PDA

Zobacz pełną wersję : Zarabianie na zdjeciach

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11

robgr85
01-07-2007, 17:10
Witam,

Fotografia jest dosyć kosztowna jeśli się na niej nie zarabia.
Zakup: akumulatorków, filtrów, obiektywów, gripa, karty pamięci to są duże koszty.

Czy łatwo jest zarobić na fotografi? Na czym polegają stocki? Czy są chętnie kupowane? Wogóle jak się wziąć za to aby być rozpoznawanym w sieci jako fotogaf (portfolio)?
I jakie ceny za zdjęcia?

jak chcesz się więcej dowiedzieć to sprawdź stronę w mojej stopce. Myślę że troszke rozjaśni sprawę.

Czy można na tym konkretnie zarobić? Jeśli jesteś profesjonalistą to pewnie tak... nie trudno znaleźć użytkowników z powiedzmy downloadem ponad 200k w przeciągu dwóch lat... Chyba największa zaleta stocków to fakt iż robisz coś raz, a potem to już do końca życia będzie powoli dla Ciebie procentowało...

Pozdr.

popniunia
13-07-2007, 12:01
ide w tym roku na 2 wesela i dodatkiem do prezentu dla panstwa mlodych bedzie albym ze zdjeciami zrbionymi przezemnie subtelny prezent od serca ;) Nie mogla bym wziasc za to pieniedzy

wronap
17-07-2007, 12:55
Our agency applies a pre-established set of criteria, against which each image is checked. In order to maximize your sales we maintain the right to select all images included in the database.
Unfortunately, the image you have submitted was not selected. If you can fix the reason(s) mentioned below please re-upload the file. In this case, use the following ID when filling in the file details for your next submission, in order to obtain a priority review.
O co im chodzi ??? :?: pomoze ktos ??? z gory dzieki

dentharg
17-07-2007, 13:04
Podaj jeszcze te "reason(s)" boś ich nie wkleił.

wronap
17-07-2007, 13:35
Podaj jeszcze te "reason(s)" boś ich nie wkleił.

"Reason:
Poor lighting setup, poor contrast or incorrect exposure."
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zaczynam dopiero ze stockami, to pierwsze zdjęcia które wysłałem... Za pierwszym razem nie zauważyłem tych "reason"

pointofview
17-07-2007, 13:48
Witam fociarzy stokowych ;-)
Jedno z moich zdjęć na Bigstock foto dostało dopisek od oceniającego Cerbera "wonderful shot", czy to jakoś przekłada się na coś?

adamek
17-07-2007, 14:18
możesz se kupić piwo i się z tego cieszyć sącząc je przez słomkę.
;)

titit
17-07-2007, 20:51
Witam, no to i ja moze napisze cos w tym wątku, mam pytanie do Was, powiedzcie mi bo dopiero zaczynam prawdziwa zabawe z fotografia, skad bierzecie tla pod Wasze rzeczy i czy mozecie podac jakies linki do ludzi ktorzy maja naprawde dobry towar i w przyzwoitej cenie, czy poprostu najlepiej isc do sklepu z materialami i se kupic z 2 metry i to wystarczy. Ktos kiedys wspominal o brystolu ale czy aby tylko tego sie uzywa? aha i czy uzywacie do tych zdjec obiektywow staloogniskowych czy zmiennoogniskowych i jakich? z gory dzieki za pomoc, pozdrawiam

persival
17-07-2007, 21:42
O co im chodzi ??? :?: pomoze ktos ??? z gory dzieki

trututu..nasza agencja, w skrocie ze kazde zdjecie znajdujace sie w ich bazie (plik-bo nie tylko zdjecia przyjmuja) jest sprawdzane wedlug okreslonych kryteriow, niestety zdjecie ktore zaaplodowales nie zostalo wybrane (czyli nie przeszlo, nie spelnilo warunkow selekcji) jesli spelnisz ponizsze warunki mozesz ponownie re-uplodowac zdejcie, uzyj tego samego ID przy wpelnianiu/uplodowaniu zeby utrzymac kolejnosc ( tu im bedzie chodzic o to ze ne bedziesz czekac pelnego cyklu az bed weryfikowac tylko poleci to poza kolejka jakby, kazdy stock ma jakis czas oczekwiania iles tam dni az wezma twoje zdjecia do werfikacji)

powody odrzucenia zdjecia: slabe oswielenie, slaby kontrast albo niewlasciwa ekspozycja..
-------------------------------------------------------------------------------------------
tyle jesli chodzi o powody dlaczego n ie zaakceptowali twojego zdjecia, moze wstaw linka do calego zdjecia i zobaczymy co w trawie piszczy ;-))) moim skromnym zdaniem dreamstime to najgorszy ze stockow, czysta komuna w wydaniu gosci z Rumunii ktorzy to prowadza, sprzedaz moze i tam jest lecz mnie odrzuca falsz jaki tam panuje....pamietaj nigdy ale to nigdy nie pisz na forum ze odrzucili ci zdjecia ;-)) lub nie krytykuj niczego bo usuna twoj post....i dlugo by jeszcze pisac ale szkoda czasu.

Witam fociarzy stokowych ;-)
Jedno z moich zdjęć na Bigstock foto dostało dopisek od oceniającego Cerbera "wonderful shot", czy to jakoś przekłada się na coś?

na Bigstocku jest tak ze (pewnie na innych tez, lecz moge tylko mowic o Bigstocku) jest III stopniowy ranking, defaultowo jest II, slabe zdjecia dostaja III, jesli dostales taki komentarz do zakceptowanego zdjecia to gratulacje i pewnie w systemi ma ranking I -podczas wyszukiwania (uzycia wyszukiwarki) bedzie w czolowce ....

ErnestPierwszy
17-07-2007, 22:02
Zadam tu to pytanie, bo sam dorabiam zdjęciami.
Jaka jest minimalna cena za którą sprzedalibyście swoje zdjęcie pod "banderą" agencji. Nie ma możliwości wstawienia waszego nazwiska, mimo takiej umowy. Po prostu graficy to wycinają i już. Takie życie...

Sam proponowałem komuś 30 zł za zwykłego stocka i do interesu nie doszło. Warunek zdjęcie zostaje "na zawsze w bazie agencji" - oczywiście w przypadku sprzedaży fotograf zarabia swoje ok 10 USD za fotkę za każdą publikację.

Reno
17-07-2007, 22:28
Witam, no to i ja moze napisze cos w tym wątku, mam pytanie do Was, powiedzcie mi bo dopiero zaczynam prawdziwa zabawe z fotografia, skad bierzecie tla pod Wasze rzeczy i czy mozecie podac jakies linki do ludzi ktorzy maja naprawde dobry towar i w przyzwoitej cenie, czy poprostu najlepiej isc do sklepu z materialami i se kupic z 2 metry i to wystarczy. Ktos kiedys wspominal o brystolu ale czy aby tylko tego sie uzywa? aha i czy uzywacie do tych zdjec obiektywow staloogniskowych czy zmiennoogniskowych i jakich? z gory dzieki za pomoc, pozdrawiam
Używałam folii do plotera. Teraz mam "profesjonalne tło", które okazało się być zwykłą ceratą - poszukaj w sklepach AGD idealnie gładkiej ceraty kuchennej.

Ernest - nie bardzo rozumiem pytanie. Teraz sprzedaję na stockach i nie mam wpływu na to, co się potem ze zdjęciem dzieje, raz wypatrzyłam swoje zdjęcie w "Tygodniu Powszechnym", oczywiście bez mojego nazwiska, może ktoś kupił za dolara a może za 25 centów. Chodzi o cenę za sprzedaż praw do zdjęcia?

ErnestPierwszy
17-07-2007, 22:52
Ernest - nie bardzo rozumiem pytanie. Teraz sprzedaję na stockach i nie mam wpływu na to, co się potem ze zdjęciem dzieje, raz wypatrzyłam swoje zdjęcie w "Tygodniu Powszechnym", oczywiście bez mojego nazwiska, może ktoś kupił za dolara a może za 25 centów. Chodzi o cenę za sprzedaż praw do zdjęcia?

Zapytam wprost.
Czy 30 zł za zdjecie stockowe to satysfakcjonujące wynagrodzenie?

adamek
17-07-2007, 23:00
jeśli Ciebie satysfakcjonuje to tak.
jeśli nei to nie.

;)

Reno
18-07-2007, 07:08
Ernest, jeśli za pojedynczą sprzedaż (i mogę dalej sprzedawać zdjęcie gdzie chcę) to jak najbardziej.

titit
18-07-2007, 11:23
Używałam folii do plotera. Teraz mam "profesjonalne tło", które okazało się być zwykłą ceratą - poszukaj w sklepach AGD idealnie gładkiej ceraty kuchennej.

Reno dziękuję Ci bardzo za informacje nie spodziewałem się że w AGD trzeba szukać takich rzeczy no cóż ale tak to jest że człowiek kombinuje jak może a jeśli chodzi o lampy i namiot to też samoróbki czy lepiej sprzęt specjalistyczny ??

Reno
18-07-2007, 12:25
Titit, nie mam namiotu. Lampy mam aparatowe: 420EX i 580 EX.

nor
18-07-2007, 13:02
Chciałem spróbować na jednym ze stockow i .. się zdziwiłem - MINIMALNA wielkość pliku to 4MB ! Nie za bardzo to rozumiem. Rozdzielczość, liczba pixeli, stopień kompresji JPG - to rozumiem, ale dlaczego ograniczają od dołu wielkośc pliku JPG ??? Czy to jest jakieś powszchne zjawisko?

titit
18-07-2007, 17:30
Titit, nie mam namiotu. Lampy mam aparatowe: 420EX i 580 EX.
Jestem w szoku, przeciez te lampy kosztuja majatek !! ale chyba nie kozystasz z nich na raz, albo ?? Mozesz podeslac jakiegos linka ze swoimi pracami ze stockow ?? Chetnie bym zobaczyl jak to wychodzi robiac takie zdjecia flash-ami. A tak przy okazji to zapytam czy aby ludzie nie obrabiaja tych wszystkich zdjec do stockow Photoshopem ?? jakos mi dziwnie nienaturalnie wygladaja no i te mega bajery ze skaczacymi rybkami z naczynia do naczynia mowia za siebie :)

KuchateK
18-07-2007, 17:43
Zobacz ile kosztuje przyzwoity zestaw studyjny jakiegos znanego producenta. 580ex przy tym to taniocha :mrgreen:

Reno
18-07-2007, 18:32
Jestem w szoku, przeciez te lampy kosztuja majatek !! ale chyba nie kozystasz z nich na raz, albo ?? Mozesz podeslac jakiegos linka ze swoimi pracami ze stockow ?? Chetnie bym zobaczyl jak to wychodzi robiac takie zdjecia flash-ami. A tak przy okazji to zapytam czy aby ludzie nie obrabiaja tych wszystkich zdjec do stockow Photoshopem ?? jakos mi dziwnie nienaturalnie wygladaja no i te mega bajery ze skaczacymi rybkami z naczynia do naczynia mowia za siebie :)
Oj, różnie to wychodzi ale to raczej kwestia moich (skromnych) umiejętności a nie lamp. Żaden ze mnie ekspert, poczytaj wątek i przejrzyj fotki Matki Wariatki albo Hallgerd. Moje na Istock: http://www.istockphoto.com/file_search.php?action=file&userID=1275659
Do lamp potrzebuję jeszcze dokupić wyzwalacz radiowy, żeby zdjąć 580-tkę z aparatu. Korzystam z nich na raz i jeszcze jedną bym nie pogardziła.
Jeszcze raz polecam lekturę całego wątki, zobaczysz, że ludzie różnymi rzeczami świecą :).

titit
18-07-2007, 19:28
Oj, różnie to wychodzi ale to raczej kwestia moich (skromnych) umiejętności a nie lamp. Żaden ze mnie ekspert, poczytaj wątek i przejrzyj fotki Matki Wariatki albo Hallgerd. Moje na Istock: http://www.istockphoto.com/file_search.php?action=file&userID=1275659
Do lamp potrzebuję jeszcze dokupić wyzwalacz radiowy, żeby zdjąć 580-tkę z aparatu. Korzystam z nich na raz i jeszcze jedną bym nie pogardziła.
Jeszcze raz polecam lekturę całego wątki, zobaczysz, że ludzie różnymi rzeczami świecą :).
Przeczytalem caly :) wiele rzeczy pisze ale tak na dobra sprawe to najwiecej czlowiek dowiaduje sie poznajac technike jednej osoby a nie od razu 20 :) oczywiscie kazda wypowiedz jest jak najbardziej na miejscu i na pewno przydatna ale czasem robi metlik w glowie i pozniej czlowiek w koncu nie wie czy robi dobrze czy zle :) oczywiscie po Twoich zdjeciach widze ze namiot bezcieniowy posiadasz ale oczywiscie spewnoscia PS-a tez uzywasz :) Jednak to chyba nieodzowne narzedzie w zdjeciach stockowych :) Moze jednak zaczne moja zabawe od kupna tego namiotu bo raczej bez niego sie nie obedzie :) a co Ty myslisz na ten temat ?? oczywiscie pomijajac kwestie sprzetu i rzeczy do zdjec.

Reno
18-07-2007, 19:47
Nie mam namiotu, słowo honoru. PSa - minimalnie bo nie umiem. Bez namiotu można się obejść ale bez światła - nie. Zacznij robić zdjęcia na stocki, zobacz, czy Ci się to spodoba, potem pomyśl czego Ci brakuje i dokup. Najlepiej za pieniądze ze stocków :).

Canclerz
18-07-2007, 20:19
Przeczytalem caly :) wiele rzeczy pisze ale tak na dobra sprawe to najwiecej czlowiek dowiaduje sie poznajac technike jednej osoby a nie od razu 20 :) oczywiscie kazda wypowiedz jest jak najbardziej na miejscu i na pewno przydatna ale czasem robi metlik w glowie i pozniej czlowiek w koncu nie wie czy robi dobrze czy zle :) oczywiscie po Twoich zdjeciach widze ze namiot bezcieniowy posiadasz ale oczywiscie spewnoscia PS-a tez uzywasz :) Jednak to chyba nieodzowne narzedzie w zdjeciach stockowych :) Moze jednak zaczne moja zabawe od kupna tego namiotu bo raczej bez niego sie nie obedzie :) a co Ty myslisz na ten temat ?? oczywiscie pomijajac kwestie sprzetu i rzeczy do zdjec.

Namiot sobie odpuść, przynajmniej na początku. Jak chcesz spróbowć to zaopatrz się w rolkę białego papieru (lub wspomnianej ceraty) i poczekaj na ładnie świecące z za chmur słonko. Jeśli "wstydzisz się" wychodzić z domu, to możesz to samo zrobić w domciu, stojąc obok okna. W takim przypadku przyda się drugi kawałek białego kartonu do doświetlenia cieni. Uwierz mi, nic więcej nie potrzebujesz, żeby spróbować. Same drogie lampy nie zrobią dobrego zdjęcia. Drogie lampy czynią zrobienie dobrego zdjęcia łatwiejszym i przyjemniejszym.

titit
18-07-2007, 21:25
Nie mam namiotu, słowo honoru. PSa - minimalnie bo nie umiem. Bez namiotu można się obejść ale bez światła - nie. Zacznij robić zdjęcia na stocki, zobacz, czy Ci się to spodoba, potem pomyśl czego Ci brakuje i dokup. Najlepiej za pieniądze ze stocków :).
Reno, to naprawde z tym swiatlem robisz cuda ze nie masz cieni :) cos pokombinuje blizej weekendu ale i tak to chyba trzeba bedzie niezle kombinowac bo to beda poczatki :) a mysle ze to naprawde swietny pomysl ze stockami i na pewno jesli cos bedzie wychodzilo to bede dzialal jak wiekszosc czytajacych ten watek :) ale i tak latwo sie mowi tym co maja juz na koncie z pare tysiecy fotek stockowych a ja NULL :) pozyjemy zobaczymy i w razie czego bede wolal o pomoc :)

Namiot sobie odpuść, przynajmniej na początku. Jak chcesz spróbowć to zaopatrz się w rolkę białego papieru (lub wspomnianej ceraty) i poczekaj na ładnie świecące z za chmur słonko. Jeśli "wstydzisz się" wychodzić z domu, to możesz to samo zrobić w domciu, stojąc obok okna. W takim przypadku przyda się drugi kawałek białego kartonu do doświetlenia cieni. Uwierz mi, nic więcej nie potrzebujesz, żeby spróbować. Same drogie lampy nie zrobią dobrego zdjęcia. Drogie lampy czynią zrobienie dobrego zdjęcia łatwiejszym i przyjemniejszym.
Tak jak wspominalem wczesniej chyba zaczne sie bawic blizej weekendu bo pod wieczor to juz slonce nie swieci jak wracam z pracy :) Wiec w moim wypadku to taki namiot chyba bedzie jedynym wyjsciem i jakies kombinowne swiatelka aby to jakos gralo :) a jakich obiektywow uzywacie do takich zdjec ??

Reno
18-07-2007, 21:28
Ja tamrona 28-75/2.8. Mam jeszcze statyw i wężyk. Na początek wybierz sobie jakieś ciemne przedmioty, łatwo się izolują na białym.

titit
18-07-2007, 21:34
Ja tamrona 28-75/2.8. Mam jeszcze statyw i wężyk. Na początek wybierz sobie jakieś ciemne przedmioty, łatwo się izolują na białym.
No jestem ciekaw czy cos wymysle bo jak przegladam te zdjecia ze stockow to wydaje mi sie ze juz wszystko jest i nie ma co fotografowac :mrgreen: ale podejrzewam ze to kwestia czasu az czlowiek wpadnie w rytm :) powiadasz ciemne przedmioty tak tez zrobie tylko nie wiem czy aby az tak duzo ich mam w domku zeby miec w czym wybierac :) cos czuje ze bede musial je pozyczac od znajomych :)

Canclerz
18-07-2007, 21:43
Reno... a jakich obiektywow uzywacie do takich zdjec ??

Do tej pory:
Helios 50/2, pierścienie pośrednie made in DDR, Carl Zeiss 135/3.5, Sigma 10-20, Sigma 70-300, Canon 50/1.8 II, Canon 24-70/2.8L

mor_feusz
18-07-2007, 22:00
Do tej pory:
Canon KIT, Sigma 70-300, 100/2.8 Macro (od tygodnia). Z kitowtmi roznie bylo (duzo Lightroomowania oraz PSowania) z sigma i teraz Macro to 99% akceptowanych

titit
18-07-2007, 22:18
Ojeny to Wy macie niezly zestawik tych obiektywow :) ja mam jakies starsze obiektywy po starej lustrzance wiec nie wiem co z tego wyjdzie ale tak jak mowie nie poddam sie i dojde do perfekcji :) a najwyzej dokupie sobie Canon 50/1.8 bo slyszalem ze chyba jest fajny i ze wystarczy do takich fotek ale wiadomo w miare jedzenia apetyt rosnie :)

mor_feusz
18-07-2007, 22:23
nie no - u mnie do tego Yashica 50/2 (z tego to brzytewki wychodza), Bell &Howell (tez yashica mount) 100-200/4 (od 5.6 brzytewka), do tego extender 2x niestety extender troche psuje (nie najlepszy, trzeba przymknac o dodatkowa dzialke) no i Helios z Zenith'a (tak f/8 jest OK do namiotu). Nie martw sie -masz prawdopodobnie swietny zestaw. I tak w namiocie najczesciej ostrzysz manualnie.

titit
18-07-2007, 22:36
nie no - u mnie do tego Yashica 50/2 (z tego to brzytewki wychodza), Bell &Howell (tez yashica mount) 100-200/4 (od 5.6 brzytewka), do tego extender 2x niestety extender troche psuje (nie najlepszy, trzeba przymknac o dodatkowa dzialke) no i Helios z Zenith'a (tak f/8 jest OK do namiotu). Nie martw sie -masz prawdopodobnie swietny zestaw. I tak w namiocie najczesciej ostrzysz manualnie.
Kurcze ale masz tego wszystkiego :) powiedz mi prosze, dlaczego w namiocie sie recznie ostrzy ?? przeciez chyba te aparaty maja do jasnej ciasnej pozadne AF, co ?? :)

mor_feusz
18-07-2007, 22:42
poczytaj jak dziala AF - czasami nie trafia tam gdzie chcesz - albo powiedzmy "ciut" zawysoko albo "ciut" za nisko - aczkolwiek nie zawsze (odkad mam 100 macro to AF). Czasmi wole manualnie mam wtedy idealnie "doostrzone"zdjecie - nie trzeba software'owo podostrzac (aczkolwiek teraz w Lightroom 1.1 jest to calkiem calkiem). Nie mowie ze musisz bez AFa robic zdjecia - zalezy co fotografujesz (ja ostatnio duzo elektroniki i tam AF czasmi zlapie tak jak powinien a nie tak jak ja chce dlatego moj sposob to recznie). Jak uzywam manualnych to wiadomo manualne - z sigma przewaznie manualnie, z Canonem ostatnio jade na AF i jest OK. Wszystko zalezy od tego co i jak fotografujesz. Nie przejmuj sie tym ze masz manualne szkla - "stare" stalki maja (zalezy jaszcze jakie - np zeissy) rewelacyjna jakosc. tak wiec od boju i cwicz.

titit
18-07-2007, 23:03
Czasmi wole manualnie mam wtedy idealnie "doostrzone"zdjecie - nie trzeba software'owo podostrzac
No wiesz ja sieprzyznam ze przy tej mojej starej lustrzance to nie bawilem sie manualnie wcale bo balem sie ze calkiem spieprze zdjecia a wywolywanie kiedys kosztowalo wiec wiadomo chodzilo bardziej o kasiore ale teraz to oczywiscie bede proboal i tak i tak bo co mi tam szkodzi :) przeciez teraz w razie czego to sie nacisnie "delete" :) och nie moge sie doczekac jak juz bede mial jakies pomocne przyrzady i zaczne focic :) ale boje sie tylko braku przedmiotow i takjak wspominalem wczesniej moze bede zmuszony pozyczac aby robic fotki :) przy okazji odnowi sie znajomosci z przyjaciolmi bo trzeba bedzie isc do nich na kawusie :) czyli to bedzie podwojna przyjemnosc (zdjecia i odwiedziny) :)

mor_feusz
18-07-2007, 23:41
Oswietlenie - bezniego ciezko. Ja tylko z 1 580EXII tomi jakos nie teges dlatego foceglownie w weekndy - przy slonecznej pogodzie gdzie "doswietlam" swiatlem slonecznym. Dokupie sobie jakies 2 zarowki na "boczki" i jakas fotocele,ale jeszcze nie teraz. Stocki to dla mnie bardziej hobby niz zarabianie

titit
19-07-2007, 09:33
Oswietlenie - bezniego ciezko. Ja tylko z 1 580EXII tomi jakos nie teges dlatego foceglownie w weekndy - przy slonecznej pogodzie gdzie "doswietlam" swiatlem slonecznym. Dokupie sobie jakies 2 zarowki na "boczki" i jakas fotocele,ale jeszcze nie teraz. Stocki to dla mnie bardziej hobby niz zarabianie
No to i tak fajnei ze te foty jakos Ci wychodza :) podeslij jakiegos linka dla orientacji jesli nie masz nic przeciwko temu :) fakt, teraz nie mozna marudzic ze nie ma slonca wiec mozna pstrykac :) ja slyszalem ze niektorzy sie z tego normalnie utrzymuja :) no jak ktos ma czas albo nie umie znalezc pracy to fakt mozna cos pokombinowac. Czyli z takich najwazniejszych rzeczy to musialbym miec wezyk, namiot, tla (np. biale i czarne), jakies z dwie mocniejsze zarowki i oczywiscie przedmioty do fotografowania a z tym moze byc cienko u mnie bo nie mam za duzo takich rzeczy :)

mor_feusz
19-07-2007, 09:36
U mnie - namiot - tla (i tak za wyjatkiem bialego nic nie uzywam) i 580 - ale to za malo - wlasnie robie rozeznanie na rynku - "cza" cos bedzie dokupic

titit
19-07-2007, 09:41
U mnie - namiot - tla (i tak za wyjatkiem bialego nic nie uzywam) i 580 - ale to za malo - wlasnie robie rozeznanie na rynku - "cza" cos bedzie dokupic
Czyli myslisz o dodatkowych swiatlach, tak to rozumie :) jakbys cos znalazl ciekawego to daj znac tylko nie za 1000 bo na takie wydatki to mnie nie stac na dzien dzisiejszy :)

dentharg
19-07-2007, 09:56
Wydawało mi się, że "matka.." używa/ła czegoś podobnego do tego
http://funsports.pl/wy-lastu.htm#jh6800

mor_feusz
19-07-2007, 09:58
tak i tez wlasnie czytam o tym i myssle jaki sprzet zkompletowac. Moim wzorem jest MatkaWariatka - najlepszy Stock'owiec na tym forum
Jak chesz zobaczyc dobre zdjecia polecam galerie Matki_Wariatki
http://www.istockphoto.com/user_view.php?id=178233

Dominik
19-07-2007, 10:32
Sprzęt to dopiero mniej niż połowa sukcesu. Reszta to dobór właściwych
parametrów ekspozycji, uzyskanie białego tła (nie w wyniku obróbki),
pomysł na ciekawą kompozycję typowo stockową i cierpliwość.
Podziwiam Matkę Wariatkę za jej wytrwałość i ogrom pracy jaki
włożyła w stocki. Ciekawa jest również twórczość naszego rodaka Abu,
który posiada stosunkowo niewiele zdjęć, ale za to zobaczcie jak stoi w rankingach.8)

titit
19-07-2007, 12:40
Wydawało mi się, że "matka.." używa/ła czegoś podobnego do tego http://funsports.pl/wy-lastu.htm#jh6800
no wychodzi na to ze to do bardziej profesjonalnego studia ten sprzet a nie do domowego uzytku no chyba ze ktos mieszka w domu i ma jakies mega pomieszcze do ustawienia tego wszystkiego :) no ale na pewno mozna skapletowac co nie co jak kasa bedzie :)

Moim wzorem jest MatkaWariatka - najlepszy Stock'owiec na tym forum
zgadza sie ja tez uwaznie ogladam jej zdjecia i jestem rowniez pelen podziwu :)

Sprzęt to dopiero mniej niż połowa sukcesu. Reszta to dobór właściwych parametrów ekspozycji, uzyskanie białego tła (nie w wyniku obróbki), pomysł na ciekawą kompozycję typowo stockową i cierpliwość
Fakt, uzyskac biale ja to jest w tym przypadku LINK (http://matkawariatka.net/) zreszta to przyklad ze strony Matki_Wariatki to jest nie lada sztuka :) moze Matka... zdradzi nam pare wskazowek jak jeszcze czyta ten post :) a dlaczego mniej niz polowa sukcesu ?? sprzet to naprawde duzo bo smiena takich zdjec raczej bys nie zrobil :) a o jakich parametrach myslisz ??

Dominik
19-07-2007, 15:07
a dlaczego mniej niz polowa sukcesu ?? sprzet to naprawde duzo bo smiena takich zdjec raczej bys nie zrobil :) a o jakich parametrach myslisz ??

Smieną ?. Czemu nie, jeżeli będzie to dobre zdjęcie (pod kątem stocków), dobrze wywołane to można go zeskanować, obrobić i posłać. Skany też przyjmują, tyle że
muszą być dobrej jakości o odpowiedniej rozdzielczości. Można o tym poczytać co i jak
na stockach. Zapewne już trochę posiadłeś wiedzy na ten temat, więc wiesz jakimi
aparatami robione są zdjęcia i co wystawiają ludzie. A niektóre, wbrew logice sprzedają się świetnie. Co do parametrów to właśnie uzyskanie białego tła wymaga bardzo specyficznych ustawień aparatu. Możesz podglądnąć na Dreamstime exif-y fotek i pomimo
że ustawisz tak samo swój sprzęt, do rzadkości należy uzyskanie identycznej ekspozycji, nawet jeśli będzie to taka sama kompozycja.

mor_feusz
19-07-2007, 15:18
Fakt bisale tlo to czarna magia - jeszce mi sie nie udalo (poza + na expozycji [duzo na + az sie przepali]). W wyniku PSucia - da sie - ale tak to ciezko - swiatlo, swiatlo i swiatlo - bez tego nie dam rady.

adamek
19-07-2007, 17:42
a ja proponuje zupełnie inne podejście.

a) wymyślasz sobie ujęcie - co nam będzie, jak to chcesz mieć oświetlone, jaki (i czy) kolor tła...
b) mając wiedzę co chcesz osiągnąć wymyąlsz jak to zerobić
c) wtedy dokupujesz (jeśli nie możesz tego zrobić tym, co posiadasz w domu...) odpowiednuie akcesoria.

Bo po co Ci namiot, skoro być może go nei użyjesz?

mor_feusz
19-07-2007, 18:46
DO elektroniki mi sie nadaje - i tak robie na +2 - co mi wychodzi jak chce - klopot z wiekszymi rzeczami - ale wpadlem na pomysl zeby z dzien robic w namiocie - wtedy nawet na + nie wchodze i dziala. Testowalem kilka wynalazkow - i jakos z 1 tylko bylem w miare zadowolony - bede teraz troche dni w PL to zobacze czego mi trzeba. jak dla mnie +2 i efekt spoko (statyw mam tak wiec zle nie jest . Co bym chcial i co zrobie to M 1/200 i dobiore tak sprzet zebym nie musial nic wiecej kombinowac (ale to z czasem - narazie co mialem pofocic - pofocilem - teraz czekam na nadzwyzke czasu i pomyslu)

titit
19-07-2007, 23:00
Smieną ? Czemu nie, jeżeli będzie to dobre zdjęcie (pod kątem stocków), dobrze wywołane to można go zeskanować, obrobić i posłać. Skany też przyjmują, tyle że muszą być dobrej jakości o odpowiedniej rozdzielczości. Można o tym poczytać co i jak na stockach. Zapewne już trochę posiadłeś wiedzy na ten temat, więc wiesz jakimi
aparatami robione są zdjęcia i co wystawiają ludzie. A niektóre, wbrew logice sprzedają się świetnie. Co do parametrów to właśnie uzyskanie białego tła wymaga bardzo specyficznych ustawień aparatu. Możesz podglądnąć na Dreamstime exif-y fotek i pomimo że ustawisz tak samo swój sprzęt, do rzadkości należy uzyskanie identycznej ekspozycji, nawet jeśli będzie to taka sama kompozycja.
No fakt jesli chodzi o sprzet to ludzie raczej nie bawia sie smienami choc przyznaje racje ze znajacy sie na rzeczy fotograf zrobie rownie dobre zdjecie smiena jak i markiem wiec dla niego jest to bez roznicy :) Powiadasz ze niby pojalem juz troche wiedzy :) no na pewno wiecej niz mialem ale i tak jest wiele zagadek na ktore samemu ciezko bedzie rozszyfrowac a na pewno lepiej byloby aby ktos pomogl bo z jednej strony to szkoda czasu na dochodzenie do pewnych rzeczy samemu ale z drugiej strony to przez takie cos czlowiek sie uczy :) wiec sa + i - :) co do tych exif-ow to nie bardzo wiem o co chodzi bo nie wladam angielskim :( moze zapodasz jakis link ??

a) wymyślasz sobie ujęcie - co nam będzie, jak to chcesz mieć oświetlone, jaki (i czy) kolor tła...
b) mając wiedzę co chcesz osiągnąć wymyąlsz jak to zerobić
c) wtedy dokupujesz (jeśli nie możesz tego zrobić tym, co posiadasz w domu...) odpowiednuie akcesoria.
No wiesz, troche trzebaby bylo miec kasiory aby tak sobie wymyslac i sobie kupowac srzecicho wiec moze bezpieczniej dla portfela byloby kupic i robic tym co sie ma niz caly czas kupowac bo fajnie by bylo cos tam miec :) ja chyba zostane przy wczesniejszym kompletowaniu sprzetu a pozniejszym foceniu :)

DO elektroniki mi sie nadaje
Ja mysle ze do wielu innych fotek by sie przydal taki namiot a tym bardziej kiedy pogoda nie dopisuje lub jest straszna zima gdzie dzien konczy sie o 17 :)

minek
20-07-2007, 00:11
No wiesz, troche trzebaby bylo miec kasiory aby tak sobie wymyslac i sobie kupowac srzecicho wiec moze bezpieczniej dla portfela byloby kupic i robic tym co sie ma niz caly czas kupowac bo fajnie by bylo cos tam miec :) ja chyba zostane przy wczesniejszym kompletowaniu sprzetu a pozniejszym foceniu :)

Bardzo dobrze adamek napisał, ale chyba nie zrozumiałeś.
Przeczytaj dokładnie nawias z punktu c)
Albo rozwińmy: wymyślasz sobie jak to zrobić mając do dyspozycji to co posiadasz (czyli nie tylko aparat, obiektywy, blendy, światła, ale i okno, podłogę, ścianę, sztućce, pinezki, deskę do prasowania, korek po winie, kapsel po piwie, zakrętkę po wódce, otwieracz do konserw, telewizor postawiony do góry dnem, kubki z uchami, lustro z łazienki, prześcieradło, wodę w kranie, jedzenie w lodówce, kolorowe magazyny, taśmę klejącą, druty do robienia, kaszę w spraju, zegar na chodzie, budzik dzwonny, chusteczka haftowana, itd, itp).
Dopiero jeśli kompletnie nic się nie da zrobić przy pomocy przedmiotów które masz w domu lub które możesz pożyczyć od sąsiadki, to musisz wtedy coś dokupić.

rolaj
20-07-2007, 01:01
No fakt jesli chodzi o sprzet to ludzie raczej nie bawia sie smienami choc przyznaje racje ze znajacy sie na rzeczy fotograf zrobie rownie dobre zdjecie smiena jak i markiem wiec dla niego jest to bez roznicy
Ale by było fajnie, gdyby rzeczywiście tak było:-D

adamek
20-07-2007, 11:08
minek mnie uprzedził. ale dobrze gada.
;)

wbrew pozorom zdjęcia zwłaszcza nieruchomych przedmiotów nie muszą być wykonywane przy użyciu drogiego oświetlenia studyjnego...
nie trzeba mieć super białej blendy za kupę kasy, a może raczej biały bristol.....
zamiast tła coloramy też może wystarczyć kawałek białego bristolu..

titit
20-07-2007, 12:29
Bardzo dobrze adamek napisał, ale chyba nie zrozumiałeś.
Przeczytaj dokładnie nawias z punktu c)
Albo rozwińmy: wymyślasz sobie jak to zrobić mając do dyspozycji to co posiadasz (czyli nie tylko aparat, obiektywy, blendy, światła, ale i okno, podłogę, ścianę, sztućce, pinezki, deskę do prasowania, korek po winie, kapsel po piwie, zakrętkę po wódce, otwieracz do konserw, telewizor postawiony do góry dnem, kubki z uchami, lustro z łazienki, prześcieradło, wodę w kranie, jedzenie w lodówce, kolorowe magazyny, taśmę klejącą, druty do robienia, kaszę w spraju, zegar na chodzie, budzik dzwonny, chusteczka haftowana, itd, itp).
Dopiero jeśli kompletnie nic się nie da zrobić przy pomocy przedmiotów które masz w domu lub które możesz pożyczyć od sąsiadki, to musisz wtedy coś dokupić.
tak, tak przeczytalem i rozumie :) w weekendzik na pewno cos poprobuje :) zobaczymy co mi z teg wyjdzie :) a jak czegos nie bede mial to na pewno dokupie :)

Ale by było fajnie, gdyby rzeczywiście tak było no tak jest bo nie wierze ze ktos inwestuje w drogi sprzet a nie potrafi zrobic dobrego zdjecia i tak samo jest z dlugoscia pracy w tym fachu :)

wbrew pozorom zdjęcia zwłaszcza nieruchomych przedmiotów nie muszą być wykonywane przy użyciu drogiego oświetlenia studyjnego...No domyslam sie bo inaczej wielu z nas by musialo zrezygnowac z przyjemnosci ze wzgledu na brak finansow :) musze dzisiaj tylko zakupic tak owy bristol tylko tak sie zastanawiam w jakie kolory zainwestowac kasiore i mam nadzieje ze nie strace majatku :mrgreen: rozumiem ze uzywacie najczęsciej bristolu bialego i czarnego :)

Eryk
20-07-2007, 12:55
Białe tło na zdjęciach to kwestia wprawy...

Np.
http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/3753939/2/istockphoto_3753939_five_color_pencils.jpg
http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/3753916/2/istockphoto_3753916_compass_on_the_color_pencil.jp g

Oświetlenie - jak najprostrze - softbox od góry.. i tyle.

Nieliczne szarości tła mozna również wyeliminować podczas procesu wywoływania RAW :)

titit
20-07-2007, 13:13
Np.
http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/3753939/2/istockphoto_3753939_five_color_pencils.jpg
http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/3753916/2/istockphoto_3753916_compass_on_the_color_pencil.jp g
Nieliczne szarości tła mozna również wyeliminować podczas procesu wywoływania RAW :)
Widze ze juz kolega ma wprawe i wiedze co i jak :) ja zamierzam kupic sobie jakies dwie zarowki energooszczedne min 150 watt (jesli takie sa) i zobacze co mi z tego wyjdzie, bede musial tylko przepuscic to swiatlo przez jakis material ale nie mam zielonego pojecia czego tu uzyc, no i chyba jednak bede musial zainwestowac w ten namiot bezcieniowy :)

dentharg
20-07-2007, 13:19
U k2multimedia na alledrogo kupiłem 300W energooszczędne (real 55W), które ponoć dają światło barwy 6400K.

Takie jak te:
http://allegro.pl/item216853694_hit_swietlowki_6400k_tanio_jasno_bon us_.html

tylko 2x mocniejsze.

tom634
20-07-2007, 13:30
Witam,
czy nie jest tak, że żarówki energooszczędne dają w rzeczywistości mało światła matrycy?
Pozdrawiam.

Eryk
20-07-2007, 13:44
Wg mnie nie ma sensu bawić sie w takie żarówki energooszczędne.

Ktoś przeliczał kiedyś ile to będzie na światło błyskowe.
A więc... aby uzyskać moc żarówki błyskowej, musisz mieć około 30 żarówek energooszczędnych.

Polecam zaopatrzyć się w żarówki BŁYSKOWE - dobry sprzęt na początek.

robgr85
20-07-2007, 14:23
Wg mnie nie ma sensu bawić sie w takie żarówki energooszczędne.

Ktoś przeliczał kiedyś ile to będzie na światło błyskowe.
A więc... aby uzyskać moc żarówki błyskowej, musisz mieć około 30 żarówek energooszczędnych.

Polecam zaopatrzyć się w żarówki BŁYSKOWE - dobry sprzęt na początek.

na allegro jest duzo takich... ale jaka ich jakość? Czy jakiś porządny/renomowany producent robi takie żarówki? czy mógłbys polecić jakieś konkretne modele?

dentharg
20-07-2007, 14:33
Funsports.pl zerknij.

Dominik
20-07-2007, 14:50

Tutaj bym polemizował. W podanych przykładach świecisz od góry, a i tak masz szare cienie. Problem zaczyna się przy większych przedmiotach i tych które mocno odbijają
światło, bowiem za przedmiotem pozostaje przestrzeń, którą trzeba wypełnić światłem
tak aby nie przepalić głównego obiektu i nie spowodować refleksów.
Co do exifów, to chodzilo mi o podgląd czym i przy jakich ustawieniach coś było robione.
Można z tego wyciągnąć ciekawe wnioski.
http://www.dreamstime.com/tomato-image2693146" (")

Eryk
20-07-2007, 15:38
Tutaj bym polemizował. W podanych przykładach świecisz od góry, a i tak masz szare cienie.
Cienie?
Cień jest naturalną rzeczą, gdzie nie spojrzysz to go zobaczysz.

Cień jest akceptowany jeśli tło jest białe.
Np.
http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/3812809/2/istockphoto_3812809_audio_jacks.jpg

Do białego tła, bez cienia - służy stół bezcieniowy.

http://thumb6.shutterstock.com/photos/display_pic_with_logo/70611/70611,1183475472,4.jpg

titit
20-07-2007, 20:58
Cienie?
Cień jest naturalną rzeczą, gdzie nie spojrzysz to go zobaczysz.
Cień jest akceptowany jeśli tło jest białe.
Np.
http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/3812809/2/istockphoto_3812809_audio_jacks.jpg
Do białego tła, bez cienia - służy stół bezcieniowy.
http://thumb6.shutterstock.com/photos/display_pic_with_logo/70611/70611,1183475472,4.jpg
Z tym cieniem sie zgodze i tak sie zastanawiam czy aby nie wyslac takiego naturalnego zdjecia z naturalnym cieniem bo to przeciez nic zlego no chyba ze ktos tam ubzdural sobie ze przyjmuja wszystkie fotki bez cieni :) zrobilem pare fotek ale jednak brakuje mi w tym wszystkim wiecej swiatla wiec juz wiem ze kolejnym zakupem beda swiatla.

minek
20-07-2007, 23:44
Witam,
czy nie jest tak, że żarówki energooszczędne dają w rzeczywistości mało światła matrycy?
Pozdrawiam.

Zwykłe świetlówki dają tylko złudzenie białego światła. Ich widmo jest nieciągłe, składa się tylko z kilku wąskich fragmentów o różnych barwach. Potrafi płatać psikusy podczas pracy z kolorem.

Jednakże istnieje wersja oświetlenia fluorescencyjnego, która ponoć spełnia wymagania zarówno filmowe jak i fotograficzne. Oryginalnie to jest sprzęt kanadyjskiej firmy Kinoflo. Istnieje wiele podróbek, ponoć również polskich. Takie świetlówki są dobre i przede wszytkim - drogie.

na allegro jest duzo takich... ale jaka ich jakość? Czy jakiś porządny/renomowany producent robi takie żarówki? czy mógłbys polecić jakieś konkretne modele?

Robi je porządny i renomowany chińczyk.
Konkretny model zależy od mocy jakiej potrzebujesz.
Warto mieć kilka różnych i choć parę jednakowych - mocniejszych.
Mam kilka, używam w różnych konfiguracjach, jeszcze mi się żadna nie popsuła. W jednej tylko słabo fotocela działa, ale używam ją jako wyzwalającej pozostałe.

titit
21-07-2007, 10:17
Mam kilka, używam w różnych konfiguracjach, jeszcze mi się żadna nie popsułaTo zdradz tajemnice ile takie lampi kosztuja? i moze daj jakiegos linka do tego sprzetu

Eryk
21-07-2007, 11:17
http://funsports.pl/ podany wcześniej

robgr85
21-07-2007, 11:45
http://funsports.pl/ podany wcześniej

ktoś tam kupował? strona wyglada na jakąś zrobioną przez gimnazjalistę... no offence ale jakoś chyba mniej bałbym się kupować przez allegro...

odnośnie samych wynalazków. Czy jakaś renomowana firma sprzedajaca sprzęt oswietleniowy/fotograficzny też robi takie cuda?

Pozdr.

minek
21-07-2007, 11:52
To zdradz tajemnice ile takie lampi kosztuja? i moze daj jakiegos linka do tego sprzetu

O tych żarówkach było już bardzo dużo na forum, również w tym wątku.
Cen oszukaj na allegro albo funsports, są podobne. Najmocniejsza kosztuje na pewno poniżej 100zł (coś koło 80 chyba), najtańsze od 30-40, nie pamiętam, nie chce mi się sprawdzać.

ktoś tam kupował? strona wyglada na jakąś zrobioną przez gimnazjalistę... no offence ale jakoś chyba mniej bałbym się kupować przez allegro...

Na forum było również sporo opinii o funsports. Ja uważam ich za raczej solidną i przede wszystkim tanią firmę (no ale handlują chińszczyzną, ale serwis do tego mają dobry moim zdaniem), ale zawsze kupuję u nich na miejscu.

odnośnie samych wynalazków. Czy jakaś renomowana firma sprzedajaca sprzęt oswietleniowy/fotograficzny też robi takie cuda?

A chcesz za to samo zapłacić 3x więcej?

Eryk
21-07-2007, 11:57
Na zestaw oświetleniowy renomowanej firmy trzeba szykować co najmniej 10 tysięcy złociszy...

arturs
21-07-2007, 11:58

Pozdr.

W funsporcie kupowało już pewnie parę tysięcy osób i jakoś nikt nie narzeka.. strona ma być funkcjonalna i dostarczać informacji a nie grać, buczeć i skakać jakimś flaszem więc co to ma do rzeczy? Skoro pytasz to dostajesz odpowiedź - jeśli ktoś coś poleca to nie dlatego żeby tak sobie pożartować tylko daje ci podpowiedź gdzie i czego szukać..
Renomowane firmy fotograficzne robią oczywiście takie "cuda" ale koszt kilka tysięcy za lampę np. Bowensa pewnie Ci się nie spodoba ;) http://www.sklepfotograficzny.pl/sprzet-studyjny/studyjne-lampy-blyskowe/

Pozdrawiam
Artur

sergi
21-07-2007, 12:27
Ceny i oferta, która znajduje się na na stronie funsports.pl jest w 50% nieaktualna. Można ją przeglądać aby mieć jakiś zarys co oni sprzedają jednak i tak trzeba tam dzwonić aby się cokolwiek dowiedzieć czy tez zamówić.

Ja już dwa razy robiłem u nich zakupy. Mili ludzie jednak za pierwszym jak i drugim razem dostałem nie całkiem to co zamawiałem,czekałem chyba dwa dni az w koncu otrzymalem nr konta do dokonania przelewu. Przelew wykonałem, 3 dni później kurier przyjechał a paczka była pobraniowa... Oczywiscie udało się to odkręcić w przeciągu 30 minut no ale...
Za drugim razem też były nieprzyjemne "jaja". Ale ogólnie to jest to tania chińszczyzna, która u mnie jak na razie się sprawdza.

dj_zibi
21-07-2007, 13:04
Polecam firme www.eltec.pl 2 razy już kupowałem od nich wszystko idealnie.

Eryk
21-07-2007, 13:14
To wszystko jest jedna china ;)

Kupowałem i w funsports, i w eltecu - a teraz kupuję u fripersa.

dj_zibi
21-07-2007, 13:36
Jak rozwiązujecie sprawę Model Release ludzi których nie znacie a przypadkiem na ulicy zrobiliście im fajną fotkę?? Podchodzicie i prosicie o podpis ?:cry:

tom634
21-07-2007, 16:05
Niestety tak. :twisted:

robgr85
21-07-2007, 16:35
Jak rozwiązujecie sprawę Model Release ludzi których nie znacie a przypadkiem na ulicy zrobiliście im fajną fotkę?? Podchodzicie i prosicie o podpis ?:cry:

to jest ciezka kwestia -b.często mają setki pytań i tysiące wątpliwości. Zawsze możesz powiedzieć że potrzebujesz to aby móc fotkę zamieścić w swoim portfolio w internecie... jesli dalej będą robić problemy to możesz powiedzieć że jak podpiszą to prześlesz im pocztą kopie zdjęcia aby mogli sobie w ramki na ścianie powiesic ;)...

pozdr.

P.S. Jak ma ktoś lepsze patenty to bede wdzieczny za podzielenie się nimi.

P.S.S. Jeśli masz MR w jezyku angielskim, a 'model' nie kuma angielskiego to jest dopiero wyzwanie...

Qbexus
21-07-2007, 17:40
A co wy się tak tej chińszczyzny czepiacie za taką cenę nic innego nie da się kupić poniżej 100 zł. macie lampę 68ws z fotocelą i kabelkiem. A tu jak można sobie radzić http://canon-board.info/showthread.php?t=18579 :) A tu pare stockowych z improwizowanego studia. zdjęcia produktów (http://www.extraphoto.eu/)

Eryk
21-07-2007, 19:02
Tak więc, i ja zapraszam do mojego studia:

http://www.cyberfoto.pl/tematy-ogolne/85017-panie-i-panowie-moje-studio-pelno.htm

Oraz do oglądnięcia zdjęć wykonanych własnie w tym studio ;)

http://www.cyberfoto.pl/inne-tematy-zdjec/83808-dropsy-moje-studyjne-fascynacje-nooooowe.htm

titit
21-07-2007, 22:37
A co wy się tak tej chińszczyzny czepiacie za taką cenę nic innego nie da się kupić poniżej 100 zł. macie lampę 68ws z fotocelą i kabelkiem. A tu jak można sobie radzić http://canon-board.info/showthread.php?t=18579 :) A tu pare stockowych z improwizowanego studia. zdjęcia produktów (http://www.extraphoto.eu/)
No niezłe to Twoje studio :) tylko mialbym pytanie odnosnie materialu ktory dobrze rozprasza swiatlo, gdzie mozna taki kupic? czy jest normalnie sprzedawany w sklepach z materialami ??

Qbexus
22-07-2007, 08:06
Zdjęcia które wiadć na stronie extraphoto zrobione są w bardzie cywilizowanych warunkach niż te haki i namiot wykonany był z ortalionu ale takiego trochę grubszego co prawda przepuszcza mniej światła ale znacznie lepiej je rozprasza. Generalnie zachowuje się zdecydowanie lepiej niż namioty z allegro.

titit
22-07-2007, 18:48
Zdjęcia które wiadć na stronie extraphoto zrobione są w bardzie cywilizowanych warunkach niż te haki i namiot wykonany był z ortalionu ale takiego trochę grubszego co prawda przepuszcza mniej światła ale znacznie lepiej je rozprasza. Generalnie zachowuje się zdecydowanie lepiej niż namioty z allegro.
Ja wlasnie tez doszedlem do wniosku ze bede robil sam taki namiot bo mimo to ze 100 pln tonie wiele ale jak mozna zjechac z kosztami i przeznaczyc je np na dodatkowe zrodlo swiatla to czemu sie nie pobawic samemu konstruktora :) musze tylko dorwac taki material :( czy ktos moze zna fachowa nazwe tegomaterialu? bede wdzieczny! pozdrawiam

Qbexus
22-07-2007, 19:24
No przecież Ci napisałem ortalion ze sklepu z materiałami są różne grubości możesz sobie wybrać tylko zwróć uwagę na kolor bieli :)

titit
22-07-2007, 22:02
No przecież Ci napisałem ortalion ze sklepu z materiałami są różne grubości możesz sobie wybrać tylko zwróć uwagę na kolor bieli :)
Dzieki za info, a oprocz tego ortalionu sa jeszcze jakies materialy ktore mozna wykorzystać do tego celu ?? bo nie sadze aby te wszystkie namioty bezcieniowe byly wlasnie tym obszyte.

MarcinG
25-07-2007, 19:18
Witam!
Zmajstrowałem coś takiego:

https://canon-board.info/imgimported/2007/07/IMG_0444res-2.jpg
źródło (http://i191.photobucket.com/albums/z304/MarcinMG/Folder1/IMG_0444res.jpg)

2x projektor halogenowy150W- 14zł
2x żarówka- 7zł
więc całość=21zł
podparte książkami, cienki papier techniczny jako rozpraszacz, kartki A4 jako tło :D
największą wadą jest to, że lampy strasznie się nagrzewają

przykładowe zdjęcie:

https://canon-board.info/imgimported/2007/07/IMG_0392z-2.jpg
źródło (http://i191.photobucket.com/albums/z304/MarcinMG/Folder1/IMG_0392z.jpg)

hyzop
25-07-2007, 20:01
Nawet na Fotolii ci z taką jakością nie przyjmą, nie ta biel i nie ta ostrość

persival
25-07-2007, 20:27
ciezko bedzie, nie przyjma tego na 100%

te byly robione przy uzyciu chinskich lamp,
http://www.abdone.com/jarek/photos/n03.jpg
http://www.abdone.com/jarek/photos/n04.jpg
http://www.abdone.com/jarek/photos/n01.jpg

hyzop
25-07-2007, 20:43
Persival na takich ciupinkach to mało widać. :roll:

persival
25-07-2007, 20:49
ehh przepraszam, linki mi sie pomylily;-))

http://www.abdone.com/jarek/photos/12.jpg
http://www.abdone.com/jarek/photos/1.jpg
http://www.abdone.com/jarek/photos/6.jpg
http://www.abdone.com/jarek/photos/7.jpg
http://www.abdone.com/jarek/photos/9.jpg
http://www.abdone.com/jarek/photos/10.jpg
http://www.abdone.com/jarek/photos/11.jpg

pozdr

MarcinG
25-07-2007, 20:58
Nie będe nawet z takimi się starał :D
To tylko próba.
Balans źle byl ustawiony, a ostrosć chyba uciekła przy zmniejszeniu zdjęcia, zresztą nieważne. Za dużo się nie mogę po tych lampkach spodziewac a i doświadczenie mam żadne ;)
Pozdrawiam!

adalbert
25-07-2007, 21:04
:) ponowny desant nikoniarza (Persival) na CB ;) ...pozdrowionka

titit
25-07-2007, 21:06
ehh przepraszam, linki mi sie pomylily;-))pozdr
Nic nie szkodzi :) widze ze kolega zaszalal ze zdjeciami :) powiedz, jakim szklem robiles i jakie to "lampki choinkowe" użyłeś do tych fotek, moze cos o parametrach tez wspomnisz i skad miales takie duze tlo ?? czyzby foty byly obrabiane w PS-ie ?? :)

persival
25-07-2007, 21:24
:) ponowny desant nikoniarza (Persival) na CB ;) ...pozdrowionka

pozdro;-))

no co tu duzo mowic, Panie i Panowie....po kilku latach chyle czolo przed Canonem, i zmieniam wlasnie system;-))

Nic nie szkodzi :) widze ze kolega zaszalal ze zdjeciami :) powiedz, jakim szklem robiles i jakie to "lampki choinkowe" użyłeś do tych fotek, moze cos o parametrach tez wspomnisz i skad miales takie duze tlo ?? czyzby foty byly obrabiane w PS-ie ?? :)

uzywam dwoch tel, tlo kupione na allegro ma szerkosoc 3 m-bardzo dobre ale nieco waskie, jest podgumowane, bardzo dobra jakosc, drugie ma 4,5 metra (kupione w UK), wlasciwie wieksozscrobiona nikkorem 50mm 1.8, jedno chyba....sigma 105 i jedno (numer7) kitowym obiektywem ;-)) to widac zreszta od razu, photoshopa uzywam zawsze....a lapmy to chinskie CY 420, starszne dziadostwo ale poki co sa ok, teraz bede kupowac Bowensy ;-)

pozdro!

titit
25-07-2007, 22:00
no co tu duzo mowic, Panie i Panowie....po kilku latach chyle czolo przed Canonem, i zmieniam wlasnie system;-))
No prosze, a coz to sie stalo ze zapadla taka decyzja? sam jestem ciekaw :)

wlasciwie wieksozscrobiona nikkorem 50mm 1.8, jedno chyba....sigma 105 i jedno (numer7) kitowym obiektywem ;-)) to widac zreszta od razu
No tak myslalem ze uzywasz jasnych szkiel, ja tez mysle nad 50/1.8 do takich celow bo to co mam to lipa troche

photoshopa uzywam zawsze....a lapmy to chinskie CY 420, starszne dziadostwo ale poki co sa ok, teraz bede kupowac Bowensy ;-)
Mozesz napisac coz w tym PS-ie robisz bo na razie to dla mnie jest czarna magia . Czyli wyostrzasz, zmieniasz kolory, czy co ?? sorry za klopotkiwe pytania :oops: i dzieki za odpowiedz !!

persival
25-07-2007, 22:14
No prosze, a coz to sie stalo ze zapadla taka decyzja? sam jestem ciekaw :)

nie bede sie rozpisywac.....w skrocie= mniejsze szumy i ogolna kolorystyka zdjec z canona. poza tym odnioslem wrazenie ze sam canon jest jakby tanszy, ale to moze byc tylko moje subiektywne odczucie....

No tak myslalem ze uzywasz jasnych szkiel, ja tez mysle nad 50/1.8 do takich celow bo to co mam to lipa troche

Mozesz napisac coz w tym PS-ie robisz bo na razie to dla mnie jest czarna magia . Czyli wyostrzasz, zmieniasz kolory, czy co ?? sorry za klopotkiwe pytania :oops: i dzieki za odpowiedz !!

nie bede sie rozpisywac.....w skrocie= mniejsze szumy i ogolna kolorystyka zdjec z canona. poza tym odnioslem wrazenie ze sam canon jest jakby tanszy, ale to moze byc tylko moje subiektywne odczucie....

w photoshopie glownie dopracowuje biale tlo, kiedy zdejcie jest w miare ok i tylko powiedzmy obrzeza nie sa idelanie biale to idzie w miare szybko;-)
nic wiecej zadnego wyostrzania etc...

ja wlasnie teraz sie wyprzedalem z nikona, dzis zeszly juz totalne resztki ;-))
pozdro!

Voith
26-07-2007, 07:16
Mam pytanie - robie zdjecia jakiejs grupie tanecznej z rosji na egzaminie (dzisiaj) i występie publicznym (jutro). Myslalem ze ponagrywam zdjecia na plyty i bede sprzedawal plyte - czy to dobry pomysl czy macie inne lepsze rozwiązania ? Czy zdjecia mam jakos specjalnie zmiejszac podczas obróbki czy nie ?

titit
26-07-2007, 10:08
co do szumow to fakt podobno tak jest ze Canon gora :) kolorystyka czy ja wiem? mam Canona od X lat wiec chwalic bede co mam wiec tez jest super i lepsza od Nikona :) cena? za C i za N trzeba placic jak za zboze jak sie chce miec dobry sprzet :) wiec tu daje znak "="

w photoshopie glownie dopracowuje biale tlo, kiedy zdejcie jest w miare ok i tylko powiedzmy obrzeza nie sa idelanie biale to idzie w miare szybko;-) nic wiecej zadnego wyostrzania etc...
acha, musze tez jak bede mial wiecej czasu siasc przed PS-em i troche sie poduczyc bo to na pewno bedzie pomagac przy zdjeciach stock-owych :)

Picia
26-07-2007, 11:19
a co powiecie na takie małe domowe studio
-białe tło
-2x taki zestaw http://allegro.pl/item219470061_studio_w_domu_68ws_221cm_parasol_90c m_oprawka.html
-jakaś blend

to moje pierwsze studio wiec chyba cudów na początek nie będe potrzebował, ale czy takie coś wystarczy na całe postacie .. bo na stocki to raczej napewno

sry za OT ale w temacie o domowym studio nikt nie pisze i nie odpisuje :)

robgr85
26-07-2007, 11:30
tło to chyba także szare i czarne by się przydało - na allegro sporo tego.

Myślę że jak na początek dla amatora powinno wystarczyć. Do stocku powinno wystarczyć :)

persival
26-07-2007, 12:48
a co powiecie na takie małe domowe studio
-białe tło
-2x taki zestaw http://allegro.pl/item219470061_studio_w_domu_68ws_221cm_parasol_90c m_oprawka.html
-jakaś blend

to moje pierwsze studio wiec chyba cudów na początek nie będe potrzebował, ale czy takie coś wystarczy na całe postacie .. bo na stocki to raczej napewno

sry za OT ale w temacie o domowym studio nikt nie pisze i nie odpisuje :)

jak bedziesz mial biale tlo to powinno wystarczyc...ale nie obiecuj soebie zbyt duzo, jednak na poczatek moze byc, z czasem kupisz lepsze ;-)

tło to chyba także szare i czarne by się przydało - na allegro sporo tego.

Myślę że jak na początek dla amatora powinno wystarczyć. Do stocku powinno wystarczyć :)

jeszcze tylko chcialem uscislic..pisze ze na stocki wystarczy....to nie jest tak ze 'stock' jako stock to jakies dziadostwo jest ;-) istock np. jest bardzo wymagajacy jesli chodzi o samo zdejcie (technicznie) szumy, artefakty, bliki - z tych powodow najczesciej zdjecie jest odrzucane, jesli chodzi o bigstocka (tu klada mniejszy nacisk i wiem z doswiadczenia bo aprobuje te zdjecia, ze to co na istocku nie przeszlo na bigstocku 'wchodzi', o shutterstocku, dreamstime i innych nie bede juz pisac.....
'cala postac' tez nie zawsze znaczy jedno....jesli bedziesz mial jedna postac, biale tlo to te lampki powinny wystarczyc, powinny, bo nie wiemy przeciez jakie bedziesz mial szklo podpiete do puszki ;-)) poza tym jesli to bedzie juz wiecej osob, trzy lub wiecej to z pewnoscia to swiatlo bedzie za slabe.

pozdrawiam;-)

robgr85
26-07-2007, 14:19
jeszcze tylko chcialem uscislic..pisze ze na stocki wystarczy....to nie jest tak ze 'stock' jako stock to jakies dziadostwo

ale ja nie to miałem na myśli! Chodziło mi o to ze spokojnie powinno wystarczyć do strzelania fotek dajmy na to jakichś obiektów na białym tle. iStock ma juz tak mocną selekcję głównie ze względu na to że mają już tak wielką bazę, i nie muszą wabić klientów ilością zdjęć bazy... pozatym czy getty nie kupiło istocka?

Agama
26-07-2007, 20:54
Ja najpierw zaczęłam zarabiać na fotografii a później kupiłam sprzęt, ale nie o to chyba w tym wszystkim chodzi ;-) Jak będziesz patrzył na foto jak na potencjalną kasę to nigdy nie zrobisz dobrego zdjęcia, to trzeba po prostu kochać. Moim skromnym zdaniem ;-P

Voith
27-07-2007, 11:20
Sluchajcie, mam pytanie - robie pierwszy raz w zyciu wiekszy reportaz ze studium tanecznego i mam dwa pytania - pierwsze czy zdjecia jakos zmiejszać jaśli chodzi o rozdzielczość jak nagrywam na płyte czy nie ? Po drugie ja robie zdjecia a szef tego studium podchodzi i mowi zebym mu dal plyte bo on potrzebuje zdjecia do archiwum - mam mu o tak o dac plyte czy jakos pobrac oplate za to ze bedzie wykorzystywane gdzies w jakis gablotach

titit
27-07-2007, 11:44
Ja najpierw zaczęłam zarabiać na fotografii a później kupiłam sprzęt, ale nie o to chyba w tym wszystkim chodzi ;-) Jak będziesz patrzył na foto jak na potencjalną kasę to nigdy nie zrobisz dobrego zdjęcia, to trzeba po prostu kochać. Moim skromnym zdaniem ;-P
To czym robilas zdjecia zeby zarabiac na sprzet :) moze pozowaniem do zdjec? :) z druga czescia wypowiedzi sie zgadzam bo jak ktos patrzy na zdjecie jak na potencjalne $$$$ to moze miec problem ze zrobieniem dobrej foty no chyba ze siedzi i non stop sie uczy :)

robgr85
27-07-2007, 12:39
Sluchajcie, mam pytanie - robie pierwszy raz w zyciu wiekszy reportaz ze studium tanecznego i mam dwa pytania - pierwsze czy zdjecia jakos zmiejszać jaśli chodzi o rozdzielczość jak nagrywam na płyte czy nie ? Po drugie ja robie zdjecia a szef tego studium podchodzi i mowi zebym mu dal plyte bo on potrzebuje zdjecia do archiwum - mam mu o tak o dac plyte czy jakos pobrac oplate za to ze bedzie wykorzystywane gdzies w jakis gablotach

Po pierwsze, to zależy od Ciebie. Jeśli nie chcesz aby ktoś je drukował (a np jedynie zamiescil na stronie klubu) mozesz je pomniejszyć. Ale chyba wtedy to wypada taką płytkę oddać za darmo.

Możesz je oddać za darmo, ale np. dodać sygnaturę z Twoimi danymi (copyright itp), lub adresem Twojej galerii internetowej.
Nie widzę jednak przeszkód w pobraniu opłaty za zrobione zdjęcia.

Robert

Picia
27-07-2007, 16:20
mam mały problem z fotolią .. ;/
wrzuciłem foty .. dokładniej 5 fotek .. zaakcepotwali mi je, ale nie wiem jak dodac je do mojej galerii, bo chyba trzeba zrobić coś takiego.
prosze .. pomóżcie :)

robgr85
27-07-2007, 16:24
mam mały problem z fotolią .. ;/
wrzuciłem foty .. dokładniej 5 fotek .. zaakcepotwali mi je, ale nie wiem jak dodac je do mojej galerii, bo chyba trzeba zrobić coś takiego.
prosze .. pomóżcie :)

nie bardzo zrozumiałem o co chodzi. Jeśli źle się domyśliłem to popraw mnie. Jeśli masz zdjęcia zaakceptowane w fotolii to są one automatycznie dodawane do ich wyszukiwarki.

Jeśli chcesz zamieścić na swojej stronie domowej (jeśli masz) zdjęcia zaakceptowane na fotoli to zajrzyj do poniższego linka:

http://www.fotolia.com/Services/API/Introduction

powinno wystarczyć.
Robert

Picia
27-07-2007, 16:58
hmmm .. u mnie przy fotach pojawiło sie zielone kółeczko co oznacza "Your file has been selected and added to the database." :)

dostałem jeszcze informacje "Fotolia has approved and selected your photo *******. The image is now available for sale. Please wait 24 hours before the search engine records your image by keyword.", bo w moim rozumieniu foty po 24h powinny być już dostępne do ściagania .. a tu ciagle nic :/

hyzop
27-07-2007, 19:10
hmmm .. u mnie przy fotach pojawiło sie zielone kółeczko co oznacza "Your file has been selected and added to the database." :)

dostałem jeszcze informacje "Fotolia has approved and selected your photo *******. The image is now available for sale. Please wait 24 hours before the search engine records your image by keyword.", bo w moim rozumieniu foty po 24h powinny być już dostępne do ściagania .. a tu ciagle nic :/

Spokojnie pojawią się, często maja wieksze poślizgi.

robgr85
28-07-2007, 16:11
tak jak kolega powiedział kwestia kilku godzin na odświerzenie bazy danych - pewnie już w tym momencie możesz spokojnie znaleźć swoje zdjęcia w wyszukiwarce.

Pozdr.

fotoaloja
29-07-2007, 09:43
witam, jestem tu nowa i początkująca:)

czy aparat canon powershot S2 IS nie jest za słaby na takie fotki do stocków?
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/13315_techniczne/

chciałabym coś z niego 'wyciągnąć', ale się przyznam, że się nieco zniechęciłam jak patrzę na wasz sprzęt przy wypowiedziach w tym długaśnym wątku ... canony 400D .... to ja cieniaska jestem:( ... ?
może ktoś mi coś podpowie jak się ukierunkować przy nauce na takim aparacie, może oszczędzi mi to czasu, a mam go mało, bo chyba umrę bez pieniędzy już jutro;P
martwi mnie np., że mój aparat ma maksymalny rozmiar zdjęcia 2592 x 1944

w sumie to na zapas nie lubię się martwić, niemniej się martwię, więc może coś podpowiecie, póki sobie naszykuję te namioty i te stoły i inne pierdoły;)

pozdrawiam, szczególnie matkę_wariatkę, która mnie zainspirowała, dlategoż, że zarabia nieźle i ma czas dla rodziny:)

fotoaloja
29-07-2007, 13:14
i jeszcze mam pytanie:
czy w tych stockach wymagają aby podawać swoje prawdziwe dane w profilu?
ja bym np. nie chciała, aby moje nazwisko tam się wyświetlało gdzieś, ale

McKane
29-07-2007, 13:45
i jeszcze mam pytanie:

A ile Ty masz lat Kolezanko ? :)

Myslisz ze ktos zaplaci Ci pieniadze w sytuacji kiedy podasz falszywe nazwisko albo w ogole go nie podasz?
Prosza o przeslanie skanu paszportu - w dokumentach tez masz zamiar wymazac prawdziwe dane ?
Idac dalej pomyslalas jak mieliby przeslac Ci zarobiona kwote na konto ? ;)
Juz o rozliczeniu sie przed Fiskusem nie wspomne.

Pozdrawiam

fotoaloja
29-07-2007, 14:28
A ile Ty masz lat Kolezanko ?

Myslisz ze ktos zaplaci Ci pieniadze w sytuacji kiedy podasz falszywe nazwisko albo w ogole go nie podasz?
Prosza o przeslanie skanu paszportu - w dokumentach tez masz zamiar wymazac prawdziwe dane ?
Idac dalej pomyslalas jak mieliby przeslac Ci zarobiona kwote na konto ?
Juz o rozliczeniu sie przed Fiskusem nie wspomne.

albo to ty masz za mało latek kolego i mnie z tego powodu źle zrozumiałeś, albo to jednak ja jestem małolata i źle się wysłowiłam;)

uściślę zatem, 'dziecko drogie';):
pytam się nie o to czy podać swoje dane do realizacji formalności, typu imię nazwisko i numer konta

a pytam się o to, czy moje dane będą się wyświetlały w profilu po prostej rejestracji, tej na samym początku, ale może ja czegoś nie kapuję?

no źle się wysłowiłam, to dlatego, że jeszcze sie nigdzie nie na żadnym stocku nie logowałam, na razie czytam i czytam i chyba wzrok stracę, tym bardziej że angielski znam słabo, pozostaje mi na razie zacząć od stoceksperta, tam mówią do mnie w moim pięknym ojczystym języku i to jest to co lubię

potem się pomartwię o inne stocki, może ktoś jakiegoś linka podrzuci gdzie są jakieś "gotowce" albo co?
;)

pozdrawiam ja małoletnia;)

miszaqq
29-07-2007, 14:54
:lol: tiaa, najlepiej anonimowo, po polsku i pieniazki na ksiazeczke w PKO BP

zaczynam sie martwic tym ze glownymi nowosciami w 40D bedzie 10mpix, odkurzacz i j.polski w menu - bo widac ze szanse na wzrost sprzedazy po wprowadzeniu tegoz jezyka sa spore :lol:

McKane
29-07-2007, 15:28
albo to ty masz za mało latek kolego i mnie z tego powodu źle zrozumiałeś, albo to jednak ja jestem małolata i źle się wysłowiłam;)

uściślę zatem, 'dziecko drogie';):
pytam się nie o to czy podać swoje dane do realizacji formalności, typu imię nazwisko i numer konta

a pytam się o to, czy moje dane będą się wyświetlały w profilu po prostej rejestracji, tej na samym początku, ale może ja czegoś nie kapuję?

no źle się wysłowiłam, to dlatego, że jeszcze sie nigdzie nie na żadnym stocku nie logowałam, na razie czytam i czytam i chyba wzrok stracę, tym bardziej że angielski znam słabo, pozostaje mi na razie zacząć od stoceksperta, tam mówią do mnie w moim pięknym ojczystym języku i to jest to co lubię

potem się pomartwię o inne stocki, może ktoś jakiegoś linka podrzuci gdzie są jakieś "gotowce" albo co?
;)

pozdrawiam ja małoletnia;)

Sprawa jest prosta ... jesli chcesz sprzedawac zdjecia musisz podac wszystkie dane i wyslac skan dokumentu tozsamosci. Przynajmniej na tych stokach z ktorymi ja mialem do czynienia. Innej mozliwosci nie ma bo w gre wchodza pieniadze. Pozdrawiam

hyzop
29-07-2007, 16:06
i jeszcze mam pytanie:

Oczywiście można sobie wybrać nazwę, choćby tak jak " matka wariatka" ale dane do rejestracji musza być prawdziwe i to z paszportu, bo nasz dowód osobisty, to jakiś regionalny dokument.

sergi
29-07-2007, 17:21
i jeszcze mam pytanie:

Oczywscie jest tak jak hyzop napisał, szeroka publika nie będzie znała Twoich danych personalnych a jedynie Twoj nick.
Natomiast dane podczas rejestracji muszą być prawdziwe

fotoaloja
29-07-2007, 19:02
Oczywscie jest tak jak hyzop napisał, szeroka publika nie będzie znała Twoich danych personalnych a jedynie Twoj nick.

no o to mi się rozchodziło, dzięki, jeszcze tylko kurde skąd ja wezmę 'na jutro' ten paszport cholera jasna:D
strasznie sie napaliłam na te stocki, ale paszportu nie mam, nie wystarczy dowód?
czytałam w tym wątku gdzieś wcześniej, że tylko na shutterstocku czy na wszystkich musi być ten głupi paszport?

no to jutro idę wyrabiać paszport, a miałam sobie dłużej pospać;(
pozdros:)

robgr85
29-07-2007, 19:20
no o to mi się rozchodziło, dzięki, jeszcze tylko kurde skąd ja wezmę 'na jutro' ten paszport cholera jasna:D
strasznie sie napaliłam na te stocki, ale paszportu nie mam, nie wystarczy dowód?
czytałam w tym wątku gdzieś wcześniej, że tylko na shutterstocku czy na wszystkich musi być ten głupi paszport?

no to jutro idę wyrabiać paszport, a miałam sobie dłużej pospać;(

z tego co pamietam to nie na wszystkich jest on wymagany, bezwzględnie wymagają istockphoto, shutterstock, 123rf i chyba... nie pamietam :P istockphoto masz po polsku, ale mają dość mocną selekcję... reszta z serwisów do których adresy znajdziesz w mojej stopce nie wymaga paszportu.

Pozdrawiam,

fotoaloja
29-07-2007, 21:12
dz.:)

i co, jakie już masz zarobki robgr85 będąc na tylu stockach?
:)

robgr85
30-07-2007, 05:57
dz.:)

i co, jakie już masz zarobki robgr85 będąc na tylu stockach?

w sumie to wyjdzie coś koło 30$ :P - nie tyle kasa jest ważna a raczej satysfakcja.

ale galerie mam małe, zależnie od serwisu - do 80 zdjęć, myślę że ten wynik jak na niecałe dwa miesiące przy takiej liczbie zdjęć nie jest najgorszy... Generalnie cieszy mnie idea połączenia hobby z pożytecznym (a dodatkowo dochodzi świadomość że przygotowanie zdjęcia będzie procentowało jeszcze dla mnie przez wiele lat :) ).

pozdr.

fotoaloja
30-07-2007, 07:58
no jak na początek to pewnie dużo, nie wiem, bo ja jeszcze nie zarobiłam ani centa na zdjęciach nigdy w życiu;D

Generalnie cieszy mnie idea połączenia hobby z pożytecznym
no mnie by też to odpowiadało BARDZO, dlatego nie poddam się łatwo pomimo bycia początkującą 'fotografką' i słabej znajomości angielskiego:)

(a dodatkowo dochodzi świadomość że przygotowanie zdjęcia będzie procentowało jeszcze dla mnie przez wiele lat ).
a wiecie, że właśnie ta kwestia budzi moją największą wątpliwość
skoro fotki mają największe branie pierwszego dnia, bo są w nowościach i wtedy najłatwiej je znaleźć, to za 5 lat może będą już tak głęboko, że nie przyniosą zbytniego dochodu, nie mówię już o tym, ile taki serwis będzie miał wtedy zdjęć, chociaż sądzę, że po jakimś czasie wywalają te fotki które nie mają 'wzięcia"?
zatem trzeba robić te zdjęcia ciągle nowe i wrzucać i wrzucać
ale ileż można pstrykać truskawek w kieliszku i takich tam, to przecież może zmęczyć chyba i wyczerpią się pomysły?
nie wiem, bo ja na razie pomysły mam, gorzej z ich techniczną realizacją;)

sergi
30-07-2007, 10:23
a wiecie, że właśnie ta kwestia budzi moją największą wątpliwość
skoro fotki mają największe branie pierwszego dnia, bo są w nowościach i wtedy najłatwiej je znaleźć, to za 5 lat może będą już tak głęboko, że nie przyniosą zbytniego dochodu, nie mówię już o tym, ile taki serwis będzie miał wtedy zdjęć, chociaż sądzę, że po jakimś czasie wywalają te fotki które nie mają 'wzięcia"?

Ja zacząłem sprzedawać zdjęcia w microstokach relatywnie niedawno bo w połowie marca tego roku. Wydaje mi się jednak że mając naprawde dobre zdjęcia będziemy je sprzedawać przez wiele wiele lat. Moją najlepszą fote sprzedaje kilka razy dziennie na shutterstocku od marca i jak na razie nie widać oznak słabnięcia zainteresowania. A zdjęcie to jest słabiutkie w porównaniu z najlepszymi.

Hallgerd
30-07-2007, 11:00
Z tym największym braniem przez pierwsze dni to jest prawda w odniesieniu do stocków opartych o subskrybcję, szczególnie shutterstock. Tam rzeczywiście większość dochodów tworzą nowe zdjęcia. Jednak jeśli jakieś ściągnie się wystarczająco dużo razy (kilkadziesiąt) to plasuje się wyżej w wysukiwaniu od najpopularniejszego i sprzedaje się ciągle. Moje niebieskie bombki, które sprzedawały się rewelacyjnie przez pierwszy tydzień (ładowałam przed świętami) sprzedają się dalej, mimo że to nie sezon. Na innych stockach efekt ten jest mniej odczuwalny lub prawie wcale.
Pracuję na stockach ponad rok, i rzeczywiście najbardziej boję się o wyczerpanie pomysłów, na razie odpukać same mi się roją w głowie i tylko nie mam czasu na realizację wszystkich. W ostateczności można przeglądać najlepiej spzedające się i szukać inspiracji.

robgr85
30-07-2007, 13:03
dobre zdjęcia będą się sprzedawać. Nie ma innej opcji - nie zapominaj że ludzie ich szukający kożystają z wyszukiwarki, jeśli masz dobrze dobrane słowa kluczowe to osoba szukająca konkretnego zdjęcia ma duże szanse znaleźć właśnie twoje (bo wątpie że w bazie zawierającej 3mln zdjęć będzie szukać dwoma wyrazami kluczowymi, znacznie częściej będzie to kombinacja kilku/kilkunastu wyrazów).

Pozdrawiam,

Hallgerd
30-07-2007, 14:56
Właśnie o tym pisałam, jak uda się zrobić zdjęcie-hit to będzie sie sprzedawało. Po prawie dwóch latach zauważyłam po prostu, że trochę inaczej wygląda struktura downloandów na stronach opartych o subskrypcję a inaczej na tych o pojedyńcze kredyty. Na tych pierwszych kupujący często ściągają zdjęcia niejako na zasadzie "a może się kiedyś przyda", żeby wyczerpać limit. Dlatego unikają ściągania starych zdjęć, bo przy dziesiątkach sztuk łatwo zapłacić dwa razy za to samo. Z wyszukiwarki korzystają kiedy szukają zdjęć do konkretnego projektu. Stąd część mojej sprzedaży tam to zdjęcia stare, widocznie komuś do czegoś potrzebna a część nowe, ściągane po kilka, kilkanaście razy dziennie przez pierwszy tydzień. Na stronach opartych o kredyt, zdjęcia ściągają się "równomiernie" nie ma tego efektu, że nowe sprzedają się lepiej.

fotoaloja
30-07-2007, 16:09
no mimo 'wątpliwości', które jak widzę już mi rozwialiście;) zrobiłam fotkę do paszportu, jutro pojutrze papiery złożę i kupiłam dwie lampy halogenowe
przed chwilą wyłamałam w jednej fragment służący do manipulacji:D, bo jakoś badziewnie chyba zrobione to było, ale nie szkodzi, świeciła chyba będzie ta lampa, zobaczę potem
ten stół beztlenowy, yyyyy, znaczy bezcieniowy ;) sobie też zrobię chyba domowymi sposobami, namiot udziergam na szydełku, i heja, zarabiać miliony, rzucę wtedy pracę i niech się wszyscy ode mnie odchrzanią, zamknę się w mojej ciemni czy pracowni czy cokolwiek to będzie i już do końca życia będę zdrowa, bogata bogata bogata i szczęśliwa;D
ech, pomarzyłam sobie, trzeba jednak iść i się uczyć robić te zdjęcia, pozdrawiam:)

p.s.
czy stół bezcieniowy to wam się przydaje czy wystarcza dobry namiot?

robgr85
30-07-2007, 16:16
dobry namiot powinien wystarczyć. odnośnie halogenów - lepiej odłożyć pare złotych i kupić "żarówki błyskowe" czy jakoś tak... z tego co pamietam To Ty pisałaś że chcesz sobie jakiś nowy aparat kupić. Dużo wygodniej będzie Ci się fotki do stocków strzelało jeśli będzie można w nim ustawić ręcznie balans bieli, opcja 'custom white balance' naprawdę się przydaje.

Hallgerd
30-07-2007, 16:27
Ja mam kawał brystolu i jedną 580-tkę z teletransmiterem. Jako doświetlenie okno. Rok temu ośietlenie główne - okno - doświetlałam blendą wykonaną domowym sposobem lub nawet lampką wbudowaną. Jesienią kupuję drugą 580.Zasadniczo zaczynałam mając tylko 350 i tamrona. Potrzebne rzeczy dokupowałam już z zysków.

fotoaloja
30-07-2007, 19:13
żarówki błyskowe?

co to?

na razie kupiłam i tak za dużo, kiedy jeszcze nawet nic nie zarobiłam, hiehie, te lampy wzięłam w takiej damskiej wersji z kabelkiem i wtyczką, żebym nie musiała sama tego składać jak co niektórzy, więc były droższe niż te z linka poniżej:
http://cyberfoto.pl/acyfrowe/t-75493.html

mam bibułę białą na początek i stare pożółkłe prześcieradło;D

nowy aparat?
nie, na razie mnie nie stać, poza tym najpierw potrzebny mi lepszy komputer, bo żeby tak duże pliki (przy waszych i tak małe) obrobić na moim komputerze 866 MHz i 128 RAM, czy chociażby otworzyć jeden i zamknąć w byle jakim programie graficznym, to trzeba mieć anielską cierpliwość, wrrrr, marzy mi się szybszy sprzęt, chciałabym na niego zarobić ...

a zdjęcie np. policjanta stojącego tyłem wymaga podesłania jego zgody na piśmie?

a czy zdjęcie dowodu wystarczy czy to musi być zeskanowane?

może już była tu taka info, ale chyba przeoczyłam, albo nie było

fajne masz te kompozycje Hallegerd:)

my kobiety mamy takie pierdołki, a facety samoloty i sport;)

robgr85
30-07-2007, 20:18
żarówki błyskowe?

co to?

na allegro wpisz "żarówka błyskowa" - takii jakby bardzo okrojony flash, który zasilasz jak żarówkę, wyzwalasz albo z kabla albo fleszem aparatu

nowy aparat?
nie, na razie mnie nie stać, poza tym najpierw potrzebny mi lepszy komputer, bo żeby tak duże pliki (przy waszych i tak małe) obrobić na moim komputerze 866 MHz i 128 RAM, czy chociażby otworzyć jeden i zamknąć w byle jakim programie graficznym, to trzeba mieć anielską cierpliwość, wrrrr, marzy mi się szybszy sprzęt, chciałabym na niego zarobić ...

to ktoś inny pisał o kupnie aparatu. pomyłka :P

a zdjęcie np. policjanta stojącego tyłem wymaga podesłania jego zgody na piśmie?

jak nie widać jego twarzy to 'model release' nie jest potrzebny

nie rozumiem w jakim kontekście pytasz o zdjęcie dowodu.

Pozdr,

Viracocha
30-07-2007, 20:25

Zdjęcie może być

Hallgerd
30-07-2007, 20:29
Fotoaloja najlepiej najpierw spróbuj. Po co niepotrzebnie masz się wpędzać w koszty. Ja kupiłam aparat nie jako inwestycję tylko dla siebie, na stocki trafiłam przypadkiem i nie kupiłam ani żaróweczki, ani kawałeczka brystolu za 2 złote z pieniędzy zarobionych gdzie indziej. Moja koleżanka kupiła sprzęt, zrobiła parę zdjęć i uznała, że ten sposób zarabiania nie dla niej. Jak Ci się to spodoba, to zyski będą za parę miesięcy a wtedy kupisz sobie co chcesz ( i nowy komputer i aparat i wyposażenie studia)

A Twój scenariusz o rzucaniu pracy za rok, dwa całkem realny. Ja nie mam odwagi. Zawsze co etat to etat i w rezultacie ciągnę dwa

fotoaloja
30-07-2007, 21:30
ojej:)
ja ciągnę dwie prace, jedna fajna, druga do bani i tę do bani: nudna, zła atmosfera i mała kasa ->>>chciałabym bardzo zmienić na inną, lepszą

i też tu trafiłam przypadkiem:), no prawie, bo kolega odrzucił linka, choć sam się tym nie zainteresował jak na razie chyba
oczywiście, że aparat kupiłam dla siebie, około rok temu, nie planowałam zarabiania na zdjęciach:)
latałam po polach i pstrykałam fotki na automacie głównie (które mi zresztą wcięło jak padł dysk niedawno, a miałam kilka naprawdę ciekawych ujęć, szlag by to ...)
ani czasu nie miałam ani jakoś zapału do nauki o tym co to jest przesłona i czas naświetlania, troszkę się tylko tym bawiłam, ale zawsze automat mi sie wydawał lepszy ode mnie;)
no ale jak poczytałam niedawno o tych zarobkach na stockach, to mam już za sobą trochę ćwiczeń i sporo lektury o tym fotkowaniu
doszłam do wniosku, że kasa i szansa, że odejdę z drugiej nudnej pracy to świetna mobilizacja do nauki fotografii
i myślę, że stockowanie chyba nie przeszkodzi w tym, żeby kiedyś być kimś, kto jest artystą-fotografem i sprzedaje fotkę za 2000,00, ale w sumie z tego co wiem, można sobie wrażliwość nieco na takiej komercji zjechać ... trudno, żyć artysta też musi i żreć;D
nic już więcej nie będę kupować do tych zdjęć
sfotografowałam babkę, i na dziś koniec, bo baterie mi się wyczerpały

z tą bielą to makabra, muszę poczytać o co to chodzi

dzięki za podpowiedzi, jesteście tak mili, że zaczynam się zastanawiać, jakie macie korzyści z tego pomagania początkującym;PPP
*sfotografowałam babkę

taką upieczoną, nie kobietkę;)
* i zły link dałam wcześniej o tych lampach, miał być ten:
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/60535-namiot-bezcieniowy-by-asot.htm?highlight=nomi

titit
31-07-2007, 08:51
doszłam do wniosku, że kasa i szansa, że odejdę z drugiej nudnej pracy to świetna mobilizacja do nauki fotografii
i myślę, że stockowanie chyba nie przeszkodzi w tym, żeby kiedyś być kimś, kto jest artystą-fotografem i sprzedaje fotkę za 2000
ja bym jednak radzil traktowac to jako hobby a nie nastawiac sie na te setki tysiecy na koncie ze stockow a i jeszcze dobrze sie wyuczyc ze wrazie czego znajdzie sie jakas prace :) ostroznosc ponad wszystko!!

Hallgerd
31-07-2007, 09:23
Setki tysięcy to może nie (no chyba, że ogromny talent), ale te parę tysięcy złotych to spokojnie.

titit
31-07-2007, 09:26
Setki tysięcy to może nie (no chyba, że ogromny talent), ale te parę tysięcy złotych to spokojnie.Powiadasz parę tysięcy pln-ów ale czy na na rok czy co miesiąc? bo to tez jest różnica :?:

Hallgerd
31-07-2007, 09:38
W tej chwili wyciągam 1200-1300$ miesięcznie. Nie pracuję na stockach w pełnym wymiarze godzin. Pracuję na pełny etat w szkole, mam 3 małych dzieci, więc na stocki zostają mi niedziele ( w soboty doprowadzam mieszkanie do porządku, piorę itp. ) i noce. Da się.

fotoaloja
31-07-2007, 09:39
no liczę że moja pomysłowością nadrobię braki techniczne
lubię robić zdjęcia, to chyba nie stanie się to męczące i może zostać hobby:), którym sobie zarobię
na razie bardzo mi się podoba, nawet jak wszystko na fotce mam żółte i nie wiem jak tą biel uzyskać
(podalibyście jakiegoś linka jak tę biel uzyskać, bo kompozycji mam dużo w głowie, przewijają się jak na taśmie, ale co z tego, jak nie umiem tego zrobić od strony technicznej)

parę tysięcy to by była dla mnie f o r t u n a, ja z tych dwóch łączonych prac wyciągam ledwo ponad tysiąc, bo w żadnej nie ma całego etatu, ech, to by było zbyt piękne, żebym zarabiała na fotkach np. 2 tysiące i sobie spokojniutko szła na popołudnie do tej mojej lepszej pracy, a o tej gorszej zapomniała raz na zawsze:)
z etatu przecież nie warto rezygnować, bo na emeryturę trzeba sobie zapracować, choć w naszym kraju to kto wie co to będzie ......
;)

Pracuję na pełny etat w szkole

hieh, koleżanka po fachu:)
ja też uczę, właśnie z tej pracy nie chcę odejść:)

titit
31-07-2007, 09:50
W tej chwili wyciągam 1200-1300$ miesięcznie. Nie pracuję na stockach w pełnym wymiarze godzin. Pracuję na pełny etat w szkole, mam 3 małych dzieci, więc na stocki zostają mi niedziele ( w soboty doprowadzam mieszkanie do porządku, piorę itp. ) i noce. Da się.
No to jestem mile zaskoczony ze mozna takie pieniadze na tym zarobic :) Tylko mysle ze jednak lekka inwestycka w sprzet by sie przydala mimo wszystko, bo skoro jest mozliwosc zwrotu kosztow a i tak czlowiek ma zamiar sobie dokupic to czy tamto to po co czekac kolejny rok jak mozna wydac i juz pstrykac :) powiedz mi jakich szkiel uzywasz do tych stockowych fotek i w jakie warto zainwestowac bo wlasnie jestem przed kupnem, dzieki z gory, pozdr

Reno
31-07-2007, 09:52
Fotoaloja, grunt to silna motywacja :).
Ja biel uzyskuję przepalając tło - tzn. daję ekspozycję na plus tak, żeby tło było kompletnie wypalone. Łatwo wychodzi przy ciemnych przedmiotach.

Hallgerd, Ty żyjesz?????? ;)

pazurek
31-07-2007, 10:03
Przepalacie tlo a potem wolacie RAW z ekspozycja na minus?

Mam pytanie do posiadaczy zarowek blyskowych, jak radzicie sobie w momentach gdy daja za mocne swiatlo? Juz przy dwoch 45Ws ustawionych po lewej i prawej stronie namiotu swiatla jest tyle ze musze robic na 1/125 i F/11... nakladacie jakies kalki techniczne? Dodajecie warstwe materialu?

Hallgerd
31-07-2007, 10:04
Cześć Reno, wczoraj wróciłam od mamy. Zero internetu.

Pisałam wyżej, do martwych natur tamron 28-75 , lampa 580 w sufit - mam biały sufit, prawie białe ściany i białe meble w kuchni. Balans bieli użytkownika ustawiany na to białe tło. Brytol. Problemy są przy rzeczach o małej podstawie i większej górze, bo daje to brzydkie cienie. Wtedy trzeba inaczej kombiować. Idealnie byłoby mieć więcj źródeł światła i tło przepalać o 2 działki w stos. do głównego motywu. Ja ratuję się PSuciem. Przepalam na poziomach, albo w ostateczności warstwy, gumka i biały pędzelek. W inwestycje bym na początek nie wchodziła, chyba że ktos ma kasę i tak czy tak by kupił dla siebie. Przez pierwsze miesiace polegałam tylko na świetle dziennym. Martwe natury na podwórku w pochmurny dzień lub w cieniu. Światło idealnie rozproszone, tylko sąsiedzi dziwnie patrzą, ale już się przyzwyczaili. Teraz oczywiście chcę dokupić drugą lampę i canon 100 makro, ale pewnie w listopadzie, pieniądze poszły na wakacje, a kolejne pójdą na podręczniki i mundurki dla dzieci.

titit
31-07-2007, 10:05
Fotoaloja, grunt to silna motywacja :).
Ja biel uzyskuję przepalając tło - tzn. daję ekspozycję na plus tak, żeby tło było kompletnie wypalone. Łatwo wychodzi przy ciemnych przedmiotach
A przy jesnych przedmiotach to co wtedy? photoshop? :)

Dominik
31-07-2007, 10:08
Pracuję na pełny etat w szkole, mam 3 małych dzieci, więc na stocki zostają mi niedziele ( w soboty doprowadzam mieszkanie do porządku, piorę itp. ) i noce. Da się.

Gratuluję i jestem pełen szacunku dla Ciebie.
Życzę co najmniej 1000 pobrań na każdym stocku dziennie:grin: .
Mnie się nie udało.
Pozdrawiam.

titit
31-07-2007, 10:17
Mnie się nie udało dlaczego? co sie stalo ze polegles? :(

fotoaloja
31-07-2007, 10:49
Hallgerd

tło przepalać o 2 działki w stos. do głównego motywu

możesz mi to troszkę objaśnić?

Balans bieli użytkownika ustawiany na to białe tło

czy to oznacza, że 'próbkę bieli' sobie ustawiam na białe tło i potem pstrykam?
(jesu, jaka ja ciemna jestem;P)

rozumiem, że tam, gdzie nie da się nic innego, poprawiasz w photoshopie, na warstwach np.
ok., dziś przy dziennym świetle wyszło mi lepiej chyba, szkoda, że nie mam białych szaf, trzeba będzie je dokupić;DDD
dzięki za pomoc:)

Alzail
31-07-2007, 11:20
A ja mam małe pytanko, fotka poniżej jest że tak powiem, poprawnie zrobiona jako właśnie powiedzmy fotka do stocków? Tak na prawde fotka mi była potrzebna do Allegro, ale tak się zapytam :) pewnie zaraz usłyszę że jest do bani :D ( Pomijajcie fakt banalnego kadru )

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.warem-s.pl/filip/allegro/trymer/1.jpg)

titit
31-07-2007, 11:47
A ja mam małe pytanko, fotka poniżej jest że tak powiem, poprawnie zrobiona jako właśnie powiedzmy fotka do stocków? Tak na prawde fotka mi była potrzebna do Allegro, ale tak się zapytam :) pewnie zaraz usłyszę że jest do bani :D ( Pomijajcie fakt banalnego kadru )
Moim zdaniem chyba jest ok tylko bym zlikwidowal ten cien z przodu foty ale to tylko moje zdanie a najlepiej niech sie wypowiedza fachmeni :)

robgr85
31-07-2007, 11:50
No to jestem mile zaskoczony ze mozna takie pieniadze na tym zarobic :) Tylko mysle ze jednak lekka inwestycka w sprzet by sie przydala mimo wszystko, bo skoro jest mozliwosc zwrotu kosztow a i tak czlowiek ma zamiar sobie dokupic to czy tamto to po co czekac kolejny rok jak mozna wydac i juz pstrykac :) powiedz mi jakich szkiel uzywasz do tych stockowych fotek i w jakie warto zainwestowac bo wlasnie jestem przed kupnem, dzieki z gory, pozdr

ale koleżanka ma ponad 1000 fotek w galerii... zanim napstrykasz taką ilość to trochę czasu minie i z początku musisz przygotować się na mniejsze zyski.

A ja mam małe pytanko, fotka poniżej jest że tak powiem, poprawnie zrobiona jako właśnie powiedzmy fotka do stocków? Tak na prawde fotka mi była potrzebna do Allegro, ale tak się zapytam pewnie zaraz usłyszę że jest do bani ( Pomijajcie fakt banalnego kadru )

wykadruj i będzie ok... nawet bez tego powinni zaakceptowac na większości stocków

Pozdr

Alzail
31-07-2007, 11:58
wykadruj i będzie ok... nawet bez tego powinni zaakceptowac na większości stockówPozdr

Tzn, ciąć ile wlezie ? :)

Dominik
31-07-2007, 12:01
dlaczego? co sie stalo ze polegles? :(

Bo przydało by się, aby doba miała 36 h lub jeszcze lepiej 48 h :-P .
Poza tym, napływ fotek na stocki jest ostatnio przytłaczający, co odbija się
na ilości DL. Trzeba cały czas uzupełniać galerię, co wymaga sporo czasu.

titit
31-07-2007, 12:02
ale koleżanka ma ponad 1000 fotek w galerii... zanim napstrykasz taką ilość to trochę czasu minie i z początku musisz przygotować się na mniejsze zyski.
No wiem ze ma "pare" tych fotek ale mi chodzilo o zainwestowanie w jakies szkla ktorymi mozna pstrykac takie foty i od razu zapytam czy 50/1.8 , 100/2.8 macro nadadza sie do takich sesji czy moze warto zainwestowac w inne a jesli inne to jakie? pozdr

Poza tym, napływ fotek na stocki jest ostatnio przytłaczający, co odbija się na ilości DL. Trzeba cały czas uzupełniać galerię, co wymaga sporo czasu.
Nie siedze jeszcze w tym mozna powiedziec wcale z przyczyny kompletowania sprzetu ale moge sie jedynie domyslac co sie dzieje jak ludzie wyczili ze na tym mozna zarobic te "pare" groszy :)

robgr85
31-07-2007, 12:24
Jedno jest pewne - najlepszy moment do wkroczenia w microstock był jakieś 5 lat temu... niemniej dając dobre słowa kluczowe nasze fotki nadal będą łatwo odnajdywalne przez wyszukiwarkę...

titit
31-07-2007, 12:30
Jedno jest pewne - najlepszy moment do wkroczenia w microstock był jakieś 5 lat temu... niemniej dając dobre słowa kluczowe nasze fotki nadal będą łatwo odnajdywalne przez wyszukiwarkę...
Oczywiscie masz racje ale kto to wiedzial ze to tak sie rozwinie a wielu ludzi nie stac bylo na sprzet do fotografowania :( teraz troche sie sytuacja zmienila na rynku ale i tak nie jest tak kolorowo i wystarczy sobie poczytac nasze forum aby sie przekonac jak ludzie odkladaja grosz do grosza aby cos kupic, a jakich Ty uzywasz obiektywow jesli mozna spytac do swoich zdjec stockowych?

robgr85
31-07-2007, 14:02
Oczywiscie masz racje ale kto to wiedzial ze to tak sie rozwinie a wielu ludzi nie stac bylo na sprzet do fotografowania :( teraz troche sie sytuacja zmienila na rynku ale i tak nie jest tak kolorowo i wystarczy sobie poczytac nasze forum aby sie przekonac jak ludzie odkladaja grosz do grosza aby cos kupic, a jakich Ty uzywasz obiektywow jesli mozna spytac do swoich zdjec stockowych?

jak na razie to większość moich fot jest zrobiona kitowym obiektywem (ef-s 18-55 3.5-5.6 II). Niemniej planuję sobie w najbliższym czasie zafundować ef 50mm@1.4, i pewnie będzie wykożystywany znacznie częściej niż obecny.

Pozdr.

titit
31-07-2007, 14:51
jak na razie to większość moich fot jest zrobiona kitowym obiektywem (ef-s 18-55 3.5-5.6 II). Niemniej planuję sobie w najbliższym czasie zafundować ef 50mm@1.4, i pewnie będzie wykożystywany znacznie częściej niż obecnyaha, ja caly czas sie zastanawiam wlasnie nad 50/1.8 lub 50/1.4 lub 100/2.8 i juz mam taki metlik od tego myslenia i czytania ze w tym to nie chodzi najlepiej a w tym tamto itd ze az mnie glowa boli :) i tak bede musial zapodac sobie to cacko na raty bo to troche kasiory jest zeby tak na raz wywalic :( a jakich lamp uzywasz? czy tak jak wszyscy jakies blyskowe, czy zwykle halogeny a moze tak jak Hallgerd swiatlo dzienne?

Alzail
31-07-2007, 14:57
robgr85, możesz rozwinąć swoją wypowiedź odnośnie mojej fotki? Chodzi o to żeby na zdjęciu było jak najmniej tła, kadr ma być ciasny?

Eryk
31-07-2007, 14:59
Wg mnie, idealnym szkłem stockowym jest 100 2.8, choć i tak wiekszość robi 50 1.4/1.8.

Czasem przyda się podejsć bliżej ;)

robgr85
31-07-2007, 15:52
robgr85, możesz rozwinąć swoją wypowiedź odnośnie mojej fotki? Chodzi o to żeby na zdjęciu było jak najmniej tła, kadr ma być ciasny?

trochę źle to określiłem. Możesz zostawić tak jak jest, możesz też przyciąć żeby zajmował cały kadr ale nie tracił cieni. Ja natomiast dodałbym z po 5%-10% więcej przestrzeni z lewej i z dołu. Może i brzmi to dziwnie, ale dużo ładniej będzie wyglądać.

aha, ja caly czas sie zastanawiam wlasnie nad 50/1.8 lub 50/1.4 lub 100/2.8 i juz mam taki metlik od tego myslenia i czytania ze w tym to nie chodzi najlepiej a w tym tamto itd ze az mnie glowa boli i tak bede musial zapodac sobie to cacko na raty bo to troche kasiory jest zeby tak na raz wywalic a jakich lamp uzywasz? czy tak jak wszyscy jakies blyskowe, czy zwykle halogeny a moze tak jak Hallgerd swiatlo dzienne?

ja myślę o 50tce, bo też sporo portretów/stocków zawierających całe postacie będę w warunkach 'domowych' strzelać, a z 100ką bym się nie zmieścił.

odnośnie lamp to najchętniej strzelam przy świetle dziennym z reflektorem (blendą) tak aby całość ładnie doświetlić. Niestety czasem to nie wystarcza - na razie mam kilka halogenów, w najbliższej przyszłości planuję sobie sprowadzić kilka żarówek błyskowych.

Pozdrawiam,
Robert

fotoaloja
31-07-2007, 17:27
ej, no to przestańcie już tak mocno reklamować te stocki w swoich stopkach, bo nam za duża konkurencja się zrobi i doopa będzie blada;D

titit
31-07-2007, 18:37
ej, no to przestańcie już tak mocno reklamować te stocki w swoich stopkach, bo nam za duża konkurencja się zrobi i doopa będzie blada;D
czy to dyskusja na temat watku? mysle ze od ustawiania ludzi sa moderatorzy jesli cos jest nie tak !!

fotoaloja
31-07-2007, 19:53
przecież żartuję, nikogo nie ustawiam, wyluzuj:D

Alzail
01-08-2007, 00:14
Jeszcze jeden ważny aspekt, przynajmniej dla mnie..

Czy ktoś nie mając 18 lat rejestrował się na jakimś ze stockow? Wiem że na Istock może się udać takie coś, że zarejestruje się na np. moją mamę i wyśle jej dowód tożsamości, a później zmienię dane na swoje. Może ktoś próbował takich "praktyk" bądź może po prostu na niektórych stockach można się rejestrować nie mając 18 lat?

fotoaloja
01-08-2007, 00:51
a ja mam jeszcze zupełnie takie 'dziwne' zapytanie, mianowicie:

czy jak się wysyła pierwsze zdjęcia, te potrzebne do rejestracji, to już one mają mieć te wszystkie słowa kluczowe i wymagania itp.?
czy np. jakieś stare, nieobrobione pod kątem stocka lepiej dać, czy już robić fotki "pod nich"?

Alzail
01-08-2007, 01:15
Według mnie to chyba te pierwsze fotki decydują o tym czy Cię przyjmą czy nie więc chyba te fotki muszą być najlepsze :) (opieram się tylko na tym co tu wyczytałem)

fotoaloja
01-08-2007, 01:35
no ale mi chodzi o to czy mają już mieć te słowa kluczowe itp., czy tylko takie do oceny tego co ja robię mają się nadawać, a nie do wystawienia na stocku

robgr85
01-08-2007, 02:25
a ja mam jeszcze zupełnie takie 'dziwne' zapytanie, mianowicie:

czy jak się wysyła pierwsze zdjęcia, te potrzebne do rejestracji, to już one mają mieć te wszystkie słowa kluczowe i wymagania itp.?
czy np. jakieś stare, nieobrobione pod kątem stocka lepiej dać, czy już robić fotki "pod nich"?

powinny spełniać wszystkie wymagania. Jeśli je zatwierdzą to i tak pewnie będziesz chciała je potem dodać do swojej galerii.

Z tego co pamietam to jeśli (nie pamietam dokladnie ilosci) 3 razy sie nie powiedzie np na istocku złożenie aplikacji to będziesz mieć jakieś 3miech/miech(nie pamietam:P) na przemyślenie co było nie tak :P

Czy ktoś nie mając 18 lat rejestrował się na jakimś ze stockow? Wiem że na Istock może się udać takie coś, że zarejestruje się na np. moją mamę i wyśle jej dowód tożsamości, a później zmienię dane na swoje. Może ktoś próbował takich "praktyk" bądź może po prostu na niektórych stockach można się rejestrować nie mając 18 lat?

po pierwsze - wysyłasz nie dowód a paszport. Nie wiem w czym problem - jeśli zarejestrujesz na mamę to chyba nie zrobi Ciebie w bambuko i nie ucieknie z kasą :P

na sxc.hu możesz się zarejestrować będąc ponizej 18tki, ale tam za darmo fotki udostępniasz... odnośnie stocków to nie mam pojęcia bo nigdy takiego problemu nie miałem.

Alzail
01-08-2007, 11:22
Problem jest taki że nie uśmiecha mi się do końca życia być jako female :P aha i ona nie ma paszportu wyrobionego, ale czytałem że prawko przechodzi. :P

robgr85
01-08-2007, 12:42
Problem jest taki że nie uśmiecha mi się do końca życia być jako female :P aha i ona nie ma paszportu wyrobionego, ale czytałem że prawko przechodzi. :P

no to możesz poczekać :P i robić teraz galerie, przygotowywać zdjęcia, a jak przyjdzie osiemnastka to uploadować na dzień dobry 1000 zdjęć ;)

u mnie na istockphoto i shutterstock ani prawko ani id nie przeszły. paszport i tyle.

3maj się!

gutek
01-08-2007, 14:59
mi id też nie przyjęli a paszport mi stracił ważność 2 miesiące temu więc chyba nie zaryzykuje :D

titit
01-08-2007, 15:35
mi id też nie przyjęli a paszport mi stracił ważność 2 miesiące temu więc chyba nie zaryzykuje :D
ja im wyslalem dowod i paszport ale kazali mi jeszcze raz podeslac paszport i bylo juz ok :)

gutek
01-08-2007, 16:53
ja im paszportu na razie nie podeśle, ładnie tam widać datę wygaśnięcia :D
a na wyrabianie nowego się też jakoś nie zanosi, trzeba będzie się dalej zadowolić istockiem

robgr85
01-08-2007, 17:05
a na wyrabianie nowego się też jakoś nie zanosi, trzeba będzie się dalej zadowolić istockiem

ja bym przeslal mimo wygaśnięcia, a nóż zatwierdzą :P

titit
01-08-2007, 17:06
ja im paszportu na razie nie podeśle, ładnie tam widać datę wygaśnięcia :D a na wyrabianie nowego się też jakoś nie zanosi, trzeba będzie się dalej zadowolić istockiem
to pozostaje Ci jedynie posluchac dobrej rady robgr85 i pstrykac az uzbierasz z 1000 zdjec i ich zasypiesz :) a wtedy od razu z 500$ na konto wpadnie bo to beda same nowosci :mrgreen: :mrgreen:

sergi
01-08-2007, 18:28

Data wygasnięcia nie stanowi raczej problemu... Chodzi o potwierdzenie Twoich danych osobowych.

gutek
01-08-2007, 18:44
to pozostaje Ci jedynie posluchac dobrej rady robgr85 i pstrykac az uzbierasz z 1000 zdjec i ich zasypiesz :) a wtedy od razu z 500$ na konto wpadnie bo to beda same nowosci :mrgreen: :mrgreen:

na istocku jestem już 2 lata i jakoś tych zielonych nie widzę za dużo ale to raczej wina moich umiejętności i braku czasu na zdjęcia stockowe ;-)

a co do paszportu to wysłałem i zobaczymy co będzie :)

titit
01-08-2007, 20:15
na istocku jestem już 2 lata i jakoś tych zielonych nie widzę za dużo ale to raczej wina moich umiejętności i braku czasu na zdjęcia stockowe ;-) a co do paszportu to wysłałem i zobaczymy co będzie :)
nie przesadzaj ze brak umiejetnosci :) to tylko kwestia czasu i pomyslu :) ja co prawda jeszcze nie zaczalem sie bawic takimi zdjeciami bo kompletuje sprzet wiec mam nadzieje ze jak moja maszyna stockowa ruszy to tak szybko sie nie zatrzyma :) pozytywne myslenie sie tez klania :)

gutek
01-08-2007, 20:26
na istocku rewelacją jest sprzedawanie grafik wektorowych, 60% zysku tam mam właśnie z takich prac, ale plików nie mam za dużo wystawionych

Alzail
01-08-2007, 23:34
heh to chyba jednak zarejestruje się na mamę :D

ps: nawet nie wiedziałem że moja mam ma paszport lol

Sielan
02-08-2007, 00:36
Wysłałem paszport, który stracił ważność ponad rok temu i nie było problemów.

titit
02-08-2007, 08:14
Wysłałem paszport, który stracił ważność ponad rok temu i nie było problemów.
to moze oni patrza tylko na adres zamieszkania czy jest dokladnie ten sam na dwóch dokumentach? ;):mrgreen:

fotoaloja
02-08-2007, 12:28
słuchajcie, a czy jest sens pisać w słowach kluczowych całe wyrażenia?
np. jeśli wrzucam gałązkę sosny to czy warto wpisać tak:

pine, branch, pine branch ...... itd.

czyli czy dawać różne możliwości czy po kolei same pojedyncze wyrazy, nie łączyć ich w wyrażenia?
jak myślicie?

robgr85
02-08-2007, 12:34
słuchajcie, a czy jest sens pisać w słowach kluczowych całe wyrażenia?
np. jeśli wrzucam gałązkę sosny to czy warto wpisać tak:

pine, branch, pine branch ...... itd.

czyli czy dawać różne możliwości czy po kolei same pojedyncze wyrazy, nie łączyć ich w wyrażenia?
jak myślicie?

ciekawe pytanie... wydaje mi się że nie jest to konieczne... powtarzasz dwa razy to samo, a w tym miejscu mogłabyś dać jakieś inne słowa-klucze.

fotoaloja
02-08-2007, 13:15
no właśnie, zatem kolejne pytanie: czy istnieje na stockach jakieś ograniczenie ilości słów kluczowych, czy ma to znaczenie w sensie negatywnych jeśli dowalę dużo słów i wyrażeń?
* w sensie negatywnym

pazurek
02-08-2007, 13:19
ciekawe pytanie... wydaje mi się że nie jest to konieczne... powtarzasz dwa razy to samo, a w tym miejscu mogłabyś dać jakieś inne słowa-klucze.

pod warunkiem ze ktos nie bedzie szukal calego wyrazenia wpisujac go w cudzyslowiach:

http://www.shutterstock.com/cat.mhtml?searchterm=pine+branch&x=0&y=0
vs
http://www.shutterstock.com/cat.mhtml?searchterm=%22pine+branch%22&x=0&y=0

sergi
02-08-2007, 13:44
no właśnie, zatem kolejne pytanie: czy istnieje na stockach jakieś ograniczenie ilości słów kluczowych, czy ma to znaczenie w sensie negatywnych jeśli dowalę dużo słów i wyrażeń?
* w sensie negatywnym

są ograniczenia. np na shutter 50 słów, gdzie indziej 85. Ale są.

Zdjęcie może zostać odrzucone z powodu złych słów kluczowych, które nie mają wiele wspólnego z daną fotografią.

fotoaloja
02-08-2007, 14:59
a te słowa kluczowe pisze się po przecinkach?

mam przygotowane słowa, zapisane w notatniku po przecinkach, zanim zapiszę plik w formacie XMP, aby go potem wczytać w photoshopie to mam usunąć przecinki?

nigdy nie robiłam słów kluczowych, a nie chcę osobnego programu do tego, sądzę, że wystarczy photoshop, tylko chcę mieć pewność, że robię wszystko prawidłowo

robgr85
02-08-2007, 17:26
a te słowa kluczowe pisze się po przecinkach?

mam przygotowane słowa, zapisane w notatniku po przecinkach, zanim zapiszę plik w formacie XMP, aby go potem wczytać w photoshopie to mam usunąć przecinki?

nigdy nie robiłam słów kluczowych, a nie chcę osobnego programu do tego, sądzę, że wystarczy photoshop, tylko chcę mieć pewność, że robię wszystko prawidłowo

na mojej stronie masz napisane jak dodawać słowa kluczowe w photoshopie. nie mam pojecia co to format xmp :P, jak wrzucisz wyrazy do photoshopa po przecinkach to samemu zmieni ci je na średniki więc nie masz o co się bać.

pointofview
02-08-2007, 18:16
Czy może ktoś, coś wie o Dreamstinie. Diabli go wzięli czy co...

fotoaloja
02-08-2007, 18:17
ech, ja chyba coś namieszałam z tym dodawaniem słów kluczowych:(

Hallgerd
02-08-2007, 18:29
Dreamstime diabli wzięli.
Tu (http://www.microstockgroup.com/index.php?topic=2187.msg18542;topicseen#new) jest wątek na ten temat. Achilles to jeden z ichnich adminów. Mam nadzieję, że szybko to naprawią, bo czekam na przelew od nich.

Reno
02-08-2007, 19:02
No to miałam szczęście - mieliśmy dzisiaj wyjeżdżać więc porobiłam pay requesty na stockach w poniedziałek :).

kucza21
02-08-2007, 21:26
A ja jestem bardzo zadowolony !! Zarobiłem dzisiaj 1.20 PLN w przeliczeniu na Polską walute .... Więc teraz jestem pewien, że da się zarobić fakt faktem, że zdjęcie ( tylko jedno ) dałem na fotolie 2 miesiące temu. Lecz wykonanie było dziadowskie, ogólnie to było moje pierwsze zdjęcie ... I wiem, że jeśli ktoś ma motywacje i stopniowo się w to " wciągnie " to z pewnością można troche zarobić, dorobić .... Mnie to akurat nie bawi póki co ... Ale dla zmotywowanych z pomysłem osób, lubiących wrzucać, przerzucać, modyfikować itd. itp. jest to na pewno dobra droga ... Dla zaciekawionych oto zdjęcie - http://www.fotolia.com/id/3525096

robgr85
03-08-2007, 12:47
Dreamstime diabli wzięli.
Tu (http://www.microstockgroup.com/index.php?topic=2187.msg18542;topicseen#new) jest wątek na ten temat. Achilles to jeden z ichnich adminów. Mam nadzieję, że szybko to naprawią, bo czekam na przelew od nich.

dreamstime już działa :)

fotoaloja
03-08-2007, 21:01
mam pytanie do sergi'ego:

pisałeś gdzieś wcześniej, że po pierwszym obfitym w ściągnięcia twoich fotek dniu ściągalność spadła już dnia drugiego. czy nadal spada? jak to wygląda w tej chwili?

pytam, bo tak sobie myślę, że może faktycznie dziś już trudniej się w stocki wstrzelić dla zarobku, bo jest zbyt duży napływ nowych fotek

sergi
03-08-2007, 21:35
tak się dzieje tylko na shutterstock ponieważ tam większość kupujących korzysta z subskrypcji. Ktoś już kilka postów wczesniej o tym pisał.
Nadal sprzedaję te zdjęcie które uploadowałem pół roku temu jednak już nie w takich ilościach jak w pierwszych dniach.
Ciągłe wrzucanie nowych zdjęć zdecydowanie poprawia sprzedaż zdjęć starszych.

Na innych stockach jest odmiennie. Początkowo sprzedaz może być niska ale w miare powiększania własnego portfolio sprzedaż rośnie.

Bardzo pomaga gdy dany stock umieści Twoje zdjęcie na stronie głównej. Wtedy sprzedaż wybija się w kosmos :D

Stocki to nadal młody rynek. Wg mnie nie ma sie co przejmować konkurencją. Najważniejże to aby robić dobre zdjęcia a nie gnioty.

PS. polecam poniższą strone. Mnóstwo ciekawych artykułów i informacji!
http://www.microstockdiaries.com/

fotoaloja
03-08-2007, 22:11
Stocki to nadal młody rynek. Wg mnie nie ma sie co przejmować konkurencją. Najważniejże to aby robić dobre zdjęcia a nie gnioty.

no nabrałam optymizmu, tym bardziej, że dziś znalazłam nowy (dla mnie nowy) sposób na tę 'najbielszą biel', teraz to ja mogę pracować, wcześniej mnie cholera brała, wycinałam obiekty różdżką, ech, to była masakra
photoshop jednak jest po prostu the best! bo co sie nie wybieli w pstrykaniu to potem na warstwach się namiesza i białym pędzelkiem dopracuje i heja, jestem dziś wreszcie zadowolona z tego co od kilku dni usiłowałam spreparować
uf:)

no faktycznie ktoś już wcześniej o tym pisał, że tylko na sutterstock z tą subskrypcją tak jest, zapomniałam, no ale przecież mogłam zapytać, przystojne masz zdjęcie, to co sę będę żałować;P

polecam poniższą strone. Mnóstwo ciekawych artykułów i informacji!
http://www.microstockdiaries.com/
tiaaaaaaa, lektura po angielsku:D, heh, najpierw muszę się nauczyć słówek przy dopisywaniu słów kluczowych, może za rok wezmę się za gramatykę a za dwa będę czytać książki w j.ang.
;D

dz.
ile już zarobiłeś:)

robgr85
04-08-2007, 18:00
ile już zarobiłeś:)

;) ;) ;) a co to urząd skarbowy? ;) ;) ;)

Alzail
04-08-2007, 18:30
Ja się muszę pochwalić że na fotolii mam już 5 lub 6 fotek i w każdej jedną odsłonę :D

Co do bieli to ja robie tak: robiąc zdjęcie staram się żeby wyszła biel, a jak nie wyjdzie to biorę białą pipetę w levelsach i klikam w tło :) czasem tylko prześwietla obiekt :D

Jeszcze kilka pytań :)

Czy mogę wysłać dwa różne zdjęcia z identyczną nazwą na jeden serwis?
Dlaczego nie mogę się zalogować na mój ftp na fotoli...? gdy wchodzę w "upload by ftp" pokazuje mi się moje ID i z tego co wyczytałem to login to jest właśnie to ID, a hasło to jest IDhasło ( np. ID = 123456, hasło = 123456mojehaslo ) wpisuję tak i piszę za każdym razem zły login lub hasło... co robię źle?

fotoaloja
04-08-2007, 20:39
a ja się zastanawiam ...
chociaż nawet centa nie zarobiłam jeszcze, ani nawet się nie zarejestrowałam na żadnym stocku ...
hih
czy to jest konieczne to rozliczanie się z dochodów w piach i urzędach? po co?
czy jest to do sprawdzenia, czy ktoś się może doczepić do moich wpływów na konto?
tak sobie dumam, kończąc przygotowania fotek, jutro chcę wreszcie coś wysłać na stockxsperta, mam nadzieję, że sie uda i już będę zaraz bogata;)

z tym białym tłem, to rzadko mi się udaje uzyskać podczas pstrykania, mam problem z ustawieniem oświetlenia, mało miejsca w pokoju, brak statywów, wczoraj wbiliśmy gwoździe w szafę, żeby zawiesić jeden halogen:D, w drugim żarnik się przepalił
nie zamierzam na razie przemeblowywać całego mieszkania skoro nic jeszcze nie wiem czy zarobię cokolwiek
jestem lepsza w grafice na razie, dlatego łatwiej mi w PS-ie uzyskać efekt tła białego, zdjęcia dopiero się uczę robić tak nieco lepiej niż laik:)

ja nie urząd skarbowy, ja tylko tak sobie zapytałam, żeby się choć cudzymi sukcesami nacieszyć;)
*w pitach

arturs
04-08-2007, 21:20
a ja się zastanawiam ...
chociaż nawet centa nie zarobiłam jeszcze, ani nawet się nie zarejestrowałam na żadnym stocku ...
hih
czy to jest konieczne to rozliczanie się z dochodów w piach i urzędach? po co?
czy jest to do sprawdzenia, czy ktoś się może doczepić do moich wpływów na konto?

Pewnie że może się doczepić, kupisz coś - typu samochód czy działka (coś od czego płaci się podatek przy zakupie) i wtedy US może cię zapytać skąd kasa, ty powiesz że z zagranicy - oni spytają z której (nie tylko ciebie - twojego banku też ;) )potem sprawdzą w ichnim USie czy zapłaciłaś podatek i czy w ogóle tam przebywałaś).. i wtedy zamiast 19% zapłacisz 75% czy ile tam jest teraz w KKSie ale zawsze możesz spróbować..

Pozdr

robgr85
04-08-2007, 22:07
Ja się muszę pochwalić że na fotolii mam już 5 lub 6 fotek i w każdej jedną odsłonę :D

Co do bieli to ja robie tak: robiąc zdjęcie staram się żeby wyszła biel, a jak nie wyjdzie to biorę białą pipetę w levelsach i klikam w tło :) czasem tylko prześwietla obiekt :D

Jeszcze kilka pytań :)

Czy mogę wysłać dwa różne zdjęcia z identyczną nazwą na jeden serwis?
Dlaczego nie mogę się zalogować na mój ftp na fotoli...? gdy wchodzę w "upload by ftp" pokazuje mi się moje ID i z tego co wyczytałem to login to jest właśnie to ID, a hasło to jest IDhasło ( np. ID = 123456, hasło = 123456mojehaslo ) wpisuję tak i piszę za każdym razem zły login lub hasło... co robię źle?

zatem - biel w tle:

najlepiej jest ustawić 'custom white balance' w aparacie, jeśli ma taką opcję, potem można obrobić raw'y pobierając pipetą barwy tła i odpowiednio podnosić dla nich krzywe.

odnośnie ftp:

mi ftp na fotoli działa, jak się logujesz to podajesz id jakie Ci podali, a hasło takie samo jakbyś się na stronie logował (z tego co mi się przypomina)

nazwy zdjęć mogą być dokładnie takie same

Pewnie że może się doczepić, kupisz coś - typu samochód czy działka (coś od czego płaci się podatek przy zakupie) i wtedy US może cię zapytać skąd kasa, ty powiesz że z zagranicy - oni spytają z której (nie tylko ciebie - twojego banku też )potem sprawdzą w ichnim USie czy zapłaciłaś podatek i czy w ogóle tam przebywałaś).. i wtedy zamiast 19% zapłacisz 75% czy ile tam jest teraz w KKSie ale zawsze możesz spróbować..

zawsze może powiedzieć że kasę ma z nieżądu, z tego co słyszałem to nie ma przepisów zakazujących sponsoringu/sprzedawania się... nie można sprzedawać innych :P

ja nie urząd skarbowy,

dałem tyle emotek i wziełaś tego posta na poważnie?

Pozdr.
Robert

arturs
04-08-2007, 22:12
zawsze może powiedzieć że kasę ma z nieżądu, z tego co słyszałem to nie ma przepisów zakazujących sponsoringu/sprzedawania się... nie można sprzedawać innych :P

Może, ale jak udowodni skoro bank wykaże że przelewy szły ze Stanów a podatnik cały rok siedział w Polsce ;-)

Pozdrawiam

Alzail
04-08-2007, 22:14
zatem - biel w tle:
najlepiej jest ustawić 'custom white balance' w aparacie, jeśli ma taką opcję, potem można obrobić raw'y pobierając pipetą barwy tła i odpowiednio podnosić dla nich krzywe.

Tak robię tzn WB daje na custom, ale biel wolę poprawiać w PS niż przy wywoływaniu RAWa, jakoś tak mi łatwiej :)

A co do ftp to nie wiem, dalej mi nie działa ;/

W ogóle mam szczęście do ftp, bo ten z BigStockPhoto niby działa ale jak przerzucam fotkę to piszę że nie mam dostępu... ehh

fotoaloja
04-08-2007, 22:20
dałem tyle emotek i wziełaś tego posta na poważnie?

też dałam emotka, gapo;)

robgr85
04-08-2007, 23:40
Może, ale jak udowodni skoro bank wykaże że przelewy szły ze Stanów a podatnik cały rok siedział w Polsce ;-)

Pozdrawiam

może zawsze czekać dłużej i latać po bankach z czekami :P chyba nie rejestrują wypłat poniżej 1000euro czy jakoś tak :)

też dałam emotka, gapo

moglaś dać ;) tyle ile ja... a ja sądziłem że był on odnośnie
ja tylko tak sobie zapytałam, żeby się choć cudzymi sukcesami nacieszyć

dość offtopa ;)

fotoaloja
05-08-2007, 10:37
a słuchajcie, a jak zapisuję info. o pliku w photoshopie, to nie wpisywać nawet mojego nicka w linijce:
Autor obrazka

???

sądziłam, że warto dodać ten nick którym zamierzam się posługiwać na stocku, ale może lepiej nie?

robgr85
05-08-2007, 11:03
a słuchajcie, a jak zapisuję info. o pliku w photoshopie, to nie wpisywać nawet mojego nicka w linijce:
Autor obrazka

???

sądziłam, że warto dodać ten nick którym zamierzam się posługiwać na stocku, ale może lepiej nie?

ja tam zawsze wpisuje imie i nazwisko... i tak wiekszosc stockow modyfikuje itpc...

fotoaloja
06-08-2007, 08:08
załamka:(

nie mogę wysłać tych 5 zdjęć nawet żeby mnie przyjęli na stocxpert, wyskakuje mi błąd krytyczny OE w 002815451 i doopa, albo cos nie tak z ich serwerem albo mój komputer za słaby ...?
a przez serwer ftp też nie da się, bo pisze, że login nieprawidłowy, pewnie dlatego, że jestem jeszcze "nierozpatrzona", a jak mnie mają rozpatrzyć, jak wysłałam aplikację sprzedającego bez zdjęć:D

napisałam do nich maila, zobaczymy
ehehe, nie ma to jak 'pomysłowa upierdliwość', wysłałam im każdą fotke osobno na maila:D :D :D

na pewno zapchałam skrzynkę;P

robgr85
06-08-2007, 12:24
załamka:(

nie mogę wysłać tych 5 zdjęć nawet żeby mnie przyjęli na stocxpert, wyskakuje mi błąd krytyczny OE w 002815451 i doopa, albo cos nie tak z ich serwerem albo mój komputer za słaby ...?
a przez serwer ftp też nie da się, bo pisze, że login nieprawidłowy, pewnie dlatego, że jestem jeszcze "nierozpatrzona", a jak mnie mają rozpatrzyć, jak wysłałam aplikację sprzedającego bez zdjęć:D

napisałam do nich maila, zobaczymy
ehehe, nie ma to jak 'pomysłowa upierdliwość', wysłałam im każdą fotke osobno na maila:D :D :D

na pewno zapchałam skrzynkę;P

gdzie Ci się ten błąd krytyczny wyświetla? napisz może jakie masz łącze z internetem - może to poprostu timeout.

Pozdr.

fotoaloja
06-08-2007, 14:32
to było tak, że jak wysyłałam tę aplikację sprzedającego z wypełnionymi okienkami i załączonymi pięcioma zdjęciami, to po chwili pojawiał się niebieski ekran z napisem o błędzie krytycznym i się internet wyłączał (Mozilla), tak było kilka razy, więc się poddałam i wysłałam same wypełnione dane bez zdjęć, a zdjęcia sądziłam że doślę jakoś inaczej, dosłałam mailami, hehehe, no śmieję się z siebie pół dnia:D

łącze mam stałe, 512/256, max. transfer przychodzący do 512 kbit/s, cokolwiek to znaczy:DDD

a może przeszkodził program zaporowy? mam Kerio Personal Firewall?

timeout.
czy to ten przekroczony czas czy coś?

fotoaloja
06-08-2007, 23:23
nieeeee, no nie wytrzymam!

oni chyba oszaleli na tym bigstocku, bo wołają Release Manager na makro ważki

możliwe to?????

robgr85
07-08-2007, 02:54
nieeeee, no nie wytrzymam!

oni chyba oszaleli na tym bigstocku, bo wołają Release Manager na makro ważki

możliwe to?????

zdecydowanie jest to niemożliwe :-|

odnosnie tego błędu - skoro standardowy błąd windowsa [blue screen] to na bank nie był timeout... spróbuj jakąś inną przeglądarką wejść na stronę i wysłać - choć nie wiem czy to pomoże bo sam mam firefoxa i wszystko działa jak powino.

Pozdr

Alzail
07-08-2007, 10:27
Może ktoś mi powiedzieć jak zobaczyć w Dreamstime fotki które się wysłało ale które oni jeszcze nie zatwierdzili? Czyżby nie było takiej opcji ???

sergi
07-08-2007, 10:29
Może ktoś mi powiedzieć jak zobaczyć w Dreamstime fotki które się wysłało ale które oni jeszcze nie zatwierdzili? Czyżby nie było takiej opcji ???

Management Area -> Pending Files

fotoaloja
07-08-2007, 15:53
na tym bigstocku:

wysłałam 5 zdjęć
2 zaadoptowali od razu
a 3 są w albo w kolejce, albo nie wiem co, przez to że nie znam angielskiego, to tłumaczenie w netowym 'tłumaczniku' bywa zawodne (można się pośmiać z tych przetłumaczonych zdań;)
no i nie wiem czy oni chcą coś ode mnie czy po prostu zdjęcia się nie załapały czy czekają, ale w takim razie dlaczego dwa poszły błyskawicznie?

nie rozumiem:(
macie jakieś pomysły?

jest tam taki komunikat obok opisanego zdjęcia:
"Model Releases: New Method!! If your photo requires a release you MUST UPLOAD the release FIRST in your Release Manager before submitting your photos to Approver Queue." ->ale on tam był od początku i jest nadal, miałam wrażenie
a obok:
"You do not have any releases setup. Use the Release Manager to add any releases you have."

przy czym dodam, że fotki to: koza na łące, ważka na liściu i serwetki zrobione na szydełku przez moją mamcię;)

nie wiem jak to opisać, ale próbowałam, ech, ciężkie jest życie 'patryjotki';)
*ale on tam był od początku i jest nadal, miałam wrażenie, że to co nie gra to podświetla się na zielono i tak jest w przypadku tego wklejonego powyżej tekstu

robgr85
08-08-2007, 04:33
jak czegoś nie wiesz/nie rozumiesz to pytaj, a my/ja już Ci pomożemy... najlepiej by było abyś wklejała to czego nie rozumiesz.

odnośnie zdjęć zaakceptowanych na bigstocku.

po zalogowaniu wchodzisz na 'my account'
potem 'uploads'

'upload images status'

włączy się strona na której masz liste wysłanych plików, w kolumnie status masz 3 opcje:

pending - czeka na weryfikacje
deleted - odrzucone
accepted - zaakceptowane

jeśli nie zaakcpetowali to pod nazwą zdjęcia masz ciemnymi literkami napisaną przyczynę.

mam nadzieję że się sytuacja trochę rozjaśniła

Pozdr.

Alzail
08-08-2007, 09:30
Management Area -> Pending Files

Dzięki, szukałem w photographer`s area, a niżej już nie popatrzyłem...

fotoaloja
08-08-2007, 11:02
wygląda na to, że czekają te zdjęcia na weryfikację, bo nie ma tam deleted

może to i dobrze, bo dziś zauważyłam, że mam sporo błędów i takich jakoichś zagmatwań (w/g mnie) w słowach kluczowych, chyba warto to dopracować

dzięki, rozjaśniło się trochę:)

poza tym dziś sobie się zarejestrowałam na stockplus, gdzie jest wszystko w naszym pięknym ojczystym języku:)
to są właśnie te chwile, kiedy czuję się komfortowo, bo mam czarno na białym, że białe jest czarne;)

sergi
08-08-2007, 11:10
istock i stockxpert również mają interfejs w języku polskim

PS. a na bigstockphoto nie licz na zyski nie mając dużego portfolio. Na początek skup sie na shutterstock, istock, fotolia i stockxpert.

robgr85
08-08-2007, 11:44
istock i stockxpert również mają interfejs w języku polskim

PS. a na bigstockphoto nie licz na zyski nie mając dużego portfolio. Na początek skup sie na shutterstock, istock, fotolia i stockxpert.

jak już przygotowuje zdjęcia w angielskim to nie widzę przeszkód żeby przesłać je do jak największej liczby serwisów. A nuż ktoś kto potrzebuje takie fotki jak koleżanka zrobiła szuka w bigstockphoto?

może to i dobrze, bo dziś zauważyłam, że mam sporo błędów i takich jakoichś zagmatwań (w/g mnie) w słowach kluczowych, chyba warto to dopracować

dzięki, rozjaśniło się trochę

a czytalas art ze stopki mojej strony? najpierw wysyłaj do canstockphoto bo tam mają świetny 'keywording tool' i automat może podrzucić kilka pomysłów...

Pozdr

fotoaloja
08-08-2007, 13:17
a czytalas art ze stopki mojej strony? najpierw wysyłaj do canstockphoto bo tam mają świetny 'keywording tool' i automat może podrzucić kilka pomysłów...

nie czytałam, dzięki, zapoczytam:)

istock po polsku?

hura:)!!!

wysyłam gdzie się da, po kolei, i tak się czeka na rejestracje na bigstocku kilka dni, na stocekspert na razie czekam na odpowiedz w sprawie tych zdjęć, co się nie wysłały normalnie i poszły na skrzynkę ich, milczą, a ja nie mogę nic zrobić, mam komunikat, że moje zgłoszenie (bez załączonych prawidłowo zdjęć, heheh) czeka na rozpatrzenie i nie muszę się powtórnie rejestrować (jak nie muszę jak muszę;P!)
więc zajmę się rejestracją na innych stockach, nauką i opracowywaniem słówek najczęściej używanych oraz oczywiście szykowaniem prac

swoją drogą, od lat wybierałam się na kurs angielskiego, cóż, życie podsuwa niespodzianki i różne inne rozwiązania ...;D

robgr85
tzn. zaglądałam w twoją stopkę (hih;P), ale po kolei, doba ma tylko 24 godziny, a ja dukam te literki i słówka, poza tym jeszcze jem, śpie i oddycham, zatem powoli poznaję wszystko i próbuję nie odlecieć z tego świata w wirtualną fotorzeczywistość;P

jak już przygotowuje zdjęcia w angielskim to nie widzę przeszkód żeby przesłać je do jak największej liczby serwisów. A nuż ktoś kto potrzebuje takie fotki jak koleżanka zrobiła szuka w bigstockphoto?

nie sądzę, aby ktoś poszukiwał akurat mojego zdjęcia kozy na łące czy też ważki ale w sumie to nigdy nic nie wiadomo, kózka jest piękna jak żadna inna, a ważka zanim jej zrobiłam zdjęcie walnęła mnie w twarz wylatując spod gałęzi drzew, więc w sumie to są orgyinalne fotki jak nic;P;P;P

robgr85
08-08-2007, 15:27
nie czytałam, dzięki, zapoczytam:)

istock po polsku?

hura:)!!!

wysyłam gdzie się da, po kolei, i tak się czeka na rejestracje na bigstocku kilka dni, na stocekspert na razie czekam na odpowiedz w sprawie tych zdjęć, co się nie wysłały normalnie i poszły na skrzynkę ich, milczą, a ja nie mogę nic zrobić, mam komunikat, że moje zgłoszenie (bez załączonych prawidłowo zdjęć, heheh) czeka na rozpatrzenie i nie muszę się powtórnie rejestrować (jak nie muszę jak muszę;P!)
więc zajmę się rejestracją na innych stockach, nauką i opracowywaniem słówek najczęściej używanych oraz oczywiście szykowaniem prac

swoją drogą, od lat wybierałam się na kurs angielskiego, cóż, życie podsuwa niespodzianki i różne inne rozwiązania ...;D

tzn. zaglądałam w twoją stopkę (hih;P), ale po kolei, doba ma tylko 24 godziny, a ja dukam te literki i słówka, poza tym jeszcze jem, śpie i oddycham, zatem powoli poznaję wszystko i próbuję nie odlecieć z tego świata w wirtualną fotorzeczywistość;P

nie sądzę, aby ktoś poszukiwał akurat mojego zdjęcia kozy na łące czy też ważki ale w sumie to nigdy nic nie wiadomo, kózka jest piękna jak żadna inna, a ważka zanim jej zrobiłam zdjęcie walnęła mnie w twarz wylatując spod gałęzi drzew, więc w sumie to są orgyinalne fotki jak nic;P;P;P

jeszcze uwaga odnośnie serwisów z 'polską wersją' jak np istock... i tak chyba trzeba słowa kluczowe po angielsku wpisywać...

nie martw się, za jakiś czas będziesz z łatwością sobie radzić w stronach angielskich odnosnie stocku, bo wyrazy się powtarzają a jak kilka razy lookniesz na kartkę/słownik to łatwiej zapamiętasz.

odnośnie kózki itp :P to nigdy nie wiadomo - takie zdjęcie też może się dobrze sprzedawać... choć z drugiej strony jeśli uważasz że nikt nie będzie potrzebował to dlaczego męczysz się z obróbką, dobieraniem słów kluczowych oraz wysyłaniem jego do serwisów tego typu?

zerknąłem na ten stock plus o którym pisałaś i powiem że... nie widzi mi się to :P nie chodzi o to że mam coś do nich, ale uważam że anglojęzyczne stocki mają kilkaset razy większą publikę i dla polskiego stocku specjalnie nie będę się męczył ze zmianą słów kluczowych we wszystkich moich fotkach...

Pozdr.

P.S. Do czekania to się musisz przyzwyczaić, gdyż na większości serwisów trzeba czekać po kilka dni na akceptację (co ciekawe, ostatnio na fotoli mam zdjęcia zatwierdzane w promieniu 2-3 godzin :) )

fotoaloja
08-08-2007, 18:17
choć z drugiej strony jeśli uważasz że nikt nie będzie potrzebował to dlaczego męczysz się z obróbką, dobieraniem słów kluczowych oraz wysyłaniem jego do serwisów tego typu?

oj żartowałam trochę:)
nie, nie uważam tak, że nikt się nie skusi, jedynie uważam, że zdjęcie kózki to nie jest 'materiał na HIT' a hity to mam dopiero w rękawie;P, poza tym muszę je wykonać, obrobić, dobrze opisać, póki co, 'kózkami' się porejestruję (jak nie odrzucą tu czy tam), poprzecieram szalki, a potem huzia na stocki i wszystkie pieniądze moje moje moje!!!!:DDD
;P;);D
poza tym, na tych kózkach się pouczę, szkoda by było popsuć 'wzięcie' koncepcyjnych zdjęć np., które lubię, jakichś ciekawszych grafik źle dobranymi, przetłumaczonymi i spisanymi słowami kluczowymi
kózka była po prostu idealna od początku, nic z nią robiłam, była sobie na dysku i czekała na swój dzień, ja ją w zeszłym roku tylko pstryknełam i wyszła sama sobie w aparacie najpiękniejsza na świecie:)

(co ciekawe, ostatnio na fotoli mam zdjęcia zatwierdzane w promieniu 2-3 godzin )

no może masz już tam swoją markę i mają zaufanie oraz masz fajne fotki:) tylko congratulatnions (czy jakoś tak):)) pozostaje Ci złożyć

robgr85
08-08-2007, 19:16
gdzie tam marka :P do nich wysłałem ok 100zdjęć, z tego ok 70 zaakceptowano :P więc jakość/skuteczność taka sobie :P myślę że poprostu ostatnio jakoś trafiam na godziny w których przesiewają fotki :)

Pozdr.

fotoaloja
09-08-2007, 08:52
słuchajcie, a tym bigstocku jak już mam te pierwsze fotki zatwierdzone to nie wiem gdzie one są, czy one są widoczne w publicznym katalogu? czy muszę je teraz jeszcze raz wysłać?
nie kapuję

Alzail
09-08-2007, 10:06
te co do rejestracji wysyłałaś ? to ich nie ma nigdzie, musisz jeszcze raz wysyłać, ale tam coś strasznie długo schodzi zatwierdzanie...

PS: zarobiłem pierwsze 0.75$ :D

fotoaloja
09-08-2007, 10:29
zaczerpnięte z iStockphoto:

Zgoda właściciela na publikację:

* Wymóg zgody właściciela na publikację nie jest tak jednoznaczny jak przy zgodach modeli, ponieważ brak prawa prywatności odnoszącego się do własności, tak jak to jest z ludźmi. Istnieją jednak co najmniej dwa powody, dla których należy otrzymać zgodę właściciela na publikację: (i) ze względu na teorię, że tożsamość osoby może mieć związek z daną własnością (w przypadku gdy własność osoby może być użyta w sposób zniesławiający ją jako właściciela); oraz (ii) na podstawie tego, że użycie czyjejś własności w celu zarobkowym bez jej zgody może być zakwalifikowane jako wykroczenie zwane „przywłaszczeniem". Ponadto, jeżeli wchodzisz na czyjąś prywatną posesję, aby zrobić zdjęcie jemu lub jego własności, może to zostać uznane jako wtargnięcie.
* iStock zaleca uzyskanie Zgody właściciela na publikację, jeżeli zdjęcie zawiera rozpoznawalną własność, gdy tylko jest to możliwe (nie ogranicza się to tylko do budynków, gdyż może się też odnosić do zwierząt, samochodów i innej prywatnej własności). Im bardziej rozpoznawalna i unikalna własność (a tym samym tożsamość właściciela związana z lub określona przez własność), tym silniejsza potrzeba uzyskania zgody właściciela na publikację.
* Zgoda właściciela na publikację musi być podpisana przez prawnego właściciela(li) obiektu lub ich wyznaczonego przedstawiciela. Wiele tych samych formalności odnosi się do Zgody modela na publikację.

może jednak na bigstocku moją kozę uznali za czyjąś ROZPOZNAWALNĄ własność, fakt, że koza jest bardzo ładnie 'widoczna'
to jestem w stanie zrozumieć, poproszę nawyżej jakiegoś pana z pobliskiej wioski żeby mi podpisał zgodę, albo sobie dam spokój

być może to samo dotyczy serwetek udzierganych przez moją mamę na szydełku - zgodę się załatwi

ale ważka???
no ja przepraszam, ale czy znacie jakiegoś hodowcę ważek, bo potrzebuję żeby mi podpisał zgodę na ważkę, jak uważacie, warto?
;PPP

PS: zarobiłem pierwsze 0.75$

super:)

Alzail
09-08-2007, 10:38
hmm czyli to znaczy że przy wklejaniu zdjęcia np. psa muszę mieć zgodę właściciela? No przepraszam bardzo, ale nie widzę sposobu aby udowodnić że to jest pies ten a nie tamten tej samej rasy... Chodzi mi o taką fotkę:

http://www.shutterstock.com/pic-4421872-beautiful-caucasian-shepherd-dog-isolated-over-white-background.html
lub
http://www.shutterstock.com/pic-4421875-beautiful-caucasian-shepherd-dog-isolated-over-white-background.html

lmfoto
09-08-2007, 11:37
Witam.
Małe pytanko: na istock-u mam zdjęcie które ktoś kupił za około $20 z (Extended License). Czy może ktoś wyjaśnić co za tym idzie, jakie konsekwencje. Czy musze to zdjęcie ściągnąć z innych stock-ów i z istock-u, czy nie.
Niestety nie doczytałem o Extended License.
Jeżeli to już było to z góry przepraszam.

sergi
09-08-2007, 11:42
Gratuluję ;)

Nie nie musisz tego zdjęcia usuwać z innych stocków. Extended license oznacza ze kupujący będzie mógł użyć tego zdjęcia np w wysokonakładowych wydaniach ksiązek, albumów a nie tylko jednokrotnie np na stronie www.

Niejednokrotnie wchodząc do empiku widze zdjęcia na okładkach książek lub w czasopismach, które wcześniej już widziałem w bankach zdjęć. Aby je tak wykorzystać nabywaca musi je kupić na prawach extended license

Alzail
09-08-2007, 12:04
to ja też jeszcze dopytam o coś...

na 123RF nie przyjęli mi 7 fotek modeli samochodów z uzasadnieniem "Potential copyright issue" i u góry ma note:

"Do not put copyrighted keywords into description or keywords field, not even name or brand of camera used to take the photos.
Modifying description and/or keywords of an image will send it back to pending queue."

Tylko pytanie czy ta notatka jest tam zawsze czy odnosi się tylko do tych fotek akurat? Na początku miałem w słowach kluczowych np. bmw, renault itp, wykasowałem znów nie przyjęli, ale zapomniałem wykasować fiat... dlatego teraz wykasowałem fiat, ale znów odrzucili.. boję się że mi konto zablokują :P Chodzi mi o to czy jest sens jeszcze raz te fotki wysyłać, czy pisać do nich maila, bo może ta notatka jest tam zawsze, a im chodzi o jakieś znaczki na autach, których bynajmniej nie da się rozpoznać bo są poza GO...

i drugie:
Kurcze nie pamiętam na którym stocku, ale jest na nim domyślnie włączona opcja sprzedaj prawa za 350$, zostawiacie taką możliwość czy nie? Chodzi o to że chyba na BigStocku zdjęcie musi być on-line 90dni za nim je można wykasować, a jak przypadkiem by ktoś kupił prawa, to fotki trzeba wycofać.... jak to rozwiązujecie?

PS: już mam 1 pełny dolar :D

robgr85
09-08-2007, 12:48
słuchajcie, a tym bigstocku jak już mam te pierwsze fotki zatwierdzone to nie wiem gdzie one są, czy one są widoczne w publicznym katalogu? czy muszę je teraz jeszcze raz wysłać?
nie kapuję

jeśli były wysłane jako aplikacja to chyba musisz je przesłać jeszcze raz.

odnośnie sprzedawania praw na dreamstime. Mam odznaczoną tą opcję i się nie martwię. Ja robie zdjęcia po to żeby zarabiały na mnie, szkoda by mi było gdybym zrobił naprawdę udane zdjecie i ktoś by to podchwycił i wykupił mi je:P

odnośnie property czy model release - nie potrzebujesz tego dla psa kota kozy czy krowy :P

property release jest chyba potrzebny podczas robienia zdjęć np wieży eifla nocą, luvru, muzeów itp miejsc.

model release gdy na foto masz rozpoznawalne twarze... odnośnie MR to mam pytanie do osób które już go wysyłały bo wczoraj wyslalem swoje pierwsze zdjęcia z ludzmi do serwisów i pytanie: czy inne serwisy zaakceptują mr z dreamstime?wydaje mi się najbardziej uniwersalny i chyba jego kopię będę wysyłać...

Pozdr

MarcinG
09-08-2007, 14:45
czy inne serwisy zaakceptują mr z dreamstime?wydaje mi się najbardziej uniwersalny i chyba jego kopię będę wysyłać...

Z oryginalnego MR z Istockphoto skopiowałem samą deklarację i dodałem miejsca na podpisy. Na Istock odrzucili mi taki MR , gdzie indziej już nie próbowałem...

fotoaloja
10-08-2007, 08:30
drugi raz zapytam:

gdzie się ogląda swoje fotki w bigstocku, please, pomóżcie, ja nie umiem ich znaleźć:(

w panelu uploads mam tak:

Approved: 0 ***
*Denied/Deleted: 2
Waiting Approval: 2
Pending Your Edit: 3
Total: 7

dwie fotki, te co najpierw były approval wrzuciłam wczoraj jeszcze raz, ale za chwilę wywaliłam, bo po co miały od nowa czekać na zatwierdzanie?
ale tamte ztwierdzone od samego początku nie wiem gdzie są

gdzie się klika żeby podejrzeć swoją galerię?

poza tym, dostałam dwie wiadomości:

FTP Upload Problem Fixed

Sorry for any inconvenience.. we had some server switching and there was a problem with FTP uploading last few days. This has been fixed and your FTP uploads should work fine now.

Remember you still should not upload FOLDERS with files in them.. just individual FILES.. not inside of folders. Thanks.
Tuesday, July 31, 2007 Uploading Alert: Photos should be JPG Only - not EPS, AI, PNG, PDF or PSD

If you are uploading a standard photo, make sure it's a JPG file or it will not be approved. The other formats, EPS, AI, PNG, PDF or PSD, are for artwork. There's no reason to upload a photo as anything but JPG.

Also note that you should not included photo/bitmap data in a vector file. EPS and AI, true vector formats, should only have vector data, otherwise they are not scalable. Thanks!

mało rozumiem jak zwykle:(
aaaaa, teraz widzę, że approved mam 0, to tak może długo trwać?
hm, sorry namieszłam, ale już się zniecierpliwiłam, nie lubię tego angielskiego, ble

sergi
10-08-2007, 08:59
Przynajmniej podstawy angielskiego trzeba mieć opanowane. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś używała regularnie słownika np ling.pl. Robisz ctrl+c pozniej ctrl+v i juz wiesz co oznacza dane slowko. Takim sposobem szybko opanujesz najwazniejsze slownictwo microstockowe.

Alzail
10-08-2007, 11:01
na bigstocku już chyba tydzień czekam na zatwierdzenie fotek....

fotoaloja
10-08-2007, 12:03
ja tak robię, korzystam z tłumacza, ale czasem takie bzdury tam wychodzą, że można się pośmiać albo wkurzyć
a ja niecierpliwa jestem, cóż, trzeba się uzbroić

ble
;)

robgr85
10-08-2007, 16:58
na bigstocku już chyba tydzień czekam na zatwierdzenie fotek....

nie przejmuj się... 'co się odwlecze to nie uciecze', czy jakoś tak.

Pozdr.

Sielan
10-08-2007, 23:52
Za to shutterstock zatwierdza ostatnio błyskawicznie - w ciągu godziny.

Nemeo
12-08-2007, 19:48
Na jakich stockach najbardziej się opłaci umieszczać foty ?

sergi
12-08-2007, 21:03
moje top5 (w kolejności od wysokości dochodów)
shutterstock
stockxpert
dreamstime
istockphoto
fotolia

Alzail
12-08-2007, 23:50
a ja mam takie pytanie... czy może na np. fotoli trzeba jakoś włączyć opcję żeby inni mogli kupować fotki? Chodzi mi o to że na ShutterStocku mam 6$ a na fotoli z większą ilością fotek 0, zresztą podobnie jak na 123rf, dreamstime, a na microstocku i bigstocku jeszcze nawet fotek mi nie zatwierdzili...

robgr85
13-08-2007, 03:31
a ja mam takie pytanie... czy może na np. fotoli trzeba jakoś włączyć opcję żeby inni mogli kupować fotki? Chodzi mi o to że na ShutterStocku mam 6$ a na fotoli z większą ilością fotek 0, zresztą podobnie jak na 123rf, dreamstime, a na microstocku i bigstocku jeszcze nawet fotek mi nie zatwierdzili...

jest to serwis do sprzedaży zdjęć. nie musisz niczego aktywować, jak zatwierdzą Ci zdjęcia to trafiają one automatycznie do bazy.

Pozdrawiam,

fotoaloja
13-08-2007, 09:48
czy program NoiseWare do odszumiania idzie Wam na Linuksie?

Alzail, jeśli dopiero zaczynasz, jak ja, no to nie nastawiaj się od razu na duże zyski
ja ochłonęłam jak przyjrzałam się portfolio tych co mają rekordowo dużo fotek, zwróć uwagę, że fotki pierwsze mają 0 download-ów
zastanawiam się czy to działa jakiś system promocji, sądzę, że tak
?
są tak jakieś grupy, polecania itp. jak to działa?
a co to są te lightboxy?

Alzail
13-08-2007, 10:47
o dobre pytanie co to są lightboxy :P jak na mój gust, jakieś kategorie etc.

na duże zyski się nie nastawiam, ale dziwi mnie to że na jednym mam już te kilka $ a na innym ani jednego ściągnięcia...

robgr85
13-08-2007, 11:01
czy program NoiseWare do odszumiania idzie Wam na Linuksie?

nie próbowałem :) ale jeśli używasz linuksa to gratuluje dobrego wyboru. Jeśli zdecydowałaś się wysyłać zdjęcia do jak największej liczby serwisów to mogę podesłać Ci prosty skrypt który napisałem - automatyzuje proces wysyłania zdjęć (poprzez ftp) - nie musisz męczyć się z dodawaniem wszystkiego przez 'formularz na stronie'.

na duże zyski się nie nastawiam, ale dziwi mnie to że na jednym mam już te kilka $ a na innym ani jednego ściągnięcia

i właśnie dlatego najlepiej wysyłać zdjęcia do jak największej ilości serwisów.

Pozdr.

fotoaloja
13-08-2007, 11:03
na duże zyski się nie nastawiam, ale dziwi mnie to że na jednym mam już te kilka $ a na innym ani jednego ściągnięcia...

nie mam jeszcze doświadczenia w sprzedaży, ale sądzę, że ma to związek z systemem, jaki działa na ShutterStocku, pisał o tym sergi parę stron wcześniej, tam się wykupuje jakieś takie pakiety czy coś, że taniej jest kupić za jednym zamachem więcej fotek niż pojedyńczo, dlatego na shutter świerzo wrzucone fotki mają branie a potem ich popularność maleje, tak sądzę

no też tak myślę, że te lightboxy służą katalogowaniu i porządkowaniu wrzuconych fotek, ma to pewnie sens jak już się ma pokaźną galerię?

pozdrosek

p.s.
uczę się robić fotki, mam małe studio w "salonie", kombinowany abażur na górną lampkę, coraz lepiej jarzę o co chodzi z tym oświetleniem itp.
jednakowoż na stockach, cisza, nic mi nie zatwierdzili jeszcze, nawet mi cukierka nie dali, normalnie znieczulica, a moja kózka i ważka płaczą;P

czekam i już mnie to martwi, ale cóż, w tym czasie porobię coraz lepsze fotki, to jest bardzo ciekawe i wciągające:)

nie próbowałem ale jeśli używasz linuksa to gratuluje dobrego wyboru.

chcę przejść na linuksa niedługo, ale martwię się, czy mi programy ulubione pójdą na nim, NoiseWare jest moim zdaniem najlepszy z odszumiaczy

Robert, chętnie zerknę na ten skrypt, choć na razie i tak nie mam dużo fotek do wysłania, dopiero zbieram, uczę się i czekam na zatwierdzanie kózek;)

z góry dziękuję

robgr85
14-08-2007, 03:12
jak się przerzucisz na linuxa to puść do mnie PM'a, nawet nie ma na co zerkać proste/łatwe/ułatwiające życie ;)

Pozdr.
Robert

fotoaloja
14-08-2007, 09:10
to puść do mnie PM'a

a co to PM?

tom634
14-08-2007, 09:37
Private Message.

Alzail
15-08-2007, 14:11
Kolejna wątpliwość ;] da się na istockphoto wysyłać jakoś zdjęcia np. przez ftp? bo wysyłanie po jednym to tragedia...