Zobacz pełną wersję : Zarabianie na zdjeciach
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
fotoaloja
11-10-2007, 09:01
hehehie, na stocekspert po moim mailu, że mogliby uszaniwać cudzą pracę i zaaprobować choć kilka zdjęć z serii dziś mi zaakceptowali po kilka z tej reszty, co nie zdoąrzyli odrzucić:)
może faktycznie się to nie sprzeda, ale wolę sprawdziś to sobiście;P
od jakiegoś czasu został mi tylko laptop, a w nim szarość z tego zdjęcia było widać dopiero pod bardzo nienaturalnym kątem...
Pozdrawiam,
Robert
to kiepski masz ekran w typ lapie ... u mnie widać, co prawda nie na miniaturze, ale widać
Na DREAMSTIME mają chyba jakieś "złe dni" czy coś bo odrzucają mi wszystko.. nawet to co na fotolii cieszy sie zainteresowaniem i było przyjęte od razu. Dziwne mają powody.... czepiają sie byle czego
bartosz108
11-10-2007, 12:02
Do skalibrowania monitora polecam narzędzia z wątku " Monitor LCD - jaki ?"
http://canon-board.info/showthread.php?t=15798
Jest tam wymienionych kilka stron i sposobów na skalibrowanie monitora na "oko".
Ciekawe posty w tym temacie zaczynają się od nr #860.
Przy pracy ze stockami kalibracja monitora to sprawa kluczowa i nie chodzi tylko o kolory, ale przede wszystkim o kontrast.
Popularnością cieszą się zdjęcia mocno nasycone, a bez kalibracji można zmajstrować niezły syf z całkiem dobrego zdjęcia.
Jeśli macie dojście do kalibratora radzę użyć.
Jeżeli człowiek nie chce przeznaczyć ładnych kilku Kpln na monitor LCD lub jeszcze lepiej LED to naprawdę warto postawić sobie jakiś zwykły crt. Teraz taki z wyższej półki można dostać za 300 - 400 pln. Przygotowywanie zdjęć i to zarobkowo na kiepskim LCD to aberracja i to nie koniecznie chromatyczna :)
Do skalibrowania monitora polecam narzędzia z wątku " Monitor LCD - jaki ?"
http://canon-board.info/showthread.php?t=15798
Jest tam wymienionych kilka stron i sposobów na skalibrowanie monitora na "oko".
Ciekawe posty w tym temacie zaczynają się od nr #860.
Przy pracy ze stockami kalibracja monitora to sprawa kluczowa i nie chodzi tylko o kolory, ale przede wszystkim o kontrast.
Popularnością cieszą się zdjęcia mocno nasycone, a bez kalibracji można zmajstrować niezły syf z całkiem dobrego zdjęcia.
Jeśli macie dojście do kalibratora radzę użyć.
dzięki za info...
tak się zastanawiam czy złym pomysłem byłoby podpięcie laptopa pod plazme i dobra kalibracja plazmy...
monitor faktycznie moglbym sobie dobry zalatwic, ale nie mam miejsca w którym mógłby bezkonfliktowo egzystować... co myślicie o pomyśle z plazmą?? czy ma to sens?
bartosz108
11-10-2007, 17:45
Jeżeli człowiek nie chce przeznaczyć ładnych kilku Kpln na monitor LCD lub jeszcze lepiej LED to naprawdę warto postawić sobie jakiś zwykły crt. Teraz taki z wyższej półki można dostać za 300 - 400 pln. Przygotowywanie zdjęć i to zarobkowo na kiepskim LCD to aberracja i to nie koniecznie chromatyczna :)
To nie jest takie proste.
Po pierwsze monitory CTR trzeba kalibrować częściej bo się wypalają.
Po drugie od mniej więcej 4 lat nie są produkowane i znaleźć nie wypalony graniczy z cudem.
Szukając dobrego CTR straciłem tylko tydzień czasu i skończyło się na zakupie nowego LCD.
Ja byłem bardzo zadowolony ze swojego SONY ale jak zakupiłem EIZO S2031W to niestety okazało się że kolory są OK ale czerni i kontrastu już tam nie było.
Jak mówi stare przysłowie "z braku laku i kit dobry" lecz mówimy tu o zarabianiu na zdjęciach więc warto zainwestować w sprzęt.
Yeah :)
"Thank you for joining the ShutterStock Submission program.
The ID you uploaded has been approved, and you may now
begin uploading photos.
Regards,
ShutterStock Support"
No to zaczynamy zabawę :)
Jak najszybciej wysłać te 10 zdjęć?
Na stronie głównej mojego profilu kliknąłem Submit Photos [mam nadzieję, że dobrze :)]
Korzystać z ftp czy http?
od jakiegoś czasu został mi tylko laptop, a w nim szarość z tego zdjęcia było widać dopiero pod bardzo nienaturalnym kątem...
Pozdrawiam,
Robert
Np. paleta "Info" w Photoshopie prawdę Ci powie. Warto objechać rogi takich fotek kursorem i sprawdzić wartości składowych.
Bartosz108 a jednak CRT (ang. Cathode-Ray Tube) ale to tak na marginesie. Można upolować jeszcze nówki sztuki z magazynów hurtowni itp. A i tak nawet wypalona bańka lepiej sobie radzi jak przeciętny LCD. No ale to już kwestia gustu.
Korzystać z ftp czy http?
Zdecydowanie FTP.
piotrzuraw
11-10-2007, 23:24
hehehie, na stocekspert po moim mailu, że mogliby uszaniwać cudzą pracę i zaaprobować choć kilka zdjęć z serii dziś mi zaakceptowali po kilka z tej reszty, co nie zdoąrzyli odrzucić:)
może faktycznie się to nie sprzeda, ale wolę sprawdziś to sobiście;P
A to fajnie mialas dobry pomysl. Ciekawe bo wlasnie doladowalem tam troche zdjec a oni ostatnio naprawde szaleja z akceptacja. Ciekawe ile mi odrzuca :mrgreen: Bo wszedzie juz sa te same :wink:
IMO jest wyrazny (czy mniej wyrazny) gradient z lewej na prawa. Jesli napisales, ze jest "isolated" to mogli odrzucic ;)
Mi też odrzucili zdjęcie na SX, za nieodpowiednie tło :evil:
Tylko, że ja kurcze nie wiem, co w tym tle jest nieodpowiedniego????
http://www.dreamstime.com/orange-christmas-ball-image3336447
Na Stockxpert wrzuciłem wczoraj 5 fotek. 3 przeszły, 2 nie (nie potrzebują takich). Najśmieszniejsze, że z dwóch bardzo podobnych, przeszła ta, moim zdaniem, dużo gorsza. Szkoda.
poruszaj suwakami kontrastu/jasnosci albo levelami. mnie na miniaturce sie pojawila jakas plama na dole...
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Mi też odrzucili zdjęcie na SX, za nieodpowiednie tło :evil:
Tylko, że ja kurcze nie wiem, co w tym tle jest nieodpowiedniego????
http://www.dreamstime.com/orange-christmas-ball-image3336447
Jest brudne w lewym, dolnym rogu
piotrzuraw
12-10-2007, 00:18
Na Stockxpert wrzuciłem wczoraj 5 fotek. 3 przeszły, 2 nie (nie potrzebują takich). Najśmieszniejsze, że z dwóch bardzo podobnych, przeszła ta, moim zdaniem, dużo gorsza. Szkoda.
Juz kilkakrotnie to sie powtarza u roznych osob ze akceptuja na stockach zdjecia ktore wg autorow sa najgorsze z wyslanych. maja zdecydwanie inny gust :mrgreen:
Juz kilkakrotnie to sie powtarza u roznych osob ze akceptuja na stockach zdjecia ktore wg autorow sa najgorsze z wyslanych. maja zdecydwanie inny gust :mrgreen:
U mnie jest to samo, zdjęcia takie sobie przechodzą bez problemu , a foty moim zdaniem dobre są odrzucane.
poruszaj suwakami kontrastu/jasnosci albo levelami. mnie na miniaturce sie pojawila jakas plama na dole...
Dzięki, teraz bedę wiedziała jak to sprawdzać :) Poprawiłam i jeszcze raz wysłałam. mam nadzieje, że teraz przejdzie. Hm, a dreamstime wziął bez problemu...
U mnie jest to samo, zdjęcia takie sobie przechodzą bez problemu , a foty moim zdaniem dobre są odrzucane.
To dlatego że wycinają konkurencję :)
Ludzie którzy sprawdzają zdjęcia do akceptacji na stokach nie są idealni. To są zwyczajni ludzie, którzy siedzą przed komputerem i przeglądają zdjęcia cały dzień, być może że maja jakiś program, który im pomaga. Nie wiem ila ja sam bym tak wytrzymał, dlatego trzeba ich zrozumieć. Trzeba zwracać uwagę na zdjęcia, które się wysyła. Na stokach nie liczy się ilość ale jakość!
bartosz108
12-10-2007, 09:35
Miałem taki przypadek na FOTOLII.
Średnio mam 70 -80 % akceptacji a na fotolii zdarzało mi się że jakiś frustrat odrzucał mi 99% zdjęć.
Prawdą jest, że to są tylko ludzie :?
Można wysyłać te same fotki kilka razy, pod warunkiem że nie przyślą nam ostrzeżenia!
Więc życzę powodzenia.
Skorupiak
12-10-2007, 10:00
Kurde...widze, ze zeby przyjeli fotki, trzeba miec niezle nerwy i cierpliwosc :) Jest na forum jakis faq (nie znalazlem nic procz wyostrzania) , ktory opisuje, co trzeba sprawdzic/zrobic, zaczym sie fotki wysle na stocka ? w jakich formatach itp itd ? Mysle, ze pomoglo by to nie tylko mi :)
Kurde...widze, ze zeby przyjeli fotki, trzeba miec niezle nerwy i cierpliwosc :) Jest na forum jakis faq (nie znalazlem nic procz wyostrzania) , ktory opisuje, co trzeba sprawdzic/zrobic, zaczym sie fotki wysle na stocka ? w jakich formatach itp itd ? Mysle, ze pomoglo by to nie tylko mi :)
http://jezykpolski.istockphoto.com/tutorial_1.0_account.php
Skorupiak
12-10-2007, 10:51
Dzieki wielkie sergi :)
pixelman
12-10-2007, 14:26
Ludzie którzy sprawdzają zdjęcia do akceptacji na stokach nie są idealni. To są zwyczajni ludzie, którzy siedzą przed komputerem i przeglądają zdjęcia cały dzień, być może że maja jakiś program, który im pomaga. Nie wiem ila ja sam bym tak wytrzymał, dlatego trzeba ich zrozumieć. Trzeba zwracać uwagę na zdjęcia, które się wysyła. Na stokach nie liczy się ilość ale jakość!
Zgadzam się z powyższym. Czasem również miewałem złość na złą ocenę i odrzucenie fotki.
Ale po osiągnięciu pewnego stażu zacząłem ich rozumieć i nigdy nie składałem reklamacji.
Tutaj nikt nikomu nie robi na złość ani łaski:)
Należy samemu wyselekcjonować zrobione fotki i nie wysyłać wszystkiego jak leci, byle więcej.
Ale może to wszystko przychodzi z czasem.
fotoaloja
12-10-2007, 18:47
Należy samemu wyselekcjonować zrobione fotki i nie wysyłać wszystkiego jak leci, byle więcej.Ale może to wszystko przychodzi z czasem.
myślę, że tu masz rację
za czasem zarówno uczy się człowiek jak wysyłać, co wysyłać i ile wysyłać
na początku się wielu rzeczy nie wie, nie widzę a i problem ma się z podjęciem decyzji co wywalić a co się nada
myślę, że normalne i oni tam o tym wiedzą:)
Kurde...widze, ze zeby przyjeli fotki, trzeba miec niezle nerwy i cierpliwosc Jest na forum jakis faq (nie znalazlem nic procz wyostrzania) , ktory opisuje, co trzeba sprawdzic/zrobic, zaczym sie fotki wysle na stocka ? w jakich formatach itp itd ? Mysle, ze pomoglo by to nie tylko mi
w mojej stopce jest strona a na niej to, może ciut będzie ci łatwiej:
http://fotografia.stocki.prv.pl/pl/001/013/
Skorupiak
12-10-2007, 20:42
Ano...nastepna strona, na ktorej jest sporo informacji..dzieki wielkie :)
Nie chciałem zakładac nowego topicu wiec pisze tu bo to też sie zarabiania na fotografii tyczy. Otóż, fotografuje od 2lat mniej wiecej, póki co jeszcze się ucze wiec nie mam na to zbyt dużo czasu. Ale zdarza się, że np. w wakacje, na warsztatach tanecznych, czy w weekendy gdzies jade i robie zdjecia. I np. co do warsztatów - kolejnego dnia po pokazie finałowym widziałem i w wyborczej i tutej.pl i gdzies jeszcze zdjecia dużo gorsze od moich (w przyszłym roku z moich zdjec bedzie razem z warsztatami wystawa w szkole baletowej). Owszem, jakbym miał codziennie latac na jakieś nudne dla mnie uroczystosci to bym nie wkładał w zdjecia tyle serca. No, ale jakoś sie pogodziłem że inni zarobili na gorszych od moich zdjec. I tu sie pojawia pytanie. Czy internetowe serwisy wszelakie i regionalne wydania np. wyborczej mają własnych fotografów i TYLKO od nich biorą zdjęcia? Czy np. ja, przypadkiem robiąc swietne zdjecie na jutrzejszym poznańskim maratonie mam szansę je opublikowac w wyborczej (o odpłatnosci na razie nie myslę)? A jeśli tak to gdzie i kiedy musiałbym je wysłac i w ogóle?
Pozdrawiam focących z dłuższym stażem i doświadczeniem :)
Ale się rozpisałem, a nie pisałem o wyższosci canona nad nikonem ani eLek nad nie eLkami ;p
Nie chciałem zakładac nowego topicu wiec pisze tu bo to też sie zarabiania na fotografii tyczy. Otóż, fotografuje od 2lat mniej wiecej, póki co jeszcze się ucze wiec nie mam na to zbyt dużo czasu. Ale zdarza się, że np. w wakacje, na warsztatach tanecznych, czy w weekendy gdzies jade i robie zdjecia. I np. co do warsztatów - kolejnego dnia po pokazie finałowym widziałem i w wyborczej i tutej.pl i gdzies jeszcze zdjecia dużo gorsze od moich (w przyszłym roku z moich zdjec bedzie razem z warsztatami wystawa w szkole baletowej). Owszem, jakbym miał codziennie latac na jakieś nudne dla mnie uroczystosci to bym nie wkładał w zdjecia tyle serca. No, ale jakoś sie pogodziłem że inni zarobili na gorszych od moich zdjec. I tu sie pojawia pytanie. Czy internetowe serwisy wszelakie i regionalne wydania np. wyborczej mają własnych fotografów i TYLKO od nich biorą zdjęcia? Czy np. ja, przypadkiem robiąc swietne zdjecie na jutrzejszym poznańskim maratonie mam szansę je opublikowac w wyborczej (o odpłatnosci na razie nie myslę)? A jeśli tak to gdzie i kiedy musiałbym je wysłac i w ogóle?
Ale się rozpisałem, a nie pisałem o wyższosci canona nad nikonem ani eLek nad nie eLkami ;p
weź może do wyborczej napisz mejla, i zobacz co odpiszą...
Może nawet... Ale myślałem że są jakieś zasady co do ludzi "spoza" gazety na jakich oni mogą sprzedawac tam swoje zdjęcia. I że ktoś tu zna te zasady.
przepraszam najmocniej - pomyłka
Z tego co mi wiadomo, gazety mają swoich fotografów lub zatrudniają zewnętrznych. Są też reporterzy, którzy robią "przy okazji" swoich reportarzy również zdjęcia. Wszyscy biorą za to kasę, lub przynajmniej powinni.
Zgadzam się z powyższym. Czasem również miewałem złość na złą ocenę i odrzucenie fotki.
Ale po osiągnięciu pewnego stażu zacząłem ich rozumieć i nigdy nie składałem reklamacji.
Tutaj nikt nikomu nie robi na złość ani łaski:)
Należy samemu wyselekcjonować zrobione fotki i nie wysyłać wszystkiego jak leci, byle więcej.
Ale może to wszystko przychodzi z czasem.
Daleki jestem od wrzucania wszystkiego jak leci :)
Wyselekcjonuj starannie foty, podziel na kategorie, nagraj na płytkę razem z przeglądarką, zapakuj starannie wraz ze swoim namiarem mailowym i telefonicznym i powysyłaj na adresy redekcji z dopiskiem dział fotoedycji. Zazwyczaj jest w takim dziale osoba, która jest na tyle decyzyjna że może określać z kim będzie współpracować i jakiej tematyki szuka. Adresy wydawnictw znajdziesz w interencie lub będziesz się musiał pofatygować do najbliższego Empiku i spisać z poszczególnych gazet - ten sposób polecam gdyż będziesz mógł się naocznie przekonać jaki magazyn co zamieszcza i jakiej jakości. Nie przesyłaj do wydawnictw linków swoich galerii internetowych - nikt tam nie wejdzie.
I zawsze należy brać za swoją pracę wynagrodzenie (w takiej czy innej postaci)
extrastockphoto
14-10-2007, 22:53
Może nawet... Ale myślałem że są jakieś zasady co do ludzi "spoza" gazety na jakich oni mogą sprzedawac tam swoje zdjęcia. I że ktoś tu zna te zasady.
Witam wszystkich.
Jestem tutaj pierwszy raz i chciałbym się z Wami przywitać.
Przygotowuję właśnie serwis, a właściwie dwa serwisy opierające się na pracy fotografów i fotografów-amatorów.
Pierwszy jest typu stock a drugi typu stock-reportaż.
Jeżeli ktoś z Was, drogie Koleżanki i Koledzy, jest zainteresowany, chciałby się czegoś więcej dowiedzieć, to proszę o info na e-mail ponieważ nie wiem czy wolno mi tutaj o tym pisać.
Jeśli moderator się zgodzi, to napiszę więcej.
Dziękuję i pozdrawiam
PS
Jeżeli macie jakieś sugestie, bo przecież już jesteście doświadczeni w pracy ze stockami, to będzie to dla mnie bardzo cenne.
Witam wszystkich.
Jestem tutaj pierwszy raz i chciałbym się z Wami przywitać.
Przygotowuję właśnie serwis, a właściwie dwa serwisy opierające się na pracy fotografów i fotografów-amatorów.
Pierwszy jest typu stock a drugi typu stock-reportaż.
Jeżeli ktoś z Was, drogie Koleżanki i Koledzy, jest zainteresowany, chciałby się czegoś więcej dowiedzieć, to proszę o info na e-mail ponieważ nie wiem czy wolno mi tutaj o tym pisać.
Jeśli moderator się zgodzi, to napiszę więcej.
Giełda->Inne bym proponował ale po wymianie zdań z Hazanem (administrator forum).
cześć
mógłby mi ktos powiedziec prostymi słowami o co chodzi w tym zaznaczaniu clipping path? czytałem troche o tym ale nie jestem pewien czy dobrze to rozumiem.. podobno na stockach zdjęcia tak zrobione są bardziej poszukiwane tak?
w jpg może być zaszyta ścieżka (paths) szparowania. Czyli okalasz obiekt dokładnie ścieżką którą łatwo zamienić w zaznaczenie i prosto się ją modyfikuje. A na marginesie to mój ulubiony sposób szparowania. Robi się ją przy pomocy narzędzia pen wywoływanego Ctrl(P).
1. W oknie Layers przechodzisz na zakladke Paths
2. Tworzysz nowa sciezke
3. Pen Toolem rysujesz sciezke
4. Klikasz prawym myszki z wcisnietym Ctrl na sciezce i masz w ten sposob zaznaczony obiekt
5. Mozesz zapisac wszystko w formacie .jpg
Tu (http://www.video-tutes.com/player/player.php?id=1547&T_id=8) jeszcze link to przykladowego Tutorialu
mogę podesłać Ci prosty skrypt który napisałem - automatyzuje proces wysyłania zdjęć (poprzez ftp) - nie musisz męczyć się z dodawaniem wszystkiego przez 'formularz na stronie'.
Ze tak "odgrzeje posta" :) Wczoraj mnie zirytowalo wysylanie reczne po FTP wiec napisalem w przerwie na kawe male "cos" co pozwala na upload po FTP do kilku serwisow za jednym razem. Najlepiej uruchomic jako CGI zdalnie na szybkim serwerze, opis i pliki do sciagniecia zamiescilem tutaj (http://forum.fotografia-studyjna.info/skrypt-ulatwiajacy-rozsylanie-zdjec-do-kilku-stokow-t-65.html).
Moze ktos orientuje sie jak to dokladnie jest z prawami do sprzedawania na stockach zdjec:
1. eksponatow ktore sa w muzeum
2. zdjecie obrazu namalowanego przez kogos innego, ale na moje zamowienie ?
Witam.
Mam problem z programem FileZilla.
Otóż, zalogowałem się na ftp.shutterstock.com, z menu po lewej stronie wybrałem 10 plików. Zaznaczyłem wszystkie, kliknąłem prawym i wyślij i rozpoczął się proces wysyłania.
Jednak, w czasie owego procesu wystąpiły błędy, jak np. nieudane wysyłanie plików, w menu logowania co jakiś czas przewijały się różne polecenia i odpowiedzi.
Zostawiłem program na noc w nadziei, że program wyśle te 10 plików. Rano, po zalogowaniu się na shuttera, okazało się, że FileZilla wysłała nie 10, a .... 254 zdjęcia! Co lepsze, po wejściu na zakładkę zdjęć okazało się że fizycznie ich nie ma - tak, jakby do serwera przyszły tylko informacje z rezerwacją miejsca na dany plik. Taka jakby deklaracja, że plik istnieje, jednak na serwerze tak naprawdę nie było ani jednego zdjęcia.
Ktoś spotkał się z czymś podobnym? Jak skonfigurować FileZille? Zastanawiam się czy nie wysłać ich najnormalniej w świecie przez protokół http.....
z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Witam.
Mam problem z programem FileZilla.
Otóż, zalogowałem się na ftp.shutterstock.com, z menu po lewej stronie wybrałem 10 plików. Zaznaczyłem wszystkie, kliknąłem prawym i wyślij i rozpoczął się proces wysyłania.
Jednak, w czasie owego procesu wystąpiły błędy, jak np. nieudane wysyłanie plików, w menu logowania co jakiś czas przewijały się różne polecenia i odpowiedzi.
Zostawiłem program na noc w nadziei, że program wyśle te 10 plików. Rano, po zalogowaniu się na shuttera, okazało się, że FileZilla wysłała nie 10, a .... 254 zdjęcia! Co lepsze, po wejściu na zakładkę zdjęć okazało się że fizycznie ich nie ma - tak, jakby do serwera przyszły tylko informacje z rezerwacją miejsca na dany plik. Taka jakby deklaracja, że plik istnieje, jednak na serwerze tak naprawdę nie było ani jednego zdjęcia.
Ktoś spotkał się z czymś podobnym? Jak skonfigurować FileZille? Zastanawiam się czy nie wysłać ich najnormalniej w świecie przez protokół http.....
z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
10sztuk do testowania to możesz spokojnie przesłać przez http.
Jeśli będziesz potrzebował dużego uploadu przez ftp to skombinuj sobie jakiegoś linuxa, najwygodniej chyba bedzie wersja 'live cd' - dlaczego? w najblizszym czasie mam zamiar na swojej stronce opublikowac skrypt automatyzujacy wysylanie plikow przez ftp do stockow - dziala jak ta lala, ale musze wszystko opisac tak aby kazdy laik potrafil go ustawic do swoich potrzeb.
Pozdr.
Robert
Cholera. Odrzucili. Kiedy następna możliwość uploadu? Tam nie pisze konkretnej daty.
Cholera. Odrzucili. Kiedy następna możliwość uploadu? Tam nie pisze konkretnej daty.
Za miesiac od daty odrzucenia (rozumiem ze to SS byl).
Tak, ShutterStock
dostałem:
"Uploading has been disabled after review of your initial uploaded photos. We hope that you develop your skills and return to us at a later date. In the mean time, you can still post banners or refer photographers to Shutterstock and make money from your referals!"
czyli w skrócie znaczy to chyba tyle co - popraw się :D. Nie powiem, lekko sie wkurzyłem i straciłem zapał.
No niestety (a raczej stety!), trzeba sie przylozyc do pierwszych fotek na SS, potem zreszta tez trzeba wysylac cukiereczki ;-)
fotoaloja
17-10-2007, 12:17
a na PayPal to trzeba założyć konto osobiste czy specjalne?
a na PayPal to trzeba założyć konto osobiste czy specjalne?
jeżeli obecnie nic innego nie planujesz robić oprócz wypłat kasy ze stocków to zapewne wystarczy Ci konto osobiste. W każdej chwili możesz rozszerzyć do specjalnego.
Jeżeli przekroczysz limit obrotów lub będziesz chciała handlować na ebayu to zmuszą Cię do rozszerzenia konta na specjalne. Ja mam specjalne już od 5 lat i jest spoko ;)
cos okropnego
17-10-2007, 17:00
Witam,
jakiego clienta ftp używacie i jaki jest najlepszy do wysyłania stocków ?
Pozdrawiam
mor_feusz
17-10-2007, 17:01
total commander - ale czasmi tez cmd
Witam,
Pozdrawiam
najlepsze (i najprostsze) narzędzie do wysyłania zdjęć na stocki to wput, ale nie wiem czy istnieje wersja pod windowsa...
Tylko sftp ... Pelna kontrola.
sir-torpeda
21-10-2007, 12:23
Otóż, fotografuje od 2lat mniej wiecej, póki co jeszcze się ucze wiec nie mam na to zbyt dużo czasu. Ale zdarza się, że np. w wakacje, na warsztatach tanecznych, czy w weekendy gdzies jade i robie zdjecia. I np. co do warsztatów - kolejnego dnia po pokazie finałowym widziałem i w wyborczej i tutej.pl i gdzies jeszcze zdjecia dużo gorsze od moich (w przyszłym roku z moich zdjec bedzie razem z warsztatami wystawa w szkole baletowej).
Gazety (a już na pewno Wyborcza) mają swoich stałych fotoreporterów. I masz rację - czasami taki człowiek zrobi gorsze zdjęcie od Twojego, nie każdy jest maszyną pstrykającą za każdym razem coś na miarę World Press Photo. Różnica pomiędzy Wami jest taka, że redakcja ma gwarancję, iż fotoreporter _na pewno_ przyniesie z imprezy zdjęcie nadające się do opublikowania w prasie. Czy to nudna nasiadówa, czy balet - zdjęcie zawsze będzie. Czasami na jego zrobienie ma się pół godziny/godzinę, a czasem tylko pięć minut i *ziu* do następnego zlecenia.
Natomiast w przypadkach, gdy w gazecie/portalu zdjęcia robią dziennikarze, wtedy można próbować się wbić :)
Jednak pomimo tego, co tu napisałem - skorzystaj z rad moich przedpiśców i wyślij swoje zdjęcia do tych redakcji, z którymi chciałbyś współpracować.
Pozdrawiam!
Nie musisz martwić się o cenę sprzętu. Bardziej ograniczy cię tak jak u większości pstrykaczy WOBRAŻNIA.
Jeżeli chcesz zarabiać na zdjęciach to polecam zakład fotograficzny.
pozd. grzesiek:twisted:
Nie musisz martwić się o cenę sprzętu. Bardziej ograniczy cię tak jak u większości pstrykaczy WOBRAŻNIA.
Jeżeli chcesz zarabiać na zdjęciach to polecam zakład fotograficzny.
pozd. grzesiek:twisted:
cała idea wrzucania fotek na stocki jest taka, żeby raz zrobić a potem nic nie robić - przyjemne z pożytecznym :P
praca w zakładzie to ciągłe robienie ;)
Pozdr
cała idea wrzucania fotek na stocki jest taka, żeby raz zrobić a potem nic nie robić - przyjemne z pożytecznym :P
praca w zakładzie to ciągłe robienie ;)
Pozdr
super powiedziane (napisane) masz u mnie brovarek za to zdanie!
cos okropnego
23-10-2007, 12:33
Witam wszystkich!
Proszę powiedzcie mi czy na iS można wysyłać przez FTP ?
jak tak to gdzie ?
Jestem nowym użytkownikiem i nigdzie nie widzę tego.
Wielkie dzieki
Pozdrawiam
Witam wszystkich!
Proszę powiedzcie mi czy na iS można wysyłać przez FTP ?
jak tak to gdzie ?
Jestem nowym użytkownikiem i nigdzie nie widzę tego.
Wielkie dzieki
Pozdrawiam
niestety na istockphoto fotki mozna wysylac jedynie przez formularze html :-/
cos okropnego
23-10-2007, 13:35
dzięki robgr85 i Pozdrawiam
dzięki robgr85 i Pozdrawiam
jeśli ktoś jest zainteresowany zautomatyzowaniem wysyłania to zapraszam na moją stronę, bo w końcu się sprężyłem i opisałem skrypcik (http://rgrubba.hostingrapid.com/index.php?id=16) ułatwiający proces wysyłania plików...
Pozdr.
niestety na istockphoto fotki mozna wysylac jedynie przez formularze html :-/
Robgr85 nie wprowadzaj ludzi w błąd... ;)
Oprócz formularzy mamy jeszcze inne możliwości:
pierwszą możliwością jest korzystanie z programu prostockmaster
http://www.prostockmaster.com/
a drugą opcją jest korzystanie z oprogramowania wydanego przez istockphoto
http://www.istockphoto.com/downloads.php (na samym dole Image Uploading Software)
Robgr85 nie wprowadzaj ludzi w błąd... ;)
Oprócz formularzy mamy jeszcze inne możliwości:
pierwszą możliwością jest korzystanie z programu prostockmaster
http://www.prostockmaster.com/
a drugą opcją jest korzystanie z oprogramowania wydanego przez istockphoto
http://www.istockphoto.com/downloads.php (na samym dole Image Uploading Software)
no fakt :) nie rozwazalem tych metod nigdy, bo na codzien kozystam z linuksa, i jakos mi tak z głowy wyleciały...
jeśli ktoś jest zainteresowany zautomatyzowaniem wysyłania to zapraszam na moją stronę, bo w końcu się sprężyłem i opisałem skrypcik (http://rgrubba.hostingrapid.com/index.php?id=16) ułatwiający proces wysyłania plików...
Tozto trzeba miec skonczone ze dwa fakultety zeby to pojac, no i ten ohydny Linux a feee ;) Wydaje mi sie bardziej ogolne rozwiazanie zaprezentowalem dzis tutaj (http://forum.fotografia-studyjna.info/skrypt-ulatwiajacy-rozsylanie-zdjec-do-kilku-stokow-wersje-t-65.html#pid694) ... Jest to kawalek kodu w Javie, przez co zyskujemy przenosnosc miedzy platformami Windows, Linux/Unix ... Konfiguracja aplikacji (http://forum.fotografia-studyjna.info/skrypt-ulatwiajacy-rozsylanie-zdjec-do-kilku-stokow-wersje-t-65.html#pid694) banalna, kazda blondynka sobie poradzi, nie obrazajac blondynek :)
Zapraszam do testowania (http://forum.fotografia-studyjna.info/skrypt-ulatwiajacy-rozsylanie-zdjec-do-kilku-stokow-wersje-t-65.html#pid694) i pozdrawiam! :)
Tozto trzeba miec skonczone ze dwa fakultety zeby to pojac, no i ten ohydny Linux a feee ;) Wydaje mi sie bardziej ogolne rozwiazanie zaprezentowalem dzis tutaj (http://forum.fotografia-studyjna.info/skrypt-ulatwiajacy-rozsylanie-zdjec-do-kilku-stokow-wersje-t-65.html#pid694) ... Jest to kawalek kodu w Javie, przez co zyskujemy przenosnosc miedzy platformami Windows, Linux/Unix ... Konfiguracja aplikacji (http://forum.fotografia-studyjna.info/skrypt-ulatwiajacy-rozsylanie-zdjec-do-kilku-stokow-wersje-t-65.html#pid694) banalna, kazda blondynka sobie poradzi, nie obrazajac blondynek :)
Zapraszam do testowania (http://forum.fotografia-studyjna.info/skrypt-ulatwiajacy-rozsylanie-zdjec-do-kilku-stokow-wersje-t-65.html#pid694) i pozdrawiam! :)
gdzie tam zaraz dwa fakultety. Nawet 'blondynka' *lub jakby za granicą powiedzieli w zamian za to* 'polaczek' sobie z tym poradzi. Co to za problem zamienić frazy login /password na swoje z danego stocka?
linuks jest fee? hahaha!
Pozdr.
gdzie tam zaraz dwa fakultety. Nawet 'blondynka' *lub jakby za granicą powiedzieli w zamian za to* 'polaczek' sobie z tym poradzi. Co to za problem zamienić frazy login /password na swoje z danego stocka?
Uzalezniasz ten skrypt od srodowiska. Co go w moich oczach i oczach wielu windows-like users dyskfalifikuje ... Nie twierdze, ze sam jestem windows-like.
linuks jest fee? hahaha!
To mowi Ci wieloletni uzytkownik systemow z rodziny pingwina.
Chyba nie zrozumiales sensu tego zdania ;)
Co go w moich oczach i oczach wielu windows-like users dyskfalifikuje ...
to jasne, że Twój uploader w javie jest dużo bardziej elastyczny pod względem środowiskowym, ale zapewniam Ciebie że w ostatnich latach linuksy stają się coraz bardziej popularne, i już kilku zwykłych 'klikaczy/kilkaczek' których znam zostawiło windowsa dla linuksa. Wiele firm/uczelni wymaga od pracownikow pracy w systemach uniksowych (a tam raczej maja szybkie lacza, i moj skrypcik zyskuje na wartosci gdy mozna plytke ze zdjeciami wrzucic do uczelnianego cd-roma)...
Pozdr.
Robert
Linuks jest fee.... BUHAHAHAHAHAHAHAHAH ohh zeby nie teninuks to pewnie bysmy nie mili nawet szansy sie spotkac na tym forum :P
to jasne, że Twój uploader w javie jest dużo bardziej elastyczny pod względem środowiskowym, ale zapewniam Ciebie że w ostatnich latach linuksy stają się coraz bardziej popularne, i już kilku zwykłych 'klikaczy/kilkaczek' których znam zostawiło windowsa dla linuksa. Wiele firm/uczelni wymaga od pracownikow pracy w systemach uniksowych (a tam raczej maja szybkie lacza, i moj skrypcik zyskuje na wartosci gdy mozna plytke ze zdjeciami wrzucic do uczelnianego cd-roma)...
Nadal twierdze, ze nie zrozumiales nic z mojej pierwszej wypowiedzi o Linuxie - byl to sarkazm! Zobacz winka na koncu zdania ... ;)
Orientuje sie troche w branzy IT, wiec nie musisz mnie do niczego przekonywac... a jesli chcesz nawracac userow Windowsa na pingwina i argumentem ma tu byc Twoj skrypt to wybacz ... nie tedy droga.
Moja app w Javie (http://forum.fotografia-studyjna.info/skrypt-ulatwiajacy-rozsylanie-zdjec-do-kilku-stokow-wersje-t-65.html#pid694) tez mozesz smialo uruchomic z shella na uczelni wiec gdzie tu przewaga Twojego rozwiazania ... ;)
Linuks jest fee.... BUHAHAHAHAHAHAHAHAH ohh zeby nie teninuks to pewnie bysmy nie mili nawet szansy sie spotkac na tym forum :P
O teninuksie nigdy nie slyszalem, ale pewnie i tam mozna postawic serwer WWW, ktory to forum smialo pociagnie ;)
Troche schodzimy na off-topy wiec koncze tematy Linuxowe ... bo sa feee :mrgreen:
Moja app w Javie (http://forum.fotografia-studyjna.info/skrypt-ulatwiajacy-rozsylanie-zdjec-do-kilku-stokow-wersje-t-65.html#pid694) tez mozesz smialo uruchomic z shella na uczelni wiec gdzie tu przewaga Twojego rozwiazania ... ;)
O teninuksie nigdy nie slyszalem, ale pewnie i tam mozna postawic serwer WWW, ktory to forum smialo pociagnie ;)
Troche schodzimy na off-topy wiec koncze tematy Linuxowe ... bo sa feee :mrgreen:
google o teninuksie tez nie slyszalo :)
odnosnie przewagi mojego rozwiazania, to bezpieczenstwo :P (oczywiscie nie udostepniajac skryptu osobom trzecim)
nie zebym cos zarzucal, bo na Twoim forum nie jestem zarejestrowany wiec programu nie pobrałem, nie sprawdzilem itd
ale znam kilka osob, które by chetnie wykozystaly taki program po to aby poznac hasla do kont innych ludzi :-) co wcale nie oznacza ze twierdzę ze Ty masz podobne intencje...
Pozdr.
odnosnie przewagi mojego rozwiazania, to bezpieczenstwo :P (oczywiscie nie udostepniajac skryptu osobom trzecim)
ale znam kilka osob, które by chetnie wykozystaly taki program po to aby poznac hasla do kont innych ludzi :-) co wcale nie oznacza ze twierdzę ze Ty masz podobne intencje...
Jest argument za publikacja zrodla ... :-P Dla czujacych sie mniej bezpiecznie jest wersja PHP (http://forum.fotografia-studyjna.info/skrypt-ulatwiajacy-rozsylanie-zdjec-do-kilku-stokow-wersje-t-65.html#pid461), ktora dziala dokladnie tak samo ale pewnie mniej osob bedzie w stanie to uruchomic samemu. Chodz jak ktos sie na kodzie nie zna to i tak nie zauwazy czy ktos gdzies nie robi sobie backdora ;)
wam sie tu maly chat zrobil :) na priv Panowie bo potem nie idzie nic w temacie znalesc..
Wrzucenie zdjec na ftp to dopiero polowa roboty, trzeba jeszcze ustalic kategorie, zatwierdzic licencje, ewentualnie dodac release model, itd. Przydal by sie program typu ImageManager z istockphoto, ale umozliwiajacy wrzucenie zdjec na kilka stockow. ;)
Wrzucenie zdjec na ftp to dopiero polowa roboty, trzeba jeszcze ustalic kategorie, zatwierdzic licencje, ewentualnie dodac release model, itd. Przydal by sie program typu ImageManager z istockphoto, ale umozliwiajacy wrzucenie zdjec na kilka stockow. ;)
Nie bardzo wiem jak dziala ten soft z iStocka, moge sie tylko domyslac ... ale aby taki program mogl powstac to stocki musialby udostepniach jakies API lub webservice na co sie nie zanosi (czyt. nigdy tego nie zrobia).
wam sie tu maly chat zrobil na priv Panowie bo potem nie idzie nic w temacie znalesc..
Przesadzasz ... i tak nie mozna w tym gigancie nic znalezc ;)
Nie bardzo wiem jak dziala ten soft z iStocka, moge sie tylko domyslac ... ale aby taki program mogl powstac to stocki musialby udostepniach jakies API lub webservice na co sie nie zanosi (czyt. nigdy tego nie zrobia).
Etam, wystarczylo by podgladnac co leci w POST z ich formularzy na www. ;)
a prostockmaster Wam nie odpowiada??
Etam, wystarczylo by podgladnac co leci w POST z ich formularzy na www. ;)
I co ... co drugi dzien bedziesz sprawdzal i zastanaiwal sie czy czegos nie zmienili procesie ? Takie cos IMO nie ma sensu ... zrobisz never ending story z takiego softu ..o no chyba ze na nim chcesz zarobic kilka $$$ :)
a prostockmaster Wam nie odpowiada??
Nie rozgladalem sie za takim softem na razie, ale podejrzewalem, ze cos pewnie gdzies juz powstalo... Widze front page tej applikacji i wydaje sie byc sensownym rozwiazaniem... Calosc za darmo, tak ooo ?
A udało się komuś poprawnie pobrać prostockmaster. Nie wiem czy oni to generują na żywo czy jak bo sami piszą o zwracaniu uwagi na rozmiar pliku pobranego. Który niestety w moim przypadku zawsze różni się od podanego i program jest walnięty.
A udało się komuś poprawnie pobrać prostockmaster.
Ja wlasnie sciagnalem i size sie zgadza (17014545 bajtow).
Co do licencji tego softu to czulem, ze nie moze byc do konca za darmo :
Download and use ProStockMaster with the free license as long as you wish (limited to 5 uploads daily). You can purchase unlimited license at anytime - no need to re-download or re-install the software.
Pytanie czy te 5 uploadow to sumarycznie do wszystkich stockow czy per stock ?
Pytanie czy te 5 uploadow to sumarycznie do wszystkich stockow czy per stock ?
per stock
I co ... co drugi dzien bedziesz sprawdzal i zastanaiwal sie czy czegos nie zmienili procesie ? Takie cos IMO nie ma sensu ... zrobisz never ending story z takiego softu ..o no chyba ze na nim chcesz zarobic kilka $$$ :)
No bez przesady, az tak czesto nie zmieniaja bo by nie wyrobili. Jedyne co trzeba by aktualizowac regularnie to liste kategorii. Zobacz np. jak dziala SELLO od InsERT.
Co do zarobienia kilku $$$ na programie to czemu nie? W koncu po co wystawiasz swoje zdjecia na stocki? ;) A takim programem ulatwilbys zycie i sobie i innym.
/EDIT: no widze ze ProStockMaster to wlasnie takie narzedzie o ktorym rozmawiamy.
Witam
Małe pytanko.
Może ktoś mi to dokładnie przetłumaczyć na j.polski. miej więcej wiem co i jak ale mam problem z 2 i 3 punktem:
Terms of Use
1. I have a model release for any and all recognizable people in the file.
2. I am the author of the file and own all artistic elements in the image.
3. My file does not contain trademarks or elements protected by industrial or intellectual property laws
4. My file is relevant to the needs of Fotolia customers.
Zrobiłem dzisiaj zdjęcia krzyża na cmentarzu. Jakby nie patrzeć krzyż nie jest moim dziełem lecz kogoś innego. Czy mogę takie zdjęcie wrzucić na stocka.
Dla mnie troszeczkę punk 2 i 3 jest niejasny.
Pozdrawiam
Witam
Zrobiłem dzisiaj zdjęcia krzyża na cmentarzu. Jakby nie patrzeć krzyż nie jest moim dziełem lecz kogoś innego. Czy mogę takie zdjęcie wrzucić na stocka.
idąc tym tropem myślenia - co jest twoim dziełem? Samochód, budynek, człowiek?
1. I have a model release for any and all recognizable people in the file.
2. I am the author of the file and own all artistic elements in the image.
3. My file does not contain trademarks or elements protected by industrial or intellectual property laws
4. My file is relevant to the needs of Fotolia customers.
AD1 - mam zgode modela/ki i wszystkich osob, ktore da sie rozpoznac (rysy twarzy moga pozowlic na to, iz ktos powie "TO KURDE JA!"
AD2 - Jeste autorem zdjecia w calosci - artisitc elements odnosi sie do tego, czy np nie skopiowales sobie jakiegos elementu, postaci z innego foro i wstawiles np w PS
AD3 - Moje zdjecie nie zawiera logotypow, rozpoznawalnych elementow roznych marek itp chronionych prawem autorskim (w tym przypadku wlasnie logotypy, adresy www itp)
Ad4 - Zdjecie jest odpowiednie dla potrzeb klientow Fotolia - czyli nie jest to foto kotka, pieska w trakcie spaceru
itp
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sumujac powyzsze... nie potrzebujesz pytac o zgode tworcy owego krzyza :)
hmmm takie małe spostrzeżenie dotyczące zdjęć na stock-ach. Czy można się tam przebić przy takich ilościach zdjęć, gdzie naprawdę tematy zostały już wyczerpane ?
Wątpie, ale zawsze można próbować.....
Pozdrawiam
ciezko naprawde cizko dostac akceptacje zdjec z tematow wyczerpanych maksymalnie jak zachod slonca, landscaping, kwiaty i wiekszosc tego co w naturze mozna spotkac wszedziej... ja zajmuje sie glownie fotografia Nowego Jorku i ten team tez jest dobrze obstrykany, glownie skupiam sie na ulicy i street photo ale niestety na stockach to nie przechodzi a same landmarks to obcykane z kazdej strony... wiec czasem ejst ciezko ale puki co wysylam co mam i powoli juz zaczalem robic typowo stockowe zdjecia....
wszystkie tematy wyczerpane?? Jest jeszcze tyle do obpstrykania, że starczy na kilkanascie lat :)
Wiadomo, landmarki, zachody itd - tego jest duzo, co nie zmienia faktu ze dobra fotka, ciekawy pomysl czy innowacyjny kadr zostaną zauważone oraz docenione
o co chodzi w Shutterstock z "Per-Photo sale". Swoja sprzedaz mam w tabeli download... tabela per photo sale jest zawsze pusta... czy shutterstock ma tez funkcje kupna zdjecia bez abonamentu? jedynie placac za konkretna fote ?? czy wtedy stawka jest inna ?
o co chodzi w Shutterstock z "Per-Photo sale". Swoja sprzedaz mam w tabeli download... tabela per photo sale jest zawsze pusta... czy shutterstock ma tez funkcje kupna zdjecia bez abonamentu? jedynie placac za konkretna fote ?? czy wtedy stawka jest inna ?
Per-Photo sale
Earn 20% of the sale price when your images are sold through our affiliate site photosights.net, or any of our other co-branded sites.
widze ze na shutterstock masz juz akceptacje... napisz na czym masz wiekszy odsiew... na istock czy shutter?
Pozdr
na shutter mam 100% , na stockexper jeszcze czekam (56 fot czeka - juz mnie to wqrza), na dreamstime tez 100% choc czasem wraca cos bo pomieszam model releasy, na bigstock tyz wszystko akceptuja.
Na istock nie :) Choc tu rozumiem... w koncu to czesc getty. Czepiaja sie absolutnie wszystkiego. wskaznik mam 25% :) choc po nastepnej serii powinno wzrosnac do 50-60% - nie bedzie sie czego czepic :)
dumam czy poswiecac czas na 123rf, juz na dziendobry rozne problemy z ich aplikacja. A juz ogolnie denerwujace jest to, ze musze wywalac keywordy zapisane w PS bo 123rf nie akceptuje wpisow. To zupelny kretynizm
a jeszcze jedno :) Ogolnie to uwielbiam Shutterstock :) po chwili pobytu generuje juz 30-40 downloadow dziennie co daje mi tak srednio 10-12 dolarow dziennie. Majatek to to nie jest no ale to dopiero poczatki (w bazie 54 foty)
dumam czy poswiecac czas na 123rf, juz na dziendobry rozne problemy z ich aplikacja. A juz ogolnie denerwujace jest to, ze musze wywalac keywordy zapisane w PS bo 123rf nie akceptuje wpisow. To zupelny kretynizm
123rf na 100% akceptuje slowa kluczowe nadane w ps. Sam do nich wysylam fotki.
Pozdr.,
to moze nie chca wpisow w pierwszych dziesieciu fotach.
Monikatrs
31-10-2007, 13:13
Witam serdecznie!
Ja dopiero zaczynam przygodę z fotografią ale moja koleżanka już od lata fotografuje... Niestety po urodzeniu dziecka ma problemy ze znalezieniem nowej pracy dlatego pomyślałam, że skoro robi dobre zdjęcia to mogła by je umieścić na istockphoto...
Teraz pytanie do Was.. Czy wysyłanie zdjęć na ten portal i otrzymywanie pieniędzy z ich sprzedaży zobowiązuje autora zdjęć do ponoszenia pewnych opłat aby być w tym serwisie?
I kolejne pytanie: czy wysyłanie im skanu dowodu osobistego jest bezpieczne?
skoro robi dobre zdjęcia to mogła by je umieścić na istockphoto...
i nie tylko Istockphoto...
Teraz pytanie do Was.. Czy wysyłanie zdjęć na ten portal i otrzymywanie pieniędzy z ich sprzedaży zobowiązuje autora zdjęć do ponoszenia pewnych opłat aby być w tym serwisie?
Teoretycznie nie ponosi się żadnych opłat. To co wpłynie na konto jest już Twoje.
Udokumentowanie swoich danych osobowych jest obligatoryjne i inaczej się nie da. Nigdy nie słyszałem aby ktoś miał z tego powodu jakieś problemy (o ile działa zgodnie z prawem).
istockphoto jest jak bardzo zaufanym serwisem, o ile przesylanie skanów dokumentów niewiadomo gdzie nie jest zalecane, tak do istockphoto mozna przesłać bez obaw.
Pozdr
to moze nie chca wpisow w pierwszych dziesieciu fotach.
tego to już nie pamiętam... ale chyba wszystkie wysyłałem z wpisami...
Monikatrs
31-10-2007, 14:25
A co oznaczają tzw kredyty... itp?
apropos pytania czy dobrze jest startowac z istock...
ja bym jednak zaczynal od latwiejszych serwisow... istock moze zdolowac czasem :) jesli robi sie zdjecia ludzi, zwlaszcza biznes.
Dla mnie absolutnym krolem downloadu jest shutterstock, po miesiacu pobytu minimum dzienne siegnelo 55 downloadow. Moze i placa 0.25 i 0.30 ale daje to minimum te 50zl dziennie.
Taki rodzaj ichniej waluty, na to masz przeliczniki 1 kredyt = X dolara/euro/zl ... Nic nadzwyczajnego.
za kredyty kupujesz foty. 1 kredys = 1 dolar. Mozesz je wymienic na kredyty i kupic foty lub przelac np na swojego Paypala.
Wysylanie skanu dokumentu do tych serwisow jest bezpieczne. Sa to firmy
zarejestrowane, ponoszace odpowiedzialnosc za przechowywanie owych danych.
Dla mnie absolutnym krolem downloadu jest shutterstock, po miesiacu pobytu minimum dzienne siegnelo 55 downloadow. Moze i placa 0.25 i 0.30 ale daje to minimum te 50zl dziennie.
Ameryki nie okrywasz :P Wiekszosc jak nie wszyscy zarabiaja na SS najwiecej chyba, chyba, ze na IS maja grubbe folio ... Lecz na poczatku na pewno SS kroluje ...
są to takie punkty, które można kupić aby za nie kupować fotki... czasem też kredyty dostaje się za sprzedaż zdjęć. Jeśli sprzedajesz fotki za kredyty, to można zamieniać je pozniej na cash.
Pozdr.
Witam serdecznie!.........
Dowód sie nie nadaje , potrzebny paszport - może i lepiej, nie ma tam części danch, które by można było użyć.
cos okropnego
06-11-2007, 15:43
Witam ponownie,
proszę powiedzcie mi który ze stockow ma ostrzejsze zasady SS czy iS, chodzi mi głównie o to czy zdjęcia odrzucone na SS wchodzą wam na IS lub odwrotnie odrzucone na iS zostają zaakceptowane na SS
pozdrawiam
IS ma makabrycznie wygorowane kryteria jesli chodzi o fotki biznesowe. Praktycznie na wszystkich stockach mam 95-100% a na IS 30% :)
W sumie mi to pasi, juz sie z tym pogodzilem. Poprostu musze sie starac bardziej i szlifowac technike.
Najwiekszy luz ma fotolia, za nia wg mnie SS. Bigstock to powolny wół a stockexpert ma nieco pogrzany system wyszukiwania, ktory nie pozwala latwo sie przebic nowym userom.
Jeszcze jedno odnosnie fotolii - maja zwalony system keywordow. Tylko 7 z listy wchodzi w wyszukiwarki (te co podniesiesz na sama gore, przez co upierdliwe jest dodawanie fot i tak czy tak, najczesciej admin zmienia keywordy na te co jemu pasuja)
SS RULEZ ! :) mam prawie 500 dowloadow po 3 tygodniach bycia aktywnym
IS ma makabrycznie wygorowane kryteria jesli chodzi o fotki biznesowe. Praktycznie na wszystkich stockach mam 95-100% a na IS 30% :)
To wpadnij na Crestock. Tam (IMO!) jest siwy dym z akceptacja :)
Co do porownania SS a IS, to tez sklaniam sie za SS, ze latwiejszy do submitowania ...
Witam
pytanie troche z innej beczki ale w temacie: skąd wiadomo że zdjęcia zamieszcane na stockach są wykonane przez ich prawowitych autorów? tj.: bardzo łatwo chyba zakosić komuś fote w obecnych czasach, nie ma dowodu w postaci np. negatywu, przecież mozna z roznych stron gdzie ludzie prezentuja swoje foty posciagac coś sobie i potem jako własne wystawić na stocku.
czy jest jakis system weryfikacji tego czy po prostu obowiązuje żelazna etyka na takich stockach?
pozdrawiam
Witam
pytanie troche z innej beczki ale w temacie: skąd wiadomo że zdjęcia zamieszcane na stockach są wykonane przez ich prawowitych autorów? tj.: bardzo łatwo chyba zakosić komuś fote w obecnych czasach, nie ma dowodu w postaci np. negatywu, przecież mozna z roznych stron gdzie ludzie prezentuja swoje foty posciagac coś sobie i potem jako własne wystawić na stocku.
czy jest jakis system weryfikacji tego czy po prostu obowiązuje żelazna etyka na takich stockach?
pozdrawiam
sprawa jest taka. negatywy są - raw'y. Można też sprawdzić date uploadu fotki. Jeśli ktoś wykryje że skradłeś foty to usuną Ci konto, a kasy nie zobaczysz. Jeśli nie daj boże ukradziona fotka pochodziła z galerii 'ekskluzywnego' fotografa z istock, to masz spore szanse na sprawę w sądzie.
Pozdr.
Dość trudno jest ukraść fotkę w odpowiedniej rozdzielczości. A po za tym tak się nie godzi :)
To prawda ciezko dzisiaj ukras fotke w dobrej rozdzielczosci, raczej ludzie nie udostepniaja dobrych fotek od tak na stroach... zawsze to znak wodny albo rozdzielczosc nie za duza... ludzie staraja sie chronic jak sie da zdjecia... a tak na marginesie zapytam cy istnieje mozliwosc ustawienia w aparacie zeby w exifie zdjecia bylo imie i nazwisko autora ?? w xifie jest takie miejsce na imie i nazwisko ale jest puste zawsze i tak mnie ciekawilo to kiedys jak ustawic zeby exif zawieral informacje o autorze... wiem wiem mozna to sobie wyedytowac i dodac ale tak z poziomu aparatu zeby utawic....
cy istnieje mozliwosc ustawienia w aparacie zeby w exifie zdjecia bylo imie i nazwisko autora ??
tak, uruchom program, ktory dostales na plytce razem z aparatem i polacz sie kabelkiem przez kompa :)
tak, uruchom program, ktory dostales na plytce razem z aparatem i polacz sie kabelkiem przez kompa :)
dokładnie... ale w sprawie ochrony 'praw do zdjęcia' ma to nie zbyt wielką moc, gdyż exif można z zdjęcia usunąć...
yggdrassill
11-11-2007, 13:51
mam male pytanie, nie chce zakladac nowego watku bo temat pasuje ;)
potrzebuje informacji na temat jaka cene powinienem podac za zdjecie, ktore ma byc wykorzystane na opakowaniu produktu, ktorego sprzedaz jest w setkach tys. sztuk? chodzi mi o praktyczne wskazowki, znam stawki ZPAFu, ale jak to z nimi jest to kazdy wie ;)
aby nie zasmiecac ew. informacje mozna na PM
z gory dziekuje :)
bartosz108
11-11-2007, 14:10
Żeby kraść foty które można mieć za 7PLN trzeba być ciężkim idiotą!
Za samą sprawę sądową taki delikwent zapłaci dużo dużo więcej.
Gdybym znalazł gdzieś moją fotę która została skradziona to bym się nie martwił tylko zacierał łapki i czekał na kasę.
mam male pytanie, nie chce zakladac nowego watku bo temat pasuje ;)
potrzebuje informacji na temat jaka cene powinienem podac za zdjecie, ktore ma byc wykorzystane na opakowaniu produktu, ktorego sprzedaz jest w setkach tys. sztuk? chodzi mi o praktyczne wskazowki, znam stawki ZPAFu, ale jak to z nimi jest to kazdy wie ;)
aby nie zasmiecac ew. informacje mozna na PM
z gory dziekuje :)
Rozumiem, że zdjęcie będzie wykorzystane na wyłączność.
Wg mnie minimum to 2000zł. I teraz zależy jak duża jest to firma i jak oryginalne zdjęcie to można wziąć nawet wielokrotność tej kwoty
Czytałem, że przez Dreamstime sprzedano różę na opakowanie czekoladek za około 5000 dolarów.
Czytałem, że przez Dreamstime sprzedano różę na opakowanie czekoladek za około 5000 dolarów.
bardzo możliwe... chociaż wydaje mi się że nie poszło to przez standardową sprzedaż fotki, ale dodatkową opcję kupna zdjęcia na wyłączność (po czym wypada ze stocka, a kupujący może robić z nią co zechce). Standardowo cena takiej fotki to 350$ (domyslnie podczas uploadu, mozna to zmieniac) , najwyrazniej autor ustawił na 5000$
chciałbym też trafić na takiego klienta :P
Dobrze wyczytałeś...
Miesiąc temu padł rekord na Dreamstime i zdjęcie poszło za 5100$. A zdjęcie przedstawiało... różę ;)
Fotograf dostał z tego 2550$, no chyba, że był exlusive to 3000$. ;/
Zazdroszczę tego uczucia... budzisz się rano, sprawdzasz stan konta a tu extra 2500$ :D
link do oryginalnego wpisu właściciela Dreamstime
http://blog.dreamstime.com/2007/10/24/new-record-for-sr-el-license---$5100_art24784
Dobrze wyczytałeś...
Miesiąc temu padł rekord na Dreamstime i zdjęcie poszło za 5100$. A zdjęcie przedstawiało... różę ;)
Fotograf dostał z tego 2550$, no chyba, że był exlusive to 3000$. ;/
Zazdroszczę tego uczucia... budzisz się rano, sprawdzasz stan konta a tu extra 2500$ :D
link do oryginalnego wpisu właściciela Dreamstime
http://blog.dreamstime.com/2007/10/24/new-record-for-sr-el-license---$5100_art24784
ciekawe kiedy padnie kolejny rekord :)
Pozdrawiam,
Robert
Zwykla roza, ale wyglada bardzo ladnie, wiec sie nie dziwie ... To tylko dowodzi, ze kazdy z nas "moze" :P
Zwykla roza, ale wyglada bardzo ladnie, wiec sie nie dziwie ... To tylko dowodzi, ze kazdy z nas "moze" :P
to nie ta róża z obrazka się sprzedała... napisali że podobna fotka, ale nie mogą jej opublikować bo została sprzedana z prawami autorskimi :)
Pozdr
whatever :P bylem zbyt leniwy aby dotrwac do drugiego akapitu. roza to roza - podobno b. podobna byla :)
Ja się na serio zabieram za strzelanie fotek z ludźmi :) te z moim braciszkiem całkiem nieźle wystartowały :) będzie chłopak miał zajęcie w wolnych chwilach :P
Pozdrawiam,
Robert
disarrays
17-11-2007, 18:23
No to muszę się pochwalić.. od dwoch dni czytam ten watek i w końcu mi się udało 138 stron, 1375 postów... O ja zdeterminowana.. ;-) Pozdrawiam wszystkich - teraz już będe na bierząco :)
No to muszę się pochwalić.. od dwoch dni czytam ten watek i w końcu mi się udało 138 stron, 1375 postów... O ja zdeterminowana.. ;-) Pozdrawiam wszystkich - teraz już będe na bierząco :)
Musisz przyznać trochę można się dowiedzieć. :razz:
disarrays wisz co włąśnie zrobiłm to samo :) tyle ze siedziałam prawie do 24 a naprawde Warto było przez duże W,
pozdrawiam wszystkich, ja też już jestem na bierząco :)
Jak ktoś jeszcze napisze "bieżąco" przez rz to wszyscy oberwiecie :twisted: .
fotoaloja
18-11-2007, 10:54
no to dziewczyny i chłopaki do pracy, pstrykać zdjęcia i zarabiać;)
ja ostatnio mam remont a zatem brak czasu:(
i mam okazję zaobserwować, że jednak bez regularnego uploadu zdjęć DL spada, zatem jest to zajęcie dla wytrwałych, ale jak już się ma większe portfolio to ponoć ilość DL jest stabilniejsza niezależnie od tego jak często dosyła się nowe zdjęcia. no oczywiście istotne jest jeszcze jakie się wysyła fotki, chociaż w kwestii co jest dobre a co złe, co się sprzeda, a co nigdy, to wiadomo: nieco loteria
pozdrawiam forum:)
Ja się na serio zabieram za strzelanie fotek z ludźmi te z moim braciszkiem całkiem nieźle wystartowały będzie chłopak miał zajęcie w wolnych chwilach :P
Ja wlasnie podobnie, etap gruszek i jakbluszek mi sie znudzil, na dworze nieciekawie na plenery, wiec chyba warto pomyslec nad scenkami w domu :)
Ja wlasnie podobnie, etap gruszek i jakbluszek mi sie znudzil, na dworze nieciekawie na plenery, wiec chyba warto pomyslec nad scenkami w domu :)
ja do zrealizowania kilku fajnych (tak mi się wydaje), mających polot motywów muszę poczekać aż zima uderzy z impetem :P Na razie zabieram się za 'domowe focenie' ;)
Pozdrawiam,
Robert
edit: plenerki można fajne robić nawet teraz, zobacz jakie ostatnio forumowicze z 3miasta porobili...
apropos marazmu we wrzucaniu zdjec :) Ostatni tydzien mialem nieco na glowie i nie bylo czasu robic foty, wiec przegrzebalem katalogi fot rodzinnych i powrzucalem nieco :) Myslalem, ze zdjecia pieska, wycieczek na plaze (z psem) czy tez foty z Cypru sie nie beda sprzedawac... a tu niespodzianka :) jedna fota sie sprzedaje w ilosci 5-10x dziennie :) na SS
extrastockphoto
19-11-2007, 15:23
Witam wszystich serdecznie.
Mam do Was kilka pytań.
Przypomnę, że od jakiegoś czasu tworzy się serwis http://extrastockphoto.com
Ponieważ, jak już zdążyłem przeczytać w poprzednich postach, macie spoooore doświadczenie we współpracy na stockach, chciałbym Was prosić o wytyczne, które ułatwią Wam pracę ze stockiem extrastockphoto.
Wiem, że ciężkim kamieniem u nogi jest wysyłanie sporej ilości fotek przez ftp (nie wspominając o innych formach).
Czy zatem bylibyście zainteresowani aby można było wysłać płytkę ze wszystimi Waszymi zdjęciami na adres poczty tradycyjnej aby admin mógł wgrać je na Wasze konta w celu dalszej obróbki/opisówki?
Czy forma-wygląd strony ma dla Was szczególne znaczenie? (dla mnie przede wszystkim ważne jest aby szybko się ładowała ale pewnie niektórzy lubią jak też ładnie wygląda...).
Czy jest coś czego oczekujecie a inne stocki tego nie realizują?
Czy jest coś co chcielibyście wyeliminować, poprawić?
Wszelkie Wasze uwagi będą bardzo cenne i pozwolą na lepsze zarządzanie kontem i serwisem.
W pewnym czasie rozwoju będzie też potrzebna osoba/osoby do weryfikacji fotek. Czy ktoś z Was byłby tym zainteresowany a jednocześnie posiada to "coś"?
a.... czy oprócz zdjęć także grafiki, flash-e, filmy Was interesują?
Nie chciałbym tutaj oczywiście tworzyć dyskusji zbyt obszernej...
Proponuję formę via e-mail, inne forum na innym serwisie, inny wątek na tym serwisie, inne (Wasze propozycje).
Dziękuję adminowi za możliwość dyskusji na tym forum.
Pozdrawiam
admin http://extrastockphoto.com
info małpa extrastockphoto.com
Czy zatem bylibyście zainteresowani aby można było wysłać płytkę ze wszystimi Waszymi zdjęciami na adres poczty tradycyjnej aby admin mógł wgrać je na Wasze konta w celu dalszej obróbki/opisówki?
Dla mnie taka forma wysyłania zdjęć całkowicie odpada. Jedynie gdyby agencja generowała ponadprzeciętne zyski to może bym się zdecydował.
Czy forma-wygląd strony ma dla Was szczególne znaczenie? (dla mnie przede wszystkim ważne jest aby szybko się ładowała ale pewnie niektórzy lubią jak też ładnie wygląda...).
Ma znaczenie.
W pewnym czasie rozwoju będzie też potrzebna osoba/osoby do weryfikacji fotek. Czy ktoś z Was byłby tym zainteresowany a jednocześnie posiada to "coś"?
tzn Co? ;)
Widze, że przed Tobą tysiące godzin pracy i grube tysiące złotych do inwestowania...
Powodzenia ;)
grafika musi wygladac czysto i profesjonalnie, bez zbednych kilobajtow wydluzajacych ladowanie www. Popatrz na serwisy takie jak dreamstime (wg mnie ideal dodawania fot) i wyciagnij wnioski.
Cd odpada, ftp lub via website bylby ok. Super by bylo jak bys mial aplikacje windows/unix do ladowania fot na serwis bezposrednio z kompa.
Serwis musi akceptowac keywordy, tytuly itd wpisane w plik graficzny.
jak cos jeszcze wymysle to dam znak :)
rozumiem że to polski serwis... fajnie by było gdyby automatycznie tłumaczył keywordy z angieslkiego na polskie ( bo rozumiem że targetem jest polski klient, i słowa kluczowe/opisy mają być po polsku).
ftp jest jak najbardziej ok,
Pozdrawiam,
Robert
a ja bym tu protestowal przeciw PL wersji keywordow. W zyciu bym sie nie zmusil by dodawac keywordy na nowo do zdjec i do tworzenia 2 katalogow dla zdjec ze slowami Pl i Ang.
Po drugie, nieco glupie by bylo ograniczenie sie jedynie do rynku PL.
a ja bym tu protestowal przeciw PL wersji keywordow. W zyciu bym sie nie zmusil by dodawac keywordy na nowo do zdjec i do tworzenia 2 katalogow dla zdjec ze slowami Pl i Ang.
Po drugie, nieco glupie by bylo ograniczenie sie jedynie do rynku PL.
oczywiscie ze zadnego tlumacznia ani dodawania slow po polsku nie ma sensu robić. Po pierwsze to jedynie rzeczowniki można w miare dobrze przetłumaczyć ( i to nie wszystkie) a po drugie w tej chwili kazdy kto ma do czynienia z komputerami, internetem to podstawy angielskiego zna.
A taki biznes ukierunkowany jedynie na jeden rynek (np PL) jest z góry skazany na niepowodzenie.
ja przez dream steam jakis czas temu sprzedalem fotke za ladna sume :) w sumie transakcja odbyla sie po za stockiem ale zdjecie wylookane na dreamsteam :P fajnie ta zeby ze z 10 takich zdjec sprzedac jak ten typ i pracowac nie trzeba :P
Chlopaki dobrze pisza na fotografi nie da sie zarobic chyba ze chcesz robic chalture na weselach , wiekszosc tych ludzi uwaza sie za(20 procent zna sie na tym co robi a reszta...) fotografow a nawet nie rozróżniają przyslony od migawki
Chlopaki dobrze pisza na fotografi nie da sie zarobic chyba ze chcesz robic chalture na weselach , wiekszosc tych ludzi uwaza sie za(20 procent zna sie na tym co robi a reszta...) fotografow a nawet nie rozróżniają przyslony od migawki
yyyy... ale o co chodzi ?
Jak na pierwszy post to dosc enigmatycznie sie tu nam przedstawiasz :)
extrastockphoto
19-11-2007, 21:48
Witam ponownie i dziękuję za lity via mail oraz za wypowiedzi na forum.
Jeśli mi wolno, to wypowiem się na temat opisów.
(robgr85) W j.polskim nie ma szans. Jak piszecie, ludzie obracający się w tym środowisku szukają po "angielslku".
(asterix) Oczywiście exif musi być czytany bo jak ktoś już setki swoich fotek opisał, to nie będzie sobie głowy zawracał aby na nowo je opisywać w serwisie. I tu racja.
Pozostanie jedynie (choć może dla niektórych aż) przypisanie do kategorii i zatwierdzenie.
Osobiście preferuję ftp jendnakże nie raz już wysyłałem płytkę bo z mojego serwera ludzie nie chcieli pobierać prac przez wiele godzin; woleli poczekać dwa dni na pocztę. Wiem też, że niektórych irytuje prędkość poniżej 15 kbps jeśli można alternatywnie w kilka dni wysłać 600 Mb (płytka pocztą).
(sergi) Ponadprzeciętne zyski? Niech to będzie życzenie i oczekiwanie wszystkich.
To "coś"-miałem na myśli to coś, co pozwala chłodno i obiektywnie ocenić fotkę dla celów komercyjnych.
Dziękuję za dobre słowa.
Przez ostatnie pół roku wiele zostało zrobione, chociaż jeszcze wiele jest do zrobienia. Tysiąc godzin na pewno już stuknęło, przede mną kolejne tysiące, które będzie trzeba rozdzielić na innych bo wiele jest do zrobienia.
Z jednej strony fotograf, z drugiej zamawiający.
Po stronie zamawiającego jest o wiele więcej do zrobienia :)
Pozdrawiam serdecznie, jeszcze raz dziękuję i życzę dużo satysfakcji z fotografowania.
hmm, a może podjechał by Pan do mnie raz na tydzień z dyskiem i sobie przegrał zdjęcia?
Z całym szacunkiem ale oba nasze pomysły są idiotyczne.
ja tak sobie staram skalkulowac ile by ci zajelo podzielenie na kategorie 600mb zdjec :) przy zalozeniu ze masz podobnie jak ss jakies 35tys fot na tydzien :)
Musial bys wynajac caly akademik by sie wyrobil. Dodatkowo poprawki keywordow. Bo biorac CD bys nie mogl napisac do nadawcy, ze musi cos poprawic w opisie... narazil bys go na koszt.
oj cienko widze ten extrastockphoto
skoro to ma byc profesjonalny serwis, to chociaz staraj sie sprawiac wrazenie ze tak bedzie, bo na razie to nie mozesz sobie poradzic z tak banalna sprawa jak kodowanie znakow, a to tylko pokazuje ze od profesjonalego serisu jestes jeszcze baaaaardzo daleko.
oj cienko widze ten extrastockphoto
skoro to ma byc profesjonalny serwis, to chociaz staraj sie sprawiac wrazenie ze tak bedzie, bo na razie to nie mozesz sobie poradzic z tak banalna sprawa jak kodowanie znakow, a to tylko pokazuje ze od profesjonalego serisu jestes jeszcze baaaaardzo daleko.
to da się jeszcze przeżyć... ale
prędkość poniżej 15 kbps
to jest śmiechu warte :D
extrastockphoto a wyobrazasz sobie ilosc przestrzeni dyskowej, ktora bedziesz potrzebowal ? np takie istock obecnie by pomiescic ilosc danych jakie ma potrzebuje 10TB przestrzeni :) Nie wspomne o mozliwosciach lacza, ktore musi obsluzyc potezny ruch na serwerze...
mor_feusz
20-11-2007, 17:42
No ............ a trzeba dodac ze - macierze dyskowe + dodatkowe (w arzie czego) + servery backup'owe z kolejnymi macierzami + dodatkowymi (NAS, SAN nie gra roli). Pozatym zeby dobrze chodzilo to raczej wszedzie (lokalnie) fibre channel. Mirroring, hot swap, i takie tam - no i na koniec trzeba sie zaopatrzyc w Tape library (nie jakis tam taki sobie naped tasmowy tylko jak juz cos to biblioteke aczkolwiek dzisijesze napedy jakos radza sobie z duzymi ilosciami danych). Dalej Tasmy - bedziesz chcial miec backup co najmniej miesieczny. Musi to byc backup ciagl - poniewaz ludize laduja fotki kilka na sekunde. (do tego blizniacza macierz - lub jakies rozwiazanie dyskowe i backup). Pozatym "dobrej klasy oprogramowanie od backupu (uwzgledniajac Open File Agent - wiekszosc ot potrafi). To tak slowem wstepu (nie chce sie zaczac rozpisywac o cluster'ach itp) a przegrywanie z CD nie ma sensu - ma dzialac online 24/24 (chyba ze maintenacne) poza tym DL/UL musi byc na niezlym poziomie (DOBRY ISP). Dalej, wpakowac i zarzadzac firewallami/routerami (i miec zawsze extra na wypadek zepsucia - chyba ze masz gdzies w DataCenter i oni gwarantuja), IDS .......................... (az chce mi sie stukac tyle rzeczy jest do zrobienia). Przestrzen dyskowa to nie wszystko - nie ma mowy w takich rozwiazaniach o IDE/S-ATA - musi byc SCSI (lub SAS) i najlepij jak zlacze Fibre channel - no i na koniec jakis zaawansowny system monitoringu calej infrastruktury - w razie czego ma wyslac maila/smsa pikac/buczec/bzyczec i przede wszystkim dzialac
Nie!!! - zobacz ile ADMINI maja roboty - tylko ONLINE - a jak cos sie stanie z CD/DVD podczas przesylki? a jak plytka "gowniana" i nie da sie skopiowac?
Web (czy to www/java/flash/ftp) jest "najwygodniejeszy" poniewaz jesli server dziala to "wrzucajacy" musi sie martwic o to zeby zdjecia dotarly do stocka a nie admin (dupe adminowi zawracac jakis kopiowaniem)
A ja widzę opcję wysłania zdjęć tradycyjną pocztą... ale tylko dla chętnych jako opcja.
Zawsze lepiej mieć taką możliwość (którą później męczy się admin, nie Ty ;) ), niż nie mieć. :)
Ale oczywiście transfer przez FTP jest musowy.
extrastockphoto
20-11-2007, 18:32
Witam.
Dziękuję (EchoX) i przyjmuję z pokorą uwagę dot. kodowania i potwierdzam, że jeszcze bardzo daleko do rozpoczęcia. Jednakże i tę uwagę przyjmuję jako dobre życzenie. :)
Widzę też, że jesteście doskonale zorientowani co do wymagań sprzętowych i innych. I tutaj chylę czoło i dziękuję za poświęcenie czasu na pisanie.
Faktycznie... sporo sprzętu potrzeba i nie będzie on stał gdzieś w piwnicy czy na strychu :)
(asterix), myślę, że na początek wystarczy 2TB.
Co do łącza, to jest projekt aby było rozliczane dynamicznie w zależności od chwilowego obciążenia.
Nie jestem informatykiem ale wiem, że w planie jest dublowanie (chyba to się nazywa mirror) w innej lokalizacji (i także z mirrorem/kopią) oraz coś takiego jak przeniesienie ruchu na inny serwer w przypadku dużego obciążenia łącza.
Co do DataCenter, to brane są narazie dwie firmy. Jedna w gdańskim Zieleniaku lub Proremie (mają światłowód z TASK-iem), druga w zaprzyjaźnionym home.pl.
Co do taśm, to w home.pl podobno taką usługę mają; jeszcze to trzeba sprawdzić.
(mor_feusz), jeżeli chodzi o "płytkowe" przesyłanie plików, to nie dokońca mogę się równać z niektórymi Waszymi uwagami dlatego, że admin ma zapłacone za inne czynności i... przegranych kilka płytek na dysk wymienny, czyli wymiana na poprzedni kosztować go będzie 5 minut. Argument, że płytka może być do bani bardziej mnie martwi. Ale może się mylę i może mnie do tego zniechęcicie. :)
(robgr85), zgodzę się z Tobą, że 15 kilobajtów/s jest śmiechu warte. A przy okazji... czy możecie pochwalić się jaką macie prędkość z canstockphoto? Pytam, bo moi zajomi się żalą, że między 10 a 15 a z fotolią super, bo nawet i 60. Właśnie, jakie macie prędkości z poszczególnymi stockami?
(zeber), jeśli mieszkasz w Trójmieście, to nie problemu, podjadę do Ciebie. Chętnie poznaję nowych ludzi, szczególnie ludzi z pasją fotografowania.
Jeżeli mieszkasz poza Trójmiastem, to większy problem ale też do rozwiązania bo mam sporo znajomych w całej Polsce. Wiele osób w dzisiejszych czasach przemieszcza się po kraju i zagranicy. Jeżeli mieszkasz poza Polską, to już przyznaję jest problemem :)
Przyznaję, że na tym forum ludzie rzeczowo i życzliwie odnoszą się do innych co świadczy o tym, że pasjonaci fotografii to ludzie wartościowi. :)
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Witam.
Dziękuję (EchoX) i przyjmuję z pokorą uwagę dot. kodowania i potwierdzam, że jeszcze bardzo daleko do rozpoczęcia. Jednakże i tę uwagę przyjmuję jako dobre życzenie. :)
Widzę też, że jesteście doskonale zorientowani co do wymagań sprzętowych i innych. I tutaj chylę czoło i dziękuję za poświęcenie czasu na pisanie.
Faktycznie... sporo sprzętu potrzeba i nie będzie on stał gdzieś w piwnicy czy na strychu :)
(asterix), myślę, że na początek wystarczy 2TB.
Co do łącza, to jest projekt aby było rozliczane dynamicznie w zależności od chwilowego obciążenia.
Nie jestem informatykiem ale wiem, że w planie jest dublowanie (chyba to się nazywa mirror) w innej lokalizacji (i także z mirrorem/kopią) oraz coś takiego jak przeniesienie ruchu na inny serwer w przypadku dużego obciążenia łącza.
Co do DataCenter, to brane są narazie dwie firmy. Jedna w gdańskim Zieleniaku lub Proremie (mają światłowód z TASK-iem), druga w zaprzyjaźnionym home.pl.
Co do taśm, to w home.pl podobno taką usługę mają; jeszcze to trzeba sprawdzić.
(mor_feusz), jeżeli chodzi o "płytkowe" przesyłanie plików, to nie dokońca mogę się równać z niektórymi Waszymi uwagami dlatego, że admin ma zapłacone za inne czynności i... przegranych kilka płytek na dysk wymienny, czyli wymiana na poprzedni kosztować go będzie 5 minut. Argument, że płytka może być do bani bardziej mnie martwi. Ale może się mylę i może mnie do tego zniechęcicie. :)
(robgr85), zgodzę się z Tobą, że 15 kilobajtów/s jest śmiechu warte. A przy okazji... czy możecie pochwalić się jaką macie prędkość z canstockphoto? Pytam, bo moi zajomi się żalą, że między 10 a 15 a z fotolią super, bo nawet i 60. Właśnie, jakie macie prędkości z poszczególnymi stockami?
(zeber), jeśli mieszkasz w Trójmieście, to nie problemu, podjadę do Ciebie. Chętnie poznaję nowych ludzi, szczególnie ludzi z pasją fotografowania.
Jeżeli mieszkasz poza Trójmiastem, to większy problem ale też do rozwiązania bo mam sporo znajomych w całej Polsce. Wiele osób w dzisiejszych czasach przemieszcza się po kraju i zagranicy. Jeżeli mieszkasz poza Polską, to już przyznaję jest problemem :)
Przyznaję, że na tym forum ludzie rzeczowo i życzliwie odnoszą się do innych co świadczy o tym, że pasjonaci fotografii to ludzie wartościowi. :)
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
czy przypadkiem to nie Ty kiedyś uderzałeś do mnie na skype?
Już kiedyś był poruszany na forum temat zakładania stocka, chyba w hydepark... miałem tam dość długie wywody odnośnie wymagań etc... myślę że nie warto tutaj tego wszystkiego pisać od nowa... myślę też, że szukajka doprowadzi Ciebie do tamtego wątku...
Pozdrawiam,
Robert
edit: zmień łącze na coś szybkiego... zakładając że kilka osób będzie chciało przesyłać pliki w tym samym czasie... z 15kb byłaby masakra i by sobie odpuścili...
extrastockphoto
20-11-2007, 19:02
(robgr85), tak, to byłem ja.
Można sobie życzyć by łącze było tak szybkie, jak szybka jest Twoja odpowiedź na mój post ;)
Z tego co wywnioskowałem z rozmowy z firmą wynika, że podstawowe łącze bęzie miało 4G i będzie synchroniczne. Pozostanie 2G na drugi serwer, gdy pierwszy będzie obciążony. Nie zrozumiałem do końca co będzie gdy i to się zapcha ale chyba ruch będzie kierowany do innych serwerów tej firmy, która będzie nam świadczyć usługi a w chwili mniejszego obciążenia wszystko będzie się synchronizować. Chyba dobrze to opisałem...
Nie wiem też czy dobrze zrozumiałem, że przeglądanie zdjęć przez potencjalnych kupujących będzie się generowało z osobnej maszyny ale chyba tak.
Jak więc napisał sergi - to grube tysiące i to niestety potwierdzam.
Ponadto, czego jeszcze nie pisałem, serwis będzie udostępniał zdjęcia reportażowe-tzw. profesjonalnych fotografów i tu się sprawa jeszcze bardziej komplikuje bo nie chodzi tylko o sprawy techniczne...
Oj, ciężka praca ale daje wiele satysfakcji.
Wierzę jednak, że się uda bo jak mi niektórzy znajomi mówią, to na swoich zdjęciach zarabiają na sprzęt i czasami na wyjazd na narty czego wszystkim życzę.
Pozdrawiam.
mor_feusz
20-11-2007, 19:58
Z tego co wywnioskowałem z rozmowy z firmą wynika, że podstawowe łącze bęzie miało 4G i będzie synchroniczne. Pozostanie 2G na drugi serwer, gdy pierwszy będzie obciążony. Nie zrozumiałem do końca co będzie gdy i to się zapcha ale chyba ruch będzie kierowany do innych serwerów tej firmy, która będzie nam świadczyć usługi a w chwili mniejszego obciążenia wszystko będzie się synchronizować. Chyba dobrze to opisałem...
Load balancing lacza. Musisz miec jakis router (z odpowiednim OSem) i w zaleznosci od obciazenia lacza bedzie kierowal ruch. Jesli bedzie to w DataCenter to ludzie zrobia to za Ciebie, tylko sprzet trzeba bedzie miec (w DC sorzet tez "dzierzawia").
Fakt Admonom sie placi i robia to co maja robic - spoko - tylko wez pod uwage ze poczta moze zniszczyc nosnik, temperatura, wadliwy nosnik (ktos nagra, pojdzie na poczte, wysle i cos bedzie nie tak - jaks wada i jeszcxze raz wysylac? Koszta wzrosna - nie tylko tego co zamieszcza fotki ale rowniez Twoje. Poniewaz Admin bedziemusial wsadzis plytke i zaczac kopiowac (czasmi przy wadliwych plytkach wiadomo "system spowalnia") w tym czasi zdazy obejrzec kilka zdjec (zaakceptowac lub tez nie) Jak cos pojdzie nie tak ot musi opisac co i dlaczego (moze nawet odeslac plyte - poniewaz zaistnieje mozliwosc [np. podczas wyzucenia do kosza] kradziezy zdjec - chyba ze polityka prywatnosci bedzie nakazywala niszczenie plyt w sposob trwaly - jakas niszczarka do plyt - kolejny koszt).
Wiem oc czujesz - sam pracuje dla firmy, ktora robi specjalna aplikacje dostepna przez www i albo servery sa u klientow, albo "sami" hostujemy. Na poczatku mielismy 3 roznych ISP teraz wszystko jest robione na poziomie DataCenter - nie musze sie juz tym martwic - sotep swiatlowodowy.
Kopia idzie co wieczor na 2 NAS (1 jako serwis DC, 2 "nasz"), biblioteke na kilka tasiemek) oraz kopia do biura przez noc (tylko "newralgicznych" serverow) a i tak mysle ze to malo (dla mnie im wiecej kopii tym lepiej) W robocie dostep do neta tez mam swiatlowodem [12 osob tylko] (ostatnio zakupili jako backup ADSL'a dlatego zrobilem sobie routing ze moj komp leci na swiat przez ADSL'a a reszta swiatlowodem :))
Mialem ostatnio tez kontrtakt dla "dobrego" ISP w UK i backup byl krzyrzowy - dane z 1 DC byly kopiowane w 2 i odwrotnie.
Masz kupe roboty przed soba
2TB - teraz tak liczac ze przecietne zdjecie ma 3MB i dajmy na to 20% wszystkich zdjec zostanie zaakceptowana to nie jest wcale tak duzo
Na dzien dobry zaczal bym od 100TB (minimum)
A dlaczego - musisz przeciez zdjecia odrzucone tez przez pewien czas (dajmy na to rok) tez trzymac gdzies. Teraz policz tak - jak dobrze pojdzie niech bedzie 1000 zdjec/dzien - z czego dajmy 300 zaakceptuja. Wszystko musisz gdzies trzymac. Chyba ze bedziesz mial 2 "biblioteke" i tam beda odrzucone (a wierz mi ze bedzie ich wiecej)
Gratuluje pomylu i samozaparcia. Zycze sukcesu (sam bede uploadowal)
jak serwis ruszy to też wyślę swoje fotki. W kwestii reklamy to dobrym pomysłem są programy partnerskie (affilation) stosowane przez inne stocki... nie zapomnij o Tym, bo tylko z moich zaleceń już kilkadziesiąt osób zaczęło bawić się w stocki...
Pozdrawiam,
Robert
to sie chwal robgr85 ile juz zarobiles na "affilatach" :)
to sie chwal robgr85 ile juz zarobiles na "affiliatach" :)
hehe :)
tutaj zarobki są różne w różnych serwisach :P generalnie nie jest to opcja pozwalająca wyżyć z tego (choć gdyby było kilkuset :P - czemu nie). Dla przykładu podam że na SS, w którym jeszcze nie rozpatrzyli pozytywnie moich fotek, do tej pory mam z affiliatów SS średnio 10-15usd/miech, mimo iż tylko dwóch 'referencyjnych' fotografów ma fotki w portfolio (w sumie coś koło 40fotek, cale szczescie zaczynają im się lepiej sprzedawać)... reszta tak jak ja została odrzucona :P i oczekuje na kolejną szansę [mam nadzieję że się nie zniechęcili]...
Pozdrawiam,
Robert
Mam pytanie do osób, które pomyślnie zaliczyły kwalifikacje do istockphoto (ale może nie tylko do nich). Otóż w ramach tej procedury wysłałem swoje 3 sample image, dokładnie takie
http://www.janjar.getphoto.pl/high/a99807a461e1e855300ea9ecce243324.jpg
http://www.janjar.getphoto.pl/high/9f16690f88a7788c56332f060b80869a.jpg
http://www.janjar.getphoto.pl/high/f9fcab230d5cf6d25dd68a0704d3bb86.jpg
a w odpowiedzi administrator stwierdził, że prosi o kolejne 3, ponieważ powyższe są zbyt jednorodne w tematyce. Może ktoś podpowie co właściwie im wysłać. Widoczki, makro, kwiatuszki, reporterkę? Czy poprzednie zdjęcia nie zostały zaakceptowane ponieważ nie mają charakteru komercyjnego?
Pozdrawiam
PS. Chyba w swojej naiwności liczyłem, że łatwiej "łykną" ładne dziewczyny. A może tylko miałem pecha i trafiłem na moderatora-kobietę i w dodatku feministkę. :mrgreen:
tu chodzi wg mnie o mala wartosc komercyjna. Nie wysylal bym im zdjec B&W do pierwszej akceptacji. Nie wysylaj tez landszaftow.
Wez dziewczyny, ubierz w koszule i cyknij foto :) bedzie latwiej.
Istok jest najbardziej krytycznym serwisem. Na moim przykladzie - 130 fot w SS w ciagu 1 miesiaca :) 15 na istock hehe (z calych 130- jeszcze 20 wisi w uploadzie i mam prawie 100% pewnosc ze przejda)
2 pierwsze brak wartości komercyjnej 3 było by może fajne gdyby nie było gołe. Przeczytaj regulamin i to czego oczekują a będziesz wszystko wiedział.
Edyta: No i na 2 są jakieś znaki towarowe.
w fotach do akceptacji moga wystepowac znaki towarowe etc.
A to gdzieś jest w regulaminie?
Mam pytanie do osób, które pomyślnie zaliczyły kwalifikacje do istockphoto (ale może nie tylko do nich). Otóż w ramach tej procedury wysłałem swoje 3 sample image, dokładnie takie
http://www.janjar.getphoto.pl/high/a99807a461e1e855300ea9ecce243324.jpg
http://www.janjar.getphoto.pl/high/9f16690f88a7788c56332f060b80869a.jpg
http://www.janjar.getphoto.pl/high/f9fcab230d5cf6d25dd68a0704d3bb86.jpg
a w odpowiedzi administrator stwierdził, że prosi o kolejne 3, ponieważ powyższe są zbyt jednorodne w tematyce. Może ktoś podpowie co właściwie im wysłać. Widoczki, makro, kwiatuszki, reporterkę? Czy poprzednie zdjęcia nie zostały zaakceptowane ponieważ nie mają charakteru komercyjnego?
Pozdrawiam
PS. Chyba w swojej naiwności liczyłem, że łatwiej "łykną" ładne dziewczyny. A może tylko miałem pecha i trafiłem na moderatora-kobietę i w dodatku feministkę. :mrgreen:
nie pamiętam już co wysyłałem do istock photo, z tego co mi się przypomina to nie robili jakichś większych problemów... ale fotki miały charakter wyraźnie [na pewno bardziej niż te które Ty podesłałeś] 'stockowy'
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Robert
Edyta: No i na 2 są jakieś znaki towarowe.
A jakie tam są znaki towarowe? To napis "play the game". Koszulka z bazaru. Nie przesadzajmy. No i kto powiedział, że na samplach nie może być logo itp.? Nigdzie o tym nie pisali. Przecież to nie są fotki for sale.
Ogólnie dziękuję za zainteresowanie tematem. Trochę mi sie rozjaśniło. Za 33 godz. kolejne podejście. :p
Dla nich to są znaki które mogą być objęte licencją i nie wnikają w to czy rzeczywiście są. Nie ma ich być i tyle. Ale nigdzie też nie jest napisane że sample mogą być nie zgodne z regulaminem. Zresztą po co wysyłać im fotki które nie przedstawiają tego co chcecie sprzedać. No ale jak ktoś lubi być odrzucany to jego sprawa.
sample tak czy tak trzeba ladowac od nowa jesli chesz je sprzedac. Idea jest taka, by pokazac swoje najlepsze fotki do weryfikacji. Nie trzeba nic wywalac. Ja wrzucalem foty z cala masa roznych logosow, np buty nike ktore focilem kiedys tam do reklamy w prasie. Na drugiej focie byly zdjecia promocyjne dla marki Deemeed :) itd.
Zasada jest taka, ze foty ktore ida pod ocene i dodanie do serwisu musza miec usuniete wszelakie znaki towarowe, nawet te chinskie :) typu "sport wear" lacznie z "made in xxxxx"
nie pamiętam jak istock (już dość długo tam jestem jako fotograf), ale np SS wymaga podczas przesyłania 'fot testowych' takiego obrobienia fotek, jakie zrobiłbyś uploadując fotki do sprzedaży - wyedytowane znaki firmowe, dołączone PR/MR jeśli potrzebne, słowa kluczowe, opisy, kategorie.
Pozdrawiam,
Robert
do kolegi który zakłada stocka.
ja mam na wszystkie ftpy w okolicach 15kb/s --> ale to z powodu mojego łącza. ;)
Daje taki transfer radę - ale jest to absolutne minimum dla jednej osoby.
Poniżej prościej by było chyba tym cd-romem. ;)
A powiedzcie mi - dlaczego zdjęcia odrzucone muszą być na serwerze?
Nie można ich tak po prostu.. skasować?
A powiedzcie mi - dlaczego zdjęcia odrzucone muszą być na serwerze?
Nie można ich tak po prostu.. skasować?
pewnie chodziło o ponowny reuploading odrzuconych fotek, ja bym zostawił miniaturki (dajmy na to 400x300 px, i do tego hashe (np md5)) oryginalnych plikow. Łatwo w ten sposób wyeliminować powtórne, lub zdublowane pojawienie się fotki na stocku.
tematem stocków idąc dalej :) jak już wróciliśmy do tego tematu, to na przedmiot specjalnosciowy 'bazy danych' robię właśnie projekt takiego stocka. W styczniu powinno mieć to już ręce i nogi :P
Pozdrawiam
ile czekacie na akceptacje zdjęć na stockxpert?
ja już czekam ponad tydzień. Od niedawna tam wysyłam, z pierwszej partii nawet szybko część zaakceptowali, reszta do poprawki. Po poprawkach czekam i czekam.
ile czekacie na akceptacje zdjęć na stockxpert?
ja już czekam ponad tydzień. Od niedawna tam wysyłam, z pierwszej partii nawet szybko część zaakceptowali, reszta do poprawki. Po poprawkach czekam i czekam.
Oj, część fotek czekała chyba z miesiąc.
dłuuuuuugooooo ;)
Strasznie powoli im to idzie.
dłuuuuuugooooo ;)
Strasznie powoli im to idzie.
aha, no to chyba ich zasypie wszystkimi fotkami naraz nie czekając co i jak z resztą. :smile:
Przyzwyczajony z istock'a poczekałem tydzień. Na inne stocki dopiero teraz wchodzę i powoli rozeznaje co i jak.
aha, no to chyba ich zasypie wszystkimi fotkami naraz nie czekając co i jak z resztą. :smile:
Przyzwyczajony z istock'a poczekałem tydzień. Na inne stocki dopiero teraz wchodzę i powoli rozeznaje co i jak.
masz limit 50 fotek/dzień... nie sprawdzaj szybciej jak raz na dwa tygodnie, bo to nie ma sensu... ponoć wszystko dlatego że jakieś problemy mieli... ciekaw jestem ile fotek czeka do weryfikacji :)
ja sie zgadalem z jedna adminka z Stockexpert i jak cos wrzucam to przy okazji podsylam jej liste ID's fotek. Dzieki temu po 2-3h mam wszystko gotowe :)
Ech.. Wszędzie te układy.. IV RP Stockowa się robi :)
no to widze ze ja mam szescie ze stockexpertem, ostatnio wrzuclem cos w nocy i rano bylo zaakceptowane :)
no to widze ze ja mam szescie ze stockexpertem, ostatnio wrzuclem cos w nocy i rano bylo zaakceptowane :)
z rozmowy z adminami :P (są aktywni na forum, w tym polak) wynika iż mają dwie metody na kolejkowanie fotek do sprawdzania - losowo i alfabetycznie. Może poprostu dlatego, albo już im kolejka się zmniejszyła i teraz cały czas będzie szło szybko.
ja sie zgadalem z jedna adminka z Stockexpert i jak cos wrzucam to przy okazji podsylam jej liste ID's fotek. Dzieki temu po 2-3h mam wszystko gotowe
to nie fair ;)... ładna chociaż :P?
Witam,
po 8h lektury wszystkich postów w wątku mam w głowie niezły miszmasz. :wink:
No cóż, trzeba będzie opanować warsztat, spróbować swoich sił na stockach i cierpliwie czekać!
pozdrawiam
paweł
Witam,
po 8h lektury wszystkich postów w wątku mam w głowie niezły miszmasz. :wink:
No cóż, trzeba będzie opanować warsztat, spróbować swoich sił na stockach i cierpliwie czekać!
pozdrawiam
paweł
to chyba najszybszy jesteś :) gratuluję! Z tego co pamiętam to większości dojście do końca wątku zajmowało ponad 12h :P
Pozdr.
Wyjatkowe szczescie :P Ja mam wiszace 3 foty, chyba im sie "zapodzialy" bo juz nawet mlodsze zostaly rozpatrzone ... Dziwne to.
to napis PM do adminow i odpisza ci w czym problem :) od tego jest helpline
Ja wrzucałam dziś zdjęcia, pojawił się komunikat o plikach załadowanych z powodzeniem, weszłam jeszcze, żeby sprawdzić czy na pewno wszystko ok, a one były już zaakceptowane :mrgreen: (kilka dni temu mi je odrzucili, żeby było śmieszniej ;) )
Niech sobie wisza :) Od razu pewnie bym ich pouczyl odnosnie kilku palacych kwestii, a nie wiem czy sa w stanie przyjac na raz taka ilosc krytyki :P
A ja tak głupio zapytam gdzie można znaleźć listę adminów bo szukałem i nie widzę :)
A ja tak głupio zapytam gdzie można znaleźć listę adminów bo szukałem i nie widzę :)
też nie wiem gdzie są administratorzy, ale zawsze możesz popytać moderatorów akceptujących/odrzucających fotki. Np o nickach fotomark (tu możesz śmiało po Polsku pisać) lub Zela.
Pozdr.
też nie wiem gdzie są administratorzy, ale zawsze możesz popytać moderatorów akceptujących/odrzucających fotki. Np o nickach fotomark (tu możesz śmiało po Polsku pisać) lub Zela.
Pozdr.
Wydaje mi się, że nie fotomark a mikekorn?
Wydaje mi się, że nie fotomark a mikekorn?
no fakt :P faktycznie mikekorn
sniper88
01-12-2007, 00:51
Mam, dosc nurtujace mnie, pytanie:mrgreen:
Otoz przed chwila otrzymalem maila z propozycja wystawienia swoich zdjec na stockach, od managera www.stockphotopro.com . Czy ktos zna te strone? Co o tym w ogole myslec:?::mrgreen:
Mam, dosc nurtujace mnie, pytanie:mrgreen:
Otoz przed chwila otrzymalem maila z propozycja wystawienia swoich zdjec na stockach, od managera www.stockphotopro.com . Czy ktos zna te strone? Co o tym w ogole myslec:?::mrgreen:
Co o tym myśleć? Zapomnieć ;)
To jest popularny system nakłaniania nowych fotografów do wysyłania zdjęć do nowych (najczęściej badziewnych) stocków.
Co o tym myśleć? Zapomnieć ;)
To jest popularny system nakłaniania nowych fotografów do wysyłania zdjęć do nowych (najczęściej badziewnych) stocków.
100% racji. Spróbować można, ale taki stock nigdy nie dogoni już istniejacych gigantów. Rynek jest juz nasycony. Jeśli ktoś chce kupowac dla swojej firmy/wydawnictwa etc to nie kupi pakietu kredytow w serwisie z 500tys zdjec, podczas gdy moze kupic w takim z 2.5mln (np istock, fotolia, dreamstime, etc).
Pozdr.
sniper88
01-12-2007, 13:37
Dzieki za odpowiedz:) Jeszcze ciekawe jest to, ze nie bylem w stanie znalezc zdjecia, ktore by bylo chociaz raz kupione;) Odpisze im ze jeszcze zobacze, ciekaw jestem co oni na to:p
Dzieki za odpowiedz:) Jeszcze ciekawe jest to, ze nie bylem w stanie znalezc zdjecia, ktore by bylo chociaz raz kupione;) Odpisze im ze jeszcze zobacze, ciekaw jestem co oni na to:p
a ile mają fotek w bazie?
sniper88
02-12-2007, 00:15
Szczerze mowiac nie wiem:oops: Ale po wpisaniu w searchu studio pojawilo sie 2123 wynikow, a landscape 934, wiec chyba wszystkich zdjec za duzo nie ma....
EDIT:// po kliknieciu na 'recent' pojawia sie ok 1300stron zdjec, co mi w sumie daje 26580 fotek (najstarsza sprzed poltora roku)
hmmm a ja chyba wrzuce tam zdjecia nigdy nie wiadomo gdzie ktos zajrzy zeby cos kupic :P oczywiscie nie rezygnuje z gigantow... niestety dwa najlepsze stoc expert i shutter stock mnie nie chca od 3 miesiecy :((
Tak wlasnie sobie przegladam ten stock.. cena najmniejszego zdjecia to $79... ladna cena... zarabiasz na tym %20 po 300 zjdeciach zaakceptowanych masz %30... nie za tego..... ale faktycznie nie moge znalezc zadnego zdjecia ktore bylo chocby raz sciagniete....
Small: 717px x 478px 0.1MB $79
Medium: 2303px x 1535px 0.5MB $230
Large: 3839px x 2559px 1.0MB $300
XLarge: 5142px x 3428px 1.7MB $340
Ladne ceny co ?? sie cenia :P no wiec wczesniej pisalem ze chyba sprobuje tak teraz juz sam nie wiem :P
Tak wlasnie sobie przegladam ten stock.. cena najmniejszego zdjecia to $79... ladna cena... zarabiasz na tym %20 po 300 zjdeciach zaakceptowanych masz %30... nie za tego..... ale faktycznie nie moge znalezc zadnego zdjecia ktore bylo chocby raz sciagniete....
Small: 717px x 478px 0.1MB $79
Medium: 2303px x 1535px 0.5MB $230
Large: 3839px x 2559px 1.0MB $300
XLarge: 5142px x 3428px 1.7MB $340
Ladne ceny co ?? sie cenia :P no wiec wczesniej pisalem ze chyba sprobuje tak teraz juz sam nie wiem :P
bo to jest stock, a nie microstock :P z tego co się orientuję na rynku stocków (nie micro-stockow) liczą się głównie gettymiages i alamy. Niestety zeby się do nich dostać trzeba prezentować ultra wysoki poziom.
Nie wiem czy stock który podałeś ma realne szanse konkurować z którymś z powyższych. Jak dla mnie, na razie zostaje kategoria microstock :P i szczerze mówiąc nie jest mi z tego powodu jakoś szczególnie przykro :P
Pozdrawiam,
Robert
Wreszcie przebrnąłem przez wątek. To chyba najdłuższy forumowy wątek XXIw.! Niestety to jak na razie mój największy sukces w stockowej działalności. Pomimo przepchnięcia przez sito selekcji już kilkudziesięciu fotek nie zarobiłem jak dotąd ani cencika.:(
Wreszcie przebrnąłem przez wątek. To chyba najdłuższy forumowy wątek XXIw.! Niestety to jak na razie mój największy sukces w stockowej działalności. Pomimo przepchnięcia przez sito selekcji już kilkudziesięciu fotek nie zarobiłem jak dotąd ani cencika.:(
ooo ... pesymista :P rozkrecisz sie to i bedziesz zarabial na tym, wszyscy chca od razu nie wiadomo jakie pieniadze wyciagac z tego biznesu, a to wymaga jednak trache cierpliwosci :)
powodzenia!
Do tego trzeba iść za klientem. Teraz jest sezon na "christmas"; u mnie głupi kawałek wstążki sprzedaje się najlepiej od dwóch tygodni.
przebij się przez selekcję ShutterStock. Cenciki popłyną (po ostatnich kilku dniach jestem pod wrażeniem :P)
Pozdr
Od pesymizmu jestem na razie daleki. To dopiero początek mojej stockowej przygody. Jak na razie większość moich tamtejszych dokonań do zdjęcia zrobione już dawniej i wcale nie z myślą o zarobku. Tak, że specjalnie się nie załamuję brakiem przypływu $$$$.
Do tego trzeba iść za klientem. Teraz jest sezon na "christmas"; u mnie głupi kawałek wstążki sprzedaje się najlepiej od dwóch tygodni.
Na "christmas" i ja wpadłem, kilka fotek już wrzuconych, kilka czeka na aprobatę. Moja wstążka czeka na kompie na edycję (exify do wglądu - pomysł był wcześniejszy niż post ;-) ), tylko ten cholerny brak czasu jak zawsze nie pozwala rozwinąć skrzydeł.
Świątecznie zdjęcia polecam robić już w październiku ;)
Zawsze lepiej dodać wcześniej, niż np. teraz - graficy robią zlecenia dużo wcześniej.
Świątecznie zdjęcia polecam robić już w październiku ;)
Zawsze lepiej dodać wcześniej, niż np. teraz - graficy robią zlecenia dużo wcześniej.
święte słowa... niestety miałem zaćmienie i jakoś strasznie puźno się zabrałem do roboty. Cóż... będzie owocować za rok :P
Pozdr.
Robert
Ja myślę również za rok robić porządną sesje - w tym roku kupie wszystkie ozdóbki, banieczki - przecież w październiku nigdzie ich nie dostane ;)
przy kupowaniu baniek/ozdóbek polecam unikać odbijających wszystko jak lustro. Mi mimo namiotu bezcieniowego nie udało się uzyskać zadowalających efektów. Dużo łatwiej oświetlić bańki matowe.
Jeżeli ktoś ma patent jak sfotografować bańkę aby nie wyszło odbicie aparatu i źródeł światła i chciałby się nim tu podzielić byłoby super.
przy kupowaniu baniek/ozdóbek polecam unikać odbijających wszystko jak lustro. Mi mimo namiotu bezcieniowego nie udało się uzyskać zadowalających efektów. Dużo łatwiej oświetlić bańki matowe.
Jeżeli ktoś ma patent jak sfotografować bańkę aby nie wyszło odbicie aparatu i źródeł światła i chciałby się nim tu podzielić byłoby super.
gdzieś to kiedyś w sieci widziałem... niestety nie udało mi się odnaleźć tego gdy potrzebowałem... pewnie w środku lata na to trafie [ale wtedy dodam do dobrych linków na bank :P]...
Pozdrawiam,
Robert
http://www.photoflexlightingschool.com/Equipment_Lessons/LiteRoom/Ornament/index.html ?:)
ja tam robilem tak, ze do namiotu wkladalem jedynie lufe (namiot stozkowy 2,5m wysoki) i jako, ze srednica owego namiotu jest spora i odleglosc obiektywu od obiektu byla wieksza niz 1m to nic sie nie odbilo w obiekcie. Szklo to 70-200.
Dzięki Eryk, jak widze odpowiednia manipulacja głębią ostrości + duża powierzchnia świecąca.
http://www.photoflexlightingschool.com/Equipment_Lessons/LiteRoom/Ornament/index.html ?:)
ha! dokładnie tego linka zgubiłem [juz zbookowany w ulubionych :P], pewnie za jakiś rok poczuje jego przydatnosc w bombkach i temu podobnych ;)
To jako że jestem świeżo po sesji z bańkami, podpowiem, że fajny efekt daje położenie czarnego tła pod wiszącą bańke. Polecam poeksperymentować.
No tak, tylko sezon na "christmas" się kończy, nowy rok i kalendarze też... Macie pomysł, co dalej? Wielkanoc, walentynki? Bo trzeba by juz coś tematycznie wrzucać...
Ja w sierpniu robiłam sesję świąteczną na działce. Sąsiedzi trochę dziwnie patrzyli jak zaczęłam wieszać bombki na choince :) Zdjęcia wrzucałam juz od września, ale tak na prawdę, to sprzedaż ich jest od listopada.
No tak, tylko sezon na "christmas" się kończy, nowy rok i kalendarze też... Macie pomysł, co dalej? Wielkanoc, walentynki? Bo trzeba by juz coś tematycznie wrzucać...
Ja w sierpniu robiłam sesję świąteczną na działce. Sąsiedzi trochę dziwnie patrzyli jak zaczęłam wieszać bombki na choince :) Zdjęcia wrzucałam juz od września, ale tak na prawdę, to sprzedaż ich jest od listopada.
mam kilka pomysłów... ale czasu mało... odnośnie fotek typu christmas - na razie zbieram pomysły, a jak uzbieram to robię sesje z dziadkiem przebranym za gwiazdora. I co z tego że już sezon się skończył... za rok będą profity... bo nie mam pojęcia gdzie w wakacje można kupić strój gwiazdora.
aaa... i jeszcze chyba tak do końca się sezon nie skończył, gdyż w statystykach ss ostatnio keyword christmas podskoczył o kilka miejsc.
Pozdrawiam,
Robert
U mnie też jeszcze schodzą zdjęcia świąteczne całkiem nieźle. Zastanawiam się tylko, na co nastawić się w okresie poświątecznym. Czy robić zdjęcia pod walentynki, czy może juz Wielkanoc? A może coś jeszcze innego...
U mnie też jeszcze schodzą zdjęcia świąteczne całkiem nieźle. Zastanawiam się tylko, na co nastawić się w okresie poświątecznym. Czy robić zdjęcia pod walentynki, czy może juz Wielkanoc? A może coś jeszcze innego...
w okresie poświątecznym to warto opracowywać walentynki, wielkanoc i jeszcze coś innego :P
Pozdrawiam,
Robert
Macie jakieś doświadczenie z Crestock?
Crestock to nowy serwis. Osobiscie nie lubie dodawac tam fotek :)
Crestock to nowy serwis. Osobiscie nie lubie dodawac tam fotek :)
Dlaczego nie lubisz?? Mają najlepszy i najszybszy system dodawania zdjęć.
To co ich wyróżnia na rynku to zdecydowanie najwyższe wymagania co do jakości zdjęć oraz niezbyt wysoka sprzedaż, jednak z każdym miesiącem jest coraz lepiej (przynajmniej u mnie). Wg mnie za 3-4 lata Crestock będzie w czołówce agencji microstock.
a jakos tak na poczatku pomylkowo wywalili mi 2 wrzutki fot. Dopiero po emailach uprzejmie mi odpisali ze niechcacy sie skasowalo.
Musialem wrzucac ponownie i znow czekam na akceptacje juz wczesniej zaakceptowanych fot.
heheh inwestycja dlugo terminowa 3-4 lata.... jak sie utrzymaja maja wysoki poziom wymagan co do zdjec i to moze odstraszyc potencjalnych fotografow lub wrecz przeciwnie zrobic z tego banku naprawde microstock dla elity.... ale z tego wlasnie powodu moga po paru latach zdecydowac ze stana sie stockiem a nie microstockiem :)
moga stac sie stockiem a nie microstockiem? watpie. Mysle ze sa raczej nastawieni na pozniejsza sprzedaz jednemu z gigantow getty etc.
Pozdrawiam,
Robert
Co wpisujecie w pola "Title" w Model Agreement z LuckyOliver? Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Z góry dzięki za pomoc.
a gdzie masz to pole?
źródło (http://img148.imageshack.us/img148/9721/lotitlecs4.jpg)
aaa model release :) ja wysyłam wszędzie MR z dreamstime - każdy serwis je akceptuje (oczywiscie najpierw dla oszczednasci tonera wycielem z tego grafiki).
MR małoletnich możesz znaleźć w mojej stopce, jak na razie wapniaków ;) nie obstrzeliwałem pod kontem stocków, więc dorosłych mr nie przetworzony. Niemniej w niedalekiej przyszłości się pojawi.
Pozdr.
P.S.
Możesz dać Prince, Sir, Lord etc ;) ja bym profilaktycznie zostawił to pole pustym.
Lord bedzie odpowiednie hehe
:D To się ubawiłem :) Myślałem o "Mr.", ale samo istnienie takiej rubryki zbiiło mnie z tropu. Dzięki robgr85. Dziękuję też za informacje o uniwersalnym MR. Zaoszczędzi to sporo czasu.
Lord bedzie odpowiednie hehe
mogłoby być jeszcze baron ;)
odnośnie uniwersalnego MR, jak odpale windowsa (czyli przy najbliższej obróbce zdjęć) to wyedytuje odpowiednio MR z dreamstime dla dorosłych i zamieszcze na stronie z mojej stopki.
Pozdrawiam,
Robert
Mam pytanie, raczej do Morfeusza - mam brytyjskie konto na PayPalu, teoretycznie jestem zameldowany w Polsce, ale bywam tutaj raczej przejazdem (co nie znaczy też że siedzę w Anglii). Jak wygląda w takiej sytuacji sprawa rozliczania się z US? Skoro pieniądze będą przelewane na konto brytyjskie, mam jakikolwiek obowiązek rozliczania się z naszymi? A z "ichnimi"?
Pozdrawiam
TommyTheCat
28-12-2007, 17:03
moze ktos mi powiedziec co oznacza pierwsza z prawej ikonka pod zdjeciem na fotolia.com ?
rozumiem ze od lewej to ilosc wyswietlen, druga sciagniec a nijak nic mi nie przychodzi do glowy co oznacza trzecia :)
nie wiem jak to fachowo ująć ale jest to po prostu cena za zdjęcie w najniższej rozdzielczości
Chyba czasem ludziska to bujają trochę z tym MR. Nie chce mi się wierzyć że człowiek robiący to zdjęcie zdołał zebrać podpisy: http://www.bigstockphoto.com/photo/view/1341345
Chyba czasem ludziska to bujają trochę z tym MR. Nie chce mi się wierzyć że człowiek robiący to zdjęcie zdołał zebrać podpisy: http://www.bigstockphoto.com/photo/view/1341345
zaakceptowali mu to zdjęcie bez MR (w informacjach o fotce jest jak byk)... i bardzo się im dziwię bo zdjęcie bez dyskusji wymaga MR.
Witam, mam pytanie do osób posiadających konto na paypal'u. Czy posiadając "konto osobiste" mogę też odbierać $$, czy muszę założyć "konto specjalne"?
Pozdrawiam,
persival
30-12-2007, 12:15
jeli moge sie wtracic;-)) to zdjecie nie wymaga MR (zreszta w Image details jesto info ze zdjecie nie ma dolaczonego MR)-
na thumbnailu zdjecie faktycznie wyglada tak jakby ludzie byli rozpoznawalni lecz.....ogladalem to zdjecie w oryginale (od czterech lat jestem approverem na BP) focus jest na czlowieka w slomkowym kapeluszu, ludzie w tle sa blurriness i wierzcie mi sa nie do rozpoznania,
pozdrawiam
jeli moge sie wtracic;-)) to zdjecie nie wymaga MR (zreszta w Image details jesto info ze zdjecie nie ma dolaczonego MR)-
na thumbnailu zdjecie faktycznie wyglada tak jakby ludzie byli rozpoznawalni lecz.....ogladalem to zdjecie w oryginale (od czterech lat jestem approverem na BP) focus jest na czlowieka w slomkowym kapeluszu, ludzie w tle sa blurriness i wierzcie mi sa nie do rozpoznania,
pozdrawiam
zdjęcie wymaga MR (jest to zalezne od polityki serwisu) - bynajmniej wedle standardów serwisów istockphoto, shutterstock, czy stockxpert... może w BS jest innaczej (trochę więcej fot kwalifikuje mi się do podesłania :) )
persival
30-12-2007, 16:54
zdjęcie wymaga MR (jest to zalezne od polityki serwisu) - bynajmniej wedle standardów serwisów istockphoto, shutterstock, czy stockxpert... może w BS jest innaczej (trochę więcej fot kwalifikuje mi się do podesłania :) )
ehh nie chce juz mi sie pisac ale powstalo niedomowienie, robgr85 chcesz powiedziec....ze niby MR jest zalezny od polityki serwisu???....jesli tak to sie mylisz, kwestie MR reguluje prawo a nie polityka serwisu, prawda jest ze na BS bylo kilku ludzi ktorzy aprobowali to co podeszlo...i tak mozna znalezc tam sporo zdjec ktorych byc nie powinno, jednak na tym zdjeciu ludzie nie sa rozpoznawalni wiec mr jest zbedne, z drugiej strony ucziciwie mowiac ja bym nie puscil takiego zdjecia bez mr, mimo wszystko;-)
--------
odnosnie shutterstock, u nich jest sporo zdjec bez mr i z copyrightami jako 'editorial' - choc tez nie wszystko jest dozwolone...
ehh nie chce juz mi sie pisac ale powstalo niedomowienie, robgr85 chcesz powiedziec....ze niby MR jest zalezny od polityki serwisu???....jesli tak to sie mylisz, kwestie MR reguluje prawo a nie polityka serwisu, prawda jest ze na BS bylo kilku ludzi ktorzy aprobowali to co podeszlo...i tak mozna znalezc tam sporo zdjec ktorych byc nie powinno, jednak na tym zdjeciu ludzie nie sa rozpoznawalni wiec mr jest zbedne, z drugiej strony ucziciwie mowiac ja bym nie puscil takiego zdjecia bez mr, mimo wszystko;-)
--------
odnosnie shutterstock, u nich jest sporo zdjec bez mr i z copyrightami jako 'editorial' - choc tez nie wszystko jest dozwolone...
ale my mówimy o fotografii na licencjach royalty free. Zdjęcie do którego podano linka też nie było editorial.
wiem że jest to prawnie uregulowane. Wiadomo, iż do sprzedawanych fotek z rozpoznawalnymi postaciami trzeba załączać MR. Ale definicja rozpoznawalności już zależy od polityki serwisu.
np. ponizsze fotki zostały spokojnie zaakceptowane na licencji rf we wszystkich serwisach prócz stockxpert - mimo iż kierowcy nie idzie rozpoznać (można kliknąć w fotke i zrobić zooma na kask). Odrzucili właśnie ze względu na brak załączonego MR:
źródło (http://www.istockphoto.com/file_closeup.php?id=3862093&refnum=robgr85)
źródło (http://www.istockphoto.com/file_closeup.php?id=4225214&refnum=robgr85)
Stockxpert który jest częścią jupiterimages ostatnio tak zaostrzył wymagania MR, że trzeba go załączać do każdej fotki w której jest cała sylwetka postaci (nawet zdjęcie zrobione z tyłu(!)). I co ma do tego prawo? Wymagają, jak się to nie podoba fotografom to nikt nie zmusza do wysyłania.
więcej info:
http://www.stockxpert.com/forum.phtml?f=showtopic&n=7131
Pozdrawiam,
Robert
Mi z powodu braku MR odrzucili to:
źródło (http://imageshack.us)
ale faktycznie to człowiek siedzi i człowiek zatwierdza, czasem ma lepszy, a czasem gorszy dzień.
i kolejny przykład, gdzie powątpiewam w MR wszystkich osób na zdjęciu: http://www.fotolia.com/id/107121
najwidoczniej Fotolia też zaostrzyła ostatnio wymagania co do MR. Mnie wlasnie odrzucili poniższe zdjęcie z powodu braku MR.
źródło (http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/5000170/2/istockphoto_5000170_skiing.jpg)
najwidoczniej Fotolia też zaostrzyła ostatnio wymagania co do MR. Mnie wlasnie odrzucili poniższe zdjęcie z powodu braku MR.
źródło (http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/5000170/2/istockphoto_5000170_skiing.jpg)
khm.... w takim wypadku skoro zaakceptowane przez istock, to bym się fotolią nie przejmował zbytnio... albo dał kuzynowi formularz, powiedział co i jak i jakby co to poświadczy że to on na nartach był...
bez sensu MR do zdjęć zza pleców...
Pozdr.
Robert
a na zblizeniu nie widac mniej wiecej tej osoby pod drzewem ? Wydaje mi sie, ze to wlasnie przez nia wymagaja MR
Nie. Nie widać żadnej twarzy na tym zdjęciu.
Wysłałem raz jeszcze i tym razem przyjęli ;)
Nie. Nie widać żadnej twarzy na tym zdjęciu.
Wysłałem raz jeszcze i tym razem przyjęli ;)
pewnie komuś się guziki pomyliły ;)
temat sprzedaży zdjęć rozwinął się bardzo w kierunku microstoków. Mam trochę inne pytanie... czy któryś z forumowiczów korzysta z serwisów takich jak photoshelter lub np zenfolio albo smugmug? Jeśli tak to byłbym wdzięczny za podzielenie się wrażeniami. Chętnie poczytam nawet bardzo długie posty.
Witam !
Mam problem, wysyłam zdjęcia na dreamstime i nić, żadnej odpowiedzi czy zdjęcia zostają przyjęte czy odrzucone a jak tak to z jakiego powodu...:confused: Wcześniej już wysyłałem zdjęcia i było wszystko ok
Witam !
Mam problem, wysyłam zdjęcia na dreamstime i nić, żadnej odpowiedzi czy zdjęcia zostają przyjęte czy odrzucone a jak tak to z jakiego powodu...:confused: Wcześniej już wysyłałem zdjęcia i było wszystko ok
jak wysyłałeś przez ftp czy przez ich stronę?
wejdź na 'managment area' -> 'unfinished files', jeśli tam nie ma żadnych fot to informacje na ich temat powinieneś znaleźć poprzez 'managment area'-> 'pending files'
Dzięki wielkie, pomogło...
fot.draco
09-01-2008, 16:32
Wrzuciłem kilka zdjęć do Fotolia pierwsze trzy 18 grudnia i wczoraj jeszcze cztery. Cały czas jest koło nich komunikat Awaiting validation i File in queue.
Długo trzeba czekać na akceptację zdjęć ?? To są moje pierwsze zdjęcia na fotolia.
Wrzuciłem kilka zdjęć do Fotolia pierwsze trzy 18 grudnia i wczoraj jeszcze cztery. Cały czas jest koło nich komunikat Awaiting validation i File in queue.
Długo trzeba czekać na akceptację zdjęć ?? To są moje pierwsze zdjęcia na fotolia.
Dziwne trochę, Fotolia ,to chyba jest najszybsza w weryfikacji, w tamtym tygodniu weryfikowali mi coś 2-3 godz