PDA

Zobacz pełną wersję : Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20

horak
04-10-2011, 11:46
Bez urazy, moja wypowiedź nie mierzy w nikogo ale to, że ktoś kimś jest nie znaczy jeszcze, że zna się na tym co robi. Przykład - fotografowie ślubni, których to kompetencje tak bardzo są podważane i krytykowane na tym forum.

dinderi
04-10-2011, 11:47
dinderi > jako prawnik tym bardziej powinien wiedzieć o tym co ma obowiązek zrobić pan policjant...Ostatnie słowo.
Na pewno wie. Cały czas jednak stara się podać smutną prawdę, że między prawem a praktyką bywają rozbieżności.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Przykład - fotografowie ślubni, których to kompetencje tak bardzo są podważane i krytykowane na tym forum.Bo jest poważna różnica między fotografem, a fotografem ślubnym. Nie tylko semantyczna ;)

MC_
04-10-2011, 11:51
Bez urazy, moja wypowiedź nie mierzy w nikogo ale to, że ktoś kimś jest nie znaczy jeszcze, że zna się na tym co robi.
Domyślam się, że nawiązujesz do mnie, więc odpowiem.
Wiem jak powinno być. Wiem jak jest. Robię co mogę w ramach skromnych możliwości, by było inaczej.
Tyle.

Przykład z brzegu. Przepisy odnośnie przesłuchiwania małoletniej ofiary przestępstw seksualnych są bardzo piękne. Praktyka jest inna.

Em Es
04-10-2011, 11:57
to proste oszustwo - między prawem a praktyką w takiej sytuacji jak ta z 5d2 rozbiezności mogą być - wynikają z tego ze jednemu się może nie chcieć a drugi nie ma pojęcia co może i jak to egzekwować...

horak
04-10-2011, 12:00
MC_,

Absolutnie nie nawiązuję do Ciebie tak jak wyżej napisałem. Nie wiem czym się zajmujesz więc nie mogę oceniać bo sam niezbyt znam się na prawie.

MC_
04-10-2011, 12:01
Kolego, każdy zna się na prawie ;)
Podobnie jak i na ekonomii, piłce nożnej, lotnictwie i jeszcze kilku innych dziedzinach ;)

horak
04-10-2011, 12:02
Ostatnie słowo.
Na pewno wie. Cały czas jednak stara się podać smutną prawdę, że między prawem a praktyką bywają rozbieżności.
Bo jest poważna różnica między fotografem, a fotografem ślubnym. Nie tylko semantyczna ;)

Tak samo jak między absolwentem prawa moim zdaniem niesłusznie nazywanym przez wielu prawnikiem a radcą prawnym. Ale nie będziemy teraz dywagować na ten temat :)

nowart
04-10-2011, 12:49
Gdyby ktokolwiek miał wątpliwości jak sprawna jest nasz wymiar sprawiedliwości:
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10402140,Pomogl_zlapac_zlodzieja__Dostal_z arzut_paserstwa.html

... mnie w tym kraju powszechnie panująca znieczulica coraz bardziej przestaje dziwić :)

MC_
04-10-2011, 12:57
W artykule jest jednak błąd. Przestępstwo paserstwa można również popełnić nieumyślnie - jeśli z okoliczności towarzyszących nabyciu kradzionego towaru można wywnioskować, iż pochodzi on z przestępstwa - np. bardzo okazyjna cena, brak "papierów" itp.

Odnosząc się do konkretnej sprawy - nie wiem, nie widziałem akt, nie będę się wypowiadał, bo dziennikarze często lubią coś pokręcić. Nie zmienia to jednak faktu, że niejeden raz widziałem jak z uczciwego człowieka zrobiono przestępcę.

nowart
04-10-2011, 13:19
Ja w artykule żadnego błędu nie widzę. Widzę co najwyżej błąd prokuratury a "okazjonalność" zakupu można rozpatrywać różnorako, zwłaszcza poprzez atrakcyjną cenę i brak papierów.
Mówi o tym choćby cytat z artykułu:
"Za zgodą sądu zajrzeliśmy więc do tych akt. Nie znaleźliśmy tam żadnego argumentu, który uzasadniałby postawienie zarzutu panu Krzysztofowi. Paserstwo to tzw. przestępstwo umyślne. By postawić zarzut, prokuratura musi udowodnić, że podejrzany był świadomy, że kupuje kradzioną rzecz. Nic takiego jednak w aktach nie ma.
...
- Jeśli rzeczywiście jest tak, jak pan to opisuje, to zarzut prokuratury jest całkowicie chybiony. Stawianie zarzutu osobie, która przyczyniła się do wykrycia sprawy, uważam za nieporozumienie - komentuje prof. Zbigniew Ćwiąkalski, karnista, były minister sprawiedliwości. - Prokuratorem, który zarzut postawił, powinien się zainteresować jego przełożony, by dowiedzieć się, dlaczego marnuje pieniądze podatników na zajmowanie się taką sprawą."

MC_
04-10-2011, 13:22
Właśnie o to mi chodzi.
W artykule napisano: "paserstwo to tzw. przestępstwo umyślne. By postawić zarzut, prokuratura musi udowodnić, że podejrzany był świadomy, że kupuje kradzioną rzecz".

I tak nie jest. Podejrzany nie musi wiedzieć na 100%, że towar jest kradziony. Wystarczy, że z towarzyszących okoliczności mógł przypuszczać, że towar jest kradziony.
W tym konkretnym przypadku - nie będę oceniał jak było, ale widząc na alledrogo aparat będący nietrafionym prezentem, bez kartonu, pudełka, nówkę, za cenę wyraźnie niższą włącza mi się światełko ostrzegawcze.

Bangi
04-10-2011, 13:25
Panowie ! Szkoda czasu na spory doktrynalne ;)
Gdzie dwóch prawników tam trzy opinie... :cool: - cz Ktoś rozwiąże tą zagadkę. Przepaszam za OT, ale to tak na rozluźnienie atmosfery :)

MC_
04-10-2011, 13:26
Jeśli ma z tego wyjść jakaś nauka dla użytkowników forum to czemu nie?

A do czasu gdy spory są na poziomie i merytoryczne to chyba nie ma w nich nic złego?

nowart
04-10-2011, 13:32
Właśnie o to mi chodzi.
W artykule napisano: "paserstwo to tzw. przestępstwo umyślne.

a ok, co do tego zgoda. rozumiałem, że odnosisz się do tej konkretnie sprawy w której ciężko nawet prokuraturze udowodnić choćby cień pas. nieumyślnego.

Jeśli ma z tego wyjść jakaś nauka dla użytkowników forum to czemu nie?

Na to to bym jednak nie liczył ... :mrgreen:

MC_
04-10-2011, 13:34
Do tej konkretnej sprawy, jak pisałem, staram się nie odnosić, bo akt na oczy nie widziałem, a dziennikarzom nie ufam ;)
Wiesz, telewizja kłamie, spisek masoński itp.

Kolekcjoner
04-10-2011, 14:03
Panowie - proszę o powrót do tematu. Jeśli macie ochotę na "ogólnoprawniczą" dyskusję zapraszam do Hydeparku 8-).

Bolek02
04-10-2011, 15:14
W tym konkretnym przypadku - nie będę oceniał jak było, ale widząc na alledrogo aparat będący nietrafionym prezentem, bez kartonu, pudełka, nówkę, za cenę wyraźnie niższą włącza mi się światełko ostrzegawcze.

Jak wogóle można wpaść na pomysł, aby kupić nowy aparat za taką kasę bez opakowania i żadnych papierów ?????? Litości ........

rafalk75
04-10-2011, 19:37
zawiadomienie na policji złożone. Teraz papiery powędrują na posterunek gdzie mieszka delikwent. Ja niestety czekam na to by na allegro to też załatwić. Co do papierów o których w tym przypadku jest mowa to była faktura i podobno istnieje też gwarancja - niestety przepływ informacji w tej aukcji był "pod psem".

Bolek02
04-10-2011, 20:12
zawiadomienie na policji złożone. Teraz papiery powędrują na posterunek gdzie mieszka delikwent. Ja niestety czekam na to by na allegro to też załatwić. Co do papierów o których w tym przypadku jest mowa to była faktura i podobno istnieje też gwarancja - niestety przepływ informacji w tej aukcji był "pod psem".

To jak to w końcu jest - są papiery, jest faktura i gwarancja tylko nie ma sprzętu. :confused:
Będziesz sie musiał Kolego uzbroić w cierpliwość, bo Allegro się nie spieszy ( 2-3 m-ce ).

rafalk75
04-10-2011, 20:28
Na to wygląda że prawie wszystko jest oprócz wykonanego przelewu pomiędzy sprzedawcą i właścicielem aparatu. Tak dla przypomnienia Sprzedawca allegro i właściciel aparatu to dwie różne osoby. niestety pośrednik przywłaszczył sobie kasę. Co mi potwierdzono to to że jest gwarancja (nie okreslona czy sklepowa czy canon polska), jest faktura - mam skan. Niestety nieznane są nadal zdjęcia i numer seryjny (na fakturze te numery nie występują a sprzedawca ani właściciel nie dostarczył tych danych). Zaś zdjęcia przedstawione przez sprzedawcę chyba jednak nie przedstawiają tego egzemplarza który był sprzedawany. Przesłano mi 3 zdjęcia. Na dwóch z nich występują dwa różniące się kartoniki. Jeden z info że ma 24-105 jako kita, na drugim bez tej informacji choć zrobione zdjęcie jest z tej samej strony pudełka więc to jest podejrzane.

Hubi78
04-10-2011, 20:36
Jak wogóle można wpaść na pomysł, aby kupić nowy aparat za taką kasę bez opakowania i żadnych papierów ?????? Litości ........

Od kiedy to pudełko robi zdjęcia?
Pudełko nie ma wartości tylko naiwny tak mysli
Jeśli chodzi o papiery to masz racje

rafalk75
04-10-2011, 20:51
ciekawe tylko że skoro twierdzicie że zestaw kosztuje 10-11 tys (bo faktycznie tyle kosztuje) to jestem ciekaw jak na fakturze pojawia się kwota będąca 65% tych wartości. I to właśnie mnie zastanawiało, ale na policji dowiedziałem się że w tym miejscu Polski zdarzają się takie "atrakcyjne oferty cenowe". Co to miało znaczyć już nie wnikałem.

Em Es
04-10-2011, 22:30
może ktoś niezbyt rozgarnięty sfabrykował fakturę... to tylko kawałek papieru który może stworzyć nawet dziecko - jak zechce to nawet z danymi istniejącej i renomowanej firmy...

MC_
05-10-2011, 07:46
Jak się pojawiła taka kwota? Najczęściej magiczne słowo brzmi: "podatki".

Bolek02
05-10-2011, 09:00
Od kiedy to pudełko robi zdjęcia?
Pudełko nie ma wartości tylko naiwny tak mysli
Jeśli chodzi o papiery to masz racje

Jak kupujesz w sklepie sprzęt to nie bierzesz pudełka i całej reszty ? - no to super :mrgreen:

ciekawe tylko że skoro twierdzicie że zestaw kosztuje 10-11 tys (bo faktycznie tyle kosztuje) to jestem ciekaw jak na fakturze pojawia się kwota będąca 65% tych wartości. I to właśnie mnie zastanawiało, ale na policji dowiedziałem się że w tym miejscu Polski zdarzają się takie "atrakcyjne oferty cenowe". Co to miało znaczyć już nie wnikałem.

Może warto było wniknąć, jeśli znaja takie przypadki. Albo zwykły przekręt albo towar pochodzący np z kradzieży :( Taka faktura to czysta fikcja.

Em Es
05-10-2011, 09:51
pro dealer takiej zaniżonej faktury nie wystawi...

KOKO74
05-10-2011, 11:18
http://allegro.pl/canon-ef-70-200mm-f-2-8-l-is-ii-kup-teraz-7900-zl-i1849066783.html
strasznie dziwne te 70-200mm f/2.8 L IS II
na zdjęciu chyba Canon 300mm f:4 L IS USM
wszystkie 70 -200 jadą tym samym zdjęciem
http://allegro.pl/canon-ef-70-200mm-f-4-l-is-gw-kup-teraz-3750-zl-i1858934904.html

Merde
05-10-2011, 11:42
Jak kupujesz w sklepie sprzęt to nie bierzesz pudełka i całej reszty ? - no to super :mrgreen:

1. JEŚLI kupujesz w sklepie. To nie jest jedyna metoda wejścia w posiadanie sprzętu foto.
2. Nawet jeśli pkt. 1 = true, to należy zadać następne pytanie - czy przechowujesz w mieszkaniu *naście zbędnych pudeł po każdym sprzęcie elektronicznym?

MC_
05-10-2011, 11:56
Niektórzy posiadają piwnicę ;)

A tak na poważnie - brak pudełka nie dyskwalifikuje, ale papierów i osprzętu już tak...

EZOGHUL
05-10-2011, 12:29
Parę stron temu napisałem o zabawie ze sprzedawca, który sprzedał mi uszkodzony przedmiot.
Wczoraj stanowczo za zaznaczyłem, że pieniądze do czwartku albo sprawę zgłaszam Policji /akurat moj komisariat działa skutecznie i w miare sprawnie/.
Otrzymałem dziś ciekawą odpowiedź:

"Witaj ŚMIECIU !
Nie wiem jaką grupę stworów reprezentujesz ale na pewno nie należysz do
grupy ludzkiej .
Mój wnuk poinformował że jestem na obserwacji w szpitalu,więc wystarczy
poczekać i po sprawie . Tak by postąpił człowiek rozumny ale kompletne
O które nie ma szacunku dla osób starszych i chorych NIE. Żyję już 65
lat ale z takim czym nie miałem styczności .
Ten ostatni email kazano mi zostawić na wszelki wypadek ?
Masz O-rowy iloraz inteligencji i cofasz się w rozwoju . Nazwałem "cię"
śmieciem bo tak wyglądasz w oczach innych .
Pieniądze wysłałem bo w banku mówili że śmierdzą ,,,,,,,,,,,,fe
Dam dobrą radę nie kupuj na allegro bo spotkasz dużo problemów ? Nie
odpisuj !"

Pragnę zaznaczyć, że "dziadek raz był ciężko chory i sprzedaż na allegro była sposobem na zarobek na leki, potem nagle ozdrowiał bo był tylko na obserwacji itd.
Można się pośmiać. :)

Ogólnie poziom zachowania niektórych osób na allegro to jakaś porażka. Ja zawsze staram się wysłać w dzień w którym otrzymałem pieniądze, nie liczę za przesyłkę ale takich co raz mniej :(.

Rafalk informuj na bieżąco jak Twoja sprawa się rozwija.

Kolekcjoner
05-10-2011, 12:46
Ale cham.

MC_
05-10-2011, 12:47
Bardzo chętnie bym poznał nicka sprzedawcy, by wiedzieć kogo unikać.

dinderi
05-10-2011, 13:13
Ale cham.Fakt.
Ja bym jednak chętnie przeczytał całą korespondencję, zanim jednego wybielił, a drugiego oczernił.

EZOGHUL
05-10-2011, 13:26
Fakt.
Ja bym jednak chętnie przeczytał całą korespondencję, zanim jednego wybielił, a drugiego oczernił.

To co mam w historii w pracy:

Ja-"Witam
Wystawiacie państwo nowe aukcje, a pieniędzy moich w dalszym ciągu nie widzę.
Czekam na nie do czwartku - później negatyw."

On-"Tak wystawiam za dziadka inne aukcje nie dla przyjemności tylko na leczenie dziadka .Nie jestem wróżką i nie wiem kiedy wypuszczą dziadka ? Proszę bardzo pisz negatyw tylko będzie po pieniądzach."

Ja-"Witam
Jeszcze raz informuję, że czekam na zwrot pieniędzy do czwartku. Po tej dacie wystawiam negatywny komentarz, zgłaszam wyłudzenie na policję oraz występuję do allegro o zwrot pieniędzy z programu ochrony kupujących. Pozdrawiam."

On" Witaj ŚMIECIU !
Nie wiem jaką grupę stworów reprezentujesz ale na pewno nie należysz do
grupy ludzkiej .
Mój wnuk poinformował że jestem na obserwacji w szpitalu,więc wystarczy
poczekać i po sprawie . Tak by postąpił człowiek rozumny ale kompletne
O które nie ma szacunku dla osób starszych i chorych NIE. Żyję już 65
lat ale z takim czym nie miałem styczności .
Ten ostatni email kazano mi zostawić na wszelki wypadek ?
Masz O-rowy iloraz inteligencji i cofasz się w rozwoju . Nazwałem "cię"
śmieciem bo tak wyglądasz w oczach innych .
Pieniądze wysłałem bo w banku mówili że śmierdzą ,,,,,,,,,,,,fe
Dam dobrą radę nie kupuj na allegro bo spotkasz dużo problemów ? Nie
odpisuj !"

Ogólnie moje e-maile byly zlewane tydzien, a aukcje nowe sie pojawialy.
Ale slowa "nie jestem wrozka" i "bedzie po pieniadzach" lekko mowiac byly dziwne i nalezalo podjac kroki.

Bardzo chętnie bym poznał nicka sprzedawcy, by wiedzieć kogo unikać.

MC To nie chodzilo o zakup foto i do póki sprawa sie nie zakonczy zatrzymam to dla siebie.

nowart
05-10-2011, 20:11
Nie chce mi się wierzyć, żeby starsza, 65-letnia osoba prezentowała taki poziom... ale jeśli to naprawdę dziadek taki narwany to nie chcę wiedzieć jakie jest jego młodszy wnusiu :D
Ezoghul - takich lepiej unikać i nie wdawać się w polemikę. Jak będą kręcić dalej to wydruk korespondencji i na policję bez zbędnego gadania. Zmiękną im pałki jak dostaną wezwanie na Policję...

dinderi
05-10-2011, 21:25
pisz negatyw tylko będzie po pieniądzach."

To wyjaśnia wszystko.

Bolek02
05-10-2011, 22:18
1. JEŚLI kupujesz w sklepie. To nie jest jedyna metoda wejścia w posiadanie sprzętu foto.
2. Nawet jeśli pkt. 1 = true, to należy zadać następne pytanie - czy przechowujesz w mieszkaniu *naście zbędnych pudeł po każdym sprzęcie elektronicznym?

Tak przechowuję wszystkie pudła ponieważ :
1. Zwykle potrzebne do transportu w razie ew. reklamacji
2. Łatwiej sprzedać po pewnym czasie
3..... bo szanuje sprzęt i zwykle w takim pudle łatwiej znależć np. papiery, instrukcje, kable itp........
Są ludzie , którzy nie kupią od Ciebie sprzętu jak nie masz pudła :(

janmar
05-10-2011, 22:24
Przechowuję :evil:.Rozkładam :evil: wkładam jedno w drugie :twisted: W skrajnych wypadkach wycinam najważniejszy bok .
To kretynizm IMHO :mrgreen:ale serwisy,kupujący itd. wymagają.
Z sensowniejszych powodów to ten że na niektórych pudełkach jest więcej informacji idanych technicznych niż na zdawkowych,żle tłumaczonych instrukcjach PL.

Hubi78
06-10-2011, 07:17

Może warto było wniknąć, jeśli znaja takie przypadki. Albo zwykły przekręt albo towar pochodzący np z kradzieży :( Taka faktura to czysta fikcja.

Nikt tu nie mówi o kupowaniu sprzętu w sklepie bo to chyba oczywiste.
Nie każdy aparat lub obiektyw bez pudełka jest kradziony.
Owszem jak jest to fajnie ale nie ma co dramatyzować

Bolek02
06-10-2011, 07:52
Nie każdy aparat lub obiektyw bez pudełka jest kradziony.
Owszem jak jest to fajnie ale nie ma co dramatyzować

Pewnie, że tak nie jest, ale wystaw na sprzedaż body, obiektyw .... bez pudła i papierów, to zaraz Twoja aukcja trafi do tego wątku jako podejrzana :mrgreen:

OrzelPiotr
06-10-2011, 08:43
Brak pudelka to jedna sprawa, natomiast brak dokumentow zakupu to juz zupelnie cos innego. Zawsze warto posiadac takie rzeczy przez wzglad na gwarancje, czy tez ubezpieczenie - osobiscie nie trafiaja do mnie opisy z zapodzianymi dokumentami. Sprawe zalatwia wielkie plastikowe pudlo w ktorym zbieram wszystkie wazniejsze dowody zakupu.

Merde
06-10-2011, 09:14
Brak pudelka to jedna sprawa, natomiast brak dokumentow zakupu to juz zupelnie cos innego.

Jaki dokument zakupu możesz mieć, jeśli sprzęt kupiłeś używany na Allegro albo na forum? Potwierdzenie przelewu? Paragon/faktura traci na znaczeniu po upływie gwarancji.
Rozumiem wasze obawy, ale bez przesady - dla mnie podejrzane jest sprzedawanie np. body bez ładowarki, ale pudełka czy nawet instrukcja obsługi to są rzeczy które się wyrzuca (to pierwsze) albo gubi.
Ja po dwóch przeprowadzkach mam już tylko pudełko z matówki i EF 35/2 (chociaż wszystko kupiłem z pudłami), a płytki i instrukcja są... gdzieś tam na pewno są, pytanie tylko czy bym je znalazł przy sprzedaży? To nie są rzeczy które się używa na co dzień, więc mają prawo się zawieruszyć.

Em Es
06-10-2011, 09:49
jak body będzie bez ładowarki i paru innych drobiazgów to kto wie... może i trafi do wątku

simarik
06-10-2011, 09:58
Merde dobrze pisze - pudełka papiery to często rzeczy które właśnie się wyrzuca - przeważnie jak ktoś nie ma miejsca w mieszkaniu. Poza tym są jeszcze inne powody.
Mnie się kiedyś zdarzyło schować przed żoną paragon za aparat. Wrzuciłem go gdzieś do którejś książki na półce. Przypomniałem sobie o nim jak książki poszły na makulaturę. I tak zostałem bez dowodu zakupu ale za to z pudełkiem i papierami.

OrzelPiotr
06-10-2011, 10:11
Jaki dokument zakupu możesz mieć, jeśli sprzęt kupiłeś używany na Allegro albo na forum?

Swoje twierdznie odnoszę do sprzętu nowego lub prawie nowego - gdyż tego segmentu trzyma się większość oszustów - w mojej opinii zaginięcie dowodu zakupu w pierwszym roku użytkowania jest mało prawdopodobne.

Merde
06-10-2011, 10:13
opinii zaginięcie dowodu zakupu w pierwszym roku użytkowania jest mało prawdopodobne.

A w mojej praktyce zagubienie dowodu zakupu w pierwszym tygodniu użytkowania się zdarzyło :mrgreen:

OrzelPiotr
06-10-2011, 10:17
A w mojej praktyce zagubienie dowodu zakupu w pierwszym tygodniu użytkowania się zdarzyło :mrgreen:

Mało prawdopodobne nie znaczy niemożliwe :]

Poza tym podejrzewam, że dałoby się uzyskać jakieś duplikat zakupu.

kaqkaba
06-10-2011, 10:47
Dla pudełkowych pasjonatów:
http://www.ebay.com/itm/EMPTY-BOX-ONLY-Canon-EF50mm-f1-4-USM-/160661134101?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2568265b15
http://www.ebay.com/itm/Box-Case-Manual-Canon-EF-50mm-f1-2L-NO-LENS-NM-/130581186975?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e673ec99f
http://www.ebay.com/itm/Canon-EF-EF-II-50-mm-F-1-8-Lens-Canon-RETAIL-BOX-ONLY-/270829051221?pt=Camera_Lenses&hash=item3f0eab5d55

Bolek02
06-10-2011, 14:02

Po prostu nie przywiązujesz wagi do takich rzeczy choć w ten sposób pozbywasz się gwarancji :) niektórzy tak mają, inni nie i tyle.
Ja wychodzę z założenia, że choć mi to w zasadzie niepotrzebne, to jednak bardzo pomocne będzie przy odsprzedaży i ma też wpływ na cenę. Stosunkowo często wymieniam graty i bardzo łatwo pozbywam się ich za rozsądną cenę.

v.1958
06-10-2011, 14:35
często sprzęt przywożony zza oceanu nie ma pudełek - sam kupiłem tak swoją drugą "5"
cena rekompensowała ew. brak gwarancji (i inny zasilacz do ładowarki)...
ale odbiór osobisty i sprawdzenie sprzętu - bez problemu!

ahaed
06-10-2011, 17:08
Pewnie, że tak nie jest, ale wystaw na sprzedaż body, obiektyw .... bez pudła i papierów, to zaraz Twoja aukcja trafi do tego wątku jako podejrzana :mrgreen:

A czy przypadkiem w takiej sytuacji, właściciel aukcji nie ma prawa pozwać tą osobę o pomówienie?
Nie chodzi mi oczywiście o samo wklejenie tutaj aukcji, ale o sytuację gdyby ktoś pisał o tym zdecydowanie i wprost, że sprzęt jest kradziony itp.

Ja osobiście nie zbieram pudełek.
Koniec gwarancji to lecą do kosza. Nie mam miejsca aby te wszystkie kartony trzymać. Instrukcję mam zazwyczaj w plecaku w razie "W". Ale płyty? No gdzieś chyba są.
Acha, dekielka nie mam z aparatu. Gdzieś go "posiałem" i to stosunkowo szybko :D.

Bolek02
06-10-2011, 17:54
A czy przypadkiem w takiej sytuacji, właściciel aukcji nie ma prawa pozwać tą osobę o pomówienie?
Nie chodzi mi oczywiście o samo wklejenie tutaj aukcji, ale o sytuację gdyby ktoś pisał o tym zdecydowanie i wprost, że sprzęt jest kradziony itp.

:D.

Jak pewnie zauważyleś nikt tutaj nikogo nie wyzywa od oszustów dopóki nie ma na to niezbitych dowodów. Jeśli coś jest podejrzane, to piszą o tym że coś jest nie tak i tyle. O pomówieniach tutaj nie ma mowy, raczej o ostrzeżeniach co jest wskazane.

ahaed
06-10-2011, 18:13
Z ciekawości pytałem.
Jednak bywały tu wklejone aukcje gdzie niespecjalnie było coś podejrzanego.
A wiesz jak jest, raczej sam nie chciałbyś tu trafić z powodu braku pudełka czy instrukcji :grin:

Sunders
06-10-2011, 18:21
bywały tu wklejone aukcje gdzie niespecjalnie było coś podejrzanego.

Wklejenie takiej aukcji mozna traktowac jak zasiegniecie opinii-cos w rodzaju:"czy taka aukcja nie wydaje Wam sie podejrzana?", a niekoniecznie od razu jak pomowienie. :-?

ahaed
06-10-2011, 18:28
Oj czepiasz się teraz.
Po prostu się tylko spytałem.
Dobra, nieważne.

Bolek02
06-10-2011, 18:45
Nie ma obawy, ja tutaj nie trafię, bo zbieram wszystkie pudła i kwity bez wyjątku :) :) :)

KUBAwo
06-10-2011, 18:59
Nie ma obawy, ja tutaj nie trafię, bo zbieram wszystkie pudła i kwity bez wyjątku :) :) :)
A raz zgubisz i po Tobie...:grin:

Sunders
06-10-2011, 19:01
Oj czepiasz się teraz.
Po prostu się tylko spytałem.
Wcale sie nie czepialem, tylko odpowiedzialem. :-)

Dobra, nieważne.
IMO wazne-wcale nie mialem zamiaru Cie obrazac, tylko mam inne zdanie :roll:

G11
06-10-2011, 21:36
http://poznan.gumtree.pl/c-ViewAd?AdId=319527823&MessageId=MSG.VIEW_AD.REPLY_TO_AD_SENT&ilIds=319981854%2C319970585%2C320018684%2C32000649 7%2C319994011%2C319957877%2C319965831%2C319965322% 2C319962274%2C319956448%2C319946217%2C319934908%2C 319930393%2C319878186%2C319846421%2C319838529%2C29 6641050%2C319832644%2C319828096%2C319784456%2C3197 79064%2C319719265%2C319721552%2C319680345%2C319749 969%2C319723215%2C304329770%2C312272910%2C27807351 3%2C319706881%2C165411775%2C319697841%2C269319264% 2C319691800%2C319683034%2C305857408%2C319676433%2C 319674876%2C319539323%2C319542025%2C311963932%2C31 9547390%2C319537262%2C319536593%2C319527823%2C3195 15647%2C319496812%2C319479546%2C319454382%2C319444 076&ilNext=2&ilPrev=-1&ilProvider=SearchIdListProvider&ilqcCatId=0&ilqcKeyword=canon&mpname=LocClass-R2S&mpuid=59953347%3B319527823%3B18448727%3B3200006%3B 4%3B9021%3B%3B%3B%3B1317929517354&secev=AQAAATLWh4wAAM0AAAACACExMzJkYWI4ODEyYS5hMjBi MjY2LmRlYjguZmZmY2RlNjYAAAAAEwubjwEAAAAjAAAAADF4y4 DoUBYEwlBWU58X50%2FobfOJr%2F2vOg**

v.1958
06-10-2011, 22:05
http://poznan.gumtree.pl/c-ViewAd?AdId=319527823&MessageId=MSG.VIEW_AD.REPLY_TO_AD_SENT&ilIds=319981854%2C319970585%2C320018684%2C32000649 7%2C319994011%2C319957877%2C319965831%2C319965322% 2C319962274%2C319956448%2C319946217%2C319934908%2C 319930393%2C319878186%2C319846421%2C319838529%2C29 6641050%2C319832644%2C319828096%2C319784456%2C3197 79064%2C319719265%2C319721552%2C319680345%2C319749 969%2C319723215%2C304329770%2C312272910%2C27807351 3%2C319706881%2C165411775%2C319697841%2C269319264% 2C319691800%2C319683034%2C305857408%2C319676433%2C 319674876%2C319539323%2C319542025%2C311963932%2C31 9547390%2C319537262%2C319536593%2C319527823%2C3195 15647%2C319496812%2C319479546%2C319454382%2C319444 076&ilNext=2&ilPrev=-1&ilProvider=SearchIdListProvider&ilqcCatId=0&ilqcKeyword=canon&mpname=LocClass-R2S&mpuid=59953347%3B319527823%3B18448727%3B3200006%3B 4%3B9021%3B%3B%3B%3B1317929517354&secev=AQAAATLWh4wAAM0AAAACACExMzJkYWI4ODEyYS5hMjBi MjY2LmRlYjguZmZmY2RlNjYAAAAAEwubjwEAAAAjAAAAADF4y4 DoUBYEwlBWU58X50%2FobfOJr%2F2vOg**

cena wydaje Ci się za wysoka?
zwracam uwagę, że EOS D60 to zupełnie co innego niż EOS 60D :smile:

Las3k
06-10-2011, 22:06
No trochę drogo wg mnie, ale dokładnie o co Ci chodzi?

Kolekcjoner
06-10-2011, 23:21

Prosiłbym żebyś się ustosunkował do tego ogłoszenia - co w nim nie tak - zgodnie z tytułem wątka. Pomijam już że to nie aukcja allegro ale niech tam.....

Em Es
06-10-2011, 23:57
może chodzi o to że nie jest w kategorii "antyki" ? ;)

btw - na Allegro jest chyba za 4 stówki

Yacek
07-10-2011, 11:46
Pojawiły się na Allegro w podejrzanie niskiej cenie akumulatory Canon BP-511A.
Czy ktoś orientuje się jak sprawdzić czy to faktycznie oryginał ?
http://allegro.pl/nowa-bateria-canon-bp-511a-gwarancja-12m-i1841085450.html

Bolek02
07-10-2011, 13:16
Odpowiedź na twoje pytanie jest zawarta w komentarzach Sprzedawcy ( 31 NEGATYWÓW, 22 NEUTRALNE )
Vinci_83 (32) ( Kupujący ) Neutralny pią 07 paź 2011 11:10:45 szybka wysyłka, obudowa wizualnie ok, tylko że to podróba, konkretna lipa, loga się odklejają metalowa podpórka zastąpiona jest marnym barwionym plastikiem, także nie najwyższa jakość.

Kolekcjoner
07-10-2011, 13:33
Ja takie kupowałem po 20zł - nawet działały :lol:.

Bolek02
10-10-2011, 08:24
Tutaj tylko body 5D MKII 2 m-czne z ladowarką, aku i kartą ale żadnych papierów ???
http://allegro.pl/show_item.php?item=1867245452

Kolekcjoner
10-10-2011, 13:17
Może ktoś zgubił 8-).

Em Es
11-10-2011, 02:52
albo znalazł body :D

Bolek02
11-10-2011, 15:50
Wygląda na to, że się sprzedało poza aukcją, bo zakończona .

Em Es
14-10-2011, 19:10
wracając do tematu aukcji na której kolega z CB "kupił" 5d2 (czytaj : oszukano go) - miałem tę aukcję w obserwowanych - zajrzałem dzisiaj i widzę że Allegro nawet nie zablokowało mu konta... szok...

jakieś postępy w sprawie ? a może jakaś wola zwrotu kasy ze strony oszusta ?

latant
14-10-2011, 22:33
Mnie się kiedyś zdarzyło schować przed żoną paragon za aparat.

Już sądziłem, że tylko ja tak robię :lol:
Zaufanie i szczerość podporą każdego związku :-D:-D:-D

Viqy
14-10-2011, 23:27
http://allegro.pl/canon-ef-16-35mm-1-2-8-l-usm-okazja-cenowa-i1861248999.html

Obiektyw wygląda jak znaleziony w Trypolisie ... albo wyciągnięty jakiemuś repo.

Merde
15-10-2011, 09:10
Obiektyw wygląda jak znaleziony w Trypolisie ... albo wyciągnięty jakiemuś repo.

Sam kiepski stan wizualny obiektywu to nie jest jeszcze żaden powód do podejrzeń, nie każdy się cacka ze sprzętem jak przeciętny forumowy onanista ;-)

Za dwa klocki (jeśli mechanicznie i optycznie ok) to nie jest zły deal w sumie.

dinderi
15-10-2011, 09:24
http://allegro.pl/canon-ef-16-35mm-1-2-8-l-usm-okazja-cenowa-i1861248999.html

Sprzedający to lombard. Ktoś zastawił obiektyw i go nie odebrał. Możliwe, że flaszka była istotniejsza od miłości do fotografii.
Nie widze tu nic podejrzanego.

Bolek02
15-10-2011, 10:06
Obiektyw z wygladu dość ściuchrany - ktoś o niego zbytnio nie dbał, stąd niska cena. Nie ma w tym nic podejrzanego.

Em Es
15-10-2011, 10:36
samochody po dachowaniu też są tańsze niż bezwypadkowe ...ja takiego obiektywu bym nie kupił

Merde
15-10-2011, 10:47
samochody po dachowaniu też są tańsze niż bezwypadkowe ...ja takiego obiektywu bym nie kupił

Nieuzasadnione porównanie. Tamten obiektyw nosi ślady użytkowania - intensywnego, ale użytkowania. Jak to narzędzie pracy, a nie obiekt kultu.
Oczywiście mechanikę i optykę trzeba ocenić organoleptycznie, ja tam bym się przetarciami lakieru itp. drobiazgami nie przejmował. Wręcz przeciwnie - mniejszy stres przy użytkowaniu ;)

dinderi
15-10-2011, 10:50
mniejszy stres przy użytkowaniu ;)I +20 do lansu. Ktoś, kto ma tak złachaną eLę, musi byc profi. :D

Goomis
15-10-2011, 15:24
Poza tym na zdjęciu jest wyraźnie widoczny numer seryjny szkła.

OrzelPiotr
15-10-2011, 15:49
Poza tym na zdjęciu jest wyraźnie widoczny numer seryjny szkła.

Nie wspominając o charakterystycznych otarciach, swoją drogą chyba łatwiej byłoby podrobić numer seryjny niż pozbawić obiektyw powyższych cech szczególnych. :]

Em Es
15-10-2011, 16:41
ok-niech będzie jak 50kkm do pół miliona

GhostRider
15-10-2011, 17:08
Strasznie dużo się detektywów porobiło w tym wątku.

Ludzie - opamiętajcie się - nie wszystko co nie ma opisu na 1000 słów i cudownych zdjęć musiało "zginąć komuś" lub "zostać znalezione" ;)

Sunders
15-10-2011, 19:11
Ktoś, kto ma tak złachaną eLę, musi byc profi. :D

Czyli taki stan obiektywu nie musi wcale zle swiadczyc o jego wlascicielu :?:
Jednak mozna sie czegos sensownego dowiedzec w tym watku :-)

Bolek02
15-10-2011, 19:15
Strasznie dużo się detektywów porobiło w tym wątku.

Ludzie - opamiętajcie się - nie wszystko co nie ma opisu na 1000 słów i cudownych zdjęć musiało "zginąć komuś" lub "zostać znalezione" ;)

Przecież napisałem, że nie ma w tym nic dziwnego poza eksploatacją szkła na maxa i bez opamiętania :mrgreen:

Em Es
15-10-2011, 20:08
Czyli taki stan obiektywu nie musi wcale zle swiadczyc o jego wlascicielu :?:
Jednak mozna sie czegos sensownego dowiedzec w tym watku :-)

osobiście nie włożyłbym takiego czegoś do torby - nie wspominając o wyjęciu :lol: ale pewnie są tacy którzy by wyjęli :)

Sunders
15-10-2011, 20:43
A co sadzcie o tym:
http://allegro.pl/canon-45-mm-ts-e-1-2-8-tilt-shift-wspanialy-tanio-i1873876713.html
Zaraz po tym jak sie skonczyla ta aukcja, wystawia ponownie:
http://allegro.pl/canon-45-mm-ts-e-1-2-8-tilt-shift-wspanialy-tanio-i1878117192.html
Ma wieksza ilosc tych wspanialych, tanich, idealnych, tilt shiftow :-?

Goomis
15-10-2011, 20:57
osobiście nie włożyłbym takiego czegoś do torby - nie wspominając o wyjęciu :lol: ale pewnie są tacy którzy by wyjęli :)

To nie wkładaj, nikt nie karze.
Tak się składa, że za tydzień będę w okolicy. Poświęcę 30min na obejrzenie tego szkła, jeżeli jeszcze będzie na sprzedaż zobaczymy co z tego wyjdzie ;-)

kulek855
15-10-2011, 21:05
A co sadzcie o tym:
http://allegro.pl/canon-45-mm-ts-e-1-2-8-tilt-shift-wspanialy-tanio-i1873876713.html
Zaraz po tym jak sie skonczyla ta aukcja, wystawia ponownie:
http://allegro.pl/canon-45-mm-ts-e-1-2-8-tilt-shift-wspanialy-tanio-i1878117192.html
Ma wieksza ilosc tych wspanialych, tanich, idealnych, tilt shiftow :-?

Daj sobie spokój z tymi aukcjami. Nie kupował bym od tego kolesia.

dinderi
15-10-2011, 21:16
Moje obiektywy wszystkie wyglądają jak kupa. Kto widział, ten wie :) Nawet body mimo, że dbam o sprzęt. Nie mam żadnego problemu z pokazywaniem się z odrapanym sprzętem. Wyciągam aparat żeby robić zdjęcia, a nie robić wrażenie.

Las3k
15-10-2011, 21:46
osobiście nie włożyłbym takiego czegoś do torby - nie wspominając o wyjęciu :lol:
Jeden z dziwniejszych/śmieszniejszych poglądów, jakie ostatnio słyszałem... na wyglądzie się nie jeździ.

Em Es
15-10-2011, 21:51
a ja jestem estetą i źle bym się czuł - chyba można mieć własne zdanie na CB ? :D

Sunders
15-10-2011, 21:59
a ja jestem estetą i źle bym się czuł - chyba można mieć własne zdanie na CB ? :D
Chyba mozna, ale nie bedzesz wygladal jak profi :mrgreen:

Em Es
15-10-2011, 22:17
nie jestem profi więc może być :D

Darx
16-10-2011, 19:01

Dobra dajmy sobie siana z tym kto jest kto, a kto nie. Nie po to kupuje się uszczelniane szkła żeby czyścić je z każdej ryski. Jeżeli to szkło jest w porządnym stanie optycznym jak i mechanicznym, to co stoi na przeszkodzie by je kupić. Tym bardziej, że cena jest okazyjna.

Em Es
16-10-2011, 19:56
z tego co widziałem to chyba nie w wyczyszczeniu tkwi haczyk - widuję bardzo stare szkła które przyjemnie jest założyć na aparat i wyglądają jak nowe - komuś stan tego z aukcji może nie przeszkadzać , mi by przeszkadzał - tyle na ten temat

rafalk75
19-10-2011, 18:07
Cóż powraca sprawa z aukcją na C 5D mark2 z obiektywem 24-105 http://allegro.pl/lustrzanka-cyfrowa-canon-eos-5d-mark-ii-obiektyw-i1839747100.html, oraz panem nieuczciwym. Jednak się zreflektował chyba i pieniądze wróciły w całości choć na raty. Nie wiem czy to Policja coś zadziałała choć to trochę za szybko albo gość na starość zmądrzał. Koniec końców w tym roku już więcej zakupów nie robię. Nie mam zdrowia. Wszystkim wspierającym serdecznie dziękuję.

v.1958
19-10-2011, 18:21
Cóż powraca sprawa z aukcją na C 5D mark2 z obiektywem 24-105 http://allegro.pl/lustrzanka-cyfrowa-canon-eos-5d-mark-ii-obiektyw-i1839747100.html, oraz panem nieuczciwym. (...).

to teraz krzyżem w najbliższym kościele... :-)

Em Es
19-10-2011, 18:30
rafalk75 - bardzo się cieszę że tak się to skończyło... szczególnie że to ja wkleiłem ta aukcję jako mocno podejrzaną :)

następne 5d2 - tym razem realne proponuję kupować "na żywo" i tyle :)

horak
19-10-2011, 18:32
Cieszą się, że pozytywnie się to dla ciebie skończyło. Mam nadzieję, że nie osiwiałeś od stresu :)

simarik
19-10-2011, 19:19
To rzeczywiście miałeś szczęście w swoim nieszczęściu - ale przynajmniej czegoś Cię to nauczyło.
Trzymałem kciuki żeby Ci się udało

maczkus
20-10-2011, 09:34
Brak pudelka to jedna sprawa, natomiast brak dokumentow zakupu to juz zupelnie cos innego. Zawsze warto posiadac takie rzeczy przez wzglad na gwarancje, czy tez ubezpieczenie - osobiscie nie trafiaja do mnie opisy z zapodzianymi dokumentami. Sprawe zalatwia wielkie plastikowe pudlo w ktorym zbieram wszystkie wazniejsze dowody zakupu.

Nie wiem jak inni robią ale jak mi się kończy gwarancja to wszystkie dokumenty zakupu wyrzucam, bo nie lubię przechowywać śmieci. Podobnie z pudełkami - większość leci do kosza jeszcze w dniu zakupu.

PrzemoBydg
20-10-2011, 09:41
Nie wiem jak inni robią ale jak mi się kończy gwarancja to wszystkie dokumenty zakupu wyrzucam, bo nie lubię przechowywać śmieci. Podobnie z pudełkami - większość leci do kosza jeszcze w dniu zakupu.

Ja robie robie wręcz przeciwnie, wszystko trzymam aż do momentu ewentualniej odsprzedaży. Wydaje mi się, że jest to na plus dla sprzedającego. Jako kupujący także wole jak zestaw jest kompletny.

adawro
20-10-2011, 21:38
Nie wiem jak inni robią ale jak mi się kończy gwarancja to wszystkie dokumenty zakupu wyrzucam,

Niektórzy oprócz trzymania dla gwarancji muszą jeszcze parę lat dłużej trzymać dla fiskusa :)

MC_
20-10-2011, 22:02
Również trzymam dokumenty i pudełka.

Gdy w piątek kupowałem od forumowego kolegi obiektyw z odbiorem osobistym bardzo miło mi było, że nie tylko obiektyw i osłona są w stanie wręcz idealnym to i pudełka były w stanie bez zarzutu. Nie zajmuje to tyle miejsca w piwnicy, żebym musiał wyrzucać. A piwnicy wielkiej nie mam...

Las3k
21-10-2011, 01:21
No to naprawdę bardzo fajnie, tylko po co wam to? Nie służy do niczego, a podbijanie ceny przez dodawanie pudełka zakrawa na paranoję. Do tej pory nikt nie podał realnego powodu trzymania takich śmieci i jestem pewien, że nie poda.

KuchateK
21-10-2011, 05:07
Pudełka z obiektywów Canona to doskonały cel do testowania ich po zakupie. Każdy dostaje identyczne, druk jest bardzo dobry, można łatwo porównać swój z egzemplarzami innych :mrgreen:

Ja tam trzymam swoje z sentymentu...

MC_
21-10-2011, 07:43
Las3k, jeśli Ci to sprawi przyjemność - nazwijmy to manią zbieractwa, ok?

olek.tbg
21-10-2011, 08:09
Ja tam lubię mieć wszystkie pudełka z Canona w jednym miejscu, przy kupnie też chętniej patrze jak na zdjęciach jest pudełko. Myślę, że to wywołuje jakieś poczucie bezpieczeństwa, że sprzęt na 100% był kupiony itp...choć pudełko ukraść też można...

horak
21-10-2011, 20:18
Jak tacy ludzie mogą dalej funkcjonować:
http://allegro.pl/lustrzanka-cyfrowa-canon-eos-5d-mark-ii-obiektyw-i1889799859.html

Hubi78
21-10-2011, 20:23
Pewnie to ten sam cwaniak który oszukał naszego formułowego kolege. Czy on szuka Jelenia bo nie wiem jak wytłumaczyć taki proceder.

jacek_73
21-10-2011, 20:24
http://allegro.pl/lustrzanka-cyfrowa-canon-eos-5d-mark-ii-obiektyw-i1889799859.html

A o co chodzi, że z Augustowa :?: Nie martw się w końcu doczekają się tej swojej obwodnicy :twisted:

horak
21-10-2011, 20:26
Na bank ten sam. Najgorsze jest to, że tacy ludzie czują się bezkarni bo nie ma na nich bata.

Hubi78
21-10-2011, 22:18
Jak widać niektórym w ogóle lampka się nie zapala.
Swoją drogą to jeśli się trafi ktoś kto ma czas na chodzenie po sądach to za 6500zł mógłby mieć w miare fajny zestaw tylko czy gra warta świeczki?

Las3k
22-10-2011, 03:36
Las3k, jeśli Ci to sprawi przyjemność - nazwijmy to manią zbieractwa, ok?
Manie to choroby i to się leczy.

Co do 5D - za taką kasę odbiór osobisty albo niech... się goni po prostu.

Jago
22-10-2011, 06:24
No to naprawdę bardzo fajnie, tylko po co wam to?

Chociażby po to, że jak kiedyś będę chciał sprzedać i wysłać, to nie będę musiał szukać opakowania zastępczego.

Manie to choroby i to się leczy.

Wow ....... nie wiedziałem, że i ja zapadłem na manię. Od siebie dodam tylko, że jeszcze od czasu do czasu lubię sobie pooglądać.

Rzeczywiście powinna się chociaż zajarzyć ........ żeby odebrać osobiście trzeba wpłacić połowę ceny kwoty końcowej na konto bankowe !!??

Em Es
22-10-2011, 09:43
aukcja z którą miał problemy kolega z forum :
http://allegro.pl/show_item.php?item=1839747100

i kolejna aukcja - inny nick :

to że obie aukcje są ze sobą spokrewnione to pewne :)
nikt obcy nie skopiowałby tak durnego opisu jak w pierwszej aukcji

i ciekaw jestem czy o tej nowej też poczytam na CB...
całe szczęście że postraszony policją oszust oddał całą kasę...

gregohr
22-10-2011, 12:05
a
i ciekaw jestem czy o tej nowej też poczytam na CB...

oczywiście że poczytasz- kilka postów poprzedzających jest o tej aukcji :p

Em Es
22-10-2011, 18:37
to ja wiem bo sam jako pierwszy wkleiłem jej poprzednią odsłonę na którą naciął się kolega z CB niestety :/
pisałem w sensie - czy i tą aukcję wygrał jakiś forumowicz ?

Hubi78
22-10-2011, 21:05
Czytaj uważniej to będziesz wiedział o czym jest dyskusja

Em Es
22-10-2011, 23:12
Swoją drogą to jeśli się trafi ktoś kto ma czas na chodzenie po sądach to za 6500zł mógłby mieć w miare fajny zestaw tylko czy gra warta świeczki?

ciekawe jak "wychodzić" coś czego sprzedający nie posiada :D raczej mógłby zablokować
sobie na jakiś czas 6,5kzł i narazić się na dodatkowe koszty...

Czytaj uważniej to będziesz wiedział o czym jest dyskusja

o pudełkach :?::mrgreen:
...wyobraź sobie że czytam uważnie i wiem o czym jest dyskusja :lol:

Las3k
23-10-2011, 03:34
ciekawe jak "wychodzić" coś czego sprzedający nie posiada :D
Była taka słynna akcja z Jeepem Cheeroke dawno temu - sprzedający musiał wejść w posiadanie zgodnego z opisem aukcji auta i sprzedac je po cenie wylicytowanej zwycięzcy aukcji. A skąd i za ile go wziął - to już tylko jego problem.

Em Es
23-10-2011, 03:41
nikt nie zmusił jednak "fizycznie" tego pana do przekazania Jeepa "nabywcy"...
to był martwy wyrok tak naprawdę

jak się komuś nudzi + lubi stracić parę zł i zasilić adwokatów kolejnymi kilkoma zł - takie aukcje są dla niego... bo takich zakończeń jak opisywane wyżej w temacie nie jest wiele
(pełny zwrot kasy)

Hubi78
23-10-2011, 09:52
Należność zasądzoną przez sąd zawsze może ściągnąć komornik....Nie rozmawiamy o pudełkach tylko o podejrzanych aukcjach....Nie wiem dlaczego ale mam wrażenie że nabijasz posty

Tibby
23-10-2011, 10:37

Jako nabywca zrobiłbym to tak: proszę podać adres do odbioru osobistego, przyjeżdżam, oglądam aparat. Aparat leży na stole, z lapka wykonuję przelew na połowę wartości (już nawet założyłbym konto w tym samym banku co sprzedający, by od razu doszła kasa), resztę daję w gotówce, spisujemy umowę. Dziekuje i do widzenia. (wszystko zgodnie z opisem na aukcji, że na początek wpłata połowy wartości).
Oczywiście to tylko teoria, w praktyce do sprzedaży nie doszłoby, ponieważ sprzedający zapewne by się nie zgodził. Nie było by też
Należałoby też wystawić negatyw i kolejny numer z tego konta byłby utrudniony, a dla uważnych, co sprawdzają zakończone aukcje też mogłaby być wskazówka, że taki aparat z takim opisem krązy po serwisie.

Tylko w praktyce, negatywa nie będzie, bo ludzie jakoś dziwnie boją sie negatyw wystawić, by samemu negatywa nie dostać. I dlatego allegro jest jakie jest, może w końcy skopiują pomysł, by sprzedawca nie mógł negatywa wystawić.

Em Es
23-10-2011, 11:17
Należność zasądzoną przez sąd zawsze może ściągnąć komornik....Nie rozmawiamy o pudełkach tylko o podejrzanych aukcjach....Nie wiem dlaczego ale mam wrażenie że nabijasz posty

sam nabijasz posty pisząc coś co nie ma związku - sąd nakazał sprzedać Jeepa
ciekawe jaką pracę widzisz do wykonania dla komornika skoro skazany Jeepa nie posiadał... właśnie dlatego to martwy wyrok

nie martw się o moje posty , nie mam nic do sprzedania :mrgreen:

trolluch
23-10-2011, 11:26
...(już nawet założyłbym konto w tym samym banku co sprzedający, by od razu doszła kasa)...

Nie trzeba zakładać konta, jest coś takiego jak system BlueCash. Przelew w kilka minut pomiędzy różnymi bankami, sam testowałem :)

Hubi78
23-10-2011, 11:40
Allegro to nie zabawa w piaskownicy dla małych dzieci tylko portal aukcyjny który rządzi się swoimi prawami. Każda transakcja to zawarcie umowy Kupna-Sprzedaży.
Jak myslisz dlaczego Sprzedający oddał pieniądze naszemu koledze z forum?
Ponieważ wcześniej czy później i tak został by skazany za wyłudzenie i oszustwo. Nie ma tu znaczenia czy osoba która użyczyła konta czy też osoba na które konto zostały przelane pieniążki.
Kupiłem kiedyś Perfumy na alledrogo no i okazały się podrobione do tego sprzedawca zapewniał że jest możliwy zwrotu jeśli perfum się nie spodoba. Mój zakup nie był jakiś wielki, ponieważ wartość 120-150zł juz nie pamiętam dokładnie.
Skończyło się tak, że zgłosiłem sprawe na Policji i sprzedawca odpowiadałby za handel podrobionym towarem, wyłudzenie i oszustwo. Jak dzielnicowy przyszedł do kobiety dwa razy, to od razu odechciało się tej pani oszukiwać ludzi.

Chris_11
23-10-2011, 11:43
Nie trzeba zakładać konta, jest coś takiego jak system BlueCash. Przelew w kilka minut pomiędzy różnymi bankami, sam testowałem :)

Nie po to ludzie licytują na takich szemranych aukcjach byle tylko zaoszczędzić niekiedy 200zł wpłacając nieznanym osobom po kilka tysięcy polskich nowych złotych, żeby jeszcze dodatkowo płacić za przelewy. ;)

arturs
23-10-2011, 12:20
to można jeszcze wykorzystać "chargeback" przy płatności kartą.. wtedy bank martwi się żeby kasę odzyskać..

barniGR
27-10-2011, 09:09
Czy ktoś z Was ma doświadczenia z takimi sklepami online ?
--- > http://www.tirosoft.com/vendors/adobe Znalazłem jeszcze kilka innych ale ten ma najbogatsze zasoby... Co myślicie na ten temat ?

Merde
27-10-2011, 10:29
--- > http://www.tirosoft.com/vendors/adobe Znalazłem jeszcze kilka innych ale ten ma najbogatsze zasoby... Co myślicie na ten temat ?

Myślimy, że umieściłeś tego posta w niewłaściwym dziale...
Przenoszę w odpowiedni.

dinderi
27-10-2011, 10:41

Myślę, że gdybyś pobrał takie oprogramowanie razem z tzw. "vitaminkami" to byłoby to samo.
Podstawowa wersja CS5 bez extended, normalnie kosztuje cca 3.000 PLN. W zalezności od regionu świata cena wacha się +- 20%. I nie ma możliwości (właściwie jest ale tylko dla niektórych pracowników firm produkujących oprogramowanie), żeby legalnie wejść w posiadanie licencji za ceny podane na zalinkowanej stronie.
Mam przeczucie, że jeśli wyślesz w swej naiwności pieniądze, to ani softu, ani licencji, ani nic nie dostaniesz :)

vitkov
27-10-2011, 11:43
Niedawno kupiłem kartę pamięci CF 16GB - okazała się wadliwa bo nie wszytko co było zapisywane nie dawało się odczytać (robiłem wielokrotne testy i za każdym razem to samo)
Zgłosiłem problem do sprzedawcy a ten nie widział podstaw do reklamacji wiec wystosowałem pismo, zwróciłem kartę i czekam. Wysłałem wiele maili ponaglających ale nie ma żadnej odpowiedzi. Facet widzę że nagle zwija interes na allegro bo nic już nie wystawia a w komentarzach pojawiły się krytyczne wpisy o wadliwych kartach.

Sprzedawca to:
Trimaran1
Paweł Cebula PHU TRIMARAN
Więckowice 96
32-830 Wojnicz
małopolskie
Polska
cebulapawel@o2.pl
tel. 603995822 603995822

MC_
27-10-2011, 11:44
Niby nie sprzęt foto, ale rozmawialiśmy niedawno o telefonach firmy od ogryzka - radzę uważać na poniższą aukcję:
http://allegro.pl/iphone-3g-8gb-prawie-sprawny-i1884209506.html

zanussi
27-10-2011, 12:39
"znalazłem" ... dobre :)

gregohr
27-10-2011, 14:11
ciekawe czy znalazł też sposób na poznanie pinu do tego ajfona...

Em Es
27-10-2011, 14:28
vitkov > wystawia nadal :

http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=4511403

...to Allegro zmieniło skrypt i po wyszukaniu uzytkownika po nazwie widać tylko komentarze , jak klikniesz w prawym górnym rogu dopiero zobaczysz co sprzedaje

allxages
28-10-2011, 01:55
Gorący sprzęcik?

http://allegro.pl/canon-1ds-iii-uzywany-jako-zapas-bez-ladowarki-i1891575392.html

Chris_11
28-10-2011, 07:42
Nie sądzę, żeby allegrowicz z takim stażem zdobył się na sprzedaż kradzionego sprzętu.

MC_
28-10-2011, 07:43
A mnie odstrasza ten bełkot w opisie.

Merde
28-10-2011, 07:53
Raczej stary, zajechany sprzęt... 350k klapnięć w zapasie? Fiu fiu!

KOKO74
28-10-2011, 20:16
http://allegro.pl/canon-ef-70-300-mm-f-4l-usm-jak-nowy-i1884233962.html

! Canon EF 70-300 mm F/4L USM - JAK NOWY !
A może ktoś chce kupić sobie ciekawy obiektyw
Iny opis inne zdjęcie

G11
28-10-2011, 20:28
http://allegro.pl/canon-ef-70-300-mm-f-4l-usm-jak-nowy-i1884233962.html

! Canon EF 70-300 mm F/4L USM - JAK NOWY !
A może ktoś chce kupić sobie ciekawy obiektyw
Iny opis inne zdjęcie

Doczytałeś do końca?

Dodano 2011-10-18 23:34

W tytuł aukcji zakradł się błąd: oczywiście to obiektyw 70-200 mm (tak jak na zdjęciu), a nie 70-300. Bardzo przepraszam za pomyłkę.

KOKO74
28-10-2011, 23:55
Profesjonalnie by było zmieniać ten błąd bo jakiś amator nie doczyta do końca i więżąc w uczciwość sprzedawcy zalicytuje sobie jedyny unikalny
Canon EF 70-300 mm F/4L USM - JAK NOWY ! a patem będą pretensje i wyjaśnienia szkoda nerwówki lepiej zmienić

Em Es
29-10-2011, 04:55
dokładnie , tytuł aukcji można dowolnie edytować :)

tombas
29-10-2011, 15:17
dokładnie , tytuł aukcji można dowolnie edytować :)
jestes pewnien tego co piszesz? nie sądze...
nie można jak jest złozona oferta kupna, popatrz kiedy była pierwsza oferta a kiedy sprzedający dodał opis w sprawie pomyłki (rozumiem, że wtedy odkrył swój błąd)

Em Es
29-10-2011, 17:01
tak bo robiłem to wielokrotnie (np dopisując słowo REZERWACJA)

tombas
29-10-2011, 18:52
tak bo robiłem to wielokrotnie (np dopisując słowo REZERWACJA)
na allegro, którego ja używam nie mam takiej opcji:razz:

Bolek02
29-10-2011, 20:01

Ewidentny przekręt - taki zestaw w takiej cenie to lipa na kilometr :confused:
KONTO ZAWIESZONE :mrgreen:

Em Es
30-10-2011, 06:00
opcje / zmień - ramka na górze strony... myślisz że mam inne Allegro ? :D

na życzenie służę screenami ale to jak się wyśpię bo trudy afterów FW dają mi się troszkę we znaki

gsr17
30-10-2011, 06:38
Ja lubię mieć dowód w postaci paragonu czy innych śmieci które potwierdzą kiedy był sprzęt kupiony czy nie robi mnie chu...a sprzedawca że sprzęt ma rok a rzeczywistości trzy no a także czy sprzęt nie był z jakiegoś powodu na gwarancji nie lubię jak ktoś sprzedaje i takich rzeczy nie ma bo ja trzymam je i mi nie przeszkadzają.

tombas
30-10-2011, 08:22
opcje / zmień - ramka na górze strony... myślisz że mam inne Allegro ? :D

na życzenie służę screenami ale to jak się wyśpię bo trudy afterów FW dają mi się troszkę we znaki
może jestem uparty jak osioł, może tez się myle:razz: ale poprosze te screeny...:razz: tylko pamietaj ma to byc edycja tytułu w aukcji gdzie juz jest oferta, jeśli jest jak mówisz to miło bedzie sie czegoś dowiedzieć a jeśli jest tak jak ja twierdzę.... :-)

xxkomarxx
30-10-2011, 11:12
może jestem uparty jak osioł, może tez się myle:razz: ale poprosze te screeny...:razz: tylko pamietaj ma to byc edycja tytułu w aukcji gdzie juz jest oferta, jeśli jest jak mówisz to miło bedzie sie czegoś dowiedzieć a jeśli jest tak jak ja twierdzę.... :-)

Właśnie z ciekawości patrzyłem czy tak się da. Aukcja "kup teraz" złożone 2 oferty kupna i nie ma bata żeby można było zmienić tytuł. Jedyne co można to dodać notatkę pod aukcją. Myślę że kwestia rozstrzygnięta.

dark4blade
30-10-2011, 18:20
Dość dziwne, NOWY aparat i obiektyw, nietrafiony prezent. Już pal licho pudełka, ale gdzie ładowarka i kabel http://allegro.pl/panasonic-lumix-dmc-gh2-obiektyw-h-es045-okazja-i1902338242.html ?
No i ten opis prosto z netu.

Bolek02
30-10-2011, 20:51
Właśnie z ciekawości patrzyłem czy tak się da. Aukcja "kup teraz" złożone 2 oferty kupna i nie ma bata żeby można było zmienić tytuł. Jedyne co można to dodać notatkę pod aukcją. Myślę że kwestia rozstrzygnięta.

Nie nie da się z całą pewnościa i nigdy nie było to możliwe. W momencie gdy ktoś już zalicytuje, to istotnie można tylko dopisywać info, ale to niczego nie zmienia we wcześniejszym opisie aukcji.

Hubi78
30-10-2011, 20:54
Tak czy inaczej konto tego delikwenta zostało zawieszone

mxw
30-10-2011, 21:28
Nie nie da się z całą pewnościa i nigdy nie było to możliwe. W momencie gdy ktoś już zalicytuje, to istotnie można tylko dopisywać info, ale to niczego nie zmienia we wcześniejszym opisie aukcji.
oczywiście, przecież chodzi o to, aby nie zmieniać nic w aukcji, gdy trwa już licytacja albo były zakupy przez kup teraz.

mało eleganckim wytrychem może być umieszczenie treści aukcji w postaci obrazków na zewnętrznych serwerach, ale tak nie da się zmienić tytułu aukcji.

v.1958
30-10-2011, 22:06
oczywiście, przecież chodzi o to, aby nie zmieniać nic w aukcji, gdy trwa już licytacja albo były zakupy przez kup teraz.

i to jest logiczne!

po wpisach kolegi "MS" już miałem zamieścić ogłoszenie: "Sprzedam 2-letniego opla" i po osiągnięciu adekwatnej ceny zmienić tytuł na "20-letniego" :D

Em Es
30-10-2011, 22:28
być może macie rację - edytowałem owszem ale tytuły aukcji w których nie złożono ofert
jutro postaram się sprawdzić czy to możliwe w przypadku aukcji ze złożoną ofertą

sorry że tak późno ale trudy FW ;)

axk
30-10-2011, 23:43
...postaram się sprawdzić czy to możliwe w przypadku aukcji ze złożoną ofertą...

Nie, nie możliwe.

Bolek02
31-10-2011, 12:19
być może macie rację - edytowałem owszem ale tytuły aukcji w których nie złożono ofert
jutro postaram się sprawdzić czy to możliwe w przypadku aukcji ze złożoną ofertą

sorry że tak późno ale trudy FW ;)

No to jest oczywiste, że jak nie złożono oferty i aukcja wisi jakiś czas bez odzewu, to można uatrakcyjnić opis, coś dodać w treści itp...
Po złożeniu oferty już sie nie da i dobrze, bo co by to było.

Hubi78
31-10-2011, 15:46
No to jest oczywiste, że jak nie złożono oferty i aukcja wisi jakiś czas bez odzewu, to można uatrakcyjnić opis, coś dodać w treści itp...
Po złożeniu oferty już sie nie da i dobrze, bo co by to było.

Jak widać się da skoro całkiem niedawno sprzedawałeś Nowe body 550d i przed końcem aukcji odwołałeś wszystkie oferty

lvk4sz
06-11-2011, 02:11
Zdjęcia już gdzieś widziałem identyczne - były na aukcjach pewnego gościa rok temu.
Opis "kuszący" ;-)

http://allegro.pl/nowa-lustrzanka-cyfrowa-canon-eos-5d-mark-ii-obi-i1919423058.html

Link do zdjęć http://www.fotopedia.com/items/flickr-3090910750

fil91
06-11-2011, 02:22
Zdjęcia już gdzieś widziałem identyczne - były na aukcjach pewnego gościa rok temu.
Opis "kuszący" ;-)

http://allegro.pl/nowa-lustrzanka-cyfrowa-canon-eos-5d-mark-ii-obi-i1919423058.html

Link do zdjęć http://www.fotopedia.com/items/flickr-3090910750

Kilka stron wcześniej można przeczytać o "przygodach" forumowego Kolegi , który zakupił sprzęt na podobnej aukcji.

Las3k
06-11-2011, 03:15
Koszty dostawy
Odbiór osobisty po przedpłacie - 0 zł

Mnie to przekonuje.
WRÓÓÓÓĆ, późno jest, nie przemyślałem - ale jak się da na odbiór osobisty BEZ przedpłaty, to imho czysty.

Goomis
06-11-2011, 03:51
Koleś jest doprawdy zabawny.
Ale miałbym pomysł na typa, tylko, że mieszka gdzieś na końcu polski :p
Kupiłbym i podrobił potwierdzenie przelewu i umówił się na odbiór. Ciekawe jak by się wykręcał :p Pewnie walnąłby negatywa więc można założyć konto na potrzeby takiego przekrętu. No ale może oduczyłby się robienia ludzi w bambuko.
Swoją drogą wiem co będę robił jak będę bogaty :D Będę takie przedmioty krzaki kupował a potem nasyłał na gnoja policję a jak odda kasę to mu i tak założę sprawę o próbę wyłudzenia pieniędzy czy coś w ten deseń :p

Em Es
06-11-2011, 05:22
najgorsze jest to że dział bezpieczeństwa Allegro nie reaguje... i może mieć z tego tytułu koszty - sprzedający dopuszcza zapłatę przez Allegro a to oznacza że POK zwróci całą kwotę niedoszłemu nabywcy jeśli spełni warunki (zgłoszenie na Policję itd)

kolejna aukcja która wygląda bardzo podobnie do tej na której próbowano oszukać jednego z forumowiczów CB (zwrócono mu $$ w ratach po zgłoszeniu na Policji)

podobieństwa widać gołym okiem :

btw - poinformowałem dział bezpieczeństwa Allegro o sytuacji , ciekawe co zrobią...

axk
06-11-2011, 08:24
najgorsze jest to że dział bezpieczeństwa Allegro nie reaguje...

Raczej nie są w stanie skontrolować wszystkich aukcji pod kątem ewentualnego przekrętu, a podejrzanie niska cena (dla Nas) jest dla nich żadnym argumentem.

Em Es
06-11-2011, 12:34
niezupełnie - aukcję już usunięto (zgłaszałem raptem kilka h temu)

lvk4sz
06-11-2011, 14:46
Jako że jeszcze wczoraj wysłałem maila do gości od powyższej aukcji z zapytaniem czy są to zdjęcia sprzedawanego aparatu dziś otrzymałem odpowiedź:

"witam. tak to są autentyczne zdjęcia.pozdrawiam"

Krew mnie zalewa jak pomyślę do czego to ludzie są zdolni :?

Em Es
06-11-2011, 14:51
mnie tylko zastanawia na czym polega wałek - to że robi to ta sama osoba to widać gołym okiem po sposobie przygotowania aukcji - czy to przejęcie konta i zmiana numeru konta czy też wyszukiwanie ludzi w trudnej sytuacji i obiecywanie paru zł za "pomoc w sprzedaży" ? tak czy inaczej - oszuści są wszędzie :/

Jago
06-11-2011, 17:04
niezupełnie - aukcję już usunięto (zgłaszałem raptem kilka h temu)

Jestem ciekawy czy gdybyś nie zgłosił, to także by była ona usunięta :?:

Em Es
06-11-2011, 18:36
śmiem wątpić :/ przy takiej ilości aukcji jaka wisi w każdej chwili jest to niemal niewykonalne dla pracowników Allegro... zgłoszenie było bardzo proste - link do poprzedniej aukcji z którą miał problemy forumowicz CB , link do opisu sytuacji na forum CB (dodatkowo Allegro miało wiedzę o zgłoszeniu na Policję próby wyłudzenia) , wykazanie podobieństw , link do zdjęć które ukradziono i wykorzystano w tej nowej aukcji , irracjonalne warunki opisane w aukcji...

generalnie - prośba do forumowiczów - widzicie ewidentny wałek - zgłaszajcie to do Allegro - nic nie kosztuje a komuś (także z nas) może zaoszczędzić nerwów i $$$ :)

axk
06-11-2011, 18:43
...komuś (także z nas) może zaoszczędzić nerwów i $$$ :)

Szczególnie jak ten "ktoś" ma problemy z racjonalnym i logicznym myśleniem.

Em Es
06-11-2011, 19:04
axk - to też prawda - ja chłodno podchodzę do takich "okazji" o czym świadczą moje wcześniejsze wpisy w tym temacie ...ale ludzie (także forumowicze CB) są różni , czasami za dużo wiary , czasami wręcz naiwność - oczywiście nie pochwalam takich "zakupów" - ale z drugiej strony więcej złego widzę po stronie oszustów :)

ogólnie to życzę wszystkim samych udanych zakupów i aby nigdy nie musieli się denerwować z powodu jakiegoś spryciarza który wymyślił sobie jak szybko podreperować budżet

tomeh
07-11-2011, 11:46
Cwaniaków na aukcjach nie brakuje. Zawsze patrze na komentarze dlatego i nie kupuję u początkujących.

lynx
07-11-2011, 13:45
Dla mnie napisanie w aukcji "odbiór osobisty po przedpłacie" to jest jak napisanie "to jest przekręt". Uczciwy sprzedający dopuszczający odbiór osobisty nigdy nie stawiałby takiego warunku, tylko umówiłby się na odbiór w bezpiecznym miejscu i z zadowoleniem odebrałby gotóweczkę z ręki do ręki. Obowiązkowa przedpłata przy odbiorze osobistym w uczciwej transakcji nie ma najmniejszego sensu.

fil91
07-11-2011, 16:56
Dla mnie napisanie w aukcji "odbiór osobisty po przedpłacie" to jest jak napisanie "to jest przekręt". Uczciwy sprzedający dopuszczający odbiór osobisty nigdy nie stawiałby takiego warunku, tylko umówiłby się na odbiór w bezpiecznym miejscu i z zadowoleniem odebrałby gotóweczkę z ręki do ręki. Obowiązkowa przedpłata przy odbiorze osobistym w uczciwej transakcji nie ma najmniejszego sensu.

Tak i nie :)
Sam tak nie robię , ale widzę zastosowanie dla tej opcji... np. przy sprzedaży bardzo drogich przedmiotów, kiedy to sprzedający może się obawiać próby "przekrętu" przy odbiorze( mam na myśli kradzież , płatność przez kupującego fałszywymi banknotami itd.)

Bolek02
07-11-2011, 17:05
Ja tez napisałem do autora aukcji i dostałem nawet adres w Katowicach gdzie można obejrzec sprzęt przed zakupem :confused: chwilę później Allegro usunęło aukcję :mrgreen:

tombas
07-11-2011, 17:07
Tak i nie :)
Sam tak nie robię , ale widzę zastosowanie dla tej opcji... np. przy sprzedaży bardzo drogich przedmiotów, kiedy to sprzedający może się obawiać próby "przekrętu" przy odbiorze( mam na myśli kradzież , płatność przez kupującego fałszywymi banknotami itd.)
jak sprzedwałem 2 razy auto (no może nie były to "bardzo drogie przedmioty":-P ) to udawałem się z kupującym do wpłatomatu i to "załatwiało" sprawe fałszywek, reasumując omijam szerokim lukiem aukcje z odbiorem po przedpłacie, bo albo cos jest nie tak ze sprzedajacym albo ze sprzetem (lub jego brakiem)

Em Es
07-11-2011, 21:17
http://allegro.pl/nikon-d3s-12-1-mp-i1922680188.html

tak wygląda "sprzedaż" na przejętym koncie...

Merde
07-11-2011, 21:20

Ew. ustawka z kupującym żeby obniżyć prowizję alledrogo.
Chyba że masz jakieś bliższe informacje odnośnie tej transakcji?

AMMarshall
07-11-2011, 21:22
Ale perła!!!! :)
Dałeś znać administracji Alledrogo?

tombas
07-11-2011, 21:26

przesadziłes ze swoja ocena!, sprzet do odebrania w Polance Wielkiej, firma FORSI ma siedzibe w ... (zgadnij) TAK w Polance Wielkiej, a że adres do korespondencji inne niz w zakładce o mnie- to nic istotnego
jak napisał Merde "zwykła" ustawka, zrobili już wszystkie zdjęcia zegarkom i sprzedaja bo naczytali się o nowej jedynce canona

Em Es
08-11-2011, 00:50
tombas - niestety ale jesteś w błędzie :)
na forum Nikona masz wypowiedź kogoś kto korespondował ze "sprzedawcą" - dostał odpowiedź mocno trącącą translatorem - w połączeniu z adresem na gmail - naprawdę łatwo to poskładać :)

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2597290&postcount=1028

i treść linkowanego posta :

"Napisałem maila do sprzedawcy (na adres podany w aukcji - inny niż na stronie "o mnie" z pytaniem, czy świadomie wystawił aparat tak tanio, wygląda na to, że ktoś przejął konto:
Cytat:
Witam,
Nikon w nowych warunkach ze wszystkimi jego dokumentami i accessoriess. Posiada 2 lata gwarancji.
Transakcja będzie zarządzany przez Allegro.pl.
Daj mi znać, jeśli zgodzić się,
Carlos "

taaa , pewnie Santana :D

jaceksw
08-11-2011, 09:14
Witam,
Nikon w nowych warunkach ze wszystkimi jego dokumentami i accessoriess. Posiada 2 lata gwarancji.
Transakcja będzie zarządzany przez Allegro.pl.
Daj mi znać, jeśli zgodzić się,
Carlos "

taaa , pewnie Santana :D

Ilich Ramirez Sanchez - znany jako Carlos. Tyle, że on siedzi... i nie za sprawy z Allegro.

tomfoot
08-11-2011, 12:49
Teraz wypadałoby się spytać tego co kupił co u niego słychać? I czy zna definicję paserstwa. Ewentualnie naiwności, jeżeli carlos mu sprzęciku nie dośle bo "przesyłka zaginęła na poczcie".

Merde
08-11-2011, 14:43
Teraz wypadałoby się spytać tego co kupił co u niego słychać? I czy zna definicję paserstwa. Ewentualnie naiwności, jeżeli carlos mu sprzęciku nie dośle bo "przesyłka zaginęła na poczcie".

Niestety, dzięki wspaniałemu serwisowi Allegro nie ma już jak zapytać.
Chyba że wystawi komentarz do aukcji, dopiero wtedy widać pełny nickname.

DarekB
09-11-2011, 13:53
Może nie to, że podejrzane ale... pierwszy raz widzę taki sposób sprzedaży sprzętu wartego niemałą kasę.
http://motoallegro.pl/400mm-14mm-28mm-50mm-85mm-16-35mm-70-200mm-can-1m2-i1909808302.html

AdaMMus
09-11-2011, 14:02
Fakt, sprzedać zestaw ogólnie jest ciężko, może jeszcze body + 1 obiektyw się uda, ale taki komplet?

Merde
09-11-2011, 14:11
W sumie kupiłbym tą jedynkę za 2,5 zł ;-)

Tezet-gdynia
09-11-2011, 14:12
canon 1m2 dwie baterie ładowarka drobne zadrapania 80tys przebiegu 2,5zł

Bajka, biore : D

Damn, Merde mnie ubiegl :(

Em Es
09-11-2011, 14:28
fakt :) oryginalny sposób prezentacji :)

diplo
10-11-2011, 11:44
Gosciu chyba chce sprzedać pojedynczo i poza alledrogo bo powystawial osobne ceny na każdy element

mxw
10-11-2011, 17:33
W sumie kupiłbym tą jedynkę za 2,5 zł ;-)
ja też, niech stracę :mrgreen:

Gosciu chyba chce sprzedać pojedynczo i poza alledrogo bo powystawial osobne ceny na każdy element
dokładnie, albo potraktował aukcję jako słup ogłoszeniowy albo po prostu gość nie za bardzo rozeznaje się w zasadach panujących na allegro. widać, że za wiele nie sprzedaje. a ludzie lubią się mylić niestety.

przykładowo: szukam obecnie netbooka i podglądam aukcje m.in. acer aspire one D257 - pech chciał, że te netbooki są w promocji w TP SA za przedłużenie neostrady, więc jest ich wysyp na alledrogo. problem w tym, że D257 ma różne wersje i wyposażenie, a model 'TP SA' to najbiedniejsza wersja - bez BT, bez 3G, z małym dyskiem, połową pamięci i połową baterii (3-cell zamiast 6-cell). a ludzie wszędzie wypisują, że bateria jest 6-cell (8h), mimo, że nawet na fotkach widać 3-cell (4h). i co z nimi zrobić? :roll:

mylą się czy oszukują? :twisted:

przykład:
http://allegro.pl/nowy-acer-aspire-one-d257-n57dqkk-win-7-n570-1gb-i1912063828.html

czasami mam ochotę kupić coś takiego i potem - zgodnie z opisem - poprosić o gratisowe dosłanie właściwej 6-komorowej baterii :mrgreen:

Merde
10-11-2011, 18:16
przykład:
http://allegro.pl/nowy-acer-aspire-one-d257-n57dqkk-win-7-n570-1gb-i1912063828.html

Tam się pojawiają sprzeczne informacje - raz piszą, że 3-komorowa, a pod spodem że 6-komorowa. Co ciekawe, przy obu podano czas pracy do 8 godzin.
Efekt byle jakiego przygotowania opisu na zasadzie copy-paste z sieci.

zanzibar
11-11-2011, 00:38
Czasami na ebay są dość atrakcyjne aukcje z Hiszpanii. Czy tam jest rzeczywiście taniej, czy naród jakiś podejrzany?

janmar
11-11-2011, 07:35
IMHO,kryzys.

Em Es
11-11-2011, 11:10
tak , im większy kryzys tym więcej oszustów na aukcjach :) także na ebayach :)

gadget_zary
11-11-2011, 14:08
Co do tej aukcji zestawu za 25k wyżej, to już wiele razy widziałem aukcje w których ludzie wystawiali sprzęt jako komplet a w opisie było wyraźnie zaznaczone, że jest możliwość zakupienia sprzętu w dowolnej konfiguracji + podane były ceny za każdą rzecz. Mnie bardziej dziwi taki drobny opis przy takim zestawie :)

OrzelPiotr
11-11-2011, 16:18
Co do tej aukcji zestawu za 25k wyżej, to już wiele razy widziałem aukcje w których ludzie wystawiali sprzęt jako komplet a w opisie było wyraźnie zaznaczone, że jest możliwość zakupienia sprzętu w dowolnej konfiguracji + podane były ceny za każdą rzecz. Mnie bardziej dziwi taki drobny opis przy takim zestawie :)

Jaki tam "drobny opis", sprzęt jest konkretny i jak ktoś będzie zainteresowany to się zapyta, jest to forma ogłoszenia i tyle.

Bolek02
12-11-2011, 10:09
Ja równiez uważam, że należy to potraktować to jako formę ogloszenia.
Nikt normalny nie kupuje sprzętu za 25k wysyłkowo.

Matt_K-K
13-11-2011, 16:19
Koledzy i koleżanki, co sądzicie o tym:
http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-ii-i1933448152.html ?

Rozumiem, że każdy może dać cenę jaką chce, ale jednak na roznych "okazjach" czesto mozna się przejechać...

jacek_73
13-11-2011, 16:27
Jest płatność przy odbiorze - trzeba się tylko umówić i kulnąć do Krakowa. BTW: kupując okazyjnie zawsze można się na czymś przejechać:(

Matt_K-K
13-11-2011, 16:29
Jest płatność przy odbiorze - trzeba się tylko umówić i kulnąć do Krakowa. BTW: kupując okazyjnie zawsze można się na czymś przejechać:(

Dlatego też aukcja zaciekawiła mnie, gdyż jestem właśnie z Krakowa. Ale po wysłaniu maila do sprzedającego okazało się, że fizycznie aparat znajduje się w Tarnobrzegu...

jacek_73
13-11-2011, 16:33
Dlatego też aukcja zaciekawiła mnie, gdyż jestem właśnie z Krakowa. Ale po wysłaniu maila do sprzedającego okazało się, że fizycznie aparat znajduje się w Tarnobrzegu...

Pewnie ściemniacz jakich wielu - chociaż jak kupisz z opcją płatność przy odbiorze/odbiór osobisty nic nie ryzykujesz.

Matt_K-K
13-11-2011, 16:37
Tylko nie wiem czy mi się do końca w to chce bawić :) Bo przedmiotowy sprzęt, nawet mając potrzebę szybkiej sprzedaży, spokojnie można pchnąć kilka tysięcy drożej..

fil91
13-11-2011, 16:58
Zdaje się że to kolejna odsłona "akcji" z przed kilku stron tego wątku- napis na dole aukcji: "Auckja Grzecznościowa Na prośbe Znajomego. "

damian26
13-11-2011, 16:59

Kurcze to muszę zadzwonić do moich kuzynów są z okolic Tarnobrzega. A dokładnie nie znasz adresu?

Grzery
13-11-2011, 17:11
damian26
Nie ma co się podniecać sprzedający smierdzi na odległość inna jego aukcja:

http://allegro.pl/canon-eos-1d-mark-iv-obiektyw-i1933446019.html

bez ceny minimalnej - tylko licytować!, wpłacić i czekać 10 dni na przesyłkę :)

jacek_73
13-11-2011, 17:15
...wpłacić i czekać 10 dni na przesyłkę :)

Ja się chyba nie znam, ale też jest opcja płatność przy odbiorze/odbiór osobisty - więc co najwyżej tracimy nerwy:roll:

sebfoto
13-11-2011, 17:22
O tym sprzedawcy było coś tutaj:
http://hobby-army.hiperogloszenia.pl/bron-polowanie/ogloszenie/194966-uwaga-oszust-oferta/

Swoją drogą takie aukcje "grzecznościowe" omijam szerokim łukiem.

Matt_K-K
13-11-2011, 17:24
Kurcze to muszę zadzwonić do moich kuzynów są z okolic Tarnobrzega. A dokładnie nie znasz adresu?

Nie pytałem. Ale sam jestem ciekawy jak to z tą aukcją do końca jest... bo tak na oko to realna wartość tego sprzętu, to powyżej 10 tys...

jacek_73
13-11-2011, 17:27
O tym sprzedawcy było coś tutaj:
http://hobby-army.hiperogloszenia.pl/bron-polowanie/ogloszenie/194966-uwaga-oszust-oferta/

Swoją drogą takie aukcje "grzecznościowe" omijam szerokim łukiem.

Tak - ten sam mail, a dane inne - jednym słowem ściemniacz :evil:

svideo
13-11-2011, 18:51
Uwaga przekręt potwierdzony !!!!
Zatrudniony sprawdzony gość na Allegro przez oszusta ,wystawia nieświadomy niczego gościu zlecone aukcje grzecznościowe . http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-ii-i1933448152.html

A później czekać tylko na przesyłkę .Ustaliłem telefon gościa , ma 17 lat , ojciec się wku...jak zapytałem o co chodzi a dzieciak początkowo wyparł się że to nie on.Ale jak jak powiedziałem jaki nick allegro to się przyznał ,że kolega poprosił o wystawienie aukcji.

Em Es
13-11-2011, 19:01
generalnie widać że ktoś wyszukuje "słupa" z kontem na Allegro (takiego który ma jakies komentarze i nie jest zarejestrowany od tygodnia) , może być tak że jest to jakiś tam łancuszek osób - organizator obiecuje jakąś kasę za pomoc w sprzedaży i tyle - zaczyna się polowanie na ofiarę :/

jedynka - zdjęcie skradzione z sieci :

http://www.tineye.com/search/49b30d68340283b69159a84935904a9244165796/

na ten moment obie aukcje są zamknięte , odwołano wszystkie złożone oferty

svideo
13-11-2011, 19:05
generalnie widać że ktoś wyszukuje "słupa" z kontem na Allegro (takiego który ma jakies komentarze i nie jest zarejestrowany od tygodnia) , może być tak że jest to jakiś tam łancuszek osób - organizator obiecuje jakąś kasę za pomoc w sprzedaży i tyle - zaczyna się polowanie na ofiarę :/

jedynka - zdjęcie skradzione z sieci :

http://www.tineye.com/search/49b30d68340283b69159a84935904a9244165796/

na ten moment obie aukcje są zamknięte , odwołano wszystkie złożone oferty

Przestraszył się jak mu powiedziałem o przypadku jpgkk monte c.

7four
13-11-2011, 19:16
Tam się pojawiają sprzeczne informacje - raz piszą, że 3-komorowa, a pod spodem że 6-komorowa. Co ciekawe, przy obu podano czas pracy do 8 godzin.
Efekt byle jakiego przygotowania opisu na zasadzie copy-paste z sieci.

Raczej nie z sieci, tyle co z samego serwisu allegro. Przy wystawianiu serwis podpowiada opis "pasujący" do wystawianego przedmiotu.

sebfoto
13-11-2011, 19:27
Dość regularnie pojawiają się posty na innych forach i serwisach ogłoszeniowych podobne np. do tego [link] (http://www.lagata.pl/topic/12274-zlece-wystawienie-aukcji-allegro/). Najgorsze jest to, że znajdują się chętni, by te aukcje wystawiać.

G11
13-11-2011, 20:28
Aparaty podobno zostały sprzedane poza allegro.

Em Es
13-11-2011, 21:04
Aparaty podobno zostały sprzedane poza allegro.

nie da się sprzedać czegoś czego się nie ma - można co najwyżej wyłudzić od kogoś $$$ 8-)

damian26
13-11-2011, 21:18
Co prawda to nie na allegro ale piszę żeby ktoś przypadkowo czasu nie tracił. http://www.kupsprzedaj.pl/o/canon-5d-eos-mark-2/1313599
Sprzedaje starego przelatanego 5d. Wciska że głośnik nie działa jej w telefonie. Jest z Bydgoszczy. Aleksandra Rutkiewicz 788424453. Pucha ma niby 100zdjęć a wygląda jak by miała 200k. Zdjęcia podesłała mi na maila. Podejrzewam że w zamian tej L-ki dostał bym H44

bucefal14
14-11-2011, 02:53
jedyny ,niepowtarzalny model firmy Cronica
http://allegro.pl/kronica-minolta-dynax-7-d-i1928636022.html

chyba antyk stąd cena...

Chris_11
14-11-2011, 09:56
Jeśli się nie zna, wpisał w Allegro tylko "7D" i wyskoczyły same Canony, to nic dziwnego, że wywalił taką cenę...

tomfoot
14-11-2011, 11:04
jedyny ,niepowtarzalny model firmy Cronica
http://allegro.pl/kronica-minolta-dynax-7-d-i1928636022.html

chyba antyk stąd cena...

To ma byc chyba watek o podejrzanych aukcjach, a nie o glupocie sprzedajacych?

7four
14-11-2011, 13:04
To ma byc chyba watek o podejrzanych aukcjach, a nie o glupocie sprzedajacych?

Chyba masz na myśli "głupotę" kupujących.

Em Es
14-11-2011, 18:59
moim zdaniem aukcja owego 7D ma prawo się tu pojawić - bo trzeba się zastanowić czy sprzedający oby na pewno wszedł legalnie w posiadanie tego aparatu... oczywiście mógł też się pomylić i nacisnąć zero o raz za dużo ;)

MacGyver
14-11-2011, 19:53
8 transakcji na alledrogo i już 2 negatywy. Aparat bez jakiegokolwiek opisu i do tego cena z kosmosu. Aukcja jest jak najbardziej "podejrzana".

ely13
15-11-2011, 08:57
najgorsze jest to że dział bezpieczeństwa Allegro nie reaguje... i może mieć z tego tytułu koszty - sprzedający dopuszcza zapłatę przez Allegro a to oznacza że POK zwróci całą kwotę niedoszłemu nabywcy jeśli spełni warunki (zgłoszenie na Policję itd)

kolejna aukcja która wygląda bardzo podobnie do tej na której próbowano oszukać jednego z forumowiczów CB (zwrócono mu $$ w ratach po zgłoszeniu na Policji)

podobieństwa widać gołym okiem :

btw - poinformowałem dział bezpieczeństwa Allegro o sytuacji , ciekawe co zrobią...

Chyba nie zdążyli, bo tu jest finał tej http://allegro.pl/show_item.php?item=1839747100 aukcji (zwycięzca a...s), a tu jego komentaż po transakcji:

"asmos (25) ( Kupujący )
Negatywny
pon 03 paź 2011 19:15:13 CEST
1839747100
Pokaż
Ta transakcja będzie mi się śniła do końca mych dni. -sprzedawano nie swój towar -na prośby dostarczenia dodatkowych danych nie reagowano -obecnie wniesiono wobec oskarżenie w sprawie kradzieży -zostałem bez paczki i bez kasy"

Źródło:
http://allegro.pl/show_user.php?uid=7159320

Em Es masz nosa... ;-)

AMMarshall
15-11-2011, 09:31
(...)
Źródło:
http://allegro.pl/show_user.php?uid=7159320
Em Es masz nosa... ;-)

Z opisu na aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=1839747100 (Canon 5D mkII + 24-105 LIS):
"Nie mam pojęcia ile może być warty taki sprzęt także istnieje możliwość zaproponowania ceny"
Powyższe świadczy o tym, iż sprzedający:
- jest debilem (nie sprawdził nawet co sprzedaje, nie potrafi wpisać Canon 5D w wyszukiwarce Allegro)
- jest oszustem

Jeśli ktoś kupuje od debila lub oszusta to sam musi być debilem.

Totalnie trafiony przykład aukcji nadający się do tego wątku!

Em Es
15-11-2011, 09:37
zdążyli kolego :) jeden link to aukcja której dotyczył cytowany post i została niemal natychmiast usunięta przez Allegro po zgłoszeniu , drugi link to aukcja którą dałem im w zgłoszeniu dla porównania - a była to aukcja w której oszukano kolegę z tego forum - musiałbyś się przekopać wstecz w tym temacie i być to znalazł ;)

nosa mam - tą aukcję za 8100 zł wkleiłem na forum właśnie ja jak się zaczynała a kolega którego oszukano miał o tyle szczęście że po zgłoszeniu na policji sprawca oddał pieniądze - co prawda w ratach ale oddał

btw - znamy już mechanizm oszustwa - wydaje mi się że zwrot kasy do kolegi w ratach był spowodowany tym że jego pieniądze trafiły na konto oszusta-zleceniodawcy (inna osoba niż właściciel konta Allegro) zaś kasę zwracał mu właściciel konta Allegro który zgodził się na wystawienie aukcji w zamiam za obiecaną prowizję...

AMMarshall - wg mnie bardzo trafnie to opisałeś :)

7four
15-11-2011, 11:57
Wystarczy tylko zwrócić uwagę na opcje wpłaty na konto przy odbiorze osobistym. Ale jak jest super okazja ...

Bolek02
15-11-2011, 19:41
Wystarczy tylko zwrócić uwagę na opcje wpłaty na konto przy odbiorze osobistym. Ale jak jest super okazja ...

Takie super okazję to polecam omijać szerokim łukiem :mrgreen:

xxkomarxx
16-11-2011, 00:39
Takie super okazję to polecam omijać szerokim łukiem :mrgreen:

Dokładnie. Czasem lepiej przepłacić i cieszyć się sprzętem niż zjadać paznokcie nie mając ani kasy ani sprzętu.

Sunders
17-11-2011, 21:05
Nastepny obiekyw, ktory ulegl uszkodzeniu z powodu niezadowalajacej ceny:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1924519333
:roll:

AMMarshall
17-11-2011, 21:24
Ja proponuję stworzyć w przyklejoną, czarną listę sprzedawców Allegro z antycertyfikatem użytkowników CB i dodawać do niej tych, którym np. obiektywy spadają (jak wyżej) i innych pokemonów kanciarzy-pseudosprzedawców.

damian26
17-11-2011, 22:02
Ale jaki ludzie mają problem nie rozumiem..? Nie zawsze byłem zadowolony do końca z ceny końcowej, ale na tym polega aukcja. Przez całą aukcję lipa a sekundę przed końcem cena może byś wyższa średnia rynkowa. Uważam że zakończenie aukcji przed czasem nie powinno być dostępne z poziomu użytkownika albo przynajmniej nie 24h przed końcem.

Gregg
17-11-2011, 23:13
Znalazłem "ciekawą" aukcję a właściwie kilka jednego sprzedawcy. Ma 0 (słownie zero) komentarzy a sprzedaje najtańsze Canony 600d z kitem za 2100 pln albo Nikona D90 za 2200. Niestety w jednej z aukcji pisze że nie ma gwarancji bo na paragonie ma kilka sztuk a w innej pisze że paragon zgubił itp. :mrgreen:
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=23415207

Hubi78
17-11-2011, 23:14
Nastepny obiekyw, ktory ulegl uszkodzeniu z powodu niezadowalajacej ceny:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1924519333
:roll:

chyba powinieneś napisać że został sprzedany :)

mar_ko
18-11-2011, 08:58
Nie rozumiem dlaczego ludzie robią takie numery skoro można wystawić z ceną minimalną?

MC_
18-11-2011, 09:00
Bo cena minimalna kosztuje?

AMMarshall
18-11-2011, 09:58
Bo cena minimalna kosztuje?
Aaaa... Właśnie, ostatnio Allegro zmieniło zasady ustawienia ceny minimalnej na BAARDZOOO niekorzystne dla sprzedawców.

Merde
18-11-2011, 10:34
Aaaa... Właśnie, ostatnio Allegro zmieniło zasady ustawienia ceny minimalnej na BAARDZOOO niekorzystne dla sprzedawców.

Faktycznie, chyba im całkiem sodówa do głowy uderzyła już...
Przecież tu się bardzo łatwo może zrobić kilkadzesiąt złotych za niesprzedany na aukcji przedmiot!

AMMarshall
18-11-2011, 11:11
Faktycznie, chyba im całkiem sodówa do głowy uderzyła już...
Przecież tu się bardzo łatwo może zrobić kilkadzesiąt złotych za niesprzedany na aukcji przedmiot!
Dokładnie, tu przegięli pałkę.
Ja delikatnie mówiąc w szok wpadłem jak coś ostatnio wystawiałem i zobaczyłem koszt wystawienia aukcji z ceną minimalną. A można przeoczyć!
Gdybym poleciał automatem typu next, next, next, finish to bym się zdziwił później. :)

mar_ko
18-11-2011, 11:34

Nie wiedzałem. Wystawiam sporadycznie jakieś drobiazgi.

7four
18-11-2011, 11:36
Jakby nie patrzeć All...gro żyje również z pośrednictwa w sprzedaży towarów, jakby to ujać ? "jeszcze ciepłych" :confused: bo wystawienie aukcji kosztuje i jakoś nie mają problemu z egzekwowaniem swoich należności.

Em Es
19-11-2011, 22:47
tym razem podpatrzone na "żółtym" forum :

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20784490

...komentarze sprzedawca zdobył sprzedając rupiecie od 1 do 10 zł :)

z opisu aukcji :

"UWAGA Jestemy nowi na Allegro,dopiero raczkujemy i zalezy nam na dobrych opiniach, dlatego pierwszych naszych sto aukcji bedzie od 1zl. Ale czas oczekiwania na zamowiony towar to ok. 1-3 tygodnie od momentu zaksięgowania wpłaty na rachunku bankowym. Niestety jestemy uzalenieni od dostaw Apple.(nie jestes zainteresowany nie licytuj) Wzamian gwarantujemy niska cene-za ile wylicytujesz za tyle kupisz!"

co Wy na to ?

EDIT : zdjęcie sklepu które mają na aukcjach jest skradzione !!
http://www.gratka.pl/ogloszenie/936443_lodz_zachodnia_59_sklep_gsm_tel_na_raty.htm l

po lewo - zdjęcie z podejrzanej aukcji czyli podmalowanka w prawym dolnym rogu aby zamaskować tag , po prawo - zdjęcie w oryginale

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img810.imageshack.us/img810/6193/aaayy.jpg)

AMMarshall
19-11-2011, 23:28
(...) czas oczekiwania na zamowiony towar to ok. 1-3 tygodnie od momentu zaksięgowania wpłaty na rachunku bankowym. Niestety jestemy uzalenieni od dostaw Apple.(nie jestes zainteresowany nie licytuj) Wzamian gwarantujemy niska cene-za ile wylicytujesz za tyle kupisz!

Chętnych, jak widać po ilości licytujących nie brakuje. :)

nowart
19-11-2011, 23:34
Dziwisz się? Ważne, że tanio. A to, że w dużej dozie prawdopodobieństwa to wałek? (3 tygodnie oczekiwania, pewnie po wpłacie, zerowy dorobek, czyli niewiadomoco od niewiadomokogo). To już nieistotne. Przestałem się już dawno przejmować jeleniami, którzy mają oczy przesłonięte chęcią oszczędności za wszelką cenę po czym lamentują po forach jacy to biedni i jak bardzo pokrzywdzeni zostali...

Em Es - niezły detektyw z Ciebie ;)