Strona 19 z 28 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 276

Wątek: Serwis na Żytniej

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    no tak tylko jak wyślę a i tak każą dosłać body?

no i ponawiam pytanie,

Czy można zastrzec na zleceniu, że nie życzę sobie ingerencji w body (kalibracji),a tylko dostrojenie obiektywu do aktualnego ustawienia body ?
    Spoko - nie trzeba wysylać szkla razem z body ( nikt Ci nie każe ). skalibrują szkło do wzorca. Jak wyślesz body i szklo to zrobią wycenę na całą usługę.
    Napiszesz, że sie nie zgadzasz na kalibrację body, to bez Twojej zgody i akceptacji kosztorysu nie zrobią tego. Tylko wtedy Ty płacisz za przesyłkę w obie strony.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszG Zobacz posta
    Mam pytanie.
    Czy jakikolwiek serwis ma na stanie części do 50mm 1.4 USM ? otóż upadł mi w/w obiektyw, starałem się go naprawić i za bardzo zgniotłem oto tą część http://i88.photobucket.com/albums/k1..._8902-Edit.jpg

jeśli ktoś się orientuje to byłbym wdzięczny za pomoc bo jednak szkoda szkiełka które kosztowało mnie swego czasu ponad 1500zł
    To chyba raczej pytanie do serwisu - po prostu napisz do nich, to sie dowiesz.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna Awatar Janeq_2010
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Witam Szanownych Forumowiczów,
    Również i ja dołączyłem do szczęściarzy mających 'do czynienia' z Żytnią.
    Otóż koło trybów w EOSie 5 zaczęło się poddawać i oddałem moją 5kę do wymiany tegoż na Żytnią
    Odddano mi po 10iu dniach, ale przy odbiorze w recepcji okazało się, że jest gorzej niż było i zamiast luzów i trzasków przy przestawianiu, kółko kręciło się bez żadnych przeszkód gładko, jakby bez 'mechnizmu zatrzaskowego'.
    Szczęśliwie ten przy ladzie stwierdził, że tak to być nie powinno, choć zapytany moment wcześniej mówil, że każdy sprzęt jest po naprawie testowany. Poprostu żenada...
    Podobno coś co się tam przykleja, się nie przykleiło; takie info dostałem od jąkającego sie ze strachu serwisanta...
    Czy ktoś z was wie jak się ten zespół kółka trybów w 5ce (analogowej) wymienia? Czy wogóle trzeba coś kleić (bo mnie to pachnie, że coś poprostu zepsuli i teraz 'ściemniają').
    Jak można ich sprawdzić? Mam dość i płazem tego nie puszczę; wnerwili mnie, bo płacić każą słono, a robotę chrzanią.
    No cóż, moja 5ka - moje nerwy - moja forsa.
    Pozdr, JK

Domyślnie

Dajcie sobie spokój z żytnią, wysłałem tam Canon S1 z fabryczną wadą matrycy, odpisali mi że zrobią to za 1280zł, (aparat który chodzi po sto parę zł) za tą cenę kupię nówkę S5 i jeszcze zostanie.

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

No tak,...
    Mnie za wymianę kółka trybów krzyczą PLN 250 (plus już trzy przyjazdy zza Warszawy po PLN 30 każdy - benzyna, a body 5ki na Allegro chodzi po ok PLN 380,-
    Nowych już niema, a stare są jakie są. Szkoda, bo 5kę to ja poprostu lubię(?)
    JK

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Spoko - nie trzeba wysylać szkla razem z body ( nikt Ci nie każe ). skalibrują szkło do wzorca.
    do jakiego wzorca??? nie ma czegoś takiego. każda wyprodukowana sztuka ma jakieś odchyłki.

jak nie wyślesz swojego body, to skalibrują ci do body serwisowego. ostatnio, jak z nimi rozmawiałem, to mieli do wyboru 5D1 i 1000D. ale wtedy nie masz gwarancji na tak wykonaną kalibrację.

natomiast możesz wysłać z body i zaznaczyć, że body dobrze ostrzy z innymi szkłami i mają nic w nim nie ruszać. wtedy nie powinni skasować za to ani złotówki, bo body nie ruszają, a szkło jest na gwarancji.

teoretycznie na gwarancji możesz gratis wykonać tylko jedną kalibrację.
    mi jednak kalibrowali 50/1.4 dwa razy, raz z wymianą modułu AF, było ciut lepiej, za drugim razem już jest akceptowalnie (ale bez rewelacji).

Cytat Zamieszczone przez Janeq_2010 Zobacz posta
    Czy ktoś z was wie jak się ten zespół kółka trybów w 5ce (analogowej) wymienia? Czy wogóle trzeba coś kleić (bo mnie to pachnie, że coś poprostu zepsuli i teraz 'ściemniają').
    IMHO ta "gałeczka" to jest - wbrew pozorom - całkiem skomplikowane "coś".
    natomiast kleić to tam raczej nie ma czego (no chyba, że kleili pękniety mechanizm, bo nie mieli części na wymianę ).
    natomiast mechanizm zapadkowy to jest najprawdopodobniej tylko mała kuleczka i sprężynka - po prostu zgubili ci jedno albo drugie...
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Widzisz mxw,
    A mnie ściemniają, że trzeba przykleić jakieś 'kowadełko' a ono się nie przykleiło, itp. Ściema i tyle; a kulki to wogóle nie czułem; i taki sprzęt oddawali po naprawie i testowaniu jako naprawiony. gdyby nie to, że odbieram osobiście, to bym to wysłał spowrotem, a oni by powiedzieli, że to ja rozwaliłem 'w trakcie'. Jak popsuli, to dołożę PLN 150 i kupię inne body (sprawdzę osobiście), bo 5kę to ja 'traszkę kocham'.
    Pozdr, JK

Miasto
    Poznań

Domyślnie

A mnie ściemniają, że trzeba przykleić jakieś 'kowadełko' a ono się nie przykleiło
    spokojnie, trochę racji mają.

pogoglaj, okazuje się, że to kółko trybów w analogowej "piątce" to częsta przypadłość i błąd projektowy canona. canon fabrycznie zgrzewa tam dwa cieniutkie kołeczki (masakra! ). jak to pęknie, to nie ma praktycznie ratunku... a pęka dość łatwo: gdy użytkownik zapomni wcisnąć blokadę, albo prawie samo od nacisku własnej sprężynki przy szybkiej i częstej zmianie trybów.

tu masz kilka linków:
    http://www.lumika.org/gear_a2e_command_dial.htm
    http://www.photokb.com/Uwe/Forum.asp...b-address-help

tu ładnie z obrazkami:
    http://www.lumen-perfectus.com/eos_repair/index.htm

jedynym skutecznym ratunkiem "na szybko" jest usunięcie problemu (wyrzucenie kulki i sprężynki mechanizmu zapadkowego) i sklejenie "kowadełka". ale to oczywiście nie jest zadowalające (brak klikania).

a klejenie razem ze sprężynką i kulką w środku?
    oj, za duża siła - nie widziałem kleju, który by to dobrze utrzymał.
    tu faktycznie serwisant dał ciała.
    (na zasadzie: "co? kropelka tego nie sklei? jasne że sklei!")
    no i skleiła. po godzinie samo się rozpadło.
    ale wiele więcej nie mógł zrobić.

jedyna skuteczna droga to "poprawienie fabryki": przeróbka mechanizmu na skręcany śrubkami i wymiana sprężynki na słabszą, ale to już raczej robota dla jakiejś super złotej rączki czy zegarmistrza/jubilera, niż dla autoryzowanego serwisu foto.

możesz tez próbować samodzielnie, tu link:
    http://www.eosdoc.com/manuals/?q=5DialFix

tak to wyglądałoby po przeróbce:
    fabrycznie dwie zewnętrzne śrubki to zgrzane plastikowe kołeczki, które lubią pękać.
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Witam mxw,

Jestem pod wrażeniem profesjonalnej i stonowanej oceny sytuacji (aż usiadłem!).
    Kierownik serwisu odpisał mi jak następuje:

"W przypadku uszkodzenia pokrętła nastawczego konieczna jest wymiana podzespołów, które to następnie są sklejane razem.
    Niestety jedno z połączeń klejowych zostało zerwane i konieczne jest ponowne zamówienie części oraz ich wymiana.
    Uszkodzenie to zostanie usunięte. Niestety na chwilę obecną musimy sprowadzić części konieczne do naprawy.
    Po naprawie na Pańskie życzenie możemy sprzęt wysłać firmą kurierską DHL na nasz koszt."

Biorąc pod uwagę wzmiankowaną ocenę sytuacji, może warto poczekać, bo jeśli naprawią dobrze (a pierwsza ściema już się nie powiodła, więc może naprawdę naprawią skutecznie - jak to powinno być za ich zakrzykniętą wysoką cenę), to będzie to lepiej niż w kolejnym używanym body (znowu stan tego kółka będzie niezbyt pewny!?).

Nie jestem zawodowcem robiącym "3500 klatek w jeden wieczór", a amatorem i robię może do 5ciu rolek miesięcznie, kocham 5kę i najbardziej zdenerwowało mnie opóźnienie naprawy (poco wogóle próbowali tych półśrodków, a nie kupili odrazu u Canona całego modułu - może jest drogi - tylko kupili części). Tylko czy teraz za drugim podejściem będzie lepiej? Czy znowu będzie to naprawa 'na kropelkę'? Czy można to sprawdzić?

W każdym razie dzięki za profesjonalną ocenę i poradę,
    Pozdr, JK
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Witam mxw (raz jeszcze),
    Przeczytalem cytowany opis naprawy/poprawy "Command Dial" (http://www.eosdoc.com/manuals/?q=5DialFix) i mam wrażenie, że kolejna naprawa będzie znowu 'na kropelkę', inaczej musieliby wymienić dużą część obudowy, która po zgrzaniu tych fabrycznych kołeczków jest z kółkiem trybów nierozbieralnie połączona. A opisywanej 'poprawy fabryki' serwis się nie podejmie.
    To rzeczywiście trochę skomplikowana sprawa, może przerosnąć Żytnią.
    No i skąd biorą się ludzie jak mxw, którzy znają starą 5kę w takich szczegółach?
    Gratuluję i pozdrawiam, JK
    Ostatnio edytowane przez Janeq_2010 ; 21-05-2011 o 00:34 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Poznań

Domyślnie

"W przypadku uszkodzenia pokrętła nastawczego konieczna jest wymiana podzespołów, które to następnie są sklejane razem.
    chmmm, zakładając, że canon nic nie zmienił w konstrukcji tego pokrętła przez ostatnie 20 lat, to tam się nic nie klei, tylko zgrzewa.

no ale zostawmy to już - jak się (teraz) zobowiązali, to niech już naprawią do końca, szkoda tylko, że Ty musisz aż tyle czekać na naprawę.

i tych części do wymiany nawet całego zespołu tak wiele znowu nie ma - kilka blaszek, jedna sprężynka, jedna kulka, jedna śrubka, przycisk i pokrętło - a psuje się tylko i wyłącznie pokrętło, którego częścią są te dwa nieszczęsne kołeczki.

teraz jedynie bym się bardzo grzecznie przypomniał serwisowi, żeby załączyli przy oddawaniu sprzętu wszystkie wymienione części. normalnie nie ma z tym problemu, sami tak standardowo robią.

z jednej strony dowiesz się, co faktycznie wymienili (dadzą dwa kompletne pokrętła? hehe :wink, a z drugiej strony będziesz miał materiał do "poprawiania fabryki", gdy znów ci pękną kołeczki za kolejne 20 lat. :wink:

życzę jeszcze dużo zadowolenia ze starej "piątki",
    i dzięki za miłe słowa,
    pozdro.,
    m.

Strona 19 z 28 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów