Strona 78 z 90 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 771 do 780 z 897

Wątek: 5Dmk2 czy 7D

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

5d2 da lepszą jakość, mniejsza głębia to nie jest problem. Niedawno skończyłem zdjęcia do firmowego katalogu, który niemal w całości zrobiłem 5d2 z Sigmą 50/2.8 EX macro (tylko kilka ujęć 35L i 85L). Próbowałem też 7d dla większej głębi ale ta ma nieco gorszą rozpiętość tonalną, 5d2 świetnie sobie poradziła z każdym produktem. Polecam
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Zależy jakie to są produkty. Jak bardzo długie i szerokie + z bliska to głębia jednak staje się problemem.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Dopiero zaczyna
    Miasto
    ZPL

Domyślnie

Koledzy dziękuje za szybka pomoc, przekonaliscie mnie do tego do czego praktycznie byłem przekonany, ale po przetyczaniu tego wątku miałem niezły
    miszung w głowie.Puentujac 5d2 zamówionych

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Lepiej jeszcze to przemyśl, masz czas.. Niby sobie chwalę 5dm2, ale ostatnio nieźle mnie wkurzył brak krzyżowych punktów AF po bokach. Pod słońce na bocznym z użyciem AI Focus miałem 100% nietrafionych! Gdy było troszkę ciemniej, również boczne punkty były niesprawne. Owszem, można przekadrować, ale nie obiekt w ruchu i nie w trybie AI Focus. Czyli obiekty w ruchu na 5dm2 fotografujemy jedynie kadrując centralnie
    Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

kobesi niestety w systemie C nie można mieć wszystkiego (no chyba że mowa o 1ds3). 5d jaki i 5d2 nie mają szałowego AF ale za to nadrabiają innymi zaletami. Do produktów też bym wziął 5d2

Dopiero zaczyna
    Miasto
    ZPL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kobesi Zobacz posta
    Lepiej jeszcze to przemyśl, masz czas.. Niby sobie chwalę 5dm2, ale ostatnio nieźle mnie wkurzył brak krzyżowych punktów AF po bokach. Pod słońce na bocznym z użyciem AI Focus miałem 100% nietrafionych! Gdy było troszkę ciemniej, również boczne punkty były niesprawne. Owszem, można przekadrować, ale nie obiekt w ruchu i nie w trybie AI Focus. Czyli obiekty w ruchu na 5dm2 fotografujemy jedynie kadrując centralnie
    Będę używał w większości w studio, choć nie tylko ale większości obiekty statyczne.Jeśli af będzie taki jak w 50d to nie będzie dla mnie problemu.

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Witam
    Nie ukrywam że troszkę się ubawiłem czytając co poniektóre wypowiedzi.
    Zawsze myślałem, że celem bawienia się w fotografię jest uzyskiwanie ładnych zdjęć, a nie porównywanie punktów AF, szybkostrzelności itd, itp.
    Jeśli wychodzimy z powyższego założenia, to ta dyskusja jest bezpodstawna, jakość fotek z 5dmkII jest wyraźnie, nieporównywalnie lepsza, są po prostu ładniejsze.
    To właśnie jakość zdjęć z 7d (moim zdaniem porównywalna z innymi niepełnoklatkowcami) spowodowała w moim przypadku że zrezygnowałem z kupna, mimo że już prawie się przymierzałem.
    Czy ten AF w 5dmkII rzeczywiście jest taki słaby?
    Nie wiem, może zamiast rozważać jego braki skupiłem się na wykorzystaniu tego co oferuje i podczas feralnego pikniku lotniczego w Płocku nie miałem żadnych problemów aby focić samoloty w powietrzu, w tym ŚP Marka Szufę na ms przed uderzeniem.
    Każdy rozważa takie wydatki sam, ale jak dla mnie płacenie niewiele znów mniej za 7d niż za 5dmkII tylko z powodu AF, otrzymując w zamian może i perfekcyjne technicznie, ale brzydkie fotki jest bez sensu.
    Pozdrawiam
    Smok
    "Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Sensem jest mieć oba body Patrząc z perspektywy użytkownika to w 7D brakuje mi tylko lepsze jakości obrazka. Połączenie 7D i matrycy z 5D byłoby dla mnie idealnym aparatem. Tak, tak wiem że jest 1Ds, ale kogo na to stać?
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smok Zobacz posta
    Witam
    celem bawienia się w fotografię jest uzyskiwanie ładnych zdjęć
    Problem w tym, że na 5Dmk2 pewnych zdjęć po prostu nie zrobisz - mówię to jako były user 5Dmk2, obecnie 1D.

Inna sprawa, ja obecnie kupiłbym 5Dmk2 - lada chwila ma wyjść następca, więc ceny mk2 wzrosną po zakończeniu produkcji, bo zanim mk3 będzie w Polsce, to sporo wody w Wiśle upłynie. Taka sama sytuacja była przy 50D.

Pozdrawiam.
    Pozdrawiam, Krzysztof

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tu się zgodzę z KrzysiekT - dokładnie takie odniosłem wrażenie w niedzielę. Modelka biegnie po łącę, robię fotę pod słońce i naprawdę nie pasuje mi modelka w centrum kadru. Ok, nie musi biec, może iść powoli - ale efekt już niezupełnie ten sam.

A co do produktów - to czy 7D nie ma przypadkiem bardzo przydatnej opcji zapisywania czy skanowania kodów kreskowych (dokładnie nie pamiętam, więc przepraszam za ewentualne przekłamanie)? Oczywiście wszystko zależy od dokładnej specyfiki pracy, np. czy te produkty są fotografowane "na ilość" czy "na jakość". Potrafię sobie również wyobrazić specyfikę pracy przy produktach gdzie wystarczyłaby używana 350-tka
    Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

Strona 78 z 90 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów