Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Z ciemnej strony mocy na jasną, czyli z N na C

Domyślnie Z ciemnej strony mocy na jasną, czyli z N na C

Witam.

Po pierwsze chciałbym się przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum.

Pytanie jakie chce zadać zapewne było wałkowane tutaj miliard razy, ale z braku czasu i obeznania ze znacznie innym forum niż Nikonowskie, nie mogę się niczego doszukać.

Chcę przejść z Nikona na Canona. Na N miałem (Mam) D300 (+grip) i tamrona 17-50/2.8 no i lampkę. Pytanie do was, doswiadczonych, co byście mi polecali na podobnym poziomie. Oczekiwałbym solidnego korpusu, uczelnianego, magnezowego, z górnym LCD, conajmniej 6 fps i zakresem iso 100/200 - 6400 przy czym z zachowaniem małego szumu na wysokich ISO, porównywalnego z D300 (CMOS). Nie chciałbym przerzucać się na gorsze. Co do szkła, jego obrazowanie mnie zachwyca i zapewne w tej cenie (1000) kupie je ponownie z bagnetem C. Przeznaczenie body rzecz jasna reporterskie, a co do szkła to może polecacie mi coś lepszego z zoomów, wiem że macie serie z F4 stałym, to też by mi odpowiadało. Za stałki podziękuję.

Budżet na zestaw (Body+szkło) 5000.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

korpus to 7D, ale do 5000 PLN jeszcze tu obektyw zmiescic moze byc kiepsko.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Masz fajny sprzęt, po co zmieniać?

Domyślnie

Za poprzednikiem, co chcesz osiągnąć przez taką zmiane? Do reporterki masz dobry zestaw.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    bardziej mnie nurtuje czemu zmieniasz?
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Otóż to, zastanów się jeszcze
    Fiu fiu

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Do czego to doszło? Człowiek chce zmienić nikona na canona, pyta na forum canona o radę co wybrać to wszyscy mówią, żeby nie zmieniał! Jestem w szoku

A tak ogonie z wymagań to 7D albo 50D (tu tylko używany) tylko, ze ani jeden ani drugi specjalnie uszczelniany nie jest...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeśli ma być porównywalnie z D300 to 7D. 50D to jednak pół segmentu niżej. Aparat oczywiście używany, bo nówki chodzą wciąż powyżej 5 kzł.

Szkła ze stałym f/4 to 17-40 L i 24-105 L, ale jako jedyne przy lustrzance z cropem 1.6, to żadne z nich się moim zdaniem nie nada. Uniwersalne do 7-ki to 15-85/3.5-4.5 IS USM, ale to dość nowe i drogie szkło, używka stoi na allegrze za 1900 zł.

Lampka, na początek, może być 430EX (pierwsza wersja, do wyrwania za ok 600 zł). Aparat nie będzie wspierał wszystkich jej funkcji z poziomu swojego menu, ale to mały problem bo to samo możesz sobie poustawiać w menu lampy.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Gdyby miał D3000 i kita, to można by się zastanawiać nad zmianą systemu, natomiast D300 to już poważna zabawka.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Do czego to doszło? Człowiek chce zmienić nikona na canona, pyta na forum canona o radę co wybrać to wszyscy mówią, żeby nie zmieniał! Jestem w szoku
    A tak ogonie z wymagań to 7D albo 50D (tu tylko używany) tylko, ze ani jeden ani drugi specjalnie uszczelniany nie jest...
    Sam sobie odpowiadasz

Mi to bardziej wygląda na: "widzi mi się korpus Canona i chce taki mieć". Tyle

Ja bym został przy N i dokupił sobie tele (tamron 70-200/2.8) chociażby

Jedyne, co może kusić to tania L-ka 70-200/4

Chociaż w nikonie było coś takiego jak 70-210/4 i nie było takie słabe
    Jednak patrząc pod cropa, to w N jest 70-300vr, który naszego 70-300is zbija na miazgę pod względem optycznym

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów