Zobacz pełną wersję : Zarabianie na zdjeciach
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
fot.draco mialem podobnie, czekalem cierpliwie miesiac w miedzy czasie dodawalem nowe, w koncu napisalem do nich i grzecznie zapytalem ile zazwyczaj sie czeka na akceptacje, po ok 1h mialem jakies 80% zaakceptowanych zdjec a na drugi dzien wszystkie ;)
Mam podobne pytanie.
Na SX wrzuciłem fotki i zostały odrzucone bo nie było opisów, po jakimś czasie uzupełniłem opisy opcją edit, ale status zdjęć się nie zmienił na oczekujące na akceptacje. Czy mam zdjęcia ponownie uploadować? Miał ktoś podobną sytuację? Nie chciałbym ich ponownie wysyłać bo paczka jest spora a łącze wolne :/
a nie latwiej napisac do obslugi serwisu ? To juz sa kwestie techniczne/ewentualne bledy logiczne serwisu. My, tu obecni nie mamy na to wplywu :)
Mam podobne pytanie.
Na SX wrzuciłem fotki i zostały odrzucone bo nie było opisów, po jakimś czasie uzupełniłem opisy opcją edit, ale status zdjęć się nie zmienił na oczekujące na akceptacje. Czy mam zdjęcia ponownie uploadować? Miał ktoś podobną sytuację? Nie chciałbym ich ponownie wysyłać bo paczka jest spora a łącze wolne :/
Też tak miałem, zły opis, po zmianie ponad tydzień czekania. Napisałem do nich ale zero odzewu. Po paru dniach wszystko było zaakceptowane. Ostatnio jak wrzucam fotki na SX to akceptują jak leci w 24h.
robgr85: na swojej stronie podajesz linki do uniwersalnego MR i MR osoby nieletniej - ale wydaje mi się że są to te same pdfy, które zamieszcza Dreamstime. Myle się czy tylko wykasowałeś nagłwek i stopke, gdzie znajdowały się ich loga?
robgr85: na swojej stronie podajesz linki do uniwersalnego MR i MR osoby nieletniej - ale wydaje mi się że są to te same pdfy, które zamieszcza Dreamstime. Myle się czy tylko wykasowałeś nagłwek i stopke, gdzie znajdowały się ich loga?
Tak to MR z dreamstime, są jak najbardziej uniwersalne. Akceptują je na wszystkich stockach do których wysyłam fotki. Nie miałem żadnego zaawansowanego programu do obsługi pdf, więc odpada opcja kopiowania tekstu i zmiany na taki w którym zdanie z dreamstime zmieniłbym na jakieś ogólne. Usunąłem loga itp, tylko po to aby drukarki nie zajechać przedwcześnie.
Też tak miałem, zły opis, po zmianie ponad tydzień czekania. Napisałem do nich ale zero odzewu. Po paru dniach wszystko było zaakceptowane. Ostatnio jak wrzucam fotki na SX to akceptują jak leci w 24h.
Mi przez jakiś czas też szybko akceptowali, a teraz znów czekam już 6 dzień :???:
Wczoraj wieczorem napisałem im maila i dziś rano wszystkie zaakceptowane :D
Wczoraj wieczorem napisałem im maila i dziś rano wszystkie zaakceptowane :D
Mi też zaakceptowali wczoraj wszystko co wrzuciłam :-)
proszę o pomoc
wysyłam pierwsze 15 fotek na istockphoto
i po każdym wysłaniu mam komunikat
Errors were encountered:
The full-size file is not the correct file type. (CODE 2)
Please ensure that your submission follows the guidelines provided by iStockphoto.
fotki 6MB rgb
jakie rozszezenie ? jpg czy inne ? Czy na bank RGB standardowe ?
tak tu jest exif
Make = NIKON CORPORATION
Model = NIKON D300
Orientation = top/left
X Resolution = 300
Y Resolution = 300
Resolution Unit = inch
Software = Adobe Photoshop CS2 Windows
Date Time = 2008-01-12 18:58:00
YCbCr Positioning = co-sited
Exif IFD Pointer = Offset: 380
GPS Info IFD Pointer = Offset: 852
A401 = 0
A402 = 1
A403 = 1
A404 = 1/1
A405 = 69
A406 = 0
A407 = 0
A408 = 0
A409 = 0
A40A = 0
A40C = 0
[Camera]
Exposure Time = 1/160"
F Number = F11
Exposure Program = Manual
ISO Speed Ratings = 200
Exif Version = Version 2.21
Date Time Original = 2008-01-06 20:10:53
Date Time Digitized = 2008-01-06 20:10:53
Components Configuration = YCbcr
Compressed Bits Per Pixel = 4
Exposure Bias Value = +1EV
Max Aperture Value = F2.83
Metering Mode = Pattern
Light Source = unknown
Flash = Off
Focal Length = 46mm
User Comment =
Subsec Time = 0.43"
Subsec Time Original = 0.43"
Subsec Time Digitized = 0.43"
Flashpix Version = Version 1.0
Color Space = sRGB
Exif Image Width = 2848
Exif Image Height = 4288
Sensing Method = One-chip color area sensor
File Source = DSC
Scene Type = A directly photographed image
CFA Pattern =
[Thumbnail Info]
Compression = JPEG Compressed (Thumbnail)
X Resolution = 72
Y Resolution = 72
Resolution Unit = inch
JPEG Interchange Format = Offset: 966
JPEG Interchange Format Length = Length: 4235
[Thumbnail]
Thumbnail = 106 x 160
napisz do admina strony i to mu wklej
Mój pierwszy DL na fotoli:
http://static.fotolia.com/jpg/00/05/73/82/400_F_5738282_OIHAHOnzDbnrwRhx9CQHrAhzBvB2kBuz.jpg
P.S. ile czekacie na akceptacje zdjęć na dreamstime ? U mnie po 4 dniach fotki nadal oczekują...
P.S. ile czekacie na akceptacje zdjęć na dreamstime ? U mnie po 4 dniach fotki nadal oczekują...
Ja ostatnio ok. 10 dni.
Na dreamstimie w pending files jest napisane ile jeszcze trzeba czekać na sprawdzenie +- pare godzin. Choć czasem mimo że pisze 5 dni to akceptują w parę godzin.
... Choć czasem mimo że pisze 5 dni to akceptują w parę godzin.
Albo w drugą stronę....
Albo w drugą stronę....
a to dlatego, iż priorytetowo sprawdzają fotki 'ekskluzywnych' fotografów... zostało Ci niby 5h do weryfikacji, a nagle kilku(nastu) takich dodaje w sumie np 4000fot. Kolejka się wygłuża, ale oni trafiają przed Ciebie.
Pozdr.
na dreamstime jest tak, że czas liczy się od momentu uploadu zdjęć a nie od chwili dodania kategorii.
Także jeżeli wgrasz zdjęcia i np dopiero po tygodniu lub dwóch dodasz kategorie, to zdjęcia będą przeglądane dosłownie w sekundach, pomimo tego, że otrzymasz informację np "review time 132 hours".
Tak to MR z dreamstime, są jak najbardziej uniwersalne. Akceptują je na wszystkich stockach do których wysyłam fotki.
To prawda. MR z Dreamstime faktycznie akceptują na innych stockach. Chociaż w XII miałem związaną z tym niespodziankę. Papierki zaakceptowali mi wszędzie poza... Dreamstime. Wg przedstawionej wersji problem polegał na braku podanego adresu modelki, a w polu "Witness’ Name" wpisane było TYLKO nazwisko (to już chyba przesada - biurokraci!!).
W związku z tym mam nauczkę - trzeba wypełniać skrupulatnie. Unikniemy niespodzianek. Człek uczy się na błędach. Szkoda, że na własnych.
To prawda. MR z Dreamstime faktycznie akceptują na innych stockach. Chociaż w XII miałem związaną z tym niespodziankę. Papierki zaakceptowali mi wszędzie poza... Dreamstime. Wg przedstawionej wersji problem polegał na braku podanego adresu modelki, a w polu "Witness’ Name" wpisane było TYLKO nazwisko (to już chyba przesada - biurokraci!!).
W związku z tym mam nauczkę - trzeba wypełniać skrupulatnie. Unikniemy niespodzianek. Człek uczy się na błędach. Szkoda, że na własnych.
te podstawowe pola trzeba uzupełniać. Świadka także z imienia i nazwiska (ale tu już adres niepotrzebny).
Pozdrawiam
Pół dnia to czytałam... ale się opłaciło :)
Ciekawi mnie jedno... jak zauważyłam wyżej, w danych exif ląduje nazwa programu do obrabiania... jeśli nie mam wy7kupionej licencji komercyjnej to co wtedy? Czy mozna tę nazwę jakos wykasować? Czy mozna wykasowac niektóre dane z exif?
Będę wdzięczna za informacje.
idziesz za daleko :)
Jak by ktos mial sprawdzac legalnosc softwaru przy np 3mln zdjec w bazie danych to by musial wynajac armie informatykow.
Po drugie nie jest to w interesie sprzedawcy ani kupujacego, by takowa licencje sprawdzac. Nie ma takze mozliwosci prawnych ku temu.
Itd Itd...
Pół dnia to czytałam... ale się opłaciło :)
Ciekawi mnie jedno... jak zauważyłam wyżej, w danych exif ląduje nazwa programu do obrabiania... jeśli nie mam wy7kupionej licencji komercyjnej to co wtedy? Czy mozna tę nazwę jakos wykasować? Czy mozna wykasowac niektóre dane z exif?
Będę wdzięczna za informacje.
są na to jakieś narzędzia, nie pamiętam dokładnych nazw. Z tego co się orientuję to oni skryptami 'obrabiającymi fotki' podczas uploadu zmieniają m.in exif. Podczas tej obróbki często następuje ponadto stworzenie kilku kopii pliku w różnych rozmiarach (także w maksymalnym). Nie jestem pewien czy we wszystkich serwisach to tak samo wyglada, bo nie kupowałem ze stocków. Jak ktoś sciaga fotki z banków zdjęć to niech napisze co z exifu znika [jeśli znika].
Pozdr.
janzwolinski
20-01-2008, 22:56
Witam
Mam takie pytanie do was: Ile trzeba mieć fotek w galerii i ile słów kluczowych dajecie do zdjęć żeby ktoś wogule zajrzał do niej?
Witam
Mam takie pytanie do was: Ile trzeba mieć fotek w galerii i ile słów kluczowych dajecie do zdjęć żeby ktoś wogule zajrzał do niej?
Trudno odpowiedzieć na takie pytanie. Ja odpowiem tak - im więcej tym lepiej :D
janzwolinski
21-01-2008, 01:48
Ok. :razz: To ile słów kluczowych średnio dajecie do 1 photo
Trudno odpowiedzieć na takie pytanie. Ja odpowiem tak - im więcej tym lepiej :D
ale muszą być dobre. Spamowanie bazy nie pomoże. Kupującego tylko sfrustruje i spowoduje że poszuka innego serwisu (jeśli wogóle fotka zostanie zaakceptowana z zbyt 'odległymi' słowami kluczowymi).
Pozdrawiam,
ale muszą być dobre. Spamowanie bazy nie pomoże. Kupującego tylko sfrustruje i spowoduje że poszuka innego serwisu (jeśli wogóle fotka zostanie zaakceptowana z zbyt 'odległymi' słowami kluczowymi).
Pozdrawiam,
Oczywiście że słowa kluczowe muszą być trafne, wpisując odbiegające od tematu naszej pracy szkodzimy sami sobie, nie tylko przez to że fotka może zostać odrzucona przez sam serwis ale tez przez to że potencjalny nabywca może nie trafić do niej...
przerabiałem to na IS - odrzucają fotkę za źle dobrane słowa kluczowe, jest oczywiście "can resubmit" ale biorąc pod uwagę ich limity - nie warto moim zdaniem ryzykować
SinLight
24-01-2008, 16:05
Przeczytalem!!!!
Witam,
z przyzwyczajenia juz klikam na strzalke na nastepna strone a tu nic! Jakiez bylo moje zdziwienie gdy wreszcie po trzech dniach spedzonych nad tym watkiem dotrwalem do konca!
Z 3 razy zostala przerabiana tematyka podatkow i rozliczania, przez jakis czas byla poruszana technika wykonywania zdjec, czasami pojawil sie ktos kto przez watek nie przebrnal i zostal szybko sprowadzony na ziemie. Ogolnie Matka_Wariatka juz dawno na watku sie nie pojawila.
W kazdym razie w czasie jaki uplynal na czytanie tego tematu (3 dni w pracy) moglem zapewne robic cos,za co mi placa - a dzieki wam mialem jakze sluszna lekture. Wiele ciekawych linkow pokopiowalem i posprawdzalem przez co moja wiedza dosc znacznie sie rozbudowala - za to wam wszystkim wielkie dzieki.
Pozdrawiam
PS. Co ja mam teraz czytac, heh?
fotoaloja
24-01-2008, 16:16
heh, cieszę się, że przeczytałam ten wątek w lipcu:)
teraz być może bym po prostu wysiadła:)
Jeszcze jest "przeżycia zarabiających na zdjęciach;) (odnoga od wątka giganta)", miłej lektury :-)
fotoaloja
24-01-2008, 18:26
Jeszcze jest "przeżycia zarabiających na zdjęciach (odnoga od wątka giganta)", miłej lektury
sama go zakładałam:D
SinLight
24-01-2008, 19:47
sama go zakładałam:D
Hehe wiem, czytalem o tym :grin:
PS. Co ja mam teraz czytac, heh?
po takiej ilości przeczytanych postów polecam na jakiś czas przestać czytać, porobić fotki, i zobaczyć jak to wszystko działa :)
Oprócz czytania, warto sobie różnorakie filmy z tematyki fotografii poogladac np na youtube.
albo jeśli już koniecznie czytać to np strobist.com :)
Pozdr.
SinLight
25-01-2008, 12:26
po takiej ilości przeczytanych postów polecam na jakiś czas przestać czytać, porobić fotki, i zobaczyć jak to wszystko działa :)
Oprócz czytania, warto sobie różnorakie filmy z tematyki fotografii poogladac np na youtube.
albo jeśli już koniecznie czytać to np strobist.com :)
Pozdr.
Robgr85 - dzieki, Strobist czytam juz od jakiegos czasu. Jesli zas chodzi o filmiki to rowniez duzo juz przejrzalem. Niestety w tym akurat sie zorientowali i w pracy zablokowali mi dostep do youtube wiec po sprawie ;] Na szczescie canon-board nadal funkcjonuje - zobaczymy na jak dlugo.
Dzieki wielkie za rady. Co do pstrykania to szczerze sie przyznam ze duzy zapas fotek mam. Niestety sa dwa problemy - jeden to nieziemsko wolne lacze i wysylajac 3 fotki do akceptacji (przez html) z 3-4 razy zrywalo mi polaczenie i musialem pojedyncza fotke zaczynac od nowa. To mocno zniecheca i zwyczajnie nie ma sensu. Nastapi zmiana dostawcy internetu bedzie i wiekszy postep - wyslanie zdjec to najmniejszy problem. Teraz zabawa w studio - mala inwestycja!8-)
Robgr85 - dzieki, Strobist czytam juz od jakiegos czasu. Jesli zas chodzi o filmiki to rowniez duzo juz przejrzalem. Niestety w tym akurat sie zorientowali i w pracy zablokowali mi dostep do youtube wiec po sprawie ;] Na szczescie canon-board nadal funkcjonuje - zobaczymy na jak dlugo.
Dzieki wielkie za rady. Co do pstrykania to szczerze sie przyznam ze duzy zapas fotek mam. Niestety sa dwa problemy - jeden to nieziemsko wolne lacze i wysylajac 3 fotki do akceptacji (przez html) z 3-4 razy zrywalo mi polaczenie i musialem pojedyncza fotke zaczynac od nowa. To mocno zniecheca i zwyczajnie nie ma sensu. Nastapi zmiana dostawcy internetu bedzie i wiekszy postep - wyslanie zdjec to najmniejszy owroblem. Teraz zabawa w studio - mala inwestycja!8-)
jaki tam znowu problem :P http://manta.univ.gda.pl/~dlajourd i youtube chyba działa :) a jak nie to zawsze możesz sobie jakiś prosty alias w darmowych serwisach założyć :P
odnośnie wysyłania fotek, to jeśli masz laptopa sprawdź czy lokalne universytety lub biblioteki nie mają przypadkiem hotspotów.
zawsze możesz fotki zgrać na pendrive i z pracy wysyłać... pewnie mają szybszy net niż Ty. Albo z jakiejś kafejki wysyłać jakiś większy set.
Pozdrawiam,
Robert
edit:
Odnośnie 'rozbudowy studia' to właśnie doszedły do mnie pocztą dwa flashe sb24 i bezprzewodowe wyzwalacze radiowe :> czas sie pobawić w stylu strobist'a :)
fotoaloja
25-01-2008, 14:11
jak się klika na moją stopkę, to wyskakuje mi komunikat o wirusie
jak się tego pozbyć, wie ktoś?
heheh
a może jakiś konkurent mi to wrzucił, to niech prędko zabiera, bo mu łapy pourywam;P
jaki tam znowu problem :P http://manta.univ.gda.pl/~dlajourd
Robgr85 jesteś wielki! Dzięki temu skryptowi znowu mam dostęp do ciekawszej części internetu w pracy :-)
dobrze wiedzieć. Do tej pory mój av nie pokazywał nic jak wchodziłem na Twoją stronę. Dzięki że piszesz. Już się tam nie pojawię.
SinLight
25-01-2008, 19:17
Taka mala anty-reklama i to samej sobie heheh ;]
Dzieki za link robgr85 - tak czy siak flasha nie moge zainstalowac na maszynie - ale to jakos obejde - juz nie robie OT
heheh
a może jakiś konkurent mi to wrzucił, to niech prędko zabiera, bo mu łapy pourywam;P
Mi tam nic nie wyskakuje :lol:
Witam wszystkich,
jestem nowy na tym forum, choć wcale się tak nie czuje po przeczytaniu wszystkich stron, dziękuję wszystkim, którzy udzielili tu wielu pomocnych rad nt stock'ów i wszystkiego co się z nimi wiąże.
Przy okazji zapytam o Model Release Document.
Wiem, że jest on potrzebny jeśli chcemy wystawić zdjęcie z rozpoznawalną osobą.
A co w przypadku znanych gwiazd showbiznesu.
Widziałem w Shutterstock zdjęcia np Naomi Cambell, Jennifer Lopez i nie sądzę aby wystawiający fotograf dołączył dokument z ich pisemną zgodą.
Te zdjęcia mają w opisie:
"Release information:
Editorial Use Only
The use of this image may require additional rights"
fotoaloja
25-01-2008, 21:58
mi już też nic nie wyskakuje, jak klikam na swojego linka ze stopki, nic nie rozumiem ...
Rozumiem, że jeśli zrobiłem zdjęcie takiej sławnej osoby to mogę je wysłać bez model release document, a ten, który będzie chciał go kupić będzie musiał wykupić dodatkowe prawa (u menagera tej osoby) aby je opublikować?
Cytując za www.dabble.pl:
"Co to jest Editorial Use Only?
Editorial Use Only jest to licencja typu Rights Managed (licencja obejmująca prawa autorskie), która dopuszcza do sprzedaży w microstocku zdjęcia wymagające dodatkowych licencji, które je nie posiadają. Zdjęcia na licencji Editorial nie wymagają ani Model Release ani Property Release.
Zdjęcie na tej licencji może być wykorzystywane jedynie do celów informacyjnych lub edukacyjnych, w żadnym razie nie może być użyte komercyjnie. Aby móc wykorzystać takie zdjęcie w celach komercyjnych niezbędna jest dodaktowa licencja, którą trzeba wykupić u właściciela praw do obiektów znajdujących się na tym zdjęciu lub zgoda na publikację komercyjną (Property Release).
Z banków zdjęć licencje Editorial Use Only udostępnia jedynie ShutterStock, można też spróbować w agencji fotograficznej np.: Scoopt. "
mi już też nic nie wyskakuje, jak klikam na swojego linka ze stopki, nic nie rozumiem ...
No co Ty ? Jak ja klikam na swoje te tez nic mi nie wyskakuje ...
:-|
Rozumiem, że jeśli zrobiłem zdjęcie takiej sławnej osoby to mogę je wysłać bez model release document, a ten, który będzie chciał go kupić będzie musiał wykupić dodatkowe prawa (u menagera tej osoby) aby je opublikować?
możesz je opublikować na wartunkach 'editorial'. Jeśli uda Ci się zdobyć zgode sfotografowanej osoby to dodatkowo możesz wrzucić jako RF lub RM
Ale mnie tu dawno nie bylooo witam wszystkich ponownie... dodam ze w SS dalej mnie nie chca a I SE tez mnie nei chca fotolia odrzucial niedawno set 35 zdjec ktore jak wrzucalem to wierzylem ze nie dosc ze nie bedzie problemu z akceptacja to beda sie bardzo dobrze sprzedawaly :) przeliczylem sie :P ale za to iStock milo mnie zaskakuje zdjecia sie zaczely sprzedawac a jedno z nich przynosi naprawde niezly dochod :P to co wlaczymy dalej jak ktos ciekawy moich nowych orac i poznania mojej corki moze looknac w moje portfolio na fotolii http://us.fotolia.com/p/200422333 tylko tak mzoe jutro tam zajrzyjciue bo wlasnie wyslalem 120 zdjec i czekam na decyzje :P
fotoaloja
26-01-2008, 20:56
śliczna mała, gratuluję:)
a portfolio na pewno też szybko rozbudujesz i będzie git:)
Dlaczego na stockach są takie luki ??
Dlaczego na stockach są takie luki ??
??? ???
W jaki sposób dodać słowa kluczowe do zdjęć?
Proszę o pomoc, chcę wrzucić fotki na Fotolia.
piotrwzk
27-01-2008, 14:32
Czy ktoś może podesłać przykładowo wypełniony MR np dla fotoli (zdjęcia dziecka)? Wysłałem im dwa i każde odrzucili.
Czy ktoś może podesłać przykładowo wypełniony MR np dla fotoli (zdjęcia dziecka)? Wysłałem im dwa i każde odrzucili.
wejdz na strone z mojej stopki, tam masz mr dla dziecka którego na fotolii nie odrzucą.
Miałem na myśli ja jako osoba która nie udziela się specjalnie w Stockach. Wczoraj wyobraziłem sobie, że chciałbym kupić zdjęcie na moją jakąś wymyśloną stronę. I wpisałem w wyszukiwarce jakieś hasło . Po czym wyskoczyły mi same buble i same buble na białym tle. W wielu nich zero naturalności aż brakowało tej prostoty, dodatkowo przeanalizowałem sobie które ludzie kupują a które omijają. I z tego wszystkiego stwierdziłem, że na stockach jest niezła luka i wiele osób chce iść w ślady Yurisa, ale większego to sensu nie ma bo rynek tego typem zdjęć jest opanowany, a jednocześnie są wielkie braki według mojej opinii. Pozdrawiam
I jeszcze zapytam o jedną rzecz. Jak to jest z tym model relase?? Na nie jednych zdjęciach widzę - zakryte twarze, w ogóle nie pokazane, od tyłu czy też zamazane. Zastanawia mnie to jak to się ma do zdjęć grupowych... Przecież według prawa jeżeli na zdjęciu jest powyżej 3 osób nie potrzebujemy, żadnego pozwolenia.. Jak to jest na stockach ??
Według polskiego prawa 3 osoby to już tłum ;-)
A każdy stock może wprowadzić w tym względzie własne regulacje, zapewne bardziej restrykcyjne.
Tomson420
28-01-2008, 10:41
ja dopiero zacząłem na kilku microstockach sprzedawać zdjęcia i chwilowo nie wiele z tego zarabiam....
mam pytanie- czy żeby sprzedawać własne zdjęcia na własnej stronie internetowej trzeba koniecznie zakładać firmę? czy może da się jakość bez własnej firmy?....
Tak, trzeba... Nawet zarabiając stale w microstockach powinieneś odprowadzać od tego podatek, czyli można powiedzieć założyć własną firmę. Wszystkie stałe dochody w polskim prawie (już nie pamiętam od jakiej kwoty) powinny być opodatkowane.
Heh ja nie muszę :P Jestem wymeldowany :P To po pierwsze, a po drugie co jeżeli jestem za granicą??
nie przesadzajmy z ta poprawnoscia podatkowa :)
Aparat panstwowy nie jest az tak bystry, wszechmogacy i wszedobylski.
Dla 99% pan w skarbowce roznica miedzy komputerem a zelazkiem polega na tym, ze na zelazku sie znaja :)
Wystarczy trzymac pieniadze na moneybookers lub paypal i nie przelewac ich na polskie konto... mozna ich uzywac do zakupow na necie itp. Mozna nawet w paru systemach uzywac karty do dysponowania internetowa gotowka..
Rozumiem, ze jest tu pare osob co przedklada malo praktyczna super uczciwosc wobec urzedu skarbowego... ale nie popadajmy w skrajnosci.
Czy zaznaczacie na IS opcję Allow Prints? Nie do końca rozumiem o co w tym chodzi...
odnośnie luki. Zawsze będzie. Im większa tym lepiej dla ludzi z ambitnymi pomysłami.
Czy zaznaczacie na IS opcję Allow Prints? Nie do końca rozumiem o co w tym chodzi...
pozwalasz na druk swojej fotki. Np ktoś uznał że fajnie by wygladała w ramce na ścianie... allow prints - zwykle zezwala na przedruk fotki. Z tego co pamietam, to ta opcja w is pozwala także na sprzedanie takiej fotki po druku (ale musiałbym sprawdzić dokładnie na is). Oczywiście cena fotki na takiej licencji wzrasta.
nie przesadzajmy z ta poprawnoscia podatkowa :)
Aparat panstwowy nie jest az tak bystry, wszechmogacy i wszedobylski.
Dla 99% pan w skarbowce roznica miedzy komputerem a zelazkiem polega na tym, ze na zelazku sie znaja :)
Wystarczy trzymac pieniadze na moneybookers lub paypal i nie przelewac ich na polskie konto... mozna ich uzywac do zakupow na necie itp. Mozna nawet w paru systemach uzywac karty do dysponowania internetowa gotowka..
Rozumiem, ze jest tu pare osob co przedklada malo praktyczna super uczciwosc wobec urzedu skarbowego... ale nie popadajmy w skrajnosci.
czy przypadkiem konto w paypal w Polsce nie 'wygląda' dla US tak jak zwykłe konto bankowe?
Pozdrawiam,
Robert
tylko jakim cudem US ma sie dowiedziec, ze posiadasz konto Paypal ?
Przeca US nie bedzie robic audytu we wszystkich mozliwych firmach posredniczacych w finansach...
po przekroczeniu pewnej kwoty wpływów na Twoje konto Paypal, nie pamiętam ile to było (chyba około 30 000zł), otrzymujesz info z Paypal'a w ktorym trzeba potwierdzic, kilka swoich danych i coś tam dodać. Ma to na celu zapobieganie praniu brudnych pieniędzy i tworzeniu szarej strefy...
Nie wiem co dalej robi Paypal z tymi informacjami... mam nadzieje, że nie rozsyła ich do US... no ale kto wie...
to by bylo wbrew ich polityce prywatnosci tak mi sie wydaje.
Po 2 :) 30k to dosc odlegla perspektywa.
Zawsze mozna uzyc Paypal + MoneyBookers etc. Systemow platnosci nigdy nie zabraknie
asterix, ale my mieszkamy i zyjemy w UK gdzie urzad skarbowy chyba nie zaglada kazdemu w konto ...?? Bo w Polsce na 100% nie musimy placic!!
Przeca US nie bedzie robic audytu we wszystkich mozliwych firmach posredniczacych w finansach...
a jakim cudem US ma się dowiedzieć że posiadam konto w banku? paypal ma oddział w polsce. Ja osobiście mam konto w paypalu w pełni aktywowane, więc pewnie manipulacje o jakich piszesz łatwo dostałyby się do us.
Ponadto z tego co pamietam to niektore stocki wymagaja podania jakiegos tam nr skarbowego czy czegos podobnego, wiem ze dotyczy to osob ktore wyplacaly kase np z bigstockphoto (jakiś msg miałem na swoim koncie). Podobnie na photoshelter - dopuki nie udostepnisz pelnych danych podatkowych chyba nie mozna wyplacic pieniedzy (ale tu nie dam glowy bo nie probowalem jeszcze tego tam robic).
Pozdr.
kucza21 w uk nie masz sie czym przejmowac.
Zgodnie z obowiązującym prawem i ze względu na to, że Paypal prowadzi od niedawana działalność bankową - Paypal informował o przekształceniu w bank z siedzibą w Luxenburgu - polski posiadacz konta Paypal ma obowiązek zgłosić ten fakt do NBP. Jest do tego specjalny formularz. Dodatkowo co kwartała trzeba składać w NBP raport z obrotów na koncie Paypal. Również jest do tego formularz. Powyższe dotyczy zarówno firm jak i osób prywatnych (sic!). Jesli tego nie zrobisz to grożą Ci konsekwencje prawno/skarbowe. Banki Luxemburskie od czasu do czasu robią (na życzenie NBP) sprawozdania o kontach swoich klientów (zamieszkujących w Polsce). Niedawno (kilka tygodni temu), pisał o tym bodajże serwis pit.pl.
P.S. NBP napewno nie omieszka podzielić się tymi informacjami z US :evil:
Cóż życie nie jest już takie prost ...
witam,
stawiam pierwsze kroki na stockach.
Póki co założyłem konta na shutter, istock, fotoli i expercie, przeszedłem weryfikację dokumentową na wszystkich oraz zdjęciową na fotoli i istocku.
Zrobiłem pierwsze uploady i...właśnie.
1. Na istocku wszystkie fotki są "pending" od paru dni. Czy to zwykle tak długo trwa? Czy tylko u mnie się zacięło i mam do nich pisać?
2. Z kolei na fotoli przujęli mi chyba 5 czy 6 pierwszych fotek ale nie widzę ich przy wyszukiwaniu po słowach kluczowych. Jak ułożę sobie wyniki od najświeższego to widże że nr-y fotek są sporo niższe od moich, więc wyglądałoby na to że jeszcze muszę poczekać ( jesli jest taka zależność ). Z drugiej strony w mailu akceptacyjnym piszą że po 24 godz będą możliwe do wyszukanie a nie są...
Ktoś może coś doradzić?
3. Aha, przy uploadzie pozostawiać zaznaczone opcje "rozszerzone" Tak robię ale chciałbym się upewnić.
No i jak robić z fotolą i ich "free section" Zgadać się na przesunięcia przy tym jak fotka nie wejdzie do bazy sprzedawanych, zy nie?
witam,
stawiam pierwsze kroki na stockach.
Póki co założyłem konta na shutter, istock, fotoli i expercie, przeszedłem weryfikację dokumentową na wszystkich oraz zdjęciową na fotoli i istocku.
Zrobiłem pierwsze uploady i...właśnie.
1. Na istocku wszystkie fotki są "pending" od paru dni. Czy to zwykle tak długo trwa? Czy tylko u mnie się zacięło i mam do nich pisać?
2. Z kolei na fotoli przujęli mi chyba 5 czy 6 pierwszych fotek ale nie widzę ich przy wyszukiwaniu po słowach kluczowych. Jak ułożę sobie wyniki od najświeższego to widże że nr-y fotek są sporo niższe od moich, więc wyglądałoby na to że jeszcze muszę poczekać ( jesli jest taka zależność ). Z drugiej strony w mailu akceptacyjnym piszą że po 24 godz będą możliwe do wyszukanie a nie są...
Ktoś może coś doradzić?
3. Aha, przy uploadzie pozostawiać zaznaczone opcje "rozszerzone" Tak robię ale chciałbym się upewnić.
No i jak robić z fotolą i ich "free section" Zgadać się na przesunięcia przy tym jak fotka nie wejdzie do bazy sprzedawanych, zy nie?
1. to normalne, oni dostają po kilka tysięcy nowych fotek dziennie do weryfikacji.
2. poczekaj aż ich baza danych się uaktualni.
3. unikaj 'free section' - ponoć więcej fotek odrzucają jak się na to pozwala, ale sam tego nie sprawdziłem więc nie ręcze.
dzięki,
ile z reguły trwa takie uaktualnienie? Liczyć to w dniach? tygodniach?:roll:
Pewnie gdzieś w tym giga wątku było, ale do 3 dni. Ja się zastanawiam czy admini nie powinni założyć nowego pod forum. Bo w tym wątku jest na pewno mnóstwo informacji, ale żeby znaleźć cokolwiek to już jest problem .
przepraszam jesli było...zacząłem czytać ale jestem na 70 stronie...:-)
sporo spamowania w tym jest...
i to jest właśnie klasyczny przykład spamu
a możesz podać link do posta? ja sobie ustawiłem, jeśli dobrze pamiętam ilość postów na stronę 100, zatem numerowanie mam inne :P
Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich forumowiczów.
Dobrnąłem do końca tego wątku ale nie znalazłem / przeoczyłem ?/ odpowiedzi na pytanie / zadane przez forumowaicza gdzieś na pierwszych stronach/, w sprawie kosztów legalnych licencji , opragramowań ... w wersji minimum, niezbędnych do prowadzenia legalnej działalności.
Jężeli ktoś dysponuje wiedzą n/t to proszę na informacje.
fotoaloja
07-02-2008, 12:45
w sprawie kosztów legalnych licencji , opragramowań ... w wersji minimum, niezbędnych do prowadzenia legalnej działalności.
a co to są?
Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich forumowiczów.
Dobrnąłem do końca tego wątku ale nie znalazłem / przeoczyłem ?/ odpowiedzi na pytanie / zadane przez forumowaicza gdzieś na pierwszych stronach/, w sprawie kosztów legalnych licencji , opragramowań ... w wersji minimum, niezbędnych do prowadzenia legalnej działalności.
Jężeli ktoś dysponuje wiedzą n/t to proszę na informacje.
wiesz... wszystko z czasem się zwraca, a kiedy się zwróci zależy głównie od Ciebie. Możesz skorzystać z darmowego gimpa, paintshoppro za kilka stówek, albo photoshop za kilka tysięcy. Wybór należy do Ciebie. Gimp jest świetny i ma ogromne możliwości, natomiast jego interfejs może być baaardzo 'niewygodny' dla osób które prędzej korzystały już z photoshopa. Jeśli zaczynasz od zera to sytuacja wygląda zupełnie innaczej.
Pozdrawiam,
Robert
zawsze mozna uzywac tryouta :) potem formacik i znow... bedzie legalnie
A deo aparatów dołączany jest jeszcze PS elements?
do 20d dostałem 2.0 :D
może po kolei :
1. ok. 500,00 program do obróbki / lub Gimp/
2. ?
3.?
4.?
.......
fotoaloja
07-02-2008, 19:20
a jak myślisz ?.
jakoś tak niezrozumielae (dla mnie) sformułowałeś pytanie, że nie załapałam o co chodzi
A deo aparatów dołączany jest jeszcze PS elements?
do 20d dostałem 2.0 :D
muszę poszukać płytek. jakby ktoś sprawdzał przedemną to mam 400d.
zawsze mozna uzywac tryouta potem formacik i znow... bedzie legalnie
tryout jest tylko do celów niekomercyjnych :P
Tomson420
12-02-2008, 00:50
ja się wtrącę trochę z zupełnie innym zagadnieniem...
Zna ktoś jakiś microstock w którym przyjmują zdjęcia w formacie PNG?
(lub w podobnym formacie - chodzi mi o to by zapisywały przeźroczystości)
dlaczego tak sądzisz?
dlaczego tak sądzisz?
a nie mam racji?
Nie wiem czy masz rację, więc Cię zapytałem skąd ten wniosek że tryout nie jest do celów komercyjnych?
Nie wiem czy masz rację, więc Cię zapytałem skąd ten wniosek że tryout nie jest do celów komercyjnych?
nie czytałem licencji tryouta, ale gdyby tak było to chyba sporo firm w celu zaoszczędzenia pieniędzy postępowało by tak:
1. Instalacja systemu, i wszystkich niezbędnych programów,
2. Zrobienie obrazu dysku,
3. Instalacja Tryouta photoshopa etc
a gdy tryout straci ważność:
4. odtworzenie kopii zapasowej dysku,
5. ponowna instalacja tryouta.
wykonanie punktów 4 i 5 nie trwa dłużej niż 30minut dla stanowiska. A jakie pieniądze zaoszczędzone ;)...
Ernest_DLRS
12-02-2008, 14:22
Mam pytanie odnośnie "zarabiania na zdjęciach". Temat dość obfity w strony, ciężko przez całość przebrnąć, Ciekaw jestem jak mniejwięcej wygląda "sprzedawanie" fotografii do redakcji, jaka jest średnia stawka za zdjęcia reporterskie oraz za typowe zlecenia tematyczne.
wykonanie punktów 4 i 5 nie trwa dłużej niż 30minut dla stanowiska. A jakie pieniądze zaoszczędzone ;)...
Większość aktualnych tryoutów sprawdza datę systemową.
Większość aktualnych tryoutów sprawdza datę systemową.
ale chodziło mi o taki proceder:
-Czas wersji testowej minął, nie można dalej operować na programie.
-Technik wgrywa obraz dysku (który zrobiono gdy na czysty system było już zainstalowane wszystko co potrzebne i legalne), a potem dokonuje ponownej instalacji tryouta.
Można tak w nieskończoność. Chyba że jest to tryout z ograniczeniem do konkretnej daty, a nie jak to zwykle bywa z opcją w stylu 'po 30dniach od instalacji program przestaje działać'.
Jeśli tryout pozwala na komercyjne korzystanie, to przeznaczenie jakichś 2h godzin pracy technika na wgranie obrazu i zainstalowanie od nowa photoshopa na 10 maszynach jest bez porównania tańsze niż kupno licencji dla tych 10ciu stanowisk.
Pozdrawiam,
A ja mam pytanie odnośnie nowej licencji w dreamstime - editional. Teoretycznie ma ona pozwalać na dodawanie zdjęć bez MR, tymczasem dodałem zdjęcie ze święta religijnego nad rzeką. Odrzucili z powodu braku MR.
Czy tam trzeba coś dodatkowo zaznaczyć przy wysyłaniu zdjęcia??
A ja mam pytanie odnośnie nowej licencji w dreamstime - editional. Teoretycznie ma ona pozwalać na dodawanie zdjęć bez MR, tymczasem dodałem zdjęcie ze święta religijnego nad rzeką. Odrzucili z powodu braku MR.
Czy tam trzeba coś dodatkowo zaznaczyć przy wysyłaniu zdjęcia??
na pewno zaznaczyłeś jako 'editorial'? ja bym do ich admina pisał. Przy fotkach typu 'editorial' MR nie są potrzebne.
Jeśli tryout pozwala na komercyjne korzystanie
No nie wiem ale nie mogę tego nadal zrozumieć :cry:
Jeśli tryout pozwala na komercyjne korzystanie
a jeśli zamieniłbym ten fragment na
Jeśli tryout pozwalałby na komercyjne korzystanie
to zrozumiałbyś?
na pewno zaznaczyłeś jako 'editorial'?
na pewno. Przecież na dobrą sprawę jest to zaznaczone "domyślnie", czyli musiał bym odkliknąć - dlatego się dziwię i pytam czy coś jeszcze, gdzieś się zaznacza. Wrzuciłem kolejną fotkę tego typu, poczekam, jak znowu odrzucą to smaruje maila.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
oczywiście o "editorial" mi chodzi
ja sie zdecydowanie zgodze ze fotografia to przyjemnosc... ale mozna na tej przyjemnosci zarobic... u mnie zaczelo sie bardzo skromnie jesli chodzi o jakies zarobki na fotogafi... dzisiaj to co zarabiam przez rok w regularnej pracy podwajam dochodami z fotografii... mysle ze duzo ma tutaj czynnik szczescia... wygralem kiedys bardzo duzy konkurs za bardzo duze pieniadze i tak sie zaczelo moje powazniejsze zarabianie na fotografii...
ja sie zdecydowanie zgodze ze fotografia to przyjemnosc... ale mozna na tej przyjemnosci zarobic... u mnie zaczelo sie bardzo skromnie jesli chodzi o jakies zarobki na fotogafi... dzisiaj to co zarabiam przez rok w regularnej pracy podwajam dochodami z fotografii... mysle ze duzo ma tutaj czynnik szczescia... wygralem kiedys bardzo duzy konkurs za bardzo duze pieniadze i tak sie zaczelo moje powazniejsze zarabianie na fotografii...
napisz jaki konkurs udało Ci się wygrać, no i fajnie by było wiedzieć jaką fotką :)
Pozdrawiam,
Ernest_DLRS
13-02-2008, 17:44
Dokładnie, pochwal się nam :)
hehehe nie lubie sie chwalic... no wiec bylo to tak: ja pstrykalem sobie zdjecia od tak bo lubilem bez zadnych planow na przyszlosc, powiedzmy ze bardzo mnie interesowala fotografia... zbiegiem okolicznosci przez inne moje zajecie pozalem fotografa, ktory prowadzi biznes fotograficzny na Manhattanie a jego dziadek byl znajomym moich dziadkow przed wojna notabene tez prowadzil studio fotograficzne bardzo znane i do dzisiaj przewojenne zdjecia opatrzone sygnatura tego zakladu sa w cenie.... no ale poznalem tego fotografa i przy okazji rozmow i jakis drobnych zlecen ktore dla niego robilem ( grafika wszelkiego rodzaju ale nie byla to fotografia - to wizytowki to jakas ulotka to reklama do gazety itp) przyznalem sie ze bardzo interesuje sie fotografia Nowego Jorku i wogoole chcialbym cos wiecej sie nauczyc... poprosil mnie zebym pokazal mu swoje zdjeca, jedno uznal za bardzo wyjatkowe.... i powiedzial ze on mi je na konkurs wysle a byl to konkurs pod tytulem cos jak View On NYC bylo to niedlugo po wydazeniach z 11 wrzesnia 2001, w USA wielki bum na patriotyzm freedom te sprawy i 99% konkursow fotograficznych w NY sie z ym wiazalo z tego co pamietam :))) no wiec on mi przygotowal to zdjecie wywolal je w ladnym duzym formacie wyslalem po 3 miesiacach dostalem informacje e wygralem konkurs w ktorym bralo udzial kilkanascie tysiecy prac fotografow wszeliego formatu od amataorw i ludzi bez pojecia takich jak ja az po tych bardzo znanych i rozpoznawanych :)) Konkurs byl pod patronatem jakiegos tam zwiazku nowojorskich fotografow ale najwazniejszym szyldem bylo New York Times... wygralem konkurs dostalem naprawde dobra nagrode, moje zdjecie bylo na wystawie w Bialym Domu i w Budynku ONZ, poznie NY Times wydawal kalendarz (co w usa jest jakas dziwna mania kalendarze) i zapytal mnie o to zdjecie ktore ygralo konkurs czy nie chcialbym zrobic interesu i udostepnic zdjecie do druku w kalendarzu ktorego wyszlo 911 sztuk, niestety nie byl dostepny do kupienia wiec nawet nie mam egzemplarza a wtedy ne myslalem zeby w umowie poprosic o jeden :) NY Times zlozyl mi tez propozycje wspolpracy od czasu do czasu jakies zdjecia by poprostu ode mnie chcieli ale jak zobaczyli na jakim sprzecie pracuje to obydwie strony doszly do wniosku ze to byla za odwazna propzycja LOL... i tak to sie zaczelo od tamtej pory kazda wolna chwile spedzalem na robieniu zdjec w Nowym Jorku glownie, z Nowego Jorku przneioslem sie do Ocean city w stanie Maryland gdzie pracowalem jak niewolnik w restauracji jak to kazdy dzieciak w usa moj manager robil wtedy strone www dla restauracji i mu troche pomagalem bo odkad pamietam zajmowalem sie grafika, spodobalo mu sie to co umiem tak rozkrecilismy maly biznes www, i jeden z jego kolegow jest wlascicielem jest producentem telewizyjnym/video czy jakos tak to sie nazywa i przy okazji tego ma studio fotograficzne od tamtej pory pracowalem w wolnych chwilach w TV to jakies zdjecia robilem to swiatelko potrzymalem, Miejscowosc w ktorej to wszystko sie dzialo jest Swiatowa Stolica Bialego Marlina i organizowany jest tu co roku 5 dniowy turniej, najwiekszy na swiecie turniej wedkarski polowu Marlinow (bialych, niebieskich), tunczykow, wahoo, mahi-mahi, rekinow i wszelkich ryb z "czubkiem z przodu" wieksze zalogi biora na poklad jachtu czasami fotografow zeby uwiecznic walke z rybami i wogoole wyprawe ktora trwa 3 dni tak sie zalapalem na pierwsze powazniejsze "pstrykanie bo zabral mnie ze soba ten producent telewizyjny, od 4 lat plywam co roku z jakas bogatsza jednostka a sa to jachty po kilkanascie milionow dolarow i biore za to naprawde dobre pieniadze... owy producent filmowy pare lat temu postanowil zrobic program TV o lowieniu duzych ryb... zrobil program, wzial mnie zebym pomagal nic powaznego pstrykanko zdjec z planu, z wypraw itp, zglosil program do National Geographic i program poszedl na caly swiat w ilosci chyba 6 odcinkow on zarobil miliony, ja satysfakcje ze niektore zdjecia moje pokazali w programi w NG i teraz nie mam problemu z wyprawami na lowienie ryb i robienie tym dziwnym ludziom zdjec za dobre pieniadze.... troche sie uzbieralo pieniedzy i pare miesiecy temu otworzylem w domu male studio foto w zaadaptowanym pokoju co nie za bardzo sie spodobalo mojej zonie :)) dzisiaj robie duzo zdjec w studiu a to rosjanka ktora mysli ze bedzie modelka chociaz i ja i moj aparat wiemy ze nie bedzie... a to mam dzieckiem.... a to zakochana para... a w lato zdjecia na plazy, rodziny turystow przyjezdzajacych do Ocean City... tak to sie kreci.... od paru miesiecy dzieki mega pomocy i podpwoiedziom ze strony robgr85 sprzedaje zdjecia na stockach do tej pory szlo po malu... ale ostatni miesiac na niektorych stokach dzieki zdjeciom mojej corki zostal zasypany downloadami i tak ziarnko do ziarnka.... Napewno wiem ze chcialbym pracowac zawodowo jako fotograf ale moje glowne zajecie to pomoc w prowadzeniu restauracji... nie nazekam milionerem nie jestem, samochod mam malutki, tani i stary ale rodzine idzie z tego utrzymac, jedyny problem w tym ze nie wiem czy ta fotografia sie kiedys nie skonczy... dlatego jak widzicie element szczescia ma bardzo duze znaczenie... Chciabym cos tu zaznaczyc podkreslic grubymi liniami... nie uwazam sie za profesionalnego, super extra mega fotografa... ale zdecydowanie jestem amatorem hobbysta ktoremu troche sie poszczescilo a troche zapracowal na to co teraz ma i robi....
Zdjecie ktore wygralo konkurs:
Szczeze mowiac... ja w tym zdjeciu nie widze nic oprocz przepalen :P torche lepiej wygladalo po wywolaniu al mimo wszystko patrzac dzisiaj na to zdjecie wydaje mi sie ze wartosc jego polegala na emocjach i wydarzeniach z 11 wrzesnia... nawet nie marnujcie czasu na komentowanie tego zdjecia bo ja wiem ze nie jest to arcydzielo i technicznie jest fatalne ale... komus kiedys sie spodobalo... poprostu szczescie...
http://www.chrisparypa.com/nyc.jpg
OMG ale sie wam zwierzylem :P nie spodziewalem sie tak dlugiego postu... sorry :P
Może i trochę długawy post, ale według mnie dość ciekawy, dlatego udało mi się przeczytać w całości... i nawet jest tam wzmianka o mnie :)
The requested URL /nyc.jpg was not found on this server.
coś nie tak z tym linkiem do fotki.
Pozdrawiam,
Robert
fotoaloja
14-02-2008, 11:03
haha, rypson, fajnie napisałeś, nabrałam więcej nieco nadziei, że jak nadal będę czuć moją pasję do fotografii, to jednak za jakiś czas bedę mieć z niej profity i być może spełnię moje marzenie o połączeniu pracy zarobkowej z pasją:)
bo nie ma dla mnie obecnie nic gorszego jak praca, której się nie lubi:(
u mnie tez raczej się pasja nie wypali :) [mam nadzieję!]
http://www.chrisparypa.com/nyc.jpg
link juz dziala... nowa strone wrzucalem na serwer a stara skasowalem i przy okazji wszystko co bylo na serwerze
najwazniejsze to nie stawiac wszystkiego na fotografie, bede fotografem bede zarabial i juz... ja do dzisiaj tak robie datego to co zarobie na fotografi traktuje jak dodatek, bonus dlatego nie wpadam w panike i zniechecenie jak przez miesiac mi sie sprzeda na microstockach 5 zdjec...
CO do rpacy ktorej sie nie lubi... zmien ja...ja jestem czlowiekiem ktory nienawidzi pracowac, leniwym, niecierpliwym i nerwowym... az znalazlem prace ktora polubilem i moje zycie wyglada zupelnie inaczej bo ide do pracy z przyjemnoscia a nie z przymusu...
Witam wszystkich!
Fotografia to moje hobby i jestem początkującym fotografem i chciałbym na swoich zdjęciach trochę zarobić.Nie mówię tu o dużych pieniądzach, ale parę groszy by sie przydało.Czytam wasze wypowiedzi i chciałbym was się o coś zapytać:chcę się zarejestrować na jednej z tych stron i nie wiem czy muszę mieć założone konto i o jakie konto chodzi?Słyszałem,że trzeba mieć skan dowodu osobistego i paszportu-a nie wystarczy jego zdjęcie?Z góry dziękuje za odpowiedź.Pozdrawiam.
fotoaloja
15-02-2008, 00:04
no zmienie zmienie tę pracę, mam nadzieję, że już wkrótce:)
RICO
Musisz dobrze przeanalizować wątek który jest niemały lecz w nim opisane są wszystkie Twoje nurtujące pytania.
Tak we wszystkich stockach gdzie sprzedajemy zdjęcia musisz założyć konto.
W niektórych stockach wymagany jest skan dowodu czy paszportu w niektórych nie.
Jeśli chcesz sprawdzić czy twoje zdjęcia merytorycznie czy technicznie nadają sie na sprzedaż pokaż je w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=6547&highlight=stockowe
Pamiętaj
Nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi.
pozdrawiam
A czy to konto muszę mieć przed rejestracją,czy mogę je założyć po zarejestrowaniu się?A przyjmą zdjęcie dowodu,czy muszę mieć skan?
moze byc zdjecie ale uzywaj paszportu bo polskie prawojazdy czy dowod osobisty moze nie zawsze przejsc.... a o jakie konto pytasz ?? wydaje mi sie ze chodzi o PAYPAL czyli bank internetowy.... nie musisz miec go teraz mozesz zalozyc pozniej ale uzywaj jedego maila do rejestracji jesli np podasz jasiu@canon.pl to i PAYPAL zaloz na konto jasiu@canon.pl bo loginem do twojego konta paypal bedzie wlasnie email i pieniadze ktore bedziesz zarabial beda wysylane wlasnie na adres email... oczywiscie nie tak ze dostaniesz je na swoja poczte email lol ale na PAYPAL na nazwe uzytkownika ktora bedzie twoj email uf mam nadzieje ze rozumiesz lol.... w razie pytan sluze pomoca... wiem ze nie beie latwo ale postaraj sie przeczytac ten temat w calosci jest tu mnustwo ciekawych informacji niestety musisz je wygrzebac z pod sterty smiec....
Dzięki!A nie wystarczy zwykłe konto osobiste w banku?Bo na tym koncie internetowym kompletnie się nie znam i nie chce ryzykować.
Konto PAYPAL nie mus dzialac jak konto bankowe mozesz uzywac PAYPAL jako posrednika w tranzakcjach czyli wszystko co wplacone na PAYPAL mozsz za darmo przeac na swoje konto bankowe.... jesli chodzi o ryzyko... PAYAPAL jest najpopularniejszym i najbezpieczniejszym bankiem w sieci....
Konto PAYPAL nie mus dzialac jak konto bankowe mozesz uzywac PAYPAL jako posrednika w tranzakcjach czyli wszystko co wplacone na PAYPAL mozsz za darmo przeac na swoje konto bankowe.... jesli chodzi o ryzyko... PAYAPAL jest najpopularniejszym i najbezpieczniejszym bankiem w sieci....
dodam jeszcze, że np za przelew zagraniczny z mojego konta w mbanku chcieli prowizję 25PLN, a w paypalu była ona (jeśli była) znikoma. Nie ma powodów do obaw.
Pozdrawiam,
No,zarejestrowałem się do Stockxpert bo tam nie trzeba skanu żadnego dowodu.Wysłałem pierwsze pięć i czekam na "przyjęcie".
RICO szczerze mowiac to slabo trafiles z wyborem jak sie dostaniesz za pierwszym razem bez doswiadczenia, bez jakiejkolwiek wiedzy o stockach to bym lecial do kolektury totlotka slac bo szczescia potrzeba ci wiecej niz ci sie wydaje :P
Zarejestruj sie w : Fotolia, Dreamstime, 123rf, iStock na tych stockach nie ma kwalifikacji lub jest o minimalnym poziomie rygoru StockExpert wymaga niestety pokazania juz "czegos"
mozesz to zrobic z mojej strony wchodzac na http://www.chrisparypa.com/stockphoto.html tam na samym dole strony masz 4 male bannerki klikasz po koleji na kazdy i sie w kazdym z tych stockow rejestrujesz, wtedy ja w razie twoich sprzedazy dostane procent w ramach programu referyncyjnego , oczywiscie wiekszosc z nas ma w stopkach link do strony na ktorej znajdziesz linki do rejestracji na stocki za tkory my dostaniemy jakis procent... to juz czysto przyjacielska przysluga bo ty nie tracisz nic a my zyskujemy pare groszy....
RICO szczerze mowiac to slabo trafiles z wyborem jak sie dostaniesz za pierwszym razem bez doswiadczenia, bez jakiejkolwiek wiedzy o stockach to bym lecial do kolektury totlotka slac bo szczescia potrzeba ci wiecej niz ci sie wydaje :P
Zarejestruj sie w : Fotolia, Dreamstime, 123rf, iStock na tych stockach nie ma kwalifikacji lub jest o minimalnym poziomie rygoru StockExpert wymaga niestety pokazania juz "czegos"
nie do końca się z tym zgadzam. Jeśli fotki są naprawdę nienaganne technicznie, i dobre kompozycyjnie to powinny przejść. Z swojego doświadczenia powiem, że ciężej było mi się przebić przez selekcje z ShutterStock. Ktoś kiedyś pisał chyba nawet w tym wątku że mu kilka razy odrzucali aplikacje na istock etc. najłatwiej jest dostać się do featurepics, 123rf, fotolii, luckyOliver, bigStockPhoto. Najlepsze zyski generują Shutterstock, iStock, Fotolia, StockXpert, Dreamstime
Pozdrawiam,
Robert
Ja sie dostałem na wszystkie stocki za pierwszym razem, nie mając żadnego doświadczenia ani pojęcia o tym. Wystarczy mieć ciekawe zdjęcia i dobre technicznie. I nie sądzę że mam od razu biec wysyłać totolotka...
mozesz to zrobic z mojej strony wchodzac na http://www.chrisparypa.com/stockphoto.html tam na samym dole strony masz 4 male bannerki klikasz po koleji na kazdy i sie w kazdym z tych stockow rejestrujesz, wtedy ja w razie twoich sprzedazy dostane procent w ramach programu referyncyjnego , oczywiscie wiekszosc z nas ma w stopkach link do strony na ktorej znajdziesz linki do rejestracji na stocki za tkory my dostaniemy jakis procent... to juz czysto przyjacielska przysluga bo ty nie tracisz nic a my zyskujemy pare groszy....
że też chciało Ci się pisać ten tekst.... wg mnie jest to po prostu zaśmiecanie forum. Każdy wie co to są programy referencyjne.
Wiesz co rypson,ale masz tupet!Zgadzam się s serge,że z takim tekstem zaśmiecasz forum.Ja się chciałem tylko dowiedzieć pewnych rzeczy.Jeszcze nic nie zarobiłem,a ty już myślisz o zysku.
Wiesz co rypson,ale masz tupet!Zgadzam się s serge,że z takim tekstem zaśmiecasz forum.Ja się chciałem tylko dowiedzieć pewnych rzeczy.Jeszcze nic nie zarobiłem,a ty już myślisz o zysku.
fakt, ja np trochę głupio bym się poczuł sadząc takiego posta jak rypson.
@RICO - jak tam Twój status na stockxpert? masz już jakies galerie w sieci z fotkami które planujesz wystawić?
W dalszym ciągu czekam na ich odpowiedź-już się niecierpliwię:)Jak mnie tam przyjmą to parę fotek mam do wysłania.ale moim aparatem za dużo nie mogę zrobić-mam kompakta.Marzy mi się lustrzanka, ale na razie na nią zbieram.
W dalszym ciągu czekam na ich odpowiedź-już się niecierpliwię:)
Musisz sie uzbroić w cierpliwość. W SX wszystko trwa niezmiernie długo.
Łatwo i szybko jest np na Fotolii
Musisz sie uzbroić w cierpliwość. W SX wszystko trwa niezmiernie długo.
Łatwo i szybko jest np na Fotolii
potwierdzam :) na fotolii nie miałem nigdy czasu oczekiwania większego niż 2dni. Na stockxpert czasem trzeba było czekać aż 3 tygodnie.
heee ?? no to po co sa te programy referencyjne ??? jak maja dzialac jak nie bedziesz o nich informowal nowych ludzi ?? Sergi wiesz jak przeszkadza ci moja obecnosc na forum zaden problem zebym ci ulatwil zycie i przestal sie udzielac bo nie uwazam zebym czymkolwiek zasmiecal forum.... wszyscy wyjechaliscie z takimi osadami jakbyscie nigdy nikomu nie powiedzieli zeby z waszych linkow do stocka sie zarejestrowal....
Sergi ty to wogoole juz jakies uprzedzenie do mnie masz....
RICO mowie ci juz teraz nie dostaniesz sie za pierwszym razem do SX na 99% po drugie to jak w ciagu roku zarobisz gdzie kolwiek $100 mozesz to uznac za przogromny sukces... stocki dla takich ludzi jak ty to nie kopalnia zlota tyko brudnego wegla, ja ci zycze jak najlepiej ale prawda jaka jest kazdy wie tylko o niej glosno nie mowi....
konkurencja ;)
RICO mowie ci juz teraz nie dostaniesz sie za pierwszym razem do SX na 99% po drugie to jak w ciagu roku zarobisz gdzie kolwiek $100 mozesz to uznac za przogromny sukces...
hmm nie zgodziłbym się z tym... na shutterstock mam ok 120-150 (?, już sam nie wiem, a nie chce mi się teraz sprawdzać) fotek i wyciągam miesięcznie tam średnio około 80 - 100USD. Galerii kolegi RICO nie widziałem, więc nie będę się wypowiadał na temat wartości stockowej jego fotek.
Serdecznie pozdrawiam,
a to ciekawe, bo nie pamiętam abym z Tobą wcześniej rozmawiał
RICO mowie ci juz teraz nie dostaniesz sie za pierwszym razem do SX na 99% po drugie to jak w ciagu roku zarobisz gdzie kolwiek $100 mozesz to uznac za przogromny sukces... stocki dla takich ludzi jak ty to nie kopalnia zlota tyko brudnego wegla, ja ci zycze jak najlepiej ale prawda jaka jest kazdy wie tylko o niej glosno nie mowi....
Czy Ty czytasz wogóle to co tu wypisujesz? 100$ na rok to przeogromny sukces?? Jeżeli tyle wyciagasz ze stocków to moje gratulacje ;) LOL
PS. Dostałeś bana na innym forum to tutaj zacząłeś wywalać swoje frustracje?
słuchajcie, nie kłóćcie się z powodu mojej niewiedzy:)ja nie traktuję tego jako główny zarobek tylko jako dopełnienie swojego hobby:)ile mam czekać? tygodnie???:)Łudzę się, że może będzie szybciej:)A na jakich stockach nie wymagają skanu paszportu?
Mowiac o tych $100 na rok nie mowie do Rob czy Sergio mowie do RICO ktory nie ma pojecia o stockach, to ze wy zarabiacie wiecej to mnie nie dziwi bo macie szerokie pojecie o fotografi, duza wiedze o stockach i nie pstrykacie kompaktem... tylko niech nikt mi tu nie wyjedzie z tekstem ze kompaktem tez mozna ladne zdjecia na stocki robic... pewnie ze mozna ale przy obecnym poziomie konkurencji i ilosci zdjec bedzie ciezko sie przebic.... na start pewnie to wystarczy i tutaj wlasnie mowie o zarobku $100 rocznie....
RICO wszedziej musisz potwierdzic swoja tozsamosc bo jak juz cos zarobisz to musza wiedziec komu to wyslac... Prawojazdy albo Paszport innego wyjscia nie ma
[QUOTE=rypson;429615]Mowiac o tych $100 na rok nie mowie do Rob czy Sergio mowie do RICO ktory nie ma pojecia o stockach, to ze wy zarabiacie wiecej to mnie nie dziwi bo macie szerokie pojecie o fotografi, duza wiedze o stockach i nie pstrykacie kompaktem... tylko niech nikt mi tu nie wyjedzie z tekstem ze kompaktem tez mozna ladne zdjecia na stocki robic... pewnie ze mozna ale przy obecnym poziomie konkurencji i ilosci zdjec bedzie ciezko sie przebic.... na start pewnie to wystarczy i tutaj wlasnie mowie o zarobku $100 rocznie....
rypson,to że nie mam lustrzanki to nie świadczy o tym,ze nie mam pojęcia o fotografowaniu.Fotografią interesuje się już któryś rok i nie obrażaj mnie mówiąc,że nie znam się na fotografii,skoro wogóle mnie nie znasz.
Mam jeszcze pytanie.Zarejestrowałem się właśnie na FOTOLII i przesłaniu swoich danych,mogę już wysyłać swoje zdjęcia-czy to normalne?Nie muszę czekać na przyjęcie mnie?
fotoaloja
16-02-2008, 19:37
to ja wtrącę swoje pięć groszy:
zaczynałam od kompakta w lipcu 2007 nie mając pojęcia zbytniego o fotografii oraz nie znając zbytnio angielskiego (co ma miejsce do dziś;DDD) w listopadzie kupiłam lustrzankę, chociaż nie zarobiłam jeszcze na nią.
potwierdzam, że z kompaktem przebić się będzie trudno. ale skoro ja, ciemnota fotograficzna w lipcu zaczęłam zarabiać trochę na stockach, to ktoś, kto zna się na fotografii ma szanse. pytanie tylko co zacznie fotografować i czy ma pojęcie o kompozycji, czy będzie mieć coś ciekawego do zaproponowania. myślę, że mnie się jakoś powiodło, bo jestem po pierwsze uparta, po drugie pomysłowa, po trzcie mam oko, bom plastyczka - ot i co:)
ktoś zielony w temaci fotografii i nie mający 'oka' może mieć kiepsko sądzę, może ponieść porażkę, chyba, że opanuje technikę i powysyła ciekawe obiekty, ładne dziewczyny, po prostu trafi w niszę.;)
(dobre, wrzucę to na moją www w stopce;))
mnie się udało, ale nie mogę powiedzieć, żebym dziś zarabiała krocie. nie mam jednak zupełnie zdjęć ludzi, co być może znacznie obniża mi poziom sprzdaży (w sumie tylko tak zgaduję)
na shutter wypłaciłam już pierwsze dolarki i rośnie nowa ich kupka;)
na innych stockach jest nieco słabiej, wiadomo, ale też grosz się zbiera.
zakup lustrzanki z pewnością był dobrym pomysłem, gdyż cenię swoją "twórczość" za pomysły i szkoda mi je było marnować na kompakcie
podsumuję: sądzę, że niemal każdy, kto czuje "foto-żyłkę" ma szanse na rozwój sprzedaży, tylko kwestia tego, jak podejdzie do sprawy i czy wytrwa w pracy, która nie od razu się każdemu wydaje opłacalna
ktoś, kto zarejestrował się niedawno chwalił się, że na istock ma już ponad 100 DL, ale ten ktoś od dawna zajmuje się fotografią
a ja na istock mam dopiero ok. 20 DL ;DDD
zatem kazdy ma inną drogę
nikt nikogo do niczego nie zmusza, kto się zapali do fotografii ten chyba "wygra"
ale chyba, bo na pewno to przecież nikt nie wie jak będzie
hm, dodam jeszcze, że zarobkami ogólnie na dzień dzisiejszy nieco jestem roczarowana, marzyło mi się mieć dziś je większe, ale zdawałam sobie sprawę, że ci co mnie zachęcali (ci od linków referencyjnych) chęci mięli dobre, w sumie chyba bez ich pomocy i otuchy bym nie wytrwała? nie wiem sama, teraz już inaczej patrzę na cały stockowy biznes, ale nie zamierzam tego porzucić, chyba, żeby zarobki pozostawały na tym samym poziomie przez następny rok, to wtedy ... kto wie?
zatem nie będę nikomu kitu wciskć że będzie gwiazdą i miliony skasuje, bo nie chcę aby się ktoś przykro rozczarował. no a kto mam być gwiazdą - ten będzie. kto ma zarobić krocie - ten zarobi. podpowiedzi z forum i stron z linkami referencyjnymi to tylko takie małe schodki, mały kop na początek, potem każdy sam musi zbierać własne doświadczenia, uczyc się na własnych błędach, ewentualnie pytać, pytać, ja nie mam czasu pilnować swoich "referalków", przynajmniej na razie, bo mam mnóstwo pracy, już gdzieś pisałam, że sytuacja moja zawodowa nieciekawa i stocki mają mi pomóc w jej zmianie
Jolka - świetny post.
Mam jeszcze pytanie.Zarejestrowałem się właśnie na FOTOLII i przesłaniu swoich danych,mogę już wysyłać swoje zdjęcia-czy to normalne?Nie muszę czekać na przyjęcie mnie?
hmmm powiem szczerze że nie do końca pamiętam jak tam było z weryfikacją... wysyłaj fotki, przypisz kategorie, a jak za kilka/kilkanaście godzin pojawią się przy nich 'zielone światełka' to znaczy że zostały zaakceptowane, i w ciągu najbliższego dnia/dwóch będzie można je znaleźć w wyszukiwarce.
Nie przejmuj się że masz kompakta, czasami mogą się czepiać bo więcej szumów (zatem czeka Ciebie trochę więcej roboty aby je usunąć w PS'ie) ale nie ma jakiegoś konkretnego wymogu strzelania lustrzanką. Wątpię, żeby mogli czepiać się czegoś prócz szumów/artefaktów (których przy pracy lustrzanką, strzelaniem w RAWach jest znacznie mniej) jeśli będziesz przesyłał dobre zdjęcia.
Pozdrawiam,
Robert
Dzięki.To wyślę parę fotek.Co do szumów to jestem na to przewrażliwiony i jeśli mam wyjdzie zaszumione zdjęcie to nawet go nie poprawiam tylko odrazu kasuję.
Problem z moim aparatem, bo nie każde zdjęcie mogę nim zrobić.Ustawienia manualne są ale ograniczone.
Problem z moim aparatem, bo nie każde zdjęcie mogę nim zrobić.Ustawienia manualne są ale ograniczone.
to jest właśnie sprawa która najbardziej mnie męczyła 'za czasów kompaktu' :)
Dlatego chcę kupić lustrzankę.Na razie amatorską:)Myślę o Nikonie D40x, bo na profesjonalną mnie nie stać-może kiedyś....chociaż kompakt, który mam nie szumi tak bardzo.
fotoaloja
16-02-2008, 21:27
jak masz kasę to pewno, że sobie kup, ale jak nie masz, to może spokojnie, na razie zobacz czy i na jak długo zabawa w stocki cię będzie kręcić
Na razie kasy nie mam,ale czy będę się w to bawił,czy nie to i tak aparat kupie,bo fotografowanie to moje hobby.
janzwolinski
16-02-2008, 21:54
Dlatego chcę kupić lustrzankę.Na razie amatorską:)Myślę o Nikonie D40x, bo na profesjonalną mnie nie stać-może kiedyś....chociaż kompakt, który mam nie szumi tak bardzo.
Jeśli mogę się wtrącić i coś poradzić nie kupuj Nikona bo się okaże że kwestia szumów sie nie rozwiązała. Nikon D40X ma matryce CCD, Canon z najniższej pułki dysponuje matrycą CMOS która charakteryzuje znacznie mniejszą ilością szumów. Różnice porównywałem co prawda na przykładzie Sony, ale jest kolosalna. Wiem Canon jest droższy ale uwież mi warto dołożyć.
PS. Jeśli chodzi o Stockxpert to przyjeli mnie za pierwszym razem nawet nie odżucając dużo choć nie mam doświadczenia w sztokach a moje fotki wogule nie były sztokowe tylko wrzuciłem co miałem ;). Jeśli chodzi o czas oczekiwania to rzeczywiście tutaj możesz poczekać tak jak już ktoś pisał 3 tygodnie może nawet i dłużej czekałem choć nie liczyłem czasu ale ok miesiąca. Nie wiem czy to u nich normalne czy ostatnio mają tak ale już miałem smarowac im maila :)
Pozdro
RICO ja nikogo nie osadzam... Fotolaloja dobrze powiedziala ze liczyla na wieksze zarobki jak zaczynala... ja cie RICO nie osadzam moze i masz pojecie o fotografi ale miec pojecie a robic dobre zdjecia to jest roznica... fotoaloja nie miala pojecia o fotografi ale robila dobre zdjecia bo jej kreatywnosc moim zdaniem jest mega niespotykana i jeest to przypadek 1 na 1000 wybacz ale uwazam ze zbyt male prawdopodobienstwo jest ze pojawi sie drugi na forum ktos tak uzdolniony jak fotoaloja.... ja ci zycze jak najlepiej chcialem pomoc, chcialem dobrze wyszlo inaczej... mam nadzieje ze pochwalisz sie portfolio swoim juz niedlugo tutaj na forum....
janzwolinski
16-02-2008, 22:25
Właśnie mi zaakceptowali na Stockxpert fotki wczoraj wysłane :shock: (3 odrzucone z 10 też mało sztokowe ;-) ) . Może to była chwilowa nie dyspozycja Stockxpert :roll:
janzwolinski dzięki za dobra radę, ale na cannonie sie przejechałem.Zauważyłem , że ma złą optykę-tak ja uważam.Z reguły nie ustawiam dużej czułości, więc mało które zdjęcie wychodzi mi zaszumione.Ale na początku brałem pod uwagę cannona 400D.Różni sie tylko od nikona czyszczeniem matrycy.
rypson a skąd możesz wiedzieć jakie ja robię zdjęcia?nie widziałeś, nie osądzaj.
fotoaloja
16-02-2008, 23:02
ojeja, ale mi przyrypsłodziłeś rypson, aż sie wzruszyłam;)
no właśne, może rico ma coś fajnego w rękawie, trudno teraz to oceniać, na stockach akurat kreatywność czasem nie jest w cenie, ludzie-graficy, mają swoje pomysły, gotowce (gotowe pomysły) im nie są aż tak potrzebne, jak ja potrzebuję je tworzyć;D
często dobre tematycznie i jakościowo zdjęcie jest chyba cenniejsze
Widzę fotoaloja,że mnie rozumiesz:)A gdzie mógłbym obejrzeć twoje fotki?Jeśli można:)
dobra RICO karty na stół, pokazuj foty.
Hee,nie ma tak prędko:)Przyjdzie na to czas:)
janzwolinski
17-02-2008, 12:19
...na cannonie sie przejechałem.Zauważyłem , że ma złą optykę-tak ja uważam.
Canon oczywiście ma też wady. Taką wadą jest na przykład standardowa optyka. Na szczęście można ją zawsze wymienić prawda :wink:
Ja się męcze ze standardem ale w planach już przed zakupem aparatu był inny obiektyw. Może na stockach zarobie na nowy obiektyw :wink:
No właśnie o to mi chodziło.Kit na długo mi nie wystarczy, a nawet na sam korpus mnie nie stać:)A oprócz optyki to jakie według ciebie cannon ma jeszcze wady?Pytam, bo rozważam kupno aparatu tej firmy.
No właśnie o to mi chodziło.Kit na długo mi nie wystarczy, a nawet na sam korpus mnie nie stać:)A oprócz optyki to jakie według ciebie cannon ma jeszcze wady?Pytam, bo rozważam kupno aparatu tej firmy.
wiesz... powiem tak. Optykę zawsze możesz zmienić (ja też na początku nie planowałem dokupywania extra obiektywów, a po roku z lustrzanką mam kita i już dwa dodatkowe), a szumiącej matrycy nie zmienisz... To musi być Twoja decyzja, my za Ciebie wyboru nie dokonamy.
janzwolinski
17-02-2008, 14:04
Ja mam Canona 400D i w zasadzie nie widzę w nim wad. Standardowy obiektyw jest słaby i przede wszystkim nie celny (jak kupie lepszy obiektyw to wtedy się okaże czy przypadkiem ten autofocus to nie wina korpusu:confused: ). Canon moim zdaniem ma najlepsze odwzorowanie kolorów (czytaj: naturalne barwy bez znacznych dominant tak charakterystycznych dla cyfry). To jest to czym mnie Canon przekonał do fotografii cyfrowej że jednak można. Pracuje na minilabie więc szczególnie na to zwracam uwagę. Druga rzecz niskie szumy, co utwierdziło mnie w i tak mocnym przekonaniu że Canon i żadna inna marka. Teraz tylko trzeba zbierać na dobre szkiełka. Tańsza optyka Canona zbiera marne noty wiec warto się rozejrzeć za zamiennikami. Tańsze i lepsze recenzje zbierają (Tamron, Sigma). Canona optyka to tylko seria L.
Tak wiem miało być o wadach aparatu...:???:
Czytałem opinie na necie o canonie 400D i nikonie D40X i powiem wam,że nikon przebił canona.Nie wiem jaka jest prawda,bo ich nie sprawdzałem,ale dzięki za wasze rady-wezmę je pod uwagę.
janzwolinski
17-02-2008, 14:42
Pod jakim względem przebił Canona? Możesz powiedzieć że nasze opinie są subiektywne bo forum Canona, ale w moim przypadku było to tak że byłem przekonany od kilku lat (od czasów Canona 300D), że kupie Canona, aparat mam od maja zeszłego roku a na forum zarejestrowałem się 2 miesiące temu i to nie dla tego że jestem zdeklarowanym Canonierem tylko że można tu się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy.
Podam ci pewien przykład jednego klienta który opowiadał jak to się wk...wił bo miał nikona (jakiś lepszy D300 czy coś takiego) i do niego z 10 obiektywów a jego kolega Canona. Facet poważnie zajmuje się fotografią więc sprzętu ma i zwraca uwagę na szczegóły. No więc porównał te samo zdjęcie ze swojego Nikona Z Canonem kolegi i się okazało że na 100% powiększeniu Przejścia tonalne w Nikonie są tak wyraźnie słabsze od Canonowskich że musi sobie wymienić sprzęt za 20 czy 30 tyś.
Oczywiście jest to moje subiektywne zdanie i jak pisałem przed zakupem nie miałem żadnych wątpliwości. Ciekaw jestem gdzie wyczytałeś że Nikon D40X jest lepszy bo ja słyszałem że Nikon jest wart zainteresowania dopiero od D80.
Dobra koniec OT bo nas pogonią stąd :)
Ja na razie aparatu nie mam,więc wypowiadać się nie będę-tak tylko wyczytałem.Na początku byłem zdecydowany na cannona,ale potem zmieniłem zdanie.Dobra, powróćmy do stocków.Wysłałem dziesięć fotek i czekam-mam nadzieję, że się doczekam:)
nie wiecej niz tydzien mysle potrwa rozpatrywanie twojej aplikacji... tyle trwalo u mnie na SX... ale za to pozniej.... w kolejce mam 240 zdjec od miesiaca i 2 dni.... w tym temacie chyba nic nie przebije fotoli ktora zdjecia mi przeglada okolo 2 godzin jak wysle w dzien a jak wysle wieczorem to jak wstane o 7 sa juz zweryfikowane...
A ja czekam od soboty i nic.Może dlatego,że weekend był...
Mam jedno pytanko-pomoże mi ktoś?W sobotę zarejestrowałem się do fotolii i dzisiaj mnie przyjęli,ale zdjęcia które dodałem nadal są zaznaczone na żółto.Czy coś zrobiłem źle?
Jesli dodales zdjecia, opisales je (keywords, kategoria itp) co zapewne uczyniles skoro masz zolta "lampke" - w przeciwnym razie bylaby strzalka biala na niebieskim tle - to poprostu musisz czekac na swoja kolejke :) prawdopodobnie jutro juz beda twoje zdjecia po inspekcji...
Ale czytałem na innych forach,że przy rejestracji jest jakieś sześć etapów-pytań.Ja nic takiego nie miałem.
Ale czytałem na innych forach,że przy rejestracji jest jakieś sześć etapów-pytań.Ja nic takiego nie miałem.
nie przypominam sobie aby na fotolii było coś takiego...
No,Odrzucili mi te 10 fotek i przy nich napisane jest"Overabundant photo category" Ale przecież dałem dobrą kategorie.Jak daje zdjęcie kwiatu to w kategorii wpisuje "Fauna & Flora >> Flora >> Flower" Co w tym złego???
No,Odrzucili mi te 10 fotek i przy nich napisane jest"
Overabundant photo category" Ale przecież dałem dobrą kategorie.Jak daje zdjęcie kwiatu to w kategorii wpisuje "Fauna & Flora >> Flora >> Flower" Co w tym złego???
Wiesz... kategorię wybrałeś dobrą ale "Overabundant photo category" oznacza, że mają po prostu zbyt dużo podobnych zdjęć. Kwiatki to temat obfotografowany ze wszystkich możliwych stron. Jeżeli nie masz naprawdę DOBRYCH zdjęć kwiatów to nawet nie próbuj ich wysyłać na stocki.
Aha.Nie wiedziałem,że oni patrzą pod tym kątem.Dzięki!
to samo z wszelkimi widokami, pejzarzami, w zasadzie kazda forma landscaping bedzie odrzucona z powodu przesycenia.... kwiatki, wschody i zachody slonca, itp itd bez wiekszych szans na akceptacje chyba ze jest to zdjecie nie szalnowe i naprawde dobre....
w zasadzie kazda forma landscaping bedzie odrzucona z powodu przesycenia....
znowu nie jest aż tak źle... ja nie mam ani jednego pejzażu z którego byłbym zadowolony a 95% z nich zostało przyjętych na stocki i się sprzedają.
w zasadzie kazda forma landscaping bedzie odrzucona z powodu przesycenia
nie masz pojęcia jak bardzo się mylisz
heheh pisze na podstawie wlasnych obserwacji... ja mam jeden pejzarzyk panorame na stockach ladne kolory, przed huraganem zdjecia robilem, wyjatkowy widok i w sumie to jedyny pejzarz jaki wyslalem na stocki wiec moze i sie myle... ale z tego co widze na forach to landscaping jest mega przesycony i zeby cos trafilo do portfolio musi byc wyjatkowe....
janzwolinski
19-02-2008, 21:17
A ja mam takie pytanie. Czy ktoś może wytłumaczyć na czym polegają "lightboxy".
heheh pisze na podstawie wlasnych obserwacji... ja mam jeden pejzarzyk panorame na stockach ladne kolory, przed huraganem zdjecia robilem, wyjatkowy widok i w sumie to jedyny pejzarz jaki wyslalem na stocki wiec moze i sie myle... ale z tego co widze na forach to landscaping jest mega przesycony i zeby cos trafilo do portfolio musi byc wyjatkowe....
rypson, wprowadzasz ludzi w błąd pisząc rzeczy o których widze, że nie masz pojęcia. Wyslales jeden landscape na stocki i... nie nie nie będę już komentował Twoich teorii...
A ja mam takie pytanie. Czy ktoś może wytłumaczyć na czym polegają "lightboxy".
lightboxy to po prostu galerie tematyczne. Możesz utworzyć sobie galerię np "Autumn" i wrzucam tam swoje (i nie tylko) zdjecia jesieni. Kupujący gdy trafi na Twoje zdjecie, bedzie mógł przejśc do Twojej galerii co z kolei może przełożyć się na większe przychody
janzwolinski
19-02-2008, 21:55
Dzięki Sergi. Na fotolii to się zdajsie nawet nazywa "Galeries".
Dzięki Sergi. Na fotolii to się zdajsie nawet nazywa "Galeries".
W Fotolii na poziomie Lightbox'u mozesz tworzyc sobie galerie, chyba tak to dziala ...
A na tej FOTOLII się dziwne rzeczy dzieją.Wczoraj mi odrzucili 10fotek,a jak dzisiaj ramo wysłałem 9 to wieczorem zostały tylko 3fotki.Co się stało z pozostałymi?
no nic nie musze sie udzielac przeciez wprowadzam ludzi w blad... a pozniej spodziewaja sie takich zyskow jak ma Sergi...
Witam,
Kilka dni temu zgłębiłem cały ten wątek i zainteresowałem się fotografią Stockową, czy jest sens wogle tam wchodzić, z tym co prezentuję w chwili obecnej ?
[click to enlarge]
https://canon-board.info/imgimported/2008/02/th_KopiaIMG_9739-1.jpg
źródło (http://i179.photobucket.com/albums/w304/gawron_photos/KopiaIMG_9739.jpg)
Pozdrawiam, Ł.
Witam,
Kilka dni temu zgłębiłem cały ten wątek i zainteresowałem się fotografią Stockową, czy jest sens wogle tam wchodzić, z tym co prezentuję w chwili obecnej ?
[click to enlarge]
https://canon-board.info/imgimported/2008/02/th_KopiaIMG_9739-1.jpg
źródło (http://i179.photobucket.com/albums/w304/gawron_photos/KopiaIMG_9739.jpg)
Pozdrawiam, Ł.
nie widzę przeciwskazań :)
a wysyła ktoś zdjęcia do inmagine.com ? przypadkiem trafiłem, i widzę że to chyba 'starszy brat' 123rf.com...
Wow! Zatwierdzili mi na Fotolii 2 fotko z 32-jest dodrze:) Jak tak dalej pójdzie,to może za rok dojdę do 10-ciu:)
a jakie masz powody odrzutów?
PS. Nie wróży to dobrze bo fotolia ma chyba najniższe wymagania techniczne ze wszystkich większych stocków
Teraz mi piszą "Technical problem"
A mogą odrzucać ze wzdlędu na to,że robione kompaktem?
najważniejsza jest jakość a czym jest zdjęcie zrobione to ich już nie interesuje...
To dziwne,bo o jakości nic nie piszą.Zdjęcia mam dobre-tego jestem pewien.A przyjęli mi zdjęcia które według mnie są marne.Już nie wiem czym oni się sugerują.
RICO, może nie podoba im się sposób kadrowania itp. ?
wysłałem wczoraj aplikację na iStock, i zdjęcia zostały odrzucone.
Admin Note:
These images are very similar in subject matter or style. We would like to see a demonstrated range of diversity and variety in subject matter, so if you have anything else you can show us we would love to see it
You are welcome to return in 71 hours, upload some new samples and we'll re-process this application.
Jak im przesłać kolejne ? Nie widzę żadnego formularza do wysłania, pod opcją prześlij, są jedynie stare zdjęcia i powód odrzucenia.
Pzdr, Ł.
You are welcome to return in 71 hours, upload some new samples and we'll re-process this application.
za 71 godzin możesz kolejne wysłać
adamek, oh yeaah, thanks... ;-) zrozumiałem, że do 71 godzin mam wysłać następne... :-)
Pzdr, Ł.
cos okropnego
22-02-2008, 19:51
Witam,
czy ktoś może mi powiedzieć co to znaczy "Enhanced License Sale" - widnieje taki napis przy sprzedanej fotce na SS, moje zdziwienie bylo kiedy sie okazało ze poszła za 20$.
Mam jeszcze jedno pytanko do zaawansowanych fotografików.
W niedługim czasie zamierzam kupić sobie Canona 40D, jaki obiektyw do tego dobrac (tymczasowo) na okolo 1 roku, mysle ze po tym czasie lub wczesniej bede dokupować obiektywy o stałej ogniskowej, niestety portfel jest teraz za szczupły.
Myślę o obiektywie "uniwersalnym" który przyda mi sie do fotografii stockowej, robienie zdjęć macro, krajobrazu, portret, itp. cena jaką mogę teraz przeznaczyć na obiektyw to 2.000 PLN.
Sprzęt zawsze kupować będę w USA po przeliczeniu na zł ceny są znacznie niższe.
Pozdrawiam Wszystkich forumowiczow
fotoaloja
22-02-2008, 19:59
RICO, przyjrzyj się swoim fotografiom w 100% wielkości i oceń, czy są w nich szumy (często w niektórych miejscach są, a innych nie, więctrzeba luknąc na całą fotkę, szczególnie wo okolicahc cieni bywają duże szumy)
a może są artefakty?
niestety na fotolii nie opisują szczegółowo powodu odrzutu zdjęcia, ale nie zniechęcaj się od razu, bo może po prostu ktoś miał zły dzień
na dreamstime dostałbyś opis co jest nie tak, ale to też bywa bardzo różnie
gdyby jednak się okazało, że masz problemy nadal, to może wrzuć jakąś fotkę, a ludki tu pomogą, podpowiedzą co będą w stanie
Witam,
czy ktoś może mi powiedzieć co to znaczy "Enhanced License Sale" - widnieje taki napis przy sprzedanej fotce na SS, moje zdziwienie bylo kiedy sie okazało ze poszła za 20$.
Mam jeszcze jedno pytanko do zaawansowanych fotografików.
W niedługim czasie zamierzam kupić sobie Canona 40D, jaki obiektyw do tego dobrac (tymczasowo) na okolo 1 roku, mysle ze po tym czasie lub wczesniej bede dokupować obiektywy o stałej ogniskowej, niestety portfel jest teraz za szczupły.
Myślę o obiektywie "uniwersalnym" który przyda mi sie do fotografii stockowej, robienie zdjęć macro, krajobrazu, portret, itp. cena jaką mogę teraz przeznaczyć na obiektyw to 2.000 PLN.
Sprzęt zawsze kupować będę w USA po przeliczeniu na zł ceny są znacznie niższe.
Pozdrawiam Wszystkich forumowiczow
wszystko w jednym... trochę ciężko... ja bym wziął 40d + kit + canon 100mm USM /f2.8
w kicie będziesz mieć ajko taki szeroki kąt (krajobraz), a c100mm/f2.8 doskonale będzie spisywał się przy portrecie oraz macro. Nie wiem jaka jest różnica cen między PL a USA. Napisz ile jesteś w stanie wydać na Polskim rynku foto.
Dzięki za radę fotoaloja:)Pomyślę o tym.A powiedz mi jedną rzecz-na dremstime dodałem trzy zdjęcia i jak dam mój profil , potem portfolio to wychodzi mi "no images found".to gdzie są te moje trzy zdjęcia?
ja zdecydowanie odradzam kit'a jeżeli zdjęcia mają być robione pod stocki. Abberacje oraz inne niedoskonałości mocno ograniczają jego użycie jako szkła ktorym robi się zdjęcia do stocków.
"cos okropnego" - nie ma szkła do macro i jednocześnie szerokiego kąta do landszaftów
Dzięki za radę fotoaloja:)Pomyślę o tym.A powiedz mi jedną rzecz-na dremstime dodałem trzy zdjęcia i jak dam mój profil , potem portfolio to wychodzi mi "no images found".to gdzie są te moje trzy zdjęcia?
Management area -> pending files
Dzięki już się odnalazły.Mam jeszcze pytanko: w tej tabelce gdzie mam zdjęcia po prawej stronie nad słowem "Submit" są puste kwadraciki. Mam je zaznaczyć???
ja to odczytałem tak, że kolega chciałby aby obiektyw(y) nadawał(y) się do stocków i od macro i do portretu i do krajobrazu. Chyba kolega nie chciał panoram wrzucać na stocki.
ja zdecydowanie odradzam kit'a jeżeli zdjęcia mają być robione pod stocki. Abberacje oraz inne niedoskonałości mocno ograniczają jego użycie jako szkła ktorym robi się zdjęcia do stocków.
kit zaproponowałem jako rozwiązanie tymczasowe, które pozwala na fotografowanie przy krótkich ogniskowych. Z tym że kit doskonały nie jest nie ma sensu się sprzeczać (niemniej dużo fotek które zaakceptowali stockach takich jak istock czy ss zrobiłem właśnie KIT'em). Ale... skoro źle radzę to podaj lepszą opcję dla kolegi który w cenie 2000pln chce mieć obiektyw(y) do macro, portretu, stocków, oraz krajobrazów.
Pozdrawiam,
Robert
Co tu taka cisza?:)Ja powoli brnę do przodu:)Mam już całe trzy zdjęcia na fotolii i cieszę się jak dziecko z lizaka:)
RICO no t w koncu daj ink do swojego portfolio na Fotoli ...
Jeszcze nie mam się czym chwalić,ale jak będę miał więcej fotek,to zamieszcze:)Mam dylemat jaki aparat wybrać-CANON 400D czy NIKON D40X.
canon 400D
I nie chodzi zeby sie chwalic ale linka moglbys dac....
Jeszcze nie mam się czym chwalić,ale jak będę miał więcej fotek,to zamieszcze:)Mam dylemat jaki aparat wybrać-CANON 400D czy NIKON D40X.
canon.
My tu pomagamy, a Ty głowę w piasek chowasz??... daj linka!
Coście się tak na mnie uwzięli?:)Mi tu raptem uwzględnili 3 zdjęcia,a wy chcecie linka-dajcie chłopy spokój:)
Nikt sie nie uwzial chcemy zobaczyc jak skorzystaes z rad z tego tematu...
Coście się tak na mnie uwzięli?:)Mi tu raptem uwzględnili 3 zdjęcia,a wy chcecie linka-dajcie chłopy spokój:)
nie no... bez przesady. Nie podawaj linka. Jak będziesz jeszcze potrzebował pomocy/rady to pytaj ;)
No to mam jeszcze pytanko:ten canon 400D ma podgląd głębi?W jednych danych technicznych pisze że tak, a w drugich że nie.
Dzięki rypson.A powiedzcie mi jeszcze czy dobrze robię, bo na dreamstime gdy wysyłam fotki to zaznaczam"Submit Commercial RF Image". Ale obok tego są inne, a na końcu jest " submit editorial image". Czy dobrze robię wysyłając w tym pierwszym?
dobrze... chyba, że chciałbyś wysłać zdjęcie z jakiegoś koncertu, imprezy sportowej czy np Leppera jak pasie krowy na pastwisku to wtedy wysyłasz jako Editorial. (zdjęcia w których są znane osoby, obiekty lub marki/ reklamy a Ty nie masz model release lub property release)
Dzięki sergi. Właśnie o to mi chodziło.
A ta Fotolia mnie już drażni! Zaś mi wyrzucili kolejne zdjęcia.I to ma być podobno strona dla amatorów...Teraz mi piszą "Type of photograph"
Dzięki sergi. Właśnie o to mi chodziło.
A ta Fotolia mnie już drażni! Zaś mi wyrzucili kolejne zdjęcia.I to ma być podobno strona dla amatorów...Teraz mi piszą "Type of photograph"
tu niestety nie jesteśmy w stanie Ci pomóc... nawet nie wiemy jak wyglądają Twoje fotki... możesz spróbować wysłać do 123rf.com, ale tam jest znacznie mniejszy ruch niż na fotolii.
RICO nie zwalaj winy na Fotolię tylko pracuj nad swoim warsztatem
A mógłbym zobaczyć któreś z waszych zdjęć?
A mógłbym zobaczyć któreś z waszych zdjęć?
Galeria na fotolii (http://www.fotolia.com/p/321182/partner/321182) i 123rf (http://www.123rf.com/src_robgr85/profile_robgr85)
i dla przykładu jeszcze featurepics (http://www.featurepics.com/Authors/Images4718.aspx) na którym nie odrzucili chyba żadnego z moich zdjęć
jak chcesz zobaczyć resztę to zapraszam na mój blog http://the-art-of-light.blogspot.com tam masz linki do moich innych galerii... możesz sobie sprawdzić ile fotek mam w danych serwisach (im mniej tym więcej odsiali :P).
Pozdr
Dzięki robgr85!Obejrzałem twoją galerię na fotolii i wiem co jest nie tak z moimi zdjęciami-są za mało stockowe.Ale do takich zdjęć muszę po pierwsze sprawić sobie aparat. Bo z tym kompaktem to tylko do babci na imieniny...:)
aha, a zdjęcia masz super!
bez przesady, jak się uprzesz to i kompaktem fajne fotki porobisz (patrz na galerię użytkownika 'fotoaloja'), od niedawna ma lustrzankę... ponad 300fotek kompaktem (z tego co pamiętam, niech lepiej się sama wypowie:P).
Pozdrawiam
fotoaloja
25-02-2008, 00:06
Rico, widzę, że przeżywasz początki zupełnie jak ja:)
spokojnie, daj sobie czas.
połapiesz się powoli o co chodzi.ja również zaczynałam na kompakcie i również mi odrzucano fotki, z tym, że ja raczej szybko zaczełam focić owocowe stockowe zdjęcia, kwiaty, ślimaki i jakoś tak mi zostało ...
;P
nie, no obecnie troszkę wrzucam już nawet potraw, posiłków, ale owoce są najlepsze;D
bez przesady, jak się uprzesz to i kompaktem fajne fotki porobisz (patrz na galerię użytkownika 'fotoaloja'), od niedawna ma lustrzankę... ponad 300fotek kompaktem (z tego co pamiętam, niech lepiej się sama wypowie:P).
Pozdrawiam
RICO, też myślę podobnie jak robgr85, ja też nie mam lustrzanki (ale w końcu sobie kupię :mrgreen: , jeszcze trochę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ). Podstawa, to się nie zniechęcać na początku, uważnie czytać, za co zdjęcie odpadło i wyciągać wnioski.
Właśnie przechodzę "chrzest bojowy" na istocku. Mam już 10 zdjęć i 1 DL! (nie powiem, ile wyleciało ;-) ). Będę musiała kupić w końcu coś do usuwania szumów.
RICO, też myślę podobnie jak robgr85, ja też nie mam lustrzanki (ale w końcu sobie kupię :mrgreen: , jeszcze trochę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ). Podstawa, to się nie zniechęcać na początku, uważnie czytać, za co zdjęcie odpadło i wyciągać wnioski.
Właśnie przechodzę "chrzest bojowy" na istocku. Mam już 10 zdjęć i 1 DL! (nie powiem, ile wyleciało ;-) ). Będę musiała kupić w końcu coś do usuwania szumów.
gratuluję! dodaj mnie do swojej CN, a raz na jakiś czas dostaniesz gratis jakąś dobrą notkę ;)
i mnie tez dodaj do CN :) ja notek nie wysylam ale im nas wiecej tym lepiej.. :)
Rob jak ci idzie na featurepics ?? sa jakies downloady czy raczej cienki serwis ??
Dzięki dziewczyny,że podtrzymujecie mnie na duchu:)Zresztą bez was wszystkich nie dałbym sobie rady.Fotoaloja,a twoje począdki pamiętam-czytałem twoje posty:)Co z tą drugą złą pracą?:)Olałaś ją?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.czakuma.pl/prem/2.jpg)
O tym zdjęciu IS mówi:
"We found this file over filtered from its original appearance/quality."
To oznacza, że wg nich jest poPSute?
uważają że za dużo ps. obrabiałeś w PSie czy nie? Jak nie to może warto spróbować podesłać za jakiś czas ponownie (najlepiej kilka miesięcy poczekać) bo chyba za takie podsyłanie można dostać jakąś tam karę... a tak to jeśliby się czepiali to mógłbyś napisać że przeglądałeś ostatnio swoje portfolio i zastanawiałeś się jak mogłeś zapomnieć wysłać im tą fotkę :P jeśli obrabiałeś oryginał w PSie to spróbuj zastosować delikatniejszą obróbkę...
Pozdr.
Tak, bylo obrabiane w PS'ie. uważam jednak ze nie przesadzilem.. sa chyba przewrażliwieni na tym punkcie, szczegolnie IS. czesto widze fotki na IS, ktore moim zdaniem nie daloby sie osiagnac takich efektów bez użycia psa...
fotoaloja
25-02-2008, 22:33
Malin, fotka mi osobiście się podoba, ale trudno oceniać co jest dokładnie nie tak, może jakieś techniczne sprawy typu artefakty, szumy itp., ale nie brałabym za mocno do siebie, z czasem przywykłam, że fotki się nie załapują z tak nieraz przeróżnych powodów, że zaczynam wątpić we własny wzrok, dochodzi kwestia monitorów, humorów itp. itd., myślę, że będziesz miał wiele ładnych fotek na stockach, jak patrzę na powyższą:)
trzeba uważać z używaniem filtrów PS. Ja na początku miałem dużo odrzutów z powodu "przefiltrowania zdjęć". Przestałem używać wyostrzania i zdjęcia "przechodzą" bez problemów
witam,
z 3 zdjęć próbnych wysłanych na Istock, 2 zostały zaakceptowane. Czy będe musiał dosłać tylko 1 zdjęcie ? czy znów 3 nowe ?
Pzdr.
fotoaloja
26-02-2008, 12:17
jedno, u mnie było tak, że to jedno wysyłałam ze trzy razy zanim zaakceptowali mi całą aplikację
VOYAGEUR
26-02-2008, 12:36
Pomijajac wszystkie filtry. Zdjecie jest beznadziejnie wykadrowane. Z lewej strony niecale krzewy wchodza w kadr a z prawej motyw glowny na pierwszym planie obciety. Swiatlo takie sobie byles w dobrym miejscu ale ustawiles sie nie o tej godzinie co trzeba. A to wplynelo na balans bieli i ekspozycje.
moim zdaniem to zdjęcie jest poprostu mało atrakcyjne.
Na stockach ida ladne zielone trawki z pieknym niebem... tutaj tego brak.
To że ci napisal overfiltered nie koniecznie znaczyże jest za dużo PSa...
poporstu Ci nie napisza ze im się zdjecie nie podoba :) więc wybierają tego typu wymówki.
Za dużo cienia jest na górach i fotka jest zbyt kontrastowa, nie ma przejść tonalnych. Tak moim zdaniem.
pozdr.
Z moich obserwacji wynika, ze bardzo trudno się przebić z landscapami na Istocku, trzeba mieć naprawdę wyjątkowe zdjęcia. Na Shutterstocku pewnie jest łatwiej, ale wynika to z faktu, że shutterstock promuje zdjęcia nowe.
Poniżej link do czołowego specjalisty od landcapów na Istocku
http://www.istockphoto.com/avtg
Proponuję oglądnąć jego galerię, można się dużo nauczyć.
Pozdrawiam
Pomijajac wszystkie filtry. Zdjecie jest beznadziejnie wykadrowane. Z lewej strony niecale krzewy wchodza w kadr a z prawej motyw glowny na pierwszym planie obciety. Swiatlo takie sobie byles w dobrym miejscu ale ustawiles sie nie o tej godzinie co trzeba. A to wplynelo na balans bieli i ekspozycje.
Dziekuje Ci przedewszystkim za krytykę. Zaczynam ze stockami, a to zdjęcie nie było z myślą o stockach. Niemniej jednak, sam kadr - w jakimkolwiek celu by to zdjeciu bylo robione - jest do poprawienia. Mimo ostrych słow, dzieki za odzew.
W takim razie widze, że naprawde dużo zdjęć stockowych jest robionych na HDR'ach. Ktoś kiedys pisał, że jeden z najbardziej znanych fotografów na IS robi portety na HDR'ze.
Dzieki za poradę co do ostrości, słyszalem już, że stocki nie lubią przeostrzonych zdjęć i lepiej tego niedoostrzać za bardzo.
p.s. Dzieki fotoaloja za odzew na pw :)
p.s.2 Co oznacza ETR w Dreamstime, zakladka Pending File? oznacza ilosc godzin w kolejce do weryfikacji?
p.s.2 Co oznacza ETR w Dreamstime, zakladka Pending File? oznacza ilosc godzin w kolejce do weryfikacji?
Tak, trochę czekania jest ;-)
ja się pochwale pierwszym zdjęciem jakie dostało się na stock'a... :smile:
http://www.dreamstime.com/highlighters-image4385227
keywords tylko trochę ubogie... :roll:
już poprawione... :-)
ja wlasnie rozpoczynam współpracę z Dreamstime, na razie z paczki 3 fotek 2 zaakceptowane, mile zaskoczenie bo to jeszcze fotki z olka 740..
takze "luz, dystans, ręce w kieszeni" jak mówi Boniek i "powoli a fest" jak mówi moj kumpel ;)
Pozdrawiam
Emiel
pytanko z cyklu keywords,jak w ps otworze fileinfo i kewordsy mam tam pakowac po przecinku?? i czy po zapisaniu zdjecia z wpisanymi key i wyslaniu na stocka keywordsy uploaduja sie z fotka??
Yomen tak upload'ują się ze zdjęciem. Ja oddzielam średnikiem.
Pzdr.
Yomen tak upload'ują się ze zdjęciem. Ja oddzielam średnikiem.
Pzdr.
nie ma różnicy czy przecinek czy średnik. jak komu wygodniej. PS i tak sam zamieni na średnik... czasem aby serwis odczytał metatagi musisz zaznaczyć opcję (np na SXP 'read itpc data').
Pozdrawiam,
Robert
No widze ze coraz wiecej nas tutaj :) nic tylko nowym stockowcom zycze jak najwiecej uploadu i jak najmniej nerwow po odrzutach :)
No widze ze coraz wiecej nas tutaj :) nic tylko nowym stockowcom zycze jak najwiecej uploadu i jak najmniej nerwow po odrzutach :)
heh :) swoją drogą to musze przyznać że teraz to już nie podchodzę do odrzutów tak emocjonalnie jak kiedyś... wywalą, to kij z tym :) kiedyś mi ciśnienie potrafiło wybitnie skakać (choć też widzę że teraz mam znacznie niższy procent odrzutów :P)
zauważyłem ciekawą sprawę w statusie na fotoli... obok liczby zaakceptowanych fotek mam napisane 0% exclusive images... tak trochę mnie kusi aby wysłać tam kilka fot na wyłączność... w ostatnim miechu u mnie na fotolii liczba sprzedarzy przebila istock...
Pozdrawiam,
robgr85 mi pisze to samo,z tym że ja mam tam tylko 3 fotki:)Na drimstime mam też 3.To mój rekord:)
Taaa odrzuty dla mne na poczatku to byla tragedia ze caly dzien zmarnowany... kiedys nawet po odrzucie napisalem soczystego maila do jednej z agencji... ktora odpisala mi ze jest im przykro i ze nastepnym razem napewno bedzie lepiej :))) Dzisiaj jest le[piej szczgolnie ze przes ostatnie miesaice opieralem sie na jednym temacie i nawet na istock moj procent akceptacji mocno wzrosl ostatni... dreamstime w tym miesiacu z 82 - 80 zaakceptowanych... zdecydowanie na stockach trzeba czasu bo to mocno ksztaltuje i uczy...
A tak troche innej beczki ostatnio iStock odrzucil mi 3 tygodni temu 4 zdjecia bo inspektor uznal ze zdjecia przestawiaja naga osobe ponizej 18 roku zycia... byly to zdjecia mojej corki ktora ma 7 miesiecy i miala na zdjeciu tylko pieluche... napisalem maila z prosba o ponowne rozpatrzenie tych zdjec bo ni jak ma sie to do nagich osob ponizej 18 roku zycia a dzieci zazwyczaj nosza tylko pieluche jak jest cieplo :) czekam na rozpatrzenie mojej prosby mam nadzieje ze na plus bo od dwoch tygodniu zdjecia podobnego rodzaju przeszly bez problemu... Kiedys juz raz apisalem podobny mail jak moje zdjecie po raz chyba 3 o ile pamietam zostalo odrzucone z powodu potencjalnych trademarks... a ze zdjecie ma wysoki potencjal to postanowilem powalczyc o akceptacje no i udalo sie... iStock napisal mi ze uznaje to zdazenie jako pomylke inspektora i pzreprasza za sytuacje....
fotoaloja
27-02-2008, 22:34
iStock odrzucil mi 3 tygodni temu 4 zdjecia bo inspektor uznal ze zdjecia przestawiaja naga osobe ponizej 18 roku zycia... byly to zdjecia mojej corki ktora ma 7 miesiecy i miala na zdjeciu tylko pieluche... napisalem maila z prosba o ponowne rozpatrzenie tych zdjec bo ni jak ma sie to do nagich osob ponizej 18 roku zycia a dzieci zazwyczaj nosza tylko pieluche jak jest cieplo
hahaha, dzięki za poprawienie humoru:D
a coby nie robić tylko spama, to dodam, że już dawno nie przeżywam odzuconych zdjęć, tylko grzecznie poprawiam to co umiem i to co mi się chce
nie wysyłam też na siłę zdjęć odrzuconych ponownie, bo mam tyle naprodukowanych owoców w kolejce do obóbki, że wystarczy na najbliższy czas, wolę wysyłać nowe zdjęcia, zawsze to świeże owoce zdrowsze niż zbuki;P
jedynie zdjęcia koncepyjne sa dla mnie cenne i tych mi nieco żal, ale rudno, niech się wąchają ;P
No,dzięki waszym radom stałem się dzisiaj szczęśliwym posiadaczem canona 400D:)Nareszcie mogę dać upust swoim fantazjom:)Mam jedno pytanko.Zauważyłem że ten aparat robi zdjęcia "panoramiczne"-można takie zamieszczać na stockach?
panoramiczne ?? czyli jakie ?? czyzbym o czyms nie wiedzial.....
No,dzięki waszym radom stałem się dzisiaj szczęśliwym posiadaczem canona 400D:)Nareszcie mogę dać upust swoim fantazjom:)Mam jedno pytanko.Zauważyłem że ten aparat robi zdjęcia "panoramiczne"-można takie zamieszczać na stockach?
hehe szeroki kąt (17mm na cropie) to jeszcze nie jest panorama :) aby szybko i łatwo nauczyć się podstaw obsługi nowego aparatu polecam samouczek z 350d:
http://video.google.com/url?docid=-6945371161851951047&esrc=sr1&ev=v&len=4690&q=eos%2B350d&srcurl=http%3A%2F%2Fvideo.google.com%2Fvideoplay%3 Fdocid%3D-6945371161851951047&vidurl=%2Fvideoplay%3Fdocid%3D-6945371161851951047%26q%3Deos%2B350d%26total%3D164 %26start%3D0%26num%3D10%26so%3D0%26type%3Dsearch%2 6plindex%3D0&usg=AL29H20EhJ7tK3mbchNV2Yiw_mJ9VNpjrA
może i odnośnie starszego modelu, jednak wszystko jest bardzo przystępne i na początek powinno wystarczyć :)
Pozdrawiam,
Robert
rypson nie chodzi mi o typowe panoramiczne.Wytłumaczę to na chłopski rozum:)Z kompaktu wychodzą zdjęcia jakby bardziej kwadratowe, a z tego canona góra i dół jest obcięta/ty.Mam dopiero drugi dzień tego canona i mało jeszcze o nim wiem:)
chodzi chyba o to że kompakt robi zdjęcia w stosunku boków 4:3 a lustrzanka 3:2 - to na stokach nie przeszkada - możesz wrzucać dowolnie obcięte
Dzięki arturs-o to właśnie mi chodziło:)
ufff udalo sie przebrnąć przez cały wątek :)
dzięki temu troche rozjaśniło mi sie w glowie jezeli chodzi o stocki
dzięki wszystkim za informacje, porady itp
myslicie ze takie fotki maja szanse na stockach? http://www.dreamstime.com/galantnie_portfolio_pg1
na razie wrzucam fotki z szuflady, jeszcze z kompakta zobaczę co sie z nimi uda zdzialac
74 pliki jeszcze czeka na weryfikacje, czeka i czeka i czeka.... ;)
pozdrav
Moim zdaniem niezle fotki... napewno niektore z nich sie sprzedadza... mysle ze nawet calkiem niezle jak na poczatkujacego... zcze jak najwiecej downloadow :)
myslicie ze takie fotki maja szanse na stockach? http://www.dreamstime.com/galantnie_portfolio_pg1
spoko zdjęcia... powinny być zauważone. Na shutterstocku niektóre z nich powinny się nawet dobrze sprzedawać
PS. Asterix a Ty jeszcze żyjesz? Nic się ostatnio nie udzielasz. Pochwal się nowymi zdjęciami.