Witam!
Proszę wybaczyć pytanie??:
Gdzie najpewniej kupić Sigmę 50 f/1.4 EX DG HSM do Canona.
Chodzi o to, żeby nie było tego całego "bałaganu" z FF/BF oraz ewentualną kalibracją body/szkło.
Szkło ma być pod Canona 5D.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Witam!
Proszę wybaczyć pytanie??:
Gdzie najpewniej kupić Sigmę 50 f/1.4 EX DG HSM do Canona.
Chodzi o to, żeby nie było tego całego "bałaganu" z FF/BF oraz ewentualną kalibracją body/szkło.
Szkło ma być pod Canona 5D.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
K.M.Ż
Nikt ci tego nie zagwarantuje i musisz sam podjąć decyzję. Chyba że kupisz używkę od kogoś zaufanego. Ja sam kupowałem własnie Sigmę 30 mm f1.4 i z dwóch w sklepie wybrałem moim zdaniem lepszą, choć i tak dla pewności dam do kalibracji. Próbowałem tam też Sigmę 50 mm ale była jeszcze gorsza.
Raczej nie ustrzeżesz się kalibracji w przypadku Sigmy.
Pomyśl może o Canonowskiej 50 1,4. Wygląda na 5D trochę jak zabawka, ale jest dużo lepsza i tańsza. Sam miałem dylemat jak kupowałem 50-tkę. Wybór padł na Canona i nie żałuję - 1,4 mam w pełni użyteczne.
A tam, gadanie. Nie zawsze trzeba kalibrować. Podpinałem 3 sztuki 50/1,4 - trafiały ok.
Kupiłem 150 marco w ciemno - trafia bezbłędnie.
Kupiłem od kolegi 24/1,8 - następnego dnia odesłałem, bo miała wielkiego FFa. Na jego 2 szt. 5D były ok i z tego co wiem inny nabywca jest również zadowolony.
Kupowałem ostatnio Sigmę 17-50/2,8 w salonie w Szczecinie i od sprzedawcy wiem, że właśnie 50/1,4 jest najczęściej kalibrowanym szkłem. Ile w tym prawdy? Nie wiem. Powtarzam co usłyszałem, a że dużo nowych szkieł trafia do serwisu przez sklep to opinia może być miarodajna...
Zresztą popróbowałem dwie, dla sprawdzenia. I powiem Ci że w obu FF był okrutny.
300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)
Sigma ProCentrum najbliżej twojego miejsca zamieszkania albo jakiś Foto-pajacyk
Ostatnio edytowane przez Richie ; 12-07-2011 o 14:09