Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Zakup Sigmy bez zbędnego "bałaganu"

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Raczej nie ustrzeżesz się kalibracji w przypadku Sigmy.
    Pomyśl może o Canonowskiej 50 1,4. Wygląda na 5D trochę jak zabawka, ale jest dużo lepsza i tańsza. Sam miałem dylemat jak kupowałem 50-tkę. Wybór padł na Canona i nie żałuję - 1,4 mam w pełni użyteczne.

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Raczej nie ustrzeżesz się kalibracji w przypadku Sigmy.
    Pomyśl może o Canonowskiej 50 1,4. Wygląda na 5D trochę jak zabawka, ale jest dużo lepsza i tańsza. Sam miałem dylemat jak kupowałem 50-tkę. Wybór padł na Canona i nie żałuję - 1,4 mam w pełni użyteczne.
    W czym Canon 50/1,4 jest dużo lepszy od Sigmy?Jedynie AF.Cała reszta poprzez budowę,obraz,ostrość,kontrast od 1,4 jest lepsza w Sigmie.Kalibracja kosztuje jedynie przesyłkę do serwisu Sigmy.
    Ostatnio edytowane przez Richie ; 12-07-2011 o 14:09
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    W czym Canon 50/1,4 jest dużo lepszy od Sigmy?Jedynie AF.Cała reszta poprzez budowę,obraz,ostrość,kontrast od 1,4 jest lepsza w Sigmie.
    Jest znacznie mniejszy, lżejszy, , tańszy, potrzebuje filtrów o mniejszej śrenicy i ma znacznie większą CA. :-)

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Jest znacznie mniejszy, lżejszy, , tańszy, potrzebuje filtrów o mniejszej śrenicy i ma znacznie większą CA. :-)
    Idąc tą drogą to 50/1.8 jest lepszy od 50/1.4

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viqy Zobacz posta
    Idąc tą drogą to 50/1.8 jest lepszy od 50/1.4
    prawda;Pp
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Domyślnie

A w wypadku ewentualnej wysyłki do kalibracji w/w Sigmy, to kalibrują z moją puszką (którą też trzeba wysłać) czy do wzorca?
    Jak ma się wtedy (jeśli ewentualnie trzeba wysłać również puszkę) współpraca puszki z innymi szkłami po kalibracji, tzn. czy nic nie będzie szwankowało?
    K.M.Ż

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Wszystko tak jak ustalisz z serwisem.Jeśli do wzorca ,to będzie dobrze lub żle bo problem moze być w body lub w jednym i drugim.Jeśli wyślesz z aparatem i jednym szkłem ,to może tak być że po powrocie inne szkła nie będą dobrze współpracować.Nie wiem co bym zrobił.Jeśli to możliwe a szklarnia nie nazbyt wielka ,to ideałem byłoby jechać z torbą szkieł i albo być przy kalibracji albo na telefon czy maila "step by step" szkło po szkle sprawdzać i podejmować decyzje.Ale jak osiągnac taki stopień współpracy z serwisem, to nie wiem.Jeśli problem nie występuje z innymi szkłami ,to ja zacząłbym od sprawdzenia szkła i kalibracji z wzorca.Pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kołaj Zobacz posta
    A w wypadku ewentualnej wysyłki do kalibracji w/w Sigmy, to kalibrują z moją puszką (którą też trzeba wysłać) czy do wzorca?
    Jak ma się wtedy (jeśli ewentualnie trzeba wysłać również puszkę) współpraca puszki z innymi szkłami po kalibracji, tzn. czy nic nie będzie szwankowało?
    Tak jak pisali poprzednicy podczas kalibracji obiektywu serwisanci Sigmy nie ingerują w korpus aparatu, więc będzie spokojnie nadal działał z innymi obiektywami. Musisz tez wiedziec, że koszt wysyłki do Gdańska ponosi klient (20-30 PLN poprzez DHL) a sama kalibracja trwa około 2 tygodnie - w tym czasie sie ma więc puszki...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Przerabiałam 3 sztuki sigmy 50 1,4 i tylko straciłam mnóstwo czasu. Pierwsze 3 kalibracje i zwrot gotówki (po miesiącu od opinii serwisu i niemożności kalibracji - pozdrawiam foto-net)
    Drugi egz. to samo, wymiana na inny i dalej nic.
    Kupiłam pierwszy egz C 50 1,4 i tak został. 1,4 w pełni użyteczne, choć optycznie Sigma lepsza. Canonowi tego "czegoś" brakuje. AF w canonie średni, dość szybki, ale sporo pudeł.
    Teraz ze względu na fakt, że każda wysyłka do serwisu na mój koszt to żadnej sigmy nie będę już próbować.

Sumując przerabiałam 4 modele (17-35, 50 1,4, 50-150 2,8, 70-200), większość w 3 egz. Tylko 50-150 serwis skalibrował (po trzech próbach, wymianie na nowy egz i ponownej kalibracji). Po kalibracji 50-150 było pewniejsze w kwestii af niż np 17-55 is usm.
    zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie

Uprawnienia umieszczania postów