Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 76

Wątek: Canon 17-40 mm f/4.0L a Canon 17-55 mm f/2.8 EF-S IS

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Taa, to sprawdź sobie Sigme 17-50/2.8 OS HSM, serio bo wypada lepiej optycznie niżeli 17-55 canona

Zakup 10-22 mija się z celem, bo będzie on stosunkowo ciemny do pomieszczeń.
    No może ale ja jednak póki co trzymam się szkieł Canona. Jak się 17-55 rozsypie to może pomyślę nad zmianą.

Co do 10-22 to oczywiście - nie proponuję 10-22 zamiast 17-40 tylko jako uzupełnienie czegoś a la 17-55/2,8. A 10-22 to raczej jako outdoorowe szkło do fajnych krajobrazów. Jeżeli UWA do pomieszczeń to nie spod znaku C.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Wujek_Pstrykacz Zobacz posta
    Oj ja bym tak łatwo 17-55 nie spisywał na straty. Używałem swojego prawie trzy lata i żadnych luzów nie ma, optycznie lepszy od 17-40L(mam go teraz), no i jasniejszy, ma więcej o 15mm na dłuższym końcu. Gdyby sie tak dało go podpiąć pod 1d III.
    No mój odrobinę luzów ma (pisałem swego czasu w innym wątku), poza tym pierścień zoom nie chodzi gładko dlatego, że przemieszcza sporą masę soczewek i przy szerokim końcu ze znacznie większą prędkością niż na wąskim i dlatego opór jaki stawia pierścień w czasie obracania od końca do końca (szczególnie gdy obiektyw jest skierowany w górę lub w dół) się mocno zmienia co daje takie mało komfortowe wrażenie z używania, zupełnie inne niż "miękki" jak jedwabiste L-ki 10-22.

Ale w żadnym wypadku nie mówię że to jest zły obiektyw, po prostu trochę za mało się do niego przyłożyli od strony mechanicznej. Optycznie jest bardzo, bardzo dobry, od tej strony jedyna wada jaką ma przynajmniej mój egzemplarz to duża podatność na flary na szerokim końcu - zachody słońca czasem nie wychodzą jak trzeba :-(

Całkiem sensownym obiektywem na co dzień jest też Canon 15-85. Nie mam osobiście ale bawiłem się egzemplarzem kolegi. B. fajny zakres ogniskowych, solidnie wykonany (jak dla mnie lepiej niż 17-55), mniejszy i lżejszy niż 17-55. Nadal trochę drogi ale i tak znacznie tańszy niż był na początku. Dość ciemny ale żaden obiektyw o takim zakresie nie jest super jasny (24-105 na FF tj. o ekwiwalentnym zakresie też jest tylko f/4). Optycznie bije na głowę swojego słabego poprzednika tj. 17-85, który od początku powinien był kosztować tyle co obecnie bo tylko tyle jest wart...

17-40 nie jest optycznie powalający na cropie bo był robiony jako UWA na FF więc głównym priorytetem było co innego. Zresztą 10-22 na cropie też nie jest idealny, szczególnie na szerokim końcu ale trudno mieć wszystko na raz (szeroki kąt widzenia i dobrą ostrość na brzegach).
    Ostatnio edytowane przez klosz007 ; 10-04-2011 o 23:09 Powód: Automerged Doublepost

7D + C10-22 + C17-55 + C70-300 + C100L macro + 580EX II + BG-E7

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Hmm no to może ten 15-85IS, iso 6400 w kombinacji z F/3,5 oraz stabilizacją...nawet w dość ciemnym kościele dasz radę zrobić ostre zdjęcie...
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    Hmm no to może ten 15-85IS, iso 6400 w kombinacji z F/3,5 oraz stabilizacją...nawet w dość ciemnym kościele dasz radę zrobić ostre zdjęcie...
    ISO6400 w 500D, wolne żarty. Tam 3200 jest używalne z bólem
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    ISO6400 w 500D, wolne żarty. Tam 3200 jest używalne z bólem
    Na dodatek nie ma tam SRAW1.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sraw nie sraw, nigdy tego nie używam tak czy siak, po prostu dziwi mnie jak do focenia w słabych warunkach można polecać szkło 3,5-5,6 (mimo że faktycznie jest ono dobre) i ISO 6400, już nawet nieważne w jakiej puszce, czy w 5DII, 7D czy 500D, chociaż akurat w 500-ce jak dla mnie maks używalny to ISO 1600 który wygląda dobrze i od biedy 3200.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Jeśli się rozchodzi o Sigmę 17-50 i Canona 17-55 to nie widzę większego sensu kupowania zamiennika, zamiast oryginału.
    Jasne - lepiej zapłacić więcej i dostać mniej i gorzej...

Raz, że autofokus...
    Autofokus co...??? FF/BF masz na myśli??? A że niby w Canonie
    to AF taki perfect i nie ma kompletnie przypadków FF/BF prawda???

Zdarza się... kalibracja, i po sprawie.
    Nota Bene - moje Sigmy nie wymagały żadnej kalibracji.

dwa, że są problemy ze starymi Sigmami z nowymi korpusami...
    Powiało mi tu "bajkami z mchu i paproci"... :rolleyes:
    Starsze szkła Canona też mają problemy i nie "banglają" jak należy z nowymi puszkami.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

No ja generalnie nie chce Sigmy w tym przedziale, gdyz nie mam dostępu do serwisu i niestety w przypadku FF/BF jestem udupiony.
    Mieszkam podobnie jak Ty dziobolek w Irl ale mieście rebeliantów :P a tu serwisu Sigmy niet.

Tym jasnym cropowym canonem bawiłem sie na kolegi sprzęcie i nie mam zastrzeżeń.

Generalnie nastawiony jestem na szkło ze stałym światłem, gdyż czasem foce w pomieszczeniach z lampa i szlag mnie trafia jak muszę korygować ustawienia przy każdym zbliżeniu itd (jak lampa jest oczywiście wyzwalana zdalnie bez TTLa)
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    No ja generalnie nie chce Sigmy w tym przedziale, gdyz nie mam dostępu do serwisu i niestety w przypadku FF/BF jestem udupiony.
    Mieszkam podobnie jak Ty dziobolek w Irl ale mieście rebeliantów :P a tu serwisu Sigmy niet.
    Na 100% jest w UK (rzut beretem w sumie ) - http://www.sigma-imaging-uk.com/
    Natomiast tutaj w IE jest oficjalny przedstawiciel - Hahnel Industries z siedzibą w Cork.
    Ale nie wiem czy mają serwis - pewnie wszystko standardowo do UK odsyłają.

Tym jasnym cropowym canonem bawiłem sie na kolegi sprzęcie i nie mam zastrzeżeń.
    Nie, no... spoko - wiesz czego chcesz. Nie mam zamiaru Cię "nawracać"
    Ja tylko uświadamiam jeśli już, bo niewielu jeszcze wie, że istnieje nowa alternatywa.

Ale jak ta czytam, co piszą poniektórzy i ich argumentację, to...
    Generalnie nastawiony jestem na szkło ze stałym światłem, gdyż czasem foce w pomieszczeniach z lampa i szlag mnie trafia jak muszę korygować ustawienia przy każdym zbliżeniu itd (jak lampa jest oczywiście wyzwalana zdalnie bez TTLa)
    Znam ten ból - przechodziłem to samo, ale już po kłopocie
    Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Dzieki wszystkim za opinie, czas dozbierac kase i mam nadzieje szybko kupic szkielko

@dziobolek
    Jak bede mial kase, to moze wlece do Ciebie do Stolycy i obacze Twoje szkielko zanim podejme ostateczna decyzje hehe
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Dzieki wszystkim za opinie, czas dozbierac kase i mam nadzieje szybko kupic szkielko

@dziobolek
    Jak bede mial kase, to moze wlece do Ciebie do Stolycy i obacze Twoje szkielko zanim podejme ostateczna decyzje hehe
    Nie ma problema, zapraszam ;-)

Pozdrówka!

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów