PDA

Zobacz pełną wersję : Zarabianie na zdjeciach

Strony : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Baal
11-06-2006, 11:03
Witam,

Fotografia jest dosyć kosztowna jeśli się na niej nie zarabia.
Zakup: akumulatorków, filtrów, obiektywów, gripa, karty pamięci to są duże koszty.

Czy łatwo jest zarobić na fotografi? Na czym polegają stocki? Czy są chętnie kupowane? Wogóle jak się wziąć za to aby być rozpoznawanym w sieci jako fotogaf (portfolio)?
I jakie ceny za zdjęcia?

totus
11-06-2006, 11:12
duze koszty cyfra? rotfl..

karolbe
11-06-2006, 11:50

co cie tak bawi?

Vitez
11-06-2006, 12:07
http://canon-board.info/showthread.php?t=2517

Encor
11-06-2006, 12:17

BARDZO duże

mattnick
11-06-2006, 12:20
Tobie nie chodzi o koszty zdjęć tylko o koszty sprzętu...

leiho
11-06-2006, 14:08
Wogóle jak się wziąć za to aby być rozpoznawanym w sieci jako fotogaf (portfolio)?
I jakie ceny za zdjęcia?

Odpowiedż: robić robić i jeszcze raz robić zdjęcia. Po kilkunastu latach PRACY przy duzym szczesciu zostaniesz rozpoznawany tak jak np Eolo Perfido (respect).

co do zarabiania na zdjeciach w sieci - mozesz tak jak spora grupa osób wysyłać zdejcia na serwisy typu Shutterstock itd - zaplaca Ci, uwaga... 20 centow za zdjecie - super, sciagnie ktos je 100 razy i masz cale 20 dolców :)
Tyle tyko, ze takie coś, sprowadza fotografię do poziomu gleby, i w 100 % uprawnia do twierdzenia, ze "kiedyś fotografowie pracowali w ciemni, a dzisiaj ciemni zajmują się fotografia". Niestety. Najlepiej ucz się robić piękne zdjęcia, i pomysl o zarabianiu za kilka lat. Zreszta, moze ja jestem walniety, ale fotografia to przyjemnosc, a nie biznes (kwestia podejscia, ale ja po prostu nie zakladam, ze musze miec 4 x best L-ki + sprzet za 8000 $ etc).

Swego czasu na fredmiranda.com widzialem na forum post goscia, z rozbrajającą szczerością stwierdził ze wlasnie zakupil tydzien temu 20D + szkiełka, i bedzie "fotografem", Ot tak.. zaprezenotwał kilka prac, po czym ludzie zmiażdzyli go jak pluskwe, komentarzami - dostał nawet ostrzezenie ze moze się spodziewać pozwów do sądu, za takie dziadostwo jakie prezentuje (fakt, był tragiczny, a próbki jego prac jakie oferował po 200 $ zasztuke, wołały o pomste do nieba). :)

w Polsce pewnie nikt do sądu za chałturę nie pozwie, ale psucie roboty prawdziwym fotografom nie jest chyba ok.

Kubak82
11-06-2006, 16:25
Zreszta, moze ja jestem walniety, ale fotografia to przyjemnosc, a nie biznes (kwestia podejscia, ale ja po prostu nie zakladam, ze musze miec 4 x best L-ki + sprzet za 8000 $ etc).

oby wiecej osob mialo wlasnie taki podejscie.. to ma byc hobby, pasja a jesli bedzie sie odpowiednio dobry - moze kiedys przynosci profity.. niestety zbyt czesto widze posty w stylu "kupilem lustzanke, jaki kupic obiektyw i ile moge wyszarpnac na weselu".. ehh, zle sie dzieje mosci Panowie/Panie :-(

Raff
11-06-2006, 16:55
Czy łatwo jest zarobić na fotografi?

Równie łatwo jak na malowaniu obrazów, pisaniu wierszy czy na kasie w hiper-markecie. Czyli niezbyt łatwo.

nikczemnik
11-06-2006, 17:09
Jeśli jest się w tym dobry i ma się szczęście to można zarobić i to dużo, gorzej bo te dwie rzeczy niezaczęsto idą w parze:-)

Hodga
11-06-2006, 20:00
Czy łatwo jest zarobić na fotografi?

Można ale to ciężkie miesiące pracy albo nawet lata. Ja zajechałem dwa Zenity, zanim pojąłem o co biega. Teraz łatwiej, bo widzisz od razu efekt i nie tracisz kasy na to. Kiedy porobisz zdjęcia i co najmniej po kilkanaście razy w różnych warunkach to zrozumiesz to. Naszybciej można na weselach itp. imprezach, ale to wymaga doświadczenia i poznania "niuansów" rynku- sam się teraz tego uczę. Poszukaj wątków.
I jeszcze jedno - będziesz dobry dopuki tak na prawdę będzie to twoją pasją.

MaciekCi
11-06-2006, 20:24
Pstrykam od 3-4lat dla pasji (a mam aż 16 lat :P ). Niedawno brat cioteczny poprosił mnie abym zrobił mu fotki z wesela - wiadomo, brat i w dodatku jego wesele - for free. Jednak za jakiś czas jakiś koleś dzwoni, że widział moje fotki z wesela brata i koniecznie chce mnie za fotografa. Może nie dużo zarobiłem, jednak trzeba pamiętać, że ja jeszcze chodzę do szkoły ;) 200zł dostałem za całe wesele. Potem moje "sample" ukazały się na wystawie fotograficznej u fotografa u którego wywoływał tamten koleś fotki. Najpierw sobie pomyślałem "WTF? moje zdjęcia ? bez zgody ? " Wszedłem do fotografa i się zapytalem ... a koleś mi na to

"Niech wiszą , daj mi jeszcze swój numer telefonu bo ludzie się pytają co za fotograf robił te fotki."

No i raz na jakiś czas jest jakiś telefon, że trzeba zrobić fotki wesela/imprezy i coś tam zawsze do kieszeni wpadnie. Niestety większość "żon" życzy sobie oczywiście obróbkę ... ciężkie to a jeszcze jestem za młody aby dyktować warunki pieniężne i biorę tzw. "co łaska" bo dla mnie to i tak przyjemność a trochę grosza wpadnie.

Nie wiem jak to się dalej rozwinie, ale nie planuję przyszłości w ten sposób ... Oczywiście fajnie by było, jednak aby zarabiać w miarę dobre pieniądze i jakoś się utrzymać to to jest ciężki kawałek chleba...

Zakk Wylde
11-06-2006, 23:06
Pstrykam od 3-4lat dla pasji (a mam aż 16 lat :P ). Niedawno brat cioteczny poprosił mnie abym zrobił mu fotki z wesela - wiadomo, brat i w dodatku jego wesele - for free. Jednak za jakiś czas jakiś koleś dzwoni, że widział moje fotki z wesela brata i koniecznie chce mnie za fotografa. Może nie dużo zarobiłem, jednak trzeba pamiętać, że ja jeszcze chodzę do szkoły ;) 200zł dostałem za całe wesele. Potem moje "sample" ukazały się na wystawie fotograficznej u fotografa u którego wywoływał tamten koleś fotki. Najpierw sobie pomyślałem "WTF? moje zdjęcia ? bez zgody ? " Wszedłem do fotografa i się zapytalem ... a koleś mi na to

"Niech wiszą , daj mi jeszcze swój numer telefonu bo ludzie się pytają co za fotograf robił te fotki."

No i raz na jakiś czas jest jakiś telefon, że trzeba zrobić fotki wesela/imprezy i coś tam zawsze do kieszeni wpadnie. Niestety większość "żon" życzy sobie oczywiście obróbkę ... ciężkie to a jeszcze jestem za młody aby dyktować warunki pieniężne i biorę tzw. "co łaska" bo dla mnie to i tak przyjemność a trochę grosza wpadnie.

Nie wiem jak to się dalej rozwinie, ale nie planuję przyszłości w ten sposób ... Oczywiście fajnie by było, jednak aby zarabiać w miarę dobre pieniądze i jakoś się utrzymać to to jest ciężki kawałek chleba...

Witajcie!
Jesli chodzi o historie związane z foceniem to przyznaje sie, że zdjęcia ja robie od 2 lat,, głównie zaczynałem od wesel... i powiem jedno, na początku jest trudno robić coś "nowego" (chodzi mi o focenie wesel),

pamiętam ten pierwszy raz (pierwsze wesele :D)... ręce mi sie pociły.. denerwowałem sie czy dobrze uchwycę kadr, czy ksiądz nie wyrzyci mnie z kościoła itp. :)

A jak to wyglądalo w małym miasteczku Trzebini jeśli chodzi o zapłate za zdjęcia ? no... wyglądało to tak, że za ok 200zł musiało się robić dom+koscioł+sala balowa i własnie ... Plener.

Plener to był koszmar. Na początku miałem pustkę... jak ułożyć dłoń gdzie zapozować młodych, jak się odzywac by nie wyjsc na amatora (choć para młoda wiedziała, że fotograf (czyli ja) ma 16 lat i będzie to pierwsze jego wesele (mój tata kręci kamerą wesela od 10 lat :D). Ale zostawmy ojca...

Zdjęcia robiłem Fuji S5600 w jpg. Jak wiecie pierwsze wesele wyszło mi kiepsko,,,, ale już drugie wyszło lepiej lepiej.

jeszcze powiem, że w tych 200zł było wliczone zdjęcia (odbidki) i album więc powiem wam że była to atrakcyjna cena.
Nie wiem dlaczego oni chcieli aby taki amator jak ja robił mi zdjęcia. Jak by nie chchał aby taki koleś mi robił zdjęica.

Jeslii chodzi o reklame moich zdjęć to wygląda to tak, że telefon i ogłoszenie w stylu "videofilmowanie" pomaga, ale najleprzym motorem eklamowym są ... klijenici oraz goście.... Więc trzeba się uśmiechać do gości bo oni wtedy zareklamują nas swoim przyjaciołom.

Szczeze powiem, że więkrzośc wesel których mam to nie z gazety tylko gośc z poprzedniego wesela powiedział komuś, że istnieje taka osoba jak ja.

Tak jak MaciekCi, jestem uczniem technikum więc każdy dodatkowy grosz się liczy :D

Pozdrawiam i życze sukcesów :D

Routlaw
27-06-2006, 20:51
mozesz tak jak spora grupa osób wysyłać zdejcia na serwisy typu Shutterstock itd - zaplaca Ci, uwaga... 20 centow za zdjecie - super, sciagnie ktos je 100 razy i masz cale 20 dolców :)
Tyle tyko, ze takie coś, sprowadza fotografię do poziomu gleby, i w 100 % uprawnia do twierdzenia, ze "kiedyś fotografowie pracowali w ciemni, a dzisiaj ciemni zajmują się fotografia". Niestety. Najlepiej ucz się robić piękne zdjęcia, i pomysl o zarabianiu za kilka lat.

No dobra ja właśnie dostałem czek z shutterstock.com 81$ jestem zadowolony. Będe jeszcze bardziej jak go zamienie na gotówkę. Tylko w tym miesiącu uzbierało się 21$.
Jakoś nie widze problemu w pstryknięciu komerchy w namiocie bezcieniowym, a następnego dnia próbowaniu bycia tfurczym artystą/fotografem. W moim odczuciu komercyjność nie koliduje z artyzmem.

adamek
27-06-2006, 22:27
Aż zadam pytanie.
A ile wydałeś aby zarobić to 81 dolarów?
(spróbuj także wliczyć w to poświęcony czas. :) )

tzn nie to, że chcę Ciebie zniechęcać.... nie odbieraj tak tego...

ErnestPierwszy
27-06-2006, 23:18
Bez znajmości g... zarobisz.
Wiem, bo pracuję w ogromnym, jak nie największym wydawnictwie w Polsce... i zarabiam ZERO.
Takie kolesiostwo, że możesz być fotograficznym Michałem Aniołem (ja nim nie jestem -jakby co:) i g... zarobisz.

snow
27-06-2006, 23:24
Wiem, bo pracuję w ogromnym, jak nie największym wydawnictwie w Polsce... i zarabiam ZERO.

To po co tam pracujesz? zresztą jak nic nie zarabiasz to pewnie nie pracujesz bo by ci płacili za prace :wink: No chyba że charytatywnie :roll:

Zakk Wylde
28-06-2006, 08:57
Trochę głupio... pracuje dostaje pęsję, nie pracuje nie dostaję :D

McKane
28-06-2006, 09:09
Chlopaki dajcie spokoj ... przeciez moze pracowac w czasopismie jako spec od innych rzeczy, robi dobre zdjecia ale kolesiostwo nie pozwala mu na nich dodatkowo zarobic. Ja to tak rozumiem.

Toffic
28-06-2006, 09:13
Aż zadam pytanie.

No ale przecież dla większości z nas tutaj fotografia to przyjemnośc, nierzadko i pasja. Tak czy siak wydajemy pieniądze na sprzęt i poświęcamy czas. Wysyłanie zdjęc do takiego 'shutterstock' moim zdaniem motywuje do większego wysiłku przynajmniej od strony technicznej

gargamelos
28-06-2006, 09:14
hmm...ja troche zarabiam na zdjeciach.Wszystko zaczelo sie od tego,ze zrobilem koledze (tez fotoamator:))na jego slubie dwie rolki filmu...no i on po obejrzeniu zdjec zaproponowal mi prace w jego nowo powstalej firmie robiacej reportaze slubne.Co prawda nie bardzo lubie focic sluby z roznych wzgledow,ale troche kasy za sprzet sie wraca...

Zakk Wylde
28-06-2006, 09:24
Ale przynajmniej masz tak jakby stałą pracę ,,,, ja muszę czekac na klientów :(

emisiaczek
28-06-2006, 09:26
Ale przynajmniej masz tak jakby stałą pracę ,,,, ja muszę czekac na klientów :(

rozwody pstrykasz ;)

leiho
28-06-2006, 09:31
No dobra ja właśnie dostałem czek z shutterstock.com 81$ jestem zadowolony. Będe jeszcze bardziej jak go zamienie na gotówkę. Tylko w tym miesiącu uzbierało się 21$.
Jakoś nie widze problemu w pstryknięciu komerchy w namiocie bezcieniowym, a następnego dnia próbowaniu bycia tfurczym artystą/fotografem. W moim odczuciu komercyjność nie koliduje z artyzmem.

routlaw, ale jezeli te foty w bezcieniowym sa tak dobre, mozesz je sprzedac w wydawnictwie/agencji za kilka stów od zdjęcia. Za dobra okładke w przecietnym wydawnictwie łykasz 2000..... no cóz, oplacic trzeba modelke, fryzjerke itd, ale jednak lepsze to niz 100 dolców za wiele zdjęc.

dlaczego nikt tego nie zrobi :wink:

odpowiedz: trzeba mieć prawdziwy fach w ręku (i układy z artystycznym wydawnictwwa hehe)

a spoko, powodzenia, ja przez najblizsze X lat o zarabianiu z zdjec nie mysle

gargamelos
28-06-2006, 09:31
Napisał Zakk Wylde
Ale przynajmniej masz tak jakby stałą pracę ,,,, ja muszę czekac na klientów

rozwody pstrykasz
Moznaby o tym pomyslec;)

A tak powazniej, slubami zarabiam tylko na sprzet foto.Oprocz tego pracuje i studjuje, a poza tym trudno mowic o stalej pracy, bo sluby to sa troche jakby sezonowo;)

Routlaw
28-06-2006, 09:45
Aż zadam pytanie.
Namiot bezcieniowy 60zł. Aparat tak się składa że już miałem. Czas.. no cóż ile czasu poświęcasz na robienie zdjęć? Jak wpadam na pomysł pstryknięcia jakiegoś przedmiotu to go pstrykam i ftpuje do shutterstocka. Czasu zabiera to mniej niż pójście w plener..
Dobrze odpowiedział Toffic

Tak czy siak wydajemy pieniądze na sprzęt i poświęcamy czas. Wysyłanie zdjęc do takiego 'shutterstock' moim zdaniem motywuje do większego wysiłku przynajmniej od strony technicznej
Dokładnie tak :)

routlaw, ale jezeli te foty w bezcieniowym sa tak dobre, mozesz je sprzedac w wydawnictwie/agencji za kilka stów od zdjęcia.żadna to rewelacja. Ot różne przedmioty (http://thumb.shutterstock.com/photos4/display_pic_with_logo/56219/56219,1145277474,1.jpg). Ale schodza ładnie..

Za dobra okładke w przecietnym wydawnictwie łykasz 2000..... no cóz, oplacic trzeba modelke, fryzjerke itd, ale jednak lepsze to niz 100 dolców za wiele zdjęc.nie mam zamiaru się w to bawić.. Zostawiam to tym co mają:

prawdziwy fach w ręku (i układy z artystycznym wydawnictwwa hehe)

ErnestPierwszy
30-06-2006, 11:05
Chlopaki dajcie spokoj ... przeciez moze pracowac w czasopismie jako spec od innych rzeczy, robi dobre zdjecia ale kolesiostwo nie pozwala mu na nich dodatkowo zarobic. Ja to tak rozumiem.

Dokładnie tak, oczywiście pracuję na innym stanowisku:) Jakość moich fotek wielokrotnie przewyższa to co przynoszą "profesjonaliści", ale nie mam jak ugryźć tego tortu. Choćby nie wiem jak dobre by były moje zdjęcia to i tak pójdą do druku "kolesiowe".

Routlaw
15-10-2006, 19:16
Tja.. ten post na forum shutterstocka mnie zabił.. Koles napisał go by zmotywować innych :)

http://submit.shutterstock.com/forum/abt13453.html

hyzop
15-10-2006, 19:43
A tak może po naszemu.

r65
16-10-2006, 02:22
A tak może po naszemu.

To bedzie jakos tak(w wolnym tłumaczeniu):
"Witam,

Chciałem Was lekko zmotywowac tym postem(ponieważ nie potrafię nie podzielić się z Wami moja radościa!!)

Mój ostatni dodatek do osprzetu fotograficznego, dzięki przychodom z microstock: Mahindra Scorpio 2.6 TDi GLX SUV.

(Zdjęcie pochodzi z folderu, Mój posiada czarne listwy boczne. Jak tylko go zarejestruję na siebie, zrobie mu ładniejsze zdjęcia!)

Jak ja kocham ten sport!!! "

Routlaw
16-10-2006, 08:31
ja od marca odłożyłem z shutterstocka 279$ jeszcze z rok półtora i na puszkę będzie :)

matka_Wariatka
16-10-2006, 09:01
na microstockach mozna zarobic niezla kase :) sama zarabiam i powiem, ze to wciaga i niezle motywuje do dzialania.

Jarek Jaworski
16-10-2006, 09:04
Z mojego skromnego doswiadczenia wynika, ze jezeli chcemy mowic o zarabianiu na zdjeciach, czy utrzymywaniu sie z tego. Jesli podsumujemy czas poswiecony na zdjecia, edycje, obrobke itp. to minimalna kwota od ktorej sie to oplaca to 50zl za godzine pracy

matka_Wariatka
16-10-2006, 09:16
nie pracuje, robie zdjecia na stocki kiedy mam na to ochote /a mam czesto ;)/ sytuacja komfortowa, zarabiam spokojnie 3 razy wiecej niz pracujac na etacie w ksiegowosci.

Wats0n
16-10-2006, 10:05
Ostatnimi czasy dorabiam sobie nieco pstrykając fotki z różnych konferencji, kongresów medycznych itd. Robię to niejako przy okazji - na tego typu imprezy jeżdżę jako tzw. "obsługa techniczna". W trakcie samej konferencji zwykle ne mam nic do roboty (bo wszystko musi być gotowe dzień wcześniej) tak więc mogę robić zdjęcia. I zwykle dodatkowo pare stówek wpadnie. Nie są to duże pieniądze, no ale sprzęt zwrócił mi się przynajmniej w 40 procentach.

EDIT: W sumie to było optymalne rozwiązanie w czasie studiów, teraz prawdopodobnie pożegnam się z tą robotą za jakiś miesiąc - przy odrobinie szczęścia śmignę na doktorat do Krainy Kangurów :) , tak więc zwolni się miejsce dla jakiegoś poznańskiego bezrobotnego :D

Jarek Jaworski
16-10-2006, 10:12
nie pracuje, robie zdjecia na stocki kiedy mam na to ochote /a mam czesto ;)/ sytuacja komfortowa, zarabiam spokojnie 3 razy wiecej niz pracujac na etacie w ksiegowosci.

To ile mozna na tym zarobic miesiecznie?? To ile ten etat??
Jakos nie do konca chce mi sie w to wierzyc, moze mam za malo wyobrazni. Z grubsza wycodzi mi ze zarabiasz na tym 5-6 tysiecy, pracujac kiedy masz ochote. Zazdroszcze

matka_Wariatka
16-10-2006, 10:19
ile mozna zarobic zalezy od Ciebie - chec pracy :)
chcesz wierz, nie chcesz nie wierz - ostatni miesiac to 1620$.
nie ma co zazdroscic, wystarczy popracowac :)

chyrek
16-10-2006, 10:24
skoro juz o zarabianiu na fotkach rozmawiamy to ja polecam www.istockphoto.com Tam placa roznie w zaleznosci od rozmiaru sciagnietego zdjecia i swoistego "zaangazowania" w istnienie serwisu :) Ja nie chwalac sie od lipca $300 wyciagnalem. Wszystko oczywiscie zalezy od ilosci swoich fotek w serwisie i ich "popularnosci". Ja ostatnio nie mialem czasu nic uploadowac ale zarobic mozna spokojnie. Jak dla mnie to najlepszy serwis tego typu.

pzdr,

muflon
16-10-2006, 10:24
ostatni miesiac to 1620$.
Za ile "sprzedanych" zdjęć taka kwota? Ile masz w sumie wszystkich?

Jarek Jaworski
16-10-2006, 10:25

No to gratuluje. Mozesz, tak z ciekawosci, wyslac link do swoich stockowych zdjec.

matka_Wariatka
16-10-2006, 10:27
http://www.istockphoto.com/user_view.php?id=178233 moja galeria na Istocku :)

Paprochwbody
16-10-2006, 11:11
No cóż, jesteś uzdolniona i pracowita, co wynika z twojej galerii. Ależ znakomita odtrutka na onanizmy sprzętowe, z których niewiele wynika. A tu mamy panowie niewiastę, która udowadnia w naszej szarej RP że jak się chce to nie ma przeszkód. Życzę sobie takiego zapału:D
Pozdrawiam matko_Wariatka (czy matko_Wariatko?:mrgreen: )

mario1275
16-10-2006, 11:14
to teraz powiedzcie co lepsze Shutterstock czy istockphoto??

matka_Wariatka
16-10-2006, 11:49
Paproch chyba bardziej pracowita :) dzieki za Twojego posta i rowniez pozdrawiam zyczac nieslabnacego zapalu!

mario co lepsze - Istock jest bardziej "wybredny" i "czepliwy" ale moj ulubiony, od 2-3 miesiecy Shutters pod wzgledem zarobkow dorownuje Istockowi, zdarzaja sie bonusy, zainwestowali w promocje i sa tego wymierne efekty.
kazdy stock ma swoje + i -, wiadomo.
najwazniejsze - nie zniechecac sie, dzialac i robic swoje :)

Routlaw
16-10-2006, 12:04
to teraz powiedzcie co lepsze Shutterstock czy istockphoto??

Dokładnie jak pisze matka_Wariatka każdy stocka ma swoje + i -
Nie widze przeszkód żeby być na jednym i drugim..

