Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Zakup Sigmy bez zbędnego "bałaganu"

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Przerabiałam 3 sztuki sigmy 50 1,4 i tylko straciłam mnóstwo czasu. Pierwsze 3 kalibracje i zwrot gotówki (po miesiącu od opinii serwisu i niemożności kalibracji - pozdrawiam foto-net)
    Drugi egz. to samo, wymiana na inny i dalej nic.
    Kupiłam pierwszy egz C 50 1,4 i tak został. 1,4 w pełni użyteczne, choć optycznie Sigma lepsza. Canonowi tego "czegoś" brakuje. AF w canonie średni, dość szybki, ale sporo pudeł.
    Teraz ze względu na fakt, że każda wysyłka do serwisu na mój koszt to żadnej sigmy nie będę już próbować.

Sumując przerabiałam 4 modele (17-35, 50 1,4, 50-150 2,8, 70-200), większość w 3 egz. Tylko 50-150 serwis skalibrował (po trzech próbach, wymianie na nowy egz i ponownej kalibracji). Po kalibracji 50-150 było pewniejsze w kwestii af niż np 17-55 is usm.
    zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Najprościej byłoby poszukać Salon, gdzie maja kilka egz. tego szkła i udać się tam ze swoim body. Tylko tak można wybrać egz. najbardziej nam odpowiadający. Można też kupować w wysyłce, bo wtedy mamy zagwarantowane 10 dni na zwrot towaru. Jednak wtedy dochodzą koszty przesyłek i stracony czas.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Ja miałem S50f1,4 z A700. Była na kalibracji z body ale sprawę załatwił sklep Fotomaster z Wrocławia i nic nie płaciłem. Sprawowała się rewelacyjnie! Dużo fajniejsza od MAF50 1,4 i 1,7 oraz SAL50F14.
    Kolega miał natomiast ją z C40 i po wielu problemach wymienił jednak na C50f1,4.
    Teraz powoli dojrzewam do tego by do 5DKm2 tez sobie dokupić jakąś 50-tkę i staję przed dylematem jak to będzie współpracować i czy nie za bardzo w torbie będzie mi przeszkadzać (miałem plan by ze szklarnią zmieścić się w całości w torbie i S może mieć problem bo tam już trudno coś wcisnąć a C ma jeszcze szanse

Domyślnie

Tak jak już ktoś wspomniał:
    1) Nikt nie zagwarantuje "bezproblemowości", ale moim zdaniem dotyczy to wszystkich producentów optyki i zawsze jednak warto sprawdzić sprzęt przed zakupem i dokonać świadomego wyboru (kupowanie szkła za kilka tysięcy złotych przez internet, mija się moim zdaniem z celem)
    2) Pewność co do wyboru szkła Sigmy można uzyskać odwiedzając np. najbliższe Sigma Pro-Centrum, gdzie zazwyczaj jest po kilka sztuk danego obiektywu i sprawdzeniu osobiście danego egzemplarzu. Można też zadzwonić wcześniej i upewnić się ile sztuk posiadają i czy ewentualnie dałoby radę, w razie posiadania pojedynczych egzemplarzy, ściągnąć jeszcze 1-2.

Pozdro

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów