Szukam rozwiązania do zdjęć makro co polecacie ? Dedykowane szkielka czy soczewki skupiające typu cokin ???
Szukam rozwiązania do zdjęć makro co polecacie ? Dedykowane szkielka czy soczewki skupiające typu cokin ???
szkiełka
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
Tylko szkielka i dedykowana do macro lampe.
pierścienie dystansowe też dają w porządku ostrość, ale są upierdliwe w użyciu
odwrotnie mocowane szkiełka typu helios, taniej niż dedykowane, efekty lepsze niż z jakąkolwiek soczewką
probowalem szkiel i soczewek.
soczewki odradzam zdecydowanie.
Zależy co chcesz fotografować, makro makru nierówne. Możliwości jest wiele, ale co byś nie użył, to sprzęt musi być dobrany do potrzeb - jakość, powiększenie, oświetlenie, wymagana odległość fotografowania (nie wszystko żywe da się ustawić na 2 cm). Określ się dokładniej, a uzyskasz bardziej przydatne informacje.
Pozdrawiam serdecznie!
Arkadiusz Stopa
Obiektyw makro 180mm. Zdjęcia można robić z dalszej odległości, płochliwa gadzina się nie przestraszy, i nie odleci. Poza tym 180mm wg. wielu opinii daje ładniejsze tło. Lampa nie koniecznie musi być. Ja unikam lampy, wolę naturalne oświetlenie.
polecam mieszek makro i szkła M42 + lampa systemowa - mi taki zestaw za mniej niż 500pln styka i mam wszystko czego potrzeba do zabawy w makro 1:1 i prawdziwe makro...
Ewentualnie Raynox DCR-250 + szkiełkohttp://plfoto.com/zdjecie,przyroda,ukryta,991246.html machnąłem 100 lat temu sigma 70-300 + dcr-ek.
pkt. 8. regulaminu