Strona 5 z 22 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 215

Wątek: Gorszy rok dla ślubokrętów ?

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Dzisiaj czytałem na jakimś forum . Gość prosi o polecenie jakiegoś fotografa. Zaraz lawina poleceń, z czego połowa to polecenia siebie samego. I wtedy zaczyna się
    ,,te jakieś słabe, te też
    - to może te
    - zgłupiałeś!, tyle kasy za zdjęcia !!!
    - No to miałeś linki do tańszych. Może zajrzyj jeszcze tu, albo tutaj też niedrogo.
    -Nie..., no zupełnie bez wyrazu. Sztampa i tyle.
    -No to polecam tą panią.
    -No, ta artystka to ma dopiero ceny !

I tak po przeczytaniu kilkudziesięciu postów gość już wie.
    Z jednych ofert zapamiętał jedynie ceny z drugich poziom. Już wie że można zamówić fotografa za miskę ryżu i że foty będą powalające.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    eee, to są pewnie ci co się ogłaszają - Buduję portfolio, wykonam zdjęcia jako drugi fotograf za darmo
    Ponieważ na ślubie było razem siedmiu fotografów zastanawiałem się co ja tam robię jako ósmy i zrobiłem śledztwo. Wszyscy bez wyjątku to rodzina i przyjaciele.

Takie osoby nie będą budowały strony, portfolio itd. w pewnym okresie swego życia od czasu do czasu pstrykną ślub raz w gratisie a raz za drobną opłatą i to im wystarczy. Nigdy nie będą pretendowali do miana fotografa ślubnego czy zawodowego.

Moim skromnym zdaniem fotografowie ślubni brną w ślepą uliczkę mając odpowiednio większe doświadczenie i zaplecze sprzętowo techniczne nie są w stanie zaoferować nic więcej albo niewiele więcej od amatorów. Dlatego głównym kryterium wyboru fotografa na ślub staje się cena, która i tak oscyluje już jak widzimy w pobliżu zera.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    głównym kryterium wyboru fotografa na ślub staje się cena, która i tak oscyluje już jak widzimy w pobliżu zera.
    cholera idac dalej tym tokiem rozumowania (popartym obserwacjami rynku), to mozna prognozowac ze niebawem cena za foto slubne zacznie oscylowac ponizej zera i fotografowie slubni beda musieli placic mlodym za zrobienie im zdjec na slubie
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Tak mniej więcej może być. Ci z samego dołu drabinki aby zdobyć „zlecenie” będą w stanie zapłacić kilkaset złotych aby mieć co wkleić na stronę i do portfolio. Może nie dosłownie ale pokryją koszty odbitek lub foto książki, które oddadzą za darmo.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    cholera idac dalej tym tokiem rozumowania (popartym obserwacjami rynku), to mozna prognozowac ze niebawem cena za foto slubne zacznie oscylowac ponizej zera i fotografowie slubni beda musieli placic mlodym za zrobienie im zdjec na slubie
    Już to tutaj kiedyś pisałem, ale byłem świadkiem rozmowy.

Przy barze siedziało dwóch fotografów
    - Pomyślałem, że założę sobie stronę ślubną, jakąś.
    - Mmmm, no.
    - Tylko mało zdjęć mam.
    - No.
    - Ale słyszałem, że można od kogoś kupić, że są tacy co sprzedają takie zdjęcia.

Więc wizja Sergiusza nie jest wcale taka science-fiction.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem fotografowie ślubni brną w ślepą uliczkę mając odpowiednio większe doświadczenie i zaplecze sprzętowo techniczne nie są w stanie zaoferować nic więcej albo niewiele więcej od amatorów. Dlatego głównym kryterium wyboru fotografa na ślub staje się cena, która i tak oscyluje już jak widzimy w pobliżu zera.
    Na szczęście są klienci którzy jeszcze patrzą na jakość a cena do kwestia drugorzędna. Jak takich zabraknie to bedzie dopiero problem
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Jeszcze są. Ale popatrz jak wyglądała sytuacja 3 i 6 lat temu. I postaraj się przewidzieć jak będzie wyglądała za trzy lata?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak ktos utknie jedynie w temacie slubnym to moze byc bieda za jakis czas.
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Już to tutaj kiedyś pisałem, ale byłem świadkiem rozmowy.

Przy barze siedziało dwóch fotografów
    - Pomyślałem, że założę sobie stronę ślubną, jakąś.
    - Mmmm, no.
    - Tylko mało zdjęć mam.
    - No.
    - Ale słyszałem, że można od kogoś kupić, że są tacy co sprzedają takie zdjęcia.

Więc wizja Sergiusza nie jest wcale taka science-fiction.
    ahahahah a to dobre!
    szykuje sie nam powazny gracz na rynku foto

Jeszcze są. Ale popatrz jak wyglądała sytuacja 3 i 6 lat temu. I postaraj się przewidzieć jak będzie wyglądała za trzy lata?
    za trzy lata nie bedzie dotacji unijnych a to troche ustabilizuje rynek foto slubnego :cool:
    pozatym kto wie, moze za trzy lata wejda w zycie pierwsze FF (wraz z optyka klasy L) pozwalajace na robienie zdjec 3D? (ktora to fotografia w moim odczuciu sama forma odbioru bije na glowe wszystko co teraz mozna obejrzec)
    sprzet foto 3D bedzie oczywiscie max drogi /jak to nowosci/, takze poza zasiegiem przecietnego amatora i po taki sprzet beda siegac wylacznie zawodowcy, traktujacy taki wydatek jako inwestycje w narzedzie pracy.
    czyli powtorka z sytuacji, jak wszedl na rynek 5D
    jestem dobrej mysli - oby tak bylo
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    ahahahah a to dobre!
    szykuje sie nam powazny gracz na rynku foto

za trzy lata nie bedzie dotacji unijnych a to troche ustabilizuje rynek foto slubnego :cool:
    Jak teraz popatrzeć na wielu " tych co to za darmo" to zazwyczaj nie mają sprzętu z górnej półki. Ot jakiś 500tka z kitem. Istnieje przekonanie że fotografem ślubnym można zostać właściwie bez inwestycji. Bo cóż, sprzęt za trzy tysiaki i piracki program.

Strona 5 z 22 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów