest nie jego (kolegi) i nie wie kiedy był kupiony?
Chyba nikt nie oczekuje że ktoś kto sprzedaje na aukcji trefny sprzęt przyzna się do tego.
Pozdrawiam.

MacGyver
28-01-2011, 19:55
... a czy spotkał się ktoś z sytuacją że na pytanie o dokumenty sprzedający z allegro ściemniał że nie ma bo to czy tamto że np. sprzęt jest nie jego (kolegi) i nie wie kiedy był kupiony?

To dość typowe tłumaczenie :-)

Chyba nikt nie oczekuje że ktoś kto sprzedaje na aukcji trefny sprzęt przyzna się do tego.

Dlatego jeśli brakuje ładowarki, kwitów i ewentualnie pudełka (to akurat najmniej) to może to budzić uzasadnione podejrzenia. Oczywiście, może się trafić coś z zajęcia komorniczego czy ewentualnie zasatwu w lombardzie, bez kwitków i ładowarki ale to raczej niezbyt częste przypadki (a i sprzęt niezbyt pewny bo nie wiadomo jak był w międzyczasie traktowany).

Nie należy oczywiście przesadzać w druga stronę, brak wymienionych dodatków w przypadku DSLR jest z zasady podejrzany, ale jeśli chodzi o starsze obiektywy czy lustrzanki analogowe to jest to wręcz typowe, zwłaszcza gdy sprzęt trafił do Polski już jako używany.

myu.fokeshi
30-01-2011, 17:33
http://allegro.pl/nikon-d90-18-105-vr-8gb-torba-okazja-i1437519102.html

smiedzaca aukcja, tym bardziej jak przeczyta sie opis tej i drugiej aukcji tego uzytkownika. jak dla mnie zaprzecza sam sobie. nic sie kupy nie trzyma. 550d, nowy 7d kupiony pochopnie i jeszcze uzywany nikon? ciekawostka...no i te ceny, platnosc przelewem, brak telefonu, brak odbioru osobistego...unikac jak ognia!

tombas
30-01-2011, 19:39
a co o tym sądzicie?
http://allegro.pl/nikon-d200-aparat-walizka-9-ele-super-zestaw-i1436932413.html
mnie rozwaliła:-D ta "elegancka walizka" no i zastanawiający jest ten bardzo lakoniczny opis.

myu.fokeshi
30-01-2011, 21:25
jak dla mnie to kolejny zajumany zestawik, ale oczywiscie zaraz podniosa sie tu glosy, ze w tej aukcji nie ma kompletnie nic dziwnego...

Jago
30-01-2011, 23:04
jak dla mnie to kolejny zajumany zestawik, ale oczywiscie zaraz podniosa sie tu glosy, ze w tej aukcji nie ma kompletnie nic dziwnego...

W aukcji tej szczególnie opis tej walizki jest bardzo enigmatyczny - bez flakona chyba nie da rady :wink:

Vilku
31-01-2011, 00:48
Na bank zajumany. Albo "znaleziony u dziadka na strychu".

Ando
31-01-2011, 03:45
http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-ii-body-nowy-super-cena-i1422377827.html

nie wiem...1k taniej od najniższej sklepowej ceny. Co myślicie?

Krasuski
31-01-2011, 11:22
Odbiór osobisty - nic tylko barć :)

pawciolbn
31-01-2011, 11:40

może Kupujący, który już tam nabył zechce podzielić się doświadczeniami na tym Forum. Ciekawe tylko czy zapyta jak wyciągnąć od Sprzedającego kasę za sprzęt i nie-poleci tu Sprzedającego, czy zapyta o nowe szkła..

Śledzę tą aukcję i wzbudza znak zapytania i mieszane uczucia.

N00bek
31-01-2011, 11:53
Dzwoniłem do nich w sprawie tego 5d. Odebrała miła Pani i stwierdziła, że nie problemu możemy umówić się na spotkanie. Blisko mam więc przejdę się pomacam. Bardziej ciekawi mnie to, czy są to Ci sami studenci co ostałe 50/60D z EURO AGD kradli i rozprowadzali po akademikach ;/

PG93Jar
31-01-2011, 12:18
http://ale.gratka.pl/ogloszenie/10592403_canon_eos_7d_ef_s_18_135_mm_is.html troche to dziwne

pawciolbn
31-01-2011, 12:42
N00bek, czekam na relację...

szunaj
31-01-2011, 12:46

Już próbował ładnych kilka razy sprzedać za 6 899,00 zł "CANON EOS 5D Mark II Body - Nowy!!!- Super cena!!!"
http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-ii-body-nowy-super-cena-i1348906651.html

http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-ii-body-nowy-super-cena-i1361353766.html

http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-ii-body-nowy-super-cena-i1390428666.html

http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-ii-body-nowy-super-cena-i1401052573.html

A tu próbował sprzedać za 9 799,00 zł "CANON 5D MARK II + 24-105 - NOWY!!!"
http://allegro.pl/canon-5d-mark-ii-24-105-nowy-super-cena-i1343458095.html

http://allegro.pl/canon-5d-mark-ii-24-105-nowy-super-cena-i1354913042.html

http://allegro.pl/canon-5d-mark-ii-24-105-nowy-super-cena-i1366619187.html

http://allegro.pl/canon-5d-mark-ii-24-105-nowy-super-cena-i1378248654.html

http://allegro.pl/canon-5d-mark-ii-24-105-nowy-super-cena-i1388098924.html

http://allegro.pl/canon-5d-mark-ii-24-105-nowy-super-cena-i1399212188.html

http://allegro.pl/canon-5d-mark-ii-24-105-nowy-super-cena-i1409855399.html

http://allegro.pl/canon-5d-mark-ii-24-105-nowy-super-cena-i1421136031.html

Pozdrawiam.

HuleLam
31-01-2011, 13:44

...bez FV :)
zdRAWki

mareqm
01-02-2011, 10:06
Te ogłoszenia na ale.gratka rzeczywiście dziwne.Np.to:
http://ale.gratka.pl/ogloszenie/11047563_canon_eos_1d_mark_iii_body.html

Goomis
02-02-2011, 14:33
Te ogłoszenia na ale.gratka rzeczywiście dziwne.Np.to:
http://ale.gratka.pl/ogloszenie/11047563_canon_eos_1d_mark_iii_body.html

Dowiedziałem się następujących rzeczy:
Firma wg. Ale gratka jest ze szczecina, a sprzęt rzekomo znajduje się w jeleniej górze... Jest możliwość odbioru osobistego ale poza tym tylko przelew I nie ma możliwości rezerwacji sprzętu "bo ludzie rezerwują I nie odbierają" tak samo nie wysyłają za pobraniem "bo ludzie nie odbierają sprzętu I zanim wróci do nich to mija 14-21 dni" sprzęt jest nowy i z gwarancja, a cena taka bo oni sa hurtownikiem I czasem dostają "bonusy" (taaaa jasne) ogólnie wg. mnie 99% wałek (niby jest opcja odbioru osobistego no ale facet przez telefon przekonywał do przelewu, mają 3 sztuki (rano mieli 3, przed chwila jak gadałem drugi raz to już niby 2) I ze taki sprzęt rozchodzi się w dniu pojawienia się ogłoszenia (nic dziwnego). Poza tym telefon jest w heyah(jak dzwoniłem pierwszy raz to odezwała się poczta) która firma daje pracownikom telefony na kartę?
Jak ktoś jest z Jeleniej Góry to dzisiaj (ew. jutro rano)ma szanse na 1D3 za 3,5k jeżeli podjedzie :P

N00bek
02-02-2011, 16:03
Panowie niestety muszę zawieść tych, co decydowali się na zakup z tej aukcji:

Z osobą z tej niby firmy kontaktowałem się ponad 3 razy. Dla mnie telefonowanie to podstawa dobrej transakcji.

Pierwszy kontakt skończył się na umówionym spotkaniu, z czego to już niektórzy o nim wiedzą. Jednak po wybraniu się w odpowiednio ustalone miejsce w celu oględzin, sklepu tam nie zastałem tym bardziej było to mieszkanie. Dzwoniąc w między czasie do ów sprzedawcy napotkałem na pocztę głosową. Zostawiłem kilka wiadomości, pokręciłem się po mieście...i nic. Cisza. Wróciłem do domu i od razu dostałem wiadomość, że operator jest dostępny.

Znowu skontaktowałem się ze sprzedającym. Tłumaczył się, że nie miał czasu i próbował się ze mną skontaktować. Dobrze więc dałem mu kolejną szansę. Postanowiłem, że umówimy się w kawiarni i znowu się zawiodłem. Ani sprzętu ani sprzedawcy nie zobaczyłem. Poddałem się i odpuściłem.

Dzisiaj zadzwonił do mnie ktoś z innego numeru. Odebrałem, owy ktoś się rozłączył. Zadzwoniłem. Znowu usłyszałem znajomy głoś miłej Pani X, która nie przedstawiła się i prosiła o pilne spotkanie, gdyż mają napięty grafik, a aparaty idą jak ciepłe bułeczki. Znów umówiliśmy się w kawiarni i o dziwo dziewczyna się zjawiła. Najzwyklejsza młoda dziewczyna przyszła po to by mi powiedzieć, że muszę poczekać gdyż aparaty są już wyprzedane. Chociaż złożyłem rezerwację. Chociaż rzekomo byłem pierwszym telefonicznym klientem i chociaż zjawiłem się 2x na spotkaniu. Nie wytrzymałem wstałem i wyszedłem. Czyli nie ufać, bo wg mnie brzmi to jak naciąganie klienta w dodatku usłyszałem kwestię iż lepiej było mi najpierw wygrać aukcję i przelać pieniądze potem umówić się na spotkanie - wtedy na pewno by był dla mnie korpus.

pawciolbn
02-02-2011, 18:21
No to nieźle. Odpada kolejny "sprzedawca"/krętacz. Dzięki za poświęcony czas. Sprawa godna "UWAGI" na tvn ;) A swoją drogą u mnie we wsi najtańsza mkII stoi po 7300. Dobrze się zaczyna mieć cena.. zobaczymy za tydzień co wyjdzie od Canona i będę odliczał dni i zlocisze na nową puchę.

dinderi
02-02-2011, 18:34
Za bardzo nie czekaj, bo euro znowu zaczyna skakać, jak pokemony na dysce.

lukaszr
02-02-2011, 18:36
N00bek, a może warto zgłosić to do Allegro ?

PG93Jar
02-02-2011, 18:46
napewno warto i skonczą się takie licytacje

pawciolbn
02-02-2011, 18:53
Allegro chyba wiele nie pomoże bo musiałoby dojść chyba do transakcji - czyt. kupna w aukcji i dalej jak nie będzie towaru to oszustwo itd., ale można spróbować, tylko N00bek musiałby to ładnie opisać.

dinderi wiem, że euro skacze (jak wzrośnie to też dobrze bo mam troche do wymiany), ale czekanie to kwestia tego, co wyjdzie z FF teraz... jeśli mkIII wyjdzie w dobrej cenie i nie okaże się wydmuszką z FF i nic więcej ciekawego, to trzeba brać mkII, ale kto wie...

Goomis
02-02-2011, 19:07
No to nieźle. Odpada kolejny "sprzedawca"/krętacz. Dzięki za poświęcony czas. Sprawa godna "UWAGI" na tvn ;) A swoją drogą u mnie we wsi najtańsza mkII stoi po 7300. Dobrze się zaczyna mieć cena.. zobaczymy za tydzień co wyjdzie od Canona i będę odliczał dni i zlocisze na nową puchę.

o a gdzie dokładnie? bo to dobre 2stówki taniej niż na alledrogo...

N00bek
02-02-2011, 19:33
napewno warto i skonczą się takie licytacje
Gdyby to wszystko było takie proste...

Allegro chyba wiele nie pomoże bo musiałoby dojść chyba do transakcji - czyt. kupna w aukcji i dalej jak nie będzie towaru to oszustwo itd., ale można spróbować, tylko N00bek musiałby to ładnie opisać.
W tym rzecz, że oficjalnie nie skorzystałem z usług allegro. Nie zakupiłem tego towaru. Nawet gdybym próbował to zgłosić na komisariat, to nadal było by to uznane jako prywatne przyjście. Wybrałem się tam tylko po to by sprawdzić, bo okazja dla mnie niesamowita. Jednak jedyne, co możemy wywnioskować to fakt, że sprzedawca jest kłamcą. W dodatku jeżeli mam kupować u kogoś, co potrafi tak kantować i okłamywać klientów to wolę już ten tysiąc dołożyć.

Można to uznać jako przestrogę dla kupujących by sprzedawca chociaż utrzymywał z Tobą kontakt i dbał o Ciebie jako zainteresowanego/kupującego. Bo w tym przypadku po raz pierwszy życiu spotkałem się by słać wędki do kupującego by ten do niego zadzwonił i w dodatku kazać na siebie czekać bez najmniejszego odzewu. Kobiecie, która przyszła chciałem zrobić awanturę. Jednak doszedłem do wniosku, że szkoda czasu i tylko przekazałem jej: "proszę się nie martwić, już teraz wiem z jaką firmą mam do czynienia i poczynię postępy by każdy następny kupujący u państwa wiedział o tym"

Coś mi się wydaje, że 5dmk2 będę kupował w FJ, bo tam przynajmniej wiesz ile trzeba czekać ;)

Hubi78
02-02-2011, 19:48
Najwidoczniej chcieli Cię oszukać ewentualnie chcieli zdobyć kupca nie mając towaru w swojej ofercie

myu.fokeshi
02-02-2011, 20:09
ciekawe tylko, ze laska przyszla, przewaznie unikaja kontaktu jak moga ograniczajac sie do maila ewentualnie kreca przez telefony. a tu prosze, osobiste spotkanie. zadkosc.

szunaj
02-02-2011, 20:53
ciekawe tylko, ze laska przyszla, przewaznie unikaja kontaktu jak moga ograniczajac sie do maila ewentualnie kreca przez telefony. a tu prosze, osobiste spotkanie. zadkosc.

Aparatu nie było i dziewczyna mogła przekazać informacje o tym przez telefon ale poprosiła o pilne spotkanie tylko po to by wyciągnąć kasę no ale N00bek za szybko powiedział co myśli, powinien udawać że jest bardzo zainteresowany i kasę chce na konto wpłacić wówczas zobaczyłby co jest grane. Pewnie usłyszałby że jak da kasę dziś to aparat może kupić bo ktoś właśnie z kupujących nie wpłacił pieniędzy i jedna sztuka została :D
Wszystko wskazuje na to że aukcje sangel_2010 z aparatami to zaplanowane oszustwo.
Pozdrawiam.

nowart
02-02-2011, 22:55
Nic dziwnego skoro najtaniej - jak już ktoś wcześniej napisał - stoją od 7500 w górę... a i tak to głównie licytacje i trudno kupić w tej cenie. Ale niektórzy nadal wierzą w świętego Mikołaja, który zamiast sprzedawać je na pniu za 7400 oddaje za 6900 i to jeszcze opłacając prawie setkę prowizji dla allegro :)
I właśnie dlatego nie trawię allegro za te ich durne zasady - przynajmniej można by było ostrzec licytujących i popsuć złodziejaszkom plany...

vinietu
02-02-2011, 23:13
w dodatku usłyszałem kwestię iż lepiej było mi najpierw wygrać aukcję i przelać pieniądze potem umówić się na spotkanie - wtedy na pewno by był dla mnie korpus.
Tyle tylko ,ze w ich aukcjach jest tylko opcja odbioru osobistego, jest to dodatkowo wyraźnie opisane, o przelewach ani słowa.
Dziwne to wszystko....jakiś nowy patent na kant ?

N00bek
02-02-2011, 23:33
Tyle tylko ,ze w ich aukcjach jest tylko opcja odbioru osobistego, jest to dodatkowo wyraźnie opisane, o przelewach ani słowa.
Dziwne to wszystko....jakiś nowy patent na kant ?

Na moje są to Ci sami studenci, co w akademikach opylali magazynowe resztki 50D i 450D, a także przed premierowe 60D. Wiem, bo spotkałem się z taką okazją, że mogłem 50D wytargować za 1800zł. Nowe z gwarancją. Jedyna wada: brak pudełka. Ta dziewczyna wyglądała na studentkę z mojego wydziału w szkole bankowej. Oczywiście mogę się mylić, ale róznie to bywa.

nowart, zachowam sobie Twoją ofertę, ale nic nie obiecuje bo na razie coś innego mam na głowie.

Hubi78
03-02-2011, 00:18
http://allegro.pl/show_item.php?item=1427649259

Fajne zakończenie aukcji

jasiu_q
03-02-2011, 01:10
http://allegro.pl/show_item.php?item=1427649259

Fajne zakończenie aukcji

Ogłoszenie aukcji wisiało w forumowej giełdzie
http://canon-board.info/showthread.php?t=73314
:razz:

Hubi78
03-02-2011, 01:18
Wiem. Nawet oglądałem osobiście to szkiełko. W ogłoszeniu na allegro ładnie wygladały zdjęcia ale przy oględzinach stwierdziłem że jest w gorszym stanie. w rozmowie nie chciał zejść z ceny a gdy zrezygnowałem raptem chciał opuścić.

N00bek
03-02-2011, 01:28
To taka mała historyjka odnośnie opuszczania z cen:
Oglądałem fiata 126p. Chłopak chciał za niego 1000zł gdyż był na nowych oponach. Spytałem ile zejdzie. Nic.
- no to odpadam - stwierdziłem.
- poczekaj 800zł nowe opony
- serio odpadam - powiedziałem
-700 - dorzucę płyn do spryskiwaczy,
- serio dzięki
-650?
-ee nie
...

takim cudem kupiłem malucha w świetnym stanie za 250zł. Tak naprawdę miałem dać za niego 100zł ale dałem chłopakowi w łapę te 300 stówki i odjechałem ;)
Tak więc czas spać i dobranoc Panom ;)

jasiu_q
03-02-2011, 01:32
Z opisu aukcji wynika, iż stan obiektywu oceniany był przez sprzedającego na Idealny,
gdyż bardzo o niego dbał. Tym bardziej zastanawia fakt, iż towar - tuż przed finiszem aukcji - przez chwilę nie nadał się do użytku.
Podejrzewam, że wkrótce, ten Fenix 28-75/2.8 zmartwychwstanie w stanie techniczny i wizualny ocenianym na bardzo dobry. :P

STR8
03-02-2011, 01:57
Nie wiem czy było, ale polecam opis i dygresje o aparatach profesjonalnych :)

http://allegro.pl/canon-eos-10d-polecam-wysylka-gratis-i1441405125.html

a tu wrzucę jako ciekawostkę - fuji s3 pro w wersji IRUV. Gdybym korzystał z systemu nikona, kopiłbym choćby kolekcjonersko

http://allegro.pl/fuji-s3-pro-iruv-i1442741989.html

dobranoc

Hubi78
03-02-2011, 09:32
Z opisu aukcji wynika, iż stan obiektywu oceniany był przez sprzedającego na Idealny,
gdyż bardzo o niego dbał. Tym bardziej zastanawia fakt, iż towar - tuż przed finiszem aukcji - przez chwilę nie nadał się do użytku.
Podejrzewam, że wkrótce, ten Fenix 28-75/2.8 zmartwychwstanie w stanie techniczny i wizualny ocenianym na bardzo dobry. :P

Ciekawe czy ogłoszenie z canon board zniknie czy też będzie liczył " A nóż się uda"

N00bek
03-02-2011, 14:46
Nie wiem czy było, ale polecam opis i dygresje o aparatach profesjonalnych :)

http://allegro.pl/canon-eos-10d-polecam-wysylka-gratis-i1441405125.html

Wygląda na kradziony. Autor chociaż tak długo posiada ten aparat, to nie jest w stanie numeru seryjnego znaleźć. Pudełka, płyty czy kable pogubił.

W dodatku przy zadzwonieniu do niego z innego numer - tłumaczy, że aparat należy do siostry... Natomiast inny nikon, to jakiś prezent. Nie ma co się męczyć ;)

Elvi
03-02-2011, 14:48
To nie ma tabliczki na spodzie aparatu z numerem seryjnym?

MacGyver
03-02-2011, 14:51
To nie ma tabliczki na spodzie aparatu z numerem seryjnym?
Jest, ale trzeba wiedzieć gdzie albo przynajmniej domyślić się że być powinna i ją znaleźć :-D

Elvi
03-02-2011, 14:56
no dobra ale z tym akurat nikt nie ma problemu każdy o tym wie no chyba że celowo zataić chce te informacje

Przemasl1985
03-02-2011, 16:06
http://allegro.pl/canon-ef-100-400-mm-f-4-5-5-6-l-is-usm-i1444442482.html

może nie podejrzana ale tanio..

Merde
03-02-2011, 16:14
http://allegro.pl/canon-ef-100-400-mm-f-4-5-5-6-l-is-usm-i1444442482.html

może nie podejrzana ale tanio..

Dla mnie bomba. U nas koledzy kotleciarze spierają się czy 35 mm to nie za wąsko na śluby, a tutaj proszę - 100-400 mm :)

MacGyver
03-02-2011, 16:21
Dla mnie bomba. U nas koledzy kotleciarze spierają się czy 35 mm to nie za wąsko na śluby, a tutaj proszę - 100-400 mm :)
Widzisz, może kolega sprzedający używał go do fotografowania ślubów na które bynajmniej nie był zaproszony. Co więcej, jego nick z allegro może sugerować iż tak właśnie było :-D

gavin
04-02-2011, 09:09
400mm do panoram rulez :)

luciferi
04-02-2011, 12:02
chyba z pokładu lotniskowca