PS matko_Wariatko imponujący zarobek. Chyle czoła..

mario1275
16-10-2006, 12:21
czy można wysyłać te same fotki do kilku stock`ów i na czym polega ta "wybredność" czy oni decydują czy zdjęcie znajdzie się w ich zasobach czy wysyłasz co chcesz??

dazz
16-10-2006, 12:29
Matko Wariatko ;-) a możesz powiedzieć jakiego sprzętu używasz oraz jakie stosujesz oświetlenie? Pytam pod kątem akceptowalności zdjęć przez stocki pod względem rozdzielczości, szumów itp.

mario1275
16-10-2006, 12:55
a i jeszcze jedno na stock`u można zarobić polecając komuś stronę może się mogę komuś przysłużyć??:)

matka_Wariatka
16-10-2006, 12:56
Routlaw dzieki :)

mario - te same zdjecia mozesz slac do kilku stockow, Ty decydujesz co wysylasz, admini decyduja co ich zdaniem sie nadaje a co nie. roznie to bywa.

dazz - wszystkie zdjecia robilam Nikonem Coolpixem 5700 - 4,9 mp. do grudnia zeszlego roku "swiecilam" swiatlem dziennym, tylko na takie bylo mnie stac ;) i odpowiadalo mi ono.
w grudniu 2005 kupilam namiot bezcieniowy i 2 lampy blyskowe - nowe przezycie i nauka dla matki ;)
14 wrzesnia br kupilam Canona 400D i znowu nauka... ale jaka przyjemna :)

dotychczasowy dorobek to w 99% martwa natura, teraz planuje opanowanie sztuki portretow i zdjec ludzi :) wczesniej mialam ograniczenia sprzetowe, teraz sprobuje, najwyzej poddam sie i padne...
stocki kochaja zdjecia ludzi, mozna na nich najwiecej zarobic, niestety nie mialam takiej mozliwosci.
admini zwracaja uwage na oswietlenie glownie, szumy, kompozycje, "przydatnosc" stockowa.
mam juz troche doswiadczenia w tej materii, na poczatku irytowaly mnie "odrzuty", myslalam, ze robie swietne zdjecia :D ale jak poogladalam galerie innych uzytkownikow to wiem, ze jestem CIENKIbolek, tak czy siak robie swoje i dobrze na tym wychodze.
polecam taka forme zarobkowania :)

mario mozna :)

chyrek
16-10-2006, 13:58
mario: mozna ale... np. na Istockphoto bycie Exclusive Photographer czyli wystawianie fotek tylko u nich wiaze sie z wiekszymi stawkami za zdjecia dochodzacymi do dwukrotnosci stawki normalnej, przyklad: http://www.istockphoto.com/exclusivity_intro.php?ID=1

pzdr,

matka_Wariatka
16-10-2006, 14:15
chyrek, masz mozliwosc slania fotek na kilka stockow, bycie exclusive jest zdecydowanie nieoplacalne :) uwierz mi.

Routlaw
16-10-2006, 14:37
matko_Wariatko a na shutterstocku jak Ci idzie? słabiej niż na istock?

matka_Wariatka
16-10-2006, 15:01
Routlaw od dwoch miesiecy Shutter rowno goni Istocka, zarobki ksztaltuja sie na podobnym poziomie :)
Dobry jest jeszcze Dreams, Fotolia i Stockxpert.

chyrek
16-10-2006, 15:48
chyrek, masz mozliwosc slania fotek na kilka stockow, bycie exclusive jest zdecydowanie nieoplacalne :) uwierz mi.

o matko :) i kolejna dobra rada na zycie... dzieki. W sumie nie jestem exclusive na istock, ale chodzila mi taka mysl po glowie... anyway, dzieki za ukierunkowanie moich zamierzen :)

pzdr,

Fotoaparatka
17-10-2006, 23:42
Taki ogólny pesymizm panuje, a ja znam takich fotografów, którzy zarabiają bez problemu i to nieźle, a nie są tymi "czołowymi". (Choć tu przyznaję, ze znajomości są pomocne lub tzw. obycie). Ja pracowałam dla hotelu robiąc zdjęcia jedzenia przez 3 lata dopóki nie wyjechałam za granicę, a i tutaj udało mi się znaleźć zlecenie i mam nadzieję, ze będzie ich więcej. Co do stocków to mam taką opinię (jestem na fotolii i trochę się sprzedało, a nie jestem tam długo): I tak robiłabym zdjęcia; bo to lubię. Robię je praktycznie codziennie dla przyjemności. Mozliwe, ze części z nich nie sprzedam z prawami i po dobrej cenie, to co, mają w domu lezeć? (A raczej zawalać mi komp.)

Routlaw, pozdrówki:-)

Routlaw
19-10-2006, 09:40
...
Routlaw, pozdrówki:-)

Oooo kogo ja widze...
Witam witam i pozdrawiam

mikeqp
19-10-2006, 10:12
Witam, możecie mi powiedzieć na czym polega takie sprzedawanie fotek dokładnie?? z waszych wypowiedzi zrozumieałem że można spokojnie sprzedawać fotki na kilku serwisach i nie ma to wpływu na prawa autorskie czy coś;)
jestem ciekaw kto kupuje takie fotki??--np ciastek?;]
można wysyłać wszelakie zdjecia-przyroda, ludzie wszystko taq?
wystarczy się zalogowa wysłać(poczekać aż fotki zostaną/lub nie przyjęte) i tyle??;D
pozdrowionka

Czy prawa autorskie są żeczywiście niezbywalne?? możemy to samo zdjecie sprzedawać kilka razy?? np, w przyszłości do jakiejś gazety?;]

Hallgerd
19-10-2006, 19:14
Można oczywiście sprzedawać to samo zdjęcie kilkakrotnie, w kilku stockach i potem do gazety, chyba że zaznaczysz opcję (jest taka np. na dreamstime) sprzedaży praw, ale wtedy sam ustalasz cenę - minimum chyba 350$.

A sprzedaż polega dokładnie na zalogowaniu się, wysłaniu zdjęć i czekaniu na akceptację. Mój mąż też nie chciał wierzyć, że z tego mogą być pieniądze "bo przecież każdy by tak mógł" i dokładnie każdy może. Wystarczy aparat,komputer i w miarę szybkie łącze.

mikeqp
19-10-2006, 22:10
i wysyłą się oryginały prawda??<--muszę zapytać dla pewności;]

kami74
19-10-2006, 22:16
Własnie sie zarejestrowałem na istocku. wysłałem 3 fotki i teraz maja mi napisać w ciagu 2 tygodni czy jest OK czy nie. Procedura dostania sie tam jest ciut skomplikowana

mario1275
19-10-2006, 22:18
co masz na myśli??

Hallgerd
19-10-2006, 22:43
i wysyłą się oryginały prawda??<--muszę zapytać dla pewności;]

Nie bardzo rozumiem pytanie. Chodzi o zdjęcie - zrzut z aparatu?? - Wysyłasz zdjęcie jakie chcesz, może być obrobione w PS, nawet bardzo, nawet sprowadzone do grafiki. Możesz wysłać zupełnie nie ruszane. Musi być dobrej jakości, bo w przeciwnym razie zostanie odrzucone. Wysyłasz plik , ale przecież zostaje Ci on też na Twoim komputerze, ten sam plik wysyłasz do innej agencji lub do gazety, gdzie chcesz.
Tylko, kiedy uda Ci się sprzedać prawa do zdjęcia za cenę przez Ciebie ustaloną (niektórzy ustalają sobie nawet 1000$), masz obowiązek wycofać je z innych stocków i nie wolno Ci go już nigdzie sprzedawać.

mikeqp
19-10-2006, 22:48
chodzi mi że zdjecia w oryginalnej wielkości;)

Hallgerd
19-10-2006, 22:52
Tak, na niektórych stockach im większy rozmiar (rozdzielczość) tym lepsza cena, są też minimalne wymagania 2-3MP po za tym najlepiej wcale nie kompresować - zachowywać w najwyzszej jakości - bardzo często zdjęcia odzrzucane są z powodu artefaktów i szumów

olekolek
20-10-2006, 09:31
Matko, a jesli mozna spytac, jaki procent fotek odrzucali ci na poczatku, a jaki teraz?
Pytanie jest oczywiscie skierowane do wszystkich ktorzy sprzedaja z powodzeniem na e-stockach, ale zarobki Matki powalily mnie na kolana, takoz jakos jej fotek

mikeqp
20-10-2006, 09:59
a ja jestem ciekaw, bo przy rejestracji nie widzę nigdzie np:numeru konta. jak przyjmą fotografie to dopiero wtedy się rozliczają?? jaq to jezd??;]

kami74
20-10-2006, 10:18
Przy rejestracji to dopiero przechodzisz kwalifikacje , do rozliczeń to jescze daleka droga

TomekS
20-10-2006, 14:40
A w jaki sposób odbiera się kasę? Czek? PayPal? Gotówka?
Co jest wg was najlepsze?

Routlaw
20-10-2006, 14:59
fakt że miałem powolny start i mało zdjęć dodawąłem ale pierwszą wypłąte dostałęm po 4-5miesiącach. Możesz dostawać kasę:
- czekiem - nie polecam bo realizacja w polsce trwa 4tygodnie do 6miesiecy o kosztuje sporo. ja w ING zapłaciłem 30zł
- PayPall - szybko sprawnie i tanio
- Moneybookers.com tak jak Paypall

Ile odrzuconych? z tych które robiłem pod stock (w namiocie bezcieniowym) przyjeli prawie wszystkie. Z tych które miałem kiedyś zrobione i próbowałem wrzucić odrzucali bardzo dużo przeważnie przez szumy. ISO 100 w 300D to już jak dla nich duże szumy.. Szumofoby są no ale ich serwis i oni decydują.
Teraz sprawdziłem i dokładnie połowe mi odrzucili. Co ciekawe mój bestseler za pierwszym razem został odrzucony. Ludzie oceniają i jak ma gorszy dzień bardziej czepliwy to odrzuca.. :)

TomekS
20-10-2006, 15:17
ISO 100 w 300D to już jak dla nich duże szumy.. :)

To żart czy rzeczywiście nie przyjmują?? :shock:

Błajo
20-10-2006, 16:01
Routlaw to co na iso 50 robisz ? Ktorego 300d nie ma ;)

mikeqp
20-10-2006, 16:49
Czy mi się dobrze wydaje czy trzeba zdać ten test(istock) żeby móc wrzucić fotki??:D
moze ktoś mi z nim pomóc bo coś muszę źle zaznaczać-ciągle mnie wyrzuca;)
help!!;]

Halo!!!! no nie bądźcie tacy!!:)

kami74
20-10-2006, 18:35
Na końcu wyswietla Ci odpowiedzi, tak ? Tak. to skopiuj je do worda i normalnie ściągaj ;) jak na studiach .

mor_feusz
20-10-2006, 18:53
No to ja dorzuce jeszcze linka z linkami. Gosciu opisuje co i jak (na jego przykladzie).
http://www.dphotojournal.com/sell-photos-online/

Hallgerd
20-10-2006, 19:24
Czy mi się dobrze wydaje czy trzeba zdać ten test(istock) żeby móc wrzucić fotki??:D
moze ktoś mi z nim pomóc bo coś muszę źle zaznaczać-ciągle mnie wyrzuca;)
help!!;]

Halo!!!! no nie bądźcie tacy!!:)

Tak, musisz poczekać na odpowiedź, czy zostałeś zaakceptowany jako ich fotograf, potem odblokuje się mozliwość ładowania.

mungo
20-10-2006, 19:39
iStock to jedna możliwość zarobienia na zdjęciach. Ale na zdjęciach studyjnych(w namiocie bezcieniowym, itp.), których robić nie potrafie i które mnie nie kręcą. Ja np. chciałbym zarobić na swoich zdjęciach. Często bywam na różnych wydarzeniach w Wawie, fotografuje różne przyjecia. Jak zarobić na TYCH zdjęciach?

Hallgerd
20-10-2006, 19:59
Nie tylko zdjęcia studyjne, są i krajobrazy i portrety. Ja mam głównie zdjęcia dzieci, nie zarabiam tyle co Matka Wariatka, ale kilkaset $ miesięcznie wyciągam ( co i tak jest dużo jako że aparat mam niecały rok i się dopiero uczę). Zdjęcia możesz spróbować sprzedać, ale do każdej rozpoznawalnej (tzn. widocznej na zdjęciach) osoby musisz mieć tzw. model release - pozwolenie na publikację i sprzedaż wizerunku - zdjęcia z ludźmi sprzedają się bardzo dobrze.

mungo
20-10-2006, 20:13
Czy takie zdjęcia by się sprzedały?(wiem, że nie odpowiecie mi w 100%, ale ciekaw jestem czy mam szansę na tych fotach zarobić choćby z 5$)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img65.imageshack.us/my.php?image=img0414editbd3.jpg)

źródło (http://img179.imageshack.us/my.php?image=img0408mhf2.jpg)

mikeqp
20-10-2006, 22:10
JA ciekaw jestem kto kupuje te zdjęcia na istocku??;) prywatne osoby?

mikeqp
20-10-2006, 23:36
Dobra zdałem ,ale tu nowa przeszkoda;) okazało się że trzeba zdjęcie dowodu-czy co tam, im przesłać....
kurczę, a co jeżeli nie mam 18 lat?? tam jest napisane że paszport--czy ja mogę czy raczej nie bo nie jestem pełnoletni???
co tu zrobić....a mogę np; na mojego rodzica założyć konto??:D

Tomasz1972
20-10-2006, 23:40
Dobra zdałem ,ale tu nowa przeszkoda;) okazało się że trzeba zdjęcie dowodu-czy co tam, im przesłać....
kurczę, a co jeżeli nie mam 18 lat?? tam jest napisane że paszport--czy ja mogę czy raczej nie bo nie jestem pełnoletni???
co tu zrobić....a mogę np; na mojego rodzica założyć konto??:D

Jeżeli nie masz 18 lat nie możesz sam decydować o tym co robisz , czyli wszystkie dokumenty , wszystkie konta itd moga dla Ciebie załozyć tylko rodzice , lub pełnoprawni opiekunowie , w Twoim imieniu . Oczywiście mogę sie mylić , ale niesądzę by było inaczej .

mikeqp
21-10-2006, 00:12
no to przyjdzie mi mamę prosić:D
no trudno....jeszcze 10miesięcy będe się musiał pomęczyć z niepełnoletnością:D
pozdr

snow
21-10-2006, 00:14
Ae to musisz zgodnie z regulaminem umieszczać zdjęcia które twoja mama wykona ;)

mikeqp
21-10-2006, 00:56
NO oczywiście że tak zrobię:D:D ba, jakże mógłbym inaczej????

Nemeo
21-10-2006, 01:25
Mam pytanie odnośnie wysyłania zdjęć, wysyłam zdjęcie nie poddane żadnej kompresji, w najlepszej rozdzielczości i jakości ?
Nawet jesli to zdjęcie miałoby mieć 5 Mb ?

Kalina
21-10-2006, 02:00
A ja mam pytanie odnosnie model release - czy ono ma byc w tej wersji co jest podana? Czy w jezyku angielskim koniecznie? bardzo prosze o wypowiedz osob, ktore dodawaly zdjecia ludzi na istocku.

Hallgerd
21-10-2006, 07:57
Ja ma jeden model relase na wszystkie stocki ( nie wyobrażam sobie, zeby komus chciało sie wypełniac dla mnie kilka papierów dla jednego zdjęcia) jest zdaje się z dreamstime, tylko przed drukowanie usunęłam nazwę, żeby był uniwersalny. Oczywiście po angielsku, ale mam przy sobie tłumaczenie ( na dreamstime mozna pobrac też wersje polską, ale nie wszędzie jest ona akceptwana), żeby model wiedział co podpisuje.

mikeqp
21-10-2006, 10:03
a ja nadal jestem ciekaw kto kupuje te zdjęcia?? np: zdjęcia których się raczejnie wiesza--zdjęcie "nauczyciel retro" ;)

matka_Wariatka
21-10-2006, 17:07
Mam pytanie odnośnie wysyłania zdjęć, wysyłam zdjęcie nie poddane żadnej kompresji, w najlepszej rozdzielczości i jakości ?
Nawet jesli to zdjęcie miałoby mieć 5 Mb ?

nawet jesli ma i 8 MB :)
kto kupuje zdjecia - przewaznie wykorzystywane sa do www, drukowanych ulotek, folderow, pojawiaja sie w gazetach :)
moje dwukrotnie mialy przyjemnosc byc w angielskiej wersji PHotoshop Magazine :)

Matko, a jesli mozna spytac, jaki procent fotek odrzucali ci na poczatku, a jaki teraz?
Pytanie jest oczywiscie skierowane do wszystkich ktorzy sprzedaja z powodzeniem na e-stockach, ale zarobki Matki powalily mnie na kolana, takoz jakos jej fotek

na poczatku bylo sporo odrzutow, a to swiatlo a to kompozycja, uzbroilam sie w cierpliwosc, robilam i uczylam sie.
teraz odrzuty sporadycznie bardzo :) ale to dlatego, ze wiem czego chca, jakis czas juz dzialam wiec trudno nie wiedziec ;)

Ile odrzuconych? z tych które robiłem pod stock (w namiocie bezcieniowym) przyjeli prawie wszystkie. Z tych które miałem kiedyś zrobione i próbowałem wrzucić odrzucali bardzo dużo przeważnie przez szumy. ISO 100 w 300D to już jak dla nich duże szumy.

ja w namiocie robie ISO 200 i wszystkie maja akcept :cool:

Czy takie zdjęcia by się sprzedały?(wiem, że nie odpowiecie mi w 100%, ale ciekaw jestem czy mam szansę na tych fotach zarobić choćby z 5$)

źródło (http://img65.imageshack.us/my.php?image=img0414editbd3.jpg)

źródło (http://img179.imageshack.us/my.php?image=img0408mhf2.jpg)

pewnie zarobisz nawet i 10$ ;) zdjecia ludzi sa bardzo chodliwe :)
warto sprobowac.

mikeqp
21-10-2006, 17:33
Możecie mi powiedzieć co oznacza "Type "I Agree" " i pole na wpisanie czegos????
to jest po zdaniu testu i pod tym trzeba wgrać zdjęcie/skan dokumentu.
co tam trzeba wpisać???

musi być PESEL na dokumencie????
normalnie zdjecia swoich dokumentów--np prawo jazdy , przesłaliście?;)

Vitez
21-10-2006, 18:45
(...)

Mozesz mi wyjasnic czemu sadzisz 4 posty jeden za drugim?
Pocwicz uzywanie Multiquote (takie znaczki " w prawym dolnym rogu posta ktory chcesz zacytowac, mozna kilka osob na raz zacytowac) lub przycisk Edycji.
Z gory dziekuje :roll: .

Priest
21-10-2006, 19:07
Mozesz mi wyjasnic czemu sadzisz 4 posty jeden za drugim?
Pocwicz uzywanie Multiquote (takie znaczki " w prawym dolnym rogu posta ktory chcesz zacytowac, mozna kilka osob na raz zacytowac) lub przycisk Edycji.
Z gory dziekuje :roll: .

Vitez a nie moglbys napisac PW do zainteresowanej osoby zamiast watek zasmiecac? :roll:

mikeqp
21-10-2006, 19:12
to ja powtórze mój post bo czekam na odp a teraz można nie zauważyć;]

Możecie mi powiedzieć co oznacza "Type "I Agree" " i pole na wpisanie czegos????
co tam trzeba wpisać???

normalnie zdjecia swoich dokumentów--np prawo jazdy , przesłaliście?

snow
21-10-2006, 19:20
normalnie zdjecia swoich dokumentów--np prawo jazdy , przesłaliście?

Na Shutterstocku chcieli skan paszportu. Najpierw im wyslalem dowód osobisty ale odrzucili. Było wyraźnie napisane co ma być i że w dokumencie ma być widoczny kraj pochodzenia zgodny z tym który przy rejestracji podało się.

hyzop
21-10-2006, 19:24
Może zamiast się rozdrabniać w pościyki, ktoś zorientowany, kroczek, po kroczku opisałby całą procedurę (powiedzmy typu translacja angielski <->polski i co zrobić) i dalsze postępowanie aż po odbiór pieniędzy i umieściłby np: w Bazie Wiedzy.

mikeqp
21-10-2006, 19:45
a ja nadal nie wiem co tu trzeba wpisać!!

co tam trzeba wpisać???

Ej no weźcie;)

snow
21-10-2006, 19:49
Hm.... jak nie wiesz co do ciebie pisza to po co się w to pchasz? :roll: a jak dostaniesz jakieś pismo to też będziesz marudził?

Żeby nie było...... zapewne chodzi o to żebyś wpisał w to pole: I Agree - ale nie wiem bo nie znam tego serwisu. Przeczytałeś na co się godzisz?

mikeqp
21-10-2006, 19:54
no trochę czytałem....ale tego jest strasznie dużo....i nie władam aż taq świenie ang--znaczy pismo przeczytam spokojnie.
no cóż powiem szczeże-pomyślałem że tyle osób tam jest/fotografów z forum i w internecie piszą o tym banku fot., to musi być okej;)
a chciałbym w końcu spróbować żeby choć trochę mi się zwróciło za sprzęt
chyba jest okej prawda?:)

Nemeo
21-10-2006, 19:55
Może zamiast się rozdrabniać w pościyki, ktoś zorientowany, kroczek, po kroczku opisałby całą procedurę (powiedzmy typu translacja angielski <->polski i co zrobić) i dalsze postępowanie aż po odbiór pieniędzy i umieściłby np: w Bazie Wiedzy.

BARDZO DOBRY POMYSŁ - CZY KTOŚ SIĘ TEGO PODEJMIE ?

Hallgerd
21-10-2006, 19:59
a ja nadal nie wiem co tu trzeba wpisać!!

co tam trzeba wpisać???

Ej no weźcie;)

O ile pamiętam to własnie musisz wpisać "I agree" :-)

Acha, i na Twoim miejscu raczej rejestrowałabym się pod swoim nazwiskiem i wysyłała swój paszport a nie mamy. Jakby się przyczepili do wieku to spytaj, czy nie mógłbyś wysłać pisemnej zgody rodziców czy czegoś takiego lub w ostateczności poczekaj te parę miesięcy (nie wszystkie stocki rządają skanu paszportu, spróbuj najpierw na innych). Jak po roku będziesz chciał publikować pod swoim nazwiskiem i zaczniesz przenosić tam "zdjęcia mamy", to może to się skończyć blokadą konta, chyba że do końca życia chcesz występować jako mama.

mikeqp
21-10-2006, 20:17
He he, dobrze pomyślane;] to spróbuję wysłać swój paszport;]
jak na razie patrzyłem na istock i shutter i trzeba wszędzie dokumenty;]
a nie wczytywałem się w umowę czy muszę mieć 18lat....JEŻELI w pszyszłości udałoby mi się sprzedać jakieś zdjecie, to wtedy nei będzie problemów z odbiorem kasy jeżeli jestem niepełnoletni??czy po protu nr konta i to wszystko??:D
raczej nie chce wyst jako mama do końca życia:D:D:D:D

czyli bez żadnego problemu wysyłącie dokumenty??--bo tutaj miałem pewną nieśmiałość;]

Makudonarudo
21-10-2006, 20:23
Witam
Mam takie pytanko:
Wcześniej było napisane że bardzo zwracają uwagę na szumy . to jeśli w lustrzance iso 100 to jest dla nich za dużo to jak jest z kompaktami?
Np posiadacz Canona a610 może od razu sobie darować ? ( jak używa iso 50)
Pozdrawiam
Michał

hyzop
21-10-2006, 21:41
Np posiadacz Canona a610 może od razu sobie darować ? ( jak używa iso 50)
Pozdrawiam
Michał

Mniejsze iso, mniejsze szumy ale fotek z Canona A610 jakoś nie widziałem.

Makudonarudo
21-10-2006, 22:52
No własnie , jak kręcą nosem na szumy w lustrzankach (choć nie wiem gdzie oni je widzą) to tylko zobaczą nazwę a610 to od razu skasują :) choć ja szumów nie widze na iso 50 , na 100 też raczej nie widuje - chyba że w coniektórych warunkach . ew jeszcze korekta w photoshopie. To rozumiem że tam na tych stronach są fotki z samych lustrzanek?
czy zdarzają sie jakieś kompakty?

mikeqp
22-10-2006, 00:02
a co powiecie o takich bankach jak Dreamstime lub StockXpert ?? stawki są chyba mniejsze?;]
ale może więcej zdjęć przyjmują?

bartosz108
22-10-2006, 01:49
No własnie , jak kręcą nosem na szumy w lustrzankach (choć nie wiem gdzie oni je widzą) to tylko zobaczą nazwę a610 to od razu skasują :) choć ja szumów nie widze na iso 50 , na 100 też raczej nie widuje - chyba że w coniektórych warunkach . ew jeszcze korekta w photoshopie. To rozumiem że tam na tych stronach są fotki z samych lustrzanek?
czy zdarzają sie jakieś kompakty?

Ja wsadziłem kilka z G2 i łykneli.
Czasem piszą że są szumy bo im się fotki nie podobają i nie wiedzą do czego się przyczepić.

KuchateK
22-10-2006, 03:20
Zawsze mozna skasowac exif'a :D

Hallgerd
22-10-2006, 09:03
a co powiecie o takich bankach jak Dreamstime lub StockXpert ?? stawki są chyba mniejsze?;]
ale może więcej zdjęć przyjmują?

Nie, stawki nie są mniejsze, na pewno większe niż na shutterstock. Przyjmują więcej zdjęć, trochę mniej sie po prostu sprzedaje, ale to dobre stocki. Jeszcze Fotolia (http://www.fotolia.com) jest warta zainteresowania.

Reno
22-10-2006, 09:07
Hallgerd, niesamowite masz te modelki - gratuluję pięknych córek i zdjęć! Bardzo, bardzo mi się podobają też zdjęcia z komunii.

-=Festyk=-
22-10-2006, 10:51
A możecie podać nazwy jakichś serwisów nie wymagających wysłania sanu dowodu tożsamości?Z powodu wieku nie mam dowodu osobistego,a paszportu nigdy nie potrzebowałem,więc nie wyrobiłem.

arturs
22-10-2006, 11:20
Z powodu wieku nie mam dowodu osobistego
A jaki dowód osobisty ma związek z wiekiem?? - jak Ci potrzebny to idziesz do urzędu i wyrabiasz dowód ;-) - jak nie masz 18 lat to jedyna różnica jest taka że jest ważny 5 a nie 10 lat - i nie ma żadnych innych obostrzeń - dowód nie stwierdza że jesteś pełnoletni - stwierdza twoją tożsamość itp.
Potrzebny może być np. do przekraczania granicy wewnątrz UE - możesz mieć nawet dowód dla kilkulatka - znajomi robili jak jechali na wakacje do Włoch - na paszport dla dziecka trzeba było czekać ze 2 miesiące a dowód był za 2 tygodnie.
Na marginesie dodam, że z tego korzystają niektórzy "nieletni" - wyrabiając dowód i kupując w sklepie alkohol - większość sprzedawców nawet jak zapyta to jak zobaczy zdjęcie zgodne z osobnikiem to nie patrzy na datę urodzenia :mrgreen:
Co do stocków - jak potrzebny dowód jako potwierdzenie tożsamości to sobie wyrób i im wyślij - a jak ograniczeniem jest wiek to już tego wymogu nie bardzo przeskoczysz..

Pozdr
Artur Starz

Nemeo
22-10-2006, 11:37
Mam takie pytanie, jak wygląda kwestia nazw zdjęć które zamieszczamy ?
Czy do kazdego zamieszczonego zdjęcia, musimy wymyślać jakąś nazwę lub podpis, czy możemy umieszczać zdjęcia całkowicie bez podpisu lub nazwy ?

mikeqp
22-10-2006, 12:09
i można to samo zdjęcie na 5 stockach sprzedawać;)??

Nemeo
22-10-2006, 12:20
i można to samo zdjęcie na 5 stockach sprzedawać;)??

Tak, chyba że sprzedaż prawa autorskie do jakiegoś zdjęcia.

-=Festyk=-
22-10-2006, 12:24
Dobra Arturs,ale znacznie prościej dla mnie byłoby znaleźć inny serwis,a nie wyrabiać sobie dokumenty.Nie ma żadnego takiego?

Routlaw
22-10-2006, 12:55
Mam takie pytanie, jak wygląda kwestia nazw zdjęć które zamieszczamy ?
Czy do kazdego zamieszczonego zdjęcia, musimy wymyślać jakąś nazwę lub podpis, czy możemy umieszczać zdjęcia całkowicie bez podpisu lub nazwy ?

Zależnie od serwisu albo wybierasz kategorie nie raz bardzo zagłebione, albo opisujesz zdjęcie słowami kluczowymi. W przypadku Shutterstocka masz do wyboru 1-2 kategorie z pośród kilkunastu i musisz podać 7-50słów kluczowych. Oczywiście im wiecej podasz tych słów tym wieksza szansa że kupujący trafią na Twoje zdjęcie..

arturs
22-10-2006, 13:58
Dobra Arturs,ale znacznie prościej dla mnie byłoby znaleźć inny serwis,a nie wyrabiać sobie dokumenty.Nie ma żadnego takiego?

Nie wiem, bo nie wiem ;-), odniosłem się do stwierdzenia o dokumentach - czasem mogą się przydać (wyjazd do UE, konto w banku itp.) - a ta wiedza odnośnie wieku jest zupełnie nieznana - wszyscy myślą żeby mieć dowód tzeba mieć 18 lat..
Co do pytania poczytaj regulaminy na tych stockach które wymienili znawcy tematu - jeśli nie ma w nich obostrzenia wiekowego to możesz startować - bez dokumentów ciężko będzie potem dostać kasę - myślę ze jakbyś dostał czek którego odbiorcą jest "Festyk" to w banku miałbyś problem że to akurat ty :mrgreen:

Pozdr
Artur

Hallgerd
22-10-2006, 14:23
bez dokumentów ciężko będzie potem dostać kasę - myślę ze jakbyś dostał czek którego odbiorcą jest "Festyk" to w banku miałbyś problem że to akurat ty :mrgreen:

Pozdr
Artur

To akurat nie - wystarczy konto bankowe lub karta (np. visa) , adres internetowy i już. (przez moneybookers lub paypal)

mario1275
22-10-2006, 15:33
a czy zdjęcie ze stocka można wycofać? - np w sytuacji gdy chcę sprzedać komuś prawa autorskie

yogur
22-10-2006, 17:19
Witam,
jeśli chodzi o dokument ID na Shutterstock to już to przerabiałem z nowym dowodem i nie przeszło. Próbowałem ich przekonać, że w ramach UE to mój ID jest międzynarodowym dokumentem ale oni po kolejnej weryfikacji stwierdzili ostatecznie, że jeśli chodzi o Wschodią Europę to musi być paszport i tyle.

Routlaw
22-10-2006, 17:36
jeśli chodzi o Wschodią Europę to musi być paszport i tyle.
Ja na shutterstocka wrzuciłem skan prawa jazdy (nowego) i przeszło

mungo
22-10-2006, 19:27
Ech... To teraz tylko namówić rodziców na to, założyć sobie konto, dopełnić formalności i mogę zacząć sprzedawać foty. Tzn. nie sprzedawać, tylko wystawić;p
Tak sobie myslę, że to jednak nie jest takie proste. W jakich programach obrabiacie fotki? Czym gimp nie ma przypadkiem w licencji napisane, że "tylko do użytku prywatnego, jakiekolwiek korzyści majątkowe wynikające z.... bla, bla, bla"? Dręczy mnie to pytanie, dręczy mnie legalność programów, itp. Jak to wygląda u sprzedających na shutterstocku, czy istocku?

Routlaw
22-10-2006, 22:25
Jeśli chodzi o moją obróbke to ja tylko wywołuje RAWa do jpga. Nic wiecej nie robie. nie chce zaszkodzić nieudlnym PSuciem.. ale używam PSa

greg801
23-10-2006, 13:51
witam
jakby ktos chcial zarejestrowac sie na Shutterstocku prosze pisac do mnie
gg:4174274 lub email greg801@o2.pl to wtedy pomoge rozwiac watpliwosci na temat sprzedazy zdjec

zreszta ja kiedys wrzucilem skan dowodu i prawa jazdy, nie przyjeli mi
przyjeli dopiero jak wrzucilem skan paszportu nowego

perqsista
24-10-2006, 15:45
Próbowałem się zarejestrować na shutterstocku. Nowe prawo jazdy odrzucili. Wysłałem pszport (sprzed 9 lat) . Narazie brak odzewu.

greg801
24-10-2006, 20:24
@perqsista
musisz poczekac kolo 48 godzin na akceptacje

mikeqp
25-10-2006, 14:46
a ile czasu czeka się w dreamstime

matka_Wariatka
25-10-2006, 15:03
a ile czasu czeka się w dreamstime

od dwoch dni do tygodnia, w zaleznosci od tego ile jest zdjec do zaakceptowania,
http://www.dreamstime.com/index.php -> stats and community:
aktualnie: Pending files: 12258
pewnie kolo 4 dni poczekasz :)

perqsista
26-10-2006, 08:53
Stary paszport przeszedł. Wysłałem te 10 zdjęć na próbę. Tak BTW to wymyślanie fotek pod stocka jest dość inspirujące:), Fajna sprawa na jakie człowiek pomysły zaczyna wpadać. Nie ma to jak dobry bat ;) No i wreszcie obiektywna krytyka-polecam jako odtrutkę od galerii typu plfoto.
Tak BTW to najszybciej poszła rejestracja i weryfikacja zdjeć na fotolii - 6 zaakceptowanych w ciągu 2 dni.

matka_Wariatka
26-10-2006, 15:48
powodzenia perqsista :) to wciaga...

Nemeo
29-10-2006, 20:24
Mam pytanie czy na Shuttrestocku od wysłania scanu paszportu do wstawienia 10 zdjęć musi upłynąć 48 godzin, czy można ładować zdjęcia od razu ?

Parteq
29-10-2006, 20:54
Ale sie watek rozwinal o stockach, ho ho ;-)
Nawet dotychczasowi maruderzy jak zobaczyli ile mozna zarobic jakos zamilkli od pierwszych stron.. ;-) ;-) ;-)

Co do shutterstocka to mnie przyjeli za pierwszym razem scan nowego prawa jazdy i zadnych problemow, bylo to jakos na poczatku tego roku.

Zycze sukcesow ;-)

Routlaw
31-10-2006, 14:45
Mam pytanie czy na Shuttrestocku od wysłania scanu paszportu do wstawienia 10 zdjęć musi upłynąć 48 godzin, czy można ładować zdjęcia od razu ?

Czas od wysłania nie ma znaczenia... Musisz czekać aż Ci go zaakceptują. Wtedy wysyłasz dyszkę i czekasz 7-10 dni. Jak łykną minimum 7 to wysyłasz ile wlezie :)

Sibil
31-10-2006, 15:18
Czy odrzucenie przesłanego dowodu polega na tym, że przesyłają Ci odpowiedniego maila czy po prostu po zalogowaniu znowu wymagają zeskanowanego ID? Tak miałem z prawem jazdy, chyba trzeba będzie podesłać paszport.

sergi
31-10-2006, 18:22

matka_Wariatka a czy możesz powiedzieć ile masz już zdjęć na microstockach, z usług ilu stocków korzystasz oraz ile zdjęć sprzedajesz miesięcznie aby te 1620$ zarobić?

-=Festyk=-
01-11-2006, 11:25
A czy ktoś wystawia się na shutterplanet.pl ?Da się tam jakoś zarobić?

JerzyC
01-11-2006, 15:03
Żaden krajowy stock nie daje możliwości zarobku. Liczba potencjalnych klientów jest tak mała że to na razie nie ma sensu, za kilka, kilkanaście lat to kto wie.

perqsista
01-11-2006, 17:19
powodzenia perqsista :) to wciaga...
Dopiero teraz doczytałem. Dzięki-faktycznie wciągające, a jak juz człowiek zarobi na 2 piwa to w ogóle:)

Nemeo
01-11-2006, 20:05
Już dwa razy wysłałem scan paszportu / strona na której jest zdjęcie / i ciągle coś jest źle.
Paszport jest ważny i za cholerę nie wiem o co im chodzi.:evil:

snow
01-11-2006, 20:22
Moze im sie twoja twarz nie podoba ;)

Nemeo
01-11-2006, 20:50
Moze im sie twoja twarz nie podoba ;)

Może zamienię zdjęcie z paszportu na avatar ?:lol:

snow
01-11-2006, 20:52
To ma być strona nie z twoją twarzą tylko z krajem pochodzenia :) Żeby się zgadzał z tym coś tam wybrał przy rejestracji.... ew. może ci napisali dlaczego odrzucili?

matka_Wariatka
01-11-2006, 20:54
matka_Wariatka a czy możesz powiedzieć ile masz już zdjęć na microstockach, z usług ilu stocków korzystasz oraz ile zdjęć sprzedajesz miesięcznie aby te 1620$ zarobić?

6 stockow, zdjec od 2000-3500 zalezy od stocka.

miszaqq
01-11-2006, 21:50
6 stockow, zdjec od 2000-3500 zalezy od stocka.

hej,

a mozna wiedziec ktorych 6 ?

iStockphoto
shutterstock
fotolia
dreamstime
Stockxpert

no i ten 6-ty ?

ja narazie ze wzgledu na brak czasu poczynam sobie bardzo slabo, no ale na pare browarow sie uzbieralo ;)

co najdziwniejsze ze spzedaja sie fotki ktorych nigdy bym nie podejrzewal ze sie sprzedadza :)

http://www.istockphoto.com/user_view.php?id=1072947

Hallgerd
01-11-2006, 22:19
Widziałam jej zdjęcia na bigstockphoto

miszaqq
01-11-2006, 22:37
czy oprocz wymienionej szostki:

http://istockphoto.com/index.php
http://www.fotolia.co.uk/
http://www.shutterstock.com/
http://www.dreamstime.com/
http://www.stockxpert.com/
http://www.bigstockphoto.com/

warto byc jeszcze na jakims innym stocku ?

mario1275
01-11-2006, 23:29
no to Matka Wariatka stała się naszym guru:)

matka_Wariatka
01-11-2006, 23:46
dokladnie - szosty to big, jest jeszcze can ale dalam sobie z nim spokoj, 6$ na miesiac to lekka przesada :P i 123 ale tez mocno odbiega od innych stockow...

mario - nie zawstydzaj starej matki :)

moim zdaniem warto sprobowac, po co robic zdjecia, nagrywac na cd i odkladac na polke? przyjemne z pozytecznym to dopiero frajda :)
dla faceta wpadnie na pare browarkow a dla kobietki na flaszke perfum albo i dwie ;)

hej,

a mozna wiedziec ktorych 6 ?

iStockphoto
shutterstock
fotolia
dreamstime
Stockxpert

no i ten 6-ty ?

ja narazie ze wzgledu na brak czasu poczynam sobie bardzo slabo, no ale na pare browarow sie uzbieralo ;)

co najdziwniejsze ze spzedaja sie fotki ktorych nigdy bym nie podejrzewal ze sie sprzedadza :)

http://www.istockphoto.com/user_view.php?id=1072947

Paradox
02-11-2006, 01:36
Więc rachunek jest prosty 6x2500*=15000 zdjęć! :shock: i nalezy dodać,ze zdjęcia muszą być takie by ktoś je zechciał kupić :mrgreen:
*średnio

matka_Wariatka
02-11-2006, 01:59
ale z Ciebie rachmistrz :lol:
na wszystkich stockach mam te same zdjecia! i wyobraz sobie, ze kupuja.
*bardzo dobrze :)

Więc rachunek jest prosty 6x2500*=15000 zdjęć! :shock: i nalezy dodać,ze zdjęcia muszą być takie by ktoś je zechciał kupić :mrgreen:
*średnio

Paradox
02-11-2006, 02:29
i wyobraz sobie, ze kupuja.

*bardzo dobrze :mrgreen:

Routlaw
03-11-2006, 00:08
czy oprocz wymienionej szostki:

warto byc jeszcze na jakims innym stocku ?

To ja oprócz tych sześciu jestem jeszcze na crestock.com
ale narazie nie moge się wypowiedzieć bo mam tam mało zdjęć..

matka_Wariatka
03-11-2006, 00:22
To ja oprócz tych sześciu jestem jeszcze na crestock.com
ale narazie nie moge się wypowiedzieć bo mam tam mało zdjęć..

ja wiem, ze nie warto inwestowac tam swojego czasu :)
energie przeznaczyc na zrobienie kilku zdjec, ktore dobrze sprzedadza sie na szostce :) moze cos sie tam zmieni choc nie sadze.

miszaqq
03-11-2006, 00:51
a moze by tak zalozyc podforum fotografia stockowa ? jako moderator matka_wariatka, docelowo miejsce gdzie mozna by zadawac wszelkie pytania odnosnie stockow, tym bardziej ze jest co najmniej kilku (jesli nie kilkunastu, liczac tych co sie nie przyznaja) uzytkownikow stockow, plus dochdzi kilku ktorzy takie plany maja, zamiast wpisywac wszystko w tym jednym watku to tam mozna by to podzielic na kilka watkow i wszystko krok po kroku wyjasnic
co wy na taka propozycje ?

snow
03-11-2006, 00:53
A tu nie możesz zadawać?

oddech
03-11-2006, 12:24
Po przeczytaniu całego wątku. A zajęło mi to trochę czasu. Czuję sie rozłożony na łopatki. Rozbity na drobne molekuły. Podziwiam mrówczą pracę i kreatywność umysłu matki_W.

Życzę wszystkim takich wyników.

frikmen
03-11-2006, 16:01
polecam poczytac te krótkie i teksty Mike Johnston'a
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=947
sam nie jest fotografem ale siedzi w tym od lat mi pisze z jajem...

......byle by w sztokach nie utkwic na całe życie ;)

Routlaw
03-11-2006, 17:00
Jakoś nie działa mi ten adres...

matka_Wariatka
03-11-2006, 22:26
zawsze moge pomoc :) mam juz jakies doswiadczenie.

a moze by tak zalozyc podforum fotografia stockowa ? jako moderator matka_wariatka, docelowo miejsce gdzie mozna by zadawac wszelkie pytania odnosnie stockow, tym bardziej ze jest co najmniej kilku (jesli nie kilkunastu, liczac tych co sie nie przyznaja) uzytkownikow stockow, plus dochdzi kilku ktorzy takie plany maja, zamiast wpisywac wszystko w tym jednym watku to tam mozna by to podzielic na kilka watkow i wszystko krok po kroku wyjasnic
co wy na taka propozycje ?

oddech - dzieki wielkie, mrowcza to fakt ale jaka przyjemna i tworcza, jest odpowiednia motywacja :mrgreen:

frikmen - planuje nauczyc sie jak najwiecej i dzialac, niekoniecznie na stockach, zobaczymy jaki los mam zapisany w gwiazdach 8-)
to dopiero poczatki.

mario1275
04-11-2006, 00:23
matka.. masz niezłe wyczucie kompozycji - coś studiowałaś czy to wrodzone:)??

matka_Wariatka
04-11-2006, 10:46
matka.. masz niezłe wyczucie kompozycji - coś studiowałaś czy to wrodzone:)??

dzieki :grin:
ani jedno ani drugie - rzecz nabyta :) przekladanie, ukladanie, dopasowywanie, praktyka, po czasie sa jakies efekty.

Hallgerd
04-11-2006, 11:26
Mam nadzieję, że to kwestia doświadczenia. Zachęcona naturalnością zdjęć Twoich i Iwki próbowałam ułożyć kilka ogórków i ząbków czosnku , co za męka... , nic nie chciało sie ułożyc, w kadrze ciągle wcale niemalowniczy bałagan. Teraz dopiero w pełni podziwiam Twoje prace i dzisiaj będę próbować dalej

mario1275
04-11-2006, 12:52
matki do boju:)

liquidsound
04-11-2006, 18:59
A pytanie: robiac zdjecia modelkom w stylu typowo do uzywacia w layout'cie strony mozna zarobic??

miszaqq
05-11-2006, 15:51
Jesli ktos ma juz konto w ktoryms z tych stockow: Dreamstime, Stockxpert lub Bigstockphoto i chcialby mi podac swoj Referrer ID lub podeslac linka do rejestracji z jego referrer ID to bardzo prosze, nie wiem czy te stocki daja jakas prowizje w wysokosci pewnie promila zarobkow, ale zawsze przy rejestracji moge podac jesli to ma jakies znaczenie.
Bede sie na nich rejestrowal jutro, wiec jesli sa chetni to czekam na info.
pzdr
m.

Macio
05-11-2006, 16:18
Jesli ktos ma juz konto w ktoryms z tych stockow: Dreamstime, Stockxpert lub Bigstockphoto i chcialby mi podac swoj Referrer ID lub podeslac linka do rejestracji z jego referrer ID to bardzo prosze, nie wiem czy te stocki daja jakas prowizje w wysokosci pewnie promila zarobkow, ale zawsze przy rejestracji moge podac jesli to ma jakies znaczenie.
Bede sie na nich rejestrowal jutro, wiec jesli sa chetni to czekam na info.
pzdr
m.

A ja ew o fotolię i istockphoto ;) Będę rejestrował się dziś, więc mogę komuś coś zasilić jesli jest taka opcja ;)

scooter
05-11-2006, 23:43
A ja się będę jutro na te rejestrował:

więc proszę chętnych o ID ;)

Elandril
05-11-2006, 23:46
Jedna rzecz mnie interesuje. Czy wysylacie RAWy razem ze zdjeciami? Wiem, ze na Dreamstime jest taka opcja. Korzysta ktos z tego?

matka_Wariatka
05-11-2006, 23:48
Jedna rzecz mnie interesuje. Czy wysylacie RAWy razem ze zdjeciami? Wiem, ze na Dreamstime jest taka opcja. Korzysta ktos z tego?

nie praktykuje, nie wiem jak inni.
mozesz w profilu napisac, ze RAW na zyczenie.

Jac
05-11-2006, 23:59
ustawka na bitwe powedrowala tutaj (http://canon-board.info/showthread.php?t=16052) ;)

matka_Wariatka
06-11-2006, 00:07
dzieki Jac :)

perqsista
06-11-2006, 09:19
Tak BTW to jestem jak narazie niemille rozczarowany istockiem. Był to pierwszy stock na którym się zarejestrowałem ponad 2 tyg temu. (później były Shutterstock, Fotolia, Dreamstime). Chyba nie nadążają z reviewami dla nowych fotografów. Do dnia dzisiejszego nie mogę wysyłać zdjęć-cały czas mam status: Pending Approval. Na ShutterStocku trwało to trochę ponad tydzień, a w ciągu 2 tygodnia zarobiłem na przyzwoite wino (ponad 8$).

miszaqq
06-11-2006, 09:26
do istocka trzeba miec cierpliwosc :D ja tez sie chcialem poddac na poczatku, nie zdziw sie rowniez pozniej bo czasami review wyslanych zdjec nawet jak juz jestes approved trwa do 10 dni, chociaz ostatnie ktore wyslalem przeszly w 4 dni. A wiec trzeba sie uzbroic w cierpliwosc i czekac ...

matka_Wariatka
06-11-2006, 09:42
Tak BTW to jestem jak narazie niemille rozczarowany istockiem.

a podejrzewam, ze bedziesz najbardziej zadowolony z zarobkow :)
przynajmniej ja tak mam i nie tylko.

Teo
07-11-2006, 23:21
a mam takie pytanie: o jakiej minimalnej prędkości łączem netowym trzeba dysponować, żeby w ogóle posłać fotę do banku ? I żeby nie trwało to
w nieskończoność....? Neostrada 512 kb/s wystarczy ?

adamek
07-11-2006, 23:23
ja dałem radę. :)
Ogólnie z tej neostrady da radę wysyłać zdjęcia.

miszaqq
07-11-2006, 23:46
a mam takie pytanie: o jakiej minimalnej prędkości łączem netowym trzeba dysponować, żeby w ogóle posłać fotę do banku ? I żeby nie trwało to
w nieskończoność....? Neostrada 512 kb/s wystarczy ?

nie patrz na szybkosc download'u tylko uploadu, ja mam lacze z telewesta 2Mb tylko ze upload mam 256kbps, dlatego tez zamierzam sie upgradeowac na cos wyzszego, bo i szybkosc uploadu wowczas rosnie

dla neo 512 upload wynosi chyba 128kbps

moj net to (sprawdzane przez www.numion.com ):

Download speed: 1,883.91 kilobit/sec (235.48 kilobyte/sec)
Upload speed: 203.87 kilobit/sec (25.48 kilobyte/sec)

i bywa to dokuczliwe jak wysylasz wieksze ilosci

Hallgerd
07-11-2006, 23:54
Mam neostradę 512 i spokojnie przesyłam zdjęcia Używam ftp, włączam i idę zająć się domem i dziećmi, po godzinie wracam, wrzucam na inny stock i znowu do swoich zajęć. Wieczorem jak poukładam maluchy do snu siadam i opisuję.

Teo
08-11-2006, 00:19
o rany....będzie trzeba się poduczyć :) co to jest ftp ? i czy fotek nie można opisać przed wysłaniem np. za pomocą PixVue ?

adamek
08-11-2006, 01:40
pewnie ze mozna opisac, nawet polecamy --> jest wowczas szybciej. :)

ftp - najlepszy chyba sposob na przesylanie plikow.
najprosciej: total commander.

rysiaczek
08-11-2006, 01:57
najprosciej: filezilla:)

Routlaw
08-11-2006, 09:41
Neostrada 512 kb/s wystarczy ?Jak mus to mus ja mam neostrade 128 i wysyłam. Troche to trwa ale działa. Jak mam wiecej zdjęć to zabieram do pracy i z niej wysyłam.

Reno
08-11-2006, 10:29
pewnie ze mozna opisac, nawet polecamy --> jest wowczas szybciej. :)

ftp - najlepszy chyba sposob na przesylanie plikow.
Adamek, jak opisać przed wysłaniem? Hmmm.
(Nie mam konta na shutters, najbardziej uciążliwe jest opisywanie zdjęć na fotolii.)

adamek
08-11-2006, 11:22
Tak jak każde opisywanie zdjęć.
bierzesz jakiś program który obsługuje tagi iptc.
np: darmowy pixvue (acz ja gonie lubię) :)
Tam opisujesz sobie - np zdjęcia z jednej sesji mogą mieć te same keywordsy. Później jak wgrasz, to zdjęcia będą już opisane. :)

Routlaw
08-11-2006, 11:42
Tam opisujesz sobie - np zdjęcia z jednej sesji mogą mieć te same keywordsy. Później jak wgrasz, to zdjęcia będą już opisane. :)
Czytam to jak bajkę o żelaznym wilku.. Nie rozumiem jak to może działać.. Musze sprawdzić..

adamek
08-11-2006, 11:48
:lol:
Tylko w ten sposob opisuja swoje zdjecia fotoreporterzy. :D

Routlaw
08-11-2006, 11:56
sprawdzałeś tą metodę na jakimś stocku?

adamek
08-11-2006, 12:20
tak.
na fotolii.
potrzebujesz programu ktory obsluguje tagi iptc.

miszaqq
08-11-2006, 19:44
tak.
na fotolii.
potrzebujesz programu ktory obsluguje tagi iptc.

OK, keywords to rozumiem ze sobie pobierze, ale nadal masz zabawe z wybieraniem kategorii bo tego program chyba za ciebie nie zrobi tym bardziej ze rozne stocki maja rozne podzialy na kategorie itd.

kjoanna
08-11-2006, 22:25
witam:)

mam pytanie odnosnie rejestracji: chce podac moj aktualny adres ale kraj nie bedzie zgodny z tym co mam w ID. czy takie cos przejdzie?

pozdrawiam

adamek
09-11-2006, 00:55
No tak, wrozka nie jest. ;)
Ale z keywordsami prosciej. zawsze mniej roboty. ;P

Routlaw
09-11-2006, 00:59
spróbuje jutro z tym programem.. bede prawie jak fotoreporter ;) :mrgreen:

bartosz108
09-11-2006, 03:42
A ja znalazłem coś takiego

http://www.prostockmaster.com/index.php

Czy ktoś z was na tym pracował?

Nemeo
09-11-2006, 09:48
Zarejestrowałem się na www.fotolia.com, zdałem jakiś beznadziejny test, wrzuciłem 5 zdjęć, dostałem e-mailem wiadomość że wszystkie zostały zaakceptowane, ale za cholere nie mogę ich znaleźć żadnym keywordsem które podawałem do zdjęcia.

Czy coś jeszcze powinienem zrobić ?

Routlaw
09-11-2006, 10:09
w tym mailu który dostałeś było napisane że bedą wykrywane przez wyszukiwarkę w ciągu 24h... :)
BTW wpisałem w ich wyszukiwarkę Nemeo i znalazło mi takie folio: http://www.fotolia.com/p/179948 ;)

Nemeo
09-11-2006, 12:09
w tym mailu który dostałeś było napisane że bedą wykrywane przez wyszukiwarkę w ciągu 24h... :)
[/url] ;)

to dlatego nie mogłem znaleźć zdjęć, WIELKIE DZIĘKI:lol:

Priest
15-11-2006, 12:22
do istocka trzeba miec cierpliwosc :D ja tez sie chcialem poddac na poczatku, nie zdziw sie rowniez pozniej bo czasami review wyslanych zdjec nawet jak juz jestes approved trwa do 10 dni, chociaz ostatnie ktore wyslalem przeszly w 4 dni. A wiec trzeba sie uzbroic w cierpliwosc i czekac ...

a ja miałem szczęście :) wysłałem 3 sample, po pół godzinie napisali, żebym wysłał inne (bo wszystkie były na ten sam temat). Wysłałem inne i po godzinie były zaaprobowane :)

A co do opisywania zdjęć, nie można tego zrobić normalnie w windowsie np? Klikając właściwości->podsumowanie->zaawansowane? Tam można wpisać temat, opis, słowa kluczowe, autora.

schabu
15-11-2006, 15:02
spróbuje jutro z tym programem.. bede prawie jak fotoreporter ;) :mrgreen:

to sproboj fotostation:D

Routlaw
15-11-2006, 15:25
to sproboj fotostation:D
Jako że jeszcze nie spróbowałem tamtego, to spróbuje obu.. Dzięki :)

schabu
15-11-2006, 20:03
u mnie w redakcji z tego korzystamy ale jest to bardzo popularny program.tylko ze dosyc trudno dostepny na necie:/

Routlaw
15-11-2006, 20:22
u mnie w redakcji z tego korzystamy ale jest to bardzo popularny program.tylko ze dosyc trudno dostepny na necie:/
Sciągnąłem 30dniową wersje, jutro się zastanowie jak ją przedłużyć :)

adamek
16-11-2006, 03:34
No stary.
Jak Cię będzie stać to jesteś dobry. ;]

schabu
16-11-2006, 12:07
ja w domu mam ten sam problem.szukalem po torrentach tego programu ale nie moglem znalesc.

Emielcia
16-11-2006, 12:46
Cześć, ja również polecam stocki do zarabiania pieniążków :-)
Z mojego doświadczenia wynika, że najbardziej opłacalne to:
IStock (http://istockphoto.com/index.php?refnum=EmiSta), ShutterStock (http://submit.shutterstock.com/?ref=6301), Fotolia (http://www.fotolia.com/partner/5307), DreamsTime (http://www.dreamstime.com/res79563)

A co do opisywania zdjęć, nie można tego zrobić normalnie w windowsie np? Klikając właściwości->podsumowanie->zaawansowane? Tam można wpisać temat, opis, słowa kluczowe, autora.

Probowalam tak kiedyś. Niestety w ten sposob zapisuje sie te dane do EXIF. A stocki zczytuja keywordsy i opisy z IPTC. Tak więc potrzeby jest do tego jakis inny program.
Na przykład jest taki programik EXIFER - on obsługuje edycje EXIF i IPTC.

A tutaj moje foty na IStock (http://www.istockphoto.com/user_view.php?id=652375&refnum=EmiSta) i na SS (http://shutterstock.com/gallery.mhtml?id=6301)

bartosz108
16-11-2006, 14:02
Fajne zdjęcia Emielcia!
A to moje
http://www.shutterstock.com/gallery-74218p1.html

Routlaw
16-11-2006, 14:31
Bartosz - niezłe foty.. No i sporo ich masz.. Od dawna jesteś na SS?
No i żeby nie było że pytam o pieniądze to zapytam ile masz średnio downloadów dziennie? tak mniej wiecej :)

muflon
16-11-2006, 16:47
http://www.shutterstock.com/gallery-74218p1.html
Heh, tak mi wpadło parę zdjęć w oko aż tu nagle w wyborczej:
http://kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53663,3734898.html
http://kobieta.gazeta.pl/aliasy/mod/super_zoom.jsp?xx=3739361
:-D

Vitez
16-11-2006, 19:45
Schabu, Routlaw - usuncie prosze z wlasnej woli wasza wymiane pogladow na temat nielegalnych sposobow zdobycia tego oprogramowania i kontynuujcie ten temat prywatnie.
Z gory dziekuje.

Routlaw
16-11-2006, 20:43
mogłeś sam je ciachnąć przecież :) wiesz jakie to kasowanie było forsowne dla mojego łącza :D

schabu
16-11-2006, 23:53
juz to robimy prywatnie;) a co do tematu - czy nie mysleliscie zeby sprzedawac zdjecia ktore wystawiacie na stockach, sprzedawac takze agencjom reklamowym z waszych okolic??

bartosz108
17-11-2006, 00:33
Heh, tak mi wpadło parę zdjęć w oko aż tu nagle w wyborczej:
http://kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53663,3734898.html
http://kobieta.gazeta.pl/aliasy/mod/super_zoom.jsp?xx=3739361
:-D

HURRRA !!!
SUPER FAJNIE ŻE GIT.
TO MOJA FOTKA
Dzięki muflon

routlaw w shutterstocku jestem od miesiąca i mam koło 40 pobrań dziennie.

Pozdrawiam

stratus
17-11-2006, 11:14
Niedawno zapisałem się na Shutterstock i ShutterPlanet ale jak narazie do pierwszego nie mam zastrzeżeń ale ten ostatni to przecież lekka przesada, obiecują zatwierdzanie zdjęć w ciągu trzech dni jeśli dobrze doczytałem a ja juz czekam tydzień, a tam nic się nie dzieje, jakaś stagnacja. W ciągu tego tygodnia dodano na stronę chyba ze 4 zdjęcia wogóle, a moje dalej w poczekalni, juz nawet przestałem dosyłać bo nie wiem czy to ma sens.
Tu wywołam do tablicy Routlaw bo widziałem Twoje foty na tym stocku - czy miałeś podobne doświadczenia?

Routlaw
17-11-2006, 13:36
routlaw w shutterstocku jestem od miesiąca i mam koło 40 pobrań dziennie.
Pozdrawiam
Od miesiąca?????? I ponad 800 zdjęć? WOW co za tempo...

Tu wywołam do tablicy Routlaw bo widziałem Twoje foty na tym stocku - czy miałeś podobne doświadczenia?
Odpuściłem sobie ten serwis.. 4zł w pół roku.. Nie ma co..

perqsista
17-11-2006, 13:47
Na przykład jest taki programik EXIFER - on obsługuje edycje EXIF i IPTC.

Darmovy Irfan View obsługuje bez problemu edycję IPTC.

Emielcia
17-11-2006, 15:41
Darmovy Irfan View obsługuje bez problemu edycję IPTC.

Obsługuje po zainstalowaniu pluginy chyba, czy taki goły tez?

perqsista
17-11-2006, 16:10
Nie wiem, bo zawsze instaluje z pluginami:)

bartosz108
18-11-2006, 03:58
Od miesiąca?????? I ponad 800 zdjęć? WOW co za tempo...

Dziękuję za uznanie.
Jak foty są opisane to szybko idzie. :-D

pazurek
18-11-2006, 14:53
Mam taka propozycje, moze ktos rozpocznie nowy watek w ktorym kazdy moglby wrzucic namiary na swoje konta stockowe, tak zeby kolejni zainteresowani byli w stanie wspomoc ludzi z CB, wpisujac ich ID w polu "polecajacy"? :)

Ja mam w planach zalozenie swoich kont i sprobowanie tej zabawy, moglbym wiec sie pod kogos podpiac. ;)

Routlaw
18-11-2006, 22:42
Mam taka propozycje, moze ktos rozpocznie nowy watek w ktorym kazdy moglby wrzucic namiary na swoje konta stockowe, tak zeby kolejni zainteresowani byli w stanie wspomoc ludzi z CB, wpisujac ich ID w polu "polecajacy"? :)

Ja mam w planach zalozenie swoich kont i sprobowanie tej zabawy, moglbym wiec sie pod kogos podpiac. ;)
Długo długo miałem w podpisie link z takim namiarem do rejestracji z moim numerem referencyjnym na shutterstocku, jednak jeden z moderatorów zasugerował mi że jest to niezgodne z regulaminem forum. Nie chciało mi się pisać pytania o zgodę do Hazana, wiec zamieniłem ów link na link do PW. Jeśli będziesz chciał wesprzeć moją osobę to daj znać a podam Ci namiar przez PW.
Pozdrawiam i zachęcam do Stock'owania :)

goliat01
18-11-2006, 23:47
bartosz108, a ta mućka poczciwa, nasza polska (rasy holenderskiej) to miała jakieś pobrania??? Toż to prawdziwe, nieumyte bjuti!

Routlaw
19-11-2006, 00:27
Dziękuję za uznanie.
Jak foty są opisane to szybko idzie. :-D
No moje też są opisane a schodzą różnie :)
No ale jakość zdjęć nas mocno różni... :?

bartosz108
19-11-2006, 01:52
bartosz108, a ta mućka poczciwa, nasza polska (rasy holenderskiej) to miała jakieś pobrania??? Toż to prawdziwe, nieumyte bjuti!

U mnie w rankingu na miejscu 9 trzyma się dziarsko. HEHE
Aż dziw człowieka bierze. :confused:

No moje też są opisane a schodzą różnie :)
No ale jakość zdjęć nas mocno różni... :?

Szybko idzie dodawanie do shutterstock'a.
A sprzedaż to już jak Bóg da i partia pozwoli.
Biorą raczej wszystko, a najwięcej z kilkoma modelami.
Poza tym ciężko oceniać zdjęcia, zajmujemy się różnymi tematami.
To co tam (microstock's) wsadzam to starocie, nowe sesje wstawiam do BE&W.
Bardzo solidna polska agencja!
www.bew.pl

Polecam lekturę :
http://www.microstockgroup.com/forum/

Teo
21-11-2006, 22:31
czyli rozumiem, że z takich stocków internetowych....da się żyć ?!

nastier
21-11-2006, 22:33
zyc to chyba za duzo powiedziane:) ale jak widac na powyzszych przykladach na zabawki starcza ;)

sergi
21-11-2006, 22:55
mam pytanko do studyjnych microstockowców przedmiotów małych, srednich oraz macro ;)
macie body z cropem 1.6 i okolo 8k na obiektywy. Jakie byscie wybrali?

Jac
21-11-2006, 22:59
TS-E 45 :-) i 100macro jesli do micro

McKane
22-11-2006, 00:03
Ja za Jacem ... z taka kasa jedno dobre szkielko makro (moze byc np tamron 90 - wyjdzie taniej a jakosciowo podobnie) oraz TS-E. Ten drugi dzieki kontroli plaszczyzny ostrosci idealnie nadaje sie do takich celow.

wd
30-11-2006, 13:38
Witam wszystkich,
To mój pierwszy, i mam nadzieje nie ostatni, post na tym forum.

Czytam z zainteresowaniem wątek i widzę, że nikt jakoś nie zainteresował się kwestią podatków od zarobków na stockach.
Czy ktoś może mi udzielić odpowiedzi jak to wygląda? Co robić, żeby być w zgodzie z obowiązującym prawem podatkowym. Czy wystarczy po prostu co roku podsumować to co wpłynęło na konto i samemu sobie policzyć? Czy są jakieś regulacje prawne w tym względzie? Jakie są koszty uzyskania przychodu, czy płaci się od tego jakieś ZUSy itp.

Pozdrawiam,
Waldek

Avadra_K
30-11-2006, 14:23
Witam wszystkich,

Czytam z zainteresowaniem wątek i widzę, że nikt jakoś nie zainteresował się kwestią podatków od zarobków na stockach.
Czy ktoś może mi udzielić odpowiedzi jak to wygląda? Co robić, żeby być w zgodzie z obowiązującym prawem podatkowym. Czy wystarczy po prostu co roku podsumować to co wpłynęło na konto i samemu sobie policzyć? Czy są jakieś regulacje prawne w tym względzie? Jakie są koszty uzyskania przychodu, czy płaci się od tego jakieś ZUSy itp.

Pozdrawiam,
Waldek

:-( Qrcze a to jest akurat bardzo dobre pytanie, na które też nie jestem w stanie sobie odpowiedzieć. :mrgreen:

mmw
30-11-2006, 15:07
Nie wiem jak ZUS, ale jeśli chodzi o podatki to wstępnie powiem, że zagraniczne podmioty muszą na koniec roku wystawić dokument potwierdzający wypłaconą kasę, którą doliczamy do zeznania rocznego.

To jest wstępna informacja z pamięci. Upewnię się i jutro potwierdzę.

matka_Wariatka
30-11-2006, 15:41
Witam wszystkich,

co miesiac wypelniam PIT-53 /do 20 kazdego miesiaca/.
jest obowiazek rozliczania sie za kazdy miesiac a nie raz czyli na koniec roku.
stocki nie dostarczaja rocznego rozliczenia niestety, jestli nie jestes obywatelem USA.
co do ZUSu to nie place.

dentharg
30-11-2006, 16:19
Matka, a jak to ujmuje się w zeznaniu rocznym?

wd
30-11-2006, 23:57
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Dzisiaj po raz pierwszy w życiu dowiedziałem się o PIT-53 ;)

Matka, a jak to ujmuje się w zeznaniu rocznym?W rocznym to chyba standardowo - sumujesz przychody, zaliczki itd. z poszczególnych miesięcy i zwyczajnie dopisujesz do zeznania rocznego. Chyba się nie mylę?

Priest
01-12-2006, 00:05
co miesiac wypelniam PIT-53 /do 20 kazdego miesiaca/.

a wpisuje się tam sumę sprzedaży w danym miesiącu ze stocka, czy kwotę uwzględnia się dopiero jak otrzyma się pieniądze na konto?

matka_Wariatka
01-12-2006, 00:53
a wpisuje się tam sumę sprzedaży w danym miesiącu ze stocka, czy kwotę uwzględnia się dopiero jak otrzyma się pieniądze na konto?

rozliczam sie z fizycznych wplywow na konto w danym miesiacu,
nie musisz wyplacac pieniedzy co miesiac, mozesz kisic je tam i przez 10 miesiecy ;)

wd2001 dokladnie tak.

wd
01-12-2006, 10:06
A ja mam jeszcze dalsze pytania. Jak to jest z płatnościami. Wszelkiej maści stocki wypłacają jak rozumiem w dolarach lub euro.
I co dalej?
Podaję im konto bankowe, na które powinni wpłacić? Bank przeliczy mi na PLN po aktualnym kursie czy muszę mieć konto dewizowe?
Wyczytałem już, że płatności przesyłają czekiem, którego realizacja dość słono może kosztować albo przez PayPal. Czy są jakieś inne formy?
Pozdrawiam,
Waldek

matka_Wariatka
01-12-2006, 10:17
stocki wyplacaja w $ - wybierasz forme platnosci MoneyBookers albo PayPal, stamtad platnosc wedruje przeliczona po kursie dnia na ror.
czeki to juz przeszlosc na szczescie :D

wd
01-12-2006, 10:23
czeki to juz przeszlosc na szczescie :DNo to na szczęście :)
Teraz to już wiem chyba (prawie) wszystko. Jeszcze raz dzięki wszystkim, którzy odpowiedzieli. matka_Wariatka - Tobie szczególnie :) Co to znaczy doświadczenie... :p

matka_Wariatka
01-12-2006, 10:25
prosze bardzo wd2001 :)

Priest
01-12-2006, 11:04
rozliczam sie z fizycznych wplywow na konto w danym miesiacu,
nie musisz wyplacac pieniedzy co miesiac, mozesz kisic je tam i przez 10 miesiecy ;)

o to właśnie mi chodziło, dzięki :)

wd
03-12-2006, 11:59
A ja pociągnę wątek i pytania dalej ;)
Na stockach widzę, że zdjęcia wystawiane są (zazwyczaj) w wersjach małe, średnie i duże. Czy to znaczy, że jakbym wrzucał swoje, to muszę przygotować zdjęcia odpowiedniego rozmiaru czy to jakoś automatycznie przez stocka jest załatwiane?

Routlaw
03-12-2006, 12:10
wrzucasz najwieksze jakie masz.. Te rozmiarówki to oni sami robią. Chociaż nie wiem jak oni z moich 6.1mpix (3070x2046) robią 6140x4092 :roll:

Oakhallow
03-12-2006, 12:38
To ja mam jeszcze pytanko odnośnie tego pita. Czy to są dochody uzyskiwane za granicą czy dochody z działalności twórczej, czyli pozycja "inne" ??

Oakhallow

wd
03-12-2006, 17:22
Chociaż nie wiem jak oni z moich 6.1mpix (3070x2046) robią 6140x4092 :roll:Widziałem taki program PhotoZoom - podobno niemal bezstratnie powiększa. Chociaż przy dwukrotnym powiększeniu o jakim mówisz to chyba nie wierzę w "bezstratność".
Dzięki za odpowiedź.

Czy to są dochody uzyskiwane za granicą czy dochody z działalności twórczej??Z działalności twórczej uzyskiwane za granicą ;) Tak by na chłopski rozum mi wychodziło, ale US ma pewnie inne zdanie na ten temat. Jak zwykle... :(

pazurek
04-12-2006, 00:27
akurat dwukrotne powiekszanie jest w 100% bezstratne bo mozna po prostu z kazdego jednego piksela zrobic kwadrat z czterech :roll:

mmw
04-12-2006, 09:10
Z działalności twórczej uzyskiwane za granicą ;) Tak by na chłopski rozum mi wychodziło,

Z działalności twórczej, ale nie uzyskanej za granicą? Byłeś "za granicą" i pracowałeś tam?

ale US ma pewnie inne zdanie na ten temat. Jak zwykle...

nie US, a przepis "ma inne zdanie"...
Owszem mamy kretyńskie przepisy, ale nie wymyślają ich US.

bialy94
04-12-2006, 21:58
witam wszystkich!
Ja mam pytanie dla ludzi działających na iistockphoto.com. Na czym polega opcja "creative Network" ?? Poza tym że mozna z portfolio jednego użytkownika wskoczyć do portfolio innego. Czy warto przyłączać się do takich sieci ?

matka_Wariatka
04-12-2006, 22:45
To ja mam jeszcze pytanko odnośnie tego pita. Czy to są dochody uzyskiwane za granicą czy dochody z działalności twórczej, czyli pozycja "inne" ??

zrodla przychodow - przychody z tytulow okreslonych w art. 13 pkt 2, 4 i 6-9 ustawy, bez posrednictwa platnika - pozycja 24 na picie.

wd
05-12-2006, 00:04
akurat dwukrotne powiekszanie jest w 100% bezstratne bo mozna po prostu z kazdego jednego piksela zrobic kwadrat z czterech :roll:To chyba nie tak ;) Bo to by znaczyło, że równie dobrze możemy bezstratnie powiększać 4x, 8x itd. Tylko coś co powszechnie określa się "pikselozą" będzie coraz bardziej widoczne, a więc straty na jakości obrazu muszą być. Cienias jestem, ale podstawy jak tworzony jest obraz na matrycy i potem w kompie, to sobie jakieś przyswoiłem.

Z działalności twórczej, ale nie uzyskanej za granicą? Byłeś "za granicą" i pracowałeś tam?Ja nie, ale płatnik i jego siedziba tak ;) Ale to dalej "na chłopski rozum" :P
Off topic (moderatorzy, wybaczcie albo skasujcie):

Owszem mamy kretyńskie przepisy, ale nie wymyślają ich US.Fakt, ale i tak ich nie lubię :p Jak większości państwowych urzędów, które bezproduktywnie przeżerają moje podatki :evil:

rysiaczek
05-12-2006, 00:23
To chyba nie tak ;) Bo to by znaczyło, że równie dobrze możemy bezstratnie powiększać 4x, 8x itd. Tylko coś co powszechnie określa się "pikselozą" będzie coraz bardziej widoczne, a więc straty na jakości obrazu muszą być. Cienias jestem, ale podstawy jak tworzony jest obraz na matrycy i potem w kompie, to sobie jakieś przyswoiłem.

OT: no to powtorka tych podstaw Cie czeka!;) Samo slowo 'bezstratnie' wyjasnia wszystko - bez utraty informacji. Dlaczego mialbys utracic informacje przy powiekszaniu x2, x4 itd? Przeciez kazdy pixel jest kopiowany odpowiednia ilosc razy. A pikseloza to cos innego jest...:rolleyes: