Strona 31 z 54 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 538

Wątek: Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Gdy ktoś idzie TYLKO fotografować - wtedy bierze plecak dedykowany do foto i zapełniony w 90% sprzętem foto.

Co innego gdy ktoś chce wędrować kilka dni czy tygodni i potrzebuje nosić wszystkie niezbędne rzeczy na grzbiecie - ciuchy, żarcie, śpiwór, namiot, itp. PLUS sprzęt foto. Wtedy foto stanowi powiedzmy 5% bagażu (który i tak jest ciężki).

Co innego też gdy ktoś chodzi po górach, a co innego gdy ktoś idzie na ostrą wspinaczkę, z liną, kaskiem i kazdy dodatkowy kilogram ciąży niemiłosiernie, a nie ma też technicznej możliwości by na wąziutkiej półce na pionowej skale rozkładać statyw, zdejmować plecak by wygrzebać aparat i zmieniac obiektyw.

A jeszcze inny przypadek mamy gdy ktoś praktykuje typową skałkową wspinaczkę, na czubkach palców a la spider-man i chciałby zrobić fotkę jedną ręką, pozostałymi kończynami trzymając się kurczowo skałki, albo wisząc na linie wyciągnąć aparat by mieć nietypowe kadry.

Każdy powyższy przypadek jest inny.
    żeby było prościej spacerowo np Zakopane Gasienicowa DPSP Moko Zakopane ?

wyklikane z mobilka
    opti

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Co innego gdy ktoś chce wędrować kilka dni czy tygodni i potrzebuje nosić wszystkie niezbędne rzeczy na grzbiecie - ciuchy, żarcie, śpiwór, namiot, itp. PLUS sprzęt foto. Wtedy foto stanowi powiedzmy 5% bagażu (który i tak jest ciężki).
    Zgubiłeś jedno zero przy wartości
    50% ^^

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bris Zobacz posta
    żeby było prościej spacerowo np Zakopane Gasienicowa DPSP Moko Zakopane ?
    ...
    Ładne kółeczko

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Tak w sumie, może trochę mały offtop, ale szykuje się małe "dźwiganie sprzętu w górach" :P

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77796

Może ktoś chętny na przetestowanie skuteczności poszczególnych wariantów? ;-)
    A ilu by było chętnych na proponowany spacerek?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Zgubiłeś jedno zero przy wartości
    50% ^^
    Chciałbyś spróbować w ten sposób? Plecak + graty wyprawowe to 20 - 35 kg ( w tym sam plecak jakieś 2 kg), w zależności od tego gdzie i na ile idziemy. Dołożyłbyś drugie tyle? Powodzenia :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Ładne kółeczko

może mało precyzyjnie napisałem oczywiście kończymy na Palenicy a nie w Zakopcu

wyklikane z mobilka
    opti

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    A ilu by było chętnych na proponowany spacerek?
    Na razie jest około 6-7 osób fotografujących + parę osób towarzyszących.
    Generalnie jeżeli pogoda dopisze to będzie spacerek każdego dnia.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Chciałbyś spróbować w ten sposób? Plecak + graty wyprawowe to 20 - 35 kg ( w tym sam plecak jakieś 2 kg), w zależności od tego gdzie i na ile idziemy. Dołożyłbyś drugie tyle? Powodzenia :-)
    Nie wiem na ile różni się wyposażenie Tatrowe w stosunku do 2tygodniowego Bieszczadowego, ale z doświadczeń Karkonoskich mogę raczej stwierdzić, że nie za wiele. Podczas obozu zważyłem się z plecakiem turystycznym i sprzętem foto (2 body, 3 szkła, 3kg statyw, lampa, ładowarki, baterie...) i wyszło 26kg razem, i to nie był mój limit nośny (niejedno podejście robiłem z 26kg + około 10kg plecaka znajomej, także da radę). Nie nosiłem jedynie namiotu, ale ten był stosunkowo lekki po podzieleniu wagi przez liczbę osób w nim śpiących. Pewnie jakieś turboturystyczne 1osobowe trumny ważą 2kg, nie wiem, nie interesowałem się, JESZCZE ^^

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Nie wiem na ile różni się wyposażenie Tatrowe w stosunku do 2tygodniowego Bieszczadowego,
    Letnie istotnie niewiele, ale czasami trzeba też targać sporą ilość żywności i wody oraz kuchnię turystyczną.
    Podstawowy czynnik limitujący to przewyższenia podejść (tzw.: "niwelacja"). 200 czy 300 m do góry, po stoku o nachyleniu 30% z plecakiem 35 kg to istotnie nie jest wielki problem. Jeśli metrów robi się 800, stok ma nachylenie, miejscami i 60% a do tego dochodzą "trudności" takie jak łańcuch, drabiny czy przewieszki to zaczyna się robić niemiło.
    Problem robi się też przy schodzeniu. Jeśli nie uprawiasz żadnego sportu siłowo-wytrzymałościowego to Twoje mięśnie i stawy, w naturalny sposób, dostosowują się do wagi ciała. Jeśli złazisz z dużej wysokości, po stromym stoku i kamieniach z wielkim tobołem na plecach to kolana dostają bardzo mocno. Ramiona i plecy, mimo rozwiniętych systemów nośnych we współczesnych plecakach, też mają za swoje. Dwa trzy dni takiego chodzenia i zaczynasz mieć problemy. O tym że jest to szkodliwe dla zdrowia nie wspomnę.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Piotr_0602 wspominał o wspinaczce i wtedy plecak "natywnie" waży już tyle, że można spokojnie zapomnieć o dodatkowych kilogramach w sprzęcie foto. Wtedy rzeczywiście dobrej jakości kompakt to najlepsze rozwiązanie chociaż lustrzanki też używałem - tyle że wtedy miałem wsparcie jako fotograf. Zresztą na podstawie swoich doświadczeń to wiem, że ilość nie przekłada się w jakość. Obwieszanie się sprzętem w góry to masochizm który po pewnym czasie jednak ustępuje zdrowemu rozsądkowi i szuka się czegoś sensownego
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Obwieszanie się sprzętem w góry to masochizm który po pewnym czasie jednak ustępuje zdrowemu rozsądkowi i szuka się czegoś sensownego
    ...albo dobrego szerpy ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Strona 31 z 54 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów