pełna klatka to kolor / wg mnie to podstawa
pełna klatka to kolor / wg mnie to podstawa
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Witam!
Na cropa Tokina AT-X 116 Pro DX, miałem i polecam. Jest jasno i szeroko.
Na FF Sigma 15-30 mm f/3.5-4.5 EX DG Aspherical, używkę posiadam i spisuje się bardzo dobrze, tania.
Oba szkła to solidne konstrukcje.
Pozdrawiam
K.M.Ż
Najwyraźniej czytasz miedzy wierszamiZ tymi kolorkami to bym nie przesadzał, bo szkło podczepione do puszki tez robi swoje.
Jeśli zaś chodzi o ostatnie stwierdzenie, to nie bardzo sie zgadza - jak wywalisz 3-4 tysiaki na 5D , to z reguły tego tysiąca na migawkę jak padnie to juz nie maszMusisz wziąć pod uwagę że starą piatkę coraz częściej kupują amatorzy i ona na siebie nie zarabia
![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
To jest opinia wielu userów piątek ze 5D daje ładniejsze kolory niż crop.
Czytać ze zrozumieniem prószę, mówimy tylko o matrycach FF vs crop w kwestii kolorów.
To że dobre szkło i umiejętne obróbka podtrawią wyciągnąć magiczny obrazek bardziej niż to może matryca zapisać to wiadomo.
W rozumieniu masz na ferrari masz na benzynę, no chyba że tylko na wystawę taki eksponat
Ja bym kupował piatke do zdjęć a nie na regał, trzeba być gotowym na takie wydatki choć w połowie.
Czytać ze zrozumieniem prószę, mówimy tylko o matrycach FF vs crop w kwestii kolorów.
No ale skoro z cropa mając dobre szkło i umieją obrabiać można też dużo osiągnąć to dlaczego tak napalają sie na FF???
W teorii sprawa powinna wglądać tak, że im lepsze szkło + body tym mniej zdjęcie powinno wymagać obróbki - jednak w praktyce wygląda to tak, że uzyskujemy dużo większe możliwości do obróbki tym samym z poprawnego zdjęcia możemy uzyskać dużo bardziej poprawne zdjęcie.
7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.