Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zarabianie na zdjeciach

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11

leslaw
02-03-2008, 18:06
plagiat a inspiracja ..... / czytałem na Forum różne opinie/, podzielcie się Waszą wiedzą n/t zdjęć martwej natury , krajobrazów, makro.

robgr85
03-03-2008, 00:00
plagiat a inspiracja ..... / czytałem na Forum różne opinie/, podzielcie się Waszą wiedzą n/t zdjęć martwej natury , krajobrazów, makro.

plagiat?? ale ocb? odnośnie czego to? wiem że 'plagiat' w typowym tego słowa znaczeniu to niezbyt dobry pomysł... kilka miesięcy temu getty chyba wygrało sprawę właśnie o plagiat... ktoś zrobił baaaardzo podobną fotkę...

http://www.dreamstime.com/galantnie_portfolio_pg1

bardzo fajne zdjęcia. Według mnie będą się sprzedawać.

Pozdrawiam

leslaw
03-03-2008, 11:47
plagiat?? ale ocb? odnośnie czego to? wiem że 'plagiat' w typowym tego słowa znaczeniu to niezbyt dobry pomysł... kilka miesięcy temu getty chyba wygrało sprawę właśnie o plagiat... ktoś zrobił baaaardzo podobną fotkę...

Gdzie jest granica pomiędzy jednym a drugim. W tego rodzaju fotografii bardzo często powtarzają się tematy , kompozycje,sceny i bardzo podobne zdjecia są wręcz nieuniknione. Przeglądając stocki można odnieść wrażenie ze wszystko juz było.
Gdzieś w tym wątku było pytanie o uregulowania dotyczace przepisów U.S....żeby spać spokojnie... zapytałem w podobnym kontekście.

airfoto
03-03-2008, 14:33
witam,
wrzuciłem 10tkę weryfikacyjną na ShutterStock i dostałem dziwną odpowiedź...odmowę z tabelką z fotkami i komentarzem z jakiego powodu odrzucona. Tylko że komentarz jest jedynie przy 4 fotkach a przy pozostałych 6 go nie ma mimo że napisali "not accepted".
Czy dobrze rozumiem że te 6 jest OK ale nie dostały się bo nie zmieściłem się w limicie 7 na 10?
Czy wszystkie sa do d..y a tylko do 4 byli łaskawi dopisać komentarz....

Na fotolię weszły wszystkie...
Ktoś miał podobną sytuację?

tak wygląda fragment tabeli:
http://img152.imageshack.us/img152/3540/beznazwy1sj4.jpg (http://imageshack.us)

robgr85
03-03-2008, 15:44
witam,
wrzuciłem 10tkę weryfikacyjną na ShutterStock i dostałem dziwną odpowiedź...odmowę z tabelką z fotkami i komentarzem z jakiego powodu odrzucona. Tylko że komentarz jest jedynie przy 4 fotkach a przy pozostałych 6 go nie ma mimo że napisali "not accepted".
Czy dobrze rozumiem że te 6 jest OK ale nie dostały się bo nie zmieściłem się w limicie 7 na 10?
Czy wszystkie sa do d..y a tylko do 4 byli łaskawi dopisać komentarz....

Na fotolię weszły wszystkie...
Ktoś miał podobną sytuację?

tak wygląda fragment tabeli:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

ja też tak miałem... ale chyba nikt do konca nie wie o co im chodzi... u mnie było '7 of 10 must be approved' w kilku setach przy kilku fotkach, potem bodajrze za 4tym podejściem wzięłem wszystkie foty z '7 of 10...' i swoim prywatnym komentarzem i wysłałem. Zaakceptowali, ale nie wiem ile w tym było z fotek, a ile z komentarza który dodałem... gdzieś w tym wątku jest ten tekst, z tego co sobie przypominam to poprostu napisałem że te fotki są akceptowane przez inne szanujące się serwisy, m.in. istock (który już momentami przesadza w kontroli jakości) i że jeśli nie chcą moich fotek to niech mi poprostu napiszą a nie skarżą się mi na szumy czy inne wyimaginowane problemy, gdyż wtedy zaoszczędzą sporo czasu, tak samo jak i ja...

rypson
03-03-2008, 17:24
airfoto bez paniki shutterstock tak ma oni maja dziwne podejscie do nowych uzytkownikow moim zdaniem... te bez komentarza inspektora przy nastepnym podejsciu maja najwieksza szanse byc zaakceptowane, pisze tak z doswiadczenia... ja probuje juz od wielu miesiecy sie tam dostac ale z neiwiadomych przyczyn zawsze dostaje 6/10 bez komentarza i zazwyczaj w nastepnym miesiacu wysylam te 6 bez komentarza plus 4 nowe... najczesciej te ktore nie mialy komentarza nadal go nie maja :) wiec uznaje to jako akceptacje... ja to juz sam nie wiem jak sie tam dostac chyba szczescie trzeba miec... na innych stockach zarabiam nawet niezle, na iStock mam aprawde niezle dochody w ostatnim miesiacu a zdjec na shutterstock za nic w swiecie nie umiem przepchac.... tak wiec walcze kazdego miesiaca z nadzieja ze moze tym razem.... cieszy mnie fakt ze aplikacje rozpatruja mi w pare godzin :) co dobrze wrozy na przyszlosc jak juz sie cudem dostane... bo np StockXpert przejrzal moje zdjecia po 6 tygodniach i juz od 3 tygodni czekaja nastene do przejrzenia tak wiec z tym stockiem sie rozstane najprawdopodoniej w tym miesaicu bo nie ma to sensu...

Eryk
03-03-2008, 18:00
Pytanie do SSowiczów, którzy przeszli/przechodzą/zamierzają przejść na Exclusive na iStocku - jak długo muszę czekać, po odznaczeniu "Partners" (sprzedawania zdjęć na serwisach partnerskich SS), żeby zdjęcia z tamtych sewrisów się usunęły?
O ile mi wiadomo, jeśli odznaczę Shutterstock to w kilka godzin znikają zdjęcia z SS - jak jest z serwisami partnerskimi?

(odznaczę = Opt Out)

robgr85
03-03-2008, 18:16
Pytanie do SSowiczów, którzy przeszli/przechodzą/zamierzają przejść na Exclusive na iStocku - jak długo muszę czekać, po odznaczeniu "Partners" (sprzedawania zdjęć na serwisach partnerskich SS), żeby zdjęcia z tamtych sewrisów się usunęły?
O ile mi wiadomo, jeśli odznaczę Shutterstock to w kilka godzin znikają zdjęcia z SS - jak jest z serwisami partnerskimi?

(odznaczę = Opt Out)

serio przechodzisz na exclusive na istocku?

nie mam pojęcia ile czasu będą usuwane z innych baz... może poprostu napisz zapytanie do SS?

Pozdrawiam...

Eryk
03-03-2008, 18:24
serio przechodzisz na exclusive na istocku?
To aż takie dziwne?;)
Jeśli tylko będę pewnien, że nigdzie indziej nie ma moich zdjęć - czyli u partnersów SS.

sleep
03-03-2008, 19:15
Witam

mam pytanie co oznacza skrót "Extended RF License" na fotolii, przeglądam tą stronę i są różne wielkości pobierania zdjęć, ale co oznacza ten skrót.

Dzięki za pomoc

sergi
03-03-2008, 19:27
Jest to rozszerzona licencja royalty free. Jeżeli ktoś kupi zdjęcia z tą licencją to może go wykorzystać znacznie szerzej aniżeli ze zwykła licencją.

emiel
03-03-2008, 19:37
witam,
do tej pory dodawalem zdjecia na Dreamstime korzystając z zakładki 'Submit Commercial RF Image'.
Niedawno zauważyłem ze jest tam jeszcze jedna zakładka :mrgreen: 'Submit Editorial Image"
na czym polega licencja 'Editorial", wiem ze nie trzeba MR itd ale jakie korzyści niesie korzystanie z tej licencji? czy służy ona tylko do zdjęć newsowych, sportowych itd ?

Dzieki za odpowiedź

pozdrav

sergi
03-03-2008, 19:48
na czym polega licencja 'Editorial", wiem ze nie trzeba MR itd ale jakie korzyści niesie korzystanie z tej licencji? czy służy ona tylko do zdjęć newsowych, sportowych itd ?

Ta licencja nie niesie ze sobą żadnych korzyści w porównaniu do zwykłej licencji. Największą korzyścią jest to, że wogóle możesz sprzedawać te zdjęcia nie mając żadnych pozwoleń na wykorzystanie wizerunku osób, marek czy budynków widniejących na nich. Jeżeli masz MR lub PR to oczywiscie lepiej wysyłać je jako zwykłe zdjęcie komercyjne.

airfoto
03-03-2008, 20:13
airfoto bez paniki shutterstock tak ma oni maja dziwne podejscie do nowych uzytkownikow moim zdaniem... te bez komentarza inspektora przy nastepnym podejsciu maja najwieksza szanse byc zaakceptowane, pisze tak z doswiadczenia... ja probuje juz od wielu miesiecy sie tam dostac ale z neiwiadomych przyczyn zawsze dostaje 6/10 bez komentarza i zazwyczaj w nastepnym miesiacu wysylam te 6 bez komentarza plus 4 nowe... najczesciej te ktore nie mialy komentarza nadal go nie maja :) wiec uznaje to jako akceptacje... ja to juz sam nie wiem jak sie tam dostac chyba szczescie trzeba miec... na innych stockach zarabiam nawet niezle, na iStock mam aprawde niezle dochody w ostatnim miesiacu a zdjec na shutterstock za nic w swiecie nie umiem przepchac.... tak wiec walcze kazdego miesiaca z nadzieja ze moze tym razem.... cieszy mnie fakt ze aplikacje rozpatruja mi w pare godzin :) co dobrze wrozy na przyszlosc jak juz sie cudem dostane... bo np StockXpert przejrzal moje zdjecia po 6 tygodniach i juz od 3 tygodni czekaja nastene do przejrzenia tak wiec z tym stockiem sie rozstane najprawdopodoniej w tym miesaicu bo nie ma to sensu...

dzięki za pocieszenie...ja na razie mam przepchniętą drogę na fotolii i pierwsze na istock...SS miał być następny ale wyszedł taki zonk...
mówisz że na istocku masz nieźle...długo do tego dochodziłeś żeby trochę zarobić?...nie mówię o kokosach ale dochody rzedu paru stówek miesięcznie to by mnie już zadowoliły...żeby sprzęt się zwracał choć w połowie..
jak możesz to daj linka do swoich fotek

robgr85
03-03-2008, 21:33
To aż takie dziwne?

ja bym się baardzo zastanowił... czemu? Kiedyś sam rozważałem taką ekskluzywność... jak dla mnie to nie działa, tym bardziej że np w ostatnim miesiącu na fotolii przegoniłem przychody z iStock, na SS mam w każdym miesiącu mam więcej $$ z fotek niż na iStock...

Rynek się zmienia, może za jakiś czas inna agencja wygryzie iStock z jego wysokiej pozycji na rynku micro... Twoja strategia Twoja sprawa. To Ty dokonujesz wyboru...

Pozdrawiam serdecznie,
Robert

kosa666
03-03-2008, 22:53
Witam,

Krótkie pytanko:

Ile można zażyczyć sobie za publikację własnego zdjęcia w periodyku o nakładzie kilku tysięcy egzempl. bez mojej zgody? (zdjęcie środku, jako ilustracja do jednego z artykulów)...

Pozdrawiam

Malin
03-03-2008, 23:55
Witam,

Krótkie pytanko:

Ile można zażyczyć sobie za publikację własnego zdjęcia w periodyku o nakładzie kilku tysięcy egzempl. bez mojej zgody? (zdjęcie środku, jako ilustracja do jednego z artykulów)...

Pozdrawiam

Zapraszam do http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php

zeber
04-03-2008, 00:09
30 do 50 zł

rypson
04-03-2008, 02:27
Airphoto pare stowek miesiecznie to raczej ciezko ci bedzie zarobic przynajmniej na poczatku.... u mnie zarobki na iStocku w miesiacu lutym wyniosly cos okolo $60 ta wiec nawet do jednej stowki jest droga wcale nie mala... fotolia i dreamsitime za luty u mnie to okolo $20-$30 wiec do stowki tez duga droga.... tak wiec moje zarobki stockowe to raczej zabawa bardziej niz jakies konkretne pieniadze... no ale nie nazekam ziarko do ziarka... i $20 sie przyda..... Na SS napewno mozna zarobic ponad stowke miesiecznie no ale ja za cienki jestem widocznie zeby sie tam dostac wiec o tym stocku raczej nic ci nie powiem....

airfoto
04-03-2008, 08:32
no tak, takie liczby szokujące nie są ale właśnie...trochę tu, trochę tam... i czasem mały zastrzyk finansowy jest na nowy filtr, kartę pamięci itd...
fotki robię tak czy inaczej, po co mają lezeć na płytach...inna sprawa, że robię nieco inne niż te na stocki,,,:???:

emiel
04-03-2008, 09:04
działa wam dreamstime.com?
może ich za bardzo zaspamowalem w nocy i mnie zablokowali ? ;)

emiel
04-03-2008, 13:57
juz dziala ale jakis swir tam dzisiaj siedzi wiec uwaga...

rypson
04-03-2008, 14:04
no wlasnie... powalajace nie sa a jak przez rok zarobisz $1000 to juz mozna powiedziec ze udalo ci sie... chociaz to tez ciezko nazwac jakimi kolwiek pieniedzmi wiec stocki lepiej traktowa jako jest bo jest, wpadnie grosz to dobrze nie wpadnie trudno...

robgr85
04-03-2008, 14:15
juz dziala ale jakis swir tam dzisiaj siedzi wiec uwaga...

że jak? chodzi o akceptację? Mi ostatni set przechodzi bez żadnych odrzutów :P

emiel
04-03-2008, 14:32
tak, o akceptacje, a dokładnie o słowa kluczowe

hmm, czy to dziwne ze użyłem tych samych słów kluczowych dla dwóch bardzo podobnych zdjęć, przedstawiających ta sama scenę w rożnych ujęciach?
w 2 przypadku zdjęcie zostało odrzucone z powodu nieznajomości tematu przez 'zatwierdzacza' chociaż keywords w 100% reprezentowały temat

to tak w skrócie

Your image info contains one or more of the following issues:
irrelevant or incomplete title, description/keywords/categories issues,
similar/identical title and description, title/description written with capital
letters(CAPS LOCK ON). Use only keywords that are the most relevant and
specific to the image subject. All the info required for an image is important
and has great influence on your sales. That's why you must take your time for
each image and provide individual, accurate, relevant and comprehensive
information. Don't just copy&paste words, don't rush. The more precise the
info will be, the more efficient the search will be as well and hence your sales.
Read more: http://blog.dreamstime.com/search-tag-keywords.

josif
05-03-2008, 10:09
bank- zdjec.com|
zarobił ktoś coś na tym?

sergi
05-03-2008, 10:37
bank- zdjec.com|
zarobił ktoś coś na tym?
na razie to chyba sam właściciel nie zarobił skoro serwis nafaszerowany jest samymi reklamami adsense.

robgr85
05-03-2008, 14:20
ak, o akceptacje, a dokładnie o słowa kluczowe

hmm, czy to dziwne ze użyłem tych samych słów kluczowych dla dwóch bardzo podobnych zdjęć, przedstawiających ta sama scenę w rożnych ujęciach?
w 2 przypadku zdjęcie zostało odrzucone z powodu nieznajomości tematu przez 'zatwierdzacza' chociaż keywords w 100% reprezentowały temat

mi się wydaje że raczej chodziło o 'caps lock on'... generalnie nie odrzucają podobnych fotek z tymi samymi keywordami. Zaakceptowali mi ostatnimi dniami set ok 80 fotek o keywordach różniących się 1 do 3ch wyrazów :P

emiel
05-03-2008, 14:57
caps był na pewno off, wiec nie wiem o co chodziło
poza tym czasem odrzucają fotkę identyczna jak ta która przeszła weryfikacje i jest identyczna jeżeli chodzi o kolorystykę, naświetlenie itp., różni sie tylko kadrem minimalnie a jako powód podają "poor lighting, incorrect exposure"

ale ponieważ wrzucam fotki z głębokiej szuflady to sie nie przejmuje ;)

a BTW co sie dzisiaj dzieje z dreamstime? wrzuciłem secik ftp-em kilka godzin temu a do tej pory nie widać go w unfinished files

rachwal
05-03-2008, 15:37
bank- zdjec.com|
zarobił ktoś coś na tym?

Bardzo dobry serwis z darmowymi zdjeciami wielkosci na bloga ;) Polecam!

emiel
05-03-2008, 19:51
witam,

Czy zdjecie może zostac niezaakceptowane jeseli na burcie łodzi widnieje numer rejestracyjny (?) ? muszę mieć jakiś dokument PR czy coś takiego? a może muszę wymazać numer łodzi? czy mogę pozostawić bez zmian?

dzieki za podpowiedz
[edit]
jeszcze jedno, jeżeli twarz modela jest nierozpoznawalna, np. jest sfotografowany z tyłu, muszę mieć MR do tego zdjęcia? jeseli nie mam takiego dokumentu, muszę zamieścić fotkę jako Editorial Image?

sergi
05-03-2008, 20:56
witam,

Czy zdjecie może zostac niezaakceptowane jeseli na burcie łodzi widnieje numer rejestracyjny (?) ? muszę mieć jakiś dokument PR czy coś takiego? a może muszę wymazać numer łodzi? czy mogę pozostawić bez zmian?

najlepiej wymaż ten numer rejestracyjny, z numerem nie przejdzie

jeszcze jedno, jeżeli twarz modela jest nierozpoznawalna, np. jest sfotografowany z tyłu, muszę mieć MR do tego zdjęcia? jeseli nie mam takiego dokumentu, muszę zamieścić fotkę jako Editorial Image?

Nawet jeżeli twarz jest nierozpoznawalna to potrzeba MR. Ale nie na wszystkich stockach. Na SS powinno przejść, na dreamstime też jest szansa.

emiel
05-03-2008, 23:21
dzieki za odpowiedz

a kto mi pomoże wymazac zeby to jakos wygladalo ? ;)

dzieki :)

Picia
05-03-2008, 23:38
powiedzcie mi czy z takimi zdj warto pchać sie w microstocki?

źródło (http://imageshack.us)

Malin
06-03-2008, 00:11
Picia:
* to zdjecie z tel,\. komórkowym odpada, ze wzgledu na logo samsunga - nie może być takich rzeczy na stockach
* z tymi zdjęciami urzadzenia ala Apple nano może nie przejsc, ale możesz sprobowac. ciekawe co odpiszą inspektorzy :)
* reszta całkiem ładne, także możesz spróbować

Emiel:
Możesz spróbować Gaussian Blurem w Photoshopie lekko rozmyć twarz i przyciemnić, tak żeby twarz jeszcze bardziej była mniej czytelna.

emiel
06-03-2008, 00:21
hejo, z tym przerabianiem chodzi mi o numery łodzi.
niestety sztuka retuszu jest mi jeszcze malo znana
jeżeli chodzi o człowieka to jest to ta fota:http://thumbs.dreamstime.com/thumb_244/12047358671Z39uP.jpg i http://thumbs.dreamstime.com/thumb_244/120473585918aEY4.jpg nie wiem czy to przejdzie bez MR albo na editorial, z tego co doczytalem editorial dotyczy zdjec newsowych wiec nie wiem czy moge to w ten sposób uploadowac,
na dreamstime juz mi cofneli fotke z tylu

jak myslicie?

Picia
06-03-2008, 00:30
ajajaj !!
zapomniałem występlować loga Samsunga :/ ( wiem, że nie moze być loga itp :) )
własnie a co myślicie o fotach iPoda? przejdą ?

rypson
06-03-2008, 00:31
Nano na fotoli przejdzie... na iStock bez szans, dreamstime moze ale nie musi :)

Picia
06-03-2008, 00:39
a SS ? bo tam sie głównie szykuje :)

Malin
06-03-2008, 01:10
Emiel hmmm zależy od stocka... Na iStocku niekoniecznie, na innych można. Twarzy nie widać, więc mnie się wydaje że MR nie jest wymagany w tej sytuacji... Jak nie wyslesz, to sie nie przekonasz

rypson
06-03-2008, 01:51
ja to o SS nie mam pojecia za cienki w uszach jestem zeby mnie przyjeli :)

k4cper
06-03-2008, 02:10
istock to sie czepiają o byle co :D i jak wiadomo mają często bezsensowne wytłumaczenia dlaczego odrzucają..

robgr85
06-03-2008, 06:06
hejo, z tym przerabianiem chodzi mi o numery łodzi.
niestety sztuka retuszu jest mi jeszcze malo znana

narzędzie do klonowania (stempel), albo lasso... w sieci pełno tutoriali na ten temat.

rypson
07-03-2008, 15:18
Rob Fajna seria na Dreamstime tych owocow... bys moze zrobil jakis tutorial jak stworzyc takie prace... naprawde fajne i efektowne zdjeci oby teraz sie dobrze sprzedaly czego zycze....

C80
07-03-2008, 15:51
Numery łodzi najprościej wymazać za pomocą pędzla korygującego w Photoshopie (na lewym panelu ikona przypominająca opatrunkowy plaster). Najpierw w trybie Zastąp zamazać numery, a potem w trybie Zwykły poprawić i ujenolicić z otoczeniem.

emiel
07-03-2008, 16:02
tx,
numery wymazane, teraz zobaczymy czy fotki przejdą.
Nadmorski ludek tez poszedl, dam znac czy przeszly czy nie.
czas oczekiwania na ocene na dreamstime straszliwie się wydłużył

Pozdrav

persival
07-03-2008, 16:16
[/QUOTE]
jeszcze jedno, jeżeli twarz modela jest nierozpoznawalna, np. jest sfotografowany z tyłu, muszę mieć MR do tego zdjęcia? jeseli nie mam takiego dokumentu, muszę zamieścić fotkę jako Editorial Image?[/QUOTE]
------------------------------------------------------

zdjecia nie widzialem ale mysle ze moga odrzucic, na istocku teraz wymagaja model release nawet jesli osoba ma zrobione zdjecie z tylu (chodzi o to ze sama moze sie rozpoznac)

robgr85
07-03-2008, 16:25
Rob Fajna seria na Dreamstime tych owocow... bys moze zrobil jakis tutorial jak stworzyc takie prace... naprawde fajne i efektowne zdjeci oby teraz sie dobrze sprzedaly czego zycze....

dzięki! Jak znajdę czas to postaram się coś na ten temat napisać i dam znać... mam jeszcze kilkadziesiąt pomysłów na wrzucanie rzeczy/owoców/jedzenia do wody, jak zacznę realizować kolejne to postaram się wziąć idiotenkamerę ojca i nagrać co i jak. Generalnie problem w tym, że czasu brak (tak mi plan na zaocznych ustawili że wszystkie weekendy nauka, ponadto w czerwcu planuję zdać egz. licencjacki, kończy mi się ubezpieczenie w aucie więc planuje zmienić = szukanie nowego + sprzedaż starego, do tego jeszcze praca :/ strasznie to wszystko czasochłonne...)

Odnośnie oczekiwania na dreamstime to pewnie dlatego tak długo trwa, bo ktoś postępuje dokładnie tak jak ja :P tzn za jednym razem wysłałem grubo ponad 150 zdjęć, i teraz edytuje tak z 10 dziennie... a że już sobie chwilę leżały na serwerze więc bez kolejki przechodzą...

Pozdrawiam,

brodwars
08-03-2008, 01:53
czasem na pasję trzeba zarobić , ja zaczynałem na starych analogach lustrzanych , nawet? jeden sobie zostawiłem - wiem jedno , fotografia tak naprawdę to jest rak, który zżera nas od środka , ciągle kupujemy nowe aparaty , dzięki nim możemy zaistnieć w mediach, możemy przekazać
nasze wizje otaczającej nas żeczywistości albo narzucić nam swoją . niestety
to są koszty, szkła, ekrany ,body,filtry,gripy, zmiany komputerów i oprogramowania , aktualnie pracuję na emacu ,lepiej nie wiedzieć ile kosztował w sklepie.
są pośrednie koszty które też musimy wziąć pod uwagę
koszty dojazdu na plan, żarcie paliwo bieganie w każdą porę roku z aparatem
wszystko ? jest jeszcze wiele innych czynników -- dlatego wychodzę z założenia że? nie mam nic przeciwko dorabianiu na fotografii!!!
mamy jeszcze jedną opcję bogatych rodziców kturzy kupią nam kamerę z kompletem szkieł a my będziem z tym majdanem latać z przyjęcia na przyjęcie i będziemy cały ten melanż klikać -------prawdaa że nie o to chodziło?

rypson
08-03-2008, 02:19
Rob czasu nie masz?? poczeaj kiedys dzieci bedziesz mial to do tego co masz teraz doluz razy 5 :)

Jak ktos wczesniej czytal pisalem o odrzutach moich zdjec na istock z powodu : nagich osob ponizej 18 roku zycia... " dzisiaj dostalem odpowiedz po 3 tygodniah ale to na iStock norma :) no i 4 zdjecia trafily do portfolio czyli juz drugi raz pisze do iStock i drugi raz przyznaja mi racje :)) czasem warto powalczyc :)

robgr85
08-03-2008, 22:23
lol 3 tygodnie :P jak byś na ich forum napisał, to chyba szybciej dostałbyś odpowiedz...

rypson
09-03-2008, 00:35
Szczerze mowiac to nawet nie wiedzialem ze istnieje mozliwosc zwracania sie do "Stuffu" na forum :) do tej pory pisalem przez technical support dostawalem ticket z numerkiem i czekalem :)

RICO
09-03-2008, 00:47
Witam ponownie!Chciałem wam powiedzieć,że na fotolii jednak zwracają uwage na aparat którym były robione zdjęcia.Take jest moje odczucie ponieważ na 36 fotek robionych kompaktem przyjęli mi tylko 3,a na 10 robionych lustrem przyjęli 9.Wniosek nasuwa się sam.

robgr85
09-03-2008, 01:23
Witam ponownie!Chciałem wam powiedzieć,że na fotolii jednak zwracają uwage na aparat którym były robione zdjęcia.Take jest moje odczucie ponieważ na 36 fotek robionych kompaktem przyjęli mi tylko 3,a na 10 robionych lustrem przyjęli 9.Wniosek nasuwa się sam.

wniosek jest taki że przykładają uwagę do jakości. Nawet 'słabe' lustro lepsze od kompaktowego aparatu...

jarek w
09-03-2008, 09:55
Szczerze mowiac to nawet nie wiedzialem ze istnieje mozliwosc zwracania sie do "Stuffu" na forum :) do tej pory pisalem przez technical support dostawalem ticket z numerkiem i czekalem :)
Rypson, jedyna drogą jaka możesz zwrócić się o ponowną inspekcje zdjęcia na Istockphoto jest właśnie support/scout. Na forum możesz jedynie poprosić innych użytkowników o opinie na temat zdjęcia, czasami nawet odezwie się jakiś admin, ale na pewno oficjalne stanowisko i ewentualną akceptacje zdjęcia uzyskasz tylko poprzez support. A trwa to nawet czasem 3 miesiące (kiedyś tyle czekałem). Pozdrawiam

rypson
09-03-2008, 14:18
heheh no to jednak w dobre miejsce uderzalem i te 3 tygodnie juz nie brzmi tak strasznie jak 3 miesiace :)

aaa i zrezygnowalem z StockXpert... skasowalem wszystkie zdjecia... jakos malo mi sie widzi wspolpraca z tym czyms na wzor agencji stockowej... zdjecia do przegladu czekaly 5 tygodni... ponad 100 zdjec odrzucili mi z powodu zlych key words... co jest smieszne i zenujace bo wszedziej uzywam tch samych keywords do tych samych zdjec... no i inspector postanowil ze skoro w jednym mu sie nie podobaja keywords odrzucil prawie 200 zdjec o roznej temayce(!) z powodu zlych slow kluczowych.... tak wiec podziekowalem za wspolprace bo nie widze najmenijszego sensu czekac ponad miesiac na przejrzenie zdjec, customer service fatalny i wogoole brak slow... tak wiec to juz druga agencja z ktorej rezygnuje ze wzgledu na fatalna obsluge i zenujace podejscie do osob zainteresowanych wspolpraca...

mirqu
09-03-2008, 15:02
bardzo dobra propozycja aby zarobić na sprzedarzy zdjeć -- Stocki
przy dobrej ilości ściągnięc - da sie na tym zarobić.

robgr85
09-03-2008, 15:30
heheh no to jednak w dobre miejsce uderzalem i te 3 tygodnie juz nie brzmi tak strasznie jak 3 miesiace :)

aaa i zrezygnowalem z StockXpert... skasowalem wszystkie zdjecia... jakos malo mi sie widzi wspolpraca z tym czyms na wzor agencji stockowej... zdjecia do przegladu czekaly 5 tygodni... ponad 100 zdjec odrzucili mi z powodu zlych key words... co jest smieszne i zenujace bo wszedziej uzywam tch samych keywords do tych samych zdjec... no i inspector postanowil ze skoro w jednym mu sie nie podobaja keywords odrzucil prawie 200 zdjec o roznej temayce(!) z powodu zlych slow kluczowych.... tak wiec podziekowalem za wspolprace bo nie widze najmenijszego sensu czekac ponad miesiac na przejrzenie zdjec, customer service fatalny i wogoole brak slow... tak wiec to juz druga agencja z ktorej rezygnuje ze wzgledu na fatalna obsluge i zenujace podejscie do osob zainteresowanych wspolpraca...

a według mnie mają przyszłość, między innymi dlatego że stawiają na jakość. Ostatnio moje fotki czekały na akceptację poniżej tygodnia. Pomoc techniczna też niczego sobie, odpowiedź błyskawiczna.

Pozdrawiam,
Robert

rypson
09-03-2008, 15:55
no ja mam bardzo odmienne zdanie o tej agencji i nie widze dalszej wspolpracy... w tym wypadku zarobki, obsluga itp lepiej wychodza mi na 123rf niz na StockXpert i Big Stock razem wzietych... dlatego nie widze sensu wspolpracowac z tymi agencjami....

Czy ktos moze wie jak przeklada sie opcja EXCLUSIVE na ilosc sprzedazy zdjec ?? wiem ze jesli zdjecie jest exclusive zarabia sie na nim wiecej ale czy ta opcja ma jakis wplyw na ilosc sprzedazy ?? czy bedac exclusive sprzedaje sie wiecej zdjec czy nie ma roznicy w ilosc miedzy exclusive a nie exclusive... nie wiem moze zdjecia exclusive pokazuja sie wyzej w przegladarce ?? wie ktos jak to naprawde dziala ??

robgr85
09-03-2008, 16:29
no ja mam bardzo odmienne zdanie o tej agencji i nie widze dalszej wspolpracy... w tym wypadku zarobki, obsluga itp lepiej wychodza mi na 123rf niz na StockXpert i Big Stock razem wzietych... dlatego nie widze sensu wspolpracowac z tymi agencjami....

Czy ktos moze wie jak przeklada sie opcja EXCLUSIVE na ilosc sprzedazy zdjec ?? wiem ze jesli zdjecie jest exclusive zarabia sie na nim wiecej ale czy ta opcja ma jakis wplyw na ilosc sprzedazy ?? czy bedac exclusive sprzedaje sie wiecej zdjec czy nie ma roznicy w ilosc miedzy exclusive a nie exclusive... nie wiem moze zdjecia exclusive pokazuja sie wyzej w przegladarce ?? wie ktos jak to naprawde dziala ??

zależy od agencji... z tego co czytałem, to w niektórych (nie pamietam jakich) jak masz fotkę na excluzywnym to ma wyższe pozycje w wynikach wyszukiwań...

na 123rf mam 25usd (portfolio ok 500fotek),
na Bigstockphoto prawie 50usd (ok 150fotek)
na StockXpert 30usd, z tym że do tej agencji portfolio jako takie (190 fotek) mam od niecałego miesiąca ( już 7 sprzedaży w bierzącym miesiącu za łącznie 6 $)

teraz odnośnie innego formatu :P pojawiło mi się pierwsze ściągnięcie na photoshelter...tzn tak mniemam i nie mogę za bardzo rozkminić sytuacji. Może ktoś powiedizeć co oznacza 'Comp Dls' w photoshelter? Bo mam jedno, ale kasa się jeszcze nie pojawiła... może poprostu ktoś dodał do koszyka i jeszcze nie zapłacił?

Pozdr

rypson
09-03-2008, 16:46
w MY Profile masz zakladke mY Sales i tam masz wszystko dokladnie o sprzedazach... ...dodanie do koszyka to to nie jest bo w statystykach mozesz zobaczyc ilosc dodan do koszyka... COMP znaczy COMPLIMENTARY tak jest okreslane na Shleter zdjecie o niskiej rozdzielczosci, oznaczone znakiem wodnym, zdjecie sciagniete za darmo, lub czesc zdjecia

"Comp" to takie okreslenie ktore ciezko mi po polsku wyjasnic :)

mirqu
09-03-2008, 16:54
a czy zdjęcie ze stocka można wycofać? - np w sytuacji gdy chcę sprzedać komuś prawa autorskie

przynajmniej z tych ktorych uzuwalem - TO TAK. Po prostu nalezalo skasować zdjecie i tyle.

Witam,
jeśli chodzi o dokument ID na Shutterstock to już to przerabiałem z nowym dowodem i nie przeszło. Próbowałem ich przekonać, że w ramach UE to mój ID jest międzynarodowym dokumentem ale oni po kolejnej weryfikacji stwierdzili ostatecznie, że jeśli chodzi o Wschodią Europę to musi być paszport i tyle.

Miałem dokladnie taka sama sytuacje, dowod osobisty niestety nie przeszedl weryfikacji. Nie pozostaje nic innego jak tylko paszport.

robgr85
09-03-2008, 17:08
przynajmniej z tych ktorych uzuwalem - TO TAK. Po prostu nalezalo skasować zdjecie i tyle.

Miałem dokladnie taka sama sytuacje, dowod osobisty niestety nie przeszedl weryfikacji. Nie pozostaje nic innego jak tylko paszport.

na te pytania daliśmy odpowiedzi już dużo wcześniej... zatem po co się produkujesz?

Malin
09-03-2008, 18:24
Czy ktoś zna jakąś stronę/książkę o o fotografii stockowo-studyjnej gdzie jest mnóstwo backstage'ów?

arturs
09-03-2008, 18:39
Czy ktoś zna jakąś stronę/książkę o o fotografii stockowo-studyjnej gdzie jest mnóstwo backstage'ów?

Proszę bardzo - mam tą książkę - bardzo fajna
http://humalibra.pl/?site=zakupy&id_produktu=3261

Jedna z opinii, którą podzielam:

"Still life and special effects photography
a guide to professional lighting techniques" Roger Hicks, Frances Schultz

Piętnaście stron wprowadzenia, w tym, opis piktogramów, podstawowy opis rodzajów lamp studyjnych, a potem:
schemat ustawienia lamp, opis, zdjęcie,
schemat ustawienia lamp, opis, zdjęcie,
i tak przez prawie trzysta stron. Cudo dla takiego lajkonika jak ja. Znajomość angielskiego jest przydatna, ale nie jest to warunek konieczny do korzystania z tej książki. Wszystko jest fantastycznie rozrysowane. Koszt w amazon.com jakieś 25$ z przesyłką do Bolandy.
ja kupiłem na allegro za 62 zł o ile pamiętam

RICO
09-03-2008, 21:43
Witam ponownie.Powiedzcie mi, czy na fotolii przy wysyłaniu zdjęć ustalam sam cenę tego zdjęcia, czy oni to robią?bo kupiono mi jedno zdjęcie o najmniejszej rozdzielczości.Pytam, bo przy wysyłaniu zdjęcia na dole w tabelce są podane rozmiary zdjęcia i ja mam zaznaczone to najniższe.
Pozdrawiam.

Malin
09-03-2008, 21:45
Proszę bardzo - mam tą książkę - bardzo fajna
http://humalibra.pl/?site=zakupy&id_produktu=3261

Jedna z opinii, którą podzielam:

ja kupiłem na allegro za 62 zł o ile pamiętam

Hmm niedostepna, a na allegro nie ma. Napisałem im maila z pytaniem w jakim czasie mogą mi sprowadzić tą książkę. Chyba, że mógłbyś mi sprzedać tą ksiązke hm?

P.S. Ile czeka się średnio na zatwierdzenie zdjęc na 123rf? czekam już tydzień i ni hu hu...

arturs
09-03-2008, 22:21
Hmm niedostepna, a na allegro nie ma. Napisałem im maila z pytaniem w jakim czasie mogą mi sprowadzić tą książkę. Chyba, że mógłbyś mi sprzedać tą ksiązke hm?

Niestety,mój egzemplarz na razie nie jest na sprzedaż.. z tego co wiem mają w tej księgarni pare dostaw w raku, więc coś powinni mieć.. albo sprawdź na amazon.com czy gdzieś w sieci - nawet z przesyłką to nie powinno za bardzo drogo wyjść - ktoś pisał że 25$ więc to nie tak drogo..
Nawet coś jest na amazonie (http://www.amazon.com/s/ref=nb_ss_gw/103-4771150-9506220?url=search-alias%3Daps&field-keywords=STILL+LIFE+AND+SPECIAL+EFFECTS+PHOTOGRAPH Y&x=14&y=21)

Sielan
11-03-2008, 00:48
w MY Profile masz zakladke mY Sales i tam masz wszystko dokladnie o sprzedazach... ...dodanie do koszyka to to nie jest bo w statystykach mozesz zobaczyc ilosc dodan do koszyka... COMP znaczy COMPLIMENTARY tak jest okreslane na Shleter zdjecie o niskiej rozdzielczosci, oznaczone znakiem wodnym, zdjecie sciagniete za darmo, lub czesc zdjecia

"Comp" to takie okreslenie ktore ciezko mi po polsku wyjasnic :)

Hm. Comp to composition image czyli miniaturka o niskiej jakości, którą ściągasz w celu przygotowania podglądu pracy dla klienta. Jak mu się praca spodoba, kupujesz zdjęcie wysokiej jakości/rozdzielczości.

robgr85
11-03-2008, 06:32
Hm. Comp to composition image czyli miniaturka o niskiej jakości, którą ściągasz w celu przygotowania podglądu pracy dla klienta. Jak mu się praca spodoba, kupujesz zdjęcie wysokiej jakości/rozdzielczości.

dzięki za rozjaśnienie. Brzmi przyjemniej niż wersja podawana wcześniej przez jednego z kolegów :)

robgr85
12-03-2008, 14:48
gratka siarę sieje... z dwa dni temu przeglądałem sobie jakąś gazetę, odwracam na ostatnią stronę... tam reklama gratki na całą stronę, na niej kilka miniatur fotek a na jednej z nich watermark istockphoto :P

emiel
12-03-2008, 15:53
... na niej kilka miniatur fotek a na jednej z nich watermark istockphoto :P

:lol:

ja zaliczylem dzisiaj pierwszy DL na dreamstime za cale $0,25 ;)

emiel
13-03-2008, 22:36
hej,

w jakiej temperaturze prasuje sie tła dołączane do namiotów bezcieniowych?

zeber
13-03-2008, 23:27
:lol:

ja zaliczylem dzisiaj pierwszy DL na dreamstime za cale $0,25 ;)

teraz już z górki :)

rypson
14-03-2008, 04:01
hej,

Pokojowej ??

a tak powaznie... to sprawdz z jakiego materialu jest zrobione tlo i dobierz temperature....

robgr85
14-03-2008, 06:00
hej,

a producent nic nie napisał? Może lepiej zamiast prasować docisnąć na desce do prasowania poprzez jakąś równą płytę na dzień lub dwa...

Pozdr.

adamek
14-03-2008, 11:15
Ja tam po prostu prasuje przez ścierkę i wszystko gra. ;)

lengel
14-03-2008, 11:36
Witam,
właśnie wczoraj kupiłem namiot bezcieniowy - 120 cm. Dwie oprawki i 4 żarówy 85/400 W 5500 K, jednak nie udaje mi sie zapewnic fotografowanym obiektom wystarczającego światła. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakiego światła użyć ?? Jestem okrutnie początkujący :)
Pozdrawiam

robgr85
14-03-2008, 12:33
Witam,
właśnie wczoraj kupiłem namiot bezcieniowy - 120 cm. Dwie oprawki i 4 żarówy 85/400 W 5500 K, jednak nie udaje mi sie zapewnic fotografowanym obiektom wystarczającego światła. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakiego światła użyć ?? Jestem okrutnie początkujący :)
Pozdrawiam

co rozumiesz przez określenie 'wystarczającego światła'? Wszystko zależy od rozmiarów przedmiotu itd. Ja gdybym kupił namiot bezcieniowy to raczej próbowałbym oświetlać w nim przedmioty światłem błyskowym, a nie stałym...

Pozdrawiam,
Robert

emiel
14-03-2008, 12:43
no właśnie nie było zdanych wskazówek co do czyszczenia prasowania itd.
wersja ze ścierka wydaje sie rozsądna.

dzieki

pozdrav

lengel
14-03-2008, 13:53
I tu jest pies pogrzebany, powinienem był wcześniej zapytać. Najwyraźniej będę musiał zainwestować w lampy błyskowe. Dzięki za wskazówkę.

robgr85
15-03-2008, 01:38
I tu jest pies pogrzebany, powinienem był wcześniej zapytać. Najwyraźniej będę musiał zainwestować w lampy błyskowe. Dzięki za wskazówkę.

nie twierdzę że nie da się tego zorganizować z Twoimi świetlówkiami. Mi np wygodniej pracować ze światłem błyskowym...

kwv
15-03-2008, 19:04
Zaczynam zabawę z packshotami
Czy to zdjęcie jest poprawne?
proszę o uwagi

źródło (http://img101.imageshack.us/my.php?image=brokulky1.jpg)

lengel
15-03-2008, 20:43
nie twierdzę że nie da się tego zorganizować z Twoimi świetlówkiami. Mi np wygodniej pracować ze światłem błyskowym...

Na razie odszedłem od używania namiotu, po prostu stosuję świetlówki i ustawiam obiekty na tle. Jest dobrze, na fotoli procent zdjec zaakceptowanych poszedl w gore, na 10 zdjec przyjeli 8, z czego poprzenie 10 uploadow mialo tylko 2 akceptacje. Inna sprawa, ze stalem sie szczesliwym posiadaczem w miare stabilnego statywu. Pozdrawiam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Zaczynam zabawę z packshotami
Czy to zdjęcie jest poprawne?
proszę o uwagi

źródło (http://img101.imageshack.us/my.php?image=brokulky1.jpg)

Witam, z racji mojej niesamowitej ilosci postow, chyba nie wypada mi sie wypowiadac :) ale patrzac na brokuly i opierajac sie na (bardzo) skromnych doswiadczeniach z microstockami:
1. Rewelacyjna (jak dla mnie) ostrosc.
2. Obiekt dosc latwo da sie wyszparowac,
3. Dobra jakosc - brak szumow i artefaktow

czego wiecej chciec od zycia :)
pozdrawiam i zycze sukcesow
Czy ktos moze sie orientuje na ile www.shutterplanet.pl daje rade ??

rypson
16-03-2008, 04:12
raczej nie widze zastrzezen do jakosci tego zdjecia.... ale zawsze pozostaje apekt uzytkowy zdjecia... mysle ze to ma maly potencjal... choc moge sie mylic :)

rachwal
16-03-2008, 13:15
1. Rewelacyjna (jak dla mnie) ostrosc.
2. Obiekt dosc latwo da sie wyszparowac,
3. Dobra jakosc - brak szumow i artefaktow

No chyba cos jednak nie tak, to nie jest ostre, ostre jedynie centralnie, ale brzegi tego warzywa to juz nie - wiec IMO bedzie rejected.

Tak - to sie nadaje ale do ponownego szparowania, jesli napiszesz, ze to warzywo jest isolated to dostaniesz odrzut - szara obwodka wokol obiektu. Wiec albo nie czyscic fragmentow tla w PSie albo lekko "przepalic" ...

Malin
16-03-2008, 15:09
No chyba cos jednak nie tak, to nie jest ostre, ostre jedynie centralnie, ale brzegi tego warzywa to juz nie - wiec IMO bedzie rejected.

Tak - to sie nadaje ale do ponownego szparowania, jesli napiszesz, ze to warzywo jest isolated to dostaniesz odrzut - szara obwodka wokol obiektu. Wiec albo nie czyscic fragmentow tla w PSie albo lekko "przepalic" ...

Tak btw. jeśli do obiektu niewyszparowanego napiszesz isolated to oni napiszą Ci rejected jako błąd w keywords czy jak?

AdamK
16-03-2008, 15:38
W Polsce raczej ciężko. Jak nie jesteś znany albo nie masz znajomości to ciężko się przebić. Rób zdjęcia i się tym ciesz

Picia
16-03-2008, 17:47
"These images are very similar in subject matter or style. We would like to see a demonstrated range of diversity and variety in subject matter, so if you have anything else you can show us we would love to see it."

to mi napisali na istocku..
nie do końca rozumie tej uwagi.

emiel
16-03-2008, 17:57
w skrócie chodzi o to zebys przeslal bardziej zróznicowane tematycznie prace

pozdrav

Picia
16-03-2008, 18:00
zbyt podobne prace ?
ehh ide dalej focić :))

emiel
17-03-2008, 14:44
hej,

właśnie sie przymierzam do żarówek blysklowych tylko nie wiem czy wybrac pojedyncza oprawkę czy podwójną i zamontować tam jakąś swietlówe żeby mieć podgląd oświetlenia? jak myślicie?
dodam ze lampy mają mi nie tylko służyć do fotek stockowych ale tez do portretu

pozdrav

Kolaj
17-03-2008, 15:02
dodatkowa świetlówka obok żarówki błyskowej i tak nie będzie Ci dawała podglądu bo świeci prawie dookólnie a błyskotka nieco węziej. Prawdziwego pilota to będziesz miał dopiero w lampach studyjnych, choćby tych najtańszych. W takiej lampie żarówka modelująca i palnik siedzą w tej samej oprawie/softboksie czy innym modyfikatorze. Wtedy to ma sens.

kwv
17-03-2008, 15:36

Najgorsze jest to ze tę obwódkę widzę dopiero pod duuużum kątem lcd-ka. Ale dzięki za radę :)

sever
17-03-2008, 16:38
Podwójna oprawka (z funsportu, taka brązowa) wykonana jest z bardzo kiepskiego materiału. Nie wiem co to jest ale przypomina mi przedwojenny ebonit. Chwilę po zamocowaniu żarówki chciałem trochę*obniżyć ją, delikatnie nacisnąłem na żarówkę i oprawka się połamała....

rypson
17-03-2008, 16:55
jesli ktos mysli choc odrobine powaznie o zdjeciach w studiu... to odradzam jakie kowiek wynalazki w stylu zarowki blyskowe, halogeny zeby zaoszczedzic w kosztach... wszystko to beda stracone pieniadze... inwestujcie tylko i wylacznie w glowice blyskowe, lampy studyjne chodzby te najtansze, na poczatek wystarczy... dwie glowice po 150w w zupelnosci wystarcza do domowego studia.....

emiel
17-03-2008, 17:13
tia wujek dobra rada

RICO
18-03-2008, 00:29
A co myślicie o tych lampach?Wiem,są słabe ale wystarczyłyby dwie takie mocniejsze? www.funsports.pl/product_info.php?cPath=22_54&products_id=97

sergi
18-03-2008, 09:30
no tak jak jest napisane w opisie - do fotografowania małych i średnich przedmiotów wystarczą

Picia
18-03-2008, 11:25
wysłałem na SS pierwsze 10 zdjęć i dostałem maila, że zdjęcia zostały zaakceptowane. w moim profilu też pisze że zdjecia dodane. natomiast jak wejde do swojej galeri tych zdjęć nie ma. co zrobić ? te zdjecia nie będą dodane do galerii ? wysłać je jeszcze raz?

tomekde
18-03-2008, 12:41
RICO
dwie takie żarówki z powodzeniem oświetlą namiot (75x75)
do stołu przydałaby się trzecia na tło + ewentualnie czwarta pod blat
do niewielkich przedmiotów 45Ws spokojnie daje radę, spokojnie też oświetlisz portret (od pasa w górę max, na pewno nie całą postać) ale musisz dać ze dwie na modela (z softami + ewentualnie blenda doświetlająca) + ze dwie na tło do przepalenia

Picia
zdjęcia nie od razu są w galerii, nie dodawaj ich ponownie - zaczekaj

osobiście nie uważam że kupowanie żarówek w zakresie 45 - 68 Ws to jakaś porażka
do zdjęć packshotowych często może być to wręcz zbyt duża moc (zakładam minimum dwa źródła światła) wymagająca zbyt dużego przymykania obiektywu
oczywiście niewątpliwą zaletą lamp (choćby najtańszych) jest możliwość regulacji siły błysku, w przypadku żarówek regulacje robi sie odległością a to nie zawsze się sprawdza
należy jednak zdać sobie sprawę z cen tych dwóch rozwiązań - wtedy dla wielu wybór staje sie oczywisty a w przyszłości zawsze można żarówki wykorzystać do przepalania tła (ja właśnie tak robię)

pito
18-03-2008, 13:26
Mam problem ze stockxpertem, caly moj profil zniknal, mam tylko maila powitalnego z czasu kiedy zakladalem u nich konto, zero $, tak jakby wszystko wykasowali. Macie jakies problemy z tym stockiem czy u Was wszystko gra?
Wczesniej mialem problemy z zalogowaniem, nie przyjmowal hasla a teraz to juz zupelna czystka...

robgr85
18-03-2008, 13:30
Mam problem ze stockxpertem, caly moj profil zniknal, mam tylko maila powitalnego z czasu kiedy zakladalem u nich konto, zero $, tak jakby wszystko wykasowali. Macie jakies problemy z tym stockiem czy u Was wszystko gra?
Wczesniej mialem problemy z zalogowaniem, nie przyjmowal hasla a teraz to juz zupelna czystka...

u mnie wszystko działa... napisz do ich helpdesku albo zapytaj się na ich forum. My tu raczej nie jesteśmy w stanie pomóc...

pito
18-03-2008, 15:21
Widocznie jakies chwilowe problemy techniczne bo juz wszystko dziala OK, tyle ze system musial wygenerowac nowe haslo ale juz sobie ustawilem na stare :)
$ wrocily :D

lengel
18-03-2008, 16:20
wysłałem na SS pierwsze 10 zdjęć i dostałem maila, że zdjęcia zostały zaakceptowane. w moim profilu też pisze że zdjecia dodane. natomiast jak wejde do swojej galeri tych zdjęć nie ma. co zrobić ? te zdjecia nie będą dodane do galerii ? wysłać je jeszcze raz?

A gdzi można zobaczyć te fotki ??
Porażka, w SS mi odrzucili fotki, komentarz był tylko do 4, dziwne, w innych stockach mi je przyjeli :( lipa.

robgr85
18-03-2008, 18:11

baza zdjęć i galerii użytkowników jest aktualizowana raz na jakiś czas (chyba 24h) i dlatego zdjęcia pojawiają się z opuźnieniem.

rypson
18-03-2008, 18:33
Porażka, w SS mi odrzucili fotki, komentarz był tylko do 4, dziwne, w innych stockach mi je przyjeli :( lipa.

Niestety SS to nie inne stocki... tam trzeba miec duzo szczescia zeby ci zaakceptowali zdjecia :)

emiel
18-03-2008, 20:02
hej
Fotolia wymaga potwierdzenia konta,
problem tym ze nie dostalem maila z linkiem potwierdzająco a link w profilu "Re-send the confirmation e-mail" nie dziala, tzn po kliknieciu nie dostaje zadnego maila z Fotolii.
Zaladowalem kilka fotek przez http ale zdjecia nie są oceniane bo konto nie jest potwierdzone, nie mam tez dostępu do ftp.
Support ma do powiedzenia jedynie: "We apologize for the inconvenience. Emails are system generated, unfortunately we cannot request that manually."

mieliscie podobne problemy?

sergi
18-03-2008, 20:19
a sprawdzałeś foldery ze spamem?

emiel
18-03-2008, 20:26
sprawdzalem,
dostaje maile z Fotolii z informacją o nowej wiadomosci od supportu, ale re-confirmation nie dziala

Picia
18-03-2008, 22:57
Picia
zdjęcia nie od razu są w galerii, nie dodawaj ich ponownie - zaczekaj

dlugo trzeba czekac na dodanie fot do galeri ?

tomekde
19-03-2008, 14:39
chyba nie ma sensu żebym odpisywał bo pewnie dziś już je widzisz :-D
około 24 godz.

janzwolinski
19-03-2008, 17:53
Mam pytanie. Jak skasować pojedyncze zdjęcie na BigStock? Ewentualnie jak skasować całe konto na 123rf czy Bigstock.

rypson
19-03-2008, 18:24
Na Bigstock wystarczy wyslac maila ze chcesz zeby ci skasowali konto... i napisac zeby usuneli twoje zdjecia z serwisu i wszystkie twoje dane... tylko ze na BigStock zdjecia musza byc 90 dni... albo 60 ?? na serwerze... jakos tak... w formularzy kontaktowym o ile pamietam to jest nawet opcja "delete account" czy jakos tak :) na 123rf pewnie tez jak wyslesz maile zeby ci konto usuneli to usuna :)

janzwolinski
19-03-2008, 18:39
Dzięki za odpowiedź. A żeby skasować pojedyncze zdjęcie też maila muszę im wysłać?

rypson
19-03-2008, 19:53
Nie w Bigstock jest przycisk do kasowania zdjec ale tak jak pisalem wczesniej zdjecie jesli jest juz zaakceptowane musi byc na serwerze 60 albo 90 dni i wtedy dopiero mozna je skasowac... a na 123rf wchodzisz w History ---> pozniej w praywm dolnym rogu masz mini "tabelke" wciskasz cyfre przy accepted przenosi cie do twoich zdjec ktore sa juz zaakceptowane i po prawej stronie przy zdjeciu masz opcje do zaznaczenia: "Delete this photo and remove it from 123rf stock portfolio" zaznaczasz i na dole strony naciskasz save changes...

Picia
20-03-2008, 15:03
też cieszyliscie sie jak dzieci gdy zobaczyliscie pierwsze download'y fotek?:D
ajjj :))

rypson
20-03-2008, 16:09
nie....

Picia
20-03-2008, 16:52
widać, że bardzo dowcipny jesteś..
w kazdym razie mnie ucieszyly pierwsze pobrane fotki :)

robgr85
20-03-2008, 16:58
widać, że bardzo dowcipny jesteś..
w kazdym razie mnie ucieszyly pierwsze pobrane fotki :)

tak... żartowniś :) Ja też się cieszyłem jak głupi :) strasznego kopa do dalszej zabawy w fotografie daje fakt iż znalazł się ktoś kto chce zapłacić za Twoją fotkę. Co z tego że kilka dolarów. Bynajmniej u mnie tak było... tak to odczuwałem... teraz to już idzie bardziej hurtowo i nie ma takich emocji... choć nie ukrywam że się na pewno znowu pojawią gdy zaczną się u mnie downloady z segmentu 'mid stock' :)

Pozdrawiam.

Picia
20-03-2008, 18:18
@robgr85
dokladnie to samo dzisiaj poczulem :D

z czasem bede powiekszał zwoją baze zdjec i mam nadzieje, ze downloady wzrosna :)

rypson
20-03-2008, 21:39
nie.... no pewnie ze zartuje.... :) pierwsze downloady to mega rados... po pierwszych downloadach srawdzalem stocki doslownie co godzine zeby upewnic sie czy cos sie oby nie sprzedalo :) dzisiaj podobnie jak Rob downloady leca dziennie po kilkanascie wiec mozna powidziec ze przyzwyczailem sie ze cos sie sprzedaje... na poczatku to mega radosc byla z kazdego zaakceptowanego zdjecia...

Rob a jak tam shelter u ciebie ??

fotoaloja
20-03-2008, 22:05
z segmentu 'mid stock'

a co to?

rypson
20-03-2008, 22:16
iStock, fotolia, dreamstime, 123rf itp to agencje microstockowe... a Shelter to juz poleczka wyzej... na troche innych zasadach czasem dziala, inne licencje dostepne, ceny znacznie wyzsze itp... mozna nazwac mid stock :)

sleep
21-03-2008, 00:13
Witam

mam pytanko - posiadam dwie lampy Canona 550 i 580 II - wiem że działają razem (jako mini lampy studyjne) ale problem pojawił się w momencie sterowania dwoma lampami gdy jedna z nich nie jest podpięta pod body. W nikonie tego problemu nie ma bo mała lampa w body może sterować lampą zew. Sprawę można rozwiązać w dwojaki sposób choć nie do końca słuszny. Przez kabel synchronizacyjny OC-E3 (tańszy) lub Canon ST-E2 Speedlite Transmitter (droższy) ale czy to ma sens ? Czy ktoś może bawił się w taki zestaw, jak to wygląd przy wykorzystaniu w zdjęciach studyjnych, na czym to polega, znacie może linki objaśniające tą metodę robienia zdjęć. Czy może sobie odpuścić i zakupić namiot bezcieniowy + 3 lampy Quantumm - o coś takiego: http://www.mojecyfrowe.pl/aparaty/quantuum-zestaw-do-fotografii-bezcieniowej-lh-35_did609,6364.html

Mam 40D + 24-70 + 70-200 2.8 + 50 1.4 hmm niestety warunki pracy małe. Nie postawię sobie studia w domu bo rodzinka nie będzie miała gdzie mieszkać :lol:

Poważnie jak to można sensownie rozwiązać.

Dzięki za porady.
Pozdraiwam

Picia
21-03-2008, 01:52
550ex i 580ex swietnie beda sie sprawdzac przy zdjeciach stockowych.
dokup chinski wyzwalacz radiowy z 2 odbiornikami. lampay beda dzialac w manualu.

bym zapomnial. musisz sprawdzic czy chinczyk ktory wybrales wyzwala 580ex i 550ex.. nie wszystkie to robia.

robgr85
21-03-2008, 07:15
Rob a jak tam shelter u ciebie ??

na razie wysłałem tam 107 fotek, w większości z galerii które mam na swoich portfoliach w micro-stockach... na razie downloadów jeszcze opłacanych nie ma.

Ale jest już:
- jeden 'comp download',
- 9 fotek w czyichś lightboxach,
- 106 oglądnięć fotek,

W przeciągu paru dni planuję zrobić kilka sesji i wpuścić tam kilka setów fotek na licencji RM.

Co ciekawe photoshelter wyszedł już z fazy beta.

a co to?

micro stock - stock z cenami w skali 'micro' czyli po kilka $ za fotkę.

macro/mid stock - np Alamy, Photoshelter, minimalna cena fotki na licencji RF to około 80usd (nie chce mi sie teraz dokładnie sprawdzać). Można publikować fotki także na licencji Rights Managed (dużo bardziej tradycyjnej niż RF)...

Pozdr.

rypson
21-03-2008, 14:42
Rob z seriami na Shelter musisz uwazac nie wiem czy ci sie przytrafilo ale tam zdjecia podobne trzeba grupowac w sety po 5 podobnych.... inaczej "soft rejection"

robgr85
21-03-2008, 15:12
Rob z seriami na Shelter musisz uwazac nie wiem czy ci sie przytrafilo ale tam zdjecia podobne trzeba grupowac w sety po 5 podobnych.... inaczej "soft rejection"

już to przerabiałem :) te grupowanie to według mnie bdb pomysł z ich strony... gdyby nie to grupowanie to miałbym tam z 250 fotek i bajzel. Tak według mnie dużo przejrzyściej to wszystko wygląda.

Picia
22-03-2008, 00:54
panowie, jak dlugo czekaliscie na zaakceptowanie pierwszych zdjec na fotoli?
czekam juz 5 dni i nic. ciagle "File in queue: :/

rypson
22-03-2008, 04:03
Taa te ukladanie zdjec w grupy to naprawde dobra rzecz, ja mam mnustwo zdjec podobnej tematyki wiec jak znalazl... narazie wysylam pojedyncze a pozniej zaczne "stocki" robic...

Co do fotolii... chyba troche dlugo... mi sei zdaza czasem po 2 godzinach juz miec przeglad.... jestes pewien ze masz zolte "swiatlo" przy zdjeciu czy niebieska strzalke ??

Picia
22-03-2008, 13:01
tak, jestem pewien, ze mam zolte/pomaranczowe koleczko obok zdjecia?
tez wydaje mi sie troche dlugo. pisac do nich maila ?
tak, jestem pewien, ze mam zolte/pomaranczowe koleczko obok zdjecia.
tez wydaje mi sie troche dlugo. pisac do nich maila ?

sergi
22-03-2008, 13:11
jeżeli to są Twoje pierwsze zdjęcia to czekaj cierpliwie...

PS. A jak wejdziesz na MEMBER HOME to w górnej części masz taką informację?
State
https://canon-board.info/imgimported/2008/03/green-1.gif
źródło (http://static.fotolia.com/pics/page/member_status/green.gif) (Validated)

Picia
22-03-2008, 13:58
jeżeli to są Twoje pierwsze zdjęcia to czekaj cierpliwie...

PS. A jak wejdziesz na MEMBER HOME to w górnej części masz taką informację?
State
źródło (http://static.fotolia.com/pics/page/member_status/green.gif) (Validated)

w zakladce MEMBER HOME do gory mam "State
https://canon-board.info/imgimported/2008/03/orange-1.gif
źródło (http://static.fotolia.com/pics/page/member_status/orange.gif) (Data completed)"

pod tym mam "Please confirm your Fotolia account by clicking on the link provided in the registration mail (or copy it in your browser). Only after this confirmation your submitted images will be considered for moderation and the FTP upload function will be enabled."

no i klikam na link z powtórnym wyslaniem emaila do nich.

rozumie,ze powinienem miec "State
źródło (http://static.fotolia.com/pics/page/member_status/green.gif) (Validated)" ta ?

sergi
22-03-2008, 14:17
rozumie,ze powinienem miec "State
źródło (http://static.fotolia.com/pics/page/member_status/green.gif) (Validated)" ta ?

ta...

rypson
23-03-2008, 05:02
Wszystkim Stockowcom i nie tylko zycze wszystkiego naj z okazji Swiat... duzo downloadow, samych udanych kadrow i jak najmniej szumow :)

Picia
23-03-2008, 13:18
dolaczam sie do zyczen :)

sleep
23-03-2008, 22:45
mam pytanko czy taki dyfuzor jest rozsądny http://allegro.pl/item328376060_dyfuzor_uniwersalny_do_wszystkich_la mp_nowy_fv.html (czy spełnia swoje zadanie) czy szukać coś o wyższym standarcie np. coś takiego: http://allegro.pl/item330081387_dyfuzor_litedome_canon_sigma_sony_ro zne_modele.html lub może coś takiego: http://allegro.pl/item328138506_multifoto_dyfuzor_lumiquest_pocket_b ouncer.html

jak pisałem wcześniej mam dwie lampy 550 i 580 II , co lepiej się sprawdzi do zdjęć stockowych - głównie biega o cień.

A teraz z innej beczki - mogę tą stronę przetłumaczyć http://www.dforum.de/Technik/softbox/softbox.htm (żona zna b. dobrze niemiecki) ale może ktoś z was już to zrobił, sprawdziło się ? czy taki softbox jest lepszy od dyfuzora?

Pozdrawiam

Wesołych świąt przy okazji - ja niestety choruje.

robgr85
24-03-2008, 06:24
o tym softboxie już było... a tłumaczyć to chyba nie trzeba, obrazki wszystko tłumaczą.

Odnośnie dyfuzorów nie chce mi się zbytnio teraz pisać... na diyphotography.net było napisane jak w warunkach domowych zrobić coś bardzo podobnego do 'litedome' i koszty były dużo niższe niż 129... a przetestować zawsze można taką samoróbkę... można też na lampę zrobić prosty dyfuzor z kartki przypinając gumką...

fotoaloja
24-03-2008, 15:16
wesołych świąt, trochę późno, ale lepiej tak niż wcale:)

C80
24-03-2008, 20:34
Czy ktoś może orientuje się jaka jest stawka za sportowe zdjęcie do lokalnego dziennika w duży mieście (300-400 tys mieszkańców)?

lengel
27-03-2008, 00:35
Czy ktoś zarobił na jajkach ??

robgr85
27-03-2008, 12:01

lol :mrgreen:

sergi
27-03-2008, 12:29
.. ;)

noel
27-03-2008, 12:36

na drapanych ? ;)

zeber
27-03-2008, 19:29
Czy ktoś może orientuje się jaka jest stawka za sportowe zdjęcie do lokalnego dziennika w duży mieście (300-400 tys mieszkańców)?

realnie: 30 zł

RICO
29-03-2008, 12:40
Witam wszystkich bo długim czacie nieobecności.Powiedzcie ile mieliście zdjęć gdy zaczęły się pierwsze downloady?Na fotolii mam 45 zdjęć a kupione tylko jedno.:)Jak tak dalej pójdzie,to będę używał aparatu tylko u babci na imieninach:)

sergi
29-03-2008, 13:10
zapewne u każdego jest inaczej... wszystko zależy od zdjęć. Jeden ma tylko jedno zdjęcie i 100 downloadów, inny 500 fotografii i 5 downloadów

zeber
29-03-2008, 13:55
Witam wszystkich bo długim czacie nieobecności.Powiedzcie ile mieliście zdjęć gdy zaczęły się pierwsze downloady?Na fotolii mam 45 zdjęć a kupione tylko jedno.:)Jak tak dalej pójdzie,to będę używał aparatu tylko u babci na imieninach:)

a przepraszam, czego się spodziewałeś?

robgr85
29-03-2008, 14:40
zapewne u każdego jest inaczej... wszystko zależy od zdjęć. Jeden ma tylko jedno zdjęcie i 100 downloadów, inny 500 fotografii i 5 downloadów

truth, truth...

;)

http://youtube.com/watch?v=F6RRZ-wpHFw

;)

MateuszZ.
29-03-2008, 16:03
no i zaczołem zabawe ze stockami !! .. ale trochę nieudolnie, bo na fotolii czekam już tydz na akceptacje... cały czas mam : Awaiting validation...
Na dreamstimie po dodaniu foty niemoge jej nigdzie odnaleść w panelach uzytkownika zeby sprawdzic jaki ma status. Tak ma być?

sergi
29-03-2008, 16:13
Na dreamstimie po dodaniu foty niemoge jej nigdzie odnaleść w panelach uzytkownika zeby sprawdzic jaki ma status. Tak ma być?

management area -> pending files

lub jezeli dodales przez FTP to:
management area -> unfinished files (i trzeba dokończyć upload tzn wybrac kategorie itp)

emiel
29-03-2008, 16:21
truth, truth...

Waaaaazzzzzzzup!!!! :mrgreen:

sory za OT ;)
nie moglem sie powstrzymac
http://pl.youtube.com/watch?v=2GWrrTpJ1eU&feature=related

MateuszZ.
29-03-2008, 16:24
management area -> pending files

lub jezeli dodales przez FTP to:
management area -> unfinished files (i trzeba dokończyć upload tzn wybrac kategorie itp)

o kurde, dzięki! nie moge z tymi porąbanymi interfejsami ! Domyslnie mnie logowal w gałązce wyżej i musialem zejsc do tego pending files.

A co z fotolią ? podobno najszybciej akceptują ...:-?

fotoaloja
29-03-2008, 16:53
a ja tez nie moge sie powstrzymać:DDD

http://teledyski.onet.pl/0,3344418,0,1,teledyski.html

MateuszZ.
29-03-2008, 17:02
a ja tez nie moge sie powstrzymać:DDD

http://teledyski.onet.pl/0,3344418,0,1,teledyski.html

Jak nie możesz to masz do tego wątek : "hydepark/dowcipy nie o fotografii"
:rolleyes:

RICO
29-03-2008, 17:25
o kurde, dzięki! nie moge z tymi porąbanymi interfejsami ! Domyslnie mnie logowal w gałązce wyżej i musialem zejsc do tego pending files.

A co z fotolią ? podobno najszybciej akceptują ...:-?

Mnie na fotolii akceptują błyskawicznie.Raz nawet jak wysłałem jedno zdjęcie, to przy wysyłaniu drugiego zdjęcia, to pierwsze było już zaakceptowane.Zazwyczaj czekam parę godzin.

MateuszZ.
29-03-2008, 17:30
hmm, to moze usunąć i wysłać jeszcze raz??

RICO
29-03-2008, 18:22
hmm, to moze usunąć i wysłać jeszcze raz??

Nie wysyłaj, tylko czekaj na rozpatrzenie.A ile tych zdjęć tam wysłałeś?

MateuszZ.
29-03-2008, 19:13
Nie wysyłaj, tylko czekaj na rozpatrzenie.A ile tych zdjęć tam wysłałeś?

1 :) nie mam zawiele stockowatych fotek narazie, hehe, 99% moich zdjęć wymaga pisemnej zgody modela a "modeli" zostawiłem w polandzie także dostęp mam do nich utrudniony ;)

RICO
29-03-2008, 19:23
1 :) nie mam zawiele stockowatych fotek narazie, hehe, 99% moich zdjęć wymaga pisemnej zgody modela a "modeli" zostawiłem w polandzie także dostęp mam do nich utrudniony ;)

Jednym zdjęciem to nie zawracałbym sobie głowy.Trochę to dziwne,że tak długo czekasz...

MateuszZ.
29-03-2008, 19:33
Jednym zdjęciem to nie zawracałbym sobie głowy.Trochę to dziwne,że tak długo czekasz...

no własnie dlatego sobie zawracam głowe. Jak jedno mi sie akceptuje tydzień to co będzie z całym stadem, które zamierzam wyprodukować :)

robgr85
29-03-2008, 21:12
no własnie dlatego sobie zawracam głowe. Jak jedno mi sie akceptuje tydzień to co będzie z całym stadem, które zamierzam wyprodukować :)

wazuuup!

stocki to branża w której cierpliwosc się przydaje. Najczesciej czas oczekiwania nie jest zależny od ilości wyslanych przez Ciebie fot. Otwórz kolejnego bronka i czekaj.

janzwolinski
29-03-2008, 21:45
Panowie i Panie, jak rozwiązujecie problem liczby mnogiej w słowach kluczowych? Czy stosujecie tylko liczbę pojedynczą, obie czy w zależności czy jest jeden obiekt czy więcej. Pytanie dotyczy również innych odmian danego słowa kluczowego.

RICO
29-03-2008, 22:05
Panowie i Panie, jak rozwiązujecie problem liczby mnogiej w słowach kluczowych? Czy stosujecie tylko liczbę pojedynczą, obie czy w zależności czy jest jeden obiekt czy więcej. Pytanie dotyczy również innych odmian danego słowa kluczowego.

Ja daje np.But,buty,bucik,bucikami,itd,itp:)

janzwolinski
29-03-2008, 22:41
Na photoshelter piszą że system sam kojarzy wszystkie formy (a przynajmniej liczbę mnogą). Nie wiem jak jest na innych stockach i nie wiem czy to nie jest zaśmiecanie czy nawet "spamndexing" czy jakoś tak, stąd moje wątpliwości. Pozdrawiam

sergi
29-03-2008, 23:06
nie powinno się dawać liczby mnogiej. Wyszukiwarki podobno traktują tak samo słowa w liczbie mnogiej jak i pojedynczej. Na niektórych stockach jak np SS, słowa w liczbie mnogiej są automatycznie usuwane.

emiel
30-03-2008, 23:32
hejka
mozecie powiedziec co oznacza poniższy komunikat:

źródło (http://img208.imageshack.us/img208/2893/beznazwyhs3.jpg)

bo nie do konca kumam o co im chodzi.

dzieki
pozdrav

robgr85
31-03-2008, 00:41
chodzi o to że w okienku z keywordami któryś z nich został bez sprecyzowania.

Pozdr.

emiel
31-03-2008, 07:35
dzieki,
to mialo byc moje kolejne pytanie, czy zawsze trzeba precyzować keywords.... bo czasem szczegółowe propozycje istock sa bez sensu.

ale jak mus to mus

robgr85
31-03-2008, 11:08
dzieki,
to mialo byc moje kolejne pytanie, czy zawsze trzeba precyzować keywords.... bo czasem szczegółowe propozycje istock sa bez sensu.

ale jak mus to mus

nie musisz precyzować, ale chyba wtedy system nie będzie brał danego keyworda pod uwagę przy wyszukiwaniu...

rypson
31-03-2008, 23:21
Jak na SS sprawdzic ile razy ktos ogladal zdjecie albo czy ktos dodal je do Lightbox ??

robgr85
01-04-2008, 12:52
Jak na SS sprawdzic ile razy ktos ogladal zdjecie albo czy ktos dodal je do Lightbox ??

chyba się nie da... bynajmniej ja nie widzę jak :P

emiel
01-04-2008, 14:14
np cos takiego :)

źródło (http://img367.imageshack.us/img367/7868/beznazwyyp2.jpg)

myslalem ze po polsku bedzie latwiej, ale widze ze trzeba wrócić do wersji angielskiej.

rypson
01-04-2008, 15:02
nie uzywajcie polskich keywords... to tylko komplikuje caly proces....
Naprawde wszystkim bardzo polecam strone : http://photokeywords.com/

Rob no wlasnie... ja tez nie widze nie mgoe znalec... mimo wszystko dzieki :)

emiel
01-04-2008, 16:10
ustawiłem j.polski dla całej strony, skąd miałem wiedzieć ze będzie w idiotyczny sposób tłumaczyć keywords, wróciłem do angielskiego i teraz jest ok,

elvis700
02-04-2008, 20:56
Witam

Mam pytanko odnośnie banku Fotoli, czy gdy wystawiamy fotki free to czy na nich zarabiamy? gdzieś wyczytałem że niby czerpiemy korzyści z reklam ale w jaki sposób i czy dostajemy za to kredyty tak jak za normalne fotki ???

sergi
02-04-2008, 21:13
Witam

Mam pytanko odnośnie banku Fotoli, czy gdy wystawiamy fotki free to czy na nich zarabiamy? gdzieś wyczytałem że niby czerpiemy korzyści z reklam ale w jaki sposób i czy dostajemy za to kredyty tak jak za normalne fotki ???

Oczywiście, na zdjęciach wystawionych jako free nie zarabiamy bezpośrednio w żaden sposób. Jedynie może to pełnić rolę reklamy, tzn osoby przeglądające zdjęcia darmowe mogą wejść do naszego portfolio i pobrać zdjęcia za $$$. Innych zalet nie widzę.

gutek
03-04-2008, 12:47
Ile standardowo czeka się na przelanie pieniędzy na fotolii?
Pierwszy raz osiągnąłem limit :)
Dałem "convert into cash", od dwóch dni jest pending.

robgr85
03-04-2008, 12:58
Ja już u siebie zgromadziłem dość przyzwoitą kwotę, a jak widzę że dolar idzie w dół to coraz bardziej chcę je wypłacić. Czy może ktoś tutaj w jednym poście napisać dokładnie jak wygląda droga jego zarobionych $ z konta na stocku do konta w banku (+wszystko po drodze).

Chciałbym usłyszeć, co prócz zlecenia wypłaty trzeba zrobić. Generalnie chodzi o kwestię rozliczenia ze skarbówką. Ściśle i zwięźle. Z tego co wyczytałem to trzeba zrobić jakiś przelew do US, a potem uwzględnić w rozliczeniu rocznym... ale co, jak, ile, kiedy i dlaczego akurat tak? Proszę napisz jak TY rozliczasz się z US z fotografii stockowej.

Pozdrawiam,

sergi
03-04-2008, 13:45
Ile standardowo czeka się na przelanie pieniędzy na fotolii?
Pierwszy raz osiągnąłem limit :)
Dałem "convert into cash", od dwóch dni jest pending.

różnie, czasami to jest 3-5 dni, a czasami kilka godzin.

Ja już u siebie zgromadziłem dość przyzwoitą kwotę, a jak widzę że dolar idzie w dół to coraz bardziej chcę je wypłacić. Czy może ktoś tutaj w jednym poście napisać dokładnie jak wygląda droga jego zarobionych $ z konta na stocku do konta w banku (+wszystko po drodze).
no składasz zlecenie wypłaty w danym stocku i czekasz aż system będzie rozsyłał kase. Tak jak pisałem różnie to jest w różnych stockach. Czekasz od kilku godzin do tygodnia i kasa pojawia się na paypalu lub moneybookers bez żadnych potrąceń. Następnie składasz polecenie przelewu do swojego banku i po 4-5 dniach kasa jest na koncie.

Chciałbym usłyszeć, co prócz zlecenia wypłaty trzeba zrobić. Generalnie chodzi o kwestię rozliczenia ze skarbówką. Ściśle i zwięźle. Z tego co wyczytałem to trzeba zrobić jakiś przelew do US, a potem uwzględnić w rozliczeniu rocznym... ale co, jak, ile, kiedy i dlaczego akurat tak? Proszę napisz jak TY rozliczasz się z US z fotografii stockowej.

ja wrzucam przychody ze stocków na firme także nie wiem jak to robić dla osób fizycznych. Ale chyba było już to poruszane na forum (ale kto to znajdzie...)

gutek
03-04-2008, 14:00
ja wrzucam przychody ze stocków na firme także nie wiem jak to robić dla osób fizycznych.

tzn. jak to "wrzucasz"? ja w sumie rejestrowałem się jako osoba fizyczna nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, żeby podpiąć te pieniądze pod firmę.

robgr85
03-04-2008, 14:01
ja wrzucam przychody ze stocków na firme także nie wiem jak to robić dla osób fizycznych. Ale chyba było już to poruszane na forum (ale kto to znajdzie...)

no właśnie :/ mnie obchodzi jak rozliczają się szarzy śmiertelnicy (osoby fizyczne). Fajnie by było wiedzieć co jak i kiedy dokładnie zrobić/policzyć etc. Myślę że nie warto korzystać z postów napisanych ponad rok temu, chociażby dlatego że u nas prawo się chyba dość często zmienia... (a drugi bardziej trafiający argument: trzeba ten post znaleźć pośród 1900 innych w temacie :/)

sergi
03-04-2008, 15:04
tu są konkretne informacje
http://forum.fotografia-studyjna.info/rozliczenia-podatkowe-t-81.html

robgr85
03-04-2008, 16:00
tu są konkretne informacje
http://forum.fotografia-studyjna.info/rozliczenia-podatkowe-t-81.html

dzięki! Trochę rozjaśniła się sytuacja, mam jeszcze kilka pytań.

cytat z tematu który podałeś:

Służę więc Smile
Zaliczkę na podatek dochodowy wpłacamy do 20'stego dnia kolejnego miesiaca po tym w którym nastąpiły wpływy środków na konto w Polsce. Dochód obliczany jest na podstawie wartości waluty obcej wg oficjalnego kursu NBP, a podatek od dochodu wg wysokości progu podatkowego obowiązującego podatnika. Zaliczki uwzględniamy w formularzu PIT-53 z zawartą kwotą dochodu w PLN w rubryce "dochody z zagranicy" / "inne dochody".
Zgodnie z aktualną ustawą , nie zdajemy formularzy PIT-53 w miesiącach wpłaty podatku do Urzędu Skarbowego, tylko uwzględniamy je łącznie w zestawieniu rocznym.
Reasumując - podatki płacimy w Polsce, bo nikt w świecie, za nas ich nie zapłaci !!!
Prowadząc działalność gospodarczą korzystamy z tej samej metody, inaczej musielibyśmy
wystawić rachunek/fakturę, tylko komu (?) Nasze dokumenty nie mają mocy prawnej we wszystkich państwach.
Powyższa metoda gwarantuje możliwość udokumentowania dochodów (wyciągi bankowe) i
zapłaconych podatków ( PIT-53 ), Bez domysłów i niedomówień.
I można spać spokojnie Smile

rozumiem że muszę wypełnić PIT53. Czy muszę go przesłać szybko do us, czy może to poczekać do rozliczenia rocznego?

Zakładając że na paypal wpłynęło mi 1500USD. Ile dokładnie podatku muszę z tego odprowadzić/przelać na us do 20go dnia następnego miesiąca?

kurs usd biorę z przed dnia w którym kasa znalazła się na paypal?

jarek w
03-04-2008, 17:35
Jeżeli chodzi o rozliczenie z US to nie jest to wszystko takie proste. Byłem w tej sprawie u doradcy podatkowego i dzwoniłem do informacji podatkowej, ale nie dostałem jednoznacznej informacji. Wg mojej wiedzy są dwa rozwiązania: jeżeli będziemy traktować stocki jako przychody z działalności artystycznej, to należy wpłacać zaliczki na podatek do 20-go każdego miesiąca po miesiącu w którym otrzymaliśmy kasę ze stocka. Można sobie odliczyć 20% w koszty uzyskania przychodów. Natomiast jeżeli traktujemy przychody stockowe jako przychody z praw majątkowych - sprzedaż praw i licencji, to rozliczamy sie raz w roku, razem z rozliczeniem rocznym. Koszty uzyskania przychodów wynoszą wtedy 50%. Ale do końca nie wiadomo, które rozwiązanie jest prawidłowe. Wysłałem już pismo o oficjalną interpretację podatkową do Izby Skarbowej, jak będę cos wiedział, to napiszę.

robgr85
03-04-2008, 17:52
Jeżeli chodzi o rozliczenie z US to nie jest to wszystko takie proste. Byłem w tej sprawie u doradcy podatkowego i dzwoniłem do informacji podatkowej, ale nie dostałem jednoznacznej informacji. Wg mojej wiedzy są dwa rozwiązania: jeżeli będziemy traktować stocki jako przychody z działalności artystycznej, to należy wpłacać zaliczki na podatek do 20-go każdego miesiąca po miesiącu w którym otrzymaliśmy kasę ze stocka. Można sobie odliczyć 20% w koszty uzyskania przychodów. Natomiast jeżeli traktujemy przychody stockowe jako przychody z praw majątkowych - sprzedaż praw i licencji, to rozliczamy sie raz w roku, razem z rozliczeniem rocznym. Koszty uzyskania przychodów wynoszą wtedy 50%. Ale do końca nie wiadomo, które rozwiązanie jest prawidłowe. Wysłałem już pismo o oficjalną interpretację podatkową do Izby Skarbowej, jak będę cos wiedział, to napiszę.

chętnie poczytam jak poszczególni forumowicze rozpatrują tą sprawę.

Fajnie by było abyś podesłał skan pisma jakie Tobie odeślą (nawet na PW, jeśli to możliwe)

Pozdr.

arturs
04-04-2008, 00:42
Witam..
Z innej beczki..

Z racji tego że był mi potrzebny program do szybkiego robienia opisów IPTC popełniłem sobie taki programik (część napisana w kodzie, część posiłkuje się exiftool'em) do szybkiego opisywania plików w standardzie IPTC (widzi je także windows - można zobaczyć to jako komentarzi i tagi).. Parę dni testuję i chyba działa już w miarę stabilnie.. jakby ktoś był zainteresowany to można sobie sciągnąć z mojej strony (www.starz.pl (http://www.starz.pl)).. Póki co działa opisywanie jpgów ale docelowo będą też rawy zrobione, działa przetwarzanie wsadowe - czyli wybieramy katalog, wpisujemy opisy i zmianiamy dla wszystkich - można oczywiście po jednym..

Jakby były jakieś uwagi czy propozycje zmian to poproszę na PW lub maila..
Póki co to wersja jeszcze testowa więc na początku zalecam próby na jakiś kopiach ;)

Pozdrawiam
Artur

Witold Spisz
04-04-2008, 19:48
zasada prost, praca, nauk,a praca nauka, i pieniądzę na początek.....

Picia
04-04-2008, 22:18
mozna wrzycac fotki na istocka przez ftp? bo nigdzie nie moge sie doszukac informacji o takim przesyalniu zdj.
strasznie meczy wysylanie pojedynczych fotek przez www:/

sergi
04-04-2008, 23:19
mozna wrzycac fotki na istocka przez ftp? bo nigdzie nie moge sie doszukac informacji o takim przesyalniu zdj.
strasznie meczy wysylanie pojedynczych fotek przez www:/

nie można
ale jest kilka programików, które to umożliwiają np prostockmaster lub deepmeta

leh
09-04-2008, 12:18
witam

Proszę o opinie n/t żarówek 85W/400W temp. 5500K do zastosowania w fot. w namiocie bezcieniowym.

robgr85
09-04-2008, 12:49
witam

Proszę o opinie n/t żarówek 85W/400W temp. 5500K do zastosowania w fot. w namiocie bezcieniowym.

daruj sobie. lepiej kup lampy błyskowe.

rypson
10-04-2008, 00:05
Jak u was dreamstime sie prezentuje w tym miesiacu ?? pytam bo u mnie mega fatalny spadek sprzedazy.... zaledwie 1 zdjecie sprzedalem so far.... w ubieglym miesiacu bylo naprawde dobrze a teraz taki spadek...

leh
10-04-2008, 07:55
daruj sobie. lepiej kup lampy błyskowe.

Możesz napisać coś więcej n/t. ?

Picia
10-04-2008, 08:35
Możesz napisać coś więcej n/t. ?
przeszedlem dokladnie ta sama droge halogeny=> lampy blyskowe.
moc lamp jest o wiele mocniejsza niz halogenów.

sergi
10-04-2008, 09:35
lepiej dopłać i kup dobre lampy błyskowe. Zwykłe lampy to strata czasu, nerwów, energii i dobrych zdjęć.

Picia
10-04-2008, 21:35
lepiej dopłać i kup dobre lampy błyskowe. Zwykłe lampy to strata czasu, nerwów, energii i dobrych zdjęć.

+ dobre wyzwalanie tych lamp :smile:

asterix
11-04-2008, 14:58
sie zgodze... chinczyki wyzwalajace to kurza ****... kupilem niedawno pockedwizardy i jestem mega mega szczesliwy!

BTW Witam po dlugiej przerwie.

Apropos stockowania to zadziwiajacy jest skok fotolii! Jaki macie ranking 7 dniowy ? moje miejsce to 312 :)

sergi
11-04-2008, 15:10
ooo Asterix is Back ;) pochwal się nowymi fotami bo już Cie tu nie było kilka miechów.

Mój siedmiodniowy ranking na Fotolii krąży w okolicach tysiąca... :/

asterix
11-04-2008, 15:19
stockowo mialem przymusowa przerwe. Bylem w fazie zakupu domu i musialem wszystko popakowac. Zrobilem oczywiscie prare fot przy pakowaniu... puste mieszkanie i pudelka, ladowanie pudel do wana itp sprawy. Czekaja jeszcze na obrobienie :)

Przenioslem tez studio do pobliskiej miejscowosci "Church" gdzie w koncu mam do dyspozycji 100m2 z sufitem na wysokosci 8metrow :) Nie moge sie juz doczekac rozpakowania lamp i kontynuowania przygody ze stockami.

Picia
11-04-2008, 15:20
a mój w okolicy 2... zdjęć :/
bardzo topornie idzie mi na fotoli..

asterix
11-04-2008, 15:32
fotolia ma swoje specyficzne kryteria.
Np na istock najlatwiej sprzedac a) duze grupy biznesowe najlepiej przy stole konferencyjnym b) dzieci *grupy
Na fotolii pojedyncze osoby biznesowe (kobiety glownie)
Na SS wszystko :)

robgr85
11-04-2008, 15:37
sie zgodze... chinczyki wyzwalajace to kurza ****... kupilem niedawno pockedwizardy i jestem mega mega szczesliwy!

heh. Ja mam chińczyki i do moich amatorskich fotek w zupełności mi wystarczają. Jak na razie żadnych problemów z tym nie miałem. Za taką cenę to rewelacja.

Asterix is back :) pewnie ładnie Ci się uzbierało na stockach w 'okresie wakacyjnym' ;)

Pozdr.

Picia
11-04-2008, 15:45
fotolia ma swoje specyficzne kryteria.
Np na istock najlatwiej sprzedac a) duze grupy biznesowe najlepiej przy stole konferencyjnym b) dzieci *grupy
Na fotolii pojedyncze osoby biznesowe (kobiety glownie)
Na SS wszystko :)

no jak na razie wogole nie sprzedaje zdjec ludzi. nie mam warunkow, ale pewnie dojde i do tego ;)
jak na SS moje zdj sprzedaja sie calkiem milo tak na fotoli z tych samych fotek co na SS poszly tylko 2. fotografuje głownie przedmoity.
na istocku jest podobnie.

asterix
11-04-2008, 15:53
W reklamie to jest tak, ze przedmioty mozna sobie samemu nacykac, gorzej z ludzmi... dlatego jest takie parcie szczegolnie na grupy ludzi.

robgr85 - dokladnie to 2412usd tylko :) bez rewelacji

Picia
11-04-2008, 16:03
W reklamie to jest tak, ze przedmioty mozna sobie samemu nacykac, gorzej z ludzmi... dlatego jest takie parcie szczegolnie na grupy ludzi.

tylko,ze ja pracuje na zupelnie innym, nizszym poziomie niz ty:] cykam kilka fotek z nadzieja, ze ktos to kupi hehehe :D
ale chodzi mi po glowie plan powiekszenia studia i fotografowanie ludzi.

..dokladnie to 2412usd tylko :) bez rewelacji

o jaaa.. nie pisz o takich kwotach bo wpadniemy w kompleksy :D

asterix
11-04-2008, 16:12
nie sadze by tu ktos wpadl przez to w kompleksy :) Jest na forum pare osob zarabiajacych takie kwoty na miesiac i wiecej

Picia
11-04-2008, 16:24
nie sadze by tu ktos wpadl przez to w kompleksy :) Jest na forum pare osob zarabiajacych takie kwoty na miesiac i wiecej
ale mi chodzi o zarabianie takich kwot na stockach :)

asterix
11-04-2008, 16:25
no ja walsnie mowie o stockach :)

robgr85
11-04-2008, 17:43
ale mi chodzi o zarabianie takich kwot na stockach :)

asterixowi też :)

asterix - zazdroszczę po trochu tak wysokiego studio... ja focę w piwnicy na 2.5m wysokiej... straszna kaplica jeśli chodzi o fotografowanie ludzi :/

może w wakacje przeniosę je do garażu (z 4m wysoki :) )

Picia
12-04-2008, 18:25
mam problem z 123rf. wrzucam fotki przez ftp na ich server ale na stronie nie sa widoczne :/ pomocy!

już wiem co moze byc powodem! o ile dobrze pamietam nie przeslalem im ID(paszportu itp). najgorsze, ze nie wiem gdzie wrzucic to ID do weryfikacji..

asterix
12-04-2008, 22:18
nie wszedzie chca twoje id. 123rf i crestock zupelnie omijam - zupelnie mi tam nic nie schodzi.

emiel
12-04-2008, 23:05
prawdopodobnie musisz isc do History>FTP Upload: If you have uploaded photos via FTP, click here to process uploaded files>Click here to process your uploaded files.

robgr85
16-04-2008, 17:16

Czy jest już jakaś odpowiedź?

Mimo iż po lekturze wątków na forach sprawa wydaje się trochę jaśniejsza to ciągle nie jestem pewien. Dlatego prosiłbym o pomoc jakiejś osoby (fizycznej, nie firmy) która już wypłaca ze stocków. Na razie nie obchodzą mnie rozliczenia roczne i dodatkowe rachunki matematyczne w formularzach PIT. Na to też przyjdzie czas. Napiszcie proszę jak rozliczylibyście z 1000USD. Załóżmy że równo 1000USD zostało przelane dziś na paypala. Co po kolei robicie, ile kasy wysyłacie do US itd.

Czy do wpłacenia podatku do US można wykorzystać konto mbanku (opcja przelew podatku) czy trzeba dreptać do US z pieniążkami między zębami?

Dolar tak spada że nie ma sensu czekać z kasą w bankach zdjęć.

Pozdrawiam

asterix
16-04-2008, 18:12
nie ma sensu wydawac tych dolarow obecnie... bym trzymal na paypalu i nie rozliczal (nie dotykalo by to naszego kraju) lub uzywal tych pieniedzy do zakupow online (platnosc paypal) np ebay.

Dolar bedzie szedl w gore :) korekta na rynku walutowym musi sie pojawic .

Wogole to nie rozumiem polskiego naporu na umacnianie zlotowki... zmniejszenie sily exportu (obecnie 5x) i powstawnie deficytu exportowego zrujnuje nas bardzo szybko...

robgr85
16-04-2008, 18:41
Może i faktycznie dolar pójdzie w górę.

Od jakiegoś czasu (było o tym głośno) paypal jest uznawany jako jednostka bankowa. W polsce także, skarbówka to widzi.

Pozdr.

asterix
16-04-2008, 22:24
zmien adres w payal zamieszkania na obcy kraj i nasza skarbowka tego nie zobaczy.

jarek w
16-04-2008, 23:13
robgr85, nie mam odpowiedzi, termin mija pod koniec maja dopiero. Wg mojej wiedzy na dzień dzisiejszy - wypłacasz 1000$, przeliczasz po kursie średnim NBP z dnia wpływu na konto, odliczasz 50% jako koszty uzyskanie (od sprzedaży wartości niematerialnych i prawnych, w tym wypadku sprzedaż praw i licencji na używanie zdjęć, jak masz przychody z referralsow to sprawa sie komplikuje). Od pozostałych 50% naliczasz podatek 19%. Tylko wg ustawy przychody z praw majątkowych rozliczasz w rozliczeniu rocznym, więc praktycznie teraz nic nie robisz, rozliczasz się pitem za rok 2008. Ja takie stanowisko wysłałem do Izby Skarbowej, tak mi doradził doradca podatkowy. Jeżeli Twój Urząd Skarbowy stwierdzi, że to przychody z działalności artystycznej, wówczas koszty uzyskania przychodów to tylko 20%, i masz obowiązek wpłacania 19% zaliczek na podatek do 20 następnego miesiąca po miesiącu w którym osiągnąłeś przychód.

robgr85
17-04-2008, 04:55
robgr85, nie mam odpowiedzi, termin mija pod koniec maja
dopiero.

mogę w sumie dla świętego spokoju poczekać... nie mam teraz jakiegoś szczególnego ciśnienia na brak funduszy.

Wg mojej wiedzy na dzień dzisiejszy - wypłacasz 1000$, przeliczasz po kursie średnim NBP z dnia wpływu na konto,

paypal czy bankowe? Jak polecił Ci Twój doradca podatkowy?

odliczasz 50% jako koszty uzyskanie (od sprzedaży wartości niematerialnych i prawnych, w tym wypadku sprzedaż praw i licencji na używanie zdjęć, jak masz przychody z referralsow to sprawa sie komplikuje). Od pozostałych 50% naliczasz podatek 19%. Tylko wg ustawy przychody z praw majątkowych rozliczasz w rozliczeniu rocznym, więc praktycznie teraz nic nie robisz, rozliczasz się pitem za rok 2008. Ja takie stanowisko wysłałem do Izby Skarbowej, tak mi doradził doradca podatkowy. Jeżeli Twój Urząd Skarbowy stwierdzi, że to przychody z działalności artystycznej, wówczas koszty uzyskania przychodów to tylko 20%, i masz obowiązek wpłacania 19% zaliczek na podatek do 20 następnego miesiąca po miesiącu w którym osiągnąłeś przychód.

Kolejna komplikacja obliczeń to fakt, iż wysyłając zdjęcia do np 5 stocków, możemy dostać je w różnych dniach tygodnia... a za tym idzie różnica w kursie dolara z poszczególnych dni... dobra uprościmy trochę obliczenia:

- zakładamy że kurs dolara to 2pln, 1000USD na stockach, przelanych na konto/paypal jednego dnia.

wersja a)
koszt uzyskania przychodu: 1000PLN
podatek: 190PLN
i nic nie robie?? Chyba trzeba przelać to do skarbówki czy nie? Jeśli nie to kiedy przelewam pieniążki?

wersja b)
koszt uzyskania przychodu: 400PLN
podatek: (2000-400)*0.19 = 304PLN
wpłacam do 20go następnego miesiąca.

Ja mam referalsów, więc sprawa się komplikuje... może ktoś się rozpisać na ich temat?

@asterix
Pomysł może i ciekawy, ale czy sprzedawcy z ebaya nie będą utrudniać jak kupie coś przez paypal zupełnie innego ludzika? Co jeśli np Urząd Celny będzie kazał nam udokumentować tranzakcję (np dowody wpłaty itd)?

Pozdr.

asterix
17-04-2008, 10:25
w paypal adres rejestracji i adres dostawy moga byc rozne i sprzedawce interesuje tylko adres dostawy.
btw skarbowka nie dostaje raportu od banku jesli nie przekroczysz jakiejs tam kwoty przelewu. Ja bym tam nie przesadzal z dzieleniem sie wszystkim z fiskusem...

A skoro juz to wez sobie to zarejestruj jakos i wciagaj koszty tak bys mogl to zrownowazyc jakos. Koszt aparatu, modela/ki, przedmiotow itp itp

robgr85
17-04-2008, 15:13
A skoro juz to wez sobie to zarejestruj jakos i wciagaj koszty tak bys mogl to zrownowazyc jakos. Koszt aparatu, modela/ki, przedmiotow itp itp

w moim przypadku rejestracja działalności na dzień dzisiejszy to niezbyt dobry pomysł. Koszty utrzymania firmy zjadłby moje stockowe przychody :P

asterix
17-04-2008, 18:20
to zarejestruj konto paypal na brata/siostre/itd kto nie pracuje i ma wolna kwote od podatku do zagospodarowania (i nie planuje pracowac) np uczen powyzej 18 lat lub student co nie ma czasu na prace. Platnosci ze stron skieruj na konto tej osoby i masz z glowy podatek o ile nie zarobisz wiecej.
Zawsze mozesz zalozyc to na 2 osoby :)

lub plan B. Na swoim koncie paypal ustaw przelewy na konto w/w studenta lub ucznia... reszta tak jak w planie A :)

a tak nawiasem to ja wogole nie rozumiem po kiego grzyba na sile starasz sie byc fair z fiskusem, ktory i tak nie ma narzedzi by to sprawdzic.

sergi
17-04-2008, 19:15
a tak nawiasem to ja wogole nie rozumiem po kiego grzyba na sile starasz sie byc fair z fiskusem, ktory i tak nie ma narzedzi by to sprawdzic.

ja też nie rozumiem...
1. na pewno z paypala nie beda nic wysyłac do Twojej skarbówki więc wyluzuj. Wiem to z kilkuletniego doświadczenia.
2. Domyślam się ze niewiele zarobiłeś w 2007 roku na stockach więc nikt nie będzie cie za to gonił. A jezeli do tego nigdzie jeszcze nie praujesz to wogole nie przekroczyles kwoty wolnej od podatku.
3. A za 2008 rok rozliczysz się w 2009 roku
4. Jeżeli jeszcze nigdzie nie pracujesz a chce byc fotografem to załóż sobie działalność... przez 2 lata ZUS kosztuje okolo 300zł miesiecznie a do tego z urzędu Pracy dostaniesz z 13000 na rozpoczecie działalności.

adamek
17-04-2008, 21:50
Mógłbyś przybliżyć informację na temat tych 13000 z Urzędu Pracy?

Picia
17-04-2008, 22:23
od razu jakie zainteresowanie :D
ehh denerwuje sie..
juz dobry tydzien temu wrzucalem fotki na 123rf przez ftp.
dzisiaj wchodze na strone i jeszcze ich nie widać.
zrobilem cos zle czy u nich cos sie dzieje?

asterix
17-04-2008, 22:43
a przeslales kopie paszportu?

BTW najszybsza droga uzyskania odpowiedzi jest napisanie do obslugi serwisu. Ani to nie boli ani sie nie czeka dlugo :)

sergi
17-04-2008, 23:03
Mógłbyś przybliżyć informację na temat tych 13000 z Urzędu Pracy?

Poszukaj w necie ale z tego co wiem, jeżeli przez kilka miesięcy jesteś zarejestrowany jako bezrobotny i nie prowadziles dzialalnosci w ostatnich kilku latach to mozesz ubiegac sie o bezzwrotna pozyczkę na rozpoczecie dzialalnosci. I musisz ja prowadzic przynajmniej przez 1 rok

od razu jakie zainteresowanie :D
ehh denerwuje sie..
juz dobry tydzien temu wrzucalem fotki na 123rf przez ftp.
dzisiaj wchodze na strone i jeszcze ich nie widać.
zrobilem cos zle czy u nich cos sie dzieje?

Tak jak mówi asterix, sprawdz czy im skan paszportu wysłałeś...

Ja muszę się przyznać, że rok temu czekałem 4 miesiące na zaakceptowanie fot na 123rf, w końcu zacząłem się niecierpliwić ;)
Okazało się, że tego skanu nie wysłałem.

asterix
18-04-2008, 00:07
chyba wszyscy tak mieli :) Oni to jakos slabo odznaczyli na ich www. Czesto to pierwsze wyslanie dokumentu nie siega celu.

adamek
18-04-2008, 02:17
A czy student może być bezrobotny?
I czy ktoś kto pracuje na umowę-zlecenie takżę może być zarejestrowany jako bezrobotny?

Kurcze, aż się przejdę do urzędu pracy spytać.
Na stronach ministerstwa nic nie znalazłem - tzn znalazłem jakieś propozycje, ale żadna nie była bezzwrotną pożyczką. ;)

ale dzięki. :)

robgr85
18-04-2008, 04:24
ja też nie rozumiem...
1. na pewno z paypala nie beda nic wysyłac do Twojej skarbówki więc wyluzuj. Wiem to z kilkuletniego doświadczenia.
2. Domyślam się ze niewiele zarobiłeś w 2007 roku na stockach więc nikt nie będzie cie za to gonił. A jezeli do tego nigdzie jeszcze nie praujesz to wogole nie przekroczyles kwoty wolnej od podatku.
3. A za 2008 rok rozliczysz się w 2009 roku
4. Jeżeli jeszcze nigdzie nie pracujesz a chce byc fotografem to załóż sobie działalność... przez 2 lata ZUS kosztuje okolo 300zł miesiecznie a do tego z urzędu Pracy dostaniesz z 13000 na rozpoczecie działalności.

1. ok może faktycznie panikuję, ale znajomy miał taką sytuację, że skarbówka poczekała sobie z upomnieniem się o należny podatek ustawowe 5 lat. Mniejsza z tym jak dowiedziała się że się nie rozliczył. Z tego co pamiętam to odsetki były tak wysokie, że nierozliczony przychód praktycznie przepadł... (tzn odsetki od podatku dorównały, a może i nawet przekroczyły - nie pamiętam dokładnie, kwotę od której miały być rozliczone).
2. Problem w tym że pracuję.
3. Wiem :)
4. :shock: i tak bez żadnych problemów dają te 13k każdemu kto chce rozpocząć działalność? Czy może trzeba mieć znajomości aby przebić się w tłumie ludzi chcących dostać tą 'pożyczkę'?

Pozdrawiam,

asterix
18-04-2008, 10:22
nie dobiora sie bo nie maja jak... ten przypadek co podales mial zapewne zupelnie inne podstawy. Glownie tak sie dzieje jak istnieja jakies faktury po jednej stronei a po drugiej nie... w przypadku stockow faktury po drugiej stronie istnieja wirtualnie gdzies tam i nigdy ta informacja nie przekroczy granicy PL.

Stocki sa madre i dbaja o to by jak najmniej iformacji sie wydostawalo poza Ciebie i ichni serwis (Paypal takze)

Picia
18-04-2008, 16:27
z 123rf juz wszystko jasne.
fotki byly na ich serverze ale je nie widzialem ich w swoim profilu bo po uploadzie przez ftp trzeba kliknac na taki "magiczny przycisk" i zdjecia sa od razu widoczne w profilu do dodania keyworsów itp :)
a co do paszportu to napewno wyslałem.

Sielan
18-04-2008, 19:36
Jadę ostatnio pociągiem, przeglądam czasopismo PKP "W podróży" i nagle trafiam na swoje zjęcie. Składacz dodał nawet źródło (iStock). Ale miłe uczucie. Pierwszy raz widziałem swoją fotkę "w akcji" (poza tym, co wykorzystałem sam).

fyrste
18-04-2008, 20:01
Sielan - to rozglądaj się dobrze, bo możesz zobaczyć swoje zdjęcia wykorzystane bez pozwolenia :)

robgr85
18-04-2008, 20:24
ja widziałem miniaturkę z istockphoto (z watermarkiem) na reklamie gratki :P

Sielan
23-04-2008, 12:59
ja widziałem miniaturkę z istockphoto (z watermarkiem) na reklamie gratki :P

zrobiłeś z tym coś?

robgr85
23-04-2008, 14:48
zrobiłeś z tym coś?

a co niby miałem zrobić, gazeta nie była moja... :| siara na maksa... może jeszcze gdzieś znajdę tą reklamę (była reklama na całą stronę w jakiejś gaziecie, a na niej kilka miniaturek, w tym jedna jakiegoś auta, ta była właśnie z watermarkiem)...

Pozdr.

Sielan
23-04-2008, 14:55
ale to Twoje zdjęcie?

robgr85
23-04-2008, 15:45
ale to Twoje zdjęcie?

nie nie moje, gdyby to było moje zdjęcie to bym im chyba proces wytoczył...

Picia
23-04-2008, 18:45
juz powoli zamykamy kwiecien panowie :)
jak sprzedasz wygladala w tym miesiacu?

rypson
23-04-2008, 21:12
U mnie najlepszy miesiac w historii..... w koncu dostalem sie na SS gdzie w tym momencie mam 570 DL w tym 4 EL.... szkoda tylko ze tak malo placa od zdjecia bo 0.25 to raczej smieszna suma... no ale ziarnko do ziarnka.... Fotolia i Dreamstime nieco zwolnily u mnie ale porownywalnie do ostatniego miesiaca... IStock mnie mile zaskoczyl w tym miesaicu zarobki naprawde niezle sa... no i tak jakby cos sie zaczynalo dziac na rynku, bo SS maja zmienic ceny, Istock wprowadza subskrypcyjne sciaganie zdjec wiec mam mala nadzieje ze wszystko to razem w maju przyniesie dobry zysk :)

Podziekowalem przy okazji za wspolprace dla SX wiec jakby ktos chcial moje konto przejac to chetnie oddam... moim zdaniem stock naprawde marny i niewarto sobie nim glowy zawracac chociaz znam takich co tam zarabiaja mim sie nie udalo, zreszto anwet szansy sobie nie dalem bo nie widze sensu marnowac czasu na stock fatalnie zorganizowany juz 123rf lepiej wyglada organizacyjnie przy nich....

Picia
27-04-2008, 21:31
u mnie najlepiej idzie na SS, ale "najlepiej" tzn 170 fotek na ten misiac przy 83 fotach w galerii. mam nadzieje, ze mimo wszystko bedzie lepiej w maju:)

robgr85
27-04-2008, 23:46
u mnie najlepiej idzie na SS, ale "najlepiej" tzn 170 fotek na ten misiac przy 83 fotach w galerii. mam nadzieje, ze mimo wszystko bedzie lepiej w maju:)
jak przestaniesz uploadować tam fotki to sprzedaże spadną (najlepiej sprzedają się fotki świeżo dodane)

Picia
27-04-2008, 23:52
jak przestaniesz uploadować tam fotki to sprzedaże spadną (najlepiej sprzedają się fotki świeżo dodane)
ale nic nie pisalem o przestaniu wysylania kolejnych fotek na SS ;) co jakis czas robie sesje i wysylam im po 5-10 zdj. checie na razie mam duzo :)

robgr85
28-04-2008, 11:16
mi po miesiącu niewysyłania fotek do SS [taki eksperyment :P] (mam aktualnie 160 w galerii) DLe spadły do poziomu (średnio) 8/dzień.

Pozdrawiam,

asterix
28-04-2008, 15:13
Ostatnio mnie zaszczyt kopnal w dumne siedzenie bo dostalem pare emaili od shutterstocka (wlasciciel i manager jakis). Nie wiem dlaczego ja ale ogolnie jestem pozytywnie zaskoczony.
Zamowili pare zdjec z Ewelina i jeszcze 2 osobami, ktore pojawaiaja sie na moich zdjeciach. Zalezalo im konkretnie na tych osobach :)

Czyli bedzie pare exended :)

Picia
28-04-2008, 15:39
mi po miesiącu niewysyłania fotek do SS [taki eksperyment :P] (mam aktualnie 160 w galerii) DLe spadły do poziomu (średnio) 8/dzień.
Pozdrawiam,
hmm u mnie przy 83 fotkach w galerii DL to 10/dzien max:) i to bez zadnych eksperymentow..

Ostatnio mnie zaszczyt kopnal w dumne siedzenie bo dostalem pare emaili od shutterstocka (wlasciciel i manager jakis). Nie wiem dlaczego ja ale ogolnie jestem pozytywnie zaskoczony.
Zamowili pare zdjec z Ewelina i jeszcze 2 osobami, ktore pojawaiaja sie na moich zdjeciach. Zalezalo im konkretnie na tych osobach :)

Czyli bedzie pare exended :)
widzac twoje fotki to wczesniej czy pozniej moznabylo sie tego spodziewac. gratulacje :)

asterix
28-04-2008, 17:19
nie chce by to zabrzmialo falszywie skromnie ale ja tam nic szczegolnego nie widze w swoich fotkach :)
ale dziekuje za mile slowo :)

Picia
28-04-2008, 18:45
no to sa fotki reklamowe wiec nie maja jakiejs wiekszej wartosci artystycznej :)
trzeba przyznac,ze znasz sie na microstockach i studiu.