Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 97

Wątek: 70-200 zamiana f4 na f2.8

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amatorek Zobacz posta
    No jasne że nie, ale nie rozumiem skąd pytanie.
    Przy tej wielkości w zupełności wystarczają 3Mpx.
    Stąd, że w mojej ocenie pokazywanie zdjęć zmniejszonych do 800 pikseli jako dowód ostrości szkła jest nieporozumieniem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lovtza Zobacz posta
    zadne z tych szkiel nie ma IS
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Kurde stary ale nie rozumiesz ze czasy na swiezym powietrzu w sloneczny dzien to nie 1/100 a 1/1000 ? albo 1/3200 chyba mam prawo wymagac ze na takim czasie zdjecie wygalda ostro i nie jest poruszone.

Tu masz zdjecie 1/320 z mojego f4 zobacz jakie sa warunki, napitala deszcz strasznie ogolnie malo bylo widac, jednak nawet przy tym zdjecie jest ostre.

http://imageshack.us/photo/my-images/857/lotus49b.jpg/

To jest jpg prosto z aparatu.

Wiec chyba nie wymagam kokosow jak chce zeby f2.8 zrobil ostre przy 1/1600 czy 1/3200
    To ja już nie kumam, to gdzie masz te nieostre na 2.8 i 1/1600?
    Pokaż je z exifem to pogadamy co jest nie tak.
    Bo teraz to ja nie wiem o czym ty do mnie rozmawiasz.
    Co nie znaczy że nie masz racji, kto wie może trafił Ci się wadliwy egzemplarz.

A co do tej fotki powyżej to na F4.5 i 100 mm z tej odległości to GO mieści się w jakiś 5 metrach.
    Tu ciężko było nie trafić z ostrością. Poza tym coś mały ten jpg.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Stąd, że w mojej ocenie pokazywanie zdjęć zmniejszonych do 800 pikseli jako dowód ostrości szkła jest nieporozumieniem.
    OK, a jak duże wystarczą?
    Wkleiłem też obrazki prosto z puszki, popatrz niżej.
    Ostatnio edytowane przez amatorek ; 25-06-2011 o 11:08 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Dlatego napisałem, że na podstawie obrazków wklejonych później już coś można powiedzieć.

Weź też jedną kwestię pod uwagę - niektórzy muszą czasami jeszcze ze zdjęcia cropa zrobić i tutaj przy niezbyt ostrym szkle może pojawić się problem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Weź też jedną kwestię pod uwagę - niektórzy muszą czasami jeszcze ze zdjęcia cropa zrobić i tutaj przy niezbyt ostrym szkle może pojawić się problem.
    No jasne że tak, każdy tak robi.
    Tylko że ja staram się Wam uświadomić że kiedy masz 200mm, i f2.8 to GO mieści się ,w zależności od odległości od modela, w 3-5cm, a nie jak F4 i 100mm z 5 metrów gdzie masz gigantyczne pole ostrości. I wówczas jeśli ktoś ma blade pojęcie o hiperfokalnej zależności marudzi że AF nie trafia, czy ostre jest nie to co by chciał. Do tego dochodzą jeszcze odpowiednie czasy (czyli dla 200mm najlepiej poniżej 1/200), i celowanie w konkretne elementy obrazu, czyli kontrastowe.
    Odpowiednie ostrzenie to nie tak prosta sprawa jak się wydaje na pierwszy rzut oka.

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Bez przesady.

Weźmy ogniskową 150mm i odległość od modela 5 metrów. Przy f2.8 GO ma 12 cm, a przy f4 - 16 cm. Czy różnica jest aż tak gigantyczna?
    Przy ogniskowej 200mm GO ma odpowiednio 9 i 12 cm. I znowu - czy różnica jest aż tak gigantyczna?
    Moim zdaniem - nie.

Coś już napisał

Domyślnie

No jasne że tak, każdy tak robi.
    Tylko że ja staram się Wam uświadomić że kiedy masz 200mm, i f2.8 to GO mieści się ,w zależności od odległości od modela, w 3-5cm, a nie jak F4 i 100mm z 5 metrów gdzie masz gigantyczne pole ostrości. I wówczas jeśli ktoś ma blade pojęcie o hiperfokalnej zależności marudzi że AF nie trafia, czy ostre jest nie to co by chciał. Do tego dochodzą jeszcze odpowiednie czasy (czyli dla 200mm najlepiej poniżej 1/200), i celowanie w konkretne elementy obrazu, czyli kontrastowe.
    Odpowiednie ostrzenie to nie tak prosta sprawa jak się wydaje na pierwszy rzut oka.
    Sory stary ale takie czytanie gazet do mnie nie trafia. Mam swojego f4 od 3 lat i robiłem nim rożne fotki głownie sportowe ale tez i jakieś krajobrazy i przyrodę a nawet ptaki i on zawsze robi ostre fotki na F2.8 nie muszę się z nim piescic i wiem ze jak żonę ze to na kompie to będzie ostro ładnie kontrastowo i kolorowo.
    Jak biorę do ręki obiektyw za dużo większe pieniądze i ustawiam jego podstawoy parametr jakim jest F2.8 to oczekuje tego samego.
    Nie mówię ze fotki maja być jak zyleta ale jak zrobię 100% celów to będzie to dalej dobre zdjęcie.

Nie widzę w tym wygorowanch wymagań bo ten obiektyw został do tego wyprodukowany jak nie wierzysz to zapytaj kogoś z canona.

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Zawsze mi się wydawało, że C70-200 2.8 to jednak dość uniwersalny obiektyw i za umiarkowane pieniążki; nie wymagajmy od niego cudów, gdyby był idealny w całym zakresie kosztowałby znacznie więcej.

Abstrahując... C85 1.2 II też nie jest demonem ostrości od 1.2...
    Ostatnio edytowane przez OrzelPiotr ; 25-06-2011 o 13:15
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Bez przesady.

Weźmy ogniskową 150mm i odległość od modela 5 metrów. Przy f2.8 GO ma 12 cm, a przy f4 - 16 cm. Czy różnica jest aż tak gigantyczna?
    Przy ogniskowej 200mm GO ma odpowiednio 9 i 12 cm. I znowu - czy różnica jest aż tak gigantyczna?
    Moim zdaniem - nie.

Nie wiem skąd wziąłeś swoje obliczenia, ale aby nie wdawać sie w dyskusję masz tu obrazek na 2.8 z równiutkich 5 metrów.

Uploaded with ImageShack.us

Wygląda Ci to na 9 cm ostrości. Raczej nawet nie połowa tego. Na ff odejmij sobie jeszcze 1/3 tego.

Coś już napisał

Domyślnie

Nie wiem skąd wziąłeś swoje obliczenia, ale aby nie wdawać sie w dyskusję masz tu obrazek na 2.8 z równiutkich 5 metrów.

Wygląda Ci to na 9 cm ostrości. Raczej nawet nie połowa tego. Na ff odejmij sobie jeszcze 1/3 tego.
    Takie wyniki w pelni mnie zadowalaja, ale tamten takimi sie nie cechowal.

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

No to oblicz sobie na dofmaster.com Dane przeze mnie podane były od 7D. Na 5D2 wygląda to tak, że przy 200mm @ f2.8 GO ma 10cm, a na f4 - 14 cm. Jak chcesz, to sam sobie sprawdź.

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów