Strona 3 z 22 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 215

Wątek: Gorszy rok dla ślubokrętów ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Salesman Zobacz posta
    Własnie to chciałem napisać. Masa ludzi dostała dofinansowanie z Urzędu Pracy, zazwyczaj po 20 tys na założenie własnej działalności i nakupowali sprzętu do fotografowania + książki typu "Jak fotografować śluby". Ostatni rok normalnie obfitował w tego typu zamówienia, po 3-4 w miesiącu spokojnie. Do tego jeszcze jazdy z fakturami, bo to musi brzmieć tak a nie inaczej, bo to czasami dofinansowane z pieniędzy Unii itd.

Jak ktoś jest dobry to wytrzyma na rynku, ale tacy nowicjusze zawsze kilka procent rynku zabiorą, choćby robiąc dla znajomych itp.
    Dotacje dostaja osoby bezrobotne i tu akurat jesli ktos lebski rozkreci sie. Natomiast niestety wiekszosci osob to przerasta , konczy se to pracowaniem na lewo w miedzy czasie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    To raczej tutaj jest pies pogrzebany:-D

http://www.google.pl/#hl=pl&xhr=t&q=...f9d2f5339&bs=1
    tylko 1.290.000 wynikow , przesadzasz ;]
    Ostatnio edytowane przez MM-architekci ; 26-04-2011 o 22:32 Powód: Automerged Doublepost
    no comment...

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

To raczej tutaj jest pies pogrzebany:-D

http://www.google.pl/#hl=pl&xhr=t&q=...f9d2f5339&bs=1
    O Boże....
    Tylko patrzeć jak się zacznie " Zdjęcia ślubne -DOPŁACĘ"

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Nie ma co załamywać rąk. Każdy kij ma dwa końce a skoro kota można odwrócić ogonem...
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

a skoro kota można odwrócić ogonem...
    ... to ogon kotem?
    Tak się zastanawiam, ile z tych ogłoszeń "za darmo", to aktywni w temacie "Dofinansowanie z UP"
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ale jesli robia za darmo to z czego sie utrzymuja? Przeciez pracowac nie moga ...

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Ale jesli robia za darmo to z czego sie utrzymuja? Przeciez pracowac nie moga ...
    Przecież "nie wolno" nie znaczy "nie można" Rozejrzyj się, na pewno takich zobaczysz.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja tam nie wiem, ale piszecie o tych dotacjach i ludziach ktorzy potem robia za pol ceny.. a znacie kogos takiego osobiscie, czy to po prostu urban legend? Ja znam spora grupe osob ktore wziely dotacje (ha, sam tez wzialem) i nikt z nich nie robi niczego za pol ceny - wszyscy doinwestowali dodatkowo swoja kase i sie z tego utrzymuja.

Ja rozumiem ze gdyby to bylo 80tys zl .. wtedy mozna kombinowac. Ale dla kilkunastu tys? Cos mi mowi ze nie warto ..

Uzależniony

Domyślnie

Patrząc trochę z boku - nie widzę powodów, aby w branża ślubna miała się inaczej niż inne branże - także te "nie foto". Jest kryzys - zwłaszcza na rynku pracy, więc są jego efekty.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Myślę, że na liczbę zamówień u fotografów po 1500+ ma bardziej wpływ sytuacja finansowa społeczeństwa/państwa. Uważam, że mamy do czynienia ze zjawiskiem "kolega ma lustrzankę i dużą lampę. Zrobi zdjęcia za dziękuję. Jakieś na pewno będą, a zaoszczędzoną kasę przeznaczy się na wesele dla 10 osób."
    hehehe swietnie napiane
    ja np. scicle wspolpracuje z wideooperatorem i jak pytam mlodych, czy beda zamawiac u mnie fotoreportaz + wideofilmowanie to juz pare razy slyszalem cos w stylu: "nie, dziekujemy - moj znajomy/kuzyn/wujek kupil dobra kamere i bedzie krecic, takze chcemy same zdjecia" :]

a wracajac do tematu to w moim przypadku jest w sumie identyczna sytuacja co w zeszlym roku.
    (chociaz mam jeszcze wolne terminy na 2011, jest dopiero kwiecien i pewnie wpadnie mi jeszcze kilka zlecen w miedzyczasie)
    ale wideooperator z ktorym wspolnie dzialamy mowi, ze jest padaka w rynku uslug wideofilmowania slubnego.
    niz demograficzny, spadajaca liczba zawieranych malzenstw, spadajace ceny lustrzanek aps-c 18mpix, "wykonam zdjecia slubne za darmo", rosnace bezrobocie (czyli statystycznie mniejsze zarobki).. zlote czasy fotografow slubnych na terenie polandii chyba juz minely.
    przetrwaja tylko najsilniejsi (jesli przezyja koniec swiata w 2012)

ps. moj znajomy zeni sie po raz drugi w sierpniu i robi wesele tylko dla rodzicow i swiadkow.. lacznie z mlodymi bedzie chyba cos okolo 10 osob, wiec w sumie nie pomyliles sie za wiele w ocenie sytuacji dinderi :]
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    ps. moj znajomy zeni sie po raz drugi w sierpniu i robi wesele tylko dla rodzicow i swiadkow.. lacznie z mlodymi bedzie chyba cos okolo 10 osob, wiec w sumie nie pomyliles sie za wiele w ocenie sytuacji dinderi :]
    Mam świeżo w pamięci swój ślub sprzed 10 lat i jak z obecną małżonką, jako "najseksowniejsza para już nie studentów" (ona jest goła, a on ma długi) kalkulowaliśmy nasze wydatki weselne. Dzięki świadomości szerokopojętej sytuacji polityczno-ekonomicznej naszych obecnych "współrodaków", pozwalam sobie na takie wnioski. Jest słabo z kasą, podaż fotografów ślubnych przewyższa popyt i kółko się zamyka.
    Na kursie liturgicznym w samej Warszawie było ostatnio około 250 osób. Ksiądz, który prowadzi kursy od 15 lat stwierdził, że to "taka normalna liczba". A kursy organizowane są tu zwykle 2 x w roku.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 3 z 22 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów