Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Zdjęcia makro

Mieszany widok

Domyślnie

Podepnę się...
    Właśnie chciałbym zacząć przygodę z makro. Aktualnie w posiadaniu 30D i szkła C50 1.8, T17-50 2.8 i KIT 18-55. Od kolegi pożyczyłem Raynoxa DCR-250 i w połączeniu ze stałką 50mm daje to takie sobie rezultaty. Zastanawiam się nad:
    1) kupnem czegoś pod M42 plus pierścienie pośrednie:
    a) Helios 44M
    b) Jupiter 37A
    2) kupnem pierścieni pośrednich pod canona bez przeniesienia automatyki i wykorzystaniu szkieł już posiadanych.

Pytanie: czy moje obecne szkła nadają się pod pierścienie? Chodzi mi o możliwą do uzyskania skalę odwzorowania, odległość od obiektu.
    Jeśli M42 to które szkło lepiej z podanych?

Jak macie jakieś fotki makro wykonane przy użyciu którejkolwiek z podanych przeze mnie kombinacji to bardzo byłbym wdzięczny o zaprezentowanie rezultatów.
    Pozdrawiam.

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crayou Zobacz posta
    Podepnę się...
    ....Od kolegi pożyczyłem Raynoxa DCR-250 i w połączeniu ze stałką 50mm daje to takie sobie rezultaty.

...
    Jak macie jakieś fotki makro wykonane przy użyciu którejkolwiek z podanych przeze mnie kombinacji to bardzo byłbym wdzięczny o zaprezentowanie rezultatów.
    Pozdrawiam.
    Witam!
    Ja w zeszłym roku walczyłem z zestawem 50/1.8 + DCR 250
    rezultat mnie zadowalał

Zdjęcie w małej rozdzielczości bo ściągnięte z bloga a tam mam taki rozmiar.

Ktoś pisał o sklejaniu zdjęć w celu zwiększenia GO
    też mam przykład z tego samego zestawu 50/1,8 + DCR 250

W tym roku jeszcze nie robiłem makro.
    A! czytałem kiedyś dobre opinie o Cosina 100/f3,5 makro
    jak nie znajdziesz pod taką nazwą to podobno to jest to samo co vivitar lub soligor lub dynar lub liphoenix lub voigtlander ;-)
    pozdrawiam
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crayou Zobacz posta
    ...2) kupnem pierścieni pośrednich pod canona bez przeniesienia automatyki i wykorzystaniu szkieł już posiadanych...
    A dlaczego bez automatyki ? Automatyka to nie tylko AF, to również przysłona.

Uprawnienia umieszczania postów