Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zarabianie na zdjeciach

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11

robgr85
15-08-2007, 20:05
Kolejna wątpliwość ;] da się na istockphoto wysyłać jakoś zdjęcia np. przez ftp? bo wysyłanie po jednym to tragedia...

niestety nie. Było poruszane u nich kilkakrotnie na forum - nie chcą udostępnić tej opcji, ponieważ nie dałoby się przestrzegać limitów uploadu.

ja wysyłam firefoxem otwierając w kilku zakładkach strone do wysyłania i w ten sposób wysyłam im w większej ilości 'jednorazowo'.

Pozdr.

sergi
15-08-2007, 21:35
można wysyłać używając programiku prostockmaster. Jednak ja mam z nim caly czas jakies problemy i nie wiem czy to przez mój komp czy przez program. Być może zakup pelnej wersji rozwiaze te problemy. W demie mozna wyslac jednocześnie do 5 zdjec na dobe do wiekszosci najpopularniejszych agencji
http://prostockmaster.com/

robgr85
16-08-2007, 01:07
można wysyłać używając programiku prostockmaster. Jednak ja mam z nim caly czas jakies problemy i nie wiem czy to przez mój komp czy przez program. Być może zakup pelnej wersji rozwiaze te problemy. W demie mozna wyslac jednocześnie do 5 zdjec na dobe do wiekszosci najpopularniejszych agencji
http://prostockmaster.com/

oo i mi się coś przypomniało... wertując to forum istockphoto, polecali jakiś program króry można sobie za darmo zassać z ich strony istockmanager czy jakoś tak.

fotoaloja
16-08-2007, 23:03
a korzystacie z tej jakieś specjalnej licencji dla niektórych zdjęć?

chodzi mi o to, że jak jakieś zdjęcie wydaje mocno pomysłowe i lepsze niż większość, to sobie można je objąć tą licencją żeby drożej sprzedać czy jak to jest?

Hallgerd
16-08-2007, 23:26
Ja zaznaczam te rozszerzone licencje (oprócz sprzedania praw na dreams) przy wszystkich zdjęciach Ten, kto kupuje sam decyduje, czy to właśnie jest dla niego to specjalne.

fotoaloja
16-08-2007, 23:43
nie rozumiem:(

ja nie zaznaczam, nie są jeszcze te moje pierwsze zdjęcia aż takie 'specjalne' :), ale już się szykują lepsze, więc nie wiem co robić

czy zaznaczenie tej licencji oznacza, że zdjęcie pójdzie drożej?

czy nie lepiej, jak się dopiero zaczyna nie zaznaczać tej licencji?

robgr85
17-08-2007, 00:10
nie rozumiem:(

ja nie zaznaczam, nie są jeszcze te moje pierwsze zdjęcia aż takie 'specjalne' :), ale już się szykują lepsze, więc nie wiem co robić

czy zaznaczenie tej licencji oznacza, że zdjęcie pójdzie drożej?

czy nie lepiej, jak się dopiero zaczyna nie zaznaczać tej licencji?

najczęście chodzi o to że osoba które je kupi będzie miała większą swobodę odnośnie wykorzystania Twojego zdjęcia - czasem wiąże się z tym lepsza cena.

Pozdr.

fotoaloja
17-08-2007, 08:53
najczęście chodzi o to że osoba które je kupi będzie miała większą swobodę odnośnie wykorzystania Twojego zdjęcia - czasem wiąże się z tym lepsza cena.

nio chyba, coś mi się już w główce pokręciło od tego siedzenia przed kompuiterem:D

3SA
17-08-2007, 09:17
Witajcie,

Zdaję sobie sprawę z tego, że moje zdjęcia nie są zbyt specjalne (choć wcześniej były jeszcze gorsze, ale zatwierdzali), ale zastanawiam się co jest nie tak bo ile zdjęć bym nie posłał na istockphoto to ciągle odrzucają mimo, że widuję gorsze, które są dopuszczane. Tłumaczą artefaktami albo terminem "overfiltered". Tym gorzej, że jest opcja "can resubmit" i gdy poprawię obróbkę (lub po prostu jej nie zrobię) to i tak odrzucają tłumacząc tym samym lub innym problemem. Te same zdjęcia na innych stockach przyjęli. Więc zachodzę w głowę i naprawdę nie wiem już co myśleć... czy są jakieś "niepisane" przesłanki, dla których mogliby odrzucać moje foty?

Czy mieliście podobne doświadczenia?

Dla porównania próbka:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/3997628/2/istockphoto_3997628_businesswoman_working_in_offic e_using_mobile_phone.jpg)

źródło (http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/3907983/2/istockphoto_3907983_she_loves_rice.jpg)

mor_feusz
17-08-2007, 09:20
To samo. Dlatego czasmi zrobie Cropa (minimalnego) - podostrze i czasme przyjma czasem nie. Z nimi to zagadka, wszystko zalezy od czlowieka po 2 stronie, jak ma dobry dzien to OK

sergi
17-08-2007, 10:32
Trzeba bardzo uważać z podostrzaniem zdjęć. Należy to robić bardzo delikatnie lub sobie odpuścić. Mając dobry obiektyw, odpowiednią technikę i dobre światło zdjęcie powinno być wystarczająco ostre bez wyostrzania. Artefakty i szum to dwa podstawowe powody odrzucania zdjęć.
Na początku również miałem odrzucane 80% zdjęć na istockphoto. Teraz 80% mam akceptowane... bo przestałem wyostrzać zdjęcia.

fotoaloja
17-08-2007, 10:53
mi odrzucili właśnie fotkę, którą mocno przerobiłam w Photoshopie, wymaziałam prześwietlone niewyraźne tło, ponakładałam warstwami konia na konia i wyszedł taki cukierkowy, że aż mdli:D, na większości przyjęli go ->takiego 'cukiereczka', na fotoli nie:)

napisali, że jest przefitrowany czy cóś, więc chyba jest tak jak pisze sergi:)

robgr85
17-08-2007, 11:56
To samo. Dlatego czasmi zrobie Cropa (minimalnego) - podostrze i czasme przyjma czasem nie. Z nimi to zagadka, wszystko zalezy od czlowieka po 2 stronie, jak ma dobry dzien to OK

dokładnie! nic dodać nic ująć ;)

3SA
17-08-2007, 13:52
dzięki za info, uzbroję się w cierpliwość i popróbuję.

a powiedzcie mi jeszcze jak to jest z retuszem. Widzę sporo portretów ewidentnie retuszowanych (czasem retusz na wysokim poziomie, czasem słabszy) i zastanawia mnie czy dopuszczalne są retuszowane foty?

mor_feusz
17-08-2007, 13:55
Jak najbardziej. W opisach (jak nie przyjmuja) napisane jest ze iStock ze ich fotki to "consumer product" to oc zrobisz ot juz twoja sprawa - mozesz pozklejac rozne fotki - bedzie spoko - nie lubiane jest natomiast "cukierkowanie przesadne" czyli np z kota zrobisz tygrysa. PS to duzy % prac jeakie sie tam widuje

3SA
17-08-2007, 13:59
dzięks! :)

fotoaloja
19-08-2007, 11:48
w sumie to nie rozumiem nadal tych lightboxów ...

co to oznacza dla mnie, jeżeli mi się wyświetla przy moim zdjęciu, że jest dodane do lightboxów ? że komuś się spodobało i sobie wrzucił do swojego zbioru, a po co sobie wrzucił, żeby sobie popatrzeć? czy jest to przydatne w zyskiwaniu oglądaczy i ewentualnych kupujących (wyświetla się częściej, w jakiś katalogach czy co?)

pzdros:)

robgr85
19-08-2007, 21:11
w sumie to nie rozumiem nadal tych lightboxów ...

co to oznacza dla mnie, jeżeli mi się wyświetla przy moim zdjęciu, że jest dodane do lightboxów ? że komuś się spodobało i sobie wrzucił do swojego zbioru, a po co sobie wrzucił, żeby sobie popatrzeć? czy jest to przydatne w zyskiwaniu oglądaczy i ewentualnych kupujących (wyświetla się częściej, w jakiś katalogach czy co?)

pzdros:)

zrobiłem mały research na 123rf

A lightbox is a "personal folder" on our website that you create. You can store and manage images of interest to you.

Lightboxes are designed to organize your images. When you find an image on our website that you like, you can save it in a lightbox you've created. You would not need to save the image to your hard drive or jot down the image number.

There is no limit on the number of lightboxes you can create and the amount of time we'll store them for you. You can choose to remove images that you no longer need in your lightbox.

http://www.123rf.com/lightboxhelp.php

fotoaloja
19-08-2007, 23:13
:)

musiałeś po angielsku?
uch;), ale sobie poradziłam:)))

robgr85
20-08-2007, 00:35

musiałeś po angielsku?
uch;), ale sobie poradziłam:)))

w ramach ćwiczeń :)

jeśli nie rozumiesz to napisz PM.

Pozdr

fotoaloja
20-08-2007, 00:55
rozumiem, że kogoś moja jedna czy druga fotka zainteresowała i sobie ją wrzucił do swojej teczuszki żeby jej potem nie szukać znowu
i poszedł dalej szukać sobie tego czego szuka
i jak nie znajdzie lepszej od mojej fotki, a nadal będzie potrzebował tego co jest na niej, to ją kupi ode mnie a ja pójdę za pierwszą kasę na pyszne lody albo co lepszego;D

Hallgerd
20-08-2007, 10:57
Nie tylko. Na niektórych stockach są public lightboxy. Tam ktos układa zdjęcia sobie tematycznie. Np. robi projekt jakis związany z świętami i wyszukuje zdjęcia o tej tematyce. Ten lightbox jest dostępny ogólnie i ktoś inny może zamiast przeszukiwać całą bazę zdjęć poszukać w tematycznych lightboxach.

fotoaloja
20-08-2007, 12:30
acha:)

wiecie co, tak siedzę i produkuję te zdjęcie i produkuję, i tak sobie po cichu, pomiędzy zachwytami "ach" i "ech" nad moją domową fotoprodukcją myślę, że w sumie to nie rozumiem po co ludzie kupuję te fotki i czy oni naprawdę nie mają na co swoich cennych pieniędzy wydawać:DDDDDDDDD, buachacha, normalnie mnie to tak dziś rozśmieszyło, że brzuch pęknięty na pół już mam i chyba zrobię z tego świetną fotkę:D:DDD

sorki, jeśli kogoś uraziłam (odnośnie pracy twórczej i fotoprodukcyjnej), ale ja taki nieraz ironiczny mam dowcip, że kogoś to może zaboleć, a szkoda, bo to w sumie śmieszne jest jak nic i naprawdę;DDD

mor_feusz
20-08-2007, 12:54
nie koniecznie. Duzo firm robi stronki www jakies katalogi i inne sprawy. Samemu zrobic powiedzmy "dobre zdjecie" jest ciezko - trzeba aparat, soft, kilka godzin pracy (dla nie znajacego sie na rzeczy) a tak zaplaci 1dolara lub tez powiedzmy 30 i ma Dobrej jakosci zdjecie (takie jak chce - poniewaz wybor jest dosc spory), nie traci czasu, dla potrzeb zobi crop'a i spoko. koncentruje sie na efekcie koncowym a nie jak do niego dotrzec

fotoaloja
20-08-2007, 15:29
no wiem, tak tylko sobie się pośmiałam;D

fotoaloja
22-08-2007, 00:08
ojeja, czy was też tak maglowali na istocku przy rejestracji jak mnie, normalnie szok, ciągle jedna fotka jest zła, wymieniam i wymieniam a im ciągle źle czy to tak tam jest?

Alzail
22-08-2007, 00:48
ja musiałem dwa razy zmieniać po jednej fotce

fotoaloja
22-08-2007, 00:51
no ja mam dwie dobre, a jedną już 3 raz wymieniałam

robgr85
22-08-2007, 04:35
ojeja, czy was też tak maglowali na istocku przy rejestracji jak mnie, normalnie szok, ciągle jedna fotka jest zła, wymieniam i wymieniam a im ciągle źle czy to tak tam jest?

odnośnie moich fotek, to mają największy procent odrzucania. Żaden inny serwis ich nie przebije :P

Pozdr

Anzelm
22-08-2007, 07:07
istock to pikuś w porównaniu z zakwalifikowaniem się na shutterstocka, jeśli już jakimś cudem nie doczepią sie do szumów to zawsze zostaje poor light i popraw balans bieli, hehe

fotoaloja
22-08-2007, 08:40
no to dobrze, że się również zarejestrowałam na "młodszych" i łagodniejszych stockach, bo bym chyba się zniechęciła, jakby wszędzie tak ostro oceniali

na szuter jeszcze nie wysyłam, czekam na paszport i nazbieram trochę lepszych fotek
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
uf, w końcu mnie przyjęli:)

rachwal
22-08-2007, 21:18
Hallo, hallo, tak se czytam ... to na ShutterStocku taki przesiew jest ? :) Bo to moj pierwszy stock, spodobalo mi sie i wlasnie zarejestrowalem sie na iStock'u, zobaczymy jak tam jest, proces rejestracyjny troche uciazliwy, ale rozumiem to!

Gdzie jest "latwiej" niz na SS, jesli chodzi o akceptacje zjec ? :) Bo te 10/20% odrzutkow moglbym jeszcze komus / gdzies sprzedac :P

Hallgerd
22-08-2007, 21:21
Prawie wszędzie jest łatwiej. Tylko Istock ma podobne lub surowsze wymagania.

rachwal
22-08-2007, 21:29
hmmmm, zyje chyba w nieswiadomosci ;>

pewnie to pytanie juz padlo, ale zaryzykuje :) : gdzie jeszcze dobrze placa (w sensie duze community kupuje) ? ( rozumiem, ze Twoja stopka jest godna polecenia ? )

Hallgerd
22-08-2007, 21:32
Na shutters najlepiej. Na Istock średnio na zdjęcie wychodzi podobnie, ale tam są limity i wolniej się buduje portfolio. Reszta też OK ( Z wyjątkiem bigstock, gdzie mi wybitnie nie idzie, ale inni sobie chwalą)

rachwal
22-08-2007, 21:45
Hmmm ... no ciekawe, zarejestruje sie jeszcze gdzies na dniach :)

Takie pytanie do tych co uzywaja ShutterStocka, zauwazyliscie jakies korelacje miedzy iloscia fotek w portfolio a iloscia sprzedanych zdjec per day ? Ja jestem tam stosunkowo niedawno i cos tam zaczyna mi sie zarysowywac (generalnie tendencja wzrostowa), zastanawiam sie czy taka tendencja bedzie sie utrzymywac i jak dlugo ... Moze jest jakas "masa krytyczna" ?! :)

Sielan
22-08-2007, 23:06
Właśnie przekroczyłem 100$. Niby grosze, a cieszą jak diabli. Niech no tylko kupię aparat (może już we wrześniu - nie mogę się doczekać).

fotoaloja
22-08-2007, 23:10
gratuluję:)

Sielan
22-08-2007, 23:14
dzięki!

robgr85
23-08-2007, 04:38
hmmmm, zyje chyba w nieswiadomosci ;>

pewnie to pytanie juz padlo, ale zaryzykuje :) : gdzie jeszcze dobrze placa (w sensie duze community kupuje) ?

a wysyłasz tylko fotki z opcją "na wyłączność" dla danego serwisu?

( rozumiem, ze Twoja stopka jest godna polecenia ? )

tak, jak najbardziej :-)

Pozdr

rachwal
23-08-2007, 09:06
a wysyłasz tylko fotki z opcją "na wyłączność" dla danego serwisu?

Hmm ... wydaje mi sie, ze nie, bynajmniej nie widze takiej adnotacji przy ostatnich fotach jakie zaladowalem.

Właśnie przekroczyłem 100$. Niby grosze, a cieszą jak diabli. Niech no tylko kupię aparat (może już we wrześniu - nie mogę się doczekać).

Gratz.

Tak z ciekawosci. Ile to "robiles" (i jakie duze folio) ? :)

sergi
23-08-2007, 09:44
pewnie to pytanie juz padlo, ale zaryzykuje :) : gdzie jeszcze dobrze placa (w sensie duze community kupuje) ?

U mnie definitywnym liderem jest SS, nastepnie Stockxpert, Dreamstime, Istock i Fotolia.

Dominik
23-08-2007, 10:37
U mnie definitywnym liderem jest SS, nastepnie Stockxpert

Czy mógłbyś coś powiedzieć o Stockxpert, posłałem dwukrotnie aplikacje i mi nie przyjęli.
Czy mają większe wymagania niż IS czy SS, czy też "specyficzne" wymagania?

sergi
23-08-2007, 10:47
Stockxpert ma troszkę wyższe wymagania niz SS ale i tak mnie akceptują tam 90% wyslanych zdjęć. Bardzo szybko działa proces akceptacji zdjęć, wypłata już od 50$. Prowizja od sprzedanych zdjęć to bodajże 50%
Chyba na Stockxpert mam najwyższą średnią cenę sprzedanego zdjęcia.... zwykle za fote mam 2.5$.

Dominik
23-08-2007, 11:19
Dzięki Sergi. Myślę, że muszę się bardziej przyłożyć, bo w aplikacji napisałem
szerszy zakres tematyki zdjęć niż posłałem i być może to jest powodem odrzucenia.
Poza tym, gratuluję DL. Pod jakim nickiem jesteś na Stockxpert ?
Pozdrawiam.

robgr85
23-08-2007, 13:00
Hmm ... wydaje mi sie, ze nie, bynajmniej nie widze takiej adnotacji przy ostatnich fotach jakie zaladowalem.

więc nie widzę problemu aby przesłać do wszystich istniejących... w ten sposób trafisz na większą publikę.

Pozdr.

rachwal
23-08-2007, 13:42
W to nie watpie, z tym, ze moje pytanie tyczylo sie gdzie warto jeszcze wyslac swoje foty oprocz SS ... bo pewnie nie wszystkie stoki z roznych wzgledow daja wymierne korzysci.

Jak na razie odpowiedz ostrzymalem, potestuje jeszcze inne stoki m.in StockExperta i IS'a ...

pixelman
23-08-2007, 16:05
Witam.
Na początku chiałem się przywitać ponieważ to mój pierwszy post tutaj na forum.
Długo szukałem forum na ten temat, ale widocznie źle, jeśli dopiero teraz udało mi się Was znaleźć.Tydzień zajęło mi przebrnięcie przez cały wątek, ale warto było wiele nowego się dowiedziałem.
W temacie sprzedaży zdjęć na stockach nie jestem całkiem nowy, ponieważ trudze się tym już drugi rok z (małymi przerwami).
Cieszę się że trafiłem do prawdziwej skarbnicy wiedzy na temat stocków.
Myślę że ten sposób sprzedaży zdjęć ma wielką przyszłość.
Pozdrawiam wszystkich i życzę sukcesów.

robgr85
23-08-2007, 17:30
Witam.
Na początku chiałem się przywitać ponieważ to mój pierwszy post tutaj na forum.
Długo szukałem forum na ten temat, ale widocznie źle, jeśli dopiero teraz udało mi się Was znaleźć.Tydzień zajęło mi przebrnięcie przez cały wątek, ale warto było wiele nowego się dowiedziałem.
W temacie sprzedaży zdjęć na stockach nie jestem całkiem nowy, ponieważ trudze się tym już drugi rok z (małymi przerwami).
Cieszę się że trafiłem do prawdziwej skarbnicy wiedzy na temat stocków.
Myślę że ten sposób sprzedaży zdjęć ma wielką przyszłość.
Pozdrawiam wszystkich i życzę sukcesów.

Podziwiam za wytrwałość, ja nie miałem siły żeby przeczytać wszystkie 800 postów.

Pozdrawiam,
Robert

pixelman
23-08-2007, 18:05
Szybko czytam i trochę wybiórczo:). Najbardziej interesowały mnie sprawy podatkowe dotyczące tej działalności i znalazłem.Choć prawdę mówiąc nie ma tego za dużo.Ale to co jest pomogło mi rozwiać moje wątpliwości.

pozdrawiam.

robgr85
23-08-2007, 18:13
Szybko czytam i trochę wybiórczo:). Najbardziej interesowały mnie sprawy podatkowe dotyczące tej działalności i znalazłem.Choć prawdę mówiąc nie ma tego za dużo.Ale to co jest pomogło mi rozwiać moje wątpliwości.

pozdrawiam.

wow... chetnie bym pcozytał... możesz napisać na której stronie tematu zaczeła się konkretna dyskusja na ten temat?

Alzail
23-08-2007, 19:14
też czytałem cały wątek :D z tego co pamiętam to rozlicza się to poprzez pit 53 jako dochód inny z poza kraju

pixelman
23-08-2007, 20:05
Tak było . Lecz od początku tego roku pit53 przestał istnieć.
I teraz należy rozliczać to bez użycia tego papierka.
Dla mnie najistotniejsze w tym jest to że :z tego co się dowiedziałem na forum, nie trzeba zakładać działalności gospodarczej i płacić składek na ZUS.
A te 19% z dochodu fiskusowi niestety trzeba oddać.
W przypadku handlu z polskimi foto-bankami z dochodu odlicza się 50% kosztów uzyskania przychodu a podatek płaci się z pozostałych 50%.
Żaden zagraniczny stock nie wystawi nam stosownego papierka abyśmy mogli odliczyć sobie te 50%. No cóż może kiedyś..;)

robgr85.... na stronie 23 tego wątku zaczęła się dyskusja na temat podatków.

Sielan
24-08-2007, 00:06
...

Gratz.

Tak z ciekawosci. Ile to "robiles" (i jakie duze folio) ? :)

Zacząłem od fotolii w grudniu zeszłego roku. Potem były bigstock, dreamstime i stockxpert.
Dopiero w czerwcu zacząłem wrzucać coś na istock, a w lipcu na shuterstock.
Niestety, nie mam jeszcze aparatu (mój FZ30 Pana Słonika to niezły generator szumów - po kilku odrzuconych pracach odpuściłem sobie) dlatego wrzucam głównie 3d, a na to trzeba trochę czasu, dlatego moje folio to po ok. 20 plików.

robgr85
24-08-2007, 02:42
robgr85.... na stronie 23 tego wątku zaczęła się dyskusja na temat podatków.

ok dzieki... bede potrzebował rozliczyć się z stockowych przychodów to zerknę tam :)

Pozdr.

Mala
25-08-2007, 20:20
Jestem tutaj nowa a wiec prosze o wyrozumialosc. Bardzo mnie to ciekawi. Szukalam wlasnie na forum jakiegos ciekawego pomyslu na biznes a tu co... niespodzianka. Mozna zarabiac nie wychodzac z domu. A wiec moje pytania:
1. Jestem niepelnoletnia a czytalam ze potrzebne sa jakies dokumenty do wyslania jakie to sa. Chce sie zarejestrowac na http://www.stockxpert.pl/
2. Jak jest wyplacana "wyplata". Przelewem na konto?? Czytalam tez o PayPal. Co to jest?? Czytalam cos o tym na google ale nie czaje tego.
3. Musze placic cos za to?? tzn. jakis abonament czy cos takiego
4. A jak wyglada sprawa z podatkami??
5. Moge wstawiac jakie chce zdjecia, tzn np z wycieczek czyli zamki, domy itp?
6. Kto kupuje te zdjecia i po co??

Bede bardzo wdzieczna jesli otrzymam odpowiedz na te glupie pytania.

Pozdrawiam

robgr85
25-08-2007, 20:40
Jestem tutaj nowa a wiec prosze o wyrozumialosc. Bardzo mnie to ciekawi. Szukalam wlasnie na forum jakiegos ciekawego pomyslu na biznes a tu co... niespodzianka. Mozna zarabiac nie wychodzac z domu. A wiec moje pytania:
1. Jestem niepelnoletnia a czytalam ze potrzebne sa jakies dokumenty do wyslania jakie to sa. Chce sie zarejestrowac na http://www.stockxpert.pl/
2. Jak jest wyplacana "wyplata". Przelewem na konto?? Czytalam tez o PayPal. Co to jest?? Czytalam cos o tym na google ale nie czaje tego.
3. Musze placic cos za to?? tzn. jakis abonament czy cos takiego
4. A jak wyglada sprawa z podatkami??
5. Moge wstawiac jakie chce zdjecia, tzn np z wycieczek czyli zamki, domy itp?
6. Kto kupuje te zdjecia i po co??

Bede bardzo wdzieczna jesli otrzymam odpowiedz na te glupie pytania.

Pozdrawiam

Biznes to chyba nieodpowiednie określenie... trzeba miec naprawdę dużą galerię dobrych zjdęć żeby zarobić tym na życie - zrobienie takiej zajmie nie mało czasu.

1. generalnie chyba musisz być pełnoletnia...
2. przelew na konto, czek, paypal i pewnie jeszcze jakieś inne opcje...
3.nic nie płacisz, ale agencja poprzez którą sprzedajesz fotki ma procent ze sprzedaży (zwykle całkiem spory)
4. lepiej płacić bo jak dorwą i doliczą odsetki to może być krucho...
5. generalnie jest duża swoboda w typie zdjęć...
6. webmasterzy, agencje reklamowe, można wymieniać dłogo - każdy może kupić

trochę więcej info znajdziesz w odnośniku z mojej stopki.

Pozdr.

mor_feusz
25-08-2007, 20:47
PayPal jest to powiedzmy "wirtualne konto internetowe do platnosci interetowych". PayPal (www.paypal.com) jest "darmowy". Jego zasada dzialania jest prosta
a) wchodzisz na www.paypal.com i zakladasz DARMOWE konto
b) w ustawiniach podajesz nazwe uzytkownika (e-mail) i haslo - i to jest twoj identyfikator konta
c) PayPal "musi wiedziec" z czego pobierac i gdzie wplacac pieniadze - w swoim panelu podajesz swoje PRAWDZIWE KONTO BANKOWE (bez niego nie da rady)
d) po pewnym czasie przychodzi do Ciebie list weryfikujacy (z kodem, ktory wklepujesz logujac sie na PayPal) - w ten sposob PayPal wie ze ty to ty i ze podalas prawidlowy adres i wszystko jest O.K.
e) nastepnie PayPal robi automatycznie 2 mini przelewy (wykozystujac twoje konto) masz tzw DirectDebit
f) przychodzi do Ciebie wyciag z konta iwidzisz 2 rzeczy - PayPal pobral 2 mini sumki odrazu z konta
g) logujesz sie i podajesz jakie to te 2 sumki sa
h) jesli wszystko sie zgadza to jest OK - masz status ZWERYFIKOWANY
___
Teraz kilka slow o pieknie i prostocie tego systemu i jak ot dziala
Masz np ebay - czy tamstoki czy cokolwiek
- sytuacja 1 - ty placisz komus
Kupilas cos w internecie (ebay, boots czy innesklepy) - robisz checkout - podajesz system platnosci - mozesz karta (ale jak sie boisz o bezpieczenstwo to PayPal) - podajesz swoj email i haslo i placisz. PayPal odrazu (nie tak odrazu - zalezy od konta - czasmi kilka dni) poibera kaze z TWOJEGO KONTA (te ktore podalas podczas rejestracji) a Ty sie o nic nie martwisz (auto pobieraznie z konta
- Sytuacja 2 - ktos wplaca tobie
- sprzedalas cos komus - najlatwiej jest podac Paypal email i wio
Osoba, ktora ci wplaca kase nie musi nawet mies PayPala - wystarczy ze powiedz Wplac mi kase na mala@jkasdomena.pl na PauPalu - i ktos moze tobie wplacaz uzywajac czego koleiwk (karty kredytowej, debetowej, Paupal, MoneyBrokers - czy czegokolwiek)
- ostatnio nawet PayPal wspiera komorki tez - mozesz wyslac kaze z PayPala z komorki na inna komorke (ktora zarejestrowalas w PayPalu)
wisisz kase i ktos chce paypala - znasz nymer tel tej osoby do jej (jego) paypala (podany oczywiscie) i kasa sie wysyla pobierazjac sie z konta

Teraz - cala kasa jest trzymana w PayPalu - jesli chcesz mozesz wyplacic z PayPal i wplacic na normalne konto

A teraz kilka slow o tym zejest "darmowy" - za konto nie placisz nic - PayPal pobiera prowizje. Jak to dziala (bede wyolbrzymial sumy - tak wiec sie nie martw - zle nie jest)
Wplacasz komusz 100 PLN - to z konta TWOJEGO zostanie pobrane 100PLN ale..... osoba, ktorej wplacasz dostanie powiedzmy 98PLN (2 PLN pobierze paypal)
Jesli ktos wplaca Tobie 100PL - to PayPal bierze z konta (lub jesli masz kase na Paypalu to odrazu z niego bierze [nie musisz ciagle wplacaac na swoje konto - pomysl ze jest to wirtualny bank]) kogosz 100PLN ale ty dostajesz 98PLN - tutaj jest wlasnie zarabianie ksy - prowizje (ale zle nie jest)

Pozatym jesli chcesz wyplacic z PayPala i wplacic na konto to (bede teeraz posilkowal sie tym jak jest w UK - w PL nie znam kwot) jesli bedziesz chciala wyplacic ponizej 50 funciakow w wplacic na swoje konto - to paypal pobierze 10 pensow, jesli chcesz wyplacic i wplacic powyzej 50 funciakow - wszystko darmowe.

Osobiscie polecam PayPala jako bezpieczny system transakcyjny - dlaczego - nie muszisz w necie ciagle uzywac karty wpisuwac numeru i danych - pyk i PayPal zrobi ot za ciebie. Dalej jesli nawet - ktos cie nabierze i powiedzmy kupisz cos - wplacisz komus a ktos cie oleje i nie wysle ci nic - bo ot byla podpucha - PayPal zwrovi kaze i sam bedzie "odzyskiwal" pieniadze.

Osobiscie uzywam caly czas i 1000000000% zadowolenie

1 warunek - PELNOLETNIOSC - popros rodzicow

Mala
25-08-2007, 20:59
Chlopaki dzieki za pomoc :*

muflon
25-08-2007, 22:45
Mor_feusz, dzięki za wykład ;-) chyba mnie to w końcu przekona żeby sobie konto założyć.

(może to gdzieś podkleić czy coś?)

mor_feusz
25-08-2007, 23:14
(może to gdzieś podkleić czy coś?)
nie ma sprawy - dla mnie wygoda - coraz wiecej sklepow obsluguje PayPal'a - no i bezpieczniej (a dla nas - z racji wykonywanego zawodu) to najwazniejsze.
(jesli ma byc przyklejone to zrobie manuala z obrazkami i step by step co gdzie i jak, w takiej wersji sie nie nadaje)

miszaqq
25-08-2007, 23:32
nie ma sprawy - dla mnie wygoda - coraz wiecej sklepow obsluguje PayPal'a - no i bezpieczniej (a dla nas - z racji wykonywanego zawodu) to najwazniejsze.
(jesli ma byc przyklejone to zrobie manuala z obrazkami i step by step co gdzie i jak, w takiej wersji sie nie nadaje)

ale przeciez jest po PL wiec tam chyba kazdy zrozumie

http://www.paypal.pl/pl

a jak ktos mieszka w UK tutaj ma konto bankowe to chyba sobie da rade zalozyc i konto na paypal, ja jestem szczesliwym posiadaczem od ponad 3 lat, nigdy nie narzekalem wiec polecam jak najbardziej

Alzail
26-08-2007, 00:18
a ja tak zapytam ;] co lepsze, MoneyBookers czy PayPal? Gdzieś przeczytałem że MB ma mniejsze opłaty, ale czy np. PayPal nie jest bardziej rozpowszechniony?

mor_feusz
26-08-2007, 01:07
a jak ktos mieszka w UK tutaj ma konto bankowe to chyba sobie da rade zalozyc i konto na paypal, ja jestem szczesliwym posiadaczem od ponad 3 lat, nigdy nie narzekalem wiec polecam jak najbardziej

Jak najbardziej (aczkolwiek wiesz jak niektorzy konta zakladaja), jest po PL tak wiec kazdy da rade

a ja tak zapytam ;] co lepsze, MoneyBookers czy PayPal? Gdzieś przeczytałem że MB ma mniejsze opłaty, ale czy np. PayPal nie jest bardziej rozpowszechniony?

PayPal raczej bardziej rozpowszechniony ja jak MISZAQQ mam, uzywam, polecam

Mala
26-08-2007, 08:04
Ja jeszcze nie jestem zalogowana, ponewaz narazie czytam i pytam. Padlo tutaj takie pytane jak pieniadze sa wyplacane w $ czy w PLN i nie znalazlam na nie odpowiedzi. Moze mi powiecie. I w jaki sposob mam sie rozliczyc (chodzi mi o podatek) skoro juz nie ma pitu 53??? :oops:

mor_feusz
26-08-2007, 09:31
zacznij zarabiac - potem martw sie o podatek

robgr85
26-08-2007, 15:11
Ja jeszcze nie jestem zalogowana, ponewaz narazie czytam i pytam. Padlo tutaj takie pytane jak pieniadze sa wyplacane w $ czy w PLN i nie znalazlam na nie odpowiedzi. Moze mi powiecie. I w jaki sposob mam sie rozliczyc (chodzi mi o podatek skoro juz nie ma pitu 53??? :oops:

ponoć na stronie 23 tego tematu zaczela sie powazna dyskusja na ten temat...

zacznij zarabiac - potem martw sie o podatek

nic dodać nic ująć :)

niven
26-08-2007, 19:03
Witam wszystkich. Przyglądałam się całej dyskusji na temat stocków i też postanowiłam spróbować. Jak na razie zapisałam sie na fotolię. Czekam na aprobatę zdjęć. Do kilku muszę zastosować Model Agreement i tu mam pytanie. Na samym dole tej umowy jest miejsce na podpis świadka. Czy zawsze jest on niezbędny? A co w sytuacji, gdy nie było świadków?

robgr85
26-08-2007, 20:24
Witam wszystkich. Przyglądałam się całej dyskusji na temat stocków i też postanowiłam spróbować. Jak na razie zapisałam sie na fotolię. Czekam na aprobatę zdjęć. Do kilku muszę zastosować Model Agreement i tu mam pytanie. Na samym dole tej umowy jest miejsce na podpis świadka. Czy zawsze jest on niezbędny? A co w sytuacji, gdy nie było świadków?

daj bratu, siostrze, koleżance lub koledze. Nie powinno być problemów...

Pozdr.

Mala
27-08-2007, 09:51
ponoć na stronie 23 tego tematu zaczela sie powazna dyskusja na ten temat...

Tak jest i jak to czytałam. Ale od roku 2007 nie ma pit-u 53... :?

Vitez
27-08-2007, 14:26
c) PayPal "musi wiedziec" z czego pobierac i gdzie wplacac pieniadze - w swoim panelu podajesz swoje PRAWDZIWE KONTO BANKOWE (bez niego nie da rady)

Tak gwoli sprostowania - mozna podac tylko karte kredytowa. Da rade bez rachunku bankowego. Przynajmniej ja tak zakladalem PayPala i takie konto mam - tylko do platnosci karta, bez rachunku bankowego. Tylko nie wiem czy wtedy mozna otrzymywac wplaty na karte.

robgr85
27-08-2007, 14:27
Tak jest i jak to czytałam. Ale od roku 2007 nie ma pit-u 53... :?

może ma ktoś jakichś znajomych/sam pracuje w skarbówce aby mógł napisać co dalej?

cos okropnego
27-08-2007, 18:15
Witam wszystkich forumowiczow,
Cały ten wątek przeczytałem od dechy do dechy, bardzo mnie zainteresowało zarabianie na zdjęciach, jednak mam pewien problem: Jestem szczęśliwym posiadaczem znakomitego Canon S3 IS. Czy jest ktos ze szczęślwców taki jak ja i udaje się sprzedawać zdjęcia na którymś z portali? :)
Pytam dlatego że nie jestem pewien czy jest sens porywać się z motyką na księżyc.

iblip
27-08-2007, 21:40
może ma ktoś jakichś znajomych/sam pracuje w skarbówce aby mógł napisać co dalej?

teraz sytuacja wygląda tak:

wpłacasz zaliczkę (19% od przychodów) do 20 dnia, następnego miesiąca, oraz składasz deklaracje pit 36 i załącznik ZG

rachwal
27-08-2007, 22:20
Tylko nie wiem czy wtedy mozna otrzymywac wplaty na karte.

Mamy jeszcze troche zacofany system bankowy. Funkcjonalnosc Paypal w porownaniu np. z USA, jest "lekko" ograniczona ... chodzi tu glownie o mozliwosc bezposrednich wplat "na karte".

robgr85
28-08-2007, 08:04
Mamy jeszcze troche zacofany system bankowy. Funkcjonalnosc Paypal w porownaniu np. z USA, jest "lekko" ograniczona ... chodzi tu glownie o mozliwosc bezposrednich wplat "na karte".

też słyszałem coś na ten temat... myślałem że to problem przeszłości i już wszystko jest w 100% funkcjonalne... jak to w końcu wygląda?

Pozdr.

Nemeo
28-08-2007, 08:25
Mam takie pytanie : o jakiej tematyce zamieszczacie zdjęcia na stockach ? / proszę wymienić w waszym przypadku 3 najbardziej "chodliwe" tematy zdjęć /.

rachwal
28-08-2007, 10:22
też słyszałem coś na ten temat... myślałem że to problem przeszłości i już wszystko jest w 100% funkcjonalne... jak to w końcu wygląda?

Nie wiem dokladnie, ale mamy przynajmniej dwa rodzaje kart: platnicze i debetowe, amerykance moga wplacac na karty pieniadze (taka usluga banku).

W PL to nie jest praktykowane odnosnie kart platniczych (chyba!), jedynie co mozesz dostac "na karte" to zwrot z "anulowanej transakcji". Na karty debetowe mozna niby wplacac cos, znalazlem taka usluge w BZ WBK (http://inwestor.bzwbk.pl/_items/doc/sabr2005_sprawozdanie_zarzadu.pdf).

Tak czy siak, nie warto sie tym przejmowac, kazdy ma bank account (oprocz Jarka!), wiec z Paypala w pelni moze korzystac od konca ubieglego roku.

Pełny PayPal wreszcie w Polsce (http://www.idg.pl/news/100853/Pelny.PayPal.wreszcie.w.Polsce.html)

pixelman
28-08-2007, 10:47
Czy wiecie może co się dzieje na Stocxpert ?. Moje foty czekają w kolejce na akceptację już tydzień .Tego jeszcze nie grali..

pozdrawiam

Mam takie pytanie : o jakiej tematyce zamieszczacie zdjęcia na stockach ? / proszę wymienić w waszym przypadku 3 najbardziej "chodliwe" tematy zdjęć /.
W moim przypadku są to owoce wpadające do wody, dekoracje świąteczne i przedmioty na białym tle.
Ale generalnie na stockach prym wiodą tematy biznesowe, ludzie, fitness i tym podobne:)

pozdrawiam

Alzail
28-08-2007, 10:55
Mam pytanie ;] czy w StockXpert jak odrzucili mi zdjęcie i napisali żebym wyrzucił nazwy firmowe z opisu da się jakoś tym fotkom zmienić status na "pending" czy muszę od nowa je uploadować?

Nemeo
28-08-2007, 10:57
Czy wiecie może co się dzieje na Stocxpert ?. Moje foty czekają w kolejce na akceptację już tydzień .Tego jeszcze nie grali..

U mnie jest dokładnie to samo.

pixelman
28-08-2007, 11:11
U mnie jest dokładnie to samo.
Dziękuje to znaczy że są problemy. Trudno trzeba czekać.

Mam pytanie ;] czy w StockXpert jak odrzucili mi zdjęcie i napisali żebym wyrzucił nazwy firmowe z opisu da się jakoś tym fotkom zmienić status na "pending" czy muszę od nowa je uploadować?
W takim przypadku trzeba oczywiście usunąć znaki i załadować je z powrotem jako reuploading jest taka opcja. Zresztą na Stockxpert masz to napisane po polsku:) dobrze poszukaj

pozdrawiam

pazurek
28-08-2007, 11:23
pozdrawiam

proponuje zmienic linki do stockow na takie ktore by przekierowywaly na Twoje porfolio, albo chociaz ustawialy "referera"... no chyba ze tak po prostu chciales bezinteresownie zareklamowac te serwisy :)

nyk
28-08-2007, 11:35
Witam. Mam okazje przejść na IS na exclusive, ale niestety mam dokładnie 6 zdjęc na dreamstime i musze czekać jeszcze 4 miesiące aż będe je mógł usunąć.IS wymaga aby na innych RF stokach nie sprzedawać żadnych zdjęć. Nie wiem czy ryzykować i przejść na exclusive czy może lepiej poczekać te kilka miesięcy. Może ktoś wie jakie są ewentualne konsekwencje i czy może były już przypadki ukarania za złamanie regulaminu?

Mala
28-08-2007, 11:42
teraz sytuacja wygląda tak:

wpłacasz zaliczkę (19% od przychodów) do 20 dnia, następnego miesiąca, oraz składasz deklaracje pit 36 i załącznik ZG

Dzieki za informacje.

Ale ja mam jeszcze tak wiele pytań.... U mnie narazie sytuacja wyglada tak: nie mam skonczonych osiemnastu lat a wiec bede zakladac konto na tate jeszcze nie wiem na jakim serwerze. Ja jestem do tego przekonana, poniewaz lubie robic zdjecia a sa one dobre szczegolnie te w terenie a dlaczego nie mialabym zarabiac z czegos co lubie robic. Ale moj tata chce troche wiecej informacji, tzn
1. Jak ktos kupi ode mnie zdjecie to co potem sie robi?? Jakie jest moje zadanie?? Jak dana osoba kupi juz to zdjecie to ja musze jej cos napisac itp.
2. Dla poczatkujacych sa jakies zyski??
3. Moze sie w koncu dowiem w jakiej walucie jest wyplata....
4. i czy na karzdym stocku chca jakis dokument torzsamosci?? I jak chca to dlaczego akurat paszport a nie np. dowod osobisty??

Pozdrawiam serdecznie

Vitez
28-08-2007, 13:45
proponuje zmienic linki do stockow na takie ktore by przekierowywaly na Twoje porfolio

Z tym sie zgodze.

albo chociaz ustawialy "referera"

A z tym sie nie zgodze bo za referowanie dostaje sie jakies tam grosze, czyli zarabia na clickach z forum przez taki referer, czyli pkt 8 Regulaminu sie klania. Co innego bezinteresowne polecenie serwisu na ktorym kazdy robiacy zdjecia moze probowac cos sprzedac a co innego zarabianie dzieki forum na takim "polecaniu" .

scooter
28-08-2007, 14:37
Vitez nie jesteś zbyt zasadniczy z tymi groszami ???

Alzail
28-08-2007, 14:55
Dzieki za informacje.

Ale ja mam jeszcze tak wiele pytań.... U mnie narazie sytuacja wyglada tak: nie mam skonczonych osiemnastu lat a wiec bede zakladac konto na tate jeszcze nie wiem na jakim serwerze. Ja jestem do tego przekonana, poniewaz lubie robic zdjecia a sa one dobre szczegolnie te w terenie a dlaczego nie mialabym zarabiac z czegos co lubie robic. Ale moj tata chce troche wiecej informacji, tzn
1. Jak ktos kupi ode mnie zdjecie to co potem sie robi?? Jakie jest moje zadanie?? Jak dana osoba kupi juz to zdjecie to ja musze jej cos napisac itp.
2. Dla poczatkujacych sa jakies zyski??
3. Moze sie w koncu dowiem w jakiej walucie jest wyplata....
4. i czy na karzdym stocku chca jakis dokument torzsamosci?? I jak chca to dlaczego akurat paszport a nie np. dowod osobisty??

Pozdrawiam serdecznie

1. nic nie musisz robić
2. jak sprzedasz zdjęcia to tak, jeśli chodzi czy warto, wydaje mi się że tak, przez jakieś może 2 tyg mam na SS ponad 20$, może to nie dużo, ale zdjęć też nie mam dużo ( koło 25 ) i dopiero teraz wiem mniej więcej jak zrobić białe było białe, z 1 lampą którą mam.
3. wydaje mi się że $, ale nie wiem dokładnie
4. Nie na każdym, ale nie pamiętam na którym chcą a na którym nie, paszport dlatego że oni uważają że nie wiem w Polsce to są same podrabiane dowody.... i chcą paszport.

W takim przypadku trzeba oczywiście usunąć znaki i załadować je z powrotem jako reuploading jest taka opcja. Zresztą na Stockxpert masz to napisane po polsku dobrze poszukaj

Czy po polsku czy nie to mała różnica dla mnie, ale przyznam się, nie suzkałem zbyt dokładnie tej opcji :D

pazurek
28-08-2007, 14:58
Tzn za samo wejscie po linku z refererem sie raczej nic nie dostaje, trzeba zalozyc sobie konto i zaczac kupowac/sprzedawac zeby polecajacy cos zyskal. Tak czy siak, spoko, zeby nie naruszac regulaminu mozna podac link do portfolio i wszyscy beda szczesliwi. ;)

Mala
28-08-2007, 16:05
Kto z Was wie na jakich stockach nie trzeba okazac jakiego kolwiek dokumentu tozsamisci??

arturs
28-08-2007, 16:17
Kto z Was wie na jakich stockach nie trzeba okazac jakiego kolwiek dokumentu tozsamisci??

????
Jak to? a kasę przeleją na konto "Mała" w jakimś banku :mrgreen:
Na wszystkich trzeba pokazać prawdziwy dokument tożsamości..
Pozdr

Mala
28-08-2007, 17:11
haha. nie do jakigos :P. Pytalam sie poniewaz Alzail powiedzial ze nie na kazdym potrzebny jets dokument...

pixelman
28-08-2007, 22:28
proponuje zmienic linki do stockow na takie ktore by przekierowywaly na Twoje porfolio, albo chociaz ustawialy "referera"... no chyba ze tak po prostu chciales bezinteresownie zareklamowac te serwisy :)

Oczywiście miałem ustawione linki na referal lecz niestety zostały usunięte nie wiem słusznie czy nie ale trudno, zło konieczne:).
Jeśli chodzi o zarabianie na poleconych to fakt coś się tam zarabia jakieś marne centy, lecz nie uważam że to coś złego.
Ja osobom prze ze mnie referowanym staram się zawsze to jakoś wynagrodzić (pomagać) przynajmniej na początku swojej stockowej przygody. Ale cóż regulamin. W takim razie zapraszam na moją stronę której adres podaje w stopce
a na której w zakładce ciekawe linki są adresy do bardziej opłacalnych Stocków.
Referowanych nie zostawię na łasce losu.

Alzail
28-08-2007, 23:47
????
Jak to? a kasę przeleją na konto "Mała" w jakimś banku :mrgreen:
Na wszystkich trzeba pokazać prawdziwy dokument tożsamości..
Pozdr

hmm jak się rejestrowałem na stocki to tylko chyba w 2 czy 3 chcieli paszport..., może przy wypłacaniu będzie potrzebny, ale póki co nie musiałem wysyłać paszportu do wszystkich.

PS: pixelman, twoja strona się super rozłazi w FX

PS2: szukałem na StockXpert 15minut funkcji reupload i nie znalazłem... czy mógłby mi ktoś napisać co po kolei zrobić żebym nie musiał jeszcze raz wysyłać tych samych zdjęć (miałem tylko poprawić słowa kluczowe)

fotoaloja
30-08-2007, 18:02
hej, przymierzam się do rejestracji na shuterstocku, może jakieś dwa słowa podpowiecie, jak przebiega ta rejestraja tam, czy są jakieś niespodzianki i czy mi się wydaje czy też jest tak, że jak się nie "dostanę" tam no to dopiero za 3 miesiące można się ponownie rejestrować???
w sumie nie wiem o co jeszcze pytać, ale tak piszę, bo dawno nie pisałam tu:)
pozdrawiam i powiem, że 1 dwa downloady mam, ale to na razie wszystko i jest to zdecydowanie za mało jak na moje rosnące z wiekiem potrzeby finansowe, ale nie tracę ducha i wydaje mi się, że moje fotki są coraz lepsze:)
pozdros raz jeszcze:)
*pierwsze dwa downlowady

sergi
30-08-2007, 20:51
jest spoko. Jezeli dobrze pamiętam to trzeba im wysłać 10 przykładowych zdjęć. Jak Cię odrzucą to musisz czekać chyba miesiąc na kolejną próbę. Przyłóż się do tych pierwszych 10 fotek i wszystko będzie ok. ;) Najważniejsze aby były dobre od strony technicznej (szumy, artefakty...)
Jak juz przebrniesz rejestracje to zobaczysz potencjał SS :) Zdjecie zaakceptowane = zdjęcie sprzedane

fotoaloja
30-08-2007, 22:14
no bardzo bym chciała już coś w końcu odczuć te zarobki. połowę urlopu przeznaczyłam na te' st(h)ocki-klocki';)
"pierwsze foty za płoty" mam, ale teraz w końcu przydałoby się zarabiać na tym a nie się tylko zachwycać swoją twórczością;P
w sumie to z tymi artefaktami to nie jestem w stanie ich wyczaić, może też zależy wiele od tego na jakim komputerze oceniający akurat pracuje, zauważcie, że w komputerze z gorszą kartą graficzną fotki prezentują się gorzej, prosta zależność i być może ma wpływ również na ocenę naszych fotek:)
tak sobie myślę

Sielan
30-08-2007, 22:30
...

PS2: szukałem na StockXpert 15minut funkcji reupload i nie znalazłem... czy mógłby mi ktoś napisać co po kolei zrobić żebym nie musiał jeszcze raz wysyłać tych samych zdjęć (miałem tylko poprawić słowa kluczowe)

Jeśli są na liście Twoich fotek z czerwoną kropką, kliknij edit i usuń nieakceptowane słowa kluczowe. Jeśli ich nie ma, po prostu wrzuć fotki ponownie.

fotoaloja
30-08-2007, 23:21
mam kolejne 2 downloady, hura!, teraz kurde nic nie rozumiem z tych kwot, jak to się sprawadza jaką wielkość zdjęcia pobrano?
np. na tym stocku 123 jest w/g mnie badziewiasto nieczytelnie pod względem finansów, nie rozumiem tam nic:(

Alzail
30-08-2007, 23:40
Jeśli są na liście Twoich fotek z czerwoną kropką, kliknij edit i usuń nieakceptowane słowa kluczowe. Jeśli ich nie ma, po prostu wrzuć fotki ponownie.

fotki mają żółty znaczek, po kliknięciu pisze żeby usunąć znaki, usunąłem dałem submit i dalej taki sam kolor... chyba je jeszcze raz wrzucę i z głowy..

fotoaloja - pokaz fotki ;] ja na 123RF jeszcze nie mam żadnego downloadu...

pixelman
30-08-2007, 23:50
hmm jak się rejestrowałem na stocki to tylko chyba w 2 czy 3 chcieli paszport..., może przy wypłacaniu będzie potrzebny, ale póki co nie musiałem wysyłać paszportu do wszystkich.

PS: pixelman, twoja strona się super rozłazi w FX

Dzięki muszę ją poprawić dzięki.

Funkcja "podmień plik" jest widoczna kiedy klkniesz edit podczas edycji zdjęcia.
Ale jeśli chodzi o zmianę słów kluczowych to wystarczy je zmienić podczas edycji czyż nie tak?
Albo ja czegoś nie rozumię ? albo chodzi o coś innego.

fotki mają żółty znaczek, po kliknięciu pisze żeby usunąć znaki, usunąłem dałem submit i dalej taki sam kolor... chyba je jeszcze raz wrzucę i z głowy..

Musisz poczekać na akceptacje zdjęcia, a to może potrwać u mnie już to trwa 11 dni:) Albo mają jakieś problemy albo nie widzą moich zdjęć.

Alzail
31-08-2007, 00:01
chodzi o to że te zdjęcia mi już raz odrzucili i mają żółtą mocną kropkę, po zmianie słów kluczowych i zatwierdzeniu nie zmieniają się na pending... wiem że jest funkcja podmiany zdjęcia, ale chciałem uniknąć wysyłania ich na nowo, ale jednak tak zrobię bo inaczej się chyba nie da

PS: chyba zerżne od Ciebie jeden pomysł ;] bo akurat mi na balkonie rosną czarne winogrona ;d mam nadzieje że sie nie obrazisz

Musisz poczekać na akceptacje zdjęcia, a to może potrwać u mnie już to trwa 11 dni Albo mają jakieś problemy albo nie widzą moich zdjęć.

ale fotki które są w kolejce mają inny kolor..

PS2: możesz napisać jak robisz te wszystkie zdjęcia z wodą? jak uzyskujesz takie białe tło, akwarium masz oklejone białymi plakatami ? ;]

robgr85
31-08-2007, 03:07
mam kolejne 2 downloady, hura!, teraz kurde nic nie rozumiem z tych kwot, jak to się sprawadza jaką wielkość zdjęcia pobrano?
np. na tym stocku 123 jest w/g mnie badziewiasto nieczytelnie pod względem finansów, nie rozumiem tam nic:(

wejdź na 'my earnings' czy jakoś tak i tam będziesz miała podaną kwotę w usd :)

Pozdr.

fotoaloja
31-08-2007, 07:58
fotoaloja - pokaz fotki ;] ja na 123RF jeszcze nie mam żadnego downloadu...

na wszystkich stockach jestem fotoaloja, tak jak tu, więc zapraszam do moich galerii, można nawet ściągać moje fotki, najlepiej te najbardziej badziewiaste;PPPPPPP;D

PS2: możesz napisać jak robisz te wszystkie zdjęcia z wodą? jak uzyskujesz takie białe tło, akwarium masz oklejone białymi plakatami ? ;]

nie wiem czy to do mnie czy do pixselmana, ale jeśli do mnie, bo akurat mam w porftolio fotki owoców z wodą, to już mówię, że po prostu spryskałam owoce wodą i mam za telewizorem takie mini studio, gdzie na białym tle strzelam fotki. dosyć mocno się nad tym białym tłem 'znęcam', dlatego może jest takie białe. wcześniej w tym wątku była rozmowa o uzyskiwaniu białego tła, zresztą ja ją zaczęłam, jak coś to pytaj jeszcze, ale ja robię dokładnie to samo co wszyscy czyli 'przepalam' fotkę i ewentualnie potem jeszcze poprawiam w PS:)
dziś w nocy kolejny download:)
ktoś tu wyżej pytał o to czy CanonPowerShot S3 IS to jest porywanie się z motyką na słońce ....

ja mam Canon PowerShot S2 IS i fotki mi już niezłe wychodzą, chyba jak się chce, to się z aparatu wyciśnie 'to i owo', ale ja doświadczenia nie mam, to mój pierwszy aparat:)

robert

wejdź na 'my earnings' czy jakoś tak i tam będziesz miała podaną kwotę w usd

tam chyba mało strasznie płaci się za zdjęcie, bo od fotki mam $0,36, a niby jest 50% od downloada?
hm

rachwal
31-08-2007, 08:59
Jak juz przebrniesz rejestracje to zobaczysz potencjał SS :) Zdjecie zaakceptowane = zdjęcie sprzedane

Zgadzam sie. SS jest wysmienity.

Ostatnio zdziwilem sie jak dobrze sprzedaja sie proste textury np. zdjecie sciany z czerwonych cegiel ;-)

fotoaloja
31-08-2007, 09:27
słuchajcie, mam bardzo ważne pytanie, którym już zamęczałam coniektórych chyba na priv;) i nadal mam wątpliwości, które wynikają wciąż z bariery językowej 9netowy tłumacz mi subtelnych różnic nie wyjaśni:()

otóż.
na każdym ze stocków jest inny interfejs itp. i w różny sposób się człowiek musi tam rejestrować i są różne, choć niby podobne opcje sprzedaży i kupna

no i.
ja wciąż nie rozumiem, czy opcję Extended License zaznaczać przy fotkach. bo np. na dreamstime ta opcja jest do zaznaczenia za pomocą ptaszka przy wrzuconych już i zatwierdzonych zdjęciach, a jak czytam opis tej opcji o nazwie, którą powtórzę: Extended License, no to ja ją rozumiem w ten sposób, że Extended License polega na tym, że tę fotkę sprzedaję tylko na tym danym portalu i nigdzie więcej, a tak póki co nie chcę robić, chcę wszystkie fotki mieć na wszystkich portalach
a np. na bigstockphoto można sobie wchodząc w zakładkę pt. Special Licensing ustalić dostępność wszystkich (lub tylko wybranych) fotek w sprzedaży ze specjalną licencją, czyli rozumiem, że ktoś sobie wykupi taką licencję na fotkę, np. terminy ma jakieś wyzbnaczone do jej używania itp., ale ja nadal mam tę fotkę na wszystkich portalach

uściślę ten wywód:
czym się różni opcja Special Licensing od Extended License?
chciałabym to raz na zawsze wyjaśnić i pojąć i już się tym nie kłopotać, pomóżcie please

mor_feusz
31-08-2007, 09:57
To to samo tylko innaczej nazwane - to znaczy ze ktos moze to drukowac na np. kubkach, kalenarzach itd. Za to dostajesz niezla kase (lepsza niz "normalnie"). Jesli nie chcesz zeby "twoje wypociny" szlajaly sie po jakichs kubkach, koszylkach to nie zaznaczaj - jesli nie masz nic przecie - zaznacz a wiecej dostaniesz

fotoaloja
31-08-2007, 10:05
kurde, teraz zobaczyłam, że na dreamstime jest do zaznaczenia: Exclusive Image czy to to samo co tamto???

mor_feusz
31-08-2007, 10:17
EXCLUSIVE = tylko i wylacznie na jakims stocku. Jesli zaznaczysz to nie mozesz zdjecia wysylac na inne stocki (nie polecam, polecam za ot slownik oraz lekture danego stoc'ka - tam jest wszystko opissane - co i jak)

Alzail
31-08-2007, 10:27
nie, exclusive image to jest właśnie wysłanie zdjęcia na wyłączność, tak jak w Istocku exclusive photographer itp, fotoaloja, chodziło mi o pixelmana :D ale dzięki

PS: spóźniłem się ;]

fotoaloja
31-08-2007, 10:41
polecam za ot slownik oraz lekture danego stoc'ka - tam jest wszystko opissane - co i jak

słownika używam, ale słownik mi nie powie: tak, fotoaloja, dobrze to tłumaczysz i interpretujesz, masz rację fotoaloja, ty w ogóle jasteś fotoaloja świtna z angielskiego;PPP

itp. itd. ble ble ble

dz.;)

tatoke
31-08-2007, 10:45
Proces weryfikacji, który opisał Morfeusz wygląda w ten sposób w przypadku brytjskich kont. Sprawa ma sie zupełnie inaczej jesli chodzi o polskie konta...
Wiem bo pracuję w PayPalu

Konto bankowe służy tylko i wyłacznie do wypłacania tego co otzrymasz, jesli chcesz zweryfikowac konto MUSISZ dodać karte kredytową i weryfikacja nastepuje przy jej użyciu. Weryfikacja jest konieczna kiedy osiągniesz limit wypłacania ( 7000 PLN total, 2500 miesięcznie) lub limit wysyłania 1600 PLN total.

Jesli chcesz płacić używajac polskiego PayPal musisz użyć karty kredytowej lub środków uzyskanych od innych użytkowników.

PayPal jest "country specific service" więc przebywając w danym kraju można założyc tylko konto tego kraju ( w momencie rejestracji nastepuje przekierowanie na strone danego kraju).

Pozdrawiam

iblip
31-08-2007, 11:04
mam takie pytanie:

zdjęcie zostało zaakceptowane na fotolii, ale nie można go znaleźć w wyszukiwarce. Wiem że musi minąć trochę czasu zanim będzie można je wyszukiwać, ale to już trwa jakiś tydzień...

to jest normalne?

np. kumpel wczoraj wysłał zdjęcia, a dzisiaj już można je znaleźć w wyszukiwarce...

mor_feusz
31-08-2007, 13:02
Proces weryfikacji, który opisał Morfeusz wygląda w ten sposób w przypadku brytjskich kont. Sprawa ma sie zupełnie inaczej jesli chodzi o polskie konta...
Wiem bo pracuję w PayPalu

Konto bankowe służy tylko i wyłacznie do wypłacania tego co otzrymasz, jesli chcesz zweryfikowac konto MUSISZ dodać karte kredytową i weryfikacja nastepuje przy jej użyciu. Weryfikacja jest konieczna kiedy osiągniesz limit wypłacania ( 7000 PLN total, 2500 miesięcznie) lub limit wysyłania 1600 PLN total.

Jesli chcesz płacić używajac polskiego PayPal musisz użyć karty kredytowej lub środków uzyskanych od innych użytkowników.

PayPal jest "country specific service" więc przebywając w danym kraju można założyc tylko konto tego kraju ( w momencie rejestracji nastepuje przekierowanie na strone danego kraju).

Pozdrawiam

Tak jak powiedzialem - posluguje sie tylko wersja UK poniewaz tu mieszkam. PL wersji nawet nie "obczajalem" myslalem ze to to samo (zawsze moge sie mylic). Zresta co to za roznica - czy z konta czy z karty pobieraja. Najwazniejsze ze bezpiecznie i prosto - to dla mnie sie liczy

robgr85
31-08-2007, 14:31
słuchajcie, mam bardzo ważne pytanie, którym już zamęczałam coniektórych chyba na priv;) i nadal mam wątpliwości, które wynikają wciąż z bariery językowej 9netowy tłumacz mi subtelnych różnic nie wyjaśni:()

otóż.
na każdym ze stocków jest inny interfejs itp. i w różny sposób się człowiek musi tam rejestrować i są różne, choć niby podobne opcje sprzedaży i kupna

no i.
ja wciąż nie rozumiem, czy opcję Extended License zaznaczać przy fotkach. bo np. na dreamstime ta opcja jest do zaznaczenia za pomocą ptaszka przy wrzuconych już i zatwierdzonych zdjęciach, a jak czytam opis tej opcji o nazwie, którą powtórzę: Extended License, no to ja ją rozumiem w ten sposób, że Extended License polega na tym, że tę fotkę sprzedaję tylko na tym danym portalu i nigdzie więcej, a tak póki co nie chcę robić, chcę wszystkie fotki mieć na wszystkich portalach
a np. na bigstockphoto można sobie wchodząc w zakładkę pt. Special Licensing ustalić dostępność wszystkich (lub tylko wybranych) fotek w sprzedaży ze specjalną licencją, czyli rozumiem, że ktoś sobie wykupi taką licencję na fotkę, np. terminy ma jakieś wyzbnaczone do jej używania itp., ale ja nadal mam tę fotkę na wszystkich portalach

uściślę ten wywód:
czym się różni opcja Special Licensing od Extended License?
chciałabym to raz na zawsze wyjaśnić i pojąć i już się tym nie kłopotać, pomóżcie please

special licensing i extended license to to samo i nie chodzi o włączność. Zaznaczając te opcje pozwalasz na szersze zastosowanie swoich fotografii.

wyłączność to exclusive - i jeśli w ten sposób oflagujesz fotkę to nie powinnaś jej publikować na innych stockach

kumpel wczoraj wysłał zdjęcia, a dzisiaj już można je znaleźć w wyszukiwarce...

to że twojego nie widać jest bardzo dziwne - na pewno Ci ją zatwierdzili?

Pozdr.

rachwal
31-08-2007, 14:44
jesli chcesz zweryfikowac konto MUSISZ dodać karte kredytową i weryfikacja nastepuje przy jej użyciu.

... badz karta platnicza z mozliwoscia placenia przez siec czyli taka, ktora posiada numer CVC (3 cyfry po numerze karty). Przyklad, karta Visa Electron w Inteligo.

pixelman
31-08-2007, 21:11
Trochę późno ale szczerze Ci powiem, że tak, mam akwarium oklejone z tyłu białą folią. Tak że dobrze kombinujesz , aczkolwiek sposobów napewno jest więcej.

arturs
31-08-2007, 23:38
... badz karta platnicza z mozliwoscia placenia przez siec czyli taka, ktora posiada numer CVC (3 cyfry po numerze karty). Przyklad, karta Visa Electron w Inteligo.

No to chyba nie do końca tak jest - własnie sprawdziłem kartę Visa Electron - na karcie jest numer CVC i paypal nie zaakceptował karty..

Pozdr
Artur

Sielan
31-08-2007, 23:41
mam takie pytanie:

zdjęcie zostało zaakceptowane na fotolii, ale nie można go znaleźć w wyszukiwarce. Wiem że musi minąć trochę czasu zanim będzie można je wyszukiwać, ale to już trwa jakiś tydzień...

to jest normalne?

np. kumpel wczoraj wysłał zdjęcia, a dzisiaj już można je znaleźć w wyszukiwarce...

Niestety, po wprowadzeniu fotolii w wersji 2 to normalne. Musisz sie uzbroić w cierpliwość. Ja sie wylogowuję i szukam jakiegoś starego swojego pliku, przez nie wchodzę do galerii i klikam na tym, którego nie widać. Następnego dnia już je widać w bazie. Może to przypadek, ale póki co sposób jest skuteczny.

robgr85
01-09-2007, 02:55
Niestety, po wprowadzeniu fotolii w wersji 2 to normalne. Musisz sie uzbroić w cierpliwość. Ja sie wylogowuję i szukam jakiegoś starego swojego pliku, przez nie wchodzę do galerii i klikam na tym, którego nie widać. Następnego dnia już je widać w bazie. Może to przypadek, ale póki co sposób jest skuteczny.

widać jestem jakiś wyjątkowy, od czasu wprowadzenia fotolii v2 uploadowałem kilka fotek i wszystko działa tak jak należy...

dentharg
01-09-2007, 10:41
No to chyba nie do końca tak jest - własnie sprawdziłem kartę Visa Electron - na karcie jest numer CVC i paypal nie zaakceptował karty..

Pozdr
Artur

Ja specjalnie po to założyłem allegrową Allekarte debetową.

cos okropnego
01-09-2007, 16:36
ktoś tu wyżej pytał o to czy CanonPowerShot S3 IS to jest porywanie się z motyką na słońce ....

ja mam Canon PowerShot S2 IS i fotki mi już niezłe wychodzą, chyba jak się chce, to się z aparatu wyciśnie 'to i owo', ale ja doświadczenia nie mam, to mój pierwszy aparat

fotoaloja dziekuje za odpowiedź, czy możesz podać kilka swoich linków, chciałbym zobaczyc jak dajesz sobie rade ze zdjęciami.

Pozdrawiam wszystkich

fotoaloja
01-09-2007, 18:59
http://en.fotolia.com/p/200396706

tu jest większość moich dotychczas napstrykanych fotek, niektóre tylko mi odrzucili, za to downloadów na razie niet:(, ale galeria jest młodziutka więc jestem dobrej myśli
a fotki mi na serio wychodzą coraz lepsze, aparat nie jest zły, kwestia nauczenia się:) i wprawy:)

pito
01-09-2007, 19:04
fotoaloja: fajne masz pomysly, widze ze sie nie poddajesz wiec mysle ze bedzie to twoje intratne hobby :) oby tak dalej. u mnie fotolia najgorzej wypada w ogolnym rozrachunku, istock rulezzz :)

fotoaloja
01-09-2007, 19:04
http://www.dreamstime.com/fotoaloja_portfolio_pg1

http://www.123rf.com/portfolio/fotoaloja/1.html

http://www.luckyoliver.com/portfolio/fotoaloja

uch, ależ to pracy dużo już:)

fotoaloja
01-09-2007, 19:07
otoaloja: fajne masz pomysly, widze ze sie nie poddajesz wiec mysle ze bedzie to twoje intratne hobby

nawet nie wiesz jak bardzo bym chciała żeby to co piszesz się spełniło, jestem okropnie zdeterminowana aby zarabiać niezależnie, bez szefa i innego ciecia nad uchem oraz żeby w ogóle zarabiać więcej i na dodatek żeby ta praca była przyjemna
te fotki dają nadzieję na to:)

Alzail
01-09-2007, 20:29
fotoaloja, a powiedz jakie masz oświetlenie, po to chyba nawet ważniejsze ;], a zdjęcia masz na prawdę ciekawe.

cos okropnego
01-09-2007, 20:49
fotoaloja, fotki masz bardzo fajne, to prawda ze w miare czasu wszystkiego sie uczymy, aha dobra wiadomość !!! na dreamie masz 1d.
Pozdrawiam i zycze aby czesciej sciagali.

fotoaloja
01-09-2007, 21:40
dzieki za komplementa

mam dwie lampy halogenowe 500V kupione w sklepie z artykułami budowalnymi, te polecane w innych wątkach, tanio to wychodzi i to pewnie jest nawet za dużo, nie znam się, ale jak już kupiłam to kupiłam, nie lubię się rozdrabniać i latać po sto razy;P
a z góry doświetlam zwykłą lampką z żarówką 125
zatem ogólnie mocno świecę:)
na dreamie wiem że mam ten 1d, jakoś przedwczoraj ktoś kupił te winogronka
jak to się robi te linki w stopce
sprawdzam podpis:D
znowu sprawdzam:)
a wy pokażcie swoje fotki też, a co to
;P

cos okropnego
02-09-2007, 17:01
Witam wszystkich,
dla tych którzy pracują w PS i jeszcze tego nie znają, radze poczytać ten wątek dobra rzecz,
http://www.cyberfoto.pl/panasonic/51540-raw-vs-imagingfactory-filters.htm
mam nadzieje ze sie przyda.
Pozdrawiam

rachwal
03-09-2007, 07:52

Pozdr
Artur

No nie wiem, ja mam VE i nie mam z nia nigdzie problemow. Co znaczy "nie zaakceptowal" ? Moze nie mozesz nia placic w sieci ? Chyba mozna zablokowac platnosci bezgotowkowe, wiec moze tu jest problem ...

robgr85
03-09-2007, 14:19
Witam wszystkich,
dla tych którzy pracują w PS i jeszcze tego nie znają, radze poczytać ten wątek dobra rzecz,
http://www.cyberfoto.pl/panasonic/51540-raw-vs-imagingfactory-filters.htm
mam nadzieje ze sie przyda.
Pozdrawiam

ten link nic nie wnosi. RAW miażdży całą resztę.

rachwal
04-09-2007, 08:29

Pozdr
Artur

Zwracam honor. Znajoma wczoraj zakladala konto na PP uzywajac Visa z BZ WBK no i niestaty nie poszlo (mimo iz byl CVC). Bedziemy to wyjasniac z bankiem, normalnie trzeci swiat!

Z tym, ze ja mowilem o Inteligo, VE z Inteligo posiada mozliwosc "placenia w sieci" :)

tatoke
05-09-2007, 16:58
[QUOTE=arturs;359202]No to chyba nie do końca tak jest - własnie sprawdziłem kartę Visa Electron - na karcie jest numer CVC i paypal nie zaakceptował karty..

W przypadku Elektron przedplaconej nalezy miec conajmniej 10.00 PLN wplacone na konto karty, inaczej nie da sie przeprowadzic probnej transakcji przy rejestracji.

arturs
05-09-2007, 21:29
W przypadku Elektron przedplaconej nalezy miec conajmniej 10.00 PLN wplacone na konto karty, inaczej nie da sie przeprowadzic probnej transakcji przy rejestracji.

Zapewniam cię że na koncie jest znacznie więcej niż 10 zł ;)

Dargrim
06-09-2007, 11:30

Witam, z informacji jakie otrzymałem w swoim banku wynika, że sytuacja z kartami jest trochę bardziej skomplikowana. Są Karty "płaskie" i "wypukłe". Jeśli masz kartę "wypukłą" możesz dokonywać transakcji w Internecie, jeśli "płaską" to nie. Widocznie tak jest w tym wypadku. A jak odróżnić jedną od drugiej to nie pytajcie - najlepiej zapytać w banku.

dentharg
06-09-2007, 11:48
A to jest akurat trzeci stan prawdy góralskiej.
Karta debetowa Allekarta jest płaska i można nią płacić w internecie. Karty wypukłe to zazwyczaj karty kredytowe, a nie debetowe. Wypukła to taka, w której nr karty jest wybity i odciśnie się w papierze w przypadku przejechania takim czytnikiem jak na amerykańskich filmach..
Kartę debetową mBanku Paypal też chyba przyjmie.

rachwal
06-09-2007, 12:35
Witam, z informacji jakie otrzymałem w swoim banku wynika, że sytuacja z kartami jest trochę bardziej skomplikowana. Są Karty "płaskie" i "wypukłe". Jeśli masz kartę "wypukłą" możesz dokonywać transakcji w Internecie, jeśli "płaską" to nie. Widocznie tak jest w tym wypadku. A jak odróżnić jedną od drugiej to nie pytajcie - najlepiej zapytać w banku.

Racja, takowy podzial istnieje, tylko, ze to czy mozesz nia placic w sieci zalezy tylko i wylacznie od Twojego banku. Ja, jako bidok, dysponuje jedynie kartami "plaskimi", ktorymi moge placic w sieci, gwarantuje mi to bank, Inteligo, po prostu karta VE w Inteligo posiada taka "wlasciwosc" :)

Prosze poczytac : http://www.inteligo.pl/infosite/oferta-dla-firmy_visa-electron.htm

jsemeniuk
06-09-2007, 22:11
Wy o kartach płatniczych, innych cudach, a ja się pochwalę :

źródło (http://thumb4.shutterstock.com/photos/display_pic_with_logo/71337/71337,1188998118,3.jpg)

źródło (http://thumb8.shutterstock.com/photos/display_pic_with_logo/71337/71337,1188859347,1.jpg)

źródło (http://thumb4.shutterstock.com/photos/display_pic_with_logo/71337/71337,1188998538,1.jpg)

zdjęcia od 3 dni leżą na SS, codziennie mam po 20-35DLi z jednego zdjęcia :-)
dodam że mam 10 zdjęć z tym kwiatkiem i wszystkie idą nad wyraz dobrze ;-)

Pozdrawiam!
Kuba

P.S. Jeśli ktoś miałby ochotę porozmawiać o stockach służę pomocą jako weteran :-) Piszcie na PM, w razie czego podam GG.

robgr85
06-09-2007, 22:21
podaj swojego nicka na shutterstock, chętnie popatrzymy... z tymi downloadami to się chyba trochę zbytnio podniecasz -nie są jakieś mega obfite jak na shutterstock... z tego co pamietam to pewien użytkownik na forum shutterstock chwalił się popularnością swojego zdjęcia... osiągnął ponad 1000 downloadów dziennie... to jest dopiero wynik :)

Pozdrawiam,
Robert

pazurek
06-09-2007, 22:33
podaj swojego nicka na shutterstock

po numerkach na powyzszych zdjeciach, zgaduje ze to:
http://www.shutterstock.com/gallery-71337p1.html

jsemeniuk
06-09-2007, 23:14
po pierwsze - był użytkownik, który osiągnął 1200 DLi w 1 dzien ale z WIELU zdjęć, a nie jednego (z jednego zdjęcia 35 dli to bardzo fajny wynik) - to po primo.

po wtóre - 100-120 DLi dziennie to jest ładny wynik jak na kogoś, kto przez ponad 5 miesięcy nic nie wrzucał (choroba - ciężka niestety - uniemożliwiła mi sprzedaż stockową)

po trzecie - proszę bardzo link (http://shutterstock.com/gallery.mhtml?id=71337) :-) zdjęcia kiepskawe, rok temu robiłem "co leci" aby tylko się sprzedało. Teraz 2 tygodnie temu postanowiłem reaktywowac stocki i jeszcze trochę pozarabiać. Stare zdjęcia robione na 5 halogenach po 150Watt każdy.

Na dzień dzisiejszy (zdjęcia słonecznika) posiadam 3 x 300Ws (+ Speedlite 580EX II jako support na podświetlenie blatu), 2x softbox 90x120cm, 1 x softbox oktagonalny 180 cm, stół bezcieniowy + wielkie studio (i równie wielkie aspiracje do zostania kimś tak wielkim jak "Matka_Wariatka") :-)

Pozdrawiam!

miszaqq
06-09-2007, 23:22
... z tego co pamietam to pewien użytkownik na forum shutterstock chwalił się popularnością swojego zdjęcia... osiągnął ponad 1000 downloadów dziennie... to jest dopiero wynik :)

Pozdrawiam,
Robert

to albo zle z pamiecia, albo czytanie ze zrozumieniem cos nawala, byl caly watek o tym uzytkowniku i to bylo 1000DL's dziennie z calej galerii i to nawet kilka dni pod rzad pozniej jak sam przyznawal sie zdarzylo

jsemeniuk
06-09-2007, 23:35
to albo zle z pamiecia, albo czytanie ze zrozumieniem cos nawala, byl caly watek o tym uzytkowniku i to bylo 1000DL's dziennie z calej galerii i to nawet kilka dni pod rzad pozniej jak sam przyznawal sie zdarzylo

Dokładnie, niecałe 1300DLi w 1 dzień :-) (przy galerii 4 albo 5 tysięcy fotek)
Przyznam się że mój rekord to 174DLe (listopad 2006 - przedświąteczny okres)
Teraz - niestety - nie ma tak dobrze :-( Moja średnia to 60-70 DLi.

Aha - mam też konto na IS - jeśli ktoś miałby ochotę zerknąć, albo nawet pooceniać fotki - zapraszam serdecznie! Konto iStock (http://www.istockphoto.com/user_view.php?id=1110157)

robgr85
07-09-2007, 00:23

raczej coś z pamięcią...

Alzail
07-09-2007, 15:57
no to ja mam póki co na SS koło kilku DL do kilkunastu... :P inna sprawa ze za dużo i za ładnych zdjęć to nie mam..

cos okropnego
08-09-2007, 00:15
Witam, czy moge liczyc na czyjąś pomoc ?
nie kumam licencji na BigStockPhoto czy mógłby mi ktoś to rozszyfrować?

Chciałem załadować zdjęcia jednak jest tam tak dużo licencji że nie wiem które wybrać a których nie ruszać. (kiepski angielski )
Chodzi mi głównie czy są tam takie licencje które pozwalają na umieszczanie zdjęć na innych stockach.
Boję się że mogę popełnić błąd i będzie nieciekawie.

Z góry dziękuję
Pozdrawiam

Alzail
08-09-2007, 12:55
mam problem :) mianowicie jak ustawiacie custom WB? moje oświetlenie to halogen 500w i 430ex, ten halogen to raczej tylko po to żeby ogólnie było jaśniej bo świece nim przez styropian, jakoś nie mogę skontrolować cieni przy doświetleniu halogenem np. z dołu, a właśnie, jak ustawilibyście lampy mając do dyspozycji w/w pozycje?

Wracając do sedna Custom WB ustalacie przy włączonych wszystkich lampach, korekcji na 0 i już? U mnie efekty są lekko mówiąc średnie. Jeszcze tylko powiem że na lampie mam zazwyczaj korekcje koło 1,1/3 EV na +, jak przy takiej konfiguracji ustawić WB?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Witam, czy moge liczyc na czyjąś pomoc ?
nie kumam licencji na BigStockPhoto czy mógłby mi ktoś to rozszyfrować?

Na pewno nie ma tam licencji która by pozwalała komuś wystawić Twoje zdjęcie na innym stocku, ja zaznaczam wszystkie, te licencje to np. możliwość nadruku na koszulkach, wykorzystanie w programach itd.

mor_feusz
08-09-2007, 16:59
mam problem :) mianowicie jak ustawiacie custom WB? moje oświetlenie to halogen 500w i 430ex, ten halogen to raczej tylko po to żeby ogólnie było jaśniej bo świece nim przez styropian, jakoś nie mogę skontrolować cieni przy doświetleniu halogenem np. z dołu, a właśnie, jak ustawilibyście lampy mając do dyspozycji w/w pozycje?

Wracając do sedna Custom WB ustalacie przy włączonych wszystkich lampach, korekcji na 0 i już? U mnie efekty są lekko mówiąc średnie. Jeszcze tylko powiem że na lampie mam zazwyczaj korekcje koło 1,1/3 EV na +, jak przy takiej konfiguracji ustawić WB?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Ja robie to troche "lopatologicznie" a wiec: mam laptopa, ktorego obudowa jest szara. W takich bezcieniowych warunkach robie zdjecie (czyli tak jak chcesz robic - powlaczaj te zarowki, ktore chcesz i jak chcesz) obudowy Poniewaz jest szara importuje moje zdjecia do Lightrooma (moze byc cokolwiekco uzywaz- DPP tez swietnie sie sprawuje). I teraz myk. Importuje 1 zdjecie (obudowy) klikam pipetka na Balans bieli - zapisuje ustawienia balansu i nazywam np powiedzmy Set1. Pykam zdjecia jak sie da i potem przy imporcie reszty zdjec jako akcje importu podaje SET1. Co mi to daje - jak sobie zaimportuje zdjecia to mam odrazu WB ustawiony OK i nie potrezebuje sie bawic (szkoda czau) .
Metoda 2 (czasmi tak robie - bo tak - nie ma reguly dlaczego)
Ten sam laptop - aparat na M +1/3EV (teraz bedzie 1/2 po przeczytraniu niesamowicei swietnego artykulu Janusza Body) i robie zdjecie obudowy tak zeby caly kadr mi wypelniala (oczywiscie manual focus - innaczej aparat "zglupieje) Robie zdjecie - potem wchodze do ustawin WB klikam na Custom - wybieram "szre zdjecie" potwierdzam "set" i koniec - nastepne kolejne zdjecie ma juz w sobie "WB z korekcja".
To jest moja metoda - niekoniecznie oznacza ze jest dobra i tak musi byc. Z checia poczytam o innych.

fotoaloja
08-09-2007, 17:07
ja nie wiem o jakim WB wy piszecie, ja mam w moim kompaktowym aparacie taką opcję, że aparat pobiera próbkę bieli z otoczenia i za każdym razem przed serią zdjęć w danym oświetleniu pobieram tę próbkę z jakiegoś w mocno białego punktu i potem robię fotki. z tym, że biorę tę próbkę właśnie przy już zapalonych lampach, czyli mam taką biel jaka jest naturalnie w danym oświetleniu.
chyba to nieźle wychodzi, co widać na moich załączonych obrazkach? a jeśli coś jest nie tak to chętnie wyczytam wasze sugestie i krytyczne zdania, bo ja nowicjuszką wciąż się czuję
poza tym chyba trochę ostatnio idę na ilość a nie na jakość... trzeba by się nieco pohamować i skupić na tej drugiej

pozdrawiam wszystkich, właśnie czekam na to żeby mnie sprawdzili na SS i jak już sprawdzą to wrzucę wreszcie tam pierwsze fotki, jestem strasznie ciekawa jak wypadnę i czy się zakwalifikuję...

rypson
09-09-2007, 02:31
No dobrze dobrze a teraz powiedzcie mi ile mozna zarobic tygodniowo, miesiecznie, rocznie bawiac sie w takie stocki tylko niech mi nikt nie pisze ze oo nawet i $10000 jak masz kilka tysiecy zdjec w galerii czy cos takiego... konkrety konkrety ile wy jestescie w stanie zarobic na takich stockach... a i nie bojcie sie skarbowki... piszcie piszcie... ja tak sie zaczalem zastanawiac czy nie zaczac wysylac zdjecia, moze fotograf z gornej polki zaden ale cenie swoja prace, inni tez ja cenia wiec raczej wiem ile jestem warty tu gdzie mieszkam no a dodatkowe pieniadze to zawze mile doznanie czyz nie ?? :P ale z drugiej strony oddac prawa autorskie do swoich prac to troche brak szacunku dla tego co sie robi i swoich umiejetnosci... no ale czekam na jakies podpowiedzi z waszej strony...

pixelman
09-09-2007, 06:20
No dobrze dobrze a teraz powiedzcie mi ile mozna zarobic tygodniowo, miesiecznie, rocznie bawiac sie w takie stocki tylko niech mi nikt nie pisze ze oo nawet i $10000 jak masz kilka tysiecy zdjec w galerii czy cos takiego... konkrety konkrety ile wy jestescie w stanie zarobic na takich stockach... a i nie bojcie sie skarbowki... piszcie piszcie... ja tak sie zaczalem zastanawiac czy nie zaczac wysylac zdjecia, moze fotograf z gornej polki zaden ale cenie swoja prace, inni tez ja cenia wiec raczej wiem ile jestem warty tu gdzie mieszkam no a dodatkowe pieniadze to zawze mile doznanie czyz nie ?? :P ale z drugiej strony oddac prawa autorskie do swoich prac to troche brak szacunku dla tego co sie robi i swoich umiejetnosci... no ale czekam na jakies podpowiedzi z waszej strony...
Stary to zależy od wielu czynników.
Od Jakościi i lość oraz przydatności zdjęć.Zazngażowanie,na ilu stockach sprzedajesz i wiele wiele innych.
A jeśli chodzi o mnie, to ja mam radoche jak uda mi się zarobić 500 dolców na miesiąc, co na nasze realia nie jest tak mało. Mam fotki (około 1000) na pięciu liczących się Stockach . Zdjęcia takie sobie.Ale ja tak naprawdę dopiero zaczynam na poważnie.

Pozdrawiam

adamek
09-09-2007, 09:29
rypson: odniosę się do ostatniego zdania.
Wrzucając zdjęcia na stocka (i nie zaznaczając opcji Exclusive) nie oddajesz praw autorskich.

Alzail
09-09-2007, 12:26
rypson: odniosę się do ostatniego zdania.
Wrzucając zdjęcia na stocka (i nie zaznaczając opcji Exclusive) nie oddajesz praw autorskich.

nawet jak zaznaczy to ich nie odda :) musiałby zaznaczyć opcję "sell the rights" i ktoś musiałby kupić prawa do zdjęcia żeby on je stracił :)

rypson
09-09-2007, 14:34
O tego nie wiedzialem Myslalem ze traci sie prawa autorskie automatycznie wysylajac zdjecie na serwer no ale skoro noe to ogromny plus tej akcji... hmm $500 piechota nie chodz ale tysiac zdjec na 5 stockach... troche duzo w tym pracy itp... no ale zobaczymy zobaczymy

robgr85
09-09-2007, 14:43
O tego nie wiedzialem Myslalem ze traci sie prawa autorskie automatycznie wysylajac zdjecie na serwer no ale skoro noe to ogromny plus tej akcji... hmm $500 piechota nie chodz ale tysiac zdjec na 5 stockach... troche duzo w tym pracy itp... no ale zobaczymy zobaczymy

dajesz kupującym prawa do wykożystania zdjęcia. niby dużo roboty, ale raz zrobione zdjęcie będzie wisiało w sieci baaardzo długo. Jak chcesz to w mojej stopce masz linki do paru profili na istockphoto - piszesz że masz talent, więc myślę że zostaniesz zauważony.

Pozdrawiam,
Robert

rypson
09-09-2007, 20:47
ta chyba sie skusze ale tylko zdjecia nizszych lotow dam zobaczymy co z tego wyjdzie a moze jakis grosz wpadnie... i na nowe szkielko nazbieram... dzieki za info

iblip
09-09-2007, 20:56
a czemu tylko niższych lotów? skoro chcesz zarabiać, to dawaj najlepsze :)

Qbexus
10-09-2007, 11:16
rypson a gdzie można oglądać te Twoje świetne zdjęcia bo na stronie w stopce jakoś ich nie widzę. Widzisz w stokach liczy się przede wszystkim jakość zdjęć ich wartość artystyczna jest nie istotna za to istotna jest wartość użytkowa. Stocki to nie sztuka tylko manufaktura. Czysta produkcja masowa i tyle.

Alzail
10-09-2007, 17:12
Żeby nie było nudno to zadam kolejne pytanie :D

W jaki sposób stocki kontrolują to czy ktoś kto kupił jakieś zdjęcie za powiedzmy 0.25$ do jednorazowego użytku, np. nie nadrukował tej fotki na koszulki? Pytam w sumie z ciekawości, ale jeżeli ktoś może sobie wykorzystać naszą fotkę ile chce razy płacąc te 25 centów to po co są w ogóle te dodatkowe licencje?

apropo :D właśnie sprzedałem na SS zdjęcie za 20$ i za pewne właśnie ktoś je kupił na dodatkowej licencji, da się zobaczyć która wybrał itp.? jak kogoś by to interesowało fotka: tutaj (http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=4435771)

rypson a gdzie można oglądać te Twoje świetne zdjęcia

również bym chciał kilka oglądnąć jeśli można ( te z Twojej stopki są koszmarnej jakości )

speed555
10-09-2007, 17:22
apropo :D właśnie sprzedałem na SS zdjęcie za 20$ i za pewne właśnie ktoś je kupił na dodatkowej licencji, da się zobaczyć która wybrał itp.? jak kogoś by to interesowało fotka: tutaj (http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=4435771)

również bym chciał kilka oglądnąć jeśli można ( te z Twojej stopki są koszmarnej jakości )

to zdjecie z linka masz naprawde w rozdzielczosci 6912x4608 ?? czy interpolowane

Alzail
10-09-2007, 18:10
przecież piszę approx., nie nie mam takiego fajnego aparatu co robi tyle MP :) stocki interpoolują zdjęcia, tak samo jak np. robią tiffy z jpgów ;]

Qbexus
10-09-2007, 18:26
Raczej nie jest nikt w stanie na bieżąco kontrolować co kto robi z kupionym zdjęciem i jaką ma licencje. Ale na zachodzie raczej nikt nie ryzykuje procesu dla paru marnych dolców no i jak sprzedaje koszulki to nie na stadionie tylko w sieci sklepów lub w necie a tu łatwo wpaść.

robgr85
10-09-2007, 23:31
@alzail - czy pare stron wcześniej nie chwaliłeś się tą sprzedażą? wydaje mi się że czytając twój post miałem de-ja-vu.

Pozdr

Alzail
11-09-2007, 00:01
Nie i nie napisałem tego posta żeby się pochwalić sprzedażą, a zadałem pytanie na które dostałem w sumie odpowiedź. Zapewniam że nie piszę co minutę nowego posta na forum, a tym bardziej żeby się czymś pochwalić.

fotoaloja
11-09-2007, 01:03
rypson a gdzie można oglądać te Twoje świetne zdjęcia bo na stronie w stopce jakoś ich nie widzę. Widzisz w stokach liczy się przede wszystkim jakość zdjęć ich wartość artystyczna jest nie istotna za to istotna jest wartość użytkowa. Stocki to nie sztuka tylko manufaktura. Czysta produkcja masowa i tyle.

nie zgadzam się z tym:)
z moich skromnych na razie obserwacji wynika, że na stockach są różne TYPY fotografów, tak jak są różne kategorie fotografii
jedni preferują fotografię taką, którą bardziej nazwałabym "przedmiotową" czy "dokumentalną" inni- robią zdjęcia mniej lub bardziej artystyczne, koncepcyjne czy 'odjechane'
zarówno jedni jak i drudzy znajdują swoich kupców, zależy co komu leży w danej chwili:)
zresztą, aby zdjęcie zostało zaakceptowane, musi mieć poprawną kompozycję, to jest warunek niezbędny chyba na każdym portalu,
zatem może nie od razu dzieła sztuki, ale neizłe fotki mają wzięcie
chociaż z drugiej strony ...
wiele fotek wydaje mi się naprawdę ciekawych i aż żal patrzeć, że nie mają wcale DL bo albo zginęły w natłoku innych fajnych zdjęć, albo są dopiero co wrzucone?. albo mają pewnie jakieś braki techniczne albo bóg jeden wie co jeszcze powoduje, że ciekawe zdjęcia nie mają wzięcia, przynajmniej w/g mnie tak też tam bywa na tych stockach
o
daleko szukać nie trzeba:D
moje fotki są najpiękniejsze na świecie a świat je jakoś na razie słabo ogląda i kupuje;DDD
to się pochwaliłam, a teraz lulu;P

robgr85
11-09-2007, 12:07
Nie i nie napisałem tego posta żeby się pochwalić sprzedażą, a zadałem pytanie na które dostałem w sumie odpowiedź. Zapewniam że nie piszę co minutę nowego posta na forum, a tym bardziej żeby się czymś pochwalić.

spoko... mój post nie był pisany z chęcią ataku, choć tak zapewne go odczytałeś...

pozdr.

fotoaloja
11-09-2007, 21:38
och cizus, właśnie wysyłam na shutter pierwsze fotki do zakwalifikowania, emołszen, emołszen;)

Reno
11-09-2007, 21:47
och cizus, właśnie wysyłam na shutter pierwsze fotki do zakwalifikowania, emołszen, emołszen;)
Trzymam kciuki!

bartosz108
11-09-2007, 22:32
moje foty na shutterstocku odrzucili i kazali mi czekać pół roku na kolejną prubę

a dzisiaj:
http://submit.shutterstock.com/top50.mhtml?span=ever&filter=photos
moja fotka na 42 miejscu w top 50 images ever po wybraniu opcji photos only :mrgreen:

Hallgerd
11-09-2007, 22:40
Ogromne gratulacje, mi się raz tylko udało top 50 this week ok. 40 miejsca. Zdradź ile razy ściągnięta (zawsze mnie to ciekawiło)

fotoaloja
11-09-2007, 22:44
bartosz 108

hehe, pocieszyłeś mnie;), chociaż mnie jeszcze nie rozpatrzyli i nie odrzucili, to jakoś tak się nastawiam na przyjęcie ewentualnej porażki, bo i tak być może, kurde czy długo rozpatrują?

Qbexus
11-09-2007, 22:54
bartosz108 a możesz pokazać te zdjęcia które Ci odrzucili będą ludzie wiedzieli czego nie wysyłać.

bartosz108
12-09-2007, 00:20
Fotka poszła do dziś 1105 razy a zdjęcia które odrzucili dosyć dobrze opisali, dziś nie pamiętam o co poszło, aleraczej o jakieś pierdoły.
Głównie na co trzeba zwracać uwagę to znaki firmowe i szumy.
To są totalne szumofoby!
Ja wszystkie foty do microstocków odszumiam programowo w Noiseware professional.

fotoaloja
12-09-2007, 00:37
Ja wszystkie foty do microstocków odszumiam programowo w Noiseware professional.

wiesz, ja też.
co z tego, jak i tak ktoś zawsze gdzieś jakieś szumy wypatrzy
niestety mogę próbować na shutterstock dopiero za miesiąc:(
a gdzie tam się ogląda nowości, bo ja się boję, że ktoś mi zerżnie moje pomysły, może odrzucają te fotki, co są z jakimś tam fajnym pomysłem i potem je sobie robią i wrzucają jako swoje?
:D

robgr85
12-09-2007, 16:24
wiesz, ja też.
co z tego, jak i tak ktoś zawsze gdzieś jakieś szumy wypatrzy
a gdzie tam się ogląda nowości, bo ja się boję, że ktoś mi zerżnie moje pomysły, może odrzucają te fotki, co są z jakimś tam fajnym pomysłem i potem je sobie robią i wrzucają jako swoje?
:D

wiesz... nie zdziwiłbym się :P

zawsze można popatrzeć na fotki co zakwalifikowały się do 'free section', pomyśleć co można poprawić i samemu strzelić coś w ten fason... na shutterstocku też mi wyrzucają aplikacje ze względu na szumy (a fotki wale moim 400d przy iso 100) - mam dziwne uczucie że nie potrafią wymyślić lepszego powodu... ten pomysł z dodatkowymi odszumiaczami brzmi całkiem nieźle - przy następnej aplikacji je zastosuje...

Pozdrawiam,
Robert

rypson
12-09-2007, 20:03
No panie i panowie zaczalem stocki nie wiedzialem ze to tyle zajmuje ale pierwsze koty za ploty... na shutterstock przeszedlem test 10 zdjeciowy :P na bigstock 20 zdjeciowy i na Istock 5 zedjeciowy wiec jestem czlonkiem 3 spolecznosci a teraz zobaczymy co z tego bedzie...

Martwi mnie tylko jedna rzecz... po co oni pytaja o moj social security number... dziwna sprawa...

Alzail
12-09-2007, 20:24
szumy powstają również wtedy, gdy jest długi czas naświetlania (wiem ameryki nie odkryłem :D), ale wydaje mi się że im też chodzi nie o szumy, ale o np. fakturę różnych powierzchni, gdy powstaje mi lekki cień pod obiektem, a obiekt leży na kartce papieru to wtedy ten cień wygląda jakby był tam szum, a to tylko faktura papieru...

robgr85 - nie ma sprawy, może trochę za poważnie podszedłem do sprawy.

robootb
12-09-2007, 22:08
Witam,
Jako amator rowniez bym chcial zaczac z sprzedaza zdjec na stockach ... :mrgreen: Nie licze na $$$ ale zawsze na jakas karte CF 2gb :P ...
Moj wybor padkl na istockphoto
moje pytania:
1. Czy czesto odrzucaja zdjecia?
2. Czego sie przyczepiaja?
3. Jesli moje zdjecia beda czesto odrzucane moga mnie "wyrzucic"?
Pozdrawiam Robootb

Alzail
12-09-2007, 23:31
1. co to znaczy ? ;] jak im wyślesz fotkę która im się nie spodoba to ją odrzucą, jak będziesz wysyłać takie 10 razy na dzieńto według mnie będzie to często...
2. są to totalne szumofoby, ale również przepalenia i oczywiście znaki towarowe
3. chyba nie

Aha i polecam raczej ShutterStock jeśli chcesz tylko na jednym, a chyba najbardziej opłaca się na wszystkich najważniejszych stockach mieć zdjęcia, choć u mnie to się na razie nie potwierdza, mam tylko znaczącą ilość DL na SS bo na reszcie to po kilka...

pixelman
13-09-2007, 00:21
Fotka poszła do dziś 1105 razy .

Spónione ale szczere gratulacje. Nie jest łatwo dostać się do 50-tki, a ta sprzedaż hmm mogę tylko pomarzyć.
PS.Dziś ta fotografia była nawet na 26 miejscu

robootb
13-09-2007, 06:58
Mi niestety cos nie idzie zawsze odrzucaja na istocku za szumy KURDE ...
Iso 100 w 400d to sa szumy?
Jesli ktos ma 3 zdjecia ktore by mi zaakceptowali napewno na zbyciu priv :PP ...
Oczywiscie odrazu je usune tylko zeby miec pewnosc akceptacji (Last chance) :P
Pozdrawiam Robootb

Qbexus
13-09-2007, 07:53
robootb pokaż te odrzucone fotki może coś źle robisz ?

iblip
13-09-2007, 10:57
może zbyt długich czasów używasz i zdjęcie robi się tak jakby zaszumione nawet na iso 100

bartosz108
13-09-2007, 11:49
Mi niestety cos nie idzie zawsze odrzucaja na istocku za szumy KURDE ...
Iso 100 w 400d to sa szumy?
Jesli ktos ma 3 zdjecia ktore by mi zaakceptowali napewno na zbyciu priv :PP ...
Oczywiscie odrazu je usune tylko zeby miec pewnosc akceptacji (Last chance) :P
Pozdrawiam Robootb

To jest raczej niezbyt OK podejście.
A zwłaszcza na forum publicznym.

Jeśli chodzi o szumy to mogą powstać z następujących powodów:
-wysokie ISO
-niedoświetlenie
-długi czas
-korekcja w programach graficznych (poziomy, krzywe, rozjaśnianie itp)

Jak można się ich pozbyć:
-obrabiać foty w 16 bitach (otwierane z raw)
-odszumiać programowo np: noiseware
-robić rozmycia nieostrych fragmentów bo tam często jest widoczny szum (zwłaszcza w cieniach) w PS gaussian blure albo jakieś inne filtry.

PS: Głowa do góry to nie jest takie trudne.
Czasami odrzucają fotki ponieważ mają sporo podobnych i piszą że są szumy itp

robgr85
13-09-2007, 13:53
może zbyt długich czasów używasz i zdjęcie robi się tak jakby zaszumione nawet na iso 100

może faktycznie. Jesteś w stanie powiedzieć dla przykładu, od jakiego czasu naświetlania szumy są na poziomie 'akceptowalnym', zakładając np iso 100, oraz /f5.6 ?

Qbexus
13-09-2007, 15:27
Jak się robi zdjęcia przy flashah to nie ma za wiele możliwości operowania czasem przeważnie jest to 1/60 i tyle. Jeżeli chodzi o focenie przy halogenach to jest gorzej bo przeważnie są zdjęcia nie doświetlone a żeby wyciągnąć białe tło ludzie je podciągają i w tedy wychodzą szumy. A przy okazji zauważcie że lepiej sprzedają się pełne kompozycje niż zdjęcia poszczególnych elementów z białym tłem.

fotoaloja
13-09-2007, 20:46
wobec powyżej napisanego mam pytanie

odnośnie szumów
mam aparat cyfrowy, nie lustrzanke (który notabene generuje dużo szumów)
no i na dodatek nie mam możliwości zapisania ani przekonwertowania pliku na raw, chyba że potem w PS jest to możliwe, nie próbowałam szczerze mówiąc, pracuję do tej pory tak:

robię fotki
wrzucam je do kompa w formacie .jpg
potem wrzucam do noiseware i filtruję hurtowo, jak leci, a po odszumieniu zapisuję jako tif
następnie wybrane fotki przerabiam za pomocą m.in krzywych itp. i zapisuję końcowy efekt w .jpg
aby uzyskać białe tło prześwietlam fotki sporo
zatem wygląda na to, że sporo mam działań sprzyjających szumom, to by tłumaczyło fakt, że czasem mi odrzucają fotki z powodu szumów, którch niby być nie powinno skoro odszumiałam w noiseware:D
teraz się zastanawiam nad jednym:
czy najpierw odszumiać fotki czy na koniec, po przerobieniu w PS?
do tej pory najrpiew odszumiałam, potem krzywe itp. więc może zrobić odwrotnie
hm
co sądzicie

iblip
13-09-2007, 20:48
może faktycznie. Jesteś w stanie powiedzieć dla przykładu, od jakiego czasu naświetlania szumy są na poziomie 'akceptowalnym', zakładając np iso 100, oraz /f5.6 ?

wiesz... "oni" mają inny poziom akceptacji szumów niż mój, więc ciężko mi powiedzieć :)

ale jeżeli nie będziesz robił obróbki w programie graficznym (zwłaszcza rozjaśnianie, aby uzyskać idealną biel) to czasy od 1/2 sekundy w górę powinny być bardzo dobrej jakości. jeżeli uzyskasz czasy ok. 1/60 to już nie ma mowy o żadnym szumie :)

pixelman
13-09-2007, 21:41
wobec powyżej napisanego mam pytanie

odnośnie szumów
mam aparat cyfrowy, nie lustrzanke (który notabene generuje dużo szumów)
no i na dodatek nie mam możliwości zapisania ani przekonwertowania pliku na raw, chyba że potem w PS jest to możliwe, nie próbowałam szczerze mówiąc, pracuję do tej pory tak:

robię fotki
wrzucam je do kompa w formacie .jpg
potem wrzucam do noiseware i filtruję hurtowo, jak leci, a po odszumieniu zapisuję jako tif
następnie wybrane fotki przerabiam za pomocą m.in krzywych itp. i zapisuję końcowy efekt w .jpg
aby uzyskać białe tło prześwietlam fotki sporo
zatem wygląda na to, że sporo mam działań sprzyjających szumom, to by tłumaczyło fakt, że czasem mi odrzucają fotki z powodu szumów, którch niby być nie powinno skoro odszumiałam w noiseware:D
teraz się zastanawiam nad jednym:
czy najpierw odszumiać fotki czy na koniec, po przerobieniu w PS?
do tej pory najrpiew odszumiałam, potem krzywe itp. więc może zrobić odwrotnie
hm
co sądzicie
Myślę że niepotrzebnie filtrujesz wszystko jak leci.
Te filtry oprócz tego że wygładzają szumy, pozbawiają zdjęcia szczegółów (rozmydlają).
Dlatego fotkę która nie potrzebuje filtrowania można trochę popsuć niechcący.
Ja osobiście do każdej fotografii podchodzę indywidualnie.Czasem odszumiam tylko część fotografii np: niebo, gdzie szumy są czasem bardziej widoczne, lub tło. Ale oczywiście ta technika jest pracochłonna.
No ale jeśli znasz swój aparat tak dobrze że wiesz na 100% że każde zdjęcie nadaje się do filtrowania, i zależy Ci na czasie, to też jest jakaś metoda.

bartosz108
13-09-2007, 23:32
Myślę że niepotrzebnie filtrujesz wszystko jak leci.
Te filtry oprócz tego że wygładzają szumy, pozbawiają zdjęcia szczegółów (rozmydlają).
Dlatego fotkę która nie potrzebuje filtrowania można trochę popsuć niechcący.
Ja osobiście do każdej fotografii podchodzę indywidualnie.Czasem odszumiam tylko część fotografii np: niebo, gdzie szumy są czasem bardziej widoczne, lub tło. Ale oczywiście ta technika jest pracochłonna.
No ale jeśli znasz swój aparat tak dobrze że wiesz na 100% że każde zdjęcie nadaje się do filtrowania, i zależy Ci na czasie, to też jest jakaś metoda.

e tam, dobry filtr usuwa szumy i wyostrza fotkę
filtra należy używać z rozwagą i na końcu obróbki

sergi
14-09-2007, 11:35
dzisiaj miła niespodzianka...
wrzucałem zdjęcia poprzez FTP do 123RF i wszystkie foty natychmiast trafiły do portfolio. Nie czekałem ani sekundy na akceptacje ;)

pixelman
14-09-2007, 12:52
e tam, dobry filtr usuwa szumy i wyostrza fotkę
filtra należy używać z rozwagą i na końcu obróbki
No cóż nie będe polemizował.Ja osobiście nie filtruje fotek które tego nie wymagają .Zresztą moja Minolta 7D słabo szumi.

fotoaloja
14-09-2007, 14:51
no może jak już mam te galerie nieco rozbudowane, to teraz na spokojnie skupię się na jakości zdjęć
bo ja taka niespokojna dusza jestem, pędzę, pędzę, a potem sie za głowę łapię jak spojrzę do tyłu;P
wczoraj wpadło parę DL, dziś jeden, no no, odzyskałam nadzieję, że moja harówka urlopowa da jakiś zmaterializowany efekt;)
bym chciała już te miliony mieć:;D
nie, no parę t brzmi naciąganie, wczoraj chyba dwa, przedwczoraj 2, co dało ogólnie wrażenie, że to wczorajsze to było "parę"
;P
pixselman chyba masz rację z tym indywidualnym podejściem do zdjęć
bo mam nieraz też odrzucane z powodu przefiltrowania

fotoaloja
14-09-2007, 15:58
własnie się wcurzyłam:(

miałam na 123rf jeszcze wczoraj inną kwotę zarobków i DL, dziś mam mniejszą
zniknęły mi zarobki?
tam jest jakiś dziwny system, kupuje się jakieś podpisy czy coś, o co to chodzi?

fotoaloja
14-09-2007, 19:27
zgadnijcie co mi odpisali na zapytanie o zniknięcie mojego downloada.....

Hi Fotoaloja,

"At times the we have no choice but to reverse the download due to
problems like fraud/
I hope you can understand that this is a problem we'd like to avoid but
cannot fully get rid of."

po prostu istnieją na stockach kradzieże kredytów, czy komuś z was się już to zdarzyło?

robgr85
14-09-2007, 19:49
zgadnijcie co mi odpisali na zapytanie o zniknięcie mojego downloada.....

Hi Fotoaloja,

"At times the we have no choice but to reverse the download due to
problems like fraud/
I hope you can understand that this is a problem we'd like to avoid but
cannot fully get rid of."

po prostu istnieją na stockach kradzieże kredytów, czy komuś z was się już to zdarzyło?

najwyraźniej... mi się wydaje że ktoś mógł poprostu z czyjegoś paypala/karty kredytowej kupić kredyty i potem za to fotki... mi się na szczęście to nie zdarzyło jeszcze...

fotoaloja
14-09-2007, 19:59
nie rozumiem...

robgr85
15-09-2007, 06:53
nie rozumiem...

najprawdopodobniej chodzi o to, że ktoś kupił kredyty przy pomocy skradzionej karty, wykradzionego hasła paypala itp. Chcąc zwrócić właścicielowi środki, agencja cofnęła transakcje dokonane przez osobę kożystającą z nielegalnych środków. Nie wiem jak innaczej odnieść się do listu który Ci przesłali.

Pozdr.

cos okropnego
15-09-2007, 10:17
Witam,
fotoaloja, to jest jeszcze jedna stronka gdzie mogłabyś się zarejestrować
http://www.canstockphoto.com/index.php
pozdrawiam wszystkich

bartosz108
15-09-2007, 12:01
Witam,
fotoaloja, to jest jeszcze jedna stronka gdzie mogłabyś się zarejestrować
http://www.canstockphoto.com/index.php
pozdrawiam wszystkich

To jest w/g mnie 6 najlepiej prosperujących microstocków
shutterstock.com
istockphoto.com
stockxpert.com
dreamstime.com
fotolia.com
123rf.com

podobno bigstockphoto.com jest też sporym serwisem, ale tam była najbardziej skomplikowana procedura dodawania zdjęć i sobie odpuściłem.

123rf.com jest z tej szóstki wyraźnie najsłabszy.
Ciekawy jestem jakie są wasze wrażenia co do sprzedaży na innych microstockach w porównaniu z tymi największymi.
Może zrobimy jakiś ranking?

fotoaloja
15-09-2007, 12:15
ja już mam dosyć tych stocków, na razie mi wystarczy:), ale dzięki coś okropnego;)

pixelman
15-09-2007, 13:34
To jest w/g mnie 6 najlepiej prosperujących microstocków
shutterstock.com
istockphoto.com
stockxpert.com
dreamstime.com
fotolia.com
123rf.com

podobno bigstockphoto.com jest też sporym serwisem, ale tam była najbardziej skomplikowana procedura dodawania zdjęć i sobie odpuściłem.

123rf.com jest z tej szóstki wyraźnie najsłabszy.
Ciekawy jestem jakie są wasze wrażenia co do sprzedaży na innych microstockach w porównaniu z tymi największymi.
Może zrobimy jakiś ranking?

Bardzo dobry pomysł z tym rankingiem.
Dla każdego fotografa kolejność zapewne będzie różna.
W zależności od tego co się ma w portfolio.
Moje typy są podobne.
1.Shutterstock.com
2.Istockphoto.com
3.Fotolia.com
4.Dreamstime.com
5.Bigstockphoto.com
6.Stockxpert.com
7.Canstockphoto.com
8.123rf.com
9.Scanstockphoto.com
Tak jak Bartosz108 uważam że warte poświęcenia czasu są stocki od 1 do 6.
Tylko typy mam trochę inne.Reszta jest daleko za czołówką

pozdrawiam

robgr85
15-09-2007, 15:44
dzisiaj miła niespodzianka...
wrzucałem zdjęcia poprzez FTP do 123RF i wszystkie foty natychmiast trafiły do portfolio. Nie czekałem ani sekundy na akceptacje ;)

w jakim trybie do nich ustawiłeś klienta ftp? u mnie jakoś nie chce działać wysyłanie do nich przez ftp'a

pozdr.

rypson
15-09-2007, 20:49
1. Fotolia
2. BigStock
3. Istock
4. Dreamstime
5. 123rf

Hallgerd
15-09-2007, 21:25
Sumarycznie:

1 Shutterstock

2 Istockphoto

3 Stockxpert
4 Dreamstime

5 Fotolia

6 Bigstockphoto
7 123RF

Ostatnie miesiące:

1. Shutterstock

2. Istockphoto
3. Stockxpert
4. Fotolia

5. Dreamstime

6. 123 RF
7. Bigstockphoto

oszin
15-09-2007, 21:32
Kochani wszystko fajnie ale co do kolejności, typowania, przychodów.... itd... to może by tak w osobnym wątku ? zauważcie proszę że ten wątek ma już prawie 1000 odpowiedzi i przekopanie, go dla kogoś kto powiedzmy dziś go znalazł, zajmie mu conajmniej tydzień - miejcie litość :wink:

pozdrawiam

rypson
15-09-2007, 21:44
a ja jeszcze zapytam was ile macie zdjec w swoich portfolio na poszczegolnych stronach

fotoaloja
15-09-2007, 21:59
Kochani wszystko fajnie ale co do kolejności, typowania, przychodów.... itd... to może by tak w osobnym wątku ? zauważcie proszę że ten wątek ma już prawie 1000 odpowiedzi i przekopanie, go dla kogoś kto powiedzmy dziś go znalazł, zajmie mu conajmniej tydzień - miejcie litość

pozdrawiam

e tam;)
najważniejsze informacje są na stronie z linka mojej stopki, a o cenach jeszcze nie piszę, ale może wkrótce to uczynię, kto wie, kto wie;)

hyzop
15-09-2007, 22:16
Napiszcie, czy na stockach z wersją polskojęzyczną wstawiacie słowa kluczowe po naszemu, czy w jedynie słusznym języku ?

pixelman
15-09-2007, 22:46
Napiszcie, czy na stockach z wersją polskojęzyczną wstawiacie słowa kluczowe po naszemu, czy w jedynie słusznym języku ?
Oczywiście słowa kluczowe należy pisać w jęz angielskim na takich stokach.
Chyba że chodzi o stocki typowo polskie to tam piszemy w jęz ojczystym.
Jest również polski nie polski stock Buy-photo.eu tam należy słowa pisać po ang.
Ale te informacje można wyczytać na danych stockach w FAQ lub regulaminach.

robootb
16-09-2007, 09:07
Witam,
a co robicie zeby przy zdjeciu osiagnac tło białe w 100% ? Ja na poczatku myslalem o brystolu ale jednak sa rozne odcienie tego białego ... Oczywiscie chodzi mi o tani sposob :mrgreen:

arturs
16-09-2007, 11:48
Ja mam parę rolek papieru do plotera (szerokość 61 lub 91 cm - na rolce 50m) - przy żarówkach błyskowych i lampie nie ma problemu z tłem - można delikatnie prześwietlić (+0.5 EV) i będzie białe, z reguły po "sesji" jak jest zużyte (czyli ubrudzone) to odcinam i tyle..

Pozdrawiam

robootb
16-09-2007, 11:59
Ja uzywam wbudowanej lampy blyskowej tylko i niestety wychodzi mi bialy z odcieniem szarego juz prawie jest to ...
Dodaje juz +1,5 ... :mrgreen:
Jakis sposob na to oprocz ps?

Qbexus
16-09-2007, 15:41
światło i jeszcze raz światło. Przy słabych lampach lepiej zrobić - kupić stół bez cieniowy. Świeci się od spodu przez białą plexi i nie ma bata musi wyjść. Po nawet najgorszych zdjęciach myjesz to i jest ok.

robootb
16-09-2007, 16:03
Qbexus, widzisz nie kazdy ma na zbyciu tak odrazu z 250zł na stół... Narazie sprzedalem dopiero 1 fote dlatego chce probowac jesli mi sie uda wiecej to napewno zaopatrze sie w taki stol...
Jesli ktos ma tansze rozwiazania prosze pisac...

rypson
16-09-2007, 16:23
jest duzo tansze rozwiazanie niz stol bezcieniowy...( ale stol polecam bardzo swietna sprawa) no wiec sposobem na to jest studio lampkowe... potrzebujesz dwie lampki troche poczytac o swietle i ustwaieniach duzy kawalek bialego papieru i robisz zdjecia w swoim malym studiu lampkowym... duzo robilem zdjec tego typu nigdy nie bylo problemu z cienie itp a nawet mozna sie fajnie swiatlem pobawic polecam zdjecia szkla w takich warunkach mozna poeksperymentowac... wiem gdzie znalezc caly poradnik jak zrobic takie studio ale nie chce reklamowac innych zrodel tutaj wiec jesli ktos chce wiecej informacji na ten temat to zapraszam na PW dam namiary

a tak BTW roboth chyba juz ci mowilem zebys narazie sie nie bawil w stocki....

robgr85
16-09-2007, 18:24
jest duzo tansze rozwiazanie niz stol bezcieniowy...( ale stol polecam bardzo swietna sprawa) no wiec sposobem na to jest studio lampkowe... potrzebujesz dwie lampki troche poczytac o swietle i ustwaieniach duzy kawalek bialego papieru i robisz zdjecia w swoim malym studiu lampkowym... duzo robilem zdjec tego typu nigdy nie bylo problemu z cienie itp a nawet mozna sie fajnie swiatlem pobawic polecam zdjecia szkla w takich warunkach mozna poeksperymentowac... wiem gdzie znalezc caly poradnik jak zrobic takie studio ale nie chce reklamowac innych zrodel tutaj wiec jesli ktos chce wiecej informacji na ten temat to zapraszam na PW dam namiary

a tak BTW roboth chyba juz ci mowilem zebys narazie sie nie bawil w stocki....

mozna kupić mleczne tworzywo w castoramie, coś a la plexi, zagiąć odpowiednio i mamy świetną podstawę do robienia zdjęć... koszt ok 30pln...

bartosz108
16-09-2007, 19:16
Plexi i do tego 3 kobyłki po 10 PLN na allegro i statyw do tła na allegro za 350 - 500PLN + kilka ścisków stolarskich po parę złotych i mamy profesjonalne studio.

robgr85
16-09-2007, 19:39
Plexi i do tego 3 kobyłki po 10 PLN na allegro i statyw do tła na allegro za 350 - 500PLN + kilka ścisków stolarskich po parę złotych i mamy profesjonalne studio.

statyw do tła można samemu zrobić :>

fotoaloja
16-09-2007, 19:47
a co to są te kobyłki?

tomekde
16-09-2007, 20:01
witam
a mnie ciekawi czy komuś z Was udaje się uzyskać idealnie białe tło bez żadnych korekcji w programach? ja od kilku dni dopiero testuję namiot bezcieniowy i powiem że trochę wygląda mi to na rzecz niemożliwą do osiągnięcia
gdy zbliżam się do idealnej bieli (osiągam coś w okolicach 3x253) to albo lekko przepalam obiekt, albo w najlepszym wypadku tworzą się na jego brzegach białe obwiednie co dyskredytuje go do wyszparowania na ciemne tło. Dodatkowo na flockowym tle dołączonym do namiotu powstają co kilka pikseli jakieś punkty z drobnymi wahaniami kolorystycznymi - nie wiem jak wymagające są stocki w stosunku do takich artefaktów ale wiadomo ze lepiej osiągnąć perfekcję.
fotoaloja
kobyłki są to takie podpórki wykonane z drewna - kiedyś służyły za podstawę przy piłowaniu drewna - dziś wykorzystywane są chyba głównie jako modny element wykończenia wnętrz, jako podpórki do stołów itp... ikea nawet ma kilka mebli podpieranych kobyłkami, ale to wersja mocno ucywilizowana :grin:

fotoaloja
16-09-2007, 20:14
no dz.:) już myślałam że to jakieś konie do podpierania stołów bezcieniowych;D

Qbexus
16-09-2007, 20:40
Najnaturalniej i tak wyglądają fotki zrobione na szarym tle i wyszparowane.

robootb
16-09-2007, 21:09
wyszparowane? - wyciete?
Hmm no jesli o to chodzilo to wiesz troche duzo zabawy z tym jest :P... No chyba ze znasz jakis szybki sposob w PS?

asdfasfd
16-09-2007, 21:48
Szparowanie - precyzyjna selekcja fragmentu obrazu w grafice rastrowej. Można jej dokonać za pomocą narzędzi do automatycznej selekcji, jednak w trudniejszych przypadkach precyzyjnego szparowania można dokonać tylko ręcznie za pomocą rysowania obwiedni wokół zaznaczanego obszaru.

Szparowanie wykorzystuje się do obróbki kolorystycznej wybranych obszarów, tworzenia fotomontaży, transformacji kształtu, budowania masek itd.

Ja zazwyczaj używam szybkiej maski i magnetycznego lassa. Potem jeżeli trzeba to zmiękczam krawędzie. Z tego co wiem to w PS CS3 to jest jakoś uproszczone, ale ja mam jeszcze CS2 więc nie wiem. Nie ma szybkich i precyzyjnych sposobów. To znaczy jest jeden: dobrze przygotuj zdjęcie na niebieskim/zielonym odznaczającym się od reszty zdjęcia tle. Są programy i wtyczki, które wtedy to usuwają bo w gołym photoshopie byłoby dużo pracy żeby usunąć to, np. z 50 zdjęć.

robootb
16-09-2007, 21:51
No ja niestety najczesciej bawie sie magnetycznym lassem ;p...
Hmm jak zmiekczyc krawecie?
Podaj przyklad jakiegos takiego programu... Bylbym wdzieczny ..
Pozdrawiam Robootb

Qbexus
16-09-2007, 22:36
Jak zrobisz fotkę w stylu blue green boxu to niestety najprawdopodobniej dostaniesz zafarb na krawędziach obiektu i będzie kicha.

bartosz108
16-09-2007, 22:50
To znaczy jest jeden: dobrze przygotuj zdjęcie na niebieskim/zielonym odznaczającym się od reszty zdjęcia tle. Są programy i wtyczki, które wtedy to usuwają bo w gołym photoshopie byłoby dużo pracy żeby usunąć to, np. z 50 zdjęć.

HEHE, ale rada.
A co potem zrobisz z tym zafarbem niebieskim albo zielonym.
Jeśli chodzi o przedmioty na białym tle nie ma na to super szybkiego sposobu.
A dokładne tutoriale "Jak to zrobić ?" znajdziecie na prawie każdym microstocku.
Najdokładniej sprawdzają szparowanie na Stockxpert.
http://www.istockphoto.com/article_view.php?ID=14

tomekde
16-09-2007, 23:25
z Waszych wypowiedzi wywnioskować można jedno - szparowanie
a to proces który znacznie wydłuża czas obróbki zdjęcia
czy aby na pewno nie ma sposobu na białe tło od razu z puszki?

Qbexus
16-09-2007, 23:43
No przecież pisaliśmy o stole beż cieniowym. Można też mocniej oświetlić tło za obiektem generalnie duuuuużo światła i tyle.

bartosz108
16-09-2007, 23:49
http://submit.shutterstock.com/forum/viewtopic.php?t=3711

robgr85
16-09-2007, 23:57
No przecież pisaliśmy o stole beż cieniowym. Można też mocniej oświetlić tło za obiektem generalnie duuuuużo światła i tyle.

dokładnie. Tak jak pisałem kilka postów wcześniej - skocz do castoramy i zaopatrz się w mleczną, półprzeźroczystą pleksę - w zupełności wystarczy.

Mixer
17-09-2007, 09:25
..i zaopatrz się w mleczną, półprzeźroczystą pleksę - w zupełności wystarczy.

Lub w "Hips" grubości 1mm dostępnego w większości pracowniach reklamy/hurtowniach plexi. Jest dwustronny matowy i połysk. 1x2m kosztuje ok 40pln i starczy na lata...
Polecam jeśli stosujesz tradycyjne oświetlenie przedmiotu a nie od spodu.

Qbexus
17-09-2007, 11:57
A tak przy okazji zdjęcie tego ręczniczka papierowego jest paskudne :)

bartosz108
17-09-2007, 12:11
A tak przy okazji zdjęcie tego ręczniczka papierowego jest paskudne :)

:mrgreen: tak to prawda

robgr85
17-09-2007, 13:09
:mrgreen: tak to prawda

to samo przyszło mi na myśl :)

rachwal
17-09-2007, 19:53
Spoko majonez! Ja mojej dziewczynie zakladalem kilka dni temu konto, obrobilem 10 fotek takich sobie "na szybko" wygladaly na takie ktore "przejda" no i odrzut podania nastapil 0/10 ... po czym stwierdzilem ze sam wysle te same foty do mojego folio no i weszly 4/10 bez problemu (pewnie gdybym ponowil to jeszcze z 3 by weszly) ... Do czego zmierzam, zauwazylem, ze czesto wiecej moich zdjec odrzucaja jak wysylam wieczorem, a jak wysle batcha o poranku to jakos odnotowuje laskawsze oko oceniaczy ;-) Ale moze to tylko przypadek ...

fotoaloja
17-09-2007, 21:03
gdzie te miliony, ech, zaglądam na moje portfolio codziennie na każdym stocku, szczerze mówiąc zbiera mnie już na wymioty jak patrzę wciąż na te same zdjęcia własnej produkcji, o przecież istnieje jakaś granica wytrzymałości wrażliwego oka na powtarzalność obrazu graniczącą z paranoją;D
wyślę jeszcze może to co mam zaległego na dysku i może jakiś spory oddech by się przydał...
zajrzę po tygodniu a tam kurdeż same $$$$$$$, ten widok by mnie chyba nie znudził;)

robgr85
17-09-2007, 21:26
Spoko majonez! Ja mojej dziewczynie zakladalem kilka dni temu konto, obrobilem 10 fotek takich sobie "na szybko" wygladaly na takie ktore "przejda" no i odrzut podania nastapil 0/10 ... po czym stwierdzilem ze sam wysle te same foty do mojego folio no i weszly 4/10 bez problemu (pewnie gdybym ponowil to jeszcze z 3 by weszly) ... Do czego zmierzam, zauwazylem, ze czesto wiecej moich zdjec odrzucaja jak wysylam wieczorem, a jak wysle batcha o poranku to jakos odnotowuje laskawsze oko oceniaczy ;-) Ale moze to tylko przypadek ...

może dyskryminacja płci pięknej? ;)

a rano wysyłałeś w weeekend czy w środku tygodnia (idąc tą teorią :P)... trzeba spróbować :P

Robert

rachwal
17-09-2007, 22:23
a rano wysyłałeś w weeekend czy w środku tygodnia (idąc tą teorią :P)... trzeba spróbować :P

To byl czwartek wieczor, a potem poprawka w piatek rano przeszla :) Mysle, ze cos w tym jest ... Taka mala "teoria spiskowa" :P

robgr85
18-09-2007, 01:12
to w piątek przed lunchem im podeślę ;)

sergi
18-09-2007, 11:40
gdzie te miliony, ech, zaglądam na moje portfolio codziennie na każdym stocku, szczerze mówiąc zbiera mnie już na wymioty jak patrzę wciąż na te same zdjęcia własnej produkcji, o przecież istnieje jakaś granica wytrzymałości wrażliwego oka na powtarzalność obrazu graniczącą z paranoją;D

To nie sprawdzaj co kilka minut swojego portfolio tylko ten czas przeznaczaj na fotografowanie, planowanie, wyszukiwanie nowych niekonwencjonalnych pomysłów na zdjęcia.

Dopiero gdy będziesz miała portfolio z minimum 1000 dobrych zdjęć z pewnością będziesz miała błogi uśmiech na twarzy sprawdzając stan swojego konta ;)

rachwal
18-09-2007, 12:03
Fajny watek na forum SS o ilosci poleconych fotografow :

http://submit.shutterstock.com/forum/viewtopic.php?t=25011

Ciezko bedzie sie dorobic na refererach :)

U mnie przyjmujac notacje z w/w watku : 5, 0, 0 :-P

A jak u Was ? :)

robgr85
18-09-2007, 13:24
To nie sprawdzaj co kilka minut swojego portfolio tylko ten czas przeznaczaj na fotografowanie, planowanie, wyszukiwanie nowych niekonwencjonalnych pomysłów na zdjęcia.

Dopiero gdy będziesz miała portfolio z minimum 1000 dobrych zdjęć z pewnością będziesz miała błogi uśmiech na twarzy sprawdzając stan swojego konta ;)

wydaje mi się że błogi uśmiech pojawi się koło 5000tys fotek w portfolio... no nic do tysiąca mi też sporo brakuje :P

fotoaloja
18-09-2007, 16:04

ej:), nie przesadzaj, co kilka minut to nie sprawdzam, a pomysły miewam niezłe (tak mi się przynajmniej wydaje, zapraszam do moich galerii ...), tylko czas mnie ogranicza, obowiązki zawodowe, brak doświadczenia w fotografii oraz aparat:(
sergi, a Ty byś się wreszcie pochwalił swoimi pracami, ciekawa jestem niezmiernie:), tak się tu zachwalasz DL ale co tam nawyrabiane masz to nie chcesz pokazać ...

wydaje mi się że błogi uśmiech pojawi się koło 5000tys fotek w portfolio.
hiehie, Roberto, masz wysokie wymagania?
;)

robgr85
19-09-2007, 02:32
hiehie, Roberto, masz wysokie wymagania?
;)

oj tam zaraz wysokie... gdyby przy jakość dorównywała ilości (zakładane 5kfotek) to myślę że można by spokojnie sobie środki do egzystencji czerpać z samych stocków - mam tyle fajnych pomysłów na spędzenie czasu a tu do pracy trzeba :P

Pozdrawiam,
Robert

bartosz108
19-09-2007, 11:19
Znalazłem bardziej profesjonalne wyjaśnienie skąd się biorą szumy.
Wątek Napisany przez Janusza Body jest dosyć krótki i warto go przestudiować.
O szumach z innej strony:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12704

fotoaloja
19-09-2007, 13:23
mam tyle fajnych pomysłów na spędzenie czasu a tu do pracy trzeba :P

mam tak samo:)

robootb
19-09-2007, 13:27
Dokladnie, kto z nas nie ma?
Ale wszyscy by tylko nie robic chcieli :P
A kto wam chleb do sklepu dowiezie jak wszyscy zdjecia tego chleba beda robic :D :D :D :D ...
Pozdrowka wlasnie mi odrzucili foty na istocku za zle dociencie ...
LoL ale wymagania maja ja tam nic nie widze no ale coz :P
Pozdrowka