Cytat Zamieszczone przez bob_ Zobacz posta
Upraszczając - im wyższa temp. barwowa monitora tym silniejsze tendencje do zbytniego "ocieplania" plików przygotowywanych dla labu. A więc odwrotnie niż piszesz (jeśli o to ci chodzi, że odbitki wydają ci się "za zimne").
Dzięki za odpowiedź. Wydaje mi się, że mamy to samo na myśli. Piszę, że przy ustawienieu monitora na 6500K wychodzą mi za chłodne odbitki (czyli monitor daje trochę za ciepły obraz przez co mam tendencję do chłodniejszego ustawiania WB w postprocessie) dlatego proponuję ustawić go np. na wyższą temp. czyli 7000K-7500K(wtedy monitor jest chłodniejszy i bedę ustawiał cieplejszy WB) i tu pytanie, czy ktoś ma podobnie i stosuje takie ustawienie?

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
Po przejrzeniu wielu odbitek wykonywanych w różnych okresach i porównaniu ich z nowym monitorem odnoszę wrażenie, że ustawienie monitora na 6500K daje trochę za ciepły obraz przez co przy obróbce ustawiam za chłodny balans bieli. Czy to jest kwestia przyzwyczajenia, czy może niektórzy ustawiają monitor np. na 7000K lub 7500K?
Przy ustawieniu na 5500K odbitki przygotowałbym totalnie za chłodne. Więc albo przyzwyczaić się do 6500K albo ustawić na 7000-7500K, chociaż nie spotkałem się żeby ktoś tak ustawiał.