W tej całej ilości dyskucji o kilogramach umknęło Wam jedno, to człowiek robi zdjęcia a nie sprzęt i "małpką" można zrobić zacne zdjęcia a lustrzankami z super duper objektywami równo s...yć.
W tej całej ilości dyskucji o kilogramach umknęło Wam jedno, to człowiek robi zdjęcia a nie sprzęt i "małpką" można zrobić zacne zdjęcia a lustrzankami z super duper objektywami równo s...yć.
CMEHA - reszta to upgrade
Tylko jeżeli człowiek umie jako tako robić foty, to lustrem zrobi lepsze niż kompaktem (pomijając te wybitnie opierające się na danych 2s, które się nigdy nie powtórzą).
Mnie moje zdjęcia z kompakta bolą w oczy. Jak mam wydać PLN w tysiącach na "dobrego" kompakta, to wolę już te 3.5kg sprzętu nosić (body, 2 obiektywy, 3 baterie, filtry, ładowarka).
www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
Widziałem całkiem fajne landszafciki robione Canonami serii G (tyle że z filtrami).
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
Witam !
Rok temu w gorach wyszlo mi tak okolo 6 kg sprzetu foto.
5D MK2 + szkla + lampa + zapasowe akumulatory i karty pamieci.
+ SIGMA DP1.
Teraz wole do wielogodzinnego targania cos mniejszego i lzejszego i tutaj... EPL-1 + m.Zuiko 14-42 i ZD 11-22 + lampa, akumulatory i karty
pamieci.
Gdyby zamiast obu powyzszych szkiel miec... m.Zuiko 9-18
i m.zuiko 14-42 to wagowo jeszcze lzej wypadnie.
Sprzet Olka wypada mi o wiele wiele lzej i... jakosc
obrazu jest rewelka
Pozdrawiam
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Co do kompaktów, kupiłem kiedyś w prezencie ukochanej małżonce panasonica LX-3 i patrząc, co on potrafi, coraz częściej "zaczynam wątpić w swój zdrowy rozsądek".
Brakuje mi tylko w nim dłuższej ogniskowej.
Co roku, sukcesywnie dochodziło słoików w plecaku, kiedy ciężar wraz z innymi gratami (ubrania, szminki, szpilki żony) osiągnął pułap 15 kg powiedziałem basta. Dziś na górskie eskapady (mówię o Beskidzkich szlakach) nie biorę zupełnie nic (albo we mnie pasja zamarła albo zdrowy rozsądek odżył?) i poprostu chłonę widoki całym sobą, zamiast wyszukiwać nerwowo kadrów, ba chwalę sobię to coraz bardziej!
![]()
to i ja się wpiszę tu
rok temu w tatrach vertex 300, 1ds + 3 baterie, s 100-300/4, c 24-105/4, olympus e-500 + 14-45 + 40-150;-) filtry i inne pierdołki, nogi manfrotto 055 i glowica 808
w tym roku bedzie
vertex 300, 1ds + 3 baterie, s 100-300/4, c 24-105/4, nogi manfrotto 055 i glowica 808, olympus om10+ 28, 50 i 135mm, agfa isolette III, filtry itp, ladowara do ds-a:P
no i takie tam jak spiwor, worek z bagazem, plachta biwakowa i karimata:P
Ostatnio edytowane przez qbasty ; 12-09-2011 o 15:11