Dzięki raz jeszcze za rzeczową odpowiedź.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
Proszę zrobić dwa zdjęcia różniące się balansem bieli o 500K. Jeśli nie zobaczy Pan różnicy to I1 Display 2 pokryje Pana oczekiwania przy kalibracji monitora.
Spróbuję wykonać taki test

Przy poprawnym ustawieniu i wymaganiach amatorskich, wzrokowo jest to samo.
Do tej pory byłem w stanie przygotować odbitki (na zadowalającym mnie poziomie) na tym starym CRT tutaj trochę się rozczarowałem, bo monitor jest przecież lepszy.

85% ?! Skoro monitor świeci tak, że wypala oczy, to siłą rzeczy materiał Pan przyciemnia. Przecież to logiczne. Monitor ma pokazywać zdjęcia. Zdjęcia są na papierze. Zatem jasność bieli monitora ma być jasnością bieli papieru, prawda? Proszę zatem wziąć do reki zwykłą kartkę papieru, położyć na stole, ustawić białą kartkę w łordzie i sprawdzić która z "kartek" jest jaśniejsza. Stawiam skrzynkę piwa że monitor jest dużo jaśniejszy. Taki błąd robi 99% użytkowników. Ustawia się jaskrawość, jeszcze ciut, jeszcze ciut, ładnie jest a monitor momentalnie zaczyna "świecić". A przecież papier nie "świeci".
No coż polegałem na opini, że ten EIZO na ustawieniach fabrycznych jest już całkiem ok. W zasadzie nic nie ustawiałem. Stąd głównie wynikł mój problem.

Ja bym powiedział, że za chłodny. Pomijając ten drobiazg że regulator mało ma wspólnego z temperaturą na ekranie.
No, ale czy to nie jest tak, że monitor w tej chwili wyświetla za ciepło przez co obrabiam trochę za chłodno?
Wiem, że ustawienia temperatury w menu należy traktować "w przybliżeniu" jednak nie miałem innej możliwości ustawienia tego.

Za dużego kontrastu monitora. Trzeba to skalibrować.
Czy dzięki i1D2 bedę w stanie ustawić poprawnie kontrast?
Ew. jakie najtańsze rozwiązanie soft+kalibrator najlepiej nadaje się do skalibrowania tego monitora, oprócz Lafota? Color munki photo będzie lepszy?