Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Zdjęcia makro

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli dopiero zabierasz się za makro to właśnie soczewka będzie dobra, ponieważ za małe pieniądze przekonasz się, czy ten rodzaj fotografii cię pasjonuje. Jeśli się zniechęcisz (czego ci nie życzę) to mała strata finansowa. Fakt, że szkło można sprzedać, ale to więcej zachodu. Ja tak zaczynałem. Gdy mnie naprawdę wciągnęło i miałem świadomość z czym się wiąże robienie makro (np. cierpliwość, konieczność dokupienia dobrego statywu itp), kupiłem szkło.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A od rozwiązań dających minimalną głębię ostrości bym nie zaczynał bo się łatwo zniechęcić. Jeśli nie chcesz soczewki to szkło po prostu.
    Ostatnio edytowane przez tryton ; 20-05-2011 o 07:01 Powód: Automerged Doublepost
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Domyślnie

Jak boli kogoś za mała GO, a robak jest martwy/zamrożony to może http://www.heliconsoft.com/heliconfocus.html
    Taki HDR tylko nie po exposures, a po focal ranges
    Może jakiś zapaleniec na forum zrobi HDR + focal range merge-a, hm?
    pkt. 8. regulaminu

Domyślnie

Podepnę się...
    Właśnie chciałbym zacząć przygodę z makro. Aktualnie w posiadaniu 30D i szkła C50 1.8, T17-50 2.8 i KIT 18-55. Od kolegi pożyczyłem Raynoxa DCR-250 i w połączeniu ze stałką 50mm daje to takie sobie rezultaty. Zastanawiam się nad:
    1) kupnem czegoś pod M42 plus pierścienie pośrednie:
    a) Helios 44M
    b) Jupiter 37A
    2) kupnem pierścieni pośrednich pod canona bez przeniesienia automatyki i wykorzystaniu szkieł już posiadanych.

Pytanie: czy moje obecne szkła nadają się pod pierścienie? Chodzi mi o możliwą do uzyskania skalę odwzorowania, odległość od obiektu.
    Jeśli M42 to które szkło lepiej z podanych?

Jak macie jakieś fotki makro wykonane przy użyciu którejkolwiek z podanych przeze mnie kombinacji to bardzo byłbym wdzięczny o zaprezentowanie rezultatów.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie polecam starych radzieckich szkieł do makro - moje były strasznie mydlane
    lepiej podłączyć przed pierścienie któreś z Twoich szkieł
    dla ogniskowej 50mm otrzymasz ogromną skalę odwzorowania (więcej niż 1:1), ale odległość będzie mała - w zależności od skali nawet kilka cm

i sampelek z 50/1,4 f/4 z jakimiś 20mm pierścieni:
    http://warszawiak.files.wordpress.co...z-trzeci-8.jpg
    Ostatnio edytowane przez airhead ; 23-05-2011 o 19:36
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crayou Zobacz posta
    Podepnę się...
    ....Od kolegi pożyczyłem Raynoxa DCR-250 i w połączeniu ze stałką 50mm daje to takie sobie rezultaty.

...
    Jak macie jakieś fotki makro wykonane przy użyciu którejkolwiek z podanych przeze mnie kombinacji to bardzo byłbym wdzięczny o zaprezentowanie rezultatów.
    Pozdrawiam.
    Witam!
    Ja w zeszłym roku walczyłem z zestawem 50/1.8 + DCR 250
    rezultat mnie zadowalał

Zdjęcie w małej rozdzielczości bo ściągnięte z bloga a tam mam taki rozmiar.

Ktoś pisał o sklejaniu zdjęć w celu zwiększenia GO
    też mam przykład z tego samego zestawu 50/1,8 + DCR 250

W tym roku jeszcze nie robiłem makro.
    A! czytałem kiedyś dobre opinie o Cosina 100/f3,5 makro
    jak nie znajdziesz pod taką nazwą to podobno to jest to samo co vivitar lub soligor lub dynar lub liphoenix lub voigtlander ;-)
    pozdrawiam
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Domyślnie

Czytałem o tej Cosinie. Niestety mało tego na alledrogo no i cena...
    airhead - masz jakieś robale z twoim zestawem?
    zonk - faktycznie nieźle. No chyba że dżdżownica miała 1,5 metra

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

airhead - masz jakieś robale z twoim zestawem?
    nie robię robali. używam tego głównie w studiu gdy fotografuję małe przedmioty.
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

...2) kupnem pierścieni pośrednich pod canona bez przeniesienia automatyki i wykorzystaniu szkieł już posiadanych...
    A dlaczego bez automatyki ? Automatyka to nie tylko AF, to również przysłona.

Domyślnie

J.J. - kwestia ceny oczywiście Zdaję sobie sprawę z rezygnacji z wygód AF i kontroli przysłony. Dlatego skłaniałbym się ku manualnym M42.
    Ostatnio edytowane przez crayou ; 23-05-2011 o 21:25

Domyślnie

Kupując pierścienie bez automatyki do tych obiektywów które wymieniłeś (C50 1.8, T17-50 2.8 i KIT 18-55), będziesz mógł robić zdjęcia tylko na pełnej dziurze. A chyba zdajesz sobie sprawę co to oznacza dla głębi ostrości i samej ostrości zdjęcia ? Jak duża będzie GO z założonymi pierścieniami? 0,3 mm ?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów