Strona 905 z 1000 PierwszyPierwszy ... 405805855895903904905906907915955 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 041 do 9 050 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jaca9 Zobacz posta
    To jak nasi politycy, niczego się nie nauczą
    Obawiam się, że jest na odwrót. To społeczeństwo się nie potrafi nauczyć i głosuje od 20 lat na tych samych ludzi

Wracając do tematu.
    Na cropie większy ZAZWYCZAJ pożytek z 50tki niż 85tki. W kwietniu mi się bazylika w Wawie trafiła, że brakowało szkła 200mm , a 100mm było odrobinę za mało, ale jakoś się udało.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

zamienię trochę kolejność i dorzucę swoje 3 grosze...
    Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    ...brakowało szkła 200mm , a 100mm było odrobinę za mało, ale jakoś się udało....
    Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    ...To społeczeństwo się nie potrafi nauczyć.....
    oczywiście nie odbierz tego personalnie.. chodzi mi tylko o to, że ciśnie się na wielu forach o jasne stałki, o to, że bez takiej ogniskowej czy takiej "nie da się", że brakuje ISO, że lampa to zło konieczne, że... że...

wystarczy odpalić sobie DVD z Masters of Wedding Photography, by zobaczyć, jakie fotki można robić i 7D z 24-70 lub jak sobie poradzić z lampami.. nie jeden z "Mastersów", na których nikt nie musi się wzorować, ale większości nazwisko jest znane jak ekwiwalent ogniskowej dla cropa, używa zestawu 16-35, 24-70, 70-200 na 5DmkII i ISO do 6400... a to, czy 24mm jest za wąsko lub i 200mm nie wystarcza, to tylko kwestia tego, co chcesz osiągnąć, jaką masz wizję i czy kadr ma faktycznie zawierać całą nawę główną, bo chcesz takie zdjęcie oddać, mieć w portfolio, czy "bo wszyscy takie robią".

Ja już nie raz czytałem tu, że nie ma jak f/1.4 max!!, lampa to tylko w torbie - żeby była, ISO - góra 3200 i stałki od 8mm do 200.. pytanie - po co? bo co? I tak jak piszesz - przez XXX czasu poleca się tu ciągle to samo, ciągle podobne rozwiązania, bez wskazówki, że da się i można inaczej, i to nie że wyjdzie gniot.. taki wyjdzie i przy 24/1.4@1.4 ISO3200, gdy GO wyjdzie poza tematem..

Cytat Zamieszczone przez Merauder
    Mam podobnie, poprostu po za plenerem nie widzę zastosowania dla 85 1.8 na ślubie czy weselu na cropie, chyba, że kościół to bazylika, a sala to hangar.
    No ale bo co?? Nie wyłapujesz gości z tłumu, nie widzisz detali na sali, czy w kościele? Wiesz jak miło jak znajomi klienta przychodzą do Ciebie i mówią, że są zadowoleni, jak wyszli na weselu u Jaśka w tłumie, czy możesz im też zrobić zdjęcia...?
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Ależ ja się z Tobą w zupełności zgadzam.
    Moim zdaniem powinno się mieć podstawowy zestaw - (2 ulubione obiektywy (+ lampa jak ktoś lubi), które załatwią 80% ujęć (w tym 100% najważniejszych ujęć) i będą w stanie dać radę w znacznej większości warunków. Reszta to osobiste preferencje. Osobiste preferencje wynikają z doświadczenia, praktyki i pewnych przyzwyczajeń oraz wizji. Każdy ma inne, więc wiele osób poleca coś innego.
    Dodatkowe obiektywy warto mieć też po to, aby zdjęcia były bardziej różnorodne, jednak bez przesady, bo dla mnie te 4 szkła, których używam to rozsądna ilość. Czasem jak pisałem zdarzają się przypadki, że jakiejś ogniskowej brakuje. Wtedy trudno. To zdjęcie zastąpi się w albumie innym, może lepszym. Za to zdjęć z błogosławieństwa raczej nie zrobi się 70-200.

Podsumowując moją przydługawą wypowiedź. Do większości rzeczy trzeba dojść samemu.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Mam podobnie, poprostu po za plenerem nie widzę zastosowania dla 85 1.8 na ślubie czy weselu na cropie, chyba, że kościół to bazylika, a sala to hangar.

Co innego jeśli korzystasz z zooma to ogniskowe na cropie w okolicach 85 mm mogą się przydać do strzelenia szczegółów.
    ty nie widzisz a ja widze bardzo duzo
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Jak ktos lubi ciasne kadry, to widzi bardzo duzo, ale nie zawsze klienci chcieliby same portrety ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Panowie ja na podstawie swoich doświadczeń nie widzę zastosowania 85 mm poza plenerem, ewentualnie sporadycznie na sali.

Wy widzicie, i dobrze, każdy robi wedle swoich upodobań.

Ja przecież nie mówię, że prawie jedyna słuszna ideę, po prostu wyrażam swoją opinie na podstawie swoich doświadczeń.

Już wspominałem tutaj nie dawno, że nie jestem zwolennikiem teorii, że bez dwóch piątek i worka stalek najlepiej z czerwonym paskiem do ślubu nie podchodź.

Jednak mi najlepiej pracuje się na stalkach, lubię jasno, lubię mała GO, lubię bokeh jaki generuja.

Sent from my GT-I9000
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 20-06-2011 o 17:34
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Jak ktos lubi ciasne kadry, to widzi bardzo duzo, ale nie zawsze klienci chcieliby same portrety ;-)
    a odkad taka 135mm tylko portrety sie robi ? ;]

przeciez tym i szerszy kadr mozna zrobic , ladnie sobie 2-3 planowy kadr zbudowac , zlapac sytuacje jak to czesto gesto tu sie mowi
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaga89 Zobacz posta
    Witam!
    Zaczynam przygodę z fotografią ślubną. Dzisiaj kupiłem Canona 50d, myślę, że za atrakcyjną cenę - 2 999 zł (http://allegro.pl/okazja-koniecznie-...668549947.html)
    Niestety mój budżet nie może przekroczyć 5 000 zł.
    Wstępnie skompletowałem sprzęt:
    - Obiektyw Canon EF 50mm f/1.8 II
    - Karta pamięci Kingston CF 16GB Elite Pro 133x
    - Grip ALPHA Digital BG-E2 ewentualnie używany Canon battery pack BG-E2N
    - Lampa błyskowa NISSIN DI622 CANON

Jeden obiektyw to zdecydowanie za mało, więc proszę o radę jaki obiektyw moglibyście mi zaproponować za ok 800 zł (może być używany)
    Ewentualnie wdzięczny byłbym za rady i komentarze odnośnie tego zestawu jaki wymieniłem powyżej. Pozdrawiam
    Pierdl studia! Zostań łedding photgraphem!

Ogólnie wszystko zrobiłeś źle.
    Teraz zależnie. Jeżeli robisz jako drugi foto u kogoś albo pracujesz dla kogoś kto może Ci udostępnić trochę sprzętu itp. to jest tylko źle.
    Jeżeli zamierzasz pracować sam to jest bardzo źle, a nawet tragicznie.

Pierwsze i najważniejsze: backup, backup, backup.
    Ok. ja też na pierwsze zlecenia chodziłem bez backupu, ale zaczynałem jako drugi a potem jako czyjś pracownik gdzie po jednym telefonie w pół h miałem sprzęt w razie czego ( co prawda na **** by się to zadało jakby aparat mi siadł np. tuż przed przysięgą, chociaż z drugiej strony, myślicie, że gdybym wtedy zemdlał ze strachu to ksiądz przerwałby ceremonię i zyskałbym te pół h? ) no ale teraz ja oraz mój już dawno były pracodawca który jest moim dobrym kumplem na wspomnienie tamtych czasów zawsze stwierdzamy, że mieliśmy niesamowitego fuksa i że było to proszenie się o kłopoty.
    Na szczęście to już dawno minęło...

Podstawowy błąd jest taki, że wpakowałeś 80% budżetu w puszkę i szkło którym na pewno daleko do statusu "niezbędnego" w tym rodzaju fotografii.
    do tego lampa i karta i zostaje Ci tylko 800zł z którym tak naprawdę kij można zrobić a Ty nadal nie masz ani jednej rzeczy, która byłaby niezbędna... (chyba, że rozpatrujemy w bardzo ogólnej kategorii, czyli, że niezbędny jest aparat z obiektywem...)
    Nie jeden obiektyw to nie za mało - ten konkretny obiektyw to za mało!
    Ok. samą 50-tką da się zrobic np. cały kościół - będzie monotonnie ale da radę, najważniejsze ujęcia będą (chyba, że napotkasz na kameruna który podczas całej przysięgi będzie stał tylko na środku w okolicy krzeseł młodych - to wtedy nie zrobisz wszystkiego )
    No ale zdjęć w domu (tym bardziej bloku) sobie nie porobisz - chyba, że mieszkanie na parterze to błogosławieństwo zawsze można robić przez drzwi balkonowe :-D
    Na weselu też krucho...
    Lampy nissina są co najmniej kiepskie a karty kingstona siadają masowo - polecam pokręcić się po forum kilka wątków w tym temacie jest nawet na pierwszych stronach różnych podkategorii...

Trzeba było kupić 40D i choćby 500D na backup
    Trzeba było zamiast 50/1.8 kupić tamrona 17-50/2.8 (28/1.8 na cropa to dalej za wąsko!!)
    zamiast wątpliwej jakości lampy nissin używanego canona lub używanego/nowego metza
    zamiast kingstona ( i to jeszcze jednego!!) które padają jak muchy sandisk albo lexar i to najlepiej 2 lub 3 mniejsze niż 1 dużą

Spartoliłeś sprawę kolego i to po całości
    Nie trzeba dwóch piątek, worka stałek i zestawu speedlite'ów
    Wystarczy aparat z jednym obiektywem i jedną lampą i drugi tak naprawdę byle jaki zapasowy korpus w plecaku ale trzeba to dobrze przemyśleć a tego Tobie zabrakło.

W ogóle ten wątek chyba już dawno stracił jakikolwiek sens wskazówkowo-edukacyjno-pomocny :-P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Panowie każdy z nas mówi prawie to samo Myślę że koleżanka już się naczytała i ma poważny problem. Trzeba było zapytać przed zakupem :/

Coś już napisał Awatar Nippy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz5DmkI Zobacz posta
    Myślę że koleżanka już się naczytała
    Ale koleżanka jest kolegą

Strona 905 z 1000 PierwszyPierwszy ... 405805855895903904905906907915955 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów