Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Ja chyba jestem skłonny trochę więcej wybaczyć takiemu np.i1Display2.
    Proszę zrobić dwa zdjęcia różniące się balansem bieli o 500K. Jeśli nie zobaczy Pan różnicy to I1 Display 2 pokryje Pana oczekiwania przy kalibracji monitora.

Proszę jednak o doradę szczególnie użytkowników tego monitora. Jak kalibrujecie i ew. jak to się przekłada na zgodność monitor -->odbitka z labu?
    Przy poprawnym ustawieniu i wymaganiach amatorskich, wzrokowo jest to samo.

PS. Może Pan zdradzić w czym jest lepsza opinia użytkowników, mających z definicji styczność z jednym monitorem od opinii bazującej na setkach egzemplarzy? Chce Pan domorosłych rad czy ustawić to porządnie?

I jeszcze jedna prośba. Zanim coś wybiorę może udałbo by się chociaż wyregulować jasność i kontrast (teraz jest 85% i 50%). Monitora używam od jakiegoś czasu. Jednak pierwsze odbitki wykonałem dopiero kilka dni temu. Niestety wszystkie za ciemne i trochę blade:
    85% ?! Skoro monitor świeci tak, że wypala oczy, to siłą rzeczy materiał Pan przyciemnia. Przecież to logiczne. Monitor ma pokazywać zdjęcia. Zdjęcia są na papierze. Zatem jasność bieli monitora ma być jasnością bieli papieru, prawda? Proszę zatem wziąć do reki zwykłą kartkę papieru, położyć na stole, ustawić białą kartkę w łordzie i sprawdzić która z "kartek" jest jaśniejsza. Stawiam skrzynkę piwa że monitor jest dużo jaśniejszy. Taki błąd robi 99% użytkowników. Ustawia się jaskrawość, jeszcze ciut, jeszcze ciut, ładnie jest a monitor momentalnie zaczyna "świecić". A przecież papier nie "świeci".

( Ze starym CRT nigdy nie miałem tego problemu (jeśli chodzi o jasność i kontrast zdjęć).
    Uwaga, związek przyczynowo-skutkowy opisany w poprzednim akapicie: CRT był ciemniejszy! Szczególnie że stary, świecił pewnie z 50 nitów ustawiony na max a ten wali ze 200 albo więcej.

Monitor jest też trochę za ciepły(ustawiony na 6500K).
    Ja bym powiedział, że za chłodny. Pomijając ten drobiazg że regulator mało ma wspólnego z temperaturą na ekranie.

Na monitorze widac więcej - czy to wina braku kalibracji, czy raczej właściwości papieru odbitki?
    Za dużego kontrastu monitora. Trzeba to skalibrować.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 28-06-2011 o 11:29
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Dzięki raz jeszcze za rzeczową odpowiedź.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Proszę zrobić dwa zdjęcia różniące się balansem bieli o 500K. Jeśli nie zobaczy Pan różnicy to I1 Display 2 pokryje Pana oczekiwania przy kalibracji monitora.
    Spróbuję wykonać taki test

Przy poprawnym ustawieniu i wymaganiach amatorskich, wzrokowo jest to samo.
    Do tej pory byłem w stanie przygotować odbitki (na zadowalającym mnie poziomie) na tym starym CRT tutaj trochę się rozczarowałem, bo monitor jest przecież lepszy.

85% ?! Skoro monitor świeci tak, że wypala oczy, to siłą rzeczy materiał Pan przyciemnia. Przecież to logiczne. Monitor ma pokazywać zdjęcia. Zdjęcia są na papierze. Zatem jasność bieli monitora ma być jasnością bieli papieru, prawda? Proszę zatem wziąć do reki zwykłą kartkę papieru, położyć na stole, ustawić białą kartkę w łordzie i sprawdzić która z "kartek" jest jaśniejsza. Stawiam skrzynkę piwa że monitor jest dużo jaśniejszy. Taki błąd robi 99% użytkowników. Ustawia się jaskrawość, jeszcze ciut, jeszcze ciut, ładnie jest a monitor momentalnie zaczyna "świecić". A przecież papier nie "świeci".
    No coż polegałem na opini, że ten EIZO na ustawieniach fabrycznych jest już całkiem ok. W zasadzie nic nie ustawiałem. Stąd głównie wynikł mój problem.

Ja bym powiedział, że za chłodny. Pomijając ten drobiazg że regulator mało ma wspólnego z temperaturą na ekranie.
    No, ale czy to nie jest tak, że monitor w tej chwili wyświetla za ciepło przez co obrabiam trochę za chłodno?
    Wiem, że ustawienia temperatury w menu należy traktować "w przybliżeniu" jednak nie miałem innej możliwości ustawienia tego.

Za dużego kontrastu monitora. Trzeba to skalibrować.
    Czy dzięki i1D2 bedę w stanie ustawić poprawnie kontrast?
    Ew. jakie najtańsze rozwiązanie soft+kalibrator najlepiej nadaje się do skalibrowania tego monitora, oprócz Lafota? Color munki photo będzie lepszy?
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Spróbuję wykonać taki test
    Robiąc dwa zdjęcia z temperaturą bieli różniącą się o 500K pamiętaj, żeby to robić w świetle dziennym w pomieszczeniu. To znaczy najlepiej sfotografuj białą kartkę na jakimś tle w pomieszczeniu z temperaturą ustawioną np. na 6500k i 7000K. Chodzi o to, że różnica 500K w takim zakresie (6500-7000K) będzie wyraźnie mniej widoczna niż różnica 500K w zakresie 2800-3300K (czyli dla temperatury barwowej światła żarowego).

Ew. jakie najtańsze rozwiązanie soft+kalibrator najlepiej nadaje się do skalibrowania tego monitora, oprócz Lafota? Color munki photo będzie lepszy?
    Najtańsze będzie skalibrowanie u kogoś kto ma sprzęt do tego i potrafi go użyć.

Uprawnienia umieszczania postów