PDA

Zobacz pełną wersję : Zarabianie na zdjeciach

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11

KuchateK
05-12-2006, 01:09
Rysiaczek... To nie jest bezstratne, gdyz zwiekszajac rozmiar tracisz rozdzielczosc obrazu a co za tym idzie ilosc detali.

mmw
05-12-2006, 08:52
Fakt, ale i tak ich nie lubię :p Jak większości państwowych urzędów, które bezproduktywnie przeżerają moje podatki :evil:

Wynika z tego, że nie lubisz szkolnictwa, policji, straży pożarnej, służby zdrowia, wojska, urzędów miast/gmin/powiatów, drogowców (którzy robią drogi za pieniądze z budżetu) oraz górnictwa i stoczni do których podobno rząd dopłaca oraz wiele innych...

JerzyC
05-12-2006, 09:45
To ja mam jeszcze pytanko odnośnie tego pita. Czy to są dochody uzyskiwane za granicą czy dochody z działalności twórczej, czyli pozycja "inne" ??

Oakhallow
Bardzo łopatologicznie jest to opisane razem z instrukcją wypełniania pita 53 na stronie : http://partner.ebiznes.org.pl/podatek,zza,granicy.htm

rysiaczek
05-12-2006, 10:45
Rysiaczek... To nie jest bezstratne, gdyz zwiekszajac rozmiar tracisz rozdzielczosc obrazu a co za tym idzie ilosc detali.

ejjj no bez jaj... wytlumacz mi to jak czterolatkowi - powiekszam ze stalym wspolczynnikiem - x2, x4 itd - gdzie tu stracę choćby jeden pixel ze szczegolow? Nie zyskuje na rozdzielczosci, to oczywisty fakt, ale tez nie trace informacji! Ilosc detali jest przeciez dokladnie taka sama, z tym ze sa one wieksze...

edit: cholera, znowu OT - odpowiedz na PM prosze:)

minek
05-12-2006, 19:32
ejjj no bez jaj... wytlumacz mi to jak czterolatkowi - powiekszam ze stalym wspolczynnikiem - x2, x4 itd - gdzie tu stracę choćby jeden pixel ze szczegolow? Nie zyskuje na rozdzielczosci, to oczywisty fakt, ale tez nie trace informacji! Ilosc detali jest przeciez dokladnie taka sama, z tym ze sa one wieksze...

Gdyby tak było jak piszesz, obraz wyglądał by coraz gorzej - zamiast jednego pixela miał być pixel wielkości czterech, i był by to już widoczny kwadrat.
Przy zwiększaniu algorytmy interpolujące zrobią na tych czterech pixelach kolor zbliżony do tego powiększanego jak i paru sąsiednich, ale na każdym inny, zależnie od pikseli sąsiadujących, żeby nie było ostrych, kwadratowych krawędzi. Praktycznie cały obraz się zmienia, po zmniejszeniu z powrotem x2 - z pewnością będzie mniej ostry.

KuchateK
05-12-2006, 23:33
To inaczej... Wez zdjecie 1800 na 1200 pixeli i wydrukuj standardowa odbitke (15x10). Wez teraz zmniejsz to zdjecie do 450 na 300 pixeli i znow wydrukuj z niego standardowa odbitke... Kwadraty? No wlasnie to samo sie dzieje przy drukowaniu wiekszych formatow z pustym pompowaniem poprzez mnozenie pixeli. Nie ma to najmniejszego sensu i nazwanie tego "brakiem utraty" to jednak imho nie za dobry pomysl. Co z tego ze masz wiecej pixeli na wydruku nie ma zmiany?

rysiaczek
06-12-2006, 11:06
Gdyby tak było jak piszesz, obraz wyglądał by coraz gorzej - zamiast jednego pixela miał być pixel wielkości czterech, i był by to już widoczny kwadrat.
Przy zwiększaniu algorytmy interpolujące zrobią na tych czterech pixelach kolor zbliżony do tego powiększanego jak i paru sąsiednich, ale na każdym inny, zależnie od pikseli sąsiadujących, żeby nie było ostrych, kwadratowych krawędzi. Praktycznie cały obraz się zmienia, po zmniejszeniu z powrotem x2 - z pewnością będzie mniej ostry.

tak, to jest oczywiste:)

To inaczej... Wez zdjecie 1800 na 1200 pixeli i wydrukuj standardowa odbitke (15x10). Wez teraz zmniejsz to zdjecie do 450 na 300 pixeli i znow wydrukuj z niego standardowa odbitke... Kwadraty? No wlasnie to samo sie dzieje przy drukowaniu wiekszych formatow z pustym pompowaniem poprzez mnozenie pixeli. Nie ma to najmniejszego sensu i nazwanie tego "brakiem utraty" to jednak imho nie za dobry pomysl. Co z tego ze masz wiecej pixeli na wydruku nie ma zmiany?

a tu uwazam przyklad za nietrafiony. przy skalowaniu w dol i pozniejszym w gore jest oczywista strata informacji. przy najprostszym powiekszaniu w gore (x2 itd) straty informacji nie ma. I tylko o to mi chodzi!:) A ze bedzie to wygladalo badziewnie, to calkiem inna rzecz:rolleyes:

anyway - konczmy OT'a - myslimy podobnie, inaczej rozumiemy 'bezstratna';)

minek
06-12-2006, 13:22
a tu uwazam przyklad za nietrafiony. przy skalowaniu w dol i pozniejszym w gore jest oczywista strata informacji. przy najprostszym powiekszaniu w gore (x2 itd) straty informacji nie ma. I tylko o to mi chodzi!:) A ze bedzie to wygladalo badziewnie, to calkiem inna rzecz:rolleyes:

Jest, właśnie to starłem Ci się napisać tam, gdzie potwierdziłeś, że to oczywiste. Jest _zmiana_ informacji, po przeskalowaniu w górę. Po przeskalowaniu z powrotem w dół otrzymasz _inny_ obraz (choć łudząco podobny, ale inny, na pewno mniej ostry).

bartosz108
06-12-2006, 13:33
Proponuję wydzielić nowy wątek z "zarabianie na zdjęciach" o temacie "powiększanie i zmniejszanie zdjęć, pixele kwadratowe i inne".

rysiaczek
06-12-2006, 16:01
Jest, właśnie to starłem Ci się napisać tam, gdzie potwierdziłeś, że to oczywiste. Jest _zmiana_ informacji, po przeskalowaniu w górę. Po przeskalowaniu z powrotem w dół otrzymasz _inny_ obraz (choć łudząco podobny, ale inny, na pewno mniej ostry).

oczywiscie, ze jest zmiana! Ale zmiana, ktora nie powoduje utraty informacji! Utrata jest dopiero przy skalowaniu w dol:)

wd
06-12-2006, 22:58
Co do tematy "zwiększanie, zmniejszanie", to chciałem tylko zauważyć, że użyłem określenia "podobno" a zaraz za nim "niemal bezstratna" - chodzi mi o to "niemal", które podobnie jak "prawie" robi czasem dużą różnicę ;)

Wynika z tego, że nie lubisz [...] oraz wiele innych...OT: Zgadłeś ;) Dokładnie tak jest. Płacę za wszystko i mam z tego niewiele. Ale to chyba nie na to forum duskusja.

perqsista
07-12-2006, 10:13
Mam pytanie do osób rozliczających się ze stockmi za pośrednictwem Paypal
(chodzi mi głównie o ShutterStock). W jaki sposób stock realizuje przekaz na Paypal: ze swojego konta Paypal czy przelewem/kartą? Jeżeli to drugie to znaczy, że powinienem mieć konto firmowe zamiast osobistego w Paypal-u (w kontekście tego co napisał Vitez w tym poście (http://canon-board.info/showpost.php?p=252130&postcount=12))?

Vitez
07-12-2006, 10:30
Jeżeli to drugie to znaczy, że powinienem mieć konto firmowe zamiast osobistego w Paypal-u (w kontekście tego co napisał Vitez w tym poście (http://canon-board.info/showpost.php?p=252130&postcount=12))?

Nie musisz miec firmowego. Mozesz miec konto specjalne (rozszerzone konto osobiste).

perqsista
07-12-2006, 11:06
Mozesz miec konto specjalne (rozszerzone konto osobiste).
OK, tylko czy jest taka konieczność w kontekście stocków (żeby przekaz doszedł do skutku), czy też samo osobiste wystarczy?

matka_Wariatka
07-12-2006, 12:11
OK, tylko czy jest taka konieczność w kontekście stocków (żeby przekaz doszedł do skutku), czy też samo osobiste wystarczy?

konto osobiste jak najbardziej ok :) nie trzeba tu zadnych kombinacji.

klaus
08-12-2006, 01:53
Witam!
Matko rzeknij słówko jak rozliczasz się z tych dochodzików w drapieznym U.S. potem i czy ten sposób płatności przez PayPal jest bezpieczny?

matka_Wariatka
08-12-2006, 08:48
Witam!
Matko rzeknij słówko jak rozliczasz się z tych dochodzików w drapieznym U.S. potem i czy ten sposób płatności przez PayPal jest bezpieczny?

PP jak najbardziej bezpieczny :)
o rozliczeniach poczytaj pare stron wstecz, wszystko jest napisane.

szpindek
08-12-2006, 15:40
Mam pytanie, przeczytałem wątek i nie znalazłem odpowiedzi. Więc jako, że nie mam 18 lat mogłem się zarejestrować na dreamstime, shutterstock, bigstockphoto i stockexpert. Wiem, że fotolia i istockphoto chcą użytkowników pow. 18. Na wszystkich mnie zaakceptowali, poza, no właśnie stockexpert, napisali, że nie są zainteresowani moimi zdjęciami (że mają już fotografów z takowymi) No i następną szanse mam 27.12. Możecie mi jakoś podpowiedzieć co powinienem im wysłać. Chcą 5 fotek. Jakie łatwo przejdą? Jakieś pomysły, najlepiej z autopsji :)
Pozdr. Mateusz

wd
09-12-2006, 22:20
No i dalej ciągnę temat. Tym razem pytanie o płatności. Lepiej przez PayPal czy Moneybookers? Moneybookers jakoś mi tak "przyjaźniej" wygląda, bo mają proste przewodniki a ja jakoś taki mało kumaty w tym temacie jestem :( W zasadzie "prowadzą za rączkę". Ale czy wszystkie stocki mają opcję płatności przez MB?
OT: Martwię się, jakbym już zarabiał ;)

[Edit]Aha, i czy samo posiadane konta na MB czy PP coś kosztuje? Czy można sobie założyć konto a potem nie wykonywać na nim żadnych ruchów? Czyli inaczej mówiąc czy utrzymanie konta na MB czy PP jest płatne?

Routlaw
10-12-2006, 00:14
Mam konta i na PP i na MB jednak korzystam tylko z tego drugiego. Korzystanie(utrzymywanie) konta nic nie kosztuje. Jedyne koszty z jakimi się spotkałem w MB to przelew na konto. W przypadku inteligo płacę 6,5zł. Pewnie w innych bankach jest tak samo. :)

Jacek Deka
11-12-2006, 00:00
Jaki jest najskuteczniejszy sposób opisywania zdjęć?
Rozumiem, że w języku angielskim, ale proszę o jakiś przykład (sam korzystam z programu PixVue) i ciekawi mnie jakie słowa kluczowe są dość skuteczne?

adamek
11-12-2006, 00:05
takie które nie kłamią?
Jak opiszesz psa słowem drzewo, to i tak Ci nikt nie kupi tej foty. :)

Routlaw
11-12-2006, 09:32
Jaki jest najskuteczniejszy sposób opisywania zdjęć?
Rozumiem, że w języku angielskim, ale proszę o jakiś przykład (sam korzystam z programu PixVue) i ciekawi mnie jakie słowa kluczowe są dość skuteczne?

Wchodzisz na np shutterstock znajdujesz zdjęcie podobne do Twojego tematycznie i widzisz słowa kluczowe poniżej...

wd
13-12-2006, 22:21
Mam konta i na PP i na MB jednak korzystam tylko z tego drugiego. Czyli jest możliwość przelewania należności przez MB z każdego stocka?

W przypadku inteligo płacę 6,5zł.6,50? Nieźle, czyli trzeba uzbierać "troszkę" na takim np. MB, żeby opłaciło się przelewać? Ciekaw jestem jak to wygląda w mBanku. Będę musiał odpytać.
Dzięki za info :)
[Edit]BTW, może ten wątek gdzieś "podpiąć" - toż to kopalnia wiedzy i swoiste HowTo ;) Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc...

matka_Wariatka
13-12-2006, 23:00
z obserwacji - PayPal szybciej puszcza $ na ror'a , MoneyBookers potrafi kisic przez tydzien.

JuMar
13-12-2006, 23:52
Witam!
Czy podczas rejestracji brana pod uwagę jest lokalizacja z adresu IP komputera. Ja zarejestrowałem się w jako Polska ale przebywam w Anglii. Więc moje IP komputera to Anglia. Bede miał problemy przy rejestracji na iStocka??

Może ktoś ma jeszcze jakieś fajne stronki o stokach. Chcę poczytać sobie więcej. Może podacie jakieś linki??
Ciekawy temacik.
Dziękuje za wiele cennych informacji.

Mariusz

Emielcia
15-12-2006, 14:45
wd2001, wygalda to tak samo niezależnie od banku.
Prowizje pobiera PP, albo MB, a nie bank w ktorym masz konto.

6,5 to i tak duzo lepiej niz 25zł za zrealizowanie czeku... w dodatku bylby osobny czek z kazdego stocka... ;-)

wd
15-12-2006, 21:41
Prowizje pobiera PP, albo MB, a nie bank w ktorym masz konto.A to teraz mi coś rozjaśniłaś, dzięki - całe życie człowiek się uczy ;)

w dodatku bylby osobny czek z kazdego stocka... ;-)Byle by był :) Pożyjemy - zobaczymy...

Może ktoś ma jeszcze jakieś fajne stronki o stokach. Chcę poczytać sobie więcej. Może podacie jakieś linki?? Są w tym temacie linki do najlepszych/najpopularniejszych stocków. Powinno wystarczyć przeczytanie helpów na ich stronach.

hyzop
15-12-2006, 22:31
A tak ciekawy jestem ilu z nas czytając ten właśnie wątek zainteresowało się tego rodzaju fotografią i jakie mają pierwsze wrażenia, sukcesy na stockach?

pito
15-12-2006, 22:38
ja :) wrazenia pozytywne choc dopiero zaczalem

-=Festyk=-
16-12-2006, 16:04
Mam pytanie, przeczytałem wątek i nie znalazłem odpowiedzi. Więc jako, że nie mam 18 lat mogłem się zarejestrować na dreamstime, shutterstock, bigstockphoto i stockexpert.[...]
Zarejestrowałeś się na shutterstocku nie mając 18 lat i Cię przyjęli???Mi się wydawało,że tam im trzeba przesłać skan dowodu?

szpindek
16-12-2006, 18:16
Zarejestrowałeś się na shutterstocku nie mając 18 lat i Cię przyjęli???Mi się wydawało,że tam im trzeba przesłać skan dowodu?

No jasne, że trzeba. Wysłałem im skan paszportu i zaakceptowali mnie, choć wyraźnie pisze, że rok urodzenia to 1991. Zresztą w regulaminie nie ma nic, że nie wolno się rejestrować nieletnim (na istockphoto też nie ma, ale tam mnie nei przyjeli, tylko fotolia ma zastrzeżenie, że musisz mieć ukończone 18 lat. Co ci szkodzi, spróbuj. Na isocku mnie nie przyjeli, ale powiedzieli, że jak ukończe 18 lat to żebym się zgłosił, więc nic nie tracisz.

-=Festyk=-
16-12-2006, 22:57
I tu się zaczynają schody.Nie mam ani paszportu,ani dowodu tymczasowego:?

szpindek
17-12-2006, 11:34

Myśle, że i tak powinieneś wyrobić, kto wie czy za granice nie będziesz musiał lecieć albo coś... Zawsze się może przydać. A jak nie to zeskanuj im legitymacje szkolną ;D Może zaakceptują.

Emielcia
18-12-2006, 14:11

Chcesz zaczac zarabiać kase?
To musisz zrobić cos w tym kierunku... np. wyrobic sobie paszport;-)

-=Festyk=-
18-12-2006, 19:10
Póki co zarejestrowałem się na dreamstime.Tam nic nie trzeba przysyłać.A chyba w moim wypadku wyrabianie paszportu jest bez sensu bo nie wyjeżdżam nigdzie za granice,a zdjęć tak dobrych,żeby ktokolwiek chciał je kupić nie posiadam:)

hyzop
18-12-2006, 20:25
a zdjęć tak dobrych,żeby ktokolwiek chciał je kupić nie posiadam:)

To w zasadzie w jakim celu chcesz się tam rejestrować ?

martini
18-12-2006, 21:00
im tam mozesz przesłać nawet ulotke z kibla miejskiego, oni zbytnio nie ogarniają tego wszystkiego wiec cie przyjmą raczej :mrgreen:

szpindek
18-12-2006, 21:05
im tam mozesz przesłać nawet ulotke z kibla miejskiego, oni zbytnio nie ogarniają tego wszystkiego wiec cie przyjmą raczej :mrgreen:

Nie zgadzam się z tobą, ja wysłałem na istock skan paszportu i sprawdzili nawet czy mam 18 lat. Więc nie podważał bym im możliwości.

-=Festyk=-
18-12-2006, 22:36
To w zasadzie w jakim celu chcesz się tam rejestrować ?
Zarejestrowałem się.Jedno zdjęcie mi przyjęli,jedno nie.Tego,które zaakceptowali nikt ani razu nie kupił.Wyciągnąłem wnioski,wrócę za jakiś czas.

matka_Wariatka
18-12-2006, 22:44
Zarejestrowałem się.Jedno zdjęcie mi przyjęli,jedno nie.Tego,które zaakceptowali nikt ani razu nie kupił.Wyciągnąłem wnioski,wrócę za jakiś czas.

badz powazny :shock:
Istock i Dreams maja okolo miliona zdjec! Ty wrzuciles 1 sztuke i liczysz, ze od razu ktos ja kupi.
stopniowo buduj portfolio, staraj sie a beda z tego profity. nie od razu Krakow i bez pracy... czy jakos tak ;)

martini dowcipnis z Ciebie, dziecinada.

szpindek
18-12-2006, 23:22

Pocieszę Cie, ja wysłałem 6 zdjęć, z czego tylko 2 mi przyjeli. Reszta albo jest już dobrze obsadzona przez innych fotografów, albo nie ma wartości komercyjnej... Teraz czekam na "komercyjną" wenę twórczą zanim coś wyśle :D
Pozdro, nie dawaj za wygraną...
P.S. Jeszcze nikt nic nie kupił ;P

-=Festyk=-
19-12-2006, 16:04
Tak,tylko ja posiadam TYLKO 2 zdjęcia,które spełniają ich warunki dlatego więcej wysłać nawet nie mogę.Problem polega na tym,że minimalny rozmiar to 3mpx,a ja 99,99%zdjęć mam w 2mpx:)

wuqa
19-12-2006, 19:49
A ja wrzuciłem na istocka tylko jednego gniotka http://www.istockphoto.com/file_search.php?action=file&userID=1272947 , a drugiego mi odrzucili i już się zastanawiałem czy to ma sens (ponad milion fotek!!!) aż tu nagle... strasznie sie ucieszyłem jak dość szybko wpadł pierwszy $ z centem :) teraz zgromadziłem nieco światełek i zaczynam "komerchę". Wątpiącym życzę cierpliwości.

Qbexus
19-12-2006, 20:50
Bardzo fajny kiciuś. A cała zabawa ze stockami polega na ilości. O jakichkolwiek zyskach można marzyć dopiero przy kilku tysiącach wstawionych zdjęć. To jest hurtowa robota i masówka jak w Chinach heheh. To takie fotograficzne discopolo jak kogoś to brzydzi to niech się nawet nie rejestruje. Ale ja twierdze, że kasa nie śmierdzi i czymś trzeba zarobić na to żeby w wolnych chwilach być artystą. Oczywiście można latać po studniówkach i weselach ja jednak wole przytulne studio.

matka_Wariatka
19-12-2006, 23:51
Bardzo fajny kiciuś. A cała zabawa ze stockami polega na ilości. O jakichkolwiek zyskach można marzyć dopiero przy kilku tysiącach wstawionych zdjęć. To jest hurtowa robota i masówka jak w Chinach heheh. To takie fotograficzne discopolo jak kogoś to brzydzi to niech się nawet nie rejestruje. Ale ja twierdze, że kasa nie śmierdzi i czymś trzeba zarobić na to żeby w wolnych chwilach być artystą. Oczywiście można latać po studniówkach i weselach ja jednak wole przytulne studio.

Qbexus zalezy o jakich zyskach mowisz, dla jednego zysk to 100$ dla drugiego 1000$.

nie musisz miec kilku tysiecy zdjec, dla przykladu nasz rodak:
http://www.istockphoto.com/abu

Files: 619
Downloads: 81552

i co Ty na to?? nie on jeden dodam :)
troche wysilku wystarczy i dobrych checi.

hurtowa robota powiadasz i Chiny... coz zalezy od punktu siedzenia, wole to, swiety spokoj i niezaleznosc niz "etat" za smieszne pieniadze i bycie podwladnym :mrgreen:

artystka i tak nigdy nie bede 8) chyba, ze w kuchni, to co innego :)

Qbexus
19-12-2006, 23:58
Też o to mi chodziło, że warto spożytkować swoją pasję i hobby jak jest taka szansa a nigdy wcześniej fotograf nie miał tak prostej drogi do klienta.
Hehe no koleś jest niezły, ale zawsze większa ilość więcej szans.
To, co battle na gotowanie ? :)

matka_Wariatka
20-12-2006, 09:50
battle na gotowanie jak najbardziej! :)
o kazdej porze dnia i nocy:razz:

bialy94
23-12-2006, 02:41
A tak ciekawy jestem ilu z nas czytając ten właśnie wątek zainteresowało się tego rodzaju fotografią i jakie mają pierwsze wrażenia, sukcesy na stockach?

Jak najbardziej pozytywne, stocki wciągają jak nic ;)

mam pytanie co do istock-a, czemu służy opcja "allow prints" która można zaznaczyć przy wysyłaniu fotki ??

kris75
23-12-2006, 08:05
Qbexus zalezy o jakich zyskach mowisz, dla jednego zysk to 100$ dla drugiego 1000$.

nie musisz miec kilku tysiecy zdjec, dla przykladu nasz rodak:
http://www.istockphoto.com/abu

Files: 619
Downloads: 81552

i co Ty na to?? nie on jeden dodam :)
troche wysilku wystarczy i dobrych checi.

przejrzalem 1 strone z tego linku - abstrachujac od poziomu ze tak powiem "tworczego", to mam zgola wrazenie ze sama chec i troche wysilku to za malo. Potrzeba po 1 dobrego, bardzo dobrego programu graficznego i modeli i to nie sasiadki a kogos z duzym doswidczeniem. Ja tu widze takze potezna sesje w plenerze z asystentem blendami itp. To moze i jest "troche" wysilku jak sie to porowna do sesji w Sydney T. Gudzowatego z troche innego swiata ale jak na moje rozeznanie to wymaga takze sporych nakladow finansowych - m.in. oplacenie modeli, wizazystki.

Qbexus
23-12-2006, 10:54
@kris75 to jest typowa komercja i nie o poziom tworczy tu chodzi tylko o to kto co chce kupic. Asystentow do biegania z blendami to zawsze sa stada chetnych a z modelkami to tez nie jest problem i przewaznie jak wezmiesz 2 to w cenie klada sobie tapete same :) Generalnie to checi i samozaparcie się liczy. Ja na przyklad leniwy jestem i wole studio. Robie zdjecia do DTP produktow pykne pare sloiczkow albo innych podpasek skasuje $ i juz hehe.
Ale takie stocki maja wiele zalet
1. Nie uzerasz sie z klientami.
2. Nie czekasz na kase miesiacami.
3. Pracujesz kiedy chcesz.
4. Jak juz stworzysz odpowiednia oferte to zarabiasz nawet jak spisz :)

Generalnie jak nigdy wczesniej siec stwarza mozliwosc zrealizowania marzenia "co tu robic zeby nic nie robic a zarobic" heheh oczywiscie przesadzam ale zarabianie na efektach swojego hobby jest bliskie ideau :)

hyzop
23-12-2006, 11:17
Potrzeba po 1 dobrego, bardzo dobrego programu graficznego i modeli i to nie sasiadki a kogos z duzym doswidczeniem. Ja tu widze takze potezna sesje w plenerze z asystentem blendami itp..... ale jak na moje rozeznanie to wymaga takze sporych nakladow finansowych - m.in. oplacenie modeli, wizazystki.

Fakt foty są lekko wypracowane i koszty pewnie jakieś były ale jeżeli ściągalność utrzyma się na takim poziomie to inwestecja szybciutko się zwróci.

matka_Wariatka
23-12-2006, 13:00
przejrzalem 1 strone z tego linku - abstrachujac od poziomu ze tak powiem "tworczego", to mam zgola wrazenie ze sama chec i troche wysilku to za malo. Potrzeba po 1 dobrego, bardzo dobrego programu graficznego i modeli i to nie sasiadki a kogos z duzym doswidczeniem. Ja tu widze takze potezna sesje w plenerze z asystentem blendami itp. To moze i jest "troche" wysilku jak sie to porowna do sesji w Sydney T. Gudzowatego z troche innego swiata ale jak na moje rozeznanie to wymaga takze sporych nakladow finansowych - m.in. oplacenie modeli, wizazystki.

fotograf i "modelka" to malzenstwo :) z czasem wypracowali sobie styl i renome.
zobacz na poczatkowe zdjecia, swiatlo, kompozycje itp. doszli do perfekcji, wiedza czego chca stocki.

pierwsze zdjecia zarobia na sprzet, pozniej mozna dzialac na calego.
wiadomo - potrzebne sa pewne umiejestnosci, mozna sie douczyc, eksperymentowac.

ja teraz probuje z modelka_kolezanka :) naklady finansowe prawie zerowe - kilka kolorowych bluzeczek, owoce.
widze roznice pomiedzy pierwsza a czwarta sesja :) uczymy sie w trakcie - obie.

upieram sie - dla chcacego nic trudnego :p

bialy - allow prints - zaznaczam ale od poczatku ani razu nie zalapalam sie na sprzedaz :)
kto to kupi na zdrowy rozum - sciagasz fote - najwiekszy rozmiar i sam sobie drukujesz :)

bialy94
25-12-2006, 03:09
wie ktoś czy zdjęcia które są wysyłane na stocki można również wystawiać na swojej prywatnej stronce z fotkami??

rene
25-12-2006, 12:43
Ja mam takie pytanie (przepraszam jeśli się pojawiło już w wątku, ale nie zdołałem jeszcze przeczytać wszystkiego):

Czy zamieszczane zdjęcia mogą posiadać znaki i loga, np. opakowanie kremu Nivea albo coś takiego?

Pozdrawiam

matka_Wariatka
25-12-2006, 13:44
wie ktoś czy zdjęcia które są wysyłane na stocki można również wystawiać na swojej prywatnej stronce z fotkami??

mozna, dlaczego nie :) licencja RF.

rene - zadne logo nie przejdzie niestety:

All trademarks must be removed. This includes logos, brands and entities with copyright or trademarked elements. This may also extend to trademarked products such as cast sculptures, toys, architecture and other elements of design. Copyright is checked with each file.

wd
25-12-2006, 17:18
Witam ponownie :)
Próbowałem się zarejestrować na Shutterstock i tu widzę ostrzeżenie "Please avoid FREE email accounts (yahoo/gmail/hotmail)" :( Miałem zamiar podać konto na gmail, ale po zobaczeniu tego wstrzymałem się. Macie jakieś doświadczenia? Może jednak lepiej odżałować te 50-60 zeta rocznie na jakieś "profesjonalne" konto e-mail?

rene
25-12-2006, 20:12
Dziękuję mamo ;)

To ja podpinam się pod pytanie wd2001, a także dodam kolejne (było, ale zostało przeoczone/zignorowane): Czy gdy dojdę do wniosku, że jednak nie mam już ochoty dzielić się jakimś zdjęciem ze światem (np gdy sfotografowane kiczowato pudełko zapałek nagle stało się dla mnie bardzo osobiste), mogę je z tych stocków usunąć?

Pozdrawiam

hyzop
25-12-2006, 22:53
Ja tam zarejestrowałem się np:z .....@neostrada.pl bez problemu.

pito
26-12-2006, 03:35
rene: oczywiscie, ze mozesz je usunac ze sprzedazy. roznie to wyglada w zaleznosci od sotcku. na jednych mozesz to zrobic od razu, na innych zdjecie musi polezec np. 3 miesiace od momentu uploadu i dopiero wtedy masz mozliwosc jego usuniecia. szukaj w regulaminie interesujacej cie firmy (stocku).

bialy94
26-12-2006, 04:30
Próbowałem się zarejestrować na Shutterstock i tu widzę ostrzeżenie "Please avoid FREE email accounts (yahoo/gmail/hotmail)" Miałem zamiar podać konto na gmail, ale po zobaczeniu tego wstrzymałem się. Macie jakieś doświadczenia? Może jednak lepiej odżałować te 50-60 zeta rocznie na jakieś "profesjonalne" konto e-mail?

ja akurat podałem konto na gmail i nie było zadnych problemów, wiec śmiało możesz korzystać z gmail.

wd
26-12-2006, 12:49
Trochę nieprecyzyjnie zadałem pytanie :(

Ja tam zarejestrowałem się np:z .....@neostrada.pl bez problemu.Nie chodzi o problem z rejestracją tylko z późniejszymi rozliczeniami.

ja akurat podałem konto na gmailCzyli rozliczenia przechodzą bez problemu?

hyzop
26-12-2006, 13:56
Chodzi ci zapewne o skrzynkę podaną na PayPal lub Moneybookers, przelać to ci przeleją, problem jest jedynie na ile jest ona bezpieczne przed atakami chętnych na twoją kasę.

kanonier
26-12-2006, 14:07
Ten watek ma bledny i mylacy tytul !!!
" Zarabianie na zdjeciach"

Moze ktos, np. autor lub admin zmieni tytul na bardziej pasujacy typu:

zarabianie na stockach ?
stocki i Ty ?
sztok w stock ?

inne propozycje tytulu watku stockowego mile widziane.

mungo
26-12-2006, 14:12
Czepiasz się szczegółów. I tak wszyscy wiedzą o co chodzi. Jeśli ktoś nie pracuje w agencjach, to stocki, są jedyną możliwością zarobku.

kanonier
26-12-2006, 14:47
Czepiasz się szczegółów. I tak wszyscy wiedzą o co chodzi. Jeśli ktoś nie pracuje w agencjach, to stocki, są jedyną możliwością zarobku.

Bzdurzysz chlopie !!
Totalnie !!

Zdjecia to sie robi LUDZIOM !!!
Nie jakims wysnionym agencjom czy sztoczkom !!

Czyli sluby, wesela, pogrzeby, chrzciny, komunie, bar micwah ...

sergi
26-12-2006, 14:59
Bzdurzysz chlopie !!
Totalnie !!

nie zaśmiecaj wątku....

kanonier
26-12-2006, 15:31
nie zaśmiecaj wątku....

Aktualnie sam robisz zasmiecanie !!!

A masz cos poza tym smieceniem do powiedzenia czy tylko bicie piany ?

FERRER
26-12-2006, 15:57
kanonier - kup sobie przebranie misia, owczarka podhalanskiego i stan na krupówkach to będzię forma zarabiania na fotach taka ja Ci pasuje.
Ps. A tak naprawde co cie obchodzi jak kto chce zarabiac?

kanonier
26-12-2006, 16:10
kanonier - kup sobie przebranie misia, owczarka podhalanskiego i stan na krupówkach to będzię forma zarabiania na fotach taka ja Ci pasuje.
Ps. A tak naprawde co cie obchodzi jak kto chce zarabiac?

Wyraznie zapomniales - i nie tylko ty - jaki byl/jest temat watku !!!

kanonier
26-12-2006, 16:13
nie zaśmiecaj wątku....

Dla przypomnienia sklerotykom bijaczom pianki :

"Witam,

Fotografia jest dosyć kosztowna jeśli się na niej nie zarabia.
Zakup: akumulatorków, filtrów, obiektywów, gripa, karty pamięci to są duże koszty.

Czy łatwo jest zarobić na fotografi? Na czym polegają stocki? Czy są chętnie kupowane? Wogóle jak się wziąć za to aby być rozpoznawanym w sieci jako fotogaf (portfolio)?
I jakie ceny za zdjęcia? "

-=Festyk=-
26-12-2006, 18:13
Ale wątek potoczył się w kierunku stocków i nie ma co się nad tym rozwodzić.Tytuł moim zdaniem jest jednoznaczny i w życiu bym nie pomyślał,że trzeba go zmienić.

hyzop
26-12-2006, 19:44
Ten watek ma bledny i mylacy tytul !!!
" Zarabianie na zdjeciach"

Moze ktos, np. autor lub admin zmieni tytul na bardziej pasujacy typu:

zarabianie na stockach ?
stocki i Ty ?
sztok w stock ?

inne propozycje tytulu watku stockowego mile widziane.

Przecież nikt ci nie zabrania opisania tu jakiegoś fajnego, rzeczywistego sposobu zarabiania na zdjęciach ale konkretnie i rzeczowo tak jak zrobiła to matka_Wariatka czy Routlaw, bo takich tam górnolotnych można by jeszcze dorzucać np.: praca dla VIVY, National Geograpic, VOGA,...itp., itd. Ale co to daje.

wd
26-12-2006, 20:31
problem jest jedynie na ile jest ona bezpieczne przed atakami chętnych na twoją kasę.Bezpieczny to żaden serwer nie jest ;) Nawet specjalistów dużej (jak sądzę) klasy potrafią załatwić - http://hacking.pl/6330 :)
Dzięki za wyjaśnienie.

matka_Wariatka
26-12-2006, 20:45
Bzdurzysz chlopie !!
Totalnie !!

wysnionym :lol:
wesela i pogrzeby powiadasz... ta :mrgreen: co kto lubi nie? :)

mungo
27-12-2006, 18:56
No to się zapisałem;) I mimo braku 18 lat na shutterstock mnie przyjęli;) I mimo ISO 100 w 350D piszą, że szumy duże i każą odszumiać:p W związku z tym na shutterstocku jestem zablokowany na 30 dni:p Na iStock napisali, żebym się zgłosił jak skończę lat 18, a na innych serwisach narazie tylko jestem;)

Qbexus
29-12-2006, 13:26
@matka_Wariatka Myślę że skoro już rozpętałaś wątek stockowy i bractwo się na to rzuciło to może w skrócie opiszesz jak co i czym fotografujesz (może jakaś fotka warsztatu pracy) i przede wszystkim jakiej obróbki wymagają zdjęcia żeby się stocki nie czepiały jakości.
Może ja zacznę robię zdjęcia produktów ale do DTP małe rzeczy namiot własnej konstrukcji + 3 lampy JH-6800 tło najczęściej białe bo zdjęcia są potem szparowane. Większe sprawy to już studio 3x650Ws kolorowe filtry parasolki softboxy itp. wszystko 300d +m42 50mm 1,8 + te w studio to najczęściej średni format.

matka_Wariatka
30-12-2006, 14:47
Qbexus :)
odkad zaczelam sie bawic ze stockami Nikon Coolpix 5700 - 99% zdjec robilam przy swietle dziennym.
w grudniu 2005 dokupilam namiot 75*75, 2x lampy JH-6800, statywy.
14 wrzesnia 2006 kupilam Canona 400D z kitem - glownie dzialania namiotowe, ludzie 50mm 1,8.
do ludzi uzywam 2 parasolek i dodatkowej lampy oswietlajacej od tylu tlo.

obrobka - praktycznie bez obrobki, nie potrafie. usune fafolka albo dwa ;)
kadry zawsze oryginalne, tak wole, nie tne, nie kombinuje.
wolalam nauczyc sie robic zdjecia niz siedziec w programach graficznych, przez dlugi czas moja zmora byl kolor bialy - zeby biale bylo biale i jest :)
w koncu go wypracowalam.

w Nikonie ISO zawsze 100 wtedy nie szumialo, duzo zalezalo od swiatla, teraz 100 i 200 nikt sie nie czepia szumow.

to chyba wszystko, co moge napisac o swoim warsztacie pracy.
zapomnialam o cierpliwosci ;) gdyby byla do kupienia, ktokolwiek widzial ktokolwiek wie prosze o PW :)

Reno
30-12-2006, 19:17
Matko, podpowiedz jak sobie poradzić z bielą bez użycia namiotu i lamp. Zauważyłam, że łatwiej jest sfotografować coś ciemnego bo wtedy tło po prostu się przepala i jest białe. Swoją drogą to nie wiedziałam wcześniej, że istnieje tyle odcieni bieli ...

szpindek
30-12-2006, 20:30
No to się zapisałem;) I mimo braku 18 lat na shutterstock mnie przyjęli;) I mimo ISO 100 w 350D piszą, że szumy duże i każą odszumiać:p W związku z tym na shutterstocku jestem zablokowany na 30 dni:p Na iStock napisali, żebym się zgłosił jak skończę lat 18, a na innych serwisach narazie tylko jestem;)

Powiem, że z tymi szumami to różnie jest; czasem zdjęcie się im nie podoba a nie mają się czego czepic to piszą, że szumy za duże. Trzeba się przyzwyczaic. To tak z mojego niewielkiego doświadczenia.

Jacek Deka
30-12-2006, 22:45
Do namiotu 75x75x75 - jaki obiektyw najlepiej się sprawuje? Stałka, tele - chodzi mi głównie o to, aby przedmioty były odpowiednio kadrowane?
No i ta przysłona - fakt, u mnie zaczynają być widoczne brudy na matrycy (nieusuwalne sprężonym powietrzem) jak dam z f22.

pazurek
30-12-2006, 22:49
fakt, u mnie zaczynają być widoczne brudy na matrycy (nieusuwalne sprężonym powietrzem) jak dam z f22.

sprezonym powietrzem to sobie wiecej problemow narobisz niz wyczyscisz brudow!

marekb
31-12-2006, 07:58
Do namiotu 75x75x75 - jaki obiektyw najlepiej się sprawuje? Stałka, tele - chodzi mi głównie o to, aby przedmioty były odpowiednio kadrowane?
No i ta przysłona - fakt, u mnie zaczynają być widoczne brudy na matrycy (nieusuwalne sprężonym powietrzem) jak dam z f22. http://canon-board.info/showthread.php?t=18144

hyzop
01-01-2007, 00:46
Qbexus :)
odkad zaczelam sie bawic ze stockami Nikon Coolpix 5700 - 99% zdjec robilam przy swietle dziennym.
w grudniu 2005 dokupilam namiot 75*75, 2x lampy JH-6800, statywy.

Napisz proszę czy zastosowanie namiotu faktycznie ułatwia prace czy, to taki okrzyczany gadżet.

Qbexus
01-01-2007, 13:38
Namiot bezcieniowy to nie jest wynalazek ostatnich cyfrowych lat tylko narzędzie stosowane przez fotografów od bardzo dawna i przy zdjęciach takich pierdołek jest niezastąpione. Nawet przy stosowaniu soft boxów w studio zawsze dostajesz bliki na przedmiocie fotografowanym i mniejsze lub większe cienie a przy namiocie sprawa jest uproszczona. A jeżeli chcesz mieć fajne bliki na produkcie ale pozbyć się cieni to stosuje się stół bezcieniowy i normalne lampy z softami.

hyzop
01-01-2007, 14:18
Dzięki. Zadałem takie pytanie, bo na innym forum w poście o stole bezcieniowym, piszą "...tylko nie dajcie sie nabrać na namiot bezcieniowy", no i nabrałem wątpliwości.

Sielan
01-01-2007, 15:29
Witam. To mój pierwszy post tutaj.
Czy jest sens teraz wrzucać zdjęcia/ilustracje z motywami bożonarodzeniowymi czy lepiej poczekać - no właśnie - do kiedy - do października, listopada?
Innymi słowy czy klienci chętnij wybierają nowe pozycje czy nie ma to większego znaczenia?
Pytanie kieruję głównie do Matki_Wariatki, jako do osoby o chyba największym doświadczeniu w tej kwestii.

Pozdrawiam wszystkich i życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku!

Qbexus
01-01-2007, 16:01
Namiot a stol bezcieniowy to 2 rozne sprawy.

matka_Wariatka
02-01-2007, 14:23
Napisz proszę czy zastosowanie namiotu faktycznie ułatwia prace czy, to taki okrzyczany gadżet.

zdecydowanie ulatwia prace :) ani troche nie jest przereklamowany ;)

Sielan z z motywami bożonarodzeniowymi poczekalabym do wrzesnia :) od tego okresu zaczynaja takie rzeczy schodzic.
mozesz wrzucic je teraz, jak uwazasz, najwazniejsze i tak jest dobre opisanie zdjecia, zeby wyszukiwarka wyrzucala je wysoko.
roznie to bywa na stockach, Istock eksperymentuje i ciagle cos zmienia, z pierwszej strony w wynikach mozesz spasc na ostatnia i z ostatniej na pierwsza, nigdy nie wiesz ;)

hyzop
03-01-2007, 19:05
Dzięki za odpowiedź, dużo daje wiedza od osób, które próbowały w różnych warunkach.

Sielan
03-01-2007, 22:42
Ja też dziękuję.

JuMar
05-01-2007, 00:44
Witam

Może ktoś wrzucić na posta adresy osób które mają największe ilości ściągnięć zdjęć dla przykładu:
http://www.istockphoto.com/user_view.php?id=162596

Można by było podpatrzeć co i jak to robią dobrze inni!!

Dzięki

matka_Wariatka
05-01-2007, 14:46
Witam

Może ktoś wrzucić na posta adresy osób które mają największe ilości ściągnięć zdjęć dla przykładu:

Dzięki

proponuje zrobic sobie dobra kawe, usiasc przy kompie i poprzegladac stocki :)
nie ma kawy na lawe ;) trzeba ja sobie zaparzyc.

Qbexus
05-01-2007, 15:07
Musisz wczuć się w projektanta www, bo najczęściej do tego te zdjęcia są wykorzystywane. Równolegle ze stockami przeglądaj topowe strony na świecie. Z doświadczenia wiem, że do dtp (druku) raczej robi się specjalne sesje pod klienta a nie kupuje w stockach. A jak nie wiesz, co to pstrykaj i wrzucaj uzbierasz parę k zdjęć to będziesz zarabiał. Można albo analizować i się podniecać albo pracować i z czasem wyrabiać sobie wyczucie i markę.

hyzop
05-01-2007, 19:46
Witam

Dzięki

Większość stocków zawiera na swoich stronach rankingi najlepszych autorów, ściągalności fotek w zadanym okresie, wystarczy kliknąć zakładeczkę.

Korba
05-01-2007, 20:19
Musisz wczuć się w projektanta www, bo najczęściej do tego te zdjęcia są wykorzystywane.
Mysle ze sporo firm (tych najwiekszych) kupuje zdjecia do prezentacji handlowo/biznesowych typu PowerPoint :)
Moja firma np ma serwis z ktorego kazdy pracownik moze sobie pobrac grafiki do takich prezentacji - co tam widzialem to wypisz wymaluj zdjecia ze stockow ...
Zamyslony pracownik, zegarek, pieniadze, wykresy itp itd :)

Qbexus
06-01-2007, 00:49
Dlatego tez napisalem ze ma poszukac po topowych stronach a sesje robi sie do dtp a nie powerpoita :)

JuMar
12-01-2007, 02:23
Witam

A może ktoś podsumuje swój ubiegły rok na stokach, jaki był ten 2006.
Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Zachęcam wszystkich

Pozdrawiam

pazurek
12-01-2007, 11:18
Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Zachęcam wszystkich

A moze na dobry poczatek napiszesz cos od siebie? Wiesz, tak zeby rozkrecic dyskusje, no. :roll:

szymcik
14-01-2007, 19:38
http://www.allegro.pl/item156387497_50_zdjec_royalty_free_canon_eos_400_ d.html

Mozna i tak...
ehhh...ciekawe kto na to pójdzie....

sergi
14-01-2007, 20:24
http://www.allegro.pl/item156387497_50_zdjec_royalty_free_canon_eos_400_ d.html

Mozna i tak...
ehhh...ciekawe kto na to pójdzie....

ja już mam uczulenie na takich... wygląda jakby gościu zbierał pozytywy... sprzedaje jakies banery po 1zł, zdjecia kaczek itp. Pewnego dnia w jego ofercie pojawi się drogi sprzęt RTV, samochody a za kilka dni już będzie nieosiągalny...

Qbexus
15-01-2007, 00:07
E bym nie przesadzal zdjecia RF sie calkiem dobrze sprzedaja ale profesjonalne i to nie po 10zl za 50 szt tylko po 300zl

wd
20-01-2007, 20:21
Witam ponownie i mam kolejne pytanie :)
W jakiej formie należy dołączać Model Release do zdjęć ludzi? Czy trzeba zeskanować i uploadować razem ze zdjęciem?
Na wszystkich stockach piszą, że trzeba dołączyć, ale nie piszą (albo ja coś przeoczyłem) jak to dołączać. Dokument musi być wypełniony i podpisany, więc tylko skan przychodzi mi do głowy, ale może się mylę? :???:
Z góry dzięki za pomoc.

matka_Wariatka
20-01-2007, 23:41
wypelniasz dokument, robisz jego fote, zmniejszasz /np. 1200*1600/ i zalaczas ze zdjeciem :)

miszaqq
21-01-2007, 01:19
kazdy stock ma swoja 'technike' zalaczania model release, na shutterstocku robisz to po uploadzie zdjec, w momencie gdy wpisujesz slowa kluczowe i wybierasz kategorie to ponizej masz rozwijalne menu wlasnie o MR, na istocku ponizej czesci w ktorej wpisujesz keywords i wybierasz kategorie masz puste okienko do uploadu MR i Browse/Przegladaj (w zaleznosci od twojej wersji windy), na fotoli podobnie. Przy czym jak juz raz zaladujesz MR dla konkretnej sesji i konkretnego modela to mozesz je pozniej wykorzystywac wielokrotnie, juz bez koniecznosci wgrywania za kazdym razem jak wgrywasz plik na serwer. Tak samo nie musisz miec osobnego MR na kazdy stock, wystarczy ze wybierzesz sobie i ten sam mozesz wysylac na wszystkei stocki, ja tak robie z MR z fotolii (chyba bo nie jestem pewien) i na wszystkich jest akceptowany (raz tylko jakis nadgorliwiec z istocka chcial nr tel modela, ale wyjasnilem mailowo i przeszlo)

cos dla kazdego stockowicza, forum i www dedykowane tylko stockom

http://www.microstockgroup.com/

wd
21-01-2007, 10:24
wypelniasz dokument, robisz jego fote, zmniejszasz /np. 1200*1600/ i zalaczas ze zdjeciem :)

kazdy stock ma swoja 'technike' zalaczania model release[...]

Dzięki Wam obojgu. Dokładniej już się chyba nie da :)

pito
29-01-2007, 21:42
Dopiero zaczynam zabawe ze stockami (dzieki temu watkowi) i zauwazylem ciekawa wlasciwosc. Otoz odrzucone zdjecia, ktore wysylalem w celu zakwalifikowania mnie do grona uploaderow, wyslane ponownie juz jako upload - bywaly zaakceptowane. Wiec nie zniechecajcie sie :)
Do tego na shutterstocku wyslalem pule zdjec, wszystkie odrzucili - a ze zdjecia na pozostalych stockach przeszly - wyslalem jeszcze raz i zaczynaja sie sprzedawac.
Widocznie czynnik ludzki ma tam rowniez duzy udzial.

miszaqq
29-01-2007, 22:39
tak bywa, ja zrobilem podobnie, zdjecia ktore mi odrzucili dawno temu na shutterstocku ktore wysylalem w 10 do pierwszej akceptacji, teraz po paru miesiacach wyslalem i 8 na 10 przeszlo i sie sprzedaja, dziwna sytuacja jest takze z ich uzasadnianiem odrzutow, jako ze czesc uzasadniaja lakonicznym "Limited commercial value due to ... " i czesto zdarza im sie robic tak w stosunku do zdjec ktore na innych stockach sie wlasnie sprzedaja ! ale taka ich polityka, wazne ze pare $$ zawsze wpadnie na jakies gadzety foto

jeszcze przypadek kolegi ktory wyslal 3 probne na istocka, przeszly pomyslnie i zostal zaakceptowany, ale jako ze istock nie dodaje tych zdjec do bazy danych to wyslal je ponownie i jedno jak narazie odpadlo (jedno z tych ktore pozwolilo mu dolaczyc do grona uploaderow na istock) - ot taka mala paranoja

pito
29-01-2007, 22:48
mysle, ze to wlasnie czynnik ludzki ma decydujacy wplyw. w koncu ktos tam siedzi, zna wytyczne ale kieruje sie swoim rozumem i klika accept/reject.

fakt, ze uzasadnienia bywaja rozne, pewnie tu jest podobnie. gosciu zaklikuje checkboxa "noise" jak mu fota nie pasuje i z glowy. mi odrzucili kilka renderow z uwagi na zbyt duze ziarno - a sa to rendery "pure" digital, bez noisa :)

Priest
01-02-2007, 13:46
jeszcze przypadek kolegi ktory wyslal 3 probne na istocka, przeszly pomyslnie i zostal zaakceptowany, ale jako ze istock nie dodaje tych zdjec do bazy danych to wyslal je ponownie i jedno jak narazie odpadlo (jedno z tych ktore pozwolilo mu dolaczyc do grona uploaderow na istock) - ot taka mala paranoja

oni sami piszą, że to, że oni zaakceptowali zdjęcie, nie znaczy, że ta druga ekipa je zaakceptuje ;)

rubjo
01-02-2007, 15:41
Odpowiedż: robić robić i jeszcze raz robić zdjęcia. Po kilkunastu latach PRACY przy duzym szczesciu zostaniesz rozpoznawany tak jak np Eolo Perfido (respect).

co do zarabiania na zdjeciach w sieci - mozesz tak jak spora grupa osób wysyłać zdejcia na serwisy typu Shutterstock itd - zaplaca Ci, uwaga... 20 centow za zdjecie - super, sciagnie ktos je 100 razy i masz cale 20 dolców :)
Tyle tyko, ze takie coś, sprowadza fotografię do poziomu gleby, i w 100 % uprawnia do twierdzenia, ze "kiedyś fotografowie pracowali w ciemni, a dzisiaj ciemni zajmują się fotografia". Niestety. Najlepiej ucz się robić piękne zdjęcia, i pomysl o zarabianiu za kilka lat. Zreszta, moze ja jestem walniety, ale fotografia to przyjemnosc, a nie biznes (kwestia podejscia, ale ja po prostu nie zakladam, ze musze miec 4 x best L-ki + sprzet za 8000 $ etc).

Swego czasu na fredmiranda.com widzialem na forum post goscia, z rozbrajającą szczerością stwierdził ze wlasnie zakupil tydzien temu 20D + szkiełka, i bedzie "fotografem", Ot tak.. zaprezenotwał kilka prac, po czym ludzie zmiażdzyli go jak pluskwe, komentarzami - dostał nawet ostrzezenie ze moze się spodziewać pozwów do sądu, za takie dziadostwo jakie prezentuje (fakt, był tragiczny, a próbki jego prac jakie oferował po 200 $ zasztuke, wołały o pomste do nieba). :)

w Polsce pewnie nikt do sądu za chałturę nie pozwie, ale psucie roboty prawdziwym fotografom nie jest chyba ok.
fotografia to moze byc tyko hobby ale jak masz dobra robote i starcza ci na sprzet i na zycie i na inne przyjemnosci jeszcze. jak masz slaba robote to naturalne ze szukasz sposobu by mimo brakow finansowych wciaz cieszyc sie robieniem fotek. wesela itp. to dobre miejsce by zarobic. ludzie przewaznie nie rozrozniaja dobrej fotki od beznadziejnej wiec nie ma stresu ze cos sknocisz a jakas tam kasa jest.mysle ze mozna jednoczesnie robic dobre, ambitne fotki, szlifowac swoje umiejetnosci w celu jakichs tam przyszlych profitow itroche zarobic na mniej ambitnych fotkach np jak swiadek polewa wodeczke mlodej a ona robi durna mine[choc z takich sytuacji rowniez mozna zrobic fajny obraz]

graphite
04-02-2007, 21:21
witam? jak to jest?
rejestrujesz sie i jak wyslac zdjecia?
pawel.graphite@op.pl

sergi
05-02-2007, 11:25
witam? jak to jest?
rejestrujesz sie i jak wyslac zdjecia?
pawel.graphite@op.pl

nie ma to jak dobrze zadane pytanie...

Na każdym stocku masz dokładnie wyjaśnione jak wysyłać zdjęcia!!

-=Festyk=-
05-02-2007, 21:05
I nie wiem po co podał maila.Może myśli,że nagle wszyscy zaczną wysyłać mu poradniki krok po kroku co gdzie kliknąć i może jeszcze co wpisać...a wystarczy przeczytać wątek...

miszaqq
05-02-2007, 21:36
I nie wiem po co podał maila.Może myśli,że nagle wszyscy zaczną wysyłać mu poradniki krok po kroku co gdzie kliknąć i może jeszcze co wpisać...a wystarczy przeczytać wątek...

moze nikt do niego nie pisze, a tak to sie chlopak ucieszy jak jutro otworzy skrzynke i znajdzie 300 maili, z czego wiekszosc bedzie o powiekszaniu "Cannona" , dziwi mnie tylko pozniej jak ci ludzie sobie radza z opisywaniem fotek ? chociaz dreams wprowadzil pare tygodni temu opcje "opiszemy fotke za ciebie za jedyne 20c" wiec jest szansa, natomiast dla kolegi ktory podal maila to proponuje zaczac od stockxpert tam jest polska wersja jezykowa wiec moze jak sobie raz przerobi 'in polish' to pozniej 'in english' bedzie latwiej

hyzop
07-02-2007, 21:48
Może napiszecie, jaki obiektyw najlepiej się spisuje w fotografii Stockowej?

gutek
07-02-2007, 21:57
Ja na istocku przez rok zarobiłem 100$ przez ten czas miałem jakieś 10 plików. Ze zdjęć miałem minimalny zarobek (2$) ale to były 4 zdjęcia (dość kiepskie), więcej się nastawiłem na grafikę wektorową. Ostatnio znowu zacząłem wrzucać fotki i z jednej już po 2 dniach miałem procent a niektóre przez rok się nie sprzedały. Wiadomo plików nie dużo ale jak jest okazja to czemu nie :) . Ja u nich też kupuje zdjęcia więc bywało tak że zarobki szły na wymianę.

Nie wiem jak z innymi stockami ale na istocku jest różnie z akceptowaniem zdjęć. Ostatnio wystawiłem fotkę niby w stylu retro, odpisali że wszystko ładne szumy itp ale żebym minimalnie rozjaśnił i będzie ok. Po rozjaśnieniu inny admin odpisał, że zdjęcie ok ale szumy nie do przyjęcia :) . No i tutaj już odpisałem, że albo się im podoba albo nie i niech się zdecydują. Po tygodniu przeprosili i zatwierdzili. To samo z wektorami. Wystawiłem 2 obrysy samochodu, sprzedawało się to super więc zrobiłem jeszcze 2. Odrzucili twierdząc że się nie nadaje na stock, poprzednie zaakceptowali ale teraz już się im nie podoba więc kolejne odrzucą nawet jeśli jest zainteresowanie.

Priest
07-02-2007, 22:09
na istocku jest smiesznie z aprobowaniem zdjec :) u mnie aprobuja przewaznie te gorsze z tych co im wysylam.
Ostatnio nie zaaprobowali zdjęcia maskotki, bo stwierdzili, że maskotki chronione są prawami autorskimi ;) a to ciekawe bo widziałem trochę zdjęć maskotek nawet u nich ;) poza tym na innych stockach nie mieli z tym problemów.
Generalnie moje fotki najlepiej sie sprzedają na fotolii :)

dentharg
08-02-2007, 09:22
Może napiszecie, jaki obiektyw najlepiej się spisuje w fotografii Stockowej?

Ten, który pozwala Ci zrobić to co potrzebujesz. Dla jednych makro, dla innych szeroki kąt.

Reno
08-02-2007, 10:25
Jak odbieracie pieniądze ze stocków? Co jest korzystniejsze - Moneybookers czy Paypal? Mam konto na paypalu, czy dobrze rozumiem, że pobierają 3,9 % + 1,35 zł za pieniądze przelewane w innej walucie niż zł? Pieniądze tafiają na konto w paypalu czy od razu na kartę? Jak się je wypłaca?

EDIT: Poczytałam trochę i wygląda na to, że Moneybookers jest tańsze - stała prowizja, 7 zł. Dobrze wyczytałam?

Priest - wyczytałam, że maskotka może być ale jako szczegół, a nie główny element zdjęcia. Mi jedną przyjęli.

Anzelm
08-02-2007, 12:31
Pytanie tradycjonalisty :) Czy można zamieszczać na stockach skany z negatywów?

Priest
08-02-2007, 14:02
Pytanie tradycjonalisty :) Czy można zamieszczać na stockach skany z negatywów?

jak będą spełniały ich wymagania, to można

hyzop
09-02-2007, 23:31
Ten, który pozwala Ci zrobić to co potrzebujesz. Dla jednych makro, dla innych szeroki kąt.

Chodziło by, o zdjęcia typu przedmioty, jedzenie, napoje i nie o segment (makro, tele, astro ...), tylko kokretnie jakie obiektywy używacie?

Qbexus
10-02-2007, 16:49
50 m42 1,8 fujinon :)

mungo
14-02-2007, 12:59
No i pierwsze 2$ wpadły do kieszeni;) Narazie internetowej, po miesiącu obecności na stocku, bo umieszczeniu na stocku dwoch zdjęć. Niestety tylko jedno chcą kupować. www.dreamstime.com

Jakby to przykleić jakoś, albo co. Bo wątek ważny, a nie każdemu chce się szukać;)

Reno
14-02-2007, 22:23
No i pierwsze 2$ wpadły do kieszeni;) Narazie internetowej, po miesiącu obecności na stocku, bo umieszczeniu na stocku dwoch zdjęć. Niestety tylko jedno chcą kupować. www.dreamstime.com

Jakby to przykleić jakoś, albo co. Bo wątek ważny, a nie każdemu chce się szukać;)

Gratuluję :o)
Najważniejsze, żeby się zaczęły sprzedawać, potem jakoś leci. Jaki masz nick na dreams?

radzio
14-02-2007, 22:43
A ja teraz zadam takie trochę głupie pytanie, ale kto pyta podobno nie błądzi. Mianowicie ogólnie jaką strategię należy obrać, aby zdjęcia były przyjmowane przez adminów? No i jeszcze tematyka zdjęć + sposób robienia. Bo jak ogladałem te foty to jakoś tak ... większość na białym tle :> Czy ogólnie wystarczy żeby fotka byłap przydatna dla firm, grafików itd ?

mungo
14-02-2007, 22:49
Gratuluję :o)
Najważniejsze, żeby się zaczęły sprzedawać, potem jakoś leci. Jaki masz nick na dreams?

Mój nick to mungos.

A ja teraz zadam takie trochę głupie pytanie, ale kto pyta podobno nie błądzi. Mianowicie ogólnie jaką strategię należy obrać, aby zdjęcia były przyjmowane przez adminów? No i jeszcze tematyka zdjęć + sposób robienia. Bo jak ogladałem te foty to jakoś tak ... większość na białym tle :>

Te dwa dolary zarobiły zdjęcie z wycieczki do Barcelony. http://plfoto.com/1106655/zdjecie.html - to zdjęcie, tylko w kolorowej wersji. I jak na razie wrzucam same z wycieczek po Hiszpanii.

miszaqq
14-02-2007, 23:23
A ja teraz zadam takie trochę głupie pytanie, ale kto pyta podobno nie błądzi. Mianowicie ogólnie jaką strategię należy obrać, aby zdjęcia były przyjmowane przez adminów? No i jeszcze tematyka zdjęć + sposób robienia. Bo jak ogladałem te foty to jakoś tak ... większość na białym tle :> Czy ogólnie wystarczy żeby fotka byłap przydatna dla firm, grafików itd ?

juz kiedys forumowo-stockowy guru czyli matka_wariatka madrze napisala, zaparzyc kawe/herbate* poswiecic pare godzin i poprzegladac co sie sprzedaje a co nie,
ja tylko dodam ze wiekszosc stocko (jesli nawet nie wszystkie) maja cos takiego jak TOP 50 lub TOP 100 lub TOP KEYWORDS albo kategorie zdjec ktore sa nabardziej poszukiwane, tutaj masz dla shutterstocka:

http://submit.shutterstock.com/top50.mhtml

tak wiec robic, wysylac i czekac na $$, w koncu przyjda

gutek
14-02-2007, 23:37
a tutaj odpowiednik dla istocka

najczęściej ściągane oraz najwyżej oceniane
http://www.istockphoto.com/most_popular.php

oraz lista co chętnie zaakceptują a czego już jest za dużo
http://www.istockphoto.com/tutorial_5.0_neededfiles.php

tylko wiadomo, jeśli jest ładne/ciekawe ujęcie czegoś z listy niechcianych fotek to i tak akceptują

radzio
15-02-2007, 15:00
juz kiedys forumowo-stockowy guru czyli matka_wariatka madrze napisala, zaparzyc kawe/herbate* poswiecic pare godzin i poprzegladac co sie sprzedaje a co nie,
ja tylko dodam ze wiekszosc stocko (jesli nawet nie wszystkie) maja cos takiego jak TOP 50 lub TOP 100 lub TOP KEYWORDS

W sumie racja, jak to człowiek czasami nie myśli :D. Dzięki za pomoc i gratulacje super fotka :D

cinkek
04-03-2007, 11:09
Czytając wątek zauważyłem problem zarejestrowania się jeżeli ma się poniżej 18 lat. Ja rozwiązałem to w ten sposób - otóż kiedy rok temu się rejestrowałem ( miałem 16 lat ) wpisałem w formularz dane jednego z moich rodziców, wysyłając również ich dowód tożsamości. Następnie po zakończeniu całej procedury wszedłem do opcji mojego konta i podmieniłem na moje dane - nie wiem jak jest teraz, ale wtedy ( po zmianie danych ) nie zażądali ponownego okazania dowodu tożsamości - możecie spróbować. Na potwierdzenie link do mojego konta na IS ;)

http://istockphoto.com/cinek20

Picia
13-03-2007, 23:43
byłby ktoś tak miły i mógłby mnie poprowadzić przez proces wysyłania pierwszych 10 zdjęć na SS przez gg?

naprawde byłbym bardzo wdzięczny za taką miłą pomoc

a jeżeli nie przez gg to chociaż krok po kroku jak wysyłąć fotki przez ftp, i późniejsze opisywanie ze strony.

bo robiłem tak, że wrzucałem przez ftp, wchodziłem na swój profil, później w "Waiting to be submitted" opisywałem fotki i klikałem "remove"

zrobiłem tak 2 razy .. i od dłuższego czasu nie dostałem od nich żadnej odpowiedzi :/

help

arturs
13-03-2007, 23:58
bo robiłem tak, że wrzucałem przez ftp, wchodziłem na swój profil, później w "Waiting to be submitted" opisywałem fotki i klikałem "remove"

zrobiłem tak 2 razy .. i od dłuższego czasu nie dostałem od nich żadnej odpowiedzi :/

help

Nie znam się na stockach ale po mojemu "remove" to coś jak "usuń"/"wycofaj" więc może słuznie nie ma odpowiedzi..
Pozdr
Artur

Picia
14-03-2007, 00:13
jezuuu .. jezuuuu .. ale jest głupiiii, głupiii :)

na faktycznie to znaczy wycofaj, usuń hehehe

http://www.dict.pl/plen?word=remove&lang=PL

dentharg
14-03-2007, 08:45
Fotki czekały na zatwierdzenie, a Tyś im je spod nochala zabierał :)

sergi
14-03-2007, 16:48
no fajna zabawa z tymi microstock'ami ;)

wczoraj wieczorem zarejestrowałem się na shutterstocku (w koncu wyslalem skan paszportu), dzisiaj rano wstawilem 8 fotek z moich okolic i jednej wycieczki, teraz wszedłem w swój profil i nie dość ze zdjęcia zostały już zatwierdzone to już mam 12 "downloadsów" ;)

Ligi
14-03-2007, 20:17
Masz sie czym cieszyć ;] ja dalej walczę z nimi o dokumenty, mają już ich cały komplet, jak mi znów nie przyjmą to im jeszcze legitymacje studencką i kartę z biblioteki podeśle ;P Na fotoli wrzuciłem trochę zdjęć, wszystkie zaakceptowali ale jakoś niekoniecznie chcą je kupować ;(

A pomysł żeby spisa na jakim serwisie co sie sprzedaje rewelacyjny, tylko trzeba sie będzie zrzuci na sześciopak piwa dla osoby która to wykona ;)

orte
14-03-2007, 23:31
sergi, nie powiem, zachęciłeś mnie i się zarejestrowałem właśnie :)

krzysp
15-03-2007, 18:53
Witam,
Troszkę sobie poczytałem na temat zarabiania na zdjęciach wystawianych na stockach.
Jest jednak jedna sprawa, która budzi moje wątpliwości.

Jak wygląda sprawa wykazywania dochodu ze sprzedaży zdjęć na stockach i opłaceniu podatków z tym związanych? Mam na myśli oczywiście nasz kraj. W dobie wszechobecnej podejrzliwości i "węszenia" spisku takie rozważania chyba nie są bezpodstawne.

Liczę, że znajdą się forumowicze, którzy podejdą do tej sprawy poważnie i nie otrzymam odpowiedzi w stylu, brać pieniądze i nigdzie się tym nie chwalić.

Wystarczy przecież ktoś "życzliwy" i zaczyna się burza ze skarbówką.

Z góry dziękuję za opdowiedzi,
Pozdrawiam.

sergi
15-03-2007, 18:58
Jak wygląda sprawa wykazywania dochodu ze sprzedaży zdjęć na stockach i opłaceniu podatków z tym związanych?

Jest to opisane w tym wątku. Musisz sie cofnąć kilkanaście zakładek...

Ligi
15-03-2007, 19:53
A jakie zdanie macie odnośnie "enchanced licence" czy jest to faktycznie opłacalne aby osoby trzecie wykorzystywały wasze zdjęcia czy ustawiacie tę opcję tylko dla tych "gorszych fotek"?

sergi
16-03-2007, 22:47
jestem 3 dni na shutterstocku i jest naprawde sympatycznie ;)
Ale już zauważyłem coś dziwnego. Zdjęcia najlepiej sprzedają się w dniu dodania do katalogu. 3 razy już dodawałem zdjęcia do bazy i za każdym razem "nowości" sprzedawały się najlepiej. A bestsellery z dnia poprzedniego znacznie słabiej. Dlaczego tak jest?
PS. Wiem ze 3 dni to NIC ale...

scooter
16-03-2007, 23:15
Bo są na górze listy z najnowszych .....

sergi
16-03-2007, 23:27
Bo są na górze listy z najnowszych .....

no tak, dopiero teraz odszukałem jak przeglądać zdjęcia od najnowszych... :/

PS. Wiedziałem, że jest to sprawa podejrzana i chwilowa skoro miałem w pierwszym dniu 33 pobrania z 8 fotek... W dniu drugim z tymi samymi zdjęciami było już 14 pobrań.

scooter
16-03-2007, 23:31
ludzie są leniwi ..... a przeglądając regularnie stocki można poprzez oglądanie najnowszych, bez wchodzenia w kategorie śledzić nowości ...

JaBlam
18-03-2007, 00:27
A ja mam pytanko, w przypadku np SHutterstock czy innych ile udalo sie wam tak naprawde zarobic na sprzedazy fotek? Reklamy skutecznie zachecaja tylko jak to sie ma z pokryciem w rzeczywistosci?

Vitez
18-03-2007, 02:25
A ja mam pytanko, w przypadku np SHutterstock czy innych ile udalo sie wam tak naprawde zarobic na sprzedazy fotek? Reklamy skutecznie zachecaja tylko jak to sie ma z pokryciem w rzeczywistosci?

Poswiec pol godziny i przejrzyj ten watek - znajdziesz przykladowe odpowiedzi...

JaBlam
18-03-2007, 03:26
No wlasnie zrobilem i juz wiem. Dzieki. Przegladalem na poczatku ale wiele odpowiedzi zaczynalo spychac na inne troy wiec czytalem wyrywkowo. Przelecialem teraz wszystko i wszysto jasne:)

kwv
18-03-2007, 14:35
Przeszukaj ten wątek i jest tu napisane jaki PIT się stosuje.

JaBlam
19-03-2007, 03:08
PIT? eee. to znaczy? przejrzalem wczoraj ale nie mam sily ponownie przewalac wszystkiego

Hallgerd
19-03-2007, 12:18
PIT-53, wypełniasz co miesiąc. Rubryka dochody z zagranicy - inne.

SdoubleU
19-03-2007, 17:00
Pytanie właściwie do wszystkich, może odpowiedzą bardziej doświadczone w stockach Panie, skąd bierzecie tematy do zdjęć?

kwv
19-03-2007, 21:36
Dorzucę do wątku tłumaczenie iStockphoto™ Photographer Application Quiz

http://www.sell-photo.ru/modules.php?name=Articles&pa=showarticle&articles_id=45

Trzeba iść z postępem i przerzucić się z rosyjskiego na angielski :mrgreen:

miszaqq
19-03-2007, 22:05
Dorzucę do wątku tłumaczenie iStockphoto™ Photographer Application Quiz

http://www.sell-photo.ru/modules.php?name=Articles&pa=showarticle&articles_id=45

Trzeba iść z postępem i przerzucić się z rosyjskiego na angielski :mrgreen:

jak poprzegladasz dokladniej istockphoto czy inne stocki i popatrzysz po nickach albo lokacjach fotografow to naprawde masa ludzi z rosji, krajow bylego WNP/ZSRR, europy srodkowo-wschodniej czy balkanow robi i wysyla fotki na stocki, a powod tego wydaje mi sie bardzo prozaiczny, poprostu wartosc nabywcza 1$ jest inna na rosyjskiej prowincji niz powiedzmy w Londynie czy NYC, podejrzewam wrecz ze spora czesc osob w tym rejonie swiata moze sie z tego calkiem niezle utrzymywac, zwazszywy na koszty zycia, bo czym innym jest 100$ ktore gdzies daleko na wschodzie moze sie rownac miesiecznemu wynagrodzeniu a czym innym chociazby w UK, czy USA gdzie to jest najczesciej mniej niz dniowka normalnie pracujacej osoby, poza tym latwiej w takiej rosji czy nawet polsce o "tanie" modelki, niz juz na wyspach, gdzie czas wolny innej osoby jest zwyczajnie "drozszy"

kwv
19-03-2007, 22:12
Powiem ci że już dawno doceniłem role internetu jako źródło "dodatkowych" zarobków. Niekiedy chciałbym się przeprowadzić do jakiegoś kraju afryki gdzie całodzienna fizyczna praca człowieka jest warta 1-2$.
Byłbym bogaczem :) tylko żeby neta mi podłączyli.

bergamotka
23-03-2007, 13:14
Od tego roku formularza PIT-53 już się nie składa. Należy jedynie w odpowiednim terminie zapłacić podatek.

nor
23-03-2007, 13:19
Mam pytanie technicznej natury: czy wrzuca sie zdjęcia w największym formacie a serwisy same sobie resize'ują do mniejszych, czy trzeba o to zadbać samemu?

bergamotka
23-03-2007, 13:40
Nor, sami sobie resize'ują.

decha
06-04-2007, 16:51
Niech mi ktoś powie gdzie na istckphoto jest ten quiz? Czy dobrze rozumiem, że powinien się pojawić po przeczytaniu instrukcji w miejscu przycisku "apply now"? Za cholere nie mogę go znaleść a po kliknięciu na "Continue to the Application" wraca mi do strony z linkami do instrukcji

EDIT: problem rozwiązany. najwyraźniej moje łącze coś mieszało. u znajomego wszystko poszło bez problemu

tom634
08-04-2007, 15:40
Witam,
ja mam pytanie- czy umowy 'model release', które wysyła się na shutterstock/istockphoto mogą być w języku polskim? Czy koniecznie po angielsku?
Pozdrawiam.

Canclerz
17-04-2007, 16:01
Witam,
ja mam pytanie- czy umowy 'model release', które wysyła się na shutterstock/istockphoto mogą być w języku polskim? Czy koniecznie po angielsku?
Pozdrawiam.

Zdaje mi się, że jedynie Dreamstime ma formularz model release po polsku. Skoro mają formularz to pewnie go przyjmują, osobiście nie korzystałem.

Picia
17-04-2007, 17:40
mam małe pytanie do siedzących w tym temacie

można zdjęcia dowolnie kadrować na kompie .. czy muszą być w proporcji 4:3 ?

bo chce wysłać 10 pierwszych fotek i nie chce kolejny raz czekać .. wiec dbam o wszystkie szczegóły.

Canclerz
17-04-2007, 20:01
mam małe pytanie do siedzących w tym temacie

można zdjęcia dowolnie kadrować na kompie .. czy muszą być w proporcji 4:3 ?

bo chce wysłać 10 pierwszych fotek i nie chce kolejny raz czekać .. wiec dbam o wszystkie szczegóły.

Można dowolnie kadrować. Mam 3:2, 4:3, 1:1 i bliżej nieokreślone.

Metus
19-04-2007, 10:50
na dreamstime po załadowaniu jpg'a pyta o RAW. warto wysyłać in rawy?

iREM
23-04-2007, 18:22
Musisz wczuć się w projektanta www, bo najczęściej do tego te zdjęcia są wykorzystywane. Równolegle ze stockami przeglądaj topowe strony na świecie. Z doświadczenia wiem, że do dtp (druku) raczej robi się specjalne sesje pod klienta a nie kupuje w stockach.

Zupełnie się z Tobą nie zgodzę. Na sesję to stać tylko tych najbogatszych. A cała masa tych średnich bardzo często korzysta ze stocków. Są i inne powody. Przykład najprostszy: do folderu o klimatyzacji wrzucono fotkę serferów atlantyckich. Trudno żeby do jednego potrzebnego zdjęcia ktoś organizował sesję... :-D
W swoim 14 letnim doświadczeniu nie raz spotkałem się z tym, że klienci sami wybierają stocka i go dostarczają - bo mogli zobaczyć, wybrać i to im pasowało. I było - proszę nam zaprojektować okładkę - "pod tę fotkę".

JerzyC
24-04-2007, 08:24
Zupełnie się z Tobą nie zgodzę. Na sesję to stać tylko tych najbogatszych. A cała masa tych średnich bardzo często korzysta ze stocków.

Ci najbogatsi też korzystają ze stocków, np. warsztaty fotograficzne NG, które aktualnie odbywają się w Gdańsku są reklamowane moimi zdjęciami Gdańska. NG zakupiło je właśnie na stocku.
Wszyscy schodzą na psy, NG takie bogate wydawnictwo kupuje fotki na stockach !

olekbuszka
02-05-2007, 11:51
Pytanie odnośnie opcji "Sell the rights (SR-EL)" na dreamstime.com. Jak rozumiem oznacza to odsprzedanie autorskich praw majątkowych do zdjęcia, czyli ktoś kto je kupi korzystając z takiej opcji to będzie mógł je dowolnie powielać, sprzedawać dalej, itd.
Ale:
a) czy muszę je wycofać z tego stocka czy automatycznie zostanie wycofane,
b) z innych stocków,
c) co ze osobami które kupiły je wcześniej do jednorazowego użytku,
d) czy na mojej stronie mogę to zdjęcie dalej publikować - myślę że tak, ale proszę o weryfikację.

Z góry dzięki za odpowiedzi,
Pozdrawiam!

Routlaw
02-05-2007, 21:15
Pytanie odnośnie opcji "Sell the rights (SR-EL)" na dreamstime.com. Jak rozumiem oznacza to odsprzedanie autorskich praw majątkowych do zdjęcia, czyli ktoś kto je kupi korzystając z takiej opcji to będzie mógł je dowolnie powielać, sprzedawać dalej, itd.
Ale:
a) czy muszę je wycofać z tego stocka czy automatycznie zostanie wycofane,
b) z innych stocków,
c) co ze osobami które kupiły je wcześniej do jednorazowego użytku,
d) czy na mojej stronie mogę to zdjęcie dalej publikować - myślę że tak, ale proszę o weryfikację.
Ad a - zapewne sami skasują
Ad b - musisz skasować, przestałeś być jego właścicielem. Co będzie jak ktoś na innym stocku kupiłby prawa do niego? :)
Ad c - prawo nie działa wstecz, po sprzedaniu praw zdjęcie znika ze stocka.
Ad d - zdjęcie nie jest już Twoje, nie trzymałbym cudzych fot bez zgody właściciela ;)

minek
02-05-2007, 21:39
Ad d - zdjęcie nie jest już Twoje, nie trzymałbym cudzych fot bez zgody właściciela ;)

Bez przesady, ciągle jeseś autorem zdjęcia. Prawa majątkowe to nie prawa autorskie.
Żeby przejąć prawa autorskie trzeba chyba zabić autora i poczekac 80 lat, czy jakoś podobnie. Nie wiem jak tearz, ale coś z tymi 80 latami było.

zeber
07-05-2007, 13:49
Mam pytanie do Mistrzów tematu.
Czy ktoś może wrzucić na jakiegoś ftpa takie zdjecie, które zostało zatwierdzone przez stock? Tak żeby mu się poprzyglądać z bliska.

I przydatny link: http://www.blinklist.com/tag/stock/

HuleLam
09-05-2007, 07:44
Bez przesady, ciągle jeseś autorem zdjęcia. Prawa majątkowe to nie prawa autorskie.
Żeby przejąć prawa autorskie trzeba chyba zabić autora i poczekac 80 lat, czy jakoś podobnie. Nie wiem jak tearz, ale coś z tymi 80 latami było.

Czekaj czekaj... czyli jeśli kupię obraz Van Gogha to ja będę jego autorem ("miał do niego autorskie prawa osobiste")? (NMSP)

Picia
11-05-2007, 23:52
jak wrzucę do nich pierwsze 10 fotek .. i jeśli zostaną one przyjęte to będą w moim portfolio ?
wrzucacie tify czy jpegi ?

mirqxx
12-05-2007, 08:14
jak wrzucę do nich pierwsze 10 fotek .. i jeśli zostaną one przyjęte to będą w moim portfolio?
Tak.

wrzucacie tify czy jpegi ?
Dżejpegi.

shaqi
12-05-2007, 09:58
prawa autorskie i prawa majatkowe to dwie rozne rzeczy i obie mozna sprzedac

ale oczywiscie stawki sa wtedy inne

adamek
12-05-2007, 10:26
Jak chcesz sprzedać niezbywalne prawa autorskie osobiste?

Mylisz pojęcia. :)
Można sprzedać prawa autorskie majątkowe - wówczas nei Ty dysponujesz fotografią, lecz ciągle pozostajesz jej autorem.

Picia
12-05-2007, 15:41
Tak.

Dżejpegi.

kurde .. bo moje tify zajmują z 40 mb i przez ostatnią noc wysyłałem im to :)
jeżeli zdjęcia jakościowo będą dobre a ich rozmiar troche za duży to przyjmą je ?

energia_ki
13-05-2007, 04:18

no, jak ktoś to wezmie na powaznie i potem blysnie w towarzystwie taką 'wiedzą'...

praw autorskich przejac nie mozna, chocby zarżnęło się autora tępym nożem

a z tymi "80" latami to "coś bylo" tak, ze autorskie prawa majatkowe
[ktore mogly przejsc na spadkobiercow
(czasem spadkobierca ustawowym jest Skarb Panstwa)
lub na wspolautorow] gasna 70* lat po smierci autora,
co oznacza, ze mozna czyjes dziela najzupelniej swobodnie wydawac/publikowac,
bo czas ochrony praw majatkowych minal

---
* w Polsce; obowiazuje od 2000 r, przedtem bylo 50 lat, a jeszcze wczesniej 25

adalbert
13-05-2007, 12:38
Uzupełnienie :)
"Zgodnie z art. 124 prawa autorskiego - siedemdziesięcioletni okres ochrony stosuje się m.in. do utworów, wobec których prawa te według dotychczasowych wygasły, a które według niniejszej ustawy korzystają nadal z ochrony, z wyłączeniem okresu między wygaśnięciem a ochrony według ustawy dotychczasowej i wejściem w życie niniejszej ustawy. Zasada ta nie narusza własności egzemplarzy utworów rozpowszechnionych przed wejściem w zycie ustawy" - cytat z książki prawnika - Wojciecha Orżewskiego pt. "Fotograf, fotografia, prawo" (ISBN: 83-911435-6-2)

Gorąco polecam :!: Poza czystą teorią - strawną nawet dla ludzi bez przygotowania prawniczego - zawiera wiele wzorów umów, które mogą się Wam przydać w codziennej pracy.

sergi
13-05-2007, 15:54
1170 pobrań na shutterstock w ciągu jednego dnia?! Jak najbardziej ;)

http://submit.shutterstock.com/forum/abt19423.html

miszaqq
13-05-2007, 20:07
1170 pobrań na shutterstock w ciągu jednego dnia?! Jak najbardziej ;)

http://submit.shutterstock.com/forum/abt19423.html

tak tylko trzeba sie zaglebic bardziej w ten watek, koles traktuje to jako pelnoetatowa prace (na warunki polskie to nawet z nadgodzinami), pisze cos o okolo 60h na tydzien, plus dziewczyna zatrudniona jako asystentka, do tego kilkoro ludzi tylko do obrobki w shopie, wynajmowanie lokali i pomieszczen do poszczegolnych ujec (kasyno itd.), a do tego ma sprzet do tej zabawy:

Cameras:
Two Canon 1Ds (Normally one with a prime and one with a zoom)
One Canon 5D (for my assistants to play around with)
One 16Gb CF flash card Ultra (Got this card three days ago) and two 4gb ones.

Lenses:
Canon 14mm Ultra Wide Angle.
Canon 28-70, 2.8L
Sigma 50mm Prime, Macro 2.8
Canon 85mm 1.2L
Canon 135mm 2.0L
Canon 70-200 2.8L IS USM
Canon 180mm Macro 3.5L
Canon 300mm 2.8 IS USM (used rarely)
Canon 1.4X and 2.0X extender.
One Canon WFT-E1 Wireless LAN File Transmitter

Lighting and Flash:
One Sekonic L-608 light meter with wireless pocket wizard radio transmitter
Four Profoto 600watts strobes. Powered (non-battery, but extremely expensive)
Six dual channel Pocket Wizards for syncing flash. (one for each flash and one for me and my assistant)
About 10 different umbrellas, softboxes and diffusers. From 1ft to 9ft in diameter.
About 5 reflectors, mostly huge ones.
Three Canon 430ex flash and one Canon transceiver for sync. (Travel setup)
About ten different stands and tripods. I mostly use the manfrotto neotec monopod.

Computer.
One G5 Mac for my assistant. With one 24” Dell
One “homebuild” dual core for me (Faster than the mac) also with a 24” Dell. With 4gb Ram and about 3Tb of hard drive capacity. We use this computer as a server as well.
A few laptops, three smaller PC for editing and photoshop cleaning.

stal sie nagle guru na shutterstocku, od piatku bodajze, ale pelny szacunek mu sie nalezy, za cala prace jaka w to wlozyl,

jest przynajmniej kogo nasladowac

muflon
14-05-2007, 12:20
A ja zadam pytanie moze glupie: a jakbym chcial sie pozbyc praw osobistych - no tak, zeby moc komus oficjalnie pozwolic glosic wszem i wobec "to ja zrobilem to zdjecie"?

dentharg
14-05-2007, 12:23
To mu je dajesz (RAW, jpeg, cokolwiek), kasujesz u siebie i tyle. Jak ja dam Ci 100pln to gdzie jest napisane, że to moje jeśli nikt nie potwierdzi, że Ci dałem?

energia_ki
14-05-2007, 12:27
złamałbyś prawo, muflon :mrgreen:

dentharg oczywiscie tez :mrgreen:

muflon
14-05-2007, 12:27
No ale wszyscy przeciez pisza, ze "osobiste prawa autorskie sa niezbywalne" :) No a ja sie pytam: a jakbym tak sie chcial ich pozbyc? ;-)

energia_ki
14-05-2007, 13:23
no przeca mówię, że legalnie nie możesz
chciec mozesz, ale prawo nie pozwala
prawa autorskie wloka sie za czlowiekiem
jak przyslowiowy smrod za wojskiem :smile:

adamek
14-05-2007, 23:57
Tak jak mówią wyżej - legalnie nie mogę sobie przypisać autorstwa Twojego samolotu.
Nawet jakbyś bardzo mocno chciał.
(przynajmniej na gruncie polskiego prawa - jak w innych rkajach to się nei wypowiadam(

Zielony
15-05-2007, 00:15
tak tylko trzeba sie zaglebic bardziej w ten watek, koles traktuje to jako pelnoetatowa prace...

W profilu pisze: trying to make $15000+ a month on stock :mrgreen:

pointofview
16-05-2007, 20:51
W kwestii zbywania praw. Niektóre z nich nie są możliwe do zbycia. Np. Sir Edmund Percival Hillary, który wraz z Szerpą Tenzingiem Norgayem zdobyli pierwsi Mount Everest nie są w stanie zbyć prawa do tego, że byli tam pierwsi... i nie wyobrażam sobie jak by mogło do takiego zbycia dojść. ;-)

Vitez
24-05-2007, 18:13
Offtop o autorstwie, morderstawch itp poszedl tu :arrow: "Autorstwo" http://canon-board.info/showthread.php?t=22520

Białe tło poszło tu :arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=6547

Reno
30-05-2007, 22:52
Czy ktoś wie czy jest możliwość rozliczania zarobków ze stocków przez działalność gospodarczą? Chodzi mi o podatek.

dj_zibi
30-05-2007, 23:39
Poczytaj Temat Tu Jest Wszystko

Reno
31-05-2007, 06:15
Przeczytałam. Dalej nie wiem czy mogę rozliczać dochody ze stocków jako firma a nie osoba prywatna. Zapytałam jedną księgową ale powiedziała mi, że raczej nie. Czy ktoś wie coś o tym.

sergi
31-05-2007, 07:35
Czy ktoś wie czy jest możliwość rozliczania zarobków ze stocków przez działalność gospodarczą? Chodzi mi o podatek.

dołączam się do pytania

Vitez
31-05-2007, 14:56

Biorac na logike:
- jesli DG masz zalozona na siebie
- jesli konto na stocku masz zalozone na siebie
- jesli profil DG zgadza sie z dzialalnoscia stockow
to chyba mozna.

Problemy dwa:
- US rzadko kieruje sie logika i tu zdanie dobrej ksiegowej bardziej sie liczy
- byc moze trzeba by zalozyc konto na stocku na firme/DG by rozliczenia ze stockow przychodzily na firme nie osobe... ale czy tak sie da to juz w helpach/faq roznych stockow musisz poczytac.

A&Adria
01-06-2007, 02:16
Paproch chyba bardziej pracowita :) dzieki za Twojego posta i rowniez pozdrawiam zyczac nieslabnacego zapalu!

mario co lepsze - Istock jest bardziej "wybredny" i "czepliwy" ale moj ulubiony, od 2-3 miesiecy Shutters pod wzgledem zarobkow dorownuje Istockowi, zdarzaja sie bonusy, zainwestowali w promocje i sa tego wymierne efekty.
kazdy stock ma swoje + i -, wiadomo.
najwazniejsze - nie zniechecac sie, dzialac i robic swoje :)

Witajcie:)jestem jak widac brand new:))
ale jesli moge dolaczyc sie do tej jakze ciekawej tematyki to jestem takiego zdania..

OD CZEGOS TRZEBA ZACZAC, I JESLI TO PRZYNOSI ZYSKI I DAJE NAM TROCHE RADOSCI Z TEGO CO LUBIMY a mianowicie FOTOGRAFII to czemu nie sprzedawac soich zdjec w ten sposob:))

Kto wie jak to za kilka lat zaowocuje:) napewno nie negatywnie.

Jestem poczatkujaca-SAMOZWANCZA projektantka mody (w szczegolnosci dla dzieci, projektuje sama, szyje sama i ucze sie fotografii na dzieciach:))
wiec jak widac staram sie laczyc te wszystkie zeczy na raz czyli przyjemne z pozytecznym.
Chwilowo najlepiej to mi chyba wychodzi szycie hihihhihi, ale po wielu ale to wielu zlych, fatalnych sesjach z dziecmi w ktorych widzialam potencjal i to ogromny jednak nie bylam zadowolona z siebie i swoich zdjec wzielam sie do pracy-Z BRAKU KASY na profesjonalnego fotografa:)) I UCZE SIE JAK MOGE FOTOGRAFOWAC:)

nowe zdjecia juz wychodza lepiej, ACZKOLWIEK NIEMA ICH JESZCZE U MNIE NA STRONIE:)

mam obsesje na punkcie CANONA ktorego kupilam, i mam go wszedzie ze soba, RODZINA, BLISCY, ZNAJOMI maja mnie juz powyzej uszu, bowiem jak sie juz doczepie jakiejs OFIARY to potrafie wypstrykac setki zdjec, WIEC NIC DZIWNEGO ZE KTOS MA DOSC:))

ale do sedna, uwazam ze jesli ktos ma CEL to nie powinien sie dawac zwiesc, tylko isc dalej w swoija strone:) CZYLI ROBIC TO CO LUBI.

....a konczac watek tych stokow cy jak sie to nazywa (z tad wiem ze wogole cos takiego jest), to nawet najbardziej ambitny fotograf lub osoba ktora uwaza ze ma talent i sie nie sprzeda POWINNA OD CZEGOS ZACZAC, jak wiemy (przynajmniej ja) trzeba przejsc wiele etapow aby ZNALESC PRAWDZIWE SWE OBICZE...

...chyba cos namieszalam, ale mam nadzieje ze wszyscy wiedza o co mi chodzi:))

PS-jak sie tylko podszkole, to tez sprobuje swych sil tam:)
POZDRAWIAM

Vitez
01-06-2007, 03:23
Witajcie:)jestem jak widac brand new:))

Rowniez witam i chcialbym od razu zasugerowac przeczyszczenie/naprawe/wymiane klawiatury. Chyba cos slodkiego ci sie w okolice shiftow wylalo i sie zacinaja/wlaczaja niepotrzebnie ;).
(hint: WIELKIE LITERY oznaczaja KRZYK, co dosc dziwnie wyglada Z EMOTIKONKAMI:) )

P.S. Wiem, czepiam sie :p

A&Adria
01-06-2007, 04:12
hahahahahah to bylo dobre, usmialam sie troche:)

Witaj zło konieczne;))

co do krzyku wiem, ale ja nie krzyczę ino intonuje pewne kwestie, ale ok jesli to razi to ok, nie bedzie tego.

co do tych- :) to usposobienie ludzkiego nie zmienisz, zapraszam na moja strote, sam sie przekonaj ze tam wszystko (prawie) jest slodkie, wiec to kwestia duszy a nie brudnej klawiatury.

Co do tematu to nareszcie przebrnelam do konca (kilka godz czytania),
nie jestem blondynka wiec nie bede zadawala zbyt wiele pytan-w zasadzie tylko jedno bo jak mi sie zdaje to cala reszte zrozumialam...

mam CANONA 350D kit (chyba, o ile mowa o zestawie standardowym), czy jesli uda mi sie zrobic kilka ciekawych zdjec to czy je na stockach ktos kupi??
Niemam bowiem zbyt duzego doswiadczenia, na dobra sprawe to ucze sie dopiero obslugi tego aparatu wiec troche to potrwa,
ale zdolalam doczytac ze maja byc dane wielkosci zdjec i jakosc, i teraz niewiem czy wogole warto sie pchac ze zdjeciami zrobonymi lepszym sprzetem jak to "opisuja" profesjonalisci w poprzednich odpowiedziach.

Z gory dzieki i pozdrawiam serdecnie CRAZY MOTHER, twoje posty bardzo mi pomogly a twoje zdjecie bardzo zainspirowały:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ooooops przepraszam ale chyba polknelam kilka linijek....

chodzi oto cy warto sie pchac ze zdjeciami z mojego aparatu??
bo jak widze "profesjonalisci" macie lepsze aparaty:)

czy jakosc mojego bedzie zadawalajaca?

Reno
01-06-2007, 06:13
A&Adria - Twój sprzęt nie jest taki zły. Mam 300d i coś tam sprzedaję :)

vuki
01-06-2007, 06:53
Zenit i 50-tka lepiej rysuje niz C 350d;) - zartowalem

przeciez dobre zdjecie zalezy przede wszystkim od znalezienia sie w odpowiednim miejscu i odpowiedniej porze, umiejetnosci patrzenia na zaistniala sytuacje, troche wiadomosci technicznych, no i na koncu jest ...aparat

Canclerz
01-06-2007, 09:03
...cy warto sie pchac ze zdjeciami z mojego aparatu??
bo jak widze "profesjonalisci" macie lepsze aparaty:)

czy jakosc mojego bedzie zadawalajaca?

Wiele osób sprzedaje tam zdjęcia zrobione kompaktami,
wielu "profesjonalistów" nie wierzy, że niektóre z tych zdjęć to zdjęcia z kompaktów,
osobiście mam w swoim portfolio zdjęcia z kompaktów sony a jeden z moich bestsellerów jest zrobiony 350D+kit.
Na shutterstock jest zasada:
zdjęcie zaakceptowane = zdjęcie sprzedane,
najczęściej w pierwszych dniach po akceptacji.

krótko mówiąc... ŚMIAŁO :-D

Vitez
01-06-2007, 09:14
ale ja nie krzyczę

Ze tak pociagne offtopa - a na avatarze to niby co? :p

A&Adria
01-06-2007, 21:34
nie co,tylko kto:)

autoportret:)

Agatag2
07-06-2007, 19:37
Hej
Tak sobie czytam te posty i zastanawiam sie, czy wzieliby (mam na mysli jakis stock) cos zrobionego aparatem Olympus C-765 Ultra Zoom.
Moim zdaniem fotki wychodza bardzo fajne i ciekawe.
Czekam na opinie:)

ms714033
07-06-2007, 20:01
Biorac na logike:
- jesli DG masz zalozona na siebie
- jesli konto na stocku masz zalozone na siebie
- jesli profil DG zgadza sie z dzialalnoscia stockow
to chyba mozna.

Problemy dwa:
- US rzadko kieruje sie logika i tu zdanie dobrej ksiegowej bardziej sie liczy
- byc moze trzeba by zalozyc konto na stocku na firme/DG by rozliczenia ze stockow przychodzily na firme nie osobe... ale czy tak sie da to juz w helpach/faq roznych stockow musisz poczytac.

rozmawialem ze znajomą i problem jest wielki. Ona stwierdziła, żebym był tak do końca legalny to musiałbym mieć ich "personal number" (coś w stylu naszego pesel-a), albo też numer jakiegoś ubezpieczenia. Dopiero wtedy stock wystawia legalny dokument (po naszemu PIT) i my się rozliczamy z podatków ... ale w USA. Po krótce ... zaproponowała mi poszukanie takiego stock-a w Polsce.

arturs
07-06-2007, 20:03
Hej
Tak sobie czytam te posty i zastanawiam sie, czy wzieliby (mam na mysli jakis stock) cos zrobionego aparatem Olympus C-765 Ultra Zoom.

Pokaż fotki to się znawcy wypowiedzą..

bartosz108
07-06-2007, 20:44
Hej

http://www.fotolia.com/cameras.php

Twojego modelu tam niema, ale może znajdziesz coś podobnego?

adalbert
07-06-2007, 21:49
W tym wykazie nie ma nawet 5d :lol:

LukasS
08-06-2007, 02:26
rozmawialem ze znajomą i problem jest wielki. Ona stwierdziła, żebym był tak do końca legalny to musiałbym mieć ich "personal number" (coś w stylu naszego pesel-a), albo też numer jakiegoś ubezpieczenia. Dopiero wtedy stock wystawia legalny dokument (po naszemu PIT) i my się rozliczamy z podatków ... ale w USA. Po krótce ... zaproponowała mi poszukanie takiego stock-a w Polsce.

Po krótce — problemu nie ma. Za swoje usługi wystawiasz fakturę, po otrzymaniu pieniędzy na koncie, w złotówkach. Faktura ma mieć zaznaczone w stopce (jeśli jesteś płatnikiem VAT i pieniądze przychodzą spoza unii):

"Obowiązek zapłaty podatku VAT spoczywa na Nabywcy. Zgodnie z Art.27 ust. 4 pkt. 2 i 9 oraz Art.27 ust. 5 ustawy z dn. 11 Marca 2004r. o podatku od towarów i usług." i koniec.

Ja mam firmę w innym "dziale internetowym", ale tak się rozliczam z US, miałem kontrole i nie było najmniejszych problemów, firma ma 100% przychodów spoza unii. Najlepiej napisać pismo też do odpowiedniego US (pod który podlegasz) i oni ci powiedzą czy masz wypisywać 0 stawkę VAT lub zwolnienie z niej.

Reno
08-06-2007, 19:15
LukasS, a czy odbiorca faktury nie musi się na niej podpisać? Z fakturami miałam tyle do czynienia co w pracy, kojarzę, że zawsze faktura musiała być podpisana albo musiało być oświadczenie, że jest zgoda na wystawienie faktury bez podpisu nabywcy.

Tomasz1972
08-06-2007, 19:16
LukasS, a czy odbiorca faktury nie musi się na niej podpisać? Z fakturami miałam tyle do czynienia co w pracy, kojarzę, że zawsze faktura musiała być podpisana albo musiało być oświadczenie, że jest zgoda na wystawienie faktury bez podpisu nabywcy.

Obecnie nie trzeba podpisywać F.VAT gotówkowych , z przedłuzonym terminem płatności trzeba .

TomS
08-06-2007, 19:28
Ale spotkałem się z tym że niektórzy życzą sobie żeby podpisać fakture

arturs
08-06-2007, 19:41
Obecnie nie trzeba podpisywać F.VAT gotówkowych , z przedłuzonym terminem płatności trzeba .

Nie trzeba w ogóle podpisywać faktur, czy faktura jest podpisana nie ma znaczenia - nawet dla sądu przy egzekwowaniu płatności, dla US ma być w prawidłowym rejestrze VAT i mają być zapłacone podatki a czy jest podpisana nie ma znaczenia..

Pozdr

elvis700
13-06-2007, 23:22
Witam Wszystkich

Mam pytanko odnośnie zamieszczania fotek na portalu fotli. Zamieściłem około 15 zdjęć którre jak mi się wydaje zostały zaakceptowane, martwie się jednak ty, że żadna fotka nie była przez nikogo ogladana ??? może są kiepskie !!!! choć dziwne, nie mozna ich wyszukać na ich stronce po wpisaniu słów kluczowych. Podsyłam PrintScren.

Pozdr.

Buaha
14-06-2007, 00:07
Z tego co wiem to dopiero po 24h twoje zdjęcia zostają dodane do wyszukiwarki więc czekaj cierpliwie

rene
14-06-2007, 01:34
No ale tam masz datę uploadu: 1/06/2007, więc 24h minęły

Buaha
14-06-2007, 10:34
Może ma to związek z tym że fotolia przechodzi na v2

zeber
14-06-2007, 11:48
Daj w Question 4: no, a w Question 1: yes
i będzie ok

dentharg
14-06-2007, 11:59
Czy exclusivity jest wygodne? Nie można wtedy publikować tych fotek w różnych serwisach, tak?

mor_feusz
14-06-2007, 12:07
Dokladnie tak

dentharg
14-06-2007, 12:19
No właśnie, ale oznacza zamknięcie sobie drogi do publikacji tych fot w innych stockach, a Fotolia nie jest jedyna na świecie ;)

mor_feusz
14-06-2007, 12:26
Dokladnie - Moim zdaniem Dobrze masz zaznaczone, a zdjecia trzymaj na "wszystkich" stock'ach.

stultus
14-06-2007, 12:55
witam
moze dostaniem starz w lokalniej gazecie jak na razie jestem za afriko wiec mam kilka pytań :
jestem zielony w reporterce
niem mam super sprzetu ale jest lepszy od sprzetu w redakcji lunix ( chyba )
ma pytanie czy nie znacie jakieś strony z fotkami z reporterki to by mi pomogło jak zarobiem to chcem sobie kupić 50/1,8 i Tumax DPT386AFZ ( wiem lepiej canona ale nie starz mnie na niego ) a potem T17-50/2,8 i C 70-200/4

Barth
14-06-2007, 14:03
witam
moze dostaniem starz w lokalniej gazecie jak na razie jestem za afriko wiec mam kilka pytań :
ma pytanie czy nie znacie jakieś strony z fotkami z reporterki to by mi pomogło jak zarobiem to chcem sobie kupić 50/1,8 i Tumax DPT386AFZ ( wiem lepiej canona ale nie starz mnie na niego ) a potem T17-50/2,8 i C 70-200/4

Bardzo ciekawe wyrażenia...

Paprochwbody
14-06-2007, 14:54
witam

Nie mogę sobie darować OT: najpierw odrób zaległości z polskiego:)

adamek
14-06-2007, 15:06
http://canon-board.info/showthread.php?t=19450&highlight=blogi

stultus
14-06-2007, 15:14
wiem ze ortografia kuleje bo jestem dyslektykiem chodzi mi o szprzet
ps. dzienki za linki

adamek
14-06-2007, 15:26
sprzętem się na razie nie przejmuj - rób zdjęcia i oglądaj zdjęcia.

(i zobacz, czy w swoim wordzie masz funkcje autokorekty...)

mor_feusz
14-06-2007, 15:32
(i zobacz, czy w swoim wordzie masz funkcje autokorekty...)
Licencja troche kosztuje (poza studencka)

Vitez
14-06-2007, 18:22
Licencja troche kosztuje (poza studencka)

Firefox 2.0 jest darmowy a ma autokorekte. Dysleksja nie jest wymowka :!:
Wystarczy sie postarac.

http://www.bykom-stop.avx.pl/czymsprawdzac.html

Wypowiedz sponsorowana przez Punkt 6 Regulaminu:
"Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. JEDNAK nie tolerowane będzie zwracanie uwagi na ortografie innych forumowiczow (od tego są prywatne wiadomości). Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter."

izibukasession
14-06-2007, 20:07
hmmm racja ja nie ubiegałam sie o to żeby ludzie płacili za to ze robie zdjęcia z pasją a teraz faktycznie dostaje za to pieniądze i bynajmniej nie mówie tu o weselach, portrety dziecięce cieszą sie olbrzymim powodzeniem. Przedemną jeszcze długa droga, okres praktyki nauki ale wiele mnie juz fotografia nauczyła i tego przedewszystkim radze sie najpierw trzymać, zarobek hmmm być moze kiedyś przyjdzie :)

mala_mi
17-06-2007, 23:37
To chyba najpiękniejsze co może być - robić z pasją to co się kocha i jeszcze zarabiać na tym na życie:)

Agatag2
19-06-2007, 19:51
Pewnie ju to bylo na w tym temacie. Zalogowałam sie do shutterstocka, tyle ze problem polega na tym, ze nie mam aktualnego paszportu.Co mam zrobic zeby przyjeli moja oferte (tzn. zebym mogla zaladowac moje zdjecia)?

mor_feusz
19-06-2007, 19:53
Wymienic paszport. Nie przyjmuja dowodow.

miszaqq
20-06-2007, 00:25
Wymienic paszport. Nie przyjmuja dowodow.

ale przyjmuja prawo jazdy, a napewno to plastikowe z uk :) :) :)

Vitez
20-06-2007, 01:18
ale przyjmuja prawo jazdy, a napewno to plastikowe z uk :) :) :)

Hmmm... wyglada na to ze przyjmuja byle bylo plastikowe cos z numerem i zdjeciem. Ciekawe czy przyjmuja karty kredytowe ze zdjeciem? ;)

adamek
20-06-2007, 08:58
polskiego ze zdjeciem plastika nie przyjeli.
moze dlatego, ze wyglada jak zalaminowany? ;)

Buaha
20-06-2007, 13:19
Mój paszport przyjęli chociaż też jest nieważny więc możesz spokojnie słać

hyzop
22-06-2007, 18:56
Jakie macie doświadczenia po zmianach na Fotolii, bo dlamnie jakoś dziwnie pliki sie wgrywają.

sergi
22-06-2007, 19:35
Jakie macie doświadczenia po zmianach na Fotolii, bo dlamnie jakoś dziwnie pliki sie wgrywają.

a można już uploadować zdjęcia?? na forum piszą ze dopiero na początku przyszłego tygodnia...

Buaha
22-06-2007, 19:52
No właśnie a ja się dziwiłem czemu nie mogę uploadować zdjęć i sie zastanawiałem czy to coś u mnie jest nie tak czy u nich :)

hyzop
22-06-2007, 21:23
a można już uploadować zdjęcia?? na forum piszą ze dopiero na początku przyszłego tygodnia...

No właśnie niby uploaudowało, tylko, że jedynie nadany numer widać :confused:

Sielan
23-06-2007, 09:36
Tu jest wątek na ten temat na forum Fotolii: http://www.fotolia.com/forum/?thems=60988

ukasus
25-06-2007, 19:16
doczytałem tak do 20 którejś strony i nie znalazłem mojego problemu ..

zarejestrowałem sie na istockphoto i gdy klikam prześlij/obraz - zastosuj teraz / przelecę cały "kurs" ... i klikam Kontynuuj do Podania > ... to wraca mi z powrotem do tego co miałem po kliknięciu "prześlij" , a z tego co przeczytałem powinno mnie przenieść do jakiś pytań ....?
próbowałem wyłączyć firewalla też nic nie dało ... to primo ....
a secundo ..
czy ściśle trzeba sie trzymać braku szumów ..
czy zdjęcie specjalnie za szumione w B&W by uzyskać .. np klimat 2 wojny światowej zostanie odrzucone

ps. na shutterstock.com jest napisane
You don't have any lightboxes right now. To create your first lightbox, please pick a photo and click on the 'Add to Lightbox' link below it. ale ja nie mam nigdzie przycisku "add to the lightbox"

hyzop
25-06-2007, 19:50
"czy ściśle trzeba sie trzymać braku szumów ..
czy zdjęcie specjalnie za szumione w B&W by uzyskać .. np klimat 2 wojny światowej zostanie odrzucone"

Raczej wibitnie artystycznych wytworów, to oni nie lubią (zależy na jakiego sprawdzającego się trafi), raczej potrzebują czystych, wyraźnych fotek, które moga zastosować graficy do swoich produkcji, graficy też wolą sami sobie coś tam upiększyć.

sergi
25-06-2007, 21:05
ps. na shutterstock.com jest napisane ale ja nie mam nigdzie przycisku "add to the lightbox"

Czy aby na pewno rejestrujesz sie w strefie dla fotografów:
http://submit.shutterstock.com/main.mhtml

lightboxy sa dla kupujacych...

ukasus
25-06-2007, 21:52
zaraz sprawdzę :P
edit:
miałeś rację ... tylko że nie ma paszportu ani prawka ..
wysłałem dowód .. ale z tego co czytałem to nie przejdzie ;(
no cóż czas wyrobić paszport
czyli jest taka opcja ze na tym drugim stocku też sie nie zarejestrowałem tam gdzie trzeba ..?

sergi
29-06-2007, 13:55
Czy macie jakieś doświadczenie ze stockami:
LuckyOlivier - http://www.luckyoliver.com
FeaturePics - http://featurepics.com/

Shadow
30-06-2007, 17:10
Z tego co poczytałem to istock w zasadzie potrzebuje zdjęć reklamowych, studyjnych. Jeśli robicie zdjęcia krajobrazów, portrety, architekturę, zwierzęta, czy makra owadów i kwiatów to nie macie tam co szukać. Ich interesują tylko uśmiechnięte twarze trzymające w ręku jakiś gadżet z łatwym do wyodrębnienia tłem. Wówczas kasy troszkę będzie.

persival
30-06-2007, 21:50
witam serdecznie tym bardziej ze to moj pierwszy wpis na tym forum;-))
od kilku dni namietnie przegladam wsze forum......poniewaz musze sie oswoic ze szklami canona przede wszystkim, przesiadam sie wlasnie z nikona, wracajac do tematu zarabiania, jest ciekway artykul ile wyciagaja najlepsi na istocku:
http://www.nytimes.com/2007/06/05/technology/circuits/05syndicate.html?ex=1183348800&en=67cc0026a3d19566&ei=5070
prawda ze moze sie zakrecic w glowie ? ;-)

sam sprzedaje, przy okazji ja a wlasciwie moja zona jest aproverem na jednym ze stockow,

pozdrawiam i milego wieczoru!