Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Wątek: Z ciemnej strony mocy na jasną, czyli z N na C

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

jak chodzi o kolorki i obrazek to moze dozbierac i piatke kupic z 24-105? tylko ze to podwoi budzet.

jak reportaz glownie to rzecz jest prosta: 7d i niech bedzie ten tamron albo - znow przy zwiekszonym budzecie - C 17-55. lampka 430 wystarcza.
    jak chcesz jpg prosto z puszki, to wracajac do kolorkow to canonowskie beda ze szkielka canona (pisze ogladajac tylko foty tamronowskie i robiac foty sigmami i canonami)

a moze zmiana zestawu na d300 + N17-55 - ja z powodu tej kombinacji kiedys myslalem o przejsciu na ciemna strone mocy ;-)
    albo od nie robienia niczego i focenia tym co masz :-)

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nikon oferuje sporo przyzwoitych amatorskich szkiełek za bardzo rozsądne pieniądze czego o Canonie powiedzieć nie można. Jeśli chcemy czegoś więcej, czyli umiarkowanych cenowo szkieł, które można nazwać profesjonalnymi to sytuacja jest dokładnie odwrotna. Zmiana Nikona na Canona, moim zdaniem, ma sens kiedy celujemy właśnie w ten segment szklarni (zwłaszcza w zakresie teleobiektywów). Zmiana N na C i pozostanie przy amatorskich obiektywach systemowych lub też oferowanych przez producentów niezależnych (Tamron, Sigma) jest w moim odczuciu całkowicie niecelowa.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Nikon oferuje sporo przyzwoitych amatorskich szkiełek za bardzo rozsądne pieniądze czego o Canonie powiedzieć nie można. Jeśli chcemy czegoś więcej, czyli umiarkowanych cenowo szkieł, które można nazwać profesjonalnymi to sytuacja jest dokładnie odwrotna. Zmiana Nikona na Canona, moim zdaniem, ma sens kiedy celujemy właśnie w ten segment szklarni (zwłaszcza w zakresie teleobiektywów). Zmiana N na C i pozostanie przy amatorskich obiektywach systemowych lub też oferowanych przez producentów niezależnych (Tamron, Sigma) jest w moim odczuciu całkowicie niecelowa.
    Podpisuję się pod tym obydwoma rękami. Notabene- czy ktoś już napisał jakieś analityczne pełnowymiarowe kompendium co jest lepsze w każdym systemie i jakie są różnice?
    Notabene II- troszeczkę przy okazji wychodzi na to że na poziomie N- D300, C 7D nasz forumowy system ciutkę zostaje z tyłu. I to jest też powód że żaden z forumowiczów nie wykazuje entuzjazmu do tytułowego problemu. Ech, dawniej to były czasy...

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

może zamiast wymieniać system warto też pomyśleć, jeśli jeszcze nie masz, o porządnym skalibrowanym monitorze Body + szkiełka owszem, ale niestety większość zapomina o tym, ostatnim i niezwykle ważnym elemencie układanki
    Fiu fiu

Domyślnie

Co do monitora, mam NEC'a 1990FX i zachowuje się bardzo dobrze w porównaniu z poprzednim Sony. Taka ot subiektywna opinia. Dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi, mam kilku znajomych z 50D, co do 7D to będę musiał kogoś poszukać do oględzin. Jak pisałem wcześniej, jest to dopiero faza pomysłu. Zanim dojdę do decyzji muszę rozpatrzyć za i przeciw zmiany systemu.

Kolekcjoner, Nikon też miewa fochy co do niektórych szkieł Sigmy i Tamrona, szczególnie do "spacerowych" 18-200/270 i tym podobnych.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grand. Zobacz posta
    ... Chce te kolorki, zawsze kiedy oglada sie rozne foty to jest westchnienie "aaa, te to z canona..."
    Wiem co masz na myśli. Z tego powodu również wybrałem Canona...

Cytat Zamieszczone przez plraven Zobacz posta
    Pamiętaj również, że kolorki się założę w 99% to kwestia postprocessingu, a nie marki.
    Nie do końca... było już o tym nie raz.
    Poszukaj opinii tych co przesiedli się na Canona.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Moje dziewcze posiada d300 i ichni 17-55/2.8
    Miałem to w ręce parę razy. Ergonomia jest okropna niezmiernie. Do zoomu i bagnetu w druga stronę idzie się przyzwyczaić. Ale jak robiłem już 2razy na tych plikach, co prawda w LR to na pewno co widzę, że wyciąga się gorzej niż z Canona (przy wyciąganiu z cieni drastycznie wzrasta szum i drastycznie spadają detale - co ciekawe z kolorem na czele!) Z Canona mogę więcej wyciągnąć z przepału. A kolory są bardziej żółte, choć wszechobecna Canonowska czerwień już mnie powoli wpienia :-D
    Z tym, że żeby tą czerwień doprowadzić do ładu wystarczą tylko suwaczki od WB i tinta.
    Natomiast kolory z nikona wymagają jeszcze jeżdżenia w HSLu...
    Naprawdę ta żółć jest jakaś taka no dziwna...
    D300 to fajny sprzęt jak nie jesteś przyzwyczajony do ergonomii Canona, która jest po prostu lepsza (tylne kółko RZĄDZI!!!!) Dziewcze me samo przyznało, że ergonomia inna w C, by się musiała przyzwyczaić ale jest "łatwiejsza i wygodniejsza" niż w N.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

jak byś poczytał trochę artykułów w działach knowledge CB to JanuszBody pisze o tym
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Początki nałogu

Domyślnie

obrabianie nefów z nikona w LR to porażka, natomiast w darmowym view nx da się uzyskać świetne rezultaty

sprawdzone empirycznie

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Jakbym miał D300 i chciał na coś zamienic, to na pewno nie wszedł bym w 50D ani nawet w 7D. Ten nikon to kawał dobrego, szybkiego sprzętu i jak coś z tym robić, to tak żeby różnicę zauważanie odczuć. Jedyny rozsądny wybór, to FF, ale tu już cena mocno bije po głowie. Rób dalej tym czym masz, dokup jakieś dobre szkiełko i ćwicz. Co do kolorów, to mam odczucia jak większość, że w canonie jest trochę lepiej, ale to idzie też w parze z dobrymi obiektywami, które tanie nie są.

P.S. Zawsze na rajdach zazdroszczę nikonowcom AF-u, coś, czego canon na tym poziomie swoim klientom chyba nigdy nie zafunduje.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów